Йотова видя ревност към Румен Радев - хората го харесвали

http://clubz.bg/56505-jotova_vidq_revnost_kym_rumen_radev_horata_go_haresvali

Илияна Йотова (БСП). Снимка БГНЕС

"Ние сме под прицела на определени политици, тъй като сме различни. Опитват се да ни сложат в калъпа на онази институция, която беше президентството преди 6 месеца" (б.р. когато на "Дондуков 2 ”все още бе Росен Пленелиев).

Това заяви в предаването „Комбина” по Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Опитват се да ни показват къде ни е мястото, че не можем да се бъркаме в големите дела на изпълнителната власт. Има ревност затова, че хората  харесват президента”, допълни вицепрезидентът.  

Попитана за скандала с избора на изтребители и има ли опити за сваляне на президента Радев, Йотова коментира:

„Имаше по-скоро размахване на пръст от хора като г-н Цветан Цветанов, който излезе на пресконференция с тежки квалификации по отношение на президента. Ние с г-н Радев искаме по друг начин да се работи – не с компромати, квалификации, война между институциите”. 

Великият Хари Реднап хвали български национал

https://offnews.bg//futbol/velikiat-hari-rednap-hvali-balgarski-natcional-661211.html

Великият Хари Реднап, който е институция във футболна Англия, засипа с похвали българския национал Симеон Славчев. Халфът тренира от няколко дни с Бирмингам Сити, а вчера игра контрола срещу Оксфорд. Тимът му би 2:0.

Реднап е мениджър на тима от Чемпииншип, като се опитва да сглоби отбор за Висшата лига. Мони е собственост на Спортниг Лисабон, откъдето няма да ползват услугите му. Юношата на Септември вече отхвърли 3 сигурни оферти, за да си търси късмета на Острова.

"Момчето в халфовата линия (българинът Славчев) не губеше топката. Той е национал и винаги гледа да контролира играта. Той беше ОК, справи се добре", каза Хари Реднап, който беше голям почитател на таланта на бившия нападател Светослав Тодоров.

"Бирмингам мейл" също даде положителна оценка на Славчев, който влезе след почивката. "Отначало Оксфорд натисна Бирмингам Сити. Славчев игра пред тримата защитници и нямаше много шансове да играе с топката.

Когато натискът на Оксфорд отслабна, 23-годишният българин започна да играе все по-обещаващо. Показа своята способност да намира свободни пространства и да извежда съотборниците си", написа изданието.

"Не направи нещо кой знае какво зрелищно, но това и не беше неговата задача. Предпочиташе чести и къси пасове. Накрая "сините" натиснаха и българинът се включи в няколко атаки".

Хари Реднап беше доволен от показаното и отбеляза, че Славчев е бил доста внимателен при разпределянето на топката. Интересно отметка, която предполага, че може да очакваме продължение", завърши медията.

Бъдещето на Славчев ще бъде решено до 2-3 дни. Първенството в Чепиъншип започва на 4 август, в първия кръг Бирмингам Сити е домакин на Ипсуич.

Той е в Бирмингам заедно с мениджъра Стефан Бакалски. Агентът също е доволен от представянето на Славчев, но учуден от некоректния превод, позволили си няколко родни медии.

Днес най-топло е в Карнобат - 37,6 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6352394

Днес най-топло е в Карнобат - 37,6 градусаНай-високата температура към 15.00 часа е измерена в Карнобат - 37,6 градуса, съобщи  „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Към 15.00 часа са отчетени 36 градуса в Кърджали, Сандански, Благоевград, Елхово, Чирпан. От НИМХ уточниха, че и утре и във вторник ще е горещо,

Атина в търсене на баланса между кредиторите и социалната държава

http://www.investor.bg/analizi/91/a/atina-v-tyrsene-na-balansa-mejdu-kreditorite-i-socialnata-dyrjava-243318/

Новините от страната са положителни, но настроенията сред гърците са мрачни и управляващите ще опитат да променят това

Интензивен е трафикът по магистралите и граничните пунктове

https://offnews.bg//obshtestvo/intenziven-e-trafikat-po-magistralite-i-granichnite-punktove-661212.html

Интензивен е трафикът по основните пътни артерии и гранично-пропускателни пунктове на страната, съобщават от МВР.

Движението по автомагистрала "Хемус“ бе временно затруднено в района на тунела Витиня заради аварирал бус. Бусът е изтеглен и движението се нормализира, съобщават от Пътна полиция.

Най-натоварен на влизане в България е ГКПП "Калотина", който работи на пълен капацитет. На изход движението от леки автомобили е засилено основно на ГКПП "Капитан Андреево", от товарни - на Дунав мост-Видин и Лесово.

На Дунав мост Русе преминаването през пункта е нормално.

Тарифата на организаторите от разбития канал за трафик - 600 евро на мигрант

https://www.actualno.com/crime/tarifata-na-organizatorite-ot-razbitija-kanal-za-trafik-600-evro-na-migrant-news_623894.html

600 евро от нелегален мигрант взели организаторите на канала за трафик на хора, който беше разбит при акция на автомагистрала "Тракия". По информация на bTV тартор на бандата е жена, а основни участници в нея са бивша барета и бивш полицай. Шестима бежанци и седем организатори

Коментар на седмицата №2: Роми свалят гащи в Калифорния

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6352314

Коментар на седмицата №2: Роми свалят гащи в КалифорнияПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 с над 31 000 прочитания. Нови перспективи пред емиграцията и интеграцията. Чии роми са по-онеправдани - нашите или румънските? Този въпрос не е случаен. Защото ако нашите са онеправдани поне колкото румънските, спокойно могат да се заселят в САЩ без зелена карта.

Горда шампионка от Беларус напусна почетната стълбичка, след като сгрешиха химна на родината ѝ (видео)

http://www.cross.bg/belarys-skvortzova-himna-1549942.html

/КРОСС/ Млада шампионка от Беларус демонстрира страхотно самочувствие и патриотично чувство и напусна почетната стълбичка, на която ѝ бе връчен златния медал. Името ѝ е Виолета Скворцова и в петък спечели титлата в тройния скок на европейското първенство по лека атлетика, което се провежда в италианския град Гросето. По време на церемонията по връчването на медалите, на която призьорите бяха наградени от шефа на родната федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов, организаторите допуснаха чутовен гаф. Виолета получи златния си медал и в момента, в който видя как се издига флага на родината си и трябваше да чуе националния химн, бе неприятно изненадана. Тя чу съвсем друга мелодия, която очевидно не бе химна на Беларус, а по-късно стана ясно, че е на Босна и Херцеговина. При създалата се ситуация Скворцова слезе от почетната стълбичка, повъртя се на терена, след което си тръгна. Организаторите се опитаха да я върнат, последваха заплахи дори, че ще я дисквалифицират и ще ѝ отнемат титлата, но въпреки това 19-годишната атлетка бе непреклонна. По-късно, след като разбраха гафа си организаторите не само оттеглиха предупрежденията за наказание, а дори се извиниха. „Усещането за патриотизъм ми помогна много за победата. Бях много доволна, че този път ще звучи химна на Беларус" - разказва след случката Скворцова. „Първоначално не разбрах какво става. В първата секунда си помислих, че това е друга версия. След това разбрах и бях много разочарована

Бивша барета сред 6-мата задържани на АМ "Тракия" за превозване на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352366

Бивша барета сред 6-мата задържани на АМ "Тракия" за превозване на бежанциИмигрантите платили между 500 и 1000 евро на човек Бивша барета е сред задържаните на магистрала "Тракия" за превозване на бежанци. 51-годишният Николай Д. от София оборудвал аудито си А-8 със синя лампа и звуков сигнал. Той очаквал полицаите да го пропуснат, тъй като задействал сирената и светлините. Вътре возил двама араби.

„Игра на тронове“: какво ни чака, кой ще бъде убит

http://clubz.bg/56504-%E2%80%9Eigra_na_tronove%E2%80%9C_kakvo_ni_chaka_koj_shte_byde_ubit

Напрежението около „Игра на тронове“ расте с всяка изминала минута. Никой от зрителите няма търпение да види развръзката в историята, а много от най-запалените почитатели не спират да плетат теории за това какво ни предстои да видим. Кой е Бран Старк, Ланистър ли е Тирион и кой най-сетне ще убие Церсей? Предлагаме ви някои от най-интересните предположения за развитието на Вестерос (но, надяваме се, Джордж Р. Р. Мартин и създателите на сериала все пак да намерят начин да ни изненадат).

Тирион е Таргариен

Произходът на Тирион като Таргариен не е нова теория, но е нещо, към което шестият сезон видимо намигна. В една от сцените там очевидно джуджето и един от драконите на Денерис бяха в добри отношения. А кой би могъл да се сприятели с дракон, освен истински Таргариен?

Теорията се корени в афера на Лудия крал Ерис и съпругата на Тивин Ланистър, Джоана – майката на Тирион. Самият Тивин каза малко преди да бъде убит от Тирион – „ти не си ми син“ (но това може и да е част от общото отношение на Ланистър към джуджето, причинило смъртта на Джоана при раждането си).

Не бива да се пропуска и външният вид на Тирион. За разлика от сериала, в книгите косата му е много искрящо руса, почти бяла, а това е основополагащ белег при Таргариен. Очите му също не съвпадат – едното е зелено, другото черно (отново само в романите).

Освен това още в началото на сериала Тирион и Джон Сняг показаха близост един към друг. Сега може да се окажат и родственици.

Смъртта на Церсей

Кой ще убие Церсей е един от въпросите, които сякаш най-силно вълнуват почитателите на „Игра на тронове“. На финала на шести сезон тя изпепели всичките си врагове в Кралски чертог и създаде недвусмислена препратка към близостта си с параноичния Луд крал.

Не е тайна, че Церсей е едновременно безскрупулна и жадна за власт. Но тя е също самотна, отмъстителна и седи на Железния трон – всички тези белези са характерни и за Ерис Таргариен. Дали ако тя се окаже новия Луд крал, ще я очаква същата съдба като него?

Към тази теория може да се добави още него. В книгите, като момиче Церсей чува пророчество от жена на име Маги Жабата. Едната част от предсказанието – че всичките ѝ деца ще умрат – вече се сбъдна, но имаше и втора:

„А щом сълзите ти те пресушат, валонкарът ще стисне бялата ти шия в шепите си и ще ти отскубне живота“.

„Валонкар“ е на валириански език и означава „малък брат“. Това може да е както Тирион Ланистър, който не крие омразата си към сестра си, така и човек, който я обича и подкрепя от самото начало – Джайм. Той вече е известен като Кралеубиец – именно Джайм Ланистър е екзекуторът на Лудия крал.

В първа серия на новия сезон вече видяхме, че братът на Церсей съвсем не е доволен от начина на управление на кралството. Така че дори да обича сестра си безрезервно, може да реши да вземе „правилното решение“. Веднъж Кралеубиец, цял живот Кралеубиец в крайна сметка…

Джора Мормонт

Всеки навярно е забелязал появата на Джора Мормонт в първия епизод от новия сезон – ако не мерналия се за част от секундата негов профил, то протегнатата към Самуел Тарли ръка, засегната от „сива люспа“. Но това, което може да е останало загадка, е, че в същия епизод бе споменато лечението на болестта.

Потребител на социалната мрежа „Редит“ ни насочва вниманието към една от книгите, които Сам чете в Староград. Внимателен прочит сочи, че конкретната част на тома е за драконовото стъкло и неговите употреби. Засега знаем, че то е смъртоносно за Белите бродници, но от написаното разбираме, че е възможен лек за болести, ако се погълне.

Не сме обаче сигурни, че се говори точно за „сивата люспа“. При все това много потребители на „Редит“ напомнят, че единственият човек, излекуван от болестта (не точно излекуван, но със сигурност не убит от това) в „Игра на тронове“, е Ширийн Баратеон – дъщерята на Станис. А малкото момиче живееше в Драконов камък, където вече знаем, че има богато находище на драконово стъкло.

Санса Старк се превръща в Церсей

За последните шест сезона най-голямата дъщеря Старк пропътува дълъг път. Тя беше сгодена за арогантния насилник принц Джофри, баща ѝ бе екзекутиран по негова заповед, бе женена за джудже (Тирион), а след това бе изнасилена брутално от Рамзи Болтън в силно противоречива сцена.

Но Санса преживя всичко това и сега виждаме ново нейно лице. Друг е въпросът, че настоящата ѝ прямота може да доведе до проблеми за Севера и за цял Вестерос. Тя открито оспорва решенията на Джон Сняг и не се свени да определя преценката му като слаба. Напомня ли ви на някого? Разбира се, Церсей Ланистър.

Много от наблюдателите отчитат, че дори и визуално Санса вече прилича на кралицата – особено в прическата. Дъщерята на Нед Старк съвсем явно заяви и че познава Церсей и тя не бива да бъде подценява, в изказване, което някои разтълкуваха почти като респект и евентуално бъдещо подражание.

Превръща ли се Санса в Церсей? Възможно е, особено ако вземем под внимание едно интервю на актрисата Софи Търнър, която заяви, че изборът на прическа на Санса „отразява хората,  от които тя се учи, подражава им или е вдъхновена от тях“.

Бран е Бран Строителя

Това също е теория, стара като вселената на „Игра на тронове“. Отвъд еднаквите имена и прекия произход (Бран е кръстен така на Строителя), има и друго, по което може да се помисли.

За незапознатите, Бран Строителя е човекът, създал Зимен хребет и издигнал Вала преди 8 хиляди години, далеч преди Вестерос да съществува, какъвто го познаваме. Тогава как този и онзи Бран може да се същият човек? С пътуване през времето.

Както вече видяхме от сърцераздирателната сцена със смъртта на Ходор, Бран има тази способност. Наясно сме, че може да е едновременно в миналото и настоящето, но и нещо повече – може да влияе на миналото и така да моделира настоящето.

Ако в наши дни Бран е наясно с опасността от Белите бродници, той може да се върне 8 хиляди години назад и да изгради Вала. Изглежда като предположение напосоки? Със сигурност, но ако някой предварително ни беше осведомил за това, което ще се случи на Ходор, също нямаше да повярваме…

Площад Славейков.

Ердоган към Берлин: Не се месете във вътрешните ни работи

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/erdogan-kym-berlin-ne-se-mesete-vyv-vytreshnite-ni-raboti-6071789

Последният повод за обтягане на отношенията между Германия и Турция беше арестът на шестима правозащитници в Истанбул, сред които и германецът Петер Щойтнер

Дядото на Кирил Добрев навърши 99 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352367

Дядото на Кирил Добрев навърши 99 години"Да ми e жив и здрав дядо Киро! На 99 години и в кондиция. Спомням си как отпразнувахме 90-тата му годишнина. Сега обеща да ни събере и за 100-годишния си юбилей. Догодина пак ще се видим на същото място..." Това написа в профила си във "Фейсбук" зам.-шефът на БСП Кирил Добрев, който носи неговото име.

Смениха борда на директорите на ”Пирогов”

http://frognews.bg/news_138774/Smeniha-borda-na-direktorite-na-Pirogov/

Бордът на директорите на ”Пирогов” в бил сменен със заповед на министъра на здравеопазването, предава БНР.

Рейтингът на Макрон се срина

http://www.moreto.net/novini.php?n=356064

Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон е спаднал с 10 процента през юли, сочи проучване на "Ифоп", цитирано от БНР. Това е най-сериозният спад за нов президент от 1995 г. насам при мандата на Жак Ширак. Последното изследване е публикувано в "Журнал дьо диманш" и показва, че през юли 54 процента от французите са били доволни от Макрон.

Жени звезди на ББС искат веднага да се заличи дупката в заплатите им спрямо мъжете

http://www.mediapool.bg/zheni-zvezdi-na-bbs-iskat-vednaga-da-se-zalichi-dupkata-v-zaplatite-im-spryamo-mazhete-news266997.html

Известни жени, водещи предавания по ББС, призоваха директора на обществената телевизия Тони Хол да вземе мерки, за да премахне разликата в заплащането между мъжете и жените сега, а не след години, предадоха световните агенции в неделя. Преди дни медийната група бе принудена да обяви заплащанията на своите водещи и стана ясно, че най-известният водещ от мъжки пол получава близо пет пъти повече от най-високоплатената си колежка. Популярни водещи като Клеър Болдинг, Виктория Дарбишър, Сю Бъркър, Фиона Брус и други изпратиха отворено писмо до генералния директор с искане плановете за премахване на разликата в заплащането на мъжете и жените да бъдат ускорени. 95 на сто от пълнолетните британци гледат ББС всяка седмица, а глобалната й аудитория е 372 милиона души. Телевизията е високо ценена национална институция, но е подложена на активна проверка на разходите си, тъй като финансирането й се осигурява от такса, събирана от телевизионните зрители. Публикувани миналата седмица документи показаха, че общо 96 служители на Би Би Си получават най-малко 150 000 лири (195 555 долара) годишно. Две трети от тях са мъже и повечето от тях получават повече от жените на съответна длъжност. Най-високоплатеният мъж получава близо пет пъти повече от жената с най-висока заплата. В отвореното писмо до генералния директор на корпорацията Тони Хол се заявява, че публикуваните документи са потвърдили отдавнашни подозрения, че "жените в ББС получават по-малко от мъжете за една и съща работа". Подписалите го 40 жени призоваха Хол да реши проблема с различното заплащане веднага, а не през 2020 г., както беше предложено. Болдинг, една от най-известните журналистки на ББС, заяви в Туитър, че заложената цел за постигане на равенство в заплащането до 2020 г. не е достатъчна, тъй като Законът за равенство в заплащането е приет през 1970 г., а Законът за равнопоставено отношение - през 2010 г., отбелязва АП. ББС не искаше да разкрива информацията за заплащането, заявявайки, че това ще улесни конкурентните телевизии да й крадат талантите, припомня Ройтерс. Миналата седмица обаче корпорацията бе принудена да направи това като част от споразумение за предоставения й бюджет.

Пет села в Пловдивско на бунт срещу безводие в адски жеги

https://www.24chasa.bg/region/article/6352039

Пет села в Пловдивско на бунт срещу безводие в адски жегиПет села в Пловдивска област протестират срещу водния режим, на който са подложени цяло лято. Чешмите в Нови извор, Добралък, Тополово и Искра и Буково се спират в различни часови пояси със заповед на кметовете заради намален дебит на водоизточниците им. "Ограничението ще остане два месеца. Надяваме се по-бързо да се нормализира ситуацията в

Рейтингът на Макрон се срина

http://www.cross.bg/makron-protzenta-reiitingut-1549941.html

/КРОСС/ Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон е спаднал с 10 процента през юли, сочи проучване на "Ифоп", цитирано от БНР. Това е най-сериозният спад за нов президент от 1995 г. насам при мандата на Жак Ширак. Последното изследване е публикувано в "Журнал дьо диманш" и показва, че през юли 54 процента от французите са били доволни от Макрон. През юни процентът е бил 64. Макрон имаше труден месец, белязан от публичен спор за орязване на разходите за армията. Несъгласието на началника на генералния щаб генерал Пиер дьо Валие със съкращенията доведе до оставката му. Президентът също надделя над премиера Едуар Филип за въвеждането на намаляване на данъците през 2018 г. Филип искаше съкращаването на налозите за богатите и премахването на местните данъци за около 80 на сто от плащащите ги да стане през 2019 г.  

Антъни Иванов остана 38-и на 50 метра бътерфлай в световното в Будапеща

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/23/3011882_antuni_ivanov_ostana_38-i_na_50_metra_buterflai_v/?ref=rss


Българското участие на световното първенство по плуване в Будапеща започна с отпадането на Антъни Иванов в сериите на 50 метра бътерфлай. 18-годишният състезател плува в шеста серия и финишира за 24,54 секунди.<br /><br />Той остана шести в серията и общо 38-и в крайното подреждане.<br /><br />Иванов не успя да се доближи до собствения си национален рекорд в дисциплината (24,31 сек). Надеждите му за по-добро представяне са свързани основно с 200 метра бътерфлай.<br...

Следващата година щяла да е ключова за спора за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352358

Следващата година щяла да е ключова за спора за името на МакедонияСледващата година може да бъде ключова за намиране на решение на дългогодишния спор между Гърция и Македония за официалното име на балканската държава, пише в. "Катимерини", позовавайки се на дипломатически източници, цитирани от БТА. Официални представители в Европа и Вашингтон смятат, че може да се открие възможност за решаване на спора за името

Принцовете Уилям и Хари за майка си Даяна: Тя бе абсолютно дете

http://www.mediapool.bg/printsovete-uilyam-i-hari-za-maika-si-dayana-tya-be-absolyutno-dete-news266996.html

Британските принцове Уилям и Хари разказват колко забавно им е било с майка им Даяна, как самата тя е била като едно весело дете. Поощрявала пакостите им, пълнела тайно джобовете им с бонбони, но също така била и най-смелия родител. Двамата съжаляват най-много за това, че са бързали да приключат последния си телефонен разговор с нея, преди смъртта й в Париж, тъй като били погълнати от игра с братовчеди, предаде ББС в неделя. Уилям и Хари са основните герои във филма "Даяна: нашата майка: нейният живот и наследство", който излиза по случай 20-ата годишнина от смъртта й при автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г. Тогава те са на 15 и на 12 години. "Никой никога не е разказвал тази история от гледната точка на двамата човека, които са я познавали по-добре от всеки друг и са я обичали най-много - нейните синове", заяви изпълнителният продуцент на филма Ник Кент. Последен припрян разговор по телефона Последният телефонен разговор между двамата принцове и тяхната майка е бил съвсем кратък. Момчетата искали по-бързо да се върнат към игрите си, а не да губят време да си приказват по телефона със своята майка, която била на почивка във Франция. Това и досега тормози Уилям и Хари, тъй като Даяна щяла да умре същата вечер. "Хари и аз ужасно бързахме да кажем довиждане, нали знаете - "ще се видим скоро". Очевидно, ако знаех какво щеше да се случи, нямаше да бъда толкова безразличен", казва Уилям във филма. "Но този телефонен разговор се е запечатал в ума ми толкова силно", заявява той. Хари казва, че последният разговор е нещо, за което ще съжалява, докато е жив. "Когато погледна назад, е невероятно тежко. Ще трябва да се боря с това до края на живота си", споделя той. "Да не знам, че това е бил последният път, когато разговарям с моята майка. Колко различно би протекъл този разговор, ако имах дори най-малка представа, че животът й ще бъде отнет онази вечер", казва Хари. Филмът обръща внимание на аспекти от живота на Даяна като благотворителната й дейност, но избягва по-противоречиви теми като извънбрачните връзки. В него двамата принцове си спомнят за чувството за хумор на своята майка, а също за това как са приели новината за смъртта на Даяна и последиците от нея, както и за болката от развода на техните родители. Зрителите ще могат да видят непубликувани досега снимки на принцовете с майка им. В епизод от лентата Уилям и Хари заедно разглеждат личния албум на Даяна и се връщат към детските спомени за майка си, които разкриват нова страна на влиятелната жена, която ще бъде помнена със своите благотворителни акции в подкрепа на бездомните, на болните от СПИН, както и за премахването на противопехотните мини. Уилям признава, че в началото идеята да участва във филма го е изплашила, но в крайна сметка снимките са имали терапевтичен ефект върху него. Той допълва, че двамата с брат ме искат наследството на Даяна да продължава да живее чрез техните дела и участието им във филма на  ITV е правилна стъпка в тази посока. Весели картички в час от мама "Нашата майка беше абсолютно дете", спомня си Хари. "В главата ми звучи само нейния смях", обяснява той какво се случва,  когато го карат да даде пример как с нея е било весело. "Струва ми се, че нейно мото беше: можеш да си толкова палав, колкото искаш, стига да не те хванат", допълва Хари и си спомня как ги е гледала да играят футбол и им е пълнела тайно джобовете с бонбони. По думите на Уилям Даяна е била много лесен събеседник, обожавала е да се смее и да се шегува. Той си спомня как тя им е писала весели послания. "Понякога по време на училищни занимания получават картички от мама. Обикновено избираше такива с най-глупавите, даже неловки, но весели картинки и пишеше вътре нещо много хубаво", спомня си той. Принцът обаче допълва, че никога не ги е отварял в час, за да не ги видят учителите или съучениците му. По думите на Уилям, който е вторият в линията на наследството на британския трон, един от най-забавните му спомени е как веднъж се прибрал от училище и заварил вкъщи – в Кенсингтънския дворец, супермоделите Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън и Наоми Кембъл. "Тогава бях на 12 или 13 години – момче, на чиято стена в стаята висяха техни постери. Изчервих се ужасно, не знаех какво да кажа, нещо мърморех и даже се спънах на стълбите, докато се качвах нагоре. Бях обзет от благоговеен ужас", разказва принц Уилям. Би била неуправляема баба Изданието припомня, че в началото на юли двамата принцове взеха участие във възпоминателна служба на гроба на Даяна в семейното имение Олтроп в графството Нортхемптъншир. Тя бе посветена на рождения ден на принцесата, която на 1 юли 2017 г. щеше да навърши 56 години. В службата се включиха и херцогинята на Кеймбридж и съпруга на Уилям Кейт и двете им деца – принц Джорд и принцеса Шарлот. Уилям разказа, че за да пази жив споменът за майка си, постоянно разказва на своите деца за баба им Даяна. "Тя би била прекрасна баба, на нея много би й харесало, тя щеше да обича децата от цялата си душа", смята Уилям и се шегува, че в същото време "тя би била неуправляема баба, съвършено неуправляема". "Сигурно щеше да идва насред къпането и да доведе анархия – пяна навсякъде, мехурчета ,локви, и след това би си тръгнала", смее се той. "За нас с Уилям тя беше най-добрата майка на света", допълва Хари. "Беше ни много тежко без нея и така ще бъде.  Не минава и ден, в който с Уилям да не съжаляваме, че нея я няма. Всеки ден се опитваме да си представим каква майка би била днес, каква би била нейната роля в обществото и доколко би се променила", посочва той. Снимките на двамата за филма са направени в градината на Кенсингтънския дворец, където на 31 август – в деня на 20-годишнината от гибелта на Даяна, те ще открият нейна статуя. "Двадесет години по-късно с Хари почуствахме, че е настанало времето малко повече да поговорим за нашата майка", казва Уилям и обяснява, че тази тяхна изповед е по-скоро изключение, което надали ще се повтори. Даяна Франсис Спенсър е родена на 1 юли 1961 г и на 20 години се омъжва за наследника на британския трон Уелския принц Чарлз. Бракът им обаче е неудачен и през 1996 г. двамат се развеждат и макар Даяна да бе лишена от правото да е член на кралското семейство, тя запази титлата принцеса на Уелс. За нея са писани множество книги и са снимани десетки филми. Медиите я обявяват за най-известната жена на ХХ век и най-сниманата жена в света. През 2002 г., в проучване на ББС Даяна зае трето място в класация на великите британци, изпреварвайки както кралица Елизабет ІІ, така и други британски монарси.

Водещи призоваха Би Би Си да премахне разликите в заплащането

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352353

Водещи призоваха Би Би Си да премахне разликите в заплащанетоИзвестни жени, водещи предавания по Би Би Си призоваха директора на обществената телевизия Тони Хол да вземе мерки, за да премахне разликата в заплащането между мъжете и жените сега, а не след години, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Най-известният водещ от мъжки пол получава близо пет пъти повече от най-високоплатената си

Ердоган към САЩ: Приятелите не се мамят

http://www.cross.bg/zayavi-erdogan-sili-1549936.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че приятелите не трябва да се мамят взаимно, посочвайки скорошните изказвания направени от американски генерал относно промяната на името на партията на сирийските кюрди PYD и на нейното въоръжено крило YPG на „Сирийски демократически сили", предаде Anadolu Agency, цитирана от „Фокус". По-рано началникът на специалните сили на САЩ ген. Реймънд Томас заяви, че преименуването в „Сирийски демократически сили" е направено, за да се даде на PYD глас в преговори за Сирия и за да се успокои Турция. „Знаем добре кой кой е! Двете са едно и също. Това, което има значение, не е промяната на табелката с името, а съдържанието", заяви Ердоган. Той посочи, че Турция няма да „се върже" на промяната на наименованието. „Приятелите не се мамят един-друг", заяви Ердоган, ясно имайки предвид САЩ. САЩ смятат „Сирийските демократически сили", съставени от кюрдски и арабски части, за надежден партньор в борбата срещу „Ислямска държава", докато Турция ги смята за сирийско разклонение на ПКК, действаща на нейна територия.  

Българин стана пети на световното по гребане до 23 г. в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/23/3011877_bulgarin_stana_peti_na_svetovnoto_po_grebane_do_23_g_v/?ref=rss


Борис Йотов стана пети на скиф на световното по гребане до 23 години, което се провежда в Пловдив. Шампион стана канадецът Тревър Джоунс, а в тройката влязоха още южноафриканецът Кайл Шонби и Натан Вержицки-Жимчик от Полша.<br /><br />"Доволен съм от участието си във финала и гребането си в него. Малко съм разочарован, че не успях да се преборя за медал, но това ще ме стимулира да работя още по-упорито", каза Йотов.<br /><br />Десислава Георгиева завърши трета...

ОПЕК продължава да очаква балансиране на петролния пазар през второто полугодие

https://www.actualno.com/europe/opek-prodyljava-da-ochakva-balansirane-na-petrolnija-pazar-prez-vtoroto-polugodie-news_623891.html

Балансирането на пазара на петрол ще се ускори през втората половина на 2017 г. Това сподели пред журналисти в кулоарите на заседанието на министерския комитет към „ОПЕК+“ генералният секретар на петролния картел Мохаммед Баркиндо. „Смятаме, че има възможност темпо

Най-голямата българска сватба събра хиляди родолюбци в Арбанаси (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/naj-goliamata-bylgarska-svatba-sybra-hiliadi-rodoliubci-v-arbanasi-snimki-2038445

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов венча младоженците, вдигнали най-голямата българска сватба край Арбанаси. Пред хиляди гости от цяла България Ива Янчева и Георги Георгиев се врекоха един на друг във вярност.

 

Чобанов: Ако БНБ си бе свършила работата, КТБ щеше да е фалирала до 2012-а

http://www.cross.bg/bankata-fynktzionira-vreme-1549933.html

/КРОСС/ Бившият финансов министър Петър Чобанов обяви, че изясняването на реалното състояние на КТБ е започнало по време на мандата на правителството, в което той бе министър и отхвърли тезата, че вина за фалита на банката трябва да се търси в кабинета „Орешарски". „Компетентните органи започнаха да действат точно по време на нашето правителство. Дотогава банката се раздуваше - утрои и учетвори баланса си", обяви Чобанов пред БНР. Той смята, че, ако банката е продължила още известно време да функционира според утвърдения порочен модел, щетите биха били невъобразими и посочи: „Дефакто през 2011-2012-а, ако Банков надзор си беше вършил работата, банката трябваше да бъде обявена в несъстоятелност. Банката по начина, по който функционира, не трябва да продължава да функционира, тъй като щеше да генерира още по-големи загуби за обществото. И ако "Банков надзор" си беше свършил работата, недостигът на капитала щеше да бъде установен още в края на 2011-та и 2012 година - тоест нямаше да се стигне до тези загуби и върху това трябва да се концентрираме. Финансистът още веднъж подчерта, че схемата, по който е функционирала КТБ е много опасна и е станало ясно, че има способността да се разраства

Огнена вендета в Лом! Пламна трети автомобил на брата на зам.- кмета

https://www.24chasa.bg/region/article/6352276

Огнена вендета в Лом! Пламна трети автомобил на брата на зам.- кметаПожар избухна в трети лек автомобил в Лом само за седмица, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. 30 минути след полунощ в неделя пламнал служебния бус Форд Транзит на 43- годишният Светлин В., брат на зам.- кмета от фирма Стройпроект- ЕООД с управител Тодорка Т. Унищожени са предната част на колата и част от кабината.

600 евро на бежанец са взимали каналджии, задържани на магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352270

600 евро на бежанец са взимали каналджии, задържани на магистрала "Тракия"600 евро от нелегален мигрант взели организаторите на канала за трафик на хора, който беше разбит при акция на автомагистрала "Тракия", предаде БиТиВи. По непотвърдена информация тартор на бандата е жена, а основни участници в нея са бивша барета и бивш полицай. Шестима бежанци и седем организатори на трафика бяха задържани при спецакцията.

Папата зове за диалог след насилието в Ерусалим

http://www.dnes.bg/world/2017/07/23/papata-zove-za-dialog-sled-nasilieto-v-erusalim.348176

Франциск се надява на предложения за мир

САЩ нямат данни да е използвано химическо оръжие в Сирия от април

http://www.mediapool.bg/sasht-nyamat-danni-da-e-izpolzvano-himichesko-orazhie-v-siriya-ot-april-news266994.html

САЩ нямат данни от началото на април тази година сирийските власти да са използвали химическо оръжие. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от ТАСС. "Не знам до колко дългосрочен ще бъде ефектът, но ми се иска да вярвам, че (президентът Башар) Асад разбра добре, че употребата на химическо оръжие е неприемлива. Времето ще покаже, но оттогава той не го е използвал", отговори генералът на въпрос как е повлиял ракетният удар на САЩ срещу сирийската ВВС база Шайрат върху действията на Дамаск. Американската авиация нанесе ракетен удар срещу сирийското военно летище Шайрат в провинция Хомс на 7 април. Вашингтон заяви, че това е отговор на извършена от Дамаск химическа атака в град Хан Шейхун, провинция Идлиб. Според данни на руското министерство на отбраната сирийската авиация в началото на април е бомбардирала в Хан Шейхун цех на бунтовниците, където са били произвеждани отровни вещества. В събота германският в. "Велт" съобщи, позовавайки се на източници от сирийската опозиция и западни специални служби, че сирийските власти през юли са използвали няколко пъти химическо оръжие.

Откъс от "Последното раздаване" на Майкъл Доб

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/23/3002458_otkus_ot_poslednoto_razdavane_na_maikul_dob/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Последното раздаване" с автор Майкъл Добс, предоставен от Издателство "Сиела".<br /><br />Трилогията на Майкъл Добс "Къща от карти" завършва с "Последното раздaване".<br /><br />Последният роман от хитовата трилогия на Майкъл Добс, вдъхновила едноименния сериал на Netflix "Къща от карти", излиза успоредно с най-новия пети сезон на продукцията, който...

Моделът "КТБ"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/23/3011861_modelut_ktb/?ref=rss


Публикуваме анализа от Портал "Култура". <br /><br />Обвинителният акт по делото "КТБ", внесен тази седмица от прокуратурата, дава възможност да се реконструира не само управлението на една банка, но и функционирането на ключово важни институции в страната. Делото "КТБ" е всъщност огледало на българската държавност.<br /><br />Прокурорите са обобщили многотомната събрана информация в по-кратко и обозримо описание. В него е заложена и...

Каракачанов: Не съм съгласен с доклада за армията ни

http://frognews.bg/news_138771/Karakachanov-Ne-sam-saglasen-s-doklada-za-armiiata-ni/

Не смятам, че Българската армия не е в състояние да изпълнява своите конституционни задължения – първо и второ: Да, трудности има и това са трудности, свързани с недооценяването на ролята и значението на Българската армия и то не от вчера и от днес, а от 25-26 години насам.

25 хиляди души са принудени да се евакуират заради пороите в Япония

http://www.cross.bg/dyshi-duzhdove-evakyirat-1549932.html

/КРОСС/ На десетки хиляди хора в Североизточна Япония бе наредено да се евакуират днес, след като силните дъждове предизвикаха големи наводнения и прекъснаха жп връзки, предаде ДПА, цитирана от БТВ. На близо 25 000 души в префектура Акита е било наредено да се евакуират, а други 65 000 са били посъветвани да напуснат района или да се подготвят да го направят. Няколко реки преливат и вече над 100 къщи са залети от придошлите води. Няма данни за загинали и пострадали, но властите все още събират информация. Някои високоскоростни влакове от и до Акита са отменени заради силните дъждове. По-рано този месец необичайни дъждове в югозападната част на страната причиниха смъртта на най-малко 25 души.

Хиляди се евакуират в Япония заради силни дъждове и наводнения (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352245

Хиляди се евакуират в Япония заради силни дъждове и наводнения (Видео)На десетки хиляди хора в Североизточна Япония бе наредено да се евакуират днес, след като силните дъждове предизвикаха големи наводнения и прекъснаха жп връзки, предаде БТА. На близо 25 000 души в префектура Акита е било наредено да се евакуират, а други 65 000 са били посъветвани да напуснат района или да се подготвят да го направят.

Новият шеф на комуникациите на Белия дом трие стари туитове срещу Тръмп

http://www.mediapool.bg/noviyat-shef-na-komunikatsiite-na-beliya-dom-trie-stari-tuitove-sreshtu-tramp-news266993.html

Новият директор на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи обяви, че изтрива свои стари коментари в Туитър, които може да предизвикат объркване с оглед на новата му длъжност, предадоха световните агенции в неделя. "Пълна прозрачност. Изтривам стари туитове. Предишните възгледи се развиват и не бива да предизвикват объркване. Аз служа на програмата на президента на САЩ и само това има значение", заяви Скарамучи в Туитър. Сред изтритите от Скарамучи туитове бяха коментари, в които той изразява подкрепа за съперничката на американския президент Доналд Тръмп на изборите миналата година Хилари Клинтън и се изказва против плана на Тръмп за изграждане на стена по границата между САЩ и Мексико. При първата си поява пред репортерите в залата за брифинги в Белия дом Скарамучи се извини на Тръмп за това, че го е нарекъл "бездарен политик" през 2015 година. Той определи това като една от своите "най-големи грешки" и каза пред камерите: "Г-н президент, ако слушате, лично се извинявам за 50-ти път, че съм казал това."

Бивш полицай и жена сред каналджиите, задържани край Пловдив

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bivsh-policaj-i-zhena-sred-kanaldzhiite-zadyrzhani-kraj-plovdiv-2038437

Девет български граждани и пет незаконно пребиваващи у нас лица от Сирия и Ирак бяха задържани вчера малко преди 20 ч. на магистрала "Тракия" край Пловдив. Срещу шестима от българите са повдигнати обвинения.

Предимно слънчево в понеделник по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=356061

Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 23-25°.

Осем тела са открити на паркинг в Тексас, вероятни жертви на търговци на хора

http://www.mediapool.bg/osem-tela-sa-otkriti-na-parking-v-teksas-veroyatni-zhertvi-na-targovtsi-na-hora-news266992.html

Телата на осем души, сред които и две деца, са били открити в автомобил, паркиран край супермаркет "Уолмарт" в американския град Сан Антония в Тексас, предаде ББС в неделя. Общо във возилото са открити 38 души, от които 20 са настанени в болница с тежко обезводняване. Някои от пътниците успели да избягат в близката гора. Предполага се се става въпрос за търговия с хора. Телата били открити, след като човек от автомобила се добрал до супермаркета и поискал вода. Извиканата полиция намерила скритите хора в товарната машина, където не работел климатик, а температурата навън достигала 37 градуса. Пулсът на някои от хората дистигал до 130 удара в минута, разказаха от полицията. Задържан е шофьорът на автомобила, но неговото име не се съобщава. "Това е ужасяващ случая на търговия с хора", заявиха от полицията на града ,която се намира на около 130 км от границата с Мексико. Само през май имиграционните и митническите власти на САЩ арестуваха за няколко седмици над 1300 души в рамките на мащабна операция срещу банди, свързани с търговия на хора, контрабанда на оръжия и убийства. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви като приоритетна задача за своята администрация мерките срещу търговията с хора.

Две български коли прекарват бежанци

http://clubz.bg/56500-dve_bylgarski_koli_prekarvat_bejanci

Патрулка полиция кола2 Cropped

В 19.45 часа на 132-ия км на магистрала "Тракия" край Пловдив вчера бяха задържани девет български граждани и пет незаконно пребиваващи у нас чужденци от Сирия и Ирак.

Срещу шестима от българите са повдигнати обвинения. Подробности за акцията бяха изнесени днес на извънреден брифинг от районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова и директора на ОД на МВР Атанас Илков, предад БГНЕС.

"Ауди" 8 и "Мерцедес" са първите два спрени автомобила. "Ауди"-то е било управлявано от 50 годишния Николай Д, а в колата е имало двама сирийци на възраст 20-22 години с документи за самоличност.

В "Мерцедес"-а, управляван от 33 годишния Любомир И. от Костинброд, е имало трима иракчани. След минути е спряно и "Пежо" с трима пътници, които нямат общо със схемата за прекарване на незаконно пребиваващи емигранти, но и 37 годишната Калина К. от Хасково, която по първоначални данни играе сериозна роля в организацията.

Групата е имала и пилотен автомобил, снабден със светлинна и звукова сигнализация, които са били задействани при спирането.

"Пежо"-то, управлявано от 36-годишния Камен В. от Костинброд се е движило 10 минути преди останалите и е имало разузнавателна роля. Най-възрастният член на групата, 50-годишният Николай Д. от София има професионално минало, свързано с МВР, но не е действащ полицай отдавна, наблегна гл. комисар Атанас Илков.

Той е работил в системата до 1988 г., няма криминално минало.

Нелегалните имигранти са насочени към лагера в Харманли. По първоначални данни, те са платили от 500 до 1000 евро за преминаването им от Турция през България.

Най- вероятно целта им е била страна в Западна Европа, но това още се уточнява. За този род престъпление, което включва подпомагане на незаконно пребиваващи или преминаващи чужденци чрез организирана група и с материална облага, законът предвижда наказание от 1 до 6 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв. Групата е била наблюдавана от два месеца.

Мартин Шулц разкритикува мигрантската политика на Ангела Меркел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352242

Мартин Шулц разкритикува мигрантската политика на Ангела МеркелПредседателят на опозиционната Германска социалдемократическа партия Мартин Шулц разкритикува канцлера Ангела Меркел, заявявайки, че тя няма ясен план как да се справи с настоящия ръст на мигрантския поток към страната и Европа, предаде Deutche Welle, цитира "Фокус". „През 2015 г. повече от един милион бежанци дойдоха в Германия,

Цените на петрола записаха седмичен спад от близо 2%

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-zapisaha-sedmichen-spad-ot-blizo-2-243522/

В понеделник има среща на страни от ОПЕК и Русия, които ще обсъждат спазването на споразумението за свиване на добива

Австрия иска прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

https://offnews.bg//sviat/avstria-iska-prekratiavane-na-pregovorite-za-chlenstvo-na-turtcia-v-es-661203.html

Австрийският външен министър Себастиян Курц заяви, че преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени. В интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", той заяви, че Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция, която все повече се отдалечава от Европейския съюз, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Моята прогноза, че тази Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва", каза Курц, като подчерта, че ще продължи да се застъпва за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Министърът изтъкна, че вместо да предлага на Анкара да се присъедини към ЕС, Брюксел трябва да заеме ясна позиция спрямо Турция и да се стреми единствено към нормално сътрудничество с нея.

"Ние не можем да си позволим да изпаднем в зависимост от Турция", заяви Курц.

Австрийският министър осъди масовите уволнения и арести в Турция след опита за преврат миналата година и приветства мерките против Анкара, които германският външен министър Зигмар Габриел обяви тази седмица.

"Само преди няколко седмици той /Габриел/ ме критикуваше за ясната ми позиция и ме обвиняваше в популизъм", отбеляза Курц.

На 20 юли Габриел каза, че Германия ще преразгледа политиката си по отношение на Турция, включително в икономическата сфера. Последният повод за обтягане на отношенията между Германия и Турция беше арестът на шестима правозащитници в Истанбул, сред които и германеца Петер Щойтнер.

Летните температури във Франция щели да стигнат 50 градуса до края на века

http://www.cross.bg/gradysa-frantziya-temperatyri-1549928.html

/КРОСС/ Летните температури във Франция може да достигнат и да надминат 50 градуса по Целзий до 2100 г., съобщи в. "Индипендънт", цитиран от ClubZ. Това се казва в разпространен нов доклад на учени. Той е публикуван в специализираното издание Environmental Research Letters. Така ще бъде счупен мрачния рекорд от 2003 г. Тогава в град Конкерак, недалеч от средиземноморското пристанище Монпелие, бяха измерени 44,1 градуса. Тогава горещата вълна уби 15 000 души само във Франция и още 9000 в Европа. Ще става все по-горещо в страната, която е най-популярната туристическа дестинация в света, предупреждават специалисти. Те се опитват да прогнозират какво ще се случи, ако към края на века има гореща вълна, подобна на тази в началото му. Това ще стане възможно след десетилетия на глобално затопляне. Адски пек застрашава и пустинни места като Долината на смъртта в САЩ, предупреждават учените. Там летните температури могат да се покачат с между 6 и 13 градуса по Целзий над измерените досега исторически рекорди. През последните десетилетия летните сезони във Франция са особено горещи. Те се характеризират с интензивни горещи вълни и рекордно високи дневни температури, изтъкват специалистите. Абсолютният рекорд както в страната, така и в Западна Европа, е поставен през 2003 г. А тогавашните августовски жеги във Франция и Централна Европа са обявени за гореща мегавълна поради изключителните си характеристики

Сайтовете, в които прекарваме най-много време онлайн

https://news.bg/charts/saytovete-v-koito-prekarvame-nay-mnogo-vreme-onlayn.html

Сетихте ли се кои са?

Коригираха восъчната фигура на Бионсе в Мадам Тюсо

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/korigiraha-vosychnata-figura-na-bionse-v-madam-tiuso-6071787

Много почитатели не скриха недоволството си, че копието от восък на любимката им прилича повече на Джесика Симпсън, Бритни Спиърс, Шакира или Марая Кери

За лятна забежка стягайте багажа за Ибиса

http://www.dnes.bg/mish-mash/2017/07/23/za-liatna-zabejka-stiagaite-bagaja-za-ibisa.348174

За нещо по-сериозно опитайте на Санторини

Арабският свят размаха пръст на Израел: Ще подпалят фитила на много сериозен конфликт

http://www.cross.bg/sigyrnost-palestintzite-izrael-1549930.html

/КРОСС/ „Йерусалим е и се приема като „червена линия" от арабите. Той е линия, която не трябва да се пристъпва и ние, арабите, мюсюлманите, не можем да приемем посегателствата срещу него". Това заяви генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу ал Гейт, цитиран от "РИА Новости", по повод нарастващото напрежение в между израелските сили за сигурност и палестинците в Светия град. Абу ал Гейт предупреди Израел, че употребявайки насилие срещу палестинците в града, си „играе с огъня и може да подпали фитила на сериозен конфликт с арабските страни и с ислямския свят". Според генералния секретар действията на израелските власти „са опит да се установи нов статут на свещения град". Според него „тези действия са насочени не само срещу палестинците, но и дълбоко засягат чувствата на всички араби и мюсюлмани". Двама палестинци загинаха вчера при протестите, предизвикани от допълнителните мерки за сигурност, които Израел наложи около Храмовия хълм в Йерусалим. Въпреки ограниченията, стотици палестинци извършиха вечерните си молитви пред джамията Ал Акса. Според палестинското здравно министерство още един палестинец е загинал при друг сблъсък край града, с което жертвите от последните два дни станаха седем. Заради насилието Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно в понеделник, по настояване на Франция, Швеция и Египет

Пожар в Хърватия предизвика 34 експлозии на мини, останали от войната (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352209

Пожар в Хърватия предизвика 34 експлозии на мини, останали от войната (Видео)Пожар, който в сряда вечерта се прехвърли от Черна гора на хърватска територия, продължава да гори и тази нощ е предизвикал 34 експлозии на мини, останали от войната, предаде БТА. Това съобщи тази сутрин Миро Магуд, командир на противопожарната служба в град Конавле, близо до границата с Черна гора.

В САЩ готвят нови санкции срещу Русия зад гърба на Тръмп

http://www.cross.bg/moskva-sanktzii-rysiya-1549927.html

/КРОСС/ Републиканците и демократите в САЩ се споразумяха за промяна в законодателството, която ще позволи нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, предава БНР. По този начин се ограничават евентуалните опити на президента Доналд Тръмп да издейства отмяна на мерките срещу Москва. Предвижда се Камарата на представителите да гласува във вторник по пакета от законопроекти, който засяга трите страни. Европейската комисия изрази загриженост по повод намеренията за разширяване на санкциите срещу Москва. Агенция „Ройтерс" цитира изявление на говорител на комисията, в което се отправя призив Вашингтон да продължава да координира действията си по въпроса с партньорите от Г-7. Германия е предупредила САЩ за ответни действия, ако в наказателния им списък попаднат руските компании, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток 2".  

Има ли спасение за българското село?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ima-li-spasenie-za-bylgarskoto-selo-2038436

Спомняте ли си романтичния филм на Майк Нюъл „Четири сватби и едно погребение“? Ако перифразираме заглавието му, за да опишем демографската ситуация в българското село, то тъжният филм ще се казва „Двадесет погребения и една сватба“. Точно това показва съотношението между броя на сватбите и

Няма действащ полицай сред задържаните за трафик на чужденци край Пловдив

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-dejstvasht-policaj-sred-zadyrzhanite-za-trafik-na-chuzhdenci-kraj-plovdiv-2038437

Девет български граждани и пет незаконно пребиваващи у нас лица от Сирия и Ирак бяха задържани вчера малко преди 20 ч. на магистрала "Тракия" край Пловдив. Срещу шестима от българите са повдигнати обвинения.

Утре депутатите изправят до стената Мирослав Боршош и Деница Златева за нарушенията при управлението на НДК

http://pogled.info/bulgarski/utre-deputatite-izpravyat-do-stenata-miroslav-borshosh-i-denitsa-zlateva-za-narusheniyata-pri-upravlenieto-na-ndk.87801

/Поглед.инфо/ Разследваният за неправомерно разходване на средства за ремонта на Националния дворец на културата бивш негов изпълнителен директор Мирослав Боршош и служебният вицепремиер за Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат изслушани от парламентарната анкетна комисия по темата в понеделник, предаде репортер на БГНЕС. Заседанието е насрочено за 14.00 часа в Зала ”Запад” на Народното събрание.

Илиян Киряков на 50 г.: Премията ми от САЩ'94 потъна в швейцарска пирамида

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6351685

Илиян Киряков на 50 г.: Премията ми от САЩ'94 потъна в швейцарска пирамидаСтанах домошар, децата ми са най-важното за следващия половин век, признава сърцатият полузащитник Илиян Киряков е роден на 4 август 1967 г. в с. Лесичери, Великотърновско. Започва да тренира футбол на 12-годишна възраст в спортното училище в Търново. Играл е за “Етър”, ЦСКА, испанските “Ла Коруня” и “Лерида”,

Учени определиха опасното за здравето увеличаване на теглото

http://www.moreto.net/novini.php?n=356060

Американски учени определиха опасните за здравето темпове на увеличаване на телесната маса, съобщи Лента. Повишаването на телесното тегло с 5 кг за 18-55-годишен период за жените и за 21-55-годишен период за мъжете е свързано с рязко увеличаване на риска от сърдечносъдови болести, рак, диабет тип 2 и преждевременна смърт в сравнение с хората, чието телесно тегло през годините е останало непроменено.

8 души са отрити мъртви в камион на паркинг в Тексас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352188

8 души са отрити мъртви в камион на паркинг в ТексасОсем души са открити мъртви в неделя в камион, оставен на паркинг в американския град Сан Антонио в щата Тексас. Властите смятат, че става дума за трафик на хора, предаде AFP, цитира "Фокус". Началникът на полицията в Сан Антонио Уилям МакМанъс и началникът на противопожарната служба Чарлз Худ заявиха,

Протестите срещу президента на Венецуела се разрастват

http://www.mediapool.bg/protestite-sreshtu-prezidenta-na-venetsuela-se-razrastvat-news266991.html

Опозицията във Венецуела обяви двудневна национална стачка следващата седмица срещу президента Николас Мадуро след още един ден на сблъсъци между демонстранти и полиция в събота в столицата Каракас, предадоха световните агенции в неделя. Няколко хиляди демонстранти се опитаха да стигнат до Върховния съд на Венецуела, но силите за сигурност спряха със сълзотворен газ атакуващите с камъни и запалителни бомби. Организаторите се надяваха, че демонстрацията ще изпрати силно послание към президента Николас Мадуро да отмени насрочените за 30 юли избори за учредително събрание, което да пренапише конституцията. Коалицията на демократичното единство, организира 24-часовата стачка, събрала милиони хора, каза, че следващите протести ще са в сряда и четвъртък. Планирани са също така масови протестни шествия за понеделник и петък в опит да бъде накаран Мадуро да отмени изборите на 30 юли. "Венецуелският народ няма да се предаде, хората са решени да излязат, за да защитят демокрацията и конституцията ни", заяви опозиционерът Саймън Калзадила по време на пресконференция с други представители на опозицията. Те обвиняват 54-годишния Мадуро, че превръща страната в диктатура, и настояват за свободни избори, които да сложат края на 20-годишното управление на социалистите в страната, която страда от висока инфлация, недостиг на храна и увеличаваща се престъпност.. Във Венецуела от почти четири месеца се провеждат протести, при които са загинали най-малко 97 човека, а хиляди са ранени или арестувани. Съединените щати пък обмислят да наложат финансови санкции на Венецуела, заради плановете на Мадуро да създаде отделно от парламента нов орган - учредително събрание, което да има право да променя конституцията и да разпуска демократично избрания парламент. Ограниченията срещу Каракас биха прекратили разплащането с долари за продаден венецуелски петрол, твърдят високопоставен служител в Белия дом и един съветник в администрацията, запознати с дискусиите, предаде Ройтерс. Готвената мярка би ограничила силно експорта на суров петрол от членката на ОПЕК Венецуела и би лишила социалистическото правителство на страната от крайно необходимата твърда валута. Санкциите, които биха забранили всички доларови транзакции с венецуелската държавна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA), са най-строгите сред обсъжданите варианти от Вашингтон, казват източниците на Ройтерс. Забраната за продажба на петрол срещу долари ще затрудни допълнително социалистическия режим да погасява кредитите си и да внася основни стоки, коментира Ройтерс. Белият дом отказа коментар по темата, а засега няма отговор на запитване към PDVSA и венецуелското министерство на петрола, отбеляза агенцията.

Роден талант ще играе в легендарен английски клуб

https://offnews.bg//futbol/roden-talant-shte-igrae-v-legendaren-anglijski-klub-661201.html

Българският талант от детско-юношеската школа на Барселона Кун Теменужков става част от легендарния Лийдс, който се подвизава във втората по сила дивизия на Англия - Чемпиъншип.

Новината бе съобщена от неофициалния акаунт на академията на клуба "Lufcyouth" в социалната мрежа Туитър. Родният юношески национал се раздели с Барса след края на сезона и преминава в тима от стадион "Елън Роуд" като свободен агент.

Според информацията нападателят от школата на Барселона ще премине като свободен агент в Лийдс и ще играе за резервния състав - този до 23 години.

Теменужков направи сериозно впечатление с изявите си в "Ла Масия" (школата на испанския гранд) и дори заигра за националния отбор на България до 17 години.

Той пристигна в Барселона през 2014 г. след като игра във Фрага, Лейда и Бордета. Освен испански, говори и бащиния си турски език.

Лийдс е 3 пъти шампион на Англия, веднъж е носител на купата на страната и купата на лигата, участник е на финал на Купата на европейските шампиони.

Макар през този сезон да се подвизава във втория ешелон на английския футбол, тимът не крие амбициите си да се завърне в елита.

Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/07/23/vapcarovata-viara-v-jivota-prebori-smyrtta.348173

Ние ще я предадем и на следващите поколения, заяви Илияна Йотова

Аутопсията потвърди, че 16-годишният Кристиян е починал преди около 2 седмици

http://www.cross.bg/trigrad-kristiyan-praznik-1549926.html

/КРОСС/ Аутопсията на 16-годишния Кристиян е потвърдила, че смъртта е настъпила преди около 14 дни, съобщава БТВ. Така на в голяма степен се потвърждава и първоначалната теория на следователите, които изразиха предположение, че момчето е мъртво още от нощта след инцидента, когато блъсна туристи на пътя. Съдебно-медицинската експертиза все още не е изготвена, но се натрупват все повече данни, че младежът се е самоубил, скачайки от скалата след преживения шок. Момчето изчезна след полунощ на 9 юли, когато с колата на баща си блъсна туристи край Триград. По тялото са открити множество фрактури, получени при падането от скалата. Ученикът е полетял от около 120-метрова скала, в подножието на която се намира входа на пещерата „Дяволското гърло". Заради трагедията с 16-годишния Кристиян се отменят традиционния празник на Триград, съобщи кметът на община Девин Красимир Даскалов. "Орфическите мистерии" са двудневен празник, като част от официалния празник на Триград. Те се провеждат всяка година в последната събота и неделя на месец юли. Празненствата започват от Триград, където с много музика, песни и танци, гостите се пренасят към пещера "Дяволското гърло", в която се пресъздава сватбата между Орфей и Евридика, ухапването ѝ от змия, както и слизането на Орфей в Долната земя, за да търси и изведе своята любима. Кристиян Младенов, чието тяло бе намерено вчера в скалите в района на Триградското ждрело, бе погребан днес (23 юли).

Йерусалим е „червена линия“, която не трябва да се пресича

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352184

Йерусалим е „червена линия“, която не трябва да се пресича
Според генералния секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу ал Гейт Йерусалим, където се намира третата по значимост светиня за исляма – джамията Ал Акса е „червена линия“, която не трябва да се пресича, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". „Йерусалим е и се приема като „червена линия“ от арабите.

Аутопсията потвърди, че 16-годишният Кристиян е починал преди около 2 седмици

http://www.cross.bg/kristiyan-trigrad-praznik-1549926.html

/КРОСС/ Аутопсията на 16-годишния Кристиян е потвърдила, че смъртта е настъпила преди около 14 дни, съобщава БТВ. Така на в голяма степен се потвърждава и първоначалната теория на следователите, които изразиха предположение, че момчето е мъртво още от нощта след инцидента, когато блъсна туристи на пътя. Съдебно-медицинската експертиза все още не е изготвена, но се натрупват все повече данни, че младежът се е самоубил, скачайки от скалата след преживения шок. Момчето изчезна след полунощ на 9 юли, когато с колата на баща си блъсна туристи край Триград. По тялото са открити множество фрактури, получени при падането от скалата. Ученикът е полетял от около 120-метрова скала, в подножието на която се намира входа на пещерата „Дяволското гърло". Заради трагедията с 16-годишния Кристиян се отменят традиционния празник на Триград, съобщи кметът на община Девин Красимир Даскалов. "Орфическите мистерии" са двудневен празник, като част от официалния празник на Триград. Те се провеждат всяка година в последната събота и неделя на месец юли. Празненствата започват от Триград, където с много музика, песни и танци, гостите се пренасят към пещера "Дяволското гърло", в която се пресъздава сватбата между Орфей и Евридика, ухапването ѝ от змия, както и слизането на Орфей в Долната земя, за да търси и изведе своята любима. Кристиян Младенов, чието тяло бе намерено вчера в скалите в района на Триградското ждрело, ще бъде погребан днес.

Кристиян от Триград е починал малко след катастрофата

http://frognews.bg/news_138770/Kristiian-ot-Trigrad-e-pochinal-malko-sled-katastrofata/

16-годишният Кристиян от Триград е починал малко след катастрофата, при която е блъснал групата туристи. Това сочи аутопсията на тялото, което бе намерено вчера. Момчето изчезна преди 14 дни.

Протест в Благоевград след смъртта на ром, ударен в главата от бивш военен (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6352204

Протест в Благоевград след смъртта на ром, ударен в главата от бивш военен (Снимки)Ромската махала в Благоевград се вдига на протест тази вечер след смъртта на 48-годишния Николай Малинов, починал от удар в главата с камък. Преди 10 дни циганинът, който си изкарва прехраната като гробар, бил ударен с плочка по главата от 75-годишния пенсиониран военен Радой Тодоров. Инцидентът станал реди 10 дни, и въпреки усилията на лекарите,

Папа Франциск призова към молитви за помирение в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352180

Папа Франциск призова към молитви за помирение в ЙерусалимПапа Франциск изрази в неделя дълбока загриженост във връзка с ръста на напрежението в Йерусалим и призова миряните да се молят за мир в града, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". „С трепет следя острото напрежение и насилие през последните дни в Йерусалимм. Чувствам необходимостта да се обърна с призив за сдържаност и диалог.

Проф. Ваня Добрева: Екзекуцията на Вапцаров полага началото на неговото безсмъртие

http://www.cross.bg/vaptzarov-sofiya-bulgarskite-1549925.html

/КРОСС/ В онзи 23 юли 1942 година българският фашизъм разстреля великия поет на България и света Никола Вапцаров. Поредната жертва на българската реакция след Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов. Днес отново изричаме на висок глас: Нищо не е забравено и никой не е забравен! Нека пребъдват от век на век делото и заветите на героите, които ни призовават да сме верни на България, на високите човешки идеали и стремежи. Това призова проф. Ваня Добрева, заместник-председател на БСП - София, по време на възпоменателна царемония по повод 75-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров и другарите му Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов. Събитието, организирано от Градския съвет на БСП - София, Българският антифашистки съюз, Съюза на българските писателите и Съюза на българските журналисти, се състоя пред Гарнизонното стрелбище в София. На възпоменанието присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, председателят на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов, депутати, общински съветници, родственици на загиналите. Да се поклонят пред паметта на Вапцаров и другарите му дойдоха стотици граждани, които отдадоха почит и поднесоха цветя и венци. Слова произнесоха вицепрезидентът Йотова, писателят и издател Иван Гранитски, журналистите Велислава Дърева и Петър Волгин

Баркиндо: Темпът на свиване на световните петролните резерви може да се ускори

http://www.investor.bg/surovini/365/a/barkindo-tempyt-na-svivane-na-svetovnite-petrolnite-rezervi-moje-da-se-uskori-243521/

Генералният секретар на ОПЕК очаква това да се случи през второто полугодие на текущата година

Кметът на Поморие ползва общински ресурси за лични цели

https://bivol.bg/pomorie-video.html

В последните дни стана публично скандално решението на общинарите в Поморие да развалят дарение, направено преди близо 80 г. и да си присвоят държавния Военен санаториум, заедно с прилежащите около него терени. Инициатор и най-активен активист да се сложи ръка на един от най-скъпите и атрактивни имоти по Черноморието ни е Кметът на Поморие Иван […]

Експерти: Тръмп рискува лечението на хиляди болни от СПИН по света

//dariknews.bg/novini/sviat/eksperti-trymp-riskuva-lechenieto-na-hiliadi-bolni-ot-spin-po-sveta-2038434

Напредъкът в борбата срещу епидемията от СПИН може да бъде блокиран от недостиг на финансиране, което се очаква да нарасне при предложените от Доналд Тръмп съкращения на средствата за глобални проекти в областта на здравеопазването, предупредиха експерти и активист

Акцията срещу трафика на мигранти продължава

http://frognews.bg/news_138769/Aktsiiata-sreshtu-trafika-na-migranti-prodaljava/

Акцията срещу нелегалния трафик на мигранти в страната продължава. Припомняме, че вчера вечерта на магистрала ”Тракия” бяха арестувани част от чужденците и организаторите, сред които има и полицаи.

Иран започва да произвежда нов вид ракети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352176

Иран започва да произвежда нов вид ракети
Иран обяви, че започва да произвежда нов вид ракети, съобщава Al Jazeera, позовавайки се на ирански източници, цитира "Фокус". Новите ракети ще са способни да свалят изтребители, дронове, балистични ракети и хеликоптери. Ракетата „Сайад-3“ достига височина от 27 км и може да измине 120 км, заяви Военния министър на Иран Хюсеин Деган.

Скоро: Сибир ще стане приятно място за живеене

http://www.dnes.bg/world/2017/07/23/skoro-sibir-shte-stane-priiatno-miasto-za-jiveene.348172

След две поколения там ще се радват на мек климат

Евакуираха десетки хиляди в Япония заради порои

http://dnes.dir.bg/news/japonia-navodnenia-potopat-26109124

На десетки хиляди хора в Североизточна Япония бе наредено да се евакуират, след като силните дъждове предизвикаха големи наводнения и прекъснаха жп връзки.

"Лудогорец" ще ползва правителствения самолет, благодари на Кралев за "решаващата намеса"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/23/3011853_ludogorec_shte_polzva_pravitelstveniia_samolet/?ref=rss


"Лудогорец" ще използва правителствения самолет за пътуването си до Израел идната седмица. Клубът благодари на министъра на спорта Красен Кралев за съдействието при организирането на полета и получаването на разрешение от "Авиоотряд 28".<br /><br />"Оценяваме високо вашето решаващо съдействие ПФК "Лудогорец 1945" да използва услугите на правителствения "Авиоотряд 28" в момент, в който липсват възможности за пътуване, съобразено с...

Сделка в Конгреса на САЩ за нови санкции срещу Русия

http://www.mediapool.bg/sdelka-v-kongresa-na-sasht-za-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-news266990.html

Лидерите на партиите на републиканците и демократите в американския Конгрес постигнаха споразумение за приемането на законодателство, което да позволи налагането на нови санкции срещу Русия в отговор на вероятната намеса на Кремъл в предизборната кампания на САЩ, предаде Ройтерс в неделя. Новото законодателство също така трябва да ограничи сериозно възможността на президента Доналд Тръм да вдига каквито и да било санкции срещу Москва. Шестте месеца пребиваване на Тръмп в Белия дом са съпроводени от постоянни обвинение, че Русия вероятно е подпомогнала неговата победа на изборите на президент на САЩ. Москва, разбира се, отхвърля всякакви подобни твърдения, но в САЩ продължава разследването за възможна "руска връзка" на хора от предизборния щаб на Тръмп, включително на сина му Доналд Тръмп-младши. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че "възмутителното и неприемливо" поведение на Русия при изборите в САЩ през 2016 г. и в Европа "изисква приемането на силни законови санкции, колкото се може по-скоро". Законопроектът предвижда затягане на вече съществуващите санкции, въведени от американските власти срещу някои сектори на руската икономика след анексирането на полуостров Крим от Москва и след началото на въоръжения конфликт в Донбас, както и заради възможното вмешателство в американската предизборна кампания. Предвижда се законопроектът да бъде гласуван във вторник съвместно с пакет от санкции, засягащи и Иран и Северна Корея, заявиха от канцеларията на лидера на републиканското мнозинство в камарата Кевин Маккарти. Тези мерки трябва да държат тези страни "отговорни за техните опасни действия", казва Маккарти.. Законът за противодействие на дестабилизиращите дейности на Иран, приет преди месец от Сената, беше подкрепен в Камарата на представителите, след като републиканците предложиха включващи Северна Корея санкции в законопроекта. Европейската комисия обаче изрази загриженост по повод намеренията за разширяване на санкциите срещу Москва. Агенция Ройтерс цитира изявление на говорител на комисията, в което се отправя призив Вашингтон да продължава да координира действията си по въпроса с партньорите от Г-7. Германия е предупредила Съединените щати за ответни действия, ако в наказателния им списък попаднат руските компании, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток 2". Германия на свой ред предупреди Русия, че нарушаването на санкции, включително преместването в Крим на четири газови турбини, доставени от компанията "Сименс", обтяга политическите отношения между двете страни, предаде Ройтерс, като се позова на изданието "Билд ам зонтаг".  Говорител на външното министерство заяви, че германското правителство няколко пъти е обръщало внимание на Русия за опасност от нарушаване на съществуващите санкции и незаконни действия на руски компании. Според него руският президент Владимир Путин е уверил по времето на доставката тогавашния германски министър на икономиката Зигмар Габриел, че турбините не са за Крим. "Правителството отново напомни на Русия за тези уверения и изтъкна, че такова голямо нарушаване на санкциите би натоварило с ново бреме германско-руските отношения", каза говорителят. "Сименс" се опитва да се дистанцира от скандала, като спира доставките на енергийно оборудване за руски държавни компании и преразглежда споразуменията за доставка. Европейският съюз наложи на Крим санкции, свързани с енергийното оборудване, след като Русия анексира полуострова през 2014 г.

34 стари мини гръмнаха вследствие на пожарите в Хърватия

http://www.cross.bg/hurvatiya-mini-stari-1549924.html

/КРОСС/ Щетите от горските пожари в Хърватия придобиват нови измерения. Вследствие на пожар, който се прехвърли от Черна гора към Хърватия преди няколко дни избухнаха 34 стари мини, които са се задействали от огъня. Това става в областта Конавле, намираща се в близост до границата. "Опитваме се да се приближим колкото можем, но от полунощ до 8 часа сутринта се чуха 34 експлозии в район, който уж е разминиран", обяви Миро Магуд, командир на противопожарната служба. Той добави, че огънят е стигнал на около 500 метра от местно село, но къщите не са застрашени, тъй като между тях и пожара има път, на който са разположени пожарникарите.    

Днес в Темата на NOVA: Бежанци на 4 лапи в Сирия

https://www.vesti.bg/bulgaria/dnes-v-temata-na-nova-bezhanci-na-4-lapi-v-siriia-6071786

Николай Василковски разказва за съдбата на животните в зоопарка на Алепо след централната емисия на Новините на NOVA

Хванаха двама с нередовни здравни книжки във варненско заведение

http://www.moreto.net/novini.php?n=356000

Двама души от персонала на варненско заведение са хванати с нередовни здравни книжки. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция за Moreto.net. Проверката е била извършена тази седмица, съвместно с представители на Икономическа полиция.

Президентът на Израел: Ще се борим с терора „безкомпромисно“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352173

Президентът на Израел: Ще се борим с терора „безкомпромисно“Президентът на Израел изказа своите съболезнования към семейството на убитите по време на терористичната атака израелтяни в селището Халамиш и даде обет, че Израел ще продължи да се бори с тероризма безкомпромисно, предаде The Times of Israel, цитира "Фокус". “В този тежък момент, нашите сърца са със пострадалото семейство в Халамиш,

Шулц: Нова миграционна вълна заплашва Европа

http://www.cross.bg/shyltz-evropa-nova-1549923.html

/КРОСС/ Нова миграционна криза заплашва Европа. Това заяви кандидатът за канцлер на Германия, лидер на социалдемократите в страната и бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за "Билд". Ако сега не действаме, рискуваме ситуацията от 2015 г. да се повтори, подчертава Шулц, определяйки като "крайно опасно" увеличаването на потока бежанци, които пристигат в Европа през Средиземно море. Този, който печели време и се опитва да игнорира темата до парламентарните избори (на 24 септември), проявява цинизъм, отбелязва Шулц, който е основен опонент на канцлера Ангела Меркел в предстоящия вот.  

Фотогалерия: 9200 км през Сибир - най-трудното колоездачно състезание

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/07/23/3011130_fotogaleriia_9200_km_prez_sibir_-_nai-trudnoto/?ref=rss


Ако си мислите, че Tour de France е трудно състезание за колоездачи, само си представете какво е да караш в надпревара, в която някои от етапите стигат до 1400 км.<br /><br />Добре дошли на Trans-Siberian Extreme. Това е състезание на Red Bull, започнало на 18 юли от Москва. То трябва да приключи на 10 август във Владивосток.<br />Red Bull Trans-Siberian Extreme е най-трудното и най-дългото колоездачно предизвикателство.<br /><br />Турът е съставен от 14 етапа с...

Външният министър на Австрия поиска ЕС да спре преговорите с Турция

http://clubz.bg/56499-vynshniqt_ministyr_na_avstriq_poiska_es_da_spre_pregovorite_s_turciq

Себастиан Курц. Снимка БГНЕС

Турция се отдалечава от Европейския съюз, a Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Анкара. Това заяви австрийският министър на външните работи Себастиян Курц в интервю за в. "Велт ам Зонтаг", цитиран от БГНЕС.

Курц отбеляза, че "ще продължи да се застъпва за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС."

"Европейският съюз най-накрая трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция. Не можем да си позволим да сме в зависимост от Анкара," каза Курц.

Според него, най-важно е самият ЕС да бъде в състояние да защити собствените си външни граници. Първият дипломат на Виена осъди "тази вълна от арести и уволнения в Турция след опита за преврат" през изминалата година и приветства мерките срещу Анкара, предприети тази седмица от германския му колега Зигмар Габриел.

"Преди няколко седмици, той ме критикува за моята позиция и ме обвини в популизъм", каза Курц.

Връзките между Германия, където живеят 3 млн. етнически турци, и Турция са обтегнати, особено след миналогодишния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. След него Германия вече спря 11 отделни оръжейни доставки за Турция, които включваха пистолети, муниции или компоненти за оръжия.

Отношенията допълнително и рязко се влошиха, след като във вторник турски съд реши шестима активисти да останат в ареста по подозрение, че са помагали на „терористична” група. Един от тях е германецът Петер Щойтнер.

Най-коментираното в "Дневник": Виновните за полет МН17 и изкуственият интелект

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/23/3011851_nai-komentiranoto_v_dnevnik_vinovnite_za_polet_mn17_i/?ref=rss


В края на седмицата традиционно ви представяме класацията с десетте най-коментирани статии в "Дневник" за изминалите седем дни. Най-обсъждана във форума тази седмицата беше новината, че холандският съд ще съди виновните за свалянето на полет МН17 над Украйна. Трагедията, в която загинаха 298 души, повечето от които бяха с холандско гражданство, стана преди три години - на 17 юли 2014 г. На второ място е анализът на Илън Мъск за бъдещето на изкуствения интелект, а на трето видео за...

Най-коментираното в "Дневник" за седмицата: Виновните за полет МН17 и изкуственият интелект

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/23/3011851_nai-komentiranoto_v_dnevnik_za_sedmicata_vinovnite_za/?ref=rss


В края на седмицата традиционно ви представяме класацията с десетте най-коментирани статии в "Дневник" за изминалите седем дни. Най-обсъждана във форума, тази седмицата, беше новината, че холандският съд ще съди виновните за свалянето на полет МН17 над Украйна. Трагедията, в която загинаха 298 души, повечето от които бяха с холандско гражданство, стана преди три години - на 17 юли 2014г На второ място е анализът на Илън Мъск за бъдещето на изкуствения интелект, а на трето видео за...

Полицаи от Стара Загора и Русе задържаха участник в телефонна измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352168

Полицаи от Стара Загора и Русе задържаха участник в телефонна измамаПри съвместна акция полицаи от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Русе задържаха участник в телефонна измама броени часове след случилото се, съобщиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Сигналът в Областната дирекция на МВР - Стара Загора бил подаден вчера. 80-годишна жителка на областния град се оплакала,

Нелегални мигранти са задържани край Пловдив (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/23/3011730_nelegalni_migranti_sa_zadurjani_krai_plovdiv_obnovena/?ref=rss


Канал за незаконен трафик на чужденци е разкрит при операция на полицията, съобщиха от МВР.<br /><br />Полицейски действия са предприети снощи в рамките на планирана операция срещу незаконния трафик на мигранти през територията на страната. Акцията на полицейските служители е организирана след сигнал за осъществяването на незаконната дейност и е проведена под нюблюднието на Районна прокуратура-Пловдив.Задържани и с повдигнати обвинения са шестима – две жени и четирима мъже,...

Нелегални мигранти са задържани край Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/23/3011730_nelegalni_migranti_sa_zadurjani_krai_plovdiv/?ref=rss


Нелегални мигранти са били задържани при специализирана полицейска операция, съобщиха от МВР.<br /><br />Специализирана полицейска операция срещу незаконни трафик на мигранти е проведена снощи на територията на Областната дирекция на МВР-Пловдив. В хода на полицейски действия на автомагистрала "Тракия" са били задържани общо деветима души, от които петима са нелегални мигранти.<br /><br />Процесуално-следствените действия продължават и към момента на...

Десетки хиляди японци се евакуират заради наводнения

http://www.dnes.bg/world/2017/07/23/desetki-hiliadi-iaponci-se-evakuirat-zaradi-navodneniia.348171

Няколко реки преливат и вече над 100 къщи са залети в Акита

Въоръжени с мачете и електрошокове вилняха в бар в Созопол

//dariknews.bg/regioni/burgas/vyoryzheni-s-machete-i-elektroshokove-vilniaha-v-bar-v-sozopol-2038431

Пострадали са четирима от служителите, нападнат е и управителя Христо Бардуков

Пожар в Хърватия взриви 34 мини

https://offnews.bg//sviat/pozhar-v-harvatia-vzrivi-34-mini-661199.html

Пожар предизвика експлозии на 34 мини в Хърватия. Огънят се прехвърли в сряда вечерта от Черна гора на хърватска територия и продължава да гори, предаде агенция Хина, цитирана от бТВ.

Районът уж е разминиран, но тази нощ се чуха над 30 експлозии, твърди командирът на противопожарната служба в град Конавле Миро Магуд. По думите му огънят е на 500 метра от местно село, но няма опасност за хората и къщите им, защото пламъците са отвъд пътя, на който се намират пожарникарите. 

Огнеборците очакав помощ от въздуха в битката с пожара, който вече изпепели над 300 хектара растителност.  

Орязват ръководствата на болниците в цялата страна

http://www.cross.bg/prof-petrov-ministerstvo-1549922.html

/КРОСС/ Рокади в болниците в цялата страна е започнало здравното министерство. Със заповед на здравния министър проф. Николай Петров от четвъртък е съкратен директорският борд на най-голямата спешна болница у нас „Пирогов", съобщава "24 часа", като се позовава на свои източници от Министерството на здравеопазването (МЗ). Директорът ѝ проф. Асен Балтов запазва поста си към момента, а бордът ще остане само с трима души - директорът, представител на МЗ и доц. Христо Шивачев, който е детски хирург в болницата. Подобна рокада вече е направена и в Александровска болница, но предстои това да се случи в още десетки лечебни заведения в цялата страна, уточниха от здравното министерство. Идеята на проф. Петров е навсякъде бордът на директорите да се състои от трима човека, а не от пет, каквато промяна въведе служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев. С намаляване на началниците се цели единствено да се понижат харчовете. Излишни пари се дават за още двама души в борда, обясняват от МЗ пред изданието. Рокадите не са част от предстоящи проверки, които здравното министерство ще прави по отношение на финансовото състояние и начина на ръководене на болниците. В началото на юли, на заседание на парламентарната здравна комисия, проф. Петров разкри, че според доклад на ведомството само три болници в страната са на печалба. Тогава здравният министър обяви, че вероятно ще има персонални промени в ръководствата на болниците, без да уточни кои

Мартин Шулц: Европа е застрашена от повторение на миграционната криза от 2015 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/martin-shulc-evropa-e-zastrashena-ot-povtorenie-na-migracionnata-kriza-ot-2015-g-243518/

Председателят на германските социалдемократи планира да посети Италия на 27 юли и да обсъди с премиера Паоло Джентилони проблемите с миграцията

От 25-26 г. не се оценява значението на армията ни, смята Каракачанов

https://www.actualno.com/politics/ot-25-26-g-ne-se-ocenjava-znachenieto-na-armijata-ni-smjata-karakachanov-news_623869.html

Не смятам, че Българската армия не е в състояние да изпълнява своите конституционни задължения. Трудности има, но те са свързани с недооценяване на ролята и значението на Българската армия от 25-26 години насам. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Карака

Експерти: Тезата, че КТБ е "ударена", за да се разграбят по-късно активите й е несъстоятелна

https://www.actualno.com/politics/eksperti-tezata-che-ktb-e-udarena-za-da-se-razgrabjat-po-kysno-aktivite-j-e-nesystojatelna-news_623877.html

За да се говори за политически сценарий, който да е повлиял върху съдбата на КТБ, той трябва да се докаже. Това заяви пред БНР (програма „Хоризонт“) проф. Валери Димитров, който е члена на УС на Фонда за гарантиране на влоговете и  бивш председател на Сметната палата.

Проблемът с руските газови турбини разваля отношенията между Германия и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352160

Проблемът с руските газови турбини разваля отношенията между Германия и РусияБерлин предупреди Москва, че пренебрегването на санкциите, включително пренасянето в Крим на четири газови турбини, доставени в Русия от германския концерн Сименс, обтягат политическите отношения между двете страни, предаде Reuters, позовавайки се на публикации в немската преса, цитира "Фокус". Говорител на Външното министерство на Германия,

Зарада глада и насилието във Венецуела хиляди търсят нов живот в Испания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/23/3011451_zarada_glada_i_nasilieto_vuv_venecuela_hiliadi_tursiat/?ref=rss


След третото нападение Стефания знае, че трябва да напусне Венецуела. При първото трима въоръжени мъже я обират пред дома ѝ в Каракас, второто става в 10 сутринта. Последния път, през януари, мъж се блъска в колата ѝ и насочва оръжие срещу нея, когато тя настоява да поеме отговорност за инцидента. "Обадих се на майка си, след като се успокоих, и ѝ казах: "Дойде ми време да си тръгна, не издържам вече", разказва 28-годишната жена.<br /><br />Политическият хаос и...

В турския парламент забраниха да се споменава „арменски геноцид”, „Кюрдистан” и „кюрдски региони”

http://www.moreto.net/novini.php?n=356059

Като част от пакет от мерки, които целят промяна на вътрешните процедурни правила в турския парламент, комисията за конституционни промени одобри положение, забраняващо използването на фразата "арменски геноцид" в законодателния орган, информира AINA.

Австрия ще настоява за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

http://www.cross.bg/tyrtziya-ministur-kyrtz-1549921.html

/КРОСС/ Австрийският външен министър Себастиан Курц призова страните от Европейския съюз към единство в отношенията им с Турция, предаде „Дойче Веле". „Ще настоявам и за прекратяването на преговорите с Турция за встъпване в ЕС", заяви Курц, цитиран от „Фокус". Според него Съюзът трябва най-накрая да изгради ясна позиция по отношение на Анкара и вместо членство в общността, да определи условия за сътрудничеството с Турция като със съсед. Министърът също така подкрепи подкрепа към новия курс на Германия по отношение на Турция. „Приветствам това, че външният министър на Германия Зигмар Габриел най-накрая даде нова оценка на положението и преразгледа отношенията с Турция", заяви външният министър на Австрия. Курц посочи, че скорошните арести на правозащитници от турските власти предизвикват „крайно безпокойство" и са достойни за осъждане, както и „масовите арести и уволнения" след опита за преврат от преди година. „Все повече се убеждавам, че Турция се отдалечава от Европа", категоричен е австрийският министър на външните работи.  

Само след две поколения Сибир ще стане най-приятното място за живеене

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6352093

Само след две поколения Сибир ще стане най-приятното място за живеенеПоради климатичните промени Сибир, който дълго се славеше като прокълнато място за изпращане на лагерници в ГУЛАГ, ще се превърне в най-желаната дестинации за живеене, пише в. "Сънди мирър", предаде БТА. Към 2080 г. Сибир, простиращ се през седем руски часови зони, ще стане много по-топъл и гостоприемен, твърдят учени от Красноярск.

Тъмни облаци над главата на Неймар след шоуто срещу Юве

https://offnews.bg//futbol/tamni-oblatci-nad-glavata-na-nejmar-sled-shouto-sreshtu-iuve-661197.html

Авторитетните издания Sky Sports, BBC, L'Equipe и Le Parisien не спират да твърдят, че трансферът в ПСЖ е неизбежен и само чудо може да остави Неймар в Барселона.

Снощи бразилецът блесна за пореден път при победата на каталунците срещу Ювентус с 2:1 в приятелски мач от турнира "Интернешънъл Чемпиънс Къп".

Звездата в двубоя бе именно Неймар, който за пореден път демонстрира невероятното си класа. Той отбеляза два страхотни гола във вратата на Джанлуиджи Буфон в 15-ата и 26-ата минута, след като на два пъти направи слалом през защитата на италианския тим.

Веднага след мача новият треньор на каталунците Ернесто Валверде сподели, че тимът няма да се откаже от бразилеца и ще се борят той да не премине в редиците на ПСЖ.

"Барса няма да се откаже от Неймар. Познаваме динамиката на групата и го искаме с нас", заяви специалистът на пресконференция след контролата. 

Вероятно всичко ще се реши след като каталунците се завърнат от подготовката си в САЩ. Следващата проверка на Барса е в четвъртък от 2:30 през нощта срещу Манчестър Юнайтед.

Само три дни по-късно американските фенове на футбола ще могат да се насладят на супердербито между Реал Мадрид и Барселона на стадион "Хард Рок" в Маями.

Орхан Мурад на амбразурата, брани щерка си след клипа й

http://www.dnes.bg/index/2017/07/23/orhan-murad-na-ambrazurata-brani-shterka-si-sled-klipa-i.348170

Във видеото съм артист, играя роля, заяви тийнейджърката

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване