Най-важното от Варна във вчерашния - 22 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356044

Показват 3D модел на Катедралата във Варна на туристи в Лондон Дигитален ЗD принтер ще изработва сувенири на международното туристическо изложение World Tourism Market в Лондон тази година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг пред медиите в к.

Св. мчци Трофим, Теофил и другарите им. Св. свщмчк Аполинарий, еп. Равенийски

http://www.cross.bg/bili-postradali-ogun-1549876.html

/КРОСС/ Светите мъченици Трофим и Теофил пострадали при царуването на ДиоклетианРечник (царувал от 284 до 305 г., бел.ред.). Заедно с тях пострадали и верните слуги, и истинни Христови раби - всичко тринадесет души. След като отказали да се подчинят на заповедта на нечестивия мъчител - не принесли мерзки жертви на бездушните идоли - и не пожелали да се отрекат от Христа, те били окачени на дърво за мъчения; след това езичниците започнали да стържат телата им с остро желязо, хвърляли и камъни по мъчениците; накрая пребили пищялите им и ги хвърлили в огън. Но светците били запазени от всемогъщата Божия сила цели и невредими сред пламъците и излезли от огъня, без да пострадат. Тогава мъчителят, разпалил се с люта ярост като геенски огън, заповядал да умъртвят всички с меч. И честните глави на светците били отсечени за чест и слава на Главата на цялата Църква - нашия Господ Иисус Христос.

Тишина и скръб в Триград заради смъртта на Кристиян, хората са в шок

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tishina-i-skryb-v-trigrad-zaradi-smyrtta-na-kristiian-horata-sa-v-shok-2038394

Жителите на девинското село Триград са потънали в скръб, родителите на 16-годишния Кристиян са в шок, а местните жители са потресени от трагедията. Всички се надяваха да открият Кристиян жив, но за съжаление той вч

Пътна обстановка в страната - 23 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356045

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 308+107 до км 359+000 в участъка Деветак-Ветрен – косене на тревни площи и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 31.07.2017 г. АМ „Хемус“: област София: За леки МПС: За виадукти при км 33+600 и тунел Витиня – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението двупосочно в лявото платно /посока София/.

Жега и днес, захлаждане от вторник

https://offnews.bg//obshtestvo/zhega-i-dnes-zahlazhdane-ot-vtornik-661177.html

Слънце и жега и днес, след обяд обаче в планините ще превали. Максималните температури ще са между 33 и 38 градуса. 

Времето днес е идеално за море - вълните ще са 1-2 бала, ще духа слаб бриз, а термометрите на плажа няма да надхвърлят 30 градуса. 

Слаб вятър ще духа в планините, където обаче, според прогнозата на НИМХ, в по-късните часове на деня са възможни гръмотевици и валежи. Максимална температура на 1200 метра ще е около 27 градуса, на 2000 метра – около 19. 

Термометрите тръгват надолу от вторник, през следващите дни на повече места ще има летни бури. 

23 юли в историята

http://www.cross.bg/evropeiiskata-voiina-vuglishta-1549875.html

/КРОСС/ 1881 г. - Учредена е Международната федерация по гимнастика - първата международна спортна федерация.1914 г. - България в Първата световна война: Предложението на Русия до Царство България за съюз в избухналата на 15 юли война е отхвърлено с мотив за неутралитет.1929 г. - Фашисткото правителство на Италия забранява употребата на чужди думи в италианския език.1942 г. - Холокост: Открит е концентрационния лагер Треблинка.1942 г. - Втората световна война: Хитлер подписва заповед за провеждането на Операция Еделвайс, целяща превземането на петролните полета на Баку.1942 г. - Процес срещу ЦК на БРП: Изпълнени са смъртните присъди на шест ръководители и сътрудници на Централния комитет на БРП - Антон Иванов, Никола Вапцаров, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов.1952 г. - Създадена е Европейската общност за въглища и стомана.1952 г. - Под ръководството на генерал Мохамед Нагиб и Гамал Абдел Насър е извършен държавен преврат в Египет, при който е детрониран крал Фарук.1974 г. - В Гърция е свалена от власт военната хунта на черните полковници.1979 г. - Аятоллах Хомейни, духовен водач на Иран, забранява излъчването на музика по радиото и телевизията с мотив, че тя развращава младежта.1990 г. - С многохилядно шествие Георги Димитров е препогребан в Централните софийски гробища.1991 г. - Тридесет и деветте протестиращи депутати, с изключение на Стоян Ганев, се завръщат във Седмото Велико народно събрание.1992 г

Северна Корея - спомени от възможното бъдеще

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/23/2995817_severna_koreia_-_spomeni_ot_vuzmojnoto_budeshte/?ref=rss


Бях на преглед в поликлиника. Вратата на кабинета беше заключена. След кратка разпра, лекарка в "златната възраст" призна, че със сестрата гледат рекламни клипчета от ...Северна Корея. Тя била остров,<br /><br />където можеш да се скриеш от нахалния глобализъм<br /><br />Преди години бях в Страната на утринната свежест и Великия вожд. Авторката на книгата за Северна Корея "Доклад на химическия молив за зелената амеба" неотдавна се завърна от там, за...

Ирен Кривошиева прави сладко с плодове от градината на мъжа си

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6349144

Ирен Кривошиева прави сладко с плодове от градината на мъжа сиПрез лятото актрисата хапва тиквички, летни манджи и различни салати Актрисата Ирен Кривошиева обожава да готви, затова абсолютно всеки ден отделя по няколко часа в кухнята. До себе си винаги държи едно парцалче. Така, когато нещо капне върху печката, го почиства още в същия момент. През лятото най-често готви различни летни манджи,

23 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=356043

Събития: 1881 г. – Учредена е Международната федерация по гимнастика – първата международна спортна федерация. 1914 г. – България в Първата световна война: Предложението на Русия до Царство България за съюз в избухналата на 15 юли война е отхвърлено с мотив за неутралитет.

Любим виц на Влади Въргала

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6351324

Любим виц на Влади Въргала Двама си говорят: - Какво ти е? - Боли ме главата. - А лекарите какво ти казват? - Нищо, бият ми инжекции. - Къде? - Ами в задника. - Не виждам

Задържаха полицаи в канал за бежанци, возят мигранти със синя лампа

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-politcai-v-kanal-za-bezhantci-voziat-migranti-sas-sinia-la-661176.html

Полицаи, играли основна роля в канал за трафик на чужденци, бяха задържани при спецакция на магистрала "Тракия". Седем организатора и петима нелегални мигранти залови МВР, съобщи бТВ. 

Бежанците са се возили в частна кола на служител на МВР, който сложил синя лампа и пуснал звукови сигнали, за да не бъде спрян случайно от свои колеги и схемата да се разбие.

Полицаите обаче били по следите на трафикантите и ги задържали на бензиностанция на магистралата край Пловдив.

Прогноза за времето - 23 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356042

Днес над страната отново ще бъде слънчево и горещо. Над Черноморието ще бъде слънчево с бризов вятър. Максимални температури на въздуха: 27°-30°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над страната след обяд ще се развива купеста облачност и главно в планинските и североизточните райони ще превали и прегърми.

Силни вторични трусове на гръцкия остров Кос, страх сред жители и туристи

//dariknews.bg/novini/sviat/silni-vtorichni-trusove-na-gryckiia-ostrov-kos-strah-sred-zhiteli-i-turisti-2038392

Вторични трусове продължиха да разтърсват гръцкия остров Кос, предизвиквайки страх сред жителите и туристите, предаде Асошиейтед прес.

Бисквитени пасти с пресни малини

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6351341

Бисквитени пасти с пресни малини Летен десерт с настърган шоколад Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Най-четеното в "Дневник": Уред казващ, кога да се мият зъбите и стрелбата по велосипедист

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/23/3011624_nai-chetenoto_v_dnevnik_ured_kazvasht_koga_da_se_miiat/?ref=rss


Информацията за уред, който напомня на хората да си мият зъбите, измислен от Невена Димитрова и Димитър Рангелов е предизвикала най-голям интерес сред читателите на "Дневник" за миналата седмица. Следващите най-четени материали са за инцидента при който нашенец с "Голф" простреля британски велосипедист и анализ за пазара на жилища в София. <br /><br />Ето и пълната класация (справката е направена в 19 часа на 22 юли):<br /><br />1. Устата може сама да...

На 23 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6351331

На 23 юли рожден ден имат Бистра Георгиева, главен редактор на в.“Банкер” Живко Колев, поет, продуцент и режисьор Илиян Пищиков, треньор по лека атлетика Проф. Людмил Георгиев, психолог и политик Данчо Лазаров, президент на Българската федерация по

На фона на скандала: Русия изтегли посланик Кисляк от Вашингтон

http://clubz.bg/56484-na_fona_na_skandala_rusiq_iztegli_poslanik_kislqk_ot_vashington

Изтече мандатът на руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, често свързван с предполагаемата руска намеса в американските избори, съобщи Ройтерс.

Съветник-посланик Денис Гончар ще изпълнява функциите му до пристигането на наследника на Кисляк, написа в официалния си профил в Туитър посолството.

Очаква се Кисляк, който заема поста от 2008 г., да бъде заменен от руския заместник-външен министър Анатолий Антонов, но номинацията му все още не е одобрена от Кремъл. 

Посланик Кисляк е свързан с обвиненията на САЩ, че Русия се е намесила в американските избори и кампанията "Тръмп" миналата година.

В петък в. "Вашингтон пост" съобщи, че Кисляк е бил подслушан от американските разузнавателни служби да казва на своите началници, че е обсъждал по време на кандидат-президентската надпревара през 2016 г. свързани с кампанията въпроси, включително важни за Москва теми, със сегашния правосъден министър и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс.

Сешънс, естествено, отрича да е водил подобен разговор. 

Бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Майкъл Флин беше принуден да подаде оставка през февруари, след като стана ясно, че не е разкрил съдържанието на свои разговори с Кисляк и е подвел американския вицепрезидент Майкъл Пенс за срещите си с руския посланик. 

Гигантски дълбоководен червей може да живее 1000 години?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/gigantski-dylbokovoden-chervej-mozhe-da-zhivee-1000-godini-2038386

Гигантски тръбовиден червей, който живее в дълбоки води с изобилие от храна и в отсъствие на хищници, може да достига възраст от 1000 години, съобщи Ню сайънтист.
 
Обичайната продължителност на живота

Звезда в тениса се омъжи (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zvezda-v-tenisa-se-omyzhi-snimki-2038384

Световната №10 в тениса Агниешка Радванска мина под венчилото. На церемония в събота тя се омъжи за дългогодишния си приятел и спаринг партньор Давид Целт в Полша, съобщава

Конгресът до Тръмп: Никакво облекчаване на санкциите срещу Москва

http://clubz.bg/56483-kongresyt_do_trymp_nikakvo_oblekchavane_na_sankciite_sreshtu_moskva

Републиканците и демократите в Конгреса на САЩ са постигнали съгласие за нов законопроект за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, съобщи Ройтерс. Новият закон има за цел и да ограничи евентуалните опити на президента Доналд Тръмп да отмени санкциите срещу Москва.

Камарата на представителите трябва да гласува във вторник пакета от закони за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, съобщи лидерът на мнозинството Кевин Маккарти. Мерките ще ги „накарат да понесат отговорност за опасните си действия”, обясни той.

Проектозаконът задължава президента Доналд Тръмп да докладва пред Конгреса неговите предложения, които могат „значително да отклонят” политиката на САЩ по отношение на Русия – става дума за евентуални намерения за облекчаване на санкциите и за връщане на дипломатическите имоти в Мериленд и Ню Йорк, които Барак Обама нареди да бъдат опразнени от руските си обитатели. Конгресът има поне 30 дни, за да обсъди и да приеме или да отхвърли предложените от Тръмп промени.

Много конгресмени се надяват, че новият им законопроект ще изпрати предупреждение до Тръмп да не омеква срещу Русия.

Доналд Тръмп е подложен на критики след срещата си с Владимир Путин по време на Г-20 в Хамбург и думите му, че за него е било „чест” да говори с руския президент. В момента администрацията на Тръмп е разследвана за евентуални връзки с Русия по време на кампанията през 2016 г.

Републиканците и демократите държат на санкциите заради анексирането на Крим през 2014 г. и намесата в изборите за президент в САЩ през 2016 г.

Путин отрече да се е бъркал в изборите, а Тръмп каза, че не е заговорничил с руснаците.

Лидерката на демократите в Конгреса Нанси Пелоси каза, че „бруталното и неприемливо” поведение на Русия по време на американските избори и в Европа „изисква да наложим задължителни санкции колкото се може по-скоро”.

Конгресът предупреди Тръмп: Никакво облекчаване на санкциите срещу Москва

http://clubz.bg/56483-kongresyt_predupredi_trymp_nikakvo_oblekchavane_na_sankciite_sreshtu_moskva

Републиканците и демократите в Конгреса на САЩ са постигнали съгласие за нов законопроект за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, съобщи Ройтерс. Новият закон има за цел и да ограничи евентуалните опити на президента Доналд Тръмп да отмени санкциите срещу Москва.

Камарата на представителите трябва да гласува във вторник пакета от закони за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, съобщи лидерът на мнозинството Кевин Маккарти. Мерките ще ги „накарат да понесат отговорност за опасните си действия”, обясни той.

Проектозаконът задължава президента Доналд Тръмп да докладва пред Конгреса неговите предложения, които могат „значително да отклонят” политиката на САЩ по отношение на Русия – става дума за евентуални намерения за облекчаване на санкциите и за връщане на дипломатическите имоти в Мериленд и Ню Йорк, които Барак Обама нареди да бъдат опразнени от руските си обитатели. Конгресът има поне 30 дни, за да обсъди и да приеме или да отхвърли предложените от Тръмп промени.

Много конгресмени се надяват, че новият им законопроект ще изпрати предупреждение до Тръмп да не омеква срещу Русия.

Доналд Тръмп е подложен на критики след срещата си с Владимир Путин по време на Г-20 в Хамбург и думите му, че за него е било „чест” да говори с руския президент. В момента администрацията на Тръмп е разследвана за евентуални връзки с Русия по време на кампанията през 2016 г.

Републиканците и демократите държат на санкциите заради анексирането на Крим през 2014 г. и намесата в изборите за президент в САЩ през 2016 г.

Путин отрече да се е бъркал в изборите, а Тръмп каза, че не е заговорничил с руснаците.

Лидерката на демократите в Конгреса Нанси Пелоси каза, че „бруталното и неприемливо” поведение на Русия по време на американските избори и в Европа „изисква да наложим задължителни санкции колкото се може по-скоро”.

Тръмп обвини вестник, че провалил опит за убийството на лидера на ИД

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-obvini-vestnik-che-provalil-opit-za-ubijstvoto-na-lidera-na-id-2038381

Президентът Доналд Тръмп обвини вестник "Ню Йорк таймс", че е провалил опит на САЩ да убият лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, предаде Франс прес.

"Провалящият се "Ню Йорк таймс" провали опита на САЩ д

Рим е заплашен от режим на водата в жегите

//dariknews.bg/novini/sviat/rim-e-zaplashen-ot-rezhim-na-vodata-v-zhegite-2038387

Италианските власти наредиха да бъде спряно изпомпването на вода от езеро край Рим на фона на продължителната суша в страната, което може да наложи да бъде въведен режим на водата в италианската столица, предаде Ройтерс.


Бургас посреща Световното по тайчи през 2018

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JiQLEv48YkE/

От 26 до 30 септември Бургас ще е домакин на Световното първенство по тайчи` 2018, обяви председателят на Българската федерация по ушу Стефан Колев. Причината е високата оценка на Световната федерация по ушу за провеждането на най-голямото първенство за младежи през 2016-та в Бургас.

На пресконференция Колев представи хората, допринесли за успешното провеждане на Световното за младежи от цялата страна. По думите му, заслугата за поредната успешна кандидатура е на зам.-председателя на Българската федерация по ушу – Петър Драгоев и на доц. д-р Пенка Георгиева – председател на организационния комитет на VI Световно първенство по ушу за младежи, която ще оглави екипа и през 2018г. Именно тяхната презентация пред представители на над 60 държави е спечелила поредното домакинство на Световното първенство.

„Две Световни първенства от този ранг за толкова кратък период е безпрецедетно решение на СФУ. Това беше мечта, за която работихме 24 години и сме посветили много усилия, за да се случи. Екип от 500 души работеше 9 месеца почти денонощно“, каза Колев. Той благодари за голямата подкрепа на институциите, на целия екип, на доброволците. „Благодарение на бургаските журналисти Световното за младежи в Бургас беше отразено по цял свят и дори в личния сайт на Джет Ли, като най-значимото събитие за ушу през 2016-а.

По думите на организаторите на състезанието през 2016, въпреки положителните отзиви, е имало и грешки, и пропуски, и злонамерини атаки, но полученият опит ще помогне първенството през 2018-та да бъде още по-добро: “Заставаме с лицата си, с натрупания вече опит и с амбициите си да развиваме ушу в България и в частност Бургас.”

„Световното в Бургас през 2016 получи най-високата оценка, давана до сега за антидопингова станция. За нас беше и голяма чест, че по време на първенството в града се проведе среща на борда на Федерацията, чийто президент и вицепрезидент на МОК пристигна лично. Този форум за първи път излезе извън континента Азия“, каза Пенка Георгиева.

Тайчи е най-масовия стил в ушу. Практикува се като лечебно-оздравителна гимнастика от над 100 млн. души по света, но е и изключително сериозно бойно изкуство, обясни Петър Драгоев, който е удебен в добрите резултати на Националния ни отбор през 2018.

Чудомир: Суджуците

http://pogled.info/bulgarski/chudomir-sudzhutsite.87799

/Поглед.инфо/ При ветеринарния лекар Тровикучков влиза един пълен, влачест чичо, мига с очички и дума: - Суджучец, господин докторе, говежди суджучец донесох за панаира. От Ямбол съм. Имам си документ оттам. От вас позволително искам само за продажба. - Къде е той? - Долу е, господин докторе, долу! До халите е, в каруцата.

Трудно гостуване на „Поморие” в I кръг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-5v3bMijKMY/

Жребият за първенството на Втора Професионална Лига отреди за отбора на ОФК „Поморие“ гостуване на един от кандидатите за класиране в Първа Професионална Лига -отбора на „Локомотив“ /Горна Оряховица/.

Срещата ще се проведе на 24.07.2017 г. /понеделник/ от 18:00 часа и ще бъде предавана пряко по Диема спорт.

Тимът на Поморие ще отпътува за  Велико Търново в неделя.  В групата със сигурност няма да бъдат включени контузените състезатели – Ил. Шерденов, М. Коев и наказаният – Кирил Георгиев.

Калин Вельов иска да направи турне с “Тумбаито” и симфоничен оркестър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349732

Калин Вельов иска да направи турне с “Тумбаито” и симфоничен оркестърБарабанистът стана съветник на министъра на културата Боил Банов Калин Вельов не е обичайният музикант, тъй като е твърде активен граждански. Прави го, защото за да се промени отношението на властта и на гражданите към културата, трябва да се работи непрестанно. Според Вельов обаче тази промяна е била неглижирана твърде дълго и ще си проличава

Сирийската армия си върна контрола върху населени места край Ефрат

http://pogled.info/svetoven/iztok/siriiskata-armiya-si-varna-kontrola-varhu-naseleni-mesta-krai-efrat.87795

/Поглед.инфо/ Сирийската армия и местни милиции изтласкаха в събота части на групировката Ислямска държава от две населени места източно от Рака. В Рака се намират главни позиции на групировката ИД.

Съветът за сигурност се събира в понеделник за Йерусалим

http://pogled.info/svetoven/savetat-za-sigurnost-se-sabira-v-ponedelnik-za-ierusalim.87796

/Поглед.инфо/ Съветът за сигурност на ООН ще проведе в понеделник извънредно заседание за ситуацията в Йерусалим, където в сблъсъци между палестинци и израелци загинаха няколко души.

Руският посланик Кисляк и страшилище за САЩ приключи работата си и се връща в родината си

http://pogled.info/svetoven/amerika/ruskiyat-poslanik-kislyak-i-strashilishte-za-sasht-priklyuchi-rabotata-si-i-se-vrashta-v-rodinata-si.87797

/Поглед.инфо/ Сергей Кисляк завърши работата си като руски посланик в САЩ, функциите временно изпълняващ длъжността ще изпълнява съветник-посланикът Денис Гончар, съобщи в събота руската мисия във Вашингтон.

75 години от разстрела на Вапцаров

http://pogled.info/bulgarski/75-godini-ot-razstrela-na-vaptsarov.87790

/Поглед.инфо/ Военен съд за бързо производство осъжда на 23 юли 1942 година няколко души на смърт. Те са разстреляни още същия ден. Сред тях е поетът Никола Вапцаров.

Ракетите C-400 в Турция биха обезпокоили САЩ

http://pogled.info/svetoven/raketite-C400-v-turtsiya-biha-obezpokoili-sasht.87791

/Поглед.инфо/ Вашингтон би бил разтревожен ако Анкара купи руската система за противоракетна отбрана С400.

Терористи са имали възможност да се доберат до компоненти за "мръсна бомба".

http://pogled.info/svetoven/teroristi-sa-imali-vazmozhnost-da-se-doberat-do-komponenti-za-mrasna-bomba.87792

/Поглед.инфо/ Терористи от групировката "Ислямска държава" са имали шанс да получат достъп до радиоактивни компоненти в иракския град Мосул. Става дума за възможност да бъде създадена т-нар "мръсна бомба". Това пише в събота вестник "Вашингтон поуст", цитиран от ТАСС.

Русия е най-сериозният военен потенциал, стоящ срещу САЩ

http://pogled.info/svetoven/rusiya-e-nai-seriozniyat-voenen-potentsial-stoyasht-sreshtu-sasht.87793

/Поглед.инфо/ Според председателя на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Данфорт, Русия има най-големия потенциал във военната сфера сред всички държави, представляващи заплаха за Вашингтон.

Популярността на "нарисувания" френски президент спада главоломно

http://pogled.info/svetoven/evropa/populyarnostta-na-narisuvaniya-frenski-prezident-spada-glavolomno.87794

/Поглед.инфо/ Популярността на френския президент Еманюел Macron е спаднала рязко през юли, с 54% одобрение – 10 пункта по-малко, отколкото през юни. Това сочи проучване, публикувано от седмичника „Льо журнал дю диманш” (Le Journal du Dimanche).

С «Малорусия» Захарченко разцепва бреговете на Атлантика

http://pogled.info/svetoven/s-malorusiya-zaharchenko-raztsepva-bregovete-na-atlantika.87786

/Поглед.инфо/ Последното проучване на общественото мнение в бившата Украйна показва, че ситуацията се е променила: броят на хората с положително отношение към Русия отново е по-голям от броя на русофобите. Пропагандата на режима на Поросенко престана да въздейства, сочат източници на информация, на които може да се има доверие. С «Малорусия» Захарченко разцепва бреговете на Атлантика и вбива клин в западната солидарност.

Как руснаците завербуваха Тръмп

http://pogled.info/svetoven/kak-rusnatsite-zaverbuvaha-tramp.87787

/Поглед.инфо/ Най-бдителните представители на американската демократична общественост винаги са твърдяли, че от Владимир Путин не може да се очаква нищо добро. Той е професионален разузнавач и никога няма да пропусне възможността да завербува някой заплеснал се западен политик.

Третият път на Ердоган?

http://pogled.info/svetoven/tretiyat-pat-na-erdogan.87788

/Поглед.инфо/ Напоследък отношенията между Ердоган и Европа достигнаха точка на кипене: турският лидер обвини ръководството на ЕС в нацистка политика и двойни стандарти.

Русия и Израел могат да оглавят антифашистки фронт

http://pogled.info/svetoven/rusiya-i-izrael-mogat-da-oglavyat-antifashistki-front.87789

/Поглед.инфо/ Не всички обърнаха внимание на факта, че именно на 22 юни Сеймът на Полша прие закон за разрушаването на над 500 паметника, издигнати в чест на загиналите съветски воини за освобождението на Полша от нацизма.

Протести в Полша: Не искаме съд като при комунизма (СНИМКИ)

http://clubz.bg/56482-protesti_v_polsha_ne_iskame_syd_kato_pri_komunizma_snimki

"Трябва да използвате всички инструменти, за да си върнете това, което постигнахме за вас", заяви символът на победата над комунизма Лех Валенса пред десетки хиляди протестиращи в Гданск срещу съдебната реформа на правителството.

Лех Валенса призова пред паметника на жертвите на комунизма в Гданск да се запазят демократичните промени в Полша.

73-годишният Валенса припомни демократични промени, пояснявайки, че разделението на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна е най-важното постижение на движението "Солидарност", свалило от власт подчиненото на Кремъл правителство на генерал Ярузелски.

Той говори пред паметника на жертвите в корабостроителницата "Ленин", от където тръгна битката срещу комунистическата диктатура през 1981 година.

Носителят на Нобеловата награда за мир през 1983 г. подчерта, че винаги ще подкрепя борбата на поляците. Това бе изтълкувано от Асошиейтед прес като знак че той  няма да поеме водачеството на протестното движение.

Хората го аплодираха с възгласи "Лех Валенса" и "Благодарим Ви!".

Протестът във Варшава.

Повече от 50 000 протестираха снощи и в столицата Варшава срещу приетия от Сената закон за Върховния съд. С него на практика висшите съдии ще бъдат назначавани от правителството и парламента, а се създават и възможности за пряко влияние върху съдебните процеси. Това е четвъртия пореден закон, който поставя под политически контрол съдебната система в страната. Вълната от масово недоволство заля и дестки градове в цялата страна.

"Не искаме да се върне времето на комунизма, когато ни запушваха устите и съдиите издаваха присъди, диктувани им от партиината централа", заявяваха хората от митингите и протестите.

Демонстранти носеха петиция, подписана от стотици хиляди поляци.

Днес обаче реформата е предприета от дясната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински.

Европейският съюз и много правни експерти предупредиха, че промените носят със себе си отстъпление от демокрацията и тласкане на държавата към авторитаризъм.

Управляващата партия обаче продължава да защитава промените. Според Качински реформите в съдебната система са необходими, тъй като никога не са били преследвани бившите комунисти след колапса на социалистическия строй през 1989 г.

За довечера във Варшава са организирани нови масови протести. На тях демонстрантите ще призоват държавния глава да блокира всички нови закони за съдебната реформа. Президентът Дуда официално заема неутрална позиция, но е тясно свързан с управляващите. Говорител на президента заяви, че Дуда вижда някои пропуски в законодателството за Върховния съд. Но той не уточни дали държавният глава ще наложи вето или ще търси мнението на Конституционния съд. Дуда има 21 дни, за да се подпише под законодателството.

Брюксел вече предупреди Качински, че нарушава основни принципи на демокрацията. Очаква се идната седмица ЕК да реши какви мерки ще бъдат предприети срещу Полша. 

За първи път вчера и най-близкият западен съюзник на Полша - САЩ, изрази недоволство от приетия закон. Говорител на Държавния департамент коментира, че има признаци, че новите закони ще ограничат свободата на съда и ще отслабят върховенството на закона.

В България все още една част от членовете на ВСС се избират от парламента, което е чиста проба партиен избор, заради т.нар. квотен принцип. 

Етруските разбирали от море – ето курортите им

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349906

Етруските разбирали от море – ето курортите имТосканското крайбрежие е прегръдка между тюркоазени води, диви плажове и археология Забравете луксозните крайбрежия в Италия, където е пълно с капризни и претенциозни туристи и с цени, от които джобовете ви олекват. Вместо това може да се порадвате на прелестно море, безплатни диви плажове с бял пясък и зелени гори от пинии по земите на етруските

Ако имаш пистолет, можеш да обереш банка, но ако имаш банка, можеш да обираш всички

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349229

Ако имаш пистолет, можеш да  обереш банка, но ако имаш банка, можеш да обираш всички- Здравейте, бих искал да се възползвам от услугата алкохол на кредит. - Ако се съди по цвета на лицето ви, имате добра кредитна история. *** Банкова касиерка към унил клиент: - Ще внасяте или ще теглите? - Ох, аз тегля цял живот! *** Влиза мъж в банката и казва: - Идвам за кредит. Имам уникална бизнес идея!

Двата генерални проблема на “Левски”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6351701

Двата генерални проблема на “Левски”Клубът е зле структуриран и отговорността се размива За мен в “Левски” има само два генерални проблема: 1. Почти никой не разбира, че основната дейност на клуба е футбол, т.е. трябва да се гради силен отбор със силни играчи и той да трупа печалба от това, че стига напред в Европа и пълни стадиона в повече мачове.

Убит е Никола Вапцаров

https://www.actualno.com/chronicles/ubit-e-nikola-vapcarov-news_621186.html

Никола Йонков Вапцаров е български поет, чието творчество е предимно със социална тематика. Превеждан е на редица езици. Единствената цялостна стихосбирка на Вапцаров („Моторни песни“) излиза през 1940 г. Член на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и а

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване