Самолет от Братислава кацна аварийно на Летище Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/samolet-ot-bratislava-kacna-avarijno-na-letishte-burgas-2040164

Самолет Боинг 737-800 на авиокомпания "Травел Сървис" изпълняващ полет от Братислава кацна аварийно на Летище Бургас в 13.35 ч. днес.

Сформирана е аварийно спасителна група.

"Самолетът кацна но

Руски медиен експерт прогнозира: Технократ ще наследи Владимир Путин

http://frognews.bg/news_139321/Ruski-medien-ekspert-prognozira-Tehnokrat-shte-nasledi-Vladimir-Putin/

Известният руски журналист и главен редактор на ”Ехото на Москва” Алексей Венедиктов прогнозира, че следващият руски президент ще е технократ без политически пристрастия и без идеология, пише ”Знак”.

Гърция планира банка за развитие в подкрепа на малкия бизнес

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-planira-banka-za-razvitie-v-podkrepa-na-malkiia-biznes-244042/

Институцията може да заработи от 2018 г., за да помогне на бизнеса да преодолее дългите години на икономическа криза

Деца станаха жертва на телефонна измама в голям размер

http://www.cross.bg/bili-razmer-zhertva-1550767.html

/КРОСС/ Две непълнолетни момичета станаха жертва на телефонна измама в голям размер. Сестрите били сами в дома си в Царево, когато непознат мъж се обадил на домашния телефон. Представил се за полицай, който работел с телевизионен екип за разкриване на измами. Заместник-прокурорът на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова коментира, че децата са били мотивирани да хвърлят през терасата в плик сумата от 28 700 евро, което по курса на деня е малко над 56 000 лева. Това са били пари собственост на семейството. Момичетата не са видели кой е взел парите и с какво се е придвижвал, обадили се на родителите си и казали, че са помогнали на полицията. 32-годишният измамник е арестуван и се е споразумял с прокуратурата, ще лежи 10 месеца в затвора. Рецидивистът има шест предишни присъди - за грабеж, кражба на гориво и закана за убийство.  

Корнелия Нинова отговаря на Борисов във фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368919

Корнелия Нинова отговаря на Борисов във фейсбукЛидерът на БСП Корнелия Нинова отговори във фейсбук на коментарите на Бойко Борисов от Пазарджик по повод нейните твърдения пред Нова тв. Ето какво написа тя: " Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за парите на хората, единственото, което искате, са оставки, т.е. гоните само личния си и тяснопартиен интерес.

Четири горски пожара са регистрирани през юли във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=356598

Пет пожара са регистрирани през изминалия месец на територията на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Всички инциденти са причинени в резултат от човешка небрежност, като два от тях са възникнали вследствие на безотговорно хвърлени неизгасени цигари, научи Moreto.

Освободеният в Гърция: Президентът ме спаси

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/osvobodeniiat-v-gyrciia-prezidentyt-me-spasi-6072147

Въпреки че е прогонен от Гърция, официално Богданов все още не е оневинен за убийството и грабежа, за които е осъден

Ципрас е уверен, че ще изкара мандата си до края

http://econ.bg/Новини/Ципрас-е-уверен-че-ще-изкара-мандата-си-до-края_l.a_i.746498_at.1.html

Гръцкият правителствен говорител Димитрис Дзанакопулос отхвърли възможността за предсрочни избори в Гърция, като опроверга разпространявани от някои...

Григор: Във форма съм и играя добре (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6368914

Григор: Във форма съм и играя добре (Видео)

Първата ни ракета Григор Димитров даде интервю за официалния сайт на ATP, в което говори за моментната си форма и целите си до края на сезона. “Мисля, че се намирам в добра форма в момента, играя добър тенис, завърнах се в Топ 10 - това са все позитиlни неща. Искам да задържа това и да градя върху него”, коментира Григор, който сподели също,

Възрастов бюлетин разказва на младите родители за бебето им

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/01/3016978_vuzrastov_bjuletin_razkazva_na_mladite_roditeli_za/?ref=rss


Само 2% от децата на 4-5 месеца са били изключително кърмени преди 10 години, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) от 2007 г.<br /><br />В рамките на Световната седмица на кърменето, която се провежда от 1 до 7 август, онлайн платформата "Дневникът на мама и татко" представя онлайн възрастов бюлетин с успешни практики от международно сертифицирания консултант по кърмене Христина Янева-Хедра. На платформата младите родители могат да...

Обвиниха майката, изоставила бебето си

http://www.cross.bg/obviniha-maiikata-izostavila-bebeto-si-1550766.html

/КРОСС/ Мария Иванова, която в неделя изостави 3-месечния си син Александър, се сдоби с обвинение заради това, че не е положила достатъчно грижи за бебето си, съобщава "24 часа".  Тъй като е неосъждана, а членът от наказателния кодекс, по който е подведена под отговорност, предвижда до 3 години затвор, Иванова ще се размине с административно наказание. Ако бъде призната за виновна, 38-годишната жена ще трябва да плати глоба от 1000 до 5000 лв.  

20 000 в „Пирогов“ само за юли

http://frognews.bg/news_139320/20-000-v-Pirogov-samo-za-iuli/

20 000 души са потърсили помощ в „Пирогов“ само през месец юли, съобщиха от университетската спешна болница. 3340 от пациентите се наложи да останат за лечение.

Лудогорец даде номер 44 на полския питбул

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-dade-nomer-44-na-polskia-pitbul-661813.html

Националът на Полша Яцек Горалски вече е футболист на Лудогорец. Дефанзивният халф, играл последно в Ягелония, подписа с шампиона ни за три години.

Това говори за дългосрочни намерения на Кирил Домусчиев, въпреки реалната опасност тимът му да отпадне от Шампионската лига още утре. Лудогорец приема израелския Апоел Беер Шева след апсив 0:2 от първата среща.

Горалски ще бъде представен пред публиката непосредствено преди реванша от третия предварителен кръг на Шампионската лига. В Лудогорец халфът ще играе с номер 44.

През последните два сезона Горалски е изиграл 57 мача за Ягелония, като е отбелязал 3 гола. Между 2011 и 2015 г. дефанзивният полузащитник е носил четири години екипа на Висла (Плоцк). С този тим Яцек има 107 мача с 5 гола.

Яцек явно е истински питбул, за да бъде харесан от Методи Томанов. Той е висок едва 172 сантиметра, но се отличава с невероятна борбеност.  

Разследват "Бритиш Американ Табако" за корупция

http://clubz.bg/56825-razsledvat_british_amerikan_tabako_za_korupciq

Британската Служба за сериозни измами разследва "Бритиш Американ Табако" (БАТ) по подозрения за корупция, съобщи Ройтерс. Предполага се, че компанията е подкупвала държавни служители, политици и частни фирми, за да не бъдат въведени регулации на пазара в поне осем източноафрикански страни.

"Бритиш Американ Табако" произвежда марките цигари Dunhill и Rothmans, а от май 2017 г. е собственик на най-популярните марки на „Булгартабак холдинг“ - Victory, Eva Slim и GD, както и дистрибуторската компания „Експрес логистика & дистрибуция".

Компанията публикува изявление на сайта си:

"Както преди обявихме, разследваме чрез външни правни съветници твърденията за нарушения. Работим със Службата за сериозни измами и сме информирани за официалното разследване. БАТ възнамерява да сътрудничи в това разследване."

Служба за сериозни измами на Великобритания потвърди, че "разследва подозрения в корупция при осъществяването на дейността на БАТ, дъщерни дружества и свързани лица".

Компанията е оказвала натиск върху правителствата на поне осем страни в Африка. Целта е била да се отменят или забавят регулациите, прилагани в повечето западни страни, върху разпространението на цигари в африканските държави.

"Бритиш Американ Табако" съди правителствата на Кения и Уганда, за да блокира мерките, които те вземат, за да намалят щетите от тютюнопушенето, разкрива британският вестник "Гардиън" през юли. Според Би Би Си пък, компанията е предлагала подкупи на депутати и служители на конкурентни компании в Източна Азия.

"Гардиън" разкрива писма на тютюневи компании, включително "Бритиш Американ Табако", изпратени до правителствата на Уганда, Намибия, Того, Габон, Демократична република Конго, Етиопия и Буркина Фасо, които разкриват тактиките за натиск върху страните - обвинения на правителствата в нарушение на собствените им закони и международни търговски споразумения и заплахи за икономически трудности.

Професор Питър Одхиамбо, сърдечен хирург и ръководител на Борда за контрол на тютюна в Кения, коментира:

"Бритиш Американ Табако" направи всичко възможно, за да блокират дейността ни."

Въпреки че тютюнопушенето намалява в световен мащаб, а контролът в повечето богати страни е затегнат, близо 7 милиона души умират заради цигарите всяка година, твърди Световната здравна организация, а африканският пазар е примамлив за тютюневите компании. "Бритиш Американ Табако" също се надява да укрепи пазарите си в Африка, чието население нараства бързо.

"Бритиш американ табако“ купи най-популярните марки цигари на "Булгартабак холдинг" през май тази година. Свързваният с Делян Пеевски тютюнев холдинг продаде марките Victory, Eva Slim и GD, както и дистрибуторската компания „Експрес логистика & дистрибуция".

“Бритиш Американ табако“ беше един от кандидатите за приватизацията на "Булгартабак", но се отказа през лятото на 2011 година.

САЩ наложиха санкции на Мадуро, Брюксел не признава изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/01/3016967_sasht_nalojiha_sankcii_na_maduro_brjuksel_ne_priznava/?ref=rss


САЩ наложиха финансови санкции на венецуелския президент Николас Мадуро след спорните избори за Учредително събрание. Те включват замразяване на всякакви негови авоари под американска юрисдикция и забрана американски физически и юридически лица да влизат в делови отношения с него.<br /><br />"Мадуро е диктатор, който не зачита волята на венецуелския народ", каза финансовият министър Стивън Мнучин. "С налагането на санкции на Мадуро САЩ ясно показват своята позиция към...

Сърбия въвежда военно обучение за всички граждани

https://www.actualno.com/balkani/syrbija-vyvejda-voenno-obuchenie-za-vsichki-grajdani-news_625331.html

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин обяви предстоящото въвеждане на военно обучение за всички граждани в концепцията за национална сигурност на страната, пише "Вечерне Новости". По време на посещение в казармата "Топчи Дере" новоназначеният министър на отб

Само в "24 часа": Обвиниха майката, изоставила бебето си, ще плаща глоба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368912

Само в "24 часа": Обвиниха майката, изоставила бебето си, ще плаща глобаМария Иванова, която в неделя изостави "като кученце" 3 месечния си син Александър, вече е обвинена, че не е положина достатъчно грижи за него, научи "24 часа". Това е станало преди минути в столичното 7-о РУ. Тъй като е неосъждана, а членът от наказателния кодекс, по който е подведена под отговорност, предвижда до 3 години затвор,

Борисов: Безработица има за тези, които не искат да работят

http://econ.bg/Новини/Борисов-Безработица-има-за-тези-които-не-искат-да-работят-_l.a_i.746488_at.1.html

Безработица реално няма. Най-големият проблем ни е работната ръка. Безработица има за тези, които не искат да работят. Проблемът засега е много бързо...

Спорт по тв днес: тенис, колоездене и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6368067

Спорт по тв днес: тенис, колоездене и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Служители на летището в Рим крадяли предмети от багажи на пътници

http://www.moreto.net/novini.php?n=356603

Италианската полиция разпространи записи на кражби от багажи на пътници на летище „Фиумичино” в Рим. Действията на полицията били предизвикани от многобройните сигнали за кражби, предимно на таблети и смартфони. След преглед на записите от охранителни камери разследващите идентифицирали двама служители, които крадяли ценни предмети.

Отцепиха отново част от ”Лаута” заради убийството

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-auta-danail-bozhilov-26158145

Кучешката алея в пловдивския парк "Лаута" осъмна блокирана от полицията във връзка с убийството на Данаил Божилов на 26 юли.

Антония Григорова се хвърли в надпревара с времето по Ком - Емине

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/01/3016974_antoniia_grigorova_se_hvurli_v_nadprevara_s_vremeto_po/?ref=rss


Състезателката в планинските бягания Антония Григорова започна екстремното си предизвикателство "Пътят Ком - Емине 600". Тя опитва да стане първата жена, пробягала разстоянието между връх Ком и нос Емине.<br /><br />Заедно с треньора й Наталия Величкова си поставиха за цел 600-те километра да бъдат изминати за по-малко от 6 дни.<br /><br />"За повечето от нас звучи невероятно, може би дори малко лудо. За Антония Григорова и нейната треньорка Наталия...

Защо Цацаров и сие се страхуват да разпитат Бареков и Джамбазки за КТБ?

http://frognews.bg/news_139319/Zashto-TSatsarov-i-sie-se-strahuvat-da-razpitat-Barekov-i-Djambazki-za-KTB/

Прокуратурата поиска закриването на политически партии за различни нарушения. Но остава сляпа за направеното от двама настоящи евродепутати и политическата сила, която ги издигна за тези постове.

Учени разработиха машина за "доене" на скорпиони

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6368904

Учени разработиха машина за "доене" на скорпиониИзвличането на отрова от скорпиони може да е опасно, но е и доходоносно. Отровният секрет съдържа стотици съединения, които, разградени до молекулярно ниво, са потенциално приложими в здравния сектор. Търсейки начин за безопасното му извличане - както от животното, така и от приспособлението, марокански учени са разработили машина за "доене" на

Президентът помогнал за освобождаването на българин, лежал 7 години за убийство в Гърция, което не е извършил

http://www.cross.bg/bogdanov-godini-zatvora-1550765.html

/КРОСС/ Българинът, който лежа седем години в гръцки затвор за убийство, което не е извършил, се завърна в родината. Това стана в края на миналата седмица. Той бе оневинен, след като бе установено, че жертвата, за чието убийство той лежеше в затвора изобщо не е била мъртва през тези години и е починала наскоро от естествена смърт. „Жив съм. Заминах преди 11 години за по-добър живот, но това беше грешка" , каза пред „Нова телевизия" преживелият затвора Иво Богданов. Той, брат му и още един човек са задържани и осъдени на доживотен затвор. Братът на Иво също с освободен, но остава да живее в Атина. Иво Богданов има забрана да влиза в Гърция за 3 години. Българинът съобщи, че докато е бил в затвора, нито една българска институция не е опитала дори да му помогне и едва сега президентът Румен Радев е съдействал за излизането му. Това е станало на официалното посещение на държавния глава в Гърция в края на юни, на което той явно е повдигнал въпроса за Богданов. В резултат на 17 юли Върховният съд в Гърция отмени присъдата. „През тези седем години не помогна нито една българска институция, накрая президентът ни съдейства", обяви Богданов. „Ще си търся правата. Надявам се това да стане догодина", категоричен беше българинът. През 2011 г. Иво и брат му Константин от Монтана бяха осъдени за убийството на полски гражданин. Иво получил две доживотни присъди, а брат му заедно с техен познат поляк по 10 г. за съучастие

26 НПО искат вето върху Закона за околната среда

https://offnews.bg//politika/26-npo-iskat-veto-varhu-zakona-za-okolnata-sreda-661812.html

Неправителствени организации внесоха искане до президента Румен Радев да наложи вето върху измененията в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), приети миналата седмица.

Поправките премахват втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. „обекти от национално значение“. Промените ще отслабят съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете, ядрената енергетика.

Законът бе скоростно приет на второ четене само 16 дни след внасянето му, без да бъде проведено изискваното от закона обществено обсъждане, и без да го разгледа правната комисия.

Според изпратеното искане, с приетия закон се накърнява правото на защита, прогласено с чл.56 от Конституцията във връзка с правото на здравословна околна среда и правото на гражданите и юридическите лица да обжалват административните актове, които ги засягат. В нито една държава - член на Европейския съюз такива дела не се разглеждат само от една съдебна инстанция.

„Тъкмо някои от обектите с национално значение станаха нарицателни през годините като пример за лошо управление, безотговорно разпиляване на публични средства и дори корупция“, се отбелязва в искането. „Това е известно например за проектите АЕЦ „Белене”, „Южен поток“ и др.“ Освен това, с редица решения на Върховния административен съд (ВАС) при разглеждане в две съдебни инстанции бяха отменени административни актове, с които се одобрява ОВОС на проекти, застрашаващи околната среда, здравето и живота на хората. 

Според НПО промените нарушават Конституцията и законодателството на страната. Законопроектът бе внесен на 11 юли 2017 г., без да бъде подложен на обществено обсъждане в рамките на задължителния 30-дневен срок, предвиден в Закона за нормативните актове, и гласуван на второ четене на 27 юли 2017 г., т.е. едва 16 дни след внасянето му. Същевременно с него се засяга основното, гарантирано с Конституцията право на здравословна околна среда, чрез ограничаването на правото на защита. Засяга се и защитата на бъдещите поколения, твърдят в искането си те. 

Документът е подписано от Александър Кашъмов ръководител на правния екип фондация „Програма достъп до информация“

Искането се подкрепя от: 

Тома Белев Председател на УС Асоциацията на парковете в България

Любомир Попйорданов Председател на УС Българска асоциация за алтернативен туризъм

Стоян Лазаров Председател на УС Българска туристическа камара

Румяна Иванова Изпълнителен директор Българска фондация "Биоразнообразие"

Красимира Величкова Директор Български дарителски форум

Доц.д-р Росен Цонев Секретар Българско дружество по фитоценология – 2001

Биляна Гяурова-Вегертседер Директор Българския институт за правни инициативи

Надя Шабани Директор Български център за нестопанско право

Владо Руменов Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство

Деница Петрова Ръководител „Грийнпийс България“

арх. Валентина Едрева Дружество Архитектурно наследство към САБ

Генади Кондарев и Данита Заричинова Членове на УС Екологично сдружение „За Земята“

Петко Ковачев Изпълнителен директор Институт за зелена политика

Дани Колева Програмен директор Национална мрежа за децата

Петър Пенчев Заместник председател, представляващ НД „Екогласност“

Андрей Ковачев Член на УС - лице с представителна власт Сдружение за дива природа БАЛКАНИ

Вера Стаевска Председател на УС Сдружение за изследователски практики

Ива Таралежкова Председател на УС Сдружение „Форум Гражданско Участие“

Димитър Попов Председател на УС СНЦ "Зелени Балкани"

Елена Стоева Председател на УС СНЦ "Зелени Балкани - Стара Загора"

Даниела Михайлова Член на УС с представителна власт СНЦ „Инициатва за равни възможности“

д-р Радосвета Кръстанова - Канева Председател Софийско гражданско сдружение "Щастливеца"

Любомира Колчева Директор Фондация "ЕкоОбщност"

Павел Антонов Управляващ редактор Фондация БлуЛинк

Кристина Христова Директор Център за култура и дебат „Червената къща“

Веселина Кавръкова Ръководител WWF България 

Еврофутбол: Победа за Лудогорец в реванша срещу Апоел Беер Шева

http://www.cross.bg/leva-live-koefitzient-1550764.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" определи Лудогорец за фаворит в срещата-реванш от третия предварителен кръг на Шампионската лига по футбол срещу Апоел Беер Шева. Двубоят е на 02.08.2017 г. от 21.30 часа:Лудогорец (Бъл.) - Апоел Беер Шева (Изр.) Сингъл, Live, ТОП „1"-1.59 „Х"-2.99 „2"-3.76 Победа с 2-0 и 1-0, както и равенството 1-1 е най-вероятният резултат от срещата с коефициент 6.00. „Еврофутбол" предлага 75 отделни възможности за залог, които можете да видите тук. След нулево равенство в първия двубой на Ботев Пловдив срещу Маритимо в Лига Европа, българите гостуват очаквано с по-малки шансове за победа в Португалия в четвъртък от 21.00 часа: Маритимо (Порт.) - Ботев Пловдив (Бъл.) Сингъл, Live, ТОП „1"-1.36 „Х"-3.28 „2"-5.35 Ето и останалите вълнуващи футболни сблъсъци в идните дни:Атлетико Мадрид (Исп.) - Наполи (Ит.) Сингъл, ТОП „1"-2.40 „Х"-2.90 „2"-2.20Байерн Мюнхен (Гер.) - Ливърпул (Анг.) Сингъл, ТОП „1"-1.53 „Х"-3.25 „2"-3.85Йънг Бойс (Швц.) - Динамо Киев (Укр.) Сингъл, , Live, ТОП „1"-2.04 „Х"-3.00 „2"-2.46Аякс Амстердам (Хол.) - Ница (Фр.) Сингъл, , Live, ТОП „1"-1.51 „Х"-3.16 „2"-3.95Розенборг (Нор

Московски: Концесионерът на летището в София ще разширява терминалите

http://econ.bg/Новини/Московски-Концесионерът-на-летището-в-София-ще-разширява-терминалите_l.a_i.746494_at.1.html

Концесионерът на "Летище София" ще трябва или да модернизира терминал 1, или да построи терминал 3. Това казва в интервю за "24 часа" министърът на...

Карате спаси възрастен японец от мечешко нападение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6368874

Карате спаси възрастен японец от мечешко нападение68-годишен японец успя да отблъсне мечешка атака с хватки от карате, съобщи телевизионният канал „Фуджи”, цитира БГНЕС. Хирохито Миягава работел в градината си в планината, когато неочаквано го нападнала мечка. Миягава, който активно спортува и оглавява клуба по карате в град Фуефуки, не се уплашил и нанесъл няколко удара с крака на нападателя.

Кристоф Глазер поема Hilton Sofia

http://www.cross.bg/hilton-glazer-sofia-1550763.html

/КРОСС/ Кристоф Глазер е новият генерален директор на хотел Hilton Sofia. С над 20-годишен опит в областта на хотелиерството, г-н Глазер се присъединява към екипа на Hilton Sofia от Hilton Bonn, където досега е бил генерален директор. Г-н Глазер заменя Щефан Райтер, който след 4 години и половина в София, поема откриването на Hilton Astana в Казахстан. В ролята си на генерален директор на Hilton Sofia г-н Глазер ще отговаря за ежедневните операции на водещия Хилтън хотел в столицата, който предлага 245 стаи на 8 етажа, включително Екзекютив етажи, 17 апартамента и многофункционални конферентни зали. Преди да се присъедини към екипа в София, г-н Глазер беше начело на Hilton Bonn, който разполага с 252 стаи. Част от постиженията му там включват откриването на два нови ресторанта и най-добри резултати по отношение обслужването на гостите. От 2010 г. до 2012 г. Кристоф Глазер заема позицията Директор Операции в Hilton Munich Park, като преди това е на различни управленски позиции в Hilton Zurich Airport, Hilton Munich City и Hilton San Francisco Union Square. Роден в Южна Германия, Кристоф Глазер започва своята кариера в хотелиерството в хотел Bayerischer Hof в Мюнхен. Той е любител на зимните спортове, както и на пътешествията. С нетърпение очаква да опознае красотите на столицата и на България. "За мен е истинско удоволствие да се присъединя към екипа на Hilton Sofia

Борисов и Радев лично се договорили за новия антикорупционен орган

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/01/3016966_borisov_i_radev_lichno_se_dogovorili_za_noviia/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов отхвърли обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не иска президентът да назначава ръководителя на бъдещия независим антикорупционен орган. По думите му той лично се е договорил с Румен Радев как ще бъде изградена структурата му. Изказването му дойде по време на официалната церемония по откриването на нов завод за автомобилни части на германската фирма "Костал" в Пазарджик, съобщиха от правителствения пресцентър.<br /><br />"С Радев...

Лятното екоучилище на Младежкия воден парламент ще изучава Северното Черноморие тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=356590

Лятното екоучилище „Северно Черноморско крайбрежие“-2017 г. на Младежкия воден парламент ще бъде открито на 1 август от 15 часа в Дирекцията на Природен парк „Златни пясъци“, научи Moreto.net От 1 до 5 август ученици от 12 населени места в страната, както и представители на френския Младежки воден парламент към Агенцията по водите „Артоа-Пикарди”, ще се включат в мониторингови дейности и „фотолов” по Северното Черноморие.

Най-много евроджихадисти - от Босна и Косово

http://dnes.dir.bg/news/balkani-evropeyski-parlament-jihad-26157662

По информация на сръбски и европейски медии, най-много джихадисти в редовете на ИД има от Босна и Херцеговина и Косово.

Тайни от договора с Македония - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6368881

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов.  Виж предишните карикатури

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Сред тях ли сте?

http://frognews.bg/news_139318/Ninova-kam-Borisov-Zashto-Vi-e-strah-da-izliazat-imenata-na-polititsite-zameseni-v-KTB-Sred-tiah-li-ste/

„Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за парите на хората, единственото, което искате, са оставки, т.е. гоните само личния си и тяснопартиен интерес”. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на премиера.

Излезе брой 100 на "Българска наука"

https://www.actualno.com/interest/izleze-broj-100-na-bylgarska-nauka-news_625324.html

По случай брой 100, ние събрахме най-доброто от последните 20 броя на Българска Наука! В тези 100 страници от безплатното списание ще откриете поредната порция полезни, вълнуващи и дори забавни статии. Винаги актуалният и "виждащ в бъдещето" Мичио Каку, безсмъртната тема за вак

И Пазарджик се появи на автомобилната карта на Европа

http://www.mediapool.bg/i-pazardzhik-se-poyavi-na-avtomobilnata-karta-na-evropa-news267373.html

И Пазарджик вече присъства на "европейската икономическа карта", а причината за това е първата голяма чужда инвестиция в града на германската компания "Костал", обяви кметът на града Тодор Попов. В новата мощност, изградена върху руините на някогашната социалистическа гордост завод "Металик", до момента са инвестирани 32 млн. евро и вече работят 300 души. Амбицията е до 2022 г. техният брой да нарасне с още 1700, каза Андреас Костал, собственик на германската компания при откриването на завода. Ще бъдат инвестирани и още средства в ново оборудване. Малцина бяха тези, които преди години вярваха в мечтата ми за създаването на автомобилен клъстер в България. Днес в него влизат 110 компании с 80 фабрики, месец след месец се отварят нови заводи, каза предишният президент Росен Плевнелиев. През последните години изработването на части за автомобилната индустрия се превърна във водещ двигател на икономическия растеж у нас. Днес секторът дава над 3.5% от брутния вътрешен продукт на страната, заетите в него са около 40 000 души, а износът е нараснал над 5.5% - от 4 млн. лв. през 2000 г. на над 1.2 млрд. лв. през 2015 г. по данни на НСИ. "Дойде време да се радваме, че ви има", обърна се премиерът Бойко Борисов към работниците. "Безработица няма, всъщност безработни са само тези, които не искат да работят", допълни той. Премиерът отбеляза, че днес се строят заводи из цяла България, "интересът към нас е огромен" и хубавото е, че всичко се изнася. "България е дестинация за инвестиции на немските компании от Севлиево до Пазарджик и от Ямбол до Плевен... Миналата седмица открих най-големия разпределителен център на "Лидл" на Балканите край Ямбол... Ако е рекъл Господ, през следващия месец ще открием в Плевен инвестиция за над 100 млн. лева с 8000 работни места", каза Борисов. Става въпрос за нов голям немски инвеститор от Бавария, който също ще произвежда компоненти за автомобилната индустрия в Плевен. Сега предизвикателството пред нас е да отговорим с "квалифицирана, дисциплинирана и умна работна ръка", посочи Борисов. Той изрази надежда, че "собствениците с това мощно и високотехнологично производство ще дават и добри заплати". Заводът в Пазарджик е третата инвестиция на "Костал" в България. Германската компания тръгва с покупката на разработчика на софтуерни решения "София Софт България" през 2007 г., откриването на малък цех в Смолян през 2011 г., до разрастването му през 2017 г. в Пазарджик. Първата инвестиция – покупката на "София Софт България" "Леополд Костал" навлиза на българския пазар през 2007 г. чрез софтуерния разработчик "София Софт България", което е собственост на регистрираното в Люксембург дружество "София Софт ЖП" с управители Атанас Салабашев, Корнелиус Бехтел и Жан Фел. Тримата продават 90% от акциите на германците за 1.62 млн. евро. Новото име на компанията става "Костал СофияСофт България" През 2009 г. "Леполд Костал" изкупува и останалите 10% от акциите срещу 180 000 евро от Корнелиус Бехтел, показват фирмените регистри. През септември 2011 г. "Лепоолд Костал" продава дяловете в "Костал СофияСофт България" на дъщерната си фирма "Костал Бетайлигунс" за 1.85 млн. евро. Приходите на компанията през 2016 г. възлизат на 4.3 млн. лв. и са почти същите спрямо годината по-рано. Дружеството обаче значително е свило разходите си спрямо година по-рано - около един милион лева и те възлизат на 3.6 млн. лв. Реализираната печалба е 582 хил. лв., а с натрупаната от минали години достига над 2.8 млн. лв., показват данните от публикувания финансов отчет в Търговския регистър. Отварянето на цех в Смолян, в който днес работят над 700 души След закупуването на българския разработчик на кормилни уредби, Кирил Асенов е човекът, който убеждава "Костал", че си струва да отворят и завод у нас и то не къде да е, а в Смолян – регион с висока безработица. Асенов е собственик на българската "Арексим", която доставя пластмасови компоненти и освен с "Костал" работи и с други немски компании, сред които "Шнайдер Електрик" и "Бош". И така през 2011 г. "Костал" открива първото си предприятие в Смолян. Започва с малък цех под наем в бившата тютюнева фабрика в града със 16 работника. Днес в предприятието работят над 700 души, инвестициите надхвърлят 35 млн. лв., а приходите в първите години растат двойно, а през последните - средно с около 30% годишно. За 2016 г. приходите на "Костал България" надхвърлят 128 млн. лв. За последно "Костал България" отчита печалба през 2013 г. Заради експанзията си и бързото разрастване през следващите години, което води до повишени разходи, компанията трупа загуби, които към края на 2016 г. възлизат общо на близо 10 млн. лв. "Костал" произвежда у нас механични и електромеханични детайли за автомобили – лостове и модули за кормилни уредби на автомобилите, ръчки за чистачки и светлини. От базата си в Смолян доставя за гиганти като "Фолксваген" (Volkswagen), "Форд" (Ford), "Бе Ем Ве" (BMW), "Даймлер" (Daimler), "Фиат" (Fiat), както и за луксозни марки като "Бентли" (Bentley), "Ламборгини" (Lamborghini) и "Порше" (Porsche). И втори завод в Пазарджик За оптимизация на разходите и заради недостига на работна ръка в региона на Смолян пет години по-късно "Костал" решава да направи втори завод у нас, отново в партньорство с Кирил Асенов, с когото избират Пазарджик. Така за завода в Смолян остава само изработването на кормилни ръчки, а всички останали компоненти за модулите на кормилната уредба ще се произвеждат в новото предприятие в Пазарджик, което оперира на пазара чрез дружеството "Костал България Аутомотив", основано в началото на 2016 г. Следва покупката на терена на бившия завод "Металик", разчистване на площадката и година по-късно предприятието е готово и в него работят 300 души. Инвестициите възлизат на 32 млн. евро, каза Андреас Костал. Плановете са през следващите пет години да бъдат инвестирани още 100 млн. евро в заводско оборудване и технологии, а персонала да нарасне с още 1700 души. Компанията залага на собствено обучение на работниците и има специално разработена програма за привличане и интеграция на ромското население, каза Йахим Грабовски, управител на "Костал България". По думите му заплащането е средното за региона. По данни на НСИ средната работна заплата в Пазарджик за март е била 819 лв. Работници, които са оператори на машини в завода на "Костал", твърдят, че получават чисто по около 500 лв. на месец, по-квалифицираният персонал каза, че взима около 1000 лв., а заплатите на инженери разработчици може да достигнат и до 2000 лв., но те са единици. За да удовлетвори високите изисквания към качеството на произвежданите части, "Костал" ще инвестира периодично в обучение и допълнително повишаване на квалификацията на служителите си, каза Грабовски. Компания с над 100-годишна история "Костал" е немска холдингова компания основана през 1912 г. от Леополд Костал в Лихтенщайн. Фирмата е лидер в разработването и производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия. Развива бизнеса си в четири направления – автомобилни електрически системи, конектори, индустриална електроника, тест системи. Седалището на "Костал" е в Германия. Компанията има 46 завода в 21 страни на четири континента (без Африка и Австралия) с над 17 000 души персонал. За 2016 г. оборотът й възлиза на над 2.3 млрд. евро. "Костал" доставят части за всички големи производители на автомобили – "Фолксваген", "Пежо Ситроен" (Peugeot Citroen), "Даймлер", "Фиат", Форд", "Бе Ем Ве" и "Дженерал Моторс" (General Motors).

Борисов: Безработица има за тези, на които не им се работи

http://www.mediapool.bg/borisov-bezrabotitsa-ima-za-tezi-na-koito-ne-im-se-raboti-news267373.html

Допреди няколко години говорехме за безработица. Сега тя е под 7% и всъщност тези, които не искат да работят, са безработни. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на завод за автомобилни части на германската фирма “Костал“ в Пазарджик. Борисов коментира, че в момента най-големият проблем е работната ръка и затова техникумите през дуалното обучение трябва много бързо да образоват повече квалифицирани кадри. “Инвеститорите са тук, а ние не можем да им отговорим с високо производителна и квалифицирана работна ръка“, заяви премиерът. Той съобщи, че новото предприятие ще отвори 2700 работни места. “Да се надяваме, че новите собственици с това мощно и високотехнологично производство ще дават и добри заплати“, коментира премиерът. Той се обърна към работниците с думите: “Дойде време да се радваме, че ви има“. Борисов припомни, че само преди няколко дни в Ямбол е открита огромна инвестиция, която е най-голямата на Балканите като разпределителен център. “Ако е казал Господ през следващия месец ще открием в Плевен инвестиция за над 100 милиона лева с 8 000 работни места. Искам да благодаря на целия немски семеен бизнес, който е гръбнакът на немската икономика и, разбира се, на канцлера и на всички наши приятели там, защото България е дестинация за инвестиции на немските компании от Севлиево до Пазарджик, от Ямбол до Плевен“, каза Борисов. “Из цяла България в момента строят заводи, а хубавото на тези заводи е, че всичко се изнася“, каза премиерът и допълни, че това може само да радва икономиката на една страна. “И когато бяхме в Берлин дойде целият немски бизнес заедно с финансовия министър, защото интересът към нас не е интерес на думи, а той се случва“, каза още Борисов. Той допълни, че ние трябва да отговорим с квалифицирана, с дисциплинирана, с умна работна ръка, ако искаме просперитетът на държавата да върви. По думите му трябва само здраве и търпение, защото нещата вървят добре. По повод критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова по негов адрес Борисов заяви: "Корнелия Нинова не е спечелила президентски избори, защото те нямаха кандидат, а подкрепиха независим. Да не подскача толкова от Бузлуджа. Веднага след президентските избори бяха парламентарните, където бяхме аз и тя. Резултатът беше категоричен. Аз знам какво правя. Тя да се беше явила на президентските избори. Ръстът на икономиката е 3.9%, няма безработица, излишъкът е 2 млрд. лева. Те с какво могат да се похвалят? Че събориха КТБ? Стига с това двуличие”. На откриването на завода присъстваха вицепремиерът Екатерина Захариева, президентът през периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев, областният управител Стефан Мирев, кметът на Пазарджик Тодор Попов, Андреас Костал, собственик на германския концерн и Йоахим Грабовски, управител и генерален мениджър на чешкото представителство на компанията. Фирмата открива в Пазарджик предприятие, в което са вложени инвестиции за над 32 милиона евро, открити са 1 300 работни места, като има плановете за откриването на още 1 700 работни места.

Отново отцепиха района от парк "Лаута", където Божилов бе намерен мъртъв, търсят куршума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368876

Отново отцепиха района от парк "Лаута", където Божилов бе намерен мъртъв, търсят куршумаКучешката алея в парк "Лаута" осъмна блокирана, предаде TrafficNews.bg. Полицейски ленти са опънати в района, където преди седмица бе открит прострелян Данаил Божилов. Периметърът се обхожда от униформени, най-вероятно издирват куршума, убил бизнесмена. Официалното становище на властите за смъртта е самоубийство.

Катар подаде жалба в СТО срещу търговската блокада на арабските си съседи

http://econ.bg/Новини/Катар-подаде-жалба-в-СТО-срещу-търговската-блокада-на-арабските-си-съседи_l.a_i.746492_at.1.html

Доха подаде жалба в СТО заради търговската блокада от страна на четири арабски страни, съобщи в понеделник агенция Ройтерс, позовавайки се на шефа на...

Нинова към Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

http://www.cross.bg/ninova-borisov-liderut-1550762.html

/КРОСС/ „Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за парите на хората, единственото, което искате, са оставки, т.е. гоните само личния си и тяснопартиен интерес". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на премиера. Той обяви, че при управлението на ГЕРБ е постигнат ръст на икономиката, докато в мандата на БСП единствено е била съборена КТБ. По думите на Нинова слуховете говорят различни неща за фалита на КТБ и единственото официално, институционализирано решение е докладът на Специализираната прокуратура. Тя подчертава, че там се говори за облагодетелствани политици. „От какво Ви е страх този списък да се публикува? Да не би да сте вътре?", пита лидерът на БСП. Тя отвърна и още една реплика на Бойко Борисов, който заяви, че всъщност не бил загубил президентски избори от БСП, тъй като Румен Радев бил независим кандидат, който бил подкрепен от левицата. „Що се отнася до президентските избори, че не съм се явила - дадох Ви 24 часа да се кандидатирате и веднага се изправях срещу вас. Да, ама не. Страх лозе пази", пише още тя. По темата за независимия орган за борба с корупцията по високите етажи на властта Нинова заявява: „На едно мнение сме, че членовете трябва да се избират от Народно събрание, но различно за директора. Искате да го назначавате Вие. Ние предлагаме президентът да го назначава, за да има взаимен контрол между властите"

Мъртво вълнение дебне туристите по Черноморието

http://frognews.bg/news_139317/Martvo-valnenie-debne-turistite-po-CHernomorieto/

За опасност от мъртво вълнение в Черно море предупреждават водните спасители. Спасителите препоръчват тези, които не могат да плуват, да не влизат във водата. Всички останали да бъдат изключително внимателни.

Опашки по летищата заради затегнат контрол

http://clubz.bg/56824-opashki_po_letishtata_zaradi_zategnat_kontrol

Европейската комисия каза днес на европейците, че отсега нататък ще трябва да чакат по-дълго на проверките за самоличност на летищата, защото това е цената на тяхната сигурност срещу тероризма.

Британски медии съобщиха, че пътници до популярни летни дестинации като Франция, Испания, Португалия, е трябвало да чакат по четири часа на летищата за паспортни проверки.

"Повече проверки могат да доведат до повече закъснения и това е цената на сигурността", каза днес Мина Андреева, говорителка в Комисията.

Тя посочи, че бързината на контрола зависи от това как са го организирали националните власти, т.е. дали са осигурили достатъчен персонал и оборудване на летищата за ваканционния сезон, когато броят на международните пътувания се увеличава.

На 7 април т.г. влезе в сила европейско законодателство, което задължава държавите-членки да проверяват систематично всчики граждани на ЕС, които влизат или излизат от него. До тази дата на такъв контрол бяха подложени само гражданите на държави извън ЕС. 

Сега той е задължителен и за влизащите и излизащите от Шенгенската зона граждани на ЕС от нешенгенски държави като например България, Румъния, Великобритания, Ирландия. 

Систематичната проверка изисква повече време, защото освен визуален контрол включва сверяване на данните на пътника с информационните масиви на Шенгенската информационна система и на Интерпол, за да се установи дали са фалшифицирани или крадени и дали носителят им е обявен за издирване.

Част от атентатори в Париж на 13 ноември 2015 г., които избиха 130 души, бяха влезли в ЕС с крадени и подправени документи.

Комисията предложи регламента за систематичния граничен контрол през декември 2015 г., а Съветът на ЕС го прие на 7 март 2017 г.
 

Нинова към Борисов: Да не би да сте сред замесените с КТБ?

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kornelia-ninova-ktb-podkrepa-bankite-zameseni-26158015

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита премиера Бойко Борисов: Защо Ви е страх да излязат имената на политиците, замесени в КТБ? Да не би да сте сред тях?

Китай откри първата военна база в чужбина

http://www.cross.bg/baza-dzhibyti-chyzhbina-1550761.html

/КРОСС/ Китай официално откри първата си военна база в чужбина с издигането на флаг на церемония в африканската страна Джибути, съобщава държавната медия, цитирана от Ройтерс. Събитието съвпадна с 90 г. от създаването на Народната освободителна армия. Миналата година азиатският гигант започна строителството на логистична база в Джибути. Тя ще бъде използвана предимно за снабдяването на военноморски кораби, които участват в хуманитарни и мироопазващи мисии край бреговете на Йемен и Сомалия. Това е първата военноморска база на страната в чужбина, макар че официално Пекин я описва като логистично съоръжение. Държавното радио обяви, че повече от 300 души са присъствали на церемонията, включително военния министър на Джибути и заместник-командира на китайските ВМС. В малката африканска държава има също американски, японски и френски бази.  

САЩ наложи санкции на Николас Мадуро

http://www.moreto.net/novini.php?n=356601

Съединените щати наложиха финансови санкции на венецуелския президент Николас Мадуро. Това стана ден след спорните избори за Учредително събрание, които бяха разкритикувани от Вашингтон и няколко латиноамерикански страни. Мадуро е включен в списък с лица, подложени на санкции за подкопаване на демокрацията във Венецуела.

Сръбският външен министър предлага делба на Косово

http://frognews.bg/news_139316/Srabskiiat-vanshen-ministar-predlaga-delba-na-Kosovo/

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич призова за разделяне на Косово на албанска и сръбска част, предаде Sputnik, цитиран от Фокус. Външният министър Ивица Дачич заяви, че това, което е предложил за Косово, е негово лично мнение, а не официална държавна позиция.

Концесионерът на летището в София ще разширява терминалите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/01/3016954_koncesionerut_na_letishteto_v_sofiia_shte_razshiriava/?ref=rss


Концесионерът на "Летище София" ще трябва или да модернизира терминал 1, или да построи терминал 3. Това казва в интервю за "24 часа" министърът на транспорта Ивайло Московски.<br /><br />Летището е отесняло като възможности на терминалите, но не и пистата, която може да приема 10 млн. пътници годишно при трафик от 5 млн. сега, уточнява министърът.<br /><br />Той изразява надежда през 2018 г. да бъде сключен договорът за концесия на летището, за който...

Лекари се разхождали в чужбина и учели език с пари за лечение на деца

http://clubz.bg/56823-lekari_se_razhojdali_v_chujbina_i_ucheli_ezik_s_pari_za_lechenie_na_deca

Снимки 2 МЕДИЦИНА ЗДРАВЕ Павел Александров

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима служители на Център „Фонд за лечение на деца“. През април 2016 г. те бяха обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Шест обвинения са повдигнати на Павел Александров - директор на Център „Фонд за лечение на деца.

Пет са обвиненията срещу Катерина Котева, главен експерт във фонда, която неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник (определянето на заместник е от компетенциите на здравното министерство) и в негово отсъствие е продължавала престъпната му дейност.

Татяна Радева – старши експерт „икономист, организатор на труда“, и Станислава Горанова – главен експерт „специалист обработка на данни“ и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията.

Според доказателствата по делото през септември 2014 г. Павел Александров лично мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на средства от бюджета на фонда. Така например, за командироване в чужбина без право и със средства на фонда лекари от различни болници - за участие в международни семинари или като придружители на болни деца. Според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите.

Александров неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в болница Аджъбадем, Турция. Договорите са сключвани без провеждане на обществени поръчки, като на тяхно основание от бюджета на фонда през 2014 г. са изплатени 223 252 лв., а през 2015 г. – 230 096 лв. Плащанията към фирмата са продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със ЗОП.

Без да е лекар, и без решение на Обществения съвет към фонда – каквото е нормативното изискване, Павел Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост, пише "Фокус".

Със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение, че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език.

Доказателствата по делото сочат, освен от средствата на фонда, участниците са прехвърляли плащания на фонда към бюджета на НЗОК. Без да разполагат с правомощия за това, Александров и Котева са попълвали формуляри „S2“, с което са задължавали НЗОК да плаща на болници в чужбина за лечението на деца, изпратени там от фонда.

С цел да се прикрият извършваните престъпления във фонда не е бил извършван адекватен и ефективен финансов контрол в съответствие с нормативно установения ред. Със заповеди на Александров от 2014 и 2015 г. за финансов контрольор на фонда е била определена обвиняемата Татяна Радева.

Доказателствата по делото сочат, че във фонда не е извършван предварителен контрол, не са издавани контролни листа и за поети финансови задължения.
Обвинителният акт е от 500 страници. Основава се на множество събрани писмени доказателства, свидетелски показания и експертизи.

Съпругата на актьора Кейси Афлек подаде молба за развод

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6368748

Съпругата на актьора Кейси Афлек подаде молба за разводСъмър Финикс, съпругата на актьора и носител на "Оскар" Кейси Афлек, официално е подала молба за развод, след като двойката оповести раздялата си преди повече от година, съобщи Контактмюзик,цитирано от БТА. В заведените в съда документи Финикс посочва като причина за разтрогване на брака непреодолимите различия със съпруга си.

Четирима загинали и 48 ранени при автобусна катастрофа в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368841

Четирима загинали и 48 ранени при автобусна катастрофа в КитайНай-малко четирима души са загинали, а други 48 са ранени при пътно произшествие с участието на автобус в северната част на Китай, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Според местните власти автобусът се е преобърнал след сблъсък с камион, превозващ цимент край град Тянцзин. Пострадалите са откарани в болницата без опасност за живота.

Какво следва след подписването на договора между България и Македония?

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kakvo-sledva-sled-podpisvaneto-na-dogovora-mejdu-bylgariia-i-makedoniia-244035/

Очаква се документът да допринесе за разширяването на транспортните връзки и комуникациите между двете държави

Доналд Тръмп подписа новите санкции срещу Русия

http://frognews.bg/news_139315/Donald-Tramp-podpisa-novite-sanktsii-sreshtu-Rusiia/

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подпоси навите санкции срещу Русия, Иран и КНДР, одобрени от Сената и Конгреса на страната преди дни. Това съобщи вицепрезидентът Майк Спенс.

Си Цзинпин: КНР няма да допусне вреди върху своя суверенитет

http://pogled.info/svetoven/si-tszinpin-knr-nyama-da-dopusne-vredi-varhu-svoya-suverenitet.88040

/Поглед.инфо/ Китай няма да позволи на никого да „откъсне“ дори и един участък от своята територия и няма да допусне вреда върху своя суверенитет. Това заяви китайският президент и партиен лидер Си Цзинпин на тържественото събрание в чест на 90-та годишнина от създаването на Народно-освободителната армия на Китай /НОАК/.

След като стана посредник между ЕС и Турция, Борисов ликвидира и безработицата у нас

http://pogled.info/bulgarski/sled-kato-stana-posrednik-mezhdu-es-i-turtsiya-borisov-likvidira-i-bezrabotitsata-u-nas.88041

/Поглед.инфо/ Безработица реално няма. Най-големият проблем ни е работната ръка. Безработица има за тези, които не искат да работят. Проблемът засега е много бързо – през техникумите, през дуалното образование – да обучаваме повече.

ЕС ще се защити от санкционната политика на САЩ

http://pogled.info/svetoven/es-shte-se-zashtiti-ot-sanktsionnata-politika-na-sasht.88042

/Поглед.инфо/ Европейският съюз ще предприеме защитни мерки, ако САЩ провеждат индустриална политика под девиза „Америка над всичко“, използвайки за целта налагането на санкции.

Васко Василев засвири в подлеза на СУ

https://offnews.bg//zvezdi/vasko-vasilev-zasviri-v-podleza-na-su-661807.html

Световноизвестният цигулар Васко Василев изненадващо засвири в подлеза на метрото до Ректората на Софийския университет тази сутрин. Снимката на цигуларя бе публикувана от потребител във фейсбук.

Подлезът е популярно място за улично изкуство и там често могат да бъдат видени музиканти, изпълнители и танцьори.

Това не е първият път, в който цигуларят е забелязан за свири там. Появата му напомни за популярен експеримент на вестник "Вашингтион пост" със световноизвестния цигулар Джошуа Бел. През 2007 г. вестникът кани Бел да свири на станция на метрото в столицата на САЩ. Социалният експеримент има за цел да провери може ли стойностната музика да грабне вниманието на забързаните в пиковия час столичани. Бел свири 45 минути, през които никой не го разпознава. Минувачите му оставят общо 32 долара. Изданието се пита колко ли важни неща изпускаме в ежедневието си щом хората не се спират да послушат музикант от световна класа.

Васко Василев е свирил е в Кралската опера - Лондон. Делял е сцената със световно известни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други.

През октомври 2016 г. бе удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен, даден му от президента Росен Плевнелиев.

На 25 август ще изнесе концерт на открито до ресторант "Лебед" на езерото "Панчарево" в столицата.

Туристите без достъп до уникални скали от крайбрежието на Созопол (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/burgas/turistite-bez-dostyp-do-unikalni-skali-ot-krajbrejieto-na-sozopol-snimki-news_625321.html

До уникални скални масиви от крайбрежието на Созопол няма достъп. За това сигнализира журналистът Татяна Кристи, споделяйки на своята Facebook страница текст на Димитър Божанчев. "В този район най-нагледно се вижда как местните каймакани и техните кехаи слугуват на мутренски

Туристите без достъп до уникални скали от крайбрежието на Созопол

https://www.actualno.com/burgas/turistite-bez-dostyp-do-unikalni-skali-ot-krajbrejieto-na-sozopol-news_625321.html

До уникални скални масиви от крайбрежието на Созопол няма достъп. За това сигнализира журналистът Татяна Кристи, споделяйки на своята Facebook страница текст на Димитър Божанчев. "В този район най-нагледно се вижда как местните каймакани и техните кехаи слугуват на мутренски

Мелания Тръмп е причината за туристическия бум в Словения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281125_%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81

 Първата дама на САЩ Мелания Тръмп допринася до бума на туризма в родната ѝ Словения, предава FOX News, позовавайки се на бюрото по статистика на страната.

„Около 1 939 000 туристи са посетили страната с население от два милиона души през първата половина на годината, което е ръст от около 15% в сравнение със същия период от миналата година", сочи Словенското статистическо бюро. Анализирайки влиянието на родената в Словения първа дама върху ръст на туризма, бюрото сочи, че броят на американските туристи се е увеличил с 15% откакто президентът Доналд Тръмп зае поста.

Туристическите компании в страната искат да спечелят от популярността на първата дама. Те организират обиколки „по следите на Мелания Тръмп", показвайки местата, където тя е живяла, учила и работила. „Добре дошли в родината на новата първа дама на САЩ!", пише в сайтовете в интернет, които рекламират страната. Родена като Мелания Кнавс, първата дама на САЩ напуска Словения, за да стане топ модел. За последен път тя посещава родината си през 2002 г., когато запознава Доналд Тръмп с родителите си.
Кросс.

Преглед на икономическите теми в печата, 1 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-1-август_l.a_i.746491_at.1.html

"Дaвaт нa HAΠ чинoвници c 5000 лв. paзлиĸa в дoxoдитe, пpи 150 бoнa - ĸoнфиcĸaция"  Eдинeн нeзaвиcим aнтиĸopyпциoнeн opгaн щe пpoвepявa...

18-годишната майка, удушила детето си с чорап, остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368851

18-годишната майка, удушила детето си с чорап, остава в арестаПловдивският апелативен съд остави в ареста 18-годишната Гергана Благоева, която удуши дъщеря си Анка с чорап в устата. Майката влезе в съдебната зала усмихната и поиска по-лека мярка.  Детето е било малтретирано, имало синини и рани по устата. Тя твърди, че то плачело и повръщало. Обвинението срещу нея е за тежко умишлено престъпление,

Ясно е кои са допуснатите в конкурса за директори на забавачници във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356600

Общо пет са допуснатите кандидати за участие в конкурса за директори на детски градини „Пламъче“, „Иглика“, „Българче“ във Варна и „Ран Босилек“ в село Константиново, научи Moreto.net. Мария Йорданова, Нели Пенева, Ирена Василева, Магдалена Вълкова, Красимира Крумова и Марчела Петрова трябва да се явят на 16 и 17 август за Писмено разработване на програма за развитието на детската градина и на 22 август за интервю в „Младежки дом“.

Дзяк или изкуството да правиш списъци

http://frognews.bg/news_139314/Dziak-ili-izkustvoto-da-pravish-spisatsi/

Една буря в чаша вода се разплиска из Фейсбук. И показа за пореден път, че повечето хора са склонни да се ровят до умопомрачение в детайлите, без да обхващат цялата картина.

Такси и бус се удариха, двама пострадаха

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-taxi-postradali-bus-26157887

Таксиметров автомобил и бус се удариха на бул. „Цариградско шосе“ на входа на София.

За осма поредна година ще се състои поклонническия път „Рилският Чудотворец“

http://www.cross.bg/sofiya-manastir-rilskiya-1550760.html

/КРОСС/ С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за осма поредна година ще се състои поклонническия път „Рилският Чудотворец". По време на похода се изминава пеша разстоянието от София до Рилския манастир. Организатори са Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", Столична община и храм „Св. София - Премъдрост Божия". Преходът започва на 1 август в 9.00 часа от столичния храм „Св. София" с литийно шествие, начело с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски. Втората спирка на поклонниците е ротондата „Св. Георги Победоносец", откъдето през 1469 г. мощите на св. Йоан Рилски са пренесени в Рилския манастир. Преходът завършва на 6 август, когато поклонниците ще вземат участие в св. Литургия за празника Преображение Господне в Рилската света обител. Маршрутът от София до Рилския манастир преминава през три планини - Витоша, Рила и Верила. Нощува се всяка вечер на различно място - х. "Планинарска песен" (Витоша), с. Ярлово, местността Цари Мали град, хижа "Рилски езера" и Рилския манастир. Ръководител на групата, тръгваща от София, както и инициатор на проекта е доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Големи са заслугите за неговото осъществяване и на Негово високоблагоговейнство ставр

Такси и бус се удариха на "Цариградско", двама пострадали

https://offnews.bg//112/taksi-i-bus-se-udariha-na-tcarigradsko-dvama-postradali-661811.html

Таксиметров автомобил и бус се удариха на столичния бул. „Цариградско шосе“, леко пострадали са двама мъже, съобщи МВР. 

Мъжете са отведени за преглед в болница, движението в района не е затруднено, уточняват от полицията.

Сигналът за пътния инцидент е получен около 10,30 часа. Катастрофата е станала на входа на столицата в посока център. Пострадалите са пътували в таксито. 

Екипи на Пътна полиция изясняват обстоятелствата около инцидента.

19- годишен от Лом отглеждал канабис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368837

19- годишен от Лом отглеждал канабис19- годишен от Лом отглеждал канабис на вилата си в местността Садовете На 31.07.2017 г. в група "Противодействие на общата престъпност" на РУ Лом е получен сигнал за отглеждане на растения от вида на канабис "Садовете" . Задържан е стопанистващият вилата Ц.Ц. на 19 г. в момент да полива 4 растения, с височина между 50-60 см, засадени в 4 саксии.

Тръмп уволни шефа на комуникациите в Белия дом само десет дни след като го назначи

http://www.mediapool.bg/tramp-uvolni-shefa-na-komunikatsiite-v-beliya-dom-samo-deset-dni-sled-kato-go-naznachi-news267372.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи заради неприлични коментари само 10 дни след като го назначи на поста, съобщи Ройтерс.   "Антъни Скарамучи напуска поста директор на комуникациите на Белия дом. Г-н Скарамучи усети, че е най-добре да даде възможност на началника на канцеларията Джон Кели да започне на чисто и да изгради своя екип. Пожелаваме му всичко най-добро", заяви Белият дом.   Миналата седмица Скарамучи направи нецензурни изказвания пред сп. "Ню Йоркър", в които атакува тогавашния началник на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс и главния президентски стратег Стивън Банън.   "Президентът определено усети, че коментарите на Антъни бяха неподходящи за човек на такъв пост, и не искаше да обременява генерал Кели", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.   Пенсионираният генерал Джон Кели зае вчера поста началник на президентската канцелария.   Служител от администрацията заяви, че Кели, от когото се очаква да внесе ред в Западното крило на Белия дом, е поискал отстраняването на Скарамучи.   Сандърс каза, че целият персонал сега ще се отчита пред Кели, включително дъщерята на Тръмп - Иванка, и президентският зет Джаред Къшнър, което е промяна в сравнение с досегашната процедура в Белия дом при управлението на Тръмп.   Освобождаването на Скарамучи е поредната кадрова промяна в президентската администрация. Тя става в момент, когато вътрешните борби в Белия дом излизат наяве.    Напрежението в близкото обкръжение на Тръмп изригна миналата седмица, когато Скарамучи отправи нападки срещу Прибъс и Банън. Скарамучи обвини Прибъс за изтичане на информация в медиите.    По информация на Си Ен Ен решението за уволнението на Скарамучи е било подкрепено от Иванка Тръмп и Джаред Къшнър.    Президентската дъщеря е присъствала преди две седмици на среща на Тръмп със Скарамучи, когато се е решавал въпросът за назначаването му за директор на комуникациите на Белия дом.    Сега сред близкото обкръжение на президента се е стигнало до извода, че Скарамучи си е нанесъл тежки и непоправими вреди с неприличните коментари по адрес на служители от администрацията на Тръмп.    Белият дом заяви, че президентът има "100 процента" доверие в своето правителство, отбелязва Асошиейтед прес.   Това се отнася включително за министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс, когото президентът наскоро нарече "слаб" и изрази разочарование от решението му да се оттегли от разследването за връзки между предизборната кампания на Тръмп и руски правителствени служители.   Попитана за информациите, че Тръмп обмисля да премести Сешънс в министерството на вътрешната сигурност, Сандърс каза, че "няма разговори за преместване на който и да е от членовете на правителството в каквото и да било качество".    По думите й Тръмп "има 100 процента доверие във всички членове на своето правителство".   Министерството на вътрешната сигурност се оглавяваше от Кели, преди той да бъде назначен за началник на канцеларията на Белия дом.   В. "Ню Йорк таймс" коментира, че новият началник на канцеларията на Белия дом Джон Кели е наложил твърдо своя авторитет още в първия си работен ден, като каза, че ще въведе военна дисциплина в Западното крило и илюстрира намерението си с уволняването на бомбастичния директор за връзките с обществеността.   Тръмп нае Скарамучи, виждайки в него другото си аз, което ще се бори за него така свирепо, както други не са правили. Само че "Муч" бързо стигна прекалено далеч, дори според представите на президент, който обича да тества границите на политическото и социално благоприличие.   Скоро след като бе назначен, стана ясно, че Скарамучи няма да е незаменим играч в администрацията, а по-скоро преходна фигура, създала възможност за Тръмп, дъщеря му Иванка и зет му Джаред Къшнър да разчистят Белия дом от кадрите, от които изтича информация и които не са смятани за достатъчно предани на каузата, пише "Ню Йорк таймс".    Говорителят Шон Спайсър напусна още в деня, в който Скарамучи бе назначен, а Прибъс подаде оставка малко след като Скарамучи го обвини, че издава информации на пресата. Още не е ясно дали новият шеф на канцеларията Кели ще успее да обуздае склонността на президента към разрушаване на йерархични структури и подклаждане на вражди сред служителите си, упоритото му желание сам да отправя послания през социалните мрежи по начини, които често подкопават стратегическото планиране на неговите помощници, пише в. "Вашингтон пост".   Влизането на Кели в Белия дом е сигнал, че Тръмп е решил се довери на човек, който според него има авторитета и опита да бъде твърд лидер в Белия дом, където има конкуриращи се властови центрове, допълва "Вашингтон пост". 

Тръмп излъга надеждите на Русия, идва ли Студена война

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/trymp-izlyga-nadezhdite-na-rusiia-idva-li-studena-vojna-6072143

Размяната на санкции може да доведе до нов, пълен с неясноти период на съперничество между Вашингтон и Кремъл

Мадуро арестува лидерите на опозицията

http://frognews.bg/news_139313/Maduro-arestuva-liderite-na-opozitsiiata/

Венецуелският президент Николас Мадуро арестува лидерите на опозицията в страната Леополдо Лопес и Антонио Ледесма.

Общо 51 лешоядчета в Източните Родопи се учат да летят

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/01/3016955_obshto_51_leshoiadcheta_v_iztochnite_rodopi_se_uchat/?ref=rss


Общо 51 лешоядчета излетяха в района на Източните Родопи, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) равносметката от редовния мониторинг на единствената естествена популация на белоглав лешояд. От дружеството са посетили всички гнездови колонии на вида в Родопите, където тази пролет загнездиха 89 двойки.<br /><br />Малките лешояди се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите се грижат непрестанно за новото поколение. Толкова време...

Борисов: Победил съм Нинова категорично

http://dnes.dir.bg/news/izbori-boyko-borisov-prezident-kornelia-ninova-kabinet-borisov-3-26157874

На президентските избори БСП кандидат нямаха – подкрепиха независим кандидат. Така че ние с тях на президентските избори не сме се сблъсквали.

Такси се обърнало при тройна катастрофа на "Цариградско шосе" в София (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368838

Такси се обърнало при тройна катастрофа на "Цариградско шосе" в София (Видео)Обърналата се кола на булевард "Цариградско шосе" в София е такси, съобщиха от МВР за "24 часа". Автомобилът е участвал в тройна катастрофа заедно с друга кола и бус.  Сигналът за инцидента е подаден в 10,27 часа. Ударът е станал срещу магазин "Метро", автомобилите са се движили в посока центъра на София.

Зарков: Ако има корупция, то тя е в изпълнителната власт

http://www.cross.bg/organ-tazi-agentziya-1550759.html

/КРОСС/ Крум Зарков, член на Изпълнителното бюро на БСП, в интервю за предаването „Това е България" на радио „Фокус". - Дискусия за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта отвори председателят на БСП Корнелия Нинова на събора на партията на Бузлуджа. Повече подробности по предложението ще получим от Крум Зарков, член на Изпълнителното бюро на организацията. Търсим го за отговор на въпроса, защо БСП отвори тази дискусия? - От доста време вече в България се говори за единен орган за борба с корупцията. Тази идея залегна и в докладите на Европейската комисия, знаете, в мониторинговия механизъм. Такъв орган българското правителство се е ангажирало да създаде. И тук е въпросът, дали ще създадем поредната административна тежка структура, която няма да доведе до нищо кой знае какво, или ще се възползваме от възможността да създадем работеща оперативна структура, която действително да допринесе да се изтръгне корупцията от високите етажи на властта. В този ред на мисли г-жа Нинова влезна в този дебат и постави на обсъждане нова идея, а именно сегашната дирекция, която съществува в ДАНС, да бъде извадена оттам, а не прибавена към. Да бъде извадена от ДАНС, да бъде обособена като самостоятелна агенция с необходимите нормативни правомощия и да започне работа само и единствено върху корупционните престъпления, свързани с висши държавни чиновници

Доларът поскъпва спрямо еврото след вчерашния спад

http://econ.bg/Новини/Доларът-поскъпва-спрямо-еврото-след-вчерашния-спад_l.a_i.746490_at.1.html

B xoдa нa aзиaтcĸaтa вaлyтнa тъpгoвия във втopниĸ ĸypcът нa дoлapa ĸъм eвpoтo ce пoĸaчвa cлeд cъщecтвeния мy cпaд пpeз вчepaшнaтa cecия. Днec...

Шофьр загина, 2-ма мъже ранени в горяща кола до плевенско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6368839

Шофьр загина, 2-ма мъже ранени в горяща кола до плевенско село41-годишен шофьор загина зад волана на пламнал форд след удар в товарен мерцедес до плевенското село Муселиево в понеделник сутринта. Сигналът за катастрофата е получен в 8,20 ч от тел. 112. Спасителните екипи извадили от горящата кола пътуващите двама мъже на възраст 58 и 64 г. След преглед 58-годишният е освободен за домашно лечение.

Руската лека атлетика остава в изолация

http://clubz.bg/56822-ruskata_leka_atletika_ostava_v_izolaciq

Руската лека атлетика няма да получи амнистия от Международната асоциация (ИААФ) до края на тази година. Снощи заседава съвета на ИААФ и взе решение да не възстановява правата на атлетическата федерация на Русия (ВФЛА), тъй като тя още не отговаря на всички условия, поставени от ръководното тяло на Царицата на спортовете.

ВФЛА бе изключена от ИААФ през есента на 2015 г. заради системно нарушаване на антидопинговите правила, така спортистите на Сборная не участваха на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

В представения доклад на сбирката на съвета на ИААФ се казва, че руснаците са изпълнили много условия и са положили усилия, но все още са далеч от покриване на всички изисквания.

Не всичко е изрядно с вземането на допинг, освен това треньори на наказани атлети все още упражнявали професията.

Така окончателно стана ясно, че 19-те руски спортисти на световното в Лондон (4-13 август) ще участват като неутрални. Те нямат право да използват цветовете на Русия, герба на страната и логото на ВФЛА. Също така ако някой от тях стане шампион, на стадиона няма да бъде пуснат руският химн.

Сред 19-те състезатели, допуснати от ИААФ в надпреварата, е световният и олимпийски шампион на 110 м с препятствия Сергей Шубенков. Всичките 19 спортисти досега не са се забърквали в допинг скандали.

Захариева: Договорът с Македония е едно добро начало, но предстои още много работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368825

Захариева: Договорът с Македония е едно добро начало, но предстои още много работаДоговорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество с Македония, който ще подпишем днес, е едно добро начало. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитира "Фокус". Тя уточни, че предстои много работа и от двете страни, така че той да се прилага такъв какъвто е, с духа,

Захариева за Договора: Надявам се македонските политици да бъдат национално отговорни

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-za-dogovora-nadjavam-se-makedonskite-politici-da-bydat-nacionalno-otgovorni-news_625317.html

Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество с Македония, който ще подпишем днес, е едно добро начало. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от "Фокус". Тя уточни, че предстои много работа и от двете страни така, че

Причините БНТ и БНР да се обединят, да получат много повече пари и да си търсят директор отвън

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/01/3016923_prichinite_bnt_i_bnr_da_se_obediniat_da_poluchat_mnogo/?ref=rss


Посред лято, когато на хората не им е до много сериозни неща, се разгорещи спорът кой ще оглави Българската национална телевизия. Кандидатите са деветима мъже. Това може би е единственият начин мъж да оглави БНТ, защото явно ако се кандидатира жена, тя без съмнение ще спечели конкурса. Изглежда, някаква тайнствена инициатива за равенство между половете се е намесила в зародиша на изборната процедура.<br /><br />И, съвсем не неочаквано, в единствената публикувана концепция (на Иван...

Кои са любимите салати на първите дами

https://www.actualno.com/curious/koi-sa-lubimite-salati-na-pyrvite-dami-news_625315.html

Първите дами са най-важните жени до президентите на страните. Те са със специално отношение от гражданите, под непрекъснат интерес от журналистите и разбира се с много важни дипломатически функции. Foodpanda, подбра кои са любимите салати на някои от най-известните първи дами.

Ще оцелее ли България с такива капиталисти

http://www.cross.bg/bulgariya-nyama-dyshi-1550758.html

/КРОСС/ В спора между работодателските организации и синдикатите за клас прослуженото време и за минималната работна заплата двете страни имаха своите и силни, и слаби страни. Работодателите или да ги наречем условно едрия капитал извади неопровержими и солидни факти за своята гледна точка. И тя стоеше убедително. Но само от икономическа гледна точка. Работата е там, че този спор трябва да се разглежда от друга, много по-съдбоносна гледна точка. И тогава ще се види, че контрата остава именно у капиталът. Та тази гледна точка е демографската. Някои продължават да я подценяват и да окачествяват дереджето на България само като демографска криза. То обаче е по-страшно - то е катастрофа, истински демографски погром. Това е цивилизационен ураган, отнесъл населението в цели райони на страната. Нещо повече - то е чиста проба национална заплаха. Ако някому тези думи се сторят преувеличени, ето признаците за това състояние по наши и чужди данни, включително на ЦРУ, ЕС, Световната банка. Ако през 1989 година прескочихме 9-милионния праг (9 009 018 души), то днес сме 7,1 милиона. За 27 години нацията ни се е стопила с 2 милиона, това прави горе-долу една четвърт от населението. На година страната ни намалява средно с по 50 000 души, на ден - със 136, а на час - с по 6 души. Сиреч годишно изчезва град като Велико Търново или Благоевград - заради минусовия прираст и емиграцията. По смъртност се нареждаме на второ място в света, а по раждаемост сме ответи чак на 212 място

Бойко Борисов: Безработица реално няма

http://www.moreto.net/novini.php?n=356597

Безработица реално няма. Безработица има за тези, които не искат да работят. Проблемът засега е много бързо – през техникумите, през дуалното образование – да обучаваме повече. Това каза премиерът Бойко Борисов, който тази сутрин присъства на откриването на завод за високотехнологични автомобилни компоненти.

Тест драйв: Най-функционалното "Рено Меган"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/01/3014213_test_draiv_nai-funkcionalnoto_reno_megan/?ref=rss


Карах "Рено Меган" като хечбек. Тествах го като седан. Бях зад волана и на най-спортната за момента версия "Меган" GT. Въпреки това не устоях на изкушението да опитам и модификацията комби.<br /><br />Бях воден основно от любопитството. Питах се какво повече може да даде тя. Отговорът е практичност, гъвкавост и повече място за багаж. Но за това после.<br /><br />Първо държа да отбележа,че колата е красива и в този си силует. Изглежда динамично,...

Херцогиня Катрин – прелест в Белгия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/hercoginia-katrin-prelest-v-belgiia-snimki-2040104

Кралят на Белгия Филип и кралица Матилда, британските принцове Чарлз и Уилям и съпругата на Уилям - Кейт, присъстваха на възпоменателните церемонии в памет на жертвите на една от най-тежките и кървави битки по време на Първата световна война - Пашендейлската битка,

Не ни отнемайте почивката от хаоса в образованието

https://www.actualno.com/viewpoint/ne-ni-otnemajte-pochivkata-ot-haosa-v-obrazovanieto-news_625308.html

Поредното предложение на Министерството на образованието - да се удължи учебната година с повече междинни ваканции, за сметка на лятната - беше посрещнато предимно негативно от страна на обществото. Като оставим настрана чисто личните съображения на хората за късно море

Въпреки инвестициите, пътищата в Албания са сред най-лошите

https://www.actualno.com/balkani/vypreki-investiciite-pytishtata-v-albanija-sa-sred-naj-loshite-news_625314.html

Международният валутен фонд (МВФ) нарежда Албания на предпоследно място по качество на инфраструктурата, въпреки че гражданите на страната плащат милиарди евро за публични инвестиции, пишат местните медии, цитирани от БГНЕС. МВФ посочва, че за периода 2005/2016 г. албанското п

Не ни отнемайте възможността да си починем от хаоса в образованието

https://www.actualno.com/viewpoint/ne-ni-otnemajte-vyzmojnostta-da-si-pochinem-ot-haosa-v-obrazovanieto-news_625308.html

Поредното предложение на Министерството на образованието - да се удължи учебната година с повече междинни ваканции, за сметка на лятната -бе посрещнато предимно негативно от страна на обществото. Като оставим настрана чисто личните съображения на хората за късно море и в

Каракачанов заминава на посещение в Македония с делегацията на Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368816

Каракачанов заминава на посещение в Македония с делегацията на Борисов
Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов е в състава на българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, която ще бъде на официално посещение в Република Македония на 1 и 2 август, съобщи пресцентъра на Министерството на отбраната.

Училищните сайтове ще информират колко продължават часовете и междучасията

https://offnews.bg//obshtestvo/uchilishtnite-sajtove-shte-informirat-kolko-prodalzhavat-chasovete-i-m-661803.html

Училищата ще бъдат длъжни да публикуват в сайтовете си информация за началото на учебния ден, продължителността на часовете и на междучасията, както и за дейностите при целодневна организация на учебния ден.

Изискването е вписано в проект за промени на Наредба 10 на Министерството на образованието и науката.

Старият текст изисква информацията да бъде налична в правилника за дейността.

По принцип продължителността на часа е:

- 35 минути - в I и II клас;
- 40 минути - в III - IV клас;
- 45 минути - в V - XII клас; по учебна практика в училищата по изкуствата; учебна и лабораторна практика и  специализирана подготовка в областта на спорта;
- 60 минути - по производствена практика;
- 90 минути - по производствена практика в спортните училища.

Има обаче и изключения. Например часовете в спортните училища в пети до дванадесети клас е 40, а не 45 минути. Във вечерните паралелки също учат по 40 мин. Продължителността на учебния час може да бъде различна в иновативните училища в зависимост от иновативните елементи - между 35 и 60 минути.

По 35 минути са часовете за учениците със специални образователни потребности, със зрителни или с множество увреждания, както и тези, които се обучават интегрирано по индивидуален учебен план.

Когато повече от 30% от учениците от I до VII клас са включени в целодневна организация на учебния ден и/или при
организиране на обучението на две смени, продължителността на учебния час в V - XII клас може да е 40 минути.

При непредвидени и извънредни обстоятелства всеки час може да бъде намален до 20 минути със заповед на директора. Той може да намали и продължителността на часовете за самоподготовка, занимания по интереси и дейностите по отдих и физическа активност при целодневна организация на учебния ден.

Тогава е длъжен да уведоми и началника на съответното регионално управление на образованието, и родителите.

След всеки учебен час има междучание, а почивката продължава между 10 и 30 минути. Директорът е длъжен да осигури поне една почивка, която е не по-кратка от 20 минути. За училищата, в които няма условия обучението на всички паралелки да бъде само преди обяд, по изключение две от почивките може да са 5-минутни по решение на педагогическия съвет и със съгласието на обществения съвет.

Часовете може да се сливат с решение на педагогическия съвет на училището по:

- спортна подготовка, учебна практика и за активен отдих и възстановяване след тренировъчните натоварвания в
спортните училища - не повече от два часа;

- учебна и производствена практика в професионалните паралелки - не повече от три часа;

- разширена, допълнителна и профилирана подготовка в гимназиална степен - не повече от два часа;

- в иновативните училища в зависимост от иновативните елементи - не повече от два последователни учебни часа.

Почивките между учебните часове в иновативните училища могат да са с различна продължителност в зависимост от иновативните елементи.

Майк Пенс пристига в Подгорица за срещата на страните от Адриатическата харта

http://pogled.info/svetoven/maik-pens-pristiga-v-podgoritsa-za-sreshtata-na-stranite-ot-adriaticheskata-harta.88037

/Поглед.инфо/ Американският вицепрезидент Майк Пенс днес следобед ще пристигне в Подгорица, където утре ще участва в срещата на висши представители на държавите-членки и страните-наблюдатели на Адриатическата харта, чийто председател тази година е Република Македония.

Китай откри първата си военна база в чужбина

http://pogled.info/svetoven/kitai-otkri-parvata-si-voenna-baza-v-chuzhbina.88038

/Поглед.инфо/ Първият пункт за материално-техническо осигуряване на ВМС на Китай започна работа в Джибути, съобщава в. „Женмин жибао”.

Забраниха достъпа на американския персонал до имот на САЩ в Москва

http://pogled.info/svetoven/zabraniha-dostapa-na-amerikanskiya-personal-do-imot-na-sasht-v-moskva.88039

/Поглед.инфо/ Американското посолство в Москва обвини руските власти за забранен достъп на неговия дипломатически персонал до имот на САЩ в предградие на Москва.

Боян Петров се завърна с още един успех

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/boian-petrov-se-zavyrna-s-oshte-edin-uspeh-6072142

Алпинистът покори върха само година след като беше блъснат от кола в Кресненското дефиле

Зрелищна катастрофа на "Цариградско шосе" в столицата

http://www.cross.bg/avtomobil-katastrofa-taksimetrov-1550757.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала на бул. „Цариградско шосе" в София, в района на метростанция „Интер Експо Център", в посока „Орлов мост". Лек автомобил е катастрофирал и се преобърнал по таван.  От пресцентъра на МВР уточниха, че двама мъже са леко пострадали. Катастрофата е станала между таксиметров автомобил и бус. Пострадалите са били в обърналия се таксиметров автомобил и са отведени за преглед в СО на УМБАЛ "Св. Анна". Стабилизриани са и адекватни, без опасност за живота. След напрвените предварителни прегледи е установено, че и двамата имат счупване на носа. Движението не е затруднено. Екипи на Пътна полиция изясняват обстоятелствата около инцидента.   Снимка: Фейсбук - Stoyan Minev  

Зрелищна катастрофа на "Цариградско шосе" в столицата

http://www.cross.bg/stanala-katastrofa-avtomobil-1550757.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала на бул. „Цариградско шосе" в София. Инцидентът е в района на метростанция „Интер Експо Център", в посока „Орлов мост", съобщава агенция „Фокус". Лек автомобил е катастрофирал и се преобърнал по таван.  От пресцентъра на МВР уточниха, че двама мъже са леко пострадали. Катастрофата е станала между таксиметров автомобил и бус. Пострадалите са били в обърналия се таксиметровавтомобил и са отведени за преглед в близка болница. Движението не е затруднено. Екипи на Пътна полиция изясняват обстоятелствата около инцидента.     Снимка: Фейсбук - Stoyan Minev  

Зрелищна катастрофа на "Цариградско шосе" в столицата

http://www.cross.bg/avtomobil-stanala-katastrofa-1550757.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала на бул. „Цариградско шосе" в София. Инцидентът е в района на метростанция „Интер Експо Център", в посока „Орлов мост", съобщава агенция „Фокус". Лек автомобил е катастрофирал и се преобърнал по таван.  От пресцентъра на МВР уточниха, че двама мъже са леко пострадали. Катастрофата е станала между таксиметров автомобил и бус. Пострадалите са били в таксиметровия автомобил и са отведени за преглед в близка болница. Движението не е затруднено. Екипи на Пътна полиция изясняват обстоятелствата около инцидента.  

Експлоатирала ли е Джоли деца за новия си филм

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/eksploatirala-li-e-dzholi-deca-za-noviia-si-film-6072134

Целта на новия филм на Джоли е да привлече вниманието към ужасите, пред които са изправени децата в Камбоджа по време на война и да помогне битката за защитата им

Мелания Тръмп е причината за туристическия бум в Словения

http://www.cross.bg/trump-dama-sloveniya-1550756.html

/КРОСС/ Първата дама на САЩ Мелания Тръмп допринася до бума на туризма в родната ѝ Словения, предава FOX News, позовавайки се на бюрото по статистика на страната. „Около 1 939 000 туристи са посетили страната с население от два милиона души през първата половина на годината, което е ръст от около 15% в сравнение със същия период от миналата година", сочи Словенското статистическо бюро. Анализирайки влиянието на родената в Словения първа дама върху ръст на туризма, бюрото сочи, че броят на американските туристи се е увеличил с 15% откакто президентът Доналд Тръмп зае поста. Туристическите компании в страната искат да спечелят от популярността на първата дама. Те организират обиколки „по следите на Мелания Тръмп", показвайки местата, където тя е живяла, учила и работила. „Добре дошли в родината на новата първа дама на САЩ!", пише в сайтовете в интернет, които рекламират страната. Родена като Мелания Кнавс, първата дама на САЩ напуска Словения, за да стане топ модел. За последен път тя посещава родината си през 2002 г., когато запознава Доналд Тръмп с родителите си.  

Тежка катастрофа на "Цариградско шосе" в столицата

http://www.cross.bg/tezhka-shose-katastrofa-1550757.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала на бул. „Цариградско шосе" в София. Инцидентът е в района на метростанция „Интер Експо Център", в посока „Орлов мост", съобщава агенция „Фокус". Лек автомобил е катастрофирал и се преобърнал по таван. Засега още не е ясно състоянието на шофьора на автомобила и дали има сериозно пострадали.  

Излишъкът в бюджета се доближи до 2 млрд. лева

http://econ.bg/Новини/Излишъкът-в-бюджета-се-доближи-до-2-млрд-лева-_l.a_i.746487_at.1.html

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към юли 2017 г. да бъде...

Петролът продължава да поскъпва

http://econ.bg/Новини/Петролът-продължава-да-поскъпва_l.a_i.746489_at.1.html

Според данните от търговията на 31 юли стойността на септемврийския договор за цените на петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се...

Забравете “Южен поток”, вече сме в окопите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6367939

Забравете “Южен поток”, вече сме в окопитеНовите санкции срещу Русия създадоха “Антанта на наказаните” От тази седмица светът вече официално се настани в два враждебни окопа. На изток от нас се оформи “Тристранен пакт на санкциите” или може би “Антанта на наказаните”, която засега включва оста Русия - Иран - Северна Корея, но в тяхната орбита опасно гравитира и Китай.

Тежка катастрофа на "Цариградско шосе" в района на "Интер Експо Център" в столицата (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368773

Тежка катастрофа на "Цариградско шосе" в района на "Интер Експо Център" в столицата (Видео)Тежка катастрофа е станала на бул. „Цариградско шосе“, в посока "Орлов мост", в района на метростанция „Интер Експо Център“, съобщиха за „Фокус“ очевидци на инцидента. Лек автомобил е катастрофирал и се преобърнал по

Как Сталин прогони българите от Крим

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/01/3016311_kak_stalin_progoni_bulgarite_ot_krim/?ref=rss


През пролетта на 1944 г. Сталин и Берия подготвят тотално етническо прочистване на Крим, жертви на което стават и над 12 хил. българи. Повечето от тях никога не се завръщат по родните си места.<br /><br />Изследванията на престъпленията на болшевизма определят масовите екзекуции, терора и останалите репресии като най-важния инструмент за завземането и задържането на властта от комунистическите номенклатури в засегнатите от бедствието страни. Машината за налагане на страх и пълно...

Нова мода със стари пари при измамите по морето

https://www.vesti.bg/bulgaria/nova-moda-sys-stari-pari-pri-izmamite-po-moreto-6072141

Жертви стават предимно рускоговорящи туристи, които разпознават надписа „лева” по банкнотите

Магистралата София-Калотина може да е готова до две години при налично финансиране

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/magistralata-sofiia-kalotina-moje-da-e-gotova-do-dve-godini-pri-nalichno-finansirane-244031/

Скоро само този участък на българска територия от трансевропейския коридор 10 ще остане с немагистрален габарит, коментира експерт

Нива с 62 канабисови растения е открита в Благоевградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368752

Нива с 62 канабисови растения е открита в БлагоевградскоНа 31 юли 2017 г. в местността „Карирерата“ в землището на с. Влахи, община Кресна, от полицейски служители на Районно управление на МВР-Сандански, е открита нива с около 62 тревисти растения, реагиращи положително на канабис. Това съобщиха от ОДМВР-Благоевград, предаде "Фокус". На място е задържан А. Х./28 г./ от гр. Кресна.

6 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=356596

6 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите в града няма пострадали граждани, нанесени са материални щети по автомобилите, допълниха от полицията.

БНТ1 припомня историческия сериал "На границата"

http://www.cross.bg/granitzata-bnt-serial-1550755.html

/КРОСС/ В лятната програмна схема на БНТ1, късният праймтайм е посветен на най-успешните сериали на обществената телевизия. След политическият трилър „Четвърта власт", националната телевизия ще припомни на зрителите историческия сериал „На границата". По традиция повторението на поредицата ще се излъчва всяка вечер от понеделник до четвъртък от 23:30 часа. Филмът е заснет по мотиви от военните разкази на Йордан Йовков, а телевизионната му премиера през 2014 година съвпадна с европейските чествания на 100-годишнината от избухването на Първата световна война, в която участва и самият писател. В сериала по внушителен начин оживява разказът за българското войнство така, както го е описал Йовков в цикъла разкази „Край Места". Сюжетът умело преплита събитията от началото на миналия век със съвременната история на 17-годишно момче от дом за изоставени деца. В главната роля в „На границата" дебютира младият актьор Мартин Димитров, който има своето историческо противостояние в образа, пресъздаден от Димо Алексиев. Във филма участват още Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова и други. Режисьор на филма е Станимир Трифонов, сценарист - Димитър Стоянович, а изпълнителен продуцент Пламен Йорданов (продуцентска компания „Инкомс проджект" ООД)

Излишъкът в бюджета достига 1.9 млрд. лв. в края на юли

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/01/3016933_izlishukut_v_bjudjeta_dostiga_19_mlrd_lv_v_kraia_na/?ref=rss


В края на юли 2017 г. на касова основа салдото по консолидираната фискална програма (КФП) е положително в размер на 1.961 млрд. лв. (2.0 % от прогнозния БВП), сочи прогноза на Министерството на финансите.<br /><br />Месец по-рано размерът му беше 1.74 млрд. лв.<br />Приходите и помощите по КФП към юли 2017 г. се очаква да бъдат в размер на 20.471 млрд. лв. (57.8 % от годишния разчет).<br /><br />Изпълнението на данъчните и неданъчните приходи се очаква да бъде...

Боян Петров за Гашербрум II: Този връх го усещах като примка

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/01/3016944_boian_petrov_za_gasherbrum_ii_tozi_vruh_go_useshtah/?ref=rss


Алпинистът Боян Петров заяви, че "през цялото време е треперил" при изкачването на Гашербрум II (8035 м). Българинът стъпи на върха от втория опит, след като през 2009 г. се наложи да се върне от точка на 40 м под върха заради липсата на въже и партньор.<br /><br />"Този път всичко беше изключително ненадеждно. През цялото време съм треперил. Последните метри преди върха бяха най-лесни заради липсата на цепнатини", каза Петров пред "Нова...

Цитат на деня: Безработица има за тези, които не искат да работят

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/08/01/3016932_citat_na_denia_bezrabotica_ima_za_tezi_koito_ne_iskat/?ref=rss


Безработица реално няма. Безработица има за тези, които не искат да работят. <br /><br />Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалната церемония по откриването на нов завод за автомобилни части на германската фирма "Костал" в Пазарджик, съобщава "Фокус". Той определи компанията като "поредния добър партньор на България".<br /><br />Думите на министър-председателя идват след обявената от Агенцията по заетостта статистика, че...

Борисов: Безработица у нас реално няма

https://offnews.bg//politika/borisov-bezrabotitca-u-nas-realno-niama-661809.html

Корнелия Нинова не е печелила президентски избори, БСП нямаха кандидат - подкрепиха независим. Така че ние с тях на президентските избори не сме се сблъсквали.

Това каза пред журналисти в Пазарджик премиерът Бойко Борисов по повод нападките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че на изборите за президент председателят на ГЕРБ е понесъл първата си голяма загуба и не е можел да я преживее. С това подскачане от подскачане от Бузлуджа - лъжа до лъжа се говори. На парламентарните избори, когато бяхме аз и тя, и резултатът е категоричен – в полза на ГЕРБ – 15 депутата повече”, обясни Борисов, цитиран от Фокус. 

„Като чух от Сметната палата за това, какви нарушения е открила за президентските избори, малко ще ме е страх да коментирам толкова смело подобен въпрос. Още повече, ние с президента Румен Радев се видяхме, поговорихме, че дирекция „Антикорупция” в ДАНС ще отиде в Сметната палата”, коментира Борисов. 

Имаме 3,9% ръстът на икономиката, а по отношение на безработицата - на практика не можем да намерим работници. Бюджетът е на близо 2 млрд. лева излишък. С кои параметри Корнелия Нинова ще се похвали - в техния мандат събориха КТБ, каза още Бойко Борисов.

Инвеститорите са тук, важно е да отговорим на нуждите им за високо квалифицирана работна ръка, заяви Борисов в Пазарджик, където присъства на откриването на завод за високотехнологични автомобилни компоненти. Премиерът отбеляза значението на образованието и на дуалното обучение, което спомага за квалификацията на младите хора, на фона на ниската безработица в страната. Борисов напомни, че наскоро беше открита друга германска инвестиция у нас и изрази увереност, че такъв интерес ще продължава да има.

Само тук: Вижте какво дава Меркел на Борисов и къде е кръстен той (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6368668

Само тук: Вижте какво дава Меркел на Борисов и къде е кръстен той (Видео)Бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой е номиниран за един от трите най-високи позиции в ЕС от българския премиер Бойко Борисов. Това се случва по време на срещата на високо равнище на общността през ноември 2009 г. Както е ясно от историята, лидерите на ЕС приемат кандидатурата на Борисов и Ван Ромпой е първият човек,

Жените с възпаление на венците са с по-голям риск от ракови заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6368711

Жените с възпаление на венците са с по-голям риск от ракови заболяванияЖените в менопауза, страдащи от хронично възпаление на венците, са с 14 процента по-голям риск от ракови заболявания и най-вече от рак на хранопровода, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на проучването на екипа на д-р Джийн Уактовски от университета в Бъфало. То било осъществено в периода 1999-2013 година и в него

Млад шофьор блъсна 3-годишно момиченце

http://www.cross.bg/mlad-shofyor-blusna-godishno-momichentze-1550754.html

/КРОСС/ Момиченце на 3 години е било блъснато от „Опел", управляван от 19-годишен младеж. Произшествието е станало в понеделник около 16:30 часа на ул."Богдан" в Кърджали,съобщиха от ОДМВР-Кърджали. Водачът не се съобразил с играещите деца и ударил момиченцето, което изскочило внезапно на пътното платно. Детето било прегледано в Центъра за спешна помощ и освободено. Тестът за алкохол на шофьора е с отрицателен резултат. Съставен е акт по Закона за движение по пътищата.  

Епични модни гафове, които нямат обяснение (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/epichni-modni-gafove-koito-niamat-obiasnenie-snimki-6072136

Когато дрехите ти "крещят" да бъдат изхвърлени, но ти ги показваш в социалните мрежи

Мъртво вълнение дебне туристите по Черноморието

https://www.actualno.com/society/myrtvo-vylnenie-debne-turistite-po-chernomorieto-news_625310.html

Родните водни спасители край морския бряг отправиха предупреждение към всички, които ще отидат на плажа у нас през август. Тогава опасността от мъртво вълнение в Черно море е най-голяма. Спасителите препоръчват тези, които не могат да плуват, да не влизат във водата. Всички

Байерн - Ливърпул в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/bajern-livarpul-v-efira-dnes-661806.html

Интересни мачове дават чужди програми, които обаче са достъпни по родните кабелни оператори. Спортът е доста постен, но пък поне феновете на колоезденето ще бъдат доволни.

Футбол

18.45 – Атлетико М – Наполи, Ауди Къп, пряко ARD

20.30 – Борусия Д – Аталанта, контрола, пряко Eurosport 1 Germany

21.30 – Байерн – Ливърпул, Ауди Къп, пряко ARD

Спорт


19.00 ч Колоездене, обиколка на Полша Eurosport 1

21,05 ч "Светът на голфа" Mtel sport 2

23.00 ч Тенис, турнир за мъже във Вашингтон Mtel sport 1

23.00 ч Колоездене, обиколка на Юта Eurosport 2

Хакерска атака в HBO застрашава неизлъчени сериали, включително "Игра на тронове"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/08/01/3016958_hakerska_ataka_v_hbo_zastrashava_neizlucheni_seriali/?ref=rss


Сценарий на "Игра на тронове" и неизлъчвани епизоди на други сериали на HBO като "Играчи" и Room 104 са изтекли след хакерска атака срещу телевизионния канал, съобщи американското списание Wired. Хакерите, нарекли се "HBO Falling", твърдят, че притежават терабайт и половина конфиденциални данни и предстои да разпространят още материали, включително епизоди на хитовото шоу.<br /><br />След инцидент с кибер-сигурността на HBO информация, собственост на...

Седмо убийство на журналист от началото на 2017 в Мексико

http://www.cross.bg/zhyrnalist-meksiko-zhyrnalisti-1550753.html

/КРОСС/ Мексикански журналист е застрелян в бар. Това е седмото убийство на журналист през тази година. Това заявиха от прокуратурата на щата Долна Калифорния, цитирани от ДПА. Лусиано Ривера, който работеше за медията CNR, както и за политическо списание, е застрелян в главата в Росарито, близо до град Тихуана на границата със САЩ. Мексико е една от най-опасните страни за журналисти в света, където се превръщат в мишена, ако разкриват информация за наркокартелите или за политическа корупция. Заради опасността, пред която са изправени журналистите, вестник "Norte" прекрати работата си през април. По-рано тази година беше убит известният мексикански журналист Хавиер Валдес, кореспондент на вестник "La Jornada". Мексиканските власти обещават награда от около 80 000 долара за предоставяне на информация, която може да доведе до арестуването на убийците на журналисти. Според някои данни 10 журналисти са убити в Мексико от началото на годината.  

Високотехнологичен ветроходен кораб ще изследва екосистемите в Черно море

https://www.24chasa.bg/region/article/6368669

Високотехнологичен ветроходен кораб ще изследва екосистемите в Черно мореВетроходен кораб с високотехнологично оборудване ще изследва екосистемите в Черно море, съобщиха от община Бургас, цитирано от БТА. Корабът "Rainbow Warrior" на екоорганизацията "Грийнпийс" ще бъде в български води от 5 до 14 август. Плавателният съд ще акостира на пристанищата в Бургас и Варна, като в дните на престоя си в двата града,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване