Северна Корея вероятно може да произвежда сама ракетни двигатели

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-veroyatno-mozhe-da-proizvezhda-sama-raketni-dvigateli-news268023.html

Северна Корея вероятно е в състояние да произвежда собствени ракетни двигатели, без да разчита на внос, твърдят американски представители на разузнаването, цитирани от Ройтерс. Тези твърдения противоречат на ново проучване на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, според което двигателите за разработваните от Северна Корея ракети за нанасяне на удари срещу САЩ вероятно са произведени в заводи в Украйна или Русия, и Пхенян може би се е сдобил с тях от черния пазар. Разполагаме със сведения, които подсказват, че Северна Корея не разчита на внос на двигатели. Ние смятаме, че те са способни да си ги произвеждат сами, каза представител на американското разузнаване за Ройтерс. Източникът не разкри подробности в подкрепа на тези твърдения. Украйна отрече да е доставяла някога отбранителна технология на Северна Корея, Украинското държавно предприятие "Южмаш", цитирано от в. "Ню Йорк таймс", който в понеделник съобщи за проучването, каза, че не е произвеждало балистични ракети откакто през 1991 г. Украйна получи независимост. Друг висш представител на американското разузнаване каза, че модифицирането на двигателите РД-250, довело до повишаване на надеждността им, може отчасти да е дело на чужди специалисти, наети от Северна Корея, или на учили в Русия или другаде севернокорейци. Произведените в Украйна ракетни двигатели, които според изследването на лондонския Международен институт за стратегически изследвания вероятно са позволили на Пхенян да постигне значителен напредък в ракетната област, са били доставени изключително на Русия, заяви вчера украинската космическа агенция, цитирана от Франс прес. Москва на свой ред прехвърли отговорността върху Киев, като отбеляза, че нужните модификации не биха били възможни без украински специалисти. Според лондонския институт ракетите, използвани при последните севернокорейски опити, са били оборудвани с двигатели на базата на РД-250, произвеждани някога в бившия съветски, а после украински завод "Южмаш". Тези двигатели, сглобявани до 2001 г., бяха продавани с ракети "Циклон -2" и "Циклон-3" в полза на Русия, обясни пред журналисти директорът на украинската космическа агенция Юрий Радченко. Според данните, с които разполагаме, Русия сега притежава от 7 до 20 ракети от този тип. Впоследствие те може да са доставили част от тях на когото искат, каза той.

Тилърсън: САЩ продължават да се интересуват от диалог с лидера на Северна Корея

http://www.mediapool.bg/tilarsan-sasht-prodalzhavat-da-se-interesuvat-ot-dialog-s-lidera-na-severna-koreya-news268022.html

Съединените щати все още са заинтересувани от установяване на диалог със севернокорейския лидер, но очакват някакви признаци на интерес и от страна на Пхенян, заяви пред репортери във Вашингтон държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес. "Продължаваме да сме заинтересувани от опитите за намиране на начин за установяване на диалог, но това зависи от него", каза той по адрес на Ким Чен-ун. На пресконференция по повод огласяването на доклад на Държавния департамент за състоянието на религиозните свободи по света Тилърсън отказа да коментира последното заявление на Северна Корея, че е готова с плана си за изстрелване на балистични ракети към Гуам, но засега няма да го привежда в действие. Севернокорейският лидер обясни, "че ще наблюдава още известно време глупавото поведение на янките", преди евентуално да изстреля ракети, съобщи вчера севернокорейската информационна агенция КЦТА. Ако те продължат с безотговорните си и опасни действия на Корейския полуостров, Северна Корея ще вземе такива мерки, каквито вече бяха обявени, допълни той. Тилърсън вече заяви, че американското правителство е готово да преговаря с Пхенян, но при условие, че Северна Корея се откаже от ядрените си амбиции, отбелязва Франс прес. "САЩ искат да преговарят с Пхенян. Но за да седне на една маса с пратениците на Ким Чен-ун, американската дипломация иска доказателства за тяхната добра воля, които може да бъдат под формата на незабавно прекратяване на провокативните заплахи, на ядрените опити, изстрелването на ракети и други оръжейни изпитания", отбеляза Тилърсън в публикувана в понеделник обща статия с министъра на отбраната Джим Матис. Запитана за условията на Вашингтон за евентуални преговори, говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт отговори, че Северна Корея трябва да вземе много сериозни мерки и да прояви сериозен интерес към ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. "Северна Корея трябва да направи много повече. Тя знае какво трябва да направи", каза Науърт, като даде да се разбере, че САЩ не смятат да се отказват от съвместните си военни учения с Южна Корея в района.

Коментар на Обама за Шарлътвил стана най-харесваният туит в историята

https://offnews.bg//sviat/komentar-na-obama-za-sharlatvil-stana-naj-haresvaniat-tuit-v-istoriata-662949.html

Коментар на бившия американски президент Барак Обама за случилото се в Шарлътвил стана най-харесваният туит в историята. 

"Никой не е роден с омраза към друг човек заради цвета на кожата, произхода или религията му", написа Обама в събота, цитирайки Нелсън Мандела, след като младеж прегази с колата си протестиращи в Шарлътсвил и уби една жена, а поне 10 души бяха ранени. 

Стотици националисти протестираха срещу решението на властите да премахнат паметника на генерал Робърт Лий, командвал армиите на южняците в Гражданската война през 19-ти век. За премахването на паметника се обявиха контрапротестиращи, а 20-годишният националист Джеймс Фийлдс се вряза с колата си в тях.

Туитът на Обама получи около 3 млн. харесвания, което го прави най-харесваният туит в историята според статистиката на Туитър, съобщи БТА.

Посланието му е ретуитнато 1,2 млн. пъти.

След първия туит бившият президент на САЩ разпространи още цитати от автобиографичната книга на Мандела "Дългият път до свободата".

"Хората трябва да се научат да мразят и ако могат да се научат да мразят, могат да се научат и да обичат, защото обичта извира по-естествено от човешкото сърце, отколкото нейната противоположност", беше едно от посланията. 

Трима кандидати отпаднаха от конкурса за шеф на БНТ

https://offnews.bg//medii/trima-kandidati-otpadnaha-ot-konkursa-za-shef-na-bnt-662950.html

Трима кандидати отпаднаха от конкурса за нов генерален директор на БНТ, стана ясно след гласуването на днешното заседание на Съвета на електронни медии (СЕМ). Членовете на регулатора разгледаха по същество документите на деветимата участници.

Отпадналите са журналистът от БНТ Стоил Рошкев, Теодор Ангелов (ТВ СКАТ) и вечният кандидат Радостлав Главчев.

Напред в конкурса продължават Емил Кошлуков, Константин Каменаров, Иван Гарелов, Валерий Тодоров, Сашо Йовков и Тома Томов.

Изслушването на одобрените кандидати ще е на 21 и 22 август от 9 ч в СЕМ.

Одобреният генерален директор ще е ясен на 23 август.

Млад лекар стана охранител на кораб заради ниска заплата

http://dnes.dir.bg/news/lekar-korab-ohrana-26241873

28-годишен лекар от Пловдив остави медицината, за да стане охранител на кораб заради почти 9 пъти по-голямата заплата.

Индексите на БФБ-София продължават да нарастват силно

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-продължават-да-нарастват-силно_l.a_i.747554_at.1.html

В средата на работната седмица всичките индекси на родния капиталов пазар записват повишения. Лидер по ръст е бенчмаркът на БФБ-София SOFIX, който...

Сменени са двама шефове в мини "Марица изток" (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/16/3025165_smeneni_sa_dvama_shefove_v_mini_marica_iztok_dopulnena/?ref=rss


С Решение на Съвета на директорите на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД e извършена промяна в състава на ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД, се казва в съобщение на холдинга, под чиято шапка са държавните енергийни дружества.<br /><br />От Съвета на директорите на мината са освободени Диан Червенкондев и Георги Айданлийски. На техните места са избрани Николай Диков и Георги Коев, с мандата на останалите членове на борда, се казва в съобщението.<br...

Харчим по 320 лв. за море, къде оставихме най-много

https://www.vesti.bg/bulgaria/harchim-po-320-lv.-za-more-kyde-ostavihme-naj-mnogo-6072719

Според НАП тази година у нас най-много пари сме оставили в Обзор. В същото време в Люксембург на човек се падат по 720 евро за ваканция

Аспаруховци скочиха срещу сечта на гори

http://www.moreto.net/novini.php?n=357661

Срещу сечта на гори, попадащи във водосбора на поройните дерета се обявиха група жители на квартал "Аспарухово" във Варна, научи Moreto.net. Гражданите са провокирани от съобщението, че на 21 август ще се проведе обществено обсъждане на инвентаризация, горскостопански карти, планове за ловни дейности и опазване от пожари, както и горскостопански план 2017-2026 на горските територии държавна собственост в района на дейност на Държавно горско стопанство Варна.

Борисов: Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 млрд. лв. не работи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RJA3Kfxl8zQ/

Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 милиард лева не работи. За това трябва да има виновен, каза министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Той посочи, че всички останали спекулации по темата са съзнателно разпространявани фалшиви новини

Мачът на Григор Димитров срещу Фелисиано Лопес пряко по Mtel Sport 1 и във Facebook

http://www.cross.bg/sinsinati-dimitrov-tyrnira-1552260.html

/КРОСС/ Дебютният мач на Григор Димитров от турнира от сериите ATP Masters 1000 в Синсинати срещу Фелисиано Лопес, ще бъде предаван на живо по Mtel Sport 1, а също и във Facebook страницата на Mtel Sport. Мачът е с начален час 18:00 и ще се играе на Централния корт в Синсинати. За Димитров, който е поставен под №7 в схемата, това ще е дебютен двубой в надпреварата, докато Лопес вече изигра един мач, постигайки убедителна победа в първия кръг срещу корееца Чунг. Испанецът успя да спечели последния си двубой срещу първата ни ракета - това се случи на полуфиналите на турнира в Куинс през юни. Този, който триумфира днес, ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Хуан Мартин Дел Потро и квалификанта Мичел Крюгер. След отказа на Роджър Федерер от участие в Синсинати и отпадането в първия кръг на турнира на Томаш Бердих и Джак Сок, Григор Димитров остана единственият поставен в най-долната четвъртина на схемата, което му отваря пътя към добро представяне.   Турнирът в Синсинати е част от USOpen сериите и се явява генерална репетиция преди последния за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ. Наградният фонд при мъжете в Синсинати, тази година достига внушителните 4,97 милиона долара.

Далай-лама: Щаб-квартирата на НАТО да се премести в Москва!

http://dnes.dir.bg/news/rusia-nato-nato--rusia-dalilama-26241837

Далай-лама XIV заяви в интервю за руския вестник "Коммерсантъ", че мечтае щаб-квартирата на НАТО да се премести в Москва.

Осигуриха още £6060 за обучението на Марсело в Кембридж

http://dnes.dir.bg/news/montana-marselo-iliev-kembrij-26241833

Правителството одобри отпускане на 6060 лири за таксата за първия семестър на обучение на наш ученик в Кеймбридж.

Трима кандидати отпаднаха от конкурса за генерален директор на БНТ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/16/3025138_trima_kandidati_otpadnaha_ot_konkursa_za_generalen/?ref=rss


Съветът за електронни медии (СЕМ) не допусна до финалния етап от конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия трима кандидати. Това са Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радостлав Главчев, съобщава БНР.<br /><br />На днешното си заседание СЕМ реши да остави шест души в битката за поста, който в момента се заема от Вяра Анкова. Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Иван Гарелов, Емил Кошлуков, Константин Каменаров и Тома Иванов ще представят концепциите си на 21 и 22...

Европейска заповед за арест за дъщерята на Цветан Василев

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-vasilev-zapoved-arest-podkrepa-bankite-radosveta-vasileva-26241882

Софийска градска прокуратура съобщи, че на 15 август, е повдигнато обвинение на Радосвета Василева за пране на пари в особено големи размери – 2 645 179 лв.

Московски: Изграждането на тол-системата е едно от най-важните неща, които трябва да се случат

http://www.cross.bg/moskovski-transport-avtomobili-1552259.html

/КРОСС/ Тол-системата е едно от най-важните неща, които трябва да се случат в сектор "Транспорт". Това каза след заседание на Министерски съвет министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от news.bg. Днес в 17 часа се очаква да бъдат отворени 6-те оферти за изграждането на тол-системата у нас. Изграждането на системата за таксуване на тежкотоварни автомобили се бави близо две години заради обжалвания на процедурата. Очаква се с въвеждането ѝ товарните автомобили, които преминават транзитно през страната, да заплащат по-високи такси, а винетките за леки автомобили да запазят цената си. Така, който ползва повече, ще плаща и по-скъпо. Министър Московски заяви, че по време на заседанието са обсъдили какво очакват в следващите дни."Дай Боже всичко да е успешно", посочи Московски. Паралелно с провеждането на обществената поръчка, в случай че отново има обжалване, от Агенция "Пътна инфраструктура" изразиха готовност, ако не се стартира реализирането на проекта по така зададената процедура с обществена поръчка, да изготвят резервен вариант. Той предвижда държавата да възложи на държавна компания - в случая на "Автомагистрали" към АПИ да започне самото изграждане. "Би трябвало да сме оптимисти и за двата варианта. Това е едно от най-важните неща, които трябва да се случат въобще в сектор транспорт

Мейуедър с култово обяснение защо притежава стриптийз клуб

https://offnews.bg//bojni/mejuedar-s-kultovo-obiasnenie-zashto-pritezhava-striptijz-klub-662947.html

Флойд Мейуедър даде култово интервю в шоуто на Джими Кимел. Боксьорът излиза срещу Конър МакГрегър в Лас Вегас на 26 август в мач за милиони. И направи страхотно погряване в ефир.

Непобеденият при професионалистите американец сподели: "Афтърпартито ще бъде в моя клуб. Аз имам колекцията от най-хубавите жени на света. Но честно, не са ми правили танц в скута от поне 20 години.

Ако имаш стриптийз клуб,  не значи, че трябва да ти танцуват безплатно. Влязох в този бизнес по друга причина - гърдите, пиячката, музиката и вагините няма никога да излязат от мода", мъдро отсече Флойд.

40-годишният ветеран сподели, че се очаква да направи около 300 милиона долара от мача с ирландеца! Това си е сериозно увеличение, призна Флойд, който изкарал малко над 200 милиона долара от срещата с Мани Пакиао.

Шоуменът беше разпитан коя е най-голямата сума, която може да се носи в кеш. Той отвърна честно, че от опит знае конкретната цифра - 50 милиона долара. Веднъж се разкарвал с въпросните пачки.

Преди Флойд си купил за целта брониран камион. После го продал и сега просто наема охранителна кола, когато тегли от банката някой и друг милион за забавление.

Накрай Мейуедър посъветва водещия да заложи за него. "Каквото и да стане, ще ти върна парите", обеща американецът, чийто последна загуба въобще е на аматьорския ринг от нашия Серафим Тодоров.

Сарафа тъне в мизерия, като обитава панелка в Пазарджик. Но това е животът.    

Герхард Шрьодер на хранилка в ”Роснефт”. Къде останаха моралните принципи?

http://frognews.bg/news_140295/Gerhard-SHrjoder-na-hranilka-v-Rosneft-Kade-ostanaha-moralnite-printsipi/

Бившият канцлер Герхард Шрьодер вероятно ще поеме пост в руския петролен концерн ”Роснефт”. Социалдемократите в Германия са шокирани. Някои казват, че точно в разгара на изборната борба Шрьодер им забива нож в гърба.

Дрон ще може да разхожда кучето ни вместо нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6394170

Дрон ще може да разхожда кучето ни вместо насАмериканска фирма пуска на пазара дрон за 2590 долара, който със специален повод ще разхожда от въздуха кучето вместо стопанина му, пише в. "Деийли мейл", цитиран от БТА. Новият продукт носи търговската марка Dog Drone. Той бил специално модифициран модел на безпилотника DJI Phantom 4 и използвал джпиес за извеждането на домашния любимец по

Теодор Ангелов, Стоил Рошкев и Радостслав Главчев отпаднаха от конкурса за БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394112

Теодор Ангелов, Стоил Рошкев и Радостслав Главчев отпаднаха от конкурса за БНТТв водещият от "Скат" Теодор Ангелов, репортерът на БНТ Стоил Рошкев и инж. Радостслав Главчев, които бяха сред кандидатите в конкурса за шеф на БНТ, отпаднаха от надпреварата. Съветът за електронни медии прекрати участието им, след като разгледа концепциите им по същество. Това е вторият етап от конкурса. В първия кръг - т.нар.

Издадена е европейска заповед за арест за дъщерята на Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394158

Издадена е европейска заповед за арест за дъщерята на Цветан ВасилевНапуснала България преди година, искат да я арестуват за 72 часа Дъщерята на Цветан Василев - Радосвета, беше обвинена задочно в пране на 2 645 179 лв., съобщи прокуратурата. От държавното обвинение са издали и заповед за нейното задържане за 72 часа. До това се стигнало, след като призовкари я търсили на 2 и 7 август, но се оказало,

Концерт «Златните мелодии на световното кино» ще се състои в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6k8Jma0Jb6o/

В рамките на международния проект «България с лице към света» в Поморие започна международният фестивал на киношколите «Кинопроба». За трите дни на фестивала ще бъдат показани 23 филма-анимационни, документални и игрални, заснети от млади режисьори от България, Русия, Грузия, Украйна, Португалия, Куба, Израел и Швеция.

Фестивалът предлага на зрителите филмова програма, съставена от най-добрите късометражни филми на младите автори. На 18 август специално за зрителите, дошли на фестивала и за любителите на киното и музиката, ще се проведе концертът «Златните мелодии на световното кино». Специален гост ще бъде Сергей Баранов – пианист-импровизатор, който ще свири световноизвестни мелодии, аранжирани на пиано.

Фестивалът «Кинопроба» в Поморие се провежда до 17-ти август (включително) в читалище «Просвета 1888».

Утре максималните температури ще са между 29 и 34 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6394149

Утре максималните температури ще са между 29 и 34 градусаВремето през нощта ще е предимно ясно, утре - предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста облачност. Краткотрайни превалявания ще има само на изолирани места. Ще духа слаб, в източната половина от страната - умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса, предаде БТА.

Във Вашингтон започва преговарянето за НАФТА

http://www.cross.bg/nafta-zapochva-vashington-1552258.html

/КРОСС/ Във Вашингтон започва предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия - НАФТА. Задачата ще бъде трудна, категорични са експерти, защото на една маса сядат САЩ, които първоначално искаха да се оттеглят от спогодбата, Мексико и Канада, за които тя е от същетствено значение, съобщава БНТ. НАФТА премахна митническите бариери и позволил свободното движение на стоки и услуги между трите страни. Още с подписването си, през 1994 година, предизвика много спорове - според критиците на документа той е причина за унищожаването на работни места, докато поддръжниците му са на мнение, че допринася за ускоряване на растежа.      

Коментар на Обама стана най-харесвания туит в историята

//dariknews.bg/novini/sviat/komentar-na-obama-stana-naj-haresvaniia-tuit-v-istoriiata-2042822

Туит на бившия президент на САЩ Барак Обама след шествието във Вирджиния на привърженици на идеята за превъзходство на бялата раса се превърна в най-харесваното послание, поствано някога в Туитър, предаде ДПА.

Изграждането на ТОЛ системата от държавата е резервен вариант, призна Московски

//dariknews.bg/novini/biznes/izgrazhdaneto-na-tol-sistemata-ot-dyrzhavata-e-rezerven-variant-prizna-moskovski-2042811

Вариантът България сама да изгради ТОЛ системата за пътни такси, която да замени сегашните винетки, е резервен. Това коментира след заседанието на Министерския съвет министъра на транспорта Ивайло Московски.

Месец преди началото на учебната година се търсят учители

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mesec-predi-nachaloto-na-uchebnata-godina-se-tyrsiat-uchiteli-2042716

Не достигат преподаватели по математика, информатика, по чужди езици и начални педагози

Леденият „пръст на смъртта“ и още 7 изумителни природни феномена (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ledeniiat-pryst-na-smyrtta-i-oshte-7-izumitelni-prirodni-fenomena-videosnimki-2042803

Природата обича да демонстрира своята мощ и често го прави по особено възхитителен начин. Предлагаме ви да се насладите на 8 от най-изумителните природни феномена.

Барометър България: Доверието в правителството за първите 100 дни управление расте

//dariknews.bg/novini/bylgariia/barometyr-bylgariia-doverieto-v-pravitelstvoto-za-pyrvite-100-dni-upravlenie-raste-2042781

Нараства одобрението към работата на кабинета "Борисов 3" за първите 100 дни управление. Това показват данните от социологическо проучване на агенция "Барометър България", проведено в периода 11-15 август 2017 г., съобщиха от агенцията.
 
42% от анкетираните одобряват

Полицаи от Айтос арестувани с наркотици

//dariknews.bg/regioni/burgas/policai-ot-ajtos-arestuvani-s-narkotici-2042779

Началник на група в „Криминална полиция” в полицейското управление в Айтос е задържан с кокаин, а друг униформен от същото управление е арестуван с марихуана от агенти на Дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР. Това съобщава Breaking.bg.

По информация на БургасИНФО от отлично информирани

Пожар избухна в близост до британско летище (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pozhar-izbuhna-v-blizost-do-britansko-letishte-snimki-2042833

Мощен пожар избухна в близост до летището на английския морски град Саутенд-он-Сий, който се намира в източната част на страната, предаде в. „Дейли мейл”.

Не се съобщава за жертви.

Тръмп похвали Ким Чен-ун за решението му да не изстрелва ракети

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-pohvali-kim-chen-un-za-reshenieto-mu-da-ne-izstrelva-raketi-2042849

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали северокорейския лидер Ким Чен-ун, за това, че се е отказал от плановете си да изстреля ракети към американския остров в Тихия океан, Гуам, предаде AFP.

СЕМ допусна до изслушване шестима кандидати за директор на БНТ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sem-dopusna-do-izslushvane-shestima-kandidati-za-direktor-na-bnt-2042827

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши на днешното си заседание да допусне до изслушване шестима кандидати в конкурса за генерален директор на БНТ, съобщи председателят на регулатора София Владимирова.
 
Това са Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Т

Атрактивните миди край Русе се оказаха нашественици от Китай (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/atraktivnite-midi-kraj-ruse-se-okazaha-nashestvenici-ot-kitaj-snimki-2042844

Атрактивните огромни миди, които се наблюдават от около две седмици на брега на Дунав в Русе, се оказаха инвазивен нашественик от Китай. От снимките, изпратени до БАН, специалистите от отдел „Биоразнообразие и екосистеми“ са констатирали , че става дума за китайска блатна м

Стотици блокираха движението в Слънчев бряг, искат "Валери да си ходи" (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/burgas/stotici-blokiraha-dvizhenieto-v-slynchev-briag-iskat-valeri-da-si-hodi-snimkivideo-2042810

Голям протест срещу акция "шум" в Слънчев бряг. Над 500 души блокираха за кратко основния булевард, което на практика ограничи достъпа до комплекса. Импровизираната демонстрация започна пред култовия клуб "Бедрум".

Мъж твърди, че е привикван от ГДБОП заради гневен статус за премиера

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-tvyrdi-che-e-privikvan-ot-gdbop-zaradi-gneven-status-za-premiera-2042860

Васил Коцев от София твърди, че е бил привикан вчера от ГДБОП заради негов пост в социалната мрежа "Фейсбук", който антимафиотите са приели като застрашаващ живота на премиера Бойко Борисов. Това написа самият задържан Васил Коцев днес в мрежата, съобщи

Борисов: Ако за всяка глупост на БСП и ДПС ги съдим, съдилищата ще работят непрекъснато

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-ako-za-vsiaka-glupost-na-bsp-i-dps-gi-sydim-sydilishtata-shte-rabotiat-neprekysnato-2042846

"Причината да дадем "Цанков камък" на прокуратурата е, че съоръжение за един милиард лева не работи. За това трябва да има виновен", е заявил министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, пише в стенограмата на заседанието, цитирана от

Лавров: Не поддържаме идеята за икономическо задушаване на Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394146

Лавров: Не поддържаме идеята за икономическо задушаване на Северна КореяМинистърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че възможностите за икономически натиск срещу Северна Корея практически са изчерпани, а Москва не поддържа идеята на някои свои партньори за икономическо задушаване на азиатската страна, предаде ТАСС, цитирана от Фокус. „Що се отнася до въздействието над Пхенян,

Правителството ще стимулира учене през целия живот с безплатни книги, учебници и стипендии

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/16/3025104_pravitelstvoto_shte_stimulira_uchene_prez_celiia_jivot/?ref=rss


Деца от предучилищните групи и ученици ще получат безплатни книжки, учебници и учебни помагала. Става въпрос за 100 000 деца от задължително предучилищно образование, учебници и учебни помагала за 250 000 ученици от I до IV клас, учебници за 150 000 ученици от V до VII клас, както и учебници и учебни помагала по специалните учебни предмети за 200 ученици с увреден слух от I до IV клас. Това предвижда одобрения от правителството днес план за действие за 2017 г. в изпълнение на Националната...

Мегз и жената с най-големите гърди в света влизат във Vip Brother 2017

https://www.actualno.com/showbusiness/megz-i-jenata-s-naj-golemite-gyrdi-v-sveta-vlizat-vyv-vip-brother-2017-news_628055.html

Жената с най-големите гърди в света - моделката Майра Хилс влиза в новия сезон на Vip Brother. Това стана ясно от официалната страница на предаването във Facebook, където посочват: "Говори БИГ БРАДЪР - ВРЕМЕ Е! Тя е на 33. Тя е модел. Тя е сбъднала една своя много голяма мечта - да има голем

Въпреки наложените санкции Катарската икономика остава силна

http://econ.bg/Новини/Въпреки-наложените-санкции-Катарската-икономика-остава-силна_l.a_i.747553_at.1.html

Катарската икономика е засегната от санкциите, наложени от арабския блок, ръководен от Саудитска Арабия, но все пак е достатъчно силна, за да оцелее,...

Скандал! ГДБОП задържа критици на Борисов в социалните мрежи

http://frognews.bg/news_140294/Skandal!-GDBOP-zadarja-krititsi-na-Borisov-v-sotsialnite-mreji/

Главната дирекция за борба с организираната престъпност се занимава с пазене на чистия образ на премиера Бойко Борисов в социалните мрежи. Това става ясно от задържане на един от неговите критици там – Васил Коцев.

Бивш член на КЕВР: Тези, които подават жалба за "Цанков камък", са много далеч от темата

http://www.cross.bg/moshtnost-megavata-izgrazhdaneto-1552257.html

/КРОСС/ Тези, които подават жалбата за язовир "Цанков камък", са далеч от темата като информация и експертиза. Това каза пред БНР експертът и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков: „За да се доближа максимално до понятийния апарат и инструментариум на тези, които са внесли жалбата, ще кажа, че не е достатъчно да си видял апарат за електрошок или гинекологичен стол, за да имаш претенции да бъдеш психиатър или гинеколог. Т.е. много са далече и информационно, и като експертиза, и квалификация тези, които подават жалбата, за да може да се разбере нещо, а още по-малко, за да може прокуратурата или тези, които ще се занимават, да могат да си съставят някакво мнение за това изобщо какво се случва. Какво разбирам аз от цялата работа? Разбирам, че след 7-годишна експлоатация се налага проверка, правила, вътрешни, а вероятно и договор, на дъното на язовирната част. Там още при изграждането и при проектирането на проекта се знае, че заради една река, която върви по дъното на язовира и на която е трябвало да се извършват противофилтрационни мероприятия, е трябвало тези противофилтрационни мероприятия, състоящи се в изграждане на мембрана, на пръскан бетон и на инжекционни завеси, да се защити самото дъно от тези неща. Всички тези мероприятия са извършени и сега се прави преглед на най-деликатното от тях - геомембраната"

Барометър България: Доверието в правителството за първите 100 дни управление расте

http://www.moreto.net/novini.php?n=357662

Нараства одобрението към работата на кабинета "Борисов 3" за първите 100 дни управление. Това показват данните от социологическо проучване на агенция "Барометър България", проведено в периода 11-15 август 2017 г.

Нинова стресна ГЕРБ със сезирането на австрийската прокуратура

http://frognews.bg/news_140293/Ninova-stresna-GERB-sas-seziraneto-na-avstriiskata-prokuratura/

Нинова стресна ГЕРБ с намерението си да сезира австрийската прокуратура за Цанков камък. Като ответна реакция те организираха набързо пресконференция, на която Цветан Цветанов, Десислава Атанасова и Даниел Кирилов я заляха с хиляди критики.

Завръщането на Каспаров е плюс за шаха, смята Кирсан Илюмжинов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/16/3025122_zavrushtaneto_na_kasparov_e_pljus_za_shaha_smiata/?ref=rss


Президентът на Международната федерация по шах (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов смята, че завръщането на Гари Каспаров е добро за спорта. Според него това ще помогне за популяризирането на играта.<br /><br />Каспаров, който е на 54 години, се впусна в турнира по ускорен шах и блиц от Гран при в Сейнт Луис. До момента 13-ият световен шампион по шах остава без победа след шест кръга.<br /><br />"Винаги съм подкрепял шампионите и знаменитите играчи, които популяризират шахмата....

Крим, Русия и Украйна като политически мюрета в Германия

http://pogled.info/svetoven/krim-rusiya-i-ukraina-kato-politicheski-myureta-v-germaniya.88421

/Поглед.инфо/ Дискусиите за Крим трябва да бъдат отложени, необходимо е вниманието да бъде концентрирано върху уреждането на конфликта в Източна Украйна. Това смята германският омбудсман Гернот Ерлер. С него е съгласен и лидерът на Свободната демократическата партия на Германия (СДПГ) Кристиан Линднер – според него въпросът за статута на полуострова не бива да пречи на развитието на отношенията между Русия и Германия. Какво стои зад изявленията на двамата германски политици и как се отнасят към казаното от тях управляващите кръгове в Германия?

„Нюзуик“: От Чечня до Сирия Путин се бори със силите на исляма

http://pogled.info/svetoven/nyuzuik-ot-chechnya-do-siriya-putin-se-bori-sas-silite-na-islyama.88422

/Поглед.инфо/ Руският дневен ред в Близкия изток може да предизвика негативни последствия за ръководството на Русия. Възможно е ситуацията в бившата съветска Централна Азия да е още по-опасна, защото там след краха на комунизма господстващо положение заемат репресивни клептократски режими. Епизодичните появи на недоволство показват, че тези авторитарни системи са по-слаби, отколкото изглеждат. Местните ислямисти виждат възможността за разпространяване на своите идеи сред тези мюсюлмани, които са недоволни от тоталитаризма. Потенциалът за избухване на социални протести съществува в няколко държави на южните граници на Русия. Един от възможните резултати може да стане появата на ислямистки режим някъде на територията на бившия Съветски съюз, и е напълно възможно такъв режим да се превърне в проблем за Русия, която от 1991 г. поддържа антиислямистките сили в целия този регион. В такава ситуация Русия би станала особено уязвима поради забележителната си роля при оказване на помощ за антисунитските сили в Сирия, Иран и Ливан. Сунитското и джихадистко правителство в Централна Азия едва ли ще се стреми към сключването на споразумение с руския управляващ елит.

The Guardian: Руският филм, който светът няма да види

http://pogled.info/svetoven/The-Guardian-ruskiyat-film-koito-svetat-nyama-da-vidi.88423

/Поглед.инфо/ Филмът, чиято премиера ще се състои през септември, едва ли ще бъде показан в други страни, освен в Русия и Беларус. На фона на войници, танкове, самолети, се разкрива любовна история, която според режисьора Алексей Пиманов наподобява драмата на Ромео и Жулиета. Това е любовта на млада журналистка от Киев, която поддържа Майдана, с жител на Севастопол, който се присъединява към про-руската съпротива.

Иракски Кюрдистан: «Разменна монета» в Близкия Изток?

http://pogled.info/svetoven/irakski-kyurdistan-razmenna-moneta-v-blizkiya-iztok.88424

/Поглед.инфо/ Говорейки пред ислямски учени и проповедници в Ербил, президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че "всички етнически и религиозни общности в кюрдския регион на Ирак са взели решение за провеждане на референдум за независимост на 25 септември т. г. и решението не може да бъде отложено или отменено." Барзани напомни, че искането за независимост не е нещо ново за Багдад; кюрдите многократно предупреждават правителството на Ирак, че "в случай на продължаващи нарушения на Конституцията, Кюрдистан ще излезе от състава на Ирак."

Геноцидът над индианците: Хитлер е сукалче в сравнение с белите престъпници на Америка

http://pogled.info/svetoven/amerika/genotsidat-nad-indiantsite-hitler-e-sukalche-v-sravnenie-s-belite-prestapnitsi-na-amerika.88425

/Поглед.инфо/ Индианците – коренното население на Северна Америка, почти напълно са изтребени от белите завоеватели на прериите и от други престъпници, които в Съединените щати и Канада считат за национални герои. Всеки знае за Холокоста – геноцидът на евреите. А за индианците? Защо се премълчава от демократичната общественост? Това също е геноцид. Индианците са били убивани, само защото са индианци!

Financial Times: Русия става селскостопанска свръхсила

http://pogled.info/svetoven/Financial-Times-rusiya-stava-selskostopanska-svrahsila.88426

/Поглед.инфо/ Със 123 милиона хектара обработваема земя (която е третата по мащаби в света земеделска територия след тази на Индия и САЩ), Русия има потенциала да се превърне в селскостопанска свръхсила. Според официалните данни в страната има 36 400 селскостопански предприятия, 174 600 земеделски производители (фермери).

С какво евроинтеграцията е по-добра от геноцида? /България/ - Продължение

http://pogled.info/svetoven/evropa/s-kakvo-evrointegratsiyata-e-po-dobra-ot-genotsida-balgariya.88427

/Поглед.инфо/ Да продължим обзора. И така, с демографията в България всичко е лошо и даже за в бъдеще диапазонът на прогнозите варира от “ще има по-малко деца” до “ще има по-малко деца, но затова пък старите хора ще станат повече”.

Акад. Георги Марков: България не трябва да дава безусловна подкрепа на Сърбия за ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/akad-georgi-markov-balgariya-ne-tryabva-da-dava-bezuslovna-podkrepa-na-sarbiya-za-es.88428

/Поглед.инфо/ Остатъците от сръбския шовинизъм са все още живи. Само така бих могъл да определя твърденията, залегнали в подготвяната декларация за защита на сърбите в регион, включително в България, която предстои да се приеме тази есен, както твърди Милорад Додик.

10 600 души се водят за безследно изчезнали на Балканите

http://pogled.info/svetoven/balkani/10-600-dushi-se-vodyat-za-bezsledno-izcheznali-na-balkanite.88429

/Поглед.инфо/ 10 600 души се водят за безследно изчезнали на Балканите от времето на войните на територията на бивша Югославия.

Лидер на синдикална федерация в САЩ излезе от президентския съвет

http://pogled.info/svetoven/amerika/lider-na-sindikalna-federatsiya-v-sasht-izleze-ot-prezidentskiya-savet.88430

/Поглед.инфо/ Лидерът на най-голямата федерация на профсъюзите в САЩ AFL-CIO Ричард Трамка излезе от президентския съвет след думите на държавния глава Дотналд Тръмп за събитията в Шарлътсвил.

Учениците бездомници в Ню Йорк се увеличават

http://pogled.info/svetoven/amerika/uchenitsite-bezdomnitsi-v-nyu-iork-se-uvelichavat.88431

/Поглед.инфо/ Броят на учениците в Ню Йорк без постоянен адрес се увеличава и достигна 100 хиляди за учебната 2015-2016 година, което говори за ендемична бедност в някои квартали на финансовата столица на САЩ. Това сочи доклад, публикуван във вторник.

Македония към Русия: Целта е много ясна - членство в НАТО

http://pogled.info/svetoven/makedoniya-kam-rusiya-tselta-e-mnogo-yasna-chlenstvo-v-nato.88432

/Поглед.инфо/ Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска няма никакво намерение да търси записа от разговора си с журналистите от Агенция "Блумбърг", както и да коментира днешната пресконференция на руското външно министерство.

Унгария отговори на ЕС: Джордж Сорос не е над закона!

http://pogled.info/svetoven/evropa/ungariya-otgovori-na-es-dzhordzh-soros-ne-e-nad-zakona.88434

/Поглед.инфо/ Унгария изпрати своя отговор до Европейската Комисия (ЕК) относно наказателните процедури, които бяха стартирани срещу страната, заради закона за обявяване на произхода на финансиране на Неправителствените организации (НПО) и закона, според който чуждите университети трябва да имат дейност и в своята родна страна. От Будапеща заявиха, че Джордж Сорос не е над закона и че ЕК прилага двоен стандарт спрямо нея, пише електронното издание Daily News Hungary, цитирано от "Фокус".

Пекин: Има сигнали за отслабване на напрежението на Корейския полуостров

http://pogled.info/svetoven/pekin-ima-signali-za-otslabvane-na-naprezhenieto-na-koreiskiya-poluostrov.88435

/Поглед.инфо/ Има сигнали за отслабване на напрежението около Северна Корея, но кризата още не е преодоляна.

Вандали оскверниха мемориала на Линкълн във Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/amerika/vandali-oskverniha-memoriala-na-linkaln-vav-vashington.88436

/Поглед.инфо/ Вандали оскверниха мемориала "Линкълн" във Вашингтон с неприлично послание, изписано с червена боя, предадоха местните власти.

Най-страшното оръжие на руската морска пехота /Видео/

http://pogled.info/svetoven/russia/nai-strashnoto-orazhie-na-ruskata-morska-pehota.88437

/Поглед.инфо/ Според едно от неписаните правила на морската пехота всеки пехотинец трябва да бъде готов за борба навсякъде: на суша, на вода и във възхуда. Това е най-малобройният род войски, като нито в един от руските флотове числеността на войниците не надхвърля 12 500 души. Как изглеждат днес тези елитни военни единици и с какво оръжие разполагат?

Новите руски атомни подводници ще изчезват от радарите на противника

http://pogled.info/svetoven/russia/novite-ruski-atomni-podvodnitsi-shte-izchezvat-ot-radarite-na-protivnika.88438

/Поглед.инфо/ Най-новите руски атомни подводници от проекта 995 тип "Борей А" и 885 "Ясен М" ще са практически неразличими за хидроакустичните станции, превръщайки се в "черни дупки" за подводниците, корабите за борба с подводници и самолетите на противника, съобщи "Взгляд" във вторник (15 август).

В Киев откриха паметник със забит меч в картата на Русия /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/v-kiev-otkriha-pametnik-sas-zabit-v-kartata-na-rusiya-mech-video.88439

/Поглед.инфо/ В украинската столица откриха паметник на бойците от Антитерористичната организация (АТО), съобщи RT във вторник (15 август).

Пекин: Армиите на Китай и САЩ могат да станат идеални партньори

http://pogled.info/svetoven/pekin-armiite-na-kitai-i-sasht-mogat-da-stanat-idealni-partnori.88440

/Поглед.инфо/ Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) и въоръжените сили на САЩ могат да бъдат превъзходни партньори в сферата на националната отбрана, заяви пред журналисти говорителката на китайското Външно министерство Хуа Чунин.

Как ГДБОП арестува заради критики към Борисов и те кара да се извиняваш

http://frognews.bg/news_140292/Kak-GDBOP-arestuva-zaradi-kritiki-kam-Borisov-i-te-kara-da-se-izviniavash/

Български гражданин е бил задържан от ГДБОП заради критики към премиера Бойко Борисов. В последствие е бил накаран от служителите на дирекцията за борба с организираната престъпност да напише, че се ”разкайва”. Frognews.bg публикува цялата история на Васил Коцев без редакторска намеса:

ГДБОП привика мъж заради ”заплаха” срещу Борисов във Фейсбук

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-mazh-gdbop-zaplaha-26241738

Служители на ГДБОП са отишли в дома на софиянец и са го отвели за показания заради критична публикация във Фейсбук срещу Бойко Борисов, определена като заплаха.

Съпругата на ексбанкера Василев с писмо до президента Радев

http://www.eurochicago.com/2017/08/saprugata-na-tsvetan-vasilev/

Съпругата на бившия банкер Цветан Василев - Антоанета Василева написа отворено писмо до българския президент Румен Радев. Писмото е свързано с това, че дъщеря им, Радосвета Василева, е обвинена в пране на пари. Било е издадено прокурорско постановление за задържането й до 72 часа. Писмото на Антоанета Василева е публикувано в сайта на Цветан Василев вчера, на 15 август, и в него се казва...

Wizz Air представя иновативна услуга: Fare Lock

http://www.cross.bg/lock-fare-wizz-1552256.html

/КРОСС/ Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, представи за своите клиенти новата услуга Fare Lock "заключена цена" която ще позволи на пътниците да запазват избраната от тях цена за желания полет и пакет за период от 48 часа. Wizz Air непрекъснато търси как да подобри обслужването на клиенти си и от днес представя тази уникална възможност, така че да отговори по най-добрия начин на потребностите на своите пътници, които търсят най-изгодната сделка. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА УСЛУГАТА WIZZ FARE LOCK• Fare Lock е иновативна услуга, която дава възможност на пътниците на WIZZ да запазят избрана цена за период от 48 часа срещу такса в размер на BGN 6/ сегмент/ човек.• Услугата Fare Lock е валидна за резервации, направени поне 7 дни преди датата на заминаване или преди датата на първия полет в случай на двупосочен полет.• Услугата Fare Lock се предлага онлайн на wizzair.com и може да бъде използвана за резервации при еднопосочен или двупосочен полет, както и за няколко пътници. Избраният полет, името/имената на пътниците и броят им не могат да бъдат променяни при запазването на цената след заплащане на услугата Fare Lock.• За да се финализира резервацията на цената, запазена с Fare Lock, клиентите на WIZZ ще трябва да заплатят пълната сума на сделката с кредитна карта или използвайки кредита в профила си MyWIZZ в рамките на 48 часа чрез страницата My Bookings

СЕМ допусна шестима кандидати до изслушване в конкурса за генерален директор на БНТ

https://www.actualno.com/society/sem-dopusna-shestima-kandidati-do-izslushvane-v-konkursa-za-generalen-direktor-na-bnt-news_628053.html

Трима от кандидатите за поста на генерален директор на БНТ няма да бъдат допуснати до следващия етап в изслушването. Това са Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радослав Главчев, реши на заседанието си Съветът за електронни медии. Шестимата кандидати, допуснати до изслушване, с

TVR и Евроспорт ще излъчват Зимната олимпиада в Пьончан за румънския пазар

https://offnews.bg//medii/tvr-i-evrosport-shte-izlachvat-zimnata-olimpiada-v-pionchan-za-rumansk-662959.html

Румънският обществен тв оператор TVR и Евроспорт ще излъчват следващите Зимни олимпийски игри (Пьончан 2018) и Летните игри в Токио 2020 за румънските зрители, съобщиха от Discovery Communications.

Оттам коментират, че тази стъпка е в продължение на стремежа на компанията да осигури достъп до телевизионното съдържание на Олимпийските игри до колкото се може повече хора и на колкото се може повече екрани. Партньорството гарантира, че Зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г. и Игрите в Токио през лятото на 2020 г. ще бъдат достъпни за възможно най-широка аудитория и на най-много екрани в Румъния в сравнение с изминалите години.

Съгласно споразумението, TVR ще получи от Discovery Communications ексклузивен сублиценз за линейни и нелинейни права за излъчване на Зимните олимпийски игри през 2018 г. и Олимпийските игри през 2020 г., продължавайки традицията обществената телевизия в Румъния да обединява обществото, като проследява местни спортни събития и най-доброто от Игрите. Отново ексклузивно, сублицензният пакет ще включва частични права за излъчване на ТВ съдържание в дигитална среда, което TVR прави и сега на линейните си телевизионни канали, с възможност за повторно гледане. Ще бъдат предоставени и права за радиопредаване и излъчване на кратки видеа по каналите на TVR и дигиталните платформи, както и достъп до най-актуалните новини.

Евроспорт запазва пълните права да излъчва всяка секунда от Олимпийските игри, осигурявайки на румънските фенове възможност за достъп и до най-доброто от Игрите, без значение дали ги гледат по телевизията, от мобилния си телефон, таблет или онлайн чрез EurosportPlayer. Това включва достъп през всички устройства и по всяко време на денонощието до над 100 събития на живо или при поискване (on demand).

Discovery Communications притежава ексклузивните мултимедийни права за 50 държави и територии в Европа от Олимпийските игри през 2018 г. до Олимпийските игри през 2024 г., съгласно споразумение с Международния олимпийски комитет от юни 2015 г. Досега са сключени 21 споразумения за сублиценз за Олимпийските игри, в това число партньорства с националните телевизии в Армения (APT), Австрия (ORF), Беларус (Belarus National State Broadcasting), Хърватия (HRT), Чехия (Ceska Televize), Естония (Eesti Meedia), Финландия (YLE), Грузия (Georgian Public Broadcasting), Унгария (MTVA), Косово (RTK), Исландия (RÚV), Ирландия (RTE), Латвия (Latvijas Televīzija), Литва (Lietuvos Olimpinis Fondas), Холандия (NOS), Полша (Telewizja Polska), Словения (RTV Slovenija), Словакия (RTVS), Швейцария (SRG SSR) и Великобритания (BBC).

Тайнствен камък в Родопите лекува всички болести

http://frognews.bg/news_140291/Tainstven-kamak-v-Rodopite-lekuva-vsichki-bolesti/

Високо в западните Родопи, една жена е поела по тежък път. По стъпките и ходят хиляди хора, с надеждата да намерят лек. Последната им спирка е тайнственият камък, чиято магическа сила остава неразгадана и до днес.

1,3 милиарда евро разделят клубовете в Шампионската лига

http://clubz.bg/57313-13_miliarda_evro_razdelqt_klubovete_v_shampionskata_liga

Малко над 1,3 милиарда евро ще си разделят клубовете, които са участвали или ще участват в Шампионската лига през настоящия сезон. В това число попадат както отпадналите още в първия квалификационен кръг, така и победителите в турнира, съобщава УЕФА на официалния си уебсайт.

От този пай малко парче ще има и за "Лудогорец", който вече отпадна от най-комерсиалния турнир, но има шанс да влезе в Лига Европа.

Там го чака друг "пай", макар и не толкова голям.

От централата уточняват, че приходите от комерсиалните права за Шампионската лига, Лига Европа и Суперкупата на Европа ще бъдат около 2,35 милиарда евро. Наградният фонд за трите турнира е близо 1,7 млрд, като 1,318 млрд. евро са за участниците в Шампионската лига и Суперкупата, а 400 милиона са за тези от Лига Европа.

Освен това 12 процента от общия оборот (или 282 млн евро), ще бъдат използвани за покриването на организационни и административни разходи. Фондът за солидарност пък възлиза на 8,5 на сто (199,7 млн. евро).

Сметките показват, че 32-та клуба от груповата фаза на Шампионската лига имат гарантирани минимум по 12,7 милиона евро всеки, като сумата може да нараства с по 1,5 милиона евро за всяка победа и по 500 000 евро за равен. Парите скачат значително за елиминациите, където 16-те отбора ще получат по 6 млн. евро. За четвъртфиналистите са предвидени други 6,5 милиона, а за полуфиналистите - по 7,5 млн. за всеки. Победителят в турнира ще получи 15,5 млн., а вицешампионът - 11 млн. евро.

Така първенецът в турнира може да прибере максимум 57,2 милиона евро от наградния фонд, без да бъдат изчислявани маркетинговите му приходи.

Гореспоменатият фонд за солидарност пък представлява следното: всеки клуб, който е играл в Шампионската лига през тази година, но не е достигнал до груповата фаза, като например "Лудогорец", има гарантирана сума за участие. Тя възлиза на 260 000 евро. Освен тези пари участниците в първия квалификационен кръг ще получат по 220 000, във втория - по 320 000, а в третия - по 420 000.

Отпадналите в плейофите пък прибират сбора от наградния фонд за участие в първите кръгове и гореспоменатите 260 000 евро.

Колкото до Суперкупата, "Реал" (Мадрид) ще получи 4 милиона евро за победата си, докато "Манчестър Юнайтед" ще се задоволи с 3 млн. евро. 

Евростат доказа: България е полицейска държава

https://offnews.bg//obshtestvo/evrostat-dokaza-balgaria-e-politcejska-darzhava-662942.html

България е страната в Европейския съюз с най-големи разходи - като процент от БВП - за органите на реда, показват данни на Евростат, публикувани днес - около месец след протестите с искане за по-високи заплати на родната полиция.

Не само, че сме значително над средното за 28-те, а и разликата между нас и подгласника ни - Словения, е значителна.

Страната ни отделя много повече за полицията си и от Норвегия, Швейцария и Исландия, които също са проверени от европейската статистическа служба.

България дава цели 2.8%, а Словакия - 2.4%. На трето място е Румъния с 2.3%.

Над средата за ЕС (1.8%) са още Полша, Хърватия, Португалия, Унгария, Гърция, Великобритания, Латвия, Испания и Италия.

Със средния процент са Холандия, Естония, Чехия и Белгия.

Най-малко за полицията си, като процент от Брутния вътрешен продукт, отделят Белгия и Люксембург - по 1%

Правителствените разходи на 28-те за "публичен ред и сигурност" през 2015 година надхвърлят 258 милиарда евро. В тази графа Евростат включва не само полицията, а и противопожарните служби, затворите и съдилищата.

Полицията харчи повече от армиите в ЕС, показват още данните. За тях отиват 1.4% от европейския БВП, отбелязват още европейските статистици.

Погледнато от друга гледна точка - не откъм важността на полицията в съзнанието на гласуващите бюджета, а откъм сумата на глава от населението, не България, а Люксембург е на първо място. При средно 507 евро годишно за ЕС, в Люксембург дават по 899 евро на жител, във Великобритания - 792 евро, в Холандия - 724 евро. Ние сме на дъното със 173 евро, а непосредствено пред нас са румънците със 183 евро и литовците с 204 евро.

Цветанов за Слънчев бряг: Някои подкрепят проверките

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-gerb-tzvetan-tzvetanov-kabinet-borisov-3-26241574

Има разделение - някои хора искат шум и купонясват, други подкрепят Валери Симеонов. Така Цветан Цветанов коментира проверките по заведенията в Слънчев бряг.

Нови случаи на заразени с Хепатит А в Луковит и Ловеч

http://www.cross.bg/lykovit-lovech-hepatit-1552255.html

/КРОСС/ През изминалата седмица Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч регистрира още четири случая на заразени с Хепатит А. Единият е на мъж от Ловеч, а другите три - на деца от 6 до 10 години в ромския квартал "Изгрев", където до момента са заболели 66 деца на възраст между 1-15 години, съобщават от инспекцията. От там посочват още, че са оформени 39 семейни огнища. В почти 80% от семействата има висока огнищност с двама и повече заболели. Болните се хоспитализират в Инфекциозно отделение на ловешката болница. Инспектори на РЗИ са извършили три проверки на място в квартал "Изгрев". Имало е и две срещи с представители на Община Луковит и здравния медиатор за насочване на контактните към личния лекар за активно наблюдение и изследване в рамките на инкубационния период на Хепатит А от 45 дни. Извършена е проверка в детската градина в квартала, която поради ремонтни дейности, ще работи от 1 септември. Децата ще се приемат след задължително представяне на документ от личния лекар за липса на контакт със заразно болни в семейството. Предстои работна среща с представители на Община Луковит, на учебните и детските заведения и личните лекари в града, предвид началото на учебната година и с цел недопускане разрастването на епидемията, допълват от инспекцията

Убитият в Струга мафиот внасял проститутки през България

https://offnews.bg//sviat/ubitiat-v-struga-mafiot-vnasial-prostitutki-prez-balgaria-662946.html

В понеделник следобед в македонския град Струга бе убит известният престъпен бос Дилавер Бойку-Леку, смятан за най-влиятелната фигура в балканската мафия, занимаваща се с проституция и търговия с бели робини от страните на бившия СССР и Балканите.

Според медиите в Македония, престъпният клан на Леку внасял момичета от Молдова, Украйна и Румъния през канал, който минавал през България. След това белите робини били откарвани в няколко села в околностите на Струга, сред които и родното на боса - Велеша. Там имало „депо”, в което винаги имало между 200 и 250 жени, готови за продажба на Запад. Цената варирала от 1500 до 5000 евро. Отделно от това Леку, който имал три брака и безброй любовници, държал 30 рядко красиви жени за себе си и за специални клиенти. Според македонското МВР за близо 20 години активна престъпна дейност кланът на Леку е продал в Западна Европа около 3000 жени.

Албанец по произход и македонец по гражданство – 55-годишният Бойку е смятан за една от най-важните брънки от веригата за търговия с жени на Балканите. Бившият американски посланик в Скопие Лорънс Бътлер го определи преди известно време като „най-известния македонски гражданин“. Той бе разследван от Интерпол и ФБР за организиране на “търгове“ за бели робини и държи рекорда от 20 години, в които македонските власти го арестуват на няколко пъти, завеждайки срещу него множество дела. Има обвинения за корупция, съучастие в организиране на заговор против държавата, но все пак най-много са за склоняване към проституция.

Неговата „кариера” започва в края на 80-те като строителен работник в Швейцария. След завръщането си в Македония започва да се занимава с криминална дейност. Отваря верига от стрийптиз барове в почти всички по-големи градове на страната, в които танцуват предимно момичета от Украйна, Румъния и Молдова. При акция на полицията през 2003 г. в тези клубове са задържани десетки източноевропейки без никакви документи. Установено е, че те са били принуждавани да проституират и са държани при най-тежки условия на живот.

При всичките си показания пред съда, той заявява, че има само легален бизнес и всички танцьорки са с изрядни документи, като нито една от тях не е държана насила. Той развива и туристически бизнес в Струга – притежавайки няколко ресторанта, кафенета, бунгала и понтон-заведение в Охридското езеро. Там, на брега на езерото, близо до мястото откъдето от него се оттича река Черни Дрим, се намира и барът, в който е извършено убийството.

Животът на Дилавер Бойку-Леку протича и завършва като на кино. През 2002 г. той е арестуван, но успява да скочи от колата, която го кара към полицията. След това е задържан при акция на македонските и черногорските служби малко преди да отлети за Бразилия. Той е върнат от Подгорица с хеликоптер, съден е и за малко лежи в затвора.

Бойку бе прострелян в главата пред собственото му заведение „Аква блу” на улица „Партизанска” в Струга. Убиецът се е приближил зад него и е стрелял от упор в челото му, след което с още няколко изстрела е спрял скочилите от масата преследвачи. Секунди по-късно пред заведението спрял мотор, с който нападателят изчезнал из уличките на града.

Все още не са ясни причните за покушението. Според информация в местните медии убийството може да е извършено от клана Истрефи. Като мотив се посочват „кръвна вендета“, заради убийството на техния 23-годишен син Ситем Истрефи при престрелка в края на 2015 г, предизвикана от спор за концесията на градския плаж. Разбира се, версията за разчистване на сметки в криминалните среди, занимаващи се с проституция също е повече от вероятна.

Германски потребители провериха има ли здравословни маргарини и по какво се познават

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/16/3025106_germanski_potrebiteli_proveriha_ima_li_zdravoslovni/?ref=rss


Макар и заклеймен като по-скоро вреден продукт с високо съдържание на трансмазнини, маргаринът може да бъде и много полезен за сърцето с богатството си на омега-6 и омега-3 мастни киселини, които тялото не може да си произведе само. Като маргарин обаче може да се определи всеки заместител на маслото, произведен от каквито и да е растителни мазнини, затова да се отсеят полезните от вредните марки може да бъде много трудно или дори невъзможно, показва ново потребителско проучване в Германия,...

Латвийско БМВ заснето със 100 км/ч над ограничението

http://dnes.dir.bg/news/bmv-ogranichenie-26241573

Шофьор на БМВ с латвийска регистрация е преминал покрай стационарна камера на 7-ми километър край Шумен със 152 км/час при ограничение 60 км/час.

Изложбата "Будни сънища" на Соня Русков гостува във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357659

Тази вечер от 18 часа в изложбената зала на третия етаж на Градска художествена галерия във Варна ще се открие изложба живопис на художничката Соня Русков със заглавие "Будни сънища", научи Moreto.net Соня Русков живее и работи в Германия от години.

Канада, САЩ и Мексико ще преговарят за НАФТА

http://econ.bg/Новини/Канада-САЩ-и-Мексико-ще-преговарят-за-НАФТА_l.a_i.747510_at.1.html

Представители на Канада, САЩ и Мексико ще се срещнат в сряда във Вашингтон, за да проведат преговори за Северноамериканското споразумение за свободна...

Организаторите на Solar Summer съдят Валери Симеонов

http://frognews.bg/news_140290/Organizatorite-na-Solar-Summer-sadiat-Valeri-Simeonov/

Организаторите на летния фестирал Solar Summer обявиха, че ще съдят Валери Симеонов заради незаконните му действия по Черноморието. Това обяви Иван Дончев пред Нова телевизия.

Барак Обама победи Ариана Гранде

http://clubz.bg/57312-barak_obama_pobedi_ariana_grande

Барак Обама. Снимка БГНЕС

Туитър може да е любимото средство за комуникация на президента на САЩ Доналд Тръмп, но неговият предшественик Барак Обама и тук се оказа по-популярен. Негов туит е най-харесваният в историята на социалната мрежа, съобщиха от "Туитър".

Краткото писание на Обама - първо от серия от общо три, цитира Нелсън Мандела и е придружено от снимка на усмихнатия бивш предидент на САЩ, който е заобиколен от група деца от различни раси. Това съобщение е харесано над 3 млн. пъти, откакто Обама го постна в туитър на 13 август. Това беше и коментарът му за събитията в Шарлотсвил, Вирджиния.

Туитът на Обама мина харесванията, които получи съобщение на Ариана Гранде, която след терористичната атака в Манчестър след неин концерт, изказва съболезнования си за загиналите и съпричастност към пострадалите.

В три туита предишният президент на САЩ цитира откъс от автобиографията на Мандела "Дългият път към свободата".

 

 

"Никой не се е родил мразещ другия заради цвета на кожата или произхода му, или религията му", гласят думите на Мандела, цитирани от Обама.

 И още:

"Хората трябва да бъдат научени да мразят и ако те могат да бъдат научени за мразят, могат да бъдат научени и да обичат..." 

Защото любовта идва по-лесно в сърцето на хората, отколкото обратно."

Снимката е правена от предишния фотограф на Белия дом Пийт Суза през 2011 г. в дневен детски център в Бетесда, Мериленд.

Туитът на Обама вече е харесан над 3,2 млн. пъти.

Кабинетът даде Интермодалния терминал край Пловдив на концесия за 27 години

http://frognews.bg/news_140289/Kabinetat-dade-Intermodalniia-terminal-krai-Plovdiv-na-kontsesiia-za-27-godini/

Правителството определи ”Терминали” ЕАД за концесионер на Интермодалния терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Лондон се обяви срещу проверките по границата с Ирландия след "Брекзит"

http://clubz.bg/57311-london_se_obqvi_sreshtu_proverkite_po_granicata_s_irlandiq_sled_brekzit

Лондон не иска граничните пунктове между Обединеното кралство и Ирландия да се появят отново след напускането на Европейския съюз през 2019 г., заяви правителството в документ, който хвърля светлина върху части от стратегията му по преговорите за "Брекзит".

Великобритания заяви, че иска граница без "физическа гранична инфраструктура и гранични пунктове". Пактът за свободно придвижване, който позволява на граждани на Ирландия и Обединеното кралство да се движат свободно в другата страна, да остане в сила и след "Брекзит", иска още Лондон.

Близо 30 000 души прекосяват единствената сухоземна граница на Обединеното кралство всеки ден без митнически проверки. След "Брекзит" обаче страната ще трябва да договори отношенията си с Ирландия.

Износът на Северна Ирландия, част от Обединеното кралство, към Ирландия през 2015 г. е на стойност 3.5 милиарда долара според официалните данни на британските власти. Много фирми в региона имат производства, които изискват суровини и готови продукти многократно да пресичат границата. Ако бъдат наложени мита и митнически проверки, това значително би оскъпило и забавило производството и би довело до огромни загуби. На референдума през 2016 г. 56% от жителите на Северна Ирландия гласуваха за оставане в Евросъюза. Според анализатори една от причините е именно свободното придвиждане в Ирландия.

Границата между Великобритания и Ирландия е един от приоритетите в преговорите за излизане на страната от ЕС. Брюксел настоява проблемът да бъде решен преди да се пристъпи към договаряне на отношенията на Лондон с блока след 2019 г.

Ирландското правителство заяви, че британската позиция е "навременна и полезна" и ще бъде обсъдена в подходящ момент:

"Опазването на мира е ключово и не трябва да става залог в преговорите."

След като обяви, че ще напусне и митническия съюз на ЕС, Великобритания трябва да договори търговските си отношения с него след 2019 г. В публикувания вчера документ, правителството предложи договаряне на временно митническо споразумение с ЕС след "Брекзит". Великобритания предвижда да използва този преходен период, за да договори отношенията си със страни извън ЕС.

След изтичането на временното споразумение Обединеното кралство ще трябва да договори постоянни търговски отношения с ЕС. Вариантите, предложени от Великобритания, са два - възможно най-малко допълнителни изисквания върху търговията със Съюза или съгласуване на британските митнически изисквания с тези на ЕС, така че да не се налага да има бариери.

Брюксел категорично отхвърли предложенията на Верикобритания и изтъкна, че първо трябва да бъдат договорени условията на излизането от Съюза.

По искане на Брюксел преговорите започнаха през май с въпросите, свързани с положението на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, както и взаимните финансови ангажименти на двете страни. Едва когато Еврокомисията прецени, че по всички тези теми е достигнат значителен напредък, може да започне обсъждането на бъдещите отношения с Лондон след раздялата.

Великобритания може да замести Европейския съюз във финансирането на проекти за запазване на мира в Северна Ирландия, заяви днес премиерът Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. Целта е да се предотврати връщането към насилие между про-британските протестанти и католиците ирландци.

До излизането на Великобритания от ЕС Северна Ирландия ще е получила над 1.5 милиарда евро по проекти, които целят подпомагане на пострадалите при продължилите десетилетия сблъсъци между католици и протестанти.

Борисов: "Цанков камък" е счупен, искат на нас да пришият Пеевски (СТЕНОГРАМА)

http://clubz.bg/57310-borisov_cankov_kamyk_e_schupen_iskat_na_nas_da_prishiqt_peevski_stenograma

И премиерът Бойко Борисов се включи в темата "Цанков камък", но се разпростря и в по-широки заключения за политическия живот в последните седмици. Например, че имало "опорна точка", за която го предупредили преди десетина дни - трябвало да се внуши как ГЕРБ притискали ДПС и БСП, пък те били чисти и можели да управляват, а на Бойко Борисов и ГЕРБ трябвало да "пришият Делян Пеевски".

Откъсът от стенограмата от заседанието на Министерския съвет, публикуван днес от правителствения пресцентър, този път съдържа само монолог на премиера. Друг път поне има някаква дискусия между него и министри. 

Борисов заявява, че той е поискал "Цанков камък" да бъде пратен в прокуратурата, защото съоръжението "не работи, то е изпразнено, счупило се е, ремонтира се и сега, в най-големите жеги, когато климатиците работят на пълни обороти, не можем да използваме енергия от него".

Само ден по-рано министър Теменужка Петкова обясни, че язовирната чашка не била спукана, каквито твърдения се появиха и в медиите, и бяха препредадени от депутати от ГЕРБ. Според министърката се прави ремонт на геомембрана. Затова още в проекта е било предвидено да се направи проверка на 6-7-ата година от пускането на язовира в експлоатация.

Ето и пълната пледоария на Бойко Борисов пред министрите му:

Преди да преминем нататък, с госпожа Петкова искаме да ви информираме, понеже чувам какви ли не приказки в публичното пространство, а това са изцяло фалшиви новини.

Причината отново да се внася това предложение за „Цанков камък“ е, защото е съоръжение, за което е даден приблизително милиард, с път за 240 милиона, а то не работи, то е изпразнено, счупило се е, ремонтира се и сега, в най-големите жеги, когато климатиците работят на пълни обороти, ние не можем да ползваме енергия от него. С една дума, ние атакуваме качеството и питаме кой ще понесе отговорност. И, естествено, за това се обръщаме към мандатоносителите през тези периоди – ДПС и БСП.

И аз просто не мога да разбера тази наглост. Спомням си, бях при Цветанка Ризова в Нова телевизия. Предишния ден отидохме на „Цанков камък“, заведох всички журналисти точно след тунела и всички телевизии го имат като архив, след тунела беше планината, един горски път, и тогава при Цветанка Ризова зададох въпроса: „Сега, след като са похарчени стотици милиони, ние трябва ли да доплатим последната част или да го държим като паметник на културата?“.

Ама ние щяхме да имаме и друг паметник на културата – магистрала „Струма“. Щяхме да имаме паметник не на културата, а на глупостта, извинявам се на Боил Банов. Паметник на глупостта – магистрала „Люлин“, защото и там 5 километра бяха направени и опираше в планината. Магистрала „Тракия“ щеше да е паметник на глупостта, „Марица“ – паметник на глупостта. Северната тангента, абсолютно провален проект – 240 милиона загуба, сега трябваше да ги върнем в Брюксел, „Дунав мост 2“, абсолютно провален проект. Само за секунди мога да изброя все милиардни проекти. И към тях, ако се прибави „Белене“, ако се прибавят американските централи!

Ние не че се връщаме назад, но щетите от техните управления се влачат десетки години в последствие. Да вложиш 1 милиард, представете си, в магистрала и да я затвориш – какво ще ни правят нас?

Затова питаме има ли виновен. Кой е правил този проект? Как тази чаша се е спукала? Да извадят записа – още тогава ние прогнозирахме, че водата ще натисне и ще спука плочата, защото тя е направена в котловината по подобен начин.

Да, но в същото време „Цанков камък” не работи и трябвало да го оставим, защото щели на съд да ни дават. Ние ако за всяка тяхна глупост ги даваме на съд, съдилищата ще работят непрекъснато. Друг въпрос е кой ще е следователят, като знаем с какви следователки разполагат. Може ли накрая ние, които достроихме пътя, за да пуснем язовира, това ако ни е вината… Но аз съм питал публично. Така в „Панорама“ питах и за „Белене“ – като не я правим, след това ще платим милиарди и то стана. Защото всичките им проекти са такива, че накрая ще се загубят милиарди!

Ако пази, Боже, падне банка в наше управление – кой е виновен? Финансовият министър, премиерът, вицепремиерът – има си виновници. КТБ се срина при тях, искат и това да ни припишат. Толкова им беше интересно да видят стенограмите, да намерят една думичка да съм виновен и аз за КТБ. Е, излязоха от Президентството и едната, и втората, всички стенограми и там ясно се следи пътят кой е виновен, кои са институциите, кои са хората.

Това е една опорна точка, която преди десетина дни дойдоха да ми я кажат, аз се изсмях, не вярвах.

Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас защото са чисти, добри и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски. Казвам: „Това са глупости“ и в същото време гледам ден след ден как вървят фалшивите новини.

Нашето даване на „Цанков камък“ на прокуратурата сега е защото не работи. Това е все едно да си направил завод за битови отпадъци и той да не работи. Естествено, че ще търсят виновника за загубите. Затова сме дали сега „Цанков камък“ на прокурор.

Изведнъж съшиха – хайде сега ще арестуват, хайде сега война в ДПС и изведнъж ние се оказваме… Преди десет дни ми го казаха, аз даже на някои колеги го разказах – видя ми се абсурдно, смешно. След това, хайде анализатори започват да казват какви процеси текат…

Целта е да излезе, че ДПС са чисти и с БСП могат да управляват, а лошите сме ние.

Ама ние не сме започвали, строили, ние довършихме това, което бяха направили. За „Цанков камък“ иначе сега щеше да стои 1 милиард в тази дупка. Тогава смятахме, че 80 мегавата – 80 мегавата, пак ще се ползват за нещо. Ама сега и тях не ползваме! И те казват: „Ама защо се връщате?“.

Ами „Орлов мост“ – ремонтиран е преди 11 години. През този „Орлов мост“ са минали стотици милиони коли, автобуси, тролейбуси, 24 часа на ден и това вече единадесет години. Нека строителният министър да каже какви са нормите в Европа за подобно кръстовище – няма над пет години, със сигурност, а той е единадесет! И пак се връщат, че било „Цариградско море“. Абе какво море! Единадесет години издържа!

Много са чувствителни, което означава гузни.

Така че, имайте предвид, това е опорна точка или много мащабна подготвена фалшива новина, която да върви по този път. Дни наред това се тиражира. Даже се стигна до там да говорят сутринта, че в резултат ще стане извънредно положение, ще се изкара армия?! Нали усещате за какво става въпрос? Просто искам да го знаете.

Много усилено върви строежът на газовата връзка с Турция. Искам да отидем да я видим тези дни. Дай, Боже, ТОЛ системата днес да стартира. Приходните агенции вече излязоха на осезаем плюс след тези месеци минус при служебното правителство и това почва да ги дразни. Почва да ги дразни, защото безработицата е рекордно ниска – върна се на нивата преди икономическата и финансовата криза. Газовият разпределител ще стане, мога да се обзаложа с тях. Потреблението се вдига, доходите се вдигат. Административните тежести по министерства намаляват и още по-добре ще стане като Агенцията за електронно управление се задейства.

Просто бях длъжен да ви кажа, че срещу нас се разпространява целенасочено фалшива новина.

Дойде човек да ме предупреди, не му повярвах, но виждам как брилянтно бродират докато ние се трудим, докато оправяме Варна, докато оправяме шума и какво ли не. Те си бродират и фалшивите новини си ги пускат и си ги изговарят. Няма никаква истина в това.

В събота или в неделя видях във вестника празния язовир и тогава се обадих на Теменужка Петкова и казах: „В края на краищата, за 1 милиард съоръжение не работи, губим пари, сезирайте прокуратурата“.

Това е истината. Чак го извъртяха, че ще има извънредно положение, война…

Агенцията за бежанците ще търси помощ от МВР и ДАНС за презаселване на мигранти по общини

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/16/3025067_agenciiata_za_bejancite_shte_tursi_pomosht_ot_mvr_i/?ref=rss


Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще може да търси съдействие от МВР, ДАНС и Международната организация по миграция, когато премества мигранти в различни общини. Това се разбира от решение на кабинета от днес, с което се приемат изменения в Рамката на Националния механизъм за изпълнение на ангажиментите на България по презаселване на мигранти.<br /><br />Рамката бе одобрена с решение на кабинета от април 2016 г.<br /><br />С измененията се прецизира процедурата за...

Вселена на самохвалците

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/16/3025069_vselena_na_samohvalcite/?ref=rss


Политиката е сцена, на която играчите се борят със страшни врагове, демонстрират съчувствие, патриотизъм или скромност. И акциите им стават все по-солови. Ние пък приехме, че политиците са циркаджии, пише Ивайло Дичев за "Дойче веле". Знаете хубавата английска дума "спин": казва се за въртеливото движение на елементарните частици, които така създават енергийно поле, далеч по-голямо от собствения им размер. В обществото "спин" е нещо подобно - на дадени политици,...

Приет е двугодишен план по Националната стратегия за намаляване на бедността

http://www.moreto.net/novini.php?n=357656

Правителството прие днес План за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване за периода 2017-2018 г. Одобрен е и отчетът за изпълнението на стратегията през 2015-2016 г.

ГЕРБ: БСП иска паралелна структура на прокуратурата

http://dnes.dir.bg/news/zakon-gerb-tzvetan-tzvetanov-antikoruptzia-kabinet-borisov-3-26241547

С антикорупционния закон на БСП се създава паралелна структура на прокуратурата, но не е ясно под чий надзор, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Финансисти: Ниските лихви по кредитите стимулират българите да харчат повече

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/finansisti-niskite-lihvi-po-kreditite-stimulirat-bylgarite-da-harchat-poveche-244939/

Засиленото кредитиране и оптимизмът на пазара на труда подкрепят потреблението, посочиха Мика Зайкова и Илия Лингорски

Дъщерята на Цветан Василев е издирвана за изпирането на 2.6 млн. лева

http://www.mediapool.bg/dashteryata-na-tsvetan-vasilev-e-izdirvana-za-izpiraneto-na-26-mln-leva-news268006.html

Радосвета Василева, която е дъщеря на банкера Цветан Василев, е обвинена задочно за изпирането на 2.645 милиона лева, съобщи в сряда Софийската градска прокуратура. Информацията от държавното обвинение бе оповестена, след като за случая се разбра от отворено писмо до президента, написано от майката на Радосвета – Антоанета Василева.   Антоанета Василева информира държавния глава, че дъщеря й ще отговаря за "пране на пари", тъй като е купила "двустаен" апартамент във Варна с пари, дарени от баща й.   Обвинението обаче е за твърде голяма сума за подобно жилище във Варна, купено през 2013 г. Пред Mediapool адвокатът на Цветан Василев Христо Ботев обясни, че става дума "за един или два апартамента".   "Не знам повече подробности", каза адвокатът. Той все пак уточни, че обвинението за пране на пари не засяга известния имот на семейство Василеви до градинката на "Кристал" в София.   Прокуратурата е постановила задържането на дъщерята на банкера за 72 часа, тъй като тя не е била открита на адреса й в София.   "Под вратата на жилището е подпъхната бележка в понеделник, а след това е издадена заповед за ареста. Те много добре знаят, че тя от три години не живее в България. Очевидно са притеснени от действията на Цветан Василев по американския закон "Магнитски", коментира адв. Ботев. Той каза, че Радосвета Василева живее в Лондон.   Държавното обвинение информира, че са изпратени две призовки на актуалния български адрес на обвиняемата – на 2-ри и 7-ми август. "От съпровождащата ги докладна се установява, че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат. По делото са изискани и приложени всички необходими справки от проведеното издирване на лицето в страната. Видно от тях Василева е напуснала пределите на България на 16 август 2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане", съобщават от прокуратурата. Радосвета Василева е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15 август е издадена Европейска заповед за арест. Това означава, че ако живее в Лондон, британските власти трябва да я задържат, а съдът да прецени дали да я екстрадира. Писмото до президента Майката на Радосвета Василева пише до президента, че действията на прокуратурата са мотивирани от искането на Цветан Василев за закрила от САЩ по закона "Магнитски".   "На база на "неявяването“ на дъщеря ми, българската прокуратура издава заповед за задържане под стража за 72 часа. Повтарям, за да е ясна абсурдността на случая – въпреки че тя е нередовно призована в брутален разрез с българските процесуални правила, както и с човешките й права, българската прокуратура ѝ издава заповед за арест за 72 часа. Естествено причините са ясни: с процедурни нарушения се цели издаването на червена бюлетина от Интерпол и европейска заповед за арест", се казва в писмото на Антоанета Василева.   "Повтарям отново, за да е ясна абсурдността на ситуацията: според българската прокуратура през 2013 г. дъщеря ми е трябвало да знае, че баща ѝ, който е един от най-големите данъкоплатци в България, най-влиятелният човек в България според "Форбс", носител на серия награди, един от най-големите дарители, член на борда на Атлантическия съвет на САЩ, се е занимавал с "престъпна" дейност! А пък и кога прокуратурата доказа престъпния произход на средствата на Цветан Василев? Той няма присъда, а презумпцията за невинност е изконно човешко право", пише Антоанета Василева до президента.   Според съпругата на банкера е "много съмнително" съвпадението, че едни и същи следовател и прокурор са повдигнали обвинения срещу нея и дъщеря й, както и заповедите за ареста им. От края на март тази година Антоанета Василева също е с обвинение за пране на пари.   В писмото се изброяват личните успехи на дъщерята на семейство Василеви. Тя завършила Американския колеж в София, а после - с пълно отличие "Международни отношения" в университета Tufts (САЩ). Има магистърска степен по право от Сорбоната и втора магистърска степен по право от Sciences-Po Paris. През 2016 г. Радосвета Василева е защитила докторат в най-престижното училище по право във Великобритания - UCL.   Въпросите до Радев   В отвореното писмо Антоанета Василева задава на президента Румен Радев следните въпроси:   Смятате ли, че е нормално Главният прокурор да използва властта си за лична вендета срещу тези, които го изобличават в корупция, чрез децата им?   Как се чувствате като Президент на държава, управлявана от мафията, и какво ще направите, за да защитите невинните хора от мафията?   Какви стъпки бихте предприели, за да изчистите държавата от корупционните практики и мафиотските обвързаности, които карат младите хора да напускат страната завинаги?

Протести в двата лагера на среднощното Ел Класико

https://offnews.bg//futbol/protesti-v-dvata-lagera-na-srednoshtnoto-el-klasiko-662943.html

Протести ще разкрасят поредното Ел Класико, което започва в необичаен час. Реал и Барселона излизат в Мадрид от 00,00 часа българско време. Реваншът за Суперкупата на Испания е изтеглен нарочно по-късно, за да са завършили мачовете от Шампионската лига.

"Белия балет" спечели с 3:1 на терена на големия си съперник и изглежда фаворит за спечелване на трофея. Тимът на Зидан се намира в очевидно по-добра форма, показа го и в първата среща, и срещу Манчестър Юнайтед.

Напрежението в Барселона след напускането на Неймар и лошия старт е очевидно. Част от играчите мърморят срещу ръководството, феновете са бесни на трансферната политика. Очакват се плакати срещу президента Бартоломеу тази вечер. Или нощ, както предпочитате.

Аут е и Иниеста, който лекува контузия. Все пак меси никога не трябва да бъде отписван, а дори победа без купа в Мадрид ще свали напрежението.

Реал има само един проблем - отсъствието на Кристиано Роналдо. Той беше наказан за 5 срещи, след като блъсна съдията в първата среща. "Бернабеу" ще стане в знак на протест в седмата минута. Ясно е защо точно тогава, но все пак . заради любимия номер на португалския ас.

Правителството отпусна 500 000 лв. за ремонт на Троянския манастир

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-otpusna-500-000-lv-za-remont-na-troianskia-manastir-662945.html

Правителството отпусна 500 000 лева за ремонт на Троянския манастир "Успение Богородично". 

С парите ще бъде възстановена най-старата сграда на манастира - крилото на екзарх Антим. 

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът обеща да бъдат отпуснати парите за ремонт при посещението си в Троянския манастир, където се срещна с руския посланик Анатолий Макаров. 

"Догодина за празника Антимовото крило трябва да се реконструира до основи и ще бъде направено. Знаете, че като кажем нещо, то утре ще стане. От една-две години правителството се грижи не само за този манастир, а за всички църкви и храмове в България. Така че – за наша голяма радост – днес на празниците масово българите излизат и почитат вярата и това е добре – има ли вяра, има надежда за бъдещето", обяви Борисов. 

Право ще се учи и задочно още една година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/16/3025086_pravo_shte_se_uchi_i_zadochno_oshte_edna_godina/?ref=rss


И през следващата учебна година право ще се учи задочно независимо от приетата от служебното правителство през април наредба, според която специалността следва да се изучава само в редовна форма.<br /><br />Министерският съвет днес одобри предложението на министрите на правосъдието и на образованието до учебната 2018/2019 г. да действа старата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация...

Саудитска Арабия продължава размразяването с Ирак в опит да противодейства на Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/16/3025087_sauditska_arabiia_produljava_razmraziavaneto_s_irak_v/?ref=rss


Саудитска Арабия и Иран планират да отворят гранично-пропускателния пункт Арар за търговски превози за първи път от 1990 г., когато двете страни прекъснаха връзките си след инвазията на Саддам Хюсеин в Кувейт, предават местни медии, цитирани от "Ройтерс".<br /><br />Преминаването през границата е проблем повече от две и половина десетилетия дори за поклонниците, за които досега то беше възможно едва веднъж годишно по време на хадж, ежегодното поклонение в Мека.<br...

Лондон се обяви срещу връщането на проверките по границата с Ирландия след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/16/3025044_london_se_obiavi_sreshtu_vrushtaneto_na_proverkite_po/?ref=rss


Британското правителство обяви, че не желае граничните пунктове между Ирландия и Северна Ирландия да се появят отново след напускането на Европейския съюз през 2019 г., предадоха "Ройтерс" и Би Би Си. Тази позиция е част от новия документ, публикуван от кабинета като част от преговорите за Брекзит.<br /><br />Според британското министерство за Брекзит избягването на всякакъв вид физическа инфраструктура на границата ще бъде приоритет номер едно за Лондон, когато води...

Кабинетът отпусна половин милион лева за ремонт на Троянския манастир

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/16/3025080_kabinetut_otpusna_polovin_milion_leva_za_remont_na/?ref=rss


Правителството отпусна 500 хил. лева за ремонта на Троянския манастир. Средствата са необходими за Антимовото крило на манастира.<br /><br />Крилото на екзарх Антим е най-старата сграда на манастира и му е необходима основна реконструкция. Средствата за това се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за 2017 г., се посочва в съобщение на правителствената информационна служба.<br /><br />Отпускането на парите бе обявено от премиера...

Правителството отпусна допълнителни 16 млн. лв. за развитие на образованието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/16/3025078_pravitelstvoto_otpusna_dopulnitelni_16_mln_lv_za/?ref=rss


Правителството отпусна допълнителни 16 млн. лв. по бюджетите на общините. Парите ще отидат за две национални програми за развитие на образованието. Това реши на днешното си редовно заседание Министерският съвет. <br /><br />По програма "Без свободен час" ще бъдат отпуснати 1 019 741 лв. Чрез нея се финансират взети учебни часове от учители, които са замествали свои колеги в задължителното предучилищно и училищно образование, както и в трета и четвърта подготвителна...

Защо футболните национали станаха хайдути преди мачa с Швеция (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2017/08/16/3025083_zashto_futbolnite_nacionali_stanaha_haiduti_predi/?ref=rss


Футболисти от българския национален отбор по футбол се превърнаха в хайдути в клип, който е част от кампанията на БФС "Заедно в един ритъм". Заместник изпълнителният директор на футболния съюз Павел Колев обясни, че това е един от начините да бъдат призовани зрителите да подкрепят състава.<br /><br />"Предстои ни тежък мач срещу Швеция, а ние имаме шанс за класиране на световното първенство", каза Колев пред "Нова телевизия".<br /><br...

40 години от смъртта на Елвис Пресли

http://www.cross.bg/myzikata-godina-godini-1552254.html

/КРОСС/ Днес отбелязваме годишнина от смъртта на легендарния Елвис Пресли! Той е починал на днешната преди 40 години. Елвис Арън Пресли е певец, музикант и актьор роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ. Той е най-голямата звезда на рокендрол и икона в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век. Също така е най-продаваният солов артист в историята на поп музиката. Често е определян като Краля на рокендрола или просто Краля. Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954 година и бързо става известен в цялата страна, като прави известна сред широката публика афроамериканската музика. С поредица от успешни музикални проекти и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на миналия век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 година подновява концертната си дейност, до смъртта си през 1977 година. Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях, а освен това получава и Грами за цялостен принос.  

Варненец стана милионер след победа в най-големия турнир по електронни спортове (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=357599

Варненецът Иван Бориславов Иванов с псевдоним MinD_ContRoL е първият български милионер, спечелил от електронни спортове. 22-годишният състезател стана световен шампион с отбора Team Liquid по DOTA 2. Тимът постигна убедителна победа на финала на най-големия турнир за видеоигри The International.

Драгалевският лифт е повреден, не се знае кога ще го оправят

http://www.cross.bg/lift-aleko-dragalevtzi-1552253.html

/КРОСС/ Лифтът от кв. „Драгалевци" към Витоша е спрян. Причината е повреда, получена още миналия петък лифт. Собственикът „Витоша ски" проверява причината за аварията, но не се ангажира с прогноза кога съоръжението ще заработи отново, съобщава БТВ. „Драгалевци" и седалковият лифт са предпочитани като изходна точка за излети в планината до София заради по-ниската си цена от кабинката от „Симеоново" до „Алеко" и ненеобходимостта да се ползва автомобил или автобус също до х. „Алеко". Аварията е сериозен удар и за любителите на планинското колоездене, за които е предпочитана дестинация специално изграденото трасе под драгалевския лифт.

ДБГ се обяви против двата проекта за Антикорупционния закон

http://dnes.dir.bg/news/niden-zelenogorski-anticoruptzionniat-zacon-neefektiven-26241423

Така написан, новият антикорупционен закон е неефективен и няма да даде добри плодове.

Собственици на заведения в Слънчев бряг готвят протести срещу акциите на Симеонов

http://econ.bg/Новини/Собственици-на-заведения-в-Слънчев-бряг-готвят-протести-срещу-акциите-на-Симеонов_l.a_i.747515_at.1.html

Собствениците и персоналът на заведения в Слънчев бряг излизат на протест. Причината са шумните проверки за нарушения в курорта от уикенда с...

Интермодалният терминал в Русе няма да се финансира с евросредства

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/intermodalniiat-terminal-v-ruse-niama-da-se-finansira-s-evrosredstva-244949/

Целият проект на жп линията София - Перник - Радомир - Гюешево - граница с Република Македония ще се подготви с пари от ОП "Транспорт", реши кабинетът

Започна процедурата за избор на изпълнител на проекта за електронно гласуване

http://www.eurochicago.com/2017/08/zapotchna-protsedurata/

На 11 август 2017 г. Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), в партньорство с Централната избирателна комисия (ЦИК), стартира процедурата за избор на изпълнител по първа фаза на проекта „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“. Това съобщиха от пресцентъра на ДАЕУ. Проектът е сред приоритетните в Пътната карта в изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2014 - 2020 г. Срокът за подаване на оферти е 17.30 часа на 21 август 2017 година. В рамките на процедурата ще бъдат извършени проучване и анализ на добрите световни практики за дистанционно електронно гласуване (ДЕГ) и ще бъдат проведени три симулации на електронно гласуване от дистанция. Процедурата е на обща стойност 33 333.33 лв. (без ДДС).

Купувате биткойни? Има и други начини да се разорите

http://frognews.bg/news_140288/Kupuvate-bitkoini-Ima-i-drugi-nachini-da-se-razorite/

Криптовалутата Биткойн проби границата от 4000 долара и през последните дни се търгува около 4087 долара за единица.

Кабинетът отпусна още 6000 лири за обучението на Марсело Илиев в Кеймбридж

https://offnews.bg//obshtestvo/kabinetat-otpusna-oshte-6000-liri-za-obuchenieto-na-marselo-iliev-v-ke-662944.html

Правителството одобри изплащането на 6060 британски лири за покриване на таксата за първия семестър на обучение на Марсело Илиев в Cambridge School of Visual & Performing Arts.

Средствата се отпускат от бюджета на Министерството на образованието и науката. 

Финансовата помощ на студента се отпуска по молба на майка му, мотивирана с невъзможност семейството да заплати разходите за обучение.

През 2015 г. Марсело Илиев издържа приемния изпит в условията на голяма конкуренция и беше приет в колежа, но сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, е непосилна за неговото семейство. Затова таксата за обучението му бе поета от Камарата на строителите в България, а заплащането на разходите за общежитие – от МОН.

През 2015 г., 2016 г. и през март тази година Министерският съвет отпусна общо близо 26 000 британски лири за общежитие на Марсело Илиев. 

Убиха един от най-опасните австралийски терористи и синовете му в Сирия

http://www.cross.bg/grazhdanstvo-sharyf-tass-1552252.html

/КРОСС/ Многонационалната антиджихадистка коалиция, оглавявана от САЩ, е ликвидирала в Сирия един от най-опасните австралийски терористи Халед Шаруф, присъединил се към организацията "Ислямска държава", предава ТАСС. В петък самолети на коалицията са нанесли удар по автомобил в района на сирийския град Ракка, в който бил Шаруф. Заедно с 36-годишния терорист в колата били и двамата му непълнолетни синове. Всички те са загинали. Преди три години в социалните мрежи се появиха кадри, на които седемгодишният син на Шаруф държи отрязана човешка глава. През февруари джихадистът стана първият човек, лишен от австралийско гражданство след влизането в сила на нов закон, затягащ мерките за борба с тероризма, припомня ТАСС. Той дава право на властите да лишават австралийци от гражданство, ако те са уличени в особено тежки престъпления, свързани с тероризма. Тази разпоредба обаче може да се прилага само за хора с двойно гражданство. Шаруф имаше и ливанско гражданство.  

Американски писател: Българският е най-красивият език в света

http://clubz.bg/57309-amerikanski_pisatel_bylgarskiqt_e_naj_krasiviqt_ezik_v_sveta

Редовните фенове на „Ню Йоркър“ тази седмица четат история от центъра на София. Разказът на броя в изданието се казва An Evening Out („Вечер навън“) и е на Гарт Грийнуел – американски писател, когото вече добре познаваме у нас. Миналата година излезе романът му „Каквото ти принадлежи“ с действие отново в България. Книгата на английски бе номинирана дори за Националната награда за литература на САЩ, а отношението на Грийнуел към страната ни видимо не отшумява. В съпътстващо разказа му интервю за „Ню Йоркър“ той заявява, че „българският език е най-красивият в света“.

Повод за изказването му е въпрос колко добре е усвоил езика по време на престоя си в България – тъй като „Вечер навън“ съдържа множество български думи и фрази.

„Не говоря български толкова добре, колкото би ми се искало, но работих много, за да го науча. (…) Преподавах на английски, когато бях в София, но малко или много живеех на български: имах приятелства и връзки на български, гледах българска телевизия, четях български романи. Има много български и в романа, и в разказите ми (бел. ред. – от сборника, по който работи в момента). Част от това е, защото смятам, че българският е най-красивият език в света, исках музиката му в изреченията си.“

Централно място в разказа на Грийнуел има нощен клуб от рода на „чалготеките“, както ги нарича героят му. В интервюто писателят коментира, че първия път, когато е излязъл в нощен клуб в София, е знаел, че трябва да пише за него.

„За този разказ исках да поставя героя в среда, която е колкото е възможно по-различна от класната стая, на място, където границите, които е очертал около себе си, може да бъдат по-лесно прекрачени.“

Писателят разказва още, че всички разкази в предстоящия му сборник са ситуирани в България, всички те имат и едно и също главно действащо лице.

Обяснява, че още докато е пишел „Каквото ти принадлежи“ е знаел, че няма да може да се побере само в романа – че всъщност е започнал да работи по тази книга и по разказите почти по едно и също време. Добавя, че е преливал от материал, за който иска да пише, и той интиутивно се е разделил в категориите „роман“ и „не-роман“.


Цялото интервю можете да видите на английски в „Ню Йоркър“. Разказът на Гарт Грийнуел е публикуван тук.

"Площад Славейков"

3,5 млн. лв. спечелили ало измамниците до юли

http://dnes.dir.bg/news/mvr-telefonni-izmamnitzi-26241381

Близо три милиона и половина лева са спечелили телефонните измамници у нас за първите седем месеца на годината.

Хиляди гледаха зрелищната заря за Празника на Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=357658

Хиляди варненци и гости на града изпълниха района на Морска гара, Приморския парк и Крайбрежната алея, за да наблюдават кулминацията в празника на града – 15 август, предаде репортер на Moreto.net. Пищната тържествена заря започна точно в 23:30 часа.

Дядо Йоцо гледа… чудесата на днешните строители

http://www.eurochicago.com/2017/08/dyado-yotso-gleda/

За три години ж. п. линията минава стоте километра през десетки тунели, мостове, каменопади, планински склонове... Дядо Йоцо излиза да гледа това чудо... По този повод – ж. п. линията София-Варна е построена за по-кратко време от магистрала Хемус (още не се знае колко пъти по-кратко). Ж. п. линията София-Видин е построена за по-кратко време от "скоростния път"(?!) София-Видин. Неизвестно колко пъти по-кратко, защото пътят още не е построен. Ж. п. линията София-Кулата е построена за по-кратко време от магистрала „Струма“. Пак неизвестно колко пъти по-кратко.

Издирват дъщерята на Цветан Василев

https://www.vesti.bg/bulgaria/izdirvat-dyshteriata-na-cvetan-vasilev-6072717

Антоанета Василева твърди, че има репресия от страна на прокуратурата над дъщеря й - повдигнато й е обвинение за пране на пари

Икономиката ни с 3.6% ръст за 1 година

https://offnews.bg//ikonomika/ikonomikata-ni-s-3-6-rast-za-1-godina-662939.html

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 3.6% за една година, показват експресните оценки на националната статистика за второто тримесечие на 2017 г.

Увеличението спрямо първото тримесечие е 0.9 на сто.

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2017 г. БВП в номинално изражение достига 24.309 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2017 г. е 20.958 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76.0%), което в стойностно изражение възлиза на 18 482 млн. лева. През второто тримесечие на 2017 г. бруто капиталообразуването е 5 238 млн. лв. и заема 21.6% относителен дял в БВП.

Външнотърговското салдо е положително.

Принос за регистрирания икономически растеж спрямо първото тримесечие на 2017 г. има бруто образуването на основен капитал - с 2.4%, износа на стоки и услуги - с 1.7%, и крайното потребление - с 0.4%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 4.2%. Бруто образуването на основен капитал отчита спад с 0.9% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 6.1 и 7.0%.

Експресните оценки представляват най-ранната картина на икономиката. Трябва да се има предвид, че при тях, данните са все още непълни. Тези оценки се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация. Те са подготвени за 47 дни след отчетния период.

Ще бутнат ли паметниците на робовладелците, бащи на нацията?

http://dnes.dir.bg/news/pametnitzi-sasht-izbori-2016-26241424

В изказване пред журналисти в Ню Йорк вчера, американският президент Доналд Тръмп зае категорична позиция срещу премахването на паметниците.

​Дъщерята на Цветан Василев с обвинение за пране на над 2,6 милиона лева

http://www.cross.bg/vasileva-radosveta-pari-1552251.html

/КРОСС/ Съпругата на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев изпрати открито писмо до президента Румен Радев. От него става ясно, че дъщерята на Василев - Радосвета, също е обвинена и ще бъде обявена за издирване от Интерпол, защото не се е явила. В отвореното писмо Антоанета Василева пише, че дъщеря ѝ живее в чужбина от 3 години и няма как да получи призовката, но вече й наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. В писмото до президента Антоанета Василева пита кога прокуратурата е доказала престъпния произход на средствата на банкера и спазена ли е "презумпция за невинност", при положение че още няма решение на български съд. "....Дъщеря ми е обвинена за пране на пари за това, че през 2013 г. е купила апартамент в България с пари, дарени от баща ѝ в България. Според българската прокуратура тя е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход.......А пък и кога прокуратурата доказа престъпния произход на средствата на Цветан Василев? Той няма присъда, а презумпцията за невинност е изконно човешко право", се отбелязва още в писмото. Малко, след като бе разпространено писмото на Антоанета Василева, от прокуратурата излязоха и с официално прессъобщение по темата. Обвинението срещу Радосвета Василева е повдигнато на 15 август и е за за пране на пари в особено големи размери - 2 645 179 лв

Стотици дарители не спасиха пожарникаря Тодор

http://dnes.dir.bg/news/levkemia-pozharnikar-26241378

Пожарникарят Тодор Топлев, спасявал чужди животи повече от 20 г., не успя да пребори левкемията, въпреки помощта от стотици добри българи.

Московски: Държавата да изгражда ТОЛ-системата е резерва

http://dnes.dir.bg/news/rezerva-darzhava-tolsistema-ivilo-moskovski-26241331

Ако проектът за ТОЛ-системата не започне, както е по процедура, има резервен вариант - държавата да го възложи на своя компания, в случая на "Автомагистрали".

Обещано и изпълнено! Правителството отпусна половин милион лева за Троянския манастир

http://www.cross.bg/manastir-troyanskiya-bogorodichno-1552250.html

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2017 г. в размер 500 000 лв. за ремонт и възстановяване на най-старата сграда на Троянския манастир „Успение Богородично" - крилото на екзарх Антим. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 г., съобщават от правителствената пресслужба. Именно това обеща още вчера (15 август) премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в манастира за големия празник Успение Богородично.  

България ще си сътрудничи с Египет в областта на туризма

http://www.cross.bg/tyrizma-egipet-bulgariya-1552249.html

/КРОСС/ Правителството одобри проект на споразумение за сътрудничество в областта на туризма между ресорните министерства на България и Египет. Двете страни ще стимулират обмена на информация и опит в планирането на маркетинговите си стратегии в сектора. Поставя се фокус върху видовете туризъм, които имат най-голям потенциал за взаимно привличане на туристи, а също и на туристи от трети страни, включително от далечни пазари. Министерствата на туризма на България и Египет ще си сътрудничат в подготовката и участията на международни изложения, панаири и други прояви, по време на които ще промотират общи туристически продукти в културния, историческия, уелнес, фестивалния, селския, еко, религиозния, кулинарния и други видове туризъм. Те ще си помагат по инициативи за популяризиране на културно-историческите паметници на своите територии. Споразумението предвижда България и Египет да си съдействат също за развитието на туристическата си инфраструктура. Те ще обменят информация за планирането и реализирането на проекти в туризма и за наличието на потенциални инвеститори в сектора, като ще си предоставят взаимно експертни разработки, анализи и други документи и информационни материали.

Кабинетът отпусна 1,5 млн. лева за стипендии за училищата с висок успех на матурите

https://offnews.bg//obshtestvo/kabinetat-otpusna-1-5-mln-leva-za-stipendii-za-uchilishtata-s-visok-u-662940.html

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери от бюджета на МОН по бюджетите на общини в размер на 1 561 475 лв.

Средствата ще отидат за стипендии в общинските училища.

Разпределени са на база на постигнатото от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика, като условията и редът за това са определени със заповед на министъра на образованието и науката.

Целта е да се даде възможност на най-добре представилите се на държавните зрелостни изпити училища да провеждат политики за повишаване на качеството на образованието, съобщиха от правителствения прессцентър.

Правителството осигури и допълнителни 8076 лв. за физическо възпитание и спорт в държавните спортни училища до края на годината. Те ще се използват за подмяна на амортизирани уреди и пособия и за подпомагане на подготовката на учениците за участие в спортно-състезателни дейности.

Средствата са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет.

ГЕРБ към Нинова: Борисов отдавна пита Виена за Цанков камък

http://dnes.dir.bg/news/gerb-kornelia-ninova-tzankov-kamak-kabinet-borisov-3-26241322

Г-жа Нинова лъже, като казва, че няма нищо общо с корупционни схеми и не е била в Тройната коалиция. Така Десислава Атанасова от ГЕРБ отвърна на лидера на БСП.

Правителството опитва да въведе ред в досиетата на прехода

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-opitva-da-vavede-red-v-dosietata-na-prehoda-662938.html

Правителството прие промени в правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). С тях се цели да се избегне възможността за безсрочна защита на информацията.

В поредица от свои материали OFFNews разкри, че службите масово не спазват закона и съхраняват документи, които са с отдавна изтекъл гриф на секретност. Емблематичен в това отношение е случаят със смъртта на Ахмед Емин, който беше открит мъртъв в Боянските сараи на 17 октомври 2008 година. 

По искане на OFFNews от ДАНС разсекретиха документи по случая, които обаче би трябвало да са публични отдавна. Става въпрос за пет писма, засекретени съответно с гриф "Поверително" и "Служебна тайна". Това означава, че срокът им на защита е съответно 5 години и 6 месеца. Това означава, че срокове са изтекли още през 2009 и 2013 г., но родното ФРБ не ги е разсекретило по реда на ЗЗКИ и да ги унищожи или предаде в държавния архив. От ДАНС направиха това с няколко години закъснение. 

С промените в правилника, които правителството прие в сряда, се прави опит да бъде избегнато именно това. Сега се изисква за всеки документ, който е с изтекъл гриф, да бъдат извършени поредица от действия, с които да бъде формализирано неговото разсекретяване. Очаква се тази практика да отпадне, като се приема, че с изтичане на срока на секретност този документ вече не е таен. Вносителите на текстовете от ДКСИ и ДАНС се мотивират, че сега на практика се случва точно обратното:

На практика се получава точно това — неизпълнението на задължението за заличаване на грифа за сигурност на основание изтекъл срок на защита, непредприемане на законови действия за удължаване на срока за защита (в случай на необходимост) и неуведомяване на адресатите за предприети съответни действия води до незаконосъобразно удължаване на срок на защита и то неопределено дълго във времето.

Въпросът е свързан и с удължаването на срока на защита, което може да бъде правено еднократно и за срок не по-голям от първоначалния. В мотивите към промените се отчита, че има нормативен вакуум в това отношение и като изрично се посочва кой, при какви условия и в какви срокове може да отправи до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) мотивирано искане за удължаване на срока. Заедно с това се определят и срокове за произнасяне на ДКСИ и за уведомяване на съответните получатели на класифицирана информация за промяната в сроковете на защита на информацията.

С промените в правилника се създава ред, спазването на който ще гарантира недопускане на прилагане на различни мерки за защита спрямо документи, за които се налага удължаване на сроковете за защита. От друга страна, ще се избегне възможността за безсрочна защита на информация, се казва в съобщение от правителствената пресслужба.

Въпреки положените усилия на правителството все пак въпросът с осветляването на т.нар. "досиета от прехода" остава не докрай решен. Така например тайна ще остане какви точно документи са подали службите за разсекретяване, тъй като в съответния регистър те се завеждат под номер - т. нар. сигнатура. Липсва анотация за съдържанието им и така на практика изследователи и журналисти, които биха имали интерес към документите, няма да са наясно със съдържанието им, освен ако не решат да четат всички един по един. 

Реакцията на властта идва и в отговор на Харта 2013 - документ, създаден по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Една от темите в документа беше именно контролът по съхраняването на класифицирана информация и нейното разсекретяване, както и проучването за надеждност на лицата. По последния въпрос беше внесена и т.нар. поправка "Шивиков", според която не може да се отнема допускът до класифицирана информация на лице, срещу което има образувано досъдебно производство. Това стана, след като Конституционният съд обяви за противоконституционно основанието за отказ или отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация да бъде наличието на образувано досъдебно или съдебно производство.

Дават допълнителни 1,5 милиона лева за стипендии в общинските училища

http://www.cross.bg/ychilishta-obrazovanieto-durzhavnite-1552248.html

/КРОСС/ Министерският съвет одобри допълнителни трансфери от бюджета на Министерството на образованието и науката по бюджетите на общини в размер на 1 561 475 лв. Средствата се осигуряват за стипендии за образователни резултати на общинските училища. Разпределени са на база на постигнатото от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика, като условията и редът за това са определени със заповед на министъра на образованието и науката. Целта е да се даде възможност на най-добре представилите се на държавните зрелостни изпити училища да провеждат политики за повишаване на качеството на образованието. В същото време правителството осигури и допълнителни 8076 лв. за физическо възпитание и спорт в държавните спортни училища до края на годината. Те ще се използват за подмяна на амортизирани уреди и пособия и за подпомагане на подготовката на учениците за участие в спортно-състезателни дейности. Средствата са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет. Стипендия пък да учи в Англия ще получи младежът Марсело Илиев. Правителството одобри изплащането от бюджета на МОН на 6060 британски лири за покриване на таксата за първия семестър на обучение му в Cambridge School of Visual & Performing Arts. Финансовата помощ на студента се отпуска по молба на майка му, мотивирана с невъзможност семейството да заплати разходите за обучение.  

Тръгва процедурата по подготовка на система за електронно гласуване

http://www.investor.bg/novini/261/a/trygva-procedurata-po-podgotovka-na-sistema-za-elektronno-glasuvane-244942/

Държавната агенция „Електронно управление“ търси кой да направи анализ на съществуващите системи по света, планира да проведе и симулация през есента

Трима пострадаха при катастрофа между автобус и багер във Варна

http://frognews.bg/news_140287/Trima-postradaha-pri-katastrofa-mejdu-avtobus-i-bager-vav-Varna/

Трима души са ранени при катастрофа между багер и автобус на градския транспорт във Варна.

Германия ще отпусне кредит от 150 млн. евро на Еър Берлин

http://econ.bg/Новини/Германия-ще-отпусне-кредит-от-150-млн-евро-на-Еър-Берлин_l.a_i.747513_at.1.html

Федералното правителство на Германия ще отпусне кредит в размер на 150 млн. евро на втората по големина авиокомпания в страната - Еър Берлин, след...

Курбан байрамът в Турция: 10 дни почивка, предсрочно плащане на пенсии, безплатни магистрали и мостове

http://www.moreto.net/novini.php?n=357651

Вицепремиерът и говорител на турското правителство Бекир Боздаг съобщи „радостни новини” след вчерашното заседание на кабинета, предаде информационната агенция Доган хабер ажансъ (ДХА). Министерският съвет е имал заседание лично под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган, за да обсъди някои „допълнителни мерки” по повод честването на религиозния празник Курбан байрам в Турция.

Одобриха преразпределение на разходите за председателството

http://www.cross.bg/odobriha-prerazpredelenie-na-razhodite-za-predsedatelstvoto-1552247.html

/КРОСС/ Правителството одобри промяна в постановлението, с което са одобрени прогнозните разходи за подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Това бе решено на днешното заседание на кабинета, съобщават от пресслужбата му. С изменението се прави вътрешно преразпределение на средствата, отпуснати за обезпечаване на дейности, изпълнявани от НСО по подготовката и провеждането на Председателството.

Ева Мендес става лице на парфюма Eve Duet

http://www.cross.bg/mendes-litze-duet-1552246.html

/КРОСС/ Световноизвестната и обичана американска актриса от кубински произход Ева Мендес става лице на новия аромат Eve Duet на компанията с над 130 годишен опит в козметичния бранш Avon. Красавица се ражда в Маями, Флорида в семейството на емигрантите Ева Перес и Хуан Карлос Мендес. Актьорската й кариера започва като на шега. Снимката й е забелязана случайно от търсач на таланти в портфолиото на неин приятел актьор. Оттам нещата за нея се развиват много бързо. Освен известна актриса, Мендес е и уважаван и търсен модел. Ева Мендес е избрана за лице на новия хитов аромат на Avon заради своето свежо, но и страстно латино излъчване, което отразява разнообразието на Eve Duet. Талантливата актриса е майка, моден дизайнер и успешен предприемач и съчетава множество качества и роли като всяка модерна жена, което олицетворява и продуктът. „За мен е чест да си сътруднича с компания, която през годините е дала толкова много в кампании за жените по света - в борбата с коварни болести и с насилието над жените. Обичам да изразявам себе си чрез аромати, а Eve Duet ми дава именно такава възможност". Според Ева новият парфюм на Avon те отвежда на едно необикновено пътешествие, на което всяка жена може напълно да се наслади. „Ние сме щастливи, че можем да работим с толкова талантлива, млада, красива и независима жена, която да е лице на нашия продукт", сподели бранд маркетинг директорът на Eve Ребека Полард.    

Одобрени са промени в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

http://www.cross.bg/proekta-finansirane-transportna-1552245.html

/КРОСС/ Правителството направи изменения в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г., с които ще бъде прецизиран обхватът на заложените за финансиране жп проекти, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. От оперативната програма отпадат жп участъци, за които вече има осигурено финансиране от Механизма за свързана Европа. Това са жп отсечките Волуяк - София - Елин Пелин, Костенец - Септември и жп възел Пловдив. Промените предвиждат разширение в обхвата на проекта за подготовка на жп линията Радомир - Гюешево. С окрупняването на проекта по цялото направление София - Перник - Радомир - Гюешево - граница с Република Македония ще бъдат увеличени реалните ползи от изпълнението му. Изграждането на Интермодален терминал в Русе отпада от обхвата на програмата, поради необходимост от допълнително проучване за развитие на товарните превози по направлението Север - Юг, което да определи ефективността на такъв тип съоръжение, разположено в Русе. По ОПТТИ ще бъде финансиран проект „Проучване за развитие на жп направление Север-Юг". Промените включват още изменение в проекта за реконструкция на гарови комплекси по основната TEN-T мрежа, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В проекта за модернизация са включени още жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.

Вижте къде ще спира водата в София

http://frognews.bg/news_140286/Vijte-kade-shte-spira-vodata-v-Sofiia/

На 17 август 2017 г. (четвъртък), във връзка с монтаж на спирателни кранове на № 244, кв. „Абдовица“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване