Близо 500 души се явиха пред турския съд за опита за пуч

http://www.moreto.net/novini.php?n=356662

Близо 500 души се явиха пред съда по време на най-големия процес срещу заподозрени за участие в неуспешния опит за преврат в Турция, информира АФП. Те са изправени пред обвинения в опит за извършване на държавен преврат. От 486 обвиняеми по случая 461 са в ареста, докато 7 се издирват, а останалите са пуснати под гаранция.

"Изиджет" започва да лети между София и Единбург

http://econ.bg/Новини/-Изиджет-започва-да-лети-между-София-и-Единбург-_l.a_i.746524_at.1.html

Нискотарифната авиокомпания "Изиджет" (easyJet) открива нов маршрут между София и столицата на Шотландия Единбург. Новите полети започват на 16...

Стартира ”ДИРектен разговор”

http://dnes.dir.bg/news/iliana-yotova-vitzeprezidentat-direkten-razgovor-26159046

Дир.бг стартира поредица от ексклузивни интервюта с личности в новата си рубрика "ДИРектен разговор".

Московски: С изграждането на жп връзка София - Скопие отваряме нова страница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369623

Московски: С изграждането на жп връзка София - Скопие отваряме нова страницаС изграждането на железопътна връзка между София и Скопие отваряме нова страница в отношенията между двете държави. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски по време на среща с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Горан Сугарески,

Зигмар Габриел: България и Македония подписаха исторически договор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369613

Зигмар Габриел: България и Македония подписаха исторически договорГермания приветства Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Македония и България, който Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха във вторник в Скопие, предава „А1 Оn“ (Македония), цитирана от Фокус. „България и Бивша югославска република Македония днес подписаха исторически Договор за добросъседство в Скопие“,

Десетото юбилейно издание на Оne Dance Week стартира на 23 септември

https://offnews.bg//kultura/desetoto-iubilejno-izdanie-na-one-dance-week-startira-na-23-septemvri-661848.html

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс Оne Dance Week навършва 10 години. От 23 септември до 15 октомври в Пловдив ще празнува своя юбилей с интересна селекция от танцови спектакли.

И тази есен Оne Dance Week ще свърже различните култури по света чрез танцовото изкуство. Ще рисува лицето на съвременната цивилизация на сцената, поставяйки общи проблеми, тревоги и страсти, които не признават граници.

Тази година посланието на фестивала е изцяло свързано с разума и осмислянето на съвременното изкуство като източник на универсални послания за света. Фестивалът ще „говори“ за приемането на различността, за любовта, революцията и зависимостта ни от технологиите.

Тазгодишното издание на фестивала започва на 23 септември в зала „Борис Христов“ /Пловдив/ с новаторския спектакъл от Тайван – „Дует за човек и робот“. Главни действащи лица са хореографът Хуанг Юи и германският индустриален робот KUKA – един от най-напредналите, прецизни и разпознаваеми достижения на роботиката. Ще станем свидели на впечатляващ дует между един мъж, израснал без емоции, и една индустриална машина с човешки интелект.

Изпълнителят Хуанг Юи и роботът KUKA сътворяват изящна картина на бъдещето, в което човекът и умните машини живеят заедно. Техният танц не просто комбинира красотата на механиката с прецизното движение на тялото. Техният танц е актуален прочит на стаените чувства в технологичното съвремие и предизвикателна покана за размисъл.

Като едно от най-авангардните достижения на съвременния танц, „Дует за човек и робот“ е и подобаващ старт на юбилейното издание на Оne Dance Week.

В продажба вече е Фестивалният билет за събитието на цена 45 лв. След 31 август цената билета ще стане 55 лв.
В продажба са и билетите за спектакъла „Дует за човек и робот“ на цени от 10, 15 и 20 лв.

За повече информация посетете сайта на събитието

Карбовски изригна: Убий българина! Въпрос на време е

http://frognews.bg/news_139356/Karbovski-izrigna-Ubii-balgarina!-Vapros-na-vreme-e/

Убий го – просто защото можеш. Безнаказно е. Просто защото когато циганинът е престъпник – това има значение, на циганина и на всеки друг трябва да защитаваме расата му, правата му, дискриминирани са. А когато българинът е жертва, националността няма значение. Всички сме хора.

Шрамайер: трябва да спрат възпаленията между София и Скопие

http://clubz.bg/56835-shramajer_trqbva_da_sprat_vyzpaleniqta_mejdu_sofiq_i_skopie

Първи август 2017 е радостен ден за България и Македония: Договорът за приятелство и добросъседство създава механизъм за прекратяване на порочната практика политиците да тълкуват общата история, казва в интервю за Дойче веле Клаус Шрамайер, германски допломат пред Дойче веле..

Защо две съседни страни непременно се нуждаят от договор за приятелство и добросъседство?  Има ли Германия такива договори с Франция и Холандия, например?

Германия и Франция сключиха на 22 януари 1963 г. така наречения "Елисейски договор", който сложи край на вечната им вражда. С Холандия има двустранни споразумения по практически въпроси, например – за гранични корекции.

България и Македония спешно се нуждаят от двустранен договор, като имаме предвид колко бурни са пререканията им. Всъщност повечето въпроси бяха уредени още в съвместната декларация от 22 февруари 1999 г. на тогавашния лидер на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски и на Иван Костов. Но след като двамата си отидоха, с тях си отиде и разумът. Онази декларация беше добра - доказва го фактът, че повечето нейни текстове сега влязоха без промени или със съвсем дребни промени в новия договор.

Като отличен познавач на двете държави и техните двустранни отношения, кои текстове от Договора намирате за най-сензационни? Къде виждате особено голям напредък?

Най-важният напредък следва от алинеи 2 и 3 на член 8. Те уреждат създаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси – по този начин политиците вече ще бъдат лишени от правото да тълкуват историята. Защото досега непрекъснато възникваха възпаления поради различното политическо тълкуване на исторически събития и личности. И това изобщо не е чудно, като имаме предвид общата политическа история на двете страни до 1912-1913 и по време на българската окупация на Македония през Втората световна война. Винаги е било глупаво в оценката на това минало политическите тълкувания да надделяват над експертните. Сега тази грешка ще бъде отстранена с помощта на Съвместната мултидисциплинарна комисия. За да не остава и следа от съмнение, според алинея втора от член 8, тази комисия е длъжна да допринесе за обективното научно тълкуване на историческите събития, основаващо се на автентични и почиващи на доказателства исторически извори.

Още едно много важно взаимно задължение, което допринася за помирението, се съдържа в алинея 3 на член 8: двете договорни страни ще организират съвместни чествания на общи исторически събития и личности. Началото ще бъде поставено сега, на 2 август в Скопие, когато българската министърка на външните работи Екатерина Захариева и нейният македонски колега Никола Димитров ще положат венци на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас". (В тази церемония ще участват и премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев – бел. ред.)

Накрая ще отбележа и член 12 от Договора, който предвижда учредяването на Съвместна междуправителствена комисия. Тя ще бъде под ръководството на двамата министри на външните работи, ще се събира поне веднъж в годината и ще следи за ефективното прилагане на Договора и за подобряването на двустранното сътрудничество, както и за решаването на въпроси, възникнали по време на изпълнението на Договора. По този начин се инсталира институционална инстанция за решаването на спорни въпроси.

Националистите в България твърдят, че Договорът е едва ли не капитулация, че по този начин България се отказва от своята история. Какво е Вашето мнение?

На националистите никога не може да им се угоди, защото те смятат, че единствени притежават разум. Всъщност, вярно е по-скоро обратното: единствено научният подход и евентуално различните гледни точки на двете страни могат да разкрият цялото богатство на общата история.

Има ли някакъв капан в този договор?

Няма капани. Двете страни не са длъжни да приемат изводите на експертната комисия. Според член 8, алинея 2, второ изречение, Комисията просто е длъжна да представя пред правителствата ежегодни доклади за своята работа. Това сигурно ще смекчи политическата дискусия. Но Договорът все още може да се провали - ако едната или другата страна престане да проявява добра воля. Защото Договорът живее единствено от добрата воля на двете страни да го превърнат в успех.

Поддръжниците на Договора в Македония твърдят, че той е солидна основа, върху която може да се надгражда. Противниците му обаче са убедени, че Договорът създава механизми, с които България по-късно ще може да шантажира Македония. ВМРО-ДПМНЕ вече обяви, че не подкрепя Договора. На този фон: дали добросъседските отношения действително имат бъдеще?

Македонските националисти от сегашната ВМРО-ДПМНЕ изцяло съсипаха Македония и я натикаха в задънена улица. Те трябва само да се радват, че новият премиер Заев най-после дава на страната шанс за някакво ново начало. Между другото, общата история принуждава да се правят компромиси, тя не е някакво опитно поле на екстремистите, които смятат историята за своя собственост.

Първи август 2017 година е радостен ден за България и Македония, той е празник за Балканите и за цялата международна общност. Но щастието не е пълно, защото един участник отсъства: Атина. Би било добре, ако и Атина се вдъхнови от духа на новия договор и поне започне да изпълнява задълженията си от Временното споразумение от 1995 и от решението на Международния съд от 2005 година. Балканите най-после имат нужда от сътрудничество, дори от хармония, за да могат да се противопоставят на дебнещите опасности.

Дойче веле.

София се сдоби с още едно "Старбъкс"-кафене

http://www.mediapool.bg/sofiya-se-sdobi-s-oshte-edno-starbaks-kafene-news267400.html

Световноизвестната американска верига за кафе "Старбъкс" (Starbucks) откри във вторник шестия си обект в България в сърцето на София – срещу градинката на Народния театър, на ъгъла на ул. "Съборна" и ул. "Княз Александър I". Новото кафене се управлява като франчайз от полската "Ам Рест" (AmRest Holdings SE), която е единствен представител на "Старбъкс" в Централна и Източна Европа, а също така менажира ресторанти на "Кей Еф си" (KFC), "Пица Хът" (Pizza Hut) и "Бъргър Кинг" (Burger King). При прерязването на лентата на обекта регионалният мениджър на "Старбъкс България" Иван Георгиев коментира, че това е нов етап от развитието на компанията у нас. Той посочи, че  кафенето ще предлага освен уникалните си кофеинови напитки и нова линия здравословни продукти като смутита, десерти с йогурт и сандвичи със свежи салати.. На откриването присъстваха и заместник-посланикът на САЩ у нас Мартина Стронг и търговското аташе на САЩ Мария Галиндо. Стронг отбеляза, че като истински фен на кафето на "Старбъкс" се радва на успехите му в България и смята, че брандът е още една възможност на българите да открият Америка. Откриването на кафенето бе придружено от музикален флашмоб с български песни, посветени на кафето, в който се включиха и представители на екипа на "АмРест" от България и Румъния. От веригата кафенета обещават до края на годината да изненадат своите клиенти с още заведения и интересни нови продукти. "Старбъкс" започва дейността си през 1971 г. в Сиатъл с продажба на кафе, чай и подправки. Днес веригата има 23 хиляди кафенета в над 70 държави. У нас, освен в София, "Старбъкс" има кафене и в Бургас. В тях освен приготвени на място напитки се предлагат и висококачествени сортове кафе Арабика от Латинска Америка, Африка и Азия, специално подбрани, съчетани и изпечени по специална технология.

Стара Загора може да има четири индустриални зони

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stara-zagora-moje-da-ima-chetiri-industrialni-zoni-244061/

Изграждането на модерна индустриална зона в града ще бъде механизъм за привличането на качествени инвестиции в региона, заяви министърът на икономиката

Нови лампи осветяват централни и квартални улички във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356663

Централни и квартални улици във Варна са на път да се сдобият с ново осветление, след като на две свои заседания, Експертният съвет по устройство на територията в Общината съгласува част от заложените проекти за тази година, научи Moreto.

Айде, Борисов ликвидира и безработицата в България

http://frognews.bg/news_139355/Aide-Borisov-likvidira-i-bezrabotitsata-v-Balgariia/

Умението на премиера Борисов да съобщава новини, които нямат никаква реална опора, но пък издигат в неговите очи авторитета му на ”пръв партиен и държавен” ръководител очевидно достига все по-големи висоти.

От днес България е още по-голям приятел на Македония, обяви Заев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/01/3017094_ot_dnes_bulgariia_e_oshte_po-goliam_priiatel_na/?ref=rss


От днес Република България е още по-голям приятел на Република Македония, наш съюзник в евроатлантическата перспектива, каза македонският премиер Зоран Заев на церемонията, на която той и колегата му Бойко Борисов подписаха Договора за добросъседство на церемония в Скопие. Двамата отказаха да говорят за "отстъпките", които София и Скопие са направили, за да подпишат документа, и изразиха желание да "гледат напред", за да се уверят, че и Македония, и Западните Балкани имат...

Българин и грък се задушиха в канализация при опит да я почистят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369589

Българин и грък се задушиха в канализация при опит да я почистят51-годишен работник, български гражданин и 37-годишен грък са били извадени мъртви от шахта, която се опитали да почистят, съобщава вестник "Български новини". Според докладите, и двамата са се задушили, а други двама са ранени и са в критично състояние. трагедията се развива тази сутрин, когато 51 годишен български работник е извършвал почистване

Серена Уилямс настоя за по-високо заплащане на чернокожите жени

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/01/3017089_serena_uiliams_nastoia_za_po-visoko_zaplashtane_na/?ref=rss


Американската тенисистка Серена Уилямс настоя за адекватно и равнопоставено заплащане на работния труд на чернокожите жени. Според 35-годишната състезателка те са неправомерно дискриминирани заради цвета на своята кожа.<br /><br />"Разликата в заплащането е сериозен удар по чернокожите жени. Когато растях, ми беше казано, че няма да осъществя мечтите си, защото съм жена и още повече заради цвета на кожата ми", каза Уилямс, която е бременна и очаква раждането на първото си...

Дърво падна и рани тежко млада жена в София

http://dnes.dir.bg/news/intsident-mlada-zhena-padnalo-darvo-ulitza-trakia-26160597

Дърво падна и рани тежко млада жена в центъра на София днес в ранния следобед пред очите на десетки хора.

Борисов и Заев подписаха договора за добросъседство между София и Скопие

http://econ.bg/Новини/Борисов-и-Заев-подписаха-договора-за-добросъседство-между-София-и-Скопие_l.a_i.746525_at.1.html

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха днес в Скопие Договор за добросъседство между България и Македония, който...

Снимка на деня: Ракета между деня и нощта

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/08/01/3017159_snimka_na_denia_raketa_mejdu_denia_i_noshtta/?ref=rss


Повече от 10 години Шамил Жуматов снима изстрелване на ракети от космодрума "Байконур" в Казахстан и казва, че най-голямото предизвикателство е да намериш нова гледна точка. "Повечето стартове се правят през деня, но този от 28 юли беше специален, защото бе около 20 минути след залез", разказва той за "Ройтерс". Контрастът е създаден от това, че на земята вече се здрачава, докато в небето още има слънчеви лъчи. Жуматов описва, че е трябвало бързо да пренастрои...

Бившият на Серина се заяде: Посрещат Шарапова, все едно е родила

https://offnews.bg//tenis/bivshiat-na-serina-se-zaiade-posreshtat-sharapova-vse-edno-e-rodila-661845.html

Заядлив коментар направи Патрик Муратоглу, прочутият треньор по тенис, който навремето готвеше Григор Димитров и Серина Уилямс, а после напусна жена си заради американката.

Французинът заяви, че е щастлив от завръщането на Мария Шарапова в тура, но не е доволен от начина, по който се лансира рускинята. Патрик итначе няма нищо лично срещу Маша.

„Тя е страхотна за тениса и съм щастлив заради това. Всеки спорт има нужда от икони и суперзвезди. Нямам нищо против нея", каза спецът, цитиран от Тенискафе.

" Доволен съм, че се завърна на корта, но не и от начина, по който я посрещат. Все едно е била контузена или родила дете. Не трябва да се помага на наказан за допинг да се върне на върха. Трябва да се въведе забрана за даване на покани на хванати с допинг“, заяви Муратоглу.

Патрик беше въвлечен навремето във войната между Серина и Маша, която са разгоря за сърцето на Григор Димитров. След атака на бясната американка, Шарапова отвърна, че поне не е развела семеен мъж, както се случи с Уилямс и Муратоглу. 

Трима души бяха убити при престрелка в московски съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=356658

Трима души бяха убити при престрелка в Московския областен съд, предаде РИА Новости, като се позова на адвокатка, станала свидетел на инцидента. Най-малко двама души са ранени. Убитите са подсъдими по делото срещу престъпната банда ГТА.

Скандалът „Булгар Минерали-Стрелча“: италианци лъжат, адвокати мажат, а съдът… пак в бяло!

https://bivol.bg/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d1%82-%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d1%87%d0%b0.html

Съвместно разследване на „Общество и власт“ и „Биволъ“ – II част   Както повелява традицията, продължаваме „минералната” сага с кратко обобщение на случилото се в първи епизод на разследването ни – „Ти? Законен собственик? Аре, давай парата и изчезвай…“ От българска страна, главните герои в историята са Люба Кожухарова и Георги Симеонов. Те са собственици на […]

ЕС приветсва Договора между България и Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-evropeyski-parlament-yohanes-han-ederika-ogerini-26160530

Европейският съюз приветства подписването на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Утре ще бъде горещо, температурите достигат 37 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6369569

Утре ще бъде горещо, температурите достигат 37 градусаПрез нощта ще е ясно, а утре - слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 32 и 37 градуса, в София - около 33 градуса, предава НИМХ към БАН, цитиран от БТА. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за август. В планините ще е слънчево.

Само във Фрог: Разжалваха видни кадри на КОЙ в МВР

http://frognews.bg/news_139354/Samo-vav-Frog-Razjalvaha-vidni-kadri-na-KOI-v-MVR/

Двама полицейски началници, считани за видни представители на модела КОЙ в МВР, изненадващо са разжалвани. Това съобщиха за Фрог нюз източници от вътрешното ведомство.

Трима убити след стрелба в Московския областен съд

https://offnews.bg//sviat/trima-ubiti-sled-strelba-v-moskovskia-oblasten-sad-661847.html

Трима участници в престъпна група, известна в Русия под прозвището "ГТА", бяха убити, след като отмъкнаха оръжията на конвоиращите ги полицаи и откриха огън в Московския областен съд.

От петимата участници в стрелбата бяха ликвидирани трима, а двама са обезоръжени и задържани, съобщиха от московската полиция пред агенция ТАСС.

Според версията на полицията, членовете на бандата са се опитали да вземат заложници.

По предварителна информация подсъдимите са нападнали полицаите при превозване в асансьор.

При аварийното отваряне на асансьора те са се опитали да се укрият и трима са ликвидирани, съобщи ръководителката на пресслужбата на главното московско управление на МВР Татяна Петрова.

Тя уточни, че са ранени войник от руската национална гвардия и двама полицаи.

Членовете на бандата "ГТА" са убили над 10 шофьори по шосета край Москва.

Турската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията

http://www.investor.bg/novini/130/a/turskata-centralna-banka-povishi-prognozata-si-za-inflaciiata-244059/

През юни потребителската инфлация в Турция беше 10,9% на годишна база, което е далеч над дългосрочното целево ниво от 5 на сто

Авраам Грант поема ”Левски” за 800 хил. евро годишно

http://frognews.bg/news_139353/Avraam-Grant-poema-Levski-za-800-hil-evro-godishno/

Израелският треньор Авраам Грант е постигнал споразумение с футболния ”Левски” и в петък ще подпише своя договор. Това съобщи израелският сайт sport1.maariv.co.il.

Христо Иванов пред OFFNews: Целта ни е общ продемократичен фронт, а не поредния РБ

https://offnews.bg//interviu/hristo-ivanov-pred-offnews-tcelta-ni-e-obsht-prodemokratichen-front-661833.html

- Г-н Иванов, да започнем от протестите, които подкрепихте, срещу промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Парламентът отмени една част от предвижданите промени, но други останаха. Какво ви притеснява в тях?

- Да, само една малка част беше оттеглена. Генералният проблем е, че, първо, има тотален отказ от реформа и второ, има последователни усилия да се укрепва статуквото. Това укрепване минава през няколко насоки - едната е възнаграждаване на лоялните лица на статуквото през т.нар. кариерен бонус, т.е. възможността сегашните членове на ВСС да могат да отидат в други съдилища и магистратури без конкурс, извън правилата за всички останали. Този бонус е важно послание към членовете на следващия ВСС - “ако слушкате, ще папкате”.

Другото беше опитът да бъдат наказани нелоялните – Съюзът на съдиите, и чрез тази промяна да им се ограничи международната подкрепа. Важното са не парите, а това, че авторитетни международни донори няма да могат да застават зад Съюза на съдиите и да го посочват като двигател на реформата в България. Опит да се ограничи политическият ресурс. Тук отново има послание към бъдещия ВСС – „ако не слушкате, ще се тричаме“.

И третият елемент на укрепването на статуквото е създаването на съд, който, заедно със съответната му прокуратура, да бъде изцяло под контрола на Цацаров и на Пеевски, и където да се концентрират всички чувствителни дела, що се отнася до грандкорупцията.

Тук ще цитирам председателя на Венецианската комисия, който дойде в София и каза, че българската прокуратура не само не се бори с корупцията, тя е източник на корупцията. Тоест, освен гарант за липсата на наказуемост на корупцията, прокуратурата ни влиза в ролята на инструмент за оказване на дозирани форми на натиск върху икономически и политически субекти в точки, в които това е необходимо на силните на деня.

При концентрацията на този тип правомощия в една структура – а именно Специализирания съд, в която има висока степен на влияние на Цацаров и Пеевски, се позволява да се оптимизира прокуратурата като инструмент за оказване на натиск, на „страхуване“, цитирам Пеевски. Това е мотивът. Като погледнем работата на Специализирания съд и прокуратурата, по никакъв начин не дават аргумент за такава промяна - там няма по-висока ефективност, бързина и експертиза, нищо от това.

Не случайно Цацаров отдавна воюва със Софийския градски съд, тъй като няма достатъчно влияние върху него. Все пак Софийският градски съд е много голям и е част от общата селекция в магистратурата. Т.е. там има достатъчно голям брой съдии, които са достигнали по независим кариерен път до своите места и не са обхванати от мрежите на Цацаров и Пеевски и можеше да се разчита на някакво развитие на казусите извън тези мрежи. Сега това се ограничава. Очаквам това да влоши политическата атмосфера и условията за правене на бизнес в България.

Тоест нашият протест е срещу това укрепване на властта на оста Цацаров - Пеевски - Борисов в правосъдието.

Парламентът се отказа само от поправката, с която целеше да  забрани финансирането от "Америка за България" Отказаха се заради вашите протести или заради натиск отвън?

- Да, за съжаление това е допълнителна мизерия. Фактически нещото, което може да накара политическата ни класа да се задейства, е да дойде да им тропне по масата някой от Вашингтон. Почти нищо друго не работи в България. Това е печална илюстрация как битува политико-корупционният ни елит. Идеалното положение за нашите кокорбашии е международният фактор да ги разглежда като едновременно ирелевантни и маргинално полезни. Така че те хем да не се занимават много с нас, хем да гледат на нас като на полезни идиоти от периферията, които винаги са готови да изпълняват дребните поръчки, които им се възлагат, а в останалото време са оставени на себе си. По тази формула, нашите хора упражняват своя мафиотски суверенитет в страната.

- Прави впечатление, че вече имате общи декларации с Нова република, дори и с други десни партии - БЗНС. Водите ли в момента преговори и има ли някакви стъпки за обединение на дясното?

- В това няма особена новина, що се отнася до „Да, България!“. Ние излязохме с нарочна декларация на Националния съвет на 8 юни, с която заявихме къде се позиционираме. Казахме няколко неща. Първо, че считаме, че централният политически въпрос в България е дали ще удържим развитието на страната по траекторията на европейския демократичен модел, дали България ще остане част от свободния свят и част от онази група страни, в която има свободна пазарна икономика, либерална демокрация и върховенство на правото, или ще видим едно изграждане на някакъв специфичен български, аз го наричам „битов авторитаризъм“. Борисов никога няма да се изправи като Орбан и да каже в реч, че ще изгражда “нелиберална демокрация”. Той просто го прави, с хитрини, преструвки, дублира публичната политика и институционалните процеси с есемеси и мачлета. Затова говоря за „шопски битов авторитаризъм“, до голяма степен в стилистиката на това, което Тодор Живков се опитваше да прави в тогавашните условия.

Второ, от гледна точка на този централен политически въпрос, ние се заявихме като ясна и последователна опозиция и то на всички парламентарни сили, т.нар, „системни партии“. За нас голямото разделение е на продемократични и антидемократични сили, а не на леви и десни. Ние считаме, че всички представени в този парламент сили имат интерес от антидемократично развитие, независимо как се обозначават идеологически и дали са на власт или в номинална опозиция.

Трето, ние считаме, че трябва да се изгради голям продемократичен и антокорупционен обществено-политически фронт, защото корупцията е болестта, от която е болна нашата демокрация, нашата сигурност и държавност. В името на този фронт ние декларирахме, че ще предложим поредица от конкретни действия и ще подкрепяме предложенията на други организации, които са позиционират по същия начин.

- Десният избирател чака Вашето обединение...

- Важно е да избегнем повтарянето на Реформаторския блок и това ни прави доста внимателни, вероятно прекалено внимателни за вкуса на някои. Не можем да си позволим поредното конюнктурно „обединение“ на мераклиите за влизане в парламента, което после да се окаже договаряно много повече в Банкя, отколкото между формалните партньори. РБ беше едновременно „реформаторски“ и „десен“ и се оказа, че зад тези прекрасни понятия се крие следното – на думи (поне в началото) РБ беше против „модела КОЙ“, но на практика, с оправданието на „дясната“ си ориентация и „принадлежност към семейството на ЕНП“ в ключови моменти се подлагаше на ключовия носител на този модел – ГЕРБ и лично Борисов. И тук не става дума само за първоначалния „трик“. И до днес може да чуете вайкания как ГЕРБ били провалили възможността за „единна дясна кандидатура“ за президент. Всъщност, издигането на кандидат-президент във формат РБ беше ход именно в тази посока.

Ето защо, ние настояваме да се обозначим според реалния политически въпрос за България – дали ще работим за нейното демократично развитие или ще се надяваме да се доредим до софрата на спечелилите от антидемократичните тенденции. За нас е важен фокусът върху конкретните действия. Нека първо всеки докаже своята готовност за конкретни действия, да покаже на дело къде стои по темите „Цацаров“, „Пеевски“, „КТБ“, „ПИБ и пр.“, Южен поток, Белене, катастрофата в медиите и целия онзи списък от конкретни измерения на това, което наричаме „модела КОЙ“. Нека хората да могат да се убедят на практика в нашата готовност да сме опозиция на Борисов и ГЕРБ в настоящата им форма. И когато дойде време да се търси конкретна формула за явяване на едни или други избори, всичко това ще даде една много по-здрава основа за разговори за коалиция, която ще може да търси доверие с много повече аргументи.

Залогът не е в това след няколко кафета по заведенията в София партийните върхушки да измислят поредната квазиполитологична формула и да почнат да я предъвкват в медиите. Залогът е да покажем на практика способност да отстояваме позиции заедно, да дефинираме големия политически проблем и да убедим българските граждани, че си заслужава да ни гласуват доверие заради последователни наши действия и общи позиции. Това е начинът да разширим гражданската подкрепа за тези каузи, а не просто да се държим все едно имаме едни гарантирани 300 000 гласа като стотинки по джобовете на тийнейджъри във ваканция и трябва само да ги съберем и да идем всички заедно на кино. Никой от нас няма гарантирани гласове.

- С кои партии са общите Ви действия?

- Ами конкретните действия го показват - ДСБ/НР, Зелените, БЗНС, ДЕОС…. От самото създаване на ДаБГ говорим за нужността от широк антикорупционен про-демократичен фронт. За съжаление, по различни причини не успяхме да го изградим в краткия период, който имахме преди изборите, но не сме спирали да го идентифицираме като централна наша цел. От тази гледна точка за всяка наша по-важна позиция сме търсили подкрепа, давали сме подкрепа за други политически сили. Последователно търсим такъв тип единодействие и аз съм сигурен, че след няколко месеца хората ще свикнат с това и то ще започне да генерира доверие и гражданска подкрепа. Изисква време, хората да видят, че има политическо действие, а не, че няколко души искат да правят политика от своето пиене на кафе заедно (и прибежките си до Банкя).

- Обещахте протести, първия си протест пред Народното събрание нарекохте предупредителен. Докъде може да стигнете?

- Ние трябва да стигнем до това да съборим този модел на управление, според който властта не се управлява по демократичен и законов път, демокрацията е фасада, а законът е дребно неудобство, което се подминава с няколко SMS-а и пушене на пури. Това изисква смяна на политическата генерация и, заедно с това, демонтаж на цял списък от болестотворни властови практики, които свързваме с модела „Борисов-Пеевски“. Ние трябва да съборим този модел на управление и това е нашата цел. С всички средства, позволени в една демокрация.

- В Полша вървят протести, но гражданското общество се включва, а в България всички са недоволни от съдебната система, но няма хора по улиците...

- Хайде да видим какви са разликите между България и Полша. Там в момента се прави опит да се въведе това, с което ние се борим от много дълго време. В България винаги политическата класа е назначавала свои комисари в съдебната власт, и то като мнозинство във ВСС, и по този начин е упражнявала това отровно влияние в правосъдието. Корупцията в съдебната власт е зараза, която идва от политико-икономическата и медийната сцена. Тоест тези, които концентрират власт – политическа, икономическа, медийна и съдебна власт - и това са няколко души, които търгуват помежду си всичко, което се случва в нашата държава и нашата съдба. Това е моделът в България. Той съществува тук от много години. В Полша сега се прави опит да се премине към този режим, парламентът да излъчва комисари в съдебната власт. Те се движат натам, където ние сме от много дълго време. Може би сега ще стане малко по-ясно защо разпределението на бройките във ВСС беше толкова принципно важно и стана един от мотивите за оставката ми като министър. От тази гледна точка ние трябва да разбираме, че в България има огромна умора, защото ние водим партизанска война срещу това нещо от десетилетия.

Но, ако погледнем от този ъгъл нещата, нашата война не просто продължава, а всъщност има видима активизация. Спомнете си само, че преди 3-4 години да изкарате хора на улицата в София на тема „съдебна реформа“ беше немислимо, словосъчетанието „реформа на прокуратурата“ отсъстваше от политическия език... Тоест напротив, в България има една устойчивост и един бавен растеж на гражданска чувствителност към тези теми. Да, има обезверяване на хората, че този режим може да бъде победен, има разочарования от неуспехи и откровените ни политически провали, и въпреки това има продължаваща съпротива. Енергията за борба, надеждата, че може моделът да бъде победен се възраждат винаги. И съвсем искрено трябва да ви кажа, че това ме прави горд да съм български гражданин. Ние днес може и да не можем да покажем такава снимка, каквато виждаме във Варшава, а преди това в Букурещ, но преди това беше София и протестът от 2013 г. Нямам съмнение, че решителният дуел между гражданите и модела у нас тепърва предстои. И се надявам тогава да имаме изграден и политическият инструмент, който да награди протестната енергия до реална политическа алтернатива.

- Да поговорим и за КТБ, много бързо се покри обвинителния акт. Чуха се мнения на много анализатори, че темата за суджука е изместила най-голямата банкова измама. Как ще коментирате обвинителния акт? Кои са политиците, които са скрити?

-  Всички знаем политиците, които са скрити.

- Но никой не ги казва на глас...

- Е, да. Забележете, след като в миналия парламент имаше комисия по КТБ, в която БСП беше представена, сега Корнелия Нинова пита Цацаров да й кажел имената. Това е позорно и страхливо отбиване на топката от страна на тази госпожа, която ужким, трябва да е лидер на парламентарна опoзиция. Когато всички знаят едни имена и когато си имал всякаква политическа възможност да ги научиш, ти се правиш на улава и тепърва чакаш да ги научиш... Борисов даже не си прави труда да задава такива риторични въпроси, той се крие зад Суджукгейт.

Що се отнася до обвинителния акт по КТБ, той носи всички белези на акция по погребване на тази тема, този път с хартия. Всеки, който е правил одит, било то в държавна институция или корпорация, знае, че любимият номер на проверяваните е да те заринат с документи, да ти дадат една стая, пълна с хартия и да ти кажат оправяй се, намери това, което ти трябва. Това направи и прокуратурата, след което извади суджука.

В обвинението липсва политическата механика на възникване и срутване на КТБ. Има някакъв опит да бъде описана в есеистичен стил, но забележете прокуратурата се занимава с публицистика, този текст не е обвинение. Няма я цялата медийна отрова, която е оставила след себе си КТБ, абсолютно отсъства въпросът за цялата тази система от институции, ДАНС, БНБ, КФН и т.н., които бяха в състояние на будна кома и „не са забелязали“ КТБ. В обвинителния акт и иначе обилното публично говорене по темата отсъства въпросът с отговорността на прокуратурата - защо тя е проспала това, защо участваше в сриването на банката и каква е нейната роля.

Не на последно място, забележете, дори главният персонален фокус на това обвинение – Цветан Василев - всъщност липсва, това е обвинителен акт срещу един празен стол. Много характерно, в дните преди обявяването на обвинителния акт Захариева, външен министър и вицепремиер с отговорности по съдебната реформа, беше в Белград и изрично беше казано на пресконференцията, че темата за Цветан Василев не е обсъждана. Вие трябва да си спомняте как в предприсъединителния ни период няколко страни-членки оказваха натиск на България да осигурят бързо и вменяемо разглеждане на дела, по които те имат интерес. Искам да кажа, че една страна-членка на ЕС има определен инструментариум да осигури бързо и вменяемо разглеждане на една такава процедура. Вместо това виждаме тоталното нежелание на българските власти Цветан Василев да бъде докаран в София. Дори не пожелаха да го разпитат дистанционно.

Тоест за съжаление този обвинителен акт повече прилича на поредната уйдурма, погребване на темата КТБ с хартия и суджук.

- Напоследък се говори за тефтерче, изскочило по случая КТБ. На Цветан Василев ли, на кого е това тефтерче и какво пише в него?

- Това, което вероятно имате предвид, е т. нар. регистър на посетителите на Цветан Василев. В един момент, ако си спомняте, някак си изтече тетрадката от портиерната. Когато са ходили в централата на банката едни лица, те са били записвани – посетителите. Няма ясно разследване между техните посещения и техните действия и бездействия и кредитни карти и отпускани заеми. Такъв анализ липсва и не се прави. При това, ние знаем, че има и други входове и други места, на които са се правили тези срещи, тоест вип разговорите не са отразени в тази тетрадка, в нея е по-дребната цаца.

- Може ли да коментирате и новия Висш съдебен съвет, който се реди в момента – оптимист ли сте, че ще има промяна или ще се избере един съвет, който да утвърди Цацаров?

- Казвал съм, че новият ВСС ще е по-лош от стария, защото той ще е изцяло нареден от Цацаров и Пеевски и защото той има да реши една изключително важна задача - да избере следващия главен прокурор. Това изглежда далече, след 2 г., но сега се договаря мнозинството, което ще определи наследника на Цацаров, кой и при какви условия ще стане следващият гарант за безнаказаност на грандкорупцията в България, защото това е длъжностната характеристика на главния прокурор.
Току-що са минали парламентарните избори и напрежението, което витае в политическата атмосфера на София, идва от това, че те трябва да наредят такъв ВСС, така че да избере удобен и за Пеевски, и за Борисов главен прокурор. И от тази гледна точка отсега виждаме всякакви мерки за неговото подчиняване, там се избират удобни хора, станахме свидетели на всички опити да се повлияе на избора на магистратите на онази половина на членовете на ВСС, които се избират от магистратите. Престараха се и пресолиха манджата и това доведе до факта, че в съдийската колегия попаднаха хора, които не са били желани от Цацаров. Това е една малка светлинка в тунела, но тя няма да е достатъчна.

Наесен предстои да наблюдаваме как парламентът ще спазари своите комисари. Основният критерий за селекцията на тези хора е, както Нинова каза простодушно, но това важи за всички в парламента, да са си мълчали, да не са проявявали характер и не са вземали отношение към темите, свързани със съдебната реформа и обществени дебати. Искаме да изберем хора, които трябва да са лидери на съдебната независимост, а ги избираме по основен белег безхарактерност и безгръбначност – мълчаливи изпълнители. Това е тотален цинизъм. Особено, идвайки от една партия, която трябва ужким да бъде опозиция. Впрочем, Нинова също така сама призна, че е ходила да си съгласува партийната платформа с Цацаров, да го пита дали има нещо против, нещо да не го подразни. Излъчи кандидат-президент, който в последното си интервю, преди да стане президент, каза, че мнението на главния прокурор е определящо… Тотална и унизителна подчиненост.

- Няколко пъти споменахте Пеевски - преди въпросът беше „Кой“, но сега въпросът е „Къде“. Къде реално е Пеевски, неговото име се споменава постоянно, но него го няма. Доказано ли влияе?

- Пеевски и Борисов са двете страни на една и съща монета. Така че, където е Борисов, там е Пеевски. Аз не съм разследващ орган, за да мога да го докажа, но всичко, което можем да видим със средствата на политическия анализ, е, че това е лице, което упражнява огромно влияние, което е основен партньор по власт на Борисов, че Борисов е все по-зависим от Пеевски, от Доган, от Цацаров, от хората около тях. Че самият Борисов, въпреки че е демократично избран премиер, се държи като техен подставен, на това задкулисие. Когато говори за стабилност, той говори именно за продължаването на този модел на управление.

- Нека приключим с въпрос за големия оратор Кристиан Таков, който ни напусна през юли. Какво ще запази  „Да, България!“ от него?

- Наистина хубав въпрос. Разбира се, Кристиан е много повече от това, което може да бъде вместено в една политическа партия. Но да, заедно с Мануела (Малеева), той е един от тримата души, с които инициирахме този проект. И аз наистина имам дълбокото съзнание, че сега ние имаме дълг да опитаме да останем верни на неговия ценностен облик като нещо, което ни обединява, като човешка, гражданска и политическа общност. Кристиан беше дълбоко осъзнат демократ, човек, който знаеше, че върховенството на закона значи върховенство на доброто и справедливото, Кристиан знаеше, че да си юрист означава да работиш със съвестта си, знаеше, че културата е дълго усилие над себе си, а не е е забавление, че образованието е трудно и бавно хуманизиране, което никога не приключва. Всичко това ние имаме огромен дълг да го пренесем нататък във времето, да продължи да диша сред нас, някак си да има повече от Кристиан.

Дипломат № 1 на Македония към Захариева: Благодаря ти, свършихме страхотна работа!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369565

Дипломат № 1 на Македония към Захариева: Благодаря ти, свършихме страхотна работа!"Благодаря, Екатерина, благодаря и на целия твой екип. Свършихме страхотна работа. Договорът ще произведе приятелство и близост. Днес е исторически ден". С тези думи министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров се обърна към заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република

Европейската комисия приветства Договора между България и Македония

https://www.actualno.com/europe/evropejskata-komisija-privetstva-dogovora-mejdu-bylgarija-i-makedonija-news_625398.html

Европейската комисия (EК) приветства подписването на двустранния Договор за приятелство и добросъседство между България и Република Македония. Това се казва в съвместно изявление на външния министър на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяван

Дърво падна и рани жена

http://www.cross.bg/zhena-padna-bolnitza-1550808.html

/КРОСС/ Дърво падна и рани жена на улица "Тракия" в София. Инцидентът стана пред очите на десетки хора. Екип на Бърза помощ откара пострадалата в болница. На мястото на инцидента пристигнаха екипи на полицията и пожарната. Жената е настанена в столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ" със счупен крак и счупване в областта на кръста. Клоните на дървото били рязани за последно преди две години, след като бил извикан екип от общината, разказа жена, която живее наблизо, предава Дарик: "Аз си представям, че като е падало, то е пукало това дърво, тази женица...", каза тя.  

"Текстилни" плочки

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6369133

"Текстилни" плочки
Стокхолмското дизайнерско бюро Note Design създаде за местната компания Kaza Concrete серия релефни плочки. Тя се нарича Weave. Подредени една до друга плочките създават илюзията за пано от текстилни ленти. Ефектът се дължи на плавните извивки и изразителната текстура на повърхността. Красивите плочки дори изглеждат като в движение и може да бъдат

Лейди Гага впечатли с нова визия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6369524

Лейди Гага впечатли с нова визия (Снимки)Певицата Лейди Гага е позната на феновете си с екставагантния си стил, на който певицата не изневери и този път, съобщава списание "Гламър". Певицата е решила да замени русата прическа с нещо по-щуро и е предприела драстичната стъпка да боядиса косата си в синьо и оранжево, като на места има и кафеникави кичури.

Дърво падна и рани млада жена

http://www.cross.bg/zhena-bolnitza-durvo-1550808.html

/КРОСС/ Дърво падна и рани млада жена на улица "Тракия" в София. Инцидентът стана пред очите на десетки хора. Екип на Бърза помощ откара пострадалата в болница. На мястото на инцидента пристигнаха екипи на полицията и пожарната. Жената е настанена в столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ" със счупен крак и счупване в областта на кръста. Клоните на дървото били рязани за последно преди две години, след като бил извикан екип от общината, разказа жена, която живее наблизо, предава Дарик: "Аз си представям, че като е падало, то е пукало това дърво, тази женица...", каза тя.  

Директори отказват да записват ученици без ваксини

http://frognews.bg/news_139352/Direktori-otkazvat-da-zapisvat-uchenitsi-bez-vaksini/

Директори на училища отказват да записват ученици без пълен имунизационен статус. За незаконното действие съобщава actualno.com.

Лондон се е запътил към "бедствен" Брекзит, предупреди бивш лидер на торите

http://econ.bg/Новини/Лондон-се-е-запътил-към-бедствен-Брекзит-предупреди-бивш-лидер-на-торите_l.a_i.746523_at.1.html

Великобритания се е отправила към бедствен Брекзит, който може да хвърли страната в невиждан хаос, освен ако финансовият министър Филип Хамънд не...

Виолончело на близо 300 години ще бъде част от фестивала RADAR във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356660

Четвъртото издание на фестивала RADAR започва на 3 август във Варна, припомня Moreto.net. Първата проява е от 20:00 ч. в Градската художествена галерия. Публиката ще стане свидетел на концерта на дуото Аня Лехнер - Франсоа Кутюрие.

Жена е в болница, след като дърво падна върху нея на столичния бул. "Дондуков"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/01/3017158_jena_e_v_bolnica_sled_kato_durvo_padna_vurhu_neia_na/?ref=rss


Дърво е паднало върху жена на столичния бул. "Дондуков", тя е откарана в болница със счупвания, съобщи агенция "Фокус", като цитира центъра за спешна помощ.<br /><br />Три са сигналите на тел. 112 за инцидента, като първоначално линейката е била повикана на грешен адрес. Екипът, отзовал се на обаждането в 14.39 часа, тръгва от Военномедицинска академия минута по-късно. Забавянето на Спешна помощ е било заради неточния адрес и ремонтите на бул....

"Сектор Г" започна кампания за финансово подпомагане на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/01/3017153_sektor_g_zapochna_kampaniia_za_finansovo_podpomagane/?ref=rss


Привържениците от фенклуб "Сектор Г" започнаха кампания за финансово подпомагане на "ЦСКА-София". В основата на инициативата, чието име е "Сърца червени", е изпращане на дарения чрез есемеси.<br /><br />Феновете са получили подкрепа от генералния спонсор на клуба "Мтел", обявиха червените в сайта си. От компанията са осигурили техническа възможност за изпращане на есемес до кратък номер.<br /><br />Избраният номер е 1948, а...

Трагедия: Българин и грък загинаха при опит да почистят канализация

http://frognews.bg/news_139351/Tragediia-Balgarin-i-grak-zaginaha-pri-opit-da-pochistiat-kanalizatsiia/

С трагедия завърши опитът на за изпомпване на почистване на канализацията в Скала, Лакония, съобщи ”Български новини”.

Могерини и Йоханес Хан приветстваха договора ни с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369526

Могерини и Йоханес Хан приветстваха договора ни с МакедонияЕвропейският съюз приветства подписването на Договора за добросъседство между България и Македония, заявиха във вторник върховният представител на блока по въпросите за външните работи и политикате за сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан, предава МИА, цитирана от Фокус.

От 600 до над 10 000 фалшиви оплаквания от британци към испанските хотелиери

http://www.cross.bg/ispanskite-hotelieri-sezon-1550807.html

/КРОСС/ С необичаен проблем се сблъскват испанските хотелиери. С всеки сезон се увеличават лъжливите оплаквания от британски туристи, които искат компенсации. Ако за миналия сезон те са били около 600, то година по-късно са нараснали до над 10 хиляди. Най-често туристите се оплакват пред своите туроператори от хранителни отравяния или лошо обслужване. За да не водят съдебни дела, досега хотелите предпочитаха да изплащат исканите компенсации. Така "ощетените" туристи възстановяват част от разходите си за почивка. Заради ескалацията на проблема испанските хотелиери свикаха среща с британското посолство преди началото на летния сезон. Според тях изплатените обезщетения за фалшиви оплаквания са около 42 милиона лири.  

Дърво падна върху жена на столичния бул. "Дондуков"

https://www.actualno.com/sofia/dyrvo-padna-vyrhu-jena-na-stolichnija-bul-dondukov-news_625399.html

Дърво е паднало върху жена на бул. „Дондуков”, пострадалата е хоспитализира в ИСУЛ със счупвания, съобщиха от ЦСМП – София пред "Фокус". Три са сигналите на тел. 112 за инцидента, като първоначално адресът, на който е била повикана линейка, е бил грешен. Екипът, отзовал

Европейският съюз приветства договора за добросъседство

http://www.cross.bg/makedoniya-dobrosusedstvo-mogerini-1550806.html

/КРОСС/ Европейският съюз приветства подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Това заявиха лично върховният представител на блока по въпросите за външните работи и политикате за сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан, предава "Фокус". „Това споразумение показва решимостта на двете страни да преодолеят двустранните проблеми и е вдъхновение за целия регион. То е положителна стъпка напред за добри съседски отношения и за увеличаването на перспективите за влизане в ЕС на Бившата югославска република Македония, което е в интерес на нейните граждани", отбелязат Могерини и Хан в съвместно изявление.

Прокуратурата откри 147 незаконни общински такси

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-otkri-147-nezakonni-obshtinski-taksi-244056/

За идентични сделки с имоти с различна стойност се плаща диференцирана такса в ущърб на гражданите и бизнеса

След модерен стадион Монтана очаква нова арена

https://www.24chasa.bg/region/article/6369503

След модерен стадион Монтана очаква нова арена
След дълги години отсъствие на държавата от футбола, успяхме да се върнем и постепенно да възстановим позициите си, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на стадион „ Огоста” в Монтана днес. Той пристигна в града, за да даде символичен старт на основния ремонт на стадиона, за който държавата отпусна 1 милион лева целево.

Борисов: България и Македония показахме, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало

http://www.moreto.net/novini.php?n=356659

България и Македония, без посредници и модератори, сме стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало. Неслучайно хората са казали, че гледайки назад, ще се спънеш и ще паднеш. Решихме да гледаме напред и съм сигурен, че ще има видими резултати от подписването на Договора за добросъседство.

Йордания отмени закона, оневиняващ изнасилвачи, сключили брак с жертвата си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/01/3017126_iordaniia_otmeni_zakona_oneviniavasht_iznasilvachi/?ref=rss


Долната камара на йорданския парламент анулира днес закон, който даваше възможност на изнасилвачи да избегнат наказание, като се оженят за жертвата си, предаде ДПА, цитирайки държавната информационна агенция "Петра".<br /><br />През февруари кралска комисия предложи премахването на спорния член 308 от закона наред с други предложения за поправки в датиращия от 1960 г. наказателен кодекс.<br /><br />Премиерът на Йордания Хани Мулки потвърди ангажимента на...

250 млн. евро за влак между София и Скопие – първа полза от договора с Македония (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369497

250 млн. евро за влак между София и Скопие – първа полза от договора с Македония (Обзор)250 млн. евро за влак между София и Скопие – първа полза от договора с Македония Българският премиер ще убеждава македонската опозиция да подкрепи договора Македония бързо да влезе в ЕС, пожела министър-председателят Финансирането на железопътната връзка между София и Скопие с 250 млн. евро ще е първият пряк ефект от подписания във вторник в

НПО-та настояват Радев да наложи вето на промените при екооценките

https://www.actualno.com/business/npo-ta-nastojavat-radev-da-naloji-veto-na-promenite-pri-ekoocenkite-news_625396.html

27 неправителствени организации внесоха искане до президента на България Румен Радев да наложи вето върху измененията в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), приети миналата седмица. С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на од

Борисов: Със Заев искаме да стигнем Германия и Франция

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-26160343

Празниците са общи, защо да не ги празнуваме заедно, да се бием ли, от войните ги докарахме Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място на Европа.

Годишният растеж в еврозоната се ускори до 2.1%

http://econ.bg/Новини/Годишният-растеж-в-еврозоната-се-ускори-до-2-1-_l.a_i.746522_at.1.html

Брутният вътрешен продукт в еврозоната и в целия Европейски съюз нараства с по 0.6% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо предходното, сочи...

Владинова, Тасева и ансамбълът - на сериите "Чалъндж" в Минск

https://www.24chasa.bg/sport/article/6369437

Владинова, Тасева и ансамбълът - на сериите "Чалъндж" в МинскБългария ще бъде представена от Невяна Владинова, Катрин Тасева и ансамбъл жени в състав: Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова на Световната купа по художествена гимнастика от сериите "Чалъндж" в столицата на Беларус - Минск. Турнирът ще се проведе от 4-и до 6-и август.

Билетите за Суперкупата вече са в продажба, най-евтиният е 15 лева

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/01/3017140_biletite_za_superkupata_veche_sa_v_prodajba/?ref=rss


Билетите за мача между "Лудогорец" и "Ботев" за Суперкупата вече са в продажба. Двубоят ще се проведе на 9 август от 20.00 часа на стадион "Лазур" в Бургас.<br /><br />Най-евтините билети са по 15 лева и ще са сектор В и за почти целия сектор А. В блоковете 3, 4, 5 и 6 в сектор А цената е 25 лева, а за ВИП ложата - 50 лева.<br /><br />Привържениците на "Лудогорец" ще са в блоковете 5, 6, 7 и 8 на сектор А. За запалянковците на...

Астронавтът Кели: Гледах "Игра на тронове" постоянно, докато бях в космоса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6369477

Астронавтът Кели: Гледах "Игра на тронове" постоянно, докато бях в космосаБившият астронавт Скот Кели прекара една година на Международната космическа станция (МКС), но в мислите си често е пребивавал в измисления свят на Вестерос от "Игра на тронове", предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Кели е споделил, че по време на престоя си е "преяждал" с хитовата телевизионна поредица - записвал е епизодите и ги е гледал

27 НПО призоваха президента Радев да наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда

http://www.barometar.net/89206/

Днес 1 август 2017, 27 неправителствени организации внесоха искане до президента на България г-н Румен Радев да наложи вето върху измененията в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), приети миналата седмица. С измененията се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. […]

Роди се теленце, абсолютно копие на музиканта от група Кис Джийн Симънс

http://frognews.bg/news_139350/Rodi-se-telentse-absoliutno-kopie-na-muzikanta-ot-grupa-Kis-Djiin-Simans/

Светът стана свидетел на чудо- на 28 юли в ранчо в САЩ се появи теленце, чийто външен вид почти на 100% повтаря външния облик на бас-китариста на Кис Джийн Симънс, съобщи TNZ.

Изгнило дърво падна и рани млада жена в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369479

Изгнило дърво падна и рани млада жена в София Дърво падна и рани млада жена на улица "Тракия" в София. Инцидентът стана във вторник следобед пред очите на десетки хора. Екип на Бърза помощ откара пострадалата в болница малко преди 15.00 часа. Жената е с наранявания, но бе в съзнание. На мястото на инцидента пристигнаха екипи на полицията и пожарната.

Пребиха зверски 13-годишно момче във Велико Търново

http://frognews.bg/news_139349/Prebiha-zverski-13-godishno-momche-vav-Veliko-Tarnovo/

13-годишно момче от Велико Търново бе зверски пребито на спирка в града. Сигналът за побоя е подаден от майката в полицията тази нощ в 00,20 ч. Тя съобщила, че детето е настанено в болница с комоцио и травматични увреждания, причинени от побой.

Шрамайер: Възпаленията между София и Скопие трябва да спрат

http://www.cross.bg/strani-makedoniya-dogovora-1550805.html

/КРОСС/ Първи август 2017 е радостен ден за България и Македония: Договорът за приятелство и добросъседство създава механизъм за прекратяване на порочната практика политиците да тълкуват общата история, коментира за Кл. Шрамайер. Защо две съседни страни непременно се нуждаят от договор за приятелство и добросъседство? Има ли Германия такива договори с Франция и Холандия, например? Германия и Франция сключиха на 22 януари 1963 г. така наречения "Елисейски договор", който сложи край на вечната им вражда. С Холандия има двустранни споразумения по практически въпроси, например - за гранични корекции. България и Македония спешно се нуждаят от двустранен договор, като имаме предвид колко бурни са пререканията им. Всъщност повечето въпроси бяха уредени още в съвместната декларация от 22 февруари 1999 г. на тогавашния лидер на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски и на Иван Костов. Но след като двамата си отидоха, с тях си отиде и разумът. Онази декларация беше добра - доказва го фактът, че повечето нейни текстове сега влязоха без промени или със съвсем дребни промени в новия договор. Като отличен познавач на двете държави и техните двустранни отношения, кои текстове от Договора намирате за най-сензационни? Къде виждате особено голям напредък? Най-важният напредък следва от алинеи 2 и 3 на член 8

Повдигнаха обвинение на майката, изоставила бебето си в кв. "Младост" в София

https://www.actualno.com/crime/povdignaha-obvinenie-na-majkata-izostavila-bebeto-si-v-kv-mladost-v-sofija-news_625385.html

Мария Иванова е привлечена като обвиняема за това, че на 30 юли, в обедните часове, оставила тримесечното си бебе без надзор и достатъчна грижа в градинка в столичния ж.к. „Младост”. По този начин Иванова е създала опасност за неговото физическо и душевно развитие, докол

Бизнесът прояви интерес към безплатната реклама в туристическия портал на Община Варна

http://www.barometar.net/89204/

Над 190 места за настаняване, 140 заведения за хранене и развлечение, както и над 80 търговски обекта са се възползвали от възможността за безплатна регистрация и реклама в общинския туристически сайт visit.varna.bg. Средно по 1300 на ден са уникалните посещения. Сайтът бе пуснат през 2014 г. и до момента има 1 182 138 посетители от […]

REFAN INTENSE GOLD EAU DE PARFUM

http://frognews.bg/news_139348/REFAN-INTENSE-GOLD-EAU-DE-PARFUM/

Парфюмите REFAN INTENSE GOLD са изненадващо продължение на серия GOLD с дълготрайния Intense подпис на REFAN

Бившият шеф на Фонда за лечение на деца е обвинен за неправомерни разходи

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-shef-na-fonda-za-lechenie-na-detsa-e-obvinen-za-nepravomerni-razhodi-news267399.html

Почти година и половина след показните арести http://www.mediapool.bg/pokazni-aresti-prokaraha-rokada-vav-fonda-za-lechenie-na-detsa-news248287.html на бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров и екипа му, специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинения срещу него и още трима души. Те са обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления. От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт е от 500 страници, основава се на множество събрани писмени доказателства, свидетелски показания и експертизи. В съобщението на прокуратурата не се посочва обаче точно каква е присвоената според нея сума и с колко е ощетен фондът от предполагаемата “схема“. Във внесените в съда обвинения няма и помен от първоначално обявеното в деня на арестите http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/specializiranata-prokuratura-i-gdbop-provezhdat-op/ , че се разследва  “организирана престъпна група за корупционни престъпления“. Изпарили са се и други от първоначалните обвинения на прокуратурата като това, че фондът е наемал апартаменти в чужбина на завишени цени. В крайна сметка срещу Павел Александров са повдигнати шест обвинения. Пет са обвиненията срещу  Катерина Котева, главен експерт във фонда, която според обвинението неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник, въпреки че това е в правомощията на здравното министерство. Татяна Радева, старши експерт “икономист, организатор на труда“, и Станислава Горанова – главен експерт “специалист обработка на данни“ и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията. Според доказателствата по делото, през септември 2014 г. Павел Александров “лично мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на средства от бюджета на фонда“. Прокуратурата видя престъпление в придружаването на болно дето от лекар   “Така например, за командироване в чужбина без право и със средства на фонда лекари от различни болници - за участие в международни семинари или като придружители на болни деца. Според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите“, се казва в обвинението. Действително в практиката на фонда има изолирани случаи, при които български лекари са придружавали болни деца в чужди клиники, за да се запознаят с лечението, което се прилага зад граница, без това да е изрично регламентирано в правилника му. Идеята обаче е била да се осигури медицинско наблюдение по време на пътя и достъп на български специалисти до иновативни практики, а не ощетяване на фонда. Договорите с представителството на “Аджъбадем“ у нас обявени за незаконни Според прокуратурата, Александров неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма, която да оказва логистична подкрепа и съдействие  при лечението на деца в чужбина, главно в болница “Аджъбадем“, Турция. “Договорите са сключвани без провеждане на обществени поръчки, като на тяхно основание от бюджета на фонда през 2014 г. са изплатени 223 252 лв., а през 2015 г. – 230 096 лв. Плащанията към фирмата са продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със Закона за обществените поръчки“, се казва в обвинението. Преди турската верига “Аджъбадем“ да купи българските болници “Токуда“ и “Сити Клиник“, тя разполагаше с две представителства у нас - в София и Пловдив. Те са организирали транспорта и настаняването на децата в Турция със собствени линейки и медицинско лице, като ползването на офисите у нас е било изрично условие на “Аджъбадем“ за прием на български деца в Турция. Т.е. не става ясно как би могла да се проведе обществена поръчка за избор на друг посредник. Александров ще отговаря още за еднолични решения и обучение на служители Друго обвинение срещу Александров е, че “без да е лекар, и без решение на Обществения съвет към фонда – каквото е нормативното изискване, Павел Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост“, твърди още прокуратурата. Със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение, че в длъжностната им характеристика било записано изискването за владеене на съответния чужд език. Неправомерно издаване на формуляри за лечение в чужбина Доказателствата по делото сочат, че освен от средствата на фонда, участниците са прехвърляли плащания на фонда към бюджета на НЗОК. Без да разполагат с правомощия за това, Александров и Котева са попълвали формуляри “S2“, с което са задължавали НЗОК да плаща на болници в чужбина за лечението на деца, изпратени там от фонда.   В крайна сметка не става ясно защо според прокуратурата НЗОК е ощетена, след като е плащано за реално лечение на деца зад граница, без значение, че са били изпратени за лечение по линия на фонда и при положение, че няма дублиране на плащания. След арестите от Обществения съвет на фонда обясниха, че Александров е издавал формулярите след като е бил устно упълномощен в мандата на предходен здравен министър, а издаването на формуляра от фонда е позволявало по-бързото изпращане на болни деца за лечение в чужбина. След показните арести формулярът "S2" вече се издава само от здравния министър и НЗОК и станаха публично известни няколко случая, в които институциите бавят издаването на документа. Според прокуратурата "с цел да се прикрият извършваните престъпления във фонда не е бил извършван адекватен и ефективен финансов контрол в съответствие с нормативно установения ред. Със заповеди на Александров от 2014 и 2015 г. за финансов контрольор на фонда е била определена обвиняемата Татяна Радева. Доказателствата по делото сочат, че във фонда не е извършван предварителен контрол, не са издавани контролни листа и за поети финансови задължения“, се посочва още в обвинението.

В Израел: Грант и Левски се разбраха за 800 000 евро на сезон

https://offnews.bg//futbol/v-izrael-grant-i-levski-se-razbraha-za-800-000-evro-na-sezon-661844.html

Израелският треньор Авраам Грант е постигнал споразумение с Левски и в петък ще подпише своя договор. Това съобщи издание в родината на спеца.

Според информацията бившият мениджър на Челси ще прибира по 800 000 евро на сезон в София, което се равнява на почти 67 000 евро на месец!

Ако е вярно, това е абсолютен рекорд в историята на българския футбол! Но пък няма причина да се съмняваме в колегите.

Maariv цитира dolfudj Диана Иванова, която посрещна Грант на летището и бе до него през цялото време.

„Вчера се разбрахме с Аврам Грант да стане част от отбора ни. Левски много иска той да води тима. Подписването ще стане след Тиш’а бе-ав (б.а. религиозен празник на евреите) . Грант се прибира в Израел и ще е отново тук в четвъртък. Всичко е готово, чакаме само подписването“, казва Иванова.

Изданието посочва също така, че Емил Велев няма да бъде помощник на Грант заради „неразбирателство с хора в управата на клуба“. По всяка вероятност става въпрос за враждата на Кокала с Даниел Боримиров.

Утре по Черноморието ще бъде слънчево и топло

http://www.moreto.net/novini.php?n=356615

През нощта времето ще е ясно. По Черноморието ще е слънчево с умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Утре времето в страната ще остане слънчево и горещо.

Турция и Катар започнаха съвместно военно учение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369472

Турция и Катар започнаха съвместно военно учениеТурция и Катар започнаха днес съвместно военно учение с участието на над 250 турски войници и над 30 бронирани машини, съобщи турски официален представител, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Турските сухопътни сили участват в първата фаза на съвместното военно учение, а втората част ще включва военноморските сили на двете страни,

Повдигнаха 6 обвинения на бившия шеф на Фонда за лечение на деца

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povdignaha-6-obvineniia-na-bivshiia-shef-na-fonda-za-lechenie-na-deca-2040221

Шест обвинения е повдигнала прокуратурата на бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, който бе отстранен от поста си през пролетта на миналата година след показен арест.
 

Жълт код за жеги за 17 области на страната за 2 август

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-zhegi-za-17-oblasti-na-stranata-za-2-avgust-2040223

В сряда времето ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 32 и 37 градуса.

Жълт код за високи температури е обявен за 17 области на страната и столицата София за 2 август, сряда, сочи справка в сай

Индексът Dow Jones отбеляза пореден връх снощи

http://econ.bg/Новини/Индексът-Dow-Jones-отбеляза-пореден-връх-снощи_l.a_i.746521_at.1.html

Рекорд на Dow Jones на Уолстрийт вчера, достигайки ръст от 0,28 процента до 21 891,12 пункта, благодарение на силния възходящ тренд на акциите на...

Графика на деня: Еволюцията на социалните мрежи

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/grafika-na-denia-evoliuciiata-na-socialnite-mreji-243370/

Трудно е да си представим, че социалните медии се превръщат в такава широка екосистема за по-малко от 10 години

Самолет излезе от пистата при кацане в Бургас

http://dnes.dir.bg/news/burgas-letishte-samolet-26160177

Самолет Боинг 737-800 на авиокомпания "Травел сървис", изпълняващ полет от Братислава е аварирал при кацане на летище Бургас в 13:35 ч.

Борисов: Хубави неща и на размирните Балкани

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-dogovor-26160240

След 10 години резултатите от Договора за добросъседство ще бъдат видими за двете държави.

Стрелба в московски съд, трима бандити бяха убити

http://www.cross.bg/trima-podsudimi-ybiti-1550804.html

/КРОСС/ Трима души бяха убити при престрелка в Московския областен съд, предаде РИА Новости. Убитите са подсъдими по делото срещу престъпната банда ГТА. Престрелката станала, докато петима подсъдими били транспортирани към съдебната зала. В асансьора бандитите опитали да отнемат оръжието на охранителите и да избягат. При последвалата стрелба трима от петимата са застреляни. Има и двама ранени полицаи. Всички служители и посетители на съда са евакуирани от сградата, а съдебните заседания са отложени. Бандата е известна като ГТА по аналогия с едноименната компютърна игра с автомобили. Причината е серия от нападения срещу шофьори в Подмосковието. Престъпниците слагали шипове по пътя и когато някоя кола се наниже на тях, излизали от скривалищата си и разстрелвали шофьора и пътниците. Смята се, че жертви на бандата са станали 17 души.  

Трима от администрацията на парламента свързани с Държавна сигурност

https://offnews.bg//politika/trima-ot-administratciata-na-parlamenta-svarzani-s-darzhavna-sigurnost-661840.html

Трима души от администрацията на Народното събрание са свързани с бившата Държавна сигурност.

Имената им обяви Комисията по досиетата днес, след като е проверила главния секретар, директорите, началниците на отдели и началниците на сектори в парламентарната аминистрация, както и щатните служители към постоянните комисии - общо 62 новоназначени. 48 от тях се оказали по-млади - задължително се проверяват за принадлежност към органите на ДС публичните лица, родени след 16 юли 1973 г.

От останалите тримата с връзки с комунистическите служби са:

Иван Василев Хиновски - главен експертен сътрудник в Комисия за наблюдение дейността на ДКЕВР от 16.12.2014 г., който е бил секретен сътрудник на ДС към Първо главно управление под псевдонима Хабов. Делото му в архивите съдържа два тома с общо 260 страници. Името му бе обявено и при излизането на списъка с длъжниците към Елитбанк (25 юли 2017 г.).

Николай Коцев Доцев - старши експертен сътрудник в Комисия по отбрана от 12.06.2017 г. Роденият в Мадан на 30 ноември 1961 г. Доцев е бил щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Спас Ангелов Ташев е третият в списъка. Той е главен експертен сътрудник в Комисия по политиките на българите в чужбина от 30.05.2017 г., бил е агент на шесто отделение в Областния отдел на МВР, отдел ДС, в Стара Загора. Агент Иван е вербуван през 1985 г. и е снет от действащия оперативен отчет година преди падането на режима - през 1988 г. Има предложение за унищожаване на досието му от 2007 г.

Разкриването на имената на свързаните с ДС не води до освобождаването им от публични постове, у нас няма подобно изискване на закона.

Убиха трима при престрелка в Московски съд

http://dnes.dir.bg/news/sad-rusia-moskva-ubiti-26160158

Трима души бяха убити при престрелка в Московския областен съд. Стрелбата е станала по време на разглеждането на делото на т.нар. "банда ГТА".

Родната полиция ни пази, а ние зорлем се самоубиваме…

https://bivol.bg/%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%bb%d0%b5%d0%bc-%d1%81%d0%b5.html

„В близката далечина млад старец седял на дървен камък и четял изгорял вестник, където пишело как един глух чул, че слепец видял как куцият гонил с пирон влака да му пука гумите.“ Цитирам емблематичния за ранното ми тийнейджърство виц по памет. Главният секретар на МВР Младен Маринов вика, че пловдивският бизнесмен от дупнишки произход Данаил […]

Започна инициатива за кърмене на обществени места

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/01/3017139_zapochna_iniciativa_za_kurmene_na_obshtestveni_mesta/?ref=rss


Световната седмица на кърменето, която започна днес, тази година е под надслов "Да подкрепим кърменето заедно", съобщиха от детския фонд на ООН УНИЦЕФ.<br /><br />Днес той, заедно с национална асоциация "Подкрепа за кърмене" и фондация "Нашите недоносени деца" дадоха началото на дългосрочна инициатива за създаване на подкрепяща обществена среда за насърчаване и защита на кърмещите майки на обществени места като библиотеки, галерии, търговски обекти,...

Мафиоти откриха стрелба в Московския областен съд

https://www.vesti.bg/sviat/mafioti-otkriha-strelba-v-moskovskiia-oblasten-syd-6072168

Те нападнали служителите на охраната, отнели оръжията им и започнали да стрелят

14-годишно дете даде 55 000 лева на "ало" измамници

http://www.moreto.net/novini.php?n=356656

14-годишно момиче от Царево стана жертва на телефонни измамници. Те подлъгали детето да хвърли през балкона голяма сума пари - над 55 000 лева. Това се е случило преди дни. Измамникът - 32-годишният Стоян Михалев, е стар познат на полицията и е задържан още същия ден.

Един ранен и трима убити след престрелка в съд в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369439

Един ранен и трима убити след престрелка в съд в МоскваНай-малко един човек е ранен и трима са убити след престрелка в московски съд, съобщава Би Би Си. Все още не е ясно как е започнала престрелката. Местните медии съобщава, че се е случило по време на съдебно заседание срещу престъпна групировка. Очевидци споделят, че са чули най-малко 20 изстрела. Служителите на Московският съд са били незабавно

Дават на съд бившия директор на Фонда за лечение на деца в чужбина

http://frognews.bg/news_139347/Davat-na-sad-bivshiia-direktor-na-Fonda-za-lechenie-na-detsa-v-chujbina/

Бившият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров отива на съд. Той получи обвинение от прокуратурата, заедно с още трима бивши служители на фонда.

Обвинение за бившия директор на Фонда за лечение на деца в чужбина

http://frognews.bg/news_139347/Obvinenie-za-bivshiia-direktor-na-Fonda-za-lechenie-na-detsa-v-chujbina/

Бившият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров отива на съд. Той получи обвинение от прокуратурата, заедно с още трима бивши служители на фонда.

Пак агресия: 17-годишен преби 15-годишно момче във Велико Търново

http://www.cross.bg/momche-veliko-turnovo-1550803.html

/КРОСС/ 17-годишен младеж преби 15-годишно момче на спирка във Велико Търново, съобщи bTV. Инцидентът в станал вчера следобед. По непотвърдена информация двамата са имали спречквания в социалната мрежа. Побойникът е от град Дебелец. Задържан е и с него работят психолози. Битото момче е настанено в търновската болница с комоцио и множество кръвонасядания, но вече се възстановява.  

Седми ден търсят пистолета, с който се гръмнал бизнесменът Божилов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369466

Седми ден търсят пистолета, с който се гръмнал бизнесменът БожиловСедми ден криминалисти безуспешно търсят оръжието, с което се е самоубил 43-годишният Данаил Божилов в Пловдив. След разпоредената проверка от директора на областната полиция Атанас Илков заради пропуски в разследването униформени отново извършиха оглед на мястото в парк “Лаута”. Нямало обаче и следа от пистолета.

Кунева прозря истината: Нямаме политическа воля за борба с корупцията

http://frognews.bg/news_139346/Kuneva-prozria-istinata-Niamame-politicheska-volia-za-borba-s-koruptsiiata/

Моята диагноза е следната – политическа воля в България за приемането на истински работещ антикорупционен закон, подчертавам, за борба с корупцията по високите етажи, няма. Това каза Меглена Кунева в интервю за ”Фокус”.

6 увеселителни парка във Великобритания затварят заради опасна въртележка

http://www.cross.bg/yveselitelni-parka-velikobritaniya-1550802.html

/КРОСС/ Шест увеселителни парка във Великобритания затварят врати след смъртен случай на атракцион в Америка, съобщава Би Би Си. В сряда е загинало 18-годишно момче, а други шест са ранени, след като били изхвърлени от атракцион в увеселителен парк в Охайо, Америка. Атракционът Fire Ball се движи с изключителна скорост от едната към другата посока, докато през това време върти пасажерите си. По време на едно от завъртанията, част от увеселителната люлка се откача от основното скеле и излита във въздуха заедно с пасажерите, намиращи се в нея. След инцидента в САЩ, органите на реда във Великобритания са наредили затварянето на няколко увеселителни парка, за да бъдат проверени съоръжения, подобни на злополучното.  

Половината учители - над 50!

http://www.cross.bg/spetzialisti-pedagogicheski-vuzrast-1550801.html

/КРОСС/ На възраст между 50 и 65 години са повече от 44,15 % от българските учители. Това посочва министърът на образованието Красимир Вълчев в писмен отговор на депутатски въпрос. От общо 89 399 педагогически специалисти в системата на предучилищното и училищното образование - едва 5530 са на възраст под и на 30 години. Министърът на образованието посочва, че към момента няма основание да се говори за "национална криза", свързана с липсата на квалифицирани педагогически специалисти. 39 468 са педагогическите специалисти, които са над 50-годишна възраст, 3327 от тях са на възраст над 61 години. През 2017 г. 1823 педагогически специалисти навършват пенсионна възраст, но заради разликата в осигурителния стаж, не всички от тях ще бъдат пенсионирани. И още статистика - едва 1,5% от българските учители и педагогически специалисти са ангажирани в частния сектор. За една година броят на заетите в сферата на образованието специалисти е намалял с 436 души, като основните причини са свързани с демографската тенденция за обезлюдяване, закриване на ученически паралелки, както и решението на част от образователния персонал да се реализира в други сфери, заради по-доброто заплащане. От Министерството на образованието и науката предлагат седем мерки за привличане и задържане на мотивирани педагогически специалисти, като първата от тях е увеличението на заплатите с 15% от 1 септември 2017 г

Над 43 000 проверки в горите извършиха инспектори и стражари за 2 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369441

Над 43 000 проверки в горите извършиха инспектори и стражари за 2 месеца22 857 проверки са извършени през юли в горските територии на страната. От тях 12 820 са от мобилни групи и горски стражари от 6-те държавни предприятия, а 10 037 – от горските инспектори по контрол и охрана на 16-те регионални дирекции на Изпълнителната агенция по горите, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите.

ВУЗФ откри две нови бакалавърски програми

http://www.investor.bg/drugi/128/a/vuzf-otkri-dve-novi-bakalavyrski-programi-244060/

Новите специалности са „Бизнес икономика, предприемачество и иновации“ и "Бизнес информационни системи и комуникации"

Варненските данъчни разпродават автобуси от 1984 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=356641

Пет автобуса с марка "МАН" обявиха за продан от Националната агенция по приходите във Варна, научи Moreto.net. Рейсовете са произведени през 1984 година. Всеки от автобусите ще бъде пуснат на търг при стартова цена от 2800 лева.

Трудни стартове за Георги Дончев на Ред Бул Ринг

http://www.cross.bg/donchev-marvin-myasto-1550800.html

/КРОСС/ Катастрофа на съперник и съдийски наказания белязаха уикенда на Porsche Sports Cup в Шпилберг Българският пилот Георги Дончев не успя да стигне до подиума в поредните стартове от клас 5d-991 GT3 Cup на Endurance сериите в Porsche Sports Cup този уикенд на Ред Бул Ринг в Австрия. След първото и третото място в миналите две състезания от сезона, Дончев и съотборникът му Марвин Дийнст трябваше да запазят инерцията и да добавят важни точки за генералното класиране, но катастрофа на съперник и съдийски наказания ги отдалечиха от целта. Малшансът започна още на квалификациите, когато организаторите не признават най-бързите обиколки на Георги и Марвин заради излизане от очертанията на пистата. Така българският пилот стартира от 8-ма позиция и в първите десетина обиколки шофира отлично, докато съперник не се завърта пред него. Това кара Дончев да допусне грешка и също да се завърти и излезе от пистата. Поршето с номер 168 губи цяла обиколка в чакъла и състезанието изглежда безвъзвратно загубено, но с отлично каране пилотите на на SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) наваксват изоставането и в крайна сметка завършват на 14-та позиция от всички 24 стартирали. Във втория манш българският пилот започва от 14-то място в решетката, шофира отлично и при смяната в бокса на 23-тата минута е на 6-та позиция с 8 изпреварени съперника

Индексите на родния капиталов пазар започват уверено новия месец

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-родния-капиталов-пазар-започват-уверено-новия-месец-_l.a_i.746520_at.1.html

Всичките борсови измерители на родния капиталов пазар започват търговията през август с повишения. Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX добавя 0.03% към...

Два тежки побоя в Търново само за 24 часа

https://offnews.bg//112/dva-tezhki-poboia-v-tarnovo-samo-za-24-chasa-661843.html

89-годишна жена е настанена в болница с черепно мозъчна травма след нанесен побой, а при друг случай на физическа саморазправа 13-годишено дете е с комоцио. И двата случая са от Велико Търново.

Възрастната жена е била открита от патрул, дошъл на адреса след сигнал. Там полицаите заварили 64-годишния й син С.Н. и 17-годишен от с. Долна Липница, неизвестни до момента на властите.

Пострадалата жена веднага била откарана в Спешна помощ, където е настанена за лечение, с опасност за живота. Двамата са задържани за срок до 24 часа.

За другия случай от пресцентъра на МВР съобщават, че 13-годишно момче е било пребито от непознати вчера, в късния следобед. То е в болница с комоцио и травматични увреждания, причинени от побой. Причините за разпрата между момчето и извършителите се изясняват.

Starbucks България откри ново кафене в София

http://www.cross.bg/starbucks-bulgariya-kompaniyata-1550799.html

/КРОСС/ Световноизвестната верига за кафе Starbucks, представена в България от AmRest, откри ново кафене в София. Обектът отвори врати в центъра на столицата - на ъгъла на ул. Съборна и ул. Княз Александър I. Това е шестият обект на компанията у нас, с който тя продължава развитието си в страната. "За мен е чест да открия най-новото кафене на Starbucks в София. Това е дългоочакваният момент, в който започва нов етап от развитието на компанията в България. Щастлив съм, че това прекрасно място в самия център на столицата ни ще даде възможност на още повече хора да се насладят на нашето уникално кафе и на незабравимото Starbucks изживяване. Радвам се, че ние продължаваме напред с нови обекти и обновена продуктова линия!" - заяви Иван Георгиев, регионален мениджър на Starbucks България. Сред официалните гости на събитието беше и заместник-посланика в Посолството на САЩ в София - г-жа Мартина Стронг, както и търговското аташе - г-жа Мария Галиндо. „За мен е удоволствие да присъствам на откриването на новото Starbucks кафене и да отбележа успеха на компанията в България. Радвам се, че г-н Иван Георгиев - новият регионален мениджър на Starbucks, е вложил много енергия, за да се случи това прекрасно събитие", заяви г-жа Стронг и допълни, че брандът Starbucks е още една възможност българите да опознаят Америка

Мтел със специална оферта за феновете на ЦСКА с клубни карти

http://www.cross.bg/mtel-tzska-fenovete-1550798.html

/КРОСС/ И през новия сезон всички фенове на ЦСКА, които закупят от членските карти на клуба, ще могат да ползват неограничени разговори помежду си във фен групата на клуба. С пакетите на мобилната група ЦСКА, всички армейци ще получат достъп до неограничен мобилен интернет, с до 30 000 MB на максимална скорост. Феновете могат да се възползват от предложението, като представят своята членска карта във всички търговските обекти на телекома. Допълнително, феновете на „армейците" ще могат да получават последните новини около своя любим клуб чрез безплатни SMS известия. Те се активират с безплатен SMS с текст „CSKA" на номер 1230, след което привържениците ще получават до две безплатни текстови съобщения на ден с последните актуални новости около отбора. За най-запалените фенове на отбора Мтел предоставя услуга с още повече ексклузивни новини, за която привържениците на ЦСКА ще могат да се абонират с ключова дума "FEN" на 1230. Друга възможност, която Мтел предоставя за феновете на армейците, са безплатни мелодии Musicall. Привържениците ще могат да избират измежду песните на любимия им клуб, които да звучат, докато им звънят техни познати. Със старта на новия сезон, Мтел подкрепи идеята на феновете за подпомагане на клуба. Телекомът осигури техническа възможност за изпращане на дарителски sms-и до кратък номер 1948

Tesla Model 3 е новият шампион

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tesla-model-3-e-noviiat-shampion-6072167

Успоредно с новото отличие за модела, който се превърна в сензация далеч преди появата си, станаха ясни повече подробности за ценообразуването при Model 3.

ВМРО-ДПМНЕ: Черен ден за Македония, ще се борим за преразглеждане на договора, като се върнем на власт

http://www.cross.bg/vmro-dpmne-dogovora-makedoniya-1550796.html

/КРОСС/ Няма и часове след подписването на договора за добросъседство между България и Македония и опонентите в Скопие на настоящия премиер Зоран Заев и доскорошни управляващи от ВМРО-ДПМНЕ надигнаха глас. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Димитар Стеванджия обяви, че днес е черен ден в македонската история и ще се бори за преразглеждане на договора, когато партията му се върне на власт. „Аз, като народен представител, ще се боря договорът с България да се преразгледа от бъдещето управление на ВМРО-ДПМНЕ. И то ще дойде много по-скоро от някои прогнози - не повече от 18 месеца от днешния ден, черен в историята на Македония. Но за това се нуждаем от народа, да ни подкрепи още по-масово, за да запазим държавата", обяви депутатът от профила си във Фейсбук минути след подписването на договора за добросъседство.

УЕФА затвори стадиона на Партизан заради Ратко Младич и "шиптъри"

https://offnews.bg//futbol/uefa-zatvori-stadiona-na-partizan-zaradi-ratko-mladich-i-shiptari-661838.html

Дисципа на УЕФА затвори за един мач стадиона на Партизан и глоби клуба със 100 000 евро. Причината са изцепки на публиката по време на домакинството с Будучност от Черна гора във втория предварителен кръг на Шампионската лига.

От "Спортски журнал" изнесоха подробности за наказанието. УЕФА е описала скандиранията на запалянковци "Ратко Младич", "Момчило Джуич", викове срещу Косово и скандирания "шиптъри". 

Едва ли е нужно да обясняваме кой е Ратко Младич, главорезът от войните след разпадането на Югославия. Момчило Джуич пък е командир на сръбските четници по време на Втората световна война, княз, свещеник.

Горкият делегат на УЕФА направо може да вземе изпит по сръбска история. Той е поискал разяснение още кои са точно Янко Вукотич и крал Петър Караджорджевич, чийто образи се вяха върху знамена в "черно-бялата" агитка.

Янко Вукотич  е войвода и армейски генерал, командвал черногорски войски под флага на сръбската армия в балканските войни и Първата световна. Накратко!

Интересното е, че наказанието е наложено след домакинството на Партизан от трети кв. кръг на ШЛ срещу Олимпиакос. Гърците биха 3:1 в Белград и само чудо може да ги пречупи в Пирея.

Партизан явно ще си изтърпява наказанието в турнира на Лига Европа. А се задава и ново! Пак според сръбски медии "гробарите" ще го отнесат, задето са уцелили с бутилка Марко Марин от Олимпиакос, а по терена са били хвърлени и куп други предмети. Марко е бивш немски национал, роден в Босна. 

Дете хвърли 55 000 лева на "ало" измамници

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dete-hvyrli-55-000-leva-na-alo-izmamnici-6072165

Полицаи в Царево са заловили измамника още същия ден, осъден е на 10 месеца затвор

Шофьор на трактор потроши товарен автомобил

https://www.24chasa.bg/region/article/6369434

Шофьор на трактор потроши товарен автомобил
46-годишен мъж от село Змеево, община Ген. Тошево, е настанен в Центъра за психично здраве в Добрич. Причината е, че управлявайки трактор, мъжът е нанесъл щети по камион, паркиран в промишлената зона в Ген. Тошево. Сигналът за повредения товарен автомобил „Фиат” е подаден в полицията в понеделник по обяд.

Над 500 души пред съда в Турция с обвинения за държавен преврат

http://www.cross.bg/prevrat-suda-tyrtziya-1550797.html

/КРОСС/ Близо 500 души се явиха пред съда по време на най-големия процес срещу заподозрени за участие в неуспешния опит за преврат в Турция, информира АФП. Те са изправени пред обвинения в опит за извършване на държавен преврат. От 486 обвиняеми по случая 461 са в ареста, докато 7 се издирват, а останалите са пуснати под гаранция. Някои от тях бяха вкарани в съда до Анкара в колона по един пред телевизионни камери, държани от служители на турската жандармерия, които са придружавани пък от войници. Събралите се хора скандираха, че "искат смъртно наказание". Те също скандираха, че "мъчениците не умират, нацията няма да бъде разделена". Според репортер на агенцията някои от присъстващите хвърляха бутилки с вода към обвиняемите. Ако бъдат осъдени, те могат да получат доживотен затвор. Смъртното наказание в Турция е отменено през 2004 г.  

Иран: Санкциите на САЩ нарушават ядреното споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369432

Иран: Санкциите на САЩ нарушават ядреното споразумениеПредседателят на парламента на Иран Али Лариджани изрази мнение, че САЩ нарушават ядреното споразумение със страната, налагайки срещу нея нови санкции, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус. „Тялото за надзор за Ядреното споразумение на Иран смята, че новите санкции на САЩ противоречат с части от него“, заяви Лариджани.

5% шанса да се ограничи средното глобално затопляне под 2 градуса по Целзий

http://www.moreto.net/novini.php?n=356649

Има 5% шанс да се ограничи средното глобално затопляне под 2 градуса по Целзий, обявиха учени, цитирани от АФП. Целта е заложена в сключеното през 2015 г. Парижко споразумение за климата. Учените пишат за списание Nature Climate Change, че шансът да се изпълни по-амбициозната цел за намаляване на температурата до 1,5 градуса по Целзий, която също е включена в споразумението, подписано от 196 държави, е 1%.

Борисов и Заев подписаха историческия договор в Скопие

http://frognews.bg/news_139345/Borisov-i-Zaev-podpisaha-istoricheskiia-dogovor-v-Skopie/

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е факт. Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов положиха подписите си в Министерския съвет в Скопие, при небивал интерес от медиите. Предстои той да бъде ратифициран и в двата парламента, за да стане окончателен.

3 г. затвор грозят майката, изоставила бебето си в градинка в "Младост"

https://offnews.bg//obshtestvo/3-g-zatvor-groziat-majkata-izostavila-bebeto-si-v-gradinka-v-mlados-661839.html

Мария Иванова - майката, която изостави 5-месечното си бебе в градинка в ж. к. "Младост" в столицата, ще бъде обвинена по член от Наказателния кодекс, който предвижда до 3 г. лишаване от свобода, предаде бТВ.

Прокуратурата е започнала производство по член от НК, в който се пише: „Родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до три години, както и с обществено порицание”.

На 30 юли Иванова реши да изостави невръстния си син на площадка близо до бл. 20 в столичния квартал "Младост". Причината - финансови проблеми и невъзможност да го отглежда. 2 часа по-късно обаче тя решава, че не иска да го изоставя и се обажда на тел. 112.

Жената живее в къща в село Габра заедно с майка си, а семейството живее с пенсията на възрастната жена. Мария Иванова е на 38 години, има и 13-годишна дъщеря, която живее с баща си. 

Увеселителни паркове във Великобритания затварят врати след смъртен случай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369347

Увеселителни паркове във Великобритания затварят врати след смъртен случайШест увеселителни парка във Великобритания затварят врати след смъртен случай на подобен атракцион в Америка, съобщава Би Би Си. В сряда е загинало 18-годишно момче, а други шест са ранени, след като били изхвърлени от атракцион в увеселителен парк в Охайо, Америка. Атракционът "Афтърбърнър" се движи с изключителна скорост от едната към другата

16-годишна моли за помощ, остават с майка си и братчето си на улицата

https://www.24chasa.bg/region/article/6369373

16-годишна моли за помощ, остават с майка си и братчето си на улицатаДайте ни шанс да живеем достойно, пише деветокласничката Хатче от карнобатското село Хаджиите Майка с две деца, които до сега са живели в пристройка към пощата на карнобатското село Хаджиите, остават на улицата, алармира медиаторът Милена Куртова-Радева. Издадена е заповед на кмета на Карнобат, според която на 2 август жената и децата трябва да

Пожарите в горите – причинени от човешка небрежност

https://www.24chasa.bg/region/article/6369384

Пожарите в горите – причинени от човешка небрежностПет пожара са регистрирани през изминалия месец на територията на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен - съобщават оттам. Всички инциденти са причинени в резултат от човешка небрежност, като два от тях са възникнали вследствие на хвърлени неизгасени цигари.

Уилям Хейг: „Брекзит” може да се превърне в най-голямото объркване в историята

http://pogled.info/svetoven/evropa/uilyam-heig-brekzit-mozhe-da-se-prevarne-v-nai-golyamoto-obarkvane-v-istoriyata.88046

/Поглед.инфо/ Бившият британски външен министър Уилям Хейг заяви, че има реална заплаха Брекзит да се превърне в "най-голямото икономическо, дипломатическо и конституционно объркване" в новата британска история, с непредвидими последствия страната.

Вашингтон иска ограничени инвестиции в Китай заради Северна Корея

http://pogled.info/svetoven/vashington-iska-ogranicheni-investitsii-v-kitai-zaradi-severna-koreya.88047

/Поглед.инфо/ Лидерът на демократите в Конгреса на САЩ Сената Чарлз Шумър изпрати писмо до президента Доналд Тръмп, призовавайки го да ограничи Китай в отговор на "бездействието" на Пекин в севернокорейския проблем.

"Левски" се е разбрал с Грант за рекордна заплата, твърди израелски сайт

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/01/3017103_levski_se_e_razbral_s_grant_za_rekordna_zaplata_tvurdi/?ref=rss


"Левски" се е разбрал с Аврам Грант, който ще е новият треньор на сините, съобщава израелският сайт sport1.maariv.co.il. Според информацията специалистът ще получава рекордна за българския футбол заплата.<br /><br />Твърдението е, че Грант ще подпише договор за две години, като ще взима по 800 хил. евро годишно. В сумата не са включени бонусите за постигане на успехи като спечелване на титлата и купата.<br /><br />Бившият мениджър на "Челси" беше в...

Уникален спектакъл от звук и светлина събра 30 хил. души в Стара Загора (видео)

https://offnews.bg//kultura/unikalen-spektakal-ot-zvuk-i-svetlina-sabra-30-hil-dushi-v-stara-zago-661836.html

Повече от 30 хиляди старозагорци и гости на града се събраха около паметника "Самарското знаме", за да отбележат 140 години от подвига на бранителите на Стара Загора.

Събитието бе отбелязано с уникален спектакъл от звук и светлина, който се превърна в своеобразен нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение.

На историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира основните компоненти на посланието, което се съдържа в него – саможертва, традиция и вяра. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри се прави у нас за първи път. Организатори на спектакъла са Община Стара Загора, Urban Art Foundation и Kvant.



Специална роля в него бе отредена на Старозагорския митрополит Киприан, който произнесе молитва, а актьорът Ивелин Керанов рецитира някои от най-запомнящите се български поетически творби, посветени на подвига на бранителите на Стара Загора. Участие взеха и представителната рота на Втора механизирана бригада, знаменна група и военният духов оркестър.

Емоцията достигна своя връх с началото на светлинния спектакъл, който озари мемориала с десетки лъчове. Музика, светлина, глас и кадри на децата и праотците на Стара Загора, прожектирани върху самите бранители от мемориала, се събраха в едно.


Холивудският режисьор Тед Кочев ще представи лично мемоарите си в София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/08/01/3017104_holivudskiiat_rejisyor_ted_kochev_shte_predstavi/?ref=rss


Холивудският режисьор с български корен, а вече и българско гражданство Тед Кочев пристига отново у нас, за да представи автобиографията си "Моят живот в киното: Режисьорска версия", съобщават издателите му от "Колибри". Срещата ще бъде на 11 август в 19 ч. в градината на заведението Bookies в София, ул. "Доспат" 37.<br /><br />Книгата е част от поредицата "Амаркорд", в която излизат мемоарите на известни режисьори. В нея Кочев, чиито родители...

Двете жени от Тутракан, издирвани от белгийските власти, остават в ареста

http://www.cross.bg/zheni-vlasti-zaharieva-1550795.html

/КРОСС/ Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Стефка Йорданова и на Светла Захариева от Тутракан, задържани под стража на 21 юли тази година с определения на Окръжен съд - Силистра по искане на белгийските съдебни власти. Двете жени са издирвани с европейски заповеди за арест (ЕЗА), издадени от съдия следовател от съд в Брюксел, Кралство Белгия, за участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия. Компетентните белгийски власти настояват за ареста и екстрадицията на двете българки, като в ЕЗА са посочени три престъпления, квалифицирани по седем правни норми от Белгийския наказателен закон. Описаните в ЕЗА факти, свързани с престъплението са извличане на големи печалби от проституцията на млади жени в квартала на витрините в Брюксел. Посочва се, че сънародничките ни заставяли всяка една от тях да им предоставя не само фиксираната сума от 50 евро за 1 работна смяна, но и комисионни за всеки курс. Белгийските власти са записали в ЕЗА, че тези пари не се декларирани в кралството, а се инвестирали в България. Със заплахи нашенките принуждавали жените да поемат повече работа. При тази схема събирали от 120 до 160 евро на ден. След сигнали, подадени от потърпевшите, тамошните власти следили продължително време действията на българките. Те пренасяли парите у нас най-често в брой

Пребиха възрастна жена във Велико Търново, задържани са синът й и тийнейджър

https://www.24chasa.bg/region/article/6369324

Пребиха възрастна жена във Велико Търново, задържани са синът й и тийнейджър89-годишна жена от Велико Търново е настанена за лечение в болница в града с черепно мозъчна травма и кръвонасядания по тялото след нанесен й побой, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за случая е получен вчера. На адреса на потърпевшата незабавно бил изпратен полицейски екип, който заварил пред жилището 64-годишния й син С.Н. и 17-годишен от с.

Търговските вериги отчитат търсене на храни със сертификати за устойчивост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6369380

Търговските вериги отчитат търсене на храни със сертификати за устойчивостПроучване показва, че търговските вериги в България отчитат тенденцията за увеличаване на потреблението на храни със сертификати за устойчивост, насочени към опазването на околната среда и разумното използване на природните ресурси. Това съобщиха организаторите на изследването от WWF България, цитирани от БТА.

17 бали с неакцизен тютюн намериха при акция във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=356646

17 бали от по 25 килограма с тютюн без бандерол, откри полицията по време на специализирана акция днес, съобщиха от прокуратурата за Moreto.net. Акцията е била извършена в местността "Бялата вода" край Аврен. Полицаите са намерили още 100 килограма тютюн, който също бил без бандерол.

България и Македония подписаха договора за добросъседство

http://www.cross.bg/strani-dvete-makedoniya-1550794.html

/КРОСС/ България и Македония официално подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Под документа подписите си сложиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, съобщава БНР. Церемонията се състоя в сградата на македонското правителство в Скопие. След тях меморандуми за сътрудничество подписаха транспортните и енергийни министри на двете страни. След като положи подписа си, македонският премиер Зоран Заев заяви: „Република Македония и Република България направиха историческа стъпка напред, заедно. Историята поставихме като основа за бъдещето и открихме път за стабилност и развитие на двете държави и за Балканския район. Затворихме въпроси, с което недвусмислено направихме пътя за сътрудничество между нашите страни. Този договор е общ успех! Избрахме да водим политически решения, а не проблеми. В България видяхме конструктивен партньор с едни и същи цели. Това сътрудничество ще помогне за подобряване на пътната и газовата инфраструктура на двете страни. Изпращането на добросъседските отношения е въпрос на зрялост и затова този договор е важно послание към ЕС и НАТО, че страните имат политически ръководства, които изграждат мостове. България от днес е още по-голям приятел и съюзник за евроатлантическите перспективи. Моят народ има право да бъде щастлив ", заяви Заев след подписването на договора

Една пета от германците са с имигрантски произход

http://econ.bg/Новини/Една-пета-от-германците-са-с-имигрантски-произход_l.a_i.746518_at.1.html

Броят на жителите с имигрантски произход в Германия се е повишил с 8,5% през 2016 г. до рекордните 18,6 млн. души, главно заради увеличаването на...

България и Македония подписаха договора за добросъседство

http://www.cross.bg/strani-strana-dvete-1550794.html

/КРОСС/ България и Македония официално подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Под документа подписите си сложиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, съобщава БНР. Церемонията се състоя в сградата на македонското правителство в Скопие. След тях меморандуми за сътрудничество подписаха транспортните и енергийни министри на двете страни. След като положи подписа си, македонският премиер Зоран Заев заяви: „Република Македония и Република България направиха историческа стъпка напред, заедно. Историята поставихме като основа за бъдещето и открихме път за стабилност и развитие на двете държави и за Балканския район. Затворихме въпроси, с което недвусмислено направихме пътя за сътрудничество между нашите страни. Този договор е общ успех!" Министър-председателят Бойко Борисов поздрави всички, работили по изготвянето на документа: „Можеше ли да не подпишем такъв договор - можеше. Години наред не е подписан. Затова искам да поздравя на премиера Заев, външните министри и екипите ни работиха няколко месеца изключително активно, за да имаме подписания днес договор с толкова хубавото име - „за добросъседство", заяви Борисов. „Двата меморандума са изключително важни и за вас, и за нас. Транспортният коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани

Прокуратурата откри стотици незаконни общински такси

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-otkri-stotitsi-nezakonni-obshtinski-taksi-news267398.html

Проверка на прокуратурата откри общо 147 общински наредби, в които са регламентирани местни такси без законова основа. Държавното обвинение посочва, че тези наредби натоварват гражданите и фирмите със значителна допълнителна финансова тежест. Върховната административна прокуратура информира, че са подадени 25 протеста до административните съдилища против общински наредби в Добрич, Каварна, Шумен, Смолян, Габрово, Дупница и Кюстендил. В някои от случаите в наредбите на местната власт не са спазени основните принципи за съразмерност на таксите на необходимите разходи по предоставяне на услугата. Прокурорите са открили случаи, в които се въвеждат задължения за плащане на такса, без от общината да се оказва реално услуга, а това е нарушение на Закона за местните данъци и такси. В някои общини са въвели такси за ползване на автогари или за информационно обслужване, чийто размер варира според цените на билетите и дължината на маршрута. Това е нарушение на изискването за еднаквост на критериите спрямо всички превозвачи на Закона за автомобилните превози.

Подписахме договора с Македония, Скопие не е виждало толкова много журналисти (снимки)

https://offnews.bg//politika/podpisahme-dogovora-s-makedonia-skopie-ne-e-vizhdalo-tolkova-mnogo-zh-661837.html

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха днес в Скопие договорa за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Българска правителствена делегация, водена от Борисов, пристигна преди час на официално посещение в Македония. Самолетът на Авиоотряд 28 кацна на летище "Александър Велики".

Борисов беше посрещнат с държавни военни почести пред Министерски съвет в Скопие.

Никога не е имало толкова много чуждестранни журналисти в Македония, коментира агенция Макфакс. Става дума за над 100 български журналистически екипа, които са в Скопие, за да отразят събитието.

Очаквайте подробности

Тракторист загина в катастрофа по пътя Варна-Албена

http://www.moreto.net/novini.php?n=356651

62-годишен мъж загина при катастрофа между трактор и джип на пътя Варна-Албена преди Кичево. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР – Добрич. Джип „Land rover“ се е врязал в колесен трактор, в следствие на което тракторът се преобръща и шофьорът загива на място.

Дърво падна и рани жена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyrvo-padna-i-rani-zhena-2040186

Дърво падна и рани млада жена на улица "Тракия" в София. Инцидентът стана във вторник следобед пред очите на десетки хора.  Екип на Бърза помощ откара пострадалата в болница, а полицаи и пожарникари пристигнаха на мястото на инциде

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване