Владимир Кличко се отказа от бокса! Кубрат Пулев единствен претендент срещу Джошуа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6372861

Владимир Кличко се отказа от бокса! Кубрат Пулев единствен претендент срещу ДжошуаУкраинският боксьор Владимир Кличко се отказва от бокса, сензационно съобщи в туитър журналистът от "Шпортбилд" Алфред Дракслер. Новината веднага бе тиражирана първо от германските медии, а след това и по цял свят. Така със сигурност отпада реваншът му за световната титла срещу Антони Джошуа, която бе насрочен за 11 ноември в Лас Вегас.

Популярността на Макрон спадна до рекордно ниски нива

https://www.actualno.com/europe/populjarnostta-na-makron-spadna-do-rekordno-niski-niva-news_625743.html

Популярността на президента на Франция Еманюел Макрон е спаднала през юли до 33% - най-ниският рейтинг, отбелязван от човек на поста два месеца след началото на мандата му. Това е спад от 45% популярност, отбелязана преди месец, пише NewEurope. Според социологическото проучване на

Открит е пистолетът, с който се е самоубил бизнесменът Данаил Божилов

http://www.mediapool.bg/otkrit-e-pistoletat-s-koito-se-e-samoubil-biznesmenat-danail-bozhilov-news267475.html

Открит е пистолетът, с който се е самоубил 43-годишният дупнишки бизнесмен Данаил Божилов, чийто труп бе открит миналата седмица в пловдивския парк "Лаута". Това съобщи в четвъртък зам.- окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов по време на нарочна пресконференция, на която присъства и главният секретар на МВР Младен Маринов. Оръжието е било намерено скрито в апартамента на 74-годишния бивш военен Симеон Стоев, който е задържан за 72 часа по обвинение за незаконно държане на още един пистолет. По думите на Гавраилов претърсването на въпросното жилище се е забавило с няколко дни, за да бъде осигурено съдебно разрешение. Установени са и свидетели, които са видели 74-годишният мъж да се навежда и да взима нещо, докато е проверявал дали е жив Данаил Божилов. Вече са готови и резултатите от натривките по ръцете на самоубилия се бизнесмен, както и на бившия военен, според които оръжието безспорно е било откраднато от Стоев, допълниха разследващите. "Той не искаше да ни съдейства. Заблуждаваше ни, че няма нищо общо. През това време създадохме организация, за да не прикрие следите и всичко си дойде на мястото", коментира и главсекът на МВР Младен Маринов По думите му "жилището било трудно за претърсване, тъй като от горе до долу в него имало вехтории – явно този човек има склонност да прибира всичко, каквото види – дори е взел и цигарите на мъртвия Данаил Божилов, като призна че ги е намерил на друго място". Прокурорът Гавраилов, който в първите часове на инцидента обяви, че разследват убийство, сега уточни, че тезата за самоубийство винаги е била сред основните. Гавраилов посочи, че гилзата е била намерена на метър, метър и половина от трупа.

И Варна е част от календара със събития Българското председателство през 2018 г

http://www.moreto.net/novini.php?n=356774

Правителството одобри календара на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., които ще се проведат в страната ни. Общо 37 министерства и ведомства са предложили провеждане на над 220 събития по време на Българското председателство.

Инициативата на народния представител Владимир Вълев „Спорт срещу агресия” продължава с тренировки на плажа

http://www.barometar.net/89223/

Инициативата „Спорт срещу агресия”, която беше стартирана от народния представител от ГЕРБ Владимир Вълев, ще продължи с тренировки на плажа. Още тази събота всеки, който желае, може да подкрепи кампанията срещу насилието, като вземе участие в тренировка на отрито. Тя ще се състои на 5 август, от 08:00 ч. на плаж Рапонги във Варна. Заедно […]

Без "Лудогорец", но с трима българи в плейофите на Шампионската лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6372833

Без "Лудогорец", но с трима българи в плейофите на Шампионската лига"Лудогорец" отпадна в третия предварителен кръг на Шампионска лига, но трима българи продължават напред в турнира. Треньорът Станимир Стоилов класира напред "Астана", а двама родни представители на терена - Живко Миланов и Георги Миланов, също чакат с нетърпение жребия за плейофите преди груповата фаза.

20 г. от смъртта на Даяна: Защо монархията трябва да бъде премахната

http://clubz.bg/56887-20_g_ot_smyrtta_na_daqna_zashto_monarhiqta_trqbva_da_byde_premahnata

Този месец се навършват 20 години от смъртта на принцеса Даяна и нацията ще отбележи годишнината с респект, като се впие в последните остатъци от личния й живот, които още не са оповестени публично от нейния иконом или от бащата на последния й приятел. „Даяна: В свои думи“ (Diana: In Her Own Words), документален филм на Канал 4, ще излъчи записи, в които бившата принцеса на Уелс говори за личния си живот и за борбата си с кралското семейство, вече предизвика достатъчно предсказуеми противоречия – но тук има и още нещо много предизвикателно, пише в "Индипендънт" Холи Бакстър.

Вместо цветята, златната статуя и захаросаните сълзи по загубата на толкова младата благотворителка този знак на почит всъщност признава горката жена за човешко същество. Филмът дава възможност да чуем относително нецензурираните думи на принцесата, че е била „абсолютно наранена”, когато при обявяването на годежа им принц Чарлз отговорил на въпрос на репортер дали е влюбен по следния начин:

„Каквото и да означава „влюбен“.

Даяна говори и за Камила Паркър-Боулс:

„Помня, че попитах съпруга си: „Защо тази жена е постоянно наоколо?“ Той ми отговори: „Е, аз отказвам да бъда единственият принц на Уелс в историята, който не е имал любовница.“ И я чуваме да казва, че е доверила на кралицата истината за своя брак без любов и я е помолила за съвет: „Тя ми отвърна: „Не знам какво трябва да направиш, Чарлз е безнадежден.“ И това беше всичко. Това беше помощта й.“

Има наистина сърцераздирателни истории, които натъжават дори един циничен републиканец като мен:

„Няма никой, на когото да се разкрещя. Никой, който да ме прегърне – и да ме послуша, докато плача. Вече не понасям, когато хората казват, че не може да е чак толкова лошо, но аз разбирам, че никой не разбира, освен ако не е в това положение.“

И след това за нейната булимия:

„Казах си, че мога да се отдам на алкохола, но щеше да е много очевидно. Можех да стана анорексичка, но това щеше да е още по-очевидно. Реших да направя нещо по-дискретно, което в крайна сметка не беше дискретно, но избрах да се наранявам, вместо да ви наранявам.“

Всеки, който подкрепя идеята за запазването на кралското семейство във Великобритания, трябва да прочете тези две извадки особено внимателно. Тъй като истината за монархията не е само в това, че тя увековечава грубото неравенство, че насърчава остарелите обичаи, че дава политически лост на хора, които не са го спечелили, и води до странен културен феномен, при който тези, които живеят от дребни социални помощи, често се наричат „търтеи“, докато кралските особи, които получават милиони, се възхваляват като „трудолюбиви представители“. Истината е, че освен тези макроефекти на индивидуално ниво монархията е много жестока.

Ако смятате, че да си член на кралското семейство е безопасно и извличате известно носталгично, патриотично удоволствие от съществуването му и наистина вярвате в мита, че то носи повече пари, отколкото харчи, тогава трябва да отделите малко време и да помислите какво всъщност казват хората, които познават нещата отвътре. Помислете какво означават думите на принц Хари, казани по-рано тази година, че „никой в кралското семейство не иска да бъде крал или кралица“. Помислете за молбите му към медиите да оставят на мира неговата приятелка Меган Маркъл. Помислете за описанието му на погребението на майка му, в което той участва, когато е само на 12 години:

„Майка ми току-що беше починала и аз трябваше да вървя зад ковчега й, заобиколен от хиляди хора, които ме гледаха, както и още милиони по телевизията. Смятам, че нито едно дете не трябва да бъде карано да прави това при никакви обстоятелства.“

Премахването на монархията е нещо, което трябва да направим – не заради самите нас, а заради тях. Дете не бива да бъде третирано като животно в зоопарк дни след смъртта на майка си. Една 19-годишна жена не бива да бъде държана в двореца да страда безмълвно от психическо заболяване, тихо, да става все по-себеразрушителна, за да запази външния си вид и да предотврати прекалено многото проблеми за най-важното семейство на земята. Приятели, приятелки и други близки не би трябвало да плащат цената на унищожителната сила на медиите, за да бъдат близо до хората, които обичат.

За Даяна вече е твърде късно. Това е очевидно. Късно е да се предотврати споделянето на записите, въпреки че много от тях са свързани с монархични фигури, които протестират и настояват „личният им живот да бъде запазен“. Но това трябва да бъде последната атака срещу неприкосновеността на личния живот, последното ужасно шоу, показващо какво означава да си член на кралско семейство, преди всички да стигнем до зрялото разбиране да приемем края на монархията.

Не е правилно или честно да живееш в общество, в което истински хора биват третирани по този начин поради случайността да се родят в такова семейство. Те не заслужават привилегии и което е още по-важно: ограничения.

"Площад Славейков"

Бел. ред. – заглавието е на „Площад Славейков“, оригиналното е „Записите на Даяна доказват, че трябва да се откажем от монархията – не заради нас, а заради тях“.

Камериерка обира туристи

http://www.cross.bg/otsednal-datski-tyrist-1550981.html

/КРОСС/ 21-годишен датски турист, отседнал в Слънчев бряг, установил, че му липсват 830 лева. При полицейското разследване се разбрало, че парите са откраднати на 27 юли от хотелската му стая, съобщиха от МВР Бургас. От полицията уточняват, че е открита и задържана извършителката на деянието. Това е 40-годишната Р.Р. от с. Руен, работеща като камериерка в хотела. При проверката е установено, че това не единственото й посегателство върху чужда собственост. На 9 юли камериерката е откраднала още 750 лв. от 21-годишен датски турист, отседнал в същия хотел.  Жената направила пълни самопризнания по случаите, като описала механизма за извършените от нея деяния.  

ВМРО-ДПМНЕ: България празнува договора за добросъседство, а Македония е с чувство на загуба

https://www.actualno.com/balkani/vmro-dpmne-bylgarija-praznuva-dogovora-za-dobrosysedstvo-a-makedonija-e-s-chuvstvo-na-zaguba-news_625741.html

В официално заявление на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ се посочва, че тя се застъпва за приятелски и добросъседски отношения с България, която е приятелска страна, както и за приятелство между македонския и българския народ, но Договорът за добросъседство, по

Започва проучването за газовия хъб ”Балкан”

http://frognews.bg/news_139470/Zapochva-prouchvaneto-za-gazoviia-hab-Balkan/

До дни ще стартира и поръчката за предпроектното проучване за газовия хъб ”Балкан”q съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова .”Най-важно за нас е сигурността на доставките и диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ. ”, каза още тя.

Работна група ще проучва за газова връзка с Македония

http://www.investor.bg/energetika/472/a/rabotna-grupa-shte-prouchva-za-gazova-vryzka-s-makedoniia-244175/

До средата на следващата година България трябва да има нова енергийна стратегия, обяви Теменужка Петкова

Излишни ли са “излишъците” в бюджета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6371949

Излишни ли са “излишъците” в бюджетаФинансовият министър Владислав Горанов непрекъснато охлажда ентусиазма на критици и апетита на опозицията с това, че е най-вероятно да финишираме годината с нулев бюджетен дефицит Излишъкът в хазната за юли ще прехвърли 1,9 млрд. лв. и вече гони 2 млрд. лв., обявиха за тези дни от финансовото министерство. Приходите и помощите ще са 20,4 млрд.

Намериха трупа на изчезналия полицай, няма следи от насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372826

Намериха трупа на изчезналия полицай, няма следи от насилиеСинът му се е натъкнал на трупа.  Около 10:30 часа в района на село Плочник в Родопите е открит трупа на 51-годишния Димитър Даскалов. Той изчезна на 27 юли. "Намерили са го тази сутрин починал. Хората, които са го търсили дни наред, са го открили", каза говорителят на пловдивската полиция Анелия Влакхинова.

Русия обявява "зона за деескалация" на север от Хомс в Сирия

http://www.cross.bg/deeskalatziya-zona-konashenkov-1550980.html

/КРОСС/ Руското министерство на отбраната и опозицията на Сирия са се съгласили да създадат нова зона за "деескалация" на север от град Хомс, това съобщава говорителят на министерството Игор Конашенков, цитиран от Ройтерс. Примирието ще започне официално в 12 часа днес, коментира Конашенков. Новата зона за деескалация ще включва 84 селища, населени с над 147 000 души, допълва той.    

Русия обявява "зона за де-ескалация" на север от Хомс в Сирия

http://www.cross.bg/de-eskalatziya-zona-konashenkov-1550980.html

/КРОСС/ Руското министерство на отбраната и опозицията на Сирия са се съгласили да създадат нова зона за "де-ескалация" на север от град Хомс, това съобщава говорителят на министерството Игор Конашенков, цитиран от Ройтерс. Примирието ще започне официално в 12 часа днес, коментира Конашенков. Новата зона за де-ескалация ще включва 84 селища, населени с над 147 000 души, допълва той.    

"Свилоза" привлече инвеститор от Индия за ново производство

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/03/3018197_sviloza_privleche_investitor_ot_indiia_za_novo/?ref=rss


Частната индийска компания Sigachi Industries и "Свилоза" ще изградят нова производствена мощност в Свищов за 25 млн. евро, съобщи "Капитал Daily" в днешния си брой.<br /><br />Двете компании ще имат равни дялове, а новото предприятие ще заработи най-рано след година. То ще произвежда микрокристална целулоза - вид фибри, използвани в хранителната индустрия, фармацията и козметиката.<br /><br />Партньорството е част от плана на мажоритарният собственик...

Само за една вечер НАП-Варна е иззела принудително от длъжници 46 хил. лева

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/samo-za-edna-vecher-nap-varna-e-izzela-prinuditelno-ot-dlyjnici-46-hil-leva-244178/

От началото на 2017 г. публичните изпълнители от териториалната дирекция са събрали просрочени данъчни и осигурителни задължения в размер на 220 млн. лева

Паундът поскъпва рязко

http://econ.bg/Новини/Паундът-поскъпва-рязко_l.a_i.746625_at.1.html

Дoлapът днec ce oтлeпи oт 15-мeceчнoтo дънo дocтигнaтo вчepa cпpямo ocнoвнитe cвeтoвни вaлyти. Ho пpoдължaвa дa ce дъpжи нeycтoйчивo зapaди...

Атлетико Мадрид спечели турнир в Мюнхен

https://www.24chasa.bg/sport/article/6372747

Атлетико Мадрид спечели турнир в МюнхенОтборът на „Атлетико“ (Мадрид) спечели турнира по футбол „Ауди Къп“ в Мюнхен след победа на финала над „Ливърпул“ с 5:4 след дузпи, предаде БНР. Пред 66 000 зрители на „Алианц Арена“ редовното време завърши 1:1. Кейди Баре изведе испанците в резултата в 33-а минута, а Роберто Фирмино изравни за „Ливърпул“ от дузпа в 83-а минута.

Министерски съвет предлага промени в Закона за МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=356772

Правителството предлага на Народното събрание за разглеждане промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Документът въвежда изменения в нормите, регламентиращи дейностите по охрана на обекти, извън предоставените за управление на ведомството, и по пожарогасителна и спасителна дейност и държавен противопожарен контрол.

След дни издирване: намериха мъртъв бившия полицай Димитър Даскалов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-dni-izdirvane-nameriha-myrtyv-bivshiia-policaj-dimityr-daskalov-2040558

Бившият полицай Димитър Даскалов, който изчезна преди седмица, е открит мъртъв. Сигналът за намерения труп на мъжа е подаден към 10,30 часа, съобщиха за Дарик от пловдивската полиция.
 

Грандиозен проект за 17 млрд. долара свързва Солун по вода с река Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372812

Грандиозен проект за 17 млрд. долара свързва Солун по вода с река ДунавГрандиозен проект на стойност 17 милиарда щатски долара ще реализират съвместно Гърция, Сърбия и Македония, в рамките на който се предвижда Солун да се превърне в ключов център за превози до Централна Европа, привличайки интереса и на Китай, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Прото тема", цитирано от БТА.

Стотици хора останаха без ток след земетресение в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372806

Стотици хора останаха без ток след земетресение в САЩЗеметресение с магнитуд 4,2 остави без електричество стотици хора в американския щат Оклахома, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Геофизическият институт на САЩ първоначално съобщи, че трусът е бил с магнитуд 4,4, но после понижи степента му на 4,2. Епицентърът е бил на около 6 км източно от град Едмънд и на около 25 км североизточно от

Печалбата на UniCredit надминава очакванията

http://www.investor.bg/evropa/334/a/pechalbata-na-unicredit-nadminava-ochakvaniiata-244179/

Експозицията на банката към брутните необслужвани кредити намалява с 4,2% до 53 млрд. евро

Френският парламент даде зелена светлина на Макрон за трудови реформи

http://www.investor.bg/evropa/334/a/frenskiiat-parlament-dade-zelena-svetlina-na-makron-za-trudovi-reformi-244181/

Предвижда се таван на обезщетенията за съкратени работници и по-голяма гъвкавост на фирмите да определят условията на труд

Изгарянето на мазнините се командва от специален механизъм в мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6372786

Изгарянето на мазнините се командва от специален механизъм в мозъкаУчени откриха мозъчна зона, свързана с консумацията на храна и активността на човешкия организъм, съобщи Лайф, цитира БТА. Невробиолози от университета Монаш в Австралия описват механизъм, който дава команди за изгаряне на мазнини в организма. Учените стигнали до извода, че два различни процеса протичат в човешкия мозък с помощта на специален

Късметлийският ти цвят според датата на раждане

https://www.actualno.com/curious/kysmetlijskijat-ti-cvjat-spored-datata-na-rajdane-news_625737.html

В зависимост от вашата рождена дата има цветове, които ще ви носят късмет и такива, които е по-добре да избягвате, особено в дни, в които се каните да предприемете важна крачка. Според нумерологията всяко число има своите положителни и отрицателни характеристики, но за да п

Закичиха статуята на Роналдо с шалче на Ботев

https://offnews.bg//futbol/zakichiha-statuiata-na-ronaldo-s-shalche-na-botev-661965.html

Феновете на Ботев закачиха шалче на тима на статуята на Кристиано Роналдо на остров Мадейра, информира PlovdivNews.bg.

Бултрасите пристигнаха вчера на острова за срещата реванш от третия квалификационен кръг на Лига Европа.

Първият мач между Ботев и Маритимо завърши 0:0 и всичко ще се решава днес от 21 часа българско време.

Паметникът на именития португалец беше открит преди две години в град Фуншал на остров Мадейра. Статуята е висока 2.4 метра и е направена от 800 килограма бронз, а на откриването й и суперзвездата на световния футбол.

По време на церемонията тогава, Кристиано Роналдо получи медал за особени заслуги към популяризирането на региона.ро

Арестуваха българин, проникнал в сметката на Бил Гейтс

http://dnes.dir.bg/news/balgarin-geyts-smetka-arest-arestuvaha-konstantin-simeonov-kavrakov-26173416

Български гражданин, заподозрян, че е проникнал в банковата сметка на един от най-богатите хора на света Бил Гейтс през 2011 г., е задържан.

Пожарът край Бургас е овладян, гори борова гора

https://offnews.bg//112/pozharat-kraj-burgas-e-ovladian-gori-borova-gora-661964.html

Огънят, който избухна вчера около обяд във вилната зона на бургаското село Изворище е овладян, но отделни огнища продължават да тлеят. Гори и около 150 дка борова гора. Въпреки че пожарникарите успяха да се справят със ситуацията в късния следобед, заради вятъра пожарът сменяше своята посока и се разгаряше и към други зони.

Първичните резултати от щетите са поне десет изгорели вили, една оранжерия, трактор и загинали домашни животни. Няма пострадали хора.

Отворен за движение е и пътят Бургас – Банево - Изворище, а градският транспорт се движи по график.

Няма превишение на вредните емисии във въздуха, уверяват от РИОСВ.

Много горещо през следващите 6-7 дни

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-26173874

В тон с предупрежденията и прогнозите от последните дни, от днес-утре настъпва 6-7 дневен период с още по-горещо време.

Измамиха възрастна жена от Видин с 2 800 лева и бижута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372769

Измамиха възрастна жена от Видин с 2 800 лева и бижутаВъзрастна жена от Видин е станала жертва на телефонна измама с 2 800 лева и бижута, съобщиха от ОДМВР - Видин. Вчера около 23,30 часа в Районно управление на МВР-Видин 74-годишна жена от град Видин е съобщила, че същия ден, около 19,00 часа на домашния й телефон, а също така и на мобилния й, се обадили мъже.

Британски университети са против ограничаване правата на гражданите от ЕС след Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/britanski-universiteti-sa-protiv-ogranichavane-pravata-na-grazhdanite-ot-es-sled-brekzit.88094

/Поглед.инфо/ Водещи британски университети ще огласят списък от 10 искания до министър-председателката Тереза Мей, свързани с правата на гражданите на ЕС след Брекзит, съобщи в. „Индипендънт”.

Юнкер е против бързото влизане на страните от Западните Балкани в ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/yunker-e-protiv-barzoto-vlizane-na-stranite-ot-zapadnite-balkani-v-es.88095

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за европейското издание „Политико”, че не подкрепя бързото присъединяване към ЕС на държавите от Западните Балкани, но ако те бъдат лишени от „европейска перспектива”, това ще доведе до трагични събития, подобни на тези, случили се в резултат от разпадането на бивша Югославия през 90-те години.

Русия заклейми санкциите на САЩ като „икономическа война”

http://pogled.info/svetoven/rusiya-zakleimi-sanktsiite-na-sasht-kato-ikonomicheska-voina.88096

/Поглед.инфо/ Руският премиер Дмитрий Медведев разкритикува новите санкции на САЩ срещу страната му като „истинска икономическа война” срещу Москва и каза, че те са унищожили надеждите за възстановяване на връзките и свидетелстват за „пълната слабост” на президента Доналд Тръмп по „най-унизителен начин”.

Криптовирусите закриват една пета от малките фирми

https://www.vesti.bg/tehnologii/kriptovirusite-zakrivat-edna-peta-ot-malkite-firmi-6072235

Последиците от кибератаките понякога са доста по-сериозни от блокирал служебен компютър

Фейсбук разбира кога сме влюбени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6372637

Фейсбук разбира кога сме влюбениНе всеки споделя в социалните мрежи, че е започнал нова връзка, но Фейсбук разбира когато сме влюбени, съобщи "Браид сайд". Зад това стои цял екип учени, които изучават поведението на потребителите в социалните мрежи. Те съпоставят профилите на потребители със статус "Обвързан", с тези, които са необвързани и наблюдават за промяна в поведението.

Специалист: През този сезон случаите на неводни инциденти във Варна са повече

http://www.moreto.net/novini.php?n=356776

През този летен сезон на плажовете във Варна и курортните комплекси случаите на неводни инциденти са повече. Това каза за Радио „Фокус” – Варна д-р Иван Иванов, управител на здравния център ДКЦ1 „Св. Клементина”, който за поредна година обезпечава с медицински екипи плажовете в града и курортите.

Македонският президент ни поля с леден душ за договора

http://frognews.bg/news_139392/Makedonskiiat-prezident-ni-polia-s-leden-dush-za-dogovora/

Президентът на Македония Георге Иванов пропусна за пореден път да спомене българите като важна съставна част от обществото на бившата югорепублика. Той отбеляза Илинден с венци пред паметника на създателя на идеята за македонска република в състава на Югославия – Методи Андонов – Ченто. Той не бе заедно с премиерите Борисов и Заев при гробя на Г. Делчев.

Кремиковци не иска кариера: Спрете да ни тровите!

http://dnes.dir.bg/news/protest-kariera-okorsko-26172981

Жители на столичния квартал "Кремиковци" и село Локорско протестираха срещу изграждането на кариера в района.

Конгресът на САЩ се сблъсква с нова криза: Дълговият лимит

http://econ.bg/Новини/Конгресът-на-САЩ-се-сблъсква-с-нова-криза-Дълговият-лимит_l.a_i.746621_at.1.html

Вашингтон още веднъж ще се сблъсква с пропастта, която представлява федералния дългов лимит и който Конгресът на САЩ, трябва да увеличи, за да...

NEGY, WOSH MC & FEEL С ОБЩ КОНЦЕРТ НА 3 АВГУСТ – АЛКОХОЛ, КАВАЦИ

https://www.actualno.com/music/negy-wosh-mc-feel-s-obsht-koncert-na-3-avgust-alkohol-kavaci-news_625733.html

След кратка творческа пауза злите момчета на Illmate излизат с нови проекти, още повече стил и мощно звучене. Negy, Wosh MC, Startera’s и Feеl са безкромисни към всички, които са решили да тъпчат на едно място и имат амбицията да раздвижат и старите, и новите фенове. Клипът към песента MOV

Тази година има 3780 нови ловци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372777

Тази година има 3780 нови ловци3780 нови ловци успешно са издържали изпитите за придобиване на право на лов през тази година, което е със 70 повече в сравнение с миналата година. Това съобщиха от Дирекцията "Информационно обслужване и връзки с обществеността" на Министерството на земеделието, храните и горите, цитирани от БТА. На изпит след завършен курс на обучение и

Росен Плевнелиев: Аз посочих проблема с Македония

http://dnes.dir.bg/news/problem-rosen-plevneliev-makedonia-26173017

„Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За да бъде решен един проблем, трябва да бъде посочен”.

Университетите са в дълбока криза, необходима е спешна държавна намеса

https://offnews.bg//interviu/universitetite-sa-v-dalboka-kriza-neobhodima-e-speshna-darzhavna-name-661921.html

Добрин Тодров е доктор на философските науки и професор по история на философията в МГУ "Св. Иван Рилски". От десетилетия във фокуса на вниманието му са проблемите в българското висше образование, което сега е в дълбока криза. Как да излезем от нея? Проф. Тодоров дава отговор на този въпрос в книгата си "Кризата в университетското дело в България и един възможен изход", а предложения модел разяснява в интервю за OFFNews.

Проф. Тодоров, описахте в книга възможен изход от кризата в българското висше образование. Кои са основните проблеми според Вас?

Става въпрос за комплекс от множество проблеми. На повърхността изглежда, че най-големият от тях е малкият брой студенти, но всъщност по-важният е непривлекателния образователен продукт, който предлагат българските висши училища.

Ние реално губим конкуренцията от нашите колеги от чужбина. Това е видно от факта, че отличните, най-добрите, а вече и добрите възпитаници на средните училища от страната предпочитат да получават образованието си зад граница. По тази причина в нашите висши училища идват хора с относително ниска предварителна подготовка и слаба мотивация за учене. За тях висшето образование е странична дейност, с която не се чувстват особено силно ангажирани. Те следват сякаш между другото, но университетите ги търпят, защото те представляват ценни бройки, носещи им държавна субсидия.

Главната задача на висшите училища е да предоставят приличен образователен продукт, като гаранция за неговото добро ниво следва да даде държавата, която да въведе минимални изисквания за качество на обучението и механизми за спазването им.

Обществото също трябва да прояви взискателност и да се ангажира по-активно с проблемите на образованието, вкл. висшето. То трябва да избере между удобството и ниския финансов разход за получаване на висше образование или по-високо качество. Това означава да разбере, че след като следването ще е основното занимание на студента за 4-5 години, то неговата издръжка следва да бъде поета от различни източници, между които трудовата дейност на студентите няма да е основния.

Кризата ще се отрази и на тазгодишния прием. Колко записани да очакваме след последните класирания?

План-приемът се редуцира - тази година е по-малък от миналогодишния, но като имаме предвид, че значителна част от отличните и най-добрите абсолвенти на средните училища няма да продължат обучението си в България, че известна част не са си взели матурите, а друга част не проявяват интерес към следване, се оказва, че тазгодишният план-прием почти сигурно няма да бъде изпълнен. В момента е въпрос на гадаене с колко.

Това означава, че е много вероятно да има свиване отвътре на университетите, като един от основните проблеми е как да се съхрани човешкият потенциал в тази криза. Според мен най-важна задача днес е да се запази всичко ценно, което имаме – и продуктите, и хората, които ги създават. В този смисъл държавата трябва да въведе минимален квалификационен ценз за преподавателите и да наложи изцяло практиката за допускане до аудиториите само на хора, положили конкурсен изпит. Така няма да се допусне освобождаването на преподаватели с висок ценз и немалък хоризонт за бъдеща работа, но с недобри позиции пред академичните ръководства, за сметка на по-малко квалифицирани или без перспективи поне за средносрочна работа – навършили пенсионна възраст, но послушни техни колеги.

В книгата си споделяте, че въвеждането на минимални изисквания към университетите и спирането на субсидията за тези, които не ги достигат, е възможно решение. Бихте ли обяснили идеята си?

Да. Предлагам въвеждането на праг - минимална акредитационна оценка 8 по десетобалната система, под която обучението по дадено професионално направление да се прекратява. Оценка 8, получена от Националната агенция по оценяване и акредитация, трябва да е долният праг за допуск до дейност. А горният, който вече дава достъп до държавно финансиране, да е 9.

А защо 8 и 9?

Всъщност, държавата е въвела тези два прага за допълнително платено обучение, като покрилите долния - 8, имат право на 5% платен прием спрямо капацитета на направлението, а тези с 9 - на 10%. Тези с оценки над 9 също имат право да откриват филиали в чужбина. Иначе казано, за определени цели държавата вече е въвела тези изискуеми прагове, т.е. те не са произволно и случайно избрани. Чрез тях се фиксира определено ниво за качество на обучението, което би могло да се приложи както към държавното финансиране на обучението по професионални направления, така и при общата акредитационна оценка на висшите училища.

А какво да се направи с уникалните специалности, ако университетът има ниска оценка?

Затова са въведени защитени специалности.

Целта е първо да се гарантира покриването на минималния праг от всички, второ, да не загубим уникалните специалности. Те не са толкова много и биха могли при добро структуриране да бъдат прехвърлени към университет, който покрива прага за самостоятелно съществуване, а именно 9 по десетобалната система.

Слава Богу, нямаме държавно висше училище с акредитационна оценка под 8. Тоест не се поставя под съмнение неговото съществуване. Въпросът е дали ще продължи да съществува самостоятелно, или ще трябва да бъде присъединено към висше училище с по-висока от неговата дееспособност.

Имате предвид сливане на университети?

Това е най-деликатният въпрос, който ще предизвика и най-голяма съпротива. Всяко висше училище е уникално, има своя облик и в друга ситуация аз никога не бих си позволил да предлагам подобна мярка, тъй като смятам, че институциите са много важни и трябва да бъдат съхранявани по възможност, но не на всяка цена – все пак те се създават от хора, за да служат на хора и когато вече не могат да изпълняват добре тази си роля следва да бъдат трансформирани. Проблемът в случая е, че някои институции са очевидно по-малко дееспособни от други и по тази причина се налага да бъдат обединени, за да се гарантира минималното ниво за качество на обучението, водено в тях.

Искам дебело да подчертая, че обединението не е самоцел. Не бива да се поставят предварително никакви квоти за това колко трябва да бъдат евентуално загубилите самостоятелност висши училища. Всеки казус следва да бъде разглеждан по отделно, като внимателно бъдат претегляни всички аргументи за и против обединението на даденото висше училище с друго. При всички случаи това ще е болезнен процес, но държавата следва да го проведе, като защити обществения интерес и се противопостави, ако е необходимо, на местните и частните интереси.

Добре ли би било например да се обединят техническите висши училища в София в една Политехника?

Това е стара идея, която периодично се възражда. Аз смятам, че създаването на Политехника при настоящите условия не е най-добрият вариант. Той е възможен и от административна гледна точка изглежда най-лесен. Ала в този момент Техническият университет - София, който се мисли като основа на Политехниката, е твърде голям за българските стандарти, с голям брой факултети, други основни звена, студенти, преподаватели и т.н. Ако към тях се присъединят звената от останалите 7 висши инженерни училища в столицата, евентуалната Политехника би включила в състава си прекалено много основни звена, което ще я направи неуправляема мегаструктура. Да не говорим, че ще е по-трудно да се гарантира еднакво ниво на качество на обучението на студентите по твърде широк кръг и разнообразни специалности.

Поради тази причина в книгата си припомням едно старо предложение на бившия ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет проф. Камен Велев, който в качеството си на зам.-министър на висшето образование през 2000 г. предложи да бъдат обединени ХТМУ, Лесотехническият университет и Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“, като по този начин се създаде едно средно голямо по своя мащаб, с уникални и допълващи се специалности висше училище, което ще има много интересен собствен облик.

Смятам, че другото ядро, около което може да се създаде по-малко и дееспособно висше училище е Университетът за архитектура, строителство и геодезия, в което да се влее Висшето строително училище „Любен Каравелов”.

Така вместо една голяма Политехника, ще има три висши технически училища в София, които ще бъдат дееспособни, ще гарантират едно добро качество на обучение и всяко ще има специфичен облик.

А какво ще стане с преподавателите?

При три висши училища (Техническият университет – София и двете обединени), преподавателите биха се съхранили, тъй като оценките на водещите сред тях са достатъчно високи. Дори някое от направленията в тях да е с по-ниска оценка, аналогичното направление в друго висше училище ще гарантира достатъчно високо ниво на обучението, а обединеният университет ще запази направлението и преподавателите, които ще водят обучението.

Преподавателите в университетите застаряват, а пред младите кандидати се слагат препятствия още на входа. От друга страна, няма изискване за педагогическа правоспособност на преподавателите и всякакви хора могат да влязат и да се учат на гърба на студентите...

Да, на принципа проба-грешка.

...Как да се подобри средата?

Просто да се върнем към собствените си традиции. Преди приемането на Закона за развитието на академичния състав за да стане човек университетски преподавател, трябваше да премине през конкурс. С този нов закон от няколко години насам се създаде възможност да бъдат назначавани асистенти на временни трудови договори, без да полагат конкурс, т.е. без да се доказва тяхната професионална компетентност. Затова и най-простата мярка е този режим да бъде отменен и да се върне старата традиция в университетите да влизат хора поне чрез конкурс, а в недалечно бъдеще – и с докторска степен, което е общо взето международен стандарт. Ако успеем да постигнем тези две неща в обозримо бъдеще, ще бъде гарантирано, че в университетите няма да преподават случайни хора.

Като че ли е илюзия представата, че в университетите има академична свобода – всичко се решава от ректорските ръководства и не се чува гласът на хората от низовите звена - катедрите, които всъщност вършат работата и познават проблемите отблизо. Те са потиснати и свити, включително заради мизерните си заплати. Как да се преодолее този порочен модел?

Отново връщайки се към собствената си традиция. До 1947 г. в България съществува модел за устройство на университетите, предимно в СУ, но и някои частни, който е аналогичен на този в Западна Европа и Северна Америка. Този модел продължава да съществува в цивилизования свят и до днес.

Ние трябва да се откажем от съветската система, която е наложена тогава и която в продължение на 70 години придава облика на висшите училища в страната и която фактически ги превръща в бюрократични институции. Заради нея твърдя, че в България няма университети в истинския смисъл на думата, ако се гледа принципа на вътрешното им устройство. Има по-скоро институти от съветски тип, в които няма как да властва свободен академичен дух. Около 1995 година тези институти се преименуваха на университети, но това не ги превърна по същество в такива.

Да се върнем на устройството на висшите училища. До 1947 г. у нас основната структурна единица в тях е катедрата, която е изградена около редовен професор, който е с призната висока репутация като учен и преподавател с дългогодишен опит и високи постижения. Той формира екип от извънредни професори, частни доценти, асистенти, той си избира докторантите и носи отговорност за цялостната дейност на катедрата. Така тежестта на ръководителите на катедри в управлението на университетите - редовните професори, е най-голяма. При съветската система, която функционира и досега на колективистичен принцип - без ясно лидерство и персонална отговорност, катедрите и съответните ръководители нямат тази тежест. Основните проблеми се решават от ректорските ръководства и по идея от академичните съвети, които трябва да изразяват общата воля на преподавателското тяло, но често само легитимират решения, които вече са взети в по-тесен кръг.

Тук може би трябва да отворим една скоба и за несъстоялата се реформа относно настоятелствата на висшите училища. Това е един изключително важен орган, който може да бъде много полезен за тяхното развитие. Но днес по същество настоятелствата не се оказват реален коректив, който може да контролира и направлява дейността на университетите. Те са повече или по-малко фиктивно съществуващи органи. Може би на някои места са по-дейни, но впечатлението ми като цяло е, че не участват активно при решаването на проблемите във висшите училища.

Вътрешното преструктуриране на университетите е ключово и това би било реформа по същество, която би променила облика им радикално. За съжаление не виждам готовност за нея. Затова и моето главно предложение е в момента да не правим дълбоки реформи, а да извършим своеобразна спасителна операция. Става дума буквално за съхраняване на всичко стойностно в нашето университетско дело. Всеки годен да покрива определени квалификационни изисквания преподавател, да осигурява определено ниво на обучение във висшите училища и професионалните направления - той трябва да бъде запазен. И ако евентуално в бъдеще възникне благоприятна ситуация, да се премине и към истинска реформа във висшето образование. Но главната ни задача днес е да запазим наличния потенциал и добрия продукт където и да се предлага такъв.

Тоест държавата да въведе минимални критерии за преподавателите и финансиране на база акредитационна оценка?

Това са инструментите – държавата трябва да гарантира, че в университетите ще работят квалифицирани хора на определено ниво, като Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) е органът, чрез който тази политика може да бъде наложена.

От една страна няма много пари за образование, от друга – като че ли те се разпиляват. Разреши се почти безконтролно откриване на специалности, направления, звена. В СУ например има два педагогически факултета! И всички те получава държавно финансиране. Как да се върнем към нормалното висше образование, чиято основна цел не е правенето на пари?

Държавата трябва да влезе в ролята си и да въведе въпросния контрол, като премине от регистрационен към лицензионен режим. В продължение на години държавата просто регистрираше почти всички заявки на висшите училища за започване на обучение в нови професионални направления, а много често и за откриване на основни звена в тях. Като въведе минимални изисквания, тя просто ще даде лиценз за работа на тези, които ги покриват или ще отнеме лиценза на тези, които не ги покриват. След това чрез механизмите на финансирането вече ще стимулира едни за сметка на други. Тя вече е започнала този процес. Бяха направени няколко положителни стъпки в тази посока. Държавата се ангажира, като въведе диференцирано финансиране според нивото на оценка за качеството на обучение. Но трябва да допълни тази стъпка с по-важната – да въведе тези минимални прагове или летва, която дава допуск до обучение изобщо. В нея е топката, образно казано.

И до днес съществува спор кое е правилното - широкопрофилно обучение или тясна специализация в бакалавърската степен. Университетите ни по традиция избират второто, но бизнесът е крайно недоволен от кадрите, които му предлагат. Кой е по-добрият вариант според Вас?

Това е голям спор между застъпниците на две образователни стратегии. Едната е за създаване на тесни специалисти, а другата – за изграждане на личности с потенциал за широка професионална реализация. Аз съм застъпник на втората концепция по една проста причина – развитието на стопанството днес, а изглежда и занапред, е такова, че ако приемем за вярно клишето, че в бъдеще ще имаме икономика на знанието и тя ще бъде бързо развиваща се, с чести промени на професиите, ако продължим да се придържаме към досега господстващата стратегия за създаване на тесни специалисти, просто ще унищожим перспективите пред нашите студенти.

Държавата е декларирала в Закона за висшето образование, че обучението в бакалавърската степен трябва да е широкопрофилно и да дава знания и умения на ниво професионално направление, но всъщност не е внедрила в практиката това изискване. Оттук и това разминаване на обективния интерес на нашите абсолвенти и инерцията на специализираното обучение, което продължава вече няколко десетилетия.

Другият въпрос беше свързан с очакванията на бизнеса. Тук ясно трябва да се каже, че потребителят на висшето образование у нас не е бизнесът, а обществото и в частност младите хора, които обучаваме. Трябва да се грижим на първо място за техния интерес. Разбира се, че трябва да се има предвид и интересът на работодателите, тъй като голяма част от тези млади хора ще отидат тъкмо при тях, но трябва да се отчита и дългосрочният интерес на нашите възпитаници, защото тяхната професионална кариера ще продължи няколко десетилетия в различни стопански субекти, някои от които ще са зад граница. Те трябва да са готови на базата на широк фундамент от знания и умения впоследствие да овладяват и широк набор от професии, някои от които още не съществуват. Ако от самото начало биват ограничени в една професия, след няколко години просто ще станат излишни. Затова трябва да се постигне разбирателство между обществото, университетите и частния бизнес и той да приеме факта, че трябва да доучва нашите възпитаници, тъй като ние създаваме „полуфабрикати“. Казвам го в добрия смисъл на думата – хора, които впоследствие могат да бъдат гъвкави и адаптивни в своята професионална кариера и да овладяват широк набор от професии. Овладяването на конкретната професия е задача на бизнеса, който или трябва да я възложи на университетите, които да открият специални звена за доучване, или да създаде добре познатите в България до преди няколко десетилетия ПУЦ-ове - професионални учебни центрове.

Навремето се отнасяхме доста пренебрежително към тях и беше срамно да се каже, че някой е завършил ПУЦ, но мисля, че е дошло време тези образователни звена да се реабилитират. Както виждам, някои работодатели вече го разбират и са създали свои образователни центрове, в рамките на които за няколко месеца човек може да овладее определена професия.

Когато оценяваме вида знания, умения и способности, които трябва да притежават студентите накрая на своето следване, трябва да имаме ясен ориентир и да формулираме конкретни съдържателни цели. Дълго време у нас не съществуваше такъв ориентир. От няколко години обаче има държавен документ, в който тези конкретни знания, умения и компетентности са описани подробно за всяко образователно ниво и това е Националната квалификационна рамка на Р България. Затова и аз настоявам в книгата тя да бъде взета като отправна точка и съобразно нея да бъде развивано висшето образование. Както е известно нашата рамка е адаптиран превод на Европейската референтна рамка за ключовите компетентности, благодарение на която е възможно сравнение на обучението в различните страни от ЕС. Ако искаме да изпълним със съдържание нашето членство в ЕС в сферата на висшето образование, трябва да въведем в практиката това, което сме декларирали под формата на този документ.

Ректорите не разбират ли необходимостта от описваните от Вас промени и не искат ли те да ги започнат?

Ректорските ръководства са в специфична и доста трудна ситуация, това трябва да се признае. Тяхната главна задача е да осигурят оцеляването на собствените си висши училища. В този смисъл, те не могат да се интересуват толкова от обществения интерес, затова той трябва да бъде защитен от държавата. Съпротивата на академичните ръководства срещу всякакви промени във висшето образование, която виждаме през последните години, от тяхна гледна точка е логична и естествена. Те трябва да гарантират работните места и заплатите на своите преподаватели и едва ли може да се очаква активно съдействие от тяхна страна за промени, които биха увеличили контрола върху работата им.

От друга страна, съществуват разлики в интересите на различните висши училища, като високо оценените висши училища би трябвало да приемат по-радушно моите предложения от по-ниско оценените. Оказва се обаче, че въпреки че на хартия университетите у нас са конкуренти, всъщност между тях липсва реално съревнование. Съществува своеобразен картел, при който има разпределение на териториите и по-добре оценените се примиряват с един специфичен образователен дъмпинг, осъществяван от страна на по-ниско оценяваните. Първите не му се противопоставят, за да бъдат запазени всички висши училища такива, каквито са, въпреки че по такъв начин се губи възможността за концентрация на относително добри студенти и преподаватели, т.е. потенциал за повишаване качеството на предлагания образователен продукт, а и спестяване на средства, които иначе се разхищават за обучение със съмнителна стойност.

Преди 30 г. в университет се влизаше много трудно, сега всеки може да запише всяка специалност, която пожелае. Кое е по-добро?

По принцип е по-добре да може всеки да опита да следва. Проблемът е, че университетите не са в състояние да правят подбор и спокойно да отсяват тези, които нямат нужната подготовка, мотивация и показват съответните постижения. Между другото, в България преди 1947 г. е функционирал либерален модел в това отношение – за лесно записване за студент и предявяване на високи изисквания след това. Сравнително малък процент от първоначално записалите се е завършвал. Сега, поради системата за финансиране, ние сме принудени да държим колкото се може повече „бройки”. Аз наричам част от студентите „мъртви души“, а друга част „фантоми“, тъй като някои от тях почти ги няма в университетите. Дали са имената си, за да се получи срещу това субсидия, но ги няма в аудиториите. За съжаление някои от тях стигат и до диплома, тъй като преподавателите сме принудени да правим понякога безпринципни компромиси и да си затваряме очите, само и само да си гарантираме заплатите, а и оцеляването на висшите училища.

Мислех, че проблемът е, че не могат да четат, а то проблемът е, че въобще не сте ги виждали!

Е, това е може би малко краен извод. Все пак по-голямата част от записалите се студенти присъстват или поне по-редовно присъстват на занятията, но вече се оформя и такъв контингент – освен мъртвите души и въпросните фантоми. Но пак казвам, не това е най-важното. Важното е, че всъщност ние гледаме по доста циничен начин един на друг – студентите и преподавателите, което е силно морално развращаващо за младите хора и рано ги покварява, а нас ни обезкуражава, да не кажем дори отчайва. Студентите бързо разбират, че могат без усилия да имат постижения, за които техните колеги зад граница полагат огромни усилия. Това в някаква степен обезсмисля труда на преподавателите, обезценява и дипломите, които университетите дават. По тази причина и репутацията на висшето образование в България се влошава през последните години, за което допринасят и скандалите, които периодично се появяват.

Ако имат толкова сериозен недостиг на базови знания, как им преподавате специални дисциплини?

За това става дума, това е и нашият голям спор в университетите. Колегите, които водят занятия по специализираните дисциплини, смятат, че те са най-важни и приемат като даденост, че студентите би трябвало да дойдат с определено ниво на базови знания и умения. Самите те обаче бързо констатират, че това тяхно очакване не е оправдано. Аз съм говорил с много колеги от специализиращи катедри, които се учудват на нивото на невежество на студентите и не знаят как да постъпват. Обикновено изходът е в снижаване на изискванията към студентите.

А що се отнася до важността на общообразователните дисциплини, съм съгласен, че тя ще нараства не защото аз водя такава, а защото видът знания, умения и компетентности, които те дават и са описани в Националната квалификационна рамка е такъв, че изисква те да бъдат постигани именно чрез обучение по обобщаващи и даващи базови знания и умения предмети.

Практиката обаче показва обратното - първите, които се оказват под ударите на евентуални съкращения са тъкмо преподавателите по общообразователните дисциплини, което поставя под съмнение в крайна сметка университетският тип обучение във висшите училища.

Посочихте много проблеми. Откъде да започне държавата?

Трябва да осъзнае отговорността си. До това опират нещата. За да се формира воля за действие, политиците и администаторите трябва да осъзнаят неотложността на решаването на проблемите. Очевидно те живеят с убеждението, че могат да се снишат и бурята някак си да ги отмине. Е, бурята вече е при нас. Няма място за отлагане. Когато осъзнаят неотложността на действието, тогава вече може да се обмисля какво конкретно да се свърши. Аз си давам сметка, че моите предложения са спорни и не претендирам те да представляват някаква панацея, още повече, че в книгата съм засегнал само част от проблемите на висшето образование. Но вече трябва да започнем да говорим по същество и да действаме, а не просто да се оплакваме от продължаващия упадък на висшето образование у нас.

Зам.-министър: Предучилищната подготовка за 4-годишните ще е безплатна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356777

Крачка назад - държавата се отказа от идеята си за по-къса лятна ваканция за учениците. Образователното министерство обаче излезе с "ново 20". Обяви, че предвижда промени за най-малките. Предучилищното образование ще започва задължително на 4 години.

Напрежение между Русия и Молдова заради нон грата на Рогозин

http://frognews.bg/news_139469/Naprejenie-mejdu-Rusiia-i-Moldova-zaradi-non-grata-na-Rogozin/

Молдовският посланик в Москва Андрей Негуца беше извикан снощи в руското външно министерство, където му е бил изразен категоричен протест във връзка с решението на Кишинев да обяви руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за персона нон грата, предаде ТАСС.

Започна археологическият сезон в Провадия - Солницата

http://www.cross.bg/provadiya-evropa-tzentur-1550979.html

/КРОСС/ Започна 13-ият археологически сезон в най-стария солодобивен център в Европа край Провадия. Ръководителят на разкопките проф. Васил Николов коментира какви са очакванията на археолозите: Новото през тази година е, че трябва да влезем в най-късния етап на живота на селището вътре в крепостта. Очаквам това да бъде едно много богато на материална култура селище. Именно тук, в този район, от Провадия до морето, до Варненските езера се развива първото комплексно общество в Европа - първата йерархия в обществото е регистрирана и постепенно тези нива на социално разслоение се забелязват в следващото и по-следващото хилядолетие в останалите части на Европа, предава БНР. В края на септември ще се проведе Ден на отворените врати за желаещите да посетят крепостта. Общината в Провадия планира да изгради информационен център в археологическия комплекс.  

Българските фирми инвестират най-малко в облака спрямо конкурентите от ЕС

http://www.investor.bg/web/456/a/bylgarskite-firmi-investirat-nai-malko-v-oblaka-spriamo-konkurentite-ot-es-244173/

Средно 22% от компаниите в Европейския съюз заплащат за облачни компютърни услуги, у нас този дял е едва 7%

Тръмп закрива лотарията Зелена карта

https://offnews.bg//sviat/tramp-zakriva-lotariata-zelena-karta-661963.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви нови правила, които ще намалят наполовина легалната миграция и ще отменят лотарията за зелена карта.

Президентът предложи закон, който цели да намали наполовина законната имиграция в рамките на 10 години. В този закон е предвидено закриването на лотарията "Зелена карта", както и американските граждани да изтеглят при себе си членове на семейството.

Съгласно новия закон имиграцията трябва да е базирана на умения, а не на случаен принцип. Предимство ще имат говорещите английски език и хората, които могат да издържат семействата си. Законът на ще доведе до най-мащабните от десетилетия насам промени в системата за законно имигриране в Америка. Това е и поредната инициатива на Доналд Тръмп да ограничи идването на хора от цял свят в САЩ.

Над 1 милион души получават всяка година право за законен престой в Америка, а Тръмп цели броят им да бъде намален с 41% първата година и с 50% десет години по-късно. 

Мюнхен – правете фалафел, а не война

https://offnews.bg//mama-nindzha/miunhen-pravete-falafel-a-ne-vojna-661962.html

Автор: Мария Пеева Апартаментът ни във Виена беше на еврейската улица, а мюнхенският се оказва в гъмжащ от араби квартал, където всяко второ заведение е дюнерджийница, всяка трета жена е забрадена и всеки четвърти мъж поглажда брадата си и оглежда одобрително всичко живо от женски пол, включая мен, благоверната матрона и почтена майка на четири деца, три от които я следват по петите. Отбелязвам си наум – никакви деколтета и разголени тоалети в Мюнхен. Макар че германките явно пет пари не дават и може би това е правилното отношение. По улиците са опънати сергии с всякакви екзотични плодове (за първи…

Плевнелиев за Договора с Македония: Хубаво е, че беше подписан, но трябва и да се изпълнява

https://www.actualno.com/politics/plevneliev-za-dogovora-s-makedonija-hubavo-e-che-beshe-podpisan-no-trjabva-i-da-se-izpylnjava-news_625719.html

Договорът за добросъседство е една голям крачка напред, голямо постижение на българската дипломация и една много приятелска и мирна позиция на Балканите. Много е хубаво, че беше подписан, още по-важно е да бъде изпълнен. Съзнателно не посетих Македония по време на мандата м

Чили смекчава забраната за абортите след три десетилетия борба

http://www.cross.bg/abortite-chili-desetiletiya-1550978.html

/КРОСС/ В четвъртък чилийският конгрес смекчи строгата забрана за абортите, която стои непроменена вече повече от три десетилетия. С 22 гласа "за" и 13 "против" Конгресът реши да позволи извършването на аборт в случаи, в които детето е било заченато при изнасилване, бременността излага живота на майката на риск или когато плодът е сериозно увреден. Дали промените ще влязат в сила, ще решава Конституционният съд в страната. В дълбоко консервативната страна приемането на мярката за смекчаване на забраната за абортите бе приоритет за президента Мишел Бачелет - първата жена президент на Чили, която е била педиатър.  

24-часов вирус на морето, кои са най-опасните храни

https://www.vesti.bg/bulgaria/24-chasov-virus-na-moreto-koi-sa-naj-opasnite-hrani-6072230

Гастероентероколитите са най-честото заболяване през лятото - обикновено протичат за 24 часа, но има и тежки случаи

На 79 г. Антъни Хопкинс стана модел

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/na-79-g.-antyni-hopkins-stana-model-6072231

Хопкинс позира с елегантни кашмирени пуловери, шалове и костюми от новата колекция на италианската модна къща Brioni

Броят на слепите хора по света ще се утрои до 2050 г.

https://www.actualno.com/health/brojat-na-slepite-hora-po-sveta-shte-se-utroi-do-2050-g-news_625729.html

Броят на слепите хора по света ще се утрои през следващите четири десетилетия. Мрачната прогноза е на изследователи, цитирани от престижното медицинско списание "Lancet". Те предвиждат, че случаите ще нараснат от 36 милиона до 115 милиона до 2050 година, ако терапията не бъде подоб

Депутатите спасиха бразилския президент от дело за корупция

http://www.mediapool.bg/deputatite-spasiha-brazilskiya-prezident-ot-delo-za-koruptsiya-news267474.html

Бразилският президент Мишел Темер събра достатъчно гласове в своя подкрепа в Камарата на депутатите, за да не му бъдат повдигнати обвинения в корупция, и така се спаси от дело във Върховния съд, което щеше да го отстрани от поста, съобщиха световните агенции в четвъртък.  Опозицията се нуждаеше да събере две трети от гласовете на депутатите (342 от 513), за да даде президента на съд, но в крайна сметка не можа да убеди дори половината присъстващи в залата да подкрепят действията й. Общо 263 депутати гласуваха в подкрепа на Темер, 227 гласуваха против него, а двама се въздържаха. "Камарата на депутатите, която представлява бразилския народ, се произнесе ясно и безспорно. Това в никакъв случай не е лична победа, това е победа на правовата демократична държава", изрази задоволство Темер в телевизионен ефир веднага след обявяването на резултата. Той обаче е в ярък контраст с неотдавнашно социологическо проучване, според което 81 процента от бразилците искат депутатите да гласуват за започването на дело, припомня БТА. Въпреки благоприятеното за Темер гласуване, главният прокурор Родриго Жанот, който му повдигна обвинения в корупция, се очаква до края на месеца да му предяви и обвинения във възпрепятстване на правосъдието. Това ще доведе до втори вот и съюзниците му още веднъж ще трябва да решат дали да рискуват собственото си политическо бъдеще, заставайки зад силно непопулярния президент, отбеляза Асошиейтед прес, припомняйки, че догодина предстоят парламентарни избори. Корупционните обвинения срещу Темер са за това, че се е възползвал от поста си, за да получи подкуп в размер на 500 000 реала (140 000 евро) от компанията за месо Жота Бе Еси. Той застана на президентския пост преди около година, след като тогавашната президентка Дилма Русев бе отстранена с процедура по импийчмънт за манипулиране на държавните финанси.

Гаджето на Роналдо позира за първи път бременна (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6372692

Гаджето на Роналдо позира за първи път бременна (Снимка)Гаджето на Роналдо - моделът Джорджина Родригес за първи път от началото на бременността позира за фотосесия. 23-годишната красавица се снима за испанското списание "Hola", предаде Нова телевизия. Звездата на "Реал Мадрид" има три деца, но и трите са родени от сурогатни майки. Близнаците Ева Мария и Матео се появиха на бял свят преди няколко

Преглед на икономическите теми в печата, 3 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-3-август_l.a_i.746620_at.1.html

"Cвилoзa" и индийcĸa фиpмa пpaвят нoв зaвoд зa 25 млн. eвpo" Гeoгpaфиятa нa индycтpиaлнитe чyждecтpaнни инвecтитopи в cтpaнaтa ce paзшиpявa c...

Треньорът на Левски Николай Митов жадува неустойка

https://offnews.bg//futbol/treniorat-na-levski-nikolaj-mitov-zhaduva-neustojka-661961.html

Треньорът на Левски Николай Митов търпи публичните унижения, на които е подложен от ръководството на клуба, заради неустойка в договора за скромните 15 000 лева.

Това са три месечни заплати на Жадното и са записани в договора му при предсрочно освобождаване, което е въпрос на много близко бъдеще, информира "България Днес". Жадното е поставен в невъзможна ситуация. От една страна шефът Спас Русев преговаря с имена от чужбина на поста му, а от ако не появи на работа ще бъде санкциониран дисциплинално.

Затова Митов чинно си води заниманията и чака да му бъде посочена официално вратата да си вземе парите от неустойката. Явно и дните на спортния директор Даниел Боримиров са преброени, защото той не е включен в преговорите за нов треньор, а Митов е негово протеже.

Горд левскар като Георги Иванов - Гонзо заяви, че не разбира поведението на Митов, който търпи това унижение и става за смях.

"Не може зад гърба ти да преговарят с друг, а ти да искаш още да си треньор. Всичко опира до достойнство и самочувствие. Трябваше отдавна да си е тръгнал", каза Гонзо, който със сигурност би постъпил именно така.

Подобно мнение изрази и друга легенда - Кирил Ивков,който беше шеф на школата и даде път на Митов в треньорската професия.

"Той безспорно обича Левски. Аз ако бях на негово място отдавна да съм си тръгнал. Явно е момче без самочувствие. Помня навремето как ме викна Баждеков да ми каже, че ще получавам 150 лева. Казах му "чао" и си тръгнах, а други останаха. Хората са различни", коментира Ивков.

Откриха пистолета на самоубилия се Данаил Божилов в 74-годишен бивш граничар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372756

Откриха пистолета на самоубилия се Данаил Божилов в 74-годишен бивш граничарНа осмия ден от смъртта на бизнесмена Данаил Божилов полицията е открила оръжието, с което се е самоубил. Това обяви зам.- окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов в присъствието на главния секретар на МВР Младен Маринов. Пистолетът е бил намерен скрит в апартамента на 74-г. Симеон Стоев. Той е бивш военен, служил е в гранични войски.

Излизането на битовите потребители на енергийния пазар ще трае между 3 и 5 години, обяви Петкова

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/03/3018172_izlizaneto_na_bitovite_potrebiteli_na_energiiniia/?ref=rss


Битовите потребители ще могат да излязат на либерализирания енергиен пазар след един продължителен процес, който трае между 3 и 5 години. Всичко трябва да става плавно, тъй като се работи и върху това как да бъдат защитени уязвимите потребители на ток. Това заяви пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.<br /><br />Тя подчерта, че либерализацията на пазара е била бавена много години и едва в началото на 2016 г. е заработила българската енергийна борса. По думите ѝ ще отпадне...

Огнената стихия край Изворище е ограничена, опасността от пожари остава висока

https://www.actualno.com/society/ognenata-stihija-kraj-izvorishte-e-ogranichena-opasnostta-ot-pojari-ostava-visoka-news_625727.html

Огнената стихия, бушуваща край бургаското село Изворище, е ограничена, но опасността от пожари в страната остава висока, информира БГНЕС. От полицията посочиха тази сутрин, че продължават действията по изгасяването на големия пожар край бургаското село Изворище. Стихията

Турция осъди двама чехи за връзки със сирийските кюрди

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-osadi-dvama-chehi-za-vrazki-sas-siriiskite-kyurdi.88093

/Поглед.инфо/ Турски съд осъди двама чешки граждани на 6 години и 3 месеца затвор за връзки с отрядите на сирийските кюрди „Сили за народна самоотбрана”, чиято дейност е забранени в страната, съобщи „Хюриет дейли нюз”.

Сръбски бизнесмен преговаря с Джулия Робъртс, предлага й роля във филм за семейство Карич

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6372694

Сръбски бизнесмен преговаря с Джулия Робъртс, предлага й роля във филм за семейство Карич Сръбският бизнесмен Боголюб Карич преговаря с холивудската звезда Джулия Робъртс и й предлага роля във филм за семейство Карич, заяви самият той за вестник "Новости". "Наистина преговаряме. Една от идеите е Джулия да играе ролята на съпругата ми Миланка, въпреки че Миланка предпочита ролята да бъде изиграна от Катрин Деньов или Шарън Стоун.

Инсталират система за разпознаване на номерата на ГКПП Капитан Андреево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372691

Инсталират система за разпознаване на номерата на ГКПП Капитан АндреевоСистема за разпознаване на регистрационните номера на автомобилите предстои да бъде инсталирана на турската митница на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево на границата с България, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Това съобщи турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи, който добави,

Лиам Галахър: Скука е да си трезвен

https://offnews.bg//kultura/liam-galahar-skuka-e-da-si-trezven-661960.html

Бившият фронтмен на "Оейзис" Лиъм Галахър призна, че едно от любимите му забавления е да обръща по няколко питиета, тъй като смята трезвеността за "отегчителна".

Въпреки че с годините той укроти малко вредните си пороци, в интервю за "Шоуто на Хауърд Стърн" Галахър призна, че въобще не харесва да е нон-стоп трезвен, защото животът му става скучен, а той се превръща в прекалено мил човек.

"Обичам да пийвам, не съм алкохолик, но ми харесва да дрънкам глупости на хората, харесвам проблемите, които си вървят с пиенето. Имах период от 6 месеца трезвеност и беше скучно. Бях твърде добър. Отварях вратите на хората, помагах на възрастните дами с пазарските торби или пресичането на улиците. За*би това. Не искам да съм мил", коментира любовта си към чашката известният музикант, цитиран от БГНЕС.

338 лева иззеха данъчните във Варна от заведение в Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=356775

338 лева иззеха публичните изпълнители от НАП Варна от заведение в Морската градина, научи Moreto.net. Общо 40 са обектите, от които публичните изпълните от териториалната дирекция са иззели парични средства от касите. Става въпрос за обекти, чиито собственици имат просрочени данъчни задължения и отказват да ги погасяват доброволно.

Големият съперник на Юсейн Болт пропуска световното заради контузия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/03/3018150_golemiiat_supernik_na_jusein_bolt_propuska_svetovnoto/?ref=rss


Канадецът Андре де Грас ще пропусне световното първенство по лека атлетика заради контузия. 22-годишният спринтьор, който беше определян за най-големия конкурент на Юсейн Болт, има разкъсване на заден бедрен мускул.<br /><br />"Контузиите са част от спорта и за съжаление тази идва в най-лошия момент", заяви Де Грас, който миналата година на олимпийските игри в Рио де Жанейро спечели сребърен медал на 200 метра, бронзов на 100 метра и още един бронз в щафетата на 4х100...

Никой няма да иска половин Самуил и половин Вапцаров

https://www.actualno.com/viewpoint/nikoj-njama-da-iska-polovin-samuil-i-polovin-vapcarov-news_625725.html

Договорът за добросъседство с Македония вече е подписан. Той предизвика сериозна еуфория у нас, която, разбира се, е оправдана. Самият факт, че изобщо успяхме да стигнем до подписването на документа, действително е голяма победа, имайки предвид многогодишната тежка битка с

Рецидивист открадна 5 500 лева от бургазлийка, върна част като го спипаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372670

Рецидивист открадна 5 500 лева от бургазлийка, върна част като го спипаха27-годишен е задържан за кражба на 5 500 лева от жилище в Бургас. Криминално проявения и осъждан Ф.М. е направил пълни самопризнания и върнал част от откраднатата сума, съобщиха от ОДМВР-Бургас. Служители от Второ Районно управление на МВР-Бургас съвместно със служители от Базовата научно-техническа лаборатория към ОДМВР-Бургас установили

Светът изгуби доверието в колите Made in Germany

http://clubz.bg/56886-svetyt_izgubi_doverieto_v_kolite_made_germany

Срещата на високо равнище за дизела произведе точно това, което се и очакваше: всички са доволни. Автомобилопроизводителите на първо време се отърваха от задължението да инвестират наистина много пари в електронно преоборудване. Министър-председателите на провинциите, където са автозаводите, подсигуриха многобройни работни места на своя територия. Градовете ще получат пари, за да преоборудват автобусите и да организират движението по-интелигентно, а по този начин ще намалят опасността за здравето на гражданите. А представителите на правителството в Берлин обещават строги проверки през 2018 година и по този начин си подсигуряват спокойствие преди изборите след седем седмици.

Засега няма да има забрани за движение на дизелови автомобили. Дизелова Германия си отдъхна.

Но основният проблем си остава нерешен. Този проблем не е толкова свързан със замърсяването на въздуха, защото днес въздухът е значително по-чист, отколкото навремето. (Мога да подкрепя това твърдение с примери от личния си живот: карам десетгодишен дизел от стандарта "Евро-4", освен това цели 25 години пушех много - включително в затворени помещения.)

Много и различни интереси

Основният проблем се крие в индустриалната политика, която се опитва едновременно да защитава различни интереси. Първо – на автомобилната промишленост, която дава най-голям принос към грандиозния външнотърговски плюс на Германия. После – на онези 800 хиляди души, които работят в автомобилостроенето, и на безброй други, които си изкарват хляба покрай автомобилостроителите. И още – интересите на политиката, която гледа да опази производствените мощности и благосъстоянието, да удовлетвори гласоподавателите си, а може би и едного или другиго сред големите си спонсори…

В Брюксел спряха плановете за по-строги ограничения на вредните газове, а информациите за предполагаеми измами и картелни договорки между автоконцерните целенасочено бяха игнорирани. Всичко това – все в услуга на гореизброените интереси.

Дизеловият двигател е изобретен през 1893 година. Оттогава насам непрекъснато го усъвършенстват, но днес явно е достигнат пределът. Предела си явно е достигнала и германската автомобилна индустрия, която – благодарение и на дизела – дълго трупаше тлъсти печалби, но така и не забеляза, че светът се променя, че се отдалечава от двигателите с вътрешно горене и от машината за пари Made in Germany.

"Държавата дълги години не спазваше достатъчна дистанция спрямо автомобилопроизводителите", призна германската министърка на околната среда.

Две тежки загуби

Двете страни тъй крепко се бяха прегърнали, че взаимно си затулваха гледката към бъдещето. И в момента ние теглим поуката и последиците от една индустриална политика с чисто национална концепция. Germany first, германските интереси са най-важни – за известен период от време тази концепция даваше фантастични финансови резултати. И ни подведе да продължаваме по същия път. Път, по който изгубихме две неща: германския автомобил на бъдещето и… доверието. Доверието в автомобилната индустрия, доверието в политиката, доверието, че те двете са пригодни за бъдещето.

"Дойче веле"

Басел Сафади- сирийският глобален мислител

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281165_%D0%91%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B0%D1%84%D0%B0%D0%B4%D0%B8-+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8

 Един от водещите сирийски активисти Басел Харваст Сафади, който се бори за демокрация и свобода на словото е бил екзикутиран тайно в затвор преди две години. Досега не се знаеше какво се е случило с активиста, но преди няколко дни съпругата му, Нура Сафади потвъри информацията, пише The Independent, цитиран от Sofiqpress.

Тя написа във Фейсбук: „Трудно е да опиша с думи това, което предстои да съобщя от името на семейството на Басел и моето, а именно потвърждението за смъртното наказание и екзекуцията на съпруга ми“. „Той беше екзекутиран само дни, след като беше взет от затвора Адра през октомври 2015 г. Това е краят, който е подходящ за герой като него“.

"Това е загуба за Сирия. Това е загуба за Палестина. Това е моята загуба. "
Активистът, който беше похвален в международен мащаб за дейностите си, беше арестуван през 2012, година след протестите на Арабската пролет. Последният контакт, който има със семейството си е през октомври, 2015г.

Застъпникът за свободата на словото и свободният достъп до интернет бе оплакван от активисти в областта на правата на човека, както в Сирия, така и в международен план.
"Ние сме дълбоко натъжени и възмутени от тази ужасна новина", казва Анна Нейстат, старши директор по изследванията на "Амнести интернешънъл".
Преди да избухне гражданската война, г-н Сафади работи неуморно, за Сирия - където цензурата е широко разпространена в интернет средата, обединявайки инженери и демократични дейци в проекта Aiki Lab и работейки по открити софтуерни проекти с Уикипедия и Creative Commons.

След революцията работата му стана още по-важна, тъй като демонстрантите и активистите предоставиха инструментите за общуване и излъчване на новини чрез социалните медии. „На г-н Сафади се приписва откриването на интернет в Сирия и значителното  азширяване на онлайн достъпа и знанията на сирийския народ",посочва доклад на Европейския парламент от 2014 г.

Списание "Външна политика" го нарече един от своите Топ 100 глобални мислители за 2012 г., а Index on Censorship му връчи наградата за цифрова свобода за 2013 г.
"По целия свят активисти и защитници търсят споделяне на културата и открито знание ... глобалните общности на изкуството и историята са по-силни заради приноса на Басел и нашата общност е по-добра заради работата и приятелството му. Смъртта му ужасно напомня за това, което много хора и семейства рискуват, опитвайки се създадат по-добро общество ", се казва в изявление на Creative Commons.
Повече от 400 000 души са били убити в гражданската война на Сирия до момента, съобщава ООН.
Според Сирийската мрежа за човешки права 65 000 от тях са изчезнали в прословутите затвори на режима.
"Десетките хиляди хора, които понастоящем са заключени в затворите в сирийското правителство, са изправени пред изтезания, малтретиране и извънсъдебни екзекуции. Тези жестоки действия несъмнено представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството ", продължи г-жа Нейстат от Амнести.
"Настояваме руското правителство да използва влиянието си върху сирийските власти, за да помогне да се сложи край на тази лудост. Трябва да бъде позволено извършването на независими наблюдатели в сирийските затвори и да се проведе разследване. Хиляди животи са в опасност“.
Sofiapress

Невзрачен човек се бута в Историята, няма да му се получи

http://www.barometar.net/89221/

Плевнелиев се видя за 20 секунди с Путин и говори за обрат в отношенията с Русия?!

НАСА обяви конкурс за защитник на земята от извънземни. Предлага 187 000 долара заплата

https://offnews.bg//offtopic/nasa-obiavi-konkurs-za-zashtitnik-na-zemiata-ot-izvanzemni-predlaga-1-661959.html

Американската космическа агенция НАСА обяви конкурс за офицер по планетарна защита, който да брани земята от нашествие на извънземни.

Странно звучащата новина не е майтап, а съвсем сериозно предложение за работа, което освен честта на заеманата позиция носи и солидна заплата. Иде реч за годишно възнаграждение между $124 406 и $187 000.

В ангажимента обаче са включени и задължения, които са извън рамките на нашата планета. Защитникът на земята от извънземни също така ще трябва да следи за това хората, които изследват космоса да не нанасят щети на други планети, луни или каквито и да е космически обекти.

Позицията е подходяща за хора с богат инженерен опит и желание за пътуване, но не и за такива, които не могат да поемат отговорност.

Офицерите по планетарна защита всъщност не са двама. Позициите им са в съответствие с изискванията на Договора за космическото пространство от 1967 г. Вторият "Терминатор" е в Европейската космическа агенция.

Желаещите да кандидатстват за офицер по планетарна защита, могат да подадат заявленията си до 14 август 2017 г. Постът е за първоначален период от три години, но може да бъде удължен с още две.

Консултативният съвет по животновъдство решава за извънредната помощ за фермерите

http://econ.bg/Новини/Консултативният-съвет-по-животновъдство-решава-за-извънредната-помощ-за-фермерите_l.a_i.746619_at.1.html

Консултативният съвет по животновъдство решава днес как да бъдат разпределени отпуснатите като извънредната помощ пари за фермерите, предаде БНР....

Предложени са промени в Кодекса на търговското корабоплаване

http://www.moreto.net/novini.php?n=356771

Правителството предлага промени в Кодекса на търговското корабоплаване. Основната цел на законопроекта е въвеждането в българското законодателство на част от изискванията на Директива на Съвета 2014/112/ЕС. По този начин ще бъдат създадени специални правила за продължителността на работното време и на почивките за членовете на корабните екипажи и обслужващия персонал на корабите, плаващи под българско знаме по вътрешните водни пътища.

Над 150 пожара е имало в страната за последното денонощие

http://frognews.bg/news_139468/Nad-150-pojara-e-imalo-v-stranata-za-poslednoto-denonoshtie/

Само за последното денонощие в страната са ликвидирани 153 пожара, съобщи МВР. В 85% от случаите са горели сухи треви, храсти и стърнища, като основната причина за инцидентите е небрежно използване на открит огън.

Учени намериха обяснение на загадъчни извънземни сигнали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372679

Учени намериха обяснение на загадъчни 
извънземни сигналиПричината за появата на загадъчни бързи радиоимпулси може да е попадането на аксионни звезди - обекти, формирани от тъмна материя, в черни дупки, съобщи Лента, цитиран от БТА. До това заключение са стигнали японски учени от университета Нишогакуши в Токио. По мнението на специалистите, в ранните етапи от съществуването на Вселената,

"Лудогорец" ще бъде поставен в жребия за плейофите на Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/03/3018143_ludogorec_shte_bude_postaven_v_jrebiia_za_pleiofite_na/?ref=rss


Българският шампион "Лудогорец" ще бъде сред поставените 22 отбора в жребия за плейофния кръг на Лига Европа. Разградчани, които отпаднаха от Шампионската лига след общ резултат 3:3 с "Апоел" (Беер Шева) отиват в последните пресявки за втория по сила турнир в Европа.<br /><br />Коефициентът на "Лудогорец" е 34.175, който безпроблемно ги праща сред поставените. Засега групата на фаворитите се затваря от "Динамо" (Загреб), който е с...

"Лудогорец" ще бъде поставен в жребия на Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/03/3018143_ludogorec_shte_bude_postaven_v_jrebiia_na_liga_evropa/?ref=rss


Българският шампион "Лудогорец" ще бъде сред поставените 22 отбора в жребия за плейофния кръг на Лига Европа. Разградчани, които отпаднаха от Шампионската лига след общ резултат 3:3 с "Апоел" (Беер Шева) отиват в последните пресявки за втория по сила турнир в Европа.<br /><br />Коефициентът на "Лудогорец" е 34.175, който безпроблемно ги праща сред поставените. Засега групата на фаворитите се затваря от "Динамо" (Загреб), който е с...

План за спасение на дизела в Германия

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/plan-za-spasenie-na-dizela-v-germaniia-6072232

Босовете на голямата германска тройка обещаха на политиците спад с 25% на емисиите NOx в опит да бъде спасен дизелът в Германия.

Реформаторски блок: Кабинетът не изпълни обещанията си за първите 100 дни

http://frognews.bg/news_139467/Reformatorski-blok-Kabinetat-ne-izpalni-obeshtaniiata-si-za-parvite-100-dni/

Отказ от реформи и отстъпление от предизборните обещания на коалиционните партньори. Така от Реформаторския блок оценяват първите 100 дни на управлението в позиция, изпратена до медиите.

Ирак разполага със списък на терористи от ИДИЛ в Европа

http://www.cross.bg/durzhava-spisuka-irak-1550977.html

/КРОСС/ Списък със 173 имена на членове на терористичната организация „Ислямска държава", готови да извършат атентати в европейски държави, е открит в Ирак, съобщава германският в.„Велт". По данни на изданието, към списъка има и снимки на ислямистите и информация за това от коя държава са. Те са разглеждани като потенциални извършители на терористични атаки от името на "Ислямска държава". Повечето хора в списъка (132 души) са от Ирак. Има също граждани на Тунис, Мароко, Йордания, Таджикистан и Саудитска Арабия. Шестима от потенциалните терористи самоубийци са от Белгия, Холандия, Франция и Германия. Иракските спец части откриха списъка в тайник на терористите по време на битката за Мосул. Разузнаването на САЩ анализира получените данни и те са препратени на полицейските управления в Европа за гарантиране на мерките за сигурност във връзка с възможно активиране на посочените лица.  

Пожарът край бургаското село Изворище е ограничен

https://www.24chasa.bg/region/article/6372665

Пожарът край бургаското село Изворище е ограниченПожарът край бургаското село Изворище е ограничен, съобщават от пресцентъра на МВР. Десет пожарни екипа, доброволци, техника от Община Бургас, както и селскостопански машини продължават действията по гасенето на огъня. Стихията се е развила на площ от над един километър и е засегнала 700 дка горски насаждения.

Морфов отново напуска Народния театър

http://clubz.bg/56885-morfov_otnovo_napuska_narodniq_teatyr

Молба за напускане е подал Александър Морфов, главен режисьор на Народния театър. Излязла първо в жълта медия, новината е потвърдена пред „Дневник“ от директора на първата ни трупа Мариус Донкин. 

Напускането на Морфов не е провокирано от конфликт, нито е уволнен, става ясно от думите на Донкин. Той не е имал разговор с режисьора преди да получи молбата му.

Дали обаче не е форма на бунт, както вече се е случвало? Мариус Донкин смята, че Александър Морфов напуска заради друг ангажимент.

„Г-н Морфов е голям човек, има глава на раменете си – казва директорът на Народния пред „Дневник“. – Взел е това решение вероятно защото си има някаква друга работа. Не е притискан, нито нещо е искано от него.“

Във вестник „България днес“ се твърди, че Морфов напуска заради творчески различия с ръководството на Народния. Донкин отрича тази версия, но в думите му има намек, че не е в отлични отношения с главния режисьор на театъра:

„Аз спорове с него нямам. Той не е имал време през тази година да спори с мен. Той винаги така си подава документите, не уведомява никого. За неплатени отпуски, за всичко“.

Въпреки честите си отъствия от страната заради постановки в чужбина, Александър Морфов е неформалният лидер в първата трупа. В последните години стана ясно, че единствено той може да обедини актьорите в този театър, съставен от ярки индидуалисти и противоречия. Въпреки конфликта си с бившия министър на културата Вежди Рашидов, преди време Морфов сам пожела да оглави трупата, за да не допусне в директорското кресло на театъра хора с нездрави амбиции – но не след дълго напусна, тъй като – по думите му – нищо не е могъл да промени. Но трябва да се отбележи нещо положително, което Морфон направи като дректор в този период: върна името на „Сълза и смях“, отнето на театъра на читалище „Славянска беседа“ от Народния, който е собственик на марката.

От спектакъла „На ръба“, чиято премиера бе през месец април 2015-а, Александър Морфов не е поставял ново заглавие в Народния театър. Представлението бе най-силният коментар на ситуацията в България, правен някога от режисьора. Морфов не смята, че има нужда от изказвания в публичното пространство, подчертава, че неговата трибуна е театралната сцена.

Площад Славейков

Три причини да изберете Поморие за инвестиция във ваканционен имот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6371633

Три причини да изберете Поморие за инвестиция във ваканционен имот„На двайсет километра от Бургас ...“, Анхиало, както е античното име на Поморие, е перла в короната на българските курортни центрове по Черноморието. Със своята неповторима атмосфера, градът е предпочитано място за семейна почивка и балнеолечение. Нараства и интересът към курорта за инвестиция във ваканционни имоти.

Филипините арестуваха българин, проникнал в банкова сметка на Бил Гейтс

http://econ.bg/Новини/Филипините-арестуваха-българин-проникнал-в-банкова-сметка-на-Бил-Гейтс_l.a_i.746618_at.1.html

Български гражданин, заподозрян, че е проникнал в банковата сметка на Бил Гейтс през 2011 г., е задържан на филипинското пристанище Замбоанга,...

Какво да запомним от програмата на правителството (СПИСЪК)

http://clubz.bg/56884-kakvo_da_zapomnim_ot_programata_na_pravitelstvoto_spisyk

Правителството прие Програма за управление за периода 2017 – 2021 г. Документът е от 128 страници, включва 65 приоритета и 902 мерки. Програмата е публикувана на сайта на правителството и всеки може да я прочете. Извадихме за вас обаче само конкретните ангажименти, чието изпълнение всеки ще може да проследи (след текста може да видите списъка).

Огромната част от програмата е заета с административни процедури, които са важни за управлението, но са само процедури. Програмата изобилства от създаване на условия, задълбочаване на сътрудничеството, насърчаване, участие в мерките, реализиране на националните приоритети, подобряване на условията, оценка на въздействието, адаптиране, създаване на гаранции, ефективно участие, развиване на модел, усъвършенстване, подобряване нивото на информиране, очертаване на насоки, формиране на среда, надграждане на капацитета...

В програмата има и смешни мерки:

Мярка 146: Разширяване обхвата на обществения дискурс по темите, свързани с жизнения стандарт, корпоративната социална отговорност, бедността сред работещите (пазар на труда, междупоколенчески връзки, семейство, трудности при отглеждане и образоване на деца).

Има и отбелязани задълженията на администрацията, които тя не би могла да не върши – като например, своевременно плащане на вноската на България в общия бюджет на ЕС, строителство, ремонт, реконструкция и оборудване на центровете за спешна медицинска помощ, контролиране проводимостта на речните русла за предотвратяване на неблагоприятните последици от наводнения.

Мярка 361 гласи: „Инвестиции в спортна инфраструктура в образователната система“, все едно всяко правителство досега не е имало ангажимент за това. Но няма брой на нови физкултурни салони, басейни и т.н.

Има следи от хаотично сглобяване на документи от различни министерства – преодоляването на регионалните различия се появява веднъж като цел, а няколко страници по-надолу – и като мярка.

В старанието си правителството посяга дори към нещо, което отдавна се прави от студенти програмисти:

Мярка 721: Разработване на общо разписание на обществения пътнически транспорт (автобусен и железопътен транспорт).

Мярка 722: Проектиране, разработване и въвеждане в експлоатация на „Системата за резервация на места, продажба на билети и информационно обслужване на пътниците“.

Безспорно най-смешната мярка е тази:

Мярка 72: Разпространение на добри практики.

 

Ето списъка с конкретните мерки, освободени от баластрата на общите приказки:

 

БАЛКАНИ

Мярка 29: Откриване на нови ГКПП по границите с Македония, Сърбия и Гърция, разширяване и модернизация на съществуващите такива;

...

Мярка 43: Създаване на български културно-информационни центрове в местата с големи български общности в страните в ЮИЕ на базата на подписани двустранни споразумения

 

СОЦИАЛНИ

Мярка 91: Развитие на интегрирани здравно-социални услуги за деца и финализиране на процеса на деинституционализация на деца до 3 години чрез закриване на всички домове за медико-социални грижи за деца.

Мярка 102: Обучение с бюджетни средства на най-малко 50 000 безработни (общ брой за 4- те години) по списък с търсени от работодателите професии, изготвен на база информация от регионалните комисии по заетостта и разработените средносрочни прогнози за търсенето и предлагането на труд.

Мярка 103: Обучение със средствата от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) на най-малко 100 000 търсещи работа и неактивни лица от уязвими групи на пазара на труда.

Мярка 104: Включване в дуална система на обучение на най-малко 400 младежи (общ брой за 4-те години).

Мярка 105: Обучение с бюджетни средства по ключови компетентности на най-малко 4000 заети лица в малки и микро предприятия (общ брой за 4-те години). Мярка 106: Обучение със средствата от ОПРЧР на най-малко 150 000 заети лица.

...

Мярка 112: Осигуряване на подкрепена заетост най-малко на 3000 безработни лица с трайни увреждания.

Мярка 113: Осигуряване на предпоставки чрез средствата по ОПРЧР най-малко 4000 лица с увреждания над 18 г., да започнат да търсят работа или да имат работа, включително като самостоятелно заети лица.

Мярка 114: Разработване на пакет от посреднически услуги за хора с увреждания, съобразени с техните възможности и определяне на „запазена квота“ свободни работни места, подходящи за тях.

Мярка 115: Повишаване на ефективността на програмите и мерките за активна политика въз основа на резултатите от оценките през 2017 г. и 2019 г. на нетния ефект от участието на безработните в тях.

Мярка 116: Включване в заетост по програми и мерки, финансирани от държавния бюджет на над 65 000 лица и чрез мерки по ОПРЧР на над 63 000 лица.

...

Мярка 117: Стартиране на нова Национална програма за обучение и заетост на безработни лица „Работа“ в общини с висока безработица и с ограничено предлагане на свободни работни места... Програмата ще се изпълнява в общини с равнище на безработица два пъти по-високо от средното за страната, като в резултат от нейното изпълнение ще се осигури заетост на 7000 лица и обучение на 2100 лица.

...

Мярка 124: Завишаване на санкциите на подпомаганите лица, които отказват включване и/или участие в различни форми на заетост, квалификация и обучение, включително програми за заетост, квалификация и обучение.

...

Мярка 129: Повишаване на доходите на пенсионерите чрез:

 Повишаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, което ще доведе до повишаване и на минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност.

 Ежегодно индексиране на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица.

 Повишаване на размерите на пенсиите за трудова дейност чрез ежегодно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

...

Мярка 144: Достигане на равнище на минималната работна заплата от 650 лв. в края на мандата.

Мярка 145: Създаване на условия за ръст на икономическата активност, който ще позволи достигане на равнище на средната работната заплата до 1500 лв. в края на мандата.

 

ГРАНИЦАТА

Мярка 166: Разширяване на Интегрираните системи за наблюдение на българо-турската държавна граница, българо-сръбската граница и морската държавна граница;

Мярка 167: Увеличаване на броя на военнослужещите от състава на въоръжените сили на Република България за охраната на границата при необходимост и обезпечаване на необходимите ресурси за тази цел.

Мярка 168: Преобразуване на Транзитен център – с. Пъстрогор на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) от отворен към затворен тип център за предоставяне на убежище.

Мярка 169: Преустройство на помещения от открит в закрит тип на част от сградния фонд в Регистрационно-приемателен център-Харманли на ДАБ.

 

СИГУРНОСТ

Мярка 192: Преразпределяне на кадровия ресурс с цел увеличаване присъствието на униформения полицейски състав в малки и средно големи населени места чрез назначаване поне на 1000 униформени служители в полиция и жандармерия на свободни длъжности по незает щат.

...

Мярка 197: Постигане на пълно покритие на цялата страна по общини за видеонаблюдение на основните артерии с криминогенен потенциал – по предварително зададени от МВР минимални технически параметри; гарантирана връзка с районните управления на полицията и областните дирекции, конкретен график за всички общини в България, осигуряване на достъп до изграденото видеонаблюдение на охранителните фирми и конкретни ангажименти от страна на тези фирми по линия на превенцията и противодействието на конвенционалната престъпност.

...

Мярка 205: Двойно увеличаване на годишния капацитет на Академията на МВР (АМВР) за обучение на служители от 1000 на 2000.

...

Мярка 208: Пълно обновяване на Центъра за първоначална професионална подготовка към АМВР в Пазарджик и концентриране на цялото обучение на новопостъпили полицаи и фокусиране на центровете в Казанлък и Варна за обучение по линия на граничния контрол и върху обучение на чуждестранни граждани за полицейски дейности.

 

АРМИЯ

Мярка 306: Полагане на грижи за опазването и поддържането на военните паметници в Република България и в чужбина.

...

Мярка 325: Стартиране на широк обществен дебат по темата за въвеждане на „наборна военна служба“.

 

АНТИКОРУПЦИЯ

Мярка 335: Приемане на нов Антикорупционен закон, който ще обедини фрагментираното законодателство и ще създаде единен антикорупционен орган на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

 

ОБРАЗОВАНИЕ

Мярка 339: Удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата на правителството.

...

Мярка 341: Повишаване обхвата на 5- и 6-годишните деца в задължително предучилищно образование в подготвителните групи. Регламентиране на задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст.

 

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Мярка 445: Създаване на Национален регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства с цел по-висока ефективност и контрол.

...

Мярка 468: Изграждане на електронен здравен запис, електронна рецепта и електронно направление.

 

ОКОЛНА СРЕДА

Мярка 567: Изграждане на Национална система за управление на водите в реално време – за поречието на река Искър.

 

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Мярка 630: Въвеждане на единен електронен регистър на земеделските имоти и земеделските стопани.

Мярка 631: Въвеждане на единна електронна платформа за управление на земите от общинския и държавния поземлен фонд – отдаване под аренда и продажба от МЗХГ и общините.

 

ТРАНСПОРТ

Мярка 675: Модернизация на жп линията София – Септември.

Мярка 676: Изграждане на жп участък София – Волуяк, част от жп възел София.

Мярка 677: Модернизация на жп линията Пловдив – Бургас, Фаза 2.

Мярка 678: Модернизация на жп линията Драгоман – София.

Мярка 679: Модернизация (частична) на жп възел Пловдив.

Мярка 680: Възстановяване на проектните параметри на жп линията Русе – Варна.

...

Мярка 689: Доизграждане на автомагистрала (АМ) „Струма” (Благоевград – Сандански):

 АМ „Струма“, лот 3.1, участък Благоевград – Крупник от км 359+000 до км 366+000 и от км 370+460 до км 376+000.

 Лот 3.1. тунел „Железница“.

 АМ „Струма“ лот 3.2.

 АМ „Струма“ лот 3.3, участък Кресна – Сандански от км 397+000 до км 420+624.

Мярка 690: Доизграждане на АМ „Хемус”:

 Завършване на подготовката на строителство на автомагистрала „Хемус” с приблизителна дължина 250 км, разделена в три етапа: Етап 1 – от АМ „Хемус” (А-2) Ябланица до път II-35; Етап 2 – от път II-35 до път E85 и Етап 3 – от път E85 до АМ „Хемус” (А-2) Белокопитово.

 Изграждане на магистрален участък – 9,3 км „Ябланица – път I-4 от км 78+500 до км 87+800.

 Изграждане на магистрален участък – 16,32 км; III-5102 – Белокопитово от км 310+940 до км 327+260.

 Изграждане на магистрален участък – 223,14 км; път I-4 до III-5102 – от км 87+800 до км 310+940.

Мярка 691: Изграждане на „Обход на гр. Габрово“, включващ тунел под Шипка:

 Изграждане на обходен път на гр. Габрово.

 Завършване на подготовката на тунелен участък под връх Шипка.

Мярка 692: Изграждане на АМ „Калотина – София”:

 Изграждане на АМ „Калотина“ – (ГКПП Калотина – Софийски околовръстен път) от км 1+000 до км 15+500.

 Изграждане на АМ „Калотина“ – (ГКПП Калотина – Софийски околовръстен път) от км 15+500 до 32+ 477,20 и етапни връзки”.

Мярка 693: Подготовка на 6 участъка за изграждане на скоростен път Видин – Ботевград:

 Етап 1 „Видин – Димово” – с дължина 35,7 км.

 Етап 2 „Димово – Бела – Ружинци” – с дължина 22,3 км.

 Етап 3 „Ружинци – Монтана” – с дължина 40,3 км.

 Етап 4 „Монтана – Враца” – с дължина 28,7 км.

 Етап 5 „Враца – Мездра” – с дължина 9 км – рехабилитация.

 Етап 6 „Мездра – Ботевград” – с дължина 33 км

...

Мярка 696: Развитие, изграждане и рехабилитация на републиканската пътна мрежа.

 Доизграждане на южната дъга на Софийски околовръстен (оставащите участъци: от AM „Тракия” до пътен възел „Младост” и от пътен възел „Бояна” до AM „Люлин”).

 Път І-9 Слънчев бряг – Бургас, Обход на град Поморие от км 217+000 до км 222+849.41.

 Път I-9 Слънчев бряг – Бургас от км 207+800 до км 212+233 – Обход на село Ахелой.

 Реконструкция на път I-9 „Слънчев бряг – Бургас“ от км 212+233 до км 217+000 с изграждане на второ платно.

 Обходен път на град Бургас І-ви етап от км 230+700 на път І-9 „Сарафово – Бургас“ до км 493+550 на път І-6 „Ветрен – Бургас“ и локални платна.

 Околовръстен път на гр. Пловдив – привеждане към габарит Г 20 участъци: Път ІІІ-805 „Път І-8 „Пазарджик-Пловдив” – ПВ Царацово – Съединение” от км 0+000 до км 4+120 и Път ІІ-86 „Път І-8 „Пазарджик-Пловдив” – Асеновград – Смолян” от км 0+000 до км 14+750.

...

Мярка 706: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Зимовник“ – гр. Русе (при км 491 на р. Дунав).

Мярка 707: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Видин-център“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Видин.

Мярка 708: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Русе-запад“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе.

Мярка 709: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Русе-изток 1“, (включващ корабни места от №1 до №8) част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе.

Мярка 710: Предоставяне на концесия на пристанищен терминал „Русе-изток 2“, (включващ корабни места от №9 до №14) част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Русе.

Мярка 711: Предоставяне на концесия на летище Балчик за обслужване на търговски операции с въздухоплавателни средства с максимална излетна маса до 5700 кг или с пътниковместимост до 19 седалки.

Мярка 712: Предоставяне на концесия на гражданско летище за обществено ползване София.

Мярка 713: Предоставяне на концесия на гражданско летище за обществено ползване Пловдив.

Мярка 714: Предоставяне на концесия на обект „Интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България – Пловдив“.

 

ИКОНОМИКА

Мярка 728: Създаване на „пътни карти“ за стартирането на отделни видове бизнес.

 

ТУРИЗЪМ

Мярка 795: Създаване на специализирано звено „Туристическа полиция“, което да действа на територията на националните курорти.

 

АДМИНИСТРАЦИЯ

Мярка 879: Въвеждане на национална схема за електронна идентификация.

...

Мярка 887: Премахване на „удостоверителните услуги“ и трансформирането им във вътрешни административни електронни услуги.

Правителството на Япония подаде оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=356765

Японското правителство подаде оставката си преди преустройката, планирана от министър-председателя Шиндзо Абе. От прессекретариата на премиера съобщиха, че всички членове на парламента са подали съответстващото заявление, което е било прието от Абе, предаде БГНЕС.

Екатерина Захариева: В Македония говорихме на един език

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-ezik-ecaterina-zaharieva-26173117

Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония беше нужен, защото години наред имаше напрежение.

Технически срив отмени над 670 полета, "пълен хаос" на "Хийтроу" и "Гетуик"

http://www.cross.bg/sistemata-hiiitroy-getyik-1550976.html

/КРОСС/ Срив в системата на британската авиокомпания "Бритиш еъруейз" предизвика отмяната на повече от 670 полета, предава БНТ. Повреда в системата наложила ръчно чекиране на пътниците, което е довело до дълги опашки на летищата "Хийтроу" и "Гетуик". Пасажери описват ситуацията в Лондон като "пълен хаос". Това е седми случай на срив в системата на авиокомпанията в рамките на година, като последният беше преди два месеца.  

Татяна Василева: БФБ е във възхода си и може да продължи в същия дух

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/tatiana-vasileva-bfb-e-vyv-vyzhoda-si-i-moje-da-prodylji-v-syshtiia-duh-244174/

Ще виждаме реинвестиране на приходите от дивиденти, коментира финансовият анализато на ЕЛАНА Трейдинг

Бившият военен Стоев свил и цигарите на самоубилия се Божилов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bivshiiat-voenen-stoev-svil-i-cigarite-na-samoubiliia-se-bozhilov-2040533

Случаят с намерения мъртъв в парк „Лаута“ в Пловдив бизнесмен е разкрит, не остават никакви съмнения. Това каза на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. 43-годишният бизнесмен Данаил Божилов бе открит мъртъв в пар

Убиец, обезглавил мъж във Велики Преслав, с иск зa 100 000 лв. срещу полицията

//dariknews.bg/regioni/shumen/ubiec-obezglavil-myzh-vyv-veliki-preslav-s-isk-za-100-000-lv.-sreshtu-policiiata-2040528

27-годишният Валентин Христов, които бе осъден за жестоко убийство във Велики Преслав, поиска 100 000 лв. обезщетение от Областната дирекция на МВР в Шумен.

В иск пред Административния съд той претендирал финансово възмездие за неимуществени вреди, к

Тръмп затяга правилата за зелена карта

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-zatiaga-pravilata-za-zelena-karta-2040544

При тази система се дава предимство на кандидатите въз основа на умения, образование и език, а не на роднински връзки с хора, които вече са в САЩ, изтъква американското издание

Арестуваха крадлива камериерка в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372669

Арестуваха крадлива камериерка в Слънчев бряг40-годишна жена от село Руен е задържана от полицията в Слънчев бряг заради серия кражби от хотелски стаи. Задържаната Рафие С. работила като камериерка в курорта и от началото на юли до сега откраднала близо 1600 лева от двама датски туристи. Крадливата камериерка задигала парите, докато чистела стаите на чужденците.

РБ видя неизпълнение на предизборните обещания в първите 100 дни на кабинета

https://www.actualno.com/politics/rb-vidja-neizpylnenie-na-predizbornite-obeshtanija-v-pyrvite-100-dni-na-kabineta-news_625715.html

Отказ от реформи и отстъпление от предизборните обещания на коалиционните партньори. Така от Реформаторския блок оценяват първите 100 дни на управлението в позиция, изпратена до медиите. Обществото не получи ясен отговор правени ли са задкулисни договорки между ГЕРБ и БСП

Внедряват нов софтуер в над 5 милиона дизелови автомобили

http://www.cross.bg/dizelovi-miliona-softyer-1550975.html

/КРОСС/ Нов софтуер ще бъде внедрен в над 5 милиона дизелови автомобила. За това се споразумяха представители на властите в Германия и ръководители на водещи автомобилни концерни, предава БНТ. Германските автомобилостроители ще оборудват с нов софтуер над 5 милиона дизелови автомобила, за да намалят вредните им емисии. Това решение бе взето на среща на представители на властите и ръководители на водещи автомобилни концерни в Берлин. 5 милиона и 300 хиляди автомобила ще бъдат модернизирани. Това обеща днес автомобилната индустрия.Близо половината от тези коли са произведени от групата Фолксваген, информира Асоциацията на германските автомобилостроители. Разходите за преоборудването ще бъдат поети от производителите, като не се предвиждат плащания от собствениците. "Ние поемаме разходите. Преоборудването ще отнеме максимум един час и няма да окаже влияние върху разхода на гориво. Ако има някакви други проблеми, ние също ще ги покрием". Чрез новия софтуер емисиите на азотен оксид би трябвало да бъдат понижени със средно 25-30 процента. Според научни изследвания с приблизително същия процент може да бъде намалено замърсяването, ако бъдат въведени забрани за движение на дизелови автомобили.

6-членно семейство загина на място при жестока катастрофа в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372667

6-членно семейство загина на място при жестока катастрофа в ТурцияШестчленно семейство е загинало при катастрофа на магистрала в Турция с участието на камион и още четири автомобила, съобщи турската частна телевизия НТВ. Трима души са ранени. Катастрофата е станала, след като шофьорът на ТИР изгубил управление над камиона и навлязъл в платното за обратно движение, врязвайки се в автомобил, два джипа и ван.

Защо пуканките в киното миришат по този начин

https://www.actualno.com/curious/zashto-pukankite-v-kinoto-mirishat-po-tozi-nachin-news_625201.html

Всички обичаме да гледаме филми на голям екран, а хапването на пуканки си е част от удоволствието. Правило ли ви е обаче впечатление, че пуканките в киното имат по-различен аромат от тези, които си приготвяте вкъщи? Защо е така, както и други подробности за вкусните хрупкави &

Днес пускат в нета промо билети за Burgas Jam по 8 лева

http://www.cross.bg/tzena-leva-bileti-1550974.html

/КРОСС/ Днес, 3 август, стартира продажбата на билети за китарния фест Burgas Jam, който ще се проведе на 3 септември до Морска гара. По 100 бройки на промоционалната цена от 8 лева са пуснати в Евентим и Grabo, общо 200. Ако побързате, можете да вземете от тях. Редовен билет на цена 10 лева можете за си закупите отново от днес, 3 август, на Лятна каса - Часовника, всеки делник от 10:00 до 18:00 ч.     След продажбата на промоционалните билети, такива ще могат да се закупят онлайн отново от Eventim на редовна цена от 10 лв.    Повече за най-новия бургаски музикален проект прочетете тук: https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/31866 Следете страницата на феста във фейсбук, тъй като предстои обявяването на още много участници: https://www.facebook.com/burgas.jam/    

Преглед на варненския печат - 3 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356770

„Затвориха 7 обекта заради лоша хигиена“, е заглавие от първа страница в днешния бройна варненския вестник „Черно море“. Заради лошо хигиенно състояние и неправилно съхранение на храни Българската агенция по безопасност на храните преустанови дейността на 7 обекта на територията на Варна.

Цените на петрола се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават_l.a_i.746617_at.1.html

Според данните от търговията на 2 август стойността на октомврийския договор за петрола Brent на борсата ICE Futures в Лондон се увеличи с 0,58...

Експлозии в абхазки склад за боеприпаси, има над 50 пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372651

Експлозии в абхазки склад за боеприпаси, има над 50 пострадалиНад 50 души пострадаха при серия от експлозии в склад за боеприпаси в абхазкото село Приморское, на брега на Черно море, предаде Би Ти Ви. Ранените, 19 от които са руснаци, дошли на почивка в Абхазия, са приети в болница с контузии и рани, нанесени от шрапнели. Всички пострадали са в стабилно състояние, без опасност за живота,

Най-красивата учителка дари волейболиста Скримов с дъщеря

https://offnews.bg//izvan-terena/naj-krasivata-uchitelka-dari-volejbolista-skrimov-s-dashteria-661957.html

Прах в очите се оказа информацията, че провъзгласената за най-сексапилна учителка у нас Силвия Зубева и националът по волейбол Тодор Скримов чакат първа рожба около първия учебен ден на 15 септември.

Чаровната брюнетка и посрещачът вече станаха родители в последните часове на 1 август. Зубева е дала живот на дъщеричка, а името й е Ася, информира "България Днес".

Детето се е родило в Майчин дом под грижите на д-р Веселин Дяволов, който е началник на отделението за "Високорискова бременност".

Щастливата майка сподели новината в социалните мрежи с емоционален пост, а стотици колеги и приятели на двойката им честитиха раждането на първата рожба.

Сред първите беше и директорът на училището, в което Силвия Зубева за последно преподаваше.

Семейство с две деца се изгуби на Седемте рилски езера, спасиха ги в 4 часа сутринта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372658

Семейство с две деца се изгуби на Седемте рилски езера, спасиха ги в 4 часа сутринтаЕкипи на ПСС са провели спасителна акция на изгубено семейство в района на Седемте рилски езера. Това съобщи за „Фокус“ Емил Нешев от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. По думите му изгубените туристи са семейство с две деца. „Сигналът е подаден на 1 август вечерта. Спасители от дупнишкия отряд са излезли на терен, намерили са ги и към 4.

Юнкер заяви, че ЕС ще защитава икономическите си интереси срещу новите санкции на САЩ спрямо Русия

https://www.actualno.com/europe/unker-zajavi-che-es-shte-zashtitava-ikonomicheskite-si-interesi-sreshtu-novite-sankcii-na-sasht-sprjamo-rusija-news_625704.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изяви дълбока загриженост след последните, по-остри санкции срещу Русия от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде NewEurope. „Гледната точка от санкциите зависи от мястото, където си седнал“, заяви Юнкер. Според Съюза

Българин, заподозрян, че е проникнал в банковата сметка на Бил Гейтс, е арестуван във Филипините

https://www.actualno.com/asia/bylgarin-zapodozrjan-che-e-proniknal-v-bankovata-smetka-na-bil-gejts-e-arestuvan-vyv-filipinite-news_625711.html

Български гражданин, заподозрян, че е проникнал в банковата сметка на един от най-богатите хора на света Бил Гейтс през 2011 г., е задържан на филипинското пристанище Замбоанга в сряда следобед, след като не е успял да представи пътни документи. Филипинската брегова охрана е и

БЧК–Варна: При попадане на мъртво вълнение трябва да се плува успоредно на брега

http://www.moreto.net/novini.php?n=356696

Туристите трябва да слушат спасителите на плажа и да се съобразяват с указанията им. Ако морето е опасно и флагът е предупреждаващ, да не се влиза навътре. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Мариана Петрова, специалист по водно спасяване към БЧК – Варна.

Рибар е открит мъртъв в устието на язовир „Камчия”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372655

Рибар е открит мъртъв в устието на язовир „Камчия”54-годишен мъж е открит мъртъв в устието на язовир „Камчия”, съобщиха от ОДМВР-Бургас. Вчера около 19.25 ч. в Районно управление - Сунгурларе е получено съобщение за това, че в устието на язовир „Камчия” е открито тялото на 54-годишния Б.Ч. от с. Манолич.  Установено е, че мъжът се е удавил. Тялото на Б.Ч.

Нова надежда за разделянето на сиамските близнаци от Сливен

http://dnes.dir.bg/news/sliven-bliznatzi-siamski-26172980

Родените миналия август в Сливен сиамски близнаци Богдан и Янко може да бъдат разделени, семейството е намерило лекар в Ню Йорк, който им дава шансове.

След раздялата, ето коя е новата жена до Бен Афлек

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/sled-razdialata-eto-koia-e-novata-zhena-do-ben-aflek-6072228

Двойката разпускала в щата Мейн, след като актьорът завърши снимките по филма "Лигата на справедливостта"

Археолози откриха "Малкия Помпей" във Франция

http://clubz.bg/56883-arheolozi_otkriha_malkiq_pompej_vyv_franciq

"Малкият Помпей" - така френските археолози наричат античния римски квартал, открит в покрайнините на югоизточния град Виен. Руините, намерени при строителство на жилищни сгради, са от къщи на богати римляни и са изоставени след пожари.

"Това несъмнено е най-изключителното откритие на останки от римски град през последните 40-50 години", коментира пред АФП Бенжамин Клемен, ръководител на разкопките във Виен.

Руините на римските сгради са определени и от френското културно министерство като "изключително откритие".

Град Виен, разположен по поречието на река Рона, е известен със своя амфитеатър и римски храм. Градът става римска колония през 47 г. пр. Хр. Той се е намирал на пътя, свързващ северната част на днешна Франция с римската провинция Галия.

Откритията са направени по време на подготвителна работа за построяване на нови жилищни сгради в квартала Сент Коломб. Руините са разположени на площ от 7000 квадратни метра и са много добре запазени.

Разкопките са започнали през април и се предвиждало да продължат до септември, но периодът е удължен от властите до декември.

Кварталът, който е датиран от археолозите от първи век сл. Хр., е обитаван близо 300 години, преди да бъде изоставен след серия пожари в началото на втори век и отново през трети.

"Именно пожарите позволяват консервирането на архитектурата", обяснява Клемен.

Огънят карбонизира дървените греди, използвани за строителство на домовете, и изпича тухлите.

"Това позволило запазването на сградите, сякаш са от камък", коментира археологът.

Сред частично запазените сгради са Къщата на Бакхус, наречена така заради мозайка, изобразяваща менади (последователки на бога на виното Бакхус) и сатири (същества с тяло на човек и крака на козел). Първият етаж на сградата е бил изпепелен, но са запазени подови мозайки. Според археолозите домът е принадлежал на богат търговец.

"Ще възстановим къщата от пода до тавана", обещава Клемен.

Сред другите запазени постройки са голяма обществена сграда и фонтан със статуя на Херкулес, построена в близост до пазара. Според учените там вероятно е имало училище по философия, където са обучавани децата на богатите римляни.

 

Плевнелиев: 5 г. нарочно не посетих Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rosen-plevneliev-26173050

Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За да се реши един проблем, трябва да бъде посочен, каза по bTV Росен Плевнелиев.

Млад британец се самоуби в Сирия, избегна джихадистки плен

http://dnes.dir.bg/news/samoubi-siria-gotvach-britanetz-jihad-26172958

Млад герой, който се сражавал заедно с кюрдските сили в Сирия, се е самоубил, за да не стане заложник на джихадистите от "Ислямска държава".

Обмисля се интегрирането на картите на свлачищата в кадастъра

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/obmislia-se-integriraneto-na-kartite-na-svlachishtata-v-kadastyra-244172/

През тази година са регистрирани шест нови свлачища в страната, коментира зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев

Балканите - в ЕС, или пак във война, предупреждава Юнкер

http://clubz.bg/56882-balkanite_v_es_ili_pak_vyv_vojna_preduprejdava_yunker

Западните Балкани не бива да остават без европейска перспектива, защото това може да ги върне към войните от 90-те години на миналия век, предупреждава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за "Политико".

“Не съм за това Западните Балкани да се присъединят скоро към ЕС", казва той. “Но ако (им) вземете европейската перспектива, тогава отново ще изпитаме това, което изпитахме през 90-те години на миналия век. В това отношение стабилността и състава на Европейския съюз са предпоставка Балканите да не са отново във война". 

Председателят на Комисията изразява надежда, че американският президент Доналд Тръмп е разбрал това. Юнкер казва, че подробно е обяснил на Тръмп отрицателните ефекти от предишните му призиви към други членки на ЕС да го напуснат след Великобритания.

Юнкер гали по главата първия си заместник Франс Тимерманс на заседание на Колегиума на комисарите. 

Юнкер определя като "потресаващи" последните размествания в администрацията на Белия дом, които включиха уволнението на шефа на комуникациите Антъни Скарамучи след само 10 дни на поста. 

“Ние сме по-добре организирани от администрацията на Тръмп", казва Юнкер. "Така е, защото ако имаме някакви вътрешни трудности, тези трудности се преодоляват в пряк разговор вместо с уволняване на хора". 

Председателят на Комисията казва, че отделя 30 минути седмично на проблематиката на "Брекзит", която е в ръцете на надеждния според него главен преговарящ на ЕС Мишел Барние. Юнкер предпочита да се съсредоточи върху положителната програма - да направи ЕС по-привлекателен и силен.

“Не стигам толкова далече колкото малтийския министър-председател (Джоузеф Мускат), който не изключи да не се стигне до "Брекзит", казва Юнкер. "Моята работна хипотеза е, че ще се стигне до "Брекзит".

Юнкер в работно настроение.

По думите му след серията премеждия ЕС е в добра форма.

“Наистина няма от какво да се оплакваме”, казва Юнкер, посочвайки числата за ускоряващ се икономически растеж и намаляващи безработица и бюджетни дефицити на държавите. "Имаме по-добри неща да съобщим отколкото преди година и това не следва от моето настроение, а от фактите".

ЕС не бива да прекъсва присъединителните преговори на Турция, както призовават Европейският парламент и Австрия, смята Юнкер. Според него те трябва да продължават, дори това да е само на книга.

“Турция е наш съсед, не можем просто да я оставим да потъне в забрава. Аз не съм за прекратяване на присъединителните преговори с Турция, каквото е искането на Европейския парламент", казва шефът на Еврокомисията.

Фоторепортерите обичат този шеф на Комисията. Той редовно им осигурява весели кадри.

Юнкер обяснява и разликата в подхода си към Полша и Унгария, които имат сходни проблеми със спазването на върховенството на закона. Докато Комисията заплаши управляващите в Полша консерватори с най-тежката санкция в ЕС - ограничаване не членските права на страната - тя се въздържа за извади най-едрокалибреното си оръжие срещу унгарския премиер Виктор Орбан.

“Имаме внимателни отношения с Орбан. Говорим редовно, виждам го редовно - дори това да не става винаги публично - защото мисля, че не искам да изгубя Унгария", казва Юнкер.

Той обаче не заявява същото за Полша, отбелязва "Политико".

Срив в системата на "Бритиш еъруейз" отмени над 670 полета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372652

Срив в системата на "Бритиш еъруейз" отмени над 670 полетаСрив в системата на британската авиокомпания "Бритиш еъруейз" предизвика отмяната на повече от 670 полета, съобщи БНТ. Повреда в системата наложила ръчно чекиране на пътниците, което е довело до дълги опашки на летищата "Хийтроу" и "Гетуик". Пасажери описват ситуацията в Лондон като "пълен хаос". Това е седми случай на срив в системата на

Задържаха четирима младежи, нанесли побой и обрали мъж

//dariknews.bg/regioni/shumen/zadyrzhaha-chetirima-mladezhi-nanesli-poboj-i-obrali-myzh-2040519

Полицията задържа четирима души, нанесли побой и обрали мъж на ул. "Цар Освободител" в Шумен. Престъплението е извършено на 30 юли, а извършителите са арестувани след издирване.

Нападателите, задържани за срок до 24 часа, са съответн

Автобус блъсна сърна, пострада жена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/avtobus-blysna-syrna-postrada-zhena-2040537

73-годишна жена пострада, след като автобусът, в който е пътувала, е ударил сърна. Пътният инцидент станал малко след 8.30 часа вчера по пътя Смолян-Стойките.
 
35-годишният шофьор бил неприятно изненадан, след като дивото животно изскочило вн

Кличко слага край на кариерата си

//dariknews.bg/novini/sviat/klichko-slaga-kraj-na-karierata-si-2040539

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко обяви края на състезателната си кариера, съобщава gong.bg.
 
Т

Лудогорец победи категорично Апоел, но отпадна от Шампионската лига

http://www.mediapool.bg/ludogorets-pobedi-kategorichno-apoel-no-otpadna-ot-shampionskata-liga-news267473.html

Българският шампион Лудогорец победи в сряда с категоричното 3:1 израелския Апоел (Беер Шева), но това се оказа недостатъчни, за да достигне плейофите за влизане в групите на Шампионската лига. Седмица по-рано разгрдчани загубиха с 0:2 и благодарение на вкарания на чужд терен гол израелците продължават напред в турнира. Иначе мачът тръгна много добре за българите, които до 60-ата минута демонстрираха сериозно надмощие над съперника и водеха с 3:0. Тогава обаче дойде грешка на Джонатан Кафу, който демонстрира слаба форма в последните мачове на отбора. Той загуби елементарно топката в центъра на терена, позволявайки на Апоел на направи контраатоака двама на двама. Кадир стреля, Пластун се хвърли на шпагат, за да блокира шута, но след нелеп рикошет в крака на бранителя топката прехвърли Броун и влезе в мрежата на българския шампион. Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев реагира, изваждайки от игра представящия се силно Анисе, което обърка отбора и той започна да допуска доста положения пред вратата си. В крйна сметка сменен бе и Кафу, което помогна на разградчани отново да вземат надмощие. Въпреки това четири минути преди края на редовното време реферът отсъди спорна дузпа в полза на Апоел, но Огу стреля над вратата. Секунди по-късно Гадир бе изгонен от игра, а в 90-ата минута Лудогорец получи шанс за решаващ четвърти гол, когато Вандерсон стреля от 5 метра с глава, но в аут. До края на двубоя Марселиньо също видя червения цвят, а футболист на Апоел нацели лявата греда.

Родители в чужбина отглеждат децата си в България…по скайп

http://econ.bg/Новини/Родители-в-чужбина-отглеждат-децата-си-в-България-по-скайп-_l.a_i.746610_at.1.html

Едно от десет българчета не чака ваканцията, за да отиде при баба, която ще му угажда на всяка прищявка. Виновни за това не са нито новите поколения,...

Над 150 пожара е имало в страната за последното денонощие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/03/3018111_nad_150_pojara_e_imalo_v_stranata_za_poslednoto/?ref=rss


Само за последното денонощие в страната са ликвидирани 153 пожара, съобщи МВР. В 85% от случаите са горели сухи треви, храсти и стърнища, като основната причина за инцидентите е небрежно използване на открит огън.<br /><br />Опасността от пожари в страната и днес остава висока, според карта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Противопожарната служба призовава хората да бъдат изключително внимателни при използването на открит огън.<br /><br...

Плевнелиев: Аз посочих проблемите между България и Македония

https://offnews.bg//politika/plevneliev-az-posochih-problemite-mezhdu-balgaria-i-makedonia-661956.html

Аз посочих, че между България и Македония има напрежение, а за бъде реши един проблем, трябва да бъде посочен. Голяма крачка напред е подписването на договора за добросъседство между България и Македония на 1 август.

Това обяви президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев по бТВ. Той каза, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава.

През 2012 г. Плевнелив е казал на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС.

Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, каза още Плевнелиев. 

Относно новият орган за борба с корупцията Плевнелиев смята, че не е работа на президента да посочва състава на тази комисия, защото държавният глава е висша представителна, но не изпълнителна власт. Той съветва президента Румен Радев да наложи вето на промените в закона за съдебната власт и Наказателно процесуалния кодекс.

По думите му има промени, които противоречат на конституцията. За пример той даде прехвърлянето на изключително важни дела към т. нар. Специализиран съд, който е дал спорни резултати.

Относно мегаделото „КТБ” Росен Плевнелиев смята, че като президент е направил нужното, за да не се стигне до голяма банкова криза. Според него е важно да се отворят „досиетата КТБ”, според него стенограмите на вършат работа. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване