7 цивилни загинаха при експлозия на кола бомба на Синайския полуостров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355469

7 цивилни загинаха при експлозия на
кола бомба на Синайския полуостровСедмина цивилни загинаха вчера на Синайския полуостров при опит на джихадисти да атакуват полицейски пост с кола бомба, която избухна преди да достигне мишената си, предаде Франс прес, като цитира египетската армия. В колата имало четирима джихадисти, които искали да я взривят до полицейския пост, но един от полицаите открил огън срещу нея и тя

Брюксел не вижда нужда от закон срещу двойния стандарт при храните

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/07/25/3012639_brjuksel_ne_vijda_nujda_ot_zakon_sreshtu_dvoiniia/?ref=rss


Европейската комисия не вижда нужда на този етап да се създава допълнително законодателство, чрез което да се бори практиката с двоен стандарт при храните, за каквото настояваха България и други държави от Централна и Източна Европа.<br /><br />Това е станало известно на последното заседание на съвета на европейските министри по земеделие, което се проведе през миналата седмица, съобщава в днешния си брой "Капитал Daily".<br /><br />Същевременно независимо от...

Затварят Тракия при Ихтиман утре, демонтират моста

https://offnews.bg//obshtestvo/zatvariat-trakia-pri-ihtiman-utre-demontirat-mosta-661322.html

Движението в участъка при 42-ри километър на АМ „Тракия“, в района на мотел „Ихтиман“ ще се осъществява през локалните платна вляво и дясно на съществуващите търговски крайпътни обекти. Участъкът на магистралата ще е затворен на 26 юли от 21 ч. до 05 ч. на 27 юли. 

Временната организация на движението е във връзка с демонтаж на пешеходен мост (пасарелка) над АМ „Тракия“.

Трафикът в посока Пловдив ще бъде пренасочен през отбивката за бензиностанция „Лукойл“ и Мотел „Ихтиман“. В посока София през отбивката за бензиностанция „Петрол“.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват пътната сигнализация по обходния маршрут, призовават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Българска следа в разбит канал за нелегален алкохол в Гърция

http://dnes.dir.bg/news/alkohol-bulgaria-gartzia-26117691

Тонове нелегален метилов алкохол са внесени от България, съобщи гръцката полиция на специална пресконференция.

Спират движението на АМ "Тракия" край Ихтиман в нощта на 26 юли

http://www.cross.bg/dvizhenieto-trakiya-benzinostantziya-1550088.html

/КРОСС/ Утре - 26 юли от 21 ч. до 05 ч. на 27 юли, движението в участъка при 42-ри километър на АМ „Тракия", в района на мотел „Ихтиман" ще се осъществява през локалните платна вляво и дясно на съществуващите търговски крайпътни обекти. Временната организация на движението е във връзка с демонтаж на пешеходен мост (пасарелка) над АМ „Тракия". Трафикът в посока Пловдив ще бъде пренасочен през отбивката за бензиностанция „Лукойл" и Мотел „Ихтиман". В посока София през отбивката за бензиностанция „Петрол". Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват пътната сигнализация по обходния маршрут. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.    

Шеф на "Армията": Смешна е спекулацията с Балъков

https://offnews.bg//futbol/shef-na-armiata-smeshna-e-spekulatciata-s-balakov-661321.html

Ръководството на ЦСКА-София не е обсъждало смяна на старши-треньора Стамен Белчев, след като отборът спечели само точка от шест възможни в първите два кръга.

Въпреки равенството 1:1 като гост на Славия и домакинската загуба с 0:1 от шампиона Лудогорец, босовете на "червените" застават плътно зад специалиста от Хасково.

"Ръководството на ЦСКА дава пълен кредит на доверие на нашия треньор Стамен Белчев.

Смешно е да се спекулира с назначение на друг наставник. Коментираше се името на Красимир Балъков. Ако сме искали да го направим треньор на ЦСКА, това вече щеше да е факт.

Балъков е единствено консултант на клуба и помага с каквото може", коментира пред "Тема Спорт" висш ръководен фактор на "Армията".

В неделя отборът на ЦСКА-София ще се опита да спечели първа победа за сезона, гостувайки на намиращия се чудесна форма тим на Ботев (Пловдив).

Мъж почина след ужилване от стършел в Разградско

https://www.24chasa.bg/region/article/6355459

Мъж почина след ужилване от стършел в РазградскоСледствено дело е образувано за смъртта на 50-годишен мъж в горски масив в землището на село Китанчево, община Исперих. Това съобщиха от ОДМВР-Разград. Инцидентът станал около 08.30 часа на 24 юли при извършване на дърводобив. При поваляне на дърво В. Р. от Тутракан бил ужилен от стършел и починал. Смъртта е констатирана от екип на Спешна помощ.

Бум на сделките с нежилищни имоти, ползвани за живеене по Черноморието

http://econ.bg/Новини/Бум-на-сделките-с-нежилищни-имоти-ползвани-за-живеене-по-Черноморието-_l.a_i.746052_at.1.html

Нежилищните имоти, „подходящи за живеене“, стават все по-търсени в черноморските региони в България, показва анализ на сайта Imoti.net на...

Изцяло новото Volvo XC60 вече е в Бургас

https://www.24chasa.bg/avto/article/6354601

Изцяло новото Volvo XC60 вече е в БургасНай-новият модел на Volvo бе представен предпремиерно в Бургас. Ексклузивното събитие се състоя миналата седмица в експозиционен център Флора. То беше организирано от Мото-Пфое Бургас. На него присъстваха хора от местния бизнес елит, почитатели на марката, както и представители на автомобилния бранш.

Пенсионер блъсна и уби жена си, докато му отваря гаража

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-polski-trambesh-26117689

73-годишен мъж блъсна съпругата си със семейния автомобил, докато тя му отваряла вратата на гаража в къщата им в село Обединение, община Полски Тръмбеш.

Как станах „враг на народа” в Марианската падина на Цацаров

http://frognews.bg/news_138868/Kak-stanah-vrag-na-naroda-v-Marianskata-padina-na-TSatsarov/

Главният прокурор пропадна в Марианската падина. Обществената. На 6366,4 км от центъра на Земята. Няма измъкване. Наоколо са само амфиподи... И да имаше доскоро някакъв хипотетичен шанс за измъкване, след Обвинителният акт по делото „КТБ” и „Суджук-гейт”, вече няма.

Костадинов: Политиката у нас се превърна в дебат за две торби суджук и 100 кв. м плочки

http://www.cross.bg/kostadinov-debat-skandalno-1550087.html

/КРОСС/ „За съжаление политиката в България се превърна в дебат за две торби суджук и 100 квадратни метра плочки, което е скандално. Миналата седмица имахме дебат и за Бялата книга на Юнкер, като и той мина скандално. Не може това да са акценти на българското председатество. Това, което се случва в държавата ни, е емблема на управлението на ГЕРБ", заяви народният представител от „БСП за България" и член на комисията за НДК Атанас Костадинов по БТВ. Той коментира случващото се с НДК и скандалите, около реконструкцията на двореца: „Звучи абсурдно, през 2016 г. четири пъти вицепремиер да иска инвестиционен план от изпълнителен директор на държавно дружество и той да не му бъде предоставен . Освен ако този изпълнителен директор няма такъв чадър, който да го прави неприкосновен", обясни Костадинов случая с отстраняването на директора на НДК Боршош и последващото му връщане на работа от премиера Борисов. По повод дейстията на вицепремиера в служебния кабинет на Герджиков Деница Златева, която тогава отговаряше за предстоящото ни председатество на ЕС и в частност НДК, Атанас Костадинов категорично заяви, че нейните стъпки са били абсолютно правилни.  

Адвокатът на Цветан Василев: Не го съветвам да се връща в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=356155

"Не съветвам Цветан Василев да се връща в България, защото не очакваме справедлив процес. Ако той се прибере, най-вероятно ще отиде в ареста. А там може да има физически проблеми”, каза в предаването „Здравей, България” Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.

Скандал, заклеймяващ немски авто компании в картел

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/skandal-zaklejmiavasht-nemski-avto-kompanii-v-kartel-6071850

Der Spiegel разбуни духовете толкова, че „Дизелгейт” на VW в САЩ може да ескалира в Европа до степен, която кардинално да промени лицето на автомобилната индустрия. А немските компании са заплашени от глоба в размер на до 50 млрд. евро САМО от Европейската комисия.

Има ли картел между немските авто марки?

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/ima-li-kartel-mezhdu-nemskite-avto-marki-6071850

Der Spiegel разбуни духовете толкова, че „Дизелгейт” на VW в САЩ може да ескалира в Европа до степен, която кардинално да промени лицето на автомобилната индустрия. А немските компании са заплашени от глоба в размер на до 50 млрд. евро САМО от Европейската комисия.

Свободни места в средните училища на Поморие след ІІІ класиране

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AgOrtPltQCI/

За учебната 2017/2018 година  в СУ „Иван Вазов” и ПГТ “Алеко Константинов” гр. Поморие свободните места за прием в среден курс след ІІІ класиране  са:

В СУ „Иван Вазов”,  с изучаване на английски език,  незаетите места са 3.

В ПГ по туризъм „Алеко Константинов”, специалност -производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение, свободните места за ученици са 3, както са и 3 местата за специалност производство на кулинарните изделия и напитки.

Компанията-майка на "Гугъл" със сериозни загуби на европейския пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355458

Компанията-майка на "Гугъл" със сериозни загуби на европейския пазар„Алфабет", компанията - майка на „Гугъл", е регистрирала печалба от 3 и половина милиарда долара на европейския пазар за второто тримесечие. Този резултат обаче представлява рязка загуба в сравнение със същия период миналата година. Една от причините са санкциите на Европейската комисия, съобщи БНТ.

Въоръжава ли Русия талибаните?

http://clubz.bg/56562-vyoryjava_li_rusiq_talibanite

Русия въоръжава талибаните в Афганистан, твърдят членове на бунтовнически групировки във видеоклипове, получени от Си Ен Ен.

Това потвърждава обвиненията, отправени от американски и афганистански държавни служители към Москва по-рано тази година, че снабдява с оръжие ислямистите.

През април американски генерали за пръв път изразиха съмнения, че руските власти въоръжават талибаните, но не бяха разпространени доказателства за това. Сега бунтовниците твърдят, че на видеоклиповете, предоставени на Си Ен Ен, се виждат автомати "Калашников", снайпери и тежки картечници. Според експерти обаче по оръжията няма знаци, доказващи произхода им.

Бунтовническите групировки твърдят, че притежаваните от тях оръжия са предоставени от Русия.

В единия клип бунтовниците казват, че са се сдобили с оръжията след като са победили друга талибанска група. В другия става ясно, че бунтовниците са получили оръжията безплатно през границата с Таджикистан, отново от руснаците.

"Тези оръжия са дадени на бойците на Мулла Хаибатулла (лидер на друга талибанска група - б. ред.) от руснаците през Иран, - казва в първото видео помощник на лидера на талибанска групировка. - Руснаците им дават дават тези оръжия, за да се борят с "Даеш", но те ги използват и срещу нас."

"Тези пистолети ни ги донесоха наскоро. Направени са в Русия и са много добри", казва бунтовник във второто видео. Той твърди, че не е платил за оръжията, получени през границата с Таджикистан.

Москва категорично отрича да е замесена в търговия с оръжие с талибаните. От руското външно министерство отказват коментар по клиповете, но преди са заявявали, че твърденията за въоръжаване на талибаните са изфабрикувани, за да се прикрие провалът на САЩ в Афганистан. Единствената цел на Русия в разговорите с бунтовниците в Афганистан е да посредничи за мирни преговори, са изтъквали още от МВнР в Москва.

"Въпросът за контактите на талибаните с Русия наистина ни тревожи", коментира говорителят на афганистанското правителство.

Оръжейни експерти от Small Arms Survey, които са изучили клиповете, коментират, че оръжията в тях са често срещани и не са модерни и би било трудно да се свържат директно с Русия, защото по тях липсва маркировка:

"Оръжията, изглежда, нямат маркировка на производителя там, където очакваме", коментира Бенджамин Кинг от Small Arms Survey.

Той изтъква, че и на други места има информация за премахната маркировка от оръжията и това не е характерно само за Афганистан.

Нападнатите нотариуси в София са в добро общо състояние

http://www.mediapool.bg/napadnatite-notariusi-v-sofiya-sa-v-dobro-obshto-sastoyanie-news267065.html

Двете жени нотариуси, които бяха пребити пред кантората си в центъра на София в понеделник, са в добро общо състояние, контактни, адекватни, но уплашени и в стрес, заяви пред БНТ началникът на Клиниката по лицево-челюстна хирургия, УМБАЛ "Св. Ана" д-р Желю Димов. Нанесен им е побой предимно по главата, най-вероятно са влачени и по земята. По-възрастната жена има масивни охлузвания по цялото лице. Ще се направи всичко необходимо, за да бъдат премахнати белезите, уточни д-р Димов. По-младата жена има разкъсно-контузна рана в областта на дясната инфраорбитална област и голям отток. Направени са всички обстойни изследвания. Нямат фрактури на черепа, не е увреден паренхима на мозъка. След 2-3 дни ще бъдат изписани. Ще бъде направена и среща с психолог. Следствените органи вече си свършат работата, каза още д-р Димов. Председателят на Съвета на нотариусите Димитър Танев пък е убеден, че побоят над колегите му не е свързан с работата им. По думите му, нотариус Веселина Механджийска е лъчезарна, праволинейна в работата си и уважавана от гражданите. "Не мога да си обясня агресия към нея. Смятам, че не е свързано с работата й като нотариус, заяви пак по БНТ Димитър Танев. Той си обяснява нападението над нотариус Веселина Механджийска и дъщеря й с типична агресия. "Нотариусът е един вид държавен служител, всяко посегателство срещу него е един вид неуважение към държавността. Обект на престъплението е не само нотариусът, но и държавността. Убеден съм, че това не е свързано с тяхната работа, защото познавам колегата Механджийска, никога срещу нея не е имало жалба. Не виждам как нейната работа би могла да засегне нечии интереси. Един нотариус може да направи отказ, да развали дадена сделка, но това не може да бъде причина за обект на престъпление. Има късмет, че се е отървала с тези физически рани”, обяви Танев.

Доходи в България по региони

http://www.eurochicago.com/2017/07/dohodi-v-balgariya/

ИПИ и Мапекс публикуваха данни от свое изследване за динамиката на доходите у нас по региони. Според него в периода 2001-2016 г. средногодишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лв. годишно или с 20 лв. месечно, достигайки 5 167 лв. През 2016 г. най-високи са доходите в столицата – 7349 лв./човек годишно, а най-ниски – във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра и Търговище (под 4 хил. лв./човек годишно).

Остават броени дни до „Бургас и морето 2017“

http://www.cross.bg/nikolaii-teatur-yavor-1550086.html

/КРОСС/ Само след няколко дни, в събота, 29 юли, ще се проведе поредното издание на "Бургас и морето". Мястото е всеизвестно - Летен театър, а началният час е 20.30. Фестивалът никога не е страдал от липса на публика и интерес, затова припомняме откъде можете да си вземете билети, ако още не сте го направили. Те се продават в мрежата на EVENTIM - www.eventim.bg, касата на "Часовника" /в градинката до хотел "България"/ и касата на Драматичен театър "Адриана Будевска" /срещу сградата на Общината/. Тази година за доброто настроение на публиката в Летния театър и тази пред телевизионните екрани ще се погрижи неповторимият Камен Воденичаров. Той няма да е сам на сцената. За атрактивното представянето на всяка една от 12-те песни финалисти, до него ще застанат любими актьори от Драматичен театър "Адриана Будевска" - Стоян Памуков, Юрий Ангелов, Димитрина Тенева, Невена Цанева и Ива Папазова

Джей Ло и гаджето ѝ - с двойно парти за рождените им дни (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/djej-lo-i-gadjeto-s-dvojno-parti-za-rojdenite-im-dni-snimki-news_624139.html

Дженифър Лопес вчера, 24 юли, навърши 48 години. Певицата сподели снимки от общото парти по случай нейния рожден ден и този на приятеля й Алекс Родригес, който на 27 юли ще стане на 42. Двамата са събрали близки приятели в събота в Leo season в Маями. На кадрите в Instagram се вижда, че Джей

Арман Бабикян: Босият Радев е нищо пред политическото порно в България

http://frognews.bg/news_138815/Arman-Babikian-Bosiiat-Radev-e-nishto-pred-politicheskoto-porno-v-Balgariia/

„Ние в България сме гледали толкова политическо порно, че едни боси краченца не са нищо. Това няма да разруши имиджа на президента”. Така PR експертът Арман Бабикян коментира снимката на Десислава и Румен Радеви, на която държавният глава е бос и по потник.

Всяко лечебно заведение само определя цените си

https://www.actualno.com/healthy/vsjako-lechebno-zavedenie-samo-opredelja-cenite-si-news_624125.html

Всяко лечебно заведение само определя цените на отделните прегледи и манипулации, като тези данни трябва да бъдат официално изнесени и да са едни и същи както за българи, така и за чужденци. Няма таван на заплащането за лекарска помощ по черноморските ни курорти, стана ясн

„Скандау“, Део, Лео, Дичо, Играта и Девора на 5 август в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TDEq_-qmaOI/

Когато лятото е в разгара си, е време за лятно турне и за един истински Карамбол, който ще спретнат изпълнителите на едноименното парче заедно с всички отпускари. „Скандау“, Део, Лео, Дичо, Играта и Девора са приготвили вече банските и джапанките си и нямат търпение да изненадат феновете с най-любимите им летни хитове. „От юни до август“, „Даваме повече“, „Айде на морето“, „Шесто чувство“, „Мафия“ и много други парчета ще звучат и радват хората по морето от началото на август.

Изпълнителите са избрали  да гостуват в Поморие – на 5 -ти август, на сцената на централния площад „Св.Св.Кирил и Методий”. Концертът започва в 20.30 часа и е безплатен. Генерален спонсор е Български спортен тотализатор, който от своя страна ще предостави на посетителите възможността да закупят на място талони от моментните лотарийни игри с печалби за милиони.

Жълт код за високи температури в 15 области

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-visoki-temperaturi-v-15-oblasti-news267064.html

Жълт код за високи температури е обявен за 15 области на страната във вторник, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Очакванията са в централните райони на България температурите да достигнат до 37 градуса.   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове от запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност, а валежите ще са придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки. До вечерта в цялата страна със северозападния вятър ще нахлува по-хладен въздух. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня още ще се понижи, предупреждават от НИМХ.

Няма таван на заплащането за лекарска помощ по черноморските ни курорти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6355446

Няма таван на заплащането за лекарска помощ по черноморските ни курортиНяма таван на заплащането за лекарска помощ по черноморските ни курорти, предаде Би Ти Ви. Всяко лечебно заведение само определя как ще тарифира отделните прегледи и манипулации, като тези данни трябва да бъдат официално изнесени и да са едни и същи както за българи, така и за чужденци. Ако летовниците попаднат на нарушения,

Дерик Роуз ще подпише с "Кавалиърс" за една година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/25/3012613_derik_rouz_shte_podpishe_s_kavaliurs_za_edna_godina/?ref=rss


Гардът Дерик Роуз и "Кливланд кавалиърс" са постигнали договорка за едногодишен контракт, твърди ESPN. Роуз, който в момента е свободен агент ще получи 2.1 млн. долара за сезона, като се очаква днес да парафира с шампионите на Източната конференция.<br /><br />В понеделник гардът е имал среща с новия генерален мениджър на "Кавалиърс" Коби Алтман и бързо се е разбрал с отбора. Само няколко дни по-рано Роуз се срещна и с представители на "Лос Анджелис...

Депутатът със суджуците заплашвал свидетели. Натискал и прокурор да прикрие катастрофа (обновена)

https://offnews.bg//politika/deputatat-sas-sudzhutcite-zaplashval-svideteli-natiskal-i-prokuror-da-661318.html

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, който стана известен със суджуците за премиера, е упражнявал натиск върху свидетели срещу него да не говорят пред разследващите органи. Това каза официално в Добрич говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от агенция „Фокус“.

Арнаудова, екип прокурори от звено „Антикорупция”, както и бюро „Защита на свидетелите“ са на място в Добрич, откъдето е депутатът и където се е развивала аферата "Суджукгейт".

Прецедент е Бюрото за защита на свидетелите да излиза извън столицата, каза Арнаудова. При засилени мерки за сигурност в Добрич се провеждат разпитите на свидетелите. До момента обаче нито един от свидетелите по повдигнатите обвинения срещу народния представител не е поискал защита.

Досега са разпитани трима свидетели, в момента се разпитват други трима, предстои разпит и на други днес и утре.

Окръжният прокурор на Добрич също ще бъде разпитан, но вероятно другата седмица, тъй като в момента е в отпуск.
Заплахите към свидетелите били, че ще им се случат „сравнително неблагоприятни неща“ - за лична саморазправа, а на други, че ще им се попречи на бизнеса.

Говорителят на прокуратурата обяви още, че Мартинов е оказвал натиск на бивши служители на МВР, които са уволнени по негова заповед, тъй като отказали да прикрият катастрофа на заместник министър с две жертви. Опитвал да окаже натиск и на окръжния прокурор.

В частния случай става дума за личност, работила в Министерство на финансите, която заради пътно произшествие през 2012 година има присъда на първа инстанция в Добричкия окръжен съд. Наложено е наказание 4 години лишаване от свобода.

Апелативният съд във Варна е намалил наказанието, но го е оставил ефективно – лишаване от свобода за 3 години и 6 месеца. По случая с народния представител Прокуратурата е сезирана през месец май от един жалбоподател. Наблюдаващият прокурор е извършил лична проверка, каза Румяна Арнаудова.
„Можем да приемем, че това са престъпления, разкрити от прокурор“, подчерта тя.

Освен това по отношение на длъжностно лице е упражнен натиск, за да наруши свои служебни задължения. Става дума за принуда да бъдат манипулирани доказателства, за да се стигне до оневиняване на лице. В друг случай е упражнен натиск да бъде анулиран фиш на шофьора на Живко Мартинов, който е управлявал фирмената му кола.

Прокуратурата е разкрила още, че престъплението против реда на управление е било да бъде изпълнено желание на Живко Мартинов и да бъдат притискани чрез проверки и досъдебни производства, включително да бъдат задържани определени лица. Част от тях са били в договорни отношения с Живко Мартинов и той е смятал, че те му дължат пари, каза още Румяна Арнаудова. Било е поръчвано на определени ръководни длъжности от МВР да притискат търговци да заплатят определени суми. Натискът е ставал чрез образуване на дела и задържане. Голяма част от тези длъжностни лица вече не са в системата на МВР, защото не са се поддали на натиска.

Прокуратурата има информация, че са започнали масирани проверки на фирмите на някои от свидетелите. Има и случай на затворена пицария със заповед на директора на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Добрич. Административният съд в града е отменил заповедта като незаконосъобразна, което Прокуратурата определя като индикация за упражняване на натиск. Арнаудова отбеляза, че всичко това е свързано с престъпления, за които е образувано досъдебно производство. Тя припомни, че освен това, което стана публично известно, свързано с изнудване, Прокуратурата разследва престъпление против правосъдието, против реда на държавното управление и против личността.

Депутатът Живко Мартинов ще получи призовка в качеството на обвиняем, когато бъдат събрани достатъчно доказателства, каза още Арнаудова.

Депутатът със суджуците заплашвал свидетели, полицаи, прокурор

https://offnews.bg//politika/deputatat-sas-sudzhutcite-zaplashval-svideteli-politcai-prokuror-661318.html

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, който стана известен със суджуците за премиера, е упражнявал натиск върху свидетели по разследването срещу него да не говорят пред разследващите органи. Това каза пред бТВ говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. 

Арнаудова и екип прокурори от звено „Антикорупция” са на място в Добрич, откъдето е избран депутатът и където се е развивала аферата Суджукгейт", за да проведат разследване и да защитят свидетелите. Надяват се да привлекат и още свидетели, които са се страхували да отидат до София - обясни Арнаудова. 

Говорителят на прокуратурата обяви още, че Мартинов е оказвал натиск на бивши служители на МВР, които са уволнени по негова заповед, тъй като отказали да прикрият катастрофа на заместник министър с две жертви. Опитвал да окаже натиск и на окръжния прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска в петък имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов от Добрич. Според разследването е станало ясно, че народният представител е спекулирал с името на Бойко Борисов и така е успял да се сдобие с 4 тона суджук, 60 кг пастърма и филе „Елена”. Прокуратурата беше категорична, че нито един суджук не е достигнал до министър-председателя.

Астрономи наблюдаваха изключително ярка свръхнова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355445

Астрономи наблюдаваха изключително ярка свръхнова Астрономи идентифицираха свръхярка свръхнова на разстояние 10 милиарда светлинни години от нашата планета, съобщи ЮПИ. Тъй като пътува 10 милиарда години, произведената от свръхновата радиация дава възможност на астрономите да хвърлят поглед върху миналото на Вселената и да я наблюдават едва 3,5 милиарда години след Големия взрив.

В България Сузита колкото щеш. И какво от това?

https://www.actualno.com/viewpoint/v-bylgarija-suzita-kolkoto-shtesh-i-kakvo-ot-tova-news_623990.html

В последните няколко дни медиите ни заливат с една история, която по никакъв начин не заслужава вниманието, което й се отделя. Цяла България се тресе по принуда от скандала с 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад Сузи и нейната песен "Луцифер и Буда", в която тя размахва средни пр

На Фестивала на балканската скара в Бургас с Група Сигнал и други любими изпълнители

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DVBqql2QdJ4/

Известният фестивал на балканската скара „BurgasMezi“ ще гостува от 27-ми до 30-ти юли на територията на Пантеона в Морската градина. В рамките на 4 дни Фондация “Румънеца и Енчев” и община Бургас са подготвили истински празник за посетителите, включващ най-големите кулинарни майстори и едни от най-добрите родни и балкански изпълнители. Атрактивната програма за феста е пълна с много изненади и интересни състезания, като турнири по табла, белот, футболен билярд, туистър, биърпонг, състезания по надяждане с люти чушки и кебапчета и всички те са с вход свободен. Стотици награди очакват участниците и гостите на феста. За децата е предвидена целодневна безплатна детска анимация, гимнастика, лунапарк, много сладки изкушения, както и още много игри. В първия ден на фестивала на сцената ще излязат рок-динозаврите от група „Сигнал”, на 28-ми юли градуса на настроението ще вдигнат духовият оркестър „Виво Монтана” и любимецът на публиката – Борис Солтарийски. На 29-ти – сръбската супер звезда Кеба и гръцката сензация Йорданис Агапитос ще се погрижат за вашето добро настроение. В последният фестивален ден в 12 часа на обяд фолклорната прима Славка Калчева ще предизвика бургазлии да направят най-дългото хоро, а вечерта сръбската легенда Бобан Здравкович и даровитата фолклорна певица Ивелина Колева ще закрият фестивала с невероятна палитра от балкански ритми. Всички концерти са безплатни за гостите на феста. Организаторите подкрепят благотворителната кауза за децата на служители от МВР, загинали при изпълнение на служебния си дълг от националната кампания „Завинаги с нас”.

 

Районът край Кооперативния пазар във Варна остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=356154

Заради авария на водопровод районът край Кооперативния пазар във Варна ще е без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати са абонатите между ул."Георги Бенковски", ул."Д-р Пискюлиев", бул."Христо Ботев" и ул.

Халф на Юнайтед попадна във вихъра на сексскандал

https://offnews.bg//izvan-terena/half-na-iunajted-popadna-vav-vihara-na-seksskandal-661317.html

Името на халфа на Манчестър Юнайтед Маруан Фелаини бе забъркано в два сексскандала само в рамките на два дни. "Мирър" разкри какви неща върши белгиецът извън терена.

"Фенка съм на Ман Юнайтед. Бях в компанията на други фенове, когато един футболист започна да ми праща съобщения с предложение за секс. В мача, който гледах, той не игра - бе контузен. Запознах се в Фелайни малко по-рано през май. Всичко започна от снимка на отбора, която публикувах в Инстаграм. Първоначално не вярвах, че е той, но започна да праща снимки от колата си, от дома си и къде ли не.

Искаше да докаже, че е той. Мина малко време и изведнъж снимките, които пращаше станаха прекалено интимни. Пращаме ми фотоси на определена част от анатомията си и искаше да му пращам мои снимки. Казваше, че много ме иска. Канеше ме в къщата си. Нямаше как да се срещна с него, след като сме си пращали само 4-5 дни съобщения.

Другите момичета може да са такива, но не и аз. През лятото той обиколи половината свят, включително Испания, Мароко, Япония. Имам снимки на неговия полов орган, изпратен от всички държави", споделя честната дама.

Малко по-рано друго момиче разкри, че е имала сексуални отношения с Фелаини, но той я излъгал и бързо я отпратил. Еглантин Агилар разказва как напуснала Лос Анджелис и заминала за Европа заради белгиеца.

"Имах хубав живот в Лос Анджелис. Но го зарязах и тръгнах за Европа, защото много харесах Фелаини,а  той искаше "нещо специално". Преместих се и само след няколко дни той започна да ме игнорира. Не се виждахме много, но ми пращаше снимки на органа си.

Казах му, че не съм дошла само, за да правим секс, а тези снимки, които праща унижават и двама ни. Маруан крещеше, че съм обичала големи пен*си, а неговия бил такъв. И всичко било в реда на нещата. Но той не искаше сериозна връзка", обяви тя.

Първа глоба за нудист на плаж Делфин край Ахтопол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280936_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6+%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%

 Напрежението на плаж Делфин край Ахтопол ескалира - вече е наложена първата глоба за нарушаване на обществения ред.

За първо лято доскорошният нудистки плаж има наемател и конфликтите между туристи с бански и без не спират. Михаил Калчев е глобен заради това, че е ходил гол по плажната ивица на Делфин. „Ние съвсем спокойно и учтиво го помолихме да не се разхожда гол, защото децата плачат и бягат от него", заяви спасителят Яна Пенева пред бТВ.

Чадърите и шезлонгите, които наемателят е поставил на плажа, могат да се използват безплатно... но само от хора с бански. „Евентуално, в знак на добрата ми воля за потушаване на напрежението, да обособя в единия край на плажа зона за тези дами и господа да продължат да плажуват по начина, по който са го правили до момента", каза наемателят на плажа Йордан Тодоров. Вместо това, наемателят започна да изгражда волейболно игрище в свободната за нудисти зона.

Проблемите на Делфин не спират до тук - докато полицията потушава напрежението, инициативен комитет сезира прокуратурата за незаконно използване на общински имот. Плажът е в защитена зона НАТУРА 2000 и е част от парк „Странджа". Дирекцията на парка е открила нарушения, сред които изсечени дървета и растителност. Наемателят не е съгласувал и проекта за стълбата, която остана опасно недовършена.
Кросс.

Глобиха нудист, ходил гол по плажната ивица на Делфин

https://offnews.bg//turizam/globiha-nudist-hodil-gol-po-plazhnata-ivitca-na-delfin-661316.html

Първата глоба на нудист у нас вече е факт. Туристът Михаил Калчев ходил гол по плажната ивица на плаж Делфин край Ахтопол е глобен. 

„Ние съвсем спокойно и учтиво го помолихме да не се разхожда гол, защото децата плачат и бягат от него”, заяви спасителят Яна Пенева пред бТВ.

За първо лято доскорошният нудистки плаж има наемател и конфликтите между туристи с бански и без не спират. Чадърите и шезлонгите, които наемателят е поставил на плажа, могат да се използват безплатно… но само от хора с бански.

Наемателят на плажа обаче е уклончив. "В знак на добрата ми воля за потушаване на напрежението може да обособя в единия край на плажа зона за тези дами и господа да продължат да плажуват по начина, по който са го правили до момента”, каза Йордан Тодоров. Вместо това обаче, наемателят започна да изгражда волейболно игрище в свободната за нудисти зона.

На плаж Делфин тлее и друг проблем - Инициативен комитет сезира прокуратурата за незаконно използване на общински имот.

Плажът е в защитена зона НАТУРА 2000 и е част от парк „Странджа”. Дирекцията на парка е открила нарушения, сред които изсечени дървета и растителност. Наемателят не е съгласувал и проекта за стълбата, която остана опасно недовършена.

Въпреки президентското вето: Полша не се отказва от съдебната реформа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/vypreki-prezidentskoto-veto-polsha-ne-se-otkazva-ot-sydebnata-reforma-243603/

Няма да се поддадем на натиск от улицата и от чужбина, заяви по телевизията министър-председателят Беата Шидло

Феодали с липса на морал, лош пиар и Варна – недооцененото бижу

http://www.barometar.net/89141/

Депутатът Живко Мартинов, разпалил „Суджукгейт“ скоро ще е в историята. Ще се размине с условна присъда или глоба за рекета и заплахите, които е упражнявал над търговец в Добрич, но остава горчивия вкус за партия ГЕРБ. Наложително е Борисов да огледа структурите на партията и да отстрани всички подобни феодали, които дерибействат и казват, че […]

Чарлийз Терон с пикантна тайна за интимния си живот

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/charlijz-teron-s-pikantna-tajna-za-intimniia-si-zhivot-6071847

"Когато си млад, искаш да експериментираш, да опиташ от всичко", каза носителката на "Оскар"

Държавата на две скорости

http://www.cross.bg/bulgariya-skorosti-hora-1550085.html

/КРОСС/ В България върви интензивна вътрешна миграция, показва анализ на Института за пазарна икономика. Градовете, където доходите са високи, защото икономиката работи, привличат като магнит хора от други части на страната. Нормално е хората да търсят местата, където има работа, перспективи и по-добър живот. Тази демографска тенденция обаче допълнително разширява цепнатината, която разделя България на по-богата и по-бедна част. На картата, изобразени като благосъстояние, едни области набъбват, а други се свиват. В най-проспериращите области вземат два пъти по-високи доходи от най-изоставащите. Така че България има нужда от политики, които да ускорят развитието на бедните райони. Докато обсъждаме проблема "Европа на две скорости", край нас върви процесът "България на две скорости". И може да се наложи да се чудим как да привличаме обратно хора към обезлюдени райони, както сега умуваме как да се върнат в България емигриралите в чужбина. в. "24 часа"  

Чарлийз Терон разкри пикантна тайна от миналото

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/charlijz-teron-razkri-pikantna-tajna-ot-minaloto-6071847

"Когато си млад, искаш да експериментираш, да опиташ от всичко", каза носителката на "Оскар"

Жълт код за високи температури за 15 области в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6355435

Жълт код за високи температури за 15 области в странатаЖълт код за високи температури е в сила за 15 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитира "Фокус". Областите, за които важи предупреждението са: Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Ямбол,

Доброволци при бедствия и пожари ще излизат в платен отпуск без разрешение от работодателя

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/25/3012500_dobrovolci_pri_bedstviia_i_pojari_shte_izlizat_v/?ref=rss


Доброволците при бедствия, пожари и извънредни ситуации да бъдат пускани от работи в платен отпуск. Това предвиждат изменения в наредба, качени за обществено обсъждане от МВР. Досега, за да помагат на пожарникарите, доброволците излизаха в неплатен отпуск и им трябваше разрешение на работодателя, което промените предвиждат да отпадне като изискване.<br /><br />Въвежда се промяна, която предвижда след регистриране на доброволеца, кметът да уведомява работодателя, че негов служител е...

БСП: Политиката се превърна в дебат за две торби суджук и 100 квадрата плочки

https://offnews.bg//politika/bsp-politikata-se-prevarna-v-debat-za-dve-torbi-sudzhuk-i-100-kvadrat-661319.html

Политиката в България се превърна в дебат за две торби суджук и 100 квадратни метра плочки, което е скандално. Миналата седмица имахме дебат и за Бялата книга на Юнкер, като и той мина скандално. Не може това да са акценти на българското председатество. Това, което се случва в държавата ни, е емблема на управлението на ГЕРБ. 

Това заяви депутатът от БСП и член на комисията за НДК Атанас Костадинов по БТВ. „Звучи абсурдно, през 2016 г. четири пъти вицепремиер да иска инвестиционен план от изпълнителен директор на държавно дружество и той да не му бъде предоставен . Освен ако този изпълнителен директор няма такъв чадър, който да го прави неприкосновен”, обясни Костадинов случая с отстраняването на директора на НДК Боршош и последващото му връщане на работа от премиера Борисов. 

По повод дейстията на вицепремиера в служебния кабинет на Герджиков Деница Златева, която тогава отговаряше за предстоящото ни председатество на ЕС и в частност НДК, Атанас Костадинов категорично заяви, че нейните стъпки са били абсолютно правилни.

Българският интерес в Македония е различен от мечтите на Бойко

http://clubz.bg/56561-bylgarskiqt_interes_v_makedoniq_e_razlichen_ot_mechtite_na_bojko

Намирам "топ-приоритета" Западни Балкани и хиперактивната подкрепа за режима на Вучич за доста опасни.

Разбирам желанието на Борисов да се прави на топ дипломат и "геополитик", както и суетата да представи лишеното от всякакви идеи българско председателство като епохално събитие.

Българският интерес обаче е различен от мечтите на Бойко. Той е просто Македония да бъде разделена от Сърбия и особено от съмнителното понятие "Западни Балкани" и да върви по собствен, ускорен път към НАТО и ЕС. Причините са много: 

- Сърбия не е и не се очертава да бъде геополитически съюзник. Да не говорим, че никога не е била...

- Режимът на Вучич е сравним с този на Груевски и безкрайно далеч от реална демокрация, медийна свобода и върховенство на правото. Евентуална подкрепа на ЕНП (където неговите "прогресисти" са почти приети) ще има същите опасни последици;

- "Западни Балкани" включва образувания със съмнителна държавност като Косово и Босна и Херцеговина, едната с проблеми с международното признание, другата - с вътрешното единство, да не говорим за корупцията и мафията;

- Интеграцията на "Западните Балкани" минава през решаване на Косовския ребус и казуса с Република Сръбска в Босна - към момента невъзможно.

Надявам се Борисов и Захариева спешно да прочетат по няколко книги и да осъзнаят, че амбициите им са твърде далеч от реалността. И да се върнат към реалистичната, но много сложна национална свръхзадача - интеграция на Македония като независима, но приятелска държава. Което изисква преговори в Скопие, Тирана и Атина, а не в Белград, Сараево и Прищина.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

 

Ало-измами: Защо държавата я няма

http://dnes.dir.bg/news/izmami-mashina-alo-negodnik-26117638

В събота, 22 юли, 80-годишна жена от Стара Загора повярва на телефонен измамник и, "за да помогне на полицията", хвърли от терасата 2100 евро и златни накити.

Как научният ръководител на Путин стана милиардер

https://www.vesti.bg/sviat/kak-nauchniiat-rykovoditel-na-putin-stana-miliarder-6071849

През 2016 г. той е декларирал доходи в размер 197,5 млн., а година по-рано от 277 млн. рубли

“Бургас и морето” на 29 юли

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xG4a8VbCPeQ/

Само след няколко дни, в събота, на 29 юли 2017 г., ще се проведе поредното издание на “Бургас и морето”. Мястото е всеизвестно – Летен театър, а началният час е 20.30. Фестивалът никога не е страдал от липса на публика и интерес. Билети се продават в мрежата на EVENTIM – www.eventim.bg, касата на “Часовника” /в градинката до хотел “България”/ и касата на Драматичен театър “Адриана Будевска” /срещу сградата на Община Бургас/.

Тази година за доброто настроение на публиката в Летния театър и на тази пред телевизионните екрани ще се погрижи неповторимият Камен Воденичаров. Той няма да е сам на сцената. За атрактивното представянето на всяка една от 12-те песни финалисти, до него ще застанат любими актьори от Драматичен театър “Адриана Будевска” – Стоян Памуков, Юрий Ангелов, Димитрина Тенева, Невена Цанева и Ива Папазова.

В музикална битка за любовта на слушателите и оценките на журито в събота ще влязат:

“Адажио” – Панайот Панайотов

музика: Светослав Лобошки;

текст: Боби Мирчев;

аранжимент: Светослав Лобошки

 

“Дали сън бе всичко” – Николай Манолов

музика: Митко Гидишки;

текст: Николай Манолов и Митко Гидишки;

аранжимент: Митко Гидишки

 

“Есенен лист” – Боян Михайлов

музика: Борислав Мирчев;

текст: Венко Евтимов;

аранжимент: Валери Костов

 

“Имам в сърцето си море” – Вокален ансамбъл “Фортисимо”

музика: Петър Алексиев;

текст: Ивайло Вълчев;

аранжимент: Петър Алексиев и Алекс Нушев

 

“Любовта на морето” – Маргарита Хранова

музика: Камен Николов;

текст: Георги Василев;

аранжимент: Камен Николов

 

“Миг от спомен” – Димитър Атанасов и Христо Младенов feat.Мартина Иванова

музика: Димитър Атанасов;

текст: Мартина Иванова;

аранжимент: Димитър Атанасов

 

“Не тръгвай, остани!” – Жан Шейтанов

мизука: Жан Шейтанов;

текст: Жан Шейтанов;

аранжимент: Жан Шейтанов

 

“Нежно” – Нели Андреева

музика: Николай Пеев;

текст: Николай Пеев

аранжимент: Николай Пеев

 

“Огледало” – Явор Велчев – Яви

музика: Явор Велчев – Яви;

текст: Явор Велчев – Яви;

аранжимент: Ерих Рико и Явор Велчев

 

“Парещи следи” – дует Мания /Даниела Атанасова и Юлия Димитрова/

музика: Стамен Янев;

текст: Валентина Ценова;

аранжимент: Стамен Янев

 

“Хей, обичам те” – Станислав Събев

музика: Валентин Пензов;

текст: Кирил Вангелов;

аранжимент: Валентин Пензов

 

“Щастливи и от малкото” – Гюлсюм Али

музика: Радостин Иванов;

текст: Десислава Йорданова и Гюлсюм Али;

аранжимент: Радостин Иванов

Печалбата на Alphabet пострада заради европейската глоба

http://www.investor.bg/web/456/a/pechalbata-na-alphabet-postrada-zaradi-evropeiskata-globa-243597/

Платените кликове на реклами нарастват с над 50 на сто, но приходите от клик спадат сериозно

Косово е пред енергийна криза

http://clubz.bg/56560-kosovo_e_pred_energijna_kriza

Над Косово надвисна опасността от енергийна криза, съобщи БГНЕС.

Малката държава вече е експлоатирала по-голямата част от запасите си въглища, като остатъците ще стигнат най-много за месец. 

За да решат проблема си властите в Прищина трябва да отчуждат 8 частни имота в село Шипитуле, през които трябва да се мине, за да бъдат достигнати въглищните мини. Към момента поради липсата на достъп до залежите Косовската електрокорпорация (КЕК) използва държавните резерви, които вече са почти изчерпани.

Премиерът на Косово в оставка Иса Мустафа заяви, че всяко отлагане на експроприацията може сериозно да застраши работата на КЕК и да изправи страната пред тежка енергийна криза.

За Прищина енергийните проблеми не са новост. В предишни години малката страна е изпитвала сериозни затруднения с осигуряването на достатъчно електрическа мощност, за да задоволи нуждите на населението си. 

Косово пред енергийна криза

http://clubz.bg/56560-kosovo_pred_energijna_kriza

Над Косово надвисна опасността от енергийна криза, съобщи БГНЕС.

Малката държава вече е експлоатирала по-голямата част от запасите си въглища, като остатъците ще стигнат най-много за месец. 

За да решат проблема сиь властите в Прищина трябва да отчуждат 8 частни имота в село Шипитуле, през които трябва да се мине, за да бъдат достигнати въглищните мини. Към момента поради липсата на достъп до залежите Косовската електрокорпорация (КЕК) използва държавните резерви, които вече са почти изчерпани.

Премиерът на Косово в оставка Иса Мустафа заяви, че всяко отлагане на експроприацията може сериозно да застраши работата на КЕК и да изправи страната пред тежка енергийна криза.

За Прищина енергийните проблеми не са новост. В предишни години малката страна е изпитвала сериозни затруднения с осигуряването на достатъчно електрическа мощност, за да задоволи нуждите на населението си. 

Адвокат Симеонов: Цветан Василев не си идва, за да не го убият в ареста

http://frognews.bg/news_138817/Advokat-Simeonov-TSvetan-Vasilev-ne-si-idva-za-da-ne-go-ubiiat-v-aresta/

Беше повдигнато обвинение за престъпна група, за да може делото да влезе в спецсъда. Тоест, Цветан Василев няма да дойде на процеса. Ако се прибере в България, най-вероятно ще отиде в ареста. Ако не по това дело, има други, с които да го вкарат в ареста. А там е най-лесно да има физически проблеми, затова аз го съветвам да не се връща в България.

Адвокат Симеонов: Цветан Василев няма да се връща, страх го е да не го убият в ареста

http://frognews.bg/news_138817/Advokat-Simeonov-TSvetan-Vasilev-niama-da-se-vrashta-strah-go-e-da-ne-go-ubiiat-v-aresta/

Беше повдигнато обвинение за престъпна група, за да може делото да влезе в спецсъда. Тоест, Цветан Василев няма да дойде на процеса. Ако се прибере в България, най-вероятно ще отиде в ареста. Ако не по това дело, има други, с които да го вкарат в ареста. А там е най-лесно да има физически проблеми, затова аз го съветвам да не се връща в България.

Десните заедно - "заради посегателство срещу независимостта на съдебната власт"

http://clubz.bg/56559-desnite_zaedno_zaradi_posegatelstvo_sreshtu_nezavisimostta_na_sydebnata_vlast

ПРОТЕСТИ ПРОТЕСТИ протест съдебна реформа 09122015 5

Последните законотворчески акции в съдебната сфера на ГЕРБ и "Обединените патриоти", минаващи през парламента обикновено и с гласовете на ДПС, успяха да постигнат нещо извънредно. За първи път извънпарламентарната десница излезе с обща позиция. Тя е срещу "поредното посегателство на парламентарното политическото мнозинство срещу независимостта на съдебната власт" и зад нея стоят формациите "Нова република", "Да, България", БЗНС на Николай Ненчев и "Зелените".

Законопроектите, срещу които се обявява десницата, този път обединена, са тези за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-продесуалния кодекс. Ето подицията на политическите формации:

П Р О Т Е С Т Н А   П О З И Ц И Я
срещу поредното посегателство на парламентарното политическото мнозинство срещу независимостта на Съдебната власт

В последните дни преди ваканцията на 44- тото НС, без дебат и със съмнително „тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и националпопулистите,  ударно се променят и допълват важни закони, пряко касаещи независимостта на съдебната власт и възможността, политиците да се месят в работата на съда.
Като извънпарламентарна опозиция, представляваща стотици хиляди български граждани, категорично се противопоставяме на това срамно и недемократично „законотворчество“, писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава.

Протестите на десетки неправителствени организации сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България и много други са ярко доказателство, че се приема извънредно законодателство, противоречащо на основните принципи на правото и правовата държава.

И как по друг начин да определим внесените без обществено обсъждане и задълбочена оценка на въздействието промени в Закона за съдебната власт и НПК, допълнени с появили се „изневиделица“ и внесени услужливо от трима депутати от мнозинството още десетки параграфи законодателни предложения с неясно авторство между двете четения, които:

  • Ограничават конституционното право на сдружаване на съдии, прокурори и следователи и участието им в ръководни органи на неправителствени организации с близо 100 годишна история?! Право, гарантирано и от международноправни актове  и от стандартите на Съвета на Европа (Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските съдии).
  • Ограничават възможностите за финансиране на проекти за съдебната реформа от механизмите на ЕС, страните от Европейското икономическо пространство и от други партньорски държави?!
  •  Дават привилегии за послушното мнозинство в компрометирания ВСС, което да може в края на мандата си да се самоназначи, без публична процедура и конкурс, на висши позиции в съдебната власт?!
  • Създават нов, извънреден ред за производствата пред Специализирания наказателен съд, превръщащи го практически в извънреден трибунал в нарушение на Конституцията?!
  • Игнорират постоянните институционални и медийни атаки към представители на съдебната власт (в т.ч. председателят на ВКС, отделни членове на ВСС, ССБ и др.) които защитават независимостта на съда и подкрепят една решителна съдебна реформа.  Последното е индикация за стремежа на „силните на деня” политици да ерозират демокрацията в страната.

Допуподписаните политически формации ще предприемем всички допустими от закона мерки за противодействие на това извънредно и противоконституционно законодателство, за да защитим европейското бъдеще на България като демократична правова държава и част от ЕС. Ще уведомим и ЕК, тъй като смятаме че приемането му по този срамен начин, особено в навечерието на председателството на Европейския съвет, ще бъде изключително лош знак към нашите европейски партньори. Призоваваме институциите на ЕС и Съвета на Европа да заемат категорична позиция срещу опитите да бъде ограничена независимостта на съдебната власт в България!
Ще настояваме и за намеса на Президента и налагане на вето над всички текстове, ограничаващи основни конституционни права и свободи на гражданите и превръщащи родината ни в полицейско-прокурорска диктатура!

Призоваваме и всички наши съграждани, които искат радикална съдебна реформа по румънски модел за  справедлив и независим съд и отчетна и отговорна прокуратура,  да са готови за масови протести срещу пълзящото посегателство от „силните на деня“ политици срещу съдебната власт  така, както нашите полски приятели го правят в момента!

25.07.2017г.

КП „Нова Република”   ПП „Да, България”   ПП „БЗНС”   ПП „Зелените”   

Утре пред парламента се организира пореден протест - този път под надслов "Правосъдие, а не суджуци". Организатори са от "Правосъдие за всеки", а името е покрай поредния скандал, придобил популярност като "Суджук-гейт" - депутат от ГЕРБ очаква обвинение, че е изнудвал за 4 т суджуци от името на Бойко Борисов.

Сбирката е пред Народното събрание в 8,30 ч., а поводът - приемането на закони "на тъмно" от парламента без обществено обсъждане. Конкретно възмущенитео отново е от предложенията в Закона за съдебната власт и НПК

"Готвят на тъмно и на спринт промени в основните закони, които трябва да гарантират правото ни на защита в процеса, готвят ни специален трибунал вместо съд, който да оправдава когото трябва и да осъжда неудобните, готвят ни фарс по процеса за "Обира на Века", където основните грабители дори не са споменати в обвинителния акт, готвят разправа с неудобните магистрати чрез промените в Съдебния закон!", се посочва в призива на "Правосъдие за всеки".

Свидетели по „Суджукгейт” били подложени на натиск

http://www.cross.bg/natisk-martinov-arnaydova-1550084.html

/КРОСС/ Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е упражнявал натиск върху свидетели по разследването срещу него, станало известно като „Суджукгейт", за да не говорят пред разследващите органи. Това обяви в ефира на bTV говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи в петък имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов от Добрич. Той е спекулирал с името на Бойко Борисов и така е успял да се сдобие с 4 тона суджук, 60 кг пастърма и филе „Елена". Нито един суджук не е достигнал до министър-председателя, уточни Цацаров. Арнаудова и екип от прокурори от звено „Антикорупция" са на място в Добрич, за да проведат разследване и да защитят свидетелите. Надяват се да привлекат и още свидетели, които са се страхували да отидат до София. Говорителят на прокуратурата обяви още, че Мартинов е оказвал натиск на бивши служители на МВР, които са уволнени по негова заповед, тъй като отказали да прикрият катастрофа на заместник-министър с две жертви. Опитвал да окаже натиск и на окръжния прокурор.    

Мъжът, който изуми всички с истинската си възраст

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/myzhyt-kojto-izumi-vsichki-s-istinskata-si-vyzrast-6071846

Тан привлече вниманието на хиляди хора от цял свят, след като наскоро се появи статия за него в китайски новинарски сайт

„Горящ лед“ в Черно море

http://www.eurochicago.com/2017/07/goryasht-led/

Българско-германска научна експедиция ще извади за пръв път тази есен замръзнал метан от дълбините на Черно море. По този начин учените ще проверят резултатите от геофизичните изследвания, провеждани до момента, според които под дъното в българския участък се крият хиляди кубични километра метан под формата на твърд газов хидрат.

Първа глоба за нудист на плаж Делфин край Ахтопол

http://www.cross.bg/delfin-naematelyat-zona-1550083.html

/КРОСС/ Напрежението на плаж Делфин край Ахтопол ескалира - вече е наложена първата глоба за нарушаване на обществения ред. За първо лято доскорошният нудистки плаж има наемател и конфликтите между туристи с бански и без не спират. Михаил Калчев е глобен заради това, че е ходил гол по плажната ивица на Делфин. „Ние съвсем спокойно и учтиво го помолихме да не се разхожда гол, защото децата плачат и бягат от него", заяви спасителят Яна Пенева пред бТВ. Чадърите и шезлонгите, които наемателят е поставил на плажа, могат да се използват безплатно... но само от хора с бански. „Евентуално, в знак на добрата ми воля за потушаване на напрежението, да обособя в единия край на плажа зона за тези дами и господа да продължат да плажуват по начина, по който са го правили до момента", каза наемателят на плажа Йордан Тодоров. Вместо това, наемателят започна да изгражда волейболно игрище в свободната за нудисти зона. Проблемите на Делфин не спират до тук - докато полицията потушава напрежението, инициативен комитет сезира прокуратурата за незаконно използване на общински имот. Плажът е в защитена зона НАТУРА 2000 и е част от парк „Странджа". Дирекцията на парка е открила нарушения, сред които изсечени дървета и растителност. Наемателят не е съгласувал и проекта за стълбата, която остана опасно недовършена.    

Спортът в ефир на 25 юли

https://offnews.bg//sport/sportat-v-efir-na-25-iuli-661315.html

Затишие пред буря - така може да бъде определен днешния ден в тв ефира. А бурята е предстоящото утре гостуване на Лудогорец в Израел от трети предварителен кръг на Шампионската лига.

10.30 ч Плуване, СП в Будапеща Eurosport 1
 
12.00 ч Тенис, турнир за мъже в Хамбург Mtel sport 1 
 
14.30 ч „Челси" - „Байерн“ RING

16.00 ч Фехтовка, СП в Лайпциг Eurosport 2
 
16.30 ч Колоездене, обиколка на Валония Eurosport 1
 
18.30 ч Плуване, СП в Будапеща Eurosport 1
 
21.00 ч Дартс „Нова спорт“

21,05 ч „Светът на голфа“  Mtel sport 2


21.45 ч ЕП (жени), Швеция - Италия  Eurosport 1

21.45 ч ЕП (жени), Русия - Германия Eurosport 2

Северна Корея пред изпитание на балистична ракета

http://www.moreto.net/novini.php?n=356147

Северна Корея изглежда подготвя още едно изпитание на ракета. Това заяви военен представител на САЩ пред СиЕнЕн. Източникът поясни, че в Косан се забелязват транспортни средства да пренасят оборудване за балистична ракета. Представителят добави, че когато подобна техника бъде забелязана, изпитанието може да се извърши в рамките на 6 дни, което би съвпаднало с предстоящия национален празник на 27 юли, свързан с примирието за прекратяване на военните действия между КНДР и Южна Корея по време на Корейската война.

Депутатът от ГЕРБ притискал свидетели по Суджукгейт

http://dnes.dir.bg/news/gerb-deputat-svideteli-sugukgeyt-26117512

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е упражнявал натиск върху свидетели срещу него по делото, станало известно като Суджукгейт, да не говорят пред разследващите.

Китай си остава източникът на най-много фалшиви стоки в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kitai-si-ostava-iztochnikyt-na-nai-mnogo-falshivi-stoki-v-es-243465/

Цигарите са най-фалшифицираните стоки, влизащи в общността през 2016 г., според доклад на ЕК

Арнаудова: Депутатът със суджука упражнявал натиск върху свидетели по случая

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355422

Арнаудова: Депутатът със суджука упражнявал натиск върху свидетели по случаяДепутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е упражнявал натиск върху свидетели по разследването срещу него, станало известно като „Суджукгейт”, за да не говорят пред разследващите органи, обяви пред Би Ти Ви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Арнаудова и екип от прокурори от звено „Антикорупция” са на място в Добрич,

Само 30 късметлии ще притежават вдъхновено от яхтите "Бентли Континентал GT кабрио"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/25/3012633_samo_30_kusmetlii_shte_pritejavat_vduhnoveno_ot/?ref=rss


Придворното тунинг ателие на "Бентли" – "Мулинер" представи най-новата си разработка на базата на модела "Континентал GT кабрио". Версията "Гален едишън" (Galene Edition) е вдъхновена от луксозните яхти.<br /><br />При изработката на колата от "Мулинер" са си партнирали с британския прозводител на яхти "Принсес Яхтс" (Princess Yachts). Отвън автомобилът е издържан в основен бял цвят и допълнителен син. Джантите са 21...

Жельо Бойчев: Боршош е трябвало да бъде сменен заради злоупотребите в НДК

http://www.cross.bg/boiichev-vreme-borshosh-1550082.html

/КРОСС/ Кой носи политическата отговорност за случващото се в НДК толкова време? „Всички доклади, както и тези за финансовото състояние на НДК показват, че г-н Боршош е трябвало да бъде сменен веднага." Това заяви народният представител от „БСП за България" и член на комисията за НДК Жельо Бойчев по БНР. Народният представител попита: „Кой носи политическата отговорност да се търпи случващото се с НДК толкова време и кой носи отговорност парите на българските граждани да се харчат по този начин?" Той допълни: "След като чух какво казаха председателите на съветите на директорите и изпълнителните директори на НДК, съм изумен как всичко това може да се случва толкова дълго време и отговорните за това да не вземат никакви мерки" Бойчев разказа за чутото по време на заседание на комисията за НДК: „Хората бяха достатъчно откровени като ги попитахме - след като не им е била предоставена информация от председателя на съвета на директорите, след като не са били наясно за начина, по който се разходват средствата и е имало неизпълнение на решенията на съвета на директорите, както и опити да се манипулират протоколите на съвета на директорите, защо не са сменили г-н Боршош- те казаха: „Ние знаехме, че ако го сменим, на следващия ден щяха да сменят нас

Моля, не облъчвайте децата с нелепици!

http://clubz.bg/56558-molq_ne_oblychvajte_decata_s_nelepici

Разговорите между Бойко Борисов и Ваньо Танов за покойния Мишо Бирата са автентични, отсече Йордан Цонев. Снимка БГНЕС

Какво е общото между заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев, от една страна, и турския президент Реджеп Тайип Ердоган и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, от друга?

Общото е, че и тримата възразяват срещу присъствието на Дарвин и еволюционната теория за произхода на човека в учебните програми. Или поне искат да "отворят очите" на децата и за други версии. Например за тази, че Господ Бог е създал всичко за седем дни преди няколко хиляди години.

Нека религиозните хора си вярват в каквото пожелаят, но да облъчват децата в училище с подобни нелепици – това не бива да препоръчва нито един отговорен политик.

Нека Ердоган и Пенс се отчитат пред собствените си избиратели, мен в случая ме интересува Йордан Цонев (с добре известния прякор). И кой знае защо си спомням, че той, поне навремето, сякаш се интересуваше повече от скъпи часовници, отколкото от възникването на Вселената, Господ Бог и образованието на децата. А както знаем, скъпите часовници са слабост и на някои високопоставени сановници от Българската православна църква.

Тъкмо един от тях сега връчи орден на Цонев.

Толкова по въпроса за Дарвин, часовниците и сановниците.

Дойче веле.

Бизнесът представя днес исканията си за клас „прослужено време“ при Борисов

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznesyt-predstavia-dnes-iskaniiata-si-za-klas-proslujeno-vreme-pri-borisov-243602/

Според работодателите допълнителното възнаграждение ощетява квалифицираните млади служители и спъва икономиката

PR експерт: Гледали сме толкова политическо порно, че снимката на босия Радев е нищо

http://www.cross.bg/ekimova-sami-zayavi-1550081.html

/КРОСС/ „Ние в България сме гледали толкова политическо порно, че едни боси краченца не са нищо. Това няма да разруши имиджа на президента". Така PR експертът Арман Бабикян коментира по Нова снимката на Десислава и Румен Радеви, на която държавният глава е бос и по потник. Фотосът беше качен в мрежата от едно от децата, поканени от първата дама на гости в резиденция „Бояна". Радева била трогната от личната история на момчето и момичето, които живеят при изключително лоши условия и сами се грижат за болните си родители. „Това не е благотворителност. Отново се лови риба и се дава на гладните, вместо да се научат гладните сами да си я ловят. Можеше просто да се отделят пари за стипендии на двете деца", заяви PR специалистът Ива Екимова. Нейното мнение сподели и Бабикян, като заяви, че не е било редно децата „да се водят като Алиса в Страната на чудесата". Вместо това трябвало президентската двойка да бъде изпратена в родния дом на гостите си. Екимова определи неформалната снимка от двора на резиденцията като „отчайваща неподготвеност". „Очаквахме да видим градация и първото семейство да покаже, че се допитва до своя екип и има официален фотограф", коментира още Екимова.    

Христо Друмев: Прокопиев искаше да приватизира НДК, обещаваше да ме направи милионер (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355415

Христо Друмев: Прокопиев искаше да приватизира НДК, обещаваше да ме направи милионер (Видео)Какъвто и да е Боршош, България има Конституция. Това каза пред "Канал 3" Христо Друмев, бивш директор на НДК. По думите му на днешното заседание временната комисия е трябвало да застави Мирослав Боршош да дойде и да бъде изслушан. "Иво Прокопиев ме преследваше, с цел НДК да се приватизира. Попита ме дали искам да стана милионер.

Израел ще демонтира металните детектори на входовете към Площада на джамиите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/25/3012635_izrael_shte_demontira_metalnite_detektori_na_vhodovete/?ref=rss


Израелските власти ще демонтират металните детектори на входовете към Площада на джамиите и ще ги заменят с други средства за наблюдение, съобщава БТА.<br /><br />Правителството на премиера Бенямин Нетаняху обяви в декларация, че решението е гласувано от министрите на заседание късно снощи. Това стана след телефонен разговор между йорданския крал Абдула Втори и Нетаняху. Именно Йордания е пазител на мюсюлманската светиня в Ерусалим.<br /><br />В съобщението на Петра не...

Александър Ангелов поема Софийския районен съд

http://clubz.bg/56557-aleksandyr_angelov_poema_sofijskiq_rajonen_syd

Гражданският съдия Александър Ангелов е новият председател на Софийския районен съд, реши днешното заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровиците гласуваха почти уникално единодушно в пълен състав - 14:0 в подкрепа на Ангелов (другият кандидат бе също от СРС - Петър Савчев, б.р.).

Мегасъдът има 188 магистрати и близо 2000 служители. През периода 2012 - 2016 г. натовареността на един съдия е била 119,12 пункта (дела за разглеждане) при средно... 51,99 пункта за всички други магистрати в черни тоги в страната.

Днес при излагането на концепцията си Ангелов отбеляза с тревога, че заради промените при арбитражите от началото на годината има дори повишаване на постъпленията на граждански дела, при това със смазващите 20-25 %.

Той посочи образуваните "значителен брой" дисциплинарни произоводства срещу съдии от СРС (напоследък и.ф. председателят Стефан Милев предлагаше съдии "на конвейер" за дисциплинарки, б.р.), най-вече заради просрочване.

В концепцията си новият председател посочи, че има освен обективни (огромната маса дела), така и субективни (по-лоша работа от някои съдии) причини - но и трета група: отношението на ръководството през годините.

Ангелов посочи, че мониторинг на натовареността трябва да се извършва в самото начало, защото иначе лесно всеки проблем стига до фаза, когато съдията задължително става за наказание или дори за уволнение.

Като двата най-спешни проблема, които го очакват, той посочи - преместването на Наказателното отделение в новата сграда (т. нар. Военно НДК) и предстоящото напускане от съда на голям брой съдии, които са спечелили конкурси за СГС. Ангелов има и огромната подкрепа от Общото събрание на съдиите на СРС - нещо, с което кадровиците от ВСС донякъде изненадващо се съобразиха.

Затова пък активно се говори, че за вярна служба през няколкото месеца като и.ф. шеф на СРС, Стефан Милев е подготвян за титуляр на Специализирания наказателен съд - мястото, където ГЕРБ се канят да пратят всички дела за корупция по високите етажи, не без енергичното одобрение на главния прокурор Сотир Цацаров.

МВР ще изгражда единен център за обработка на нарушенията по пътищата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mvr-shte-izgrajda-edinen-centyr-za-obrabotka-na-narusheniiata-po-pytishtata-243600/

В последните дни ведомството обяви обществени поръчки за изграждане или надграждане на комуникационни системи на обща стойност почти 20,3 млн. лева с ДДС

Дете (8 г.) се бори за живот след инцидент с АТВ

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-smoljan-atv-26117448

8-годишно дете e тежко ранено при пътен инцидент с АТВ в родопското село Късак, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян.

Временната комисия за НДК излиза с доклад за разходването на средствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355404

Временната комисия за НДК излиза с доклад за разходването на средстватаОчаква се временната комисия, която разследва НДК заради средставата за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, да излезе с доклад, съобщи БНТ. Вчера Мирослав Боршош не се яви на изслушване пред комисията. Като аргументи той посочи съмнения за добросъвестната работа на комисията,

Завишена алфа активност в питейната вода в 3 села край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356138

В три варненски села - Здравец, Звездица и Засмяно са констатирани завишени нива по показателя "обща алфа активност" в питейната вода. Отклоненията от нормата не са много големи и не може да се направи категоричен извод за въздействието за здравето на населението.

Ружди Ружди: Целя се в европейско и световно първенство

https://www.actualno.com/moresport/rujdi-rujdi-celja-se-v-evropejsko-i-svetovno-pyrvenstvo-news_624126.html

Много исках да подобря резултата си, това се случи с много работа, труд и лишения от много неща. Дисциплината също трябва да я има - всичко това накуп. В Лондон видях какво е голямо състезание, там видях за първи път силните си конкуренти. Това заяви в ефира на БНТ Ружди Ружди,

Адвокатът на Цветан Василев: Да не се връща в България

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/advokatyt-na-cvetan-vasilev-da-ne-se-vryshta-v-bylgariia-6071848

Защитникът на Василев каза още, че с проследяване на документи ще се докаже, че парите от КТБ са отишли в Делян Пеевски, но прокуратурата не прави нищо по въпроса

ПСС: Внимавайте, мечка обикаля в ”Карандила”

http://dnes.dir.bg/news/mechka-karandila-26117411

От Планинска спасителна служба - Сливен (ПСС) предупреждават за мечка в местността "Карандила".

Доц. Георги Рачев: Два дни захлаждане и бури, уикендът - турбо жеги

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6355396

Доц. Георги Рачев: Два дни захлаждане и бури, уикендът - турбо жегиЦиклонът "Алфред" ще донесе захлаждане от 22 градуса в София в четвъртък. Още днес следобед ще започне да нахлува по-хладен въздух. Това каза пред Би Ти Ви климатологът доц. д-р Георги Рачев. На изток по морето ще им бъде доста горещо, защото там ще надхвърлят 30 градуса. В четвъртък и петък и Варна и Бургас може да усетят капчици дъжд.

Наводнения в Китай взеха жертви

https://www.actualno.com/asia/navodnenija-v-kitaj-vzeha-jertvi-news_624115.html

Най-малко 10 души загинаха, а двама се водят безследно изчезнали в резултат на проливните дъждове и наводнения в югозападната китайска провинция Юннан. По данни на държавната телевизия в отделни райони на провинцията се наблюдават все още силни урагани, гръмотевични бури,

Работодателите с предложения за отпадане на "прослужено време" пред премиера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355397

Работодателите с предложения за отпадане на "прослужено време" пред премиераПродължава спорът между работодатели и синдикати да отпадне или не клас "прослужено време". Очаква се работодателите днес да представят предложенията си пред премиера Бойко Борисов, съобщи БНТ. Те продължават да настояват за отпадането на допълнителното възнаграждение за трудов стаж, след като миналата седмица стана ясно,

Експерт: Босите крака няма да срутят имиджа на президента

http://dnes.dir.bg/news/snimka-prezidentat-radev-26117308

В България сме гледали толкова политическо порно, че едни боси краченца не са нищо. Това няма да разруши имиджа на президента, заяви PR експертът Арман Бабикян.

US санкции за Москва застрашават газовите планове на България

http://clubz.bg/56555-us_sankcii_za_moskva_zastrashavat_gazovite_planove_na_bylgariq

ИКОНОМИКА газ(1)

Eвентуални нови американски санкции срещу Русия могат да засегнат енергийни интереси на България.

Според вътрешен документ на Европейската комисия, публикуван днес, евентуалните ограничителни мерки ще засегнат осем енергийни проекта, в които Русия участва и от които ЕС има пряк или косвен интерес.

Между тях са разработването на азербайджанското газово находище Шах Дениз и подводният газопровод "Син поток" между Русия и Турция.

Шах Дениз-2 трябва да доставя по 10 милиарда кубически метра природен газ годишно от догодина за т.нар. Южен газов коридор на ЕС, който минава през Турция, Гърция и Адриатическо море до Италия.

Отклоняването на бившия "Южен поток" към Турция в края на 2014 година има за цел всъщност да се увеличи капацитетът на съществуващия "Син поток".

Българското правителство заяви амбиции да се присъедини и към двата проекта, като строежът на газовата връзка към Южния газов коридор между Стара Загора и гръцкия град Комотини трябва да започне в началото на 2018 година. България очаква от нея доставката на 1 милиард кубически метра газ годишно, които се равняват на една трета от годишното й потребление.

Вчера Комисията обяви, че е готова на ответни мерки срещу евентуалните американски санкции, ако те застрашат европейски икономически интереси. Неин говорител каза, че в момента ЕС преговаря с партньорите си от САЩ това да бъде избегнато.

Републикаците и демократите в Конгреса вече са постигнали съгласие по законопроекта за санкциите, които са насочени срещу руските сектори на енергетиката, металургията, мините, транспорта, банките и позволяват на президента Доналд Тръмп да налага по свое усмотрение санкции на всички компании, които правят бизнес с тях, включително и европейските.

Сред другите проекти, които евентуалните санкции могат да засегнат, са преките подводни газопроводи между Русия и Германия в Балтийско море "Северен поток" 1 и 2, от които вторият е още само в проект.

Дружества на Васил Божков, Петя Славова и Цветелина Бориславова подадоха оферти за банка "Виктория"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/25/3012625_drujestva_na_vasil_bojkov_petia_slavova_i_cvetelina/?ref=rss


Четирима кандидати са заявили интерес към покупката на банка "Виктория", дъщерна на фалиралата КТБ, която сега синдиците опитват да продадат за четвърти път, информира "Капитал Daily" в днешния си брой.<br /><br />Това са дружество на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков "Вабо Интернал", учредено на 13 юли, "Инвестбанк" на Петя Славова, Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова и група инвеститори, действащи...

България в страшната класация

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6355236

България в страшната класацияИзглеждаме мирни като бял гълъб, какво ни носи това ТЕЗИ дни излезе новото издание на една световна класация, в която - изненада! - България не е последна в Европа, а е по средата. На Балканите е втора, не след Гърция впрочем, а след Румъния. Класацията не е от измислените, а е авторитетна, в съставянето ѝ всяка година участват именити експерти,

Необичайната жега "пресуши" фонтаните на Ватикана

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/07/25/3012606_neobichainata_jega_presushi_fontanite_na_vatikana/?ref=rss


Властите във Ватикана започнаха да спират водата в стотина фонтана, включително два изящни водоскока в бароков стил на площад $Свети Петър$, заради продължителната суша в папската държава и Рим, предаде Ройтерс.<br /><br />В италианската столица настъпи лятна жега, след като две години валежите бяха под средните и това наложи да бъдат спрени фонтаните и да се мисли за режим на водата.<br /><br />Говорителят на Ватикана Грег Бърк каза, че това се случва за пръв път....

Дете на 8 г. със счупен череп след инцидент с АТВ в Смолянско

https://www.24chasa.bg/region/article/6355391

Дете на 8 г. със счупен череп след инцидент с АТВ в Смолянско8-годишно дете пострада при пътен инцидент в село Късак, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Смолян, предава Фокус. Вчера в Районно управление „Полиция” – Девин е започнато бързо полицейско производство срещу 21-годишен с инициали С.Ф.Р. на 21 години от село Късак, който в на центъра на селото управлява АТВ с неустановена марка, модел,

Българи се биха с мигранти в Мюнхен

http://www.moreto.net/novini.php?n=356150

Две големи фамилии – българска и иракска, са се сбили в метрото в Мюнхен. Екшънът се разиграл в неделя вечер, уточнява баварската полиция. На спирката на "Имплерщрасе" десетина иракски младежи, вероятно мигранти, всичките част от една фамилия влезли в спор с многолюдна българска група, също част от едно семейство.

Индия забранява автономните автомобили в страната

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/indiia-zabraniava-avtonomnite-avtomobili-v-stranata-6071845

Правителството няма да позволи навлизането на технологията, защото тя ще коства много работни места

Мъж загина при катастрофа между кола и два камиона

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-zagina-pri-katastrofa-mezhdu-kola-i-dva-kamiona-2038784

Мъж е загинал при катастрофата между автомобил и два камиона на пътя Монтана-Враца в района на село Сумер. Това съобщиха от Областната дирекция на полицията в Монтана.
 
Сигналът за инцидента е подаден в 8.40 часа. Ударили са се автомобил „Пежо“, изли

Откриха труп в опожарено „БМВ” край Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/otkriha-trup-v-opozhareno-bmv-kraj-varna-2038779

Труп на неизвестен мъж е открит в опожарен лек автомобил „БМВ” край село Синдел. Сигнал за горящия автомобил е бил подаден след полунощ на телефон 112, съобщиха от варненската полиция.

Изгорялата кола се е намирала до жп прелез. Неизвестен засега е и

От жега към гръмотевични бури: Идва захлаждане

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ot-zhega-kym-grymotevichni-buri-idva-zahlazhdane-2038768

В следващите два-три дни ни очаква захлаждане. До петък времето ще бъде нестабилно, дневните температури ще се понижат. На места в страната ще има превалявания в дните до петък. Това сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представе

Хлябът поскъпва през есента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280935_%D0%A5%D0%BB%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0

 Вероятно през октомври хлябът ще поскъпне. Това каза Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ фактори за това ще са по-високата цена на тока, цената на синьото гориво, както и цената на житото. Тази година качеството на реколтата е много високо и изкупната цена ще е по-висока с около 10 процента. "В същото време има зърнопроизводители, чиято реколта е напълно унищожена. Те ще получат обезщетение от държавата", посочи още Кукушева.
Кросс

Илия Царски остана без състезателен лиценз заради скандал на "Шипка-Дамасцена"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/25/3012618_iliia_carski_ostana_bez_sustezatelen_licenz_zaradi/?ref=rss


Скандал между най-титулувания български пилот Илия Царски и организаторите, беляза автомобилната надпревара "Шипка-Дамасцена". След него 18-кратният шампион остана без лиценз заради арогантно поведение.<br /><br />Според организаторите, един от механиците на Царски е отправил заплахи към директора на състезанието заради отстраняването на екипа от втория манш. В основата на скандала са неправомерни действия по автомобила на нерегламентирано за това място.<br /><br...

Отнеха състезателния лиценз на Илия Царски заради скандал на "Шипка-Дамасцена"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/25/3012618_otneha_sustezatelniia_licenz_na_iliia_carski_zaradi/?ref=rss


Скандал между най-титулувания български пилот Илия Царски и организаторите, беляза автомобилната надпревара "Шипка-Дамасцена". След него 18-кратният шампион остана без лиценз заради арогантно поведение.<br /><br />Според организаторите, един от механиците на Царски е отправил заплахи към директора на състезанието заради отстраняването на екипа от втория манш. В основата на скандала са неправомерни действия по автомобила на нерегламентирано за това място.<br /><br...

Адвокатът на Цветан Василев: Не го съветвам да се връща в България

https://www.actualno.com/crime/advokatyt-na-cvetan-vasilev-ne-go-syvetvam-da-se-vryshta-v-bylgarija-news_624120.html

Не очакваме справедлив процес, няма никакви гаранции и за защита на неговата личност. Неслучайно беше повдигнато обвинение за организирана престъпна група, за да бъде внесено делото в Специализирания съд, който съд беше създаден от сегашните управляващи през 2011-2012 година.

Италианци обирали банкомати, маскирани като Доналд Тръмп

http://www.mediapool.bg/italiantsi-obirali-bankomati-maskirani-kato-donald-tramp-news267063.html

Италианската полиция е арестувала двама братя, обирали банкомати, маскирани като Доналд Тръмп. Задържаните са заподозрени в десетки обири в района на Торино. Те разбивали машините с експлозиви, а за камуфлажа си били вдъхновени от два филма – за крадци, които използват маски на бивши американски президенти, и обирджии, които пребоядисват колата си, за да не ги хванат. Властите съобщават, че братята от Торино също са сменяли цвета на автомобила си.

Отново е възобновен демонтажът на паметника пред НДК

http://www.mediapool.bg/otnovo-e-vazobnoven-demontazhat-na-pametnika-pred-ndk-news267062.html

След поредното временно замразяване на демонтажа на паметника “1300 години България“ заради проблеми с хидравликата на стрелата на багера, събарянето на монумента е възстановено. Нова и по-мощна стрела отново захапва бетонните структори. Една от трите бетонни структури на монумента вече е премахната, продължава рушенето на основата й. След като събарянето на паметника приключи и се разчисти теренът, на мястото на пластиките на проф. Валентин Старчев ще бъде възстановен Войнишкият мемориал на Първи и Шести пехотен полк, известен като “Паметника на загиналите във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г.“.

Отново е взобновен демонтажът н паметника пред НДК

http://www.mediapool.bg/otnovo-e-vzobnoven-demontazhat-n-pametnika-pred-ndk-news267062.html

След поредното временно замразяване на демонтажа на паметника “1300 години България“ заради проблеми с хидравликата на стрелата на багера, събарянето на монумента е възстановено. Нова и по-мощна стрела отново захапва бетонните структори. Една от трите бетонни структури на монумента вече е премахната, продължава рушенето на основата й. След като събарянето на паметника приключи и се разчисти терена, на мястото на пластиките на проф. Валентин Старчев ще бъде възстановен Войнишкият мемориал на Първи и Шести пехотен полк, известен като “Паметника на загиналите във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г.“.

Българи и иракчани се били в берлинското метро

http://www.cross.bg/bili-bulgarska-chetirima-1550080.html

/КРОСС/ Две големи фамилии - българска и иракска, са се сбили в метрото в Мюнхен. Екшънът се разиграл в неделя вечер, уточнява баварската полиция. На спирката на "Имплерщрасе" десетина иракски младежи, вероятно мигранти, всичките част от една фамилия, влезли в спор с многолюдна българска група, също част от едно семейство. Пререканията прераснали в бой, след като иракчаните се нахвърлили върху българите. Други пътници извикали полиция. Наложило се няколко полицейски екипа да се намесят, за да потушат страстите. В крайна сметка четирима иракчани били арестувани, а четирима от българската група били откарани в болница с наранявания. Повечето участници в боя са с рани от ухапвания, насинени очи и ожулвания.    

Рекс Тилерсън може да подаде оставка преди края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355383

Рекс Тилерсън може да подаде оставка преди края на годинатаДържавният секретар на Съединените американски щати Рекс Тилерсън изразява нарастващо разочарование от администрацията на президента Доналд Тръмп и може би ще се оттегли от поста си, пише изданието The Hill, като се позовава на медиен доклад на новинарския канал Си Ен Ен, който се позовава на свои източници.

Депутатът от ГЕРБ Живко Суджука уволнявал служители на полицията в Добрич

http://frognews.bg/news_138812/Deputatat-ot-GERB-Jivko-Sudjuka-uvolniaval-slujiteli-na-politsiiata-v-Dobrich/

Имаме информация за натиск над свидетели по случая. Отправяни са закани и заплахи към тях. Оказван им е и административен натиск. С нас тук са служители от отдела за ”Защита на свидетеля”. Искаме да обгрижим свидетелите, за да се успокоят.Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по аферата ”Суджукгейт” и по разследването на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.

Сочи ще домакинства на Световното по бокс през 2019-а

http://www.cross.bg/provede-boks-svetovnoto-1550079.html

/КРОСС/ Руският град Сочи беше избран за домакин на Световното първенство по бокс през 2019 г. Това се случи по време на срещата на Изпълнителния комитет на Международната боксова асоциация (АИБА) в Москва, предава Sportal. Очаква се състезанието да бъде и първата олимпийска квалификация, както беше и в предишния олимпийски цикъл. Световното първенство през 2021 г. ще се проведе в Ню Делхи (Индия). По календара на АИБА световните първенства се провеждат на всеки две години. Изборът става на принципа на наддаването. През тази година Хамбруг ще приеме елита на световния бокс. Състезанието ще се проведе между 25 август и 2 септември. България ще бъде представена от двама състезатели - Даниел Асенов (52 кг) и Стефан Иванов (56 кг). Следващият редовен конгрес на АИБА ще се проведе през 2018 г. в Москва.    

Израел премахва детектори на входовете към Площада на джамиите

http://www.mediapool.bg/izrael-premahva-detektori-na-vhodovete-kam-ploshtada-na-dzhamiite-news267061.html

Израел започна да демонтира металните детектори, които бяха поставени на входовете към Площада на джамиите. Правителството гласува загражденията да бъдат премахнати, но ще бъда заменени от други средства за наблюдение на Храмовия хълм. Ще се засили и присъствието на силите за сигурност. Напрежението в Йерусалим се покачи, след като властите монтираха металните детектори на входовете към комплекса на джамията Ал Акса. Мярката беше предприета след като въоръжени мъже нападнаха и убиха двама израелски полицаи.

Мощна ножица ”реже” паметника пред НДК, монтират я

http://frognews.bg/news_138867/Moshtna-nojitsa-reje-pametnika-pred-NDK-montirat-ia/

С още 10 метра трябва да се удължи хидравличната ножица, за да се събори бетонната основа на паметника ”1300 г. България”. Това бе причината да бъде преустановено за кратко събарянето, за да се монтира новата по-мощна стрела, обясниха от Столична община.

Полското правителство ще продължи реформата на съдебната система

http://www.cross.bg/produlzhi-shidlo-sudebnata-1550078.html

/КРОСС/ Полското консервативно правителство обяви снощи, че ще продължи оспорваната реформа на съдебната система въпреки ветото на два от трите закона за реформирането й, наложено от президента Анджей Дуда, предаде Франс прес. "Няма да се поддадем на натиск от улицата и от чужбина", заяви по телевизията министър-председателката Беата Шидло в отговор на ветото, наложено от президента вчера сутринта. Тя изброи три принципа, на които трябва задължително да се опира реформата: съдиите, заподозрени в корупция, "трябва да си отидат"; на уличените в корупция, "които днес са недосегаеми", трябва да бъдат наложени дисциплинарни мерки; и накрая, хората трябва да си възвърнат контрола над съдилищата, добави Шидло. Снощи пред президентския дворец във Варшава отново се събраха протестиращи, които поискаха и трето вето - над закона за обикновените съдилища, който президентът реши да подпише. Друг протест имаше пред Върховния съд, чиято председателка Малгожата Герсдорф благодари на хората за подкрепата им, посочва АФП.    

Орлин Горанов и Орлин Павлов на варненска сцена днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=356143

Орлин Горанов и Орлин Павлов ще зарадват днес варненската публика, в партньорството на нежната Еделина Кънева с "Уестсайдска история", припомня Moreto.net. Спектакълът започва в 21 часа в Летния театър. Концертът е създаден по едноименния мюзикъл и включва едни от най-разпознаваемите мелодии от мюзикъли.

Около 40% от руснаците смятат глобалното затопляне за измислица

http://www.mediapool.bg/okolo-40-ot-rusnatsite-smyatat-globalnoto-zatoplyane-za-izmislitsa-news267060.html

Почти 40 на сто от руснаците смятат, че глобалното затопляне е измислица и предмет на спекулации. Това показва анкета на държавната социологическа агенция ВЦИОМ, цитирана от БТА. Според 39 процента от анкетираните, което е с 5 пункта повече, отколкото преди 10 години, "затоплянето на климата е измислен проблем и обект на спекулации за онези, които искат да се възползват от естествения страх на хората от природни катастрофи". 51% обаче са на мнение, че глобалното затопляне е сериозен проблем, който изисква незабавно решение, а мнозинството запитани - 55 на сто, смятат, че това явление има вредни последици за Русия. В началото на юли руският президент Владимир Путин увери, че Русия ще зачита Парижкото споразумение за климата, което има за цел намаляване на емисиите на газове с парников ефект и беше отхвърлено от американския му колега Доналд Тръмп. По данни на Световната метеорологична организация през 2016 г. планетата ни е счупила за трети пореден път годишния рекорд за високи температури, регистрирайки повишение с около 1.1 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. В някои части на Русия температурите миналата година са превишавали с 6-7 градуса обичайните стойности.

Зад босите краченца на президента се крият суджуците на Борисов

https://www.actualno.com/cite/zad-bosite-krachenca-na-prezidenta-se-krijat-sudjucite-na-borisov-news_624121.html

Това заяви пиар експертът Армен Бабикян във връзка със снимката на президента в резиденцията в Бояна с две дечица от село Вълчан дол. Може да им дадат суджук, ако го намерят, иронизира Бабикян пред Нова телевизия, като подчерта, че всъщност на тези деца трябва да се помогне с образованието им. Ако няма хумор, трябва да се разплача, добави той по повод случилото се.

Хлябът поскъпва през есента

http://www.cross.bg/kykysheva-tzena-tzenata-1550077.html

/КРОСС/ Вероятно през октомври хлябът ще поскъпне. Това каза Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите ѝ фактори за това ще са по-високата цена на тока, цената на синьото гориво, както и цената на житото. Тази година качеството на реколтата е много високо и изкупната цена ще е по-висока с около 10 процента. "В същото време има зърнопроизводители, чиято реколта е напълно унищожена. Те ще получат обезщетение от държавата", посочи още Кукушева.        

Трима готвачи от Тайланд смениха 5-звездни хотели за ресторант в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355374

Трима готвачи от Тайланд смениха 5-звездни хотели за ресторант в София
Ангел Пашов: Хората са най-важни за всеки бизнес - без значение дали е малък или голям Тайландската храна е изключителноразнообразна. Ястията могат да се приготвят от всякакъв вид месо - пилешко, свинско, телешко или с морски дарове. За да има истинският вкус обаче, съставките и най-вече подправките трябва да са автентични.

Комисията по казуса НДК излиза с доклад

http://frognews.bg/news_138866/Komisiiata-po-kazusa-NDK-izliza-s-doklad/

Очаква се временната парламентарна комисия, която изяснява фактите и обстоятелствата по разходване на средствата, дадени целево на НДК за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, да излезе с доклад по казуса. Комисията беше създадена в края на юни.

Има ли начин Великобритания да остане в ЕС?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ima-li-nachin-velikobritaniia-da-ostane-v-es-243444/

Реформите в общността и промяната в политическата обстановка на Острова крият възможности за прекратяване на Brexit

Откъс от "Хубостта е рана", Ека Курняван

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-hubostta-e-rana-eka-kurnjavan-news_624091.html

В следобеда на мартенски уикенд, двадесет и една години след смъртта си, Деви Аю се надигнала от своя гроб. Задрямалото под близката плумерия овчарче така се стреснало, че се напикало в гащите и писнало, а четирите му овце хукнали на вси страни като подгонени от тигър между к

Мъж, живеещ в гората, е извършил нападението в Швейцария

http://www.cross.bg/vroyzis-gorata-muzhut-1550076.html

/КРОСС/ Мъжът, който вчера без причина нападна с моторна резачка и рани петима души в Швейцария, е 51-годишният Франк Вроузис, който през последните седмици живеел в гората в околностите на града, съобщава в. „Блик", цитиран от БНТ. Швейцарската полиция установи самоличността на мъжа, нападнал минувачите в северния град Шафхаузен. Вроузис няма постоянен адрес и напоследък живеел в гората близо до Увизен, на 2 км. от Шафхаузен. Местните жители съобщили, че понякога мъжът се държи агресивно. Нападението беше извършено в клон на застрахователна компания CSS Assurance. Мъжът избягал от местопрестъплението с автомобил. Вроузис бил клиент на дружеството. Състоянието на двама от пострадалите е сериозно.  

Пиесата „Комичната илюзия“ от Пиер Корней е новата премиера на Варненския театър

http://www.barometar.net/89138/

На 31 юли от 21.00 часа в Театър Римски терми ще се състои премиерата на пиесата „Комичната илюзия“ от Пиер Корней. Това e най-новата постановка на Драматичен театър „Стоян Бъчваров, за която е поканен нашумелият актьор, режисьор и драматург Васил Дуев. Преводът на пиесата е на Пенчо Симов, а в главните роли участват Цветина Петрова […]

Задава се захлаждане

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadava-se-zahlazhdane-2038768

В следващите два-три дни ни очаква захлаждане. До петък времето ще бъде нестабилно, дневните температури ще се понижат. На места в страната ще има превалявания в дните до петък. Това сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представе

Три жертви на катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355372

Три жертви на катастрофи в страната за денонощиеТрима души са загинали при пътни инциденти през изминалото денонощие у нас, съобщава пресцентърът на МВР. Ранени са 18 души, двама с опасност за живота при 17 ПТП. За района на София са регистрирани 116 леки и три тежки пътни инцидента.Трима души са

Как ще отвърнат Москва и Брюксел на антируските санкции на Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6355370

Как ще отвърнат Москва и Брюксел
на антируските санкции на Вашингтон"На какъв кръстопът ще застане Русия", ако утре Конгресът на САЩ одобри подготвения нов пакет от антируски санкции, разсъждава в редакционен материал "Газета". След решаващото гласуване американските санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея вече няма да произтичат само от президентски укази, които държавният глава може да отмени,

Бизнесът също се среща с премиера за добавките за стаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=356149

Бизнесът е на среща днес с премиера Бойко Борисов. Работодателите настояват добавката за стаж да бъде отменена, както и минималните осигурителни прагове. Преди седмица темата беше затворена с публичното извинение на вицепремиера Валери Симеонов след среща на синдикатите с Борисов.

Германия, Франция, Русия и Украйна се разбраха за мерките за приключване на украинския конфликт

http://www.cross.bg/ykraiina-strani-chetirite-1550075.html

/КРОСС/ Германия, Франция, Русия и Украйна постигнаха съгласие за незабавни мерки в украинския конфликт, съобщи късно снощи германското правителство след телефонния разговор между лидерите на четирите страни, предават световните агенции. В него са се включили ръководителят на мисията на ОССЕ в Украйна и неговият заместник. Т. нар. група в нормандски формат поиска незабавно да бъдат прекратени нарушенията на прекратяването на огъня. Приоритет трябва да се даде на раздалечаването на украинските военни и въоръжените в Източна Украйна, както и на изтеглянето на тежките оръжия, се казва в обща декларация на четирите страни. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са приканили страните в конфликта да подновят размяната на пленници до края на годината на принципа "всички за всички". Съветници от четирите страни ще се срещнат идния месец преди четиримата лидери отново да разговарят по телефона. Украинският президент Петро Порошенко е настоял вчера за разполагане на мироопазващи сили на ООН в районите на конфликта до руската граница, гласи декларация, публикувана на неговия уебсайт. Той е казал, че боевете, които се водят през последните дни, са едни от най-кръвопролитните през тази година. Над 20 украински военни бяха убити през последния месец в източна Украйна, посочва ДПА. Порошенко заяви, че Макрон и Меркел са осъдили обявяването миналата седмица на независима държава Малорусия.    

Сушата спря фонтаните във Ватикана

https://offnews.bg//sviat/sushata-spria-fontanite-vav-vatikana-661312.html

Фонтаните във Ватикана пресъхват за първи път заради безводието в Рим. Властите започнаха да спират водата във фонтаните, включително и на двата най-изящни водоскока в бароков стил на площад Свети Петър.

Около сто фонтана ще пресъхнат през следващите дни във Ватикана. Причината са големите горещини тази година, а през изминалите малкото количества дъжд, паднали в Рим. Това доведе до режим на водата.

Според говорител на Ватикана спирането на водавата във фонтаните във Ватоикана се случва за първи път и е проява и на солидарност към Рим. По думите му "Рим винаги е бил благословен с много вода, но сега е изключение".

Вчера без вода останаха два водоскока, сътворени през 17-и век от скулпторите Карло Мадерно и Джан Лоренцо Бернини. 

От своя страна папа Франциск за първи път публикува документ на Светия престол, посветен на опазването на околната среда. В него той призова световните лидери да предприемат бързи действия.

Тръмп с пак нападна главния прокурор на САЩ

http://www.cross.bg/seshuns-trump-prokyror-1550074.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново отправи критики към министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс, съобщава АФП. Тръмп написа в Туитър, че Сешънс е "притиснат". Според някои източници той обмисля дали да уволни дългогодишния си поддръжник. Пред хора от близкото си обкръжение през последните дни президентът заговорил за евентуалните последици от уволнение на Сешънс. Източници посочват, че той често говори за промени в екипа си, но след това не предприема нищо и е възможно и този път да не последват промени. Ройтерс цитира говорителката на Белия дом Сара Сандърс, че Сешънс е бил вчера в Белия дом, но не се е срещнал с президента. Тя повтори, че Тръмп недоволства срещу решението на Сешънс да се оттегли от разследването на министерството на правосъдието за руска намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г.    

Защо германският търговски излишък е лош за световната икономика

http://www.investor.bg/analizi/9/a/zashto-germanskiiat-tyrgovski-izlishyk-e-losh-za-svetovnata-ikonomika-243589/

Страната пести много и харчи малко, а това само по себе си е заплаха за легитимността на свободната търговия

Двете пребити жени - нотариуси са в добро състояние и ще бъдат изписани до 2-3 дни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/25/3012615_dvete_prebiti_jeni_-_notariusi_sa_v_dobro_sustoianie_i/?ref=rss


Пребитите вчера в центъра на София майка и дъщеря са в добро състояние. Очаква се те да бъдат изписани от болницата до 2-3 дни. Това заяви началникът на клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ "Св. Анна" Желю Димов, който даде извънредна пресконференция.<br /><br />Двете жени са нотариуси и са били нападнати от двама мъже. Те са били удряни основно в лицевата част. Майката е с по-сериозни и дълбоки рани по лицето, като Димов добави, че тя е била влачена по...

Двете пребити жени в София са в добро състояние и ще бъдат изписани до 2-3 дни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/25/3012615_dvete_prebiti_jeni_v_sofiia_sa_v_dobro_sustoianie_i/?ref=rss


Пребитите вчера в центъра на София майка и дъщеря са в добро състояние. Очаква се те да бъдат изписани от болницата до 2-3 дни. Това заяви началникът на клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ "Св. Анна" Желю Димов, който даде извънредна пресконференция.<br /><br />Двете жени са нотариуси и са били нападнати от двама мъже. Те са били удряни основно в лицевата част. Майката е с по-сериозни и дълбоки рани по лицето, като Димов добави, че тя е била влачена по...

Мъж, живеещ в гората, е извършил нападението в Швейцария

https://offnews.bg//sviat/mazh-zhiveesht-v-gorata-e-izvarshil-napadenieto-v-shvejtcaria-661311.html

Мъжът, който вчера без причина нападна с моторна резачка и рани петима души в Швейцария, е 51-годишният Франк Вроузис, който през последните седмици живеел в гората в околностите на града, съобщава в. „Блик”, цитиран от БНТ.

Швейцарската полиция установи самоличността на мъжа, нападнал минувачите в северния град Шафхаузен. Вроузис няма постоянен адрес и напоследък живеел в гората близо до Увизен, на 2 км. от Шафхаузен.

Местните жители съобщили, че понякога мъжът се държи агресивно.

Нападението беше извършено в клон на застрахователна компания CSS Assurance. Мъжът избягал от местопрестъплението с автомобил. Вроузис бил клиент на дружеството.

Състоянието на двама от пострадалите е сериозно.

Момичето от Кипър, което България обикна - коя е тя

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/momicheto-ot-kipyr-koeto-bylgariia-obikna-koia-e-tia-6071749

Какво разказа Християна за новата си песен "Едно в едно", с какво си спомня големия финал на X Factor, как една кипърка се чувства повече българка и каква е рецептата ѝ за хубаво лято, вижте в интервю с певицата на Наталия Такова-Мазгарева от Vesti.bg

"Просто шоу" - как Москва използва руснаците в украинската армия, за да анексира Крим

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/25/3012321_prosto_shou_-_kak_moskva_izpolzva_rusnacite_v/?ref=rss


Кариерата на Сергей Елисеев помага да се обясни защо въоръжените сили на Украйна се отказаха от Крим почти без битка, а и защо НАТО днес казва, че е с повишено внимание заради руските опити да се подкопае военната лоялност на източноевропейските членки на алианса.<br /><br />Издигането му до номер 2 в украинския флот дълго време преди Русия да анексира Крим илюстрира колебанията в лоялността, които все още може да имат някои военнослужещи в бившия Съветски съюз. Елисеев е с руски...

Близо 40% от руснаците смятат, че глобалното затопляне е измислица

http://www.cross.bg/globalnoto-smyatat-rysiya-1550073.html

/КРОСС/ Почти 40 на сто от руснаците смятат, че глобалното затопляне е измислица и предмет на спекулации, показва анкета на държавната социологическа агенция ВЦИОМ, цитирана от Франс прес. Според 39 процента от анкетираните (с 5 пункта повече, отколкото преди 10 години) "затоплянето на климата е измислен проблем и обект на спекулации за онези, които искат да се възползват от естествения страх на хората от природни катастрофи". Повече от половината руснаци (51 процента) обаче са на мнение, че глобалното затопляне е сериозен проблем, който изисква незабавно решение, а мнозинството запитани (55 на сто) смятат, че това явление има вредни последици за Русия. В началото на юли президентът Владимир Путин увери, че Русия ще зачита Парижкото споразумение за климата, което има за цел намаляване на емисиите на газове с парников ефект и беше отхвърлено от американския му колега Доналд Тръмп. По данни на Световната метеорологична организация (СМО) през 2016 г. планетата ни е счупила за трети пореден път годишния рекорд за високи температури, регистрирайки повишение с около 1,1 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. В някои части на Русия температурите миналата година са превишавали с 6-7 градуса обичайните стойности. Допитването на ВЦИОМ е от средата на юли. В него са участвали 1200 души.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване