По-опростени процедури при одобряването на строежи поискаха архитекти

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/01/3017120_po-oprosteni_proceduri_pri_odobriavaneto_na_stroeji/?ref=rss


Действащият Закон за устройство на територията (ЗУТ) да бъде заменен от два нови закона, в които регламентите и отговорностите да са ясно разписани, както и да бъдат опростени процедурите за одобрение на строителни проекти. Това са част от идеите, които Камарата на архитектите (КАБ) представи днес.<br /><br />Законът за устройство на територията е приет през 2001 г., като заменя действалия от 1973 г. Закон за териториално и селищно устройство. От тогава досега ЗУТ е променян над 76...

Компания за специални ефекти започна работа по "Аватар 2"

http://www.moreto.net/novini.php?n=356654

Компанията за специални ефекти "Уета" е започнала работа по дългоочаквания филм "Аватар 2" на режисьора Джеймс Камерън, съобщи Контактмюзик. Продължението на продукцията от 2009 г. беше отлагано неколкократно.

Аврам Грант поема “Левски” за 25 000 евро на месец

https://www.24chasa.bg/sport/article/6369798

Аврам Грант поема “Левски” за 25 000 евро на месецВ Израел обявиха новината с цитат от “синия” адвокат, преди Спас Русев да се срещне с Делио Роси Аврам Грант поема “Левски”. Той ще подпише договор за 2 г. Месечната му заплата ще е 25 хил. евро. Това обяви израелското издание Maariv.co.il, като се позовава на информация от адвоката на “Левски” Диана Иванова.

Италианецът Делио Роси пристигна за преговори с Левски

https://offnews.bg//futbol/italianetcat-delio-rosi-pristigna-za-pregovori-s-levski-661860.html

Назначаването на израелеца Авраам Грант за треньор на Левски съвсем не е толкова сигурно. На "Герена" все още не са взели окончателно решение.

Свидетелство за това е пристигането на италианския треньор Делио Роси в София, за среща със собственика на Левски Спас Русев. Бившият треньор на Лацио пристигна с полет от Рим, като подобно на Аврам Грант, излезе през ВИП-а на летище София, информира Спортал.

57-годишният специалист ще вечеря с Русев, като двамата ще преговарят за евентуалното му назначаване.

Роси е водил отборите на Салернитана, Фоджа, Пескара, Дженоа, Лече, Аталанта, Лацио, Палермо, Фиорентина, Сампдория и Болоня, като през 2009 година с Лацио печели Купата на Италия. Той има изключителен опит, след като в кариерата си има над 600 мача в професионалния футбол на Апенините.

Русев разговаря вчера пет часа с бившия мениджър на Челси Грант, като днес в Израел се появиха информации, че той се е договорил с 26-кратните шампиони.

Медиите в родината на Грант цитират бившата изпълнителна директорка Диана Иванова, но пристигането на италианеца в София показва, че все още не е ясно, кой треньор ще смени Николай Митов-Жадното.

Българин е загинал при взрив в гръцки завод

http://www.mediapool.bg/balgarin-e-zaginal-pri-vzriv-v-gratski-zavod-news267412.html

51-годишен българин и 37-годишен грък са загинали при експлозия в завод за обработка на биологични отпадъци в гр. Скала Лакониас, Пелопонес, съобщи агенция Синхуа. Петима други работници в предприятието са пострадали и са настанени в болница. Според първоначалната информация двама от тях припаднали, след като имали затруднения в дишането. Други двама техни колеги, които им се притекли на помощ, също получили дихателни проблеми.

Мераклии от Еленския Балкан се включиха в преплуването на Дунав

https://www.24chasa.bg/region/article/6369795

Мераклии от Еленския Балкан се включиха в преплуването на ДунавЗа пореден път групата от Еленския балкан беше най-многобройна на традиционното преплуване на река Дунав при град Свищов. С 41 участници се представиха балканджиите, сред които имаше много деца и опитни възрастни плувци. Главен организатор на групата от незапомнено време е Велико Казанджиев, когото на 60-тото юбилейно преплуване наградиха за водач

Екшън със стрелба в София при задържането на шестима крадци на метални отпадъци

http://www.mediapool.bg/ekshan-sas-strelba-v-sofiya-pri-zadarzhaneto-na-shestima-kradtsi-na-metalni-otpadatsi-news267411.html

След предприети бързи действия във вторник сутринта столични криминалисти са задържали шестима участници в кражби на кабели и метални части от две халета в района на кв. "Подуяне". При оказаната съпротива по време на задържането леко е пострадал един от униформените, съобщиха от МВР. Разследването по случая е започнало вчера, след подаден сигнал за извършено престъпление на ул. "Майчина слава". Тази сутрин към 9.00 часа е било съобщено за аналогична кражба на съседно помещение. Веднага на място е пристигнала оперативна група, която е извършила оглед. Районът е бил отцепен, а автопатрули на Пето РУ са предприели заградителни и издирвателни действия. На ул. "Стоян Попов" служителите на реда са забелязали две каруци, натоварени с метални отпадъци и кабели, в тях пътували и група от мъже и жени. Когато забелязали униформените, те започнали да хвърлят по тях и по служебните автомобили метални отпадъци. При оказаната съпротива е ранен в ръката единият от полицаите, на когото е оказана медицинска помощ. С оглед недопускане на разрастване на инцидента, униформените са произвели два предупредителни изстрела във въздуха със стоп патрони. Част от пътуващата група успяла да избяга, задържани са шестима мъже и жени на възраст между 20 и 30 г., всички те са криминално проявени. Единият от тях - с 95 криминалистични регистрации и осъждан, е пострадал, оказана му е медицинска помощ. По случая е образувано досъдебно производство. Предприети са действия по издирването на останалите участници в престъплението.

Вижте съвършеното бягане на Болт за рекорда

https://www.actualno.com/moresport/vijte-syvyrshenoto-bjagane-na-bolt-za-rekorda-news_625431.html

Скоро започва Световното първенство по лека атлетика, а "Евроспорт" припомни на всички едно от най-великите бягания в историята - това на Юсейн Болт от шампионата през 2009 година. Точно година след успеха на Олимпийските игри, ямаецът записа и рекорд в дисциплината 100 метра -

Кола блъсна 2 момичета в София, а момче и баща му пострадаха в паркиран автомобил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369828

Кола блъсна 2 момичета в София, а момче и баща му пострадаха в паркиран автомобилДва пътни инцидента са станали в последния час в столицата. Четирима души са отведени в медицински заведения за преглед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". Единият инцидент е станал в „Младост 1“. По първоначални данни, малко след 17.30 часа, на пешеходна пътека, лек автомобил блъснал две момичета – на 14 и 15 години.

Разследват ”Бритиш Американ Табако” за корупция

http://frognews.bg/news_139367/Razsledvat-British-Amerikan-Tabako-za-koruptsiia/

Британският тютюнев гигант ”Бритиш Американ Табако” е обект на разследване заради съмнения в корупция. Службата за сериозни измами (Serious Fraud Office, SFO) проверява информация, според която компанията е давала подкупи на високопоставени държавни служители и политици в Източна Африка.

Две катастрофи в София само за час

https://offnews.bg//112/dve-katastrofi-v-sofia-samo-za-chas-661859.html

Само за час на територията на столицата са станали два пътни инцидента. По първоначални данни, малко след 17.30 часа, в „Младост 1“, на пешеходна пътека, лек автомобил блъснал две момичета – на 14 и 15 години, съобщават от пресцентъра на МВР.

Децата са отведени в болница за преглед. На място са пристигнали пътни полицаи, които ще разпитват и водача на леката кола.

Сигнал за пътен инцидент в кв. „Света Троица“ е подаден в 17.35 часа. По първоначални данни два автомобила са се ударили на улиците “Иван Александър и „Насте Стоянов“, при катастрофата са засегнати и две паркирани коли. В болница за преглед са откарани момче и баща му , които по същото време са се качвали в един от паркираните автомобили.

Пътни полицаи изясняват всички обстоятелства около инцидентите.

"ИзиДжет" пусна евтини полети София-Единбург

http://www.mediapool.bg/izidzhet-pusna-evtini-poleti-sofiya-edinburg-news267410.html

Нискотарифната авиокомпания "ИзиДжет" (easyJet) открива нов маршрут между София и столицата на Шотландия Единбург. Новите полети започват на 16 декември 2017 г. и ще се изпълняват през зимния сезон всеки вторник и събота до 14 април с тарифи, започващи от 15 евро. Компанията очаква да превози около 10 000 пътници през първата зима по този маршрут. Билетите вече с ав продажба. Минималната цена е 15 евро за еднопосочен полет на пътник (при условие, че пътуват двама души с една резервация). Директорът за британския пазар Али Гейуд коментира, че новите полети ще предложат по-голям избор на шотландските ски туристи да прекарат зимните си ваканции в българските зимни курорти, както и на българските пътници да посетят една от най-атрактивните европейски столици, известни със своето наследство, култура и фестивали. ЕasyJet започна дейността си в България през 2007 г. и новият маршрут ще бъде шести в нейната мрежа до и от България. Авиокомпанията извършва целогодишни полети от София до лондонските летища "Гетуик" и "Станстед" и Манчестър, а отскоро свърза и летище Варна с летище "Гетуик " и берлинското "Шьонефелд".

Търсят се още улики във връзка със смъртта на Данаил Божилов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tyrsiat-se-oshte-uliki-vyv-vryzka-sys-smyrtta-na-danail-bozhilov-2040243

Нов полицейски оглед в пловдивския парк "Лаута" беше направен днес, на мястото където преди седмица беше открито тялото на Данаил Божилов. Търсят се нови улики, както и оръжието, с което се смята, че бизнесменът се е самоубил, съоб

Имало ли е манипулация на подписката за Гарелов?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/imalo-li-e-manipulaciia-na-podpiskata-za-garelov-2040239

Съмнения в манипулации при подписка в подкрепа на кандидатурата на Иван Гарелов за шеф на БНТ. Оказва се, че в списъка е посочено името на човек, който не подкрепя Гарелов, а друг е вписан два пъти, отбелязва

Тир се запали в движение на АМ "Струма", пренасочват движението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369823

Тир се запали в движение на АМ "Струма", пренасочват движениетоТИР се е запалил в движение на АМ "Струма", в посока София, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за запалил се в движение ТИР е подаден малко след 17.30 часа. На място веднага са изпратени пожарни екипи, полицаи и спешна помощ. Няма пострадали. Движението по АМ "Струма", в посока София, е затворено.

Тир се запали на магистрала "Струма" и блокира движението при село Студена

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/08/01/3017235_tir_se_zapali_na_magistrala_struma_i_blokira/?ref=rss


Автомагистрала "Струма" е затворена от района на пернишкото село Студена в посока София заради запалил се тир, съобщи МВР. По-късно Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи за ограничение на трафика и в двете посоки, тъй като участъкът е задимен.<br /><br />Тежкотоварният камион се е запалил в движение при 22-рия километър на магистралата, като сигналът за това е подаден малко след 17.30 часа днес.<br /><br />При инцидента няма пострадали. На мястото са...

Атракционно хранене и къпане на животни предлага Софийският зоопарк

http://www.mediapool.bg/atraktsionno-hranene-i-kapane-na-zhivotni-predlaga-sofiyskiyat-zoopark-news267409.html

Всяка събота и неделя посетителите на Софийския зоопарк ще могат да се включат безплатно в демонстративно хранене на някои от най-атрактивните и посещавани животни, а през лятото да участват и къпането и разхлаждането на слона и носорога, съобщиха от Столичната община във вторник. Това се случва за първи път в столичната зоологическа градина. Заедно със закупения билет през уикенда посетителите ще получават брошура с информация в колко часа и в храненето на кой животински вид ще могат да се включат през деня. Освен възможността за участие в храненето на маймаауните, хищните котки, видрите, хипопотама и слона, посетителите ще могат да научат много любопитни факти, свързани с навиците и ежедневието им. В жегата пък желаещите ще могат да се включат в даването на освежителен душ за слона и носорога "Този своеобразен образователен тур е напълно безплатен за всички желаещи. Очакваме, че към него не само ще има интерес, но и ще се превърне в една от най-любимите инициативи, както на децата, така и на възрастните“, коментира зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Как се „придобива” печеливш бизнес в България

http://frognews.bg/news_139368/Kak-se-pridobiva-pechelivsh-biznes-v-Balgariia/

Отнемането на печеливш бизнес от хората, които са го създали и направили ефективен е традиционна практика в последните десетина години в България. Практикува се от хората, които държат властовите лостове и от тези, които финансово и медийно ги подкрепят в името на печалбата.

САЩ дислоцират 12 изтребителя и 200 войници в Южна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=356664

ВВС на САЩ изпращат допълнително 12 изтребителя Ф-16 в Южна Корея за период от четири месеца, информира РТ. Ходът идва на фона на напрежението в региона, възникнало вследствие на зачестилите ракетни изпитания на Северна Корея. Тихоокеанският военновъздушен флот на САЩ съобщи, че самолетите и 200 военнослужещи ще бъдат прехвърлени от база в Уисконсин в Южна Корея по-късно този месец.

Голямото завръщане на щатски дипломати у дома

http://dnes.dir.bg/news/USA-diplomati-rusia-putin-26161510

Посолството на САЩ в Москва започна да изпълнява решението на Кремъл относно намаляване броя на дипломатите и служители в представителствата си.

105 години чукна дядо Митьо от еленското село Костел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6369770

105 години чукна дядо Митьо от еленското село КостелНа 1 август Димитър Аврамов от Костел стана на 105 години. За най-възрастния жител на общината неговите близки и кметският наместник на селото Донка Златева организираха тържество в изисканата обстановка на хотелски комплекс „Костел“. Стъкнат в костюм и вратовръзка, както винаги за рождения си ден, дядо Митьо, „все още на ход“, както казва той,

Природозащитници и магистрати искат вето на законови текстове

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prirodozashtitnici-i-magistrati-iskat-veto-na-zakonovi-tekstove-244080/

Общо 18 организации настояват президентът Румен Радев да отмени текстовете за обжалването на ОВОС, Съюзът на съдиите атакува промените в два закона

Отстраниха шефа на агенцията по храните в Добрич заради скандала със суджука

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369803

Отстраниха шефа на агенцията по храните в Добрич заради скандала със суджукаВъв връзка с повдигнато обвинение за престъпление по служба, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - Добрич д-р Розалина Брайкова е отстранена от длъжност. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Припомняме, че на 13 юли тази година в град Добрич тя е нарушила служебните си задължения,

Бразилска фиеста заля централната улица на Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6369797

Бразилска фиеста заля централната улица на Пловдив (снимки)Пищни танцьорки от Бразилия изпълниха главната улица на Пловдив. Минувачите се надпреварваха да се снимат с девойките, а те с удоволствие позираха. Те изпълняват самбата на Рио де Жанейро и са част от програмата на 23-ия международен фолклорен фестивал в града на тепетата. Бразилките, заедно с още седем чужди състава минаха по центъра на Пловдив.

Прокуратурата обвини майката, оставила 3-месечното си бебе

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/01/3017229_prokuraturata_obvini_maikata_ostavila_3-mesechnoto_si/?ref=rss


Софийската районна прокуратура повдигна обвинение на жената, която в неделя остави бебето си в градинка в столичния ж.к. Младост. Мария Иванова е привлечена като обвиняема за това, че на 30 юли, в обедните часове, оставила тримесечното си бебе без надзор и достатъчна грижа. По този начин тя е създала опасност за неговото физическо и душевно развитие, доколкото детето е изоставено само, на слънце, безпомощно с оглед възрастта му, без храна и вода, се казва в съобщение на прокуратурата.<br...

В Лудогорец се надъхват с мачовете срещу Цървена звезда преди Апоел

https://offnews.bg//futbol/v-ludogoretc-se-nadahvat-s-machovete-sreshtu-tcarvena-zvezda-predi-apo-661858.html

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев вярва в силите на своя отбор в навечерието на реванша с Апоел (Беер Шева) от третия предварителен кръг на Шампионската лига.

Шампионите на България загубиха с 0:2 гостуването в Израел и трябва да вкарат в сряда три чисти гола в Разград, за да отстранят съперника.

"Очаква ни много сериозен мач срещу добър противник. Резултатът е негативен за нас, но сме направили сериозен анализ на представянето ни. Трябва да направим сериозна промяна, за да осъществим обрат. Във футбола всичко е възможно. Спомняте си мачовете с Цървена звезда. В Разград завършихме 2:2. На реванша противникът поведе, но в крайна сметка ние победихме и се класирахме напред", припомни Дерменджиев.

Той разкри, че само двама футболисти имат здравословни проблеми към днешна дата. Това са Сисиньо и Джоди Лукоки. Двамата обаче тренират с останалите и в последния момент ще се реши дали могат да вземат участие в сблъсъка с шампиона на Израел.

"Играчите знаят каква е цената на мача и мотивацията им е пределна. Има опасност от пренавиване, така че очаквам да бъдем по-нервни в началото. Но рутината, която натрупахме покрай мачовете в Европа, че ще окаже влияние. Апоел е много гъвкъв съперник, може да промени формацията си по всяко време. Ние обаче сме готови за това", добави Дерменджиев.

До този момент Лудогорец никога не е отпадал в третия квалификационен кръг на Шампионската лига.

Камарата на архитектите иска нови строителни закони

http://www.mediapool.bg/kamarata-na-arhitektite-iska-novi-stroitelni-zakoni-news267408.html

Прекалено много документи, противоречиви правила, размиване на отговорностите, което води до лоши резултати. Така изглежда в очите на Камарата на архитектите в България (КАБ) прилагането на Закона за устройство на територията (ЗУТ) с неговите 76 поправки за 16 години. Затова организацията, която обединява всичките 4000 действащи архитекти в страната, иска изцяло ново строително законодателство. КАБ предлагат сегашният ЗУТ да бъде заменен от два нови закона. Единият да бъде Закон за устройственото планиране (ЗУП), който да определя градоустройствените правила. Другият да е Закон за инвестиционното проектиране и строителство (ЗИПС), с който ще се определят правилата за строеж на сгради и съоръжения. Към тези два закона трябва да се създадат електронни системи за управление на процесите и издаване на разрешителни онлайн без редене на опашки и обикаляне по инстанциите, искат още от камарата. По този начин ще се намалят ненужната бюрокрация и корупция и ще се опростят процедурите, каза арх. Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на КАБ. Той посочи, че инвестиционното проектиране и строителство имат 30-процентен дял от икономиката на страната и трябва да бъдат стимулирани, а не да се гонят инвеститорите от България с тежките процедури по издаване на разрешителни за строеж, които понякога са по-дълги от самото изграждане на обекта. ЗУТ третира еднакво строеж на летище и на къща Основните проблеми в действащия ЗУТ са изискването на прекалено много документи, които с нищо не допринасят за крайния резултат на строителството, каза арх. Игнатов. За строеж на еднофамилна къща у нас са необходими 178 документи при това в 3 екземпляра – 3 кашона с папки, каза арх. Мартин Христов. За сравнение той даде Германия, където са нужни 19 документа и 1 папка, повечето попълнени на готови бланки, за получаването на разрешение за строеж на къща. В момента процедурата за получаване на разрешение за строеж за една малка къща и за едно летище е една и съща, посочи арх. Игнатов. Няма никаква пропорционалност в тежестта на процедурата. За това КАБ настоява да има пропорционалност според риска, който носи дадена сграда, и броя обитатели. Камарата готова да дари е-система за строителните разрешителни Архитектите настояват и за въвеждането на електронна система за издаване на разрешителни за строеж. Те посочиха, че такава е въведен в Македония през 2014 г. за 7 месеца срещу 200 000 евро. Ефектът е намаление в пъти на административната тежест и за инвеститори, и за общини. За да не се натоварва държавата финансово, Камарата на архитектите е готова да разработи такава система за България по примера на Нотариалната камара, но е необходимо това да бъде законодателно заложено, посочи арх. Игнатов. Така от компютъра вкъщи или от офиса, всеки собственик ще може да подава документите за издаване на разрешително за строеж. Експлоатационните дружества – ВиК, електроразпределителни и газоразпределителните компании, също ще са включени в е-система. Те ще имат достъп само до документи, които се отнасят за издаване на съответното съгласуване с тях. Друго предимство на е-системата е, че по този начин инвеститорът ще знае във всеки момент докъде е стигнала преписката по неговия проект. Въвеждането на такава система без да е променена коренно философията на законодателството би било неефективно и безсмислено, смятат обаче архитектите. Регламентиран контрол за да няма абсурди Изпълнението на строителството без задължителен регламентиран контрол от автора на проекта води до парадокси. За пример беше даден 13-етажен блок в София без задължителното уплътнение на вратите на стълбището, без задължителните асансьори и паркинги, който обаче е въведен в експлоатация. Случаят се разследва, фалшифицирани са подписите на архитекта и на практика сградата не отговоря на първоначалния проект, каза арх. Петкана Бакалова. В момента, когато има грешка в даден обект, няма конкретно отговорен за това. Със сега действащия ЗУТ при реализацията на даден проект различни инстанции одобряват изпълнението и практически поемат отговорността на автора на проекта, както отговорността и на предишната инстанция. Авторът на проекта – проектантът, практически е изключен от строителния процес и затова ставаме свидетели на своеволни промени по време на строителството. Одобряващите органи не носят материална отговорност, а възложителят за своя сметка трябва да коригира възникналите пропуски и дефекти, без да получи и стотинка обезщетение, посочиха архитектите. Добрата практика в Европа е цялата отговорност за готовата сграда да се носи от проектанта и строителя. КАБ предлага именно проектантът и строителят да носят отговорността и съответно застраховките да покриват рисковете от тяхната дейност. Когато това стане, общините вече няма да има нужда да поемат чужда отговорност като проверяват и одобряват проектите, а само ще регистрират оценките за съответствие, като ги съгласуват с градоустройството, а ДНСК ще влезе в истинската си роля на строителна полиция за борба с незаконното строителство, каза арх. Игнатов. По думите му това ще скъси сроковете за процедиране и ще намали административния товар за всички участници в процеса. Мълчаливо съгласие вместо мълчалив отказ В България вместо института на "мълчаливото съгласие" важи принципът на "мълчаливия отказ", недоволни са още архитектите. Този проблем неведнъж през годините е дискутиран за различните сфери на икономическия живот. Те обясниха, че когато един проект бъде подаден за одобрение и в законния срок не се получи отговор, в европейската практика се приема, че няма забележки и е одобрен. В България е обратното – получен е "мълчалив отказ", който ако не бъде обжалван в 30-дневен срок влиза в сила и става неотменим. Това е принцип, който е наследен от тоталитарната държава, и е време да бъде премахнат, заявиха от КАБ. Организацията настоява за въвеждане на правилото на "мълчаливото съгласие" в инвестиционното проектиране. От разрешителен към забранителен режим В момента ЗУТ работи на разрешителен режим – законът се стреми да опише всичко, което е разрешено да се прави, а всичко останало е забранено за извършване. Този принцип е ретрограден и характерен за тоталитарните общества, смятат архитектите. Той води до множество проблеми и неясни регламенти, тъй като е невъзможно да се опишат всички възможни ситуации, както и непрекъснато възникващите нови технологии и начини на строителство. За това КАБ иска да се премине от разрешителен към забранителен режим. В закона да се опише какво не може да се нарушава при проектирането и строителните дейности, а всичко останало да е разрешено по презумпция. Според архитектите предложенията им се приемат добре от администрацията, но до момента не са реализирани и непрекъснато се отлагат. Получаваме "мълчалив отказ", шеговито коментира арх. Емил Жечев ситуацията. Затова разчитаме на сериозна обществена подкрепа, допълни арх. Петкана Бакалова. Същите предложения преди години лансира и Камарата на строителите в България, но нямаше предприети никакви реални действия от страна на управляващите. Вече едно десетилетие се приемат и разработените от Камарата на строителите типови обществени поръчки и договори при възлагане.

Камарата на архитектите иска ново строително законодателство

http://www.mediapool.bg/kamarata-na-arhitektite-iska-novo-stroitelno-zakonodatelstvo-news267408.html

Прекалено много документи, противоречиви правила, размиване на отговорностите, което води до лоши резултати. Така изглежда в очите на Камарата на архитектите в България (КАБ) прилагането на Закона за устройство на територията (ЗУТ) с неговите 76 поправки за 16 години. Затова организацията, която обединява всичките 4000 действащи архитекти в страната, иска изцяло ново строително законодателство. КАБ предлагат сегашният ЗУТ да бъде заменен от два нови закона. Единият да бъде Закон за устройственото планиране (ЗУП), който да определя градоустройствените правила. Другият да е Закон за инвестиционното проектиране и строителство (ЗИПС), с който ще се определят правилата за строеж на сгради и съоръжения. Към тези два закона трябва да се създадат електронни системи за управление на процесите и издаване на разрешителни онлайн без редене на опашки и обикаляне по инстанциите, искат още от камарата. По този начин ще се намалят ненужната бюрокрация и корупция и ще се опростят процедурите, каза арх. Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на КАБ. Той посочи, че инвестиционното проектиране и строителство имат 30-процентен дял от икономиката на страната и трябва да бъдат стимулирани, а не да се гонят инвеститорите от България с тежките процедури по издаване на разрешителни за строеж, които понякога са по-дълги от самото изграждане на обекта. ЗУТ третира еднакво строеж на летище и на къща Основните проблеми в действащия ЗУТ са изискването на прекалено много документи, които с нищо не допринасят за крайния резултат на строителството, каза арх. Игнатов. За строеж на еднофамилна къща у нас са необходими 178 документи при това в 3 екземпляра – 3 кашона с папки, каза арх. Мартин Христов. За сравнение той даде Германия, където са нужни 19 документа и 1 папка, повечето попълнени на готови бланки, за получаването на разрешение за строеж на къща. В момента процедурата за получаване на разрешение за строеж за една малка къща и за едно летище е една и съща, посочи арх. Игнатов. Няма никаква пропорционалност в тежестта на процедурата. За това КАБ настоява да има пропорционалност според риска, който носи дадена сграда, и броя обитатели. Камарата готова да дари е-система за строителните разрешителни Архитектите настояват и за въвеждането на електронна система за издаване на разрешителни за строеж. Те посочиха, че такава е въведен в Македония през 2014 г. за 7 месеца срещу 200 000 евро. Ефектът е намаление в пъти на административната тежест и за инвеститори, и за общини. За да не се натоварва държавата финансово, Камарата на архитектите е готова да разработи такава система за България по примера на Нотариалната камара, но е необходимо това да бъде законодателно заложено, посочи арх. Игнатов. Така от компютъра вкъщи или от офиса, всеки собственик ще може да подава документите за издаване на разрешително за строеж. Експлоатационните дружества – ВиК, електроразпределителни и газоразпределителните компании, също ще са включени в е-система. Те ще имат достъп само до документи, които се отнасят за издаване на съответното съгласуване с тях. Друго предимство на е-системата е, че по този начин инвеститорът ще знае във всеки момент докъде е стигнала преписката по неговия проект. Въвеждането на такава система без да е променена коренно философията на законодателството би било неефективно и безсмислено, смятат обаче архитектите. Регламентиран контрол за да няма абсурди Изпълнението на строителството без задължителен регламентиран контрол от автора на проекта води до парадокси. За пример беше даден 13-етажен блок в София без задължителното уплътнение на вратите на стълбището, без задължителните асансьори и паркинги, който обаче е въведен в експлоатация. Случаят се разследва, фалшифицирани са подписите на архитекта и на практика сградата не отговоря на първоначалния проект, каза арх. Петкана Бакалова. В момента, когато има грешка в даден обект, няма конкретно отговорен за това. Със сега действащия ЗУТ при реализацията на даден проект различни инстанции одобряват изпълнението и практически поемат отговорността на автора на проекта, както отговорността и на предишната инстанция. Авторът на проекта – проектантът, практически е изключен от строителния процес и затова ставаме свидетели на своеволни промени по време на строителството. Одобряващите органи не носят материална отговорност, а възложителят за своя сметка трябва да коригира възникналите пропуски и дефекти, без да получи и стотинка обезщетение, посочиха архитектите. Добрата практика в Европа е цялата отговорност за готовата сграда да се носи от проектанта и строителя. КАБ предлага именно проектантът и строителят да носят отговорността и съответно застраховките да покриват рисковете от тяхната дейност. Когато това стане, общините вече няма да има нужда да поемат чужда отговорност като проверяват и одобряват проектите, а само ще регистрират оценките за съответствие, като ги съгласуват с градоустройството, а ДНСК ще влезе в истинската си роля на строителна полиция за борба с незаконното строителство, каза арх. Игнатов. По думите му това ще скъси сроковете за процедиране и ще намали административния товар за всички участници в процеса. Мълчаливо съгласие вместо мълчалив отказ В България вместо института на "мълчаливото съгласие" важи принципът на "мълчаливия отказ", недоволни са още архитектите. Този проблем неведнъж през годините е дискутиран за различните сфери на икономическия живот. Те обясниха, че когато един проект бъде подаден за одобрение и в законния срок не се получи отговор, в европейската практика се приема, че няма забележки и е одобрен. В България е обратното – получен е "мълчалив отказ", който ако не бъде обжалван в 30-дневен срок влиза в сила и става неотменим. Това е принцип, който е наследен от тоталитарната държава, и е време да бъде премахнат, заявиха от КАБ. Организацията настоява за въвеждане на правилото на "мълчаливото съгласие" в инвестиционното проектиране. От разрешителен към забранителен режим В момента ЗУТ работи на разрешителен режим – законът се стреми да опише всичко, което е разрешено да се прави, а всичко останало е забранено за извършване. Този принцип е ретрограден и характерен за тоталитарните общества, смятат архитектите. Той води до множество проблеми и неясни регламенти, тъй като е невъзможно да се опишат всички възможни ситуации, както и непрекъснато възникващите нови технологии и начини на строителство. За това КАБ иска да се премине от разрешителен към забранителен режим. В закона да се опише какво не може да се нарушава при проектирането и строителните дейности, а всичко останало да е разрешено по презумпция. Според архитектите предложенията им се приемат добре от администрацията, но до момента не са реализирани и непрекъснато се отлагат. Получаваме "мълчалив отказ", шеговито коментира арх. Емил Жечев ситуацията. Затова разчитаме на сериозна обществена подкрепа, допълни арх. Петкана Бакалова. Същите предложения преди години лансира и Камарата на строителите в България, но нямаше предприети никакви реални действия от страна на управляващите. Вече едно десетилетие се приемат и разработените от Камарата на строителите типови обществени поръчки и договори при възлагане.

Тази година зърнената реколта е по-слаба, но качеството е по-добро

http://econ.bg/Новини/Тази-година-зърнената-реколта-е-по-слаба-но-качеството-е-по-добро-_l.a_i.746532_at.1.html

Тази година добивите на зърно са с около 2 до 10 процента по-ниски спрямо миналата година, но пък за сметка на това качеството е по-добро от...

Ремонтират улици в Килифарево и Дебелец

https://www.24chasa.bg/region/article/6369784

Ремонтират улици в Килифарево и ДебелецЗапочнаха ремонти на улици в Килифарево и Дебелецqсъобщиха от община Велико Търново. Строителните дейности са финансирани от бюджета на Общината и имат за цел да подобрят състоянието на пътните мрежи в двете градчета, както и условията за безопасност на движението. В Килифарево улица „Васил Левски“ е цялостно преасфалтирана,

Без ток утре във Варненска област ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=356652

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 2 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района от Варненска област, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Втори ТИР пламна на "Струма"

http://www.cross.bg/zapalil-dvizhenie-sofiya-1550819.html

/КРОСС/ Втори за деня ТИР се е запалил в движение на АМ "Струма" край с. Студена, в посока София, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за запалил се в движение ТИР е подаден малко след 17.30 часа. На място веднага са изпратени пожарни екипи, полицаи и спешна помощ. Няма пострадали. Движението по АМ "Струма", в посока София, беше затворено, вече се извършва нормално. снимки: бТВ

Втори ТИР пламна на "Струма"

http://www.cross.bg/postradali-sofiya-stydena-1550819.html

/КРОСС/ Втори за деня ТИР се е запалил в движение на АМ "Струма" край с. Студена, в посока София, няма пострадали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за запалил се в движение ТИР е подаден малко след 17.30 часа. На място веднага са изпратени пожарни екипи, полицаи и спешна помощ. Няма пострадали. Движението по АМ "Струма", в посока София, е затворено. Пътните полицаи са на място и пренасочват движението през село Студена. снимки: бТВ

Националът Гълъбинов вкара 4 гола за "Дженоа" в контрола (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6369781

Националът Гълъбинов вкара 4 гола за "Дженоа" в контрола (СНИМКИ)Националът Андрей Гълъбинов продължава с добрите си изяви в предсезонната подготовка на елитния италиански “Дженоа”. 28-годишният нападател се разписа 4- пъти при погрома с 8:0 над 4-дивизионния “Савона” в контролна среща. Така той вече има 5 попадения в проверките. Освен Гълъбинов два пъти бе точен португалският халф Мигел Велосо.

Директорът на ОДБХ Добрич е отстранен от длъжност

http://www.cross.bg/dobrich-vruzka-direktor-1550818.html

/КРОСС/ Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - Добрич д-р Розалина Брайкова е отстранена от длъжност във връзка с повдигнато обвинение за престъпление по служба. Срещу нея е образувано дисциплинарно дело във връзка с обвинение за причиняване на финансови загуби, пропуснати ползи и неимуществени вреди на юридическо лице, както и за уронване на авторитета на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, за директор на ОДБХ Добрич е определен временно да изпълнява длъжността д-р Даниел Денев.  

"Севиля" си върна Хесус Навас чрез "отвличане" (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/01/3017175_sevilia_si_vurna_hesus_navas_chrez_otvlichane_video/?ref=rss


"Севиля" обяви по доста нестандартен начин привличането на испанското крило Хесус Навас. Андалусийци публикуваха клип, в който двама маскирани мъже отвличат 31-годишния футболист. По-късно той е пуснат на свобода на стадион "Рамон Санчес Писхуан".<br /><br />Навас, който е юноша на "Севиля", се завръща в клуба като свободен агент след четиригодишен престой в "Манчестър сити". През миналия сезон той беше резерва и често влизаше в ролята на...

Българка е новата "Мис интернационална тийн принцеса" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6369604

Българка е новата "Мис интернационална тийн принцеса" (Снимки)Българката Биляна Лазарова е тазгодишната носителка на приза "Мис интернационална тийн принцеса", съобщава "Нова телевизия". Конкурсът се е провел в Тайланд преди няколко дни. Роклята, с която се е представила малката мис, е дело на топ-дизайнера София

Изчистиха мазута от Несебър и Равда

http://www.cross.bg/vodata-momenta-plazhovete-1550817.html

/КРОСС/ Морето и плажовете в Несебър и Равда, където през миналата седмица бяха открити топчета мазут вече е чисто, уверяват институциите. От регионалната здравна инспекция са категорични, че водата е с добри показатели и не е опасна за къпане. Д-р Вергиния Цанова поясни, че в този случай не е представлявало опасност, тъй като той е бил в твърдо състояние. Изключително редки са случаите, в които би могъл да доведе до алергични реакции. Тя добави, че отделно взетите проби на водата от Обзор до Синеморец показват, че навсякъде е чиста. От РИОСВ посочват, че плажовете също са изчистени. Капитан Станимир Николов, началник на „Морска администрация" Бургас, посочи, че като замърсител е посочен кораб, плаващ под панамски флаг, който в момента се намира в Украйна. Местните власти са уведомени, за да извършат проверка и да се наложи санкция, но до момента у нас не е постъпил обратен отговор.  

България ще помага и за реформата на македонската армия

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-pomaga-i-za-reformata-na-makedonskata-armiya-news267407.html

След като България още през 1999 година подари на Македония стари съветски танкове, военният министър Красимир Каракачанов продължи курса на помощ към югозападната ни съседка като обеща български експерти да помогнат за стратегическия преглед на отбраната на Македония. В сряда той се срещна с македонската си колежка Радмила Шекеринска в Скопие, след като няколко часа по-рано бе подписан договорът за добросъседство между двете страни. Двамата са обсъдили и възможностите за обучение на македонски военнослужещи в български висши военноучебни заведения, включително и за обучението на македонски медицински сестри във ВМА. Подготвят се и общи тренировки на специалните сили на двете страни. По-нататъшното военно сътрудничество между София и Скопие ще бъде обсъдено на среща, която двамата министри ще проведат до края на октомври, съобщиха от правителствената пресслужба. В рамките на правителствената визита в македонската столица са проведе и среща на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева с македонския й колега Никола Димитров. Захариева каза, че страната ни е готова да съдейства с експертиза за реформите, които предстоят. "Надявам се догодина най-после да имате позитивен старт на преговорния процес с ЕС. Искам да приветствам плана ви за реформи", добави Захариева.

Щяхте да усетите, ако Путин бе решил да се бори по-яростно със САЩ

http://clubz.bg/56836-shtqhte_da_usetite_ako_putin_be_reshil_da_se_bori_po_qrostno_sys_sasht

Би трябвало да е очевидно, че предстоящите американски санкции срещу Русия няма, както оптимистично намекна държавният секретар Рекс Тилърсън миналата седмица, да накарат Москва да търси подобряване на отношенията си с Вашингтон. Точно обратното. Санкциите, които все още дори не са станали закон, вече принудиха Кремъл да прекрати едностранното примирие със САЩ, което бе в сила след избирането на Доналд Тръмп, и да отговори с удар по американски обекти. Миналия петък Русия обяви, че лишава САЩ от два дипломатически имота и ще поиска съкращаване на персонала на американското посолство в страната. В неделя тя даде ясно да се разбере, че не говори празни приказки - 755 дипломати и служители на персонала от общо 1200 служители на посолството ще трябва да си тръгнат до 1 септемри.

Няма спор, това са сериозни мерки. И Путин дори не се държи като човек, напълно отчаян от отношенията с Америка. Ходовете му през последния уикенд бяха по-скоро премерени, отколкото спонтанни актове на гняв. Путин се прицели по-скоро в американското правителство, а не в американските бизнес интереси в Русия. Той специално изтъкна, че не обмисля повече ограничения срещу американските интереси засега. Той вероятно иска да види как последните закони на Вашингтон за санкциите ще действат на практика, преди да реши каква следваща стъпка да предприеме.

Руският президент никога не се е притеснявал да стоварва гнева си върху тези, които смята за врагове на Русия в САЩ, както направи миналата седмица при посещението си във Финландия, където нарече законопроекта за санкциите "неприемлив" и каза, че той "унищожава международните отношения и международното право".

Той обаче внимава също така да не изгори всички мостове. Той вижда в САЩ страна, преживяваща три гигантски кризи.

Първата е студената война между Тръмп и неговите клеветници, която едва не парализира американското правителство.

Втората е още по-дълбок конфликт между все по-забогатяващия елит и огромни прослойки от американския народ, чиито жизнени стандарти стагнират от десетилетия насам.

Първият от тези конфликти може да бъде разрешен от 2 до 4 години чрез импийчмънт или нови избори, но вторият ще отнеме повече време за уреждане.

Третият е криза в американската външна политика - конфликт между тези, които искат американското глобално лидерство да продължи, и тези, които искат ограничаването му. Този конфликт може да отнеме най-много време за разрешаване - и докато САЩ решат каква страна искат а бъдат на всички тези фронтове, можем с основание да очакваме руският президент да действа внимателно.

Изборите през 2016 г. и резултатите от тях не само смаяха наблюдателите, но доведоха до някои важни открития, свързани със САЩ. Политическият елит на страната, който през последните 120 години е еталон на самоувереност и солидност, започна да губи самоувереността си. Спадащото самочувствие на елита е очевидно в озадачаващото му възприятие на идеята, че демокрацията в САЩ е уязвима за външна намеса, и в неизкоренимото подозрение, че избраният президент и най-верните хора около него може да са влезли в сговор с чужда държава. Постоянната тревога на елита, че руската пропагадна под формата на медиите RT и "Спутник", малко познати в САЩ, могат да повлияят на настроенията на американското общество, издава липса на доверие сред американския електорат.

Избирането на Тръмп задълбочи и кризата в американската външна политика преди това. САЩ започнаха да се обръщат към себе си след катастрофалното управление на Джордж Буш-младши. Барак Обама оглами окопаването. Тръмп го продължи по типичния си разрушителен начин. Разбира се, има разлика - докато Обама се опитваше да го прикрие чрез вдъхновени и подкрепяни от САЩ международни действия, националистът Тръмп свали маската.

Тази вила в Серебряний Бор край Москва е един от отнетите американски дипломатически имоти.

За един бивш офицер от КГБ като Путин това са полезни разузнавателни данни. Страна в хватката на редица кризи, хем несигурна, хем объркана, е по принцип опасна. От гледна точка на Путин продължаващата политическа война в САЩ стигна дотам, че "Русия" се превърна в оръжие в ръцете на тези, които искат да унищожат Тръмп. Дори когато тази своеобразна вътрешна криза бъде разрешена, Русия ще продължи да действа като отрова в САЩ още едно десетилетие или повече. Един изпаднал в затруднение американски президент винаги може да прибегне до истински оръжия, за да удари противниците си в чужбина и да подобри перспективите си у дома. Бил Клинтън го направи, като бомбардира Ирак по време на дебатите за неговия имппийчмънт. Защо тогава да не го направи и Доналд Тръмп? Той го направи в Сирия, където Русия е силно ангажирана, и може да го направи в Северна Корея, като по този начин докара войната на източния вход на Русия- Кремъл трябва да има предвид всичко това, когато решава политиката си към САЩ.

На фона на настоящия хаос си струва на страните, разглеждани като съперници на САЩ на световната сцена, да им позволят да преместят фокуса си върху своите вътрешни проблеми, докато спокойно следват собствените си планове, и най-вече да избегнат пряк сблъсък с все още многократно по-силния глобален хегемон. Точно това прави Китай. Би било умно и Русия да постъпи така. Действията на Москва в Украйна, а след това и в Сирия обаче, заедно с хакерските атаки срещу Националния демократически комитет миналата година, доведоха до нарастваща конфронтация със САЩ, като направиха невъзможно Русия да преследва собственитеси цели. И така, според обстоятелствата, част от най-добрата възможност са внимателно насочени контрасанкции, ограничени в прицера си.

Путин публично призна, че всяко реално подобряване на американско-руските отношения лесно бива блокирано за близкото бъдеще. Тръмп и Тилърсън може да са имали дълги и съществени дискусии с Путин и външния министър Сергей Лавров, но постигането на резултати е друго нещо. Мощна коалиция между американския Конгрес, Пентагона, разузнавателната общност и повечето от основните медии предприе стратегия на засилен натиск срещу Русия, докато тя се пропука. Американските санкции, които скоро ще бъдат одобрени със закон, със сигурност не са последните.

Путин действа внимателно през този уикенд. ой трябва да продължи така през идните месеци. Той разбира огромните асиметрии между Русия и Америка. Той знае, че надпреварата във въоръжаването със САЩ подкопа съветската икономика - едно повторение ще убие руската. Той вероятно си дава сметка, че самоизолацията чрез санкции срещу западни компании ще бъде много по-зле за Русия, отколкото всеки предвождан от САЩ опит тя да бъде изолирана отвън. Той би трябвало да вижда, че размахът на ксенофобията и антиамериканизма у дома едва ли ще донесе някакви изгоди, но вместо това ще навреди на отношенията с други страни, не само със САЩ, и ще забави още повече развитието на Русия. СССР се опитваше да действа със САЩ от позицията на равен, в каквато не беше, и в крайна сметка слезе от сцената. Руската федерация, която започва от позицията на слабостта, трябва да бъде по-умна. Джудистът Путин със сигурност го схваща.

За да бъде по-умна, Русия трябва да насочва прецизно политиката си към САЩ, като изпраща различни послания на различните силни играчи. Едно е да предприемеш ответни действия срещу интересите на американското правителство, а друго е да подгониш американския бизнес в Русия. Русия трябва да взаимодейства с американската армия, но с разбирането, че единственото, което може и трябва да бъде постигнато, е избягването на кинетичен сблъсък между армиите на двете ядрени сили. Американското разузнаване ще остане враг като в дните на Студената война, но в известна степен необходимостта от справяне с нарастващата заплаха от кибероръжията на другия трябва да събере противниците на масата за преговори.

Има много разлики между Студената война и настоящия американско-руски сблъсък. Очебийна разлика е тази, че този сблъсък все още е съществено ограничен в политическата и правителствената сфери. Русия трябва да го запази по този начин, като гарантира, че извън санкционния режим, търговията, научните и технологичните обмени и културните и хуманитарните връзки със САЩ ще бъдат засегнати колкото се може по-малко. конфликтът на Русия е (предимно) с Вашингтон, а не с останалата част от САЩ. Този конфликт е в орехова черупка и е заради световния ред и мястото и ролята на Америка - и на Русия - в него. Този конфликт в крайна сметка ще бъде разрешен не чрез американско-руски сблъсък, а по това, което ще се случи вътре в двете страни, и по това, което другите - най-вече Китай, но и други като Европа и Индия - ще успеят да постигнат. На определен етап Америка и Русия могат да престанат да бъдат противници и да станат "нормални", макар и неравностойни съперници. В това време е жизнено важно за целия свят, че те няма по невнимание да станат истински врагове.


-----

* Авторът е руски политолог, директор на Московския център "Карнеги". Коментарът е публикуван в изданието "Форин полиси".

Lexis: Един от най-обещаващите български стартъпи

https://news.bg/business/lexis-edin-ot-nay-obeshtavashtite-balgarski-startapi.html

Той предлага софтуер, улесняващ работата на отделите за обслужване на клиенти

Виж какво решава кабинетът утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369783

Виж какво решава кабинетът утреСедмичното правителствено заседание ще се проведе в сряда, 2 август, от 12 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗА ПЕРИОДА 1 ЮЛИ - 31 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. Внася: министър-председателят 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И

Тежка катастрофа на пътя Албена - Варна, тракторист загина на място

https://offnews.bg//112/tezhka-katastrofa-na-patia-albena-varna-traktorist-zagina-na-miasto-661855.html

62-годишен мъж загина в тежка катастрофа на пътя Варна - Албена между трактор и джип.

Катастрофата е станала около 9.00 часа тази сутрин в района на с. Кичево, предаде БНТ.

Джип, управляван от 54-годишен мъж, предприема изпреварване, но не вижда, че трактроистът е подал сигнал за ляв завой. Джипът удря трактора, който се разцепва на две, а водачът му загива на място. 

Тест показва, че шофьорът на джипа не е употребявал алкохол. Пътниците в колата му са без наранявания. 

По случая е образувано досъдебно производство.

Запален камион спря движението по магистрала Струма

https://offnews.bg//112/zapalen-kamion-spria-dvizhenieto-po-magistrala-struma-661856.html

Запалил се ТИР блокира движението в посока София на магистрала "Струма".

Сигнал за инцидента е подаден към 17:30, а на място веднага са изпратени екипи на пожарната, полицията и линейка.

Няма пострдали, а пътните полицаи на място пренасочват движението през село Студена.

КЗК се самосезира по Рамковия договор за медицинските дейности за 2017 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzk-se-samosezira-po-ramkoviia-dogovor-za-medicinskite-deinosti-za-2017-g-244077/

Въвеждат се ограничения определени медицински дейности, финансирани от НЗОК, да се извършват от болнични заведения, смятат от Комисията

БГ туристическа реалност: Слънчака в цялата си прелест (Видео)

http://frognews.bg/news_139366/BG-turisticheska-realnost-Slanchaka-v-tsialata-si-prelest-Video/

Неизвестен турист е останал явно потресен от видяното в Слънчев бряг, след като е качил видео в интернет с красноречивото заглавие-”Изцепки в Слънчака 2017”.

Македонски медии за Договора с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369785

Македонски медии за Договора с България Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е главна новина в македонските електронни медии, предав БТА. "Без посредници разбрахме, че добросъседството е най-важно от всичко", посочва в заглавие информационният сайт Плусинфо, цитирайки изявление от пресконференцията на премиерите на двете

Инспекцията по труда установи забавени заплати в 11 предприятия в Кюстендилско

http://econ.bg/Новини/Инспекцията-по-труда-установи-забавени-заплати-в-11-предприятия-в-Кюстендилско_l.a_i.746531_at.1.html

При 11 предприятия в Кюстендилска област има забавени заплати, установиха проверки на Регионалната инспекция по труда. Дължимите суми възлизат общо...

„Дунав” преотстъпи нападател на „Локо” Рс

https://www.24chasa.bg/sport/article/6369763

„Дунав” преотстъпи нападател на „Локо” Рс„Дунав” преотстъпи един от младите си нападатели на съседите от „Локо” Рс- Един от най-големите таланти в школата на „Дунав“ и изявен голмайстор Сонер Хюсеин ще подсили русенските „железничари” през новия сезон в Трета лига. Ръководствата на двата русенски клуба се разбраха той да премине при локомотивци със статут на преотстъпен.

Франция: Приветстваме Договора за добросъседство между Македония и България

http://www.moreto.net/novini.php?n=356671

Франция приветства подписания на 1 август Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Бивша югославска република Македония и България, се съобщава на сайта на френското Министерство на външните работи. Париж се надява, че този договор ще позволи на Скопие и София да засилят диалога помежду си и сътрудничеството в сферата на политиката, икономиката и културата.

Антикорупционният орган ще отнема незаконно имущество, а ще подслушва между другото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/01/3017151_antikorupcionniiat_organ_shte_otnema_nezakonno/?ref=rss


Основната функция на новия антикорупционенс орган, проектът за който бе огласен от Министерството на правосъдието, ще има за основна цел да конфиск,ува незаконно придобито имущество от висши служители на трите държавни власти. А за предотвратяване на корупционни престъпления ще може да извършва оперативно-издирвателна дейност, конкретно - да използва специални разузнавателни средства /СРС/ и да ползва доброволни сътрудници, данните от които ще предава на прокуратурата.<br /><br...

Лом остана без вода денонощие заради аварирал водопровод

https://www.24chasa.bg/region/article/6369751

Лом остана без вода денонощие  заради аварирал 
водопроводЛом остана без вода за денонощие вчера и днес заради аварирал за пореден път водопровод от помпената станция в село Добри дол до града, съобщиха от общинската администрация в крайдунавския град. В момента екипи на "В и К" работят по отстраняването на повредата, предава БТА. Спирането на водата е третото за последната седмица.

Лом остана без вода денонощие заради аварирал водопровод

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369751

Лом остана без вода денонощие  заради аварирал 
водопроводЛом остана без вода за денонощие вчера и днес заради аварирал за пореден път водопровод от помпената станция в село Добри дол до града, съобщиха от общинската администрация в крайдунавския град. В момента екипи на "В и К" работят по отстраняването на повредата, предава БТА. Спирането на водата е третото за последната седмица.

С лека присъда завърши делото срещу бившия шеф на гръцката статистика

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/01/3017181_s_leka_prisuda_zavurshi_deloto_sreshtu_bivshiia_shef/?ref=rss


Две години затвор условно с тригодишен изпитателен срок получи от съда бившият шеф на гръцката статистическата служба ЕЛСТАТ Андреас Георгиу, съобщава изданието "Нюз.ин".<br /><br />Той бе осъден само за едно от предявените му няколко обвинения - че не е уведомил управителния съвет на статистическата служба за изнесени от него данни за бюджетния дефицит на Гърция през 2009 г. Георгиу, бивш изпълнителен директор в Международния валутен фонд, оглавяваше гръцката...

На 4 август - панихида за 7 г. от смъртта на Радостина Константинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369749

На 4 август - панихида за 7 г. от смъртта на Радостина КонстантиноваНа 4 август, петък, се навършват 7 години от смъртта на Радостина Константинова - една от създателите на Пресгрупа "168 часа" и главен редактор на "168 часа". По този повод в 12 ч. ще се състои панихида в църквата "Св. Неделя" в София. Близките канят всички нейни

Българин и грък се задушиха докато почистват шахта

http://www.cross.bg/gruk-shahta-opitali-1550816.html

/КРОСС/ 51-годишен работник, български гражданин и 37-годишен грък са били извадени мъртви от шахта, която се опитали да почистят, съобщава вестник "Български новини". Инцидентът е станал в Гърция. Според докладите и двамата са се задушили, а други двама са ранени и са в критично състояние. Трагедията се развива тази сутрин, когато 51 годишен български работник е извършвал почистване в канализацията и започнал да вика за помощ. 37-годишният грък, който се втурнал да му помогне също загубил съзнание. Останалите работници, 66 и 22-годишен, се опитали да ги извадят, но също започнали да се задушават. Моментално на мястото пристигнали три пожарни коли, чийто екипи извадили работниците от канализационната шахта на помпената станция. Всички са били евакуирани с линейки в болницата в Спарта,но за сънародника ни и за 37-годишният грък е било късно. Започнало е разследване, за да се установи конкретната причина и чия е вината за нещастието.    

Мъж загина, след като го затисна багер

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-zagina-sled-kato-go-zatisna-bager-2040235

Мъж е загинал, след като е бил затиснат от багер, съобщиха за Дарик от Спешна помощ.

Инцидентът е станал този следобед в хотелски комплекс край язовир "Искър" в Самоков.
 

Проверяват бившия шеф на жената, изоставила бебето си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proveriavat-bivshiia-shef-na-zhenata-izostavila-bebeto-si-2040234

Инспекцията по труда влезе на проверка при бившия работодател на Мария Иванова, която изостави 3-месечното си бебе, съобщава bTV.Прокуратурата повдигна о

Борисов: Отношенията между България и Македония се нуждаят от повече прагматизъм

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-otnosheniiata-mezhdu-bylgariia-i-makedoniia-se-nuzhdaiat-ot-poveche-pragmatizym-2040237

Време е да се отворим още повече един към друг, да комуникираме и да се интегрираме, заяви македонският президент Георге Иванов по време на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов.

Иванов сподели, че се радва за подписванет

Европейската ни столица на културата в оставка

https://offnews.bg//obshtestvo/evropejskata-ni-stolitca-na-kulturata-v-ostavka-661743.html

"Пловдив - европейска столица на културата" за 2019 г. е в оставка - буквално и преносно. 

Подготовката на града под Тепетата за тежката европейска титла се бави значително. А причината е, че не само големите проекти за "стягане на града" не са започнати, но и Фондацията, която движи подготовката, няма цял Управителен съвет. А остават по-малко от година й половина, когато Пловдив ще стане културната столица на Европа.

И днес пловдивските общинари не избраха нови членове на мястото на напусналите. А във Фондацията, чийто шеф е самият кмет на града Иван Тотев, през последния месец напуснаха всички представители на гражданската квота, които бяха представители на културната общност. Общинските съветници отложиха избора на нови членове в Управителния съвет на мястото на напусналите Пенка Калинкова, Марияна Чолакова, Милена Чакандракова и Любозар Фратев. 

В управата на Фондацията цари пълен хаос. Той настъпи, след като изненадващо издателят Манол Пейков бе освободен на 18 май от Управителния съвет от пловдивските общинари. След него в знак на протест и подкрепа напуснаха и останалите четирима членове, представители на гражданското общество.

Притесненията в града под Тепетата са, че не само, че няма цял Управителен съвет, но новите му членове ще бъдат ясни чак септември, когато Пловдивският общински съвет реши да ги избере, тъй като днес нямало как да се направят консултации.

Заради хаоса в управлението в работата на Фондацията цари пълен хаос. Новите избраници няма да имат дори време да се запознаят с работата по проектите.

На изпълнителния директор Кирил Вълчев пък общинарите разрешиха да изразходва еднолично до 36 хиляди лева, без да се събира Управителният съвет, което е недопустимо, тъй като не може да се изразходва публичен ресурс без публична процедура, обясни за OFFNews Йордан Йорданов, който е председател на ДСБ - Пловдив.

А фондацията има доста големи проекти, които трябваше отдавна да са стартирани - да се промени площад Централен в града, да се оправи Тютюневия град, който е в изключително тежко положение, да се възстанови знаковото за града кино "Космос".

"Политически и задкулисни игри пречат на Фондацията да изпълнява задачите си и има тотална липса на прозрачност какво се случва там", категоричен е Йордан Иванов.

Един от най-красивите и стари български градове бе избран през 2014 г. да бъде културната столица на Европа, до старта на инициативата остават 1.4 месеца. Без Управителен съвет обаче големите проекти няма как да стартират. Следващото развитие по темата ще е чак през септември, когато Общинският съвет си почине.

Потребителските разходи в САЩ се повишават слабо през юни

http://econ.bg/Новини/Потребителските-разходи-в-САЩ-се-повишават-слабо-през-юни_l.a_i.746530_at.1.html

Потребителските разходи в САЩ се повишиха слабо през юни, докато доходите не успяха да нараснат за пръв път от седем месеца насам, което е...

"Прелестите на изневярата" се разкриват в Римските терми на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356661

"Прелестите на изневярата" е постановката, която тази вечер ще гледат зрителите на Театър "Римски терми", припомня Moreto.net. В комедията на Валентин Красногоров ще видим Валери Вълчев, Константин Соколов, Валентин Митев, Свилен Стоянов, Димитър Мартинов, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Екатерина Георгиева, Петя Янкова, Веселина Михалкова, Цветина Петрова.

Вранча пак се разтресе

http://frognews.bg/news_139365/Vrancha-pak-se-raztrese/

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е регистрирано днес в сеизмичния район Вранча в Североизточна Румъния.

Започва проверка дали Националният рамков договор нарушава конкуренцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/01/3017211_zapochva_proverka_dali_nacionalniiat_ramkov_dogovor/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията ще провери дали Националният рамков договор за медицинските дейности за 2017 г. нарушава правилата на конкуренцията, съобщиха оттам<br /><br />Повод е отказът на Районната здравна каса в Бургас да сключи договор за изпълнение на специализирани и високоспециализирани медико-диагностични изследвания от пакет "Клинична лаборатория" с болницата в Поморие.<br /><br />Предварителният анализ на разпоредбите в рамковия договор...

Трима души откриха огън в Московския областен съд и бяха ликвидирани

http://www.mediapool.bg/trima-dushi-otkriha-ogan-v-moskovskiya-oblasten-sad-i-byaha-likvidirani-news267406.html

Трима участници в престъпната банда, известна в Русия под прозвището "ГТА", бяха ликвидирани, след като обезоръжиха конвоиращите ги полицаи и откриха огън в Московския областен съд, предаде ТАСС, като се позова на източник от органите на реда. "От петимата участници в стрелбата бяха ликвидирани трима, а двама са обезоръжени и задържани", заяви той. Членовете на бандата са опитали да вземат заложници. "По предварителна информация те са нападнали полицаите при превозване в асансьор и се опитали да вземат служебните им оръжия. При аварийното отваряне на асансьора те се опитали да се укрият и трима са били ликвидирани, а двама ранени", съобщи ръководителката на пресслужбата на главното московско управление на МВР Татяна Петрова. Тя уточни, че са ранени войник от руската национална гвардия и двама полицаи. Според адвокатката на подсъдимите Диана Татосова четирима от нападателите били убити, съобщи Ройтерс. Членовете на бандата "ГТА" са убили над 10 автомобилисти по шосета край Москва, припомня АП.

Трима подсъдими са убити в престрелка в съд в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/01/3017178_trima_podsudimi_sa_ubiti_v_prestrelka_v_sud_v_moskva/?ref=rss


При тежък инцидент в Московския областен съд бяха убити трима подсъдими, ранени още двама, като прокуратурата е започнала проверка как е било допуснато те да вземат оръжието на конвоиращите ги полицаи и трябва ли да се промени нещо в този режим.<br /><br />Във вторник е трябвало да има поредно заседание по делото на т.нар. Банда ГТА, по което 9 членове на престъпната група за магистрални обири са обвинени за 17 убийства в периода 2012 - 2014 г. Името на бандата бе дадено от медиите,...

Каракачанов кани македонски военни на обучение в наши висши училища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369710

Каракачанов кани македонски военни на обучение в наши висши училищаВицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна в Скопие с Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Република Македония, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър Каракачанов е в македонската столица в състава на българска правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Мазутът от плажовете край Несебър е изчистен

https://offnews.bg//turizam/mazutat-ot-plazhovete-kraj-nesebar-e-izchisten-661853.html

Морето и плажовете в Несебър и Равда, където през миналата седмица бяха открити топчета мазут вече е чисто, уверяват институциите.

От регионалната здравна инспекция са категорични, че водата е с добри показатели и не е опасна за къпане. Д-р Вергиния Цанова поясни, че в този случай не е представлявало опасност, тъй като той е бил в твърдо състояние. Изключително редки са случаите, в които би могъл да доведе до алергични реакции. Тя добави, че отделно взетите проби на водата от Обзор до Синеморец показват, че навсякъде е чиста.

От РИОСВ посочват, че плажовете също са изчистени.

Капитан Станимир Николов, началник на „Морска администрация“ Бургас, посочи, че като замърсител е посочен кораб, плаващ под панамски флаг, който в момента се намира в Украйна. Местните власти са уведомени, за да извършат проверка и да се наложи санкция, но до момента у нас не е постъпил обратен отговор.

В средата на сезона, туристическият бранш продължава да търси кадри

https://www.actualno.com/society/v-sredata-na-sezona-turisticheskijat-bransh-prodyljava-da-tyrsi-kadri-news_625417.html

Туристическият бранш във Варна продължава да търси изпълнителски кадри, въпреки че сме в средата на сезона. Това каза Божидар Михайлов, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Варна. „В момента има голямо търсене на работни места, свързани с туризма, специално за

Обучават македонски военни в български ВУЗ-ове

http://www.moreto.net/novini.php?n=356670

Обучение на македонски военни в български ВУЗ-ове. Това бе една от темите на разговора между военния министър Красимир Каракачанов и македонската му колега Радмила Шекеринска в Скопие, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.net. Двамата обсъдиха възможността и за обучението на македонски медицински сестри във ВМА, както и за съвместни учения и тренировки на формирования от Специалните сили на България и Македония.

Новият премиер на Пакистан е бившият министър на петрола

http://www.cross.bg/premier-pakistan-sharif-1550815.html

/КРОСС/ Бившият министър на петрола на Пакистан Шахид Хакан Абаси беше избран за премиер на Пакистан от парламента на мястото на Наваз Шариф, който бе отстранен от длъжност от Върховния съд в петък заради обвинения в корупция, предаде Франс прес. Абаси ще заема длъжността премиер вероятно за срок от 45 дни. През това време се очаква по-малкия брат на сваления премиер да се откаже от поста главен министър на провинция Пенджаб и от депутатското си място в нейния парламент и да спечели частични избори за националния парламент, отбелязва ТАСС. След това ще бъде издигната кандидатурата на Шахбаз Шариф за премиер и най-вероятно ще бъде одобрена предвид абсолютното мнозинство на партията на Наваз Шариф в парламента.  

Икономическият растеж на еврозоната и на ЕС се е ускорил до 2,1% на годишна база

http://www.mediapool.bg/ikonomicheskiyat-rastezh-na-evrozonata-i-na-es-se-e-uskoril-do-21-na-godishna-baza-news267405.html

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0,6 на сто на тримесечна основа през второто тримесечие на 2017 година. Това сочи публикувана днес предварителна оценка на Евростат, отчитаща сезонните фактори. Резултатът съответства на очакванията на анализаторите, посочва Франс прес. Със същия тримесечен темп (0,6 на сто) се е увеличил и брутният вътрешен продукт (БВП) на целия Европейски съюз. През първите три месеца на годината растежът в двете зони бе 0,5 на сто. Спрямо второто тримесечие на миналата година нарастването на БВП на валутния съюз се е ускорило до 2,1 процента при 1,9 процента тримесечие по-рано. В ЕС-28 на годишна основа икономическият растеж е достигнал 2,2 процента спрямо 2,1 процента през второто тримесечие на 2016 година. Еврозоната получава тласък от нарастващата световна икономика, оптимизма на потребителите и бизнеса, както и от мащабните парични стимули от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва Асошиейтед прес. ЕЦБ не е склонна да обяви кога ще свие програмата си за изкупуване на облигации, която се предвижда да продължи поне до края на годината, тъй като годишната инфлация от 1,3 процента остава под целевите близо 2 процента.

Opel официално вече е част от PSA Group

https://news.bg/deals/opel-ofitsialno-veche-e-chast-ot-psa-group.html

Групата излиза на второ място по пазарен дял на Стария континент

Пежо придоби окончателно Опел и Воксхол

http://www.mediapool.bg/pezho-pridobi-okonchatelno-opel-i-vokshol-news267404.html

Френският автомобилостроителен концерн Пе Ес А Пежо-Ситроен (PSA Peugeot-Citroen) доведе докрай сделката по придобиване на европейските активи на американския гигант Дженерал мотърс (General Motors), включващи германската марка Опел (Opel) и британската Воксхол (Vauxhall), предаде Асошиейтед прес. Предварително споразумение по сделката за 2,5 милиарда долара бе подписано на 6 март 2017 година. Избрано е ново ръководство, което има 100 дни да представи план за оздравяване на бизнеса. Целта на Опел е през 2020 година да се върне към печалба, а до 2026 година са постигне 6 процента марж на оперативната печалба, след като години наред бе на загуба. Автомобилопроизводителите се надяват да пестят по 1,7 милиарда евро годишно благодарение на придобиването. Директорът на Пе Ес А Карлос Таварес подчерта, че "Опел ще остане германски, а Воксхол - британски". С приключване на сделката Пе Ес А става автомобилостроител номер две в Европа, след Фолксваген (Volkswagen), и заема пазарен дял от 17 процента (на континента) за първото полугодие.

Най-красивата учителка и волейболистът Скримов стават родители около 15 септември

https://offnews.bg//izvan-terena/naj-krasivata-uchitelka-i-volejbolistat-skrimov-stavat-roditeli-okolo-661854.html

Най-сексапилната българска учителка Силвия Зубева и съпругът й - волейболният национал Тодор Скримов, очакват първата си рожба около 15 септември.

За да отбележат приближаващата дълго чакана дата, влюбените си пуснаха обща снимка от фотосесия. На нея Скримов и любимата му щастливо лежат на горска поляна и милват вече ясно закръгленото коремче на Зубева, информира таблоида "България Днес".

През март Зубева преждевременно спря да преподава в столичното 119-о училище и излезе в дългосрочен болничен. Учителката не отговаряше на телефоните си и не искаше да разкрива добрата новина.

Няколко месеца по-късно тя гордо афишира щастието си с национала и няма търпение да станат родители.

За да затвърдят дългогодишната си връзка, чаровната брюнетка и волейболистът се врекоха във вечна вярност в началото на юли.

През 2014-а Силвия Зубева предизвика фурор, след като нейна снимка от първия учебен ден обиколи родни и чужди сайтове, а хиляди я провъзгласиха за най-сексапилната учителка в България.

Огнище на африканска чума по свинете е открито в Северна Румъния

http://www.mediapool.bg/ognishte-na-afrikanska-chuma-po-svinete-e-otkrito-v-severna-rumaniya-news267403.html

Първо огнище на африканска чума по свинете беше потвърдено в две стопанства в северния румънски окръг Сату Маре, съобщи в. "Ромъния либера", цитиран от БТА. Националната санитарно-ветеринарна служба уточни, че вирусът е бил внесен в страната чрез заразени продукти от животински произход, внесени от Украйна. Изданието отбелязва, че съобщението идва само два месеца, след като Румъния беше допусната в официалния списък на страните, свободни от класическа свинска чума. Установено е, че едното огнище е първично, а другото - вторично. Властите са наложили съответните мерки в засегнатите от инфекцията зони, включително унищожаване на заразените животни, и са започнали проверки в стопанствата в околните райони. Вестникът отбелязва, че санитарно-ветеринарната служба е въвела през последните дни редица специални мерки, след като е получила уведомление от Европейската комисия за поява на огнища на африканска чума по свинете в няколко страни от ЕС - Чехия, Естония, Литва, Полша, както и в трети страни, намиращи се в близост до Румъния - Беларус, Русия, Украйна. Румънските санитарно-ветеринарни инспектори ще направят проверки на всички международни летища и всички речни и морски пристанища, а специално внимание ще бъде обърнато на превозните средства, които идват или са преминали през някоя от страните, в които са открити огнища на свинска чума.

Франция: Приветстваме договора за добросъседство между България и Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369702

Франция: Приветстваме договора за добросъседство между България и Македония

Франция приветства подписания на 1 август Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Бивша югославска република Македония и България, се съобщава на сайта на френското Министерство на външните работи, цитира Фокус. Париж се надява, че този договор ще позволи на Скопие и София да засилят диалога помежду си и сътрудничеството в

КЗК се самосезира по Националния рамков договор за медицинските дейности

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369697

КЗК се самосезира по Националния рамков договор за медицинските дейности 
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство по чл. 28 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) за оценка на съответствието с правилата на конкуренцията на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г. (НРД 2017). Това съобщиха от КЗК. Производството е образувано във връзка с отказ от РЗОК-Бургас за сключване

Над 43 хил. проверки са проведени в горите за два месеца

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-43-hil-proverki-sa-provedeni-v-gorite-za-dva-meseca-244067/

Най-честите нарушения продължават да са свързани с незаконен добив на дървесина без документи

Плащаме незаконни такси по 147 общински наредби

http://econ.bg/Новини/Плащаме-незаконни-такси-по-147-общински-наредби_l.a_i.746528_at.1.html

147 общински наредби, с които са регламентирани местни такси без законова основа, натоварват гражданите и юридическите лица с допълнителна финансова...

Няколко причини да НЕ пропуснеш Vola Open Air 2018

https://www.actualno.com/music/njakolko-prichini-da-ne-propusnesh-vola-open-air-2018-news_625423.html

Ако все още не тествал тридневното музикално-айляшко планинско приключение, наречено „Vola Open Air”, то горещо те съветваме да му отделиш специално внимание сред вихрушката от летни фестивали догодина, поради няколко причини: 1. Мястото... От началото на историята си, коят

Синдикат: всички училища са с южно изложение, затова не може да се учи през юли

https://offnews.bg//obshtestvo/sindikat-vsichki-uchilishta-sa-s-iuzhno-izlozhenie-zatova-ne-mozhe-d-661849.html

Учители синдикалисти към Конфедерацията на труда "Подкрепа" се ядосаха на МОН заради предложението да се учи през първата седмица на месец юли и изпратиха гневни писма до централата, която пък ги препрати до медиите.

Предложението на МОН е лятната ваканция да се съкрати за сметка на по-дълги ваканции през учебната година.

Ето аргументите на педагозите:

"Това предложение с удължаването на учебните седмици и през месец Юли, не е изпълнимо на територията на РБългария. Климатичните условия не позволяват обучението на учениците през този период. Всички училища са с южно изложение, температурите през Юли са много високи в България, класните стаи не са климатизирани и когато учениците се обучават на 42˚С на сянка с 26-28 ученици в класна стая, учебния процес е ад. Това се случва и през м.Юни, когато има много горещи дни и всички учители и ученици го изпитваме на гърба си, особено тези, които са втора смяна на училище", пишат педагози - членове на профсъюза от Благоевград.

"Виждали сме работата на колегите си от другите държави през месец Юли в Европа. Когато условията в България станат като тяхните за учители и ученици, тогава можем да говорим за удължаване на учебното време", продължават те.

Те са категорични - не е вярно, че лятната ваканция е прекалено дълга и в резултат на това учениците забравят материала. Недоволни са и от още нещо - че МОН задължава учителите да оценяват учебници по време на отпуските им, а не в учебно време.

"Бумащината, стана прекалено голяма, учителите все повече стигаме до извода, че основната ни работа, която е да обучаваме учениците остава на последно място, а на първо е, да се попълват все повече документи и писания изисквани от МОН и РУО.

Напрежението ще ескалира в скоро време, българският учител е поставен под огромен стрес и баркотия с този нов закон и наредби към него, които не работят и не са приложими в българското училище. Тези експерти, които се назначават в РУО, с една година учителски стаж необходим по изискване, какви методически насоки ще дават на колеги, които са с много по-високи квалификации от тях. Възмутени сме, когато съпоставяме изискванията за заемане на длъжност главен учител в едно
училище и за заемане на длъжност експерт в РУО.

Оказва се, че експертите на РОУ, които са представители на МОН само изискват нянкави статистически данни, правят провевки по жалби, а тази методическа насока, която трябва да оказват липсва от тяхната работа.

Нека, служителите на МОН първо да обсъждат със социалните партньори тези промени, касаещи всички учители и ученици и тогава да бъдат предложени за обсъждане в публичното пространство.

Истината е, че на българския учител търпението му свършва!

Замислете се дами и господа управляващи!", завършват учителите членове на КТ "Подкрепа".

В декларация от синдикалната секция на "Подкрепа" в спортното училище във Велико Търново също смятат, че предложението не добро. Според тях то не е съобразено с климатичните условия в България. В стаите няма климатици и учители и ученици - повече от 30 души в помещение - са принудени да издържат 38-градусовите жеги.

Те смятат, че ако се налага промяна, по-добре би било да се измести началото на учебната година и тя да започва на 1 септември. 

Въпреки новите закони и наредби последната учебна година за тях е преминала стресово, "в четене и писане на много излишни документи". Така учебният процес останал на заден план. "Целта на промените е новаторска и творческа образователна система, а като че ли се получава обратен процес", пишат учителите от Велико Търново.

Запазени са оригиналните правопис и пунктуация на цитираните текстове.

Уморената Европа, в която дори лятната почивка не е каквато беше

http://frognews.bg/news_139363/Umorenata-Evropa-v-koiato-dori-liatnata-pochivka-ne-e-kakvato-beshe/

Въпреки че кризата си отиде, ситуацията в туристическия бранш се влошава в Европа, тъй като процентът на тези, които нямат възможност за почивка стават все повече и повече.

Предлагаме на Македония да ползва нашето РВД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369699

Предлагаме на Македония да ползва нашето РВДДогодина започват преговорите за членство на Скопие в ЕС Македония да се присъедини към общото въздушно пространство на България и Румъния по проекта Danube FAB и реално да ползва споделя с двете държави ръководството на въздушното си движение и самолетните трасета. Тази покана е отправил транспортният министър Ивайло Московски към колегата си в

4 часа разпитваха майката на изоставеното бебе

http://www.cross.bg/mariya-maiikata-razpitvaha-1550814.html

/КРОСС/ Около 4 часа полицаите от 7-мо районно управление разпитваха 38-годишната Мария Иванова, която изостави преди дни бебето си в столичния квартал "Младост". По-рано днес стана ясно, че прокуратурата е обвинила Мария за това, че е оставила без надзор 3-месечния си син Александър и не е положила достатъчно грижи за него. От прессъобщение на държавното обвинение става ясно още, че майката е неосъждана към настоящия момент и спрямо нея взета мярка за неотклонение "подписка". Ако Мария бъде призната за виновна я грозят до 3 години затвор и "обществено порицание". Тя се е възползвала от възможността да даде обяснения, като пред разследващия полицай е заявила, че се намира в тежко материално положение, допълниха от прокуратурата. Разследването по делото продължава.  

Федерика Могерини и Йоханес Хан приветстваха подписването на Договора за добросъседство между България и Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=356666

Европейският съюз приветства подписването на Договора за добросъседство между България и Македония, заявиха във вторник върховният представител на блока по въпросите за външните работи и политикате за сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан, предава МИА.

Биткойн – новото оръжие на мафията? Не, прекалено глупава е

http://frognews.bg/news_139361/Bitkoin-–-novoto-orajie-na-mafiiata-Ne-prekaleno-glupava-e/

С нарастването на популярността на криптовалутите и най-известната сред тях – Биткойн, се увеличават и опасенията, че липсата на централизиран орган, както и привидната анонимност на транзакциите мога да се превърнат в удобно оръжие на мафията.

България и Македония - директна жп линия и газова връзка

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gazovi-dostavki-zhelezopatna-linia-26160979

В Скопие днес бе обсъдено транспортното сътрудничество между България и Македония. Наред с Договора за добросъседство, бяха подписани и два важни меморандума.

Ето как изглежда новата ракета на Григор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6369695

Ето как изглежда новата ракета на ГригорВече цяла седмица феновете на Григор Димитров се питат каква е новата ракета на най-добрия български тенисист. По време на тренировките в академията на Рафаел Надал в Манакор миналата седмица бившият спортист №1 на страната ни се появи с различен модел, но никой не даде допълнителна информация.  Един от специлизираните сайтове за ракети в света

"Да се остави историята на историците!" Но на кои?

http://www.mediapool.bg/da-se-ostavi-istoriyata-na-istoritsite-no-na-koi-news267402.html

"Аз нямам обща история с България!", "Имаме обща история и с други държави!", "Може да го честваме Илинден като общ религиозен празник!", "Всеки си има национална история!", "Нямаме обща, а сходна история!", "Илинден е македонски!". Това бяха само част от многото коментари и отзиви на македонски "историчари" преди и след публичното огласяване на проектодоговора за добросъседство между Република България и Република Македония. Срещу тях не закъсняваха да се обадят и българските им колеги: "Да се спре с кражбата на история!", "Македонизмът е изкуствена идеология, създадена от Коминтерна!", "Този, който твърди, че македонците са отделен народ, просто не е учен!". От студиото на БНТ Наум Кайчев обяви залегналото и в проектодоговора, че "Ние имаме обща история, единна история!", – но без да уточни коя е тя и през кои точно периоди, – видимо имайки предвид всичко, без югославското и пост-югославско време на днешната Република Македония. След обявяването на проектодоговора пък един български журналист направо запита: "Кой ще направи налудния арбитраж – кои български експерти? Останаха ли свестни хора (явно има предвид такива като Божидар Димитров, Георги Марков и младата им смяна), извън яслата на Сорос и подобните му трафиканти на фалш-демокрация?" По този начин в последните дни от двете страни на границата привържениците на "националната история" в София и Скопие говореха за проблемите свързани с чл. 8, ал. 2 и 3 на договора между двете държави. Затова, макар да са го включили в крайния текст, не съм сигурен дали политиците и дипломатите имат ясното съзнание, че и на двете места никой няма желание да се занимава с миналото и "историческите събития". И то тъкмо "експертно" и "обективно", камо ли да прави "научно тълкуване" на изворите (както твърди проектодоговорът). Един подобен подход би бил изключително непопулярен и в двете страни. Те разполагат с фундаментално сбъркани национални разкази, като точно най-меко казано проблематичните (да не казвам лъжовни) места в тях са най-много присъстващи в медиите и радващи се на сравнително широко обществено одобрение. Не много по-различна е ситуацията и сред "експертите". Та и до днес една от катедрите в Софийския университет се занимава с преподаване на студентите на "История на България" (поне от ранното средновековие, разбира се, та чак до наши дни). В Скопие пък имаме "Институт за национална история", който изследва миналото на Македония и "македонския народ" "од антиката до денес". Медии от двете страни на границата продължават да са залети от фалшиви и митични романтични разкази за миналото на "народа ни", а професионалните историци, появили се в тях, напускат и малкото професионален здрав разум, за да отговорят на обществените нагласи и очаквания. От десетилетия учениците в Македония учат, че не са имали в миналото си по-големи врагове от българите, а българчетата – че за разлика от винаги съществувалия от незапомнени времена "български народ", македонската нация е "изкуствена". Ето защо не съм и много убеден в ползата от това, което читателите ще прочетат на следващите страници в близка перспектива. И все пак мисля, че някакъв подобен разказ ще се настани някой ден в някакви учебници по история и в двете страни. Ала това няма сигурно да е скоро – нито в България, нито в Македония. Времето на царствата и империите Предстои едно доста трудно разбирателство още около началата на славянската писменост. Етнизирането със задна дата на братята Кирил и Методий като "българи" и "македонци" в двете историографии – и още повече в популярната историческа литература в двете държави – е проблематично. Създадената от тях глаголица също нито е българска, нито е македонска. А и строгото етнизиране на средновековния стар писмен славянски език като "старобългарски" и "старомакедонски" е също в немалка степен лишено от основания. Създадената по-късно кирилица (при това в представите на средностатистическия българин това е днешната българска азбука, която е творение на Кирил и Методий) е станало в държава, носеща името "България", но целият процес на случването ѝ демонстрира преплитания на личности, намерения, действия, каузи и политики, които едновременно обвързват поне Византия, Великоморавия и България (с включена в нея териториално Македония), и далеч надхвърлят мисленето в днешните ни две национални държави. Причините за предстоящата засечка на "историци" и "историчари" още в този ранен период на миналото са ясни. На първо място е силният натиск, на който ще бъдат поставени в София и в Скопие от обществените мнения в двете страни, които ще се обявят срещу "кражбата" на онази история, която са учили в училище. Много българи и македонци ще започнат да си мислят, че не така е било, а "Сорос иска така да е било." Към това можем спокойно да прибавим и обстоятелството, че наистина на пръстите на ръцете сигурно трябва да преброим компетентните и почтените професионалисти историци от двете страни на границата, които са готови да се занимават с това минало, с "историческите събития" тогава, тъкмо "експертно" и "обективно", да тълкуват "научно" съответните "извори" (цитатите да напомним са по договора). В известен смисъл тази ситуация може да изглежда и странно необяснима. И в България, и в Македония, поне редица "експерти" твърдят, че имат яснота дето нациите са модерен феномен, но едновременно с това парадоксално се държи те да имат и "национална история", която да започва било от Александър Велики, било от ранносредновековните български владетели и държави. Защото въпреки наличието на средновековни държавни образувания с името "България", сред които е и Самуиловата държава, ние не можем освен да изведем идеологическа (!) връзка между тях и съвременните България и Македония, с "българската" и "македонската" нация днес. Тази връзка се появява в създаваната историческа книжнина и се учи от децата в училище и в двете държави. Дори по-нагледен и очебиен е примерът на още по-проблематичната и недоказуема връзка между "антична Македония" на Александър и съвременна Македония. Заедно с това, ако приемем исканото в договора "научно" тълкуване на "изворите", то българските и македонските историци трябва ясно да заявят на съответните публики в двете страни, че през средновековието – не само на Балканите – чувството за етническа идентичност се носи от едно ядро на елита в съответните политически формирования (к(х)анства и царства), а масата от населението не притежава модерното национално съзнание, или онова етническо съзнание, което тогавашни представители на елита са притежавали. Днешни историци налагат със задна дата на това население съответната етническа принадлежност, удобна за днешните им национални държави. Ето защо няма как да подминем факта, че Самуиловата държава е политически проект, който черпи убедителна легитимност не от някаква македонска държавна традиция, а от тази идеща от Преслав, която дава на владетелите ѝ (които може и да са етнически арменци) "богопомазаност". Всички тогавашни исторически извори (византийски, арменски, арабски и т.н.) разглеждат държавата като "България", а владетелите като "българи". Затова и българската етническа принадлежност на елита-ядро в нея е вън от съмнение, но и тя съдържа в себе си най-вече лоялност спрямо съответния владетел. Ала нищо не можем да кажем за идентичността на огромното мнозинство от обикновени поданици на тази, както и на редица други средновековни държави. Това вече пък би раздразнило редица български историци, точно както доминацията на "българите" и на българския етноним през Средновековието е факт, който видимо смущава и кара да се чувстват неловко авторите и носителите на македонския исторически разказ. Но изработените от българската историография понятия като "славяни от българската група" и формираната уж в края на IX-началото на X в. средновековна "българска народност", отнесена към цялото население на Симеонова и по-сетнешна България, са определено проблематични. В кашата от етноними като "българи", "славяни", "власи", "мизи", "скити" и т.н., и при липса на яснота кога точно са именно етноними, отговорът на подобен въпрос е твърде труден. Към това можем да прибавим честото разминаване между средновековните и предмодерни етноними, от една страна, и съвременните "българи" или "македонци", от друга. Не бива да забравяме и практически почти пълното отсъствие на последния термин в историческите извори и отнасянето му единствено до византийската тема "Македония", разположена в Одринска Тракия. Но и веднага да добавим – точно както по-късно и византийската тема "България" покрива географската Македония в чисто административен смисъл. Следователно, доколкото модерните национални държави обичат идеологически да се свързват с някакви свои предшественици от Средновековието, Самуил може да бъде почитан от съвременните българи като "български цар". Ала доколкото на територията на Република Македония е ядрото на неговото царство, нейните столнини и са налице редица артефакти, с които съвременните и несъществували тогава македонци се идентифицират и тачат (Нали това правят и българите с наследството, което е преди Дунавска България, макар и в далеч по-малка степен) той може да бъде спокойно почитан едновременно и там. "Българи" и "македонци" – едни от най-мъглявите етноними в османските векове Истина е, че вековното съжителство в една държава (но по ирония благодарение властта на Османската империя) прави "българското" и "македонското" минало за близо пет столетия в държавнополитически смисъл едно. Ала кога най-после ще се разбере (включително и от немалко историци в България и в Македония, които като нищо могат да попаднат в бъдещата мултидисциплинарна експертна комисия), че ако подходим "експертно", "обективно" и "научно" към предците на днешните българи и днешните македонци в Османската империя, трябва да обявим отсъствието на съзнание за общност както помежду им, така и вътре в двете групи. Отсъства, разбира се, и каквато и да било граница между тях. Като цяло нищо не остава от средновековната българска политическа традиция (камо ли от античната македонска). Малко неща можем да кажем за идентичността на обикновените хора живели тогава на територията на днешните България и Македония под османска власт. Продължава кашата от етноними в писмените исторически извори, дело на странични наблюдатели – "гърци", "албанци", "власи", "есклавонци", "рашци", "сърби", "българи",, да не говорим за античните "мизи", "траки", "даки", "илири", "македонци" и т.н. Сигурно е обаче, че етнонимът "българи" е по-мъгляв от "турци", "гърци", "сърби", "власи", "арнаути". Отнесен към днешните нации по-мъгляв и неясен от него е изглежда единствено етнонимът "македонци". И ако днешната македонска историография може и да се радва на вече констатираната му поява, то веднага трябва да кажем, че в самата приблизително днешна географска Македония етнонимите "грък", "арнаут", "българин" ("бугарин"), "сърбин" са преобладаващи. На фона на всичко казано по-горе за османските столетия спорът днес между София и Скопие може да изглежда и твърде комичен. И в днешна България и Македония, етнонимите "българи" и "македонци" се поставят най-често от самите днешни български и македонски историци в заглавията на книги и статии, както и в обясненията към историческите извори, в които неслучайно не става дума нито за едните, нито за другите. И българската, и македонската историография на практика поправят "грешките" на предшествениците си живели по тези места, обяснявайки на днешните македонци и българи, че им казват "истината" и "вистината" когато говорят за "българския народ" и "македонския народ" през дългите османски столетия. Представената реалност обаче, е измислена и видимо няма нищо общо с това, което е било в главите на техните предшественици, които дори не са се главоболили над въпроса дали са "българи" или "македонци". В този смисъл македонската историография представя разпускането на гръкоезичната иначе Охридска архиепископия през 1767 г. (просъществувала след 1019 г. и първоначално наричана "Архиепископия на цяла България", но по-скоро сякаш административно, а в редица документи после е възприемана и като "сръбска") като някакво едва ли не пъклено начинание срещу "македонския народ", което дало възможност на Гърция и България да си присвоят "македонската история". Само че нито "македонски народ", нито "македонска история", които трябвало да се присвояват, съществуват по това време. Пет години преди това един македонец от Банско е написал "История славяноболгарская", но малцина все още подозират за нейното съществуване. Дори и през XIX в., за дълго време, смисловият обхват на етнонима "българин" продължава да бъде твърде неясен. Още по-мъгляв, а и по-рядко срещан е етнонимът "македонец". Някои представители на елита или интелигенцията от Македония – Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, Теодосий Синаитски – идентифицират езика си като "болгарски". Но истинско развитие процесите на утвърждаване на модерна българска нация започват да имат едва към средата на XIX в. и по-късно, когато и популярността на името "българин" все повече нараства. Интелигентите от Македония, – Кузман Шапкарев, Димитър и Константин Миладинови, Димитър Македонски и редица други, – за неудоволствие на днешната македонска историография се самоопределят като "българи", а появата на идентичността "македонец" е единствено регионална, дори и когато книжовно се използва местен диалект. При това българското етническо самоопределение в Македония изпреварва инсталирането на Българската екзархия, с чиято "асимилаторска" политика днешната македонска историография продължава да обяснява наличието на българи в тази тогава географска област. Причината обаче за българската етнонационална рамка, от която тръгва движението в Македония, не трябва да се търси както си мислят често българските националисти и историография в някаква изначална българскост на местното население шестваща през столетията (видяхме, че още по-малко е налице някаква изначална македонскост), а в единната институционална политическа рамка, която предоставя Османската империя и по-голямата популярност и убедителност на етнонима "българи" по това време. Следователно, можем да говорим за преобладаващ и стабилен български елит в Македония, но при маса без ясно изкристализирало национално съзнание в етнически разнородна територия (българи, власи, турци, албанци, гърци, като със сигурност в самото начало огромното мнозинство не се е главоболило по въпросите на етническата принадлежност и дори не би разбрало нищо от днешните българо-македонски спорове). Българската историография допуска тук два слаби момента в своя разказ – преувеличава степента на осъзнатост на огромната маса от населението в Македония като "българи" и подценява изключително разнородния му характер. В споменатите географски граници практически отсъства ясно изразено мнозинство. Поне в самото начало. Освен това, българската историография скрива както от специалисти, така и от широката общественост дебатите за българския книжовния език и участието на отделните говори в него, които със сигурност биха хвърлили повече светлина върху разискваните проблеми. Църковната борба и ВМОРО – общата история Едва тук някъде около църковно-националните борби можем да говорим вече за мислена и осъзната "единна история" и "обща история". И тук ще е големият проблем пък за македонския разказ в "мултидисциплинарната експертна комисия". До войните общата рамка се създава от печата и литературата на български книжовен език, от общата и заедно извоювана Българска Екзархия, училищата и дейността на ТМОРО (ВМОРО). От тук и логично идва българския характер в етнически смисъл (и македонски в политически) на един от основополагащите от десетилетия македонски митове – Илинден. Големите дейци на организацията Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров, Яне Сандански и т.н. определено са смятали себе си за българи и използват български книжовен език (доброволно, а не насила, както се опитват да внушат някои от Скопие). Като "българска" или "пробългарска" Организацията е възприемана и от другите актьори в тогавашна Македония в края на XIX и началото на XX в. Македонската историография не може да отрече, че за смятащите се "македонски българи" нейни членове нито Филип, нито Александър, нито отделния македонски език и книжнина са били някаква кауза. Заедно с това, въпреки всякакви изключения, най-"фреквентниот" етноним по онова време в географска Македония е "българин". Все още няма идея за някаква "македонска държава", а единствено наднационална, но не и софистицирана идеология, за "македонци" и "македонски народ", на една твърде ориентирана към България организация. Тук пък невралгични за българската историография (или за част от мултидсициплинарната комисия) ще се окажат левия автономизъм от началото на XX в., който е недвусмислено насочен и срещу българския "държавен национализъм". И наистина в някои леви кръгове понятието "македонски народ" (иначе вдъхновено от наднационалните разбирания на ВМОРО за "Македония на македонците", сред които се поставят и "българите" като мнозинство) вече започва да се противопоставя на иначе "близките" до македонците "българи". Заедно с това обаче, македонската историография ще трябва пък да признае, че не съществуват основания да се разглежда това като израз на някаква етнонационална македонска идентичност в днешния смисъл на това понятие или онзи от около 30-те и 40-те години на XX в. насам. Групата на Сандански в Народната федеративна партия след Младотурската революция от 1908 г. се нарича официално "българска секция". И всички македонски революционери, противно на историографията в Скопие, определено изявяват българска национална принадлежност. Сепаратизмът им, включително и от София, е наднационален (македонски), а не етнонационален македонски проект. И все пак, изградената "македонска" политическа идентичност е ясно откроима и през 1914 г. дори в предсмъртното писмо на П.К. Яворов до Тодор Александров. От гледна точка на днешния разказ ВМОРО и нейните дейци са част от едно споделено минало и могат да бъдат едновременно българи в етнонационален смисъл и македонци като регионална и още по-важно политическа идентичност. Тя включва и отделна институционална идентичност, която може да съществува в един македонски национален разказ като пред-национална македонска политическа идентичност и предтеча на днешна независима Македония. Точно тук идва и логиката на съвместното честване на Илинден между днешните държави България и Македония. Въстанието е дело на организация, чиито активисти в национален план са били "българи", но с борбата си за автономия създават местна митология, която един ден ще спомогне за утвърждаване не само на политическа, но и на етнонационална идентичност на политическа единица с име "Македония", днешната независима държава. Ранният македонизъм – премълчаван в София, мултиплициран в Скопие Българската историография очевидно трябва да престане да премълчава и маргинализира един добре известен и документиран в "историческите извори" ранен македонизъм. Нали мултидициплинарната комисия трябвало да се съобразява с "историческите извори" и да работи "експертно", "обективно" и "научно". Тук имам предвид далеч предварилите Коминтерна къде временно припламнали, къде все още нестабилни македонисти като Теодосий Гологанов, Георги Пулевски, Кръсте Мисирков, Стефан Дедов, Диамандия Мишайков и далеч по-убедения и неотклонен Димитър Чуповски (По този повод помним как преди години Божидар Димитров изгуби бас, но отказа да изпълни облога, защото видимо фейър плея не му е силата). Всички тях пък съответно македонската историография вижда като дейци с гигантски увеличителни стъкла, далеч надхвърлящи тогавашната им политическа тежест и влияние сред съвременниците им, както и тази на македонизма, който те проповядват. Говоря тук за увеличителни стъкла и за изтикване напред със задна дата в основното русло на македонския исторически разказ на преди това сравнително периферни дейци. Едва ли е случайно, че дори и решението на АСНОМ от 2 август 1944 г. за създаване на вече етнонационална "свободна македонска държава" в "демократска и федеративна Югославия" не се реферира към тях и техните завети и дейност, а към тези на "старите илинденци" и Гоце Делчев. Македонската историография не може да не признае, че по време на Балканската и Първата световна война, в новата обстановка, неизненадващо, а по-скоро логично на фона на казаното по-горе, дейците на ВМОРО вземат страната на София, а в София те действат и след мирния договор от 1919 г. Нещо повече. Днешната македонска историография скрива, че българският национализъм често се подхранва, а и значението на Македония в него е толкова важна, не на последно място и поради обстоятелството, че мнозина македонци с ясно изразено българско национално съзнание участват във формулирането му, а заедно с това и оказват натиск върху български правителства за по-активна и максималистична политика в тази посока. Днешният македонски разказ говори за разделянето на Македония в Букурещ през 1913 г., като разкъсване на някакво единно национално тяло. Това не е така. Разделя се предишната обща политическа идентичност сред славянското население, доколкото е основана на политическата македонска идентичност на ВМОРО. Но в действителност от трите държави България има най-малко пречки с интегрирането на Пиринска Македония и допълнителното утвърждаване там на българско национално съзнание. Същото не може да се каже за култивиране на "южносръбско" във Вардарска и гръцко в Егейска Македония. Заедно с това, българската историография обича твърде много да спекулира, че целта на борещата се за "автономия на Македония" ВМОРО е единствено тактическа и свързана с непременно бъдещо присъединяване към България, при сгодни обстоятелства. Колкото и някои моменти от поведението на лидерите на организацията през 1912-13 г. да говорят наистина във въпросната мечтана от София посока, тази опция съвсем не е еднозначна. За това говорят и връзките и съвместните действия на не кой да е, а един от основателите на ВМОРО, Петър Попарсов, с един от ранните македонисти Д. Чуповски и други македонски дейци искащи още в края на 1912 г. от бъдещата Лондонска конференция "неделима Македония". "Независима Македония" – лозунгът на бъдещето Относно междувоенния период българската историография трябва да представи открито, че идеята за "автономия на Македония" си е вече идея за една самостоятелна държава. Тя набира все повече почитатели и е възприемана от все по-голяма част от обществеността, дори и в самата България, като необходима реалност за решаване на македонския въпрос. Но пък и македонската историография трябва да приеме, че все още не става дума за различно етнонационално съдържание в тази държава. В борбите между левица и десница във ВМРО, между михайловисти и протогеровисти, "обективно" и "научно" погледнато в духа на договора за добросъседство, едни българи убиват други българи. Това не е междуетнически конфликт между българи, от една страна, и македонци, от друга, колкото със задна дата на някой да му се иска да го представи по този начин. Проповядваната наднационална идентичност в духа на ВМРО продължава да е български доминирана, колкото и да е категорична за отделеността на бъдещата държава. Дори и дълго време след 1918 г. македонските левичари също продължават да се идентифицират като българи. Българската историография обаче прикрива плътността, която започват вече да добиват понятия като "македонци" и "македонски народ" в левия печат. А и самата борба за македонска държава е обективно вече борба за македонска нация в конституционен и надетнически смисъл. Като че ли бързо ще има фактологично приближаване между двата разказа, но и запазена диаметрална противоположност в оценките за онова, което се случва в България след края на 20-те години. От тогава за българските комунисти постепенно терминът "македонци" започва да придобива вече и етнокултурно съдържание. Постановката за македонска нация и отделен македонски език в края на 1933 г. се приема от комунистическата ВМРО (об.), а в началото на 1934 г. и самият Коминтерн излиза открито с тези позиции. Членуващите в БКП македонски комунисти започват да мислят себе си като "македонци". Те написват и първите чернови на "македонска история", а "Македонският литературен кръжок" (1938-1941 г.) в София, и особено Венко Марковски и Коле Неделковски, работят около култивиране на нов македонски език и литература. По този начин, парадоксално, – въпреки ранните предтечи на македонизма изброени дотук – истинска люлка за етнонационалния македонизъм се оказва именно България, а не Сърбия (каквито са обикновено българските твърдения, доколкото Пулевски, Мисирков и Чуповски продължават да бъдат малко известни и маргинални фигури). На практика, точно последните събития и процеси случващи се през 30-те в България имат пряка връзка със споменатите решения от 2 август 1944 г., а не онези позабравени вече ранни македонисти, свързани със Сърбия, на които ВМОРО никога не е обръщала особено внимание. Българската историография трябва да приеме, че етнонационалният македонизъм се утвърждава като форма на идентичност с цел да се противопостави населението на Вардарска Македония (може би донякъде и на Егейска) срещу сърбизацията (гърцизацията). Изселването към България на много убедени в българската си идентичност, по-слабите връзки и позиции на ВМРО във Вардарска Македония, двете десетилетия в различна сръбска (югославска) институционална рамка, без позиции на българската държава, довеждат до израстването на една генерация, сред която постепенно изкристализира и започва да се очертава македонско национално съзнание. Този македонизъм от междувоенния период е насочен към запазване на местните специфики и противопоставяне именно на сърбизацията. Ала веднъж възникнал и утвърдил се той се превръща след това и в оръжие срещу България. Неслучването му в Пиринска Македония е доказателство, че македонската идентичност се ражда най-вече там където българският език, образование и култура са изолирани и нямат пряк достъп. Следователно, България – а вероятно и неслучайно – е единствената балканска държава, която е в състояние да възпре случването на етнонационалния македонизъм. Историята пожела друго и от тук нататък българската историография трябва да търси обяснение на това случване в определен исторически период, а не да поставя етикети. А що се отнася до Егейска Македония, македонизмът се засилва не на последното място и поради изселванията от 20-те, при които формиралите ясна българска идентичност егейски македонци си тръгват към България и от тук се очертава пространство за противопоставяне на политиката на гърцизация, но на базата вече не на българска, а на македонска етнонационална идентичност. Българската историография явно има и ще има проблем с периода след 1941 г. Премълчава се обикновено популярността на идеята за самостоятелна и независима Македония. Скрива се поведението на българската администрация довело до антагонизиране на немалка част от местното население във Вардарска Македония. То пък съответно създава и плодотворна почва за покълване на македонизъм от комунистически или титовистки тип, особено сред по-младата генерация, която няма други спомени освен тези от самата Югославия. Затова трябва и да се признае, че въпреки радушното приемане на края на сръбската окупация през 1941 г., местното население видимо се чувства отчуждено от установената българска власт, а последващото приемане на идеята за "македонска нация" и "македонски език" не е само въпрос на насилие от една еднопартийна тоталитарна власт. Към това трябва да се прибавят, разбира се, и премълчавани в днешна България някои брутални разправи на българската власт със съпротивата в Македония. Но и македонската историография трябва да спре да представя тези насилнически разправи изолирано, като борба на "българи" срещу "македонци". Нужно е да започне да отчита и по-общата политика по места обхванала не само окупираната от български войски Македония, но и старите предели на България. Не бива да се пропуска, че много често и подобни решения са вземани от македонци, носещи убедено, а не само от страх, българска униформа. Защото дори и през периода 1941-44 г. националната идентичност във Вардарска Македония (а и Егейска) остава неопределена и колеблива, а македонците единствено потенциална и все още незатвърдена нация. Трябва да спре премълчаването на неудобното дълго години за "историчарите" в Скопие наличие на редица привърженици на идеята за независима Македония, които са иначе с българско етническо съзнание. По-късно някои от тях или осъдени на смърт от новата комунистическа власт, или са прекарали дълги години по лагери и затвори. Към тях спокойно могат да бъдат добавени и онези, които приемат етнонационалния македонизъм и решенията от "втория Илинден" (написани на българска пишеща машина, противно на българските вицове) за "народниот македонски йазик" (сред които и Методи Андонов-Ченто, Панко Брашнаров и Павел Шатев), но се противопоставят на просръбската посока, считайки я чужда на създадените в миналото македонски традиции. Македонската етническа нация в "лабораторията" на Югославия Изглежда като че ли все по-лесен – поне на пръв поглед – става консенсусът между двете историографии за периода след 1945 г. Тук българската ще трябва да приеме, че през последните десетилетия – и най-вече между средата на 40-те и края на 50-те и началото на 60-те години – липсвалата в миналото македонска нация получава социална плът. И този процес е видимо необратим. В бъдеще на договаряне ще подлежи самия македонизъм и неговото вътрешно съдържание, а не дали да го има или той да бъде изтрит като ненужен. Българската наука освен това трябва да признае, че какъвто и да е бил, и когато и да е създаден македонския език, в годините след 1944-45 г. на него вече е създадена и стойностна книжнина. Езикът се превръща постепенно в самостоятелен, на него могат да се излагат сериозни идеи, още повече когато той попадне на неподражаеми майстори на художественото слово, а такива в Република Македония със сигурност има. Продължаващото есенциализиране на езика, използването на идеологически конструкти като "българско езиково землище", говоренето за "липсата на структурна отлика в типологичните особености" между двата езика, ще стават все по-трудно удържими. А вместо да ни обяснява как "македонската нация" и "македонския език" са изкуствени, българската историография трябва да ни отговори на въпроса защо след 1919 г. бяха създадени предпоставките и начена процесът, а след 1944 г. се и формира необратимо, македонската нация. Случаите с Кипър и Молдова са неудачни, доколкото на тези места не протича (и тук трябва да се обясни защо), подобен процес на изграждане на отделно национално съзнание на базата на регионалната идентичност, при това с основна насоченост срещу най-близката исторически нация, от чието развитие македонската в началото е била част. Македонската историография пък трябва да признае, че първоначалният македонски исторически разказ е създаден от дошли от България комунисти, започнали го още през втората половина на 30-те – Васил Ивановски, преди него Ангел Динев и Коста Веселинов. Тя трябва да представи и онази парадоксална картина в началото, при която македонци, югославски комунистически кадри използват сръбския език, а не познават историческото минало на Македония (тук емблематичен е спорът на Васил Ивановски с Лазар Колишевски, който разглежда Гоце Делчев като "българин, без значение за Македония"), за сметка на българските комунисти македонисти, които познават историята на Македония, но на практика говорят български и преживяват допира с новия македонски литературен език дори с известно разочарование. Нещо повече. Македонската историография трябва също да приеме факта, че югославският вариант на македонска република и дефинирания от нея отявлен антибългарски македонизъм все пак се разминава с илинденци и е пълно неглижиране на всякаква обща история с българите и България. Като бивш съюзник на Третия райх през втората половина на 40-те България не може да влияе на тези процеси и те се случват по възможно най-нежелания от нея сценарий, което и до днес затруднява българската позиция. За това съдейства както допълнително развитата и "отпусната" след 1989 г. българска национална митология, така и консервативния характер на българската историография и езикознание, които не могат да интерпретират случващото се в цяла Македония както преди средата на XIX в., така и след 1919 г. в небългарските части на областта, останали в Гърция и Югославия. Заедно с това македонската историография трябва да признае, че за разлика от Вардарска Македония, близостта от миналото, общата история в империята, Екзархията и ВМОРО, са довели до там, че населението в Пиринска Македония е твърдо и непоколебимо в българската си идентичност, а политиката на "македонизация" провеждана от БКП през втората половина на 40-те, в съгласие с ЮКП, е свързана с насилие, довело и до съответните травми. Историческата съдба на Пиринска Македония противоречи на политическия проект на ВМОРО, но доколкото не противоречи на българската национална идентичност на населението там, тя бързо получава въплъщение, в рамките на България след 1912 г. А годините 1912-1946 се оказват толкова важни, че политиката на БКП за македонизация не пуска никога дълбоки корени, въпреки възможностите на тоталитарната власт или атрактивността в контекста на Студената война на югославския, а от там и на единствения наличен македонистки модел. Мултидисциплинарната комисия и бъдещето Оставянето на историята на историците често може да води и до по-големи проблеми, отколкото оставянето ѝ на политиците. Това с още по-голяма сигурност се отнася когато нещо се остави на заразените и социализирани в национализъм и пристрастие български и македонски историци. Но като резултат от историята, включително и нейните капризи, на които сме подвластни, в началото на XXI в. ние вече имаме реалността на две държави, два народа, два езика, две литератури, два различни исторически опита и поне два доста различни и конфликтни исторически разказа. В историческата реалност обаче, както видяхме, двата народа имат политически съжителство през част от Средновековието и във вековете на османската власт. Те имат и обща, споделена история във времето между около средата на XIX в. и войните в началото на XX в. През останалото пък време тази история и да не е обща, е все пак преплетена. Ала ясно е, че трудно един ден ще има една единствена и обща писана история в двете страни. Винаги ще са налице различни гледни точки по определени въпроси. В Македония те ще бъдат най-често повлияни от това, което наистина се е случило като резултат след 1944 г. В България пък може би преобладаващо ще се съди от предпоставката какво е било през XIX и началото на XX век. Но това, което е съвсем постижимо за историците и което очевидно дълги години не се е правило – може да не се премълчават факти и да не се лъже за тях. (Защото когато се казва, че проектът на ВМРО е предтеча на македон

Финландия: Страната на иновативните библиотеки и иновативното образование

https://www.actualno.com/interview/finlandija-stranata-na-inovativnite-biblioteki-i-inovativnoto-obrazovanie-news_625419.html

Библиотеките във Финландия работят и след като приключи работното време на библиотекарите. Гражданите влизат и се самообслужват по всяко едно време на денонощието. Библиотеките там предлагат различни видове услуги. Хората могат да си заемат не само книги, а и други инстру

Жена е в болница след падане на дърво на столичния бул. "Дондуков"

http://www.mediapool.bg/zhena-e-v-bolnitsa-sled-padane-na-darvo-na-stolichniya-bul-dondukov-news267401.html

Дърво е паднало върху жена на столичния бул. "Дондуков", тя е откарана в болница със счупвания, съобщи "Фокус", като цитира центъра за спешна помощ. Три са сигналите на тел. 112 за инцидента, като първоначално линейката е била повикана на грешен адрес. Екипът, отзовал се на обаждането в 14.39 часа, тръгва от Военномедицинска академия минута по-късно. Забавянето на Спешна помощ е било заради неточния адрес и ремонтите на бул. "Дондуков". Жената е хоспитализирана в най-близката болница - "Царица Йоанна" - ИСУЛ.

Цитат на деня: Договорът с Македония е вдъхновение за целия район

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/08/01/3017190_citat_na_denia_dogovorut_s_makedoniia_e_vduhnovenie_za/?ref=rss


"Европейският съюз приветства подписването на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Бившата югославска република Македония."<br /><br />Така коментираха днешното събитие Върховният представител по външните отношения и зам-председател на Европейската комисия Федерика Могерини и нейният колега Йоханес Хан, отговарящ за отношенията със съседите на ЕС и преговорите за разширяване.<br /><br />"Това споразумение...

В Пакистан избраха за временен премиер бивш министър на петрола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369689

В Пакистан избраха за временен премиер бивш министър на петролаБившият министър на петрола на Пакистан Шахид Хакан Абаси бе избран за премиер на Пакистан от парламента на мястото на Наваз Шариф, който бе отстранен от длъжност от Върховния съд в петък заради обвинения в корупция, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Абаси бе фаворит, тъй като е подкрепен от самия Шариф и партията му,

Перата спасил 20 котки в Бургас, помогнал на вдовица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369687

Перата спасил 20 котки в Бургас, помогнал на вдовицаАдвокат на Петър Низамов-Перата - Мартин Пеев, представи току-що на Пловдивския окръжен съд писмени доказателства, че клиентът му е милосърден човек. "Той помага на обществото и на животните дори. В Бургас е задействал за спасяването на 20 котки. Имаше и обществен отзвук", каза защитникът и приложи публикации.

Кървава драма в московски съд! Четирима са убити (Видео)

http://frognews.bg/news_139360/Karvava-drama-v-moskovski-sad!-CHetirima-sa-ubiti-Video/

Трима участници в престъпната банда, известна в Русия под прозвището ”ГТА”, бяха ликвидирани, след като обезоръжиха конвоиращите ги полицаи и откриха огън в Московския областен съд, предаде ТАСС, като се позова на източник от органите на реда.

Кървава драма в московски съд! Четирима са убити

http://frognews.bg/news_139360/Karvava-drama-v-moskovski-sad!-CHetirima-sa-ubiti/

Трима участници в престъпната банда, известна в Русия под прозвището ”ГТА”, бяха ликвидирани, след като обезоръжиха конвоиращите ги полицаи и откриха огън в Московския областен съд, предаде ТАСС, като се позова на източник от органите на реда.

"Газпром" е увеличил добива си с 19%, а износа за Европа - с 12,6%

https://www.actualno.com/asia/gazprom-e-uvelichil-dobiva-si-s-19-a-iznosa-za-evropa-s-126-news_625420.html

"Газпром" увеличи производството си за периода януари - юли 2017 с 19,3% в сравнение със същия период на миналата година до 266,3 милиарда кубически метра. Износът за Европа нарасна с 12,6% до 110,8 милиарда кубически метра, става ясно от доклад на руския газов холдинг. От началото на

Защо договорът с Македония е исторически

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/zashto-dogovorat-s-makedonia-e-istoricheski-661852.html

На ден Илинден 1903-та година (20-ти юли по „стария“ и 2-ри август по „новия“ календар) избухва Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание на българския народ, останал под турско робство в Османската империя след Берлинския договор. Защо е важно да споменаваме цялото му име? Защото това е въстанието на българите от Охрид до Черно море. Сраженията се водят на огромна по мащаби територия – от Крушево, Смилево, Мечкин Камен, до Странджа и днешно Царево.

Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание не е само за себе си, не е изолиран бунт, то е продължение на българската съпротива срещу решенията на Берлинския конгрес. Непосредствено след обявяване на решенията му избухва Кресненско-Разложкото въстание, следва го Горноджумайското въстание на Върховния комитет в София (ВМОК) от 1902, следват Солунските атентати. Въстанието от 1903-та избухва първо в най-добре организирания Битолски революционен окръг (обхващащ почти цялата територия на днешна Република Македония), продължава в Одринско и завърша в Серския революционен окръг, в разложкото поле, където е и неговия епичен финал.

На 4 октомври (22 септември по „стария“ календар) 1903 година чета от 70 човека, с войвода учителят от Банско Радон Тодев, води последното сражение с османски войски, като прикрива и охранява изтеглянето на местното християнско население от подпалените разложки села. Ден преди това в църквата "Св. Троица" в Банско поп Стойко опява четниците приживе.

Над местността „Света Богородица“ в Годлевския балкан четата влиза в бой с 600 души тежковъоръжен аскер (редовна войска) и над 1,000 души башибозук. След петчасово ожесточено сражение, когато патроните им свършват, четниците се хвърлят в ръкопашен бой. До последния човек. Турските жертви са 119 души. Цивилно население, което охраняват, успява да пресече българската граница в Рила и да се спаси.

Това е епичният и кървав край на въстанието от 1903-та.

Защо припомням това? Защото днес, в навечерието на сто и четиринадесетата годишнина от тези събития бе подписан историческият Договор за добросъседство между Република България и Република Македония. На годишнината от най-голямото, най-мащабното, най-масовото въстание на българския народ срещу османската власт, потушено с обичайните за турците зверства и геноцид над цивилно население. Въстание, вдигнато от българите в защита на свещеното им право да живеят в едно единно и свободно Отечество, от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море.

Накратко припомням и историята на т.нар. „македонизъм“. Това е политическа „доктрина“, организирана от сръбските политици в Белград, между които най-агресивен е министър Стоян Новакович, който смята македонизма като надеждно средство за антибългарска пропаганда в Македония. Сръбските политически дейци, които търсят излаз на море, след като Австро-Унгария им пресича пътя към Адриатика, решават да се насочат към Солун през българите в Македония, които тогава все още са под османска власт. В Белград са наясно, че не могат да наложат сръбско национално самосъзнание сред българите в Македония. Затова измислят как да го заобиколят.

Това е „македонизма“ – теория, която твърди, че населението в тази област има не българско, а някакво друго – аморфно, неуточнено национално самосъзнание. Целта е българското население в Македония да бъде представено пред света като не-българско, „македонско“, като междинна, първа стъпка към неговата последваща сърбизация.

През 1934 година в Москва е приета Специална резолюция на Коминтерна, с която за първи път в историята международна организация дава насока за признаване съществуването на отделен македонски народ и македонски език. Тези насоки са основното оръжие на югославските и българските комунисти през Втората световна война срещу българското национално обединение, случило се след Българския Великден от 1941-ва година.

Опитът на масовата „македонизация“ на местните българи, извършен от местните комунисти, е следствие от политиката на Коминтерна за създаване на Балканска федерация, подкрепяна активно в СФРЮ, както и от Албанската, Българската и Гръцката комунистически партии през втората половина на 40-те години на ХХ век. И отново е анти-български.

Следва чудовищното национално предателство на БКП, което с нечувани репресии, тормоз, насилие, убийства насила се опитва да накара българите в Пиринска Македония да се напишат „македонци“. Целта е и българите в Пиринска Македония да бъдат „македонизирани“, областта да бъде отделена от България и присъединена към Югославия. Българи от БКП бият и убиват българи, за да се запишат не-българи в преброяване на населението. Прочее, не сме чули и едно „извинете“ от днешните наследници на БКП.

След краха на сърбо-комунистическия Франкенщайн – Югославия, на 8 септември 1991 г. Република Македония обявява и провежда референдум за независимост. На 17 ноември 1991 г. Събранието на Република Македония обявява тази независимост. България първа в света признава новата държава на 15 януари 1992 г. под конституционното й име.

Това е историята. Накратко.

Но съпротивата на югоносталгиците и наследниците на Коминтерна продължава. И в България, и в Македония. До ден днешен. Целта им е една – да попречат на националното единение на един народ в две държави. Цял четвърт век, цели двадесет и пет години тези сили, следвайки старите геополитически начертания на Белград и Москва, успяват да държат Македония в изолация.

Чрез провокации, използвайки пропаднали криминални типове, кодоши, негодници и разни беззъби утайки на обществото, успяваха да внасят раздор, недоверие, чувства на „антагонизъм“ от двете страни на границата. Не е трудно. Достатъчно е периодично да се появява някой впиянчен ретард и да обявява Цар Самуил за „македонец“, внук на другия „македонец“ – Александър Велики и работата е готова.

Да сеят омраза и страх в Скопие към България чрез лъжи и фалшификации и да провокират омраза и гняв в София към братята ни в Македония отново чрез лъжи, фалшификации и провокации. И доста добре им се получаваше в последния четвърт век. Само проследете хронологията и цикличността на „скандалите“, които „избухваха“ периодично.

Чудите се защо? Много е просто. Защото техните стратегически интереси са да държат линията север-юг, която свързва Белград и Атина и разполовява Балканите. Старото „приятелство“ на Белград и Атина, които окупираха и поделиха Македония за сметка на България през 1913 година. Под „арбитража“ на руския цар. И същите тези днес не желаят да се случи сътрудничество по линията изток-запад, а именно от Бургас до Дуръс.

През септември месец в Грузия ще бъде подписан меморандум между шест държави за изграждане на коридор „Персийски залив – Черно море“. За пренос на стоки и енергоносители. Оттам през пристанище Поти в Грузия товарите стигат по море до Бургас и оттам по Коридор 8 до Дуръс и отново по море до Бари или Бриндизи в Италия. Това е най-кратката версия на „Пътя на коприната“. Избягва несигурността в Турция и Русия. И не зависи от политически решения и действия. Стоките ще пристигат от и до Китай и Иран две седмици по-бързо от сегашните най-бързи варианти.

Отново повтарям. Стоки. Нефт. Газ. От Азърбайджан, от Иран, от региона. До Италия, през България. Изгодно. Много изгодно за нас. Това е причината за активизацията на всички Коминтерн-овски клетки. Това е и причината за този организиран опит за саботаж на договора за добросъседство. В това се корени и опита Македония и т.нар. Западни Балкани да бъдат държани извън ЕС и НАТО. За да бъдат сива зона. Черна дупка. Извор на постоянно напрежение, спусък, готов да взриви тази част на Балканите и да попречи на изграждането на коридора, за който писах преди малко.

Две думи и за договора. Чели сте текста му. Той е добър. И за двете страни. Отваря врата. За сътрудничество, за преодоляване на саботажа на коминтерновците, за преодоляване на речта на омраза към България, която техните структури налагат в Македония. Този договор е основата. Над него трябва да се гради общото ни бъдеще. Той ни дава основанието да не позволяваме български владетели, възрожденци, революционери, просветни дейци да бъдат преименувани посмъртно и да бъде сменяна националността им десетилетия след смъртта им.

И не се лъжете! Език не се признава и никой не признава езици. Ако чуете или прочете това от някого, знайте, че този човек работи срещу българските национални интереси. Какъв е езикът, който използват братята ни край Вардар е напълно ясно – западно-български диалект.

Ясно е, че нито един договор не решава всичко наведнъж и изведнъж. И този е и не може да бъде такъв. Ясно е, че след еуфорията предстои много работа, много упоритост, много последователност, много усилия. Чувам хора, които казват :“Ами ако не се изпълни?“. Все едно да плачем за нероден Петко. По-добре е да има договор, при това добър, и да се работи по него, отколкото да няма договор и разни питекантропи тип „миленко“ да тровят отношенията периодично.

Този договор ни дава инструменти и възможности да защитим правата и законните интереси на българската общност в Република Македония. Да се възползват от всички граждански и политически права, като свобода на сдружаване, участие в обществения и политическия живот, медии и прочее. Забележете – общност, а не малцинство. Българските граждани в Република Македония са повече от сто и осемдесет хиляди. Този договор ни дава инструменти да поискаме спиране на делата и резолюциите срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и в Съвета на Европа.

И да. Днес в Република Македония живеят граждани, които се самоопределят като македонци, с македонско национално самосъзнание. И ние трябва да уважаваме и приемаме това, както изискваме от тях да уважават българската общност на територията на Република Македония. И това е политически факт, който не може, а и не трябва да бъде отричан. И да, вече има и македонска политическа история. От 2 август 1944 година, от свикването на АСНОМ. Това са политическите реалности и последствия от усилията на Белград, Коминтерна и БКП.

Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание на българския народ целеше да обедини българите от Охрид до Черно море. То целеше да премахне границите между Османската империя и свободна България. За да няма граница, която да разделя българи. Днес ни се пада да продължим това дело. Задължени сме.

Днес ние имаме интерес от Гюешево до Струмица да няма граница. Граници няма в рамките на ЕС. Единственият мислим, възможен, изпълним начин да бъде премахната тази граница, българите от Охрид до Черно море отново да живеят заедно, без граници по между си е Македония да се присъедини към ЕС. ЕС е инструмента, който трябва да използваме.

Само през сътрудничеството в рамките на ЕС могат да се изградят тези огромни за мащабите на България, Македония и Албания инфраструктурни проекти. Шосейни, железопътни, газови, електро-преносни. Както видяхме, на тези проекти бе успешно пречено двадесет и пет години. Не от ЕС. От тези, които ръчкат, разделят, противопоставят държавите в региона в изгода на старите си съюзи и геополитически интереси. Откровено, видимо, ясно анти-български. Още от тайното споразумение между сърби и гърци за разделяне на Македония, подписано през 1912-та година.

На срещата в Триест ЕК обяви начало на финансирането на изграждането на жп-линията, свързваща София и Скопие. ЖП-линия, която Белград не позволи да бъде изградена повече от сто години и я няма и до ден днешен. Заедно с Договора за добросъседство са подписани и два много важни Меморандума. За свързване на железопътните и газопреносните системи на Република България и Република Македония. Много, много важни меморандуми, които променят цялата геополитическа картина на Балканите. В наша полза.

Няма нищо по-символично от това делото, започнато от българските въстаници на Илинден 1903-та, делото на Крушовската и Странджанската републики, делото, за което загинаха четниците на Радон Тодев, да бъде завършено от нас на Илинден 2017-та година.

Да, днес е добър ден. „Ден Илинден, за българите Великден“.

Самолет кацна аварийно в Бургас

http://frognews.bg/news_139358/Samolet-katsna-avariino-v-Burgas/

Самолет на авиокомпания ”Травел Сървис”, изпълняващ полет QS1580 от Братислава, кацна аварийно на Летище Бургас в 13.35 часа днес. Това информираха от пресслужбата на летището.

Бивш директор на Фонда за лечение на деца отива на съд с шест обвинения

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bivsh-direktor-na-fonda-za-lechenie-na-deca-otiva-na-syd-s-shest-obvineniia-244071/

Още през април 2016 г. Павел Александров бе обвинен за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства на фонда

Вижте как къпят слона в зоопарка в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6369666

Вижте как къпят слона в зоопарка в
София (Снимки)Посетителите на Софийския зоопарк ще могат да се включат в къпането на слона. Атракцията е част от нов образователен тур за показно хранене на животните. Всеки уикенд посетителите могат да участват в храненето на маймуните, видрите и хипопотама, и да научат интересни факти за тях. Днес в зоопарка демонстрираха пред журналисти с какво ще зарадват

Отмениха глобите на служителка от кухнята, вкарала варненчета в Инфекциозното

http://www.moreto.net/novini.php?n=356667

Отменено е наказателното постановление, с което са наложени три административни глоби от по 500 лева заради лоша хигиена на кухненска работничка, хранила деца от ДГ „Звънче“. Това става ясно от решение на Районния съд, научи Moreto.

Теменужка Петкова: Значителна част от износа ни на електроенергия е за Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369642

Теменужка Петкова: Значителна част от износа ни на електроенергия е за МакедонияПравителствата на Република България и Република Македония потвърждават политическото си намерение за увеличаване сигурността на енергийните доставки за двете страни, региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз, както и изразяват подкрепата си за формирането на Европейски енергиен съюз. Това предвижда подписаният днес между двете страни

Севернокорейските ракети будят в Ню Йорк спомени за студената война

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/01/3017148_severnokoreiskite_raketi_budiat_v_nju_iork_spomeni_za/?ref=rss


Ню Йорк вече е в обсега на севернокорейските ракети - тази заплаха се струва нереална на младите, но у по-възрастните събужда спомена за студената война и противоатомните убежища, които могат да бъдат видени и днес.<br /><br />Хипотезата за нападение срещу американския мегаполис не е сред темите за разговор в съботния следобед, но много хора си спомнят историята. Младите не свързват новината с нещо конкретно, което може да промени живота им.<br /><br />"Имаме в Южна...

Некоректен туроператор изпразни хотел в Слънчев бряг

http://econ.bg/Новини/Некоректен-туроператор-изпразни-хотел-в-Слънчев-бряг_l.a_i.746526_at.1.html

В разгара на лятото, когато "Слънчев бряг” буквално се "пука по шевовете", един хотел осъмна празен заради некоректен туроператор. Близо 150 туристи...

Московски: С изграждането на ЖП връзка София - Скопие отваряме нова страница в отношенията си

http://www.cross.bg/sofiya-moskovski-durzhavi-1550813.html

/КРОСС/ С изграждането на железопътна връзка между София и Скопие отваряме нова страница в отношенията между двете държави. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски по време на среща с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Горан Сугарески, която се проведе днес в Скопие. Европейската комисия категорично показа, че Коридор №8 е в основата на интеграцията на Западните Балкани и ще се търси целево финансиране, каза Ивайло Московски по време на двустранната среща. Той заяви, че предстоят срещи с еврокомисарите Йоханес Хан и Виолета Булц за обсъждане на по-нататъшните действия на страните, участващи в проекта. „Проектът ще гарантира транспортната свързаност между нашите държави и ще доведе до по-голяма сигурност, устойчивост и икономически растеж за целия регион", допълни Московски. „Надявам се, че подобни инициативи ще бъдат пример за другите държави от Балканите, защото пред нас няма по-добра алтернатива от транспортната свързаност", посочи още той. Министърът отправи покана към македонската страна да се присъедини към успешния проект Danube FAB, който България изпълнява съвместно с Румъния. Това ще доведе до постигане на още по-големи ползи и оптимизация на трафика във въздушното пространство. По-рано днес двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие

Клоп е уверен, че "Ливърпул" има сили за титлата във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/01/3017130_klop_e_uveren_che_livurpul_ima_sili_za_titlata_vuv/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп заяви, че отборът му разполага с необходимата класа, за да спечели титлата във Висшата лига. Германският треньор определи липсата на късмет като основна спънка в битката за първото място през миналия сезон.<br /><br />"Ще се борим за титлата. Не започваме сезон, без да имаме някакви амбиции. Трябва да си поставим цели и смятам, че в момента имаме един много добър състав", каза Клоп преди тазвечершния двубой с "Байерн"...

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/08/01/3017184_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br />Акцентите от новините днес:<br /><br />Боян Петров се прицелва в нов хималайски връх<br />Български мед с еврозащита<br /><br />Индия ще продава само електромобили след 12 години<br /><br />Гласът става по-писклив пред доминиращи личности<br /><br />Мик Джагър с политически послания<br /><br />"Аватар"-2 достигна до етап визуални ефекти<br />

Клоп е уверен, че "Ливърпул" ще се бори за титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/01/3017130_klop_e_uveren_che_livurpul_shte_se_bori_za_titlata/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп заяви, че отборът му разполага с необходимата класа, за да спечели титлата във Висшата лига. Германският треньор определи липсата на късмет като основна спънка в битката за първото място през миналия сезон.<br /><br />"Ще се борим за титлата. Не започваме сезон, без да имаме някакви амбиции. Трябва да си поставим цели и смятам, че в момента имаме един много добър състав", каза Клоп преди тазвечершния двубой с "Байерн"...

Петър Низамов-Перата: В ареста съм, защото казвам истината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369665

Петър Низамов-Перата: В ареста съм, защото казвам истината"Тук съм, за да ми запушат устата. Държат ме в ареста, защото казвам истината." Това заяви Петър Низамов-Перата при влизането си в Пловдивския окръжен съд. Той обжалва мярката си задържане под стража, наложена от асеновградските магистрати. Към досегашния си адвокат Мартин Пеев Перата е прибавил и Йордан Давчев. В момента тече заседанието.

Актуални бисери от нета за премиера, за президента и за Македония

http://frognews.bg/news_139357/Aktualni-biseri-ot-neta-za-premiera-za-prezidenta-i-za-Makedoniia/

Народът се шегува. Във фейсбук набират милиони лайкове няколко актуални народни бисера за последните фотографии на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, като и за сключения договор за добросъседство с Македония.

Българчета с 3 медала от олимпиада по билогия

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarcheta-s-3-medala-ot-olimpiada-po-bilogiia-6072171

Златният медал завоюва Димитър Каразапрянов от Национална природо-математическа гимназия

Дърво падна и счупи крака на жена на бул. "Ал. Дондуков"

https://offnews.bg//112/darvo-padna-i-schupi-kraka-na-zhena-na-bul-al-dondukov-661850.html

Дърво падна върху жена на кръстовището на бул. „Ал. Дондуков” и ул. „Тракия” в столицата. 

Първоначално линейката се забавила, поради сгрешен адрес, подаден на тел. 112. Минути по-късно жената е откарана в ИСУЛ със счупен крак и още травми, предаде агенция "Фокус".

Падналото дърво е било изгнило.  

На мястото са пристигнали линейка и полицейски патрул.

В Израел: "Левски" дава на Грант по 800 000 евро на сезон, подписва в четвъртък

https://www.24chasa.bg/sport/article/6369634

В Израел: "Левски" дава на Грант по 800 000 евро на сезон, подписва в четвъртъкРекордна заплата в размер на 67 хил. евро на месец ще получава Аврам Грант като треньор на "Левски". Информацията е на израелския сайт Maariv.co.il, който следи сагата с преминаването на специалиста на стадион "Георги Аспарухов", съобщава Би Ти Ви. Грант води преговори лично със собственика на "сините" Спас Русев,

Българин ще атакува квота за Младежката олимпиада 2018 и за Олимпиада Токио 2020 в спортното катерене

https://offnews.bg//drugi/balgarin-shte-atakuva-kvota-za-mladezhkata-olimpiada-2018-i-za-olimpia-661851.html

През 2016 г. Международният олимпийски комитет гласува спортното катерене да бъде включено в програмата на Олимпиадата в Токио през 2020 г. и в Младежките олимпийски игри  в Аржентина през 2018 г. На състезанието в София ще наблюдаваме част от бъдещите участници в тези глобални спортни форуми, като се надяваме сред тях да има и българи.

„За нас е огромно признание домакинството на подобно престижно състезание, вярвам, че в новата зала ще предложим отлични условия на състезатели, треньори, рефери и официални лица,“ заяви на пресконференция днес в ИнфоЦентър София2018 Петко Тотев, председател на БФКА. "Надпреварата е част от инициатива София – Европейска столица на спорта, като квалификациите в трите възрастови групи ще бъдат в събота, а в неделя са финалите от 9 до 14 ч., след което от 14.30 ч. е официалното закриване,“ допълни Дора Маринова, организационен секретар на БФКА.

През последните години България има определени успехи в детско-юношеското катерене. Благодарение на откритите в различни градове на страната изкуствени катерачни стени, усилията на БФКА и на амбицията на няколко много успешни състезатели в близкото минало, а сега треньори, България стои достойно в клуба на страните развиващи катерене и алпинизъм.

Най-големите ни надежди са свързани с името на състезателя на клуб „Алтиус“ Петър Иванов, 17-годишен ученик в Първа английска гимназия. Този млад мъж успя през последните 3 години да завоюва за България множество купи и награди в неговата възрастова група в състезанията в дисциплина боулдър, но се представя повече от отлично и в катеренето за трудност и за скорост, и се развива като един комплексен катерач, към който се гледа с огромно уважение, съобщава www.sofia2018.bg.

„Надявам се състезанието пред родна публика да ме амбицира допънително за предстоящото Световно първенство в Инсбрук през септември, на което ще се определят участниците в Младежките олимпийски игри следващата година в Буенос Айрес. Любимата ми дисциплина е именно боулдър, но ще трябва да съм всестранно подготвен, тъй като квалификациите включват и трите вида катерене - боулдър, трудност и скорост. Мечтата ми е да представям България на Младежката олимпиада 2018, а защо не и на Олимпиадата в Токио през 2020 г.,“ каза Петър Иванов по време на срещета с медиите днес.

Неговият треньор и легенда на този спорт у нас Васил Киров разясни системата, по която ще се определят участниците на предстоящите младежки олимпийски игри. 13-те най-добри на Световното в Инсбрук плюс континенталните шампиони и един представител на домакините ще запълнят квотата от 20 състезатели при юношите, същата е и системата при девойките.

Петър Иванов е европейски шампион и носител на европейската купа за боулдър 2015 г. в групата на Youth B (14-15 г.) и носител на европейската купа за 2016 г. при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 г. в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място. Във временното класиране за ЕК Петър Иванов е на трето място в неговата възрастова група. През 2017 г. Петър постига много добри резултата и в състезанията за трудност - 2-ро място на ЕК в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия.

Катеренето има дълга история, по-дълга от тази на повечето съвременни спортове. От всички нас – състезатели и любители, медии и спонсори, институции и сдружения, зависи катеренето да получи признанието, което заслужава и като спорт и като дисциплина, развиваща личността и талантите на младите хора, техните лидерски качества, дисциплина, която е в духа на нашето високотехнологично, забързано и изпълнено с предизвикателства време.

Шимпанзетата могат да проявяват признаци на Алцхаймер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6369631

Шимпанзетата могат да проявяват признаци на АлцхаймерВ мозъка на възрастните шимпанзета могат да се формират амилоидни плаки, характерни за болестта Алцхаймер, съобщи Лента, цитиран от БТА. Това установиха учени от Североизточния медицински университет на щата Охайо в САЩ. Остава загадка влошават ли се когнитивните способности на маймуните. При болестта на Алцхаймер в мозъчната тъкан на човека се

"Хюриет дейли нюз": Кризата направи гърците политически по-зрели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369630

"Хюриет дейли нюз": Кризата направи гърците политически по-зрелиМнение на Ариана Ферендину, "Хюриет дейли нюз", цитирано от БТА: От април Гърция навлезе в осмата си година на икономическа криза, която принуди повечето й граждани да се научат да "живеят с по-малко" и внесе хаос в традиционния политически спектър. Тя доведе почти до изчезване водещите партии и предостави мандат на слабо известна преди лява

Турция и Катар започнаха съвместни военни учения

http://www.cross.bg/ycheniya-voenni-katar-1550812.html

/КРОСС/ Турция и Катар започнаха съвместни военни учения с участието на повече от 250 турски военнослужещи и над 30 бронирани машини, пише вестник Hurriyet. Турските сухопътни сили участват в първата фаза на съвместните военни учения, като втората фаза ще включва военноморските сили на двете държави. Дълго планираните учения са част от съвместното споразумение, целящо „засилване на отбранителните възможности на двете страни" и „за поддържане стабилността в региона". На 7 юни турският парламент ратифицира закон, който позволява повече войски да бъдат разположени във военната база в Катар, част от подписаното през 2014 г. споразумение.  

Шеф от "Хилтън" - Бон, поема софийския хотел на веригата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/01/3017161_shef_ot_hiltun_-_bon_poema_sofiiskiia_hotel_na_verigata/?ref=rss


Досегашният шеф на хотел "Хилтън" в Бон поема софийския хотел на веригата, съобщиха от компанията.<br /><br />Кристоф Глазер поема поста генерален мениджър от Щефан Райтер, управлявал софийския хотел над 4 г., който се мести в "Хилтън -Астана".<br /><br />Глазер има над 20 г. опит в хотелиерския бизнес като е работил в хотели от веригата в Мюнхен, Цюрих и Сан Франциско.<br />

Как разпознаваме опасните ислямисти?

https://www.vesti.bg/sviat/kak-razpoznavame-opasnite-isliamisti-6072166

Кога дадено лице застрашава сигурността? И как да го разпознаем като потенциално опасно?

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване