Лятна кампания срещу трафика на хора ще се проведе в Бургас

http://www.cross.bg/hora-byrgas-trafika-1550428.html

/КРОСС/ Официалната статистика показва, че за 2016 г, в Бургас, 50 жени са станали жертви на трафика на хора и са свидителствали по дела, свързани с това престъпление. Реалния брой на жертвите е многократно по-голям. Местната комисия за борба с трафика на хора в гр. Бургас организира информационна кампания, посветена на 30 юли - Международния ден за борба с трафика на хора. Кампанията е част от световната инициатива "Синьо сърце", провеждаща се на този ден под патронажа на ООН. Синьото сърце /Вluе heart/ е символ на тъгата у жертвите на трафика на хора. Синьото сърце носи и друг символ - на студенината и коравосърдечието у трафикантите, чиято цел е експлоатацията на хора, независимо от страданията им. Затова кампанията се нарича "Синьо сърце" и показва съпричастност към жертвите на трафик на хора! Кампанията в Бургас включва събития на открито /Терасата до Казиното/ - демонстрации на Free running, брейк, рисуване върху асфалт, боди-арт, Life chat, демонстрации на Ролер клуб Бургас и др. Кампанията се провежда с подкрепата на Виртуал Бургас, които ще заснемат събитието от въздуха и с 360° фотография./Facebook - Virtual BURGAS/    

Мощен ураган и град като яйца отнесе Истанбул!

http://frognews.bg/news_139118/Moshten-uragan-i-grad-kato-iaitsa-otnese-Istanbul!/

Мощен ураган и проливни дъждове удариха най-големият град в Турция. Няколко души са пострадали. Самолет кацна аварийно на летището в Истанбул заради огромен град, пише Mirror. Отбелязва се, че по време на бурята ледените топки са били с размера на „топки за голф“. Те са разбили стъкло на пилотската кабина.

Как Николай се роди в полет на "Луфтханза" от Богота за Германия

http://clubz.bg/56706-kak_nikolaj_se_rodi_v_polet_na_lufthanza_ot_bogota_za_germaniq

Необикновен полет са преживели пътниците в полет на "Луфтханза" от колумбийската столица Богота до Франкфурт, Германия на 26 юли. А причината е чудесна - новороденият Николай, който решава да се появи на бял свят именно докато майка му - българката Десислава, е сред 191 пасажери на борда.

38-годишната жена получава контракции на борда. Екипажът и трима от пътниците - лекари по професия, веднага организират импровизирана "родилна зала" в задната част на самолета, докато той лети над Атлантическия океан, разказват от "Луфтханза" в сайта на компанията.

Майката и бебето са добре, раждането протича нормално - зад параван, макар и на място, което със сигурност не може да се нарече обичайно. Николай проплаква на височина от 11 800 метра над Атлантика. А един от докторите, които помагат за раждането, също се казва Николай - като новия 192-ри пътник на борда. 

За да може майката и бебето да получат специална медицинска грижа възможно най-бързо, капитанът на полета решава да кацне извънредно в Манчестър. После продължава към Франкфурт. 

"Никога не ми се е случвало такова нещо, а летя от 37 години. Целият екипаж свърши страхотна работа", каза капитан Курт Майер. Веднага след кацането той е отишъл при майката и новородения Николай, за да се запознаят.

"След раждането на собствения ми син, това е най-вълнувашя момент в живота ми", каза още пилотът.  

"Когато бебето се роди, съобщих новината на всички пътници, а те започнаха да ръкопляскат, щастливи, че всичко е минало добре", разказа и Каролин Ван Ош - главна стюардеса на полета, след като благодари на екипажа и на лекарите, помогнали за появата на Николай на бял свят.

Ражданията на борда на самолет са доста редки. Николай е една 11-ото бебе, проплакало във въздуха в полети на "Луфтханза" от 1965 г. насам. 

Сметната палата обяви провала на електронното здравеопазване

http://econ.bg/Новини/Сметната-палата-обяви-провала-на-електронното-здравеопазване_l.a_i.746272_at.1.html

Въпреки че в последните 10 години електронното здравеопазване е приоритет на всички правителства, във всички правителствени програми и национални...

Депутатите приеха Календар на парламентарното измерение на европредседателството

http://www.mediapool.bg/deputatite-prieha-kalendar-na-parlamentarnoto-izmerenie-na-evropredsedatelstvoto-news267227.html

Депутатите приеха Календар на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 1 януари - 30 юни 2018 г. Календарът включва шест събития. Среща на председателите на Комисиите по европейски въпроси на парламентите в ЕС /Председателски КОСАК/ ще се проведе на 21-22 януари 2018 г. в София.   Интерпарламентарна конференция по въпросите за Общата външна политика и политика на сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана ще се състои на 8-10 февруари 2018 г. в София.   Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС е планирана за 19-20 февруари 2018 г. в Брюксел.   Съвместна група за парламентарно наблюдение на ЕВРОПОЛ ще се състои на 18-19 март 2018 г. в София.   Среща на председателите на Комисиите по енергетика на парламентите на ЕС е предвидена за 13-14 май 2018 г. в София.   Конференция на Комисиите по европейски въпроси на парламентите в ЕС /Пленарен КОСАК/ ще се състои на 17-19 юни 2018 г. в София.   Датите са съгласувани на експертно ниво с Европейския парламент и всички институции, ангажирани с председателството от българска страна, се посочва в съвместен доклада на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по външна политика.   Народното събрание се ангажира да продължи възприетите до момента общ подход, конструктивен диалог и последователност на действията между всички парламентарно представени партии по отношение на подготовката и провеждането на Парламентарното измерение на председателството.

Бизнес климатът се влошава в разгара на лятото

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/28/3015017_biznes_klimatut_se_vloshava_v_razgara_na_liatoto/?ref=rss


През юли 2017 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 1.4 пункта в сравнение с юни. Това е второ понижение на показателя след спад с 0.7 пункта през юни. Въпреки разгара на строителния сезон, по-неблагоприятни са условията за бизнес в строителството. В услугите и търговията на дребно, при които със сезона на отпуските обичайно се очаква оживление, сред мениджърите също преобладава скептицизмът.<br /><br />Конкуренцията и несигурната среда подхранват опасенията на...

Apple "убива" iPod Nano и iPod Shuffle

http://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-ubiva-ipod-nano-i-ipod-shuffle-243856/

Концернът обаче планира да продължи да продава устройството, свързано с интернет - iPod Touch

Люк Бесон ще снима следващия си филм в Русия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6362239

Люк Бесон ще снима следващия си филм
в РусияФренският режисьор, сценарист и продуцент Люк Бесон възнамерява да осъществи своя следващ проект в Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Бесон гостува в Москва във връзка с премиерата на неговата лента "Валериан и градът на хилядите планети". Режисьорът довери, че се отнася към Русия с "голяма топлота".

Мощен ураган и град като яйца отнесе Истанбул!

http://frognews.bg/news_139117/Moshten-uragan-i-grad-kato-iaitsa-otnese-Istanbul!/

Мощен ураган и проливни дъждове удариха най-големият град в Турция. Няколко души са пострадали. Самолет кацна аварийно на летището в Истанбул заради огромен град, пише Mirror. Отбелязва се, че по време на бурята ледените топки са били с размера на „топки за голф“. Те са разбили стъкло на пилотската кабина.

Цветанов към БСП: Искате да има етикет ”Суджук” на кабинета

http://dnes.dir.bg/news/gerb-tzvetan-tzvetanov-kabinet-borisov-3-26137858

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов "изпрати" първата сесия на 44-то Народно събрание с остри реплики към БСП.

Цветанов: Дадохме шанс на БСП да се поправят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362237

Цветанов: Дадохме шанс на БСП да се поправятИскате да сложите етикет „Суджук“ за управлението „Борисов“ 3, но означава ли това, че вашият е „Купените гласове сред ромските махали“. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата, съобщава „Фокус“. „Дадохме шанс и възможност БСП да се поправят и да бъдем позитивни, когато завършваме една сесия,

Новата реклама, която възмути вегани и разгневи социалните мрежи (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/novata-reklama-koiato-vyzmuti-vegani-i-razgnevi-socialnite-mrezhi-video-2039538

Най-новият рекламен клип на веригата за бързо хранене KFC вбеси вегани и природозащитници. Интересното е, че дори някои от най-големите фенове на веригата също коментираха, че от компанията този път са преминали границите.

В „

Само за 2 седмици: Над 65 000 домакинства са кандидатствали за помощ за отопление

//dariknews.bg/novini/bylgariia/samo-za-2-sedmici-nad-65-000-domakinstva-sa-kandidatstvali-za-pomosht-za-otoplenie-2039539

Само за две седмици над 65 000 домакинства у нас са кандидатствали за помощта за отопление за предстоящата зима, която тази година е в размер на 365 лева за целия отоплителен сезон. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. В ход е и кампанията за отпуска

Шефът на Amazon Джеф Безос за кратко беше най-богатият мъж

http://www.moreto.net/novini.php?n=356404

Американският предприемач, основател и ръководител на компанията Amazon Джеф Безос беше за кратко най-богатият мъж в света, съобщи Асошиейтед прес. При отварянето на пазарите на 27 юли богатството на Безос се равняваше на 90,6 млрд.

Едната от арестуваните българки в Турция е освободена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3015042_ednata_ot_arestuvanite_bulgarki_v_turciia_e_osvobodena/?ref=rss


Една от двете задържани в Турция българки е била освободена, съобщиха от външно министерство. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула в Анкара, че след разпит в полицията е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й.<br /><br />Двете бяха арестувани в турския курорт Дидим заедно с един британец. Те са задържани по подозрение в тероризъм.<br /><br />В българското генералното консулство в Истанбул пък е бил получен факс от наблюдаващия прокурор...

Еманюел Макрон ще посети България на 25 август

http://www.mediapool.bg/emanyuel-makron-shte-poseti-bulgaria-na-25-avgust-news267226.html

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети България на 25 август по покана на държавния глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщиха в петък от прессекретариата на държавния глава и от пресслужбата на Министерския съвет.   Теми от дневния ред на Европейския съюз, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, охраната на външните граници на ЕС, както и въпроси на двустранното сътрудничество между България и Франция се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещите на френския президент у нас.

Блогър: Президентът е институция и не ходи по потник

http://www.barometar.net/89173/

В социалните мрежи Димитър Миленов, който се представя като моден блогър коментира прословутата снимка по потник на президента Румен Радев така: „Аз съм моден блогър и имам собствен моден бранд, но не си позволявам да уча никого насила как да се облича. Има обаче случаи, в които е моя отговорност да кажа мнението си. Защото […]

Висшият адвокатски съвет протестира за отнетия допуск до държавните тайни на Георги Гатевполитик

http://frognews.bg/news_139115/Visshiiat-advokatski-savet-protestira-za-otnetiia-dopusk-do-darjavnite-taini-na-Georgi-Gatevpolitik/

По повод отнетия допуск до класифицирана информация на зам.председателя на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев, без да се сочат мотиви, Висшият адвокатски съвет изразява остър протест.

1/2 от атомите в тялото ни са формирани отвъд Млечния път

https://www.actualno.com/cosmos/12-ot-atomite-v-tjaloto-ni-sa-formirani-otvyd-mlechnija-pyt-news_624550.html

Близо половината от атомите, които изграждат човешките тела най-вероятно са били формирани далеч отвъд Млечния път и са пропътували целия път до слънчевата ни система посредством междугалактически ветрове от гигантски експлозии на звезди, твърдят астрономи. До това закл

22-годишна пострада след конфликт в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362229

22-годишна пострада след конфликт в Пловдив22-годишна жена е пострадало след конфликт с 38-годишна жена в квартал „Кючук Париж“ в Пловдив. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР, предаде "Фокус". Сигналът за възникнал конфликт на територията на жилищен комплекс е подаден около 10.00 часа. Според първоначалната информация 38-годишната жена е използвала малко устройство за

Макрон на посещение у нас през август

https://offnews.bg//politika/makron-na-poseshtenie-u-nas-prez-avgust-661551.html

Президентът на Френската република Еманюел Макрон ще посети България на 25 август.

Новоизбраният държавен глава на Франция ще дойде по покана на Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов.

Теми от дневния ред на Европейския съюз, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, охраната на външните граници на ЕС, както и въпроси на двустранното сътрудничество между България и Франция, се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещите на френския президент у нас.

Празник на Рила Планина 2017

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/07/28/3014993_praznik_na_rila_planina_2017/?ref=rss


На 6.08. (неделя) предстои ежегодния празник на Рила планина. Специално за повода през целия уикенд (5-6.08.) цените на двупосочните билетите за лифт "Ситняково Експрес" и кабинкова въжена линия ще бъдат намалени с 30%.<br /><br />Празникът на Рила води началото си от 1925 година и се чества в първата неделя на месец август. Всяка година по време на празника красивите склонове на Рила събират хиляди любители на планината от страната и чужбина. По традиция предстои масово...

Официално: Макрон идва в България в края на август

https://www.actualno.com/politics/oficialno-makron-idva-v-bylgarija-v-kraja-na-avgust-news_624766.html

Президентът на Френската република Еманюел Макрон ще посети България на 25 август по покана на държавния глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщиха от пресслужбите на президентството и Министерски съвет. Сред акцентите по време на срещите

Макрон ще бъде на посещение в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281043_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Президентът на Френската република Еманюел Макрон ще посети България на 25 август по покана на държавния глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов.

Теми от дневния ред на Европейския съюз, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, охраната на външните граници на ЕС, както и въпроси на двустранното сътрудничество между България и Франция, се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещите на френския президент у нас.

Заводските цени се понижиха с 0.2% през юни

http://econ.bg/Новини/Заводските-цени-се-понижиха-с-0-2-през-юни_l.a_i.746271_at.1.html

Общият индекс на цените на производител през юни 2017 г. намалява с 0.2% спрямо май, съобщи Националният статистически институт. В преработващата...

Депутатите уредиха скандалната Сабрие Сапунджиева от кабинета Орешарски с нов пост

https://offnews.bg//politika/deputatite-urediha-skandalnata-sabrie-sapundzhieva-ot-kabineta-oreshar-661546.html

Депутатите избраха скандалната Сабрие Сапунджиева от ДПС за член на Комисията по дискриминация. Сапунджиева беше заместник-министър на правосъдието в кабинета на Пламен Орешарски, но стана известна с това, че точно в мандата си тя беше ремонтирала ведомственото си жилище в кв. "Витоша" в София с 50 хил. лв. от фонда за затворите.

За да не бъде изгонена от жилището си, после тя беше назначена от "съжаление" като съдебен секретар в Административния съд в София пак в нарушение на правилата.

Днес парламентът гласува състава на Комисията за защита от дискриминацията. Преди гласуването кандидатите са били изслушани в Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

За председател на парламентарната комисия бе избрана кандидатурата на Ана Джумалиева от ГЕРБ. За зам.-председател бе избран Баки Хюсеинов от БСП.

Останалите членове на Комисията за защита от дискриминацията са Орлин Колев, издигнат от ПГ на „Обединени патриоти“, Златина Касърова-Дукова, издигната от ГЕРБ и Сабрие Сапунджиева, предложена от ДПС.

По време на гласуването възникна спор за бъдещето на Комисията по дискриминация - ДПС в лицето на Джейхан Ибрямов я посочиха като необходима за обществото заради толерантността, а Патриотите от името на Павел Шопов направо обявиха, че Комисията за защита от дискриминация е излишна - "от онези, които трябва да се съкратят, и да се спестят не малко пари“ и посочи, че "има дискриминация само спрямо българите“.

Президентът на Франция идва в България на 25 август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3015039_prezidentut_na_franciia_idva_v_bulgariia_na_25_avgust/?ref=rss


Президентът на Френската република Еманюел Макрон ще посети България на 25 август по покана на държавния глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на визитата му ще бъдат обсъждани теми от дневния ред на Европейския съюз, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, охраната на външните граници на ЕС, както и въпроси на двустранното сътрудничество между България и Франция.<br />

Новият председател на Софийския районен съд встъпи в длъжност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362222

Новият председател на Софийския районен съд встъпи в длъжностНовият председател на районния съд в София Александър Ангелов встъпи в длъжност. Председателят на градския съд Калоян Топалов изрази задоволство, че е приключила сагата по избор за председател на районния съд и определи единодушното гласуване преди няколко дни като впечатляващо. А това единодушие е задължаващо по отношение на съдиите и очакванията

Сенатът отхвърли законопроекта за частична отмяна на "Обамакеър"

http://www.mediapool.bg/senatat-othvarli-zakonoproekta-za-chastichna-otmyana-na-obamakear-news267225.html

Сенатът на САЩ отхвърли законопроект за отмяна на редица ключови положения в програмата за здравно осигуряване, разработена от предишния президент Барак Обама и известна като Обамакеър, съобщиха световните агенции.   В хода на гласуването, продължило чак след полунощ, 49 сенатори гласуваха за отмяната, а 51 - против. Гласовете се разделиха по партийна принадлежност, като републиканците гласуваха "за", а демократите - "против".    Съдбата на документа беше решена от трима сенатори републиканци - Джон Маккейн, Лайза Мъркоуски и Сюзън Колинс, които се присъединиха към колегите си демократи.   Републиканците в Сената представиха текста от осем страници само часове преди гласуването, отбелязва Ройтерс. Мнозина сенатори от Републиканската партия признаха, че всъщност не искат частичната отмяна да бъде приета, и се въздържаха да я подкрепят, преди да получат гаранции от председателя на Камарата на представителите Пол Райън, че членове на двете камари ще могат да съставят специална комисия, която да изработи ново законодателство.    Лидерите на републиканците в Сената заявиха, че предложеният вчера законопроект е бил просто начин да се поддържа живо обещанието още отпреди седем години да отменят и заменят Обамакеър с друго законодателство, което беше и водещо предизборно обещание на президента Доналд Тръмп.    Сенатът вече отхвърли други два големи законопроекта тази седмица, които щяха да отменят или заменят закона на Обама за здравното осигуряване, след месеци наред работа над двата текста, припомня агенцията.

Сенатът отхвърли законопроекта за частична отмяна на "Обамакеър"

http://www.cross.bg/othvurli-otmyana-senatut-1550427.html

/КРОСС/ Сенатът на САЩ отхвърли законопроект за отмяна на редица ключови положения в програмата за здравно осигуряване, разработена от предишния президент Барак Обама и известна като Обамакеър, съобщиха световните агенции. В хода на гласуването, продължило чак след полунощ, 49 сенатори гласуваха за отмяната, а 51 - против. Гласовете се разделиха по партийна принадлежност, като републиканците гласуваха "за", а демократите - "против". Съдбата на документа беше решена от трима сенатори републиканци - Джон Маккейн, Лайза Мъркоуски и Сюзън Колинс, които се присъединиха към колегите си демократи. Републиканците в Сената представиха текста от осем страници само часове преди гласуването, отбелязва Ройтерс. Мнозина сенатори от Републиканската партия признаха, че всъщност не искат частичната отмяна да бъде приета, и се въздържаха да я подкрепят, преди да получат гаранции от председателя на Камарата на представителите Пол Райън, че членове на двете камари ще могат да съставят специална комисия, която да изработи ново законодателство. Лидерите на републиканците в Сената заявиха, че предложеният вчера законопроект е бил просто начин да се поддържа живо обещанието още отпреди седем години да отменят и заменят Обамакеър с друго законодателство, което беше и водещо предизборно обещание на президента Доналд Тръмп

Цитат на деня: Премиерът Борисов е безспорният лидер на Балканите

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/07/28/3015035_citat_na_denia_premierut_borisov_e_bezsporniiat_lider/?ref=rss


Премиерът Борисов е безспорният лидер на Балканите. <br /><br />Това каза, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата. Според Цветанов Борисов е лидер, защото го канят на всички международни срещи, на които се решава бъдещето на региона. БСП се опитвали да поставят етикет "суджук" на третия кабинет на Бойко Борисов, но нямало как това да направи партия, която е купувала ромски гласове на изборите, смята Цветанов<br...

Суджуци и локуми

http://www.mediapool.bg/sudzhutsi-i-lokumi-news267224.html

В опита си да опише най-добрия възможен свят, в който бихме искали да живеем, утопистът Шарл Фурие в средата на XIX в. го поставя под знака на „гастрософията” (сиреч на „мъдростта на стомаха”). Става дума, разбира се, за чисто въображаем свят, където добрата храна и най-вече вкусът дотолкова надделяват над лакомията и алчността, че умереността гарантира всеобщото щастие на гражданите.   В реалния свят, в който живеем, преяждането, уви, е норма, която бихме могли да определим като „гастрополитика”. Преяжда се с власт, с пари, с ресурси. Преяжда се, защото е възможно или пък защото го позволява служебното положение. И най-вече заради убеждението, че „така правят всички”. Преяжда се глобално, а и на съвсем битово равнище, в изблик на чист консумативизъм.   Ала дори и от тази гледна точка историята с четирите тона суджуци, размятани цяла седмица из нашите медии, е омерзяваща с крайния си „гастрополитически примитивизъм” и най-вече с онова, което тя разкрива за българските нрави и отношения, навързани като свински черва.   Представете си само завръзката: как от години депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов измъква от бизнесмен в Добрич специални, ама много специални суджуци и то на камари, напълнени по специална рецепта с еленово месо… лично за г-н министър-председателя Бойко Борисов. И как споменатият бизнесмен, без да гъкне, го снабдява с тях в изобилие, очевидно убеден, че са за „височайшата трапеза”. Докато изведнъж (и тук версиите се разделят) нещо се случва: или бизнесменът решава да попита г-н министър-председателя вкусни ли са суджуците (та да му достави още и да напомни за себе си), или се усъмнява, че доставчикът единствено го подяжда, или пък най-накрая възроптава, стреснат от разрастващия се апетит на депутата.   И следва развръзката: ядосан (навярно без да съзнава сравнението), че е изкаран като някакъв нов Гаргантюа, поглъщащ тонове храни, принасяни му верноподанически от населението, премиерът Борисов поде „анти-раблезиански бунт”: той алармира прокуратурата, че нито един суджук не е стигнал до него. Съответно главният прокурор Цацаров, разтревожен от тази вест, разпореди в спешен порядък проверка, която изцяло потвърди заявлението на г-н министър-председателя. Медиите бяха уведомени за „подяждането” и в цялата страна начена издирване какво е станало с отклонените суджуци, къде са отишли те, не висят ли все още на някакви ченгели за сушене или пък вече са потребени в друга угода.   Немедленно и черезвичайно в Добрич се явиха „на крака” трима прокурори от звено „Антикорупция”, плюс говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова и бригада спецполицаи. В жанр „говори Прокуратурата” ни бе съобщено, че ще се защитават свидетели, а на място ще се търсят доказателства, които могат да бъдат укрити или унищожени.   За да не си помисли някой, че става дума само за 4 тона суджуци (на стойност около 45 000 лв.), бе съобщено, че депутатът Мартинов се бил сдобил още с климатик, както и с канапе за офиса, а също незаконно си бил осигурил и две паркоместа. Пак през медиите изтече информация, че може би покрай суджуците той е измъкнал и шейсет килограма пастърма допълнително.   Засега в Добрич (може би поради летния сезон) няма да бъде въведено извънредно положение и жандармерията все още не е завардила основните входове и изходи на града, използвайки специално обучени кучета за откриване на деликатеси.   Междувременно стана ясно, че от години в деловодството на прокуратурата отлежава сигнал по случая, изпратен от добре известния бивш премиерски съветник по антикорупцията Яне Янев. Изглежда, че политическата корупция в Добрич е доста по-дълбока и нещата изобщо не се свеждат само до шумно издирваните от прокуратурата мезета.   Аферата със суджуците във вида, в който ни бе представена, обаче е лесна за консумация от широката публика. „Гастрополитика” в най-потребителски вид, която бързо отклони вниманието на медиите и публиката от доста театралната пресконференция, дадена от прокуратурата по разследването на „модела КТБ”, от която така и не станаха ясни редица важни факти и обстоятелства. Например как в тези 1360 тома по делото изобщо не се упоменава лице с инициалите Д.П. (известно още и като числото 10 от тефтерчето на Филип Златанов, за което вече всички забравиха).   Не стана ясно и кредитирана ли е с пари от КТБ една медийна империя, нито дали прокуратурата не е разследвала това обстоятелство още през 2009 г., макар и да не го разследва днес.   Продължава да не е ясна съдбата и на тези 4 млрд. лв., които всички ние платихме от джобовете си след умишления фалит на КТБ.   За сметка на това целият ресурс на прокуратурата и на нейните специализирани звена бе впрегнат в издирването на 4 тона суджуци, дето така и не стигнали до премиера.   На нещо да ви напомня това?   Аз лично се сещам за христоматийния разказ на Чудомир „Суджуците”.   Ако не сте го чели, припомням сюжетната интрига накратко. Един мазен, валчест чичко от Ямбол (не от Добрич) се явява при ветеринарния доктор Тровикучков с молба да му се издаде разрешение за продажбата на суджуци. Чичкото твърди, че стоката му била от прясна по-прясна, докарана на сол, пипер и кимион. И тутакси предлага на ветеринарния инспектор да му отреже, откъдето поиска. Стоката била пробвана, както си му е редът, от местния партиен лидер г-н Джаков и от народния представител Двегушев.   Доктор Тровикучков обаче се запъва: суджукът му намирисва, струва му се опасен и трябва да бъде унищожен. Топчестият чичко избърборва някаква заплаха, размахва ръце и изчезва.   След което начева една дандания. Областният партиен лидер Джаков заявява, че суджуците са негови и не могат да бъдат конфискувани. Понамирисвали само чувалите, в които той преди това пренасял цървули.   Тутакси телефонира и депутатът Двегушев, който отсича: суджуците да се освободят веднага.   Безсилен, докторът нарежда да се пусне по-голямата част от суджуците. Само тия, дето най-намирисват, да се заровят нейде край града, за да не се изтрови населението. И предвидливо ги залива с газ.   На другия ден обаче той втрещен вижда, че агентите, дето е трябвало да заровят суджуците, са ги накачили да се сушат по стълбове и прозорци – едни такива суджуци, лъснати и възсурови.   С оглед на този пророчески разказ на Чудомир не би било зле да сезираме прокуратурата да се обърне и към ветеринарната служба в Добрич. Току виж се окаже, че суджуците са били развалени и затуй не са стигнали по предназначението си. Кой знае.   Не че това е от особено значение. Нали суджуците бяха вече съвсем надлежно и пропагандно изконсумирани.   Досущ като медийни локуми.   А в устата народна продължават да се роят противоречиви усещания. Сходни с тия, описани от друг класик на родната ни литература – Елин Пелин – в далечната 1902 г.:   Държавата – пише той – заприличва на бакалин, когото народът поддържа с труда си, а той вместо истина и справедливост, му продава скъпо и прескъпо развалена туршия… Лъже държавата. Мащеха е тя за едни, а за други млечна майка.   Така към суджуците и локумите се добавя и вкуса на развалена туршия.   Основоположения в българската „гастрополитика”, маркери на света, в който, уви, живеем.   *Текстът е препечатан от Портал „Култура“.

Макрон идва в България на 25 август

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362209

Макрон идва в България на 25 августПрезидентът на Френската република Еманюел Макрон ще посети България на 25 август по покана на държавния глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от пресслужбата на министерски съвет. Теми от дневния ред на Европейския съюз, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, охраната на външните граници на ЕС,

Шофьор размаза ферарито си само час, след като го купи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362194

Шофьор размаза ферарито си само час, след като го купиШофьор катастрофира с чисто новото си ферари на магистрала близо до графство Южен Йоркшър, Англия. Колата била купена само час преди инцидента за 200 000 паунда.Автомобилът е бил модел 430 Scuderia, предаде Би Ти Ви. Водачът е загубил контрол над ферарито заради хлъзгава пътна настилка. В следствие на това то излетяло на около 50 м от магистралата

1525 безработни във Варненско са постъпили на работа през миналия месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=356402

На работа в област Варна през юни 2017 г. са постъпили 1525 безработни лица. На първичния пазар на труда работа са започнали 1418 лица., научи Moreto.net. С посредничеството на бюрата по труда от Варненска област 1073 лица са постъпили на работа на първичния трудов пазар.

Еврофутбол: ПСЖ ще грабне суперкупата на Франция

http://www.cross.bg/live-leva-ang-1550426.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" счита, че Пари Сен Жермен ще грабне Суперкупата на Франция. Сблъсъкът за трофея срещу Монако е на 29.07.2017 г. от 22.00 часа:Монако - Пари Сен Жермен Сингъл, Live, ТОП „1"-3.78 „Х"-3.32 „2"-1.58 Вижте по-интересните футболни сблъсъци в близките дни:Челси (Анг.) - Интер Милано (Ит.) Сингъл, Live, ТОП „1"-1.55 „Х"-3.24 „2"-3.60РБ Лайпциг (Гер.) - Севиля (Исп.) Сингъл, Live, ТОП „1"-2.51 „Х"-2.97 „2"-2.02Арсенал (Анг.) - Бенфика Л. (Порт.) Сингъл, Live, ТОП „1"-1.40 „Х"-3.50 „2"-4.35Холандия (ж) - Швеция (ж) Сингъл, Live, ТОП „1"-2.01 „Х"-2.67 „2"-2.79Германия (ж) - Дания (ж.) Сингъл, ТОП „1"-1.36 „Х"-3.28 „2"-5.20Манчестър сити (Анг.) - Тотнъм Хотспър (Анг.) Сингъл, ТОП „1"-1.90 „Х"-3.12 „2"-2.62Реал Мадрид (Исп.) - Барселона (Исп.) Сингъл, ТОП „1"-2.43 „Х"-3.16 „2"-2.00Рома (Ит.) - Ювентус (Ит.) Сингъл, ТОП „1"-2.92 „Х"-3.08 „2"-1.77 Третият кръг от Първа професионална футболна лига на България предстои

МВнР: Пуснаха от ареста една от двете българки, задържани в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362208

МВнР: Пуснаха от ареста една от двете българки, задържани в Турция

Една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе

Полша в криза: как президентът изневиделица нанесе удар на управляващата партия

http://www.mediapool.bg/polsha-v-kriza-kak-prezidentat-iznevidelitsa-nanese-udar-na-upravlyavashtata-partiya-news267223.html

Вечерта преди полският президент Анджей Дуда неочаквано да наложи вето на два спорни законопроекта за реформа в съдилищата, набожният католик е бил видян да се моли пред най-известната икона в Полша, Черната Мадона от Ченстохова.   Само че вдъхновението за този ход, който шокира управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) и поукроти протестите в страната, може би е колкото религиозно, толкова и политическо. Дуда, който е на президентския пост от 2015 г., е наричан пренебрежително от опонентите си "писалката" заради готовността да слага подписа си под законопроекти и така те да придобиват силата на закони. Налагането на вето на текстовете за съдебната система бе възможност да си изгради образ на независим политик.   Политически анализатори смятат също така, че 45-годишният Дуда си подготвя почвата за следващите президентски избори, макар и да не е казал публично дали ще се кандидатира. Той е по-популярен от дясната евроскептична партия ПиС, с която е в съюз, но ще има нужда от по-широка подкрепа, за да спечели през 2020 година.   Дуда каза, че е действал съгласно конституцията, когато спря двата законопроекта, които щяха да ограничат независимостта на Върховния съд. Във вторник той одобри по-малко спорен законопроект за реформа на съдилищата от по-ниска инстанция.   Опитът на правителството да разпростре властта си върху съдебната система вбеси Европейския съюз и предизвика една от най-големите политически кризи в Полша след падането на комунизма през 1989 година.    Много поляци мислят, че съдебната власт е корумпирана и ръководена от манталитета на комунистическата епоха, а също така подозират правителството, че заграбва власт и с това подкопава полската демокрация. Дни наред хиляди протестиращи настояваха Дуда да използва своето вето.   Но до миналия уикенд източници от правителството и ПиС бяха убедени, че президентът ще подпише и трите законопроекта.   Дуда бе в президентската лятна резиденция в Юрата на Балтийско море, където "премисли нещата от разстояние", каза правителствен източник.    Там Дуда каза, че се е консултирал с адвокати, съдии, преподаватели по право, социолози, философи и политици.   РАЗТРЕВОЖЕН ОТ ПРОТЕСТИТЕ   Демонстрациите са тревожели Дуда, каза близък до президентството източник, "защото в тях са се включили много хора, които нямат нищо общо с политиката и просто са били обезпокоени от промените в съдилищата".   В неделя по обед на хората от обкръжението му е станало ясно какво може да реши Дуда. Той е разговарял по телефона и е разменял текстови съобщения, казват източници, близки до президентската служба.   Говорил е със София Ромашевска, ветеран обществен активист и президентски съветник, която каза, че знае какво е да живееш в страна без независими съдебни институции и му е заявила: "Не искам да се връщам в такава страна".   Вечерта Дуда е отишъл на частно посещение в Ченстохова, където е видян как коленичи, увлечен в дълбока молитва. Един от монасите, присъствали на службата, каза, че те се молели за президента, "който е сред нас".   След молитвите Дуда разговарял с богомолци в манастира. После се отправил обратно към Варшава и по пътя взел решението си. "Отиде там да потърси напътствия. Получи ги", каза източник, близък до президентството. Самият Дуда каза, че това е било "бързо решение. Решение, взето без отлагане". Моментът, в който бе направено това пътуване, накара някои в ПиС да се запитат дали президентът ще направи това, което партията иска - да одобри всички проектозакони за съдебната власт. "За някои това бе сигнал, че нещата може да не са толкова прости, колкото изглеждаха на ПиС", каза източник, близък до правителството.  "ПиС сбърка, като се отнасяше към президента като с кукла на конци", каза друг източник, близък до президентството. "Президентът взриви мина, на която седеше ПиС". Правителственият говорител Рафал Бохенек каза, че е "жалко", че президентът е наложил вето, а премиерът Беата Шидло нарече решението "неразбираемо".   ГОЛЯМ РАЗРИВ   Според политически анализатори Дуда е предизвикал голям разрив между себе си и ПиС. "Остатъкът от лятото ще бъде много показателен за бъдещето на Дуда, бъдещето на ПиС и бъдещето на полската политика", каза близък до правителството източник.   Симпатизиращи на държавния глава политически коментатори заговориха за "еманципация" на Дуда след ветото.   Източници от ПиС казват, че това може би е бил умел политически ход от страна на президента, който успя да усмири протестите, ставащи все по-големи и чести. На протестите във вторник вечерта отидоха малка част от тълпите, които заляха улиците миналата седмица.    Полски политици от всички течения са единодушни, че Дуда мисли за вота през 2020 година. Преди да наложи вето на законопроектите, той се срещна с умерени представители на ПиС и членове на антисистемната партия "Кукиз'15", които са възприемани като потенциални поддръжници.   "Президентът отново прави политика", каза близък до президентството източник.   Източник от ПиС каза на Ройтерс, че на партията било казано "да смекчи критиките" към президента, защото знае, че се нуждае от Дуда, който е по-популярен сред гласоподавателите от ПиС. "Той е осъзнал, че има повече власт от партията. Сякаш внезапно е осъзнал, че има власт", каза правителствен източник.   Дуда стигна до президентския пост след кариера, включваща политически активизъм с центристката партия "Съюз на свободата", работа като съветник на ПиС и закратко в правителството и Европейския парламент. Службата му казва, че "няма официална позиция" дали ще се кандидатира отново за президент.   Томаш Шемоняк, бившият министър на отбраната в правителството на партия "Гражданска платформа", която загуби от ПиС през 2015 г., каза че важен фактор зад ветото на Дуда са били "страшните" реакции в чужбина на съдебните реформи.   Но добави: "Президентът също така е бил мотивиран от желанието да разбие представата, че е политически покорен и това определено увеличава шансовете му за преизбиране през 2020 г."     По БТА.

20-тонна греда уби работник на жп надлез в Пловдивско село

https://www.actualno.com/crime/20-tonna-greda-ubi-rabotnik-na-jp-nadlez-v-plovdivsko-selo-news_624764.html

Работник загина при трудова злополука край Пловдив, предаде БГНЕС. 20-тонна конзолна греда е паднала върху двама работници, заети с изграждане на нов жп надлез край село Златитрап, Пловдивско. Единият работник е загинал на място, другият е в болница в тежко състояние. Инцидентът е станал около 10:00 часа днес до гара Тодор Каблешков. На място има полиция, районът е отцепен. Селото е свързано с първия у нас интермодален терминал, който беше открит през март тази година.

В Гърция разбиха схема за пране на пари чрез биткойни

http://econ.bg/Новини/В-Гърция-разбиха-схема-за-пране-на-пари-чрез-биткойни-_l.a_i.746270_at.1.html

Гръцката полиция задържа руски гражданин по обвинение, че е ръководил мрежа за пране на пари чрез виртуалната валута биткойн, като се предполага, че...

Макрон ще бъде на посещение в България

http://www.cross.bg/makron-shte-bude-na-poseshtenie-v-bulgariya-1550425.html

/КРОСС/ Президентът на Френската република Еманюел Макрон ще посети България на 25 август по покана на държавния глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов. Теми от дневния ред на Европейския съюз, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, охраната на външните граници на ЕС, както и въпроси на двустранното сътрудничество между България и Франция, се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещите на френския президент у нас.

Сметната палата: Провал на електронното здравеопазване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362201

Сметната палата: Провал на електронното здравеопазванеСметната палата извърши одит на изпълнението "Електронно здравеопазване" за периода от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2016 г., съобщават от палатата. Установено е, че въпреки че то е постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии през последното десетилетие, България все още няма изградена интегрирана

Александър Николов остана 56-и на 50 метра кроул, Антъни Иванов отпадна на 100 метра бътерфлай

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/28/3015031_aleksandur_nikolov_ostana_56-i_na_50_metra_kroul/?ref=rss


Най-добрият български спринтьор Александър Николов остана на 56-о място в сериите на 50 метра свободен стил на световното първенство по плуване в Будапеща.<br /><br />Той завърши на трето място в шестата серия, но това не се оказа достатъчно, за да се класира на полуфиналите. Времето на Николов беше 23.08 секунди.<br /><br />Най-добър в сериите беше бразилецът Бруно Фратус, който финишира с 21.51 секунди. Втори зад него стана новият крал на 100-те метра Кейлъб Дресел от...

"Рено-Нисан" е най-големият производител на коли в света

http://clubz.bg/56705-reno_nisan_e_naj_golemiqt_proizvoditel_na_koli_v_sveta

Френско-японската група "Рено-Нисан" е продала най-много автомобили в света през първото полугодие на 2017 г. според числата публикувани от "Файненшъл таймс".

С 5 286 079 коли, продадени за първите шест месеца на годината, компанията измества от първото място немския концерн "Фолксваген", който беше номер 1 през 2016 г. Тази година той има 5 155 600 продажби.

Някогашният световен първенец "Тойота" е на трето място с 5 128 000 продадени коли.

"Рено-Нисан" отбелязва и рекордни финансови показатели за първото тримесечие на тази година и поради значителното намаляване на производствените си разходи: приходи от 29,5 милиарда евро (+17,3%) и печалба от 2,38 милиарда евро (+58,5%).
 

Турските власти освободиха едната българка - майката

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-terorizam-ministerstvo-vanshnite-raboti-arest-balgarki-26137807

Една от двете задържани в Турция български гражданки е освободена, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

БСП: ”Борисов 3” излъга и продаде българите за пореден път

http://dnes.dir.bg/news/bsp-kabinet-borisov-3-26137755

За пореден път българските граждани се оказаха излъгани, дойдохте на власт от тяхно име и точно заради тази власт ги продадохте, обвиниха от БСП управляващите.

Мъж загина при трудова злополука на жп гара „Тодор Каблешков“, Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362200

Мъж загина при трудова злополука на жп гара „Тодор Каблешков“, Пловдив20-тонна бетонова греда е затиснала двама работници при трудова злополука край село Златитрап. Единият е загинал, а другият е откаран в болница за оказване на спешна медицинска помощ. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР. Сигналът за инцидента е подаден около 10.00 часа днес. По първоначални данни инцидентът е станал при

Братя Коен и Джордж Клуни ще се борят за „Оскар“ с черна комедия

http://www.barometar.net/89171/

Филми на Дарън Аронофски, Джордж Клуни и Александър Пейн („Небраска“, „Отбивки“, „Потомците“) ще ознаменуват началото на киносезон’2018 с премиери едновременно в Торонто и във Венеция. Двата фестивала, които обявиха селекциите си през седмицата, дават и старт на наддаването за следващите оскари. Мат Деймън ще донесе холивудския блясък във Венеция с личното си присъствие и участие […]

След прословутата „странджанка“, Бургас вече предлага и питие „странджада“

http://www.cross.bg/byrgas-vsichki-opitat-1550424.html

/КРОСС/ Областна дирекция "Земеделие" - Бургас и Община Бургас организират за седми пореден път богат Фермерски пазар - 29.07.2017 г., събота, от 10.00 часа на площад "Кирил и Методий". Бургазлии, както и всички гости на града могат да опитат бутикови хранителни продукти, доставени на пазара директно от животновъдните, овощни и зеленчукови ферми на територията на регион Бургас, спазвайки всички ветеринарно-санитарни и хигиенни изисквания за производство на качествена и безопасна храна. Част от храните и напитките, които посетителите ще имат възможността да опитат, са натурални млечни продукти от с. Драчево, общ. Средец; странджанско био вино, както и сушени билки и домашна юфка от гр. Айтос. Всички гости ще могат отново да се разхадят със здравословно питие "Странджада" на семейство Димитър Станчев и Ралица Кунева. Освежаваща и приятна на вкус напитка, странджадата е и много полезна, защото съдържа пчелен мед от метличина, акация и резене, както и портокал, лимон и лайм. "Пчеларска ферма Странджа", общ. Малко Търново, ще изложи своя натурален пчелен мед, събран от над 1200 кошера, за които те лично полагат грижи. А пчеларска ферма "Кесери" от с. Лясково е приготвила безплатни изненади за някои от гостите. Всички посетили изложението могат да се насладят и на свежи плодове и зеленчуци от района -пъпеши от с. Рудник, зеленчуци от общ. Средец, праскови и сливи от кв. "Лозово", общ. Бургас

Новият директор на комуникациите на Белия дом отправи обиди срещу колегите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362197

Новият директор на комуникациите на Белия дом отправи обиди срещу колегите сиНовият директор на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи направи груби коментари по адрес на свои колеги от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, съобщиха Ройтерс и ТАСС, предава БТА.  В разговор с журналист на сп. "Ню Йоркър" Скарамучи отправи обидни нападки срещу свои колеги от президентската администрация,

Тръмп дава рамо на приятелски настроените лидери и държи нащрек враговете си

http://www.mediapool.bg/tramp-dava-ramo-na-priyatelski-nastroenite-lideri-i-darzhi-nashtrek-vragovete-si-news267222.html

Приятел ли си или враг? Изглежда това е бил определящо за подхода на президента Доналд Тръмп към външната политика в първите му шест месеца на поста.   Във вътрешен план разследването дали Русия се е месила в миналогодишните избори в САЩ продължава да е "трън в петата" и пречка за очевидното желание на Тръмп да има топли отношения с руския си колега Владимир Путин. Що се отнася до първоначалното "мъжко приятелство" с китайския президент Си Цзинпин, то също се огъна под бремето на геополитически и икономически противоречия. Но други се радват на сериозно благоразположение от страна на американския държавен глава.   От задграничните му посещения, действия и изявления може да се направи извод кой попада в лагера на приятелите. В една или друга степен подкрепата му окуражи страните, към които той е благоразположен, да предприемат политически мерки във вътрешен или регионален план, които след това предизвикваха спорове.   Някои от традиционните неприятели на САЩ обаче може да се окажат в още по-рисковано положение, отколкото при президента Барак Обама, който като цяло избягваше пряката конфронтация и дори следваше курс на дипломатическо отваряне към Иран и Куба.   Журналисти от АП, които работят в страни с ключово значение, предлагат своята оценка на динамиката в отношенията приятели-неприятели: Саудитска Арабия вярва в Тръмп   Свръхконсервативното сунитско кралство беше домакин на първото задгранично посещение на новия американски президент, в рамките на което през май той участва в конференция за борба с тероризма заедно с представители и на други мюсюлмански страни.   Зародилите се добри отношения между тях не бяха изненада, имайки предвид, че Тръмп е отдавнашен критик на споразумението за иранската ядрена програма, станало една от причините за хладните връзки между кралството и правителството на Обама.   При създаването на добри отношения с лидери от Близкия изток като саудитския крал Салман и египетския президент Абдел Фатах Сиси сегашният американски държавен глава освен това показа готовност да не обръща внимание на безпокойствата за човешките права.   През януари Тръмп изпрати специалните сили на САЩ в Йемен, за да проведат там операция в подкрепа на оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, при която загинаха около 30 души, включително жени, деца и командос от елитните части на американските военноморски сили, "тюлените".   Освен това президентът на САЩ публикува съобщения в Туитър срещу Катар и открито критикува този американски съюзник, на чиято територия се намира голяма военна база на Вашингтон - действия, които са в контекста на усилията на Саудитска Арабия да изолира Доха. Това стана, въпреки че представители на правителството му опитват да посредничат за уреждане на кризата.   Тридесет и една годишният син на крал Салман, новоизбраният престолонаследник принц Мохамед бин Салман, беше един от първите чуждестранни представители, побързали да посетят Америка, за да се срещнат с Тръмп. Той имаше няколко срещи със зетя на президента на САЩ Джаред Къшнър.   Сега, когато вече е първи в редицата за наследяване на трона, принцът най-вероятно се надява да извлече ползи от тези отношения, които да спомогнат да бъде още по-силно затвърдена желаната от него посока за развитие на Саудитска Арабия - да се намали икономическата зависимост на кралството от износа на нефт с оглед на запазващата се ниска цена на енергоизточниците на световните пазари. За Тръмп Израел определено спада към категорията на най-доверените приятели.   Още в началото на предизборната си кампания той се представяше като безусловен поддръжник на тази страна, който би имал далеч по-добри отношения с премиера й Бенямин Нетаняху, отколкото имаше Обама.   След нееднократните сблъсъци с предишния американски президент националистическата десница в Израел имаше големи очаквания от Тръмп. Неговият посланик в Тел Авив е Дейвид Фридман, адвокат, специализиран в дела за несъстоятелност, който е събрал от дарения милиони долари за селището Бейт Ел. Това населено място на север от Ерусалим се намира в сърцето на окупираните територии, върху които палестинците искат да изградят своя независима държава.   Фондация на Джаред Къшнър - специалния пратеник на американския президент по въпросите на усилията за мир в Близкия изток - също е подпомагала Бейт Ел. Според данъчни декларации дори самият Тръмп чрез своята фондация е дарил пари за еврейска семинария в същото селище.   Президентът загатна за предпочитанията си към Израел, включвайки тази страна в първата си задгранична обиколка, където бе посрещнат с ласкателства от своите домакини. Тръмп се изказва положително за Нетаняху и, както се твърди, е заел страната му в споровете с палестинците. Като поощрение за израелската страна послужи и твърдата позиция на американския президент по отношение на Иран.   В същото време Тръмп не изпълни предизборното си обещание да премести посолството на САЩ в Ерусалим и обяви, че ще работи за постигане на "окончателно споразумение" за мир в Близкия изток. Това породи опасения в Израел, че страната може да бъде подложена на натиск да направи нежелани отстъпки.   Успоредно с това палестинците също положиха усилия да се харесат на Тръмп. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас посети Вашингтон, за да се срещне лично с него, и похвали лидерските му качества. Но отприщилата се нова вълна на насилие в Ерусалим заради свещен за мюсюлманите и евреите комплекс, за който се водят спорове, стана причина за първия сблъсък на президента на САЩ с действителността на десетилетния конфликт. Показателен ще е начинът, по който неговото правителство ще се опита да овладее напрежението. Мълчанието на Тръмп и върховенството на закона в Полша   При посещението си в Полша този месец Тръмп сипеше похвали по неин адрес, изтъквайки, че в миналото тя се е борила за свобода от потисничество и окачестви страната - която силно се противопоставя на приемането на каквито и да било мюсюлмански бежанци - като защитник на западната цивилизация. Тръмп не спомена нищо за върховенство на закона или човешки права, въпреки че през последните 20 месеца управляващата там популистка партия укрепваше властта си по начин, по който бяха отслабени контролът и балансите между институциите.   Само дни след визитата партия "Право и справедливост" започна да прави законодателни промени, които да дадат правителството големи нови правомощия върху съдилищата. Единият от законопроектите призоваваше незабавно да бъдат освободени всички съдии от Върховния съд, а министърът на правосъдието получаваше право да ги сменя. Освен това другото законодателните промени щяха да дадат на управляващата партия и пряк контрол върху обявяването на законността на резултатите от избори, което е в компетенциите на Върховния съд.   Тази седмица в резултат на продължили с дни масови протести в цялата страна президентът на Полша наложи вето на два от трите законопроекта за съдебната система, включително на този за Върховния съд. Но не посегна на третия, който дава право на министъра на правосъдието да определя ръководителите на първоинстанционните съдилища, което според критиците също е противоконституционно.   "Мълчанието на Тръмп за проблемите на полското правителство с демокрацията и върховенството на закона послужи като насърчение за Варшава малко след визитата му да предприеме още мерки, слагащи на практика край на независимостта на съдебната система и разделението на властите", заяви Марчин Заборовски, политически анализатор от "Вишеград инсайт", списание за политиката в Централна Европа. Иран   Тръмп все още не е скъсал споразумението за иранската ядрена програма. Неговото договаряне с участието на САЩ и останалите световни сили продължи години наред и доведе до това, че Техеран прие върху неговата ядрена програма, която предизвикваше спорове, да бъдат наложени ограничения в замяна на облекчаване на санкциите.   Засега не е ясно дали това е положението.   Броени дни след встъпването в длъжност на Тръмп тогавашният му съветник по националната сигурност Майкъл Флин заяви, че на Иран "е отправено предупреждение", а поводът бе изпитание на ракета.   Това не попречи на Техеран да продължи да разработва оръжейни програми. За последните шест месеца Иран представи публично нови типове въоръжение, проведе военни учения и изстреля балистична ракета с морско базиране, чийто обсег, както се твърди, е 300 км. Миналия месец ирански патрулен кораб освети с лазер хеликоптер на Корпуса на морската пехота на САЩ над Ормузкия проток - случаят, беше окачествен като опасен от американските военни.   Този месец Тръмп обмисляше варианта да обяви, че Иран не спазва споразумението за ядрената програма, но в крайна сметка потвърди, че изпълнението му се съблюдава. След три месеца той отново ще трябва да се върне към този въпрос.   Въпреки всичко американското правителство наложи нови санкции на Техеран, включително 18 този месец срещу физически и юридически лица на основание, че са оказвали съдействие за развитието на иранските неядрени оръжейни програми.   А наскоро официален Вашингтон отправи ново предупреждение, че за Техеран ще има "нови и тежки последствия", ако не освободи всички американски затворници, които държи. Сред тях е възпитаникът на Принстън Сюе Ван, за чието арестуване преди близо година се разбра едва този месец, когато беше осъден на десет години лишаване от свобода. Двете Кореи   Тук няма особено място за съмнения. Северна Корея не само е враг на САЩ - "заклет враг", както тя самата е обявявала. Двете страни на практика все още са във война, тъй като Корейската война от 1950-1953 г. приключва с примирие, което действа и до днес, въпреки че е било замислено като временно.   Пхенян не криеше, че е ядосан от политиката на Вашингтон при управлението на Обама на запазване на санкциите и останалите форми на натиск и отказваше каквито и да било контакти. Но през първите шест месеца от мандата на Тръмп Северна Корея сякаш е още по-раздразнена - макар неговата политика по този въпрос дотук да се изразява само в словесни изяви, предимно критични публикации в Туитър.   Северът изпробва американския президент по доста драстичен начин - последния път това стана с изпитанието на 4 юли (националния празник на САЩ) на първата си междуконтинентална балистична ракета.   Дръзкият стремеж на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се сдобиване с ядрени оръжия и ракети, които могат да достигнат САЩ, донякъде цели да вбие клин между Вашингтон и Сеул - а Тръмп не помага много да се парира този опит. Той обвини Сеул, че не допринася достатъчно за отбраната си и през пролетта набързо разположи в Южна Корея система за противоракетна отбрана - станала обект на спорове, преди консерваторите да загубят президентския пост. Системата обаче е само частично разгърната, тъй като цялостната й дислокация бе отложена от новия президент либерал Мун Дже-ин, за да се направи оценка за въздействие върху околната среда.   Като един от най-лоялните съюзници на Вашингтон за Южна Корея и нейната национална сигурност е от изключителна важност да се знае какви точно са позициите на американския президент.   Но в момента за Сеул Ким Чен-ун може да се окаже по-предвидим от Тръмп. Венецуела   Нещата в отношенията между САЩ и Венецуела не са добре, откакто през 2006 г. в реч в ООН тогавашният президент Уго Чавес нарече американски си колега Джордж Буш "Дявола". Обама избягваше сблъсъците с Венецуела и насърчаваше диалога между правителството и опозицията. Тръмп заплашва, че ще предприеме "своевременно решителни икономически действия", ако президентът Николас Мадуро наистина пренапише конституцията, което според противниците му ще отвори пътя за еднопартийна, авторитарна държава.   Сред възможните действия са санкции срещу износа на петрол от Венецуела или просто разширяване на списъка с представители на властите, нямащи право да имат делови отношения със САЩ. Мадуро и хората в най-близкото му обкръжение настояват, че в неделя въпреки всичко ще бъдат произведени насрочените избори за Учредително събрание, нещо, което ще покаже колко далеч е готов да стигне Тръмп.   Правителството му вече наложи санкции на венецуелския вицепрезидент и осем съдии от Върховния съд, което засега не е оказало някакво доловимо въздействие върху поведението на официален Каракас. Вчера санкции бяха наложени срещу още 13 действащи и бивши фигури от правителството на Мадуро.   За Венецуела САЩ остават основният източник на твърда валута, чрез която венецуелските власти да запазят платежоспособността си, тъй като около половината от нефтения износ на Каракас отива именно там. Ако бъде ограничен експортът на петрол от Венецуела, ще бъдат подронени устоите на управлението на Мадуро, но същевременно това ще доведе до увеличаване на трудностите за хората и той ще получи лесно извинение за спираловидното рухване на икономиката.   Продължаващото използване на санкции срещу физически лица може да е признак, че Вашингтон няма да предприеме икономическа конфронтация, макар и американският министър на финансите Стивън Мнучин да заяви, че е възможно да има още наказателни мерки, ако правителството на Мадуро не промени курса си.   По БТА

Rebel разпродаден за по-малко от седмица

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/07/28/3015032_rebel_razprodaden_za_po-malko_ot_sedmica/?ref=rss


Първите бройки от митичния къстъм байк бяха буквално разграбени <br /><br />Дългоочакваната доставка на легендарния къстъм байк Rebel пристигна миналата седмица в София и половината контейнер вече е продаден. CMX 500 Rebel предизвика незабавен интерес у столичани и пловдичани. От 12 399 лв. с ДДС започват цените на новия младежки "бобър". Предлага се в три класически стилни цвята – черен (GRAPHITE BLACK), металик (MAT ARMORED SILVER METALLIC) или атрактивния червен...

Гугъл перфектно преведе договора с Македония на книжовен български език

http://www.cross.bg/bulgariya-tazi-makedoniya-1550423.html

/КРОСС/ Намерих договора между България и Македония първо на македонски, преведох го с Гугъл - справи се перфектно, защото става дума за диалект на българския език. Това заяви в интервю за "Фокус" анализаторът проф. Михаил Константинов. "Иначе Гугъл доста често произвежда смехотворни резултати, когато езиците са далечни, но когато са всъщност толкова близки, че става дума за един език, Гугъл произведе много точен резултат", добавя той. "Този договор е важен преди всичко за държавата Македония, защото по този начин започва да я изкарва от изолацията, в която тя сама се вкара през последните години. Както знаете, там вече има съгласие по това, че страната трябва да стане член на ЕС, но затова е необходимо да се преодолеят редица проблеми. Този договор с България ще помогне в тази посока и ще гарантира по-активно съдействие на българската държава, за да постигне Македония това свое искане", казва още той. - Както многократно ви съобщихме, депутатите гласуваха декларация, с която дава подкрепата на правителството за подписване на договор за добросъседство с Македония. Това трябва да стане на 1 август. Срещу договора не бяха обявени резерви от различните парламентарни групи и се очаква след подписването му да бъде безпроблемно ратифициран от парламента. Защо е важен този договор? Въпросът е към проф. Михаил Константинов

Задържаха предполагаеми терористи, подготвяли атентати в Санкт Петербург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362193

Задържаха предполагаеми терористи, подготвяли атентати в Санкт ПетербургРуската Федерална служба за сигурност (ФСС) задържа 7 души от Централна Азия, заподозрени в подготовка на атентати в Санкт Петербург, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.  Азиатците от седемчленната група са подготвяли според следствието терористични акции на жп линии в района на Санкт Петербург и в места, където се събират хора.

Парламентът пред ваканция: Кое е голямото събитие този сезон?

http://www.moreto.net/novini.php?n=356403

Приключи поредния парламентарен сезон с някои обичайни и някои не толкова обичайни скандали. Като че ли гвоздеят на политическия сезон бе обвинението за КТБ. Някои политици обаче предпочетоха да не говорят. В „Здравей, България” Йордан Цонев от ДПС, Крум Зарков от БСП и Цвета Караянчева от ГЕРБ коментираха кои са големите политически събития през този парламентарен сезон.

Самолет излетя със 191 пътници и кацна със 192: Българче се роди на борда (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/samolet-izletia-sys-191-pytnici-i-kacna-sys-192-bylgarche-se-rodi-na-borda-snimki-2039531

Българче се роди на борда на Луфтханза. Малкият Николай е роден по време на полет високо над облаците и Атлантическия океан, съобщиха от авиопревозвача.
 
На 26 юли полетът на Lufthansa LH543 от

20 години Международен джаз фестивал Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281042_20+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%B7+%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%

 

Излезе от печат сборник с 20 интервюта, репортажи и сто снимки, които ни връщат към незабравими мигове от историята на джаз фестивала в г. Банско.

Книгата ще бъде представена по време на ХХ международен джаз фестивал, който се провежда от 5 до 12 август.

Читателят ще се потопи в цветна приказка как неусетно пасторалното тихо градче с насядали баби край портите се превърна в „столица на джаза”. От сцената насред площада пяха джаз легенди като Соломон Бърк, Бени Голсън, Кенди Дълфър, Рей Дорсет, „Инкогнито”.

С всяка изминала година все повече   меломани и гости от цял свят им пригласят и танцуват, дори когато някой облак се опитва да укроти еуфорията с внезапен дъжд.

Лятото в Банско е музикално изкушение, за което разказват журналистите Августа Манолева, Антоанета Титянова, Веселина Филипова, Вилиана Семерджиева, Галина Рулева, Даниела Бенишева, Десислава Бeрндт, Златна Костова, Зорка Милева, Иванка Георгиева, Мария Митева. Съставител и редактор е Веселина Филипова. Книгата е публикувана благодарение финансовата подкрепа  на Община Банско и на Десислава Берндт, текстовете са преведени и на английски език.

СП отчете пълен провал на „Електронно здравеопазване”

http://dnes.dir.bg/news/smetna-palata-odit-elektronno-zdraveopazvane-26137611

Въпреки, че е приоритет на всички правителства през последните 10 г. „Електронно здравеопазване“ претърпя пълен провал, показва одит на Сметната палата.

Rolls-Royce създаде най-тихия и най-луксозен автомобил

https://www.actualno.com/cars/rolls-royce-syzdade-naj-tihija-i-naj-luksozen-avtomobil-news_624753.html

Британският производител Rolls-Royce официално показа новото поколение на модела си Phantom, който според компанията е най-тихият автомобил на света. Освен това лимузината ще се опита да си върне и титлата „най-луксозен модел на планетата”, която притежаваше седмата генераци

Тапа в Овча купел, започва ремонтът на улица Монтевидео

https://offnews.bg//obshtestvo/tapa-v-ovcha-kupel-zapochva-remontat-na-ulitca-montevideo-661548.html

Подготовката за ремонта на ул. "Монтевидео" в столичния квартал "Овча купел" започва от днес, от утре участъкът между ул. „Боряна” и ул. „Акад. Константин Пашев” се затваря за автомобили до 15 октомври. 

Ще се пропуска движението на превозни средства по ул. „Народно хоро” и ще се осигури транспортният достъп до ул. „671”, уточнява Столична община. 

Променят се и маршрутите на автобусни линии с номера 45 и 73. 

До 15 януари догодина пък се удължава забраната за влизане на автомобили по южното платно на бул. „Владимир Вазов“ между ул. „Черковна“ и ул. „Тодорини кукли“. Движението се извършва двупосочно в северното пътно платно на булеварда в посока център в една пътна лента, в обратната по две ленти. Промяната в организацията на движение е наложена във връзка с изграждане на третата линия от метрото.

 

Защо "ние"? - аз също си мисля така. Доста наивно, впрочем

http://www.cross.bg/samo-demokratziyata-losho-1550422.html

/КРОСС/ Ние си мислим - 21 век, постмодерно време, уникални технологии, глобализация, всичко е коренно различно. Защо "ние"? - аз също си мисля така. Доста наивно, впрочем. А всъщност хората са си почти същите. Не само като физиология, но и като психология. Хората се променят много по-бавно от технологиите. И от промените... Затова е и тревогата ми - ако у нас дойде, както ни подбутват натам, твърдата ръка, силната ръка, силовата репресия, авторитарната власт, то тя ще си има своята социална база, на митингите й ще е пълно, екзалтирано, настървено, френетично. Там ще се вика Долу! и Съд за народните врагове! Ще се заклеймяват различните и другите. Ще се искат справедливи наказания и тежки присъди. Ще се иска ред, железен ред... Даже за мен е изненада колко малко в България са се променили една част от хората и тази част не е от частни случаи, тя е бая голяма. Злото е у нас, в нас, с нас, сред нас и е банално, както пише Хана Арент. Изпуснем ли си демокрацията, нищо хубаво не ни чака.А защо казвам - "даже за мен"? Нещо специално ли съм? Не, не и не - казвам го от гледна точка на възрастта си, все пак жизненият опит и горчивите битки, водени толкова време, би трябвало да направят от мен, 60+-годишния човек по-голям реалист, по-трезв песимист и по-самоконтролиращ се скептик. А аз следвам възпитанието-максима на баща си, светла да бъде паметта му - мисли за хората първо добро, хубаво, позитивно; смятай за начало, че човекът не е подлец

Ривалдиньо зарадва баща си Ривалдо с красив гол (видео)

https://offnews.bg//futbol/rivaldinio-zaradva-bashta-si-rivaldo-s-krasiv-gol-video-661545.html

Синът на бившия бразилски национал Ривалдо - Ривалдиньо, вкара красиво попадение за Динамо Букурещ при равенството 1:1 срещу Атлетик Билбао в третия квалификационен кръг на Лига Европа.

Легендата на Барселона изгледа мача от трибуните, като не скри огромната си радост след великолепното изпълнение на сина си.

Двамата имат любопитна история, след като преди две години играеха рамо до рамо в бразилския втородивизионен тим Моги-Мирим, където Ривалдо беше  играещ президент на клуба.

Ривалдиньо е роден на 29 април 1995 година и до момента е играл в Можи Мирим, Пиракачиба, под наем в Пайсанду, а вече втори сезон е в Динамо Букурещ.

Румънският отбор завърши на трето място през миналия сезон, след шампиона Виторул и Стяуа, и придоби право на участие в Лига Европа. Треньор на Динамо е бившият румънски национал Козмин Контра.

Фестивалът Summer Chaos в Бургас се отменя

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/28/3015006_festivalut_summer_chaos_v_burgas_se_otmenia/?ref=rss


Третото издание на фестивала Summer Chaos на стадион "Лазур" в Бургас няма да се състои. Събитието бе планирано за 31 юли с гости Kreator, Tarja Turunen, Crematory и Fallen Arise, но според организаторите няма интерес към тези участници. "Ниските предварителни продажби на билети правят изпълнението на продукцията незвъможно", написаха те.<br /><br />Всички продадени билети на фестивала ще могат да бъдат върнати, но само между от 14 до 31 август. <br...

Заводските цени се понижиха с 0.2% през юни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/28/3015009_zavodskite_ceni_se_ponijiha_s_02_prez_juni/?ref=rss


Общият индекс на цените на производител през юни 2017 г. намалява с 0.2% спрямо май, съобщи Националният статистически институт.<br />В преработващата промишленост понижението е с 0.3%, а в енергетиката - с 0.1%. В добивната промишленост цените се вдигат с 0.8%.<br />По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост е отчетено в печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.7%, при производството на облекло и на превозни средства, без автомобили - по...

Цветанов: МВнР полага усилия за сигурността на арестуваните българки в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362187

Цветанов: МВнР полага усилия за сигурността на арестуваните българки в ТурцияТова, което се прави и се полага като усилия от държавата чрез МВнР е действително да се гарантира сигурността на българските граждани. Това коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов във връзка със задържаните българки в турския курорт Дидим, предава „Фокус“.

Шефът на Аmаzоn стана най-богатият човек в света... за един ден

http://clubz.bg/56704-shefyt_na_amazon_stana_naj_bogatiqt_chovek_v_sveta_za_edin_den

ИКОНОМИКА джеф безос

Шефът на Аmаzоn Джeф Бeзoc беше обявен за най-богатия човек в света, но Бил Гейтс си върна короната само ден по-късно. След като печалбите на управляваната от Безос компания Аmаzоn спаднаха със 77% за второто тримесечие на годината сравнени със същия период на 2016 г., той падна до трета позиция в класацията на "Форбс".

Продажбите на компанията са се увеличили, а спадът в печалбите се дължи на огромните инвестиции в разширяване на бизнеса и разходите за разработване на нови продукти и услуги.

"Екипът ни остава концентриран и фокусиран върху клиентите", коментира Джеф Безос.

Oтчeтът пoĸaзвa пeчaлбa oт 197 милиoнa дoлapa зa тpимeceчиeтo - cпaд oт 77% cpaвнeнo cъc cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa, ĸoятo ĸoмпaниятa отчита 857 милиoнa дoлapa.

Aĸциитe нa Аmаzоn ce cpинaxa c 3%, cлeд ĸaтo oнлaйн гигaнтът пpeдcтaви peзyлтaтите, ĸoитo бяxa дaлeч пo-cлaби oт oчaĸвaнитe. Именно заради това Безос зaгyби пoзициятa нa нaй-бoгaт чoвeĸ в cвeтa, ĸoятo пoлyчи зa ĸpaтĸo cнoщи, и Бил Гeйтc cи възвъpнa титлaтa, ĸoятo дъpжи oт мaй 2013 г.

През последните месеци компанията обяви плановете си да наеме хиляди инженери, експерти по продажбите и работници.

Amazon се опитва да пробие на нови пазари, например в Индия. Компанията представи нови версии на свои продукти и обяви, че ще заснема собствени филми.

Mинaлия мeceц Аmаzоn oбяви cдeлĸa за купуването на вepигaтa Whоlе Fооdѕ зa 13.7 милиapдa дoлapa. Oчaĸвa ce пpидoбивaнeтo дa пpиĸлючи в ĸpaя нa тaзи гoдинa.

Доларът прекъсна негативната си серия

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-prekysna-negativnata-si-seriia-243849/

Щатската валута успя да поскъпне въпреки смесените икономически данни

3/4 от жените считат, че съпрузите им са стиснати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362185

3/4 от жените считат, че съпрузите им са стиснатиСпоред сайта за извънбрачни връзки Gleeden 74 процента от задомените дами са на мнение, че съпрузите им са големи циции, съобщава в. "Метро", цитиран от БТА.  Представителките на нежния пол, които търсят щастие извън домашното огнище считат, че не получават достатъчно дарове и цветя от брачните си партньори.

Сметната палата обяви провала на електронното здравеопазване

https://offnews.bg//obshtestvo/smetnata-palata-obiavi-provala-na-elektronnoto-zdraveopazvane-661544.html

Електронното здравеопазване е приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии у нас през последното десетилетие. За 10 години "приоритетът" е само на хартия, на практика тук има пълен провал, констатира Сметната палата.

България няма интегрирана здравно-информационна система, която да осигурява нужната информация на властта и пациентите. Без отговор остава въпросът изпълняваме ли ангажиментите си по трансграничния обмен на здравни данни.

"На фона на бързото развитие на електронното здравеопазване в другите европейски държави, обменът на данни в реално време между информационните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство", се казва в резюмето към доклада след одита на СП на изпълнението на "Електронно здравеопазване" за периода 1 януари 2012 г. - 30 юни 2016 г.

Отговорност за управленските решения в този период носят шестима министри, петима управители на НЗОК и шестима директори на Националния център по обществено здраве и анализи.

Министрите са: Стефан Константинов (01.01.2012 г. до 21.03.2012 г.), Десислава Атанасова (21.03.2012 г. до 13.03.2013 г.), проф. д-р Николай Петров (13.03.2013 г. до 29.05.2013 г.), д-р Таня Андреева-Райнова (29.05.2013 г. до 24.07.2014 г.), д-р Мирослав Ненков (05.08.2014 г. до 07.11.2014 г.), д-р Петър Москов (07.11.2014 г. до 27.01.2017 г.).

Управителите на НЗОК са: д-р Нели Нешева (01.01.2012 г. до 28.02.2012 г.), Марияна Василева-Иванова (28.02.2012 до 03.04.2012 г.), д-р Пламен Цеков (05.04.2012 г. до 09.07.2013 г.), д-р Румяна Тодорова (12.07.2013 г. до 17.03.2015 г.), д-р Глинка Комитов (16.03.2015 г. и след края на одитирания период).

Директорите на НЦОЗА са: д-р Ивайло Ваклинов (01.01.2012 г. до 02.05.2012 г.), доц. Християн Грива (02.05.2012 г. до 23.02.2014 г.), проф. д-р Петко Салчев (04.03.2014 г. до 09.04.2014 г.), доц. д-р Жени Николова (09.04.2014 г. до 15.09.2014 г.), проф. д-р Пламен Димитров (15.09.2014 г. до 15.12.2014 г.), доц. д-р Христо Хинков (15.12.2014 г. и след края на одитирания период).

"Изграждането на електронното здравеопазване е осъществявано в условията на много чести структурни и кадрови промени както на високите управленски нива, така и на ниво експертен персонал. Не е създадена ефективна система за координация и съгласуване на действията, проектите и обществените поръчки между институциите, което поражда условия за неефикасно разходване на публичните средства и забавяне в реализацията на стратегическите приоритети", констатират одиторите.

Налице е дълго забавяне в изграждането на електронното здравеопазване. Действията на институциите могат да бъдат определени като неефективни, пишат от Палатата и посочват примери:

- от 2012 г. досега са направени няколко безуспешни опита за реализиране на проекти за създаване на интегрирана/национална здравно информационна система, но обществените поръчки са прекратявани с различни мотиви, в т.ч.: липса на ясна концепция за изграждането на системата и на план за необходимите финансови ресурси;

- налице е дублиране на функционалности и проекти на други институции;

- действията на Министерството на здравеопазването не са обсъдени и съгласувани с НЗОК като ключов участник в здравно-информационната система на здравеопазването.

Например през 2012 г. са открити последователно две процедури за обществени поръчки по проект за изграждане на национална здравно информационна система, като първата е прекратена от министъра на здравеопазването, а втората е обжалвана и Комисията за защита на конкуренцията отменя решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедурата като незаконосъобразно. Така поради невъзможност да бъде изпълнен в срок, през април 2013 г. проектът е прекратен и средствата по безвъзмездната финансова помощ в размер на 9, 7 млн. остават неусвоени.

Следващият опит е през 2014 г. – друг проект за изграждане на здравна информационна система е одобрен за финансиране със средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ в размер на 12 млн. лв. През юни 2014 г. от Министерството на здравеопазването е открита процедура за възлагане на обществена поръчка, но два месеца по-късно е прекратена и осигурените 12 млн. лева не са усвоени.

"Неуспехите показват, че цялостната организация на процеса по планиране и реализация на проектите за електронно здравеопазване и обществените поръчки е неефективна и се нуждае от съществено подобряване", пишат от СП.

По време на одита МЗ е в процес на разработване на нов проект за кандидатстване за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 за финансиране на изграждането на национална здравна информационна система. Към настоящият момент договорът за предоставяне на финансова помощ на стойност 12 млн. лв. е подписан и изпълнението на проекта предстои.

Приемането на здравно-информационни стандарти е необходима стъпка към изграждането на Национална здравно-информационна система. До края на одитирания период няма разработени и утвърдени национални здравно-информационни стандарти и медицинска документация, съответстващи на възможностите за електронна обработка и обмен на медицинска и здравна информация. След одитирания период е приета Наредба за въвеждане на задължителни здравноинформационни стандарти, но в нея не се предвижда задължително прилагане на стандартите за всички участници в процеса (въведени са само за лечебните заведения) и затова тя не е достатъчна да регулира и обслужва обмена на информация.

Отделните информационните системи и регистри в здравеопазването не са интегрирани и обмен на данни в реално време между тях не се осъществява. 

Автоматичен обмен на данни между информационните системи на НЗОК, на Национален център по обществено здраве и анализи и на Министерството на здравеопазването не се осъществява. Не е регламентиран и механизъм за съпоставка и контрол на данните между техните информационните системи в случаите, в които нормативната уредба изисква събирането на едни и същи данни от различни институции.

Въведените политики за сигурност на информацията и мерките за защита на данните от неоторизиран достъп в Министерството на здравеопазването, НЗОК и Национален център по обществено здраве и анализи не са сертифицирани в съответствие с международния стандарт ISO 27001:2005.

Почти 10 години след осъзнатата и стратегически декларирана необходимост не са създадени електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за обмен на данни в реално време. По време на изготвяне на одитния доклад е разработен прототип на система за електронна рецепта, електронно направление и електронен амбулаторен лист, който се очаква да бъде въведен на практика в следващите години.

Не е изградено пълно електронно здравно досие, което да осигури на гражданите и медицинските специалисти необходимата информация за вземане на адекватни решения в процеса на диагностика, лечение и рехабилитация. Единствено НЗОК поддържа частично здравно пациентско досие, като информацията се акумулира и представя на здравноосигурените лица посредством Персонализирана информационна система, но и тя се нуждае от усъвършенстване. Към края на одитирания период информацията в съществуващите електронни здравни досиета е непълна и неточна. Например, при тестване е установено изкривяване на здравното състояние на пациент и отчетена несъществуваща хоспитализация.

Няма работещ Национален здравен портал, който да бъде използван като единна точка за достъп до електронни здравни услуги и предоставяне на важна информация за здравна профилактика, здравно образование и др.

Системата за мониторинг и контрол върху реализацията на електронното здравеопазване се нуждае от съществено подобряване. Липсва утвърдена процедура за контрол и действащ санкциониращ механизъм и при явното забавяне в реализацията на електронното здравеопазване, това създава предпоставки за безотговорно подценяване на значението на този ключов приоритет.

Резултатите от проведеното национално представително изследване на удовлетвореността на гражданите от реализацията на електронното здравеопазване потвърждават наличието на съществени пропуски в дейността на институциите.

То показва, че 53% от хората нямат представа какво е електронно здравеопазване. Само 8% твърдят, че са много доволни от институциите при реализацията му. 66% от запознатите с електронното здравеопазване казват, че отговорността за изграждането му е на МЗ. 8% казват, че имат достъп до електронното си здравно досие, делът на използваните е-здравни услуги е 9%. Само 5% имат доверие в защитата на личните данни, обработвани за целите на електронното здравеопазване. 18% смятат, че идеята за използване на пръстов отпечатък не е лоша.

След одита Сметната палата е дала на министъра на здравеопазването 20 препоръки, а на управителя на НЗОК – 7, които трябва да се изпълнят до края на 2018 година.

120 жертви при наводнения в Централна Индия

http://www.cross.bg/zhertvi-pri-navodneniya-v-tzentralna-indiya-1550421.html

/КРОСС/ 120 души са загинали при наводнения в индийския щат Гуджарат, който се намира в централната част на страната. Бедствието е нанесло сериозни вреди на местната индустрия и производството на памук. 150 фабрики са временно затворени. Властите се опасяват допълнително от разпространението на зарази от насекоми заради блатистия терен. Засегнати са 1 млн. домакинства. За борба с последиците от бедствие са мобилизирани военни.  

"Голдън стейт" задържа още един от шампионския си отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/28/3015008_goldun_steit_zadurja_oshte_edin_ot_shampionskiia_si/?ref=rss


Джавейл Макгий е поредният баскетболист, който ще подпише нов договор с шампиона в НБА "Голдън стейт уориърс". Центърът, който е на 29 години се разбра с ръководството и ще парафира за една година, съобщава ESPN.<br /><br />За следващата година Макгий ще получи около 1 млн. долара, колкото е минималният праг за опитни баскетболисти. Центърът записа средно по 6.1 точки, 3.2 борби и един чадър в 77 мача по време на шампионския сезон за "войните".<br /><br...

На Царевец драматичната българската история оживява в операта „Мария Десислава“

https://www.24chasa.bg/region/article/6362172

На Царевец драматичната българската история оживява в операта „Мария Десислава“За първи път операта „Мария Десислава“ ще бъде изпълнена на крепостта Царевец във Велико Търново - точно там, където преди повече от шест века са се развили драматичните събития от българската история, вдъхновили композитора на произведението Парашкев Хаджиев. Премиерният спектакъл на Държавна опера-Русе, сред естествения декор на Двореца,

Фрогоко: Проф. Тагарев пак ”забърка кашата” за избор на нов изтребител

http://frognews.bg/news_138975/Frogoko-Prof-Tagarev-pak-zabarka-kashata-za-izbor-na-nov-iztrebitel/

Бордът на комисията за избор на изтребител не е се съобразил със всички предложенията за промяна на критериите по методиката за избор на изтребител на Института по отбрана. Това се разбра от изслушването на бившия служебен министър на отбраната и бивш директор на Института по отбрана проф. Тодор Тагарев в анкетната парламентарна комисия.

Намери се кой да ремонтира кораба „Академик“

http://www.moreto.net/novini.php?n=356401

Опитите на Института по океанология към БАН да намери кой да ремонтира научно-изследователския кораб „Академик“ най-сетне се увенчаха с успех, научи Moreto.net. След няколко неуспешни процедури изборът на изпълнител, който ще се ангажира с дейността, е вече факт.

Цветанов: Даваме шанс на младите хора да участват в управлението

http://www.barometar.net/89169/

ГЕРБ стимулира енергията на младите хора и участието им в управлението на всички нива. Това заяви пред над 100 представители на Европейските студенти демократи председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Той поздрави делегатите на 5-дневния конгрес на организацията, който се провежда във Варна. „EDS е важна организационна структура на […]

Убиха четирима членове на ПКК в северната част на Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362176

Убиха четирима членове на ПКК в северната част на Ирак

Четирима членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) са били ликвидирани в северната част на Ирак, съобщава Anadolu Agency, цитирана от “Фокус“.  Турските въоръжени сили уточниха, че операцията е била проведена в четвъртък. От ПКК са подготвяли нападение срещу турски контролен пункт и срещу военнитв бази, разположени по границата с Ирак,

Николай Петров: Очаквам повече синхрон, прозрачност и коректност в НЗОК

https://www.actualno.com/healthy/nikolaj-petrov-ochakvam-poveche-sinhron-prozrachnost-i-korektnost-v-nzok-news_624759.html

Очаквам с много надежда да има повече синхрон, прозрачност и коректност в НЗОК, както и да взимаме съвместни решения. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Николай Петров, предаде БГНЕС. Петров обясни, че ще се бори за по-висок бюджет за НЗОК за догодина

С децата в почивните дни (29 и 30 юли)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/28/3012744_s_decata_v_pochivnite_dni_29_i_30_juli/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />Събота<br /><br />- София - "Работилничка за приложни изкуства" приема желаещи да се...

Задържаха германец в Търново, обявен за общоевропейско издирване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362168

Задържаха германец в Търново, обявен за общоевропейско издирване 

Германски гражданин, обявен за общоевропейско издирване, установиха великотърновски криминалисти. Това съобщиха от Областна дирекция на МВР – Велико Търново. Вчера сутринта при проверка на 53-годишен немски гражданин с инициали А. К. е установено, че мъжът се издирва от собствената си страна от 25 юни 2010 г.

Ликвидността няма да бъде изтеглена от пазарите, прогнозира експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/likvidnostta-niama-da-byde-izteglena-ot-pazarite-prognozira-ekspert-243845/

Печатането на пари и пускането им директно в икономиките не е най-доброто, но е единственото решение, твърди Иво Сеизов от Advisor.bg

Буруджиева: Суджуците ще костват много на управляващите

http://frognews.bg/news_139116/Burudjieva-Sudjutsite-shte-kostvat-mnogo-na-upravliavashtite/

Последните компрометиращи събития в държавата като суджуци, трафиканти и пиене на кафета ще костват много на управляващите в лицето на избирателите. Обществото е много чувствително и реагира остро на отровните за имиджа на политиците скандали.

Орлов мост ще бъде ремонтиран през август

http://econ.bg/Новини/Орлов-мост-ще-бъде-ремонтиран-през-август_l.a_i.746264_at.1.html

Кръстовището на Орлов мост в София ще бъде ремонтирано през август. Това обяви столичният зам.-кмет Евгени Крусев. Той уточни, че началото на...

Приеха предложения Календар на българското председателство на съвета на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362161

Приеха предложения Календар на българското председателство на съвета на ЕСДепутатите приеха Единодушно със 133 гласа "за" предложения Календар на парламентарното измерение на българското председателство на съвета на ЕС от 1 януари до 30 юни 2017г. С него бяха приети датите за общо шест срещи, от които пет в София и една в Брюксел. Очаквайте

Кола се самозапали пред плаж, гори и дървена барака

https://www.24chasa.bg/region/article/6362152

Кола се самозапали пред плаж, гори и дървена баракаЛек автомобил Рено 19 се е самозапалил тази сутрин на входа на плаж "Виста маре" в Отманлий, съобщиха от полицията. Колата е била паркирана до самия вход на плажа. Пламъците са се прехвърлили на съседна дървена барака, в която е бил пазачът на ивицата. Няма пострадали хора, най-вероятно става дума за техническа неизправност, казаха от полицията.

След съдебната система Качински иска да реформира и полските медии

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3015004_sled_sudebnata_sistema_kachinski_iska_da_reformira_i/?ref=rss


Лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" заяви, че правителството възнамерява "да децентрализира" медиите, след като завърши реформата в съдебната система, която Европейският съюз осъжда като нарушаваща демократичните принципи, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />В две телевизионни интервюта Ярослав Качински каза, че очаква много силна съпротива срещу плановете на партията му да децентрализира медиите.<br /><br />Той...

Общият индекс на цените на производител през юни 2017 г. намалява

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-tzenite-promishlenost-1550418.html

/КРОСС/ Общият индекс на цените на производител през юни 2017 г. намалява с 0.2% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение с 0.8%. По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.7%, при производството на облекло и при производството на превозни средства, без автомобили - по 0.4%, а увеличение е регистрирано при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.7%. Общият индекс на цените на производител през юни 2017 г. нараства с 3.1% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 8.7%, в преработващата промишленост - с 2.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.0%. В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 12.5%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5.0%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.6%, а намаление е регистрирано при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.3%

Камен Плочев е новият управител на Здравната каса

http://www.moreto.net/novini.php?n=356399

Народните представители избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на НЗОК. Той беше одобрен с 205 гласа „за“, и 1 се въздържал се. Проф. Плочев беше единственият кандидат за поста. Кандидатурата му беше предложена от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

"Политико": Европа е готова за търговска война със САЩ

http://clubz.bg/56702-politiko_evropa_e_gotova_za_tyrgovska_vojna_sys_sasht

Сесилия Малмстрьом. Снимка БГНЕС

Ако американският президен Доналд Тръмп наистина иска търговска война, Брюксел ще е повече от щастлив да му я даде, пише днес "Политико".

Тръмп трудно би могъл да избере по-лош момент да наложи мита върху вноса на европейска стомана в САЩ, смята изданието. ЕС дава 14% от американския внос на стомана. Службите на Комисията са готови с контрамерки срещу щатски продукти - от бърбъна до портокаловия сок, и са убедени, че биха спечелили евентуалната търговска война.

Пиер Дефрен, шеф на кабинета на някогашния европейски комисар по търговията Паскал Лами, казва пред "Политико", че ЕС е готов с ответни мита по същия списък земеделски продукти, с които отговарят на подобни временни мерки срещу европейската стомана, които президентът Джордж У. Буш налага през 2002 г. Евентуални нови американски мерки биха били напълно извън правилата на Световната търговска организация, казва Дефрен.

"Политико" припомня, че ЕС успя да сключи споразумението за свободна търговия с Канада и има политическо споразумение по принцип за същото с Япония.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди САЩ, че ЕС ще отвърне подобаващо, ако те наложат санкции на Русия, които засягат интересите на европейски компании. "Политико" цитира неназован служител на Еврокомисията да казва:

"Има чувство на гордост, че ние сме тези, които в международен мащаб защитаваме върховенството на закона. ЕС е способен да се налага и да се държи със САЩ като с равен".

Изданието посочва, че германският външен мининистър Зигмар Габриел е изразил непримиримост с протекционистките намерения на Тръмп и че изборът на Еманюел Макрон за президент на Франция окуражава Комисията за по-решителни стъпки срещу китайския дъмпинг и срещу придобиванията на стратегически европейски компании от китайски инвеститори.

15-те тайни на наистина убедителните хора

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/15-te-tajni-na-naistina-ubeditelnite-hora-6071347

Добавете тези умения към репертоара си и вие сте на път да се присъедините към тази изключителна група

Пътнически влак блъсна жена в Ловеч, машинистът е в шок

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pytnicheski-vlak-blysna-zhena-v-lovech-mashinistyt-e-v-shok-2039526

49-годишна жена е блъсната тази сутрин от пътнически влак в Ловеч, съобщиха от областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал малко преди 06:30 ч. в района на жилищния квартал "Червен бряг".
 
Засега не е ясно дали жената сама се е <

Българче се роди на борда на самолет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgarche-se-rodi-na-borda-na-samolet-2039531

Българче се роди на борда на Луфтханза. Малкият Николай е роден по време на полет високо над облаците и Атлантическия океан, съобщиха от авиопревозвача.
 
На 26 юли полетът на Lufthansa LH543 от

Вижте кои квартали в София ще останат без топла вода 13 дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-koi-kvartali-v-sofiia-shte-ostanat-bez-topla-voda-13-dni-2039518

Поради забавяне на административните процедури и последващите от това промени в графиците за изпълнение на строително-монтажните работи по реконструкцията на авариралия през зимата магистрален топлопровод, работата на ТЕЦ "София-Изток" ще бъде спряна в периода от 30 август до 11 септември, включите

Спецакция в Бургас, полицаи ровят за дрога апартаменти на биячите в бар "Бикини"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362125

Спецакция в Бургас, полицаи ровят за дрога апартаменти на биячите в бар "Бикини"Спецполицейска акция се провежда от сутринта в Бургас, операцията е свъзрана с погрома на созополския фолкбар "Бикини", научи 24 часа. Правят се претърсвания в домовете на част от петимата задъжани за мелето, полицаи вече са влезли в жилищта на Димитър Харалампиев-Рочата и бившия "лейтенатнт" на Митьо Очите Георги Джендов.

На Перперикон откриха град на мъртвите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362150

На Перперикон откриха град на мъртвитеГрад на мъртвите беше открит от екипа на проф. Николай Овчаров при археологическите разкопки на Перперикон. Около 100 гроба са разкрити до момента около най-голямата базилика в Родопите, която се намира в южното подградие на историческия връх. През 6-ти век, когато е бил построен храма около него е имало площад, за който проф.

Новият шеф на НЗОК: Подводните камъни са в системата

http://dnes.dir.bg/news/zdravnata-kasa-kamen-plochev-kabinet-borisov-3-26137515

Новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев възнамерява да създаде звено за анализ на риска.

Откриха тялото на 7-годишното дете в река Вит

http://dnes.dir.bg/news/pleven-udaveno-dete-reka-vit-26137160

Спасителни екипи откриха тялото на 7-годишното дете, което бе отнесено от река Вит край плевенското село Комарево.

Бен Афлек и Мат Деймън продуцират нов сериал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6362144

Бен Афлек и Мат Деймън продуцират нов сериал
Звездите на Холивуд Бен Афлек и Мат Деймън стават продуценти на нов драматичен сериал на телевизия "Шоутайм", съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  "City on a Hill" е по идея на двамата актьори и сюжетът му се развива в Бостън в началото на 90-те години на миналия век. Градът тогава е пълен с жестоки престъпници,

Безос- на върха, но за кратко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281041_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D1%81-+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE

 

Джеф Безос беше на върха, но за по-кратко и от куриерска доставка на книга от Amazon.

В четвъртък акциите на Amazon записаха ръст от 1.3% до 1065.92 долара за брой. Така богатството на Безос вече е 90.9 милиарда долара, което го направи най-богатият човек в света, задминавайки Бил Гейтс с неговите 90.7 милиарда долара. Съоснователят на Microsoft държеше позицията от май 2013 г.

Тази промяна обаче траеше броени часове, тъй като акциите на Amazon  се сринаха, завършвайки деня на $ 1, 046, което означава, че акциите му струват около $80 милиарда.

[caption id="attachment_44603" align="alignnone" width="1280"] Quartz

След като събраха всички свои активи, това постави Гейтс отново начело, все още близо до 90 млрд. Долара, според BBC, цитиран от СофияПрес.

Столичната полиция издирва млад мъж

http://frognews.bg/news_139114/Stolichnata-politsiia-izdirva-mlad-maj/

33- годишният Явор Фенерджиев напуснал дома си в София на 21 юли и оттогава е в неизвестност.

Продажното лице на националното предателство

https://www.actualno.com/actualno/prodajnoto-lice-na-nacionalnoto-predatelstvo-news_624751.html

Най-накрая, години по-късно, някой се сети да попита ВМРО за горещата прегръдка с Бареков по време на евроизборите през 2013 година.  Патриотите избягват да говорят за неудобната истина, че именно коалицията с "България без цензура" е причината днес те да са някакъв политич

"Суперклетка" причинила потоп в Истанбул, има ранени

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/superkletka-prichinila-potop-v-istanbul-ima-raneni-6072004

"Черните облаци надвиснаха над Истанбул като кошмар, денят се превърна в нощ, градушката падаше като куршуми, бурята вилнееше", пише в. "Тюркие"

Патриот: Ако в правителството има фашисти, и в президенството има

http://clubz.bg/56701-patriot_ako_v_pravitelstvoto_ima_fashisti_i_v_prezidenstvoto_ima

Парламентарната сесия беше успешна, а това ново правителство има ясни параметри и реши няколко важни въпроса. Това заяви в последния работен ден на Народното събрание депутатът от "Обединените патриоти" Милен Михов.

"Първо има стабилно мнозинство и правителство. И на второ място, което като че ли се подминава, се заложи един принцип за търсене на съгласие."

И даде за пример единодушното решение за декларацията за Договора за добросъседство с Македония.

Михов коментира и нападките на БСП и ДПС по време на декларациите за финала на парламентарната сесия днес. Според левицата кабинетът "Борисов-3" не се различава от предишните на ГЕРБ. От Движението пък повториха тезата, че в правителството и управляващата коалиция има фашисти и крайни националисти.

"Това е политическа преднамереност, лишена от основание и аргументи. Ако се приеме, че в правителстовто има фашисти, би трябвало да кажем, че и в президенството има фашисти", заяви Михов, припомняйки, че освен с назначени от "Обединени патриоти" хора, случай с "хитлеристки поздрав" на снимка имаше и съ съветник на държавния глава.

Патриотът отбеляза, че всички партньори в ЕС не само общуват, но и много активно работят с военния министър Красимир Каракачанов по най-големите военни учения на Балканите тази година.

На въпрос какво смята за оценката на българите за кабинета според изследването на "Медиана" от вчера, която бе 3,39 по шестобалната система, Михов заяви:

"Като университетски преподавател казвам, че това е една много добра оценка. Тя е положителна оценка и това означава, че преминаваме в следващия семестър. Така че ние ще си говорим за по-висок успех в следващата парламентарна сесия, надявам се. Това ще бъде постигнато с общи усилия, с диалог, с компетентност, а не с политическо противопоставяне, така както опозицията в лицето на БСП започна още от първия ден на този парламент и това правителство."

Експерт за ареста на българките в Турция: Дъщерята ще поеме отговорност за майката

https://www.actualno.com/politics/ekspert-za-aresta-na-bylgarkite-v-turcija-dyshterjata-shte-poeme-otgovornost-za-majkata-news_624715.html

Задържаните българки не са в черния списък от 77 българи, обявен от Турция. Те нямат помагачи и не са по-голяма група. Ако имаше такива хора МВнР в Анкара нямаше да обяви, че са задържани две българки и един британец. Това заяви журналистът Илхан Андай, главен редактор на rodopi24.

Новините такива, каквито не са

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6361220

Новините такива, каквито не саПо телевизията не казаха кой спаси грантовете от Америка - Христо Иванов, Цветан Цветанов или Тръмп Много интересно отразиха две от телевизиите в сряда историята с поправките в Закона за съдебната власт, репортажите в централните им емисии бяха забележителни със своята различност. Да се чуди човек как гледаме едно и също нещо,

Иззеха 17 кг. тютюн без бандерол от дома на 46-годишна жена от Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362138

Иззеха 17 кг. тютюн без бандерол от дома на 46-годишна жена от Шумен

17 кг. тютюн без бандерол е намерен и иззет от дома на 46-годишна жена от Шумен. Това съобщиха от ОДМВР-Шумен. Претърсването е предприето след като е получен сигнал, че в жилище на ул.“Пенчо Славейков“ се съхраняват стоки без бандерол. В жилище на първи етаж полицейски служители са установили 17 кг нарязан тютюн без бандерол.

Камен Плочев: Подводните камъни не са в НЗОК, а в системата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362135

Камен Плочев: Подводните камъни не са в НЗОК, а в систематаПодводните камъни не са в НЗОК, те са в системата. Това каза пред журналисти в парламента новоизбраният управител на НЗОК проф. д-р Камен Плочев, предава „Фокус“. „Тия подводни камъни са заложени първо в това, че това, което за мен е най-ценно – здравето, е превърнато в търговия. Аз съм от другата страна на бариерата и се стремя да дам здраве.

Експерт за ареста на българките в Турция: Обвинението на британеца е гарантирано, дъщерята ще поеме отговорност за майката

https://www.actualno.com/politics/ekspert-za-aresta-na-bylgarkite-v-turcija-obvinenieto-na-britaneca-e-garantirano-dyshterjata-shte-poeme-otgovornost-za-majkata-news_624715.html

Задържаните българки не са в черния списък от 77 българи, обявен от Турция. Те нямат помагачи и не са по-голяма група. Ако имаше такива хора МВнР в Анкара нямаше да обяви, че са задържани две българки и един британец. Това заяви журналистът Илхан Андай, главен редактор на rodopi24.

Въргала ще води футболно шоу с благотворителна цел в Силистра

https://www.24chasa.bg/sport/article/6362132

Въргала ще води футболно шоу с благотворителна цел в Силистра
Благотворителен мач за набиране на средства за болницата ще се проведе в съботния ден в Силистра. Ще участват ветерани от отборите на Силистра и Тутракан и от ПФК „Левски'1914“ – София. Футболното шоу ще бъде водено от Владислав Карамфилов – Влади Въргала. Мачът е по идея на Петър Георгиев, животът на чиято дъщеря спасиха силистренските лекари

Нови възможности за заетост в Стройтранс 2011 ЕООД

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281040_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD

 Продължава изпълнението на проект BG05M9OP001-1.003-0755-C01 „Инвестиции в нови работни места в Стройтранс 2011 ЕООД" е финансиран по схема „Ново работно място 2015" на МТСП и цели откриването на 25 нови работни места във фирма Стройтранс 2011 ЕООД.

Проектът дава шанс на уязвими групи да се реализират професионално и да повишат своите компетенции и умения. Към момента близо 50% от новонаетия персонал попадат в тази група - младежи (до 29 г.), възрастни (над 55 г.) и хора с ниско образование. Започнаха и обученията по дигитални компетентности и общуване на английски език за част от новонаетите служители като това ще им даде възможност да увеличат познанията си и да са по-конкурентни на пазара на труда.

По проекта вече е закупенo оборудване на стойност от над 90 000 лв. за новоразкритите работни места, включващо висококачествени професионални перални машини и сушилни с високи стандарти за качество и екосъобразни параметри, ново сладкарско и кухненско оборудване, модерна офис техника, и последен модел робот за поддръжка и почистване на басейн.

Проектът ще се изпълнява до края на 2017 г. като заетостта на поне 50% от новоразкритите работни места ще бъде запазена за още една година след приключването му. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Кросс.

Нов депутат дойде на мястото на напусналия за ”Суджукгейт”

http://frognews.bg/news_139113/Nov-deputat-doide-na-miastoto-na-napusnaliia-za-Sudjukgeit/

ГЕРБ запълниха освободеното депутатско място от Живко Мартинов, нашумял покрай ”суджук гейт”.

Организират изложба и майсторски клас на Игор Мосийчук във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356396

За пореден път в галерия „Аспарухово Арт” творби ще изложи известен художник, но този път изложбата ще бъде съпроводена с майсторски клас, воден от самия художник, научи Moreto.net. На 28 юли от 19ч. в галерия „Аспарухово Арт” в читалище „Просвета 1927” ще се открие изложба на Игор Мосийчук.

Безос отстъпи трона на Бил Гейтс

http://www.cross.bg/amazon-bezos-dolara-1550417.html

/КРОСС/ Основателят и главен директор на Amazon Джеф Безос за кратко бе най-богатият човек в света. След представяне на отчета на компанията за тримесечието обаче Бил Гейтс си върна короната, предава CNN, цитирани от News.bg. Акциите на Amazon се сринаха с 3%, след като онлайн гигантът представи резултати, които бяха далеч по-слаби от очакваните от Wall Street. Отчетът показва печалба от 197 милиона долара за тримесечието - масивен спад от 77% сравнено със същия период на миналата година, когато компанията записа 857 милиона долара. Заради спада на акциите Безос загуби позицията на най-богат човек в света, която получи за кратко снощи. И Бил Гейтс си възвърна титлата, която държи от май 2013 г. Миналия месец Amazon обяви сделка да купи за 13.7 милиарда долара веригата Whole Foods. Очаква се придобиването да приключи в края на тази година.  

Сметната палата констатира десетгодишен провал на електронното здравеопазване

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/28/3015003_smetnata_palata_konstatira_desetgodishen_proval_na/?ref=rss


Въпреки че електронното здравеопазване е постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии през последното десетилетие, България все още няма изградена интегрирана здравно-информационна система, която да осигурява необходимата информация за нуждите на управлението и на потребителите на здравни услуги, в т.ч. за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с трансграничния обмен на здравни данни.<br /><br />Това се казва в одит на...

Странен съюз - Берлин на страната на Кремъл

http://clubz.bg/56700-stranen_syyuz_berlin_na_stranata_na_kremyl

Що за странен съюз? Не само Кремъл, а и федералното правителство, особено министрите социалдемократи Габриел (на външните работи – б. р.) и Циприс (на икономиката и енергетиката – б. р.) отвориха фронт срещу нов закон на САЩ за налагане санкции на Русия. Така Германия се обяви срещу онези в САЩ, които искат да предотвратят самостоятелен ход на Доналд Тръмп в политиката спрямо Русия - новият закон няма да му позволи да отмени наложените по-рано наказателни мерки. В сърцевината на германската критика е пасаж, по силата на който стават възможни санкции срещу онези, които подкрепят строежа на руски газопроводи. Така на мушката могат да се озоват европейски фирми, които искат да съфинансират оспорвания газопровод «Северен поток 2».

Сега изведнъж с критиката си към САЩ федералното правителство застава на страната на Кремъл и на концерна «Газпром». При това Берлин си затваря очите пред големите съмнения относно проекта от страна на съседите си от Централна и Източна Европа. Също и от Европейската комисия, която предупреждава САЩ да не налагат санкции срещу европейски фирми, но по принцип гледа критично на «Северен поток 2».

Федералното правителство обвинява САЩ, че със санкциите преследват икономически интереси. Но и без «Северен поток 2» Русия е най-важният енергиен доставчик на Европа. Всичко друго освен сигурно е дали американският втечнен газ би играл значима роля на европейския енергиен пазар.

Енергийната политика като средство за натиск

Онези, които сега най-яростно критикуват САЩ, не изразяват и сянка от критика по мотивите на Москва да се строи газопроводът. Подръжниците на стоежа мълчат и по факта, че Русия не веднъж е използвала енергийна политика като средство за натиск спрямо съседи. Трябва ли сега действително американски конгресмени и сенатори да го обясняват на европейците?

Не е само ирония, че точно сега Доналд Тръмп е от кръга на най-добрите съюзници на германските подръжници на строежа на «Северен поток 2». Това е така, защото съответният текст от закона не влиза автоматично в сила, а само дава възможност за разпореждане от страна на президента. Едва ли може да се очаква, че Тръмп ще е в състояние да блокира един любим проект на Кремъл.

Клаудия фон Залцен е редактор в ресор «Политика» на берлинския всекидневник «Дер Тагесшпигел», откъдето препечатваме коментара й. Преводът е на Круб Z.

 

БСП оправя стайлинга в парламента

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6362113

БСП оправя стайлинга в парламентаВ последния работен ден преди лятната ваканция депутати от левицата наблегнаха на изрядния външен вид, и то далеч не само на своя. Минути, преди Камен Плочев да бъде избран за шеф на здравната каса, народният представител от БСП Славчо Велков му намести вратовръзката. Без капка политическа ревност, той оправи и якичката на председателя на

Няма данни за пострадали българи при влаковата катастрофа в Барселона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3014998_niama_danni_za_postradali_bulgari_pri_vlakovata/?ref=rss


Към момента в българското посолство в Испания и генералното консулство във Валенсия няма постъпила информация за пострадали български граждани при влаковата катастрофа на спирка в централната част на Барселона, съобщиха от външно министерство.<br /><br />Най-малко 48 души са пострадали при инцидента. Няма данни за загинали. Поне 18 души трябва да бъдат хоспитализирани, като петима са пострадали сериозно. Все още не е обявена причината за катастрофата.<br /><br...

БСП оправя стайлинга в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362113

БСП оправя стайлинга в парламентаВ последния работен ден преди лятната ваканция депутати от левицата наблегнаха на изрядния външен вид, и то далеч не само на своя. Минути, преди Камен Плочев да бъде избран за шеф на здравната каса, народният представител от БСП Славчо Велков му намести вратовръзката. Без капка политическа ревност, той оправи и якичката на председателя на

Петролът поевтинява леко, но се задържа близо до 8-седмичните върхове

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poevtiniava-leko-no-se-zadyrja-blizo-do-8-sedmichnite-vyrhove-243846/

Цените на петрола са подкрепени от споразумението между ОПЕК и други големи производители извън картела за ограничаване на добива на Нигерия

Преизбраха Ана Джумалиева за председател на Комисията за защита от дискриминацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362115

Преизбраха Ана Джумалиева за председател на Комисията за защита от дискриминацията
Депутатите преизбраха Ана Джумалиева за председател на Комисията за защита от дискриминацията с общо 166 гласа "за" и 8 "въздържал се". За заместник председател бе преизбран и Баки Хюсеинов, предложен от парламентарната група на"БСП за България". За членове на комисията депутатите избраха предложените от името на "Обединени патриоти" - Орлин Колев,

Две села в Гоцеделчевско се оплакват от натровени животни, има страх да не се отровят и деца

https://www.actualno.com/blagoevgrad/dve-sela-v-gocedelchevsko-se-oplakvat-ot-natroveni-jivotni-ima-strah-da-ne-se-otrovjat-i-deca-news_624748.html

Над 20 кучета и птици са намерени отровени в гоцеделчевските села Осиково и Скребатно, сигнализираха местни жители, предаде кореспондентът на Actualno.com. Смъртта на домашните любимци е настъпила в рамките на три дни. Стопаните са ги открили по улиците на двете населени места. З

Македония настояваше "народите", а не "гражданите" да фигурират в договора

http://clubz.bg/56699-makedoniq_nastoqvashe_narodite_a_ne_grajdanite_da_figurirat_v_dogovora

- Г-жо Грозданова, как ще коментирате текста на договора за приятелство между България и Македония. Ще гарантира ли този договор интересите на България и ще бъде ли взаимноизгоден за двете страни? И дали този договор ще зе изпълнява, след като се подпише?

- В декларацията, която парламента прие се казва, че Министерският съвет ще дава информация на Народното събрание как се спазва договора. Това, разбира се, е въпрос на желание от двете страни. Ние го правим основно, за да подкрепим европейската перспектива на Македония. Много дълго време имаше застой и не се случваше нищо - нито с ЕС, нито с НАТО. В крайна сметка решихме, че нашият специален фокус на председателството на Съвета на ЕС ще бъдат Западните Балкани. Единствената среща на най-високо равнище на държавни и правителствени ръководители по време на нашето председателство ще бъде срещата ЕС-Западни Балкани. За нас е важно да направим тази стъпка с подписването и последващата ратификация на договора. Защото това е от интерес за целия регион.

- Проблемът с общата история ще бъде ли решен според вас?

- В договора е заложено словосъчетанието обща история. На последния кръг от преговорите македонците приеха всички наши предложения. Дори приеха това, че няма да настояват, че в България има македонско млацинство. Единственото предложение, което не приеха беше следното. Ние искахме да запишем "гражданите" на двете страни, а сега е записано "народите". Както знаете има един спор, който тече от много години дали ние приемаме македонската народност и македонския език. Всички наши други предложения бяха приети.

- Но нали всички сме или ще бъдем граждани на ЕС.

- Да, естествено. Но винаги в един договорен процес има елемент на компромис.

- Защо договорът ще бъде подписан на 1 август, а не на 2 август, когато е Илинден?

- На 2 август премиерът Заев има среща в Прищина, която е договорена много отдавна. Дори когато беше в София е казал, че е възможно на 2 август да не може. Ние искахме на празника да направим този акт на подписването.

- А има ли гаранции, че дори споровете за историята да продължат това няма да пречи на икономическото развитие, на инфраструктурните проекти, които касаят двете страни?

- Това е заложено в т.нар Берлински процес, на който България настоява да стане член. В този процес е включено влагане на допълнителни средства за региона на Западните Балкани. Коридор номер 8 вече е заложен на последната среща в Триест. Смятаме, че е възможно всички тези забавяния да бъдат преодолени. Това е целта на ЕС, не само на България. Мисля, че имам основания да бъда оптимист. Чакам самото подписване и последващата ратификация от двата парламента.

Ивелина Василева: Не сме отнели правото да се обжалват екооценките

http://frognews.bg/news_139112/Ivelina-Vasileva-Ne-sme-otneli-pravoto-da-se-objalvat-ekootsenkite/

Не сме отнели правото да се обжалват екооценките. Това обяви по БТВ депутатът от ГЕРБ и бивш екоминистър Ивелина Василева по повод приетата поправка в Закона за опазване на околната среда, която предвижда окончателни да са решенията на първоинстанционния съд по жалби срещу ОВОС, свързани с реализацията на обекти от национално значение.

Отстраниха Наваз Шариф от поста на министър-председател

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362112

Отстраниха Наваз Шариф от поста на министър-председател

В петък върховният съд на Пакистан отстрани Наваз Шариф от поста на министър-председател след уличаващо разследване в корупция, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“. Проведеното разследване показва, че неговото семейство не може да обясни произхода на голямото си богатство. Местните медии съобщиха,

Рейтингът на бразилския президент се срина до 5 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362108

Рейтингът на бразилския президент се срина до 5 %Рейтингът на бразилския президент Мишел Темер се срина до 5 процента. Това показва публикувано днес допитване, по-малко от седмица преди гласуване в парламента, което може да свали от власт първия действащ президент на Бразилия, на когото са повдигнати обвинения в корупция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Суперклетка причинила потопа в Истанбул

http://dnes.dir.bg/news/gradushka-turtzia-istanbul-gramotevitzi-burja-potopat-26136913

Вчерашната разрушителна буря в Истанбул е била причинена от т.нар. суперклетка - вид гръмотевична буря, характеризираща се с наличието на мезоциклон.

Даниела Димитрова от Добрич зае мястото на депутата със суджуците

https://offnews.bg//politika/daniela-dimitrova-ot-dobrich-zae-miastoto-na-deputata-sas-sudzhutcite-661541.html

Нов депутат положи клетва днес в Народното събрание - Даниела Димитрова от Добрич, идва на мястото на скандалния депутат Живко Мартинов от ГЕРБ, който стана популярен с аферата Суджукгейт.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Мартинов, а след това обяви, че срещу него се води разследване за това, че е изнудвал фирми за суджуци с цел определени облаги, използвайки името на премиера. Според прокуратурата обаче нито един суджук не е стигнал до премиера. 

На напусналия Народното събрание депутат ще бъдат повдигнати 5 групи обвинения, които касаят изнудване, принуда, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта да извърши действие по служба и принуда по отношение на физическо лице. Самият Мартинов обяви, че се отказва от имунитета си доброволно и беше категоричен, че "от месеци група хора от левия спектър пишат жалби срещу него".

След скандала дойдоха и промени в ГЕРБ - Добрич, там временно начело на областната структура на ГЕРБ застава вицеадмирал Пламен Манушев.

Предстои Изпълнителната комисия на ГЕРБ да реши дали депутатът Живко Мартинов ще бъде изключен от партията.

Изискват списък със спешните дейности във всяка лечебница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362104

Изискват списък със спешните дейности във всяка лечебницаСписък с медицинските дейности, на които всеки има право по спешност, трябва да бъде обявен във всяко лечебно заведение. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров в кулоарите на парламента. Това е една от организационните мерки, които ще последват след проверката на пациентския сигнал за платени 125 лв.

Учени: Не правете пълен курс на лечение с антибиотици

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-ne-pravete-pylen-kurs-na-lechenie-s-antibiotici-2039517

Британски учени съветват лекарите да не изписват на своите пациенти пълен курс на лечение с антибиотици, съобщава Лента. Според изследователите пълният курс на антибиотичен прием стимулира появата на супербактерии, които не се подд

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване