Русия конфискува американски имоти и нареди на САЩ да изтеглят стотици дипломати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3015067_rusiia_konfiskuva_amerikanski_imoti_i_naredi_na_sasht/?ref=rss


Русия поиска от Съединените щати да намали броя на дипломатите си, базирани в страната, най-късно до 1 септември и обяви, че конфискува дипломатически комплекс в парка "Сребърен бор" край Москва и друга сграда в руската столица.<br /><br />Това обяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС и "Ройтерс". Мярката е в отговор на новите санкции, които Вашингтон ще наложи на Москва и които Сенатът одобри в четвъртък вечерта. Руската дипломатическа служба каза, че...

Проговори фотографът, който Джъстин Бийбър блъсна с колата си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6362469

Проговори фотографът, който Джъстин Бийбър блъсна с колата сиФотографът, който Джъстин Бийбър блъсна с колата си, каза, че не обвинява певеца за инцидента, защото той е "добро хлапе", съобщи Контактмюзик, предаде БТА. Изпълнителят на хита "Sorry" си тръгваше от църковна служба и случайно удари Морис Ламънд със своя автомобил "Додж Рам" в Бевърли хилс в сряда.

Всяко трето момиче от ромски произход ражда преди пълнолетие

http://www.mediapool.bg/vsyako-treto-momiche-ot-romski-proizhod-razhda-predi-palnoletie-news267232.html

Около 80% от браковете в България сред ромския етнос се сключват, когато младоженците са под 17-18 години. Всяко трето момиче от ромски произход остава неграмотно, защото още като дете е принудено да съвместява ролята на съпруга и майка. Вместо да ходят на училище, децата раждат деца. Този проблем е в основата на новия проект "Всички заедно за по-добро образование и здраве", изпълняван от Социална фондация " Инди Рома 97" и финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество "Насърчаване на социалното включване на ромите и други уязвими групи". Първата проява в този проект бе конференция в Куклен по проблемите на ранната бременност на малолетни майки от ромски произход, съобщи БГНЕС. Предстои активна мащабна кампания по този наболял за обществото проблем, а основните параметри бяха уточнени на работна среща на уязвими групи и ромски лидери с медицински лица, служители и общински съветници от общината.

Българин прави опит за нов велоносен рекорд в Стара планина

https://offnews.bg//drugi/balgarin-pravi-opit-za-nov-velonosen-rekord-v-stara-planina-661558.html

Борислав Йорданов - рекордьорът с колело по маршрута "Ком-Емине", обяви, че започва своя "Велоносен поход" по билото на Стара планина през първата седмица на август. Планираната дата за старт е 1-ви август, а целите са две - да се популяризира планинското колоездене в България и маршрутът "Ком-Емине" като велосипеден, както и да се направи опит за нов рекорд по трасето.

За да реализира своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, спортисти - колоездачи, триатлонци и други. Очакват го повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по билото между връх Ком и Черно море за една кауза - разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната. Със своя "Велоносен поход" Борислав иска да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

Освен силна кауза, предизвикателството на Борислав Йорданов дава заявка и за сериозно спортно постижение. 31-годишният колоездач от клуб "Велораптор" заяви, че ще се опита да подобри всички настоящи колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на "Ком-Емине". Това значи, че той ще трябва да измине цялото разстояние от над 600 км, да направи над 20 км положителна денивелация и да изкачи и "подсече" над 100 старопланински върха за по-малко от 4 дни и половина.

Настоящият велосипеден рекорд по трасето е на Борислав, който през 2014 г. преминава маршрута "Ком-Емине" без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа. Рекордът му и до днес остава неподобрен, въпреки многото опити от други колоездачи. "През 2014-та година, когато поставих рекорда, искрено се наслаждавах на изключителната ни природа в планината. Още в момента, в който финиширах, реших, че искам да го направя отново. Сега целта ми е да го преодолея за много по-кратко време, но и да покажа, че по "Ком-Емине" има огромен потенциал за колоездене. Изглежда този факт не е осъзнат само от мен, защото сега, за разлика от 2014-та, няма да бъда сам - ще имам подкрепата на много хора по целия маршрут." - разказва Борислав.

Походът, планиран за началото на август, е "велоносен", защото през немалка част от времето велосипедът се "вози" на колоездача, а не обратното. Причината е, че има участъци невъзможни за колоездене и трудни дори за бутане. Според Борислав този поход е "велоносен" и защото - "Подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности пред традиционния пешеходен, както и че той може да намери своето място на картата на Стара планина и на много други места в страната. България има изключителни планини, подходящи за планинско колоездене. Хубаво да започнем да ги оценяваме, както и маршрутите в тях пригодни за колоездене да се маркират и поддържат като велосипедни".

Основен организатор и инициатор на "велоносния поход" е създателят на клуб "Велораптор" - Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и ще бъде един от колоездачите, придружаващи Борислав по голяма част от трасето. Според Калин "велоносният поход" е много повече от спортно предизвикателство: "С тази инициатива искаме маршрутът "Ком-Емине" да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас - карането на велосипед в планината".

Докато Борислав и Калин се подготвят, преминавайки участъци от трасето, в социалните мрежи вече започна кампания в тяхна подкрепа. Колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Други запалени по планинското колоездене се свързаха с организаторите, за да заявят готовност да придружат Борислав по някой от етапите на маршрута. По този начин той ще има подкрепа през цялото време на "велоносния поход", както и още застъпници за своята кауза.

Голямо спиране на топлата вода в София отложено с месец

http://dnes.dir.bg/news/topla-voda-toplofikatzia-sofia-tetz-sofiaiztok-26138503

Работата на ТЕЦ “София-Изток“ ще бъде спряна с месец по-късно от предварително обявения график. Топлата вода спира в периода от 30 август до 11 септември.

Mastercard спонсорира 74-то издание на Международния филмов фестивал във Венеция

http://www.cross.bg/mastercard-kinoto-festival-1550443.html

/КРОСС/ Mastercard празнува безценната страст към филмите като дава шанс на своите клиенти не само да наблюдават, а и да изживеят световноизвестния филмов фестивал. София, 28 юли, 2017 - Mastercard обяви началото на ново тригодишно партньорство с Международния филмов фестивал във Венеция. Спонсорството ще започне с Кино Биеналето, което стартира на 30-ти август и ще продължи до 9-ти септември, като ще надгради съществуващите партньорства с филмовите фестивали в Кан и Берлин. По този начин Mastercard продължава да създава нови безценни преживявания, моменти и изненади за потребители и партньори на компанията от цял свят, които споделят страстта към киното. Водени от разбирането за силата на тази страст, Mastercard наскоро представи резултатите от изследването „Киното и градът", което открои колко важното място заема киното в живота на почитателите си. Изследването обхвана жители на седем големи града по света, като проучи техните кино предпочитания и навици. Резултатите показаха, че ходенето на кино е третото любимо културно занимание, след пътуването и храненето навън. Дейвид Молина, вицепрезидент Маркетинг и спонсорства за Европа, Mastercard, заяви: „Международният филмов фестивал във Венеция е уникално събитие, където страстта към киното се смесва с магията на емблематичното място - перфектна комбинация, която изразява концепцията за безценни преживявания, която развиваме през последните 20 години в 112 страни по света, на 53 различни езика

Във Варна лекуват близо 550 болни от хепатит В и С годишно

http://www.moreto.net/novini.php?n=356418

Около 300 пациенти с хепатит B и близо 250 болни с хепатит C се лекуват в Клиниката по гастроентерология в болница „Света Марина“ във Варна годишно. Това обясни по повод Световния ден за борба с хепатита ръководителят на Клиниката проф.

Горанов: "България Ер" АД няма задължения към държавния бюджет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362460

Горанов: "България Ер" АД няма задължения 
към държавния бюджетНяма данни за наличие на непогасени публични задължения на националния въздушен превозвач "България Ер" АД към държавния бюджет. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в Народното събрание в отговор на въпрос на депутатите от БСП Георги Свиленски и Румен Гечев, съобщава БТА.

Милиони британци са с психични проблеми заради прекомерна консумация на захар

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6362457

Милиони британци са с психични проблеми заради прекомерна консумация на захар
Средностатистическият британски мъж консумира 67 грама захар дневно, което води до увеличение на отклоненията в настроенията му с една пета, пише в. "Дейли Мирър", цитиран от БТА. За сравнение, поданиците на Нейно Величество, които консумират под 39,5 грама дневно от този продукт, нямат подобни проблеми..

Вандали опожариха детска площадка в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362443

Вандали опожариха детска площадка в Ловеч
Неизвестни вандали подпалиха детска площадка в градинката между жилищните блокове 305 и 306 в кв. "Младост" в Ловеч. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Сигнал за пожара бил подаден в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" около 2 часа след полунощ в петък. Пламъците веднага били изгасени,

Предотвратиха атентат в Санкт Петербург

http://www.cross.bg/sankt-peterbyrg-dyshi-1550442.html

/КРОСС/ Федералната служба за сигурност на Русия задържа седем души, заподозрени за подготвяне на терористична атака в Санкт Петербург, съобщават РИА "Новости" и други медии, позовавайки се на съобщение на службата. Всички задържани са от Централна Азия. Според службата задържаните са планирали да ударят транспортната мрежа и места за масови мероприятия. Не се разкрива самоличността на арестуваните. Вчера властите обявиха, че през първата половина на тази година в Русия са регистрирани 13 терористични атаки, от които 12 са предотвратени. Припомняме, че на 3 април в метрото в Санкт Петербург беше извършен атентат, при който загинаха 16 души, включително и нападателя. Извършителят е 22-годишният гражданин на Киргизстан Акбаржон Джалилов, който има и руско гражданство.  

Корнелия Нинова: Народът да си върне вярата, че силата е в него (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362438

Корнелия Нинова: Народът да си върне вярата, че силата е в него (Снимки)
“В навечерието сме на 140 години от освобождението от турско робство. Днес даваме началото на Националния събор на БСП " Бузлуджа 2017" на това свято място , отдавайки почит на българските опълченци, руските воини, жителите на Стара Загора и хилядите българи, загинали с името на България на уста”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на

Според руски вестници Путин ще бъде независим кандидат-президент

http://www.mediapool.bg/spored-ruski-vestnitsi-putin-shte-bade-nezavisim-kandidat-prezident-news267231.html

Владимир Путин най-вероятно ще се включи като независим кандидат на президентските избори догодина, пише руският делови всекидневник "Ведомости“, като се позовава на двама свои източници от президентската администрация.   Досега руският президент винаги категорично отказва да отговаря на въпроса дали ще се бори за четвърти президентски мандат.   Двамата източници на вестника казали, че изборният щаб на Путин, който ще работи за преизбирането му, може да бъде оглавен от шефа на кремълската администрация Антон Вайно. Вайно е смятан за човек "лично на Путин", равноотдалечен от чистата политика и от силовите шефове.   Обществена подкрепа за Путин, както и на предишните избори през 2012 г., ще осигурява Общоруският народен фронт, припомня вестникът изявления на Алексей Анисимов от ръководството на движението.   Независимо от длъжностната номенклатура президентската администрация в Русия де факто е създадена тъкмо с оглед да провежда избори и винаги съвпада с изборния щаб на държавния глава, отбелязва политологът Глеб Павловски.   Сега обаче според него не става дума за изборна кампания - "не се готвят избори, а комплекс от мерки, задължително включващ мандат от населението за Путин, с който да се реорганизира държавата и занапред. И е логично начело на щаба да бъде поставена някоя неприкосновена фигура без собствена игра - Вайно е идеален за целта", разсъждава експертът.   Путин няма нужда нито от щаб, нито от политтехнолози - каквото и да прави, всичко се приема вече само в предизборен контекст, смята наблюдателят Андрей Колесников.   Партията с мнозинство в Държавната дума "Единна Русия" (ЕР) ще подготви до октомври собствена "президентска програма" за бъдещия държавен глава, алтернативна на правителствената програма до 2025 г. и на други подобни документи, пише "Комерсант".   Изданието се позовава на шефа на висшия партиен съвет Борис Гризлов, според когото става дума за серия доклади, включващи по-специално предложения с цел ускоряване на икономическия растеж в Русия.   Според "Комерсант", цитиран от Би Би Си, програмата на ЕР рисува "образ на бъдещето" за Русия с хоризонт поне отвъд 2030 г. Партията ще настоява федералният център да инвестира повече средства в руските региони. Тя може би ще държи на по-голяма подкрепа за малките градове (откъдето черпи основния си електорален ресурс) за сметка на растящите агломерации. Ще иска държавата да не стимулира урбанизацията в Русия, да развива пътното и инфраструктурното строителство.   За разлика от конкурентните програми проектите на ЕР навярно ще включват засилено дигитално присъствие на държавата по места и концепция за "изравняване на икономическото положение". Програмите са твърде различни и за Путин ще е трудно към края на годината да формира от тях "единна икономическа стратегия", резюмира всекидневникът.   Основният акцент в кампанията на Путин ще бъде поставен върху темата за борба с бедността и социалната несправедливост в Русия, пишат електронните вестници "Свободная преса" и "Знак", като цитират източници от президентската администрация.   "Най-важните проблеми, тревожещи хората в Русия, са спадът на доходите, социалното разслояване и страхът за бъдещето - ще запазят ли текущите си доходи и работата? Това е сред причините в президентската програма да бъдат маркирани теми, засягащи борбата с бедността", обяснява източник на "Знак".   По данни от проучвания почти половината жители на Русия - 46 на сто, не се чувстват сигурни в утрешния ден. Мрачната им представа за бъдещето се дължи на ниските заплати и пенсии (9 на сто от отговорите), безработицата и страха да изгубят работата си (9 на сто), поскъпването (6 на сто), липсата на изгледи за подобряване на положението (5 процента).   Негативните нагласи се засилват с оглед растящия брой бедни хора в Русия. В момента 22 милиона там се издържат с доходи под жизнения минимум - със 7 милиона повече, отколкото през сравнително благополучната 2012 година. Путин е в течение на проблема, отбелязва "Свободная преса". Президентът признал: "Прагът на бедността сега стана малко по-лош, отколкото бяхме планирали".   Изборите за президент на Русия ще бъдат произведени на 18 март 2018 г., когато предстои годишнина от присъединяването на Крим към федерацията, напомня "Знак".

Павел Шопов от "Атака" поиска закриване на Комисията за защита от дискриминация

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/28/3015102_pavel_shopov_ot_ataka_poiska_zakrivane_na_komisiiata/?ref=rss


Депутатът Павел Шопов ("Обединени патриоти"/"Атака") поиска Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ да бъде закрита, защото от нея нямало смисъл, а парите за издръжката можели да отидат за нещо по-полезно. Според Шопов в България били дискриминирани българите, като ги обвиняват в нетолерантност. Това стана по време на разискванията за избор на ново ръководство и членове на КЗД. След неговото изказване Халил Летифов от ДПС призова председателят на парламента да не допуска...

Русия предприе ответни мерки срещу САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281046_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 Русия предприе ответни мерки срещу наложените и подготвяните от САЩ санкции, съобщават Ройтерс и руски медии.

Москва е уведомила Вашингтон да намали дипломатическия персонал в Русия до 455 души, обяви външното ведомство на страната. Отделно Русия преустановява използването на всички складове в Москва от американското посолство от 1 август, допълва министерството и пояснява, че става въпрос за складове помещения на улица "Дорожной" в столицата, a също така и на вила в Серебряный Бор.

Русия си запазва правото да отговори на последните санкции на САЩ като засегне интересите на Вашингтон, изтъква министерството. Москва ще предприеме ответни мерки, ако Вашингтон отново намали броя на руския дипломатически персонал в САЩ, се казва още в съобщението.

В края на 2016 г. администрацията на Барак Обама наложи нови санкции на Русия и експулсира 35 руски дипломати заради намеса на изборите в САЩ. През последните дни Камарата на представителите и Сенатът на САЩ приеха нови санкции срещу Русия, които предимно засягат енергийния сектор. Вчера руският лидер Владимир Путин заклейми "антируската истерия" и "арогантноста" на САЩ.
Кросс.

65 хил. поискали помощ за отопление, отпускат 56 ст. повече на месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362396

65 хил. поискали помощ за отопление, отпускат 56 ст. повече на месецНад 65 хил. човека са подали заявления за целева помощ за отопление. през тази година размерът на помощта е увеличена с 56 ст. и достига 73, 02 лв. Общият размер за петте месеца на целия отоплителен сезон е 365,10 лв., съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Документите могат да се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ до 31 октомври

"България ер" няма публични задължения, обяви финансовият министър

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/28/3015096_bulgariia_er_niama_publichni_zaduljeniia_obiavi/?ref=rss


В информационната система на Националната агенция за приходите (НАП), към 25 юли 2017 г., няма данни за наличието на непогасени в съответния срок за доброволно изпълнение публични задължения на "България Ер" АД. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол днес.<br /><br />Той отговори на въпрос на депутатите от БСП Румен Гечев и Георги Свиленски, по чиято информация публичните задължения на превозвача били в размер на 50 млн. лв....

Там, където и министрите, и касиерките са голи

http://clubz.bg/56712-tam_kydeto_i_ministrite_i_kasierkite_sa_goli

Извънземните антрополози вероятно са забелязали, че по това време на годината огромна част от населението на северното полукълбо се струпва върху една минимална част от територията си. А именно: на плажа. Вероятно подозират ритуално действие, където жертвоготовното излагане на слънчевата радиация и корозивното влияние на морските соли омилостивява божества.

За българина плажуването има много повече социален, отколкото трансцендентен смисъл: който не отиде на море, изпада от средната класа. През 30-те години на миналия век на Св. Константин и Елена ходят само "по-първите хора", често културтрегери, които знаят, че така се прави в чужбина. Масовизацията идва през 60-те със строежа на ведомствени почивни станции. А решаваща роля за превръщането на морето в обект за мечтания имат киното и естрадата, които внушаваха на трудещите се равенство пред морето, делфините и топлата бира. Днес разслоението вече не е двойно, а тройно, защото освен българския плаж и не-плаж, има и плаж в чужбина, като разстоянието е според кесията.

Борбата с чадъра?

Модерният човек прекарва повече от половината си живот в състояние на свободно време, което трябва да запълва по достоен начин. Селянинът няма да остави животните точно през лятото; гражданинът обаче взима отпуск и, както пееше Васко Найденов през 80-те, "...изключи си бушоните (...) всичко ще ти е наред!".

Самото преживяване на морето обикновено се различава от предизвикващите завист постинги във Фейсбук. Плажуващият прекарва удивително много време в търсене на най-доброто място за разпъване на хавлията, в борба с чадъра, в наместване на чанти и гумени топки под главата. Кара се с крещящите деца наоколо, затиска нещата си да не отхвърчат, търси кой да му пази портфейла. И после кулминацията: бух във водата - удивително, сюблимно! Ако, разбира се, няма вълни, щипалки, неприятни типове, които може би уринират във водата и застрашителни джетове. Вероятно почивката е някаква халюцинация, подобна на съня – затова и самият плаж се маскира като някаква екзотична дестинация - с келнери, облечени като карибски пирати, и палми в саксии. Върховен знак на глобалната екзотика!

На морето социалните стълбици са дори по-жестоки, отколкото в офиса. Едните се тъпчат на градския плаж, другите слизат до водата от вилата, построена върху скалата. На едните предлагат коктейли по шезлонгите, при другите продавачи с навити крачоли разнасят варена царевица. Има градски плажове, има и приватизирани, които (понякога благодарение на въоръжена охрана) инсценират девствени пясъци, недокоснати от човешки крак.

Често на плажа грижовният "патер фамилиас" пристига рано да построи съоръжението от летви и чаршаф на първа линия преди да са заели "тяхното място", та да не изпуснат нищо от гледката на прибоя. После обаче пристигат едни младежи, които му се пльосват отпред. После концесионерът идва да го гони. Борба!

Защо непременно на плажа?

Няма ли и други места, на които човек би могъл лежи с книга върху лицето и да качва образи на доволство в мрежата? Тайната е, че само на плажа легитимно се излагат голи тела. От една страна това изравнява, доколкото социалните йерархии са въплътени в дрехите ни – голи са и министърът, и касиерката. От друга страна тази голота крие други не по-малко сериозни неравенства. Едните са по-млади и по-привлекателни, други се увиват с шалове, за да скрият сбръчканата си кожа, овесват фотоапарат на врата, за да прикрият коремче. Грижата за тялото днес е индустрия и веднага ще разбереш кой се подлага на масажи, липосукция и скъпи мазила, и кой разчита на едното ЕГН. Преди море се отслабва, някои дори предварително изкуствено почерняват, за да не бъдат бели врани. Натискът на чуждите погледи е чудовищен и много възрастни постепенно биват изхвърлени от плажната вселена.

Покрай масовизирането на татуировките плажуването се превърна в своеобразна изложба. Фентъзи картинки, китайски букви, национални герои и еротични закачки правят събличането още по-разголващо. Изобщо тялото днес е нещо, което имаш, не което си. Оттук сложната игра: хубаво тяло на евтин плаж, старо тяло на луксозен плаж, стилно тяло на хипстърски плаж и много други комбинации. Самото поведение на "гол човек" не е природно зададено и се учи – селяните през 60-те например веднага се разпознаваха: седят, наместо елегантно да полегнат, оглеждат се многозначително, наместо да се взират в морската шир.

Тази публична интимност е ключ към еротиката на морското преживяване. От една страна си гол с някого (приятелка, съпруг), от друга – гол пред всички. Някои се опипват, други ходят без горнище, а в нощния вариант морското преживяване задължително включва секс. 

И накрая ще идем заради децата...

Каквото и да говорим, накрая пак ще идем на плаж заради децата. Вярата в слънцето и йодните пари май позаглъхна. Тогава защо се чувстваме виновни, ако не ги заведем? Защото така устроихме градовете си, че децата вече няма къде да играят, страх ни е да ги пуснем на улицата. Защото тия две седмици, щем не щем, ще прекараме с тях, ще купуваме през половин час някакви неща, които те ще хвърлят, ще се мъчим да измисляме игри, може би като екстра дори няма да има интернет и ще трябва… да си говорим! Две седмици – и ура, откупили сме се за годината!

Дойче веле.

Рекордни 50 кг. канабис открити в наркоферма в центъра на Бургас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362394

Рекордни 50 кг. канабис открити в наркоферма в центъра на Бургас (Снимки)Двама братя отглеждали наркотика, единият е пуснат под гаранция от 5000 лв. Рeкордните 50 кг. пресен канабис и още 2,5 кг. изсушен откриха полицаи при претърсване на апартамент в Бургас, превърнат в наркоферма. Жилището на ул. "Цар Симеон" в централна градска част било обитавано от братята Илия Б. на 31 г. 34- годишния Вълчан Б.

Йемен е изправен пред най-сериозната хуманитарна криза

http://www.cross.bg/mesetza-iiemen-hilyadi-1550441.html

/КРОСС/ Ако не бъдат събрани необходимите два милиарда долара, това ще обрече на смърт хиляди деца през следващите няколко месеца и милиони ще продължат да живеят на ръба на оцеляването. Това е заключението на директора на Световната програма по прехрана Дейвид Бийзли, след тридневната му обиколка в Йемен. Страната е заплашена и от епидемия на холера. За последните 3 месеца са регистрирани повече от 400 хиляди случая на заболяването. Трета година страната е във военен конфликт между хутите - бунтовници от шиитско движение, лоялни на бившата власт и проправителствени войски.  

Братът на премазания Пенкo Минков: Всичко стана от нехайство на строителната фирма

https://www.24chasa.bg/region/article/6362395

Братът на премазания Пенкo Минков: Всичко стана от нехайство на строителната фирмаПремазаният 29-годишен работник в строящия се жп надлез до село Злати трап е Пенко Минков. Той е от пловдивското село Шишманци, не е женен и няма деца. Тялото му още не е вдигнато от релсите. На място пристигна братът на загиналия, който твърди, че злополуката е станала от немърливост и нехайство от страна на строителната фирма,

Броят на пострадалите при влаковия инцидент в Барселона е достигнал 54 души (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362419

Броят на пострадалите при влаковия инцидент в Барселона е достигнал 54 души (Видео)Броят на пострадалите при влаковия инцидент на железопътна гара в центъра на испанския град Барселона е достигнал 54 души, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“.  Един човек е ранен сериозно, 19 са с „по-малко сериозни“ травми, включително машиниста, а останалите 34 души са с леки наранявания, съобщиха в „Туитър“ местните служби за медицинска помощ.

Русия предприе ответни мерки срещу САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=356417

Русия предприе ответни мерки срещу наложените и подготвяните от САЩ санкции, съобщават Ройтерс и руски медии. Москва е уведомила Вашингтон да намали дипломатическия персонал в Русия до 455 души, обяви външното ведомство на страната.

Нападнаха 42-годишен в столицата докато сменял спукана гума

http://www.cross.bg/spykana-godishen-german-1550440.html

/КРОСС/ Тази сутрин около 4.45 часа в полицията е получен сигнал за пострадал от побой мъж в района на ул. „Патриарх Герман". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначална информация водач на лек автомобил спрял на ул. „Патриарх Герман", за да смени спукана гума, но бил нападнат от двама непознати мъже, които му нанесли побой и избягали. На място незабавно били изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. Пострадалият е 42-годишен криминално проявен мъж. Той е откаран в болнично заведение, настанен за лечение с множество травми и с опасност за живота. На местопроизшествието е извършен оглед. Предприети са оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за установяване и задържане на нападателите. Предстои в рамките на образуваното досъдебно производство, под надзора на Софийска районна прокуратура да бъдат установени всички факти и обстоятелства около случилото се. Извършителите се издирват.  

Карадайъ: В обществото властва разделение, ксенофобия и омраза

http://frognews.bg/news_139124/Karadaia-V-obshtestvoto-vlastva-razdelenie-ksenofobiia-i-omraza/

Хаос в управлението и липса на ясна управленска програма. Това отчетоха от ПГ на ДПС за изминалия парламентарен сезон.В декларация лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви, че налице са омраза, разделение, агресия и отбеляза, че агресията е навсякъде в училищата, в паркове и градини.

Учени: Ето защо дамите се бавят повече в публичните тоалетни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ucheni-eto-zashto-damite-se-baviat-poveche-v-publichnite-toaletni-6072011

Белгийски учени установиха защо дамите се бавят повече в публичните тоалетни, в сравнение с мъжете - причините са две

Пребиха 42-годишен мъж в София, с опасност за живота е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362384

Пребиха 42-годишен мъж в София, с опасност за живота еСтолични полицаи реагираха незабавно на сигнал за нанесен побой и издирват извършителите. Тази сутрин около 4.45 часа в полицията е получен сигнал за пострадал от побой мъж в района на ул. "Патриарх Герман". По първоначална информация, водач на лек автомобил, спрял на ул. "Патриарх Герман" за да смени спукана гума бил нападнат от двама непознати

Депутатите се отдават на почивка и лятна ваканция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-se-otdavat-na-pochivka-i-liatna-vakanciia-2039562

Депутатите излизат в лятна ваканция до 31 август според правилника за работа на Народното събрание.
 
На практика днес беше последното заседание за тази пленарна сесия.

Новата парламент

Индексите на БФБ-София са на път да обърнат низходящия тренд от сутринта

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-са-на-път-да-обърнат-низходящия-тренд-от-сутринта_l.a_i.746277_at.1.html

Всичките борсови измерители на родния капиталов пазар, след като се търгуваха на отрицателна територия в предиобедните часове, са на път да приключат...

Мария Гроздева с бронзов медал на европейското по спортна стрелба

https://www.actualno.com/moresport/marija-grozdeva-s-bronzov-medal-na-evropejskoto-po-sportna-strelba-news_624779.html

Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева спечели бронзов медал в дисциплината 25 метра пистолет на европейското първенство по спортна стрелба, което се провежда в Баку (Азербайджан). Моника Карш (Германия) спечели титлата в дисциплината, а на второ място остана Кла

Иззеха стоки за над 210 000 лв. при от магазини за дрехи в к.к. “Златни пясъци“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362362

Иззеха стоки за над 210 000 лв. при от магазини за дрехи в к.к. “Златни пясъци“


Стоки за над 210 000 лв. бяха иззети при специализирана операция в магазини за дрехи и аксесоари в к.к. Златни пясъци. Това съобщиха от ОДМВР – Варна. Служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Варна са провели специализирана полицейска операция за установяване и документиране на престъпления против интелектуалната собственост в

Тенис и волейболни финали през уикенда в ефира на спортните канали на Мтел

http://www.cross.bg/chasa-mtel-sport-1550439.html

/КРОСС/ Развръзката на престижния тенис турнир от сериите ATP 500 в Хамбург ще бъде акцентът в програмата на Mtel Sport 1 през този уикенд. В събота на клей кортовете в пристанищния германския град ще бъдат изиграни полуфиналите от 13:05 и от 18:00 часа, а в неделя от 16:00 часа ще бъде определен и шампионът. Събота е денят за полуфиналите и на дамското волейболно Grand Prix 2017. Четирите най-добри отбора от Група 2 ще определят този уикенд кой ще бъде шампион, а всички двубои ще бъдат излъчвани директно по Mtel Sport 2. Шампионът в надпреварата ще спечели промоция за Група 1, а началото е в събота с полуфиналните сблъсъци Южна Корея - Германия от 17:00 часа и Чехия - Полша от 20:00 часа. Отборите победители ще се изправят в големия финал в неделя от 19:00 часа, докато загубилите ще играят за утешителното трето място от 16:00 часа. Друг основен акцент по спортните канали на Mtel ще са двубоите от Руската Премиер лига, като в неделната вечер от 20:00 часа, Mtel Sport 1 ще излъчи дербито на Санкт Петербург между новака Тосно и гранда Зенит. Символичните домакини започнаха трудно кампанията и имат 2 загуби в 2 мача, докато момчетата на Роберто Манчини са с перфектния актив от 6 точки след първите два кръга в Руската Премиер лига. Този уикенд е една от най-очакваните галавечери на UFC 214 през лятото

Софиянец се бори за живот след жесток побой

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-ulitzata-strahat-26138261

42-годишен мъж е бил жестоко пребит тази сутрин от двама непознати на ул. "Патриарх Герман" в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Русия предприе ответни мерки срещу САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-sanktzii-otvetni-1550438.html

/КРОСС/ Русия предприе ответни мерки срещу наложените и подготвяните от САЩ санкции, съобщават Ройтерс и руски медии. Москва е уведомила Вашингтон да намали дипломатическия персонал в Русия до 455 души, обяви външното ведомство на страната. Отделно Русия преустановява използването на всички складове в Москва от американското посолство от 1 август, допълва министерството и пояснява, че става въпрос за складове помещения на улица "Дорожной" в столицата, a също така и на вила в Серебряный Бор. Русия си запазва правото да отговори на последните санкции на САЩ като засегне интересите на Вашингтон, изтъква министерството. Москва ще предприеме ответни мерки, ако Вашингтон отново намали броя на руския дипломатически персонал в САЩ, се казва още в съобщението. В края на 2016 г. администрацията на Барак Обама наложи нови санкции на Русия и експулсира 35 руски дипломати заради намеса на изборите в САЩ. През последните дни Камарата на представителите и Сенатът на САЩ приеха нови санкции срещу Русия, които предимно засягат енергийния сектор. Вчера руският лидер Владимир Путин заклейми "антируската истерия" и "арогантноста" на САЩ.  

"Монтевидео" в ремонт от утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362365

"Монтевидео" в ремонт от утреОще един ремонт ще затрудни движението в столицата, като от утре започва разширението на ул. „Монтевидео”.  Колите няма да могат да минават в участъка между улиците „Боряна” и  ул. „Народно хоро” и  между от улиците „Народно хоро” и „Акад. Константин Пашев”. Ремонтът ще продължи до 15 октомври. Заради реконструкцията ще се променят маршрутите на

"КОРАДО-България" увеличи печалбата си двойно

https://news.bg/business/korado-balgariya-uvelichi-pechalbata-si-dvoyno.html

Цените на акциите минаха границата от 9 лева още преди обявяването на резултатите

Карадайъ: Демокрацията е застрашена, а мирът е поставен на изпитание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362390

Карадайъ: Демокрацията е застрашена, а мирът е поставен на изпитание
"Демокрацията е застрашена, а мирът е поставен на изпитание." Това заяви в декларация от името на ДПС от парламентарната трибуна лидерът на партията Мустафа Карадайъ. "Приключва първата сесия на 44-то НС, а с това и първите 100 от работата на парламента. Ако денят се познава от сутринта, перспективата не е добра", каза Карадайъ.

Бунт срещу идеята на МОН децата да ходят на училище и през юли

https://offnews.bg//obshtestvo/bunt-sreshtu-ideiata-na-mon-detcata-da-hodiat-na-uchilishte-i-prez-iul-661552.html

Остри негативни реакции последваха обявеното от МОН намерение да свие лятната ваканция на учениците със седмица, като вторият срок приключва по-късно.

Според проекта от следващата учебна година гимназистите от VIII до XI клас ще учат до 6 юли. Досега най-късно завършващите приключваха на 30 юни. Новият график предвижда още дванадесетокласниците да завършват на 16 май, учениците от първи до четвърти клас включително - на 7 юни, от V до VII - на 22 юни.

Свиването на лятната ваканция е за сметка на увеличаване на коледната ваканция и прибавянето на дни към останалите ваканции през годината.

"За това има редица аргументи. Дългата лятна ваканция е предпоставка децата да забравят материала. Учениците от уязвимите групи натрупват изоставания и дългото откъсване от образователната среда е предпоставка за тяхното отпадане. През зимата имаме ситуации с грипни ваканции, с невъзможност да се пътува за училище от едно населено място в друго. По-студено е, по-големи са разходите за отопление", коментира снощи министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

Категорични, че решението не е добро родители и учители заляха социалните мрежи с гневни коментари - през юни и юли в България е твърде горещо, за да се учи, градусите обичайно са над 30, пише майка. Много по-разумно е например годината да започва на 1-ви, а не на 15 септември и така да се постигне търсеният ефект.

Някои дори напомнят на "дамите и господата от климатизираните кабинети да не забравят, че в българските училища климатици няма".

"А за да разберат за какво иде реч, ги каня да ни гостуват след 15.06., но да седят в часовете и да преподават или да учат - каквото те пожелаят. Да извършват умствена дейност, когато едничката им мисъл ще бъде:"Няма ли отнякъде да полъхне ветрец?", пише учителка.

Други предложения са МОН да предостави безплатно климатици и да плати сметката за тока.

Тревога предизвиква още един елемент от проекта - датите за оценяване на дигиталните компетентности след X клас (18-22 юни 2018 г.). Те попадат точно в периода на изготвяне на дипломите на зрелостниците, с което са ангажирани учителите по информационни технологии. Получава се огромна свръхнатовареност, граничеща с невъзможност, пише учителка.

"От толкова много "съпътстващи дейности" понякога забравям, че всъщност съм учител...", пише тя.

OFFNews изпрати запитване до пресцентъра на Министерството на образованието във връзка с критиките към проекта за новия график. Очакваме отговорите на министерството, включително на въпроса дали той ще претърпи промени и ако да, какви. Щом ги получим, ще ги публикуваме.

Русия гони us-дипломати за ”шантаж”, отнема имоти

http://frognews.bg/news_139123/Rusiia-goni-us-diplomati-za-shantaj-otnema-imoti/

До 1 септември Съединените щати трябва да намалят броя на своите дипломатически представители на територията на Руската федерация до 455 души. Толкова останаха в момента и руските дипломати в САЩ, след като Вашингтон поиска някои от тях да напуснат по обвинения в шпионаж и намеса във вътрешните работи. Според руските медии, това ще засегне около 35 души.

Хванаха собствениците на пет къщи във Варненско да крадат ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=356412

Собствениците на пет къщи в село Градинарово и в Дългопол са хванати да крадат ток. Неправомерното присъединяване на абонатите към електроразпределителната мрежа е установено при специализирана полицейска операция, научи Moreto.net.

Италианец отказва да сервира добре сварени спагети, уволниха го

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6362377

Италианец отказва да сервира добре сварени спагети, уволниха го
Италиански шеф готвач беше уволнен от френския си ресторант, след като неколкократно отказвал да сервира добре сварени спагети. Случаят с 56-годишния гастроном Маурицио Ланди от Болоня предизвика буря от реакции в социалните мрежи заради вечната конкуренция между французи и италианци в сферата на кухнята, виното и модата.

Борисов за "Суджукгейт": Аз имам кръвно, суджук не ям

https://www.actualno.com/politics/borisov-za-sudjukgejt-az-imam-kryvno-sudjuk-ne-jam-news_624778.html

С доста яден коментар премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов блесна за пореден път, когато трябва да даде обяснение по даден скандал. Този път Борисов говори относно т.нар. афера "Суджукгейт" по време на събитие край Ямбол. Най-колоритната част от обяснението беше, че минист

Тирове над 3,5 тона ще бъдат ограничени между Габрово и Шипка утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362370

Тирове над 3,5 тона ще бъдат ограничени между Габрово и Шипка утреДвижението на превозните средства над 3,5 тона по пътя Габрово - Шипка, заради събора под връх Бузлуджа, ще бъде ограничено от 8.00 до 12.00 ч. на 29 юли (събота), съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Алтернативният маршрут е през Прохода на

Премиерът Борисов: Аз суджук не ям, имам високо кръвно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362369

Премиерът Борисов: Аз суджук не ям, имам високо кръвноАз суджук не ям, имам високо кръвно, близките ми го знаят това, така премиерът Бойко Борисов коментира действията на бившия депутат Живко Мартинов за когото излезе информация, че е рекетирал бизнесмен уж заради премиера. “Всеки негодник е незабавно изритван и от парламента и от партия. Искам да попитам как БСП ще обяснят това чудовищно

За насилника отпуск няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6361230

За насилника отпуск няма Трябва да се увеличат наказанията за престъпление срещу личността МНОГО тъжно, грозно и опасно е, че вълната от престъпността, която залива държавата, се оказва без отпор. Причините за това, което вече е като отворен дух на бутилка от ада, са много - бедността на хората, бляскавият живот, който изкушава мнозина, а за други е недостъпен,

Рахой поиска съд да блокира нов опит за независимост на Каталуния

http://clubz.bg/56711-rahoj_poiska_syd_da_blokira_nov_opit_za_nezavisimost_na_kataluniq

Испанският министър-председател Мариано Рахой поиска днес от Конституционния съд да блокира нов опит за референдум за независимост на североизточния регион на страната Каталуния.

Сепаратистките лидери планират вота за 1 октомври. Миналата сряда местният парламент прие процедурни промени, които ще ускорят подготовката му.

"Няма да има референдум на 1 октомври", каза Рахой на пресконференция в Мадрид. "С това обжалване правителството изпълнява задължението си да осигури спазване на закона".

Испанският конституционен съд е блокирал предишните опити да се гласува за независимост на Каталуния.

Антъни Иванов отпадна в квалификациите на 100 метра бътерфлай

http://www.cross.bg/sekyndi-metra-vreme-1550437.html

/КРОСС/ Българинът Антъни Иванов отпадна в пресявките на дисциплината 100 метра бътерфлай на световното първенство по плуване в унгарската столица Будапеща. Той финишира с време 53.66 секунди, заемайки четвърта позиция в петата серия и 41-о място в общото класиране, съобщава Sportal. Квалификациите за двата полуфинала бяха спечелени от американеца Кейлъб Дресел, който записа рядко виждано време за пресявки с 50.08 секунди. В крайна сметка представителят на Съединените щати завърши с убийствената разлика от 1.01 секунди пред италианеца Пиеро Кодия. Третото място в квалификациите остана за британеца Джеймс Ги с време 51.16 секунди, а олимпийският шампион Джоузеф Скуулинг от Сингапур зае четвъртата позиция с 51.21. Световният шампион на 100 метра бътерфлай Чад ле Кло от РЮА зае шесто място с 51.28 секунди. Пред него с 51.23 завърши представителят на домакините Кристоф Милак, докато неговият сънародник Ласло Чех зае десета позиция с 51.55. По-късно днес Габриела Георгиева ще плува в квалификациите на дисциплината 100 метра гръб.    

Откриха град на мъртвите на Перперикон

http://dnes.dir.bg/news/perperikon-nikoli-ovcharov-grad-martvite-26138260

Град на мъртвите разкри екипът на проф. Николай Овчаров при археологически разкопки на Перперикон.

Разбиха оранжерия за марихуана в центъра на Бургас

https://offnews.bg//112/razbiha-oranzheria-za-marihuana-v-tcentara-na-burgas-661560.html

Близо 50 кг. неизсушена марихуана и 2,5 кг. суха са открити и иззети при претърсване в частен апартамент, разположен на ул. "Цар Симеон" в центъра на Бургас, обитаван от двама братя - И.Б., 31 годишен и В.Б., 34 годишен.

При претърсването, осъществено от служители на Първо Районно управление – Бургас, е открито специално пригодено и оборудвано с техника помещение, като са иззети : рефлекторни лампи, трансформатори, влагоабсорбатор и климатична система, 64 саксии с конопени растения / всяко с височина около 200 см./, съобщават от пресцентъра на МВР. 

В хола на апартамента полицаите открили и иззели : топче с тревна маса / канабис/, тревисти растения, съцветия, стебла и листна маса, стръкове със зелена листна маса / канабис/, съхранявани в чувал, саксия с канабисово растение с височина 50 см., както и три лампи. В спалнята на апартамента са открити пет буркана, съдържащи зелена суха тревна маса /канабис/, като общото количество иззета суха и зелена тревна маса е с общо тегло от рекордните - 52.5 кг.



В жилището са задържани братята И.Б. и В.Б., както и 32 годишния А.С. от Бургас. Към момента спрямо И.Б. е повдигнато обвинение, като е определена парична гаранция в размер на 5 000 лв. Предстои повдигане на обвинения и спрямо втория брат.
Работата по случая продължава под прякото ръководство и надзора на Окръжна прокуратура – Бургас.

Диалози в парламента: От "ГЕРБ ви лъжат" до "Заредете се с положителна енергия"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/28/3015091_dialozi_v_parlamenta_ot_gerb_vi_lujat_do_zaredete_se_s/?ref=rss


И последният парламентарен петък за сезона не се размина с традиционната размяна на нападки, етикети и обвинения между партиите, наречени "декларации от името на парламентарна група. Този път участващите партии бяха само 3 – БСП, ГЕРБ и ДПС.<br /><br />БСП: Продадохте гражданите<br /><br />Първи започнаха БСП. "След дълги и мъчителни преговори, по-точно пазарлъци и договорки, 44-тото Народно събрание състави мнозинство, излъчило кабинет номер 3 на Борисов. За...

Диалози в парламента. БСП: ГЕРБ ви лъжат. ГЕРБ: Заредете се с положителна енергия

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/28/3015091_dialozi_v_parlamenta_bsp_gerb_vi_lujat_gerb_zaredete/?ref=rss


И последният парламентарен петък за сезона не се размина с традиционната размяна на нападки, етикети и обвинения между партиите, наречени "декларации от името на парламентарна група. Този път участващите партии бяха само 3 – БСП, ГЕРБ и ДПС.<br /><br />БСП: Продадохте гражданите<br /><br />Първи започнаха БСП. "След дълги и мъчителни преговори, по-точно пазарлъци и договорки, 44-тото Народно събрание състави мнозинство, излъчило кабинет номер 3 на Борисов. За...

Пиенето 4 пъти седмично предпазва от диабет

https://www.actualno.com/health/pieneto-4-pyti-sedmichno-predpazva-ot-diabet-news_624777.html

Консумацията на някои видеове алкохол до 4 пъти седмично може значително да намали риска от диабет, сочи ново проучване. Мъжете, които пият 3 - 4 пъти седмично са с 27% по-малък риск да заболеят от диабет, а при жените този процент е дори по-голям - 32%. Най-благотворен ефект сред а

Бизнесменът със суджука е фалирал

http://frognews.bg/news_139122/Biznesmenat-sas-sudjuka-e-faliral/

Бизнесменът, рекетиран със суджуци от бившия вече депутат и областен лидер на ГЕРБ Живко Мартинов, вече е фалирал. ”Искаше да бъде направен по определена рецепта от него, как да бъде направен, защото суджука е за еди кой си /визира премиера Борисов -б.р./, ако не му харесал суджука, после всички сме умрели”, разказа пред bTV.пожелалият да остане анонимен мъж от Добрич.

21% ръст на производството на твърди горива през май 2017 г., отчита НСИ

http://econ.bg/Новини/21-ръст-на-производството-на-твърди-горива-през-май-2017-г-отчита-НСИ_l.a_i.746276_at.1.html

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през май 2017 г. спрямо април 2017 г. нараства производството на: твърди горива - с 21.0% до 2...

Сметната палата: Налице е дълго забавяне в изграждането на електронното здравеопазване

http://www.cross.bg/zdraveopazvane-zdraveopazvaneto-sistema-1550436.html

/КРОСС/ Сметната палата извърши одит на изпълнението "Електронно здравеопазване" за периода от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2016 г., съобщават от ведомството. Установено е, че въпреки че то е постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии през последното десетилетие, България все още няма изградена интегрирана здравно-информационна система, която да осигурява необходимата информация за нуждите на управлението и на потребителите на здравни услуги, в т.ч. за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с трансграничния обмен на здравни данни. На фона на бързото развитие на електронното здравеопазване в другите европейски държави, обменът на данни в реално време между информационните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство. Отговорност за управленските решения през одитирания период носят шестима министри на здравеопазването, петима управители на НЗОК и шестима директори на Националния център по обществено здраве и анализи. Изграждането на електронното здравеопазване е осъществявано в условията на много чести структурни и кадрови промени както на високите управленски нива, така и на ниво експертен персонал. Не е създадена ефективна система за координация и съгласуване на действията, проектите и обществените поръчки между институциите, което поражда условия за неефикасно разходване на публичните средства и забавяне в реализацията на стратегическите приоритети, посочват от Сметната палата

Тръмп за пореден път не успя да отмени здравната реформа на Обама

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/28/3015087_trump_za_poreden_put_ne_uspia_da_otmeni_zdravnata/?ref=rss


Американският Сенат отказа с 51 на 49 гласа да отмени здравната реформа на президента Барак Обама, известна като "Обамакеър". Трима сенатори републиканци – Джон Маккейн, Сюзън Колинс и Лиса Мъркауски, гласуваха "против" заедно с обединените демократи.<br /><br />"Американският народ ще съжалява, че не можахме да открием по-добър път напред", каза лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл. Това поредно поражение в опитите за отмяна на здравното...

Петролът изпраща седмица на солидно поскъпване

http://www.moreto.net/novini.php?n=356406

Πeтpoлът cлaбo пoeвтинявa в пeтъĸ cлeд coлидeн pъcт нa цeнитe вчepa и зaвъpшвa ceдмицaтa c peĸopднo пoвишeниe oт 7 нa cтo. Ceптeмвpийcĸитe фючъpcи зa copтa Вrеnt нa лoндoнcĸaтa бopca ІСЕ Futurеѕ днec cyтpинтa пoeвтинявaт c 13 цeнтa - дo $51,36 зa бapeл.

Керамичните продукти отблизо

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6360475

Керамичните продукти отблизо„Идеал Стандарт – Видима“ представя новите си колекции пред дизайнерите от „Дибла“ Тимбилдинг събитията, които „Дибла“ организира ежегодно, не просто сплотяват и сближават участниците, но и допринасят за личното развитие на всеки един от професионалистите от дизайнерския бранш, повишават квалификацията и уменията му,

НСИ: Нараства производството на енергийни продукти

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-dostavkite-goriva-1550419.html

/КРОСС/ Производство на енергийни продукти През май 2017 г. спрямо април 2017 г. нараства производството на:• твърди горива - с 21.0% до 2 846 хил. т;• безоловен бензин - с 1.9% до 160 хил. т;• дизелово гориво - с 11.3% до 286 хил. т.Същевременно намалява производството на електроенергия - с 6.4% до 3 206 ГВтч. Без изменение остава производството на пропан-бутанови смеси и природен газ. През май 2017 г. спрямо същия месец на предходната година нараства производството на:• твърди горива - с 38.2%; • пропан-бутанови смеси - с 37.5%;• безоловен бензин - с 1.3%;• дизелово гориво - с 9.2%;• природен газ - с 28.6%;• електроенергия - с 3.6%. Доставки на енергийни продукти През май 2017 г. спрямо април 2017 г. нарастват доставките на:• твърди горива - с 20.9% до 2 943 хил. т;• безоловен бензин - с 14.6% до 47 хил. т. Намаляват доставките на:• дизелово гориво - с 16.8% до 154 хил. т; • природен газ - с 15.7% до 220 млн. м3;• електроенергия - с 8.6% до 2 504 ГВтч.Доставките на пропан-бутанови смеси остават без изменение През май 2017 г. спрямо същия месец на предходната година нарастват доставките на:• твърди горива - с 39.0%;• пропан-бутанови смеси - с 2.3%;• безоловен бензин - с 6.8%; • електроенергия - с 3.5%.Същевременно намаляват доставките на природен газ - с 4.3%

БХК: Осъдиха деятел на Св. Синод, Панайотова е дискриминирала Шри Чинмой Център

https://offnews.bg//temida/bhk-osadiha-deiatel-na-sv-sinod-panajotova-e-diskriminirala-shri-ch-661554.html

Софийският районен съд (СРС) обяви решението си по дело на сдружение „Шри Чинмой Център“ и двама негови членове срещу Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации (ЦРИК) при софийския храм „Св. Св. Кирил и Методий“. 

Панайотова е и главен редактор на интернет страницата на Св. Синод на БПЦ.  

СРС установи, че тя е извършила подбуждане към дискриминация, като е склонявала управители на концертни зали в София да не ги предоставят на „Шри Чинмой Център“ под наем за негови концерти, защото той според нея е „секта“. „Шри Чинмой Център“ и двамата му членове са представлявани по делото от адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет. 

Това е първият случай, в който съдът установява подбуждане към дискриминация по смисъла на Закона за защита от дискриминация не чрез обща враждебна реч срещу малцинства, а чрез инструкции към конкретни лица да извършат конкретни дискриминационни актове спрямо конкретни други лица. За първи път се осъжда лице да преустанови такова поведение и да се въздържа в бъдеще от него. 

За първи път е осъден функционер на Българската православна църква за дискриминация поради пропагандата на църковни активисти срещу нехристиянски организации. 

СРС се произнася че липсата на събрани доказателства за претърпените от единия ищец неимуществени вреди не е основание за отхвърляне на иска му като недоказан, тъй като самото осъзнаване от физическо лице, че негово право е нарушено, е отрицателно преживяване, което подлежи на обезщетяване. Да се приеме, че такова лице не е претърпяло неимуществени вреди, би било не само „в разрез с всякаква логика и здрав разум“, но и „израз на необоснован формализъм“, мотивира се съдът.

„Шри Чинмой Център“ е сдружение, което популяризира йога, медитация и живот според философията на Шри Чинмой – американски духовен лидер. Сдружението организира концерти, изложби, издава литература. Между декември 2006 г. и февруари 2008 г. Д. Панайотова неколкократно осуетява провеждането на негови концерти в зали, чиито управители вече са сключили с него договори за наем. Панайотова публикува в сайта на ръководения от нея ЦРИК очернящи сдружението статии, в които го представя като заплаха, изпраща писма лично до управителите на зала „България“, Дома на архитектите, Руския център и Музикалното училище в София, а веднъж и отива на място, да настоява те да не допускат договорени вече концерти на „Шри Чинмой“ в техните зали. Това подбуждане е успешно, с едно изключение. Панайотова убеждава управителите на зали да развалят договорите си с „Шри Чинмой“ броени дни преди концертите, когато мястото е вече обявено, за да попречи в максимална степен проявите да се проведат, като се преместят другаде. При подбуждането тя се представя като доктор по богословие и директор на прицърковна организация към храм „Св. Св. Кирил и Методий“, която „сътрудничи на Министерски съвет, Народното събрание на Република България и медиите по въпросите на присъствието на религиозните общности“.

Решението

„Съдът не може и не желае да отрича правото на [Панайотова] да формира и обосновава свое становище относно убежденията и практиките на ищците […]“, произнася се СРС. „Недопустимо и противоправно е обаче, мотивирана от тези свои становища, да мотивира трети лица да препятстват мероприятия на ищците, да ограничават техните събирания на закрито, включително и чрез призив към тези лица да не изпълняват вече сключени с ищците наемни договори. [Тези убеждения] не могат да бъдат предлог за намеренията ѝ да ограничава чрез поведението на трети лица социалните прояви на ищците“, продължава съдът. СРС констатира, че умисълът на Панайотова е доказан и че тя е могла да повлияе на подбужданите лица, като се е представяла като авторитетен, признат и от държавата експерт.

СРС намира, че ако Панайотова е считала, че ищците вършат нещо нередно, е следвало да сигнализира институциите, а не да организира тяхното преследване. Като се позовава на Конституцията, съдът подчертава, че предвид разделението на религиозните институции и държавата е недопустимо представителите на едно вероизповедание да преследват членовете на друга група, както и че ищците имат право да провеждат религиозни дейности на закрито и без да са регистрирани като вероизповедание.

Пред съда Панайотова признава, че целяла да „предпази“ православните вярващи от „влиянието на нетрадиционни религиозни култове“ и че представя „позицията на Православната църква“. Тя твърди, че използването от нея на „богословски понятия“ („секта“, „култ“ и др.), „не допуска светски съд да прецени налице ли е чрез това говорене нарушение на светски закон, какъвто е [Законът за защита от дискриминация] и още по-малко да отсъди дали такова говорене може да бъде квалифицирано като „враждебно“ (акцент – добавен). 

Понастоящем Панайотова е и главна редакторка на Интернет страницата на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

По делото са ответници и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ и Софийската света митрополия, но поради нерегламентираните статут и връзки на ръководения от Панайотова ЦРИК с тези субекти съдът намира, че последните не следва да отговарят като възложители за противоправната дейност на Панайотова.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Русия отвърна на САЩ с контрасанкции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362358

Русия отвърна на САЩ с контрасанкции В петък Руското Министерство на външните работи обяви въвеждането на контрасанкции в отговор на предложените от САЩ нови ограничителни мерки, предава ТАСС, цитирана от БТА. „От 1 август посолството на САЩ в Русия трябва да преустанови използването на всички складови помещения на улица „Дорожная“ в Москва и вилата в „Сребърен бор“,

Русия гони американски дипломати

//dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-goni-amerikanski-diplomati-2039558

Русия предписва общият брой на служителите в дипломатическите и консулски учреждения на САЩ във федерацията да бъде съкратен до 1 септември на 455 души и по този начин - изравнен с броя на служителите от руските ди

Борисов: Срам ме е от депутати като Живко Мартинов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-sram-me-e-ot-deputati-kato-zhivko-martinov-2039559

Премиерът Бойко Борисов коментира скандала за партиен рекет с тонове суджук, като заяви, че го е срам "от такива депутати като Живко Мартинов".

"Но аз самият съм разпоредил разследването срещу него и той веднага беше изгонен<

Пиенето на червено вино преборва диабета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6362351

Пиенето на червено вино преборва 
диабетаРедовното пиене на малки количества червено вино три пъти седмично може да снижи риска от диабет с една трета, установиха датски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Изследването било осъществено от екипа на проф. Толструп от университета в Южна Дания и обхванало над 70 хиляди души. От него проличало, че хората,

Освободиха една от българките, арестувани в Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281044_%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%

 Една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода.

В ареста засега остава дъщеря й, уточняват от външното министерство. Припомняме, че двете жени бяха задържани по подозрение в тероризъм. Те са били в компанията на британец. Той и по-младата жена са разследвани за връзки със сирийския клон на обявената от Анкара за терористична организация на кюрдите ПКК.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани В. П. Р.-А. и М. Я. А. Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.
Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса.
Кросс

Любовна история свързала задържаната българка с британеца

http://dnes.dir.bg/news/kurdi-mira-balgarka-metezhat-turtzia-arestuvana-balgarka-26138203

Задържаната по-млада българка в Турция е от кюртски произход. Любовна история я свързва с британецът, който също е задържан. Двамата са заподозрени в тероризъм.

Омбудсманът е залят от жалби срещу ЧСИ и нарушени социални права

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-e-zalyat-ot-zhalbi-sreshtu-chsi-i-narusheni-sotsialni-prava.87929

/Поглед.инфо/ Две години след избора на Мая Манолова за омбудсман от Народното събрание на 28 юли 2015 г., равносметката от дейността на ръководената от нея институция е: От 20 октомври 2015 г., когато реално Манолова встъпи в длъжност, до днес, са подадени 19 994 жалби.

Виена: Европа да не се примирява със санкциите на САЩ

http://pogled.info/svetoven/viena-evropa-da-ne-se-primiryava-sas-sanktsiite-na-sasht.87930

/Поглед.инфо/ Евросъюзът не трябва да се примирява с новия пакет американски ограничителни мерки срещу Русия, които още се отразят негативно върху всички страни.

На 29 юли социалисти и симпатизанти ще се съберат на Бузлуджа

http://pogled.info/bulgarski/na-29-yuli-sotsialisti-i-simpatizanti-shte-se-saberat-na-buzludzha.87931

/Поглед.инфо/ На 29 юли социалисти и симпатизанти ще се съберат в местността „Историческа поляна”, за да честват 126 години от организираното социалистическо движение в България и провеждането на Бузлуджанския конгрес.

Москва с контрамерки в отговор на новите американски санкции

http://pogled.info/svetoven/moskva-s-kontramerki-v-otgovor-na-novite-amerikanski-sanktsii.87932

/Поглед.инфо/ Руското министерство на външните работи обяви, че въвежда контрамерки в отговор на новия пакет от санкции на САЩ, в които влиза искане за ограничение на американския дипломатически персонал в Москва.

Световен шампион с електрически хюндай на рали у нас

https://www.24chasa.bg/avto/article/6362346

Световен шампион с електрически хюндай на рали у насСтартира Еко-рали България 2017, което е кръг от ФИА Е-Световен шампионат за електрически автомобили (FIA Е Regularity cup). За участие Е-Световния шампионат по изисквания на FIA се допускат електромобили, коли с горивни клетки и задвижвани от електричество автомобили, разполагащи с ДВГ, който не е механично свързан към колелата (рейндж екстендър).

Жельо Бойчев: Продадохте българските граждани заради властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362350

Жельо Бойчев: Продадохте българските граждани заради властта"Продадохте българските граждани заради властта." Това заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев в декларация от името на партията от парламентарната трибуна. "Успяхме ли да бъдем полезни на страната си като народни представители? Това е най-важният въпрос днес в последния ден на политическия сезон. Остана неразбрано нашето добро намерение.

Арестуваната в Турция Мира е от кюрдски произход по баща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362336

Арестуваната в Турция Мира е от кюрдски произход по баща
Преди ареста, с двете българки се е срещала журналистката Николета Атанасова от програма "Христо Ботев" на БНР, съобщават от радиото.  Тя е работила над журналистически разказ за любовната история на дъщерята и британеца. Мира е българка с кюрдски произход, по баща. Джо е британски войник, участвал в хуманитарни мисии на страната на кюрдите в

Отстраниха пакистанския премиер Наваз Шариф заради корупция

http://www.cross.bg/sharif-semeiistvoto-otbelyazva-1550434.html

/КРОСС/ Пакистанският премиер Наваз Шариф подаде оставка, след като Върховният съд на страната постанови той да бъде отстранен от длъжност по подозрение в корупция, предават световните агенции. Решението на петчленния съдебен състав не бе изненада, тъй като мнозина правни експерти и опозиционни лидери очакват наказателни мерки срещу Шариф и семейството му. Съдът взе решението си в резултат на разследване, което той инициира, след като през април 2016 г. бяха публикувани документи на панамска юридическа фирма, които разкриват, че двамата синове и дъщерята на Шариф тайно са притежавали най-малко три офшорни компании, регистрирани на британските Вирджински острови, отбелязва ТАСС. Разследването установи, че семейството на Шариф не може да отчете откъде притежава голямото си богатство. Съдът също така нареди да започне наказателно разследване срещу премиера и семейството му, отбелязва Ройтерс.  

Манипулацията „ЕК позволи руски газ за България“

http://frognews.bg/news_139121/Manipulatsiiata-EK-pozvoli-ruski-gaz-za-Balgariia/

Една новина мълниеносно обиколи българските медии и даже зае първите страници на вестници и сайтове. В повечето случаи под заглавия от рода на „ЕК позволи руски газ за България“. Бърза съпоставка на фактите показва, че това е поредната ако не фалшива, то преекспонирана новина.

Антонина Желязкова: Вече фронт дели роми и българи

http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-romi-vazrazhdane-djadovtzi-26134179

Образованието! Недостиг на образование е в основата на дълбокото разделение "роми - българи". В образованието е и ключът към решаване на етническите проблеми.

На хотел в контейнер (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6362333

На хотел в контейнер (ВИДЕО)Правенето на жилища и офиси от контейнери вече не е новина, но когато става дума за хотел, е по-различно. Австралийската фирма Contained обаче експериментира с надеждата, че ще запълни ниша, свързана с възможността подобен тип хотели да се преместват и оборудват бързо във всяка точка на света. Сега от Contained предлагат хотелска стая с площ от 33

Мария Гроздева се размина със златото в Баку

https://offnews.bg//drugi/maria-grozdeva-se-razmina-sas-zlatoto-v-baku-661559.html

Легендарната Мария Гроздева спечели бронзов медал в коронната си дисциплина 25 метра пистолет на европейското първенство по стрелба, което се провежда в Баку (Азербайджан).

Двукратната олимпийска шампионка и общо петкратна медалистка от олимпийски игри завърши трета в силна конкуренция, като се размина с титлата на два изстрела, информира Блиц.

Европейската титла грабна Моника Карш (Германия), на второ място остана Клаудиа Брес от Полша.

Успешното българско представяне бе допълнено от четвъртото място в крайното класиране на Антоанета Бонева.

Мария Гроздева е родена на 23 юни 1972 година и има олимпийски титли от Сидни и Атина. Както и три бронзови отличия – в Барселона, Атланта и Атина. Настоящият председател на българския стрелкови съюз участва на шест олимпиади, има и девет европейски титли.

"Много се радвам за постижението. Естествено, че можеше и по-добре, но бронзовото отличие е страхотен успех. Продължавам да работя по същия начин.

Поздравявам и Антоанета Бонева за четвъртата позиция. И на двете не ни достигна малко, за да бъдем по-нагоре в класирането", коментира Мария Гроздева пред колегите.

Какво остана скрито от биографиите на варненските почетни граждани

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/07/28/3015065_kakvo_ostana_skrito_ot_biografiite_na_varnenskite/?ref=rss


Трима души със спорна репутация и неясни заслуги към града попълниха листата на почетните граждани на Варна. Сред седемте нови попълнения в списъка, в който от 1983г. насам е записано и името на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, са "звездата на руския поп" Филип Киркоров, ректорът на Варненския Свободен университет Ана Недялкова и Пламен Градинаров, някогашен кмет на градски район.<br /><br />Останалите четирима, които в Деня на Варна – 15 август, ще бъде връчен...

Иззеха 15 000 къса цигари без бандерол при проверка на тир паркинг в Търновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362319

Иззеха 15 000 къса цигари без бандерол при проверка на тир паркинг в Търновско
Близо 15 000 къса цигари без бандерол задържаха великотърновски и горнооряховски полицаи. Това съобщиха от Областна дирекция на МВР – Велико Търново. Вчера следобед при проверка на тир паркинг край Килифарево са установени и иззети 14 800 къса цигари без бандерол. По случая е започнато досъдебно производство.

Юнкер е против двойния стандарт при храните

http://econ.bg/Новини/Юнкер-е-против-двойния-стандарт-при-храните_l.a_i.746275_at.1.html

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се обяви категорично против двойния станадарт при храните в Европа. Това стана след среща с премиера на...

Разбиха ферма за канабис в Бургас

http://www.cross.bg/masa-kanabis-zelena-1550433.html

/КРОСС/ Близо 50 кг зелена тревна маса /канабис/ и 2,5 кг суха зелена тревна маса /канабис/ са намерени и иззети при претърсване в частен апартамент, разположен на ул. "Цар Симеон" в Бургас, обитаван от братята И.Б., 31 годишен и В.Б., 34 годишен, съобщават от ОДМВР. При претърсването, осъществено от служители на Първо Районно управление - Бургас, е открито специално пригодено и оборудвано с техника помещение, като са иззети: рефлекторни лампи, трансформатори, влагоабсорбатор и климатична система, 64 саксии с конопени растения /всяко с височина около 200 см/. В хола на апартамента са намерили и иззели: топче с тревна маса /канабис/, тревисти растения, съцветия, стебла и листна маса, стръкове със зелена листна маса /канабис/, съхранявани в чувал, саксия с канабисово растение с височина 50 см, както и три лампи. В спалнята на апартамента са открити пет буркана, съдържащи зелена суха тревна маса /канабис/, като общото количество иззета суха и зелена тревна маса е с общо тегло от рекордните - 52.5 кг. В жилището са задържани братята И.Б. и В.Б., както и 32 годишния А.С. от Бургас. Към момента спрямо И.Б. е повдигнато обвинение, като е определена парична гаранция в размер на 5 000 лв. Предстои повдигане на обвинения и спрямо втория брат. Работата по случая продължава под прякото ръководство и надзора на Окръжна прокуратура - Бургас.

ро"Седмокрилия" пред НДК вече го няма. Окончателно

http://clubz.bg/56710-rosedmokriliq_pred_ndk_veche_go_nqma_okonchatelno

Паметникът "1300 години България" пред НДК е окончателно съборен. Това съобщи бТВ. Премахването на монумента, известен с множество прякори, като например "Седмокрилия", "Осмоъгълния" и т.н., бе съпроводено с множество протести. Преди няколко седмици кранът, който трябваше да разруши паметника дори бе подпален.

След като бяха свалени бронзовите пластики и металните конструкции, днес приключи и демонтажът на бетонните структури. Той се извърши  с хидравлична ножица и водна завеса, както и багер с хидравличен чук.

В началото на другата седмица ще започне и изготвянето на плановете за възстановяването на войнишкия мемориал на I и VI пехотени полкове. Предстои да се реши и как точно да бъде запълнено пространството на вече съборения паметник, тъй като временно то ще стане част от парка на НДК.

Още при откриването на паметника „1300 години България” в документите за строителството му са описани множество недостатъци на обекта. Той така и не е получил Акт 16 от властта преди 1989 г.
През 1981 г. София е трябвало да се сдобие с монумент. Строежът започва на 1 април, строителите бързат. През зимата на 1988 г. ръководството на НДК съобщава, че 8 плочи са паднали, а 16 са се отлепили. Същата година има планове за неговото преоблицоване, но те така и не са осъществени.

В края на декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за премахването му и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на I и VI софийски пехотен полк. Плочите са били на мястото до 1977 г., когато са съборени заради строителството на НДК.

 

"Седмокрилия" пред НДК вече го няма. Окончателно

http://clubz.bg/56710-sedmokriliq_pred_ndk_veche_go_nqma_okonchatelno

Паметникът "1300 години България" пред НДК е окончателно съборен. Това съобщи бТВ. Премахването на монумента, известен с множество прякори, като например "Седмокрилия", "Осмоъгълния" и т.н., бе съпроводено с множество протести. Преди няколко седмици кранът, който трябваше да разруши паметника дори бе подпален.

След като бяха свалени бронзовите пластики и металните конструкции, днес приключи и демонтажът на бетонните структури. Той се извърши  с хидравлична ножица и водна завеса, както и багер с хидравличен чук.

В началото на другата седмица ще започне и изготвянето на плановете за възстановяването на войнишкия мемориал на I и VI пехотени полкове. Предстои да се реши и как точно да бъде запълнено пространството на вече съборения паметник, тъй като временно ро ще стане част от парка на НДК.

Още при откриването на паметника „1300 години България” в документите за строителството му са описани множество недостатъци на обекта. Той така и не е получил Акт 16 от властта преди 1989 г.
През 1981 г. София е трябвало да се сдобие с монумент. Строежът започва на 1 април, строителите бързат. През зимата на 1988 г. ръководството на НДК съобщава, че 8 плочи са паднали, а 16 са се отлепили. Същата година има планове за неговото преоблицоване, но те така и не са осъществени.

В края на декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за премахването му и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на I и VI софийски пехотен полк. Плочите са били на мястото до 1977 г., когато са съборени заради строителството на НДК.

 

ГЕРБ обяви премиерa Борисов за безспорния лидер на Балканите

https://offnews.bg//politika/gerb-obiavi-premiera-borisov-za-bezspornia-lider-na-balkanite-661547.html

В последния си работен ден преди голямата лятна отпуска депутатите пак успяха да се скарат.

БСП започна с провокативна декларация от трибуната, която предложи старите им тези - как източеното НДК се е превърнало в символ на председателството, как вместо реформа в МВР, полицаите ходят със скъсани обувки.

Жельо Бойчев от БСП посочи от трибуната, че оценката за трите месеца работа през първата сесия на Народното събрание е, че мнозинството Борисов 3 се занимава само със скандални кадрови назначения и лобистки закони, чертае разделителни линии в обществото и е проводник на езика на омразата. Бойчев припомни как ГЕРБ не са спазили предизборното си обещание за увеличение и преизчисляване на пенсиите, а образованието е приоритет само на думи, тъй като управляващите не са подкрепили парите за учениците до 4 клас.

"Няма ред, няма държавност, няма държава. А през последната седмица има пребити нотариуси и журналисти в центъра на София", категоричен беше Бойчев. "А суджукът е символ на управлението на Борисов. Но суджукът е за премиера, а колко хора могат да се наредят на масата", подсети болезнената за ГЕРБ тема Жельо Бойчев

"Суджукът" отново подразни ГЕРБ и председателят на парламентарната група Цветан Цветанов излезе с отговор от трибуната.

"Дадохме шанс на БСП да се поправят, за да бъдем позитивни и за да има по-добри перспективи за страната. На 26 март БСП очакваха, че ще спечелят изборите, но си подсигуриха само повече депутати, но и това стана с купуване на гласове", обясни Цветанов. Той каза, че БСП искат да залепят на кабинета Борисов 3 етикет "суджук". "Но това означава ли, че трябва да ви сложим етикет, че сте тук благодарение на купените гласове", попита опозицията Цветанов.

Той изброи приоритетите на ГЕРБ и подчерта, че партията няма да отстъпи от ангажимента си и обяви: "Нека си сложим ръка на сърцето и да кажем истината премиерът Бойко Борисов е безспорният лидер на Балканите и може да разговаря с всички европейски лидери и това ще продължи да се случва и занапред".

В заключение иронично или напълно сериозно Цветан Цветанов се обърна към БСП: "Починете си и се заредете с позитивна енергия, за да намалим напрежението в обществото. Нека политиците бъдем по-добри и смирени, защото политиците генерират напрежението. Бъдете позитивни и да загърбим тази провокация".

Цветанов благодари по темата за Македония на Джема Грозданова и Кристиан Вигенин за това, че са предложили декларация, която да обедини всички основни парламентарни групи, на Обединени патриоти за това, че са сформирали мнозинството, на ДПС, защото в определени моменти проявяват повече национално отговорно поведение, отколкото БСП, които винаги претендират, че ще бъдат национално отговорни, на Воля на Марешки и им пожела успех като нова политическа формация в българския парламент.

"Нека в рамките на тези 4 години да направим силният отбор на България, да се представим успешно във връзка с предстоящото председателство“, каза още Цветан Цветанов.

Почти всички депутати приключиха последния си работен ден в 12 часа, когато започна и редовният парламентарен контрол. Те ще са един месец в отпуск - до първата сряда на месец септември.

Рушаща се съсобственост на Областна администрация-Варна с предписание за укрепване

http://www.moreto.net/novini.php?n=356408

Архитектурен паметник в Гръцката махала, сред чийто собственици е Областна администрация-Варна, се нуждае от аварийно укрепване. Състоянието на сградата и мерките, които трябва да бъдат предприети за запазването и обезопасяването й, са описани в уведомително писмо на главния архитект на Община Варна, научи Moreto.

„Огненият Дунав“ в Тутракан за шеста поредна година

https://www.24chasa.bg/region/article/6362292

„Огненият Дунав“ в Тутракан за шеста поредна година 
В събота е кулминацията на фестивалната седмица „Огненият Дунав“, която се провежда за шеста поредна година в Тутракан. Това културно мероприятие е достъпно за всички и е абсолютно безплатно. С гастрол на театър „Искри и сезони” с комедията на Димитрис Псатас "Депутатите не лъжат" и концерт на Биг-бенд – Русе, в Тутракан започна "Огненият Дунав".

Пригответе си поне 450 000 евро за новия Phanthom

https://www.24chasa.bg/avto/article/6362307

Пригответе си поне 450 000 евро за новия PhanthomНа тузарско събитие в Лос Анджелис Rolls-Royce представи осмото поколение на легендарната си лимузина Phantom. Най-луксозният седан в света ще бъде пуснат в продажба в началото на следващата година на цена от 400 000 лири (450 000 евро). Автомобилът ще се предлага в два варианта - стандартен и дълъг.

Трудов инцидент уби един и рани трима в Пловдивско

https://offnews.bg//112/trudov-intcident-ubi-edin-i-rani-trima-v-plovdivsko-661557.html

Работник е загинал, а други трима са ранени ранени при трудова злополука край гара „Тодор Каблешков“ в района на пловдивското село Златитрап, съобщи БНР.

Около 10.00 часа при строеж на надлез се е срутила 20-тонна конзолна греда.

Единият работник - на 29 години, е загинал на място, а други трима са пострадали и са транспортирани в болница. Опасност за живота им няма.

Движението на влака София - Бургас е спряно. Районът е блокиран от полицията.

Близо 500 хил. лв. струва на държвата неуспешният опит с пръстовите отпечатъци в болниците

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/28/3015060_blizo_500_hil_lv_struva_na_durjvata_neuspeshniiat_opit/?ref=rss


Общо 365 хил. лв. струва на държавния бюджет внедряването на неуспешната електронната система за идентификация с пръстов отпечатък в болниците в страната. Заедно с разходите на здравната каса по системата, общо публичните средства стават близо половин милион лева, обяви министърът на здравеопазването Николай Петров в отговор на въпрос от БСП по време на днешния, последен преди ваканцията, парламентарен контрол.<br /><br />Тази сметка обаче не включва разходите на болниците, които...

Трудова злополука със загинал спря движението на влакове между София и Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3015064_trudova_zlopoluka_sus_zaginal_spria_dvijenieto_na/?ref=rss


Един работник е загинал, а други давма са пострадали при трудова злополука в пловдивското село Златиграп, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Инцидентът е станал тази сутрин при новостроящ се надлез на жп гара.<br /><br />Заради силния вятър при монтирането на 22-метрова греда тя пада и къса контактната мрежа в жп участъка. При срутването си затиска работниците.<br /><br />Загиналият е на 29 години. От полицията и НКЖИ не съобщават...

Работник загина при строежа на надлез на жп гара до Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/28/3015064_rabotnik_zagina_pri_stroeja_na_nadlez_na_jp_gara_do/?ref=rss


Един работник е загинал, а друг е тежко пострадал при трудова злополука в пловдивското село Златиграп, съобщава "Фокус". Инцидентът е станал тази сутрин при новостроящ се надлез на жп гара.<br /><br />20-тонна бетонова греда е паднала и затиснала двамата работници. Загиналият е на 29 години. От полицията не съобщават повече подробности за колегата му и в какво състояние е. По информация на Нова телевизия пострадали са още двама души.<br /><br />Колоната е...

Румънец пострада при влаковата катастрофа в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362299

Румънец пострада при влаковата катастрофа в БарселонаЕдин румънски гражданин е пострадал при днешната влакова катастрофа в Барселона, съобщи агенция Аджерпрес, предава БТА.  Близо 50 души бяха ранени, петима от които тежко, след като влак се блъсна в буфер на ж.п. гара в Барселона. Румънският гражданин е настанен в болница с леки наранявания, уточнява румънското външно министерство.

Учени създадоха хирургично лепило, вдъхновени от слузта на голите охлюви

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6362291

Учени създадоха хирургично лепило, вдъхновени от слузта на голите охлювиСпециалисти по биоинженерство са разработили експериментално хирургично лепило, вдъхновени от слузта на голите охлюви, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс". Разработката на учените от Харвардския университет може да предложи алтернатива на шевовете и скобите. Хирургичните лепила не са новост,

Принц Уилям спаси ранена жена при последната си смяна като пилот

http://clubz.bg/56709-princ_uilqm_spasi_ranena_jena_pri_poslednata_si_smqna_kato_pilot

Принц Уилям спаси жена, блъсната от полицейска кола, по време на последната си смяна като пилот на Въздушната спешна помощ на Източна Англия. Жената е била тежко ранена, а херцогът на Кеймбридж я е транспортирал до болница с хеликоптер, съобщава Би Би Си.

Служителите на Въздушната спешна помощ отговарят на сигнал за изчезнала жена след катастрофа в четвъртък вечерта. Принц Уилям и екипът на пилотирания от него хеликоптер се отзовават и откриват тежко ранена жена, която е транспортирана в болница.

Все още не е потвърдено дали тя е изчезналата при катастрофата. 

"Екипажът на Въздушната спешна помощ на Източна Англия, в който снощи беше включен Уилям, се е отзовал на сигнал за инцидент южно от Норуич, при който има ранен от пътнотранспортно произшествие. Пациентът е стабилизиран на място и е изпратен в болница "Адънбрук" с тежки травми на главата", заяви говорителят на организацията.

Вторият в линията на наследяване на британската корона се отказва от службата си като пилот във Въздушната спешна помощ на Източна Англия, за да поеме повече задължения в двореца, които кралица Елизабет и баща му принц Чарлз трудно изпълняват.

Принц Уилям спаси ранена жена при последата си смяна като пилот

http://clubz.bg/56709-princ_uilqm_spasi_ranena_jena_pri_posledata_si_smqna_kato_pilot

Принц Уилям спаси жена, блъсната от полицейска кола, по време на последната си смяна като пилот на Въздушната спешна помощ на Източна Англия. Жената е била тежко ранена, а херцогът на Кеймбридж я е транспортирал до болница с хеликоптер, съобщава Би Би Си.

Служителите на Въздушната спешна помощ отговарят на сигнал за изчезнала жена след катастрофа в четвъртък вечерта. Принц Уилям и екипът на пилотирания от него хеликоптер се отзовават и откриват тежко ранена жена, която е транспортирана в болница.

Все още не е потвърдено дали спасената жена е изчезналата при катастрофата. 

"Екипажът на Въздушната спешна помощ на Източна Англия, в който снощи беше включен Уилям, се е отзовал на сигнал за инцидент южно от Норуич, при който има ранен от пътнотранспортно произшествие. Пациентът е стабилизиран на място и е изпратен в болница "Адънбрук" с тежки травми на главата", заяви говорителят на организацията.

Вторият в линията на наследяванена британската корона се отказва от службата си като пилот във Въздушната спешна помощ на Източна Англия, за да поеме повече задължения в двореца, които кралица Елизабет и баща му принц Чарлз трудно изпълняват.

Макрон идва в България на 25 август

http://frognews.bg/news_139120/Makron-idva-v-Balgariia-na-25-avgust/

Президентът на Френската република Еманюел Макрон ще посети България на 25 август по покана на държавния глава Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Еманюел Макрон идва в България на 25 август

https://www.vesti.bg/bulgaria/emaniuel-makron-idva-v-bylgariia-na-25-avgust-6072013

Визитата бе договорена при посещението на Бойко Борисов в Париж през юни

УЕФА може да накаже "Милан" за нарушаване на финансовия феърплей

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/28/3015058_uefa_moje_da_nakaje_milan_za_narushavane_na/?ref=rss


Европейската футболна централа УЕФА след внимателно ситуацията около "Милан" и може да реагира във всеки един момент. Това съобщи шефа на Лицензионната комисия към УЕФА и комисията по финансов феърплей Андреа Траверсо.<br /><br />"Милан" няма да бъде изключение от правилата за финансов феърплей, защото нито един клуб не е облагодетелстван. Всички в клуба знаят, че не могат ад правят каквото си искат, дори да желаят да се върнат на най-високо ниво. Предупредили...

Германската автомобилна индустрия е заплашена от кална война

http://www.investor.bg/analizi/447/a/germanskata-avtomobilna-industriia-e-zaplashena-ot-kalna-voina-243850/

След появата на подозрението в картел обвинените страни стават взаимно подозрителни и се появяват все повече конспиративни теории

Кокала надъхва Лудогорец, Апоел били слабаци навън

https://offnews.bg//futbol/kokala-nadahva-ludogoretc-apoel-bili-slabatci-navan-661556.html

Последният треньор, извел Левски до шампионската титла на България - Емил Велев, е категоричен, че не трябва да се прави такава драма след загубата на Лудогорец с 0:2 от Апоел (Беер Шева) в първи двубой от третия квалификационен кръг на Шампионската лига.

Според Кокала израелците са много по-слаби при гостуванията си и "орлите" все още имат шанс да продължат напред към групите на Лигата на богатите.

"Лудогорец изобщо не е в толкова тежка позиция преди реванша в каквато изглежда. Апоел (Беер Шева) е много по-слаб като гост.

Публиката и климатът помагат много, за да може Апоел да изглежда толкова убедителен като домакин. Не са много стадионите в Европа, на които цялата публика изглежда като една голяма агитка", коментира специалистът пред "Меридиан Мач".

Реваншът между Лудогорец и Апоел е следващата сряда, 2 август, от 21:30 часа на "Лудогорец Арена" в Разград.

Билетите за двубоя вече са в продажба на клубната база на "орлите", а в деня на мача и на самия стадион.

Инцидент в междугарието Пловдив-Стамболийски, един работник е загинал

http://www.cross.bg/mezhdygarieto-stamboliiiski-deiistviya-1550432.html

/КРОСС/ Един от работниците е загинал По време на изпълнение на строително-монтажни работи по строящ се жп надлез на жп гара Тодор Каблешков, инцидент прекъсна движението в междугарието Пловдив- Стамболийски. Вследствие на силния вятър при монтирането на 22-метрова греда, същата пада и къса контактната мрежа в жп участъка. При инцидента са пострадали двама служители на изпълнителя на обекта. Единият от тях е починал по-късно. На място се извършват следствени действия. Аварийните екипи на Компанията са в готовност за предприемане на незабавни действия по разчистване на железопътната инфраструктура. За пътниците са осигурени автобуси между Пловдив и Стамболийски. За подробна информация клиентите на националния железопътен превозвач могат да се обръщат към гишетата „Информация" и билетните каси в съответните железопътни гари.  

В енергетиката Германия ще играе със САЩ срещу Русия

http://www.barometar.net/89175/

Журналистът Григор Лилов коментира новината за блокирането на 5 проекта в газовата сфера на стойност 4.5 милиарда евро от страна на Германия, свързани с евентуалното развитие на „Северен поток“ 2: „Немските търговски и икономически интереси и присъствие в задокеанската икономика са несравнимо голяма величина спрямо параметрите на съответните германски в Русия. Освен това за няколко […]

ТЕЦ "София-Изток" спира от 30 август до 11 септември

http://www.mediapool.bg/tets-sofiya-iztok-spira-ot-30-avgust-do-11-septemvri-news267230.html

Поради забавяне на административните процедури и последващите от това промени в графиците за изпълнение на строително-монтажните работи по реконструкцията на авариралия през зимата магистрален топлопровод, работата на ТЕЦ "София-Изток" ще бъде спряна в периода от 30 август до 11 септември, включително, съобщиха от "Топлофикация София" в петък. В посочения период без топла вода ще останат клиентите от ж.к. "Дружба" 1 и 2, Промишлен район "Гара Искър", ж.к. "Младост" 1, 1А, 2, 3, 4, ж.к. "Дървеница", кв. "Мусагеница", кв. "Витоша", ж.к. "Студентски град", ж.к. "Изток", ж.к. "Изгрев", ж.к. "Дианабад", ж.к. "Лозенец", ж.к. "Гео Милев", кв. "Яворов", кв. "Иван Асен Втори", ж.к. "Подуяне- център", кв. "Редута", ж.к. "Слатина"; кв. "Цариградски комплекс", Академия на МВР, ВТУ "Т. Каблешков"; м. "Къро"; кв. "Полигона", НРТЦ, ЗИТ, БАН - ХМС, БАН-Враня, резиденции.   С оглед на минимизирането на неудобствата за потребителите, графикът за спиране на централата е съчетан с профилактиката на газоснабдяващите съоръжения.   Информацията за сроковете на спиране на топлата вода и засегнатите квартали е публикувана в сайта на дружеството - www.toplo.bg, и във Фейсбук - www.facebook.com/www.toplo.bg.   Повече подробности клиентите могат да получат на информационния телефон в колцентъра на компанията - 0700 11 111. За времето на ремонтите, на клиентите няма да бъдат начислявани сметки за топла вода и това ще бъде отразено в месечните съобщения.

Стотици хора са загинали от дъждовете и наводненията в Индия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362283

Стотици хора са загинали от дъждовете 
и наводненията в Индия (Видео)Над 120 човека са загинали от наводненията в западния индийски щат Гуджарат, парализирали инфраструктурата и нанесли големи щети на реколтата от памук на десетки хиляди фермери, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.  По данни на националната администрация за борба с природни бедствия проливните мусонни дъждове и наводнения в западни и източни щати на

Сметната палата установи “десетгодишен провал“ на електронното здравеопазване

http://www.mediapool.bg/smetnata-palata-ustanovi-desetgodishen-proval-na-elektronnoto-zdraveopazvane-news267229.html

Десетгодишен провал на институциите, ангажирани с внедряването на електронно здравеопазване у нас, установи одит на Сметната палата в периода 2012-2016 година. Проверката констатира, че макар електронното здравеопазване да е уж постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии пред последното десетилетие, България все още няма изградена интегрирана здравно-информационна система, която да осигурява необходимата информация за нуждите на управлението и на гражданите. Отговорност за управленските решения през одитирания период носят шестима министри на здравеопазването, петима управители на НЗОК и шестима директори на Националния център по обществено здраве и анализи. Изграждането на електронното здравеопазване е осъществявано в условията на много чести структурни и кадрови промени както на високите управленски нива, така и на ниво експертен персонал, отчитат одиторите Без електронна рецепта, пълно здравно досие и здравен портал с услуги “Почти 10 години след осъзнатата и стратегически декларирана необходимост не са създадени електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за обмен на данни в реално време“, се казва в одита. Не е изградено пълно електронно здравно досие, което да осигури на гражданите и медицинските специалисти необходимата информация за вземане на адекватни решения в процеса на диагностика, лечение и рехабилитация. НЗОК поддържа частично здравно пациентско досие, като информацията се акумулира и представя на здравноосигурените лица посредством персонализирана информационна система, но и тя се нуждае от усъвършенстване. Одитът констатира, че информацията в съществуващите електронни здравни досиета е непълна и неточна. Например, при тестване е установено изкривяване на здравното състояние на пациент и отчетена несъществуваща хоспитализация. Друга констатация на проверяващите е, че на фона на бързото развитие на електронното здравеопазване в другите европейски държави, обменът на данни в реално време между информационните системи и регистрите у нас продължава да бъде “непостигнато предизвикателство“. Няма работещ Национален здравен портал, който да бъде използван като единна точка за достъп до електронни здравни услуги и предоставяне на важна информация за здравна профилактика, здравно образование и др. Многократен провал на интегрираната здравна система и неусвоени милиони От 2012 г. досега са направени няколко безуспешни опита за реализиране на проекти за създаване на интегрирана национална здравно информационна система, обществените поръчки са прекратявани с различни мотиви, в т.ч.: липса на ясна концепция за изграждането на системата и  на план за необходимите финансови ресурси; дублиране на функционалности и проекти на други институции и др. Действията на Министерството на здравеопазването не са обсъдени  и съгласувани с НЗОК като ключов участник в здравно-информационната система на здравеопазването. Например през 2012 г. са открити последователно две процедури за обществени поръчки по проект за изграждане на национална здравно информационна система, като първата е прекратена от министъра на здравеопазването, а втората е обжалвана и Комисията за защита на конкуренцията отменя решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедурата като незаконосъобразно. Така поради невъзможност да бъде изпълнен в срок, през април 2013 г. проектът е прекратен и средствата по безвъзмездната финансова помощ в размер на 9.7 млн. остават неусвоени. Следващият опит е през 2014 г. – друг проект за изграждане на здравна информационна система е одобрен за финансиране със средства от Публичната инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите“ в размер на 12 млн. лв. През юни 2014 г. от Министерството на здравеопазването е открита процедура за възлагане на обществена поръчка, но два месеца по-късно е прекратена и осигурените средства не са усвоени. Неуспехите показват, че цялостната организация на процеса по планиране и реализация на проектите за електронно здравеопазване и обществените поръчки е неефективна и се нуждае от съществено подобряване. По време на одита Министерството на здравеопазването е в процес на разработване на нов проект за кандидатстване за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Добро управление“ 2014-2020 за финансиране на изграждането на национална здравна информационна система. Към настоящият момент, договорът за предоставяне на финансова помощ на стойност 12 млн. лв. е подписан и изпълнението на проекта предстои. Работата на парче прави обменът на данни невъзможен Отделните информационните системи и регистри в здравеопазването не са интегрирани и обмен на данни в реално време между тях не се осъществява, отчита още одитът.. Автоматичен обмен на данни между информационните системи на НЗОК, на Национален център по обществено здраве и анализи и на Министерството на здравеопазването не се осъществява. Не е регламентиран и механизъм за съпоставка и контрол на данните между техните информационните системи в случаите, в които нормативната уредба изисква събирането на едни и същи данни от различни институции. И гражданите са недоволни от състоянието на е-здравеопазването Резултатите от проведеното национално представително изследване на удовлетвореността на гражданите от реализацията на електронното здравеопазване потвърждават наличието на съществени пропуски в дейността на институциите. Делът на на запознатите с електронно здравеопазване е 47 %, а удовлетвореност от дейността на институциите за реализация на електронното здравеопазване едва 8 % . Още по-малък е процентът – 5 на сто на удовлетворените от пълнотата и актуалността на информацията на интернет страниците на държавните институции, свързани с електронното здравеопазване. Ева 8% от гражданите имат достъп до своето електронно здравно досие, а 9 % ползват наличните електронни здравни услуги. Доверие в защитата на личните данни, обработвани за целите на електронното здравеопазване имат 5 % , а 22% имат частично доверие. Ниско е доверието и към вече отменената система за пръстова идентификация в болниците – едва 18%. Въз основа на одита Сметната палата е дала на министъра на здравеопазването 20 препоръки и на управителя на НЗОК – 7 препоръки, които трябва да се изпълнят до края на следващата година.  

Освободиха една от българките, арестувани в Турция

http://www.cross.bg/ankara-zadurzhani-generalnoto-1550431.html

/КРОСС/ Една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й, уточняват от външното министерство. Припомняме, че двете жени бяха задържани по подозрение в тероризъм. Те са били в компанията на британец. Той и по-младата жена са разследвани за връзки със сирийския клон на обявената от Анкара за терористична организация на кюрдите ПКК. Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани В. П. Р.-А. и М. Я. А. Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса.    

Проф. Камен Плочев е новият шеф на НЗОК

https://www.vesti.bg/bulgaria/prof.-kamen-plochev-e-noviiat-shef-na-nzok-6072010

„У учените имат потенциал да мислят нестандартно и може да помогнат“, заяви проф. Плочев пред депутатите в парламента

Откъс от "Църква от сънища" на Боян Крачолов

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/28/3004593_otkus_ot_curkva_ot_sunishta_na_boian_kracholov/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Църква от сънища" с автор Боян Крачолов, предоставен от Издателство "Ерго".<br /><br />"Църква за сънища" е дебютна за Боян Крачолов. Въпреки това обаче тя представлява зрял и завършен текст, който разкрива оригиналния прозаически талант на своя автор. В тези трудноопределими в жанрово отношение фрагменти Боян Крачолов умело балансира между сюжетността и есеизма, демонстрира...

Новият председател на Софийския районен съд встъпи в длъжност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/noviiat-predsedatel-na-sofijskiia-rajonen-syd-vstypi-v-dlyzhnost-2039554

Новият председател на Софийския районен съд Александър Ангелов встъпи в длъжност.
 
Той бе избран във вторник с пълно единодушие от Висшия съдебен съвет (ВСС). Ангелов поема поста от временно изпълняващия длъжността Стефан Милев.

И победителите в DANCE ARENA са...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/i-pobeditelite-v-dance-arena-sa-6072007

След месец на усилени тренировки и оспорвани танцови битки, победителите в Dance Arena са GLADIATORS

Вече е ясен победителят в първото онлайн денс риалити

https://www.vesti.bg/lyubopitno/veche-e-iasen-pobediteliat-v-pyrvoto-onlajn-dens-rialiti-6072007

След месец на усилени тренировки и оспорвани танцови битки, победителите в Dance Arena са GLADIATORS

Освободиха една от ”бг-терористките”, задържани в Турция

http://frognews.bg/news_139119/Osvobodiha-edna-ot-bg-teroristkite-zadarjani-v-Turtsiia/

Една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Председателят на парламента Димитър Главчев посрещна монасите от Атон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362262

Председателят на парламента Димитър Главчев посрещна монасите от Атон (Снимки)Председателя на парламента Димитър Главчев посрещна монасите от Атон в Народното събрание. Вчера монашеската делегация съпроводи мощите на св. Пантелеймон до храма "Свети Седмочисленици". Мощите на светеца са в страната за първи път, а заедно с тях пристигна и копие на чудотворната икона на св. Пантелеймон,

На КОЙ не му мина номерът: "Техномаркет" губи дело и в Монтана

http://clubz.bg/56708-na_koj_ne_mu_mina_nomeryt_tehnomarket_gubi_delo_i_v_montana

Веригата от орбитата на Делян Пеевски „Техномаркет“ загуби поредно дело срещу дружеството с международни инвеститори „Глориент“, този път в Монтана, пише "Де факто"

Съдия Светла Станимирова изцяло отхвърли иска за нищожност на извършената през 2006 г. продажба на терена, върху който на следващата година е вдигнат магазинът. Съдът разпорежда „Техномаркет“ да плати на „Глориент“ разноските от 84 500 лева.

Казусът в Монтана е идентичен с останалите – за още 12 магазина в страната и 1 административна сграда в София. От 2006 г. до миналата година „Техномаркет“ е наемател на обекта, след като едно време веригата продава терените и си запазва "само бизнеса".

През 2016 г. обаче, точно когато корпулентният депутат "изсветлява" верижно свои собствености, спира да плаща наем, обявявайки, че никога не е преставал да е собственик на имота, понеже продажбата била нищожна. До днес веригата, купена от Делян Пеевски през същата 2016 г. (в момента вече препродена на „Благоевград-БТ“), си стои в магазина в Монтана, безплатно.

Схемата е една и съща навсякъде - хазяите от "Глориент" завеждат искове с претенции за неизплатени наеми и с цел да се отърват от "квартиранта", но адвокатите на "Техномаркет" завеждат контрадела - че продажбите отпреди 10 години са нищожни, защото противоречат на добрите нрави. 

Според няколко чуждестранни търговски камари, които писаха дори до премиера Бойко Борисов (не, че има резултат - б.р.), загубите на "Глориент" се изчисляват в милиони евро.

На езика на аритметиката след решението в Монтана резултатът по делата за нищожност става 3 на 1 в полза на фонда, специализиран в мениджмънт на имоти. Преди съдия Станимирова с идентични решения излязоха Христо Лазаров от Окръжния съд в Русе и Росица Иванова от Окръжния съд във Враца. На обратното мнение – че всички претенции на „Техномаркет“ са основателни и продажбата на имотите от 2006 г. е нищожна, засега е само Владимир Ковачев от Окръжния съд в Благоевград (неговото решение впечатли с обилни цитати на сентенции, включително на автора на „Във виното е истината“ Плиний Стари).

За обекта в Сандански пък делото се падна при разпределението на съдия Петър Узунов, брат на Димитър Узунов от ВСС, който, на всичкото отгоре и сам разпределя делата... Интересни мотиви в казуса изложи и съдия Стефан Гроздев от САС, който пък по съвпадение за втори път е предложен от ДПС за бъдещ член на Висшия съдебен съвет.

Но това са други истории.

Нароилите се във всички посоки дела по спора „Техномаркет“- „Глориент“ заприличаха на злоупотреба със закона с едничката цел да се тупа топката и да се черпят дивиденти (от пеевската верига), напомня правният сайт.

Любопитно, дали съдът ще остане безразличен към това?

Битката, разбира се, не е приключила, защото за всички споменати по-горе казуси това е едва първата инстанция.

Френският президент идва в България на 25 август

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-evropeyski-parlament-vizita-umen-adev-emanuel-makron-26138030

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети България на 25 август по покана на държавния глава Румен Радев и на премиера Бойко Борисов.

Рецидивист получи 10 г. и 8 м. за опит за убийство в Севлиевско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362268

Рецидивист получи 10 г. и 8 м. за опит за убийство в Севлиевско

Окръжна прокуратура – Габрово постигна осъдителна присъда от десет години и осем месеца лишаване от свобода при строг режим за 28-годишен рецидивист, извършил опит за убийство. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Велико Търново. Съдът призна Валентин Я. за виновен за това, че на 22.11.2016 година, около 19,15 часа в с.Сенник, общ.

Конте отряза Барса за Азар

https://offnews.bg//futbol/konte-otriaza-barsa-za-azar-661549.html

Мениджърът на Челси Антонио Конте предупреди Барселона, че ще си загубят времето ако започнат да правят опити да привлекат звездата на "сините" от Лондон Еден Азар, пише "The Sun".

Според изданието, каталунците са се насочили именно към белгийското крило, което да подсили атаката и по този начин клуба да има достатъчно качествени футболисти с които да се бори за титлата в Ла Лига този сезон.

Припомняме, че шампионът на Испания Реал Мадрид преди време също направи опити да привлече крилото в редиците си, но това така и не се случи.

"Не знам нищо за това. В миналото четях много на много места за Реал Мадрид, сега се появи и за Барселона. Това е нормално за трансферния прозорец. Ще остане ли Азар при нас? Да. Той е много щастлив да остане при нас и да играе за Челси", сподели Конте.

Очевидно, търсенето за заместник на Неймар е в пълна сила. От Барса са влезли в контакт и с агентите на Килиан Мбапе, гласи поредна новина около футболиста, този път дело на "Le Parisien".

През последните два дни редица издания написаха, че първо французинът от Монако е договорен за Реал Мадрид срещу 180 млн. евро, както и че Пари Сен Жермен и бразилската звезда са си стиснали ръцете.

Днес обаче "L’Equipe" контрира, че Мбапе изобщо не е спазарен за европейския клубен шампион, а в Монако са му поставили цена от 200 млн. евро и очакват да има наддаване.

Тялото на премазания работник още е на жп линията, всички влакове са спрени (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6362278

Тялото на премазания работник още е на жп линията, всички влакове са спрени (Видео)Тялото на 29-годишния работник, който бе премазан от бетонна греда, още лежи на жп линиите, съобщиха за "24 часа" от пловдивското село Златитрап. Тази сутрин на строителен обект там се случи трудова злополука. От конструкцията на изграждащия се надлез към интермодалния терминал, се откърти греда и затисна младия мъж. Той е издъхнал на място.

“Ооо, Джеръми Корбин”

http://pogled.info/svetoven/evropa/ooo-dzherami-korbin.87928

/Поглед.инфо/ Тазгодишният музикален фестивал в Гластънбъри, както и почти всички публични изяви на лидера на Лейбъристката партия във Великобритания Джеръми Корбин напоследък са огласени от рефренът “Ооо, Дже-ръ-ми Кор-бин” с мелодията на световноизвестния хит „Армия на седем нации“ на групата „Уайт Страйпс“.

Ана Джумалиева бе преизбрана за председател на Комисията за защита от дискриминация

http://www.mediapool.bg/ana-dzhumalieva-be-preizbrana-za-predsedatel-na-komisiyata-za-zashtita-ot-diskriminatsiya-news267228.html

Ана Джумалиева бе преизбрана за председател на Комисията за защита от дискриминация със 166 гласа "за" и осем въздържали се. Тя е предложение на ГЕРБ. Джумалиева е магистър по право.   Зам.-председател е Баки Хюсеинов, кандидат на БСП, който и към настоящия момент заема тази позиция. За него гласуваха 162 депутати, петима бяха против и 14 се въздържаха.   За членове на антидискриминационния орган бяха избрани Орлин Колев, Обединени патриоти, Златина Дукова, номинирана от ГЕРБ, Сабрие Сапунджиева - от ДПС.   По време на дебатите Павел Шопов, цитиран от БТА, припомни старата позиция на "Атака", че комисията е излишна и не трябва да я има. Така щели да се спестят и пари на данъкоплатците. Тази комисия е запазено място за ДПС, ако има дискриминация изобщо в България, тя е срещу българите, смятат националистът. По думите на Шопов, тази комисия като държавна институция трябва да защитава българите, които все повече и повече биват дискриминирани като ги обвиняват в нетолерантност.   В отговор Халил Летифов от ДПС призова да не се допуска езикът на омразата в българския параламент.

Най-красивият мъж в света е...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/naj-krasiviiat-myzh-v-sveta-e-6072006

Пластични хирурзи определиха най-красивата знаменитост чрез технология за компютърно картографиране

Вижте кои са най-красивите мъже в света

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/vizhte-koi-sa-naj-krasivite-myzhe-v-sveta-6072006

Пластични хирурзи определиха най-красивата знаменитост чрез технология за компютърно картографиране

Бизнес климатът се понижава слабо през юни

http://econ.bg/Новини/Бизнес-климатът-се-понижава-слабо-през-юни_l.a_i.746273_at.1.html

През юли общият показател на бизнес климата се понижава с 1.4 пункта в сравнение с юни, но продължава да е над дългосрочното си средно равнище (със...

Пет деца и двама възрастни загинаха, след като лодка с мигранти потъна край Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362260

Пет деца и двама възрастни загинаха, след като лодка с мигранти потъна край ТурцияПет деца и двама възрастни са загинали в резултат на потъването на лодка, превозваща мигранти към гръцки остров, съобщи турската Анадолска агенция, цитирана от Асошиейтед прес, предава БТА.  Инцидентът е станал край турския курорт Чешме късно снощи. Деветима други мигранти - четирима иракчани, трима сомалийци и двама сирийци - са били спасени.

За трети пореден месец: японската инфлация расте с 0,4 на сто

http://www.investor.bg/novini/130/a/za-treti-poreden-mesec-iaponskata-inflaciia-raste-s-04-na-sto--243857/

Без отчитането на цените на свежите хранителни стоки и енергията цените биха останали непроменени

Брюксел: Първо развода с Британия, после всичко друго

http://clubz.bg/56707-bryuksel_pyrvo_razvoda_s_britaniq_posle_vsichko_drugo

Британски министър предложи днес преходен период до средата на 2022 г. за излизане на страната му от ЕС, през който търговските и имиграционните правила да не се променят.

Европейската комисия обаче отговори, че въпросът може да се обсъжда, едва когато ЕС и Великобритания се разберат за условията на раздялата си.

 

"Бяхме ясни, че ще мине известно време, преди да въведем пълен имиграционен контрол между Обединеното кралство и Европейския съюз", каза финансовият министър Филип Хамънд пред Би Би Си.

По думите му сега британските власти не са подговени да наблюдават мигрантите от ЕС.

"След като веднъж знаете къде отивате, можете да обмислите и начините да стигнете там", каза днес Александер Винтерщайн, говорител в Комисията, по повод интервюто на Хамънд. 

"В този момент ние обсъждаме подробностите на раздялата и когато свършим с тях, така че всички да са доволни, можем да преминем към следващата стъпка", добави той.

Преговорните екипи на ЕС и Великобритания отчетоха миналата седмица малък напредък по трите основни въпроса на развода - правата на гражданите, финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС и бъдещия граничен режим между Ирландия и Северна Ирландия.

Хамънд беше между британските министри, които гласуваха против "Брекзит" на референдума от 23 юни 2016 г. И днес той е за напускане на ЕС с ясни договорености и предвидимост за бизнеса.
 

Електронното здравеопазване в България: Един десетгодишен провал

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/elektronnoto-zdraveopazvane-v-bylgariia-edin-desetgodishen-proval-243851/

Организацията на процеса по планиране и реализация на проектите за електронно здравеопазване и обществените поръчки е неефективна, констатира Сметната палата

Заместник кмет арестува 5 крави в центъра на Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/6362254

Заместник кмет арестува 5 крави в центъра на КърджалиЗаместник кметът на община Кърджали Мюмюн Али арестува 5 крави в центъра на града. Управникът видял четириногите докато пасели в градинката до кръстовището пред окръжната болница. Мюмюн Али извикал служители от общинската контрола, с които натоварили кравите на камион и ги откарали в стационара за безпризорни животни.

Пуснаха от ареста една от задържаните в Турция българки

https://offnews.bg//obshtestvo/pusnaha-ot-aresta-edna-ot-zadarzhanite-v-turtcia-balgarki-661553.html

Една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й, съобщават от пресцентъра на МВнР. 

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на българските граждани В. П. Р.–А. и М. Я. А.

Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти.

В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса.

За какво да внимаваме през лятото, за да сме здрави

http://www.moreto.net/novini.php?n=356398

Лятно време, тъй като е сезонът на почивките и тъй като се увеличават запознанствата и половите контакти, трябва да се ползват лични предпазни средства. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

Александър Сиди: Пътят на Скопие към Европа и НАТО минава през София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6362252

Александър Сиди: Пътят на Скопие към Европа и НАТО минава през София
Пътят на Скопие към Европа и НАТО минава през София и е хубаво, че и премиерът на Македония си дава сметка за това. Това е и най-важната причина да се стигне до предстоящото подписване на договора между двете съседни страни, каза в студиото на сутрешния блок на ТВ Европа депутатът от "Обединените патриоти" Александър Сиди.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване