Рекет срещу „зърнари” скрила пушилката ”Суджукгейт”

http://frognews.bg/news_140114/Reket-sreshtu-zarnari-skrila-pushilkata-Sudjukgeit/

Рекет на земеделски милиардери се прикрива зад аферата със суджуците. Притежатели на милиони декари земи в Добруджа и други райони отказали да плащат на ГЕРБ „по нови тарифи” и били притискани с компромати.

Трима души са ранени при стрелба в клуб

http://dnes.dir.bg/news/strelba-shvetzia-klub-26227145

Трима са пострадали при стрелба в третия по големина град в Швеция – Малмьо. Двама са получили животозастрашаващи рани, докато третият има леки наранявания.

В ”Бедрум” посрещнаха Валери Симеонов с викове ”Оставка” и ”Селяни” (Видео)

http://frognews.bg/news_140113/V-Bedrum-posreshtnaha-Valeri-Simeonov-s-vikove-Ostavka-i-Seliani-Video/

Една от най-популярните дискотеки в Слънчев бряг - „Бедрум“, буквално се взриви от емоции тази нощ, тъй като е била подложена на проверка, ръководена от вицепремиера Валери Симеонов.

Меркурий пак е ретрограден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6389233

Меркурий пак е ретрограденПланетата Меркурий отново стана ретроградна от днес, 13 август, до 5 септември. През този период може да се очакват всякакви недоразумения в сферата на комуникациите и информацията, грешни телефонни обаждания или изгубена поща. Вероятни са проблеми и повреди по компютрите и другите електронни устройства.

Разследват причините за стрелбата в Швеция, извършителят все още е на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389227

Разследват причините за стрелбата в Швеция, извършителят все още е на свободаМотивите за стрелбата, която бе произведена в ранните часове на неделя в третия по големина град в Швеция – Малмьо, все още не са установени, предава Deutsche Welle, цитирано от "Фокус". По данни на националния ежедневник "Sydsvenskan", първоначалната информация за инцидента е постъпила в полицията около 5.50 часа (местно време).

Стрелба в нощен клуб в Швеция, има ранени

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/strelba-v-noshten-klub-v-shveciia-ima-raneni-6072602

Въоръжен мъж е нахлул в сграда и е произвел пет или шест изстрела, крещейки, че отмъщава за своя брат

Четирима пострадаха при катастрофата на пътя Сопот – Микре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389226

Четирима пострадаха при катастрофата на пътя Сопот – МикреДва леки автомобила са се ударили при 24 км на пътя I-4 Сопот – Микре, а трети е попаднал в канавката. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Ловеч, предаде "Фокус". Инцидентът е станал около 10.15 часа. Пострадали са четирима души – двама от тях се преглеждат на място от лекарски екип, а други двама са изпратени към болнично заведение за преглед.

Валери Симеонов започна война с децибелите в Слънчев бряг

http://www.barometar.net/89297/

Вицепремиерът Валери Симеонов  предприе акция в най-големия български курорт Слънчев бряг. За това съобщи самият той в личната си Фейсбук страница: „В 1 часа през нощта събрахме хората от всички контролни институции в РУП Слънчев бряг, където ги разделихме на две групи съвместно с г-н Рачев – заместник-началник на ОД Бургас. Започнахме мащабни изненадващи проверки, […]

Трима души са ранени след стрелба в нощен клуб в Швеция

https://www.actualno.com/europe/trima-dushi-sa-raneni-sled-strelba-v-noshten-klub-v-shvecija-news_627450.html

Трима души са ранени след стрелба в нощен клуб в град шведския град Малмьо призори. Двама от тях са сериозно пострадали, предадоха местните медии. По време на стрелбата в клуба е имало между 70 и 100 души, пише БГНЕС. Районът е отцепен. Полицията започна разследване и разпитва свидетелите.

Техеран гласува 520 млн. долара за оръжия в отговор на САЩ

http://www.cross.bg/programa-dolara-glasyva-1551948.html

/КРОСС/ Иранският парламент гласува допълнителни 520 млн. долара за разработването на своята програма за противоракетна отбрана, с цел - борба срещу "авантюризма" и санкциите на Вашингтон и засилване чуждестранните операции на революционните гвардейци в страната. "Американците трябва да знаят, че това е първото ни действие", каза говорителят на парламента Али Лариджани, след като призова народните представители "да се изправят срещу американските терористични и авантюристични действия в региона". През юли Съединените щати наложиха санкции на азиатската страна заради нейната ракетна програма.  

Земна маса се срути върху магистрала ”Люлин”, движението затруднено

http://frognews.bg/news_140112/Zemna-masa-se-sruti-varhu-magistrala-Liulin-dvijenieto-zatrudneno/

Заради срутване на земна маса на АМ „Люлин” има ограничения, временно движението е само в изпреварващата лента в участъка от 8-и до 9-и километър в посока Перник.

Земна маса се срути и ограничи движението по магистрала ”Люлин”

http://frognews.bg/news_140112/Zemna-masa-se-sruti-i-ogranichi-dvijenieto-po-magistrala-Liulin/

Заради срутване на земна маса на АМ „Люлин” има ограничения, временно движението е само в изпреварващата лента в участъка от 8-и до 9-и километър в посока Перник.

Наказват спасители заради селфи на мястото на жп катастрофата в Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389188

Наказват спасители заради селфи на мястото на жп катастрофата в ЕгипетШестима египетски спасители са наказани, защото си правели селфита със смартфоните си на мястото на жп катастрофата от петък край Александрия, съобщи снощи здравното министерство на страната, цитирано от Франс прес. В сблъсъка между две влакови композиции загинаха най-малко 40 души. Това е един от най-тежките инциденти в египетските жп транспорт

Валери Симеонов пак ходи на дискотека в Слънчев бряг, освиркаха го (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=357469

Вицепремиерът Валери Симеонов продължава с акцията си срещу шума от заведенията в Слънчев бряг. След като предната нощ затвори заведението „Оксижен” и предизвика ареста на празнуващия 30 години на сцената DJ Станчо, националистът този път влезе с полиция, данъчни и други държавни органи в няколко други заведения, включително „Бедрум”.

Виж кошмарния край на славната кариера на Юсеин Болт (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389139

Виж кошмарния край на славната кариера на Юсеин Болт (Снимки, видео)Студът в британската столица вероятно е причинил кошмарния край на славната кариера на една от най-великите фигури в историята на Царицата на спортовете Юсеин Болт. Легендата от Ямайка се срина в агонизиращи болки на пистата малко след като пое палката на своя отбор на четвърти пост на мъжката щафета на 4 по 100 м.

Великобритания няма да остане в ЕС чрез "тайна вратичка"

http://www.cross.bg/period-velikobritaniya-strana-1551947.html

/КРОСС/ Великобритания няма да остане в Европейския съюз чрез "тайна вратичка" и след Брекзита през 2019 г. ще напусне единния пазар и митническия съюз, обещаха двама британски министри в интервю за в. "Сънди телеграф". След като имаха разногласия за необходимостта от евентуален преходен период след излизане на Обединеното кралство от ЕС, което по план трябва да стане през март 2019 г., министърът на финансите Филип Хамънд - привърженик на варианта с прехода - и министърът на търговията Лиъм Фокс, който беше против, изглежда са сближили вижданията си. "Искаме икономиката ни да остане силна и динамична в този период на промени. Това означава, че предприятията трябва да могат да бъдат сигурни, че когато само след 20 месеца напуснем ЕС, те няма да се окажат на ръба на пропастта. Поради това смятаме, че ограничен преходен период ще е важен за насърчаване на националните ни интереси и за гарантиране на по-голяма сигурност на предприятията. Този период обаче не може да е безкраен, това не може да тайна вратичка за оставане в ЕС", посочват пред вестника Хамънд и Фокс. В този период Великобритания ще е извън митническия съюз и ще се явява "трета страна", а не страна по европейските договори, твърдят министрите

Каракачанов: Увеличението на бюджета за отбрана е наложително

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389181

Каракачанов: Увеличението на бюджета за отбрана е наложителноУвеличението на бюджета за отбрана е наложително. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” по случай 138-та годишнина от създаването на

Наградиха Емо Костадинов с "Венец на победителя" за ЧРД

https://offnews.bg//futbol/nagradiha-emo-kostadinov-s-venetc-na-pobeditelia-za-chrd-662699.html

Емил Костадинов получи най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя" навръх 50-ия си юбилей снощи. Георги Гинчев го връчи от името на министър Красен Кралев.

„Вашите изяви на терена оставиха паметна диря в спортната история на България. Поздравявам Ви за това, че и след приключване на състезателната си дейност продължавате да работите за българския футбол като член на Изпълкома на БФС и наблюдавате пряко израстването на младите таланти.

Пожелавам Ви успех и вярвам, че ще допринесете за изграждането на нови силни поколения футболисти, които ще радват публиката по българските стадиони”, се казва в в адреса.

Иначе Емо събра в базата на БФС в Бояна редица известни личности и семействата им от сферата на спорта, бизнеса и политиката. Боби Михайов, Наско Сираков, Красимир Балъков уважиха юбиляра. 

Специално видео пожелание към юбиляря от Маями отправи Христо Стоичков, който вече трогна с искрени слова към бившия си съотборник в ЦСКА и националния.

Трима ранени при стрелба в клуб в Швеция

https://offnews.bg//sviat/trima-raneni-pri-strelba-v-klub-v-shvetcia-662700.html

Трима души са ранени тази сутрин при стрелба на неизвестни извършители в един от клубовете на град Малмьо, Южна Швеция, предаде БТА.

Двама от ранените са в тежко състояние, съобщи ТАСС, като се позова на в. "Сюдсвенска дагбладет".

В момента на стрелбата в клуба е имало между 70 и 100 души. След нея в заведението настъпила паника. Мястото е отцепено от полицията.

Според говорителка на местната полиция силите на реда разпитват свидетели на случилото се.

Старт на международната регата “Кор Кароли”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/h0oL8DNNEwE/

С отлично настроение и много емоции започна международната ветроходна регата „Кор Кароли“. Днес бе даден стартът на първата официална гонка на ветроходната регата “Кор Кароли”. Общо 47 лодки участват в надпреварата, която стартира в Бургас. На борда на ветрохода “Калиакра” имаше много гости, журналисти и общественици от града, които станаха съпричастни по време на даването на стартовия сигнал. С разрешението на Пристанище Бургас един от влекачите направи страхотна демонстрация-поздрав за всички присъстващи гости, след като с водните оръдия бе направена истинска водна фиеста. Много граждани и гости на Бургас се събраха в зоната на пристанището за да наблюдават отплаването на лодките, а след това станаха свидетели и на старта на първата гонка. Условията са отлични за провеждане на състезание, отличен бриз и спокойно море, заявиха от щаба на регатата. Финалът на първата гонка е тази вечер в Св. Влас.

На 12.08 се проведе Про Ам гонката, а кметът на Бургас Димитър Николов, заедно със заместника си Красимир Стойчев и изп. директор на Пристанище Бургас Диян Димов връчиха наградите на призьорите. Кметът Николов приветства участниците и каза, че е изключително горд от факта, че регата Кор Кароли е на бургаска територия. Задоволство от домакинството сподели и г-н Димов, а кап. Тома Томов-главен организатор и председател на фондация „Кор Кароли“ също поздрави участниците, благодари на домакините за гостоприемството и каза, че предоставените отлични условия са предпоставка и през следващите години да са мисли за подобно домакинство от страна на Бургас. Сред гостите бе и Веселина Деведжиева-началник отдел „Спорт“ към Община Бургас. Церемонията се състоя на Пристанище Бургас в присъствието на всички участници в регатата, както и на много гости и почитатели на ветроходния спорт. Победителите от тази по-специална първа гонка са – на първо място яхта Еlina с шкипер Димитър Шуликов. Втори е екипажът на Kalina с шкипер Божидар Каракашев, а на трето място се класира яхта Finoor S с шкипер Стефан Николов.

Призьорите получиха купи и награди от Петър Петков-представител на „Булвария“-Опел Варна. Пъстротата на тържеството придаде участието на три състезателни двойки по спортни танци от СК „Бургас`75“, които са в топ-10 на този спорт в света. След това всички участници се преместиха в сградата на бургаското пристанище, където се състоя коктейлът. През цялото време на специално изграден екран бяха показвани много снимки и видео от първия състезателен ден. Днес стартът е в 11.00 ч. от Бургас към о-в Св. Анастасия и след това към Свети Влас. Това е първият същински етап на 17-та международна регата „Кор Кароли“, в която тази година участват 4 украински яхти.

Вижте реакциите на посетители на клубове в Слънчев бряг при нощните проверки (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389159

Вижте реакциите на посетители на клубове в Слънчев бряг при нощните проверки (Видео)В социалните мрежи се появиха и видеокадри, заснети от посетители на клуб „Бедрум“ в Слънчев бряг. Гражданите видимо недоволстват от нощната проверка. Полицаи и проверяващи начело с вицепремиера Валери Симеонов влизат в заведението. Посетителите отправят обидни реплики към Симеонов и никак не са съгласни купонът да бъде прекратен, предаде БНТ.

Кметът Иван Портних награди отличника на випуск 2017 на ВВМУ „Никола Вапцаров”

http://www.barometar.net/89295/

Кметът на Варна Иван Портних награди отличника на випуск 2017 на ВВМУ „Никола Вапцаров” лейтенант Виктор Атанасов. „Днес е специален ден, защото изпращаме поредният випуск млади достойни хора като елитно попълнение на военния ни флот. Бих искал да изразя своята признателност и уважение към ръководството и преподавателския състав на ВВМУ „Никола Вапцаров” за всеотдайността, с […]

Нова акция на Симеонов в Слънчев бряг, посрещат го с "оставка" и "довиждане"

http://www.cross.bg/simeonov-slunchev-bryag-1551946.html

/КРОСС/ Видео от втора акция на вицепремиера Валери Симеонов в нощен Слънчев бряг, публикувани в социалните мрежи, предизвика спорни реакции. Този път Симеонов, плътно обграден от кордон полицаи, извърши проверка в клуб „Бедрум". Видеото е озаглавено „Топло посрещане", а на него се вижда как инспекцията в нощния клуб е съпроводена с викове „Оставка" и „Довиждане" от посетителите на бара към вицепремиера. За разлика от вчера, когато самият Симеонов оповести подробности от проверката в петък вечер в бар „Оксижен" в личния си профил във Фейсбус, този път запази мълчание. Припомняме, че проверка на заместник министър-председателя, доведе до ареста на ди джей Станчо, гостуващ изпълнител в бар „Оскижен", задържането от полицията на персоналния му лаптоп и генерира вълна от недоволство в социалните мрежи. Тогава в прессъобщение, от МВР - Бургас подчертаха, че „стремежът е дисциплиниране на търговските обекти към спазване на законовите изисквания". Към момента от вътрешното ведомство не са коментирали снощната операция в Слънчев бряг. Още в началото на юли Симеонов показа пред репортери в Бургас, специален уред, който замерва шума и се закани да затвори заведенията-рецидивисти, които системно нарушават нощната тишина.  

Какво ще стане утре, ако Великобритания остане в ЕС?

http://econ.bg/Новини/Какво-ще-стане-утре-ако-Великобритания-остане-в-ЕС-_l.a_i.747241_at.1.html

Много повече внимание през последните дни бе отделено да се обяснява какво ще се случи, ако Великобритания напусне ЕС и много по-малко какво ще...

Десетки са ранени, има и загинали при сблъсъците в Шарлотсвил

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/13/3023461_desetki_sa_raneni_ima_i_zaginali_pri_sblusucite_v/?ref=rss


Над 30 бяха ранени, а трима са загинали по време на сблъсъците крайнодесни и антирасисти в американския град Шарлотсвил, щата Вирджиния, предаде БТА.<br /><br />След като полицията забрани планирана демонстрация заради насилието, кола се вряза в група мирни демонстранти. Загинала е 32-годишна жена, а 19 души са ранени, водачът на автомобила е арестуван. Двама полицаи загинаха в катастрофа на хеликоптер в гориста местност край града, която не е ясно дали е инцидент, или е свързана с...

Tagesspiegel: Светът върви към нов световен ред с глобална отговорност на Китай

https://www.actualno.com/analysis/tagesspiegel-svetyt-vyrvi-kym-nov-svetoven-red-s-globalna-otgovornost-na-kitaj-news_627447.html

Светът стои на прага на ядрена война или начало на нова епоха, в която Китай ще поеме глобална отговорност. За пръв път от Карибската криза през 1962 година светът балансира на ръба на ядрена война. Сега начело на Америка не е Кенеди, а Тръмп. Неговият противник не е СССР, който

Димитър Димитров е новият треньор на "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/13/3023460_dimitur_dimitrov_e_noviiat_trenyor_na_ludogorec/?ref=rss


Димитър Димитров официално беше обявен за нов треньор на "Лудогорец", съобщиха от клуба. Специалистът наследява на поста Георги Дерменджиев, който беше освободен часове след загубата за Суперкупата на България от "Ботев" (Пловдив).<br /><br />"Спортният директор Методи Томанов финализира успешно преговори с Димитър Димитров и специалистът, рабоил последно в "Иртиш" (Павлодар), поема шесткратните шампиони. Димитров бе определен за наставник на тима...

Безобразията по морето не спират, ”бизнесмени” правят каквото си искат, контрол няма

http://frognews.bg/news_140111/Bezobraziiata-po-moreto-ne-spirat-biznesmeni-praviat-kakvoto-si-iskat-kontrol-niama/

Възмутен гражданин, който е свидетел на безобразията на концесионерите по плаж Несебър-юг алармира куп институции, в това число Министерството на туризма и Министерството на околната среда и водите.

Вижте представителите на кои професии са най-застрашени от артрит

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6389131

Вижте представителите на кои професии 
са най-застрашени от артритХората, упражняващи определени професии, са по-застрашени от развитие на ревматоиден артрит в сравнение с други професионалисти, пише в. "Сънди експрес", позовавайки се на резултатите от шведско изследване. За целите му специалисти от института "Каролинска" са анализирали данни за над 3500 души с артрит и контролна група от над 5500 души.

Димитър Бербатов в индийски клуб до дни?

http://clubz.bg/57210-dimityr_berbatov_v_indijski_klub_do_dni

Бербатов вече е на официалния сайт на ПАОК

Димитър Бербатов ще продължи кариерата си в индийския клуб от местната "Суперлига" - "Керала Бластърс", съобщи бТВ, цитирайки manoramaonline.com. Официалното обявяване на сделката трябва да стане в следващите един-два дни, твърди още изданието.

"Керала Бластърс" е създаден през 2014 г. и се подготвя за своето четвърто участие в индийската "Суперлига". От новия сезон отборите в страната ще играят през есента и пролетта и ще имат право на шестима чужденци, а "Керала" до момента е регистрирала трима. Това са канадският нападател Йън Хюм, сърбинът Неманя Лакич-Пешич и ганайският полузащитник Кураж Пекусън. Старши треньор е холандският специалист Рене Мюленстийн, а през миналата година "Керала" загуби финала за титлата от "Атлетико де Колката" Калкута.

През новия сезон първенството ще бъде с 10 отбора, след като нови два клуба бяха приети в Лигата.

36-годишният Бербатов е без отбор повече от една година, след като разтрогна договора си с ПАОК Солун. Пред него имаше няколко възможности през този период да продължи кариерата си, но така или иначе до сделка не се стигна. За последно той тренираше с "Берое", но двете страни не подписаха договор, напомня бТВ.

За интерес към българина се заговори и от страна на френския елитен "Монпелие", но информациите останаха само на ниво слухове.

Великобритания напуска ЕС и общия пазар през март 2019

http://www.moreto.net/novini.php?n=357468

Великобритания ще напусне Европейския съюз през март 2019 г. В същото време излиза от Митническия съюз и от общия пазар на ЕС. Това бе съобщено от министъра на финансите Филип Хамънд и министър на външната търговия Лиъм Фокс в съвместен документ, който е публикуван от The Sunday Telegraph.

Кола се вряза в протестиращи в Шарлотсвил - САЩ

http://dnes.dir.bg/news/ubit-bezreditzi-sharlotsvil-26226944

Най-малко един човек е загинал и 19 са ранени, след като автомобил блъсна група протестиращи в американския град Шарлотсвил в щата Вирджиния.

Бедрум посрещна Симеонов: П*дал, кабелджия, оставка (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/bedrum-posreshtna-simeonov-p-dal-kabeldzhia-ostavka-video-662696.html

Валери Симеонов продължава да обикаля дискотеките на Слънчев бряг, борейки се със силния шум от музиката им. И обира народната любов. 

Тази нощ вицепремиерът реши да навести едно от най-нашумелите заведения в курорта- "Бедрум". 

Посетителите обаче го посрещнаха с мощни скандирания. "П*дал", "Оставка" и "кабелджия" бяха сред най-меките.

Купонджиите в най-големия ни курорт са раздразнени още от миналата нощ, когато полицаи, водени от Симеонов, арестуваха диджей Станчо в друго заведение. 

Видео в социалните мрежи е запечатало случката от Бедрум:

Бедрум посрещна Симеонов: П*дал, кабелджия, оставка

https://offnews.bg//obshtestvo/bedrum-posreshtna-simeonov-p-dal-kabeldzhia-ostavka-662696.html

Валери Симеонов продължава да обикаля дискотеките на Слънчев бряг, борейки се със силния шум от музиката им. 

Тази нощ той реши да посети едно от най-нашумелите заведения на курорта - "Бедрум". 

Посетителите на заведението обаче бяха видимо подразнени. Те посрещнаха Симеонов със скандиряния "п*едал", "оставка" и "кабелджия".

Една от причините, надигнали яростта на посетителите на курорта, бе вчеращния арест на диджей Станчо. 

Видео в социалните мрежи е запечатало случката, което може да видите тук. 

Италия готова да ни предостави софтуер срещу корупцията

http://clubz.bg/57209-italiq_gotova_da_ni_predostavi_softuer_sreshtu_korupciqta

Дъблинското споразумение е дълбоко несправедливо към държавите, които формират външните граници на Европейския съюз, като България, Италия, Гърция и Малта, и затова е необходимо да се работи за нова система, която да отчита спецификата и проблемите на тези страни. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим, след като проведе среща с президента на Италианската република Серджо Матарела. Радев е на работно посещение в Италия, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

България и Италия ще обединят усилията си за формирането на нов подход за справяне с миграционния натиск към Европа, който да отчита необходимостта от съпричастност на държавите по външните граници на ЕС и за промяна на несправедливото решение, което повелява имигрантите да бъдат връщани механично в държавите, в които първо са били регистрирани, стана ясно от думите на Радев.

Президентът Матарела пък е изразил пред колегата си подкрепата си за присъединяването на страната ни към Шенген, както и позицията на Италия за разграничаване на бежанците от военните конфликти от икономическите имигранти.

По време на срещата Матарела е изразил готовността на Италия да предостави безвъзмездно на България софтуер, с който могат да бъдат проследявани подозрителни финансови операции в страната за предотвратяване на финансови престъпления, както и цялостен модел за неговото прилагане.

„Италия е готова до обучи български експерти. В няколко държави е въведен този софтуер и вече се регистрират чувствителни резултати“, посочи българският президент.

Държавният глава подчерта, че ще предложи на българското правителство и на съдебната власт да бъде създадена в най-скоро време експертна група, която на място да се запознае с италианския опит и с възможността да се въведе този антикорупционен модел и в България.

Президентите Радев и Матарела са коментирали и възможностите за облекчаване на административните процедури пред бизнеса и за последващото увеличаване на двустранния стокообмен, който през м.г. се равнява на 4.2 млрд. евро. През последните 20 години Италия е инвестирала над 1.5 млрд. евро в българската икономика.

В отговор на журналистически въпрос дали е застрашено предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, президентът Радев заяви, че това зависи само от нашите действия или бездействия:

„Силно се надявам в оставащото време да бъдат загърбени всички тези скандали, да има ясно и прозрачно решение, ако има някакви отклонения, за да можем да стъпим на чиста основа и да вървим напред“, заяви държавният глава. 

Вижте къде в София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389128

Вижте къде в София спират водата утре
"Софийска вода" временно ще прекъсне утре водоснабдяването в части на столицата, съобщават от дружеството. Във връзка с подмяната на сградно водопроводно отклонение на ул. 519, кв. "Христо Ботев", се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 17.00 ч. в района на ул. 511, ул. "Георги Спасов", ул. 510, ул. 519. От 9.00 до 16.00 ч.

Симеонов с нова акция в Слънчев бряг, изпращат го с "оставка" и "каналджия" (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/13/3023455_simeonov_s_nova_akciia_v_slunchev_briag_izprashtat_go/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов е продължил вчера с акциите си в заведения в Слънчев бряг заедно с екипи на полицията, приходната администрация, Агенцията за храните, Регионалната здравна инспекция и Инспекцията по труда.<br /><br />От видеа, качени от потребители във "Фейсбук" се вижда, че екипите на вицепремиера са спрели озвучаването в клуб "Бедрум Бийч". В едно от видеата посетителите на заведението скандират "оставка" и "каналджия" по адрес...

Емил Костадинов получи "Венец на победителя" по случай 50-годишния си юбилей

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/13/3023450_emil_kostadinov_poluchi_venec_na_pobeditelia_po/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев удостои Емил Костадинов с най-високото държавно отличие в областта на спорта – почетния знак "Венец на победителя". Наградата се присъжда за извънредно големи заслуги за популяризирането на спорта и издигане на спортния престиж на нацията.<br /><br />Връчването на "Венец на победителя" се състоя в Националната футболна база "Бояна" при честването на 50-ия рожден ден на Емил Костадинов.<br /><br...

Великобритания ще оповести документи за стратегията си за Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/13/3023453_velikobritaniia_shte_opovesti_dokumenti_za/?ref=rss


Британското правителство ще публикува серия от документи, свързани със стратегията за Брекзит, като ще започне още тази седмица, преди третия кръг преговори с Брюксел в края на август, предаде БТА.<br /><br />Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис каза, че документите ще са "важна следваща стъпка" към излизането от Европейския съюз, за което британският народ гласува миналата година. Един от текстовете ще бъде за бъдещата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия на...

Над 120 студенти и ученици в лятната стажантска програма на ЧЕЗ

http://frognews.bg/news_140110/Nad-120-studenti-i-uchenitsi-v-liatnata-stajantska-programa-na-CHEZ/

За девета, поредна година, ЧЕЗ предоставя възможност на студенти и ученици да придобият опит в реална, работна среда в сферата на електроенергетиката.

Първият български оперен режисьор с постановка на престижния Пучини фестивал

http://www.cross.bg/rezhisyor-plamen-bulgarski-1551945.html

/КРОСС/ Академик Пламен Карталов е първият български оперен режисьор, поканен да направи своя постановка в рамките на престижния Пучини фестивал в Торе дел Лаго, Италия. При това Фондацията, която организира музикално събитие, му поверява да създаде спектакъла, с който се чества 100-годишнината от написването на единствената оперета на композитора - „Лястовичката". За меломаните Торре дел Лаго е едва ли не място за поклонение пред гения на един велик творец. На брега на това италианско езеро се намира къщата, в която Пучини създава своите велики опери. Всяко лято езерото привлича почитатели от цял свят, които искат да преживеят отново вълнението от музиката на великия маестро. През годините често звезда в афиша на фестивала е Гена Димитрова. Но никога досега там не е канен български режисьор. Управата на фестивала следи под лупа оперните събития по света. Те сами потърсили Пламен Карталов с поканата да постави „Лястовичката". Макар творбата никога да не е играна у нас, все пак директорът на Софийската опера вече имал зад гърба си една успешна постановка на това заглавие в Острава, Чехия. Музикалните критици са единодушни - режисурата на Пламен Карталов е изключителна. Ръководството на фестивала също са впечатлени от размаха на българския си гост.  

Стрелба в нощен клуб в Швеция, има ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389126

Стрелба в нощен клуб в Швеция, има ранениТрима души са ранени тази сутрин при стрелба на неизвестни извършители в един от клубовете на град Малмьо, Южна Швеция. Двама от ранените са в тежко състояние, съобщи ТАСС, като се позова на в. "Сюдсвенска дагбладет". В момента на стрелбата в клуба е имало между 70 и 100 души. След нея в заведението настъпила паника.

Пет варианта за изграждането на "Струма" през дефилето (КАРТИ)

http://clubz.bg/57208-pet_varianta_za_izgrajdaneto_na_struma_prez_defileto_karti

В момента се строят два участъка от магистрала "Струма" - от Дупница до Благоевград и от Сандански до Кулата. Снимка БГНЕС

Пет варианта на трасе за изграждането на най-сложния участък на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле - между Крупник и Кресна, ще бъдат предмет на обществетото обсъждане на 11 септември. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

През тази седмица Докладът по ОВОС за опазването на влечугите и земноводните в района предизвика сериозни полемики за приоритетите на управляващите - запазване на популацията на леопардовия смок или безопасността на движение през едно от най-кървавите трасета в България. 

Екоорганизации отдавна блокират строителството на последния участък на "Струма" с жалби в Европейската комисия.

Според природозащитниците само два варианта за преминаване на магистралата са приемливи от екологична гледна точка. Единият е прокопаването на втория по дължина шосеен тунел в света от 15 км, който обаче се оказа твърде скъпо начинание (над 1,2 млрд. лв.), а вторият -  цялостното изнасяне на магистралата на изток от Кресна, срещу който местното население се възпротиви. 

В крайна сметка сега на дневен ред са общо 5 варианта, които Агенция "Пътна инфраструктура" публикува на сайта си: 

ИЗТОЧЕН ВАРИАНТ Г10.50

Той разделя движението на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. В посока Гърция трасето преминава изцяло по съществуващия път Е-79, а за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле.

Дясното платно се отделя на изток и се предвижда изграждане на еднопосочен обходен път на Кресна по нов терен, с което тежкотоварният трафик ще бъде изведен извън града. Обходният път преминава през 4 тунела с дължина 1266 м, един виадукт, два моста, 7 надлеза и подлеза и др.

Платното от Кулата за София е по нов терен на изток дефилето. Започва на 100 м след пресичането с жп линията за мина "Ораново", минава в ляво от съществуващия път и се развива успоредно на него. След това тръгва преминава успоредно на река Градевска и между кварталите „Ораново“ и „Дълга Махала“ на Симитли, пресича Симитли - Гоце Делчев и навлиза в ската.

Там ще бъде прокопан тунел с дължина 350 м, а след него ще има виадукт с дължина 200 м. По-нататък обхожда село Полето, пресича пътя Полето - Брежани и преминава над притока на р. Брежанска. След това продължава през тунел с дължина 1130 м, преминава западно успоредно на пътя Ракитна – Мечкул, пресича го и западно от с. Мечкул върви на юг и източно от с. Стара Кресна. Постепенно трасето се измества в източна посока, преминава на юг и се развива в югозападна посока близо около съществуващия път за с. Влахи. В края на обходния път двете платна за движение се събират и се изгражда участък с автомагистрални габарити.

В платното за София е предвидено изграждането на 18 виадукта с обща дължина 5087 м, 5 тунела, един мост, общо 11 надлези и подлези.
Предвидени са общо 5 нови пътни възела, както и връзка с Е79 в началото на обходния път на Кресна.

Приблизителната дължина на трасето е 24 км.

 

ДЪЛЪГ ТУНЕЛЕН ВАРИАНТ

Началото на участъка е при пътен възел „Крупник“. Преди портала на тунела трасето пресича последователно река Струма и жп линията София - Кулата. След изхода на тунела магистралата пресича съществуващ третокласен път и мост над  Струма. Непосредствено след това е предвидено изграждането на пътен възел „Кресна“.

Тунел „Кресна“ е с дължина 15,4 км. Той е с две тръби и с възможност за евакуация във втората тръба през напречни връзки. Дължината на цялото трасе на магистралата в този участък, включващо пътна и тунелна част, е около 21 км. 

 

ИЗТОЧЕН ВАРИАНТ Г20, ИЗВЪН КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

Този вариант е по нов терен извън Кресненското дефиле. И двете платна на движение са изнесени в източна посока около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава.

Трасето започва около 100 м след пресичане с жп линията за мина Ораново, вляво от път Е-79 и се развива успоредно на него, след което тръгва на югоизток, успоредно на река Градевска, между кварталите "Ораново" и "Дълга махала". Пресича път II-19 Симитли – Гоце Делчев на две нива, където е предвидено изграждането на пътен възел за връзка на магистралата с град и обратно. След пресичане на II-19 трасето навлиза в ската и се преминава през тунел, а след това и по виадукт.

Предвидена е трета лента за спускащите се в посока София. След това трасето поема в югоизточна посока, обхожда с. Полето и пресича пътя Полето – Брежани и р. Резена. След това отново се преминава през тунел с дължина 1130 м.

По-нататък трасето върви на юг, западно от с. Ракитна и успоредно на пътя Ракитна – Мечкул, след това го пресича и преминава западно от с. Мечкул.

Продължавайки на юг и източно от с. Стара Кресна пресича пътя Стара Кресна – Ощава и преминава в тунел. Трасето продължава в южна посока, след което поема в югозападна посока близо около съществуващия път за с. Влахи.

В този вариант е предвидено изграждането на 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 18 виадукта, един мост и др.

 

ВАРИАНТ Г20 – СИН

Той използва максимално трасето на съществуващият път Е79. Двете платна на магистралата са разработени така, че последователно се раздалечават и доближават едно спрямо друго.

Проектното трасе започва южно от пътен възел „Крупник” при 376 километър. В Кресненското дефиле едното платно в основната си част следва Е-79, а другото се развива по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. След излизане от дефилето преминава източно от Кресна и завършва при едноименния пътен възел.

Трасето на лявото платно в основната си част следва съществуващия път, като ползва съществуващите мостове над Струма, надлеза при жп линията и тунела. На местата, където трасето напуска Е79, са предвидени нови мостове и тунели.

Дясното платно се развива вдясно е изцяло по нов терен. Следва ситуационно лявото, а в отделни случаи се отдалечава от него. В нивелетно отношение често е на второ, по-високо ниво от лявото, в изкоп или в тунел. Към края двете платна отново са успоредни едно на друго и се развиват заедно до края на участъка, като се раздалечават само при тунелните съоръжения.

Участъкът завършва на около 2,5 км преди гр. Кресна, като се напуска съществуващия път по левия бряг на Струма. Трасето преминава над реката няколко пъти, пресича и съществуващия път I-1 и жп линията София – Кулата. Към края на отсечката се предвижда нов тунел, мост над р. Влахинска и обход от североизток и изток на гр. Кресна.

Предвидено е изграждането на общо 3 пътни възела - при Крупник, Ощава и Кресна. При този вариант трябва да се изградят 13 виадукта с обща дължина, 23 тунела, 5 моста и др.

Приблизителната дължина на трасето е 21 км.

ВАРИАНТ Г20 – ЧЕРВЕН

Този вариант в по-голямата си част също преминава през Кресненското дефиле. Проектното трасе започва южно от пътен възел „Крупник”. В Кресненското дефиле едното платно следва в основната си част съществуващия път Е79, а другото се развива по нов терен с тунели и съоръжения в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле преминава източно от Кресна и завършва при пътния възел. Приблизителната дължина на трасето е около 21 км.

Първоначално лявото платно следва нивото на съществуващия път, като се ползват мостовете на Резена и Струма и преминава над жп линията София – Кулата.

Предвижда се изграждането на два нови моста над Струма и нов тунел. Ще има и подходи към местата, които са за каяк и рафтинг. След това лявото платно следва съществуващия път. Ползва съществуващият тунел с дължина 340 м и преминава край „Кресненско ханче”.

Дясното платно се развива изцяло по нов терен, вдясно от съществуващия път. Предвидени са нови мостове над Резена, Струма и жп линията София – Кулата.

Най-характерното при този вариант е решението за разполагане на двете платна едно над друго на голяма дължина. Целта е да не се засегнат картираните граници на резерват „Тисата“.

При изпълнението на вариант Г20 е предвидено да се изградят 4 виадукта с обща дължина 1 165 м, 12 тунела, 14 моста и 12 надлеза и подлеза.

Организацията за забрана на химическото оръжие ще посети Сирия

http://www.cross.bg/siriya-damask-himicheskoto-1551944.html

/КРОСС/ Международна делегация на Организацията за забрана на химическото оръжие и Съвместния разследващ механизъм на ООН ще посети Дамаск през следващите дни. Целта на визитата е да бъде установено кой е използвал химически оръжия в Сирия по-рано тази година, информират сирийските власти. Заместник-министърът на външните работи на Сирия Файсал Мекдад отново отхвърли твърденията, че режимът в Дамаск е извършил химическата атака на 4 април в северозападния град Хан Шейхун, при която загинаха близо 100 души.  

Трима души са ранени при стрелба в Швеция

http://www.cross.bg/dyshi-shvetziya-trima-1551943.html

/КРОСС/ Трима души са ранени при стрелба на неизвестни извършители в един от клубовете на град Малмьо, Южна Швеция. Двама от ранените са в много тежко състояние, съобщава ТАСС, като се позова на в. „Сюдсвенска дагбладет". В момента на стрелбата в клуба е имало между 70 и 100 души. След нея в заведението настъпила паника. Мястото е отцепено от полицията. Според говорителка на местната полиция Ана Йорансон силите на реда разпитват свидетели на случилото се.    

Лондон ще публикува документи за стратегията около Брекзит

http://econ.bg/Новини/Лондон-ще-публикува-документи-за-стратегията-около-Брекзит_l.a_i.747240_at.1.html

Британското правителство планира да публикува серия от документи относно стратегията си за Брекзит. Лондон ще започне с публикациите от тази седмица,...

Кралев удостои Емил Костадинов с най-високото отличие в областта на спорта „Венец на победителя“

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389119

Кралев удостои Емил Костадинов с най-високото отличие в областта на спорта „Венец на победителя“Министърът на младежта и спорта Красен Кралев удостои Емил Костадинов с най-високото държавно отличие в областта на спорта – почетния знак на ММС „Венец на победителя“. Наградата се присъжда за извънредно големи заслуги за популяризирането на спорта и издигане на спортния престиж на нацията. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на

56 години от издигането на Берлинската стена

https://www.actualno.com/europe/56-godini-ot-izdiganeto-na-berlinskata-stena-news_627443.html

На 13 август се навършват 56 години от издигането на Берлинската стена. След Втората световна война, Франция, Великобритания, САЩ и Съветския съюз окупираха Германия и столицата ѝ Берлин. Когато Съветският съюз наложи Берлинската блокада през 1948 г., излезе наяве голямо напре

Тихомир Иванов е последната ни надежда за медал в Лондон

https://offnews.bg//sport/tihomir-ivanov-e-poslednata-ni-nadezhda-za-medal-v-london-662695.html

Тихомир Иванов излиза тази вечер след 21,00 ч. българско време в последен опит да ни отсрами на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. Талантът от Плевен се класира за финала в скока на височина с нов личен резултат от 231 сантиметра.

Не може да искаме повече от Ивет Лалова, Мирела Демирева също скача на добро ниво. Но! Те не могат да скрият пълната мизерия на леката ни атлетика. Тихомир вече направи достатъчно, все пак имаме надежда, че ще се пребори за шестицата, а защо не и тройката.

Българинът покри квалификационни норматив (231) от втори опит, след като по-рано бе преодолял съответно 2.17 м, 2.22 м, 2.26 м и 2.29 м. Само петима успяха да се справят с тази височина.

"Финалът е вече коренно различно състезание, всеки иска да даде максимума от себе си, аз също. Готов съм да гоня личен резултат във финала и по-предно класиране", каза 23-годишният плевенчанин, десети от Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Преди Лондон възпитаникът на треньора Георги Гетов имаше личен рекорд 2.30 м, като два пъти преодоля тази височина на официални състезания тази година. Няма съмнение, Тихомир е в отлична форма.

Първи във финала ще скача германецът Матеус Прзибилко. Суперфаворитът за титлата Мутаз Есса Баршим (Катар) е трети. Началната височина във финала е 2.20 м, след това 2.25 м, 2.29 м, 2.32 м, 2.35 м и т.н.

Предупреждение за гръмотевици и градушки е издадено за част от Западна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/13/3023446_preduprejdenie_za_grumotevici_i_gradushki_e_izdadeno/?ref=rss


Жълт код за опасност от градушки и гръмотевици е в сила днес в девет области от Западна България, показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.<br /><br />В София-град, София-област, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив и Пазарджик се очакват интензивни атмосферни явления и валежи на места до 30-40 л/кв.м.<br /><br />В западната половина от страната днес ще е облачно и с валежи, докато на изток все още ще бъде слънчево но...

Над 120 студенти и ученици в лятната стажантска програма на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/kompaniyata-programa-stydenti-1551942.html

/КРОСС/ Платените стажове в компанията осигуряват възможност за професионално развитие на младите хора За девета, поредна година, ЧЕЗ предоставя възможност на студенти и ученици да придобият опит в реална, работна среда в сферата на електроенергетиката. Стажантската програма на ЧЕЗ се осъществява целогодишно като основната й цел е осигуряването на професионално, личностно и кариерно развитие на младите хора чрез усвояване на практическата специфика и особености в дейността на компанията. Стажовете са платени, като част от тях са по Проект „Студентски практики" на МОН и в момента се провеждат в 15 града в Западна България - Видин, Монтана, Гулянци, Мездра, Плевен, Радомир, Перник, Костинброд, Своге, Пирдоп, Самоков, Годеч, Дупница, Разлог и София. През тази година участниците в стажантската програма на ЧЕЗ са над 120. Стажантите са студенти от бакалавърски програми на български и чуждестранни университети и ученици от XI и XII клас на професионални гимназии, изучаващи електротехнически или други, свързани с бизнеса на компанията, специалности. Сред участниците са и финалистите от конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ", който за пета година подпомага талантливи дванадесетокласници от професионални училища на територията на Западна България и им съдейства при избора на професия. За повече от 20 стажанти летният стаж не е първи в компанията

Експерт: При гръмотевична буря хората да стоят далеч от водни басейни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6389111

Експерт: При гръмотевична буря хората да стоят далеч от водни басейниПри гръмотевична буря на открито в планината хората трябва да бъдат далеч от водни басейни. Това каза Камен Якимов от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитиран от "Фокус". „Има няколко основни правила в случай, че ви застигне на открито гръмотевична буря. По възможност трябва по най-бързия начин да се изнесете към по ниските части,

Днес е световният ден на левичарите

https://offnews.bg//psihologia/dnes-e-svetovniat-den-na-levicharite-662697.html

Световният ден на левичарите отбелязваме днес. За първи път празникът е честван през 1984 година.

Едва 10% от жителите на Земята са левичари, като почти 70% от тях са мъже. Но не само хората, които пишат с лявата ръка, се наричат левичари. Оказва се, че много хора пишат с дясната, но използват другата за останалото.

За десничарите не един път е потвърждавано, че използват изцяло и само дясното си полукълбо. При левичарите използването на лявото полукълбо е непостоянно. Изследвания потвърждават, че има разлика между мозъците на левичари и десничари.

Тези на десничари са по-специализирани, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. По тази причина левичарите се възстановяват от удари по-бързо. Част от левичарите използват дясната половина на мозъка за говоренето, втори лявата, а трети – и двете.

Едни от най-известните  левичари са Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол,  Ханс Кристиан Андерсен, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Махатма Ганди, кралица Виктория, Аристотел, Ницше,  Бил Гейтс, Анджелина Джоли,  Робърт Де Ниро, Лионел Меси, Рафаел Надал. Не малка част от президентите на САЩ също са левичари Барак Обама, Бил Клинтън, Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън, Джон Кенеди, Роналд Рейгън.

Стотици варненци остават без вода в жегата

http://www.moreto.net/novini.php?n=357467

Заради авария на водопровод стотици варненски домакинства ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от безводие са живущите в карето бул."Сливница", ул."Отец Паисий", бул."Владислав" и ул.

С "женски" паркове властите в Иран опитват да се справят с остеопорозата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/13/3022931_s_jenski_parkove_vlastite_v_iran_opitvat_da_se/?ref=rss


Жени без никакви забрадки в Техеран? В центъра на иранската столица и други градове в ислямската република подобна гледка всъщност е съвсем нормална. Това доказват паркове като "Раят на майките", отворени само за жени и малки деца, чиито посетители не са длъжни да се придържат към стриктните ислямски правила, разказва в. "Гардиън".<br /><br />"Обичам да си свалям забрадката," разказва за издаинието 47-годишна фризьорка от Техеран, облечена със силно...

Технология на Microsoft открива рак за 30 секунди (видео)

http://www.cross.bg/microsoft-innereye-znachitelno-1551941.html

/КРОСС/ Изследователското подразделение на Microsoft разработва иновативна технология за откриване на рак. InnerEye помага на лекарите да ускорят значително работата със снимки на вътрешните органи и тъканите на пациентите. В процеса на компютърна томография се получава серия от стотици снимки, като на всяка от тях лекарят трябва да очерте мястото, което подлежи на химиотерапия. След това по тези контури се пресъздава триизмерно изображение. Подобна процедура отнема на лекарите няколко часа. Технологията InnerEye, базирана на сензори Microsoft Kinect и умна система за разпознаване на изображения, извършва тази работа автоматично за не повече от 30 секунди. След това на лекаря остава само да провери резултата и при необходимост да нанесе корекции. В крайна сметка InnerEye съкращава значително времето за откриване на злокачествените образувания, като така допринася и за по-успешното лечение. На следващ етап изследователите на Microsoft Research ще реализират постоянно обучение на алгоритъма на базата на постъпващите нови данни от изследванията. video:https://www.youtube.com/watch?v=9IXgVmLxVtQ  

Срутване на земна маса ограничи движението край 9-ти км на "Люлин" в посока Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389108

Срутване на земна маса ограничи движението край 9-ти км на "Люлин" в посока ПерникВременно движението е само в изпреварващата лента в участъка от км 8-ми до км 9-ти на АМ "Люлин" в посока Перник, в района след първия тунел, съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура". Причината е срутване на земна

Ограничено е движението на АМ „Люлин” заради срутвания

http://www.cross.bg/ogranicheno-e-dvizhenieto-na-am-lyulin-zaradi-srytvaniya-1551940.html

/КРОСС/ Заради срутвания на земна маса има ограничения за движението по магистрала „Люлин", съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура". Временно движението е само в изпреварващата лента в участъка от 8-и до 9-и километър в посока Перник. Това е районът след първия тунел на магистралата.  

5 станаха жертвите на ураганните бури в Полша (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389104

5 станаха жертвите на ураганните бури в Полша (Видео)Петима души, сред които две деца, загинаха, а повече от 30 са ранени от паднали дървета при силни ураганни бури в Полша. Торнадото е минало през градчето Сушек, съобщи Нова тв. Децата били на летен лагер, а дърветата паднали върху палатки, в които спели 20 ученици. Общо 13 от тях са с различни наранявания и са откарани в болница.

Най-малко 15 загинали и 32 ранени при атентат

http://dnes.dir.bg/news/pakistan-atentat-jihad-26226795

Най-малко 15 души са загинали и 32 са били ранени в събота вечерта в размирната югозападна пакистанска провинция Белуджистан.

Дежурен полицай регулира движението в района на км 9 на АМ "Люлин"

https://www.actualno.com/society/dejuren-policaj-regulira-dvijenieto-v-rajona-na-km-9-na-am-lulin-news_627442.html

Дежурен полицай регулира движението в района на км 9 на автомагистрала „Люлин” в посока Перник заради срутена земна маса, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни в района да се е образувало задръстване. Призовават се всички шофьори да карат внимателно, да спазват правилата за безопасност на движението и да бъдат търпеливи до отстраняване на проблема.

Мъж нахлу на сцената по време на концерт на Бритни Спиърс в Лас Вегас (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389093

Мъж нахлу на сцената по време на концерт на Бритни Спиърс в Лас Вегас (Видео)В сряда 35-годишната Бритни Спиърс изнесе поредния си концерт в Planet Hollywood в Лас Вегас. Шоуто си вървеше нормално до момента, когато най-неочаквано мъж от публиката скочи на сцената, предаде БГНЕС. Мъжът се втурва на сцената, но в следващия момент охранителни на поп-дивата и организаторите на концерта хващат лудия фен и го изхвърлят навън.

Диджей Станчо: Силата на звука в заведението се определя от апаратурата, не от мен

https://offnews.bg//obshtestvo/didzhej-stancho-silata-na-zvuka-v-zavedenieto-se-opredelia-ot-aparatu-662693.html

Нивото на шума в дискотеката в Слънчев бряг, където вчера бе арестуван диджей Станчо, се определя от самото заведение и неговата апаратура, не от диджея. Това обасни деджей Станчо пред Нова тв, недоумявайки все още защо е бил арестуван. 

Той заяви, че мястото, където би си потърсил правата, които спред него са нарушени след вчерашния му арест, е Международния съд по правата на човека и добави, че не може обаче за си представи да съди държавата, в която е изаснал. 

"Аз съм на 46 години, имам си мой патриотизъм за себе си, който явно е различен от този на г-н Валери Симеонов", каза диджеят. 

"Дойдох нормално да си свърша работата, около 1 без 15 часа нахлуха полицаите. В началото не разбрах какво се случва, но после разбрах защо са толкова агресивни, с тях беше техният шеф и зам. премиер Валери Симеонов. Заведението беше пълно с чужденци, учудих се, когато четирима полицаи се качиха на пулта при мен. Те викаха: Изключвай всичко на момента, на секундата. Попитаха и на кой е лаптопа", разказа арестуваният.

По думите на диджей Станчо, когато заявил че е ноговият лечен компютър, полицаите отговорили, че ще го изземат. Тогава диджеят заявил, че не може да позволи да изземат лаптопа му без съответните документи. 

"Тогава ще ти пишем акт за възпрепятстване на акцията", казали му полицаите и допълнили, че ще трябва и да го задържат. 

"Цял живот се опитвам в тая държава да заживеем по евростадарти, знам, че като не ти представят документи, не може никой да ти отнемат лична вещ", заяви Станчо. 

"Провалиха ми всички участия без да ми обяснят защо", допълни той.

Валери Симеонов: Държавна воля... Задоволителна картина... Конфискация

http://clubz.bg/57207-valeri_simeonov_dyrjavna_volq_zadovolitelna_kartina_konfiskaciq

Три неща - асоцииране на себе си с държавата, леко притеснителни "старшински" изрази като "по-задоволителна картина" и изразена радост от успешна "конфискация" на пари кеш и апаратура от "рецидивисти".

Това са акцентите в реакцията на вицепремиера Валери Симеонов, която все дойде по-рано днес, часове след като изтекоха не особено почтителни видеа от неговата интервенция в "Бедрум" и "Какао бийч".

Ето и постинга на вицепремиера, който завършва с недоволство към медиите, които си позволяват да го иронизират за подхода му:

"Тази нощ държавата влезе в ролята си и в “Бедруум” – открита дискотека, работеща в противоречие с редица разпоредби на закона и тероризираща целия залив от години.

При първата проверка беше иззета апаратура и изцяло спряно озвучаването. При втората проверка, около 04:00, отново беше спряно озвучаването, с което държавата показа воля и способност да наложи ефективно закона.

Законът и наредбите на Община Несебър забраняват каквото и да било озвучаване в открити заведения след 24:00 ч.

Проверките в центъра на Слънчев бряг показаха по-задоволителна картина от предната нощ, което свидетелства за резултатност от действията на институциите.

Рецидивистите от “Оксижен” отново тормозеха района с високи децибели, но и новият им комплект апаратура беше конфискуван и се възцари тишина.

Що се отнася до обвиненията, че се фокусираме само върху шума, добре е всички да знаят, че две поредни вечери от касата на “Оксижен” се конфискува целият оборот по около 8000 лева на нощ, налагат се актове по трудовия кодекс, закона за акцизи, данъци и складове, и други. Все актове, които водят до сериозни санкции за собствениците.

За пореден път се видя, че когато има политическа подкрепа, полицията може да си свърши работата безупречно – похвала заслужават специалните полицейски сили, командировани от Пловдив и колегите им от ОД на МВР Бургас.

Контролът на държавата върху заведенията и другите търговски обекти в Слънчев бряг и Черноморието ще стане еженощен до края на сезона. Крайно време е туристическите дейности в България да влязат в рамките на закона, а след началото на следващата пленарна сесия на Народното събрание, да прокараме подготвените промени в законодателството, които да спрат терора на тарикатите над нормалните хора.

И не на последно място – следете внимателно кои медии - коя страна ще заемат в битката за налагане на закона. Обвързаностите на подземния свят и престъпниците не свършват само до дискотеките в Слънчев бряг – те оплитат политици, хора от всички власти, редактори и журналисти в медиите."

В петък пък вицепремиерът предприе и законово действие, като подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу магистрата Панайот Генков - "председател и изпълняващ функциите на административен ръководител на Административен съд Бургас" (по прессъобщението на правителствената информационна служба - иначе "председател" и "административен ръководител" са едно и също, б.р.).

Симеонов неколкократно се оплакваше - но досега само пред медиите, че именно съдия Генков отменя административни наказания срещу различни заведения по морето.

"Предмет на проверката следва да бъде почтеността на съдията и установяване дали е оказвал натиск, както и пряко или косвено влияние върху други магистрати – членове на състави на Административния съд -  Бургас, по отношение на произнасяне, свързано с отмяна на предварителното изпълнение и отмяна на актове на ТД на Национална агенция за приходите - Бургас, за незаконна дейност в редица заведения и дискотеки по българското Черноморие - пояснява се в прессъобщението, изпратено в неделя от правителствената служба. - 

Искането също така е да се установи дали са налице действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и дали с действията си, председателят на Административен съд -  Бургас компрометира честта на съдията и професията в обществото."

В съобщението се дават и насоки как трябва Инспекторатът да реши казуса със съдията, който "саботира":

"Според заместник министър-председателя е недопустимо членове на съдебната власт да саботират действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на законите на Република България."

Симеонов: Държавна воля... По-задоволителна картина... Конфискация

http://clubz.bg/57207-simeonov_dyrjavna_volq_po_zadovolitelna_kartina_konfiskaciq

Три неща - асоцииране на себе си с държавата, леко притеснителни "старшински" изрази като "по-задоволителна картина" и изразена радост от успешна "конфискация" на пари кеш и апаратура от "рецидивисти".

Това са акцентите в реакцията на вицепремиера Валери Симеонов, която все пак дойде часове след като изтекоха не особено почтителни видеа от неговата интервенция в "Бедрум".

Ето и постинга на вицепремиера, който завършва с недоволство към медиите, които си позволяват да го иронизират за подхода му:

"Тази нощ държавата влезе в ролята си и в “Бедруум” – открита дискотека, работеща в противоречие с редица разпоредби на закона и тероризираща целия залив от години.

При първата проверка беше иззета апаратура и изцяло спряно озвучаването. При втората проверка, около 04:00, отново беше спряно озвучаването, с което държавата показа воля и способност да наложи ефективно закона.

Законът и наредбите на Община Несебър забраняват каквото и да било озвучаване в открити заведения след 24:00 ч.

Проверките в центъра на Слънчев бряг показаха по-задоволителна картина от предната нощ, което свидетелства за резултатност от действията на институциите.

Рецидивистите от “Оксижен” отново тормозеха района с високи децибели, но и новият им комплект апаратура беше конфискуван и се възцари тишина.

Що се отнася до обвиненията, че се фокусираме само върху шума, добре е всички да знаят, че две поредни вечери от касата на “Оксижен” се конфискува целият оборот по около 8000 лева на нощ, налагат се актове по трудовия кодекс, закона за акцизи, данъци и складове, и други. Все актове, които водят до сериозни санкции за собствениците.

За пореден път се видя, че когато има политическа подкрепа, полицията може да си свърши работата безупречно – похвала заслужават специалните полицейски сили, командировани от Пловдив и колегите им от ОД на МВР Бургас.

Контролът на държавата върху заведенията и другите търговски обекти в Слънчев бряг и Черноморието ще стане еженощен до края на сезона. Крайно време е туристическите дейности в България да влязат в рамките на закона, а след началото на следващата пленарна сесия на Народното събрание, да прокараме подготвените промени в законодателството, които да спрат терора на тарикатите над нормалните хора.

И не на последно място – следете внимателно кои медии - коя страна ще заемат в битката за налагане на закона. Обвързаностите на подземния свят и престъпниците не свършват само до дискотеките в Слънчев бряг – те оплитат политици, хора от всички власти, редактори и журналисти в медиите."

 

Варна отбеляза Международния ден на младежта

http://www.barometar.net/89293/

Варна – Европейската младежка столица през 2017 г., отбеляза Международния ден на младежта с голям концерт. Инициативата бе организирана от Министерството на младежта и спорта и Община Варна и в нея се включиха лично министър Красен Кралев, зам.-министър Ваня Колева, кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. Навръх 12-и август се проведоха редица събития […]

Повече от 11 души загинаха след обявяване на резултатите от изборите в Кения

http://www.cross.bg/keniya-opozitziyata-prezident-1551939.html

/КРОСС/ Най-малко 11 души загинаха след обявяване на резултатите от изборите в Кения, които опозицията оспорва, предаде Франс прес. Изборите бяха в четвъртък. От петък вечерта започнаха сблъсъци между демонстранти, привърженици на конкурента на преизбрания президент и полицията в западната част на страната и в бедните квартали на столицата Найроби, които са бастиони на опозицията. Междувременно Великобритания поздрави Ухуру Кениата за преизбирането му за президент на Кения.  

Александър Вулин: Сърбия няма да влезе в НАТО, докато Вучич е на власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389091

Александър Вулин: Сърбия няма да влезе в НАТО, докато Вучич е на властМинистърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин увери руския си колега Сергей Шойгу, че страната няма да влезе в НАТО, докато той е военен министър, а Александър Вучич – неин президент, предава БТА. „Ще продължим да провеждаме съвместни учения. И ще продължим политиката на военен неутралитет. Докато начело на Република Сърбия е президентът

Лалова: Ще запомня Световното в Лондон с публиката и дъжда

http://www.moreto.net/novini.php?n=357464

Ивет Лалова даде специално интервю за „Събуди се” след Световното първенство по лека атлетика. Защо за нея двете думи от Лондон 2017 са публика и дъжд? Разочарована или още по-мотивирана е, че едва 11 стотни не й стигнаха за финала? ”Щастлива съм и съм много мотивирана.

Светът отправя поглед към "Камп ноу" за първото "класико"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/13/3023441_svetut_otpravia_pogled_kum_kamp_nou_za_purvoto_klasiko/?ref=rss


Над 90 хиляди на трибуните и стотици милиони пред телевизионните екрани ще отправят поглед към "Камп ноу" за първото издание на "Ел Класико" за новия сезон. "Барселона" и "Реал" (Мадрид) излизат в първи мач за Суперкупата на Испания.<br /><br />Носителят на Купата на краля приема шампиона, а три дни по-късно е реваншът на "Сантяго Бернабеу" в столицата. Двата отбора вече се срещнаха като част от предсезонната си подготовка, а...

Жителите на Москва в битка срещу сметищата

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/jitelite-na-moskva-v-bitka-sreshtu-smetishtata-244199/

Руската столица е заобиколена от 18 депа, където ежегодно се извърлят 11 млн. т боклук

В Иран одобриха законопроект за противодействие на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389089

В Иран одобриха законопроект за противодействие на САЩВ неделя, 13 август, депутатите в иранския парламент подкрепиха законопроект, насочен към противодействие на САЩ в региона, предава информационната агенция IRNA, цитирана от "Фокус". Предложението бе подкрепено с гласовете на 240 от депутатите, един е „въздържал се“. На парламентарната сесия присъстваха общо 247 народни представители.

"Държавата кара в насрещното платно. Моля ви, спрете я, искам да сляза! "

http://www.cross.bg/nasreshtnoto-platno-kara-1551938.html

/КРОСС/ Настъпило е всеобщо изперкване! Държавата кара в насрещното платно. Моля ви, спрете я, искам да сляза! Народът се весели като за световно и не му е за първи път. Отпишете ме от него, че ще му е за последен! Всички заедно не сме си пили хапчетата. Защото всеки е изпил тези на съседа. А неговите са не той да е добре, а съседът му да е зле. Пресушаваме чаши, пълни с вино, ала не от глухарчета, а от мъзга на глухари в любовен период. Затова сме затворили очи и токуваме - току така, току онака и ни става все по-лошо. Става все по-лошо в страната ни. Но тя се управлява така, че държавата кара в насрещното платно. Кара ли казах? Всъщност - караше. Защото както я е подкарала, няма как да не я докара дотам - да се говори за нея в минало време. Жалко само, че не можах, докато можех, да сляза от нея. Както каза снощи мой приятел, когато с горчиви мисли пиехме блудкавото квартално кафе: - Един-единствен път в живота си закъснях - да се махна навреме от тази територия... Източник: Проф. Николай Слатински, Фейсбук   

Мигранти твърдят, че са бити и ограбени от български полицаи

http://www.mediapool.bg/migranti-tvardyat-che-sa-biti-i-ograbeni-ot-balgarski-politsai-news267869.html

Осем мигранти се оплакаха, че са били бити и ограбени от български полицаи. Трима афганистанци и петима сирийци са задържани в Къркларели при превантивна проверка на патрули на жандармерията в село до Къркларели. Те вече се намират в центъра за временно настаняване и екстрадиция, съобщава БГНЕС. При разпитите мъжете казали, че два дни по-рано са успели да проникнат на българска територия, но българските полицаи са ги открили, набили ги, взели им мобилните телефони и парите. След това ги върнали в Турция. Мигрантите се укривали цял ден в гората, когато служители на турската жандармерияги са ги намерили.

Провежда се спасителна акция за жена с изкълчен глезен в Рила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389087

Провежда се спасителна акция за жена с изкълчен глезен в РилаОтряд на ПСС провежда спасителна акция за жена с изкълчен глезен в Рила. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. В момента самоковският отряд провежда акцията по прибирането на пострадалата туристка от заслон „Кобилино

Кметът на Варна: Започнахме три мащабни инфраструктурни проекта

http://www.barometar.net/89291/

„Започнахме! Три мащабни инфраструктурни проекта за решаване на проблема с трафика във Варна вече са в ход.“ – обяви кметът на Варна, Иван Портних. „Началото поставихме заедно с премиера Бойко Борисов, министрите Владислав Горанов, Николай Нанков , Ивайло Московски, с шефа на АПИ – Дончо Атанасов и вицепремиера Каракачанов. Благодаря на премиера и на правителството […]

Светът стои на прага на ядрена война или в начало на нова епоха

http://www.cross.bg/kitaii-koreya-voiina-1551937.html

/КРОСС/ Светът стои на прага на ядрена война или начало на нова епоха, в която Китай ще поеме глобална отговорност. За пръв път от Карибската криза през 1962 година светът балансира на ръба на ядрена война. Сега начело на Америка не е Кенеди, а Тръмп. Неговият противник не е СССР, който при цялата си жажда за власт все пак се е опасявал от рисковете, чийто мащаб е било трудно да се прецени, а севернокорейският диктатор със своите доисторически понятия. (...) За него ядреното оръжие е гаранция за сигурността на режима. Светът изтръпва от вербалната ескалация на конфликта между Вашингтон и Пхенян. Падането в бездната все още може да се предотврати. В най-добрия случай надвисналата заплаха ще доведе до „нов световен ред", за който толкова много се говори. Тук всичко зависи най-вече от Китай. Пекин е в състояние да намали заплахата от война посредством санкции и дипломация или пък да остави всичко на самотек и окончателно да загуби контрола върху ситуацията. В първия случай на Китай ще му се наложи да поеме глобална отговорност, във втория - ще продължи преследването на националните интереси и ще се опита да прехвърли на други стрелките за решаването на неприятните проблеми. Пекин контролира 90 на сто от външната търговия на Северна Корея и ми могъл да накара Ким Чен Ун да се съгласи на преговори - до момента Китай не е задействал този лост за натиск. Той изчаква, за да не избира между двата кошмарни сценария

Американски изтребител кацна аварийно в Бахрейн

http://dnes.dir.bg/news/USA-iztrebitel-bahreyn-26226673

Американски изтребител извърши аварийно кацане на международното летище в Бахрейн, нарушавайки движението на полетите към и от островната държава.

Атина се опразни от хора

http://econ.bg/Новини/Атина-се-опразни-от-хора-_l.a_i.747238_at.1.html

Атина започва да прилича на безлюден град, след като последните останали атиняни се тълпят на пристанища, автобуси и влакове за традиционното...

Трус от 6.4 по Рихтер засегна остров Суматра

http://www.mediapool.bg/trus-ot-64-po-rihter-zasegna-ostrov-sumatra-news267868.html

Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер удари остров Суматра. Стотици са напуснали домовете си, а засега не се съобщава за жертви и ранени. Според властите няма риск от цунами. Трусът е регистриран на дълбочина 35 километра в 10.08 ч., на 73 километра западно от провинция Бенгкулу. "Земетресението беше доста силно и бе усетено по целия път до Паданг, Западна Суматра, но няма опасност от цунами", каза Мохамад Рияди, представител на Агенцията по метеорология и геофизика на Индонезия. Той каза, че служителите продължават да проверяват дали има ранени хора или материални щети. Остров Суматра е в състава на Индонезия, която е силно сеизмичен район.

Делио Роси обядва за 4,50 лева, не повярва и снима

https://offnews.bg//futbol/delio-rosi-obiadva-za-4-50-leva-ne-poviarva-i-snima-662694.html

Интересни са първите сблъсъци на Делио Роси, новият треньор на Левски, с родната действителност. След като се хвана за главата от футболните умения на своите, италианецът видя и положителни неща на престоя си в София.

Делио Роси хапна на народни цени в София, съобщи “Телеграф”. Специалистът беше засечен в гостилница “Яж и бегай” в центъра на София.

Италианецът беше с помощника си Феделе Лимоне. Той изчака чинно десетина минути на опашката, след което си поръча обяд за 4,50 лева и газирана вода.

Родните цени явно впечатлиха Роси, защото той извади мобилно устройство и снима таблото с менюто. Така де за 2 евро и 25 цента в Италия си умираш от глад.

Днес Делио Роси ще направи официален дебют. На Герена идва коравият тим на Дунав, който обаче стартира също колебливо новия сезон.

60 деца починаха в индийска болница за седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389084

60 деца починаха в индийска болница 
за седмицаШейсет деца са починали в болница в северноиндийския щат Утар Прадеш тази седмица, за което местните медии обвиняват липсата на кислород, информира Ройтерс. Медицинският център уточни, че 34 от починалите деца са били бебета в интензивно неонатологично отделение. 12 са починали от енцефалит, а причината за смъртта на останалите не е уточнена.

60 деца починаха за седмица в индийска болница

http://www.mediapool.bg/60-detsa-pochinaha-za-sedmitsa-v-indiyska-bolnitsa-news267867.html

Общо 60 деца са починали в болница в индийския щат Утар Прадеш през седмица, а местните власти подозират, че причината е липсата на кислород, предаде “Ройтерс“, цитирана от БТА. Медицинският център уточни, че 34 от починалите деца са били бебета в интензивно неонатологично отделение. 12 са починали от енцефалит, а причината за смъртта на останалите все още не е уточнена.  Според местни медии вълната от смъртни случаи се дължи на недостига на кислород, след като частен доставчик си прибрал оборудването заради неплатени сметки. Представител на болницата отхвърли тези твърдения. Според изявление на лечебното заведение в четвъртък е имало намаляване на доставките на втечнен кислород, но са били осигурени допълнителни количества от други доставчици.  Документация за силното увеличаване на смъртните случаи, предоставена от болницата, сочи пик на смъртността в четвъртък с 23 починали, включително 14 бебета в неонатологичното отделение.  Щатът Утар Прадеш и федералното правителство разследват случая, увериха представители на властите.  Епидемии от енцефалит избухват всяка година в Индия, отнемайки стотици животи, особено през сезона на мусоните. Болестта обикновено се разпространява от заразена храна или вода, ухапвания от комари или по въздушно-капков път. 

Лондон ще публикува документи относно стратегията си за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389082

Лондон ще публикува документи относно стратегията си за БрекзитБританското правителство ще публикува серия от документи относно стратегията си за Брекзит, започвайки от тази седмица, преди третия кръг преговори с Брюксел в края на август, предаде БТА. Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис каза днес, че документите ще са "важна следваща стъпка" към излизането от Европейския съюз,

Ще стават ли зимите у нас по-меки?

http://dnes.dir.bg/news/klimat-zima-zatopljane-26226652

Летата у нас са все по-горещи. Какво да очакваме за зимните сезони в нашата страна и как се е променил този сезон през последния век.

Клон на дърво падна върху кола в Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/klon-na-dyrvo-padna-vyrhu-kola-v-blagoevgrad-news_627435.html

Нахлулият със силен вятър и дъжд тази нощ по-хладен фронт отчупи клон от дърво и го стовари върху лек автомобил в Благоевград, няма пострадали и нанесени щети, предаде БГНЕС. Вятърът, разразил се към 2 ч. тази нощ, е отчупил клона от дърво на ул. "Марица", след което го е запокитил върху паркиран 10-на метра по-надолу лек автомобил "Фиат". Не са нанесени щети върху автомобила, тъй като клонът се е подпрял върху предната му част.

Безос, Гейтс и Зукърбърг се разделиха с милиарди заради Тръмп

http://www.cross.bg/koreya-zykurburg-severna-1551936.html

/КРОСС/ Ако за повече от нас е лошо, когато загубим дори една банкнота, някои хора губят милиони долари за дни. Точно това наблюдаваме, след като американският президент Доналд Тръмп продължи словесната си война със Северна Корея, заплашвайки от конфликти, поради което Джеф Безос, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг се разделиха с милиарди. Тримата съобщиха за спаднали индекси, след като като инвеститори продадоха акции и се насочиха към по-сигурни убежища като златото. Собственикът на Amazon Джеф Безос, който наскоро стана най-богатият човек в света, претърпя най-големите загуби - цели 2 млрд. долара само за дни. Създателят на Facebook Mарк Зукърбърг е вторият най-голям губещ с 1,6 млрд. долара. Основателят на Microsoft Бил Гейтс загуби по-малко от 1 мрлд. долара. Лари Елиът от "Гардиън" пише: "Нарастващото напрежение между САЩ и Северна Корея засили швейцарския франк, японската йена, златото и държавните облигации, тъй като инвеститорите търсят традиционно безопасни убежища по време на геополитическа несигурност". Във вторник Тръмп заяви пред репортери, че Северна Корея не трябва повече да отправя заплахи към САЩ. Той обеща да се отговори на атаките с "огън и жупел, каквито светът никога не е виждал". По-късно севернокорейската агенция KCNA съобщи, че армията разработва план за изпреварващ ракетен удар по американски военни съоръжения в Гуам, включително военновъздушната база Андерсън, където са разположени стратегическите бомбардировачи B-52

И днес разглеждаме кораба на Грийнпийс във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357455

Легендарният кораб на „Грийнпийс" „Rainbow Warrior" и днес е отворен за посещения от граждани, припомня Moreto.net. Всички жители и гости на морската столица, които имат желание, ще могат да разгледат плавателния съд безплатно на Морска гара.

Един загинал и десетки ранени при националистически демонстрации в САЩ

http://www.mediapool.bg/edin-zaginal-i-desetki-raneni-pri-natsionalisticheski-demonstratsii-v-sasht-news267866.html

Една жена загина, а над 30 души бяха ранени при сблъсъци между националисти и техни противници в американския град Шарлотсвил, щата Вирджиния. Всичко започна с протест на крайнодесните срещу решението на местните власти за премахване на статуята на ген. Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в Гражданската война на САЩ. Националистите проведоха факелно шествие, но веднага след него започнаха сблъсъците между националистите и събралите се в града контрапротестиращи. Полицията използва сълзотворен газ срещу крайнодесните демонстранти, които замеряха органите на реда с бутилки и използваха лютиви спрейове. Веднага след това протестът бе забранен от властите. Това обаче не спря насилието. Една жена загина и 19 души бяха ранени, когато кола се вряза в група демонстранти в центъра на Шарлотсвил. Полицията арестува 20-годишния шофьор на колата Джеймс Фийлдс, който най-вероятно ще бъде обвинен за предумишлено убийство. Положението в Шарлотсвил стана още по-тежко заради катастрофата на полицейски хеликоптер край града, което доведе до смъртта на двама полицаи. Хеликоптерът е извършвал мониторинг на безредиците в града. Губернаторът на Вирджиния Тери МакАулиф призова националистите да се махат и обяви извънредно положение в щата. Американският президент Доналд Тръмп на свой ред обяви, че и двете страни за отговорни за избухналото насилие. “Следим отблизо ужасяващите събития, които се развиват в Шарлотсвил, Вирджиния. Ние осъждаме, с възможно най-силните думи, тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие от много страни, от много страни. Това продължава от много време в нашата страна. Нито Доналд Тръмп, нито Барак Обама е виновен, това продължава от много, много време. Това няма място в Америка. Това, което е жизнено важно в момента, е да бъде възстановен законовия порядък и да бъде защитен живота на невинните хора. Нито един гражданин не трябва да се страхува за безопасността и сигурността в нашето общество. И нито едно дете не трябва да се опасява да излезе навън, да си играе или да бъде с родителите си и да си прекарва добре,“ каза Тръмп. Депутати от Републиканската партия на САЩ критикуваха президента за оценката му за събитията, тъй като той обвинява за случилото се еднакво и двете страни. “Г-н Президент, трябва да назоваваме злото с името му. Това бяха бели фанатици и това беше домашен тероризъм“, написа в Туитър Кори Гарднър, сенатор от щата Колорадо. Според сенатора от Флорида Марко Рубио президентът трябва да определи случилото се като “терористична атака от бели фанатици“. Барак Обама пусна серия от три съобщения в Туитър с цитат от Нелсън Мандела, след изблиците на насилие в Шарлътсвил, Вирджиния. “Никой не се е родил с омраза към друг човек, заради цвета на кожата му или това от къде идва, или религията му... Хората трябва да се научат да мразят, и ако те могат да се научат да мразят, то те могат да бъдат научени да обичат... Защото любовта е по-естествена за човешкото сърце от омразата“, написа Обама.

Една загинал и десетки ранени при националистически демонстрации в САЩ

http://www.mediapool.bg/edna-zaginal-i-desetki-raneni-pri-natsionalisticheski-demonstratsii-v-sasht-news267866.html

Една жена загина, а над 30 души бяха ранени при сблъсъци между националисти и техни противници в американския град Шарлотсвил, щата Вирджиния. Всичко започна с протест на крайнодесните срещу решението на местните власти за премахване на статуята на ген. Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в Гражданската война на САЩ. Националистите проведоха факелно шествие, но веднага след него започнаха сблъсъците между националистите и събралите се в града контрапротестиращи. Полицията използва сълзотворен газ срещу крайнодесните демонстранти, които замеряха органите на реда с бутилки и използваха лютиви спрейове. Веднага след това протестът бе забранен от властите. Това обаче не спря насилието. Една жена загина и 19 души бяха ранени, когато кола се вряза в група демонстранти в центъра на Шарлотсвил. Полицията арестува 20-годишния шофьор на колата Джеймс Фийлдс, който най-вероятно ще бъде обвинен за предумишлено убийство. Положението в Шарлотсвил стана още по-тежко заради катастрофата на полицейски хеликоптер край града, което доведе до смъртта на двама полицаи. Хеликоптерът е извършвал мониторинг на безредиците в града. Губернаторът на Вирджиния Тери МакАулиф призова националистите да се махат и обяви извънредно положение в щата. Американският президент Доналд Тръмп на свой ред обяви, че и двете страни за отговорни за избухналото насилие. “Следим отблизо ужасяващите събития, които се развиват в Шарлотсвил, Вирджиния. Ние осъждаме, с възможно най-силните думи, тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие от много страни, от много страни. Това продължава от много време в нашата страна. Нито Доналд Тръмп, нито Барак Обама е виновен, това продължава от много, много време. Това няма място в Америка. Това, което е жизнено важно в момента, е да бъде възстановен законовия порядък и да бъде защитен живота на невинните хора. Нито един гражданин не трябва да се страхува за безопасността и сигурността в нашето общество. И нито едно дете не трябва да се опасява да излезе навън, да си играе или да бъде с родителите си и да си прекарва добре,“ каза Тръмп. Депутати от Републиканската партия на САЩ критикуваха президента за оценката му за събитията, тъй като той обвинява за случилото се еднакво и двете страни. “Г-н Президент, трябва да назоваваме злото с името му. Това бяха бели фанатици и това беше домашен тероризъм“, написа в Туитър Кори Гарднър, сенатор от щата Колорадо. Според сенатора от Флорида Марко Рубио президентът трябва да определи случилото се като “терористична атака от бели фанатици“. Барак Обама пусна серия от три съобщения в Туитър с цитат от Нелсън Мандела, след изблиците на насилие в Шарлътсвил, Вирджиния. “Никой не се е родил с омраза към друг човек, заради цвета на кожата му или това от къде идва, или религията му... Хората трябва да се научат да мразят, и ако те могат да се научат да мразят, то те могат да бъдат научени да обичат... Защото любовта е по-естествена за човешкото сърце от омразата“, написа Обама.

Днес е Международният ден на левичарите

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6389079

Днес е Международният ден на левичаритеНа 13 август се отбелязва Международният ден на левичарите. Началото на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките, съобщи Би Ти Ви. Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща – например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор – някои левичари пишат

Далай Лама отмени посещение в Ботсвана поради изтощение

http://www.cross.bg/botsvana-kitaii-poseshtenie-1551935.html

/КРОСС/ Тибетският духовен водач Далай Лама отмени свое посещение в Ботсвана поради изтощение, съобщи неговата канцелария, цитирана от Ройтерс. По план Далай Лама, който живее в изгнание в Индия, щеше да участва в конференция по правата на човека в столицата на Ботствана - Габороне - от 17 до 19 август и да се срещне с президента на страната. В разпространено снощи изявление от канцеларията на 82-годишния тибетския лидер казаха, че лекарите са го посъветвали през следващите седмици да избягва продължителни пътувания. Посещенията на Далай Лама в чужди страни ядосват Китай. Пекин го обвинява, че цели отделянето на Тибет от Китай, което духовният водач отрича. Миналия месец Пекин предупреди Ботсвана да зачита основните интереси на Китай и "да вземе коректното политическо решение" по въпроса. Ботсвана отговори, че е суверенна държава и си запазва правото да допуска всеки в страната. Съседна Република Южна Африка обаче преди време отказа виза на Далай Лама за планирано посещение. Нарастващата нужда на Китай от суровини го превърна в един от най-големите инвеститори и търговски партньори в Африка. Китайски държавни компании спечелиха договори за строителство на пътища, язовири, електроцентрали и летища в Ботствана, отбелязва Ройтерс.  

Официално: Херо поема "Лудогорец"

http://clubz.bg/57206-oficialno_hero_poema_ludogorec

Димитър Димитров-Херо. Снимка БГНЕС

"Лудогорец" официално съобщи, че Димитър Димитров-Херо е назначен за старши-треньор на отбора. Бургазлията, който доскоро бе наставник на казахстанския "Иртиш", наследява подалия оставка Георги Дерменджиев.

Херо ще бъде представен в понеделник на пресконференция в 13:30 часа, а вечерта ще направи първа тренировка с шампионите.

Неговият дебют начело на "орлите" ще е в плейофа за груповата фаза на Лига Европа срещу литовския "Судува" в четвъртък в Разград. 

Водени от един от помощниците на Георги Дерменджиев - Петко Петков, "лудогорци" биха "Верея" с 3:1 в мач от петия кръг на Първа лига.

Роденият през 1959 г. в Бургас Димитър Димитров започва кариерата си на треньор в "Нефтохимик" през 1985 г., където 12 години води различни формации. През 1997 г. поема "Литекс", а година по-късно е назначен за национален селекционер на България. Именно под негово ръководство "лъвовете" постигат един от най-престижните резултати в периода - 0:0 срещу Англия на "Уембли" в европейска квалификация на 10 октомври 1998 г.

След като напуска националния отбор, Димитър Димитров се връща в "Литекс", а след това води "Левски", "Велбъжд" (Кюстендил), "Локомотив" (Пд) и "Нафтекс". Шампион на България с "оранжевите" и "сините".

Първият чуждестранен отбор на треньора е "Ал Насър" от Саудитска Арабия. Димитров остава в азиатския тим година. След като напуска през 2005 г. той се връща в България, където поема "Черноморец" (Бургас). През 2009 г. Димитър Димитров отново става наставник в чужбина, след като е назначен в руския "Амкар" (Перм), с който участва в турнира Лига Европа. След това Димитров се връща в Саудитска Арамия, където води "Кадисия" сезон и половина.

През 2011 г. Димитров пак става треньор на "Черноморец" (Бургас), където остава до 2014 г. От 2015 г. доскоро Херо бе наставник на казахстанския "Иртиш" (Павлодар), с който това лято участва в квалификациите на Лига Европа и отстрани българския "Дунав".

Пожароопасност в 6 области на страната

http://www.cross.bg/pozhari-opasnost-indeks-1551934.html

/КРОСС/ Екстремален e индексът за пожароопасност в 6 области на страната за днес - 13 август. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Най-високата степен на опасност от пожари е в сила за областите Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Сливен. Там е възможно възникването на бързо разпространяващи се, много силни и трудни за овладяване пожари с въвличане на дървесните корони. Много голям индекс за опасност от пожари има в почти цяла Източна България, както и в областите Пазарджик и Пловдив. При този индекс има вероятност за разразяване на много силни пожари с частично или пълно засягане на короните на дърветата.    

След опасните горещини, жълт код за дъжд

https://www.vesti.bg/bulgaria/sled-opasnite-goreshtini-zhylt-kod-za-dyzhd-6072600

Опасност от градушки и гръмотевични бури в Западна България, опасност от пожари в Източна

Силно земетресение край Индонезия

http://www.cross.bg/indoneziya-nyama-tzynami-1551933.html

/КРОСС/ Силно земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер удари остров Суматра, но няма риск от цунами, смятат сеизмолозите. Не се съобщава за жертви, но въпреки това стотици жители избягаха от домовете си. Трусовете са регистрирани на дълбочина 35 километра в 10:08 ч. и на 73 километра западно от провинция Бенгкулу. „Земетресението беше доста силно и бе усетено по целия път до Паданг, Западна Суматра, но няма опасност от цунами", каза Мохамад Рияди, представител на Агенцията по метеорология и геофизика на Индонезия. Той каза, че служителите продължават да проверяват дали има ранени хора или материални щети. Индонезия се намира на т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, където сблъсъкът на тектоничните плочи води до честа сеизмична и вулканична дейност.  

Ел Класико, Манчестър Юнайтед и Левски в ефир днес

https://offnews.bg//drugi/el-klasiko-manchestar-iunajted-i-levski-v-efir-dnes-662692.html

Вали дъжд? Няма проблеми. Българският ефир предлага толкова качествени мачове днес, че спокойно може да седнете в 15,30 пред телевизора и да станете след полунощ, когато завършва първото Ел Класико за Суперкупата на Испания.

15:30 ч- Нюкасъл - Тотнъм - Диема спорт 2

15:30 ч. - Фейенорд - Твенте - Mtel sport 2

16:00 ч. - Страсбург - Лил - Диема спорт

18:00 ч. - Манчестър Юнайтед - Уест Хем - Диема спорт 2

18:00 ч. - Дижон - Монако - Нова спорт

18:45 ч. - Берое - Ботев Пловдив - Диема спорт

20:00 ч. - Зенит - Акмат - Mtel sport 1

21:00 ч. - Левски - Дунав - Диема спорт

22:;00 ч. - Гинган - ПСЖ - Диема спорт 2

23:00 ч. - Барселона - Реал Мадрид - Sport + HD

Детелина Гигова готова да дари бъбрек на своя братовчедка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389078

Детелина Гигова готова да дари бъбрек
на своя братовчедкаЖивотът на Велислава Христова зависи от една машина и от години чака да стане чудо Повече от 1000 мъже и жени у нас са в очакване донор, за да живеят. Тази година едва 21 пациенти са получили шанс за трансплантация на бъбрек в България. Едва шестима от тях - от жив донор. Екип на „Събуди се” на Нова телевизия разказва историята на една жена,

Екстремален индекс за пожароопасност в 6 области на страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6389070

Екстремален индекс за пожароопасност в 6 области на странатаЕкстремален e индексът за пожароопасност в 6 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитира "Фокус". Най-високата степен на опасност от пожари е в сила за областите: Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Сливен.

Трима загинали и 34 ранени при протестите в Шарлътсвил, Вирджиния (обновена)

http://www.cross.bg/trump-donald-virdzhiniya-1551932.html

/КРОСС/ Броят на жертвите при вчерашните сблъсъци в американския град Шарлотсвил се увеличи до трима души, съобщиха властите. Едната жертва е 32-годишна жена, която била пометена от врязалата се кола. Извършителят е арестуван, деянието му се окачествява като предумишлено убийство. Засега не се дават подробности за другите два смъртни случая. Шарлъстсвил, Вирджиния се оказа арена на сблъсък между десни националисти и антирасисти. Шествието „Единство на десните" беше организирано срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга. Това обаче предизвика ответна реакция на движението „Животът на черните има значение", стигна се до контрапротести. След няколко часови сблъсъци кола се вряза в протестиращите. Шофьорът на колата, който първоначално избяга от местопрестъплението, се оказа 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо. По-късно той беше арестуван. Повдигнати са му обвинения за предумишлено убийство и бягство от местопрестъплението, съобщи полицията в Шарлотсвил. В града е въведено извънредно положение, а губернаторът на щата Вирджиния призова националистите да се приберат по домовете си и обеща да работи за единство. На място действат полицейски отряди и части на Националната гвардия, които се опитват да изтласкат националистите от парка, където те се бяха събрали

Иван Вазов слушал прабабата на Андреа - оперна певица, в театър "Ренесанс"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6387683

Иван Вазов слушал прабабата на Андреа - оперна певица, в театър "Ренесанс"Всяко дете е чувало, че кръвта вода не става. От родителите си човек може да наследи не само римски нос или сини очи, но и нещо много по-ценно - любов към сцената и талант. Примерите за това са много. Повечето от тях са ви добре познати - Албена Павлова и дъщеря ѝ Мина, Силвия и Теди Кацарови, Стоян Алексиев и синът му Алек.

Масови протести в Шарлътсвил, Вирджиния

http://www.cross.bg/trump-donald-vreme-1551932.html

/КРОСС/ Шарлъстсвил, Вирджиния се оказа арена на сблъсък между десни националисти и антирасисти. Шествието „Единство на десните" беше организирано срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга. Това обаче предизвика ответна реакция на движението „Животът на черните има значение", стигна се до контрапротести. След няколкочасови сблъсъци кола се вряза в протестиращите, предава БНТ. Шофьорът на колата, който първоначално избяга от местопрестъплението се оказа 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо. По-късно той беше арестуван. Повдигнати са му обвинения за предумишлено убийство и бягство от местопрестъплението, съобщи полицията в Шарлотсвил. В града е въведено извънредно положение, а губернаторът на щата Вирджуния, където се намира той, призова националистите да се приберат по домовете си и обеща да работи за единство. Президентът Доналд Тръмп осъди случилото се в Шарлъствил."Възможно най-строго осъждаме тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие. Това се случва от много време насам в страната. Не по времето на Доналд Тръмп, не по времето на Барак Обама. А от много, много време

Фестивалът "Въздухария" над Сопот ще бъде в началото на септември

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/13/3022617_festivalut_vuzduhariia_nad_sopot_shte_bude_v_nachaloto/?ref=rss


В небето над Сопот ще полетят за поредна година безмоторните летателни апарати на фестивал "Въздухария". Събитието ще бъде между 8 и 10 септември над Манастирската поляна, където организаторите очакват всички, които искат да летят, както и зрители – любители на въздушни спортове.<br /><br /><br />И в това издание "Въздухария" ще събере на едно място професионалисти и любители на летенето с безмоторни апарати. Въздушните преживявания ще бъдат съпътствани и...

Фестивалът"Въздухария" над Сопот ще бъде в началото на сепетември

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/13/3022617_festivalutvuzduhariia_nad_sopot_shte_bude_v_nachaloto/?ref=rss


В небето над Сопот ще полетят за поредна година безмоторните летателни апарати на фестивал "Въздухария". Събитието ще бъде между 8 и 10 септември над Манастирската поляна, където организаторите очакват всички, които искат да летят, както и зрители – любители на въздушни спортове.<br /><br /><br />И в това издание "Въздухария" ще събере на едно място професионалисти и любители на летенето с безмоторни апарати. Въздушните преживявания ще бъдат съпътствани и...

Ретро парад на колела във Владая

http://www.cross.bg/retro-godina-parad-1551931.html

/КРОСС/ Втори пореден парад на ретро автомобили ще се проведе във Владая до София. Тази година се очаква богата програма, която лошото време едва ли ще развали, съобщава БНТ. Лошото време едва ли ще попречи на ретро парада. Това е вторият ретро парад на автомобили, който се провежда във Владая. Миналата година тук се събраха повече от 100 екипажа с различни ретро автомобили и мотоциклети. Днес ретро парадът ще започне в 12:00 ч. Данаил Пенчев - един от инициаторите на събитието- споделя: "Програмата е в 12 да започнат записванията, на всеки да му се раздаде пакет с документи за записване. На предното стъкло на всеки автомобил ще има табелка с номер, марка, модел и година на производство. След това автомобилите ще се наредят, а в 12:30 ще започне официалното откриване. Ще има поздравления от длъжностни лица, музикална програма, а след това в 14:00 ще има конкурс на ретро дрехи. В 15:00 ч. ще наградим автомобилите и мотоциклетите от изложбената част, а след това ще се пренесем на стадион „Гранит", който е съвсем близо. Там ще направим състезание по майсторско шофиране."    

DJ Станчо: Нивото на шума в заведението се определя от апаратурата, с която се работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389032

DJ Станчо: Нивото на шума в заведението се определя от апаратурата, с която се работи"Дойдох нормално да си свърша работата. Около 1 без 15 часа нахлуха полицаите. Отначало не разбрах какво се случва, но после видях, че с тях е шефът им и министър Симеонов", обясни пред Нова тв DJ Станчо относно задържането му по време на негово участие в нощен бар в Слънчев бряг.  "Не мога да ви позволя да задържите личния ми лаптоп просто ей

"Лекари без граници" временно спира да спасява мигранти в Средиземно море

http://www.cross.bg/lekari-libiiiskata-bregova-1551930.html

/КРОСС/ Неправителствената организация "Лекари без граници" обяви, че временно спира да спасява мигранти в Средиземно море, тъй като се чувства заплашена от либийската брегова охрана. Освен това, политиката на италианското правителство затруднява работата ѝ. Ръководителят на италианското подразделение на "Лекари без граница" Лорис Де Филипи уточни, че либийската брегова охрана е поискала неправителствените организации да напуснат територията от стотици километри край либийското крайбрежие, където преди им е било позволено да работят.  

Блокът на Меркел поведе с 14% пред социалдемократите

http://pogled.info/svetoven/evropa/blokat-na-merkel-povede-s-14-pred-sotsialdemokratite.88356

/Поглед.инфо/ Коалицията на Християндемократическият и Християнсоциалният съюз (ХДС/ХСС), чийто лидер е германският канцлер Ангела Меркел, продължава да държи съществена преднина пред Социалдемократическата партия на Германия (СДП). По данни на социологическата служба „Емнид”, консерваторите са по-напред от най-близкия си конкурент с 14 процентни пункта близо месец преди изборите за ново правителство.

Полша сложи СССР до Хитлер, Москва скочи като ужилена

http://frognews.bg/news_140109/Polsha-sloji-SSSR-do-Hitler-Moskva-skochi-kato-ujilena/

Безнравствени и антиисторически са твърденията на полския външен министър Витолд Ващиковски, че СССР е съучастник в разпалването на Втората световна война. Това тази сутрин председателят на Комитета по международните работи на Русия Константин Косачев.

Федерер и Зверев ще спорят на финала в Монреал

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/13/3023426_federer_i_zverev_shte_sporiat_na_finala_v_monreal/?ref=rss


Роджър Федерер продължава със страхотното си представяне през 2017 г., като се класира за финал на турнира от сериите АТП в Монреал. Швейцарецът се справи с холандеца Робин Хаасе 6:3, 7:6 (5) за 1.15 часа.<br /><br />Хаасе, който отстрани Григор Димитров и за първи път участваше на полуфинал от турнир от категорията 1000 се представи силно, особено във втория сет. Федерер обаче отново беше на отлично ниво и заби девет аса в срещата.<br /><br />Швейцарският ветеран изгуби...

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_140108/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 14 август 2017 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 519 кв., „Христо Ботев“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. 511, ул. „Георги Спасов“, ул. 510, ул. 519.

Проверките на Слънчака продължават с пълна сила!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281397_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%BF%D1%8A

 И тази нощ под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов в курорта „Слънчев бряг“ продължиха проверките на дискотеки, барове и ресторанти, като бяха установени нарушения. Може да се каже, че тази нощ в центъра на курорта беше много по-тихо, където миналата вечер беше затворена дискотеката „Оксижен“. Останалите култови заведения в централната алея също намалиха децибелите, информира БНТ. Съвместни екипи на полиция, НАП, Агенцията за храните, Регионалната здравна инспекция и Инспекцията по труда са установили нови нарушители на различни законови и нормативни актове, регламентиращи дейността на заведенията и хотелите в най-големият ни морски курорт. Установени са още нарушения на финансовата дисциплина От НАП са констатирани фискални нарушения и издаване на неистински касови бонове, както и разлика в наличните пари и фискалната памет на касовите апарати. Имало е и нови случаи на наличие на храни с неясен произход и такива с изтекла давност. Регистрирани са нарушени изисквания за пожарна безопасност, както и липса на здравни книжки и трудови договори. Вицепремиерът Валери Симеонов не пожела да съобщи подробности от акцията тази нощ, но потвърди че усилията на контролните органи за въвеждане на ред и спазване на законите в областта на туризма ще продължат. Утре в Бургас Симеонов свиква съвещание на координационния съвет по туризъм и там ще бъдат оповестени резултатите от проверките през изминалите дни.

 
 Blitz.bg

Маршът на крайнодесните в Шарлотсвил приключи с три жертви

http://www.moreto.net/novini.php?n=357462

Трима станаха загиналите в американския град Шарлотсвил, където мащабен протест на националисти, неофашисти и т.нар алтернативна десница прерасна в сблъсъци, съобщават световните агенции. Симпатизант на радикалите се вряза с колата си в група несъгласни с провеждането на мероприятието и уби една жена и рани близо 20 човека.

Регионалното министерство публикува пет варианта на магистрала "Струма" при Кресна

http://econ.bg/Новини/Регионалното-министерство-публикува-пет-варианта-на-магистрала-Струма-при-Кресна_l.a_i.747236_at.1.html

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува на сайта си петте варианта за магистрала "Струма" в Кресненското дефиле,...

Военни кораби ще бъдат отворени за посещение във Варна

http://www.cross.bg/korabi-moryatzi-purvo-1551929.html

/КРОСС/ Във Варна, по случай 138-ата годишнина от основаването на Българските военноморски сили, военни кораби ще бъдат отворени за посещение от граждани. На Морската гара в града ще бъде издигнат военноморският флаг, а курсантите от "Випуск-2017" на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" ще получат първо офицерско звание. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев обясни какво му дава увереност в доброто бъдеще на военния ни флот: На първо място това са хората - военните моряци, манталитетът, който е изграден в продължение на повече от вековната традиция, професионализмът при военните моряци - да няма алтернатива. Стандартите, които изпълняваме на море, да бъдат съблюдавани в най-голяма детайлност. Интелектът и талантът на българските военни е всепризнат, така че това е нещото, на което се облягаме и използваме като сила.  

Земетресение от 6,4 по Рихтер разтърси остров Суматра

https://www.actualno.com/asia/zemetresenie-ot-64-po-rihter-raztyrsi-ostrov-sumatra-news_627429.html

Силно земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер удари остров Суматра, но няма риск от цунами, смятат сеизмолозите. Не се съобщава за жертви, но въпреки това стотици жители избягаха от домовете си, съобщи БГНЕС. Трусовете са регистрирани на дълбочина 35 километра в 10:08 ч. и на 73 кило

Въпреки кризата с Пхенян китайските туристи прииждат към Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281396_%D0%92%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%9F%D1%85%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%BD+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%83%D1%80

 Неустрашими пред растящото напрежение между Пхенян и Вашингтон, неизменен поток туристи от Китай преминават всяка сутрин през пропускателния пункт в граничния търговски център Дандун, предаде Ройтерс.

От севернокорейската страна на границата ги очакват десетки туристически автобуси, които ги отвеждат по различни маршрути - от еднодневен престой в отсрещния на Дандун град Синъйджу до едноседмично посещение в най-големите градове, включително столицата Пхенян.

 

"Любопитни сме. Искаме да видим как живеят", казва турист, тръгнал с роднини и приятели от Ханчжоу, Източен Китай.

"Просто искам да изпитам носталгия при вида на една бедна страна - като Китай от времето, когато бях млад", казва 50-ина годишен турист от провинция Цзилин.

Малцина са обезпокоени от зачестилите севернокорейски ракетни изпитания, накарали Съвета за сигурност на ООН да наложи още по-строги санкции на Пхенян.

Северна Корея омаловажи като "куп глупости" предупрежденията на американския президент Доналд Тръмп, че ще бъде подложена на "огън и ярост", ако застраши САЩ, и заяви, че има планове за ракетен удар срещу остров Гуам - американска територия в Тихия океан.

Въпреки напрежението туроператорите твърдят, че бизнесът остава стабилен.

Китайската служба по туризма не е публикувала данни за общия брой китайски туристи, посетили Северна Корея след 2012 г., когато според нея те са били 237 000. Но през втората половина на 2016 г. броят на туристите, преминали само през Дандун, е достигнал 580 000, сочат данните на Чайна нюз сървис - втората държавна информационна агенция след Синхуа.

 

По статията работи: Виктория Тошкова

”Дейли Мейл”: Кралица Елизабет II се оттегля, принц Чарлс става регент

http://frognews.bg/news_140107/Deili-Meil-Kralitsa-Elizabet-II-se-otteglia-prints-CHarls-stava-regent/

91-годишната кралица на Великобритания Елизабет II подготвя своето оттегляне от престола и назначаването на сина си-принц Чарлз-за регент, съобщи ”Дейли Мейл”.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/kamuk-tzankov-vestnik-1551928.html

/КРОСС/ Вестник "Телеграф" съобщава: "Удължиха работното време на паспортните бюра". Причината за това е наплив от българи, живеещи в чужбина, които са се прибрали у дома, за да подменят документите си. Освен че ще работят до по-късно през седмицата, някои паспортни служби в София и Пловдив ще обслужват граждани и в събота, допълва още изданието. Вестник "24 часа" цитира в заглавие думи на премиера Бойко Борисов: "За суджуци има съд, а за "Цанков камък" - не." Всекидневникът посочва, че министър-председателят е отхвърлил сравненията, които БСП е направила между "Цанков камък" и "Суджук гейт". В петък от левицата посочиха, че сигналът, който ГЕРБ внася до главния прокурор за "Цанков камък" за дефекти при строителството на язовира се използва, за да се заглуши скандалът със суджуците. Изданието цитира Борисов, който във Варна с ирония е коментирал, че "милиардите загуби от "Цанков камък" някак си били равни на "Суджук гейт", но при втория случай виновникът има 6 обвинения и септември-октомври влиза в съда". Вестник "Труд" допълва по темата изчисления на премиера Борисов, според които "Инвестицията в "Цанков камък" ще се върне след 3000 години". "24 часа" дава съвет на плажуващите как да издържат на жегите. Според изданието консумирането на люти чушки на плажа охлажда организма

Свободно ще се карат бордове и ролери на бул. "Ал. Стамболийски" в столицата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389047

Свободно ще се карат бордове и ролери на 
бул. "Ал. Стамболийски" в столицата днесСвободно ще могат да се карат бордове, ролери и тротинетки днес, от 10.00 до 16.00 ч., на бул. "Ал. Стамболийски" в участъка между булевардите "Княгиня Мария Луиза" и "Христо Ботев" в рамките на инициативата "БулевАРТ", организирана от Столичната община и Центъра за градска мобилност. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

С черупки от яйца търкаме тенджери и украсяваме сувенири

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6388622

С черупки от яйца търкаме тенджери и украсяваме сувенири Заздравяват и ноктите и дори помагат за избелване на дрехи Черупките от яйца са сред най-често изхвърляните боклуци. Но не знаем колко приложения имат извън това да предпазват яйцето. Препарат за почистване Черупките от сурови яйца могат да се натрошат до прах в хаванче или блендер и с тях да се почистват загорели съдове и замърсени повърхности.

Кои държави ще забраняват бензина и дизела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281395_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B

  В последно време автомобилите с двигател с вътрешно горене сякаш са под обсада – постоянно се чуват гласове как ще бъде забранена продажбата им в цели държави, а отделни градове планират да не ги допускат на територията си. Тези забрани вече се превръщат в съществен фактор при покупката на автомобил, затова нека обобщим кои страни и градове са засегнати до момента.

Наскоро френският министър на транспорта Никола Юло обяви, че от 2040 г. в страната се забранява продажбата на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели във Франция. Тези коли няма да изчезнат веднага, собствениците им ще ги карат докато данъците им станат непосилни, след което ще ги дадат за рециклиране или ще ги продадат някъде в Източна Европа. 

 

Кои други държави обаче влизат в списъка на страните, които планират забраната на продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене? На фона на медийната суматоха ще се учудите колко е къс този списък, но истината е, че той има огромен потенциал да нараства, при това много бързо.

Във Великобритания готвят забрана, идентична с тази във Франция – от 2040 г. на пазара на Острова да се продават само нови автомобили, отделящи нулеви вредни емисии.

Начело обаче на похода срещу замърсяващите природата превозни средства е Норвегия. Държавата, известна с високия си стандарт на живот и нетърпимостта на жителите й към корупцията, планира да забрани продажбата на нови автомобили с ДВГ още през 2025 г.

Не забравяйте, че Норвегия притежава много нефтени полета, основно под вода, но вече 24% от автомобилите в страната са електрически. Както ви прави впечатление, в клуба влизат само развити държави.

Следващите допълнения само ще потвърдят това – Холандия планира такава забрана от 2025 г. Същата мярка, но от 2030 г. се обсъжда и в Германия, засега обаче идеята среща много силна съпротива, като основният аргумент е, че огромната част от електричеството там се произвежда от въглища, т.е отново е замърсяване на природата. Но пък германските автомобилни компании вече твърдо поеха курс към електрификация, така че и забраната там е въпрос на време.

Единствената изненада в този списък е Индия. Като планът тук е повече от екстремен – индийските власти планират до 2030 г. автомобилите с бензинови и дизелови мотори да изчезнат напълно от местните пътища. Много анализатори обаче са на мнение, че това няма да се случи, просто защото индийската икономика не може да си позволи толкова голяма промяна.

Според ING Bank през 2035 г. електромобилите ще държат 100 процента от пазара на нови коли в Европа.

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Бойчо Попов

 

Военните моряци будят възхищение и са пример за подражание

http://www.cross.bg/sili-voennomorskite-moryatzi-1551927.html

/КРОСС/ Силният дух, храбростта, хладнокръвието и високото бойно майсторство на военните ни моряци будят възхищение и са пример за подражание. Това заяви държавният глава Румен Радев във Варна, където се включи в честванията на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България. "Само година след Освобождението се създават българските Военноморски сили. През годините те показаха, че са щит за нашия народ, а моряците, че са истински патриоти", заяви президентът на тържественото събрание-концерт на ВМС. По думите на Румен Радев Военноморските сили на България издигат неуморно авторитета на страната ни пред международните ни партньори и ни доказват като надежден партньор през годините. "Това, което постигат българските моряци на съвместни операции в НАТО, Европейския съюз и ООН, е доказателство, че те имат важна задача и принос", каза президентът и оцени високо професионализма на ВМС в условията на динамична среда и различни интереси в региона. В днешно време ролята на Военноморските сили нараства паралелно с нарастването на ролята и значението на Черноморската икономическа зона и в частност на изключителната икономическа зона на страната за нашия просперитет. Пример за това са бъдещите енергийни проекти в региона, посочи още Румен Радев

Президентът: Очакваме да имаме независими, а не недосегаеми магистрати

http://www.cross.bg/rymen-radev-petur-1551926.html

/КРОСС/ Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, не недосегаеми такива. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти във Варна, където участва в честването на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. Помолен да коментира одобрените промени в Закона за съдебната власт, държавният глава заяви, че декларирането на членство от страна на магистратите в организации не е равностойно на забрана, а засилва прозрачността при практикуването на тази важна професия. Според президента поправките в закона не привилегироват магистратите. "По закон при редица длъжности в държавната администрация, заемащите ги, след приключване на мандат, могат да се върнат на същите или на равни по степен длъжности", каза президентът и напомни, че по време на мандатна длъжност не се извършва атестация, а "без атестация няма кадрово развитие". Президентът аргументира и наложеното от него вето на Закона за опазване на околната среда. "Никога не съм бил против бързото изграждане на важните инфраструктурни проекти, но те трябва да стават при добра законност. Вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, така че да имаме и две съдебни инстанции, и зачитане на законността", каза Румен Радев. Запитан за структурата за бъдещия орган за борба с корупцията, Румен Радев уточни, че решения не са взимани към момента

Може ли бензинът да стане по-икономичен от дизела?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281394_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%

 Създаването на нови технологии невинаги е въпрос само на колосални бюджети. Последното доказателство е революционният нов бензинов двигател на Mazda, за който компанията официално потвърди, че ще бъде представен през тази есен и ще влезе в производство още през 2019 година.

При този мотор, кръстен SKYACTIV-X, горивото се възпламенява под налягане, без намесата на свещи. Това го доближава до дизеловите двигатели като ефективност и икономия, но без азотните оксиди и фини частици, които дизелите изпускат в атмосферата. 

Създаването на подобен двигател е цел на автомобилната индустрия от десетилетия, но дори гиганти като General Motors и Daimler не успяха да се справят въпреки солидните инвестиции.

От Mazda обаче сега уверяват, че са успели да отстранят всички сериозни пречки и технологията е готова за серийно приложение. Тя ще е главният коз на японската компания в следващите години, подчертава шефът на развойния отдел Кийоши Фудживара. "Електрификацията е необходима, но първо трябва да се съсредоточим върху двигателя с вътрешно горене", казва Фудживара. Mazda се готви да започне да въвежда електромобили в гамата си от 2019, но основният акцент при намаляването на емисиите ще е върху по-ефективните бензинови двигатели и понижаването на теглото. Японците са убедени, че това е по-практичен подход от хибридните технологии, които добавят доста и към теглото, и към цената на автомобилите.

В новия двигател от Х-поколение въздушно-горивната смес се възпламенява сама, след като бъде компресирана от буталото - горе-долу както работят дизеловите мотори. В технологията на Mazda обаче все пак се използват и свещи за дублиращо възпламеняване и по-гладка работа. Това осигурява с около 30% по-нисък разход в сравнение с конвенционалните бензинови двигатели.

"Това е голям пробив", коментира Риоджи Мияшита, шеф на инженерната компания AEMSS, пред AN Europe. "Сега големият въпрос е колко гладко ще работи този двигател, дали няма да е грубоват и рязък като дизела. Да се надяваме, че Mazda има отговор на този въпрос". 

 

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Бойчо Попов

Наказаха египетски спасители заради селфита пред жп катастрофа (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/nakazaha-egipetski-spasiteli-zaradi-selfita-pred-zhp-katastrofa-snimka-2042230

Шестима египетски спасители са наказани, защото си правели селфита със смартфоните си на мястото на жп катастрофата от петък край Александрия, съобщи снощи здравното министерство на страната, цитирано от Франс прес.

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sustoi-kontzert-1551924.html

/КРОСС/ ***Варна.От 09.00 часа на Морска гара Варна ще се проведат ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017" на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров". Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще направи около 11.00 часа след тържествения акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017" на Висшето военноморско училище. ***Каварна.От 15.00 часа в заседателната зала на Община Каварна ще се проведе среща с Нено Димов - министър на околната среда и водите. На срещата ще присъстват кмета на община Каварна Нина Ставрева, заедно с екипа си и избраните представители от засегнатите браншови сектора. ***София.От 11.00 часа в парк „Заимов" ще започне детска програма на „Арт Театър". ***София.От 19.00 часа в парк „Заимов" ще се състои концерт на Александров Рагтайм Бенд. ***София.От 19.00 часа в Южен парк, част 3, ще се състои концерт на група Lili of the West. ***Бургас.От 10.00 часа от Пристанище Бургас ще започне I-ва гонка (Бургас - Остров Св. Анастасия - Св. Влас) от XVII издание на международната регата „Кор Кароли". ***Варна.От 09.15 часа на Морска гара Варна ще се състои военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров". ***Велики Преслав. От 11

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/bivsh-rezhisyor-emil-1551925.html

/КРОСС/ Кристалина Георгиева, бивш еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Михаил Белчев, композитор Андрей Слабаков, режисьор Емил Кременлиев, бивш национал по футбол Емил Христов, оператор и режисьор Добри Беливанов, областен управител на Хасково Драгомир Шопов, поет, писател, публицист проф. Янко Янков, юрист, бивш депутат Иван Валентинов Иванов, депутат от БСП        

Георги Милков: Има елементи от холивудски сюжет в това, което се разиграва между САЩ и Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389042

Георги Милков: Има елементи от холивудски сюжет в това, което се разиграва между САЩ и Северна Корея"Има елементи от холивудски сюжет в това, което се разиграва между САЩ и Северна Корея. То основно е игра на думи", заяви журналистът от "24 часа" Георги Милков пред Нова тв по повод словесната престрелка между САЩ и Северна Корея. "Режимът в Северна Корея е ясен от 53-та г. насам", обясни той. "Положението е сериозно.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване