Спорт по тв днес: жребий за плейофните кръгове в ШЛ и ЛЕ, 4 мача, тенис, световно по лека атлетика в Лондон с Юсейн Болт, волейбол, колоездене, мотоциклетизъм, тото и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6373846

Спорт по тв днес: жребий за плейофните кръгове в ШЛ и ЛЕ, 4 мача, тенис, световно по лека атлетика в Лондон с Юсейн Болт, волейбол, колоездене, мотоциклетизъм, тото и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Жители на Каварна, Балчик и Шабла на протест срещу забраната да обработват земите си

https://www.actualno.com/society/jiteli-na-kavarna-balchik-i-shabla-na-protest-sreshtu-zabranata-da-obrabotvat-zemite-si-news_625922.html

Жителите на Каварна, Балчик и Шабла излязоха на протест пред Община Каварна срещу забраните за земеделие в района върху имотите им, тъй като земите им попадат в защитената зона "Натура 2000". Забраната за обработка и строеж в този регион е въведена от Министерството на земед

Край на бележките от НАП за дължими данъци

http://clubz.bg/56922-kraj_na_belejkite_ot_nap_za_dyljimi_danyci

Снимка БГНЕС

Всички държавни органи и общини, които изискват клиентите им да представят удостоверения за дължими данъци, ще получават тази информация от НАП задължително по електронен път. Промените са записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, съобщи Националната агенция за приходите.

В момента над 100 закона и наредби изискват граждани и фирми да представят пред различни държавни и общински органи удостоверения за наличие или липса на задължения, като всяка година НАП издава около 400 000 такива удостоверения на хартия.

От ноември 2016 г. НАП създаде електронна услуга, чрез която държавните органи могат да получат данните по електронен път. Въпреки това обаче, от началото на годината тази услуга е ползвана едва 5000 пъти, съобщава НАП.

Приходната агенция и Асоциацията на банките в България са постигнали съгласие удостоверенията за наличие или липса на задължения  за клиентите на банките при предоставянето на кредити да се заявяват и получават изцяло електронно, което ще спести значителен ресурс на клиентите. Очаква се електронният обмен между банките и НАП да започне в близките месеци.

„Всяка промяна е с цел намаляване на разходите и пестене на времето на данъкоплатците. Убедена съм, че успяхме да създадем един универсален способ за електронен обмен, да го представим по най-добрия начин и днес да имаме законодателна промяна, която да изисква ефективното му използване“, казва изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. 

Обвиняват Нетаняху в подкуп, измама и злоупотреба с доверието

http://www.cross.bg/netanyahy-miliarder-izrael-1551073.html

/КРОСС/ Бенямин Нетаняху е заподозрян в извършване на подкупи, измами и злоупотреба с доверието, съобщава израелската полиция цитирана от Индипендънт. Израелският премиер е обвинен, че предлага търговски облекчения на собственик на вестници в замяна на положителни оценки в медии във връзка с приемани от него подкупи от холивудски милиардер. Следователите си осигуриха заповед, с която се опитват да убедят бившия началник на щаба на Нетаняху да свидетелства по делата. Заповедта е издадена и ще остане в сила до 17 септември. Говорител на г-н Нетаняху заяви, че твърденията са неверни и политически мотивирани. "Ние напълно отхвърляме неоснователните твърдения срещу премиера ... Кампанията за смяна на правителството е в ход, но ще се провали, поради простата причина: няма да има нищо, защото е и нямало нищо". Израелският главен прокурор Авичай Менделблит заяви, че разговорите с бившия началник на щаба на Нетаняху, Ари Хароу и привличането му за свидетел на държавата, са "напреднали". Нетаняху е обвинен в извършване на две нарушения. Първият, известен като дело 1000, се отнася до връзките му с холивудския милиардер и продуцент Арнон Милчан. Докладите показват, че след получаването на пури и шампанско израелският министър-председател лобира пред държавния секретар на САЩ Джон Кери от негово име, докато Милчан се опитвал да получи нова виза в САЩ

САЩ продават на Нигерия бойни самолети за 600 милиона долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374464

САЩ продават на Нигерия бойни самолети за 600 милиона долараПравителството на САЩ одобри продажбата на бойни самолети и екипировка на Нигерия на сумата от 600 млн. долара. Пентагонът съобщи, че Държавният департамент е одобрил продажбата и е уведомил Конгреса, който трябва да даде своето одобрение, предаде Voice of America, цитирано от Фокус. Сделката включва 12 леки витлови изтребители А-29 „Супер тукан“.

Учените потвърдиха теориите за разширяване на Вселената

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/uchenite-potvyrdiha-teoriite-za-razshiriavane-na-vselenata-6072278

Учените са провели петгодишно проучване с най-новите технологии, за да засекат тъмната енергия

Откриха лед на марсианския екватор

http://www.cross.bg/vodorod-golemi-pochvata-1551072.html

/КРОСС/ Учени от Великобритания, Франция и САЩ откриха на марсианския екватор воден лед, след като анализираха данните от неутронния спектрометър на орбитиращата сонда "Марс Одисей", предава "Лайф". Специалистите констатирали, че в екваториалните области на тази планета под почвата са концентрирани големи количества водород. Толкова големи, че могат да бъдат обяснени единствено с наличието на големи масиви воден лед. Изследователите използвали данните от кръжащия от повече от десет години космически апарат "Марс Одисей", намиращ се в орбитата на Червената планета. Неутронният спектрометър, монтиран на борда на сондата, регистрира неутроните, излитащи от марсианската почва и съдържащи водород. Тези частици се отделят при съприкосновението с космическите лъчи с марсианската почва. По енергията на тези нутрони може да се определи колко ефективно поглъщат частиците космическите лъчи. Ако почвата е наситена с водород, поглъщането става особено ефективно, а скоростта на излитащите от почвата неутрони става съвсем малка.    

Фотогалерия: Жуао Гарсия - между океана и Еверест

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/08/04/3013668_fotogaleriia_juao_garsiia_-_mejdu_okeana_i_everest/?ref=rss


Жуао Гарсия е морско дете. Като всеки човек, роден и израснал в Лисабон. Детето, чиито ваканции минават на морския бряг обаче, започва да разглежда списания и да гледа предавания, откъдето го завладяват гледките на обгърнати от вечен сняг величествени върхове. Но те са много далече, а в Португалия алпинизмът не е спорт, интересен за мнозина.<br /><br />Както се знае обаче всяко недостъпно нещо става особено желано в детското съзнание. Мечтите му започват да се сбъдват, когато на 16...

Повишена опасност от пожари в цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356831

Опасност от пожари в цялата страна и днес. Цяла нощ дежурни екипи на горското стопанство следиха ситуацията в бургаското село Изворище. През деня на пост ще бъдат и екипи на пожарната. Огнената стихия избухна в сряда и засегна близо 4000 дка нискостеблена растителност и 1000 дка горски насаждения.

До 2035 година Русия може да засили присъствието си в Арктика

https://www.actualno.com/europe/do-2035-godina-rusija-moje-da-zasili-prisystvieto-si-v-arktika-news_625911.html

До 2035 година Русия може да засили присъствието си в Арктика като увеличи ледоразбивачите в региона. Това пише в петък вестник "Известия", позовавайки се на пресслужбата на Министерството на икономическото развитие, търговията и промишлеността на Русия, съобщи БГНЕС. Необх

Бившият местен лидер на НФСБ Анелия Велева отново е в ареста

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-mesten-lider-na-nfsb-aneliya-veleva-otnovo-e-v-aresta-news267517.html

Окръжният съд в Пловдив е върнал в ареста бившия координатор на партията на Валери Симеонов в Костинброд Анелия Велева, съобщи Нова телевизия. Тя беше задържана заедно с петима души за трафик на бежанци, но по-късно беше освободена срещу подписка. Тогава Велева заяви, че е невинна и е подала оставка от партията, за да не опетнява името на Валери Симеонов. Прокуратурата протестира освобождаването й, а на съдебното заседание в четвъртък представи снимков материал като ново доказателство. На фотографиите се вижда как задържаните пият заедно кафе на магистралата. Велева отрича връзка между нея и останалите арестувани за трафик. Групата беше заловена да превозва нелегално шестима бежанци.  

Хакерът, който спря вируса WannaCry, арестуван във Вегас

https://offnews.bg//sviat/hakerat-kojto-spria-virusa-wannacry-arestuvan-vav-vegas-662036.html

Британският експерт по киберсигурност Маркъс Хъчинс, който успя да спре разпространението на компютърния вирус WannaCry, беше арестуван вчера в САЩ, предаде БТА.

Хъчинс, известен с псевдонима "Малуеъртек", беше арестуван в Лас Вегас, където се провежда хакерската среща "Деф кон". Той е обвинен, че със съучастници е написал и разпространил програмата "Кронос", създадена с цел кражба на банковите плащания онлайн. Според властите в САЩ целта на "Кронос" са банковите системи във Великобритания, Канада, Германия, Полша и Франция. В обвинението се заявява, че Хъчинс разпространява програмата в незаконната част от интернет, известна като "тъмната мрежа" (dark net).

22-годишният Хъчинс получи всеобщо признание през месец май, когато успя да забави вируса изнудвач WannaCry, който порази около 300 000 компютри в 150 страни по света.

Вчера в САЩ беше издадена присъда и срещу руския програмист Максим Сенах. Той получи 46 месеца затвор за компютърни измами и злоупотреби. След изтичане на наказанието той ще бъде експулсиран от САЩ. Сенах беше екстрадиран в САЩ от Финландия през февруари миналата година. На 28 март той се призна за виновен в нарушение на американските закони против хакерството. Създаденият от него вирус заразил десетки хиляди компютри по света. Целта му била да отклони интернет трафик и да получи приходи от фиктивно "кликане" върху рекламни съобщения. Арестът на Сенах предизвика протести от страна на руското външно министерство, което се противопостави и на екстрадицията му в САЩ, припомня АФП. 

Лайънъл Ричи сред наградените от центъра "Кенеди"

http://www.cross.bg/tzentura-kenedi-aktrisa-1551071.html

/КРОСС/ Музикантът ветеран Лайънъл Ричи, рапърът Ел Ел Кул Джей и кубино-американската певица и актриса Глория Естефан ще бъдат сред носителите на престижните награди на центъра за изкуства "Кенеди" тази година, предаде Ройтерс. Четиридесетата церемония по раздаването на призовете ще бъде излъчена от телевизионния канал Си Би Ес на 26 декември 2017 г. Наградите са едни от най-високите в американската култура, присъждани за забележителни постижения в изпълнителските изкуства. Сред другите отличени фигурират писателят продуцент Норман Лиър и хореографката и актриса Кармен де Лавалад. Наградите ще бъдат връчени на тържествена церемония в центъра "Кенеди" във Вашингтон на 3 декември и се очаква на нея да присъстват президентът Доналд Тръмп и първата дама на САЩ Мелания Тръмп.  

Туск: Европейското бъдеще на Полша е несигурно

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tusk-evropeiskoto-bydeshte-na-polsha-e-nesigurno-244239/

Има много въпроси, по които действията на полското правителство изглеждат много противоречиви от гледна точка на целия ЕС

Кралски приключения: Принц Джордж и принцеса Шарлот по света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kralski-prikliucheniia-princ-dzhordzh-i-princesa-sharlot-po-sveta-snimki-2040724

Въпреки невръстната им възраст 4-годишният принц Джордж и по-малката му сестричка – 2-годишната Шарлот, вече имат доста чуждестранни визити зад гърба си.

Джоан Роулинг оглави класацията на вай-високоплатените писатели

http://www.cross.bg/dolara-royling-pisatel-1551070.html

/КРОСС/ Британката Джоан Роулинг, авторка на поредицата книги за младия магьосник Хари Потър, оглави класацията на сп."Форбс" за най-високоплатените писатели в света. По информация на изданието Роулинг е спечелила 95 млн. долара, като е изпреварила миналогодишния лидер в подреждането - американския писател Джеймс Патерсън, автор на поредицата криминални романи за инспектор Алекс Крос. За една година в сметките му са влезли 87 млн. долара, отреждайки му второто място. В петицата на лидерите по размера на хонорарите влизат още трима американски автора. Детският писател Джеф Кини с 21 млн. долара, авторът на "Шифърът на Леонардо" Дан Браун с 20 млн. долара и "кралят на ужасите" Стивън Кинг с 15 млн. долара. За последен път Роулинг беше обявена за най-високоплатен писател през 2008 г. А от 1999 г. тя е оглавявала тази класация на "Форбс" три пъти.    

Трима са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374460

Трима са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в странатаТрима души са загинали в 19 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. При инцидентите на пътя са пострадали 19 души. В София са станали едно тежко и 140 леки пътнотранспортни произшествия, при които е бил ранен един

Тест за лоялност в новия антикорупционен орган

http://clubz.bg/56921-test_za_loqlnost_v_noviq_antikorupcionen_organ

Служителите на структурите, които ще влязат в новия антикорупционен орган ще преминат през тестове за лоялност и ако не ги издържат това ще е основание за прекратяване на правоотношенията. Това заяви пред бТВ зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов. Очаква се новият орган да обедини сега съществуващи институции като комисия за отнемане на престъпно имущество, комисия за конфликт на интерес и т.н.

Стоянов обаче изтъкна, че новият орган няма да бъде механичен сбор от институции. И обясни, че за председателя на комисията е предвиден мандат от 6 г., за да не се припокрива той с мандата на парламента.

Стоянов бе категоричен, че новата комисия "Антикорупция" няма да има разследващи функции и няма да се използва за политически цели. Тя щяла да използва СРС по сега действащия зкаонов модел след разрешение на съда.

"Тази информация ще бъде съхранявана, предавана и унищожавана по Закона за специалните разузнавателни средства", каза зам.-министърът.

Ако се установят данни за престъпление обаче информацията ще бъде предоставяна на прокуратурата.

"В момента специализираната дирекция в ДАНС работи по същия начин и си взаимодейства с прокуратурата, но няма разследващи, респективно полицейски функции", обясни Стоянов.

Новият орган няма да извършва обиск, претърсване и изземване.

Проектът на антикорупционния закон е публикуван за обществено обсъждане. Очаква се той да бъде внесе в парламента наесен и да бъде приет до края на годината, за да бъде отбелязано това в следващия мониторингов доклад на ЕС в началото на следващата година.

20 линейки ще се отзовават на сигнали за припаднали в жегите

https://www.actualno.com/healthy/20-linejki-shte-se-otzovavat-na-signali-za-pripadnali-v-jegite-news_625912.html

20 линейки ще се отзовават на сигнали за припаднали в жегите. На 3 август случаите на пострадали заради високите температури бяха над 20. Най-уязвими са възрастните хора, хронично болните, както и наскоро претърпелите инфаркт или инсулт, припомня Нова телевизия. Съветите на лекарите са да се избягва излагането на слънце в най-горещите часове - между 12 и 16 часа следобед. Освен това трябва да се приемат повече течности - основно вода, и да се избягва приема на алкохол и напитки с кофеин.

Дончев: Не трябва да има дете извън класната стая

http://frognews.bg/news_139538/Donchev-Ne-triabva-da-ima-dete-izvan-klasnata-staia/

Грешно е председателството да се свежда до НДК . Дали има нещо нередно, ще се произнесат органите. Важно е как България ще влезе в трудната роля на модератор по време на председателството. То не е застрашено от скандалите за НДК, каза Томислав Дончев по НТ.

Полицейският протест се пренася в Бургас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/policeiskiiat-protest-se-prenasia-v-burgas-244242/

Служителите на реда продължават да настояват за по-високи заплати, нов закон за МВР и за диалог с ръководството на министерството

Президентът пусна спорните промени в НПК

http://dnes.dir.bg/news/npk-spetzializiran-sad-prezidentat-radev-26179266

Президентът Румен Радев е издал указ за обнародване в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

Открито е тялото на бившия полицай Димитър Даскалов

http://www.mediapool.bg/otkrito-e-tyaloto-na-bivshiya-politsai-dimitar-daskalov-news267516.html

Бившият полицай Димитър Даскалов, който изчезна преди седмица, е открит мъртъв. Сигналът за намерения труп на мъжа е подаден към 10.30 часа в четвъртък, съобщи "Дарик". Към момента не са открити следи от насилиe по тялото, но все още се изясняват причините за смъртта. Мъжът е намерен в района, в който дни наред го търсеха десетки хора. В търсенето участваха над 40 души - полицаи от Първо районно, горски служители, ловци и местни жители. Димитър Даскалов, който живеел в село Първенец, е тръгнал към планината миналия четвъртък. Не се прибрал вечерта и от миналия петък започна издирването му. Димитър Даскалов е дългогодишен служител на Първо районно управление на полицията в Пловдив. Бил е младши полицейски инспектор и отговарял за родопския участък, в който изчезна. Пенсионирал се преди около година и половина.

Спират водата в някои части на София днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6374458

Спират водата в някои части на София днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стоян Шонев“ кв. „Челопечене“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Google e предлагала 30 млрд. долара за Snap?

http://www.investor.bg/web/456/a/google-e-predlagala-30-mlrd-dolara-za-snap-244241/

Последните преговори са се водили непосредствено преди IPO-то през март, твърдят източници

Хр. Иванов: Най-страшното е, че КТБ продължава да бъде възможна и в момента

http://frognews.bg/news_139537/Hr-Ivanov-Nai-strashnoto-e-che-KTB-prodaljava-da-bade-vazmojna-i-v-momenta/

Не можем да имаме доверие в БНБ, синдиците и разследващите по казуса КТБ , за това, че ще излезе информация за кредитните досиета. Това каза лидерът на „Да, България“ Христо Иванов по БТВ.

Над 700 варненци подали заявление в Бюрото по труда за обучение по проекта „Ваучери за заети лица”

http://www.moreto.net/novini.php?n=356809

Над 700 души са подали заявление в бюрото по труда във Варна за включване в обучение по проекта „Ваучери за заети лица” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Божидар Михайлов, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Варна.

Бразилец почва с "Левски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6374323

Бразилец почва с "Левски"Бразилски футболист се присъединява към "Левски", научи "24 часа". Той е на 19 години и играе като крило. С идването му трябва да се увеличи вариативността в офанзивен план - нещото, от което се оплакваше досегашният треньор Николай Митов. Той бе освободен от треньорския пост, Делио Роси подписва договор със "сините",

Доналд Туск постави под въпрос бъдещето на Полша в Европейския съюз

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/04/3018856_donald_tusk_postavi_pod_vupros_budeshteto_na_polsha_v/?ref=rss


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че европейското бъдеще на Полша е несигурно, съобщава БТА. Стремежът на управляващото консервативно правителство да разшири правомощията си доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвика един от най-големите вътрешни политически конфликти от падането на полския комунистически режим през 1989 г.<br /><br />"Днес европейското бъдеще на Полша е под въпрос. Разбирам чувствата на поляците, които се притесняват...

Три обвинения за по 6 г. за здравната шефка на София

http://clubz.bg/56920-tri_obvineniq_za_po_6_g_za_zdravnata_shefka_na_sofiq

Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняема Биляна Пенева - Стоянова, директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК). Обвинението е за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на Здравноосигурителната каса.

Като директор на СЗОК Пенева е принудила свой служител по повод изпълнение на службата си да извърши нещо противно на волята му - да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение. Като е злоупотребила с властта си Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и е казала, че така трябва да се изготви протокола. Тя не му е дала възможност да отрази в протокола резултатите от извършена преди това от него проверка, отразяващи действителното положение в Университетска МБАЛ "СОФИЯМЕД" ООД;

Пенева е принудила друг свой служител да изготви протокол, че в МБАЛ "Сердика" ЕООД хоспитализациите са увеличени с 2, а не със 7. Така в протокола е записано, че в болницата само 2 човека са надвишили бройката от 12 хоспитализации. Съгласно алгоритъма НЗОК заплаща само 12 хоспитализации.

За трети път Пенева като директор на СЗОК е принудила служител да извърши нещо противно на волята му. Тя го е принудила да състави протокол, в който да запише, че не са нарушени условията и реда за оказване на болнична помощ в "Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс" ЕАД-филиал Банкя.

За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 6 години. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "Подписка".

Потушен е пожарът в Изворище

https://www.24chasa.bg/region/article/6374455

Потушен е пожарът в ИзворищеПотушен е пожарът в района на село Изворище. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Направен е обход на мястото на пожара. Предстои да се установи причината за възникването на пламъците. Пожарът край вилна зона в село Изворище възникна към 13.00 часа на 2 август. Огънят беше обхванал сухи треви на голяма площ и две постройки.

ВАС реши, че няма нужда от екологична оценка за строежите в Пирин

https://www.actualno.com/politics/vas-reshi-che-njama-nujda-ot-ekologichna-ocenka-za-stroejite-v-pirin-news_625906.html

Няма нужда да се прави екологична оценка на проекта за актуализацията на Плана за управлението на Национален парк "Пирин". Това следва от решението на тричленен състав на Върховния административен съд, обявено в сряда. С него се отменя решението на служебния екоминистър Ир

Георги Гатев: Отнемането на секретния ми достъп е координирана атака на прокуратурата и ДАНС

http://www.mediapool.bg/georgi-gatev-otnemaneto-na-sekretniya-mi-dostap-e-koordinirana-ataka-na-prokuraturata-i-dans-news267514.html

Зам.-председателят на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев, чийто достъп до секретна информация бе отнет пред седмица от ДАНС по искане на прокуратурата, твърди, че това е станало по незаконен начин. "Преди десет дни, в качеството ми на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, станах обект на недопустима институционална атака от страна на прокуратурата и ДАНС, а чрез мен бе атакувано и Бюрото, доколкото нападките за моята работа и поведение като член на този орган рефлектират и върху цялата институция", пише адвокатът до медиите, разпространявайки и жалбата си срещу решението на ДАНС, подадена преди ден до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Отнемането на допуска на Гатев действително стана след координирана атака от страна на прокуратурата и агенцията. Всичко започна с прессъобщение на държавното обвинение, в което се посочваше, че проверка по сигнал на ДАНС е установила, че той се срещал с подсъдими и обвиняеми, за да им съдейства как да подават заявления за информация до Бюрото за контрол на СРС. Единият е варненският съдия Светлозар Георгиев, който гледа делото за рекет срещу Веселин Марешки. Другият е плевенският прокурор Димитър Захариев, който бе арестуван в съдебна зала. Третият е пловдивският прокурор Росен Каменов, който бе уличен в лобиране за обвиняеми за данъчни престъпления. Прокуратурата обаче не твърдеше, че Гатев е извършил престъпление. "Опитите да се атакува член на Бюрото от тези институции без законово основание и мотив, представляват недопустима намеса в дейността на този орган, която е в състояние да подкопае неговата независимост, да постави под съмнение неговата работа и да разруши авторитета му в обществото. Начинът, по който това бе направено публично достояние – манипулативно, без ясни факти, при очевидна съгласуваност в действията на двете институции, е достатъчно показателен в това отношение", заяви юристът в петък. Той посочва в жалбата си до ДКСИ, че в неговия случай е налице "безпрецедентен подход в процедурата по отнемане на разрешението". "Съгласно закона, ДАНС има пълно право самостоятелно да предприема действия във връзка с разрешенията за достъп до класифицирана информация, но по необясними причини в случая инициативата идва от прокуратурата, която по принцип няма компетенции по Закона за защита на класифицираната информация, освен при наличие на данни за извършено престъпление. В разрез с установената до този момент практика, прокуратурата за първи път публикува прессъобщение по такъв повод и реално изнесе факти, които не би следвало да се обявяват съгласно закона и практиката на ДАНС", заявява Гатев. Юристът припомня, че според решение 7 на Конституционния съд от 21 юни 2016 г. прокуратурата вече няма провомощие да иска отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация. Подобна възможност не съществува и в Наказателно-процесуалния кодекс, нито в Закона за съдебната власт, посочва той. По отношение на изложените в прессъобщението на прокуратурата твърдения, че е нарушил служебните си задължения, срещайки се с подсъдими и обвиняеми, Гатев коментира, че "извън всякакво съмнение е, че именно тези твърдени факти и обстоятелства в прессъобщението на прокуратурата са били изцяло и безкритично възприети от ДАНС и само и единствено на тези основания почти незабавно са отнели разрешението за достъп. Така изложени, те се явяват абсолютно необосновани, неоснователни и в голяма степен напълно неверни." Според него въпросните срещи изобщо не се явяват нарушение на служебните му задължения, а оттам и няма как да станат основания за отнемане на секретния му достъп. "Не съществува забрана и не е нарушение на каквито и да е служебни задължения членовете на НБКСРС и служители на администрацията му да информират, съветват и подпомагат гражданите при подаване на молба (заявление) за проверка", заявява в жалбата си Гатев, допълвайки, че всеки гражданин, бил той обвиняем или подсъдим, има право да инициира проверка на Бюрото за контрол на СРС. "Съдия Георгиев е бил определен за докладчик по наказателно дело за нанасяне на телесна повреда. Заради съмнения за предполагаеми корупционни действия спрямо него са били приложени СРС. Този факт е станал известен на съдия Георгиев при предявяване на материалите от досъдебното му производство. Делото е внесено с обвинителен акт в съда и на първа инстанция той е бил оправдан. Отделно от това, ползвайки се от правото си по закон, той е подал жалба до НБКСРС. Проверката по неговата жалба към настоящия момент не е приключила и в нея аз не участвам", допълва Гатев, отричайки заявлението на магистрата да е било изготвено и прието не по установения ред. Юристът отхвърля и доводът на ДАНС, че заради въпросните си срещи той може да стане обект на изнудване. В жалбата си той се позовава на практиката на НАТО и ЕС, според която за факти, които могат да послужат за изнудване, се приемат такива, чието разгласяване и публично оповестяване, би могло да дискредитира или злепостави лицето. "Изложената фактология, свързана с твърдените уж установени нарушения на служебните ми задължения, освен че е напълно несъстоятелна и произволна, но и по никакъв начин не навежда на извод за каквато и да е възможност да бъда изнудван от някого, още повече във връзка с тези или от тези лица", пише зам.-шефът на Бюрото за контрол на СРС.

Опасни жеги в 6 области на страната

http://www.mediapool.bg/opasni-zhegi-v-6-oblasti-na-stranata-news267515.html

Слънчево и горещо ще е времето в петък. Оранжев код за опасно високи температури е обявен за шест области на страната, а за останалите е в сила жълт код – потенциално опасно, показва сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. Предупреждение за опасно време е обявено за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Благоевград. В тези райони се очаква максималните температури в последния работен ден от седмицата да са над 37 градуса.   За останалата част от страната предупреждението е за потенциално опасно време, като се очаква максималните температури да са между 34 и 37 градуса.   Времето над Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 29 - 32 градуса. Заради жегата екипите на "Спешна помощ" в София са увеличени. В четвртък случаите на пострадали заради високите температури бяха над 20. Най-уязвими са възрастните хора, хронично болните, както и наскоро претърпелите инфаркт или инсулт. Съветите на лекарите са да се избягва излагането на слънце в най-горещите часове между 12 и 16 часа и да се пият повече течности - основно вода, както и да се избягва приема на алкохол и напитки с кофеин. 

Опасни жеги в 6 области на на страната

http://www.mediapool.bg/opasni-zhegi-v-6-oblasti-na-na-stranata-news267515.html

Слънчево и горещо ще е времето в петък. Оранжев код за опасно високи температури е обявен за шест области на страната, а за останалите е в сила жълт код – потенциално опасно, показва сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. Предупреждение за опасно време е обявено за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Благоевград. В тези райони се очаква максималните температури в последния работен ден от седмицата да са над 37 градуса.   За останалата част от страната предупреждението е за потенциално опасно време, като се очаква максималните температури да са между 34 и 37 градуса.   Времето над Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 29 - 32 градуса. Заради жегата екипите на "Спешна помощ" в София са увеличени. В четвртък случаите на пострадали заради високите температури бяха над 20. Най-уязвими са възрастните хора, хронично болните, както и наскоро претърпелите инфаркт или инсулт. Съветите на лекарите са да се избягва излагането на слънце в най-горещите часове между 12 и 16 часа и да се пият повече течности - основно вода, както и да се избягва приема на алкохол и напитки с кофеин. 

Бившият военен, взел пистолета от самоубийство в Пловдив, остава под домашен арест

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-voenen-vzel-pistoleta-ot-samoubiystvo-v-plovdiv-ostava-pod-domashen-arest-news267513.html

Пенсионираният военен Симеон Стоев, който бе разкрит от полицията като човека, прибрал пистолета от самоубийството на Данаил Божилов в пловдивския парк "Лаута", остава под домашен арест, реши в петък Районният съд в града. 74-годишният мъж бе обвинен за незаконно държане на оръжие, тъй като разследващите откриха в дома му още един пистолет. Прокуратурата поиска Стоев да бъде задържан за постоянно, но съдът прецени, че предвид напредналата му възраст, влошеното му здравословно състояние и наличието на постоянен адрес, е достатъчно той да бъде под домашен арест.

Бившият военен, прибрал пистолет от самоубийство в Пловдив, остава под домашен арест

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-voenen-pribral-pistolet-ot-samoubiystvo-v-plovdiv-ostava-pod-domashen-arest-news267513.html

Пенсионираният военен Симеон Стоев, който бе разкрит от полицията като човека, прибрал пистолета от самоубийството на Данаил Божилов в пловдивския парк "Лаута", остава под домашен арест, реши в петък Районният съд в града. 74-годишният мъж бе обвинен за незаконно държане на оръжие, тъй като разследващите откриха в дома му още един пистолет. Прокуратурата поиска Стоев да бъде задържан за постоянно, но съдът прецени, че предвид напредналата му възраст, влошеното му здравословно състояние и наличието на постоянен адрес, е достатъчно той да бъде под домашен арест.

Цветан Василев търси закрила от САЩ по закона "Магнитски"

http://clubz.bg/56919-cvetan_vasilev_tyrsi_zakrila_ot_sasht_po_zakona_magnitski

Снимка стопкадър TV7

Бившият шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който се крие в Сърбия, се опитва да превърне своя случай в първото дело по глобалния закон "Магнитски" в САЩ, пише сайтът "Хил".

Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете, като налага санкции срещу всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на правителствена корупция, отбелязва сайтът.

За целта Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, неотдавна е наел вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документите му, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен и да поиска защита по закона "Глобален Магнитски", пише сайтът, цитиран от БТА. 

Преди Василев да подпише договора с фирмата, която да го представлява, нейният вицепрезидент Джоузеф Огъстин го е посетил Сърбия, за да се запознае със случая. Огъстин бил убеден да се заеме със защитата на Василев от свой приятел. Адвокатът, който е работил 30 г. за ЦРУ и говори руски, твърди, че отишъл само да изслуша Василев, без никакви обещания да го представлява, но след серия от разговори се убедил в неговата невинност, както заявил самият той пред сайта. И сега Огъстин помага на бившия банкер да получи признание по втория закон "Магнитски", приет през миналата година.

Със случая на Василев се заел и бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън чрез своето сдружение с идеална цел "Ричардсън Сентър фор глобал ингейджмънт". Ричардсън казал пред "Хил", че познава Василев от времето, когато двамата били ангажирани в Атлантическия съвет. Неговата фондация се занимава с различни въпроси, включително подпомагане на политически затворници и защита на дивите животни по света, а сега вече и с правозащитни каузи, включително с казуси по закона "Магнитски". 

Заемайки се да представлява Василев, Огъстин е оптимист, че случаят ще стигне до съд. Следва дълъг процес, свързан с подготовка на много документи, които трябва да бъдат представени в Държавния департамент на САЩ. След като Държавният департамент приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите. След като OFAC провери случая, което отнема неопределено време, искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, отбелязва "Хил".

Без земеделие в защитените зони около Балчик, Каварна и Шабла, жители на общините излизат на протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=356829

Протест на жители на трите общини Каварна, Балчик и Шабла ще се проведе от 8:30 ч. пред сградата на община Каварна, съобщава Радио Варна Причината е заповед на Министъра на околната среда и водите от 21 юли, с която се налагат абсолютни забрани за земеделие и строителство в земи, попадащи в защитена зона.

Мая Манолова: Експлоатацията на труд в България е в пълна сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374439

Мая Манолова: Експлоатацията на труд в България е в пълна силаВече 8 месеца обяснявам на институциите, че са нужни промени, за да се изплатят на хора с некоректни работодатели, от месец април го обяснявам на народните представители, коментира омбудсманът Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ. Хората знаят, че има фонд, в който има 250 милиона, но те нямат никакъв достъп до тях.

Голям пожар за втори път горя в небостъргач в Дубай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/04/3018857_goliam_pojar_za_vtori_put_goria_v_nebosturgach_v_dubai/?ref=rss


За втори път от 2015г. насам пожар обхвана една от най-високите жилищни сгради в света, намираща се в Дубай. Това е и поредният подобен инцидент през последните три години в страната, превръщаща се в туристически и бизнес център.<br /><br />Пламъците се разпростряха по фасадата на нечостъргача "Факлата" (Torch tower), което принуди стотици обитатели да напуснат, докато горящи отломки от облицовката падаха от високата 337 метра сграда.<br /><br />Един от...

Спас Русев увърта за новия треньор на Левски

https://offnews.bg//futbol/spas-rusev-uvarta-za-novia-trenior-na-levski-662033.html

Собственикът на Левски - Спас Русев, говори по темата нов треньор на отбора. Той ще бъде обявен днес след 12,00 часа, което потъврди и бизнесменът.

Неговото име ще е по-всяка вероятност Делио Роси, макар че Русев не пожела предварително да разкрие името.

"Левски все още няма треньор. Питате ме за истината, а тя е, че утре (б.а. - днес), в 12,00 часа, Надзорният и Управителният съвет ще разгледат двете предложение към треньорите.

Левски не е клуб, в който нещата се решават еднолично, затова потвърждавам още веднъж, че към момента отборът няма нов треньор и всичко ще се реши утре на обяд", заяви Русев за Дарик.

Самият Делио Роси обаче обяви, че се е разбрал с Левски и че днес ще подпише своя договор.

Всяка марка бира у нас със собствен дигитален подпис

https://www.actualno.com/curious/vsjaka-marka-bira-u-nas-sys-sobstven-digitalen-podpis-news_625917.html

Дигитален подпис на българските бири разработва екип от български учени. Новаторската разработка ще покаже идентичността на всяка търговска марка на родния пазар, предаде БГНЕС. Всеки първи петък от август светът отбелязва Международния ден на бирата. Тази година той се

Стоянов: Новото антикорупционно звено няма да е автоматичен сбор от досегашните четири структури

http://www.cross.bg/novata-stoyanov-komentira-1551069.html

/КРОСС/ "Законопроектът за създаването на новата мегаструктура за борба с корупцията е качен за обществено обсъждане на сайта на правосъдното министерство. Готови сме да приемем всякакви предложения, екипът на министерството пък ще има ангажимента да ги обобщи, анализира и във формат на работна група отново да бъдат обсъдени". Това каза в сутрешния блок на БТВ Евгени Стоянов, зам.-министър на правосъдието. "Този законопроект не е само на Министерство на правосъдието, а по него е ангажирана работна група в много голям формат, сред които много неправителствени организации, съсловни организации, представители на ВКС, на прокуратурата, представители на сега действащите структури", добави той. "Новото антикорупционно звено няма да е автоматичен сбор от досегашните четири структури - заложили сме модел, при който тези структури ще бъдат обединени, но това няма да стане по механичен начин. Служителите на четирите досегашни структури ще преминат и в новата, но ще бъдат проведени с тях тестове за лоялност, които ако те не издържат, то правоотношенията с тях ще бъдат прекратени", обясни Стоянов. Зам.-министърът на правосъдието добави, че главен секретар в Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не може да стане главен секретар и в новата структура, защото кандидатите за този пост ще са четирима. Относно използването на СРС-та от новата структура зам

Откриха двор със 150 кг канабис, отгледан грижовно от криминално проявени

https://offnews.bg//112/otkriha-dvor-sas-150-kg-kanabis-otgledan-grizhovno-ot-kriminalno-proi-662032.html

Рекордно количество канабис са открили служителите от Районно управление – Карнобат при претърсването на необитаван двор, разположен в източната част на с. Раклица. 

Става дума за 150 килограма листна маса.

Полицаите намерили и иззели 54 канабисови растения с еднакъв размер - от по 3 метра височина, засяти на шест реда с разстояние между растенията по 1,50 м.

В двора, докато били между редовете с растенията, са задържани криминално проявените Г.А., 29 годишен и К.М., 30 годишен, и двамата от Бургас.

При претърсването са открити и иззети два градински маркучи, празна пластмасова туба от препарат за растителна защита и други вещи, сочещи че за канабисовите растения са засадени умишлено, като за тях са полагани качествени грижи.

Разпитани са били и свидетели, някои от които пред съдия. Задържаните Г.А. и К.М. са привлечени в качеството на обвиняеми, като с прокурорски постановления срокът им на задържане е увеличен до 72 ч.

Екатерина Захариева: Липсата на свързаност пречи на страните на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374437

Екатерина Захариева: Липсата на свързаност пречи на страните на БалканитеЛипсата на свързаност пречи на страните от Балканите – трябват ни по-добри пътища, железопътна инфраструктура, газова и електрическа връзка. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за босненската държавна телевизия BHRT, предава Фокус. Във връзка с предстоящото през 2018 г.

Томислав Дончев: Председателството на ЕС не е НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374442

Томислав Дончев: Председателството на ЕС не е НДКНе може председателството на България на Европейския съюз да се приравнява със скандалите около НДК, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването ""Здравей, България" по Нова телевизия. В страната всеки човек в момента разбира от тази тема, пошегува се той. Истинското членство в Европейския съюз започва именно след първото й председателство,

Кабинетът внесъл 17 законопроекта от назначаването си

http://www.cross.bg/zakonoproekta-subranie-narodnoto-1551068.html

/КРОСС/ От встъпването си в длъжност до края на първата пленарна сесия на Народното събрание правителството е внесло за разглеждане в парламента 17 законопроекта. От тях 12 са приети окончателно, което е повече от половината от всички приети от 44-ото НС закони (общо 19), съобщават от правителствената пресслужба. Сред одобрените от народните представители законодателни промени с автор МС са увеличението на пенсиите, рамково споразумение с Банката за развитие на Съвета на Европа за подпомагане на усвояване на еврофондовете, изравняването на правата на мъжете и жените военнослужещи по отношение на родителския отпуск и др. Останалите пет законопроекта са на различен етап на разглеждане от Народното събрание. Сред тях са са проектите на закон за държавните помощи, на промени на Закона за местните данъци и такси и на Кодекса за социално осигуряване и други.    

Запали се небостъргач в Дубай

http://frognews.bg/news_139536/Zapali-se-nebostargach-v-Dubai/

Пожар обхвана тази нощ една от най-високите сгради в света – популярния небостъргач „Торч тауър“ в Дубай.

Дизелова Германия на първо място!

http://www.investor.bg/analizi/447/a/dizelova-germaniia-na-pyrvo-miasto-244238/

Засега няма да има забрани за движение на дизелови автомобили, но възвръщане на доверието е по-трудната задача, смята Дагмар Енгел

Униформените в Бургас протестират днес

http://www.cross.bg/protestite-slyzhitelite-byrgas-1551067.html

/КРОСС/ Пореден ден от протестите на полицаите за по-добри условия на труд. Днес излизат служителите от Бургас. В сряда протестите бяха подновени от полицаите в Ямбол, а вчера протестираха служителите на МВР от Благоевград. Изплащането на парите им за дрехи вече трябва да е започнало, но въпреки това от синдиката на МВР са категорични, че протестите няма да спрат. Исканията им са за по-високи заплати и нови униформи. Недоволството е част от националния протест на служителите, който започна на 5 юли, празника на МВР.  

Григор Димитров загуби на старта на турнира във Вашингтон

http://www.moreto.net/novini.php?n=356828

Григор Димитров приключи участието си на Citi Open във Вашингтон, отстъпвайки с 4-6 2-6 на Даниил Медведев в 1/8-финален мач помежду им. Това бе и своеобразен реванш за руския тенисист, който загуби от първата ни ракета в тазгодишното издание на турнира в Куинс, но с днешния си успех изравни баланса на 1-1 победи.

Пропадна пътят за Златни пясъци

http://www.cross.bg/zlatni-pyasutzi-propadna-1551066.html

/КРОСС/ Пропадна част от пътя за Златни пясъци до спирка "Журналист". На мястото, което крие опасност от инциденти, няма поставени знаци към момента. Спирка „Журналист" е в близост до активното свлачище „Трифон Зарезан", което вече десетки години не може да бъде укрепено. Заради него продължава да е затворен и панорамният път Варна - Златни пясъци.    

Полицаите пак излизат на протест

http://frognews.bg/news_139535/Politsaite-pak-izlizat-na-protest/

Трети пореден ден протестите на полицаите за по-добри условия на труд не спират. Днес излизат служителите от Бургас.

Гръцкото правителство ще продължи облекчаването на контрола върху капитала

https://www.actualno.com/balkani/gryckoto-pravitelstvo-shte-prodylji-oblekchavaneto-na-kontrola-vyrhu-kapitala-news_625904.html

Гръцкото правителство реши да продължи облекчаването на контрола върху капитала, въведен през юни 2015 г. заради острата финансова криза и масовите тегления на пари в брой от сметки. Указ, подписан от министъра на финансите Евклид Цакалотос, публикуван в Държавен вестник в ч

Снимка "на кафе" върна Велева в ареста

http://www.cross.bg/veleva-trafik-bezhantzi-1551065.html

/КРОСС/ Окръжният съд в Пловдив върна в ареста бившия координатор на партията на Валери Симеонов в Костинброд Анелия Велева. Тя беше задържана заедно с петима души за трафик на бежанци, но по-късно бе освободена срещу подписка. На съдебно заседание вчера прокуратурата е представила снимков материал като ново доказателство. На него се вижда как задържаните пият заедно кафе на магистралата, а досега Велева отричаше връзка между нея и останалите арестувани за трафик. Групата беше заловена да превозва нелегално шестима бежанци.  

Лудогорец трепне в очакване на жребия за Лига Европа

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-trepne-v-ochakvane-na-zhrebia-za-liga-evropa-662031.html

С изиграването на реваншите от третия предварителен кръг на Лига Европа снощи, станаха ясни всичките 22 отбора, които са евентуални съперници на Лудогорец за плейофа за влизане в групите на Лига Европа.

Тимът от Разград е с коефициент 34.175, като заема 11 място сред поставените. Сред възможните съперници на "орлите" са и тимовете отстранили - Левски и Ботев (Пловдив), съответно Хайдук (Сплит) и Маритимо. Тегленето е днес от 14 часа в Нион.


Вижте имената на евентуалните съперници на Лудогорец:

Панатинайкос (Гърция) - 15.080
Маритимо (Португалия) - 14.866
Розенборг (Норвегия) - 12.665
Хайдук Сплит (Хърватия) - 11.550
Шериф Тираспол (Молдова) - 11.150
Аполон Лимасол (Кипър) - 10.710
Александрия (Украйна) - 9.526
Видеотон (Унгария) - 8.650

Цървена звезда (Сърбия) - 7.325
Шкендербеу (Албания) -  6.825
Утрехт (Холандия) - 6.712
АЕК Атина (Гърция) - 6.580
Алтах (Австрия) - 6.570

АЕК Ларнака (Кипър) - 6.210
Хафнарфьордур (Исландия) - 6.175
Виторул Констанца (Румъния) - 5.870

Осиек (Хърватия) - 5.550
Вардар Скопие (Македония) - 5.125
Домжале (Словения) - 4.125
Йостерсундс (Швеция) - 3.945
Шкендия Тетово (Албания) - 3.375
Судува (Литва) - 1.825

Прокуратурата: 74-годишният граничар твърди, че взел оръжието на Божилов, за да не го вземе друг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374431

Прокуратурата: 74-годишният граничар твърди, че взел оръжието на Божилов, за да не го вземе другВсички доказателства показват, че Божилов се е самоубил. След балистичната експертиза е ясно, че гилзата е от оръжието му, коментира говорител на прокуратурата в Пловдив в сутрешния блок на БНТ. Взел е оръжието, за да не го вземе някой друг, така твърди 74-годишния бивш граничар, у когото е намерено оръжието на самоубилия се Данаил Божилов,

Арестуваха британеца, който спря вируса WannaCry

http://www.cross.bg/hutchins-zadurzhan-vegas-1551064.html

/КРОСС/ Британският експерт по киберсигурност Майкъл Хътчинс, който през месец май успя да спре разпространението на вируса WannaCry, е задържан в Лас Вегас, съобщи Би Би Си. Двадесетгодишният Хътчинс, известен в мрежата с никнейма MalwareTech, е обвинен в създаване на друг вредоносен софтуер, наречен Kronos, съобщава "Ройтерс" с позоваване на американското министерство на правосъдието. Вирусът беше използван за кражба на банкова информация от компютрите, които са атакувани. Хътчинс е задържан от агенти на ФБР на летището в Лас Вегас. През миналата седмица в американския град се проведоха две големи конференции в сферата на киберсигурността - Black Hat и Def Con, на които е събраха хакери от целия свят.  

Управленската програма на третото правителство на Бойко Борисов е замаскирана с куп стратегии

https://www.actualno.com/politics/upravlenskata-programa-na-tretoto-pravitelstvo-na-bojko-borisov-e-zamaskirana-s-kup-strategii-news_625905.html

Управленската програма на третото правителство на Бойко Борисов е хибрид от половинчати или отказани реформи, замаскирани с куп стратегии. Има и отстъпление от ангажименти, обещани през април при формирането на коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти". Освен това няко

Освен жегата и магнитни бури ще ни мъчат днес

http://www.cross.bg/byri-hora-magnitnite-1551063.html

/КРОСС/ Магнитни бури ни връхлитат през следващите дни, сочат геомагнитните прогнози. Пикът на явлението ще бъде на 4 август, но влиянието му ще се усеща и през уикенда, макар и по-слабо. Лекарите предупреждават, че магнитните бури може да имат негативни последици върху по-чувствителните хора и често предизвикват световъртеж, гадене, главоболие и дори депресия. Най-податливи са възрастните хора, децата и хронично болните. При някои хора магнитните бури повишават и кръвното налягане.  

“Фондацията” и “Щурците” с общ концерт на пристанището във Варна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6373853

“Фондацията” и “Щурците” с общ концерт на пристанището във Варна Музикантите от супергрупата “Фондацията” ще се присъединят към колегите си от “Щурците” за концерта във Варна, с който те празнуват 50-годишния си юбилей. На откритата сцена ще излязат Петър Цанков, Веселин Кисьов, Константин Атанасов и Петър Георгиев с Кирил Маричков, Валди Тотев, Георги Марков, Иван Лечев и Славчо Николов.

Саксофонистът на Рей Чарлз свирил пред клиентите на "Ноте ди вино"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6372093

Саксофонистът на Рей Чарлз свирил пред клиентите на "Ноте ди вино"Юлиян Александров: Когато избереш курса на развитие, трябва да го следваш без отклонения Един от най-големите ресторантски комплекси в България "Ноте ди вино" в Пловдив се разпростира на площ около 4000 кв. м. Има градина около 1500 кв. м. и общо над 300 места. Освен това предлага собствен охраняем паркинг.

Радев към Путин: Очаквам ви в България през 2018 г.

http://clubz.bg/56918-radev_kym_putin_ochakvam_vi_v_bylgariq_prez_2018_g

"Очаквам Вашето  посещение в Република България през 2018 г. във връзка с честването на 140-ата годишнина от Освобождението на нашата страна да даде възможност за ползотворни разговори по всички въпроси от общ интерес."

Това се казва в поздравителен адрес на президента Румен Радев до руския президент Владимир Путин. Двамата президенти размениха поздравителни адреси по повод навършването на двадесет и пет години от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация. Българският държавен глава потвърждава поканата към президента Владимир Путин да посети страната ни през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България на 3 март.

В своята телеграма Путин не казва в прав текст дали ще дойде в България.

"Уверен съм, че още една юбилейна дата, която предстои да отбележим през март следващата година - 140 години от Освобождението на България от османско иго, ще бъде ознаменувана от увеличаване на съвместната работа по всички въпроси на двустанния дневен ред", пише президентът на Русия.

По същото време България ще бъде председател на Съвета на ЕС, а отношенията между Европа и Русия са силно обтегнати заради кризата в Украйна.

"Българо-руските отношения имат богати традиции, стабилна договорно-правна основа и се основават на културната, историческа и човешка близост и приятелските отношения между нашите народи", пише още Радев.

Той изтъква, че руско-българските отношения имат дълга и богата история, но и "значим незадействан потенция".

Ето пълния текст на поздравителния адрес на Радев:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Позволете ми да Ви поздравя по случай двадесет и петата годишнина от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация. 

Българо-руските отношения имат богати традиции, стабилна договорно-правна основа и се основават на културната, историческа и човешка близост и приятелските отношения между нашите народи. 

Подписаният на 4 август 1992 г. основополагащ държавен документ е съставен в духа на вековното приятелство между нашите страни и народи. Убеден съм, че утвърденото уважение към разпоредбите на Договора, е стабилна основа за възходящото развитие на българо-руските отношения в условията на новите геополитически и икономически предизвикателства, в интерес на мира и благоденствието в Европа и света. 

Република България желае да развива приятелски отношения с Руската федерация, основани на конструктивния диалог и взаимноизгодното сътрудничество. Позволете ми да изразя надежда, че с общи усилия ще успеем да намерим градивен подход, за да реализираме значителния потенциал на нашите двустранни отношения в редица области от взаимен интерес.

Очаквам Вашето  посещение в Република България през 2018 г. във връзка с честването на 140-та годишнина от Освобождението на нашата страна да даде възможност за ползотворни разговори по всички въпроси от общ интерес. 

Моля приемете моите най-сърдечни поздрави и пожелания за благоденствие, крепко здраве и успех на братския руски народ".

А ето и телеграмата на Владимир Путин:

 

Партии извън парламента искат президента да спре три закона

http://www.cross.bg/partii-veto-zakona-1551062.html

/КРОСС/ Пет партии с общо искане за президентско вето. Партиите, сред които ДСБ и "Да, България", искат Румен Радев да върне за преразглеждане на депутатите промени в три закона, направени преди ваканцията. Петте опозиционни партии, които нямат депутати, атакуват закони, приети в последните дни преди парламентарната ваканция. Обявяват се против решението делата за корупция по високите етажи на властта да се гледат само от Специализирания наказателен съд. Приети промени дават възможност важните корупционни дела да бъдат гледани от проверени съдии и прокурори в спецсъда, съобщава NOVA. Атакуват и бързата писта за строителството на обекти с национално значение. Защото с последните поправките в Закона за околната среда и водите вече е забранено ОВОС при строителството на магистрали да се обжалва на втора инстанция в съда. Ако президентът не ги чуе и не наложи вето, обещават да търсят начин да сезират Конституционния съд. Срокът, в който Румен Радев може да оспори или подпише законите, приети от парламента, е 14-дневен. И за трите закона този срок изтича следващата седмица. Петте партии, които днес поискаха президентско вето, твърдят че все още е рано да се говори за обединение вдясно. Работят по-скоро за общи принципи и каузи.    

Кунева: Проверяваните за корупция, ще могат да заличат следите си

http://frognews.bg/news_139534/Kuneva-Proveriavanite-za-koruptsiia-shte-mogat-da-zalichat-sledite-si/

Да не слагаме етикет на закона за корупция. Този закон се появи и няма да отлежава 6 месеца. Да видим как той може да се подобри. Един закон не беше приет. Той придоби гражданственост като закон „Кунева“. Той имаше проблематичните неподписани сигнали. Има го в почти всички страни. Това каза Меглена Кунева по повод законопроекта за антикорупция.

Привлякоха като обвиняема директорката на столичната Здравна каса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/privliakoha-kato-obviniaema-direktorkata-na-stolichnata-zdravna-kasa-2040717

Специализирано звено „Антикорупция“ привлече като обвиняема директорката на Столичната здравноосигурителна каса Биляна Пенева-Стоянова за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на касата. Това съобщават от държавното обвинение.

Европол с лятна кампания: праща картички на издирвани престъпници (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/evropol-s-liatna-kampaniia-prashta-kartichki-na-izdirvani-prestypnici-snimkivideo-2040708

Европейската полицейска служба Европол прибeгна това лято до необичаен начин за проследяване на 21 издирвани престъпници – като им изпраща по интернет картички и разпространява снимките им.
 

Do U kno

Преглед на печата - 4 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356827

Съдебните закони са сред тематичните акценти не петъчните вестници. "С писмо до президента Румен Радев сдружение "Правосъдие за всеки" и още седем граждански организации го призовават да наложи вето над приетите миналата седмица изменения на Закона за съдебната власт /ЗСВ/ и Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/.

Рекордните 150 кг марихуана иззеха в Карнобатско

http://www.cross.bg/karnobat-rasteniya-ogled-1551061.html

/КРОСС/ Рекордните близо 150 килограма зелена листна канабисова маса е иззета от служителите от Районно управление - Карнобат при претърсването на необитаван двор, разположен в източната част на с. Раклица, общ. Карнобат. Полицаите намерили и иззели 54 канабисови растения с еднакъв размер - от по 3 метра височина, засяти на шест реда с разстояние между растенията по 1,50 м. В двора, докато били между редовете с растенията, са задържани криминално проявените Г.А., 29 годишен и К.М., 30 годишен, и двамата от Бургас. При претърсването са открити и иззети още : два градински маркучи, празна пластмасова туба от препарат за растителна защита и други вещи, сочещи че за канабисовите растения са засадени умишлено, като за тях са полагани качествени грижи.Извършени са множество процесуално-следствени действия, сред които / оглед на местопроизшествието, разпит на свидетели, някои от които пред съдия, оглед на иззетата зелена листна канабисова маса и др./. Задържаните Г.А. и К.М. са привлечени в качеството на обвиняеми, като с прокурорски постановления срокът им на задържане е увеличен до 72 ч. Работата по цялостно документиране на извършеното престъпление продължава от служители на Районно управление - Карнобат.    

Sic transit gloria mundi. България на 32-ро място в търговията с кисело мляко

http://www.eurochicago.com/2017/08/sic-transit-gloria-mundi/

През миналата година световната търговия с кисело мляко е за 2,2 млрд. долара. Нашата страна е със скромния дял от 10.4 млн. долара. В класацията сме на 32-ро място. На 31-во е Сърбия с 10.5 млн. Първа е Германия с износ от 558,3 млн. долара, втора е Франция с износ от 330.4 млн. долара, трета е Гърция с 148,8 млн. долара.

Всеки апартамент в страната ще си има уникален номер

http://dnes.dir.bg/news/nomer-registar-apartament-grazhdanite-26178936

Всеки имот в България ще има свой уникален номер, подобен на ЕГН-то при гражданите.

Полицаите протестират трети пореден ден, искат по-добри условия на труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374428

Полицаите протестират трети пореден ден, искат по-добри условия на трудТрети пореден ден протестите на полицаите за по-добри условия на труд не спират, днес излизат служителите от Бургас. В сряда протестите бяха подновени от полицаите в Ямбол, а вчера протестираха служителите на МВР от Благоевград, предава Би Ти Ви. Изплащането на парите им за дрехи вече трябва да е започнало,

Вапцаров и македонизмът

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/04/3018448_vapcarov_i_makedonizmut/?ref=rss


Текстът е от портала "Култура"<br />Българо-македонският прочит на "общата история" все трябваше да започне някой ден. Което не се случи нито след падането на Берлинската стена, нито след разпада на Югославия. Как обаче ще заработи мултидисциплинарната експертна комисия на паритетен принцип, предвидена в клаузите на подписания договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, предстои да видим. Историци вече изразиха съмнения тъкмо по...

Пожар избухна в една от най-високите жилищни сгради в света (видео)

http://www.cross.bg/pozhar-sgradi-sveta-1551060.html

/КРОСС/ Пожар избухна в една от най-високите жилищни сгради в света в Дубай - „Торч Тауър". На кадри, разпространени в социалните мрежи, се виждат пълзящите нагоре пламъци и падащи отломки. Пожарът започнал на деветия етаж на сградата и се разпространил четири етажа по-нагоре. Властите съобщават, че огънят вече е потушен, а всички живеещи в зданието са евакуирани. Няма информация за пострадали. Засега не е я ясно какво е предизвикало огъня. Същата сграда горя и през 2015 г., когато десетки пострадаха заради вдишване на дим. video:https://www.youtube.com/watch?v=BDB78IqIawM  

До 39 градуса жега днес

https://offnews.bg//obshtestvo/do-39-gradusa-zhega-dnes-662029.html

Днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е около средното за месец август.

По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 29-32°.

Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще е слънчево. Ще духа слаб, по билата – до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

Повишена опасност от пожари в цялата страна

http://www.cross.bg/ekipi-strana-tzyalata-1551059.html

/КРОСС/ Опасност от пожари в цялата страна и днес. Цяла нощ дежурни екипи на горското стопанство следиха ситуацията в бургаското село Изворище. През деня на пост ще бъдат и екипи на пожарната. Огнената стихия избухна в сряда и засегна близо 4000 дка нискостеблена растителност и 1000 дка горски насаждения. Десетки къщи и временни постройки бяха напълно унищожени от пламъците. В късния следобед вчера пожарникари и доброволци успяха да загасят и последните тлеещи огнища.  

Линейки ще следят за припаднали в жегите

http://www.cross.bg/izbyagva-zhegite-pripadnali-1551058.html

/КРОСС/ Гореща вълна залива страната и днес. Екипите на „Спешна помощ" в столицата са в увеличен състав. 20 линейки ще се отзовават на сигнали за припаднали в жегите. Вчера случаите на пострадали заради високите температури бяха над 20. Най-уязвими са възрастните хора, хронично болните, както и наскоро претърпелите инфаркт или инсулт. Съветите на лекарите са да се избягва излагането на слънце в най-горещите часове - между 12 и 16 часа следобед. Освен това трябва да се приемат повече течности - основно вода, и да се избягва приема на алкохол и напитки с кофеин.  

Неймар емоционално се сбогува с "Барселона" и Каталуня (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56917-nejmar_emocionalno_se_sboguva_s_barselona_i_katalunq_video

neymar

Неймар, който късно снощи официално стана футболист на "Пари Сен Жермен" за 222 милиона евро, написа прощално обръщение към града Барселона, досегашния си клуб и феновете в Каталуня.

Вижте целият текст, както и видео по-долу:

"Подготвих един текст за ден като днешния. Животът на спортиста се състои от предизвикателства. Някои от тях просто ни се дават, а други са следствия от нашите решение. Те хвърлят светлина на нашите наситени, но кратки кариери. "Барселона" беше за мен нещо повече от предизвикателство. Тя беше мечтата на едно дете, което играеше заедно с нейните звезди във видеоигри.

Когато дойдох в Каталуня, бях на 21 години, изпълнен с предизвикателства. Все още помня първите си дни в клуба и това как се оказах в съблекалнята с идоли като Меси, Валдес, Шави, Иниеста, Пуйол, Пике, Бускетс и много други. Изчаках своя ред, за да започна да играя за клуба, който е нещо по-голямо от клуб. "Барселона" олицетворява Каталуния.

Получих честта да играя с най-добрите футболисти, които съм виждал в живота си и съм уверен, че никога няма да срещна по-добър от Меси. Той стана мой приятел на терена и извън неговите предели. Беше чест да играя с него. Заедно с Лионел и Суарес ние съставихме трио, което написа история и постигна всичко възможно. Преживяхме незабравими моменти. Живях в град, който е нещо по-голямо от град. Барселона стана родина за мен. Обичам Барселона и Каталуня.

 

 

Въпреки това на мен, като спортист, са ми нужни предизвикателства. За втори път в живота си влязох в противоречие с баща ми. Татко, разбирам и уважавам твоето мнение, но взех собствено решение и те моля да ме подкрепяш, както винаги си го правил. "Барселона" и Каталуня завинаги ще останат в моето сърце, но са ми нужни нови предизвикателства. Приех предложението на "Пари Сен Жермен", за да опитам да постигна нещо ново и да помогна на клуба да спечели нови титли, които запалянковците чакат.

"Пари Сен Жермен" направи изключително предизвикателство за кариерата ми, но чувствам, че съм готов за него. Благодаря на великолепните запалянковци на "Барселона", както и на моите съотборници, от които научих много. Сега чувствам със сърцето си, че дойде времето да напусна. "Пари Сен Жермен" ще стане мой нов дом за следващите няколко години. Ще продължа да работя усърдно, за да оправдая оказаните ми чест и доверие. Разбира се, разчитам на поддръжката на феновете, приятелите, тези професионалисти, които ме съпровождаха в живота и семейството, което преживя много трудности в този период от кариерата ми.

Взех много трудно решение, но го направих с цялата зрялост за своите 25 години. "Барселона" - благодаря за всичко. Париж - идвам. Бог да ни благослови и да ни закриля."

По-късно днес се очаква Неймар да даде пресконференция в Париж, а утре ще бъде представен на феновете преди старта на сезона във френската Лига 1. "Пари Сен Жермен" приема "Амиен".

Голямо жури се включва в разследването Тръмп-Русия

http://dnes.dir.bg/news/razsledvane-prokuror-sasht-izbori-2016-26178989

Специалният прокурор, който разследва евентуални връзки на кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп с Русия, сформира жури от съдебни заседатели.

Сърбия: Посещението на Майк Пенс е положително за региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374425

Сърбия: Посещението на Майк Пенс е положително за регионаПосещението на американския вицепрезидент Майк Пенс е положително за региона, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, предава "Танюг", цитирана от Фокус. Освен това Дачич отбеляза, че Белград очаква Пенс да изиграе позитивна роля в сръбско-американските отношения, както беше посочено при скорошното посещение във Вашингтон на

Все по-горещо в следващите дни

http://www.cross.bg/temperatyri-oblasti-slunchevo-1551057.html

/КРОСС/ Оранжев код за високи температури е в сила в 6 области на страната, жълт е кодът в останалите 22. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Оранжевият код е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Благоевград. В тези области се очаква горещо време с максимални температури над 37°. Оранжевият код означава, че времето е опасно. В останалите 22 области на страната е в сила жълт код. В тези области се очаква горещо време с максимални температури 34-37°. Днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините ще е слънчево. Ще духа слаб, по билата - до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 20°.  

Оранжев код за жеги в 6 области, останалите с жълт

http://www.cross.bg/temperatyri-oblasti-vyatur-1551057.html

/КРОСС/ Оранжев код за високи температури е в сила в 6 области на страната, жълт е кодът в останалите 22. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Оранжевият код е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Благоевград. В тези области се очаква горещо време с максимални температури над 37°. Оранжевият код означава, че времето е опасно. В останалите 22 области на страната е в сила жълт код. В тези области се очаква горещо време с максимални температури 34-37°. Днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините ще е слънчево. Ще духа слаб, по билата - до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 20°.  

НАСА търси да назначи нов "планетарен защитник"

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/08/04/3018670_nasa_tursi_da_naznachi_nov_planetaren_zashtitnik/?ref=rss


Космическата агенция НАСА търси да назначи планетарен защитник, който да я предпазва от извънземен живот, предаде Би Би Си.<br /><br />Макар постът "planetary protection officer" да не е нов, обявата плени въображението на любителите на НЛО в социалните мрежи - и впечатли със заплата в диапазона между 120 и 187 хиляди долара годишно.<br /><br />Става дума за избягване на биологическото замърсяване по време на космически мисии към други планети, както и при...

На върха на хранителната верига (тест драйв)

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/na-vyrha-na-hranitelnata-veriga-test-drajv-6072256

Визуалните промени са най-малко в екстериора, докато вътре бестселърът е обновен с нов, по-голям навигационен екран, както и дигитално приборно табло. Моделът се предлага с нов икономичен бензинов двигател, но аз залагам на добре познатия 2,0 TDI със 150 к.с., прекрасен цвят и R-Line изпълнение.

Родени на 4 август

http://www.cross.bg/rodeni-na-avgyst-1551056.html

/КРОСС/ Владимир Тотев-Валди, музикант от "Щурците" Георги Табаков, председател на Български икономически форум Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката Лидия Инджова, актриса Марио Тагарински, бивш депутат и министър Мартин Иванов, бивш служебен министър на културата Проф. Огнян Сапарев, литературовед, бивш генерален директор на БНТ Томислав Русев, спортен журналист Веселин Маринов, естраден певец  

Тръмп играе опасна игра с Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/04/3018630_trump_igrae_opasna_igra_s_iran/?ref=rss


Напрежението между Иран и САЩ бързо се засилва. През уикенда ирански и американски бойни кораби имаха пореден "сблъсък в сянка" в Персийския залив. Миналата седмица Конгресът наложи допълнителни санкции на отделни личности и компании, свързани с балистично-ракетната програма на Иран и с подкрепата за тероризма. В отговор Иран пробно изстреля ракета в космоса. Сили, подкрепяни от Вашингтон и Техеран, продължават да водят "войни с посредници" в Близкия изток - от Сирия до...

Колко е хубаво да не...

http://www.cross.bg/kolko-e-hybavo-da-ne-1551055.html

/КРОСС/ Колко е хубаво да не правиш нищо, а след това да си починеш! Испанска пословица  

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заподозрян в корупция, измами и злоупотреба с доверие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/04/3018818_izraelskiiat_premier_beniamin_netaniahu_e_zapodozrian/?ref=rss


Израелската полиция уведоми Върховния съд, че премиерът Бенямин Нетаняху е заподозрян в корупция, измами и злоупотреба с доверие, съобщава БТА. Съдът беше информиран за обвиненията в документ, с който се иска да разпореди на медиите да ограничат отразяването на случая.<br /><br />Водят се преговори с бившия помощник на Нетаняху Ари Хароу, който може да приеме да свидетелства в замяна на намаляване на наказанието си по други дела.<br /><br />Нетаняху е заподозрян в...

Обмисля се интегрирането на картите на свлачищата в кадастъра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281193_%D0%9E%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%8

 Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обмисля да интегрира специализираните карти на регистрираните свлачища  в кадастъра. Това съобщи в интервю за БТА заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. 

Това ще позволи както на общините, така и на инвеститорите и гражданите да вземат информирано решение при управлението на имотите си, коментира Йовев.

В момента често се налага на държавата да плаща на собственици за отчуждаване на несъществуващи вече терени, останали например под водите на Дунав, коментира заместник-министърът.

Предвижда се основната кадастрална карта да се надгради със специализираните карти за потенциално опасните зони, обектите на критичната инфраструктура, уранови находища и други. Идеята е да се използват и аерофото заснеманията, които периодично се извършват от Министерството на земеделието и храните, коментира още Йовев.

По думите му процесът на наслагването на специализираната информация върху кадастъра ще отнеме вероятно година – две. Очакванията са това да струва около 1 млн. лева, но ако не се налагат нови заснемания.

Поддържането в актуално състояние на тези карти ще изисква регулярно финансиране и след тяхното създаване и интегриране с кадастралната карта, допълни той.

През тази година са регистрирани шест нови свлачища в страната - край Котел, Габрово, Никопол, Елена и село Сулища. Активизирали са се 23 свлачища от общо регистрираните над 2 хил.

Само за проектиране, проучване и мониторинг на тези явления необходимите средства възлизат на над 900 млн. лева, а за свлачищата от първа група, които се нуждаят от неотложно укрепване, индикативната сума е около 500 млн. лева, обясни Йовев. Числата са заложени и в одобрената през 2015 г. от Министерския съвет програма за превенция и борба със свлачищата, ерозията и абразията на бреговете на Дунав и Черно море.

Програмата обаче не се реализира в цялост, отпуска се само частично финансиране. За тази година  регионалното министерство разполага за геозащита с 3,854 млн. лева с ДДС, като от тази сума 780 хил. лева са за превантивна дейност за геозащитните дружества, а 3,074 млн. лева са за управление на дейности за предотвратяване на свлачищни и абразионни процеси от по-стари обекти с вече сключени договори за строително-ремонтни дейности, поясни Йовев.

Сред тях най-големите проекти са за укрепването на свлачището при Трифон Зарезан край "Златни пясъци" и свлачище Фара на община Аксаково. Окончателното укрепване на тези две свлачища ще зависи от осигуреното финансиране.

Към този момент не може окончателно да се каже кога ще започне укрепването на пътя Варна - Златни пясъци, посочи още заместник-министърът.

След дъждовете преди месец в Смолян има пострадали отделни участъци от пътища втори и трети клас от свлачища, които са засегнали пътни банкети и принадлежности. Предстои оценка на щетите от свлачищата там. Край Плевен е подобна картината, като наложителен е ремонтът на пътната настилка в участъците Коиловци - Никопол, Тръстеник - Оряховица, Тръстеник - Славяново и други. 

За преодоляване на щетите от свлачищата само за района на Плевен са нужни 72 хил. лева за текущ ремонт на пътната настилка, а средствата ще се осигурят по ресорната програма на пътната агенция. Само за обрушване на свлачища и укрепване на срутища и други дейности за 2017 г. по бюджета на пътната агенция са предвидени 10 милиона лева, посочи Валентин Йовев.

Усилията са насочени за възстановяване на нарушени терени край 11 свлачища. От тях четири ще се възстановяват с пари за аварийни ремонти на пътната агенция - сред тях са обекти в района на Габрово, участъци от пътя Бистрица - Железница и Бяла - Ботевград, Първенец - Лилково, като по някои от тези обекти вече се работи. За останалите седем, които са на индикативна стойност 28 млн. лева с ДДС, ще се кандидатства по оперативна програма "Околна среда". Процесът вече напредва, допълни той.

Всяка година заради свлачищна и абразивна дейности сушата на България се "стопява" до 0,5 метра в участъците с най-активни процеси, коментира още Йовев.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Туск: Европейското бъдеще на Полша е неясно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374419

Туск: Европейското бъдеще на Полша е неясноПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви снощи, че европейското бъдеще на страната е несигурно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Стремежът на управляващото консервативно правителство да разшири правомощията си доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвика един от най-големите вътрешни политически конфликти от

На 4 август...

http://www.cross.bg/voiina-volta-byrkina-1551054.html

/КРОСС/ 1693 г. - Смята се за датата на създаването на шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон.1704 г. - Войната за испанското наследство: Гибралтар е завладян от английска и холандска флотилия под командването на британския адмирал сър Джордж Рук в съюз с ерцхерцог Карл1782 г. - Волфганг Амадеус Моцарт сключва брак с Констанце Вебер1791 г. - Подписан е Свищовският договор, с който се слага край на Австро-турската война (1787-1791).1836 г. - В Кремъл камбаната Цар Камбана е поставена на каменен пиедестал.1870 г. - В германския град Баден-Баден завършва един от първите международни шахматни турнири.1879 г. - Княжество България освобождава от мито стоките, внасяни от Македония, Одринско и Източна Румелия.1879 г. - Елзас и Лотарингия са провъзгласени за територия на Германия.1903 г. - Пий X е избран за 257. римски папа.1914 г. - Първа световна война: Германия нахлува в Белгия, в отговор на което Великобритания обявява война на Германия. Съединените щати обявяват неутралитет.1916 г. - Първа световна война: Либерия обявява война на Германия.1936 г. - Министър-председателят на Гърция Йоанис Метаксас суспендира парламента и Конституцията и установява Режима от 4 август.1957 г. - Аржентинецът Хуан Мануел Фанджо за пети път става победител в състезанията от Формула 1.1964 г. - Тонкински инцидент: Американските разрушители USS Maddox и USS Turner Joy докладват за сблъсък със северновиетнамски плавателни съдове в Тонкинския залив.1983 г

Цените на жилищата в САЩ продължават да се увеличават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281192_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%

 Цените на жилищата в САЩ се увеличават с 6,7% през юни на годишна база и с 1,1% в сравнение с май, показват данни на консултантската компания CoreLogic, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Цените отбелязват ръст от 50 на сто спрямо дъното, достигнато през 2011 г.

За 12-те месеца от юни 2017 г. до юни 2018 г. компанията очаква ръст на цените от 5,2%.

"Нарастването на продажбите се забавя и това не се дължи толкова на достъпността на жилищата, а на липсата на достатъчно предлагане“, коментира Франк Нотафт, главен икономист в CoreLogic.

Той посочва, че към края на второто тримесечие на тази година непродаденият запас от жилища на пазара е на най-ниско ниво от 30 години.

От 10-те най-големи метрополиса в САЩ според броя на населението в четири цените са силно надценени точно заради липса на предлагане. Сред тях са Денвър-Аурора-Лейкууд, Хюстън, Маями и Вашингтон-Арлингтън-Александрия.

Според анализаторите достъпността на жилищата ще стане по-голям проблем през следващите години заради перспективата за ръст на лихвите по ипотеките и увеличаването на месечните вноски.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Св. 7 отроци в Ефес

http://www.cross.bg/otrotzi-vreme-svetite-1551053.html

/КРОСС/ В памет на седемте Свети отроци от Ефес В дните на нечестивия римски цар Деций Христовата църква била гонена, и много Христови раби - свещенослужители, църковнослужители и други верни, боейки се от безмилостния мъчител, били принудени да се крият кой където може. Когато, пламтейки от ненавист към християните, Деций дошъл от Картаген в Ефес, преди всичко заповядал да се съберат жителите от околностите за принасяне жертви на идолите. Заслепен в своята гордост, царят поставил идоли сред града и устроил жертвеници пред тях; на тях, по негова заповед, заедно с царя, трябвало да принасят жертви първо градските власти. При това всенародно празнично жертвоприношение земята се напоила с кръв и въздухът се изпълнил със смрад и дим: толкова много животни се заколвали и изгаряли. След два дни царят издал заповед да съберат всички християни и да ги заставят да принесат жертви на идолите. Започнали навсякъде да търсят християни: насила ги извеждали от домовете им и пещерите, събирали ги в обща тълпа и с безчестие ги отвеждали на площада, където се събирал народът, принасящ жертви. Някои от Христовите последователи, които не притежавали душевна твърдост, боейки се от предстоящите мъки, отпадали от вярата и пред очите на всички се покланяли на идолите

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-festival-1551052.html

/КРОСС/ ***София.В 11.00 часа в Министерство на икономиката министърът Емил Караниколов ще даде пресконференция, на която ще представи икономическите приоритети от Управленската програма на правителството. ***София.В 12.00 часа заместник - кметът на Столична община Евгени Крусев ще провери строителните дейности на ул. „Шандор Петьофи". ***София.От 15.00 часа в Министерство на вътрешните работи, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов ще награди столични полицаи и пожарникари от Пазарджик. ***Банско.В 18.30 часа на сцената на джаз фестивала ще се проведе „Професионалната балканска лига" по канадска борба. ***Благоевград. От 10.00 часа в заведение за хранене, което се намира на алеята към парк „Бачиново" ще се проведе Неформална кърмаческа среща на открито ще се проведе в Благоевград по повод Световната седмица на кърменето. ***Бургас.В 20.30 часа в Експо център „Флора Бургас" ще се проведе фестивал „Джаз в Бургас". ***Варна.В 19.30 часа в обновената зона на Морската гара представителният духов оркестър на Военноморските сили с диригенти Мирослав Трифонов и Георги Зайранов ще даде концерт „На брега на моето лято...". ***Велико Търново.В 17.30 часа парк „Марно поле" ще бъде отрит Фестивалът на науката и изкуствата, организиран от учителите Йордан Ходжев и Владимир Стефанов. ***Велико Търново/Дебелец.В 20

Какво да правим с децата през лятото?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281191_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D1%81+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE%3F

 Дискусия по дифолт: поредната училищна реформа. 

МОН услужливо подава тема: да намалим лятната ваканция? Моля, дебат. От една страна – в Северозападна Европа е така, а бива ли ние да сме на опашката. От друга – наша си културна традиция от времето на Стамболийски, който се грижел за това децата да помагат в обирането на реколтата. От трета – климатици нямало, а у нас през лятото е горещо, през зимата пък щели да пестят от отопление. Бившият министър проф. Игнатов печели приз за най-екзотичен аргумент: имало „интелектуална традиция" някои родители да ходят на море през септември.  

Хайде да се хвана и аз на летния дебат и да изкажа мисли. Какво целим? Оставям настрана естетическото движение „реформа заради самата реформа“, оставям догонването на културните народи.

Проблемът у нас е висенето на децата без цел и смисъл. Разбира се без известно висене младост не може да има - ние висяхме из улиците на махалата, сега повече висят в клубове и фейсбук. Но времето се ускорява. Българин, попаднал в индустриална страна, със сигурност го е усетил: ако си изпуснал някакви периоди от живота си, ако си оставил бели петна в CV-то – ами изпадаш и толкова!

Неходенето на училище в много страни се третира като престъпление, едни наши приятели в Холандия се разправят със съдилища сума време, защото синът им пубертет бяга от час. Докато у нас не могат дори да ги изключат, в някои страни глобяват солидно на ден отсъствие, другаде ги търсят с полиция, на трети родителите рискуват затвор, за социалните помощи да не говорим. Репресията не е самоцелна, става дума за това, че цялото общество се чувства длъжно да поеме част от родителската функция, а учебният процес е нещо крайно сериозно – не просто зверилник, където оставяш детето си известно време на топло под надзор. Детето не е притежание на родителя, неговият интерес се брани от всички, в определени случаи – срещу родителя.

Защо началото на учебната година няма да се измести на 1. 09.

Тук проличава недомодернизираният характер на нашето общество. Знаете ли защо според мен няма да се измести началото на учебната година на 1.09?  Защото много от учителите работят през лятото по морето, да не говорим за хилядите родители, принудени да берат разни работи в чужбина (глобализиран Стамболийски!). Бедните и особено - ромските деца масово тръгват към края на април и се връщат съм октомври. И разбира се директорите не ги санкционират, защото „парите следват ученика“, а кой е луд да плаши рибата?

 

Към тази тъжна реалност ще се прибавят едни по-възвишени мотиви на заможните ни съграждани, които държат да водят децата си на екскурзии по света и по езикови ваканции. Ако за първата група седенето в училище е загуба на трудодни, за втората то е падане до едно по-ниско социо-културно ниво - защото те знаят по-добре с какво да ги занимават и какви частни учители и школи да им намират.

Не знам какъв проблем ще се реши, ако различните училища получат правото да започват и свършват ваканциите по собствено усмотрение – освен разбира се най-срамният, с климатиците и отоплението (наместо да санират блокове на частни лица, да се бяха погрижили за учебните заведения!). А възприемането на 15.09 като „традиция“ е малко като софийското паве – културно наследство.

Защо не и летни школи?

Главната тема е борбата с висенето на децата. Но няма защо да ги затворим по-дълго в училище. Не съм единственият, който смята, че най-добре би било да им се въведе учебната форма задължителна лятна школа, задължителен елемент от учебния процес. Опитът ми е университетски, тук отдавна организираме такива школи. Представете си го: децата отиват на някакво интересно място и се занимават с дадена образователна тема според интересите си, като заедно с това спортуват, прекарват интересно време заедно. За бедните деца таксата следва да се поеме от държавата, за онези с възможности – да е поносима, а най-богатите биха могли пак да пращат децата си в аналогични чужбински места, като после доказват това занимание със съответен документ.

Ivaylo Ditchev (BGNES)

Ивайло Дичев

Вярно, че това ще дойде допълнителен труд на учителите, но той може да се заплаща, тъй че те да не са принудени да ходят да слугуват по морето. Иска ми се школите да са по месец, но реалистично погледнато можем да почнем с две седмици. В края ученикът да получава оценка по темата на школата, която да влиза в годишната оценка - например компютърни технологии, екология, изобразително изкуство.

От опита знам, че успяват школи, където инициативата идва от самите учители - измислят теми, намират място, да кандидатстват пред министерството за финансиране, да опитват да запалят децата. При много школи из цялата страна всеки ученик ще има право да избира къде да иде, за най-добрите ще има състезание. Децата ще се научат да излизат от обичайната си компания и да се интегрират в нова, да разширяват кръга си от приятели от други места из страната, в един ранен национален melting pot, ако щете, да се свалят. Някои от тях може би ще станат международни, някои ще почнат да се организират и в други страни.

Така може би ще надскочим дилемата училище – родители, която противопоставя колектив на индивид, бедни на богати, бюрокрация на артистичност и други такива непродуктивни дихотомии. Трябва нещо трето – общество от ученици, далеч както от класната стая, така и от дома.

Ще има съпротива отвсякъде – от учителите-сезонни работници, от бюрократите в министерството, на които им се усложнява работата, от планиращите почивката си родители, от различни психолози, които ще кажат че претоварваме децата, от писачите на учебници, които ще видят тук пропуснати ползи… Но ако самите учители видят интереса си в това да организират едни такива интересни и за самите тях школи, ако получат отнякъде финансово рамо, ако тръгне една такава мода: „А ти къде беше тази година на лятна школа?" Кой знае...

"Лудогорец" очаква да научи съперника си в спора за влизане в групите на Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/04/3018698_ludogorec_ochakva_da_nauchi_supernika_si_v_spora_za/?ref=rss


"Лудогорец" ще научи днес съперника си за плейофа в Лига Европа. Жребият в Нион ще бъде теглен в 14.00 часа.<br /><br />Българският първенец отпадна от Шампионската лига след драматичен развой в мачовете с "Апоел" (Беер Шева) в третия предварителен кръг. След загубата с 0:2 в Израел разградчани се вдигнаха и спечелиха с 3:1, но благодарение на гола на чужд терен съперникът им продължи в по-силния турнир.<br /><br />Сега "Лудогорец" насочва...

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-zashto-1551051.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Какво налага сливането на болниците в Сандански и Петрич? За и против решението Тема: Нов стандарт за спешна медицина. Какви ще бъдат изискванията към болниците за спешните отделения. Гост - д-р Стойчо Кацаров Тема: Детайли около разследването на смъртта на бизнесмена Даниел Божилов от говорителя на окръжната прокуратура в Пловдив Тема: За социалните права и тяхната защита - гост в минутите след 8 общественият защитник Мая Манолова Тема: Има ли ефект от въвеждането на вечерен час за непълнолетните младежи в Кресна Тема: Жители на Каварна, Балчик и Шабла на протест срещу забрани за земеделие и строителство. На живо Тема: Българските атлети на Световното първенство в Лондон. За старта на шампионата и любопитните събития на първенството БТВ, "Тази сутрин" Тема: Повишена опасност от пожари. Къде са най-критичните места? Тема: Трябва ли да се отворят досиетата КТБ и ще има ли наказани за фалита на банката? Гости: Христо Иванов и Николай Стайков Тема: Има ли воля за приемането на работещ антикорупционен закон? Коментар на Меглена Кунева Тема: Може ли новата мегаструктура да се окаже инструмент за политически натиск? В студиото, зам

Късите крачета на един министър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281190_%D0%9A%D1%8A%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80

 Е, свърши се. Край. Санирането спря. Както и да го увъртаха, колкото и да го отричаха. Вече е факт. От началото на миналия месец, когато Министерството на регионалното развитие и благоустройството пуска депеша до кметовете на всички общини. Финансовият ресурс бил изчерпан. Щял бил да стигне само за договорените 2022 сгради. Останалите желаещи има да почакат понеже, внимание: "По-нататъшното подпомагане на изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради може да бъде извършвано при различни правила и условия за финансиране...". Това е финалното изречение в писмото на министър Николай Нанков. И то казва, ако не всичко, то достатъчно.
Местните избори 2015 отминаха. Безплатното саниране беше сиренцето в капана за гласоподаватели. Добре опаковано, подходящо рекламирано. Чудна стръв за лапнишарани, която свърши работа. Е, който не искаше доброволно да се включи, беше съветван от министър Лиляна Павлова да "пие една ракия и да подпише документите" (в Пловдив на среща с избиратели), а също и да внимава за кого гласува.
После дойдоха нови избори. За президент 2016 г. И пак се завъртя плочата, ама в друг контекст.
Ако не гласувате за Цецка Цачева, правителството пада и спира санирането, плаши Николай Нанков избиратели в Ловеч. А в Смолян пък откровено посъветваха живеещите в блок "Орфей" да гласуват за ГЕРБ, в противен случай "край на санирането".
Всъщност програмата започна 2015 г. с 1 млрд. лв., куп пропуски и широкоформатни възможности за злоупотреби. Първоначалните сметки за цена на квадратен метър за саниране е 400 лв., сетне пада на 290 лв., за да стигне в момента до 170-140 лв. Какво се случва с разликата между 400 лв. и 140 лв. Досещате ли се? Къде отиде тя, в чии джобчета...
Милиардът е усвоен безконтролно и дойде ред на втория. Понеже 2022 сгради бяха със сключени договори, по признанието на Лиляна Павлова, а парички вече нямаше. И правителството в оставка поиска още милиард, уверявайки гражданите, че програмата продължава. Всъщност парите бяха свършили, а договорите подписани, но това нямаше как да бъде признато пред българите, защото пак се задаваха избори. Този път извънредни парламентарни. Но ето че днес всичко си е на мястото. Крачетата на лъжата са къси. Нищо, че носят цял министър, пък бил той и Лиляна Павлова.
А че е "спестила" истината, потвърждава докладът на служебния министър на регионалното развитие Спас Попниколов, който констатира необосновани цени, финансиране на недопустими дейности, липсата на контрол на строително-монтажните работи и договори с неосигурено финансиране.   

Софтуерът на милиони дизелови автомобили ще бъде сменен безплатно

https://www.actualno.com/europe/softueryt-na-milioni-dizelovi-avtomobili-shte-byde-smenen-bezplatno-news_625902.html

Софтуерът на милиони дизелови автомобили, не само в Германия, но и в Европа, ще бъде сменен безплатно. В обхвата попадат различни германски коли произведени след 2008 г. Колко от тях са в България и какво трябва да направят собствениците? „Хората, които купуват нови дизелов

Нов водоизточник ще спаси три села в Монтанско от арсена

https://www.24chasa.bg/region/article/6374417

Нов водоизточник ще спаси три села в Монтанско от арсена
Изграждане на нов водоизточник е най-добрата възможност за изчистването на арсена от питейната вода в селищата в община Бойчиновци. Това е становището на екип учени от Университета по строителство, архитектура и геодезия. На 10 юли проф. д-р инж. Петър Калинков, доц. д-р инж. Соня Димитрова и гл. ас. д-р инж.

Димитър Рачков: С Мария вече не сме заедно

http://frognews.bg/news_139533/Dimitar-Rachkov-S-Mariia-veche-ne-sme-zaedno/

Димитър Рачков и Мария Игнатова вече не са заедно. Това съобщи самият Рачков в съобщение до медиите.

Най-важното от Варна във вчерашния - 3 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356807

Кметът нареди на собственици да реставрират стара сграда до Военноморския клуб Реставрация на архитектурен паметник, който се намира непосредствено до Веонноморския клуб във Варна, нареди на собствениците кметът Иван Портних, научи Moreto.

25 години от подписването на договора за приятелство между България и Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281189_25+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D

 

Документът има огромно значение за отношенията между нашите страни и народи

 

 

Днес се навършва четвърт век от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация. В него като основни залягат принципите за пълно и реално равноправие, уважение на суверенитета и независимостта, изключване на всякаква намеса и стремеж към доверие, откритост и взаимна изгода. Документът, който има фундаментално значение за двустранните отношения е подписан в София от президентите на нашата страна и на Русия Желю Желев и Борис Елцин. Още в преамбюла на договора е подчертано, че негова основа са „традициите на приятелските отношения между народите на двете държави и на положителния опит на тяхното сътрудничество”. В текста е подчертано, че двете страни ще се стремят да стимулират отношенията между държавните институции, местните власти и общуването между гражданите на Русия и България.

Гърците не са оптимистично настроени за ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281188_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0

 Одобрението за еврозоната достигна най-високите си стойности от 2004 г. насам, показва ново проучване на Eвробарометъра, но гърците остават сред най-неоптимистично настроените за блока европейци, предава Greek Reporter
Според последното изследване, подготвено за Европейската комисия, 73% от гражданите в еврозоната подкрепят членството в единната валута, като се наблюдава увеличени от 3% спрямо 2016 г. 
Но подкрепата в Гърция, която след седем години на икономии остава под контрола на кредиторите от еврозоната, достига едва 64%. Същевременно общо 95% от гражданите смятат, че икономическата ситуация в страна е „лоша“.

Превод и редакция: Мария Динкова

Може ли Европа да се защити, ако американските санкции засегнат интересите на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281187_+%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD

 Съдът и ведомствата на Европейския съюз могат да предприемат защитни мерки срещу американските санкции, пише вестник „Российская газета“
Ръководителят на катедрата по международното право в германския университет „Фридрих Шилер“ Кристоф Олер отбеляза, че Вашингтон може да използва законодателството за ограничаване на американските фирми, търгуващи с Русия и за упражняване на натиск върху трети фирми. „От това ще пострадат енергийните проекти на Руската Федерация. През 80-те години американците се опитаха да блокират изграждането на руския газопровод. Сега ситуацията е подобна“, обясни специалистът. 
„Съдът и ведомствата на Европейския съюз могат да предприемат защитни мерки срещу американските санкции, обявявайки ги за недопустими. Това е основният правен инструмент. Но водещите компании ще се чувстват защитени единствено на континента. Европейският бизнес може да поиска от САЩ компенсации за несъстояли се договори. Но това е дълга и скъпа процедура с малки шансове за успех“, допълни Олер. 
По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва ще отстоява своите интереси във връзка с американските санкции. Според него именно така ще постъпят всички страни, засегнати от новия американски закон. 
„Като цяло ние смятаме, че подобна санкционна политика е недалновидна, незаконна и неперспективна“, коментира Пекосв. Същевременно той уточни, че законът за засилване на санкции спрямо Русия, Северна Корея и Иран де факто не променя настоящата ситуация. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Как България да се поучи от Македония, за да облекчи строителството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/04/3017010_kak_bulgariia_da_se_pouchi_ot_makedoniia_za_da/?ref=rss


От година и половина в Македония процедурата по одобряване на проекти и разрешаване на строежи се извършва напълно по електронен път. Проектантите и инвеститорите могат да проверяват във всеки момент коя институция и кой служител преглеждат документите. Същевременно в България проектантите внасят в общините и различни институции общо 178 документа в 3 екземпляра.<br /><br />Въвеждането на електронната система в Македония е започнало през 2014 г., с пробен период от година и...

Живакът удря 39 градуса, стойте на сянка, пийте вода

http://frognews.bg/news_139532/Jivakat-udria-39-gradusa-stoite-na-sianka-piite-voda/

Днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Лекарите съветват-пийте вода и стойте на сянка.

Живакът удря 39 градуса

http://frognews.bg/news_139532/Jivakat-udria-39-gradusa/

Днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Лекарите съветват-пийте вода и стойте на сянка.

Горещо с температури до 39 градуса днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6374410

Горещо с температури до 39 градуса днесДнес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава  „Фокус“. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е около средното за месец август. По Черноморието ще е слънчево.

ФБР арестува програмиста, справил се с вируса WannaCry

https://www.actualno.com/sciencelogy/fbr-arestuva-programista-spravil-se-s-virusa-wannacry-news_625901.html

Британският програмист, който успя да спре разпространението на вируса WannaCry, който порази компютри по целия свят през май, бе арестуван в САЩ. Информацията е на британската агенция Прес Асосиейшън, цитирана от ТАСС. Маркъс Хатчинс е бил арестуван на международното летище

Днес ще е слънчево и горещо с максимални температури между 34° и 39°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281186_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1

  Днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Евгения Егова. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е около средното за месец август.
По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
В планините ще е слънчево. Ще духа слаб, по билата – до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/strategii-programata-reformi-1551080.html

/КРОСС/ "Държавата въвежда лимит на таксите в частните училища". Това е предвидено в наредба, подготвена от министър Красимир Вълчев, съобщава "24 часа". Лимитите ще важат за тези частни училища и градини, които искат да ползват държавна субсидия за децата, които обучават. Те ще трябва и да приемат 20% от възпитаниците си напълно безплатно. "Отказът от реформи в програмата за управление е скрит със стратегии", пише вестник "Сега" по повод представената управленска програма на третото правителство на Бойко Борисов. Според вестника, програмата е хибрид от половинчати или отказани реформи, замаскирани с куп стратегии. Има и отстъпление от ангажименти, обещани през април при формирането на коалицията между ГЕРБ и "Обединените патриоти". "Труд" акцентира на подкрепения от президента на Съединените щати законопроект за намаляване на легалната имиграция, в който една от мерките е премахване на логарията за зелени карти. Според изданието, България е сред страните с най-много кандидати за зелена карта. Получилите зелена карта тази година са 776 души.    

Столичният бул. "Президент Линкълн" ще бъде затворен от днес до Коледа

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/04/3018739_stolichniiat_bul_prezident_linkuln_shte_bude_zatvoren/?ref=rss


От днес до 26 декември булевард "Президент Линкълн" ще бъде затворен за автомобили в участъка между бул. "Овча купел" и ул. "657". Причината е започналият преди седмица строеж на станцията от третата линия на метрото, съобщават от Столичната община.<br /><br />В края на миналата седмица заради ремонт бе затворен и бул. "Монтевидео", който е перпендикулярен на "Президент Линкълн". Затворени за ремонт са още булевардите ...

Пътна обстановка в страната - 4 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356826

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: Движение с повишено внимание от км 6+000 до км 36+000 и в двете посоки, поради ремонтни дейности по мантинелите. Срок 04.08.2017 г. АМ „Хемус“: област София: За леки МПС: За виадукти при км 33+600 и тунел Витиня – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението двупосочно в лявото платно /посока София/.

Първакът от казана вкарва в гроба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281185_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B0

 

От 2 до 10 часа агония до смъртта след погълване на метилалкохол

Домашната ракия е хубава, но само при условие, че не пием първата, която изтича от казана. Тя може да причини сериозни увреждания на организма и дори да доведе до смърт, предупреждават токсиколози.

Така нареченият първак не само че е отровен за пиене, но е вреден дори за разтривки. Отровата му прониква дори през кожата.

Между пиенето и смъртта минават не по-малко от два часа, понякога тя настъпва и след десет. През това време проявите са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.

Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, и като капак да не си направи труда да изчисти кайсиите и сливите от костилките.

При ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина. Тя блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е, че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове.

Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.

Точно затова ферментирали плодове, стара зимнина и костилки не бива да се слагат.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт. Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато производителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.

Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.

Алкохолът менте докарва стерилитет при мъжете

Повече от половината мъже, които редовно пият алкохол менте страдат от стерилитет, предупреждават специалисти по репродуктивно здраве. В някои случаи обаче се раждат деца, но те са с увреждания най-често на черния дроб и очите.

Медиците предупреждават, че риск в алкохолът менте са изкуствените оцветители и аромати, които се слагат в него, за да се докара на мирис и вид.

Фалшивият алкохол не може да бъде разпознат без лабораторен анализ.

Единственият начин е хората да внимават какво пият и да не купуват ракии без етикет от случайни хора, предупреждават тосиколози.

Всяка година жертвите му са между 5 и 7. Десетки са натровените и детосикирани в болниците.

Две големи отравяния с метилов алкохол им в България. Едното е през 1944 г., когато в страната на влиза съветската армия. Десетки червеноармейци се натравят с метилалкохол в Бургас. Второто е през 70-те години в Русе. Тогава също се отравят няколко семейства след запой с откраднат метилов алкохол от фабрика за бои за обувки.

Войник на НАТО загина в Афганистан

https://www.actualno.com/asia/vojnik-na-nato-zagina-v-afganistan-news_625900.html

Един войник на НАТО е загинал, а други шест са ранени, след като талибански самоубиец атентатор атакува конвой на чуждите сили в Афганистан в четвъртък, 3 август, съобщи БГНЕС. Талибаните бързо поеха отговорност за атаката в социалните медии и ч чрез съобщенията до журналис

Евакуираха 79-етажния небостъргач "Торч Тауър" в Дубай заради пожар (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374400

Евакуираха 79-етажния небостъргач "Торч Тауър" в Дубай заради пожар (Снимки)Голям пожар е избухнал в 79-етажния небостъргач „Торч Тауър“ в Дубай, пише британският вестник "Индипендънт", цитиран от Фокус. От службата за гражданска защита на Дубай съобщиха, че те са пристигнали на мястото на инцидента и са успели да евакуират всички от една от най-високите жилищни сгради в света.

Автопилот поема управлението в трафик и задръстване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281184_%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA+%D0%B8

 

Новото Audi A8 потегля, ускорява, завива и спира напълно самостоятелно

Новото Audi A8 е първият серийно произвеждан автомобил, разработен специално с цел високо автоматизирано управление. Пилотната система Audi AI за движение в натоварен трафик и в задръстване поема управлението в условия на бавно движение с до 60 км/ч на скоростни пътни отсечки и магистрали, където двете основни платна за движение са разделени с физическа преграда. Системата се активира с натискане на бутона AI на централната конзола. Пилотната система за натоварен трафик и задръстване потегля, ускорява, завива и спира напълно самостоятелно колата, като в това време водачът може и да не наблюдава постоянно автомобила. Той може да пусне волана за неограничен период от време и в зависимост от изискванията на националното законодателство в съответната държава, да съсредоточи вниманието си върху други дейности, които автомобилът му предоставя, като например гледане на телевизия на екрана на арматурното табло.

 

 

В момента, в който системата достигне предварително определените си ограничения, тя приканва водача да поеме отново контрола върху управлението на автомобила. Пилотната система за движение в натоварен трафик и задръстване е революционна по своя характер. В процеса на пилотирано управление, централният модул за управление на системите за асистенция на водача вече създава постоянно виртуално изображение на заобикалящата среда, комбинирайки данните от различните сензори и съобразява действията си с промените в този модел. Освен радарните сензори, фронталната видеокамера и ултразвуковите датчици, Audi е първият автомобилен производител, който използва и лазерен скенер. До изясняване на законовите и нормативните условия на всеки отделен пазар, както и до създаване на национални правила за приложението и провеждане на изпитания на системата, Audi ще възприеме подход на постепенно внедряване на пилотната система за движение в натоварен трафик и задръстване в серийните автомобили.

 

 

Пилотната система за дистанционно паркиране и гариране Audi AI управлява напълно автономно голямата лимузина A8 при влизане или излизане на автомобила от паркомястото или гаража, като маневрите преминават под наблюдението на водача. При това не е необходимо той да се намира в автомобила, а съответната система се задейства от неговия смартфон чрез новото приложение MyAudi. За да наблюдавате маневрите за паркиране, трябва само да държите натиснат бутона Audi AI и да следите на екрана на смартфона картината на 360-градусовата панорама от бордовите камери в реално време. Новата система на окачването разполага с динамично управление на четирите колела, съчетаващо директното спортно управление с оптимална стабилност на пътя. Предавателното число на управлението на предния мост се променя в зависимост от скоростта на движение, докато колелата на задния мост се отклоняват в или срещу посоката на предните според скоростния диапазон, в който се движи автомобила.

 

 

Поведението на новия модел на пътя става още по-динамично и прецизно с помощта на спортния диференциал, разпределящ активно въртящия момент между задните колела, допълвайки действието на системата за постоянно двойно предаване Quattro, което е част от серийното оборудване на новото поколение A8. Активното окачване е в състояние да повдигне или да спусне всяко едно от колелата чрез електрически изпълнителни модули, в зависимост от желанията на водача и ситуацията на пътя. Тази гъвкавост варира от плавното комфортно движение на класическия луксозен седан до динамизма в поведението на расовия спортен автомобил. На основата на данните, подадени от системата за превантивна безопасност, каросерията може да бъде повдигната светкавично при установяване на опасност от страничен удар, намалявайки потенциалните последствия от катастрофата за всички в автомобила.

Данъчни изпразниха касата на плажно заведение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281183_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B2

 338 лева иззеха публичните изпълнители от НАП-Варна от заведение в Морската градина. Общо 40 са търговските обекти, от касите на които публичните изпълните от данъчната дирекция са иззели парични средства. Става въпрос за обекти, чиито собственици имат просрочени данъчни задължения и отказват да ги погасяват доброволно, обясниха от ТД на НАП-Варна. Общата сума на иззетите и внесените в републиканския бюджет парични средства досега е в размер на 46 хиляди лева. Тази крайна мярка ще продължи да се прилага до края на летния сезон всекидневно. От началото на тази година публичните изпълнители от Варна са събрали просрочени данъчни и осигурителни задължения за близо 220 млн. лева. 75 милиона от тях са събрани принудително, а в по-голямата си част просрочените задължения са внесени доброволно, след проведени срещи и разговори със задължените лица. „Нека фирмите и лицата, които имат временно затруднение при погасяванео на просрочените си задължения, да потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители, за да бъде намерен приемлив начин за тяхното разсрочване. От началото на годината 283 варненски фирми са поискали и са получили разрешения за неотложни плащания, като по този начин са продължили да ползват за дейността си част от сумите, които постъпват по запорираните им сметки, а друга част са отивали за погасяване на просрочените им задължения“, обясняват още от териториалната дирекция.

Прекратяват договора за наем на плаж с. Лозенец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281182_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6+%D1%81.+%D0%9B%D0

 Договорът за наем на плаж „с. Лозенец“ ще бъде прекратен от 1 октомври от Министерство на туризма, съобщиха от ресорното ведомство. Причините са обективната невъзможност той да реализира както права, така и задължения по него, както и неприемане на извършвани дейности по ивицата от стопанина, посочиха от министерството.

До решението се е стигнало след направени серия от проверки на морската ивица през летния сезон, последната от които е била в края на месец юли 2017 г. Инспекциите на място са били както планирани, така и по сигнали и жалби за състоянието на плаж „село Лозенец“, постъпили от Сдружение с нестопанска цел „Всички за Лозенец“ и др.

Договорът с наемателя на морски плаж „с. Лозенец“, Община Царево, Област Бургас, е сключен на 05.07.2016 г. с определеното за наемател търговско дружество след публично обявен на официалната страница на Министерството на туризма и проведен по реда на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост търг с тайно наддаване.

Според договора за наем той не може да бъде прекратен в периода 1 юни – 30 септември, докато трае активният летен сезон. Затова контрактът ще бъде прекратен на следващия възможен ден - 1 октомври 2017 г., за което фирмата е информирана.

По закон почистването, осигуряването на спасители и на медицинска служба на неохраняемите плажове, т.е. тези, които нямат стопани - концесионери и наематели, трябва да бъдат осигурени от областните управи. Ще се отнася за незаконни преместваеми обекти на морските ивици, тяхното премахване е в прерогативите на кмета на общината, на чиято територия е плажът.

Каним високотехнологични китайски компании в „София Тех Парк“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281181_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D

 Възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк в България - „София Тех Парк“, обсъдиха на среща министърът на икономиката Емил Караниколов и Н. Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китай в България днес, съобщиха от министерството на икономиката. „Търсим международни партньори за участие в проекта, той предоставя добри условия за китайски компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа“, заяви на срещата министър Караниколов. Той допълни, че възможните области за сътрудничество са в изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, сътрудничество с водещи български научни институции, като и демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми.

От своя страна Н. Пр. Джан Хайджоу каза, че в “София Тех Парк” има отлични възможности за съвместна работа. „В момента стимулираме технологичните паркове в Китай да търсят възможност за изпращане на инкубатори в България. Заедно с инкубаторите ще дойде и пазарното търсене, както и средства, които ще помогнат за превръщане на научните резултати в индустрия“, посочи Н. Пр. Джан Хайджоу.

На срещата бяха обсъдени още и вариантите за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество. Стартирани са общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти, от които са финализирани три, като се очаква скоро да се приключи окончателно и процедурата за мляко и млечни продукти. „Благодарим на посолството на Китай и разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос на български земеделски и хранителни продукти“, подчерта министър Караниколов.

Китайската страна активно изследва начините за засилване на сътрудничеството с България, зави Н. Пр. Джан Хайджоу. „Износа към Китай трябва да се увеличи и трябва да създадем баланс в търговията между двете страни. Според нас земеделието има широка сфера на обхват и в това число влиза търговията, производството на продукти, откриването на нови пазари и нови технологии за преработка на храни. Китайската страна придава огромно значение на българските селскостопански продукти“, поясни Н. Пр. Джан Хайджоу. Той добави, че ако двете държави искат да повишат стокообмена трябва да работят в посока популяризиране на българките продукти в Китай и разширяване на каналите за търговия.

За периода 2006-2016 г. износът ни за Китай нараства над 6 пъти – от 78 млн. щ.д. през 2006 г. до близо 480 млн. щ.д. през 2016 г. Вносът от Китай също нараства, но с далеч по-умерени темпове (през 2006 г. е в размер на 961 млн. щ.д., а през 2015 г. е приблизително 1 млрд. и 79 млн. щ.д.). Китай заема второ място, след Турция, сред експортните ни дестинации извън ЕС.

Сходна тенденция се наблюдава и през 2016 г., когато стокообменът с Китай възлиза на 1629.1 млн. щ.д. Българският износ за Китай е в размер на 479.7 млн. щ.д. (-19.6%), а вносът от Китай се равнява на 1149.4 (+6.5%).

През първите три месеца на 2017 г. двустранният стокообмен се равнява на 462.1 млн.щ.д. (ръст от 9.22% спрямо същия период на 2016 г.), от които български износ на стойност 175.1 млн. щ.д. (увеличение от 28.2%) и внос на стойност 287 млн. щ.д. (+0.2%).

Варненски район остава без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=356825

Един район във Варненско ще остане без ток днес - 4 август, заради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, научи Moreto.net. От 8 до 17 часа без ток ще са абонатите в района на местност Боровец юг.

Син дължи солено обезщетение на мъж, нападнал майка му

//dariknews.bg/regioni/shumen/sin-dylzhi-soleno-obezshtetenie-na-myzh-napadnal-majka-mu-2040479

Парично обезщетение трябва да плати мъж от село Каравелово, пребил свой съселянин, защото посегнал на майка му. Според данните от делото, което е гледано в Районния съд в Нови пазар, случката е станала на 20 април миналата година.

Тогава пострадалият

До края на годината правим търг за приватизация на „Белене”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281180_%D0%94%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%

 

Най-късно през октомври тръгва и процедурата за строител на тръбата към Гърция

До края на годината ще бъде стартирана поръчката по процедурата за приватизация на проекта за изграждане на атомна централа в „Белене”. Това съобщи по БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й,

вече се водят разговори с инвеститори

които проявяват сериозен интерес към реализацията на проекта. Тя спомена за интереса, обявен преди време от голяма държавна китайска компания. „В случай че все пак не се намерят кандидати да купят проекта, ще се мисли с единия от купените реактори да бъде изграден 7-и блок на площадката в Козлодуй. Засега обаче не се знае какви средства ще са необходими за този вариант”, каза Петкова и поясни, че технологията на въпросните съоръжения, които платихме по силата на съдебно решение от руснаците, е на високо ниво и не е остаряла. Относно реализацията на проекта за изграждане на газовия хъб „Балкан” Теменужка Петкова обяви, че е оптимист. „Първата и най-важна задача на кабинета в областта на енергетиката е осигуряването на сигурността на доставките на природен газ и диверсификация на източниците и маршрутите”, каза тя. „Концепцията на хъб е разработена заедно с колегите ни от ЕК. Еврокомисията стои изключително сериозно зад този проект. Той отговаря изцяло на изискванията на Европейския енергиен съюз. Изграждането на хъба ще доведе не само до диверсификация на източниците на доставка, но и до либерализация на пазара на природен газ и

съответно до конкурентни цени

Само преди дни получих ново писмо от ЕК, в което се потвърждава безрезервната подкрепа за изграждане на газовия хъб. Подкрепа има не само от Евросъюза. Наскоро бе подписан меморандум между „Булгартрансгаз” и азерската компания „Сокар” за търсене на потенциал за доставки обеми на природен газ, които са над договорените вече за транзит през бъдещия българо-гръцкия интерконектор”, каза още Петкова.

„Смятам, че хъб „Балкан” ще бъде един изключително успешен проект”, категоричен бе министърът. „Техническото задание е готово и до дни ще бъде обявена обществената поръчка за предпроектното проучване за хъба”, добави Петкова.

Тя припомни за настояването на Брюксел за изграждането на интерконектора между България и Гърция. „Най-късно в края на септември или началото на октомври тя ще бъде стартирана и реалното строителство трябва да започне в първата половина на 2018 г.

Относно енергийната стратегия на България, министърът поясни, че тя е разработена през 2011 г. и е до 2020 г. „Работна група в министерството

започна работа по подготовката на нов документ

с обхват до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Поканих всички парламентарно представени политически сили да излъчат свои представители, които да вземат участие в разработването. Решенията по нея трябва да се вземат с консенсус. Надявам се до средата на следващата година страната да има новата стратегия”, каза още министър Петкова.

Във връзка с визитата на нашата делегация начело с премиера Бойко Борисов в Македония министърът информира, че подписаният меморандум в газовата сфера газ предвижда в следващите 6 месеца съвместна работна група да направи технико-икономически и финансов анализ за изграждането на интерконектор между двете страни.

Св. Седем отроци в Ефес

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sedem-otroci-v-efes-news_625873.html

Всички тези седем момци били деца на невежите граждани в гр. Ефес. Те живеели по време на гонението против християните при император Деций. Това било жестоко гонение. Навсякъде християните били преследвани и арестувани, за да ги принуждават да вземат участие в идолските же

Григор Димитров загуби тежко от Медведев във Вашингтон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/04/3018817_grigor_dimitrov_zagubi_tejko_ot_medvedev_vuv_vashington/?ref=rss


Григор Димитров отпадна от турнира по тенис във Вашингтон. Българинът допусна тежка загуба с 4:6, 2:6 срещу Данийл Медведев в мач от третия кръг.<br /><br />Димитров не игра добре и не можа да се противопостави на съперника си. Руснакът си осигури място в следващия кръг след малко повече от час.<br /><br />Медведев направи пробив на нула в петия гейм, а Димитров отговори мигновено по същия начин, като още в ответния гейм не даде точка на съперника си. Серията пробиви...

Ислямисти в Австралия се канели да взривят самолет

http://dnes.dir.bg/news/samolet-avstralia-zagovor-bomba-jihad-26178750

Двама мъже в Австралия са обвинени за терористични престъпления, включително опит да сложат бомба в пътнически самолет, излитащ от Сидни.

Верижна катастрофа в Бавария, най-малко 27 са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6374397

Верижна катастрофа в Бавария, най-малко 27 са ранениНай-малко 27 души бяха ранени при голяма катастрофа с участието на 29 превозни средства на магистрала в Южна Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Задният сблъсък между две коли по време на вечерния час пик на баварската магистрала 8 доведе до верижна катастрофа, разпростряла се на 150 метра. Полицията съобщава,

Грантаджиите истерясаха, искат от Радев вето върху 2 съдебни закона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281179_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%81%D0%B0%D1%85%D0%B0%2C+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%

 

Партиите на Христо Иванов и Командира запяха в общ хор

Налагане на вето върху два приети от НС във връзка със съдебната реформа законопроекта, поискаха от президента Румен Радев в изблик на истерия, захранваните от грантове маргинални партии и НПО-та, гравитиращи около съдебната система.

На помпания от чужди пари Съюз на съдиите взе да приглася формацията на куклата на конци на куп бизнесмени и политици с обвинения за далавери от прокуратурата Христо Иванов „Да(й), България“, псевдоеколозите, нарекли сами себе си „Зелените“, както и отрочето на Иван Костов ДСБ, ДЕОС и БЗНС. Към оформения от партиите на Иванов и Командира хор на олигархията, с искане за вето върху промените в ЗСВ и НПК се присъединиха и осем сдружения с не дотам добра репутация, начело с протестърите на повикване от „Правосъдие за всеки“.

Очевидно притеснени от търсенето на отговорност от „близки“ магистрати също с не дотам добър имидж, грантаджиите например атакуват новата разпоредба в ЗСВ, свързана с отстраняване от длъжност на съдия при привличането му като обвиняем за тежко умишлено престъпление. Мотивът е повече от „впечатляващ“-така магистратите се третирали по-тежко от държавните служители и се компроментирала независимостта на Темида.

Не по-малко скандално е и искането за вето върху изискването за подаване на декларации от магистратите за членство в организации, като аргументът отново е меко казано „впечатляващ“-това щяло да доведе до демотивация за участието им в сдружения.

Съвсем очаквано лакеите на обслужващия кръга на „Агнешките главички“ шеф на ВКС Лозан Панов атакуват и гласуваните от депутатите промени в НПК, предвиждащи делата за корупция да се гледат само от Спецсъда, като с преместването им от СГС на практика се ограничава влиянието на авера му Калоян Топалов, който оглавява Градския съд. Изложените пред Радев аргументи в този случай пък са, че съдиите в СГС имали натрупан опит с такива дела, докато за тези в Спецсъда не било ясно.

Brexit дърпа от Холандия наши кандидат-студенти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281178_Brexit+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%BF%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%B

 

Първокурсници предпочели Великобритания заради последните години по старите правила

Отлив на български първокурсници, които ще следват тази есен в Холандия, отчитат консултантите по проекта „Световно образование“, като според тях причината е Brexit. Спадът е 11%, като се очаква за страната на лалетата да стегнат куфарите около 800 наши младежи.

„По-малката бройка записани студенти в Холандия е резултат от косвения ефект на британския Brexit, вследствие от който тази и следващата година се очаква българи, които кандидатстват едновременно във Великобритания и в Холандия, да предпочетат Острова. Причина за това

 

са неясноти около бъдещото кредитиране във Великобритания

 

и последните сигурни години, в които европейците ползват кредити за цялата такса в британските университети“, обясняват експертите от „Световно образование“. Те обаче уточняват, че спадът се отчита при приема, а не в интереса към страната. Според прогнозите Холандия обаче е една от първата и най-голяма алтернатива на Великобритания. Очаква се в следващите години да има драстичен скок на кандидатите. Първите над 200 първокурсници по проекта, приети да учат в Холандия и Дания, получиха днес своите документи за записване в университет и настаняване на финална среща в София.

Спад се отчита и при заминаващите студенти за Дания.

 

Очаква се наесен да отпътуват под 100 първокурсници

 

като в минали години са били между 120 и 150. Това се дължи на въведените миналата година ограничения в квотите за чужденци. Дания завиши и изискванията за прием. Целта е засилване на конкуренцията предвид безплатното следване, което се финансира от датското правителство.

Значителна част от заминаващите към чужди вузове традиционно са възпитаници от елитните ни гимназии. Така например Втора английска гимназия е на първо място по брой изпратени първокурсници към Дания и Холандия. Следваща е Първа английска гимназия, след която се нареждат Профилираната природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, Националната търговско-банкова гимназия, 9-а френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и др. Най-желаната специалност от нашите студенти е гейм дизайн и изграждане, следвана от международен бизнес и мениджмънт, софтуерен инженеринг, европейско и международно право и др. В първите 10 влизат още мениджмънт на комуникациите и медии, хотелски мениджмънт, маркетинг и реклама.

От миналата есен българите в Холандия получават и допълнително финансиране от държавните студентски фондове в размер до 1016 евро месечно. В страната на лалетата беше въведено и кредитиране на пълната годишна такса за обучение в размер на 2006 евро. Сумата се дава под формата на заем, който се изплаща 2 две години след завършване.

Защо слънчевото изгаряне не е шега и как точно работи предпазният крем

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/04/3013822_zashto_slunchevoto_izgariane_ne_e_shega_i_kak_tochno/?ref=rss


Да станеш "червен като рак", не е никак приятно, но освен това е и страшно вредно. По-старите поколения живееха в заблудата, че да изгориш на слънцето е естествената първа стъпка към това да натрупаш здравословен тен, само че медицината вече знае, че това е нещо, от което непременно трябва да се пазим, защото е предпоставка за някои от най-лошите видове рак - не такъв като в популярното сравнение.<br /><br />Как и защо изгаряме <br /><br />Най-вредни лъчи на...

Протест в Каварна утре заради рекета на зелените

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281177_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Гражданска инициатива „Да спасим крайморска Добружда“ обяви, че в петък ще бъде проведен протест в града срещу рекета на псведозелени организации. Причината за недоволството на хората е решение на министъра на околната среда, което според засегнатите е продиктувано именно от същите тези еколози – менте.

Протестът е насрочен за 8,30 часа пред сградата на община Каварна, като организаторите настояват премиера Бойко Борисов да се намеси и да „отмени смъртната присъда на Крайморска Добруджа, наложена със заповед на министъра на околната среда и водите, с която се налагат абсолютни забрани за земеделие и строителство в нашите земи и се отнемат нашите конституционните права на свободна собственост“.

До заповедта на министъра се стига след като зелени организации подават сигнал към ЕК заради перките за производство на ток в района. Вместо да се стигне до събарянето на тези съоръжения обаче, псевдоеколозите поискали да се наложи пълна забрана за строителство в района.

„Под диктата на зелената мафия хората остават без възможност да изкарват доходи от собствените си земи и риболов. В наше отсъствие „екологични експерти” са определили и картирали погрешно границите на зони НАТУРА 2000, вкарвайки имотите на милиони българи в безпрецедентен за Европейския съюз особен режим на забрани и ограничения на гражданските права“, пишат организаторите. Те припомнят, че НАТУРА 2000 в България е 40% от цялата територия на страната – ниво, което го няма в нито една европейска държава. Зоните НАТУРА 2000 в Крайморска Добруджа не отчитат реалното състояние на имотите и наличието на защитени видове в тях, смятат още от Гражданска инициатива „Да спасим крайморска Добружда“. Според тях с обявяване на НАТУРА зони в голяма част от акваторията на Черно Море ще се забрани и ограничи рибностопанската дейност на българските рибари, без да им се дава алтернатива чрез законови практики и режими, докато българската риба ще отива към съседни териториални води.

„Методът на картиране на всички зони не е точен, чрез изследване на място, а е извършен чрез допускания и предположения. Под диктата на шепа хора от жълтите павета в София, които за всичко блокират Орлов мост в защита интересите си за получаване на милиони евро от европейски екологични проекти, вие предадохте нас, жителите на Крайморска Добруджа и ни обрекохте на мизерия и пълна липса на възможност да защитим правата си по Конституция. Българският народ няма да ви прости това национално предателство“, пише още в писмото на организаторите на протеста.

Те заявяват, че ако заповедта за забрана на земеделие и строителство в общините Каварна, Балчик и Шабла не бъде отменена до 12 часа на 04.08.2017г., ще преминет към гражданско неподчинение.

 

Исканията на протестиращите:

1. Незабавна отмяна на заповедта за забрана на земеделието и строителството в Добруджа № РД-526 от 21.07.2017г на Министъра на околната среда и водите;

2. Да отпаднат всички забрани за земеделие, риболов, туризъм, лов и всички дейности, свързани с поминъка на хората;

3. Възстановяване на правото на ползване върху земята и имотите на собствениците и ползвателите или връщане на всички платени от хората пари;

4. Включване на собствениците и ползвателите на имоти в управлението на НАТУРА 2000 и предоставяне на директно финансиране за опазване на природата в земите им, които да компенсират загубите им;

5. Ново картиране на НАТУРА 2000 в присъствието на собствениците;

6. Незабавно приемане на общите устройствени планове на общините Каварна, Балчик и Шабла гарантиращи развитието на Добруджа и поминъка на хората;

7. Въвеждане на ясни и законни практики, а не забрани за риболов и улов на бяла мида по принцип. Комуникация с рибностопанския бранш и разрешителен режим извън размножителния период на видовете. Да се узаконят в националното законодателство уредите за добив на бяла мида, разрешени вече в ЕС. Контрол на границите с Гърция и Румъния за контрабанден износ на бяла мида.

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-festival-1551039.html

/КРОСС/ ***София.В 11.00 часа в Министерство на икономиката министърът Емил Караниколов ще даде пресконференция, на която ще представи икономическите приоритети от Управленската програма на правителството. ***София.В 12.00 часа заместник - кметът на Столична община Евгени Крусев ще провери строителните дейности на ул. „Шандор Петьофи". ***София.От 15.00 часа в Министерство на вътрешните работи, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов ще награди столични полицаи и пожарникари от Пазарджик. ***Банско.В 18.30 часа на сцената на джаз фестивала ще се проведе „Професионалната балканска лига" по канадска борба. ***Благоевград. От 10.00 часа в заведение за хранене, което се намира на алеята към парк „Бачиново" ще се проведе Неформална кърмаческа среща на открито ще се проведе в Благоевград по повод Световната седмица на кърменето. ***Бургас.В 20.30 часа в Експо център „Флора Бургас" ще се проведе фестивал „Джаз в Бургас". ***Варна.В 19.30 часа в обновената зона на Морската гара представителният духов оркестър на Военноморските сили с диригенти Мирослав Трифонов и Георги Зайранов ще даде концерт „На брега на моето лято...". ***Велико Търново.В 17.30 часа парк „Марно поле" ще бъде отрит Фестивалът на науката и изкуствата, организиран от учителите Йордан Ходжев и Владимир Стефанов. ***Велико Търново/Дебелец.В 20

Прогноза за времето - 4 август (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-4-avgust-petyk-news_625899.html

Днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, в София – около 34°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за месец август. Такава е прогнозата за времето на Националния и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване