Разкриха лаборатория за производство на синтетичен наркотик в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383025

Разкриха лаборатория за производство на синтетичен наркотик в Сливен

Полицията разкри лаборатория за производство на синтетичен наркотик, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Сливен, предаде "Фокус". От началото на седмицата на територията на Районно управление „Полиция” – Сливен се извършват проверки на обекти, адреси, превозни средства и лица по линия „наркотици“.

Задържаха трима за жесток побой над незряща гадателка в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383033

Задържаха трима за жесток побой над незряща гадателка в СливенЗадържани са трима мъже за нанесен жесток побой над незряща гадателка, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Сливен. Криминалистите започват работа по случая след получен сигнал на 17 юли от 38-годишен мъж, намерил 69-годишната си майка пребита и в безпомощно състояние. Жената е незряща и живее сама в град Нова Загора.

Трима пребиха жестоко незряща гадателка

https://www.actualno.com/crime/trima-prebiha-jestoko-nezrjashta-gadatelka-news_626767.html

Задържани са трима мъже за нанесен жесток побой над незряща гадателка, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Сливен. Криминалистите започват работа по случая след получен сигнал на 17 юли от 38-годишен мъж, намерил 69-годишната си майка пребита и в безпомощно състояние.

Хванаха трима, пребили жестоко сляпа жена в дома й

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-nova-zagora-26206538

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Сливен задържаха трима мъже за жестокия побой над 69-годишна жена в Нова Загора, извършен на 16 юли.

Износът на България за ЕС се е увеличил с 10.8%

http://www.cross.bg/bulgariya-sushtiya-leva-1551555.html

/КРОСС/ През периода януари - май 2017 г. износът на България за ЕС се увеличава с 10.8% спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 13 283.0 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.9% от износа за държавите - членки на ЕС. През май 2017 г. износът за ЕС нараства с 19.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 864.4 млн. лева. При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - май 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти" (42.9%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала" (34.3%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Храни и живи животни" (7.7%). Вносът на България от ЕС през периода януари - май 2017 г. се увеличава с 13.0% спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 14 912.7 млн. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. През май 2017 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 20.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 154.2 млн. лева. При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - май 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г

Сблъсък на цивилизации разкриха при мащабните разкопки край Дамяница

http://www.cross.bg/zashtoto-razkopki-sushto-1551554.html

/КРОСС/ Край село Дамяница, южно от Сандански, в момента вървят най-мащабните археологически проучвания на праистория в света. Заради предстоящия строеж на лот 3 на магистрала „Струма", археологическите разкопки трябва да приключат изцяло през ноември. Затова са мобилизирани над 250 работници и 65 археолози, които работят там, съобщава БНТ. Дамяница вече привлече вниманието на учени от цял свят. Праисторическите обекти са от най-трудните, а тук за кратко време се разкриват невероятни подробности от неолита. Историята не помни толкова мащабни археологически разкопки. Тя не помни и наполовина от тези мащаби, но в случая мащабите са важни, защото дават изключителна възможност да се види и да се разбере организацията на живот на едни хора, дошли тук преди повече от 7 хиляди години. Това са първите земеделци по тези земи. Този обект бележи целия професионален път на Малгожата Кребска - част от българо-полска експедиция, започнала да проучва праисторията тук преди 30 години. И спасителните разкопки сега за нея са златен шанс да проучи всичко само за един сезон. В момента са разкрили напълно остатъците на една сграда с изненадващо много пещи в нея. „Едно от огнищата е с много интересна бъбрековидна форма. Там виждате още едно огнище също с перваз. Интересното в случая е, че вътре намерихме четири съда. И за нас беше загадка, защото тук се намират шест такива огнища

Правителството отпуска 5 млн. лв. за борба с градушките

http://clubz.bg/57088-pravitelstvoto_otpuska_5_mln_lv_za_borba_s_gradushkite

Снимка Веселин Боришев

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер 5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" и за извършване на профилактика на техниката. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.

През това лято градушки причиниха щети за стотици хиляди лева. На няколко места те унищожиха земеделската реколта. Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че над 500 000 дка са били поразени в цялата страна.

Само една трета от територията на България е реално защитена от градушки – между Видин и Плевен и между Пазарджик и Сливен. Плановете са през следващите години по-голямата част от страната да се пази по самолетен способ, а ракетните площадки в Южна България да стигат до границата.

Служителите от агенцията за борба с градушките на няколко пъти протестираха заради изключително ниските си заплати и амортизираната техника.

Nissan ще плати 97,68 млн. долара по споразумение за случая с Takata

http://www.investor.bg/novini/444/a/nissan-shte-plati-9768-mln-dolara-po-sporazumenie-za-sluchaia-s-takata-244510/

Споразумението е със собственици на автомобили, засегнати от изтеглянията заради въздушни възглавници на японския производител

Автомобил се вряза в група войници край Париж

http://www.moreto.net/novini.php?n=357141

Френски войници са ударени от превозното средство в предградието на Париж Левалоис-Перет, съобщава Ройтерс. По първоначални данни ранените са шестима. Двама от тях са в по-тежко състояние, но без опасност за живота. Военнослужещите са патрулирали в предградието "Левалоа-Пере".

Защо трудът у нас ще поскъпва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6382254

Защо трудът у нас ще поскъпваС подема в потреблението идва нов период в икономиката ЕВРОПА, изглежда, се възстанови от кризата, икономиката създава работни места, индустрията е в подем. В България също отчитаме повече от 2 г. на относително висок растеж – на фона на минималната промяна след 2010 г., безработицата е на нивата от 2007 г.

Бойко Рашков: Прокуратурата правна дейност ли извършва или политическа

http://frognews.bg/news_139857/Boiko-Rashkov-Prokuraturata-pravna-deinost-li-izvarshva-ili-politicheska/

Действията срещу зам.-председателя на Националното бюро за контрол на СРС-тата Георги Гатев са сплашваща акция срещу институцията, заявява шефът на бюрото Бойко Рашков.

Иззеха 13 кг. канабис от къща в петричко село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383006

Иззеха 13 кг. канабис от къща в петричко село

Полицията иззе 31 растения канабис при проверка на къща в село Камена, съобщиха от Областната дирекция на МВР, предаде "Фокус". Вчера в село Камена, Петричко, при проверка на къща и прилежащо към нея дворно място, обитавани от 35-годишен с инициали Е.И. полицейски служители на Районно управление – Петрич в двора са намерени около 31 бр.

56-годишна жена е в тежко състояние след катастрофата край Златитрап

https://www.24chasa.bg/novini/article/6383011

56-годишна жена е в тежко състояние след катастрофата край Златитрап56-годишна жена е в тежко състояние след катастрофа между микробус и лек автомобил на разклона за пловдивското село Златитрап, при кръстовището за кв. „Прослав“, съобщиха за „Фокус“ от Областната дирекция на МВР. Сигналът за инцидента е подаден в 09:10 часа. Според подадената информация лек автомобил „Форд“ е излизал на Околовръстния път,

На 11 и 12 август в Бургас ще се проведе Международният фестивал на поетите с китара "Солени ветрове"

http://www.cross.bg/sofiya-byrgas-avgyst-1551550.html

/КРОСС/ На 11 и 12 август 2017 г. в Бургас, открита сцената "Охлюва" в Морска градина, ще се проведат IX Летни празници на изпятата поезия - "Солени ветрове". Това е най-големият международен фестивал на поетите с китара (бардове или още Singer-songwriters) в България. Събитието е с представителен и конкурсен характер. Тази година в него ще се включат 40 барда от България, Русия и Украйна, на възраст от 15 до 60 год. Участниците са различни по стил и творчески търсения и ще изпълнят своите авторски песни под съпровода на акустични инструменти. Празниците на изпятата поезия "Солени ветрове" са възможни, благодарение на бардове, поети, писатели и почитатели на този вид изкуство. Всяка година те даряват своя труд и лични средства, посредством Сдружение в обществена полза "Солени ветрове" и Клуб за авторска песен "Кръгът на Барда". Фестивалът се осъществява и с любезното съдействие на Община Бургас и КЦ "Морско казино", които предоставят сцената и озвучаването. В програмата са включени следните концерти, утвърдили се през годините и отразяващи пулса на днешния ден: 11 август, петък 18,00 ч. "Песента на барда" - І част. Представяне на участниците. 20.30 ч. "Кучешката вахта" - Концерт сатирични и хумористични песни. 12 август, събота 18,00 ч. Песента на барда" - ІІ част. 19,00 ч. "Срещу вятъра" - Конкурс за нова песен, изразяваща активна гражданска позиция. 19,30 ч

Най-добрият тунинг за ”Лада Самара” (галерия)

http://dnes.dir.bg/news/lada-samara-26206045

"Лада Самара" има славата на спорен модел, но с подходящия тунинг съветският хечбек определено може да ви изненада.

Кола се вряза в група военни в Париж, има ранени

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-napadenie-jihad-26206213

Автомобил се вряза в група военни в североизточното предградие на Париж Льовалоа и рани шестима войници, съобщиха АФП и Би Би Си.

Кола се вряза в група военни в Париж, има ранени

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-napadenie-26206213

Автомобил се вряза в група военни в североизточното предградие на Париж Льовалоа и рани шестима войници, съобщиха АФП и Би Би Си.

Задържаха нападателя в Париж след преследване

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zadyrzhaha-napadatelia-v-parizh-sled-presledvane-6072459

Нападението е извършено около 8ч. местно време, когато военнослужещите излизали от казармата във Вердюн. Нападателят бе задържан по-късно след преследване

Задържаха нападателя в Париж след престрелка

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zadyrzhaha-napadatelia-v-parizh-sled-prestrelka-6072459

Нападението е извършено около 8ч. местно време, когато военнослужещите излизали от казармата във Вердюн. Нападателят бе задържан по-късно след престрелка

Макрон печели сърцата на бизнес лидерите на Франция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-pecheli-syrcata-na-biznes-liderite-na-franciia-244503/

Това отчасти се дължи на надеждите, че той ще постигне устойчивото стабилно разширяване, към което се стремяха предшествениците му

Кола се вряза в група войници в Париж, има тежко ранени

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/kola-se-vriaza-v-grupa-vojnici-v-parizh-ima-tezhko-raneni-6072459

Нападението е извършено около 8ч. местно време, когато военнослужещите излизали от казармата във Вердюн

До 20 години затвор за умишлено предизвикване на пожар в Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382942

До 20 години затвор за умишлено предизвикване на пожар в АлбанияСитуацията с пожарите в Албания е тревожна, официалните служби направиха заключението, че повечето от тях са предизвикани умишлено, съобщи агенция МИА, цитирано от БТА. През юли и досега през август в Албания са арестувани 20 души за предизвикване на пожари. Определен им е арест, а други шестима ще се защитават на свобода.

Млад мъж загина при катастрофа на магистрала "Тракия" край Ямбол

http://www.cross.bg/zaginal-myasto-odmvr-yambol-1551553.html

/КРОСС/ Мъж е загинал при пътен инцидент на 271 км от автомагистрала „Тракия", съобщава „Фокус", като се позовава на информация от пресцентъра на ОДМВР-Ямбол. По първоначални данни лек автомобил „Мерцедес", който се е движил в посока София, е напуснал пътното платно и се е преобърнал в канавката. На място е загинал млад мъж, пътник в автомобила. Движението в района се осъществява нормално. От ОДМВР-Ямбол съветват водачите да се шофират внимателно. На място продължават следствените действия.  

Продължава търсенето на изнасилвача във Варна, задържаните са 19

http://www.moreto.net/novini.php?n=357140

Все още не е установен извършителят на вчерашното жестоко изнасилване във Варна. До момента задържаните във връзка със случая са 19 души. Всички те отговарят на описанията, дадени от пострадалата след инцидента, съобщиха за Moreto.

Спорт по тв днес: Григор играе със Зверев във Вашингтон, "Лудогорец" и "Ботев" (Пд) за Суперкупата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6381959

Спорт по тв днес: Григор играе със Зверев във Вашингтон, "Лудогорец" и "Ботев" (Пд) за Суперкупата                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Мъж избяга от затвора в Стара Загора

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-izbiaga-ot-zatvora-v-stara-zagora-2041596

Затворник е избягал от затвора в Стара Загора, съобщи Агенция „Фокус“. Мъжът е избягал вчера около 17:00 часа.

Отсъствието му е забелязано, след като не се е завърнал от работен обект. Името му е

Нумеролог: Краят на света идва през октомври... не за всички!

http://frognews.bg/news_139704/Numerolog-Kraiat-na-sveta-idva-prez-oktomvri-ne-za-vsichki!/

Краят на света идва през октомври тази година? Не за всички обаче. Само онези, които твърде много са се възгордели и самозабравили ще бъдат унищожени. Това заяви нумерологът Ели Маринова и развенча конспиративната теория, която гласеше, че мистериозната планета Нибиру ще се сблъска със Земята.

Бензин /забавен анализ на филма/

http://www.barometar.net/89266/

Предупреждение: В продуктовото позициониране има филм. И статус. Всеки от нас, приятели, си има таен порок – секс със сестра си, хероин, албум на БТР Аз имам няколко, но гледането на български филми е най-големият, та като разбрах, че ще има бг екшън със скорост и ей ме на – отидох. Дори замъкнах мъжа ми, […]

Туристите се увеличават, досега са дошли 3,3 милиона

http://clubz.bg/57087-turistite_se_uvelichavat_dosega_sa_doshli_33_miliona

Министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира лично плажовете по Черноморието. Снимка фейсбук профил на Николина Ангелкова

Лято 2017 г. ще е по-успешно в сравнение с рекордната 2016-а. Потвърждават се прогнозите за 7-10% ръст туристите на годишна база, заяви по бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

До момента туристите по морето са 3,3 милиона, а за периода май-октомври ще са близо 5,3 млн. С около 3% са се увеличили българските летовници.

Министерството вече активно подготвя следващия летен сезон и отсега 5-звездни хотели са резервирани за 2018 г. 

„Продължаваме да водим преговори със световните туроператори ТУИ, „Томас Кук“, „Дер Туристик“, за да поставим много добра основа за следващото лято“, отбеляза Ангелкова.

Тя отклони критиките към алкохолния туризъм в Слънчев бряг, като изтъкна, че през 2016 г. приходите от нощувки в курорта са над 266 млн. лв., или 22% повече спрямо предходната година. 

„На ден получаваме от 20 до 50 сигнала на горещия телефон, който сме обявили на сайта на министерството. Най-сериозните нарушения това лято са на бивши наематели, които са спечели новите търгове, но не искат да подпишат договори за плажовете, а в същото време ги ползват. Или предишният наемател не дава на новия да влезе във владение и ползва досегашните си обекти. За това сме сезирали и прокуратурата“, каза още Ангелкова. 

По казуса с излъганите туристи, които са направили резервацията си чрез сайта „Травел пазар” тя призова хората да правят проверка в сайта на Министерството на туризма дали туроператорът имат застраховка.

В тази връзка се обмисля създаване на Гаранционен фонд, който да поема щетите от некоректни туроператори.

САЩ планират военна намеса и на Филипините

http://dnes.dir.bg/news/USA-filipini-isljamisti-26205817

В изявление пред ТВ канала NBS представител на Пентагона съобщи, че се разглежда възможността за намеса във Филипините в помощ на "американските съюзници".

1917 – годината, която Путин би предпочел да забрави

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/1917-godinata-koiato-putin-bi-predpochel-da-zabravi-6072456

Кои аспекти на историческата 1917г. карат днешния руски президент да не бърза с честванията

Годишнината, която притеснява Путин

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/godishninata-koiato-pritesniava-putin-6072456

Кои аспекти на историческата 1917г. карат днешния руски президент да не бърза с честванията

Германия: Турция да покаже уважение към нас

http://www.cross.bg/tyrtziya-laiien-pokazhe-1551552.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната на ФРГ Урсусла фон дер Лайен разкритикува Турция за дистанцирането й от принципите на демокрацията и призова Анкара да покаже уважение към германците, пише изданието Der Spiegel. Военният министър на Берлин увери, че наблюдава ситуацията в страната отблизо. Турция е изправена пред сериозни проблеми по границата с разтърсваната от война Сирия, но това не е причина „върховенството на закона да се хвърли зад борда, да бъде ограничена свободата на изразяване и да бъдат вкарвани в затвора германски граждани без правно основание", категорична бе Урсула фон дер Лайен. Германският християндемократ отбеляза, че правителството на Реджеп Тайип Ердоган отдалечава Турция все повече и повече от Европейския съюз. „Това е развитие в погрешната посока", коментира германският министър на отбраната. Според Урсула фон дер Лайен Анкара усложнява отношенията с федералното правителство в Берлин, което е проявило огромна доза търпение. „Турция също трябва да покаже уважение към нас", подчерта министърът. След седмици в очакване, във вторник Турция най-накрая разреши на германска делегация да посети военнослужещите на Бундесвера в натовската военновъздушна база в Коня. Визитата е насрочена за 8 септември. Германският министър на отбраната приветства разрешението на Анкара

Милорад Додик ще се бори за правата на сърбите в България

http://clubz.bg/57086-milorad_dodik_shte_se_bori_za_pravata_na_syrbite_v_bylgariq

Милорад Додик - президентът на Република Сръбска, се зарече да се бори за правата на сръбското малцинство в България и други страни, предаде БГНЕС.

Той говори в Баня Лука, столицата на босненските сърби. Повод за думите му бе скорошната среща на сърбите от региона, състояла се в Нови Сад. Там присъства и президентът на Сърбия Александър Вучич.

"През изминалия век бе извършен погром над сърбите, а през това столетие те трябва да проповядват национално обединение там, където е възможно, защото Сърбия и Република Сръбска имат право да се борят и да решават за техния статут", каза Додик.

И продължи:

"В обещаната Декларацията на Сърбия и Република Сръбска за съхранението на сръбската нация, обсъдена в Нови Сад, се казва, че трябва да се определи какво е важно за сръбската национална идентичност и правата на националните общности."

Според Додик парламентите в Белград и Баня Лука ще вземат отношение към окончателния вариант на Декларацията и това можело да стане още през ноември.

Додик отправи тежки обвинения към Словения, където "сърбите нямат статут на малцинство", към Черна гора, "където се извършва геноцид над сръбската идентичност", и към Македония, където "арестуват владиката на Сръбската православна църква".

"Към тях трябва да добавим България, Албания, Румъния и Унгария. Да видим какви са предизвикателствата пред нашата национална общност в тези държави. Всичко това трябва да бъде начертано ката наша цел", каза още Додик.

Той допълни, че "хърватите в Сърбия имат много повече права, отколкото сърбите в Хърватия".

Република Сръбска е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Като президент на формацията Додик на няколко пъти заплаши да организира референдум за отделянето на Република Сръбска и присъединяването й към Сърбия. Същевременно той многократно е отричал извършването на геноцид от страна на сръбската армия в Босна, включително клането в Сребреница.

Григор Димитров започва трудната защита на точките от Канада и Синсинати

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/09/3021252_grigor_dimitrov_zapochva_trudnata_zashtita_na_tochkite/?ref=rss


Турнирите от сериите "Мастърс 1000" в Канада и Синсинати се оказаха повратен момент за Григор Димитров през миналата година. Българският тенисист се намираше в много лоша форма след кошмарната загуба от Диего Шварцман на финала в Истанбул и пристигна в Торонто с осем загуби в последните си десет мача. Последваха обаче четвъртфинал на канадска земя и полуфинал в Синсинати. Те дадоха тон за добро представяне на US Open и азиатските турнири и изкачване от №40 до №17 в ранглистата в края...

Венецуела е изложена на натиск отвън и вътрешни репресии

http://www.investor.bg/drugi/338/a/venecuela-e-izlojena-na-natisk-otvyn-i-vytreshni-represii-244505/

Венецуелското ръководство е разделено на лагери, които теглят в различни посоки, пише в. "Либерасион"

БСП поиска оставката на кмета на Перник и председателя на общинарите от ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-pernik-predsedatelya-1551551.html

/КРОСС/ БСП поиска оставката на кмета на Перник Вяра Церовска, която е от ГЕРБ, както и председателя на групата общински съветници на ГЕРБ в града Румяна Гьорева. Поводът е скандалът, при който Гьорева изгради своя частна детска градина в сградата на функционираща държавна. Решението било взето от Общинския съвет в Перник, но сред разразилия се скандал Гьорева обяви, че се отказва от бизнес начинанието си с частната детска градина. По повод скандала БСП излезе с официална позиция. Ето какво гласи тя: Искаме оставките на председателя на групата общински съветници на ГЕРБ в Перник Румяна Гьорева и на кмета на общината Вяра Церовска от ГЕРБ. Случилото се там показва още едно от лицата на партия ГЕРБ - ярък цинизъм и конфликт на интереси, който дели децата на държавни и частни. Това е поредният пример на модела ГЕРБ за употреба на властта в лична полза: в Перник той е разделената детска градина, в Добрич той е суджукът, за председателството е НДК. Такива бомби цъкат във всяка област на страната, защото този начин на управление е заложен от правителството на Борисов в цялата държава. Нека видим дали Борисов прилага еднакви стандарти - след освобождаването на депутата от Добрич, ред е на председателя на групата общински съветници на ГЕРБ в Перник и на кмета на общината.

Петима арестувани в бар на Божо Кравата в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382883

Петима арестувани в бар на Божо Кравата в Слънчев брягПетима млади мъже са арестувани в бар "Оксижен" в Слънчев бряг, който се свързва с пазарджишкия бос и кръвен враг на Митьо Очите - Божидар Кузманов-Кравата. Акцията на полицията е проведенатази нощ, потвърдиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. От там обаче отричат появили се слухове в курорта,

Виж санирания блок на Евгения Иванова от Гълъбово, изпрати снимки, спечели 13 000 лв

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382953

Виж санирания блок на Евгения Иванова от Гълъбово, изпрати снимки, спечели 13 000 лвПристигат още снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с инициативата на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите".  "Здравейте, изпращам ви снимки на нашия жилищен блок, който бе саниран по програмата на МРРБ. Може да не е най-хубавият, но пък направената изолация е изцяло от каменна вата.

БСП: Оставки на кмета и общинската съветничка от ГЕРБ-Перник

http://dnes.dir.bg/news/bsp-gerb-pernik-26206176

БСП настоя за оставките на председателя на общинските съветници на ГЕРБ-Перник Румяна Гьорева и на кмета Вяра Церовска заради скандала с детската градина.

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на летище Кандахар

https://www.actualno.com/society/njama-postradali-bylgarski-voennoslujeshti-pri-raketen-obstrel-na-letishte-kandahar-news_626756.html

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на летище Кандахар, Афганистан тази нощ, съобщиха от Министерството на отбрана (МО). Летището е било подложено на обстрел в 00.32 часа местно време на 9 август 2017 г. (23.02 часа българско време на 8 август).

Валери Симеонов: На Калиакра не препускат стада коне

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-na-kaliakra-ne-prepuskat-stada-kone-news267699.html

Степите край Калиакра са “хендеци“ (ров край пътя-разг.), които нямат нищо общо с юношеските романтични представи за безкрайни степи, по които препускат стада коне. Това обясни в сряда вицепремиерът Валери Симеоновпред БНТ по казуса "Калиакра".  Той допълни, че няма как да е степна територия нещо, което е усвоено и пресичано от пътища и върху което има изградени обекти. Вицепремиерът коментира, че степите би трябвало да продължават и на румънска територия, но там нямало такива защитени зони. "Тези степи трябва да се кръстят понто-балчишки или понто-български степи, за да се знае, че става дума за нещо уникално. И не знам какво ще донесе това на България в туризма или в друг сектор. Това са едни пустеещи хендеци, които никога не са използвани", каза той. Валери Симеоновне смята, че под защита трябва да бъдат поставяни видове птици, които тук са в изобилие, само защото са изчезнали от други райони на Европа. "Решението на казуси като този за "Калиакра" минават в плащането на чужди грехове", допълни той и прогнозира, че след намирането на решение за "Калиакра", трябва да се намери изход и от проблемите със защитените зони в Балчик, Шабла, Рила, Банско и Странджа. Според него една от причините за това е, че защитените зони били очертавани с флумастер под натиска на екологични организации. Другата причина за Симеонов е, че след като са взети решения от държавата за границите на "Натура 2000" после са разрешавани дейности, които са били в нарушение. Това налагало компенсиране на засегнатите хора. Вицепремиерът каза, че правителството на тройната коалиция е издало заповед за изграждането на различни проекти в зона "Калиакра" в нарушение на собствените си разпоредби. Валери Симеонов описа драматично ситуацията, в която се намирало правителство, като “сюжета на филма "Птиците" на Хичкок“. Ставало дума за непрекъснат ужас, който не свършвал. Вицепремиерът Симеонов очаква още по-големи проблеми при въвеждането на заповедите за забрана на дейности за другите територии, основно в Странджа.

Северна Корея заплаши с удар по Гуам, след като Тръмп обеща "огън и ярост" срещу Пхенян

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/09/3021239_severna_koreia_zaplashi_s_udar_po_guam_sled_kato_trump/?ref=rss


Северна Корея обяви, че обсъжда планове за удар срещу американската тихоокеанска територия Гуам, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че ако Пхенян заплаши Вашингтон, Америка ще отвърне с "огън и ярост".<br /><br />Вербалният сблъсък веднага разтърси финансовите пазари и накара политици и анализатори да призоват САЩ да се въздържат от реторични спорове.<br /><br />163 000 души живеят в Гуам, там има и военна база. Планът ще бъде осъществен в момента, в...

Ресторант с отстъпки според размера на сутиена

http://dnes.dir.bg/news/restorant-otstapki-sutien-26206175

Китайски ресторант в град Ханджоу предизвика бурно недоволство заради това, че предлага отстъпки на клиентките си според размера на сутиена, съобщи Би Би Си.

Мъж, подведен от навигация, се оказа сам в пустинята

https://www.vesti.bg/lyubopitno/myzh-podveden-ot-navigaciia-se-okaza-sam-v-pustiniata-6072441

Приложението "Гугъл Карти" обърква 55-годишния Мик и го откарва в пустинята, където му се налага да пие собствената си урина, за да оцелее

Производствената инфлация в Китай остава стабилна трети пореден месец

http://www.investor.bg/novini/130/a/proizvodstvenata-inflaciia-v-kitai-ostava-stabilna-treti-poreden-mesec-244500/

Растящите цени на суровините като въглища, стомана и цимент подпомогнаха индустриалните компании, които се радват на солидни печалби

САЩ планират военна намеса и във Филипините

http://dnes.dir.bg/news/USA-filipini-isljamisti-jihad-sasht-izbori-2016-26205817

В изявление пред ТВ канала NBS представител на Пентагона съобщи, че се разглежда възможността за намеса във Филипините в помощ на "американските съюзници".

Експерт: Нужен е баланс между природата и бизнеса

http://frognews.bg/news_139856/Ekspert-Nujen-e-balans-mejdu-prirodata-i-biznesa/

Нужно е да се постигне баланс между това да браним природата си и икономическата активност на страната ни. Проблем със спазването на срокове и бавността и мудността на българските институции винаги е имало. Но е факт, че държави като Германия, Франция и Швейцария са намерили начин да се справят с подобни препятствия.

КЕВР реши - няма да отнема лиценза на EVN

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382752

КЕВР реши - няма да отнема лиценза на EVNКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прекрати  процедурата по отнемане на лиценза на „ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, съобщава регулаторът на сайта си. Решението е взето на закрито заседание на 4 август, пълният текст на решението ще да бъде публикувано след приключване на процедурата по установяване на наличие на защитена

Как да се предпазим от мълнии

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-da-se-predpazim-ot-mylnii-6072455

Гръмотевичната дейност винаги е опасно явление, в колата ни обаче сме в безопасност

Мъж загина при пътен инцидент на АМ "Тракия" край Ямбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382919

Мъж загина при пътен инцидент на АМ "Тракия" край ЯмболМъж е загинал при пътния инцидент на 271 км от автомагистрала „Тракия“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на ОДМВР-Ямбол. По първоначална информация лек автомобил „Мерцедес“, който се е движил в посока София, е напуснал пътното платно и се е преобърнал в канавката. На място е загинал млад мъж, пътник в автомобила.

Кола се вряза във военни в Париж, 6 са ранени (видео)

https://offnews.bg//sviat/kola-se-vriaza-vav-voenni-v-parizh-6-sa-raneni-video-662401.html

Кола се е врязала в група военни в Париж. Има шестима ранени, двама от които сериозно, съобщи Би Би Си. Подозренията са, че става въпрос за терористична атака.

Инцидентът е станал в района Левалоа-Пере около 8 ч тази сутрин, когато войниците излезли от базата си. Те били пред превозното си средство,в близост до сградата на общината, когато колата се врязала в групата. Пострадалите са от частите, охраняващи френската столица след обявеното извънредно положение вследствие на терористичните атаки през 2015 г.

В момента се провежда полицейска акция. Органите на реда се опитват да заловят шофьора на автомобила.

Ранените са откарани във военна болница. По първоначална информация няма опасност за живота им.

Кметът на община Левалоа-Пере коментира пред местна медия, че войниците са блъснати от BMW, което изглежда ги е чакало да излязат. Той описа случилото се като умишлен акт.

Очаквайте подробности.

Кола се вряза във военни в Париж, 6 са ранени

https://offnews.bg//sviat/kola-se-vriaza-vav-voenni-v-parizh-6-sa-raneni-662401.html

Кола се е врязала в група военни в Париж. Има шестима ранени, двама от които сериозно, съобщи Би Би Си. Подозренията са, че става въпрос за терористична атака.

Инцидентът е станал в района Левалоа-Пере около 8.15 часа местази сутрин, когато войниците излизали от базата си. Те били пред превозното си средство, когато колата се врязала в групата. Пострадалите са от частите, охраняващи френската столица след обявеното извънредно положение вследствие на терористичните атаки през 2015 г.

В момента се провежда полицейска акция. Органите на реда се опитват да заловят шофьора на автомобила.

Очаквайте подробности.

"Виница" остава без вода в жегата

http://www.moreto.net/novini.php?n=357139

Заради авария на водопровод, жителите на "Виница" ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Водата бе спряна в 10 часа и се очаква да бъде пусната около 17 часа, допълниха от дружеството.

Най-много майки тийнейджърки има в България и Румъния

https://www.actualno.com/society/naj-mnogo-majki-tijnejdjyrki-ima-v-bylgarija-i-rumynija-news_626754.html

Повечето млади жени от Европейския съюз, които са станали майки в юношеските си години, са регистрирани в Румъния и България. Това показват данните на Европейската статистическа служба (Евростат), цитирани от австрийският вестник Vorarlberg Zeitung . Статистиката показва, че делът

Кръстиха праисторически крокодил на името на Леми Килмистър от "Моторхед"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382913

Кръстиха праисторически крокодил на името на Леми Килмистър от "Моторхед"Учени кръстиха страховит праисторически крокодил на името на починалия през 2015 година фронтмен на британската група "Моторхед" Леми Килмистър, предаде Франс прес. Изследователите от британски Национален природонаучен музей решиха да кръстят Lemmysuchus, което означава "крокодил на Леми" фосилизираното земноводно,

БСП иска оставки в Перник

https://offnews.bg//politika/bsp-iska-ostavki-v-pernik-662402.html

БСП иска оставките на председателя на групата общински съветници на ГЕРБ в Перник Румяна Гюрева и на кмета на общината Вяра Церовска, съобщиха от партията. 

Случилото се там показва още едно от лицата на партия ГЕРБ - ярък цинизъм и конфликт на интереси, който дели децата на държавни и частни. Това е поредният пример на модела ГЕРБ за употреба на властта в лична полза: в Перник той е разделената детска градина, в Добрич той е суджукът, за председателството е НДК. Такива бомби цъкат във всяка област на страната, защото този начин на управление е заложен от правителството на Борисов в цялата държава, се казва в позицията на БСП. Нека видим дали Борисов прилага еднакви стандарти - след освобождаването на депутата от Добрич, ред е на председателя на групата общински съветници на ГЕРБ в Перник и на кмета на общината.

Самолетите без пилоти биха пестили милиарди, но липсват смелчаци да се возят на тях

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/08/09/3020982_samoletite_bez_piloti_biha_pestili_miliardi_no_lipsvat/?ref=rss


Безпилотните самолети биха пестили на авиокомпаниите 35 млрд. долара годишно, но нищожен брой пътуващи са склонни да се качат на такъв летателен апарат, показва оповестено тази седмица проучване на инвестиционната банка UBS, цитирано от "Гардиън" и CNBC. Подобно решение би намалило и цената на билетите с 11% за американските авиокомпании и 4 на сто за европейските.<br /><br />54 на сто от анкетираните през юни 8000 души от САЩ, Европа и Австралия обаче посочват, че в...

Кола връхлетя войници в Париж, има ранени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/09/3021241_kola_vruhletia_voinici_v_parij_ima_raneni/?ref=rss


Няколко човека са ранени, след като кола връхлетя френски войници в парижкото предградие Левалоа-Пере.<br /><br />Полицията издирва превозното средство, съобщава агенция "Ройтерс".<br /><br />Първите съобщения са за шестима ранени войници - четирима леко и двама сериозно. <br /><br />Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Шотландия иска от Лондон повече права в местното самоуправление след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Шотландия-иска-от-Лондон-повече-права-в-местното-самоуправление-след-Брекзит_l.a_i.746985_at.1.html

Министърът за Брекзит на Шотландия Майкъл Ръсел ще се срещне с представители на правителството в Лондон, за да се опита да ги убеди да отпуснат...

Северна Корея заплаши с ракетен удар американския остров Гуам

http://www.investor.bg/sasht/337/a/severna-koreia-zaplashi-s-raketen-udar-amerikanskiia-ostrov-guam-244502/

Губернаторът на Гуам не призна за сериозни севернокорейските закани, но заяви, че територията е "подготвена за всяка изненада"

Микробус и кола са се ударили близо до Пловдив, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382903

Микробус и кола са се ударили близо до Пловдив, има пострадалиКатастрофа между микробус и лек автомобил е станала на разклона за село Златитрап, при кръстовището за кв. „Прослав“, съобщиха за „Фокус“ от Областната дирекция на МВР. Сигналът за пътния инцидент е подаден в 09:10 часа. Според първоначалната информация двете превозни средства са се сблъскали тежко и има пострадали.

Няма пострадали българи при обстрел на летище Кандахар

http://frognews.bg/news_139855/Niama-postradali-balgari-pri-obstrel-na-letishte-Kandahar/

Летище Кандахар в Афганистан е било подложено на ракетен обстрел, съобщи българското Министерство на отбраната. Нападението е извършено тази нощ в 00.32 часа местно време (23.02 ч. на 8 август българско време). Няма пострадали български военнослужещи.

Арестуваха лицето, заподозряно за нападението срещу военнослужещите в Париж (обновена)

http://www.cross.bg/napadenieto-sigyrnost-voiinitzite-1551549.html

/КРОСС/ Френските сили за сигурност простреляха и арестуваха лицето, заподозряно за нападението срещу група военнослужещи в предградията на столицата Париж, предава AFP. Мъжът, който е на възраст между 30 г. и 40 г., е заловен на магистрала северно от френската столица в същото превозно средство, използвано за нападението срещу войниците, разкриват източници от органите за сигурност, пожелали анонимност. Припомяме, че тази сутрин, около 8 ч. местно време (9 ч. наше време) шофьор на тъмно на цвят BMW причака войниците, излизащи от казармата си, за да застъпят на смяна, и удари автомобила им, след което избяга. Ранени бяха шестима военни, двама от които - тежко. Разследването беше поето от антитерористичните следователи и Генералната дирекция за вътрешна сигурност.    

Нападението край Париж вече се разследва като възможен терористичен акт (обновена)

http://www.cross.bg/tazi-pripomnyame-sytrin-1551549.html

/КРОСС/ Френските власти разследват нападението над войници тази сутрин в парижкото предградие Левалоа-Пере като възможна терористична атака, съобщава Ройтерс. Разследването е поето от антитерористичните следователи и Генералната дирекция за вътрешна сигурност. Припомняме, че тази сутрин, около 8 ч. местно време (9 ч. наше време) шофьор на тъмно на цвят BMW причака войниците, излизащи от казармата си, за да застъпят на смяна, и удари автомобила им, след което избяга. Ранени бяха шестима военни, двама от които - тежко. Нападателят все още не е задържан, издирва се и автомобилът. Министърът на отбраната Флоранс Парли съобщи, че се изясняват „мотивите и обстоятелствата" за този „страхлив акт". Припомняме, че Франция е в максимална степен на тревога след серия нападения през последните две години, в които ислямисти убиха повече от 230 души. След двата големи атентата в Париж и Ница, нападенията са основно срещу военни и полицаи.      

Кола блъсна френски войници в Париж (обновена)

http://www.cross.bg/avtomobil-voiinitzi-suobshti-1551549.html

/КРОСС/ Френски войници са блъснати с автомобил в парижкото предградие Льовалоа-Пере, съобщава Ройтерс, като се позовава на местни източници. Ранените са няколко, като полицията съобщава, че провежда операция и търси автомобил. Полицията съобщи, че шестима войници са ранени - четирима леко и двама по-тежко. Кметът на Льовалоа съобщи, че става дума за автомобил марка БМВ и че за него няма съмнение, че това е умишлен акт.          

Чип може да поправя повредени органи

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/chip-mozhe-da-popravia-povredeni-organi-6072452

Устройството "инжектира" генетичен код в кожни клетки и може да променя вида им

Кола блъсна френски войници в Париж

http://www.cross.bg/prevoznoto-sredstvo-suobshtava-1551549.html

/КРОСС/ Френски войници са ударени от превозното средство в предградието на Париж Левалоис-Перет, съобщава Ройтерс. Няколко души са ранени. Полицията съобщава, че издирва превозното средство. Очакват се подробности.  

Румъния и България водят в ЕС по раждания на деца от тинейджъри

http://www.mediapool.bg/rumaniya-i-bulgaria-vodyat-v-es-po-razhdaniya-na-detsa-ot-tineidzhari-news267698.html

Румъния и България водят в ЕС по раждания на деца от момичета под 15-годишна възраст, показват данните на "Евростат", цитирани от БТА.  Най-голям дял ражданията на тийнейджърки са регистрирани в Румъния – 12,3% от общия брой на ражданията на първо дете. Сходни са данните и за България – 12 процента. През миналата година броят на българките във фертилна възраст е бил около 1.5 млн. Момичетата родили до 15-годишна възраст са били 7800. В същото време се увеличава и броят на децата, родени от българки на възраст над 40 години. За 2016 г. новородените от тези майки са близо 2 хиляди. Средната възраст на българката, която се е сдобила с първо дете през миналата година, е била 27 години.

Остров Света Анастасия празнува на 15 август, вижте програмата

http://www.cross.bg/chasa-anastasiya-sveta-1551548.html

/КРОСС/ Туристически комплекс "Остров Света Анастасия" отбелязва своя празник за четвърта поредна година. Въпреки че светицата-закрилничка се почита на 22 декември, празникът на единственото обитаемо късче земя по българското Черноморие се чества на Успение на Пресвета Богородица - 15 август, когато островът все още е достъпен за посетители. По случай празника, на 15 август ще пътуват 3 кораба, които ще осъществят общо 8 курса за целия ден - в 10:00, 10:30, 11:00, 13:30, 14:00, 17:00, 18:00 и 20:00 часа. Празничният ден ще бъде отразен от Българско национално радио с живи предавания от острова от 10:00 до 22:30 часа. Най-малките посетители могат да участват в творческа работилница или да се снимат с пиратите капитан Ред и неговия помощник, които провеждат пиратските игри всяка седмица. От 11:00 часа ще изиграем традиционното островно хоро с ансамбъл "Странджа", а след 12:00 часа ще бъде осигурен контролиран достъп до Фара, откъдето може да се насладите на неповторима гледка към Бургас и залива. Следобед ще бъде отслужен празничен водосвет, а след това ще дадем възможност за изява на бургаските писатели в "Часът на поета". От 18:00 часа Ирина Папанчева ще представи новата си книга "Тя, островът". Разговорът ще води Гочо Гочев, автор и издател

Вместо да ползва градски транспорт, германец плува до офиса си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6382849

Вместо да ползва градски транспорт, германец плува до офиса сиЖителят на град Мюнхен всеки ден плува до офиса, като избягва блъсканицата в обществения транспорт и носи компютър, костюм и смартфон в непромокаема раничка на гърба си, пише в. "Метро", цитиран от БТА.  Ексцентричният служител Бенджамин Давид всяка сутрин се отдавал на 2 километра бруст по река Изар, която тече близо до апартамента му.

Фен на Путин прекъсна мача за Суперкупата в Скопие

https://offnews.bg//futbol/fen-na-putin-prekasna-macha-za-superkupata-v-skopie-662399.html

Фен на руския президент Владимир Путин нахлу на терена на стадион "Филип II" в Скопие и прекъсна за кратко двубоя за Суперкупата на Европа между Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед.

Младежът беше нарисувал на корема си сърце и името на Кристиано Роналдо, а на гърба му имаше надпис Путин и номер 7, с който играе португалецът.

Той претича през терена, порадва се на 15-минутната си слава, след което беше отведен настрана от стюардите.

Постъпката му със сигурност няма да се хареса на УЕФА, откъдето преди мача забраниха на стадиона да се внасят дори македонски знамена, за да се избегне всякаква политическа пропаганда.

Двубоят беше спечелен от Реал Мадрид с 2:1.

Обстрел на летището в Кандахар, няма пострадали български военни

http://www.cross.bg/postradali-vreme-chasa-1551547.html

/КРОСС/ Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на летището в Кандахар, Афганистан. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната. Летището в афганистанския град е било подложено на обстрел през изминалата нощ. Това е станало в 00:32 часа местно време на 9 август 2017 г. (23.02 часа българско време на 8 август). Засега не се съобщава и за други пострадали при обстрела.  

Мощна експлозия избухна в Подгорица

https://www.actualno.com/balkani/moshtna-eksplozija-izbuhna-v-podgorica-news_626748.html

Мощно взривно устройство избухна в черногорската столица Подгорица, в близост до църквата „Възкресение”, съобщи по държавната телевизия РТЦГ, цитирана от БГНЕС. Експлозията настъпила около 03:00 часа местно време в офис сграда в близост до главната православна катедрала на страната. Не се съобщава за жертви, но има материални щети – повредени коли и сгради. Полицията разследва причините за взрива. Снимка: Архив

Френски войници блъснати от автомобил в Париж, има ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382875

Френски войници блъснати от автомобил в Париж, има ранениФренски войници са блъснати с автомобил в парижкото предградие Левалоа-Пере, съобщава Ройтерс, като се позовава на местни източници. Ранените са няколко, като полицията съобщава, че провежда операция и търси автомобил, информира БНТ. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!                

България-Белгия гледаме в Двореца на културата и спорта във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357137

Контролната среща между волейболните отбори на България и Белгия ще се играе в Двореца на културата и спорта във Варна, научи Moreto.net. Двубоят е на 12 август - събота, от 16:00 часа, а билетите за срещата са на символичната цена от 5 лв независимо от мястото в зала „Конгресна“.

Как събира реколтата Риана? При това с подходящ костюм

http://clubz.bg/57085-kak_sybira_rekoltata_riana_pri_tova_s_podhodqsht_kostyum

Милиони почитатели в цял свят и възторжени реакции получи попдивата Риана. Този път обаче не заради сценична изява.

Риана участва в празника на урожая на родния си остров Барбадос, където се появи в грабващо очите облекло.

29-годишната певица поства свои снимки в инстаграм от участието си във фестивала Crop Over, който се провежда на острова още от XVII век.

Началото е през 1687 г., когато за пръв път на Барбадос се отбелязва прибирането на реколтата от захарна тръстика. Това продължава до 1940 г. Тогава захарната индустрия на острова е в упадък, прекъсната е традицията да се отбелязва Денят на урожая. Тя е възстановена през 1974 г., но вече като фестивала Crop Over, сравняван по пищност с карнавала в Рио де Жанейро.

Участничките в празника се обличат в ярки тоалети с дълбоки деколтета, обсипват се с перли и други изкусителни бижута и зарязват по сноп тръстика.

Празникът, който привлича милиони туристи от цял свят, започва в края на юли и приключва в началото на август.

Риана от години неизменно участва във фестивала на родния си остров и винаги привлича голямо внимание. Този път тя се появи доста разголена в пестелив костюм, изработен от дизайнерската къща DBleudazzled. Със свои идеи е участвала и дизейнерката Лора Остин, която заяви:

“В миналото на фестивала хората са се появявали в семпло спортно облекло, но с годините дизайнерите са проявявали все по-голяма креативност. Днес, за да си в тон с настроението и да почувстваш радост и свобода, е важно да си с подходящ костюм.”

Румен Радев ще удостои посланика на Дания у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382850

Румен Радев ще удостои посланика на Дания у нас с орден „Мадарски конник“ първа степенПрезидентът Румен Радев ще удостои посланика на Кралство Дания в България Кристиан Кьонигсфелдт с орден „Мадарски конник“ първа степен от 14.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Дипломатът ще получи висшето държавно отличие за неговите особено големи заслуги за укрепването и развитието на

Виктория Бекъм ще съди заведение за хранене - обявиха я за "икона на анорексията"

http://www.cross.bg/viktoriya-bekum-reklama-1551546.html

/КРОСС/ Бившата спайска Виктория Бекъм ще даде под съд представители на кафене в английския Тайнсайд, съобщава БГНЕС. Виновна е реклама, която компанията пусна наскоро. Върху минивана, на фона на който се е снимал мениджърът, е залепен постер: карикатурно нарисувано изображение на слаба и непривлекателна девойка с надписи „Виктория Бекъм" и „икона на анорексията". Всичко това до надписа "Нашата пица е по-тънка от Виктория Бекъм". Представители на 43-годишната бивша певица изразиха възмущение, че заведението си е позволило тази реклама. Според тях това е пряка обида както на самата Виктория, така и на други слаби жени. Бекъм има намерение да защити честта си по съдебен път, за да не позволява недвусмислени шеги по свой адрес и по адрес на външността си. „Това удря по репутацията на Виктория, това е абсолютно неуважение", заявява представител на съпругата на Дейвид Бекъм. Мениджърът на заведението отговори с уверения, че компанията не е искала да обиди никого: „Ние искахме да се разбере, че проблемите с хранителните нарушения са много сериозно нещо, но не искаме да привличаме силно вниманието върху хората, страдащи от този проблем... Бихме искали нашите посетители да възприемат тази реклама в контекст... Анорексията и всичко свързано с нея е сериозно нещо", заявява мениджърът на Fish and Chips

Летището в Кандахар е било подложено на ракетен обстрел, няма пострадали българи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/09/3021208_letishteto_v_kandahar_e_bilo_podlojeno_na_raketen/?ref=rss


Летище Кандахар в Афганистан е било подложено на ракетен обстрел, съобщи българското Министерство на отбраната.<br /><br />Нападението е извършено тази нощ в 00.32 часа местно време (23.02 ч. на 8 август българско време). Няма пострадали български военнослужещи.<br /><br />Летището, което се използва за военновъздушна база от силите на САЩ и НАТО, често е обект на атаки. През юли то отново бе подложено на ракетен обстрел.<br /><br />Българският контингент в...

Трите килограма, които убиват

https://offnews.bg//mama-nindzha/trite-kilograma-koito-ubivat-662400.html

Автор: Ина Зарева Ана никога не е била много слаба. Била е съвсем нормално момиче, обаче винаги се е мислела за огромна, защото ханшът и прасците й са по-големи от тези на приятелката й в училище. Приятелката е много ниска, много кльощава и ръбеста. Ана харесва стърчащите й кокали и отчаяно се опитва да заприлича на нея, редувайки всички възможни диети на света. Тя пораства и най-накрая осъзнава, че всяко тяло е различно и единственото, което ѝ остава, е да направи най-доброто за своето собствено. Поуспокоява диетите и започва да спортува. Тялото ѝ става все по-стегнато, стройно и хармонично. До първото…

Митничари на ГКПП "Лесово" откриха 790 кутии контрабандни цигари в камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382844

Митничари на ГКПП "Лесово" откриха 790 кутии контрабандни цигари в камионМитничари на ГКПП "Лесово" откриха в камион, влизащ в страната от Турция, 790 кутии цигари без акцизен бандерол, съобщиха от митницата в Бургас, съобщи БТА. Контрабандните цигари са били скрити на различни места в двигателя на превозното средство. Проверката на камиона е извършена от служители на мобилна митническа група.

Земетресения разтърсиха Хърватия през цялата нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382838

Земетресения разтърсиха Хърватия през цялата нощРайонът на хърватския град Риека бе разтърсван от земетресения цяла нощ - след първия трус с магнитуд 3,7 по Рихтер, регистриран в 22.40 часа, стана цяла серия от по-слаби земетресения, съобщава хърватският информационен сайт "Индекс", цитирано от БТА. Час по-късно последва трус с магнитуд 3,3 по Рихтер,

Бойко Рашков: Прокуратурата правна дейност ли извършва или политическа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/09/3021186_boiko_rashkov_prokuraturata_pravna_deinost_li/?ref=rss

Действията срещу зам.председателя на Националното бюро за контрол на СРС-тата Георги Гатев са сплашваща акция срещу институцията, заявява шефът на бюрото Бойко Рашков в интервю, публикувано снощи в "Медиапул".<br /><br />Интервюто е дадено за в. "24 часа", но в последния момент медията е отказала да го публикува<br /><br />Той е научил това снощи към 19 ч. Тогава Рашков се обърнал към други журналисти и се отзовал сайтът Медиапул. Това обясни той пред...

Задържаха руски мафиот, който спял с брадва под възглавницата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382837

Задържаха руски мафиот, който спял с брадва под възглавницатаРуски главатар на банда, който от страх от покушение спял с брадва под възглавницата, е заловен в Южна Испания, съобщи полицията. Вячеслав Гулевич е начело на престъпната организация Кемерово, която се занимава с наркотици, оръжия и трафик на хора, както и с проституция в Естония. Той е арестуван на 2 август в испанския морски курорт Михас,

Мая Манолова смъмри ЦИК: Бавите експерименталното гласуване по интернет!

http://pogled.info/bulgarski/maya-manolova-smamri-tsik-bavite-eksperimentalnoto-glasuvane-po-internet.88255

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до ЦИК, в което предупреждава, че остават по-малко от пет месеца, в които според действащото изборно законодателство трябва да се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване. Темата бе подробно обсъдена по време на работната среща на обществения защитник с българи, които живеят зад граница.

Япония: Нагасаки трябва е последната жертва на атомна бомбардировка

https://www.actualno.com/asia/japonija-nagasaki-trjabva-e-poslednata-jertva-na-atomna-bombardirovka-news_626745.html

Нагасаки трябва да бъде последното място, в което е извършена атомна бомбардировка, заяви кметът на града, отбелязвайки 72 години от опустошителната американска атака. Годишнината се чества на фона на напрежението около оръжейната програма на Северна Корея и все по-войн

Сватба за милиони с Бил Клинтън и Джей Ло

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/svatba-za-milioni-s-bil-klintyn-i-dzhej-lo-6072451

Богатите наследници Софи и Александър се женят в Ню Йорк, а сред гостите са сем. Клинтън, Дженифър Лопес и приятелят ѝ Алекс Родригес

В Пловдив ще проверяват джипита за фалшиви извинителни бележки

http://www.cross.bg/belezhki-plovdiv-kraya-1551543.html

/КРОСС/ Масирани проверки на общопрактикуващите лекари в Пловдив дали издават истински извинителни бележки за отсъствия по болест на учениците започват от септември. Джипитата ще трябва да пращат всеки амбулаторен лист за извършен преглед по електронен път в пловдивската Регионална здравна инспекция (РЗИ). Данните ще се сравняват с постъпилите бележки в училищата, за да се види дали има несъответствия. Това съобщи директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева - Манчева, цитирана от "Монитор". Ако има разминаване, значи хлапето шикалкави, не е било болно, а е отсъствало без причина от учебни занятия. В предстоящите проверки няма да участват само здравни експерти. Екипите, чието сформиране започва от края на август, ще са съвместни между служители от РЗИ, Регионалното управление по образованието, "Социално подпомагане", общинските ГРАО и МВР. Проверката ще обхване освен джипитата и семейните им практики, така също центровете за неотложна и спешна помощ. От РЗИ ще им изпратят писма с указания, след като на преглед при тях мине някое дете, да изпращат до здравната инспекция копие от амбулаторния лист на определен имейл адрес, който предстои да бъде направен. И когато децата занесат бележките в училище, те ще се сравняват с данните в РЗИ - дали за съответната извинителна бележка има издаден амбулаторен лист. В края на проверката ще се тегли чертата, за да се разбере колко са действителните издадени извинителни бележки и колко са фалшивите

Берлин: Афганистанците имат право да останат в Германия

http://www.cross.bg/sigyrnostta-afganistan-samo-1551544.html

/КРОСС/ Ситуацията със сигурността в Афганистан се влошава все повече и повече. Това се отразява и на депортациите на мигрантите, чиито молби за убежище са отхвърлени от германските власти. Ефектът: в бъдеще само нарушителите и опасните лица от афганистански произход ще бъдат връщани в родината им, пише националният ежедневник Die Zeit, цитиран от "Фокус". В спора за депортирането на отхвърлените кандидати за убежище в Афганистан, Министерството на вътрешните работи и външнополитическото ведомство в Берлин се договориха да продължат връщането на афганистански граждани само при изключителни случаи. Въз основа на нова оценка на сигурността само нарушителите и опасни лица ще бъдат депортирани, бе информацията, разпространена от редакционната мрежа в Германия. Германското правителство официално потвърди, че депортирането е ограничено значително след нападението в близост до дипломатическото представителство на ФРГ в Кабул през месец май тази година. Депортации в Афганистан са спорни, тъй като конфликтът между правителството и талибаните отново се ожесточи. Ситуацията със сигурността се счита за по-лоша от всякога в периода след намесата на САЩ в страната вследствие на терористичните атентати от 11 септември 2001 г.  

760 лева минимална учителска заплата от 1 септември

https://offnews.bg//obshtestvo/760-leva-minimalna-uchitelska-zaplata-ot-1-septemvri-662394.html

Заплатите на учителите и директорите да бъдат увеличени с 15% от 1 септември, предвижда проект за промени в наредба на Министерството на образованието и науката, внесен за обсъждане в Министерския съвет.

Според разчетите минималната основна заплата за учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, треньор и рехабилитатор става 760 лева.

Долният праг за старши учител/старши възпитател става 792 лева.

Минимумът за най-високото ниво в йерархията на педагозите - главен учител/главен възпитател ще е 836 лева.

За директор се предвижда минимум 950 лева, за заместник-директор - 887 лева.

Наредба 4 определя само минималния праг, а не фиксира точно възнагражденията, защото училищата получават делегирани бюджети на база годишния размер за издръжка на едно дете в съответния вид обучение умножен по броя на учениците. Оттам нататък училищните ръководства правят свой бюджет, а големите училища могат да си позволят и по-високи заплати за педагозите и персонала от държавно определения минимум.

С промените в наредбата се въвеждат и добавки за:

- участие в екипи за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст;

- провеждане на допълнително обучение на ученици, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма, или на деца, които не владеят български език.

Мерките се вземат във връзка с допълнителните ангажименти на педагогическите специалисти по изпълнението на мерките за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, се казва в мотивите към проекта, внесен от министъра на образованието Красимир Вълчев.

В проекта на наредбата е увеличен и минималният размер на средствата, които всяка институция следва да планира за изплащане на допълнително трудово възнаграждение за постигнати резултати от труда на педагогическите специалисти от 3% на 3,5 % от 01.09.2017 г. и на 4% от 01.01.2018 г.

Отпада ограничението за максимален размер на посочените средства.

Няма пострадали български военни при обстрела на летище Кандахар тази нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382835

Няма пострадали български военни при обстрела на летище Кандахар тази нощНяма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на летище Кандахар, Афганистан. Летището е било подложено на обстрел в 00.32 часа местно време на 9 август 2017 г. (23.02 часа българско време на 8 август), съобщи пресцетъра на Министерство на

България и Румъния с най-висок процент тийнейджърки с първо бебе

http://www.moreto.net/novini.php?n=357135

Най-голям дял от ражданията на първите деца от тийнейджърки са регистрирани в Румъния - с 12,3 на сто от общия брой на ражданията на първи деца през 2015 г. и България - 12 процента. Това показват данни от анализ на Евростат за популацията в Евросъюза и родилната възраст на майките през 2015 г.

Скоро излиза вторият роман на Захари Карабашлиев – „Хавра“

http://www.barometar.net/89264/

След успеха на бестселъра „18% сиво“ новият роман на Захари Карабашлиев – „Хавра“ – ще излезе на пазара на 23 август, съобщават от издателство „Сиела“. Литературен трилър, историческа проза, драматична любовна история и книга в книгата, „Хавра“ пресъздава в себе си всяко едно от значенията на думата „първоизточник“ и съчетава елементи както на напрегнатия ноар, […]

Виктория Бекъм е обидена. Ето защо

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/viktoriia-bekym-e-obidena.-eto-zashto-6072450

Виктория Бекъм има намерение да защити честта си по съдебен път, за да не позволява недвусмислени шеги по свой адрес и по адрес на външността си

Златото продължава да поскъпва на фона на понижаващия се долар

http://econ.bg/Новини/Златото-продължава-да-поскъпва-на-фона-на-понижаващия-се-долар_l.a_i.746983_at.1.html

Цeнитe нa злaтoтo във втopниĸ pacтaт нa фoнa нa мaĸap и cлaбoтo пoнижeниe нa дoлapa. Инвecтитopитe oчaĸвaт излизaнeтo нa дaннитe зa инфлaциятa в CAЩ,...

Защо Евролайф България стана лидер в бранша и как лесно да постигнем финансова сигурност?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6381451

Защо Евролайф България стана лидер в бранша и как лесно да постигнем финансова сигурност?Евролайф България - застрахователен брокер в животозастраховането номер 1 за 2016 година Опитът показва, че заедно нещата стават по-лесно. Разковничето е да свържеш в едно силно ядро различни силни страни. Да работим заедно означава да използваме синергиите и да се подкрепяме взаимно, да поддържаме общите ценности на определено ниво,

3,3 милиона чужди туристи посетили България от началото на годината

http://www.cross.bg/miliona-angelkova-politziya-1551542.html

/КРОСС/ Над 3,3 чуждестранни туристи са посетили страната от началото на годината. Това каза в предаването „Тази сутрин" по БТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. „Нашите прогнози за ръст между 7 и 10% в момента се оправдават, защото ръстът януари-юни е около 8%. Направили сме прогноза, че за май-октомври очакваме над 5,3 милиона нощувки да бъдат реализирани от българи, което е малък ръст от 3% и показва усилията, които полагаме в посока за това да разширим вътрешния пазар. И макар и с малки крачки сме на прав път", каза още тя. Ангелкова уточни, че за миналата година само за Слънчев бряг са реализирани над 5,4 милиона нощувки, като приходите само от там са над 300 милиона лева. „За миналата година приходите от туризъм са 6,5 милиона лева. Изключително важно е как ние искаме да се определим като дестинация и какви видове туризъм и къде искаме да развиваме. Много е трудно под общ знаменател да сложим цялата територия на страната или цялото Черноморие", каза тя. Министърът коментира и темата за създаването на туристическа полиция. „По отношение на националните курорти това си поставихме за задача още с встъпването на този мандат. Такава полиция започна да функционира заедно с МВР. Има командировани полицаи, които изпълняват тази роля лятото

Силна експлозия в Подгорица, нанесени са големи материални щети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382808

Силна експлозия в Подгорица, нанесени са 
големи материални щетиЕксплозивно устрйство с голяма разрушителна сила избухна в три часа тази сутрин в бизнес сграда, намираща се близо до Храма на Христовото възкресение в Подгорица, съобщи черногорската телевизия. Жертви няма, но са причинени големи материлни щети. От силната експлозия са изпочупени стъклата на околните сгради, повредени са и няколко автомобила.

Общинарката от ГЕРБ, която взе общинска детска градина, не била в конфликт на интереси

https://offnews.bg//politika/obshtinarkata-ot-gerb-koiato-vze-obshtinska-detska-gradina-ne-bila-v-662397.html

"Формално шефката на ГЕРБ Перник Румяна Гьорева, която взе под наем част от общинска детска градина в града и я направи половината частна,  не е в конфликт на интереси. Това коментира пред бТВ кметицата на Перник, коятъо също е от ГЕРБ - Вяра Церовска по случая. 

По думите й обаче въпросът е морален. 

На въпрос защо съветничката от ГЕРБ е регистрирала фирмата си две седмици, преди да бъдат внесени документите за разглеждане в Общинския съвет, кметът каза: „В крайна сметка, когато решиш нещо, тогава правиш фирма".

Церовска потвърди, че решението да се даде част от сградата на общинска детска за частна градина на председателя на групата на ГЕРБ в общинския съвет Румяна Гьорева е на Общинския съвет в града, но уточни, че за него са гласували 26 съветници, а ГЕРБ има само 13”.

„Това не е единствената детска градина в района. Това е филиал. От 1998 година половината част пустее, защото няма деца”, твърди Церовска. Родители от кв. "Могиличе" Перник обаче твърдят, че градината е единствена за квартала и призоваха Церовска да посети квартала и детската градина. 

Частната градина е ремонтирана и приветлива за разлика от общинската, която видимо е лошо поддържана. Този факт предизвика гневна реакция от страна на родителите в квартала.

След сигнала на bTV вчера съветничката Румяна Гьорева съобщи чрез пресцентъра на ГЕРБ, че ще дари безвъзмездно ремонтираната част на община Перник.

А кметицата днес ще отиде на място да се запознае с проблема. Те казват още, че няколко пъти са опитали да се срещнат с кмета, не на са успели. Вяра Церовска обяви, че ще ги приеме днес в 15 ч.

Приет е проект на нов закон за мерките срещу изпирането на пари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Gmsey4m3hDU/

Правителството одобри проекта на нов закон за мерките срещу изпирането на пари и предлага на Народното събрание да го приеме. При изготвянето му е отразено съвременното европейско законодателство и Международните стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на терористични дейности и разпространението на оръжия за масово унищожение на Financial Action Task Force, приети през 2012 г.

Както и в действащия Закон за мерките срещу изпирането на пари, е дадена дефиниция на понятието „изпиране на пари” и са изброени категориите задължени по закона субекти. Въведена е изрична дефиниция за „банка фантом” – кредитна или финансова институция, учредена в юрисдикция, в която няма физическо присъствие, включващо концепция и управление, и е необвързана с регулирана финансова група.

Със законопроекта са регламентирани организацията и контролът по изпълнението на мерки за борба с прането на пари. Разширява се кръгът от мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари. Съгласно проекта те включват комплексна проверка на клиентите; събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване; оценка на риска от изпиране на пари; разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти; контрол върху дейността на задължените субекти и др.

Разширява се и кръгът от лица, които попадат в дефиницията за видна политическа личност и спрямо които задължително се прилагат мерки за разширена комплексна проверка на клиента.

С оглед промените в уредбата на мерките срещу изпирането на пари и въвеждането на изискванията на Директива (ЕС) 2015/849 са предвидени съответни промени и в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и в други закони.

България е излъгала ЕК, че няма държавна помощ за незаконните перки на Калиакра

https://bivol.bg/kaliakra-ec-notification.html

Шестте незаконни ветропарка конкретно посочени в решението на Съда на европейските общности за Калиакра са субсидирани от държавата със стотици милиони лева от създаването си до днес. Тези пари са платени от всички потребители на електроенергия по завишени преференциални цени, което представлява схема за държавна помощ. България обаче е излъгала Европейската комисия в нотификация за […]

Вдигат с 15% минималната заплата в училищата от 1 септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382820

Вдигат с 15% минималната заплата в училищата от 1 септемвриМинистерство на образованието и науката обяви минималните работни заплати в училищното образование от 1 септември 2017 г. С решение на управляващите, от следващия месец педагогическите специалисти ще взимат с 15% повече. Това става ясно от проект за изменение на Наредба №4 за нормиране и заплащане на труда.

Григор Димитров с два мача за ден

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-s-dva-macha-za-den-662396.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще изиграе два мача в рамките на ден на турнира "Роджърс Къп" в Монреал.

Първо поставеният под №7 в основната схема българин ще започне участието си на сингъл, след като снощи стартира на двойки.

Той и аржентинецът Хуан Мартин дел Потро надиграха с 6:3, 6:2 Райън Харисън и Майкъл Винъс. Днес на Григор му предстои сблъсък с левичаря от Германия Миша Зверев.

Мачът е под №2, където двубоите започват в 19,30 часа наше време със срещата между японеца Кей Нишикори и французина Гаел Монфис.

Григор почива в първи кръг, а Зверев трудно елиминира квалификанта Норберт Гомос от Словакия в три сета - 6:4, 6:7 (7), 6:3.

Григор вече веднъж игра срещу Миша Зверев тази година. На турнира в Ротердам българинът го победи с 6:7 (4), 6:2, 6:4.

По-късно през нощта Григор и Хуан Мартин дел Потро излизат и за осминафинала си на двойки срещу легендарните братя Боб и Майк Брайън. Мачът е последен на корт №5.

Правителството ще гласува нов закон срещу прането на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382810

Правителството ще гласува нов закон срещу прането на париМинистър-председателят Бойко Борисов внася за разглеждане Проекторешение за одобряването на Законопроект за мерките срещу изпирането на пари. Това предвижда точка от дневния ред на министрите за днешното им заседание. Кабинетът ще обсъди и Проект на постановление за одобряването на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието,

Мая Манолова към ЦИК: Бавите експеримента за електронно гласуване

http://clubz.bg/57083-maq_manolova_kym_cik_bavite_eksperimenta_za_elektronno_glasuvane

Мая Манолова. Снимка Веселин Боришев

Остават само 5 месеца за тестване на електронното гласуване, напомня днес в писмо омбудсманът Мая Манолова до ЦИК.

Централната избирателна комисия трябва да проведе три симулации тази година, преди да се направят официални тестове на системата, а от 2019 г. вотът по интернет да стане част от обичайното гласуване.

"С безпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Няма данни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащо специализирано звено към Централната избирателна комисия за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване", пише Манолова към ЦИК.

Тя предупреждава, че новият проект между комисията и Държавната агенция за електронно управление, който цели да се внедри такава система с европейски средства, и е с две години срок, не може да бъде аргумент да не се реализира навреме експерименталното гласуване. Това би било нарушаване на текстовете на Изборния кодекс.

"Предвиденото в Изборния кодекс експериментално електронно дистанционно гласуване произтича от проведения национален референдум през 2015 г., на който с категоричен резултат българските избиратели се произнесоха за въвеждането му", напомня още Манолова.

Започва държавно първенство по ветроходство във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357133

От днес до петък СК "Черно море Бриз" - Варна е домакин на държавното първенство по ветроходство в олимпийските класове - Лазер Радиал, Лазер Стандарт, 470, Фин и RS X, научи Moreto.net. По програма са предвидени 12 гонки.

Заплатата в Люксембург е девет пъти по-висока от тази в България

http://frognews.bg/news_139854/Zaplatata-v-Liuksemburg-e-devet-pati-po-visoka-ot-tazi-v-Balgariia/

Минималната заплата в най-богатата членка на Евросъюза Люксембург е деветкратно по-висока от тази в най-бедната – България, съобщи Европейската статистическа агенция Евростат. В Люксембург минималната заплата е 1999 евро, а у нас – 235 евро.

Задържаха 11 сърби и руснаци за незаконно преминаване на границата на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382809

Задържаха 11 сърби и руснаци за незаконно преминаване на границата на КосовоКосовската полиция задържа снощи 11 души, граждани на Русия и на Сърбия, по обвинение в нелегално преминаване на границата на Косово, предаде Танюг. Полицията не съобщи имената на задържаните, но посочи, че сред тях има петима мъже - трима сърби и двама руснаци, и шест жени - две сръбкини и четири рускини.

Държавните институции се борят срещу други държавни институции

https://www.actualno.com/cite/dyrjavnite-institucii-se-borjat-sreshtu-drugi-dyrjavni-institucii-news_626739.html

В много случаи държавните институции се борят срещу други държавни институции. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ по отношение на проверките за нарушения в заведенията и контрола по Черноморието.

Преглед на икономическите теми в печата, 9 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-9-август_l.a_i.746982_at.1.html

"Бюджeтният излишъĸ ce изпoлзвa глaвнo ĸaтo peĸлaмa" Oтчитaнeтo нa милиoнни и милиapдни пpeвишeния нa пpиxoдитe нaд paзxoдитe ce пpeвpъщa в...

Концертът по повод Международния ден на младежта – пряко по БНТ2

http://www.cross.bg/mladezhta-svetovnata-mezhdynarodniya-1551541.html

/КРОСС/ На 12 август (събота) от 20:00 часа БНТ2 ще излъчи пряко от Варна концерта, по случай Международния ден на младежта. В спектакъла участват едни от най-популярните млади изпълнители. Своите хитове ще изпълнят Кристиан Костов, който донесе на България най-успешното класиране в конкурса Евровизия 2017, DARA, Pavell & Venci Venc', Невена Пейкова, Михаела Маринова, Пламен и Иво. Някои от най-успелите млади български спортисти - гимнастичката Невяна Владинова, която само преди броени дни триумфира на турнира за Световната купа в Минск, вицеолимпийската шампионка в скока на височина Мирела Демирева, носителят на Световната купа по сноуборд Радослав Янков, носителката на европейска титла в бокса Станимира Петрова и участникът в Олимпийските игри в Рио де Жанейро Панчо Пасков ще отправят своите видеопослания по повод Международния ден на младежта. Концертът е част от програмата, с която Министерството на младежта и спорта се включва в международната инициатива. Домакин на празника тази година е Европейската младежка столица - Варна. Програмата включва лекоатлетически маратон, младежко изложение, познавателни игри и спортни занимания на открито. Международният ден на младежта е обявен с Резолюция на Генералната асамблея на ООН през 1999 г. и се отбелязва у нас за 17-и път. Всяка година Световната организация привлича вниманието към различни аспекти от ролята на младите хора за преобразяването на обществото

От “Визия за София” с уточнения за обществена поръчка на Столична община за над 100 000 лв.

http://pogled.info/regionalen/ot-viziya-za-sofiya-s-utochneniya-za-obshtestvena-porachka-na-stolichna-obshtina-za-nad-100-000-lv.88254

/Поглед.инфо/ Във връзка с публикацията на БГНЕС от вторник – “Столична община ще похарчи над 100 000 лева за наемането на “изследователи” на София, направата на сайт и закупуване на медийно присъствие”, от “Визия за София - Стратегия за дългосрочно развитие на София и региона” настояха да направят известни уточнения.

Евродепутати поздравиха монасите от Бигорския манастир

https://offnews.bg//politika/evrodeputati-pozdraviha-monasite-ot-bigorskia-manastir-662395.html

Евродепутатите от групата на ГЕРБ изпратиха благодарствено писмо до монасите от Бигорския манастир в Македония, които дадоха своята благословия на добрите отношения между България и Македония веднага след подписване на договора за добросъседство. 

Евродепутатите поздравяват монасите за "всеотдайната им работа за добруването на миряните в тяхното пастство, за смелостта в отстояване на истината и за посланията за добросъседство и сътрудничество и подкрепата за подписания Договор между Република Македония и Република България". 

"Напълно сме съгласни с думите ви че “договорът е в духа на европейското право, без двусмислени политически фрази, без щети, подценявания и пренебрегвания на едната или другата страна. Допълнителен аргумент за неговата полезност е и насъщната нужда да има най-близък сътрудник и съсед приятел, особено за действията на международното поле", се казва в обръщението на евродепутатите, които са се обърнали в писмото си до представителите на монашеското братство на Бигорския манастир „Свети Йоан Предтеча“ и лично до архимандрит Партений. 

В писмото си европейските депутати уверяват, че монасите могат да разчитат на пълната им подкрепа, както и че в политически план ще се продължи да се работи в подкрепа на Македония в пътя й към пълноправно членство към ЕС и НАТО.

Съдят бивш руски министър, взел 2 млн. долара подкуп

http://dnes.dir.bg/news/podkup-ministar-rusia-putin-26205772

Бившият министър на икономиката на Русия Алексей Улюкаев е подсъдим за получаване на подкуп от два милиона долара от "Роснефт".

Разговор на висше военно равнище между Русия и САЩ за Сирия

http://www.cross.bg/siriya-dunford-presslyzhbata-1551540.html

/КРОСС/ Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и командващият Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд разговаряха по телефона за положението в Сирия и Ирак, предава БНР. Двамата обсъдиха и борбата с международния тероризъм, съобщи пресслужбата на руското военно министерство. От пресслужбата на Дънфорд заявиха, че двамата са "обсъдили въпроси, предизвикващи безпокойство" както у американските, така и у руските военни. Герасимов и Дънфорд са разговаряли за ситуацията в зоните за намаляване на напрежението в Сирия. Такива зони бяха установени след международните преговори в Астана през месец май, а по настояване на САЩ беше обявена още една зона - в Югозападна Сирия.  

Земетресение в Китай взе 19 жертви, сред тях има туристи

http://clubz.bg/57082-zemetresenie_v_kitaj_vze_19_jertvi_sred_tqh_ima_turisti

19 души, включително шестима туристи, са загинали при земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер в югозападен Китай, предаде Ройерс. При труса в провинция Съчуан са ранени поне 247 души. Епицентърът е на 200 км северозападно от гр. Гуангян.

Властите в провинцията евакуират туристи и местни, блокирани от свлачища. Близо 30 000 туристи са изведени от земетръсната зона, което доведе до интензивен трафик и задръствания по тесните пътища.

Десетки други гости на района чакат полетите си на местното летище. То е отворено и хората от засегнатите места се евакуират и по въздух.

Около 130 хил. домове са понесли разрушения, съобщи Националната комисия за борба с бедствията въз основа на първоначален анализ.

Електричеството е възстановено, а военни помагат в спасителните операции, пишат китайски медии.

Десеки вторични трусове са регистрирани в провинция Съчуан.

Друго земетресение с магнитуд 6.6 по Рихтер разлюля северозападната част на Китай днес сутринта. Епицентърът е на над 2000 км от този на първото бедствие. Според местни медии 32-ма души са ранени.

Провинция Съчуан е активна сеизмична зона. Силен трус през май 2008 г. уби близо 70 000 души в района.

 

Много жертви и ранени при трусовете в Китай

http://dnes.dir.bg/news/china-zemetresenie-potopat-26205757

Земетресението с магнитуд 6,5, разтърсило снощи югозападната китайска провинция Съчуан, е взело най-малко 13 жертви.

Кмет обяви война на хората, които чоплят семки в парка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6382795

Кмет обяви война на хората, които чоплят семки в парка (Видео)Кметът на пловдивския район „Тракия” Костадин Димитров обяви война на хората, които чоплят семки в парка, предаде NOVA.  На няколко места в парка е написано на асфалта: „Забранява се изхвърлянето на семки и люспи извън определените за целта места. Глоба 50 лева”. „Имаме проблем. Надявам се, че този надпис ще ги накара да намалят темпото,

Над 3 300 000 чужди туристи са посетили България от началото на годината

https://www.actualno.com/society/nad-3-300-000-chujdi-turisti-sa-posetili-bylgarija-ot-nachaloto-na-godinata-news_626737.html

Над 3 300 000 чуждестранни туристи са посетили страната от началото на годината. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова. „Нашите прогнози за ръст между 7 и 10% в момента се оправдават, защото ръстът януари-юни е около 8%. Направили сме прогноза, че за май-октомври оч

Кабинетът ще обсъди нови мерки срещу прането на пари

https://offnews.bg//politika/kabinetat-shte-obsadi-novi-merki-sreshtu-praneto-na-pari-662393.html

На днешното си заседание кабинетът ще обсъди нов законопроект за мерките срещу прането на пари. Законопроектът е внесен от премиера Бойко Борисов.

Очаква се още министърът на финансите Владислав Горанов да представи касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на годината.

Правителството ще обсъди още и проект за изменение на общия устройствен план на Столична община в частта „Комуникационно-транспортна система – масов градски релсов транспорт“ за третия метродиаметър на софийското метро. Предложението е внесено от регионалния министър Николай Нанков.

Ще бъдат разгледани и националните програми за развитие на образованието, както и новата програма "Работа" към националния план за заетостта, която ще заработи в областите Видин, Враца и Монтана.

Еколог: Кметицата на Каварна защитава интересите на г-н Суджука

http://frognews.bg/news_139840/Ekolog-Kmetitsata-na-Kavarna-zashtitava-interesite-na-g-n-Sudjuka/

Кметицата на Каварна изнесе невярна информация. Опасявам се, че тя защитава интересите на г-н Суджука. Това заяви екологът Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа „Балкани“ . Той, заедно с колегата му Градимир Градев от „Зелени Балкани“ коментираха казуса „Калиакра“.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване