Facebook готви модулен смартфон?

http://clubz.bg/56498-facebook_gotvi_modulen_smartfon

Готви ли се социалната мрежа Facebook да навлезе в пазара на смартфоните? Този въпрос се поставя от години, но досега хората на Зукърбърг само са си партнирали с няколко компании. 

Няма да е първия път, в който голям техногигант в друга област се пробва да разработва свой хардуер - Amazon го направиха що-годе успешно с таблетите и смартфоните Fire. Но бяха изтикани бързо от висококонкурентният пазар.

Според Business Insider обаче Facebook вече имат секретна лаборатория, в който действителност разработват свой смартфон - и то модулен.

Концепцията за модулните смартфони е проста - вместо да си купуваш ново устройство, разполагаш с такова, чиито части са лесно сменяеми. Трябва ти по-добра камера - купуваш си само нова камера. Трябва ти повече памет, нов процесор, четец на пръстови отпечатъци - купуваш само това. За жалост експериментите в тази посока се оказаха сравнително неуспешни. Опитът на Motorola не бе особено популярен, а легендарният Project Ara на Google, който изглеждаше страхотно на промоционалните видеа, в крайна сметка бе затворен.

Освен слухове обаче при Facebook имаме и патент за модулно електромеханично устройство със заменяеми компоненти като говорител, микрофон, сензорен екран, GPS и дори телефон.

Той изтече наскоро в мрежата и изглежда наистина базов, но това е често срещано при описанията на нови устройства за патентното ведомство.

Business Insider обаче твърдят, че върху новото устройство работят в специалната лаборатория Building 8. А според техни източници в екипа са именно бивши разработчици от Project Ara.

Кристиян загинал в пропастта веднага след причинената от него катастрофа

http://www.mediapool.bg/kristiyan-zaginal-v-propastta-vednaga-sled-prichinenata-ot-nego-katastrofa-news266989.html

Шестнадесетгодишният Кристиян Младенов, който бе открит мъртъв в пропаст под пещерата Дяволското гърло две седмици след причинената от него катастрофа край Триград, ще бъде погребан в неделя в Триград, съобщиха от кметството. Момчето, което бе издирвано сред пътния инцидент, ранил четирима пешеходци, е починало още в нощта на катастрофата, сочат първоначалните данни от извършената аутопсия на изваденото тяло от дерето в събота от алпинисти. Съдебно-медицинската експертиза все още не е изготвена, но се натрупват все повече данни, че младежът се е самоубил, скачайки от скалата след преживения шок. Кристиян изчезна след полунощ на 9 юли, когато с шофираната от него, без да има книжка, кола на баща си блъсна туристи край Триград. След катастрофата младежът избяга, в контейнер за смет в околността бе намерен изхвърлен неговият таблет. Заедно с Кристиян, който учи в София, но за лятото е бил при баба си в Триград, в колата е пътувало и момиче. По тялото му са открити множество фрактури, получени при падането от скалата. Ученикът е паднал или скочил от около 120-метрова скала, в подножието на която се намира входът на пещерата Дяволското гърло. Близки на семейството предполагат, че момчето се е самоубило след преживения шок. Това е и водещата версия по случая, но според специалисти няма как да се докаже категорично дали Кристиян се е хвърлил от скалата след шока, или се е подхлъзнал в тъмното и е паднал. Триград обяви траур заради смъртта на момчето и в негова памет община Девин реши да отмени традиционните Орфически мистерии, които се провеждат всяка година в последната събота и неделя на месец юли, каза кметът Красимир Даскалов.

Прокопиев: Обвиняемите обществени фигури в последните години са опонентите на Пеевски

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/23/3011815_prokopiev_obviniaemite_obshtestveni_figuri_v/?ref=rss


Всички обществени фигури, които са получили обвинения от прокуратурата, са опоненти на Делян Пеевски. Това обяви в ефира на Би Ти Ви бизнесменът Иво Прокопиев, издател на "Дневник" и "Капитал".<br /><br />Ако видите всички получили обвинение - около 30-40 човека, те всички имат един общ знаменател - прозападни хора, които са опоненти на Делян Пеевски, заяви той.<br /><br />По думите му липсата на името на депутата от ДПС в обвинителния акт за фалита...

Намериха в ремарке осем мъртви имигранти

https://www.actualno.com/america/nameriha-v-remarke-osem-myrtvi-imigranti-news_623874.html

Телата на осем души, включително две деца, бяха открити в ремарке на камион в южния американски щат Тексас, предаде CNN. Инцидентът е станал в град Сан Антионио. По данни на местните власти, в микробуса са превозвани 38 работници, а 20 от тях вече са хоспитализирани. Състоянието на някои от жертвите се оценява като критично, отбелязва още БГНЕС. Полицията пристигна на мястото на инцидента след обаждане от магазин, в близост до който превозното средство било паркирано. Снимка: Архив

Йотова: Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта

http://www.cross.bg/vaptzarov-iiotova-vyara-1549920.html

/КРОСС/ „Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта и ние ще продължим да предаваме тази вяра и на следващите поколения." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменанието по повод 75-ата годишнина от гибелта на Никола Вапцаров. Поклонението се състоя на Мемориал „Гарнизонно стрелбище". "Tалантът на Вапцаров не може да бъде победен от оръжие. Той е поет, превеждан на толкова много езици, че днес трудно можем да преброим страните, в които неговите песни се четат", посочи Илияна Йотова. „Казват, че този, който върви тихо, не оставя пътеки, a този, който си служи само с угоднически думи, не оставя дела. Никола Вапцаров беше различен. В малка книга искрено написа истината за човешкия живот, за любовта към родината, за по-доброто бъдеще. Не само за един народ, а за цялото човечество. С това той е ценен", каза вицепрезидентът и подчерта, че опитът да бъдат заличени Вапцаровите „Моторни песни" е позорен. „Ние сме бъдещите хора, за които мечтаеше и пишеше Никола Вапцаров. Но дали останахме верни на неговата вяра, за която бронебойни патрони нямаше? Дали вярваме в хуманизма и имаме същата социална чувствителност? Или днес използваме красиви думи, без сами да вярваме в тях. Думи, с които търсим доверие, но не обличаме в дела", запита Илияна Йотова и определи Никола Вапцаров като един от най-големите хуманисти и идеалисти на 20-и век.

Здравното министерство орязва борда на директорите в болниците в цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352151

Здравното министерство орязва борда на директорите в болниците в цялата странаРокади в болниците в цялата страна е започнало здравното министерство. Със заповед на здравния министър проф. Николай Петров от четвъртък е съкратен директорският борд на най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“, заявиха за "24 часа" от МЗ. Директорът й проф. Асен Балтов запазва поста си към момента,

Веднъж турчин – винаги турчин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/23/3011792_vednuj_turchin_vinagi_turchin/?ref=rss


Турски консулства в Германия, изглежда, имат негласната директива да блокират освобождаването от турско гражданство - особено на хора, свързани с "Движението Гюлен". Те се оказват пред стена от необясними пречки и спънки, разказва "Дойче веле".<br /><br />Серат Мустафуглу живее от 37 години в Германия. Двете му междувременно пораснали деца са родени в Хамбург. Логично е да иска германско гражданство. Барис Реяс и Денис Демир също кандидатстват за германски...

Засилен е трафикът по магистралите и граничните пунктове

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zasilen-e-trafikyt-po-magistralite-i-granichnite-punktove-2038430

Интензивен е трафикът по основните пътни артерии и граничните контролно-пропускателни пунктове на страната, съобщиха от МВР. Най-натоварен на влизане в България е пунктът "Калотина", който работи на пълен капацитет.
 
Движението от леки автомобили е <

Новата седмица започва с жеги, жълт код за почти цялата страна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novata-sedmica-zapochva-s-zhegi-zhylt-kod-za-pochti-cialata-strana-2038428

Новата седмица започва със жеги, а жълт код за високи температури е обявен за почти цялата страна, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението изключва единствено областит

Стоян Мирчев: Затваряме държавни училища, а финансираме частни

http://www.moreto.net/novini.php?n=356058

С промени на образователния закон, искаме да предотвратим влизащото от 2018 година финансиране на частните училища. Това каза по БНР Стоян Мирчев, депутат от „БСП за България". Народният представител обясни, че когато се финансират частните училища, на заден план остават държавните.

Летящи грузинци и дервиши превзеха сцената на летния театър в Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6352143

Летящи грузинци и дервиши превзеха
сцената на летния театър в ТърновоНад 200 екзотични певци, танцьори и музиканти от осем държави ще вземат участие в тазгодишното двадесето издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново, който се откри в петък вечерта. Фестът започна с дефиле на участниците по гланата улица на сталата столица и тричасов концерт в летния театър в парк Марно поле.

Суперколата на "Форд" с повече електроника от изтребител

http://www.cross.bg/ford-elektronika-danni-1549919.html

/КРОСС/ Модерните автомобили изобилстват от електроника и софтуер. При някои от тях те са толкова много, че конкурират дори тази в изтребителите. Такъв е примерът със суперавтомобила Ford GT, който генерира по около 100GB данни на всеки час, съобщава компанията, цитирана от Vesti. Колата има над 50 различни сензора, които осъществяват постоянно наблюдение и анализ на всичко по работата и поведението ѝ на пътя. Сензорите анализират и заобикалящата среда дори влажността на въздуха. Цялата тази информация се обработва постоянно през цялото време докато двигателят работи. Всичко това се обработва от над две дузини компютърни системи, които са част от оборудването на автомобила. Общо те обработват по 300 МВ данни всяка секунда. Общо софтуерът на Ford GT съдържа над 10 млн. реда програмен код. Това е повече отколкото свръхмодерния изтребител F-35 Lightning на Lockheed Martin. Ford GT вече неведнъж беше определен като състезателен автомобил с регистрационен номер и това обяснява огромното количество електроника и софтуер. При цена от около 400 000 долара, той е и доста по-евтин от F-35, който струва между 85 млн. и 120 млн. долара за брой. Разбира се, двете машини не могат да се сравняват, но е показателно колко много са се развили автомобилите през годините.  

75 години от убийството на поета Вапцаров

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/75-godini-ot-ubijstvoto-na-poeta-vapcarov-6071785

На 23 юли 1942 г. на гарнизонното стрелбище в София е разстрелян великият поет на България и света

Австрия призова за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/avstriia-prizova-za-prekratiavane-na-pregovorite-za-chlenstvo-na-turciia-v-es-243516/

Министърът на външните работи Себастиян Курц заяви, че Брюксел трябва да заеме ясна позиция спрямо Турция и да се стреми единствено към нормално сътрудничество

Полша все още не е загинала

http://clubz.bg/56497-polsha_vse_oshte_ne_e_zaginala

Признавам, че дълго време отбягвах участие в политически демонстрации. Да работиш като журналист в Полша, за мен винаги е означавало да съм възможно най-обективен и да не демонстрирам политическите си виждания. Поради тази причина се държах далеч от протестите срещу правителството на ПиС (управляващата в Полша Партия "Право и справедливост" – б. р.). Но това, което управляващите прокараха в полския Сейм в четвъртък, надхвърли всички граници. Така реших да участвам в протеста срещу правителството.

Ако президентът Анджей Дуда не наложи вето, то тогава политиците ще решават кой да правораздава в Полша по веригата чак до Върховния съд. Това означава, че де факто Полша ще се превърне в авторитарна държава, познато ни от Турция.

Политиците от ПиС не крият как възнамеряват да използват новото законодателство. Маската на Ярослав Качински окончателно падна при гласуването в парламента. Крещейки, той нарече опозицията "негодници" и "престъпници".

Реформата се провежда под претекста, че комунистическите съдии трябвало да се премахнат от системата, макар средната им възраст да е малко под 38 години. Мнозина дори не помнят времената преди промените. Новото законодателство е в услуга на правителството, но то може да се стовари върху средния гражданин. Какво ще е поведението на един лоялен към кабинета съдия, ако по време на процес пред него се яви инакомислещ?

Тръгнах с автобус към демонстрацията и по пътя размишлявах дали думата ще вземат и млади хора. Съзрях трагикомична картина. Пред сградата на бившия Централен комитет на комунистическата партия, управлявала до 1989 г. с железен юмрук, видях много млади хора пред кафене. Те си пиеха спокойно кафето и явно хич не ги интересуваше какво се случва. Дали знаеха, че дължат свободата на родителите си, които с мирни средства са се опълчили на авторитарната комунистическа държавна власт? И че по всяко време тази свобода може да им бъде отнета, ако не отстояват и защитават демокрацията?

Сред младите хора безразличието не е рядкост. От години участието в избори е най-ниско сред хората на възраст от 18 до 30 години. На парламентарния вот през 2015 г. едва 47 на сто от избирателите между 18 и 21 г. се отправиха към урните. Тия пък, които упражняват правото си на глас, пускат бюлетина за десните. Повече от половината от младите поляци, които се отправят към урните, избират радикалното.

Социолозите говорят за едно поколение, което не познава друга политическа реалност освен Европейския съюз, към който Полша се присъедини през 2004 г. Да не говорим за комунистическото господство в Полша. Те приемат ЕС предимно като сложна и неразбираема бюрократична машина, която е излишна. Наред с това се насажда убеждението, че Брюксел искал да притисне Полша да приема бежанци, което щяло да промени културния пейзаж в страната.

Всичко това се свързва и с бунтарството на младите хора, които сега предпочитат да са под булото на патриоти и националисти. Пример – често крещят “Смърт на изменниците на отечеството!” Реторика, напълно чужда през 90-те години на миналия век.

Досега в антиправителствените протести участваха предимно поляци на възраст над 40 години, които още помнят комунизма. Тогава, както и днес, правителството използваше националистическа реторика, за да се заглуши критиката на Запада относно задушаването на порива към свобода.

Ето защо на демонстрацията в четвъртък очаквах малко млади хора. Бързо обаче видях съвсем друга картина. Дойдоха хиляди 20-годишни, мнозина от които носеха националния и европейския флаг, както и транспаранти с надписи срещу правителството на ПиС. По-късно споделяха пред журналисти съжалението си, че в училище крайно пестеливо се преподавало за профсъюзното движение “Солидарност”, казваха, че искали да живеят в свободна Европа и модерна Полша и вече им втръснало от държавна пропаганда по националната телевизия.

Това беше една от най-големите демонстрации във Варшава след промените. Изглеждаше като отвръщане от полския път към авторитарна държава. Това стана ясно, когато младите поляци започнаха да пеят националния химн, който започва с думите: “Полша все още не е загинала.”

...

Михал Кокот е известен журналист международник в полския в. “Газета виборча”. Той е редовен автор на германския седмичник за политика “Ди Цайт”, откъдето препечатваме публикацията му с незначителни съкращения. Преводът е на Клуб Z.

Демирева изпусна и последния шанс да се класира за световното в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/23/3011816_demireva_izpusna_i_posledniia_shans_da_se_klasira_za/?ref=rss


Сребърната медалистка в скока на височина от олимпийските игри в Рио де Жанейро Мирела Демирева няма да участва на световното първенство в Лондон. Тя изпусна и последната възможност да покрие норматива от 194 см.<br /><br />Най-добрият спортист в България за миналата година остана далеч от целта при последната си атака. На турнира в Хойсден-Золден атлетката имаше само два успешни опита, като преодоля съответно 180 и 184 см.<br /><br />Днес е крайният срок, определен от...

Шулц: Заплашени сме от нова миграционна криза

http://frognews.bg/news_138768/SHults-Zaplasheni-sme-ot-nova-migratsionna-kriza/

Нова миграционна криза заплашва Европа. Това заяви кандидатът за немски канцлер Мартин Шулц в интервю за неделното издание на в. ”Билд”.

Полицаи от Стара Загора и Русе спипаха ало измамник, отмъкнал 2100 евро от възрастна жена

http://www.cross.bg/zagora-ryse-stara-1549918.html

При съвместна акция полицаи от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Русе задържаха участник в телефонна измама броени часове след случилото се, съобщават от пресценътра на вътрешното ведомство. Сигналът в ОДМВР-Стара Загора бил подаден вчера: 80-годишна жителка на областния град се оплакала, че е била заблудена от непознат, представил се за полицейски служител, който успял да я убеди, че ще помогне на органите на реда за залавяне на телефонни измамници, като влезе в ролята на жертва и им предостави пари. Така и станало - възрастната жена хвърлила през терасата на дома си 2100 евро и златни накити. Служителите на ОДМВР веднага се заели със случая и организирали издирване. Същия ден, към 16 часа, на територията на Област - Русе, при съвместна акция полицаи от ОДМВР-Стара Загора и Русе спрели за проверка лек автомобил "Фиат Мареа", управляван от В.А, /48 г./, от Силистра. При последвалите процесуално-следствени действия в колата са открити и иззети отнетите с измама от вързстната жена 2100 евро и голямо количество златни накити. На В.А. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.209, ал.1 от НК и е задържан за срок до 24 часа във Второ РУ - Стара Загора. Работата по случая продължава.

Ще топлят с минерална вода училища и градини в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352108

Ще топлят с минерална вода училища и градини в СофияУчилища и детски градини в столицата да се топлят с минерална вода, а нови СПА центрове да бъдат изградени между селата Локорско и Войнеговци, и подножието на Витоша. Това предвижда програма за използването на минералните находища в София, която е подготвена от главния архитект Здравко Здравков. Модерен СПА център пък да бъде изграден в северното

Петър Чобанов: Ако БНБ си вършеше работата, КТБ щеше да е под надзор още през 2012 г.

http://www.mediapool.bg/petar-chobanov-ako-bnb-si-varsheshe-rabotata-ktb-shteshe-da-e-pod-nadzor-oshte-prez-2012-g-news266988.html

Ако "Банков надзор" на БНБ си беше вършил работата като хората, още през 2011-2012 г., щеше да установи, че Корпоративна търговска банка (КТБ) има недостиг на капитал, да я обяви в несъстоятелност и нямаше да се стигне до тези загуби. Това коментира бившият финансов министър от кабинета на Пламен Орешарски – Петър Чобанов, пред БНР в неделя. Според него, ако банката бе продължила още известно време да функционира според утвърдения порочен модел, щетите биха били невъобразими. Той определи като порочен моделът, по който е работела банката и който бе описан като "финансова пирамида" от прокуратурата, внесла миналата седмица обвинителния акт срещу 18 души, начело с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, за източването на 2.7 млрд. лв. "Моделът, по който действа (банката) експлозивно започва да привлича депозити на граждани и от там идва най-голямата загуба за обществото, тъй като точно тези депозити по-късно не могат да бъдат възстановени от самите активи, които остават на банката и се възстановяват от Фонда за гарантиране на влоговете", коментира Чобянов. Валери Димитров, който е члена на управата на Фонда за гарантиране на влоговете и  бивш председател на Сметната палата, също смята, че КТБ е работила по "измамна схема", от която най-потърпевши са вложителите в банката. "Акционерите на банката осигуряват много малка част от паричния ресурс  - не повече от една десета - максимум. Докато девет десети от паричния ресурс на банката се осигурява от вложителите. Или както казват колегите икономисти -  банката управлява чужди пари", обясни Димитров. Според него Цветан Василев е бил "раздавачът на кредити“ чрез назначените от него мениджъри на банката. Димитров също смята, че отговорността за фалита на КТБ и изцяло на Банковия надзор. "Нито министърът на финансите, нито министър-председателят, образно казано не управляват "ръчно" банката - това е частна банка и отговорната институция за надзора е БНБ, а БНБ - тя е независима от централната изпълнителна власт по закон. В този смисъл, за съжаление, надзорната информация се оказа доста капсулирана  - дори в самата банка (БНБ) се оказа, че Управителният съвет не е бил наясно със състоянието на банката (КТБ), защото информацията -  доколкото е била събрана и разполагаема, е била само при подуправителя по Банков надзор" посочи Валери Димитров. Като цяло имаме провал на институциите и лицата, които е трябвало да упражняват надзор, обобщи той. Чобанов изтъкна, че изясняването на реалното състояние на банката е започнало по време на мандата на правителството, в което той е финансов министър, и отхвърли тезата, че вина за фалита на банката трябва да се търси в кабинета на Орешарски. "Компетентните органи започнаха да действат точно по време на нашето правителство. Дотогава банката се раздуваше – утрои и учетвори баланса си", посочи той. Проф. Валери Димитров се съгласи, че за да се говори за политически сценарий, който да е повлиял върху съдбата на банката, той трябва да се докаже. Експертът посочи, че тезата, че банката е "ударена“, за да се разграбят по-късно нейните активи е несъстоятелна. "Банката е кредитирала бизнеси и лица, които след това се оказва, че върху тези бизнеси и лица контрол има не банката , а контрол има основният акционер. От тук може да се направи изводът, че огромна част от  кредитният ресурс фактически е присвоен от Василев – от основния акционер", посочи бившият шеф на Сметната палата. Според него ясен критерий за несъстоятелността на тезата, че банката има здрави активи, към които има интерес и затова тя е атакувана, за да стигне до фалит, е това, че никоя друга банка не е имала интерес да я купи. Ако е имала реални активи, а не само "лоши кредити“ КТБ би намерила купувач, който да я оздрави, смята Димитров. "Ако КТБ беше нормална банка, нейните кредити щяха да бъдат рефинансирани от други банки или банката като предприятие щеше да бъде купена изцяло или на части от други банки. Няма такова нещо. Банковият бизнес, банкерите в България са наясно, че КТБ е изцяло "гнила ябълка“, заяви той..  Според Валери Димитров има шанс ощетените акционери да бъдат поне частично възмездени със запорираното имущество на Цветан Василев. "Аз лично се надявам да може този, който ограби вложителите, поне чрез  неговото имущество те да покрият част от вредите си. Оценката на консултанстката компания "Алекс Партнърс" е, че около 800 милиона е възстановимата стойност на кредитния потрфейл. В момента поне подлежи на разпределение  около 600 милиона лева ще получат кредиторите - при първата частична сметка за разпределение", посочи Димитров пред БНР.

Половината ни депутати - русофили

http://frognews.bg/news_138767/Polovinata-ni-deputati---rusofili/

Половината от българските депутати се оказаха русофили. Поне това сочи справка в сайта на Народното събрание, отразяваща ”групите за приятелство” с други държави.

Заловиха ало бандит, представил се за полицай на възрастна жена

https://offnews.bg//112/zaloviha-alo-bandit-predstavil-se-za-politcaj-na-vazrastna-zhena-661196.html

Ало бандит заловиха при съвместна акция полицаи от Стара Загора и Русе, телефонният измамник е задържан часове, след задържаха участник в телефонна измама броени часове след опит да ограби 80-годишна жена, съобщи МВР. 

Сигналът в ОДМВР-Стара Загора бил подаден възрастната жена, която се оплакала, че непознат й се представил за полицейски служител и я убедил да помогне за залавянето на телефонни измамници. Жената трябвало да влезе в ролята на жертва и да даде пари на бандитите. Тя повярвала и хвърлила през терасата на дома си 2100 евро и златни накити. Служителите на ОДМВР веднага се заели със случая и организирали издирване.

Същия ден, към 16 часа, на територията на Област - Русе, при съвместна акция полицаи от ОДМВР-Стара Загора и Русе спрели за проверка лек автомобил "Фиат Мареа", управляван от В.А, /48 г./, от Силистра. При последвалите процесуално-следствени действия в колата са открити и иззети отнетите с измама от вързстната жена 2100 евро и голямо количество златни накити. На В.А. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.209, ал.1 от НК и е задържан за срок до 24 часа във Второ РУ – Стара Загора. Работата по случая продължава.

МОН иска помощите за отглеждане на деца да станат материални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352116

МОН иска помощите за отглеждане на деца да станат материални
Мобилните групи, които ще следят дали децата посещават училище вече се сформират от областните и общинските управления на МОН. Tова съобщи зам.-министърът на образованието инж. Таня Михайлова в сутрешния блок на телевизия Европа. Тя каза още, че и в момента има санкции за родителите, които не водят децата си в училище,

Тя е само на 14, дъщеря е на Орхан Мурад и стана сензация (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/tia-e-samo-na-14-dyshteria-e-na-orhan-murad-i-stana-senzaciia-snimkivideo-2038427

14-годишно момиче стана една от най-коментираните личности в социалните мрежи през последните дни. Артистичното й име е Сузанита и е дъщеря на попфолк изпълнителя Орхан Мурад. Момичето предизвика вълна от коментари с песен и клип, в който е облечена провока

Първоначални данни: Кристиян починал още в нощта на катастрофата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pyrvonachalni-danni-kristiian-pochinal-oshte-v-noshtta-na-katastrofata-2038394

Жителите на девинското село Триград са потънали в скръб, родителите на 16-годишния Кристиян са в шок, а местните жители са потресени от трагедията. Всички се надяваха да открият Кристиян жив, но за съжаление той вч

В Плевен търсят спешно медицински сестри

http://www.cross.bg/sestri-meditzinski-pleven-1549916.html

/КРОСС/ Община Плевен търси спешно медицински сестри за работа в училищата, детските градини и яслите. Ще бъдат обявени конкурси. "Проблемът с липсата на медицински сестри се задълбочава", обяви пред БНР заместник-кметът Стефан Милев. "Фактите говорят, че в община Плевен имаме близо 30 медицински сестри, които са в пенсионна възраст. Заради това съм казал да започне провеждането на конкурси за набиране на медицински сестри. До края на месеца ще бъдат обявени 8 места. Община Плевен обявява конкурси за медицински сестри в училища, детски градини и на следващ етап и за яслите", допълни Милев. Условията за участие в конкурсите се обявяват на страницата на община Плевен.

Протест срещу поскъпналия пренос на минерална вода в Пазарджишко

http://www.cross.bg/mineralna-voda-septemvri-1549917.html

/КРОСС/ Жители на пазарджишкото село Варвара протестират срещу работата на ръководството на общинския център Септември заради проблема с увеличената такса за пренос на минерална вода. Над 300 души от селото са подкрепили подписка с искане за пълна ревизия на общинската администрация в Септември. Около 100 души се събраха в 12 часа на разклона Варвара - Велинград. Хората, обаче бяха на тротоарите. Очаква се по-късно движението да бъде затруднено. На място има полиция. Това е трета протестна неделя. Гражданският протест този път ще премине под формата на митинг-шествие под надслов: "Краде ли се минерална вода и от кого?" Вчера се заговори за контрапротест в защита на кмета на Септември Марин Рачев, но към момента контрапростестиращи няма, предава БНР. Във Варвара успоредно с този протест тече и подписка с искането да бъде направена пълна ревизия на община Септември. Искането, под което до момента има 300 подписа, в понеделник ще бъде изпратено до Сметната палата и до Агенцията за държавна финансова инспекция за проверка на всички обществени поръчки на общината. Това потвърди и председателят на инициативния комитет Николай Баташки. „Основен акцент на протеста ни този път е да питаме краде ли се минерална вода от нерегламентирания достъп за търговски заведения в селото и знае ли и бездейства ли за това кметът на общината Марин Рачев", обяви Баташки

Организират прослушване за Хоровата академия на Виенската Щатсопера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356017

Директорът на Хоровата академия на Виенската Щатсопера Марио Щеллер пристига на работна визита във Варненската опера, научи Moreto.net. По покана на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, на 8 август от 16.

Каракачанов иска да ремонтира и модернизира старата военна техника

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/23/3011813_karakachanov_iska_da_remontira_i_modernizira_starata/?ref=rss


Военният министър Красимир Карачанов смята, че трябва да се ремонтират и модернизират изтребителите МиГ-29, последните две фрегати на ВМС и дори бойните машини на пехотата.<br /><br />"Аз смятам, че ние имаме ресурс с много по-малко средства в настоящия момент да отремонтираме или поддържаме нашата техника. Ремонтирайки изтребителите МиГ-29, ние имаме възможност вместо 8 да вдигнем във въздуха 15, но това означава ремонт и модернизация", каза Карачанов пред БНР. Първата...

Рибари на протест - язовирът пресушен, а рибата мъртва

http://clubz.bg/56496-ribari_na_protest_qzoviryt_presushen_a_ribata_myrtva

Голям рибарски протест се подговя за вторник, 25 юли, от 8 до 9.30 ч. пред сградата на Министерството на околната среда и водите.

Организира го сдружението на пъстървовите риболовци „Балканка” под надслов „Не искаме още един „Цанков камък” на шията ни!”.

Язовирът, дело на хидроинженер д-р Ахмед Доган, е най-модерното съоръжение, строено у нас от 30 години насам.

Каскадата Доспат – Кричим, част от която е язовирът, е с мощност 450 мегавата – колкото малък реактор на АЕЦ „Козлодуй”.

Сега протестът е насочен срещу изтребването на пъстървата в река Въча заради спирането на водата от язовир „Цанков камък”.

В резултат на това рибата е загинала поголовно, а на места речното корито е сухо. 

От Национална електречиска компания се оправдават с ремонтни дейности по язовира.

Пиян моторист се заби в телена ограда край Лом

https://www.24chasa.bg/region/article/6352109

Пиян моторист се заби в телена ограда край ЛомМоторист, яхнал Кавазаки препускал с несъобразена скорост в ломското село Замфир и се забил в телена ограда. От удара рокерът е пострадал със счупена бедрена кост. При проверка полицаите установили, че е карал с 1, 44 промила алкохол и без книжка. Връчени са му два акта за нарушения. По случая е образувано бързо производство.

Д-р Кацаров: Проблемът с липсата на лекари по морето може да се реши с нови правила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352106

Д-р Кацаров: Проблемът с липсата на лекари по морето може да се реши с нови правила
Голяма част от здравноосигурителните права на българите на практика не се спазват по курортите ни през лятото. Причината е, че хората в морските ни градове се увеличават многократно. А същевременно лекарите и екипите, които трябва да ги обслужват остават същите като брой. Това каза в сутрешния блок на телевизия Европа д-р Стойчо Кацаров от Центъра

Двоен стандарт за плажовете застрашава туристите, предупреждават от БЧК

http://www.cross.bg/plazhovete-spasitelite-godini-1549915.html

/КРОСС/ При разкриването на плажовете има двоен стандарт, който застрашава безопасността на плажуващите. Това стана ясно на кръгла маса, с която бе даден финал на „Седмицата на водното спасяване", организирана от Обл.С на БЧК-Варна и общината. В дискусията участваха и представители на МВР, РЗИ, Спешна помощ и хотелиери. Междуведомствената комисия към общината, която дава разрешение за откриване на басейни и плажове, до момента е проверила и издала нужните документи за 9 пясъчни ивици и за 171 басейна при работещи близо 270. Сред тях обаче не e градският плаж. Концесионерите му сметнали, че само Министерството на туризма може да ги проверява и няма нужда да искат разрешение за откриване от местната власт. Казуси като този трябва да бъдат уредени с промени в остарялата Наредба за водноспасителна дейност, за да се осигури наистина ефективен контрол на плажовете, коментираха специалисти, цитирани от "Монитор". „Сега няма и санкции, затова много стопани на водни обекти не подават документи и работят нелегално", коментира председателят на специалистите по водно спасяване в БЧК-Варна - Велислав Цеков. Според доайен във водното спасяване Лаврентий Силов, спасителите на градския плаж от няколко години работят със сертификати, които не са заверени от БЧК. Организацията е единствената у нас, оторизирана законово да заверява талони за правоспособност на спасителите и да ги обучава

Каракачанов: От 25-26 години има недооценяване на ролята на армията ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352097

Каракачанов: От 25-26 години има недооценяване на ролята на армията ниНе смятам, че Българската армия не е в състояние да изпълнява своите конституционни задължения. Трудности има, но те са свързани с недооценяване на ролята и значението на Българската армия от 25-26 години насам. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Антикорупционният орган няма да е механичен сбор от служби

http://www.mediapool.bg/antikoruptsionniyat-organ-nyama-da-e-mehanichen-sbor-ot-sluzhbi-news266987.html

До края на юли проектът за нов антикорупционен закон трябва да бъде обявен за публично обсъждане, обеща министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНР в неделя. Така през септември текстовете му ще влязат за обсъждане в парламента и депутатите от всички политически сили в парламента ще имат достатъчно време да се запознаят с него и да участват в дебатирането му до края на годината, посочи още тя. Тя потвърди, че новият вариант на антикорупционен закон ще съдържа текстове от предишните два проекта. Цачева припомни, че няма да се предвижда разглеждането на анонимни сигнал, както и че е отпаднало първоначалното предложение за "обратна тежест на доказване“, при която обвиненият трябва да приведе доказателства за невинността си. Причината за отхвърлянето на тези възможности е, че влизат в конфликт с основните принципи на правото, обясни бившият председател на Народното събрание. Та отрече законопроектът да предвижда "механичен сбор“ от действащи институции и прехвърляне на цели дирекции от една служба към друга служба. По думите й, в законодателните текстове се търсят връзките между компетентностите, между различните звена, за да заработи като цяло структурираният нов орган. Според Цачева е необходимо към новия единен антикорупционен орган да има аналитично звено, което да разработва политиките за предотвратяване на корупционни практики, но предложенията за добавяне на разследващи функции в компетентността му биха влезли в "много широко противоречие със сега действащата система“. Все пак според правосъдния министър това не означава, че конкретни правомощия от ДАНС няма да преминат към този нов единен орган. Цачева очаква още между първо и второ четене на измененията в Закона за съдебната власт да бъдат направени промени, с които ще се запази финансирането по европейски програми и фондове за организациите на съдии, прокурори и следователи, като законът ще даде възможност за финансиране, само ако е "в интерес на съответното професионално съсловие“. По отношение на прехвърлянето на делата за корупция от Софийския градски съд към Специализирания съд Цачева коментира, че е преценена важността да има висока степен на специализация на служители, на магистратите, които работят по тези дела. Тя допълни, че Специализираният съд отговаря на това изискване. В коментар на аргументите, че делата се преместват в институция, където се постигат предимно споразумения за по-леки присъди, правосъдният министър подчерта, че според нея не по-малко важно от налаганите наказания е да бъдат отнемани от правонарушителите онези облаги, които са незаконно придобити. Цачева коментира и поисканата от България европроверка на съдилищата, като посочи, че целта е новият Висш съдебен съвет да стъпи на обективен анализ за това как функционират различните части на съдебната власт. Проверката ще даде възможност да се уточни "в кои области ще искаме да бъдем подпомогнати“, а Европейска служба за структурни реформи дава страничен външен поглед за процесите и естествено е да се възползваме от европейската солидарност в тази област, допълвин правосъдният министър.

Цачева: Антикорупционният орган няма да е механичен сбор от служби

http://www.mediapool.bg/tsacheva-antikoruptsionniyat-organ-nyama-da-e-mehanichen-sbor-ot-sluzhbi-news266987.html

До края на юли проектът за нов антикорупционен закон трябва да бъде обявен за публично обсъждане, обеща министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНР в неделя. Така през септември текстовете му ще влязат за обсъждане в парламента и депутатите от всички политически сили в парламента ще имат достатъчно време да се запознаят с него и да участват в дебатирането му до края на годината, посочи още тя. Тя потвърди, че новият вариант на антикорупционен закон ще съдържа текстове от предишните два проекта. Цачева припомни, че няма да се предвижда разглеждането на анонимни сигнал, както и че е отпаднало първоначалното предложение за "обратна тежест на доказване“, при която обвиненият трябва да приведе доказателства за невинността си. Причината за отхвърлянето на тези възможности е, че влизат в конфликт с основните принципи на правото, обясни бившият председател на Народното събрание. Та отрече законопроектът да предвижда "механичен сбор“ от действащи институции и прехвърляне на цели дирекции от една служба към друга служба. По думите й, в законодателните текстове се търсят връзките между компетентностите, между различните звена, за да заработи като цяло структурираният нов орган. Според Цачева е необходимо към новия единен антикорупционен орган да има аналитично звено, което да разработва политиките за предотвратяване на корупционни практики, но предложенията за добавяне на разследващи функции в компетентността му биха влезли в "много широко противоречие със сега действащата система“. Все пак според правосъдния министър това не означава, че конкретни правомощия от ДАНС няма да преминат към този нов единен орган. Цачева очаква още между първо и второ четене на измененията в Закона за съдебната власт да бъдат направени промени, с които ще се запази финансирането по европейски програми и фондове за организациите на съдии, прокурори и следователи, като законът ще даде възможност за финансиране, само ако е "в интерес на съответното професионално съсловие“. По отношение на прехвърлянето на делата за корупция от Софийския градски съд към Специализирания съд Цачева коментира, че е преценена важността да има висока степен на специализация на служители, на магистратите, които работят по тези дела. Тя допълни, че Специализираният съд отговаря на това изискване. В коментар на аргументите, че делата се преместват в институция, където се постигат предимно споразумения за по-леки присъди, правосъдният министър подчерта, че според нея не по-малко важно от налаганите наказания е да бъдат отнемани от правонарушителите онези облаги, които са незаконно придобити. Цачева коментира и поисканата от България европроверка на съдилищата, като посочи, че целта е новият Висш съдебен съвет да стъпи на обективен анализ за това как функционират различните части на съдебната власт. Проверката ще даде възможност да се уточни "в кои области ще искаме да бъдем подпомогнати“, а Европейска служба за структурни реформи дава страничен външен поглед за процесите и естествено е да се възползваме от европейската солидарност в тази област, допълвин правосъдният министър.

"Синята планина" завърши страхотното си представяне в Нагоя с второ място

https://offnews.bg//drugi/siniata-planina-zavarshi-strahotnoto-si-predstaviane-v-nagoia-s-vtor-661195.html

Звездата ни в сумото Даниел Иванов-Аоияма завърши на второ място на юлския турнир по сумо в японския град Нагоя.

195-килограмовият българин се представи много силно, като допусна само две загуби и до последно бе в битката за титлата, която в крайна сметка традиционно стана притежание на Великия шампион Хакухо.

"Синята планина" спечели схватката от последния 15 ден на турнира срещу Йошикадзе и завърши надпреварата с баланс 13 победи и 2 загуби.

В последната среща от турнира лидерът Хакухо надделя над другия йокодзуна Харумафудфи и си гарантира титлата. Хакухо завърши турнира само с една загуба.

При поражение на Хакухо от Харумафуджи, щеше да се стигне до тайбрек за титлата между българският ни представител в турнира Аоияма и най-титулуваният сумист в историята - Хакухо.

Индия заема 3-то място в света по брой смъртоносни терористични актове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352060

Индия заема 3-то място в света по брой смъртоносни терористични актовеИдния е заела трето място в списъка с държавите с най-голям брой терористични атаки с жертви по данни от 2016 г., отстъпвайки единствено на Ирак и Афганистан и задминавайки Пакистан, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии, цитира "Фокус". „Индия настигна Пакистан и зае трета позиция в списъка с държавите,

Чобанов: Ако "Банков надзор" си беше свършил работата, КТБ щеше да фалира до 2012 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/chobanov-ako-bankov-nadzor-si-beshe-svyrshil-rabotata-ktb-shteshe-da-falira-do-2012-g-243517/

По думите му изясняването на реалното състояние на банката е започнало по време на мандата на правителството на Пламен Орешарски

Цачева: Стряскащо е твърдението, че Цветан Василев е раздал 1,5 милиарда лева на политици

http://www.moreto.net/novini.php?n=356057

„Достатъчно обемно е това резюме, заедно с томовете доказателства, които са запознати по случая". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева, по повод оповестеното от прокуратурата резюме във връзка с внесеното тази седмица в съда дело за КТБ.

Ц. Цачева: Тръгва обсъждане на антикорупционен проектозакон

http://dnes.dir.bg/news/tzetzka-tzacheva-anticoruptzionen-zacon-kabinet-borisov-3-26108646

До края на този месец проектът за нов антикорупционен закон трябва да бъде обявен за публично обсъждане.

Германският министър на правосъдието разкритикува съдебната реформа в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352049

Германският министър на правосъдието разкритикува съдебната реформа в ПолшаГерманският министър на правосъдието Хайко Маас заяви, че независимостта на полската съдебна система е подложена на риск, добавяйки, че приветства факта, че ЕК обмисля санкции, предаде Reuters, цитира "Фокус". „Тези, които показват малко уважение за върховенството на закона рискуват да се изолират политически“, предупреди германският министър.

Колко е опасното за здравето увеличаване на теглото

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/kolko-e-opasnoto-za-zdraveto-uvelichavane-na-tegloto-6071784

Сред жените средното увеличаване на телесната маса било 12,6 кг за 37 години, а сред мъжете - 9,7 кг за 34 години

Каракачанов: Над 20 години се гледа пренебрежително към Българската армия

http://www.cross.bg/armiya-karakachanov-bulgarskata-1549914.html

/КРОСС/ „Не смятам, че Българската армия не е в състояние да изпълнява своите конституционни задължения. Трудности има, но те са свързани с недооценяване на ролята и значението на Българската армия от 25-26 години насам". Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Неделя 150" по БНР. „27 години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база, с която се провеждат учения или трябва да работят или живеят българските военнослужещи. Има едно отношение към социалния статус на българските военнослужещи", посочи Каракачанов. Според него първата част от програмата за модернизация на армията струва 3,52 милиарда лева. „Това се случва, защото хронично, 20 години, нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано за Българската армия, напротив - унищожавано е, не е поддържано и е гледано пренебрежително", коментира той. „Аз смятам, че ние имаме ресурс, с много по-малко средства, в настоящия момент, ние да отремонтираме или поддържаме нашата техника. Ремонтирайки изтребителите МиГ-29, ние имаме възможност, вместо 8, да вдигнем във въздуха 15, но това означава ремонт и модернизация", допълни вицепремиерът

Цачева обеща антикорупционен закон до края на годината

http://frognews.bg/news_138766/TSacheva-obeshta-antikoruptsionen-zakon-do-kraia-na-godinata/

Нов антикорупционен закон обеща правосъдният министър Цецка Цачева до края на годината. Той ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на месеца, обяви тя пред БНР.

Ердоган към САЩ: Приятелите не трябва да се мамят взаимно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352036

Ердоган към САЩ: Приятелите не трябва да се мамят взаимноТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че приятелите не трябва да се мамят взаимно, посочвайки скорошните изказвания направени от американски генерал относно промяната на името на партията на сирийските кюрди PYD и на нейното въоръжено крило YPG на „Сирийски демократически сили“, предаде Anadolu Agency, цитира "Фокус".

Националният етнографски музей открива образователен център за деца

http://www.cross.bg/tzentur-myzeii-etnografski-1549913.html

/КРОСС/ Националният етнографски музей ще създаде образователен център, като част от дарителската кампания "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!", съобщава БНТ. Целта на проекта е да подпомогне децата в обучението им по история, география и човек и общество. За ремонт, оборудване и обзавеждане на центъра обаче са необходими 78 000 лева. "Самодива", "Кукер" и "Малък змей". Това не са герои от народните приказки, а зали от образователния център. Три бивши фондохранилища ще се превърнат в модерно и приветливо място. Това е една от стаите на бъдещия образователен център тук в Националния етнографски музей. Тя ще се казва "Малък змей" и ще обучава и забавлява най-малките посетители. Вероятно най-интересно ще бъде измислянето на народна приказка от самите деца, които ще влизат и в ролята на героите. А техните родители ще опознават занаятите на грънчари, месари и тъкачи, ще изработват накити, ще плетат дантели и ще приготвят обредни хлябове. „Това е една възможност музеят да се обживи, да не е само да влезеш, да разгледаш една статична експозиция, а напротив, ти да си участник и да създадеш с ръцете си нещо от глина, някое ястие, децата да развихрят въображението си, да участват активно при една игра, и едно неформално образование", коментира арх. Ирина Аргирова. Образователният център ще заема 80 кв. метра от площта на музея. В топло време ще се разрасне и на открито

Майката на пребития от роми Георги: В болницата идваха хора от цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352081

Майката на пребития от роми Георги: В болницата идваха хора от цялата странаВ болницата при Георги идваха хора от цялата страна, хора, които не познавам, сподели майката на пребития в Смолян младеж Мария Камбурова. По думите ѝ тази подкрепа ѝ е дала сили в трудния момент, предаде БиТиВи. „Състоянието на Георги е стабилизирано, но трябва много да се пази. Престоят му още две тежки операции,

От "Армията" към седмото небе: Само въпрос на време ли е поредната титла на "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/23/3011791_ot_armiiata_kum_sedmoto_nebe_samo_vupros_na_vreme_li_e/?ref=rss


Кръг и нещо след началото, а сезонът в Първа лига изглежда приключил в частта, касаеща борбата за титлата. Прибързано и твърде крайно?<br /><br />До края на сезона сезона остава още много, но още след първата поява на шампиона "Лудогорец" на сцената се видя, че нищо не се е променило. И няма никакви основания да се смята, че ще се промени.<br /><br />Пътят на разградчани към седмото небе и прегръщането на поредната шампионска купа в първенството може да бъде...

Сирийската армия е освободила две селища, източно от Ракка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352037

Сирийската армия е освободила две селища, източно от РаккаЧастите на сирийската армия и помагащите ѝ части са освободили от терористите от „Ислямска държава“ две население места, разположени източно от град Ракка, предаде Regnum, цитира "Фокус". Съобщава се, че сирийската армия е освободила населените места Дахиля и Ес Сабха. Тези населени места се намират над известното газово находище Сабхави.

Чиа Севиа

http://www.eurochicago.com/2017/07/tchia-sevia/

- Слез от скалата, момиче! Ще се подхлъзнеш и после няма да можем да ти съберем кокалите в урвата! - Ще сляза като ми се напее душата! - Ще те напея аз, като грабна една сопа! Слизай, ти казвам! - Няма да сляза! - Ей, по-ината си от магаре! Не разбираш ли, че може да се претрепеш?

Дъщерята на блъсната от Кристиян: Мамо, защо, не можеше ли баткото да се извини?

https://offnews.bg//obshtestvo/dashteriata-na-blasnata-ot-kristian-mamo-zashto-ne-mozheshe-li-batk-661194.html

Ние сме простили на Кристиян, нека Господ му прости за това, което се случи. През цялото време се молех нищо да не му се случи. Майка му се обади да изкаже съпричастност към нашата трагедия, помоли ме да я разбера като майка.

Това каза Екатерина Христова, една от пострадалите при катастрофата в Триград, блъсната от 16-годишното момче, което беше открито мъртво. Тя е със счупен таз и е настанена в „Пирогов”. При инцидента пострада и нейната 6-годишна дъщеричка, която бе с комоцио.

„Никой не е виновен, просто някакво идиотско нещастно съвпадение на обстоятелствата. На нито едно дете не трябва да му се дават ключове, на нито едно дете не трябва да му се позволява да поставя живота си в опасност”, заяви още тя.

След катастрофата тя е изпаднала в безсъзнание. „Видяхме как колата лети от завоя, който е съвсем малък, има видимост. Видях фара, който летеше към мен, и после се събудих на земята. Не можах да си поема въздух и изпаднах в безсъзнание. После чух детенцето ми да вика: „Мамо, мамо”, и това ме накара да си отворя очите и да си поема въздух”, спомня си пострадалата.

„Когато си отворих очите, вратата на шофьорскот място беше отворена и нямаше никой. Едната ми приятелка викаше Бърза помощ, а другата тичаше към хижата”, допълни тя. 

Екатерина призна, че дъщеря й също е много разстроена, след като по новините е чула за смъртта на Кристиян. „Каза ми: Мамо, защо трябваше така да се случва. Не можаха ли да го намерят, не можа ли да каже баткото, че съжалява. Това щеше да е достатъчно”, заяви Екатерина. 

Триград погребва Кристиян днес, тържествата за празника на селото на 29 юли са отменени. 

Триград е в траур заради смъртта на Кристиян

http://dnes.dir.bg/news/trigrad-kristian-26108522

Жителите на девинското село Триград са потънали в скръб, родителите на 16-годишния Кристиян са в шок, а местните жители са потресени от трагедията.

Силни вторичини трусове стреснаха жители и гости на остров Кос

http://www.cross.bg/ostrov-trysove-zhiteli-1549912.html

/КРОСС/ Вторичните трусове след силното земетресение от петък край гръцкия остров Кос продължават. Два от тях в събота вечерта, с магнитуд 4,4 и 4,6 по Рихтер, накараха много жители и туристи да потърсят сигурно убежище на централния площад на град Кос. Междувременно експерти започнаха да оценяват щетите за културните и исторически паметници. От силният трус, който отне живота на двама души на острова, са пострадали две джамии от 16-и и 18-и век, както и стената на византийска крепост.  

Популярността на Маркон спада рязко

http://frognews.bg/news_138765/Populiarnostta-na-Markon-spada-riazko/

Популярността на френския президент Еманюел Макрон спада рязко в страната му. В момента Макрон може да разчита на подкрепата на 54% от французите, докато през юни тази стойност бе с десет пункта по-висока, сочат резултатите от проучване на Френския институт за обществено мнение (Ифоп).

Мартин Шулц: Европа е застрашена от повторение на миграционната криза

//dariknews.bg/novini/sviat/martin-shulc-evropa-e-zastrashena-ot-povtorenie-na-migracionnata-kriza-2038426

Европа е застрашена от повторение на миграционната криза от 2015 година. Това предупреждава лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц в интервю за неделното издание на в. "Билд", цитиран

Лек автомобил горя тази нощ в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6352032

Лек автомобил горя тази нощ в БлагоевградЛек автомобил горя тази нощ в Благоевград, предаде „Фокус“. Колата е била паркирана на ул. „Николай Петрини“. Пожарникари са загасили пламъците, като напълно е изгоряла задната част и купето на

Антикорупционният закон ще е готов до седмица

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/23/3011800_antikorupcionniiat_zakon_shte_e_gotov_do_sedmica/?ref=rss


До края на седмицата антикорупционният проектозакон, с който се създава нов орган, трябва да бъде обявен за публично обсъждане, съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНР. Нейното очакване е законът да е в парламента през септември, до края на годината да бъде обсъден от депутатите и да бъде приет.<br /><br />Това е третият законопроект, като първите два не бяха приети от парламента. Цачева каза, че в новия проект до голяма степен са заложени принципите от предходните...

Рано или късно в България ще се правят и автомобили, смята министърът на икономиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/23/3011795_rano_ili_kusno_v_bulgariia_shte_se_praviat_i/?ref=rss


Рано или късно България ще започне да произвежда и автомобили. В това е убеден министърът на икономиката Емил Караниколов.<br /><br />В ефира на БНТ той обяви, че това не се случва в момента, тъй като няма подготвени кадри. За сметка на това продължава да има интерес от компании, които да откриват производства на отделни автомобилни части в България.<br /><br />Той коментира и че за разлика от предишни години в момента инвеститорите в страната са съсредоточени не в...

Рано или късно ще започнем да правим и автомобили, смята министърът на икономиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/23/3011795_rano_ili_kusno_shte_zapochnem_da_pravim_i_avtomobili/?ref=rss


Рано или късно България ще започне да произвежда и автомобили. В това е убеден министърът на икономиката Емил Караниколов.<br /><br />В ефира на БНТ той обяви, че това не се случва в момента, тъй като няма подготвени кадри. За сметка на това продължава да има интерес от компании, които да откриват производства на отделни автомобилни части в България.<br /><br />Той коментира и че за разлика от предишни години в момента инвеститорите в страната са съсредоточени не в...

Себастиян Курц призова за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352067

Себастиян Курц призова за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕСАвстрийският външен министър Себастиян Курц заяви в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", че Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция, която все повече се отдалечава от Европейския съюз, предаде БТА. "Моята прогноза, че тази Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва", каза Курц, като подчерта,

БСП ще спира държавното финансиране на частните училища

https://offnews.bg//politika/bsp-shte-spira-darzhavnoto-finansirane-na-chastnite-uchilishta-661193.html

С промени на образователния закон искаме да предотвратим влизащото от 2018 година финансиране на частните училища. 

Това каза Стоян Мирчев, депутат от „БСП за България”, по БНР. Народният представител обясни, че когато се финансират частните училища, на заден план остават държавните. „Частното училище взима веднъж пари от родителите, като такси, и втори път от държавата. При държавното, парите са само от държавата. Така при частните имаме двойно финансиране.

Мирчев направи паралел с проблемите в здравеопазването, където в началото на прехода имаше малко частни клиники, а сега са толкова много, че държавата не може да осигури финансов ресурс на държавните болници. Народният представител добави, че системата на образованието е недофинансирана и постоянно затварят държавни училища, а със закона приет от ГЕРБ ще трябва да се отделя голям финансов ресурс към частните.

„Още през 2016 година, когато управляващите приемаха Закона за училищното и предучилищното образование, предупреждавахме за проблеми и последваха редица скандали. За първи път първокласниците тръгнаха без буквари на училище, а тези от пети клас- тръгнаха без учебници”, напомни Мирчев. По отношението на предложението на левицата за минимални прагове на заплатите на преподавателите и учените, той обясни, че такива практики има в редица развити европейски държави, защото са извели науката, като свой приоритет на развитие. „В БАН младши асистент взима заплата колкото един хигиенист. При такива заплати е нормално да няма никакъв интерес на младите към науката”, отсече народният предсатвител.

„Нашият вариант за антикорупционен закон ще бъде представен в началото на новата парламентарна сесия. Предложението на ГЕРБ по темата не е нищо ново. Обединяват структурите, които трябва да вършат работа, но не разрешават проблемите. Управляващите, и лично Бойко Борисов, искат да управляват с един човек цялата система”, каза Стоян Мирчев по темата за предстоящото приемане на антикорупционен закон. Той напомни, че по време на второто управление на Борисов, страната ни е достигнала първо място по корупция в ЕС и е немислимо, и не вярва - хората, които са ни довели до тази позиция да напишат закон, който да се бори с корупцията. „Те използват законодателството, за да увреждат системите в България, а не да им помагат”, каза Мирчев. 

Почина Джон Хърд - таткото от "Сам вкъщи"

http://www.cross.bg/hurd-vkushti-dzhon-1549911.html

/КРОСС/ Актьорът Джон Хърд, известен най-вече с ролята си във филмите „Сам вкъщи", е починал на 71-годишна възраст, съобщава „Би Би Си". Тялото му е намерено в петък в хотелската му стая в Пало Алто, Калифорния. Причината за смъртта му засега е неизвестна. Хърд е отседнал в хотела след като претърпял „лека операция на гърба". Най-запомнящата роля, която прави в киното е тази на Питър Маккалистър, бащата от хитовите филми от 90-те „Сам вкъщи". Актьорската му кариера започва още през ‘70-те години на миналия век с роли в театъра, телевизията и киното. Джон Хърд има номинация за награда „Еми" за гостуващ актьор в популярната телевизионна поредица „Семейство Сопрано".  

Мартин Шулц: Европа е застрашена от повторение на миграционната криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352028

Мартин Шулц: Европа е застрашена от повторение на миграционната кризаЕвропа е застрашена от повторение на миграционната криза от 2015 година. Това предупреждава лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц в интервю за неделното издание на в. "Билд", предаде БТА. Ако сега не действаме, рискуваме тогавашната ситуация да се повтори, подчертава Шулц,

Земетресение с магнитуд 5,5 е регистрирано на индонезийския остров Сулавеси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352056

Земетресение с магнитуд 5,5 е регистрирано на индонезийския остров СулавесиЗеметресение с магнитуд 5,5 е регистрирано на индонезийския остров Сулавеси, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". Трусовете са регистрирани в 10:55 часа българско време. Епицентърът се намира на 65 км. южно от град Тинабоган на дълбочина от 55,8 км. Няма данни за

Знаеш ли тората, си готов за всичко - защо половината ортодоксални евреи в Израел не работят

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/23/3011275_znaesh_li_torata_si_gotov_za_vsichko_-_zashto/?ref=rss


Шайм Рахмани прекарва деня си, изучавайки еврейски религиозни текстове в "Бнек Брак". Няма планове да си търси работа. Никога.<br /><br />"Имам намерение да уча цял живот. Правя това, защото го обичам", казва 25-годишният мъж. "Когато от малък те учат да учиш, това ти харесва и не желаеш да спираш". Издържа го съпругата му, която работи в "Интел". Той получава 500 долара стипендия от държавата, както и дарения за изучаването на Талмуда.<br...

Стоян Мирчев: БСП иска да спре влизащото през 2018-а финансиране на частните училища

http://www.cross.bg/mirchev-ychilishta-durzhavata-1549910.html

/КРОСС/ „С промени на образователния закон, искаме да предотвратим влизащото от 2018 година финансиране на частните училища." Това каза по БНР Стоян Мирчев, депутат от „БСП за България". Народният представител обясни, че когато се финансират частните училища, на заден план остават държавните. „Частното училище взима веднъж пари от родителите, като такси, и втори път от държавата. При държавното, парите са само от държавата. Така при частните имаме двойно финансиране. Има частни училища, които по закон могат да не взимат от държавата. Така управляващите разделят българското образование на три, а Конституцията задължава държавата да осигури образование на всяко дете с държавните и общински училища", поясни Стоян Мирчев. Той направи паралел с проблемите в здравеопазването, където в началото на прехода имаше малко частни клиники, а сега са толкова много, че държавата не може да осигури финансов ресурс на държавните болници. Народният представител добави, че системата на образованието е недофинансирана и постоянно затварят държавни училища, а със закона приет от ГЕРБ ще трябва да се отделя голям финансов ресурс към частните. „Още през 2016 година, когато управляващите приемаха Закона за училищното и предучилищното образование, предупреждавахме за проблеми и последваха редица скандали. За първи път първокласниците тръгнаха без буквари на училище, а тези от пети клас - тръгнаха без учебници", напомни Мирчев

Стоян Мирчев: Искаме да спрем влизащото през 2018-а финансиране на частните училища

http://www.cross.bg/ychilishta-mirchev-zakon-1549910.html

/КРОСС/ „С промени на образователния закон, искаме да предотвратим влизащото от 2018 година финансиране на частните училища." Това каза по БНР Стоян Мирчев, депутат от „БСП за България". Народният представител обясни, че когато се финансират частните училища, на заден план остават държавните. „Частното училище взима веднъж пари от родителите, като такси, и втори път от държавата. При държавното, парите са само от държавата. Така при частните имаме двойно финансиране. Има частни училища, които по закон могат да не взимат от държавата. Така управляващите разделят българското образование на три, а Конституцията задължава държавата да осигури образование на всяко дете с държавните и общински училища", поясни Стоян Мирчев. Той направи паралел с проблемите в здравеопазването, където в началото на прехода имаше малко частни клиники, а сега са толкова много, че държавата не може да осигури финансов ресурс на държавните болници. Народният представител добави, че системата на образованието е недофинансирана и постоянно затварят държавни училища, а със закона приет от ГЕРБ ще трябва да се отделя голям финансов ресурс към частните. „Още през 2016 година, когато управляващите приемаха Закона за училищното и предучилищното образование, предупреждавахме за проблеми и последваха редица скандали. За първи път първокласниците тръгнаха без буквари на училище, а тези от пети клас - тръгнаха без учебници", напомни Мирчев

Учени определиха опасното за здравето качване на килограми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6352006

Учени определиха опасното за здравето качване на килограмиАмерикански учени определиха опасните за здравето темпове на увеличаване на телесната маса, предаде БТА. Повишаването на телесното тегло с 5 кг за 18-55-годишен период за жените и за 21-55-годишен период за мъжете е свързано с рязко увеличаване на риска от сърдечносъдови болести, рак, диабет тип 2 и преждевременна смърт в сравнение с хората,

Района на "генералите" и част от кв. Левски във Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=356056

Дава района са без вода във Варна поради аварии, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net - района между бул."Чаталджа", бул."Ген.Колев", бул."Цар Освободител" и бул."8-ми приморски полк" - до около 16 ч.

Сирийската авиация атакува Източна Гута въпреки обявеното примирие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352003

Сирийската авиация атакува Източна Гута въпреки обявеното примириеСирийски военни самолети нанесоха днес няколко въздушни удара в района на Източна Гута, ден след като правителството в Дамаск обяви прекратяване на враждебните действия там. Това съобщи сирийският Център за наблюдение на човешките права, предаде БТА. Базираният в Лондон център отбеляза, че като цяло вчерашният ден в Сирия е бил относително спокоен

The Daily Express: Варна е най-добрият европейски крайбрежен град

http://www.moreto.net/novini.php?n=356055

Когато на Острова се спомене за българското Черноморие най-честите асоциации са свързани със Слънчев бряг. The Daily Express обаче хвърля поглед на север към Варна. Градът е наречен бижу, за което малцина са слушали и чели. Най-добрият плаж от трите във Варна, Рапонги, е на пешеходно разстояние от центъра.

Цачева: Новият антикорупционен закон - на публично обсъждане до седмица

http://www.cross.bg/tzacheva-zakon-podcherta-1549909.html

/КРОСС/ Новият антикорупционен закон трябва да бъде обявен за публично обсъждане до края на месец юли. Този ангажимент пое министърът на правосъдието Цецка Цачева в интервю за предаването „Неделя 150" по „Хоризонт". По този начин според нея през септември законопроектът ще бъде на вниманието на народните представители и депутатите от всички политически сили в парламента ще имат достатъчно време да се запознаят с него и да участват в дебатирането му до края на годината.  Според Цачева в третия подобен законопроект до голяма степен ще са въплътени текстовете от предходните два. Тя отбеляза, че приемането на новия антикорупционен закон е ясно заявен ангажимент на правителството във връзка с изискванията на механизма за сътрудничество и проверка относно стъпките, предприети от България в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Цачева припомни, че при разработването на проектодокумента е имало гласове за запазване на възможността за разглеждане на анонимните сигнали за корупция и разработен вариант те да се проверяват и да се разглеждат, само ако се установи съответната степен на достоверност. Тези предложения, обаче, не са били приети, както и предложението да се възпроизведе нормативното изискване за т. нар. „обратна тежест на доказване", тъй като по този начин се влиза в конфликт с основните принципи на правото, подчерта бившият председател на Народното събрание

Цачева: Стряскащо е твърдението, че Цветан Василев е раздал 1,5 милиарда лева на политици

http://www.cross.bg/tzacheva-podcherta-tazi-1549909.html

/КРОСС/ „Достатъчно обемно е това резюме, заедно с томовете доказателства, които са запознати по случая". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева, по повод оповестеното от прокуратурата резюме във връзка с внесеното тази седмица в съда дело за КТБ. Относно факта, че според прокуратурата, на политици са раздадени пари „под масата", близо 1,5 милиарда лева, от Цветан Василев, Цецка Цачева коментира: „Стряскащ е този факт и тази сума. Но, Вие правилно казахте, че компетентните институции в държавата, които трябва да вземат отношение по тази тема и това вече е направено, именно прокуратурата, обстоятелството, че се съдържат тези данни, означава, че е работено много активно по темата. А по отношение на изпълнителната власт, това което може да бъде направено и се прави в момента е, да се анализират, да се противодейства на подобни корупционни практики чрез едно законодателство, каквото в момента се работи, имам предвид антикорупционния закон", допълни Цачева. Тя уточни, че въпросният антикорупционен закон трябва да бъде обявен за публично обсъждане до края на месец юли. По този начин според нея през септември законопроектът ще бъде на вниманието на народните представители и депутатите от всички политически сили в парламента ще имат достатъчно време да се запознаят с него и да участват в дебатирането му до края на годината

Цачева: Стряскащо е твърдението, че Цветан Василев е раздал 1,5 милиарда лева на политици

http://www.cross.bg/tzacheva-prokyratyrata-tazi-1549909.html

/КРОСС/ „Достатъчно обемно е това резюме, заедно с томовете доказателства, които са запознати по случая". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева, по повод оповестеното от прокуратурата резюме във връзка с внесеното тази седмица в съда дело за КТБ. Относно факта, че според прокуратурата, на политици са раздадени пари „под масата", близо 1,5 милиарда лева, от Цветан Василев, Цецка Цачева коментира: „Стряскащ е този факт и тази сума. Но, Вие правилно казахте, че компетентните институции в държавата, които трябва да вземат отношение по тази тема и това вече е направено, именно прокуратурата, обстоятелството, че се съдържат тези данни, означава, че е работено много активно по темата. А по отношение на изпълнителната власт, това което може да бъде направено и се прави в момента е, да се анализират, да се противодейства на подобни корупционни практики чрез едно законодателство, каквото в момента се работи, имам предвид Антикорупционния закон", допълни Цачева.  

Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6352014

Жълт код за високи температури е в сила за цялата странаЖълт код за високи температури е в сила за цялата страна, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде "Фокус". След обяд ще бъде горещо, с температури между 35° и 39°, а по морския бряг – от 30° до 33°. Жълтият код означава потенциална опасност с повишена вероятност за опасни метеорологични

Селският туризъм в България отчита близо 20% ръст от началото на лятото

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/selskiiat-turizym-v-bylgariia-otchita-blizo-20-ryst-ot-nachaloto-na-liatoto-243514/

Така прогнозата на Асоциацията на българските села не само се реализира, а на някои места действителните стойности надминават очакванията

Прокопиев: Прокуратурата да не си затваря очите за Пеевски и КТБ

http://frognews.bg/news_138764/Prokopiev-Prokuraturata-da-ne-si-zatvaria-ochite-za-Peevski-i-KTB/

Неуместно е заключението на прокуратурата, че Делян Пеевски няма връзка с КТБ. Това заяви бизнесменът Иво Прокопиев пред бТВ.

Трагедия! Четири деца загинаха при пожар в Русия

http://www.cross.bg/oblast-chelyabinska-zaginali-1549908.html

/КРОСС/ Четири деца са загинали, а още един възрастен е пострадал при пожар в жилищна сграда в село Верхная Кабанка в Челябинска област, предаде РИА Новости. Пострадал е баща, а трите му дъщери и племенницата му са загинали. „В момента е трудно да се каже какво е причинила пожара. Това ще го установят нашите сътрудници. Но с голяма вероятност може да се каже, че подобни сериозни последици могат да се избегнат, ако къщата бе снабдена със сигнална система", заяви началникът на пожарната служба в Челябинска област Константин Гандау.  

Мигранти и полицаи задържани при акция на МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=356054

Задържани са мигранти и хора, които се смятат за организатори на канал за трафик при спецакция на МВР. Сред задържаните има и полицаи. Според информацията, която има до момента, мигрантите са пътували в частен автомобил на служител на МВР.

Екатерина Захариева заминава за Сърбия и Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352001

Екатерина Захариева заминава за Сърбия и АлбанияЗаместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на посещение в Сърбия, след което ще отпътува за визита и в Албания. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи. Захариева ще представи приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС

Жълт код заради горещото време в цялата страна

http://www.cross.bg/vremeto-temperatyri-zhult-1549907.html

/КРОСС/ Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. След обяд ще бъде горещо, с температури между 35° и 39°, а по морския бряг - от 30° до 33°. Жълтият код означава потенциална опасност с повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Хората трябва да следят прогнозата за времето и да не предприемат неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.  

Хората на Мей искат оставката ѝ до Коледа

http://www.cross.bg/tereza-partiyata-konservativnata-1549906.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей трябва да обмисли възможността да си подаде оставката преди Коледа, според избиратели на „Торите", които смятат, че нестабилността на нейното управление, на партията и държавата, поставят под въпрос Брекзит, пише „Телеграф", цитиран от "Фокус". Авторитетни гласове, сред избирателите на Консервативната партия, твърдят че авторитетът на министър-председателя никога няма да се възстанови след провала на изборите и нуждата от бърза смяна на кормилото на партията е належаща. Активистите искат от Тереза Мей да прекара ваканцията си, която започва тази седмица, в планове за преход към нов лидер, без да има нужда от надпревара за поста ѝ. Една от групите, обяви премиера за „политически труп", след като член на кабинета поиска от Мей да сложи пълномощията си в близките месеци. Това ясно показва несигурността на позицията на Тереза Мей. Членовете на Консервативната партия ще обмислят сериозно бъдещето ѝ в близките седмици. Яростта на избирателите на „Торите" от последните избори, бе ясно демонстрирана пред управляващия борд на партията на последната конференция на Консервативната партия, проведена през месец юни 2017 г.

Мигранти и полицаи задържани при спецакция на МВР (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/migranti-i-policai-zadyrzhani-pri-specakciia-na-mvr-video-2038391

Спецакция на МВР. Има задържани мигранти и хора, които се смятат за организатори на канал за трафик. Сред тях и полицаи, съобщава

Темата на NOVA: Бежанци на 4 лапи в Сирия

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/temata-na-nova-bezhanci-na-4-lapi-v-siriia-2038424

Шест години след началото на кървава гражданска война в Сирия жертвите са половин милион, а 10 милиона души са напуснали дома си. Вероятно вече и малките деца знаят всичко за този брутален конфликт и трагедията, до която доведе. Темата на

Гери-Никол: Не влияя негативно на младите, работата ми е да съм артист, не възпитател

//dariknews.bg/novini/liubopitno/geri-nikol-ne-vliiaia-negativno-na-mladite-rabotata-mi-e-da-sym-artist-ne-vyzpitatel-2038423

Докато мнозина обвиняват Гери-Никол за поредните провокации в новата й песен „Напрао ги убивам“, тя обясни в интервю за Дарик, че отново е разбрана погрешно. Гери-Никол пеела за влакове и математика и според нея текстът й изобщо не бил скандален.
 
„Ч

Вижте нови горещи снимки от ваканцията на Никол и Гришо

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-novi-goreshti-snimki-ot-vakanciiata-na-nikol-i-grisho-2038422

Нови снимки от почивката на Григор Димитров и Никол Шерцингер на остров Капри в Италия буквално завладяха социалните мрежи.
 

Орхан Мурад за скандалния клип на дъщеря си: Това е роля, забранил съм й дори татуировки

https://offnews.bg//obshtestvo/orhan-murad-za-skandalnia-klip-na-dashteria-si-tova-e-rolia-zabranil-661191.html

Попфолк изпълнителят Орхан Мурад защити 14-годишната си дъщеря Сузи след скандалното видео към нейна песен, който предизвика доста противоречиви коментари. 

„Всичко е филм, всичко е роля. На фона на повече от 1 милион гледания 200-300 хейтърски коментара какво означават? В живота е съвсем друг човек”, подчерта Орхан Мурад по bTV.

Той отбеляза, че е запознат със съдържанието на клипа, и знае, че в него има „това, което се прави в почти всички клипове и песни както на западните изпълнители, така и на българските, защото ние сме бледо подобие и огледало на това, което се случва в истинския шоубизнес”. „Сузи работи изключително независимо от мен. Тя не се съобразява с моите музикални съвети, за съжаление. Моят съвет за в бъдеще е да разчита на моя музикален капацитет и да работим заедно”, подчерта Орхан Мурад.

На свой ред Сузи подчерта, че не чете коментарите за себе си в интернет. „Имам много по-важни работи от това да чета коментари и да се влияя от нечие мнение”, отбеляза тя. „В клипа съм артист, играя роля”, подчерта 14-годишната изпълнителка. „В училището, което съм учила досега, ми се кефят, поздравиха ме лично и доста се радват, каза Сузи, като баща й допълни, че много изпълнители също са я поздравили за песента.

„Така се прави – за да стане известен човек в България, даже и по света, тръгваш с провокация. Като наложиш името си, ако решиш, може да започнеш да възпитаваш”, категоричен беше Орхан Мурад. Провокацията е единственият начин да станеш известен, след което вече да правиш хубави неща”, обясни той. 

Велислава Кръстева: Валери Симеонов е бушонът на скандалите в държавата, той е некомпетентен

http://www.cross.bg/krusteva-kyltyrata-zashtoto-1549905.html

/КРОСС/ Валери Симеонов е „бушона" на скандалите в държавата най-малкото, защото е некомпетентен - един вицепремиер няма опция за лично мнение. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Велислава Кръстева пред БНТ. На въпрос дали „Обединени патриоти" са най-голямата грешка на това управление, тя заяви, че отговорността е на този, който е овластил националистите. „Що се отнася до формулата на властта, отново е на този, който овласти националистите, на този който прие формулата, чрез която се опита да си гарантира стабилност на управлението за сметка на стабилността в държавата", каза Кръстева. По думите ѝ всеки ден стават безподобни скандали. Според нея обществото все повече губи сетивността си за това кой от кой е по-големият скандал. Попитана защо Валери Симеонов е „бушона" на скандалите, тя отговори, че това е така, защото е некомпетентен. „Което човек сам може да си направи, никой не може да му го стори. Както виждаме, този вицепремиер има доста сериозни проблеми в усвояването на властта. Некомпетентност по отношение на разбирането на функциите, които има един вицепремиер. Вицепремиер, който ходи да мери звука на заведенията по морето - това е смешно", коментира депутатът от ДПС

Колко е важно да бъдеш сериозен

https://offnews.bg//mama-nindzha/kolko-e-vazhno-da-badesh-seriozen-661192.html

Автор: Надя Колева Да бъдеш родител е отговорност, която в наши дни не всеки млад човек е готов да поеме. Докато преди време е било нормално (и се е очаквало!) една жена да роди на възраст около 20-23 години, то днес тази възрастова граница на първото забременяване се е изтеглила към 25-30 години. Не рядко бъдещите родители предпочитат да осигурят, доколкото е възможно, нормални условия на живот на своето неродено дете, в което няма нищо лошо, разбира се! Но в стремежа си да създадем „идеалните“ условия, всъщност попадаме в капана на безкрайното отлагане! „Сега не е моментът“ е девизът на…

Пребитата певица Сани Алекса: Не искам пари, а справедливост! (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351995

Пребитата певица Сани Алекса: Не искам пари, а справедливост! (Видео)Справедливост и наказание, а не пари, иска певицата Сани Алекса за бившия си приятел, който я преби жестоко преди месец. „Сляпа беше любовта ми. Нищо не се е объркало по пътя ми, това е просто един урок. След първия път - 31 март, честно да си кажа, не исках да се върна, тогава се крих, той не спираше да ми пише, колко много съжалява и,

Емирът на Катар заяви, че страната му е отворена за диалог

http://www.investor.bg/drugi/338/a/emiryt-na-katar-zaiavi-che-stranata-mu-e-otvorena-za-dialog-243512/

Това са първите публични коментари на шейх Тамим бин Хамад ал Тани, след като т.нар антикатарски алианс, постави малкото емирство в изолация

Цачева обеща до седмица да покаже антикорупционния закон

http://clubz.bg/56495-cacheva_obeshta_do_sedmica_da_pokaje_antikorupcionniq_zakon

До края на този месец проектът за нов антикорупционен закон трябва да бъде обявен за публично обсъждане, обяви пред БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Това ще даде възможност на депутатите да имат достатъчно време да обсъдят законопроекта, който да бъде приет до края на годината.

Цецка Цачева обясни, че в третия подобен законопроект „до голяма степен ще са въплътени текстовете от предходните два”. Народното събрание не успя да приеме нито един от подготвените проекти от екипа на бившия вицепремиер Меглена Кунева.

Правосъдният министър припомни, че приемането на новия антикорупционен закон е „ясно заявен ангажимент на правителството във връзка с изискванията на Механизма за сътрудничество и проверка”.

Цачева припомни, че при разработването на проектодокумента е имало гласове за запазване на възможността за разглеждане на анонимните сигнали за корупция и разработен вариант те да се проверяват и да се разглеждат, само ако се установи съответната степен на достоверност. Тези предложения, обаче, не са били приети.

От проекта е отпаднало и предложението за т. нар. „обратна тежест на доказване“ (т.е. обвиняемият да доказва невинността си), защото това би било в конфликт с основните принципи на правото.

Цецка Цачева не се съгласи с твърденията, че проектът за антикорупционен закон предвижда механичен сбор от действащи институции и прехвърляне на цели дирекции от една служба към друга.

„Все пак това не означава, че конкретни правомощия от ДАНС няма да преминат към този нов единен орган”, допълни министърката.

Според Цачева е необходимо към новия единен антикорупционен орган да има аналитично звено, което да разработва политиките за предотвратяване на корупционни практики, но предложенията за добавяне на разследващи функции в компетентността му биха влезли в „много широко противоречие със сега действащата система“.

Бащата на самоубилото се българче в САЩ: В шок съм

https://www.vesti.bg/bulgaria/bashtata-na-samoubiloto-se-bylgarche-v-sasht-v-shok-sym-6071782

Питах я какво смяташ за живота и тя отговаряше: "Ами животът какво е, раждаш се - умираш, това е, разказва родителят

Българите спечелиха сребро и бронз на европейското по стрийт футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/23/3011788_bulgarite_specheliha_srebro_i_bronz_na_evropeiskoto_po/?ref=rss


България спечели медали и при жените, и при мъжете на европейското първенство по стрийт футбол. С това страната стана единствената с подобно постижение на турнира в германския град Прора.<br /><br />Мъжкият състав завърши втори, след като загуби с 1:2 след златен гол финала срещу Испания. Женският отбор спечели бронзовите медали.<br /><br />В мъжкия турнир България (със състав Асен Станков, Славчо Здравков, Димитър Митев и Владислав Радославов) завърши начело в груповата...

Мотоциклет слиза в пропастта под заслон Орлово гнездо в Стара планина (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6351987

Мотоциклет слиза в пропастта под заслон Орлово гнездо в Стара планина (Видео)Ентусиазиран моторист слиса с мотоциклета си в пропастта под заслон Орлово гнездо в Стара планина.  "Орлово гнездо" се намира на билото на Стара планина, източно от прохода Беклемето, на 1534м н. в. Построен е само за 45 дни през 1975 г от туристическо дружество и планинските спасители в град Ловеч.

Теменужка Петкова за уволнения от АЕЦ "Козлодуй": Не толерираме подобно поведение

http://www.cross.bg/petkova-dymite-energetikata-1549904.html

/КРОСС/ „Това видео показва едно безпардонно скандално поведение, към което нашето правителство и лично премиерът Борисов имат абсолютна нетърпимост". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Събуди се" по "Нова телевизия" във връзка с разпространения видеозапис на служителя на АЕЦ „Козлодуй" Пешко Караджов. „Работата на министър на енергетиката, като част от изпълнителната власт, не е да издава присъди. Ние просто трябва да си свършим работата такава, каквато е спрямо нашите правомощия", посочи Петкова. По думите ѝ след като края на миналата седмица в социалните мрежи е бил разпространен въпросният видеоклип, по нареждане на премиера, незабавно е била извършена проверка за това дали има подобен случай и, ако има, да се предприемат незабавни действия. „Установи се, че на 15 февруари в 1.20 ч. след полунощ се е разиграла въпросната ситуация. Човекът от видеото е от АЕЦ „Козлодуй", който отговаря за физическата сигурност на централата", съобщи тя. Според нея Пешко Караджов е излязъл в продължителен отпуск по болест. „Впоследствие той се връща на 1 юни от отпуск по болест. И производството, започнало през февруари 2017 г. трябва да бъде довършено", каза министърът на енергетиката. Според нея веднага са снети обяснения от служителя на електроцентралата, в които той е потвърдил, че действително на 15 февруари е имало такъв случай

От ЦСКА София обвиниха Сватбата за загубата от Лудогорец

https://offnews.bg//futbol/ot-tcska-sofia-obviniha-svatbata-za-zagubata-ot-ludogoretc-661190.html

Капитанът на ЦСКА-София Божидар Чорбаджийски говори зa cska.bg след двубоя с Лудогорец, загубен с 0:1.

Защитникът е на мнение, че съдията Ивайло Стоянов е повлиял на крайния изход на сблъсъка от втория кръг на Първа лига.

Чорбаджийски призна, че реферът се е държал на моменти арогантно, а картоните, които е показал на “червените” през първото полувреме, са променили коренно представянето на тима.

"Никога не съм го правил, но сега мога да заявя смело, че съдийството ни изяде главата. Казвам го най-отговорно и заставам зад думите си", коментира националът.

"Ужасно много се накъсваше играта. Съдията не даваше да докосваме футболистите на Лудогорец. Нашари ни още първото полувреме. Беше ясно, че ще изгони някой.

На едните футболисти даваше обяснение, на другите не даваше. Ние му искаме обяснение, той ни казва да се разкараме. Нито говори човешки с нас, нито нищо.. грозна история", оплака се още Чорбаджийски.

Думите му бяха подкрепени и от мениджъра Стойчо Стоилов.

"Не мога да подмина слугите в черно. Значи пак като миналия сезон започваме със същата песен на нов глас. Според мен бяхме тотално ощетени от съдията. Само един ключов момент в мача - вместо дузпа за нас, то беше втори жълт и червен картон, който реши изхода", каза Стоилов.

Велислава Кръстева: Частно НДК или Суджукгейт - проблемът е в чувството за безнаказаност

https://offnews.bg//politika/velislava-krasteva-chastno-ndk-ili-sudzhukgejt-problemat-e-v-chuvst-661189.html

Или Мирослав Боршош много се е объркал, или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства.

Това каза народният представител от ПГ на ДПС Велислава Кръстева по БНТ. Кръстева изрази съмнение, че става дума за такова голямо объркване, каквото се насажда в публичното пространство.

Къде са парите. 17 млн. изчезват. Има един директор, който отказва да дава бизнес план. Как така отказва? Отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери. Как така ще отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери? Има си собствена преценка за нещата. На всичкото отгоре назидава“, посочи Кръстева. Според нея Боршош си е позволил да назидава и прокуратурата.

Казусът НДК е все едно директорът на Агенция дипломатически имоти в страната да прави сам външна политика. „Ако г-н Боршош, когото аз познавам - естет, уважавам го, има отношение към културата, е бил толкова ценен за българската култура, сигурна съм, че г-н Борисов можеше да го направи него министър на културата“, каза тя.

„Същинският проблем е допускането на подобни явления, защото дали скандалът ще бъде частно НДК и отклоняване или усвояване на публични финанси в особено големи размери или скандалът ще бъде 4 тона суджук и в двата случая става дума за създаденото чувство за безнаказаност у някои. Как се допусна това? Кои и как могат да се поставят над закона и каква е диагнозата за състоянието над демокрацията, за което ние от ДПС алармираме последователно месеци и повече от година наред?“, запита Кръстева. По думите й от ДПС смятат, че трябва да се предизвика обществен дебат за състоянието на демокрацията.

1 загинал и 23-ма са пострадали при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351968

1 загинал и 23-ма са пострадали при катастрофи през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал, а 23-ма са пострадали при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Двама от пострадалите са с опасност за живота. В столицата са станали 57 произшествия, три от които тежки, при които са ранени 3-ма души. От началото на година катастрофите в страната са 3456.

Ще докара ли затоплянето палми и банани в България?

http://dnes.dir.bg/news/zatopljane-klimat-palmi-banani-26100133

Промяната в климата е неоспорим факт. Ще доведе ли това до появата на маслинови гори, банани, палми и цитруси в България?

Блъснатата от Кристиян: Ние сме му простили

http://www.cross.bg/ekaterina-kristiyan-postradalata-1549903.html

/КРОСС/ „Ние сме простили на Кристиян". Това каза пред БТВ Екатерина Христова, една от пострадалите при катастрофата в Триград, блъсната преди 2 седмици от 16-годишното момче, което беше открито мъртво. Тя е със счупен таз и е настанена в „Пирогов". При инцидента пострада и нейната 6-годишна дъщеричка, която е била с комоцио. „Нека Господ да му прости за това, което се е случило. Важното е, че сме живи, и това няма да тежи на съвестта на тези хора. Много време ще ни трябва да се възстановим - психически и физически, но ние сме силни и ще се справим", обяви пострадалата. „През цялото време се молех нищо да не му се случи. Майка му се обади да изкаже съпричастност към нашата трагедия, каза, че би могла да помогне с каквото ѝ е по силите, помоли ме да разбера като майка тя как се чувства", допълни Екатерина. „Никой не е виновен, просто някакво идиотско нещастно съвпадение на обстоятелствата. На нито едно дете не трябва да му се дават ключове, на нито едно дете не трябва да му се позволява да поставя живота си в опасност", заяви още тя. След катастрофата тя е изпаднала в безсъзнание. „Видяхме как колата лети от завоя, който е съвсем малък, има видимост. Видях фара, който летеше към мен, и после се събудих на земята. Не можах да си поема въздух и изпаднах в безсъзнание

Консервативната партия иска от Тереза Мей да си подаде оставката до Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351936

Консервативната партия иска от Тереза Мей да си подаде оставката до КоледаБританският премиер Тереза Мей трябва да обмисли възможността да си подаде оставката преди Коледа, според избиратели на „Торите“, които смятат, че нестабилността на нейното управление, на партията и държавата, поставят под въпрос Брекзит, пише The Telegraph, цитира "Фокус". Авторитетни гласове, сред избирателите на Консервативната партия,

Защо никой не е чувал за новия президент на Индия?

http://clubz.bg/56493-zashto_nikoj_ne_e_chuval_za_noviq_prezident_na_indiq

На изборите в Индия за президент на страната беше избран Рам Нат Ковинд - бивш губернатор на северния щат Бихар. Изборът на кадидат, издигнат от управляващата партия не е изненада. Има обаче една подробност - преди обявяването на номинацията му, Ковинд е напълно неизвестен на индийските граждани, които по-късно го избраха за свой президент.

Изглежда само двама знаеха за неговата кандидатура. Премиерът Нарендра Моди и Бог", пишат местни медии.

24 часа след номинирането му от управляващата партия, името му е потърсено в Гугъл над 500 000 пъти.

Причината? Никой не беше чувал за него.

Ковинд принадлежи към далитите, т. нар. "нечисти" или "недокосвани".

Далитите са в дъното на индийската кастова система. Въпреки че тя е официално отменена от конституцията през 1950 г., дискриминацията в обществото е все още широко разпространена. Управляващата партия е обвинявана, че на практика продължава кастовото разделение и дискриминира далитите. Номинацията на Ковинд има за цел да покаже, че това не е така.

В Индия президентът изпълнява предимно церемониални функции, но когато не може да се сформира парламентарно мнозинство, ролята му е ключова.

Активистът за права на далитите Шандрабан Прасад обаче твърди, че не знае нищо за новоизбрания президент, въпреки че се познава с почти всички представители на кастата, които заемат държавни постове.

Никога не съм го чувал да заема позиция по проблемите на далитите.“

Друг писател и активист коментира:

"Той изглежда образован и съвестен човек, но никога не съм го чувал да коментира зверствата срещу далитите. Решението да бъде поставен далит на този пост е символично. Помогна ли назначаването на първият президан далит Нараянан на общността? Идеологията на партията не подкрепя каузата на далитите, така че това не променя нищо."

Журналистът Сидхарта Варадараян коментира пред Би Би Си:

"Партията избра човек, който не се отличава, не се появява пред медиите, политическата и идеологическата му ориентация са в синхрон с тези на Моди."

Според журналистът и жител на родния град на Ковинд Канпур Рамеш Верма, новоизбраният президент е предпочитал да стои далеч от спорове.

"Никога не съм го виждал да посещава мероприятия на далитите. Всъщност той никога не се е възприемал за лидер на далитите."

В малкото достъпни в YouTube видеоклипове на Ковинд става ясно, че той говори добре английски и хинди. Според активисти той е умерен човек, който "предпочита да избягва противоречията".

Ковинд е адвокат и два пъти е избран за представител в горната камара на индийския парламент.

"Близостта му до партията му е помогнала да се издигне", казва лидер на далитите и член на управляващата партия. "Моди и Ковинд се познават от дълго време. Не виждам нищо лошо в това премиерът да избере човек, с когото споделя общи възгледи."

Журналистите ли са виновни?

Шандрабан Пасван обвинява медиите за това, че Ковинд е неизвестен:

"Говорителите на далитите са последният избор на индийските медии."

Той казва също, че Ковинд има много постижения, които медиите премълчават.

Говорител на управляващата партия, също далит, който познава Ковинд от дълго време, коментира, че "президентският мандат на Ковинд ще помогне за излизане на преден план на истинските проблеми на далитите".

"Въпросът "Кой е Ковинд?" е показателен за състоянието на политическата журналистика в Индия", пише в туитър журналистът Суапан Дасгупта, смятан за близък до управляващите.

Кастовата система съществува в Индия от повече от 3 000 години и въпреки че официално е отменена с конституцията от 1950 г., продължава да предизвиква разделение в обществото. Според нея, има четири основни йерархични категории - свещениците, войните, търговците и работниците. Далитите, наричани "нечистите" или "недокосваните" не принадлежат към тях. Според индуистките вярания ако някой от по-висшите касти бъде докоснат от далит, той се счита за омърсен и трябва да премине през пречистващ ритуал. На тях се падала най-мръсната работа - почистване на боклук и извозване на трупове. В продължение на векове им е забранявано да влизат в индуистки храмове и да четат религиозна литература, поради което често са оставали неграмотни.

Конгресът на САЩ дискутира нови санкции срещу Русия

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-USA-rusia-kongres-26108166

Американските конгресмени се договориха за законопроект за санкции срещу Русия, създавайки ограничения за Тръмп.

Повечето есемеси от ЧЕЗ към клиенти са за предстоящо прекъсване на тока

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/23/3011776_povecheto_esemesi_ot_chez_kum_klienti_sa_za/?ref=rss


През първите шест месеца на 2017 г. над 17 хил. клиенти на "ЧЕЗ Електро България" са се регистрирали за безплатните есемес услуги - известие преди предстоящо прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката с есемес, съобщават от компанията.<br /><br />От изпратените съобщения за периода януари – юни средно на месец около 5 процента са за проверка на сметка, а с останалите 95% дружеството е напомнило на клиентите, че са пропуснали стандартния срок за плащане на...

Балканска обиколка на Екатерина Захариева

http://www.eurochicago.com/2017/07/balkanska-obikolka/

На 24 юли 2017 г., в Белград Екатерина Захариева ще се срещне с президента на Р. Сърбия Александър Вучич. На 25 юли 2017 г. тя ще разговаря с премиера Ана Бърнабич, с първия вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, както и с министъра на правосъдието Нела Кубурович. Същия ден министър Захариева ще открие конференция на тема „Малцинствената политика – Насърчаване на интеграцията в Сърбия“. Конференцията е финансирана по Програмата за сътрудничество за развитие на българското Външно министерство. На 26 юли 2017 г., в Тирана Екатерина Захариева ще се срещне с президента Илир Мета, с премиера Еди Рама, както и с външния министър на Албания Дитмир Бушати.

Ердоган: Турция никога не е експлоатирала ресурсите на Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351922

Ердоган: Турция никога не е експлоатирала ресурсите на АфрикаТурският президент Реджеп Таийп Ердоган, заяви че Турция никога не е гледала на Африка като на „девствен континент“ с ресурси узрели за експлоатация, цитиран от Hurriyet, цитира "Фокус". Ердоган направи изказването си по време на Гала вечеря на Международен конгрес с тема Здравеопазване в Африка. Турският президент заяви,

Роден юношески национал преминава от "Барса" в славен английски отбор

http://www.cross.bg/kypata-yunosheski-podvizava-1549902.html

/КРОСС/ Българският талант от детско-юношеската школа на „Барселона" Кун Теменужков се мести на Острова. Младият 17-годишен нападател става част от славния „Лийдс", който се подвизава във втората по сила дивизия на Англия - Чемпиъншип. Новината бе съобщена от неофициалния Туитър акаунт на академията на клуба Lufcyouth. Родният юношески национал се раздели с Барса след края на сезона и преминава на "Елън Роуд" като свободен агент. „Лийдс" е 3 пъти шампион на Англия, веднъж е носител на купата на страната и купата на лигата, участник е на финал на Купата на европейските шампиони. Макар през този сезон да се подвизава във втория ешелон на английския футбол, тимът не крие амбициите си да се завърне в елита.  

ООН ще заседава извънредно в понеделник заради сблъсъците в Ерусалим

http://www.investor.bg/drugi/338/a/oon-shte-zasedava-izvynredno-v-ponedelnik-zaradi-sblysycite-v-erusalim-243511/

В неделя 17-годишен палестинец, който бе прострелян при сблъсъци с израелски сили на Западния бряг, почина от раните си

Невяна Владинова се размина с медал във Вроцлав

https://offnews.bg//gimnastika/neviana-vladinova-se-razmina-s-medal-vav-vrotclav-661188.html

Звездата ни в художествената гимнастика Невяна Владинова остана без медал на Световните игри във Вроцлав. Късно снощи тя се класира 4-та на лента и седма на бухалки, а в петък се нареди 5-та на топка и 8-ма на обръч.

Втората наша представителка Боряна Калейн остана първа резерва са финалите на три уреда - обръч, топка и лента и втора резерва на бухалки.

"Световните игри бяха едно от най- силните състезания за тази година.Нашите момичета премериха сили с основните си конкурентки. Невяна Владинова успя да вземе участие и в четирите финала. Все още не е в необходимата форма поради което допусна някои грешки.

Боряна Калейн за първи път взе участие в състезание от такъв ранг. Направи добро впечатление на съдии и специалисти и успя да се класира в топ десет.

Това състезание беше важно и полезно за предстоящата подготовка и за двете момичета.

До Световното първенство ще изчистим и отработим всички допуснати грешки, предстои ни усилена работа в залата", коментира пред страницата на БФХГ във Фейсбук главният мениджър на националния отбор индивидуално Бранимира Маркова.

Блъснатата Екатерина: Простили сме на Кристиян

http://frognews.bg/news_138763/Blasnatata-Ekaterina-Prostili-sme-na-Kristiian/

Простили сме на Кристиян. Това заяви Екатерина Христова, една от блъснатите от момчето от Триград туристки преди две седмици. Тя е със счупен таз и е настанена в „Пирогов”. При инцидента пострада и нейната 6-годишна дъщеричка, която е била с комоцио.

Масови проверки на заведенията по морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=356053

Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните извършват засилени проверки на заведенията за хранене и на обектите за търговия с хранителни продукти по цялото Черноморие. Най-честите нарушения са свързани с липсата на здравни книжки на персонала, неправилно етикетиране на храните, търговия с продукти без маркировка за произход, пропуски, свързани с контрола на хигиената в обектите и на крайния продукт, който се предлага на клиентите.

Орхан Мурад за клипа на дъщеря си: Така се прави, за да се наложиш (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6351940

Орхан Мурад за клипа на дъщеря си: Така се прави, за да се наложиш (Видео)Дъщеря ми Сузи работи изключително независимо. Не се съобразява дори с моите музикални съвети, за съжаление. Събрали се един екип, решили да си направят песничка, после клип, и накрая: „Тате дай пари“. Аз като неин родител съм длъжен както да и помагам, така и да я защитавам после, когато нещата излязат от контрол, както е в момента.

Инвестициите се върнаха - вярно или невярно?

http://clubz.bg/56492-investiciite_se_vyrnaha_vqrno_ili_nevqrno

"Климатът за бизнес се подобри, 3,1 е ръстът на икономиката, има близо 3000 нови работни места след успешни проекти", заяви по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. И продължи:

"Инвеститорите се върнаха. Те се бяха отдръпнали миналата година заради изборите. Но интересът е най-вече в технолигиите."

Министър Емил Караниколов е прав за ръста на БВП, но изказването му за инвестициите се различава от официалните данни.

Според статистиката на БНБ чуждестранните инвестиции в България са се свили повече от 4 пъти за една година. За периода януари-май 2017 г. те са на стойност 120 млн. евро (0,2% от БВП) при 526 млн. евро за първите пет месеца на 2016-а. 

"Има интерес от автомобилни компании. Нямаме работна сила за цели автомобили. Трябва опит, не може веднага да започнеш да правиш самолет. Най-важното е да направим така, че да има инвеститори. След това ще започне битката за работна ръка", допълни Караниколов.

 

 

Израелските сили за сигурност са задържали 25 привърженици на ХАМАС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351925

Израелските сили за сигурност са задържали 25 привърженици на ХАМАСИзраелските сили за сигурност тази нощ са задържали 25 привърженици на ХАМАС, включително и високопоставени представители на централната организация на палестинската групировка, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". Арестите на Западния бряг на река Йордан са определяни от израелците като част от „превантивна кампания“,

С любов и тъга: Уилям и Хари по-искрени от всякога за принцеса Даяна (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/s-liubov-i-tyga-uiliam-i-hari-po-iskreni-ot-vsiakoga-za-princesa-daiana-snimki-2038420

Британските принцове Уилям и Хари разказват в нов документален филм за последния телефонен разговор, който са имали със своята майка - принцеса Даяна, преди смъртта й, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
 

Кран се срути и уби 7 души в Китай

http://www.cross.bg/kran-se-sryti-i-ybi-dyshi-v-kitaii-1549901.html

/КРОСС/ Седем души загинаха, а двама бяха ранени, след като кран рухна в китайския град Гуанджоу.Пострадалите са в стабилно състояние. Инцидентът е станал в събота вечер на строителен обект на държавната инфраструктурна компания „Чайна комюникейшънс кънстръкшън" . По случая е започнало разследване. Макар в последните години да има известно подобрение, трудовата безопасност остава голям проблем в Китай, където правилата за нея често се пренебрегват.    

Караниколов: Преките чуждестранни инвестиции за 2017-а са за 181 милиона лева

http://www.cross.bg/karanikolov-leva-momenta-1549900.html

/КРОСС/ „Икономическият ръст към момента е 3,1, ще работим за повече. Бизнес климатът в България се подобрява, основната причина е стабилността, която излъчва правителството в момента". Това заяви икономическият министър Емил Караниколов пред БНТ. „Инвестициите са на доста добро ниво - сертифицирани са 15 проекта на обща стойност 181 млн. лева, реалният ефект ще бъде разкриването на над 4000 работни места. Предимно идват фирми, свързани с производството и високо технологичния сектор. За цялостно автомобилостроене нямаме подготвени кадри, по-скоро за отделни компоненти. Не може да дойде един инвеститор и от утре да започнем да правим самолети. Нужен е опит", каза Караниколов. Според министъра хубавата новина е, че ще продължи търсенето на работна сила, увеличаване на доходите заради повишена конкуренция, което пък ще повиши жизнения стандарт.

Бай Иван, предприемачът Ханс и техните данъци

http://clubz.bg/56491-baj_ivan_predpriemachyt_hans_i_tehnite_danyci

На първи май тапата бе в посока Кулата. Днес обаче е "голямото завръщане" от Гърция. Снимка БГНЕС

Бай Иван иска да ходи на море, затова правителството му строи магистрала – една до Българското Черноморие и още две до Гърция и Турция. Движението по магистралите включва редица регулации, като максимална скорост от 140 км/ч, забрана за движение в лентата за принудително спиране, сигнализиране при авария на автомобила на пътя и т.н. Нарушаването на тези ограничения, както и неразумното шофиране, могат да доведат до пътнотранспортно произшествие, което може да доведе до затрудняване и дори спиране на движението по магистралата. 

Редица институции като спешна медицинска помощ, пътна полиция и пътна помощ са ангажирани с оказване на помощ на пострадалите при катастрофи, както и възстановяване на движението по магистралата. Добре, но нарушаването на правилата за движение по магистралата нерядко води и до нови инциденти, като този от миналата неделя, при който лек автомобил се удря в линейка, отзовала се на по-ранна катастрофа. Той автоматично води до затруднено движение по пътя, което допълнително се усложнява от това, че редица шофьори решават да „избегнат” задръстването, като минат през аварийната лента. Това не само води до удължаване на задръстването като разстояние – инцидентът от 14 ч. в неделя е в разстояние на 35 км, но и удължава възстановяването на нормалното движение като време, тъй като представители на отговорните институции (изброени по-горе) не могат да стигнат до мястото на инцидента.

Всичко това, естествено, принуждава бай Иван да се движи по магистрала, чиято максимална скорост е 140 км/ч, със скоростта, с която се движи в участъка преди Орлов мост в час пик всеки делничен ден. За разлика от участъка в центъра на града, който е не повече от 1-2 км, задръстването по магистралата продължава в разстояние на над 30 км и отнема значително повече време. И докато една от основните причини за задръстванията в центъра на града е регулирането на движението, то в случката на магистралата това е инцидент, последиците от който не са отстранени своевременно и допълнителното усложняване на ситуацията от движещите се в аварийната лента автомобили. При тези условия е нормално бай Иван да се зачуди за какво плаща за тази магистрала (данъци и винетки) и за заплатите на държавните служители, като реално не може да използва магистралата свободно.

Макар и по-горната история да е от сравнително битов характер, тя силно наподобява изготвянето и прилагането на нормативната уредба в страната. Ако заместим шофьора бай Иван от тази история с предприемача Ханс, който е решил да инвестира в България, ситуацията няма да е много по-различна. Ханс знае, че за развиване на дадена дейност има определени изисквания, които той покрива, но му прави впечатление, че: 

  • Изискванията невинаги се спазват и администрацията има последната дума с обяснението „тука е така”;
  • Ханс е длъжен да спазва поставените срокове, докато за администрацията те са в най-добрия случай пожелателни;
  • Има компании, за които изискванията или не се отнасят, или се отнасят в по-малка степен, но неговата не е сред тях;
  • Въпроси и жалби относно нарушаване на процедурите в най-добрия случай водят до липса на отговор, а в най-лошия – проверки на дейността на Ханс;
  • Защита на правата му по съдебен път е по-скоро загуба на време.

След всичко това е нормално Ханс, както и бай Иван, да се запита – за какво плаща данъци, такси и осигуровки и спазва куп други административни изисквания, като реално възможността му да развива икономическа дейност е ограничена. С други думи за какво плащаме за пътна инфраструктура, която не можем да използваме, и за администрация, която не си върши работата?

...

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Полицаи установиха самоличността на мъжа, намерен неориентиран в кв. "Враждебна"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351934

Полицаи установиха самоличността на мъжа, намерен неориентиран в кв. "Враждебна"
Полицаи от столичното Пето РУ са установили самоличността на мъж, намерен вчера неориентиран в столичния кв. "Враждебна". Това съобщиха от МВР. Възрастният човек не e комуникативен и не можел да съобщи нищо за себе си. Полицаите повикали лекар, който го е прегледал и установил, че е в добро общо състояние.

Графика на деня: Губещите от бума на смартфоните

http://www.investor.bg/harduer/459/a/grafika-na-denia-gubeshtite-ot-buma-na-smartfonite-242205/

Хората започват да ползват смартфоните за все повече цели и други – преди популярни, устройства, стават излишни

Глупостите, които разказват за Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/23/3011770_glupostite_koito_razkazvat_za_germaniia/?ref=rss


Меркел била избрана за най-лъжливата политичка, 700 000 германци се махнали заради бежанците, а Берлин кроял планове да окупира чужди страни: това са само три от многото фалшиви новини, разпространявани в Източна Европа, разказва "Дойче веле".<br /><br />Според светогледа на "алтернативните медии", в момента Германия е на път да вземе цяла Европа под свой контрол и дори да окупира някои съседни страни. Пак според тези медии, германското правителство е враг на...

ЧЕЗ Електро изпраща средно по 22 0000 SMS на месец за улеснение на своите клиенти

http://frognews.bg/news_138762/CHEZ-Elektro-izprashta-sredno-po-22-0000-SMS-na-mesets-za-ulesnenie-na-svoite-klienti/

През първите шест месеца на 2017 г. над 17 000 клиенти на ЧЕЗ Електро България се регистрираха за безплатните sms услуги - известие преди предстоящо прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката със sms.

Пентагонът определи Русия като най-опасната за САЩ страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351917

Пентагонът определи Русия като най-опасната за САЩ странаПредседателят на Комитета на началниците на щабове на Въоръжените сили на САЩ, генерал Джозеф Данфорд, смята че Русия има най-голям потенциал във военната сфера от държавите, представляващи заплаха за Вашингтон. Генералът направи изявлението си по време на конференция по сигурността проведена в Аспен, щата Колорадо, предаде ТАСС, цитира "Фокус".

ЧЕЗ Електро изпраща средно по 22 000 sms на месец за улеснение на своите клиенти

http://www.cross.bg/elektro-klienti-klientite-1549899.html

/КРОСС/ През първите шест месеца на 2017 г. над 17 000 клиенти на ЧЕЗ Електро България се регистрираха за безплатните sms услуги - известие преди предстоящо прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката със sms. От изпратените sms-и за периода януари - юни средно на месец около 5 процента са за проверка на сметка, а с останалите 95% дружеството е напомнило на клиентите, че са пропуснали стандартния срок за плащане на сметката си. Проверката на задължението за използвана електроенергия се извършва с кратко съобщение с текст „smetka" на 170077, без увеличение на цената, според конкретния тарифен план. Всички разходи по изпращане на информативнитеsms-и се поемат от „ЧЕЗ Електро България" АД. Sms услугите са достъпни за клиентите на мобилните оператори М-Тел, Теленор и Виваком. Те могат да бъдат заявени онлайн на www.cez.bg, с изпращане на кратко съобщение на 170077 с текст 12-те цифри на клиентския номер, в центровете за клиенти на ЧЕЗ и в офисите на „Изипей". Регистрацията за sms услугите на ЧЕЗ Електро е безплатна. При регистрация чрез sms на 170077 клиентът заплаща еднократно изходящото съобщение според тарифния си план, без увеличение на цената. Получаването на електронни известия преди прекъсване на захранването е напълно безплатно за клиентите на ЧЕЗ Електро. Услугите се активират в рамките на 24 часа след извършване на регистрацията

Отменят традиционния празник на Триград заради трагедията с Кристиян

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otmeniat-tradicionniia-praznik-na-trigrad-zaradi-tragediiata-s-kristiian-2038419

Заради трагедията с 16-годишния Кристиян се отменя традиционният празник на Триград, съобщи кметът на община Девин Красимир Даскалов.

Провокациите на Турция срещу САЩ, Германия и България

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-germaniya-1549898.html

/КРОСС/ Силното раздразнение на Пентагона от публикуваните от турската държавна информационна агенция „Анадолу" разположение и сведения за 10 американски военни бази и обекти в Сирия, имаше своето основание и доведе до обезпокоителни изводи относно партньорството в НАТО и невъзможността политически да се „прикриват повече противоречиви интереси", както се изрази говорителят на военния министър във Вашингтон. В интерес на истината, част от тези бази съвсем не са „тайни", както бяха представени в пресата, като например двете военновъздушни бази на САЩ. За базата южно от кюрдския град Кобане се знае отдавна, както и за изградеата през 2016 г. такава в Ал Танф, близо до стратегически важното направление от Дамаск към Багдад. Не са тайна и двете военни бази в Манджиб за защита на кюрдите от подкрепяните от Турция ислямистки милиции. Останалите обаче, наистина са на скрити и трудно достъпни места в райони, контролирани от кюрдите. Възприетата от Вашингтон като провокация стъпка на Анкара има своите обяснения. Турската страна не успя да убеди САЩ да преустановят подкрепата си за Сирийските демократични сили, доминирани от кюрдски бойци, както и активно използваните срещу "Ислямска държава" кюрдски „Отряди за народна защита". Затова не случайно и заглавието на публикацията е „ САЩ увеличават базите си за подкрепа на ПКК и Отрядите за народна защита"

Парите за университетите – според качеството на обучение

http://www.moreto.net/novini.php?n=356052

Предстои промяна в системата за финансиране на висшите училища и държавната субсидия да се определя не толкова от броя на студентите, а от качеството на обучение и оценката за него от пазара на труда. Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който направи първото си посещение във висше училище - Русенският университет.

Български военни и хеликоптер още помагат в гасенето на пожарите край Подгорица (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351903

Български военни и хеликоптер още помагат в гасенето на пожарите край Подгорица (Видео)Продължава участието на военнослужещи и хеликоптер Ми-17 от състава на Военновъздушните сили (ВВС) в гасенето на големите пожари в Република Черна гора, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Вчера, 22 юли 2017 г., хеликоптерът е извършил 38 захода, по време на които са изсипани близо 100 тона вода за гасене на огъня от въздуха в

Пострадала в катастрофата към майката на Кристиян: Ние сме му простили!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351894

Пострадала в катастрофата към майката на Кристиян: Ние сме му простили!През цялото време се молих нищо да не се случи на Кристиян. Майка му ми се обади, беше много съпричастна, помоли ме като майка да разбера как тя се чувства, което на мен не ми е трудно. Искам да кажа на майката и бащата, че сме простили на Кристиян. Нека и Господ му прости. Важното е, че сме живи и поне това няма да тежи на съвестта на тези хора.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване