Руският външен дълг достигна колосалната сума от 529.6 милиарда долара

http://frognews.bg/news_139889/Ruskiiat-vanshen-dalg-dostigna-kolosalnata-suma-ot-529-6-miliarda-dolara/

На 1 юли 2017 година външният дълг на Русия е достигнал рекордната сума от 529.6 милиарда долара, а само за периода януари-юни той се е увеличил с 15.5 милиарда долара, съобщи Централната банка на страната.

Индустриалното производство в Италия се ускорява през юни

http://econ.bg/Новини/Индустриалното-производство-в-Италия-се-ускорява-през-юни_l.a_i.747018_at.1.html

Индустриално производство на Италия отбеляза по-силен от очакваното растеж през юни след добро повишение и  през месец май, което сякаш е сигнал...

Няма данни за пострадали българи в Китай

http://frognews.bg/news_139888/Niama-danni-za-postradali-balgari-v-Kitai/

Няма данни за пострадали българи при силното земетресение в Китай. Това обявиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Задържаха охранител за кражба на около 6 000 лева от банка в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383773

Задържаха охранител за кражба на около 6 000 лева от банка в Плевен51-годишен е задържан при предприети полицейски действия по досъдебно производство, образувано в плевенското Първо Районно управление „Полиция” през месец юли, когато от банка в областния град съобщили за отнета сума, съобщиха от пресцентъра на МВР. В процеса на работа по случая разследващите установили съпричастност на служител на охранителна

Бивш шеф в "Напоителни системи" е обвинен за заплахи срещу подчинена

http://www.mediapool.bg/bivsh-shef-v-napoitelni-sistemi-e-obvinen-za-zaplahi-sreshtu-podchinena-news267712.html

С второ обвинение се сдоби бившият изпълнителен директор на "Напоителни системи" Ивайло Първанов. Този път прокуратурата му търси наказателна отговорност заради опит за принуда върху своя подчинена. На 26 май миналата година той се опитал да накара шефката на "Напоителни системи" в Тополница да въздейства върху комисията, която трябвало да приеме за извършени строително-монтажни работи на два обекта. Става дума за ремонтите на кантон "Варвара-1" и "Бент Лесичово“, заедно с прилежащ към него кантон "Гелеменово". В случая обаче ремонтите още не са били извършени. Ивайло Първанов заплашил своята подчинена с уволнение, ако не стори това, което я кара. Тя не се е подчинила. Първанов е оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Ивайло Първанов вече бе обвинен в края на март тази година, заедно със Стайко Ганчев, за стопански престъпления, от които за "Напоителни системи" са настъпили щети за близо един милион лева.

Затворник с прякор Пъпеша избяга от затвора в Стара Загора

http://www.mediapool.bg/zatvornik-s-pryakor-papesha-izbyaga-ot-zatvora-v-stara-zagora-news267711.html

Затворникът Петър Попов-Пъпеша е избягал в сряда от Старозагорския затвор. Той е изтърпявал 12-годишна присъда за грабеж. Оставала му година и половина от присъдата и затова бил на облекчен режим, съобщи бТВ.   Пъпеша не е имал провинения, а във вторник е бил и на работа. След приключване на работния ден изчезнал.   Петър Попов е извършител на много въоръжени грабежи и беше арестуван през септември 2007 година. Последното му престъпление бе отнемане на такси в Кърджали, след като заплашил шофьора с оръжие.   Шофьорът разпознал по снимка нападателя си и така се стигнало до ареста.

Руското училище във Варна вече с обновен двор

http://www.moreto.net/novini.php?n=357217

Средното училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“ ще посрещне новата учебна година с обновен двор, научи Moreto.net. Теренът с площ от около 2500 кв. м., вече е с подменена настилка, маркировка и футболни вратички на игрищата.

Шофьор на НСО тихомълком получи условна присъда за наркотици

https://offnews.bg//temida/shofior-na-nso-tihomalkom-poluchi-uslovna-prisada-za-narkotitci-662437.html

Служител на Националната служба за охрана (НСО) е получил условна присъда за това, че бил заловен да шофира под влияние на наркотици, съобщава "Правен свят". Шофьорът се споразумял с прокуратурата и така получил условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок.

До момента от МВР не са оповестявали случая. За него информация не е подавана и от прокуратурата и НСО. 

Споразумението е било одобрено от състав на Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков. От съдебния акт става ясно, че на 14 февруари младши сержантът от НСО е спрян за проверка. Тестът на място отчел, че той е употребил амфетамин и фенобарбитал.

За шофиране след употреба на наркотици, Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. Споразумението по делото било внесено с предложение за налагане на пробация с 8 месеца поправителен труд за осъдения и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца. В съдебно заседание обаче прокуратурата е поискала промяна, като подчертала, че са налице основанията за налагане на наказание под минимума от една година затвор, което става при изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Наказанието затвор може да се замени с пробация, когато за престъплението не е предвиден най-нисък праг на срока за лишаване от свобода. В случая обаче той е една година и затова споразумението е било за условна присъда, а не за пробация.

От съдебния акт не става ясно какви са били изключителните или многобройни смекчаващи вината на служителя обстоятелства, но в него пише, че той е бил осъждан, съобщава още "Правен свят". Задължително условие за постъпване на работа в НСО е кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо дали са реабилитирани, или освободени от наказателна отговорност, както и да не са обвиняеми или подсъдими.

Отделно от това младши сержантът от НСО имал и многобройни наказания за нарушения на Закона за движение по пътищата. Именно заради това прокуратурата предложила и защитата се съгласила, срокът за отнемане на шофьорската книжка да бъде увеличен на 8 месеца. За сметка на осъдения са и разноските по делото от 637 лева.

Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно.

Мая Манолова се притесни, че ЦИК се бави с електронното гласуване

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/09/3021529_maia_manolova_se_pritesni_che_cik_se_bavi_s/?ref=rss


Омбудсманът Мая Манолова напомни на Централната избирателна комисия (ЦИК), че трябва да започне симулации на дистанционно електронно гласуване. Манолова е изпратила писмо до комисията след среща с българи, които живеят зад граница. Тя изразява притеснение, че може да се повтори ситуацията с неосъщественото машинно гласуване от тази пролет.<br /><br />ЦИК ще обсъди писмото на утрешното си заседание. Цветозар Томов от комисията заяви пред "Дневник", че не вижда основание за...

Излишъкът в бюджета нямало да се раздава, а ще отиде за европроекти, обяви Борисов

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/09/3021522_izlishukut_v_bjudjeta_niamalo_da_se_razdava_a_shte/?ref=rss


Приходите от преизпълнението на бюджета ще се използват за разплащане по европейски проекти. Това обявява по време на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов. Коментарът му се вижда в разпространената частична стенограма. По време на заседанието зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев съобщава, че така нареченият излишък към края на юли е близо 2 млрд. лв. Данните бяха вече оповестени от Министерството на финансите.<br /><br />По традиция в край на годината...

Политолог: Меркел ще спечели изборите, въпросът е с кого ще се коалира

http://frognews.bg/news_139887/Politolog-Merkel-shte-specheli-izborite-vaprosat-e-s-kogo-shte-se-koalira/

Шест седмици преди изборите в Германия въпросът не е дали Меркел ще ги спечели, а с колко ще ги спечели и кой ще бъде евентуалният ѝ коалиционен партньор. Това коментира политологът Калоян Методиев в студиото на телевизия ”Блумбърг”.

Да живееш с терористи - момиче от Мароко под един покрив с най-известните атентатори (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383456

Да живееш с терористи - момиче от Мароко под един покрив с най-известните атентатори (Видео)Дъщеря на член на мароканските служби за сигурност, Митат израства в Оуда, Мароко. Мечтаела за кариера на моден дизайнер, мечтаела да пътува по света, заедно със съпруга й. Представяме ви момичето, споделящо къща с Манчестърските жени-атентатори, както и най-известната жена-терорист или т.нар. "Бяла вдовица" от Кент или погледът върху живота на

Княгиня Калина пред "24 часа": Малкият Симеон-Хасан не понесе лесно тежкия полет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383741

Княгиня Калина пред "24 часа": Малкият Симеон-Хасан не понесе лесно тежкия полетЗа кошмарен полет с авиокомпания “България ер”, който са имали от Мадрид за София гости на цар Симеон и царица Маргарита, съобщи официалният сайт на Симеон II в понеделник. Гостите трябвало да останат в Царска Бистрица в събота и неделя, но кацнали с голямо закъснение и без багаж. Към прессъобщението бе прибавен и разказ на български пътник в

Кампания подвежда, че градският транспорт в София е безплатен

http://www.cross.bg/transport-kampaniya-podvezhda-1551597.html

/КРОСС/ Кампания, наречена „Чиста София" подвежда столичани с информация за безплатен градски транспорт през август и септември. Съобщенията, напечатани върху ламинирани листа и закачени със „свински опашки", обясняват, че целта на кампанията е намаляване на нивата на прахови частици и серен и азотен диоксид, като столичани и гостите на града няма да плащат за возенето в тролеи, трамваи, автобуси и метро. Отбелязва се също, че т.нар „безтаксов транспорт" се покрива от местните данъци и такси и разходите за него са не повече от 78 млн. лв. годишно при бюджет на общината от 2,2 млрд. лв. Припомнено е и решението на административния съд, който отмени рязкото повишаване на цената на билета. Центърът за градска мобилност информира по повод сигнали за разлепените листовки, че информацията е фалшива. Няма решение на ЦГМ или на Столичната община за подобна мярка, нито каквито и да е обстоятелства, които да налагат нейното въвеждане. Центърът за градска мобилност напомня на пътниците в обществения транспорт, че са длъжни да имат редовен превозен документ.    

Спортното министерство отказа да поднови лиценза на Федерацията по шахмат

https://www.actualno.com/moresport/sportnoto-ministerstvo-otkaza-da-podnovi-licenza-na-federacijata-po-shahmat-news_626838.html

Комисията по лицензиране на Министерството на младежта и спорта взе решение да не поднови лиценза на Българската федерация по шахмат (БФШ). От извършена проверка от Инспектората по чл. 64а от закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) е констатирано, че БФШ за периода 0

Гришо към Федерер: Честит рожден ден, старче

https://offnews.bg//izvan-terena/grisho-kam-federer-chestit-rozhden-den-starche-662436.html

Григор Димитров го изби на тийнейджърски щуротии в опита да бъде оригинален. Българинът отправи малко лигав поздрав по случай 36-ия рожден ден на Роджър Федерер. Дали е идея на някой пиар, или лично хрумване, едва ли ще разберем.

Българският тенисист се включи в забавно видео заедно с Рафаел Надал и други свои колеги. Те уважиха Маестрото.

С помощта на специално приложение Гришо се сдоби с аксесоари на истински джентълмен - пура, бомбе, мустак и монокъл. И за капак нарече Федерер... старче.

"Здравей, старче! Искам само да ти пожелая предвид твоя "слаб" старт на годината (б.р. - швейцарецът спечели титлите от Откритото първенство на Австралия и от "Уимбълдън") - много здраве и опитай да завършиш годината още по-добре", е посланието на Димитров.

Двамата са в близки приятелски отношения, а Григор не крие, че именно Роджър е идолът му на корта. Медиите все още наричат българина Бейби Федерер заради сходните характеристики в играта им.

Двамата дори сформираха група с Томи Хаас, като забиха един от великите хитове на "Чикаго".

Оптимизира се редът за определяне на приема на студенти и докторанти в държавните висши училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=357174

Министерският съвет одобри на днешното си заседание промени в постановлението, с което са определени условията и редът за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища. Одобрени бяха и промени в Списъка на приоритетните професионални направления.

Арестуваха нападателя, ранил шестима военни край Париж (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383742

Арестуваха нападателя, ранил шестима военни край Париж (Видео)Френските сили за сигурност простреляха и арестуваха лицето, заподозряно за нападението срещу група военнослужещи в предградията на столицата Париж, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Мъжът, който е на възраст между 30 г. и 40 г., е заловен на магистрала северно от френската столица в същото превозно средство,

Борисов: Необходими са още приходи в бюджета

http://frognews.bg/news_139886/Borisov-Neobhodimi-sa-oshte-prihodi-v-biudjeta/

”Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи”. Така премиерът Бойко Борисов коментира на днешното правителствено заседание данните за касовото изпълнение на държавния бюджет, става ясно от стенограмата на заседанието.

Жена е с опасност за живота, след като е била ударена с брадва в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383746

Жена е с опасност за живота, след като е била ударена с брадва в София

Жена е с опасност за живота, след като е била ударена с брадва на ул. „Хан Кубрат”, съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде "Фокус". Столични полицаи задържаха 33-годишен мъж за криминално престъпление. Тази сутрин, около 4.25 часа, в полицията постъпил сигнал за разпра на ул. „Хан Кубрат”. На адреса незабавно били изпратени екипи на полицията и

Поредният рекорд на "Лудогорец": Трансферът на Кафу в "Бордо" (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/razgrad/poredniiat-rekord-na-ludogorec-transferyt-na-kafu-v-bordo-video-2041665

Лудогорец реализира рекорден за България трансфер. Бразилският полузащитник Джонатан Барбоса - Кафу бе продаден на един от най-популярните френски отбори - Бордо, съобщава клубният сайт. Днес кариоката, който бе една от звездите на Лудогорец в миналогодишното издание на Шампионската лига, мина меди

Отново заграждения в градинката в "Стрелбище", където планират небостъргач

//dariknews.bg/regioni/sofiia/otnovo-zagrazhdeniia-v-gradinkata-v-strelbishte-kydeto-planirat-nebostyrgach-2041680

Отново заградиха градинката в кв. "Стрелбище", в която се планира изграждане на 44-етажен небостъргач. Днес работници от фирмата собственик "НИКМИ" поставиха ограда на целия имот, включително и на минаващата през него улица.
 
Според изпълнителния дир

Джокович ще съди канадска журналистка, която го набеди за допинг

http://www.cross.bg/tenis-peletie-dzhokovich-1551595.html

/КРОСС/ Новак Джокович възнамерява да съди за клевета журналистката Хелън Пелетие. Както е известно сърбинът реши да се оттегли до края на сезона, като обяви, че страда от контузия. В свой материал за канал Réseau des sports канадската журналистка Пелетие обаче написа, че причината е, че Ноле е дал положителна допинг проба, която на всичкото отгоре се прикрива от Международната тенис федерация. Представител на 30-годишния сърбин, цитиран от списание Hello заяви, че всеки път когато „топтенисист" получи травма се появяват подобни писания. Бившият № 1 в мъжкия тенис никога досега не се е обръщал към съда заради клевети в медиите, макар че е имало много неверни информации. Той обаче неведнъж се е обявявал като яростен противник на допинга и този път наистина се е почувствал засегнат.  

За първи път на Фестивала на бирата в Лондон има и английско вино

http://www.investor.bg/novini/346/a/za-pyrvi-pyt-na-festivala-na-birata-v-london-ima-i-angliisko-vino-244525/

Фестивалът се провежда от 1977 година и представя бира, произведена по традиционни и занаятчийски методи

Джокович ще съди канадската журналистка, която го набеди за допинг

http://www.cross.bg/peletie-tenis-dzhokovich-1551595.html

/КРОСС/ Новак Джокович възнамерява да съди за клевета журналистката Хелън Пелетие. Както е известно сърбинът реши да се оттегли до края на сезона, като обяви, че страда от контузия. В свой материал за канал Réseau des sports канадската журналистка Пелетие обаче написа, че причината е, че Ноле е дал положителна допинг проба, която на всичкото отгоре се прикрива от Международната тенис федерация. Представител на 30-годишния сърбин, цитиран от списание Hello заяви, че всеки път когато „топтенисист" получи травма се появяват подобни писания. Бившият № 1 в мъжкия тенис никога досега не се е обръщал към съда заради клевети в медиите, макар че е имало много неверни информации. Той обаче неведнъж се е обявявал като яростен противник на допинга и този път наистина се е почувствал засегнат.  

Служител на НСО получил условна присъда за шофиране след употреба на наркотици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/09/3021528_slujitel_na_nso_poluchil_uslovna_prisuda_za_shofirane/?ref=rss


Служител на Националната служба за охрана (НСО) е бил заловен да шофира под влияние на наркотици, а впоследствие е получил условна присъда след споразумение с прокуратурата, съобщи "Правен свят". За задържане на служител на НСО за шофиране след употреба на наркотици не са съобщавали нито от МВР, нито от прокуратурата или от самата служба.<br /><br />Споразумението е било одобрено от Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков и след него служителят е осъден на 6...

Още трима българи са арестувани в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383730

Още трима българи са арестувани в ГърцияСамо за няколко часа гръцките власти арестуваха трима български граждани на Промахон за нелегален внос на акцизни стоки, съобщава БНР. В личните автомобили на задържаните са намерени туби с бензин и по 20 литра алкохол. Наложена им е глоба, като са конфискувани и автомобилите. Беше арестуван и грък, който пренася нелегално цигари.

Спипаха 4-ма апаши, участвали в телефонни измами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383736

Спипаха 4-ма апаши, участвали в телефонни измами
Служители на РУ Монтана разкриха 4-ма участници в схеми на 4 телефонни измами, извършени на територията на гр. Монтана през месеците януари и февруари тази година. Потърпевшите били заблудени, че оказват съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници. Криминално проявените С.Г. на 19 години и Д.В.21 годишен, и двамата от гр.

Пейка във формата на България пред Народния театър

http://www.eurochicago.com/2017/08/peyka-vav-formata-na-balgariya/

Случайните минувачи, които са минали днес през градинката на Народния театър в София, вече са забелязали там една необичайна пейка. Тя е във формата на България и е инсталирана в пространството между театъра и фонтана. Надписи отстрани на пейката гласят: “Има място и за теб”, а и самата тя го доказва, побирайки върху себе си повече хора от обикновените пейки.

Катар премахва входните визи за гражданите на 80 държави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383732

Катар премахва входните визи за гражданите на 80 държави Катар обяви днес, че ще премахне входните визи за гражданите на 80 държави, за да стимулира туризма и въздушния си транспорт, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Съобщението бе направено по време на пресконференция на началника на авиокомпания "Катар еъруейз" Акбар ал Бакер и представители на министерствата на туризма и на вътрешните работи.

Въоръжени превзеха хотел центъра на Рига

http://www.cross.bg/muzhe-politziyata-vuoruzheni-1551596.html

/КРОСС/ Въоръжени мъже превзеха хотел в Стария град в Рига, съобщиха латвийски медии. Представител на полицията коментира пред местната радиостанция Baltkom, че въоръжени мъже са влезли в хотела, за да се разправят със собственика му и един от гостите, с които били в конфликт. По думите на управителя, мъжете нахлули, изхвърлили на улицата телефона и документите й, така че тя да не може да се обади в полицията. Собствениците твърдят, че в сградата все още има въоръжени мъже, които не пускат никого вътре. Работата на хотела е парализирана, отпред има разположен много униформени. Полицията е отцепила сградата, а собствениците са затворили бара и кафенето. От полицията още няма официална информация.  

Заловиха терориста, ударил с кола френски военни в Париж

http://frognews.bg/news_139885/Zaloviha-terorista-udaril-s-kola-frenski-voenni-v-Parij/

Френските сили за сигурност простреляха и арестуваха лицето, заподозряно за нападението срещу група военнослужещи в предградията на столицата Париж, съобщи Агенция ”Франс прес”.

Взимат лиценза на Дунарит, работниците на протест

http://econ.bg/Новини/Взимат-лиценза-на-Дунарит-работниците-на-протест_l.a_i.747013_at.1.html

Започва се процедура по отнемането на лиценза на военния завод Дунарит. Работниците излизат на протест. Формалният повод за процедурата по...

Лев Гудков: В Русия се реанимират представите от съветската епоха

https://www.actualno.com/interview/lev-gudkov-v-rusija-se-reanimirat-predstavite-ot-syvetskata-epoha-news_626815.html

През 2016 година Левада Център на Лев Гудков, последната независима социологическа агенция в Русия, беше обявен за „чуждестранен агент.“ Гудков ръководи агенция в продължение на 11 години. Сега вече той спокойно говори за промяната в статуса, сигурно защото тя не е повли

Две монтански села минават на воден режим

https://www.24chasa.bg/region/article/6383725

Две монтански села минават на воден режим
Заради продължителното засушаване и завишената консумация на питейна вода в селата Липен и Стубел е обявен воден режим, съобщиха от община Монтана. Режимът е от днес по молба на кметовете и след становище на В и К - до нормализиране водопотреблението. За с. Стубел вода да се подава през четните дни на месеца от 18 до 6 часа. За с.

Борисов: Да не се успокояваме, трябва да съберем повече приходи

http://www.cross.bg/borisov-prihodi-suberem-1551592.html

/КРОСС/ „Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи" - така премиерът Бойко Борисов коментира на днешното правителствено заседание данните за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г. Според информацията, внесена от министъра на финансите, салдото по КФП на касова основа към месец юни 2017 г. е положително в размер на 1 746,7 млн. лв. (1,8% от прогнозния БВП). Посочено беше, че по предварителни данни за месец юли то се увеличава на близо 2 млрд. лв. или около 2% от БВП. По думите на Борисов, цитирани от правителстваната пресслужба, когато има стабилност в политическата среда и координация в действията на приходните агенции, службите и прокуратурата, идват и резултатите. „Не го казвам с упрек. Всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата", посочи министър-председателят, като даде пример с намалените приходи по време на служебното правителство. Той заяви, че ще продължи активната работа за събирането на всеки лев в държавния бюджет, защото тези средства са необходими за много сектори, за съфинансиране на европроектите и за проекти за подобряване на градската среда.

Кобрата може да се бие с Джошуа пред 74 000 души в Кардиф

http://www.cross.bg/dzhoshya-kardif-stadion-1551594.html

/КРОСС/ Боят на Кубрат Пулев със световния шампион в тежка категория Антъни Джошуа може да се проведе на 74-хилядния стадион "Принсипалити" в столицата на Уелс Кардиф. Това стана ясно след интервю пред "Скай Спортс" на Еди Хърн, който движи делата на световния първенец от Великобритания. "Определено нещата засега вървят към "Принсипалити Стейдиъм" - каза Хърн. - След като видяхме ефекта от бой на "Уембли" (Джошуа срещу Владимир Кличко през април - б.р.), ние отново гледаме в тази посока". Кобрата ще се бие срещу Джошуа заради отказа от бокса на легендата Владимир Кличко. Най-вероятна дата остава 28 октомври, като Уелс е още по-примамлива сцена тогава заради поредицата фестивали в Кардиф от 3 до 30 октомври. Другата обсъждана дата е 11 ноември. Най-големият стадион в града има капацитет от 74 500 места, а с ВИП местата, които ще се разположат край ринга, може да надхвърли и 75 000 зрители. На същия стадион Реал Мадрид разгроми 4:1 Ювентус тази пролет на финала на Шампионската лига. Антъни Джошуа притежава и титлата на IBF, която ще брани срещу Пулев, но от другата организация - WBA, настояват отбраната на пояса в тази версия да бъде срещу техен претендент, кубинеца Луис Ортис.  

Дискусия за по-чист морски туризъм организират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357187

Как морският туризъм да бъде по-чист ще бистрят във Варна двама министри и представители на бизнеса, научи Moreto.net. На 14 август от 11 часа в сградата на общината среща си дават министърът на туризма Николина Ангелкова, колегата й министър на околната среда и водите Нено Димов, кметът Иван Портних, представители на КРИБ.

Доналд Тръмп: Американският ядрен арсенал е по-мощен от всякога

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383721

Доналд Тръмп: Американският ядрен арсенал е по-мощен от всякогаВ сряда американският президент Доналд Тръмп увери, че ядреният арсенал на САЩ е „по-мощен от всякога", отправяйки по този начин ново предупреждение към Северна Корея да се въздържа от провеждането на ядрени изпитания, предава AFP, цитирано от "Фокус". „Първата ми заповед като президент бе да обновим и модернизираме нашия ядрен арсенал.

100 млрд. долара в брой – сметката на Berkshire прелива

http://www.investor.bg/sasht/337/a/100-mlrd-dolara-v-broi--smetkata-na-berkshire-preliva-244533/

Инвеститорът легенда Уорън Бъфет очевидно изпитва затруднения да намери подходящи цели за придобивания

НИМХ: Няма как в София да е топло като в Порт Саид

http://www.cross.bg/organizatziya-meteorologichna-svetovnata-1551593.html

/КРОСС/ Организация е използвала данни на Световната метеорологична организация, за да направи прогнозата, че след 100 години температурите в София ще са като в египетския град Порт Саид, коментира за БНР метеорологът Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Преди няколко дни в медиите се появи информацията, че след век в нашата част на Европа ще е топло като в Северна Африка. Стойчева обаче предупреди, че трябва да се внимава с подобни новини: "Тази прогноза не е на Световната метеорологична организация, а на организация, която е вън от нея, някаква група от хора, които правят климатични изследвания, използвайки информацията от Световната метеорологична организация. Т.е. използват данните, които всяка една метеорологична служба по света събира. Данните, които излизат от метеорологичните служби през Световната метеорологична организация са със свободен достъп, или поне част от тях и на базата на тях в свободния ни сят всеки може да прави каквито си иска каламбури с тези цифри. Естествено е, че когато някои от цифрите се използват в такава посока, че да звучат по-гръмко, те правят впечатление, затова е хубаво, когато се взима една информация, касаеща прогноза за времето, дори за утре, да не говорим за след 100 години, трябва да се проверява източникът на тази информация. В този сайт индиректно е споменато, че са използвани тези данни на Световната метеорологична организация, но тя не е част от това изследване

Министерството на спорта отказа лиценз на Федерацията по шах

http://frognews.bg/news_139884/Ministerstvoto-na-sporta-otkaza-litsenz-na-Federatsiiata-po-shah/

Комисията по лицензиране на Министерството на младежта и спорта взе решение да не поднови лиценза на Българската федерация по шахмат (БФШ). Причината са просрочени задължения в големи размери от страна на организацията.

Джокович съди журналистка за клевета

https://www.24chasa.bg/sport/article/6383720

Джокович съди журналистка за клевета

Новак Джокович възнамерява да съди за клевета журналистката Хелън Пелетие. В свой материал тя е написала, че сърбинът е дал положителна допинг проба, но Международната тенис федерация прикрива това. Представител на 30-годишния сърбин, цитиран от списание Hello заяви, че всеки път когато „топ-тенисист“ получи травма се появяват подобни писания.

Експеримент: 150 се обаждат на обява за събиране на зелен хайвер в Дания

https://offnews.bg//obshtestvo/eksperiment-150-se-obazhdat-na-obiava-za-sabirane-na-zelen-hajver-v-d-662428.html

Трафикът на българи за трудова експлоатация в чужбина е на второ място по брой жертви след тези на сексуалната експлоатация. България е сред държавите в Европа, чиито граждани най-често стават жертва на недобросъвестни работодатели зад граница. Най-често потърпевшите са от Северозападна и Североизточна България, заяви Надя Кожухарова, координатор на проект на "Асоциация Анимус" срещу този вид трафик.

Капмания за превенция на трудовата експлоатация в чужбина се провежда за трета година под наслов „Ако се хващаш на работа в чужбина, не се хващай на въдицата“ и „Работата в чужбина може да се окаже капан". През 2017-та кампанията започва със социален експеримент - публикуване на обява за работа в чужбина в известен български сайт за работа. Обявата е била за събиране на зелен хайвер в Дания с атрактивното заплащане от 130 евро на ден.

„Разлепихме обявата на много места в София като Централна гара, автогарата, квартали като "Овча купел". Въпреки че съдържаше всички белези на фалшива обява, 150 души ни изпратиха имейл, че проявяват интерес“, разказа Кожухарова.

„През първите шест месеца на 2017-та са постъпили 14 сигнала за потенциални жертви в Националната комисия за борба с трафика на хора, като за сравнение през 2016 година сигналите са били 43. 

Според Международната организация на труда в световен мащаб 21 милиона души са жертва на трудовата експлоатация. В частния сектор принудителен труд полагат 90 на 100 (18,7 милиона), а 68 на 100 (14,2 милиона) от тях са в селското стопанство, строителството, „наети“ като домашна прислуга и в производството на различни стоки.

Най-голям трафик на хора с цел трудова експлоатация в Европа е в Югоизточната част. Четирима души от всеки 1000 са били жертва на трудова експлоатация.

Най-често фалшивите обяви са от Гърция, Румъния, Чехия, Испания и Италия.

Горещата телефонна линия за проверка при търсене на работа в чужбина: 0800 186 76.

Париж под блокада, камери заснели нападателя

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-voenni-jihad-26208436

Вътрешният министър на Франция Жерар Колон каза пред журналисти, че властите в Париж още издирват водача на автомобил, който се вряза умишлено в група военни.

НСО-служител е хванат да шофира дрогиран, осъден е условно

http://www.mediapool.bg/nso-sluzhitel-e-hvanat-da-shofira-drogiran-osaden-e-uslovno-news267710.html

Служител на Националната служба за охрана (НСО) е бил заловен да шофира дрогиран, но се е разбрал с прокуратурата за 6-месечна условна присъда. Споразумението е било одобрено от състав на Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков, съобщи "Правен свят" в сряда. За шофиране след употреба на наркотици Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. На 14 февруари след обяд т.г. младши сержантът от НСО шофирал лек автомобил и бил спрян за проверка. Тестът е отчел, че мъжът е употребил амфетамин и фенобарбитал. Първоначално споразумението по делото е било внесено с предложение за налагане на пробация с 8 месеца поправителен труд за осъдения и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца. В съдебното заседание обаче прокуратурата е поискала друго наказание. Причината е, че наказанието пробация може да се приложи, ако законът не предвижда долен праг на лишаването от свобода. В случая има долен праг от една година. Поради това прокуратурата се споразумяла за условна присъда, позовавайки се на многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Интересното в случая е, че служителят на НСО веднъж вече е бил осъждан. Задължително условие за постъпване на работа в НСО е кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо дали са реабилитирани, или освободени от наказателна отговорност. Отделно от това младши сержантът от НСО имал и многобройни наказания за нарушения на Закона за движение по пътищата. Именно заради това прокуратурата предложила и защитата се съгласила, срокът за отнемане на шофьорската книжка да бъде увеличен на 8 месеца. За сметка на осъдения са и разноските по делото от 637 лева. Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно. За случая с хванатия да шофира след употреба на наркотици служител не са съобщавали нито от МВР, нито от прокуратурата или от НСО.

Очаква се рекордна реколта от пшеница – почти 6 млн. тона

https://www.actualno.com/society/ochakva-se-rekordna-rekolta-ot-pshenica-pochti-6-mln-tona-news_626833.html

Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5,66 млн. т. Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива. Тов

Мигрантите в Германия: Те живеят в чакане и в страх

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/migrantite-v-germaniia-te-zhiveiat-v-chakane-i-v-strah-6072475

Мнозина от тях се чувстват жертва на германската политика. В същото време обаче и те самите трябва да се напънат: да научат езика, да си намерят работа и жилище, да се интегрират, пише журналистът Джафар Абдул Карим

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383710

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в КитайКъм момента няма постъпила информация в посолството на България в Пекин за загинали или пострадали български граждани при земетресението в югозападната част на китайската провинция Съчуан от 8 август, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Службата за външни връзки на провинция Съчуан е съобщила за пострадали трима чужди граждани - по един гражданин на

Цитат на деня: Предпочитам стадион пред Неймар

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021498_citat_na_denia_predpochitam_stadion_pred_neimar/?ref=rss


"По време на сагата между ПСЖ и "Барселона" около трансфера на Неймар се запитах дали той е по-важен или "Алианц арена". Трябва да си призная, че аз предпочитам стадион пред Неймар. Нашата философия е съвсем различна и ние не искаме да харчим пари като ПСЖ."<br /><br />Думите са на изпълнителния директор на "Байерн" (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге, който беше попитан за мнение около трансфера на Неймар. Преминаването на бразилеца в ПСЖ счупи...

2 млрд. излишък в бюджета към края на юли

https://offnews.bg//politika/2-mlrd-izlishak-v-biudzheta-kam-kraia-na-iuli-662432.html

Около 2 млрд. лева е излишъкът в бюджета към края на юли, обяви зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев по време на днешното заседание на Министерския съвет. 

По думите му само за юли е натрупано преизпълнение в размер на 200 млн. лева. 

"Преизпълнението на приходите над разходите, или това е т. нар. излишък, към месец юли вече стига 2% от БВП или около 2 милиарда лева. Надяваме се, че с мерките, които предприемаме, този процес ще продължи до края на годината", посочва той, става ясно от стенограмата от заседанието.

Ананиев посочва, че има и редица проблеми, като част от тях са свързани с усвояването на европейски средства, но има шанс до края на годината това да се промени след взетите мерки. 

Коментарът на премиера Бойко Борисов за изнесените данни е, че трябва да се продължава със същото темпо и да се пази стабилността, тъй като "всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата". 

Все пак да кажа (това не е упрек към тогавашния финансов министър) колко е важна стабилността в политическата атмосфера за една държава.

По време на служебното правителство със 100 милиона по-малко бяха събрани за два месеца и то не защото агенциите или Министерството на финансите са работили по-малко. Това са числата.

В момента, в който има стабилност, когато координираме действията на всички приходни агенции, службите, прокуратурата, органите, които се занимават със събирането на парите в бюджета, идват и резултатите. Не го казвам с упрек. Просто всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата, казва Борисов.

Според него трябва да се продължава битката с контрабандата и корупцията, защото има нужда от още пари. 

Мисълта ми е, че продължаваме битката и с контрабандата, и с корупцията, и всеки лев да бъде събран в държавния бюджет. Това ни е целта.

Така че продължаваме със същите темпове, защото доста пари трябват за всички ресори. Действително, като погледнеш близо 2 милиарда излишък, си задаваш въпроса: „Защо не ги раздадете?”. Защото това са пари, които чакаме – в момента, в който излизат европейските проекти, да имаме готовност да ги кофинансираме. Знаете, че има периоди, в които докато се работи, не се разплаща, но като дойде време да се плати, трябва да имаме готовите пари. За това става въпрос, допълва Борисов.

Премиерът казва още, че е направено много за редица градове, но сега трябва да се обърне внимание на Варна, която "се е задъхала". 

Във Варна, ако не се отвори транзитен коридор и особено път към пристанищата за тежките автомобили, трафикът е такъв, особено през тези три-четири месеца, че градът трудно функционира.

А в същото време само за последния месец имаме десет IT компании, които отиват там. Знаете, нискотарифните компании направиха целогодишни полети от и до Варна. Не е необходимо да се концентрира всичко в София или в Пловдив.

С Горанов съм говорил. Даже те имат готовност още в събота да започне изпълнението на този проект.
Така че, да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи, категоричен е той.

Евакуираха хиляди хора в Германия заради обезвреждане на бомби

http://www.cross.bg/hora-dortmynd-obshtinskiya-1551590.html

/КРОСС/ Експерти обезвредиха бомби от Втората световна война, открити при строителни работи в германските градове Дюселдорф и Дортмунд. Наложи се хиляди хора да бъдат евакуирани, предава ДПА. Според общинския съвет на града около 2300 души са се оказали в засегнатия район и се наложило да бъдат евакуирани, а вчера говорител заяви, че на още 4400 е било наредено да си останат у дома и да не излизат, докато не приключат дейностите по обезвреждането. В рамките на евакуацията се наложило около 80 обитатели на дом за социални грижи за възрастни хора да бъдат откарани в други сгради. Операцията предизвикала и нарушения в разписанието на железопътния транспорт, тъй като трябвало да се затварят за движение участъци от жп мрежата. В Дортмунд бомбата била открита на строителен обект на общинския електродоставчик в предградието Дорстфелд. Вчера преди да започне операцията по обезвреждане, полицията обходила домовете в зоната за сигурност, за да се увери, че в тях няма хора. Улиците в района бяха отцепени, а движението на градски транспорт - преустановено за времето на операцията. Към 22.30 ч властите в Дортмунд съобщиха в Туитър, че бомбата е обезвредена и благодариха на жителите за съдействието им.  

СФСМВР: Заплатите на полицаите трябва да се вдигнат още тази година

http://www.cross.bg/pregovori-sotzialno-popov-1551591.html

/КРОСС/ "След протеста на 5 юли практически отклик нямаше, доколкото преговори по трите искания, заради които и седемте синдиката в МВР са в състояние на протест, досега така и не са започнали". Това каза пред novini.bg председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. "Стигнахме дотам, че изпратихме на министъра нотариална покана да изпълни задълженията си по Закона за МВР и да започне преговори по исканията. Такива преговори не са започнали и до ден днешен. Да, заседания на Съвета за социално партньорство се свикват, говори се по други теми, но по основните - не. Вчера имаме едно писмо от председателя на Съвета за социално партньорство в МВР, с което той насрочва заседание на 12 септември, на което ще се обсъждат две от основните три искания, заяви Попов. Ситуацията до момента ни принуди да продължим с протестните действия. Започнахме серия от регионални протести, като с тях не търсим масовост, а идеята е да държим въпроса постоянно открит", добави синдикалистът. Той уточни, че такива регионални протести вече са се провели в Благоевград, Бургас, Видин, Варна, Добрич, Гоце Делчев, Ямбол, като предстоят регионални протести в Разград, Кърджали, Перник, Пловдив. "Това ще продължи най-малко до началото на септември

100 обекта са запечатали през юли данъчните по Северното Черноморие

https://www.24chasa.bg/region/article/6383701

100 обекта са запечатали през юли данъчните по Северното ЧерномориеРибна борса и 6 рибни магазина, разположени в района на Кооперативния пазар и квартал „Добротица” в град Добрич, са проверени от данъчни експерти – съобщиха на Тертиориалния център на НАП-Добрич. Целта на проверките е да се установи отчитат ли търговците на риба реално извършените продажби на фискалните устройства.

64-годишният Любомир Палакарчев пробяга Ком-Емине за 7 дни и половина

http://www.moreto.net/novini.php?n=357208

Живата легенда в дългите планински бягания и дългогодишен рекордьор по скоростно преминаване на Ком-Емине Любомир Палакарчев се завърна отново на най-дългия туристически маршрут в България. Макар и вече на 64 години, той успя да измине емблематичните 600 километра по билото на Стара планина.

Над 1,7 млрд. лв. бюджетен излишък през първото полугодие отчита правителството

http://econ.bg/Новини/Над-1-7-млрд-лв-бюджетен-излишък-през-първото-полугодие-отчита-правителството_l.a_i.747010_at.1.html

Правителството  одобри на днешното си редовно заседание внесената от министъра на финансите информация за касовото изпълнение на държавния...

Почина пловдивският адвокат Румен Карлиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383685

Почина пловдивският адвокат Румен КарлиевНай-възрастният действащ пловдивски адвокат Румен Карлиев почина на 93 години днес, предаде "Марица".  „Той ни беше доайенът. Може да има и по-възрастни адвокати, които обаче не практикуват, а той работеше”, съобщи шефът на Адвокатската колегия в Пловдив Стефан Левашки. Справка показва, че Румен Карлиев е вписан като адвокат още през 1960 г., т. е.

Рекордните 6 млн. т пшеница ще бъдат прибрани тази година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/09/3021495_rekordnite_6_mln_t_pshenica_shte_budat_pribrani_tazi/?ref=rss


Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна, съобщиха от Министерството на земеделието.<br /><br />Количеството по предварителни данни е между 5.85 и 5.95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5.66 млн. т. Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, допълват от ведомството.<br /><br />Увеличаването на количеството се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8%...

Какво е новото в последните санкции срещу Северна Корея?

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/09/3020993_kakvo_e_novoto_v_poslednite_sankcii_sreshtu_severna/?ref=rss


Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли определи последните санкции на ООН срещу Северна Корея като "най-строгите санкции върху която и да било страна в рамките на поколение". Но дори това не значи, че мерките, одобрени единодушно от Съвета за сигурност в събота, ще спрат ядрената и ракетната програма на Пхенян, нито че ще накарат КНДР да се върне към масата за преговори. На Северна Корея от години са наложени отделни санкции от САЩ, както и 6 предишни серии санкции от ООН, които не са...

Никола Добревски отрече да е подпалвал сина си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383677

Никола Добревски отрече да е подпалвал сина сиБащата, обвинен че е подпалил сина си след скандал за 10 лв., се отказа от първоначалното си намерение да признае вината си и така да се сдобие с правото присъдата му да бъде намалена с една трета, предаде marica.bg.  Делото беше насрочено по тази процедура в разгара на съдебната ваканция, но днес Никола Добревски обяви, че не е виновен.

Арестуваха трима българи за нелегален внос на бензин и алкохол в Гърция

http://www.cross.bg/litra-aktziz-gurtziya-1551589.html

/КРОСС/ Властите в Гърция са арестували трима българи само за няколко часа. Арестите са станали след ГКПП "Кулата - Промахон". Българите били хванати в нелегален внос на акцизни стоки, съобщава БНР. В личните автомобили на арестуваните служителите на гръцката икономическа полиция открили туби с бензин и по 20 литра алкохол. Наложена им е глоба. Автомобилите им са конфискувани. Проверките в Гърция се извършват денонощно. Припомняме, съгласно правото на ЕС хората, пътуващи от една държава от ЕС в друга страна членка, имат право да пренасят акцизни стоки за лична употреба, а не за препродаване. Документ за произход и платен акциз на стоките не се изисква, ако те са в допустимите количества, а именно: 800 цигари; 400 пурети; 200 пури; 1 кг тютюн; 10 литра спиртни напитки; 20 литра непенливо вино; 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино); 110 литра бира. Ако при пътуване носите със себе си алкохол и тютюневи изделия в рамките на разрешеното за лична употреба, няма да се наложи да плащате акциз в страната от ЕС, в която отивате. Страните от ЕС обаче могат да ограничават броя цигари, внасяни от други държави членки, които все още не прилагат минималния акциз. Този брой не може да бъде по-нисък от 300 цигари. Други събития в южната ни съседка също предизвикаха вниманието на гръцките власти. Беше анулиран търга за втора каса за пътна такса по пътя Промахон - Солун. Търгът беше провален заради стачка

Вече се приемат документи за стикери за паркиране в новите зелени зони в София

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/09/3020775_veche_se_priemat_dokumenti_za_stikeri_za_parkirane_v/?ref=rss


Гражданите, които живеят в кварталите ''Яворов и "Лозенец", които от октомври ще попадат в новата зелената зона, вече могат да подават документи за винетни стикери за паркиране по постоянен адрес, съобщават от "Център за градска мобилност".<br /><br />От първи октомври зелената зона ще обхваща района между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михайл Еминеску", улиците "Мизия" и " Хан...

Автомобил се запали и изгоря на ”Тракия” (видео)

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-avtomobil-avtomagistrala-trakia-26208306

Лек автомобил се запали и изгоря на магистрала "Тракия", съобщи пловдивският сайт "Трафик Нюз".

Няма данни за пострадали българи при земетресението в Съчуан

https://www.actualno.com/asia/njama-danni-za-postradali-bylgari-pri-zemetresenieto-v-sychuan-news_626832.html

Към момента няма постъпила информация в посолството на България в Пекин за загинали или пострадали български граждани при земетресението в югозападната част на китайската провинция Съчуан от вчера (8 август). Службата за външни връзки на провинция Съчуан е съобщила за пострадали трима чужди граждани - по един гражданин на Италия, Канада и Франция. Българската дипломатическа мисия в Пекин следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.    

Disney ще предлага онлайн стрийминг в САЩ в конкуренция на Netflix

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/09/3021514_disney_shte_predlaga_onlain_striiming_v_sasht_v/?ref=rss


Филмовият гигант "Уолт Дисни" (Walt Disney) планира да започне онлайн стрийминг на филми, предавания и спорт в САЩ в опит да навлезе на територия, досега под владението на "Амазон" (Amazon) и "Нетфликс" (Netflix).<br /><br />Плановете са услугата, чрез която компанията ще достига директно до потребителите, да бъде въведена в САЩ през 2019 г. Очакванията са постепенно тя да достигне и други пазари по света. В началото на 2018 г. "Дисни" ще...

Борисов: Да не се успокояваме от резултатите, необходими са още приходи в бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=357202

„Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи” – така премиерът Бойко Борисов коментира на днешното правителствено заседание данните за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г.

Уволниха полицая, който направи Пешко от Козлодуй известен

https://offnews.bg//razsledvane/uvolniha-politcaia-kojto-napravi-peshko-ot-kozloduj-izvesten-662421.html

Полицаят, който оповести видеозаписа с шефа на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, е уволнен. Цветан Благоев е освободен на 2 август със заповед на директора на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски.

Основанието за уволнението е дисциплинарна проверка за оказан от Благоев "тормоз и унизително отношение" към неговия колега Тихомир Тодоров, както и негови публикации във Фейсбук, които са възприети от дисциплинарната комисия като заплахи. Малко след образуване на проверката на полицай Благоев е отнет и допускът му до класифицирана информация, който е задължителен за полицаите, работещи на територията на АЕЦ. Самият Благоев е отстранен временно, докато тече проверката срещу него.

Любопитното в случая е, че въпросната дисицплинарка е образувана, малко след като група полицаи решава да извади наяве случващото се в АЕЦ-а и по-конкретно поведението на Караджов от февруари 2017 г., който, видимо от публикувания видеозапис, има самочувствието на кадровик в ОДМВР-Враца. Дисциплинарната проверка срещу полицай Благоев, който оповести записа, е само част от проведения системен натиск върху служители от полицията в Козлодуй.

Първата жертва е началникът на Районното управление в АЕЦ-а Аспарух Максимов, който отказва да покрие случая с шефа на охраната в АЕЦ-а и изпраща преписка в прокуратурата. Малко по-късно той е свален от началническия си пост и по-късно е преназначен като редови полицай. Тогава е организирана и подписката в негова подкрепа. След като събират над 200 подписка, документът е откраднат, а полицай Цветан Благоев е обвинен в това, че е оказвал натиск върху свой колега, когото подозирал в кражбата на подписката. Така започва и дисциплинарното производство срещу него. 

Отделно от това други 16 служители, които също участвали в подписка, са били заплашени с дисциплинарна проверка. 

Междувременно основанията са образуване на дисциплинарна проверка срещу Благоев са променени. Любопитното е, че от кадровото досие на полицая са изровени случаи "преди около 6 месеца от датата 21.07.2017 г." - това е само ден, след като е публикувана първата статия от разследванията на OFFNews по случая.

В крайна сметка уволнението е наложено, защото е установено, че Благоев е уронил престижа на службата в МВР.

Друг любопитен детайл е, че само ден, след като е освободен от поста си, със свое решение Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е взела решение да възстанови допуска до класифицирана информация, който преди това му е бил отнет от директора на ОДМВР-Враца. 

В същото време прокуратурата възобнови проверката по случая от февруари 2016 г., при който Караджов заплаши с уволнение полицай, защото е санкционирал негов приятел. Както стана ясно Караджов е придобил увереност за това, че може да кадрува в МВР, тъй като АЕЦ-ът се явява втори работодател на служителите на ОДМВР-Враца. По закон МВР има задължението да охранява територията на централата, но в същото време от Караджов зависи до голяма степен разпределението на средствата по договора и изплащането на допълнителни възнаграждения на полицаите. Така в ръцете на началника на физическата охрана на АЕЦ-а е съсредоточен ресурс от близо 50 млн. лв. - парите, които централата трябва да изплати на МВР за охраната. 

От разпространения запис, който е причина прокуратурата отново да подхване случая, стана ясно също, че Караджов е в близки отношения с началника на ОДМВР Газибарски. Не на последно място увереност на Караджов за специалното му позициониране в общността, ангажирана с АЕЦ Козлодуй, вероятно му дава и фактът, че е кум на сестрата на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова

След скандала Караджов беше отстранен от поста си, но е видно, че заканите му се сбъдват. 

Почина журналистката Иванка Лалева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383650

Почина журналистката Иванка ЛалеваСлед продължително боледуване днес на 71 годинипочина основоположникът на истинската журналистика в Пиринско Иванка Лалева, съобщава struma.com  Дълги години Лалева популяризираше Пиринско във вестник "Труд", откъдето се пенсионира. Учител на десетки млади кадри, сред които е и дъщеря и Светлана, продължила делото и във вестник "Труд".

Тръмп вече предлага своя собствена версия на "истински новини"

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-veche-predlaga-svoia-sobstvena-versiia-na-istinski-novini-244526/

Американският президент и неговият екип стартираха своя емисия за "вярна информация", наречена просто "реални новини"

Разширението на пътя Пловдив - Асеновград започва утре

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/09/3021509_razshirenieto_na_putia_plovdiv_-_asenovgrad_zapochva/?ref=rss


Започва реконструкцията на 10-километров участък от пътя Пловдив – Асеновград, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Символичната първа копка ще бъде направена утре.<br /><br />Парите за ремонта са осигурени от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 година, като при него ще се изгради второ пътно платно, като отсечката ще е с ширината на магистрала. Ще бъде обновена и настилката на съществуващото платно. Изпълнител на строително-монтажните работи...

Спасиха щраус, паднал в язовир след буря

http://www.cross.bg/shtrays-starozagorskiya-aktziya-1551588.html

/КРОСС/ След спасителна акция в микроязовир край село Момино село, община Раковски, седемгодишният щраус Иван вече споделя клетка с ламите в старозагорския зоопарк. Бурята, която освен, че успяла да събори клони и дървета, разрушила и заграждението, в което птицата била отглеждана. Така щраусът се озовал на свобода. Уплашен и дезориентиран попаднал в близкия водоем, където престоял цели 24 часа. Въпреки жегите бил с хипотермия, разказа директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов, който е провел спасителната акция заедно със собственика на екзотичното животно. Сега едрата птица се чувства отлично сред останалите обитатели на зоопарка, твърди д-р Михайлов. След като се адаптира към условията, ще бъде направен опит да сподели клетката на другия мъжки щраус - 14-годишният Питър. В старозагорската зоологическа градина в момента живеят над 400 животни. Тя е една от най-красивите в страната, разположена в естествена среда, в живописна местност на старозагорския парк "М.М. Кусев".        

Младите германци се обединяват зад "баба" Меркел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/09/3021507_mladite_germanci_se_obediniavat_zad_baba_merkel/?ref=rss


"Тези млади хора са израснали с Меркел. Тя е като баба за това поколение". Така професор Манфред Гюлнер, който ръководи социологическия институт Forsа, коментира пред в. "Файненшъл таймс" защо младите германци стоят зад кандидатурата на Ангела Меркел за четвърти мандат.<br /><br />По традиция избирателите между 18 и 24 години предпочитат социалдемократите и Зелените, но през 2013 г. чарът на Меркел ѝ спечели подкрепата на мнозинството младежи. Сегашните...

80 млн. лв. за увеличение на учителските заплати

http://frognews.bg/news_139883/80-mln-lv-za-uvelichenie-na-uchitelskite-zaplati/

80 млн. лв. отдели правителството за увеличение на учителските заплати от 1 септември. Така след месец най-ниската заплата в системата вече ще е 760 лв.

Няма данни за пострадали българии при земетресението в провинция Съчуан, Китай

http://www.cross.bg/provintziya-suchyan-grazhdani-1551586.html

/КРОСС/ Към момента няма постъпила информация в посолството на България в Пекин за загинали или пострадали български граждани при земетресението в югозападната част на китайската провинция Съчуан от 8 август 2017г. Службата за външни връзки на провинция Съчуан е съобщила за пострадали трима чужди граждани - по един гражданин на Италия, Канада и Франция. Българската дипломатическа мисия в Пекин следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на посолството на България в Китайската народна република:00 8610 6532 191600 8610 6532 1946

ЕС е "дълбоко загрижен" от ескалацията на напрежението на Корейския полуостров

https://www.actualno.com/europe/es-e-dylboko-zagrijen-ot-eskalacijata-na-naprejenieto-na-korejskija-poluostrov-news_626828.html

Европейският съюз е дълбоко обезпокоен от ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и призовава КНДР „да се въздържа от провокативни действия”, заяви говорителката на външнополитическата служба на ЕС Катрин Рей. „Призоваваме КНДР да се въздържа от нов

Представят първия електрически автобус, който тръгва из Бургас

http://www.cross.bg/maks-testovi-grada-1551587.html

/КРОСС/ Утре от 11:00 часа базата на „Бургасбус" на „Индустриална" №1 ще представят първия елетрически автобус, който ще тръгне по улиците на Бургас. Той ще се движи за тестови период от 1 седмица по тролейбусните линии на града. Автобусът е Solaris Urbino 12 Electric. Той е избран в Брюксел от екип журналисти от 20 държави като първият победител с електрическо задвижване в 27-годишната история на конкурса "Автобус на годината". Той печели титлата „Автобус на 2017 г." в конкуренция с три други градски лайнера на ток от производителите Ebusco, Irizar, Van Hool, както и над метановия Citaro CNG на Mercedes-Benz. ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ и ХАРАКТЕРИСТИКИ: • Дължина - 12 000мм, ширина - 2 550мм • Максимална скорост - 80км/ч• Седящи места - 30, правостоящи - 40• 100% нископодов, климатизиран • Задвижващ портален мост ZF AVE 130 - с вградени 2 двигателя по 110 kW • Тягови батерии - литиево-йонни с мощност 240kWh • Автономност - реални тестови изпитания отчитат макс 217км между градовете и макс 195км в града с пътници • Рекуперация - за удължаване на автономния пробег      

Баща на тийнейджърка

https://offnews.bg//mama-nindzha/bashta-na-tijnejdzharka-662433.html

Дъщеря ми мисли, че е вече голяма, аз - че още не е. Автор: Анатолий Кочанов Аз, все още достатъчно млад, открих, че имам вече достатъчно пораснала дъщеря. И изведнъж се оказах в ситуацията на много мои приятели и познати, при които това щастие настъпи също толкова неочаквано. Ето какво установих с кръв, пот и сълзи на очи. Баналната фраза: „Аз на твоята възраст…“ ме кара да изтръпвам, да притихна, с ужас да преработя целият поток от спомени и да се опитам да ги пресея за по-нататъшно ползване в разговора си с детето. Дъщеря ми мисли, че е вече голяма,…

Борисов: Да не се успокояваме, необходими са още приходи

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-prihodi-bujet-kabinet-borisov-3-26208221

„Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи”.

Рецидивист, изнудвал майка си за пари, като и нанесъл жесток побой застава пред Темида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383663

Рецидивист, изнудвал майка си за пари, като и нанесъл жесток побой застава пред ТемидаОкръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 35-годишен мъж, изнудвал майка си за пари, като й нанесъл жесток побой. Обвинението срещу Кирил К. е за това, че на 18 януари 2017 г., в гр. Русе, в условията на опасен рецидив, с цел да принуди 63-годишната си майка да изтегли от банковата си сметка наличната сума на стойност 4040,

Шахматната федерация остана без лиценз

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021487_shahmatnata_federaciia_ostana_bez_licenz/?ref=rss


Българската федерация по шамхат (БФ) остана без лиценз. Комисията по лицензиране към Министерството на младежта и спорта (ММС) реши да не го поднови, след като като не беше спазен и последният ултиматум за погасяване на задължения в размер на 2.1 милиона лева.<br /><br />Парите са отпуснати от държавата на БФШ в периода 2011 – 2014 г. за плащане на такси за провеждане на първенства и турнири към Европейския шахматен съюз (ЕШС). По това време президент на двете шахматни организации...

Музиката по ваканционните места в българските земи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6382248

Музиката по ваканционните места в българските земиИма ли нещо по-красиво от саундтрака на природата Няколко думи за музиката по ваканционните места в българските земи: Морски дестинации, планински курорти, минерални бани, спа хотели с басейни, “капанчета”, скъпи ресторанти и т.н. - от малки и големи тонколконки гърми, дъни, жужи или гъгне музика. Тук не става въпрос за чалга, поп, рап,

Хванаха пиян и дрогиран шофьор по обед във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357198

Пиян и дрогиран шофьор бе арестуван вчера във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Около 11.30 часа органите на реда спрели алфа ромео на бул. "Трети март". Зад волана бил 36-годишен мъж. Установено е, че той кара с 0.

Токсичните отпадъци от "Полимери" в Девня ще бъдат унищожени във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383646

Токсичните отпадъци от "Полимери" в Девня ще бъдат унищожени във ФранцияДо дни започва извозването на опасното вещество, което се съхранява в корозиралите цистерни във фалиралия преди години завод "Полимери" в Девня, собственост на бизнесмена Николай Банев. Това съобщи за Bulgaria ON AIR кметът на града Свилен Щитов. На свой ред Банев коментира, че ще съди България. Цистерните съдържат близо 3 хил.

Борисов: Да не се успокояваме от резултатите, необходими са още приходи в бюджета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383645

Борисов: Да не се успокояваме от резултатите, необходими са още приходи в бюджета„Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи” – така премиерът Бойко Борисов коментира на днешното правителствено заседание данните за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г.

За 2016 жертви на трафик за трудова експлоатация са 447 души, 31 са пострадали

http://frognews.bg/news_139882/Za-2016-jertvi-na-trafik-za-trudova-eksploatatsiia-sa-447-dushi-31-sa-postradali/

За първите 6 месеца на 2017 г. в комисията за борба с трафика на хора са постъпили 14 сигнала за потенциални жертви на трафик с цел трудова експлоатация. За 2016г. сигналите са 43. Според данни на ВКП за миналата година от общо 447 жертви на трафик, 31 са пострадали от трафик с цел трудова експлоатация.

Азиатските борсови индекси приключиха сесията предимно с понижения

http://econ.bg/Новини/Азиатските-борсови-индекси-приключиха-сесията-предимно-с-понижения_l.a_i.747009_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с понижения в сряда, съобщава CNBC. Индексът на "сините чипове" на токийската фондова борса Nikkei...

ЧЕЗ ще реши до септември дали остава на българския пазар

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/09/3021501_chez_shte_reshi_do_septemvri_dali_ostava_na/?ref=rss


Чешката енергийна компания ЧЕЗ ще реши до септември тази година дали да продаде бизнеса си в България. Това обяви изпълнителният директор на компанията Даниел Бенеш пред местната информационна агенция CTK.<br /><br />В края на януари дружеството обяви, че проучва възможността да продаде българския си бизнес. Към момента има седем кандидата за покупката на активите на компанията. Това са базираната в Лондон, но с израелски собственик Elenilto, румънската Electrica, чешката...

Цитат на деня: Защото сме чависти

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/08/09/3021492_citat_na_denia_zashtoto_sme_chavisti/?ref=rss


"Чависти сме до смъртта си. И когато Мадуро заповяда, аз съм облечен като войник за една свободна Венецуела, за да се боря срещу империализма и срещу онези, които искат да ни вземат знамената, които са най-свещеното, което имаме."<br /><br />Това написа футболната легенда Диего Марадона в знак на подкрепа за венецуелския президент Николас Мадуро. Марадона неведнъж се е определял като "чавист", вдъхновен от режима, установен във Венецуела от покойния президент Уго...

Ограбиха естонка на автогарата в Балчик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383612

Ограбиха естонка на автогарата в Балчик
Туристка от Естония е била ограбена на автогарата в Балчик - съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. Нападението е станало във вторник около 15 ч. Неизвестен извършител, чрез използване на сила, е отнел дамската чанта на 35-годишната гражданка на Естония. По данни на тъжителката в чантата е имало лаптоп, мобилен телефон, таблет,

Заградиха улица заради небостъргач в Стрелбище

https://offnews.bg//obshtestvo/zagradiha-ulitca-zaradi-nebostargach-v-strelbishte-662425.html

НИКМИ затвори улица „Майор Първан Тошев“, отсякоха дърво в столичния квартал „Стрелбище“, съобщиха във фейсбук групата Помощ за Стрелбище. 

Строителната фирма ще строи 43-етажна сграда на мястото на зелена площ в района, въпреки протестите на хората срещу небостъргача. До момента жителите на квартала са изпратили до институциите 2118 подписа в жалба срещу намерението на компанията.

Улицата вече официално е затворена, въпреки че преди три дни НИКМИ "великодушно" обещаха да не го правят. На практика кварталът е блокиран - не можете да излезете, без да направите нарушение, карайки в забранена посока. Няма и къде да обърнете, пише във фейсбук групата. 

Сега не знам какво ще правим. Мога да ви кажа само едно: ние нямаме държава. Нямаме правителство, нямаме закони, нямаме парламент. Имаме съдии от Висшия Административен Съд, които колят и бесят - буквално. ВАС са поели функциите на премиера, президента и парламента, коментира Анна Димова. 

Един от собствениците на НИКМИ Милчо Благоев обясни, че от години има проблеми с имота заради Столична община. По думите му имотът е собственост на фирмата и улицата минава незаконно през него. Според него по сега действащия устройствен план градинката не е обозначена като зелена площ. 

В края на миналата година Върховният административен съд реши окончателно да отмени отказа на главния архитект да разреши проекта, защото ОУП не важи в частта му за конкретния терен. 

Нападателят на войниците край Париж е задържан

//dariknews.bg/novini/sviat/napadateliat-na-vojnicite-kraj-parizh-e-zadyrzhan-2041641

Нападателят на войниците в северно предградие на Париж е задържан, обяви френският премиер Едуар Филип, цитиран от Ройтерс.

Колата, блъснала военнослужещи тази сутрин край Париж, е била засечена в ра

Киев е докладвал на ООН за преименуването на повече от 900 населени места, 50 хиляди улици и други обекти

http://www.moreto.net/novini.php?n=357190

Украинските власти, от 2015 г. насам, са преименували повече от 900 населени места и 50 хиляди улици, площади и други обекти в рамките на борбата с комунистическото и нацисткото минало. Това е заявено в доклад, представен от Украйна, на откритата във вторник Конференция на ООН по стандартизацията на географските имена, предаде ТАСС.

Рекордна реколта от пшеница – почти 6 млн. тона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383615

Рекордна реколта от пшеница – почти 6 млн. тонаТазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5,66 млн. т. Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, съобщи Министерство на земеделието, храните и горите.

"Бордо" представи Кафу, той подписа за 4 години

http://clubz.bg/57098-bordo_predstavi_kafu_toj_podpisa_za_4_godini

Вече бившият голмайстор на "Лудогорец" Джонатан Кафу подписа 4-годишен договор с "Бордо", пише официалният сайт на "жирондинците" и представя надълго и широко новото попълнение. Новината за трансфера излезе на бял свят вчера.

Кафу от месеци бе в полезрението на английски, италиански, португалски и френски отбори. По неофициална информация "Бордо" ще плати на "Лудогорец" 7 милиона евро, което е нов рекорд за футболист, закупен от българския шампионат.

А освен бразилски паспорт, Кафу има и български.

Джонатан Ренато Барбоса, известен още като Кафу, е роден на 10 юли 1991 г. в Пирасикаба, щата Сао Пауло. Започва професионалната си кариера в "Боависта", като дебютира в професионалния футбол на 20 г. През януари 2012 г. нападателят подписва с родния си "Пирасикаба". Играе 8 мача в първа дивизия на щата Сао Пауло, известна като "Паулиста".

Преотстъпен е за 4 месеца на "Капивариано", след което се завръща в "Пирасикаба".

Големият пробив на Кафу идва с екипа на "Понте Прета", където се утвърждава като титуляр. В 32 мача в серия В острието отбелязва 6 гола и дава още толкова асистенции. Това става през 2014 г.

Забелязан е от великия "Сао Пауло" и привлечен през януари 2015-а. Записва мач и гол за "Копа Либертадорес", освен това още 11 срещи на местно ниво - най-високото в Страната на кафето.

Лятото на същата година Кафу вече е част от "Лудогорец". През сезон 2015-2016 техничарят нанизва на сметката си 8 гола и 3 асистенции в 27 срещи. Следващата кампания е още по-успешна за звездата - 10 попадения и също толкова завършващи подавания в първенството на България.

Към това се прибавят две опънати мрежи в груповата фаза на Шампионската лига и общо 8 участия в Европа. Този сезон Кафу нямаше актив с екипа на "орлите".

Джонатан Ренато Барбоса е бърз, експлозивен и много добър с топката в краката, завършва представянето "Бордо", като пожелава успех на един от най-ценните си летни трансфери. 

Дават 5 млн. лв. за защита от градушки

http://frognews.bg/news_139881/Davat-5-mln-lv-za-zashtita-ot-gradushki/

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер 5 млн. лева за защита на земеделските стопани от градушки, съобщиха от „Дондуков” 1.

Шофьор кара камион с отнета книжка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383607

Шофьор кара камион с отнета книжка
Шофьор на камион с отнета книжка е установен зад волана в Генерал Тошево. От Областната дирекция на МВР-Добрич, уточняват, че около 16,15 ч.във вторник е спрян за проверка товарен автомобил „МАН” с габровска регистрация, управляван от С.А. (36 г.) от град София. При извършената справка в информационните масиви на МВР е установено,

Захариева облекчи режима на работа с преводаческите фирми

http://www.cross.bg/raboti-firmi-litza-1551584.html

/КРОСС/ Нови, по-лесни правила за работа на Министерството на външните работи с преводаческите фирми, са в сила от днес. Със заповед на заместник-министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е намален броят на необходимите документи за включване на преводачески фирми в списъка на юридически лица, извършващи официални преводи на документи и други книжа. Това е поредната конкретна мярка, предприета от Министерството на външните работи в последните седмици, насочена към облекчаване и ускоряване на административното обслужване не само на гражданите, но и на бизнеса. Според новите разпоредби от списъка с необходимите документи отпада задължителното изискване преводаческите фирми да представят актуално удостоверение, издадено от Агенцията по вписванията, или копие от съдебното решение за регистрация. Отпада и необходимостта от прилагане на копие от регистрацията по „Булстат". Информацията за вписаните данни вече ще се проверява служебно от дирекция „Консулски отношения" на МВнР. Друга промяна, която ще доведе до улесняване на фирмите, е отпадането на досегашното изискване за задължителна нотариална заверка на подписите върху декларацията за свързани лица. Тя се подава от едноличния търговец или съдружниците в търговското дружество, че по смисъла на Търговския закон те не са свързани лица с други, извършващи официални преводи

Защо им вярваме, когато ни лъжат?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/09/3021484_zashto_im_viarvame_kogato_ni_lujat/?ref=rss


Новата пропаганда залага на негативното, на подривното. Днес ни окуражават да се възмущаваме от ЕК, да злорадстваме пред неминуемия крах на ЕС, пише за "Дойче веле" Ивайло Дичев за фалшивите новини, които ни заливат. От Оруел към Хъксли. Унифицираната пропаганда на Сталин и Хитлер, която премазваше отделния индивид, е заменена днес от общество, разделено на касти, и спрямо всеки се прилага таргетирана терапия, която го прави щастлив. В "Прекрасния нов свят" щастието идва от...

Борисов пък сложи "розовите" очила, не вижда, че приходите от акцизи спадат

http://www.mediapool.bg/borisov-pak-slozhi-rozovite-ochila-ne-vizhda-che-prihodite-ot-aktsizi-spadat-news267709.html

Премиерът Бойко Борисов за пореден път сложи "розовите" очила по темата "събираемост на данъците", а през тях не се вижда, че приходите от акцизи спадат.  По време на правителственото заседание в сряда кабинетът одобри редовната справка на финансовото министерство за изпълнението на бюджета, което стана повод Борисов за пореден път да се похвали със събираемостта. "Все пак да кажа (това не е упрек към тогавашния финансов министър) колко е важна стабилността в политическата атмосфера за една държава. По време на служебното правителство със 100 милиона по-малко бяха събрани за два месеца и то не защото агенциите или Министерството на финансите са работили по-малко. Това са числата. В момента, в който има стабилност, когато координираме действията на всички приходни агенции, службите, прокуратурата, органите, които се занимават със събирането на парите в бюджета, идват и резултатите. Не го казвам с упрек. Просто всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата", коментира министър-председателят. Той прави уточнението, че упрекът му не е към служебния финансов министър Кирил Ананиев, който лично съобщи добрите данни за повишението на данъчните приходи на заседанието в сряда в качеството си на заместник на Владислав Горанов. От стенограмата обаче се вижда, че нито Ананиев информира министрите, нито Борисов коментира спада в приходите от акциз върху цигарите, който личи от справката на финансовото министерство. Митниците са събрали по-ниски приходи от акцизи за първото полугодие на 2017 г. в сравнение със същия период на миналата година, става ясно от данните. Намалението е със 110 млн. лв., като най-съществен проблем има с акциза върху цигарите, който е спаднал с около 150 млн. лв. въпреки увеличението на ставката. Общо постъпленията от акцизи към 30 юни 2017 г. възлизат на 2.27 млрд. лв. при 2.38 млрд. лв. за същия период на м. г. Докато през първите шест месеца на 2016 г. от цигарите във фиска са влезли 1.2 млрд. лв., тази година са събрани 1.05 млрд. лв. Според закона за бюджета митниците тази година трябва да съберат акцизи в размер на 4.88 млрд. лв., което е с около 80 млн. лв. повече в сравнение със събраното през 2016 г. Според експерти промяната се дължи на поредната смяна на формулата на цигарения акциз, която направиха депутатите в края на миналата година. Те върнаха формулата в стария й вид, който води до това, че по-голямата тежест от увеличението на акциза пада върху по-евтините цигари. Те се очакваше да поскъпнат с около 10-15 г., докато за скъпите марки дори имаше възможност за поевтиняване. Преди броени седмици депутатите от бюджетната комисия приеха ново изменение във формулата, което ще важи от 2018 г. Според него евтините цигари също ще поскъпнат повече от скъпите, а средното увеличение на акциза ще е с около 18 ст. на кутия. За разлика от акцизите върху цигарите останалите данъчни постъпления в бюджета вървят добре, отчитат от Министерството на финансите. Общата сума на данъчно-осигурителните постъпления възлиза на 14.5 млрд. лв. Съпоставено с данните към юни 2016 г., те нарастват номинално със 7.8% (1 млрд. лв.). Приходите от преки данъци са в размер на 2.77 млрд. лв. или 54.4% от предвидените в разчетите за годината, като спрямо същия период на предходната година нарастват с 232 млн. лв. (9.1%). Приходите от косвени данъци са в размер на 7.1 млрд. лв., което е 50.7% от разчетите за годината. Съпоставено с данните към юни 2016 г., постъпленията в групата нарастват с 275.6 млн. лв. (4%). Постъпленията от ДДС са в размер на 4.7 млрд. лв. или 53.9% от планираните. Съпоставени с предходната година, приходите от ДДС нарастват с 375 млн. лв. (8.6%). В закона за бюджета е заложено средствата от ДДС тази година да бъдат с над 500 млн. лв. повече от събраното през 2016 г. Размерът на невъзстановения ДДС към 30.06.2017 г. е 64.9 млн. лева. Приходите от акцизи възлизат на 2.27 млрд. лв. (45.1% от разчетените за годината). Приходите от социално и здравноосигурителни вноски са 4 млрд. лв., което представлява 50.8% от разчетените за годината. Съпоставено със същия период на предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 14.3% (504 млн. лева). Разходите в бюджета към юни 2017 г. възлизат на 15.7 млрд. лв., което е 42.8% от годишните разчети. Това е с около 1 млрд. лв. повече в сравнение с миналата година. "Нарастването на разходите спрямо края на месец юни 2016 г. е основно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., разходите за субсидии и по-високите разходи за персонал, включително и поради ръста на разходите за осигурителните вноски“, посочват от МФ. За втора поредна година сериозно изостават капиталовите разходи на бюджета. Те възлизат на 854 млн. лв., което е едва 13.8% от разчетите в закона за бюджета. Около 1.75 млрд. лв. е излишъкът в бюджета към полугодието, става ясно още от приетия от кабинета редовен доклад за изпълнението на финансовия план на държавата. Преди дни финансовото министерство съобщи, че очаква "плюсът“ в хазната да достигне близо 2 млрд. лв. към края на юли. За сравнение, към 30 юни 2016 г. излишъкът в бюджета беше 3 млрд. лв., но за разлика от 2016 г., която завърши с малко над планираните приходи, за 2017 г. е заложен малък дефицит. Освен това, през миналата година положителното салдо се формираше до голяма степен заради европейските средства, които към полугодието на 2017 г. са дори на лек дефицит. Фискалният резерв към 30 юни е в размер на 13.2 млрд. лв., съобщават още от МФ.

Приходите от акциз върху цигарите спадат

http://www.mediapool.bg/prihodite-ot-aktsiz-varhu-tsigarite-spadat-news267709.html

Митниците са събрали по-ниски приходи от акцизи за първото полугодие на 2017 г. в сравнение със същия период на миналата година. Намалението е със 110 млн. лв., като най-съществен проблем има с акциза върху цигарите, който е спаднал с около 150 млн. лв. въпреки увеличението на ставката. Това става ясно от справката на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета към полугодието, която в сряда бе одобрена от правителството. В ния не е обяснено на какво се дължи намалението и как митниците смятат да го компенсират до края на годината. Общо постъпленията от акцизи към 30 юни 2017 г. възлизат на 2.27 млрд. лв. при 2.38 млрд. лв. за същия период на м. г. Докато през първите шест месеца на 2016 г. от цигарите във фиска са влезли 1.2 млрд. лв., тази година са събрани 1.05 млрд. лв. Според закона за бюджета митниците тази година трябва да съберат акцизи в размер на 4.88 млрд. лв., което е с около 80 млн. лв. повече в сравнение със събраното през 2016 г. Според експерти промяната се дължи на поредната смяна на формулата на цигарения акциз, която направиха депутатите в края на миналата година. Те върнаха формулата в стария й вид, който води до това, че по-голямата тежест от увеличението на акциза пада върху по-евтините цигари. Те се очакваше да поскъпнат с около 10-15 г., докато за скъпите марки дори имаше възможност за поевтиняване. Преди броени седмици депутатите от бюджетната комисия приеха ново изменение във формулата, което ще важи от 2018 г. Според него евтините цигари също ще поскъпнат повече от скъпите, а средното увеличение на акциза ще е с около 18 ст. на кутия. За разлика от акцизите върху цигарите останалите данъчни постъпления в бюджета вървят добре, отчитат от Министерството на финансите. Общата сума на данъчно-осигурителните постъпления възлиза на 14.5 млрд. лв. Съпоставено с данните към юни 2016 г., те нарастват номинално със 7.8% (1 млрд. лв.). Приходите от преки данъци са в размер на 2.77 млрд. лв. или 54.4% от предвидените в разчетите за годината, като спрямо същия период на предходната година нарастват с 232 млн. лв. (9.1%). Приходите от косвени данъци са в размер на 7.1 млрд. лв., което е 50.7% от разчетите за годината. Съпоставено с данните към юни 2016 г., постъпленията в групата нарастват с 275.6 млн. лв. (4%). Постъпленията от ДДС са в размер на 4.7 млрд. лв. или 53.9% от планираните. Съпоставени с предходната година, приходите от ДДС нарастват с 375 млн. лв. (8.6%). В закона за бюджета е заложено средствата от ДДС тази година да бъдат с над 500 млн. лв. повече от събраното през 2016 г. Размерът на невъзстановения ДДС към 30.06.2017 г. е 64.9 млн. лева. Приходите от акцизи възлизат на 2.27 млрд. лв. (45.1% от разчетените за годината). Приходите от социално и здравноосигурителни вноски са 4 млрд. лв., което представлява 50.8% от разчетените за годината. Съпоставено със същия период на предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 14.3% (504 млн. лева). Разходите в бюджета към юни 2017 г. възлизат на 15.7 млрд. лв., което е 42.8% от годишните разчети. Това е с около 1 млрд. лв. повече в сравнение с миналата година. "Нарастването на разходите спрямо края на месец юни 2016 г. е основно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., разходите за субсидии и по-високите разходи за персонал, включително и поради ръста на разходите за осигурителните вноски“, посочват от МФ. За втора поредна година сериозно изостават капиталовите разходи на бюджета. Те възлизат на 854 млн. лв., което е едва 13.8% от разчетите в закона за бюджета. Около 1.75 млрд. лв. е излишъкът в бюджета към полугодието, става ясно още от приетия от кабинета редовен доклад за изпълнението на финансовия план на държавата. Преди дни финансовото министерство съобщи, че очаква "плюсът“ в хазната да достигне близо 2 млрд. лв. към края на юли. За сравнение, към 30 юни 2016 г. излишъкът в бюджета беше 3 млрд. лв., но за разлика от 2016 г., която завърши с малко над планираните приходи, за 2017 г. е заложен малък дефицит. Освен това, през миналата година положителното салдо се формираше до голяма степен заради европейските средства, които към полугодието на 2017 г. са дори на лек дефицит. Фискалният резерв към 30 юни е в размер на 13.2 млрд. лв., съобщават още от МФ.

Външно въвежда улеснения за преводаческите фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383604

Външно въвежда улеснения за преводаческите фирмиНови, по-лесни правила за работа на Министерството на външните работи с преводаческите фирми, са в сила от днес. Със заповед на заместник-министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е намален броят на необходимите документи за включване на преводачески фирми в списъка на юридически лица,

Могерини: ЕС показа ангажираността си към Македония и региона

http://www.cross.bg/mogerini-makedoniya-papadimylis-1551583.html

/КРОСС/  Последните посещения в Скопие на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан ясно показват цялостната и постоянна ангажираност към Македония и региона. Това пише самата Могерини в отговора до евродепутата и заместник-председател на Европейския парламент Димитрис Пападимулис, който отправи писмен въпрос във връзка със ситуацията в Македония, предава „Фокус". Пападимулис изпрати писмото на 4 май и в него подчерта, че „Македония е подкопана от продължителна политическа нестабилност, с политически и междуетнически раздор, който се влошава". В текста Пападимулис подчертава, че „се засилва климата на политическо съперничество, съществува непрекъсната несигурност по въпроса за сформиране на правителство, медиите се опитват да се заглушат, независимостта на съдебната власт е под въпрос, а насилието и сблъсъците ескалират". Той добавя, че ситуацията в Македония „влошава и националистическата и иредентистичка реторика на албанския премиер Еди Рама и политиката на Косово, които се опитват да отвлекат вниманието на обществото от истинските проблеми като бедността и корупцията". „Тези явления застрашават стабилността и развитието на страните от Западните Балкани, както и техния европейски път", бе заключението на Пападимулис

Скандална карикатура на Неймар в ”Шарли Ебдо” като панда-бебе

http://frognews.bg/news_139878/Skandalna-karikatura-na-Neimar-v-SHarli-Ebdo-kato-panda-bebe/

Многомилионният Неймар да Силва Сантос Жуниор украси корицата на списание ”Шарли Ебдо”. Той е изобразен като раждаща се панда. Авторите са намерили прилика между трансфера му в парижкия клуб и раждането на мече в зоопарка ”Бовал”.

Германия призова за сдържаност от страна на Северна Корея и САЩ

https://www.actualno.com/europe/germanija-prizova-za-sdyrjanost-ot-strana-na-severna-koreja-i-sasht-news_626824.html

Германия призова Северна Корея и Съединените американски щати да покажат „сдържаност" след апокалиптичните заплахи, които Вашингтон и Пхенян си размениха, предава AFP. „Наблюдаваме нарастващата реторическа ескалация относно Корейския полуостров с най-голяма загриж

"Ливърпул" подписа с Western Union срещу 25 млн. паунда

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021426_livurpul_podpisa_s_western_union_sreshtu_25_mln_paunda/?ref=rss


"Ливърпул" подписа нов спонсорски договор с американската компания за парични преводи Western Union. Сделката е за срок от пет години на обща стойност 25 млн. паунда.<br /><br />От този сезон кубовете във Висшата лига могат да добавят логото на втори спонсор на своите екипи. Футболната асоциация на Англия (ФА) разреши спонсорите да поставят логата си върху левия ръкав на фланелките.<br /><br />Сделката с Western Union ще изкачи "Ливърпул" до третото...

Кабинетът отпусна още 5 млн. лева за борба с градушките

https://offnews.bg//politika/kabinetat-otpusna-oshte-5-mln-leva-za-borba-s-gradushkite-662429.html

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер 5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.

Решението беше взето на днешното правителствено заседание. 

Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и за извършване на профилактика на техниката.

Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет, съобщиха от правителствения прессцентър.

Компютрите на КАТ-Варна спират за профилактика

http://www.moreto.net/novini.php?n=357191

Заради профилактика на информационната система ще бъде преустановено обслужването на граждани по линия на Административно-наказателната дейност към КАТ. Това съобщиха от полицията за Moreto.net. Системата няма да работи от 17 часа на 10 август до 8 часа на 11 август.

В Калифорния настъпи ”краят на света” (Видео)

http://frognews.bg/news_139880/V-Kaliforniia-nastapi-kraiat-na-sveta-Video/

Посетителите на плажа в град Санта Круз, Калифорния станаха свидетели на необичайно природно явление.

Над 100 състезателни коне ще участват в 7-то издание на "Купа Бургас"

http://www.cross.bg/sport-byrgas-kypa-1551582.html

/КРОСС/ Над 100 състезателни коне ще участват в 7-то издание на "Купа Бургас". Това съобщи на пресконференция днес Георги Базотев, регионален управител на Българската федерация по конен спорт за Южна България. Поредицата конни състезания ще продължи осем дни. "Радостно е турнира привлича все повече елитни състезатели. Това е комплимент към организаторите и условията, които предлагат на състезателите. От турнир вече прерасна във Фестивал на конния спорт", коментира по време на срещата Теодор Шейтанов, Генерален секретар на Федерацията по конен спорт и паркур майстор на "Купа Бургас". Най-атрактивно за публиката ще е възможността да проследят на живо красотата на конния спорт и през нощта. Състезанието е едно от малкото в България, което се провежда на осветление, придаващо уникална атмосфера. "Нощните паркури са изключително атрактивни и приятни за публиката на вечерна прохлада край брега на морето", категорични са организаторите. В програмата е предвидена още една атракция Jump&Drive, състезание, включващо класни коне и автомобили в една обща надпревара.  

Интериор, вдъхновен от млякото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6383592

Интериор, вдъхновен от млякотоТова е магазин в Токио на компанията MOMOM, която се занимава с млекопреработване и има собствена ферма. Проектът за интериора е на CRRC Zhuzhou Institute Co Ltd. Собствениците са искали в магазина да има обособени зони за всички продукти, които MOMOM прави с млякото от фермата, включително сладкиши, хляб, сладолед.

1 ст. за чадър и шезлонг на плаж Бургас-Север от догодина

https://offnews.bg//turizam/1-st-za-chadar-i-shezlong-na-plazh-burgas-sever-ot-dogodina-662426.html

След проведен конкурс правителството определи „Палм Инвест“ ЕООД за концесионер на морския плаж „Бургас-север“.

Договорът за концесия е за 20 години, като през това време концесионерът се задължава да извърши инвестиции в размер на 90 000 лв. без ДДС за всяка година от срока на концесията за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за стратегия за развитие и популяризация, включително спортно-развлекателна и друга дейност.

Фирмата е регистрирана в Смолян през 2016 г. и е собственост на 37-годишния Йордан Тодоров Хаджихристев. Фирмата е предложила оферта за 1 стотинка без ДДС за цена за чадър и шезлонг в платената зона на плажа. 

Размерът на концесионното плащане за всяка година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 7,03 на сто.

Концесионният договор влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Смолянска фирма спечели концесията на плаж Бургас-Север с оферта за 1 ст. за чадър и шезлонг

https://offnews.bg//turizam/smolianska-firma-specheli-kontcesiata-na-plazh-burgas-sever-s-oferta-z-662426.html

След проведен конкурс правителството определи „Палм Инвест“ ЕООД за концесионер на морския плаж „Бургас-север“.

Договорът за концесия е за 20 години, като през това време концесионерът се задължава да извърши инвестиции в размер на 90 000 лв. без ДДС за всяка година от срока на концесията за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за стратегия за развитие и популяризация, включително спортно-развлекателна и друга дейност.

Фирмата е регистрирана в Смолян през 2016 г. и е собственост на 37-годишния Йордан Тодоров Хаджихристев. Фирмата е предложила оферта за 1 стотинка без ДДС за цена за чадър и шезлонг в платената зона на плажа. 

Размерът на концесионното плащане за всяка година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 7,03 на сто.

Концесионният договор влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Повдигнаха обвинение на бивш шеф на Напоителни системи

http://frognews.bg/news_139877/Povdignaha-obvinenie-na-bivsh-shef-na-Napoitelni-sistemi/

Бившият директор на ”Напоителни системи” ЕАД Ивайло Първанов е привлечен като обвиняем от специализираното звено „Антикорупция“ (СЗА) при Софийска градска прокуратура.

Жената, ударена от мълния в Добринище, е в стабилно състояние

https://www.24chasa.bg/region/article/6383581

Жената, ударена от мълния в Добринище, е в стабилно състояниеЖената, която вчера пострада от мълния в Добринище, е в стабилно състояние. Тя обаче продължава да е в болницата в Разлог. Все още е много притеснена и уплашена. Къщата ѝ е с много разрушения. Мълнията покосява дома на 68-годишната Мария ненадейно. Къщата няма гръмоотвод. Почти всички постройки в Добринище са незащитени от мълнии.

Спортното министерство отказа да поднови лиценза на федерацията по шах

https://www.24chasa.bg/sport/article/6383583

Спортното министерство отказа да поднови лиценза на федерацията по шахКомисията по лицензиране на министерството на младежта и спорта взе решение да не поднови лиценза на Българската федерация по шахмат (БФШ), съобщиха от пресцентъра на министерството. От извършена проверка от Инспектората по чл. 64а от закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) е констатирано, че БФШ за периода 01.01.2014 г. - 31.12.2014 г.

Северна Корея освободи канадски пастор по хуманитарни причини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383580

Северна Корея освободи канадски пастор по хуманитарни причиниВ сряда властите на Северна Корея съобщиха, че са освободили от затвора канадски пастор по хуманитарни причини, на фона на ескалацията на напрежението на Корейския полуостров, произтичащо от продължаващите провокации от страна на режима в Пхенян, пише вестник "The Korea Herald", предаде "Фокус". KCNA,

БСП–София: Парите на софиянци изтичат за ремонти на ремонтите

https://offnews.bg//politika/bsp-sofia-parite-na-sofiantci-iztichat-za-remonti-na-remontite-662434.html

За пореден път станахме свидетели на нескопосани обяснения как летен дъжд е предизвикал тежки поражения върху асфалтовата настилката на бул. „Черни връх“. През 2016 година булевардът беше ремонтиран. Обектът беше обявен като мащабен и обхващащ реконструкцията на канализация, водопроводи и инженерна мрежа. Само няколко месеца, след като беше завършен, това грандиозно съоръжение беше компрометирано – и под земята, и над земята, заявяват в своя позиция от БСП-София. 

Без да оспорваме размаха, с който се извършват строителни и ремонтни работи в столицата, искаме да изразим тревога от контрола върху качеството им и прилагането на санкции на изпълнителите при възникването на дефекти. Логичен е въпросът за чия сметка се извършват ремонтите на ремонтите в София и дали столичният данъкоплатец не плаща два или повече пъти за едно и също нещо, само защото се прави и поправя по няколко пъти.
Кметът Фандъкова заяви, че в случая с бул. „Черни връх“ щетите ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя на обекта.

А дано, ама надали.

След броени дни, на 11-и август, ще стартира преасфалтиране на „Орлов мост“, което ще струва на Столична община 250 000 лева, защото настилката се била нагънала. Точно преди 10 години беше направен ремонт на същото място и дефектите му много скоро лъснаха – надигнаха се вълни и хората спонтанно го нарекоха „Цариградско море“. Тогавашният кмет на София Бойко Борисов гръмко обяви, че има 10-годишна гаранция за качеството на извършените дейности и всичко ще бъде наред. Толкова наред, че веднага щом изтече тя Столична община ще бръкне в джоба на данъкоплатците за нов ремонт.

БСП – София настоява да стане ясно за цялото общество и най-вече за гражданите и бизнеса, които плащат данъци в този град, какво стои зад всичко това - управленска немощ и цинично безхаберие или целенасочени действия и бездействия в полза на фирми-изпълнители, близки до управляващите от ГЕРБ. 

Изнудват Барселона за парите от Неймар

https://offnews.bg//futbol/iznudvat-barselona-za-parite-ot-nejmar-662418.html

Барселона напълни касата с многомилионния трансфер на бразилеца Неймар в Пари Сен Жермен, но получените 222 милиона евро станаха причина каталунците да бъдат буквално изнудвани от клубовете, към чийто играчи проявяват интерес.

В конкретния случай става въпрос за германския Борусия Дортмунд, който буквално се подигра с Барселона, като поиска 150 милиона евро за футболиста си Осман Дембеле.

Огромната сума е шокирала пратениците на Барса, които имаха мандат да преговарят за около 2/3 от нея. От каталунския гранд се оттеглиха и в близките дни ще пратят оферта, но далеч по-ниска от желаната от Борусия.

Станалото напълно потвърждава мнението на легендата Роналдиньо, който прогнозира, че Барселона ще се сблъска с трудности на трансферния пазар.

"Няма съмнение, че Барселона ще се опита да продължи напред и без Неймар, но проблемът идва от това, че другите клубове са наясно с финансовото им положение.

Сумата за Неймар е известна на всички и никой няма да продаде евтино свой играч на Барса", каза Роналдиньо, който е бивш играч на Барселона и ПСЖ.

Оранжев код за горещини във Варненско утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=357184

Оранжев код е обявен за утре - 10 август във Варненско, научи Moreto.net. Очаква се максималните температури да достигнат между 34° и 39°. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 29°-31°.

Поклонението на Асен Гаргов е в петък, в столичната "Света Неделя"

http://clubz.bg/57097-poklonenieto_na_asen_gargov_e_v_petyk_v_stolichnata_sveta_nedelq

Поклонението на големия композитор и музикант Асен Гаргов ще е този петък, 11 август. 

То ще бъде в столичната църква "Света Неделя" от 12,30 ч на обяд.

Гаргов почина в понеделник на 68-годишна възраст след дълга битка с рак. Остави зад себе си десетки песни като самостоятелен изпълнител и композитор. Най-известна е работата му с легендата на естрадата Лили Иванова, с която работят заедно до 1991 г.

Президентът на Република Сръбска: Със Сърбия ще решаваме за своя статут

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383568

Президентът на Република Сръбска: Със Сърбия ще решаваме за своя статутПрезидентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик каза, че миналия век срещу сърбите е бил извършен погром и през този век те трябва да работят за национално обединение там, където е възможно, тъй като по думите му Сърбия и Република Сръбска имат право да се борят да вземат решение за своя статут, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Американските лидери осъдиха Венецуела за "срив на демокрацията", Перу я нарече "диктатура"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/09/3021451_amerikanskite_lideri_osudiha_venecuela_za_sriv_na/?ref=rss


"Във Венецуела вече има диктатура." С тези думи перуанският министър на външните работи Рикардо Луна оцени ситуацията в латиноамериканската държава на форум на нова, 17-членна панамериканска организация, чиято цел е да търси решение на кризата в боливарианската република.<br /><br />Луна каза на пресконференция в перуанската столица Лима, че в "безпрецедентната регионална криза" страните от региона трябва да изработят нов подход, но това няма да попречи на...

Осигуриха спасители за “Поморие- север” и още 4 плажа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/H1eY7bJQAm4/

Усилията на областния управител Вълчо Чолаков и екипа му да осигурят спасители за няколко атрактивни неохраняеми плажа в област Бургас се увенчаха с успех. До края на месец септември на плажовете “Иракли”към  община Несебър, “Поморие- север” към  община Поморие, “Сарафово юг 1” към община Бургас, “Алепу” към  община Созопол и “Корал” към община Царево, ще бъде частично обезпечена водноспасителната дейност, два спасителни поста за „Корал” и по един за останалите плажни ивици. Три са фирмите, които са поели ангажимент да оборудват спасителни постове и да назначат спасители като общата цена за петте плажа за два месеца възлиза в размер на близо 70 000 лв. За първи път от бургаската институция успяват да сключат договор за охрана на всички плажове, които са обявили в обществената поръчка за водноспасителна дейност. От администрацията отдават успеха си от една страна на множеството предварителни разговори с действащи спасители и ветерани такива от област Бургас и вътрешността на страната, срещите с БЧК, а от друга гъвкавостта на фирмите да осъществяват подобна дейност само за краткия период на летния сезон. Договорите за осъществяване на водноспасяване вече са сключени, а относно коректното им изпълнение до дни от Областна администрация ще извършат проверки на място. Като прецедент служителите в институцията определят и участието на природозащитна организация в процедурата. „Да запазим Корал” ще бъде сдружението, което ще осигури спасителната дейност на едноименната плажна ивица. Екологичната организация и Областна администрация работят в добро сътрудничество от години.

„Голяма част от плажовете, които не са атрактивни за бизнеса, са любими на гражданите. Липсата на спасители обаче създава застрашаващи живота обстоятелства, затова и държавата взе решение да осигури поне частично водно спасяване. Срещахме много трудности предходните години, работа в рамките на 2 месеца не представлява интерес за обучените лица. Спасителите на петте най-посещавани плажове, които нямат стопанин са вече по местата си. Но това е само част от необходимите мерки за превенция от инциденти в морето. Важно е посетителите по Черноморието да съдействат, да бъдат отговорни към живота си, да спазват правилата за безопасност и указанията на обучените лица по постовете. Лятната еуфория ще бъде прекрасен зимен спомен само ако опазим здравето и живота си.“- коментира областният управител Вълчо Чолаков

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване