Тръмп похвали Ким Чен-ун

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-pohvali-kim-chen-un-2042849

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали северокорейския лидер Ким Чен-ун, за това, че се е отказал от плановете си да изстреля ракети към американския остров в Тихия океан, Гуам, предаде AFP.

Турция поиска от германските власти да предадат ръководител на опита за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394468

Турция поиска от германските власти да предадат ръководител на опита за превратАнкара поиска от германските власти да й предадат Адил Йоксюз, обвиняем като ръководител на осуетения опит за преврат преди една година и се издирва от Турция, включително чрез Интерпол, предаде БТА.  Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Той посочи, че Анкара е изпратила дипломатическа нота с това искане във връзка

Борисов: С фалшиви новини искат да излезе, че ДПС са чисти, а на нас ни пришиват Пеевски

https://offnews.bg//politika/borisov-s-falshivi-novini-iskat-da-izleze-che-dps-sa-chisti-a-na-na-662961.html

Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов е бил предупреден, че се готви атака срещу ГЕРБ, която цели ДПС "да излязат чисти" и да подготвят следващо управление с БСП, затова по адрес на ГЕРБ валят фалшиви новини. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, става ясно от стенограмата. 

Борисов подчерта, че причината "Цанков камък" да бъде даден на прокуратурата е, че "съоръжение, за което е даден приблизително милиард, с път за 240 милиона, а то не работи, то е изпразнено, счупило се е, ремонтира се и сега, в най-големите жеги, когато климатиците работят на пълни обороти, ние не можем да ползваме енергия от него. С една дума, ние атакуваме качеството и питаме кой ще понесе отговорност. И, естествено, за това се обръщаме към мандатоносителите през тези периоди – ДПС и БСП", обясни Борисов.

"Това е една опорна точка, която преди десетина дни дойдоха да ми я кажат, аз се изсмях, не вярвах.
Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас защото са чисти, добри и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски. Казвам: „Това са глупости“ и в същото време гледам ден след ден как вървят фалшивите новини", подчертава той.

"Така че, имайте предвид, това е опорна точка или много мащабна подготвена фалшива новина, която да върви по този път. Дни наред това се тиражира. Даже се стигна до там да говорят сутринта, че в резултат ще стане извънредно положение, ще се изкара армия?! Нали усещате за какво става въпрос? Просто искам да го знаете", категоричен е премиерът.

И аз просто не мога да разбера тази наглост. Спомням си, бях при Цветанка Ризова в Нова телевизия. Предишния ден отидохме на „Цанков камък“, заведох всички журналисти точно след тунела и всички телевизии го имат като архив, след тунела беше планината, един горски път, и тогава при Цветанка Ризова зададох въпроса: „Сега, след като са похарчени стотици милиони, ние трябва ли да доплатим последната част или да го държим като паметник на културата?“.

Ама ние щяхме да имаме и друг паметник на културата – магистрала „Струма“. Щяхме да имаме паметник не на културата, а на глупостта, извинявам се на Боил Банов. Паметник на глупостта – магистрала „Люлин“, защото и там 5 километра бяха направени и опираше в планината. Магистрала „Тракия“ щеше да е паметник на глупостта, „Марица“ – паметник на глупостта. Северната тангента, абсолютно провален проект – 240 милиона загуба, сега трябваше да ги върнем в Брюксел, „Дунав мост 2“, абсолютно провален проект. Само за секунди мога да изброя все милиардни проекти. И към тях, ако се прибави „Белене“, ако се прибавят американските централи!

Ние не че се връщаме назад, но щетите от техните управления се влачат десетки години в последствие. Да вложиш 1 милиард, представете си, в магистрала и да я затвориш – какво ще ни правят нас?

Затова питаме има ли виновен. Кой е правил този проект? Как тази чаша се е спукала? Да извадят записа – още тогава ние прогнозирахме, че водата ще натисне и ще спука плочата, защото тя е направена в котловината по подобен начин.

Да, но в същото време „Цанков камък” не работи и трябвало да го оставим, защото щели на съд да ни дават. Ние ако за всяка тяхна глупост ги даваме на съд, съдилищата ще работят непрекъснато. Друг въпрос е кой ще е следователят, като знаем с какви следователки разполагат. Може ли накрая ние, които достроихме пътя, за да пуснем язовира, това ако ни е вината… Но аз съм питал публично. Така в „Панорама“ питах и за „Белене“ – като не я правим, след това ще платим милиарди и то стана. Защото всичките им проекти са такива, че накрая ще се загубят милиарди, каза Борисов, като обяви преди това, че иска да изнесе информация по въпроса, тъй като в публичното пространство има фалшиви новини. 

Ако пази, Боже, падне банка в наше управление – кой е виновен? Финансовият министър, премиерът, вицепремиерът – има си виновници. КТБ се срина при тях, искат и това да ни припишат. Толкова им беше интересно да видят стенограмите, да намерят една думичка да съм виновен и аз за КТБ. Е, излязоха от Президентството и едната, и втората, всички стенограми и там ясно се следи пътят кой е виновен, кои са институциите, кои са хората.

Това е една опорна точка, която преди десетина дни дойдоха да ми я кажат, аз се изсмях, не вярвах.
Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас защото са чисти, добри и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски. Казвам: „Това са глупости“ и в същото време гледам ден след ден как вървят фалшивите новини.

Нашето даване на „Цанков камък“ на прокуратурата сега е защото не работи. Това е все едно да си направил завод за битови отпадъци и той да не работи. Естествено, че ще търсят виновника за загубите. Затова сме дали сега „Цанков камък“ на прокурор.

Изведнъж съшиха – хайде сега ще арестуват, хайде сега война в ДПС и изведнъж ние се оказваме… Преди десет дни ми го казаха, аз даже на някои колеги го разказах – видя ми се абсурдно, смешно. След това, хайде анализатори започват да казват какви процеси текат…

Целта е да излезе, че ДПС са чисти и с БСП могат да управляват, а лошите сме ние, продължава премиерът.

Борисов намесва и ремонта на Орлов мост, който по думите му е издържал 11 години от последния ремонт, докато в Европа подобно кръстовище се ремонтира на пет години. 

Ама ние не сме започвали, строили, ние довършихме това, което бяха направили. За „Цанков камък“ иначе сега щеше да стои 1 милиард в тази дупка. Тогава смятахме, че 80 мегавата – 80 мегавата, пак ще се ползват за нещо. Ама сега и тях не ползваме! И те казват: „Ама защо се връщате?“.

Ами „Орлов мост“ – ремонтиран е преди 11 години. През този „Орлов мост“ са минали стотици милиони коли, автобуси, тролейбуси, 24 часа на ден и това вече единадесет години. Нека строителният министър да каже какви са нормите в Европа за подобно кръстовище – няма над пет години, със сигурност, а той е единадесет! И пак се връщат, че било „Цариградско море“. Абе какво море! Единадесет години издържа!
Много са чувствителни, което означава гузни.

Борисов изрежда и какво е свършило правителството, което по думите му е една от причините за атаката, тъй като останалите се дразнят от техните успехи. 

Много усилено върви строежът на газовата връзка с Турция. Искам да отидем да я видим тези дни. Дай, Боже, ТОЛ системата днес да стартира. Приходните агенции вече излязоха на осезаем плюс след тези месеци минус при служебното правителство и това почва да ги дразни. Почва да ги дразни, защото безработицата е рекордно ниска – върна се на нивата преди икономическата и финансовата криза. Газовият разпределител ще стане, мога да се обзаложа с тях. Потреблението се вдига, доходите се вдигат. Административните тежести по министерства намаляват и още по-добре ще стане като Агенцията за електронно управление се задейства.

Просто бях длъжен да ви кажа, че срещу нас се разпространява целенасочено фалшива новина.
Дойде човек да ме предупреди, не му повярвах, но виждам как брилянтно бродират докато ние се трудим, докато оправяме Варна, докато оправяме шума и какво ли не. Те си бродират и фалшивите новини си ги пускат и си ги изговарят. Няма никаква истина в това.

В събота или в неделя видях във вестника празния язовир и тогава се обадих на Теменужка Петкова и казах: „В края на краищата, за 1 милиард съоръжение не работи, губим пари, сезирайте прокуратурата“.

Това е истината. Чак го извъртяха, че ще има извънредно положение, война…, подчертава той.

Забраняват на турските полицаи да фамилиарничат в службата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394460

Забраняват на турските полицаи да фамилиарничат в службатаДирекцията по сигурността в турската столица Анкара е издала нареждане, с което се забранява на полицейските служители от отдела за борба с обществените безредици да използват фамилиарни думи, изрази и обръщения, когато са на служба. На интернет страницата на анкарската полиция е поместен списък със забранените изрази.

По-малко от 10% от язовирите в община Тунджа са безопасни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394459

По-малко от 10% от язовирите в община Тунджа са безопасниПо-малко от 10 на сто от общо 129 язовира и водни обекти на територията на община Тунджа отговарят на изискванията за безопасност, съобщи на брифинг заместник-областният управител на Ямбол Волен Дичев. Резултатите от проверката са показали, че 9 язовира са със скъсани стени, 59 са за основен ремонт или извеждане от експлоатация,

Далай Лама: Светът принадлежи на 7 млрд. души, а не на няколко световни лидери

https://www.actualno.com/interview/dalaj-lama-svetyt-prinadleji-na-7-mlrd-dushi-a-ne-na-njakolko-svetovni-lideri-news_628077.html

В Делхи се състоя първата в историята дискусия на Далай лама с руски експерти, изучаващи природата на съзнанието. Журналистът от радио „Коммерсантъ FM“ Станислав Кучер използва случая, за да обсъди главните предизвикателства, с които човечеството се сблъсква във вт

Експерт: Откажем ли се на 80% от въглищата, ще се преборим с глобалното затопляне

http://econ.bg/Новини/Експерт-Откажем-ли-се-на-80-от-въглищата-ще-се-преборим-с-глобалното-затопляне_l.a_i.747565_at.1.html

За да стопира светът глобалното затопляне, всички страни трябва да се откажат от производството на 80% от въглищата и от 50% от газта. Това заяви на...

Тръмп: Ким Чен-ун взе много мъдро и обосновано решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394436

Тръмп: Ким Чен-ун взе много мъдро и обосновано решениеПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп похвали северокорейския лидер Ким Чен-ун, за това, че се е отказал от плановете си да изстреля ракети към американския остров в Тихия океан, Гуам, предаде AFP, цитирано от "Фокус". “Ким Чен-ун от Северна Корея взе много мъдро и обосновано решение. Алтернативата на това решение, щеше да бъде и катастрофална,

Борисов: Дадохме "Цанков камък" на прокуратурата, защото съоръжение за 1 млрд. лв. не работи

https://www.actualno.com/politics/borisov-dadohme-cankov-kamyk-na-prokuraturata-zashtoto-syoryjenie-za-1-mlrd-lv-ne-raboti-news_628087.html

Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 милиард лева не работи. За това трябва да има виновен, каза премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Той посочи, че всички останали спекулации по темата са съзнателно разпр

Над 8 хиляди лева отпуска правителството за държавните спортни училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=357653

Правителството осигури допълнителни 8076 лв. за физическо възпитание и спорт в държавните спортни училища до края на годината. Те ще се използват за подмяна на амортизирани уреди и пособия и за подпомагане на подготовката на учениците за участие в спортно-състезателни дейности.

Нападнаха с нож и пребиха 26-годишен таксиджия в Русе (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6393802

Нападнаха с нож и пребиха 26-годишен таксиджия в Русе (Обновена)26-годишен таксиметров шофьор е бил нападнат с нож, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Русе. В понеделник около 14.40 часа на телефон 112 е подаден сигнал от 26-годишен таксиметров шофьор от Русе за това, че на същата дата в управлявания от него лек автомобил му е нанесена порезна рана с нож в дясната ръка.

Серена Уилямс планира да се завърне за Australian Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/16/3025237_serena_uiliams_planira_da_se_zavurne_za_australian_open/?ref=rss


Носителката на 23 индивидуални титли от Големия шлем Серена Уилямс планира да се завърне на корта много по-рано от очакваното. 35-годишната американка, която е бременна в осмия месец, се надява през януари да защитава трофея си от Australian Open.<br /><br />"Това е най-екстравагантният план. Искам да играя в Австралия. Това ще е само три месеца, след като съм родила. Не си търся оправдания, но ще бъде доста интензивно", заяви Уилямс в интервю за списание...

Съдят скитници, убили бездомник по жесток и мъчителен начин във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394449

Съдят скитници, убили бездомник по жесток и мъчителен начин във ВарнаНа съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна са предадени 58-годишният Димитър Д. и 46-годишният Валери М. за убийството на бездомник, извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост и в съучастие, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. За подсъдимия Валери М.

ГДБОП привика мъж заради негов пост във "Фейсбук", който застрашавал Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/16/3025231_gdbop_privika_muj_zaradi_negov_post_vuv_feisbuk_koito/?ref=rss


Васил Коцев от София е бил привикан вчера от ГДБОП заради негов пост в социалната мрежа "Фейсбук", който антимафиотите са приели като застрашаващ живота на премиера Бойко Борисов. Това написа самият задържан Васил Коцев днес в мрежата.<br /><br />Публикацията, заради която е бил разпитван, е от април и е гласяла: "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи". Коцев е бил накаран под диктовка на полицаите да напише, първо, че не...

САЩ и Япония тренират с изтребители и бомбардировачи край Корейския полуостров

http://www.cross.bg/koreya-yaponiya-severna-1552274.html

/КРОСС/ Японските изтребители извършват въздушни маневри с американски бомбардировачи югозападно от Корейския полуостров, докато Северна Корея мисли дали да изстрелват ракети към Гуам, съобщава Ройтерс. Упражнението включва американски бомбардировачи В1 Lance от базата на военновъздушните сили Андерсен в Гуам и японски изтребители F-15. Северна Корея разглежда американските тренировки с Южна Корея и Япония като подготовка за нахлуване. Китай също недоволства от ученията, коментирайки, че това определено не помага за облекчаване на напрежението. "Тези тренировъчни полети с Япония демонстрират солидарността и решимостта, които споделяме с нашите съюзници, за да запазим мира и сигурността в Индо-Азиатско-тихоокеанския регион", заявяват американските военновъздушни сили. Днес високопоставен китайски военен представител повтори позицията на Китай относно необходимостта от запазване на мира и стабилността пред висшия щатския генерал Джоузеф Дънфорд, съобщава министерство на отбраната на Китай. Сонг Пуксуан, командир на китайското Северно командване, подчертава пред Дънфорд, че ядреният проблем със Северна Корея трябва да бъде решен политически чрез разговори, допълва министерството, без да съобщава къде се срещнали двамата.  

Порно се вихри зад водеща, четяща спортните новини (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/porno-se-vihri-zad-vodeshta-chetiashta-sportnite-novini-video-662962.html

Голям скандал разтърси държавната английска телевизия BBC. Гаф с XXL привкус ще отреже нечия глава.

Водещата на спортните новини тъкмо коментираше последните събития в крикета. Човек от апаратната обаче не се усети, че дават и неговия екран. 

Така докато вдясно звездите на крикета празнуваха, вляво започваше порно драма. Просто някой от дежурните е искал да разнообрази вечерта.

За щастие на екипа гафът беше видян бързо и картината свалена, още докато героите във филма си сваляха гащите и сутиените.

Но пък кадрите се завъртяха веднага в интернет и станаха тотален хит.

Близо 60 хиляди проверки в горски територии от началото на юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394454

Близо 60 хиляди проверки в горски територии от началото на юни14 378 проверки са извършени за първата половина на месец август в горските територии на страната. 8 603 от тях са извършени от мобилните групи и горските стражари на 6-те държавни предприятия и 5 775 – от горските инспектори по контрол и охрана от 16-те регионални дирекции на Изпълнителната агенция по горите.

ЕК започва публична консултация за веригата за доставки на храни

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-zapochva-publichna-konsultaciia-za-verigata-za-dostavki-na-hrani-244958/

Брюксел ще оценява необходимостта от мерки на ниво ЕС за регулиране на нелоялни търговски практики

ГДБОП призна, че дебне хората във Фейсбук

http://frognews.bg/news_140307/GDBOP-prizna-che-debne-horata-vav-Feisbuk/

По повод задържания Васил Коцев от ГДБОП за критики към премиера Борисов, от службата заявиха, че проверяват публикации в социалната мрежа Фейсбук, съдържащи заплахи към висши държавници.

Борисов: Искат да ни пришият Пеевски, пускат фалшиви новини (стенограма)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/16/3025281_borisov_iskat_da_ni_prishiiat_peevski_puskat_falshivi/?ref=rss


БСП и ДПС подготвят заедно следващо управление, ще атакуват управляващите с тезата, че са пресирани, и ще се опитат да "пришият" на ГЕРБ Делян Пеевски - тази теза развива премиерът Бойко Борисов на заседанието на министрите днес, показва част от стенограмата, публикувана в сайта на правителството. Борисов заявява, че е бил предупреден за тази "опорна точка", а в изказването си няколко пъти повтаря, че в момента целенасочено се разпространяват фалшиви новини.<br...

117 имота влизат в защитените Понто-сарматските степи в община Каварна

https://www.24chasa.bg/region/article/6394444

117 имота влизат в защитените Понто-сарматските степи в община КаварнаОт МОСВ са насрочили първи заседания на четирите работни групи, които бяха сформирани по казуса със защитените зони в Крайморска Добруджа. Работните групи, които са в рамките на Междуведомствена група за прилагането на мерки по изпълнението на решението на Съда на ЕС, са „Строителство”, „Земеделие”, „Акватория” и „Енергетика”.

Германски министър обвини Тръмп, че е замазал истината за насилието в Шарлотсвил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394415

Германски министър обвини Тръмп, че е замазал истината за насилието в ШарлотсвилГерманският министър на правосъдието Хайко Маас осъди днес коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за насилието по време на шествието на белите расисти в Шарлотсвил, Вирджиния. Маас каза, че никой не трябва да подценява проявите на антисемитизъм и неонацистки расизъм, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

ГДБОП привика софиянец заради публикация във Фейсбук срещу Борисов (обновена)

http://www.cross.bg/vikam-kazah-gdbop-1552273.html

/КРОСС/ Генерална дирекция за борба с организираната престъпност проверява публикации в социалната мрежа Фейсбук, съдържащи според разследващите заплахи към висши държавници, съобщава БНР. Няма задържани, но досега в рамките на разследването са издадени предупредителни протоколи на хора, публикували в профилите си коментари за един от първите мъже в държавата. Официално не се оповестява срещу кой или кои политици са заплахите и какво е естеството им.  Пред „Дневник" ръководителят на ГДБОП Ивайло Спиридонов отказа всякакъв коментар по темата с думите: "Съжалявам, не мога да коментирам нищо, когато дойде време, ще излезе съобщение от пресцентъра. Нищо не мога да кажа." На въпрос дали е практика на ГДБОП да задържа хора заради постове в социалните мрежи, Спиридонов отговори лаконично: "Не". От самата социална мрежа става ясно и кой и защо е бил задържаният. Името му е Васил Коцев или поне той твърди, че е бил задържаният. Мъжът е от София. Самият Коцев обявява, че е бил разпитван заради свой пост във Фейсбук срещу Бойко Борисов. Публикацията, която на антимафиотите се сторила като заплаха за живота на премиера е от април и гласяла: "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи". По думите на Коцев той е бил накаран под диктовка на полицаите да напише, първо, че не смята да убива премиерът. Впоследствие от ГДБОП размислили и го накарали да напише, че се разкайва за думите си

Нови опасности в премиерния четвърти сезон на "Черният списък"

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/novi-opasnosti-v-premierniia-chetvyrti-sezon-na-cherniiat-spisyk-6072728

Не пропускайте премиерните епизоди на хитовия сериал от 16 август – всяка делнична вечер от 23.00 ч. по NOVA

ГДБОП разследва заплахи към политик във Фейсбук

http://www.cross.bg/gdbop-razsledva-zaplahi-kum-politik-vuv-feiisbyk-1552273.html

/КРОСС/ Генерална дирекция за борба с организираната престъпност проверява публикации в социалната мрежа Фейсбук, съдържащи според разследващите заплахи към висши държавници, съобщава БНР. Не се оповестява срещу кой или кои политици става въпрос. Няма задържани, но досега в рамките на разследването са издадени предупредителни протоколи на хора, публикували в профилите си коментари за един от първите мъже в държавата.    

Хватката около реалните доходи на британците се затяга

http://www.investor.bg/novini/130/a/hvatkata-okolo-realnite-dohodi-na-britancite-se-zatiaga-244948/

Възнагражденията растат с 2,1% на годишна база през трите месеца до края на юни, а този темп изостава от инфлацията

Откриха 15 мъртви делфина по Северното Черноморие през юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=357670

15 са потвърдените сигнали за намерени мъртви делфини по крайбрежието на Варна, Балчик, Каварна и Дуранкулак. Това сочи справката на Регионалната инспекция по околната среда и водите, научи Moreto.net. Поредицата от сигнали започва още от 4 юли, като граждани се обаждат за мъртъв морски бозайник, изплувал на плаж "Кабакум", пред хотел „Ной".

Край с приема на задочници по право в университетите от 2018 г.

https://offnews.bg//temida/kraj-s-priema-na-zadochnitci-po-pravo-v-universitetite-ot-2018-g-662948.html

Край с приема на задочни студенти по "Право". Приключващата кандидатстудентска кампания е последната, в която университетите имаха право на това. От 2018 година класираните първокурсници ще учат само в редовна форма на обучение.

За специалността от регулираните професии (наравно с "Медицина", "Фармация", "Дентална медицина", "Архитектура") вече важат нови правила, които премахват задочното и изискват само редовно обучение. Те бяха приети от Министерския съвет в края на април, а днес правителството поправи документа с цел по-голяма яснота относно влизането му в сила и срока на действие на старите разпоредби по предложение на министрите на образованието Красимир Вълчев и правосъдието Цецка Цачева.

Всички текстове на действащата наредба от 1996 г. ще се прилага до влизане в сила на новата, тоест до академичната 2018/2019 година, уточняват министрите. Приетите по нея студенти ще учат по старите си планове. Отложеният старт цели да даде време на висшите училища да адаптират плановете и програмите си.

И според новата наредба юрист ще се става след завършването на 5-годишна магистърска степен. Остава забраната специалността да се придобива във филиали, това може да става само в юридически факултети. Кандидат-студентите ще се явяват на писмени конкурсни изпити, които ще проверяват нивото им на владеене на български език, хуманитарната култура и аналитичните им способности.

Студентите ще учат минимум 90 часа история на българската държава и право, 105 часа обща теория на правото, 135 часа конституционно право, 120 часа гражданско право, 160 часа административно, 90 часа вещно право, по 105 часа международно публично и финансово право, 165 часа облигационно право, 180 часа наказателно право, по 105 часа семейно и наследствено и международно частно право, изисква наредбата. Часовете за трудово право са 135, за търговско - 165, за осигурително право - минимум 75. Гражданско процесуално право ще се учи поне 180 часа, а административен процес – 165 часа. Времето за наказателно процесуално право е 165 часа, за данъчно право - 105, за право на ЕС - 120 часа.

Студентите ще учат още римско частно право, право на интелектуалната собственост, криминалистика, криминология, банково право, нотариално право, наказателно-изпълнително право, държавна служба, обществени поръчки, защита на потребителите, защита на околната среда, здравеопазване, защита на конкуренцията, вътрешен пазар на Европейския съюз, защита на правата на човека, организация на съдебната система и правозащитните институции, юридическа техника и др. като задължителни, избираеми и/или факултативни дисциплини.

Преподавателите по задължителните учебни дисциплини трябва да бъдат на трудов договор с висшето училище, в което преподават, а отделни лекции могат да бъдат възлагани на гост-преподаватели.

От втори до пети курс студентите трябва да провеждат учебна практика не по-малко от четири седмици годишно по публичноправни, частноправни и наказателноправни науки. Учебната практика се провежда през семестъра, успоредно на учебните занятия. Практиките се провеждат в органите на изпълнителната и местната власт и в административните съдилища – по публичноправни науки, и в съответните органи на съдебната власт – по гражданскоправни и наказателноправни науки.

Към юридическите факултети на висшите училища може да се създават правни клиники и кръжоци и да се организират състезания.

Обучението по специалността „Право“ задължително включва и обучение по чужд език, а на студентите трябва да бъде осигурено специализирано обучение с юридическа насоченост при сформирането на група съгласно изискванията за минималния брой студенти в нея.

При промени в учебните планове и програми по "Право" факултетът ще е длъжен да вземе предвид мнението на студентите чрез анкети и проучвания, пише в наредбата.

Когато бъдат оценявани, студентите ще имат право да получат информация и пояснения защо са били оценени по съответния начин.

Следването завършва с полагането на писмени и устни държавни изпити по публичноправни, гражданскоправни и наказателноправни науки. Конспектът за устните изпити се утвърждава от министъра на правосъдието. Дипломираните юристи придобиват юридическа правоспособност след полагане на стаж и изпит.

Внимавайте, когато отивате на почивка в Турция, дебне нов вирус

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vnimavajte-kogato-otivate-na-pochivka-v-turciia-debne-nov-virus-2042876

Опасност от нов вирус за страните членки на Европейския съюз. За повишена заболеваемост от коксаки в съседна Турция  предупреждава  Европейският център по контрол на заболяванията в Стокхолм.
 
Директорът на националния център по заразни и паразитни б

ДПС във Враца иска връщането на Газибарски

https://offnews.bg//politika/dps-vav-vratca-iska-vrashtaneto-na-gazibarski-662956.html

Официална подписка за връщането на отстранения началник на полицията във Враца е инициирал Светлин Герасимов - общински съветник от Либерален алианс "Има бъдеще за Враца" и член на младежкото ДПС.

От пресцентъра на общината във Враца съобщиха за OFFNews, че в качеството си на частно лице Герасимов е внесъл искане за разкриване на шатра в центъра на града, в която да се събират подписи в подкрепа на Газибарски. Писмото е входирано в администрацията на общината и се очаква искането да бъде подписано от кмета Калин Каменов

Либерален алианс "Има бъдеще за Враца" е коалиция, формирана за местните избори през 2015 г. след подписано споразумение между ДПС, НДСВ, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, партия "Никола Петков" и „Партия на българските жени“. Самият Герасимов член на младежкото ДПС за Враца.

От няколко дни в града има недоволство след отстраняването на Димитър Газибарски заради показани слаби резултати в работата на дирекцията на МВР във Враца. Отстраняването от поста му дойде само ден, след като стана ясно, че той е уволнил полицая, който разпространи видеото с шефа на физическата охрана в АЕЦ-а Пешко Караджов.  

Последва вълна от недоволство, в която се включиха близки и приятели на Газибарски и бивши полицаи. 

Както OFFNews писа, Газибарски е бил с отнет допуск до класифицирана информация през 2010 г. заради ненадеждност и опасност от теч на информация.

В последните дни на правителството на тройната коалиция през 2009 г. той е назначен за началник на сектор “Противодействие на престъпността” в РУП-Враца. След като е преместен на по-ниска длъжност в първото правителство на Бойко Борисов, в правителството на Пламен Орешарски кариерното му развитие отново тръгва нагоре. Само два месеца преди края на мандата на правителството - на 12 юни 2014 г., е назначен за началник на Районно управление във Враца, а при второто правителство на ГЕРБ вече е назначен за директор на ОДМВР-Враца

Ужасяващият и предвидим срив на Венецуела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281454_%D0%A3%D0%B6%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5

 Венецуела има най-големите доказани петролни запаси в света и беше най-богатата страна в Латинска Америка.

Днес повечето рафтове за хранителни магазини са празни, а венецуелците са толкова гладни, че убиват животни от зоологическата градина за да се нахранят. Тоалетна хартия, пелени и пасти за зъби са луксозни стоки. Венецуелските болници се разпадат, децата умират, защото не могат да получат антибиотици, а детската смъртност е по-висока от тази в Сирия. Каракас е столицата на убийствата и само 12% от гражданите се чувстват сигурни, да се разхождат сами през нощта,което е най-ниската цифра в света.

Getty Images

Правителството обвинява спадащите цени на петрола за отчаяната ситуация. Истинската причина обаче е социалистическата икономика. Бившият президент Уго Чавес национализира индустрии, конфискува имущество и изгони чужди компании. Правителството се опитва да излезе от кризата, което доведе до 700% годишен темп на инфлация. След идването на президента Николас Мадуро, избраният наследник на Уго Чавес, ситуацията в страната се влошава. Причина за това е, че новият президент арестува опонентите си и ги хвърля в затвора.

Въпреки това, Мадуро и неговият предшественик все още имат своите защитници...
Прочетете пълният текст на: SofiaPress.com

Солена глоба и без книжка, ако прегазиш куче в Турция

https://offnews.bg//sviat/solena-globa-i-bez-knizhka-ako-pregazish-kuche-v-turtcia-662957.html

Турски шофьор отнесе глоба от 1097 турски лири (близо 300 долара), а книжката му бе отнета, защото е прегазил и убил улично куче, съобщава "Хюриет".

Инцидентът се случва на 17 юли - тогава охранителни камери в Анталия заснемат как 39-годишният Ерхан Козан преминава пред няколко улични кучета, като едно от тях започва да го гони.

Виждайки това, Ерхан минава с колата си през него и го убива на място, след което напуска мястото на инцидента.

Кадрите са били публикувани в социалните мрежи, а след това полицията се е заела със случая.

Книжката на мъжа е отнета, докато специалисти не установят дали той е ментално здрав, за да шофира

Пинк ще получи MTV награда от името на Майкъл Джексън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6394419

Пинк ще получи MTV награда от името на Майкъл ДжексънПевицата Пинк ще получи приза "Авангард" на името на Майкъл Джексън на предстоящата церемония за видео музикалните награди на MTV, съобщи Контактмюзик. Отличието се присъжда на изпълнители за постижения в музика и филми, както и на режисьори на музикални клипове. Сред предишните носители на наградата "Авангард" са Мадона, "Гънс ен роузис",

Индия забрани износа на злато над 22 карата

http://www.investor.bg/surovini/365/a/indiia-zabrani-iznosa-na-zlato-nad-22-karata-244955/

За индустрията това е мярка, която цели свиване на нередностите при търговията със злато

Два големи пожара горят край Тополовград

https://www.actualno.com/haskovo/dva-golemi-pojara-gorjat-kraj-topolovgrad-news_628083.html

Два големи пожара горят на територията на община Тополовград. В района на селата Присъдец- Филиповци са пламнали сухи треви и лесонепригодни площи, съобщиха от Областна дирекция Хасково. Пожарът се разгръща на широк фронт и е труден за овладяване. Пламъците се движат в пос

Пуснаха пакет в двора на френски затвор с дрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394397

Пуснаха пакет в двора на френски затвор с дронБезпилотен самолет е пуснал вчера пакет в двора на затвора във Валенс, Югоизточна Франция, засилвайки притесненията на охраната, която и без това се сблъсква с нелегално вкарване на редица продукти, предаде Франс прес. Дронът прелетял над затвора след 15,30 ч., когато повечето затворници са навън. Машината се промъкнала през пролука в

Ето кои подадоха оферти за тол системата

http://clubz.bg/57318-eto_koi_podadoha_oferti_za_tol_sistemata

Тримесечната сага с отварянето на офертите за тол системата от Агенция „Пътна инфраструктура“ е напът да приключи. 

Всички шест предложения за участие в търга за изграждането й бяха отворени днес. Те са на фирмите „БГ път“, „Капш Трафик солюшънс", "Толлнет", "Сиела Норма", обединение "Телетол" и консорциум "Тол България".

Те са били подадени на 19 май - в същия ден, в който поръчката бе обявена с екстремно краткия срок от 24 часа, което пък даде повод за поредните обжавания на процедурата. Тя е блокирана от 2016 г. заради претенции на кандидати срещу условията. 

Не е ясно какво предстои оттук насетне – възможни са нови жалби, които според регионалния министър Николай Нанков „бламират и саботират“ изграждането на тол системата, което лишава страната ни от 1,5 млн. лв. приходи на ден.

Това нервира премиера Бойко Борисов и в събота той разпореди, ако до днес поръчката на тръгне чрез частен изпълнител, да бъде изградено държавно предприятие, което да ръководи внедряването на системата. 

Докато няма развитие по казуса, паралелно ще текат и двата процеса – учредяване на държавна компания и придвижване на обществената поръчка. 

„Ако довършим успешно процедурата, цената ще падне със сигурност, тъй като са заложени до 200 млн. лв. Такива са разчетите, но ако изберем алтернативния вариант да я въведем през държавна компания, стойността няма да нарасне“, обясни министър Нанков. 

ЕНЕРГО-ПРО ще достави турбини за водноелектрическа централа в Индия

http://www.cross.bg/energo-pro-tyrbini-tzentrala-1552272.html

/КРОСС/ Мултинационалната група ЕНЕРГО-ПРО ще произведе и достави две турбини за водноелектрическата централа в Ронгних, Североизточна Индия. Поточната ВЕЦ е изградена на едноименната река в индийския щат Сикким от инвестиционната група САРДА, която досега е съсредоточавала дейността си върху добивната промишленост и производството на желязо и стомана. Инсталираната мощност на всяка от двете турбини Пелтон, предназначени за водноелектрическата централа, ще бъде 55 мегавата, въпреки че първоначал-ната оценка е за 48 мегавата мощност на всяко от изделията. Турбините са про-изведени от словенската компания Литострой Пауър, част от групата ЕНЕРГО-ПРО. „Ние представихме на клиента решение, различно от предложеното от консултантите и конкурентите, което позволява постигането на по-висока мощ-ност", каза бизнес мениджърът на Литострой Жири Каняк. Тестовете на физичния модел на турбината Пелтон за индийската електроцент-рала бяха проведени през юли от хидравличната лаборатория на ČKD Бланско Инженеринг, която от 2014 г. е бизнес партньор на ЕНЕРГО-ПРО. "Вече много пъти сътрудничеството между словенския производител на водни турбини и ин-женерите от Бланско се оказва ефективно. Ползата от това сътрудничество е много голяма, особено когато става дума за тестването на турбинни модели в уникалната хидравлична лаборатория на Бланско Инженеринг", каза изпълни-телният мениджър на ЕНЕРГО-ПРО в Чехия Павел Ваня

Спорт по тв днес: Григор играе с Лопес в Синсинати от 18 ч по Mtel Sport 1, Мъри и "Астана" срещу "Селтик" и още една битка за Шампионската лига, баскетболистите играят в Беларус и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6393122

Спорт по тв днес: Григор играе с Лопес в Синсинати от 18 ч по Mtel Sport 1, Мъри и "Астана" срещу "Селтик" и още една битка за Шампионската лига, баскетболистите играят в Беларус и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Повдигнаха обвинение и срещу дъщерята на Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281453_%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B4%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD

 Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу дъщерята на Цветан Василев за пране на пари. Това се съобщава в отворено писмо а съпругата на Василев- Антоанета, което е адресирано до президента Румен Радев. В писмото тя обяснява, че призовката е подпъхната под вратата на семейния им апартамент в София, изисквайки Радосвета Василева да се яви в следствието в понеделник на 7-ми август 2017 г. Това се случва буквално дни след новината, че Цветан Василев търси закрила по закона „Магнитски“.

Софийска градска прокуратура уведоми днес, че на 15.08.2017 г. е повдигнато обвинение на Радосвета Василева за пране на пари в особено големи размери – 2 645 179 лв. при условията на продължавано престъпление.

По делото са изискани и приложени всички необходимите справки от проведеното издирване на лицето в страната. Видно от тях Василева е напуснала...
Прочетете пълният текст на: SofiaPress.com

Без търг за сигурността на НДК за Председателството

http://clubz.bg/57317-bez_tyrg_za_sigurnostta_na_ndk_za_predsedatelstvoto

Изпълнителят на системата за сигурност на НДК за Европредседателството няма да се избира с отворен търг. Управата на Двореца е решила за възложи работата на изпълнителя на прословутия ремонт на сградата - "Галчев инженеринг".

Това става ясно от публикуваните днес в сайта на Агенцията за обществени поръчки документи. Дружеството "НДК - Конгресен център" ЕАД е обявило процедура за изграждането на системата за сигурност на стойност 10 млн. лв., като заради "спешност" на извършването на дейностите е избран вариантът "пряко договаряне без предварително обявление", а покана вече е пратена на "Галчев инженеринг".

Управата на НДК в лицето на подписания се нов изпълнителен директор Ангел Митев обяснява, че провеждането на открит търг или договаряне с предварително обявление изисква срок от 3 до 6 месеца, а системата за сигурност трябва да е напълно готова за старта на събитията по Българското председателство на Съвета на ЕС. То започва на 1 януари 2018 г. Първото събитие обаче щяло да е на 1 ноември тази година, става ясно ос документите. 

Така "Галчев инженеринг" ще трябва да изгради следните неща:

Интегрирана система, която да осъществява мониторинг и оповестяване в реално време в случай на терористичен акт, осъществен в рискови зони в централно фоайе от основната сграда на НДК, система за видео-наблюдение, система за контрол на достъпа, сигнално-охранителна система, пожаро-известителна система, интернет и информационна сигурност, Wi-Fi мрежа, локална мрежа за данни (LAN), обновяване на телефонна система, изчислителна инфраструктура, часовникова система и обучение на персонал. 

От НДК пишат още в мотивите си, че фирмата, която изпълнява ремонта на НДК, вече е получавала задължителни указания по отношение изискванията за сигурност и пожарна безопасност на сградата и изброяват документи от МВР, НСО, ръководител на „Сигурност на Председателството“ и т.н. Припомнят още, че целевите средства за сигурността на НДК, отпуснати с Постановление на Министерския съвет, са 12 млн. лв. с ДДС. Обявената сума без ДДС, щоято би получила фирмата "Галчев инженеринг", ако процедурата не бъде обжалвана, е 9 996 358,88 лв. Разликата е размерът на ДДС.

Според документите за изпълнение на поръчката в този и вид и при тази процедура са нужни 3 месеца.

Срокът за обжалване на стартиралата процедура е 10 дни, смятано от днес.

Покрай цялата сага НДК-гейт стана ясно, че в един от одитите на дейностите и процедурите за ремонт на НДК за Председателството е констатирано, че че победителят в търга за ремонта - "Галчев инженеринг", както и още две фирми, кандидатствали тогава, е трябвало да бъдат отстранени заради прекомерно високи обявени цени. "Галчев" печели обществената поръчка с цена, която е с  2,5 млн. лв. над прогнозната от 14 млн. лв.

 

Pantone посвети цвят на Принс

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6394401

Pantone посвети цвят на Принс
Институтът по цветовете Pantone обяви нов цвят в палитрата си, посветен на покойния американски музикант Принс. Става дума за лилаво-виолетов оттенък, който получи името на един от албумите на изпълнителя - Love Symbol #2. Цветът е избран в чест на най-популярната песен на Принс Purple Rain, излязла през 1984 година и станала саундтрак към

400 млн. лева достига обемът на паралелния износ на лекарства у нас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/400-mln-leva-dostiga-obemyt-na-paralelniia-iznos-na-lekarstva-u-nas-244953/

Според Българския фармацевтичен съюз поредният опит за затягане на паралелната търговия с лекарства е правилна стъпка

Развръзка! Съдът оправда ген. Шивиков по шест обвинения

http://frognews.bg/news_140306/Razvrazka!-Sadat-opravda-gen-SHivikov-po-shest-obvineniia/

Бившият шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков не е извършил длъжностно престъпление, давайки възможност на подчинени му военнослужещи да тренират футбол и така да станат армейски шампиони на страната. Той бе обвинен, че като ги е пускал да тренират футбол, е нарушил ритъма на физическата им подготовка.

Борисов: Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 млрд. лв. не работи

http://www.moreto.net/novini.php?n=357671

Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 милиард лева не работи. За това трябва да има виновен, каза министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.

Българската “кутия за бебета” е насред нищото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6392932

Българската “кутия за бебета” е насред  нищотоГодишно изоставят у нас 6% от новородените Няма какво да се лъжем! Темата за деца, изоставени от родителите си, не е нова и не е български патент. По една или друга причина откъсването на младенец от родната му майка или от семейството е старо, колкото света. Има го в митологията, има го в библейските текстове, в народния епос, в литературата.

ГЕРБ припозна акцията на Симеонов в Слънчев бряг за правителствена политика

https://offnews.bg//politika/gerb-pripozna-aktciata-na-simeonov-v-slanchev-briag-za-pravitelstvena-662941.html

Трябва да имаме предвид, че имаме изказвания на хотелиери, които подкрепят днешната политика, която правителството прави, респективно тази на Валери Симеонов. Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който на практика призна, че правителството подкрепя вицепремиера за акция "Тишина", която той провежда по собствена инициатива в Слънчев бряг. 

Акциите в курорта на Валери Симеонов предизвикаха смут в Слънчев бряг, след като той арестува диджей Станчо за високи децибели, обикаляйки дискотеките и стресна и организаторите на най-големия фестивал Solar Summer, които се отказаха да го провеждат този уикенд.

После обаче Цветанов призна, че е трябвало да има по-добра организация в началото на летния сезон, но обеща в предстоящите месеци и години всички тези неща да бъдат коригирани. "Ще се подобри тази комуникация и ще се постигне баланс между младите, които искат да купонясват, чувствайки се добре, но трябва да се чувстват добре и почиващите", коментира още Цветанов. 

Той даде за пример как не може да се угоди на всички, тъй като преди 90-та година легловата база в Слънчев бряг е била 18 000 души, а сега е 320 000. 

"Що се касае за акциите на Валери Симеонов, всички трябва да се придържаме към българското законодателство, то е гаранция, че няма да бъдат туширани правата на тези, които са на почивка. Смятам, че трябва да има много по-добър диалог с всички хотелиери", каза още Цветанов.  

По време на пресконференцията на ГЕРБ основна тема беше Антикорупционния закон, който БСП е подготвила."Законопроектът за Антикорупционен закон на БСП не кореспондира с Конституцията на страната", категоричен беше Цветанов. 

По думите му силната страната на законопроекта, който ще предложи мнозинството и МС е, че има сериозно обсъждане, взети са предвид всички препоръки на ЕК. „На заседанието на правна комисия на 1 септември – ще участват всички неправителствени организации и научни работници, за да се даде гаранция за недопускане на злоупотреби и за ефективността в борбата срещу корупцията", уточни зам.-председателят на ГЕРБ. 

Пресконференцията на ГЕРБ не мина и този път без "госпожа Корнелия Нинова". А поводът е факта, че тя обяви, че ще даде на австрийската прокуратура имената на всички, които са замесили името й в проекта Цанков камък. Нинова изпрати писмо до холандския посланик, в което иска да се разследват всички, включително и премиера Бойко Борисов. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ, която внесе сигнала на партията срещу Цанков камък в прокуратурата, обясни: "Нинова е съпричастна, доколкото е била член на изпълнителната власт в качеството й на зам.-министър на енергетиката. ПШо думите й по тази логика Нинова можела да заведе дела срещу руския генерал Решетников, Георги Гергов и Румен Петков, които също казвали по различни поводи, че Нинова лъже. 

Все пак в заключение от ГЕРБ уточниха, че в сигнала им до прокуратурата няма нито едно име - нито на Ахмед Доган, който също бе споменат като консултант на сделката, а от ДПС отрекоха това, нито на министър или зам.-министър (Нинова и Румен Овчаров, който тогава е бил министър на енергетиката). В сигнала имало всички документи с подписи на всички министри, включително и на ГЕРБ, които е трябвало да приключат проекта, както и странните хонорари за строители.
"Не хонорарите за консултант", подчерта изрично и шефът на правната комисия Данаил Кирилов.  

Експлозия до летище "Саутенд" в Лондон

http://www.cross.bg/letishte-saytend-suobshtava-1552271.html

/КРОСС/ За експлозия в непосредствена близост до летище Southend в Лондон, съобщава Daily Mail. Изявлението от летище Southend гласи: "Пожарната и спасителна служба в окръг Есекс понастоящем се занимава с инцидент в хангара Air Livery в северната част на летището. Летище Саутенд все още е отворено и работи нормално". Пожарникарите са извикани за инцидент в хангар за самолети на летище "Саутенд". Когато пожарникарите пристигнали, са съобщили, че огромният хангар гори и са изпратени шест пожарни, които да помогнат при справянето с пожара. Пожарникарите използват платформа със стълба (ALP) като офицерът, отговарящ за инцидента, съобщава, че екипите постигат напредък.    

ЦСКА 1948 взе двама "червени" юноши, чака и Маламов

https://offnews.bg//futbol/tcska-1948-vze-dvama-cherveni-iunoshi-chaka-i-malamov-662960.html

ЦСКА 1948 предприе спешна селекция, след като неколцина недоволни напуснаха клуба тази седмица. На разположение на Валентин Илиев вече са юношите на 31-кратните шампиони Христо Бахтарлиев и Калоян Бонев. До броени дни отговор трябва да даде и Станислав Маламов, който вкара победния гол за историческата последна купа за ЦСКА.

Бахтарлиев е на 31 години, опитен вратар, който се води шампион за 2003 година при Стойчо Младенов. До вчера пазеше в Гърция, но се е качил веднага в колата, пратена му от ЦСКА 1948.

Калоян Бонев също е юноша на ЦСКА, пробва се в германските лиги. Върна се у нас, като миналия сезон беше голмайстор на Локо София  в четвърта дивизия, а този започна в Банско.

Маламов е отлично познат на всички "армейци". Той е поискал 2-3 дни за размисъл. Крилото скъса коленни връзки в Нефтохимик миналия сезон и оттогава тренира в родния му Стамболийски.

ЦСКА 1948 започна сезона в Югозападната "В" група с равенство 1:1 срещу Беласица у дома. Сега предсоти тежко гостуване в Пещера. 

Цветанов подкрепи Валери Симеонов в акция „Тишина“ на „Слънчев бряг“

http://www.barometar.net/89331/

ГЕРБ подкрепи Валери Симеонов за акция „Тишина“ по морето. „Законите са ясни и трябва да се спазват. Не може да бъде нарушаван редът и да се пречи на почиващите“, заяви Цветан Цветанов на въпрос на ПИК TV. По думите му дайствията на правителството в лицето на вицепремиера Симеонов ще продължат, докато всичко бъде регулирано и […]

Борисов: Предупредиха ме, че ще има фалшиви новини за ДПС

http://dnes.dir.bg/news/tzankov-kamak-kabinet-borisov-3-26242293

Причината да дадем "Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 милиард лева не работи, за това трябва да има виновен.

СЕМ допусна до изслушване шестима кандидати за шеф на БНТ

http://www.cross.bg/televiziya-direktor-avgyst-1552270.html

/КРОСС/ Трима от кандидатите за поста на генерален директор на Българската национална телевизия няма да бъдат допуснати до следващия етап в изслушването, съобщава сайтът на обществената телевизия. Това са Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радослав Главчев, реши на заседанието си Съветът за електронни медии, Шестимата кандидати, допуснати до изслушване, са Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. Те ще представят концепциите си за развитие на телевизията на 21 и 22 август пред СЕМ. На 23 август се очаква решението на съвета кой ще бъде новият генерален директор на БНТ.    

Борисов: Даваме „Цанков камък” на прокуратурата, 1 млрд. лв. струва, а не работи (Стенограма)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394380

Борисов: Даваме „Цанков камък” на прокуратурата, 1 млрд. лв. струва, а не работи (Стенограма)Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 милиард лева не работи. За това трябва да има виновен, каза министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Той посочи, че всички останали спекулации по темата са съзнателно разпространявани фалшиви новини.

Тръмп отново обвини "двете страни" за насилието в Шарлотсвил, Мей не го подкрепи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/16/3025239_trump_otnovo_obvini_dvete_strani_za_nasilieto_v/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей каза, че "не вижда равенство" между хората, които изповядват фашистки възгледи, и онези, които им се противопоставят, и призова за осъждане на крайно десните възгледи.<br /><br />Думите ѝ в интервю за "Скай нюз" бяха по повод разнопосочните реакции на американския президент Доналд Тръмп няколко дни след безредиците в Шарлотсвил, при които трима души загинаха и десетки бяха ранени при сблъсъци на неонацисти с антифашисти.<br...

Камион, теглил аварирал автобус, изгоря на път край Пернишко село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394332

Камион, теглил аварирал автобус, изгоря на път край Пернишко селоКамион, теглил аварирал автобус, е изгорял на главен път Е-79 в района на с. Драгичево, съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на ОДМВР-Перник. Инцидентът е станал около 13.30 часа на главен път Е-79 в района на с. Драгичево в посока София. Камион „Татра“ е теглел празен аварирал автобус. Камионът е пламнал в движение, изгорял е напълно,

Българи и британец, задържани в оранжения за отглеждане на марихуана във Варненско остават в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=357669

Състав на Варненския апелативен съд днес потвръди в три съдебни заседания мерките за неотклонение „задържане под стража“, определени първоначално от Окръжен съд – Варна спрямо Мирослав Бранимиров, Стоян Генчев и британския гражданин Боттумлей Джон Том.

Стотици протестираха в Слънчев бряг: Бойко, спри Валери!

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-kabinet-borisov-3-26242260

Стотици работещи като сервитьори, бармани и хотелиери протестираха срещу проверките на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг.

Сузанита отново взриви социалните мрежи, този път с тежък грим (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/suzanita-otnovo-vzrivi-socialnite-mrezhi-tozi-pyt-s-tezhyk-grim-snimki-2042870

Нашумялата напоследък певица Сузанита отново предизвика бурни реакции в социалните мрежи, но този път с тежкия си грим. Изпълнителката на "Луцифер и Буда" публикува снимки на своята страница, на които позира със сценичен, тежък макиаж.
 

Камион изгоря, докато тегли автобус

http://www.cross.bg/kamion-avtobys-raiiona-1552269.html

/КРОСС/ Камион, теглил аварирал автобус, е изгорял на главен път Е-79 в района на с. Драгичево, съобщана агенция „Фокус", като се позовава на информация от пресцентъра на ОДМВР-Перник. Инцидентът е станал около 13:30 часа на главен път Е-79 в района на с. Драгичево в посока София. Камион „Татра" е теглел празен аварирал автобус. Камионът е пламнал в движение, изгорял е напълно, а автобусът е невредим. Няма пострадали при инцидента. Движението се осъществява само в една лента, не е затруднено. Предприети са действие по отстраняване на камиона и автобуса от пътното платно.

Гледат мярката за неотклонение на майката, изоставила бебето си в Западния парк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394331

Гледат мярката за неотклонение на майката, изоставила бебето си в Западния паркСъдът гледа мярката за неотклонение на Юлия Василева - майка на 8-месечното бебе, изоставено в Западния парк в петък, съобщи БНТ. Преди 3 дни 18-годишната майка беше привлечена като обвиняема и задържана за срок до 72 часа, а Софийска районна прокуратура започна разследване на случая. Майката е обвинена,

Боби Михайлов отстрани футболен шеф заради сексскандал

http://clubz.bg/57316-bobi_mihajlov_otstrani_futbolen_shef_zaradi_seksskandal

Борислав Михайлов. Снимка БГНЕС

Областният председател на Българския футболен съюз в Монтана Ангел Стоянов е временно отстранен от длъжност с решение на президента на централата Борислав Михайлов.

Стоянов нашумя в последните дни, след като младата съдийка Теодора Тодорова показа публично кореспонденция между двамата, в която функционерът упражнява сексуален тормоз върху нея. Бяха публикувани и показани по телевизии брутални лични съобщения от страна на Стоянов.

Теодора Тодорова.

Всичко започнало още миналата година, а наскоро съпругът на Теодора, шеф на "Атлетико" (Лом), не издържал и разкрил всичко.

Самият Стоянов отрече вина, обяви съобщенията за изфабрикувани и се закани да съди реферката.

"След приключване на проверката, извършена от Зоналния съвет във Велико Търново и докладна записка от зоналния председател Бончо Генчев, Борислав Михайлов се разпореди шефът на областния съвет Ангел Стоянов да бъде временно отстранен от поста, докато се изяснят обстоятелствата по избухналия скандал с женския футболен клуб “Атлетико” (Лом), се казва в съобщението на БФС. - Самият Ангел Стоянов категорично опроверга обвиненията срещу себе си и ще заведе дело, за да изчисти името си."

Софиянец взе 20 118 лeвa печалба от Еврошанс – позна 9 от 9 числа!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6394330

Софиянец взе 20 118 лeвa печалба от Еврошанс – позна 9 от 9 числа!Даниел Шопов от София ще харчи страхотната сума от 20 118 лева, благодарение на любимата си игра. Щастието го спохожда в пункта на бул. Ломско шосе, където се отбива често. Решава да пусне талон на Еврошанс, в който отбелязва 9 числа. И късметът му се усмихва – познава ги всичките, до едно, и взима сериозната сума от 20 118 лева.

Тереза Мей: Не виждам равенство между фашистите и тези, които срещу тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394318

Тереза Мей: Не виждам равенство между фашистите и тези, които срещу тяхМинистър-председателят на Великобритания Тереза Мей каза, че не смята, че вината е равна между фашистите и техните опоненти, в отговор на заявленията на американския президент Доналд Тръмп, че вината за сблъсъците в Шарлътсвил е и на двете страни, предаде Reuters. „Не виждам равенство между тези, които изповядват чисто фашистки идеи и тези,

България е лидер в ЕС по дял на парите за обществен ред от БВП през 2015 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-lider-v-es-po-dial-na-parite-za-obshtestven-red-ot-bvp-prez-2015-g-244947/

Ако бюджетът се отнесе към размера на населението обаче, страната се намира на последно място в Европейския съюз

Лондон се обяви срещу връщането на проверките по границата с Ирландия след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Лондон-се-обяви-срещу-връщането-на-проверките-по-границата-с-Ирландия-след-Брекзит_l.a_i.747558_at.1.html

Британското правителство обяви, че не желае граничните пунктове между Ирландия и Северна Ирландия да се появят отново след напускането на Европейския...

ГДБОП накара Фейсбук-критик на Борисов да обещае, че няма да го убива

http://www.mediapool.bg/gdbop-nakara-feisbuk-kritik-na-borisov-da-obeshtae-che-nyama-da-go-ubiva-news268032.html

Във вторник спецполицаи от ГДБОП са привикали 36-годишния столичанин Васил Коцев, за да подписва декларация, че няма намерение да вдига бунт и да убива премиера Бойко Борисов. Причината е негов постинг във Фейсбук от април със следното съдържание: "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи". Официална реакция на МВР по темата засега няма. В отговор на запитване от Mediapool от пресцентъра на министерството заявиха, че засега не могат да потвърдят дали има подобен случай. Поради тази причина единствената информация за случая остава версията на задържания Васил Коцев. Той разказва, че в 12.30 часа във вторник е излязъл от дома си, за да напазарува за майка си. Докато бил навън, тя му се обадила по телефона притеснена. Той се паникьосал, защото става дума за възрастен човек. Майка му обяснила, че у дома им има "едни господа", които искат да говорят с него. Когато се прибрал вкъщи, Васил Коцев заварил двама служители на ГДБОП. Те му обяснили, че трябва да отиде с тях, за да говорят с него в качеството му на свидетел. "Викам, мога ли да видя нещо, с което да ме каните? Те казаха - да, веднага - и попълниха призовката! Стори ми се, че не е съвсем по правилата. Призовка се попълва още в службите. Но си замълчах. Попитах ги къде трябва да дойда. Не, ние ще ви отведем. Вече започваше да мирише! Казах – добре", разказва Коцев. Двамата били много любезни с него. Когато се качили в стаята за разпит, те му казали, че имат "няколко наистина сложни и важни въпроси". "Казах – добре, задайте ги, слушам ви. Извадиха листове и казаха, че през април месец от моя профил във Фейсбук е излязла (въпросната) публикация. Попитах - Е, и? Те ми казват - г-н Коцев, това е заплаха към премиера! Викам, какво? Наистина се шашнах! Те ми казват - вие призовавате за бунт!", продължава разказа си Коцев. Той обяснил, че дори не помни какво е написал преди толкова много време и попитал полицаите дали не са сигурни, че профилът му е хакнат. Те му отвърнали, че ако е хакнат, те ще трябва да отидат у тях и да му съберат всичките компютърни устройства. "Казах – А, не, благодаря! И така те ме питат защо пишете това срещу премиера? Отговорих - а на вас не ви ли се струва, че в тази държава нещата са объркани. Фейсбук е свободно пространство и по най-висшия закон, наречен Конституция на Република България, всеки има право да изразява и пише каквото мисли! Това се нарича май свобода на словото! Пишете всичко. Казах, добре. Писах, да писах под тяхна диктовка. Че не желая да убивам премиера!?! Викам - ама наистина ли да го напиша? Те викат - не така, не е добре, напишете, че се разкайвате за думите си. Казах - ще го напиша, но не се разкайвам. После имаше и още разговори. Попитаха ме дали контактувам с някакъв профил Ванче Михайлов. Викам - не съм сигурен, но не мисля, че познавам такъв профил. Питаха ме дали познавам други хора, които псуват премиера. Казах – да, знам. Давайте телефонния указател и там 95 % сигурно го псуват!", разказва Коцев за разговора си в ГДБОП. Той уточнил пред ГДБОП, че познава хора, които псуват премиера. На това от ГДБОП поискали да каже имената им. "Казах им – Не, господа, аз предател никога няма да бъда! И най-накрая след един час, ме пуснаха", казва Васил Коцев.

Италиански блог за туризъм: Посетете Пловдив, ще се влюбите (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6394286

Италиански блог за туризъм: Посетете Пловдив, ще се влюбите (Снимки)Популярният италиански блог за туризъм www.girandolina.it., който е в класацията "Топ 100", приканва читателите си да посетят Пловдив. Двама негови представители - млада двойка, бяха в града на тепетата и разгледаха старинния резерват, Античния театър, Римския стадион, кв. Капана, Главната улица, Цар Симеоновата градина.

Филипинската полиция уби 32, за да всее ужас сред наркотрафикантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394300

Филипинската полиция уби 32, за да всее ужас сред наркотрафикантитеФилипинската полиция заяви днес, че е ликвидирала 32 души при операции, целящи да всеят ужас сред наркотрафикантите, предаде Франс прес. По-рано президентът Родриго Дутерте призна, че неговата предизвикваща полемика война срещу наркотиците може да има и отрицателни страни, отбелязва агенцията. От идването си на власт преди 14 месеца Дутерте води

СЕМ допусна шестима кандидати до изслушване в конкурса за директор на БНТ

http://frognews.bg/news_140304/SEM-dopusna-shestima-kandidati-do-izslushvane-v-konkursa-za-direktor-na-BNT/

Трима от кандидатите за поста на генерален директор на БНТ няма да бъдат допуснати до следващия етап в изслушването. Това са Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радослав Главчев, реши на заседанието си Съвета за електронни медии. Шестимата кандидати, допуснати до изслушване, са Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

САЩ и Япония проведоха съвместно военно учение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394308

САЩ и Япония проведоха съвместно военно 
учениеЯпонски изтребители проведоха съвместно учение с бомбардировачи на САЩ югозападно от Корейския полуостров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В маневрите в Източнокитайско море участваха два американски бомбардировача Б-1Б "Лансър" от базата "Андерсън" на военновъздушните сили на САЩ на остров Гуам, както и два японски изтребителя Ф-15.

Пожар избухна близо до Ксанти, районът се посещава от много българи

http://frognews.bg/news_140303/Pojar-izbuhna-blizo-do-Ksanti-raionat-se-poseshtava-ot-mnogo-balgari/

Пожар вилнее на Авдира бийч, близо до Ксанти в момента, сигнализираха очевидци, съобщи ”Български новини”.

Член на СЕМ не хареса нито една концепция в конкурса за БНТ

https://offnews.bg//medii/chlen-na-sem-ne-haresa-nito-edna-kontceptcia-v-konkursa-za-bnt-662953.html

Мария Стоянова не даде гласа си за нито една от концепциите на кандидатите за генерален директор на БНТ.

Това стана ясно след днешното гласуване в регулатора, на което петимата членове разгледаха един по един кандидатите и трябваше да преценят дали да ги допуснат до изслушване. На всички кандидатури Стоянова е гласувала с "въздържал се" (вижте мотивите й по-долу). В резултат на вота отпаднаха трима души (Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радостлав Главчев), а на финалния етап отиват шестима - Емил Кошлуков, Валери Тодоров, Константин Каменаров, Сашо Йовков, Иван Гарелов и Тома Томов.

След днешния вот обосновано може да се предположи, че Стоянова, която допреди няколко месеца председателстваше СЕМ, няма да подкрепи нито един от кандидатите на финалното гласуване. То ще се проведе на 22-ри или 23-и август след публичните презентации на кандидатите.

Пред OFFNews Мария Стоянова мотивира вота си с факта, че в нито една концепция не е открила отговор на важния въпрос как ще се осигури висок стандарт за качество на съдържанието. За двама от кандидатите тя е имала и допълнителен мотив - "агентурно минало и дейност в телевизия на политическа партия". Макар да не уточни поименно кого визира, става ясно, че това са Иван Гарелов и Емил Кошлуков.

"Подходих към конкурса, за който СЕМ се готви дълго и съобразно европейски стандарти, с ясното съзнание, че става въпрос за избор на българския колега на ръководителя на британската тв, еталон за обществените медии - БиБиСи (BBC), на германските А Ер Де (ARD) и Цет Де Еф (ZDF), на българския представител в Европейския съюз за радио и телевизия И Би Ю (EBU), коментира Мария Стоянова пред OFFNews. - С това разбиране търсих в концепциите отговори на въпросите, които стоят пред обществените медии в Европа: как ще се осигури за в бъдеще висок стандарт за качество на съдържанието, убедително ли е легитимирано финансирането, как ще се отговори на изместването на медиялната комуникация в интернет.

Давам си ясна и сметка за това, че новият генерален директор ще застане начело на медията-домакин на българското председателство на ЕС. За мое голямо съжаление, концепциите не дават представа за идеите на кандидатите по изброените предизвикателства. Опасявам се, че те ще бъдат претоварени с голямата задача да насочат адекватно БНТ през следващите три години. По отношение на двама от кандидатите се въздържах и по допълнителни причини - агентурно минало, а и дейност в тв на политическа партия."

Статичните положения са голямото притеснение в "Лудогорец" преди мача със "Судува"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/16/3025212_statichnite_polojeniia_sa_goliamoto_pritesnenie_v/?ref=rss


Статичните положения са голямата слабост, която новият старши треньор на "Лудогорец" Димитър Димитров-Херо вижда в отбора си преди мачовете със "Судува". Разградчани посрещат литовския тим в четвъртък от 21.30 ч. на "Лудогорец арена" в първи двубой от плейофите на Лига Европа.<br /><br />Според Димитров "Лудогорец" е категорично по-класният отбор и е задължен да се класира за груповата фаза. Той очаква "Лудогорец" да няма проблем с...

ГЕРБ: Корнелия Нинова лъже, че няма нищо общо с корупционни схеми

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/16/3025229_gerb_korneliia_ninova_luje_che_niama_nishto_obshto_s/?ref=rss


Госпожа Нинова лъже, като казва, че няма нищо общо с корупционни схеми и не е била в тройната коалиция, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Думите на Атанасова са в отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова, която вчера обяви, че ще заведе дела на всички, които в последните дни са обвързали името й с проекта "Цанков камък" и правели внушения, че е корумпирана.<br /><br />"Тя твърди, че никога не е имала нищо общо с корупционни схеми, с подозрения и уволнения...

Спечелихме 7 медала от олимпиадата по лингвистика, 3 от тях - златни

http://www.cross.bg/medal-sofiya-lingvistika-1552268.html

/КРОСС/ Три златни медала, един сребърен и три бронзови спечели за България националният ни отбор на Световната олимпиада по лингвистика, съобщава БНР. От 2003 г. международната олимпиада по лингвистика е ежегодна. Представянето ни тази година е най-силното българско постижение на международните олимпиади по природни науки. Първата международна олимпиада по лингвистика е инициирана от България и се проведе в Банско през 2003 г. В олимпиядата тази година се включиха 160 състезатели от 27 държави. Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов, Веселин Златилов и Любомир Златков. Състава на националния ни отбор медалисти пъл беше: Здравко Иванов, 9 кл., СМГ, София, златен медал Валентин Димов, 12 кл, 91 НЕГ, София , златен медал Елена Кескинова, 9 кл, СМГ, София, златен медал Асел Исмолдаева, 10 кл., МГ "П. Берон", Варна, сребърен медал Емил Инджев, 11 кл, ПМГ "Баба Тонка", Русе, бронзов медал Тина Владимирова, 11 кл., СМГ, София, бронзов медал Мартин Николов, 10 кл, ПЧМГ, София, бронзов медал Виктор Балтин, 9 кл, ППМГ "Акад. Н Обрешков", Бургас, почетна грамота  

Циганин и жена му на съд, измъкнали с измама 140 000 лева от вдовица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394307

Циганин и жена му на съд, измъкнали с измама 140 000 лева от вдовицаПловдивската прокуратура изправя на съд съпрузите Орхан и Надка, които задигнали 140 000 лева с измама. 61-годишния мъж и жена му чистели вила на богати собственици. През 2012г. полицаи арестували семейството роми заради притежание на цигари без бандерол. След време Орхан взел да изнудва за пари виладжията.

Даниел Крейг потвърди, че отново ще е Джеймс Бонд, но за последно

http://www.mediapool.bg/daniel-kreig-potvardi-che-otnovo-shte-e-dzheims-bond-no-za-posledno-news268031.html

Британският актьор Даниел Крейг потвърди, че отново ще се превъплъти в Джеймс Бонд, но това ще е за последен път, слагайки край на месеци спекулации относно участието му в бъдещия филм за агент 007, предаде Ройтерс в сряда. Крейг съобщи новината при участието си в "Късното шоу" на Стивън Колбърт. Когато водещият го попита дали ще се завърне на големия екран като Джеймс Бонд, актьорът отвърна "Да" сред бурни аплодисменти от публиката в студиото. От 2006 година досега Крейг игра в четири филма за шпионина – "Казино Раял", "Спектър на утехата", "007: Координати Скайфол" и последния от 2015 г. "Спектър". Компанията "ЕОН Прадакшънс" (EON Productions), която контролира киноправата за този франчайз, обяви на сайта си, че следващият 25-ти филм на поредицата ще бъде пуснат на екран на 8 ноември 2019 г. в кината в САЩ. Традиционно около тази дата той излиза и по кината във Великобритания и по света. Запитан дали ще продължи да играе агент 007 и след този филм, Крейг каза "Не". "Това е. Искам да си тръгна с най-доброто, което мога да дам, и нямам търпение да започнем снимките", заяви актьорът.

България не трябва да дава безусловна подкрепа на Сърбия за ЕС

http://www.cross.bg/surbite-balkanite-surbite-1552267.html

/КРОСС/ Остатъците от сръбския шовинизъм са все още живи. Само така бих могъл да определя твърденията, залегнали в подготвяната декларация за защита на сърбите в регион, включително в България, която предстои да се приеме тази есен, както твърди Милорад Додик. Сръбският шовинизъм има много дълбоки корени. Той е подклаждан от средата на ХIХ век. Дори крал Александър Първи казва на българите в Скопие в края на 1918 г.: „Трябва да станете прави /истински - бел.ред./ сърби, защото и Бог е сърбин. Тук е Южна Сърбия". Истината е, че сърбите наистина си повярваха на тази пропаганда. В продължение на десетилетия те живееха със самовнушението, че са вечните победители на Балканите. Сърбите гледаха от високо на нас, българите. При Милошевич, който нямаше достатъчно време да управлява, имаше и план за шопска нация. Сърбите дори смятат и шопите за техни. Виждал съм карта от 1915 г., т.е. преди намесата на България в Първата световна война /1915-1918 г./ срещу Сърбия, като отглас от крушението по времето на Втората балканска война /1913 г./, на която сърбите населяват териториите чак до река Янтра. Тя е изпратена на българския цар Фердинанд от пълномощния министър в Белград Стефан Чапрашиков. Плановете на сърбите са наистина гигантски. Те бяха тръгнали през 30-те години на миналия век да правят интегрална Югославия от Адриатическо море до нос Емине. Сръбските шовинисти наистина имат невероятни планове. Но трябва да се разделят с тях и със своя шовинизъм

ММА боец почина след нокаут

https://offnews.bg//bojni/mma-boetc-pochina-sled-nokaut-662955.html

Американският ММА боец Рондел Кларк е починал в болница, където е бил откаран след нокаут, нанесен му от Райън Дан. Новината е на Associated Press.

Полицията съвместно с атлетическата комисия на щата Масачузетс разследва индицента, довел до трагимен край. Мачът се е състоял на  12 август по време на шоуто Cage Titans в Плимът. В края на третия рунд Дан пратил Кларк в нокаут, а срещата била прекратена.

Има доста притеснителни факти около 26-годишния Кларк, които трябва да бъдат разследвани внимателно, тъй като навсякъде по света, включително и в България, в ММА мачове излиза куцо и сакато.

Починалият е аматьор, фаталният мач е бил под едва номер две в кариерата. Спечелил първата среща, но явно не е бил готов за ринга.

Само преди година отново в САЩ почина ММА боецът Кимбо Слайс. 42-годишният спортист беше вкаран в болница в много тежко състояние, където се спомина. Така и не се разбраха причините!

Свалиха номерата на автомобил при проверка в Ген.Тошево

https://www.24chasa.bg/region/article/6394298

Свалиха номерата на автомобил при проверка в Ген.ТошевоПолицаи в Генерал Тошево свалиха табелите на автомобил, управляван от мъж с отнета шофьорска книжка - съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. Във вторник, около 14,40 ч. в град Генерал Тошево е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген” с добричка регистрация, управляван от криминално проявения Д.С. (30 г.) от град Добрич.

Отстъплението на "Ислямска държава" далеч не слага край на конфликтите в Сирия и Ирак

http://www.mediapool.bg/otstaplenieto-na-islyamska-darzhava-dalech-ne-slaga-krai-na-konfliktite-v-siriya-i-irak-news268030.html

Групировката "Ислямска държава" (ИД) изгуби в Ирак Мосул, а в Сирия - половината от своята "столица" Ракка. С отстъплението на джихадистите обаче не идва и краят на конфликтите в тези страни, изправени пред огромни предизвикателства, предупреждават експерти.   В разпокъсана Сирия, където шестгодишното насилие взе повече от 330 000 жертви и остави без подслон над 10 милиона души, конфликтът, пламнал първоначално между бунтовниците и режима, се усложни - освен джихадистите се включиха регионални и международни сили.   В Ирак "традиционните разделения" на верска, политическа и етническа основа ще излязат отново на преден план, щом бъдат отвоювани и последните градове, държани все още от ИД, обяснява пред АФП Матийо Гидер, експерт по джихадистките движения.   Месец преди да бъде оповестено в началото на юли "освобождаването" на северния град Мосул, автономен Иракски Кюрдистан насрочи референдум за независимост. Спорните земи между кюрдите и федералния център, бъдещето на шиитските паравоенни формирования и въпросът за малцинствата също са сред парливите проблеми, очакващи иракската власт.   Защото ИД "е външният израз - болезнен, траен, комплексен симптом на дистрофиите, от които страда Ирак", коментира за АФП Мохамад-Махмуд Улд Мохамеду, преподавател по международна история в женевския Университет по следдипломна квалификация. Ново национално съгласие Експерт по Ирак, той брани идеята за "ново национално съгласие", което би позволило между другото на правителството, доминирано от шиитското мнозинство в страната, да си върне доверието на сунитите, по-специално в Мосул.   Същевременно кабинетът ще трябва умело да маневрира в отношенията с "Хашд аш Шааби", коалиция от паравоенни групировки, включително покровителствани от Иран - съседна страна и регионален играч тежка категория с амбиция да разшири своето влияние.   Багдад изтъква, че е заздравил отново държавния си апарат след победите над ИД, но едва ли ще се откаже да анализира причините за засилването на джихадистката групировка.   Ще трябва "да си вземем поуки" от падането на Мосул през 2014 г., предупреди наскоро премиерът Хайдер ал Абади. "Със сигурност са допуснати колосални грешки", подчерта той - джихадистите превзеха Мосул, защото иракската армия се разбяга.   Още по-големи ще са предизвикателствата в Сирия, където ИД е атакувана в Ракка от арабски и кюрдски бойци, подкрепяни от САЩ, и отстъпва в централната пустиня пред натиска на сирийския режим. Връщане в полето на дипломацията В случай на победа в Ракка кюрдските сили, които играят водеща роля в алианса на борците с джихада, може да влязат в сблъсък с режима, "нежелаещ една автономна администрация да се настани в града", отбеляза пред АФП Фабрис Баланш, географ и специалист по сирийски въпроси.   Войната в Сирия "надхвърля проблема с ИД", напомня Улд Мохамеду. Разделена от фронтови линии, страната същевременно е превърната в бойно поле на една война чрез посредници между регионални и световни сили.   "В името на борбата срещу ислямисткия тероризъм редица западни правителства все повече си затваряха очите за кланетата, извършвани от сирийския режим", посочва той. За да бъде сложен обаче край на този конфликт, за който международната общност "няма консенсус, камо ли постоянна позиция", според него "неминуемо ще е нужно връщане в полето на дипломацията".   Отговорът на тези политически дилеми ще е решаващ най-вече за милионите разселени и бежанци, които чакат да се върнат по домовете си и страната да бъде възстановена.   В течение на три години ИД властваше над около една трета от територията на Ирак и големи части от Сирия. Групировката "военизира тези зони, постави там наченки на администрация", подчертава Улд Мохамеду и добавя: "Следите й няма да се изличат скоро".   Днес тя дебне от засада, уверяват експертите, и може да се върне по-силна отпреди, както вече се е случвало. За тази крайно радикална организация "ключовите думи са "реорганизация" и "предислокация", твърди Гидер.   През 2007 г. "бе оповестена кончината" на "Ислямска държава в Ирак", от която се роди ИД, напомня Улд Мохамеду. Сседем години по-късно обаче групировката "се завърна по-силна" - отново надигна глава в Сирия и Ирак, превзе обширни региони и се нарече "Ислямска държава".   Ако бъде разбита в Сирия, "както в Ирак, тя ще се възроди другаде и най-важното, в нови дрехи", заявява авторът на труда "Теория на "Ислямска държава в Ирак и Сирия", посветен на развитието на ИД.   По БТА

Служители в Слънчев бряг скандират: Бойко, спри Валери!

http://frognews.bg/news_140301/Slujiteli-v-Slanchev-briag-skandirat-Boiko-spri-Valeri!/

Над 500 служители в Слънчев бряг излязоха на протест в курорта, след като преди дни вицепремиерът Валери Симеонов прекъсваше партита и конфискуваше техника на диджей Станчо.

Евростат: България заделя най-висок процент средства за сектор "сигурност" в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394280

Евростат: България заделя най-висок процент средства за сектор "сигурност" в ЕСБългария като държава-членка на ЕС отделя най-висок процент от държавните разходи за сектора "обществен ред и сигурност" /2,8 от БВП/, но е на дъното на европейската класация по разходи за сигурност на глава от населението - едва 173 евро на човек, при среден показател за ЕС - 507 евро на човек. Това показват данни от анализ на Евростат за

Без тол система транспортът остава дебалансиран, уверява Московски

http://www.moreto.net/novini.php?n=357665

Тол системата е едно от най-важните неща, които трябва да се случат в сектор "Транспорт". Това каза след заседание на Министерски съвет министърът на транспорта Ивайло Московски. Припомняме, днес в 17.00 часа се очаква да бъдат отворени шестте оферти за изграждането на тол системата у нас.

Подсъдим руски министър: Човек на Путин ме подмами да взема $ 2 млн.

http://clubz.bg/57315-podsydim_ruski_ministyr_chovek_na_putin_me_podmami_da_vzema_2_mln

Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев обвини приближен на президента Владимир Путин, че го подмамил да вземе подкуп от 2 милиона долара, предаде Ройтерс.

Улюкаев каза това по време на процеса срещу него. Днес започна гледането на безпрецедентното дело по същество.

Обвинението на ексминистъра е срещу Игор Сечин - шефа на най-голямата руска петролна компания "Роснефт". Те са знак за засилващото се напрежение между съперничещи групировки в Кремъл. Такива зрелища по принцип рядко се виждат публично през 17-те години, откакто Путин е във властта, отбелязва Ройтерс.

Улюкаев бе арестуван на 14 ноември 2016 г., малко след като Сечин лично му връчи парите по време на среща късно вечерта. Според прокурорите това било направено с цел министърът да бъде хванат във вземане на подкуп.

Случаят има политически заряд, тъй като Сечин е представител на мощна фракция в Кремъл, която е за по-голям държавен контрол над икономиката. Хората от това крило често са на нож с икономистите либерали в правителството, сред които е и Улюкаев.

Говорител на "Роснефт" заяви, че има сериозни доказателства, че Улюкаев е взел подкуп.

В началото на заседанието подсъдимият ексминистър заяви, че Сечин е дал фалшиви показания пред Федералната служба за сигурност (ФСБ), че бил поискал подкупа. Улюкаев допълни, че Сечин го подмамил да дойде на среща в централата на "Роснефт" на брега ва Москва река.

"Няма обективни доказателства срещу мен. Обвиненията бяха фабрикувани", заяви той.

"При липсата на каквито и да било обективни доказателства срещу мен бе изфабрикувано обвинение, основано изключително върху показанията на Сечин, че съм бил искал покуп от него", каза пред съда бившият министър, облечен в обикновена фланелка на райета.

"Предаването на парите бе планирано предварително от офицери от ФСБ, които въз основа на фалшивите показания на Сечин ме чакаха, за да поискат незаконно подкуп", продължи Алексей Улюкаев.

След като било отправено това искане, "ми се обади самият Сечин и под претескта да обсъдим важни въпроси относно дейността на компанията и че иска да ми покаже компанията, ме убеди да дойда."

"Лесно е да се разбере абсурдът на обвинението", добави Улюкаев.

Той не оспори, че е взел парите, нито даде обяснение защо го е направил.

Сделката за "Роснефт"

Игор Сечин (на снимката) подмамил Улюкаев да вземе подкупа, твърди подсъдимият.

Прокурорът по делото Борис Непорожни заяви пред съда, че Алексей Улюкаев казал на Сечин през октомври 2016 г., че очаква да му дадат подкуп в замяна на одобряване на сделка, за която работи "Роснефт". Той заплашил да блокира сделката, ако не му платят, каза обвинителят.

Сделката предвиждала "Роснефт" да закупи контролния пакет акции в средната по големина петролна компания "Башнефт" продадена от руската държава. "Роснефт" се сдоби с пакета миналата година.

Прокурорът заяви, че Сечин издал Улюкаев на ФСБ, която след това организирала операцията под прикритие. Министърът бил задържан пред централата на "Роснефт", докато слагал парите в багажника на служебната си кола, изтъкна Непорожни.

Говорителят на "Роснефт" Михаил Леонтиев не коментира директно обвиненията, че Сечин е подмамил Улюкаев, и каза само, че ексминистърът е избрал тази тактика за защита "предвид трудното си положение".

Леонтиев обаче добави, че съдът е получил сериозни доказателства, че е извършено престъпление:

"Бихме отбелязали три неща - признанието, че е извършено престъпление; факта, че самият Улюкаев е поискал незаконно възнаграждение за изпълнение на преките си задължение; самият той е отишъл на срещата и си е тръгнал от нея с парите."

От години нараства напрежението между клановете в Кремъл, твърдят хора, запознати със съперничеството. То е нещо твърде необичайно такива търкания да излизат наяве толкова открито и по такъв драматичен начин.

Игор Сечин е един от най-верните хора на Владимир Путин. Двамата се познават от десетилетия насам. Сечин изигра важна роля в забогатяването и засилването на държавните компании, като често печелеше подкрепата на Кремъл за превземане на сметките на частните фирми.

Срещу това се съпротивляваха икономистите либерали. Сред тях има хора от правителството и други с влияние върху Путин. Те твърдят, че държавните компании задушават частното предприемачество, което Русия има нужда да стимулира, за да постигне икономически растеж.

Наблюдатели на Кремъл заявиха, че арестът на Улюкаев е отслабил въпросните либерални икономисти.

Емил Кошлуков е допуснат до финалния етап на конкурса за БНТ

http://www.mediapool.bg/emil-koshlukov-e-dopusnat-do-finalniya-etap-na-konkursa-za-bnt-news268029.html

Политикът журналист Емил Кошлуков е допуснат до финалния етап на конкурса за директор на Българската национална телевизия въпреки факта, че през последната година е бил програмен директор на телевизията на партия "Атака" – АЛФА. Той и още петима от общо деветте кандидати ще бъдат допуснати до изслушване, реши Съветът за електронни медии (СЕМ) в сряда. Отпаднали са трима от претендентите, за които предварително се смяташе, че нямат шанс в надпреварата: репортерът от БНТ Стоил Рошкев, знаковото за партийната телевизия СКАТ лице Теодор Ангелов и гражданинът Радостслав Главчев, който традиционно подава документи в конкурсите за генерален директор на БНТ. Останалите шестима кандидати, в това число и Емил Кошлуков, за когото преди седмица се разбра, че е бил програмен директор на партийната телевизия АЛФА, са допуснати до изслушвания. "Това, че някой работи някъде, не означава зависимост", каза член на СЕМ пред Mediapool преди седмица по повод разкритието за Кошлуков, който е бивш депутат от НДСВ, известен е с добрите си връзки с ДПС и беше директор на финансираната от Корпоративна банка телевизия ТВ 7. Селекцията е направена по изготвените концепции за развитие на обществената медия, които до момента не са известни. Единственият кандидат, който е публикувал визията си, е Иван Гарелов. Останалите допуснати до изслушване кандидати са Константин Каменаров, Валерий Тодоров, Сашо Йовков и Тома Иванов. До момента за фаворити се смятат Кошлуков и Каменаров. Константин Каменаров е медик по образование, но професионалната си кариера започва като репортер в БНТ, където по-късно става шеф на новините, после за няколко години напуска обществената телевизия, за да се върне през 2011г. като неин оперативен директор, когато Вяра Анкова е избрана за пръв път начело на БНТ. През 2013 г. Каменаров се кандидатира за генерален директор на телевизията, но Вяра Анкова отново печели конкурса, след което Каменаров напуска БНТ. За пореден път в конкурса се пробва и дългогодишният журналист Валерий Тодоров, който е бил два мандата директор на другата обществена медия – БНР, а преди това неин кореспондент в Москва. Тома Иванов има дълъг стаж в БНТ като главен счетоводител, финансов и изпълнителен директор, а за кратко и.д. генерален директор. Бил е член и изпълнителен секретар на СЕМ. Дългогодишният журналист Иван Гарелов е бивш водещ на политическото предаване "Панорама" в БНТ, впоследствие е писал за печатни медии, имаше предаване с Елена Йончева в ТВ 7, а тази година за кратко бе медиен съветник на служебното правителство на Огнян Герджиков. Той е и единственият кандидат за директорския пост в БНТ, който е бил агент на Държавна сигурност. Сашо Йовков дълги години е спортен журналист в БНТ. Изслушванията на шестимата допуснати кандидати ще се състоят по график, изготвен от СЕМ и ще бъдат в рамките на два дни. Сашо Йовков ще защитава своята концепция на 21 август от 9 часа, Валерий Тодоров - на 21 август от 12 часа, Тома Иванов - на 21 август от 15 часа, Иван Гарелов - на 22 август от 9 часа, Константин Каменаров - на 22 август от 12 часа и Емил Кошлуков - на 22 август от 15 часа. БНТ 2 ще предава пряко изслушванията на 21 и 22 август. Гласуването за избор на генерален директор на БНТ ще бъде на 23 август. Тогава ще се разбере има ли избран нов директор на телевизията или Вяра Анкова ще остане на поста до насрочване на следващ конкурс, който да приключи с избор на шеф.

Лавров: Възможностите за икономически натиск върху КНДР са на практика изчерпани

http://www.cross.bg/lavrov-izcherpani-ikonomicheski-1552266.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че възможностите за икономически натиск срещу Северна Корея практически са изчерпани, а Москва не поддържа идеята на някои свои партньори за икономическо задушаване на азиатската страна, предаде ТАСС, цитирана от „Фокус". „Що се отнася до въздействието над Пхенян, с идеята да бъде принуден да изпълни резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, то ние сме дълбоко убедени, че възможностите за икономически натиск са практически изчерпани", - подчерта министърът. „Ние не можем да подкрепим тези идеи, които някои наши партньори продължават да носят и които са насочени, буквално, към икономическото задушаване на Северна Корея. Напоследък отчитаме, че риториката стана малко по-спокойна. Навярно трябва да приветстваме, или най-малкото да се надяваме, че горещите глави са се поохладили", добави Лавров.  

Евростат: България заделя най-много в ЕС за сигурност като дял от БВП

http://www.mediapool.bg/evrostat-bulgaria-zadelya-nai-mnogo-v-es-za-sigurnost-kato-dyal-ot-bvp-news268028.html

България е страната в Европейския съюз (ЕС), която отделя най-голям дял от Брутния си вътрешен продукт (БВП) за сектора "обществен ред и сигурност" - 2,8% от БВП при средно за ЕС 1,8 на сто. Това показват данни от анализ на Евростат за разходите на страните от ЕС за обществен ред и отбрана през 2015 г., цитирани в сряда от БТА. Същевременно страната е на дъното на европейската класация по разходи за сигурност на глава от населението - едва 173 евро на човек, при среден показател за ЕС - 507 евро на човек. Около 2,4 млрд. лева от БВП са били заделени у нас за сектора "обществен ред и сигурност" през 2015 г., показват данните на европейската статистика. Секторът включва полицейските служби, службата за противопожарна охрана, съдилищата, затворите, както и научните разработки в областта на сигурността. Най-много от тези средства - 1,4 млрд. лева са били за осигуряване на полицията у нас /1,4 от БВП/. За нуждите на противопожарната безопасност са били заделени около 300 млн. лева или 0,3 от БВП, за съдилищата - 594 млн. лева или 0,7 на сто от БВП и за поддръжка на затворите - около 150 млн. лева или 0,2 от БВП. Същевременно само между 9 и 10 млн. лева са били заделени за научна и развойна дейност, свързана със сектора "обществен ред и сигурност". Разходите за отбрана у нас през 2015 г. са били 1,4 на сто от БВП, което е точно на границата на средните разходи за отбрана в ЕС-28. Общите разходи за сигурност в ЕС са били над 258 милиарда евро Общите разходи в сектора "обществен ред и сигурност" в ЕС-28 са били над 258 млрд. евро или 1,8 на сто от БВП на страните от общността, показва анализът на Евростат. За сравнение, тези средства са по-големи от сумите, изразходвани за други основни дейности като "отбрана" /1,4 на сто/, "отдих, култура и религия" /1 процент/ или "опазване на околната среда" /0,8 процента/. Разходите на правителствата за "обществен ред и безопасност" обхващат главно разходи за полицейски служби, служби за противопожарна защита, съдилища и затвори. Средно през 2015 г. разходите за "обществен ред и безопасност" възлизат на 507 евро на човек от населението в ЕС. Държавите-членки на ЕС, които са превишили сумата от над 500 евро на жител за сигурност са: Люксембург /899 евро/, Великобритания /792 евро/, Холандия /724 евро/, Белгия /644 евро/, Германия /581 евро/, Австрия /545 евро/, Франция /535 евро/ и Италия /506 евро/. В противоположния край на скалата разходите под 250 евро на жител, са били: в България - 173 евро, Румъния /183 евро/, Литва /204 евро/, Унгария /230 евро/, Хърватия /231 евро/, Полша /247 евро / и Латвия /248 евро/. През 2015 г. 28-те държави-членки на ЕС са заделили 200 милиарда евро публични разходи за "отбрана", което е еквивалентно на 1,4 на сто от БВП на ЕС. Най-много средства за отбрана в абсолютно изражение са заделени във Великобритания - 55 млрд. евро. Следват Франция - 38 млрд. евро, Германия - 30 млрд. евро и Италия - 20 млрд. евро. Заедно тези четири държави-членки формират над 70 процента от общите разходи за отбрана в ЕС, отчита Евростат.

Движението по столичния бул. "Шипченски проход" ще бъде пуснато утре след близо 3 месеца ремонт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/16/3025222_dvijenieto_po_stolichniia_bul_shipchenski_prohod_shte/?ref=rss


Утре най-вероятно ще бъде пуснато движението по столичния булевард "Шипченски проход". Това обяви зам.-кметът на София Евгени Крусев при проверка на ремонтните дейности. Той обясни, че до седмица трябва да приключи и реконструкцията на бул. "Асен Йорданов", съобщава "Фокус".<br /><br />Ремонтът на "Шипченски проход" продължи повече от два месеца и половина. Крусев оправда забавянето заради поставянето на канализационни тръби. Пътните платна са...

Ето я майката, изоставила детето си в столичен парк (СНИМКА)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/eto-ia-majkata-izostavila-deteto-si-v-stolichen-park-snimka-2042862

В Районен съд София започна делото срещу майката, изоставила детето си в Западен парк.  Юлия Василева е привлечена като обвиняема на 12 август за това, че  ден по-рано, в обедните часове, оставила детето си, на една година и половина, без надзор и достатъчна грижа

БФС временно отстрани футболния шеф, обвинен в сексуален тормоз

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bfs-vremenno-otstrani-futbolniia-shef-obvinen-v-seksualen-tormoz-2042861

Областният председател на Българския футболен съюз в Монтана Ангел Стоянов е временно отстранен от длъжност с решение на президента Борислав Михайлов вчера, съобщи пресцентърът на БФС. Мъжът бе обвинен от футболната съдийка Теодора Тодорова в сексуален тормоз.

Криптовалутата биткойн продължава да поскъпва стремително

http://econ.bg/Новини/Криптовалутата-биткойн-продължава-да-поскъпва-стремително-_l.a_i.747556_at.1.html

По време на търговията в сряда най-известната криптовалута в света - биткойн поскъпна до нов рекорден връх от 4483,55 щатски долара, преди да...

Нинова за втори път стъпва сама на мина

http://clubz.bg/57314-ninova_za_vtori_pyt_stypva_sama_na_mina

В отговор на заканата на "другарката" Нинова ето и предизвикателство - твърдя, че проектът "Цанков камък" е гранд корупционен и моля да се сигнализира за това австрийското правителство, което го финансира чрез схема за изкупуване на спестени емисии (б.р. - по силата на споразумение между двете страни спестените след въвеждането в експлоатация на съоръжението въглеродни емисии се продават на Австрия и приходите влизат в НЕК).

Но иначе финансирането от консорциум от австрийски банки на проект, който е нарушил всички закони на проектното развитие, без никакъв контрол върху разходите и управление на рисковете, само може да вкара и банките, и австрийското правителство в проблеми по силата на екваториалните принципи (които осигуряват рамка за оценка на социалния и екологичен риск при финансиране на проекти, б.р.) - че са финансирали корупционни схеми. 

Нинова е била заместник-министър на икономиката и енергетиката. Мога да потвърдя, че бе ангажирана във всякакви проекти - като доверено лице на Румен Овчаров, далеч извън формалната "външноикономическа дейност", за която отговаряше.

Изобщо за втори път стъпва сама на мина - след лъжата с Решетников (за срещите, проведени с генерала от руското разузнаване непосредствено преди президентските избори, които соцлидерката до последно отричаше, б.р.)

Проектът "Цанков камък" с много труд беше заметен, за да не се търси отговорност на Доган и Овчаров, а той е христоматиен за това какво е корупция - от начало до край.

Първо, изходните данни (геоложки) са били противопоказни за хидропроекти - т.е. не е трябвало изобщо да се строи.

Второ, не са направени достоверни независими анализи и проучвания. Няма достоверен финансов модел, защото той щеше да покаже, че проектът е прекалено рисков. Набързо, да строим и да харчим.

Трето, този проект никога няма да се изплати - такава е логиката на инфраструктурните проекти, които са с вечно отворена сметка и се трупа дълг върху дълг. 

Тези 200 млн. лева, за които говори енергийният министър Теменужка Петкова, че ще се изплатят през 2019 г., не се изплащат от приходи от „Цанков камък“, а от други източници.

Това, че е започнат при предишното правителство не означава, че Овчаров и Нинова не са имали задължението да го спрат. А защо не са го спрели - да не става реч пак за тази корупция!

Обвинен за боя в бар "Бикини" с болки в ставите, не можел в килия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394238

Обвинен за боя в бар "Бикини" с болки в ставите, не можел в килияГеорги Недялков, един от петимата обвинени за боя в созополския бар "Бикини", се оказа хронично болен, стана ясно от днешното заседание в бургаския районен съд. Защитата му поиска съдебно-медицинска експертиза, която да установи може ли Недялков да остане зад решетките и да се лекува адекватно там. Недялков,

”Във всяка къща-говедо”: Табели от соца вървят като топъл хляб, вижте най-търсените

http://frognews.bg/news_140297/Vav-vsiaka-kashta-govedo-Tabeli-ot-sotsa-varviat-kato-topal-hliab-vijte-nai-tarsenite/

Пенсионер продава соц табели пред Бачковския манастир навръх Успение Богородично. Христо Попов е на 74 години и е родом от София, но се оженил за красива пловдивчанка и живее в Пловдив.

Стотици излязоха на протест в Слънчев бряг срещу акциите на Валери Симеонов

https://offnews.bg//protesti/stotitci-izliazoha-na-protest-v-slanchev-briag-sreshtu-aktciite-na-val-662954.html

Няколкостотин души излязоха на спонтанен протест срещу акциите на вицепремиера Валери Симеонов в „Слънчев бряг“. Недоволните от неговите действия бяха основно служители в комплекса, както и в крайбрежните дискотеки, които бяха атакувани заради шума.

Протестиращите се събраха пред клуб „Бедруум“, след което тръгнаха на шествие в комплекса, като за кратко затвориха и един от централните булеварди в „Слънчев бряг“ и се предизвика транспортен хаос.

С плакати „Осили (грешката не е на редакцията – б.а.), Намали, Валери спи!“, „Г-н Симеонов, от Вас ли да си търся заплатата“, персоналът в комплекса изрази опасения, че ще останат без клиенти, а оттам – и без работа. Протестиращите призоваха и за помощ премиера Бойко Борисов.

От самите заведения отрекоха да са организирали протеста, бил спонтанен. Самите бизнесмени също подготвят такъв, в края на седмицата.

Днешният протест продължи по-малко от час, но хората заплашиха, че ще предприемат и други действия, ако акциите срещу заведенията продължат.

Задочното обучение по право остава още година

http://www.mediapool.bg/zadochnoto-obuchenie-po-pravo-ostava-oshte-godina-news268027.html

Право ще се учи задочно в университети още година, въпреки че служебният кабинет на Огнян Герджиков отмени тази форма на обучение. На заседанието си в сряда кабинетът реши да остави задочното обучение и през новата учебна година, заради "юридическа непрецизност". Отмяната на задочното обучение за юристите беше "мечта" на служебния премиер Герджиков. За осъществяването й беше приета наредба, влязла в сила на 6 май. "За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време", коментира при приемането на документа служебният премиер, който е и преподавател по право. Месец преди отмяната на задочното обучение обаче кабинетът е утвърдил броя на студентите, които да бъдат приети в тази форма, обясниха в сряда от правителствената пресслужба. Освен това университетите имали нужда от време, за да адаптират програмите си към новата наредба. За това старата наредба, в която задочното съществува, ще действа още година.

Драмата с небостъргача в ”Стрелбище” продължава

http://dnes.dir.bg/news/nebostargach-sblasak-strelbishte-nikmi-26242026

Багери разрушават преградената улица "Майор Първан Тошев" в столичния квартал "Стрелбище". Това съобщиха на фейсбук страницата си "Помощ за Стрелбище".

Връчиха почетните отличия на изявени варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=357666

Кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха почетни звания и отличия на изявени варненци навръх празника на града – 15-ти август, на специална церемония в Летния театър, научи Moreto.net. Престижните отличия получиха проф.

България е на опашката по ръст на икономиката в региона

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-na-opashkata-po-rast-na-ikonomikata-v-regiona-news268026.html

Растежът на българската икономика все повече изостава в сравнение с този на сравними държави от ЕС, става ясно от данните на Националния статистически институт и Евростат, обявени в сряда. Икономиката на България е нараснала с 3.6% през второто тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г., сочат експресните данни на НСИ. Те са изготвени в срок от 47 дни след отчетния период, а на 5 септември ще бъдат обявени предварителните оценки за тримесечието. Въпреки че седем държави от ЕС все още не са представили експресните си данни за второто тримесечие на Евростат, от информацията до момента се вижда, че други 7 страни се представят по-добре от България по растеж, като основната част от тях са от Прибалтика или от Централна и Източна Европа. Най-сериозен е растежът на БВП на Румъния – 5.7% на годишна база, но по-добре от България се представят също Латвия (4.8%), Чехия (4.5%), Полша (4.4%), Литва (3.9%), Швеция (3.9%), Холандия (3.8%), а Унгария регистрира идентичен на българския растеж – 3.6% през второто тримесечие. Средно в Евросъюза БВП за периода се увеличава с 2.3%, а в еврозоната – с 2.2%. В САЩ пък растежът е 2.1%. Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2017 г. БВП на България в номинално изражение достига 24.3 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2017 г. е 20.9 млрд. лeвa. Спрямо първото тримесечие на 2017 г. увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) е с 0.9%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2017 г. принос за регистрирания икономически растеж спрямо първото тримесечие на 2017 г. има бруто образуването на основен капитал - с 2.4%, износът на стоки и услуги - с 1.7%, и крайното потребление - с 0.4%. Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 4.2%. Бруто образуването на основен капитал отчита спад с 0.9% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 6.1 и 7.0%. Според Института за пазарна икономика, ако растежът на българската икономика се запази над 3% до края на годината, бюджетът ще успее да изпълни чувствително завишените си разходи през 2017 г. Засега официалната прогноза на финансовото министерство е за 3% ръст, но финансовият министър Владислав Горанов допусна, че тя може да бъде повишена до 3.9%, което зависи от данните за второто тримесечие.

X Factor се завръща - вижте кога

https://www.vesti.bg/lyubopitno/x-factor-se-zavryshta-vizhte-koga-6072722

“Сътворението на звездите” ще е мотото на новия сезон на музикално шоу №1

Разработиха батерия, която се захранва от пот

http://www.cross.bg/bateriya-ystroiistva-elektroliti-1552264.html

/КРОСС/ Изследователски екип от Китай създаде нова батерия, която може да се ползва безопасно в носими или имплантируеми устройства, благодарение на електролити на базата на соли. Технологичният пробив може драстично да подобри качеството и безопасността на медицинската апаратура, зависещи от батериите, и дори да проправи пътя за гъвкави устройства, захранвани от... пот, съобщава GreenTech.bg. За да бъдат ефективни, имплантируемите и носимите батерии трябва да бъдат гъвкави, така че да позволят функционално огъване. В досегашните разработки такива батерии обикновено включват токсични химикали, които са там, за да служат като електролити. Новата батерия използва безвредни електролити като натриев сулфат и физиологичен разтвор. Тъй като потенциалното им изтичане не буди безпокойство, дизайнът на батерията не изисква допълнителен материал, който да предпазва хората от досег с електролита, и съответно батерията е значително по-малка. Особено интересно приложение на новия тип батерия е захранването на персонални електронни устройства по време на тренировка чрез генериране на електричество от потта. Изследователите отбелязват също, че батериите имат забележителна способност да превръщат разтворения кислород в хидроксидни йони, които могат да се окажат полезни за медицински приложения.  

Наложиха присъди на организираната престъпна група за търговия с автомати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394235

Наложиха присъди на организираната престъпна група за търговия с автомати
Две ефективни и три условни присъди наложи Специализираният наказателен съд на петима участници в 7-членната организирана престъпна група за придобиване, преработка, държане и незаконна търговия на огнестрелни оръжия (в т.ч. на 50 картечни пистолета „Узи“) след споразумение на обвиняемите с прокуратурата.

Huawei P10 lite - елегантен и с характер

http://www.cross.bg/huawei-smartfoni-lite-1552263.html

/КРОСС/ Huawei е един от най-големите производители на смартфони в света. За първата половина на годината компанията е продала над 73 милиона устройства, което е с 20% повече от предходната година. Успехът на Huawei се дължи на значителна инвестиция в търсенето на най-новите технологични решения, на атрактивно ценообразуване, но и преди всичко, защото смартфоните с марка Huawei просто привличат клиентите. Дизайнът е от голямо значение за Huawei през годините. Производителят отделя огромни средства при разработването на дизайна на своите устройства. Смартфоните и аксесоарите се създават в специални дизайнерски центрове, разположени в различни столици на модата по света. Специализираните Huawei Global Design Studios работят в Шънджън, но също така и в Сан Диего, Лондон, Токио и Стокхолм. В Париж присъства Aesthetic Research Center. Изборът на град не е случаен, тъй като е столица на модата и лукса, и символ на добрия дизайн от много години. Дизайнерите на Huawei търсят в Париж вдъхновение в новите тенденции и ги превръщат в идеи, материали и цветове, които се използват при създаването на новите смартфони. В продължение на няколко месеца компанията сътрудничи и с PANTONE Color Institute, известна американска компания, която съчетава цветове, анализира тенденциите и проектира нови, модерни нюанси

Автобус пламна край София (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394220

Автобус пламна край София (Видео)Автобус пламна на пътя между Драгичево и Владая в посока София. След инцидента движението по пътя е било отцепено, но малко преди 14 часа колоната от автомобили е била пропусната да мине, информира NOVA.  На място са пристигнали екипи на полицията, както и три пожарни екипа. Очаквайте

Фирма разруши и улица в свой терен, за да строи небостъргач

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/16/3025121_firma_razrushi_i_ulica_v_svoi_teren_za_da_stroi/?ref=rss


След като преди две седмици строителните фирма НИКМИ загради свой терен на столичният булевард "България", където иска да построи 43-етажен небостъргач, днес е почти разрушена улица "Майор Първан Тошев", която попада в имота, видя репортер на "Дневник". <br /><br />Общинската дирекция Строителен контрол е издала заповед, която задължава НИКМИ да премахне оградата и да възстанови разрушената улица, съобщи днес пред журналисти кметът на район...

Измамиха баба от Монтана със 7000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394226

Измамиха баба от Монтана със 7000 лева
Възрастна жена е станала жертва на телефонна измама на празника на Света Богородица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Монтана. Във вторник около 16.00 часа в Районно управление „Полиция” – Монтана 80-годишна жителка на областния град е заявила, че е станала жертва на измама. Същия ден около 11.

Около 10 000 възрастни ще се ограмотяват с европари

http://www.mediapool.bg/okolo-10-000-vazrastni-shte-se-ogramotyavat-s-evropari-news268025.html

Около 10 000 възрастни, включително роми, трябва да бъдат ограмотени или да минат обучение, включващо учебното съдържание от прогимназията до края на 2018 г. За това са отделени 25 млн. лв. от оперативната програма за наука и образование. Около 7.5 млн. лв. от средствата трябва да бъдат използвани през тази година. Това е записано в плана за прилагане на програмата за учене през целия живот, приет в сряда от правителството. Подобна схема за ограмотяване на възрастни, които не са завършили училище, имаше и по европрограмата, действала до края на 2013 г. По нея бяха обучени 16 000 души. В предучилищното образование ще бъде оказана подкрепа на 15 000 деца от етнически малцинства. За целта са предвидени 20 млн. лв. от европрограмата, над 4 млн. лв. от тях са в плана за тази година. Ще бъдат обучени и 2000 педагози за работа в мултикултурна среда. В плана са предвидени и над 25 млн. лв. за допълнително обучение по български език за децата от малцинствата в предучилищните групи и в началните класове. За да се намали броят на напускащите училище преждевременно, ще действа система за ранно предупреждение за риск от отпадне от образование. Тя ще бъде въведена в 11 общини от Северозападния и Югоизточния район. Системата ще се финансира с 50 000 лв. от бюджета на образователното министерство. Още 72 000 лв. са предвидени за връщане в училище на деца, които вече са спрели да посещават часовете. Безплатни книги и учебници за над 200 000 деца В плана е записано още, че ще бъдат осигурени безплатни книжки за 100 000 деца от предучилищните групи, учебници и помагала за 250 000 ученици от I до IV клас, за 150 000 ученици от V до VII клас, както и учебници и помагала по специалните предмети за 200 ученици с увреден слух от I до IV клас. На 1100 ученици с изявени дарби ще бъдат предоставени стипендии за общо 1,8 млн. лв. Продължават и програмите за осигуряване на стаж във фирми на учениците от професионалните гимназии. За целта са предвидени 10 млн. лв. от оперативната програма за наука и образование. От тях 2 млн. лв. са за тази година. Стажове трябва да бъдат осигурени за 8000 деца. Близо 7.5 млн. лв. са предвидени за създаването на система за кариерно ориентиране в училище. С парите ще бъдат наети 150 кариерни консултанти. Според плана до 40% от държавното финансиране на висшето образование ще зависи от рейтинга на университетите и специалностите в тях. 15 млн. лв. за обезщетения на съкратени от образователната система На заседанието си в сряда правителството отпусна и допълнителни близо 17.5 млн. лв. на общините за образование. Почти 15 млн. лв. от тях са за изплащане на обезщетения на съкратени от детски градини и училища заради намаляване на групите и паралелките в тях. Други над 1 млн. лв. са за заплати на учители, замествали свои колеги. Местните власти ще получат и 1.56 млн. лв. за стипендии на ученици. Парите са разпределени на база на постигнатото от училищата на матурите по български език и по математика. Целта е да се даде възможност на най-добре представилите се на зрелостните изпити училища да провеждат политики за повишаване на качеството на образованието, пише в съобщението на правителствената пресслужба. Кабинетът даде и допълнителни 8076 лв. на държавните спортни училища. Парите са за нови спортни уреди и пособия.

Как се гонят миризми с оцет (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6394230

Как се гонят миризми с оцет (+рецепта)Дестилираният бял винен оцет може да помогне за изгонване на неприятните миризми от дома ви. Налейте в купички и поставете за 24 часа там, където миризмата ви смущава най-много. Няма страшно жилището ви да се сдобие с аромата на винарна, но ако все пак имате съмнения как ще понесете киселите изпарения, опитайте с една купичка в банята.

Дайнов: Задават се присъди за Рила-буфер, Пирин и Странджа

http://dnes.dir.bg/news/pirin-prisadi-stranja-evgeniy-dinov-kazusat-dnite-rilabufer-ski-liftove-26241666

Планът "Калиакра" не е в противоречие с Конституцията. Задават се присъди – и чудовищни глоби – по казуси като Рила-буфер, ски-пистите в Пирин, за Странджа.

Битката за БНТ: Валерий Тодоров

https://www.actualno.com/society/bitkata-za-bnt-valerij-todorov-news_625153.html

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или няма – защото макар тази дата да беше посочена от СЕМ като своеобразен Рубикон, всъщност има възможност досегашният генерален директор на

Китай отново е най-големият чужд кредитор на САЩ

http://econ.bg/Новини/Китай-отново-е-най-големият-чужд-кредитор-на-САЩ_l.a_i.747555_at.1.html

Китай възвръща позициите си на най-голям чуждестранен кредитор на САЩ и измества Япония като най-голям притежател на американски държавни облигации,...

Стотици протестираха в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/X-gH0FELpT8/

Над 500 души, работещи в сферата на обслужването в Слънчев бряг излязоха днес на протест в курорта, след като преди дни среднощни проверки, оглавени от вицепремиера Валери Симеонов, спряха шумни партита и конфискуваха техника и озвучителна апаратура, съобщава БТВ. Според бранша по този начин е даден лош сигнал за туристите, това ще доведе до отлив на клиенти и ще провали бизнеса им.

Протестиращите се събраха пред дискотека Bedroom. След това се отправиха до входа на курортния комплекс и се върнаха до началната точка, като междувременно блокираха централния път на Слънчев бряг. Те скандираха: „Оставка”. „Бойко, помогни ни”, „Бойко, спри Валери” и др.  Така собствениците и голяма част от персонала на няколко заведения направиха генерална репетиция преди големия протест, който ще бъде в края на седмицата пред сградата на Слънчев бряг АД.

ПИМК взе интермодалния терминал в Пловдив за 27 години

http://www.mediapool.bg/pimk-vze-intermodalniya-terminal-v-plovdiv-za-27-godini-news268024.html

Една от най-големите транспортни фирми у нас – пловдивската ПИМК, взе интермодалния терминал в Пловдив на концесия за 27 години, реши Министерският съвет на заседанието си в сряда, съобщи правителствената информационна служба. Компанията беше единственият кандидат за концесията на терминала, изграден по европейски проект срещу 12.3 млн. лв. Тя участва в процедурата с дъщерното си дружество "Терминали" ЕАД, а освен това играе заедно с "Тракия Икономическа зона" и за концесията на летище "Пловдив", която все още не е приключила. Офертата на ПИМК за интермодалния терминал е по-висока спрямо минималните изисквания в процедурата. Средствата, които ще бъдат вложени в терминала, са над три пъти повече спрямо исканите от държавата. За периода на концесията от 27 години "Терминали" ЕАД обещава да инвестира над 15.1 млн. лв., от които над 2.23 млн. лв. - през първите две години от договора. Концесионерът се задължава да извършва фиксирано годишно плащане от 60 000 лв., което ще нараства в зависимост от инфлационния индекс за съответния период. Минималното изискване на държавата беше определено на 50 000 лв. годишно, Променливата част на годишното концесионно плащане е 10% от общите нетни приходи за съответната година от всички дейности, свързани с ползването на интермодалния терминал. Толкова беше заложено и в концесионната процедура. В края на миналата година БСП определи концесията на терминала в Пловдив като "грабеж" и поиска спиране на процедурата. Депутатът от БСП Драгомир Стойнов припомни тогава, че терминалът е изграден от Национална компания "Железопътна инфраструктура" и вместо предприятието да извършва търговска дейност, да получава приходи, правителството решава, че трябва да се даде на концесия. "Ще се даде на конкретна фирма, която по нашите съмнения е голяма транспортна фирма от Пловдив, която ще спечели тази концесия за 4000 лв. на месец и ще определя цените и таксите за останалите транспортни фирми за 27 години напред", каза още Стойнев тогава. ПИМК е голяма транспортна фирма от Пловдив, но ще плаща твърдо по 5000 лв. месечно на държавата. След искането на БСП концесионната процедура беше временно спряна, но заради жалбата на конкурентната на ПИМК компания "Трансмодал". Тя поиска отмяна на правителственото решение за откриването на процедурата с мотива, че е за бизнеса е по-изгодно терминалът да е държавен. Комисията за защита на конкуренцията обаче отказа да образува производство по жалбата. Интермодалният терминал в Пловдив беше построен по европейски проект през миналия програмен период (2007 - 2013 г.) с цел развитието на комбинирания превоз на контейнерни товари от тирове с железопътен транспорт. Съоръжението е собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура". От концесионера "Терминали" ЕАД се очаква да инвестира обещаните над 15 млн. лв. в дострои втория жп коловоз към терминала, както и да изгради бензиностанция и автомивка. "ПИМК Холдинг Груп" е създадено през 2012 г. и е собственост на Пенко Несторов и Илиян Филипов, които имат равни дялове в него. Общият капитал на собствениците възлиза на над 102 млн. лв. За 2016 г. приходите на холдинга са общо на 252 млн. лв. и намаляват с 23 млн. лв. спрямо година по-рано. Разходите му възлизат на над 240 млн. лв., което е с около 4 млн. лв. по-малко спрямо 2015 г. Дружеството приключва с печалба от 10.4 млн. лв. при 27.4 млн. лв. година по-рано, показва консолидираният финансов отчет за 2016 г. Компанията разполага с над 1200 влекача, които работят на европейския пазар, между Европа и Турция и вътре в страната. ПИМК превозва стоката на испанската компания "Индитекс" (Inditex), която e собственик на марките Zara, Stradivarius и други. ПИМК навлезе и в по-специализирани ниши като транспорта на живи животни от Европа за Турция. Извън тях компанията инвестира 9 млн. евро в жп транспорта, като създаде товарната железопътна компания "ПИМК рейл". Дружеството има нов електрически локомотив "Сименс" и е поръчало 34 специални двойни джоб-вагони, с които ще може да се превозват 68 ремаркета. Компанията "ПИМК рейл" беше създадена с идеята да развие проекта си за блок-влак, на който товарите ще пътуват в контейнери или ремаркета през основната част от трасето от България и Европа и ще се довозват от камиони до началната точка на влака и от последната гара до крайната им дестинация. Това е новият подход комбинирани превози, който се насърчава от ЕС, защото намалява шосейния трафик, замърсяванията на въздуха, разходите на автомобилните превозвачи и зависимостта им от шофьорите. ПИМК използва комбинирания модел превози. С гръцките фериботи компанията превозва стока до Италия и оттам пак с фериботи до Испания. От 2015 г. има съвместен проект с "ДБ Шенкер" (DB Schenker), при който ремаркета се товарят на специални жп вагони в Русе и пътуват към Централна Европа.

Какво не знаем за увеселителното влакче?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6394217

Какво не знаем за увеселителното влакче?По случай днешния Ден на увеселителното влакче, честван от много хора по света, британският в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, предлага няколко любопитни факта за популярния атракцион: - Денят се отбелязва на датата 16 август, на която през 1898 г. Едуин Прескот от Масачузетс, САЩ, получава патент за първото влакче с вертикална "примка".

Разследват бивш ръководител на китайска информационна агенция за корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6394209

Разследват бивш ръководител на китайска 
информационна агенция за корупцияВластите в Китай започнаха разследване срещу пенсиониран бивш шеф на важна държавна осведомителна агенция, заподозрян в корупция, заяви днес антикорупционният орган на Китайската комунистическа партия, цитиран от Ройтерс. Лю Бейсян, който беше главен редактор на Китайската информационна служба до февруари 2015 г.

Когато тайните излязат наяве

http://www.investor.bg/novini/261/a/kogato-tainite-izliazat-naiave-244916/

Уволненият от Uber Антъни Левандовски е призовал бившия си шеф Травис Каланик да критикува остро Илон Мъск, сочат документи по съдебно дело

Изоставени места, от които ще ви побият тръпки (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/izostaveni-mesta-ot-koito-shte-vi-pobiiat-trypki-snimki-6072716

Някои от тях носят усещане за страх, а други вдъхновяват с невероятна архитектура, която с времето изглежда още по-пленяващо

Коментар на Обама се превърна в най-харесвания туит в историята

http://www.cross.bg/obama-bilo-tyitur-1552262.html

/КРОСС/ Туит на бившия президент на САЩ Барак Обама след шествието във Вирджиния на привърженици на идеята за превъзходство на бялата раса се превърна в най-харесваното послание, поствано някога в Туитър, предаде ДПА. "Никой не е роден с омраза към друг човек заради цвета на кожата, произхода или религията му", написа Обама в събота, цитирайки покойния южноафрикански лидер Нелсън Мандела, когото той определя като свой "личен герой". Туитът беше публикуван, след като 32-годишната Хедър Хейър, протестираща срещу бялото националистическо шествие в Шарлотсвил, бе убита от кола, врязала се в група контрадемонстранти. Посланието от 44-ия и първи чернокож президент на САЩ е било харесано близо 3 милиона пъти до днес сутринта, което го прави най-харесвания досега туит, според статистиката на Туитър. То е било ретуитнато 1,2 милиона пъти. Под съобщението има снимка на Обама, поздравяващ група малки деца, които го гледат от прозорец.  

Драгалевският лифт е спрян заради авария

https://www.actualno.com/sofia/dragalevskijat-lift-e-sprjan-zaradi-avarija-news_628063.html

Драгалевският лифт е спрян. Миналият петък лифтът се е повредил и сега собственикът „Витоша ски” проверява причината за аварията. Лифтът, който се движи до Голи връх на Витоша, е спрян за неопределено време, е лаконичното съобщение на сайта на дружеството "Витоша ски".

Вижте как почетоха 40 години от смъртта на Елвис Пресли по света (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6394194

Вижте как почетоха 40 години от смъртта на Елвис Пресли по света (Галерия)Днес се навършват 40 години от смъртта на Елвис Пресли. Милиони хора по света отдават почит към човека, известен като Краля на рока или просто Краля, пише в. "Дейли стар", предаде БТА. Хиляди почитатели се включиха в традиционното бдение със свещи на гроба му в имението "Грейсланд" в Мемфис, за да почетат паметта на изпълнителя,

Заради апартамент за 2,5 млн. лв.: Дъщерята на Цветан Василев е обвинена за пране на пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=357664

Дъщерята на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев е обвинена за пране на пари. Според постановлението на прокуратурата, с което bTV разполага, вчера сутринта на Радосвета Василева е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа.

Овладени са пожарите в Гърция

//dariknews.bg/novini/sviat/ovladeni-sa-pozharite-v-gyrciia-2042859

Гърция оттегли молбата си за европейска помощ в борбата срещу горските пожари в страната. В същото време премиерът Алексис Ципрас заяви, че пожарникарите са успели да поемат под контрол огнената стихия, бушуваща от три дни край столицата Атина.

Морето сближава всичко далечно

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hWgl0VQGiA0/

С успех завърши  изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски връзки” (географски карти, фотографии, архивни документи, гравюри). Изложбата бе под патронажа на ДП „Пристанищна инфраструктура“. Организирана е от Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България и Международният търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, като част от дългосрочния проект „Морето сближава всичко далечно”.

Първоначално е показана в Париж през 2016 г. в българския културен център. Тя бе избрана от МВнР, за да отбележи 25 години Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Експозицията разкрива цивилизационния принос на Франция по нашето Черноморие (Пристанищата Бургас и Варна, създаването на военния ни флот, строителството на черноморските фарове, научни изследвания и инвестиции – в края на XIX и началото на  XX.)

Откриването й стана с участието на Н.Пр. Посланика на Р.Франция в София и Н.Пр. Майкъл Кристидис – главен секретар на ОЧИС със седалище в Истанбул. В него взеха участие близо 100 поканени лица, между които народни представители на Бургаска област, областна и общинска администрация, почетни консули, представители на бизнеса и много граждани от Бургас и Варна.

Събитието бе широко отразено в българските медии, а за значението, което му отдадоха официалните гости говорят два факта: специален прес релийз на ОЧИС до страните – членки на организацията и публикуването на каталога на изложбата на официалния сайт на Посолството на Р.Франция в София.

Осъществената в Пристанище Бургас изложба се превърна в общочерноморска инициатива с определено познавателно, културно и надрегионално значение.

Богатият летен календар на Община Бургас бе разнообразен с културно събитие, което според организаторите му ще има развитие.

Един от авторите на проекта и организаторите на изложбата д-р Стефан Пейков от Геопан-Бургас сподели по-нататъшните планове за изложбата:Предвиждаме пълноценното използване и развитие на изложбата чрез представянето й пред различна аудитория у нас и в останалите страни-членки на ОЧИС. Тя ще бъде използвана като информационен продукт, за целите на образованието и ще бъде предложена на черноморските общини Варна, Шабла, Каварна, Балчик – Двореца, Несебър, Созопол и Приморско.

По време на представянето й в Бургас, изложбата бе посетена от над 500 души и допринесе за по-добрата информираност на младата аудитория за ролята на Франция в развитието на града ни. Това стана  преди посещението на Президентът на Р.Франция във Варна. Изложбата съэдаде благоприятна обществена атмосфера – в духа на най-добрите традиции в културния обмен между двата народа. Надявам се това да продължи“.

Илюстрация:

1.С три удара на камбаната на френския търговски кораб CHARLES, специално предоставена от Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол, Н.Пр. Посланикът на Франция предизвести  нов напредък в отношенията между двете страни

Прокуратурата търси дъщерята на Цветан Василев с европейска заповед за арест за пране на 2.6 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/16/3025137_prokuraturata_tursi_dushteriata_na_cvetan_vasilev_s/?ref=rss


Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на дъщерята на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев - Радосвета Василева. Това информира пресцентърът на държавното обвинение, след като стана известно, че съпругата на Василев Антоанета Василева е изпратила писмо до президента Румен Радев по повод обвинението към дъщеря им.<br /><br />Обвинението е било повдигнато вчера - 15 август 2017г. То е за пране на пари в особено големи размери – 2 645 179 лв., което...

Над 500 протестиращи в Слънчев бряг скандират "Оставка. Бойко, спри Валери"

http://www.cross.bg/valeri-bryag-slunchev-1552261.html

/КРОСС/ Над 500 души, работеще в сферата на обслужването в Слънчев бряг излязоха на протест в курорта, след като преди дни среднощни проверки, оглавени от вицепремиера Валери Симеонов, спряха шумни партита и конфискуваха техника и озвучителна апаратура, съобщава БТВ. Според бранша по този начин е даден лош сигнал за туристите, това ще доведе до отлив на клиенти и ще провали бизнеса им. Протестиращите се събраха пред дискотека Bedroom. След това се отправиха до входа на курортния комплекс и се върнаха до началната точка, като междувременно блокираха централния път на Слънчев бряг. Те скандираха: „Оставка". „Бойко, помогни ни", „Бойко, спри Валери", а плакати гласяха: "Г-н Симеонов, от Вас ли да си търся заплатата?.

Два пожара горят в Тополовградско

https://www.24chasa.bg/region/article/6394208

Два пожара горят в ТополовградскоДва големи пожара горят на територията на община Тополовград, съобщиха от Областната администрация - Хасково. В района на селата Присъдец – Филиповци горят сухи треви и лесонепригодни площи. Пожарът се разгръща на широк фронт и е труден за овладяване. Пламъците се движат в посока Маточина. На място вече работят 5 противопожарни екипа,

И дъщерята на Цветан Василев е подсъдима за прането на 2.6 млн. лв.

https://offnews.bg//temida/i-dashteriata-na-tcvetan-vasilev-e-podsadima-za-praneto-na-2-6-mln-lv-662951.html

Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинения на дъщерята на банкера Цветан Василев за пране на пари в размер 2 645 179 лв. От прокуратурата съобщиха, че обвинението е повдигнато на 15 август.

Радосвета Василева е привлечена като обвиняема задочно в присъствието на упълномощен от Цветан Василев адвокат, тъй като дъщеря му не живее в страната.  

С постановление на прокуратурата от вторник е разпоредено задържането ѝ за 72 часа, след като бъде установено местоположението ѝ, за да бъде доведена в съда във връзка с делото срещу баща ѝ.  

В хода на разследването са изпратени две призовки на актуален адрес на Радосвета Василева за явяването и пред разследващия орган съответно на 2-ри и 7-ми август, като от съпровождащата ги докладна се установява, че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат, уточняват от държавното обвинение.

По делото са изискани и приложени всички необходимите справки от проведеното издирване на лицето в страната.

Видно от тях Василева е напуснала пределите на България на 16 август 2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане, се посочва още в съобщение на прокуратурата.

Тъй като въпреки положените усилия от стана на разследващите органи, местонахождението на Радосвета Василева не е установено, тя е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15 август е издадена Европейска заповед за арест.

Предприетите спрямо Радосвета Василева процесуално-следствени действия са съобразно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс и постановеното спрямо нея задържане е обусловено от неявяването ѝ пред разследващите органи и неустановяване на местонахождението ѝ.

Московски: Таксуването на пътната инфраструктура да е справедливо

http://frognews.bg/news_140296/Moskovski-Taksuvaneto-na-patnata-infrastruktura-da-e-spravedlivo/

Докато таксуването по пътната инфраструктура не стане справедливо, целият транспорт в България ще бъде дебалансиран. Това коментира пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване