Броят на предсрочно освободените затворници през 2017 г. може би ще е рекорден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/14/3023918_broiat_na_predsrochno_osvobodenite_zatvornici_prez/?ref=rss


Предсрочно освободените от затвора тази година може би ще достигнат рекорден брой. Това се разбира от данни на Главната дирекция "Изтърпяване на наказанията", информира в днешния си брой в. "Сега". От началото на годината до 21 юли пуснатите затворници, преди да са изтърпели цялото си наказание, са 632-ма. Ако темповете се запазят, до края на 2017 г. ще излязат още 451 души, т.е. общо 1083-ма.<br /><br />За сравнение - през 2010 г. предсрочно освободените са...

Сезонни фактори напомпаха инфлацията до 1.3%

http://clubz.bg/57239-sezonni_faktori_napompaha_inflaciqta_do_13

Снимки 2 париcrcr

Потребителските цени са се увеличили с 0,3% за месец и с 1,3% за година през юли. Това показват данните за юли на Националния статистически институт. 

За сравнение през юни инфлацията бе 1.9% на годишна база, но на месечна имаше дефлация от 0,5 на сто. 

Сезонните фактори напомпват най-много цените - ръстът при международните полети е близо 20%, а при пакетните услуги за туристически пътувания - 16.8 на сто. 

При останалите стоки и услуги продължава плавното увеличение на цигарите – с 0,3%. Отчетено е и поскъпването на тока – 1,5%. В същото време горивата продължават да поевтиняват с около два процента. 

При храните най-видимо поскъпват маслото - с 3.6%, ябълките - с 4.2%, маргаринът - с 2.6%. Сиренето се е продавало през месеца с 1.1% по-скъпо, трайните колбаси - с 1.3%, а минералната вода - с 0.2%.

Силно поевтиняване очаквано има при сезонните плодове и зеленчуци - при прасковите и кайсиите то е с 22%, картофите са по-евтини с 14.8%, а тиквичките, патладжаните и фасулът са поевтинели със 17.8%.

До 1 г. пускат ТОЛ системата, държавно предприятие ще я оперира

https://offnews.bg//ikonomika/do-1-g-puskat-tol-sistemata-darzhavno-predpriatie-shte-ia-operira-662763.html

Започва изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата, обяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов заяви, че ако до понеделник (днес) ТОЛ системата не заработи, ще я направи държавна. Причината ТОЛ системата да не бъде стартирана са постоянните обжалвания от фирми, които имат интерес тя да не тръгне.

"Системата е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет“, каза инж. Атанасов, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му трафикът на транзитно преминаващи през страната ни тежкотоварни автомобили за денонощие е между 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Огромен е и трафикът от Европа за Близкия Изток, особено през летните месеци. "От него също се губят огромни средства", заяви инж. Дончо Атанасов. Затова според него е изключително важно за държавата тази ТОЛ система да бъде изградена. „Този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща и порядъчно най-много“, добави инж. Атанасов. Надеждите са догодина системата да заработи, очакваните приходи на годишна база от нея ще стигат до 1 млрд. лв. 

Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години заради обжалванията. Очаква се изграждането й да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Оттогава-досега тя все се обжалва. 

Пътният сектор у нас се издържа основно от лекотоварните автомобили, целта е новият модел да самофинансира пътната инфраструктура.

Най-добрите български джаз изпълнители се качват на сцената на Аполония (програма)

https://offnews.bg//kultura/naj-dobrite-balgarski-dzhaz-izpalniteli-se-kachvat-na-stcenata-na-apol-662757.html

Клуб "Аполония" ще приветства най-добрите български джаз изпълнители, почитани по цял свят.

Джаз концертите ще се проведат от 27 август до 5 септември от 23:00 ч. в Созопол. Тазгодишната програма включва както класически джаз изпълнения, така и много ефектни импровизации, като български груув и джазирана класика.

Изненада ще бъде участието на любими музиканти и артисти на закриващия концерт на 5 септември. 

Първата джаз вечер на Аполония 2017 ще бъде с най-новата формация на емблематичния композитор и пианист Антони Дончев – Антони Дончев Трио.

На следващата ще посрещнем друга българска джаз формация – „Джазаница“. Талантливите музиканти създават термина български джаз груув, който се характеризира с отличителния неравноделен ритъм на българската народна музика, вплетен в класическия джаз.

На 29 август тромпетистът Михаил Йосифов ще представи най-новия си джаз проект "Mухtet" – комбо джаз формация, която изпълнява авторски композиции с виртуозна импровизация. 

Следващата джаз вечер ще бъде с JP3 – трима уникални професионалисти, които са в центъра на днешната джаз и поп музика в България.

На 31 август премиерният концерт "Jazz Surprise II" ще смае публиката с импровизирани джаз версии на Бах, Моцарт, Рехманинов, Гершуин и др.

The Golden Project ще покажат стил и професионализъм на 1 септември, а на 2 е премиерният концерт с участието на Александър и Константин Владигерови – внуците на Панчо Владигеров.

Джаз с много енергия и суинг импровизации са новите парчета от Jazz Cats – най-новият проект на Христо Йоцов, чиято премиера ще бъде на 3 септември. Джазменът е поканил специално испанския саксофонист Анрау Гарофе – любимец на българската публика, който идва на „Аполония“ за втори път.

4 септември ще бъде вечер на американския джаз от началото на 20 век, от който черпят вдъхновение Лилия Илиева и талантливите музиканти от Минимум квартет.

„Нощ след тежък ден“ е закриващото джаз събитие, което ще се води от журналистката и актриса Искра Ангелова. Изненада ще бъде участието на любими музиканти и артисти, които ще излязат на Сцена ОББ през последната вечер на Фестивала.

Тазгодишното издание на „Аполония“ ще се проведе от 26 август до 5 септември в Созопол. Билетите вече са в продажба и могат да бъдат закупени от Eventim.bg. Златният билет, който осигурява достъп до всички събития, остава на същата стойност, както досега, въпреки по-дългата продължителност на Фестивала тази година.

Google Play премахна заразени с шпионски код приложения

http://www.moreto.net/novini.php?n=357513

Повече от 1000 приложения за Android са били заразени с шпионския софтуер SonicSpy от февруари месец досега, като някои от тях са разпространявани чрез Google Play, пише Hack Read. SonicSpy може да прави снимки, да изпраща текстови съобщения, да следи и записва телефонни разговори и да записва информация за точки за безжичен интернет достъп.

Изкуствените подсладители мамят мозъка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6390348

Изкуствените подсладители мамят мозъкаРезултатите от ново изследване могат да обяснят оповестената по-рано връзка между изкуствените подсладители и диабета, съобщи ЮПИ, цитирано от БТА. Учени от Медицинския институт към Йейлския университет заявиха, че в природата интензитетът на сладостта отразява количеството налична енергия. В съвременния живот обаче метаболизмът на тялото е

Живеещи до мястото, където намериха трупа на бебето в Перник: Не е от нашия блок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390346

Живеещи до мястото, където намериха трупа на бебето в Перник: Не е от нашия блокТрупът на намереното бебе не е е от нашия вход, това казаха пред "24 часа" жители на пернишкия блок, пред който вчера бе намерен трупът на мъртво бебе. Хората са категорични, че в техния блок не е имало бременна. Предполагат, че захвърлено дете е от друг квартал на града.  Пред източници на "24 часа" родителите на бебето са установени,

Из делниците на един луд (7-11 август)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-7-11-avgust-662760.html

Понеделник, 7 август

Учени от университета в Мелбърн установили, че хората над 40 г. имат по-добри резултати от дейността си, когато работят само три дни седмично. Според проф. Колин Маккензи, преработването може да нанесе повече вреда на мозъчната дейност, отколкото отсъствието на работа.

Затова, братя, тази седмица ще опитам на тридневна, пък вие ще кажете по-добре ли е. Искам да ме разберете правилно, правя го заради вас, а не защото ме мързи.

Посланик Рубин за опита на Цветан Василев да търси защита по закона „Магнитски“: „Сигурен съм, че президент Тръмп е добре информиран по въпроса. Да, ние сме наясно с този случай. Това обаче е правен казус, затова аз не мога да го коментирам. По него трябва да се произнесат съдебните органи тук и в Америка.“

Тук, но и в Америка! Казвам ви го, понеже вестниците на медийния империалист го интерпретираха като отказ на САЩ да се занимават с нашия банкстер.

Но като цяло оптимизмът в случая не е оправдан. На Борисов и Цацаров няма да им се случи нищо. За Пеевски не сме единодушен. За него доста хора наддават. Но другите две Шишита са законно избрани представители на държавата. И няма сега да разваляме добрите българо-американски отношения заради едната корупция. Че къде нема корупция? СИМО (разбирай ЦРУ) знае за Борисов толкова, колкото десет като Василев не могат да разкажат. Но Борисов не е проблем на американците. Борисов си е проблем на българите. И щом българите си го искат и го търпят… Така, де, не е ли така?!
Много обичаме да ни освобождават, даже и демократите сред нас все чакат друг да им направи демокрацията. Да, де, ама за американците понятието „освобождение“ е непонятно. Помня преди години на една открита лекция доц. Жоро Гунев, тогава преподавател в ИФ на СУ, показа карта на САЩ. И на териториите, където днес са щатите Калифорния и Ню Мексико, пишеше: „Завоювани през 1850 г.“ Руснаците например щяха да напишат освободени през 1850 г.

Казионни медии пробутват версията, че Бойко от два месеца знаел, че Василев ще сезира САЩ по закона Магнитски. Тогава остава загадка защо „графинята с изменено лице тичаше към езерото“. Щото други медии пък съобщиха, че след като излязла новината в американския сайт, Цацата изприпкал до Евксиновград да се съветва с Бойчето какво да правят, щото какъвто се е задал дълъг, ако е и дебел…

Направих справка и с хороскопа на Лещански. Работите за Борисов не са еднозначни. „Разполагате със значителен шанс да укрепите позициите си, но и с такъв да ги разклатите непоправимо.“

Но пък при Цацаров няма проблеми. За Везни пише: „Напредък“. „Една част окончателно се разделят с негативен период, за да преминат към цикъл на стабилност, а други се устройват превъзходно.“

Да ви кажа честно, и звездите не знаят какво ще стане.

Пък Тетка Цачева какво рекла… С едно изречение се разголи напълно. „България и САЩ, вика, за момента не разполагат със законови мерки, които да забранят на американските власти да проведат разследване за Цветан Василев по закона „Магнитски”. Колко непосредствено си признава, че първата ѝ мисъл е била дали може да не може. За съжаление не може. Забелязал сме, че такава непосредственост се наблюдава само при пълна посредственост.

Министърът на образованието Вълчев вика, че в края на мандата на правителството учителите щели да получават 1600-1700 лв. и то чисти. Което, ако не бъркам, превръща учителите в съсловие, което е силно мотивирано да види края на мандата колкото се може по-скоро. Между другото, в предизборната програма на ГЕРБ доста добрини бяха обвързани с края на мандата. Тъй че всички сме заинтересовани да ускорим този край. Не ли?

През юни средната нетна заплата в Румъния е нараснала с 14,5% спрямо същия месец на предходната година.
15%! И то сега, а не в края на мандата.

В Девня, пред руините на фалиралия завод "Полимери", Борисов получил вдъхновение и поискал антикорупционното звено, което ще се създаде по новия закон, да разследва "разбойническата приватизация": "Всичко в завод "Полимери" е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат мерцедеси "Майбах" и ни дават оценка", заяви той, визирайки одиозните Баневи.

8 октомври 2006

Кметът на София Бойко Борисов лично бракосъчета Евгения Генчева и Николай Банев. Кумовете Димитър Барбуков и Весела Барбукова получиха като подарък от младоженците червено "Ферари".

Банев се обиди и написа отворено писмо до премиера, в което по точки описва как държавата го е фалирала: Не му дали трасе за жизнено важен газопровод, премахнали му ЖП връзката с националната мрежа, НЕК го ебавал с тока, лично Борисов забранил ББР да му отпусне кредит за модернизация, а накрая съдът го обявил в несъстоятелност за едни мижави 33 хил. лв.

С една дума и тоя плаче за закона Магнитски. Което ме подсеща нещо. Глобалният закон Магнитски дали може да се приложи за цели народи. Щото нашият случай май е такъв…

Вторник, 8 август

Почивам по препоръка на учените от университета в Мелбърн.

Сряда, 9 август

Борисов събра заинтересованите страни по драмата „Калиакра“ и обеща справедливост за всички. Нареди на Нено Димов: „Започвате от днес-утре по плана, залив по залив... Там на място, не офиси, служителите ще закараш там и нива по нива, бостан по бостан…“

Страхотна идея, артък даже!

Да ви кажа как ще се претвори на практика. Чий е този бостан? На Суджука. Добре, да строи. Чия е тази нива? На Краси Гергов. Добре, да строи. Тимаджиите – да строят! И т.н. Да не мислите, че ще седне някой да брои по колко пилета гнездят във всяка нива? Да, бе!

В „Сега“ се подбъзикват с президента Радев. По-точно с начина, по който гледа министър Захариева. И написали над снимката, че на тоя поглед трябва да му се направи балистична експертиза.

Леле, като гракнаха феновете (троловете) на Радев из мрежата… „Сега“ станал жълт, даже кафяв. Ама хич не ги интересува, че е на таш… пардон, майтапчийската страница.

А погледът наистина е интересен. То не е поглед, а направо проектил, както казват криминалистите. Но не е задължително да е сексуално ангажиран. Може да е и нещо съвсем невинно. Може да проверява дали министърката е със сутиен. Щото има малко кофти опит от снимки с жени без сутиен… А може да е дори още по-невинно: „Я, коланчето ѝ е същия цвят като връзката ми…“ Всичко може да е. Обаче след Първанов хората веднага си мислят най-лошото.

Нека да му е за обеца на ухото. Един президент е длъжен да гледа къде гледа щото хората го гледат.

Пенсиите, внимавайте като си играете на детските площадки. Живеете във враждебен свят, ейджистки! Една баба в Хасково завела внучето да се полюшка на люлките. Обаче и на нея и се прилюшкало и седнала и тя барабар баба с децата. Е, да, ама люлката не е оразмерена за стари баби. И станало като в поговорката - да би мирно седяло, не би по задник падало.
Пак ще кажа, тялото и душата остаряват с различна скорост. Тя душата комай изобщо не остарява. Все ѝ се струва, че е на 20…

Трябва да се остарява внимателно. Вижте ме мене, не съм трепнал от 10 години. Все едно времето минава покрай мен. Това им е хубавото на дигиталните снимки. Ако беше на хартия, щеше да пожълтее, да се измачка, да се изгуби, не дай, Боже. А дигиталната си седи една и съща векове. Мен чак векове не ме интересуват, де…

Братя от последната възраст, имам задача за вас. То дори не е задача, а „морален императив“. Не знам дали е от жегата или е по политико-социални причини, но трети случай на гол човек по улиците. Миналата седмица двама мъже в София, сега гола блондинка в Бургас. Май тръгва някаква мода ли, революция ли… Не е било виц, ей, а самата истина - каквато и революция да се зададе, вие все сте без оръжие. Но пък, от друга страна, точно в това може да се крие вашата сила. Хрумва ми, че, ако искате да прекратите тия мискинлъци, трябва спешно и вие да тръгнете голи по улиците. Наистина голи, не като сега… Появата ви в такъв каяфет ще наложи бързо преосмисляне на естетиката на голото тяло. Спомнете си преди няколко години, когато пуснаха снимката на голата Марта Вачкова, какъв сериозен удар се нанесе на нудизма в България. А вие сте способни направо да го довършите. Просто малко самочувствие ви липсва само.

„Сега“: „Равносметката от "безплатното" саниране - по милион лева за блок.“ Санирани са 515 блока, около 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели. Това било записано в междинен отчет на министър Нанков за напредъка по програмата за енергийна ефективност. От документа става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок е 1.06 млн. лева.

А темата с качеството нема изобщо да я захващаме. Дано не мине некой ашъм, като в Севлиево, а преди това и в Благоевград...

За един милион може да се построи един цял блок до шпакловка и замазка. Айде, да кажем, че малко се изхвърляме, но съвсем малко. В никакъв случай като Бойко. Затова смятаме, че щастливците са повече от 62 252 души. Така, де, тия, дето са взели наддадените кинти да не би да са нещастни? Разликата между 32-35 лв. на квадрат на свободния пазар и 300 лв. на квадрат на несвободния дава възможност много хора да станат щастливи.

Ново двайсет. Всъщност, не е ново. Поредното доказателство, че Пеефски арендува „Атака“. От „Капитал“ научили, че в документите си за конкурса за шеф на БНТ Емил Кошлуков е записал, че през последната година е бил програмен директор на телевизия "Алфа" на Сидеров. Колегите с основание допускат, че може и да не е бил, а да са му дали бележка, за да събере изискуемия стаж от 5 г. Демек, Сидеров прави услуга на Пеефски да овладее БНТ. Сефте. Но в случая говорим за Кошлуков. И за една шайка набедени интелектуалци, тарикати, които обслужват всеки, който плаща. Не ги е гнус нито от Сидеров, нито от Пеефски, нито от Бареков, нито от Яне Янев. Да посоча ли имена? Е, стига, де, да не би да ги забравихте? Ама водете си бележки, бе! Щото като мине малко време те пак ще са на първата линия на моралния фронт. Специално за Кошлуков ми се ще да знам преди 89 г. ли е бил подставено лице или след това. Не че има значение, но просто за летописа…

Четвъртък, 10 август

Почивка с цел повишаване на производителността и качеството на продукцията. Междувременно консумирам умерено. (По-надолу ще разберете защо.)

Петък, 11 август

На заседание на МС зам.-министърът на финансите Ананиев докладвал, че излишъкът е вече около 2 млрд. лв. Което дава повод на премиера Борисов да обобщи: „В момента, в който има стабилност, когато координираме действията на всички приходни агенции, службите, прокуратурата… идват и резултатите.“

Ще се отклоня за момент и ще ви занимая с една изключителна проява на чувство за хумор от страна на вътрешния министър Радев. Изключителна като за милиционер, де, не изобщо. Вика за телефонните измамници: "Аз лично не мога, така, да проумея как толкова хора се връзват на тези измамници. Даже си говорехме с колегите - абе, да ги издирим и да ги вземем на работа тука, щом успяват така психологически да убедят възрастни хора, хора с опит, така, мъдри хора, да си дадат парите."

В първия момент си помислих, че под „колегите“ разбира милиционерите. Но после си дадох сметка, че става дума за колегите министри. Явно само с телевизионни и вестникарски измамници не става работата. Все се намира по някой, който да развали номера.

Проф. Христина Вучева например разваля номера с излишъка. Чиста реклама, вика. „Смущаващо е, пише проф. Вучева, че при предвидени общо 2.078 млрд. лева капиталови разходи към полугодието се изпълняват едва 180 млн. лв. В официалното съобщение на МФ няма коментар за това.“ Няма как да има. Защото в капиталовите разходи е скрит бъдещият излишък. Просто като леща. Планираш огромни капиталови разходи без да казваш за какво и после ги икономисваш и те ти излишък. „Може да предположим, пише деликатно проф. Вучева, че сумата е нещо като резерв на правителството и не е свързана с конкретни проекти и намерения за действителни разходи.“

И още нещо важно: „Хвалбите за големи успехи в борбата с контрабандата не се потвърждават от постигнатото през първите шест месеца. От акцизи към 30 юни са събрани само 45% от определеното в Закона за бюджета.“

Което в пари било дупка от 300 млн.

Дето викат на село, местят си го от единия крачол в другия и разчитат на това, че сме толкова прости, че няма да разберем. И ние обикновено не разбираме. И така ни лъготели от 2009 година насам.

Пенсиите, поне вие се интересувайте, бе! Обикновено в излишъка крият коледните ви добавки!

Госпожа Донка Ботева пише във ФБ с много болка и носталгия за времената, когато беше престижно, като отидеш някъде на гости, първо да ти покажат библиотеката. „Коментирахме ново закупените книги, обсъждахме авторите и си мечтаехме да ги притежаваме и ние... стояхме захласнати и четяхме заглавията и въздишахме....А сега, като посетиш някой дом и не откриваш нито една книга...“

Не знам. И е така, и не е така. При социализъма верно много книги се купуваха. Дали всички ги четяха е отделен въпрос. Имахме един такъв случай. Един се залюби с една мома. Отиде дома ѝ, запозна се с родителите ѝ. Беше много впечатлен от библиотеката. Цялата класика, вика, събрана на едно място. И я взе, въпреки, че беше малко грозновата. Даже не малко. После разбра, че да купуваш книги и да четеш книги са различни работи. Момата излезе проста като гъдулка…

Освен да купуваш и да четеш, има и трето - да ги разбереш. Поколенията, които извършиха прехода в България, хората, които все още са активните в политиката и управлението, са образовани и социализирани точно в тоя „книжен“ период. И кел файда… Ама ще кажете, че тия точно не са чели. Още по-зле. Значи, за да станеш нещо в тоя живот, не трябва много да си чел.

Библиотеката на Бойко Борисов

С една дума, поколебан съм, братя, за четенето. Дълбоко поколебан. Което не означава, че трябва да спрете да четете. Не, четете си, щом ви влече. Но не си въобразявайте, че това ви дава някакво предимство в живота. В Библията още е казано – четящите трупат печал, нечетящите – печалба.

„24 часа“ съобщава, че Клиниката по изгаряния в Пигоров била пълна с пострадали при варене на ракия. „Освен изгорени от заливане с вряла ракия има и пострадали при разпалване на казана. То по традиция се прави с изливане на ракия върху дървата.“

Д-р Филипов, който си е писал дисертацията по политически науки под казана, е единодушен, че в случая се сблъскваме с тотално невежество. Първо, няма понятие като „вряла ракия“. Това, което ври в казана, е „материал“ (джибри). То се нагрява, изпаренията преминават през една серпентина дълга 10-15 метра, която се охлажда непрекъснато със студена вода. И долу от чучура изтича тънка струйка ракия със стайна температура. Наистина може да те изгори в началото, но само вътрешно. Щото тръгва почти чист спирт. Другата простотия е, дето си разпалвали казана с ракия. Когато се разпалва казана още няма ракия, бе, алоу! Разбира се, някои си носят по малко от ланшната, най-много едно лимонджийско шише, колко да почнат, докато чакат. Да те видят, че лискаш отлежала ракия да палиш казана, ще ти бият и сенкята! И как ще избухне ракия от 45 градуса, бе, абдали! Лискали са тъпаците бензин, това е истината. Но преди това са изпила ланшната ракия. Ама то пиян човек и на слънцето може да изгори. Как изгорях една година на Созопол… Ракия в огъня се лискаше едно време, когато още нямаше спиртомери. Лискаш малко, ама много малко. Ако още пламва, е ракия, почне ли да гаси огъня – патоки.

Не знам какво да кажа вече в защита на професията. Изисква се страшна упоритост, та в днешното време, когато ти навират информацията отвсякъде, да останеш тъпанар. Ама на, някои успяват.

Виж, „Стандарт“ е друга работа. Стар вестник, с традиции. Гледам вчера заглавие: „Магарето на съд за зърнен рекет“. И хем им знам традициите, и пак се вързах и отидох да видя какво е туй магаре-рекетьор. И точно в стила на традицията си, пак ме изментиха. Магарето е некой си бандит Марин Костов-Магарето.

Царе са на заглавията. И друг път сме имали повод да им се възхитим: „Ушите на МВР с нова глава”, „Симеон тропа хоро при граф Дракула”, „Тичаме при Зевс за прах за пране.” Не мога само да разбера защо при тия интересни заглавия читателите им непрекъснато намаляват. А напоследък чувам, че и журналистите им намалявали…

Обаче тия в „24 часа“ са и подли. Заключили са си сайта, та да не можеш да копираш от тях. Вчера гледам на здравния им сайт www.24zdrave.bg една дописка „Умерената консумация на алкохол намалява риска от деменция“. И не знам защо ме заинтересува. Нито съм заплашен от деменция, нито съм от умерено консумиращите. Щото докторското „умерено“ е да си наливаш с пипетка. Та копирам я аз тая дописка, пействам си я на работния файл, та да я осмисля при възможност. И като я отварям после, началото на романа „Под игото“. Там дето чорбаджи Марко и челядта му вечерят под асмата. Я, викам си, как е станала тая грешка? Повторих операцията. Пак „Под игото“. Но нямаше да се казваме д-р Филипов, ако нямахме решение на такива елементарни проблеми. Заключено, но ключът е на вратата… Едва ли ще ви се прииска да копирате нещо от

Часовете, но и Медиапул е заключена по същия начин, та, който се интересува как става, да пише на лични.

За деменцията да ви кажа. Учените наблюдавали здравословното състояние на 1300 възрастни в продължение на 25 г. и преценявали когнитивните им възможности. Оказало се, че онези, които консумирали умерени количества алкохол 5-7 дни седмично, са подложени на два пъти по-нисък риск от въздържателите. На този етап учените не знаели защо става така, но то не е и важно защо, важното е, че става.

Много оптимистична дописка. Поне деменция няма да хванем. Застраховал сме се, даже презастраховал.

Преди време четох, че французите страдали много по-рядко от сърдечни болести. Щото нали пият доста червено вино. Обаче пък хващат много по-често цироза. То и в литературата им е описано. В „Клошмерл“ например, ако си спомняте, имаше един пощенски раздавач Блазо, носител на титлата „Първи Биберон“, който в празник пиел по 60 чаши вино, но в делник не превишавал 30. Хванал цироза и загубил титлата.

Та, дето се вика, питието определя заболяването. Цироза, деменция, всеки сам си избира, така е при демокрацията.

И накрая един съвет. В неделя вечер ще е пикът на Персеидите. Ще падат по 100 на час. Но вие си седете вкъщи и гледайте телевизия. Дедо Николай Пловдивски забрани. „Тази нощ, вика, младите хора ще лежат по разни поляни, за да гледат звездите и Бог знае какво още ще правят. Това са младежи, които вместо да изучават Бога Господа Исуса Христа, в училище изучават йога... Тези млади души имат нужда от спасение, затова забранявам Персеидите! Анатема!”

Господи, извинявам се, че се обръщам направо към Теб, ама не остана вече към кого. Защо, бе, Господи, като им вземаш акъла, не им вземаш и сана? На попове, на учени, на властници най-вече…

To be continued

Джихадисти нападнаха турски ресторант в Буркина Фасо и убиха най-малко 18 души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/14/3023919_djihadisti_napadnaha_turski_restorant_v_burkina_faso_i/?ref=rss


Най-малко 18 са загиналите при атаката срещу известен турски ресторант в столицата на Буркина Фасо, Уагадугу, каза министърът на комуникациите на страната, цитиран от Би Би Си и "Ройтерс".<br /><br />Според Реми Данджину двама нападатели, за които се смята, че са били ислямисти, са убити. По-рано властите бяха съобщили за трима атентатори. По думите на министъра антитерористичната операция продължава и е възможно окончателният брой на пострадалите и жертвите да се промени....

14 милиона лева се инвестират в рехабилитацията на 14 км от пътя Добрич - Кардам

http://www.cross.bg/dobrich-varna-ii--1552030.html

/КРОСС/ Стартира рехабилитацията и реконструкцията на 14 км от път II-29 Добрич - Кардам, който е една от основните пътни артерии между двете съседни области. Основният ремонт на второкласния път II-29 се финансира от ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. На символичната първа копка присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, кметовете на Добрич Йордан Йорданов и на община Добричка инж. Тошко Петков, заместник-областният управител Красимир Николов и др. Със средства от ОППР ще се рехабилитират близо 30 км от път II-29 Варна - Добрич. В средата на юни започна ремонтът на 15,5 км от второкласния път, които са в лот 4, а днес и на още 14 км, включени в лот 5, каза инж. Атанасов. В рамките на една година основно ще ремонтираме над 40 км от пътя Варна - Добрич. Близо 30 км ще се финансират от ОПРР, а останалите ще са от бюджета на АПИ, обясни инж. Атанасов. Отсечката, която ще се ремонтира започва след разклона за с. Стефаново и е до кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътя за село Паскалево. Предвиден е ремонт на обходния път на гр. Добрич, както и на 6 големи съоръжения - мост при 49-ти километър, на пътен възел „Сердика", където се пресичат пътя Варна - Добрич и третокласният път III-9701 за село Победа. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 15 месеца

Стартира ремонтът на 14 км от пътя Добрич - Кардам

https://offnews.bg//ikonomika/startira-remontat-na-14-km-ot-patia-dobrich-kardam-662758.html

Стартира ремонтът на 14 км от пътя Добрич – Кардам, който е една от основните пътни артерии между двете съседни области, съобщи АПИ.

Основният ремонт на второкласния път се финансира от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Със средства от ОППР ще се рехабилитират близо 30 км от пътя Варна - Добрич. В средата на юни започна ремонтът на 15,5 км от второкласния път, които са в лот 4, а днес и на още 14 км, включени в лот 5, обясни шефът на Агенцията инж. Дончо Атанасов. В рамките на една година основно ще ремонтираме над 40 км от пътя Варна - Добрич. Близо 30 км ще се финансират от ОПРР, а останалите ще са от бюджета на АПИ, обясни инж. Атанасов.

Отсечката, която ще се ремонтира, започва след разклона за с. Стефаново и е до кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътя за село Паскалево. Предвиден е ремонт на обходния път на Добрич, както и на 6 големи съоръжения - мост при 49-ти километър, на пътен възел „Сердика“, където се пресичат пътя Варна - Добрич и третокласният път за село Победа. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 15 месеца. Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния и курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна. 

Изпълнител на проекта лот 5 е „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Стойността на договора е 13 813 919,64 лв. с ДДС. Строителният надзор ще се осъществява от фирма „Трафик холдинг“ ЕООД. Техният договор е за 382 200 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът им е за 5 621,94 лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0005, Лот 5 „Път ІІ-29 Добрич – Кардам от км 38+100.31 до км 52+168.81 с обща дължина 14,069 км, област Добрич“ е 14 553 532.58 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 12 370 502,69 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 2 183 029,89 лв. с ДДС.

Имало е нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, обяви Бойко Рашков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/14/3023927_imalo_e_nereglamentirano_podslushvane_na_politici/?ref=rss


Директорът на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Бойко Рашков потвърди пред "Нова телевизия", че е имало нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти. На въпрос дали това се е правило с цел сплашване, натиск или шантаж, той отговори положително.<br /><br />Коментарът му дойде, след като Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) отне достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на бюрото Георги Гатев....

Топдизайнерът Стоян Радичев с ексклузивно модно шоу в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281416_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D1%81+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%

 Дизайнерът Стоян Радичев ще облече с най-новата си колекция кандидатките за титлата  Miss MAXIM Beauty Prix 2017. Събитието, на което бъдат представени негови официални рокли, ще се състои този четвъртък.

"Чувствам се щастлив от това, че създавам мода, че мога да работя нещо, което ми доставя истинско удоволствие. Най-голямата радост за мен е, когато чрез работата си правя хората щастливи. Любовта към модата и вътрешния порив за творчество, създаване на нещо ново, различно и красиво ме кара отново да се потапям в дълбините на неоткритото. Към всяка моя клиентка подхождам индивидуално, в зависимост от фигурата и личното излъчване, изисквания и идеи. В сватбените ми салони всяка дама може да намери подходяща за нея булчинска рокля, абитуриентска рокля, бална рокля или официална рокля", споделя дизайнерът Стоян Радичев.

Журито в конкурса ще оцени не само най-красивите, но и най-талантливите  млади дами, които пеят, танцуват, спортуват, образоват се и имат завидни качества.  Вече започна и гласуването за любимка на публиката. Тя ще бъде избрана в страницата на  Maxim Pool and Garden, където в оспорваната надпревара поведе бъдещата синоптичка Йоана Бончева, следвана от младата дизайнерка Стефания Иванова.

Домакинът на събитието ще бъде Maxim Restaurant and garden, който е разположен  в полите на Витоша на територията на бившия Дипломатически клуб в комплекс Глория Палас, основан през далечната 1962 г.
 Ресторантът, разполага с 2 дк. паркова градина с 250 седящи места в екологично чистия район на Горна Баня, открит басейн със 150 седящи места, от които 50 шезлонга, летен бар с дължина 9 м.и 15 седящи места.
Ресторантската част е разположена в 3- етажна сграда - на първия етаж е Тенис клуб с Кафе бар - там в края на май премиерът Бойко Борисов за поредна година спечели надпреварата във ВИП-турнира, в конкуренция с куп звезди от спорта, с бизнесмени и политици.
Комплексът разполага и с лятна градина с открита детска площадка, на втория етаж - основнатаресторантска зала със 180 седящи места и атмосфера, прилягаща на всеки претенциозен и изискан вкус. На третия етаж се разполагат ВИП залите с общо 42 седящи места.

Пиар експерти: Симеонов води щурмови отряди, смешно е

http://dnes.dir.bg/news/aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-26230566

Пиар експерти коментираха, че акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в Слънчев бряг са смешни и сравниха проверяващите с щурмови отряди.

Новият проект на "Инфинити" - вдъхновен от миналото, но с технологии от бъдещето

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/14/3023928_noviiat_proekt_na_infiniti_-_vduhnoven_ot_minaloto_no/?ref=rss


"Инфинити" представи елегантен електрически ретро роудстър на Конкурса за автомобилна елегантност в Пебъл бийч, Калифорния, САЩ. В духа на състезателните болиди от 40-те години на миналия век, "Прототайп" 9 е с открити колела.<br /><br />Болидът се задвижва от прототипен електромотор и батерии, като в него модерните технологии се смесват с ръчно изковани детайли.<br /><br />"Прототайп" 9, вдъхновен от първите японски болиди и по-специално...

Шефът на АПИ потвърди: Правим държавно предприятие за ТОЛ-системата

http://www.cross.bg/atanasov-zayavi-durzhavata-1552029.html

/КРОСС/ Премиерът Борисов правилно е казал, започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ-системата. Това заяви пред журналисти в Добрич председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, предаде „Фокус". Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ако до днес ТОЛ-системата не заработи, държавата има готовност да я направи. "В най-близко време ще бъде дадена официална пресконференция по темата", посочи инж. Атанасов. „ТОЛ-системата е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет", каза инж. Атанасов. По думите му трафикът на транзитно преминаващи през страната ни тежкотоварни автомобили за денонощие е между 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Огромен е и трафикът от Европа за Близкия Изток, особено през летните месеци. От него също се губят огромни средства, заяви инж. Дончо Атанасов. Затова според него е изключително важно за държавата тази ТОЛ система да бъде изградена. „Този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща и порядъчно най-много", добави инж. Атанасов. Надеждите са до година системата да заработи, очакваните приходи на годишна база - до 1 млрд. лв.  

Ердоган ще създава атомна бомба

http://frognews.bg/news_140153/Erdogan-shte-sazdava-atomna-bomba/

Турският президент Реджеп Ердоган искал атомна бомба, пише гръцкият вестник „Демократия“, позовавайки се на британското издание „Експрес“.

Цените по морските курорти може да паднат с 20% при късните записвания

http://econ.bg/Новини/Цените-по-морските-курорти-може-да-паднат-с-20-при-късните-записвания_l.a_i.747288_at.1.html

След 20 август започва понижението на цените по морските курорти. Отстъпките може да достигнат до 20% в сравнение с цените в началото на месеца. Това...

С първа копка започна рехабилитацията на участък от пътя Варна-Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390332

С първа копка започна рехабилитацията на участък от пътя Варна-ДобричСъс символична първа копка, която бе направена днес, започна рехабилитацията на 14-километров участък от пътя Варна-Добрич-границата с Румъния. Финансовият ресурс е осигурен по оперативната програма "Региони в растеж", предаде БТА. Над 40 километра от път II-29 ще бъдат обновени за година с подкрепата на оперативната програма,

Дачич иска ясно разграничаване на сърбите и албанците в Косово

https://www.actualno.com/balkani/dachich-iska-jasno-razgranichavane-na-syrbite-i-albancite-v-kosovo-news_627596.html

Сръбският вицепремиер Ивица Дачич иска ясно разграничаване на сърбите и албанците в Косово, гарантиране на сръбското православно наследство и статут на сръбската църква по модела на Света гора на полуостров Атон, предава белградското електронно издание Blic, цитирайки инт

Задържаха майката на изоставеното бебе в София

http://dnes.dir.bg/news/mika-izostaveno-bebe-26230527

18-годишната Юлия Василева, която в петък изостави бебето си в столичния Западен парк, е била задържана вчера, съобщиха от МВР.

Продажбата на противоатомни укрития в САЩ e скочила двойно

http://dnes.dir.bg/news/USA-voyna-ubezhishte-sasht-izbori-2016-26230610

Продажбата на противоатомни убежища в САЩ е скочила двойно след началото на поредното изостряне на кризата със Северна Корея

Две експертизи отложиха делото срещу акушерката Емилия Ковачева

http://www.cross.bg/deloto-yanev-advokat-1552028.html

/КРОСС/ Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на четиридневната Никол, се отложи. Причината - двете технически експертизи не са готови, предава news.bg. Експертите са посочили, че поради обема на работа една от експертизите не е изготвена напълно.Друга пречка се оказва и отпуск на едно от вещите лица. Магистратите дадоха срок на специалистите до 1 септември да са готови, за да може страните по делото да се запознаят с материалите. Днес в съдебната зала адвокатът на акушерката за пореден път поиска представителите на медиите да не присъстват на заседанието, защото изопачават същината на делото. По думите на адвокат Янев, журналистите оказвали системен тормоз над клиентката му. Янев подчерта, че по време на почивките Ковачева дори не смеела да отиде до тоалетна. Тогава адвокат Мария Даскалова възропта, че адвокат Янев злоупотребява. Магистратите не уважиха обаче това искане, тъй като не са налице основания делото да се гледа при закрити врата. Адвокат Владислав Янев също така поиска и да бъде изслушан свидетел, който е баща на дете, изпуснато от над метър височина. Тогава адвокат Даскалова, която защитава интересите на родителите на Никол заяви, че делото не касае изпускане, а че има побой. Съдът отхвърли и това искане на адвоката на Ковачева, с аргумент, че не е свързано с предмета на делото.Следващото заседание по делото бе насрочено за 13 септември.

Ангелкова, Валери и МВР нахлуха среднощно и в сарая на Доган в Росенец!

http://frognews.bg/news_140152/Angelkova-Valeri-i-MVR-nahluha-srednoshtno-i-v-saraia-na-Dogan-v-Rosenets!/

БУРГАС - Среднощна акция, оглавена от туристичният министър Николина Ангелкова, демографският исполин Валери Симеонов и отряд Кобра кючек, се състоя в новото имение на Доган край Бургас, пише сайта Неновините.

Златото поскъпна до 2-месечен връх

http://www.investor.bg/analizi/9/a/zlatoto-poskypna-do-2-mesechen-vryh-244785/

Причината за това са нарастващото напрежение между Северна Корея и САЩ и слабата инфлация зад Океана

Слънчев бряг: Войната с шума – шумна демагогия

http://www.eurochicago.com/2017/08/slantchev-bryag/

3. Най-големият проблем е безумното ограбване на държавата от хотелиерите. С нейното знание, съгласие, одобрение и предполага се, сигурен съм - комисиони. За невярващите – според националната статистика, туристическото министерство, отчетите на хотелиерите, данните на НАП, в Слънчев бряг в разгара на сезона - през юли и август миналата година са работили съответно 155 и 161 хотела, респективно с 59 444 и 59 980 легла. И по-миналата година е било така. И още по-миналата... Няма и 60 000 легла, които се водят официално на отчет. От които 15% от нощувките са били празни и незаети. Тази година ситуацията се повтаря. И ще се потрети в корумпираната ни държава и догодина.

ГЕРБ погнаха "Цанков камък", защото станал опасен

http://clubz.bg/57238-gerb_pognaha_cankov_kamyk_zashtoto_stanal_opasen

Какво е новото в сигнала на ГЕРБ до главния прокурор Сотир Цацаров, с който от партията искат пълна проверка на проекта "Цанков камък"? Това беше основният въпрос към представителите на управляващите днес, след като излязоха от Съдебната палата. Въпросът им бе зададен няколко пъти, а депутатката Десислава Атанасова отговори:

"Новото е, че язовирът може да е опасен за населението. Години след пускането в експлоатация язовирната стена има пукнатини, има проблем с мембраната на язовира и пропуска", обясни Атанасова. 

Според депутатката проектът е лош и нецелесъобразен, защото според експерти изплащането на инвестицията от около 1,5 милиарда лева (заедно с пътя . б.р.) щяло да отнеме стотици години. Според избраника Александър Ненков за 2016 г. приходите от съоръжението са били 15 млн. лв. и от тази сума не са извадени разходите за поддържка. 

От ГЕРБ не отговориха срещу кого е сигналът и какво очакват от него, при положение, че проектът "Цанков камък" вече е проверяван от прокуратурата през 2010 г. Тогава сигналът бе подаден лично от премиера Бойко Борисов до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. На въпрос смятат ли, че Цацаров трябва да накаже прокурорите, които са работили по темата тогава, депутатите обясниха, че нямали тази експертиза, но Цацаров и подчинените му обвинители я имат и затова казусът е даден на тях, а фактите само са събрани от ГЕРБ. 

Самият проект "Цанков камък" за производство на ток от вода, започва през 2004 г. (тогава на власт още е Симеон Сакскобургготски), а окончателно е пуснат в експлоатация по времето на първия кабинет "Борисов". 

Докато депутатите от ГЕРБ бяха в прокуратурата, на "Позитано" 20 от БСП дадоха брифинг по темата. Кирил Добрев от ръководството на червената партия попита срещу кого е сигналът, но добави, че приветства факта, че "всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата", защото това й е работата

"Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидро-техническите съоръжения. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", допълни Добрев. 

Припомняме, че консултант на проекта беше тогавашният лидер на ДПС Ахмед Доган, който получи хонорар от 1,5 милиона лева за маркетингово проучване. Или поне така твърдеше адвокат Румен Еленски във Върховния административен съд (ВАС), който заседава през 2010 година по делото за взетите от Доган пари.

Турски полицай беше убит от боец на "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=357502

Турски полицай е бил наръган снощи смъртоносно с нож от заподозрян боец на групировката "Ислямска държава" в полицейски участък в Истанбул, предаде Анадолската агенция, цитирана от Франс прес. Заподозреният бил задържан, тъй като имало сведения, че готви самоубийствено нападение.

Делото срещу акушерката Емилия Ковачева продължава през септември

https://www.actualno.com/crime/deloto-sreshtu-akusherkata-emilija-kovacheva-prodyljava-prez-septemvri-news_627592.html

Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, подсъдима за опит за убийство на 4-дневно дете, продължава през септември, предаде БГНЕС. Днес стана ясно, че не са готови две експертизи. Следващото заседание по делото е насрочено за 13 септември. Припомняме, че Софийската градска п

Ердоган има таен план да превърне Турция в ядрена сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390330

Ердоган има таен план да превърне Турция в ядрена силаТурският президент Реджеп Ердоган искал атомна бомба, пише гръцкият вестник „Демократия“, позовавайки се на британското издание „Експрес“. Според „Експрес“ Ердоган искал да превърне Турция в ядрена сила и има таен план за създаване на ядрено оръжие в момент, когато отношенията му с ЕС са критични. Това предупреди турският журналист Абдула Бозкурт

Хайди Клум - на 44 и без горнище (СНИМКА)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/hajdi-klum-na-44-i-bez-gornishte-snimka-6072629

Красивата 44-годишна телевизионна водеща и модел, публикува в социалната мрежа "Инстаграм" свое видео, което предизвика интереса на хиляди

Арестуваха 18-годишната, изоставила бебето си в Западния парк

http://www.cross.bg/arestyvaha-godishnata-izostavila-bebeto-si-v-zapadniya-park-1552027.html

/КРОСС/ Юлия Василева, която изостави бебето си в Западен парк в столицата, е арестувана, съобщават от МВР. Момичето на 18 години от „Факултета" заряза детето си в петък вечерта. Тя бе обявена за издирване и местонахождението ѝ бе установено малко след това. Ромката се криела при своя приятелка в „Овча купел". Тя е заведена за разпит в Трето районно управление.  

24-годишен удари лекар след забележка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/24-godishen-udari-lekar-sled-zabelezhka-2042386

Лекар в Центъра за спешна помощ в Добрич е ударен при скандал, предизвикан от двама мъже, съобщават от пресцентъра на областната дирекция на МВР.

Бъ

Китай е глобалният център с най-силен ръст на цените на луксозните жилища

http://www.investor.bg/analizi/113/a/kitai-e-globalniiat-centyr-s-nai-silen-ryst-na-cenite-na-luksoznite-jilishta-244776/

Мадрид и Берлин са най-бързо растящите европейски пазари на първокласни имоти според глобален консултант

Ал. Пелев: Да се сезира КС за Закона за съдебната власт, ако не - сезираме ЕК

http://frognews.bg/news_140151/Al-Pelev-Da-se-sezira-KS-za-Zakona-za-sadebnata-vlast-ako-ne---sezirame-EK/

Надявам се някой от органите, които имат възможността да сезират Конституционния съд, да го направи, преди да сезираме Европейската комисия и Европейския съд за правата на човека заради промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това каза адвокат Александър Пелев от Инициативния комитет за адвокатска реформа.

Ваканционните разходи подкрепиха инфлацията през юли

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/14/3023885_vakancionnite_razhodi_podkrepiha_inflaciiata_prez_juli/?ref=rss


Потребителските цени са се повишили през юли с 0.3%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Годишната инфлация е 1.3%.<br /><br />От данните се вижда, че поскъпването основно се дължи на цените на услугите в сектора на развлеченията и културата - със 7.1%, и в по-малка степен на тези в хотелите и ресторантите - с 1%. В същото време облеклото и обувките спрямо предходния месец са поевтинели с 2.8 на сто, а храните и безалкохолните напитки - с 0.1%.<br...

Северна Корея отзова за консултации посланиците си в Китай, Русия и ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390325

Северна Корея отзова за консултации посланиците си в Китай, Русия и ООНСеверна Корея отзова посланиците си от големите страни в Пхенян за консултации и инструкции, предава Интерфакс, съобщи "Фокус". Посланикът в Китай Ли Чже Рен, посланикът в Русия Ким Хен Чжун и постоянният представител в ООН Ча Сон Нам, са отзовани. Още няколко ключови дипломати ще участват в консултациите.

Населението на Гърция ще намалее с 2 млн. до 2050 г., сочи изследване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/14/3023910_naselenieto_na_gurciia_shte_namalee_s_2_mln_do_2050_g/?ref=rss


До средата на века населението на Гърция ще продължи да старее и намалява поради негативни демографски фактори. Това прогнозира Берлинският институт за населението и развитието, чието ново изследване цитира днес гръцкото издание "Нафтемборики".<br /><br />В него се прави изводът, че за периода 2011 - 2016 г. Гърция е загубила почти 3 на сто от населението си заради спадналия брой раждания на деца в резултат на икономическата криза. Берлинският институт предрича, че от...

Искат 12 мача наказание за Роналдо

https://offnews.bg//futbol/iskat-12-macha-nakazanie-za-ronaldo-662753.html

Суперзвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо e застрашен да пропусне 13 мача заради изгонването cи в пъpвия мач c Барселона (3:1) от двубоя за Суперкупата на Испания. Португалецът получи два жълти картона в края на срещата, вторият от които за симулация.

След това нападателят бутна съдията Рикардо де Бургос Бенгоечея. Заради тази постъпка той може да бъде наказан между 4 и 12 мача, като заради самия червен картон ще пропусне още един двубой, пише "Марка".

Машината за голове на Реал Мадрид се превърна в централна фигура при победата на "белия балет" на "Камп Ноу". От клуба ще подадат жалба срещу втория жълт картон на португалеца.

Нападателят влезе влезе в полезрението на зрителите копирайки начина, по който Лионел Меси отпразнува победния си гол за Барселона в "Ел Класико" на "Сантиаго Бернабеу" през миналия сезон в Ла Лига.

В неделя вечерта CR7 се появи в игра през второто полувреме в първата среща за Суперкупата на Испания и отбеляза красив гол за 1:2 малко преди да получи втори жълт картон в двубоя на "Камп Ноу".

След попадението си Кристиано опъна фланелката си във въздуха по същия начин, по който Меси го бе сторил на "Бернабеу" по-рано тази година.

Реваншът на стадион "Сантяго Бернабеу" ще се играе в сряда срещу четвъртък от 00:00 часа.

Простота, свръхактивност, пиар

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/14/3023904_prostota_svruhaktivnost_piar/?ref=rss


Някога, когато бях секретар по националната сигурност на Първанов, се бе случило нещо много лошо в малък град с неговия кмет. По едно време ми звънна местният началник на полицейското управление. Човекът бе бесен и в същото време разтревожен.<br /><br />- Може ли някак да помолите президента да свика някакво спешно съвещание за нещо си, каквото и да е то, и така да извика при себе си всичките тези 6 генерали, барабар с най-генерала, за да можем да си вършим работата на спокойствие!...

Поддържането на комуникацията с линейките ще продължи до края на новия търг

https://offnews.bg//zdrave/poddarzhaneto-na-komunikatciata-s-linejkite-shte-prodalzhi-do-kraia-na-662754.html

Фирмата, поддържала досега комуникационната система на Спешна помощ, ще продължи да поддържа системата до избор на нов изпълнител на услугата, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Договорът с "Консорциум Електронно здравеопазване" е изтекъл на 22 юли, а поетапното спиране на поддържането на системата трябваше да започне от днес. 

"Променихме решението си, защото сме социално отговорни компании – всичките, които участваме в този консорциум. За да бъдат служителите на Спешна помощ и гражданите спокойни, решихме да продължим да поддържаме системата до избирането на нов доставчик", заяви пред bTV Любомир Петров, представител на консорциума.

Консорциумът ще работи за своя сметка докато трае процедурата по избор на нова компания.

Министерството вече е пуснало нова обществена поръчка за поддръжка на системата, с която се очаква да се спести около 1 млн. лева. Тя обаче ще завърши най-рано след два месеца. 

От Консорциума обаче са обявили в петък, че няма да прекъсват поддръжката на системата заради "високата социална значимост на Спешна помощ". 

Зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков обяви в петък, че при евентуално спиране на поддръжката на комуникационната система няма да има забавяне на линейки или проблеми при предаването на адреси, тъй като ведомството има собствена паралелна система за свързаност. 

Във всички ЦСМП са налични и функционират архивиращи системи за приети и отработени сигнали, сътресения няма да има, посочи Ненков, като допълни, че спирането на комуникационната система ще върне стария режим, по който спешните екипи са работили до 2009 г. 

Защо "Ричардсън" застава на страната на Цветан Василев

http://clubz.bg/57237-zashto_richardsyn_zastava_na_stranata_na_cvetan_vasilev

Трагичният прецедент в Русия

Когато Сергей Магнитски - смелият руски разобличител, бе оставен да умре, пребит до смърт, между стените на килията си в мрачния затвор "Бутирка" през 2009 г., историята на неговата честност и непоколебима съпротива срещу пословичната корупция в Русия ни даде добър урок. Такава ендемична корупция напълно размива отговорността на държавните институции и не оставя място за опазването на правата на личността. След като разкри и осъди сложната корупционна схема, създадена от правителството за смазване на вътрешното недоволство, на Магнитски бе отказан достъп до всички законови средства по време на незаконното му задържане. В политически мотивираното му преследване бяха замесени корумпирани държавни служители, които продължават да живеят безнаказано в Русия, макар да продължават да бъдат подложени на санкции благодарение на Закона "Магнитски".

Направляваната от държавата практика за тормоз на политическите противници продължава в страни, разяждани от подобна широко разпространена корупция, най-вече такива като България, която исторически е подчинена на руската сфера на влияние, и са под напрежение зарази отдавнашните си политически връзки с Русия и лелеяното им членство в НАТО и ЕС. Макар да е член на ООН, подписал редица европейски и международни конвенции за спазването на човешките права, България продължава редовно да бъде обявявана за най-корумпираната страна в ЕС и всяка година е сочена заради срамната си ситуация с човешките права и влошаващия се кримат на икономическа и политическа свобода. Точно като в Русия, българските институции попадат в плен на разрастването на доминиращи - и безнаказани - финансови и политически интереси.

Случаят с Цветан Василев

Случаят с Цветан Василев представлява мрачна картина на автократичните управници в една номинално демократична страна, разядена от пронизваща корупция и доминирана от българската мафия с нейните систематични злоупотреби с държавната власт, започнали още с падането на комунизма. Василев е изтъкнат бизнес лидер и фигура със силно влияние в България, който през последните няколко години е изправен пред страхотни трудности, започнали, след като той обяви подкрепата си за антикорупционна партия през 2013-2014 г. Тормозът срещу него се засили, когато той отказа да изпълнява незаконните искания на един политически гангстер, и достигна върха си, когато той на глас протестира срещу незаконното превземане на неговата банка и принудителното ликвидиране на нейните авоари. Отмъстителни политически лидери в сговор с бизнесмени, които манипулираха медиите и съдействаха на съдилищата, наложиха класическа система на корпоративно рейдърство в съветски стил, целяща завинаги да заглуши гласа му - но с малък успех. Цветанов продължава от Сърбия, където той и съпругата му Антоанета искат убежище, борбата гласът му да бъде чут. В същото време българските власти продължават да настояват за екстрадирането му, като крайната цел е да бъде затворен кръгът с финансовото и личностното унищожаване на един влиятелен противник на корупцията и предвожданите от държавата корпоративни рейдърски машинации в България.

Като антикорупционен критик на българския режим, който търпи преследване, основаващо се на фабрикувани обвинения, Василев е типичен пример за несправедливостите, изброени в т. нар. Глобален закон "Магнитски". През 2016 г. президентът Барак Обама разшири насочените срещу Русия санкционни правомощия, дадени на американското правителство по силата на Закона "Магнитски" към всички страни по света, където има одобрено от правителството политическо подтисничество и гонения срещу противниците на корупцията и има други жертви на нарушенията на човешките права. Центърът "Ричардсън" има честта да застане на страната на Цветан Василев в търсенето на справедливост срещу свързаните с корупция репресии, срещу които лично аз и Центъра "Ричардсън" се борим през цялата ми дипломатическа кариера.

Очаквайте подробности.

-----

* Бил Ричардсън е американски политик и дипломат. Бил е министър на енергетиката и постоянен представител на САЩ в ООН по времето на президента (1993-2001) Бил Клинтън. Бил е и губернатор на щата Ню Мексико. Изявлението е публикувано в сайта на оглавявания от него Център за глобален ангажимент "Ричардсън". Той също се ангажира със защитата на Цветан Василев.

Защо жените бяха по-доволни от секса през социализма

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zashto-zhenite-biaha-po-dovolni-ot-seksa-prez-socializma-6072630

"След развода ми имах работа и заплата и нямах нужда от мъж, който да ме подкрепя. Правех каквото исках."

Разходите за лятна почивка подкрепиха инфлацията през юли

http://econ.bg/Новини/Разходите-за-лятна-почивка-подкрепиха-инфлацията-през-юли_l.a_i.747287_at.1.html

Потребителските цени са се повишили през юли с 0.3%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Годишната инфлация е 1.3%. От...

Продължава издирването на журналистката, изчезнала при потъването на подводница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390302

Продължава издирването на журналистката, изчезнала при потъването на подводницаПродължава мистерията около изчезването на шведската журналистка Ким Вал. Спасителни екипи все още издирват тялото ѝ, след потъването на частната подводница "Наутилос" във водите край датската столица. Случаен инцидент или коварен план? Петер Мадсен - изобретател, авиоинженер, бизнесмен и собственик на най-голямата частна подводница в света.

ККК - Кажете Кой Кретен

http://www.cross.bg/bulgariya-evropa-nyama-1552026.html

/КРОСС/ България няма да се провали в председателстването на Европейския съюз. Но няма и да успее. Ще бъде точно така, както се очаква - някаква степен на баналност и някаква на корупция. Единствената разлика в председателстването на съюза през последните години е била в степента. При повечето страни е малко баналност, малко корупция. Е, ние ще се отличим - при нас вече е ясно, че е много корупция и много баналност. Ние сме във всичко хора на крайностите, а не на нюансите като западноевропейците, при нас всичко е в големи дози. Ние ще направим точно това, което се очаква от нас - ще изкараме един шестмесечен мандат като председатели в рамките на умереното приличие и голямото безличие. Да са ви питали вас като редови европеец какъв трябва да е акцентът на българското председателство? И мен не са ме питали. Да сте чули да са поканили на някакъв работен форум представители на различни организации, които да умуват какви теми да зададе България на Европа за обсъждане като председател? И аз не съм чувала. Това, което всички чухме, са някакви разправии за теракотни плочки, облицовки и други интериорни аксесоари в НДК, където ще се провеждат част от събитията през тези шест месеца. Да, и събарянето на паметника, разбира се, като екстериорен проблем от общия изглед на същата сграда

Болт: Всичко е възможно, но няма да се върна на пистата, за да не се срамувам

http://www.mediapool.bg/bolt-vsichko-e-vazmozhno-no-nyama-da-se-varna-na-pistata-za-da-ne-se-sramuvam-news267897.html

"Всичко е възможно" – това е мотото на Юсеин Болт, който спечели всички титли в леката атлетика и държи световните рекорди в най-атрактивните дисциплини 100 м и 200 м. Световното първенство в Лондон беше неговия последен танц на пистата. Той не успя да си тръгне със златни отличия, така както беше свикнал от световното първенство в Берлин през 2009 г., но беше изпратен като шампион и звездата на атлетиката. След последната дисциплина на шампионата 60-хилядната публика на олимпийския стадион в Лондон стана на крака за да изпрати "гения", както го нарече шефът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу, който го сравни с боксовата легенда Мохамед Али. Той му връчи парче тартан от пистата на олимпийския стадион и цифрата от 7-ми коридор, в който спечели златото на 100 м на игрите в Лондон през 2012 г. "Беше блестящо. Подкрепата за мен не се е променила. Тъжно е, че трябва да си тръгна сега. Енергията на публиката беше страхотна. Чувствам се като у дома си", каза Болт и направи почетна обиколка за радост на многобройните си фенове. 30-годишният атлет е категоричен, че няма да се върне на пистата като състезател отново. "Виждал съм твърде много хора да се пенсионират и след това да се връщат само за да влошат нещата или да се срамуват, но аз няма да бъда един от тях", каза Болт на пресконференцията след почетната обиколка. Въпреки че в Лондон "светкавицата" от Ямайка взе бронз на 100 м и се контузи в последното си бягане на финала на щафетата 4х100 м той не съжалява, че е продължил да се състезава още година след олимпийските игри в Рио. "Феновете ми искаха да ме видят да се състезавам. Без тях нямаше да постигна това, което направих през годините. Исках да дойда и да покажа шоу. Не мисля, че един шампионат ще промени това, което съм направил", каза Болт. "Спомням си, след като загубих 100 метра, някой ми каза - "Юсеин, без притеснения, Мохамед Али загуби последната си битка, така че не се тревожи", допълни той. "Доказах, че работейки здраво, всичко е възможно – това е мотото ми. Това показва, че всеки трябва да продължава да опитва. Смятам, че това е добро послание за младите за да продължат. Ако мога да внуша това на младото поколение, то би било добро наследство, което да оставя", каза 19-кратният шампион от олимпийски игри и световни първенства. В негова чест на първенството бяха пуснати билети за деца на цена от 9.58 паунда, колкото е световният му рекорд на 100 м. По данни на организаторите за десетте дни от надпреварата около 8000 деца са наблюдавали звездите на атлетиката на олимпийския стадион "Кралица Елизабет". Болт е категоричен противник на употребата на забранени препарати. Доказах, че може да се постигат резултати и без допинг и се надявам младите атлети да вземат този пример, каза. Болт. След контузията на пистата в събота вечерта той се е прибрал бързо у дома. Известно време е изпращал съобщения на познати, които са се вълнували какво се е случило, а в неделя сутринта е получил медицинска помощ. В понеделник ще е ясно какво точно е състоянието му. Според Болт до контузията се е стигнало, защото състезатлите са били изведени прекалено рано на пистата. Болт не се вижда като състезател в други видове спорт, нито като коментатор на лекоатлетически състезания, както правят много негови колеги. Със сигурност обаче ще продължи да работи за леката атлетика. Болт би окуражил и децата си да тренират, но няма да ги притиска, защото спортът е много работа и труд. А сега е време за забавления. "Чакам с нетърпение да бъда свободен", каза Болт, чийто живот е бил следен от 10 годишна взраст. "Имам нужда да се забавлявам и да се отпусна малко",  допълни той. В нощта срещу понеделник Болт каза, че ще бъде на парти, на което алкохолът е разрешен.  

Почина Веселин Гуджуков

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bkUOKipcxmo/

На 13.08.2017г. почина

Веселин Александров Гуджуков

svesht

Поклонението ще се състои на 15.08.2017г. от 14.30 ч. в храм “Преображение Господне”, град Поморие (малката църква), където от 16.30 ч. ще бъде отслужено и опелото.

Погребението ще се извърши от 17.00 ч. в Гробищен парк – Поморие.

 

Поклон пред паметта му!

Ръст в издадените разрешителни за строителство във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=357516

11.6 % ръст в издадените разрешителни за строителство във Варна и областта, през второто тримесечие на годината спрямо началото на 2017 година, отчете Националния статистически институт (НСИ), научи Moreto.net. Местните администрации са издали общи 125 разрешителни на сгради с 432 жилища в тях, с разгърната площ от 67 199 квадратни метра.

АПИ: Правим държавна фирма за ТОЛ системата

http://dnes.dir.bg/news/firma-api-tol-sistema-dono-atanasov-26230351

Премиерът Борисов правилно е казал, започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата.

Втори ден издирват тялото на 83-годишна жена в река край Монтанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390306

Втори ден издирват тялото на 83-годишна жена в река край МонтанскоЕкип от двама водолази от сектор „Специализирани оперативни дейности” на РД ПБЗН Монтана и двама полицейски служители от Участъка в село Георги Дамяново втори ден издирват в реката на село Копиловци тялото на 83-годишна местна жителка, страдаща от старческа деменция, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Монатана.

Арестуваха циганката, която заряза бебето си в "Западен парк"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390316

Арестуваха циганката, която заряза бебето си в "Западен парк"18-годишната Юлия Василева, която заряза бебето си в Западен парк е арестувана, съобщиха от МВР. Жената от „Факултета“ изостави малкото си момиченце в петък вечерта. Тя бе обявена за издирване и местонахождението й бе установено малко след това, съобщава Канал 3. Ромката се криела при своя приятелка в „Овча купел“.

Том Круз претърпя злополука по време на снимки (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/tom-kruz-pretyrpja-zlopoluka-po-vreme-na-snimki-video-news_627587.html

Aмериканският актьор Том Круз е пострадал на снимачната площадка на "Мисията невъзможна-6" в Лондон по време на каскада, съобщиха световните агенции. В мрежата беше пуснат клип как Круз се опитва да скочи на покрив на съседно здание. При изпълнение на каскадата актьорът се у

Морето взе две жертви през уикенда

http://www.cross.bg/politziyata-stava-vupros-1552025.html

/КРОСС/ Морето взе две жертви през почивните дни, съобщават от полицията. Столичанин на 52 години се е удавил в района на Южния плаж в Китен. Освен това пък на Северния плаж в Бургас морето изхвърли тяло на друг мъж. Впоследствие от полицията установиха, че става въпрос за 50-годишен бургазлия. Не са открити следи от насилие и по всяка вероятност също става въпрос за удавяне.

Шефът на ЦРУ: Няма непосредствена опасност от конфронтация със Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390284

Шефът на ЦРУ: Няма непосредствена опасност от конфронтация със Северна КореяДиректорът на ЦРУ Майк Помпейо смята, че няма непосредствена опасност от конфронтация със Северна Корея, но че възможността от война с изолираната комунистическа държава е по-голяма отколкото преди десетина години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В интервю за Фокс нюз Помпейо заяви, че стремежът на Пхенян да се сдобие с балистична ракета

Вариант за справяне с професионалното прегаряне

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/14/3022533_variant_za_spraviane_s_profesionalnoto_pregariane/?ref=rss


Изтощението по време на работа е нещо, което не бива да се пренебрегва. Когато се чувствате претоварени, задачите, с които преди сте се справяли без проблем, сега ви изглеждат като предизвикателство. Сигнал, че сте прегрели, може да бъде това, че все по-трудно успявате да се концентрирате, чувствате се изтощени след работа, слабо мотивирани сте, имате проблеми със съня или сте станали по-раздразнителни от нормалното.<br /><br />Професионалното прегаряне се отразява най-вече върху...

Как да се справим с професионалното прегаряне

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/14/3022533_kak_da_se_spravim_s_profesionalnoto_pregariane/?ref=rss


Изтощението по време на работа е нещо, което не бива да се пренебрегва. Когато се чувствате претоварени, задачите, с които преди сте се справяли без проблем, сега ви изглеждат като предизвикателство. Сигнал, че сте прегрели, може да бъде това, че все по-трудно успявате да се концентрирате, чувствате се изтощени след работа, слабо мотивирани сте, имате проблеми със съня или сте станали по-раздразнителни от нормалното.<br /><br />Професионалното прегаряне се отразява най-вече върху...

Китай предупреди ЕС да не злоупотребява с мерките за търговска защита

http://econ.bg/Новини/Китай-предупреди-ЕС-да-не-злоупотребява-с-мерките-за-търговска-защита_l.a_i.747284_at.1.html

Китай е обезпокоен от антидъмпинговото разследване на ЕС срещу китайските автомобилни гуми и се надява на разумни мерки за търговска защита, заявиха...

Министерството на културата и прокуратурата си искат паветата на „Прага“

http://clubz.bg/57236-ministerstvoto_na_kulturata_i_prokuraturata_si_iskat_pavetata_na_%E2%80%9Epraga%E2%80%9C

Министерството на културата и прокуратурата обявиха, че очакват от Столичната община паветата на бул. „Прага“ да бъдат върнати след приключване на ремонта. Това става ясно от отговор до гражданската инициатива, която от месеци брани настилката. 

„В отговор на сигнала, подаден в началото на юли при започването на строителните дейности, от инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата посочват, че ремонтът е съгласуван със становище от 3 юли, в което изрично е поставено изискването да не се подменя съществуващата паважна настилка на бул. "Прага". Накрая отговорът завършва със заключението, че след полагането на тръбопроводите паважната настилка следва да бъде възстановена.” 

Полученият отговор на Софийската градска прокуратура също потвърждава решението на Министерството на културата: 

„След полагането на тръбопроводите паважната настилка следва да бъде възстановена съгласно изискването на решението на МК.”

От гражданското сдружение посочват, че реконструкцията на бул. „Прага“ започва на 2 юли, а съгласуването от страна на Министерството на културата е предоставено чак на следващия ден, следователно не е ясно с какви документи е стартиран ремонтът и кой носи отговорност.

„От друга страна, от няколкото интервюта на кмета г-жа Йорданка Фандъкова стана ясно, че тя настоява за асфалтиране въпреки изричните решения на прокуратурата и министерството. За нас е изключително странен подходът – как кметът застана на позицията за запазване на паважа на „Дондуков“, а реши същият този паваж да се премахва от бул. „Прага“ с абсурдни доводи”, коментира Росина Станиславова от сдружение „Бели брези“, което е една от организациите в инициативата за опазване на гранитните настилки. 

Аргументът на столичния кмет е, че бул. "Прага" има разрешение за строеж преди заповедта на министъра на културата.

"За съжаление, когато започнахме ремонта, се каза, че трябва да върнем паветата. Аз възразих – как да върнем със задна дата процеса, да спрем и да блокираме работата. Бул. "Прага" е по-отдалечен от историческия център и е заобиколен от улици с асфалт. Той е много къс и свързва три спешни болници, по които денонощно минават линейки с болни хора. Възразила съм официално. Надавям се мотивите ми да бъдат уважени", каза преди дни Фандъкова.

Реконструкцията на булеварда трябва да приключи до края на август. 

Преди седмица от организацията се обърнаха официално към вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков с предложение за създаване на програми за обучение на павьори, за да има кой да се грижи за настилките по тези булеварди.

Ще оцелее ли визията на Орбан за нова Европа?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6390286

Ще оцелее ли визията на Орбан за нова Европа?В епохата на миграцията важна черта на много от популистките партии в Европа е не толкова, че са национално-консервативни, колкото, че са реакционни. Мнозина европейци се страхуват от миграцията и технологиите, представляващи заплаха за тяхната идентичност и икономическо бъдеще. А отговорът на тези страхове може да е всичко друго,

Задържаха унгарец, обявен за международно издирване, в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390247

Задържаха унгарец, обявен за международно издирване, в БургасСлужители от групата „Издирване” при отдел „Криминална полиция” при ОД МВР – Бургас са задържали обявен за издирване с европейска заповед за арест 49-годишен унгарски гражданин, предаде "Фокус". Същият е обявен за международно издирване за извършени финансови престъпления и измами, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас.

Откриха труп на бебе в Перник

http://frognews.bg/news_140150/Otkriha-trup-na-bebe-v-Pernik/

Тялото на новородено бебе е открито в пернишкия квартал „Тева“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Бяха раздадени наградите "Изборът на тийнейджърите" в Лос Анджелис (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6390198

Бяха раздадени наградите "Изборът на тийнейджърите" в Лос Анджелис (Галерия)На церемония в Лос Анджелис бяха раздадени наградите "Изборът на тийнейджърите". Шоуто премина в отсъствието на някои от най-големите идоли на подрастващите, които не се явиха лично, за да получат отличията си - Майли Сайръс, Бруно Марс, Гал Гадот, Бионсе, Ед Шийран. Сред любимците на тийновете, уважили шоуто, беше актьорът Крис Прат,

Ердоган има таен план да превърне Турция в ядрена сила

http://www.moreto.net/novini.php?n=357518

Турският президент Реджеп Ердоган искал атомна бомба, пише гръцкият вестник „Демократия“, позовавайки се на британското издание „Експрес“. Според „Експрес“ Ердоган искал да превърне Турция в ядрена сила и има таен план за създаване на ядрено оръжие в момент, когато отношенията му с ЕС са критични.

Меркурий е ретрограден: какво може и какво не може да правите

//dariknews.bg/novini/liubopitno/merkurij-e-retrograden-kakvo-mozhe-i-kakvo-ne-mozhe-da-pravite-2042412

На 13 август започна ретроградното движение на Меркурий, което ще продължи до 5 септември. Всяка година се случват три или четири ретроградни цикъла на Меркурий, всеки със средна продължителност от три седмици. От всички планети, Меркурий <

Кола падна от 7-етажен паркинг (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/kola-padna-ot-7-etazhen-parking-video-2042408

Опитът на американка от град Остин, щата Тексас, да паркира колата си в многоетажен паркинг приключи в болничното легло. Смята се, че на паркинга горе жената объркала педалите на спирачката и газта. Самата тя бе откарана в болница.

В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда

Часовникът на Биг Бен ще запази мълчание до 2021 година

//dariknews.bg/novini/liubopitno/chasovnikyt-na-big-ben-shte-zapazi-mylchanie-do-2021-godina-2042406

Часовникът на кулата Елизабет на британския парламент, известна с неофициалното си название Биг Бен, ще запази мълчание в близките четири години поради протичащите реставрационни работи, предаде ТАСС.

От 21 август най-голямата камбана, тежаща 13,7 то

Огромни миди край Русе активизираха ловците на перли (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/ruse/ogromni-midi-kraj-ruse-aktiviziraha-lovcite-na-perli-snimki-2042407

Огромни живи миди са се появили непосредствено по крайбрежната ивица на река Дунав в Русе. Това провокира част от хората да използват свободното си време не само за разходка, а и за събиране на огромните екземпляри от миденото царс

Нов законопроект предвижда Нетаняху да може да обявява война по-лесно

https://www.actualno.com/asia/nov-zakonoproekt-predvijda-netanjahu-da-moje-da-objavjava-vojna-po-lesno-news_627583.html

Нова инициатива от страна на израелският премиер Бенямин Нетаняху ще му позволи да взима решенията за война само с одобрението на кабинета по сигурността, предава The Jerusalem Post. Целта на законопроекта е да се избегнат изтичанията на класифицирана информация. В някои случаи,

Видео: Щабът за преизбиране на Тръмп пусна първата си реклама

http://www.dnevnik.bg/video/2017/08/14/3023877_video_shtabut_za_preizbirane_na_trump_pusna_purvata_si/?ref=rss


Щабът на Доналд Тръмп за преизбирането му за президент пусна първата телевизионна реклама - 30-секунден клип, отправящ нападки срещу демократите и възхваляващ постиженията му през първите седем месеца на поста, предадоха "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Тръмп обяви, че ще се бори за преизбиране почти веднага след като положи клетва като президент - необичайна стъпка, която обаче му позволи да започне агитация много преди следващите президентски избори през ноември 2020 г....

Увеличава се икономическата активност и заетостта на българите в трудоспособна възраст

http://www.cross.bg/litza-trimesechie-pynkta-1552023.html

/КРОСС/ Основни показатели за икономическата активност на населението през второто тримесечие на 2017 година Коефициентът на икономическа активност за населението на възраст 15 - 64 навършени години е 71.8% и е с 2.4 процентни пункта по-висок в сравнение с второто тримесечие на 2016 година. Коефициентът на заетост за населението на възраст 15 - 64 навършени години е 67.2%, като в сравнение със съответното тримесечие на 2016 г. се увеличава с 3.5 процентни пункта. Коефициентът на безработица е 6.3%, или с 1.7 процентни пункта по-нисък в сравнение със същия период на 2016 година. Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 1 296.7 хил., или 28.2% от населението в същата възрастова група. От тях 115.6 хил., или 8.9%, са обезкуражени лица. Заетост  През второто тримесечие на 2017 г. общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 3 171.7 хил., от които 1 681.4 хил. са мъже и 1 490.4 хил. - жени. Относителният дял на заетите лица от населението на възраст 15 и повече навършени години е 52.2%, като в сравнение със същото тримесечие на 2016 г. се увеличава с 2.7 процентни пункта. При мъжете този дял е 57.6%, а при жените - 47.2%. През второто тримесечие на 2017 г. в сектора на услугите работят 2 001.7 хил., или 63.1% от всички заети лица. В индустрията са заети 933.9 хил. души (29.4%), а в селското, горското и рибното стопанство - 236.1 хиляди (7.4%). От всички заети 3

"Булгаргаз" прогнозира поевтиняване на природния газ с 6% от 1 октомври

https://offnews.bg//ikonomika/bulgargaz-prognozira-poevtiniavane-na-prirodnia-gaz-s-6-ot-1-oktomv-662755.html

"Булгаргаз" прогнозира поевтиняване на природния газ с 6 на сто от 1 октомври, съобщават от дружеството.

Прогнозната цена на синьото гориво за четвъртото тримесечие на 2017 г. е 347,99 лв. на 1000 куб. м (без пренос, акциз и ДДС). Това представлява намаление с 22,22 лв. на 1000 куб. м в сравнение с прилаганата към момента цена.

От "Булгаргаз" посочиха, че намалението се дължи на по-ниския курс на лева спрямо щатския долар. Окончателното предложение за утвърждаване цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г. ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 08.09.2017 г.

Китайската икономика показва видими сигнали на забавяне

http://econ.bg/Новини/Китайската-икономика-показва-видими-сигнали-на-забавяне_l.a_i.747283_at.1.html

Китайската икономика показва видими сигнали на забавяне в началото на второто полугодие с оглед на по-слабо от очакваното нарастване през юли на...

Захарова: В САЩ разиграват проблема със Северна Корея като вътрешнополитическа карта

http://www.cross.bg/severna-koreya-vutreshnopoliticheska-1552022.html

/КРОСС/ Ядрените проблеми около Северна Корея се разиграват като американска вътрешнополитическа карта, използвана в борбата за Белия дом. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в коментар за ескалиращото напрежение между САЩ и КНДР. „Виждате какво се случва вътре в САЩ. Идва голяма схватка за Белия дом, и тя ще е много продължителна, не от гледна точка на миналото, а от гледна точка на бъдещето", заяви говорителят на руското МВнР Мария Захарова. „Очевидно, че историята със Северна Корея и въобще ядреният проблем на Корейския полуостров, се разиграва именно като американска вътрешнополитическа карта", подчерта тя. Според руската дипломатка, с риториката си, САЩ са се поставили на едно ниво със Северна Корея.  

Задържаха двама от Косово в Турция, искали да стават ислямисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390197

Задържаха двама от Косово в Турция, искали да стават ислямистиДвама косовски албанци са заловени от турските сили за сигурност при опит да преминат нелегално границата със Сирия, където да се присъединят към редиците на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, съобщава скопското електронно издание „Стандард“, цитирано от БТА. Двамата косовари са кацнали на летище „Ататюрк“ в Истанбул на 25

Летище София отчете ръст на преминалите през него туристи

https://offnews.bg//obshtestvo/letishte-sofia-otchete-rast-na-preminalite-prez-nego-turisti-662752.html

За първите седем месеца на годината през летище София са преминали 3 747 596 пътници, което е рекордно увеличение от 42% спрямо същия период на миналата година, съобщиха от летището.

Само през месец юли обслужените пътници са над 611 хил. През Терминал 2 е преминал 65% от пътникопотока, а през Терминал 1 – останалите 35%.

С 33% е нараснал броят на пътуващите по редовни международни линии, а тези по вътрешни – са се увеличили с 57%, предвид интензивния летен сезон и интереса към черноморските ни курорти. И през юли чартърите бележат ръст от 12%, спрямо същия период на миналата година.

Общо 5 219 самолети са били обслужени на летище София през юли 2017 г., което е с близо 10% повече от предходната година. Увеличението се дължи предимно на полетите по международни редовни линии.

През юли 2017 г. на летище София са обработени общо 1771 тона товарни и пощенски пратки, от които 58% са превозени с товарни самолети, а останалите с пътнически.

Хиляди вярващи се събират в Бачковския манастир за Света Богородица

http://frognews.bg/news_140149/Hiliadi-viarvashti-se-sabirat-v-Bachkovskiia-manastir-za-Sveta-Bogoroditsa/

Десетки хиляди вярващи се очаква да посетят Бачковския манастир за големия християнски празник Света Богородица.Празникът е във утре, но още днес вечерта в храма на манастира ще бъде отслужена вечерня. По-късно следва всенощно бдение и литийно шествие с иконата на Света Богородица.

Нов световен ред с глобална отговорност на Китай

http://dnes.dir.bg/news/china-svetoven-red-globalna-otgovornost-26230202

Пекин е в състояние да намали заплахата от война посредством санкции и дипломация или пък да остави всичко на самотек и окончателно да загуби контрола.

Новата лента за обладаната кукла Анабел поведе бокс офиса в Северна Америка

http://www.investor.bg/novini/346/a/novata-lenta-za-obladanata-kukla-anabel-povede-boks-ofisa-v-severna-amerika-244774/

Филмът лесно задмина другите две нови заглавия за седмицата - „Крадец на ядки 2: Луди по природа“ и „Стъкленият замък“

Концерти, регата, заря и много шоу за Деня на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357517

Над 10 събития – концерти, ветроходна регата и детски спектакли са предвидени за Деня на Варна, утре - 15 август, припомня Moreto.net. Православната църква отбелязва Свето Успение Богородично - точно в 9 ч. в Катедралния храм започва тържествена архиерейска Света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града, ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Гол на Бергкамп стана номер 1 в историята на Висшата лига (видео)

https://offnews.bg//futbol/gol-na-bergkamp-stana-nomer-1-v-istoriata-na-visshata-liga-video-662751.html

Слушателите и читателите на BBC избраха най-красивия гол в историята на Висшата лига след серия от гласувания. С 31 процента спечели този на Денис Бергкамп за Арсенал срещу Нюкасъл.

Наистина велико! Елегантност, техника, фантазия! Трудно може да бъде повторено изпълнението на холандския майстор от 2002 година.

Само с два процента отзад остана попадението на Тони Йебоа за Лийдс срещу Уимбълдън от вече далечната 1995 година. Ганаецът беше машина.

Третото място е за задната ножица на Уейн Рууни с екипа на Ман Юнайтед в дербито със Сити. Тя не е с нищо по-красива от тази на съотборника му Бербатов срещу Ливърпул, но местните момчета винаги биват толерирани. Нормално.

Иначе излиза, че най-красивите попадения радват феновете на Арсенал. Петицата допълват още двама "артилеристи". Става въпрос за головете на Джак Уилшър срещу Норич от 2013 година и за този на легендата Тиери Анри с Тотнъм от 2002 г.

Гласуването премина на няколко етапа. Първо историята на Висшата лига беше разделена на 5 периода, като във всеки бяха излъчени челни петици от красиви голове. Нова анкета избра най-добрите сред най-добрите.   

Цените по морските курорти може да паднат с 20% при късните записвания

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/cenite-po-morskite-kurorti-moje-da-padnat-s-20-pri-kysnite-zapisvaniia-244775/

България трябва да залага повече на алтернативните преживявания, които да привличат платежоспособни туристи, твърди експерт

Ново рекордно поскъпване на биткойн

http://www.cross.bg/dolara-bitkoiin-bitkoiini-1552021.html

/КРОСС/ Виртуалната валута биткойн отново изуми финансовите анализатори с рекордно поскъпване, скоро след като от нея се обособиха два клона. Тези дни биткойн достигна исторически рекорди от 4100-4200 долара за брой. В момента курсът на криптовалутата превишава 4100 долара, според информация в Coindesk.com, цитиран от Тechnews. Стойността на всички налични биткойни се оценява на около 68 млрд. долара. В обращение се намират 16,5 млн. биткойни. Втората биткойн валута - Bitcoin Cash, резултат от скорошното разделяне, се търгува за скромните 315 долара, а общата ѝ капитализация възлиза на 5,18 милиарда долара.  

Над 221 млрд. евро от Белгия са преминали в данъчни убежища през 2016 г., пише в. "Соар"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/14/3023860_nad_221_mlrd_evro_ot_belgiia_sa_preminali_v_danuchni/?ref=rss


Осемстотин петдесет и три белгийски компании са изпратили над 221 милиарда евро миналата година към данъчни убежища, съобщава белгийският в. "Соар" в електронното си издание. Брутният вътрешен продукт на Белгия е около 450 млрд. евро за 2015 г. <br /><br />Белгия определя Монако, Британските Виржински острови, Бермудите и Каймановите острови като държави с несъществуващи или ниски данъци. Те са включени в черен списък, обединяващ 31 страни, окачествени като "данъчни...

Цените по морските курорти може да паднат с 20% при късните записвания

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cenite-po-morskite-kurorti-moje-da-padnat-s-20-pri-kysnite-zapisvaniia-244775/

България трябва да залага повече на алтернативните преживявания, които да привличат платежоспособни туристи, твърди експерт

2 експертизи протакат дело срещу акушерката, обвинена в опит за убийство на пеленаче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390140

2 експертизи протакат дело срещу акушерката, обвинена в опит за убийство на пеленаче2 технически експертизи, които не бяха готови за днешното заседание, забавиха делото срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на пеленаче. Това стана в Софийския градски съд. Вещите лица са обяснили на магистратите, че все още не са готови с експертните си заключения заради отпуски на специалисти.

Рекорден брой пътници на летище София от началото на годината

https://www.actualno.com/society/rekorden-broj-pytnici-na-letishte-sofija-ot-nachaloto-na-godinata-news_627576.html

За първите седем месеца на годината през летище София са преминали 3 747 596 пътници, което е рекордно увеличение от 42 % спрямо същия период на миналата година, съобщиха от летището. Само през месец юли обслужените пътници са над 611 хил. През Терминал 2 е преминал 65% от пътникопот

"Булгаргаз" прогнозира поевтиняване на природния газ с 6 на сто от 1 октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390177

"Булгаргаз" прогнозира поевтиняване на природния газ с 6 на сто от 1 октомври"Булгаргаз" прогнозира поевтиняване на природния газ с 6 на сто от 1 октомври. Това става ясно от съобщение на сайта на дружеството. Прогнозната цена на синьото гориво за четвъртото тримесечие на 2017 г. е 347,99 лв. на 1000 куб. м (без пренос, акциз и ДДС). Това представлява намаление с 22,22 лв. на 1000 куб.

Над 120 студенти и ученици в лятната стажантска програма на ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390163

Над 120 студенти и ученици в лятната стажантска програма на ЧЕЗПлатените стажове в компанията осигуряват възможност за професионално развитие на младите хора За девета, поредна година, ЧЕЗ предоставя възможност на студенти и ученици да придобият опит в реална, работна среда в сферата на електроенергетиката. Стажантската програма на ЧЕЗ се осъществява целогодишно като основната й цел е осигуряването на

Ангелкова не знаела за проверките на Валери Симеонов

//dariknews.bg/regioni/varna/angelkova-ne-znaela-za-proverkite-na-valeri-simeonov-2042398

Извършените от вицепремиера Валери Симеонов проверки на нощни клубове в Слънчев бряг не са били координирани с министерството на туризма, заяви във Варна ресорният министър Николина Ангелкова.

Германско изследване: Населението на Гърция старее и намалява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390138

Германско изследване: Населението на Гърция старее и намаляваДо средата на века населението на Гърция ще продължи да старее и намалява поради негативни демографски фактори, съобщи БТА. Това прогнозира Берлинският институт за населението и развитието, чието ново изследване цитира днес гръцкото издание "Нафтемборики". В него се прави изводът, че за периода 2011-2016 г.

Джихадисти се завръщат на Западните Балкани след краха на ИД

http://dnes.dir.bg/news/jihad-zapadni-balkani-islyamska-darzhava-26230106

Тревога от най-висока степен за Западните Балкани крие завръщането на бойци от претърпяващата поражения терористична групировка "Ислямска държава".

TRAPPIST-1 се оказа твърде стара, за да има живот

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/trappist-1-se-okaza-tvyrde-stara-za-da-ima-zhivot-6072628

Седемте планети на звездата се смятаха за идеални кандидати, но шансовете са твърде малки

По-важното от изминалата седмица

http://www.investor.bg/analizi/9/a/po-vajnoto-ot-izminalata-sedmica--244773/

Неочакван спад на германското индустриално производство, забавяне на щатската инфлация и геополитическо напрежение между САЩ и Северна Корея

Джихадист уби полицай в Истанбул

http://frognews.bg/news_140148/Djihadist-ubi-politsai-v-Istanbul/

Турски полицай загина след нападение с нож в Истанбул от терорист от ”Ислямска държава”. Тази нощ Синан Аджар почина в болница от раните си. Служителят на реда пострада късно вечерта при инцидент, разиграл се в Истанбулското управление по сигурността, намиращо се на булевард ”Ватан”.

Може хотелът да е 7 звезди, декорът е еднозвезден

https://www.actualno.com/cite/moje-hotelyt-da-e-7-zvezdi-dekoryt-e-ednozvezden-news_627617.html

"И 7-звезден хотел да направим в Слънчев бряг, никога няма да е луксозна почивка. Може хотелът да е 7 звезди, декорът е еднозвезден”. Това каза в интервю за bTV Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Издирват автомобил, прегазил пешеходец край Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390117

Издирват автомобил, прегазил пешеходец край Велико Търново22-годишен мъж е прегазен и починал тази нощ на главен път София- Варна в района на газстанцията на разклона за Леденик. Неизвестният шофьор убиец е избягал от мястото на инцидента. Сигналът е подаден на 112 около 0:45 часа, съобщиха от ОДМВР във Велико Търново. Трагичният инцидент е станал на прав участък,

Португалия поиска помощ от ЕС за справяне с пожарите

http://www.moreto.net/novini.php?n=357515

Португалия поиска помощ от Европейския съюз, за да се справи с горските пожари, бушуващи в страната. Очаква първите чужди екипи да пристигнат още днес. Правителството се опасява, че пожарите ще се увеличат заради очакваните горещини.

Летище София отчете рекорден ръст на превозените пътници

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/14/3023854_letishte_sofiia_otchete_rekorden_rust_na_prevozenite/?ref=rss


За първите седем месеца на годината през летище София са преминали 3 747 596 пътници, което е рекордно увеличение от 42% спрямо същия период на миналата година, съобщават от компанията.<br /><br />Само през юли обслужените пътници са над 611 хил. През Терминал 2 са преминали 65% от пътниците, а през Терминал 1 – останалите 35%.<br /><br />От есента на миналата година броят на маршрутите, по които летят авиокомпании от София, се увеличи значително, което със сигурност е...

Ретрограден Меркурий е. Какво може и не може да се прави

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/retrograden-merkurij-e.-kakvo-mozhe-i-ne-mozhe-da-se-pravi-6072627

Това време не е подходящо за стартиране на нови дейности, водене на важни преговори и подписване на договори, тъй като е възможно впоследствие условията да се изменят и това да не е във ваша полза

Три фракции спорят в кабинета на Мей за преходния период при Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tri-frakcii-sporiat-v-kabineta-na-mei-za-prehodniia-period-pri-brexit-244610/

Разделенията подчертават крехкото състояние на администрацията на Мей след предсрочните избори, на които тя изгуби мнозинството си

ГЕРБ внася сигнала за "Цанков камък" днес в 13 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390133

ГЕРБ внася сигнала за "Цанков камък" днес в 13 часаГЕРБ ще внесе сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на строителството и финансирането на "Цанков камък" днес в 13:00 часа в Съдебната палата. Това съобщиха от пресцентъра на политическата партия. Веднага след това представителите на ГЕРБ ще направят кратък брифинг за

Стотици нощуват край чудотворна икона на Богородица в Арбанаси

https://www.24chasa.bg/region/article/6390108

Стотици нощуват край чудотворна
икона на Богородица в АрбанасиСтотици вярващи от цяла България се събират от тази вечер в Арбанаси, за да получат изцеление и благодат от чудотворната икона на Божията майка в древния манастир "Св.Богородица". На големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица чудодейната икона традиционно се изнася от църквата за поклонение.

Рекордно увеличение с 42% повече пътници на софийското летище

http://www.cross.bg/letishte-putnitzi-godina-1552020.html

/КРОСС/ Пътници За първите седем месеца на годината през летище „София" са преминали 3 747 596 пътници, което е рекордно увеличение от 42 % спрямо същия период на миналата година, съобщават от аеропорта. Само през месец юли обслужените пътници са над 611 хил. През Терминал 2 е преминал 65% от пътникопотока, а през Терминал 1 - останалите 35%. С 33% е нараснал броят на пътуващите по редовни международни линии, а тези по вътрешни - са се увеличили с 57%, предвид интензивния летен сезон и интереса към черноморските ни курорти. И през юли чартърите бележат ръст от 12%, спрямо същия период на миналата година. Самолетодвижения Общо 5 219 самолети са били обслужени на летище "София" през юли 2017 г., което е с близо 10% повече от предходната година. Увеличението се дължи предимно на полетите по международни редовни линии. Карго През юли 2017 г. на летище София са обработени общо 1771 тона товарни и пощенски пратки, от които 58% са превозени с товарни самолети, а останалите с пътнически.    

Фотогалерия: В Израел произведоха първото кашер уиски

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/08/14/3022641_fotogaleriia_v_izrael_proizvedoha_purvoto_kasher_uiski/?ref=rss


Спиртоварната "Мляко и мед" в Тел Авив ще предложи скоро на пазара първото произведено в Израел уиски. Освен това то е създадено и по правилата за кашер храна. Засега на онлайн търг ще бъдат предложени 100 бутилки от 3-годишното малцово уиски, а други 291 бутилки се продават в района, разказва "Ройтерс". Агенцията допълва, че в Израел пазарът за алкохолни напитки се доминира от винарните, но напоследък набират скорост микро-спиртоварни. От "Мляко и мед" разчитат и...

Рибари протестираха пред ИАРА заради забрана за улова на мида

https://offnews.bg//protesti/ribari-protestiraha-pred-iara-zaradi-zabrana-za-ulova-na-mida-662750.html

Готвената дългосрочна забрана за улов на бяла мида изкара днес рибари и бизнесмени от бранша на протест. Над 100 души се събраха пред сградата на ИАРА в Бургас. Според тях, рестриикциите, които се готвят с проектозаповед на министъра на земеделието и храните, са немислими и ще доведат до загуба редица фирми и заети в сектора хора.

От асоциацията БГ ФИШ подчертаха, че също са предлагали забрана за улова на бяла мида – два пъти годишно, по 30 дни, в периодите на пролетното и есенното размножаване. Тази мида не е защитен вид у нас, но са необходими регулации за добива й, посочи Йордан Господинов, председател на асоциацията. Трябва да се забрани улова на малките миди, поясни той.

Сред исканията на протестиращите е и промяна в Закона за рибарстото и аквакултурите, които да регламентират уреди за улов на дънни обитатели, които са разрешени в ЕС.

Рибарите настояват и когато се изготвят режимите за зоните в Натура 2000, да се консултират с тях, защото има опасения, че на места изцяло ще бъде забранен уловът.

Протестиращите заявиха, че са готови да блокират пътища, ако исканията им не бъдат приети. С тях се срещна и началника на ИАРА, Галин Николов, който заяви подкрепа, но поясни, че заповедта е на министерството и, ако влезе в сила, той е длъжен да се съобрази с нея.

Симеонов: Туристите се оплакват най-много от силната музика по морето

http://econ.bg/Новини/Симеонов-Туристите-се-оплакват-най-много-от-силната-музика-по-морето_l.a_i.747280_at.1.html

Почти всички сигнали, които са постъпили на горещата телефонна линия за нарушения в туризма, са за шумни заведения. Това съобщи днес във Варна...

"Касини" се спуска към Сатурн, краят на мисията приближава

http://www.cross.bg/satyrn-atmosferata-kosmicheskiyat-1552019.html

/КРОСС/ Космическият кораб на НАСА „Касини" започна финалната фаза от мисията си на Сатурн, предава „Фокус". В следващите часове, „Касини" ще изпълни първото от петте си близки преминавания през гигантския свят, спускайки се достатъчно, че да премине през горната част на атмосферата на Сатурн. Очаква се да бъде получена безпрецедентна информация за химическия състав на Сатурн. Следващият месец космическият апарат ще се самоунищожи в атмосферата на планетата, с което ще бъде сложен край на 20-годишната му мисия, започнала през 1997 г. Днес космическият апарат се спусна на 1,600 километра от облаците на Сатурн. Един от по-дребните въпроси, които учените искат да получат, е продължителността на деня на Сатурн, за която се смята, че е приблизително около десет часа.  

Установиха родителите на мъртвото бебе в Перник, издирват ги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390103

Установиха родителите на мъртвото бебе в Перник, издирват гиПолицията е установила родителите на мъртвото бебе в Перник, и в момента ги издирва, научи "24 часа". След като ги намерят полицаите ще ги отведат за разпит в Първо районно на областния град. Докато полицията търси родителите, в "Съдебна медицина" се извършва аутопсия на трупа на бебето. Тя трябва да покажа дали то е било убито или е починало при

Министерство на културата иска павета на бул. "Прага", общината - не

https://www.actualno.com/sofia/ministerstvo-na-kulturata-iska-paveta-na-bul-praga-obshtinata-ne-news_627550.html

Министерство на културата и прокуратурата очакват паважа на бул. Прага да бъде възстановен. Столична община обаче иска асфалт. Това пишат граждани, обединени в инициативаза запазване на гранитните павета в София, които внасят и подписка за запазване на автентичната насти

Мнозинството австрийци искат Себастиан Курц за канцлер

http://pogled.info/svetoven/evropa/mnozinstvoto-avstriitsi-iskat-sebastian-kurts-za-kantsler.88381

/Поглед.инфо/ По-голяма част от австрийските гласоподаватели ще подкрепят Австрийската народна партия (АНП) и нейния нов председател Себастиан Курц на предстоящите избори за Национален съвет (долната камара на австрийския парламент). Данните за одобрението на настоящия министър на външните работи и неговата партия са на Института за маркетингови изследвания (GfK).

Ердоган иска атомна бомба

http://pogled.info/svetoven/erdogan-iska-atomna-bomba.88382

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган искал атомна бомба, пише гръцкият вестник „Демократия“, позовавайки се на британското издание „Експрес“.

Президентът на Южна Корея Мун Чже Ин иска по мирен път да се реши проблемът с Пхенян

http://pogled.info/svetoven/prezidentat-na-yuzhna-koreya-mun-chzhe-in-iska-po-miren-pat-da-se-reshi-problemat-s-phenyan.88383

/Поглед.инфо/ Проблемът с ракетната и ядрената програма на КНДР трябва да бъде решен по мирен път, независимо от всичко заяви президентът на Южна Корея Мун Чже Ин.

КНДР привика посланиците си за консултации

http://pogled.info/svetoven/kndr-privika-poslanitsite-si-za-konsultatsii.88384

/Поглед.инфо/ Посланиците на Северна Корея в ключови държави бяха извикани в Пхенян за консултации във връзка с кризата на Корейския полуостров, съобщи южнокорейската агенция Рьонхап.

Вашингтон залагал на дипломатическия подход към Пхенян

http://pogled.info/svetoven/vashington-zalagal-na-diplomaticheskiya-podhod-kam-phenyan.88385

/Поглед.инфо/ Вашингтон има възможности да приложи сила към КНДР, но на този етап смята да въздейства върху Пхенян по дипломатически път, а също с икономически мерки.

САЩ разчитат на Китай и Русия за озаптяване на Пхенян

http://pogled.info/svetoven/sasht-razchitat-na-kitai-i-rusiya-za-ozaptyavane-na-phenyan.88386

/Поглед.инфо/ Вашингтон възнамерява да търси съдействие от Русия и Китай, за да се повлияе върху властите на КНДР.

Ангелкова се дистанцира: Проверките ни нямат нищо общо с тези на Симеонов

http://clubz.bg/57235-angelkova_se_distancira_proverkite_ni_nqmat_nishto_obshto_s_tezi_na_simeonov

Министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира лично плажовете по Черноморието. Снимка фейсбук профил на Николина Ангелкова

Проверките на Министерството на туризма са само по отношение на плажовете, а не на хората и нямат нищо общо с тези на вицепремиера Валери Симеонов.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в дискусията „За по-чист морски туризъм“ във Варна, предаде „Фокус“. 

"Навсякъде се правят проверки за спазване на закона. Разбира се, много трябва да се съобразяват начините и методите, по които те се извършват, за да не се вреди на българския туризъм. Проверките, които извършваме от Министерството на туризма, са само по отношение на плажовете, не по отношение на хората и винаги са в светлата част на денонощието. Смятам, че когато бъдат установени нарушения, ние даваме предписания, след което правим повторна проверка и ако предписанията не са изпълнени, има санкция", коментира Ангелкова. 

Тя каза още, че няма координация между проверките, които извършва Министерството на туризма и тези на вицепремиера Валери Симеонов. 

"Нашите проверки са самостоятелни и са свързани с управлението на плажовете, така че няма нищо общо с проверките, които се извършват от негова страна", уточни министърът.

Още в края на миналата година е започнало обсъждането на статута националните курорти.

"Те са имиджът на българския туризъм. Затова много трябва да се внимава как ги представяме. В момента тече обществено обсъждане на темата и в Народното събрание (б.р. което почива от началото на месеца). За мен е много важно дейностите, които се извършват там да бъдат регламентирани, защото по този начин именно ние можем да гарантираме качеството на туристическия продукт.Всички други еднократни прояви водят до негативно представяне на нашата страна, като туристическа дестинация, отколкото обратното", коментира министърката.
 

НАП с над 2000 проверки за 2 месеца по Южното Черноморие

https://www.24chasa.bg/region/article/6390086

НАП с над 2000 проверки за 2 месеца по Южното ЧерномориеНад 2000 проверки по Южното Черноморие извършиха екипите на НАП Бургас от началото на юни. След всяко контролно действие се отчита трайна промяна в поведението на собствениците на заведения и търговски обекти в посока коректно отчитане на оборотите и спазване на данъчните правил, коментират данъчни. В сравнение с юни и юли м.

Данните за БВП и платежния баланс ще са на фокус през седмицата

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/dannite-za-bvp-i-platejniia-balans-shte-sa-na-fokus-prez-sedmicata-244771/

НСИ ще публикува информация за наблюдението си на работната сила през второто тримесечие на тази година, а БНБ - за развитието на лизинговите дружества

Предполагаем член на "Ислямска държава" уби турски полицай

http://www.cross.bg/chlen-vlastite-durzhava-1552018.html

/КРОСС/ Полицай бе убит в неделя вечерта с нож в близост до полицейски участък в Истанбул от предполагаем член на групировката „Ислямска държава" (ИД). Заподозреният е застрелян от силите за сигурност, продължава агенцията. Частната агенция „Доган" съобщи, че мъжът е бил заподозрян в подготовката на самоубийствен атентат. Инцидентът е станал малко преди 23:00 часа, местно време, докато нападателят е слизал от полицейската кола, за да бъде отведен в ареста, съобщава източникът. Полицаят е починал от раните си, след като била извикана линейка. Няколко медии поставиха въпроса как арестуваният е притежавал нож. Турция понесе в продължение на две години множество смъртоносни атаки, за които или ИД пое отговорността, или ѝ бяха приписани от властите. При последната такава атака в новогодишната нощ в истанбулски клуб загинаха 39 души. Оттогава джихадистите не са извършвали нападение на турска територия, но властите редовно провеждат арести на "терористи", а и мерките за сигурност остават засилени.  

Един район във Варна остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=357514

Заради авария на водопровод част от квартал "Виница" е без вода, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Засегнати са абонатите от високата зона. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 15 часа.

Изчезнал холандец бе открит мъртъв в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6390096

Изчезнал холандец бе открит мъртъв в 
ТурцияТурските медии съобщиха, че холандец, който бе обявен за изчезнал в Турция, е открит мъртъв, предаде агенция Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Агенция Доган съобщи днес, че тялото на 22-годишния холандски гражданин е открито в пресъхнал поток в селище близо до средиземноморския крайбрежен град Силифке.

Поддържането на комуникациите с линейките ще продължи въпреки изтеклия договор

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/14/3023850_poddurjaneto_na_komunikaciite_s_lineikite_shte/?ref=rss


Линейките на "Спешна помощ" в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване. Това се разбра от представител на Консорциум "Електронно здравеопазване" - фирмата, която досега поддържаше системата.<br /><br />Договорът с нея изтече на 22 юли и тя е предупредила здравното министерство, че от днес, 14 август поетапно спира поддръжката. Дотку се стигна и заради забавяне от страна на министерството да обяви нов...

Хасково се готви да даде „празен чек“ на ортака на „Кумецо“

https://bivol.bg/haskovo-kumeco.html

“Засега даваш” е култова резолюция на Цветан Василев оповестена от прокуратурата заедно с обвинителния акт срещу бившия банкер. Хасковските общинари обаче са на път да го надминат, ако гласуват в сряда докладната внесена от председателя на Общински съвет Таня Захариева. Нейното съдържание се свежда до три думи: “Даваш колкото искат”. Разликата обаче е, че ако […]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване