Учени: Не правете пълен курс на лечение с антибиотици

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6361933

Учени: Не правете пълен курс на лечение с антибиотициБритански учени съветват лекарите да не изписват на своите пациенти пълен курс на лечение с антибиотици, съобщава Лента, цитиран от БТА. Според изследователите пълният курс на антибиотичен прием стимулира появата на супербактерии, които не се поддават на стандартните методи на лечение. Затова е препоръчително пациентите да спрат лекарствата

МВР не изключва версията за самоубийство на пловдивския бизнесмен

http://www.cross.bg/marinov-vruzka-detaiili-1550406.html

/КРОСС/ Работи се по различни версии и не изключваме версията за самоубийство. Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов в ефира на БТВ във връзка със смъртта на пловдивския бизнесмен в парка "Лаута". По думите му, се разследва съответно и версия за убийство, но докато не се съберат достатъчно факти, които да изключат категорично една версия, работят по нея и събират факти. Относно появилите се в медиите детайли около това кой е вързал кучето на бизнесмена, Маринов каза, че тези детайли в 90% са надградени и измислени. По отношение на нападнатия журналист Иво Никодимов, Маринов коментира, че работата продължава. "Проблемът там е, че това се е случило на място, което не е оживено. Това е пътека, а не алея, която е изградена в Борисовата градина", уточни главният секретар. Друг проблем е, че той все още е в болнично заведение. "Към момента работим с него, но все още се възстановява след операцията. Значителна част от контингента, който е определен като профил и евентуално би извършил такива действия, е установен", каза Младен Маринов. Установено е и алибито на над 200 човека, допълни Маринов. С Никодимов се работи по снимкови материали, но няма напредък. Във връзка с побоя в столицата над нотариус и нейната дъщеря, Маринов заяви,че лицата са били насочени към нотариуса. "Към дъщерята действията се насочват, когато тя прави опит да защити майка си

Кола изгоря, запали се в движение в кв. „Рудник”, Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361932

Кола изгоря, запали се в движение в кв. „Рудник”, Бургас

На 27 юли т.г. около 10.20 ч. в Пето Районно управление - Бургас е получено съобщение за горящ лек автомобил „Фолксваген Голф”, с бургаска регистрация, собственост на 41-годишен мъж от града, който се запалил по време на движение в землището на кв. „Рудник”. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас. Огънят от автомобила се прехвърлил върху суха тревна площ,

Рисунка на Тръмп продадена за 29 200 долара

http://www.mediapool.bg/risunka-na-tramp-prodadena-za-29-200-dolara-news267217.html

Рисунка с изображение на небостъргачи в Ню Йорк дело на американския президент Доналд Тръмп е била продадена на търг за 29 200 долара, предадоха агенциите. Търгът е бил организиран от базираната в Лос Анджелис аукционна къща Nate D. Sanders Auctions. Аматьорска скица, изобразяваща изглед от Ню Йорк с небостъргача "Тръмп Тауър" в средата, е направена през 2005 г. от настоящия президент по време на благотворително събитие. Приемът е бил организиран от компанията Pitney Bowes по повод Международния ден на грамотността, който се отбелязва през септември. Компанията поискала известни художници, спортисти, писатели, илюстратори и политици да създадат нещо лично и с автограф. По-късно тези неща са били предложени на търг, като събраните средства са отишли за ликвидиране на неграмотността в САЩ и Канада. Преди 12 години Доналд Тръмп е нарисувал небостъргачите с флумастер и се е подписал. Рамкираният лист хартия е в почти перфектно състояние, с изключение на незабележими петна и ожулвания от дясната страна. От аукционната къща казаха, че тази работа, независимо от нейната примитивност, е "рядкост, тъй като са известни само няколко рисунки" на Тръмп. Първоначалната цена на картината е била 9000 долара, като по време на наддаването е достигнала до 29 200 долара. Името на купувача не е било разкрито.

Полицията издирва Явор Фенерджиев

https://offnews.bg//112/politciata-izdirva-iavor-fenerdzhiev-661537.html

Полицията издирва Явор Фенерджиев, 33-годишният мъж е напуснал дома си на 21 юли и оттогава е в неизвестност, съобщи МВР. 

Явор Драганов Фенерджиев е от София, висок е около 180 см, с къса, кестенява коса и сини очи. Бил е облечен със светло синя риза, червен елек и тъмни джинси. 

Умоляват се всички, които имат информация за издирвания, да се обадят на тел.112, 02/9825938, 02/9825920 или в най близкото районно управление на МВР. 

Депутатите избират нов управител на НЗОК

http://www.cross.bg/gerb-zhivko-kasa-1550405.html

/КРОСС/ Даниела Димитрова става депутат от ГЕРБ на мястото на напусналия заради скандала със суджуците Живко Мартинов. Тя положи клетва в началото на последното за сезона пленарно заседание. Пет обвинения повдигна прокуратурата на Живко Мартинов. Сред тях са за изнудване, принуда и опит за укривателство. Парламентът започна обсъждането на единствената кандидатура за шеф на здравната каса. Единствен кандидатза поста е проф. Камен Плочев, който е началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА. Той е предложен от управляващите - ГЕРБ и Обединените патриоти, след като досегашният управител на Здравната каса Глинка Комитов прекрати мандата си предсрочно по лични причини преди месец. Депутатите трябва да изберат и председател и заместник-председатели на Комисията за защита от дискриминация. За ръководния пост е предложена Ана Джумалиева, която и до момента изпълнява тази длъжност. По време на парламентарния контрол, на депутатски въпроси ще отговаря министърът на финансите Владислав Горанов. Питанията са свързани със задълженията на националния въздушен превозвач "България Ер" към държавния бюджет.  

Фестивалът Summer Chaos 2017 в Бургас отменен

https://offnews.bg//kultura/festivalat-summer-chaos-2017-v-burgas-otmenen-661533.html

Слабият интерес към групите Kreator, Tarjia Turunen, Crematory и Fallen Arise отмени фестивала Summer Chaos 2017, който трябваше да се проведе на 31 август в Бургас.

Ниските предварителни продажби на билети правят изпълнението на продукцията невъзможно, съобщиха организаторите.

Всички закупени билети за фестивала ще подлежат на връщане по следния начин:

- Билетите, физически закупени от мрежата на Тикетпро в цялата страна, ще се връщат на съответната каса, от която са били получени, срещу представяне на билета и касовата бележка към него.

В случай, че касовата бележка е изгубена, билетите могат да бъдат върнати в централния офис на Тикетпро на адрес София, ул. Шандор Петьофи 28, тел. 02-953 03 11 - всеки работен ден от 10 до 18 ч.

- Стойността на закупените онлайн билети от сайта www.ticketpro.bg, платени с кредитна или дебитна карта, ще бъде възстановявана автоматично по съответната банкова сметка на купувача.

Периодът, в който всеки закупен билет ще може да бъде върнат, е от 14 до 31 август.

Правителството има програма и тя всеки момент ще излезе

https://www.actualno.com/cite/pravitelstvoto-ima-programa-i-tja-vseki-moment-shte-izleze-news_624713.html

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева след спор в Нова телевизия с народните представители от БСП Крум Зарков и от ДПС Йордан Цонев. По думите на Караянчева в програмата имало 850 мерки, но програмата се забавила заради

Двама души са с опасност за живота след катастрофи през последното денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361930

Двама души са с опасност за живота след катастрофи през последното денонощие
Двама души са с опасност за живота след катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР. На територията на страната са станали 14 пътни произшествия. Ранени са 18 човека. В София са регистрирани 105 леки и една тежка катастрофи, при които е пострадал един

Китайски милиардер с присъда, подкупвал служители на ООН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281037_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%

 Китайски милиардер е признат за виновен от съд в Ню Йорк за подкупване на служители на ООН.

Между 2010 и 2015 година 69-годишният Нгъ Лап Сен е дал стотици хиляди долари на двама посланици, за да подкрепят проекта му за построяване на конферентен център на световната организацията в Макао. Присъдата ще бъде оповестена по-късно.

По случая бяха обвинени още двама души - бившият представител на Антигуа и Барбуда в ООН и посланикът на Доминиканската република. Първият почина миналата година, а доминиканският представител е пуснат на свобода под гаранция до оповестяването на присъдата.

Мъж е загинал при злополука на жп гара, преустановено е движението на влака София – Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-hBW7XKeDig/

20-тонна бетонова греда е затиснала двама работници при трудова злополука. Единият е загинал, а другият е откаран в болница за оказване на спешна медицинска помощ. Сигналът за инцидента е подаден около 10.00 часа днес. По първоначални данни инцидентът е станал при новостроящ се надлез при жп гара „Тодор Каблешков“ край пловдивското село Златитрап. 20-тонна бетонова греда е паднала и е затиснала двамата работници, съобщи Агенция Фокус.  Преустановено е движението на влака София – Бургас, тъй като бетоновата греда е затиснала и релсите. По непотвърдена информация загиналият работник е на 29 години. Изясняват се причините за инцидента.

Автобус с руски туристи се запали край Бургас (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=356385

Автобус се е запалил на пътя Черноморец - Бургас, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за запалилия се в движение автобус с руски туристи, пътували за летището в Бургас е получен в 7.20 часа тази сутрин. Веднага на мястото на инцидента са изпратени противопожарни и полицейски екипи.

Даниела Димитрова зае мястото на депутата от "Суджукгейт"

https://www.actualno.com/politics/daniela-dimitrova-zae-mjastoto-na-deputata-ot-sudjukgejt-news_624717.html

Даниела Димитрова положи клетва като народен представител от ГЕРБ. Димитрова влиза в Народното събрание от Добрич на мястото на напусналия Живко Мартинов. Припомняме, че Живко Мартинов, станал известен с аферата "Суджукгейт", подаде оставка като депутат след разразилия с

Някои събират магнитчета, а той прави това...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/niakoi-sybirat-magnitcheta-a-toj-pravi-tova-6071960

Артистът Бърк Армагън обикаля света и рисува това, което е видял, върху картонени чашки

Условията за туризъм в планините са лоши

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6361924

Условията за туризъм в планините са лошиЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция “Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Във високите части на планините е доста мъгливо. Има разкъсана облачност. В Стара планина е облачно и доста мокро. Духа от умерен до силен вятър. Времето е динамично и променливо.

Клиент преби таксиметров шофьор в Бургас

http://dnes.dir.bg/news/burgas-mvr-poboy-ulitzata-strahat-26136759

51-годишен таксиметров шофьор от Бургас е бил пребит от пиян клиент и е настанен за лечение в болница с фрактура на ръката.

Путин: Външната политика на Финландия допринася за стабилността в Северна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361920

Путин: Външната политика на Финландия допринася за стабилността в Северна Европа

Руският президент Владимир Путин заяви, че високо оценява балансираната и независима външна политика на Финландия, пише вестник Helsinki Times, предава “Фокус“.  Този коментар той направи в четвъртък по време на разговора си с финландския държавен глава Саули Нийнистьо. Това е тяхната трета среща за тази година,

Антон Кутев: Идеите ни си там, където са хората

http://www.cross.bg/kytev-beshe-samo-1550404.html

/КРОСС/ Трудно ще кажа, че парламентарната сесия е била успешна за нас, доколкото беше неуспешна за парламента. Обемът, който свършихме, чисто законодателно, беше изключително малък. Така анализира изминалия политически сезон зам.-председателят на БСП Антон Кутев преди парламентът да излезе във ваканция от днес в ефира на БНТ. Преобладаваха ратификации. Те трябва да се разгледат, но нямат смисъл за гражданите. За БСП беше добра парламентарната сесия от гледна точка на динамиката, с която работихме. БСП вкара 17 законопроекта, а Министерството 9, ако махнем ратификациите. Скандално е, ако ние сме вкарали толкова законопроекти спрямо управляващите. Парламентът започва много късно. През цялото време имаше конфронтация. Истинското падение беше суджуците, коментира Кутев. Той заяви още, че има хъс в парламентарната група, за което значение има Корнелия Нинова, "тя е динамичен човек, който изисква това". "За нас по-важно е не какво се случва само, а да започнем да правим реално нещата. От тези 17 закона няма нищо, което да е фиктивно. Всички са социални. От тях са разгледани само 3 и те не са приети." каза още Антон Кутев. Той призна, че очевидно липсва разговор с ГЕРБ. Ако нещо не им хареса са склонни да го откажат и след това пак да го внасят. Подкрепихме правителството за преговорите с Македония. Ние работим сравнително добре, но проблемът на БСП в момента е, че ние сме само парламентарни. Имаме активността, но не може да излезем от този формат

51-годишен таксиметров шофьор е в болница след побой в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361896

51-годишен таксиметров шофьор е в болница след побой в Бургас

На На 27 юли т.г. около 06.40 ч. в Пето Районно управление на МВР–Бургас е получено съобщение за нанесен побой над таксиметров водач в близост до хотел „Санта Мария” в бургаския квартал „Сарафово”, при който пострадал 51-годишен мъж от града. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас. По думите му по заявка посетил паркинга до заведение „Фиеста”,

Изнудванията чрез интернет са нараснали с 11,4% за година, отчита Европол

http://econ.bg/Новини/Изнудванията-чрез-интернет-са-нараснали-с-11-4-за-година-отчита-Европол_l.a_i.746256_at.1.html

Жертвите на изнудване чрез интернет са нараснали с 11,4 на сто само за една година, съобщи Европол. „Онлайн рекетите бележат тенденция на увеличение...

Автобус с туристи изгоря на пътя Черноморец – Бургас, няма пострадали

http://www.mediapool.bg/avtobus-s-turisti-izgorya-na-patya-chernomorets-burgas-nyama-postradali-news267216.html

Автобус с руски туристи се запали и изгоря на пътя Черноморец – Бургас. При инцидента няма пострадали, съобщи МВР. Сигналът за запалилия се в движение автобус  туристи  е получен в 7.20 часа сутринта. Преди да се появят пламъците шофьорът усетил  силна миризма на горящи кабелии спрял рейса. Пътниците успели да слязат и са невредими. Веднага на мястото на инцидента са били изпратени противопожарни и полицейски екипи. Пожарът е угасен и предстои да се направи оглед. Руските туристи са пътували към летището в Бургас. Създадена е организация бързо да бъдат превозени с друг автобус, за да хванат полета, информират от МВР.

Освободиха една от българките, задържани в Турция за тероризъм

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osvobodiha-edna-ot-bylgarkite-zadyrzhani-v-turciia-za-terorizym-2039474

Две българки са задържани в Турция, без да са им повдигнати обвинения. Жените са майка и дъщеря и са били на почивка. От българското посолство в Анкара са осъществили контакт с полицейския участък, където са задържани българките. От там са уверили, че жените са добре,

Бобев: Предстои най-трудното по Договора за добросъседство с Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-bobev-dobrosusedstvo-1550403.html

/КРОСС/ В процеса за подписване на Договора за добросъседство мина трудното, сега предстои по-трудното. Това заяви бившият посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев в "Денят започва" по БНТ. Той изрази надежда, че договорът ще бъде подписан, но според него скандалите ще бъдат неизбежни. Правителството в Македония ще бъде подложено на непрестанен натиск, не изключвам демонстрации и уличен натиск. Трудно ще му бъде на Зоран Заев. Най-важното е реализацията на подобен документ. Предстои ни да видим как ще се реализира, от наша страна нямам съмнения, но важни са и действията на властите в Македония. Никой договор не е с гарантирана необратимост. Всичко зависи по какъв начин ще бъде реализиран този договор. Трябва да се намери компромис, всичко зависи от добронамереността и волята на двете страни, каза още Бобев.  

"Суперклетка" причинила потопа в Истанбул, има опасност от бури и днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361894

"Суперклетка" причинила потопа в Истанбул, 
има опасност от бури и днес"Градушка, буря, потоп - удари и отмина" - под това заглавие в. "Тюркие" съобщава днес за силната буря, която се разрази вчера в Истанбул и на други места в Турция, причинявайки огромни материални щети, предава БТА.  "Черните облаци надвиснаха над Истанбул като кошмар, денят се превърна в нощ, градушката падаше като куршуми, бурята вилнееше.

САЩ с гневна реакция на космически ракетен тест на Иран

https://www.actualno.com/cosmos/sasht-s-gnevna-reakcija-na-kosmicheski-raketen-test-na-iran-news_624703.html

САЩ гледат на изстрелването от Иран на ракета-носител със спътник като провокация. Това заяви говорителят на Американския държавен департамент Хедър Науърт, предаде БГНЕС. "Ние разглеждаме това като нарушение. Видяхме съобщенията за изстрелването, проучваме ти. Гледаме н

М. Стоянова: Септември ще има нова процедура за избор на зам.-председатели на КФН

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/m-stoianova-septemvri-shte-ima-nova-procedura-za-izbor-na-zam-predsedateli-na-kfn-243834/

В управлението на надзора върху небанковия сектор трябва да влязат морални хора с отлични професионални качества, твърди шефът на бюджетната комисия

Арестуваните българки в Турция остават в ареста, за сега без обвинение

https://offnews.bg//obshtestvo/arestuvanite-balgarki-v-turtcia-ostavat-v-aresta-za-sega-bez-obvineni-661531.html

Двете български, арестувани вчера в Турция по подозрение за тероризъм, остават в в турския арест.  Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу тях ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени, съобщава БНР.

По време на ареста българките са били на лятна ваканция в курорта Дидим, разположен на около 200 километра южно от Измир, а сигналът за задържането на жените - майка и дъщеря, е подаден от съпруга в посолството на България в Анкара. Местни медии съобщават, че те са били в компанията на британец, който заедно с една от жените е разследван за връзки със сирийския клон на обявената от Турция за терористична организация на кюрдите ПКК.

Служител на посолството ни в Анкара е получил уверения, че състоянието на арестуваните българки е добро, съобщават от външното ни министерство. За да бъде проведен разговор с тях обаче, необходимо е отделът за борба с тероризма в Айдън да даде разрешение.

Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

Калоян Топалов: Лицата, които получиха кариерни бонуси, не са свикнали с работа

http://clubz.bg/56695-kaloqn_topalov_licata_koito_poluchiha_karierni_bonusi_ne_sa_sviknali_s_rabota

"Така или иначе в този съд се работи – а струва ми се, че една голяма част от лицата, които получават кариерни бонуси, не са свикнали с работа."

Така иронично шефът на СГС Калоян Топалов коментира въпроса дали пък някой от ВСС няма да има желание да отиде на работа "в неговия съд". Той коментира темата, след като със законови промени членовете на Съвета получиха право да избират къде да се върнат след мандата. (публично ясно е, че поощренията за членовете на сегашния съвет минаха в ЗСВ с цел - членове от провинцията да получат като отплата за "вярната служба" място в най-желаните съдилища в София, б.р.) 

Топалов направи няколко коментара след днешното встъпване длъжност на новия председатл на СРС Александър Ангелов. 

Когато един съд е мишена на цялата държава, това са резултатите, каза той по под напълно необоснованото преместване на спецделата за корупция по високите етажи в Спецсъда.

Той допълни, че "изземването ан дела" не почива на никакъв анализ и никой примерон не е дошъл да провери колко са тези дела, предмета им и т.н.

Топалов намекна иронично и че е поласкан, че "тази политическа класа" изземва делата от неговия съд и видимо не го харесва.

"Съдът работи, което очевидно не е приятно на много хора", обяви той.

При встъпването в длъжност на новия председател на СРС Ангелов - Топалов му пожела да има повече подкрепа от Висшия съдебен съвет, отколкото е имал СГС и самият той (Топалов е обект на непрекъснат обстрел от всякакви проверки и одити, от мнозинството в Съвета, б.р.)

От своя страна Ангелов обеща да направи всичко, за да върне добрия имидж на СРС. На церемонията от ВСС се изказа единствено Галя Георгиева, която държеше да връчи грамота на досегашния и.ф. председател Стефан Милев.

Две българки и британец са задържани по подозрения в тероризъм в Турция

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dve-bylgarki-i-britanec-sa-zadyrjani-po-podozreniia-v-terorizym-v-turciia-243835/

Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което жените трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление

Караянчева: За 100 дни няма какво толкова да се свърши

http://frognews.bg/news_139101/Karaiancheva-Za-100-dni-niama-kakvo-tolkova-da-se-svarshi/

За 100 дни няма какво толкова да се свърши. Това каза зам.-председателят на НС Цвета Караянчева по НТ в последния работен ден, преди лятната ваканцията на народните представители.

След 440 дни Черно море отново играе на "Тича", днес приема Дунав Русе

http://www.moreto.net/novini.php?n=356384

Битката в третия кръг на Първа лига ще бъде открита с двубоя между Черно море и Дунав Русе. Срещата е тази вечер от 18.15 часа и ще може да бъде проследена с Gong.bg, по GONG PLAY, по DIEMA и по Дарик радио Мачът ще има по-особен привкус за варненци, защото за тях ще премине под знака на голямото завръщане.

Адвокатът на Анелия Велева: Тя е била случайно в колата, спряна при спецакцията (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361882

Адвокатът на Анелия Велева: Тя е била случайно в колата, спряна при спецакцията (Видео)
"Анелия Велева казва, че е невинна и аз напълно й вярвам". Това заяви в "Здравей, България" по Нова телевизия Росица Драганова, която е адвокат на активистката от Националния фронт за спасение на България (НФСБ), която беше арестувана за трафик на мигранти. По думите на юриста, Велева е попаднала случайно в автомобила,

Три коли катастрофираха след кръстовището на столичния бул. "Сливница" и ул. "Кукуш"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361891

Три коли катастрофираха след кръстовището на столичния бул. "Сливница" и ул. "Кукуш"Три коли са катастрофирали след кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Кукуш" в посока "Захарна фабрика", съобщава "Фокус". При инцидента няма пострадали. Изключително натоварен е трафикът по бул. "Сливница" в участъка между булевардите "Опълченска" и " Христо Ботев" в посока центъра на града, поради ремонтните дейности в две от платната за

Валери Симеонов: Анелия Велева от НФСБ е жертва

http://dnes.dir.bg/news/aleri-imeonov-nfsb-bezhanskiat-natisk-anelia-veleva-26136630

Смятам, че Анелия Велева е станала жертва, така вицепремиерът Валери Симеонов защити своята съпартийка от Костинброд, която беше задържана за трафик на мигранти

В Пловдив синята зона става по-голяма от есента

https://www.actualno.com/plovdiv/v-plovdiv-sinjata-zona-stava-po-goljama-ot-esenta-news_624704.html

От септември месец синята зона в Пловдив се разширява. Това окончателно реши местният Общински съвет. Става въпрос за зоната при пловдвиския бул. "България". Става въпрос за зоната от бул. "Цар Борис Трети Обединител" до "Победа". Платено става паркирането на ул. "Никола Петко

Социалистите на събор на Бузлуджа днес и утре

https://offnews.bg//politika/sotcialistite-na-sabor-na-buzludzha-dnes-i-utre-661529.html

Социалистите се събират на традиционния събор на левицата на Бузлуджа, на историческата поляна под върха млади художници ще рисуват Дом-паметника, като част от инициативата "Бузлуджа е на България".

Привърженици на БСП начело с лидера Корнелия Нинова ще поднесат венци на мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора”. В 13.00 часа ще бъде връчена наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора” в къщата музей на „Гео Милев”. В 14.30 часа ще се проведе среща на представители на общинската организация на БСП – Стара Загора с Корнелия Нинова и депутати от ПГ на „БСП за България”. По време на нея ще се прожектира филмът „Векът на Виктор Шемтов” с автор Тома Томов, в регионалната библиотека „Захари Княжески”. В 16.00 часа ще бъде даден старт на колоездачно състезание за Купа „Бузлуджа 2017 г.” пред хотел „Шампион” - Казанлък. В 18.00 часа ще бъдат връчени наградите на победителите в колоездачното състезание и ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника на свободата на връх Шипка. В 17.00 часа ще бъдат открити турнирите по футбол и тенис за Купа ”Бузлуджа 2017” - хотел „Шампион” - Казанлък, а утре, в 10.00 часа, е турнирът по баскетбол за Купа „Бузлуджа 2017” в Стара Загора, в парк „Артилерийски”.

На Националния събор на левицата „Бузлуджа 2017” на Историческа поляна ще присъстват и гости от съседни държави. Очаква се да пристигнат официални делегации и фолклорни ансамбли от Румъния, Македония и Гърция, съобщи БСП.

Програмата за днес: 

- 10.00 ч. - начало на турнир по баскетбол за Купа „Бузлуджа 2017”. Той ще се проведе в Стара Загора, парк „Артилерийски”;
- 10.30 ч. - започва националният събор „Бузлуджа 2017” на Историческа поляна;
- 11.00 ч. - ще бъдат поднесени венци и цветя на барелефа „Основоположници на социалистическото движение”, на паметника на Хаджи Димитър и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд;
- 11.30 ч. - начало на политическия митинг;
- 12.15 ч. - започва художествената програма;
- 15.00 ч. - ще бъдат връчени наградите на победителите в тенис и футболните турнири в хотел „Шампион”, гр. Казанлък;
- 16.00 ч. - започва връчване на наградите на победителите в баскетболния турнир в гр. Стара Загора парк „Артилерийски”. 

Американският Сенат отхвърли частичната отмяна на „Обамакеър“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361884

Американският Сенат отхвърли частичната отмяна на „Обамакеър“

В петък републиканците в САЩ се провалиха при своя последен опит да отменят здравната реформа на президента Барак Обама, известна още като „Обамакеър“, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“.  Това нанася тежък удар на настоящия държавен глава Доналд Тръмп. „Това беше разочарование, наистина разочарование“,

Крум Зарков: Призовавам за пълна прозрачност и публичност по делото КТБ

http://frognews.bg/news_139100/Krum-Zarkov-Prizovavam-za-palna-prozrachnost-i-publichnost-po-deloto-KTB/

Призовавам за пълна прозрачност и публичност по делото КТБ . Това каза депутатът от БСП Крум Зарков по НТ.

Снимки с телефон

https://offnews.bg//mama-nindzha/snimki-s-telefon-661530.html

Автор: Ивелина Чолакова - Дамаянти Дори и да имате хубав фотоапарат, едва ли винаги го взимате със себе си. Обичайно, когато не го нося с мен, виждам дори повече неща и ситуации, които бих искала да заснема. Затова е хубаво да можем да се възползваме повече от възможностите на телефонната камера. Първо почистете камерата. Сериозно, понякога замърсената камера на телефона, който непрекъснато държим в ръце и оставяме къде ли не, е причина за лоши и неясни снимки.Не използвайте оптичното увеличение. Просто се приближете физически, ако е възможно, а ако не, отрежете част от снимката по-късно. Понякога разликата между хубава и кофти…

Връщат бивш играч на Литекс на "Българска армия"

https://offnews.bg//futbol/vrashtat-bivsh-igrach-na-liteks-na-balgarska-armia-661527.html

Сериозен трансферен удар подготвя ЦСКА-София след слабия старт на сезона в Първа лига. Ръководството на клуба е в напреднали преговори за връщането у нас на бившия играч на Литекс Дока Мадурейра, пише “Меридиан мач”.

Той бе продаден в Турция през 2011 година и направи няколко впечатляващи сезона в Истанбул ББ.

Двукратният шампион с ловчанлии обаче вече издиша в конкуренцията, която създадоха в клуба с привличането на играчи от ранга на Емануел Адебайор, Елжеро Елия, Гьокхан Инлер, Мевлют Ердинч, Гаел Клиши, Жуниор Кайсара и др.

Истанбул ББ завърши втори през миналия сезон след шампиона Бешикташ, а приносът на 33-годишния Дока се изчерпва с 2 мача като титуляр и 9 влизания от резервната скамейка. Все пак бразилецът е успял в тези срещи да вкара 3 гола.

Разговорите за привличането на Мадурейра в ЦСКА-София трябва да приключат най-късно до средата на следващата седмица.

В същото време обаче се разбра, че халф от Уругвай е отказал да премине в състава на “армейците”, които имат три-годишна забрана за участие в евротурнирите.

Футболистът е предпочел да подпише с отбор от Скандинавия, отколкото да дойде в България и да облече червената фланелка.

Орлов мост ще бъде ремонтиран през август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3014892_orlov_most_shte_bude_remontiran_prez_avgust/?ref=rss


Кръстовището на Орлов мост в София ще бъде ремонтирано през август. Това обяви столичният зам.-кмет Евгени Крусев. Той уточни, че началото на работните дейности ще е през първата половина на месеца.<br /><br />По думите му ще бъде подменена настилката, която на места е огъната. На нейно място ще се постави настилка, която е предназначена за изключително натоварено движение. Целта е да издържи колкото се може повече години.<br /><br />Орлов мост няма да бъде затварян нито...

Ивелина Василева: Искаме да съкратим процедурата за обжалване екооценки, не да я отменим

https://www.actualno.com/politics/ivelina-vasileva-iskame-da-sykratim-procedurata-za-objalvane-ekoocenki-ne-da-ja-otmenim-news_624709.html

Промяната се въвежда при обжалване на екологични процедури, когато става въпрос за национални обекти. Това производство трябва да бъде съкратено - в рамките на шест месеца съдът трябва да се произнесе. Промените не ограничават правото на достъп до правосъдие. Съдебният ко

Остров Майнау – тропическата екзотика на Германия

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/07/28/3014417_ostrov_mainau_tropicheskata_ekzotika_na_germaniia/?ref=rss


Боденското езеро е една от основните туристически атракции в Германия. През лятото стотици хиляди туристи го посещават, като се възползват от топлото време, за да потопят най-малко краката си в него. А времето през този период от годината го позволява, тъй като провинция Баден-Вюртемберг, в която се намира езерото, е една от най-топлите в страната.<br /><br />Езеро като езеро, биха казали мнозина. И донякъде ще са прави, особено ако трябва да се сравнява с италианското Комо. Но едно...

Йордан Цонев: Пеевски го няма в обвинителния акт за КТБ, защото не е нарушил закона

http://www.mediapool.bg/yordan-tsonev-peevski-go-nyama-v-obvinitelniya-akt-za-ktb-zashtoto-ne-e-narushil-zakona-news267215.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски го няма в обвинителния акт за КТБ, защото не е нарушил с нищо закона. Това каза неговият съпартиец Йордан Цонев пред Нова телевизия. По делото за фалита на КТБ основен обвиняем е бившият бизнес партньор на Пеевски – банкерът Цветан Василев. Той е обвинен в 146 престъпления за 2.7 млрд. лв. Общо обвиняеми по делото са 18 служители от фалиралата банка и БНБ. Делян Пеевски и Цветан Василев дълго време имаха общ бизнес. През фалиралата КТБ бяха финансирани различни начинания на Пеевски и майка му Ирена Кръстева, сред които покупката на медии, имоти  и строителния му бизнес. Разривът в отношенията им настъпва в началото на 2014 г., според признанията на Цветан Василев. Йордан Цонев каза, че не знае, защо двамата бивши партньори Пеевски и Василев са се разделили. Близостта между Василев и Пеевски не е основание на депутата от ДПС да му бъде повдигнато обвинение, защото той не е длъжностно лице, няма невърнати кредити, не е нарушил закона с нищо и не е направил нищо укоримо, обясни Йордан Цонев. Той заяви, че много пъти се е срещал с Цветан Василев, както и с други банкери, защото това е работата на един политик – да се среща с хора и с браншовите организации.   Цонев призова фалиралия банкер да извади компроматите, за които твърди, че ги е заключил в швейцарска банка, а не да шантажира. Това е позицията ми от първия ден на случая КТБ, каза Цонев.

Парламентът избира шеф на НЗОК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361880

Парламентът избира шеф на НЗОК

Парламентът ще избере днес управител на Националната здравноосигурителна каса, съобщава БНТ. Единственият кандидат е проф. Камен Плочев. Едно от предложенията за промени в работата на касата е пациентите да получават директен достъп до лекар - специалист, а не посредством личните

Спортът в ефир на 28 юли

https://offnews.bg//sport/sportat-v-efir-na-28-iuli-661526.html

Богато спортно меню предлага ефира на телевизиите в последния делничен ден на седмицата. Ще има много тенис, плуване и разбира се, футбол от Първа лига.
 
10,30 ч Плуване, СП в Будапеща Eurosport 1 (пряко)
11,00 ч Формула 1, Гран при на Унгария (трен.) Диема спорт" 2 (пряко)
11,00 ч Тенис, турнир за жени в Нанчан F+ (пряко)

11,00 ч Тенис, турнир за жени в Бостад Sport+ HD (пряко)
11,30 ч Тенис, турнир за мъже в Гщаад Mtel sport 2 (пряко)
12,00 ч Тенис, турнир за мъже в Хамбург Mtel sport 1 (пряко)

15,00 ч Формула 1, Гран при на Унгария (трен.) „Диема спорт" 2 (пряко)
16,00 ч Голф, турнир в Хамбург Mtel sport 2 (пряко)
18,00 ч Баскетбол, България - Македония (м) БНТ HD (пряко)

18,15 ч Футбол „Черно море" - „Дунав" „Диема" (пряко)
18,30 ч Плуване, СП в Будапеща Eurosport 1 (пряко)
19,00 ч Тенис, турнир за мъже в Атланта Mtel sport 2 (пряко)
21,00 ч Футбол „Септември" - „Славия" „Диема спорт" (пряко)
 
21,00 ч Дартс, турнир „Мачплей" „Нова спорт"
21,15 ч Ски скокове, лятна Гран при в Хинтерцартен Eurosport 2 (пряко)

Европа се страхува от новите санкции срещу Русия, но пак ще върви със САЩ

http://clubz.bg/56694-evropa_se_strahuva_ot_novite_sankcii_sreshtu_rusiq_no_pak_shte_vyrvi_sys_sasht

Уважаема Русия, добре дошла в „оста на злото“ на Джорд Буш-младши.

Уважаема Европа, нали помниш как заклеймяваше Русия всеки път, когато тя гласуваше против волята на елита? Ти самата постави с радост Русия в тази ос, критикувайки я за същите действия, които постоянно извършва твоят съюзник, Съединените американски щати. А сега твоят най-голям партньор в енергетиката се превърна във вирус, и този вирус може да се окаже достатъчно скъпо струващ. На европейците е възможно много да не им харесва новата вълна от презрение на конгреса по отношение на Русия. Особено що се отнася до големите петролни компании. Но скоро те така или иначе ще тръгнат по проправената от Вашингтон пътечка, с изключение на някои отстъпки. При това на тях с голяма вероятност ще им се наложи да се сблъскат с глоби, които ще наложи Министерството на финансите на САЩ на новия газопровод между Русия и Германия, известен като „Северен поток-2“. Техните лидери казват, че ще дадат симетричен отговор, както съобщи на 24 юли в. „Файненшъл таймс“.

Внесените в законопроект за санкции срещу Иран поправки по отношение на Русия предвиждат въвеждането на ограничителни мерки против руски финансови и енергийни компании по целия свят. На първо място това се отнася до газопровода „Северен поток-2“. Него го строи съвместно предприятие, включващо „Газпром“, германската компания Wintershall и австрийската OMV. Когато през юни станаха известни детайли от новия законопроект, германското и австрийското правителства изпаднаха в такъв ужас, че излязоха със заявление, в което се съдържаха удивителни знаци. По такъв начин те предупреждаваха Конгреса за приетите поправки. Но не е толкова важно какво си мислиш ти, Европа. Те така или иначе ще го направят. И ти така или иначе ще тръгнеш след тях.

„Ситуацията е доста забавна, защото Европа в началото се боеше, че Тръмп ще отмени санкциите“, каза Арент Тийсен, генерален директор на компанията Blauwtulp Wealth Management. „Сега всичко е точно наопаки, И ЕС, особено Холандия и Германия, не могат да приемат тези нови санкции заради Северния поток“.

Никой извън пределите на Вашингтон не се изказва в поддръжка на тези санкции. Американските технологични компании са обезпокоени, защото те работят с попаднали под санкциите руски разузнавателни служби. Американските петролни компании – особено тези, които продават на руснаците оборудване за пробиване – са обезпокоени, защото тази нова външнополитическа инициатива означава забрана на продажбата на определено оборудване на Русия. През последната година французите гласуваха в подкрепа на отмяната на съществуващите санкции против Русия, но това така и не доведе до нищо.

„Чуждестранните компании преди всичко се подчиняват на американските санкции при възникването на риск да загубят американските пазари, ако продължат да работят с Русия“, каза Ариел Коен, високопоставен служител на Атлантическия съвет. „Трудно е да се подценява яростта на Кремъл по отношение тези твърди мерки.“

И САЩ, и Европа наложиха секторни санкции на Русия през лятото на 2014 г. Целта на тяхната политика, водена в пълно съгласие помежду им, беше да бъдат наказани най-големите държавни компании за поддръжката от страна на Русия на опълченците, воюващи срещу украинското правителство. Русия анексира Крим, югоизточен полуостров на Украйна, през март 2014 г. Това стана, след като автономното правителство на полуострова гласува за неговото излизане от състава на Украйна, а неговото население като цяло одобри това решение. Само че много хора на Запад смятат, че това гласуване е било проведено под натиск от страна на Русия, и досега смятат Крим за част от Украйна. Подобни движения се появиха и в Източна Украйна – с официалната поддръжка на Русия. Тези масови изяви станаха и причина за санкциите, и тяхната отмяна зависи от това дали Русия ще престане да оказва поддръжка на воюващите бунтовници. По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа боевете не спират. През юни Европа вече продължи своите санкции срещу руските петролни компании и банки. Газовите компании като цяло бяха изключени от санкционните мерки, защото Европа зависи от доставките на природен газ от Русия. И именно тук стигаме до въпроса за „Северен поток“.

„Според Европа Украйна и Турция са транзитни страни, свързани с висока вероятност от риск. Северен поток й е необходим“, каза Ян Ден, шеф на изследователския отдел на компанията Ashmore Group в Лондон.

Украйна беше основният транзитен път към Европа. Тя прекрати продажбата на газ от „Газпром“ на Европа и се съди с компанията в съда в Стокхолм. В настоящия момент „Газпром“ е зает със строителството на нов газопровод през Турция. Този газопровод не е споменат в законопроекта за санкциите. В голяма степен европейските компании финансират тръбопровода, но не са собственици на този проект. Отговаряйки на въпроса дали Wintershall и OMV излизат от проекта „Северен поток-2“ във връзка със санкциите, Ден заяви, че на тяхно място ще дойдат други компании. Това ще стане, ако те получат гаранции от правителствата.

„Има твърде много заинтересовани страни“, каза той.

Европа най-вече ще се опита да получи публично или писмено обещание, че санкциите няма да засегнат европейските компании. Точката, в която се говори, че под санкциите попадат проекти, в които делът на Русия съставлява 33% или повече, може да се оцени като знак за успешно европейско лобиране. При друго разпределение Европа може да се опита да се възползва от „блокиращия закона“ на ЕС, който гласи, че нито едно решение, основаващо се на екстериториалните американски закони, не може да бъде прилагано в ЕС.

„Северен поток-2 се оказа в уязвимо положение, но в това и се състои целият смисъл. Това е предупреждение за Европа“, каза Сибрен де Йонг, анализатор в областта на енергетиката в Центъра за стратегически изследвания в Хага. Украйна заяви, че „Северен поток-2“ напълно ще я изключи от транзитния маршрут Русия-Европа. „Сега самите компании трябва да преценят рисковете за тях. Ответните действия от страна на Европа ще бъдат недалновидни“, допълни той.

Тръмп каза, че ще подпише законопроекта. Той на практика е принуден да направи това. Ако той наложи вето върху него, би се създало впечатление, че застава на страната на руския си колега Владимир Путин. Мнозинството представители на Демократическата партия, републиканската върхушка и вашингтонският външнополитически елит – в това число бившите и сегашните ръководители на разузнавателните служби – смятат, че Путин собственоръчно е довел Тръмп на власт. Продължаващото разследване за намесата на Русия даде малко резултати по същество, но не спря историите за това, че Кремъл е манипулирал избирателите и е помогнал на Тръмп да стане президент. Всякакви срещи с руснаците веднага стават предмет на разследване, ако не и директно доказателство за това, че Русия е искала да помогне на Тръмп и да получи определени привилегии в случай на успешно изпълнение на поставената задача. В резултат на това Тръмп е принуден да заеме твърда позиция по отношение на Москва.

Тази страна е на пътя на списъка от цели на Вашингтон, Сирия и Иран. Разведряването на напрежението с Русия би развързало ръцете на Путин по отношение на бъдещето на Иран и Сирия. Изключването на Путин от играта би дало възможност на Вашингтон да ги обвини в подкрепа на врага. Това са ураганните потоци, с които на Тръмп се наложи да се сблъска. По руския въпрос той не получава почти никаква поддръжка. В резултат на това под заплаха се оказа руския бизнес в Европа. Само че нещата не се ограничават само до глоби по отношение на енергийните компании. Законопроектът на Сената призовава директора на националното разузнаване, Държавния департамент и Министерството на финансите да разгледат възможността за включване в санкционните списъци и на някои руски ценни книжа. Сенатът изиска в продължение на половин година да се установи дали покупката на руски ценни книжа или акции на попадналите под санкциите компании, като „Газпром“, е еквивалентна на финансирането на хора, включени в санкционния списък.

Компанията ExxonMobil беше глобена 2 млрд. долара за сключването на сделки с „Роснефт“, чийто генерален директор е Игор Сечин. Сечин фигурира в санкционния списък. Както и „Роснефт“, макар в случая с тази компания санкции да са наложени само за някои видове сондажи. Заради глобата Exxon заведе дело срещу Министерство на финансите. Ако правителството реши, че притежаването на ценни книжа от компании, върху които да наложени санкции, не се различава от предоставянето на капитал на лица, посочени в санкционния списък, всички ще се хвърлят в надпревара да продават руски дългови и капиталови ценни книжа. Това би имало крайно разрушителни последствия.

"Газпром" ни принадлежи. Ако техните акции бъдат подложени на санкции в Европа... единственото, което ще мога да направя е да ги продам“, каза Тийсен. „Това ще бъде много досадно.

Някои руснаци смятат, че така ще бъде по-добре.

„Негативната реакция на санкциите може да стане реален шанс за Русия в Европа“, написа Сергей Строкан, наблюдател на руския всекидневник „Комерсант“. „За разлика от САЩ, ЕС, говорещ против новите американски санкции, има сериозни икономически интереси в Русия, неговите лидери при цялата сегашна твърдост са по-професионални и предсказуеми – на тях не трябва да им се обясняват тежестта и значението на Москва. Отказвайки се да заложи на шумните европейски маргинали и правейки магистрално направлението на своите отношения с евроатлантическата общност, Русия ще запази за себе си Запада, макар и губейки Америка.“

Както и европейците, нерешително мърморещи някакви смътни думи за ответни мерки срещу разширяването на санкциите, руснаците също могат да си хвърлят думите на вятъра. Това ще бъде странна страница в историята на отношенията между Европа и САЩ, ако първата застане на страната на Русия по въпроси от глобално значение, а не на САЩ. Само че само в безумния свят, създаден от Доналд Тръмп, Европа, която някога сама заявяваше за неговия сговор с Русия, сега жадува да си сътрудничи с Москва – същата тази, която, както те се притесняваха, ще помогне на Марин льо Пен да победи във Франция или да застави британците да гласуват за Брекзит. В същото време американският президент все повече се отдръпва от руската орбита – ако въобще някога е имал връзки с Русия с изключение на връзките с финансови магнати. В такъв свят на САЩ ще им бъде трудно да придвижат своите външнополитически цели в Сирия, Иран и Украйна. Дали Тръмп ще бъде толкова презиран, в резултат на което руската картина на света да възтържествува – това е въпрос на време. Инвеститорите не са готови да залагат на такова развитие.

Кенет Рапоза, сп. „Форбс“. Препечатваме анализа от БГНЕС.

Българките, арестувани в Турция по подозрение в тероризъм, остават в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361877

Българките, арестувани в Турция по подозрение в тероризъм, остават в арестаДвете българки, задържани в Турция по подозрение в тероризъм, остават в ареста.  Жените - майка и дъщеря, били в компанията на британец. Той и по-младата жена са разследвани за връзки със сирийския клон на обявената от Анкара за терористична, организация на кюрдите ПКК, предава Нова телевизия. Максималният срок за задържане е 7 дни,

Спортното министерство вдигна парите, които дава за детско-юношеския футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/28/3014809_sportnoto_ministerstvo_vdigna_parite_koito_dava_za/?ref=rss


Държавата увеличи парите, които отпуска за развитието на детско-юношеския футбол. За втората година от програмата ще бъдат осигурени 1 150 000 лева, което е със 150 хил. лева повече от миналата година.<br /><br />Спортният министър Красен Кралев инспектира подготвителния лагер в Сливен, организиран като част от втория сезон на програмата. Там се подготвят отборите до 19-годишна възраст на "Черно море", "Верея", "Етър" и "Нефохимик".<br...

Иран осъщесви ракетно изпитание, което разгневи САЩ

http://www.investor.bg/drugi/338/a/iran-osyshtesvi-raketno-izpitanie-koeto-razgnevi-sasht-243833/

Ракетата е носела сателит, но няма индикации, че той е изведен в орбита. Опасенията са, че съоръжението е свързано с ядрената програма на страната

Не са минали и 100 дни, за да се види има ли надежда за кабинета, смята Менда Стоянова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3014893_ne_sa_minali_i_100_dni_za_da_se_vidi_ima_li_nadejda_za/?ref=rss


Рано е да се каже дали има надежда третият кабинет "Борисов" да изкара пълен мандат, каза днес по БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя уточни, че още не са минали и 100 дни от събирането на правителството, но допълни, че то вече е заработило.<br /><br />По повод скандала с искания суджук от депутат от ГЕРБ, Менда Стоянова изрази мнение, че това е срамна и Байганьовска ситуация. В отговор на въпрос, тя обяви, че ГЕРБ е голяма партия, позицонирана във...

Йордан Цонев очаквано за КТБ- нападна съда, брани прокуратурата и Пеевски

http://frognews.bg/news_139099/Iordan-TSonev-ochakvano-za-KTB--napadna-sada-brani-prokuraturata-i-Peevski/

Всички българи и инвеститори се съмняват в безпристрастността на съда. Това скандално изказване направи по НТ депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод очакваното съдебно следствие по сагата КТБ. В същото време взе страна по казуса, като заяви, че прокуратурата си е свършила работата.

"Премиерът Борисов е безспорният лидер на Балканите"

http://clubz.bg/56693-premieryt_borisov_e_bezsporniqt_lider_na_balkanite

Премиерът Бойко Борисов бе произведен в ранг "безспорен лидер на Балканите" от заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов в нарочна декларация по срлучай края на първата сесия на 44-ия парламент. Декларации за свършеното до лятната ваканция, която започва от утре, прочетоха и от опозицията - според БСП и ДПС политическият сезон, закономерно, е бил слаб.  Жельо Бойчев (БСП) упрекна управляващите, че за пореден път са излъгали българските граждани. Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в обществото днес има омраза, агресия, разделение и липса на перспектива

"Признанието, което получи премиерът Борисов през последните години дава възможност да бъде чут силният глас на България във всички европейски институции и извън Европа. Самият факт, че премиерът Борисов е канен на мероприятия и форуми, на които се решават важните проблеми за това, което трябва да направи ЕС, означава много. Нека да си сложим ръка на сърцето и да кажем истината – премиерът Борисов е безспорният лидер на Балканите. Лидер, който може да разговаря с всички европейски лидери и това ще продължи да се случва и занапред“.

Това заяви Цветанов. И допълни:

"Искате да сложите етикет "Суджук" за управлението "Борисов 3", но означава ли това, че вашият е "Купените гласове сред ромските махали". Вие сте тези, които имате добри практики в тази посока. Когато давате оценка за обществените поръчки, може би визирате това, с което бяхте известни в управлението при Сергей Станишев - с "Батко и братко", спирането на еврофондовете, липсата на доверие към правителството и самия факт, че това нещо го постигнахте, вие го затвърдихте и с управленския мандат при Орешарски".

Цветанов се обърна към БСП със следните думи:

"Искам да призова колегите от БСП – знаем колко ви е тежко, знаем колко ви боли, знаем, че дори днес, когато трябваше тези декларации да бъдат прочетени от съответната парламентарна група, съвсем нормално и закономерно трябваше да бъде направено от съответните лидери. Дори вашият лидер днес не е на работа, защото няма смелостта и енергията, за да го прави, както го прави всеки ден. След като приключи лятната ваканция молбата ми към вас е: починете си, заредете се с повече позитивна енергия. Защото позитивната енергия дава повече продуктивност, възможност да намалим това напрежение в обществото, което наблюдаваме през последните години".

Малко преди това Бойчев също изсипа куп критики срещу правителството.

"След дълги и мъчителни преговори, по-точно пазарлъци и договорки, 44-ото НС състави мнозинство, излъчило кабинет номер 3 на Борисов. За пореден път българските граждани се оказаха излъгани, дойдохте на власт от тяхно име и точно заради тази власт ги продадохте", заяви Бойчев.

Според него управляващите са започнали със скандални кадрови назначения и лобистки законопроекти и са заложили на език на омразата и чертаене на разделителни линии в обществото.

"Въпреки ролята си на опозиция декларирахме, че сме готови да водим диалог и да постигаме съгласие по въпроси с национална значимост. За съжаление, успяхме само два пъти. Първият бе приемането по наше предложение на обща декларация относно погрома на македонския парламент. Вторият беше вчера, когато подкрепихме обща декларация за Договора за добросъседство. Вместо разговор за приоритетите на Председателството, започнахме да търсим кой открадна парите в НДК. Колкото и да не искате, НДК се превърна в символ на нашето председателство", каза още Бойчев.

Карадайъ заяви, че на правителството му липсва програма и платформа, а в управлението се наблюдава хаос.

"Приключва първата сесия на 44-ото НС, а с това и първите 100 дни. Ако денят се познава от сутринта перспективата не е добра", заяви Карадайъ.

Според него има подмяна на властта, а избирателие са излъгани за високи доходи и пенсии.

"Налице е омраза, агресия, разделение и липса на перспектива. Агресията е навсякъде. Малкото законодателни инициативи затвърждават усещането за хаос, безпътица и липса на дългосрочна визия. Наблюдаваме решения на парче, няма дебати по важни въпроси".

Това каза още Карадайъ.

Министърът на отбраната на Япония Томоми Инада подаде оставка

https://www.actualno.com/asia/ministyryt-na-otbranata-na-japonija-tomomi-inada-podade-ostavka-news_624700.html

Министърът на отбраната на Япония Томоми Инада подаде в петък оставката си, съобщи БГНЕС. "Реших да подаде оставка, за да поеме отговорност за създалата се ситуация", каза Инада по време на пресконференция в Токио. Томоми Инадаa беше в центъра на скандала около доклади за де

Куриозен банков обир: Крадецът се съблече и започна да хвърля банкноти (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/kuriozen-bankov-obir-kradecyt-se-sybleche-i-zapochna-da-hvyrlia-banknoti-video-2039470

Властите в щата Флорида съобщиха, че са арестували мъж, който обрал банка, съблякъл се и избягал на улицата, като хвърлял откраднатите пари, предаде Асошиейтед прес.

Българките, задържани в Турция за тероризъм, остават в ареста

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgarkite-zadyrzhani-v-turciia-za-terorizym-ostavat-v-aresta-2039474

Две българки и един британец бяха арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение в тероризъм. Към момента двете българки остават в ареста за още 24 часа, съобщи за

Депутатите заседават за последно, ще почиват до септември

http://econ.bg/Новини/Депутатите-заседават-за-последно-ще-почиват-до-септември_l.a_i.746253_at.1.html

Днес е последното заседание на парламента, преди депутатите да излязат в едномесечна лятна ваканция. Предвижда се да бъде избран управител на НЗОК -...

Европейската комисия отправя предупреждения към Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361871

Европейската комисия отправя предупреждения към Полша

Основните полски ежедневници обстойно разглеждат темата за действията и позицията на Европейската комисия относно Полша, пише вестник The Warsaw Voice, цитиран от “Фокус“.  Министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски подчерта, че Полша не реагира положително на ултиматумите и на езика на изнудването.

Министерска оставка в Япония след скандал

http://www.cross.bg/yaponiya-yuzhen-sydan-1550402.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната на Япония Томоми Инада подаде оставка. Тя бе в центъра на скандал около доклади за дейността на японските миротворци от контингента на ООН в Южен Судан. Оставката на министъра на отбраната на Япония е тежък удар срещу правителството на премиера Шиндзо Абе, чийто рейтинг стремглаво пада след серия от скандали. Последният бе свързан с изчезнали документи на военното ведомство, за които се смята, че прикриват опасностите за японските миротворците от контингента на ООН в Южен Судан, предава БНТ. Подалата оставка министърка е довереник на премиера Абе и бе смятана и за негов вероятен наследник. Министърът-председателят съобщи, че е приел оставката й, поднасяйки извинения на японския народ. Абе обеща също правителството да направи всичко възможно за гарантиране на сигурността на страната и на нейното население. Оставки са връчили също главният секретар в министерството на отбраната и началникът на генералния щаб на въоръжените сили. Япония изпрати войници в Южен Судан през ноември 2015 г., веднага след като управляващата коалиция прокара закони, позволяващи на военните да участват във войни в чужбина за първи път след Втората световна война. Критиците настояват, че законите нарушават пацифистката конституция на страната.  

Върховният съд на Пакистан уволни премиера за корупция

http://clubz.bg/56692-vyrhovniqt_syd_na_pakistan_uvolni_premiera_za_korupciq

Върховният съд на Пакистан днес уволни министър-председателя Наваз Шариф след месеци разследвания за корупция през първите му два мандата, свързани с т.нар. "Досиета Панама", предаде телевизия "Ал Джазира".

Петчленен състав на съда обяви решението в столицата Исламабад.

То означачава, че партията на Шариф, Пакистанска мюсюлманска лига, която има мнозинство в парламента, ще трябва да посочи нов министър-председател.

Правителството може да поиска и предсрочни парламентарни избори. Редовните трябва да бъдат в началото на август догодина.

Шариф (67 г.) губи властта преди да е завършил третия си мандат, който по закон е пет години. Предишните му два също бяха прекъснати предсрочно, единият - от военен преврат през 1999 г. Военни управляваха Пакистан през почти половината от 69-годишната му история като независима държава.

Обвиненията срещу Шариф и три от децата му, които той отрича, са свързани със собствеността на четири апартамента в модния лондонски квартал Парк лейн.

Синовете на Шариф Хусаин и Хасан и дъщеря му Мариам излязоха собственици на офшорни фирми на Британските Вирджински острови в разкритията за досиетата на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека" през 2016 г., която беше помагала на политици, бизнесмени и знаменитости от цял свят да укриват доходи.

Документите показаха, че компаниите на децата на Шариф са извършили сделки за 25 милиона щатски долара. "Досиетата Панама" свързаха една от фирмите с ипотека за 13,2 милиона долара върху спомената собственост в Лондон, което доказа, че тя принадлежи на семейството на премиера.

 

Банките свалиха до 4,37% лихвите по жилищните кредити

http://www.moreto.net/novini.php?n=356383

Банките свалиха лихвите по жилищните кредити в лева до 4,37%. Това сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ) за юни 2017 г. Само за месец годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, е паднал с 0,03 на сто.

Китайски милиардер с присъда, подкупвал служители на ООН

http://www.cross.bg/dvama-predstavitel-godina-1550401.html

/КРОСС/ Китайски милиардер е признат за виновен от съд в Ню Йорк за подкупване на служители на ООН. Между 2010 и 2015 година 69-годишният Нгъ Лап Сен е дал стотици хиляди долари на двама посланици, за да подкрепят проекта му за построяване на конферентен център на световната организацията в Макао. Присъдата ще бъде оповестена по-късно. По случая бяха обвинени още двама души - бившият представител на Антигуа и Барбуда в ООН и посланикът на Доминиканската република. Първият почина миналата година, а доминиканският представител е пуснат на свобода под гаранция до оповестяването на присъдата.  

Цвета Караянчева: През септември ще изненадаме със сериозна законодателна дейност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361863

Цвета Караянчева: През септември ще изненадаме със сериозна законодателна дейност
През септември ще изненадаме със сериозна законодателна дейност. Това каза по Нова телевизия заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ. Важното събитието, което тя отбелязва, е договорът, който ще се подпише в Македония. Политическото събитие, което отбеляза Крум Зарков от БСП, пък е "инертността на правителството".

Вие никога не можете да пуснете големия суджук, когато сте на власт - това е разликата между нас и вас

https://www.actualno.com/cite/vie-nikoga-ne-mojete-da-pusnete-golemija-sudjuk-kogato-ste-na-vlast-tova-e-razlikata-mejdu-nas-i-vas-news_624705.html

Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков по време на поредния махленски скандал в пленарна зала в Народното събрание - относно аферата "НДК". Бившият пиар на ДПС и част от ръководството на НДК по времето на Пламен Орешарски Велислава Кръстева пък обяви, че ГЕРБ и Борисов били като Христофор Колумб по скандала "НДК": "Когато Колумб тръгнал, не знаел къде отива. Когато стигнал, не знаел къде се намира. Когато се върнал, не знаел къде е бил".

Фестивалът Summer Chaos 2017 се отменя

https://www.actualno.com/showbusiness/festivalyt-summer-chaos-2017-se-otmenja-news_624712.html

Поради слаб интерес към тазгодишното издание на фестивала Summer Chaos 2017, планирано за 31 юли с участници Kreator, TarjaTurunen, Crematory и Fallen Arise, събитието няма да се състои. Ниските предварителни продажби на билети правят изпълнението на продукцията невъзможно, съобщават организаторите.

Гръцкият президент търси подкрепата на международната общност за кипърския въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361842

Гръцкият президент търси подкрепата на международната общност за кипърския въпросСлед провала на водените от ООН преговори за Кипър по-рано този месец, в четвъртък гръцкият президент Прокопис Павлопулос призова международната общност да спре да толерира присъствието на турските окупационни войски в северната част на острова, пише вестник Ekathimerini, цитиран от Фокус. „Ние очакваме както Европа,

Автобус с руски туристи пламна в движение край Бургас, няма пострадали

http://frognews.bg/news_139098/Avtobus-s-ruski-turisti-plamna-v-dvijenie-krai-Burgas-niama-postradali/

Автобус с руски туристи пламна преди минути край Бургас, съобщава Флагман. Инцидентът е станал на главния път Созопол-Бургас, в района на отбивката за Отманли.

Осъдиха китайски милиардер в САЩ за подкупване на служители от ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361840

Осъдиха китайски милиардер в САЩ за подкупване на служители от ООНКитайски милиардер, който искал да построи конферентен център на ООН в Макао, беше признат за виновен от съд в Ню Йорк за подкупване на служители на световната организация, съобщи Асошиейтед прес, предава БТА.  Обвинението представи пред съда доказателства, че 69-годишният Нгъ Лап Сен е дал между 2010 и 2015 г.

САЩ изтеглят семействата на дипломатите си във Венецуела

https://www.actualno.com/america/sasht-iztegljat-semejstvata-na-diplomatite-si-vyv-venecuela-news_624702.html

Държавният департамент нареди да бъдат изтеглени семействата на дипломатите, работещи в посолството на САЩ в Каракас и позволи на намиращите се там държавни служители да напуснат страната доброволно, съобщи БГНЕС. "Държавният департамент на САЩ предупреждава американск

Българките, задържани в Турция по подозрение в тероризъм, остават в ареста

http://www.cross.bg/suobshtiha-ostavat-terorizum-1550400.html

/КРОСС/ В турски арест остават двете българки, задържани по подозрение в тероризъм. Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу тях ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Жените са майка и дъщеря и са били в компанията на британец в курорта Дидим. Той и една от тях са разследвани за връзки със сирийския клон на обявената от Турция за терористична организация на кюрдите ПКК, съобщиха местни медии. Служител на посолството ни в Анкара е получил уверения, че състоянието на арестуваните българки е добро, съобщиха от външното ни министерство. За да бъде проведен разговор с тях обаче, необходимо е отделът за борба с тероризма в Айдън да даде разрешение.    

Правото за обжалване на екооценките не било отнето

http://clubz.bg/56691-pravoto_za_objalvane_na_ekoocenkite_ne_bilo_otneto

ПОЛИТИКА ивелина василева бгнес

Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева, която бе и министър на екологията, заяви пред бТВ, че правото да се обжалват екооценките не е отнето. Така Василева коментира приетите поправки в Закона за опазване на околната среда. С тях се предвижда решенията на на първоинстанциония съд да са окончателни по жалби срещу ОВОС, свързани с реализацията на обекти от национално значение.

"Това е изключение, което важи само за обекти, които наистина са от национално значение – магистрали, жп линии, газовият хъб "Балкан" и др.", каза Василев.

Тя уточни, че изпълнението на подобни проекти досега се е бавило по една-две години, докато тече процедурата по обжалване на екооценките. И даде пример с Лот 2 на магистрала „Струма”, една от отсечките на столичното метро и др. Василева заяви, че не управляващите не искат да лишат хората от правото да обжалват, а да съкратят процедурата.

Относно обвързването на съдебните такси с размера на инвестиционните намерения при обжалване на процедурите Василева каза, че това засега е само предложение за промени в Административно-процесуалния кодекс, които не са приети от парламента.

САЩ одобри законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР

http://www.cross.bg/sanktzii-rysiya-trump-1550399.html

/КРОСС/ Сенатът на САЩ одобри законопроект, предвиждащ затягане на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Сега документът, наречен "Закон за борба с противниците на Америка чрез санкции" ще трябва да бъде подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп. Белият дом даде да се разбере през последните дни, че Тръмп подкрепя затягането на ограничителните мерки срещу трите страни, обаче ще вземе решение, след като се запознае с окончателния вариант на законопроекта. В текста е предвидено президентът по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции. За целта ще е необходима санкцията на Конгреса. Законопроектът предизвика безпокойство в Европейския съюз, тъй като приемането му може да доведе до глоби за компании, които участват съвместно с Русия в различни енергийни проекти.  

В Пекин започна среща на страните от БРИКС по въпросите на сигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361821

В Пекин започна среща на страните от БРИКС по въпросите на сигурността

В петък започна седмата среща по въпросите за сигурността на държавите от БРИКС в китайската столица, съобщава РИА Новости, цитирана от “Фокус“.  Руската делегация ще бъде водена от председателят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Той отбеляза, че тази среща е важна възможност за обсъждането на сътрудничеството в сферата на

Варненецът Пьотр Нестеров е на четвъртфинал на европейското лично първенство в Чехия

http://www.moreto.net/novini.php?n=356380

Уникален успех постигна Пьотр Нестеров на европейското лично първенство до 14 год. в Чехия. В среща от 1/8-финалите Несторов успя да обърне мача и да победи с 3:6, 6:3, 6:3 поставеният под №5 в схемата Игор Кудряшов от (Русия), научи Moreto.

МВР проверява и версия за самоубийство за смъртта на пловдивския бизнесмен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361806

МВР проверява и версия за самоубийство за смъртта на пловдивския бизнесменИма и версия за самоубийство за смъртта на пловдивския бизнесмен, каза главният секретар на МВР Младен Маринов пред Би Ти Ви. Докато не съберем достатъчно факти за една или друга версия, не може да се каже нищо категорично, защото тече разследване. По случая с побоя над журналиста от БНТ Иво Никодимов и нападнатата нотариуска Маринов обясни,

Полски прокурори призоваха на разпит Доналд Туск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361810

Полски прокурори призоваха на разпит Доналд ТускПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск е призован за разпит като свидетел в разследване в Полша и възнамерява да се яви. Това е съобщил негов адвокат, цитиран от Асошиейтед прес, предава БТА.  Разследването е свързано със самолетната катастрофа през 2010 г. в Смоленск, Русия, при която загинаха тогавашният полски президент Лех Качински и

Продадоха рисунка на Тръмп за $29 200

http://www.cross.bg/trump-turg-lichno-1550398.html

/КРОСС/ Рисунка с изображение на небостъргачи в Ню Йорк от сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп бе продадена на търг за 29 200 долара. Както съобщиха от базираната в Лос Анджелис (щата Калифорния), аукционна къща Nate D. Sanders Auctions, организирала търга, става въпрос за аматьорска скица, изобразяваща изглед от Ню Йорк с небостъргача "Тръмп Тауър" в средата. Рисунката е направена от Тръмп със златист флумастер и е подписана лично от него. Рамкираният лист хартия е почти в перфектно състояние, с изключение на почти незабележими петна и ожулвания от дясната страна. От аукционната къща казаха, че тази работа, независимо от нейната примитивност, е "рядкост, тъй като са известни само няколко рисунки" на Тръмп. Първоначалната цена на картината е била 9000 долара. Името на купувача не бе разкрито. Тръмп е направил рисунката по време на благотворително събитие през 2005 г., много преди встъпването си в длъжност като държавен глава. Приемът е бил организиран от компанията Pitney Bowes по повод Международния ден на грамотността, който се отбелязва през септември. Компанията поискала известни художници, спортисти, писатели, илюстратори и политици да създадат нещо лично и с автограф. По-късно тези неща са били предложени на търг, като събраните средства са предназначени за ликвидиране на неграмотността в САЩ и Канада.  

Младен Маринов: Потвърдена е информацията за задържани 2 българки в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361800

Младен Маринов: Потвърдена е информацията за задържани 2 българки в ТурцияИмаме информация за задържани две български гражданки в Турция за контакти с терористична група, информацията е потвърдена пред нашия консул в Турция, очакваме повече информация с конкретни факти. Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов пред Би Ти Ви. Той обясни, че по Южното Черноморие се провеждат акции на МВР за контрол срещу пазара

Великобритания En Marche?*

http://clubz.bg/56690-velikobritaniq_en_marche

СВЯТ тони блеър 1cr

Живеем в политически турбулентна епоха. Партии, едва навършили една година, наскоро дойдоха на власт във Франция и в огромния столичен окръг Токио.

Партия на по малко от пет години води в рейтингите на общественото мнение в Италия. В Белия дом се засели политически неофит (за огромно неудоволствие на елите на републиканците и демократите). Къде тогава ще се случи следващото политическо земетресение? Вероятният, и още повече, необходим отговор е: Великобритания.

Дори въпреки че Великобритания я очаква сътресение заради "Брекзит", никой не започва разговори за реформиране (още по-малко за замяна) на съществуващите политически партии. Мнозина дори отхвърлят мисълта за подобно нещо. Бившият премиер Тони Блеър - проевропейски центрист, новатор, който три пъти печели парламентарните избори начело на Лейбъристката партия през 90-те г., много се постара в скорошна своя статия да изтъкне, че не предлага създаването на нова партия.

Но именно това трябва да направи Блеър или някой като него. Там е работата, че макар в британската политическа система наистина да са сложени сплашващи бариери на пътя на каквато и да било нова партия, шансовете й за успех сега са доста по-високи, отколкото когато и да било друг път през последните 40 години. В политическата система, която и досега усеща последиците от двете големи земетресения (референдума за "Брекзит" през юни 2016 г. и унизителния неуспех на Консервативната партия година по-късно на изборите, които самата тя свика), новаците явно имат шанс.

Консерваторите се хвърлиха във вътрешна борба, която могат само да се опитат да скрият. В Лейбъристката партия също започна вътрешен бунт. Именно сега е подходящият момент за появата на нова партия, създадена по примера на партията на френския президент Еманюел Макрон - "Републиката в движение!" (La Republique En Marche!). Тя ще може да спечели за сметка на недоверието в съществуващите партии. И именно сега е подходящият момент за един фотогеничен британец или британка, готови да тръгнат по стъпките на 39-годишния Макрон и да влязат в историята, като разгромят старата гвардия.

Да, разбира се, британската избирателна система - и за това пише Блеър - дава огромно предимство на съществуващите политически партии, тай като е мажоритарна. В един избирателен окръг се избира един депутат, получил мнозинството от гласовете. Като похарчи маса пари и енергия и, вероятно като дори разчита на значителен брой гласове на дебютните си избори, новата партия напълно може да установи, че нейните избиратели са разхвърляни из страната чрез твърде тънък слой, който позволява тя да получи едва няколко места в парламента.

Именно това се случи последния път, когато в битката реши да влезе нова центристка партия. В началото на 80-те г. четирима дисиденти от лейбъристите, разтревожени от левия уклон в партията си, а също от антиевропейската й позиция, създадоха Социалдемократическата партия (СДП). Като се възползва от непопулярността на първите икономически решения на премиерката Маргарет Тачър, новата СДП в коалиция с малката Либерална партия получи 25 на сто от гласовете на парламентарните избори през 1983 г. Това обаче й донесе едва 23 депутатски места, след което тази партия се срина.

Подобни спомени днес убиват стимулите за политически иновации. Тези, които в Лейбъристката партия с дълбоко подозрение се отнасят към левичарските икономически и външнополитически възгледи на популярния лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, въпреки това смятат, че най-разумната стратегия е да се запасят с търпение и, когато се удаде случай, да възстановят контрола над партията. Същото може да се каже за консерваторите, които смятат, че "Брекзит" води страната към катастрофа.

Историята на СДП обаче може и трябва да бъде интерпретирана иначе. През 1982 г. тази партия имаше подкрепата на над 50 на сто от избирателите според данните от проучванията на общественото мнение. Много високопоставени консерватори в разговори насаме твърдяха по онова време, че очакват разгромна победа на СДП на предстоящите избори.

А след това избухна Фолклендската война, която се превърна в голяма победа за Тачър. И съкрушителна победа на изборите през 1983 г. спечелиха консерваторите. Този резултат даде началото на дългогодишния процес за изместването на непопулярните лейбъристи към центъра.

Днес не се предвижда никаква голяма победа на лейбъристите или консерваторите. Нещо повече - последните избори, на които консерваторите буквално за една нощ изгубиха предимството си от 20 пункта, понеже избирателите, предимно младите, решиха да подкрепят лейбъристите - позволяват да бъде направен изводът, че британските избиратели са отворени за нови предложения.

От тези избори може да бъде направен още един важен извод - Европа и "Брекзит" не са проблемът, от който е най-загрижен британският електорат. Лейбъристите на Корбин са за същата политика на "Брекзит" като консерваторите на Мей. Но по въпроси като работните места, болниците, училищата, социалната защита подходите им рязко се различават.

Това означава, че за победа над съществуващите партии новото политическо движение трябва да бъде преди всичко за възстановяване на качеството на предоставяните от държавата услуги, за съживяване на икономиката и възстановяване на доверието. Здравите връзки с ЕС ще трябва да бъдат поднасяни като средство за постигане на тези цели, а не като цел сама по себе си.

През идните месеци напълно може да се появи възможността за създаването на такова движение. Това ще зависи, първо, от това доколко Консервативната партия ще бъде разрушена от лидерските амбиции и разногласия, и, второ, от това колко далече ще стигне скорошният бунт на над 50 високопоставени членове на Лейбъристката партия заради позицията на Корбин за "Брекзит".

Всеки, който се замисли за тези перспективи, трябва да помни Фолклендските острови и каква партия можеше да стане СДП, ако Аржентина не бе започнала интервенцията. Освен това те трябва да помнят девиза на британските спецчасти: "Който дръзне, той ще победи."

----------

* Игра на думи с Republique En Marche! ("Републиката в движение!") - партията на френския президент Еманюел Макрон.

** Авторът е известен британски журналист, бивш главен редактор на сп. "Икономист". Той е всепризнат специалист по ЕС. Коментарът му е публикуван в американското идание "Проджект синдикейт".

Арестуваната за каналджийство шефка в НФСБ била случайно в спряната кола

https://offnews.bg//obshtestvo/arestuvanata-za-kanaldzhijstvo-shefka-v-nfsb-bila-sluchajno-v-sprianat-661525.html

"Анелия Велева казва, че е невинна и аз напълно й вярвам", това заяви пред Нова телевизия Росица Драганова, която е адвокат на шефката от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в Костинброд, която беше арестувана за трафик на мигранти.

По думите на юриста, Велева е попаднала случайно в автомобила, чиито пътници бяха арестувани при акцията на АМ "Тракия" преди дни: "Тя се е возила в автомобила, за който властите твърдят, че е бил следен и в който е бил и мъжът, с който тя живее на семейни начала".

Тя изрази съмнения, че въпросната кола има връзка с другите превозни средства, които са били задържани при спецоперацията и в които са се превозвали незаконни мигранти.

"Има противоречиви показания на двамата полицейски служители, които са извършвали оперативната дейност по следенето на групата", допълни тя.

Драганова уточни, че клиентката й е подала необходимите документи и вече не е член на партията на Валери Симеонов.

Захариева: Сърбия ще увеличи броя на учебниците по български език

http://www.moreto.net/novini.php?n=356377

Сръбската страна е готова да съдейства за увеличаване на учебниците по български език в Западните покрайнини. Това заяви външният министър Екатерина Захариева, отговаряйки на въпрос на БГНЕС какви мерки ще вземе Белград за решаването на проблемите на българското малцинство.

Шофьорът на пламналия рейс измъкнал руснаците невредими (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6361784

Шофьорът на пламналия рейс измъкнал руснаците невредими (Видео)Шофьорът на пламналия тази сутрин по пътя Созопол-Бургас автобус с десет руски туристи е успял да измъкне пътниците невредими. Минути преди рейсът да пламне той усетил остра миризма на изгоряло и намалил скоростта, като преминал в крайната дясна лента. След пламването  на рейса шофьорът запазил самообладание и успял да свали руснаците и багажа им

Министърката на отбраната на Япония подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361794

Министърката на отбраната на Япония
подаде оставкаЯпонската министърка на отбраната Томоми Инада подаде оставка след поредица от обвинения заради прикриване на ежедневните доклади за японските войски, разположени в Южен Судан в миротворческия контингент на ООН, съобщиха агенциите. Оставката е тежък удар срещу правителството на премиера Шиндзо Абе, чийто рейтинг стремглаво пада след серия от

Безос се доближава до болезнената граница

http://www.investor.bg/web/456/a/bezos-se-doblijava-do-boleznenata-granica-243832/

Резултатите на Amazon зависят от едно поделение, а на Wall Street това не се харесва

Автобус с туристи се запали на пътя Черноморец - Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-tyristi-avtobys-1550397.html

/КРОСС/ Автобус се е запалил на пътя Черноморец - Бургас, няма пострадали. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналът за запалилия се в движение автобус с руски туристи, пътували за летището в Бургас е получен в 7.20 часа тази сутрин. Веднага на мястото на инцидента са изпратени противопожарни и полицейски екипи. Пътниците са изведени невредими. Създадена е организация бързо да бъдат превозени до летището с друг автобус. Пожарът е угасен, предстои да бъде извършен оглед. По първоначални данни преди да се появят пламъците водачът е усетил силна миризма на горящи кабели.  

ООН: Въпреки затишието в Сирия все още е трудно да се доставя помощ на цивилните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361792

ООН: Въпреки затишието в Сирия все още е трудно да се доставя помощ на цивилнитеТри месеца след създаването на зони на деескалация в Сирия от Русия, Иран и Турция стотици хиляди цивилни продължават да са лишени от хуманитарна помощ. Това заяви помощник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Урсула Мюлер, цитирана от Франс прес, предава БТА.  През юли нито един конвой с помощ не е успял да стигне до цивилни в 11

133 деца от Пловдивска област са вписани в регистъра за пълно осиновяване

https://www.actualno.com/plovdiv/133-deca-ot-plovdivska-oblast-sa-vpisani-v-registyra-za-pylno-osinovjavane-news_624689.html

Общо 133 деца от Пловдивска област са вписани в регистъра за пълно осиновяване, воден от Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководството на институцията. От всички общо 133 деца, 67 са с увреждания. През

Автобус с туристи се запали, няма пострадали

https://offnews.bg//112/avtobus-s-turisti-se-zapali-niama-postradali-661524.html

Пътнически автобус, превозващ 10 руски туристи, се е самозапалил тази сутрин, информират от полицията. 

Инцидентът е станал след 6:30 ч., в района на спирка "Странджа". Пътниците са превозвани от Черноморец към летище "Бургас". Шофьорът е успял да ги свали, както и да извади багажа им и да се отдалечат. Няма пострадали.

Автобусът е изгорял напълно, но пожарът е локализиран от екипи на пожарната. Туристите са извозени с друг автобус към аерогарата. 

Турски медии: Българките, задържани в Турция, са свързани с кюрдите в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361788

Турски медии: Българките, задържани в Турция, са свързани с кюрдите в СирияДвете българки, задържани от турската полиция в окръг Айдън, Югозападна Турция, били заподозрени, че са свързани със сирийските кюрдски Сили за защита на народа, разглеждани от Анкара като терористична организация, съобщават турски новинарски сайтове, цитирани от БТА. Според публикация в сайта Хаберлер те били задържани заедно с британски

Новият председател на районния съд в София встъпва в длъжност

http://www.cross.bg/predsedatel-dluzhnost-noviyat-1550396.html

/КРОСС/ Новият шеф на софийския районен съд Александър Ангелов ще встъпи официално в длъжност. Той беше избран за председател на най-големия съд в страната с неочаквано единодушие в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Съдът остана без председател, след като в края на миналата година предишният председател Методи Лалов и заместниците му подадоха оставка в знак на несъгласие с политиката на ВСС. Районният съд има сериозни проблеми с пренатовареност и ниско заплащане на съдебните служители.  

Алея на книгата: От днес Варна е най-голямата книжарница на открито

http://www.moreto.net/novini.php?n=356382

Най-мащабното издание досега на Алея на книгата започва от днес - 28 юли във Варна. Морската столица ще е домакин на най-голямото книжно изложение на открито в страната до 6 август. Повече от 60 издателства и книгоразпространители ще могат да видят любознателните варненци от 10 до 22 часа всеки ден, научи Moreto.

Задържаните българки били свързани с кюрдските бойци

http://dnes.dir.bg/news/kurdi-pkk-metezhat-turtzia-26136442

Задържаните българки в Турция били свързани с кюрдските бойци в Сирия, пишат турски издания.

Ангел Джамбазки: Договорът с Македония е важен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361786

Ангел Джамбазки: Договорът с Македония е важенСлед 10 години разговори се отварят много възможности. Важен е духът на добросъседство между България, Македония и Албания. Това каза по Нова телевизия евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него само група хора, които служат на чужди интереси, се закачат с България и пречат на сближаването на братския народ в две държави.

Вижте къде няма да има вода в столицата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361774

Вижте къде няма да има вода в столицата днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на спирателен кран на бул. „Христо Ботев“ Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Пиротска“ от ул. „Антим I“ до бул. „Христо Ботев“.

Втори изнесен консулски ден в КИЦ „Босилеград“

http://www.eurochicago.com/2017/07/konsulski-den-bosilegrad-2/

На 27 юли 2017 г. в КИЦ „Босилеград“ се проведе вторият изнесен консулски ден. Пълномощният министър на Генералното консулство на Р. България в Ниш Николай Колев прие граждани на Босилеград и Кюстендил, които се интересуваха от процедурите за получаване на визи, удостоверения за български произход и кандидатстването за българско гражданство.

Варна е домакин на най-голямата "Алея на книгата"

https://www.actualno.com/varna/varna-e-domakin-na-naj-goljamata-aleja-na-knigata-news_624662.html

От 28 юли до 6 август Варна ще бъде домакин на най-голямата книжарница на открито в България. Повече от 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки

За първи път в историята е намерена екзолуна (видео)

http://www.cross.bg/ekzolyna-planeta-teleskop-1550395.html

/КРОСС/ Първата екзолуна, естествен спътник на планета извън нашата Слънчева система, е открита от астрономи от Колумбийския университет след анализ на данни на космическия телескоп "Кеплер", съобщи NewScientist. В продължение на много години изследователите търсят екзолуни. Тези светове са интересни за астрономите по няколко причини. Така например, те биха могли да ни кажат много за еволюцията на Слънчевата система и дали тя е подобна на историята на стотиците милиарди екзопланети в Млечния път. Има и основание да се смята, че спътниците да играят важна роля за потенциалната обитаемост на планетите, тъй като някои учени смятат, че Луната е повлияла на еволюцията на живота на Земята. Освен това, ако самите луни имат благоприятни условия за живот, това рязко ще увеличи броя на местата във Вселената, където може да има живот. Спътниците в Слънчевата система са изненадващо различни един от друг и има всички основания да смятаме, че екзолуните може да са също толкова разнообразни и екзотични. Но досега нямаше доказано открита екзолуна, защото е много трудно да се улови, разказва един от авторите на новата работа Алекс Тичи (Alex Teachey) в Scientific American. Астрономите откриват планети като търсят периодични спадове в светлината на звездите, което означава, че минава пред тях някакво тяло. Новата потенциална луна е намерена по същия начин - когато луната обикаля около своята планета, това води до допълнително понижение на звездната светлина

Световен ден за борба с хепатита

http://www.cross.bg/bolest-dyshi-hepatit-1550394.html

/КРОСС/ Борбата с хепатит C - на фокус в парламента. Депутати и министри ще подкрепят инициатива за елиминацията на тежката болест до 2030 година. В момента в света 71 милиона души страдат от коварната болест. Само у нас се предполага, че около 100 000 души са носители на хепатит. Според експерти - за бъде елиминирано заболяването, регулярно трябва да се провеждат скрининги сред населението, тъй като болестта протича безсимптомно и пациентите разбират нея, едва когато вече са настъпили усложнения. Сред най-рисковите групи са хората на възраст 40-65 г., които са имали кръвопреливане или медицинска манипулация в миналото.  

Менда Стоянова: Мисля, че правителството вече заработи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361776

Менда Стоянова: Мисля, че правителството вече заработиАко трябва да дам оценка на кабинета, тя трябва да е по-висока от тази на парламента. За съжаление, много рядко се провеждат смислени дебати в парламента, каза Менда Стоянова в "Денят започва" по БНТ.  Българинът по принцип е настроен негативно към парламента. Според мен правителството заработи и тепърва ще виждаме засилените му обороти,

Образовани роми у нас се надяват на ”възраждане”

http://dnes.dir.bg/news/mazhe-romi-vazrazhdane-zanajati-26136233

Някои от образованите ромски представители имат надеждата и идеята, че в началото на ХХІ в. се случва ромското възраждане, подобно на българското през ХІХ век.

Заплашват репортер на "Господари на ефира"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361780

Заплашват репортер на "Господари на ефира"Репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов е бил заплашван заради разследване на строителен обект във Велико Търново, съобщи Нова телевизия. Строителите работили без каски и ръкавици. Има 24 нарушения на трудовото законодателство, казаха от Инспекцията по труда във Велико Търново. Докато репортерът обядвал с колежка в заведение във Велико

Автобус се е запалил на пътя Черноморец - Бургас

https://www.actualno.com/crime/avtobus-se-e-zapalil-na-pytja-chernomorec-burgas-news_624710.html

Автобус се е запалил на пътя Черноморец - Бургас, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за запалилия се в движение автобус с руски туристи, пътували за летището в Бургас е получен в 7.20 часа тази сутрин. Веднага на мястото на инцидента са изпратени про

Август ще започне с топло и сухо време

http://www.cross.bg/vreme-gradysa-toplo-1550393.html

/КРОСС/ Август ще бъде топъл и сух, очакват ни доста топли дни до към 10-ти. Това прогнозира климатологът доц. Георги Рачев. Над България ще бъде ясно тихо и слънчево време днес. Наблюдава се повишаване на атмосферното налягане. В събота ще бъде около 30,28 градуса. Днес е най-ниска температура - 25 градуса във Варна. Каквото е времето днес, антиподът ще бъде декември, каза доц. Георги Рачев - шарен декември със сняг и топло време. Ако се доверим на горещниците - топло време сега, означава, че януари и февруари ще бъдат студени, предава БНТ. На 29 и 30 юли ни очаква слънчево време. Изпълнена е месечната норма на валежи през юли. На морето ни очакват около 30 градуса температури и малко по-ниски около 29. На 4 август ще бъде най-топлото време, което ще се задържи за цялата седмица. Очакват ни 7-10 дни много топло време. Август започва с хубаво, доста топло и сухо време, което ще продължи до към 10 август. Няма индикации, че ще се стигне до 40 градуса. Ще бъде сух месец с по-ниски валежи от нормалното. Очакваме температурите да достигнат около 30 градуса в Пловдив. Около 35,6 градуса ще бъде топлата вълна. Максималните температури ще се задържат високи. Минималните темепратури ще останат около 20 градуса. Топло ще остане и през нощта. Септември месец се очаква да бъде малко по-топло от обичайното с нормални валежи. Винаги около 5-9 септември има леко захлждане, след което е прекрасната златна есен.  

САЩ нареди роднините на персонала на посолството във Венецуела да напуснат страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361769

САЩ нареди роднините на персонала на посолството във Венецуела да напуснат страната

Държавният департамент на САЩ нареди на членовете на семействата на персонала на посолството в Каракас да напуснат Венецуела и е дал разрешение на служителите да направят същото, докато политическата криза в страната се насочва към опасна развръзка, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“.  Държавният департамент също така призовава гражданите на САЩ да

Доброволци възстановиха старинна църква във Враца

http://www.cross.bg/vratza-tzurkva-hrama-1550392.html

/КРОСС/ Според историческите сведения тя е на повече от 400 години, но от десетилетия беше изоставена и превърната в свърталище на наркомани. Каменният божи храм е вкопан изцяло под земята и се намира в двора на "Св. НиколайЧудотворец". 1943, за което свидетелства паметна плоча, поставена на храма. "Никой не правеше нищо да го възстанови този свещен храм. Като деца сме си играли в подземието, но не разбирахме стойността. Имаше иконописи. Разбрах, че някакво момче, което е положил самоинициатива и е възстановил храма". 7 тона камъни и отпадъци са извозени при почистването на църквата, разказа иницаторът Христо Илиев и благодари на всички, които са участвали с доброволен труд. "Най-старата църква в град Враца, построена в края на 16 и началото на 17 век. В нея е служил Софроний Врачански през 5-вековното робство. Това знаем от историята. Много съм щастлив, че възстановихме едно кътче от християнството, защото историята трябва да се пази, а с нея градим бъдещето." Тържествен водосвет за освещаване отслужи врачанският митрополит Григорий.  

Шведът, ритнал камериерка, не се извинил лично

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361771

Шведът, ритнал камериерка, не се извинил личноДиана Петкова, камериерката, която бе ритната от шведски турист, която гостува в студиото на Би Ти Ви в Несебър, каза, че той не се е извинил лично за това, което е направил. Това станала през изявленията му в медиите. Според Петкова насилието у нас ще се преодолее, когато се спазват правилата, а съдът действа по-бързо.

Джамбазки: Имаше питекантроп Миленко, пратен да прави простотии

http://frognews.bg/news_139097/Djambazki-Imashe-pitekantrop-Milenko-praten-da-pravi-prostotii/

Трябва да има много извинения от политическите ни противници. На Анелия Велева беше смазана политическата кариера. Нека да изчакаме съдебното решение и ще стане ясно дали е виновна или не. Нашата политическа позиция винаги е била в друга посока. Това каза по НТ Ангел Джамбазки по повод задържаната за трафик на хора Анелия Велева.

Турската опозиция може да издигне популярна националистка като опонент на Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3014742_turskata_opoziciia_moje_da_izdigne_populiarna/?ref=rss


Главната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) смята да изправи прогонената от националистите Мерал Акшенер на изборите през 2019 г. като опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщават турски издания, цитирани от БТА, близо две години преди парламентарния и президентския вот, които ще се проведат заедно и ще бележат смяната на политическата система в Турция.<br /><br />"Надеждата на Кълъчдароглу е Акшенер", пише в заглавие днес турският в....

САЩ наредиха изтегляне на роднините на служителите си в посолството във Венецуела

http://www.cross.bg/madyro-stranata-karakas-1550391.html

/КРОСС/ Държавният департамент нареди роднините на правителствените служители на САЩ в американското посолство в Каракас да напуснат Венецуела преди изборите през уикенда, които ще доведат до още по-голямо насилие, информира Ройтерс. Департаментът отбеляза в съобщение, че също позволява доброволно напускане на посолството в столицата Каракас. На 30 юли ще се проведе гласуване за конституционно събрание. Президентът Никола Мадуро иска да промени конституцията на страната. Опозицията призова за бойкотиране на вота. През последните дни в страната са организирани големи демонстрации, които доведоха и до сблъсъци. По-рано Мадуро се обяви срещу агресията на САЩ. Той би искал да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп, да му стисне ръката и да му "напомни", че вече сме в 21-и век и времената са се променили. Повод за изказването му станаха поредните санкции на Вашингтон, засягащи 13 венецуелци. Междувременно протестите на опозицията в страната продължават, а жертвите им вече са 102-ма души. При последните протести са загинали петима. Несъгласните с Мадуро са решени на нови стачки.  

Министърът на отбраната на Япония подаде оставка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3014879_ministurut_na_otbranata_na_iaponiia_podade_ostavka/?ref=rss


Министърът на отбраната на Япония Томоми Инада подаде оставка след поредица от обвинения, заради прикриване на ежедневните доклади за японските войски, разположени в Южен Судан в миротворческия контингент на ООН, съобщиха агенциите, цитирани от БТА. Оставката е тежък удар срещу правителството на премиера Шиндзо Абе, чийто рейтинг стремглаво пада след серия от скандали.<br /><br />Оставки са връчили също главният секретар в министерството на отбраната Тецуро Курое и началникът на...

Възможният опопент на Ердоган на изборите в Турция - националист, дисидент и жена

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3014742_vuzmojniiat_opopent_na_erdogan_na_izborite_v_turciia_-/?ref=rss


Главната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) смята да изправи прогонената от националистите Мерал Акшенер на изборите през 2019 г. като опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщават турски издания, цитирани от БТА, близо две години преди парламентарния и президентския вот, които ще се проведат заедно и ще бележат смяната на политическата система в Турция.<br /><br />"Надеждата на Кълъчдароглу е Акшенер", пише в заглавие днес турският в....

Доналд Туск ще бъде разпитан като свидетел по дело в Полша

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3014874_donald_tusk_shte_bude_razpitan_kato_svidetel_po_delo_v/?ref=rss


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е призован за разпит като свидетел в разследване в Полша и възнамерява да се яви. Това е съобщил негов адвокат, цитиран от "Асошиейтед прес".<br /><br />Разследването е свързано със самолетната катастрофа през 2010 г. в руския град Смоленск, при която загинаха тогавашният полски президент Лех Качински и още 95 политици, общественици и военни.<br /><br />Прокуратурата съобщи, че иска да попита Туск защо Полша не е...

Автобус с руски туристи се запали на пътя Черноморец - Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361767

Автобус с руски туристи се запали на пътя Черноморец - Бургас
Автобус с руски туристи се е запалил на пътя Черноморец - Бургас, няма пострадали, съобщи “Фокус“ по информация от пресцентъра на МВР. Сигналът за запалилия се в движение автобус с руски туристи, пътували за летището в Бургас, е получен в 7,20 часа тази сутрин. Веднага на мястото на инцидента са изпратени противопожарни и полицейски екипи.

Пребори ли наемът лихвата?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6358554

Пребори ли наемът лихвата?Ваканционните имоти на Българското Черноморие привличат купувачите, които искат да съчетаят инвестицията с приятната почивка в собствено жилище на морето. В момента те са добра алтернатива на банковите депозити и дори осигуряват по-висока годишна възвръщаемост. По данни на БНБ за май месец средният лихвен процент по срочните депозити до 1 година е

Коалиционният мир между ГЕРБ и "Обединените патриоти" се пропука заради КФН

https://www.actualno.com/politics/koalicionnijat-mir-mejdu-gerb-i-obedinenite-patrioti-se-propuka-zaradi-kfn-news_624686.html

Коалиционният мир между ГЕРБ и "Обединените патриоти" се пропука заради попълването на състава на важен държавен регулатор - Комисията за финансов надзор (КФН). ГЕРБ вчера се оказа единствената политическа сила, която подкрепи двамата кандидати за членове на КФН Румен Соко

Адвокатката на арестувана за трафик: Каза ми, че е невинна и аз веднага й повярвах

http://frognews.bg/news_139096/Advokatkata-na-arestuvana-za-trafik-Kaza-mi-che-e-nevinna-i-az-vednaga-i-poviarvah/

Клиентката ми ще говори публично, но в момента още изживява ареста. Ще има публично изявление. От първият момент , в който се срещнах с нея, тя каза, че е невинна. И аз и вярвам на 100 процента. С две ръце мога да я защитавам. Няма нищо общо с цялата престъпна група.

Автобус с руски туристи се запали край Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3014870_avtobus_s_ruski_turisti_se_zapali_krai_burgas/?ref=rss


Автобус с руски туристи, пътували за летище Бургас, се е запалил в движение на пътя Черноморец - Бургас тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е получен в 7.20 часа тази сутрин, но за щастие няма пострадали.<br /><br />Веднага на мястото на инцидента са били изпратени противопожарни и полицейски екипи. Пътниците са изведени невредими.<br /><br />Създадена е била организация бързо да бъдат превозени до летището с друг автобус, за да успеят за...

Почистен е от мазут плажът на Несебър

https://www.24chasa.bg/region/article/6361765

Почистен е от мазут плажът на Несебър
Плажът на Несебър, който беше замърсен от мазут, е почистен, съобщи за Би Ти Ви концесионерът на плажната ивица. Почистването на пясъка е станало на ръка, каза той. Установено е кой е причинителят на замърсяването и тъй като това е станало в международни води, е съобщено на съответната държава, собственик на плавателния съд, Украйна,

Новият председател на Софийския районен съд встъпва в длъжност

https://www.actualno.com/sofia/novijat-predsedatel-na-sofijskija-rajonen-syd-vstypva-v-dlyjnost-news_624701.html

Днес, 28 юли, новоизбраният председател на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов ще встъпи официално в длъжност, предаде БГНЕС. На 25 юли Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно с 14 гласа „за“ Александър Велинов Ангелов за административен р

Пламна автобус с руски туристи на пътя Черноморец - Бургас

http://dnes.dir.bg/news/turisti-pozhar-avtobus-26136318

Автобус се е запалил на пътя Черноморец - Бургас, няма пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Освободиха една от задържаните в Турция българки

https://www.vesti.bg/sviat/osvobodiha-edna-ot-zadyrzhanite-v-turciia-bylgarki-6071993

Максималният срок за задържане в Южната ни съседка е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление

Българките, задържани за тероризъм, остават в ареста

https://www.vesti.bg/sviat/bylgarkite-zadyrzhani-za-terorizym-ostavat-v-aresta-6071993

Максималният срок за задържане в Южната ни съседка е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление

Сенатът на САЩ гласува санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

https://offnews.bg//sviat/senatat-na-sasht-glasuva-sanktciite-sreshtu-rusia-iran-i-severna-kore-661523.html

Сенатът на САЩ одобри законопроекта, който предвижда засилване на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и КНДР, съобщи Ройтерс.

Текстът бе одобрен с 98 срещу 2 гласа. Сега той ще бъде изпратен на президента за подпис. В последните дни Белият дом даде знак, че Доналд Тръмп ще го подпише въпреки опасенията, че чрез него ще му бъдат вързани ръцете. Законопроектът ще направи за държавния глава на САЩ по-трудно да премахва санкции срещу Русия. Именно това беше целта на конгресмените с обединяването на новите санкции срещу Москва с наказателните мерки срещу Иран и Северна Корея. В текста е предвидено Тръмп по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции.

В случай че той реши едностранно да облекчава вече въведени санкции, няма да може да го направи без разрешението на Конгреса. Санкциите срещу Русия са наказание за намесата й в президентската кампания в САЩ през 2016 г. и за военната й агресия.

Камарата на представителите одобри текста във вторник.

Законопроектът предизвика безпокойство в ЕС, тъй като може да доведе до глоби за компании, помагащи на Русия да строи газопроводи, като например проекта на стойност 9,5 милиарда евро "Северен поток-2".

От своя страна руският президент Владимир Путин заплаши с ответни мерки.

Източник: БТА

5-километрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361763

5-километрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП "Капитан Андреево"На българо-турската граница на ГКПП "Капитан Андреево" има 5 км колона от товарни автомобили на изход от страната. Това сочат данни към 06.00 часа, публикувани на сайта на Главна дирекция "Гранична полиция". На границата със Сърбия на ГКПП "Калотина" движението е натоварено в двете посоки. Трафикът на границите с Македония,

Преглед на печата - 28 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356381

Разрешение. "Стандарт": Yes от Европа за руския газ Брюксел даде зелена светлина руски газ да влиза в българския хъб "Балкан". Решението на Еврокомисията е огласено в писмо на еврокомисаря Мигел Ариас Канете до енергийния ни министър Теменужка Петкова.

Доналд Туск е призован за разпит

http://www.cross.bg/tysk-razpit-suobshti-1550390.html

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е призован за разпит като свидетел в разследване в Полша и възнамерява да се яви. Това съобщава негов адвокат, цитиран от Асошиейтед прес. Разследването е свързано със самолетната катастрофа през 2010 г. в Смоленск, Русия, при която загинаха тогавашният полски президент Лех Качински и още 95 политици, общественици и военни. Прокуратурата съобщи, че иска да попита Туск защо Полша не е осигурила коректно идентифициране на жертвите от катастрофата, а някои от останките са заровени в погрешни гробове. Братът близнак на Лех, Ярослав Качински, оглавява управляващата партия. Той обвинява отдавнашния си враг Туск, че носи частична отговорност за катастрофата и за неправилното водене на разследването. Туск отрича. Адвокатът му съобщи, че той смята да се яви за разпит следващия четвъртък.  

Министри отговарят на депутатски питания днес

http://www.cross.bg/otgovarya-ministur-vuprosa-1550389.html

/КРОСС/ 10 министри ще участват на редовния парламентарен контрол в петък, предава БГНЕС. Първи и на един депутатски въпрос ще отговаря финансовият министър Владислав Горанов. Въпросът към него е за задължения на националния въздушен превозвач "България Ер" АД към държавния бюджет. Втори ще отговаря здравният министър Николай Петров. Към него са отправени 12 въпроса. На енергийния министър Теменужка Петкова ще й бъдат зададени два въпроса - за изпълнението на графика за удължаване на ресурса за експлоатацията на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" и за национално хранилище за погребване на ниско- и средноактивни отпадъци. На 6 въпроса ще отговаря министърът на образованието Красимир Вълчев. На депутатски питания ще отговарят и министрите Боил Банов - на културата, Николина Ангелкова - на туризма, Валентин Радев - на вътрешните работи, Ивайло Московски - на транспорта, Емил Караниколов - на икономиката и Красен Кралев - на младежта и спорта.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване