Ново 20! Пловдивчани сами си отглеждали комари в саксии, твърят общинари

https://www.24chasa.bg/region/article/6389162

Ново 20! Пловдивчани сами си отглеждали комари в саксии, твърят общинариОбщински еколози обясниха наличието на рояци комари в Пловдив това лято с факта, че гражданите сами ги развъждали в саксии. "Ако трябва да бъдем откровени начина, по който битуваме, помага за отглеждането на насекомите. В саксиите по балкони и прозорци има чинийки, където застоява вода. Там комарите се въдят. Всяка локва е потенциален биотоп.

Дъждът потуши повечето от активните горски пожари в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389645

Дъждът потуши повечето от активните горски пожари в МакедонияПовечето от активните горски пожари в Македония бяха потушени от дъждовете, които паднаха през изминалата нощ, съобщи Центърът за управление на кризи, цитиран от агенция МИА.  Пожарът в близост до манастира Трескавец и пожарите в района на Прилеп и Крушево, както и в планината Бистра, са под контрол, съобщават още от центъра, цитирани от "Фокус".

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=357479

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 14 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък7 - от 08:00 ч. до 17:00 ч.

Верижна катастрофа на магистрала "Тракия" се размина без жертви

//dariknews.bg/novini/bylgariia/verizhna-katastrofa-na-magistrala-trakiia-se-razmina-bez-zhertvi-2042287

Катастрофа с три автомобила е станала в района на 25 км на магистрала "Тракия" в посока Бургас. При инцидента има пострадали, предаде Агенция "Фокус".

Седмичен хороскоп за 14-20 август

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-horoskop-za-14-20-avgust-news_627496.html

Овен Още в първия ден от новата седмица може да получите интересно и примамливо бизнес предложение. Това ще бъде свързано с ваше запознанство с точните хора в най-подходящия момент. Докато през изминалите дни бяхте прекалено фокусирани върху детайлите, сега ще мое да се за

Рибари, собственици на кораби, преработватели и изкупвачи на протест пред ИАРА

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mUw5Hkjdvm8/

Стотици рибари, собственици на риболовни кораби и лодки, преработватели и изкупвачи се готвят да блокират Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас на 14 август, от 9.00 часа. Почти целият рибопреработвателен бранш ще се вдигне на протест заради готвена забрана за улова на бяла мида, съобщава Gramofona.com . Предложението на бранша е забраната да е в сила в размножителния период на мидата. Оказало се обаче, че от министерството предвиждат тя да влезе в сила веднага, а след два месеца можело да се удължи още и напрактика уловът на бяла мида да се забрани до края на годината.

Това обаче ще доведе до сериозни загуби за преработвателните предприятия, които имат договорени квоти и сключени договори за износ на морския продукт. В началото на седмицата в Министерството на земеделието е трябвало да се проведе среща между заинтересованите страни.

„Вместо да говорим и обсъждаме проблемите, дойде заместник-министърът и просто каза: Забраната влиза в сила, и край“, разказа участник в срещата. От асоциация БГ ФИШ обясниха, че именно тяхната организация първа е поискала въвеждането на ясни правила и регламент при улова на бяла риба.

Асоциацията е и тази, която е предложила забрана по време на размножителния период. Нито едно от предложенията обаче не било взето под внимание, а новата заповед била подготвена без да се отчетат идеите, постъпили по време на общественото обсъждане.

По информация на асоциация БГ ФИШ в стопанския риболов, улова на бяла мида и преработката на рибни продукти са ангажирани около 15 хил. души от цялото Черноморие. „Това е малък отрасъл, който обаче носи чиста печалба на държавата. Тук говорим за чист износ на продукция“, обясниха от БГ ФИШ.

„Протестираме и срещу налагането на рестрикции и ограничения за стопански риболов без да е направена оценка на социалния и икономическия фактор и без да е съобразено мнението исканията и потребностите на сектора“, коментират организаторите на протеста.

 

Агенция “Митници“ е заловила хероин и кокаин за 70 млн. лв

http://www.mediapool.bg/agentsiya-mitnitsi-e-zalovila-heroin-i-kokain-za-70-mln-lv-news267883.html

Агенция "Митници" е заловила хероин и кокаин за около 70 млн. лева от началото на годината, съобщи в неделя "Нова телевизия", позовавайки се на информация от институцията. Според данните има 10% ръст на наркотрафика през територията на страната. От началото на 2017 година са заловени общо 27 кг кокаин, 746 кг хероин и 450 кг марихуана. "Имаме бум на трафика на хероин. Явно в Европа има засилено потребление на този наркотик", коментира Анна Богнадова от отдел "Наркотици" в Агенция "Митници". В над 50% от задържаните да пренасят наркотици от митническата агенция са български граждани, обясни Богнадова. По думите й българите се използват най-често за куриери. Най-много са случаите на задържани наркотици на митническите пунктове "Калотина" (общо 13 случая), "Капитан Андреево", "Дунав мост - Русе" и "Дунав мост – Видин" и на Летище София.

Испанска комедия слага край на тазгодишното "Лятно кино в квартала" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357483

С испанската комедия "Непредвидени събития" тази вечер официално ще бъде закрито поредното издание на фестивала "Лятно кино в квартала", припомня Moreto.net. Прожекцията започва в 20.30 часа под паметника на Българо-съветската дружба в квартал "Бриз".

Захари Бахаров получи букет от сламки за рождения си ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389568

Захари Бахаров получи букет от сламки за рождения си денАктьорът пусна снимка във фейсбук, на която позира с причудливи подаръци по случай 37-ия си рожден ден. Децата му решили да го изненадат, като му подарят човече и букет, направени от сламки. Колоритната снимка предизвика умиление сред почитателите на Бахаров. “Дай боже всекиму” е коментарът на самия актьор.

Втора катастрофа край с. Микре, има жертви

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-sopot-mikre-26228333

Жена и дете са загинали при катастрофата на главния път София - Варна между селата Микре и Сопот.

Българин вкара на ст. “Ленин” при дебюта си в Русия (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389649

Само 6 мин бяха нужни на българския нападател Венцислав Христов, за да отбережи първото си попадение в руската Висша лига. На стадион “Владимир Илич Ленин” пред 11 230 зрители на стадиона в Хабаровск юношата на “Локо” (Сф) се появи на терена в 76-ата мин на мястото на Витали Федотов. В 82-ата мин Христо откри резултата за “СКА-Хабаровск” срещу

Раздаваха безплатен обяд на социално слаби в центъра на столицата

https://www.24chasa.bg/region/article/6389618

Раздаваха безплатен обяд на социално слаби в центъра на столицатаВсяка неделя десетки хора в неравностойно положение получават безплатен обяд на чешмите с минерална вода в столицата, разказва БНР. Инициативата е на неформалната организация „Солидарна кухня“, която от половин година раздава храна на хората в нужда. В 14 часа на трамвайната спирка при минералната вода имаше опашка от нуждаещи се хора.

Едва 36 % от французите са доволни от работата на президента Еманюел Макрон, показва проучване

http://www.moreto.net/novini.php?n=357461

Близо сто дни след президентските избори, едва 36 на сто от гражданите на Франция са доволни от работата на Еманюел Макрон. Това показва проучване на института Ifop за вестник Le Figaro, цитирано от австрийската медия ORF. Предшественикът на Макрон - Франсоа Оланд, се радваше на подкрепата на 46 % от анкетираните при междинния доклад, представен за същия период след избирането му през 2012 г.

Съд отмени наказание на полицай за бягство на опасен затворник в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389138

Съд отмени наказание на полицай за бягство на опасен затворник в ПловдивПловдивският съд отмени наказание на редови полицай, санкциониран от началниците си за бягството на затворника Тома Ендрев. Той духна на 21 февруари т.г. и в продължение на пет дни го търсиха под дърво и камък. Цялата полиция беше на крак, докато го залови. Ендрев уби преди 14 г. хазяина си, разчлени трупа му,

Морето погълна още двама, черна серия през август

https://www.24chasa.bg/region/article/6389611

Морето погълна още двама, черна серия през августДвама туристи се удавиха през уикенда по Южното Черноморие. Единият инцидент е станал в Слънчев бряг, а другият в Китен, съобщиха осведомени. С последните случаи жертвите на морето от началото на август стават десет. Трагедията в Слънчев бряг се разиграла късно следобед днес, в района на хотел "Бургас".

Коментар на седмицата №1: “Калиакра”, КТБ?! Тарикатите са същите. Кражбата плащаме винаги ние

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6389362

Коментар на седмицата №1: “Калиакра”, КТБ?! Тарикатите са същите. Кражбата плащаме винаги ниеПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 с 30 740 прочитания. Hай-странното на пръв поглед в екоскандала "Калиакра" е, че реално виновните за глобата за държавата ни собственици на голф игрище и на няколко велогенераторни парка излъчват 0-процентна притесненост, а дребни земеделци с ниви, с бостан дини,

Цецка Цачева: Ангажиментът на правителството е до края на 2017 г. да има приет антикорупционен закон

https://www.actualno.com/politics/cecka-cacheva-angajimentyt-na-pravitelstvoto-e-do-kraja-na-2017-g-da-ima-priet-antikorupcionen-zakon-news_627490.html

Ангажиментът на правителството е до края на 2017 г. България да има приет закон за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Това заяви на брифинг във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде БГНЕС. Цачева припомни, че анти

Португалия поиска помощ от Европа за потушаването на горските пожари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389616

Португалия поиска помощ от Европа за потушаването на горските пожариВ неделя повече от три хиляди пожарникари се опитват да потушат горските пожари в Португалия, след като страната поиска съдействие от Европа, за да се справи със стихията, предава Ройтерс, цитира "Фокус". По-рано това лято необичайно сухото и горещо време беше причината за един от най-страшните пожари в Португалия, при който 64 души загинаха.

Откъс от "Катастрофа" на Дж. Г. Балард

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/13/3019483_otkus_ot_katastrofa_na_dj_g_balard/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Катастрофа" с автор Дж. Г. Балард, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />"Катастрофа" е една от най-смущаващите книги на XX век, поредно свидетелство за изобретателния ум на Джеймс Г. Балард.<br /><br />След като покорихме футуристичния вертикален свят на "Небостъргач", сега имаме изключителната възможност да прочетем "Катастрофа" (превод:...

Осем души загинаха в тежки катастрофи в страната (обновена)

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/08/13/3023589_osem_dushi_zaginaha_v_tejki_katastrofi_v_stranata/?ref=rss


Шестима души загинаха при две тежки пътни произшествия, станали днес в страната.<br /><br />Четирима души са загинали в катастрофа между лек автомобил и автобус, станала на пътя Плевен-Ловеч около 15 ч. следобед, съобщи пред БТА директорът на областната дирекция на МВР в Плевен Красимир Начев. По първоначални данни колата е навлязла ненадейно в насрещното движение. Причините се разследват, но вероятно става дума за прилошаване на шофьора или за заспиване.<br /><br...

Шестима души загинаха в две тежки катастрофи в страната

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/08/13/3023589_shestima_dushi_zaginaha_v_dve_tejki_katastrofi_v/?ref=rss


Шестима души загинаха при две тежки пътни произшествия, станали днес в страната.<br /><br />Четирима души са загинали в катастрофа между лек автомобил и автобус, станала на пътя Плевен-Ловеч около 15 ч. следобед, съобщи пред БТА директорът на областната дирекция на МВР в Плевен Красимир Начев. По първоначални данни колата е навлязла ненадейно в насрещното движение. Причините се разследват, но вероятно става дума за прилошаване на шофьора или за заспиване.<br /><br...

В Швейцария сравниха Путин с Мусолини и го нарекоха ”Путолини”

http://frognews.bg/news_140125/V-SHveitsariia-sravniha-Putin-s-Musolini-i-go-narekoha-Putolini/

В два швейцарски вестника-Der Bund и Tages-Anzeiger-се появиха статии, в които се сравняват начините за почивка на двама световни лидери-Бенито Мусолини и Владимир Путин.

Концерт край Фонтана за Празника на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357485

Варна отново ще отбележи своя празник - 15 август, с концерт край Фонтана на площад "Независимост", научи Moreto.net. Публиката ще зарадва Маестро Мартин Пантелеев, чийто прекрасен Концерт край фонтана от миналото лято публиката все още не е забравила.

Цецка Цачева обеща, че ще има антикорупционен закон до края на годината

http://www.cross.bg/tzacheva-dymite-protivodeiistvie-1551984.html

/КРОСС/ До края на 2017 г. България трябва да има приет Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Това заяви във Варна правосъдният министър Цецка Цачева. Според нея по темата със закона се прави опит за противопоставяне на институциите, което не работи в интерес на държавността. Финалното обсъждане на проектозакона ще бъде на 1 септември от 11 часа в Народното събрание, каза Цачева. По думите й на тази среща са поканени всички парламентарни групи. След това проектът ще бъде поставен за междуведомствено съгласуване и внесен в МС. „Категорично отхвърлям внушенията, които се правят в общественото пространство, че това е законопроект, който предполага механичен сбор от сега действащи структури за противодействие на корупционни практики", каза министърът. По думите й единният орган, който ще бъде създаден, е изцяло нов. Проектозаконът дава отговор и на въпроса какво се случва с имуществото, на тези които са се обогатили по незаконен път, допълни Цачева. По думите й то ще бъде отнемано, като 30 на сто ще отива за социални нужди. Цачева допълни, че новият закон ще разшири кръга на хората, които са длъжни да декларират конфликт на интереси, когато са на властови позиции, както и да подават годишна имуществена декларация.  

Херо търси дългучи за Лудогорец

https://offnews.bg//futbol/hero-tarsi-dalguchi-za-ludogoretc-662714.html

Отборът на Лудогорец ще стартира спешна селекция, информира Sportal.bg. Целта до края на трансферния прозорец е да се привлекат няколко нови попълнения, за да се засили конкуренцията в отбора.

Желанието на новия наставник Димитър Димитров е да вземе ръстови състезатели. Херо вече е наясно кои футболисти ще акостират в Разград и съвсем скоро Лудогорец ще се сдобие с нови състезатели. “Зелените” ще се подсилят във всяка една линия.

Очаква се до края на месеца българският шампион да осъществи продажба на свой състезател в силен европейски шампионат.

Още утре Херо официално ще подпише своя договор с Лудогорец. Днес “орлите” обявиха, че Херо поема тима в отговор на спекулациите, че се преговаря и с други имена. Договорът е въпрос на формалност, тъй като има джентълменско споразумение между двете страни. Това ще се случи в понеделник. Тогава Димитров ще даде пресконференция.

По-рано днес мениджърът на Херо - Мирчо Димитров, заяви, че Методи Томанов се е свързал с Херо след подадената оставка от Георги Дерменджиев и го е поканил да поеме “орлите”.

“Той имаше оферти от водещи тимове в Казахстан и два отбора от руския елит, но реши да приеме предложението на българския шампион. Целите на Лудогорец в родния шампионат и в евротурнирите са винаги високи и затова на “орлите” не се отказва.

Херо много мисли дали да приеме предложението, тъй като в Павлодар нямаше човек, който да не го обича. Той там намери своето място, но все пак реши да поеме към ново предизвикателство. Лудогорец има собственици и ръководство, които знаят много добре как се ръководи един клуб и затова имат тези успехи", каза Димитров.

Иванка Тръмп: Няма място за расизъм в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389601

Иванка Тръмп: Няма място за расизъм в САЩВ неделя дъщерята на американския президент Иванка Тръмп осъди насилието по време на демонстрацията на бели националисти в Шарлътсвил, подчертавайки, че всички американци трябва да бъдат единни, пише вестник The Hill. „В обществото не трябва да има място за расизъм, превъзходство на белите и неонацизъм“,

Двупосочно движение в една лента се извършва на третокласен път 107 след Рилски манастир

https://www.actualno.com/kustendil/dvuposochno-dvijenie-v-edna-lenta-se-izvyrshva-na-tretoklasen-pyt-107-sled-rilski-manastir-news_627489.html

Двупосочно движение в една лента се извършва на третокласен път 107 след Рилски манастир от км 31+350 до км 31+450, поради пропадане на част от дясната пътна лента и банкета. В участъка скоростта на движение е ограничена до 30 км/час и е сигнализирано с пътни знаци. Това съобщи за Рад

Руско оръжие блокира GPS-системи на американски кораби

http://dnes.dir.bg/news/gps-nato--rusia-rusko-orazhie-26228290

Проблемите с функционирането на GPS-ите на кораби в Черно море може би са свързани с изпробването на кибероръжие от Русия.

АМ "Тракия" и АМ "Хемус" ще имат зарядни станции за електромобили до месеци

https://www.24chasa.bg/avto/article/6389603

АМ "Тракия" и АМ "Хемус" ще имат зарядни станции за електромобили до месециДо няколко месеца по магистралите "Тракия" и "Хемус" ще има зарядни станции за електромобили, съобщи пред БНР Мартин Хаджистойков от една от компаниите за подобни станции. "При по-старите модели презареждане може да се налага повече от веднъж, защото батериите вече са амортизирани",каза Хаджистойков.

Цачева обвини Нинова в опит за противопоставяне на институциите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/13/3023585_cacheva_obvini_ninova_v_opit_za_protivopostaviane_na/?ref=rss


Прави се опит за противопоставяне на институциите по темата за антикорупционния закон. С тези думи министърът на правосъдието Цецка Цачева коментира лидера на БСП Корнелия Нинова, която попита в изявление до медиите защо премиерът Бойко Борисов е излъгал, че с президента са се договорили за антикорупционния закон.<br /><br />Преди две седмици Борисов каза, че лично се е договорил с Румен Радев как ще бъде изградена структурата на бъдещия независим антикорупционен орган. Вчера...

Петрол е изтекъл в териториалните води на Кувейт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389597

Петрол е изтекъл в териториалните води на КувейтАварийните служби на Кувейт се борят с последиците от изтичане на петрол вчера в териториални води на емирството край южното находище Рас аз Зур. Това съобщи днес говорителят на кувейтската Национална петролна компания Талял ал Халед ас Сабах, цитиран от Росбалт и БТА. "Екипите за спешно реагиране все още се опитват да поемат контрола върху

В Румъния задържаха яхта с 69 нелегални имигранти, плаващи в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=357482

Румънската брегова охрана е задържала днес яхта с близо 70 нелегални имигранти от Ирак в Черно море, съобщава "Агерпрес" цитирана от ТАСС. Според тях, моторна лодка Емек 1 под турски флаг, е задържана от патрулен кораб на бреговата охрана в румънските териториални води, на около 10 морски мили от пристанището на Мангалия.

"Тотнъм" се измъчи, но надви 10 човека от "Нюкасъл" като гост

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/13/3023584_totnum_se_izmuchi_no_nadvi_10_choveka_ot_njukasul_kato/?ref=rss


"Тотнъм" започна с победа новия сезон във Висшата лига, надигравайки с 2:0 "Нюкасъл" като гост. Очаванията за трудна визита в Североизточна Англия на завръщащия се в елита тим, се оправдаха, като хората на Маурисио Почетино не стигнаха никак лесно до успеха.<br /><br />И двата гола паднаха в последните 30 минути. Първо точен беше Деле Али след атрактивен удар от въздуха, а защитникът Бен Дейвид оформи крайния резултат.<br /><br />Spurs secure a...

Проливни дъждове причиниха свлачища и взеха десетки жертви в Непал и Индия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/13/3023587_prolivni_dujdove_prichiniha_svlachishta_i_vzeha/?ref=rss


Поройни дъждове, паднали в Хималаите, причиниха наводнения и взеха десетки жертви в Непал и Индия, съобщи БТА. В Непал са загинали 49 души, като се очаква броят на жертвите да се увеличава, тъй като поне 35 души са в неизвестност. В Индия са загинали най-малко седем души.<br /><br />Най-малко 20 души са ранени в Непал, а хиляди са останали без подслон. Хотелиер съобщи, че се е наложило да извози туристи със слон до най-близката магистрала. Близо 600 туристи - 200 местни и 400...

Ще режисира ли Тарантино следващия "Бонд"?

http://www.cross.bg/tarantino-bond-sledvashtiya-1551983.html

/КРОСС/ Тим Рот, Майкъл Мадсън и Уолтър Гогинс смятат, че Куентин Тарантино ще бъде чудесен избор за режисьор на следващия филм за Джеймс Бонд. 56-годишният Рот мисли, че режисьорът на "Омразната осморка", известен с насилието в своите филми, би направил страхотен сценарий за хитовата поредица. Докато Дениъл Крейг възнамерява да изиграе ролята си на шпионин за пети път със следващия филм, Тим би се радвал да бъде съперник на Бонд, ако Куентин е привлечен за режисьорския стол. Майкъл Мадсън, който играе в "Убийството на Бил" и "Умри в друг ден" на Тарантино, също смята, че режисьорът ще бъде чудесен избор. Според Уолтър Гогинс 54-годишният режисьор ще даде различен подход към класическата история. Тарантино, който наскоро разкри, че планира да направи още два филма и след това да се пенсионира, за момента отклонява предложението.

Митниците отчитат ръст на заловените наркотици тази година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/13/3023577_mitnicite_otchitat_rust_na_zalovenite_narkotici_tazi/?ref=rss


Агенция "Митници" отчита ръст на заловените наркотици тази година, като само пратките хероин и кокаин са за повече 70 млн. лева, съобщи "Нова телевизия".<br /><br />От началото на 2017 г. досега са заловени общо 27 кг кокаин. Марихуаната е близо 450 кг, а най-големите задържани количества са при хероина - 746 кг. По оценки на митниците ръстът при наркотрафика е 10%, информира телевизията.<br /><br />"Имаме бум на трафика на хероин. Явно в Европа...

Актьори искат Тарантино да режисира следващия "Бонд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389578

Актьори искат Тарантино да режисира следващия "БондТим Рот, Майкъл Мадсън и Уолтър Гогинс смятат, че Куентин Тарантино ще бъде чудесен избор за режисьор на следващия филм за Джеймс Бонд. 56-годишният Рот мисли, че режисьорът на "Омразната осморка”, известен с насилието в своите филми, би направил страхотен сценарий за хитовата поредица. Докато Дениъл Крейг възнамерява да изиграе ролята си на

АФП: Българската тютюнева индустрия „изпуши”

https://www.vesti.bg/bulgaria/afp-bylgarskata-tiutiuneva-industriia-izpushi-6072608

Безплодните полета на Родопите не са подходящи за нищо, освен за тютюна, оставяйки производителите да зависят от умиращата търговия

Иванка Тръмп: Няма място за расизъм в САЩ

https://www.actualno.com/america/ivanka-trymp-njama-mjasto-za-rasizym-v-sasht-news_627487.html

Oъщерята на американския президент Иванка Тръмп осъди насилието по време на демонстрацията на бели националисти в Шарлотсвил, подчертавайки, че всички американци трябва да бъдат единни, пише вестник The Hill. „В обществото не трябва да има място за расизъм, превъзходство н

Бягството към мечтания Запад, което завърши с катастрофа край Пазарджик

https://offnews.bg//dw/biagstvoto-kam-mechtania-zapad-koeto-zavarshi-s-katastrofa-kraj-pazar-662713.html

Искали са да избягат. На всяка цена. Бягството им към желания Запад приключва обаче в България. Загиват край Пазарджик - при катастрофата на микробуса, с който ги превозват каналджиите. Андреа Беер с подробности за случая.

Тихо и спокойно изглежда пред малката морга на болницата в Пазарджик - на стотина километра югоизточно от столицата София. Сивокафявата сграда излъчва неприятна миризма на разложение. В моргата лежат и телата на няколко души, чието бягство на Запад внезапно е приключило в България. Загинали са при катастрофа в началото на юни на близката магистрала – един българин и 9 неидентифицирани чужденци. Загинали са на място, спомня си главният лекар Васил Вълчев. Междувременно се знае повече за този случай: загиналият българин – 16-годишно момче – е карал микробуса, с който каналджии превозвали бежанци. Останалите 9 загинали са афганистаци и пакистанци.

„Най-големите трудности за нас, след такъв трагичен случай, са парите и идентифицирането на жертвите”, казва пред репортерката на АРД Андреа Беер шефът на дипломатическата мисия на Афганистан в София Ахмад Сидик Длер. Ако загиналите нямат документи у себе си, посолството трябва да издири оцелели при катастрофата, да изпрати в Афганистан снимки и ДНК-проби на жертвите, а накрая трябва да организира и превозването на телата до Афганистан - след като бъде установена тяхната самоличност.

Каналджиите вземат пари не само от живите

„Преди държавата помагаше на бедните семейства за разходите, но постепенно това се превърна в проблем. За двама от загиналите, които вече са върнати от Пазарджик в Афганистан, техните семейства бяха изпратили пари чрез външното министерство. Но напоследък жертвите станаха много – афганистанци умират не само в България. А връщането на тяло в Афганистан струва между 3 000 и 3500 евро. Това са разходи, които афганистанската държава просто не може да си позволи”, казва посланикът.

Каналджиите злоупотребяват също и с отчаянието на близките на жертвите, допълва той. Те вземат пари не само от живите, а и от семействата на мъртвите - за връщането на телата им обратно в родината. Вземат ли обаче парите, изчезват, без да изпълнят обещаното, разказва още дипломатът. Сътрудничеството с българските власти той определя като добро. Лично той разбирал хората, които бягат от Афганистан - от войната, тероризма и икономическата разруха.

Защото са искали да избягат на всяка цена

"Ние разглеждаме подобни трагедии, като тази катастрофа, винаги в по-широк контекст: защо въобще хора биват принуждавани да правят това?", казва Матис льо Рут, ръководител на софийското бюро на Върховния комисариат на ООН за бежанците. В този смисъл той призовава за нормални, човешки процедури за получаване на убежище.

Льо Рут поддържа контакт и с осемте оцелели от катастрофата, които са с наранявания основно в областта на главата, гръдния кош и корема. Разходите за тяхното лечение, както и за аутопсията на жертвите, са за сметка на болницата в Пазарджик, казва д-р Вълчев. "Това много натовари бюджета ни - между 20 и 25 хиляди евро излезе всичко. Телата на двама от загиналите все още се съхраняват в моргата - на двама афганистанци", добавя той.

Докато осемте пострадали при катастрофата скоро ще продължат някак по-нататък, двамата афганистанци в моргата чакат да започне последното им пътуване. Ако прокуратурата освободи телата, тогава българските власти ще уредят формалностите, а труповете ще бъдат транспортирани до летището в София. А оттам те ще заминат за страната, от която тези хора непременно са искали да избягат. На всяка цена.

Дойче веле; заглавието е на редакцията 

Ансамбълът по художествена гимнастика със сребро на Световната купа

http://www.mediapool.bg/ansambalat-po-hudozhestvena-gimnastika-sas-srebro-na-svetovnata-kupa-news267882.html

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели сребро за съчетанието си с три топки и две въжета на Световната купа в Казан. Българките получиха оценка от 18.250. Първи се класира руският ансамбъл с оценка 18.750. Българките Елена Бинева, Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Теодора Александрова играха по музика от филма "Шерлок Холмс". Според спортните медиите златният медал за руските е доста спорен заради многото неточности при изпълнението на тяхното съчетание. Трети са представителките на Беларус със 17.550. Сребърният медал за ансамбъла бе единствен за отбора ни от тази световна купа. Катрин Тасева завърши шеста на топка, пета на бухалки и лента. Невяна Владинова се класира седма на обръч, топка и лента. В индивидуалната надпредвара най-успешно се представиха рускините Дина и Арина Аверини, които са близначки. Те спечелиха по два златни и два сребърни медала на отделните уреди.

Арестуваха машинистите на сблъскалите се влакове в Египет

http://www.cross.bg/vlak-egipet-mashinistite-1551982.html

/КРОСС/ Египетската прокуратура разпореди машинистите и помощник-машинистите на двата сблъскали се в петък влака да бъдат задържани за 15 дни, предадоха информационните агенции. При жп катастрофата на край Александрия загинаха най-малко 41 души, а са ранени 133, съобщи министерството на здравеопазването. Двамата машинисти и двамата им помощници ще останат в ареста, докато се води разследването. Взети са урина и кръв за изследване от един от машинистите, за да се провери дали не е използвал наркотици, отбелязва Ройтерс. Припомняме, пътуващ от столицата Кайро за Александрия пътнически влак, се вряза с пълна скорост в спрял влак от Порт Саид. Според една от версиите до катастрофата се е стигнало заради грешка на машиниста, който не е забелязал забраняващия сигнал на семафора, както и значително превишената скорост. Според друга версия диспечерът е подал грешен сигнал на първия влак, той е спрял и след това в него се е блъснал вторият влак. Египетският министър на транспорта Хешам Арафат каза вчера, че ръчната операционна система е фактор, който е допринесъл за катастрофата - една от най-тежките в страната през последните години. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е разпоредил разследване на инцидента. Железопътната система в Египет е в много лошо състояние, поддържана е зле и в резултат авариите и произшествията с жертви и пострадали не са рядкост, отбелязва АП. ТАСС припомня, че най-тежкият влаков инцидент в страната стана през февруари 2002 г

Ансамбълът по художествена гимнастика със сребърни медали от Казан

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389584

Ансамбълът по художествена гимнастика със сребърни медали от КазанФиналите на „Чалъндж” купата по художествена гимнастика в Казан приключиха със сребърни медали за България на 3 топки и 2 въжета, съобщава Gong.bg. Момичетата на Весела Димитрова играха чудесно и получиха оценка 18.250. Златото отиде при домакините от Русия, които получиха обща оценка 18.750. Трети остана ансамбълът на Беларус със 17.550.

И германската организация Sea Eye спира спасяването на мигранти в Средиземно море

http://www.cross.bg/migranti-more-sredizemno-1551979.html

/КРОСС/ Германската неправителствена организация Sea Eye спира операциите по спасяване на мигранти в Средиземно море от съображения за сигурност, съобщава РИА Новости. Както по-рано съобщи Ройтерс, международната организация "Лекари без граници" (MSF) заяви, че спира спасителната си дейност за мигранти в Средиземно море. Причината е в застрашаващите действия на либийската брегова охрана и спънките, които създава в дейността им италианското правителство. Според Франс Прес, "Лекари без граници" са спрели използването на най-големия кораб в региона заради "атмосферата на нарастваща недоброжелателност за спасителните операции". Sea Eye в неделя заяви, че "с тъжно сърце" следва примера на "Лекари без граници" след "явната заплаха в отношенията на частните неправителствени организации" от страна на либийското правителство. Както отбелязва агенцията, в четвъртък Военноморските сили на Либия препоръчаха международните кораби да напуснат зоната за търсене и спасяване край бреговете на страната. Либийските власти подозират благотворителните организации в помощ на нелегалните превозвачи на мигранти. "При тези обстоятелства няма как да продължат нашите спасителни дейности. Това би било безотговорност към нашите екипажи", заяви основателят на организацията Михаил Бушхойлер

Още жертви на пътя. Шестима души загинаха в Плевенско и Ловешко

http://www.cross.bg/dyshi-putya-selo-1551981.html

/КРОСС/ Шестима души загинаха при две тежки катастрофи. Единият инцидент стана в Плевенско, а другият - в Ловешко, съобщава БНР. На пътя Плевен-Ловеч, в района на село Брестовец, лек автомобил с плевенска регистрация, движещ се в посока Плевен, е изгубил контрол над управлението и се е ударил челно в автобус с пловдивска регистрация, който е пътувал в посока Ловеч. Вследствие на инцидента на място са починали четирима души, пътували в лекия автомобил. Няма пострадали пътници в автобуса. Движението в участъка на инцидента се регулира от полицейски екипи. На място се извършва и оглед. Двама души също изгубиха живота си при тежка катастрофа на пътя София-Варна. Инцидентът е станал в района на ловешкото село Микре, след като са се блъснали последователно три леки автомобила. Пътят е затворен и в двете посоки. Организиран е обход през Сопот. В района на село Микре вече се е образувала километрична колона от автомобили, съобщават очевидци.  

Цачева във Варна: До края на годината приемаме новия антикорупционен закон

http://www.moreto.net/novini.php?n=357484

Ангажиментът на правителството е до края на настоящата година България да има приет Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. С него ще се създаде единна структура, която да следи декларираните доходи и имоти от лицата на определени властови позиции.

Иванка Тръмп: В САЩ няма място за расизъм

http://www.cross.bg/trump-ivanka-nasilieto-1551980.html

/КРОСС/ Дъщерята на американския президент Иванка Тръмп осъди насилието по време на демонстрацията на бели националисти в Шарлътсвил, подчертавайки, че всички американци трябва да бъдат единни, пише вестник The Hill. „В обществото не трябва да има място за расизъм, превъзходство на белите и неонацизъм", написа Иванка Тръмп в социалната мрежа „Туитър". „Ние всички като американци трябва да бъдем единни и да сме една обединена държава", допълни Иванка Тръмп, която също така е съветник на президента. Изказването дойде след критиките, свързани с изказването на Доналд Тръмп, според когото „много страни" са виновни за насилието в Шарлътсвил.  

Четирима телефонни измамници са арестувани в Ямбол

http://www.mediapool.bg/chetirima-telefonni-izmamnitsi-sa-arestuvani-v-yambol-news267881.html

В Ямбол полицията е арестувала четирима заподозрени за извършване на телефонни измами. Двама от тях са арестувани в момента на получаването на парите в ямболския квартал “Граф Игнатиев“. Става дума за 51-годишен мъж и 36-годишна жена от Варна. Минути по-рано възрастна жена е заблудена по телефона, че помага за задържане на измамници и е хвърлила през терасата две чанти, съдържащи общо около 2600 лева в различна валута. В задържаните са намерени и иззети още пари и 9 пакетчета хероин. По-късно през деня са задържани и другите двама извършители на измамата - мъже на 44 и 26 години от град Ветово. Те са криминално проявени и осъждани за телефонни измами.

Коментар на седмицата №2: Феноменът “принцеса Даяна”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6389368

Коментар на седмицата №2: Феноменът “принцеса Даяна”Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №2 с 20 952 прочитания. Тя показа, че всяко момиче може да стане кралица и въпреки това да е нещастно Само на 20 години от учителка в детска градина тя се превърна в принцеса, роди бъдещите престолонаследници на най-силната монархия в света,

Руско-турски телескоп откри първата си екзопланета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389562

Руско-турски телескоп откри първата си екзопланетаРуският телескоп РТТ150, построен в турската обсерватория Тубитак, за пръв път откри екзопланета с размери на Юпитер, пише в статия, публикувана в електронната библиотека arXiv.org. Тя се върти около престаряла звезда в съзвездието Пегас. През последните 10 години астрономите откриха хиляди планети извън Слънчевата система, информира БГНЕС.

Черна неделя: Четири жертви при челен удар на пътя

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-zaginali-pleven-26228122

Четирима души загинаха при тежък инцидент на пътя Плевен - Ловеч малко след село Брестовец, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Довициозо взе изумителна победа в Гран при на Австрия от MotoGP

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/13/3023572_doviciozo_vze_izumitelna_pobeda_v_gran_pri_na_avstriia/?ref=rss


Андреа Довициозо затвърди шампионските си амбиции в MotoGP с великолепна победа в състезанието за Гран при на Австрия. Пилотът на "Дукати" изпревари с 0.176 сек. лидера в световния шампионат Марк Маркес с "Хонда".<br /><br />Италианецът беше поставен под голямо напрежение, но удържа крехкия си аванс, въпреки мощна атака в последния завой. Успехът е първи в историята за "Дукати" на пистата в Австрия.<br /><br />It doesn&#39;t get any...

Мери Бойс Бенд пеят сред купчини сол и стотици фенове в Бургас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6389518

Мери Бойс Бенд пеят сред купчини сол и стотици фенове в Бургас (Снимки)Изключително интересно и забавно премина тазгодишният Фестивал на солта, който вече се превърна в традиция за Бургас. През целия ден в събота различни тематични събития привличаха бургазлии и гости на града на Солниците. Петото издание бе на тема "Вдъхновени от езерото", защото най-соленото Атанасовско езеро е вдъхновение за природозащитници,

Бербатов преминава в индийски клуб до дни?

http://www.moreto.net/novini.php?n=357480

Димитър Бербатов ще продължи кариерата си в индийския клуб от местната "Суперлига" - "Керала Бластърс", пише manoramaonline.com. Официалното обявяване на сделката трябва да стане в следващите един-два дни, твърди още изданието.

4-ма загинаха, от които две деца, при челен удар между кола и автобус по пътя Плевен - Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389558

4-ма загинаха, от които две деца, при челен удар между кола и автобус по пътя Плевен - ЛовечЧетирима загинаха при тежък инцидент на пътя Плевен - Ловеч малко след село Брестовец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за катастрофата е получен минути преди 15 часа. Веднага към мястото на инцидента са изпратени екипи на полицията, пожарната и центъра за спешна медицинска помощ. По първоначални данни, на второкласен път II-35,

Съветват англичаните: Ако търсите най-евтината бира, отидете в България

http://frognews.bg/news_140124/Savetvat-anglichanite-Ako-tarsite-nai-evtinata-bira-otidete-v-Balgariia/

Специална класация на 11-те държави в света, където се продава най-евтината бира публикува британският The Sun.

Бруно Марс дарява 1 милион за благотворителност

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389510

Бруно Марс дарява 1 милион за благотворителностБруно Марс оповести, че дарява 1 милион долара от приходите от свой концерт в Мичиган за подпомагане на жителите на град Флинт в същия щат, които пострадаха от недостига на чиста питейна вода, съобщи Асошиейтед прес. Носителят на "Грами" заяви пред публиката на шоуто си в Обърн хилс, на около 48 км от Детройт,

Втора катастрофа на пътя Сопот-Микре, има загинали, сред които и дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389554

Втора катастрофа на пътя Сопот-Микре, има загинали, сред които и детеТежка катастрофа със загинали е станала на главния път София - Варна между селата Микре и Сопот, съобщиха за БТА от областната дирекция на МВР в Ловеч. Пътят е затворен за движение и се преминава и в двете посоки през Микре. По първоначална информация загиналите са трима, сред които и дете, има и пострадали.

Четирима телефонни измамници бяха арестувани при спецакция

http://www.cross.bg/pari-telefona-izmamnitzi-1551978.html

/КРОСС/ Арестуваха четирима телефонни измамници, двама от тях остават в ареста със 72-часови мерки, съобщиха от Ямболската полиция. В събота е проведена специализираната полицейска операция на територията на Ямбол и Русе под Ямболската районна прокуратура. В ямболския квартал "Граф Игнатиев" са задържани "мулетата" - 51-годишен мъж и 36-годишна жена от Варна, в момент на прибиране на пари от телефонна измама. Минути по-рано възрастна жена, въведена в заблуждение по телефона, че помага за задържане на измамници е хвърлила през терасата две чанти, съдържащи общо около 2600 лева в различна валута. В задържаните са намерени и иззети още пари и 9 пакетчета с вещество, което на наркотест е реагирало положително на хероин. Арестувани са и двамата извършители на измамата /т.н."въртачи"/ - мъже на 44 и 26 години от град Ветово. Те са криминално проявени и осъждани за престъпления от този вид. В хода на разследването са събрани данни, че по същата схема "мулетата" са прибрали 500 лева от измама в друг областен град. На двамата мъже от Ветово са повдигнати обвинения за извършеното престъпление и с прокурорско постановление са им наложени мерки за срок от 72 часа "задържане под стража". Работата по случая продължава в рамките на досъдебното производство под надзора на Районна прокуратура - Ямбол. Проверява се съпричастността на задържаните към други подобни престъпления, извършени в страната

Над 360 пострадали при изтичане на хлор в Иран

http://www.mediapool.bg/nad-360-postradali-pri-iztichane-na-hlor-v-iran-news267880.html

Над 360 души са пострадалите заради изтичане на хлор в западния ирански град Дезфул, предаде БТА, като цитира ТАСС. Повечето са пострадали леко, но около 30 души са настанени за продължително лечение в местната болница. Хлорът е изтекъл от резервоари в изоставен склад на местна компания за водоснабдяване. Дезфул е град с 250 000 жители, намиращ се на около 800 км югозападно от Техеран, в богатата на петрол провинция Хузестан.

Симеонов: Политици и журналисти бранят престъпниците в Слънчев бряг

https://offnews.bg//politika/simeonov-polititci-i-zhurnalisti-braniat-prestapnitcite-v-slanchev-br-662711.html

Следете внимателно кои медии коя страна ще заемат в битката за налагане на закона. Обвързаностите на подземния свят и престъпниците не свършват само до дискотеките в Слънчев бряг – те оплитат политици, хора от всички власти, редактори и журналисти в медиите.

Това обяви от профилите си в социалните мрежи вицепремиерът Валери Симеонов след нощната му акция в Слънчев бряг. В дискотека Bedroom той беше посрещнат със скандирания "П*дал", "Кабелджия" и "Оставка". 

Контролът на държавата върху заведенията и другите търговски обекти в Слънчев бряг и Черноморието ще стане еженощен до края на сезона. Крайно време е туристическите дейности в България да влязат в рамките на закона, а след началото на следващата пленарна сесия на Народното събрание, да прокараме подготвените промени в законодателството, които да спрат терора на тарикатите над нормалните хора, заяви Симеонов.

Ето какво разказа още вицепремиерът за последната си акция в курорта:

"Тази нощ държавата влезе в ролята си и в “Бедруум” – открита дискотека, работеща в противоречие с редица разпоредби на закона и тероризираща целия залив от години. При първата проверка беше иззета апаратура и изцяло спряно озвучаването. При втората проверка, около 04:00, отново беше спряно озвучаването, с което държавата показа воля и способност да наложи ефективно закона. Законът и наредбите на Община Несебър забраняват каквото и да било озвучаване в открити заведения след 24:00 ч.

Проверките в центъра на Слънчев бряг показаха по-задоволителна картина от предната нощ, което свидетелства за резултатност от действията на институциите. Рецидивистите от “Оксижен” отново тормозеха района с високи децибели, но и новият им комплект апаратура беше конфискуван и се възцари тишина. Що се отнася до обвиненията, че се фокусираме само върху шума, добре е всички да знаят, че две поредни вечери от касата на “Оксижен” се конфискува целият оборот по около 8 000 лева на нощ, налагат се актове по трудовия кодекс, закона за акцизи, данъци и складове, и други. Все актове, които водят до сериозни санкции за собствениците.

За пореден път се видя, че когато има политическа подкрепа, полицията може да си свърши работата безупречно – похвала заслужават специалните полицейски сили, командировани от Пловдив и колегите им от ОД на МВР Бургас. Контролът на държавата върху заведенията и другите търговски обекти в Слънчев бряг и Черноморието ще стане еженощен до края на сезона. Крайно време е туристическите дейности в България да влязат в рамките на закона, а след началото на следващата пленарна сесия на Народното събрание, да прокараме подготвените промени в законодателството, които да спрат терора на тарикатите над нормалните хора.

И не на последно място – следете внимателно кои медии коя страна ще заемат в битката за налагане на закона. Обвързаностите на подземния свят и престъпниците не свършват само до дискотеките в Слънчев бряг – те оплитат политици, хора от всички власти, редактори и журналисти в медиите."

Задържаха датски изобретател на подводници за убийство на журналистка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389488

Задържаха датски изобретател на подводници за убийство на журналисткаДатски изобретател на подводници Петер Мадсен беше задържан от полицията заради предпологаемото убийство 30-годишната журналистка Ким Уол, информира БНТ. По-рано днес полицията откри останките от подводница, направена от изобретателя, на борда на която жената е била забелязана по-рано през седмицата. В останките от съда не е намерен никого.

Коалицията на Меркел запазва преднината си преди изборите

http://www.mediapool.bg/koalitsiyata-na-merkel-zapazva-predninata-si-predi-izborite-news267879.html

Дясноцентристката коалиция на германския канцлер Ангела Меркел води с 14% пред Германската социалдемократическа партия (ГСДП) около месец преди парламентарните избори в страната. Това показват данните от проучване на социологическия център "Емнид", направено в края на юли. За коалицията ХДС/ХСС на Меркел са изразили готовност да гласуват 38% от анкетираните, а за социалдемократите – 24%. Разликата нараства с 1% за последната сецмица. Трета по популярност е партия "Левите" с 10% на сто. Коалицията "Съюз 90/Зелени" получава 7% процента, а рейтингът на либералната Свободна демократическа партия е 8%, колкото има и дясната популистка "Алтернатива за Германия". Изборите за парламент на Германия са насрочени за 24 септември.

Задържаха датчанин, разработвал подводници за убийство

http://www.cross.bg/madsen-politziyata-podvodnitza-1551973.html

/КРОСС/ Датският изобретател на подводници Петер Мадсен беше задържан от полицията заради предполагаемото убийство на 30-годишната журналистка Ким Уол. По-рано днес полицията откри останките от подводница, направена от изобретателя, на борда на която жената е била забелязана по-рано през седмицата. В останките от съда не е намерен никого. За озадачаващата история пише агенция Ройтерс. Предприемачът, изобретател, авиационен и морски инженер Мадсен беше изправен на изслушване пред съда в събота, за да свидетелства за изчезването на 30-годишната журналистка. По думите му в четвъртък той наистина качил жената на личната си подводница и след това я оставил в Копенхаген. Адвокатът на изобретателя отрича той да е извършил убийство. Според полицията 17-метровата подводница е била потопена нарочно в залива Коге на юг от Копенхаген, но останките ѝ бяха извадени от морското дъно. Според Би Би Си Мадсен е изобретател и ракетен инженер, който лично е проектирал и построил подводницата UC3 „Наутилус" през 2008-а година със средства, събрани чрез доброволно финансиране. След спор с доброволците, които поддържат съда, собствеността му е прехвърлена на Мадсен. Изобретателят също така е основал две частни фондации, чиято цел е да са първите недържавни компании, които ще изпратят човек в космоса. Организациите обаче са в спор.  

Цачева за антикорупционния закон: Прави се опит за противопоставяне на институциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389551

Цачева за антикорупционния закон: Прави се опит за противопоставяне на институциитеПрави се опит за противопоставяне на институциите по темата за антикорупционния закон. Това заяви на брифинг във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде „Фокус“. „Антикорупционният закон е разработван от Министерството на правосъдието от работна група в широк състав от участници -представители на съдебната власт,

Семейство на обща възраст 1075 г.: Яжте каша 2 пъти дневно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6388771

Семейство на обща възраст 1075 г.: Яжте каша 2 пъти дневноДълголетниците расли сред природата, хапвали само онова, което сами отглеждали С обща възраст от 1075 години и 68 дни 13-те братя и сестри от семейство Донъли от графство Арма вероятно са най-старото семейство на планетата, пише британският в. “Дейли телеграф”. Заради дълголетието си жителите на Северна Ирландия са вписани в Книгата на рекордите

Заловена е лодка с 69 мигранти в Черно море с български каналджия

http://www.mediapool.bg/zalovena-e-lodka-s-69-migranti-v-cherno-more-s-balgarski-kanaldzhiya-news267878.html

Румънските власти задържаха в неделя в Черно море лодка с 69 нелегални имигранти, а единият от каналджиите е български гражданин, предаде БТА. Моторна яхта, плаваща под турски флаг, е била засечена в 7 часа сутринта в неделя от румънската брегова охрана с 69 нелегални мигранти на борда. Яхтата е открита на 10 морски мили от румънското пристанище Мангалия. Първите проверки на румънските власти са установили, че плавателният съд е управляван от двама каналджии - българин и кипърец. На борда се намирали 69 иракски граждани - 30 мъже, 10 жени и 29 деца.

Неонацизмът на Тръмп и всичките му други имена

https://www.actualno.com/america/neonacizmyt-na-trymp-i-vsichkite-mu-drugi-imena-news_627484.html

Новата игра, която играят журналистите, явно се казва “с колко различни имена можем да наречем нацистите, преди всъщност да си признаем, че са нацисти”. В Шарлотсвил, Вирджиния, се състоя терористичен акт: по време на фашистки протест автомобил се вряза в група контрап

Променлива облачност по Черноморието утре, може да превали

http://www.moreto.net/novini.php?n=357478

През нощта над по-голямата част от страната вече ще бъде без валежи. Само над източните и най-вече над североизточните райони ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, които до сутринта ще спрат. Над Черноморието ще има променлива облачност.

Двама бунтовници са убити при престрелка с полицията в Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389502

Двама бунтовници са убити при престрелка с полицията в ЕгипетЕгипетските власти съобщиха, че двама заподозрени бунтовници са били убити при престрелка с полицията в провинция Калюбия, разположена северно от Кайро, предава ABC News, цитирано от "Фокус". Предполага се, че бунтовниците са били замесени в убийството на полицай през юли. Това съобщиха двама служители от силите за сигурност,

Илиян Метев, режисьор: Обичам реалността

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/08/13/3023561_iliian_metev_rejisyor_obicham_realnostta/?ref=rss


Филмовият фестивал в Локарно (2–12 август 2017) е един от най-старите и реномираните в света и същевременно – един от най-непретенциозните и сърдечните, най-органично свързаните с приютилия го град и с вярната си публика. При връчването на наградите на 70-тото му издание миналата събота нямаше, както се изрази неговият председател Марко Солари, нито реални, нито символични фойерверки – тържествеността дойде от многото емоция и любов, и публично изразената признателност към всички брънки от...

Мнения от мрежата за последните изяви на министри и премиер: Истинска простотия

http://frognews.bg/news_140123/Mneniia-ot-mrejata-za-poslednite-iziavi-na-ministri-i-premier-Istinska-prostotiia/

Последните изяви на висши представители на изпълнителната власт намират бурен отзвук в социалните мрежи. Все пак това са действия, на които големите медии отделят значимо място, заливат ни с подробности кой, какво и кога го е казал, показват ни кадри с гледащи замечтано журналистки и строги лица на министри и премиер.

Валери Симеонов: Тази нощ държавата влезе в ролята си и в "Бедрум"

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-tazi-nosht-dyrjavata-vleze-v-roljata-si-i-v-bedrum-news_627482.html

Вицепремиерът Валери Симеонов и през изминалата нощ направи "проверки на дискотеки, барове и ресторанти в Слънчев бряг" и посети едно от най-нашумелите заведения на курорта - "Бедрум". Гостите на заведението обаче бяха видимо подразнени и посрещнаха Симеонов със скандирани

Челен сблъсък между две коли по пътя Петрохан-София преди Костинброд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389519

Челен сблъсък между две коли по пътя Петрохан-София преди КостинбродДва автомобила са катастрофирали на пътя Петрохан-София, на около 5 км преди Костинброд, съобщи "Фокус".  Автомобилите са се сблъскали

Около 300 дъновисти са вече в лагера на Бялото братство в Рила

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389486

Около 300 дъновисти са вече в лагера на Бялото братство в РилаОколо 300 последователи на Учителя Петър Дънов са вече в лагера на Бялото братство при шестото, Рибното езеро в Рила в подготовка за кулминацията - танца Паневритмия, който от десетилетия се прави на Седемте езера на 19 август, съобщи за БНР комендантът на палатковия комплекс и лагера Димитър Първанов.

Българин е задържан в Румъния за трафик на мигранти

http://www.cross.bg/nelegalni-sytrinta-more-1551972.html

/КРОСС/ Румънските власти задържаха днес в Черно море лодка с близо 70 нелегални имигранти, а единият от каналджиите е български гражданин. Моторна яхта, плаваща под турски флаг, е била засечена днес сутринта от румънската брегова охрана с 69 нелегални мигранти на борда, предаде агенция Аджерпрес. Яхтата е открита на 10 морски мили от румънското пристанище Мангалия. Мигрантите са иракчани. Лодката е била засечена около 07:00 ч. сутринта чрез Интегриранага система за наблюдение на Черно море. Първите проверки на румънските власти са установили, че корабът „Емек 1" е бил управляван от двама каналджии - българин и кипърец, а на борда му се намирали 69 иракчани - 30 мъже, 10 жени и 29 деца. Разследването по случая продължава.  

Отбелязаха Международния ден на младежта във Варна с концерт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389505

Отбелязаха Международния ден на младежта във Варна с концертМинистерството на младежта и спорта отбеляза за 10-та поредна година Международния ден на младежта. Той е обявен за такъв от Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) през 2001 г., а в България се чества на национално ниво от 2007 г. насам, информират от пресцентъра на ММС. Целта му е да даде платформа за качествено младежко

Храните, които не трябва да държите в хладилника

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/hranite-koito-ne-triabva-da-dyrzhite-v-hladilnika-6072522

Някои от тях се развалят по-бързо, други губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени

Блокът на Меркел поведе с 14% пред социалдемократите

http://www.moreto.net/novini.php?n=357471

Коалицията на Християндемократическият и Християнсоциалният съюз (ХДС/ХСС), чийто лидер е германският канцлер Ангела Меркел, продължава да държи съществена преднина пред Социалдемократическата партия на Германия (СДП). По данни на социологическата служба „Емнид”, консерваторите са по-напред от най-близкия си конкурент с 14 процентни пункта близо месец преди изборите за ново правителство.

600 туристи са блокирани в централната част на Непал заради наводненията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389466

600 туристи са блокирани в централната част на Непал заради наводнениятаОколо 600 туристи са останали блокирани в централната част на Непал, в района Читуан, поради наводненията, съобщиха в понеделник властите, пише вестник The Himalayan Times. Вследствие на проливните дъждове в региона реките Рапти и Будхирапти са прелели и са наводнили редица хотели, в които отсядат предимно чужденци.

Нено Димов се среща с местните общности по казуса "Калиакра"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389504

Нено Димов се среща с местните общности по казуса "Калиакра"Министърът на околната среда и водите Нено Димов започна работна среща с представители на местните общности по казуса "Калиакра". Проблемът е набъбвал през последните дванайсет години, още от 2005-2006 година, когато се очертават териториите на екологичната мрежа "Натура-2000". Още тогава е трябвало да бъде воден диалог,

Коментар на седмицата №3: Длъжникът Лукарски и краят на една епоха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6389374

Коментар на седмицата №3: Длъжникът Лукарски и краят на една епохаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 с 18 208 прочитания. Докато бе министър, лидерът на СДС не плащал наема за “Раковски” 134. Май е по-добре сградата - емблема на надеждите ни за прехода, да не се дава на поредната партия Много патос се изливаше доскоро в големия спор дали е свършил преходът у нас.

Букмейкъри объркаха Червен бряг с Белград

https://offnews.bg//futbol/bukmejkari-obarkaha-cherven-briag-s-belgrad-662712.html

Букмейкъри погрешно включиха мача между Партизан Червен бряг и Янтра Полски Тръмбеш в своите тиражи. Вместо емблемата на домакина те са поставили тази на едноименния белградски гранд. Днес "гробарите" гостуват на Войводина в Нови Сад.

В Червен бряг забелязаха грешката. И елегантно я използваха да поканят публиката.

"Партизан приема днес Янтра (Полски Тръмбеш) в среща от 1-ви кръг на новия футболен шампионат в Северозападна трета лига. Мачът попадна в списъците на няколко сайта за спортни залози, но нашият тим и объркан с този на "адашите" от Белград.

Е, не е нужно да пътувате чак до столицата на Сърбия, за да гледате любимците си. Очакваме Ви на градския стадион, за да ни подкрепите за една добра победа", написаха в страницата на храбрия тим от Червен бряг.

Градът се прочу в спорта и преди няколко дни. Тогава направи Григор Димитров свой почетен гражданин. Майката Мария е от Червен бряг, а звездата ни често гостува там като дете.

Българин спечели 2 милиона долара от електронни спортове (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57215-bylgarin_specheli_2_miliona_dolara_ot_elektronni_sportove_video

Иван Иванов е първият българин, станал милионер от електронни спортове, съобщава бТВ. Той ще прибере 2 млн. долара (след данъчните удръжки) от участието си на най-големия турнир по "Dota 2" в света - The International 2017.

Иван (с никнейм MinD_ContRoL) беше част от Team Liquid, който се наложи над китайците от Newbee с 3:0 игри в гранд финала. Така той си осигури голям дял от наградния фонд на състезанието - 25 млн. долара.

Отборът на българина ще си раздели 11 млн. долара след триумфа си в Сиатъл, САЩ. 

Събитието може да се похвали с огромен зрителски интерес. Над 5 млн души по целия свят едновременно гледаха финала в реално време, а 17 хил. души скандираха името на отбора в "Кей Арена", където се проведе шампионатът.

 

Валери Симеонов за епизод II в Слънчев бряг: И се възцари тишина...

//dariknews.bg/regioni/burgas/valeri-simeonov-za-epizod-ii-v-slynchev-briag-i-se-vyzcari-tishina-2042272

Отново иззеха апаратура от нощен бар в акция срещу шума в курорта, конфискуват и оборотите на заведения-нарушители

Симеонов за проверките: Държавата в ролята си

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-26227944

В коментар в профила си във Фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че при проверките в „Слънчев бряг“ държавата влиза в регулаторната си роля.

4,9 разлюля отново Бодрум

http://www.cross.bg/suobshtava-magnityd-bodrym-1551971.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 4,9 е станало в Западна Турция, с епицентър на около 26 км от популярния туристически град Бодрум, съобщава RT, като се позовава на американския геоложки институт. Това е второто земетресение в района тази седмица. Земетресението е било на дълбочина от 4,3 км. Засега не се съобщава за жертви. По данни на обсерваторията "Кандили" към Босфорския университет, която специализира в проучване на земетресения, както и на гражданската защита трусът е бил с магнитуд 4,8.  

Шулц демонстрира единство с Меркел по отношение на кризата със Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389460

Шулц демонстрира единство с Меркел по отношение на кризата със Северна КореяКандидатът на германските социалдемократи за канцлерския пост в Берлин – Мартин Шулц, демонстрира единство с лидера на ФРГ Ангела Меркел по отношение на кризата между Пхенян и Вашингтон, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус'. Има ситуации, в които нацията трябва да бъде сплотена.

Ансамбълът спечели сребро в Казан, Владинова и Тасева останаха без медали

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/13/3023554_ansambulut_specheli_srebro_v_kazan_vladinova_i_taseva/?ref=rss


Ансамбълът по художествена гимнастика спечели сребро за съчетанието си с три топки и две въжета на Световната купа в Казан. Възпитаничките на Весела Димитрова се представиха силно и заслужиха оценка от 18.250.<br /><br />Елена Бинева, Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Теодора Александрова играха по музика от филма "Шерлок Холмс", отстъпвайки единствено на Русия. Първото място за представителите на домакините обаче е много спорно.<br /><br...

Невяна Владинова и Катрин Тасева останаха без медали на Световната купа в Казан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/13/3023554_neviana_vladinova_i_katrin_taseva_ostanaha_bez_medali/?ref=rss


Българските гимнастички Невяна Владинова и Катрин Тасева не успяха да се поздравят с успех в последното си състезание преди световното първенство. Двете останаха без медали на Световната чалъндж купа в Казан във финалите на отделните уреди.<br /><br />За Владинова това е първи случай от първата Световна купа за сезона, когато тя не се класира на едно от първите три места на някой от уредите. В Казан тя записа три седми места – на обръч (16.200), топка (15.250) и лента...

За радикалния ислям във Франция – историята на Хенда Айари

http://www.eurochicago.com/2017/08/radikalniya-islyam-vav-frantsiya/

"Избрах да бъда свободна" - казва Хенда Айари, френска мюсюлманка, която бяга от съпруга си, домашен насилник и привърженик на джихада, и от живота си в радикална салафитска общност. В тази общност тя е била една от "живите мътви", трябвало е да се покорява безприкословно на всичко и да учи децата си да мразят франзуците, евреите, християните и дори мюсюлманите, които не са салафити. Хенда пише отворено писмо до френския президент Макрон, както и книга, в която споделя своя опит. След като успява да се пребори за себе си, Хенда започва да работи за дерадикализирането на мюсюлманите във Франция и да помага на жени, които напускат радикални общности. Наскоро в "Ню Йорк Таймс" излезе статия за Айари, озаглавена ‘I Chose To Be Free’.

5 души загинаха от бури и паднали дървета в Полша

http://www.moreto.net/novini.php?n=357477

Пет души, включително две тийнейджърки скаути, загинаха и повече от 30 бяха ранени в резултат на падащи дървета в серия от тежки бури, които засегнаха Полша за една нощ, съобщава Ройтерс. Момичетата на 13 и 14 години са смазани от падащи дървета, докато спят в палатка, когато бурята удря лагера им късно в гора в Северна Полша, според офиса на регионалния екип за управление на кризи в Гданск.

Оперират мъжа, пострадал при катастрофата в кв. „Обеля“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389472

Оперират мъжа, пострадал при катастрофата в кв. „Обеля“Оперират мъжа, пострадал при катастрофата в кв. „Обеля“,съобщи за „Фокус“ говорителят на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" Мария Пойразова. Той е минал през Противошокова зала - възрастни, където са му направени високоспециализирани изследвания, които показват, че има фрактура в областта на десния долен крайник и контузии в областта на главата.

Задържаха машинистите и помощник-машинистите на сблъскалите се в Египет влакове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389461

Задържаха машинистите и помощник-машинистите на сблъскалите се в Египет влаковеЕгипетската прокуратура разпореди машинистите и помощник-машинистите на двата сблъскали се в петък влака да бъдат задържани за 15 дни, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА. При жп катастрофата на край Александрия загинаха най-малко 41 души, а са ранени 133, съобщи министерството на здравеопазването.

Нинова поздрави Радев, че не се договорил с Борисов за антикорупционния закон

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/13/3023548_ninova_pozdravi_radev_che_ne_se_dogovoril_s_borisov_za/?ref=rss


Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави в разпространено до медиите свое изявление президента Румен Радев за държавническата позиция по антикорупционния закон на правителството. Споделяме мнението му, че той няма да създаде възможност за борба с корупцията по високите етажи на властта, написа Нинова за вчерашното изказване на президента Румен Радев, че не се договарял с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за антикорупционния закон.<br /><br />"Борисов, сега къде си? Защо излъга,...

Земетресение от 4,9 по Рихтер бе усетено в Турция

https://www.actualno.com/asia/zemetresenie-ot-49-po-rihter-be-useteno-v-turcija-news_627477.html

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер бе усетено в Западна Турция. Епицентърът се намира на 26 километра източно от Бодрум на дълбочина 4,4 километра. Няма данни за пострадали и щети.

Великият Юсеин в цифри

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389228

Великият Юсеин в цифри1 - бронзов медал, спечелен в на световното в Лондон, след като бе победен от американците Джъстин Гатлин и Кристиан Коулмън. 3 - броят олимпийски тройни победи в спринта, като едната му бе отнета заради положителната проба на Неста Картър в Пекин. 4 - носител на наградата Спортист №1 на света от "Лаурелиус": 2009, 2010, 2013, 2017 г.

Ивет Лалова за Юсеин Болт: „Просто легенда!"

http://www.cross.bg/ivet-bolt-lalova-1551970.html

/КРОСС/ Ивет Лалова изпрати легендата Юсеин Болт с прегръдка. Българската лекоатлетка Ивет Лалова качи снимката с Болт в личната си страници във Facebook. Текстът под снимката гласи „Просто легенда!". Късно снощи легендарният спринтьор от Ямайка тича за последен път. Още през октомври миналата година Болт обяви, че ще се откаже от спорта след участието си на Световното първенство по лека атлетика в Лондон, а тази събота беше последното му участие на Световното. Той се включи в щафетата 4х100 метра, но не успя да финишира, защото контузи лявото си бедро. Ивет Лалова пък не успя да се класира на финала на бягането на 200 метра. Последна надежда за български медал тази вечер остава за Тихомир Иванов, който ще се бори на скока на височина.    

Ловец застреля съседско куче, ухапало детето му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389455

Ловец застреля съседско куче, ухапало детето муЗа близо денонощие в ареста бе задържан мъж, застрелял кучето на свой съсед, съобщиха вчера от полицията. В събота вечерта бил получен сигнал в РУ в Мездра от жител на врачанското село Върбешница. Той се оплакал, че негов познат е застрелял с ловна пушка кучето му в двора на къщата му.При извършения оглед ченгетата открили труп на куче с две рани

Привилегиите на властта: Експрезидентите взимат по 3744 лева на месец

http://frognews.bg/news_140122/Privilegiite-na-vlastta-Eksprezidentite-vzimat-po-3744-leva-na-mesets/

Да си във властта си има своите хубави страни. Но едва ли има друга институция, която да е толкова щедра към вече напусналите своя пост като президентството. С едно изключение-партийните субсидии, които си гласуват влезлите в парламента партии.

Чуков за акциите на Симеонов: Чували ли сте френски вицепремиер да ревизира барове и дискотеки?

http://www.cross.bg/simeonov-ministur-predsedatel-zamestnik-1551969.html

/КРОСС/ България е станала Република на интригата, невежеството и корупцията. Може ли заместник министър-председател на България да се занимава с работа, която е задължение на областни управители, кметове, полицаи, финансови контролни органи, съдебни звена и други местни компетентни държавни служби? По този начин се девалвират нивото и авторитетът на Министерски съвет. Чували ли сте френски вицепремиер да ръководи ревизия на барове, дискотеки и ресторанти на Лазурния бряг? Или в Сан Тропе? Постът на български заместник министър-председател се приравнява до този на "полицая от Сан Тропе" от едноименния филм...което никак не е смешно. Г-н Симеонов не е назначен на своя пост за да им показва как да работят! При всяко едно назначение има функционална характеристика на длъжността. Симеонов също има съответната длъжностна характеристика и в нея не влиза задължението да обучава своите подчинени. Те при назначаването си са длъжни да имат съответните знания и умения. В противен случай, отговорност носи техният работодател. В случая г-н Симеонов. ..Да влезе в градския транспорт в Бургас и областта и да проверява билети и карти на пътниците." Източник: Боян Чуков, Фейсбук 

Ново земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разтърси Западна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389448

Ново земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разтърси Западна ТурцияЗеметресение с магнитуд 4,9 е станало в Западна Турция, с епицентър на около 26 км от популярния туристически град Бодрум, съобщава RT, като се позовава на американския геоложки институт. Това е второто земетресение в района тази седмица, предаде БНР. Земетресението е било на дълбочина от 4,3 км. Засега не се съобщава за жертви.

Черна неделя: Осем жертви само за ден по пътищата в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cherna-nedelia-osem-zhertvi-samo-za-den-po-pytishtata-v-stranata-2042267

Осем души загинаха при катастрофи само днес, сочи черната статистика за 13 август. Десетина са само обявените случаи на ранени при инциденти на пътя. МВР разследва причините за пътните произшествия.
 
Четирима загинаха при тежък инцидент на пътя Плевен - Ловеч малко след село Брестове

Зидан подписва с Реал за още 3 години, обясни се в любов

https://offnews.bg//futbol/zidan-podpisva-s-real-za-oshte-3-godini-obiasni-se-v-liubov-662710.html

Зинедин Зидан се съгласи на нов договор за три години в Реал Мадрид. Легендата на клуба пое "белите" по спешност преди 15 месеца и спечели 2 пъти Шампионската лига и веднъж титлата на страната. 

Говорейки за мача с Барселона за Суперкупата тази вечер, Зизу сподели:"Моята история с Реал Мадрид е по-дълбока от контракти и подписи. Щастлив съм да бъда обвързан с клуба. Но договорът не значи нищо".

46-годишният французин обясни още: "Иначе може да си подписал за 10 или 20 години. Но аз знам къде се намирам и какво трябва да правя. 

Може би след година няма да съм вече тук. Реал Мадрид и аз обаче няма да сме си сърдити! Никога", добави бившият гениален халф, който преди да поеме първия тим имаше скромен опит - наставник на "Б" отбора.

Реал излиза в Барселона тази вече от 23,00 ч. наше време, а реваншът в Мадрид започва в сряда точно в полунощ.

Букмейкърите смятат, че Конте ще бъде първият уволнен във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/13/3023542_bukmeikurite_smiatat_che_konte_shte_bude_purviiat/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Антонио Конте е сочен за фаворит на букмейкърите за първия уволнен във Висшата лига. Часове след загубата с 2:3 от "Бърнли" на "Стамфорд Бридж" специализираните компании свалиха драстично коефициентите за италианеца.<br /><br />Според Sky Bet шансовете на Конте са 3-1, а след него се нареждат Марк Хюз, който води "Стоук сити", и мениджърът на новака "Нюкасъл" Рафа Бенитес.<br /><br />Букмейкърите се...

Загърбването на фруктозата ускорява метаболизма ни само след 8 дни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6389445

Загърбването на фруктозата ускорява метаболизма ни само след 8 дниПри промяната на хранителния ни режим и изключването от него на фруктозата това води до значително ускоряване на метаболизма на организма ни само след 8 дни, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Високо-фруктозният царевичен сироп присъства в 75% от пакетираните храни и в безалкохолните напитки. Той е по-евтин от захарта и с 20% по-сладък от нея.

Отиде си един голям българин от Македония. In Memoriam Панде Ефтимов

http://www.eurochicago.com/2017/08/in-memoriam-pande-eftimov/

Българийо, Българийо... Залисана в партизанщина, не забелязваш как умират чедата ти, които те обичаха... Искам всички да знаят, че благодарение на Панде Ефтимов светът узна за откриването на Битолския надпис на цар Иван Владислав през 1955 г. Като младеж той разбира от работниците, че при ремонта на битолската джамия е намерен старинен надпис. Купува си фотоапарат и през почивен ден моли портиера да го пусне и заснеме. След това, с непроявена лента, се отправя към българското посолство в Белград. Отвън го преследват агентите на УДБА, охраната на посолството пък не го пуска да влезе, защото го мислят за провокатор. Секунди обаче преди да го достигнат удбашите, все пак му отварят вратата на посолството и той предава лентата. Изпратена е в България, където е проявена и така се разбира за научното откритие. През този период югославяните успяват да счупят плочата, но вече не смеят да я унищожат.

Юношите на Черно море биха с 9:0 на старта в първенството

http://www.moreto.net/novini.php?n=357463

Юношите старша възраст на Черно море стартираха първенството в Елитната група до 19 години с разгромна победа. На стадион “Корабостроител” под Аспаруховия мост младите “моряци”, водени от Николай Кънчев, смазаха тима на Черноморец Бургас с 9:0, съобщиха от клуба за Moreto.

Косово остана без 15 млн. евро от МВФ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kosovo-ostana-bez-15-mln-evro-ot-mvf-244749/

Прищина сключи споразумение с МВФ през 2015 г. на стойност около 185 млн. евро

Кортни Кардашиян ще учи право

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389389

Кортни Кардашиян ще учи правоОсвен учениците, тази есен над учебниците ще заляга и Кортни Кардашиян, защото е решила да учи право. Звездата от "Keeping Up with the Kardashians", която има деца три деца с бившия си партньор Скот Дисик, има желание да надгради образованието си по театрални изкуства и испански език, предаде БГНЕС.

Аврамопулос: ЕС трябва да депортира повече мигранти

http://www.cross.bg/obshtnostta-deportirane-chyzhdentzi-1551967.html

/КРОСС/ Страните от Европейския съюз трябва да използват ефективно механизма за активно депортиране на чужденци, които нямат никакви перспективи да останат в общността. Това заяви в интервю за „Функе" европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос. Ние трябва да реализираме политиката по депортиране по-строго и по-ефективно. У дома си се изпращат твърде малко мигранти и европейските правителства трябва да направят повече по този въпрос. Необходимо е да се запази общественото доверие в схемата за предоставяне на убежище в ЕС, както и да продължи да се предоставя помощ на тези, които наистина се нуждаят от нея, коментира още той. По данни на Евростат за 2016 г., страните от общността са препоръчали общо 493 700 чужденци да напуснат общността. От тях обаче са депортирани едва 226 100 души.    

Нинова захапа Борисов: Защо излъга за договореност с президента по антикорупционния закон?

http://frognews.bg/news_140121/Ninova-zahapa-Borisov-Zashto-izlaga-za-dogovorenost-s-prezidenta-po-antikoruptsionniia-zakon/

Корнелия Нинова не пропусна възможността да захапе Бойко Борисов за неговото гръмко изявление отпреди известно време, че се е договорил с президента Радев за основните положения в антикорупционния закон.

Корнелия Нинова захапа Борисов: Защо излъга за договореност с президента по антикорупционния закон ?

http://frognews.bg/news_140121/Korneliia-Ninova-zahapa-Borisov-Zashto-izlaga-za-dogovorenost-s-prezidenta-po-antikoruptsionniia-zakon/

Корнелия Нинова не пропусна възможността да захапе Бойко Борисов за неговото гръмко изявление отпреди известно време, че се е договорил с президента Радев за основните положения в антикорупционния закон.

Убити са висши командири на ИД при въздушни удари на САЩ в Афганистан

http://www.cross.bg/ydari-durzhava-islyamska-1551966.html

/КРОСС/ Няколко висши ръководители на "Ислямска държава" са убити при въздушни удари над Афганистан, съобщи военното ведомство на САЩ, цитирано от Ройтерс. Според изявлението на командването в Кабул единият от убитите е Абдул Рахман - емира на провинция Кунар за Ислямска държава. Трима други висши членове на "Ислямска държава" са били убити при бомбардировките в източната провинция Кунар. Емирът на групировката Абу Саид беше убит при удари в Кунар през юли. През април американската армия удари цели на "Ислямска държава" в провинция Нангархар с т.нар. „Майка на всички бомби" (MOAB) - едно от най-мощните конвенционални оръжия, използвани от армията на САЩ.  

Жп спирка „Искърско шосе“ наводнена заради дъжда, работят по отводняването й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389379

Жп спирка „Искърско шосе“ наводнена заради дъжда, работят по отводняването й"1 тежко и 25 леки произшествия са станали до този момент заради дъжда в София", каза за  „Фокус“ комисар Тенчо Тенев - началник на отдел „Пътна полиция“ към Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). В следствие на дъжда се е наводнила железопътна спирка „Искърско шосе“. На място има екипи на пожарната,

Цачева: До края на годината ще имаме Закон за противодействие на корупцията

//dariknews.bg/regioni/varna/cacheva-do-kraia-na-godinata-shte-imame-zakon-za-protivodejstvie-na-korupciiata-2042253

До края на тази година България ще има Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя защити проекта и категорично отхвърли твърденията на лидера на левицата Корнелия Нинова, че той не отговаря на

Бербатов на крачка от трансфер в Индия

http://www.cross.bg/berbatov-na-krachka-ot-transfer-v-indiya-1551965.html

/КРОСС/ Голямата звезда на българския футбол Димитър Бербатов е на път да се договори с индийския Керала Бластърс. По пурвоначална информация се очаква да подпише с новия си отбор до 48 часа. Ако това се случи, нападателят ще рестартира своята кариера. Митко тренира известно време с Берое, като дори се заговори, че ще заиграе в тима, но до трансфер така и е се стигна.  

Травис Скот подари на Кайли Дженър огърлица за 60 000 долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389364

Травис Скот подари на Кайли Дженър огърлица за 60 000 долараРапърът Травис Скот подари на Кайли Дженър диамантена огърлица за 60 000 долара по повод 20-ия й рожден ден, съобщи Контактмюзик, цитирано от БТА. Изпълнителят на хита "Butterfly Effect" купил огърлицата от бижутера Елиот Авиан преди две седмици, за да я подари на брюнетката във връзка с рождения й ден. Според сайта за знаменитости TMZ.

Земята е безплатна, ако я обработвате - Юкон примамва фермери

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/13/3022121_zemiata_e_bezplatna_ako_ia_obrabotvate_-_jukon/?ref=rss


Земята е безплатна, ако я обработвате – с това предложение студената канадска територия Юкон опитва да привлече фермери. За последното десетилетие властите са подарили близо 8000 акра земя, а сега разглеждат десетина нови молби, съобщава агенция "Томсън-Ройтерс".<br /><br />Глобалното затопляне ще направи някога замръзналата земя по-лесна за стопанисване. "Очаква се територията ни да стане по-влажна и по-топла", казва Род Джейкъб от Департамента по енергетика,...

По петима с грип и менингити във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357410

Пет случая на заболели от менингити са регистрирани само за последната седмица във Варна, сочи бюлетина на Регионалната здравна инспекция, научи Moreto.net. За периода от 4 до 10 август, епидемиолозите в морската столица са отчели 66 случая на чревни инфекции срещу 55 от предходната седмица.

"Ислямът вече се реформира"

http://www.cross.bg/durzhava-abdylahi-an-naiiim-1551964.html

/КРОСС/ Ислямът вече се намира в процес на реформация, твърди преподаващият в САЩ ислямовед Абдулахи Ахмед Ан-Найим. Той смята обаче, че тази реформация не бива да се мисли в ключа на европейскотопросвещение и според европейската ценностна система. Защото, твърди ученият, голямата беда на мюсюлманите е именно в това, че още не са се освободили от колониалното наследство в главите си и от политическите норми, наложени им от колониалните държави. Възгледите на Абдулахи Ахмед Ан-Найим звучат отчасти предизвикателно, ако не и неприемливо, но си струва да се прочетат. Защото мнозина в немюсюлманския свят трудно си представят какво е в главите на онези 1,6 милиарда души. Съвсем друг е въпросът, че Абдулахи Ахмед Ан-Найим сякаш изобщо не може да мисли за света отвъд религията и по никакъв начин не включва в размишленията си атеизмакато някаква алтернатива. С него разговаря Клаудиа Менде. Абдулахи Ахмед Ан-Найим: За мен като мюсюлманин държавата трябва да бъде секуларна, за да мога аз самият спокойно да практикувам религията си. Държавата изобщо не бива да се интересува от това дали съм атеист или вярващ. Но разделението на държава и религия аз мисля не в ключа на европейското Просвещение, а по съвсем друг начин. Ако държавата и религията са разделени, каква роля тогава ще играе религията в обществения живот? Абдулахи Ахмед Ан-Найим: Аз правя разлика между държава и политика. Държавата няма нищо общо с религията, но политиката има

Лодка с 69 мигранти е задържана в Черно море край Румъния, един от каналджиите е българин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/13/3023535_lodka_s_69_migranti_e_zadurjana_v_cherno_more_krai/?ref=rss


Румънските власти задържаха днес в Черно море лодка с близо 70 нелегални имигранти, а единият от каналджиите е български гражданин, предаде БТА.<br /><br />Моторна яхта, плаваща под турски флаг, е била засечена днес сутринта от румънската брегова охрана с 69 нелегални мигранти на борда. Яхтата е открита на 10 морски мили от румънското пристанище Мангалия. Тя била засечена около 7 часа сутринта чрез интегрираната система за наблюдение на Черно море. <br /><br />Първите...

Хотелиери за акциите на Валери Симеонов: Сами си правим харакири!

https://www.24chasa.bg/region/article/6389352

Хотелиери за акциите на Валери Симеонов: Сами си правим харакири!Той: Ще проверяваме всяка нощ, има си закони, които трябва да се спазват "Това, което става в Слънчев бряг е недопустимо. Ние сами си правим харакири. Тук не става дума да защитим един или друг , а бизнесът като цяло.  Подобни акции като тези на вицепремиера мачкат частния бизнес", заяви шефката на Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг Елена Иванова.

Валери Симеонов обяви медиите, дали гласност на скандалите в Слънчев бряг за ”обвързани с престъпния свят”

http://frognews.bg/news_140119/Valeri-Simeonov-obiavi-mediite-dali-glasnost-na-skandalite-v-Slanchev-briag-za-obvarzani-s-prestapniia-sviat/

Вицепремиерът Валери Симеонов написа прочувствено изявление, след като в социалните мрежи и в много медии бе дадена широка гласност на скандалите този уикенд в Слънчев бряг, с негово лично активно участие.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване