„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_139876/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 10 август 2017 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Маестро Кънев“ кв. „Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”.

Започва реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383567

Започва реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград
Утре – 10 август, започва реконструкцията на 10-километровия участък от път II-86 Пловдив – Асеновград. Със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще се изгради второ пътно платно и ще се направи рехабилитация на съществуващото, с което отсечката ще се разшири до автомагистрален габарит, предаде пресцентъра на Министерство на регионалното

Евакуират хиляди заради обезвреждане на бомби от войната в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383560

Евакуират хиляди заради обезвреждане на бомби от войната в ГерманияЕксперти обезвредиха бомби от Втората световна война, открити при строителни работи в германските градове Дюселдорф и Дортмунд. Наложи се хиляди хора да бъдат евакуирани, предаде ДПА, цитирано от БТА. В понеделник при строителни работи в предградието на Дюселдорф Дерендорф била открита бомба. Според общинския съвет на града около 2300 души се

Софийското БСП: Парите на софиянци се пръскат за ремонт на ремонтираното

http://frognews.bg/news_139875/Sofiiskoto-BSP-Parite-na-sofiiantsi-se-praskat-za-remont-na-remontiranoto/

За пореден път станахме свидетели на нескопосани обяснения как летен дъжд е предизвикал тежки поражения върху асфалтовата настилката на бул. „Черни връх“, се посочва в коментар на столичната организация на БСП.

Стойността на биткойна надхвърли почти тройно тази на златото

http://econ.bg/Новини/Стойността-на-биткойна-надхвърли-почти-тройно-тази-на-златото_l.a_i.747007_at.1.html

Рекорден ръст на виртуалната валута биткойн. Цената ѝ вече е почти три пъти по-висока от тази на златото, съобщи CNBC. Bъв втopниĸ cлeдoбeд...

Започва реконструкцията на път II-86 Пловдив - Асеновград

http://www.cross.bg/eood-regioni-ii--1551581.html

/КРОСС/ Утре - 10 август, започва реконструкцията на 10-километровия участък от път II-86 Пловдив - Асеновград. Със средства от ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г. ще се изгради второ пътно платно и ще се направи рехабилитация на съществуващото, с което отсечката ще се разшири до автомагистрален габарит. На символичната първа копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и инж. Светослав Глосов - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура". Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 6 от ОПРР е „ИСА 2000" ЕООД. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „ПЪТКОНСУЛТ 2000 - ИРД", в което участват: „Пътконсулт 2000" ЕООД и „ИРД-Инженеринг" (Италия). Авторският надзор ще е на „Пътпроект" ЕООД. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Частна фирма си позволи да затвори един от изходите на квартал "Стрелбище"

https://www.actualno.com/sofia/chastna-firma-si-pozvoli-da-zatvori-edin-ot-izhodite-na-kvartal-strelbishte-news_626821.html

Един от изходите на квартал „Стрелбище” вече е изцяло затворен. Става въпрос за ул. „Майор Първан Тошев”, която беше преградена на две места с лека телена ограда. Оградата беше поставена от фирма НИКМИ, която е собственик на имот на ъгъла на булевардите „Българ

БСП-София: Кой плаща за ремонтите на пътните ремонти?

http://dnes.dir.bg/news/bsp-cherni-vrah-asfalt-26207937

БСП-София излезе с остра позиция срещу Столична община заради напукания асфалт по ремонтирания бул. "Черни връх" след проливен дъжд.

Защо музиката звучи еднакво

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281298_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE

 Представете си музиката като рецепта. Бихте ли могли да кажете дали е направена с изкуствено създадени съставки или пресни продукти от пазара на фермерите? Консервираните домати може да работят добре – но може би не бихте знаели какво сте пропуснали, докато не опитате същите ястия, но приготвени с току-що узрели зеленчуци.

Барабанистът Грег Елис иска слушателите да започнат да мислят за звукът като за храна – нещо, което физически поглъщат, което има количествено влияние върху тяхното благополучие. Понастоящем той смята, че повечето хора консумират музикалния еквивалент на Макдоналдс: обработени, масово произведени и с ограничен вкус.

Голяма част от тази слухова нежност е свързана с технологията. Започва с продуцента, който разчита на компютър, вместо да свири на инструментал и завършва с устройствата, които използваме, за да консумираме музиката си, което отрязва динамиката, заснета в звукозаписното студио. Елис, барабанист на сесията, който може да бъде чут на фона на холивудските групови шоубизми, като Арго, Годзила и серията Матрицата, изследва този феномен в предстоящия документален филм The Click.
Вижте пълният текст на SofiaPress.com

Затягат мерките срещу пране на пари с нов проектозакон

https://offnews.bg//ikonomika/zatiagat-merkite-sreshtu-prane-na-pari-s-nov-proektozakon-662427.html

Правителството одобри проектозакон за мерките срещу прането на пари и предлага на Народното събрание да го приеме.

Както и в действащия Закон за мерките срещу изпирането на пари, в новия проект е дадена дефиниция на понятието „изпиране на пари” и са изброени категориите задължени по закона субекти. Въведена е изрична дефиниция за „банка фантом” – кредитна или финансова институция, учредена в юрисдикция, в която няма физическо присъствие, включващо концепция и управление, и е необвързана с регулирана финансова група.

Разширява се кръгът от мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари. Съгласно проекта те включват комплексна проверка на клиентите; събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване; оценка на риска от изпиране на пари; разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти; контрол върху дейността на задължените субекти и др.

Разширява се и кръгът от лица, които попадат в дефиницията за видна политическа личност и спрямо които задължително се прилагат мерки за разширена комплексна проверка на клиента.

4-те зодии с КЪСМЕТ в любовта през август и септември

https://www.actualno.com/curious/4-te-zodii-s-kysmet-v-lubovta-prez-avgust-i-septemvri-news_626793.html

До края на месеца ви чакат още много емоции. Някои зодии ще се радват на много щастливи любовни развръзки. Ето кои са те и какво ги чака: Рак Ще опитате горчивото от любовта, но след него ще дойде и сладкото. Човек, който наистина харесвате от сърце ще ви обърне гръб без особе

Линейките във Варна с часове извън базата заради припаднали и колабирали

http://www.moreto.net/novini.php?n=357185

Изключително натоварени са екипите на Центъра за спешна помощ във Варна в последната седмица, откакто метеоролозите отчитат рекордни жеги. С часове линейките не се прибират в базата заради големия брой на колабирали и припаднали пациенти, научи Moreto.

Енергийният регулатор не намерил основания да отнеме лиценза на ЕВН

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/09/3021337_energiiniiat_regulator_ne_nameril_osnovaniia_da_otneme/?ref=rss


Комисията за енергийно и водно регулиране не е намерила достатъчно основания да отнеме лиценза на електроразпределителното дружество "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД. Това обяви пред журналисти ръководителят на регулатора Иван Иванов, цитиран от агенция "Фокус".<br /><br />Във вторник се разбра, че регулаторът прекратява процедурата по отнемане лиценза на дружеството, която започна преди три години. Тя обхващаше и другите две дружества за доставка на ток в...

Спират водата в някои части на София утре. Вижте къде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383531

Спират водата в някои части на София утре. Вижте къде„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 10 август, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Маестро Кънев“, кв. „Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Българските «братушки» масово доставят смъртоносно оръжие за режима на Порошенко

http://pogled.info/svetoven/balgarskite-bratushki-masovo-dostavyat-smartonosno-orazhie-za-rezhima-na-poroshenko.88257

/Поглед.инфо/ Доставките на смъртоносно оръжие от НАТО в района на Донбас, контролиран от режима на Порошенко, вече вземат масов характер, съобщава в своя блог Михаил Андроник – военен кореспондент на пресслужбата на УНМ към Донецката народна република.

Кой се страхува от България?

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/koj-se-strahuva-ot-balgaria-662383.html

Историческият по своята същност договор за добросъседство между Майка България и най-непокорната ѝ (и – да си го кажем - неблагодарна дъщеря) Македония вече е факт.

Имаше фанфари, радост, емоции… Омраза. И с право.

Недоволни са именно онези, които се хранят от лъжите. Защото, за да има ''добро съседство'', съседите трябва да са именно добри един към друг, ще рече - лъжите, подмяната и краденето на история, да спрат. А така златната хранилка, върху която живеят някои вече десетилетия, ще рухне и те ще се завърнат отново в политическото небитие.

Сегашната опозиция в Македония, която довчера управляваше със страх, корупция и далавери (чисто по бУгарски), е настръхнала от ужас.

Защо?

Не стига че въпросните политици вече не са власт, ами народът ще вземе да прогледне и да проумее, че същите тези (и подобни на тях) ''херои'' го отделиха от България, малтретираха го и го репресираха под опеката на ''грижовния'' Коминтерн, докато не смачкаха самосъзнанието му.

Десетилетия наред го държаха заключен в оковите на лъжата, кражбата и подмяната на история. Българска и гръцка история.

Защо?

Много просто – титовската хранилка ''пускаше'' само тогава, когато условията ѝ се изпълняваха безупречно и стриктно. Заличаването и оскверняването на Божии храмове, само за да се сменят надписите върху стенописите от български на ''мАкедонски'', гаврата с паметта на хиляди загинали в бой за свободата на същата тази Македония български войници, чупенето на техни паметни и надгробни плочи, репресиите върху българите с ясно самосъзнание за род и родина, превеждането на поети, които обявяваш за свои.

Същинският проблем е друг.

Някой ще каже: ''Абе какво сте ревнали за тая Македония?! Едно парченце земя, покрито основно с камъни и прахоляк. Едно Охридско езеро, дето имат. И това е. И заради него да си тровим нервите и да си губим времето?!''

Но има едно особено чувство, един свещен инстинкт, даден ни от Бог, на който се крепи Светът, инстинктът към истината, чувството за справедливост.

Иначе разни полуграмотни и с криминално минало ще продължават да чупят плочи на български войници и герои.

Охлаждайки емоциите обаче трябва да си даваме ясна сметка, че сегашните македонци, не са македонците от времето на Григор Пърличев и Яне Сандански.

По-възрастните днешни македонци са бивши ''поданици'' на миниимперията Югославия, а съзнанията на децата и внуците им са заразени от омразата, която титовската пропаганда насаждаше десетилетия.

Трябва да признаем и че онези, по-старите, от времето на Тито, са живели по-добре от нашите дядовци, защото Югославия беше не само по-голяма, икономически развита и прозападно ориентирана държава в сравнение с НРБ, но и не беше зависима дотолкова от СССР, колкото бяхме ние.

Все пак Тито направи немислимото и се опълчи на ''бащицата'' Сталин, а Георги Димитров безропотно и безгръбначно му ''приставаше'' във всяка една ситуация и по всяка една тема, въпреки мимолетните разногласия между тях.

В България за Живков днес реват само бабите (но те плачат за всичко) и комунистите, които още не вярват (или не искат да повярват) в кланетата, зверствата и концентрационните лагери на соца.

В страните от бивша Югославия обаче и най-вече в Сърбия Тито и досега е с ранг на божество.

Е как тогава тези хора, на които титовската пропагандна машина и без това е промила мозъците, да не се ''сърбеят'' и да не искат да нямат нищо общо с нас – ''бугарите-тАтари''?!...

Опашките за българско гражданство са друга ''полИтика''…

И докато у някои бивши ''херои'' на македонската политическа сцена се разгаряше истерия покрай договора за добросъседство между България и Македония, монасите от Бигорския манастир го благословиха. Нека си припомним само част от думите им:

''… Макар пропагандните отрови да са просмукани от близо един век в личното и колективното съзнание на македонския човек и народ от територията на днешната Република Македония, те полека губят своето пагубно действие...

… Смятаме за потребно да подсетим, че Р. България беше първата страна, която призна Р. Македония и упражни дипломатическо влияние и Русия да я признае. Също така, тя беше страната, която значително помогна Македония да не дойде до финансов крах, когато през 1994 година беше въведено търговското ембарго върху нашата държава. Допълнителен, но особено значим факт е, че общата история се явява не като ябълка на раздора, а като мост, който "свързва двете държави и техните народи".

Ще завършим с краткия, но много дълбок и прекрасен псалм на светия цар Давид за благословената братска любов:

Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!

То е като драгоценен елей върху глава, който се стича по брада, брадата Ааронова, който се стича по краищата на одеждата му;

като роса ермонска, която пада на планините Сионски, защото там Господ изрече благоволение и живот навеки.

Монасите и монахините, заедно с техния Старец, архимандрит Партений от Светия Бигорски манастир''.

Митничари задържаха 5,2 кг хероин на летище София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383524

Митничари задържаха 5,2 кг хероин на летище София (Снимки)
Митничари задържаха 5,2 кг. хероин на митница Аерогара София. Това съобщават от Агенция "Митници". Наркотичното вещество е открито в регистрирания багаж на пътник, български гражданин, пътуващ от София за Мадрид. По случая е образувано досъдебно производство по описа на митница Аерогара София, като разследването е под ръководството на Софийска

Осигуряват работа на 830 безработни в 14 общини до края на годината

https://offnews.bg//politika/osiguriavat-rabota-na-830-bezrabotni-v-14-obshtini-do-kraia-na-godinat-662419.html

Правителството одобри включването на новата Национална програма за обучение и заетост „Работа” в Националния план за действие по заетостта за 2017 г.

До края на тази година инициативата ще се реализира пилотно в 14 общини с високо равнище на безработица от областите Враца, Видин и Монтана.

По програмата ще бъде осигурена субсидирана заетост на 830 безработни за периода от септември до декември. 

Програмата ще бъде финансирана с 2 млн. лева. Те са осигурени чрез оптимизация на бюджета на социалното министерство, съобщи правителствената пресслужба. 

По новата програма ще се осигурява субсидирана заетост на пълно или непълно работно време. Наетите ще изпълняват различни дейности в частния сектор или общественополезни дейности към общините като ремонт на обществени сгради, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно наследство или оказване на услуги на населението.

Приоритетно в заетост ще се включват продължително безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация.

Работодатели по програмата могат да бъдат частни фирми, общински администрации и предприятия, социални предприятия, неправителствени организации. Те ще получават средства за трудовите възнаграждения на наетите лица и дължимите осигуровки за сметка на работодателя, съгласно Националния план за действие по заетостта за 2017 г.

Disney навлиза в стрийминга, изтегля съдържание от Netflix

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6383518

Disney навлиза в стрийминга, изтегля съдържание от NetflixWalt Disney ще прекъсне част от връзките си с Netflix, като направи свои две платформи за стрийминг, пише Financial Times. Едната ще бъде насочена към спортните фенове, докато по другата ще могат да бъдат гледани семейните филми на компанията. Disney ще се опита да се възползва от променящите се тенденции.

Сайт измамник продължава да продава почивки, потърпевши не си получават парите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383509

Сайт измамник продължава да продава почивки, потърпевши не си получават паритеПродължава сагата с българите, измамени с почивки в Гърция. Повече от месец, след като ви разказахме за случая, броят на излъганите е нараснал в пъти, а парите не са им върнати, информира Би Ти Ви. Те са направили ранни заявки за почивка в южната ни съседка чрез агенция "Мадес Травел" и малко преди да заминат,

Нова програма за заетост ще осигури работа на 830 души от Северозападна България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/09/3021472_nova_programa_za_zaetost_shte_osiguri_rabota_na_830/?ref=rss


До края на тази година в 14 общини с високо равнище на безработица от областите Враца, Видин и Монтана ще бъде реализирана пилотно новата Национална програма за обучение и заетост "Работа". Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.<br /><br />Програмата беше включена от кабинета и в Националния план за действие по заетостта за 2017 г. По нея около 830 безработни ще бъдат наети на работа в периода от септември до декември. Тя обхваща общините Ружинци, Якимово,...

Кърпят дупки в пловдивския район "Западен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6383536

Кърпят дупки в пловдивския район "Западен"Ударно запълване на дупки по пътищата на райнон "Западен" предприе районната администрация в разгара на лятото. Паралелно с основните пътни артерии се ремонтират и вътрешни улици, съобщи кметът на района Димитър Колев. "Както всяко лято и тази година започнахме сериозни дейности по обновяване на пътната инфраструктура.

Движението по „Тракия“ в посока София ще е ограничено до 16:00 ч

http://frognews.bg/news_139874/Dvijenieto-po-Trakiia-v-posoka-Sofiia-shte-e-ogranicheno-do-16-00-ch/

Днес движението по АМ „Тракия“ в посока София ще бъде ограничено до 16:00 часа в изпреварващата лента от км. 90 до км. 92, съобщи АПИ.

Отрова в яйца: Берлин подозира престъпни действия

http://clubz.bg/57096-otrova_v_qjca_berlin_podozira_prestypni_dejstviq

“Ясно е, че това, което се случи, е престъпно”, заяви германският министър на селското стопанство Кристиан Шмид по тв А Ер Де.

Той оповести, че вече от германския пазар са изтеглени 16 милиона заразени с инсектицида фипронил яйца, внесени от Холандия. Предстои тяхното унищожаване. В момента прокуратурата в Германия, Белгия и Холандия разследват аферата.

Фипронил се използва при унищожаването на въшки и кърлежи. Попаднал в човешкия организъм, той може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. За рискова се смята доза от 0,72 милиграма на килограм в кокошето яйце. Откритите стойности при холандските яйца са 1,2 мг/кг.

Шмид обвини белгийските власти, че са знаели за заразените яйца и са мълчали:

“Да си го узнал през юни, а да ни информираш едва в края на юли, не е в съзвучие със системата за ранно предупреждение.”

Министърът настоя за пълно изясняване на случая и обяви, че неговите холандски и белгийски колеги са му обещали прозрачност и подаване на незабавна информация.

Германският селскостопански министър увери, че на немския пазар вече няма заразени яйца, но не изключи друга опасност – твърде вероятно е те да са били използвани при производството на храни като печива и макаронени изделия. Поради тази причина е разпоредена проверка.

Същевременно белгийският министър на земеделието Дени Дюкарм оповести по време на парламентарен контрол днес, че Холандия е открила в яйца опасния за здравето фипронил още през ноември 2016 г. - девет месеца преди избухването на скандала в Европа.

Днес стана известно, че и в Люксембург са били открити заразени с фипронил яйца – в магазините на “Алди”. Те обаче незабавно са били изтеглени от продажба.

Междувременно в германските медии се появи информация, че инсектицидът фипронил е проникнал в холандски птичарници под формата на почистващо средство. Белгийски вносител го е закупил от фабрика в Румъния в големи количества. След това инсектицидът нелегално е бил използван при производството на почистващи препарати, изнасяни и в Холандия. Белгийскикте власти са разкрили престъплението още на 2 юни, но дълго време са го крили.

Хероин за над 1 млн. лв. задържаха на летище София

http://frognews.bg/news_139873/Heroin-za-nad-1-mln-lv-zadarjaha-na-letishte-Sofiia/

Куфар с 5.2 кг. хероин, оценяван на над 1.2 млн. лв. откриха митнически служители от отдел "Борба с наркотрафика" в митница аерогара "София".

Актьорът Джефри Тамбор със звезда на холивудската Алея на славата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6383442

Актьорът Джефри Тамбор със звезда на холивудската Алея на славатаАктьорът Джефри Тамбор, чиито театрални, телевизионни и филмови превъплъщения радват публиката от десетилетия, получи звезда на холивудската Алея на славата, съобщи "Варайъти", цитирано от БТА. Звездата на 73-годишния Тамбор е 2617-ата на прочутата алея. Джефри Тамбор е смятан за един от най-многопластовите и завършени актьори в киното и

Работниците на "Дунарит" излизат на протест пред Дунав мост

//dariknews.bg/regioni/ruse/rabotnicite-na-dunarit-izlizat-na-protest-pred-dunav-most-2041584

Работниците от „Дунарит“ Русе излизат на мирен протест. Причината е започването на процедура по отнемане на лицензите на военния завод край Русе.

Мирният протест на работниците от „Дунарит“ е насрочен за утре, 10 август, пред Дунав мост от 13 часа, съобщи Диана Георгиева, председател

Осигуриха спасители за плажовете, които бизнеса не пожела

//dariknews.bg/regioni/burgas/osiguriha-spasiteli-za-plazhovete-koito-biznesa-ne-pozhela-2041651

Усилията на областния управител Вълчо Чолаков и екипа му да осигурят спасители за няколко атрактивни неохраняеми плажа в област Бургас се увенчаха с успех. До края на месец септември на плажовете “Иракли”, община Несебър, “Поморие- север”, община Поморие, "Сарафово юг 1”, община Бургас, “Алепу”,

Българин с 5,2 кг хероин бе задържан на летището в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgarin-s-52-kg-heroin-be-zadyrzhan-na-letishteto-v-sofiia-2041615

5,2 кг. хероин задържаха митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика" в митница Аерогара София.

Наркотичното вещество е открито в регистрирания багаж на пътник, български гражданин, пътуващ от София за Мадрид. По случая е образувано досъдебно

Цигански фамилии се биха за женска чест

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ciganski-familii-se-biha-za-zhenska-chest-2041664

Две фамилии роми са се били в Царево. Инцидентът е станал в циганската махала, далеч от погледите туристите, съобщиха от полицията.
 
Причина за скарването станала засегната чест на съпруга. Ром казал на друг, че трети спи с жена му,

Режат сухи и опасни дървета в столицата

http://www.cross.bg/durveta-opasni-premahnati-1551580.html

/КРОСС/ Столична община подготвя конкурс за избор на изпълнител за обследване на опасни дървета, какъвто до този момент няма. В момента в цяла София се провежда кампания по рязане на сухи и опасни дървета. С приоритет ще бъдат отстранявани клони и стволове в близост до детски градини и училища. Припомняме, че през последните десет дни няколко души пострадаха от паднали дървета, но според Общината не само горещините са причина за изсъхването на насажденията, които внезапно падат и предизвикват инциденти. "Горещината е основание дърветата да съхнат, но причината не е само тя. Може да съществуват различни метеорологични условия и поради техните влияния да се получи подобно нещо.", обясни той. До края на годината ще бъдат премахнати сухите насаждения в Борисовата градина. Не са малко случаите на опасни растения в частни дворове. "Собствениците на тези имоти са длъжни да се грижат и стопанисват своите дървета. Те трябва да информират Районната администрация, от която да изискват разрешително и да бъдат премахнати.", допълни Данчев.  

Приет е проектът на нов закон за мерките срещу изпирането на пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=357175

Правителството одобри днес проекта на нов закон за мерките срещу изпирането на пари и предлага на Народното събрание да го приеме. При изготвянето му е отразено съвременното европейско законодателство и Международните стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на терористични дейности и разпространението на оръжия за масово унищожение на Financial Action Task Force, приети през 2012 г.

Холандия е открила инсектициди в яйцата още през ноември 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383464

Холандия е открила инсектициди в яйцата още през ноември 2016 г.

Белгийският министър на земеделието Денис Дюкарм заяви в сряда, че Нидерландия е открила потенциално вредни инсектициди в яйцата още през ноември 2016 г., девет месеца преди избухването на скандала в Европа, предава AFP, съобщи "Фокус". Вътрешен нидерландски доклад „отчита констатацията за наличието на фипронил в холандски яйца в края на ноември

Русия и Китай ще финансират заедно ядрени проекти

http://econ.bg/Новини/Русия-и-Китай-ще-финансират-заедно-ядрени-проекти_l.a_i.747005_at.1.html

На 8 август в Москва бе подписан Меморандум за разбирателство между управляващата компания на Руско-китайския инвестиционен фонд за регионално...

БСП: Парите на софиянци изтичат за ремонти на ремонтите

http://www.cross.bg/beshe-sofiya-remontite-1551579.html

/КРОСС/ За пореден път станахме свидетели на нескопосани обяснения как летен дъжд е предизвикал тежки поражения върху асфалтовата настилката на бул. „Черни връх". През 2016 година булевардът беше ремонтиран. Обектът беше обявен като мащабен и обхващащ реконструкцията на канализация, водопроводи и инженерна мрежа. Само няколко месеца, след като беше завършен, това грандиозно съоръжение беше компрометирано - и под земята и над земята. Без да оспорваме размаха, с който се извършват строителни и ремонтни работи в столицата, искаме да изразим тревога от контрола върху качеството им и прилагането на санкции на изпълнителите при възникването на дефекти. Логичен е въпросът за чия сметка се извършват ремонтите на ремонтите в София и дали столичният данъкоплатец не плаща два или повече пъти за едно и също нещо, само защото се прави и поправя по няколко пъти. Кметът Фандъкова заяви, че в случая с бул. „Черни връх" щетите ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя на обекта. А дано, ама надали. Ето защо: След броени дни, на 11-и август, ще стартира преасфалтиране на „Орлов мост", което ще струва на Столична община 250 000 лева, защото настилката се била нагънала. Точно преди 10 години беше направен ремонт на същото място и дефектите му много скоро лъснаха - надигнаха се вълни и хората спонтанно го нарекоха „Цариградско море"

Надал се впуска в преследване на първото място в света

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021448_nadal_se_vpuska_v_presledvane_na_purvoto_miasto_v_sveta/?ref=rss


Носителят на 15 титли от Големия шлем Рафаел Надал стартира днес в турнира от сериите "Мастърс" в Монреал. Когато приключи участието си, испанецът може да бъде новият №1 в мъжкия тенис. Нещо, което едва ли дори най-големите му почитатели са очаквали след кошмарната 2016 г.<br /><br />Надал не е бил начело в световната ранглиста от началото на юли 2014 г. За да измести Анди Мъри от върха следващата седмица, 31-годишният испанец трябва да стигне до полуфиналите в Монреал....

Хасково и Созопол получиха имоти за спорт и образование край морето

https://offnews.bg//ikonomika/haskovo-i-sozopol-poluchiha-imoti-za-sport-i-obrazovanie-kraj-moreto-662424.html

Правителството прехвърли безвъзмездно имоти в крайморското село Равадиново на общините Созопол и Хасково. Новите собственици ще ползват имотите за спорт и образование.

Община Созопол получи два имота с обща площ 4 дка в селото. Върху тях ще бъде изградено ново спортно игрище с изкуствена трева и спортни съоръжения. Съществуващата към момента спортна площадка е полуразрушена и не отговаря на действащите норми, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Хасковската община получава от държавата имот с площ от 2,6 дка в общинския център. На терена ще бъде създадена еко-класна стая за учениците от паралелките с профил „Природни науки“ на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“.

С три други решения правителството даде съгласието си „Български пощи“ ЕАД да продаде имоти на дружеството в Русе, Сливен и София. В Русе и Сливен чрез търг с тайно наддаване ще бъдат продадени гаражи с обща площ от 100 кв. м, както и 2622 идеални части от поземлен имот с обща площ 8783 кв. м и четири сгради в него. В София чрез пряко договаряне със съсобственика на имота „Петтас България“ АД ще бъдат продадени неизползвани производствени постройки и складове на бул. „Ломско шосе“ №205. Имотите не са необходими за изпълнение на основните дейности на „Български пощи“ ЕАД и тяхната поддръжка е свързана с неоправдани разходи. Продажбата им е мярка за постигане на финансова стабилност на дружеството, посочва правителствената информационна служба.

Могерини: ЕС показа цялостната си ангажираност към Македония и региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383426

Могерини: ЕС показа цялостната си ангажираност към Македония и регионаПоследните посещения в Скопие на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан ясно показват цялостната и постоянна ангажираност към Македония и региона. Това пише самата Могерини в отговора до евродепутата и заместник-председател на

Правителството отпуска 5 млн. лева за защита от градушките

http://www.cross.bg/rezerva-raketi-agentziyata-1551578.html

/КРОСС/ Правителството отпусна 5 милиона лева за попълване на резерва с противоградови ракети и профилактика на техниката в агенцията за борба с градушките. Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи на държавния бюджет. Преди месец от агенцията съобщиха, че със сегашния си бюджет могат да покриват площ от 17 милиона декара, над които да се изстрелват около 5000 ракети. Това са територии в Северозападна и Централна България, докато останалата част на страната не може да се покрие поради липсата на средства.  

СЕМ не вижда проблем във връзката на Кошлуков с "Атака"

http://www.mediapool.bg/sem-ne-vizhda-problem-vav-vrazkata-na-koshlukov-s-ataka-news267708.html

В Съвета за електронни медии (СЕМ) не виждат проблем, че кандидатът за генерален директор на обществената телевизия и бивш депутат Емил Кошлуков, се оказа в тясна връзка с една от партиите в управляващата коалиция – "Атака". Това стана ясно от обясненията на членове на регулатора пред Mediapool, които изрично уточняваха, че не желаят да коментират казуса официално. Преди ден "Капитал" съобщи, че претендентът за поста генерален директор на БНТ през 2017 година е бил програмен директор на телевизия "Алфа". Пред Mediapool членове на СЕМ потвърдиха неофициално информацията и допълниха, че "автобиографията му е така написана, че от нея става ясно, че Кошлуков продължава да работи в медията". В сряда в телевизията "Алфа" до не отговаряха на телефоните, посочени на сайта си, а самият Кошлуков коментира информацията с "Благодаря" и прекъсване на връзката. Телевизията, в чиято програмна схема присъства предаването "АТАКА в действие", рекламира се на страниците на партийния вестник "Атака" и като адрес за контакт е посочила на сайта си "Политическа партия Атака, София, пл. Славейков 4А", е регистрирана като обществен канал. Той е на регистрационен режим, а СЕМ десетки пъти е издавал наказателни постановления за нарушаване на "добрите нрави". Въпреки това в регулатора не виждат проблем, че единият от сочените за основни кандидати за БНТ е свързан с медията. "Кошлуков е преминал през избраната в СЕМ техническа комисия. Неговите документи отговарят на критериите, а информация от тях не можем да публикуваме без негово съгласие", казаха от регулатора. Оттам също обясниха, че според тях няма нарушение на нормата, записана в Закона за радио и телевизия, според която се гарантира "независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса". "Това, че някой работи някъде не означава зависимост", каза член на СЕМ пред Mediapool. На този етап регулаторът не възнамерява да публикува автобиографиите на всички кандидати за генерален директор на БНТ. "Ние сме поискали съгласието им да бъдат публикувани концепциите им, когато дойде време за това, но идната седмица можем да поискаме съгласие да качим професионалните им автобиографии, ако са съгласни", казаха от СЕМ. От там не успяха да обяснят какво срамно може да има в една автобиография, с която даден кандидат предявява претенции към публичен пост в обществената телевизия. Очаква се, ако идната седмица кандидатите дадат съгласие, CV-та им да бъдат публикувани на сайта на съвета. На 16 август предстои СЕМ да вземе решение кои от допуснатите ще могат да представят концепциите си и да участват в състезанието. "Техническата бе първата цедка – нея преминаха всички, втората цедка ще е по самите концепции", казаха от Съвета, като уточниха, че се очаква да има отпаднали претенденти. "Има такива кандидати, чиито концепции не предоставят визия за развитието на БНТ, макар и формално технически да отговарят на всички изисквания. С гласуване в СЕМ ще бъде взето решение кои от тях да не бъдат допуснати", казаха от регулатора. Засега се очаква това да бъдат кадърът на ТВ "Скат" Теодор Ангелов както и гражданинът Радослав Главчев, който традиционно се явява на конкурса за генерален директор на телевизията

Ресторант от Виареджо изгони местния кмет, бил по бермуди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383420

Ресторант от Виареджо изгони местния кмет, бил по бермудиКметът на тосканския курортен град Виареджо Джорджо де Гингаро беше изгонен от местен ресторант, тъй като бил облечен неприлично за стила на заведението. Кметът вечерял с жена си и с приятели на терасата на ресторант до пристанището и бил облечен като за свободното си време с риза и спортни бермуди. „Бях поканен любезно да напусна заведението.

Германия: Призоваваме САЩ и Северна Корея към сдържаност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383406

Германия: Призоваваме САЩ и Северна Корея към сдържаностВ сряда Германия призова Северна Корея и Съединените американски щати да покажат „сдържаност" след апокалиптичните заплахи, които Вашингтон и Пхенян си размениха, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Наблюдаваме нарастващата реторическа ескалация относно Корейския полуостров с най-голяма загриженост",

Промениха Общия устройствен план на София заради метро № 3

https://offnews.bg//obshtestvo/promeniha-obshtia-ustrojstven-plan-na-sofia-zaradi-metro-3-662423.html

Правителството измени Общия устройствен план на Столична община заради третия лъч на метрото.

Промените са в частта „Комуникационно-транспортна система – масов градски релсов транспорт”, съобщиха от Дондуков 1. 

Изграждането на третия лъч на столичното метро е обосновано и включено като един от най-важните общоградски проекти в новия Интегриран план за градско възстановяване и развитие на София за периода 2014-2020 г. Следващият етап от развитието на метрото – от бул. „Ботевградско шосе”, през бул. „Владимир Вазов” и центъра до ж.к. „Овча купел”, е съобразено със Стратегията за развитие на транспортната мрежа на София и нуждите на града. Съгласно одобрената Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”, първите два етапа на проекта са включени за финансиране по Приоритетна ос 3 „Подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитие на устойчив градски транспорт”. 

След проведено обществено обсъждане е избран вариант на трасето, като при избора му е взета предвид и Прогнозата на транспорта в София за 2025 г., 2030 г., 2040 г. Така метромрежата ще се увеличи с 16 км и с 16 метростанции, като общата й дължина ще достигне 56 км. 

С реализацията на Линия 3 метрото ще се утвърди като основна транспортна система в София и ще допринесе за изпълнението на ключови цели за развитието на града, общината и региона – подобряване на транспортно-комуникационната система на столицата и обвързването й с републиканската магистрална инфраструктура. Изпълнението на проекта ще допринесе за осъществяването на мерки, свързани със стратегията за нисковъглеродно развитие на градските райони и смекчаване на въздействията върху изменението на климата.

Агресивна жена вандалства в центъра на Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383401

Агресивна жена вандалства в центъра на ВарнаРуса жена обикаля нощно време във Варна и чупи чистачките и огледалата на паркираните в района на Червения площад коли. За това информира Lentata.com. Жителите на Варна вече се организират да намерят извършителката, за която се знае, че вандалства между 3 и 4 часа през нощта. Обикаля района и троши автомобилите наред.

Пострадалият от удар от мълния може да се възстанови напълно, ако оживее

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383403

Пострадалият от удар от мълния може да се възстанови напълно, ако оживее"Пострадалият от удар от мълния може да се възстанови на 100%, ако оживее", каза в интервю за „Фокус“ доцент д-р Мая Аргирова, координатор на Специализирания комплекс по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛ „Пирогов“. Тя уточни, че случаите, в които пострадалите от мълния не загиват на мястото на инцидента, са изключително редки.

Полицаи иззели 317 грама кокаин във Варна за 7 месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=357154

Малко над 300 грама кокаин са задържали в рамките на тази година полицаите във Варна при различни акции и проверки. През 2016-та пък, количеството е било още по-малко – едва 25 грама. Иззетият хероин от януари досега е с над 150 пъти повече в сравнение със събраното през същия период на миналата година, научи Moreto.

Затворник е избягал от затвора в Стара Загора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/09/3021456_zatvornik_e_izbiagal_ot_zatvora_v_stara_zagora/?ref=rss


СЗатворник е избягал от Старозагорския затвор, съобщава агенция "Фокус". Отсъствието му е било забелязано, след като той не се е завърнал от работен обект. Първоначалната информация гласеше, че в същото време на посещение в затвора е била министърът на правосъдието Цецка Цачева.<br /><br />Впоследствие обаче агенцията цитира ведомството, според което бягството е станало във вторник следобед.<br /><br />Мъжът е обявен за издирване.<br />

Брюксел и кабинетът одобриха покупката на енергийната борса от БФБ

http://www.mediapool.bg/bryuksel-i-kabinetat-odobriha-pokupkata-na-energiynata-borsa-ot-bfb-news267707.html

Правителството се съгласи Българската фондова борса (БФБ) да купи дружеството "Българска независима енергийна борса", което в момента е дъщерно на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет след редовното заседание на кабинета в сряда. Одобрението идва, след като от Европейската комисия е поискано становище по казуса, тъй като промяната на собствеността се налага заради договорка с Брюксел, че борсата за ток ще се отдели от енергийния холдинг, за който бе преценено, че злоупотребява с господстващото си положение и са необходими мерки за намаляване на влиянието на БЕХ. Решено бе енергийното дружество да се прехвърли на Министерството на финансите и след отлагане на крайния срок за това на два пъти, последната отсрочка изтече на 31 юли 2017 г. Малко преди това обаче стана ясно, че е решено БЕХ да продаде "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ) на БФБ, вместо да прехвърля безвъзмездно акциите на финансовото ведомство. Това намерение бе консултирано с Еврокосимията и тя се е съгласила да удължи до края на октомври 2017 г. срокът за прехвърлянето на акциите. Освен това от Брюксел са изразили становище, че фондовата борса е по-подходящ вариант за собственик на борсата за так. Продажбата на БНЕБ ще се извърши чрез пряко договаряне при начална цена на активите, определена от лицензиран оценител. Такава в момента се извършва и когато има какво да се обяви по случая БФБ ще стори това публично, каквито са правилата й, коментираха от фондовата борса. Предложената сделка не представлява приватизация по смисъла на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като потенциалният купувач е дружество с над 50 на сто държавно участие. Правата на държавата в БФБ се упражняват от министъра на финансите. Още когато стана ясно, че се планира такава сделка, изпълнителният директор на БФБ Васил Големански коментира, че "сериозния си опит и задълбочени познания ще допринесем за развитието на енергийния борсов пазар", търговията с ток ще стане по-прозрачна и ще ускори процеса по нейната пълна либерализация. Енергийната борса заработи в началото на 2016 г. като на нейната платформа за търговия в момента се продават количества електроенергия за доставка през следващия ден, както и може да се сключват по-дългосрочни договори за доставка на тока. От началото на 2018 г. ще започне търговията на обеми електроенергия в рамките на деня, а на следващ етап борсата трябва да започне да работи съвместно с румънската и постепенно да се интегрира в европейската търговия с ток. По време на служебното правителство на Огнян Герджиков се проучваше възможността дял от борсата за ток да бъде обявен за приватизация или акции да се пуснат на фондовата борса, тъй като интерес за участие в дружеството бе проявил операторът на платформата за търговия с ток – скандинавската "Норд Пул", бе проявил интерес да стане акционер в БНЕБ. Не е изключено, след като БФБ придобие енергийната борса да се предприемат стъпки по вкарването на стратегически акционери, каквито може да са търговците на ток, които играят на свободния енергиен пазар. Според финансовите резултати на БНЕБ, обявени в Търговския регистър, към 30 юни 2017 г. печалбата на борсата е 668 хил. лв. Дружеството има търговски вземания за 10.33 млн. лв. и парични средства в размер на 21 млн. лв. Заедно с акционерния капитал текущите му активи са за над 36 млн. лв., но също така компанията има и пасиви. Задълженията й към доставчици са за 21 млн. лв., а към свързани лица – близо 12.7 млн. лв.

Работниците от военния завод „Дунарит“ излизат на протест

https://www.actualno.com/business/rabotnicite-ot-voennija-zavod-dunarit-izlizat-na-protest-news_626813.html

Работниците от военния завод „Дунарит“ край Русе излизат утре на мирен протест. Те ще се съберат на кръговото кръстовище пред граничния пункт „Дунав мост“, като целта им е да защитят предприятието и работните си места. До това се стигна, след като преди няколко д

Все повече нарушения на камиони и автобуси по пътищата у нас

http://www.cross.bg/avtobysi-obshto-narysheniya-1551577.html

/КРОСС/ Все повече тежкотоварни превозни средства и автобуси се движат с превишена скорост, използват неправилно тахографи, а шофорите им не използват обезопасителни колани. Това показва анализ на извършените по-рано 5842 проверки в рамките на операция за засилен контрол по TISPOL. Акцията за засилен контрол над водачите на товарни автомобили и автобуси се проведе между 24 и 30 юли. Проверените товарни автомобили в хода на акцията са общо 4683, февруарската акция пък провери 5615. От проверените юли камиони 4067 са били с българска регистрация и 616 с чужда. Установени са общо 1584 нарушения. На 23 от проверените моторни превозни средства е наложена забрана да продължат движението си. Проверените през посочения период автобуси са 1159, а от тях 1062 са с българска регистрация, 97 с чужда. Установените нарушения са общо 188.    

Манолова: ЦИК бави гласуването по интернет

http://frognews.bg/news_139872/Manolova-TSIK-bavi-glasuvaneto-po-internet/

Омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до ЦИК, в което предупреждава, че остават по-малко от пет месеца, в които според действащото изборно законодателство трябва да се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване.

Износът на България за ЕС се увеличава с 10.8 на сто за януари-май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383391

Износът на България за ЕС се увеличава с 10.8 на сто за януари-майПрез периода януари-май 2017 г. износът на България за ЕС се увеличава с 10.8 на сто спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 13 283.0 млн. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт, цитирани от БТА. През май 2017 г. износът за ЕС нараства с 19.5 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на

Жената, ударена от мълния в Добринище, е в добро състояние

http://www.cross.bg/dobrinishte-kushtata-mulniya-1551576.html

/КРОСС/ Жената, която пострада след като мълния удари дома ѝ в Добринище, е в стабилно състояние, още вчера беше контактна. За сега тя ще остане в болницата в Разлог за лечение, съобщи bTV. Пораженията по къщата на пострадалата са сериозни. В дома са били избити всички врати и прозорци. Вторият етаж на къщата буквално се е повдигнал от удара на мълнията, а стълбите, водещи към таванското помещение на постройката, са извадени от основите си. Покривът на къщата е напълно унищожен. Община Банско е заявила, че ще помогне на собствениците на къщата за възстановяването на пораженията. Близките на пострадалата 69-годишна Мария са в шок. Стана ясно и че голяма част от къщите в Добринище нямат гръмоотводи. Къщата на Мария също не е имала съоръжение за мълниезащита. По информация на Нова телевизия в Добринище с гръмоотводи са снабдени само обществените сгради и хотели, а жителите на града разчитали единствено на късмет да не ги удари мълния. Местните жители твърдят, че не си спомнят за предишен случай, в който светкавица да е падала върху къщи. Според тях не е нужно от подобно обезопасяване. Въпреки това кметът на Добринище е настоял гръмоотвод да бъде монтиран на всеки дом в града.    

Париж започва разследване за тероризъм след днешната атака

https://www.actualno.com/europe/parij-zapochva-razsledvane-za-terorizym-sled-dneshnata-ataka-news_626812.html

Отделът за борба с тероризма на френската прокуратура започна разследване на днешния инцидент, при който кола се вряза във войници и рани шестима от тях. Разследване е наредено "в опит за убийство във връзка с терористично деяние", казаха прокурори от Париж в изявление, пре

БФБ-София ще купи Енергийната борса от БЕХ

http://econ.bg/Новини/БФБ-София-ще-купи-Енергийната-борса-от-БЕХ_l.a_i.747006_at.1.html

Правителството даде съгласие „Български енергиен холдинг” ЕАД да извърши продажба на 100% от акциите на „Българска независима енергийна борса” ЕАД на...

Сръбската армия тренира на два фронта - с НАТО и с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383382

Сръбската армия тренира на два фронта - с НАТО и с РусияПолитиката на военен неутралитет, която Сърбия провежда, дава възможност армията да участва в различни военни учения едновременно, пише белградският "Blic" и припомня, че в момента сръбски военни части участват в маневрите на страните от НАТО "Platinum Lion 17.2" на територията на България, както и в съвместни учения с руската армия в Ленинградска

Европейски гранд се облизва за Николай Михайлов

https://offnews.bg//futbol/evropejski-grand-se-oblizva-za-nikolaj-mihajlov-662420.html

Българският национален вратар Николай Михайлов е в сферата на интересите на Бенфика (Лисабон), а португалските шампиони спешно търсят поне един играч на този пост, пише вестник А Бола, съобщава БТА.

В момента лисабонските орли имат за вратата двама 37-годишни ветерани: бразилецът Жулио Сезар, играл най-много за Интер (Милано), и вечната резерва Пауло Лопеш, който е бил в доста по-скромни отбори в местната Лига, но за Бенфика има 7 мача за 5 години.

Третият вратар е младо момче, което пристига от Витория Сетубал и вероятно ще бъде командирован в Бенфика Б.
А Бола твърди, че опция номер 1 е Лукаш Храдецки, роден в Словакия финландски национал. Той е играч на германския Айнтрахт (Франкфут), но договорът му е до 2018-а година и трябва да се плати трансферна сума. Той пристига във Франкфурт през 2015-а година от Брьондби за 2,5 милиона евро.

Други варианта за Бенфика са младоците Предраг Райкович от Макаби (Тел Авив) и Алекс Мерет, който е собственост на Удинезе, но за втора година ще играе под наем за СПАЛ Ферара.

И като следващо име в списъка излиза Николай Михайлов, който е свободен агент. Някои фенове във форумите на Бенфика дори призовават ръководството да направи сделка с Михайлов, който е достатъчно качествен и в същото време ще се спестят пари на клуба, тъй като няма да се плаща трансферна сума.

29-годишният Михайлов за последно игра в турския втородивизионен клуб Мерсин Идманюрду, който изпадна в третото ниво с финансов банкрут.

След почивката си Ердоган е изправен пред ключови решения и търсена на съюзници

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/09/3021418_sled_pochivkata_si_erdogan_e_izpraven_pred_kljuchovi/?ref=rss


Като неочакван ход президентът Реджеп Тайип Ердоган отправи критики към Дирекцията по религиозните въпроси (Дианет) на 5 август. Той каза, че тя е закъсняла при намирането на пропуски в системата и така е оставила "други" да се промъкнат "специално в източната и югоизточната част на страната". <br /><br />Казаното от Ердоган е най-сериозната му критика досега към Дианет, на която той отдава голямо значение в държавната администрация. Дирекцията има по-голям...

Полша разгневи Литва и Украйна с идея да изобрази техни забележителности в новите паспорти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/09/3021441_polsha_razgnevi_litva_i_ukraina_s_ideia_da_izobrazi/?ref=rss

Украйна и Литва са изразили недоволство от предложението на Полша да помести на новите паспорти изображения на забележителности от бивши полски градове, които сега са на украинска и литовска територия, предаде агенция "Асошиейтед прес".<br /><br />Новите паспорти ще бъдат въведени догодина, когато Полша ще чества стогодишнината от възстановяването на своята независимост. На страниците им ще има изображения на 13 национални символа, вече избрани, и още 13, за които поляците...

Климатолози обявиха най-топлата година

https://www.vesti.bg/sviat/klimatolozi-obiaviha-naj-toplata-godina-6072470

Рекордните температури през 2016 г. са били предизвикани от влиянието на човешката дейност и съпътстващите я емисии от парникови газове

Кой излъга за безплатно пътуване със столичния транспорт? (СНИМКА)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/koj-izlyga-za-bezplatno-pytuvane-sys-stolichniia-transport-snimka-2041658

Информация за безплатен градски транспорт в столицата през август и септември зарадва гражданите. Новината обаче се оказа фалшива.
 
по спирките на обществения транспорт в София се появи съобщение, че Столична община обяви кампания "Чиста Софи

Блъсната жена до Пловдив със счупен таз, шиен прешлен, ребра и разкъсан стомах

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383383

Блъсната жена до Пловдив със счупен таз, шиен прешлен, ребра и разкъсан стомахЛекари не се наемат с прогнози за състоянието й В изключително тежко състояние е 56-годишната шофьорка на форд, с който отне предимство тази сутрин на бус и пострада тежко. Това стана на околовръстния път до Пловдив на разклона за с. Златитрап.  Състоянието й е критично, казаха от университетската болница.

5,2 кг хероин задържаха на митница Аерогара София

http://www.cross.bg/sofiya-mitnitza-heroin-1551575.html

/КРОСС/ 5,2 кг хероин задържаха митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика" в митница Аерогара София, съобщават от Агенция "Митници". Наркотичното вещество е открито в регистрирания багаж на пътник, български гражданин, пътуващ от София за Мадрид. По случая е образувано досъдебно производство по описа на митница Аерогара София, като разследването е под ръководството на Софийска градска прокуратура. Пътникът е задържан с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Повдигнато му е обвинение за опит за контрабанда - престъпление по чл. 242, ал. 2 пр. 1 вр. ал. 1,вр. чл. 18 ал. 1 от НК. За нуждите на съдопроизводството задържаният хероин се оценява на около 500 000 лева, а на нелегалния пазар стойността на подобно количество надминава 1,2 млн. лв.  

Суровите петминутни спагети на Яна за горещите летни дни

https://offnews.bg//kuhnia/surovite-petminutni-spageti-na-iana-za-goreshtite-letni-dni-662417.html

Яна Данаилова е специалист по здравословно хранене, преподавател по йога и работи активно в посока популяризиране на здравословния начин на живот и подобряване на хранителните навици на хората за повишаване на здравословния статус на обществото.

Представяме ви нейните сурови и вкусни петминутни спагети, които са перфектното ястие за горещото лято.

Време за приготвяне: 5 мин.

Порции: 1

Този вариант сурови спагети е изключително бърз за приготвяне. Добавянето на орехите придава прекрасна текстура. Можем да ги сервираме със свежа зелена салата и така да си приготвим едно прекрасно ястие.

Съставки за соса:
-1/2 чаша ситно нарязани (накълцани ) свежи, зрели домати
-1/2 чаша сушени домати (ситно нарязани / накълцани и предварително накиснати в зехтин)
-1/3 чаша орехи
-1/4 чаена лъжица сол

Съставки за спагетите:

-1 тиквичка

Начин на приготвяне:

1. Поставяте двата вида домати и солта в чопър. Разбивате за кратко до получаване на смес. (Не е нужно да разбивате изцяло. Хубаво е да оставите сместа на малки буци.) 5 секунди разбиване са напълно достатъчни.

2. Добавяте орехите и разбивате отново за кратко време, около 8 секунди. Целта е да запазите орехите като текстура, наподобяваща говеждо месо.

3. Обелете тиквичката.

4. След това използвате спиралайзер (форма за нарязване на зеленчуци на тънки резени), за да оформите тиквичките под формата на спагети.

5. Прибавяте соса върху спагети и поднасяте с любов.

Не прибавяйте соса към спагетите, докато не сте готови за консумация, защото сосът ще ги овлажни много, ако е добавен прекалено рано.

За да станат вкусни спагетите, използвайте сушени домати, които вече са били накиснати в кокосово масло (или зехтин) за известен период от време. Ако използвате сушени домати без малко мазнина, сосът няма да се разбие добре.

Тази рецепта:

• има много ниско съдържание на въглехидрати.
• има ниско съдържание на калории.
• тя е невероятен източник на витамин С.
• отличен източник на витамин В6.
• добър източник на протеини, диетични фибри и желязо.
• тя е забележителен източник на калций и витамин А.

В своята практика Яна проповядва тезата на Хипократ: “И нека храната бъде наше лекарство и лекарството наша храна”. Тя дълбоко вярва в целебната сила на храната като средство да съхраним своето здраве, жизненост, тонус, енергия, да забавим процесите на стареене и да си гарантираме дълголетие и качество на живот. 

Условна присъда за дрогиран служител на НСО

http://dnes.dir.bg/news/narkotitzi-natzionalna-slujba-ohrana-uslovna-prisada-26207644

Служител на НСО е бил заловен да шофира под влияние на наркотици, но се е споразумял за условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок.

Кабинетът отпусна 5 млн. лв. за борба с градушките

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/09/3021439_kabinetut_otpusna_5_mln_lv_za_borba_s_gradushkite/?ref=rss


Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер 5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.<br /><br />Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" и за извършване на профилактика на техниката.<br /><br />Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.<br />

Германия иска парите на България и Румъния за ромите

http://www.moreto.net/novini.php?n=357125

Германия опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, предназначени за ромите в Румъния и България, пише британският вестник "Дейли експрес". Йоахим Щамп, министър за интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, заявил, че Румъния и България не използват както трябва средствата от Европейския социален фонд, предназначени за ромите.

Премахват сухите и опасни дървета в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383366

Премахват сухите и опасни дървета в столицата"В момента правим по-засилена кампания за премахване на сухи и опасни дървета. До края на месец август тя трябва да приключи", каза пред журналисти Димитър Данчов, директор на дирекция „Зелена система“ към Столична община, след като екипите на дирекцията премахнаха сухо дърво на бул. „Христо Ботев“, предаде „Фокус“.

Дежа вю: Крадци разграбват корабостроителницата в Русе

http://frognews.bg/news_139871/Deja-viu-Kradtsi-razgrabvat-korabostroitelnitsata-v-Ruse/

Половин година след като частен съдебен изпълнител затвори заради дългове русенската корабостроителница, предприятието се разграбва, установиха от областната дирекция на МВР в Русе.

Бирата стимулира креативността

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6383368

Бирата стимулира креативносттаАвстрийски изследователи имат добра новина за почитателите на бирата, която със сигурност ще ги накара да вдигнат тост - любимото им пиво е полезно за творческата продуктивност, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Авторите на проучването от университета на Грац са установили, че една или две бири стимулират части в мозъка,

Хазната е препълнена, Борисов: Да съберем още

https://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/haznata-e-prepylnena-borisov-da-syberem-oshte-6072469

Заради увеличението на пенсиите харчовете за първите седем месеца на тази година са с около 1 млн. по-големи от миналата година

Горанов отчете: Хазната е препълнена

https://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/goranov-otchete-haznata-e-prepylnena-6072469

Заради увеличението на пенсиите харчовете за първите седем месеца на тази година са с около 1 млн. по-големи от миналата година

Работниците от военния завод „Дунарит“ излизат на протест

http://frognews.bg/news_139870/Rabotnitsite-ot-voenniia-zavod-Dunarit-izlizat-na-protest/

В момента „Дунарит“ изпълнява договори за още 60 млн.долара, а ако затвори врати, ще блокира работата на останалите фирми.Работниците от военния завод „Дунарит“ край Русе излизат утре на мирен протест. Те ще се съберат на кръговото кръстовище пред граничния пункт „Дунав мост“, за да защитят предприятието и работните си места.

Измамените с почивки в Гърция още си чакат парите

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-izmameni-pochivki-26207622

Българите, които бяха измамени с почивки в Гърция, все още не са си получили парите, въпреки обещанията, че това ще стане отдавна.

Нагасаки почете паметта на жертвите от атомната бомбардировка през 1945 г.

http://www.mediapool.bg/nagasaki-pochete-pametta-na-zhertvite-ot-atomnata-bombardirovka-prez-1945-g-news267706.html

В японския град Нагасаки се състоя възпоменателна церемония за 72-та годишнина от американската атомна бомбардировка. Тя започна в Парка на мира с минута мълчание в памет на жертвите на трагедията. По традиция минутата мълчание бе обявена точно в 11 ч. и 2 минути местно време - когато на 9 август 1945 г. се е взривила атомната бомба, хвърлена от стратегически бомбардировач на САЩ Б-29. Кметът на града Томихиса Тауе прочете Декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване. Премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония е готова да работи и с ядрените, и с неядрените сили за свят без ядрено оръжие, предаде Франс прес. На церемонията присъстваха представители на около 60 държави, включително дипломати от Русия, Великобритания, Франция и САЩ. Към днешния ден броят на жертвите от бомбардировката над Нагасаки достига 175 743-ма души. За изминалата година този трагичен списък бе попълнен с над 3,5 хиляди нови имена. Сред тях има и загинали по време на взрива, чиято смърт досега не е била потвърдена, както и починали "хибакуся" (в превод от японски - "човек, пострадал от бомбардировка") - хора, преживели бомбардировката, но пострадали от нейните последствия и изложени на радиационно облъчване. Японските градове Хирошима и Нагасаки  бяха подложени на първите и единствени досега в историята атомни бомбардировки от въоръжените сили на САЩ в самия край на Втората световна война, за да бъде ускорена капитулацията на Японската империя.

Битката за БНТ: Емил Кошлуков

https://www.actualno.com/society/bitkata-za-bnt-emil-koshlukov-news_625134.html

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или няма – защото макар тази дата да беше посочена от СЕМ като своеобразен Рубикон, всъщност има възможност досегашният генерален директор на

Дария Клишина смени хотела си в Лондон, за да се предпази от стомашен вирус

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021415_dariia_klishina_smeni_hotela_si_v_london_za_da_se/?ref=rss


Звездата на руската атлетика Дария Клишина смени превантивно хотела си в Лондон заради вируса, който върлува сред някои от участниците на световното първенство в английската столица. Това съобщи официалният представител на руските лекоатлети, които се състезават под неутрален флаг.<br /><br />От началото на седмицата повече от 30 състезатели потърсиха медицинска помощ, а някои бяха спрени от участие заради инфекции. Такъв беше случаят на фаворита на 200 и 400 метра Айзак Маквала от...

С оферта от 1 стотинка за шезлонг и чадър смолянска фирма ще стопанисва плажа "Бургас-Север"

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/08/09/3021445_s_oferta_ot_1_stotinka_za_shezlong_i_chadur_smolianska/?ref=rss


Правителството обяви регистрираната в Смолян фирма "Палм Инвест" ЕООД за концесионер на плажа "Бургас-север" от следващата година, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. На днешното си заседание кабинетът даде плажната ивица за стопанисване за 20 години, като през всяка от тях концесионерът се задължава да инвестира по 90 хиляди лева без ДДС. Парите ще се дават за целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за стратегия за развитие и популяризация,...

Отпускат допълнителни 5 млн. лева за защита от градушките

https://www.actualno.com/politics/otpuskat-dopylnitelni-5-mln-leva-za-zashtita-ot-gradushkite-news_626806.html

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер 5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и за извършване на профилактика на техниката. Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.

От “Визия за София” с уточнения за обществена поръчка на Столична община за над 100 000 лв.

http://pogled.info/bulgarski/ot-viziya-za-sofiya-s-utochneniya-za-obshtestvena-porachka-na-stolichna-obshtina-za-nad-100-000-lv.88254

/Поглед.инфо/ Във връзка с публикацията на БГНЕС от вторник – “Столична община ще похарчи над 100 000 лева за наемането на “изследователи” на София, направата на сайт и закупуване на медийно присъствие”, от “Визия за София - Стратегия за дългосрочно развитие на София и региона” настояха да направят известни уточнения.

Вино и шансони в пловдивското с. Белозем за третия френски фестивал

https://www.24chasa.bg/region/article/6383377

Вино и шансони в пловдивското с. Белозем за третия френски фестивалШансони, вино, цигулки, поезия и картини ще превърнат пловдивското село Белозем във френски оазис. На 12-и там се открива третото издание на фестивала Les Chateaux de sable Belozem с мащабна изложба в къщата на художника Ганю Ганев-Ганди, която носи името галерия "Волар". Тя е каменна, напомняща френски замък.

Гьоков: Коалицията ГЕРБ-Патриоти е опасна за България

http://www.cross.bg/pensii-sotzialnata-politika-1551574.html

/КРОСС/ Георги Гьоков в инетрвю за вестник "Дума". Георги Гьоков е роден на 13 декември 1961 г. Завършва инженерство в Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Депутат в 42-то и 43-то НС от листата на БСП в Стара Загора. В момента е зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-то НС. - Как оценявате изтеклия парламентарен сезон по отношение на проблемите в социалната политика? Ефективна ли беше работата на Комисията по труда, социалната и демографската политика и на НС? - Да, вечните въпроси са актуални. Успяхме ли като народни представители да сме полезни на хората, на страната си чрез нашите законодателни инициативи и чрез парламентарната си дейност? Успяхме ли да дадем адекватни отговори по важните за обществото теми? На последните избори БСП увеличи 3 пъти подкрепата си и 1 млн. българи ни дадоха своето доверие да ги представляваме в парламента. Въпреки това загубихме и останахме опозиция. Още в началото ясно и категорично заявихме, че сме готови на диалог, за да постигнем съгласие по национално значимите теми като защита на националните интереси и националната сигурност, гарантиране суверенитета на страната, опазване на националните граници и сигурността на всеки български гражданин. Теми, свързани с външната политика, с бъдещето ни в ЕС и европредседателството

За борба са градушките бюджетът отпусна допълнителни 5 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/za-borba-sa-gradushkite-byudzhetat-otpusna-dopalnitelni-5-mln-lv-news267705.html

Допълнителни 5 млн. лева за закупуване на противоградни ракети и за профилактика на техниката на Агенцията "Борба с градушките", отпусна правителството на редовното си заседание в сряда на Министерството на земеделието, храните и горите. Парите ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет. С отпускането на средствата правителството явно започна да изпълнява един от записаните приоритети в приетата преди седмица управленска програма, който предвижда въвеждане на нова система за борба с градушките. Само преди месец служителите на агенцията излязоха на протест заради изключително ниското заплащане от само 360 лв. и лошите условия на труд. Тогава земеделскоот министерство и ръководството на агенцията потушиха недоволството с изплащане на еднократни 500 лв. като бонус към заплатите. Бе поет обаче ангажимент за увеличаване на трудовите възнаграждения с 20 процента от 1 януари 2018 година, като те ще достигат 510 лева, а впоследствие се очаква да има и още едно увеличение от 10 на сто.

Лидерът на БГ малцинството в Босилеград си прави селфи с... пожар

http://clubz.bg/57095-lideryt_na_bg_malcinstvoto_v_bosilegrad_si_pravi_selfi_s_pojar

Под заглавия като "Шумата гори, а кметът си прави селфи" някои от най-големите медии в Сърбия рязко "прочуха" кмета на мъничък Босилеград, носещ чисто българското име Владимир Захариев.

Без да подценяват заслугите на градоначалника, от сръбския "Блиц" изтъкват, че два дни неуморно с пожара в селата над града са се борили освен професионални огнеборци и местните хора, общинските служители и дори спортисти.

"Междувременно борбата с пламъците не попречи на кмета на община Босилеград Владимир Захариев да си направи едно селфи", пише медията.

От редакцията отчитат, че Захариев е бил на терен през цялото време, докато се е гасел жестокият пожар и описват подкрепленията, които се чакат, както и геройството на местните.

Оттам напомнят, че Захариев  е известен и с видеа в YouTube, на които се налива с бира и води хорото на сватба.

 

 

 

 

Кметът на Босилеград (от партия ДСС - Демократическата партия на Сърбия ) е председател на Националния съвет на Българското национално малцинство, но бива обвиняван, че е превърнал организацията в свой заложник. Той е във война с лидера на Демократичния съюз на българите (ДСБ) в Западните покрайнини Драголюб Иванчов.

Дали пък само името на Захариев е нашенско?

Хотел "Маринела" и две туристически агенции поискаха да настанят европейските лидери в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/09/3021434_hotel_marinela_i_dve_turisticheski_agencii_poiskaha_da/?ref=rss


Интересът към настаняването в хотел на европейските лидери по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и предвидените за това около половин милион лева е слаб. При изтичането на срока само две туристически агенции и собственикът на хотел "Маринела" в столичния кв. "Лозенец" подадоха оферти. Това съобщава в днешния си брой "Капитал Daily".<br /><br />С обществената поръчка обаче се покрива само малка част от настаняването на...

Леко ПТП затапи района на „Червения площад" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357177

Огромна опашка от чакащи автомобили се образува малко след обед във Варна в района на „Червения площад" в платното откъм Младежкия дом, видя репортер на Moreto.net. Причина за задръстването стана леко ПТП с участието на три автомобила.

Отпуснаха допълнителни 5 млн. лева за защита от градушките

http://www.moreto.net/novini.php?n=357176

Министерският съвет одобри днес допълнителни разходи в размер 5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и за извършване на профилактика на техниката.

Ръстът на индустриалното производство в Италия се ускорява

http://www.investor.bg/novini/130/a/rystyt-na-industrialnoto-proizvodstvo-v-italiia-se-uskoriava-244522/

Ускорението може да доведе до по-положителни прогнози, включително от страна на централната банка

С цена от стотинка за чадър и шезлонг плаж "Бургас-север" има нов концесионер

http://www.mediapool.bg/s-tsena-ot-stotinka-za-chadar-i-shezlong-plazh-burgas-sever-ima-nov-kontsesioner-news267704.html

С предложена цена само от една стотинка за чадър и също толкова за шезлонг е избран концесионерът на плаж "Бургас-север", съобщиха от правителствената пресслужба в сряда. Толкова ще има право да иска фирмата "Палм Инвест“ ЕООД от посетителите на платената зона на пясъчната ивица. Дали това ще е реалната цена предстои да се види, като се има предвид, че в началото на юли проверка на Министерството на туризма откри, че на плажа "Нестинарка" предоставената евтина цена от 36 стотинки за шезлонг върви само със задължително шалте за 10 лв. Договорът за концесията на плажа "Бурга-север" е за 20 години. През това време новият стопанин трябва да инвестира ежегодно по 90 хил. лв. без ДДС за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за стратегия за развитие и популяризация, включително спортно-развлекателна и друга дейност. Размерът на концесионното плащане за всяка година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 7.03 на сто. Концесионният договор влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Избран концесионер на плаж: По 1 ст. за чадър и за шезлонг

http://dnes.dir.bg/news/plaj-burgas-kontzesioner-26207271

След проведен конкурс правителството определи „Палм Инвест“ ЕООД за концесионер на морския плаж „Бургас-север“.

Мъж плува всеки ден до работа, за да избегне трафика

http://www.cross.bg/bendzhamin-plyva-predi-1551573.html

/КРОСС/ Мъж плува всеки ден до офиса, като избягва блъсканицата в обществения транспорт в Мюнхен. Бенджамин Давид носи със себе си компютър, костюм и смартфон в непромокаема раничка на гърба си, пише вестник "Метро". Ексцентричният служител всяка сутрин се отдава на 2 км бруст по река Изар, която тече близо до апартамента му. От две години това е редовният му начин на придвижване в баварската столица. Той тръгва малко по-рано за работа, за да може да пристигне преди колегите си и да се подсуши. Той си слага и официален костюм. Реката може да бъде много опасна и поради тази причина преди всяко плуване Бенджамин проверява температурата на водата и силата на течението. Раничката пък му служи и като спасителна жилетка, тъй като има специални коркови подплънки.    

Битката за Адриатика приключи. САЩ искат и целите Балкани

http://frognews.bg/news_139868/Bitkata-za-Adriatika-prikliuchi-SASHT-iskat-i-tselite-Balkani/

Американският вицепрезидент Майк Пенс посети Подгорица. Неговата визита беше свързана както с провеждането на адриатическата среща на високо равнище, така и с влизането на Черна гора в НАТО. На срещата на върха присъстваха и балканските лидери.

Путин посети международен турнир по бойно самбо в Сочи (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6383343

Путин посети международен турнир по бойно самбо в Сочи (Видео)Руският президент Владимир Путин във вторник (8 август) посети 5-ия международен турнир по професионално бойно самбо "Платформа С-70" в Сочи, съобщи ruptly.tv, предаде bg.rbth.com Путин бе в компанията на премиера Дмитрий Медведев, президента на Абхазия Раул Хаджимба, руските хокеисти Александър Овечкин, Павел Буре и Евгени Малкин и др.

Тежка катастрофа до Каблешково, има загинал (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/burgas/tezhka-katastrofa-do-kableshkovo-ima-zaginal-snimki-2041629

Млад мъж е изгубил управление над управлявания от него автомобил и се е забил в дърво, научи Дарик. Водачът е загинал място. Колата със софийска регистрация е буквално скършена на две.
  Инцидентът е станал около 13.30 ч. в

Опасно мъртво вълнение по Черноморието следващите дни

//dariknews.bg/regioni/varna/opasno-myrtvo-vylnenie-po-chernomorieto-sledvashtite-dni-2041637

От няколко дни има постоянен вятър от север-североизток, което е предпоставка за голяма дължина на вълната

Простреляха мъж, заподозрян за нападението срещу войници край Париж

//dariknews.bg/novini/sviat/prostreliaha-myzh-zapodozrian-za-napadenieto-sreshtu-vojnici-kraj-parizh-2041641

Колата, блъснала военнослужещи тази сутрин край Париж, е била засечена в ранния следобед на магистрала в посока Северна Франция. Водачът й е бил прострелян от полицията и задържан, предаде Франс прес.

Вечеря, вдъхновена от Хари Потър, в лондонски ресторант

http://www.cross.bg/potur-vecheri-klyba-1551572.html

/КРОСС/ Частен клуб в популярния лондонски квартал Ковънт Гардън предлага магично преживяване. Петък и събота заведението се превръща в магнит за любителите на приключенията и магиите, защото се провеждат „Хари Потър" вечери, съобщава БНТ. Менюто е седемстепенно и е вдъхновено изцяло от храните и напитките, сервирани в училището за магия и вълшебство - Хогуортс. Интересът към тематичните вечери е огромен, а от клуба насърчават клиентите си да идват облечени като любимите си герои от сагата за Хари Потър. Засега тези вечери ще продължат поне до септември, обещават собствениците на клуба.    

Енергийната борса става собственост на фондовата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/09/3021419_energiinata_borsa_stava_sobstvenost_na_fondovata/?ref=rss


Правителството даде съгласие "Български енергиен холдинг" ЕАД да извърши продажба на 100% от акциите на "Българска независима енергийна борса" ЕАД на "Българска фондова борса – София" АД. Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне при начална цена на активите, определена от лицензиран оценител. Това реши кабинетът на днешното си заседание.<br /><br />То идва след дело за злоупотреба с господстващо положение, заведено от Европейската комисия, което...

Ердоган ще пази двореца си с руски ракети

http://frognews.bg/news_139867/Erdogan-shte-pazi-dvoretsa-si-s-ruski-raketi/

След политическия конфликт, Анкара изпитва сега „издръжливостта“ на западните си партньори и съюзници и на военния фронт, предизвиквайки силно недоволство. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който няма доверие на Запада, купува руски зенитни ракетни комплекси С-400 и от съобръжения за лична безопасност.

Трафикът на работници втори след сексуалната експлоатация

http://dnes.dir.bg/news/trafik-trudova-exploatatzia-26207193

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната експлоатация.

Вход свободен за музея "Васил Левски" в Ловеч за ден

https://www.24chasa.bg/region/article/6383344

Вход свободен за музея "Васил Левски" в Ловеч за ден
По повод 140-годишнината от освобождението на Ловеч на 22 август 1877 г., входът музей "Васил Левски" ще е свободен за посетители на тази дата, съобщиха от пресцентъра на общината. Туристите и гражданите през целия август могат да чуят специализираната беседа "Освобождението на Ловеч от турско робство".

Откриха на румънския бряг удавила се край Козлодуй

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383331

Откриха на румънския бряг удавила се край КозлодуйРумънски граничари открили тялото на младата циганка от Козлодуй, която в веделя се удави във водите на Дунав близо до т. нар. Руски плаж край града. Докато се къпала с мъжа си и приятели от махалата, 21-годишната А. И. изведнъж потънала и повече не се показала. Тялото на удавената било намерено във вторник следобед в румънския участък на реката и

Червен код за опасно горещо време в някои части на Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383330

Червен код за опасно горещо време в някои части на СърбияДо петък в Сърбия ще бъде много горещо, в повечето места максималните температури ще бъдат от 37 до 40 градуса, очакват се и тропически нощи с минимални температури над 20 градуса, съобщи сръбският метеорологически институт, предаде БТА. В по-голямата част от страната е в сила червен код за особено опасно време.

Правителството отпуска допълнителни 5 млн. лева за защита от градушките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383329

Правителството отпуска допълнителни 5 млн. лева за защита от градушкитеМинистерският съвет одобри допълнителни разходи в размер 5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и за извършване на профилактика на техниката.

17-годишна пострада при катастрофа в габровско

http://www.cross.bg/avtomobila-postrada-politziya-1551571.html

/КРОСС/ 17-годишно момиче пострада при катастрофа на пътя между селата Боженци и Донино. 18-годишният водач е загубил контрол над автомобила, излязъл от платното и се ударило в крайпътен скат и в дърво. Сигнал за инцидента е подаден около 7 часа тази сутрин, съобщават от местната полиция. В автомобила са пътували общо шестима души. При инцидента е пострадало едно от момичетата, което е на 17 години. Тя е настанена за лечение в МБАЛ - Габрово с фрактура на шиен прешлен. Водачът на автомобила е тестван за употреба на алкохол - техническото средство отчело 1.00 на хиляда. Служители на Пътна полиция и Районно управление-Габрово работят по цялостното изясняване на случая.  

Калвин Харис е начело в класацията на "Форбс" за най-високоплатени диджеи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6383333

Калвин Харис е начело в класацията на "Форбс" за най-високоплатени диджеиШотландецът Калвин Харис за пети пореден път зае първото място в годишната класация на сп. "Форбс" за най-високоплатени диджеи, предаде Ройтерс. Финансовата библия отчита печалбите на класираните в сферите им на изява за период от 12 месеца, приключил на 1 юни 2017 г., предаде БТА. За посочения период 33-годишният диджей Калвин Харис е спечелил 48,

Министрите одобриха нова програма за намаляване на безработицата

http://econ.bg/Новини/Министрите-одобриха-нова-програма-за-намаляване-на-безработицата_l.a_i.747002_at.1.html

Правителството одобри включването на новата Национална програма за обучение и заетост „Работа” в Националния план за действие по заетостта за 2017 г....

Президентът на Словения тръгва на пешеходна обиколка, ще върви по 40 км на ден

http://www.cross.bg/pahor-prezidentut-obikolka-1551570.html

/КРОСС/ Президентът на Словения Борут Пахор ще прекара по необичаен начин лятната си почивка - той ще прави пешеходна обиколка на страната, съобщава вестник The Slovenia Times. Президентът стартира тура във вторник от североизточния град Ходош, разположен в близост до границата с Унгария. Крайната точка на пътешествието е крайбрежния град Пиран, където Пахор трябва да пристигне до понеделник. Пахор е придружаван от сина си Лука, от началника на кабинета му Аля Бържез и от говорителя му Петра Арсич. Екипът планира да се изминава около 40 км на ден и общо 240 км. Целта на обиколката е Пахор да общува със словенските граждани, които също са поканени да се включат в начинанието. Все още не е ясно дали пешеходната обиколка на Пахор не маркира началото на президентската му кампания, въпреки че той отрече подобни мотиви. Изданието припомня, че при предходните избори Пахор се присъедини към „сините якички", като за няколко дни тества уменията си на месар, фризьор, механик, строител и продавач.  

Обирджия избяга от затвора в Стара Загора

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/obirdzhiia-izbiaga-ot-zatvora-v-stara-zagora-6072468

Петър Попов-Пъпеша излежавал 12-годишна присъда за поредица от въоръжени грабежи

БСП иска оставки заради детската градина в Перник

http://frognews.bg/news_139866/BSP-iska-ostavki-zaradi-detskata-gradina-v-Pernik/

БСП поиска оставките на председателя на групата общински съветници на ГЕРБ в Перник Румяна Гьорева и на кмета на общината Вяра Церовска, също от партията на Бойко Борисов. Според социалистите случилото се в града е ярък цинизъм и конфликт на интереси, който дели децата на държавни и частни, и показва още едно от лицата на управляващата формация.

Младежи в риск ще се учат на готварство и сервиране във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357167

На 8 август се състоя официалното откриване на Проект „Заедно можем повече” във Варна. В рамките на 2 месеца младежи между 15 и 35 години от Центровете за настаняване от семеен тип, младежи в риск и от уязвима среда, и младежи от общността ще имат възможността да се включат в теоретично и практическо обучение по готварство и сервиране, научи Moreto.

Поетична скулптура лети в Лос Анджелис (видео)

http://clubz.bg/57094-poetichna_skulptura_leti_v_los_andjelis_video

Жителите на Лос Анджелис са заслепявани от забележителна кинетична скулптура тези дни. Като подарък за града, от 28 юли до 11 август на централния площад „Пършинг“ се извисява огромно движещо се произведение на изкуството, изградено от холографски майлар и моновлакна.

Скулптурата се простира на площ на близо 1400 кв. метра и двата ѝ слоя „летят“ на височина от 4,5 метра до 35 м. Проектът е дело на Патрик Шърн от обществото „Поетик кинетикс“.

Площад Славейков

Изписаха от болница мъжа, пострадал от мълния над Батак

http://www.cross.bg/raiiona-mulniya-batak-1551569.html

/КРОСС/ Няма опасност за живота на пострадалия мъж, който беше поразен от мълния в района на язовир „Широка поляна" над Батак. Той вече е изписан за домашно лечение, предава Нова. При инцидента вчера на място загина 69-годишен турист, а неговият приятел на 49-години пострада. По време на разразилата се гръмотевична буря в района, двамата мъже се скрили в дървена барака. Мълнията е ударила директно постройката и я подпалила. Починалият мъж е от град Стамболийски и не е имал никакви шансове да оцелее, казват лекарите. Приятелят му е бил откаран в болницата в Пазарджик с изгаряния по тялото.  

Екологът Андрей Ковачев: Няма неразбиране за "Калиакра", а желание за застрояване

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/09/3021413_ekologut_andrei_kovachev_niama_nerazbirane_za_kaliakra/?ref=rss


По случая "Калиакра" няма неразбиране, което води до напрежението сред собствениците (бел.ред. както твърди кметът на Каварна Нина Ставрева), а желание за застрояване. Това мнение изрази екологът Андрей Ковачев от сдружение за дивата природа "Балкани" пред БиТиВи.<br /><br />Ковачев, както и колегата му Градимир Градев от "Зелени Балкани" са участвали в изготвянето на предложения за зоните, които трябва да бъдат включени в защитената територия...

Реформата в сценичните изкуства обхвана едва 30% от населението, смята експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/reformata-v-scenichnite-izkustva-obhvana-edva-30-ot-naselenieto-smiata-ekspert-244519/

В Министерството на културата все още няма звено, което да се занимава с културни и творчески индустрии и културен туризъм, посочи Диана Андреева

Военният министър на Франция: Нападението на войниците е "страхлив акт"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383315

Военният министър на Франция: Нападението на войниците е "страхлив акт"Френският министър на отбраната Флоренс Парли осъди нападението, извършено срещу група военнослужещи в парижко предградие, като „страхлив акт“, предава AFP, цитира "Фокус". Инцидентът, описан от полицията като съзнателен, „няма да подкопае решимостта на войниците да работят за сигурността на французите", се казва в изявление на Парли.

Почина известният художник проф. Михаил Карапаунов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383321

Почина известният художник проф. Михаил КарапауновНа 89-годишна възраст вчера почина известният художник проф. Михаил Карапаунов. , съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. През 2005 г. той бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Смолян”. Проф. Карапаунов е роден през 1928 г. в село Момчиловци. Основното си образование завършва в родното селище, а средното в Гимназията – Райково.

Клавирен квартет на "Варненско лято" тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=357127

Концерт на клавирния квартет "Ет Арсис" ще чуе тази вечер публиката на Международния музикален фестивал "Варненско лято", припомня Moreto.net. Христина Танева - пиано, Велислава Танева - цигулка, Айнис Касперавичус - виола, Диего Хернандес Суарес - виолончело, ще представят произведения на Бетовен, Мартину, Васкс.

Лудогорец компенсира провала за Шампионската лига с продажби

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-kompensira-provala-za-shampionskata-liga-s-prodazhbi-662416.html

Гордостта на българския клубен футбол Лудогорец Разград не успя да се класира за групите на Шампионската лига, от което ще инкасира финансови загуби.

Те могат да бъдат частично компенсирани при успех в плейофа за влизане в груповата фаза на Лига Европа. Ако "орлите" отстранят Судува, то в касата им ще влязат 2 400 000 евро. До момента с игрите си в предварителните кръгове подопечните на Кирил Домусчиев спечелиха 740 000 евро.

Далеч от парите в Шампионската лига, които са колосални на фона на родната действителност,в Лудогорец предприеха друга стратегия, а именно - изходящи трансфери.

Само от продажбата на двама футболисти, в Разград прибраха 11 милиона евро. Става въпрос за Паломино, продаден в Аталанта за 4 милиона, както и за Джонатан Кафу, който донесе 7 милиона евро от трансфера си в Бордо.

Така при влизане в групите, Лудогорец ще има в касата си 14 140 000 евро, което си е близо 28 милиона лева. Сумата не е никак малка за скромните възможности на конкурентите у нас, които са принудени да харчат, за да настигнат "орлите".

Парите на софиянци изтичат за ремонти на ремонтите

http://pogled.info/bulgarski/parite-na-sofiyantsi-iztichat-za-remonti-na-remontite.88256

/Поглед.инфо/ За пореден път станахме свидетели на нескопосани обяснения как летен дъжд е предизвикал тежки поражения върху асфалтовата настилката на бул. „Черни връх“.

17-годишна пострада при катастрофа между две габровски села

https://www.24chasa.bg/region/article/6383310

17-годишна пострада при катастрофа между две габровски села17-годишно момиче пострада при катастрофа на пътя между селата Боженци и Донино. Сигнал за инцидента е подаден около 07.00 часа тази сутрин, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Областна дирекция на МВР – Габрово. Според данните за произшествието 18-годишният водач на лек автомобил е загубил контрол над колата при ляв завой в посока село

Сложиха глоба 50 лева за чоплене на семки в парка в Пловдив

http://www.cross.bg/semki-parka-dimitrov-1551568.html

/КРОСС/ Кметът на пловдивския район „Тракия" Костадин Димитров обяви война на хората, които чоплят семки в парка, съобщава „Нова телевизия" На няколко места в парка е написано на асфалта: „Забранява се изхвърлянето на семки и люспи извън определените за целта места. Глоба 50 лева". „Имаме проблем. Надявам се, че този надпис ще ги накара да намалят темпото, с което чоплят слънчоглед", заяви Костадин Димитров.   

Феноменът “принцеса Даяна”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6382234

Феноменът  “принцеса Даяна”Тя показа, че всяко момиче може да стане кралица и въпреки това да е нещастно Само на 20 години от учителка в детска градина тя се превърна в принцеса, роди бъдещите престолонаследници на най-силната монархия в света, в последвалите 15 години се превърна в най-фотографираната жена в света, публично обвини съпруга си в изневяра,

Р. Гълъбинов за Фрог: Дългът на Бай Тошо е 10 млрд. долара, а сегашният - 12 млрд. евро

http://frognews.bg/news_139865/R-Galabinov-za-Frog-Dalgat-na-Bai-Tosho-e-10-mlrd-dolara-a-segashniiat---12-mlrd-evro/

Управленската програма на кабинета Борисов 3 продължава инерцията на управленските програми в предишните 4 години. Тя оставя на заден план мисълта за привличане на частен капитал. Това коментира пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.

Р. Гълъбинов за Фрог: Дългът на Бай Тошо е 10 млрд. долара, а днешният - 12 млрд. евро

http://frognews.bg/news_139865/R-Galabinov-za-Frog-Dalgat-na-Bai-Tosho-e-10-mlrd-dolara-a-dneshniiat---12-mlrd-evro/

Управленската програма на кабинета Борисов 3 продължава инерцията на управленските програми в предишните 4 години. Тя оставя на заден план мисълта за привличане на частен капитал. Това коментира пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.

Износът на български стоки за ЕС нараства с близо 20% за година

http://econ.bg/Новини/Износът-на-български-стоки-за-ЕС-нараства-с-близо-20-за-година_l.a_i.747001_at.1.html

През май 2017 г. износът на България за ЕС нараства с 19.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 864.4 млн. лева. Основни...

В къщата на Елвис Пресли за $4000 на нощ

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6383311

В къщата на Елвис Пресли
за $4000 на нощКъща в Бевърли Хилс, в която някога е живял легендарният Елвис Пресли, се дава под наем срещу 4000 долара за денонощие, съобщава Нова телевизия. В дома има 4 спални и 6 бани, а условието е имотът да се наеме за най-малко 5 нощувки. В къщата за гости е съхранена вратата, пред която Елвис е посрещал феновете си през 60-те години на миналия век.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване