115 600 пълнолетни нито работят, нито търсят работа

https://offnews.bg//ikonomika/115-600-palnoletni-nito-rabotiat-nito-tarsiat-rabota-662775.html

Заетостта у нас расте, а безработицата намалява през последната година, показват данните на НСИ за второто тримесечие на 2017 г. И все пак 115.6 хил. души в България от години нито работят, нито търсят работа. Те са т. нар. "обезкуражени", чиято издръжка, искат или не, поемат близките им, ако имат такива. Процентът им от всички икономически неактивни (1.296 млн.) е 8.9.

Коефициентът на безработицата е 6.3%, с 1.7 на сто под отчетеното през второто тримесечие на 2016 г. Броят на безработните е намалял с 51.7 хил. души. Регистрирани в бюрата по труда остават 213.9 хил. 13.4% от всички безработни са висшисти, 48.8% - със средно образование, 37.8% - с основно или по-ниско.

Повече от година без работа са 118.4 хил. души. Коефициентът на продължителна безработица е 3.5% и намалява с 1.4 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2016 г.

36.2 хил., или 16.9%, от безработните търсят първа работа.

През второто тримесечие на 2017 г. коефициентът на безработица за възрастовата група 15 - 29 навършени години е 9.5%, или с 1.4 процентни пункта по-нисък в сравнение с второто тримесечие на 2016 година. При мъжете коефициентът на безработица (15 - 29 навършени години) намалява с 2.6 процентни пункта и достига 10.1%, докато при жените нараства с 0.4 процентни пункта, достигайки 8.8%.

Икономически ативни са 71.8% - с 2.4% повече спрямо година по-рано. Коефициентът на заетостта на населението пък се е увеличил с 3.5 процнтни пункта - до 67.2%.

Работят приблизително 3 171 700 души, повечето от които са мъже - 1.681 млн. души. Процентът на заетите от населението над 15 г. е 52.2%. В сектора на услугите са заети 63.1%, в индустрията 29.4%, а в селското, горското и рибното стопанство - 7.4%.

3.7% са работодатели, 7.4% - самостоятелно заети (без наети), 88.0% - наети, и 0.9% - неплатени семейни работници.

2.127 млн. (76.2%) работят в частния сектор, а 664.5 хил. (23.8%) - в обществения.

С временна работа са 141.7 хил., или 5.1% от наетите.

Коефициентът на заетите до 29 г. е 42.6%, на тези от 20 до 64 г. - 71.7%. Заетите от 55 до 64 години са 570.6 хил., или 58.3% от населението в същата възрастова група и се увеличава с 3.5 процентни пункта за една година.

АЕЖ: Николай Бареков си позволява да обвинява журналисти в своите грехове

https://offnews.bg//medii/aezh-nikolaj-barekov-si-pozvoliava-da-obviniava-zhurnalisti-v-svoite-662792.html

Политикът Николай Бареков, свързван с укриване на данъци и източване на милиони от КТБ, днес си позволява да обвинява журналисти в своите грехове. Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти по повод атаката на новия политик в прокуратурата срещу свои бивши колеги.

Евродепутатът е написал в профила си във Фейсбук, че е сезирал Главна прокуратура за „корупционни практики, укриване на доходи и пране на пари чрез закупуване на луксозни имоти“ от водещата в Нова тв Анна Цолова и подготвя подобни сигнали за водещите Антон Хекимян от БТВ, неговия продуцент Анна Тодорова и Виктор Николаев от Нова тв.

"Безкрайна наглост е формулирането на подобен сигнал от лице, за което Националната агенция по приходите е установила, че не е подавал данъчна декларация за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи. През 2014 година НАП постанови, че Бареков дължи над 35 хиляди лева данъци, заедно с лихвите. Ревизионният акт е потвърден на първа инстанция, предстои произнасянето на ВАС", посочват от АЕЖ.

От организацията обясняват, че съвсем наскоро от резюмето на обвинителния акт за източването на Корпоративна търговска банка стана ясно, че до Бареков и политическия му проект са стигнали над 25 милиона лева от фалиралата банка.

Асоциацията на европейските журналисти – България смята, че би било изключително неуместно, ако институциите започнат да оказват натиск върху журналисти, вследствие на сигнали от лицето Николай Бареков. Преди да започне каквато и да била проверка, е необходимо е много внимателно да се прецени, доколко тези сигнали изобщо съдържат конкретни данни за нарушения. Далеч по-важна задача на компетентните органи би трябвало да бъде търсенето на отговорност от Бареков за щетите, нанесени на данъкоплатците чрез невнасяне на данъци и евентуалното получаване на неправомерни средства от фалиралата банка.

"Смятаме въпроса за заплащането в медиите за изключително важен и неведнъж е посочвала, че наличието на доходи в сивия сектор не се отразява добре на медийната среда. Държавата и собствениците на медии са длъжници на журналистите в това отношение. Всяко разследване, започнато срещу журналисти, след сигнали от компрометирани политици обаче, би граничило с репресия и неминуемо би предизвикало нашата остра реакция, включително и чрез сезиране на международните ни партньори", заявяват още от АЕЖ.

В САЩ протестират срещу омразата и расизма

https://www.actualno.com/america/v-sasht-protestirat-sreshtu-omrazata-i-rasizma-news_627649.html

Протести срещу омразата и расизма се проведоха в редица градове в САЩ. Демонстрациите идват непосредствено след насилието в събота по време на шествието на расисти и неонацисти в Шарлътсвил, щата Вирджиния. В Сиатъл полицията използва шокови гранати и сълзотворен газ, за

В "Челси" ме третират като престъпник, заяви Диего Коща

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/14/3024023_v_chelsi_me_tretirat_kato_prestupnik_zaiavi_diego/?ref=rss


Нападателят на "Челси" Диего Коща е недоволен от отношението на клуба към него. Испанският национал обвини лондончани, че е "третиран като престъпник".<br /><br />Коща не влиза в плановете на мениджъра на "Челси" Антонио Конте за новия сезон. Италианският специалист разреши на 28-годишния нападател да води самостоятелна подготовка в Бразилия, докато си намери нов отбор. От клуба са предложили на Коща да се върне в Англия и да играе за втория отбор на...

Държавата поема изграждането на тол системата

http://www.moreto.net/novini.php?n=357535

Държавата ще изгражда тол системата по магистралите у нас. За целта ще бъде създадено държавно предприятие, а целта е системата да заработи в най-кратки срокове, заяви шефът на АПИ Дончо Атанасов. По думите му тол системата ще бъде първата, която ще се самофинансира и няма да разчита на бюджетни средства.

Доган се ядоса: За какво да ме арестуват? Не се занимавайте с мен!

https://www.actualno.com/politics/dogan-se-jadosa-za-kakvo-da-me-arestuvat-ne-se-zanimavajte-s-men-news_627636.html

Не се занимавайте с мен, гледайте държавата! Това призова почетният председател на ДПС Ахмед Доган в интервю пред Epicenter. Така той коментира публикации в някои медии, че се подготвя ареста му. Слуховете за това бяха подхранени днес и от шефа на Бюрото за контрол върху СРС-та Б

Спасиха двама румънци, бедстващи на яхта край Каварна

https://www.actualno.com/society/spasiha-dvama-rumynci-bedstvashti-na-jahta-kraj-kavarna-news_627647.html

Граничен полицейски кораб спаси двама румънски граждани, бедстващи на яхта близо до Каварна. Спасителната операция е започнала през нощта в събота срещу неделя. На 12 август в 22.20 часа в Черноморския граничен координационно-информационен център в Бургас е постъпила информ

За пръв път Белград предложи "разграничаване" на сърбите от албанците в Косово

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/14/3024071_za_pruv_put_belgrad_predloji_razgranichavane_na/?ref=rss


За първи път властите в Белград формално подкрепиха идеята за ясно "разделение" между етнически сърби и албанци на косовска територия и заговори за сръбска автономия в обявилото независимост Косово, чиято държавност Сърбия не признава. Това стана в публикация на външния министър Ивица Дачич за държавния вестник "Вечерне новости".<br /><br />"Всички се нуждаят от трайно решение на сръбско-албанския конфликт и то може да бъде достигнато само със споразумение...

Спасиха двама румънци, бедствали на яхта край Каварна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390813

Спасиха двама румънци, бедствали на яхта край КаварнаГраничен полицейски кораб спаси двама румънски граждани, бедстващи на яхта близо до Каварна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Спасителната операция е започнала през нощта в събота срещу неделя. На 12 август в 22.20 часа в Черноморския граничен координационно-информационен център в Бургас е постъпила информация от румънската гранична полиция за

Германският енергиен концерн RWE обяви петкратен ръст на нетната печалба

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germanskiiat-energien-koncern-rwe-obiavi-petkraten-ryst-na-netnata-pechalba-244798/

Компанията е получила близо 2 млрд. евро от възстановения по силата на съдебно решение данък върху ядреното гориво

Тръмп може да започне търговска война с Китай

http://dnes.dir.bg/news/tehnologii-USA-china-sasht-izbori-2016-26231664

Президентът на САЩ Доналд Тръмп "може да провокира търговска война", ако продължи с плановете да започне разследване дали Китай краде американски технологии.

Пътната Агенция създава държавно предприятие за ТОЛ системата

http://econ.bg/Новини/Пътната-Агенция-създава-държавно-предприятие-за-ТОЛ-системата_l.a_i.747302_at.1.html

Премиерът Борисов правилно е казал, започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата. Това заяви пред журналисти в Добрич...

Спасиха румънци, бедстващи на яхта край Каварна

http://dnes.dir.bg/news/mvr-jahta-kavarna-26231665

Граничен полицейски кораб спаси двама румънски граждани, бедстващи на яхта близо до Каварна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В кои дни, месеци и часове е най-добре да пускате видео в ютюб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389628

В кои дни, месеци и часове е най-добре да пускате видео в ютюб За да увеличите аудиторията си, вземете пример от праймтайма на телевизиите Ако искате да увеличите аудиторията си в ютюб, вземете пример от праймтайма на телевизиите. Те са го измислили. Всички пийпълметрични изследвания сочат, че зрителският интерес е най-висок във вечерните часове на работната седмица.

Спасиха двама румънци, бедстващи на яхта край Каварна

http://www.cross.bg/tzentur-korab-avgyst-1552057.html

/КРОСС/ Спасителната операция е започнала през нощта в събота срещу неделя. На 12 август в 22:20 часа в Черноморския граничен координационно-информационен център в Бургас е постъпила информация от румънската гранична полиция за бедстваща яхта Мelissa, с двама румънски граждани на борда. Единият от тях подал сигнал в румънския спасителен център. Яхтата била отплавала вечерта на 11 август от Истанбул за Констанца, но останала без захранване и на практика била неуправляема. Незабавно към предполагаемите координати на бедстващия съд е насочен дежурният граничен полицейски кораб, намиращ се в момента на рейд в района на Калиакра. В операцията по търсене се включил и катер на Морския спасителен координационен център. Спасителните действия временно били прекратени през нощта. Сутринта на 13 август яхтата е открита от дежурния граничния кораб 514 „Бургас". Мelissa е установена на около 15 морски мили южно от Каварна Двамата румънски граждани не са пострадали. Повреденият плавателен съд е провлачен на буксир до пристанище Варна от полицейския кораб „Бургас".

Доган: Не се занимавайте с мен!

https://www.vesti.bg/bulgaria/dogan-ne-se-zanimavajte-s-men-6072641

Почетният председател на ДПС даде първо от години интервю

Законовите поправки за статута на курортите влизат в парламента наесен

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zakonovite-popravki-za-statuta-na-kurortite-vlizat-v-parlamenta-naesen-244799/

Дейностите в курортите трябва да бъдат регламентирани, за да се гарантира качество на туристическия продукт, каза Николина Ангелкова

Динко се снима с македонския премиер (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6390781

Динко се снима с македонския премиер (Снимка)Динко Вълев, прочул се като ловец на бежанци, сподели във Фейсбук снимка с македонския премиер Зоран Заев. Известният българин отпътува за Македония, за среща със скандалния македонски журналист Миленко Неделковски, който счупи с чук българската паметна плоча на загиналите български офицери и войници на Каймакчала.

Васил Иванов започна работа в Канал 3

http://clubz.bg/57246-vasil_ivanov_zapochna_rabota_v_kanal_3

"Топжурналистът Васил Иванов се присъединява към екипа на Канал 3. Разследващият журналист, който има стотици горещи репортажи и предавания в дългата си практика, ще продължи да задава неудобни въпроси, да преследва самозабравили се управници, чиновници и бизнесмени, които нарушават закона, злоупотребяват с власт и забогатяват на гърба на обикновения човек." 

Това пишат от телевизията, която е част от официалното изсветляване на портфейла на Делян Пеевски, когато миналата година се оказа, че няма само един опел.

„Канал 3 покани Васил Иванов в екипа си, защото той е един от най-силните разследващи журналисти в България. Тук той ще има пълната свобода да работи. Да разкрива злоупотреби и да се опитва да промени съдбата на хората, които страдат от тях. Подаваме ръка на Васил в момент, в който много други медии се уплашиха да го направят. За кадърните журналисти, за тези, които търсят истината, не трябва да има прегради да работят“, казва в официално съобщение и управителят на Канал 3 Ива Стоянова.

Васил Иванов обеща "само истината" в официалната телевизия на Пеевски:

"От септември разследванията и репортажите ми вече може да гледате по Канал 3. Там продължавам по същия начин, по който работя над 20 години - само истината и никакви компромиси със съвестта си. Приципи, които ме накараха през април да напусна Нова телевизия."

Васил отговаря във фейсбук и на множеството напомняния - че Канал 3 е официалната телевизия на Пеевски, с уговорката, че когато останал без работа, откъдето го били поканили, все са си оттеглили офертите, а само от Канал 3 си удържали на думата.

"Отивам да правя разследвания, точно както съм ги правил и досега. Без компромис, независимо за кого е дошъл сигнал. И ако някой ми налага цензура, както стана в Нова тв., вече показах какво правя - тръгвам си. И още: от всички места, на които ме бяха поканили си отмениха поканите в рамките на 1 ден. Медии и продукции, славещи се като независими. Приятели от тези места, които ми звъннаха с неудобство да ми кажат, че поканите им отпадат ми обясниха, че "съветът" идва от "най-високо място". Та затова не съм в тези "независими" медии и продукции.

Само Канал 3 и шефката им Ива Стоянова явно имаха мъжеството да поемат риска и да ме поканят да работя при тях. Естествено при моите условия - без цензура и компромиси..."

В петък Нова тв съобщи лаконично, че се разделя с досегашната шефка на новините Дарина Сарелска. Васил Иванов обвини именно нея в цензура, когато напусна медията.

Сарелска пък тогава го нарече "развалина от зависимости".

Реплантираха ръката на младия мъж, пострадал в катастрофа на в „Тракия”

http://www.cross.bg/katastrofa-hiryrzi-rukata-1552055.html

/КРОСС/ В болница „Софиямед" реплантираха ръката на 28-годишен мъж, пострадал вчера при катастрофа на магистрала „Тракия". В операцията са участвали съдови хирурзи и хирурзи на ръка. Той е настанен в реанимация, като състоянието му продължава да е тежко. Мъжът още е с опасност за живота, съобщиха от болницата. Той беше откаран вчера в лечебното заведение с откъсната ръка, черепно-мозъчна травма и травма на гръдния кош. При инцидента в района на 20 км на магистралата, автомобилът се преобърна по таван в платното за насрещно движение и предизвика верижна катастрофа.  

Арестуваха украински туристи, крали телефони на "Златни пясъци"

http://www.moreto.net/novini.php?n=357542

Трима украински туристи са арестувани за кражби на мобилни телефони в "Златни пясъци", съобщиха от полицията за Moreto.net. Още миналия четвъртък е получен сигнал, че са изчезнали голям брой телефони, собственост на украинци.

Оставка за … шума?

http://www.cross.bg/shyma-zaradi-kontrol-1552056.html

/КРОСС/ Днес, в обедните си Новини, Би Ти Ви постави следния въпрос в традиционната си анкета:„Одобрявате ли действията на Валери Симеонов в Слънчев бряг?" Седем часа по-късно резултатите бяха следните: 48% - Да, трябва да има повече контрол в курортите; 25% - Няма нужда вицепремиер да прави среднощни проверки; 25% - Не, това е атака срещу българския бизнес; 1% - Нямам мнение. Ако прочетем елегантно резултатите, излиза следното: 50% от анкетираните не одобряват акцията; 48% са още по-елегантни: трябвало да има контрол в курортите - но не уточняват, какъв точно контрол. Можем да обобщим: много шум заради шума от нощните заведения, много шум за нищо. Анкетата, разбира се, изобщо не е представителна - пък и от Би Ти Ви предвидливо не съобщават, колко души са участвали в нея. Но телевизионният репортаж, повод за анкетата, може да отключи доста изводи. Покрай акцията на Симеонов, толкова мощен призив „Оставка" Властта не е получавала скоро. Странно е: искат оставка заради шума, не заради друго. Какво ли ще стане, ако някой ден - след хиляда години - някой направи толкова театрална акция срещу наркотиците? Всички са наясно, че Слънчев бряг е тържището Илиянци за наркотици. Обаче са се хванали с шума. Номера, ефектни - колкото ланшната шума. Самият Симеонов представи акцията така, сякаш партизани ще превземат някоя мандра: разделили се на две групи, по даден сигнал атакували... Атакували шума

"Барселона" привлече Паулиньо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6390762

"Барселона" привлече ПаулиньоБразилският полузащитник Паулиньо официално е част от "Барселона". От каталунският клуб обявиха официално трансфера в сайта си. Бившият клуб на бразилеца "Гуанджоу Евъргранд" ще получи 40 милиона евро за правата му, а откупната клауза в договора на играча с "Барселона" ще бъде 120 милиона евро. Паулиньо ще мине медицински прегледи в четвъртък,

Игор Додон: Молдова няма да става член на НАТО

https://www.actualno.com/europe/igor-dodon-moldova-njama-da-stava-chlen-na-nato-news_627641.html

Молдова ще запази неутралитет и няма да стане член на НАТО или друг някакъв военен блок. Това заяви молдовският президент Игор Додон. „Молдова не трябва да участва във военни действия нито на Запад, нито на Изток. Ние няма да участваме в НАТО или други военни блокове. Ние

Комуникационната система на Спешна помощ ще продължи да работи

http://www.mediapool.bg/komunikatsionnata-sistema-na-speshna-pomosht-shte-prodalzhi-da-raboti-news267918.html

Комуникационната система между линейките, центровете за спешна помощ и телефон 112 ще продължи да работи въпреки изтичането на договора между Министерството на здравеопазването и фирмата, която я поддържа. Компанията е заявила, че ще продължи да поддържа системата, която включва и запис на обажданията и джипиес проследяване на линейките, съобщиха от здравното министерство. Договорът на консорциума "Електронно здравеопазване" изтече на 22 юли, а министерството все още не е избрало нова фирма, която да поддържа системата. Процедурата по избор на нов изпълнител беше обявена едва на 2 август, а оферти се събират до 7 септември. От здравното ведомство очакват до 2 месеца да има подписан договор. "Електронно здравеопазване" ще поддържа системата заради „високата социална значимост на Спешна помощ“. Първоначално от консорциума смятаха да спрат поддръжката от понеделник, 14 август. Още миналата седмица зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков заяви, че е възможно комуникационната система да бъде спряна заради изтеклия договор. Това обаче нямало да доведе до проблеми в работата на центровете за спешна помощ и да забави линейките, тъй като има изградена паралелна система за свързаност.

Лазар Радков: Спортът можеше да спаси половината от починалите през 2016 г. българи

http://frognews.bg/news_140169/Lazar-Radkov-Sportat-mojeshe-da-spasi-polovinata-ot-pochinalite-prez-2016-g-balgari/

Навсякъде представят Лазар Радков като фитнес инструктор или като фитнес треньор. Това обаче описва едва малка част от нещата, с които се занимава. С екипа му помагат на обърналите се към тях да подобрят здравето и кондицията си, начина, по който изглеждат и този, по който се чувстват и ако имат някакви болежки - да направят така, че въпросните да изчезнат.

Изправя ли се Венецуела пред реална опасност от фалит?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/izpravia-li-se-venecuela-pred-realna-opasnost-ot-falit-244792/

Досега правителството приоритетно плащаше падежиращия дълг, но заради икономическата ситуация недостигът на ликвидност става все по-осеазем

Учен съветва: Да започнем да ядем медузи

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/uchen-syvetva-da-zapochnem-da-iadem-meduzi-6072639

Медузите са богати на протеини и колаген, освен това често се случва да са без мазнини и да са ниско калорични

Нападнаха лекар в спешния център в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390779

Нападнаха лекар в спешния център в ДобричДвама жители на добричкото село Стожер - Ф.Ф. (24 г.) и О.М. (40 г.), са предизвикали скандал в сградата на Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич. Инцидентът става става на 12 август, половин час след полунощ – съобщават от полицията. Разправата тръгва от това, че са помолени от дежурния лекар да спазват тишината и спокойствието в сградата Ф.

Арестуваха майката, изоставила бебето си в Западен парк

https://offnews.bg//obshtestvo/arestuvaha-majkata-izostavila-bebeto-si-v-zapaden-park-662789.html

Арестуваха майката, която изостави 8-месечното си бебе в Западен парк.

Тя е на 18 години, а в момента и е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа, съобщават от МВР, цитирани от "Фокус".

На 11 август бебето бе открито в Западен парк. Медицинският преглед установи, че детето е в добро общо състояние и е гледано добре. 

На 12 август бе установена самоличността на родителите на детето. Бащата бе разпитан от органите на реда, но майката се укри. Вчера обаче е била намерена при нейна приятелка в ж. к. "Овча купел".

Ю.В. е задържана в Трето РУ, а материалите по случая с изоставеното дете са внесени в прокуратурата, а тя ще бъде привлечена като обвиняема по чл. 182 от Наказателния кодекс за оставяне на малолетно без надзор и родителски грижи.

Депутати от ГЕРБ сезираха прокуратурата за "Цанков камък"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/14/3024050_deputati_ot_gerb_seziraha_prokuraturata_za_cankov_kamuk/?ref=rss


Депутати от ГЕРБ сезираха прокуратурата с искане за проверка на строителството и финансирането на хидровъзел "Цанков камък". Сигналът бе внесен до главния прокурор Сотир Цацаров от народните представители Десислава Атанасова и Александър Ненков.<br /><br />Атанасова подчерта, че те не са експерти, за да преценят дали инвестицията за съоръжението ще се изплати, както и за колко години би станало това. Те обаче смятат, че ще има отрицателна норма на възвръщаемост, защото...

Откритите мъж и жена при пожара в с. Богданчовци са били убити

https://www.actualno.com/crime/otkritite-myj-i-jena-pri-pojara-v-s-bogdanchovci-sa-bili-ubiti-news_627642.html

Тела на мъж и жена са открити при пожар в село Богданчовци. Според експертиза смъртта им е настъпила по насилствен начин, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. На 11 август към 03.50 часа на телефон 112 постъпил сигнал за възникнал пожар в дома на възрастно семейст

Паметник на eпископ Филип Станиславов издигнаха в родното му село Ореш

https://www.24chasa.bg/region/article/6390718

Паметник на eпископ Филип Станиславов издигнаха в родното му село ОрешПаметник на eпископ Филип Станиславов бе открит през уикенда в родното му село Ореш. Идеята за монумента се роди през 2016 година, когато се навършиха 365 години от отпечатването на "Абагар“, припомнят от местната управа в Свищов. Като автор на първата печатна книга с новобългарски елементи и личност,

Азиатските пазари приключиха търговията предимно с повишения

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-приключиха-търговията-предимно-с-повишения_l.a_i.747301_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с повишения в понеделник, съобщава CNBC. В Китай основният индекс Shanghai Composite се повиши с...

Огромни миди по дунавския бряг край Русе привличат ловците на перли

http://www.cross.bg/midi-perli-zhivi-1552044.html

/КРОСС/ Огромни живи миди са се появили непосредствено по крайбрежната ивица на река Дунав в Русе. Това провокира част от хората да използват свободното си време не само за разходка, а и за събиране на огромните екземпляри от миденото царство, предава БГНЕС. По-младите коментират находките със съвсем сериозните намерения да забогатеят. „Няма начин в тези огромни живи миди да няма поне по един малък бисер. Ако се окаже обаче, че няма перли, ще опитам да видя дали са вкусни и дали стават за ядене. В краен случай, все пак са си атрактивни и след почистване ще се превърнат най-малкото в един хубав сувенир", обясни един от „ловците" на перли. Някои от търсачите споделят, че ако им се усмихне късметът, ще вложат част от капитала в подводно оборудване, за да разгърнат идеята си за лесни пари. Запознати твърдят, че отдавна на брега не са били изхвърляни толкова много и такива огромни живи екземпляри. Навремето са намирани само черупки, и то от доста по-малки речни миди.  

Международно признати експерти ще преразглеждат зоните от ”Натура”

http://frognews.bg/news_140167/Mejdunarodno-priznati-eksperti-shte-prerazglejdat-zonite-ot-Natura/

Трябва да бъдат намерени международно признати експерти, които да се включат в преразглеждането на зоните от ”Натура 2000” по казуса ”Калиакра”. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на дискусия „За по-чист морски туризъм“ във Варна.

Двойно убийство, маскирано като пожар

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-dvoyno-ubiystvo-bogdanchovtzi-26231558

Съпрузи са били убити в габровското село Богданчовци, а извършителят е опитал да прикрие двойното убийство, като е запалил къщата на жертвите си.

Германия осъди сирийски бежанец, опитал да измами "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/14/3024054_germaniia_osudi_siriiski_bejanec_opital_da_izmami/?ref=rss


Германски съд призна за виновен сирийски бежанец, опитал да измами "Ислямска държава", като получи от нея средства за терористичен акт, който никога не е смятал да осъществи.<br /><br />Така съдът в Саарбрюкен на практика се произнесе в полза на групировката, определяна от Европейския съюз за терористична организация, отбелязва "Ройтерс".<br /><br />Говорител на институцията съобщи, че 39-годишният фризьор от Дамаск е получил присъда от 2 години...

Кредиторите на Венецуела може да изземат петролните й активи

http://www.mediapool.bg/kreditorite-na-venetsuela-mozhe-da-izzemat-petrolnite-y-aktivi-news267917.html

Венецуела преживява най-тежката политическа криза от десетилетия, белязана от недостиг на храни и масови протести. Положението обаче може да се влоши още повече, тъй като над страната витае заплахата от неплатежоспособност, информира Франс прес, цитирана от БТА. При такъв сценарий достъпът до капиталовите пазари ще се затвори незабавно за богатата на петролни ресурси, но бедна на ликвидности страна. Тогава кредиторите й биха могли да конфискуват активите на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), включително петролни танкери, рафинерии, банкови сметки. А така хуманитарната криза ще се задълбочи. Каква е обаче вероятността Венецуела да обяви неплатежоспособност по дълга си, оценяван на 100 милиарда долара? Досега правителството на президента социалист Николас Мадуро правеше всичко, за да избегне това, плащайки с приоритет падежите по дълга, вместо да внася така необходимите храни и медикаменти. Производството и петролните постъпления обаче намаляват. Валутните резерви вече са едва 10 милиарда долара, повечето под форма на златни кюлчета, съхранявани на сигурно място в Каракас. През октомври и ноември има ключов падеж: Венецуела и Петролеос де Венесуела трябва да погасят транш от 3,8 милиарда долара. Според анализатори Венецуела ще плати, но при липсата на ликвидности икономическото положение в страната ще се влоши, като се очаква съчетанието от рецесия и почти хиперинфлация с политическа криза да предизвика смяна на правителството. Доверието в способността на Венецуела да погасява дълга си също е разклатено след избирането в края на юли на всемогъщото Учредително събрание. Дълговите споразумения са изготвени според американското право, а САЩ не признават Учредителното събрание, определяйки го като нелегитимен инструмент на диктатурата на президента Мадуро. Според много анализатори единственият избор за Каракас е да предоговори изплащането на дълга. За това обаче може да се окаже пречка международното отхвърляне на Учредителното събрание. Най-големите кредитори на Венецуела са Китай и Русия, с обща експозиция от около 50 милиарда долара. Китай е дал заем от около 60 милиарда долара на Венецуела между 2007 и 2014 година, който трябва да бъде върнат в петрол, продаван по онова време за 100 долара за барел. Оттогава обаче петролните котировки се сринаха и от 2015 година са под 50 долара, а и Венецуела не успява да предостави необходимото производство. Така че Пекин дискретно спря кредитирането. Китай вече си е върнал малко от заема, но Каракас има да връща още голяма част, според Франсиско Моналди от Университета Райс в Тексас и търговския институт ИЕСА в Каракас. "Венецуела изпраща 400 милиона барела петрол годишно на Китай, за да плаща дълга си, това е по-малко, отколкото трябва да плаща, тъй като китайците й дадоха гратисен период заради ниските цени на петрола", обяснява Моналди. Русия от своя страна отпуска заеми на Каракас от 2011 година - първо кредит от 2,8 милиарда долара, за да й позволи да купи противовъздушни системи и други оръжия, след това, както изглежда, от 2014 година чрез държавната петролна компания "Роснефт" е отпуснала допълнително най-малко 6 милиарда долара. Както и в случая с Китай, част от дълга трябва да бъде върнат в петрол. Венецуелското производство обаче непрестанно намалява през последните две години, като броят на действащите платформи е спаднал от 75 на 49, според Пантеон Макроекономикс. А 40 процента от това производство отива директно за Съединените щати, които са най-големият клиент на страната. При тези условия Каракас трудно може да да изпълнява ангажиментите си. Като гаранция по руския кредит Венецуела е предложила 49.9 процента от "Ситго" (Citgo) - рафинерия и верига бензиностанции към "Петролеос де Венесуела" в Съединените щати. Според Франсиско Моналди предприятието струва 8 милиарда долара. В случай на несъстоятелност "Роснефт" ще може да придобие "Ситго", но това вероятно ще бъде в конфликт с американските санкции срещу Русия. "Американското правителство няма да се зарадва от идеята "Роснефт" да поеме контрола над една рафинерия и верига бензиностанции в Съединените щати", изтъква Хуан Карлос Родадо, ръководител на отдел Латинска Америка в инвестиционната банка "Натиксис" (Natixis) в Ню Йорк.

Реконструкция на мрежата за 90 000 лева извърши ЕНЕРГО-ПРО в област Добрич

http://www.cross.bg/energo-pro-deiinosti-suoruzheniyata-1552054.html

/КРОСС/ ЕНЕРГО-ПРО Мрежи извърши реконструкция на електроразпределителната мрежа в област Добрич на обща стойност 90 00 лева. Дружеството завърши работата по проектите за обновяване на електрическите съоръжения в град Балчик и в село Одринци, в процес на приключване са ремонтните дейности в град Генерал Тошево. Рехабилитацията по въздушните електропроводи в населените места включи монтиране на 8000 метра нови въздушни проводници, подмяна на стълбове и електромерни табла, както и инспекция и ремонт на отделни елементи от съоръженията. Подменените проводници са от усукан изолиран тип, изработени и монтирани по съвременна технология, която поддържа проводника в изпънато положение и го прави значително по-устойчив на неблагоприятни климатични условия. Паралелно с дейностите по рехабилитация на съоръженията, които са част от Инвестиционната програма на ЕНЕРГО-ПРО, продължава проектът на дружеството за изнасяне на електромерни табла на границата на имотите за улеснение на клиентите при ежемесечното отчитане на техните измервателни устройства. ЕНЕРГО-ПРО Мрежи периодично извършва ремонтни дейности в различни региони в Североизточна България. В края на лятото стартира и ежегодната профилактика на съоръженията като подготовка на електроразпределителната мрежа за студените месеци от годината, когато неблагоприятното време - бурни ветрове, снегонавявания, обледявания - е предпоставка за възникване на аварийни ситуации

Разбиха терористична клетка в Москва

http://frognews.bg/news_140166/Razbiha-teroristichna-kletka-v-Moskva/

Руската полиция разби терористична клетка, подготвяща атентати в Москва. Арестувани са четирима терористи – един гражданин на Русия и трима от централноазиатски държави.

Изпращаме 34-ия контингент за участие в международна мисия на НАТО в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390769

Изпращаме 34-ия контингент за участие в международна мисия на НАТО в АфганистанЗаместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов ще участват утре, 15 август, в тържествената церемония по изпращане на 34-ия контингент от Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Ритуалът ще се проведе в Карлово от 10:00 часа на

ВАС: Има нарушения в заповедта за „Комплекс Калиакра"

http://www.cross.bg/kyltyri-zakona-zapovedta-1552053.html

/КРОСС/ От Върховната административна прокуратура (ВАП), във връзка с публикации в средства за масово осведомяване, е организирана проверка по реда на надзора за законност спрямо заповед № РД-526/21.07.2017 г. на министъра на околната среда и водите. В процеса на извършването й са събрани данни, че при изграждането на европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи *62C0, а на практика е била по-малка. По този начин заповедта е издадена, без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи. Допуснатото нарушение е преценено от ВАП като съществено, тъй като заповедта е издадена за опазването на това местообитание. В допълнение, избраният начин на процедиране на административния орган не съответства и на целите за осигуряване биологичното разнообразие и за запазване или възстановяване на благоприятното състояние на запазване на естествените местообитания по чл.2, §1 и §2 от Директива 92/43/ЕИО от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и чл.2, т.1 от Закона за биологичното разнообразие. В резултат от ВАП е оспорена т

Крум Зарков: Антикорупционният закон на ГЕРБ няма да проработи

https://offnews.bg//politika/krum-zarkov-antikoruptcionniat-zakon-na-gerb-niama-da-proraboti-662791.html

Решихме да изготвим алтернатива на антикорупционния законопроект на правителството, защото предлаганото от ГЕРБ не става. Законът на ГЕРБ не отговаря на първоначално зададената цел, а именно ефективен орган за борба с корупцията.

Това заяви зам.-председателят на „БСП за България” Крум Зарков. Той подчерта, че в закона на ГЕРБ има конфискации, декларации, конфликти на интереси, но почти няма корупция. „Защото корупция е престъпление, а то се бори с методите на наказателното право. В законопроекта на ГЕРБ няма наказателно право. За сметка на това са оплетени всевъзможни процедури. Ще се отнема от едни и същи органи имущество по гражданско-правен ред. Ще се установяват конфликт на интереси по административно-правен ред. Ще се дават становища и ще се проверяват декларации и същият този орган ще контролира и оперативна дейност на агенти или бивши агенти на ДАНС, които трябва да се слеят в него. Това не може да стане, защото най-сигурният начин да не проработи едно нещо е да го направиш невъзможно”, категоричен бе Зарков.

„В законопроекта на ГЕРБ няма необходимите за един ефективен орган за борба с корупция гаранции за неговата независимост. Под благовидното наименование – ще го избира парламента в парламентарна република, всъщност означава, че ще го избира мнозинство. А мнозинството следва да бъде това, което да е подложено най-много на проверка и разследване. Разследването е ключовата разлика между нашия законопроект и този на ГЕРБ", допълни той.

Ние предвиждаме орган, който да може да извършва разследване, реални проверки. Не когато констатира проверки, тепърва да пита някой, за да започне работа, а действително да проверява декларациите на политиците, да гледа за несъответствие в техните имущества. Когато има данни за нередности, да може да извършва разследване и да го води до край”, обясни Крум Зарков. Той добави, че вместо да е разпилян орган или сбор от несъвместими неща, БСП предлага концентрирана агенция, логична структура, която да проверява, както декларации, така и сигнали. Според Зарков, тази Агенция трябва да има най-висока степен на оперативна самостоятелност, за да може да се самосезира, да черпи и проверява информация и сигнали, като е второстепенен въпросът дали те са подписани.

„Агенцията, която ще се базира на основа на това, което съществува в ДАНСу ще извършва работата си самостоятелно, но нейният председател трябва да се назначава от президента на републиката. В Конституцията ни, това е единствената институция, която е изведена над политическите страсти и злободневни борби, и нейният авторитет е единствено достатъчна гаранция затова председателят на Агенцията да работи самостоятелно. Вместо колективен орган, ние предлагаме ясно изразена отговорност на председателя, така че да се знае – кой човек отговаря в първо лице за борбата с корупцията в България”, категоричен бе Крум Зарков. Той обясни, че това не означава, че президентът ще ръководи оперативно Агенцията. По неговите думи са предвидени гаранции председателят на Агенцията да е самостоятелен в работата си и да е защитен от ясно определен мандат, който да не се подновява повече от един път. "По отношение на гаранциите по правата на хората, спрямо работата на Агенцията се състоят от две неща", поясни Зарков. „Първо тя ще може да работи само по определен кръг лица и второ само определен кръг от престъпления, а именно корупция по висшите и средните етажи на властта”, заключи народният представител. 

ГЕРБ внесe сигнал за „Цанков камък”

http://www.moreto.net/novini.php?n=357538

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор по отношение на проекта "Цанков камък", предаде репортер на БГНЕС. “Ние нямаме необходимата експертиза, за да преценим дали от въвеждането му в експлоатация на това съоръжение и този проект ще се изплати за колко време, за колко години.

Технология на Siemens превръща камионите почти в тролеи

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/tehnologiia-na-siemens-prevryshta-kamionite-pochti-v-trolei-244797/

Компанията ще изгради електрическа магистрала в Германия, а концепцията eHighway идва с ниско потребление на енергия и по-малко вредни емисии

Министерството на туризма се разграничи от Валери Симеонов

https://www.actualno.com/society/ministerstvoto-na-turizma-se-razgranichi-ot-valeri-simeonov-news_627624.html

Проверките на Министерството на туризма са само по отношение на плажовете, не на хората и нямат нищо общо с тези на вицепремиера Валери Симеонов. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в дискусията „За по-чист морски туризъм&ld

Бадемите са полезни за сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6390740

Бадемите са полезни за сърцетоРедовното хапване на бадеми може да допринесе за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Авторите му от университета на Пенсилвания са установили, че една шепа бадеми дневно повишава нивата и стимулира функциите на липопротеина с висока плътност (HDL), наричан също "добър" холестерол.

БФБ-София вече достигна 90,6% от оборота си за цялата 2016 г.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-sofiia-veche-dostigna-906-ot-oborota-si-za-cialata-2016-g-244755/

Това се случва 4,5 месеца преди края на годината, поради силното начало на август със 135,6 млн. лв.

Съпрузите от село Богданчовци са убити, а не загинали в пожара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390716

Съпрузите от село Богданчовци са убити, а не загинали в пожараТела на мъж и жена са открити при пожар в село Богданчовци, според експертиза смъртта им е настъпила по насилствен начин, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. На 11 август към 3.50 часа на телефон 112 постъпил сигнал за възникнал пожар в дома на възрастно семейство в село Богданчовци. На място са изпратени екипи на РС ПБЗН и Районно

Златева обясни защо от БСП няма да се срещат с Макрон

http://www.cross.bg/zlateva-sreshti-ofitzialno-1552050.html

/КРОСС/ „Не са канени представители на БСП на срещата с френския президент Еманюел Макрон - това е официално държавно посещение и не се канят депутати или партийни ръководители". Това каза заместник-председателят на БСП Деница Златева по време на пресконференция в отговор на въпрос дали лидерът на БСП Корнелия Нинова е поканена на срещата между премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и френския президент Еманюел Макрон в „Евксиноград", предаде „Фокус". „Това е официално държавно посещение на президента на Република Франция по покана на държавния глава на Република България г-н Радев. На тези срещи присъстват държавният глава, съответно има планирана среща с министър-председателя. Няма планирани срещи с ръководители с парламентарни групи или народни представители от специализирани комисии. В този смисъл нито един от нашите народни представители, председател или член на ръководството на парламентарната група няма да присъства на тези срещи", каза Златева. Попитана дали се цени опозицията, Златева заяви, че това е официално държавно посещение и даде пример с посещението на македонския министър-председател Зоран Заев в България. „Той поиска и организирахме среща между него и ръководството на БСП, не можем да говорим за някакви изолации, неуважение. Има си държавен протокол, той се спазва

Доган: Не се занимавайте с мен, гледайте държавата

http://dnes.dir.bg/news/ahmed-dogan-problemi-darzhava-tzankov-kamak-26231485

"Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от пет години аз не съм в реалната политика".

Трансформация: От складове до детски център

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6390732

Трансформация:
От складове до
детски центърТази сграда на 4 етажа е строена през 20-те години на миналия век и дълго време е използвана за склад. Но неотдавна тази й функция се е изчерпала и е било решено вместо да бъде съборена, предназначението й да се промени. Така се появява детски образователен център в източната част на австралийския град Сидни.

Златева обясни защо от БСП няма да се срещат с Макрон

http://www.cross.bg/zlateva-sreshti-poseshtenie-1552050.html

/КРОСС/ „Не са канени представители на БСП на срещата с френския президент Еманюел Макрон - това е официално държавно посещение и не се канят депутати или партийни ръководители". Това каза заместник-председателят на БСП Деница Златева по време на пресконференция в отговор на въпрос дали лидерът на БСП Корнелия Нинова е поканена на срещата между премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и френския президент Еманюел Макрон в „Евксиноград", предаде „Фокус". „Това е официално държавно посещение на президента на Република Франция по покана на държавния глава на Република България г-н Радев. На тези срещи присъстват държавният глава, съответно има планирана среща с министър-председателя. Няма планирани срещи с ръководители с парламентарни групи или народни представители от специализирани комисии. В този смисъл нито един от нашите народни представители, председател или член на ръководството на парламентарната група няма да присъства на тези срещи", каза Златева. Попитана дали се цени опозицията, Златева заяви, че това е официално държавно посещение и даде пример с посещението на македонския министър-председател Зоран Заев в България. „Той поиска и организирахме среща между него и ръководството на БСП, не можем да говорим за някакви изолации, неуважение. Има си държавен протокол, той се спазва

Вижте звездите във всекидневието им (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/vizhte-zvezdite-vyv-vsekidnevieto-im-snimki-6072637

Холудските звезди изглеждат по един начин на екрана, но в реалния живот можем да ги видим и в един по-небрежен и свободен стил

Часовниковата кула Биг Бен ще замлъкне за 4 години

https://www.actualno.com/curious/chasovnikovata-kula-big-ben-shte-zamlykne-za-4-godini-news_627638.html

Британската часовникова кула Биг Бен ще замлъкне за четири години от следващата седмица нататък заради ремонтни дейности по сградата от 19 в., която се намира точно до парламента. „Замлъкването на Биг Бен е значителен епизод от този ключов проект по запазването“ на сг

Борсата стартира седмичната търговия с понижения

http://econ.bg/Новини/Борсата-стартира-седмичната-търговия-с-понижения_l.a_i.747300_at.1.html

Индексите на БФБ-София започват новата седмица с понижения. Бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX губи от сутринта почти половин пункт или...

И звездите са хора като нас (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/i-zvezdite-sa-hora-kato-nas-snimki-6072637

Холудските звезди изглеждат по един начин на екрана, но в реалния живот можем да ги видим и в един по-небрежен и свободен стил

Мъжът и жената открити в с. Богданчовци са починали насилствено

http://www.cross.bg/zhenata-nachin-muzhut-1552051.html

/КРОСС/ Мъжът и жената, открити след пожар в къща в с. Богданчовци, са починали по насилсрвен начин, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Габрово. Сигнал за пожар в къщата на възрастно семейство беше подаден малко преди 4 часа на 11 август. На място са изпратени екипи на РС ПБЗН и Районно управление „Полиция" - Габрово. След потушаването на пламъците в къщата са намерени телата на мъжа и жената. Извършената съдебно-медицинска експертиза установила, че смъртта на двамата е настъпила по насилствен начин. Извършен е втори оглед на място. По случая е започнато досъдебно производство.  

Ангелкова във Варна: Готвим специална визия за временните обекти в курортите

http://www.moreto.net/novini.php?n=357532

В момента Министерството на туризма подготвя специална визия за временните преместваеми обекти в курортите. Регламентирането й ще залегне в промените в Закона за туризма, който трябва да бъде внесен в Народното събрание през октомври.

Братя заложиха 880 хиляди долара за победа на Мейуедър

https://offnews.bg//bojni/bratia-zalozhiha-880-hiliadi-dolara-za-pobeda-na-mejuedar-662786.html

Американските бизнесмени Гевин и Джо Малуф заложиха 880 хиляди долара за победа на Флойд Мейуедър в боксовия мач с ирландеца Конър МакГрегър. Новината е на Assotiated Press.

Братята извадиха кеша в South Point Casino в Лас Вегас. При успех те ще приберат печалба от 160 000 долара. Двамата вече обявиха, че ще ги дарят за благотворителност.

"Позвъних на своя брат и му казах, че сме длъжни да заложим на Флойд, защото не виждам как ще загуби. Нямам нищо против Конър. Добър е. Но Флойд е просто по-добрият", обясни Гевин.

Братята вече имат билети за боксовото шоу на 26 август в "T-Mobile арена", Лас Вегас. Двубоят ще е до 69 килограма, не се играе за титла. Просто сблъсък между непобеден боксьор и голямата звезда на ММА. 

Конър ще прибере около 75 милиона долара, като ще се отчете и на шефовете си в UFC. Американецът ще получи 100 милиона долара плюс процент от продажбите на кабелните оператори в САЩ.

Семейство Малуф са бившия собственици на баскетболния Сакраменто Кингс. Те го продадоха преди 4 години за 534 милиона долара, което все още е най-голямата сделка в историята на НБА. Имат още куп бизнеси, включително и дялове в казина в Лас Вегас.

Все повече хора искат заеми с фиксирани лихви, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/14/3024051_vse_poveche_hora_iskat_zaemi_s_fiksirani_lihvi_sochi/?ref=rss


Тенденцията, която се наблюдава в последните години, е, че все повече хора се интересуват от кредити с фиксирана лихва. Това сочи проучване на "Сосиете Женерал Експресбанк".<br /><br />Според експертите от банката това се дължи на негативния опит от последната финансовата криза и стремежа към предвидимост на разходите. Въпреки тенденцията за понижаване на лихвените нива по потребителските кредити през последните години потребителите са предпазливи и не разчитат изцяло на...

Продължават усилията за потушаване на пожарите край Атина и на остров Закинтос

https://www.actualno.com/balkani/prodyljavat-usilijata-za-potushavane-na-pojarite-kraj-atina-i-na-ostrov-zakintos-news_627635.html

Силният пожар, който избухна в неделя следобед близо до Граматрико североизточно от Атина, продължи да бушува в понеделник, подлагайки на сериозен тест пределите на пожарникарите, които възобновиха усилията си да го изгасят в ранните часове, пише електронното издание Ekathim

ГЕРБ даде ”Цанков камък” на прокуратурата

http://frognews.bg/news_140165/GERB-dade-TSankov-kamak-na-prokuraturata/

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”. Кирил Добрев от левицата коментира по случая, че не разбира ГЕРБ срещу кого внасят сигнала. Добрев заяви, че БСП е на мнение, че всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата.

ИД подготвяла "кървава баня" в Москва

http://www.cross.bg/dvama-operatziyata-moskva-1552049.html

/КРОСС/ Членове на "Ислямска държава" са подготвяли кървави атентати в Москва, предаде РИА Новости. Федералната служба за сигурност (ФСС) съобщи, че при акция са били арестувани трима членове на джихадистката групировка. Задържаните са един руски гражданин и двама граждани на централноазиатски републики. Те са планирали извършването терористични актове на възлови транспортни обекти и големи търговски центрове. Единият от арестуваните е високопоставен член на ИД, който е трябвало да ръководи операцията, а на другите двама е била отредена ролята на атентатори-камикадзе. При операцията бе разбита и лаборатория за производство на експлозиви, посочва още медията.  

Зарков: Антикорупционният закон на ГЕРБ няма да проработи

http://dnes.dir.bg/news/gerb-crum-zarcov-anticoruptzionniat-zacon-26231435

Антикорупционният закон на ГЕРБ няма да проработи. Разследването е ключовата разлика между нашия и техния законопроект.

Ангелкова се разграничи от проверките на Валери Симеонов

https://offnews.bg//turizam/angelkova-se-razgranichi-ot-proverkite-na-valeri-simeonov-662787.html

Нашите проверки са самостоятелни и са свързани с управлението на плажовете. Нямат нищо общо с тези на вицепремиера Валери Симеонов. 

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна. „Навсякъде се правят проверки за спазване на закона, но начините и методите им не бива да вредят на българския туризъм. Инспекциите, които се извършват от Министерството на туризма, са само на плажовете, не и по отношение на хората. И винаги са в светлата част на денонощието. Когато бъдат установени нарушения, се правят предписания, а след това има повторни инспекции и ако изискванията не са изпълнени, следват санкции“, допълни министър Ангелкова. 

Тя каза, че най-честите нарушения на плажовете са свързани с липса на спасители, това лято много по-малко нередности забелязваме с поставянето на допълнителни преместваеми обекти. До момента такива сме констатирали на три плажа, но при повторна проверка тези обекти са премахнати. 

Тази година обаче се натъкваме на нови нарушения спрямо миналия сезон, посочи министърът. Те са свързани с това, че на плажове, за които има приключила процедура за отдаване под наем, новият стопанин или не иска да подпише договора си, или не е допуснат от предишен наемател. По този начин ивиците остават неохраняеми, като държавата е длъжна да подсигури спасители и почистване, а в същото време на ивицата се извършва търговска дейност, което е недопустимо, коментира министър Ангелкова. Министерството на туризма е сигнализирало кметове и областни управители заведенията да бъдат затворени. Абсурдно е държавата да плаща почистване и водно спасяване, а някой на плажа да извършва нерегламентирано търговска дейност. 

Националните курорти са имиджът на българския туризъм и изключително много трябва да се внимава как представяме този имидж. Още в края на миналата година започна обсъждането в детайли на статута на националните курорти. Много важно е да се приеме архитектурната визия на курорта, да се обособят различни зони, за да се знае къде какви дейности може да се извършват. За мен е от голямо значение дейностите, които се извършват в курортите да бъдат регламентирани, за да гарантираме качество на туристическия продукт. Всички други еднократни, спорадични прояви водят по-скоро до негативно представяне на нашата страна като туристическа дестинация, коментира министър Ангелкова. 

За малко да ми развалите морето...

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/za-malko-da-mi-razvalite-moreto-662756.html

За добро или за лошо почивката ми на къмпинг "Корал" съвпадна с ударните проверки на министрите Николна Ангелкова и Валери Симеонов по морето. Няма как да не сте чули за тарашенето на палатки, митичния Васко, който краде ток и диджейските премеждия на лидера на НФСБ. Аз също чух, но не по Фейсбук, а по старомодния начин - от уста на уста се предаваше мълвата, че инспектори и полицаи проверяват, гонят и стресират къмпингуващите в горичката зад плажа. 

Хората, които предпочитат къмпинга и палатките за своята почивка, ценят особено своята свобода. За тях бетонената джунгла на Созопол или Слънчев бряг е всичко, но не и хубав начин за ваканция. Чистият въздух, песента на скакалците и доизгасващият пукащ огън са част от мелодията, на която те заспиват всяка вечер. Миналата седмица обаче тези хора се събудиха не с изгрева, а с проверки. Каква ирония само - бягаш от града, новините и "говорещите глави", ежедневно облъчващи ни от телевизора, обаче същите тези хора идват при теб, пред твоята палатка, може би да ти напомнят, че няма как да избягаш от тях. Като целеустремен за кръв досаден комар. 

Една от вечерите на плажа, докато си палехме огън и джангърехме на кухарки, някакъв пич дойде при нас и ни предупреди за акция - гонели хора, тарашили палатки. Помислихме, че го казва нарочно, защото може би му пречим да спи и иска да се махаме. 

На следващата сутрин приятели ми разказаха как видели тв екип да снима репортаж на плажа. Потърсихме ток (не от Васко, спокойно), заредихме телефоните и изгледахме репортажа. Видяхме няколко кадъра на пликчета и фасове на плажа, създаващи илюзията, че къмпингарите са най-големите прасета и гамени, отишли на този плаж, само за да го унищожат и замърсят. Лоши, лоши къмпингари!

След този репортаж всички в кемпа говореха за това. С няколко компании коментирахме абсурда на всичко случващо се. Какъв кошмар само - на море и почивка да си говориш за Ангелкова и Валери Симеонов. Същата вечер, докато носихме дърва за плажния огън, хора ни молиха да не го палим, за да не викат отново полиция в къмпинга. И с това целта на властта явно е постигната - тотално психясване и насаждане на вина у невинни. 

Мога ли да къмпингувам на "Корал"?

Отговорът е прост - никой не може да ме спре. Министерство на туризма от години бистри регламент за палатките и къмпингуването. Миналата година през месец март се проведе фиктивно обсъждане за палатките с браншовици, представители на НПО-та, еколози и държавата. От тази среща излезе само, че къмпингуването и как да става то ще се обсъжда още три месеца. Времето мина, регламент няма, но гоненето продължава. Всяка година едно и също. 

А дали, ако съм на частен имот, могат да ме изгонят? Разбира се, че могат. Ако знаеха кое е частен имот и кое държавен горски фонд. Само че и това не се знае. Държавата се оказва безсилна в това да регламентира и контролира качествено нещата, но пък министри да гонят почиващи с полиция явно им се струва като добра идея. 

Ходенето посред нощите на вицепремиери и министри с полиция по време на акция носи определен емоционален заряд. Видяхме как Симеонов беше посрещнат в Слънчев бряг - с освирквания "педал" и "оставка", но той може би е свикнал на това покрай своя коалиционен партньор Волен Сидеров. Появяването на представители на изпълнителната власт на тези места не вдъхва никакъв респект, а само показва, че служби като МВР просто не функционират. Безсилие и нищо повече. ПР акция, обречена на провал.  

В края на нашата почивка за жалост нямаше тв екип, който да снима как си събираме боклуците. За три фаса и една бутилка на земята обаче са първа линия. Никой не иска, а и не може, да заснеме как "лошите" къмпингари си помагат един на друг и споделят на практика всичко. Но и темата за споделянето е болезнена за властта. Хубавото на всичко е, че все пак огън на плажа горя, палатката остана до края, а морето ще ни чака там и догодина. А най-хубавото е, че плажът, морето, слънцето и луната ги е имало преди и ще ги има много след Валери Симеонов и Николина Ангелкова. За малко да ми развалите морето, но винаги има и следваща година. 

Земетресение със сила 3,2 по Рихтер разтресе Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390679

Земетресение със сила 3,2 по Рихтер разтресе Босна и ХерцеговинаЗеметресение със сила 3,2 по Рихтер е регистрирано на територията на Босна и Херцеговина в 22,05 ч. местно време (23,05 ч. - българско време), съобщава Средноевропейският сеизмологичен център, цитирано от "Фокус". Според "Dnevni Avaz" земетресението е било усетено на цялата територия на страната, а епицентърът му е на около 4 км.

Рим: Брюксел не помага на Италия за проблема с бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390663

Рим: Брюксел не помага на Италия за проблема с бежанцитеИталия не чувства подкрепата на Брюксел в борбата с нелегалната миграция. Това заяви италианският министър на външните работи и международното сътрудничество Анджелино Алфано в интервю за германския в. „Билд“, цитирано от БГНЕС. Според прогнозите му, тази година в страната ще пристигнат 200 000 бежанци.

Задържаха родителите на мъртвото бебе в Перник

http://www.cross.bg/roditelite-pernik-politziyata-1552048.html

/КРОСС/ Полицията е задържала родителите на мъртвото бебе, намерено в неделя вечер в Перник, съобщава „24 часа", като се позовава на източници от полицията. Според информацията родителите са роми. В момента ги разпитват в областната дирекция на полицията в Перник. Междувременно прокуратурата е започнала досъдебно производство за убийство на новороденото момченце. Възможно е обаче обвинението да бъде преквалифицирано. Още, докато бяха издирвани родителите, полицаите заявиха, че бебето със сигурност не е родено в болница, затова и плацентата била до трупа.

Либия се надява на военна помощ от Русия

https://www.actualno.com/asia/libija-se-nadjava-na-voenna-pomosht-ot-rusija-news_627634.html

Командващият Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар изрази надежда, че Русия няма да откаже военна помощ на либийската армия. Това той заяви в Москва след срещата му с руския външен министър Сергей Лавров. „Да, ние обсъждахме този въпрос (за военна

Влиянието на цветовете и ползването им за постигане на успех

https://offnews.bg//psihologia/vlianieto-na-tcvetovete-i-polzvaneto-im-za-postigane-na-uspeh-662766.html

Светлината – това са видимите чрез очите ни електромагнитни вълни с диапазон на дължината от 380 до 760 нанометра. Светлината е естествено условие за живота на човека на Земята и е необходима за неговото здраве и жизнеспособност. А различните цветове са всъщност различни тонове на светлината. Цветовете са наш естествен ресурс. Ние ги използваме всеки ден, макар и несъзнателно.

Още в древността хората са разбрали, че цветовете ни въздействат по различен начин. И ние самите определяме някои цветове като весели, радостни, празнични, а други като унили и мрачни. Цвета създава определена емоционална атмосфера, влияе на настроението, самочувствието и работоспособността. Но освен това цветът влияе и на физиологията. Например при една и съща температура на помещението на човек му е топло, ако стаята е в ярки топли цветове, и усеща студ, ако помещението е в студени синкави цветове.

Прието е да делим цветовете на топли – жълто, оранжево, червено, пурпурно, и студени – синьо, зелено, виолетово. Един и същи цвят може да ни окаже както положително, така и отрицателно въздействие. Не бива да се прекалява с въздействието на който и да е цвят. Всичко трябва да се съобразява с целта, която искаме да постигнем, и нужното време за въздействие.

Какво е конкретното въздействие на всеки от основните цветове:

ЧЕРВЕНО

Този цвят има най-силно въздействие и се възприема най-бързо. Той е възбуждащ, топъл, активен, енергичен, активизира всички функции на организма, бързо увеличава мускулното напрежение, повишава кръвното налягане, ускорява дишането. Това е цветът на енергията, силата и живота. Червеното се асоциира с огън, кръв, страст, агресия, гняв, физическа сила, топлина, мъжественост, активност, оцеляване. Това е цветът на Първа чакра. Правилната работа на Първа чакра дава основата за нашия просперитет. Червения цвят създава чувство за безопасност, увереност, активност и дружелюбие. Помага да се справим с неприятностите. Формира лидерски качества.

ОРАНЖЕВО

Като комбинация от червено и жълто този цвят носи енергията на червеното и логичното мислене на жълтото. Оранжевият цвят е жизнерадостен, жив и динамичен. Действа стимулиращо и възбуждащо. Това е цветът на Втора чакра. Втора чакра в човешкото тяло е ключът към енергията за живот, емоциите, сексуалността и креативността.

Оранжевото се асоциира с радостни емоции, ритъм, скорост, движение, чувственост, откритост, жизнерадост, общителност.

ЖЪЛТО

Това е най-светлият, лъчезарен и отморяващ цвят. Създава ведро настроение. Жълтото е символ на интелекта и логическото мислене. Това е цветът на Трета чакра. Трета чакра играе основополагаща роля в личностното развитие. Тя отговаря и за позитивната ни изява и имидж в обществото. Жълтият цвят ни тонизира и помага да възприемаме по лесно новите идеи, дава увереност в собствените сили. Благоприятства организацията и концентрацията на мисленето. Засилва волята ни. Жълтото се асоциира със слънцето, свободата, празникът, веселието, оптимизма, увереността, откритостта, самоуважението. Жълтото е цветът на приятелството.

ЗЕЛЕНО

Цветът на хармонията и равновесието, на универсалната любов, спокойствието и здравето. Той е основен лечебен цвят, защото стимулира растежа и възстановяването на тъканите. Това е цветът на Четвърта чакра. Четвърта чакра отговаря за способността ни да обичаме безусловно и да лекуваме.

Зеленото е физиологически най-оптималният цвят, тъй като това е цветът на природата, т.е. на нашата биологична среда на съществуване. Зеленият цвят се асоциира с природата, живота, вярата, хармонията, добротата, почивката, мира, пролетта, младостта и жизнерадостта. Действа успокояващо, уравновесяващо и отпускащо.

СИНЬО

Това е цветът на креативността, а също и на вярата, на истината и разума. Свързва се с интелекта, честността и искреността и с умението да се говори. Това е цветът на Пета чакра. Пета чакра отговаря за способността ни да говорим и да бъдем чути; да казваме истината; да изразяваме себе си и да създаваме; да презентираме и продаваме с лекота.

Синият цвят е отпускащ и успокояващ, добър е за размишления и медитации. Намалява мускулното напрежение, снижава кръвното налягане, успокоява пулса и забавя дишането. Помага ни да се свържем със самите себе си в тишина и спокойствие. Асоциира се с небето, вятъра, студа, чистотата, интелигентността, логиката, уважението, общителността, доверието, тактичността, разговора, хармонията.

ИНДИГО

Основната характеристика на този цвят е, че развива психическите способности. Това е цветът на Шеста чакра. Шеста чакра отговаря за нашите интелектуални способности, развитие на интуицията и потенциал за духовно осъзнаване.

Този цвят изчиства мисленето, освобождава ни от тревоги и страхове, позволява ни да чуем вътрешния си глас и да вземем правилно решение. Това е цветът на интуицията. Свързва се с хипофизата, с така нареченото трето око. Индигото е добро за охлаждане, успокоение, възстановяване и защита. Този цвят се асоциира с мир, дълбочина, виждане, мъдрост, тишина, спокойствие. Свързва се още и с артистичност, вдъхновение, състрадание и чувствителност.

ВИОЛЕТОВО

Това е цветът на вдъхновението и е свойствен за лечителите и творческите личности. Виолетовият цвят ни помага да се свържем с нашата духовна същност. Това е цветът на Седма чакра. Тя отговаря за духовността, чистото съзнание, трансцедентността и единството с божественото.

Виолетовият цвят обединява физическото тяло и разума, материалните и духовните ни потребности. Успокоява и в същото време зарежда с енергия. Свързва се с одухотвореност, нещо скъпо, кралско или мистериозно. Виолетовото се асоциира с мъдрост, духовност, мистика, власт, благосъстояние, сдържаност, проницателност, вдъхновение, артистичност и благородство. Този цвят уравновесява женската и мъжката енергия в човешкия организъм.

Това са в общ вид най-характерните особености на въздействието на цветовете. Това познание е общодостъпно. Но ако искаме да реализираме наше съвсем конкретно желание, тези знания не са достатъчни. В такъв случай ни е необходимо конкретно съчетание от цветове, в определено съотношение помежду си, организирани в подходящата за целта форма.

Картините действат на енергийно ниво чрез цветовете като електромагнитни вълни. Те се свързват с енергийната система на човека и я балансират и насочват в нужната посока.

Цветът и формата създават определено вибрационно поле, което свързва човека с Общото Енерго-информационно поле. По този начин картината не само прави човека по-подходящ за своето желание, но и привлича на фино ниво нужните ресурси за реализацията на неговото желание.

И разбира се, нищо не може да отмени действието във физическия свят. Но действие, което е подкрепено по този начин на енергийно ниво, дава съвсем други резултати.

А сега да разгледаме картината „Успех” на ЕнерджиАрт и да видим какви цветове има в нея и с какво са свързани:

Тя е дело на художника Нина Атанасова, разработила методологията „Осъществяване на желанията” за създаване на Трансформиращи енергийни картини. Създадените посредством тази методология произведения на изкуството зареждат с положителна енергия и помагат на човека, който ги притежава и работи с тях, да осъществи желанията си в конкретна сфера на дейност.

Основния цвят е тъмносиньо – задълбочена мисловна дейност, връзка с интуицията, възможност за взимане на правилни решения, дълбоко спокойствие.

Светлосиньо – добра комуникация, способност да изразявате и отстоявате своята истина, да сте убедителни и хладнокръвни.

Зелено – хармония и баланс, здраве и добро отношение към хората и света, спокоен анализ на ситуацията.

Жълто – правилни разсъждения, силна воля, радост, добро самочувствие, лидерски качества, способност да вземате правилни решения и да влияете на другите.

Оранжево – жизнерадост, силна творческа и сексуална енергия, креативност, добро настроение, бързина на реакциите, смелост.

Червено – активност, енергичност, увереност в себе си, лидерство, сила, и най-вече готовност за действие!

Формите в тази картина са насочени нагоре и леко на дясно, приличат на цветя, имат някаква стабилна основа и като цяло ни дават усещането за постигане на нещо.

Всичко това са цветови въздействия, които водят до успех. Важното в случая е, че тези въздействия са балансирани по правилен начин помежду си, за да можем да използваме синергичното им действие, което води до успех в наше съвсем конкретно намерение.

Доган проговори: Не ме разследват! Няма да ме арестуват!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390670

Доган проговори: Не ме разследват! Няма да ме арестуват!"Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от пет години аз не съм в реалната политика". Така отговори почетният председател на ДПС Ахмед Доган на въпрос на Епицентър.бг дали знае за готвено разследване срещу него и за евентуален негов арест. "Кой ги измисля тези работи? За какво да ме арестуват? За какво да ме разследват?

България е сред нациите с най-ниски разходи за лятната почивка

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/bylgariia-e-sred-naciite-s-nai-niski-razhodi-za-liatnata-pochivka-244793/

Лидери по най-голям разход за ваканцията са гражданите на Люксембург, показват данни на Евростат

Цените на полетите и туристическите услуги доведоха до месечна инфлация през юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390671

Цените на полетите и туристическите услуги доведоха до месечна инфлация през юлиЦените на международните полети и туристическите услуги доведоха до минимална месечна инфлация през юли, сочат данните на Националния статистически институт. Спрямо юни индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,3 на сто. Самолетните билети за международни полети са поскъпнали близо с 20 на сто през юли в сравнение месец по-рано,

Пхенян не е достигнал крайната цел на ядрените си опити

http://www.moreto.net/novini.php?n=357526

Северна Корея все още не е успяла да овладее технологията за повторно използване на ракети, съобщава "Ройтерс". Този технологичен напредък ще коства поне още една или две години, въпреки че способността на страната да миниатюризира ядрени бойни глави бързо напредва, това каза зам.

Летен вирус ни оставя без глас

http://www.cross.bg/virys-glas-leten-1552047.html

/КРОСС/ Летен вирус удря в гърлото и ни оставя без глас за три дни. Столични джипита потвърждават, че през последната седмица все повече пациенти с прегракнал глас ги търсят за помощ, съобщава novini.bg. Експертите обясняват, че болестта засяга горните дихателни пътища и предизвиква кашлица. По думите им обаче засегнатите от нея са много повече от тези, които са потърсили помощ, тъй като много хора не стигат до личния лекар заради такъв проблем. Освен това вирусът минава от самосебе си без да се прилага някакво специално лечение. В момента много са случаите на т.нар. коксаки вирус, познат още като синдромът „Ръка-крак-уста". Той е често срещан през лятото и засяга предимно децата до 10-годишна възраст. Инфекцията се нарича така, защото се проявява с обриви по дланите и стъпалата и афти в устата. Съпроводена е и с висока температура и е много заразна, но обикновено преминава за 5-7 дни. Най-важното е да не се допуска детето да се обезводни, което е много вероятно, тъй като афтите в устната кухина причиняват болка и дискомфорт.

Майка изостави новородените си близнаци, грижат се за тях в болницата в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390664

Майка изостави новородените си близнаци, грижат се за тях в болницата в ПазарджикВ Неонатологичното отделение на областната болница в Пазарджик имаме две момчета - близнаци, които са родени във Велинград и са изоставени от майката, каза за  „Фокус“  д-р Мариела Захариева, завеждащ отделението. Тя обясни, че това е последният случай на изоставяне на бебета. „След като ги е родила в болницата във Велинград, майката е избягала.

Задържаха родителите на мъртвото бебе в Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390667

Задържаха родителите на мъртвото бебе в ПерникДетето е момченце Полицията е задържала родителите на мъртвото бебе, намерено вчера в пернишки квартал. Това научи "24 часа" от свои източници в полицията.  Те обясниха, че родителите са цигани. В момента ги разпитват в областната дирекция на полицията в Перник. Междувременно прокуратурата е започнала досъдебно производство за убийство на

Яна Маринова и Башар Рахал в новия български филм "Привличане"

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/iana-marinova-i-bashar-rahal-v-noviia-bylgarski-film-privlichane-6072638

Продукцията се реализира с подкрепата на Нова Броудкастинг Груп и ще се разпространява в киносалоните от “Лента” в началото на 2018 г.

В Русия са задържани терористи, подготвяли атентати в Москва и региона

http://www.mediapool.bg/v-rusiya-sa-zadarzhani-teroristi-podgotvyali-atentati-v-moskva-i-regiona-news267916.html

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) задържа четирима терористи - един гражданин на Русия и трима на централноазиатски държави, подготвяли атентати в Москва и региона, съобщи пресцентърът на ФСС, цитиран ТАСС. Групата планирала самоубийствени атентати с мощни експлозиви в места, където се събират много хора - транспортни обекти и търговски средища в Москва. Подготовката била ръководена от пратеник на групировката "Ислямска държава", действал по указания на нейни главатари, намиращи се в Сирия. Край руската столица е открита и обезвредена лаборатория, където терористите са изготвяли експлозиви и взривни устройства, посочва ФСС.

ГЕРБ внесe сигнал за "Цанков камък" до Сотир Цацаров

https://www.actualno.com/politics/gerb-vnese-signal-za-cankov-kamyk-do-sotir-cacarov-news_627632.html

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на проекта "Цанков камък", предаде БГНЕС. “Ние нямаме необходимата експертиза, за да преценим дали от въвеждането му в експлоатация на това съоръжение и този проект ще се изплати за колко време, за колко години. Смятаме обаче, че ще има отрицателна норма на възвръщаемост, защото експерти твърдят, че изплащането ще продължи над стотици години на този проект”, каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.  

След седмица камбаните на Биг Бен замлъкват за 4 години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/14/3024047_sled_sedmica_kambanite_na_big_ben_zamlukvat_za_4_godini/?ref=rss


Часовникът на върха на кулата "Елизабет" до британския парламент, известен по цял свят като Биг Бен, няма да отбелязва с прочутия си звън времето в следващите 4 години. Причината е, че през това време ще се модернизира високата 96 метра часовникова кула и механизмите в нея.<br /><br />Основната, както и малките камбани, отбелязващи всеки 15 минути, ще "замлъкнат" на 21 август. Много са редки подобни изключения в 157-годишната история на Биг Бен, в която чукове...

Ще смени ли Шумен името си: как мрежите оценяват акциите на Валери Симеонов в Слънчев бряг

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/14/3023958_shte_smeni_li_shumen_imeto_si_kak_mrejite_oceniavat/?ref=rss


Акциите на вицепремиера Валери Симеонов, който през уикенда лично проверяваше и въвеждаше ред в шумни заведения в курорта Слънчев бряг, както и реакции на посетителите към него станаха повод за остроумни реакции в социалните мрежи. "Дневник" събра част от тях:Валери Симеонов е постановил град Шумен да преосмисли името си.<br /><br />— Samuil Petkanov (@samuilpetkan) August 14, 2017Обедните емисии новини започват с: "Валери Симеонов влязъл в един бар...",...

Григор Димитров остава 11-и в света, Цветана Пиронкова се изкачи с едно място

http://www.cross.bg/ostava-dimitrov-ranglistata-1552046.html

/КРОСС/ Григор Димитров остава на 11-о място в световната ранглиста след актуализирането на класацията тази седмица. Най-добрият ни тенисист е на 160 точки зад 10-ия Милош Раонич и с 300 точки повече от 12-ия Жо-Вилфред Цонга. Начело на ранглистата остава Анди Мъри, следван от Рафаел Надал и Роджър Федерер. При жените Цветана Пиронкова се изкачи с една позиция и вече е под номер 125 в ранглистата. Виктория Томова пък бележи прогрес от 8 места и вече е 166-а в света. На върха на класацията остава Каролина Плишкова, следвана от Симона Халеп и Анджелик Кербер.

Руските спецслужби предотвратиха серия атентати в Москва

http://dnes.dir.bg/news/rusia-moskva-fsb-jihad--26231363

Федералната служба за безопасност на Руската Федерация /ФСБ/ е задържала участници в терористична група, готвеща серия от кървави атентати в Москва.

Златева: БСП не са канени на срещата с Еманюел Макрон у нас

https://www.actualno.com/politics/zlateva-bsp-ne-sa-kaneni-na-sreshtata-s-emanuel-makron-u-nas-news_627633.html

Не са канени представители на БСП на срещата с френския президент Еманюел Макрон - това е официално държавно посещение и не се канят депутати или партийни ръководители. Това каза заместник-председателят на БСП Деница Златева по време на пресконференция в отговор на въпрос

Какво се случва с хормоните на мъжа след сватбата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kakvo-se-sluchva-s-hormonite-na-myzha-sled-svatbata-6072614

По-ниските нива на тестостерон правят мъжете по-чувствителни към нуждите и желанията на съпругите и децата си

Прокуратурата се намеси и в "Натура 2000": твърде широка била

http://clubz.bg/57245-prokuraturata_se_namesi_i_v_natura_2000_tvyrde_shiroka_bila

Върховната административна прокуратура (ВАП) е проверила по реда на надзора за законност заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за Калиакра, която доведе и до протести на собствениците на земи. Държавното обвинение атакува тази част от заповедта, която забранява временно земеделската дейност в защитените зони над Каварна, става ясно от съобщението.

По втората част - за забраната на строителство, прокурорите са съгласни и преценяват, че "подобни действия са от естество да увредят защитената зона въобще".

Прокурорите съобщават, че са се сезирали "във връзка с публикации в средства за масово осведомяване" по темата, макар да звучи малко странно да е от тяхната компетенция. За разлика от съда на ЕС в Люксембург, който ни осъжда след около 2 години съдебно следствие и една от причините е именно, че навремето сме се изхитрили и не сме вкарали достатъчно големи площи в т. нар. Специална защитена зона, прокурорите за броени дни стигат до точно обратното заключение: 

"В процеса на извършването й (на проверката) са събрани данни, че при изграждането на европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи *62C0, а на практика е била по-малка - заявяват от ведомството на Сотир Цацаров. 

По този начин заповедта е издадена, без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи.

Допуснатото нарушение е преценено от ВАП като съществено, тъй като заповедта е издадена за опазването на това местообитание."

В допълнение прокурорите изказват и забележки към избрания начин на процедиране на административния орган, който не съответствал на целите за осигуряване биологичното разнообразие  - част от текста на Директива на ЕИО от 92 г . за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (всъщност точно за нейното нарушаване е една част от присъдата ни от Съда на ЕС в Люксембург, б.р.)

Затова и Върховната административна прокуратура оспорва тази точка от заповедта, с която на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра" е въведена забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури.

Относно другата - първа точка от заповедта, с която се забранява издаване на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, от ВАП е преценено, че подобни действия са от естество да увредят защитената зона въобще.

Административните прокурори са изпратили документацията и координатен регистър на защитената зона BG0000573 „Комплекс Калиакра" по компетентност на ВКП.

Как е възможно Америка да падне толкова ниско?!

http://clubz.bg/57244-kak_e_vyzmojno_amerika_da_padne_tolkova_nisko

Завършил съм Университета на Вирджиния в Шарлотсвил. Там, където в петък имаше демонстрация с факли на Ку Клукс Клан, където скандираха расистки лозунги и нацистки призиви – там навремето съм чел книги в библиотеката. Известно е какво стана в последните дни в Шарлотсвил – демонстрацията на крайно десните доведе до една жертва и многобройни ранени.

Всичко това се разигра в кампуса на Университета на Вирджиния, който студентите наричат просто "Ливадата". Основател на университета е Томас Джеферсън, автор на американската Декларация за независимост и трети президент на САЩ.

"Мистър Джеферсън", както хората в Шарлътсвил и до ден-днешен наричат видния си съгражданин и основател на университета, е бил многостранна и противоречива личност. Той самият смятал робовладелството за "временно, ала необходимо морално зло" и сам притежавал роби, но въпреки това в Декларацията за независимост включил следното изречение:

"Всички хора са създадени равни."

Стомахът ми се преобръща, когато гледам тези безсрамни и низши духом хора, които сега оскверняват наследството на университета на Томас Джеферсън. Тези фанатици изпитват агресивни чувства, които сами не разбират – ето защо насочват омразата си към всичко онова, което смятат за чуждо. У мен лично това буди спомени за 11-ти септември.

 С нацистки знамена "защитават демокрацията"?

Събитията в ШарлОтсвил са още един пример за опитите на десните да управляват страната в противоречие с възгледите на мнозинството. Движението "Да обединим десните" всъщност си поставя друга цел: да подмени мнозинството. Но какво ли накара всички тези хора от различни краища на страната да дойдат в университетския град Шарлътсвил, за да "защитават демокрацията", развявайки нацистки знамена? И защо всъщност онзи човек се вряза с колата си в групата на контра-демонстрантите?

Отговорът гласи: причина за всичко това е решението на демократично избрания Градски съвет да отстрани една статуя на генерала от Гражданската война Робърт Лий. Той командваше войските на Южните щати, които тогава се бореха за запазване на робството.

Оглупяла и сляпо набожна Америка

И още един въпрос: как е възможно САЩ да паднат толкова ниско? Няма нужда да си завършил Университета на Вирджиния, няма нужда да си завършил какъвто и да е университет, за да отговориш на този въпрос. Само за седем месеца един президент, който влезе в Белия дом против волята на мнозинството, успя да скицира модела на новата, оглупяла и сляпо набожна Америка. Скицира го с непрестанните си, противни и тъпи излияния с дължина от 140 знака.

Не е чудно, че президентът, който инак много бързо реагира с "гняв и огън", сега бави отговора си към белите расисти. Тръмп наистина направи нещо за величието на Америка: надигна се велика омраза.

Тъжно е. Дори исконни консерватори като републиканците Пол Райън и Орин Хач осъдиха начина, по който Тръмп коментира случилото се в Шарлътсвил.

Какво ще направите след Шарлотсвил?

Но едно е да осъдиш на думи, съвсем друго – на дело. Тъй че искам да попитам Пол Райън, Орин Хач и другите републикански депутати: какво ще направите след Шарлотсвил? Ще защитите ли демократичните традиции на Америка? Или ще продължите страхливо да служите на своя господар?

"Аго Господ е справедлив, тръпки ме побиват за моята страна", признал навремето Томас Джеферсън.

Нямаше как да не се сетя за тези думи, докато гледах как полицаите в Шарлотсвил не помръднаха дори пръст, когато избухнаха уличните битки само на хвърлей камък от един измежду най-реномираните университети в страната.

И толкова по-голямо е възхищението ми от контрадемонстрантите, от кмета на Шарлотсвил Майкъл Сигнър и от губернатора на Вирджиния Тери Маколифи. Те се противопоставиха срещу похода на белите расисти. И примера им трябва да последват всички, които поне мъничко мислят за доброто на Съединените щати.

Дойче веле.

Ахмед Доган пред Валерия Велева: За какво да ме арестуват?

https://offnews.bg//politika/ahmed-dogan-pred-valeria-veleva-za-kakvo-da-me-arestuvat-662779.html

За какво да ме арестуват? За какво да ме разследват? Няма новини през лятото, коментира почетният председател на ДПС Ахмед Доган думи на шефа на Бюрото за контрол върху СРС-та Бойко Рашков по Нова тв. 

Тази сутрин Рашков заяви: "Възражда се идеята за възобновяване на разследване на някои политически лица от ДПС, дори срещу лидер от ДПС", отговаряйки на въпроса на водещата Ани Цолова дали са верни слуховете за разследване и дори арест на Ахмед Доган.

Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от пет години аз не съм в реалната политика, казва Доган пред главния редактор на Епицентър Валерия Велева. "Не се занимавайте с мен!", заявява още Доган.

Той коментира лаконично и отнетия допуск до класифициррана информация на зам.-шефа на Бюрото за контрол върху използването на СРС-та Георги Гатев, за когото Бойко Рашков публично заяви, че е кандидатура на ДПС. "От медиите научих за този отнет допуск, нямам нещо общо с това, Гатев е уважаван юрист и експерт", каза Доган. 

Почетният лидер на ДПС отхвърли и версията, че има разногласия между него и депутата Делян Пеевски. "И това не е вярно, както всичко, което напоследък се пише за мен!", коментира Доган.  

Звезди, хубава музика и специална изненада на Международния джаз фестивал в Банско

https://offnews.bg//zvezdi/zvezdi-hubava-muzika-i-spetcialna-iznenada-na-mezhdunarodnia-dzhaz-fe-662785.html

Това лято Международният джаз фестивал в Банско стана на 20 години.

Един от гвоздеите в програмата на феста бе ежегодната специална вечеря, която Fibank (Първа инвестиционна банка) организира за свои клиенти, партньори и приятели. Множество известни личности се опитват да се доберат до покана за това събитие, което по мнение на гостите се е превърнало в едно от най-важните ВИП събития на лятото. Този август Fibank изненада своите клиенти с новината, че вечерята се превръща в стилен коктейл, заради легендарната британска група Мънго Джери, която забавлява гостите на банката. 

Сред гостите на събитието, което се състоя на 11 август в хотел Кемпински Гранд Арена Банско, се открояваха Ути Бъчваров, Красимира Кузманова и Димитър Кърнев от Д2. Атмосферата беше наситена с танци, джаз и свежия полъх на Пирин планина. За клиентите на ПИБ бяха осигурени ВИП рейсчета, които откараха гостите до площад „Никола Вапцаров“, където можеха да се насладят на изумителните изпълнения на Кенди Дъфлър. Партито продължи в пиано бар Sing Sing „Кемпински“ с още куп приятни изненади и музикални изпълнения.

За джаз фест Банско 2017 пристигнаха над 30 различни групи и изпълнители. Музикалното събитие вече 15 години се осъществява с подкрепата на Fibank (Първа инвестиционна банка), която за поредна година бе генерален спонсор. За разлика от много други фестивали, непросъществували във времето поради липса на рекламодатели и финансова подкрепа, водещи рано или късно до фалит на организаторите, фестивалът в Банско се провежда без прекъсване вече 20 години.

През настоящата 2017 година се навършват 100 години от рождението на Ела Фицджералд и специално по повода от Ню Йорк пристигна легендарната Пати Остин, която самата Ела е наричала своя достойна заместничка. Джаз фестът в Банско завърши с нейните вълшебни интерпретации под звездното небе в съботната вечер на 12 август.

За поредна година феновете на джаза в България се радваха на безплатни концерти и за една седмица забравиха проблемите си благодарение на подкрепата и партньорството на Fibank (ПИБ). По мнение на всички присъствали този фестивал бе незабравимо преживяване за сетивата.

ГЕРБ даде ”Цанков камък” на Цацаров и чака отговор от Нинова

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-tzankov-kamak-kabinet-borisov-3-26231355

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на проекта „Цанков камък”.

Жени и пиене преди финала провалили Болт (видео)

https://offnews.bg//leka-atletika/zheni-i-piene-predi-finala-provalili-bolt-video-662773.html

Суперзвездата на леката атлетика Юсейн Болт, който не крие, че е голям любител на купоните, се развихрил с огромно количество ром и коняк преди последното си състезание в кариерата, пише "The Sun".

Във видеоклипа, който таблоидът публикува, се вижда как легендата в спринта се раздава на дансинга в къща в Западен Лондон дни преди финала на щафетата 4 по 100 метра на Световното първенство в Лондон.

Приятел, който е присъствал на партито сподели: "Той казваше "Здравейте" на всички и беше много, много игрив с жените. Видях го да целува едно от момичетата. Той беше там до 6 часа".

Всъщност, партито бе в чест на покойния състезател във високия скок Джърмейн Мейсън, който е приятел от детството на Болт в Ямайка.

Легендата на леката атлетика бе част от групата, която пътуваше с коли и мотори в Кингстън във фаталната нощ. Джърмейн се удари челно, а Болт беше един от първите, които се опитаха да му помогнат.

След това по време на погребението на Мейсън Светкавицата дори носеше ковчега му заедно с други спортисти - бившият футболист на Болтън - Рикардо Гарднър, както и Ян Гудисън, минал през Транмиър. Болт лично участва в изкопаването на гроба, каквато явно е традицията.

Млади програмисти създават гривна-преводач от и на жестомимичния език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390643

Млади програмисти създават гривна-преводач от и на жестомимичния езикЕкип млади програмисти от Математическия факултет към Софийския университет създаде устройство, което дава възможност на нечуващи хора да комуникират с думи, разказва БНР. Екипът от иноватори се състои от 8 души, които имат амбицията да изведат продукта си на световния пазар и да помогнат на милиони хора във всички точки на планетата.

Задържаха терористи, подготвяли атентати в Москва и региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390652

Задържаха терористи, подготвяли атентати в Москва и регионаРуската федерална служба за сигурност (ФСС) задържа четирима терористи - един гражданин на Русия и трима на централноазиатски държави, подготвяли атентати в Москва и региона. Това заяви пресцентърът на ФСС, предаде ТАСС. Групата планирала самоубийствени атентати с мощни експлозиви в места, където се събират много хора - транспортни обекти и

Вицепрезидентът на САЩ увери, че САЩ искат мирно решение на кризата във Венецуела

http://www.mediapool.bg/vitseprezidentat-na-sasht-uveri-che-sasht-iskat-mirno-reshenie-na-krizata-vav-venetsuela-news267915.html

САЩ разглеждат различни варианти за въздействие върху Венецуела, като разчитат на мирно решаване на кризата. Това заяви вицепрезидентът Майк Пенс на обща пресконференция с президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос, съобщи Асошиейтед прес. Пенс пристигна в Картахена, Колумбия в рамките на обиколка в Южна и Централна Америка, по време на която ще посети също Аржентина, Чили и Панама. Вицепрезидентът на САЩ подчерта, че Вашингтон няма да приеме появата на диктатор и затова съвсем скоро може да наложи нови санкции срещу Венецуела. Той добави, че САЩ ще разчитат на страните от региона да окажат натиск върху венецуелския президент Николас Мадуро да бъде възстановена демокрацията в страната му. Президентът на Колумбия съобщи, че е поискал на срещата САЩ да изключат възможността от военна намеса. Сантус припомни, че Америка е мирен континент и отправи призив да си остане такъв. Президентът Доналд Тръмп заяви в петък, че не изключва "военна опция" за решаване на венецуелската криза, което предизвика недоволство в страните от Латинска Америка, припомня АП.

Няма пострадали български граждани при пожарите в Гърция

http://www.eurochicago.com/2017/08/nyama-postradali/

Към 15.00 часа българско време днес няма постъпила информация за пострадали български граждани в следствие на пожарите, разразили се в Гърция - информира пресцентърът на МВнР. Към момента на територията на Гърция има 46 огнища на пожари, като най-засегнат е остров Закинтос. На остров Крит, в района на Иерапетра, горят горски масиви, маслинови дървета и оранжерии с цветя, но огънят е овладян частично. Горски масиви горят и в област Теспротия, на границата с Албания, но няма риск за жителите на района. Силен пожар бушува и в Каламос, Атика, където огнената стихия е достигнала и опожарила домове. По нареждане на полицията и противопожарната служба, движението на моторни превозни средства в района на Каламос, Атика, е спряно.

Щабът на Тръмп за преизбирането му за президент пусна първата телевизионна реклама

http://www.mediapool.bg/shtabat-na-tramp-za-preizbiraneto-mu-za-prezident-pusna-parvata-televizionna-reklama-news267914.html

Щабът на Доналд Тръмп за преизбирането му за президент пусна първата телевизионна реклама - 30-секунден клип, отправящ нападки срещу демократите и възхваляващ постиженията му през първите седем месеца на поста, предаде Ройтерс. Тръмп обяви, че ще се бори за преизбиране, почти веднага след като положи клетва като президент - необичайна стъпка, която обаче му позволи да започне агитация много преди следващите президентски избори през ноември 2020 г. Обикновено президентите новаци изчакват две години, преди да се кандидатират официално за преизбиране, посочва Асошиейтед прес. От кампанията на президента отказаха да отговорят колко пари са похарчени за рекламата или защо са решили да я пуснат точно този уикенд. В нея се отбелязва, че Тръмп е създал работни места и е подпомогнал финансовите пазари след идването си в Белия дом. "Враговете на президента не искат той да успее, но американците казват: Да оставим президента Тръмп да си върши работата", се казва в рекламата. Тръмп продължава да се сблъсква с нисък рейтинг на одобрение, така че телевизионната реклама може да е опит за повишаване на подкрепата за него. "Рекламата е адресирана пряко до американския народ и му напомня, че президентът Доналд Тръмп няма да спре да се бори за него и няма да позволи на никой да застане на пътя му, за да осигури успех за хората в нашата страна", заяви шефът на предизборния щаб Майкъл Гласнър. Щабът е събрал повече от 2 милиона долара от началото на годината.

САЩ може да наложат ограничения на придвижването на руските дипломати

http://www.mediapool.bg/sasht-mozhe-da-nalozhat-ogranicheniya-na-pridvizhvaneto-na-ruskite-diplomati-news267913.html

САЩ може да съкратят двойно радиуса на придвижване на руските дипломати, работещи на територията на страната, съобщава руският в. "Известия", като се позовава на информирани дипломатически източници. Става дума за съкращаване на сегашния периметър от 25 мили (40 км) до 10-15 мили (16-24 км). Служителите от дипломатическите мисии са длъжни да уведомяват Държавния департамент три работни дни предварително, че планират да пътуват на по-голямо разстояние. Според източниците на вестника това е една от възможните ответни мерки, които се обсъждат във Вашингтон. Сега действащото ограничение, въведено от администрацията на Барак Обама, се отнася до дипломатите от среден и по-нисък ранг. За съветниците и дипломатите от по-висок ранг тази норма не е в сила. По-рано "Комерсант" съобщи за друга вероятна стъпка на американската страна - затваряне на едно от консулствата на Русия в САЩ. Източниците на "Известия" отбелязват, че този вариант също се разглежда от Държавния департамент, като се смята за най-мек. Освен това във Вашингтон според източниците на вестника се обсъжда и възможността за експулсиране на още една група руски дипломати. Според експертите всяка ограничителна мярка, която американските власти наложат, ще повлече реципрочен отговор от Москва. Очаква се САЩ да обявят окончателното си решение до 1 септември.

Гришо отново извън Топ 10 на света

http://www.dnes.bg/sport/2017/08/14/grisho-otnovo-izvyn-top-10-na-sveta.350260

Най-добрият български тенисист запази 11-о място в световната тенис ранглиста при мъжете

Консерваторите и Себастиан Курц водят 2 месеца преди изборите в Австрия

http://www.mediapool.bg/konservatorite-i-sebastian-kurts-vodyat-2-mesetsa-predi-izborite-v-avstriya-news267911.html

Повечето австрийци смятат да подкрепят в предстоящите парламентарни избори Австрийската народна партия и нейния нов председател, министъра за Европа, интеграцията и външните работи Себастиан Курц. Това показват данни от анкета на Института за маркетингови проучвания, цитирани от осведомителните агенции. Два месеца преди предсрочните избори за долната камара - австрийския Национален съвет, които са на 15 октомври, предпочитанията на електората все повече се насочват към консервативната АНП и нейния водач Курц. Трийсет и две на сто участници са готови да гласуват за АНП, ако избори се състоят още тази неделя. На втора позиция е Австрийската социалдемократическа партия, оглавявана от сегашния канцлер Кристиан Керн, с подкрепа от 25 на сто. Последна в лидерската тройка е Австрийската партия на свободата с председател Хайнц-Кристиан Щрахе - за тях смятат да гласуват 22 на сто от анкетираните. На четвъртото място с по 6 на сто от гласовете са партиите "Зелените" и "Листата на Петер Пилц", следва "Нова Австрия" с 5 процента, а 4 на сто от запитаните ще гласуват за други партии, пише австрийският в. "Курир". Рейтингът на младия и амбициозен Себастиан Курц расте с невероятно темпо, главно заради призивите му за пълно ограничаване на потока от нелегални мигранти в Европа и предложението да се затворят австрийските граници при ескалация на миграционната криза. Той бе и инициатор на забраната за носене на фереджета на обществени места, която влиза в сила през октомври. Настоя освен това всички бежанци задължително да учат немски и основи на австрийската култура.

Забъркаха коктейл от джин и стари части от "Харли-Дейвидсън" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6390629

Забъркаха коктейл от джин и стари части от "Харли-Дейвидсън" (Видео)Американец, върл фен на марковите мотоциклети, забърка странен коктейл от джин, в който са натопени стари части на моторите "Харли-Дейвидсън", съобщава в. "Метро", предаде БТА. Миксът е дело на Уве Ехингер , който твърди, че се бил заразил с "вируса на "Харли-Дейвидсън" още като 17-годишен. Търговската марка на питието с отлежали чаркове е

Виц на деня: 14 август

https://offnews.bg//vitc-na-denia/vitc-na-denia-14-avgust-662780.html

Валери Симеонов е постановил град Шумен да преосмисли името си. 

Източник: Фейсбук потребител Mihail Bikov

ГЕРБ даде "Цанков камък" на прокуратурата, БСП не разбира срещу кого е сигналът

http://www.cross.bg/gerb-dobrev-suoruzhenie-1552045.html

/КРОСС/ ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък". "Ние нямаме необходимата експертиза, за да преценим дали от въвеждането му в експлоатация на това съоръжение и този проект ще се изплати за колко време, за колко години. Смятаме обаче, че ще има отрицателна норма на възвръщаемост, защото експерти твърдят, че изплащането ще продължи над стотици години", каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Кирил Добрев от левицата коментира по случая, че не разбира ГЕРБ срещу кого внасят сигнала. Добрев заяви, че БСП е на мнение, че всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата. "Прокуратурата е за това да проверява", коментира Добрев. "Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на съоръженето. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни Добрев.      

ГЕРБ даде "Цанков камък" на прокуратурата; БСП не разбират срещу кого е сигналът

http://www.cross.bg/gerb-dobrev-komentira-1552045.html

/КРОСС/ ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък". Кирил Добрев от левицата коментира по случая, че не разбира ГЕРБ срещу кого внасят сигнала. Добрев заяви, че БСП е на мнение, че всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата. "Прокуратурата е за това да проверява", коментира Добрев. "Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на съоръженето. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни Добрев.    

ГЕРБ даде "Цанков камък" на прокуратурата; БСП не разбират срещу кого

http://www.cross.bg/gerb-dobrev-poruchka-1552045.html

/КРОСС/ ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък". Кирил Добрев от левицата коментира по случая, че не разбира ГЕРБ срещу кого внасят сигнала. Добрев заяви, че БСП е на мнение, че всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата. "Прокуратурата е за това да проверява", коментира Добрев. "Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на съоръженето. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни Добрев.    

Ангелкова се разграничи от действията на Валери Симеонов по Черноморието

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/14/3024007_angelkova_se_razgranichi_ot_deistviiata_na_valeri/?ref=rss


След като инициативите на вицепремиера Валери Симеонов за различни рестрикции спрямо бизнеса по Черноморието срещнаха бурни реакции, ресорният министър на туризма Николина Ангелкова побърза да се разграничи от дейността му.<br /><br />Проверките на Министерството на туризма са само по отношение на плажовете, не на хората и нямат нищо общо с тези на вицепремиера Валери Симеонов. Това обяви Ангелкова пред журналисти във Варна, където участва в дискусията "За по-чист морски...

Експерт: Турция се опитва да разработи атомна бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390631

Експерт: Турция се опитва да разработи атомна бомбаПрезидентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми към разработването на атомна бомба в Турция, пише британският вестник The Daily Express, като се позовава на предупрежденията на критично настроения към режима в Анкарта турски журналист Абдула Бозкурт, цитира Фокус. На фона на екслиращото напрежение между САЩ и Северна Корея, се оказа,

Нено Димов във Варна: Действащо гробище попада в рамките на „Натура 2000"

http://www.moreto.net/novini.php?n=357533

Сериозни пропуски са били допуснати при картирането за определяне на зоните на „Натура". Един от фрапиращите случаи е на действащо гробище край Каварна, което се явява защитена зона. Това коментира във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Moreto.

Васил Иванов отива в Канал 3

https://offnews.bg//medii/vasil-ivanov-otiva-v-kanal-3-662777.html

Разследващият журналист Васил Иванов започва работа в Канал 3 няколко месеца след като напусна с бурен скандал Нова телевизия.

Иванов е получил покана от управителя на медията Ива Стоянова.

„Канал 3 покани Васил Иванов в екипа си, защото той е един от най-силните разследващи журналисти в България. Тук той ще има пълната свобода да работи. Да разкрива злоупотреби и да се опитва да промени съдбата на хората, които страдат от тях. Подаваме ръка на Васил в момент, в който много други медии се уплашиха да го направят. За кадърните журналисти, за тези, които търсят истината, не трябва да има прегради да работят“, коментира Ива Стоянова.

„Благодаря на Канал 3 и Ива Стоянова за това, че ми подадоха ръка и не се изплашиха. Много други големи медии, наричащи себе си независими, само в рамките на ден, се отказаха, въпреки че сами ме потърсиха с предложения за работа. От разговорите ми с Ива Стоянова се убедих, че Канал 3 е мястото, където ще мога да върша най-добре това, което умея – да показвам без притеснение корумпирани управници и всякакви други крадци, които богатеят на гърба на народа. Схемите и далаверите им, ще виждате често по Канал 3“, каза Васил Иванов.

През април телевизионният журналист обяви, че напуска Нова телевизия заради това, че шефът на новините Дарина Сарелска спирала негови разследвания. Макар че медията тогава отрече и защити Сарелска, преди дни бе съобщено, че тя вече няма да работи в Нова телевизия. "Един добър ден за българската журналистика!!!", написа по този повод Васил Иванов във фейсбук профила си.

Политическа буря след реакцията на Тръмп на насилието в Шарлотсвил

http://www.mediapool.bg/politicheska-burya-sled-reaktsiyata-na-tramp-na-nasilieto-v-sharlotsvil-news267910.html

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс осъди насилието по време на шествието на расисти в Шарлотсвил, Вирджиния, и подчерта, че "подобни опасни крайнодесни групировки нямат място в американския обществен живот", предаде Асошиейтед прес. "Ние не проявяваме търпимост към омразата и насилието, нито към привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса, неонацистите или Ку клус клан", добави вицепрезидента в Картахена, Колумбия, където е на посещение. Републиканци и демократи разкритикуваха президента Доналд Тръмп за първоначалното му изявление за насилието в Шарлотсвил. Тръмп не спомена нито една от тези групировки като виновни за насилието. Някои представители на Демократическата партия дори заявиха, че президентът не иска да се разграничи от расисткия сегмент в електората си. Заповед на властите в Шарлотсвил за премахване на паметник на генерал Робърт Е. Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга, стана повод за многолюден протест на националистически организации и привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса. Членове на Ку-клукс-клан и активисти, свързани с т.нар. "алтернативна десница", организираха шествието под наслов "Единство на десните". Въпреки разположените полицейски сили за борба с безредиците и националната гвардия избухнаха сблъсъци между протестиращи и контрадемонстранти, развяващи знамена на движението "Животът на чернокожите има значение". Белият дом под обсада Белият дом срещна неочаквано бурна и враждебна реакция след коментара на Тръмп за събитията в Шарлотсвил, отбелязва по този повод "Вашингтон пост". Вестникът съобщава, че Белият дом е прекарал голяма част от вчерашния ден в опити да защити президента от пороя от критики, който е завалял след реакцията му, включително от редиците на неговата Републиканска партия. Източници на вестника коментират, че развоят на нещата след коментара на Тръмп дава възможност да се види как работи Белият дом в подобни ситуации. "Ню Йорк таймс" пише, че след реакцията на Тръмп Белият дом е бил поставен под обсада, като тя е срещнала отрицателно отношение сред представители на целия идеологически спектър. Вестникът също така определя случая в Шарлотсвил като най-сериозния епизод с напрежение на расова основа, откакто президентът е встъпил в длъжност. "Уойлстрийт джърнъл" коментира, че станалото в американския град е изпитание за Тръмп. Изданието отбелязва, че президентът на САЩ е поставен под натиск да скъса окончателно с националистически организации като тези, участвали в събитията в Шарлотсвил, които в голяма степен са подкрепили предизборната му кампания и управлението му като президент. Така наречената алтернативна десница - тоест групировката, която отхвърля традиционния консерватизъм в полза на белия национализъм - породи голяма полемика още по времето на предизборната кампания на Тръмп. Протести срещу омразата и расизма Насилието по време на шествието в събота на расисти и неонацисти в Шарлотсвил предизвика протести срещу омразата и расизма в Сиатъл и други градове в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Организаторите заявиха, че целта е да бъде заклеймен фашизмът, както и президентството, което според тях е оставило привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса да се почувстват окрилени. "Хората трябва да се пробудят и да се опълчат срещу това с нужното безстрашие", заяви Карл Дикс, лидерът на организацията "Отхвърляне на фашизма", която е организатор на протести в Ню Йорк, Сан Франциско и други градове. В Сиатъл десетки демонстранти и контрапротестиращи се събраха в центъра. Стигна се до стълкновения със силите на реда. Полицията използва лютив спрей и шокови гранати, за да разпръсне тълпите. Задържани са няколко души, от които са иззети метални пръти. Мирна протестна акция се състоя във Вашингтон. Неколкостотин души се обявиха срещу насилието, омразата и снизходителното отношение на властите към националистите. Някои участници държаха в ръце плакати с надпис "Тръмп е равно на ненавист". По-късно са планирани протести и бдения в Уинтър Хевън и в Тампа, щата Флорида, и други места. В Денвър няколко стотици демонстранти се събраха пред статуя на Мартин Лутър Кинг в градския парк, откъдето се отправиха към щатското събрание. Във Форт Колинс, Колорадо, участници в антирасистки поход скандираха "Не на омразата и страха"; "Да накараме расистите отново да се срамува". На други демонстрации бяха издигнати искания за отстраняване на паметници на конфедерацията - проблем, който стана причина за сблъсъците в Шарлотсвил. Кой е мъжът, прегазил с кола контрадемонстранти в Шарлотсвил Мъжът, прегазил в събота с колата си хора, протестиращи срещу шествие на бели расисти в Шарлотсвил, Вирджиния, е бил фотографиран часове преди това с емблемата на расистката групировка "Авангард на Америка" в компанията на нейни членове, предаде Асошиейтед прес. 20-годишният Джеймс Алекс Фийлдс беше задържан и обвинен в умишлено причиняване на телесни повреди и за бягство от местопрестъплението. Тридесет и две годишна жена загина и 19 души бяха ранени, когато колата му се вряза в антирасистки демонстранти. За днес е насрочено съдебно изслушване, на което ще бъде решено дали да остане под стража или да бъде пуснат под гаранция. Групировката "Авангард на Америка" отрече да има връзка със заподозрения, въпреки че снимка, поместена в "Ню Йорк дейли нюз" показа 20-годишния Фийлдс, застанал до половин дузина мъже, облечени с униформата й и държащи бели щитове с нейното чернобяло лого от две пресечени брадви. "Авангард на Америка" посочи в Туитър, че е раздавала щитове на всички желаещи участници в шествието, но че Фийлдс не е неин член. Един от учителите на Фийлдс от гимназията заяви пред американски медии, че той е бил силно увлечен по нацистката идеология и Адолф Хитлер. Момчето проявявало огромен интерес към историята и по-специално към историята на Германия през Втората световна война. То уважавало другите, но споделяло радикални расистки идеи.

SpaceX изстрелва суперкомпютър в Космоса

https://news.bg/business/spacex-izstrelva-superkompyutar-v-kosmosa.html

Той ще бъде използван за обработка на данни от сателитни снимки

Доказах, че можеш да бъдеш велик и без допинг, заяви Болт

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/14/3023966_dokazah_che_mojesh_da_budesh_velik_i_bez_doping_zaiavi/?ref=rss


Звездата на леката атлетика Юсейн Болт заяви, че добрите резултати не са неизменно свързани с употребата на допинг. Ямаецът отправи призив към младите атлети да работят усилено в преследване на мечтите си, като това рано или късно ще им се отплати.<br /><br />"Доказах на света, че всичко е възможно с усилена работа - можеш да бъдеш велик и без допинг. Надявам се, че съм добър пример за младите. Натиснете здраво, бъдете силни и по-добри, отколкото можете да бъдете", каза...

Пожарът край Атина се разпространи към още едно населено място (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390625

Пожарът край Атина се разпространи към още едно населено място (Снимки)Горският пожар, който избухна в неделя близо до град Каламос, на около 45 км североизточно от гръцката столица Атина, се разпространи в понеделник на юг към град Варнавас, предава Greek Reporter, цитиран от "Фокус". Хеликоптери и самолети са задействани за подпомагане на пожарникарите, които се опитват да установят контрол над пламъците и да

Пътниците на летище София се увеличили рекордно

http://www.mediapool.bg/patnitsite-na-letishte-sofiya-se-uvelichili-rekordno-news267909.html

Близо 3,75 млн. пътници са преминали през летище София от началото на годината до края на юли. Това е с 42% повече в сравнение със същия период на миналата година. Само през юли обслужените пътници са над 611 хил. Рекордното увеличение не е изненада на фона на засилената конкуренция между двата основни нискотарифни превозвача, които изпълняват полети от и до софийското летище - Ryanair и Wizz air. Ирландската компания Ryanair започна да работи на пълен капацитет през последното тримесечие на миналата година. Така до края на юли броят на пътниците по редовните международни линии е нараснал с една трета в сравнение с година по-рано. Увеличение с 57 на сто има и по вътрешните линии до Бургас и Варна. От тази година Wizz air възстанови полетите си до Варна. Преди това вътрешните линии се обслужваха само от България ер. Ръст има и на пътниците по чартърни линии - 12% повече спрямо година по-рано. През юли на летище София са обработени общо 1771 тона товарни и пощенски пратки.

Lacuna Coil издават книга

https://offnews.bg//kultura/lacuna-coil-izdavat-kniga-662778.html

Lacuna Coil работят усилено по издаването на първата си книга наречена“Nothing Stands In Our Way”, която ще бъде издадена в началото на 2018 година. По този повод фронт дамата и вокалист на групата Кристина Скабия (Cristina Scabbia) сподели: “Толкова съм развълнувана да споделя какво се случи през последните 20 години от живота ми. Това бе невероятно пътуване и толкова много неща се случиха, че почти е невъзможно да си припомня всичко! Всички Вие знаете много неща за нас, но въпреки това има още много неща за разказване и показване, сега е времето да го направим. Пространствата зад сцената и дневните ни стаи ще се разтворят за всички вас... Добре дошли, койлери(coilers), влезте и се настанете удобно... Имало едно време...“

В следващите дни Lacuna Coil ще се присъединят към Северно Американското турне на Epica, а през септември стартира едномесечно турне в Съединените Щати. На концертите си групата представя последния си албум “Delirium“. Свеж, мрачен и изключително мощен са само някои от най-добрите начини точно описващи "Delirium", албумът, който обхваща силата и тежкия подход на траш метъла(thrash metal) от 90-те години, съчетан с готически елементи в модерен стил.

Концертът на Lacuna Coil  у нас ще се състои на 17 ноември, а специални гости ще бъдат бившите членове на ELUVEITIE швейцарците Cellar Darling. Билетите за шоуто се продават в мрежата на Eventim и в цялата страна.

Русия задържа четирима, готвили атентати в Москва, сред тях е боец на "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/14/3023993_rusiia_zadurja_chetirima_gotvili_atentati_v_moskva/?ref=rss


Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че е задържала четирима души, готвили поредица от атентати в Москва, съобщи РИА "Новости". Нападенията трябвало да се осъществят в градския транспорт и в търговски центрове.<br /><br />Арестуваните са руски гражданин и централноазиатци. Сред тях има пратеник на групировката "Ислямска държава", ръководил подготовката, обяви ФСБ.<br /><br />Останалите са специалист по приготвяне на взривно устройство и...

Трето пръскане срещу комари за сезона започва в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6390615

Трето пръскане срещу комари за сезона започва в ТърновоПредстои третото третиране за този сезон с препарати против комари в различни райони, квартали, в парковете и зелените площи в град Велико Търново, съобщиха от местната администрация. На 15 август ще бъде извършена обработка в кварталите „Бузлуджа“, „Зона В“ , „Чолаковци“ и парковете „Никола Габровски“ и „Дружба“.

Леонардо ди Каприо ще изиграе Да Винчи

http://www.moreto.net/novini.php?n=357524

Американският актьор Леонардо ди Каприо ще изиграе главната роля в екранизираната биография на Леонардо да Винчи, съобщава онлайн изданието Deadline.com. Ди Каприо е и продуцент на филма по книгата на Уолтър Айзъксън „Леонардо да Винчи”.

ГЕРБ: "Цанков камък" може да е и опасен, не само престъпен. Ето какви пари са налети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390621

ГЕРБ: "Цанков камък" може да е и опасен, не само престъпен. Ето какви пари са налети"Цанков камък" може да крие риск за населението, а не само да е престъпен. Спукана е чашката на язовира, а мембраната - протрита. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, след като внесе сигнала на ГЕРБ при главния прокурор. Редно е да бъде направена цялостна, задълбочена експертиза, настояват от партията на Бойко Борисов.

Войната на пътя ще продължи до „смяната на чипа“

http://dnes.dir.bg/news/zaginali-katastrofi-merki-26231176

Войната в мирно време по пътищата на България продължава и всеки ден черната статистика се пълни с нови данни за загинали.

Джъстин Томас спечели първа титла от Големия шлем в голфа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/14/3024006_djustin_tomas_specheli_purva_titla_ot_golemiia_shlem_v/?ref=rss


Джъстин Томас спечели последния за годината турнир от Големия шлем в голфа - PGA Championship. 24-годишният американец завоюва своя първи мейджър трофей след много драматична надпревара на игрището в клуб "Куейл Холоу" в Северна Каролина.<br /><br />След страхотен последен ден Томас завърши турнира с 276 удара, или осем под пар. Той изпревари сънародника си Патрик Рийд, италианеца Франческо Молинари и Луи Устхeйзън от Южна Африка, които приключиха с шест удара под...

Към репортера: „Изчезвайте, че ще го ударим у земята”

https://www.vesti.bg/bulgaria/kym-reportera-izchezvajte-che-shte-go-udarim-u-zemiata-6072636

Журналистката разказва за излъганите очаквания и как от работник можеш да се превърнеш в просяк извън страната си

Медът поскъпва с 20 процента

http://econ.bg/Новини/Медът-поскъпва-с-20-процента_l.a_i.747296_at.1.html

Цената на меда на дребно скача с 20%. Това заяви Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари, пред "Монитор". По думите му в...

Ще конфискуват ли кредитори петролните танкери и рефинерии на Венецуела

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/14/3023999_shte_konfiskuvat_li_kreditori_petrolnite_tankeri_i/?ref=rss


Венецуела преживява най-тежката политическа криза от десетилетия, белязана от недостиг на храни и масови протести. Положението обаче може да се влоши още повече, тъй като над страната витае заплахата от неплатежоспособност, информира "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />При такъв сценарий достъпът до капиталовите пазари ще се затвори незабавно за богатата на петролни ресурси, но бедна на ликвидности страна.<br /><br />Тогава кредиторите й биха могли да...

Битката за БНТ: Тома Иванов

https://www.actualno.com/society/bitkata-za-bnt-toma-ivanov-news_625144.html

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или няма – защото макар тази дата да беше посочена от СЕМ като своеобразен Рубикон, всъщност има възможност досегашният генерален директор на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване