Георге Иванов призова правителството публично да обяви договора с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6356971

Георге Иванов призова правителството публично да обяви договора с България

Президентът на Македония Георге Иванов призова правителството да обяви и да обясни текста на договора за добросъседство с България преди подписването му. Според него липсата на прозрачност предизвиква негативни коментари и загриженост в обществото, които трябва да се преодолеят чрез публикуване на текста на документа ,

Изминаха 50 години от една от най-трагичните истории в Тура

https://offnews.bg//koloezdene/izminaha-50-godini-ot-edna-ot-naj-tragichnite-istorii-v-tura-661344.html

На 13 юли се навършиха 50 години от една от най-трагичните истории в колоезденето и Тур дьо Франс. На този ден буквално върху колелото умира британската звезда в този спорт Том Симпсън, чиято съдба след това е разказвана в книги и продължава да е обект на куп публикации.

Юли 1967 година във Франция е бил необичайно горещ. Температурата се е задържала с часове над 40, а на легендарния Мон Венту (1911 метра) е достигала дори и 50. Адската жега и изтощението от изминатите вече 12 етапа се отразяват на състезателите. Три километра преди финала един от тях - Том Симпсън, пада на асфалта. Опитват се да му помогнат, но единствените му думи са "Качете ме на колелото". Качват го, той изминава 200 метра и отново пада, този път завинаги. Опитите да бъде върнат към живот, макар и навременни, се оказват неуспешни. Оказват му първа помощ, след това е транспортиран с хеликоптер в болница, където констатират смъртта му.

Резултатите от анализа на кръвта му са шокиращи. В нея има следи от алкохол и амфетамини, масово използвани като допинг. Според мнозина Симпсън категорично е можело да се постави сред най-великите британски колоездачи, ако не и най-великия, ако не беше тази смърт от употреба на допинг. Едва 18-годишен той печели медал от олимпийските игри в Мелбърн, става прочут специалист в еднодневните гонки, световен шампион и става първият колоездач, избран за спортист на годината на Острова. Няма да е справедливо да се каже, че тези успехи са резултат на допинга.

Симпсън е против забранените препарати, но мечтата му да спечели Тура го кара да жертва убежденията си. В тази епоха колоездачите са експериментирали върху с всякакви методи. Приемали са амфетамини като летците от втората световна война, пушели са по време на езда, тъй като тогава погрешно се е ширело убеждението, че никотинът повишава издръжливостта.

Най-куриозното е, че са изпивали всичкия алкохол в минибаровете на хотелите и консумирали от крайпътните заведение, след което организационният комитет е бил принуден да плаща огромни сметки. Решимостта на Симпсън да спечели се проявява две години по-рано. Тогава той контузва ръката си при падане и продължава да кара. Спират го едва със заплахата, че развива гангрена и е заплашен от ампутация! В деня на фаталния 13 юли лекарят на отбора му забелязва, че е изтощен и го съветва да не стартира.

"Няма начин. 13 е щастливото ми число. Дъщеря ми и жена ми са родени на тази дата, днес е 13-и и етапът е 13-и", казал колоездачът, който се подготвил за свирепото изкачване с три опаковки амфетамини в джоба. Той ги употребил още по средата на етапа. Според едни свидетели той пил коняк направо от бутилката, а други говорят за вино и бира. Каквото и да е било коктейлът от изкачване, горещина, алкохол и амфетамини така натоварили сърцето на Симпсън, че той не издържал и починал от сърдечна недостатъчност.

Със смърта си си той обаче спасява хиляди други, тъй като шокът е толкова голям, че в международния олимпийски комитет осъзнават заплахата от употребата на допинг и повеждат борба с нея. Създава се специална медицинска комисия, списък на забранените препарати и методика за откриването им. На Мон Венту има поставен паметник на колоездача, който да служи за предупреждение на новите поколения. Каменният монумент служи също като място за поклонение, а от години участниците в Тура, особено британските, му отдават почит при преминаването край него. Сър Брадли Уигинс дори е спирал за снимка край паметника.

Миналата година етапът до Мон Венту беше съкратен с 6 км заради силен вятър, а пък в тази изобщо не беше включен в маршрута.

Млатенето и мразенето тук станаха стандарт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6356816

Млатенето и мразенето тук станаха стандартМлатенето и мразенето тук станаха стандарт. Между млатенето с думи и онова с юмруци има една ръка разстояние, но все е млатене. Впрочем това с думите някак сеирджийски одобряваме - то е автентика, характер, не цепим басма, копеле, а пък от другото се гнусим, поне публично. има известно лицемерие в това.

Откриха 11 загинали в претъпкан сал с мигранти край Либия

https://www.actualno.com/africa/otkriha-11-zaginali-v-pretypkan-sal-s-migranti-kraj-libija-news_624268.html

Спасители, притекли се на помощ на претъпкан с мигранти гумен сал край бреговете на Либия, съобщиха, че са открили на борда 11 загинали, включително и телата на бременни жени, предаде AFP. „Открихме 167 души на сала, 11 загинали, включително и няколко бременни жени“, съобщава испанската неправителствена организация „Проактива оупън армс“, цитирана от "Фокус", която се занимава със спасяване на мигранти в Средиземно море.  

В Бирмингам всички обичат Славчев - подписва до дни

https://www.24chasa.bg/sport/article/6356961

В Бирмингам всички обичат Славчев - подписва до дни Мениджърът на “Бирмингам” Хари Реднап, фенове и журналисти, отразяващи събитията в клуба, са впечатлени от изявите на българския национал Симеон Славчев, който е на проби. Очаква се през тази седмица Славчев да подпише договор с тима от Чемпиъншип. “Не даваше топката на съперника, трябва да му го призная.

"Черно море“ приема "Дунав" на "Тича"

http://www.moreto.net/novini.php?n=356229

„Черно море“ ще приеме предстоящия си съперник от 3-ия кръг на Първа професионална лига – „Дунав“ (Русе) на собствения си стадион „Тича“ във Варна. Двубоят е от 18,45 часа и ще е първи на клубното съоръжение на “моряците” след ремонтните дейности.

Обвинени за боя в бар "Бикини": Запознахме се в ареста, не сме се уговаряли (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6356853

Обвинени за боя в бар "Бикини": Запознахме се в ареста, не сме се уговаряли (Обновена)Част от обвиняемите за боя в созополския фолк клуб "Бикини" не са се познавали помежду си. Те се видели за първи път в ареста ,където се озовали след мелето в нощта на 23 юли. Това разказаха самите те по време на делото за мерките им за неотклонение, което започна в 17 часа днес в Бургаския окръжен съд.

"Черно море" се завръща на своя стадион след повече от година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/25/3013113_cherno_more_se_zavrushta_na_svoia_stadion_sled_poveche/?ref=rss


"Черно море" ще се завърне на своя стадион след повече от 14 месеца. Варненци ще приемат "Дунав" в петък от 18.15 ч.<br /><br />Лицензионната комисия е одобрила състоянието на съоръжението, а спортно-техническата реши отборът да играе домакинствата си, предвидени за светлата част на денонощието, на "Тича".<br /><br />Дълги години теренът беше в лошо състояние и след промените в изискванията, съоръжението беше обявено за негодно. Държавата...

Американски кораб стреля предупредително срещу ирански съд

http://www.cross.bg/korab-izstreli-iranski-1550151.html

/КРОСС/ Патрулен кораб на американския военноморски флот е изстрелял предупредителни изстрели заради приближаващ ирански кораб в Персийския залив, предава news.bg. Корабът е бил на Революционната гвардия на Иран и се е приближил на разстояние от около 140 метра до патрулния кораб на САЩ. Инцидентът е станал през нощта, около 3 часа местно време. „Франс прес" съобщава, че корабът се е движел с висока скорост и не е реагирал на никакви сигнали, а екипажът на американския патрулен корабът не е имал избор освен да изстреля предупредителните изстрели. След като американският кораб изстрелял предупредителните изстрели, иранският кораб е спрял. Това не е първия път, в който американски военни кораби сигнализират кораби на Революционната гвардия на Иран в Персийския залив. Припомняме, в края на месец април американски разрушител също стреля със сигнално оръжие към ирански плавателен съд в Персийския залив. В началото на месец март кораби на иранската Революционна гвардия се доближиха до американски кораб в Ормузкия проток, принуждавайки го да промени посоката си. През януари разрушител от американския военноморски флот се наложи да изстреля предупредителни изстрели на четири плавателни съда от ирански произход.    

Варненски съд потвърди ареста на разследван за притежанието на повече от половин килограм амфетамин

http://www.moreto.net/novini.php?n=356159

Състав на Варненския апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Добрич, с което на 14 юли тази година е била определена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Георги Георгиев, съобщиха от съда за Moreto.

Европейските фондови пазари с първи ръст от четири сесии

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-fondovi-pazari-s-pyrvi-ryst-ot-chetiri-sesii-243662/

Петролът поскъпва след подновени надежди, че пазарите могат да бъдат балансирани скоро

Европейските фондовипазари с първи ръст от четири сесии

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-fondovipazari-s-pyrvi-ryst-ot-chetiri-sesii-243662/

Петролът поскъпва след подновени надежди, че пазарите могат да бъдат балансирани скоро

Иво Никодимов: Ще победим агресията

http://dnes.dir.bg/news/poboy-ivo-nikodimov-26121492

Благодаря за подкрепата Ви. Ще победим агресията срещу лекари, нотариуси, журналисти, както и срещу всички хора, които са пострадали от обезумели побойници.

Каракачанов: Първо парламентът трябва да се изкаже за новите бойни самолети

http://www.cross.bg/otbranata-karakachanov-proektite-1550150.html

/КРОСС/ Имаме намерение да постигнем възможно най-добрите условия при реализацията на проектите за модернизация на Българската армия. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на заседанието на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, което се проведе в зала „Тържествена" на Министерството на отбраната днес, 25 юли 2017 г. По тази причина няма да се бърза при реализацията на проектите, за да се гарантират както максимално добри финансови условия, така и обществена подкрепа, посочи министърът. Заседанието беше с една основна точка - запознаване на членовете на комисията по отбрана от министъра на отбраната с целите, мерките и дейностите в изпълнение на основен приоритет „Отбрана" от Програмата на правителството и състоянието и перспективите за изпълнение на проектите за модернизация, уточняват от ведомствто. Министър Каракачанов подчерта, че по проекта за придобиване на нов боен самолет ще се изчака, както становището на временната анкетна комисия, така и решението на Народното събрание преди да се пристъпва към преговори. Той потвърди намерението на Министерството на отбраната българската военна индустрия да бъде максимално ангажирана по проектите за придобиване на нова бойна машина за Сухопътните войски и по проекта за модернизация на бойния флот

Депутатите прехвърлиха сагата "НДК" на Сметната палата

http://www.mediapool.bg/deputatite-prehvarliha-sagata-ndk-na-smetnata-palata-news267106.html

Сметната палата да направи одит за финансовото управление на НДК за периода 2015 – 2017 г. през следващата година. Тази препоръка е записана в доклада на временната комисия по сагата НДК, който беше одобрен с 10 гласа на депутатите от управляващото мнозинство ГЕРБ и "Обединени патриоти". В същото време БСП, по чието искане беше създадена комисията, и ДПС гласуваха против (9 гласа). Предстои докладът да бъде одобрен и от Народното събрание. "Одитът ще направи анализ на цялостната дейност на НДК, а не на отделни факти и обстоятелства. Ще провери начина на управление и усвояване на ресурсите, как се изпълняват бизнес плановете, имат ли цели и приоритети. Ще даде препоръки за подобряване на дейността на дружеството. Не на последно място, това ще подпомогне ръководството в усилията му за добро финансово управление и стабилизиране на НДК", каза председателят на временната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ. Депутатите се обединиха около констатацията, че въз основа на проведените изслушвания и представената документация от извършените проверки на компетентни органи са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат съответните компетентни органи. КОЙ е разперил чадър над Боршош? ГЕРБ и БСП обаче не се разбраха кой е по-виновен за "политическия чадър" над оттеглилия се изпълнителен директор Мирослав Боршош. Той не дойде на изслушването в комисията с аргумента, че има предубедени депутати срещу него. Според него освен това изявленията му пред депутатите можело да се използват срещу него в хода на розследването за злоупотреби с парите да ремонта на НДК. Според депутата от левицата Румен Гечев над Мирослав Боршош е имало "политически чадър". Той е бил над съвета на директорите, бил е над принципалите си, каза Гечев. Бойко Борисов назначи Боршош пред цяла България, след като беше уволнен от Лиляна Павлова. Всичко това води към следата, че Борисов е "политическият чадър", заяви Румен Гечев. Тома Биков от ГЕРБ контрира, че не вижда подобни факти и обстоятелства от изслушванията и документите. Той отбеляза, че именно сегашното правителство е уволнило Боршош. "Ако не беше Лиляна Павлова, в момента ние нямаше да заседаваме тук, нямаше да разберем нищо и вие нямаше да знаете какво се случва в НДК. Независимо кой е назначил Боршош, важното е кой е направил разследванията и е взел мерки, и това е сегашното правителство", отговори му Биков. Гечев, обаче настоя, че "става дума за 17 млн. лв. народна пара, с която един човек прави каквото си иска, извън законите". Казах браво на Павлова, че е събрала смелост, но цяла България знае, че Борисов го назначи обратно, не се предаде Гечев. За него е ясно, че членовете на Съвета на директорите носят същата отговорност, каквато носи и изпълнителният директор на НДК. "Те са си взимали месечните заплати и са си кротували, което го няма в доклада. Принципалите по същия начин. Изпълнителният директор е бил над Съвета на директорите, над принципалите си. Стигаме до извода, че над принципала е и премиерът Борисов, чието име не виждам никъде (в доклада – бел. ред.)", каза Гечев. Последва нова контраатака от страна на ГЕРБ заради бездействието на вицепремиера в служебния кабинет и настоящ зам.-председател на БСП  Деница Златева, която не уволнила Боршош. "Не може да бъде вменявана отговорност на служебния вицепремиер Златева. Ако е отговорна Златева, то останалите принципали как така останаха безотговорни към това, което се е случвало", попита Велислава Кръстева от ДПС. ДПС: Докладът спуска перде над случващото се в НДК Докладът за НДК не дава отговор на най-важния въпрос - къде са парите, смята Велислава Кръстева. Според нея той "спуска едно приятно перде, една хубава завеса върху това, което се е случвало в НДК". Кръстева заяви, че няма да подкрепи доклада, защото комисията не си е свършила работата - да изясни фактите и обстоятелствата, свързани със 17-те млн. лв. публични средства, отпуснати на НДК. "Относно това къде са парите, този въпрос е намерил своето място в доклада. Парите са разходвани, една част от тях целево, свързани с поръчки за ремонт на сградата, но е установена разлика от 3.5 млн. лв. за разплащане на други дейности. Ако ще да удължим срока на комисията с една година, няма да установим нищо ново. Докладът ще бъде предоставен на компетентните органи, които да направят своята проверка. Ние не сме разследващ орган, а законодателен орган. Ако нещо е пропуснато в доклада, то ще бъде нанесено", отговори й Диана Йорданова от ГЕРБ, която е председател на комисията.  ГЕРБ: Показахме, че няма наши и ваши "Превърнахте тази комисия в политически цирк. Ние показваме, че няма наши, няма ваши хора в тази държава", заключи Тома Биков от ГЕРБ.

Премиерът е чадърът над Боршош

http://pogled.info/bulgarski/premierat-e-chadarat-nad-borshosh.87853

/Поглед.инфо/ Премиерът Бойко Борисов е чадърът над Мирослав Боршош. Това заяви пред журналисти Румен Гечев.

Тръмп се подигра с Конгреса заради „лова на вещици“

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-se-podigra-s-kongresa-zaradi-lova-na-veshtitsi.87854

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп се пошегува, че 11-годишният му син Барън може да бъде призоват да дава показания пред законодателите, които разследват връзките му с Русия.

Налице са съмнения за извършени нарушения в НДК

http://pogled.info/bulgarski/nalitse-sa-samneniya-za-izvarsheni-narusheniya-v-ndk.87855

/Поглед.инфо/ Временната комисия за НДК прие доклад, в който се посочва, че са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат съответните компетентни органи.

Клозе гласен за спортен шеф на “Байерн”, баварците бият 3:2 "Челси"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6356906

Клозе гласен за спортен шеф на “Байерн”, баварците бият 3:2 "Челси" Рекордьорът по голове на световни финали Мирослав Клозе е новият фаворит за спортен директор на германския гранд “Байерн”. Постът бе овакантен през миналата година от Матиас Замер, който се отказа заради заболяване. След това Оливер Кан, Макс Еберл и Филип Лам отказаха да се заемат с длъжността. Президентът на “Байерн” Ули Хьонес обяви,

В Чили Бокова изтъкна ролята на културата и образованието за устойчиво развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6356911

В Чили Бокова изтъкна ролята на културата и образованието за устойчиво развитиеГенералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изнесе реч в Дипломатическата академия в Сантяго, в понеделник, 24 юли, в която изтъкна ролята на качественото образование и културното многообразие за постигане целите за устойчиво развитие, заложени в Програмата 2030 на ООН. „Искам да поздравя Чили за това,

Клошар почина на спирка в столичния кв. "Люлин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6356920

Клошар почина на спирка в столичния кв. "Люлин"Клошар е починал около 17:30 ч. днес на спирка на автобус по линия 111 в столичния квартал "Люлин". Това съобщиха от пресцентъра на МВР за "24 часа". Оттам обясниха, че по трупа няма следи от

Каракачанов: Ще се търсят най-добрите условия за проектите за армията

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-shte-se-tyrsjat-naj-dobrite-uslovija-za-proektite-za-armijata-news_624260.html

Имаме намерение да постигнем възможно най-добрите условия при реализацията на проектите за модернизация на Българската армия. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на заседанието на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, което се проведе в зала &bdq

Стартира първата по рода си програма по дизайн, криейтив и визуализация - SoftUni Creative

https://www.actualno.com/sciencelogy/startira-pyrvata-po-roda-si-programa-po-dizajn-kriejtiv-i-vizualizacija-softuni-creative-news_624271.html

Ако имате интерес да стартирате своето развитие в областта на дизайна или степредприемач със стартиращ бизнес, СофтУни има уникално предложение за вас. Заедно с водещи експерти от практитаката стартира първата по рода си академия за дизайн, криейтив и визуализация - SoftUni Cr

ЕС ще спасява мигранти по море до края на 2018 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=356222

Съветът на ЕС удължи до края на декември 2018 г. военноморската операция "София" (EUNAVFOR MED) за спасяване на бедстващи кораби с мигранти и борба срещу нелегалните превозвачи на хора в Средиземно море, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Ивайло Московски: До края на 2018 г. ще погасим дълговете на БДЖ

http://frognews.bg/news_138915/Ivailo-Moskovski-Do-kraia-na-2018-g-shte-pogasim-dalgovete-na-BDJ/

Последните няколко години може да се наблюдава оттегляне на пътникопотока в БДЖ, за това си има обективни причини. В Южна България тече модернизация на трасетата, което доведе до забавяния. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в студиото на ”Още от деня”.

30 сигнала заради бурята в столицата

http://www.cross.bg/signala-zaradi-byryata-v-stolitzata-1550153.html

/КРОСС/ Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция" на Столична община отработват сигнали на място във връзка със силния дъжда и градушката над някои части на София, съобщиха от градската управа. Около 30 сигнала за паднали клони и дървета са получени и към тях са насочени екипи. Градският транспорт към момента се движи навсякъде с известно отклонение от редовния график. Столичният инспекторат възложи на почистващите фирми периодично да проверяват състоянието на дъждоприемните шахти и оттоци и почистването им от паднала при дъжда листна маса.  

Заради побоите: Бистрят спешни мерки срещу престъпността в София на среща в СДВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6356872

Заради побоите: Бистрят спешни мерки срещу престъпността в София на среща в СДВРВ срадата на СДВР в момента та съвещание се събраха представители на всички районни управления на МВР, съобщи БНТ. Ръководството на МВР иска да вземе екстрени мерки за сигулността на публични места в столицата. Повод е бруталната агресия в последните два дни над нотариуска и дъщеря й, както и срещу журналиста от БНТ Иво Никодимов.

Пловдивските общинари под лекарска обсада

https://www.24chasa.bg/region/article/6356040

Пловдивските общинари под лекарска обсадаЦелият персонал на МБАЛ "Св. Мина" се очаква да дойде на общинската сесия в Пловдив на 1 август. Тогава съветниците ще вземат окончателно решение за сливането й с МБАЛ "Св. Пантелеймон". Поканени са медиците и от двете болници. Едните със сигурност ще дойдат да протестират, допускат съветници. Персоналът на "Св.

Автобус катастрофира на бул. "Ал. Пушкин", пострада шофьорът

https://offnews.bg//112/avtobus-katastrofira-na-bul-al-pushkin-postrada-shofiorat-661376.html

Автобус на градския транспорт катастрофира на столичния бул. „Александър Пушкин”.

Сигнал за инцидента е постъпил около 16.50 часа. 

Автобусът е засегнал оградата на сграда на булеварда.

Вероятно на шофьора му е прилошало. Той е откаран в болница за преглед, съобщиха от МВР. 

На шофьора е взета и проба за алкохол, което е рутинна процедура при пътен инцидент, уточни директорът на СДВР комисар Ивайло Иванов. 

79-годишна белгийка пришпорва "Порше"-то си с над 200 км/ч

//dariknews.bg/novini/liubopitno/79-godishna-belgijka-prishporva-porshe-to-si-s-nad-200-kmch-2038914

Спортна 79-годишна белгийка беше глобена 4000 евро и й беше отнета шофьорска книжка за три месеца за това, че е фучала с "Порше"-то си посред нощ с 238 км/ч, пише в. "Газет ван Антверпен".