Чехия първа в ЕС започна да вдига лихвите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/03/3018478_chehiia_purva_v_es_zapochna_da_vdiga_lihvite/?ref=rss


Централната банка на Чехия стана първата в Европейския съюз, която реши да започне повишаване на лихвите от глобалната финансова криза през 2008г. насам. Според "Ройтерс" този ход отразява растящото желание на централните банкери да се разделят с изключително щедрата към кредиторите монетарна политика. Но повечето не успяват да съберат кураж - основно заради несигурността около темпото на растеж на икономиката и инфлацията.<br /><br />Бордът на Националната банка на Чехия,...

ЕК продължава да преследва Visa заради междурегионалните такси

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-prodyljava-da-presledva-visa-zaradi-mejduregionalnite-taksi-244204/

Разходите за такси при плащания с карти, издадени извън Европейското икономическо пространство, в рамките на ЕИП може да доведат до по-високи цени, смята Брюксел

Домусчиев към "Лудогорец": Момчета, горе главите, целта е групите на Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6373472

Домусчиев към "Лудогорец": Момчета, горе главите, целта е групите на Лига ЕвропаСобственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира отпадането на отбора от Шампионската лига, като използва профила си в една от социалните мрежи. Бизнесменът окуражи играчите на шампионите и обяви, че целта пред състава в момента е класиране за групите на Лига Европа. "Орлите" не успяха да преодолеят Апоел Беер Шева и след поражение с 0:2

До 10 август - ремонти по АМ "Тракия" през нощта

https://www.actualno.com/society/do-10-avgust-remonti-po-am-trakija-prez-noshtta-news_625827.html

От днес (03 август) до 10 август в нощните часове от 22:00 ч. до 06:00 ч. сутринта ще се извършва текущ ремонт на настилката на път I-6 София – Бургас, от изхода на град Бургас до пътен възел „Ветрен“ на АМ „Тракия“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Ремонтни

Вкараха в затвора крадец рекордьор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373474

Вкараха в затвора крадец рекордьорКрадец-рекордьор влиза в затвора за 2 години за обир на магазин. 33-годишният Северин И. е осъждан общо 22 пъти, като 21 от присъдите са за кражби, а една за грабеж. Рецидивистът ще лежи в затвора за обир на хранителен магазин, извършен на 7 февруари тази година в Кърджали. В 3 часа след полунощ крадецът разбил витринното стъкло на бакалия и

"Галъп": Спада доверието в парламента и правителството

http://www.cross.bg/godini-stoiinosti-poslednite-1551016.html

/КРОСС/ На възходящата тенденция в популярността на правителството и парламента вече е сложен край и на нейно място се настанява традиционната по-отрицателна нагласа на хората. Това става ясно от резултатите на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл". Проучването е проведено в периода 6-13 юли сред 765 души в цялата страна и е финансирано от агенцията. В сравнение с предходните месеци, където ясно личеше околоизборната положителна инерция, сега стойностите на доверие във властта влизат в нормално, т.е. по-негативно русло. Вероятно, множеството скандали, споходили управляващите през изминалите месеци, допринасят за по-лошите оценки. Въпреки всичко оценките за парламента остават в малко по-високи стойности в сравнение с предходните години. Доверието в парламента към юли е 24%, след като месец по-рано бе достигнало до 28%. Такива стойности за последно са регистрирани през 2010 г. Недоверието също е в по-ниски от обичайните стойности - в този месец е 67%, а в предишния бе дори 61%, след като в последните няколко години рядко е било под 70%. Идните месеци ще покажат дали не става дума единствено за конюнктурно повишаване на доверието. Наличието на ярка опозиция мобилизира и „лагера" на привържениците на управляващите. Това е и едно от обстоятелствата, които правят възможно парламентът да отбелязва по-благоприятни стойности, дори и при наличието на постоянни скандали. Доверието в правителството е 32%, недоверието е 59%

Учени: Минойската и микенската цивилизации са основани от потомци на неолитни хора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6373462

Учени: Минойската и микенската цивилизации са основани от потомци на неолитни хораУчени от института "Макс Планк" в Германия откриха, че минойската и микенската цивилизации били основани от потомци на неолитни хора, живели на териториите на Гърция и Мала Азия, съобщи Лента, цитира БТА. Изследователите анализираха ДНК от древни останки. Те проучиха генома на 19 представители на антични култури.

ВОЛЯ пише закон срещу фалшивите новини

https://offnews.bg//medii/volia-pishe-zakon-sreshtu-falshivite-novini-661998.html

Политическа партия ВОЛЯ подготвя закон за фалшивите новини. Това обяви в тв предаването "Денят ON AIR" членът на Изпълнителното бюро на партията Стефан Августинов.

Основният механизъм на този закон ще бъде регистрационен режим за всички сайтове. Той ще съдържа информация за собственика на домейна, кой оперира в сайта и каква е неговата класификация.

”Проблемът с фалшивите новини е изключително наболял в цяла Европа”, допълни Августинов.

Той коментира и текста на предложените поправки в Закона за съдебната власт, който ще принуди всички работещи в съдебната система да декларират евентуални членства в ловни дружинки, клубове по интереси, фенклубове и други подобни.

Августионов бе категоричен, че това може бъде употребявано като наказателна мярка срещу магистратите и е вид влияние върху съдебната власт.

"Това на практика забранява свободата на сдружаване, която е основна човешка свобода... Търси се инструмент за влияние върху тези хора", допълни още политикът.

Според него дискредитиране на даден служител в съдебната система по този начин може да се случи, ако последният, например, не си е плащал от години членския внос в клуба, където се води записан.

Августинов припомни още, че ПП ВОЛЯ е била с най-висок коефицент на ефективност на внесени законопроекти през първите три месеца от работата на 44-то Народно събрание. Той се обяви и за законодателни промени, които ще подпомогнат разкриването на светло на обществените поръчки.

Втори ден продължава гасенето на пожара в Изворище

https://www.24chasa.bg/region/article/6373446

Втори ден продължава гасенето на пожара в ИзворищеПродължава гасенето на пожара в района на бургаското село Изворище. Това съобщи за „Фокус“ говорителят на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Валентин Кръстев. Пожарът край вилна зона в село Изворище възникна към 13.00 часа на 2 август. Огънят обхвана сухи треви на голяма площ и две постройки.

Момчето, за което дават стотици милиони

https://www.vesti.bg/lyubopitno/momcheto-za-koeto-davat-stotici-milioni-6072248

Едва на 25 г. Неймар е третият най-резултатен бразилец след Пеле и Роналдо

Изгубеното младо поколение на Бразилия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/03/3018472_izgubenoto_mlado_pokolenie_na_braziliia/?ref=rss


Когато Ана Каролина Гомис първа в семейството си получила диплома от колеж, последвана от магистърска степен по педиатрия, намирането на работа ѝ е изглеждало просто въпрос на време. Три години по-късно 26-годишната бразилка все още търси.<br /><br />"Дипломирах се през юни 2014 г. и си мислех, че до декември ще имам работа", разказва тя. "Стигнах най-много до групово интервю". Най-тежката рецесия в историята на Бразилия - двегодишен спад, вероятно приключил през...

Тежка катастрофа на автомагистрала "Хемус", има пострадали

https://www.24chasa.bg/region/article/6373435

Тежка катастрофа на автомагистрала "Хемус", има пострадалиТежка катастрофа между лек и товарен автомобил е станала на автомагистрала "Хемус" преди разклона за село Невша, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Варна за "Фокус". Сигнал за произшествието между лек автомобил с чужда регистрация и товарен автомобил е постъпил около 13.40 часа. По първоначална информация вероятно при маневра за изпреварване,

Рачков обяви по холивудски: С Мария Игнатова вече не сме заедно

https://offnews.bg//liubov-i-seks/rachkov-obiavi-po-holivudski-s-maria-ignatova-veche-ne-sme-zaedno-661999.html

Телевизионният комик Димитър Рачков обяви официално, че връзката му с колежката му в "Господари на ефира" Мария Игнатова е приключила.

Новината бе изпратена до медиите от пиара на продуцента на Рачков. В същия маниер холивудските величия често съобщават чрез говорителите си важни лични събития - като годежи, сватби, разводи и пр.

Ето какво заяви актьорът:

Във връзка с многобройните запитвания и нестихващ интерес от страна на някои медии, както и за да спестя допълнително време, енергия и творчески ентусиазъм, който води до различни сюжетни и драматургични обрати на т.нар. "журналисти" и папараци от жълтите медии, съобщавам официално, че аз и Мария Игнатова вече не сме заедно. 

Това е първият ми и последен коментар в тази връзка и с него смятам темата за приключена!

Рачков и Игнатова станаха двойка малко след като работата им в комедийното шоу ги събра. Оттогава до днес светските издания живо се вълнуват от връзката им и периодично съобщават, че тя е приключила.

Гори най-големият рибен пазар в света

https://offnews.bg//sviat/gori-naj-golemiat-riben-pazar-v-sveta-662000.html

Десетки пожарникари се борят с голям пожар на токийския рибен пазар "Цукиджи" - най-големия в света и един от най-популярните туристически обекти в столицата на Япония, предаде Ройтерс, цитирайки местни медии.

Засега няма съобщения за пострадали или блокирани от пламъците хора.

Огънят пламнал около 17 ч местно време (11 ч българско). На мястото са изпратени около 30 противопожарни коли. Облаци сив дим се издигат в небето. Усилията на пожарникарите се спъват от тесните улички и гъстата застройка в района.

Пожарът е обхванал "външния пазар" - място с много любими на туристите малки ресторантчета, сервиращи блюда от прясна риба и суши. Според медиите пламъците вече са обхванали 4 сгради и площ от около 200 кв.м.

"Вътрешният" пазар, където всяка сутрин рано се продават морски деликатеси на едро и се провеждат търгове за риба тон, не е засегнат от огъня.

През юни японското правителство обяви дълго забавян план за преместване на "Цукиджи" от един от най-скъпите терени в Токио на изкуствен остров, защото на сегашното си място пазарът е силно сеизмично уязвим и трябва да бъде престроен наново.

Източник: БТА

Решено: Гонят наемателя на мидения плаж в Лозенец след края на лятото

https://offnews.bg//turizam/resheno-goniat-naematelia-na-midenia-plazh-v-lozenetc-sled-kraia-na-l-661994.html

Министерството на туризма ще прекрати договора за наем на т. нар. миден плаж в Лозенец, считано от 1 октомври 2017 г., съобщиха от ведомството на Николина Ангелкова.

Крайбрежната ивица потъна в мръсотия след като стопанинът му не получи разрешение да построи заведение на скалите, срещу което се вдигна местната общественост.

Остатъците от постройката още не са премахнати. Дървените скари не могат да бъдат отстранени, докато от Община Царево не получат коригираната схема за поставяемите обекти върху плажа. Самото възвишение, на което трябваше да се постро заведение, е било описано грешно като част от ивицата.

Когато го получим, ще завършим процедурата по премахването на тази скара, която все още стои. Нямаме законовото основание в момента да издадем заповед за премахването“, коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

До момента, документите от Министерството на туризма не са пристигнали.

До решението се е стигнало след направени серия от проверки на морската ивица през летния сезон, последната от които е била в края на юли. Инспекциите на място са били както планирани, така и по сигнали и жалби за състоянието на плажа от Сдружение с нестопанска цел „Всички за Лозенец“ и др.

Договорът с наемателя на плажа в село Лозенец "Даймънт инвест" е сключен на 05.07.2016 г. след търг с тайно наддаване. Според текстовете на контракта той не може да бъде прекратен в периода 1 юни – 30 септември, докато трае активният летен сезон.

Затова прекратяването му ще е на следващия възможен ден - 1 октомври 2017 г., за което фирмата е информирана, обясняват от Министерството на туризма.

По закон почистването, осигуряването на спасители и на медицинска служба на неохраняемите плажове, т.е. тези, които нямат стопани - концесионери и наематели, трябва да бъдат осигурени от областните управи. Ще се отнася за незаконни преместваеми обекти на морските ивици, тяхното премахване е в прерогативите на кмета на общината, на чиято територия е плажът.

Тръст за социална алтернатива с награда за изключителен принос на ООН

http://www.mediapool.bg/trast-za-sotsialna-alternativa-s-nagrada-za-izklyuchitelen-prinos-na-oon-news267497.html

"Тръст за социална алтернатива" получава признание на ООН в категорията "Изключителен принос" заради постигнатото с програмата си "Градоустройство – печелим всички", реализирана в три общини - Кюстендил, Пещера и Дупница. Официалната церемония ще бъде на 30 октомври 2017 г. в централата на Организацията на обединените нации в Ню Йорк. Това е годишна световна награда, която се присъжда от Глобалния форум за населените места за единадесета поредна година и се подкрепя от Програмата на ООН за околната среда. Тя отличава организации от целия свят за приноса им към изпълнението на целите за устойчиво развитие на ООН след 2015 г. и популяризира тяхната дейност и иновативни подходи. "Инициативата ни за подобряване на жилищните условия на икономически уязвими общности ще помогне на 1799 семейства в трите общини, в които работим и по този начин ще постигнем сигурност и стабилност на местните общности и икономическа независимост.Високата оценка на международната общност ни насърчава да продължим да работим с оптимизъм и вяра.", казва Сара Перин, изпълнителен директор на Тръста за социална алтернатива. Програма "Градоустройство – печелим всички" е иновативен подход за подобряване на жилищните условия на икономически уязвими общности в България с цел повишаване на икономическата им независимост. Тя включва изработването на устройствени планове и законно застрояване на квартали с преобладаващо ромско население в градовете Кюстендил, Пещера и Дупница. Първият значим резултат, например, е изработения план за регулация на кв. "Изток" в Кюстендил. Кварталът е с обща площ от 282 дка и с повече от 8 000 жители. Кв. Луковица в гр. Пещера, с общо население от 4200 души и регулация на територия с площ 31 дка; кв. Орешака, гр. Пещера, с общо население 3800 души и регулация на територия с площ 31 дка; кв. Каваклия, гр. Дупница, с общо население 500 души и регулация на територия с площ 160 дка. Чрез създаване и одобряване на устройствени планове и законното застрояване на ромските махали се насърчава стабилността на местните общности. Това, от своя страна, стимулира местните жители и общински власти да инвестират в по-добро качество на жилищните постройки и инфраструктура. Друг положителен ефект е, че местните жители ще плащат местни данъци и такси ще получат достъп до публични услуги, които са важни стъпки за успешната им интеграция в обществото. На трето, но не на последно място наличието на законна собственост ще позволи достъп до банкови кредити и заеми за стартиране на собствен бизнес. Тръст за социална алтернатива (ТСА) е създаден през 2012 година от Фондация "Америка за България", която финансира неговата дейност и до днес. ТСА фокусира работата си върху подкрепа на инициативи за ранно детско развитие, образование и икономическа самостоятелност на общности в икономически неравностойно положение.   Повече информация за програмата: socialachievement.org Повече информация за наградата: gfhsforum.org  

Освободиха заложник на Ал Кайда след 6-годишен плен в Мали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373422

Освободиха заложник на Ал Кайда след 6-годишен плен в МалиГражданин на Република Южна Африка, който беше отвлечен от членове на терористичната организация Ал Кайда в Мали през 2011 г., е бил освободен, съобщиха от ДПА, цитирано от "Фокус". Стивън Макгоуън е бил освободен на 29 юли, съобщи на правителствения сайт в Туитър външната министърка страната Майте Нкоана-Машанабе.

Министърът на енергетиката ще упражнява правата на държавата по проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис

http://www.moreto.net/novini.php?n=356773

Министърът на енергетиката ще упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ“ ЕАД – София, реши правителството. Промяната се налага предвид характера на дейността на дружеството.

Грандиозен проект свързва Солун с река Дунав

http://www.mediapool.bg/grandiozen-proekt-svarzva-solun-s-reka-dunav-news267496.html

Грандиозен проект на стойност 17 милиарда щатски долара ще реализират съвместно Гърция, Сърбия и Македония, в рамките на който се предвижда Солун да се превърне в ключов център за превози до Централна Европа, привличайки интереса и на Китай, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Прото тема", цитирано от БТА. Амбицията на гръцкия премиер Алексис Ципрас е да свърже името си с този мащабен проект, който се очаква да промени геостратигическото значение на Солун. Става дума за свързване по вода на втория по големина гръцки град с Белград и Централна Европа с помощта на реките Вардар и Морава. Балканският канал ще бъде с обща дължина 650 километра и, преминавайки през Гърция, Македония и Сърбия, ще стига до Дунав. Това ще е речен път с общоевропейски мащаби. С него през Дунава ще се стига до страни от Централна Европа и не само до там, пише още изданието. Проектът е приоритетен за правителствата на Сърбия, Гърция, Македония, а също и на Китай, който се интересува от намирането на алтернативни пътища, по които стоките най-бързо и при най-ниска себестойност да стигат до Европа. За него е било разговаряно и на неотдавнашната среща на Ципрас в Солун с неговия сръбски колега Александър Вучич. Тогава Ципрас каза, че проектът е с огромно значение за Гърция, Сърбия и цяла Евнропа, тъй като ще свързва Егейско море с река Дунав. Целта на проекта е и да свързва Средиземноморието с Централна Европа чрез различни водни пътища, така че превозите най-бързо да бъдат пренасяни от пазарите в Китай до стария континент. Привържениците на канала Вардар, Морава, Дунав смятат, че проектът ще подпомогне превозването на стоки до пазарите на Централна и Северна Европа, а също и до Кавказ и Черно море, като по този начин съществено ще бъде занижена ролята на морските превози през Босфора, отбелязва вестникът. Смята се, че при изграждането на канала трудните места на реките ще бъдат заобикаляни с изкуствени канали, а близо до границата между Сърбия и Македония се предвижда да бъде изграден изкуствен канал, дълъг 30 километра, който ще свързва река Морава с Вардар. Белград подкрепя горещо реализацията на проекта, който ще даде възможност на страната да получи търговски излаз на Централна Европа и Средиземноморието, тъй като след разпадането на Югославия Сърбия няма излаз на Адриатика. На свой ред Китай смята Сърбия за важна част от "новия път на коприната", чиято цел е китайски стоки да стигат бързо до пазарите на Европа. При посещението си в Белград през 2016 г. китайският президент обсъди подробно изграждането на канала, а китайската компания Чайна Гезоба Груп Корпорейшън подписа протокол за разбирателство със сръбското правителство и му връчи цялостен проект, пише още гръцкото издание. Вестникът припомня, че не за първи път се говори за плавателен канал, който да свързва Солун с Белград и Централна Европа, и че тази идея е стояла още в средата на 19 в. след създаването на мощната Австроунгарска империя, когато Виена е стартирала план за излаз на Егейско море.

Нощен ремонт в продължение на седмица ще се извършва на изхода на Бургас към София

http://www.cross.bg/byrgas-izvurshva-puten-1551014.html

/КРОСС/ От днес - 3 август, до 10 август, в нощните часове от 22 ч. до 6 ч. сутринта, ще се извършва текущ ремонт на настилката на път I-6 София - Бургас, от изхода на град Бургас до пътен възел „Ветрен" на АМ „Тракия", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтните дейности ще стартират в платното в посока пътен възел „Ветрен", като движението на автомобилите ще се осъществява в една лента. През следващата седмица ще се ремонтира платното в посока Бургас. В светлата част на денонощието трафикът в участъка ще се извършва без ограничения, в двете посоки. Ремонтни работи няма да се извършват в дните петък, събота и неделя. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание, като следват стриктно поставената сигнализация, ограничението на скоростта - 50 км/ч и указанията на контролните органи.

Защо хората изтъняват гласа си, когато...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zashto-horata-iztyniavat-glasa-si-kogato-6072157

Екип от университета Стърлинг в Шотландия установи, че доминиращите мъже и жени говорят с по-дебел глас, когато общуват с другите

Димитър Рачков: С Мария Игнатова вече не сме заедно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6373452

Димитър Рачков: С Мария Игнатова вече не сме заедноДимитър Рачков и Мария Игнатова вече не са заедно. Това съобщи самият Рачков в съобщение, което разпрати до медиите. Изявлението му гласи: "Във връзка с многобройните запитвания и нестихващ интерес от страна на някои медии, както и за да спестя допълнително време, енергия и творчески ентусиазъм, който води до различни сюжетни и драматургични

Първа победа за Валенсия на Любо Пенев (видео)

https://offnews.bg//futbol/parva-pobeda-za-valensia-na-liubo-penev-video-661993.html

Вторият отбор на Валенсия-Местая, воден от Любослав Пенев, записа първа победа в летните контроли. "Прилепите" отупаха Кастейон с 4:0. Това беше и първа проверка за играчите на бившия селекционер на България като домакини.

Валенсия-2 доминираше през цялото време, но първата част завърши без голове. Веднага след началото на второто полувреме Жорди Санчес откри резултата, а в рамките на 5 минути между 72-ата и 77-ата минута Рафа Мир наниза хеттрик и оформи крайното 4:0.

След двубоя не закъсняха похвалите по адрес на специалиста: "Пристигането на Любо Пенев отново в клуба, в който направи име в Испания, е свеж полъх и за младите играчи, които ще се опитат да влязат в сериозния футбол.

В типичния си рязък стил, съчетан с тънко чувство за хумор, Пенев започва да изгражда един добър колектив", гласи хвалевствието за родния специалист в местния вестник "Las Provincias".

Бившият национален селекционер е истинска легенда на "прилепите", където преминава от ЦСКА през 1989 година, когато е едва 23-годишен. Той остава на "Местая" до 1995 година, като изиграва 167 мача и отбелязва 67 попадения.

Пенев стига и до капитанската лента на Валенсия. Чест, която преди него се полага само на един чужденец - Марио Кемпес.

ФРОГОКО: Турция спря заплатите на имамите заради ДОСТ?

http://frognews.bg/news_139502/FROGOKO-Turtsiia-spria-zaplatite-na-imamite-zaradi-DOST/

Слабият изборен резултат на ДОСТ е най-вероятната причина за спирането на заплатите на имамите от ДИАНЕТА. Голяма част от учредителите на партията на Местан са имами, което обяснява отношението на Турция към отцепниците от ДПС, обяснява пред Фрог нюз наследникът на Антим I Светозар Филипов.

На събор в Гургулят кметът съобщи, че допълнителното водоснабдяване е почти готово

https://www.24chasa.bg/region/article/6373383

На събор в Гургулят кметът съобщи, че допълнителното водоснабдяване е почти готовоСелският събор води началото си от далечни времена. На него присъстваха както местни хора, така и гости от близо и далече. Той е чудесен повод за събиране на всички поколения от един род на едно място. Българинът обича да се весели. На празник отпуска душата си, пее и танцува, ходи на гости при свои близки и приятели, слага богати трапези,

ВМРО-ДПМНЕ поиска Скопие да "излезе" от договора с България

http://www.mediapool.bg/vmro-dpmne-poiska-skopie-da-izleze-ot-dogovora-s-bulgaria-news267495.html

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ за пореден път поиска Социалдемократическият съюз /СДСМ/ да се оттегли от Договора за добросъседство с България, съобщи агенция МИА. ВМРО-ДПМНЕ смята, че договорът е "вреден и не защитава интересите на македонския народ и на Република Македония, поради което няма да го подкрепи". Договор с България трябва да има, но равен в правата и задълженията и в който ще се зачитат националните и държавните интереси на Република Македония, заявява опозиционната партия. Договорът беше подписан преди два дни от премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов в Скопие и в него двете страни декларираха намеренията си да поддържат добросъседски отношения, да нямат териториални претенции една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика. За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете държави. В четвъртък партията на бившия премиер Никола Груевски определи македонското правителство като антинародно, неспособно и марионетно и изтъква, че то все още има шанс да се оттегли от Договора. "Това ще бъде най-малкият израз на уважение към македонския народ. Докато подписването на договора се чества в България, в Македония има недоволство и чувство на поражение, нещо, което бе видимо и на честванията на националния празник Илинден на Мечкин камен и в Пелинце, където имаше катастрофална, почти несъществуваща посещаемост от народа на тези събития", заявява ВМРО-ДПМНЕ. Според опозиционната партия СДСМ много бързо ще понесе политическа отговорност и още на местните избори ще получи посланието на огорчение и недоволство от народа. "Обявяваме се за приятелски и добросъседски отношения с България и за приятелство между македонския и българския народ, но този договор, който подписа Зоран Заев, не зачита интересите на македонския народ и на Република Македония и това е видимо и ясно, народът не подкрепя този договор, а експертната общност има сериозни забележки по неговия текст", пише в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ. В продължение на години македонската страна отказваше да подпише договора и протакаше преговорите. В последните месеци обаче страната влезе за пореден път в политическа криза, която блокира развитието й и евроатлантическата й перспектива. В крайна сметка лидерът на СДСМ Заев успя да формира правителство с подкрепата на партиите на етническите албанци и обяви курс към излизане от изолацията и приближаване до ЕС и НАТО. Македонското правителство даде сигнали, че е готово и на отстъпки в спора за името с Гърция, която години наред блокира членството на Македония в НАТО. В сряда бившият президент Росен Плевнелиев коментира, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава. "През 2012 г. казах на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС", каза Плевнелиев пред бТВ. Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, каза експрезидентът. Договорът стъпва върху Декларацията за добросъседство, подписана през 1999 година от премиерите Иван Костов и Любчо Гергиевски. Сега записаното в нея влиза официално в международното право. Предвиден е и междуправителствен механизъм, който да следи изпълнението на договора. Той въвежда термина "обща история" и предвижда да бъде формирана съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на паритетна основа. Общата комисия трябва да допринесе за "обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития" и ще представя годишен доклад за своята работа пред правителствата на двете страни.

Десетки пожарникари се борят с огромен пожар в Токио

http://www.cross.bg/pazar-tokio-boryat-1551015.html

/КРОСС/ Десетки пожарникари се борят с голям пожар на токийския рибен пазар "Цукиджи" - най-големия в света и един от най-популярните туристически обекти в столицата на Япония, предава Ройтерс, цитирайки местни медии. Засега няма съобщения за пострадали или блокирани от пламъците хора. Огънят пламнал около 17 часа местно време. На мястото са изпратени около 30 противопожарни коли. Облаци сив дим се издигат в небето. Усилията на пожарникарите се спъват от тесните улички и гъстата застройка в района. Пожарът е обхванал "външния пазар" - място с много любими на туристите малки ресторантчета, сервиращи блюда от прясна риба и суши. Според медиите пламъците вече са обхванали 4 сгради и площ от около 200 кв.м. "Вътрешният" пазар, където всяка сутрин рано се продават морски деликатеси на едро и се провеждат търгове за риба тон, не е засегнат от огъня. През юни японското правителство обяви дълго забавян план за преместване на "Цукиджи" от един от най-скъпите терени в Токио на изкуствен остров, защото на сегашното си място пазарът е силно сеизмично уязвим и трябва да бъде престроен наново.  

Отпадат удостоверенията на хартия за задълженията на фирми към Столична община

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373433

Отпадат удостоверенията на хартия за задълженията на фирми към Столична общинаОтпада издаването на хартия на удостоверения за данъчни задължения на фирми към Столичната община. Общинските и държавни структури, които изискат такива удостоверения ще могат да получават справка автоматично от общината. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов на пресконференция в Столичната община,

Великобритания осъди четирима на доживотен затвор за планирането на терористичен акт

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-osydi-chetirima-na-dojivoten-zatvor-za-planiraneto-na-teroristichen-akt-news_625822.html

Членове на британска терористична група, нарекла се „Тримата мускетари” получиха доживотни присъди за подготовка на нападение срещу полицейски и военни цели. Бандата е от Стоук он Трент в Уест Мидландс, Централна Англия. Тя беше арестувана през август м.г. след кат

Григор Димитров играе с Медведев във Вашингтон

http://www.moreto.net/novini.php?n=356804

Григор Димитров ще играе с руснака Даниил Медведев в третия предварителен кръг на турнира от сериите ATP във Вашингтон, научи Moreto.net. По-рано руснакът се наложи трудно над представителя на домакините Стийв Джонсън с 3-6, 6-4, 7-6 (1).

Постоянно полицейско присъствие при ромите в Шекер махала

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-romi-aleri-imeonov-eker-mahala-kabinet-borisov-3-26175392

Държавата обеща постоянно полицейско присъствие в пловдивската Шекер махала. Ще бъдат премахнати и част от незаконните постройки.

Голям пожар бушува в Токио на най-големия рибен пазар в света

http://www.mediapool.bg/golyam-pozhar-bushuva-v-tokio-na-nai-golemiya-riben-pazar-v-sveta-news267494.html

Десетки пожарникари се борят с голям пожар на токийския рибен пазар "Цукиджи" - най-големия в света и един от най-популярните туристически обекти в столицата на Япония, предаде Ройтерс, цитирайки местни медии. Засега няма съобщения за пострадали или блокирани от пламъците хора. Огънят пламнал около 17 ч местно време (11 ч българско). На мястото са изпратени около 30 противопожарни коли. Облаци сив дим се издигат в небето. Усилията на пожарникарите се спъват от тесните улички и гъстото застрояване на района. Пожарът е обхванал "външния пазар" - място с много любими на туристите малки ресторантчета, сервиращи блюда от прясна риба и суши. Според медиите пламъците вече са обхванали 4 сгради и площ от около 200 кв.м. "Вътрешният" пазар, където всяка сутрин рано се продават морски деликатеси на едро и се провеждат търгове за риба тон, не е засегнат от огъня. През юни японското правителство обяви дълго забавян план за преместване на "Цукиджи" от един от най-скъпите терени в Токио на изкуствен остров, защото на сегашното си място пазарът е силно сеизмично уязвим и трябва да бъде престроен наново.

Гърция, Сърбия и Македония ще свързват Солун с Дунав

http://clubz.bg/56899-gyrciq_syrbiq_i_makedoniq_shte_svyrzvat_solun_s_dunav

Гърция, Сърбия и Македония планират грандиозен проект за свързване на Солун по вода с Централна Европа, съобщи гръцкото издание "Прото тема".

За него бе разговаряно наскоро между гръцкия премиер Алексис Ципрас и сръбския му колега Александър Вучич. 

Целта е да се свърже по вода икономическия център Солун с Белград, а от там - с Дунав и Централна Европа. Това ще стане с помощта на реките Вардар и Морава. Първата минава и през Македония, който също ще участва в проекта. Китай пък са готови да инвестират, защото търсят алтернативни пътища за по-бързо доставяне на стоките си към Европа.

Каналът ще е дълъг над 650 км, като ще минава през Гърция, Македония и Сърбия. Видно е и че на няколко места ще има връзка и с България. След построяването си каналът ще създаде нови връзки по вода на целите Балкани, като вероятно това ще повлияе негативно на трафика през Босфора.

Там, където има трудни места в коритата на реките, ще бъде изграждан допълнителен изкуствен канал.

За Сърбия подобен проект ще означава излаз към Средиземноморието, което държавата няма от разпадането на Югославия.

От гръцкото издание отбелязват, че идеята за подобен канал е стара - още в средата на 19 в. Австроунгарска империя е искала да направи излаз на Виена към Егейско море.

Военни полицаи поеха охраната на пленарната зала на парламента в Каракас

http://www.mediapool.bg/voenni-politsai-poeha-ohranata-na-plenarnata-zala-na-parlamenta-v-karakas-news267493.html

Военни полицаи поеха охраната на пленарната зала на Националното събрание (парламента) на Венецуела, съобщи испанската информационна агенция ЕФЕ. Според източниците на ЕФЕ агентите на военната полиция влезли в залата късно вечерта. Целта била да се гарантира сигурността на новоизбраното Учредително събрание. То ще заседава в същата сграда, в която работи и опозиционният парламент. Президентът марксист Николас Мадуро обяви, че на 4 август ще се състои първото заседание на Учредителното събрание. То има задачата да прекрои конституцията и системата на управление, за да заздрави властта на Мадуро и на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела. Освен това събранието смята да извърши чистка в Генералната прокуратура на Венецуела, чиято ръководителка Луиса Ортега Диас е основният юридически опонент на беззаконията на режима. Междувременно главната прокурорка съобщи, че е започнала разследване по подозренията за изборни измами на вота за Учредително събрание в неделя, предаде Франс прес. "Информирам ви, че възложих на двама магистрати да разследват четиримата директори на Националния изборен съвет заради този много скандален акт", каза Ортега в ефира на Си Ен Ен. "Смартматик", фирмата производител на технологии за електронно гласуване, създала избирателната система, която Венецуела ползва от 2004 г., заяви вчера, че данните за избирателната активност при гласуването за Учредително събрание на Венецуела са били фалшифицирани, припомни ДПА.

Песков: Русия ще отстоява своите интереси срещу това беззаконие

http://www.cross.bg/interesi-svoite-otstoyava-1551013.html

/КРОСС/ Русия ще отстоява и защитава своите интереси. Това заяви на фона на новите американски санкции срещу страната говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС. „Това, че Русия ще отстоява своите интереси, че ще ги защитава, не трябва да предизвиква съмнение", заяви Песков. Той добави, че всички страни трябва да се отнесат с разбиране към намерението на Иран да отстоява своите интереси в светлината на подписания от САЩ закон за нови ограничения по отношение на тази страна. „Като цяло смятаме санкционната политика за недалновидна, незаконна и безперспективна", отбеляза Песков. „Всички страни, които се сблъскват с такова беззаконие, възнамеряват да и ще отстояват своите интереси. Това трябва да се възприема с разбиране", добави говорителят на Владимир Путин.  

Тръмп предлага да бъде уволнен командващият войските на САЩ в Афганистан

http://www.mediapool.bg/tramp-predlaga-da-bade-uvolnen-komandvashtiyat-voiskite-na-sasht-v-afganistan-news267492.html

Американският президент Доналд Тръмп, разочарован от развоя на войната в Афганистан, предложи да бъде уволнен командващият на войските на САЩ в региона генерал Джон Никълсън, предаде Ройтерс, като се позова на американски служители. На заседание на 19 юли в Ситуационната зала на Белия дом Тръмп поискал от висшите сътрудници по националната сигурност повече информация за обстановката в Афганистан, където САЩ от 16 години се бият с талибаните без изгледи за край на войната. Атмосферата на заседанието се нажежила, когато президентът казал, че министърът на отбраната Джеймс Матис и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили генерал Джоузеф Дънфорд трябва да обмислят възможността за уволнение на Никълсън, защото САЩ не побеждават във войната. "Ние не печелим", казал им той според цитираните служители, пожелали анонимност. След заседанието главният президентски стратег Стивън Банън влязъл в разпален спор със съветника по националната сигурност на Белия дом Хърбърт Макмастър за американската политика. Някои служители напуснали заседанието "смаяни" от бурните оплаквания на Тръмп, че армията допуска САЩ да загубят войната. Матис, Макмастър и други висши съветници подготвят отговори на въпросите на президента и се опитват да го накарат да одобри новата стратегия на САЩ в Южна Азия, чието завършване се забавя заради съмненията на Тръмп за войната в Афганистан. По-рано тази година президентът позволи на Матис да изпраща американски войски както намери за добре, но всъщност плановете на министъра на отбраната да добави още около 4000 военнослужещи към разположените в момента в Афганистан 8400 войници на САЩ са блокирани от забавянето на стратегията, казаха цитираните служители.

Валери Симеонов: Въобще не ме интересуват реакциите на ромите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373423

Валери Симеонов: Въобще не ме интересуват реакциите на ромитеНабелязали сме мерки, които ще бъдат реализирани в най-кратък срок. Евентуално общината ще поеме ангажимента да премахне част от незаконните постройки, които са върху бившия канал в района, коментира пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов след среща с граждани от Пловдив за проблемите с циганското население в кв.

Нападателят от Стокхолм остава в ареста още месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373391

Нападателят от Стокхолм остава в ареста още месецГлавният заподозрян за терористичното нападение с камион през април в центъра на Стокхолм, при което загинаха петима души, ще остане в ареста до 31 август с цел събирането на нови сведения, съобщи днес шведската прокуратура, цитирана от ДПА. 39-годишният узбек Рахмат Акилов и неговият адвокат не обжалваха продължаването на ареста,

Правителствената програма за правосъдие: нови и добре познати стари мерки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/03/3018391_pravitelstvenata_programa_za_pravosudie_novi_i_dobre/?ref=rss


"Избягване на формализма в наказателния процес и безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза" е посочено като цел в приетата вчера управленска програма на правителството до 2021г. в раздела "Правосъдие".<br /><br />Посочено е, че това ще стане чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), а целта може да се брои за постигната миналата седмица - чрез приемането в спешен режим на промените в НПК и в Закона за съдебната власт (ЗСВ).<br /><br...

Испанската лига отхвърли намерението на ПСЖ да плати 222 млн. евро за Неймар

https://www.24chasa.bg/sport/article/6373327

Испанската лига отхвърли намерението на ПСЖ да плати 222 млн. евро за НеймарАдвокатът Хуан Креспо, придружен от още двама души е пристигнал в офисите на Ла Лига в Мадрид с намерението да депозира сумата от 222 млн. евро, необходими за активиране на клаузата за освобождаване на Неймар от "Барселона". И все пак Ла лига не е приела парите, съобщиха от "Ас". В сряда сутринта бразилецът се появи на тренировъчния комплекс в

Столичната община ще улесни фирмите, които участват в обществени поръчки

http://econ.bg/Новини/Столичната-община-ще-улесни-фирмите-които-участват-в-обществени-поръчки_l.a_i.746656_at.1.html

До дни Столичната община ще разполага с електронна система, с която всички държавни ведомства ще могат да проверяват дали фирмите, които участват в...

Шарани плуват по магистрала ”Струма”!

http://frognews.bg/news_139501/SHarani-pluvat-po-magistrala-Struma!/

Микробус ”Ивеко” с румънска регистрация, превозващ близо един тон шарани, катастрофира в нощта срещу четвъртък на входа на тунела на автомагистрала ”Струма” при гара Кочериново.

Отчетът на МС: От внесени в парламента 17 законопроекта, 12 са окончателно приети

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otchetyt-na-ms-ot-vneseni-v-parlamenta-17-zakonoproekta-12-sa-okonchatelno-prieti-2040639

От встъпването си в длъжност до края на първата пленарна сесия на Народното събрание правителството е внесло за разглеждане в парламента 17 законопроекта. От тях 12 са приети окончателно, което е повече от половината от всички приети от 44-ото НС закони (общо 19). Това съобщиха от

НБУ с награда за хуманитаристика в памет на Проф. Богдан Богданов

https://www.actualno.com/society/nbu-s-nagrada-za-humanitaristika-v-pamet-na-prof-bogdan-bogdanov-news_625819.html

Нов български университет учреди специална Награда за хуманитаристика в памет на създателя на Университета професор Богдан Богданов. Призът е израз на почит към впечатляващата личност на професор Богданов и продължение на неговото дело и мисия – да подкрепя и развива

Очаквано: АЦБ остави лихвите непроменени

http://www.investor.bg/novini/130/a/ochakvano-acb-ostavi-lihvite-nepromeneni-244205/

Централната банка обаче леко понижи предвижданията си за икономическия ръст за тази и следващата година

На чие послание да вярваме за Русия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/03/3018464_na_chie_poslanie_da_viarvame_za_rusiia/?ref=rss


Далеч от хаоса и какофонията на неспирните дебати във Вашингтон за политиката към Русия, вицепрезидентът Майк Пенс отправи забележително последователно послание при посещение в Източна Европа тази седмица, като похвали старите съюзи и потвърди ангажимента на Америка да защитава демократичните държави от страните, които може да им навредят. Много жалко, че тези възгледи не се споделят и приветстват с такава готовност от човека, за когото той работи в Белия дом.<br /><br />Във вторник...

Песков: Политиката на санкции на САЩ е незаконна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373414

Песков: Политиката на санкции на САЩ е незаконнаПрессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще отстоява и защитава своите интереси. Той заяви това на фона на новите американски санкции срещу страната, предаде ТАСС, цитирана от Фокус. „Това, че Русия ще отстоява своите интереси, че ще ги защитава, не трябва да предизвиква съмнение“, заяви Песков.

БСП предлага свой проект за бюджет 2018, обсъди го с Подкрепа

https://offnews.bg//politika/bsp-predlaga-svoj-proekt-za-biudzhet-2018-obsadi-go-s-podkrepa-661996.html

Обсъждането на предложенията на БСП за бюджет 2018 започна днес със среща на председателя на левицата Корнелия Нинова и зам.-председателя на парламентарната група Жельо Бойчев с ръководството на КТ „Подкрепа”.

„В бюджета за 2018 г. залагаме приоритетно доходи, образование и сигурност”, заяви Нинова. Двете страни се обединиха около необходимостта от увеличение на минималната работна заплата, преизчисляване на всички пенсии и намаляване на ДДС на детски стоки. Обсъдени бяха още: механизмът за формиране на минималната работна заплата, осигурителните прагове, права на работници, повишаване на цени на вода, ток, акцизи и последиците от това върху домакинствата.

Подчертана бе и нуждата от възстановяване на тристранния диалог, след прекъсването му с изказването на вицепремиера Симеонов за отпадане на класа за прослужено време. БСП изрази категорично мнение против тази идея.

Вчера в централата на партията се проведе среща с дребни земеделски производители, които изразиха становище, че в момента субсидиите се получават само от големите в бранша и изразиха подкрепа за промените, които левицата ще внесе за 2018 г. „Обещали сме в предизборната си програма промяна в начина на подпомагане на сектора с приоритет дребни производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци. Ще изпълним това наше обещание”, заяви Нинова.

Разговорите за предлаганите от БСП промени ще продължат през септември със стартирането на новия политически сезон. Такива срещи ще бъдат проведени с екип на БАН, директори на болници и училища, земеделски производители, КНСБ, браншови организации, пенсионерски организации и организации на хора с увреждания.

"Градът на Слънцето" беше обявен за археологическа ценност с национално значение

http://www.cross.bg/dimitrov-obyaven-mineralni-1551012.html

/КРОСС/ Комплексът над село Ангел войвода бе обявен за археологическа ценност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата, съобщава БНТ. Археологическата находка, намираща се в община Минерални бани (Хасковска област) стана известна като "Град на Слънцето". Оказва се, че процедурата е тежка и се нуждае от време, за да бъде финализирана, обяснява ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. Разкопките на терен продължават вече месец, сред находките е бронзов кръст от 5-и век. Целите на археолозите тази година са да се разкрият повече от основните комплекси. Археологическият обект е изключително важен за цяла България не само за община Минерални бани, изтъква Димитров. Комплексът се проучва на шест отделни сектора в източната част на върха, където е разположена крепостта и старото тракийско светилище, обясни доц. д-р Здравко Димитров. Археологът обяснява още, че Северната крепостна стена има запазен крепостен зид. Проучва се и най-важният акцент на археологическия комплекс - скалната гробница. В комплекса е открит и скален проход със сечено в скалите стълбище, много наподобяващо това на Перперикон. Археолозите са намерили общо 17 скални ниши, както и голям скален олтар. Сега специалистите проучват разкопките на щерната - водохранилището. То датира от късната античност и се намира в центъра на крепостта.

Доживотен затвор за 4-мата, планирали терористичен акт във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373404

Доживотен затвор за 4-мата, планирали терористичен акт във ВеликобританияЧетирима души са осъдени на доживотен затвор във Великобритания за планирането на нападения срещу полицията и армията с експлозиви и хладно оръжие, пише The Guardian, цитиран от "Фокус". Трима от осъдените за притежание на оръжие и планиране на терористичен акт са се кръстили „Тримата мускетари“ в чат-програма, с която са планирали ударите.

Испанската футболна лига отказа да приеме парите за Неймар

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/03/3018457_ispanskata_futbolna_liga_otkaza_da_prieme_parite_za/?ref=rss


Испанската футболна лига е осуетила опита на представителите на Неймар да платят рекордната сума от 222 милиона евро, с която бразилският нападател да се освободи от договора си с "Барселона" и да премине в "Пари сен жермен".<br /><br />Адвокатът Хуан де Диос Креспо е пристигнал в четвъртък в офисите на Ла Лига в Мадрид заедно с още двама юристи. Тримата са искали да депозират сумата, заложена в клаузата за откупуване на Неймар. Те обаче са били информирани за...

Кметът нареди на собственици да реставрират стара сграда до Военноморския клуб

http://www.moreto.net/novini.php?n=356800

Реставрация на архитектурен паметник, който се намира непосредствено до Веонноморския клуб във Варна, нареди на собствениците кметът Иван Портних, научи Moreto.net. Заповедта на градоначалника гласи, че осемте съдържатели на зданието, състоящо се от две еднакви постройки, трябва за собствена сметка да се погрижат за възстановяването и опазването на сградата.

Двама българи арестувани за диво къмпингуване в Гърция

https://offnews.bg//obshtestvo/dvama-balgari-arestuvani-za-divo-kampinguvane-v-gartcia-661995.html

12 души са били арестувани в Гърция, а от тях двама българи - за диво къмпингуване на един от плажовете на Ситония, Халкидики, съобщи вестник "Български новини". 

Дивото къмпингуване вече е незаконно в южната ни съседка, след като бяха въведени строги правила за къмпиране. Тези, които плажуват извън определените места, подлежат на санкции.

Вследствие на приетите мерки полицаи са извършвали проверки по плажовете на Гърция и са се натъкнали на незаконен къмпинг в Халкидики. В него били и двамата нашенци. 

Сред арестуваните са още шестима гърци и четирима македонци. Всички те са плажували в крайбрежната зона на Ситония, Халкидики.

Глобата за разполагане на палатки и каравани извън определените за това места варира от 150 евро до три месеца затвор.

Паленето на огън е абсолютно забранено, 300 евро пък е глобата за оставяне на отпадъци на плажната линия или в къмпинг. 

Плажът край Лозенец от октомври се отнема от наемателя

http://www.mediapool.bg/plazhat-krai-lozenets-ot-oktomvri-se-otnema-ot-naematelya-news267491.html

Заради силно обществено недоволство срещу неподдържането и извършването на различни дейности на морския плаж край село Лозенец, Министерството на туризма ще прекрати от октомври договора с наемателя на пясъчната ивица – фирмата "Даймънт ивент" ЕООД. От ведомството съобщиха в четвъртък, че до решението се е стигнало след серия от проверки на морската ивица през летния сезон, последната от които е била в края на месец юли 2017 г. Те установили, че наемателят не може да изпълнява задълженията си по стопанисване на плажа, но тъй като договорът не може да бъде прекратен по време на активния летен сезон, това ще стане от 1 октомври. Фирмата е информирана за това решение, а грижата на пясъчната ивица ще е на областната управа на Бургас. Кметът на общината ще трябва да се погрижи за отстраняването на незаконни преместваеми обекти от плажа. Недоволството срещу наемателя на плажа избухна в края на май, когато стана ясно, че фирмата планира да строи заведение на скалите на стопанисваната ивица. Тогава министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че това няма да стане заради разминаване на координатите на заведението с отбелязаните в специализираната карта на преместваемите обекти на плажа. Договорът за отдаване на пясъчната ивица под наем е сключен на 5 юли 2016 г. между фирма "Даймънт ивент" ЕООД и Министерството на туризма, ръководено и по това време от Ангелкова. Фирмата е собственост на 28-годишната Мая Стефанова Иванова, показва справка в Търговския регистър. Компанията е създадена през ноември 2014 г. с капитал от 100 лв. В края на 2016 г. Мая Иванова продава половината от акциите си на Екатерина Вълчева Пепелешева от Пловдив, която е съпруга на Ангел Пепелешев - един от големите търговци на цигари чрез фирмите "Дафна груп" и "Табако Трейд".

Списък с потенциални извършители на терористични актове в Европа е намерен в Ирак

http://www.mediapool.bg/spisak-s-potentsialni-izvarshiteli-na-teroristichni-aktove-v-evropa-e-nameren-v-irak-news267490.html

Списък с имената на 173 членове на "Ислямска държава" (ИД), готови да извършат терористични атаки из Европа, е намерен в Ирак, пише днес германският вестник "Велт". Според изданието списъкът е бил открит при акция на иракски командоси в хода на офанзивата за освобождение на Мосул. Освен имената той съдържа и снимки на ислямистите и данни за тяхното месторождение. Повечето от потенциалните терористи произхождат от Ирак. Останалите са граждани на Тунис, Мароко, Йордания, Таджикистан и Саудитска Арабия, а шестима са родени в Белгия, Германия, Холандия и Франция. Американски разузнавателни служби са анализирали документа и са разпратили предупреждения към полицейските служби в европейските страни, пише "Велт".

”Галъп”: Доверието във властта спада

http://dnes.dir.bg/news/ikonomika-vlast-prouchvane-galap-kabinet-borisov-3-26175251

Повишава се оптимизмът за развитието на икономиката, доверието във властта бележи спад. Това показва проучване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл".

Скелета в бутика

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6373145

Скелета в бутикаТова е новият интериор на основния бутик на Келвин Клайн в Ню Йорк, създаден от белгийския дизайнер Раф Симънс и художника Стерлинг Руби. 3-етажният магазин е претърпял пълна трансформация и в момента много напомня на строителна площадка. Защото вместо щандове са поставени строителни скелета. Всичко това на фона на ярко жълти стени и тавани.

Френският парламент даде картбланш за реформи в трудовото право

http://www.mediapool.bg/frenskiyat-parlament-dade-kartblansh-za-reformi-v-trudovoto-pravo-news267489.html

Френският парламент разписа празен чек на правителството да реформира трудовото право без намесата на депутатите - един от приоритетите на президента Еманюел Макрон, който се надява да подобри ситуацията на пазара на труда, като предостави на фирмите по-голяма гъвкавост, съобщи Франс прес. С 225 гласа "за" и 109 "против" Сенатът, горната камара на парламента, разреши снощи на изпълнителната власт да реформира трудовия кодекс с постановления. Ден по-рано одобрението си за това даде и Националното събрание, долната камара на парламента. Според този метод, критикуван най-вече от синдикатите, парламентът няма да дебатира текстовете, а правителството ще се допита до него само в началото и в края на процедурата. Тази реформа ще стигне по-далеч от силно критикувания Закон за труда, който миналата година предизвика няколкомесечни протести. Тя предвижда налагане на таван на обезщетенията, които работодателите трябва да платят на съкратените работници и предоставяне на по-голяма гъвкавост на фирмите да определят условията на труд, отбеляза Асошиейтед прес. С това Макрон иска да намали безработицата до 9,4 процента тази година и до 7 процента през 2022 година.

Заплата - всеки петък!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6372901

Заплата - всеки петък!Мотаенето на парите уби желанието на българина да прави деца. Ако синдикатите и политиците наистина милеят за работещите българи, крайно време е да принудят българския работодател да плаща заплатите в края на седмицата, а не да се мотае с месеци. Всеки петък! Просто, логично, така е по света. Работил си седмица – ето ти надницата, носи в къщи.

Програмата за саниране ще обхване и студентските общежития

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/03/3018393_programata_za_sanirane_shte_obhvane_i_studentskite/?ref=rss


Студентските общежития също ще могат да бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност. Това е заложено в програмата на правителството, публикувана на сайта на Министерския съвет. В частта засягаща жилищната политика се казва и че ще се търси подобряване на условията за живот на малцинствата, насърчаването повторното използване на строителни материали, рециклирането на строителни отпадъци и използване на екологични природни суровини.<br /><br />Контролът над...

Пет десни партии поискаха президентско вето върху три закона

http://www.mediapool.bg/pet-desni-partii-poiskaha-prezidentsko-veto-varhu-tri-zakona-news267488.html

Пет извънпарламентарни парии - ДСБ, "Да, България", БЗНС, "Зелените" и ДЕОС - се обединиха около настояването президентът Румен Радев да наложи вето върху няколко силно оспорвани промени в три закона, приети ударно от парламента преди лятната му ваканция. Става дума за промени в Закона за съдебната власт, в НПК и в Закона за опазване на околната среда, срещу част от които се обявиха и депутати от БСП. В четвъртък петте десни партии внесоха мотивите си в деловодството на президентството. "С измененията на чл. 28, ал. 1 и чл. 50, ал. 1 от ЗСВ се регламентира възможност за магистратите – членове на ВСС и на ИВСС при прекратяване на мандата без конкурс да могат да заемат длъжност, която е различна от заеманата преди избора длъжност – макар и равна по степен на заемната преди избора длъжност в съответните органи на съдебната власт. Въвежда се ярко изключение от общия принцип за конкурсното начало при заемане на длъжностите в органите на съдебната власт, приложим включително и в случаите на преместване в равни по степен органи на съдебната власт. Тази възможност на практика предоставя "кариерен бонус", приложим само за членове на ВСС и ИВСС. Това законодателно решение, което не е мотивирано от обществена необходимост или значим обществен интерес, грубо нарушава принципа на "правова държава", прогласен в Конституцията на Република България", смятат петте формации за промените в Закона за съдебната власт. Ограничените права на българските магистрати Партиите изтъкват още, че разширената възможност за отстраняване на магистратите, поставя в силна зависимост съдийското съсловие от дейността на прокуратурата: "Висшият съдебен съвет ще бъде задължен да отстранява всеки съдия, срещу когото е повдигнато обвинение, независимо дали става въпрос за престъпление по служба или за обвинение в друго тежко умишлено престъпление. Подобно отстраняване от длъжност няма да подлежи на преценка от страна на назначаващия орган или на последващ съдебен контрол." С това се нарушават принципите на правовата държава и на независимост на съдебната власт, както и върховенството на конституцията, смятат формациите. Те изтъкват, че с приетите закони се ограничават конституционни права на българските магистрати – свободата на сдружаване (със забраната да членуват в други организации на юристи), както и свободата на мнение (с изискването за деклариране на членство в професионални магистратски организации), което ще е основание за репресии към неудобните съдии. "Тези законови положения противоречат не само на конституцията, но и на редица международни актове и стандарти. Те могат да са причина за осъдителни решения за България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург", напомня още дясната извънпарламентарна опозиция. Създаване на извънреден трибунал "Прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта в Специализирания наказателен съд, който не е доказал своята ефективност, създава реална опасност за превръщането му в извънреден трибунал, който раздава политически мотивирано правосъдие – в унисон с исканията и поръчките на властта. Това прикрива основния проблем – липсата на качествено и ефективно разследване и на обвинения, които са достатъчно обосновани, за да издържат пред съда. Отказът от реформи на прокуратурата се прикрива с промяна на подсъдността на делата за политическа корупция", се твърди в искането за вето. Ситуационно законодателство, обслужващо интереси Извън съдебните закони, петте партии настояват Румен Радев да върне на парламента и Закона за опазване на околната среда. С приетите в него промени се заличава касационното обжалване на административни актове, с които се одобрява Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за обекти с национално значение. С преходните и заключителни разпоредби на нормативния акт се премахва и касационната инстанция за обекти с национално значение в Закона за биологичното разнообразие. "Управляващите силно ограничават съдебния контрол върху собствените си актове, като премахват касационното производство срещу решения на министъра на околната среда и водите за обекти с национално значение. Бързината с която бяха приети тези толкова спорни промени може да бъде обяснена единствено с желание за намаляване на съдебния контрол над работата на изпълнителната власт", се казва в становището на формациите. Според тях премахването на касационния контрол на административни актове, с които се одобрява ОВОС за обекти с национално значение е класически пример за приемане на законодателство спрямо ситуацията, което нарушава основополагащи принципи на правото с моментни цели и скрити намерения, които имат за цел да обслужат нечий интерес, и което няма съществено практическо значение за по-бързото изпълнение на определен проект. Президентът има 15-дневен срок от приемането на даден закон, за да наложи вето или да подпише указ за обнародването му в Държавен вестник. Поправките, чието оспорване искат петте десни партии, са силно критикувани и от неправителствени организации, които също искат от президента налагане на вето. Дори и Румен Радев да върне законите, парламентарното мнозинство най-вероятно ще ги гласува отново в същия вид.

Български информатици взеха злато на олимпиада в Техеран

http://www.cross.bg/informatika-sveta-klas-1551011.html

/КРОСС/ Един златен и три бронзови медала спечели олимпийският отбор по информатика на България на престижно състезание в Техеран, предава bTV. Младите таланти се класираха пети сред 83 държави. С успеха от тази олимпиада нашият отбор влезе в „Клуб 100" - България става една от петте страни в света с над 100 медала от състезания по информатика. Става дума за 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови. Златото от Техеран за нашата страна е постижение на Енчо Иванов Мишинев от XII клас на МГ „Атанас Радев" - Ямбол. Той вече е седми в класацията на стоте най-добри млади програмисти в света. С трети места се отчетоха Петър Ивелинов Няголов (X клас, ПМГ „Баба Тонка" - Русе), Радослав Стоянов Димитров (X клас, МГ „Акад. К. Попов" - Пловдив), Виктор Николаев Терзиев (XI клас, СМГ). Ръководители на олимпийския отбор по информатика са Емил Келеведжиев и Руско Шиков. „Към настоящия момент България е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика, а в индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света", посочиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).  

Разкрит терористичен заговор доведе до доживотни присъди във Великобритания

http://www.cross.bg/napadeniya-politziyata-oruzhie-1551010.html

/КРОСС/ Четирима души са осъдени на доживотен затвор във Великобритания за планирането на нападения срещу полицията и армията с експлозиви и хладно оръжие, съобщава „Гардиън", цитиран от „Фокус". Трима от осъдените за притежание на оръжие и планиране на терористичен акт са се кръстили „Тримата мускетари" в чат-програма, с която са планирали ударите. 29-годишният Навид Али, 25-годишният Хобаиб Хусаин, Мохибур Рахман на 33 години и Тахир Азиз на 38 г. са задържани през август 2016 г. и полицията смята, че планираните от тях нападения са щели да бъдат едни от най-големите терористични актове в историята на страната. Мъжете са арестувани на 26 август 2016 с торба оръжия, включващи импровизирана бомба, въздушен пистолет и сатър, на който е бил гравиран надпис „Неверник". Трима от осъдените са излежавали и преди присъди по обвинения в тероризъм.  

Уиски по ноти

https://offnews.bg//psihologia/uiski-po-noti-661986.html

Лято е. Време за питиета, музика и запознанства на фона на драматични залези. Време да забравите нещо. Време да започнете друго. А както казва един иначе мълчалив мъж на име Джеймс Джойс – едно много приятно начало е леката музика от изливащо се в чашата уиски. Когато това е казано точно от ирландец и е казано така добре, кои сме ние, че да спорим с него? И как иначе да започнем тази история за флирта между музиката и „Царя на всички питиета, все едно дали се казва Talisker, Isla или Glenlivet“? Последното определение принадлежи на друг голям ценител и писател – Робърт Луи Стивънсън. В крайна сметка независимо дали пиете ирландско, скоч или бърбън, малцово или зърнено уиски, винаги ще се окажете в компанията на светли умове и талантливи личности. Франк Синатра, Кит Ричардс, Джон Бон Джоуви, Лейди Гага са само няколко имена от един списък, по-дълъг и от махмурлук.

За някои уискито може да е бич божи и дяволска отрова, която детронира разума и осквернява невинността, но за други то е балсамът, който омекотява всеки разговор, внася в него философски привкус и уплътнява усещанията. И ако е вярно, че жените са като увеличително стъкло - правят хубавото в живота още по-хубаво, а лошото – още по-лошо, то същото може да се каже и за уискито. Защото никъде тези крайности на блаженство и страдание не звучат така убедително, както в блуса, изплакан между две питиета.

Уиски и блус вървят заедно, както юнакът и златната ябълка, Васко и кръпката, булката и горчивото. Никой не би могъл да изброи точно всички споделени с бармани балади за невярни жени, самотни нощи, празни джобове и сърце, пълно с мъка. Сред класиката остават парчетата на Willie Dixon (If The Sea Was Whiskey) и Muddy Waters (Whiskey Blues). Малко след тях Buddy Guy предлага една силна тройна коалиция срещу всички земни нерадости - Whiskey, Beer And Wine, а сред по-младите гласове се откроява с оптимизма си Sean Chambers (Trouble And Whiskey), който пее за това как жената го спасява от алкохола, а не както логично бихме очаквали обратното – алкохола от жената.

И ако блусът е музиката с цвят на африкански залез и тъмен шоколад, то кънтрито е храна за душата на белите момчета на кон от едно време на Запад. Първоначалният консерватизъм и силно християнско звучене на този музикален жанр много бързо потъват в барелите с бърбън. В крайна сметка в битката за душата на каубоя Исус губи безславно срещу Джак Даниелс. Едни от най-популярните рефери в този „двубой“ са Tom T Hall (Everything From Jesus To Jack Daniels) и Chase Rice (Jack Daniels And Jesus). Но голямото име в храма на кънтрито е Hank Williams. То всъщност е светата троица в жанра, защото се носи от три поколения кънтри певци - Hank Williams, Hank Williams Jr. и Hank Williams III. И тримата знаят да правят най-добре едно нещо – да пеят и пият. Който се съмнява може да чуе Whiskey, Weed, & Women или Five Shots Of Whiskey. Мъжете от това семейство се превръщат приживе в истинска легенда и съвсем естествено певци песни за тях пеят, като нашият избор в случая е Alan Jackson (Jim And Jack And Hank)

И все пак алфата и омегата на кънтрито, неговият първи и последен шот си остава Willie Nelson с Whiskey river – песента, която ще ви простреля право в сърцето. В последните години болката си, голяма почти колкото периферията на шапките им, изливат и музиканти като Travis Tritt (The Whiskey Ain‘t Working), Brad Paisley и Alison Krauss (Whiskey Lullaby) и Chris Stapleton, чието парче Whiskey And You печели Grammy за 2015 г. Няма как човек да не спомене и Rich McCready, който определено е максималист и смело комбинира бира, уиски, жени, вино и трева (Beer, Whiskey, Women, Wine Аnd Weed).

Навремето Хемингуей казва, че човек никога не трябва да се колебае да целуне красива жена и да отвори бутилка с уиски. Ако някой със сигурност е последвал добросъвестно съвета му, то това са рок-музикантите от последните няколко десетилетия. Трудно е да се намери някой от тях, който да не е възпял добрия дух на алкохола, а много от култовите парчета имат своя собствена жизнена история. Например, песента Whiskey In The Jar става особена популярна в изпълнението първо на Thin Lizzy и след това на Metallica, но всъщност е стара ирландска балада, посветена на местен Робин Худ, който бил предаден от любовницата си, съден за убийство и екзекутиран през 1650 г.

Съвсем различна е биографията на Alabama song / WhiskeyBar, която всички свързват с митичния Jim Morrison и групата The Doors. Всъщност текстът е на немския поет и драматург Бертолд Брехт, който го пише за приятеля си – композитора Курт Вайл като част от либрето на малка опера, чиято премиера е през 1927 г. По-късно стихотворението е преведено на английски, а през 1966 г. влиза в репертoара на The Doors и се превръща в познатия ни днес химн на старателното обхождане на баровете (bar crawl). През същата година други великани The Who издават песента си Whiskey Man, написана от басиста им и разказваща за близкото му приятелство с вълшебен призрак, който се появява единствено, когато напълни чашата си. Малко по-късно Jimi Hendrix ще възпее по подобен начин дружбата си с бърбъна в песента My Friend.

Lynyrd Skynyrd добавят своята лепта с композицията Whiskey Rock-A-Roller, която обяснява защо бутилката е първото, което трябва да вземете, когато си стягате багажа за дълъг път. По думите на вокалиста им Ronnie Van Zant, някакъв „задръстен журналист“ го попитал с какво се занимава, на което той отговорил – „С уиски и рок“, откъдето идва и заглавието на песента. Alice Cooper нарича третия си студиен албум с дантеленото заглавие Lace and Whiskey и веднага след приключване на турнето по представянето му влиза в клиника за лечение на алкохолици в Ню Йорк.

Няма как да пропуснем и ACDC (Whiskey On The Rocks), ZZ Тop (Wiskey’n Mama) и хеви метъла и глем рока на Van Halen (Take Your Whiskey Home). От по-новите групи интересни са Godsmack (Whiskey Hangover) с алтернативната си представа, че махмурлукът не е чак толкова лошо нещо - концепция, присъща може би единствено на алтернативния рок.

Темата за уискито и рока е категорично безкрайна, но идва този момент, когато Brian Setzer ти налива чашата и заповядва – пий там и си затваряй устата. (Drink Whiskey and Shut Up), а кои сме ние, че да спорим с него?

По принцип, когато става дума за блус, кънтри или рок, уискито поема функциите на aптечка или корпус за бързо реагиране. То притъпява болката и дезинфекцира раните на лирическия герой, който като правило е сам, неразбран, надрусан, изоставен не само от любимата, но и от кучето си. Бутилката „течна слънчева светлина“ е единствената му утеха. Но има много други музикални жанрове, където уиски означава единствено щастлива приказка без край. Такива са повечето традиционни ирландски песни. Според ирландците, господ е създал уискито само, за да отвлече вниманието им и така да им попречи да завладеят света. И ако земята днес не е под диктата на келтския ботуш, то е и заради евъргрини като Streams Of Whiskey, Whiskey You're The Devil, Cigarettes, Whiskey And Wild, Wild Women или микса от фолк и джаз на John Martyn (He Got All The Whiskey).

Палавото буги-вуги и суингът също не подминават темата. Нашият адреналин може и да удря тавана при първите тактове на ръченица, копаница и Комбайнеро-интелигентската, но отвъд океана това става с парчета като Whiskey Do Your Stuff на Louis Jordan или Let's Drink Some Whiskey на Al Jackson. Ненадминат чаровник, си остава Wynonie Harris, който забърква страхотни музикални коктейли с уиски, много смях и обилна доза неприлични подмятания - Quiet Whiskey, Don't Take My Whiskey Away From Me, Who Threw The Whiskey In The Well. До него припяват в ритъм и блус Fats Domino (Whiskey Heaven) и Amos Milburn (Bad, Bad Whiskey).

Казват, че появата на уискито е акт на сътрудничество между благословията на природата и мъдростта на човека. Затова няма нищо чудно, че оди на възхвала за него се пишат и в хип-хоп стил - Whisky Е Margarita или под формата на рап речитативи - Whiskey In My Soul. Дори кралят на тангото Astor Piazzola му посвещава своя композиция (Whiskey).

Всичко, казано до тук, обаче, би било блудкаво и непълно, ако не се споменат великолепните женски гласове, които пеят за тъмната магия на кехлибарената напитка. Желанието на Ава Гарднър е да живее до 150 години, а последния си ден да прекара с цигара в едната ръка и чаша с уиски в другата. Мнението й подкрепя напълно друга бляскава дива от сцената - Billie Holliday (Riffin’ Тhe Scotch). Плътно зад тях застават дами с най-различни музикални пристрастия, но със споделено топло чувство към питието с лед –Merline Johnson с нейния блус (Bad Whiskey Blues), хеви-метълът на Kittie (Wiskey Love Song), блуграс парчето на Gillian Welch (Whiskey Girl) и безброй знайни и незнайни кънтри певици като Gretchen Wilson (Wasting Whiskey), Patty Loveless (Cheap Whiskey) и Charlene Marie (Cinnamon Whiskey). Радост едновременно за ухото и очите са Devil Doll с тяхната рокабили песен Bourbon In Your Eyes.

Някои поетични души по всяка вероятност биха възкликнали - Какво е едно име? Туй, което, зовем ний „уиски“, ще ухае сладко под всяко друго име! Истината обаче е, че истинските ценители дори, когато смесват различни питиета, скрупульозно уточняват техния вид. Любим пример в това отношение е John Lee Hooker с One Bourbon, Оne Scotch, One Beer. The Punch Brothers пеят конкретно за ръжено уиски (Rye Whiskey), Tom Russel за канадско (Canadian Whiskey), а George Jones – за Tennessee Whiskey. С особена нежност в периода на сухия режим бардовете се отнасят към нелегално дестилирания алкохол, който е известен като „планинска роса“ (Mountain Dew, The Stanley Brothers) или „лунна светлина“, защото се произвеждал само нощем, за да не се вижда дима от преваряването. (Moonshine whiskey, Van Morrison).

Най-верните фенове държат да уточнят и конкретната марка. Johnny Walker е приятелят на Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, Lady Gaga и Falco. Jim Beam е фаворит на Nickelback, ACDC и Eminem. Но най-голяма тълпа на бара се събира около Jack Daniels – начело с Lemmy от Motorhead, Eric Church, Frank Zappa, Blondie, Sex Slaves, Jerry Lee Lewis и The Devil Makes Three.

Bushmill's е питието на Tom Waits, певецът с „глас, който сякаш е киснал в цистерна с бърбън, след това е бил опушван в продължение на месеци и накрая е изнесен на пътя и прегазен от кола.“ Guy Clark и Muse изрично споменават в текстовете си Wild Turkey. Joe Bonamassa и 50 Cent възпяват канадското Crown Royal, а Rihanna вдига тост за Jameson. Beyonce пее за Yamazaki, което си е съвсем в реда на нещата, като се има предвид, че Япония произвежда качествено уиски в продължение на десетилетия, но едва през последните години най-добрите й продукти влезнаха във „висшата лига“.

Шотландският историк и литературен критик Дейвид Дейчис казва, че „умението да се пие уиски не е въпрос на каприз. То е тост за бъдещето на цивилизацията, израз на уважение към приемствеността в културата, манифест на решимостта на човека да използва природните ресурси, за да освежи ума и тялото си и да се наслади пълноценно на всяко едно от сетивата, с които е надарен.“

Шотландският боец казва абсолютно същото, но малко по-лаконично – има две неща, които обича без излишни добавки, а ла натюр (да не кажем – голи) – и второто е малцово уиски.

В заключение не ни остава нищо друго освен да добавим последните думи на Хъмфри Богарт: „Никога не трябваше да сменям скоча с мартини“. А кои сме ние, че да спорим с него?

Предлагат на Борисов да покани Заев на Преображение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373393

Предлагат на Борисов да покани Заев на ПреображениеСлед съвместното честване на националния празник на Македония и 114 години от Илинденско-преображенското въстание, което направиха премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев на Илинден, следващото съвместно събитие да е почитането на Преображение на събора на Петрова нива. Такова предложение са направили до премиера Бойко Борисов от партия "Български

Болниците от групата на „Булфарма“ със социална инициатива през лятото

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6373365

Болниците от групата на „Булфарма“ 
със социална инициатива през лятотоВсеки пациент получава бутилка изворна вода Най-голямата верига лечебни заведения у нас - част от групата „Булфарма“, инициира социална кампания в разгара на летния сезон. През изминалия юли, през август и септември всеки пациент, приет или изписан от лечебните заведения от групата, намиращи се в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик,

Първо убиха баща ми: вижте трейлъра за спорната драма на Анджелина Джоли

http://clubz.bg/56898-pyrvo_ubiha_bashta_mi_vijte_trejlyra_za_spornata_drama_na_andjelina_djoli

„Нетфликс“ публикува трейлър на First They Killed My Father („Първо убиха баща ми“), драмата на Анджелина Джоли за живота под управлението на червените кхмери, съобщава „Гардиън“.

Режисиран от Джоли, филмът е адаптация на едноименния мемоар на камбоджанската писателка и активистка Лунг Унг. Това е историята на едно дете, разделено насила от семейството си и принудено да стане войник, за да оцелее по време на геноцида, организиран от Пол Пот и неговите червени кхмери през 70-те години на ХХ век.

Площад Славейков

Димитър Димитров отрече, че ще става треньор на "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/03/3018449_dimitur_dimitrov_otreche_che_shte_stava_trenyor_na/?ref=rss


Българският специалист Димитър Димитров – Херо отрече, че ще става треньор на "Лудогорец". В последните няколко седмици, роденият в Бургас, постоянно е свързван с българския шампион.<br /><br />Часове след двубоя с "Апоел" (Беер Шева), след който разградчани отпаднаха от Шампионската лига, отново се появи информация, че 58-годишният треньор е сигурен за Разград.<br /><br />"Няма да ставам треньор на "Лудогорец", имам си договор с...

"Tesla" регистрира рекордни загуби

https://www.actualno.com/cars/tesla-registrira-rekordni-zagubi-news_625813.html

Продажбите на американския автомобилен производител „Tesla Motors“ през второто тримесечие на 2017 г. нараснаха с 2,2 пъти и достигнаха 2,79 милиарда долара в сравнение с 1,27 милиарда долара за периода април-юни 2016 г. В същото време автомобилният производител е регистрирал ре

Скайп се срина в Европа

https://www.vesti.bg/bulgaria/skajp-se-srina-v-evropa-6072254

Прекъсванията и забавяния на съобщения започнаха около 10 часа сутринта, българско време

Русия, САЩ и Иран в битка за Сирийската пустиня

https://www.vesti.bg/sviat/rusiia-sasht-i-iran-v-bitka-za-sirijskata-pustinia-6072251

Напредването на сирийските правителствени сили в граничните зони с Ирак не е, за да изтласкат "Ислямска държава", а да се подсигури пътят от Сирия към Ирак до Иран, пише Руслан Трад в коментар за Vesti.bg

Страшен взрив в Абхазия. Облак като от атомна бомба уплаши хората (Видео)

http://frognews.bg/news_139500/Strashen-vzriv-v-Abhaziia-Oblak-kato-ot-atomna-bomba-uplashi-horata-Video/

Страшен взрив на склад за боеприпаси разтърси непризнатата и покрепяна от Русия грузинска област Абхазия, съобщи представител на местните власти.

Освиркаха австралийски тенисист във Вашингтон (видео)

https://offnews.bg//tenis/osvirkaha-avstralijski-tenisist-vav-vashington-video-661991.html

Австралийският тенисист Ник Кирьос бе изпратен с освирквания от публиката във Вашингтон, след като за пореден път се отказа поради контузия във втория сет на двубоя си от 1/16-финалите срещу Тенис Сандрен.

106-ият в световната ранглиста американец водеше с 6:3, 3:0, когато опонентът му реши да прекрати участието си след престой от само 40 минути на корта.

Това не се хареса на домакинските фенове и те освиркаха Кирьос. Австралиецът обаче отдавна е измъчван от разтежение на левия си крак.

Вместо обаче да си вземе по-дълга почивка за възстановяване, той продължава да се записва за участие в турнирите и вече за трети пореден път прекратява мача си преждевременно заради болки.

Преди Вашингтон, това се случи в "Куинс", след което на "Уимбълдън". Голямата цел на Кирьос е да бъде напълно здрав за US Open, но това вече е под въпрос след поредния му недоигран мач.

Благодарение на това Сандрен продължава напред и ще се изправи срещу германската машина Александър Зверев в 1/8-финалите на надпреварата.

Управленската програма предвижда създаването на военен оперативен център за киберотбрана

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/03/3018442_upravlenskata_programa_predvijda_suzdavaneto_na_voenen/?ref=rss


Изграждане на военен оперативен център за киберотбрана. Това е заложило правителството в управленската програма в сектор "Отбрана", публикувана на сайта на Министерския съвет. В първоначално обявената програма на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" темата за киберсигурността не присъстваше изобщо. Предвижда се осигуряване на непрекъснато наблюдение на дирекция "Комуникационни и информационни системи" на МВР, за да се реагира своевременно на кибератаки.<br...

Отборът ни по биология постигна непостижимото

http://www.moreto.net/novini.php?n=356798

Националният ни отбор по биология постигна непостижимото. Така ръководителката на младежите Албена Йорданова определи успеха им на 28-ата международна олимпиада в Ковънтри, Великобритания. Четиримата младежи – Габриела Христова, Мария Карабоева, Ваня Миланова и Димитър Каразапрянов спечелиха златен, сребърен и бронзов медал в конкуренция с над 240 участници от 68 страни.

Безсънни нощи тестват участниците в X Factor

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/bezsynni-noshti-testvat-uchastnicite-v-x-factor-6072249

Най-тежкото изпитание в историята на музикално шоу №1 се случва за втора година у нас

Пол Маккартни участва в новия албум на Foo Fighters

http://frognews.bg/news_139499/Pol-Makkartni-uchastva-v-noviia-album-na-Foo-Fighters/

Сър Пол Маккартни свири на брабани в предстоящия нов албум на Foo Fighters - ”Concrete And Gold”, който ще излезе на 15 септември 2017 г.Фронтменът на бандата Дейв Грол разкри, че Маккартни свири партията на барабани в една от песните в албума.

Пол Маккартни участва в новият албум на Foo Fighters

http://frognews.bg/news_139499/Pol-Makkartni-uchastva-v-noviiat-album-na-Foo-Fighters/

Сър Пол Маккартни свири на брабани в предстоящия нов албум на Foo Fighters - ”Concrete And Gold”, който ще излезе на 15 септември 2017 г.Фронтменът на бандата Дейв Грол разкри, че Маккартни свири партията на барабани в една от песните в албума.

БСП предлага свой проект за бюджет 2018 г.

https://www.actualno.com/politics/bsp-predlaga-svoj-proekt-za-budjet-2018-g-news_625810.html

Обсъждането на предложенията на БСП за бюджет 2018 започна днес със среща на председателя на левицата Корнелия Нинова и зам.-председателя на парламентарната група Жельо Бойчев с ръководството на КТ „Подкрепа”. „В бюджета за 2018 г. залагаме приоритетно доходи, образ

Ангелкова прекратява договора на концесионера на плажа в Лозенец

https://www.actualno.com/burgas/angelkova-prekratjava-dogovora-na-koncesionera-na-plaja-v-lozenec-news_625808.html

Министерството на туризма ще прекрати договора за наем на морски плаж „село Лозенец“, Община Царево, Област Бургас, считано от 1 октомври 2017 г., предвид обществения отзвук и неприемане извършването на дейности на морския плаж от страна на наемателя, от една страна, а от

Пожар бушува на най-големия в света рибен пазар в Токио

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373363

Пожар бушува на най-големия в света рибен пазар в ТокиоДесетки пожарникари се борят с голям пожар на токийския рибен пазар "Цукиджи" - най-големия в света и един от най-популярните туристически обекти в столицата на Япония, предаде Ройтерс, цитирано от БТА. Засега няма съобщения за пострадали или блокирани от пламъците хора. Огънят пламнал около 17 ч местно време (11 ч българско).

Убиец, обезглавил мъж в Преслав, иска 100 000 лв. от полицията, чувствал се отритнат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373372

Убиец, обезглавил мъж в Преслав, иска 100 000 лв. от полицията, чувствал се отритнат27-годишният Валентин Христов, който бе осъден за жестоко убийство във Велики Преслав, поиска 100 000 лв. обезщетение от Областната дирекция на МВР в Шумен, съобщи "Дарик". В иск пред Административния съд той претендирал финансово възмездие за неимуществени вреди, които се описват като резултат от неправомерни действия и бездействия на полицаи от

Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX надхвърли 720 пункта на фона на рекорден оборот

http://econ.bg/Новини/Бенчмаркът-на-БФБ-София-SOFIX-надхвърли-720-пункта-на-фона-на-рекорден-оборот_l.a_i.746647_at.1.html

Всичките борсови измерители на родния капиталов пазар се намират на зелена територия в предпоследния работен ден на седмицата. Индексът на "сините...

Климатолог предупреди: Забранените в Европа дизелови коли ще дойдат в България

http://frognews.bg/news_139498/Klimatolog-predupredi-Zabranenite-v-Evropa-dizelovi-koli-shte-doidat-v-Balgariia/

Най-големите замърсители в българските градове са старите автомобили. Това коментира климатологът доц. Георги Рачев в ефира на ”България он ер”.

Космонавти „превзеха“ Община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356801

Първият български космонавт и двама негови колеги от Куба и Русия посетиха днес преди обед Община Варна, за да се срещнат със зам.-кмета Коста Базитов, предаде репортер на Moreto.net. Георги Иванов, Арналдо Тамайо Мендес и бордният инженер и конструктор Александър Павлович Александров участват като лектори в ежегодния детски лагер „Космосът и ние“, който се провежда в „Камчия“.

Ментето на ”Железния светилник” – в музея на утопията на македонизма

http://frognews.bg/news_139497/Menteto-na-Jelezniia-svetilnik-–-v-muzeia-na-utopiiata-na-makedonizma/

Спогодбата между България и Македония дава нова надежда на внука на българския писател Димитър Талев - Климент, че копията на македонски език на една от най-значимите творби на дядо му - ”Железният светилник”, ще отидат в историята.

Какво ни носи ЗПКОНПИ утре? Я да видим първо вчера

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-proekt-koruptziata-kabinet-borisov-3-26175162

Четири административни звена ще се влеят в бъдещата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

ВМРО-ДПМНЕ призова за оттегляне от договора за добросъседство

http://www.cross.bg/vmro-dpmne-sdsm-bulgariya-1551009.html

/КРОСС/ Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че се застъпва за приятелски и добросъседски отношения с България, която е приятелска страна и за приятелство между македонския и българския народ, но споразумението, което министър-председателят Зоран Заев подписа не зачита интересите на македонския народ и на Македония. От ВМРО-ДПМНЕ изискват от управляващата партия СДСМ да се оттегли от договора, предава „Фокус". Темата за реакцията на опозицията спрямо договора е водеща за всички македонски медии, особено сега, когато предстои неговата ратификация в македонския парламент. Държавната агенция "Макфакс" цитира заявлението на ВМРО-ДПМНЕ, че "Антинародното и марионетно правителство на СДСМ подписа вреден договор с България."От там сочат, че "ВМРО-ДПМНЕ смята, че трябва да има договор с България, но договор, който ще бъде равностоен в правата и задълженията и в който ще се спазват националните и държавни интереси на Република Македония". "Канал 5", както и електронните издания "Локално" , „Сител" и, „24 Вести", едногласно извеждат като заглавие на репортажа си "ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ да се оттегли от Договора с България". Македонският "Фокус" сочи, думите на партията, според които правителството на СДСМ все още има шанс да се оттегли

Около 900 български първокурсници заминават за Дания и Холандия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373343

Около 900 български първокурсници заминават за Дания и ХоландияБлизо 900 първокурсници заминават за Дания и Холандия, където ще продължат висшето си образование наесен, сочат данни на международния проект „Световно образование“,съобщи БНР.  Около 800 студенти заминават за Холандия - втората най-предпочитана от българите държава след Великобритания. А броят на българите, които заминават за Дания, е около 100.

250 065 лв. даде кабинетът за пътя към Преображенския манастир и моста в Шемшево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373356

250 065 лв. даде кабинетът за пътя към Преображенския манастир и моста в ШемшевоДа се осигури финансирането бе личен ангажимент на Цветан Цветанов Министерски съвет отпусна 250 065 лв. за трайно възстановяване на общинския път VTR 1009 /Държаватапът І-5/ - Преображенски манастир. Целевият разход бе одобрен на последното заседание на кабинета, след като проектът първо получи зелена светлина от Междуведомствената комисия за

Бонев с убийствен коментар за случая със самоубийството на Божилов

http://frognews.bg/news_139496/Bonev-s-ubiistven-komentar-za-sluchaia-sas-samoubiistvoto-na-Bojilov/

Докторе, докторе, в изброените аргументи няма нито един съдебно-медицински. А само това ви е работата - да изследвате трупа. Правната квалификация друг я прави.

На чие послание да вярваме за Русия?

http://www.mediapool.bg/na-chie-poslanie-da-vyarvame-za-rusiya-news267487.html

Далеч от хаоса и какофонията на неспирните дебати във Вашингтон за политиката към Русия, вицепрезидентът Майк Пенс отправи забележително последователно послание при посещение в Източна Европа тази седмица, като похвали старите съюзи и потвърди ангажимента на Америка да защитава демократичните държави от страните, които може да им навредят. Много жалко, че тези възгледи не се споделят и приветстват с такава готовност от човека, за когото той работи в Белия дом. Във вторник Пенс похвали Грузия за демократичното й развитие след разпадането на Съветския съюз, многозначително отбеляза, че в Южна Осетия все още са разположени руски танкове, девет години след като Москва нахлу в региона, и обеща: "Ние сме с вас. Стоим до вас." Предния ден в Талин той каза на лидерите на Естония, Литва и Латвия - все членове на НАТО, че Съединените щати "твърдо стоят зад" обещанието за взаимна отбрана в член 5 от договора на алианса и "отхвърлят всеки опит за използване на сила, заплахи, сплашване или зловредно влияние в балтийските държави или срещу когото и да е от нашите съюзници по договора". Пенс не остави съмнение защо смята, че единна НАТО е "по-необходима днес от когато и да било след падането на комунизма" преди четвърт век. "Няма по-голяма заплаха, надвиснала над балтийските държави, от призрака на агресията на вашия непредвидим съсед на изток", каза той и обвини Русия, че продължава да "преначертава със сила международни граници, да подкопава демокрацията в суверенни държави и да настройва свободните държави в Европа една срещу друга." Направеният от вицепрезидента откровен анализ на проблема и твърдите уверения за ангажираност към алианса отразяват напълно традиционното американско мислене за Русия. Неговото пътуване, а също по-ранните посещения на министъра на отбраната и държавния секретар в Украйна и на други места в Европа, е важен сигнал за съюзниците и партньорите, които живеят в сянката на Русия, в момент на засилваща се руска агресия и растящо напрежение между Москва и Вашингтон. Подобно на Пенс, повечето служители по сигурността в правителството смятат Русия за главен противник. Към техните тревоги се прибавят руските планове за изпращане на около 100 000 войници при източния край на територията на НАТО в края на лятото. Това е един от най-големите ходове досега в предприетото от президента Владимир Путин военно укрепване. Пенс многократно каза на своите слушатели, че говори от името на президента Тръмп, а също от свое име. Но това не означава, че наистина е така. Тръмп продължава да подкопава с думи и дела подобни уверения, а резултатът е непоследователна политика, която най-вероятно ще бъде изтълкувана като слабост или несигурност от Путин и от съюзниците и няма да служи на интересите на Америка. Неотдавна Тръмп потвърди в Полша, че ще се придържа към задълженията за обща отбрана, вписани в член 5 от договора на НАТО. Но може ли да му се вярва, при положение че тези думи бяха изказани без желание, под натиск, след месеци на остри критики срещу НАТО? Пенс каза на грузинците, че Съединените щати се придържат към изявлението на НАТО от 2008 г., че един ден тяхната страна ще стане член на НАТО. Но и тук има съмнения за силата на ангажимента на Вашингтон и дали Тръмп ще поеме риска още повече да влоши отношенията си с Путин, като изпълни това обещание. Подозренията към възгледите на Тръмп за Русия започнаха с изказванията му, в които той се възхищаваше от Путин, и само се засилиха, когато американските разузнавателни служби установиха, че Москва е извършила хакерски атаки срещу кампанията през 2016 г. Междувременно Тръмп още не е отговорил на имащата значителен ефект заповед на Путин в петък, според която САЩ трябва да съкратят своя посолски и консулски персонал със 755 човека - до 455 души, както и на заявлението на Москва, че конфискува два американски дипломатически имота. Фактът, че властелинът на туитовете не критикува Путин по тази тема, повдига очевидни въпроси, както и фактът, че се забави да подпише законодателството, прието миналата седмица от Конгреса и налагащо сурови, но необходими икономически санкции на Русия за намеса в изборите; надвисналите санкции ускориха разпоредените от Путин експулсирания. Тръмп встъпи в длъжност с желание да подобри отношенията с Русия - разумна цел, засягаща толкова важна страна. И макар че намесата на Путин в изборите и други дестабилизиращи действия, включително анексията на Крим, стесняват пространството за сътрудничество, в интерес и на двете страни е да опитат. Но за да има каквато и да е истинска надежда да управлява тези сложни и деликатни отношения, Тръмп ще трябва да разработи твърд, последователен и вдъхващ доверие подход, който може да убеди Путин, съюзниците и американците, че той знае какво прави и че екипът му мисли по същия начин. По БТА

Полицаи на протест, униформен: Срам ме е

https://www.vesti.bg/bulgaria/policai-na-protest-uniformen-sram-me-e-6072252

Служител на МВР заяви, че го е срам, автопаркът - под всякаква критика

България ще учи Западните Балкани как да се интегрират в Европа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/03/3018423_bulgariia_shte_uchi_zapadnite_balkani_kak_da_se/?ref=rss


България ще споделя опита си в европейската интеграция със Западните Балкани.<br /><br />Това гласи Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017 г. - 2021 г.<br /><br />Задълбочаването на двустранните отношения с държавите от Югоизточна Европа е един от приоритетите във външната политика на кабинета.<br /><br />Това правителството смята да постигне, като съдейства за тяхната европейска и евроатлантическа интеграция,...

Да изгориш селото, за да запалиш плевника на Тръмп

http://www.cross.bg/rysiya-politika-trump-1551008.html

/КРОСС/ Антируската истерия се поддържа вече не толкова заради Русия сама по себе си, колкото за целите на американската вътрешна политика. Но се среща още и глупавата неоконсервативна вяра, че зъбенето на Русия може да събори Путин и да се върнат старите блажени времена на американска хегемония. След години в учебниците ще четем, че световната финансова криза от есента на 2008 г. тури край на американската финансова и икономическа хегемония, а руската намеса в Сирия през есента на 2015 г. - на американската военнополитическа хегемония в света. Краят на американския мир настъпи много по-бързо, отколкото се очакваше и дойде времето на войните за американското наследство. От миналата година те вече се водят и на американска територия. С подписването на закона за новите американски санкции срещу Русия от Тръмп завърши войната между US-институциите кой да води външната политика на страната. Президентът я загуби и подписа документ, който му отнема инициативата и го задължава да иска разрешение от Конгреса за действия, които досега бяха прерогатив на изпълнителната власт. Това на практика беше антиконституционен преврат. Конгресът сигурно се изживява като революционен конвент. Заличена бе границата между властите, външната политика на САЩ бе обречена на парламентарна мудност, реактивност и хаотичност. Конгресът няма нито единната мисъл и воля, нито пък ресурсите на изпълнителната власт да формулира и води външна политика. Не че досега положението бе блестящо

Нинова обсъжда бюджет за 2018 г., предложен от БСП, с КТ "Подкрепа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373351

Нинова обсъжда бюджет за 2018 г., предложен от БСП, с КТ "Подкрепа"Обсъждането на предложенията на БСП за бюджет 2018 започна днес със среща на председателя на левицата Корнелия Нинова и зам.-председателя на парламентарната група Жельо Бойчев с ръководството на КТ „Подкрепа”, съобщиха от пресцентъра на червената партия. „В бюджета за 2018 г. залагаме приоритетно доходи, образование и сигурност”, заяви Нинова.

Между 14 и 50% са се увеличили случаите на разкрити кражби на ток

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mezhdu-14-i-50-sa-se-uvelichili-sluchaite-na-razkriti-krazhbi-na-tok-2040632

Между 14 и 50% са се увеличили случаите на разкрити кражби на ток за последната една година. Това отчитат и трите най-големи електроразпределителни дружества, които работят в страната.
 
От началото на юли санкциите за некоректните абонати се увеличиха с 30%, доставчи

Пет партии призоваха Радев да наложи вето на два съдебни закона

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/03/3018432_pet_partii_prizovaha_radev_da_naloji_veto_na_dva/?ref=rss


Извънпарламентарните политически формации "Да, България", ДСБ, ДЕОС, "Зелените" и БЗНС поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на наскоро приетите Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс (НПК). Преди два дни най-голямата магистратска организация в България – Съюзът на съдиите, също призова държавния глава за вето върху законите.<br /><br />Политическите сили посочват разпоредбата в Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързана с...

Там, където мъжете не знаят даже името на майките си

http://www.moreto.net/novini.php?n=356795

Викат й "майко на децата" или "домакиньо". Всичко друго е просто немислимо. Името на жената в Афганистан не се изписва дори върху надгробния камък. Прочетете този вълнуващ коментар на една афганистанска жена. "Дъщерята на Гул Ахмад", "Майката на Барялай", "Жената на Тадж Мохамад" – в крайно консервативния Афганистан жената няма дори име.

Обещаната от ГЕРБ демонополизация на НЗОК се изчерпва с "иницииране на обществен дебат"

http://www.mediapool.bg/obeshtanata-ot-gerb-demonopolizatsiya-na-nzok-se-izcherpva-s-initsiirane-na-obshtestven-debat-news267486.html

Обещаното в предизборната програма на ГЕРБ "започване на поетапна демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) по никакъв начин не е развито в публикуваната преди ден управленска програма на правителството, където този ангажимент е сведен единствено до "иницииране на обществен дебат относно демонополизацията на НЗОК, моделите и средствата за постигане на демонополизация". Така един от основните предизборни ангажименти на партията за промяна на здравната система вероятно ще се изчерпи с обществен дебат по темата, макар и в управленската програма да е посочен за приоритет. За отбелязване е, че, всъщност, дебат по тази тема се води непрекъснато от поне 10 години насам. Сега явно е налице „инициатива" той да започне отначало. Показателно е, че в управленската програма общественият дебат за демонополизацията е принизен до една от мерките за постигане на по-голямата цел - "повишаване ефективността на здравно-осигурителния модел". Като бъдеща промяна в Закона за здравното осигуряване е залегнало "евентуално въвеждане на правила относно постепенната демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса, моделите и средствата за постигане на демонополизацията след провеждане и анализиране на резултатите от обществен дебат по темата". За сравнение други ангажименти, за които видимо има по-голяма воля да бъдат изпълнени, са описани като "въвеждане", "разработване" и т.н. Старите обещания на нов глас Другите приоритети в здравния сектор са развитието на електронното здравеопазване, за което Сметната палата отчете миналата седмица десетгодишен провал при предходните управления на ГЕРБ; подобряване здравето на нацията чрез засилване на профилактиката и преодоляване на регионалните дисбаланси. Сред важните ангажименти в програмата са обвързване на заплащаната от НЗОК медицинска дейност с нейното качество, селективно сключване на договори с изпълнителите на медицински услуги въз основа на потребностите от Националната здравна карта и замяна на клиничните пътеки като метод на плащане с диагностично свързани групи – нещо, което беше залегнало като приоритет още при първото правителство "Борисов" и дори беше купено ноу хау за целта. По отношение на електронното здравеопазване програмата предвижда създаване на интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на МЗ, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, аптеки) и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид. Най-после трябва да бъдат въведени електронна рецепта и електронно направление и да бъде внедрен единен пациентски идентификатор – вероятно електронна здравна карта. В областта на профилактиката се предвижда разширяване на обхвата на профилактичните прегледи и скрининговите програми с фокус върху социално значимите заболявания и върху заболяванията, водещи до трайна неработоспособност или увреждания. Предвижда се и разширяване обхвата на скрининга за бременни и новородени и осигуряване на достъп до безплатни ваксини освен срещу рак на маточната шийка и ротавирусни инфекции и срещу сезонен грип. Специален раздел е отделен на борбата и превенцията на наркозависимостите. Мерки срещу паралелния износ и ред при медицинските изделия В лекарствената политика са набелязани мерки срещу паралелния износ на медикаменти и за насърчаване на генеричното заместване. Предвижда се въвеждане на списък на лекарствените продукти, чиито износ може да бъде ограничаван и списък на наблюдавани лекарствени продукти, за които през последните три месеца са постъпили уведомления за предстоящ износ. Програмата обещава и разработване на фармако-терапевтични ръководства по всички клинични специалности, надлежно описващи как, с какви медикаменти се лекуват отделните заболявания и в каква последователност се прилагат медикаментите. Предвидена е и възможност за генерично заместване на лекарски предписания от магистър–фармацевтите. Тази мярка беше лансирана и от екипа на министър Петър Москов в предходния кабинет "Борисов", но здравното министерство се отказа от нея заради острата обществена съпротива, главно от лекарските среди. Макар и бегло, в програмата е загатнато намерение да се сложи ред в пазара на медицински изделия, за които пациентите са принудени да доплащат хиляди левове и то в условия на абсолютно непрозрачно ценообразуване. Програмата предвижда „предприемане на подготвителни действия за стартиране на процедура за възлагане на обществена поръчка с цел сключване на рамкови споразумения за доставка медицински изделия от името и за сметка на лечебните заведения за болнична помощ чрез централизиран орган за възлагане на обществени поръчки в сектор здравеопазване". Казано по-просто, става дума за бегло загатване на намерение медицинските изделия да се купуват чрез електронния търг на МЗ по заявки на болниците, също като при лекарствата. Така, предполага се, цените на медицинските изделия най-после може би ще станат видими.

Гостите на сватбата на Меси се изложиха

https://offnews.bg//futbol/gostite-na-svatbata-na-mesi-se-izlozhiha-661992.html

За смях станаха гостите на сватбата на аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси, разкрива "Марка".

Тържеството се проведе в родния на Меси и булката му Антонела град Росарио на 30 юни и на него бяха поканени 260 гости, повечето от които милионери.

Те събраха пари за благотворителност в специален фонд, който беше дарен за деца в нужда.

Очакванията, че в него се е набрала крупна сума предвид профила на гостите обаче не се оправдаха. Оказа се, че са били събрани едва 9500 евро, което прави по 36 на човек.

Доста скромно за възможностите на гостите, отбелязва мадридското издание.

Зложелателите на Меси побързаха да му се подиграят и припомниха, че само чантата на жена му струва повече, отколкото са събрали гостите му за бедните дечица.

Домусчиев: Момчета, горе главите!

https://offnews.bg//futbol/domuschiev-momcheta-gore-glavite-661989.html

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев все пак остана доволен от играта на "зелените", въпреки отпадането на отбора в 3-ия кръг на квалификациите в Шампионската лига от Апоел Беер Шева.

Тимът спечели с 3:1 втория мач, но тъй като бяха загубили с 0:2 преди седмица в Израел, напуснаха надпреварата заради допуснатия гол в Разград.

Ето какво написа Домусчиев:

"Благодаря на момчетата и треньора за играта и характера, който показаха по време на снощния мач с Апоел! Благодаря и на нашите фенове, които препълниха стадиона и за пореден път подкрепиха Лудогорец във важен двубой!

Късметът и Бог не бяха на наша страна. Не винаги по-добрият отбор продължава напред в Шампионска лига. Нашата цел сега е участие в групите на Лига Европа и силно представяне в шампионата.

Момчета, горе главите! Продължавайте да се раздавате на терена и с подобна игра да радвате окото на любителите на футбола!

Всеки мач оттук нататък, независимо дали от първенство или Лига Европа, е от значение и трябва да го изиграете както реванша с Апоел! Успех, момчета и поздрави на феновете, които ни подкрепиха!!!"

Утре Лудогорец ще участва в жребия за плейофа на Лига Европа, където българският шампион ще бъде сред поставените отбори.

Хванаха 5 тона прекурсор за хероин

http://www.cross.bg/anhidrid-otzeten-heroin-1551007.html

/КРОСС/ Пет тона оцетен анхидрид, който се използва за производство на хероин, беше задържан на „Калотина", съобщиха от Агенция „Митници". Химикалите влезли у нас с камион от Босна и Херцеговина, в който трябвало да има соларни панели от хърватска фирма за получател в Турция. При преглед с рентген митничарите забелязали стока с необичайна плътност и започнали щателна проверка. Така били намерени 5 пластмасови съда с вместимост от 1000 литра. Вътре имало безцветна течност с остър мирис на оцет, което се оказало именно оцетен анхидрид. От Агенция „Митници" посочват, че химикалът е относително евтин и се използва в кожарската промишленост, но освен това е прекурсор при изготвянето на хероин. В случая заловеното количество е щяло да стигне за производството на 2 тона хероин за над 180 млн. лева.Шофьорът е задържан и ще му бъде повдигнато обвинение за контрабандата на химикала. Тя е ново явление по нашите граници. Това е най-голямото количество оцетен анхидрид задържано от българските митници през тази година след като през април, отново на МП Калотина, митническите служители спряха „керван" от три камиона, превозващи ябълки от Сърбия за Ирак. Между ябълките митническите служители откриха 178 туби с общо 3560 л оцетен анхидрид.

Dumbo – тайното оръжие на ЦРУ за създаване на фалшиви доказателства

http://frognews.bg/news_139493/Dumbo-–-tainoto-orajie-na-TSRU-za-sazdavane-na-falshivi-dokazatelstva/

Платформата за независими разследвания Уикилийкс публикува нови скандални детайли около програмите за незаконно следене, използвани от американската агенция ЦРУ. В поредните разкрития около документите с кодово название Vault 7 се оповестява информация за проекта „Дъмбо“.

Alibaba ще продава коли чрез гигантски автомат

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-alibaba-26175021

Лидерът в онлайн търговията Alibaba възнамерява да инсталира гигантски търговски автомат за продажба на автомобили. Предвижда се и мобилно приложение.

Медведев окачестви новите американски санкции като търговска война

http://econ.bg/Новини/Медведев-окачестви-новите-американски-санкции-като-търговска-война_l.a_i.746646_at.1.html

"Новите санкции, наложени от САЩ срещу Русия, са равносилни на мащабна търговска война срещу Москва. Санкциите, посписани от президента Доналд Тръмп,...

"168 часа": Съпругата на осъдения без вина в Гърция разказва за ада - 1825 денонощия без него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372223

"168 часа": Съпругата на осъдения без вина в Гърция разказва за ада - 1825 денонощия без него"През януари 2012 г. се видях със съпруга ми Иво за последно. Единственото, което помня, бе, че чух как му дават две доживотни присъди за убийство, което не е извършил. Такова, което дори не се е случило. Нямам точен спомен какво сме си казали. Аз бях в шок." Това каза пред "168 часа" Снежина Богданова, съпругата на Иво Богданов,

БСП предлага свой проект за бюджет 2018

http://www.cross.bg/ninova-proizvoditeli-organizatzii-1551006.html

/КРОСС/ Обсъждането на предложенията на БСП за бюджет 2018 започна днес със среща на председателя на левицата Корнелия Нинова и зам.-председателя на парламентарната група Жельо Бойчев с ръководството на КТ „Подкрепа". „В бюджета за 2018 г. залагаме приоритетно доходи, образование и сигурност", заяви Нинова. Двете страни се обединиха около необходимостта от увеличение на минималната работна заплата, преизчисляване на всички пенсии и намаляване на ДДС на детски стоки. Обсъдени бяха още: механизмът за формиране на минималната работна заплата, осигурителните прагове, права на работници, повишаване на цени на вода, ток, акцизи и последиците от това върху домакинствата. Подчертана бе и нуждата от възстановяване на тристранния диалог, след прекъсването му с изказването на вицепремиера Симеонов за отпадане на класа за прослужено време. Припомняме, че БСП изрази категорично мнение против тази идея. Вчера в централата на партията се проведе среща с дребни земеделски производители, които изразиха становище, че в момента субсидиите се получават само от големите в бранша и изразиха подкрепа за промените, които левицата ще внесе за 2018 г. „Обещали сме в предизборната си програма промяна в начина на подпомагане на сектора с приоритет дребни производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци. Ще изпълним това наше обещание", заяви Нинова

ВМРО-ДПМНЕ призовава правителството на Македония да се откаже от Договора с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373336

ВМРО-ДПМНЕ призовава правителството на Македония да се откаже от Договора с БългарияМакедонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че се застъпва за приятелски и добросъседски отношения с България, която е приятелска страна и за приятелство между македонския и българския народ, но споразумението, което министър-председателят Зоран Заев подписа не зачита интересите на македонския народ и на Македония.

Килиан Мбапе е поискал да напусне "Монако"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/03/3018265_kilian_mbape_e_poiskal_da_napusne_monako/?ref=rss


Килиан Мбапе е на път да се окаже в центъра на втори голям трансфер това лято след сигурното преминаване на Неймар в ПСЖ. Според "Екип" 18-годишният французин е уведомил ръководството на "Монако", че иска да напусне клуба.<br /><br />Френското издание твърди, че "Монако" би се разделил с младата си звезда срещу сума не по-малка от 150 млн. евро. Нападателят има договор с "монегаските" до лятото на 2019 г.<br /><br />Мбапе е...

Защо делото „КТБ” се превърна в кошмар за спецпрокурора Гешев

http://frognews.bg/news_139492/Zashto-deloto-KTB-se-prevarna-v-koshmar-za-spetsprokurora-Geshev/

Възможно ли е страна, в която властва диктатура на прокуратурата, неин висш служител да се страхува? И ако е така, то какво го е изплашило? Интервю на шефа на Специализираната прокуратура, любимец на главния прокурор Сотир Цацаров и олигарха милиардер Делян Пеевски - Иван Гешев, издава точно това - страх.

Жълт код във Варна утре за горещо време

http://www.moreto.net/novini.php?n=356792

Горещо време се очаква утре в цялата страна. Жълт код е обявен за Варненска област, където максималните температури във вътрешността ще достигнат 34-37°, а по крайбрежието на морето - 30-32°. Над Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър.

Финансов експерт: В България няма средна класа, рекордьори сме по работещи бедни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373152

Финансов експерт: В България няма средна класа, рекордьори сме по работещи бедниСпоред данните на Евростат 56,4% от българите не могат да си позволят почивка. Оказва се, че България не е най-последна в тази класация.Обяви финансовият експерт Мика Зайкова за почивките и бързите кредити пред лятото пред "Фокус" „Има по-назад от нас и това са Румъния и Хърватия, при които 66% и 62% съответно не могат да си позволят почивка.

Кабинетът "Борисов 3" ще подготви 109 законопроекта

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/03/3018380_kabinetut_borisov_3_shte_podgotvi_109_zakonoproekta/?ref=rss


Кабинетът "Борисов 3" предвижда 109 законодателни инициативи. Това се разбира от управленската програма на правителството за периода 2017-2021 година, която бе одобрена вчера.<br /><br />Министерският съвет ще предложи проект на Закон за таксите, с който ще се въведе нова политика на държавните такси. Министерството на труда и социалната политика ще напише Закон за детето и семейството, в който ще се гарантират правата на всички деца, а не само на децата в риск. Предвиждат...

Галъп: Песимистите за икономиката ни намаляват

https://offnews.bg//analizi/galap-pesimistite-za-ikonomikata-ni-namaliavat-661990.html

Негативните очаквания за икономиката на страната ни намаляват, песимизмът е достигнал до една от най-ниските фази в последните години. 

От 47% преди две години до 28% сега очакват влошаване на общото икономическо положение на държавата. 39% очакват да остане същото, а 15% - да се подобри.

Това показват данните от традиционното ежемесечно изследване Политически и икономически индекс на Галъп интернешънъл - независимо от външно финансиране. Изследването е проведено между 6 и 13 юли сред 765 души в цялата страна чрез пряко интервю. 

Спадат и очакванията за безработица. През юли 41% очакват тя да остане същата, 26% - да расте, а 11% да намалява. Тези 26% са най-ниската стойност на очаквания за безработица в последните няколко години. През 2010 г. този дял беше 77%, през 2011 г. – 58%, през 2015 г. – 43% и т.н. 

В началото на април имаше скок в очакванията за повишаване на цените на основните стоки – тогава се появи анонсът, че цените на комунални услуги ще се повишават. През летния сезон обаче има успокояване в това отношение. През лятото усещането на 62% от българите е, че цените ще нарастват в следващите 2-3 месеца. 23% смятат, че ще останат същите, а 2% - че ще намаляват. Само преди три месеца обаче 78% очакваха ръст в цените, а само 13% смятаха, че те ще се запазят на същите нива.

Доверие във властта 

В сравнение с предходните месеци, където ясно личеше околоизборната положителна инерция, сега стойностите на доверие във властта влизат в нормално, т.е. по-негативно русло. Вероятно, множеството скандали, споходили управляващите през изминалите месеци, допринасят за по-лошите оценки. Въпреки всичко оценките за парламента остават в малко по-високи стойности в сравнение с предходните години.

Доверието в парламента към юли е 24%, след като месец по-рано бе достигнало до 28%. Такива стойности за последно са регистрирани през 2010 г. Недоверието също е в по-ниски от обичайните стойности - в този месец е 67%, а в предишния бе дори 61%, след като в последните няколко години рядко е било под 70%.

Доверието в правителството е 32%, недоверието е 59 на сто. Месец по-рано доверието бе по-високо. И тук традиционната за всяка власт положителна тенденция около изборите е изместена от нов етап, в който масовото мнение вече няма да оценява просто факта, че се е съставило правителство, а ще оценява как то се справя.

Данните са от независимата от външно финансиране ежемесечната изследователска програма, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“, базирана на национално представителни изследвания с извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е между ±3,0-3,5%. 

Още два района са без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=356799

Още два района останаха без вода днес във Варна заради авария, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от безводието са абонатите в следните райони: - абонатите между улиците: "Крали Марко", "Козлодуй", "Девня" и "Ал.

Оправдаха Перата за ”свинските опашки”

http://frognews.bg/news_139491/Opravdaha-Perata-za-svinskite-opashki/

Окръжният съд в Бургас оправда Петър Низамов – Перата по делото за „свинските опашки”.

10 искания поставиха британските университети към Тереза Мей

http://www.cross.bg/grazhdanite-brexit-yniversiteti-1551005.html

/КРОСС/ Водещи британски университети ще огласят списък от 10 искания до министър-председателката Тереза Мей, свързани с правата на гражданите на ЕС след Brexit, съобщава в. „Индипендънт", цитиран от Нова телевизия. По-рано беше съобщено, че според вече обявените предложения на премиера Мей, след Brexit всички граждани на ЕС „трябва да подават молба за престой, включително и децата". По информация на изданието, в исканията си 24 висши училища от групата „Ръсъл", в която влизат Оксфорд и Кеймбридж, предупреждават Мей, че ако сегашните планове на правителството не бъдат преразгледани, това може да навреди на образователния сектор на страната. Университетите настояват за „по-голяма яснота" относно плановете на правителството, свързани с гражданите на ЕС. Висшите училища призовават Мей да отмени подаването на молба за престой след Brexit, а вместо това предлагат на гражданите на ЕС, които са в страната автоматично да се дава право на престой във Великобритания. Друго искане е преразглеждане на плановете по отмяна на правото на пребиваване в страната на хора, които са били в чужбина за повече от 2 години. „Тази позиция на правителството на Великобритания по преговорите, тази липса на яснота предизвиква голямо безпокойство у гражданите на ЕС в нашите университети и влияе на възможностите ни да приемаме на работа талантливи служители от ЕС", се посочва в мотивите

Ла Лига няма да вземе парите за Неймар

https://www.actualno.com/football/la-liga-njama-da-vzeme-parite-za-nejmar-news_625800.html

Сделката по трансфера на Неймар в ПСЖ изглежда, че няма да се сключи никак лесно. От Ла Лига са отказали да приемат 222 млн. евро, които ще активират освобождаваща клауза на бразилеца, твърди Marca, позовавайки се източници от футболната федерация. Причината за отказа на федерац

Жегите в петък идват с оранжев код за 6 области

https://www.actualno.com/society/jegite-v-petyk-idvat-s-oranjev-kod-za-6-oblasti-news_625798.html

Слънчево и горещо време ни очаква в петък. Максималните температури в страната ще са между 34 и 39 градуса. Оранжев код за високи температури е обявен за 6 области на страната за 4 август. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Русенск

Жегите в петък докараха орънжев код за 6 области

https://www.actualno.com/society/jegite-v-petyk-dokaraha-orynjev-kod-za-6-oblasti-news_625798.html

Слънчево и горещо време ни очаква в петък. Максималните температури в страната ще са между 34 и 39 градуса. Оранжев код за високи температури е обявен за 6 области на страната за 4 август. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Русенск

Задържаха двама в Шуменско, нападнали полицаи и потрошили патрула им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6373331

Задържаха двама в Шуменско, нападнали полицаи и потрошили патрула имДвама души са задържани за проявена агресия към служител на МВР и увреждане на полицейски автомобил. Това съобщиха от ОДМВР - Шумен. Снощи, около 21.57 часа, в оперативната дежурна част на ОДМВР - Шумен бил получен сигнал за възникнал скандал и побой на ул. „Славянска“ в град Смядово. На място били изпратени служители на ПУ – Смядово при РУ -

Skype се срина в Източна Европа

https://www.actualno.com/sciencelogy/skype-se-srina-v-iztochna-evropa-news_625797.html

Πpилoжeниeтo зa ĸoмyниĸaция Ѕkуре се срина в Източна Европа, показват съобщения на потребители в социалните мрежи. Според сайта downdetector.com най-много проблеми има в Румъния, Украйна, Беларус, балтийските държави, Великобритания и Япония. Съобщения за проблеми има и от София, Пловдив и Русе. От компанията все още не са обявили проблемите с връзката и причините за тях.

В дивечовъдната станция в Балчик: Гърмят по сръндаци и диви прасета, очаква се птичият лов

https://www.24chasa.bg/region/article/6373326

В дивечовъдната станция в Балчик:
Гърмят по сръндаци и диви прасета,
очаква се птичият лов
„В момента в Държавната дивечовъдна станция в Балчик ловуват на сръндаци и на диви прасета подборно. Сред клиентите са германско семейство, германски турист, още двама чужденци” – каза директорът на станцията Калинка Тодорова. Гостите ни по това време съчетават плаж с лов – добавя тя. Подборният лов при дивите свине в момента е на чакало за

Защо последните етажи на Гранд хотел България не трябва да се пипат

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/03/3018388_zashto_poslednite_etaji_na_grand_hotel_bulgariia_ne/?ref=rss


"Дневник" публикува позицията на групата "Български архитектурен модернизъм" в отговор на интервюто на архитекта Иво Петров, проектант на исканото преустройство на Гранд хотел България - архитектурен паметник от национално значение и образец на модернизма.<br /><br />Архитектите на модернизма са били изключително стриктни към всички детайли в своите проекти. Това може да се види ясно на всеки оригинален чертеж на сграда от периода, както и разхождайки се сред...

Нов полицейски протест, този път в Благоевград

http://www.cross.bg/godina-protesti-zakon-1551004.html

/КРОСС/ Регионалните полицейски протести продължават. След като служителите на реда вече протестираха в София, Варна, Добрич и др., днес те изразиха недоволството и в Благоевград. Над 100 служители на МВР протестираха пред Областната дирекция в града по време на обедната си почивка, предава БТВ. „Основните ни искания са три - увеличаване на заплатите с 15 - 20% със задна дата - 1 юли тази година, да се промени частично законът за МВР тази година и да бъде приет изцяло нов закон през март 2018 г.", каза Илия Велев, представител на полицейския синдикат в града. На протеста се събраха служители от Областната дирекция на полицията, от "Гранична полиция" и от служба "Пожарна безопасност и защита на населението", цивилни полицаи, дори и колегите им, които в момента са в отпуск. Протестиращите вече настояват за 20 процента увеличение на заплатите не от идната година. Според тях има достатъчно резерв и възможности от излишъка на бюджета това да се случи и за настоящата година. Искат и гарантирано изпълнение на задълженията и ангажиментите на министерството за осигуряване на униформено облекло и подобряване на условията на труд. Защо искат изцяло нов закон и как ще продължат протестите след септември - на тези въпроси отговори лидерът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов пред БНР

Полицейска акция в столична аптека (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policejska-akciia-v-stolichna-apteka-video-2040628

Акция на полицията в аптека в София.
 
Задържани са трима души за продажба на лекарства "на черно". Сред тях и фармацевтът, работещ в аптеката, съобщава

Вероятно няма да има непопълнени паралелки в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6373321

Вероятно няма да има непопълнени паралелки в ДобричВ професионалните гимназии ситуацията с учениците е сравнително добра, срокът за записване е до 4 септември– каза старши експертът в Регионалното управление по образованието в Добрич Петър Петров. Има доста ученици, които не са подавали заявления къде ще учат след 7 клас– добави той. Става дума за около 150 ученици,

Росен Плевнелиев: Аз посочих проблема с Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=356797

„Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За да се реши един проблем, трябва да бъде посочен”. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев по повод подписването на Договора за добросъседство между България и Македония на 1 август.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване