Грилован котлет от сьомга със сос холандес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6389376

Грилован котлет от сьомга със сос холандесЛесна рецепта за начинаещи Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Мъртво бебе е намерено пред блок в Перник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myrtvo-bebe-e-namereno-pred-blok-v-pernik-2042319

Труп на бебе е намерен снощи пред блок в пернишкия комплекс "Тева", съобщи "24 часа". Сигналът е подаден около 19,50ч.
 
Засега причината за смъртта не е известна.
 
 

Според Мария Захарова ситуацията около Северна Корея се използва в борбата за Белия дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281405_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+

 Ядрените проблеми около Северна Корея се разиграват като американска вътрешнополитическа карта, използвана в борбата за Белия дом, заяви Мария Захарова, цитирана от Взгляд.
„Виждате какво се случва вътре в САЩ. Идва голяма схватка за Белия дом, и тя ще е много продължителна, не от гледна точка на миналото, а от гледна точка на бъдещето“, заяви говорителят на руското МВнР Мария Захарова.
„Очевидно, че историята със Северна Корея и въобще ядреният проблем на Корейския полуостров, се разиграва именно като американска вътрешнополитическа карта“, подчерта тя.
Според руската дипломатка, с реториката си, САЩ са се поставили на едно ниво със Северна Корея.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Пати Остин и Рей Дорсет закриха ХХ Банско джаз фест

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281404_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%A0%D0%B5%D0%B9+%D0%94%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%A5%D0%A5+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%

 Обичам да пея пред хора, моята цел е да ви накарам да забравите всичко и да се почувствате щастливи! Така обяснява своите многобройни изяви и постоянни пътувания по света, както и второто си гостуване у нас тази година, само в рамките на няколко месеца, една от големите дами на съвременния джаз Пати Остин. Тя изнесе концерт с инструментално трио в осмата, закриваща вечер на двайсетия юбилеен Банско джаз фест. Жена с изключителна харизма, бликащо чувство за хумор, открита и естествена в контакта си с хората, 67-годишната певица изпълни програма, посветена на Ела Фицджералд, чиято 100-годишнина музикалният свят отбелязва с различни прояви. Ела беше уникална и трудно може да бъде имитирана, затова изразявам почитта си към нея, като взимам най-подходящото за мен от нейния репертоар, но го изпълнявам по моя си начин, споделя Пати. Още четиригодишна тя започва да се занимава с музика, след това нейни ментори стават Дайна Уошингтън и Куинси Джоунс, през годините животът я среща с много известни и талантливи хора. Не мога да повярвам, че съм имала такъв късмет да работя с най-големите иноватори в света на музиката, които са ми дали всичко от себе си. Днес, в малкото свободни моменти от пътувания и концерти, Пати Остин с готовност приема покани да води майсторски класове в различни страни, за да предаде своя опит на деца и младежи, както навремето са направили нейните учители. Наред с усъвършенстването на своята музикална дарба и стил, изпълнителят трябва да развива шесто чувство, да усеща публиката, да се интересува от актуалните събития, за да бъде адекватен на обществените вълнения и нагласи и да преценява в какъв ред и по какъв начин до поднесе програмата на всеки отделен концерт, обяснява Пати Остин.

Благодарим на д-р Илиев, че ни постави в програмата на Банско джаз фест до Пати Остин, която е мой гуру още от детството ми, призна Петър Салчев. Той изнесе заедно с Октет Пловдив първия концерт в програмата на съботната вечер. Формацията с изразено модерно брас звучене е създадена през 2012 г. от талантливия пловдивски джаз пианист Мирослав Турийски, по думите на Петър Салчев, с идеята да възпитава отношение и вкус у студентите от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Този активно концертиращ състав се изявява на много сцени у нас. Моите наблюдения са, че хората в по-малките градове като че ли имат невероятна нужда от нас, казва Петър Салчев. По неговите думи родните музиканти са длъжни на публиката по отношение на български текстове и музика. Както и на нашите именити композитори от близкото минало, към чието значимо творчество не се връщат много често. Салчев сподели, че като преподавател има идея да бъде подготвено и издадено помагало за студентите за подготовка по българска музика. 
Истински фойерверк в края на ХХ Банско джаз фест беше поредният концерт тук на Мънго Джери блус бенд, който настрои на танцова вълна препълнения и в последната вечер на музикалния форум площад "Никола Вапцаров". Няма такова нещо като лоша публика, преди всичко се стремя да усетя какво иска тя и да й го дам. За мен е важно да има вибрация, динамика, смяна на темпото, атмосфера, искам всички да се чувстват щастливи, потапяйки се в хубава музика. Защото хубавата музика има и терапевтичен ефект, убеден е Рей Дорсет. Невероятно е как близо 40 години от първото му гостуване у нас на "Златният Орфей" сякаш са минали покрай него, без да променят уникалния му глас и заразяваща енергия, безрезервна отдаденост на музиката и на своята публика.


Пати Остин

Рей Дорсет

Петър Салчев

Снимки авторката

Прогноза за времето - 14 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357486

Днес над страната времето ще е предимно слънчево. Над Черноморието ще има променлива облачност. По северното крайбрежие преди обяд не е изключено да превали. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максимални температури на въздуха: 27°-29°.

Нинова: Борисов излъга за договорка с Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281403_%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%A0%D0%B0%D

 Корнелия Нинова обвини Бойко Борисов, че е излъгал за постигнатата договорка с президента по антикорупциония закон. Изявлението й дойде, ден след като държавният глава Румен Радев обяви от Варна, че не е водил разговори по темата с премиера. Президентът отново призова за създаването на нов, единен и независим орган, който да замести "настоящия механичен сбор от нискоефективни структури". Според Радев консенсус има само за извеждането на антикорупционната дирекция от изпълнителната власт.
Корнелия Нинова припомни, че алтернативният проект на БСП за антикорупционен закон е на страницата на партията в интернет. Тя обяви, че БСП започва консултации с експерти.

Конфликтът САЩ-Северна Корея е много шум за нищо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281402_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%A1%D0%90%D0%A9-%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%B5+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D1%88%D1%83%D0%B

 Водевилът между Вашингтон и Пхенян става все по-шумен и скучен. Агенцията „Стратфор” информира своите читатели, че по мнение на американското разузнаване Северна Корея разполага с 60 ядрени заряди. Предвид това, че преди време се проведоха и термоядрени опити, може да се допусне, че севернокорейците могат вече да имат на бойно дежурство и този клас оръжие. По данни от медиите, Пентагонът вече има план за нанасяне на превантивен удар. Проблемът е, че той трябва да бъде „изпепеляващ” както твърди Доналд Тръмп. Римейк на сирийската авантюра с 60-те ракети „Томахоук” не върши никаква работа. Доналд Тръмп повишава тона с обещания за „огън и ярост” и сам се вкарва в деликатна ситуация. 

 
Това беше усетено даже от Джон Маккейн, който – дори и с рак на мозъка – е по-умерен от американския президент. Заплахите на Ким Чен Ун за нанасяне на удар върху базата на Пентагона на остров Гуам, западната част на Тихия океан, не може да стресне сериозно Вашингтон. Континенталната американска територия се защитава от многостъпална отбранителна система. Севернокорейските ракети, даже да достигнат до САЩ, по думите на американските генерали, ще бъдат неутрализирани. Проблемът е само един. Никога ефективността на противоракетната отбрана на САЩ не е била проверявана в реални бойни условия. Малко вероятно е в Пентагона да има някой, който желае да я провери точно сега в реална бойна обстановка. 
 
Засега Пхенян и Вашингтон са само като „накокошинени” бойни петли, които си разменят публично „любезности”. Шумотевицата устройва всички, но реалната схватка не е желана от никого. Включително и зрителите. Доналд Тръмп е президент на велика държава. Неговият проблем е несъизмеримо по-голям от този на Ким Чен Ун, президент на някаква „страна-изгой”. САЩ имат само един изход от ситуацията, в която се вкараха сами. Необходимо е американците да се оттеглят величествено. За да не се усети, че зад целия този шум се крие немного хитър блъф. Този вид дипломатическо изкуство не е познато на Доналд Тръмп. Той е класически бизнесмен, който знае да печели пари. Но не е дипломат. Точно това е огромният проблем. Той е достатъчно неграмотен да направи това, което в действителност не си струва да се прави. 
 
Северна Корея е изключително сложна страна като територия за водене на военни действия. Включително и за употреба на атомно оръжие. В планински и гористи местности то не е ефективно. Да се употреби атомно оръжие в неприлично големи количества ще бъде фатално. Ще бъдат засегнати съседите Южна Корея и Япония, все съюзници на Вашингтон. Между Пхенян и Сеул разстоянието е 80 километра. Територии на Русия и Китай като съседни страни също ще бъдат засегнати при евентуална употреба от американците на атомно оръжие против Пхенян. Което веднага ще доведе до въвличане на нови участници в битката между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. 
 
Без да участват формално в конфликта, Москва и Пекин ще понесат щети, съизмерими с пряката употреба на атомно оръжие на тяхна територия. Вашингтон търси максимално демонстративна и ефектна победа срещу своя противник. За да няма никакво съмнение кой е истинският „шериф” в света. Тези резултати Вашингтон до този момент постига в около 80%-90% от случаите чрез чисто психологически натиск. Жертвата се съгласява със своята роля и покорно чака своята участ. 
 
В случая с Ким Чен Ун обаче психологията не работи. Севернокорейският лидер е осмислил съдбата на Саддам Хюсеин, Муамар Кадафи и не желае да повтори тяхната участ. Цената на един американски атомен удар срещу Северна Корея има определящо значение. Във всички случаи Пхенян ще атакува ответно Южна Корея и ще ѝ нанесе значителни щети. Япония също може да пострада в този план. А това ще бъде демонстрация пред целия свят, че САЩ не са в състояние да защитят своите съюзници. 
 
Ако бъде засегната американска територия по някакъв начин от севернокорейците, то тогава Вашингтон ще загуби тотално своето лице. Ще бъде абсолютен позор. Това е основното. А не някакво международно право, Съвети за сигурност на ООН и други подобни. 
 
В същото време американските и другите туристически туроператори продължават да организират масови туристически посещения на остров Гуам, където Пхенян се заканва, че ще нанесе своя ответен атомен удар…
 

Любим виц на Шкумбата от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389577

Любим виц на Шкумбата от фейсбукБеше горещ ден. Поп Атанас излезе пред черквата и рече на миряните: - Не влизайте, вътре е

За 100 дни кабинетът „Борисов 3” не свърши нищо особено

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281401_%D0%97%D0%B0+100+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%E2%80%9E%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+3%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8+%D0%B

 - Проф. Маринов, изминаха първите 100 дни управление на кабинета „Борисов 3“, какъв е Вашият анализ на този период, какво успя да свърши правителството?

- Искам да отбележа първо, че програмата на правителството излезе, когато трябваше да се оценяват стоте дни. Така че със задна дата виждаме някои неща, записани в програмата, за да се отчетат като свършени. Нищо особено не е направило правителството. То се занимаваше с разпределение на постове и сектори на влияние. От гледна точка на вътрешната политика не мога да посоча нищо конкретно с изключение на две-три неща, шумно обявени и обещани, като например повишаването на минималните пенсии. От друга страна виждате, че въобще се замлъкна и нищо не се говори за индексирането на всички останали пенсии. Това го давам като пример не защото е трябвало непременно да бъде свършено през първите сто дни, а защото имаше няколко първоначални хода, действия, които да създадат впечатления, че правителството работи и след това всичко си минава в едно темпо, изцяло под сянката на личните изяви на министър-председателя. Още не можем да видим идеята, философията, основните приоритети на ключови министерства. Още не могат да си влязат в ролята министрите, които и без това не са особено авторитетни и доказали се личности. Така че тези 100 дни минаха доста бързо в общо взето нищоправене. 

-Това е третото правителство, начело с премиера Бойко Борисов, какви разлики откривате в сравнение с предходните два кабинета?

-Първо програмата на този кабинет е най-лошата от трите — тя е най-обща, неконкретна и хаотична. Второ, съставът на този кабинет е също най-слаб от трите. Има хора, за които с основание може да се пита какво правят, какво са направили до момента или точно обратното, заради нещата, които са направили до момента, не би трябвало да са там. Вижда се, че този кабинет изцяло вече трябва да обслужва блясъка на премиера в неговите нараснали мащаби. Тук говорим за неговите амбиции да надхвърли границите на страната, да заеме роля, функции с балкански или дори европейски мащаб. Поради което всяко действие, което би могло да хвърли сянка на премиера, моментално се коригира и то по един начин, който според мен е на ръба на конституционността. Министрите не са секретарки на министър-председателя. Той не може да им поставя задачи, да им дава заповеди и да ги праща нагоре-надолу из страната, както се случва непрекъснато. Той не може директно да отменя решения и разпореждания на министрите, защото те имат своя законова отговорност и правомощия. Само през изминалата седмица така беше с историите около „Натура“ 2000 в крайморска Добруджа, така беше с „Дунарит“, така се случи с инцидентите по Черноморието с различни практики на ощетяване на туристите и т.н. Министрите летят като пощальони нагоре-надолу да изпълняват разпореждания на министър-председателя. Това е един стил, който не води до вършене на работа, а трябва да лъска имиджа на премиера. 

- Как работата на правителството през първите месеци на управление се отрази на имиджа и ролята на България на международната сцена?

- Не виждам какво да е направило правителството, което да е било забелязано в чужбина. Ще видим това, което прави кабинетът, как ще се отрази да кажем на периода на нашето европредседателство. Ще видим как ще бъдат решени други въпроси. Да кажем хубаво беше подписан договорът с Македония. Това несъмнено е една крачка напред, не може да се отрече, но как ще се развият нещата по-нататък? Дали подходът при подготовката и подписването на този договор не предопределя по-нататъшни проблеми, предстои да го видим. До момента смятам, че правителството не се е захванало сериозно да решава нито един въпрос както от вътрешната, така и от външната политика. Според мен това е недопустимо, особено като имаме предвид третия мандат на Борисов като министър-председател. Вътре в управлението има хора с достатъчно опит и при тази ситуация да не правят нищо, е необяснимо. 

- Миналата седмица правителството представи управленската си програма, има ли потенциал да се справи с поставените задачи до края на мандата си?

- Това е изключително трудно да се каже, защото задачите са така формулирани, че не може да се докаже решени ли са или не. Това е един списък от пожелания и общи приказки, които всеки може да извърти, както желае. Никой не може да каже например, че не е направено нищо в една област. В случая това, което липсва, са ясно дефинирани условни очаквани резултати, включително с конкретика, със срокове, със стойности и т.н., каквито ние не виждаме в програмата. Отсега предполагам, че когато дойде време да се отчита една или друга част от нея, ще има големи политически спорове, които ще бъдат субективни именно защото не са заложени в самата програма тези показатели и критерии, по които да се оцени еднозначно изпълнено ли е или не. 

- Как оценявате отношенията между „Дондуков“ 1 и Дондуков“ 2 през първите 100 дни на кабинета „Борисов“ 3 и какви са перспективите пред тях?

- Хладни са, не са още изострени. Общо взето стремят се атаките срещу президента да не идват от правителството, а главно от парламента и от парламентарната група на ГЕРБ, въпреки че министрите не пропускат да захапят президента. Днес включително четох изявление на министъра на регионалното развитие и благоустройството, че ветото на президента ще забави магистрала „Струма“ и т.н. Управляващите се опитват да се обясняват и извиняват с президента. Не са добри отношенията между двете институции, въпреки че Бойко Борисов очевидно не желае да влиза в пряк сблъсък с Радев по простата причина, че стои много по-зле от него. Президентът има два пъти по-голямо одобрение от Борисов, така че той няма интерес от челен сблъсък. Там, където дори се твърди, че има разбирателство между правителството и президента, се вижда, че това е само на думи. Припомням ви заседанието на КСНС, когато беше заявено, че е постигнато разбирателство и ще бъдат изготвени определени анализи и програми от страна на правителството, но сроковете за тези разработки отдавна минаха, а не се е чуло нещо да е направено. Очаквам, че по-нататъшните ходове на управлението ще доведат до засилване на критичността срещу него и предполагам, че президентът ще бъде също един от критиците на правителството. Според мен отношенията между двете страни на „Дондуков“ ще се изострят.

- Даде ли опозицията 100 дни толеранс на кабинета и очаквате ли тя да бъде по-активна отсега нататък?

- Особен толеранс не е дала, въпреки че не е била и особено енергична по някои въпроси, по които можеше да бъде агресивна. Въобще градусът на политическия живот е висок в резултат на неща, които са се натрупали през последните години. Така че първите сто дни на правителството и парламента са общо взето с една позната степен на конфронтация. Според мен е важно опозицията не просто по-агресивно или по-цветисто да напада управлението, а по-аргументирано да посочва неговите съществени пропуски и да показва каква е нейната алтернатива, какво по-различно предлага, за да може обществото да прецени дали има друг по-достоен кандидат да управлява страната. Опозицията е доста по-силна, отколкото при предишните два мандата на Бойко Борисов, говоря най-вече за БСП, които са ясно изразената опозиция. Тя създава доста по-големи грижи на ГЕРБ и парламентарната група на ГЕРБ като че ли не е във форма и няма това ниво, за да бъде равностойна. Ще видим какво по-сериозно ще предложи опозицията като алтернатива на претенциите и намеренията на правителството. 

- Стабилно ли е управлението и управляващата коалиция? Ще изкара ли пълен мандат кабинетът „Борисов“ 3?

- Според мен няма да изкара пълния си мандат. Тази стабилност е привидна. Все още сме в началото на неговото управление. Тепърва предстои председателството и то ще бъде използвано всячески като аргумент да се поддържа една стабилност на управлението на държавата. Имайте предвид, че стабилността на едно управление се решава най-вече от това дали то е способно да разрешава проблемите, които стоят пред обществото. Предишните два кабинета на Борисов си отидоха предсрочно, тъй като се видя, че не могат да решават проблемите и самите те се измъкнаха от задължението да ги решават, така според мен ще се случи и в този трети мандат. Още повече, че аз очаквам с течение на времето да се изострят противоречията вътре в управляващата коалиция. 

Интервюто е на Агенция „Фокус”

(заглавието е на ЗЕМЯ)

Mazda MX-5 RF е кола за чисто удоволствие от шофирането

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281400_Mazda+MX-5+RF+%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%88%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0

 

Японският роудстър получи най-бързия твърд сгъваем покрив в стил Targa

Отскоро най-продаваният роудстър в света - Mazda MX-5, се сдоби и с твърд сгъваем покрив. Новата версия носи името RF, което е абревиатура от Retractable Fastback и е оборудвана с една от най-бързите системи за управление на покрива. Той може да се отваря и затваря с натискане на бутон само за 13 секунди, дори по време на движение със скорост до 10 км/ч. На теория новата Mazda MX-5 RF не е роудстър в буквалния смисъл на думата, а по-скоро нещо като Targa, тъй като има механизъм на сгъване на покрива, подобен на този в последното Porsche 911 Targa. След като натиснете и задържите бутона за отваряне на покрива на автомобила, започва процедурата, която привлича интереса на всички наоколо. Двете части на покрива бързо се отдръпват назад, като правят място на твърдия таван да се сгъне под тях. Конструкцията не отнема от обема на багажника с капацитет едва 130 литра, който е същия като при MX-5 с мек покрив. Между седалките има кутия за предмети, но в салона няма жабка и джобове на вратите. Окачването и управлението на Mazda MX-5 RF не се отличават от тези на версията с мек сгъваем покрив. В салона при затворен покрив е по-тихо.

 

 

За да опознаете новата Mazda MX-5 RF, може да отскочите до съседна Румъния и да покарате по живописния път Трансфагарашан. Изкачвайки се по високопланинските серпентини с остри завои ще се насладите на чистото удоволствие от шофирането. Двигателят на Mazda MX-5 RF е поставен ниско и е изтеглен леко назад, което е позволило да се постигне равно разпределение на теглото по осите 50:50 и да се понижи центъра на тежестта. Лекият роудстър със задно предаване е много чувствителен и маневрен. Кормилното управление за първи път е с електрически сервоусилвател, но е все така остро, директно и с перфектна обратна връзка, като от край до край воланът прави само 2,5 оборота. Окачването на Mazda MX-5 RF е по-меко от предходния модел, което е допринесло за по-комфортното возене по лоши пътища. Новата Mazda MX-5 RF описва завоите с отлично сцепление и ми позволява незабавно да натисна газта, тъй като е оборудвана с диференциал с ограничено приплъзване на задната ос.

 

 

Тънката рамка на предното стъкло почни не пречи на видимостта в острите завои. Настройките на шасито са чудесни и Mazda MX-5 RF реагира светкавично на действията на волана, а водачът чувства всичко, което се случва с предните колела. Реакцията не се променя в зависимост от това дали твърдият покрив е свален или поставен. Педалът на спирачката е настроен перфектно, така че забавянето да се дозира безпогрешно. Ако усети и най-малко поднасяне, системата за стабилизация DSC държи колата в пътя. За щастие тя може напълно да се изключи, а това ви дава възможност да поемете контрола в собствени ръце. Влезте с повече газ в обратния завой с видимост без насрещно движение, плъзнете задницата и ще усетите как се пристрастявате към Mazda MX-5 RF. От този момент нататък ще ви се иска просто да карате вълнуващия роудстър, без да пътувате за някъде, само да се наслаждавате.

 

 

Mazda MX-5 RF привлича любителите на шофирането с приключенския си дух и за разлика от повечето коли, създава чисто удоволствие от шофирането. Заслуга за това има 2,0-литровият 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 160 к.с., който е поставен зад предния мост така, че теглото от малко над 1 тон е разпределено поравно между осите. Перфектният скоростен лост е с къси ходове, което превръща превключването на предавките в неподражаемо удоволствие. Шофирайки по завоите сменям от втора на трета предавка и след това отново се връщам на втора, за да посрещна следващия завой, понякога с леко врътване на задницата. Едва на няколко прави успях да включа и на четвърта, но оборотите така и не падаха под 4000 об/мин. Съпътстващият звук е като перфектна симфония от стомана, бензин и масло. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 7,3 секунди, но изглежда по-бързо, особено когато колата е без покрив. Бензиновият двигател е относително икономичен и при нормално темпо харчи средно 6,6 л/100 км. При динамична езда разходът на гориво скача с около литър и нещо, което е съвсем приемлив резултат за спортна кола.

 

 

Новата Mazda MX-5 RF е перфектна кола не само за пътя Трансфагарашан, но и за ежедневно шофиране, с която можете да ходите на работа или да избягате от града след тежък ден и през уикенда. Тя не е нито най-практичната кола, нито най-функционалният роудстър, но е като играчка за пораснали деца и си струва всеки лев, който ще ви поискат за нея. Това е кола, която напълно ще ви откъсне от скучния живот. Независимо дали ще изберете Mazda MX-5 RF с твърд таван или с мек покрив, тази кола ще промени живота ви и ще го изпълни с много усмивки.

 

 

Mazda MX-5 RF SkyActiv-G 2.0

2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател

6-степенна механична скоростна кутия

160 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин

200 Нм максимален въртящ момент при 4600 об/мин

7,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

214 км/ч максимална скорост

6,6 л/100 км среден разход на гориво

154 г/км емисии на СО2

58 980 лева цена на модела

Скандал: Футболна съдийка обвини шефа си в сексуален тормоз (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/skandal-futbolna-sydijka-obvini-shefa-si-v-seksualen-tormoz-video-2042314

Млада жена - съдия на футболни мачове обвини в сексуален тормоз шефа на футболните съдии в Монтана, съобщи

Биткойнът мина над 4000 долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281399_%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+4000+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0

 Стойността на биткойна е на исторически връх преодолявайки границата от 4000 долара, сочат данни на борсата за криптовалута Coinmaketcap.com, цитирани от rns.online.

Днес сутринта един биткойн се е обменял 4073,85 долара или с 11,76% по-високо от вчера. Общата капитализация на виртуалната валута достигна 67,73 млрд. долара, а на пазара вече има 16,5 млн. биткойна. Дневният оборот засега е 684,6 биткойна.

От началото на април биткойнът стана законно платежно средство в Япония. Тогава стана известно още, че Асоциацията на японските банки възнамерява до април 2018 г. да създаде нова платформа за съответните тестове и за големи, и за регионалните учреждения. Целият процес ще бъде подкрепен от централната банка на Япония и Агенцията за финансови услуги.

По данни на изследователския институт Fuji Chimera обемът на използваните криптовалути в Япония възлиза на 185 милиарда йени (1,67 милиарда долара) за 2015 г. Експерти обаче прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините.

Нещата от живота

http://www.eurochicago.com/2017/08/neshtata-ot-zhivota/

- Ставай, дрипло! Още вчера ти казах да се махнеш от тук! Тровиш въздуха и гониш клиентите! До пет минути да те няма! Ако не изчезнеш, ще те подпаля жива да изгориш! Чу ли ме добре?! Мъжът с костюма подритна купчината кашони. Очите му бяха зли. От там изхвръкна едно малко куче, квичейки. Полека-лека кашоните се размърдаха и се показа подобие на жена. Изпод мръсна забрадка се подаваха кичури сплъстена коса с неопределен цвят. Лицето беше кафяво от мръсотия и сажди. Дрехите или това, което беше останало от тях, бяха пропити от воня и мръсотия. По това, което се виждаше, не би могло да се определи възрастта й. Само очите бяха живи и блестяха, когато гледаха мъжа. - Пак си събрала помиярите! Ще взема утре пушката и ще ги гръмна всичките. И тебе ще гръмна. Писна ми, много ми писна! - Отивам си... няма да ме видиш повече… - промълви съществото.

Президентът: Независими магистрати, но не и недосегаеми!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281398_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82%3A+%D0%9D%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%BE+%

 Промените в Закона за съдебната власт по никакъв начин не ограничават правата на магистратите. Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Това, че ще декларират в коя организация членуват не означава, че има забрана за това членство. Напротив, това е един дух на прозрачност за практикуване на тази много важна професия. Това коментира във Варна президентът Румен Радев.

Върховният главнокомандващ бе на посещение в морската столица на България във връзка със 138-та годишнина на Военноморските сили. Преди празника във Фестивалния комплекс, той пожела на военните моряци никога да не забравят важната и отговорна мисия, с която са натоварени, да носят отговорно службата и да утвърждават статута и самочувствието на страната ни като морска държава.

„Разбира се, пожелавам им нова техника, ресурси и условия за пълноценна подготовка и достойно заплащане на труда, което съответства на изключително отговорната и тежка работа, която изпълняват“, каза още той. И припомни, че това е нещо, за което работи от самото начало на своята кампания и, за което е свикал и първия Съвет за Национална сигурност.

„Нямам договорка с премиера за приемането на Антикорупционния орган, каквито слухове има разпространени. Имаме консенсус само за едно - че дирекция „Корупция“ трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. С премиера изобщо не сме обсъждали и решавали какъв точно да бъде този орган и как да се избира неговото ръководство. Мисля, че този законопроект, в този вид на един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Нужен е нов, единен, независим орган, който да затвори цикъла от информация, сигнал, разследване до обвинение. Така ще се борим с корупцията, според мен, заяви Радев. Президентът коментира и ветото, което наложи на Закона за опазване на околната среда.

„Никога не съм бил против бързото и експедитивно изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при една добра законност. Нито един закон не бива да подкопава устоите на правовата държава. Ако прочетете внимателно самия закон и наложеното вето, ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок. Но вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, че да имаме и две съдебни инстанции, и спазване на този срок. Защото, когато имаме приоритетни обекти, това означава, че можем да имаме съответно и приоритетно решение на съда, специално за тези обекти“. Той коментира и скандалите около назначения от него Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация. По думите на Радев, комисията трябва да има представител на хората с увреждания, а Кичашки е доказал, че защитава ефективно правата им. „Нека не правим медийни трагедии, рано е за медиен линч. За мен силно гражданско общество означава прозрачност, откритост и двустранен диалог“, посочи още президентът.

Спират водата в части от 6 столични квартала

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-vodata-v-chasti-ot-6-stolichni-kvartala-662717.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснадяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 519 в кв. „Христо Ботев“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:00 часа на ул. 511, ул. „Георги Спасов“, ул. 510, ул. 519. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Димитър Петков“ в жк. „Света троица“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа по ул. „Враня“ от ул. „Зайчар“ до ул. „Димитър Петков“, по ул. „Димитър Петков“ от ул. „Враня“ до ул. „Пловдив“.

Подмяна на водомерен възел на ул. „Бунтовник“ в „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:30 часа на ул. „Бунтовник“, по ул. „Николай Лилиев“ от ул. „Бунтовник“ до ул. „Вежен“.

Монтаж на пожарен хидрант на ул. 68 кв., „Враждебна“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на ул. 8, ул. 51, ул. 55, ул. 68.

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Липите“ в Казичене се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа по ул. „Липите“ от ул. „Любен Каравелов“ до ул. „Троянов път“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дон“ кв. „Горна баня“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. 646 от ул. „Орхидея“ до ул. „Дон“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!
Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

На 14 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6389574

На 14 август рожден ден иматАна Караиванова, юрист Акад. Атанас Атанасов, генетик Борис Христов, поет, писател и журналист Проф. Валентин Старчев, скулптор Иван Попйорданов, бивш изпълнителен директор на БНТ Ирен Онтева, манекенка Тома Спространов, радиоводещ и музикален

Триумф за САЩ и крах за Ямайка на световното първенство по лека атлетика

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/14/3023711_triumf_za_sasht_i_krah_za_iamaika_na_svetovnoto/?ref=rss


САЩ спечелиха убедително класирането по медали на световното първенство по лека атлетика, а Ямайка записа най-слабото си участие от 2003 г. Американците завършиха шампионата с 10 златни, 11 сребърни и 9 бронзови отличия.<br /><br />Щатите взеха само един златен медал в беговите дисциплини при мъжете, но той беше най-паметният на това първенство. Джъстин Гатлин свали Юсейн Болт от световния връх на 100 метра в последното индивидуално състезание в кариерата на ямаеца и на 35 години...

Щурмът на Валери - само на база полицейско разпореждане

http://clubz.bg/57224-shturmyt_na_valeri_samo_na_baza_policejsko_razporejdane

Спирането на музиката и работата на нощни заведения в Слънчев бряг с участието на вицепремиера Валери Симеонов са само на база полицейско разпореждане, а не на конкретни сигнали или констатирани нарушения на законодателството.

Това стана ясно от разговор с представители на Районната здравна инспекция в ефира на бТВ по повод случките в курорта от последните дни.

“По отношение на заведенията задълженията са на общините, които разрешават работното време. Правим постоянно проверки, всяко лято, но сега просто добиха повече гласност”, обясни шефката на здравната инспекция в курорта д-р Вергиния Цанова пред телевизията.

По думите й в района на заведенията “Оксиджен” и “Бедрум” общият шум е бил над допустимите норми, но фоновият шум в този район също е много висок. При спиране на музиката в първото заведение шумът е намалял с 30 децибела, но отново е бил над нормата. 

“Глоби са налагани, но не точно на тези заведения. Съставянето на актове зависи отново от общините”, заяви тя.

Друга представителка на инспекцията - д-р Иванка Каменова, заяви, че въпросните дискотеки работят от години и не са уличени в нарушения на законите за туризма, за храните, за трудовото законодателство (точно обратното написа Симеонов в профилите си в социалните мрежи, б.р.). 

“Може би вицепремиерът Валери Симеонов е в бъдещето, когато казва, че ще бъде променено законодателството. Дори не съм сигурна, че има право на това нещо, но не съм юрист. Редно е да се каже най-после какво представлява Слънчев бряг: курорт ли е, урбанизирана територия ли е”, обясни д-р Каменова. 

В ефира на бТВ беше и арестуваният диджей Станчо, който попита Валери Симеонов:

“В мирно време обявявате война. Вие като вицепремиер изземвате функциите на вътрешния министър, как се чувства той? Вие от позицията на какъв изземате функциите? Не ви ли е неудобно, не ви ли е срам да ме държите гладен, да не мога да си плащам сметките?”

Той обяви, че отива в полицията, за да си поиска неправомерно задържания лаптоп, което станало без никакви документи, които предполагат изземване на лични вещи. Още повече, че срещу него не се води никакво разследване.

Още вчера Симеонов пък написа в позицията си във фейсбук и Туитър:

"... Законът и наредбите на Община Несебър забраняват каквото и да било озвучаване в открити заведения след 24:00 ч."

Всъщност обаче читател написа отдолу:

"Прощавайте г-н Симеонов, но ако се бяхте запознали с Наредбата на община Несебър за опазване на обществения ред на територията на общината, щяхте да знаете, че няма как тези хора да са извършили нарушение на нощната тишина, тъй като чл. 3 от наредбата е отменен. 

Т е. Вие и общината нямате право да налагате санкции. Прогнозирам, че санкциите, които ще опитате да наложите, ще бъдат отменени от съда..." и т.н.

Справка с въпросната наредба на общината показва, че чл. 3 с всичките му четири алинеи, сред които и:...

"/1/ Забранява се използването на жива музика и озвучителна техника в заведенията за хранене и развлечения без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.

–          от месец октомври до месец април включително – след 22.00 часа до 07.00 часа;

–          от месец май до месец септември включително – след 24.00 часа до 07.00 часа."

... наистина е отменен с решение още от 2007 г.

Май ше ни бъде

https://bivol.bg/stresherfest.html

Ето ви малко суха статистика. Горно Озирово е едно типично северозападно село, закътано в диплите на Предбалкана.  Ако не си откачалник като мен, който е addicted to родния си край, ще влезете в Гугълчето и ще прочетете, че има тристатина жители, че реката, която минава през него се казва Черна, а из околните сурови планини […]

Жълт код за бурен вятър е обявен за цялото Черноморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YcjXP71NOmc/

Жълт код за бурен вятър е обявен за цялото Черноморско крайбрежие, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. След полунощ ще има усилване на вятъра от северозапад до 12-17 м/сек (6-7 бала по Бофорт), пориви до 20 м/сек (8 бала по Бофорт).

Над Черноморието ще има променлива облачност. Максимални температури на въздуха: 27° – 29°. Температурата на морската вода е 26° – 27°. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала.

БСП чака край реката трупа на врага си, но ще дочака своя

http://clubz.bg/57223-bsp_chaka_kraj_rekata_trupa_na_vraga_si_no_shte_dochaka_svoq

Корнелия Нинова пред пленума на БСП. Снимка БГНЕС

Мой приятел мисли приблизително така:

БСП явно е чула-подочула или чела-недочела китайската мъдрост, че няма смисъл да влизаш в бой, а просто седни на брега на реката и търпеливо чакай - рано или късно трупът на твоя враг ще проплува край теб. 

И затова не влиза в бой, ами е седнала край една река и чака. Чака оплелият се в собствените си суджуци, боклуци, айдуци и корупции враг сам да си върже топузи на краката и воденични камъни на шията и още по-сам да се бутне в реката. 

БСП така има дъъъълго да чака - ако продължи да чака точно сега и още повече - точно край тази река. 

Защото е седнала край съвсем друга река - реката на забравата. И по нея ако нещо проплува някой ден, това ще е само трупът на самата БСП.

Препечатваме коментара от страницата на автора във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Фотоконкурс по случай празника на град Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uNa8cSlA55w/

Фотоконкурс се организира, по случай 15 август – празник на град Несебър.

1. Конкурсът се организира от Народно читалище „Месемврия 2015“ гр. Несебър.

2. Участниците в конкурса могат да изпратят до 5 бр. снимки, цифров формат, отразяващи празника на гр. Несебър и направени на 14, 15 или 16 август 2017 г., на имейл mesemvria2015@gmail.com.

3. Няма ограничение за възраст, класа, пол, занятие за участниците в конкурса, но в него НЕ МОГАТ да участват членовете на Читалищното настоятелство.

4. Наградите в конкурса са 3 броя: 50 лева за първо място, 30 лева за второ и 20 лева за трето. Осигурени са от спомоществователи и ще бъдат обявени най-късно до 24 :00 часа на 18 август 2017 г. на фейсбук страницата на читалището ( www.facebook.com/Mesemvria/ )

5. Оценяването на изпратените снимки ще се осъществи от петчленно жури, съставено от членове на Народно читалище „Месемврия 2015“ и от спомоществователите в конкурса.

6. Всички изпратени снимки стават собственост на Народно читалище „Месемврия 2015“ гр. Несебър.

7. Крайният срок за изпращане на снимките е 12:00 часа (на обяд) на 16 август 2017 г.

От Народно читалище “Месемврия 2015” гр.Несебър очакват вашите снимки.

Хиляди поклонници ще се помолят пред чудотворната икона в Бачковския манастир

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/hiliadi-poklonnici-shte-se-pomoliat-pred-chudotvornata-ikona-v-bachkovskiia-manastir-2042310

Хиляди вярващи ще посетят и тази година Бачковския манастир за празника на Света Богородица, който църквата отбелязва на 15 август. В навечерието на празника Бачковският манастир се готви за хилядите поклонници.

Манастирът и неговата

Две френски туристки пострадали при катастрофа до язовир «Порой»

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/naR-t8Zkr2o/

На 11.08.т.г. около 13.20 ч. в района до язовир «Порой», общ. Поморие, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост при навлизане в десен завой, самостоятелно катастрофира, преобръщайки се извън пътя, лек автомобил «УАЗ 469 Б», с бургаска регистрация, управляван от 68 -годишния С.Б. от с. Гълъбец, общ. Поморие. От ПТП пострадали две от пътуващите в автомобила жени – С.Б., 48- годишна и А.Л., 27- годишна, и двете френски туристки, отседнали в Слънчев бряг. С.Б. е настанена за лечение в болница «Дева Мария» кв. «Ветрен» със счупване в областта на лява раменна става, без опасност за живота, а А.Л. получила сътресение на мозъка, но е без опасност за живота.

След войната на Валери срещу шума: собствениците обявиха, че имат право да работят след полунощ

http://clubz.bg/57222-sled_vojnata_na_valeri_sreshtu_shuma_sobstvenicite_obqviha_che_imat_pravo_da_rabotqt_sled_polunosht

Собственици на заведения в Слънчев бряг ще доказват в съда, че имат право да работят след полунощ. Това стана ясно от думите на управителя на дискотека “Бедрум” в курорта, в която в събота срещу неделя нахлу вицепремиерът Валери Симеонов с полиция и представители на други институции за проверка. Бе разпоредено и спиране на музиката, а клиентите на заведението посрещнаха Симеонов с викове “оставка” и обидни реплики. 

“По никакъв начин провокацията за проверка не е от наша страна. Това е някаква нарочна акция срещу нас, клубът съществува от 10 години и до момента нямаме нито един съставен акт”, заяви представителят на “Бедрум” (точно обратното твърди Симеонов пред медиите - че е открил куп нередности, б.р.)

Той заяви, че фоновият шум в Слънчев бряг е висок, но това не значи, че заведенията нарушават правила.

По думите му Симеонов е пристигнал с полиция и е дадено разпореждане от страна на полицията за спиране на музиката, а от заведението не е имало как да се защитят. Вицепремиерът заявил, че заведението няма право да работи след полунощ заради наредбата на общината за шума.

“Естествено, че имаме право да работим след полунощ и това ще бъде доказано от нас в съда. Нашите юристи вече работят. Но питаме кой ще поеме отговорност за тази нарочна акция и кой и как ще ни възстанови загубите, които никак не са малки”, каза още управителят на “Бедрум”.

Данаил Петков –  представителят на дискотека “Оксижен”, в която предишната нощ също бе спряна музиката и бе арестуван гост диджеят Станчо, също отрече обвиненията на Симеонов, че в заведението са открити множество нарушения.

По думите му от предоставените и на медиите протоколи от проверяващите органи – НАП, Агенция “Митници”, пожарната, инспекцията по труда  и т.н. става ясно, че те са с констатации “не са констатирани нарушения”. Въпреки това Симеонов твърди, че нарушения имало, при това драстични.

(Бел. ред. - в постове във фейсбук вицепремиерът дори се похвали, че са иззети оборотите, защото не се отчитат пред НАП)

“Според мен проблемът е, че институциите трябваше да излязат март или април с ясно становище, че политиката в Слънчев бряг се променя и ще се търси тишина. Бизнесът трябва да е наясно, защото в началото на лятото ние си плащаме наемите, а в един момент оставаме излъгани”, каза той.

Председателката на Съюза на собствениците на заведения в Слънчев бряг Елена Иванова обяви, че още тази седмица ще има общо събрание и ще се настоява за среща с Валери Симеонов, на която ще бъдат представени решенията на собствениците. По думите й клиентите на заведенията в комплекса неслучайно са избрали именно него за своята почивка или уикенд - това са хора, избрали да оставят парите си в България по време на туристическия сезон и не е трябвало да стават свидетели на подобни акции, смята тя.

От своя страна днес вицепремиерът свиква Координационен съвет по туризъм в Бургас. На него той ще обобщи резултатите от проверките си, на които предвождаше лично полиция, НАП, агенцията по храните, Регионална здравна инспекция и инспекция по труда.

Леонардо ди Каприо ще изиграе Да Винчи

//dariknews.bg/novini/liubopitno/leonardo-di-kaprio-shte-izigrae-da-vinchi-2042305

Американският актьор Леонардо ди Каприо ще изиграе главната роля в екранизираната биография на Леонардо да Винчи, съобщава онлайн изданието Deadline.com.

Турски полицай беше убит от боец на "Ислямска държава"

//dariknews.bg/novini/sviat/turski-policaj-beshe-ubit-ot-boec-na-isliamska-dyrzhava-2042304

Турски полицай е бил наръган снощи смъртоносно с нож от заподозрян боец на групировката "Ислямска държава" в полицейски участък в Истанбул, предаде Анадолската агенция, цитирана от Франс прес.

5-километрова колона от тирове на "Капитан Андреево"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/5-kilometrova-kolona-ot-tirove-na-kapitan-andreevo-2042303

На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево” има 5 км колони от товарни автомобили на изход от страната. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция”, цитирани от

Е-4, етап II - 9 часа Верила без вода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389801

Е-4, етап II - 9 часа Верила без водаЩе ме извините, ама тази история ще започне от мола. Важно е. Пепа ще си купува обувки. Първите в живота. Купуването на планински обувки е като влизане в масонска ложа - знак на принадлежност и допуск в планинското общество. С ложите не съм сигурна точно как е, но тук си знам всичко. Подхождам отговорно.

Оливър Стоун отново с призив срещу войната

http://pogled.info/svetoven/olivar-stoun-otnovo-s-priziv-sreshtu-voinata.88377

/Поглед.инфо/ Американският режисьор Оливър Стоун оцени по време на филмовия фестивал в Сараево, Съединените щати са "загубили своя баланс" и вече не са наясно с това какво са „страданието и трагедията на войната".

Китай регистрира 6,4% промишлен ръст в сравнение с аналогичния показател от миналата година

http://pogled.info/svetoven/kitai-registrira-6-4-promishlen-rast-v-sravnenie-s-analogichniya-pokazatel-ot-minalata-godina.88378

/Поглед.инфо/ Обемът на промишленото производство в Китай през месец юли 2017 година се е увеличил с 6,4% в сравнение с аналогичния показател от миналата година.

Белият дом осъжда крайната десница

http://pogled.info/svetoven/amerika/beliyat-dom-osazhda-krainata-desnitsa.88379

/Поглед.инфо/ САЩ имат "нулева толерантност към омразата и насилието" на крайната десница, заяви в неделя вицепрезидент Майк Пенс, след демонстрацията на крайната десница, който доведе до насилие в щата Вирджиния.

Кметът на Ню Йорк официално предложи въвеждане на данък за милионери

//dariknews.bg/novini/sviat/kmetyt-na-niu-iork-oficialno-predlozhi-vyvezhdane-na-danyk-za-milioneri-2042293

Кметът на Ню Йорк официално предложи въвеждане на данък за милионери с цел финансиране на модернизацията на градското метро и подпомагане на най-бедните потребители на подземната железница. Предстоят дебати по темата, а за да бъде приета- инициативата трябва да бъд

Още организации прекратиха спасяването на мигранти в Средиземно море

//dariknews.bg/novini/sviat/oshte-organizacii-prekratiha-spasiavaneto-na-migranti-v-sredizemno-more-2042291

Още две хуманитарни организации временно спряха операциите за спасяване на мигранти в Средиземно море, присъединявайки се към "Лекари без граници", тъй като се чувстват заплашени от либийската брегова охрана, предаде Ройтерс.
 
"Спасете децата" и "Сий Ай"

17 убити при атентат в Буркина Фасо (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/17-ubiti-pri-atentat-v-burkina-faso-snimkivideo-2042302

17 души са убити и 8 са ранени при нападение на предполагаеми джихадисти срещу ресторант в Буркина Фасо, предаде Асошиейтед прес. Данните предостави министърът на комуникациите Реми Данджину.

Елизабет се оттегля от трона, ще бъде ли Чарлз регент?

//dariknews.bg/novini/sviat/elizabet-se-otteglia-ot-trona-shte-byde-li-charlz-regent-2042290

Кралица Елизабет II подготвя своето оттегляне от престола и назначаването на сина си - принц Чарлз, за регент. Това твърдят източници от двореца, цитирани от в. “Дейли мейл”.
 
Пред най-близките си хора 91-годишната кралица казала, че ако все още е на

Голям туристически интерес към най-високия връх на Балканите Мусала

//dariknews.bg/novini/bylgariia/goliam-turisticheski-interes-kym-naj-visokiia-vryh-na-balkanite-musala-2042292

Огромен брой туристи през почивните дни посещават най-високия връх в Рила и на Балканите Мусала. Голяма част от любителите на планината предприемат еднодневен преход до върха, като използват лифта от Боровец до хижа Ястребец.
 
Разстоянието от Ястребец до хижа

Султан ал Мурейхи: Емирът на Катар ще дойде през ноември, окуражаваме бизнеса да работи с България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6389826

Султан ал Мурейхи: Емирът на Катар ще дойде през ноември, окуражаваме бизнеса да работи с БългарияЩе засилим вноса на стоки от Източна Европа и Балканите за сметка на страните от Залива, казва катарският държавен министър на външните работи - Г-н министър, дойдохте в България след обиколка на няколко балкански страни, докато във вашия регион, в Залива, кризата все още продължава. - Да, посетих Македония, Сърбия, Хърватия,

На 20 август 2017 г. се навършват 1100 години от битката край река Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eZj2Vsfem84/

На 20 август 2017 г. се навършват 1100 години от прочутата битка край поречието на река Ахелой. Триумфът на Цар Симеон I над византийския главнокомандващ Лъв Фока и до днес е определян като едно от най-грандиозните сражения в европейското Средновековие. Българският владетел взема лично участие в боевете, начело на тежката конница. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена и унищожена почти изцяло. Любопитен факт е, че именно преди Ахелойската битка за първи път в българската история се отслужва водосвет на бойните знамена по инициатива на Цар Симеон I.

Юбилейното честване на паметната годишнина  ще се състои в Ахелой на 20 август /неделя/, от 18.00 часа.

Пожар на „Елените”, фойерверки запалиха сухи треви

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/anhUJLmVtqg/

Фойерверки запалиха сухи треви и храсти в курортния комплекс „Елените”. Изгорели са около 30 декара от частен имот. На място са били изпратени два екипа с две пожарни коли, съобщи bTV. Малко преди полунощ пожарът беше локализиран. Няма опасност нито за хората, нито за постройките в комплекса, увериха огнеборците.

Терористи убиха 20 души в ресторант в Уагадугу

http://clubz.bg/57221-teroristi_ubiha_20_dushi_v_restorant_v_uagadugu

Двадесет души бяха убити при джихадистка атака срещу ресторант в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, съобщи Би Би Си. Една от жертвите е турски гражданин.

Трима нападатели открили безразборна стрелба по седящите на масите хора.

Десетина ранени са били изведени от ресторанта от лекарите на Бърза помощ. Сред тях има и в критично състояние. 

Армията на Буркина Фасо реагира веднага срещу ислямистите, които атакуваха кафе-ресторанта, известен като "Азиз Истанбул". Силите на реда пристигнаха на мястото с бронирани коли, след като се чу стрелба. След няколкочасова престрелка операцията приключи. На място са разстреляни някои от нападателите.

Засега никой не е поел отговорност за нападението. Предполага се, че кървавият атентат е дело на местния клон на терористичнага групировка "Ал Кайда".

Терористи убиха 17 души в ресторант в Уагадугу

http://clubz.bg/57221-teroristi_ubiha_17_dushi_v_restorant_v_uagadugu

Седемнайсет души бяха убити при джихадистка атака срещу ресторант в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, съобщи Би Би Си. Една от жертвите е турски гражданин.

Трима души открили безразборна стрелба по седящите на масите хора.

Десетина ранени са били изведени от ресторанта от лекарите на бърза помощ. Сред тях има и в критично състояние. 

Армията на Буркина Фасо реагира веднага срещу ислямистите, които атакуваха кафе-ресторанта, известен като "Азиз Истанбул". Силите на реда пристигнаха на мястото с бронирани коли, след като се чу стрелба. Все още обаче операцията не е приключила.

Засега никой не е поел отговорност за нападението. Предполага се, че кървавия атентат е дело на местния клон на терористичнага групировка Ал Кайда.

Бившият външен министър Младенов прие исляма в Ирак и стана шиит

http://pogled.info/svetoven/bivshiyat-vanshen-ministar-mladenov-prie-islyama-v-irak-i-stana-shiit.88376

/Поглед.инфо/ Бившият външен министър на България Николай Младенов е приел исляма и e станал шиит, съобщават с гордост иракски медии, пише Флагман.

Георги Димитров безропотно изпълнява мокрите поръчки на Сталин

http://clubz.bg/57220-georgi_dimitrov_bezropotno_izpylnqva_mokrite_porychki_na_stalin

„След като англо-американците се намесиха и предявиха категорично искане за отмяна на смъртната присъда (срещу лидера на Обединената опозиция в Народното събрание Никола Петков – б.а.), въпросът за нас вече придобива особено вътрешно- и външнополитическо значение. Неизбежните неприятни последици в резултат на изпълнение на присъдата ще бъдат временни и при това много по-малко, отколкото при нейното неизпълнение. Присъдата трябва да бъде изпълнена, независимо от това какви декларации осъденият би давал. Действайте твърдо с далечен държавен прицел. Това е и становището на нашите [съветски] приятели“.

С тази шифрограма, изпратена от Москва на 17 септември 1947 г. до заместниците му в София Трайчо Костов и Васил Коларов, Георги Димитров изпълнява публично изречената закана че ще „прати два метра под земята“ основния си политически опонент – лидера на Обединената опозиция в Народното събрание Никола Петков. Трайчо Костов отговаря:

“В полунощ на 22-23 септември ще бъде приведена в изпълнение присъдата на Петков. От утрешния ден събрания по предприятия и села ще гласуват резолюции на одобрение“.

Георги Димитров като удължена ръка на Сталин

Личният дневник на Димитров свидетелства, че още по времето, когато той ръководи Коминтерна, Сталин диктува всички негови решения. На 11 ноември 1937 г., например, Димитров е натоварен от съветския лидер със задачата да примами в Москва емигриралия във Франция германски комунистически ръководител Вили Мюнценберг, пише покойният историк Пламен Цветков.

Гневът на Сталин е предизвикан от острите изказвания срещу сталинизма на този политически емигрант, който се ползва с висок авторитет в Западна Европа. Тъкмо Димитров трябва да задейства капана, подготвен от НКВД (предшественик на КГБ – б.ред.), защото има добри лични контакти с Мюнценберг, който е бил един от най-активните му защитници по време на Лайпцигския процес. Германският комунист обаче добре е съзнавал какво го очаква в Москва след тази покана за „изясняване на различията“.

Репресии срещу съратници, полуколониална НРБ

Георги Димитров е безропотен и усърден изпълнител на всевъзможни задачи и „мокри“ поръчки на Кремъл – така проф. Цветков обрисува тогавашния шеф на Коминтерна, който по време на дирижираните от Сталин и шефа на НКВД Николай Ежов кървави разправи с „враговете с партиен билет“ в края на 30-те години насъсква НКВД включително и срещу свои близки сътрудници.

В резултат от окупацията от Червената армия през 1944 г. НРБ възниква като тоталитарна полуколония на СССР. В кореспонденцията със съратниците си в България Георги Димитров нееднократно изтъква ролята на окупацията за „победата на народа“. Веднага след 9 септември 1944 в България са изпратени многобройни съветски „съветници“ и специални части от НКВД и СМЕРШ, които трябва да подкрепят инсталираното от Москва правителство. Те изиграват и ключова роля в замисленото пак в Москва ликвидиране на опозицията в Народното събрание.

Сред кадрите на кремълските тайни служби, специално обучени да изтезават и да убиват, се открояват трима души, пристигнали в България през октомври 1945 г.: полковници от НКВД Л. Студников, И. Голубенко и П. Зеленски. Това научаваме от документалния сборник „ДС и КГБ – връзки и зависимости“ на Комисията по досиетата. Официално задачата им е да „реформират“ репресивния апарат на новия режим, но основната им работа е да организират ликвидирането на остатъците от политическата опозиция и парламентаризма. През лятото на 1947 г. в подготовката на публичния процес срещу Никола Петков се включва още един  съветски полковник – Митя Трифонов. Година след това той разпитва и изтезава арестуваните, а по-късно разстреляни евангелистки пастори. За процеса срещу Трайчо Костов в София пристига следващ пореден гост от Москва -  т.нар. „генерал Чернов“ (всъщност полковник Л. Шварцман).

Ноктите изтръгнати, ушите отсечени

Разправата с много от опозиционните дейци се провежда тъкмо под ръководството на съветските „съветници". А жестокостите са всекидневие. Ето какво пише резидентът  на британските тайни служби в София полковник С. Бейли за убийството на Мара Рачева, 24-годишната секретарка на земеделския водач д-р Г. М. Димитров:

"Уведомен съм от лекаря, който е обслужвал майката на момичето, че когато е бил отворен ковчегът, освен рани от куршум и нож, са били установени и следните наранявания:

1. Всички нокти и на двата крака са били отскубнати.

2. Трите пръста на лявата ръка са били отрязани до втора става. 3.

Двете уши са били отсечени.

4. Дясната гръд е била нарязана.

5. Езикът е бил раздран и всичките зъби извадени.

6. Одрана е била ивица кожа с ширина от около два инча на кръста...”

Дойче веле.

Френският писател Седрик Гра: „Ако не бях се родил французин, бих искал да бъде руснак”

http://pogled.info/svetoven/evropa/frenskiya-pisatel-sedrik-gra-ako-ne-byah-se-rodil-frantsuzin-bih-iskal-da-bade-rusnak.88371

/Поглед.инфо/ Още един французин се влюбва в Русия: за това говорят книгите на младия френски пътешественик Седрик Гра. По време на своя знаменит преход от Якутия до Владивосток, той намира философско уединение и "меланхолични нотки", открива сибирските простори, в които "се фокусира върху своите мисли".

Русия започна нови военни учения

http://pogled.info/svetoven/rusiya-zapochna-novi-voenni-ucheniya.88372

/Поглед.инфо/ Над 2 хиляди военнослужещи и 500 единици бойна и специализирана техника започнаха в понеделник общи учения в руския Източен военен окръг, предаде ТАСС. Те се провеждат едновременно в Забайкалския и Хабаровския край, в Република Бурятия, Амурска и Сахалинска област, съобщават военните.

Отвлякоха бивш премиер на Либия

http://pogled.info/svetoven/otvlyakoha-bivsh-premier-na-libiya.88373

/Поглед.инфо/ Али Зейдан, който бе премиер на Либия между 2012 и 2014 година, е бил отвлечен от неизвестни лица в Триполи през нощта срещу понеделник, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия".

Сблъсъци в Сиатъл

http://pogled.info/svetoven/amerika/sblasatsi-v-siatal.88374

/Поглед.инфо/ Сблъсъци между силите на реда и демонстранти станаха в неделя в американския град Сиатъл, щата Вашингтон, съобщи местният филиал на телевизионната компания Ей Би Си. По предварителни данни полицията е използвала сълзотворни аерозоли и шокови гранати.

САЩ разчитат на мирно решение във Венецуела

http://pogled.info/svetoven/sasht-razchitat-na-mirno-reshenie-vav-venetsuela.88375

/Поглед.инфо/ Съединените щати разглеждат различни варианти за въздействие върху Венецуела, но разчитат на мирно урегулиране на ситуацията. Това заяви в неделя в Кртахена (Колумбия) вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс. Пенс се срещна с президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос. Двамата дадоха съвместна пресконференция.

Оставка за ...шума?

http://pogled.info/bulgarski/ostavka-za-shuma.88367

/Поглед.инфо/ Днес, в обедните си Новини, Би Ти Ви постави следния въпрос в традиционната си анкета: „Одобрявате ли действията на Валери Симеонов в Слънчев бряг?“ Седем часа по-късно резултатите бяха следните: 48% - Да, трябва да има повече контрол в курортите; 25% - Няма нужда вицепремиер да прави среднощни проверки; 25% - Не, това е атака срещу българския бизнес; 1% - Нямам мнение.

Война в Хималаите ще изложи на риск меката сила на Индия

http://pogled.info/svetoven/voina-v-himalaite-shte-izlozhi-na-risk-mekata-sila-na-indiya.88368

/Поглед.инфо/ Информационната агенция „Синхуа” и ежедневникът „Китай Днес” – платформи с достоверна информация за китайските политики, тази седмица предупредиха за военния конфликт с Индия в близост до границата със Сикким. От „Китай Днес” не са се поколебали да напишат, че „прозорецът за мирно решение се затваря. Отброяването до сблъсъка между двете сили е започнал...”. В същото време от „Синхуа” заявиха, че китайската сдържаност „има своите граници и с всеки изминал ден търпението се изчерпва”.

В памет на героите: Как и защо загина «Курск»?

http://pogled.info/svetoven/v-pamet-na-geroite-kak-i-zashto-zagina-kursk.88369

/Поглед.инфо/ Още в Брежневската ера командването на съветския флот преценява как да се противопостави на заплахата от американските самолетоносачи. Изграждането на тежки самолетоносачи СССР не може да си позволи. Затова се търси асиметричен отговор на това предизвикателство. Така се ражда проектът за изграждане на 11 броя подводни лодки 949А – известните под името "Антей" подводни ракетни крайцери. Тези чудовища са с височината на 9-етажна сграда и са оборудвани с противокорабни ракети "Гранит". Десетият "Антей", заложен през 1990 г. и пуснат във вода през 1994 г., получава номер К-141 и името "Курск".

Süddeutsche Zeitung: Председателят на СвДП на Германия Кристиан Линднер ще лети за Крим през Москва

http://pogled.info/svetoven/S%C3%BCddeutsche-Zeitung-predsedatelyat-na-svdp-kristian-lindner-shte-leti-za-krim-prez-moskva.88370

/Поглед.инфо/ Съществуват две възможности за човек, който иска да отиде от Германия в Крим, но и двете имат малко общо с туристическата индустрия. За да получи специално разрешение да посети анексирания от Русия полуостров, необходимо е да се обърне към украинското посолство в Берлин и към две от ведомствата в Киев. Чак след „одобрението” може да се качи в Киев на автобуса за Крим.

Минипрасетата като бебета са 2 кг, но достигат до 40 кг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6388566

Минипрасетата като бебета са 2 кг, но достигат до 40 кгОтличават се със силен интелект и добра лична хигиена В България, когато чуем, че някой има прасе, веднага се сещаме за скара, вино и добре осолени мръвки по Коледа. Все по-голяма тенденция е тези грухтящи четириноги да се отглеждат като домашни любимци, разбира се, не в стандартните им размери, а в минивариант, познат още като виетнамски.

Наско Сираков до Спас Русев при победния дебют на Роси в "Левски" (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389948

Наско Сираков до Спас Русев при победния дебют на Роси в "Левски" (ВИДЕО)"Левски" победи с 2:0 "Дунав" на "Герена", а мачът от 5-ия кръг на Първа професионална лига бе белязан от 2 събития. Първото бе ясно още преди срещата. Италианският треньор Делио Роси записа официален дебют начело на "сините", който се оказа успешен благодарение на чеха Давид Яблонски и румънеца Сержиу Буш.

20-годишен нанесе първата загуба за Федерер във финал за годината (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389945

20-годишният германец от руски произход Александър Зверев стана първият, който успя да победи емблемата на тениса Роджър Федерер във финал през 2017 г. На турнира в Монреал от серията "Мастърс 1000" швейцарецът падна с 3:6, 4:6 от младока. Федерер спечели предишните си 5 финала за годината - на Аustralian Open, в Индиън Уелс, Маями и Хале,

Лъвица, спасена от сирийски зоопарк, роди в йордански резерват

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389924

Лъвица, спасена от сирийски зоопарк, роди 
в йордански резерватЛъвчето Хиджар е лъвче с късмет - то бе родено само часове след като майка му Дана, спасена от зоопарк в Сирия, бе пусната в резерват в Йордания, предаде Асошиейтед прес. Дана и още 12 животни, включително други четири лъва и два тигъра, едва оцеляха в суровите условия на опустошения от войната град Алепо.

"Реал" удари 3:1 "Барса" за суперкупата, Роналдо с гол и червен картона на "Ноу Камп" (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389939

"Реал" се приближи до спечелването на пореден трофей в ерата "Зинедин Зидан". Воденият от френския треньор мадридски гранд удари 3:1 "Барселона" насред "Ноу Камп" в първия мач за суперкупата на Испания. Столичани, които са шампиони, откриха резултата чрез автогол на Жерар Пике в 50-ата мин. Носителят на кралската купа изравни от спорна дузпа с гол

Зверев не остави шансове на Федерер и спечели пета титла за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/14/3023714_zverev_ne_ostavi_shansove_na_federer_i_specheli_peta/?ref=rss


Александър Зверев постигна впечатляваща победа срещу Роджър Федерер и спечели турнира от сериите "Мастърс" в Монреал. 20-годишният германец се наложи по много убедителен начин над най-добрия тенисист през сезона, като имаше нужда от едва 68 минути за успеха с 6:3, 6:4.<br /><br />Зверев спечели втората си титла от сериите "Мастърс", след като през май триумфира в Рим след победа над Новак Джокович във финала. Той вече има пет титли през сезона, като по този...

Режисьорът Стилиян Иванов не яде месо от 12 години

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6387495

Режисьорът Стилиян Иванов не яде месо от 12 годиниРежисьорът Стилиян Иванов е вегетарианец от 12 години. Тогава прави филм за лечителя Петър Димков.“Останах впечатлен от неговите разсъждения на тема месоядство”, казва Иванов. Самият Димков доразвива една от идеите на учителя Петър Дънов, според която човекът е това, с което се храни. За да пречистят не само тялото, но и духа си,

Реал отупа безмилостно Барса и се доближи до Суперкупата

https://offnews.bg//futbol/real-otupa-bezmilostno-barsa-i-se-doblizhi-do-superkupata-662726.html

Реал Мадрид нокаутира Барселона с 3:1 в първия от двата мача за Суперкупата на Испания, игран на стадион "Камп Ноу".

В началото Реал демонстрира страхотна отборна работа, разменяйки къси и двойни подавания, обърквайки защитата на домакините, но въпреки няколкото добри възможности и за двата отбора първото полувреме завърши без отбелязан гол.

Втората част започна ударно за "белия балет". Защитникът на Барса Жерар Пике си отбеляза автогол в 50-ата минута. Марсело центрира остро в наказателното поле на каталунците и испанецът отклони топката във вратата на Марк-Андре Тер Щеген.

В 76-ата минута Лионел Меси изравни резултата от дузпа. Главният съдия на срещата отсъди несъществуващ наказателн удар в полза на каталунците, след като Луис Суарес демонстрира завидни актьорски заложби и се строполи пред Кейлор Навас.

4 минути по-късно Реал отново поведе в резултата, благодарение на Кристиано Роналдо. Португалецът преодоля Пике и с великолепен диагонален удар прати топката във вратата за 2:1.

Само две минути след това Роналдо получи втори жълт картон и съответно червен заради симулация, останаха съмнения дали футболистът заслужи толкова сериозна санкция.

В края на двубоя Марко Асенсио нокаутира каталунците, след груба грешка на Пике. Така "белия балет" си осигури комфортна преднина преди реванша на стадион "Сантяго Бернабеу". Двубоят ще се играе в сряда срещу четвъртък от 00:00 часа.

 

"Реал" докосва нов трофей след победа на "Камп ноу"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/14/3023713_real_dokosva_nov_trofei_sled_pobeda_na_kamp_nou/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) взе ценен аванс след първия мач за Суперкупата на Испания срещу "Барселона". Кралския клуб спечели с 3:1 на "Камп ноу" в много нервен двубой, изпълнен със спорни съдийски отсъждания.<br /><br />Жерар Пике откри резултата, като заби топката в собствената си мрежа в началото на втората част. "Барселона" се върна в срещата 14 минути преди края, когато Лионел Меси реализира спорна дузпа. Тя беше отсъдена за падане на Луис Суарес в...

Юсеин Болт категоричен: Край, но оставам в атлетиката

https://www.24chasa.bg/sport/article/6389935

Юсеин Болт категоричен:
Край, но оставам в атлетиката"Нищо на света няма да ме накара да се върна на пистата", категоричен бе Юсеин Болт на прощалната си пресконференция. Той бе изпратен от препълнените трибуни на олимпийския стадион, като направи последна обиколка. Спря специално на старта на 200 и 100 метра и дълго аплодира хората. "Но ще остана в спорта и ще помагам", допълни той.

Хора са заселили остров Суматра преди 70 000 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6389913

Хора са заселили остров Суматра преди 70 000 годиниМеждународен екип от учени успя да идентифицира зъби от съвременни хора сред находки, открити в суматранската пещера Лида Аджер, съобщи Лайф. Зъбите са на 63 000 - 73 000 години, а това означава, че са с 20 000 години по-стари от най-древните подобни находки. Откритието връща значително назад във времето заселването на тази част от Азия и обяснява

Неймар започна предизвикателството си в ПСЖ с гол и асистенция

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/14/3023709_neimar_zapochna_predizvikatelstvoto_si_v_psj_s_gol_i/?ref=rss


Най-скъпият футболист в света Неймар започна повече от добре кариерата си в ПСЖ. Бразилският нападател се отчете с гол и асистенция при успеха с 3:0 над "Гингам" в мач от втория кръг на Лига 1.<br /><br />Купеният за 222 млн. евро футболист започна на лявото крило, партнирайки си с Анхел Ди Мария и Единсон Кавани. Бразилецът се отчете с много активна игра и не спря да тормози защитата на домакините.<br /><br />Въпреки, че тотално доминираше, ПСЖ така и не успя...

Лацио изтръгна Суперкупата на Италия от Ювентус

https://offnews.bg//futbol/latcio-iztragna-superkupata-na-italia-ot-iuventus-662727.html

Лацио е новият носител на Суперкупата на Италия, след като надигра драматично с 3:2 шампиона Ювентус във финалния сблъсък за трофея на стадион “Олимпико” в Рим.

Двата тима направиха страхотно зрелище и държаха зрителите в напрежение до последната секунда. Чиро Имобиле реализира първите два гола във вратата на “бианконерите”.

Той сам си изработи дузпа и откри резултата в 32-ата минута, а в 54-ата вкара и втори за своя тим. Юве обаче показа характер и успя да изравни с два гола на Пауло Дибала в 85-ата и 90-ата минута от дузпа.

В 3-ата минута на добавеното време обаче Алесандро Мурджа се превърна в герой за “Орлите”, вкарвайки за крайното 3:2 в тяхна полза.

Така Лацио затвърди репутацията си на турнирен боец и даде заявка за силен сезон в Серия А. Римляните завоюваха Суперкупата за 4-ти път в своята история, докато за Ювентус това бе 6-ти загубен финал.

“Бианконерите” обаче остават с най-много отличия - 7, колкото има и Милан.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване