Бойко Рашков: Прокуратурата и ДАНС искат безконтролни СРС-та

http://dnes.dir.bg/news/dans-prokuratura-boyko-rashkov-26229957

Някой иска да върне безконтролното подслушване у нас. Органите, които целят това, са прокуратурата и ДАНС, защото не им харесва, че си вършим работата.

ГЕРБ внасят Цанков камък в прокуратурата

https://offnews.bg//temida/gerb-vnasiat-tcankov-kamak-v-prokuraturata-662749.html

ГЕРБ ще внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на „Цанков камък”, съобщиха от пресцентъра на партията.

Внасянето на сигнала ще стане днес на обяд в Съдебната палата в столицата. 

Причината за сезирането на прокуратурата е, че само седем години след приключване на проекта вече са налице дефекти, които налагат държавата да заделя пари за ремонти. Преди месец беше съобщено, че в чашката на язовира има пукнатини. 

Заради дефектите при изпълнението се просмукват огромни количества вода в земята, обявиха през седмицата от ГЕРБ. Те са категорични, че Цанков камък трябва да иде в прокуратурата и посочиха, че проектът е на тройната коалиция, а министър на енергетиката е бил Румен Овчаров, а негов заместник - Корнелия Нинова.

 

Мъж влиза в затвора за обиди и закани към полицаи в Кърджали

https://offnews.bg//temida/mazh-vliza-v-zatvora-za-obidi-i-zakani-kam-politcai-v-kardzhali-662745.html

41-годишен мъж получи условна присъда за това, че е отправял обиди към полицаи в полицейското управление в Кърджали. След споразумение с прокуратурата той получил седем месеца затвор при първоначален строг режим. 

41-годишният Метин е буйствал в управлението на 28 юни 2017 г. Ю. Според обвинението е извършил непристойни действия – отправял нецензурни думи и жестове, както и закани по отношение на полицейски служител, счупил стъклото на приемната в сградата на РУ на МВР – Кърджали, не изпълнявал разпореждания на полицейски служители, които действия изразявали явно неуважение към обществото, като деянието му е било съпроводено със съпротива срещу органи на властта, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред и по своето съдържание се отличавало с изключителни цинизъм и дързост - престъпление.

Районният съд-Кърджали му е одобрил споразумението с прокуратурата и решението за налагане на 7 месеца лишаване от свобода не подлежи на обжалване.

Метин е приведен в затвора в Пазарджик, където изтърпява наказанието.

До момента той е бил осъждан 11 пъти, предимно за извършени кражби.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_140147/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 15 август 2017 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Николай Павлович“ Център се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”.

Улицата на позора – Ден 6

https://www.actualno.com/sofia/ulicata-na-pozora-den-6-news_627467.html

Абсурден съдебно-законов миш-маш фактически постави няколкостотин души в столичния квартал "Стрелбище" в невъзможност да излизат нормално от квартала. Защото в момента част от една от основните вътрешноквартални транспортни артерии в северната част на „Стрелбище” &

Български геймър спечели над 2 милиона лева

http://www.cross.bg/dyshi-leva-finala-1552017.html

/КРОСС/ Иван Иванов (в средата на снимката) е българин, който стана милионер от... електронни спортове! Той ще прибере 2 млн. лева (след данъчните удръжки) от участието си на най-големия турнир по "Dota 2" в света - "The International 2017", съобщава БТВ. Иван (с никнейм MinD_ContRoL) беше част от "Team Liquid", който се наложи над китайците от "Newbee" с 3:0 игри в гранд финала. Така той си осигури голям дял от наградния фонд на състезанието, който е внушителните 25 млн. долара. Отборът на българина ще си раздели 11 млн. долара след триумфа си в Сиатъл, САЩ. Събитието може да се похвали с огромен зрителски интерес. Над 5 млн. души по целия свят едновременно гледаха финала в реално време, а 17 хил. души скандираха името на отбора в "Кей Арена", където се проведе шампионата.

Край на 12-годишната кампания срещу Цезаровото сечение, внушавала чувство за провал

https://offnews.bg//zdrave-i-krasota/kraj-na-12-godishnata-kampania-sreshtu-tcezarovoto-sechenie-vnushaval-662746.html

Британският Кралски колеж по акушерство се отказва от 12-годишната си кампания в подкрепа на естественото раждане, признавайки, че тя е причинила чувство за провал у някои жени.

Колежът вече няма да призовава родилките за раждане без медицинска намеса.

Директорът на учебното заведение професор Кати Уоруик отрече, че стартиралата през 2005 г. кампания е изложила на риск жените. Но въпреки това потвърди пред вестник "Таймс", че е дошло време за нейния край. Тя допълва, че ако кампанийно се говори само за ползите от вагиналното раждане, се създава усещането, че професионалният интерес на акушерките е насочен само към раждащите естествено жени. "Ние не желаем да засилваме у тях чувство за провал само за това, че не са родили нормално. За съжаление, точно така се получи при някои жени", добавя проф. Уоруик.

През годините колежът положи усилия да убеди бъдещите майки в ползите от естественото раждане - без Цезарово сечение, епидурална упойка, предизвикване с медикаменти и употреба на медицински инструменти.

Отчетено било обаче, че някои жени приемат тези препоръки на всяка цена. Смята се, че схващането за нормално раждане на всяка цена понякога увеличава риска при раждане. "Индипендънт" цитира доклад за окръг Моркамб бей, където са отчетени 11 смъртни случая на новородени и на една родилка, за които се приема, че може да имат връзка с това.

Проф. Уоруик споделя, че не е вярвала, че някои акушерки ще приемат препоръките за стимулиране на естественото раждане до степен "извън границите на сигурността". 

Японска марка показа седан с врати като на Rolls-Royce

https://www.actualno.com/cars/japonska-marka-pokaza-sedan-s-vrati-kato-na-rolls-royce-news_627559.html

Компанията Daihatsu, който е част от групата Toyota, представи по време на автосалона в Джакарта, Индонезия, прототип на малък седан. Голямата особеност на автомобила е липсата на централни стойки в каросерията – нещо, което досега се използваше от автомобили от премиум-сегмент

Спешна помощ няма да остане без комуникационна система

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/speshna-pomosht-niama-da-ostane-bez-komunikacionna-sistema-244770/

Консорциум "Електронно здравеопазване" ще работи за своя сметка до избора на нова поддържаща фирма

Пищно парти за рождения ден на Емил Костадинов (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/pishtno-parti-za-rozhdeniia-den-na-emil-kostadinov-snimki-6072622

Бившият национал отпразнува рождения си ден в компанията на семейството и приятелите си

Търсят кой е изхвърлил мъртвото бебе в Перник по записи на камери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390078

Търсят кой е изхвърлил мъртвото бебе в Перник по записи на камериПолицията преглежда записи от камери, на които може да е заснето кой е изоставил мървото бебе в Перник. Новината съобщиха за "24 часа" криминалисти от миньорския град.  Те обясниха, че бебето със сигурност не е родено в болница. затова и плацентата била до трупа. В момента се извършва втори оглед на местопрестъплението.

Европа въвежда стандарт за измерване на ефективността на интернет рекламата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6389657

Европа въвежда стандарт за измерване на ефективността на интернет рекламата Колко ефективна е интернет рекламата и от колко потребители в интернет е видяна действително? Отговорите на тези въпроси ще станат еднозначни във всяка страна на ЕС с единния европейски стандарт за измерване на ефективността на интернет рекламата. За изработването на общи принципи за измерване в края на 2015 г.

Дечурлигата на Нинова!

https://www.actualno.com/viewpoint/dechurligata-na-ninova-news_627567.html

Заглавието не е на автора, а на Георги Гергов. Същият Гергов, който напоследък не слиза от устата на посветените в партийните игри. И отляво, и отдясно. В едно от последните си появявания по телевизиите бившият соц. свинар от пловдивското село Първенец, сега крупен червен биз

Режисьорът Оливър Стоун получи наградата "Почетното сърце на Сараево"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6390075

Режисьорът Оливър Стоун получи наградата "Почетното сърце на Сараево"На холивудския режисьор Оливър Стоун, който е получавал три пъти наградата Оскар, бе връчена наградата "Почетно сърце на Сараево", съобщават белградските вестници, предаде БТА. Стоун е една от най-големите звезди на тазгодишния 23-и сараевски филмов фестивал, което показа и публиката, която го посрещна с бурни овации на червения килим.

Преглед на икономическите теми в печата, 14 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-14-август_l.a_i.747281_at.1.html

"Cтигнaxмe aмepиĸaнцитe - пo лични paзxoди зa лeчeниe" Cпopeд дaннитe нa Cвeтoвнaтa здpaвнa opгaнизaция Бългapия e лидep в Eвpoпa пo дoплaщaнe зa...

Неймар след гол и асистенция в дебюта си за ПСЖ: Животът не свършва с "Барса"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6390070

Неймар след гол и асистенция в дебюта си за ПСЖ: Животът не свършва с "Барса"Новото звездно попълнение на "Пари Сен Жермен" Неймар защити решението си да напусне Барселона и да премине на "Парк де Пренс" след успеха на ПСЖ като гост на Гингам с 3:0 в двубой от 2-я кръг на Лига 1. Бразилецът вкара гол и направи асистенция за успеха на парижани. "Напълно съм спокоен. Знаех, че е трудно да напуснеш отбор като Барселона.

Полицейските служители в Лондон ще носят каски с камери

https://www.actualno.com/europe/policejskite-slujiteli-v-london-shte-nosjat-kaski-s-kameri-news_627566.html

Лондонските полицаи ще носят монтирани на каските си камери за „по-голяма прозрачност“ при евентуални престрелки, предава BBC. През 2015 г. бе направен първи подобен опит с камери, закачени към униформата, но в крайна сметка начинанието бе изоставено, тъй като се оказа не

Японци правят невероятен електроболид с ретро дизайн

http://www.cross.bg/prototype-infiniti-r-1552016.html

/КРОСС/ Infiniti ще представи електрически ретро роудстър на Конкурса за автомобилна елегантност в Пебъл Бийч, Калифорния, САЩ. Автомобилът е с открити колела в духа на състезателните болиди, и носи означението Prototype 9, пише Vesti. Проблемът във всичко това е, че Infiniti e на пазара от няма и 30 години, а тази концепция пресъздава най-доброто от състезателната история от 30-те и 40-те години на миналия век. Автомобилът се задвижва от прототипен електромотор и батерии. Тези елементи от бъдещето контрастират ефектно на традиционните материали и техники, приложени при създаването на Prototype 9, включително панелите по каросерията, ръчно ковани от екип японски майстори такуми. Prototype 9 е вдъхновен от изгрева на японския моторен спорт и създадения специално за състезания Prince R380, който също ще присъства по време на Седмицата на скоростта в Монтерей и в клуба Куейл. R380 неколкократно чупи рекордите за скорост през 1965 преди да запише победа в Гран при на Япония през 1966 г на пистата „Фуджи". Prince Motor Company се смята за първия японски производител на премиум автомобили и наследството му може да се проследи до актуалната гама от модели на Infiniti. Всъщност болидът, който ще бъде показан в Куейл, е конкретният екземпляр, спечелил Гран при на Япония през 1966, за който се смята, че вероятно е последният оцелял R380. Каросерията на Prototype 9 е изградена от стоманени панели, поставени върху стоманена рама

Рядко готвим с кестени. Грешка! (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6390076

Рядко готвим с кестени. Грешка! (+рецепта)В България сме свикнали да хапваме кестените варени или печени. Благодарение на нашествието на американско кино в домовете ни сме запознати, че кестените отиват и на пуйка, но рядко ги използваме в кухнята. Грешка. Питомните кестени са една от най-калоричните храни и са богати на белтъчини, въглехидрати, натрий, калций, магнезии, фосфор, желязо,

Овладян е пожарът в района на Мечката, но остават групи за наблюдение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390064

Овладян е пожарът в района на Мечката, но остават групи за наблюдение

Към момента пожарът в района на Мечката е ликвидиран, но остават групи за наблюдение. Това съобщи инж. Иван Иванов, директор на РДПБЗН - Шумен, предаде "Фокус". На място са служители на РУГ - Шумен, лесничейството и четири екипа огнеборци. „Теренът е обхванат от всички страни и ще продължи да се охранява и наблюдава докато не изчезне опасността от

Откриха мъртво бебе между блокове в Перник

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otkriha-myrtvo-bebe-mezhdu-blokove-v-pernik-6072624

Граждани забелязали трупа на новороденото и подали сигнал вчера около 19:50

Трима загинаха при автобусна катастрофа в Турция

https://www.actualno.com/asia/trima-zaginaha-pri-avtobusna-katastrofa-v-turcija-news_627564.html

Най-малко трима души са загинали при пътно-транспортно произшествие с автобус в Турция, съобщават местните медии. Ранени са 18 пътници. Автобусът е излетял от пътя по маршрута Анкара-Коня. Това станало след сблъсък със стадо крави, които излязли на магистралата в провинция Анкара. Пострадалите са откарани в болница, предаде БГНЕС. Снимка: Архив

Защо не ни казаха през март, че в Слънчев бряг ще се пази тишина, питат от проверяваните заведения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/14/3023828_zashto_ne_ni_kazaha_prez_mart_che_v_slunchev_briag/?ref=rss


Управителите на две от заведенията в Слънчев бряг, които бяха проверени от вицепремиера Валери Симеонов през уикенда заради шума, обявиха пред Нова телевизия, че акцията е е била показна и нарочена. Те обявиха, че до сега не са открити никакви нарушения в работата им.<br /><br />През уикенда във "Фейсбук" бяха разпространени няколко видеа, на които се вижда, че екипите на вицепремиера са спрели озвучаването в клуб "Бедрум бийч". В едно от видеата посетителите на...

”Спешна помощ” няма да остане без комуникационна система

http://dnes.dir.bg/news/komunikatzii-speshna-pomosht-lineyki-elektronno-zdraveopazvane-26229695

Линейките на „Спешна помощ” в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване.

Кола се обърна на пътя за "Златни пясъци"

http://www.moreto.net/novini.php?n=357508

Зрелищна автокаскада на пътя за "Златни пясъци" във Варна се размина без жертви и пострадали, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента е постъпил около 7:20 часа тази сутрин малко преди сръбския ресторант.

Октай: Разшуми ли се за КТБ, стари корупционни схеми отклоняват вниманието

http://frognews.bg/news_140131/Oktai-Razshumi-li-se-za-KTB-stari-koruptsionni-shemi-otkloniavat-vnimanieto/

ГЕРБ подаде сигнал до прокуратурата срещу ДПС от три части за ”Цанков камък”. Едната е за неизплатени 1 млрд. лева, като се призовават магистратите да посочат конкретните виновници.

Сексскандал в българския футбол: „Искам да си ми като робиня”

https://www.vesti.bg/bulgaria/seksskandal-v-bylgarskiia-futbol-iskam-da-si-mi-kato-robinia-6072623

Младата, омъжена жена твърди, че е получавала неприлични предложения от шеф на съдиите в БФС

Войната може да избухне тази седмица

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6389630

Войната може да избухне тази седмицаАко Ким изпрати ракети към Гуам, светът ще полудее Дойде време да се инвестира в противоатомни скривалища, защото оттук нататък цената им може само да расте. Възможно е ядрената война да започне още тази седмица. Преди десетина дни президентът Тръмп заплаши Северна Корея с “ярост и огън”, а в отговор Пхенян разкри плановете си да изстреля 4

Българско вино с успехи зад граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385132

Българско вино с успехи зад границаNew Bloom Winery напълно отговаря на името си – новият разцвет за един регион, където винопроизводството има традиции New Bloom Winery се намира в град Съединение и разполага с 6000 дка собствени лозови масиви. Вината с марката New Bloom Winery се продават в повече от 20 държави, сред които екипът особено се гордее с пробива си на азиатския пазар.

Как да убием лъжливия глад

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6386834

Как да убием лъжливия гладКазват, че чувството на глад е фалшиво, ако сме яли 3-4 пъти през деня достатъчно количество и разнообразна храна. Това определение дава възможност за доста субективизъм при преценката. А и когато ни нападне неконтролируемото желание да се натъпчем на момента, обикновено хич не ни е до пресмятане на калории.

Някой иска да върне времето на безконтролното подслушване, смята Бойко Рашков

https://www.actualno.com/politics/njakoj-iska-da-vyrne-vremeto-na-bezkontrolnoto-podslushvane-smjata-bojko-rashkov-news_627547.html

За 4 г. успяхме да намалим прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) в пъти. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. "Прокуратурата и ДАНС очевидно не харесват работата на службата. Някой

Берлин: Изборите за Бундестаг ще решат дали Берлин да последва войнствената политика на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/evropa/berlin-izborite-za-bundestag-shte-reshat-dali-berlin-da-posledva-voinstvenata-politika-na-tramp.88380

/Поглед.инфо/ Предстоящите избори за Бундестаг ще решат дали Германия ще остане страна миротворец или ще последва войнствената политика на американския президент Доналд Тръмп. Това заяви външният министър на Германия Зигмар Габриел в интервю за германското радио RND.

„Камъкът на страха“ – филм за Битолския надпис на Иван Владислав

http://www.eurochicago.com/2017/08/kamakat-na-straha/

Така, точно преди шейсет години започна историята на Битолския надпис на българския цар Иван Владислав, един автентичен исторически артефакт, чиято съдба е да се превърне в едно от основните безспорни доказателства за българския характер на цар Самуиловото царство и на семейството на големия владетел, водил успешни битки срещу Византия, но умрял през 1014 година при вида на ослепените си войници. А, разказана от 84-годишния Панде Евтимов, историята на камъка продължава. Той тайно носи лентата със снимките в българското посолство в Белград, оттам тя тръгва към София, но чак след три години - през октомври 1959 година, тя е публикувана. Но не в научната периодика, а в литературната - в списание „Пламък”. Такива са времената - Белград и Москва се сдобряват, София мълчи за българските старини в Македония, която е в състава на Югославия.

Роналдо застрашен от 13 мача наказание за бутане на рефер

https://www.24chasa.bg/sport/article/6390063

Роналдо застрашен от 13 мача наказание за бутане на реферЗвездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо е застрашен да пропусне общо до 13 мача заради изгонването си в първия мач с "Барселона" (3:1) от спора за Суперкупата на Испания. Португалецът получи два жълти картона в края на срещата, вторият от които за симулация. След това нападателят бутна съдията Бургос Бенгоечея.

Нов горски пожар в парк "Шуменско плато"

http://www.cross.bg/plamutzite-tazi-chast-1552015.html

/КРОСС/ За трети път през тази година гората над "Мечката" в Природен парк "Шуменско плато" е в пламъци. Към момента пожарът е обхванал около 3 декара и продължава да се разраства, съобщава БНР. Огнищата са две и пламъците бързо пълзят по дърветата, е съобщил старши лесничей Ивайло Тодоров, който е на място с още 9 горски от Държавното горско стопанство в Шумен и се опитват да потушат пожара. За разлика от предишния пожар в тази част на парка, този път пламъците са обхванали и част от пътеката на колоездачите.  

Японската икономика показва устойчивост

http://www.investor.bg/novini/130/a/iaponskata-ikonomika-pokazva-ustoichivost-244769/

БВП нараства за шесто поредно тримесечие - с 4% на годишна база и с 1% за тримесечието, надминавайки очакванията на пазарите

„Спешна помощ” няма да остане без комуникационна система

http://www.moreto.net/novini.php?n=357500

Линейките на „Спешна помощ” в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване. Това обяви в ефира на bTV Любомир Петров от Консорциум „Електронно здравеопазване”. Фирмите, които поддържат системата от създаването й през 2009 г.

Почивната станция - стълб на социализма

http://clubz.bg/57234-pochivnata_stanciq_stylb_na_socializma

Разбира се волята за демократизиране на почивката не е само социалистическа. Детските ваканционни колонии възникват в развития свят към края на 19-ти век по идея на швейцарски пастор, потресен от ужасните условия за децата в големите градове. Ваканционните села са от същото време - те са за богатите, които искат да прекарат лятото край някое езеро или минерален извор. През трийсетте във Великобритания възниква веригата от ваканционни лагери на Били Бътлин с широка гама от цени, така че и най-скромните доходи да могат да се вместят. Най-мащабна е операцията на нацистката държавна организация „Сила чрез радост“, която има за цел да печели населението за идеите на националсоциализма. Тя става основният туристически оператор: организира крузове и екскурзии, а към края на трийсетте започва да строи грандоманския проект за почивна база „Прора" на остров Рюге в Балтийско море с 20 000 легла. Недовършена, базата от почивна се превръща в окупационна - там съветски войски квартируват до 1955, като впрочем изпотрошават всичко. Грижата за почивката на работника надживява и  неолиберализма – днес „Рено“ предлага на работниците си чекове за заплащане на ваканции, валидни в 170 000 туристически обекта във Франция.

Последният пример ни води към главната специфика на социалистическата почивна станция: тя е една. Е, хайде да кажем, две - една от службата на мама, една от службата на тате. Дали си го е представял така Ленин, когато през 1921 е подписвал декрета за почивните домове? Там се предвижда към домовете да се създават селскостопански предприятия за изхранване на почиващите, което май подсказва бъдещето.

Плажният чадър до гроб

Постепенно почивните станции се прикрепват към определени организации, учреждения или предприятия и стават елемент от общата ре-феодализация на уж модерното комунистическо стопанство. Ликвидацията на пазара на недвижимости прави така, че кой каквото вземе (национализира, построи, измоли…), това е. Както през високите средни векове, това неминуемо води до разслояване – почивните станции на ЦК са с водни ски и кокетни барчета на плажа, тези на художници и писатели са творчески домове с по-свободен режим, заводските – по-рудиментарни, понякога с вечерен час за децата и телевизор, който се отключва от управителя. Покрай морето често йерархията си личи по това дали станцията е на първа, втора или трета линия (тогава седма и осма още не бяха открити).

Не забравяйте също, че в онази епоха човек рядко сменяше работата си, а социалните придобивки като почивната станция бяха едно от средствата за привързване на работната сила към предприятието и спиране на текучеството. И тъй, не само банцига и пишещата машина, но дори плажният чадър сякаш беше до гроб.

Станцията беше евтина, леглото без пари, храната с купони, пиенето на нормирани цени. Хотел малко хора можеха да си позволят, за почивка в чужбина не говорим до след 90-те. Наистина имаше станционни дисиденти - любители на дивото палатково преживяване, имаше семейства, които се вдигаха на село - не тяхното си село при баба, а при хазяи. Но енергията, която икономиката на дефицита изискваше тогава за осигуряване на най-прости потребности като кафе, тоалетна хартия или мазило за слънце беше колосална. В станцията (дали името идва от станциите в Антарктида, в Хималаите?) почивката беше осигурена, включително почивката от работата по оцеляването. Пълна, инфантилизираща безметежност - малко като френския Клъб Мед по същото време, където не мислиш за нищо, но в соц-вариант.

"Вашата" станция, "вашата" стая

От гледна точка на съвременния потребител, боготворящ разнообразния избор, няма нищо по-абсурдно от това да работиш с едни хора цяла година и после да идеш на почивка пак с тях, отново и отново. От друга - почакайте! Летните компании не се покриваха с отделите в службата и дори осигуряваха едно вътре-ведомствено смешение, където портиерът можеше да попълни карето белот на зам-директора, а машинописката да танцува със заслужилия писател. Говорим за големи соцпредприятия, не за съвременния среден и дребен бизнес. На почивка се завързваха полезни връзки, пламваха статусно-екзогамни симпатии. И гражданинът взимаше карта отново и отново за трета смята, станала елемент от идентичността му.

А за децата, неизкушени от служебните неща, станцията беше рай, защото там се изсипваха потенциални приятели за всички възрасти - родителите ги пускаха в периметъра на двора или занималнята и давай! Ставате първи приятели за 15 дни - до следващото лято може изобщо да не ги видите – и догодина пак първи приятели.

Представата на хората беше, че станцията е тяхна – че имат права над нея. Едни не пускаха чужди хора в своето барче (дума от епохата), други мобилизираха инженерния състав да прокара водопровод, трети събираха пари да закупят кино-машина. Може да е било поредната идеологическа хватка на режима, но хората така го чувстваха – впрочем по същия начин, както „ваша“ става стаята в Ахтопол, която хазяите пазят тъкмо за вас. Какво е собствеността, ако не повторително отношение към вещта?

И дворецът "Евксиноград" беше почивна станция - на членовете на политбюро на ЦК на БКП.

Ще кажете – нищо не пречи и днес на летните компании да си наемат някаква къща или хотелче и да си ходят там само с когото им е приятно. Не е така просто. Сигурно сте се опитвали да се комплектувате с поносими познати с деца на възраст колкото вашите – това едва ли ще се най-близките ви приятели. Ако пък имате голямо и малко, трудността на задачата се повдига на квадрат; с две семейства, с по две деца… – истинска геометрична прогресия!

Защо хората продължават да си искат станциите

Въпросът не е  просто в това, че деца в света има все по-малко. Не е и във все по-трудната съчетаемост между нас, възрастните, от които едни слушат чалга, други - джаз. Проблемът е в самата свобода на избора, която дестабилизира общностите. Ако всеки път трябва да решавам с кого да почивам, има голяма вероятност ситуационен гняв да ме пренасочи към друга компания. Или пък изведнъж да ми потръгне финансово и да реша да ида на скъпа екзотична почивка, която довчерашният ми приятел не може да си я позволи. Да се запаля по рибарлъка и да зарежа картаджиите… Свободата е вълнуваща, но в перспектива тя постепенно разбива компаниите, свежда ги до самотни семейства, които се взират в таблетите си на „ол инклузива“.

Почивната станция е съдбовна, малко като националната територия, в която сме се озовали без да сме я поискали. Трета смяна - всички са там. Тази година ще се скараш, догодина ще се сдобриш, къде ще идеш? Обречен си да се сблъскаш с хора, които не си поканил, някои те изненадват приятно, други неприятно. А не е ли преживяването именно когато ти се случва нещо, което не си пожелал? Малко мазохистично – но интензивно преживяване, трудно разбираемо за милениълсите, израснали не в двора на станцията, а в социалните мрежи, където избираш другия според желанието си и във всеки момент можеш да го отпишеш. 

Ще се учудите ли след всичко казано, че у нас толкова много почивни станции надживяха социализма? Вече не са чак толкова евтини, вече има огромен избор, а и тоалетната хартия отдавна не е проблем. Дали защото законите са тромави и учрежденията стискат ненужни имоти, наместо да завъртят парите и да увеличат доходите на служителите си? Икономически абсурдни, скъпи за поддръжка, омръзнали до смърт – а хората продължават да си искат станциите.

Може би тайната е в носталгията - по времето, в което (както е в детството) не избирахме, а просто се озовавахме заедно.

Дойче веле.

Собственик на заведение плаши със съд заради акциите на Валери Симеонов

http://www.cross.bg/simeonov-beshe-valeri-1552014.html

/КРОСС/ "Това беше една показна акция. До момента не сме имало нито един съставен акт. Нарушаването на нощната тишина е много абстрактно понятие". Това заяви в сутрешния блок на „Нова телевизия" - "Здравей, България" Веселин Борисов, собственик на един от клубовете, проверени от вицепремиера Валери Симеонов през уикенда. "Имаме право да работим и това ще бъде доказано в съда. И когато това се случи, ние ще искаме да знаем кой ще поеме отговорност за тази акция и кой ще ни възстанови загубите", допълни той. "Контролираме силата на звука в заведението чрез уредбата за музика", поясни Данаил Петков, управител на клуба, в който беше арестуван известният DJ Станчо. Той изтъкна, че в клуба не е имало никакви нарушения. В понеделник предстои Симеонов да обобщи проверките по морето от последните дни. Това ще стане на заседание на Координационния съвет по туризъм в Бургас.Симеонов, заедно с екипи на НАП, полицията и Агенцията по храните, провери култови заведения по Южното Черноморие.От НАП са констатирали издаване на фалшиви касови бележки, а здравните инспектори открили храни с изтекъл срок на годност. Констатирани са и случаи на неспазване на противопожарните норми. Преди дни Валери Симеонов беше посрещнат с бурни освирквания и викове "оставка" при поредната проверка в Слънчев бряг.  

В Перник откриха труп на новородено

https://www.actualno.com/crime/v-pernik-otkriha-trup-na-novorodeno-news_627558.html

Тялото на новородено бебе е било открито в пернишкия квартал „Тева", съобщиха от ОДМВР - Перник. От там уточняват, че трупът на бебето е намерен в междублоково пространство в квартала. Граждани са сигнализирали на телефон 112 на 13 август около 19:50 часа. Веднага на място са и

Облаци и слънце ще се редуват във вторник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oblaci-i-slynce-shte-se-reduvat-vyv-vtornik-2042385

През следващото денонощие над страната ще има разкъсана облачност, по-значителна през нощта и в сутрешните часове. След обяд ще преобладава слънчево време, в отделни райони с развитие на купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Вятърът

Прогноза: Приходите от винетки ще се увеличат с 20 милиона към края на годината

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prognoza-prihodite-ot-vinetki-shte-se-uvelichat-s-20-miliona-kym-kraia-na-godinata-2042378

Започва изграждането на държавно предприятие за въвеждането на тол система, за да може строителството и поддържането на републиканската пътна мрежа да се самофинансира, обяви в Добрич председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. img wid

Наум Шопов-младши и приятелката му изкачиха Черни връх

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389566

Наум Шопов-младши и приятелката му изкачиха Черни връхМладият актьор Наум Шопов изкачи Черни връх заедно с приятелката си Теа Минкова. Това показва снимка, публикувана от него в социалните мрежи. На кадъра Шопов е без блуза и показва тренирано тяло. Половинката му също не отстъпва по изваяни форми. Двамата са заедно от 5 години и явно споделят обща страст - спорта.

Петролът записва спад на цените

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-zapisva-spad-na-cenite-244767/

Забавянето в растежа на активността на китайските рафиниращи компании се отразява негативно на пазара

Дрогиран мъж нападна с брадва група хора в "Младост"

http://www.cross.bg/napadna-momenta-bradva-1552013.html

/КРОСС/ Пиян и дрогиран мъж нападна с брадва група хора, прибиращи се от заведение в столичния квартал "Младост-1". Инцидентът е станал късно в неделя вечер. За момента причините за нападението не са изяснени. Младо момче е пострадало при случката. То е с рана на главата и откарано в болница. Нападателият е арестуван и отведен в 7-мо РПУ. До момента няма данни той и нападнатите да са се познавали. СДВР разследва инцидента.  

Мъж нападна с брадва група, прибираща се от заведение в кв. "Младост" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390054

Мъж нападна с брадва група, прибираща се от заведение в кв. "Младост" в СофияПиян и дрогиран мъж нападна с брадва група хора, прибиращи се от заведение в столичния квартал "Младост-1", съобщи БНР. Инцидентът е станал късно снощи. За момента причините за нападението не са изяснени. Младо момче е пострадало при случката. То е с рана на главата и откарано в болница. Нападателят е арестуван и отведен в 7-мо РПУ.

Продажбите на жилища в Китай забавят ръста си

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/prodajbite-na-jilishta-v-kitai-zabaviat-rysta-si-244766/

Пазарът на имоти в страната „се охлажда“, спекулациите намаляват, а инвестициите ще се свият, коментира говорителят на статистическото бюро на страната

Нидал Алгафари: Защо Валери Симеонов не потърси сметка какво се случи с КТБ ?

http://frognews.bg/news_140039/Nidal-Algafari-Zashto-Valeri-Simeonov-ne-potarsi-smetka-kakvo-se-sluchi-s-KTB/

Той е вицепремиер и като такъв, той трябва да задава дневния ред на министрите, не нещо друго. Той попита риторично защо Валери Симеонов не потърси сметка какво се случи с фалиралата банка КТБ, вместо да се занимава с нощните заведения.

Черноморието ни не е само Слънчака и наздраве

https://www.actualno.com/actualno/chernomorieto-ni-ne-e-samo-slynchaka-i-nazdrave-news_627563.html

Никой няма право да опява на друг как да си прекара почивката. Има си Слънчака, има Обзор има го Созопол, ето я къде е и Гърция. Проблемът по нашето Черноморие е на друго равнище и няма да се реши с показни демонстрации. Нахален концесионер, такса "Стол", цени като за Френската

Рибари излизат на протест в Бургас

http://www.cross.bg/ribarstvo-sektor-ministerstvo-1552012.html

/КРОСС/ Представители на сектор рибарство, морския риболовен сектор, аквакултура и представители на преработвателната индустрия в сектор рибарство протестират пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Бургас. Протестите са, защото представителите на секторите се чувстват ощетени от взетите решения от Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите по повод забраната за лов на бяла мида. Рибарите протестират и срещу налагането на рестрикции и ограничения за стопански риболов без да е направена оценка на социалният и икономическият фактор и без да е съобразено мнението, исканията и потребностите на сектора. По информация от организаторите - Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ и от Сдружение Черноморски изгрев - протестът ще продължи до 11 часа днес. Очаква се след това да се проведе обещана импровизирана пресконференция от Асоциацията и Сдружението.  

Разкриха причината за ярките дрехи на кралица Елизабет Втора

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/razkriha-prichinata-za-iarkite-drehi-na-kralica-elizabet-vtora-6072620

Тя слага дрехи с цикламен, лимонено-жълт, ярко- зелен, кралско-син и други пъстри цветове. Мнозина се питат защо тя залага на такива багри и нюанси

Шеф в БФС поискал секс от млада съдийка

https://www.actualno.com/bgfootball/shef-v-bfs-poiskal-seks-ot-mlada-sydijka-news_627541.html

Млада жена – футболен съдия обвинява шефа си в сексуален тормоз. Тя се казва Теодора Тодорова, а обвиненията са към председателя на Областия съвет на БФС в Монтана Ангел Стоянов. Младата жена е получавала неприлични предложения от местния шеф на съдиите. До този момент Т

Протести заради забраната за улов на бяла мида

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6ssbbCJOJWw/

Стотици ибари, собственици на риболовни кораби и рибопреработвателни фирми протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.  От бранша се обявиха срещу подготвяната от Министерството на земеделието и храните заповед за забрана на улова на бяла мида до края на годината.

Разширяването на зоните по „Натура 2000″, в които ще бъде забранен риболова, както и забраната за улов на бяла мида предизвикаха най-масовия протест на рибари и риболовни сдружения.

„Ще внесем искане до Министерството на земеделието и храните и до комисията по земеделие в Народното събрание за промяна на Закона за рибарство и аквакултури”, заяви изп. директор на Асоциация „БГ ФИШ” Йордан Господинов

„Нека да има известно време забрана, обаче да бъде само в пиковите моменти на размножаването. От няколко години искаме да се изследва мидата, да се картира, да се класифицират зоните и трябва да ви кажа, че сме стигнали дотам бизнесът да извади пари и да даде за научни изследвания. Това, което ни казаха във вторник, бяхме на среща при заместник-министъра: “Каквото искате пращайте. Ние ще забраним мидата и то дългосрочно”, допълни Господинов, цитиран от БНР.

Подготвя се забрана за улова на бяла мида, но тя ще бъде в срок от 2 месеца, а не до края на годината, каза директорът на ИАРА Галин Николов:  „Поддържам рибарите. Поддържам и мнението на Министерство на земеделието, но мнението на Министерството на земеделието е забрана от два месеца”.

Над 450 са риболовните лодки и кораби, които извършват улов на бяла мида в Черно море.

 

Откъс от "Шапката на Митеран"

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-shapkata-na-miteran-news_627551.html

Миналата седмица ви запознахме с автора Антоан Ловрен. Днес ви представяме откъс от книгата му "Шапката на Митеран".   ШАПКАТА НА МИТЕРАН   Самият факт, че имате шапка на главата си, ви дава неоспорима власт над хората, които нямат такава. Тристан Бернар Даниел Мерсие

Рибери сваля руса съдийка, развърза я и вкара (видео)

https://offnews.bg//futbol/riberi-svalia-rusa-sadijka-razvarza-ia-i-vkara-video-662742.html

Страхотен майтапчия се оказа Франк Рибери. Асът на Байерн направи купона по време на мача за Купата на Германия срещу Кемницер.

Срещата беше поверена на русата съдийка Бибиана Щайнхаус. Дали поради липсата на интрига срещу слабия гост, или в опит за флирт, французинът си направи майтап с рефера при отсъден фаул.

Рибери уж се наведе да наглася топката, но развърза дясната обувка на Бибиана. Хубаво е, че дамата влезе в тона. 
Тя се засмя, но не вдигна жълт картон на халфа.

Рибери явно получи вдъхновение, засили се и вкара гол от отсъдения фаул.  Ето, така се печелят зрители!

Иначе Байерн разби 5:0 гостите, като по един гол добавиха Коман и Хумелс, а Левандовски се разписа два пъти.

Млада съдийка обвини футболен шеф в секстормоз

http://dnes.dir.bg/news/futbol-sadiyka-sextormoz-26229465

Млада жена - съдия на футболни мачове, обвини в сексуален тормоз шефа на съдиите в Монтана Ангел Стоянов. Той отрича всичко и заяви, че ще се обърне към съда.

Проучване посочва най-подходящото време за хапване, пийване и секс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6390042

Проучване посочва най-подходящото време за хапване, пийване и секс
Режимът по часовник може да се окаже най-доброто средство за здравословен живот, според авторите на изследване, целящо да установи по кое време от деня хората извличат максимални ползи от обичайните си занимания, пише в. "Дейли експрес", предаде БТА. Допитването, обхванало 1000 души във Великобритания,

Бойко Рашков: Някой иска да върне времето на безконтролно подслушване

http://www.cross.bg/rashkov-dans-zakona-1552011.html

/КРОСС/ За четири години успяхме да намалим прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) в пъти". Това каза в сутрешния блок на "Нова телевизия" председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. Само за този кратък срок откакто съществува Бюрото успяхме да ограничим прилагането на СРС. В момента в България подслушването е напълно в съответствие с европейските стандарти в тази област. Рашков изрази увереност, че държавни институции искат да върнат безконтролното подслушване. И посочи органите които стоят за това. "Прокуратурата и ДАНС очевидно не харесват дейността на бюрото, това че си вършим работата. Някой иска да върне времето назад, времето на безконтролното подслушване. Не излиза на повърхността някакъв център, който да ръководи тази дейност. Имаше време, когато ДАНС искаше в абсолютно противоречие със закона да подслушва граждани. Дали е Държавна сигурност, дали е ДАНС, това ще се види, обясни той. Симбиозата, която се получи в последните години между прокуратурата и ДАНС, никак не е случайна", каза още Бойко Рашков. По време на целия разговор Рашков подчертаваше - Агенция Държавна сигурност, вместо ДАНС, с което показа, че говори за бившата ДС. "Имам обяснение за това, че не публикуваха мое интервю в "24 часа" със зависимостите, които станаха повсеместни", каза председателят на Бюрото за контрол на СРС

Благоденстващ остров в морето на хаоса

https://www.actualno.com/features/blagodenstvasht-ostrov-v-moreto-na-haosa-news_627554.html

Защо в едни страни хората живеят добре, а в други – зле? Защо едни затъват, а други процъфтяват?Кои са най-важните фактори за благоденствието на една страна – това се вижда най-добре в сравнение със съседите ѝ. Познаваме го от всекидневието: собственият ни дом блести от

Лятното турне на КинеДок във Варна се завръща в края на месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=357498

Нови прожекции на документални филми извън киносалони с вход свободен ще представи международната платформа КинеДок във Варна през август, научи Moreto.net След откриването в морската столица в началото на юли на сцената на Малки римски терми, този път събитията ще се реализират на 3 нови локации под открито небе.

Мъртвото бебе в Перник - новородено, намерили плацентата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390040

Мъртвото бебе в Перник - новородено, намерили плацентатаНамереното мъртво бебе снощи в Перник е новородено. Полицията е намерила плацентата му, научи "24 часа". Както "24 часа" единствен съобщи телцето на бебето е намерено около 19:40 вчера пред блок в кв. "Тева". То било в локва кръв, но по тялото му нямало следи от насилие. Детенцето е бяло, но е възможно да е от ромски произход.

Бургаските рибари пак протестират

http://frognews.bg/news_140146/Burgaskite-ribari-pak-protestirat/

Представители на сектор рибарство, морския риболовен сектор, аквакултура и представители на преработвателната индустрия в сектор рибарство протестират пред сградата на ИАРА Бургас.

Откриха тялото на новородено между блокове в Перник

http://www.cross.bg/odmvr-tyaloto-pernik-1552010.html

/КРОСС/ Тялото на новородено бебе е открито в пернишкия квартал „Тева", съобщава Агенция „Фокус", като се позовава на информация от ОДМВР - Перник. От ОДМВР уточниха, че трупът на бебето е намерен в междублоково пространство в квартала. Граждани са сигнализирали на телефон 112 снощи около 19:50 часа. Веднага на място са изпратени екипи на полицията и медицинска помощ. Направен е оглед, тялото е закарано за аутопсия, за да се разбере точната причина за смъртта. Започнато е досъдебно производство, в рамките на което ще се изясняват всички факти и обстоятелства около случая.

Мъртво новородено е намерено пред блок в Перник (обновена)

https://offnews.bg//112/martvo-novorodeno-e-namereno-pred-blok-v-pernik-obnovena-662743.html

Тялото на бебе е намерено снощи в близост до блок № 8 в комплекс "Тева" в Перник.

Сигналът е подаден около 19:50 ч. снощи. На място е изпратена полиция и екип на Бърза помощ.

Засега причината за смъртта на бебето не е ясна, но по непотвърдена информация по тялото имало плацента. 

От ОДМВР са потвърдили информацията пред Агенция "Фокус".  Тялото било намерено в междублоково пространство в квартала. Граждани са сигнализирали на телефон 112 снощи около 19.50 часа.

Направен е оглед, тялото е закарано за аутопсия, за да се разбере точната причина за смъртта.

Започнато е досъдебно производство, в рамките на което ще се изясняват всички факти и обстоятелства около случая. 

Очаквайте подробности.

Представят любопитни находки от археологическите проучвания край Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cLluwDWeL_8/

plakat_kozareva-mogila_2017Успешен археологически сезон отчетоха изследователите на Козарева могила в Каблешково. НЧ „Атанас Манчев 1920“ – Каблешково и доц. Петя Георгиева от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще представят резултатите от археологическите проучвания през 2017г. на обект Козарева могила. Обектът представлява селище и некропол, намира се край град Каблешково и датира от началото на енеолита – V хилядолетие пр. Хр.

Разкопките на селищната могила са разкрили южните части на две големи, частично вкопани, сгради от късно енеолитен период. В тях са намерени много интересни и ценни предмети и съоръжения, за които се предполага, че са използвани за производството на съдове. До праисторическото селище е открит и некропол от ранния енеолит.

Представянето на археологическите находки от обект Козарева могила ще се състои на 16.08.2017 г. /сряда/ от 16.00 часа, в читалище „Атанас Манчев 1920“ в Каблешково.

Ердоган искал атомна бомба

http://clubz.bg/57233-erdogan_iskal_atomna_bomba

Турският президент Реджеп Ердоган искал атомна бомба, пише британският вестник „Експрес“, цитиран от БГНЕС.

Според изданието Ердоган искал да превърне Турция в ядрена сила и имал таен план за създаване на ядрено оръжие в момент, когато отношенията му с ЕС са критични. За това предупреждава през "Експрес" турският журналист Абдуллах Бозкурт. Още през 2014 година се появиха сведения, че Анкара разработва планове за направата на атомна бомба.

В публикацията се твърди, че хора от обкръжението на Ердоган, имащи влияние върху неговите решения, заявили, че президентът вече обмисля възможността за създаване на атомна бомба. Твърденията на журналиста са потвърдени и от Айкан Ердемир - експерт от американската Фондация за защита на демокрацията и бивш депутат. Той сподели, че Ердоган имал голямо желание да превърне Турция в ядрена сила, но нямал възможност да го направи.

Според Ердемир плановете на президента били осуетени от неуспешния опит за преврат:

„Турция страда от недостиг на финансови ресурси, а също от недостиг и на кадри за един толкова скъп и високотехнологичен експеримент“, заявява експертът.

Относително добри са условията във Витоша, Пирин и Рила, в Стара планина има гъста мъгла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390041

Относително добри са условията във Витоша, Пирин и Рила, в Стара планина има гъста мъглаОтносително добри са условията за туризъм в планините в Западна България – Витоша, Пирин и Рила, докато билната част на Стара Планина е в гъста мъгла. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК, цитирани от "Фокус". От там уточняват, че на Витоша, Пирин и Рила времето също започва да се заоблачава, но е по-подходящо за туризъм.

Петролът поевтинява незначително

http://econ.bg/Новини/Петролът-поевтинява-незначително_l.a_i.747276_at.1.html

Петролът в петък поскъпна незначително, а в понеделник промяната при двата основни сорта петрол е слаба. Според данните от търговията от 11...

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-244689/

Освен редовните макроикономически данни тази седмица акцентите ще бъдат стенограмите от последните заседания на Фед и ЕЦБ

Нено Димов: Прекартирането на Калиакра ще отнеме месеци

https://www.actualno.com/politics/neno-dimov-prekartiraneto-na-kaliakra-shte-otneme-meseci-news_627545.html

Предполагам, че прекартирането на Калиарка ще отнеме месеци, тъй като това е огромна зона. Очаквам да започне пролетта на следващата година, но това ни дава време да видим коя е базата, на която стъпваме и кои са спорните неща, защото освен картирането трябва да се види и кои

Четирима загинали и 18 ранени при катастрофа на автобус в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390038

Четирима загинали и 18 ранени при катастрофа на автобус в ТурцияНай-малко четирима души загинаха, а 18 бяха ранени при катастрофа на автобус в Турция, предаде БТА.  Автобусът излязъл от пътя Анкара-Коня след сблъсък с крави, които се появили на пътното платно в окръг Анкара. Пострадалите са откарани в

SoundCloud се върна към живот

https://news.bg/companies/soundcloud-se-varna-kam-zhivot.html

Компанията ще има нов главен изпълнителен директор

Трупче на новородено открито до пернишки блок

http://dnes.dir.bg/news/mvr-body-bebe-26229624

Тялото на новородено бебе е открито в междублоково пространство в пернишкия квартал „Тева“, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Казусът "Калиакра" щял да бъде решен и да послужи за пример, обяви министър Димов

http://www.cross.bg/dimov-mesta-plana-1552009.html

/КРОСС/ Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната. За изготвянето на взаимно приемливи промени в плана за управление на зоната, която попада в "Натура 2000", но в същото време осигурява препитание на много местни хора ще бъдат привлечени и международни учени. Това увери в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" министърът на околната среда и водите Нено Димов. Нено Димов посочи конкретните срокове, които са свързани с очертаването на зоните. До средата на тази седмица работните групи на министерството ще изпратят становищата си, а през следващата седмица на място ще дойдат екипите на държавната администрация. В момента има временна заповед, която забранява определен тип дейности, особено в сферата на строителството. За да няма забавяне, срещите между държавните институции, местната власт и хората от региона ще бъдат ежеседмични. „Очаквам (Планът за управление) да започне пролетта на следващата година като най-ранна възможна дата, но това ни дава време до тогава върху плана да видим коя е базата, на която стъпваме и кои са безспорните неща, за да действаме. Освен картирането трябва да се определи кои са защитените зони. 34,4% от територията на цялата държава попадат по някакъв начин в "Натура", ако на другите места картирането е било извършено по същия начин без теренни работи и е вероятно да има такива проблеми и на други места

Бизнесът в Слънчев бряг: Обидно е да ни наричат тарикати и тези зрелищност и показност

http://www.moreto.net/novini.php?n=357499

Звучи доста обидно да се обръщаме към бизнеса с „тарикати", „да излязат на светло", „да започнат да спазват законите". Големият бизнес в Слънчев бряг вече няколко години доказва, че е абсолютно на светло. Ние приветстваме проверките, които от 2 години са толкова масирани.

Село Чернево гласува на референдум срещу екогеноцида на „Солвей соди“

http://www.barometar.net/89302/

Пореден местен референдум ще се проведе в село Чернево, община Суворово, Варненска област. Поводът е намерението на „Солвей соди“ да изгради депо за неопасни отпадъци на територия от над 300 декара в района на селото. Неговите жители трябва да отговорят на въпроса дали местните власти трябва да разрешат изграждането на депото, пише desant.net Депо за […]

Хиляди хора са евакуирани заради пожарите в Гърция (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-hora-sa-evakuirani-zaradi-pozharite-v-gyrciia-snimki-2042325

Няколко хиляди души са евакуирани от ваканционния остров Каламос, разположен североизточно от гръцката столица Атина, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Facebook: "Валери Симеонов постановил град Шумен да преосмисли името си" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/facebook-valeri-simeonov-postanovil-grad-shumen-da-preosmisli-imeto-si-snimki-2042369

Гневни статуси и шегаджийски колажи за Валери Симеонов заляха социалните мрежи. Поводът за тях са проверките на вицепремиера в нощни клубове в Слънчев бряг.

Борисов каза, АПИ изпълнява

http://clubz.bg/57232-borisov_kaza_api_izpylnqva

Премиерът Борисов правилно е казал, започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата, заяви пред журналисти в Добрич председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, предаде „Фокус”. 

Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ако до днес ТОЛ системата не заработи, държавата има готовност да я направи.

"В най-близко време ще бъде дадена официална пресконференция по темата", посочи инж. Атанасов. „ТОЛ системата е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет“, отбеляза инж. Атанасов.

По думите му трафикът на транзитно преминаващи през страната ни тежкотоварни автомобили за денонощие е между 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Огромен е и трафикът от Европа за Близкия Изток, особено през летните месеци. От него също се губят огромни средства, заяви инж. Дончо Атанасов. Затова според него е изключително важно за държавата тази ТОЛ система да бъде изградена.

„Този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща и порядъчно най-много“, добави инж. Атанасов.

Надеждите са до година системата да заработи, очакваните приходи на годишна база – до 1 млрд. лв. 

Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години, заради непрестанното обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител. Очаква се изграждането й да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната, припомня агенцията. Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Заради десетките жалби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството се закани да сезира компетентните органи и да внесе насрещен иск за пропуснати ползи. Тогава министър Нанков уточни, че са внесени 6 оферти за участие в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия и бездействия на възложителя, докато пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК. Той отбеляза, че пътният сектор у нас се издържа основно от лекотоварните автомобили, но целта е чрез внедряването на новия модел за събиране на такси да се създаде устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура. 

Ердоган искал да се сдобие с атомна бомба

http://dnes.dir.bg/news/rejep-tiip-erdogan-atomna-bomba-metezhat-turtzia-26229611

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска да се сдобие с атомна бомба, пише гръцкият в. "Димократия", като се позовава на британския "Експрес".

Олимпийският апокалипсис в Рио, 1 година по-късно

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/olimpijskiiat-apokalipsis-v-rio-1-godina-po-kysno-6072621

Престъпност и разруха са обхваха мегаполиса след много скъпото тържество, което представляваше олимпиадата

САЩ може да наложат ограничения на придвижването на част от руските дипломати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/14/3023786_sasht_moje_da_nalojat_ogranicheniia_na_pridvijvaneto/?ref=rss


САЩ може да съкратят двойно радиуса на придвижване на руските дипломати, работещи на територията на страната, съобщава руският вестник "Известия", като се позовава на информирани дипломатически източници, съобщава БТА. Става дума за съкращаване на сегашния периметър от 40 км до 16-24 км.<br /><br />Служителите от дипломатическите мисии са длъжни да уведомяват Държавния департамент три работни дни предварително, че планират да пътуват на по-голямо разстояние. Според...

Кристиано Роналдо наказан за 5 мача

http://clubz.bg/57231-kristiano_ronaldo_nakazan_za_5_macha

Пет мача наказание от дисциплинарната комисия на Испанската футболна федерация отнесе Кристиано Роналдо, който побутна съдията Рикардо де Бургос Бенгоечеа по време на първия мач за Суперкупата на Испания между "Барселона" и "Реал" (Мадрид) късно снощи на "Камп Ноу".

Още снощи стана ясно, че го грозят между 4 и 12 срещи.

Шампионите спечелиха с 3:1 като гости, а португалецът заби запомнящ се гол в 80-ата минута, но още в 82-рата бе изгонен заради втори жълт картон. Бесен от решението на Бенгоечеа, носителят на "Златната топка" го докосна и блъсна леко, след което се отправи към съблекалнята.

В дисциплинарния правилник на испанската футболна федерация е записано, че според тежестта на провинението санкцията за такава проява е минимум 4 срещи. Роналдо е санкциониран за 1 мач заради червени картон и още 4 заради постъпката.

"След като беше показан червен картон, футболистът ме бутна леко в знак на несъгласие с моето решение", така Бенгоечеа е описал случката в доклада си от първото дерби за Суперкупата.

Така Кристиано няма да е на линия за реванша на "Бернабеу" в сряда и за първите четири кръга от новия сезон на Ла Лига.

№ 7 видя жълтия картон в 80-ата, тъй като съблече фланелката си, хвърли я на земята и после демонстративно показа на публиката, имитирайки радостта на Лео Меси след гол в Мадрид през миналата пролет, когато Барса спечели с 3:2.

Около 120 секунди по-късно Кристиано опита да симулира дузпа в наказателното поле на домакините, поради което съдията реши да го санкционира още веднъж. В 90-ата "Реал" вкара трети гол и грабна убедителна победа срещу големия си съперник.

Между 4 и 12 мача наказание грози Роналдо

http://clubz.bg/57231-mejdu_4_i_12_macha_nakazanie_grozi_ronaldo

Наказание между 4 и 12 мача грози Кристиано Роналдо, който побутна съдията Рикардо де Бургос Бенгоечеа по време на първия мач за Суперкупата на Испания между "Барселона" и "Реал" (Мадрид) късно снощи на "Камп Ноу".

Шампионите спечелиха с 3:1 като гости, а португалецът заби запомнящ се гол в 80-ата минута, но още в 82-ата бе изгонен заради втори жълт картон. Бесен от решението на Бенгоечеа, №7 го докосна и блъсна леко, след което се отправи към съблекалнята.

В дисциплинарния правилник на испанската футболна федерация е записано, че според тежестта на провинението санкцията за такава проява е минимум 4 срещи. 

"След като беше показан червен картон, футболистът ме бутна леко в знак на несъгласие с моето решение", така Бенгоечеа е описал случката в доклада си от първото дерби за Суперкупата. 

Медиите в Испания предричат 4 срещи наказание за Роналдо, което означава, че той няма да е на линия за реванша на "Бернабеу" в сряда и за първите три кръга от новия сезон на Ла Лига.

№7 видя жълтия картон в 80-ата, тъй като съблече фланелката си, хвърли я на земята и после демонстративно показа на публиката, имитирайки радостта на Лео Меси след гол в Мадрид миналата пролет, когато Барса спечели с 3:2.

Около 120 секунди по-късно Кристиано опита да симулира дузпа в наказателното поле на домакините, поради което съдията реши да го санкционира още веднъж. В 90-ата "Реал" вкара трети гол и грабна убедителна победа срещу големия си съперник.

Пожар изпепели десетки къщи край Атина

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-pozhar-potopat-26229610

Голям пожар бушува в областта Атика североизточно от гръцката столица Атина. Огънят се вихри в Каламос и Варнавас и е изпепелил къщи.

"Спешна помощ" няма да остане без комуникационна система

http://www.cross.bg/pomosht-petrov-telefon-1552008.html

/КРОСС/ Линейките на „Спешна помощ" в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване. Това обяви пред БТВ Любомир Петров от Консорциум „Електронно здравеопазване". Фирмите, които поддържат системата от създаването ѝ през 2009 г., обявиха преди дни, че прекратяват ангажимента си заради изтичане на договора си с Министерството на здравеопазването. Ведомството се забави с процедурата за нов конкурс с мотива, че се опитва да постигне по-ниска цена. Така се появи риск в спешните центрове да се върнат към писането на адреси на хартия. „Променихме решението си, защото сме социално отговорни компании - всичките, които участваме в този консорциум. За да бъдат служителите на „Спешна помощ" и гражданите спокойни, решихме да продължим да поддържаме системата до избирането на нов доставчик", подчерта Петров. Консорциумът ще работи за своя сметка, докато трае процедурата: „Ако се проточи прекалено дълго време, ще дискутираме с МЗ - 2-3 месеца ще издържим". Петров допълни, че е възможно да се постигне по-ниска цена от плащаните до момента 180 000 лв. месечно

Няколко хиляди души напуснаха домовете си заради пожар североизточно от Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390026

Няколко хиляди души напуснаха домовете си заради пожар североизточно от АтинаНяколко хиляди души в курортен район североизточно от гръцката столица Атина напуснаха днес домовете си, заради излязъл от контрол горски пожар, съобщава ДПА, предаде БТА. Службата за извънредни ситуации използва високоговорители, както и съобщения по радиото и телевизията, за да призове хората в района на Каламос да напуснат домовете си.

Миналото през очите на Infiniti

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/minaloto-prez-ochite-na-infiniti-6072607

Пътуване назад във времето – Prototype 9 представя как би изглеждал състезателен Infiniti през 40-те години.

Шеф на клуб, проверен от Симеонов: Ще си търсим правата в съда

https://www.actualno.com/society/shef-na-klub-proveren-ot-simeonov-shte-si-tyrsim-pravata-v-syda-news_627539.html

Това беше една показна акция. До момента не сме имало нито един съставен акт. Нарушаването на нощната тишина е много абстрактно понятие. Това заяви пред Нова телевизия Веселин Борисов, собственик на един от клубовете, проверени от вицепремиера Валери Симеонов през уикенда.

Евакуираха град до Атина заради пожари

https://offnews.bg//sviat/evakuiraha-grad-do-atina-zaradi-pozhari-662741.html

Жителите на град Каламос, близо до Атина, са евакуирани заради пожари, които бушуват в Гърция от дни. 

Нанесени са материални щети на около 20 къщи, а една е напълно разрушена. Евакуирани са два детски лагера. Властите затвориха част от пътната мрежа в района, съобщи БНТ. Според властите, палежите са умишлени. 

На остров Кефалония на 11 и 12 август станаха 8 пожара, на остров Закинтос бяха регистрирани 11 огнища, пострадаха жилищни сгради. 

Пожари имаше и на остров Евбея.

Том Круз се ранил при каскада (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57230-tom_kruz_se_ranil_pri_kaskada_video

Холивудският актьор Том Круз е ранен при изпълнението на каскада от филма “Мисията невъзможна 6“ в Лондон, съобщава Ей Би Си.

 

Във видеоклип се вижда как актьорът не успява да скочи на покрива на сграда и се блъска в стената. Той се хваща за покрива и така избягва по-сериозни травми. Холивудската звезда обаче наранява десния си крак. При каскадата са използвани обезопасителни въжета.

Том Круз е сред актьорите, които изпълняват каскадите си сами.

“От 30 години тренирам за изпълнението на каскади“, казва той през 2013 г. “Това ни позволява да сложим камери на места, където по принцип не се слагат. Когато започнах да продуцирам “Мисията невъзможна“, започнах да измислям каскади, за които самият аз да тренирам.“

Сред екстремните сцени, в които Круз участва, са снимки при нулева гравитация за филма “Мумията“, както и известните кадри от “Мисията невъзможна: Режим Фантом“, в които той виси от сградата Бурж Халифа в Дубай.

За последното продължение на поредицата, актьорът вече е изпълнил няколко опасни каскади: катастрофа между мотор и кола, заснета в Париж, и скачане с парашут в Оксфордшир, допълва британското издание “Индипендънт“.

Премиерата на “Мисията невъзможна 6“ е планирана за 27 юли 2018 г.

Полицаите оправдани заради болно сърце на арестанта Куцаров

http://dnes.dir.bg/news/politzai-plamen-cutzarov-arestant-26229594

Арестантът Пламен Куцаров, който преди 8 г. почина в бус на ГДБОП, е имал уголемено сърце и е получил внезапна остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност

Въпреки скандалите Uber привлича нови инвеститори

http://www.investor.bg/web/456/a/vypreki-skandalite-uber-privlicha-novi-investitori-244764/

За първи път стартъпът ще продаде голям брой акции на цена, която е същата на хартия като при предишния кръг на финансиране

Турски полицай бе убит от заподозрян за член на “Ислямска държава“

http://www.mediapool.bg/turski-politsai-be-ubit-ot-zapodozryan-za-chlen-na-islyamska-darzhava-news267896.html

Турски полицай е бил наръган смъртоносно с нож от заподозрян боец на групировката "Ислямска държава" в полицейски участък в Истанбул, предаде Анадолската агенция, цитирана от АФП. Заподозреният бил задържан, тъй като имало сведения, че готви самоубийствено нападение. Той бил отведен в участъка в Истанбул, където нападнал с нож полицая, преди да бъде застрелян. Раненият полицай починал по-късно в болница.

Наш геймър спечели турнир и взе 2 млн. (видео)

http://dnes.dir.bg/news/USA-ivan-ivanov-turnir-26229569

Иван Иванов е първият българин, станал милионер от електронни спортове.

Задържан ислямист уби турски полицай в ареста

http://dnes.dir.bg/news/policai-istanbul-isljamist-jihad-26229593

Турски полицай е бил наръган снощи смъртоносно с нож от заподозрян боец на групировката "Ислямска държава" в полицейски участък в Истанбул.

КНДР привика за консултации ключови посланици

http://www.cross.bg/konsyltatzii-kndr-nyakolko-1552007.html

/КРОСС/ Северна Корея отзова посланиците си от големите страни в Пхенян за консултации и инструкции, предава Интерфакс, цитирана от "Фокус". Посланикът в Китай Ли Чже Рен, посланикът в Русия Ким Хен Чжун и постоянният представител в ООН Ча Сон Нам, са отзовани. Още няколко ключови дипломати ще участват в консултациите. Агенцията отбелязва, че КНДР регулярно провежда такива консултации с дипломатите си. Последното от тях обаче се е провело през 2015 г. Консултациите се провеждат на фона на засиленото напрежение между Северна Корея и САЩ. По-рано Пхенян предупреди, че може да пусне няколко ракети, които да паднат около контролирания от САЩ остров Гуам. В отговор на това Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови на военно разрешаване на севернокорейския въпрос.  

DJ Станчо към В. Симеонов: Не ви ли е срам, как да си храня семейството?

http://frognews.bg/news_140145/DJ-Stancho-kam-V-Simeonov-Ne-vi-li-e-sram-kak-da-si-hrania-semeistvoto/

Станчо разказа в ефира на БТВ, че е бил арестуван неправомерно. „Бях унижен пред целия свят, защото дискотеката беше пълна с чужденци. И вчера останах без работа. Не успях да поема ангажиментите си. Лаптопът ми е в полицията. Искам да си го прибера. Три дни не знам къде се намирам“.

В Бургас пуснаха експериментално електрически автобус

https://offnews.bg//obshtestvo/v-burgas-pusnaha-eksperimentalno-elektricheski-avtobus-662740.html

Първият електрически автобус вече се движи по улиците на Бургас, съобщава БНТ. В рамките на една седмица той ще превозва пътниците по най-натовареният маршрут в града, а именно от комплекс "Меден рудник" до центъра на града.

Освен, че е икономичен и екологичен, електробусът е от най-ново поколение и е снабден с всякакви удобства.

"Той е по-добър с това, че има нулеви вредни емисии. Предимство има с това, че той е изключително тих. Дори е толкова тих, че след като се запали и човек застане до него той не може да чуе, че работи. Намалено ниво на вибрации. Освен това, е по-удобен, по-просторен, климатизиран с достатъчно комфорт за пътниците и водача", коментира пред БНТ Милен Николов - търговски представител на фирмата производител на електрически автобуси. 

По думите му зареждането на автобуса става за 8 часа. Пробегът при едно зареждане при слабо натоварване е около 240 километра и около 140 км при натоварен автобус и пуснат климатик. 

Само в "24 часа": Намериха труп на бебе в Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390028

Само в "24 часа": Намериха труп на бебе в ПерникТруп на бебе е намерен снощи пред блок в пернишкия комплекс "Тева", научи "24 часа". Сигналът е подаден около 19,50 ч. Засега причината за смъртта не е известна, но според източници на "24 часа" бебето е намерено в локва кръв.                                                                                                                           

Според директора на ЦРУ няма пряка опасност от конфронтация със Северна Корея

http://www.investor.bg/sasht/337/a/spored-direktora-na-cru-niama-priaka-opasnost-ot-konfrontaciia-sys-severna-koreia-244763/

Не сме по-близо до война в сравнение с преди една седмица, но сме много по-близо отколкото преди десетина години, твърди Майк Помпео

Футболна съдийка обвини началника си в сексуален тормоз

http://www.mediapool.bg/futbolna-sadiyka-obvini-nachalnika-si-v-seksualen-tormoz-news267895.html

Младата футболна съдийка Теодора Тодорова от Лом обвини в сексуален тормоз шефа на футболните съдии в Монтана Ангел Стоянов, съобщи Нова телевизия. От него зависи кой съдия на кой мач да бъде разпределен. Към момента тя не е получила нито един наряд. Според Теодора Тодорова през октомври миналата година Стоянов започнал да й изпраща неприлични съобщения в социалните мрежи. "Предложи ми дискретна връзка. Тъй като трябваше да си оставя вратичка, да не е груб отказ, нито съгласие, реших да започна чат, защото думите няма как да бъдат доказани иначе", разказа тя. Теодора споделила със съпруга си, който от своя страна я предупредил, че няма как да напредне в кариерата, ако бъде прекалено груба със Стоянов. Съпругът й е треньор на женския отбор на "Атлетико" (Лом). “Всичко е една долна манипулация. Тази жена създаде дискомфорт на близките и детето ми", отговори Ангел Стоянов. Той се закани, че всичко ще стане ясно в съда. В отговор на въпрос дали младата жена го привлича, той отвърна: "Всички жени са хубави. Няма нищо лошо в това да харесваш жени. Лошото е да харесваш мъже".

Федерер най-после падна, немецът Зверев с титлата в Монреал

https://offnews.bg//tenis/federer-naj-posle-padna-nemetcat-zverev-s-titlata-v-monreal-662738.html

Човек губи в спорта, дори когато се казва Роджър Федерер. Макар и рядко. Случи се в Канада.

Александър Зверев спечели своята втора "Мастърс 1000" титла. Германецът победи на финала на турнира в Монреал Роджър Федерер с 6:3, 6:4 за само 68 минути на корта.

За Маестрото загубата е едва трета за 2017. През тази година Зверев спечели и друга впечатляваща "Мастърс" титла, като победи Новак Джокович в Рим. 20-годишният етнически руснак е най-младият шампион в този турнир наравно с Новак Джокович, който на същата възраст триумфира през 2007.

Следващата седмица Федерер пътува към Синсинати, но не е ясно дали ще участва, тъй като във финала със Зверев почувства физически проблеми. Ще решава на място.

На 21 август със сигурност или Федерер, или Рафаел Надал ще измести Анди Мъри на върха в класирането. От 6 турнири "Мастърс 1000" през годината Маестрото, Рафа и Зверве са взели по два.

Концерт „50 години Щурците" тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357494

С голям концерт ще зарадват варненските си фенове Щурците тази вечер - 14 август. Началото е от 20.30 часа в пространството край Морска гара, научи Moreto.net. Под наслов „50 години „Щурците" Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков, заедно с Иван Лечев и Славчо Николов като гост-китаристи, ще спрат времето и ще извадят от него всички онези мелодии, които са му дали вкуса и са оставили следи.

Нено Димов: Гробище в Каварна е в Натура 2000

http://frognews.bg/news_140144/Neno-Dimov-Grobishte-v-Kavarna-e-v-Natura-2000/

Вчера бях на място, за да продължа диалога. До средата на тази седмица ще получим плановете за Калиакра, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по БНТ.

Пиян мъж вилня с брадва в Младост

https://offnews.bg//112/pian-mazh-vilnia-s-bradva-v-mladost-662739.html

Пиян и дрогиран мъж нападна с брадва група хора, прибиращи се от заведение в столичния квартал "Младост-1", съобщава БНР.

Инцидентът е станал късно снощи. За момента причините за нападението не са изяснени.

Младо момче е пострадало при случката. То е с рана на главата и откарано в болница. Нападателият е арестуван и отведен в 7-мо РПУ. До момента няма данни той и нападнатите да са се познавали.

СДВР разследва инцидента.

Леонардо ди Каприо ще стане Леонардо да Винчи

http://www.cross.bg/leonardo-aiizuksun-vinchi-1552006.html

/КРОСС/ Леонардо ди Каприо ще изиграе главната роля в екранизираната биография на Леонардо да Винчи, съобщава онлайн изданието Deadline.com. Ди Каприо е и продуцент на филма по книгата на Уолтър Айзъксън „Леонардо да Винчи". Търгът за правата за екранизиране на книгата е спечелен от компанията „Парамаунт енд Юнивърсъл" (Paramount and Universal) за седемцифрена сума. Уолтър Айзъксън (Walter Isaacson) е американски журналист, бил е и редактор на списание „Тайм" (Time). Той е писател на бестселъри в жанра биографичен роман. Пише биографията на Стив Джобс, която е в основата на филма за бившия ръководител на компанията „Епъл" (Apple), както и на животописи за президента на САЩ Бенджамин Франклин и на Алберт Айнщайн. Датата за началото на снимките не се съобщава, но книгата на Айзъксън излиза на пазара в САЩ през октомври 2017. Според издателя на Айзъксън повествованието се преплита с реалните дневници на италианския художник и изобретател.  

МВР: 8 загинали, 38 ранени при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390022

МВР: 8 загинали, 38 ранени при катастрофи през изминалото денонощиеОсем души са загинали при автомобилни катастрофи през изминалото денонощие в страната, съобщава пресцентърът на МВР, предаде БТА. Регистрирани са 24 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени 38 души. Има опасност за живота на един от тях. В София леките катастрофи са 62, а тежките - три, с шестима ранени.

Руски дипломат: Американската армия трябва да си тръгне от Афганистан

http://www.cross.bg/afganistan-diplomat-zayavi-1552005.html

/КРОСС/ Военният контингент на САЩ трябва да напусне Афганистан, смята специалният представител на руския президент за Афганистан и директор на втори департамент за Азия в руското МВнР Замир Кабулов, предава ТАСС, цитирана от "Фокус". „Москва никога не е бързала с извеждането на войските на САЩ от Афганистан, но американските военни нищо не могат да свършат там, и трябва да си ходят. Американската кампания в Афганистан се провали. Афганистан може да стане световен инкубатор на международния тероризъм. Той по същество от части се явява именно това", заяви Замир Кабулов. Руският дипломат подчерта, че Русия се обявява против подмяната на редовната американска армия в Афганистан с наемници. „САЩ се намират в отчаяние, а планът за подмяна на професионалните военни с наемници, е глупост", заяви руският дипломат.

Линейките от "Спешна помощ" няма да останат без комуникационна система

https://www.actualno.com/healthy/linejkite-ot-speshna-pomosht-njama-da-ostanat-bez-komunikacionna-sistema-news_627540.html

Линейките от "Спешна помощ" в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и GPS проследяване. Това обяви в ефира на bTV Любомир Петров от Консорциум „Електронно здравеопазване”. Фирмите, които поддържат системата от създаването  ѝ през 2009 г

Варненци: Браво на кмета! Дано разшири и околовръстното и пътя за Виница

http://www.barometar.net/89300/

След като във Варна започна реализирането на три големи инфраструктурни проекта – доизграждането на бул. „Левски“, продължението на бул.“Сливница“ и включване към магистрала „Хемус“ и основен ремонт и разширение с две ленти на ул.„Мара Тасева“ в Аспарухово, в социалните мрежи варненци коментираха новината и дадоха препоръки и мнения на кмета Иван Портних и екипа му. […]

ЕС ще осбъжда санкции срещу Северна Корея

http://econ.bg/Новини/ЕС-ще-осбъжда-санкции-срещу-Северна-Корея_l.a_i.747274_at.1.html

Европейският съюз свиква среща за обсъждане на нови санкции срещу Северна Корея. Повод е изострянето на конфликта между Пхенян и Вашингтон, заради...

Пожар гори край скалния феномен Мечката

https://www.24chasa.bg/region/article/6390019

Пожар гори край скалния феномен МечкатаЗа трети път през тази година гората над Мечката в ПП „Шуменско плато“ е в обхваната в пламъци. Това съобщиха от Североизточното държавно предприятие, предаде "Фокус". Към момента пожарът е обхванал около 3 декара и продължава да се разраства. „Огнищата са две и пламъците бързо пълзят по дърветата“, съобщи старши лесничей Ивайло Тодоров.

Спорт по тв днес: 2 мача, тенис от Синсинати и тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389712

Спорт по тв днес: 2 мача, тенис от Синсинати и тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Симеонов оповестява резултатите от проверките по заведенията в Слънчев бряг

https://offnews.bg//politika/simeonov-opovestiava-rezultatite-ot-proverkite-po-zavedeniata-v-slanch-662737.html

Координационен съвет по туризъм свиква в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов. На съвещанието ще бъдат оповестени резултатите от проверките в Слънчев бряг през изминалите дни. Предупреждението за тях беше отправено още преди месец, съобщава БНТ.

След като в заради високи децибели беше затворена една дискотека, други увеселителни заведения в централната алея намалиха звука. Измерванията в откритите плажни заведения показват многократно превишаване на нормите за шум. Съвместни екипи на полиция, НАП, Агенцията за храните, Регионалната здравна инспекция и Инспекцията по труда установиха още нарушения на финансовата дисциплина.

От НАП са констатирани фискални нарушения и издаване на неистински касови бонове, както и разлика в наличните пари и фискалната памет на касовите апарати. Имало е и нови случаи на наличие на храни с неясен произход и такива с изтекла давност. Регистрирани са нарушени изисквания за пожарна безопасност, както и липса на здравни книжки и трудови договори. Проверките обаче предизвикват недоволството на гостите в най-големият ни морски курорт.

От двете заведения - "Оксижен" и "Бедруум" опровергаха тази информация, като се позоваха на протоколите от проверката. През уикенда Валери Симеонов беше освиркан от персонала и клиентите на дискотека "Оксижен" в курорта. 

5-километрова колона от ТИР-ове се е събрала на “Капитан Андреево“

http://www.mediapool.bg/5-kilometrova-kolona-ot-tir-ove-se-e-sabrala-na-kapitan-andreevo-news267894.html

На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево” има 5 км колони от товарни автомобили на изход от страната, съобщават от “Гранична полиция”, цитирана от агенция “Фокус“. На българо-сръбската граница на ГКПП „Калотина” и на българо-гръцката граница на ГКПП „Кулата” трафикът от товарни автомобили също е интензивен в посока Сърбия и Гърция. На българо-македонската и на българо-румънската граница трафикът е нормален на всички ГКПП. Фериботът Оряхово – Бекет работи само в светлата част от деня поради ниско ниво на река Дунав.

Бизнесът в Слънчев бряг: Обидно е да ни наричат тарикати

http://www.cross.bg/sybekt-bryag-ivanova-1552001.html

/КРОСС/ Звучи доста обидно да се обръщаме към бизнеса с „тарикати", „да излязат на светло", „да започнат да спазват законите". Големият бизнес в Слънчев бряг вече няколко години доказва, че е абсолютно на светло. Ние приветстваме проверките, които от 2 години са толкова масирани. Това каза за предаването „Преди всички" по „Хоризонт" председателят на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова, като по този начин коментира и проверките в курорта, водени лично от вицепремиера Валери Симеонов. „Ние бяхме тези, които седнахме на една маса с МВР, с представителите на НАП и казахме: „Да, стоим зад вас за тези проверки, просто молбата ни е да бъдат по-дискретни, да не бъдат показни, да не стават достояние на нашите гости, защото това в никакъв случай не работи за нашия имидж". В този смисъл, никой не бяга от законността, още по-малко ние, които сме легалните представители на бизнеса в комплекса. Но, такава зрелищност, такава показност... Всички големи обекти в комплекса, особено по-старите, имат съответната документация, за да работят, категорична е Иванова. Тя изтъкна, че проверките са засилени в последните 2 години и институциите би трябвало да са разбрали отдавна, ако някоя дискотека няма разрешително: „В крайна сметка, ние не сме от вчера. Знаем, че в цяла България такива практики съществуват

Дрогиран нападна с брадва хора в квартал ”Младост”

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-bradva-26229464

Пиян и дрогиран мъж нападна с брадва група хора, прибиращи се от заведение в столичния квартал "Младост" 1, предаде БНР.

Контузия извади Тихомир Иванов от финала на световното в скока на височина

http://www.moreto.net/novini.php?n=357497

Контузия попари надеждите на Тихомир Иванов за силно представяне във финала в скока на височина на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. 23-годишният плевенчанин, който в квалификацията записа личен рекорд от 2.31 метра, получи травма в лявото бедро по време на загрявката преди финала и направи само един опит на началната височина от 2.

Адвокатът на Емилия Ковачева твърди, че акушерката е подложена на системен тормоз

//dariknews.bg/novini/bylgariia/advokatyt-na-emiliia-kovacheva-tvyrdi-che-akusherkata-e-podlozhena-na-sistemen-tormoz-2042362

Ново забавяне по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена в побой над новородено. Две от техническите експертизи, които трябваше да бъдат готови за днешното съдебно заседание, не са предоставени в законовия срок.

Ефектът Неймар дойде моментално, ПСЖ бие и се забавлява

https://offnews.bg//futbol/efektat-nejmar-dojde-momentalno-pszh-bie-i-se-zabavliava-662735.html

Ефектът от трансфера на Неймар в ПСЖ дойде моментално. Най-скъпият футболист в света, пристигнал срещу 222 милиона евро от Барселона, дебютира при гостуването на Гингам.

Не че съперникът е мерило, но южноамериканската атака на парижани си правеше купон. Кавани и Неймар я раздаваха един на друг, все едно са заедно от деца.

Автогол даде старт на шоуто за крайното 3:0 за ПСЖ. После Неймар хвърли гениален пас към Кавани и той покачи на 2:0. Жестът беше върнат. Кавани изведе Неймар и бразилецът фиксира крайния резултат.

Пропуските пред вратата на Гингам бяха много. Направи впечатление, че Неймар не беше поставен на фланга. Той имаше пълната свобода в атака, играеше често зад нападателите, предпочиташе да дава пасове и го правеше брилянтно. Очевидно се забавляваше.

Триумфът беше втори за ПСЖ и така тимът е с пълен актив заедно с Лион, Марсилия, Монако и Сент Етиен.  Но този път не се вижда кой може да спре столичани.

Да, Барселона загуби безценен играч. Разбрали са го още снощи, докато гледаха мъките срещу Реал.

Бойко Рашков: Има идеи за разследване на политици, включително от ДПС

http://frognews.bg/news_140130/Boiko-Rashkov-Ima-idei-za-razsledvane-na-polititsi-vkliuchitelno-ot-DPS/

За 4 г. успяхме да намалим прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) в пъти. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. Прокуратурата и ДАНС очевидно не харесват работата на службата. Някой иска да върне времето на безконтролното подслушване, заяви той.

Бойко Рашков: Някой иска да върне времето на безконтролното подслушване

http://frognews.bg/news_140130/Boiko-Rashkov-Niakoi-iska-da-varne-vremeto-na-bezkontrolnoto-podslushvane/

За 4 г. успяхме да намалим прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) в пъти. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. Прокуратурата и ДАНС очевидно не харесват работата на службата. Някой иска да върне времето на безконтролното подслушване, заяви той.

Убит пешеходец на пътя София - Варна

http://dnes.dir.bg/news/peshehodetz-26229463

За часове беше блокирано движението на камиони на главния път София-Варна при входа за Велико Търново.

Да бъде ли подложен Тръмп на психоекспертиза?

http://clubz.bg/57229-da_byde_li_podlojen_trymp_na_psihoekspertiza

Някои американски психиатри настояват Доналд Тръмп да бъде диагностициран, но други напомнят опасни практики в тази област, пише  Грегор Бранди в портала State.fr.

Същевременно авторът припомня, че мнозина, дори в глобалната мрежа, живо се интересуват от психичното здраве на Тръмп. Ако се съди по този факт, американският президент е най-обсъжданата личност в света.  А и често противоречивите му и остри изявления давали повод човек да се замисли дали той е в добра форма. 

В САЩ обаче психиатрите нямат право да коментират здравето на човек, когото не са изследвали лично. Тази практика е наложена по силата на правилото „Голдуотър”, се посочва в публикацията.

През 1964 г. кандидатът на републиканците Бари Голдуотър за президент на САЩ се изправя срещу демократа Линдън Джонсън. Това става след убийството на Джон Кенеди година по-рано.

Президентските избори печели Джонсън. Това става не на последно място заради нападките срещу Голдуотър – бил екстремист и демагог. Илюстрованото сп. “Факт” прави публично допитване до стотици психиатри, след което оповестява резултатите под водещото заглавие “1189 психиатри са на мнение, че Голдуотър не е годен за президент”.

Бари Голдуотър става причина психиатрите да не коментират здравословното състояние на публични личности, които не са изследвали лично.

Бари Голдуотър се обръща към съд. Той печели делото срещу списанието, което е осъдено да му изплати 750 000 долара. Въпреки това на 3 ноември 1964 г. Той губи катастрофално президентските избори, като претърпява едно от най-големите изборни поражения в американската история.

След бурна полемика през 1973 г. Американската асоциация на психиатрите одобрява правилото „Голдуотър”. С него е въведена забрана за членуващи в Асоциацията психиатри да коментират здравословното състояние на публични личности, които не са изследвали лично.

През август 2016 г. президентката на Американската асоциация на психиатрите д-р Мария А. Оквендо публикува комюнике, в което остро се осъжда поставяне на дистанционна диагноза и в което между другото се посочва:

“Уникалната атмосфера при настоящите президентски избори може да породи у някои желание кандидатите да бъдат подложени на психоанализ, но подобни действия не само са в противоречие с етиката, но са и безотговорни.”

Видно обаче било, че не всички споделят подобно мнение.

В края на юли – 8 месеца след избора на Доналд Тръмп за президент, друга организация – Американската асоциация на психоаналитиците, разпрати електронни писма до всичките си 3500 членове. В тях им беше съобщено, че те не са длъжни да се придържат към правилото и могат да дават оценка на психичното здраве на Доналд Тръмп. Не можело да се забранява на членовете на асоциацията отговорно да използват натрупаните познания и опит. Поведението на Тръмп давало основание за подобни действия и то далеч по-рано.

От своя страна обаче Американската асоциация на психиатрите, в която членуват 36 000 души, се възползва от случая да напомни за правилото „Голдуотър”. То продължавало да е в сила – в никакъв случай не може да бъде диагностициран който и да било, дори президентът на САЩ, ако не е бил изследван. Наред с това всеки лекар би нарушил професионалната етика, ако оповестява психиатрично заключение без съгласието и изричното разрешение на конкретното лице.

Изданието цитира и Алън Франсис, един от най-известните и уважавани психиатри в САЩ. Според специалиста определение от рода на нарцистично разстройване на личността, в никакъв случай не се отнасяло до Тръмп.

“Лошо поведение рядко е признак на психично заболяване. Подобни оскърбления са погрешен начин за противодействие на посегателствата на Тръмп срещу нашата демокрация. Той може и трябва да бъде атакуван за неговото невежество, некомпетентност, импулсивност, за стремежа му към получаване на диктаторски пълномощия. Психологическите му мотиви са очевидни и техният анализ не пречи да продължи надпреварата за власт. Но това е политически, а не психиатричен проблем”, смята Франсис.

Ким Чен Ун отзова посланиците в Русия, Китай и ООН

https://offnews.bg//sviat/kim-chen-un-otzova-poslanitcite-v-rusia-kitaj-i-oon-662736.html

Ким Чен Ун отзова за консултации посланици на КНДР, сред тях са дипломатите в Русия, Китай и ООН. 

Към момента не е известно колко техни колеги за привикани за консултации в Пхенян, съобщи агенция Ренхап.

За последно подобни действия са били предприемани от Северна Корея през юли 2015 г., припомня Интерфакс. 

Решението на КНДР, което на езика на дипломацията означава отказ от диалог със съответните държави, този път идва на фона на покачващото се напрежение между Северна Корея и САЩ.

Русия и Китай не застанаха зад Ким Чен Ун при нарастващото напрежение между страната му и САЩ. 

Елизабет II подготвя оттеглянето си от трона

http://www.mediapool.bg/elizabet-ii-podgotvya-otteglyaneto-si-ot-trona-news267893.html

Кралица Елизабет II подготвя своето оттегляне от престола и назначаването на принц Чарлз за регент, пише вестник “Дейли мейл“, позовавайки се на източници от двореца. Пред най-близките си хора 91-годишната кралица е казала, че ако все още е на трона на 95 години, ще поиска да влезе в сила закон, наречен “Акт за регентство”. Актът ще даде на най-големия й син Чарлз право да царува, дори Елизабет II да е жива. Той ще изпълнява изцяло функциите на кралицата, но без да бъде титулуван крал, съобщава британският вестник, цитиран от “24 часа“. Източници разказват, че Елизабет II държи на монархията и иска промяната да бъде направена гладко, когато реши да се оттегли. Принц Чарлз вече е влизал в тази роля, като е представлявал майка си по време на две свои пътувания до Австралия и Нова Зеландия.

САЩ и държави от ЕС изразиха загриженост от политическата безизходица в Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390016

САЩ и държави от ЕС изразиха загриженост от политическата безизходица в КосовоВ съвместно прессъобщение дипломатическите представителства на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените американски щати изразиха загрижеността си от политическата безизходица в Косово, съобщава вестник Gazeta Express, предаде "Фокус". Съгласно разпространения от дипломатите текст,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване