Пхенян взе на мушка американска база на остров Гуам

http://frognews.bg/news_139849/Phenian-vze-na-mushka-amerikanska-baza-na-ostrov-Guam/

Северна Корея съобщи, че ”внимателно проучва” план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам, където се намира голяма база на ВВС на САЩ, предаде Ройтерс.

Ако доброто има причина, то вече не е добро...

http://www.cross.bg/dobroto-dobro-prichina-1551518.html

/КРОСС/ "Ако доброто има причина, то вече не е добро; ако има последица - някаква награда - пак не е добро. Значи: доброто е извън веригата от причини и следствия".Лев Толстой

Кмет иска нова експертна оценка за "Калиакра", броят засегнатите собственици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382703

Кмет иска нова експертна оценка за "Калиакра", броят засегнатите собственициКметът на Каварна Нина Ставрева иска нова експертиза за земите, които влизат в защитената зона "Калиакра". Тя заяви пред Би Ти Ви, че се надява днес да стане ясен броят на засегнатите земи и тяхната площ. Ставрева каза още, че се очаква заповедта от 28 юли, с която временно се ограничава стопанската дейност в зона "Калиакра", да бъде прецизирана.

От септември: минимална заплата за главен учител 836 лв.

http://clubz.bg/57078-ot_septemvri_minimalna_zaplata_za_glaven_uchitel_836_lv

Министерство на образованието и науката обяви минималните работни заплати в училищното образование от 1 септември 2017 г. Както бе обещано, от следващия месец педагогическите специалисти ще вземат с 15% повече, става ясно от проект за изменение на Наредба за нормиране и заплащане на труда, съобщи БГНЕС.

Проектът е обсъден и одобрен от социалните партньори в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Минималното възнаграждение на училищен директор от 1 септември вече ще е 950 лв., а на заместник-директорите – 887 лв.

Минималната заплата за главен учител ще е 836 лв., а за старши учител – 792 лв.

Учителите, възпитателите, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, треньорите по вид спорт, рехабилитаторите на слуха и говора, ръководителите на направление ИКТ ще получават заплати, които започват от 760 лв.

От 1 януари 2018 г. 4% към заплатата ще получават учителите, които участват в съвместните екипи за обхващане и задържане на ученици, които не желаят да получат образование в задължителната предучилищна и училищна възраст. Такова увеличение ще има и за преподаватели, които провеждат допълнително обучение на учениците, които не са усвоили учебната програма, както и на деца, които не владеят български език.

Заловиха нападателя, прегазил 6 командоси във Франция

http://clubz.bg/57077-zaloviha_napadatelq_pregazil_6_komandosi_vyv_franciq

Нападателят, който днес атакува с кола патрул от войници във Франция и прегази 6-има, беше засечен на магистрала на север от столицата по пътя за Великобритания. Спецчастите го простреляха и арестуваха, съобщиха местните медии. Мъжът е на възраст между 30 г. и 40 г., заловен е в същото возило, с което е атакувал командосите, разкриват източници от следствените органи.

Кола с пълна газ се вряза тази сутрин около 8 часа в колона командоси, съобщи "Монд".

Ранени бяха шестима бойци от общо 16 в групата. Двама от тях са в критично състояние. Водачът избяга с колата.

Бойците са отивали на работа по маршрути в Париж, когато става престъплението. Групата излязла от казармата и се отправила към автобусите на площада в предградието. Отсреща ги дебнел шофьорът. Той дал газ, изпомачкал ги и изчезнал.

Войниците са от операцията с кодово име "Караул", въведена във френската столица веднага след кървавите атентати преди две години. Операцията е част от извънредното положение в страната. Войниците охраняват важни стратегически места в цялата държава.

В Париж те дежурят заедно със спецполицаи пред Айфеловата кула, катедралата "Нотр Дам", по авеню "Шан-з-Елизе" и други забележителности. 

Атаката с автомобила е станала в столичното предградие Льовалоа-Пере.

През тази година срещу спецченгета имаше нападения на "Шан-з-Елизе" и пред катедралата "Нотр Дам".

Най-вероятната версия засега е терористично нападение. Но не се изключва пиян или психар да е автор на деянието, гласяха първите версии.

"Няма съмнение, че атаката е умишлена", заяви кметът на района Патрик Балкани, цитиран от "Фигаро". Според вестника избягалата кола е марка BMW.

Нападателят не е стрелял, нито е изрекъл някакви думи, от които може да се направи извод, че е джихадист, заявиха от спецзвеното на антитерористичната бригада, което пое разследването.

Френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли нарече "подъл акт" нападението с автомобил срещу военните.

 "Тази сутрин към 8 часа автомобил е сгазил военни от операцията "Сантинел" ("караул" в превод), патрулиращи в Льовалоа-Пере. Шестима военни от 35-и пехотен полк са ранени, от които трима по-сериозно, но без опасност за живота", обяви тя.

Парли осъди "този подъл акт, който по никакъв начин не разколебава решимостта на военните да работят за сигурността на французите".

Терорист прегази шестима командоси в Париж

http://clubz.bg/57077-terorist_pregazi_shestima_komandosi_v_parij

Кола с пълна газ се е врязала тази сутрин около 8 часа в колона командоси, съобщава в. "Монд".

Ранени са шестима бойци. Двама от тях са в критично състояние. Общо групата е била от 16 войници.

Колата е избягала и се издирва от полицията.

Командосите са отивали на работа по маршрути в Париж. Групата излязла от казармата и се отправила към автобусите на площада в предградието. Отсреща ги дебнел шофьорът. Той дал газ, изпомачкал ги и изчезнал.

Бойците са от операция с кодово име "Караул", въведена във френската столица веднага след кървавите атентати преди две години. Операцията е част от извънредното положение в страната. Войниците охраняват важни и стратегически места в цялата държава.  

В Париж те дежурят заедно със спецполицаи пред Айфеловата кула, катедралата "Нотр Дам", по авеню "Шан-з-Елизе" и други забележителности в столицата. 

Атаката с автомобила е станала в столичното предградие Льовалоа-Пере.

През тази година срещу спецченгета имаше нападения на "Шан-з-Елизе" и пред катедралата "Нотр Дам".

Започнало е разследване. Най-вероятната версия засега е терористично нападение. Но не се изключва пиян или психар да е автор на деянието.

"Няма съмнение, че атаката е умишлена", заяви кметът на района Патрик Балкани, цитиран от "Фигаро". Според вестника избягалата кола е марка BMW.

Очаквайте подробности.

Кола се вряза в колона командоси в Париж

http://clubz.bg/57077-kola_se_vrqza_v_kolona_komandosi_v_parij

Кола с пълна газ се е врязала тази сутрин около 8 часа в колона командоси, съобщава в. "Монд".

Ранени са шестима бойци. Двама от тях са в критично състояние.

Колата е избягала и се издирва от полицията.

Командосите са отивали на работа по маршрути в Париж. Те са от операция с кодово име "Караул", въведена във френската столица веднага след кървавите атентати преди две години. Операцията е част от извънредното положение в страната. Войниците охраняват важни и стратегически места в цялата държава.

В Париж те дежурят заедно със спецполицаи пред Айфеловата кула, катедралата "Нотр Дам", по авеню "Шан-з-Елизе" и други забележителности в столицата. 

Атаката с автомобила е станала в столичното предградие Льовалоа-Пере.

През тази година срещу спецченгета имаше нападения на "Шан-з-Елизе" и пред катедралата "Нотр Дам".

Започнало е разследване. Най-вероятната версия засега е терористично нападение.

Очаквайте подробности.

Неизвестни откриха стрелба на летището в Каракас, мъж е убит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382694

Неизвестни откриха стрелба на летището в Каракас, мъж е убитЕдин човек е починал, а друг е ранен, след стрелба в летището Майкетия, обслужващо столицата на Венецуела, Каракас, предаде ТАСС, позовавайки се на информация от местните медии. Жертва на нападението е станал адвокат Келвин Алварадо. Той е бил убит пред гишето за регистрация, а намиращия се до него сътрудник на авиокомпания е бил ранен.

Над 30 000 лева от наложени санкции са събрани от РИОСВ – Велико Търново

https://www.actualno.com/velikotarnovo/nad-30-000-leva-ot-nalojeni-sankcii-sa-sybrani-ot-riosv-veliko-tyrnovo-news_626709.html

Над 30 000 лева от наложени санкции са събрани от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Велико Търново през юли. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Милка Асенова, експерт „Връзки с обществеността“ в екоинспекцията. През месеца е със

Правителството обсъжда проект на закон срещу прането на пари

http://frognews.bg/news_139848/Pravitelstvoto-obsajda-proekt-na-zakon-sreshtu-praneto-na-pari/

Правителството ще разгледа проект на закон с мерки срещу изпирането на пари. Законопроектът предвижда комплексна проверка на всеки, разкриващ сметка или извършващ случайна операция над 15 хиляди евро или равностойността им в български левове, както и на всеки, извършващ сделки в брой на над пет хиляди евро или равносттойността им в левове.

Какво е интервално гладуване и как действа на тялото

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/kakvo-e-intervalno-gladuvane-i-kak-dejstva-na-tialoto-6072427

Става дума за това да се удължават интервалите между храненията и когато сме в режим "постене", да се храним веднъж на два дни, например

Св. апостол и евангелист Матей от Дванадесетте апостоли

http://www.cross.bg/matiya-apostol-apostoli-1551517.html

/КРОСС/ Св. апостол Матия бил родом от Витлеем и произлизал от Юдовото племе. След възнесението на Иисус Христос всички апостоли прекарвали в Йерусалим, очаквайки слизането на обещания Св. Дух. Тогава ап. Петър представил на 120 участници в молитвеното събрание двама от Седемдесетте Христови ученици - Йосиф и Варсава, наричан Юст, и Матия, за да допълнят чрез жребий 12-то число на апостолите Христови след отпадането на Юда Искариотски. "Братя - казал им апостол Петър, - трябваше да се изпълни написаното, що бе предрекъл Дух Свети чрез устата Давидови за Юда, водача на ония, които хванаха Иисуса, защото той бе причислен към нас, бе получил жребия на тая служба. Но със заплатата за своята неправда той придоби нива и като се строполи ничком, пръсна се през средата и всичката му вътрешност се изсипа. И това стана известно на всички жители йерусалимски, тъй че тая нива на техен език бе наречена "Акелдама", сиреч "кървава нива". Защото в книгата на Псалмите е писано: "Жилището му да запустее и да няма кой да живее в него" и "достойнството му друг да вземе". И тъй, потребно е, щото един от тия мъже, които бяха с нас през всичкото време, докато пребъдваше и общуваше с нас Господ Иисус, начевайки от Йоановото кръщение до деня, когато се възнесе от нас, - да бъде заедно с нас свидетел на възкресението Му

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-valentin-1551516.html

/КРОСС/ Надежда Нейнски, посланик на България в Турция, бивш министър на външните работи Проф. Валентин Колев, художник Валентин Милтенов, бивш депутат Георги Василев - Гочето, футболен треньор Емил Страхилов Костадинов, бивш депутат Мира Баджева, журналист и издател Михаил Таков, треньор на националите по бокс О. з. ген. Никола Колев, бивш началник на Генералния щаб Валентин Николов, бивш депутат  

Играхме почти перфектно, смята Зинедин Зидан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021145_igrahme_pochti_perfektno_smiata_zinedin_zidan/?ref=rss


Зинедин Зидан остана повече от доволен от поредния трофей, който "Реал" (Мадрид) завоюва под негово ръководство. Европейският клубен шампион за втора поредна година спечели Суперкупата на Европа, побеждавайки с 2:1 "Манчестър юнатед" в Скопие.<br /><br />"Свършихме чудесно работата си. Първото полувреме беше по-добро за нас – почти перфектно. В края имахме трудности, но това беше нормално с оглед на тежкото време и темпото, на което се игра. Ако Гарет Бейл...

Преглед на печата - 9 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357126

"24 часа" Нов удар по туризма в България Въпреки летните жеги животните са принудени да теглят тежки файтони или да стоят часове наред на твърдия асфалт под жаркото слънце. Непрекъснато се случва коне да рухват от изтощение.

България и Румъния с най-висок процент тийнейджърки с първо бебе

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgariia-i-rumyniia-s-naj-visok-procent-tijnejdzhyrki-s-pyrvo-bebe-2041514

Най-голям дял от ражданията на първите деца от тийнейджърки са регистрирани в Румъния - с 12,3 на сто от общия брой на ражданията на първи деца през 2015 г. и България - 12 процента. Това показват данни от анализ на Евростат за популацията в Евросъюза и родилната в

Кола се вряза във войници край Париж, има ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/kola-se-vriaza-vyv-vojnici-kraj-parizh-ima-raneni-2041562

Шестима души са ранени, след като автомобил се вряза в група войници в парижкото предградие Левалоа-Пере, предаде АФП.

По информация на ТАСС, двама от ранените са в тежко състояние, но животът им не е застрашен. Шофьорът на превознот

България и Румъния – с най-висок процент тийнейджърки с първо бебе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382686

България и Румъния – с най-висок процент тийнейджърки с първо бебеНай-голям дял от ражданията на първите деца от тийнейджърки са регистрирани в Румъния - с 12,3 на сто от общия брой на ражданията на първи деца през 2015 г. и България - 12 процента. Това показват данни от анализ на Евростат за популацията в Евросъюза и родилната възраст на майките през 2015 г. През миналата година броят на българките във фертилна

След като се побратимиха с Китай, в Севлиево отговарят на заявления по ЗДОИ на китайски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/09/3021012_sled_kato_se_pobratimiha_s_kitai_v_sevlievo_otgovariat/?ref=rss


"Дневник" публикува от блога на Програма "Достъп до информация" текстът на Елена Димтрова, координатор на фондацията в Гарбово <br /><br />На 20 април тази година тричленна делегация от община Севлиево посети град Нанхай в Китай. Посещението бе в отговор на заявени намерения от страна на китайците за побратимяване между двата града. Няколко дни по-късно на официалния сайт на община Севлиево бе публикувана информация за подписан меморандум за сътрудничество между...

Тръмп заплаши Пхенян с огън и ярост, Ким Чен Ун обмисля ракети към база на САЩ

https://offnews.bg//sviat/tramp-zaplashi-phenian-s-ogan-i-iarost-kim-chen-un-obmislia-raketi-ka-662387.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Пхенян, че ако продължи да заплашва Съединените Щати, ще бъде ударен с „огън и ярост“.
По-добре е за Северна Корея да не отправя повече заплахи към САЩ. Те ще бъдат посрещнати с огън и ярост, каквито светът още не е виждал, заяви Тръмп, в интервю, дадено в неговия голф-клуб в Ню Джърси, съобщи АФП, цитирана от Фокус. 

Часове по-късно КНДР отговори, че обмисля да изстреля ракети в близост до стратегическата база на САЩ в Гуам. Планът ще бъде завършен „и ще бъде приложен последователно в момента, в който Ким Чен Ун, главнокомандващ на ядрените сили на КНДР, вземе такова решение“, се твърди в съобщението на корейската държавна информационна агенция..

Това се случва само няколко дни, след като ООН наложи санкции на страната, заради нарастващия ѝ ядрен арсенал. 

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-byrgasot-1551515.html

/КРОСС/ *** София.От 14.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще удостои посланика на Кралство Дания в България Кристиан Кьонигсфелдт с орден „Мадарски конник" първа степен. ***София.От 10.00 часа ще се проведе редовно заседание на Министерски съвет. ***София.От 10.00 часа в сградата на КЕВР, бул. "Княз Дондуков" № 8-10, ет. 4 ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад по заявление от „Топлофикация - Бургас" ЕАД за изменение/допълнение на лицензия за производство на електрическа и топлинна енергия. ***София.От 10.10 часа в сградата на КЕВР на бул. "Княз Ал. Дондуков" № 8-10, ет. 4 ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад по заявление от "КарловоГаз" ООД за утвърждаване на цени за разпределение на природен газ, цени за снабдяване с природен газ, компонента за снабдяване със сгъстен природен газ и цени за присъединяване на клиенти към газоразпределителната мрежа за територията на община Карлово за периода 2017-2021 г. ***София.От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА Фондация „Асоциация Анимус" ще даде пресконференция във връзка с Национална кампания за превенция на трафика на хора и трудова експлоатация на българи в чужбина. ***София.От 19.00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина ще се състои концерт от цикъла „Остров на музиката". ***София.От 21

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-reshenie-1551514.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: От селата към градовете и обратно. Възможно ли е връщане към малките населени места и каква е заетостта там? Анализ на икономиста Явор Алексиев. Тема: Подземна галерия на науката в столичен подлез. На живо: Как се преобразява градската среда. Тема: Пореден случай на неплатени заплати, ощетени работници и некоректен работодател. Има ли решение на познатите казуси, в новата рубрика „Твоите права". Тема: Какво е решението за защитените зони на „Калиакра"? Отговорът от вицепремиера Валери Симеонов. Как се стигна до сравнението с кошмара от „Птиците" на Хичкок? Тема: Стихосбирка за незрящи. Какви са посланията в новата книга на Красимир Ортакчиев „Докосване"? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Тема с продължение: Как беше взето скандалното решение, да се направи частна детска градина в общинска?Гост: Вяра Церовска, кмет на Перник Тема: Измамна схема в Ямбол. Как мнима медицинска сестра продава жилища? Тема: Ще има ли решение за „Калиакра" след срещата при премиера? На живо: Мнението на собствениците на земи и кметове от района. В студиото: Организациите, които участваха в проект „Натура 2000". Тема: Защо президентът наложи вето върху Закона за опазване на околната среда и ще могат ли да се обжалват екооценките

В Япония отбелязват 72-ата годишнина от атомната бомбардировка над Нагасаки

https://www.actualno.com/asia/v-japonija-otbeljazvat-72-ata-godishnina-ot-atomnata-bombardirovka-nad-nagasaki-news_626710.html

Траурни мероприятия, отбелязващи 72-ата годишнина от атомната бомбардировка на град Нагасаки, ще се проведат в сряда (09.08) в Япония. Мемориалната церемония в Парка на мира в Нагасаки ще започне в 11:02 по местно време. Именно в този момент на 9 август 1945 година беше взривена бомб

9 август в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-svetovna-kral-1551513.html

/КРОСС/ 48 пр.н.е. - Юлий Цезар разбива Помпей в битката при Фарсала681 г. - На 16-тото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за първи път споменава българската държава като такава.1471 г. - Сикст IV е избран за римски папа.1483 г. - Отслужена е първата меса в Сикстинската капела.1849 г. - Унгарската република е победена от Австрия и Русия.1877 г. - Руското правителство отправя официално предложение към княз Карол I за включване на румънските части в състава на Дунавската армия и участието им в Руско-турската война.1902 г. - Едуард VII е коронован за крал на Великобритания и Ирландия.1920 г. - Влиза в сила Ньойският мирен договор, наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война.1942 г. - Втората световна война: Японската армия побеждава войските на Алианса в битката при Саво.1945 г. - Втората световна война: Японският град Нагасаки е унищожен от атомната бомба с кодово име „Дебелака", хвърлена от американски бомбардировач B-29.1946 г. - На пленум на ЦК на БРП (к) е приета резолюция за даване културна автономия на Пиринския край.1965 г. - Сингапур получава независимост от Малайзия.1974 г. - Джералд Форд става 38-ия президент на САЩ след като Ричард Никсън подава оставка.1988 г. - България установява дипломатически отношения с Европейската икономическа общност.1989 г. - Генералният секретар на НАТО Манфред Вьорнер прави декларация, в която отправя обвинения във връзка с положението на българските турци.1992 г

Пхенян заплаши, че ще изстреля ракети по американска база на остров Гуам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382682

Пхенян заплаши, че ще изстреля ракети по американска база на остров ГуамСеверна Корея съобщи днес, че "внимателно проучва" план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам, където се намира голяма база на ВВС на САЩ, предаде Ройтерс. Пхенян обяви това часове, след като американският президент предупреди Севера, че всяка нова заплаха към САЩ ще бъде посрещната "с огън и ярост".

CEZ Group решава за бъдещето си в България до септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281297_CEZ+Group+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%BF

 Чешката енергийна група CEZ Group ще вземе решение за бъдещите си операции в Българиядо септември тази година, заявява главният изпълнителен директор на компанията Даниел Бенеш пред новинарската агенция ctk.

CEZ започна да отчита какъв е инвестиционният интерес към българските ѝ активи от януари, но все още не е взела окончателно решение дали да остане в страната.

През миналата година компанията реши да стартира международен арбитраж срещу България след редица интервенции от страна на българските власти, които според концерна са засегнали неговата стопанска дейност в страната.

През май 2015 г. например ЧЕЗ бе глобена със 17,1 милиона крони за злоупотреба с господстващо положение на пазара. 

 

Сред интересуващите се от българските активи на чешката компания, се счита и енергийната група Energo-Pro.

Чешката компания влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро.

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 година. Преди това месеци наред собственикът й търсеше, но не успя да намери решение и инвестиции, които да позволят на централата да продължи да работи.

ТЕЦ Варна е с инсталирана мощност от 1 250 мегавата и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разчиташе на централата за осигуряване на потреблението в региона през най-натоварените месеци на годината.

През лятото на 2016 година CEZ Group заведе и арбитражен иск срещу България с мотива, че не може да защити инвестициите си в страната. "Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията", посочиха тогава от чешката компания.

Ако CEZ Group реши да напусне България, те няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 година E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 година германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

В Бразилия търсят с конкурс най-красивото женско дупе в страната

http://frognews.bg/news_139847/V-Braziliia-tarsiat-s-konkurs-nai-krasivoto-jensko-dupe-v-stranata/

„Мис Бумбум” – това е името на конкурса, който – както може да се очаква, се провежда в Бразилия. Той има за цел да намери най-красивото женско дупе в страната.

Все повече тийнейджърки и жени над 40 раждат за първи път

http://dnes.dir.bg/news/razhdane-teenager-26205152

Най-голям дял от ражданията на първите деца от тийнейджърки са регистрирани в Румъния и България.

Актрисите с главни роли в “Откраднат живот” заедно на бар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6381789

Актрисите с главни роли в “Откраднат живот” заедно на барЙоана Буковска, Луиза Григорова, Ралица Паскалева и Дария Симеонова - четирите актриси, които играят централни роли в сериала “Откраднат живот”, излязоха заедно на бар, за да си починат малко от тежките снимачни дни. Общ кадър с тях показа Луиза в профила си в инстаграм, а към него добави: “Откраднат живот” на женско парти” и “и ние сме хора”.

Най-важното от Варна във вчерашния - 8 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357091

Варненски данъчни ловят къщи за гости без касови апарати като тайни клиенти Данъчни от Варна запечатват къщи за гости и хотели по Северното Черноморие заради липса на касови апарати и неиздаване на бончета. Служителите на НАП действат на принципа на тайния клиент – правят си резервации онлайн или на място и тогава установяват нарушенията.

Сенатори критикуват Тръмп заради острия му език спрямо Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382679

Сенатори критикуват Тръмп заради острия му език спрямо Северна КореяАмериканският сенатор републиканец Джон Маккейн смята, че президентът Доналд Тръмп не трябва да отправя такива заплахи към Пхенян, които не би могъл да изпълни на практика. Сенаторът изрази тази позиция в интервю за американската радиостанция Кей Ти Ей Ар, цитирано от ТАСС и БТА. "Не съм съгласен с изказванията на президента,

Плевнелиев: Разследване на САЩ по казуса КТБ би било полезно

http://frognews.bg/news_139846/Plevneliev-Razsledvane-na-SASHT-po-kazusa-KTB-bi-bilo-polezno/

Ако друга държава, включително и САЩ, направи допълнително разследване на този казус, по една или друга причина, това би било само в полза на обществения интерес в България. Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017.

Правителството ще гласува нов закон срещу прането на пари

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/09/3021005_pravitelstvoto_shte_glasuva_nov_zakon_sreshtu_praneto/?ref=rss


В дневния ред на правителството за днешното заседание е включено гласуването на проекта за изцяло нов закон за мерките срещу изпирането на пари. Проектът беше качен за обществено обсъждане в началото на май и е изготвен от работна група от ДАНС и МВР.<br /><br />Основният аргумент за законовата промяна е съответствие с европейското законодателство. Главната промяна пък е разширяването на кръга от хора, които попадат в дефиницията за видна политическа личност, и които подлежат на...

Президентът на Полша отказа да утвърди нови генерали

http://dnes.dir.bg/news/polsha-general-evropeyski-parlament-anjey-duda-26205122

Президентът на Полша Анджей Дуда отказа да присвоява генералски и адмиралски звания на офицери, предложени от министерството на отбраната на страната.

Жега до жълто, дъжд на места след обяд

https://offnews.bg//obshtestvo/zhega-do-zhalto-dazhd-na-mesta-sled-obiad-662386.html

България е в жълто днес заради високи температури. След обяд обаче отново ще се появят облаци и на места в страната ще превали и прегърми, според прогнозата на НИМХ. 

Максималните температури ще са между 34 и 39, ще духа слаб до умерен вятър.  Край морето ще е по-хладно, термометрите ще се качат до 31 градуса, морската вода ще е като чай - около 26-28 градуса. Ще има обае вълни до 3 бала. 

Над планините до обяд ще е слънчево, по върховете между 19 и 27 градуса най-много. Синоптиците обещават още северен вятър, а в масивите от Западна България и кратки летни бури. 

13 жертви след първия трус в Китай

//dariknews.bg/novini/sviat/13-zhertvi-sled-pyrviia-trus-v-kitaj-2041540

Земетресението с магнитуд 6,5, разтърсило снощи югозападната китайска провинция Съчуан, е взело най-малко 13 жертви. Пострадали са още 175 души, сочат нови предварителни данни, разпространени тази сутрин. Властите обаче очакват до 100 загинали и хиляди ранени, пред

Трите лъжи в скандала "Калиакра"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281296_%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%22%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0%22

 Европа забранила на българските собственици в района на Калиакра да разорават, залесяват, да създават трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури... Това са глупости. Но това е темата, която изкара на протест граждани от общините Каварна, Шабла и Балчик. Блокиран беше главният път от румънската граница към Варна. За всичко това са виновни зелените неправителствени организации, а пък тоталната забрана за земеделие в региона разчиства терена за проучвания за шистов газ... Това са още по-големи глупости, но това слушат българите - от медиите, от управляващите и от опозицията.


Всъщност става дума за решение на Европейския съд заради нарушения на България. Става дума за ограничения в една сравнително малка зона и за конкретни нарушения на правото на Европейския съюз. Поредицата от фалшиви новини по темата обаче може да обслужи един или друг конюнктурен интерес, може да се използва за атака срещу един или друг конюнктурен противник. Но основният резултат от нея е доста по-значим – в главите на българите Европа се налага като нещо лошо и нахално, което забранява на хората какво ли не, и от което имаме само вреда, а не ползи. А това просто не е вярно.

Случаят „Калиакра“

Преди десетина години българското правителство е допуснало в защитени зони в района на Калиакра да се изградят различни обекти, а това е в нарушение на правилата на ЕС. После неправителствени организации завеждат дело в съда на ЕС и съдът осъжда България – нарушаваш правилата, получаваш присъда. След което започват преговори и България договаря с Европейската комисия „да не бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона", но в замяна на това да наложи „забрана за издаването на нови разрешения за всякакво строителство на територията". Конкретната присъда е за реално съществуващи шест проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. После Министерството на околната среда и водите издава въпросната заповед за забрана на строителство, както и за ограничения за земеделска дейност, но само в „Комплекс Калиакра“ - малка зона от над 20 кв. км, повечето от които са държавна и общинска собственост. И поради това, че са специфичен вид степи, те на практика не се използват за земеделие – просто не раждат нищо.

Фалшивите новини

Bulgarien | Aufgebrachte Bürger protestieren gegen eine Ministerverordnung in Bezug auf Natura 2000 der EU (BGNES)

Протестиращи в Каварна срещу мнимата забрана за обработване на земеделските земи

Съобщението на екоминистерството не е достатъчно конкретно и към него няма приложена карта. Новината заживява собствен живот под формата „Забраняват земеделието в цяла крайморска Добруджа“. Започват протести, блокират се пътища. И всичко изглежда оправдано – ако някой ти забрани да използваш земята си, разбира се, че ще протестираш. Да, ама не е така – никой не забранява нищо на собствениците в крайморска Добруджа. Министерството на околната среда обаче не прави необходимото, за да изясни недоразумението. Или просто не иска.

Втората фалшива новина се подема с удоволствие от най-големите медии – очертаването на картите на защитените зони по Натура 2000 било направено от неправителствени зелени организации – значи те са виновни. Министърът на околната среда Нено Димов дава всичко от себе си да насочи гнева в тази посока – те са направили така, че да „пазят пилците, а не поминъка на хората“. Както вече стана ясно, поминъкът на 99% от собствениците на земи не е засегнат по никакъв начин. Но това не попречи на министъра и на най-големите медии да говорят за противопоставяне между „еколозите и хората“. Дори и нещо да не е било наред с очертаването на защитените зони, оттогава са минали десет години и всяко следващо правителство имаше възможност да реагира досега. Но не е реагирало. И в случая няма противопоставяне между „хората и еколозите“, а има конкретно решение на съда на ЕС и конкретно действие на българското правителството. Всеки, който се чувства засегнат, може да си пита правителството – такава е зависимостта.

Bulgarien | Kabinettsmitglieder treffen sich mit Vertretern der protestierenden Bauern in Kaliakra (BGNES)

Министри от кабинета се срещнаха във Варна с представители на протестиращите

Третата фалшива новина дойде от основната опозиционна партия - БСП, която обяви, че земеделието по цялото северно Черноморие е забранено – да, точно това съобщи пресцентърът на партията. Това е лъжа. Но, използвайки своите кметове в региона, БСП яхна протестите и дори провидя умишлено превръщане на крайморска Добруджа в „самозалесяваща се гора“, за да се проправи път на проучванията за шистов газ. И това не е вярно.

Преди финала

Създалото се напрежение накара премиера Борисов да нареди на екоминистъра Димов да спре изпълнението на въпросната заповед. Последният пък направо отмени тази заповед, с което отмени и забраната за издаване на разрешения за строеж. После се оказа, че терените в малката засегната територия са наистина само няколко и са собственост на близки точно до управляващите и точно до опозицията. За капак прокуратурата обяви, че ще разследва законността на отменената вече заповед на екоминистъра. Нищо не е наред в тази история и всяка следваща новина претендира да влезе в категорията „фалшиви новини“.

Deutsche Welle Bulgarische Redaktion Ivan Bedrov (DW/P. Henriksen)

Иван Бедров

Така дойдоха съмненията, че напрежението е изкуствено създадено, за да получат отсрочка близките до управляващите и до опозицията бизнеси, които искат да строят в защитената зона; че министърът на околната среда просто дава простор на антилибералните си настроения и е решил да „смачка“ зелените неправителствени организации; че за пореден път някой опитва да настройва българите срещу Европа. А това последното е най-сериозната последица от този скандал – България е част от Европейския съюз, за да спазва неговите правила и да ползва неговите облаги. Не може сам да предложиш на ЕС кои ще са защитените зони, да поемеш ангажимент да ги съхраняваш, след това да получаваш щедрите еврофондове и накрая да започнеш да мрънкаш, че това не те устройва. И понеже не върви да кажеш в прав текст, че европейският ред ти пречи, тогава започваш да настройваш хората срещу Европа.

Преди обяд - слънце, след обяд - облаци

http://frognews.bg/news_139845/Predi-obiad---slantse-sled-obiad---oblatsi/

Преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места в Югозападна България и планинските райони ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици.

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382674

Актуална пътна обстановкаДнес ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 34° и 39°, за София – около 36°.

Деца от село Коняво полагат доброволен труд за освежаване на парка

https://www.actualno.com/goodnews/deca-ot-selo-konjavo-polagat-dobrovolen-trud-za-osvejavane-na-parka-news_626707.html

Деца от село Коняво, община Кюстендил, полагат доброволен труд за освежаване на парка и детските площадки. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Даниела Божилова, кмет на село Коняво. По думите й са закупени необходимите материали, след което децата сами са бояди

Жълт код за опасно високи температури е обявен за цялата страна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281295_%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8+%D0%B5+%D0%

 Жълт код за опасно високи температури е обявен за цялата страна.

Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Очаква се горещо време с максимални температури във вътрешността на областа над 35°. По крайбрежието на морето около 30°. При тази степен на предупреждение е възможно възникването на здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Хората, които работят повече, са по-застрашени от аритмия

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/09/3013026_horata_koito_rabotiat_poveche_sa_po-zastrasheni_ot/?ref=rss


В отпускарския сезон едва ли някой се преработва твърде много, но за всеки случай ето и още един аргумент защо да не го правите - за да предпазите сърцето си. Според нов метаанализ на здравето на над 85 хиляди души, тези които работят повече, са по-застрашени от възникване на най-честия вид сърдечна аритмия - предсърдно мъждене, която пък повишава риска от инфаркт и инсулт, пише NYmag.<br /><br />Мащабното проучване е публикувано преди седмица в Европейския журнал за сърдечно-съдови...

Жозе Моуриньо подари медала си на непознато момче в Скопие

https://www.24chasa.bg/sport/article/6382675

Жозе Моуриньо подари медала си на непознато момче в СкопиеЖозе Моуриньо направи вечерта незабравима за едно момче на стадиона в Скопие. След като получи медала си за финалист в сблъсъка за суперкупата на Европа, португалецът веднага го сложи в джоба си. Дори не дочака да изгледа короноването на "кралете" от "Реал", а веднага се отправи към сектора с фенове на "Манчестър Юнайтед".

БОРИСОВ РАЗБРА ТОКУ-ЩО, ПОБЕСНЯ! ЧУДОВИЩЕН СКАНДАЛ В ГЕРБ! ЕТО КАК БЕЗОЧЛИВО ДЕЛЯТ ДЕЧИЦАТА НА БЕДНИ И БОГАТИ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281294_%D0%91%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%9E%D0%92+%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%91%D0%A0%D0%90+%D0%A2%D0%9E%D0%9A%D0%A3-%D0%A9%D0%9E%2C+%D0%9F%D0%9E%D0%91%D0%95%D0%A1%D0%9D%D0%AF%21+%D0%A7%D0%A3%D0%94%D0%9E%D0%92%D0%98%D0%A9

 Това е станало с решение на Общинския съвет в миньорския град, което е в полза на фирмата на председателя на групата на ГЕРБ Румяна Гьорева, съобщи bTV. 

В резултат в момента половината сграда е реновирана, а другата се руши. 

„Дълги години се опитват да ни затворят детската градина”, разказа Симона - една от организаторите на родителския протест. 

Миналата година били събрани 700 подписа в подкрепа на градината, като от общината заявили, че ще я запазят. На 19 януари т.г. обаче местният парламент решил половината сграда да бъде дадена под наем. Получила я фирмата на Гьорева, създадена две седмици по-рано. 

Директорът на общинската детска градина (подчинен на кмета Вяра Церовска, също от ГЕРБ) дала писмено съгласие са съжителството на двете заведения без да се допита до родителите дали ще се създаде напрежение. 

„Изкарват нашите деца за 3 месеца от детската градина за ремонтни дейности, които не ни касаят”, оплака се Симона и допълни, че обещанията за смяна на дограмата и в общинската част останали неспазени. 

По същия начин стои и въпросът с останалите ремонти, които трябвало да се финансират с наема. 

„В държавата има правила, има институции, които отговарят за конфликта на интереси”, заяви Евелина Любомирова от дирекция „Образование” в Община Перник. 

Тя категорично отрече информациите, че частната детска градина е ремонтирана с общински пари и подчерта, че „ще се предприемат мерки и другата част да бъде така добре изглеждаща”. По думите й там и до момента са правени ремонти. 

„Това е огледало на начина, по който ГЕРБ управлява Перник. Кой ще обясни на тези деца, че не могат да отидат в красивата част?”, попита Ралица Андреева от БСП, която е гласувала „въздържал се”. 

Самата Румяна Гьорева отказа да застане пред камерата с мотива, че не извършва нищо нередно. Тя заяви, че частната й детска градина е в помещения на общинската, които не се използват отдавна и видя политически мотив в протеста



http://bradva.bg

19 жертви, 175 ранени при силно земетресение в Китай (обновена)

https://offnews.bg//sviat/19-zhertvi-175-raneni-pri-silno-zemetresenie-v-kitaj-obnovena-662385.html

Мощно земетресение удари тази сутрин Китай, след смъртоносното земетресение с магнитуд 7 снощи в провинция Съчуан, което взе жертви.

Първоначално бе съобщено за 13 загинали и 175 пострадали късно снощи, но днес броят на жертвите се увеличи до 19, съобщи агенция "Синхуа". Шест от тях са туристи.

Днешното разлюляване на провинция Синцзян е било с магнитуд 6,6 по Рихтер. При труса са били ранени 19 души. Минути след първия трус е последвал втори от 5,2. 

Има и сериозни разрушения, съобщи бТВ. Китайската армия изпрати спешно военни части, за да издирват и да помогнат на местното население.

13 жертви, 175 ранени при силно земетресение в Китай

https://offnews.bg//sviat/13-zhertvi-175-raneni-pri-silno-zemetresenie-v-kitaj-662385.html

Мощно земетресение удари тази сутрин Китай, след смъртоносното земетресение с магнитуд 7 снощи в провинция Съчуан, което взе жертви.

Засега се съобщава за 13 загинали и 175 пострадали късно снощи, но се очаква броят на жертвите да се увеличи. Шест от тях са туристи.

Днешното разлюляване на провинция Синцзян е било с магнитуд 6,6 по Рихтер. При труса са били ранени 19 души. Минути след първия трус е последвал втори от 5,2. 

Има и сериозни разрушения, съобщи бТВ. Китайската армия изпрати спешно военни части, за да издирват и да помогнат на местното население.

13 жертви, 175 ранени при земетресение в Китай

https://offnews.bg//sviat/13-zhertvi-175-raneni-pri-zemetresenie-v-kitaj-662385.html

Мощно земетресение удари тази сутрин Китай, след смъртоносното земетресение снощи в провинция Съчуан, което взе жертви.

Засега се съобщава за 13 загинали и 175 пострадали късни снощи, но се очаква броят на жертвите да се увеличи.

Днешното разлюляване на провинция Синцзян е било с магнитуд 6,6 по Рихтер. Минути след първия трус е последвал втори от 5,2. 

Има и сериозни разрушения, съобщи бТВ. Китайската армия изпрати спешно военни части, за да издирват и да помогнат на местното население.

Нов силен трус в Китай, след като земетресение взе жертви снощи

https://offnews.bg//sviat/nov-silen-trus-v-kitaj-sled-kato-zemetresenie-vze-zhertvi-snoshti-662385.html

Мощно земетресение удари тази сутрин Китай, след смъртоносното земетресение снощи в провинция Съчуан, което взе жертви.

Днешното разлюляване на провинция Синцзян е било с магнитуд 6,6 по Рихтер. Минути след първия трус е последвал втори от 5,2. 

Засега се съобщава за 9 загинали и над 160 пострадали късни снощи, но се очаква броят на жертвите да се увеличи.

Има и сериозни разрушения, съобщи бТВ. Китайската армия изпрати спешно военни части, за да издирват и да помогнат на местното население.

Днес слънце до обед, дъжд - следобед

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6382665

Днес слънце до обед, дъжд - следобедАтмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца - няма да се променя съществено. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места в Югозападна България и планинските райони превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки.

Еколог: Кметицата на Каварна защитава интересите на г-н Суджука

http://clubz.bg/57076-ekolog_kmeticata_na_kavarna_zashtitava_interesite_na_g_n_sudjuka

"Ние искаме да защитим правата на обикновените хора, но най-същественото е дали няма да защитим интереса на г-н Суджука, например, който иска да застроява тези степи. Опасявам се, г-жа кметицата защитава именно интересите на г-н Суджука."

Това каза днес в ефира на бТВ екологът от Сдружение за дивата природа „Балкани“ Андрей Ковачев, говорейки за кметицата на Каварна Нина Ставрева.

"Според мен в момента кметицата - директно я обвинявам - разпространяваше невярна информация. Когато започваше протестът (в Каварна против забраната за застрояване, б.р.), беше ясно, че ограниченията се отнасят само до степите и нищо друго. Но на протеста се разпространяваше информация как цялата община ще бъде засегната и кметицата беше начело на тези неверни твърдения. Съжалявам, но това трябва да се каже много ясно."

Ковачев добави, че екоминистърът Нено Димов също е изнесъл невярна информация.

Ставрева беше включена на живо от бТВ и заяви:

"Господинът може да твърди каквото иска. Хората излязоха на протест, защото останаха с убеждението, че се отнема техният поминък"

Тя настоя за нова експертиза с външни експерти и изцяло ново картиране, каза Ставрева.

Заедно с Ковачев в сутрешния блок на бТВ бе и колегата му Градимир Градев от „Зелени Балкани“. Той допълни:

"Важно е да отбележим, че интересът на местните е защитен. Никой не споменава, че за Натура 2000 се изплащат обезщетения. Например в предния програмен период само за две години, бяха изплатени 50 млн. лв. обезщетения на хора, които извършват земеделска дейност в Натура 2000, но традиционно, а не такива, решили да купят парче земя и да казват, че то е много важно."

Втори мощен трус удари Китай

http://frognews.bg/news_139844/Vtori-moshten-trus-udari-Kitai/

Второ мощно земетресение за по-малко от 7 часа удари тази сутрин друг район на Китай - Синцзян-Уйгурския, който се намира край границата с Казахстан, предаде ТАСС. Силата на труса е 6,6 по Рихтер. Няколко минути след първия трус е последал втори с магнитуд 5,2.

Разногласия и хаос пречат на САЩ да съставят стратегия за Афганистан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/09/3020955_raznoglasiia_i_haos_prechat_na_sasht_da_sustaviat/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп все още не е разкрил новата си стратегия за Афганистан - най-дългата война в историята на Съединените щати. Представянето ѝ се бави поради разногласия и колебания в администрацията.<br /><br />Въпросът опира до избора дали САЩ да изпратят още хиляди войници в близо шестнайсетгодишния конфликт или да се изтеглят изцяло. Несигурността стига дотам, че според телевизия Ен Би Си Тръмп споменал дори за уволнение на генерала, командващ силите в...

Пътна обстановка в страната - 9 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357122

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: до 11.08.2017 г. в участъка от км 335 до км 339 е стеснена едната лента за движение, поради почистване на водостоци и облицоване на окопи посока София. Област Пазарджик: до 09.

АПОКАЛИПСИС В КИТАЙ! 6.5 по Рихтер уби стотици! Заличи цели градове!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281293_%D0%90%D0%9F%D0%9E%D0%9A%D0%90%D0%9B%D0%98%D0%9F%D0%A1%D0%98%D0%A1+%D0%92+%D0%9A%D0%98%D0%A2%D0%90%D0%99%21+6.5+%D0%BF%D0%BE+%D0%A0%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5%D1%80+%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%

 Земетресението с магнитуд 6,5 в Югозападен Китай може да е причинило стотина жертви и хиляди ранени, информира китайското правителство, цитирано от Франс прес и БТА. 

Около 130 000 домове са понесли разрушения, съобщи на сайта си Националната комисия за борба с бедствията въз основа на първоначален анализ на земетресението, което стана във вторник вечерта в отдалечен планински район на провинция Съчуан.

Засега е потвърдена смъртта на петима души, предаде Ройтерс. 

Новият „Път на коприната“ може да заобиколи Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382661

Новият „Път на коприната“ може да заобиколи РусияРусия може да изпадне от китайския проект „Път на коприната“ – още от тази година товари от Китай трябва да започнат да се пренасят по железопътната магистрала Баку-Тбилиси-Карс, заобикаляйки Русия. Китайците не са доволни от скоростта на доставка на товари през Русия за ЕС. Най-главното, обаче, е това,

3 признака, че караниците с приятеля/приятелката ви са абсолютно нормални

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281292_3+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D

 С едно то бившите ми гаджета се карахме непрекъснато и аз всъщност мислех, че това означава, че сме по-влюбени от всеки друг. Аз приравнях любовта със страстта. Така че, според мен, колкото повече се карахме, толкова по-силни чувства имахме един към друг. Шантаво, нали?

След това имах връзка с човек, с който изобщо не се карахме. Оказа се, че тя не е истинска. Никой от нас не беше честен по отношение на емоции, негодувание или нужди.

Тогава колко често е нормално да се спори в една връзка? За да разберем,  попитахме Ерика Етън, специалист по връзките и инструктор по срещи за някои признаци, че караниците между вас и вашият партньор са напълно нормални.

"Пререканията са напълно нормални и здравословни във всяка връзка", казва тя. "Понякога най-нездравословните взаимоотношения са тези, в които всичко изглежда" ОК ", но проблемите  бълбукат под повърхността, без да бъдат обсъждани."

Въпреки това, не всички спорове в една връзка са полезни. Според Етън, това, което има значение е продуктивният спор. И така, кои са някои от признаците, че спора във вашата връзка става по здравословен начин?

1. Вие изговаряте нещата на момента

Етин казва, че признак за здравословен спор в една връзка е, че "вие сте в състояние да решите проблема, голям или малък, с един разговор." Това означава, че не се влачите в излишни словесни битки, няма пасивна агресия, мълчаливо отмъщение и никой не си ляга ядосан.

Но как да постигнете разрешаване на конфликтите толкова бързо и ефективно? Етън обяснява: "Слушайте другия човек, обяснете как поведението му ви кара да се чувствате, опитайте се да не викате, да разберете и да се опитате да видите другата гледна точка. И не мълчете, и не напускайте спора.

Това са задължителни условия за продуктивния спор и трябва да бъдат написани на плакат на стената или нещо подобно, или да бъдат избродирани на възглавницата ви.

2. Вие не задържате недоволството си

Разрешаването на конфликти означава действително разрешаване на конфликта, така че да не се появява отново и отново в отношенията ви.

Ако партньорът ви е забравил да измие съдовете преди три седмици и вие решите да включите това в текущия спор, това не е здравословен начин да се справите с конфликта в отношенията си. Етън обяснява, че когато спорите нормално и продуктивно, "вие не таите недоволство и не използвате конфликта срещу другия човек с по-късна дата".

Това означава, че всяка „битка” наистина трябва да бъде потушена и разрешена, преди да продължите напред, защото иначе негодуванието може да прелее от чашата и да се взриви като вулкан по-късно.

3. Вие не съхранявате архив

Здравословен спор означава, че не извършвате опис на всички неща, които вашият партньор е направил "погрешно" във вашата връзка. Етин обяснява, че когато се бориш честно, " се бориш за един спорен въпрос, не намесваш предишни проблеми в него."

Спорът е естествена част от всяка връзка, важното е той да се разрешава с уважение и толерантност. Това означава честна и автентична комуникация и решаване на проблемите незабавно и индивидуално, още щом те влезнат във вашите взаимоотношения. Не събирайте точки от нещата, които партньорът ви прави погрешно в отношенията ви, и недейте да таите злоба по отношение на тях.

Не забравяйте, че имате една обща цел: щастливо партньорство. Справедливият и продуктивен спор ще ви позволи да поставите това на първо място.

Северна Корея обмисля да удари с ракета Гуам

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-sasht-izbori-2016-guam-26205097

Северна Корея съобщи днес, че "внимателно проучва" план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам.

Севрена Корея обмисля да удари с ракета Гуам

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-guam-26205097

Северна Корея съобщи днес, че "внимателно проучва" план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам.

Свидетелството за съдимост ще отпадне половинчато

http://frognews.bg/news_139825/Svidetelstvoto-za-sadimost-shte-otpadne-polovinchato/

Вместо да улесни максимално справките за съдимост с интернет базирана платформа, която е безплатна - например като тази за здравните осигуровки, правителството ще промени 68 закона с доста ограничен ефект.

Да внесем и кметове - за Каварна най-добре да е от Русия

http://clubz.bg/57075-da_vnesem_i_kmetove_za_kavarna_naj_dobre_da_e_ot_rusiq

Тази сутрин в ефира на бТВ другарката Ставрева поднесе на зрителите поредната си екстравагантна идея. Тя предложи за казуса "Калиакра" да си внесем експерти от чужбина, които да извършат картирането на зона "Калиакра" и да съставят план за управлението й.

Следвайки тази новаторска линия, аз си мисля, че можем да започнем и внос на кметове, които да управляват нашите общини, като за Каварна най-подходящ в нашата ситуация ще бъде гражданин на Русия.

Очевидно е, че Ставрева е явно абонирана за гафове в национален ефир. Нека припомня, че в предишното си участие в същата телевизия, тя заяви, че Пежото с автографите е повредена общинска собственост (става въпрос за прочутото служебно пежо на Цонев от неговите мандати, което е нашарено с автографи на знаменитости, б.р.)

---

Бел. ред. - коментарът на Цонко Цонев е по повод участието на кметицата на Каварна Нина Ставрева пред бТВ и го препечатваме от фейсбук профила му с негово разрешение. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

8 извратени факта за секс куклите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281291_8+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Колкото и добри (или не добри) да са секс куклите в леглото, няма как да отречеш, че изглеждат плашещо. Почти като същества, излезли от най-страшните ти кошмари

Оказва се, че играчките за възрастни не се произвеждат единствено, за да удовлетворяват перверзните желания на собствениците си. Има доста интересни подробности, които може би искаш да научиш, а може би не... Ако любопитството ти надделее, чети нататък.

1. Мъж от Мичиган е женен за секс куклата си.

Разбира се, мъжът с прякор Дейвкат не е сключил законен брак със своята „любима“, но той я възприема като своя съпруга. Той притежава още две кукли, които нарича свои „компаньонки“. И двете имат собствени акаунти в Twitter!

2. Японците понякога наричат секс куклите „холандски съпруги“.

Причината е разбираема – някои от първите секс кукли били създадени от холандски моряци, които плавали в открито море месеци наред и се нуждаели от малко... помощ. Те стигнали до идеята да правят кукли от парцали, наричани от французите „dame de voyage“, а от испанците „dama de viaje“ (в груб превод „дама за път“). По-късно холандците започнали да правят куклите от кожа и да ги продават на японците, а те на свой ред да ги наричат „холандски съпруги“.

3. Барби е базирана на секс играчка.

През 1950 година в Германия пускат в продажба куклата Bild Lilli, малка по размер играчка за възрастни мъже, чийто образ е бил вдъхновен от привлекателна германска актриса. Тя не е имала, хм, дупки, но е изглеждала много еротично. Според легендите, образът на Барби е базиран на този на куклата Лили, което ни кара да ах-нем от изненада (и да си изхвърлим детските кукли веднага).

4. Секс куклите са ужасно тежки.

Синтетичните секс кукли стигат тегло до 52 кг. и тежат минимално 34 кг. Колкото и много да изглежда теглото, то все пак допринася за реализма на „играчките“.

5. Не е създадена секс кукла, която да може да прави орална любов на жени.

Това вече е срамота!

6. Компанията RealDoll Company произвежда мъжки секс играчки.

Малка справедливост след твърдението от точка 5! Въпреки това, не са много жените, които са заинтересувани от подобна покупка. Според сведенията на компанията, мъжките кукли съставляват само 10% от оборота.

7. Хората, които са супер фенове на секс куклите се наричат iDollators.

Съществува стабилна група мъже, които буквално идеализират секс куклите си, смятайки ги за свои реални партньорки в живота. Дейвкат, онзи мъж от Мичиган, женен за куклата си обяснява, че т.нар. iDollators третират куклите си като богини. „Куклите не притежават неприятните качества на човешките тела – кръв и жива плът. Синтетичните жени никога няма да те излъжат, критикуват, изневеряват или да не се съгласяват с теб“, заключва Дейвкат.

8. Скандалният радиоводещ Хауърд Стърн до голяма степен е виновен за популярността на секс куклите в наши дни.

През 90-те години на миналия век той поръчва секс кукла и прави секс с нея по време на живо предаване. Куклата е била закупена от компанията RealDoll, която затвърждава позициите си на най-голям производител на секс кукли след това, а към момента продава по около 300 артикула годишно (с начална цена от 5500 долара всеки).

Втори мощен трус разлюля друг район на Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382659

Втори мощен трус разлюля друг район на КитайВторо мощно земетресение за по-малко от 7 часа, този път с магнитуд 6,6, удари тази сутрин друг район на Китай - Синцзян-Уйгурския автономен район в най-западната част на страната, край границата с Казахстан. Засега няма информация за пострадали и разрушения, предаде ТАСС, цитирайки Европейско-Средиземноморския сеизмичен център.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=357089

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 9 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Промени в движението в София от днес

https://offnews.bg//obshtestvo/promeni-v-dvizhenieto-v-sofia-ot-dnes-662384.html

До 16 август се забранява влизането по южното пътно платно на ул.“Божурище“ между бул.“Вардар“ и пл.“Преображение“;
югозападната част на пл.“Преображение“ между между ул.“Иван Хаджиенев“ и северното пътно платно на ул. “Божурище“, съобщи Столична община. 
Движението ще се извършва двупосочно в северното пътно платно на ул.“Божурище“ между бул.“Вардар“ и пл.“Преображение“.

До 23 август пък се забранява влизането на превозни средства в средната част на пл.“Преображение“; по северното пътно платно на ул.“Божурище“ между бул.“Вардар“ и ул.“Иван Хаджиенев“. Движението ще се извършва двупосочно в южното платно на ул.“Божурище“ между бул.“Вардар“ и ул.“Иван Хаджиенев“ (южна част).

За този период се изместват и автобусните спирки - в посока Централна гара на ул.“Хайдут Сидер“ на 30 м след пл.“Преображение“, а в посока Западен парк на ул.“Хайдут Сидер“ на 30 м преди пл.“Преображение“.

Ромска война в курорта Царево, пращат жандармерия да усмирява циганите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281290_%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%B6%D0%B0%D

 Става нещо страшно, полицията не смее да влезе в кв. Мандра, съобщават читатели на Флагман.бг

 
Ромска война на двата най-големи клана в Царево избухна тази вечер, съобщават източници на Флагман.бг. Около 21 часа е получено съобщение, че нещо страшно става в квартал Мандра. Пратен е почти целият наличен полицейски ресурс, но униформените са заварели страшна гледка, пред която са били безсилни.
 
Циганите се гонели с брадви и ножове, и били изключително агресивни. Веднага е уведомена бургаската жандармерия, която се очакваше на място, за да потуши скандала. 
 
"Става нещо страшно. Цялата махала ехти, а полицията видимо не може да ги усмири", разказаха наши източници. 
 
Неприятният инцидент идва в разгара на летния сезон в дните, в които Царево е пълно с туристи.

Тръмп заплаши Северна Корея с огън и ярост

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-zaplashi-severna-koreia-s-ogyn-i-iarost-2041512

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че за нея е най-добре да спре да отправя повече заплахи към САЩ", защото "те ще бъдат посрещнати с огън и ярост, каквито светът никога не е виждал", съобщи Асошиейтед прес.

Президентът говори

Симеон Дянков: Ако влезем в еврозоната, веднага ще паднат лихвите по кредитите поне с 2%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6382245

Симеон Дянков: Ако влезем в еврозоната, веднага ще паднат лихвите по кредитите  поне с 2%Тогава ще отпадне темата за първа и втора скорост в Европа, а и надзорът на банките ще е по-сигурен, казва бившият министър на финансите  Още акценти Кабинетът “Борисов 3” е по-добър от предишните - няма ги излишните движения Построяването на магистрала “Хемус” ще спаси Северозапада Приоритет на правителството трябва да е задържането на

"Ботев" застава на пътя на "Лудогорец" към поредния трофей

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021117_botev_zastava_na_putia_na_ludogorec_kum_poredniia/?ref=rss


"Лудогорец" и "Ботев" се впускат в спор за пореден трофей, който ще короняса един от двата отбора за №1 у нас. През календарната 2017 г. това са двата тима, които имат спечелена купа – разградчани се поздравиха с шеста поредна титла, а пловдивчани ги лишиха от дубъл, грабвайки Купата на България.<br /><br />Който победи тази вечер на "Лазур" ще се окичи с втори трофей за годината.<br /><br />И двата тима влизат свежди в двубоя на...

Мълниите взеха още две жертви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281289_%D0%9C%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8

 Мълниите вследствие на разразилите се от вчера бури в страната взеха още две жертви. След като гръм порази човек на столичния булевард "България" в понеделник, днес мълния удари и уби на място 45-годишен фермер в пловдивското село Маноле. Веселин Йорданов имал лошия късмет да бъде насред полето точно по време на една от най-големите бури, разразили се в последните месеци в региона.

Силният ураганен вятър нанесъл страхотни поражения и в съседното на Маноле село Рогош. Бурята над селата в тази част на пловдивско се извила около 18,30 часа и продължила до около 21 часа. Облаците били градоносни и толкова черни, че буквално прихлупвали селото, разказаха местни хора. „Между 20 и 20,30 часа се чу толкова страшен гръм, че най-вероятно тогава е станала белята”, обясняват съседи на загиналия мъж. Веселин Йорданов бил много скромен и кротък човек, обяснява кметът на община „Марица” Димитър Иванов. Веселин се препитавал със земеделие и животновъдство. Не бил женен и живеел сам в селото. В понеделник вечерта по време на бурята е бил навън на мерата, за да прибере овцете. Когато започнало силно да духа и да вали, най-вероятно е тръгнал да се прибира към къщата си, която била накрая на село Маноле. Вероятно тогава е бил ударен от мълнията и е бил убит на място. Тялото му е било открито във вторник сутринта, а сигналът в полицията е бил подаден към 7,30 часа. Погребението на Веселин ще бъде в сряда в родното му село.

Междувременно мъж е починал, а друг е ранен от паднала мълния в района на язовир "Широка поляна" край Батак, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за трагичния инцидент е получен днес около 14.00 часа в дежурната част на РСПБЗН-Батак. Поради отдалечеността на местността, към мястото на инцидента потеглили два противопожарни автомобила с шестима пожарникари - един екип от службата в Батак и друг от РСПБЗН-Доспат. Пристигайки на мястото огнеборците са установили, че е възникнал пожар в дървена барака, предизвикан от паднала мълния въпрху постройката. В резултат на това е починал 68-годишен мъж от Стамболийски, а негов 49-годишен приятел е с изгаряния по краката и едната ръка. Огнеборците загасили огъня напълно и не му дали възможност да се разрасне и навлезе в гъстата иглолистна гора наблизо. На мястото е извършен оглед от дежурна група при РУ-Пещера.

Полицаите във Видин излязоха на протест

http://frognews.bg/news_139843/Politsaite-vav-Vidin-izliazoha-na-protest/

Полицаите във Видин излязоха на щафетен протест тази вечер. Стотина души се събраха пред Областната дирекция на полицията. Исканията им са за по-високи заплати и ревизия на Закона за МВР.

Мощни земетресения удариха Китай

http://dnes.dir.bg/news/china-zemetresenie-potopat-26205040

Второ мощно земетресение за по-малко от 7 часа, този път с магнитуд 6,6, удари тази сутрин друг район на Китай - Синцзян-Уйгурския автономен район.

Сливат болници, за да не фалират

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281288_%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82

 Четири лечебни заведения се обединиха в последните две години, за да не фалират. Става въпрос за общински болници, които са на ръба на оцеляването, установи репортерска проверка на „Монитор“.

Лечебните заведения в Сандански и Петрич се сливат. За това са гласували общинските съвети на двата града.

През 2015 г. Болницата в Нови пазар се сля с Шуменската многопрофилна болница за активно лечение, припомни секретарят на Сдружението на общинските болници д-р Радко Велков.

В новото обединение общините Струмяни е Кресна също ще вземат участие с финансиране и сграден фонд. Предвижда се сградите на болниците в Петрич и Сандански да се запазят. В обединеното здравно заведение очакват по-лесно да привличат млади лекари и стипендианти. Надяват се да вдигнат и конкуренцията сред медицинските лица. Целта е да се създаде стратегическо лечебно заведение, което да събере достатъчно качествен медицински персонал, с който да предлага добра услуга на пациентите. По този начин ще се спестят пари.

Същевременно ще се покрият и редица изисквания, на които сега заради липсата на средства те не могат да отговорят, за да сключат договори със здравната каса. Това са част от мотивите на общинските съветници.

Например, сега болница, за да има хирургично отделение и да работи по договор с касата, трпябва да има 4 хирурзи.

На практика такава бройка е неосъществима, като се има предвид, че няма достатъчно специалисти в страната. Освен това, малките лечебни заведения нямат добро финансиране и въпросните хирурзи трябва да стоят на ниски заплати. Така коментира въпроса председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделко Тотев, който е и директор на общинската болница в Чирпан. Според него подобни сливания са отлагане във времето на затварянето на лечебните заведение.

Просто трябва да оцелеем, в настоящите условия на здравната система, в края на краищата, целта на обединението е да запази социалния елемент, да може общинските болници да се грижат за здравеопазването на социално слабите си жители съответно, заяви заместник – кметът на община Петрич д-р Илко Стоянов пред Дарик радио.

Очаквам по-добра колаборация между структурите на двете болници, които така или иначе се налагаше и в миналото да си съдействат при диагностиката и лечението на пациентите. Обединението на болниците би трябвало да спаси и много от отделенията, които сега или не съществуват заради липса на лекари или са изцяло зависими от един доктор, каза пък д-р Илия Тонев, директор на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Врач" в Сандански.

Подобни сливания са в ущърб на българския пациент. Има възраснтни хора, които трудно пътуват и не разполагат със собствен транспорт. Освен това, бми следвало и да се запазят кадрите и материалната база, коментира председателката на Пациентската организация Пенка Георгиева.

Стотици хиляди столичани без топла вода от 22 август

https://offnews.bg//obshtestvo/stotitci-hiliadi-stolichani-bez-topla-voda-ot-22-avgust-662377.html

Голяма част от столичани остават без топла вода от 22 до 24 август, съобщи Топлофикация София.

Подаването на топла вода ще бъде спряно към абонатите в: ж.к. „Люлин“ от 1-ви до 10-ти микрорайон, ж.к. „Надежда“ от 1-ва до 6-та част, ж.к. „Обеля-1“ и ж.к. „Обеля-2“, ж.к. „Свобода“, ж.к. „Толстой“, кв. „Илиянци“, ж.к. „Захарна фабрика“, ж.к. „Овча купел-1“ , „Овча купел 2“, ж.к. „Гевгелийски“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Илинден“, ж.к. „Сердика“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“, ж.к. „Славия“, ж.к. „Бъкстон“, ж.к. „Борово“, ж.к. „Красно село“, ж.к. „Бели брези“, ж.к. „Стрелбище“, ж.к. „Мотописта“, ж.к. „Гоце Делчев“, ж.к. „Лагера“, ж.к. Хиподрума“, ж.к. „Иван Вазов“, ж.к. „Св. Троица“, ж.к. „Фонд. Жилища“, части от ж.к. „Лозенец“ между ул. „Д. Хаджикоцев“, ул. „ Бяла“, бул. „Арсеналски“, ул. „Славище“ и между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. „Крум Попов“, ул. „Акация“, ул. „Цанко Церковски“, ул. „Капитан Андреев“, бул. „Черни връх“ , района между бул. „История славянобългарска”, ул. „Заводска”, ул. „Индустриална”, ул. „Владайска река”, бул. „Данаил Николаев”, ул. „Проф. Милко Бичев”, бул. „Янко Сакъзов“, ул. „Кракра“, бул. Цар Освободител“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „България“, бул. „Акад. Ив. Гешов“, бул. „Константин Величков“, ул. „Габрово“, ул. „Скопие“ и бул. „Рожен“

Причината е, че поради извършване на планови ремонтни дейности от „Булгартрансгаз” ЕАД по газопреносната мрежа ще бъде преустановено подаването на природен газ към част от топлоизточниците на дружеството, уточняват от Топлофикация. От компанията обещават - за да не се налага повторно преустановяване подаването на топла вода към посочените райони, в дните, когато подаването на газ бъде спряно, да извършат планови ремонти на своите производствени съоръжения в ТЕЦ „София“, ОЦ „Земляне“ и ОЦ „Люлин“. 

В посочения период топлата вода в останалите квартали на София, които се топлоснабдяват от ТЕЦ „София Изток“ няма да бъде спряна. Техният ред е от 30 август до 11 септември. 

Отделни адреси в Красно село и Борово обаче ще бъдат без топла вода от 21 август до 3 септември.

В ж.к. “Красно село” това са: бл. № 2, 2А, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 12А, 14, 14А, 15, 15А, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 196, 197, 198

В кв. “Борово”: бл. № 226 и ул. “Ворино” № 2, 16, 17, 29, 33, 35, 49, 50, 51, 52, 56 и 61, ул. “Лерин” № 36, 39, 40, 41, 45, 53, 61, 62 и 64, ул. “Хайдушка гора” № 24, 54, 57, 58 и 59, ул. “Царево село” № 2, 3, 4 и 6, ул. “Дойран” № 12, 15, 23 и 29, ул. “проф д-р Д. Атанасов” № 4, ул. “Кюстендил” № 61, ул. “Битоля” № 18, 20, бул. “Гоце Делчев” бл. 76, 78 - № 48, 50, 57 и 63, ул. “Дебър” № 16, 20, 22 и 39, ул. “Хубча” № 2, 8 и 8А, ул. “Дечко Йорданов” № 18 и 36, ул. “Княгина Клементина” № 4, 20, 24, 24А, 26, 28, 36, 38 и 39, ул. “Иван Йончев” № 5, ул. “656” № 4, ул. “Царица Елеонора” № 16, 17, 20 и 25, ул. “Пчела” № 3А, 3Б, 4 - 6, ул. “Ст. Тошев” № 1 - 9, бл. 8, 8А, 10, 10А и 12, ул. “Завалска китка” № 2, 8 и 12, ул. “Пирински проход” № 5, 21, 23, 24А, 27, 31, 35 и 37, ул. “Ястребец” № 9, 11, бл. 1, 2, 3 и 4, ул. “Хан Паган” № 1. 

Оглозганият „Полимери“ дължи над 27 млн. лв. на кредитори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281287_%D0%9E%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%E2%80%9E%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%E2%80%9C+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+27+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D

 Оглозганият от приватизаторите си – скандалното семейство Евгения и Николай Баневи, завод „Полимери“ дължи над 27 млн. лв. на кредиторите си. Това става ясно от списъка на одобрените от съда вземания, публикуван в Търговския регистър. Последното допълнение към безконечния списък от фирми, на които завода на Баневи дължи пари, е допълнен преди месец с вземанията на НЕК и „Елетроенергиен системен оператор“ София, които са в размер на общо 163 750 лв.

Въпреки документите обаче Евгения Банева не се посвени да лъже в ефир, че заводът бил едва ли не в цветущо състояние и бил обявен във фалит заради една сметка за ток от 30 000 лв. Проверка в търговските регистри показва, че наистина делото по несъстоятелност на завода е стартирало по жалба на „Елетроенергиен системен оператор“ София през 2012 г. До обявяването на фалит на фирмата обаче се стига, след като съдът установява, че дружеството буквално е оглозгано от Баневи, които няколко години назад инкасират все по-големи загуби, които се трупат, без по тях да върви разплащане. Точно с цел да се спре разграбването на останалите работещи активи на дружеството от съда назначават синдик. Неговата задача е да опише всички излъгани кредитори, които чакат да приберат парите си от Баневи, както и масата на несъстоятелността. Тя включва всички активи и авоари на завода, чрез чиято продажба да бъдат разплатени натрупаните задължения. Любопитна подробност е, че в системата за фирмено разузнаване „Дакси“ като представляващ „Полимери“ все още е посочена Евгения Банева.

Самата скандална дама направи опит да прехвърли проблемите на завода върху синдика, чиято роля по закон обаче не е да замазва безчинствата на собствениците, натрупали загубите, а да предпази активите от по-нататъшно разграбване. В ефира на Нова тв Банева гузно премълча факта, че приватизираното през 1998 г. дружество „Полимери“ агонизира близо 15 години. В средата на 2010 г. то спира работа окончателно, а на 12 декември 2012 г. Варненският окръжен съд го обявява в неплатежоспособност, а за синдик на дружеството е назначен Иван Балабанов.

Година преди това Банев и съпругата му Евгения без разрешение на общото събрание на „Полимери“ прехвърлят част от сградите, производствените инсталации и машини на компанията на обща стойност около 25 млн. лв. в новорегистрирано дружество „Полимери инвест“. До 7 септември 2011 г. негов мажоритарен собственик е публичното дружество „Полимери“. Семейство Баневи обаче апортират в новото дружество и други свои активи, като по този начин придобиват мажоритарния контрол върху компанията. Идеята е повече от ясна – в новото дружество са всички активи, а в старото остават пасивите с неуредените дългове към доставчици и неизплатените с месеци заплати на работниците. Стратегията за декапитализация на компанията е подготвена, преди тя да бъде фалирана, а изпълнението на плана започва през юли 2012 г. Тогава 168 сгради и съоръжения, собственост на „Полимери“, са апортирани в „Полимери инвест“.

Веднага след това те са заличени от кадастралните и имотните регистри и по този начин са подготвени за събаряне, обясняват ситуацията запознати с престъпната далавера на семейството, претендиращо за представители на едрия индустриален бизнес у нас. През цялото време Баневи обвиняват държавата, че не прави нищо, за да помогне на частното им дружество, което на практика разрязват и разпродават всичко, което може да се продаде. Без цистерните с отровните химикали, които оставят на грижа на държавата.

Евгения Банева обаче не престава да обяснява, че целта на операцията е да бъде изграден нов завод за сода каустик в Девня. Тя дори съобщава, че за тази цел е осигурена инвестиция от над 100 млн. евро. Само година по-късно става ясно, че „Полимери“ загива, но и тогава се хвърля прах в очите на хората.

Комсомолският хъс и мегаломанските, но кухи проекти на Баневи сриват „Полимери“. От баланса на дружеството и публикувания с 4 месеца закъснение отчет става ясно, че за 2011 година „Полимери“ е на загуба от 10 млн. лв., а година по-рано е бил на минус 31 млн. лв. През юни тази година сагата с „Полимери” приключи, след като българска фирма купи предприятието за 15 млн. лева. В Девня са надяват на мястото на лунния пейзаж, останал след Баневи, да бъде построен нов завод, който да дава поминък на местните хора.

„Полимери” не са единствената жертва на комсомолеца приватизатор Николай Банев. Същата съдба споходи и бившият завод „Елма”-Троян, където Банев се обяви за основен кредитор на предприятието. Нещо повече, той обвини работниците, че били ниско квалифицирани, а предприятието - социалистическо. Скандалите около други сделки показват също на какво е способен семейният дует – примери като „Русалка”, къмпингите „Градина”, „Каваците” и „Златна рибка”.

9 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=357110

Събития 48 пр.н.е. – Юлий Цезар разбива Помпей в битката при Фарсала 681 г. – На 16-тото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за първи път споменава българската държава като такава.

Отглеждаме растения във въздуха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281286_%D0%9E%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0

 Разработваните технологии за отглеждане на растения без почва и торове, може не само да помогнат за бъдещите космически мисии, но и да се окажат ключови за изхранването на непрестанно развиващия се свят. За Никиан Агабабай, студент по дизайн, точно това е било вдъхновение, да открие евтин начин за отглеждането на зеленчуци без почва и с минимално количество вода, което се надява да намали световния глад и да позволи на хората от бедните райони да генерират доходи.

Има разнообразни изследователски проекти, които се стремят да разработят нови методи за отглеждане на храна в космоса, като например проекта "Картофи на Марс" и експериментите на #LettuceOnMars в Университета на Саутхемптън. Но продуктите, произведени на Международната космическа станция (ISS), предоставили на Агабабай, който е четвърта година студент в Университета Трент в Нотингам, за основа на своят нова технология.
Астронавтите на борда на МКС са способни да отглеждат храни много далеч от най-близкото парче земя псредством сложна и скъпа пластмасова оранжерия. Семена се поставят във възглавнички, които заместват почвата, стимулират растежа на корена и задържат вода. През август 2015 г. астронавтите изядоха първите листа космическа маруля.
 
Агабабай адаптира тази технология, след като прочита 30-годишните изследвания на НАСА и интервюира професионалисти от бранша. Неговата много по-достъпна версия работи чрез поставянето на разсад в растителна камера във въздуха, като основно са използвани лесно достъпни материали, а хранителният разтвор се напръсква върху корените чрез пробити пластмасови бутилки и кислородът, който циркулира около откритите корени, стимулират растежа.
Освен евтините материали и липсата почва, Агабабай казва, че неговият комплект ще позволи на семействата живеещи в райони със суров климат да култивират зеленчуци, използвайки 90% по-малко вода от конвенционалните методи. Агабабай се свързва с перуанска благотворителна организация, наречена EcoSwell, за да види как местната общност в Lobitos може да използва прототипа, за да отглежда собствената си храна.
„Едно от предимствата при използването на комплекта е, че ще позволи на общностите да отглеждат разнообразни зеленчуци бързо и лесно”, казва Агабабай. "Общностите могат да изследват липсите на пазара и да видят дали могат да произвеждат продукти, които са уникални за района, които след това може да продават на по-високи цени и евентуално да реализират печалба.”
Агабабай се надява един ден да разшири технологията, за да може да се използва за по-големи количества продукция и ще представи комплекта за отглеждане на растения на изложението New Designers в Лондон следващото лято.

10 звезди, които сякаш не остаряват (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/10-zvezdi-koito-siakash-ne-ostariavat-snimki-6072401

Спортът определено изиграва важна роля в това човек да изглежда, а и да се чувства по-добре. Храната обаче също е от значение

Opel Grandland X идва с впечатляващ пакет за безопасност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281285_Opel+Grandland+X+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%B2%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89+%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%

 

Новият кросоувър предупреждава водача ако е уморен и го събужда

На автомобилното изложение във Франкфурт през септември ще дебютира напълно новият компактен кросоувър Opel Grandland X. Модерният високопроходим модел ще разполага с богата гама от системи и технологии за асистенция и безопасност на водача и пътниците, като ще предупреждава водача, ако установи че е уморен и ще го сигнализира, ако засече първоначални признаци на заспиване зад волана. Според изследване на ADAC в Германия, една четвърт от инцидентите с фатален край се дължат на заспиването на водача на волана при движение по магистрала. Системите, които разпознават признаци на умора и съветват водача да си почине, могат да бъдат открити в автомобилите от премиум сегмента. Сега обаче Opel предлага ползите от тази технология за аудитория като клиентите на новия Grandland X.

 

 

Системата за установяване на умора на водача в новия Opel Grandland X функционира като разпознава промяна в траекторията на автомобила, което предполага умора и сънливост, респективно намалено внимание. Тя показва съобщение при контролните уреди на водача и активира акустичен сигнал. След три предупреждения на първо ниво, се появява второ предупреждение с различно съобщение при контролните уреди и по-силен звуков сигнал. Системата се връща в изходно положение при движение със скорост под 65 км/ч за 15 последователни минути. „Умората на водача е опасност за всички участници в пътното движение, не само за самите водачи”, отбелязва Петер Кюсперт - директор по продажбите и следпродажбеното обслужване в Opel. „Системата за предупреждение при умора на Opel Grandland X може да установи типичните признаци на сънливост и да напомни на водача да спира периодично по време на дълги пътувания, преди да се случило нещо по-лошо”.

 

 

Към системата за предупреждение при умора на водача, Opel Grandland X предлага също и първокласни системи за асистенция и безопасност. В нивото на оборудване Innovation стандартно новият Opel Grandland X е оборудван със система за предупреждение за опасност от удар отпред с автоматично аварийно спиране и защита на пешеходците, авангарден асистент за паркиране и 360-градусова панорамна камера. За високата безопасност се грижат системи като автоматичният круйз-контрол с функция за спиране, който поддържа избраната скорост и дистанция до автомобила отпред и спира и ускорява кросоувъра в зависимост от това.

 

 

Новият Opel Grandland X осигурява и оптимална видимост при нощно шофиране без заслепяване на останалите водачи. Предлаганите допълнително AFL LED предни светлини излъчват ярка бяла светлина, която на практика превръща нощта в ден и автоматично се адаптира към пътната ситуация. За спокойствието на водачите на Opel Grandland X се грижи и системата OnStar. Освен услугите асистенция при откраднат автомобил или Wi-Fi Hotspot за свързаност, асистентът за лична свързаност и услуги може да помогне на уморените водачи да открият паркинг или да резервират хотелска стая. Ако се появи аварийна ситуация като катастрофа, „ангелът хранител“ на Opel автоматично реагира като свързва пътниците с консултант за помощ, а не с машина.

Жълт код за опасно високи температури е обявен за цялата страна

https://www.actualno.com/society/jylt-kod-za-opasno-visoki-temperaturi-e-objaven-za-cjalata-strana-news_626694.html

Жълт код за опасно високи температури е обявен за цялата страна за 9 август. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Очаква се горещо време с максимални температури във вътрешността на областа над 35°. По крайбрежието на морето около 30°. При тази степен на предупреждение е възможно възникването на здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Новият „Път на коприната“ може да заобиколи Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281284_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%E2%80%9E%D0%9F%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%E2%80%9C+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BE%D0%B1%D0%B

 Русия може да изпадне от китайския проект „Път на коприната“ – още от тази година товари от Китай трябва да започнат да се пренасят по железопътната магистрала Баку-Тбилиси-Карс, заобикаляйки Русия. Китайците не са доволни от скоростта на доставка на товари през Русия за ЕС. Най-главното, обаче, е това, че има политическа неопределност в отношенията между Москва и Брюксел, пише руското издание „Газета“.
През септември ще започне сервизното обслужване на новата железопътна линия от Баку (порт Алят), през Тбилиси, до турският град Карс. Дължината на линията е 826 км. Строежът започна още през 2008 г и плановете бяха да бъде завършен за три години, но все още го дострояват. През юли т.г. най-накрая бе обявено началото на тест-драйв по железопътната линия.
Очаква се линията да започне да работи пълноценно в края на 2017 г. или началото на 2018-а. Тя трябва да стане съставна част на „Новия път на коприната“ – част от китайският мегапроект „Един пояс – един път“, който трябва да съедини Китай и Европа, чрез високоскоростни и безопасни търговски коридори.
Предполага се, че в началото на експлоатацията на магистралата, тя ще може да превозва до един милион пътника и 6,5 милиона тона товари на година, а в последствие може да достигне до 17-20 милиона тона и 2 милиона пътника.

Превод и редакция: Иван Христов

Любим виц на Шкумбата от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6381665

Любим виц на Шкумбата от фейсбук Днес шефът така дълго вика по мен, че най-накрая изтърсих, без да искам: - Да,

Тръмп обеща "огън и ярост", база на САЩ е на прицел

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-obeshta-ogyn-i-iarost-baza-na-sasht-e-na-pricel-6072438

Режимът на Ким Чен Ун може би разполага с 60 ядрени бойни глави, смятат от Пентагона

Какво означава краят на анти-Асадовската програма на ЦРУ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281283_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82

 Дейвид Игнатиус е автор на коментари за международната политика на The Washington Times

Какво постигна операцията под прикритие на ЦРУ за подпомагане на бунтовниците в Сирия? Странно, но най-сериозното последствие, може би е, че подтикна Русия да осъществи военна интервенция през 2015 г., която спаси сирийския президент Башар ал Асад – т.е. постигна точно обратното, на това, което целеше програмата, пише The Washington Post
Сирия добави нова глава в звездната история на паравоенните действия на ЦРУ. Усилията започнаха с достойната цел да се даде на президента възможност за индиректни военни действия в Сирия, но подобни ходове доведоха до хаос, в който бунтовниците се почувстваха „прелъстени и изоставени“ от обещанието за помощ от САЩ, която изчезна, когато политическите ветрове задухаха в друга посока.
Един от лидерите на сирийската опозиция е подчертал опасността надвиснала над другарите му в резултат от действията на ЦРУ: „Групите, които решиха да работят със САЩ, още тогава станаха мишена за екстремистите, но сега те съвсем няма как да се защитават от тях.“
Спирането на програмата за подпомагане на сирийската опозиция беше обявена съвсем наскоро, но беше замислена и започна да се реализира още откакто Президентът Доналд Тръмп пое управлението. Той искаше да работи заедно с Русия, за да стабилизира Сирия и програма, която беше насочена срещу съюзниците на руснаците не се вписваше в тази стратегия. Стратегията на Белия Дом за Сирия остава смесица от половинчати предположения и противоречащи си цели, но това е предмет на друг анализ.
Изгрева и залеза на операцията под прикритие за Сирия преподава някои полезни уроци за това, най-деликатно, оръжие от американския арсенал. За да обобщим, програмата беше приложена твърде късно, с твърде ограничено действие и беше твърде зависима от несигурни партньори, като Турция и Саудитска Арабия. Тя беше достатъчна, за да изплаши Асад и да предизвика интервенцията от страна на Русия, но не беше достатъчна за да изпълни целите си. Може би, най-лошото беше, че подкрепените от ЦРУ бойци бяха много разделени в политическо отношение и прекалено смесени с екстремистките опозиционни групировки, в резултат, от което те не можаха да представят реална алтернатива за политическото бъдеще на Сирия.
Това не означава, че действията на ЦРУ бяха безрезултатни. Провеждана от Центрове за секретни операции в Турция и Йордания, програмата напомпа стотици милиони долари в дузини групировки. Едно официално лице от управлението пресметна, че подкрепяните от ЦРУ бойци може да са ликвидирали или ранили 100 хиляди сирийски войници и техни съюзници, за последните четири години. През лятото на 2015 г. бунтовниците бяха пред портите на Латакия на северозападния бряг, заплашвайки родината на Асад и руските бази в региона. Бойците натискаха сирийската армия и в Дамаск.
Анализаторите на ЦРУ, през това лято, започнаха да говорят за „катастрофален успех“ – опозицията ще свали Асад, без да създаде силно и умерено правителство. През юни 2015 г. цитирах служител на американското разузнаване, който заяви, че „Основавайки се на текущото развитие на нещата, е време да започнем да мислим за Сирия след Асад.“ Владимир Путин наблюдаваше внимателно случващото се, особено след спешното посещение на Генерал-майор Касъм Сюлеймани, командващ Стражите на Ислямската революция на Иран (ал-Кудс) и регионален патрон на Башар Асад.
Путин разбра съобщението: Той осъществи военна интервенция през септември 2015 г., като промени решително баланса на силите в Сирийската война. Това, което направи Тръмп, като прекрати програмата на ЦРУ, беше просто признание на реалното разположение на силите в Сирия.
Какво можеше да направи САЩ, за да достигне до различен развой на събитията? Ето някои предположения, събрани от американски и сирийски фактори, които следяха провеждането на програмата от близо.
Програмата можеше да бъде стартирана през 2012 г., когато екстремистите не бяха толкова могъщи и все още имаше надежда да бъде създадена умерена сила. През 2013 г., когато програмата беше пусната в действие, военната опозиция вече беше доминирана от джихадисти.
САЩ трябваше да даде на бунтовниците противовъздушни оръжия, което би им позволило да защитават завзетите позиции, от бруталните бомбардировки на силите на Асад.
Докато преговаряше за ядрената сделка с Иран, САЩ не искаше да убива иранци в Сирия. След като Путин се намеси, Съединените щати избягваха и руснаците. Тези ограничения бяха обосновани, но те неутрализираха провежданите от САЩ военни операции.
САЩ нямаха политическа стратегия, която да се съчетава с анти-Асадовската програма на ЦРУ. „Нямаше ясни заповеди „какво да се прави“ или ясно формулирани цели за националната сигурност и съпътстваща стратегия за постигането им“, заяви Фред Хоф, бивш служител в Държавния департамент, който е следил сирийската история от близо. Действията на Америка неволно „създадоха огромно разделение и съперничество, вместо да бъдат инструмент за обединение на различните фракции.“
Превод и редакция: Иван Христов

Съхранението на културните паметници е фарс… дори във Великобритания

http://clubz.bg/57074-syhranenieto_na_kulturnite_pametnici_e_fars%E2%80%A6_dori_vyv_velikobritaniq

Съвременната система за оценяване на архитектурната стойност навършва седемдесет години. Ед Джеферсън, журналист на свободна практика, специалист в културно-историческите теми, споделя скептицизма си за тази система пред „Гардиън“.

Непосредствено след Втората световна война на Острова започва вълна от ново строителство. От големите градове изчезват редица запуснати или пострадали църкви и обществени сгради, а в по-малките селища се строят по-евтини къщи. Никой няма пари за архитектурата от деветнайсети век. До седемдесетте години изчезват много от така типичните селски имения на буржоазията и аристократите. Но първоначално сякаш никой не иска да завърши това, което са започнали германските бомбардировачи.

За да се определи кои сгради все пак трябва да бъдат запазени, през 1947 г. е съставен списък с исторически и архитектурни ценности. Този списък е в сила и до днес. Ед Джеферсън обаче задава въпроса дали в списъка са попаднали правилните сгради. Какъв е критерият за значимост, когато нещата опрат да запазване или разрушаване?

Докато зданията отпреди 1840 г. не будят кой знае какви противоречия, по-модерната архитектура поставя много проблеми; всяка пропусната или прибавена сграда може да възбуди яростен спор. Това, което за едни е просто бетонно извращение, може да представлява модернистичен шедьовър за други. Особено следвоенната архитектура дава поводи за редовни сблъсъци на страстно защитавани мнения, нищо че заема под един процент от хилядите сгради в списъка. В 2004-а Портсмут разрушава центъра Трикърн, който дотогава е бил определян и като „купчина слонски изпражнения“, и като „бруталистична класика“, след като най-сетне сградата е обявена за лишена от историческа стойност, извадена от списъка и срината от булдозерите.

Вкусовете също се променят – благотворителната организация „Общество Двадесети век“ е създадена през 1979 г., за да протестира срещу плана на „Лойдс“ да разрушат старата си централна сграда в Лондон, за да я заменят с нов проект на Ричард Роджърс. А сградата на Роджърс на свой ред е включена в списъка с архитектурни ценности през 2011 г. Така тя става най-модерната сграда, получила статута на културен паметник по настояване на същата организация, която някога се е противопоставила срещу самото й издигане.

Ако имате плана за амбициозни строежи, рано или късно ще трябва да вземете решение дали да съборите нещо, което вече представлява ценност за някого – освен ако не държите цялата страна да бъде превърната в музей.

Дори ако приемем, че трябва да има арбитри за това коя архитектура е „по-важна“, някои обекти не са интересни за никого: но ето, че най-обикновена, абсолютно незабележителна къща на „Нортмур Роуд“ в Оксфорд придобива значение, само защото Толкин е написал романа си в нея. Тук още няма причина за директно разрушаване, но все пак Толкин не е оформил покрива като драконов гръб, нито е изписал черновите си по стените. Наистина ли е толкова важна къщата, в която някой е написал една книга, за която не знаем колко дълго ще бъде препрочитана? Мястото със сигурност няма чисто архитектурна стойност, за разлика от друга сграда, която още не е попаднала в 70-годишния списък: къщата „Ъндърхил“, подземен дом в Западен Йоркшир, който буквално изглежда като изваден от „Хобит“.

Как да избегнем гнева на бъдещите си потомци, пита се Ед Джеферсън. На следващите поколения най-вероятно ще им е писнало до смърт от всички тези очарователно съхранени селски къщи от първата половина на ХХ в., съседстващи с необяснимо стърчащ търговски център от 70-те години. Естетическите предпочитания са си чист каприз – да си спомним, че повечето парижани са искали да съборят Айфеловата кула, когато тя е била нова.

Шеговитият отговор на журналиста е в основаването на лотария за включване в списъка с архитектурни забележителности, които трябва да бъдат запазени. Така никой няма да повлияе на процеса на съхранение и разчистване. Случайността е добре дошъл принцип при разпределението на съдебни дела – и защо да не е добър принцип и при оформянето на архитектурното наследство?

Дебатът за бъдещето на старинните сгради в Англия протича на фона на кампания по разрушаване на изоставени неоготически църкви от втората половина на ХIX в. във Франция и на бруталистки комунистически мемориали в Полша. В България също имаме своите архитектурни неволи около спора за относителната ценност на паметниците, останали от Третото царство и Народната република.

Площад Славейков

САЩ обеща да изпрати на посещение свой самолетоносач във Виетнам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281282_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B9+%D1%81%D0%

 Виетнам спечели обещание за посещение на американски самолетоносач в страната и по-дълбоко сътрудничество в сферата на сигурността от САЩ, докато напрежението между страната и Китай се покачва, заради териториалния спор в Южнокитайско море, предаде Reuters.
Виетнам е все по-изолиран сред страните от Югоизточна Азия, в рамките на конфликта му с Китай в спорното Южнокитайско море и дори беше принуден да спре проучвания за петрол, заради сериозен натиск от страна на „Поднебесната империя“.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е казал на виетнамския си колега Нго Лич, че силното военно сътрудночество между двете страни се основава на взаимен интерес, който включва свободата на навигацията в Южнокитайско море.
„Министърът е показал задоволството си от ангажираността на Виетнам и лидерството му в района на Азия и Пасифика“, се казва в съобщение на Пентагона.
Той се е съгласил да изпрати американски самолетоносач във Виетнам догодина – първата такава визита след Виентамската война до 1975 г. 
Превод и редакция: Иван Христов

Прогноза за времето - 9 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357109

Жълт код за горещо време е обявен за днес - 9 август във Варненско, научи Moreto.net. Максималните температури във вътрешността на областта ще са над 35°. По крайбрежието на морето около 30°. Температурата на морската вода ще е 26-28 градуса, а вълнението на морето 2-3 бала.

Мит ли е Исус? Дали Исус е просто копие на езическите богове на други древни религии?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281281_%D0%9C%D0%B8%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81%3F+%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Въпрос: Мит ли е Исус? Дали Исус е просто копие на езическите богове на други древни религии?

Отговор: 
Има много хора, които твърдят, че разказите за Исус, както са записани в Новия Завет, са просто митове, заети от езическия фолклор, каквито са историите за Озирис, Дионис, Адонис, Атис и Митра. Твърди се, че тези митове са по същество същата история както е разказът за Исус Христос от Назарет в Новия Завет. Както казва Дан Браун в „Шифърът на Леонардо“ – „Нищо не е оригинално в християнството“.

За да открием истината за твърденията, че авторите на евангелията са заимствали от митологията, е важно (1) да разкрием историческата истина зад твърденията, (2) да изследваме действителните образи на лъжливите богове, сравнени с Христос, (3) да изтъкнем всякакви направени логически погрешни изводи и (4) да разгледаме защо Новозаветните Евангелия са достоверни описания на истинския и исторически Исус Христос.

Твърдението, че Исус е мит или преувеличение, произлязло от писанията на либералните немски богослови през деветнадесети век. Те основно казвали, че Исус не бил нищо повече от копие на популярните умиращи и възраждащи се богове на плодородието на различни места – Тамуз в Месопотамия, Адонис в Сирия, Атис в Мала Азия и Хор в Египет. Следва да се отбележи факта, че никоя от книгите, съдържаща тези теории, не била взимана насериозно от тогавашните академици. Тезата, че Исус бил възраждащ се Тамуз, била изследвана от съвременни учени и определена като напълно безпочвена. Едва наскоро тези теории се възродили, главно поради възхода на Интернет и масовото разпространение на информация от недостоверни източници.

Това ни отвежда към следващата област на изследване –дали митологичните богове на античността наистина отразяват личността на Исус Христос? Като пример филмът „Духът на времето“ твърди следното за египетския бог Хор:

• Той е роден на 25 декември от девица: Изида Мария
• Звезда на Изтока провъзгласила идването му
• Трима царе дошли да се поклонят на новородения „спасител“
• Той станал дете-чудо проповедник на 12-годишна възраст

• На 30-годишна възраст той бил „кръстен“ и започнал „служение“
• Хор имал дванадесет „ученици“
• Хор бил предаден
• Той бил разпънат на кръст
• Той бил погребан в продължение на три дена
• Той бил възкресен след три дена

Обаче, когато напълно се изследват действителните писания за Хор, това, което откриваме, е:

• Хор е роден от Изида; няма споменаване в историята тя да е била наричана „Мария“. Още повече, че „Мария“ е нашата англицизирана форма на нейното истинско име – Мирям или Мириам. „Мария“ дори не било използвано в оригиналните текстове на Писанието.
• Изида не била девица; тя била вдовицата на Озирис и заченала Хор от Озирис.
• Хор е роден през месец кояк (октомври/ноември), а не 25 декември. Нещо повече, в Библията не се споменава действителната рождена дата на Христос.
• Няма записано посещение на трима царе при Хор при неговото раждане. Библията не посочва точния брой на мъдреците, които дошли да видят Христос.
• Хор в никакъв случай не е „спасител“; той не е умрял за никого.
• Няма записани разкази за учителстване на Хор на 12-годишна възраст.
• Хор не бил „кръстен“. Единственият разказ за Хор, който включва вода, е една история, когато Хор е разкъсан на парчета, а Изида моли бога-крокодил да го извади от водата.
• Хор не е имал „служение“.
• Хор нямал дванадесет ученика. Според разказите за Хор, Хор имал четири полубогове, които го следвали, и има някои указания за 16 човека последователи и неизвестен брой ковачи, които влезли в битка заедно с него.
• Няма история за предаването на Хор от приятел.
• Хор не умрял от разпъване на кръст. Има различни разкази за смъртта на Хор, но никой от тях не включва разпъване на кръст.
• Няма разказ за погребването на Хор в продължение на три дена.
• Хор не е възкръснал. Не се разказва за излизането на Хор от гроба с тялото, с което е влязъл. Някъде се разказва, че Хор/Озирис е бил върнат към живота от Изида и после е станал господар на подземния свят.

Когато се сравнят редом един до друг, Исус и Хор си приличат малко, ако въобще изобщо си приличат.
Исус също се сравнява с Митра от онези, които твърдят, че Исус Христос е мит. Всички горни описания на Хор се отнасят до Митра (напр. роден от девица, разпънат на кръст, възкръснал след три дена, т.н.). Но какво казва в действителност митът за Митра?

• Той е роден от твърда скала, а не от жена.
• Той се борил първо със слънцето и после с древен бик, смятан за първото творение. Митра убил бика, който тогава станал основата за живот на човешката раса.
• Рождението на Митра се чествало на 25 декември заедно със зимното слънцестоене.
•Не се споменава да е бил велик учител.
• Не се споменава Митра да е имал дванадесет ученика. Идеята, че Митра е имал 12 ученика, може да е дошла от стенопис, на който Митра е заобиколен от дванадесетте знака на зодиака.
• Митра нямал телесно възкресение, а когато изпълнил земната си мисия, бил взет с колесница в рая, жив и здрав. Ранният християнски автор Тертулиан наистина писал за почитащите митраистичните култове, които пресъздавали възкресенски сцени, но това се случвало доста след новозаветните времена, така че, ако е ставало дума за копиране, то е било на митраизма, копиращ християнството.

Още примери могат да бъдат дадени за Кришна, Атис, Дионис и други митологични богове, но резултатът ще е същият. В края на краищата, историческият Исус, изобразен в Билията, е уникален. Приписваните прилики на историята на Исус с езическите митове са силно преувеличени. Освен това, въпреки че разказите за Хор, Митра и други предшестват християнството, има много малко исторически записи за предхристиянските вярвания на тези религии. Огромното мнозинство от най-ранните писания за тези религии датират от трети и четвърти век от новата ера. Наивно е да се приема, че дохристиянските вярвания на тези религии, (които не са документирани), са идентични с постхристиянските вярвания. По-логично е да се обясни каквото и да е сходство между тези религии и християнството с копирането от тези религии на християнското учение за Исус.

Това ни довежда до следващата област за изследване: логическите погрешни изводи, до които стигат тези, които твърдят, че християнството е заело от езическите тайни религии. Ще разгледаме две заблуждения в частност: заблуждението на лъжливата причина и терминологичното заблуждение.

Някои заключават, че ако едно нещо предшества друго, то първото нещо трябва да е породило второто. Това е заблуждението на лъжливата причина. Петелът може да кукурига преди изгрев всяка сутрин, но това не означава, че петелът кара слънцето да изгрява. Дори, ако дохристиянските разкази за митологичните богове доста наподобяват Христос, (а те не го правят), това не означава, че те са накарали авторите на Евангелията да измислят лъжлив Исус. Такива твърдения приличат на тези, че телевизионният сериал „Стар Трек“ е подбудил старта на програмата на НАСА за космическата совалка.

Терминологичните заблуждения се появяват, когато се предефинират думи с цел доказване на гледната точка. Например, филмът „Духът на времето“ казва, че Хор „започнал служението си“, но думата „служение“ се предефинира. Хор няма действително „служение“ – нищо подобно на това на Христос. Онези, които твърдят за връзка между Митра и Исус говорят за „кръщение“, което посвещава последователи в култа към Митра, но какво представлявало в действителност? Митраистичните свещеници поставяли кандидатите за посвещение в трап, провесвали бик над трапа и разрязвали стомаха на бика като покривали посветените с кръв. Такава практика няма каквато и да е прилика с християнското кръщение – човек, потопяван под вода, (символизиращо смъртта на Христос), и после излизащ от водата, (символизиращо възкръсението на Христос). Но защитниците на митологичния Исус измамно използват същия термин „кръщение“ да опишат и двата ритуала с надежда да ги свържат.

Това ни довежда до въпроса за истинността на Новия Завет. Няма друга творба от античността, която да има повече доказателства за своята историческа вярност, от Новия Завет. Новият Завет има повече автори (девет), по-добри автори и по-ранни автори от всеки друг документ от тази епоха. Нещо повече, историята доказва, че тези автори са отишли на смърт, твърдейки, че Исус е възкръснал от мъртвите. Докато някои могат да умрат заради лъжа, която смятат, че е истина, никой не умира заради лъжа, която знае, че е фалшива. Помислете за това – ако някой се кани да ви разпъне на кръст с главата надолу, както умрял апостол Петър, и всичко, което трябва да направите, за да спасите живота си, е да се отречете от лъжа, която съзнателно сте казали, какво бихте направили?

Освен това, историята е показала, че отнема поне две поколения време преди митът да влезе в историческия разказ. Това е, защото докато има очевидци на събитието, могат да бъдат опровергани грешки и митологичните разкрасявания могат да бъдат разобличени. Всичките Евангелия на Новия Завет били написани докато били живи очевидците, като някои от Посланията на Павел са написани през 50-те години от новата ера. Павел открито призовал съвременните очевидци да потвърдят неговото свидетелство (1 Коринтяни 15:6).

Новият Завет свидетелства за факта, че през първи век Исус не бил взиман за никой друг бог. Когато Павел проповядвал в Атина, мислителите от градския елит казали: „види се, че е проповедник на чужди богове: защото проповядваше Исуса и възкресението. Прочее, взеха та го заведоха на Ареопага, като казваха: можем ли да знаем какво е това ново учение, което ти проповядваш? Защото донасяш нещо странно до ушите ни. Затова искаме да знаем какво е то“ (Деяния 17:18–20). Очевидно, ако Павел просто беше преразказвал истории за други богове, атиняните нямаше да наричат неговото учение „ново“ и „странно“. Ако умиращите и възкръсващи богове преизобилстваха през първи век, защо, тогава, когато апостол Павел проповядвал възкресението на Исус от мъртвите, епикурейците и стоиците не казали „А, точно както Хор и Митра“?

В заключение, твърденията, че Исус е копие на митологическите богове, са произлязли от автори, чиито творби били отхвърлени от академичните среди. Те съдържат логически заблуждения и не могат да се сравняват с новозаветните евангелия, които са устояли на близо 2000 години интензивно проучване. Приписаните паралели между Исус и други богове изчезват, когато се проучат оригиналните митове. Теорията за Исус като мит почива върху избирателни описания, предефинирани думи и лъжливи допускания.

Исус Христос е уникален в историята със Своя глас, извисяващ се над всички лъжливи богове, като задава въпроса, който окончателно определя вечната съдба на всеки човек: „Вие какво казвате, кой съм Аз?“ (Матей 16:15). 

На 9 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6381663

На 9 август рожден ден имат Надежда Нейнски, посланик на България в Турция, бивш министър на външните работи, бивш евродепутат и депутат Проф. Валентин Колев, художник Валентин Николов, депутат Валентин Милтенов, бивш депутат Георги Василев-Гочето, футболен треньор Даниел Йорданов, депутат Емил Страхилов Костадинов, бивш депутат Мира Баджева,

Спират водата на столичани на пет места

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-vodata-na-stolichani-na-pet-mesta-662347.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради пресвързване на уличен водопровод на ул. „Източна тангента“ в кв. „Христо Ботев“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. 511, ул. „Георги Спасов“, ул. 519, ул. 510.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стефан Богориди“ в жк „Сухата река“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на ул. „Стефан Богориди“ , ул. „Батуня“, ул. „Самуилец“, ул. „Момина клисура“.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 7 в с. Долни Богров налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на ул. 1, ул. 7, ул. 15, ул. 10, ул. 3, ул. 4, ул. 2, ул. 35, ул. 36, ул.37, ул. 38, ул. 39, ул. 40.

Без вода поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стефан Стамболов“ в с. Яна ще бъдат от 10:00 до 16:00 ч. на ул. „Миньорска“, ул. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“, ул. „Райна Княгиня“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Блага Димитрова“ в кв. „Подуене“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:30 ч. по ул. „Блага Димитрова“ от ул. „Георги Пеячевич“ до ул. „Велчо Атанасов“.

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Проф. Симеон Халачев“ във вилна зона „Кокалянски ханчета“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 ч. по ул. „Държов дол“ , ул. „Явор“, ул. „Проф. Симеон Халачев“, ул. „Васил Левски“ от №28 до № 56 и ул. „Буката“ №2 и №4.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

„Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. 

На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС

Украйна промени съветските имена на 900 селища и 50 000 улици

http://pogled.info/svetoven/ukraina-promeni-savetskite-imena-na-900-selishta-i-50-000-ulitsi.88251

/Поглед.инфо/ От 2015 г. насам украинските власти са преименували повече от 900 населени места, както и около 50 000 улици, площади и други обекти в борбата със съветското и нацистко минало. Това се посочва в доклад, представен от Киев пред ООН тази седмица.

Виктория Бекъм определена като "икона на анорексията" в реклама (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/viktoriia-bekym-opredelena-kato-ikona-na-anoreksiiata-v-reklama-snimka-2041527

43-годишната Виктория Бекъм ще даде под съд представители на кафене в английския Тайнсайд. Виновна е реклама, която компанията пусна наскоро. Върху минивана, на фона на който се е снимал мениджърът, е залепен постер: карикатурно нарисувано изображение на слаба и не

Таратор с конопено “мляко”

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6381604

Таратор с конопено “мляко” Съдържа ценни съставки, полезни за организма Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Валери Симеонов за "Калиакра": Това са едни пустеещи хендеци

http://clubz.bg/57073-valeri_simeonov_za_kaliakra_tova_sa_edni_pusteeshti_hendeci

Валери Симеонов. Снимка Веселин Боришев

Защитените от НАТУРА 2000 понто-сарматски степи не са "с препускащи мустанги, както си ги представяме", заяви тази сутрин вицепремиерът Валери Симеонов по БНТ.

"Това са едни пустеещи хендеци... Не знам как се казва на местен език", добави той. "Всъщност тези степи представляват дерета, крайпътни канавки. Как може да са степи, като то е насечено от черни пътища, асфалтирани пътища. Съвсем наблизо се въртят някакви огромни перки. Тук-таме има някакви къщи, керемиди...", описа той несъстоятелността на протектираните територии.

Според него идеята тези територии да бъдат част от защитената зона "Калиакра" е била на екозащитни организации, а териториите на НАТУРА 2000 са определени под натиска на техни икономически интереси.

"Те (екоорганизациите) са влиятелни не само в България, те са влиятелни в ЕС. Те са подразделения на една мегаорганизация за защита на птиците", обясни Симеонов. "Това е кошмар, спасение няма. Това е някакво дежа вю - птиците почти навсякъде присъстват като унищожители на поминъка на хората в региона. Опитваме се да защитим всички интереси, но е невъзможно."

И направи отново сравнение с класическия хорър-филм на Алфред Хичкок - "Птиците", в който без обяснение ята крилати нападат и избиват хората.

В региона на Понто-сарматските степи са най-значимите популации на редки птици като дебелоклюната чучулига, късопръстата чучулига, туриликът, черногърбото каменарче. Такива територии има още само в Румъния, тъй като те са типични за Добруджа, а според специалистите степите са изключително уязвими.

Вицепремиерът твърди, че за Понто-сарматски степи у нас са признати 23 000 дка, а в Румъния не е определен като такъв нито един квадратен метър. И предложи, ако наистина са уникални за България, да ги наречем "балчишки" степи, например.

Според Симеонов обаче екоорганизациите са "доходоносен проект". И даде пример с Центъра за наблюдение на степите, който предстои да се изгражда.

"Той трябва да включва 20 човека на заплата – работници. Бюджетът е има-няма 12 млн. за 5 години. Там мога да работят само хора, които са научни работници или представители на пирродозащитни организации."

Вицепремиерът смята, че държавата трябва да обезщети по някакъв начин собствениците на земи в защитените зони. И подчерта, че тези проблеми ще възникват и в бъдеще и с места като Балчик, Рила, Банско, Пирин и Странджа.

"И аз не желая там да се строи. Но това би могло да се реши с една забрана за строеж. Защо да няма там земеделие?" попита той. "Протестиращите бяха провокирани от липсата на информация. 1/3 от териториите са частни - около 7000 дка, но държавата трябва да обезщети собствениците по някакъв начин. Във всеки случай масовите протести не бяха обосновани, защото бяха прибързани."

И отбеляза, че в западните държави защитените територии са 8%, в България са 34% (но пропусна да коментира факта, че България е териториално много по-малка от повечето западни държави, б.р.). Вицепремиерът добави, че напълно оправдава действията на министъра на околната среда Нено Димов.

"Това, което той прави, е да бяга пред вятъра. Защото ние вече сме осъдени и може в края на септември да ни нашибат едни санкции! Дори сега да се отмени заповедта, никой няма да отмени решението на съда", заяви разпалено "патриотът" (България бе осъдена от Съда на ЕС за построените ветропарковете и голф игрище).

Освен случая "Калиакра", Симеонов коментира и борбите си със заведенията по Черноморието, като разказа няколко случая, в които "държавата воюва с държавата" - имайки предвид административния съд.

"Такива са проверките на НАП-Бургас, които налагат затварянето на 79 заведения. Те работят с пълна пара, трябваше да са затворени преди месец. Но бургаският административен съд отхвърля всички актове на НАП, които са правени не от един екип, а от 7-8 екипа. И се оказва, че нито един от тези актове не е останал да действа", обясни той.

И разказа за особено абсурден и парадоксален случай:

"Акт за затваряне се прави от екип в едно населено място, докато екипът се върне до града, за да донесе констативния протокол и акта, има решение на Бургаския административен съд, което го отменя", разказа Симеонов. После се "изпусна", че става въпрос за Созопол.

И добави, че това обезсърчава много работниците, които се стараят да се борят с нарушителите.

"Затова тази съдебна система трябва да бъде много сериозно променена час по-скоро", отбеляза той.

Защо избрах да се върна в България?

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zashto-izbrah-da-se-vyrna-v-bylgariia-6072422

​Не всички млади българи, завършили образованието си в чужбина, остават да живеят навън. Представяме ви три вдъхновяващи истории, на българи, които успешно се развиват и в родината си

Православен календар за 9 август

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6382397

Православен календар за 9 августСв. ап. Матия. Преп. Псой Св. апостол Матия бил родом от Витлеем и произлизал от Юдовото племе. След възнесението на Исус Христос вместо предателя Юда чрез жребий бил избран и причислен към 12-те апостоли. Заедно с тях проповядвал в Юдея, с Петър и Андрей ходил в сирийска Антиохия, в кападокийския град Тиан и Синоп, където го затвории в тъмница.

Национал победи “Рома”, ЦСКА (М) и “Байерн” поред в Дортмунд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6382205

Национал победи “Рома”, ЦСКА (М) и “Байерн” поред в ДортмундПрестижна серия от 3 поредни победи срещу знакови европейски клубове записа юношеският национал на България Илия Груев-младши.С тима на “Вердер” до 19 г. халфът участва в авторитетния традиционен футболен турнир в Дортмунд Ruhr Cup. В първите 2 мача Груев и съотборниците му записаха загуби с 0:1 от унгарския “Ференцварош” и с 1:3 от домакина

Диагностицират депресия по снимките в Инстаграм

//dariknews.bg/novini/liubopitno/diagnosticirat-depresiia-po-snimkite-v-instagram-2041507

Учените Андрю Рис и Кристофър Данфорд от Харвардския университет твърдят, че фотографиите в Инстаграм могат да свидетелстват за наличието на тежка депресия в автора на публикацията, съобщава сайтът Мадърборд.

Втори мощен трус удари друг район на Китай (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/vtori-moshten-trus-udari-drug-rajon-na-kitaj-videosnimki-2041517

Второ мощно земетресение за по-малко от 7 часа, този път с магнитуд 6,6, удари друг район на Китай - Синцзян-Уйгурския автономен район в най-западната част на страната, край границата с Казахстан. Трима жители на Боро-Тала-Монголския автономен окръг, разположен в н

През последната година Кошлуков е бил програмен директор на тв "Алфа"

http://clubz.bg/57072-prez_poslednata_godina_koshlukov_e_bil_programen_direktor_na_tv_alfa

Снимки за галерии Емил Кошлуков Протест Тв 7 3

През последната година политикът и журналист Емил Кошлуков е работил като програмен директор на телевизия "Алфа". Това е записал самият той в документите, с които кандидатства за генерален директор на БНТ, твърдят три независими източника от Съвета за електронни медии (СЕМ) пред "Капитал".

Самият Емил Кошлуков отказва коментар предз медията. Потърсена за мнение, председателката на СЕМ София Владимирова коментира, че преди 17 август, когато ще бъдат оповестени резултати след подробното разглеждане на документите на участниците, допуснати до конкурса, няма право да коментира детайли от тях.

Въпреки че е с "информационно-образователен" профил, телевизия "Алфа" е собственост на партия "Атака". Излиза, че работодател на Емил Кошлуков е била политическа формация. Това влиза в противоречие с правилата за избор на генерален директор на обществената БНТ, в които е посочено, че кандидатите не трябва да имат икономически и политически зависимости.

Нещо повече - ефирът на телевизия "Атака" се използва за най-откровено препредаване на опорните точки на официалната руска пропаганда. През последните години СЕМ има издадени десетки наказателни постановления срещу телевизия "Алфа" за нарушения на базови принципи от Закона за радиото и телевизията. Сред тях са констатирани нарушения за дискриминация от различен тип, нарушаване на "добрите нрави", както и излъчване на опасно за деца съдържание.

Преди да бъде програмен директор на телевизия "Алфа", Кошлуков беше закратко и изпълнителен директор на TV7 и News7, която бе обявена в несъстоятелност и беше спряна от СЕМ. Преди това политикът беше в управителния съвет на медията.

Партийната телевизия "Алфа" е изключително непрозрачна. В отчета за финансите на партия "Атака" за 2016 г. няма никакви числа, които могат да подскажат, че се отделят пари за медията, за разлика от 2012 г. например, когато е записано, че около 605 000 лв. са отишли за нея. "Алфа" не беше регистрирана и в Сметната палата за последните парламентарни избори като доставчик на услуги, т.е. официално не е получила средства за кампанията.

Един от критериите за длъжността генерален директор на БНТ е кандидатът да има най-малко пет години трудов стаж на ръководна длъжност в телевизия. Това е и най-вероятната причина Кошлуков да запише стаж в телевизията на "Атака". Дали той наистина е бил програмен директор по това време е трудно да се докаже, но дори и това да е формалност, фактът, че "Атака" му правят тази услуга, е достатъчно спорен.

Партията на Волен Сидеров играеше ключова роля в парламентарното мнозинство, което избра правителството на Орешарски и Делян Пеевски за шеф на ДАНС. От началото на този месец "Атака" на няколко пъти правеше откровени услуги на групата около Делян Пеевски.

Северна Корея отговори със закани на заплахите на Доналд Тръмп

http://pogled.info/svetoven/severna-koreya-otgovori-sas-zakani-na-zaplahite-na-donald-tramp.88249

/Поглед.инфо/ Планът за удар по района на остров Гуам с ракети със среден и голям обсег „Хвансон -12”, който сега се разглеждат от стратегическите сили на Корейската народна армия, „може да бъде реализиран във всеки един момент в който върховният главнокомандващ Ким Чен Ун вземе решение”.

Япония отбелязва годишнина от бомбардировката на Нагасаки

http://pogled.info/svetoven/yaponiya-otbelyazva-godishnina-ot-bombardirovkata-na-nagasaki.88250

/Поглед.инфо/ Япония, като единствената страна, подложена на атомна бомбардировка, е длъжна активно да помага за постигане на свят без ядрено оръжие. Това заяви в сряда премиерът на Япония Шиндзо Абе на паметна церемония в Нагасаки.

Съдебна реформа: мъж ще лежи 18 години за обида на краля

http://clubz.bg/57071-sydebna_reforma_myj_shte_leji_18_godini_za_obida_na_kralq

Тайландец ще лежи 18 години в затвора за 6 видеоклипа, които според местния съд са обидили монархията, съобщи адвокатът му, цитиран от Ройтерс.

61-годишният Тара е арестуван през 2015 г за споделяне на клиповете онлайн. Обвинен е в обида към монархията според чл. 112 от местния Наказателен кодекс. Според него всеки, който "оклевети, обиди или заплаши краля, кралицата, наследника или регента" ще бъде наказан с до 15 години затвор. Тара всъщност е осъден на 20 години затвор - допълнително заради компютърно престъпление, т.е. качването на видеата в интернет, но е излежал две от тях в ареста.

Той няма право на обжалване, тъй като престъплението му е било извършено по време на обявено военно положение.

През 2014 г. роялистка военна хунта взе властта в Тайланд чрез преврат, а на власт от 2016 г. е крал Маха Ваджиралонгорн.

Оттогава насам над 100 души са получили обвинения за обида на монархията, твърдят от групата за мониторинг на законността iLaw.

Според организации, защитаващи човешките права, властите в страната използват чл. 112 за да плашат критичните към управлението им. Хунтата твърди, че просто се грижи за националната сигурност. Преди седмица Правит Роджанапхрук - награждаван тайландски журалист, бе обвинен в противодържавна дейност заради онлайн коментари, критикуващи управляващите.

В Бургас -красотата на Антарктида в изложба и филм

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fb2uVAIrK5A/

Две събития влизат в културната програма на Бургас в края на август – представяне на фотоизложбата „25-та антарктическа експедиция” на Българския антарктически институт  и прожекция на документалния филм „Антарктида – 25 стъпки в бъдещето” на Цветелина Атанасова и Борислава Димова.

Авторите ще гостуват в морския град по покана на Общински съвет – Бургас, който подкрепи докладната записка на Калояна Живкова.

Тази година приключи 25-та Юбилейна българска антарктическа експедиция. Неин ръководител беше председателят на УС на Българския антарктически институт (БАИ) проф. Христо Пимпирев. В експедицията се включиха много млади учени – геолози, геофизици, геохимици, биолози, които работиха със свои колеги от Монголия, Турция, САЩ, Испания по проблеми, засягащи всички нас – глобалните климатични промени.

След завръщането си членове на експедицията подготвиха фотоизложба, която е уловила красотата на Ледения континент и представя в снимки част от работата на българските полярници.

Монтиран е и документалния филм на Цветелина Атанасова и Борислава Димова „Антарктида – 25 стъпки в бъдещето”.

Авторите на изложбата и филма ще ги представят безвъзмездно пред жителите и гостите на Бургас на 27 август пред културен център „Морско казино“ и открита сцена „Охлюва“.

 

Северна Корея обмисля ракетен удар по американска база

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-obmislia-raketen-udar-po-amerikanska-baza-2041515

Северна Корея съобщи, че "внимателно проучва" план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам, където се намира голяма база на ВВС на САЩ, предаде Ройтерс.
Пхенян обяви това часове, след като американският президент пред

България и Румъния с най-викос процент тийнейджърки с първо бебе

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgariia-i-rumyniia-s-naj-vikos-procent-tijnejdzhyrki-s-pyrvo-bebe-2041514

Най-голям дял от ражданията на първите деца от тийнейджърки са регистрирани в Румъния - с 12,3 на сто от общия брой на ражданията на първи деца през 2015 г. и България - 12 процента. Това показват данни от анализ на Евростат за популацията в Евросъюза и родилната в

Трима души убити от мълнии за денонощие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ri1HDbrfRdg/

Серия от инциденти, предизвикани от мълнии, взеха три жертви в страната в рамките само на денонощие. 68-годишен мъж от Стамболийски почина, а 49-годшният му приятел бе ранен от паднала мълния край язовир “Широка поляна” в района на Батак. Мълнията е паднала върху дървена барака, в която са се намирали двамата мъже, в резултат на което постройката се е запалила. При пожара единият мъж е загинал, а вторият е с изгаряния по краката и едната ръка. Сигналът за инцидента е подаден в 14.00 часа във вторник, а пристигналите на място пожарникари са загасили огъня напълно и не са му дали възможност да се разрасне и навлезе в гъстата иглолистна гора наблизо,съобщи Информационна Агенция “Фокус”. По-рано през вчерашния  ден край пловдивското село Маноле бе открито тяло на пастир, убит от мълния.
Гръм разруши къща в Добринище. Пострадала е жена, която по това време се е намирала в сградата. Жената е без опасност за живота. Природното явление предизвика и пожар, който впоследствие бе потушен.
Първата жертва на гръмотевичните бури у нас бе 40-годишен работник, който бе убит от мълния на столичния бул. „България“

САЩ искат целите Балкани

http://pogled.info/svetoven/balkani/sasht-iskat-tselite-balkani.88248

/Поглед.инфо/ Американският вицепрезидент Майк Пенс посети Подгорица. Неговата визита беше свързана както с провеждането на адриатическата среща на високо равнище, така и с влизането на Черна гора в НАТО. На срещата на върха присъстваха и балканските лидери, но основната звезда бе американският вицепрезидент.

Петиции от цял свят за заключен от режима на Ердоган журналист

http://clubz.bg/57070-peticii_ot_cql_svqt_za_zaklyuchen_ot_rejima_na_erdogan_jurnalist

Журналистически асоциации и хиляди други подписаха онлайн петиция за пускането на свобода на френския журналист, който е задържан в Турция от 26 юли, предава "Фокус", цитирайки AFP.

Лу Бюро, е поредният чуждестранен репортер, който има проблеми в Турция след влошаването на отношенията между Анкара и европейските страни. Той бе задържан по обвинения във връзки с кюрдските Отряди за народна самоотбрана (YPG).

Журналистът е затворен в град Сирнак близо до границата с Ирак, но адвокатът му Мартин Прадел заяви, че властите планират да го прехвърлят в затвор във Ван.

Прехвърлянето би имало „катастрофален ефект“, заяви адвокатът.

Френски журналистически профсъюзи, европейски и международни журналистически асоциации, „Репортери без граници“, както и френската „ТВ 5“ призовават Бюро да бъде пуснат на свобода.

Некоректните аргументи във ветото на президента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6382269

Некоректните  аргументи във ветото на президентаПрезидентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за опазване на околната среда. Държавният глава е върнал за ново обсъждане текстовете, с които се премахваше втората съдебна инстанция при обжалване на екооценките на инвестиционни проекти. Публикуваме бърз коментар на юристите на КРИБ, който те направиха, след като стана ясно решението.

Дейвид Летърман се връща към телевизията

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dejvid-letyrman-se-vryshta-kym-televiziiata-2041499

Легендарният водещ Дейвид Летърман, който прекрати дългогодишното си токшоу преди две години, ще се появи отново в нова телевизионна поредица на Нетфликс, предаде Асошиейтед прес.

Дори едно питие на ден повишава риска от рак

//dariknews.bg/novini/sviat/dori-edno-pitie-na-den-povishava-riska-ot-rak-2041492

Консумацията на алкохол е свързана с опасността от развитието на седем типа рак, сред които на черния дроб, дебелото черво и гърдата. Резултатите от ново американско проучване показват, че пиенето дори само на една чаша бира или вино на ден може да

Тръмп предупреди Северна Корея да спре да заплашва САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-predupredi-severna-koreia-da-spre-da-zaplashva-sasht-2041512

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че за нея е най-добре да спре да отправя повече заплахи към САЩ", защото "те ще бъдат посрещнати с огън и ярост, каквито светът никога не е виждал", съобщи Асошиейтед прес.

Президентът говори

Правителството обсъжда проект на закон с мерки срещу прането на пари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-obsyzhda-proekt-na-zakon-s-merki-sreshtu-praneto-na-pari-2041502

Правителството ще разгледа проект на закон с мерки срещу изпирането на пари. Законопроектът предвижда комплексна проверка на всеки, разкриващ сметка или извършващ случайна операция над 15 хиляди евро или равностойността им в български левове, както и на всеки, извършващ сделки в бр

Коя е държавата от ЕС с най-висока минимална работна заплата?

//dariknews.bg/novini/sviat/koia-e-dyrzhavata-ot-es-s-naj-visoka-minimalna-rabotna-zaplata-2041504

Минималната заплата в най-богатата членка на Евросъюза Люксембург е деветкратно по-висока от тази в най-бедната – България, съобщи Европейската статистическа агенция Евростат.

В Люксембург минималната заплата е 1999 евро, а у нас – 2

Бразилия затаи дъх в очакване на Мис Бумбум (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57069-braziliq_zatai_dyh_v_ochakvane_na_mis_bumbum_video

За шеста поредна година Бразилия издирва най-хубавото женско дупе в страната, съобщи бТВ. 

"Мис Бумбум" (португалската разговорна дума за дупе) ще бъде селектирана от стотици бразилки, които изпращат своите снимки и кратка биография, както и... размера на дупето си, разбира се. На сайта MissBumBumBrasil.com пък почитателите им могат да гласуват за своите фаворитки. 

През ноември ще се проведе финалът, на който ще бъдат допуснати 15-те най-популярни дами. Целта на конкурса е да се покаже идеалът за женска красота в Бразилия. Организаторът Какау Оливер, бивш журналист и импресарио на звездите, подчертава, че това включва и жените с увреждания.

Ключово обаче ще е всяка от кандидатките да докаже, че дупето й е напълно естествено, а не подобрено от пластичната хирургия.

Част от състезателките за престижната титла се разходиха по бански в Сан Пауло, домакин на събитието:

 

Нацията е неграмотна, щом като имаме такива премиери

http://pogled.info/bulgarski/natsiyata-e-negramotna-shtom-kato-imame-takiva-premieri.88246

/Поглед.инфо/ Да публикуваш управленската си програма в месеца, в който почти всички хора са в отпуск, да демонстрираш желание за изпълнение на програма след като вече си сключил коалиционно споразумение, говори за отбиване на номера. Това коментира пред Фрог нюз политологът Арман Бабикян.

Американска торта след Хирошима и Нагасаки

http://pogled.info/svetoven/amerikanska-torta-sled-hiroshima-i-nagasaki.88247

/Поглед.инфо/ Списание "Лайф", 1946г. Вицеадмирал Уилям Бланди, съпругата му и контраадмирал Франк Лоури режат торта под формата на атомна гъба след ядрени опити в Тихия океан.

ЮАР: «Социализмът е нашето бъдеще!»

http://pogled.info/svetoven/yuar-sotsializmat-e-nasheto-badeshte.88242

/Поглед.инфо/ Между 11 и 15 юли в малкия град Боксбург, недалеч от Йоханесбург, се проведе XIV конгрес на Южноафриканската комунистическа партия (ЮАКП). Близо 2000 делегати, представлящащи 284-хилядната членска маса, в продължение на пет дни обсъждаха бъдещата политика на партията.

Foreign Policy: Защо Държавният департамент търпи крах?

http://pogled.info/svetoven/amerika/Foreign-Policy-zashto-darzhavniyat-departament-tarpi-krah.88243

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от Дерек Чолет – бивш асистент на министъра на отбраната на САЩ, да поеме овакантяващият се пост на държавен секретар, след заявлението за оставка на Рекс Тилърсън. Причините: позицията на президента Тръмп по кризата в Катар и ядрената сделка с Иран е различна от тази на държавния секретар Тилърсън.

Руското МВнР: Намаляване зависимостта от долара е насъщна необходимост

http://pogled.info/svetoven/russia/ruskoto-mvnr-namalyavane-zavisimostta-ot-dolara-e-nasashtna-neobhodimost.88244

/Поглед.инфо/ Министерство на външните работи на Руската федерация излезе със заявление за съкращаване на зависимостта на страната от долара, или както се сочи в официалното комюнике – „от производството на нарязани в САЩ хартии".

САЩ договориха визита на самолетоносач във Виетнам

http://pogled.info/svetoven/sasht-dogovoriha-vizita-na-samoletonosach-vav-vietnam.88245

/Поглед.инфо/ Ханой и Вашингтон са се договорили да укрепват сътрудничеството в областта на отбраната и са се договорили за това през следващата година да се състои първата визита на американски самолетоносач във Виетнам.

Тръмп: Ще ударим Северна Корея с невиждана ярост и огън

http://clubz.bg/57068-trymp_shte_udarim_severna_koreq_s_nevijdana_qrost_i_ogyn

"Ще отговорим на Северна Корея с огън и ярост", закани се президентът на САЩ Доналд Тръмп. И добави: ударът ще е с такава мощност, която не е виждана досега в света.

Тръмп отправи улитиматум към Пхенян повече да не отправя никакви заплахи към САЩ или "ще се изправи пред ярост и огън, невиждани досега". Предупреждениието дойде от голф клуба в Бедминстър, Ню Джърси, предаде Си Ен Ен.

"Най-добре е Северна Корея да не отправя повече заплахи към САЩ. Защото те ще срещнат огън и ярост, каквите светът не е виждал досега. Те ще се сблъскат с огън, ярост и честно казано мощност, която този свят не е виждал преди", повтори Тръмп.

Необичайно силната закана идва след като президентът е получил от разузнаването данни, че Севрена Корея е разработила малка ядрена бомба, която би могла да бъде монтирана на междуконтинентална ракета и да застраши територията на Щатите.

Снимката на ракетите е разпространена от Севернокорейската държавна телеграфна агенция.

От началото на годината по нареждане на диктатора Ким Чен Ун бяха извършени редица изпитания с ракети и тестове с ядрени бомби. Военните експрети смятат, че Пхенян вече разполага със стратегически ракети, които биха могли да достигнат дори Чикаго. Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН наложи нови икономически санкции срещу Северна Корея, а Пекин се ангажира да въздейства на своя доверен съюзник да намали напрежението в отношенията със САЩ

Графиката на руската служба на Би Би Си показва с какви ракети може би разполага Пхенян.

.Само няколко часа след ултиматума на Тръмп Северна Корея обяви, че "внимателно проучва" план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам, където се намира голяма база на ВВС на САЩ. Ударът щял да бъде нанесен с ракети със среден обсег "Хвасон-12", а целта била да се блокират разположените в базата Андерсън в Гуам стратегически бомбардировачи на САЩ Б-52, се казва в съобщение на Севернокорейската държавна телеграфна агенция. Скоро планът щял да бъде на бюрото на вожда Ким III.

Bai Simo Rulz!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6382357

Bai Simo Rulz! Две истории с пистолет и топка за хора, изкушени от народопсихология Онзи ден ме впечатли един бай Симо от Пловдив - човекът, който намери в парка неизстиналия още труп на бизнесмена Данаил Божилов с пистолет до него. И какво направил бай Симо? Естествено, първо проверил тялото за пулс. А след като установил смъртта, решил да гепи пистолета.

Кобрата излиза срещу световния шампион Джошуа на 28 октомври или 11 ноември

https://www.24chasa.bg/sport/article/6382174

Кобрата излиза срещу световния шампион Джошуа на 28 октомври или 11 ноемвриЯсни са първоначалните варианти за дата на сблъсъка между българската звезда в професионалния бокс Кубрат Пулев и новия доминатор в него Антъни Джошуа. Според sportonline.ua британският носител на пояса в свръхтежката категория на IBF и Кобрата, който е официален задължителен претендент за титлата, ще е на 28 октомври или 11 ноември.

Дупничанино, радвай се, че не си американец

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6381951

Дупничанино, радвай се, че не си американецНагъл шофьор размахва брадва срещу служители на реда, псува ги Ако гражданинът П. Й. от Дупница беше се държал с американските полицаи така, както наскоро с българските, вече щеше да е тих, кротък и с дупка в челото. Щяха да го гръмнат щатските ченгета, без да им мигне окото. Ето защо. П. Й. карал автомобила си в Дупница и хвърлял стъклени

Провал за Мавродиева в Лондон

https://www.actualno.com/moresport/proval-za-mavrodieva-v-london-news_626704.html

Българката Радослава Мавродиева остана само на метър от финала на гюле на световното в Лондон. Тя направи само един успешен опит от 16,99 метра, а последната финалистка е със 17,79 м. 30-годишната Мавродиева остана на десето място в група А на дисциплината, а в общото класиране беше 21-а. Най-добър опит в квалификациите записа сребърната медалистка от миналото световно първенство Лицзяо Гун от Китай, която оглави листата с 18.97 метра.

Рекордьорът Нийкерк с лесно злато на 400м

https://www.actualno.com/moresport/rekordioryt-nijkerk-s-lesno-zlato-na-400m-news_626703.html

Световният рекордьор Уейд ван Нийкерк грабна световната титла на финала на 400 метра гладко бягане на световното първенство по лека атлетика в Лондон. Южноафриканецът постигна 43.98, като дори успя да спести енергия за бягането си на 200м. Среброто остана за Стивън Гарднър (Бах

Ван Нийкерк спечели на 400 метра и мечтае за исторически дубъл

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021111_van_niikerk_specheli_na_400_metra_i_mechtae_za/?ref=rss


Южноафриканецът Уейд ван Нийкерк спечели титлата на 400 метра гладко бягане на световното първенство в Лондон. Световният рекордьор в дисциплината записа 43.98 секунди, като на практика нямаше конкуренция. Втори завърши Стивън Гардинър от Бахамите с 44.41 секунди, а бронзът остана за Абделах Харун от Катар, който записа най-доброто си време за сезона – 44.48 секунди.<br /><br />Южноафриканецът не се изправи срещу най-големия си конкурент Маквала, който получи забрана да...

Ван Никерк спечели на 400 метра и мечтае за исторически дубъл

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021111_van_nikerk_specheli_na_400_metra_i_mechtae_za/?ref=rss


Южноафриканецът Вайде Ван Никерк спечели титлата на 400 метра гладко бягане на световното първенство в Лондон. Световният рекордьор в дисциплината записа 43.98 секунди, като на практика нямаше конкуренция. Втори завърши Стивън Гардинър от Бахамите с 44.41 секунди, а бронзът остана за Абделах Харун от Катар, който записа най-доброто си време за сезона – 44.48 секунди.<br /><br />Южноафриканецът не се изправи срещу най-големия си конкурент Маквала, който получи забрана да...

Роналдо вдигна Суперкупата на Европа

http://frognews.bg/news_139842/Ronaldo-vdigna-Superkupata-na-Evropa/

Реал Мадрид продължава да печели трофеи в убийствено темпо. След като испанският гранд триумфира последователно в световното клубно първенство, в Ла Лига и в Шампионската лига, сега вече във витрината е и Суперкупата на Европа.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване