САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361758

САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна КореяСенатът на САЩ одобри законопроекта, който предвижда засилване на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и КНДР, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Текстът бе одобрен с 98 срещу 2 гласа. Сега той ще бъде изпратен на президента за подпис. В последните дни Белият дом даде знак, че Доналд Тръмп ще го подпише въпреки опасенията,

Българки задържани в Турция

http://www.eurochicago.com/2017/07/balgarki-zadarzhani/

Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън. Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове.

Жълт код за гръмотевични бури, по морето - дъжд и силен вятър

http://www.cross.bg/vyatur-silen-bala-1550388.html

/КРОСС/ Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за 5 области от страната на 28 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението, са: Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас. Там се очакват краткотрайни интензивни валежи с количества около 20 л/кв. м. В областите Добрич и Варна се очаква и силен вятър. Той ще се усили от запад-северозапад - 12 м/сек. (6 бала по Бофорт). Поривите му ще са 15-20 м/сек. (7-8 бала по Бофорт). При това предупреждение от НИМХ съветват хората да бъдат внимателни, да следят актуалните прогнози за времето, тъй като могат да се очакват малки проблеми при дейности на открито. В планините от запад на изток облачността ще намалява до предимно слънчево. Превалявания ще има в Източна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра - около 12°. море вълни По Черноморието облачността ще е значителна, с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.  

Над 14 хил. мигранти са напуснали България през миналата година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3014859_nad_14_hil_migranti_sa_napusnali_bulgariia_prez/?ref=rss


Малко над 14 хил. чужди граждани пребиваващи у нас, които не са граждани на Европейския съюз, са напуснали територията на страната ни през миналата година. Това показват данни от анализ на Евростат за прилагането на законите в областта на миграцията сред 28-те страни от ЕС през 2016 г., съобщава БТА.<br /><br />Най-много чужденци са напуснали страната ни през 2015 г. - над 20 800 мигранти. През 2014 г. са бил над 12 хиляди, през 2013 - над 5 хил., а през 2012 - над 2000, отчита...

Доналд Туск привикан от прокурори в Полша

https://offnews.bg//sviat/donald-tusk-privikan-ot-prokurori-v-polsha-661522.html

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е призован за разпит като свидетел в разследване в Полша и възнамерява да се яви. Това е съобщил негов адвокат, цитиран от Асошиейтед прес.

Разследването е свързано със самолетната катастрофа през 2010 г. в Смоленск, Русия, при която загинаха тогавашният полски президент Лех Качински и още 95 политици, общественици и военни.

Прокуратурата съобщи вчера, че иска да попита Туск защо Полша не е осигурила коректно идентифициране на жертвите от катастрофата, а някои от останките са заровени в погрешни гробове.

Братът близнак на Лех, Ярослав Качински, оглавява управляващата партия. Той обвинява отдавнашния си враг Туск, че носи частична отговорност за катастрофата и за неправилното водене на разследването. Туск отрича.

Адвокатът му съобщи, че той смята да се яви за разпит следващия четвъртък.

Източник: БТА

Ако не умееш да използваш минутата, ти ще пропилееш...

http://www.cross.bg/minytata-propileesh-izpolzvash-1550372.html

/КРОСС/ "Ако не умееш да използваш минутата, ти ще пропилееш и часа, и деня, и целия си живот."Александър Солженицин

Огромни щети след пороят в Истанбул и градушката в Одрин

http://www.cross.bg/shteti-ogromni-gradyshka-1550387.html

/КРОСС/ Огромни щети са нанесени от поройния дъжд, който се изсипа във вечерните часове в Истанбул. Валежът, придружен с градушка и силна буря, продължи близо 20 минути. Има повредени покриви, изпочупени прозорци, пламнаха и пожари, а реки от вода заляха улици и пътища, предава БНР. Движението в европейската част на мегаполиса беше блокирано временно, а на летище Ататюрк бяха отклонявани полети. В района на граничния пункт „Капъкуле" валя градушка с големина на орех и също причини материални щети.  

10 министри ще участват на редовния парламентарен контрол

https://www.actualno.com/politics/10-ministri-shte-uchastvat-na-redovnija-parlamentaren-kontrol-news_624674.html

10 министри ще участват на редовния парламентарен контрол днес. Първи и на един депутатски въпрос ще отговаря финансовият министър Владислав Горанов. Въпросът към него е за задължения на националния въздушен превозвач "България Ер" АД към държавния бюджет. Втори ще отгова

Гадаем по горещниците каква ще е зимата

https://www.vesti.bg/bulgaria/gadaem-po-goreshtnicite-kakva-shte-e-zimata-6071991

Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици

"Патриотите" са голи. Окончателно.

http://clubz.bg/56689-patriotite_sa_goli_okonchatelno

"В момента е по-работоспособна ситуацията. На заден план са претенциите за кадрови въпроси, които бяха в предишния мандат", заяви преди дни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. И с още думи обясни как сега им било много по-добре, работят много по-лесно и като цяло им е много по-приятно, отколкото преди, когато коалиционният партньор бе друг.

Разбира се, че "патриотите" са по-лесни. Те нямат своя политическа програма, но са удобен инструмент за тестване на всякакви приумици. Нямат и свои кадри, които да предложат в управлението, но с готовност търгуват полагащите им се места. Не заемат и текущи позиции по актуални въпроси, но пък могат да попритиснат този или онзи с резки изказвания, които забравят още след ден. "Обединени патриоти" не притежават нищо, което да ни кара да ги приемаме като политическа сила.

Напред - без програма и без хора

Тези дни депутати от ГЕРБ координирано повтарят как в програмата за управление на правителството има 850 мерки. Твърдят, че била готова. Програма обаче не е публикувана. На няколко пъти управляващите обещаваха това да стане "в близките дни". Почти 100 дни след избирането на правителството това не е факт. Винаги наличието на подобен документ е било по-важно за малките коалиционни партньори, защото написаната програма е поемане на конкретни ангажименти. И винаги е по-удобно за голямата политическа сила да не бъде ограничавана от нещо написано, което би трябвало да включва исканията и мерките, заради които по-малките подкрепят управлението. Нашият случай не е такъв.

Още при избирането на кабинета "Обединени патриоти" показаха, че са готови и да търгуват полагащите им се постове на неизвестна за публиката цена. Не се посвениха да признаят пред медиите, че тепърва се запознават с министъра на икономиката, който обаче зае поста от тяхно име. Номинираха още няколко заместник-министри, които могат да бъдат свързани или с други политически сили, или с кръгове около Делян Пеевски. Как да не им е лесно на ГЕРБ да управляват с такива партньори? Та те не знаят какво искат, нито знаят с кого и как го искат. Разбира се, става дума за политически искания. Ако има други, то и те остават скрити за публиката.

Като опитни зайчета

И липсата на програма, и липсата на подготвени и политически представителни кадри могат да бъдат донякъде компенсирани, ако има политическо поведение след това. Т.е. заявяване на ясна позиция и нейната последваща защита. Валери Симеонов в един момент се зае с приватизацията на Български морски флот – имало много нарушения и трябвало сделката да бъде развалена. Не знаем какво е искал да тества с това изказване, дали тестът е бил успешен и изобщо какъв и за кого беше този сигнал. Но ако една политическа сила наистина е убедена, че има достатъчно данни за нарушения на приватизационен договор и основания за сериозни последици от това, тя заявява ясно тази своя позиция и я отстоява. И пред избирателите, и пред медиите, но – преди всичко – в рамките на коалиционния формат на управление. Нашият случай обаче не е такъв и темата бе бързо забравена.

След това Симеонов реши да отменя доплащането за стаж, т.нар. клас. В негова защита се изправи председателят на най-голямата работодателска организация – същият Кирил Домусчиев, от когото Симеонов искаше да отнема Българския морски флот седмица по-рано. Още седмица по-късно "патриотът" се извини за хрумването си – не било нито политическа позиция, нито намерение, нито нищо. Ей така, думи. Проба – грешка.

На фона на всичко това дори екстремистките залитания на "патриотите" може да започнат да изглеждат като дребни проблеми, а не са. Не е дребен проблем и фактът, че активистка "патриотка" бе арестувана за трафик на бежанци, докато лидерите ѝ "бранят" България от тях. Не е дребен проблем и фактът, че един от лидерите "патриоти" настоява за повече присъствие по границата, а после настанява командированите служители на реда в хотела си. Не е дребен проблем и фактът, че евродепутатът "патриот" е избран след финансирана от КТБ предизборна кампания, а днес се прави, че не помни. Как да не ти е сладко да управляваш с такива хора? Няма програма, няма позиция, няма политика. Има само интерес. И цена. Буквално.

Дойче веле

48 ранени при влакова катастрофа в Барселона

http://clubz.bg/56688-48_raneni_pri_vlakova_katastrofa_v_barselona

Най-малко 48 човека са пострадали след катастрофа на влак на гара в испанския град Барселона, съобщи сайтът на правителството в региона Каталуния.

„Съгласно предварителните данни на медицинската служба 48 човека са пострадали, в това число и машиниста. На 18 от тях им е оказана медицинска помощ в болница (петима са със сериозни травми)“, се казва в съобщението. 

За сега не се съобщава за загинали. По информация на в. „Ел Паис“ влакът се е ударил в мантинела в края на жп линията, предава БГНЕС.

От българското външно министерство съобщиха, че в посолството на България в Мадрид и генералното консулство във Валенсия няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидента. Българските мисии в Испания следят развитието на ситуацията и поддържат постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация по случая или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на посолството на България в Мадрид и генералното консулство във Валенсия:

Посолство на Република България в Мадрид:

Телефони: 0034 913455761; 0034 913456651;

Дежурни телефони: 0034 913 455 761; 00 34 913 456 651

Генерално консулство на Република България във Валенсия

Tелефони: 0034 963 690 921; 0034 963 691 788 Дежурен телефон: 0034 630 168 018 /

Младен Маринов: За бизнесмена от Пловдив не изключваме версията за самоубийство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mladen-marinov-za-biznesmena-ot-plovdiv-ne-izkliuchvame-versiiata-za-samoubijstvo-2039442

По случая с пловдивския бизнесмен Данаил Божилов, който беше открит мъртъв в парк „Лаута” преди два дни, не изключваме и версията за самоубийство. Разследваме и версия за убийство." Това обяви пред

Избраха нов управител на НЗОК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izbraha-nov-upravitel-na-nzok-2039444

Парламентът избра проф. Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. В гласуването участваха 206 депутати, от които 205 бяха "за", а един се въздържа.

Проф. Плочев има 38 години професионален опит в сист

Откриха тялото на 7-годишното дете, удавило се в река Вит

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-tialoto-na-7-godishnoto-dete-udavilo-se-v-reka-vit-2039447

Откриха тялото на 7-годишното дете, удавило се в река Вит, в района на плевенското село Комарево.

Пожарникари от Горна Оряховица участваха в издирвателната операция, съобщи Агенция "Фокус". 

Преди три дни е подаден сигнал на тел. 112, че 7-годишно момч

Десетки ранени при влакова катастрофа в Барселона (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-raneni-pri-vlakova-katastrofa-v-barselona-video-2039445

Пътнически влак се блъсна в буфер на ж.п. гара в Барселона. При инцидента са ранени 48, петима от които сериозно, съобщи Ройтерс, като се позовава на спасителните служби.

Най-малко 18 от ранените се нуждаят от болнично лечение.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/most-vakantziya-dopulva-1550386.html

/КРОСС/ Вестник "Сега" пише в заглавие на първата си страница:"Коалиционната идилия между ГЕРБ и патриотите се пропука. Изборът на заместник-шефове на Комисията за финансов надзор срещна мощен отпор в парламента". Всекидневникът обяснява, че вчера ГЕРБ са се оказали единствената политическа сила, която е подкрепила двамата кандидати за членове на КФН Румен Соколов и Йордан Чомпалов. Те са получили едва 90 гласа "за" от партията на премиера Борисов срещу 110 "против" на БСП, ДПС и "Воля". 15 присъстващи в залата депутати на Обединените патриоти са гласували "въздържал се", допълва още всекидневникът. "Режат лятната ваканция", пише вестник "Труд" и пояснява, че "със седмица по-кратка лятна почивка за учениците предвижда графикът, публикуван от Министерството на образованието за следващата учебна година. За сметка на това коледната ваканция ще бъде с 4 дни по-продължителна от миналата година - от 23 декември до 7 януари включително. Повече неучебни дни ще има и през пролетта, както и между двата учебни срока. Предвижда се още националното външно оценяване за седмокласниците да бъде през юни, а не заедно с матурите, уточнява "Труд". "Рекорд! Лихвите по ипотеките под 4%". С това заглавие излиза днешният брой на вестник "24 часа" като уточнява, че за първи път оскъпяването е толкова ниско, откакто се води статистика за това

Балистична ракета, изстреляна от Йемен, е свалена край Мека

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361756

Балистична ракета, изстреляна от Йемен, е свалена край МекаАрабската коалиция в Йемен съобщи, че балистична ракета, изстреляна от йеменските шиитски бунтовници-хути, е била свалена в четвъртък вечерта близо до Мека в Саудитска Арабия, само месец преди началото на ежегодния хадж в най-светия обект на исляма, предаде Франс прес, цитирана от Фокус. „Ракетата е била прихваната на около 70 км.

Новият председател на районния съд в София встъпва в длъжност

http://frognews.bg/news_139095/Noviiat-predsedatel-na-raionniia-sad-v-Sofiia-vstapva-v-dlajnost/

Новият шеф на софийския районен съд Александър Ангелов ще встъпи официално в длъжност. Той беше избран за председател на най-големия съд в страната с неочаквано единодушие в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1550385.html

/КРОСС/ Елена Лафазанова, актриса Иван Такев, журналист Александър Христов, треньор по бокс, световен и европейски шампион Йордан Йорданов, депутат в 44-ото НС Катя Тодорова, постоянен представител на България към Съвета на Европа Константин Андреев, дипломат Явор Спасов, актьор и режисьор Акад. Петя Василева, лекар офталмолог  

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-gostyva-1550384.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Колко топло ще е през август? Климатологът Георги Рачев Тема: БСП и краят на парламентарния сезон - говори Антон Кутев Тема: Преди ваканцията. За парите и политиката - председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова Тема: Договорът за добросъседство на масата в София и Скопие - коментар на дипломата проф. Боби Бобев Тема: На живо. Кои пътища ще бъдат ремонтирани през лятото и кога ще бъде затворен "Орлов мост"? Тема: Световен ден за борба с хепатита. На живо от лабораторията - всичко за безплатните изследвания БТВ, "Тази сутрин" Тема: Специалната ни седмица завършва в Несебър

Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

http://www.cross.bg/stefan-episkop-prohor-1550371.html

/КРОСС/ Тези св. апостоли от 70-те били избрани за дякони със Стефан, Фипип и Николай, когато в обществото вярващи възникнало някакво недоволство от начина, по който тогава били раздавани всекидневните дажби в йерусалимската църква. Там било поверено да раздават помощи на нуждаещите се. Освен това те деятелно се занимавали с проповядване на Словото Божие и почти всички умрели от мъченическа смърт. Ние разказваме за св. първомъченик Стефан (27 декември) и за св. дякон Филип (11 октомври). Дякон Николай не влиза в числото на светците. Св. Прохор придружавал известно време апостол Петър. Сетне станал спътник на св. Йоан Богослов и с него делил и трудове, и заточение в Патмос. Св. Прохор записвал боговдъхновените откровения, които св. Йоан Богослов получил. По-късно той бил епископ в Никодимия. Загинал е мъченически, убит от езичниците. Св. Никанор бил убит от юдеите, когато след мъченическата смърт на архидякон Стефан започнало голямо гонение против Божията църква. Св. Тимон бил - както се предполага - епископ в един аравийски град. Той понесъл жестоки мъки и умрял разпнат на кръст. Св. Пармен изпълнявал вярно и усърдно повереното му служение. Завършил живота си тихо пред очите на апостолите. Някои обаче предполагат, че умрял мъченически. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев). Източник: Православието  

Свв. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

http://www.cross.bg/prohor-episkop-stefan-1550371.html

/КРОСС/ Тези св. апостоли от 70-те били избрани за дякони със Стефан, Фипип и Николай, когато в обществото вярващи възникнало някакво недоволство от начина, по който тогава били раздавани всекидневните дажби в йерусалимската църква. Там било поверено да раздават помощи на нуждаещите се. Освен това те деятелно се занимавали с проповядване на Словото Божие и почти всички умрели от мъченическа смърт. Ние разказваме за св. първомъченик Стефан (27 декември) и за св. дякон Филип (11 октомври). Дякон Николай не влиза в числото на светците. Св. Прохор придружавал известно време апостол Петър. Сетне станал спътник на св. Йоан Богослов и с него делил и трудове, и заточение в Патмос. Св. Прохор записвал боговдъхновените откровения, които св. Йоан Богослов получил. По-късно той бил епископ в Никодимия. Загинал е мъченически, убит от езичниците. Св. Никанор бил убит от юдеите, когато след мъченическата смърт на архидякон Стефан започнало голямо гонение против Божията църква. Св. Тимон бил - както се предполага - епископ в един аравийски град. Той понесъл жестоки мъки и умрял разпнат на кръст. Св. Пармен изпълнявал вярно и усърдно повереното му служение. Завършил живота си тихо пред очите на апостолите. Някои обаче предполагат, че умрял мъченически. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев). Източник: Православието  

Народното събрание гласува декларация в подкрепа на договора с Македония

http://www.eurochicago.com/2017/07/deklaratsiya-v-podkrepa/

„Най-важното е да помагаме на гражданите на двете държави да се свързват, а те искат да са заедно” - подчерта Захариева и посочи, че над 500 000 туристи от Македония са посетили България за последната година. „Затова смятам, че днес е исторически момент” - допълни тя. За да се превърне в истинска история обаче, „се надявам техният парламент да е гледал какво се случи в нашия парламент, защото истината е, че шансът, който този договор отваря, е голям” - каза още министър Захариева. Според нея документът отваря шанс за европейското развитие на Р. Македония. „Сега е въпрос на избор на техните политически елити да дадат шанс на своите граждани” - завърши тя и цитира представително проучване в Р. Македония, според което 80% от гражданите подкрепят подписването на договора и сближаването на двете страни. Текстът на приемата от Народното събрание декларация може да се види по-долу.

Най-важното от Варна във вчерашния - 27 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356378

Кът за съзерцание очарова с визия на Крайбрежната алея във Варна Изграденият на Крайбрежната алея във Варна кът за съзерцание се превърна в истинска атракция за посетителите, които имат напълно свободен достъп до него, видя репортер на Moreto.

Доцент Георги Рачев: Август ще започне с доста топло време

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6361746

Доцент Георги Рачев: Август ще започне с доста топло времеПочти всичко, което се случи вчера, беше прогнозирано. В момента дъждът е на румъското крайбрежие. В Истанбул е имало много сериозна буря, коментира климатологът доцент Георги Рачев в "Денят започва" по БНТ. Утре ни очаква тихо, слънчево и топло време. Ще бъде топло юлско време. Ще запомним юли с 4 горещи вълни.

Едната от задържаните в Турция българки вече е освободена

http://www.mediapool.bg/ednata-ot-zadarzhanite-v-turtsiya-balgarki-veche-e-osvobodena-news267214.html

Една от двете задържани в Турция българки по подозрения в тероризъм е била освободена в петък, но в ареста засега остава дъщеря й, съобщиха от Министерството на външните работи.   В Генералното консулство в Истанбул е получен и факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани.   Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено, отбелязват от МВнР.   Българките са били на почивка в турския курорт Дидим заедно с британеца Джоузеф.   Тримата са арестувани по подозрение за връзки с въоръженото крило на сирийската Партия на демократичния съюз, която в Турция е обявена за терористична организация, но САЩ не я смятат за такава.   При задържането им са конфискувани телефоните им, компютрите и дигитални материали, пишат турските медии.   При разпитите дъщерята Мира обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи. Заедно с майка си Веселина и с приятеля си Джоузеф пристигнали на почивка в Дидим.   Британецът обяснил, че през 2015 г. е бил три месеца в Сирия като медик в помощ на местните. Той преминал през военно обучение, но не е участвал в никакви сражения. По думите му след това се върнал във Великобритания.   Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че Мира и Джоузеф са обменяли съобщения с Партията на демократичния съюз на Сирия, която в Турция е обявена за терористична.   За майката Веселина към момента не са открити престъпни връзки и дейности, съобщават турските медии. Разследването по случая продължава.   Към момента срещу двете българки няма повдигнати обвинения, съобщи българското външно министерство.   По-рано бе съобщено, че съпругът на Веселина е подал сигнала в посолството ни в Анкара за задържането на жена му и дъщеря му.   Служител на посолството влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, откъдето е получил уверения, че състоянието на двете българки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън, информират от МВнР.   Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени.   Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове.   Максималният срок за задържане е 7 дни, след което българките трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление, добавят от МВнР.   Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски, се казва в последното засега съобщение от външно министерство.

Две българки са задържани в Турция по подозрение в тероризъм

http://www.mediapool.bg/dve-balgarki-sa-zadarzhani-v-turtsiya-po-podozrenie-v-terorizam-news267214.html

Две българки са задържани в Турция по подозрение в тероризъм, съобщиха турски медии. Информацията беше потвърдена от Министерството на външните работи (МВнР). Българките са майка и дъщеря. Те са били на почивка в турския курорт Дидим, заедно с британеца  Джоузеф. Тримата са арестувани по подозрение за връзки с въоръженото крило на сирийската Партия на демократичния съюз, която в Турция е обявена за терористична организация, но САЩ не я смятат за такава. При задържането им са конфискувани телефоните им, компютрите и дигитални материали, пишат турските медии. При разпитите дъщерята Мира обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи. Заедно с майка си Веселина и с приятеля си Джоузеф пристигнали на почивка в Дидим. Британецът обяснил, че през 2015 г. е бил три месеца в Сирия като медик в помощ на местните. Той преминал през военно обучение, но не е участвал в никакви сражения, заявил Джоузеф пред турските власти. По думите му след това се върнал във Великобритания, предават турските медии. Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че Мира и Джоузеф са обменяли съобщения с Партията на демократичния съюз на Сирия, която в Турция е обявена за терористична. За майката Веселина към момента не са открити престъпни връзки и дейности, съобщават турските медии. Разследването по случая продължава. Към момента срещу двете българки няма повдигнати обвинения, съобщи българското външно министерство, което следи случая и се опитва да установи контакт със сънародничките ни. Съпругът на Веселина е подал сигнала в посолството ни в Анкара за задържането на жена му и дъщеря му от турската полиция в Айдън по време на лятната им почивка. Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете българки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън, информират от МВнР. Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове. Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, след което българките трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление, добавят от МВнР.   От българското външно министерство потвърдиха, че в посолството ни в Анкара е получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън. "Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от Отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън. Проведен е разговор със служител от Отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове", обясняват от МВнР. Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което сънародничките ни трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

Германски експерт: "В България не искат да преборят корупцията"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281036_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%22%D0%92+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B

 Дойче Веле: Какво мислите за критиките, които ЕС отправя към българската съдебна система?

Михаел Хайн: Тези критики имат три основни акцента. Първо – критика срещу правната рамка. От моя гледна точка по този въпрос с основание се твърди, че наказателно-процесуалното право е прекалено формалистично, в резултат на което наказателните процеси продължават прекалено дълго и не водят към целта, т.е. че ефикасното съдебно преследване не само не е възможно, но и бива затруднявано по най-различни начини. На второ място критиката е насочена срещу нежеланието на част от съдебната система, т.е. съдии и прокурори, да проведат съдебната реформа. Въпреки дипломатическия език тази критика ясно е насочена срещу тези актьори. В същата връзка е и структурната критика по въпроса за прокуратурата, която в България е както много силна, така и много независима, а в резултат на това няма контролни механизми, следящи дали върши същинската си дейност. Поради това в България почти няма успехи в борбата срещу корупцията и срещу организираната престъпност. Третият акцент на критиката е поставен върху това, че както юридическата рамка, така и самите институции са фрагментирани и неефикасни. Има едно съвсем простичко средство, с което Еврокомисията измерва ефикасността на системата: Брюксел иска да види влезли в сила присъди по случаи на корупция по високите етажи. А в България такива на практика няма.

 

Дойче Веле: Кои партийно-политически или бизнес-интереси, според Вас, пречат на това, спъват съдебната реформа и възпрепятстват правовата държава в България?

Михаел Хайн: Преди много, много години една българска журналистка писа, че съдебната реформа в страната прилича на перпетуум мобиле. Тази метафора все още е в сила. Вече от 25 години насам всяка година, всеки месец, всеки ден се говори за съдебната реформа. И аз като външен наблюдател все се питам: Добре де, всяка реформа, която трябва да създаде нови рамкови условия, един ден все пак трябва да приключи. Да, след това може да се правят подобрения, но една реформа не може да бъде дългосрочен проект. А в България тя се оказва именно дългосрочен проект. Относително ясно можем да установим, че още в началото на прехода 1989-1990 в България възникна една непрекъснато променяща се мрежа от политически и икономически интереси. Т.е. широки кръгове от политическите елити са част от корупционни схеми с участието на бизнес-актьори. А това очевидно означава, че просто нямат интерес от едно ефикасно преследване на корупцията и на сходни явления. Разбира се, те не могат да го заявят публично. Никой политик от държава в ЕС няма да каже: "Нямаме интерес да се борим срещу корупцията". В резултат: непрекъснато се води тази дискусия за борбата срещу корупцията, всички говорят за това, всички говорят за съдебната реформа, но когато трябва да се предприемат решителните стъпки, тогава или се прави просто някаква козметична промяна, или пък законът директно се проваля – както се случи миналата година в българския парламент. Законът просто не получи подкрепа от мнозинството, може би защото беше прекалено ефикасен.

Дойче Веле: За да го кажем ясно отново: част от политическия елит в България няма интерес в страната да бъде наложено върховенството на закона. Вие това казвате, нали?

Михаел Хайн: Да, това може да се заяви съвсем категорично. Ако обърнем въпроса, можем да попитаме: Защо тогава през последните 25 години, когато имаше няколко фази на стабилни правителствени мнозинства, дори на много големи парламентарни мнозинства, защо нито едно от тези мнозинства не постигна някакъв видим успех в тази област? Тоест, това тъпчене на място не може да се обясни с други фактори – примерно, с политическа нестабилност.

Дойче Веле: Г-н Хайн, като политолог Вашата основна тема е Югоизточна Европа, и по-специално България и Румъния. Дали румънците са по-напред в борбата срещу корупцията от българите? И ако това наистина е така – какви са причините?

Михаел Хайн:  Да, те са доста по-успешни в това отношение. Ако сравним двете страни по различни показатели, този извод в първия момент е изненадващ. Защото България и Румъния си приличат по много показатели - било то общото корупционно равнище сред политическия елит, политическата и правна култура или пък наследството на държавния социализъм. В рамките на цяла Средна, Източна и Югоизточна Европа обаче Румъния е единствената страна, която постигна успехи в борбата срещу корупцията. Това се случи в един кратък период през 2005-2006 година, когато възникна удобна политическа констелация. В навечерието на приемането на страната в ЕС министър на правосъдието стана една жена, която се захвана с реформата по същество – заедно с още неколцина членове на правителството. Те за известно време имаха и парламентарна подкрепа, а ЕС през цялото време ги поддържаше. Така в този кратък период в Румъния успяха да създадат силни органи за съдебно преследване, в които работа започнаха млади хора, необвързани с предишните мрежи. Тези органи се захванаха най-вече с корупцията на високо равнище и до ден-днешен са много ефикасни и независими. Редица политици в Румъния непрекъснато се опитват да отслабят този антикорупционен орган, но досега не са успели – просто защото създадените навремето предпазни институционални механизми са сравнително стабилни. Ето защо Румъния може да представи дълъг списък с наказателни процедури и с осъдени за корупция на високо равнище – от високопоставени политици, та чак до един бивш премиер, който вече лежа в затвора.

Михаел Хайн

Михаел Хайн

Дойче Веле: Г-н Хайн, когато си говорехме преди това интервю, стана дума за един актуален случай в България – т.нар. "суджукгейт". Тогава Вие се сетихте, че подобна история навремето имаше и в Румъния…

Михаел Хайн: В България случаят е свързан с депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, когото обвиняват, че е присвоил тонове суджук, който уж бил предназначен за премиера Бойко Борисов – това все още не е изяснено. Аз веднага се сетих за подобен случай в Румъния преди десетина години, когато един политик с прякора Мики Шпага (Мики Рушвета) беше разкрит именно от антикорупционната служба, за която говорих преди малко. Хванаха го да взима подкупи, част от тях в натура – включително и едно сериозно количество колбаси. Явно това е широко разпространено – да се взимат не само пари, но и стоки, включително и храни.

 

Политологът д-р Михаел Хайн работи в Катедрата по сравнително конституционно право в университета в Гьотинген, а вниманието му е насочено най-вече към Югоизточна Европа, и по-специално към Румъния и България.

 

Ето кой поема здравната каса "на своя здрав войнишки гръб"

http://clubz.bg/56687-eto_koj_poema_zdravnata_kasa_na_svoq_zdrav_vojnishki_gryb

Професор д-р Камен Плочев е новият директор на Националната здравноосигурителна каса. Това решиха днес депутатите в последния пленарен ден на Народното събрание преди лятната почивка, като 205 от тях гласуваха "за" единствения кандидат. Нямаше гласове "против", а само един народен представител се въздържа.

Всички членове на парламентарната комисия по здравеопазване подкрепиха Плочев за поста. Герберът Христо Грудев застана зад досегашния началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинската академия в София:

"Той поема върху своя здрав войнишки гръб тежката отговорност за НЗОК."

Други народни представители отбелязаха, че е притеснително да има само един кандидат за пост, от който се управляват милиарди. Грудев обаче успокои Плочев така:

"Не се притеснявайте от цифрите. Разликата между управлението на семейния бюджет, на клиниката, която сте управлявали, и този на НЗОК  е само в нулите."

Д-р Нигяр Джафер от ДПС също изрази подкрепа за професора, но използва момента и да критикува управляващите за решението отпреди години шефът на НЗОК да се избира от парламента:

"Не знам с какво подобрихме избора, като прехвърлихме този избор на НС. Първите години този конкурс се извършваше от съвет, между професионалисти. Те сега се задържат все по-малко."

Предишният директор на касата Глинка Комитов напусна поста преждевременно поради лични причини. Плочев ще довърши неговия мандат до 12 март 2020 г.

След гласуването Плочев каза, че никога няма да извърши нещо незаконно, независимо какъв натиск му бъде оказан.

"Ако това доведе до политическо сътресение, ще подам оставка. Не трябва да има сътресения в НЗОК, пациентите не трябва да усетят нищо", заяви той.

А на въпроса как един учен ще се занимава с финанси, разказа история - как известният физик Исак Нютон е бил назначен да пази кралската каса на Великобритания. И за да спре практиката сребърните монети да бъдат търкани по ръба, за да се краде по малко сребърен прах, измислил те да бъдат назъбени, така че търкането да си личи.

Пред журналистите пък коментира, че не може още да коментира финансирането на здравеопазването, защото не е запознат с нужните данни.

"Никой не предлага анализ, поради което ще започна с това. Ще създам едно такова звено, което да ми направи един анализ на ползи, загуби, възможности. Така че да балансираме системата. Много прав е един колега, който каза, че не може да има 400 лв. на човек за здравеопазване в България, а по 2000 евро - в Европа."

Здравният министър Николай Петров поздрави Плочев за избора и му пожела успех, а на журналистите каза да му дадат време, за да навлезе в нещата.

Кой е Камен Плочев?

Роден на 23 октомври 1951 г., Камен Плочев завършва магистърската си степен по медицина през 1975 г. в Медицинската академия в София. Добива образователна и научна степен доктор през 1995 г., през 2001 г. става доцент, през 2011-а "доктор на медицинските науки", а през 2012 г. става професор.

Специализирал е в Германия, Белгия, Холандия и други държави.

Преподавал е епидемиоология и инфекциозни болести във Военна болница-Русе през 80-те години, после е зам.-началник на Инфекциозна клиника (1988-1991 г.). От 1991 г. е началник на Центъра по имунология към ВМА, а от 2001 г. - началник на Клиниката по инфекциозни болести.

Член е на Съюза на учените в България и други местни и международни научни организации.

Все повече туристи посещават Смолян

https://www.actualno.com/goodnews/vse-poveche-turisti-poseshtavat-smoljan-news_624668.html

Увеличен е туристическият интерес към Смолян и региона това лято, Общината работи активно за привличането на все повече туристи. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Марин Захариев – зам.-кмет на Община Смолян. По думите му голям брой и младежи от съседни градове и

Гръмотевични бури и градушка валяха в Турция (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361741

Гръмотевични бури и градушка валяха в Турция (Видео)Пороен дъжд, придружен с градушка и гръмотевици, се изсипа в района около гкпп Капъкуле. От одринската метеорологична служба съобщиха,че на Капъкуле е валяла градушка с големина на орех, предава БТА. Изпочупени били стъклата на много коли, нанесени са и други материални щети. Градушката е поразила и слънчогледовите насаждения в Одринско.

САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

http://frognews.bg/news_139093/SASHT-zasilvat-sanktsiite-sreshtu-Rusiia-Iran-i-Severna-Koreia/

САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. След Камарата на представителите законопроектът беше одобрен и от Сената. За да влезе в сила текстът, остава той да бъде подписан от Доналд Тръмп.

28 юли в историята

http://www.cross.bg/voiina-sezon-krug-1550370.html

/КРОСС/ 1330 г. - В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия, а Михаил Шишман умира три дни по-късно (31 юли 1330) от раните си и в плен.1402 г. - В Битката при Ангора (дн. Анкара) Тимур разгромява завоевателя на Търново Баязид I и го взима в плен.1402 г. - Започва Османско междуцарствие.1540 г. - Томас Кромуел е обезглавен със заповед на крал Хенри VIII по обвинение в измяна; в същия ден кралят се венчава с петата си жена - Катрин Хауърд.1609 г. - На Бермудските острови се установяват първите заселници от Англия.1794 г. - Максимилиан Робеспиер, един от лидерите на Френската революция, е екзекутиран с гилотина в Париж.1821 г. - Хосе де Сан Мартин декларира независимостта на Перу от Испания.1851 г. - За първи път е фотографирано слънчево затъмнение в обсерваторията в Кьонигсберг от Йохан Берковски.1868 г. - В САЩ влиза в сила 14-та поправка на Конституцията, която дава определение на американското гражданство.1879 г. - Излиза първият брой на Държавен вестник.1913 г. - Сключен е Букурещки мирен договор, с който приключва Междусъюзническата война от 1913 г. 1914 г. - Първата световна война: Австро-Унгария обявява война на Сърбия точно един месец след убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево, което е начало на войната. 1942 г

Приятели и врагове: външната политика в първите шест месеца на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3014604_priiateli_i_vragove_vunshnata_politika_v_purvite_shest/?ref=rss


Приятел ли си или враг? Изглежда това е бил определящо за подхода на президента Доналд Тръмп към външната политика в първите му шест месеца на поста.<br /><br />Във вътрешен план разследването дали Русия се е месила в миналогодишните избори в САЩ продължава да е "трън в петата" и пречка за очевидното желание на Тръмп да има топли отношения с руския си колега Владимир Путин.<br /><br />Що се отнася до първоначалното "мъжко приятелство" с китайския...

Днес в Източна България все още ще има превалявания, но по-слаби и на по-малко места, максималните температури ще са между 24° и 29°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281035_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0

 Днес от запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява и над западните райони ще е предимно слънчево. В Източна България все още ще има превалявания, но вече по-слаби и на по-малко места. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 24° и 29°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, през деня ще се повишава. 

По Черноморието облачността ще е значителна, с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 24 - 26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. 
В планините от запад на изток облачността ще намалява до предимно слънчево. Превалявания ще има в Източна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 12°.

Пътна обстановка в страната - 28 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356375

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: До 31.07.2017 г. шофьорите да се движат с повишено внимание в посока Бургас от км 35 до км 49 и от км 45до км 55 в посока София, поради частични ремонтни дейности. Област Пазарджик: до 28.

Облачността започва да се разкъсва

http://frognews.bg/news_139092/Oblachnostta-zapochva-da-se-razkasva/

От запад на изток облачността ще започне да се разкъсва и намалява и над западните райони ще е предимно слънчево. В Източна България все още ще има превалявания, но вече по-слаби и на по-малко места.

Сензационно разкритие! Убитият бизнесмен в Пловдив бил перачът на пари на Братя Галеви, викали му Мечката!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281034_%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%21+%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B

 Една от знаковите фигури, приближени до Братя Галеви – Данаил Божилов, беше разстрелян вчера рано сутринта в Пловдив. Убийството на 43-годишния бизнесмен, познат с прякора Мечката, бе съобщено вчера. Мъжът бе гръмнат с един куршум в гърдите в парк „Лаута“, докато разхожда кучето си на една безлюдна алея, припомня „Телеграф“.

Основната версия на МВР е, че е дължал крупна сума на изчезналите братя Галеви, но е решил, че няма да я връща. Не се изключват и други хипотези. Сред тях са неуредени бизнес отношения с партньори в бизнеса със соларни студиа, както и личен конфликт.
Данаил Божилов бил застрелян между 8:30 и 9 часа на т. нар. кучешка алея в парк „Лаута“. Трупът бил открит от случайни минувачи, които също разхождали любимците си. Те не са преки свидетели на убийството, а прокуратурата отказа да съобщи дали са чули изстрелите.
Убитият Божилов имал дребен бизнес – бил собственик на соларно студио. Няма криминално досие, въпреки че години наред бил човекът в сянка на дупнишките братя Галеви.
Неофициално от службите за сигурност коментираха, че убитият бил перачът на пари на Пламен Галев и Ангел Христов, пише „Телеграф“. Майката на Данаил Снежана пък живее в същия блок, в който и съпругата на Пламен Галев в Дупница. Входът е с караулка и охрана.
 
 

Жълт код за обилен валеж и гръмотевична активност е в сила за 5 области

https://www.actualno.com/society/jylt-kod-za-obilen-valej-i-grymotevichna-aktivnost-e-v-sila-za-5-oblasti-news_624683.html

Жълт код за обилен валеж и гръмотевична активност е в сила за 5 области от страната на 28 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са: Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас. Т

До 29 градуса днес, ще превалява в Източна България

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6361733

До 29 градуса днес, ще превалява в Източна БългарияДнес от запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява и над западните райони ще е предимно слънчево. В Източна България все още ще има превалявания, но вече по-слаби и на по-малко места. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 24° и 29°.

Повече слънце днес, дъждът си отива

https://offnews.bg//obshtestvo/poveche-slantce-dnes-dazhdat-si-otiva-661521.html

Слънцето побеждава облаците на запад, в източната част от страната и днес ще има превалявания. Дъждът обаче ще е по-слаб, но ще духа силен вятър, според прогнозата на НИМХ.

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, през следващите дни термометрите ще показват все по-топло време. 

По-хладно днес ще е край морето, ще има и вълни от 2-3 бала. 

Ветровито ще е и в планините, но ще е слънчево. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18 градуса, а на 2000 метра – до 12  градуса.

Анимации

http://www.eurochicago.com/2017/07/animatsii/

чл.20: „Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната…“ – Тази глупост да я кажат на хората в Северозападнала България. Там са адски балансирани. чл.21 (1): „Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото.“ – Чета тази тлъста многоопашата лъжа и осъзнавам, че сме останали без основното си национално богатство. Двадесетина човека едри латифундисти заграбиха 80% от територията на България. Всеки чужденец може да си купи чрез фирма, колкото си поиска земя. А съвсем скоро няма да им се налага дори да регистрират фирми. По нареждане на ЕС българското основно национално богатство трябва да може да бъде купувано свободно от всеки чужденец. Та, за каква особена закрила на държавата и обществото говорим?!? чл.18 (1): „Подземните богатства…, крайбрежната плажна ивица… са изключителна държавна собственост“ – Лъжа! Не можем да преброим частните плажове по морето.

Позор е слаба дума!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281033_%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%80+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0%21

 Беззаконието в държавата ни се превръща в политическа норма. Последният драстичен пример за това е огласяването на проектодоговора за добросъседство с Македония, който предстои да бъде подписан официално на 2 август. Дали е добър или лош, е отделен въпрос. Факт е, че документът по неясни причини беше засекретен за обществото. Дори в парламента той бе секретен документ и  депутатите, които са се запознали с него, трябваше да подписват клетвена декларация за неразгласяване.

И какво стана? Не друг, а българските власти начело с Бойко Борисов, извършиха национално предателство – най-напред с предоставянето на този секретен договор на американския посланик Рубин, без чието одобрение очевидно нямаше да мине. А нямаше да мине, ако интересите на САЩ не са отразени в него. Или както саркастично коментират някои – за да се види дали съвпада с оригинала на англоамерикански език. Втори път – с публикуването на документа от страна на Външно министерство, след като той стана публично достояние благодарение на македонската страна.
За пословичния слугинаж на управниците какво да говорим? Позор е слаба дума. Посочете ми друг подобен пример, когато трета страна дава „благословия“ за договор между други 2 държави. Дори не иде реч за „началниците“ от ЕС и Брюксел, а за Вашингтон и посолството му на ул. „Козяк“. А щом САЩ „поздравява и подкрепя усилията“ на София и Скопие, значи трябва да гледаме под лупа договора – американците винаги са работили за дезинтеграцията на Балканите.
Инак ни обливат с папагалски копи пейст по медиите: „Правителствата на България и Македония одобриха в един ден проекта за договор между двете страни…“ Е, как да не е в един ден – задокеанският кукловод дръпнал конците и двете дребни балкански марионетки се задвижили едновременно. Споко, народе – всичко е под контрол. Сценарият върви едно към едно под диктата на сценариста, който е и режисьор, и кукловод, и главен печеливш от пиесата…

Европа за бежанците: Една лотария на човешките съдби

http://www.dnes.bg/redakcia/2017/07/28/evropa-za-bejancite-edna-lotariia-na-choveshkite-sydbi.348557

Докато се намери решение на бежанския въпрос, броят на жертвите продължава да расте

Над 14 000 мигранти са напуснали България през 2016 г.

http://frognews.bg/news_139091/Nad-14-000-migranti-sa-napusnali-Balgariia-prez-2016-g/

Около 14 120 чужди граждани пребиваващи у нас, които не са били граждани на ЕС, са напуснали територията на страната ни през миналата година - доброволно или принудително.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1550369.html

/КРОСС/ *** София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. *** София. От 09.00 до 13.00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Народно събрание" №2) ще се проведе информационна инициатива в подкрепа на елиминацията на хепатита до 2030 г. *** София. От 11.00 часа в Конферентната зала на Съдебната палата новоизбраният председател на Софийски районен съд Александър Ангелов ще встъпи официално в длъжност. *** София. От 14.00 часа в заседателна зала на МВР, ръководството на Министерството ще даде месечна пресконференция. *** София. От 19.00 часа в Борисовата градина ще се състои концерт на Софийския духов оркестър. *** София. От 19.00 часа в площад „Батенберг" ще се състои церемония по официалното откриване на ЕКО-Рали България 2017 - кръг от Световната Е-купа на FIA. ***Банско. От 21.00 часа на площад „Никола Вапцаров", при лошо време в Голямата зала на Читалище „Никола Вапцаров", ще бъдат прожектирани най-добрите ленти от световното екстремно и планинарско кино. ***Благоевград.От 09.30 часа в зала „22-ри септември" ще се проведе редовно заседание на Общински съвет-Благоевград. *** Варна. От 10.00 часа в конферентната зала на 11 етаж в УМБАЛ „Св. Марина" - Варна екипът на проф. д-р Искрен Коцев ще представи резултатите от приложението на пероралната терапия при пациенти с Хепатит С. ***Варна.От 11

Православен календар за 28 юли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6361443

Православен календар за 28 юлиСв. апли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен От 70-те свети апостоли тези били избрани за дякони в Ерусалим. Било им поверено да раздават помощи на нуждаещите се. Св. Прохор придружавал ап. Петър. После станал спътник на св. Йоан Богослов и с него делил и трудове, и заточение. Бил убит от езичниците. Св. Никанор бил убит от юдеите. Св.

Евростат: Над 14 000 мигранти са напуснали България през миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6361731

Евростат: Над 14 000 мигранти са напуснали 
България през миналата годинаОколо 14 120 чужди граждани пребиваващи у нас, които не са били граждани на ЕС, са напуснали територията на страната ни през миналата година - доброволно или принудително. Това показват данни от анализ на Евростат за прилагането на законодателството в областта на миграцията сред страните на ЕС-28 през 2016 г,цитира БТА.

Св. апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

https://www.actualno.com/celebrate/sv-apostoli-prohor-nikanor-timon-i-parmen-news_624667.html

Тези св. апостоли от 70-те били избрани за дякони със Стефан, Фипип и Николай, когато в обществото вярващи възникнало някакво недоволство от начина, по който тогава били раздавани всекидневните дажби в йерусалимската църква. Там било поверено да раздават помощи на нуждаещит

Германия изтегля 22 000 поршета заради емисиите

http://dnes.dir.bg/news/dizelovi-avtomobili-softuer-proizvodstvo-porshe-iztegleni-porshe-kien-26136136

Софтуер, манипулиращ данните за емисиите отработени газове, е открит при автомобили на Порше (Porshe).

Италия толкова обичаше Франция, но Макрон я разочарова

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3014434_italiia_tolkova_obichashe_franciia_no_makron_ia/?ref=rss


Либийското досие, мигрантската криза, корабостроителницата Ес Те Екс, железопътната линия Лион - Торино... Решения, взети от новия френски президент Еманюел Макрон, хвърлиха сянка върху "голямото" приятелство, свързващо Франция с Италия.<br /><br />Сред причините за търканията ще споменем инициативата на френския държавен глава, събрал във вторник в Париж двамата либийски лидери - премиера Файез Сарадж и съперника му Халифа Хафтар. Реагирайки на следващия ден, италианският...

Фестивалът "Summer Chaos" 2017 в Бургас е отменен

http://clubz.bg/56686-festivalyt_summer_chaos_2017_v_burgas_e_otmenen

Слабият интерес към фестивала "Summer Chaos" 2017 наложи той да бъде отменен. Това съобщиха организаторите. В програмата трябваше да участват групите Kreator, Tarjia Turunen, Crematory и Fallen Arise. Фестивалът бе насрочен за 31 юли.

Парите за закупените билети ще бъдат върнати на феновете на музиката. Билетите от "Тикетпро" ще се връщат на съответната каса срещу представяне на билета и касова бележка към него. Стойността на закупените онлайн билети, платени с кредитна или дебитна карта, ще бъде възстановявана автоматично по съответната банкова сметка на купувача.

Периодът, в който всеки закупен билет ще може да бъде върнат, е от 14 до 31 август.

Германски експерт: В България не искат да се преборят с корупцията

http://www.dnevnik.bg/biznes/intervju/2017/07/28/3014685_germanski_ekspert_v_bulgariia_ne_iskat_da_se_preboriat/?ref=rss


Политологът д-р Михаел Хайн работи в Катедрата по сравнително конституционно право в университета в Гьотинген, а вниманието му е насочено най-вече към Югоизточна Европа, и по-специално към Румъния и България. Дневник публикува интервюто на д-р Хайн за "Дойче веле".<br /><br />Какво мислите за критиките, които ЕС отправя към българската съдебна система?<br /><br />- Тези критики имат три основни акцента. Първо – критика срещу правната рамка. От моя гледна точка...

Германски експерт: В България не искат да преборят корупцията

http://www.dnevnik.bg/biznes/intervju/2017/07/28/3014685_germanski_ekspert_v_bulgariia_ne_iskat_da_preboriat/?ref=rss


Политологът д-р Михаел Хайн работи в Катедрата по сравнително конституционно право в университета в Гьотинген, а вниманието му е насочено най-вече към Югоизточна Европа, и по-специално към Румъния и България. Дневник публикува интервюто на д-р Хайн за "Дойче веле".<br /><br />Какво мислите за критиките, които ЕС отправя към българската съдебна система?<br /><br />- Тези критики имат три основни акцента. Първо – критика срещу правната рамка. От моя гледна точка...

Уважаеми работодатели, ние, над 3 000 000 търтея, които ви изкарват заплатите (и печалбите) всеки ден, ви поздравяваме!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281032_%D0%A3%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%B8%D0%B5%2C+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+3+000+000+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B5%D1

 Уважаеми работодатели,

ние, над 3 000 000 търтея, които ви изкарват заплатите всеки ден, ви поздравяваме.
Да се слави името ви, да пребъдат фирмите и организациите ви, сега и во веки веков.
Извинявайте, че се сдружаваме в синдикати, г-да работодатели. Знаем, че това ви пречи да ни карате да работим по 16 часа без почивка. То и съпругите ни са виновни… искат майчинство.А колко хубаво ще бъде без синдикати – да стоят вкъщи по месец след като родят и после пак при вас, на тръстиката.
По-възрастните са бреме и за нас. Трябва да им обръщаме внимание, да допълваме мизерните им пенсии с още по-мизерните ни заплати, да се блъскаме с тях в магазина, докато броят мизерните си стотинки. На тези хора не им трябва добавка за време и възраст, а глоба и намаляване на заплатите затова, че са работили цял живот за своите чорбаджии.
 
 

Защо ги бранели синдикатите? Търтей, търтея око не вади, скъпи социални партньори.
По-младите също са досадни. Друго си е да започваш живота си със стартова заплата от 300лв. Толкова заслужават, мързеливците! Нищо не знаят, нищо не учат, пък после и пари искат.

А пък заплатите, ах тези заплати!?!

С какви очи ги искаме, след като ни мързи да си ги изработим. Добре, че сте вие, скъпи наши пчелички. Работите с пот на челото, за да живеем добре ние в общия кошер. Храните ни, колкото да не умрем, работим, колкото да не заспим.

А какъв живот би паднал в държавата на трите прасенца без синдикати?

Ще работим, ще строим нов живот. До умиране и без заплата. Ей така, за каузата, за общото ни благо. Ще ни пускате в отпуска, когато искате, ще ни спирате отпуската – когато искате. Ще ни уволнявате безнаказано и ще ни погребвате тайно, когато умираме на работното си място.

Само че няма да мине!!!!!

Защото дори в нашата държава, 3 млн. търтея са повече от три прасенца. А зажужат ли, ще трябва да бягате и да се криете. По възможност по-дълбоко, по-далече и тайно.
Че жилото боли повече и от срама!

искрено ваш: Ганьо

Източник: IBTnews.bg

Юлиян Михов: Грешката на собствениците на клубове в българския футбол е неразбирането, че това е бизнес

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/28/3008717_juliian_mihov_greshkata_na_sobstvenicite_na_klubove_v/?ref=rss


Юлиян Михов е директор бизнес развитие Югоизточна Европа в ПрайуотърхаусКупърс. Магистър по право, притежава дългогодишен опит в областта на спортното право, данъчно облагане и системата на клубно лицензиране на професионалните футболни клубове. Той анализира пред "Дневник" ситуацията в професионалните клубове в българския футбол, състоянието им на база публикуваните годишни финансови отчети и представи виждането си за това как те трябва да се развиват, ако искат да са устойчиви и да...

Юнкер призна: Има двоен стандарт при храните в ЕС

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/iunker-prizna-ima-dvoen-standart-pri-hranite-v-es-6071990

„Нямаме време за губене. Ако предложим ново законодателство, ще минат години, преди то да започне да действа“, обясни още председателят на ЕК

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=356374

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 28 юли ще бъде прекъснато електрозахранването в райони на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:00 ч.

Без вода в части от 7 столични района

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-7-stolichni-rajona-661520.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на спирателен кран на бул. „Христо Ботев“ в Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа по ул. „Пиротска“ от ул. „Антим I“ до бул. „Христо Ботев“. 

Във връзка с подмяна на спирателен кран на бул. „Свети Наум“ в „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:30 часа по бул. „Св. Наум“ от бул. „Христо Смирненски“ до ул. „Вишнева“, по ул. „Презвитер Козма“ от бул. „Св. Наум“ до ул. „Йоан Екзарх“, по ул. „Йоан Екзарх“ от ул. „Презвитер Козма“ до ул. „Света гора“.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стара планина“ Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. „Стара планина“ от ул. „Париж“ до бул. „Княз Александър Дондуков“, по ул. „Париж“ от ул. „Стара планина“ до ул. „Росица“.

Без във връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения до бл. 508 в жк. „Дружба“ 2, ще бъдат от 9:00 до 19:00 часа в бл. 508 и бл. 509. 

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Бели брод“ в „Суходол“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Бели брод“, ул. „Траян Танев“, ул. „Прилеп“, ул. „Хармония“, ул. „Прохладен кът“, ул. „Дъб“.

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Димитър Петков“ в жк. „Света троица“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа по ул. „Враня“ от ул. „Зайчар“ до ул. „Димитър Петков“, по ул. „Димитър Петков“ от ул. „Враня“ до ул. „Пловдив“. 

Няма да имат вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Петров кръст“ във вилна зона „Косанин дол“, от 10:00 до 14:00 часа в района на ул. „Петров кръст“. 

Александър Ангелов: Проблемите на съда ще се решават с диалог

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6361255

Александър Ангелов: Проблемите на съда ще се решават с диалогС новоизбрания председател на Софийския районен съд АЛЕКСАНДЪР АНГЕЛОВ разговаря Стоян Нешев В първото си интервю след избора той казва още: * Най-спешно е наказателните съдии да се преместят в новата сграда, в т.нар. военно НДК * Има напрежение между съдии и служители заради натовареността - Г-н съдия,

Кога ще има катастрофално земетресение в България?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281031_%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+

 Проф. Емил Ботев е роден през 1954 г. През 1979 г. завършва Софийския университет „Свети Климент Охридски” със специалност Физика. Специализирал е в Москва. От самото начало на кариерата си работи в Геофизичния институт при БАН – като ръководител на департамент „Сеизмология”. Заместник-директор е в периода от 2002 до 2006 година. Разговаряме с проф. Емил Ботев за това имаме ли основания за тревога по отношение на зачестилите напоследък земетресения в съседни на нас държави. - Проф. Ботев, напоследък общественото внимание е изострено по отношение не само на климатичните промени, но и на земетресенията, каквито бяха регистрирани наскоро в съседките ни Гърция и Македония. Имаме ли според вас основание за реални притеснения? - По принцип да се говори за пряка връзка между климат и земетресения е доста дискусионен въпрос. В България напоследък се случват тревожни климатични промени. Но не могат да се търсят преки връзки в сеизмичната активизация дори на съседни области. Затова давам пример и с последното по-сериозно земетресение, случило се в нашата страна – в района на град Перник през май 2012-а и съседната значително по-сеизмопотенциална зона през последните няколко години. Такава връзка е трудно да се намери. Сега, ако беше станало някое много силно земетресение, каквито нямаме през последните години в Централната част на Балканите, тогава можем да говорим за някакво индуциране в съседни сеизмични зони. Но тези земетресения с магнитуд 5, че дори 6, се водят за умерено силни. Катастрофалните земетресения са с магнитуд от 7 и по-нагоре, които се развиват на няколко десетки километра разстояние и могат да засегнат и съседна сеизмична зона. А тези с магнитуд от 5 по Рихтер сега в Македония и в централната част на Гърция не могат да доведат до такива сериозни изменения. Да си припомним и земетръса в Италия – там беше с магнитуд 6, но видяхте, че не се развиха процесите много далеч от тези страни. Даже си останаха в същите региони по-нататъшните евентуални активизации. След пернишкото земетресение от 5,6 нямаше никаква активизация за района на София. Затова казваме, че след активизацията в Македония и Гърция няма никакви основания да приемаме, че ще има развитие, свързано с тези процеси там. Няма такава възможност. - Всъщност какви са признаците, по които се разпознава предстоящо земетресение? - Има, да. Но за тях обикновено не се говори. Именно и поради тази причина ме намирате пред компютъра – седя и пиша проект, който трябва да представим във Фонда за научни изследвания към Министерството на образованието – за финансиране на такива изследвания, пряко свързани с бъдеща сеизмична активизация. Изследвания в съседни области, да кажем в други биофизични полета, не чисто сеизмични, каквито представляват областите на геодезията, на магнетизма, измерването на различни хидрогеоложки и други геоложки параметри, които предшестват сеизмичната активизация в отделни райони. - Странно и неразбираемо е защо до този момент не е имало подобно финансиране, от което зависят определящи, дори жизненоважни въпроси? - Ами да… няма такова финансиране, защото в световен мащаб успешните такива изследвания на мощно финансираните в развитите държави институции са довели до една тотална невъзвръщаемост. Имам предвид, че не повече от 1% от силните земетресения в световен мащаб са прогнозирани успешно. Е, вярно, има такива – и те са най-малко 10 силни земетресения, като едно от тях, и то от малко по-слабите, бе в Акуила. През 2009-а то бе успешно прогнозирано, но консорциумът и от учени, и най-вече от оторизирани обществени организации като Министерството на вътрешните работи и т.н. в Централна Италия, са взели решение да не оповестяват тогавашната успешна прогноза. Затова успешните прогнози се броят на пръстите на двете ръце И никой не може да говори, че имаме право. Представете си, че с вероятност 1 или 10%, ако щете, разполагаше метеорологията… Как ще вярваме на техните прогнози за утрешния ден? Сега считаме, че те са прави на поне 50-60% в твърденията си. Даже напоследък за съжаление познават на 90%. А ние с нашите 1-2% успешни прогнози какво да кажем. Ето затова я има и препоръката на световните организации, свързани със сеизмологията, че по-добре парите да се влагат в превантивни мерки, тоест засилване на сеизмичната устойчивост, съответно намаляване на сеизмичната уязвимост на сградите, на съоръженията, на инфраструктурата. Защото със сигурност ще има земетресения – някои от тях достатъчно силни, за да увредят човешкото здраве и живот, но по-добре е условията на живот да бъдат сеизмично устойчиви. Та затова темата е все около парите, които са се превърнали в основна тема на човешкия живот през последните десетилетия (усмихва се).

 
- О, да, особено в България, където все се говори за финансови дефицити! - Така е. Затова се надяваме сега да ни отпуснат малко пари и за това направление. Но пак ви уверявам – към момента нямаме основания за безпокойство по отношение на сеизмичната активност. - Имате ли отношение по темата за апокалиптичния доклад със стряскащи предупреждения за предстояща климатична и земетръсна катастрофа, който според информациите е засекретен и скрит от народите по света. Такова твърдение прави Рето Кнути – известен швейцарски климатолог и професор по физика на климата на Земята в Института по атмосферни и климатически науки в Цюрих? - Честно да ви кажа, нямам отношение. Но наистина няма как да останем безпристрастни към тези невероятни амплитудни аномалии с много високи нива в рамките на кратки периоди от време – хем застудявания със съответните валежи, хем засушавания с огромни, много високи температури, които пък действат унищожително на човешкото здраве. Това е не по-малко сериозна тема и все по-актуална за съжаление. - А могат ли трусовете да събудят вулкан, за какъвто постоянно се говори на Балканите? Всъщност Балканският полуостров е едно от най-сеизмично активните места в цяла Европа! - Така е, но информацията за Централните Балкани по отношение на вулкана отпада, няма такъв, не съществува. Има го, но в южната част на Балканите, където имаме условия за вулканична дейност. Например под остров Крит имаме потъване на средиземноморската плоча под егейската микроплоча, която разбутва дълбоките мантийни нива, които продуцират движение във вертикална посока на магнатични образувания, които създават пък условия за наличие на каверни в повърхностните части на земната кора. И така на повърхността излиза тази магма във вид на лава. Говоря по-конкретно за остров Санторини и другите острови там – те всички са с вулканичен произход и са съвременно активни. В Италия също има висока сеизмичност. Ние сме малко отстрани от арената на бойните действия На гърба на Албания е охридското земетръсно огнище, което не е известно с много силни земетресения в миналото. Няма достатъчно добра статистика, но се приема, че земетресенията във вътрешната част са значително по-слаби. Или пък се натрупват напрежения, което пък формира силни земетресения с много по-малка честота за стотици години. Освен това отделни са сеизмичните зони, например в западната част на Македония е охридското земетръсно огнище, а в източната част на Македония е вардарската сеизмична зона, която е с няколко огнища. Така че по отношение на Македония охридската част не буди безпокойство. Земетресенията там не предизвикаха сериозни разрушения, само повреди по сградите. Докато в Централната част на Балканите при нас вулканичните дейности са затихнали преди милиони години Една от последните е в района на Кожух, приема се, че преди около 2 милиона години преди сегашно време е бил активен този кратер. От него днес са останали отделни парчета – едно от които са Рупите. Околните хълмове придават кръгова структура и представляват остатъци от кратер на 2 милиона години. И това се счита за последния на Балканите вулкан. А този в Охрид е на няколко милиона години. Вярно е, че има възможност при по-дълбочинни размествания, каквито са земетресенията, да се придвижват лесно проникващи флуиди, най-вече газове. Тогава се освобождава сероводород, но това е известен феномен по принцип и в България го има на много места. Така че това е, общо взето, историята с вулкана. Но няма такава активност и не може да се говори за такъв род притеснения.
 
- Самото затишие на микросеизмичната активност може ли в някакъв момент да се разглежда като затишие пред буря? - В момента имаме микросеизмично затишие, защото по принцип в България за последните десетилетия нямаме силна сеизмична активност. Затишието във всяка една сфера е винаги относително. Ние, както се казва, отдавна сме реализирали натрупаните напрежения още в началото на миналия век. Сега вече само сърбаме последиците от това. Но именно сега започва някакъв процес на задържане, но той е дълговременен. Не можем да говорим, че тази буря е предстояща в близките дни, месеци, дори години. Не може да се говори, тъй като най-вероятно преди натрупването на достатъчно много напрежение ще имаме разтоварващи процеси с по-слаби земетресения, които са характерни за последните десетилетия в нашата страна. А много силните преди това са разчупили твърде много при повърхностните части на земната кора и те сега не издържат на натрупването. Стандартната микросеизмична активност на територията на нашата страна средномесечно е 10-15 земетресения с магнитуд над 2. Сега за месец и половина имаме само 1 такова. И той е от 2,2. В този смисъл имаме затишие на много слабата микро- се­измичната активност Това означава, че се натрупва малко повече напрежение. Само че са нужни поне 30 земетресения с магнитуд 2, за да създадат енергията за едно с магнитуд 3. Затова по-скоро говорим за затишие пред буря, само че в чаша вода.  Наблюдаваме средно по 1000 микроземетресения на година, като през последните 2 месеца отчитаме, че са много малко. Имаме обаче друг голям проблем и той е, че десетилетия наред у нас не са регистрирани трусове от 6 по Рихтер. Последният голям у нас, и то с магнитуд 7, е през 1928 година. Вярно е, че енергията на земетресението никога не може да се измери абсолютно точно, но говорим за средни стойности. Ето ви пример - Стражишкото земетресение е от 5,7, в Перник - 5,3, и има още едно в Стражица с 5,3. Това са по-силните трусове у нас за 80 години.  - С други думи, можем да говорим за определен тип цикличност при земетресенията? - Има, да. Приемаме, че тя е горе-долу на няколкостотин години средно за територията на страната. Ако трябва да назовем все пак някакви стойности – средно около 300 години. Преди време направихме сериозен експеримент за струмската и маришката зона, които са най-активни. Под ръководството на западни специалисти проследихме с измервания на няколко десетки метри дълбочина възрастта на отделните почвени слоеве, колко годишни са големите разкъсвания на тези пластове в минало време. Установихме, че за последните 10 000 години там са станали 2-3 такива земетресения. Това означава, че повторяемостта на такива катастрофални трусове в Пловдивско е на около 3000 години. Отделно направихме проучвания и в Струма, където установихме, че тази цикличност е на около 1500-2000 години. Така че в близките десетилетия, да не кажа и стотици години не би трябвало да очакваме силни земетресения, тъй като зоните са се разтоварили от огромните напрежения. Между отделните блокове на територията на нашата страна, както и в Македония отделните скорости, с които се движат плочите, са изключително ниски. Те са 3-4 мм най-много, а в Южна Гърция са 30-40 мм. Нужни са стотици години, за да се появи отново катастрофално земетресение - имам предвид магнитуд 7 и повече, което ще доведе и до жертви.  - Значи да бъдем спокойни за близкото бъдеще поне в това отношение… - Да, защото това, което се мери на повърхността, това са движенията между отделните земетворни блокове или по-големите геоструктури, каквито са микроплочите. Тези движения за нашата страна са много малки – 1-2 милиметра, стигат до 3-4, но на територията на съседните държави, най-вече на юг – тези движения са много по-големи, стигат до 30 милиметра към Крит и Санторини, за които вече споменахме.




Интервю на Анелия ПОПОВА

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

https://www.actualno.com/health/otbeljazvame-svetovnija-den-za-borba-s-hepatita-news_624698.html

На 28 юли от 9:00 до 13:00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ №2) ще се проведе информационна инициатива в подкрепа на елиминацията на хепатита до 2030 г. По време на събитието народни представители и министри ще имат възможността да отправят своите

Подводницата „Уляновск“ ще бъде пусната по вода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281030_+%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A3%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%E2%80%9C+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0

 На 28 юли в Северодвинск ще се състои церемонията по пускане на вода на атомната подводница четвърто поколение „Уляновск“. Тази многоцелева подводница е седмата и последната от серията „Ясен“, която е проектирана от Петербургското морско бюро по машиностроене „Малахит“ и построена в „Севмаш“, пише Российская газета.
В бойния състав на руския флот засега е предадена единствено главната подводница от серията – К-560 „Северодвинск“. Следващата го „Казан“ през март т.г. излезе от цеха и бе пусната по вода, а на нея вече е пристигнал екипажът ѝ и сега на нея се провеждат изпитания. Четирите други „Ясени“: „Новосибирск“, „Красноярск“, „Архангелск“ и „Перм“ са в различна степен на готовност. Днес към тях официално ще се присъедини и „Уляновск“. 
Тази символична, на пръв поглед, церемония има дълбоко практическо значение за доставчиците на оборудване, системи и въоръжение. 

Ген. Марк Майли: Войната срещу Северна Корея ще бъде „много смъртоносна“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281029_%D0%93%D0%B5%D0%BD.+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B8%3A+%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%

 Ген. Марк Майли, началник-щаб на сухопътните сили на армията на САЩ, заяви, че сухопътна война срещу Северна Корея би била „много смъртоносна“ и че САЩ нямат добри избори за това как да се справят с режима в Пхенян, пише The Hill.
„Войната на Корейския полуостров ще бъде ужасна, но въпреки това и взрив на атомна бомба в Лос Анджелис също би бил ужасн“, заяви ген. Майли. Той посочи, че САЩ се намират „на такова място във времето, където изборът трябва да се направи“. „Никой от тези избори не е привлекателен. Нито един от тях не е добър“, посочи той.
Генералът посочи, че вярва, че САЩ „напълно биха разрушили севернокорейската армия“, ако се наложи. „Но това ще бъде направено с голяма цена на човешки живот и инфраструктура“. 
По-рано тази седмица КНДР обеща ядрен удар „в сърцето на САЩ“, при опит тя да бъде денуклеаризирана. 

Даниела Димитрова зае депутатското място на Живко Мартинов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/daniela-dimitrova-zae-deputatskoto-miasto-na-zhivko-martinov-2039429

В последния работен ден преди лятната ваканция на Народното събрание нов депутат влезе в пленарната зала.

Даниела Димитрова положи клетва като народен представител от парламентарната група на ГЕРБ. Тя влиза от Добрич на мястото на напусналия парламен

28 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=356368

Събития 1330 г. – В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия, а Михаил Шишман умира три дни по-късно (31 юли 1330) от раните си и в плен.

Германия изтегля 22 хил. автомобила "Порше"

https://www.actualno.com/cars/germanija-izteglja-22-hil-avtomobila-porshe-news_624687.html

Германия нареди луксозната марка автомобили "Порше" да изтегли 22 хил. превозни средства заради измами с изпитването за определяне на емисиите, предава AFP. Министърът на транспорта Александър Добринд заяви пред репортери, че „незаконен“ софтуер, прикриващ истинските

Според председателя на британските либералдемократи целите на Тереза Мей по миграцията са „абсурдни, аматьорски и своеволни“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281028_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D0%B1%

 Председателят на Британската либерал-демократична партия сър Винс Кейбъл обвини министър-председателя Тереза Мей, че си е поставила „своеволната цел“ да намали миграцията, обвинявайки я, че така е насадила опасното и подвеждащо впечатление, че въпросът е „извън контрол“, пише The Independent.
Новият председател на либерал-демократите разкритикува целта на правителството да намали нетната имиграция до под 100 хил. души годишно като „аматьорска и абсурдна“ и „водеща до зловредни последствия“. Според него твърдата линия по миграцията, върху която Тереза Мей е изградила своята кариера, може да се обърне срещу нея, защото тя не е постигнала целта си – нетната миграция все още е на равнища от 248 хил. души годишно. 
Сър Кейбъл, бивш министър на бизнеса, обвини Тереза Мей, тогава вътрешен министър, че в по време на коалицията от 2010 до 2015 г. тя народно е забавяла плановете на либералдемократите за проверки при излизане на страната, които са щели да предоставят по-точни цифри относно хората, напускащи Великобритания. Той добави, че „един от най-успешните износи на Великобритания – висшето образование, бе жертвано от министерството на Тереза Мей, за да може тя да изпълни миграционната си цел“. 
Председателят на британските либералдемократи заяви, че уважава Тереза Мей като правителствен опонент, но добави, че нейната „тесногръда мания“ да намали миграцията е замъглила преценката ѝ на ситуацията. 

Порой и градушки удариха Истанбул, има ранени

http://dnes.dir.bg/news/gradushki-istanbul-shteti-potopat-26136115

Пороен дъжд се изсипа над Истанбул снощи. Валежът, придружен с градушка и силна буря, продължи близо 20 минути и нанесе огромни щети, предаде БТА.

Пица с четири сирена

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6361205

Пица с четири сирена Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Силно земетресение в Тихия океан, близо до Япония

https://www.actualno.com/asia/silno-zemetresenie-v-tihija-okean-blizo-do-japonija-news_624697.html

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер стана факт в Тихия океан, в района на японските острови Огасавара. По данни на националното метеорологично управление на Япония епицентърът е в Тихия океан, а огнището е на дълбочина 10 километра, предаде БГНЕС. Не се съобщава за пострадали или разрушения, не е обявена заплаха от цунами. Населението на малките острови Огасавара не надвишава 3 хиляди души.

ЕКА прави компютър и парашут за руския модул в ”ЕкзоМарс”

http://dnes.dir.bg/news/mars-agentzia-modul-pishel-26136102

Европейски специалисти ще създадат бордови компютър и парашутна система за руския спускаем модул за втория етап от мисията "ЕкзоМарс".

Гечев: Наесен вот на недоверие и оставка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281027_%D0%93%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0

 Наесен вот на недоверие и оставка. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев по време на дебати за Временната комисия за НДК.

„Как така едно и също правителство с коренно различни мотиви подритва НДК само заради една персона. Шефът на държавна фирма определя заседания и се самоконтролира докато в нечии джобове отиват милиони левове. На 9 септември 2016 г. е ден за освобождението на Боршош от всякакъв контрол от Съвета на директорите“, каза Гечев.

„Вицепремиерът прави единствена промяна в Устава на НДК-сваля ограничението от 50 000 лв., до които директорът на НДК може да сключва договори. Получава право, което няма и министър-председателя-да харчи, колкото си иска и той точно това прави през този период“, посочи депутатът от левицата.

„Как така един човек, който по данни на правителството на ГЕРБ 2014 г. поема управлението на НДК с плюс 9 млн. лв., 2015 г. е на минус 9 млн. лв. 2016 г. 9 млн. лв. и само досега на 2017 г., той завещава 3,5 млн. лв. загуба или 30,5 млн. лв. загуба. До 2014 г. НДК е била на самоиздръжка и не е взимало нито лев от бюджета. В момента по сметките на НДК има само 62 000 лв., то е във фактически фалит“, изтъкна Румен Гечев.

„Какво е това правителство, в което принципалът уволнява директора на НДК, казва пред цяла България, че го е съгласувала с премиера Борисов. И след като го е съгласувала каква ще е пък тази божествена сила, която пък е над божествения премиер и на другия ден той обратно връща Боршош в НДК“, зачуди се той.

„Става дума за очевадни факти, загуби от 30 млн. лв., деребейство в НДК и вие казвате, че това са съмнения. Не, няма никакви съмнения, че на есен вот на недоверие и оставка“, заключи Гечев.

 

Поглед.инфо

"Боко Харам" изби десетки геолози, проучващи възможност за добив на петрол

https://www.actualno.com/africa/boko-haram-izbi-desetki-geolozi-prouchvashti-vyzmojnost-za-dobiv-na-petrol-news_624696.html

Над 50 души бяха убити в Нигерия при нападение на радикалната ислямистка секта "Боко Харам" срещу геолози, извършващи проучване за нефт за Нигерийската национална петролна корпорация (NNPC) и тяхната охрана, предаде БГНЕС. "Броят на жертвите не спира да расте. Имаме повече от 50

Прогноза за времето - 28 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356369

През следващото денонощие от запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява и над западните райони през деня ще е предимно слънчево. По Черноморието облачността ще е значителна, с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър.

Ураган удари Истанбул, има тежко ранени (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/uragan-udari-istanbul-ima-tejko-raneni-video-news_624694.html

Най-малко 10 души са потърсили медицинска помощ заради ураганът, който връхлетя Истанбул, най-големият град в Турция. Двама души са в тежко състояние, лекарите се борят за живота им, съобщава в. "Милиет", цитиран от БГНЕС. Вестник "Хюриет" съобщава за падането на подемен кран в

Спрете варварството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281026_%D0%A1%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE

 У нас за агресията почивка няма. Независимо срещу кого е насочена - към живо същество или неодушевен предмет. Опустошаването на миналото все повече започва да се превръща във фикс идея. Запазването на паметник се асоциира с нечиста кауза, исканията за унищожаването му се възхваляват като иновативни и модерни. Така стана с ценната Двойна къща, с паметника "1300 години България" в София, с Тютюневите складове в Пловдив...
Нова порция стремежи за "осъвременяване" на стария градски център на столицата за сметка на ценното минало се изсипа тези дни. Собственик на хотел - част от общ архитектурен комплекс и защитена сграда, иска да лее нов бетон. Държавата в лицето на МВнР също се кани да строи в непосредствена близост до друг паметник на културата. Къде ли точно сред тези варварски искания стои онази шумно рекламирана и не много евтина кампания за изготвяне на визия на София за следващите няколко десетилетия? Това ли е концепцията за развитие на града на Столичната община - допускане на вандализъм с културно-историческото наследство за сметка на частни интереси и инвеститорска печалба на един или друг "наш" човек, който ще се отблагодари подобаващо?
Толкова ли няма свободни пространства за строежи извън историческия център, извън зелените площи, извън междублоковите пространства, където да процъфтяват ламтежите за строителство и печалби? Не е ли време кметството да разбере, че трябва да се сложи край на всички опити за дивашко опустошение на вече създаденото, утвърденото, устоялото на годините? Защото скоро ще дойде моментът, в който няма да има какво да се спасява. Единственият изход сега е абсолютна, тотална забрана за строителство в централната градска част, която да охлади инвеститорските страсти и да покаже, че има зрънце съвест в отговорните фактори. Спрете варварството, г-жо Фандъкова!

Вот за стабилност или за "още чавизъм" - важното за венецуелските избори за Учредително събрание

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3014697_vot_za_stabilnost_ili_za_oshte_chavizum_-_vajnoto_za/?ref=rss


В неделя венецуелският президент Николас Мадуро ще рискува всичко, за да се задържи на власт. Тогава ще се състоят избори за Учредително събрание, което Мадуро определя като "институция, притежаваща свръхвласт", докато неговите противници виждат в това доказателство, че страната е в процес на превръщане в "диктатура".<br /><br />Какво трябва да знаем за процеса, който ще доведе до промяна в конституцията, приета през 1999 г. по времето на покойния Уго...

Любим виц на Мария Сапунджиева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6361113

Любим виц на Мария Сапунджиева Обява: “Изгубен е портфейл със заплата. Към този, който го намери, имам голяма молба - не се

Сенатът бързо одобри новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР

https://www.actualno.com/america/senatyt-byrzo-odobri-novite-sankcii-sreshtu-rusija-iran-i-kndr-news_624692.html

Леко изненадващо, но все пак в рамките на очакваното, Сенатът на САЩ одобри законопроекта, предвиждащ затягане на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Сега документът, наречен "Закон за борба с противниците на Америка чрез санкции" трябва да

Честит рожден ден на Силвия Жекова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6361223

Честит рожден ден на Силвия Жекова Днес рожден ден има Силвия Жекова от отдел “Оживление”, която пише едни от най-интересните и увлекателни истории във вестника. Сега прекарва времето си в сладки грижи по сина си Александър, но не забравя и колегите си. Честито, Силве! Бъди

Хамбургер сламка е новият хит в Япония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281025_%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%80+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%85%D0%B8%D1%82+%D0%B2+%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Нова хранителна мода се налага в Япония и местните потребители на социалните мрежи споделят изобилие от снимки, свързани с нея, съобщи ЮПИ. Инстаграм юзърите са полудели.

Трендът се състои в използването на хамбургери от заведения за бързо хранене като "капачета" за предлаганите чаши с напитки. За т.нар. "хамбургер сламка" клиентите просто пробиват дупка в средата на сандвича, захлупват чашката и пият течността през приспособлението.

Най-често за хамбургер сламка се използват по-плътните сандвичи като Биг Мак. Не липсват обаче и ентусиасти, които приспособяват за целта по-скромни по размер бургери като МакЧикън.

Наблюдатели коментират, че трендът вероятно е вдъхновен от миналогодишната лятна мода за пиене на айс кафе през донът сламка.

И Сенатът на САЩ гласува санкциите срещу Русия, Иран и КНДР

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-rusia-glava-sasht-izbori-2016-26136081

Сенатът на САЩ одобри законопроекта, който предвижда засилване на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и КНДР, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Хороскоп за 28 юли, петък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281024_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+28+%D1%8E%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Ден на тежки конкурентни битки, особено за родените във втората декада. Законът ще ви санкционира при ваше или чуждо нарушение. Не се доверявайте на никого, не преотстъпвайте колата или правата си на някой друг. Вероятни са спекулации с личните ви данни и вещи. Сънищата от тази сутрин намекват за това, което трябва бързо да се приключи преди да се започне каквато и да било нова инициатива. Направете лична и професионална инвентаризация. На всички нива спазвайте закона и не давайте повод за компромат.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април - 20 май

Родените в края на април ще трябва да изпълняват команди докато другите с по-голяма вероятност ще командват и определят съдбините на околните. Дава ви се възможност да влезете в нова среда, да опитате от забранени и разрешени плодове и да изпитате забравени удоволствия. Някой ще си плати, друг ще мине тънко, ще използва потенциала на приятели и познати. Вероятни са обаждания от далече. Плановете ви се променят. Налагат се пътувания, които утре ще ви отведат на приятно място, а в неделя на неприятно.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Ще имате нужната подкрепа с каквото и да се захванете. Ден на допълнителни юридически защити. Ще уредите документи, ще получите повече права и възможост за внедряване в перспективна среда тук или в чужбина. Днес и утре е добре да се пътува, да се търсят нови места и странични доходи и по някакъв начин да се затвори производствения цикъл. Родените във втората декада ще сключат обезпечен и перспективен договор и може да попаднат на нещо, което търсят отдавна. Гърнето ще си намери похлупака и в любовта.

Работа-6

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Рак 22 юни – 21 юли

Днес пътят ви е като бягане с препятствия. Ще ви ограничават колеги и близки с претенции и изисквания. Шефовете ще са неотстъпчиви и няма да ви влизат в положението, а тези които обичате ще ви обърнат гръб в труден момент. Помощта ще дойде от неочаквано място, а за някой и от чужбина. Доверете се на интуитивните си усещания. Ден на телепатичните контакти. Ако мислите за някого той ще ви се обади. Ако запазите спокойствие ще разберете и усетите нещо, за което не сте си давали сметка. Вечерта законът ще ви санкционира.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Ден, в който ще спечелите допълнителни юридически защити, протекции и пари. Законът ще работи във ваш интерес, както и хората, с които сте свързани. Дори и конкуренцията ще ви направи услуга с грешен и ненавременен ход. Обадете се на близки в чужбина. Не се бавете и колебайте, направете нужните връзки и задвижете въпрос, който ви притеснява от доста време. Не е време за недоволство, не се оплаквайте, а работете и си движете нещата. Навлизаме в период на поглъщане и усвояване на енергия от космоса.

Работа-6

Пари-5

Любов-6

Късмет-6

Здраве-6

 

Дева 23 август – 22 септември

Използвайте всяка минута от днешния ден за утвърждаване на дейноста ви за преместване в нов дом и на нова позиция, за уреждане на документи и разрешителни. Законът ще ви покровителства, дори и да направите нарушение. В живота ви може да се появи неочакван благодетел. Добре е да се водят дела, да се подават искови молби и жалби. Ще получите отговор на запитвания. Нещо благоприятно за вас ще се уреди и ще даде стимул на бъдещата ви дейност и лични връзки. Обадете се на тези, за които непрекъснато мислите.

Работа-5

Пари-6

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Везни 23 септември – 22 октомври

В ранния следобед Луната е в съвпад с Юпитер във вашия знак. Аспектът стимулира развитието на всяка ситуация във ваша полза и интерес. Публичните ви изяви ще са успешни, ще бъдете подкрепени на изпити и конкурси, ще получите и повишението, на което отдавна се надявате. Тази вечер и в любовта няма да останете на сухо. В живота ви се прокрадва една спонсорираща и блага сила. Може да получите покани за чужбина. Не се отказвайте, действайте активно в юридически план и ще имате това, за което претендирате отдавна.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Символ на деня е щъркел излизащ от облак. Много неща в живота ви ще се оправят, а и бебето ще се окаже на път или тази вечер ще го направите. Тенденцията е да се уреди нещо зациклено, да потръгне и стане това, което отдавна не помръдва в живота ви, а поддръжката му коства много усилия. Доверете се на вътрешното си усещане, оставете сърцето да ви води. Ден на телепатичните контакти. Ще срещнете някой, с когото отдавна търсите връзка или сте прекратили отношения. Съдбата ще ви сблъска с хора важни за бъдещето ви.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Ще получите нови предложения, договори и документи. Ще пренаредите пъзела на отношенията и може да влезете в нова среда. Ще спечелите дело и ще направите успешен ход. Не претендирайте за много пари, а поставете адекватни на ситуацията изисквания. Интуитивно ще усетите как да постъпите, какво да направите и кажете в дадена ситуация. Явете се на конкурси. Търсете начин за работа и учене в чужбина. Планирайте пътувания към хора способни да ви спонсорират или да ви дадат капацитетно мнение.

Работа-6

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Труден ден за родените във втората декада. Ще ви изпреварват на финалната права хора без ценз, но с повече протекции от вас. Вероятно е да влезете в битки със закона или с негови служители. Бъдете внимателни и се доверете на интуитивното си усещане във всяка ситуация. Обикновено се доверявате само на логиката и ума, но днес това няма да ви помогне, даже напротив. Ситуациите, в които попадате ще са лишени от логика и смисъл, ще изискват нестандартен подход и мислене. Внимавайте утре с техника и транспорт.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Денят ще предложи късмет и успехи на родените във втората декада. Правото и законът ще действат във ваша полза и интерес. Ще подпишете изгоден договор, ще се докажете и направите най-доброто в една напечена ситуация. Добре е да подадете документи и искови молби, да си търсите правата, парите и собственоста. Някой ще ви направи безплатна реклама. Вечерта може да намерите нещо, което е важно и за друг. Направените връзки ще ви осигуряват трамплин за бъдещите успехи. Може да се надявате на спонсориране и реклама.

Работа-6

Пари-5

Любов-6

Късмет-6

Здраве-5

 

Риби 20 февруари – 20 март

Доверете се на вътрешното си усещане и ще си спестите доста неприятности. Ако мислите за някого, непремено му се обадете. Може да има нужда от нещо. Намерете тихо и спокойно място и се отдайте на размисъл. Взетите днес решения ще помогнат на много хора да продължат напред, дори и в една безисходна житейска ситуация. Ще влизат в сила важни закони или нещо незаконно ще се премахне. Темида ще работи в полза на масите. Не се оплаквайте от живота си. Ще видите как до края на деня поне за нещо ще има правосъдие.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е деветка. До средата на октомври уредете въпроси и юридически положения, които сте оставили висящи. В последните два месеца на годината юридическата ви позиция ще е нестабилна. Може да се променят негативно за вас условия по договори и служебни ангажименти. Правото и законът ще водят протекционна политика спрямо конкуренцията и шефовете ви. Предстои ви лична инвентаризация.

Родените днес са стари духове. Ще срещнат сродната си душа родена около 5-10 октомври. На всеки 12 г в живота им ще настъпват драстични промени и премествания на ново място. Ще имат изключителна работоспособност и борбеност на характера. Родените към обед ще направят завидна кариера.

Заченатите днес ще изживеят дълъг живот на мечтател и странник. Ще обикалят много страни и народи в търсене на идеала. От малки ще имат определана цел и открито ще я преследват.

Прогледнахме ли?

http://pogled.info/svetoven/proglednahme-li.87927

/Поглед.инфо/ След вече трийсет години, разбрахме ли дълбоко аморалният и мръснишки поход на Сорос срещу паметта, срещу българския род?

Две българки са арестувани в Турция по подозрение в тероризъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281023_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%

 Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение, че са членове на въоръженото крило YPG на сирийската Партия на демократичния съюз /PYD/, съобщи тази вечер агенция СонДакика, цитирана от БГНЕС.

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там на почивка. Не се посочват имената им, британският гражданин е с инициали J.A.R. Българките са майка и дъщеря съответно с инициали V.P.R.A. и M.Y.A. Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали.

При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници от YPG, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си. Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с въпросната организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. Разследването продължава.

Информационният сайт Haberler.com по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

В посолството ни в Анкара беше получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани от турската полиция в Айдън, съобщи директорът на пресслужбата във Външно министерство Иван Димов.

Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън. Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служителят от отдела борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове. Служители на посолството се свързаха и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

Депутатите заседават за последно днес, ще почиват до 1 септември

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/28/3014695_deputatite_zasedavat_za_posledno_dnes_shte_pochivat_do/?ref=rss


Днес е последното заседание на парламента, преди депутатите да излязат в едномесечна лятна ваканция. Предвижда се за управител на здравната каса да бъде избран проф. Камен Плочев.<br /><br />Депутатите ще приемат и календар за събитията по време на европредседателството, в които ще участва Народното събрание. Те са шест и включват интерпарламентарни конференции и срещи на председателите на различни комисии.<br /><br />Парламентът ще излезе в лятна ваканция и няма да...

Варна глобява за кокошки, а Велико Търново за порно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281022_%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE+%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D

 

5 бона санкция спряла шумните сватби на открито в Кюстендил

Във Варна глобяват до 500 лева за кокошки в апартамент, а във Велико Търново 200 лева е санкцията за порнографски материали на показ извън будките за вестници. В Добрич най-много оплаквания има за шумни климатици, а в Кюстендил вдигнаха санкциите за шумни сватби до 5 бона. Това показа проверка на „Монитор“ за санкциите по спазването на реда в големите градове.

В крайните варненски квартали има засечени случаи на отглеждане на селскостопански животни и птици, което е забранено и се санкционира от общинската Наредба за обществения ред. Става въпрос най-вече за патки и кокошки за собствена консумация, а преди време във „Владиславово", имаше и случай на отглеждане на прасета.

В Столичния инспекторат през лятото най-честият сигнал за нарушение на обществения ред е шумът от сметосъбиращите камиони. 

Съдът върна делото за катастрофата с Лозан Панов на прокуратурата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3014607_sudut_vurna_deloto_za_katastrofata_s_lozan_panov_na/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) е върнал на прокуратурата делото за инцидента от края на 2014 година, когато автомобил блъсна тогава все още кандидатът за председател на Върховния касационен съд Лозан Панов на пешеходна пътека край Южния парк, става известно от решението на съда.<br /><br />Причината за връщането, е че съдът установява, че автомобилът управляван от руския гражданин с инициали Д.С е преминал на червен светофар. Нещо, което не е било установено от държавното обвинение и...

В Полша викат за разпит Доналд Туск

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-razpit-evropeyski-parlament-tusk-26136068

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е призован за разпит като свидетел в разследване в Полша и възнамерява да се яви.

„Грипен“-ът за ВВС избран по неточен модел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281021_%E2%80%9E%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD%E2%80%9C-%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%92%D0%92%D0%A1+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%

 Моделът за оценка, на база на който шведският „Грипен“ бе класиран на първо място, а Ф-16 втора ръка от Португалия с логистичен пакет от САЩ бе дисквалифициран, е бил непълен и неточен. Това стана ясно от думите на Тодор Тагарев - бивш министър на отбраната и ексшеф на Института по отбрана, който даваше експертиза при подготовката на критериите в модела и методиката за избор на нов тип многоцелеви изтребител за военната ни авиация. Той бе изслушан от спецкомисията в НС, която бе сформирана по темата. Именно тази класация на експертната работна група бе одобрена от служебния кабинет „Герджиков“, назначен от президента Румен Радев.

 „Бих казал, че моделът за оценяване е обективен но непълен, защото не е отчел нашите съображения – необходимостта от оперативна и тактическа подготовка с наши съюзници и решаване на специфични задачи“, каза Тагарев по отношение на използвания модел, подготвен през октомври от борда за управление на проекта, ръководен по това време вече от новия командир на ВВС ген. Цанко Стойков, който пое поста от Радев.

По думите му макар и подобрен в сравнение с предишния модел, в този също има притеснителна грешка, като е използван за критерий очакван живот на изтребителите, а не остатъчна стойност, според която се преценява коректно каква би била стойността им на 20-тата година от експлоатацията например. Неправилно се залагало, че тогава тя ще е наполовина от направената инвестиция, а всъщност щяла да бъде значително по-малко. Не били предвидени и средствата, необходими за модернизация през годините. „Това е една грешка, която може би има съществено влияние върху вземането на решение“, обобщи Тагарев.

Той уточни, че тези съображения е предоставял на борда за управление на проекта, докато е бил директор на Института по отбрана, но в крайна сметка не били взети под внимание. Този период съвпада с част от времето, в което ръководител на групата бе сегашният президент Радев. Тагарев отрече между двамата да е имало напрежение, както и да е бил отстренен от шефския пост в Института през март тази година заради проекта за нов тип изтребител. „Имаше обаче различни експертни становища и ограничена чуваемост от едната страна. Има хора, които са работили дълги години по даден проект, изградили са си мнение и не е необичайно тези хора да придобият високо самочувствие за своите виждания и решения, както и прекомерно висока оценка за тях и да пренебрегват други гледни точки“, отбеляза Тагарев по адрес на ръководството на ВВС по принцип.

Според бившия шеф на Института по отбрана сега най-добрият вариант бил процедурата по избор на нов тип изтребител да се рестарира, като вече не се разделя на два етапа – през първия да се придобият 8 самолета, а вторият да има ново договаряне за следващите 8. Сегашният подход предполагал доставчикът във втората фаза да е в по-изгодна и монополна позиция и да ни предложи по-лоши условия. Тагарев препоръча още да се търси възможно най-евтиния вариант, при който страната ни придобие изтребител тип „прихващач“, който ще може да изпълнява задачите по air policing. Не било необходимо да отиваме към скъпия вариант, при който самолетът е напълно оборудван като многоцелеви, защото и без това летателният ни състав няма да има достатъчно часове във въздуха, за да бъде добре подготвен за него.

Тагарев посочи още, че според него още в края на 2013 г. по времето на министър Ангел Найденов от кабинета „Орешарски“ е можело да се стигне до подписване на договор. И поясни, че забавянето на практика непрекъснато оскъпява проекта, тъй като инфлацията в този сектор е изключително висока.

След заседанието на комисията шефът й Емил Христов от ГЕРБ уточни, че нямат намерение да викат за изслушване и държавния глава Румен Радев. „Още от самото начало комисията смята, че да поканим хора от президентството на разговор ще бъде лош знак“, обясни той. Пред „Монитор“ той заяви, че до седмица се очаква звеното му да подпише договор с външен експерт, който да направи оценка на използваната методика за избор на самолет. Христов не издаде името му, преди полагането на парафите, но уточни, че е човек от академичните среди, който се е занимавал в дълбочина с проблематиката.

Полша продължава със спорните съдебни реформи

http://clubz.bg/56685-polsha_prodyljava_sys_spornite_sydebni_reformi

Ярослав Качински. Снимка БГНЕС

Лидерът на управляващите консерватори в Полша Ярослав Качински заяви, че партията  му "Право и справедливост" ще продължи със съдебните реформи, които все повече изолират страната в ЕС.  Той каза, че президентът Анджей Дуда, който е от същата партия, е направил "сериозна грешка", налагайки вето на два от законите за промени в правосъдието. 

Качински, който е де факто лидерът на Полша, заяви, че Европейската комисия никога няма да постигне задължителното единодушие между държавите членки да наложат на страната му най-тежката санкция в ЕС - лишаването от право на глас. Предупрежденията от Брюксел за нея той определи като "психологически натиск".

Лидерът на "Право и справедливост" се обяви също за мерки против концентрацията на медийната собственост, която може да засегне интересите на големи чуждестранни инвеститори в сектора като германския концерна Axel Springer, швейцарската Ringier и аммериканската Scripps Network Interactive.

Тестваме бъдещето тук и сега: електрическото Renault Zoe

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/testvame-bydeshteto-tuk-i-sega-elektricheskoto-renault-zoe-6071977

Новата, двойно по-голяма батерия осигурява на Zoe и двойно по-голям пробег – 400 км според цикъла NEDC. Сядаме зад волана на бъдещето, електромобилите, за да си отговорим на някои въпроси.

11 снимки, от които ще изтръпнете

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/11-snimki-ot-koito-shte-iztrypnete-6071964

Голяма част от снимките, които ще видите са определено стряскащи. Гледайте внимателно

Данъчни погват сафаритата с джипове по морето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281020_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B0%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B

 

Офроуд екскурзиите до Орлово око също в сивия сектор, искат ни по 80 лева

Данъчните погнаха фирми, които организират за чуждестранни туристи сафарита с джипове по Южното Черноморие и в планината Странджа. Това съобщи говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов.

Взета е информация за цялостното провеждане на мероприятията, както и начина на отчитане на приходите, наличие на трудови договори и осигуровки за шофьорите. В случаите на разлики между обявените за деклариране и реалните приходи, ще бъдат извършени и ревизии, които ще обхванат петгодишен период от дейността на фирмите, уточни Узунов.

При една от внезапните проверки някои от шофьорите на джипове не са могли да посочат размера на месечното си възнаграждение, а други са заявили, че

 

работят на повикване

 

“Секторът, предлагащ на чуждестранните туристи различни видове екскурзии във вътрешността на страната, както и разходки и пикници с джипове, е изключително рисков по отношение на деклариране на реалните приходи. Този вид активен контрол има дисциплиниращ ефект и цели изсветляване в максимална степен”, каза директорът на дирекция "Контрол" в НАП Бургас Пенка Жекова.

Освен по морето обаче подобни тарикати се срещат и на други места в страната, установи проверка на „Монитор“. Шофьори предлагат офроуд изкачване до площадката Орлово око, която се намира край родопското село Ягодина.

Джиповете ни посрещат още при Катранджийницата преди началото на Дяволската пътека. Раздават ни визитни картички с номера и ни казват, че ако се уморим или искаме да посетим Орлово око, да им се обадим.

След около 2 часа ходене стигаме до края на пътеката, където ни посрещат други шофьори. Предлагат ни екстремно изживяване до Орловото око, а след това да ни върнат да колите невредими.

 

Цената за това удоволствие е 80 лева

 

на джип, а пазарлък обаче не минава. По-късно шофьорът споделя, че това му е третият курс до туристическата дестинация за деня.

„След екстремно изкачване до връх Свети Илия на 1560 метра надморска височина, гледката от площадката Орлово око е наистина невероятна“, споделят туристи.

В края на офроуда плащаме на шофьора, който веднага прибира парите в джоба си, без да ни даде какъвто и да било документ за получената сума – нито касова бележка, нито квитанция, нито нищо. Доказателство за пътуването ни остават само направените снимки.

От НАП в Бургас обясняват също, че от началото на юли инспекторите са извършили 1320 проверки по южните курорти, като са установили 187 нарушения.

Най-често търговците не давали касова бележка, а другото нарушение било, че често

 

откривали разлика в касовата наличност


Те са установили, че 11 търговски обекта работят без фискално устройство.

Данъчните наблюдават и всички търговски обекти, които през активния летен сезон са извършили смяна на собствениците. От началото на юли са проверени и 33 хотела и къщи за гости по Южното Черноморие като шест от проверките са установили нарушения на данъчното законодателство.

Проверяващите напомнят, че при неиздаване на фискален бон, търговският обект се запечатва за срок до 30 дни, а при повторно подобно нарушение – за 30 дни.

Китайски милиардер е осъден в САЩ за подкуп

http://dnes.dir.bg/news/podkup-vinoven-miliarder-makao-26136047

Съд в Ню Йорк призна за виновен китайски милиардер, който искал да подкупи служители на ООН, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Разкриха колко секс е нужен за щастлив брак

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-kolko-seks-e-nuzhen-za-shtastliv-brak-2039311

Имайки предвид, че бракът и сексът са неразривно свързани, авторите на ново проучване твърдят, че са установили колко често е необходимо семейните двойки да се отдават на интимни страсти в месеца, за да поддържат трайно пламъка на любовта, пише в. "Дейли експрес".

До

На 28 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6361107

На 28 юли рожден ден имат Елена Лафазанова, актриса Иван Такев, журналист Александър Христов, треньор по бокс, световен и европейски шампион Йордан Йорданов, депутат в 44-ото НС Катя Тодорова, постоянен представител на България към Съвета на Европа Константин Андреев, дипломат Явор Спасов, актьор и режисьор Акад. Петя Василева,

Джеф Безос остана няколко часа най-богат на Земята

http://dnes.dir.bg/news/chasove-bezos-bogat-borsite-26136026

Американският предприемач, основател и ръководител на компанията "Амазон" Джеф Безос беше вчера за кратко най-богатият мъж в света.

Сенатът на САЩ одобри санкции срещу Русия

http://clubz.bg/56684-senatyt_na_sasht_odobri_sankcii_sreshtu_rusiq

Флиртът на Тръмп с Путин е това, което ги кара да си затварят очите пред неговата комичност.

Американският сенат одобри с 98 на 2 гласа закона за санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея.

Той блокира опитите на президента Доналд Тръмп да стопли отношенията между Вашингтон и Москва.

Ако Тръмп реши да наложи вето, Конгресът е в състояние  да го отхвърли.

Руският президент Владимир Путин каза вчера, че страната му ще бъде принудена да вземе ответни мерки.

Европейската комисия и европейският бизнес протестираха, защото санкциите могат да засегнат интереси на компании от ЕС, които работят с Русия.

Русия запазва военната си база в Сирия още 49 години

http://dnes.dir.bg/news/zakon-putin-siria-baza-26136025

Руският президент Владимир Путин подписа закон, по силата на който Русия ще запази военновъздушната си база в Сирия за още 49 години.

Автобус с туристи се запали на пътя Черноморец - Бургас (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/avtobus-s-turisti-se-zapali-na-pytia-chernomorec-burgas-video-2039407

Автобус се е запалил на пътя Черноморец - Бургас, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за запалилия се в движение автобус с руски туристи, пътували за летището в Бургас е получен в 7.20 часа тази сутрин.

Веднага на мястото н

Над 14 000 мигранти са напуснали България м.г.

http://dnes.dir.bg/news/granitzi-agentzia-napusnali-bezhanskiat-natisk-26136024

Около 14 120 чужди граждани пребиваващи у нас, които не са били граждани на ЕС, са напуснали територията на страната ни през миналата година - доброволно или принудително.

Сега е времето да пазарувате в британски лири

http://clubz.bg/56683-sega_e_vremeto_da_pazaruvate_v_britanski_liri

Лондончанин наблюдава новите по-ниски стойности на паунда. Снимка EPA/БГНЕС

Отдавна вече потребителите отвикнаха да умножават по три, когато конвертират валутата от левове в британски лири. 

От началото на преговорите за "Брекзит" паундът уверено пада, а от януари 2017 г. гравитира около 2,30 лева за 1 паунд. За първи път през миналата седмица британската валута слезе под психологическата граница от 2,20 лв.

Епизодични по-слаби представяния лирата имаше и през октомври м.г., но ако искате да пазарувате изгодно онлайн от британски сайтове - сега е моментът, коментират анализатори. 

Извън дежурната причина - излизането на Обединеното кралство от ЕС, сега експертите отдават понижението на разочароващото представяне на икономиката на Великобритания. 

През второто тримесечие на 2017 година Брутният вътрешен продукт на страната нараства само с 1,7% на годишна база, при ръст от 2% за същия период на миналата година. 

Данните за юни показват дефицит от 6,3 млрд. паунда.

Забавянето на общия растеж идват основно от влошените резултати на строителния и производствения сектор. 

По-добри резултати обаче показва, забележете, филмовата индустрия.

За да предотврати изтичането на продукции към по-евтини локации като Източна Европа, британското правителство предоставя държавна помощ под формата на данъчни облекчения. За 2016 г. са били осигурени 751 млн. паунда, насочени към блокбъстъри, сериали, театрални постановки и др., спрямо 564 млн. за 2015 г. Филмовата индустрия осигурява 2 милиона работни места на Острова.

Според експерти забавянето на икономиката на Обединеното кралство ще доведе до бъдещо увеличаване на лихвените проценти от Английската централна банка.  
 

Сега е времето да пазарувате в паундове

http://clubz.bg/56683-sega_e_vremeto_da_pazaruvate_v_paundove

Лондончанин наблюдава новите по-ниски стойности на паунда. Снимка EPA/БГНЕС

Отдавна вече потребителите отвикнаха да умножават по три, когато конвертират валутата от левове в британски лири. 

От началото на преговорите за "Брекзит" паундът уверено пада, а от януари 2017 г. гравитира около 2,30 лева за 1 паунд. За първи път през миналата седмица британската валута слезе под психологическата граница от 2,20 лв.

Епизодични по-слаби представяния лирата имаше и през октомври м.г., но ако искате да пазарувате изгодно онлайн от британски сайтове - сега е моментът, коментират анализатори. 

Извън дежурната причина - излизането на Обединеното кралство от ЕС, сега експертите отдават понижението на разочароващото представяне на икономиката на Великобритания. 

През второто тримесечие на 2017 година Брутният вътрешен продукт на страната нараства само с 1,7% на годишна база, при ръст от 2% за същия период на миналата година. 

Данните за юни показват дефицит от 6,3 млрд. паунда.

Забавянето на общия растеж идват основно от влошените резултати на строителния и производствения сектор. 

По-добри резултати обаче показва, забележете, филмовата индустрия.

За да предотврати изтичането на продукции към по-евтини локации като Източна Европа, британското правителство предоставя държавна помощ под формата на данъчни облекчения. За 2016 г. са били осигурени 751 млн. паунда, насочени към блокбъстъри, сериали, театрални постановки и др., спрямо 564 млн. за 2015 г. Филмовата индустрия осигурява 2 милиона работни места на Острова.

Според експерти забавянето на икономиката на Обединеното кралство ще доведе до бъдещо увеличаване на лихвените проценти от Английската централна банка.  
 

По морето – дъжд и силен вятър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-P7re_y7t5M/

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за Бургаска и още 4 области от страната на 28 юли,  сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, за които важи предупреждението, са: Бургас,  Силистра, Добрич, Шумен и Варна, където се очакват краткотрайни интензивни валежи с количества около 20 л/кв. м.

Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Автобус с руски туристи се е запалил на път за летище Сарафово

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/f4wUNDjfSBQ/

Сигналът за запалилия се в движение автобус с руски туристи, пътували за летището в Бургас е получен в 7.20 часа тази сутрин. Веднага на мястото на инцидента са изпратени противопожарни и полицейски екипи, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас. Пътниците са изведени невредими. Създадена е организация бързо да бъдат превозени до летището с друг автобус, за да успеят за полета си. В момента запалилият се рейс се погасява, предстои да бъде извършен оглед. По първоначални данни преди да се появят пламъците водачът е усетил силна миризма на горящи кабели.

Япония разширява санкциите срещу КНДР

http://pogled.info/svetoven/yaponiya-razshiryava-sanktsiite-sreshtu-kndr.87923

/Поглед.инфо/ Японското правителство разшири едностранните санкции срещу Северна Корея, съобщи в петък външният министър Фумио Кишида.

Продадоха рисунка от Тръмп за $ 29 200

http://pogled.info/svetoven/amerika/prodadoha-risunka-ot-tramp-za-29-200.87924

/Поглед.инфо/ Рисунка с изображение на небостъргачи в Ню Йорк от сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп бе продадена на търг за 29 200 долара.

Сенатът на САЩ одобри законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР

http://pogled.info/svetoven/amerika/senatat-na-sasht-odobri-zakonoproekta-za-zatyagane-na-sanktsiite-sreshtu-rusiya-iran-i-kndr.87925

/Поглед.инфо/ Сенатът на САЩ одобри законопроект, предвиждащ затягане на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея.

Нетаняху готов на размяна на територии с палестинците

http://pogled.info/svetoven/netanyahu-gotov-na-razmyana-na-teritorii-s-palestintsite.87926

/Поглед.инфо/ Израелският премиер Бенямин Нетаняху за пръв път заяви готовността на Израел за размяна на територии с палестинците.

Център „Магура“ открива Българска библиотека

http://www.eurochicago.com/2017/07/magura-balgarska-biblioteka/

Център "Магура" в Чикаго (Magura Bulgarian Collective Space) организира Българска библиотека, която е създадена с дарения от над 160 заглавия и нови заявки на граждани и организации от българската общност в Чикаго. Потенциалът на библиотеката е около 2000 книги. Тя ще е действаща и ръководена от екип доброволци от центъра. Официалното откриване на СПОДЕЛЕНА БИБЛИОТЕКА МАГУРА ще бъде на 9 септември 2017 г. от 13 до 15 часа. Център "Магура" е на нов адрес в Чикаго: 415 W.Golf Rd. Suite #7, Arlington Heights IL 60005.

Менда Стоянова: Корнелия Нинова иска да е мъж

http://clubz.bg/56682-menda_stoqnova_korneliq_ninova_iska_da_e_myj

Парламент Менда Стоянова 09122015 1

"Корнелия Нинова иска да е мъж, да тропа по масата и го прави".

Това заяви пред БНТ шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Изказването й бе по повод поведението на Нинова в парламента вчера, когато тя заплаши, че БСП ще оттегли подкрепата си за декларацията по повод договора за приятелство с Македония. С тази заплаха Нинова постави ултиматум на премиера Бойко Борисов да дойде в парламента, което се и случи малко по-късно.

"Диалогичността я няма в парламента. Нинова заплашваше да оттегли подписа си, защото министър-председателят не е в залата", каза Стоянова.

Тя определи като "битовизъм" това дали премиерът е в залата или не. Според Стоянова правителството има по-висока оценка от парламента.

"Парламентът традиционно има нисък рейтинг. В парламента има само скандали, противопоставяне, напрежение. Смислен дебат много рядко се случва. Българинът по принцип е настроен негативно, скептично. Още 100 дни не са минали от началото на правителството, за да се даде категорична оценка. Според мен правителството заработи, тепърва ще виждаме засилените обороти в тази посока", заяви Стоянова.

Според нея скандалът "Суджукгейт", заради който депутатът Живко Мартинов от ГЕРБ напусна парламента, звучи "байганьовски".

"Хора има различни в различните партии - във властта, извън властта. ГЕРБ е голяма партия, позиционирана във всички населени места. Различни хора са членове, има различни характери, Подобни случаи не могат да бъдат предотвратени на 100%. Когато се установят виждате каква е реакцията, за разлика от други партии. Ако на депутат на ГЕРБ му бъде повдигнато обвинение за купуване на гласове, той нямаше да е депутат. Голяма част от депутатите са хора, които са отишили там да свършат някаква работа, да милеят за мястото, където са избрани", каза Стоянова.

Според нея в този парламент има най-много свалени депутатски имунитети, защото има реални действия на прокуратурата в посока на това хората по висшите етажи на властта да не бъдат пазени, а да бъдат разследвани.

"Прокуратурата стана по-прозрачна, огласява почти всички свои действия. Борбата с корупцията се интензифицира. Делата на всички тези хора ще се гледат в Специализирания съд, по-бързо ще се придвижват. Следващата стъпка ще бъде закон за корупцията. Преработва се предходният закон", каза Стоянова.

И поясни, че има предвид закона на екипа на Меглена Кунева в миналия парламент, който така и не бе приет.

Стоянова отбеляза единнодушието между БСП, ДПС, Воля и "Обединени патриоти" за това да не бъдат гласувани зам.-председателите на Комисията за финансов надзор (КФН). Според нея това се е случило, защото ГЕРБ са отказали да водят пазарлъци.

Стоянова припомни, че по закон зам.-председателите се предлагат от председателя. Тя допълни, че ще има нова процедура през есента. Стоянова отбеляза, че подобно единодушие е имало при гласуването за това лимитът на кешовите плащания да стане 5 хил. лв., което също не бе прието.

"Коалицията е стабилна, с изключение на тези две гласувания", каза Стоянова.

Китайски милиардер подкупвал служители на ООН

//dariknews.bg/novini/sviat/kitajski-miliarder-podkupval-sluzhiteli-na-oon-2039405

Китайски милиардер, който искал да построи конферентен център на ООН в Макао, беше признат за виновен от съд в Ню Йорк за подкупване на служители на световната организация, съобщи Асошиейтед прес. Обвинението представи пред съда доказателства, че 69-годишният Нгъ Л

Jyllands-Posten/Дания: В Крим е разположено ядрено оръжие

http://pogled.info/svetoven/russia/Jyllands-Posten-daniya-v-krim-e-razpolozheno-yadreno-orazhie.87920

/Поглед.инфо/ В Крим са разположени най-новите руски ракетни системи с ядрено оръжие, твърдят информирани военни източници. През 2014 г. Черноморският флот е получил шест нови подводници, три фрегати и няколко по-малки кораба.

В Русия гражданите могат да продават електроенергия, добита от собствени ВЕИ

http://pogled.info/svetoven/russia/v-rusiya-grazhdanite-mogat-da-prodavat-elektroenergiya-dobita-ot-sobstveni-vei.87921

/Поглед.инфо/ Правителството на Руската федерация утвърди правила, по които населението ще може да продава на електроенергийната система на страната до 15 кВт ток, добит от "домашна микрогенерация", тоест от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Скарамучи: Прибъс е ш..ан шизофреник (СНИМКИ+ВИДЕО)

http://clubz.bg/56681-skaramuchi_pribys_e_shan_shizofrenik_snimkivideo

"Рейнс е ш..ан параноичен шизофреник, параноик", вулгарно заявява Антъни Скарамучи за колегата си Рейнс Прибъс - началникът на кабинета на президента Доналд Тръмп, съобщава Си Ен Ен. И добавя "Но за разлика от Стив Банън, не се опитва да ми прави св..ки". Банън е един от най-близките съветници на милиардера и е смятан за сивия кардинал в Белия дом.

Рейнс Прибъс.

Скандалът избухна след като неопитният новоназначен преди седмица шеф на комуникациите на администрацията на Тръмп дал телефонно интервю на журналиста Раян Лиза, кореспондент във Вашингтон на изданието "Ню Йоркър".

"Никога повече няма да се доверявам на репортер", обяви веднага след разпространяването на интервюто Скарамучи. "Извинявам се за цветистия си език". Той обаче не се извини нито на Прибъс, нито на Банън.

Стив Банън.

Според Скарамучи "трябва да спре ши..ното изтичане на информация от Белия дом". Той смята, че именно Прибъс дава тайно информация на медиите. И заявява, че очаква скорошното му уволнение.

"Ако Прибъс иска да обясни, че не е той източникът на изтичането на информация, неко го направи", казал Скарамучи в разговор с репортер от Си Ен Ен.

При назначаването миналата седмица на новия шеф на комуникациите на Белия дом дотогавашният говорител на Тръмп Шон Спайсър подаде оставка и заяви, че не приема избора на Скарамучи. Той добави, че и Прибъс не е бил "за" избирането на Антъни.

Все още няма реакция от Доналд Тръмп. 

 

 

САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-zasilvat-sankciite-sreshtu-rusiia-iran-i-severna-koreia-2039402

Сенатът на САЩ одобри законопроекта, който предвижда засилване на едностранните американски санкции срещу Русия, Иран и КНДР, съобщи Ройтерс.

Над 14 000 мигранти са напуснали България през миналата година

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-14-000-migranti-sa-napusnali-bylgariia-prez-minalata-godina-2039401

Около 14 120 чужди граждани пребиваващи у нас, които не са били граждани на ЕС, са напуснали територията на страната ни през миналата година - доброволно или принудително. Това показват данни от анализ на Евростат за прилагането на законодателството в областта на м

Министри ще отговарят на депутатски питания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministri-shte-otgovariat-na-deputatski-pitaniia-2039388

10 министри ще участват на редовния парламентарен контрол в петък, предава БГНЕС.
 
Първи и на един депутатски въпрос ще отговаря финансовият министър Владислав Горанов. Въпросът към него е за задължения на националния въздушен превозвач "България Ер"

За какво да внимаваме през лятото, за да сме здрави

//dariknews.bg/novini/bylgariia/za-kakvo-da-vnimavame-prez-liatoto-za-da-sme-zdravi-2039391

Лятно време, тъй като е сезонът на почивките и тъй като се увеличават запознанствата и половите контакти, трябва да се ползват предпазни средства. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болес

Жълт код за гръмотевични бури, по морето - дъжд и силен вятър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-grymotevichni-buri-po-moreto-dyzhd-i-silen-viatyr-2039385

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за 5 области от страната на 28 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
 
Областите, за кои

Идват астрономическите горещници, гадаем каква ще е зимата

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/idvat-astronomicheskite-goreshtnici-gadaem-kakva-shte-e-zimata-2039387

На 28, 29 и 30 юли се отбелязват астрономическите горещници.
 
Разминаването с горещниците, отбелязвани от народа (15, 16, 17 юли), идва заради преминаването към Юлианския календар, който с времето се отдалечава от Григорианск

Суджук, морков и македонско тафче-графче

http://pogled.info/svetoven/balkani/sudzhuk-morkov-i-makedonsko-tafche-grafche.87917

/Поглед.инфо/ През последния четвърт век от бившата югославска република Македония по адрес на България и българите са летели какви ли не „комплименти“. Новите наследници на Александър Македонски и държавата му със завоевателен апетит, достоен за великия им „праотец“, направиха опити да присвоят всичко българско, за което се сетиха – като се почне от братя Миладинови, мине се през Гоце Делчев и се стигне до Паисий Хилендарски и цар Самуил. На това, че сме „бугари-татари“, вече даже и не обръщаме внимание. На фона на тази системно и дългогодишно подхранвана скопска българофобия изведнъж на 20 юни македонският премиер Зоран Заев дотича в София за среща с българския си колега Борисов, за да бъде окончателно оформен за подписване през август текстът на от години мухлясващия договор за добросъседство между двете страни. Невероятна революция на духовете оттатък Гюешево...

"Медиана": Разликата между ГЕРБ и БСП е под 3%

http://pogled.info/bulgarski/mediana-razlikata-mezhdu-gerb-i-bsp-e-pod-3.87918

/Поглед.инфо/ Всеки трети българин е песимист за развитието на страната, а 40% живеят с мисълта, че стандартът им ще се влошава. Това сочи национално представително изследване на агенция "Медиана", проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки.

Frankfurter Rundschau: Руско-китайска провокация?

http://pogled.info/svetoven/Frankfurter-Rundschau-rusko-kitaiska-provokatsiya.87919

/Поглед.инфо/ Китай изпраща военноморски плавателни съдове на хиляди километри, за да участват в съвместни руско-китайски учения. Това обърква НАТО и дразни САЩ. Пекин и Москва демонстрират повишен военен и медиен интерес. Докато Китай отдавна работи за създаването на силен военен флот, руският президент Владимир Путин прави поредната стъпка срещу ненавистното разширяване на НАТО.

Америка шантажира Турция

http://pogled.info/svetoven/amerika-shantazhira-turtsiya.87914

/Поглед.инфо/ Постигането на договореност между Турция и Русия за ПВО система за турската отбрана изнерви САЩ. В момента Америка прилага същите ходове, които провалиха подобен договор между Турция и Китай. Зад острата реакция срещу използването на руската система се крие желанието на САЩ да оставят Турция беззащитна. Това пише проправителственият вестник „Йени Шафак“.

Ердоган ще продържи извънредното положение до президентските избори

http://pogled.info/svetoven/erdogan-shte-prodarzhi-izvanrednoto-polozhenie-do-prezidentskite-izbori.87915

/Поглед.инфо/ За всичко онова, което се случва в Турция, вина има и опозицията. Интервю на Десислава Пътева с Тайфур Хюсеин, заместник-главен редактор на вестник „Седмичен обзор”

Светлин решава задачи когато си иска, но е вече златен по математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6359248

Светлин решава задачи когато си  иска, но е вече златен по математикаАмбициозно, трудолюбиво, усмихнато и позитивно момче. Така описват всички 15-годишния Светлин Лалов, който успя да грабне златото от балканската олимпиада по математика за деца. За крехката си възраст той е участвал в 5 международни състезания, но с усмивка споделя, че най-големите успехи тепърва му предстоят.

Популярността на Макрон пада

http://pogled.info/svetoven/evropa/populyarnostta-na-makron-pada.87913

/Поглед.инфо/ Френският президент планира тежки реформи на няколко фронта, които най-вероятно ще навредят допълнително на популярността му.

И втората българка в Турция е вън от ареста, но обвинена в "пропаганда на терористи"

http://clubz.bg/56680-i_vtorata_bylgarka_v_turciq_e_vyn_ot_aresta_no_obvinena_v_propaganda_na_teroristi

И двете българки - майка и дъщеря, които бяха арестувани в Турция заради подозрения за връзки с терористични организации, вече са на свобода. Но една от тях - дъщерята, е с обвинение в "пропаганда на терористични организации" и е със забрана да напуска страната. Това потвърдиха от МВнР. 

"По информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски, задържаната в Турция българска гражданка М. Я. А. е освободена от ареста с мярка за неотклонение подписка и забрана да напуска страната. Тя е обвинена в „пропаганда на терористични организации”. Делото срещу нея ще се гледа по бърза процедура", съобщиха от МВнР.

Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание „лишаване от свобода” в размер от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии, примнят още от министерството.

В генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите ни оказват необходимото съдействие.

Майката бе освободена по-рано, тъй като срещу нея нямало никакви данни за нарушения. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. 

Британецът - идентифициран като Джо Робинсън, е получил по-сериозно обвинение - за тероризъм. Делото срещу него ще се гледа отделно от това на приятелката му.

Късно снощи се разбра, че двете българки и един британец бяха арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение за връзка с терористични групи. Според първоначалната информация от  турските власти те бяха заподозрени във връзки с кюрдските милиции на сирийската Партия на демократичния съюз (PYD), която е клон на забранената в Турция кюрдска партия ПКК. Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани. Осигурена бе защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса. 

Предисторията на ареста:

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там, съобщава БГНЕС. Информационният сайт Haberler.com уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с кюрдската организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. 

Само преди седмица турското външно министерство разпространи черен списък с лица, заподозрени в терористична дейност, сред които фигурираха и 77 българи. Но имената им не бяха разкрити.

Кой е британецът:

В обширен репортаж бТВ съобщи, че задържаният с българките британец Джо Робинсън не е неизвестен в родината си Той е бивш пехотинец от британската армия, служил е в Афанистан до 2012 г. Кандидатствал е и във Френския чуждестранен легион. През 2015 г. заминава като доброволец към борещите серщу "Даеш" кюрдски сили. След като се завръща в страната си той е задържан на летището в Манчестър и разпитван заради подозрение в тероризъм. Според публикация в британския „Гардиън” Робинсън се е свързал с „Лъвовете на Рожава”, кюрдска армейска част, в която срещу „Ислямска държава” се бият десетки чужденци от Европа и Съединените щати.  

В продължение на 10 месеца властите на Острова са разследвали дали Джо Робинсън и другите британци, сражаващи се като доброволци в Сирия са извършвали „терористични дейности”. Междувременно Джо е силно травмиран, без работа, дом и пари, но все пак успява да си стъпи на краката.

Една от българките, задържани в Турция, остава в ареста

http://clubz.bg/56680-edna_ot_bylgarkite_zadyrjani_v_turciq_ostava_v_aresta

Една от българките, задържани в Турция, остава в ареста. Тече съдебно заседание по нейния случай, очаква се да се разбере каква е мярката за неотклонение.

Това съобщиха източници на Клуб Z. Засега не се знаят повече подробности по случая. 

Две българки и един британец бяха арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение за връзка с терористични групи. Според турските власти те са заподозрени във връзки с кюрдските милиции на сирийската Партия на демократичния съюз (PYD), която е клон на забранената в Турция кюрдска партия ПКК. 

По-рано през деня обаче от МВнР съобщиха, че една от двете задържани български гражданки - майката, е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. 

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани. Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса. 

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там, съобщава БГНЕС. Не се посочват имената им, британският гражданин е с инициали J.A.R. Българките са майка и дъщеря съответно с инициали V.P.R.A. и M.Y.A. Информационният сайт Haberler.com по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с кюрдската организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. 

Само преди седмица турското външно министерство разпространи черен списък с лица, заподозрени в терористична дейност, сред които фигурираха и 77 българи. Но имената им не бяха разкрити.

Освободиха една от българките, арестувани за тероризъм в Турция

http://clubz.bg/56680-osvobodiha_edna_ot_bylgarkite_arestuvani_za_terorizym_v_turciq

Две българки и един британец бяха арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение за тероризъм. Според турските власти те са заподозрени във връзки с кюрдските милиции на сирийската Партия на демократичния съюз (PYD), която е клон на забранената в Турция кюрдска партия ПКК. 

Днес от МВнР съобщиха, че една от двете задържани български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани. Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса. 

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там, съобщава БГНЕС. Не се посочват имената им, британският гражданин е с инициали J.A.R. Българките са майка и дъщеря съответно с инициали V.P.R.A. и M.Y.A. Информационният сайт Haberler.com по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с кюрдската организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. 

Само преди седмица турското външно министерство разпространи черен списък с лица, заподозрени в терористична дейност, сред които фигурираха и 77 българи. Но имената им не бяха разкрити.

Освободиха една от двете българки, арестувани за тероризъм в Турция

http://clubz.bg/56680-osvobodiha_edna_ot_dvete_bylgarki_arestuvani_za_terorizym_v_turciq

Две българки и един британец бяха арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение за тероризъм. Според турските власти те са членки на кюрдските милиции на сирийската Партия на демократичния съюз (PYD), която е клон на забранената в Турция кюрдска партия ПКК. 

Малко по-късно от МВнР съобщиха, че една от двете задържани убългарски гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани. Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса. 

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там, съобщава БГНЕС. Не се посочват имената им, британският гражданин е с инициали J.A.R. Българките са майка и дъщеря съответно с инициали V.P.R.A. и M.Y.A. Информационният сайт Haberler.com по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с кюрдската организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. 

Само преди седмица турското външно министерство разпространи черен списък с лица, заподозрени в терористична дейност, сред които фигурираха и 77 българи. Но имената им не бяха разкрити.

Две българки арестувани за тероризъм в Турция

http://clubz.bg/56680-dve_bylgarki_arestuvani_za_terorizym_v_turciq

Две българки и един британец са арестувани в курорта Дидим в Турция по подозрение за тероризъм.

Според турските власти те са членки на кюрдските милиции на сирийската Партия на демократичния съюз /PYD/, която е клон на забранената в Турция кюрдска партия ПКК. 

В дирекцията по сигурността в егейската провинция Айдън, на територията на която е и известният курорт, се е получил разузнавателен доклад за тримата и присъствието им в момента там, съобщава БГНЕС. Не се посочват имената им, британският гражданин е с инициали J.A.R. Българките са майка и дъщеря съответно с инициали V.P.R.A. и M.Y.A. Информационният сайт Haberler.com по-късно уточни първите имена на задържаните в Айдън – британският гражданин Джозеф, приятелката му Мира и майка й Веселина. Посочва се, че двете българки са от турски произход.

Конфискувани са телефоните им, компютрите и дигитални материали. При разпитите дъщерята обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи, а сега заедно с майка си и с него пристигнали да летуват в Дидим. Британецът посочил, че през 2015 г. е бил 3 месеца в Сирия като медик в помощ на местните, преминал е през военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници, но не е участвал в никакви сражения. След това се завърнал в страната си.

Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че по-младата българка и приятелят й британец са обменяли съобщения с кюрдската организация, обявена за терористична в Турция. За по-възрастната българка към момента не са открити престъпни връзки и дейности. 

Служител на българското посолство в Труция е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер и е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност" в Айдън, съобщи БНТ.

Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.

Само преди седмица турското външно министерство разпространи черен списък с лица, заподозрени в терористична дейност, сред които фигурираха и 77 българи. Но имената им не бяха разкрити.

"168 часа": 10 дни преди да катастрофира пиян и с кока топгинекологът Сигридов станал баща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6359166

"168 часа": 10 дни преди да катастрофира пиян и с кока топгинекологът Сигридов станал бащаМайка на 6-годишна дъщеря: Готова съм да ме прегазят заради него, нямаше да имам дете, ако не беше той Шокирани в родилното жени се оплакват, че 9 месеца не видял, че бебетата им нямат пръсти и бъбрек Авангардният доктор е с бръсната глава и изрусен перчем по средата, носи подарена от пациенти тениска с лика си и бебе с ангелски

Фантастичното пътешествие до оз

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/07/28/3013085_fantastichnoto_puteshestvie_do_oz/?ref=rss


Анимация, Семеен, Приключенски<br />Русия / 2016 / 91 минути<br />Сценарист: Александър Боярский, Александър Волков<br />Режисьор: Владимир Торопчин, Федор Дмитриев, Дарина Шмидт<br />Урфин е трудолюбив дърводелец, който за съжаление е отхвърлен от обществото заради своята грозота. Той живее самотен извън селото, в което всички се забавляват, носят шапки със звънчета, всяка вечер има забави и непрекъснато се лее смях.<br /><br />Това още повече натъжава Урфин...

Пробив

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/07/28/3013070_probiv/?ref=rss


Екшън, Трилър<br />Режисьор: Майкъл Аптед<br />Сценарист: Питър О‘Брайън<br />В ролите: Орландо Блум, Нуми Рапас, Майкъл Дъглас, Джон Малкович, Тони Колет<br />Алис Расин (Нуми Рапас) е сред най-добрите агенти на ЦРУ, провеждащи разпити, но когато не успява да изкопчи информация от затворник навреме, десетки невинни хора загиват в терористичен атентат в Париж, а обещаващата ѝ кариера е сериозно компрометирана.<br /><br />Неочаквано, тя е повикана от ЦРУ, след...

Подписан е Букурещкият мирен договор

https://www.actualno.com/chronicles/podpisan-e-bukureshtkijat-miren-dogovor-news_624005.html

На 28 юли 1913 година е подписан Букурещкият договор. С него се слага край на Втората балканска война, известна още в историята като Междусъюзническата война. В този въоръжен конфликт България воюва с Румъния, Сърбия, Гърция, Черна гора и Османската империя. Благодарение на

Анита Мейзер: Николай ставаше агресивен. Казваше, че в него се е вселил Христос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6356694

Анита Мейзер: Николай ставаше агресивен. Казваше, че в него се е вселил Христос„Ники ми каза, че сестра му Милена е отровила баща им! Лъже за всичко и поръча книга срещу мен, която ме изкарва най-черната!” Става дума за „Черната Анита” от Кристина Димитрова (издателство „Труд”). Неведнъж сме ви предлагали откъси от вече скандалното заглавие. Сега ви предлагаме още един, озаглавен „Анамнезата”. Анамнезата 12.09.2016 г. Гр.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване