Сблъсък между багер и автобус на градския транспорт във Варна, има ранени

http://www.cross.bg/varna-raneni-transport-1552244.html

/КРОСС/ Трима души са ранени при катастрофа между багер и автобус на градския транспорт във Варна, съобщава БТВ. Инцидентът стана на пътя за Варненския свободен университет. Багерът е отнел предимството на автобуса, след което е последвал сблъсък. В следствие на него автобусът е влязъл в канавката и се е ударил в дърво. Пострадали са шофьорът, кондукторката и един пътник. Приети са в болница в съзнание и контактни. Най-тежко е положението на водача, който е с травма на главата, корема и гръдния кош.

Магично шоу става част от FUNCITY + във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357650

Уникално магично шоу става част от програмата на младежкия фестивал FUNCITY +, научи Moreto.net. В последния фестивален ден – 3 ще можете да видите властелините на магията във фестивалната зона още в ранния следобед, когато ще се насладите на уличната магия, както и ще можете да научите някои от триковете на маговете лично от тях.

Лъжливата валута биткойн

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281452_%D0%9B%D1%8A%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD

 От 1 август Биткойн смени софтуерът си, което според анализатори доказва, че криптовата валута НЕ е надежден склад за валутата.

Защо не?
Тъй като могат да го променят по всяко време, да се изтриват монети, да се изключват миньорите, да се създават повече монети и т.н.

Това не са свойства на неща, които имат действително значение и постоянство.

Вече е доказано от самия Биткойн, че дните му са преброени. Валутата успя да преживее предизвикателството от началото на месеца, когато раздели блокадата на две. Сега имаме БТК срещу БКК, тоест две различни блокчета. Това, което излиза наяве сега, е, че биткойнът не е надежден. Кошчето може да бъде променяно по всяко време. Биткойн всъщност не е ограничен от законите на математиката - както се изтъква. Той по-скоро може да бъде променен по всяко време с консенсус от разработчици или миньори, които се възползват от схемата. С други думи, Биткойн е схема.  Но какво точно означава това?
Прчетете пълният текст на : SofiaPress.com
 

"Магьосницата", която облича актьорите в "Игра на тронове"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/magiosnicata-koiato-oblicha-aktiorite-v-igra-na-tronove-6072710

Срещаме ви с невероятната Мишел Клептън, жената, която стои зад удивителните костюми в "Игра на тронове"

Три златни медала на Световната олимпиада по лингвистика

http://frognews.bg/news_140284/Tri-zlatni-medala-na-Svetovnata-olimpiada-po-lingvistika/

С три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота се върна от XV Международна олимпиада по лингвистика (Дъблин, Ирландия) нашият национален отбор.

7 млн. домакинства останаха без ток в Тайван

http://www.cross.bg/taiivan-izklyuchvane-podavaneto-1552243.html

/КРОСС/ Човешка грешка остави без електричество компании и жилищни сгради, засягайки близо 7 милиона домакинства на остров Тайван в непоносимата жега, предаде Ройтерс. Министърът на икономиката на Тайван подаде оставка като пое вината за масовото изключване на централното електрозахранване. Според предварителните данни причина за случилото се е операционна грешка, предизвикала спиране на подаването на сгъстен газ към електроцентралата в специалната община Таоюан в северната част на острова. Това довело до внезапно изключване на всичките шест генератора. След около четири часа аварията е била отстранена и подаването на електроенергия е било възобновено изцяло. При инцидента без електричество от мрежата останаха около 6,68 милиона семейства в 17 града и окръга. В спасителните служби заваляха десетки обаждания от заседнали в асансьорите хора. Изключванията не са нарушили работата на аерогарите, железниците, скоростните пътища и най-големите предприятия за производство на полупроводникови платки. Въпреки това отделни линии в някои компании трябваше да спрат работа.

Андай: Ако ударят Доган, ДПС няма да го има

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/andaj-ako-udariat-dogan-dps-niama-da-go-ima-6072715

Според главния редактор на сайта „24родопи“ скандалът с „Цанков камък“ и връзката с Доган започва от казуса КТБ

Благотворителен концерт във Варна за музиканта Димитър Димитров

https://offnews.bg//kultura/blagotvoritelen-kontcert-vav-varna-za-muzikanta-dimitar-dimitrov-662933.html

От 20:30 ч днес в Летния театър на Варна ще се проведе благотворителен концерт в помощ на музиканта Димитър Димитров, който загуби сестра си и остана без дом след пожар на 24 януари. Рок легендите на България ще свирят с цел да се съберат средства за Митко.

"Майка ми и племенникът ми ме събудиха към 3:30 през нощта и ми казаха, че къщата гори. Ние успяхме да се спасим, но за жалост, сестра ми почина в пожара, който е започнал от нейната стая. Не се знае какво се е случило, никой не успя да изясни причината за пожара и смъртта на сестра ми", каза Димитров пред bTV.

На сцената ще излязат цялата група "Легендите", Иван Лечев, Косьо Марков, Стенли, Любо Киров, Звезди от "Ахат", Орлин Павлов, "Фанданго", Нелко Коларов.

"Два часа ще има много здрав рокенрол с най-яките парчета, които тези хора са създали", разказа Митко Кърнев, който е основният организатор на благотворителното събитие.

"Всички, включително община Варна и всяка институция, която има отношение към този казус, бяха много отзивчиви. Надявам се да помогнем на Митко и да направим един здрав концерт", добави още Кърнев. 

Всички участници ще пеят безвъзмездно, а цената на билетите ще бъде 20 лева. 

Служители в Слънчев бряг: Бойко, помогни ни, спри Валери!

http://clubz.bg/57308-slujiteli_v_slynchev_brqg_bojko_pomogni_ni_spri_valeri

Над 500 служители в Слънчев бряг излязоха на протест в курорта, след като преди дни среднощни проверки, оглавени от вицепремиера Валери Симеонов, спряха шумни партита и конфискуваха техника и озвучителна апаратура. 

Според представители на бранша по този начин е даден лош сигнал за туристите и това ще доведе до отлив на клиенти, предаде бТВ. 

Протестиращите скандираха „Оставка”, „Бойко, помогни ни”, „Бойко, спри Валери!”.

„Видяхте, че има разделение – една част, която иска да го има този шум и да се чувстват добре тези млади хора, които купонясват, но все пак трябва да имаме предвид, че има изказвания на хора от комплекса, които подкрепят действията на Валери Симеонов“, обърна внимание зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на пресконференция, посветена на ролята на соцлидерката Корнелия Нинова в проекта "Цанков камък". 

 

„Уверявам ви, че в предстоящите месеци и години всички тези неща ще бъдат коригирани – ще се подобри комуникацията и действително ще постигнем баланс – да се създадат условия и за почивки на туристите, и за купонясване на младите хора“, допълни Цветанов.

В петък се очаква да има още един протест - този път на собствениците на заведения в Слънчев бряг.

Вчера организаторите на музикалния фестивал „Солар съмър” на Какао бийч отмениха събитието заради спецакциите, оглавявани от вицепремиера Валери Симеонов. 

 
Друго голямо музикално събитие в Слънчев бряг обаче ще се проведе - One love tour. Организаторите казаха, че концертите ще се състоят напук на Симеонов.

Барометър България: 42% подкрепят кабинета, а 48% - не

http://frognews.bg/news_140283/Barometar-Balgariia-42procenta-podkrepiat-kabineta-a-48procenta---ne/

Подкрепата за правителството на Бойко Борисов расте през първите 100 дни за кабинета. За този период одобрението за правителството е нараснало със 7 пункта, като 42% го одобряват.

Илхан Андай: Три пиленца измислили ареста на Доган, след лятото ще станат на яхния

https://offnews.bg//politika/ilhan-andaj-tri-pilentca-izmislili-aresta-na-dogan-sled-liatoto-shte-662928.html

ДПС отвърна остро на фалшивата новина, че почетният председател на партията Ахмед Доган ще бъде арестуван. Първо лидерът на столичното ДПС Нихат Кабил написа пост във Фейсбук, наричайки "пиленца" хората, които "се ебават с Доган", като ги предупреди, че няма да им мине номерът. А после в ефира на Нова телевизия журналистът Илхан Андай заяви: Трима - бивши ченгета, са се срещали тези дни и са измислили "фалшивата новина" за Доган и след лятото ще станат на яхния. 

"В началото на този политически сезон тези бройлери ще са станали кило и половина-две и ще отидат на яхния. Това е новината от една среща. 10 важни личности в държавата, които са свързани с Цанков камък... Миналата седмица трима от тях - бивши ченгета, които вървят за мозъчно ядро, са се срещали, имали са много важна среща и от нея основното послание е, че нещо страшно няма да се случи в държавата. Сиреч, този, който създаде напрежението, ще си го понесе в рамките на месец-месец и половина - трима са и са много важни. А напрежението го създадоха около Цветан Василев." 

На въпрос на водещата на Нова телевизия дали причината сега ГЕРБ да се сети за Цанков камък и да го даде на прокуратурата без нови доказателства е Цветан Василев, Илдай отговори, че в момента причина за срещата е бил законът "Магнитски", който Василев се надява да използва за закрила от САЩ. "Цветан Василев нон стоп се появява и завоалирано казва "Внимавайте какво направихте миналото лято". 

Илхан Андай потвърди, че информацията за готвен арест на Доган е фалшива новина и прераства в нещо като "обществено-политически хорър от стила знам какво направи онова лято". 

Журналистът обърна внимание, че след като името на почетния председател е било замесено първо в арест, а после и в проекта Цанков камък, той веднага е реагирал, което е нещо нетрадиционно за него. 

"За първи път той реагира на новина от медиите. Някой си е наумил нещо и иска той да реагира", каза още Илдай. А по отношение защо ДПС отрича сега, след като дори е имало дела за хонорара на Ахмед Доган за Цанков камък, Илдай коментира, че Доган не е никога бил консултант и ще се намери точната длъжност и определение.   

"Всичко тръгва от КТБ. Спомняте си, че скандалът Цанков камък и връзката с Доган и очакванията за арест се появиха непосредствено, след като се стигна до ниво да бъдат виновниците за КТБ да направят по-важната стъпка към съда - да бъдат привлечени, да бъде докаран Василев, на атаката се отговаря с контраатака", обясни още Илхан Андай. 

По думите му от ситуацията в момента печели цялата политическа класа, на която трябва да й светне жълто, че трябва да са по-премерени. "След лятото ще има много премерен изказ и действия на главна прокуратура - ако някой е надробил нещо, което няма как да преглътне - би било страшно, защото става въпрос за много пари", каза още Илхан Андай.  

А на въпроса защо сега ГЕРБ подават сигнала за Цанков камък журналистът отговори: "ГЕРБ изпълниха това, което е записано в учебниците по политика. Като ти вдигнат топката, вкарваш гол. Защото са управляващи и някой им е подал удобен пас. Това са очакванията на обществото, Цанков камък да бъде даден на прокуратурата". 

Журналистът коментира и отношенията между Ахмед Доган и Делян Пеевски, като каза, че наскоро двамата са се срещали. "Отношенията им са здрави. Няма война, Пеевски е достатъчно умен, за да анализира какво се е случвало в ДПС и, че Доган е твърде голяма хапка за него. Доган няма нищо против Пеевски да остане в семейството на ДПС, защото без такива мощни кадри партията не може да посрещне новите провокации, които се появиха преди година и половина (визирайки партията на Лютви Местан). 

По думите на журналиста отношенията между ГЕРБ и ДПС също "извън паравана са много добри. "Преди две седмици отпуснаха много пари на общини на ДПС", подчерта Илдай.

Той коментира и има ли конфликти в ДПС в момента. "В ДПС има много недоволни хора, които не станаха кандидат-депутати, както и отчаяни бивши зам. председатели, които са нищо. Има настроение по региони към тези, които бяха спуснати за водачи на листи, като например Йордан Цонев в Хасково. Там няма скандал, но от ДПС отчитат, че листата е на Доган. Той е избрал Цонев да е в Хасково", разказа Илхан Андай. Той отсече: "ДПС винаги ще се тресе до такава степен, че да оздравее. Но ударят ли Доган, ДПС няма да го има". 

ДАНС, НАП и Канал 3 - заедно срещу Лозан Панов

http://clubz.bg/57307-dans_nap_i_kanal_3_zaedno_sreshtu_lozan_panov

Канал 3 съобщава, че Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция за приходите вече разследват председателя на ВКС Лозан Панов. Темата бива подета от кафявите медии на мига.

От Сметната палата съобщили за телевизията, която е неофициално към корпулентния портфейл на Делян Пеевски, "че са предали надлежно и в срок информацията, че магистратът не е подал своята имотна декларация, така както е записано в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности". 

Лозан Панов е отказал да представи имуществената си декларация пред Сметната палата, с което е нарушил чл. 2, ал. 1, т. 15 от Закона, тълкуват от телевизията, макар че на сайта на Сметната палата няма такова съобщение.

"Проверката срещу фамилията на Панов върви по глава Четиринадесета и Петнадесета от Данъчно-процесуалния кодекс, а обект на ревизия са доходите, имуществото, банкови сметки, търговски сделки, притежания на акции и други активи, както и пътувания в чужбина и обучения. Очакванията са проверката да продължи няколко месеца, а резултатите от нея да бъдат публично огласени.

Освен Националната агенция по приходите, председателят на ВКС и съпругата му са обект на проверка и от Държавна агенция “Национална сигурност”, в чиято структура е дирекцията за “Финансово разузнаване”. По закон, ДАНС е длъжен да провери всеки властимащ, който е укрил имуществото и парите си, за съмнения за допуснати нарушения на Закона за мерките срещу изпиране на пари", разясняват от телевизията.

ДАНС също няма такова съобщение, явно е имало персонални брифинги.

Всъщност скандалът, който се "активира", е стар: след като от Канал 3 разясняват, че Лозан Панов е отказал да предаде декларация пред Сметната палата в качеството му на член на ВСС, а е направил това единствено пред Инспектората на ВСС  като председател на ВКС.

Още на 16 юни бе съобщено, че Панов не подава пред Сметнат палата, а пред ИВСС - именно като част то т. нар. съдебна реформа.

"От 2017 г. съдиите, прокурорите и следователите, включително председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор, не подават декларации пред Сметната палата, а в Инспектората към ВСС -съобщиха още тогава от съда. - 

По повод на публикацията в страницата в Интернет на Сметната палата от 16.06.2017 г., според която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) попада в списъка на лицата, неподали в срок декларация или уведомление по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е необходимо да се уточни, че председателят на ВКС няма такова задължение.

От 1 януари 2017 г. за съдии, прокурори и следователи, включително председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главния прокурор, отпада задължението да подават декларации и уведомления в Сметната палата.

От същата дата те вече трябва да подават декларации за имущество и интереси, както и за промяна в декларираните обстоятелства в частта за интересите, пред Инспектората към Висшия съдебен съвет."

Това личи и от съобщение на самата Сметна палата, но то, разбира се е икономисано на публиката на "кафявите медии":

В момента Панов е в отпуск, но от ВКС още преди повече от 2 месеца коментираха въпроса.

За Канал 3 е ясно, кои са добрите и кои са лошите, поднесено като за пред публиката им:

"Нещо повече, Панов не го е направил и след изричното напомняне, че нарушава закона. Припомняме, че председателят на Сметната палата Цветан Цветков призова Панов да го направи и след изтичането на срока. Преди това председателят на ВКС се оправда, че не е разбрал закона и е декларирал имоти само пред Инспектората на ВСС", съобщават оттам, което най-меко казано не отговаря на истината и на ясно разпространената позиция от пресслужбата на съда още през юни.

Нататък следва познатият коктейл от внушения, непочиващи на нито един факт и извадки от наредби, плюс това че... Панов бил засечен в скъп хотел в Гърция.

Всъщност точно в обратния казус в момента е главният прокурор Цацаров - той пък попадна в списък на нередовни декларатори, защото пратил  в Сметната палата, а не е подал в Инспектората. Това също е икономисано на публиката на Канал 3 и другите, които веднага подеха "бомбата".

Канал 3 и Ивайло Крачунов от "Блиц" (като възмутен гражданин) вече пък подадоха сигнал срещу Лозан Панов във Висшия съдебен съвет, за това, че е участвал в политическа акция, явявайки се на шествие в подкрепа на католическия отец Паоло Кортези от Белене.

Правителството одобри 1,5 млн. лв. за стипендии в общинските училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=357654

Министерският съвет одобри днес допълнителни трансфери от бюджета на МОН по бюджетите на общини в размер на 1 561 475 лв. Средствата се осигуряват за стипендии за образователни резултати на общинските училища. Разпределени са на база на постигнатото от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика, като условията и редът за това са определени със заповед на министъра на образованието и науката.

32 убити при акция на филипинската полиция срещу наркодилъри

http://www.cross.bg/narkotitzite-ybiti-voiinata-1552242.html

/КРОСС/ Филипинската полиция уби 32 души при акция. Това е най-високият брой смъртни случаи за един ден във войната с наркотиците в страната, съобщава БиБиСи. Акцията е проведена в провинция Булакан, на север от столицата Манила. Полицията съобщава, че са убити заподозрени наркотрафиканти, които са оказали въоръжена съпротива на органите на реда. Хиляди са убити, откакто президентът Родриго Дутерте започна своята война срещу наркотиците през 2016 г. Кампанията, насочена към тотално заличаване на търговията с наркотици, породи международна критика върху броя на смъртните случаи. Акцията, продължила 24 часа, включва десетки нападения, извършени в Булакан, според местни доклади. Повече от 100 души са арестувани, а властите са иззели незаконни наркотици и оръжия. Рекордния брой убити е напомняне, че войната на президента Дутерте с наркотиците далеч не е свършила. Миналия месец той предупреди използващите наркотици, че ще ги заведе до "портите на ада". Много хора във Филипините подкрепят войната срещу наркотиците. Жители на Манила споделят, че улиците им се струват по-безопасни.  

Икономиката ни нарасна с 3.6% през второто тримесечие

http://econ.bg/Новини/Икономиката-ни-нарасна-с-3-6-през-второто-тримесечие_l.a_i.747517_at.1.html

През второто тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.6% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.9%...

Ръст на оборотите по Черноморието със 100 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=357646

С над 100 млн. лв. са се увеличи оборотите на търговските обекти по цялото Черноморие през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г. Това показват данните от дистанционната връзка на НАП с касовите апарати, научи Moreto.net.

Хотели предлагат мастика и мента от пластмасови туби

https://offnews.bg//ikonomika/hoteli-predlagat-mastika-i-menta-ot-plastmasovi-tubi-662937.html

Митниците конфискуваха 1658 л алкохол от хотел и ресторант по Черноморието. 

На 13.08.2017 г., митническа мобилна група проверила складово помещение в приземния етаж на хотел в курортен комплекс „Св.Св.Константин и Елена", където е установено, че се съхраняват 24 пластмасови туби с вместимост по 10 л. различни алкохолни напитки - водка, текила, уиски, мастика и мента. Общо количество на задържания алкохол е 240 литра, за които не са представени документи по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби.

Предстои административнонаказателно производство.

На 14.08.2017 г. митническа мобилна група извършва проверка в заведение за хранене, намиращо се в непосредствена близост до регистриран обект в района на Поморие. При проверката е установено, че заведението функционира, освен като ресторант, и като импровизиран пункт за търговия с алкохол. С влизането си митническите служители прекъсват сделка, при която гражданин закупува 20 л. ракия.

Отделно в помещението са открити още 75 л. ракия без документи по Закона за акцизите и данъчните складове, разлети в туби от по 3 и 5 литра. Установено е, че заведението има директен вход към данъчния склад и при продължилата там проверка митническите служители установяват таксиметров автомобил, натоварен с 40 л. от същата ракия в туби. При последвалата проверка на самия данъчен склад са открити 2566 бутилки от половин литър с ракия, ликьор и бренди. Бутилките са облепени с български акцизни бандероли, но самите бандероли са поставени по начин, който не гарантира, че при употребата на стоката ценната книга ще бъде унищожена. По случая ще бъде образувано административнонаказателно производство.

За 45 дни (в периода 01.07-15.08.2017 г.) митническите мобилни групи извършиха над 80 проверки по българското Черноморие във връзка със засилените мерки срещу търговията и предлагането на нелегални акцизни стоки. Проверявани са регистрирани по Закона за акцизите обекти, както и магазини, хотели и заведения. Посредством прецизния анализ и селекция на обектите 30% от проверките приключват с констатации, като за периода са иззети 28 521 л алкохол.

Над 1,5 тона алкохол откриха при проверки в района на Черноморието

http://www.cross.bg/alkohol-zakona-aktzizite-1552241.html

/КРОСС/ 1658 л алкохол, търгуван и съхраняван в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове, задържаха митнически служители при проверки в района на Черноморието само за два дни. Извършени са две отделни проверки - в хотел, както и в ресторант и данъчен склад. На 13 август митническа група проверила складово помещение в приземния етаж на хотел в курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена", където е установено, че се съхраняват 24 пластмасови туби с вместимост по 10 л различни алкохолни напитки - водка, текила, уиски, мастика и мента. Общо количество на задържания алкохол е 240 л, за които не са представени документи по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби. Предстои административно наказателно производство. На 14 август митническа група извършила проверка в заведение за хранене, намиращо се в непосредствена близост до регистриран обект в района на Поморие. При проверката е установено, че заведението функционира, освен като ресторант, и като импровизиран пункт за търговия с алкохол. С влизането си митническите служители прекъснали сделка, при която гражданин закупува 20 л ракия. Отделно в помещението са открити още 75 л ракия без документи по Закона за акцизите и данъчните складове, разлети в туби от по 3 и 5 л. Установено е, че заведението има директен вход към данъчния склад и при продължилата там проверка митническите служители установили таксиметров автомобил, натоварен с 40 л от същата ракия в туби

GRAND DANCE ACADEMY срещна български таланти със световни танцови величия

https://offnews.bg//kultura/grand-dance-academy-sreshtna-balgarski-talanti-sas-svetovni-tantcovi-v-662936.html

Всеки има своите идоли в една или друга област и мечтае някой ден да може да се срещне с тях, да се докосне до това, което правят и заради което ги харесва. Десетки млади български надежди в танцовото изкуство имаха своя шанс да се докоснат до величия от световната балетна сцена по време на второто издание на международния фестивал GRAND DANCE ACADEMY.

От 1 до 13 август в СОК „Камчия“ талантливите момчета и момичета от България, Русия, Украйна, Австралия, ОАЕ, Ливан, Япония, Чехия, Гърция и Турция имаха възможност да тренират с доказани балет майстори, танцови педагози, солисти и хореографи от световна величина, сред които Гедиминас Таранда от Москва, който е заслужил деятел на изкуствата на Русия, основател и художествен ръководител на Имперски Руски Балет; Вадим Писарев, от Донецк, който е народен артист на Украйна; прима-балерината от Болшой театър Елена Андриенко; професорът и педагог-репетитор по балет в Московската държавна академия по хореография Татяна Галцева и др. 

Програмата на майсторските класове включваше класически танц, техника на палци, балетна гимнастика, народно-сценичен и исторически танц, съвременен танц/контемпорари, импровизация, техника Релиз и техника Кънингам. Всички участници имаха възможност да проведат консултации с гостите на фестивала, които бяха и част от фестивалното жури, а всеки участник в конкурса получи лично ценни указания във връзка с предстоящото му участие.

Председател на международното авторитетно жури бе проф. Марина Леонова, ректор на най-старото театрално учебно заведение в Москва - Московската държавна академия по хореография, и мастър педагог по класически танц. Сред членовете на журито от българска страна се открояват имената на прима-балерината на Националната опера и балет в София Маша Илиева и прима-балерината и директор на Националния балет Сара-Нора Кръстева.

Гран-при на Втория международен детски хореографски фестивал GRAND DANCE ACADEMY 2017 получи японската танцова група „Danceworldmadein Takane“, а носител на специалната награда в СОК Камчия стана победителката във фестивала от миналата година Ивана Харизанова. Наградата на Министерство на културата на България получи десетгодишната Ирена Харизанова за впечатляващото си изпълнение на български народен танц.

Сред участниците с вродения си талант за балет и с огромната си любов към изкуството се отличи малката участничка от София Ема Митрева. Тя получи специалната награда на руската корпорация „Росатом“ - участие в детската профилирана лагерна смяна в лагера „Орльонак“ в Русия. Ема все още не е навършила 8 години, но фактът, че е спечелила вече 3 златни медала от различни конкурси и отваря вратата за участие в мастър класовете на GRAND DANCE ACADEMY. Детето покори всички с неподправения си чар и изключителния си талант. И макар да не можеше да се конкурира с по-големите участници в конкурса заслужено спечели специалната награда на „Росатом“, която тази година подкрепи организирането на GRAND DANCE ACADEMY в Камчия.

Пътят на Ема към балета започва само преди година и половина, когато малкото момиченце, за учудване на своите родители, си пожелава Дядо Коледа да й донесе балетна пачка. Дядо Коледа изпълва желанието й и Ема започва настойчиво да иска да я запишат на балет. В балетната школа, в която я завежда майка й Ели първоначално отказват да я вземат, защото нямат група за толкова малки дечица. Но след като Ема прекарва час и половина с групата за деца от втори клас, решението е взето много бързо – Ема има качества за балерина, които много малко деца на нейната възраст притежават и безгранично желание да танцува балет и да бъде на сцена, което се усеща от всяко нейно движение. Още след първото й участие на Grand Dance Academy, мнението на педагозите е, че щом Ема навърши 10 години трябва да продължи подготовката си в балетното училище към Болшой театър. Ема е срамежлива, но когато я попита човек за наградата, очите й светват. Нито тя, нито родителите й са очаквали да получи награда, защото малката балерина е извън възрастовите категории в конкурсната програма. „Много се радвам, че получих награда и нямам търпение да отида на лагер в Русия“, споделя по-късно тя с неотразима детска усмивка.

Фестивалът GRAND DANCE ACADEMY се провежда под патронажа на Министерство на културата на България, с подкрепата на „Росатом“, Представителството на „Россотрудничество“ в България и Посолството на Руската Федерация в Република България.

Регистрираните приходи в Обзор скочили със 149% този юли

http://econ.bg/Новини/Регистрираните-приходи-в-Обзор-скочили-със-149-този-юли_l.a_i.747509_at.1.html

Оборотите на търговските обекти по Черноморието са се увеличили с над 100 млн. лева този юли в сравнение със същия месец на миналата година. Това...

Мъри Стоилов срещу Селтик и тенис в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/mari-stoilov-sreshtu-seltik-i-tenis-v-efira-dnes-662924.html

Хасковска вечер в ефира се очертава днес. От 18,00 ч. наше време Григор Димитров излиза за първия мач в Синсинати. По-късно съгражданинът му Мъри Стоилов извежда Астана срещу Селтик.

14,30 Снукър, шампиона на Китай Евроспорт 1

18:00 Тенис, турнир за мъже в Синсинати Mtel sport 1

18:00 Тенис, турнир за жени в Синсинати F+, Sport+ HD

19,00 Баскетбол, Беларус - България БНТ HD

21,45 Футбол, Наполи - Ница bTV action

21,45 Футбол, Селтик - Астана Ринг

Съпрузи се удавиха при опит да спасят децата си

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-udavjane-sapruzi-26240829

Невероятна трагедия разтърси вчера град Ретимно на остров Крит, след като съпрузи се удавиха при опит да спасят две от децата си.

БВП на страната е нараснал с 3.6%

http://www.cross.bg/trimesechie-vtoroto-spryamo-1552240.html

/КРОСС/ През второто тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.6% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.9% спрямо първото тримесечие на 2017 г. според сезонно изгладените данни. В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за БВП са дефинирани като: „...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки...". Експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация. Разработените експресни оценки за второто тримесечие на 2017 г. са подготвени в срок от 47 дни след отчетния период

Съпругата на Цветан Василев до Радев: Обвиниха и дъщеря ни

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-vasilev-podkrepa-bankite-otvoreno-pismo-umen-adev-26240960

Как се чувствате като Президент на държава, управлявана от мафията, и какво ще направите, за да защитите невинните хора от мафията?

Коя е най-скъпата рокля за всички времена

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/koia-e-naj-skypata-roklia-za-vsichki-vremena-6072711

В класацията се нареждат рокли на Мерилин Монро, принцеса Даяна, Никол Кидман и други известни личности

Трима кандидати отпаднаха от конкурса за шеф на БНТ

http://clubz.bg/57306-trima_kandidati_otpadnaha_ot_konkursa_za_shef_na_bnt

Съветът за електронни медии (СЕМ) не допусна до финалния етап от конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия трима кандидати - Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радослав Главчев. Това съобщи БНР, но мотивите за изключването на претендентите на финалната права не са посочени.

На днешното си заседание СЕМ реши да остави шестима души в битката за поста, който в момента се заема от Вяра Анкова, чийто мандат иначе изтече през миналия август. В конкурса за поста й остават Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Иван Гарелов, Емил Кошлуков, Константин Каменаров и Тома Иванов. Те ще бъдат изслушани от СЕМ на 21 и 22 август.

Членовете на СЕМ ще гласуват и ще обявят решението си кой да е следващият генерален директор на обществената медия на 23 август. 

За избран се счита кандидатът, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на регулатора.

Преди месец деветимата кандидати подадоха документи за поста, като след първото изслушване всички продължиха напред.

Политиката е сцена! Ние пък приехме, че политиците са циркаджии

http://www.cross.bg/taka-tazi-imeto-1552239.html

/КРОСС/ Знаете хубавата английска дума „спин": казва се за въртеливото движение на елементарните частици, които така създават енергийно поле, далеч по-голямо от собствения им размер. В обществото „спин" е нещо подобно - на дадени политици, продукти или ивенти спин-докторите придават въртеливо движение, за да привлекат вниманието и така от нищото да направят някакво нещо. В тази работа всеки търси своя стил, за да го различават от другите. Г-н Симеонов например се е цанил за вицепремиер практически без всякакви конкретни отговорности, за да може необезпокояван да нажежава социалните мрежи със скандални акции. Например да атакува трудовия стаж от името на бизнеса, черноморския флот от името на икономиката, птичките от името на хората, а най-напоследък - децибелите в Слънчев бряг от името на желаещите да почиват. След всяка такава смелост медиите го канят да се обяснява и той има повод да каже още смелости в избраната груба стилистика. За сравнение друг е стилът на Каракачанов, който го играе консенсусен като основно стои угрижен и отговорен на различни ритуали, които медиите така или иначе се чувстват длъжни да отразяват. Цветанов пък ходи сред народа да върти чевермета в народна носия. И така нататък. Няма как да е другояче, политиката е сцена и единственият начин да сугестираш подчинение у гражданите е да разиграваш на нея тематични танци като борба със страшни врагове, съчувствие към бедния народ, драматичен патриотизъм или похвална скромност

Турция ще построи три АЕЦ-а за удовлетворяване на енергийните си нужди

http://econ.bg/Новини/Турция-ще-построи-три-АЕЦ-а-за-удовлетворяване-на-енергийните-си-нужди_l.a_i.747507_at.1.html

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак представи в ефира на телевизия Habertürk/Bloomberg националната енергийна...

Вселена на самохвалците

http://clubz.bg/57305-vselena_na_samohvalcite

Знаете хубавата английска дума „спин“: казва се за въртеливото движение на елементарните частици, които така създават енергийно поле, далеч по-голямо от собствения им размер. В обществото „спин“ е нещо подобно - на дадени политици, продукти или ивенти спин-докторите придават въртеливо движение, за да привлекат вниманието и така от нищото да направят някакво нещо.

В тази работа всеки търси своя стил, за да го различават от другите. Г-н Симеонов например се е цанил за вицепремиер практически без всякакви конкретни отговорности, за да може необезпокояван да нажежава социалните мрежи със скандални акции. Например да атакува трудовия стаж от името на бизнеса, черноморския флот от името на икономиката, птичките от името на хората, а най-напоследък  - децибелите в Слънчев бряг от името на желаещите да почиват.

След всяка такава смелост медиите го канят да се обяснява и той има повод да каже още смелости в избраната груба стилистика.

За сравнение друг е стилът на Каракачанов, който го играе консенсусен, като основно стои угрижен и отговорен на различни ритуали, които медиите така или иначе се чувстват длъжни да отразяват.

Цветанов пък ходи сред народа да върти чевермета в народна носия. И така нататък.

Няма как да е другояче, политиката е сцена и единственият начин да сугестираш подчинение у гражданите е да разиграваш на нея тематични танци като борба със страшни врагове, съчувствие към бедния народ, драматичен патриотизъм или похвална скромност. Този жанр е стар колкото човечеството. Цезар взел щита на убития войник и се впуснал да окуражи огъващите се пред келтите легиони… Холандският буржоа живял без пердета пред очите на съседите си… Сталин отказал да размени сина си редник срещу маршал…

Политически театър

В медийната епоха политтеатралните жестове позачестяват, добивайки леко пародиен оттенък. Саркози, тогава вътрешен министър, от поредното местопрестъпление се кълне, че ще отмъсти на виновните; Путин, винаги гол до кръста, за да демонстрира добрата си форма, лови големи риби; Уго Чавес свири на китара в предаването си „Ало, президенте!“.

То и ние постепенно престанахме да се учудваме, когато Станишев взе да се самобрандира като моторист рокер, а Борисов строяваше герберите с гумени ботуши да помагат на наводнени села. Странното у нас е, че спин-акциите стават все по-солови. Заслужава да се запитаме например дали с медиатизираната си полицейщина Симеонов не действа на практика против коалиционното правителство, подкопавайки позициите на вътрешния министър? За коалицията или за себе си работи Джамбазки с антиромските си изблици?

Солисти наблюдаваме все по-често и откакто бяха приети изборните преференции. Определени политици започват да агитират – къде по-свенливо, къде по-явно - за себе си, против партийната листа. Ще кажете – конкуренцията е велика сила, мобилизира кандидатите да се борят по-всеотдайно. Но печалната съдба на Реформаторския блок показа, че тази работа е доста опасна - когато всеки вземе да хвали себе си в състезание със собствените си партийни колеги, разпадът на самата коалиция не е далеч. И, значи, питам се дали г-н Борисов не започва да изпуска ПР единоначалието, където досега той лично даваше, строеше, наказваше, вкарваше голове и дори не ядеше суджук.

Но само политиката да беше! Рязко и без преход се озовахме в света на самохвалението, където ако не се хвалиш непрекъснато он- и офлайн, просто не съществуваш. Рекламата струи отвсякъде; четете дебеляновите белоцветни вишни, а машината някак разбира, че темата ви интересува и ви предлага най-прекрасния вишнев сок в намаление до края на месеца. Има я тази логика, че който дава пари за реклама, вероятно има успешен бизнес, ерго и стоката трябва да е добра. Че който има енергията да се хвали, е мощен, потентен. Лъжат ли ни, или се самозаблуждаваме, не знам.

Голямо надуване на свирката

Преходът е особено рязък за хора от по-старото поколение като мен, преживели първата половина на живота си с точно обратните кодове, според които е неприлично да се хвалиш сам, трябва други да те оценят. Това си беше тогава и елемент от идеологията, защото основно се предполагаше да те издига Партията. Но след това пък дойде една такава контраидеология: капитализмът бил общество, където всеки сам се оправя, включително сам се хвали. Капитализмът като пиар вселена.

Не минава седмица без някой учен да сподели епохалното си откритие по медиите: ако ще е история - открили непозната до днес гордост, ако ще е медицина – намерили чудотворен лек за страшни болести, ако ще е археология – изкопали някакви най-древни неща. Кой ще ти чака публикации в реферирани списания, кой ще търси становища на световни авторитети – човекът сам надува свирката, журналистът отчита новина и караме нататък.

Най-тъжно е всичко това в сферата на културата. Тук процесите са още по-забързани, а борбата - по-безмилостно жестока. И значи наместо някакви хора да ми говорят за дадено произведение, какво са разбрали, защо им е било важно - говори самият автор. "Чудесно се получи, отдавна исках да го направя, много хора дойдоха…"

Сериозната критика от години се е превърнала в реклама (или антиреклама, спонсорирана от конкурентите) - с това свикнахме; сега свикваме и че произведенията постепенно се подменят от самопохвалното слово на своя автор, евентуално в беседа с някой приятел. Дали това не обезсмисля малко самото изкуство? От физиката знаем, че вселената на спина е 99,99 празна.

Свикнахме си така

Това, което ме притеснява, е, че приехме тази нова концепция за света. Производствата включват все по-големи бюджети за реклама; в проектите на НПО-тата задължително фигурира „дисеминация на резултатите“; авторите се задължават да обикалят телевизии и да дават интервюта. Свикнахме с политическия пиар. Къде с насмешка, къде с възмущение, къде с досада приехме, че политиците са циркаджии, въртят се бързо около оста си, борят се за съществуване.  И те какво - продължават да го правят.

---

Бел. ред.: Текстът на Ивайло Дичев е публикуван в "Дойче веле". Подзаглавието е на Клуб Z.

100 млн. лв. ръст в оборота по Черноморието

http://frognews.bg/news_140281/100-mln-lv-rast-v-oborota-po-CHernomorieto/

100 млн. лв. повече са оборотите на търговските обекти по Черноморието през юли 2017 г. спрямо предходната година. Това показват данните от дистанционната връзка на НАП с касовите апарати.

Българинът харчи за почивка по 320 лв. на човек

http://frognews.bg/news_140282/Balgarinat-harchi-za-pochivka-po-320-lv-na-chovek/

Българинът харчи средно по 160 евро или по около 320 лева на човек за почивка или ваканция. Това показват данни от анализ на Евростат за средните харчения на европейците по време на отпуски или почивки през 2015 г. Средно за ЕС показателят за ваканционните харчове е 320 евро на човек.

„Калашников” направи електрически мотоциклети за полицията (видео)

http://www.cross.bg/ryskata-politziyata-mototzikleti-1552238.html

/КРОСС/ Концернът „Калашников" представи електрически мотоциклети на базата на моделите на „ИЖ", предназначени за руската полиция. Машините ще бъдат показани пред публика по време на международни форум „Армия", който ще се проведе в Москва в края на месеца. Първите бройки от мотоциклета ще бъдат предадени на полицията в руската столица след изложението. Преди да постъпят на патрулна служба, те ще бъдат подложени на специални тестове. Засега липсват технически детайли за електрическите возила. Известно е само, че максималната мощност на задвижващия агрегат е 15 кВт, което ще позволи с едно зареждане на акумулатора да се изминават около 150 км. Концернът ще подготви 3 модификации на електрически мотор, като една от тях ще бъде предназначена за специалните части на полицията и ще бъде оборудвана със специален отсек за поставяне на оръжие. Ще има и версия с висока проходимост. В момента „Калашников" произвежда и мотоциклети с кош на базата на модела „Урал" за руската армия. Те могат да превозват дори противотанков ракетен комплекс. video:https://www.youtube.com/watch?v=itM3i89LhO0

Мъж се удави с кану край село Лозенец

http://www.cross.bg/moreto-muzhut-kraii-1552237.html

/КРОСС/ Мъж на 31 години от Ямбол се е удавил с кану, а морето е изхвърлило тялото на плажа на къмпинг "Корал" край село Лозенец. Това съобщиха от полицията. Сигналът е подаден вчера следобед. Полицията е установила, че мъжът влязъл в морето с кануто си в неохраняема зона. Силно вълнение го е преобърнало. После мъжът изчезнал във водата.  

Учени: Ето коя мъжка миризма подлудява жените

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ucheni-eto-koia-myzhka-mirizma-podludiava-zhenite-6072708

Жените си падат най-много по мъже в добро здраве, ухаещи на зеленчуци, установиха учени от университета Маккуори в Австралия

Евроспорт създаде уникално 360-градусово видео с легендата Юсейн Болт

http://www.cross.bg/video-bolt-ynikalno-1552236.html

/КРОСС/ Евроспорт създаде уникално 360-градусово видео, посветено на последното участие на легендата Юсейн Болт по време на изминалото Световно първенство по лека атлетика в Лондон. Видеото съдържа кадри от бягането на 100 м., загрявката преди щафетата 4х100 м., емоциите на феновете по трибуните, както и невиждани моменти с неподправеното поведение на Болт в микс зоната за интервюта. Можете да видите неповторимото видео и да го споделите от следния линк: https://goo.gl/4YgwX5    

Прокуратурата: дъщерята на Цветан Василев вече се издирва в Европа

http://clubz.bg/57304-prokuraturata_dyshterqta_na_cvetan_vasilev_veche_se_izdirva_v_evropa

Във връзка с постъпили запитвания на журналисти Софийската градска прокуратура уведомява, че на 15.08.2017 г. е повдигнато  обвинение на Радосвета Василева за пране на пари в особено големи размери – 2 645 179 лв. при условията на продължавано престъпление - престъпление по чл. 253 ал.5 вр. ал. 4 вр. ал.1 и 2 вр. 26 ал. 1 от НК.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение половин денонощие след като майката на Радосвета и съпруга на Цветан Василев - Антоанета Василева, разпространи свое отворено писмо до президента.

От съобщението става ясно, че според прокурорите те са призовили обвиняемото лице задочно по реда на чл.  269 ал.3,т. 4 б.а от НПК в присъствието на упълномощен от Василева адвокат.

Става ясно още, че постановлението за задържане за 72 часа е от 15 август, а оттогава има и Европейска заповед за арест.

От прокуратурата оспорват твърденията на майката - че отдавна никой от семейството не живее в България и направомерно просто са "подпъхнали" под вратата една призовка.

"В хода на разследването са изпратени две призовки на актуален адрес на Радосвета Василева за явяването й пред разследващия орган съответно на  2.08.2017 г. и на 7.08.2017 г., като от съпровождащата ги докладна се установява, че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат.

По делото са изискани и приложени всички необходими справки от проведеното издирване на лицето в страната.

Видно от тях Василева е напуснала пределите на Република България на 16.08.2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане.

Тъй като въпреки положените усилия от стана на разследващите органи местонахождението на Радосвета Василева не е установено, тя е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на  15.08.2017 г. е издадена Европейска заповед за арест.

Предприетите спрямо Радосвета Василева процесуално-следствени действия са съобразно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс и постановеното спрямо нея задържане е обусловено от неявяването й пред разследващите органи и неустановяване на местонахождението й, твърдят прокурорите.

БВП нарасна с 3.6% през второто тримесечие

http://clubz.bg/57303-bvp_narasna_s_36_prez_vtoroto_trimesechie

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 3.6% през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година. Това показва експресната оценка на Националния статистически институт.

В сравнение с първите три месеца на 2017 г. ръстът на икономиката е 0.9 на сто, а в номинално изражение достига 24,3 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 20,9 млрд. лв.

Най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76.0%), което в стойностно изражение възлиза на 18,4 млрд. лева. 

Експертните оценки определят като най-голям принос за регистрирания икономически растеж образуването на основен капитал - с 2.4%, износа на стоки и услуги - с 1.7%, и крайното потребление - с 0.4%.

Според данните на Евростат, които също излязоха днес, БВП на Европейския съюз като цяло се е увеличил с 0,6% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо първото. 

На годишна база икономиката на ЕС се разширява с 2,3% за периода април-юни. 

Наблюдава се леко ускорение в сравнение с предишното тримесечие, когато бе отчетен годишен икономически ръст от 2,1%.

Най-силно се представят Румъния (5,7%), Латвия (4,8%) и Чехия (4,5%), най-зле е Белгия - 1,4 на сто. В Евростат обаче липсва информация за редица страни, включително Гърция.
 

Бареков се обяви за ”пръв седесар” и ”идеалист”, иска да купи марката ”СДС”

http://frognews.bg/news_140280/Barekov-se-obiavi-za-prav-sedesar-i-idealist-iska-da-kupi-markata-SDS/

Николай Бареков е готов да участва в търга за марката ”СДС”, ако такъв наистина бъде обявен. Знакът на някогашното дясно обединение е патентован, но е под запор заради неплатени хонорари на адвокат Диньо Бозаджиев. Това съобщи собственият му сайт Бинюз.

Инфлацията във Великобритания се стабилизира през юли

http://econ.bg/Новини/Инфлацията-във-Великобритания-се-стабилизира-през-юли_l.a_i.747506_at.1.html

Индексът на потребителските цени (CPI) във Великобритания се понижи през юли с 0,1% на  месечна база, показват данни на официалната статистика...

Меркел отговаря на въпроси от граждани на живо в Youtube

http://www.cross.bg/merkel-predi-zhivo-1552235.html

/КРОСС/ Близо пет седмици преди изборите за федерален парламент, потребителите на „Ютюб" ще получат шанс да задават въпроси на германския канцлер Ангела Меркел в рамките на цял час - при това на живо, съобщава националният ежедневник Die Zeit. Абонирани за канала, по който ще бъде излъчено интервюто, са повече от три милиона души. За Меркел това е второто подобно интервю, след като преди две години се включи в друга подобна инициатива.  

”Барометър”: 7% ръст в доверието към кабинета ”Борисов 3”

http://dnes.dir.bg/news/doverie-barometar-kabinet-borisov-3-26240647

42% одобряват дейността на ГЕРБ и Обединени патриоти в кабинета „Борисов 3“ след първите 100 дни управление.

Майки, пишете на Макрон и Тръмп, на Радев няма смисъл

http://frognews.bg/news_140279/Maiki-pishete-na-Makron-i-Tramp-na-Radev-niama-smisal/

Една майка написала открито писмо до президента Румен Радев. В него описва Злото, което освен върху съпруга й и самата нея, се стоварило и върху дъщеря им. Злото, образно казано, се олицетворява от българската прокуратура, оглавявана от Сотир Цацаров. Майката е Антоанета Василева, професор по икономика, съпруга на банкера Цветан Василев и майка на Радосвета Василева.

Заловиха белгиец по подозрение за тероризъм в Турция

http://www.cross.bg/siriya-mehdi-zaedno-1552234.html

/КРОСС/ Турските власти са заловили белгийски гражданин по подозрение, че е готвел терористичен акт в Истанбул, съобщава БНТ. Заподозреният е Мехди А, за който се смята, че член на Ислямска държава. През 2014 година той е заминал за Сирия заедно с жена си и детето си, за да се присъедини към бойците на Ислямска държава. 24-годишният Мехди А. е от брюкселския квартал Моленбек. Той се издирва от Интерпол. В Белгия Мехди А. фигурира в националния списък на радикализирани мюсюлмани, категория А, което означава пребиваващи в Ирак или Сирия. Турските власти съобщават, че белгиецът е бил заловен заедно с жена му и две деца, което означава, че докато е бил в Сирия е станал баща за втори път. Засега не е ясно дали белгиецът ще бъде екстрадиран в Белгия или първо ще бъде съден в турски съд.  

Скандал в Русия: Арестуваният бивш министър на икономиката Улюкаев обвини Игор Сечин в провокация

http://frognews.bg/news_140278/Skandal-v-Rusiia-Arestuvaniiat-bivsh-ministar-na-ikonomikata-Uliukaev-obvini-Igor-Sechin-v-provokatsiia/

Скандално започна делото срещу арестуваният от месеци бивш министър на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, съобщи телевизия ”Дожд”.

НАП отчете ръст на оборотите по Черноморието със 100 млн. лв.

http://www.cross.bg/oboroti-godina-kasovi-1552233.html

/КРОСС/ С над 100 млн. лв. са се увеличи оборотите на търговските обекти по цялото Черноморие през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 година. Това показват данните от дистанционната връзка на НАП с касовите апарати. Сред местата с най-голям ръст на регистрираните в НАП приходи е Обзор - 149% повече спрямо юли 2016 г. В големите курорти също има повишаване на оборотите. Така например в Албена ръстът е 62% спрямо юли 2016 г., в Слънчев бряг - 10 на сто, а в Златни пясъци - 22%, съобщиха от НАП. От началото на летния сезон до сега по цялото Черноморие са извършени общо 24 000 проверки. Най-много санкции са наложени заради неиздаване на касови бележки, разлика между сумата в касата и отчетените обороти, липса на фискални устройства и други. И тази година стотици данъчни инспектори, съвместно с органите на МВР и Агенция „Митници", извършват лятна контролна кампания по Черноморието. Основен акцент на проверките са отчитането на обороти и издаване на касови бележки. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. Запечатаните обекти по време на кампанията до този момент са 113. Под постоянно наблюдение са подложени и борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на звеното за фискален контрол в НАП

Голямата награда на GRAND DANCE ACADEMY замина за Япония

http://www.cross.bg/tantz-myasto-purvo-1552232.html

/КРОСС/ С изключителен успех и рекордно международно присъствие приключи Втората международна танцово-балетна академия GRAND DANCE ACADEMY, която се проведе в прекрасните условия на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия". Японската танцова формация „Dance world made in Takane" спечели Голямата награда на Академията, а миналогодишната носителка на Гран При - Ивана Харизанова, тази година спечели първо място в категория Класически танц, възраст 12-14 години и получи специалната награда на СОК „Камчия" - ваучер за 14 дневно гостуване в рамките на танцовата академия през 2018 г. Момичетата от Страната на изгряващото слънце, които бяха сред участниците в GRAND DANCE ACADEMY, организирана от Музикално-продуцентска компания „Жокер Медия", Московската държавна академия по хореография и СОК „Камчия" ЕАД, под патронажа на Министерството на културата на Република България, и с подкрепата на РОССАТОМ и РОССЪТРУДНИЧЕСТВО и Тимбарк България, плениха присъстващите в залата с уникалното вплитане на елементи от акробатиката в танцовите си изпълнения. Председателят на журито - проф

Героите на Георги Кирков от кражбите и рекета – живи и днес

http://www.cross.bg/kirkov-kazanluk-georgi-1552231.html

/КРОСС/ „Героите от кражбите и корупцията, критикувани и осмивани от парламентариста и журналиста Георги Кирков - Майстора, са живи и днес - това е най-актуалното. Но най-тъжното е, че крадците, рекетьорите и мутрите след 120 години отново са на власт, нищо ново в България". Това каза Ивелин Николов - директор на Националния политически институт „Димитър Благоев" в Казанлък по повод честването на 150 години от рождението на Майстора. По думите му Казанлък, където Кирков създава „Работнически вестник", е избран за почит и дискусия, посветена на юбилея, за да свърже Институтът събитията с предстоящото обсъждане на цялостната медийна политика на българската левица. "България има нужда от медии, които казват истината, за да избягаме от фалшивите новини и от медийната примка на шайката „Пеевски - Борисов", заяви Николов. Проф. д-р Максим Мизов, директор на Центъра за исторически и политологически изследвания, разкри блестящите похвати на най-добрия политически оратор в историята на лявото движение и майстор на перото. „В цялото му дело и творчество не може да се открие една липса в палитрата, с която борави Кирков - горчив сардонизъм, остър сарказъм, хумор, сатира, пародия, ирония, гротеска, с полъх на идеализъм и романтика, излизащи от всяка дума, дело и перо, за да опише кражбите и келепира на властта", илюстрира проф

САЩ ще се борят за свиване на търговския дефицит при преговорите за НАФТА

http://clubz.bg/57302-sasht_shte_se_borqt_za_svivane_na_tyrgovskiq_deficit_pri_pregovorite_za_nafta

Започнаха преговорите между САЩ, Канада и Мексико за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) във Вашингтон, предава Ройтерс.

След като дълго време заплашваше да изтегли САЩ от споразумението, което покрива търговски обмен на стойност над 1 трилион долара годишно, американският президент Доналд Тръмп се съгласи то да бъде предоговорено "в интерес на трите страни" - Канада, САЩ и Мексико.

По време на предизборната си кампания Тръмп нарече Споразумението за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико "убиец на рабони места" и "бедствие" и заплаши да изтегли САЩ от него. През април обаче той се съгласи да участва в разговори за "модернизиране" на 23-годишният договор.

Американският президент продължава да вини НАФТА за големия търговски дефицит в обмена с Мексико и това ще бъде сред основните точки в преговорите. Текстът на споразумението, създаден преди епохата на интернет, трябва да бъде променен в съответствие с новите тенденции в бизнеса и технологичното развитие. От модернизирането му зависи конкурентоспособността на Америка по отношение на Азия, изтъкват анализатори.

Разговорите ще бъдат водени от американския търговски представител Робърт Лайтхайзър, канадският външен министър Кристия Фрийланд и министъра на икономиката на Мексико Иделфонсо Гуаярдо в няколко кръга и се очаква да приключат до средата на 2018 г.

Какво искат САЩ?

Главната цел на САЩ е промяна на търговският баланс (разликата между внос и износ) с Мексико, който след влизането в сила на споразумението от 1.6 милиарда долара излишък стигна до дефицит от 64 милиарда долара. Робърт Лайтхайзър коментира, че САЩ ще преговарят за промени, които ще позволят свиване на дефицита и с Канада, който е 11 милиарда долара. Вносът на САЩ от съседите му е по-голям от износа т.е. страната ще се бори за увеличанване на износа си.

Споразумението предизвика ръст на американската индустрия и особено земеделието. Тръмп обаче изтъква, че НАФТА е причина за спада на работни места в автомобилното производство и други високотехнологични отрасли.

САЩ ще настояват за по-голям достъп на американските хранителни продукти до канадския пазар и затягане на проверките за произход на стоките. 

Какво иска Канада?

Външният министър на Канада Кристия Фрийланд заяви, че благодарение на НАФТА канадската икономика нараства с 2.5% годишно повече, отколкото би било без споразумението. Тя описа преговорите като възможност да "направим доброто споразумение още по-добро".

Фрийланд заяви, че Канада ще се бори за по-прогресивен договор, като преговаря за праваа на работниците, опазването на околната среда, равенството на половете и защита на интересите на местните граждани.

Какво иска Мексико?

НАФТА стана жизненоважно за мексиканската икономика: 80 процента от мексиканския износ, основно промишлени и селскостопански стоки, е предназначен за САЩ.

Мексиканското автомобилостроене - секторът, който се очаква да бъде сред основните теми на преговорите наред със земеделието - беше облагодетелствано от свободната търговия за разлика от производство, което беше принудено да изнася фабриките си, за да ползва по-евтина работна ръка.

Мексико ще преговаря за облекчаване на визовия режим за сезонни работници и ускоряване на проверките по границите.

Каква е целта на НАФТА?

Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) влезе в сила през 1994 г. То намали митата на по-голяма част от стоките и услугите межу трите страни членки и установи правила за безопасност на храните, интелектуална собственост и уреждане на спорове.

От подписването на споразумението търговията между САЩ, Канада и Мексико се е утроила.

31-годишен мъж се удави с кану, заради силно морско вълнение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SoSZW5y-9vM/

Мъж на 31 години от Ямбол се е удавил с кану, а морето е изхвърлило тялото на плажа на къмпинг “Корал” край село Лозенец, съобщиха от полицията. Сигналът е подаден вчера следобед.

Полицията е установила, че мъжът влязъл в морето с кануто си в неохраняема зона. Силно вълнение го е преобърнало. После мъжът изчезнал във водата.

Барометър: Доверието в правителството на Борисов расте

http://www.barometar.net/89329/

Нараства одобрението към работата на кабинета „Борисов 3“ за първите 100 дни управление. Това показват данните от социологическо проучване на агенция „Барометър България“, проведено в периода 11-15 август 2017 г., съобщиха от агенцията. 42% от анкетираните одобряват дейността на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти, което е със 7% повече от началото на мандата. 48% […]

40 години от смъртта на Елвис Пресли

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qCS9A53sc4c/

elvisДнес се отбелязва 40- годишнината от смъртта на легендарния Елвис Пресли. Той е починал на днешната дата, 16 август преди 40 години.

Елвис Арън Пресли е певец, музикант и актьор роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ.Той е най-голямата звезда на рокендрол и икона в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век. Също така е най-продаваният солов артист в историята на поп музиката. Често е определян като Краля на рокендрола или просто Краля.

Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954 година и бързо става известен в цялата страна, като прави известна сред широката публика афроамериканската музика. С поредица от успешни музикални проекти и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол.

През 50-те и 60-те години на миналия век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 година подновява концертната си дейност, до смъртта си през 1977 година.

Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях, а освен това получава и Грами за цялостен принос

Пазарите в САЩ отчетоха смесена сесия

http://econ.bg/Новини/Пазарите-в-САЩ-отчетоха-смесена-сесия_l.a_i.747504_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа приключиха търговията на зелена територия, докато американските индекси завършиха разнопосочно на 15 август, пише...

Далай Лама иска централата на НАТО да бъде в Москва

http://clubz.bg/57301-dalaj_lama_iska_centralata_na_nato_da_byde_v_moskva

Изгнанието на Далай Лама

"Мечтата ми е централата на НАТО да се премести в Москва", заяви Далай Лама, цитиран от Нюз.Ру.

Тибетският духовен лидер участва в първата в история дискусия с руски експерти, изучаващи природата на съзнанието. Тя се състоя в индийската столица Делхи и бе под надслов "Фундаменталното знание: диалог на руски и будистки учени".

"В Руския манталитет НАТО е символ на вражеска сила. Ако централата на алианса се окаже в Москва, психологически на всички ще им стане по-леко, ще се появи усещането, че сега вие и американците сте заедно", каза Далай Лама пред руското радио "Комерсант FM".

И допълни:

"Сега се опасявам че след такова предложение няма да ме пуснат и в Америка".

От доста години насам Русия не допуска Далай Лама на своя територия по настояване на Китай. Духовният лидер на будистите живее от 1959 г. в изгнание в Индия. Той бяха там след въстанието в Тибет.

Далай Лама обвини Запада и най-вече САЩ за надигането на радикалния ислямизъм по света. Това станало след нахлуването в Ирак през 2003 г., когато било заложено на използването на сила.

Арабските мюсюлмани са по-радикални, защото са изолирани, смята още Далай Лама. Причина е, че те живеят предимно сами Докато индийските мюсюлмани следват каноните на същия Коран, но от векове насам съжителстват рамо до рамо с хиндуисти и представители на други религии. Същото важи а страни като Индонезия и Малайзия.

Иззет е алкохол при проверка на митнически служители в заведение в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RNxODew1y3E/

На 14 август мобилна група от митнически служители извършва проверка в заведение за хранене, намиращо се в непосредствена близост до регистриран обект в района на Поморие. При проверката е установено, че заведението функционира, освен като ресторант, и като импровизиран пункт за търговия с алкохол. С влизането си митническите служители прекъсват сделка, при която гражданин закупува 20 л ракия. Отделно в помещението са открити още 75 л ракия без документи по Закона за акцизите и данъчните складове, разлети в туби от по 3 и 5 литра. Установено е, че заведението има директен вход към данъчния склад и при продължилата там проверка митническите служители установяват таксиметров автомобил, натоварен с 40 л от същата ракия в туби. При последвалата проверка на самия данъчен склад са открити 2 566 бутилки от половин литър с ракия, ликьор и бренди. Бутилките са облепени с български акцизни бандероли, но самите бандероли са поставени по начин, който не гарантира, че при употребата на стоката ценната книга ще бъде унищожена, съобщават от пресцентъра на Агенция „Митници”. По случая ще бъде образувано административно-наказателно производство.

ГЕРБ vs Нинова в нов рунд: Дайте на съд Решетников и Гергов

http://clubz.bg/57300-gerb_vs_ninova_v_nov_rund_dajte_na_syd_reshetnikov_i_gergov

За пореден ден основно занимание на управляващите от ГЕРБ се оказа персоната на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Поводът - заканата на соцлидерката от вчера, че ще даде на съд всеки, който обвързва името й с проекта "Цанков камък" и корупция по този повод.

Както е известно, Нинова изпрати и писмо до посланика на Австрия у нас, в което го уведомява, че управляващите у нас наричат проекта "корупционен", а той е финансиран с помощта на алпийската страна и е изпълнен от австрийски консорциум от фирми.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е вносител на сигнала до прокуратурата за "Цанков камък", явно не беше прочела, че Нинова плаши със съд тези, които я свързват с конкретния проект, чийто строеж е вървял по времето, по което Нинова е била зам.-министър на икономиката и енергетиката. Според ГЕРБ Нинова отричала, че е била част от тройната коалиция и е била остранена като зам.-министър, затова започнаха да "опровеграват" това със стари цитати от Сергей Станишев и Георги Първанов.

А по конкретното и случило се твърдение на лидерката на БСП - че няма нищо общо с "Цанков камък", Атанасова уточни само:

"Нинова е съпричастна, доколкото е била член на изпълнителната власт в качеството й на зам.-министър на енергетиката. Вероятно за никого не е тайна, че министърът на енергетиката наблюдава тези проекти. Министърът и неговият екип са давали становища по реализацията на този проект", заяви Атанасова.

Атанасова отрече и да е казвала, че "Цанков камък" може да е опасен за хората - нещо, което Теменужка Петкова преди ден отхвърли. По думите на депутатката от ГЕРБ искали просто прокуратурата да провери целия проект, в това число и информациите, че е опасен.

Депутатката от ГЕРБ обаче посъветва соцлидерката да заведе дела срещу руския генерал Решетников и съпартиеца си Георги Гергов, които казват по различни поводи, че Нинова не казва истината. На съд трябвало да иде и Румен Петков, който също обвинявал Нинова в лъжа публично.

Цветан Цветанов също се включи по темата "Цанков камък", твърдейки, че има проблем с общестените поръчки по проекта и непровеждането на такива за част от дейностите, без да изпада в подробности. Той каза, че уважавал Нинова, защото е лидер на БСП, но той самият е изпил "цялата чаша катран, която БСП сипаха" срещу него, когато бяха подвигнати няколко обвинения за действията му като вътрешен министър.

ГЕРБ разкритикуваха и проекта на БСП за антикорупционен закон, а Данаил Кирилов и Цветанов обясниха, че не може БСП да дават акъл за битка с корупцията, щом през 2009 г. променили законодателството така, че министри да не могат да разследвани за дейността си - друга любима стара тема на управляващите. Според ГЕРБ предложенията на левицата за алтернативен антикорупционен законопроект противоречали на конституцията.

Цветанов умело избегна да постави оценка на акциите на вицепремиера Валери Симеонов по морето в наричаната на шега операция  "Тишина". Според зам.-председателя на ГЕРБ трябвало да се водят балансирани политики и да се намери вариант да са доволни и хората, които купонясват в Слънчев бряг, и тези, на които шумът им пречи, като се спазват законите. По думите му темата в момента е разделила хората, а това не трябва да се случва.

Преглед на икономическите теми в печата, 16 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-16-август_l.a_i.747502_at.1.html

"Bяpвaтe или нe, иĸoнoмиĸaтa ce paзвивa дoбpe" Днeшнaтa cpeднa зaплaтa ĸyпyвa тpи пъти пoвeчe жилищнa плoщ в cpaвнeниe c 2008 гoдинa B...

Откраднаха чанта с пари от личния автомобил на ахелоец

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FOn7EqLkx88/

На 15.08.т.г. около 14.00 ч.,  64 -годишен мъж от Ахелой съобщил в полицията,че около 10.20 ч. в района на ул. «Индустриална» му е открадната кожена чанта, съдържаща лични документи и сумата от 1 600 лв. По време на кражбата чантата му била оставена на предната дясна седалка в личния автомобил «Форд Канект Транзит», със софийска регистрация. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

9-годишен шампион по гимнастика сред жертвите край Плевен

http://dnes.dir.bg/news/gimnastika-katastrofa-daniil-valchev-26240348

9-годишният Даниил Вълчев, състезател по спортна гимнастика, е детето, загинало при жестоката катастрофа между кола и автобус на пътя Ловеч-Плевен в неделя.

Спираме прахосмукачките с мощност над 900 вата

http://dnes.dir.bg/news/es-evropeyski-parlament-energia-prahosmukaki-26240353

От 1 септември тази година влиза в сила директива на ЕС, според която се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата.

Манолова: В България се изоставят по три деца на ден

http://dnes.dir.bg/news/detza-izostaveni-maja-manolova-26240304

Всеки ден у нас се изоставят по 3 деца, сочи статистиката, цитирана от омбудсмана Мая Манолова.

Пхенян можело и да може да направи ракетен двигател

http://clubz.bg/57299-phenqn_mojelo_i_da_moje_da_napravi_raketen_dvigatel

Северна Корея е в състояние да произведе двигатели за ракети и вероятно няма нужда да разчита на техния внос, предаде Ройтерс.

Това твърдят източници от американското разузнаване.

През миналата седмица в. "Ню Йорк таймс" писа, че режимът в Пхенян може да се е сдобил нелегално с двигатели, произведени вероятно в Украйна. Властите в Киев отрекоха.

Напрежението на Корейския полуостров постоянно се покачва. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заплаши да изстреля ракети по контролирания от САЩ тихоокеански остров Гуам. Там се намират бази на американските военноморски флот и ВВС. Вчера обаче Ким обяви, че отлага решението си за атака срещу Гуам.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Ноърт заяви, че отлагането не е достатъчно. Пхенян трябва да покаже желание за обявяването на полуострова за свободен от ядрено оръжие.

"Продължаваме да сме заинтересовани от намирането на път към диалог, но това зависи от него (от Ким - б.р.)", коментира и държавният секретар Рекс Тилърсън.

Американският президент Доналд Тръмп похвали в туитър Ким Чен Ун за това, че е решил да не удря Гуам.

"Ким Чен Ун от Северна Корея взе много мъдро и разумно решение. Алтернативата би била и катастрофална, и неприемлива", написа той.

Собственици на заведения в Слънчев бряг организират протест срещу Валери Симеонов

http://www.mediapool.bg/sobstvenitsi-na-zavedeniya-v-slanchev-bryag-organizirat-protest-sreshtu-valeri-simeonov-news268002.html

Няколкостотин души протестираха в Слънчев бряг срещу акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в курорта. Недоволните - предимно служители на заведения и меломани, спряха за кратко движението в част от комплекса, а демонстрацията им продължи около час. Работещите в клубовете се притесняват, че ще загубят работните си места, а меломаните - Слънчев бряг като парти курорт, предаде сайтът flagman.bg. Протестът беше по обяд, а за него съобщиха още сутринта собственици на заведения. Излезлите на улицата недоволни хора обаче обясниха, че не са организирани от никого, а се събрали спонтанно, за да изразят гражданското си недоволство срещу Симеонов. В петък и събота вицепремиерът оглавяваше акции в Слънчев бряг, при които беше спряна музиката в клубовете "Бедрум" и "Оксижен". В понеделник той обяви, че от проверките има ефект и ще продължат и на други места. По време на демонстрацията в сряда хората викаха "Оставка" и "Бойко, спри Валери". Имаше и плакати "Осили (запазен е оригиналният правопис - бел. ред.), намали, Валери спри!", "Г-н Симеонов, от Вас ли да си чакам заплатата!" и други в подобен дух. Демонстрантите обявиха, че това няма да е последното им шествие и са готови на по-сериозни действия, ако проверките на клубовете в курорта продължат. Преди ден стана ясно, че заради акциите през изминалия уикенд най-големият музикален фестивал по Черноморието “Solar Summer” приключва преждевременно. Финалът на Solar Summer трябваше да е тези петък и събота (18 и 19 август) на традиционното си място – на "Какао бийч" в района на Слънчев бряг. В изявление до медиите организаторите посочват, че се опасяват техниката на диджеите да не бъде иззета и това да развали имиджа им в цял свят. Фестивалът се провежда от 10 години. Междувременно омбудсманът Мая Манолова съобщи пред бТВ в сряда, че е получила жалби от собственици на вили и сгради в Слънчев бряг, които се оплакват от силния шум. Тя коментира още, че правилата трябва да се спазват, но не е рабора на вицепремиера да извършва проверки дали това е така. “Когато с контрола върху спазването на правилата и прилагането на закона се ангажира вицепремиер или министър, у гражданите остава впечатлението, че тези, които са под нивото „вицепремиер”, просто не си вършат работата”, допълни тя. По думите й би следвало един вицепремиер да накара нивата под него да си изпълнят ангажиментите. В община Несебър има наредба, която казва, че от 23 ч. до 7 ч. трябва да се спазват определени правила, свързани с шума. Санкциите за нарушения никак не са малки. Предвидена е глоба до 50 000 лева на юридическо лице, а при повторно нарушение – отнемане на разрешението за извършване на определена дейност, обясни Манолова. За шума ангажиментите са на кмета на община Несебър и би следвало той да си е свършил работата, категорична беше тя.

Мая Манолова: Дневно в България се изоставят по 3 деца

http://frognews.bg/news_140277/Maia-Manolova-Dnevno-v-Balgariia-se-izostaviat-po-3-detsa/

Дневно в България се изоставят по 3 деца, каза в предаването „Тази сутрин” по Би Ти Ви омбудсманът Мая Манолова.

Мечтата ми е да видя щаб-квартирата на НАТО в Москва, психологически ще ни олекне

http://www.cross.bg/moskva-nato-amerika-1552230.html

/КРОСС/ Далай Лама: Моята мечта е да видя щаб-квартирата на НАТО в Москва. Това сподели в интервю за вестник „Коммерсант" духовният предводител на тибетците като подчерта, че въпреки общоевропейската криза на хуманитарни ценности, песимистичните тенденции за засилване на авторитаризма в света и стремежът към „силната ръка" бавно, но неотклонно се заражда движение, което им противостои. „Гледам Америка и чуват много критики към Белия дом. Много от онези, които подкрепиха Доналд Тръмп, сега се обявяват срещу него. Гледам Русия и виждам протести срещу корупцията и така нататък. Мисля, че в сталинските времена това би било невъзможно. Промените се извършват, макар и не така бързо. Знаете ли, аз имам една мечта: щаб квартирата на НАТО да се премести в Москва. Ако офисът на Алианса се окаже в Москва, на всички психологически ще ни олекне, ще се появи усещането, че сега вие и американците сте заедно! Боя се, наистина, че след такова предложение, в Америка вече няма да ме пуснат", добави Далай Лама. Той отбеляза още, че въпреки излизането на Великобритания от ЕС, мнозина британци не харесват това, върви дискусия, гражданите открито изявяват своето несъгласие.   

Иглолистните гори в България загиват, държавата нехае

http://frognews.bg/news_140276/Iglolistnite-gori-v-Balgariia-zagivat-darjavata-nehae/

Иглолистните гори на България загиват с невиждани темпове, а броят на заразените от корояд дървета нараства с всеки изминал месец.

Откриха ешерихия коли и други бактерии във водата на Костандово

http://www.cross.bg/probi-suobshtavat-kostandovo-1552229.html

/КРОСС/ В град Костандово, община Ракитово, водата не отговаря по микробиологичните показатели колиформи и ешерихия коли. Това показват изследвания на проби от водопровода в родопското градче, извършени от РЗИ-Пазарджик, съобщават от инспекцията. Предприети са мерки за административна принуда във връзка с констатирани нарушения във водоснабдяването - предписание за хигиенни мероприятия. До момента няма регистрираните случаи на чревни инфекциозни заболявания. Общо 20 проби от питейната вода на 20 населени места, включени в постоянния мониторинг на Пазарджишка област, са изследвани от РЗИ - Пазарджик от 1 до 15 август, съобщават от здравната инспекция. Други отклонения не са установени.  

В Приморско се оплакват от шума, в Слънчев бряг протестират

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-turisti-primorsko-aleri-imeonov-26240203

Хотелиери от Приморско се оплакаха на вицепремиера Валери Симеонов от шумни заведения в града. В Слънчев бряг обаче собственици на заведения излизат на протест.

Новият антикорупционен орган ще се сезира по анонимки в медиите

http://www.mediapool.bg/noviyat-antikoruptsionen-organ-shte-se-sezira-po-anonimki-v-mediite-news268001.html

Бъдещият антикорупционен орган, който предлага в законопроект Министерството на правосъдието, ще може да се самосезира по неподписани сигнали в медиите и да прави проверки, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в сряда пред БНТ. Предложението изглежда като подготовка за дирижирани акции срещу опоненти на властта, като се има предвид силно влошената медийна среда у нас, пропадането на страната в класациите за свобода на словото и изводите за политически контрол над медиите. В същото време Цачева се похвали, че отпада идеята за допускане на анонимни сигнали от граждани, който съществуваше в проекта "Кунева", но не събра подкрепа в предишния парламент. Тя каза, че обществото в продължение на две години е дебатирало идеята за анонимните сигнали, която предизвикала остри негативни реакции. Няколко часа след телевизионната изява на Цачева имаше специална пресконференция на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изтъкна предимствата на бъдещия правителствен законопроект срещу алтернативния на БСП. Разминаванията са по отношение на анонимните сигнали от граждани, които социалистите предлагат, както и бъдещият антикорупционен орган да може да води пълноценни разследвания. И ГЕРБ, и БСП обаче са противници на т.нар. румънски модел за независима прокуратура, която да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Атакувайки БСП, Цецка Цачева като припомни, че в миналия парламент социалистите са били "най-яростните критикари" на анонимните сигнали. Тя попита дали авторите на алтернативния законопроект на БСП, който допуска анонимните сигнали, са чели изказванията на съпартийците си в предишното Народно събрание. Цачева изрази съжаление, че законопроектът "Кунева" не е бил приет от 43-тото Народно събрание, защото днес вече би могъл да дава резултати. Новият проект, по думите на правосъдният министър, ще се разгледа приоритетно от парламента. Финалното обсъждане предстои на 1 септември от 11 часа. Предвидено е комисията, която ще проверява случаите на корупция, да бъде колективен орган, избиран от Народното събрание, напомни Цачева. По думите й в проекта, който левицата се готви да предложи, комисията ще бъде еднолично управлявана от председателя, посочен от президента и затова Цачева не подкрепя такъв вариант. Цветанов: Проектът на БСП е противоконституционен По-късно Цветан Цветанов разкритикува идеите на БСП за алтернативен законопорект, който тепърва ще се обсъжда с президента, висши магистрати и неправителствени организации. Основната разлика между двата несъществуващи още проекта е, че президентът Румен Радев и БСП настояват бъдещият единен антикорупционен орган да има разследващи функции и да е базиран на дирекция от ДАНС, която да бъде извадена от спецагенцията. Другата разлика е, че социалистите искат ръководителят на този орган да се посочва от президента – като гаранция, че звеното няма да е под контрола само на изпълнителната власт. "Антикорупционният закон на БСП не отговаря на конституцията", каза Цветанов пред журналисти. По думите му, когато става въпрос за наказателни дела от общ характер, прокуратурата е задължителен участник, а според текстовете, предлагани от БСП, й е отредено скромно място. Така щяла да се създаде паралелна на прокуратурата структура, която осъществява самостоятелни разследвания, но никой не знае под чий надзор. Правителственият проект не предвижда разследващи функции за антикорупционния орган, а само да подава сигнал до компетентните институции, обясни преди това Цачева. Цветанов коментира също, че с проекта на БСП се давала възможност за разглеждане и на анонимни сигнали. Той попита каква е причината социалистите да си сменят позицията сега, след като миналия парламент са били твърдо срещу такава практика. Той обаче не коментира възможността антикорупционният орган, предвиждан в правителствения проект, да се самосезира по неподписани материали в пресата. Като слаб момент в проекта на левицата Цветанов отбеляза и самото име на бъдещета агенция "Антикорупция", защото така имало усещане за извънредно законодателство, за създаване на извънреден орган. Тази му критика изглежда изключително странна, като се има предвид, че самият Цветанов е идеологът за създаването на специализирани съд и прокуратура, които съвсем наскоро бяха натоварени с разглеждането и на дела срещу представители на властта, независимо за какви обвинения става дума. Цветанов не е съгласен и със създаването на самостоятелна антикорупционна агенция, чийто председател да се назначава от държавния глава. България е парламентарна република, президентът по конституция няма правомощия да създава структурни звена на административен орган, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Той упрекна социалистите, че изключват от законопроекта си подаването на декларация за конфликт на интереси. Предвидено е мнозинство от две трети в Народното събрание да избира зам.-председатели на агенцията, това е в противоречие с конституцията, която изброява органите, избирани с такова мнозинство, продължи с аргументите за противоречия с основния закон на страната зам.-председателят на ГЕРБ. Цветанов обаче посочи силната страна на проекта на мнозинството и Министерския съвет - в сериозното обсъждане на предлаганите текстове, взети са предвид всички препоръки на ЕК, ще участват и всички заинтересовани НПО. Така, по думите му, ще се създаде и гаранция за ефективност в борбата с корупцията. Той се зарече неговата партия да не допусне връщане на периодите, когато България е цитирана в международната преса във връзка с корупционни скандали. И призова левицата и останалите политически сили за обединени усилия. Да уважаваме и чуждото мнение, но да бъдем прагматични и да се обединим около приоритетите на българското председателство, предложи Цветан Цветанов.

Опра с ценни съвети за по-добър живот

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/opra-s-cenni-syveti-za-po-dobyr-zhivot-6072687

Култовата телевизионна водеща съветва как да оценяваме всяка секунда от живота

Обмислят въвеждане на еднодневни винетки и винетки за уикенд

http://frognews.bg/news_140274/Obmisliat-vavejdane-na-ednodnevni-vinetki-i-vinetki-za-uikend/

Днес в АПИ ще бъдат отворени шестте оферти за ТОЛ системата за автомобили над 3.5 тона, каза по БНТ регионалният министър Николай Нанков. Одобрени са всички кандидати, подали оферти.

Софиянски: Има безспорен хаос в управлението

http://www.cross.bg/sofiyanski-suvet-ministerski-1552228.html

/КРОСС/ „Има един безспорен хаос в управлението и неясни пълномощия и структура на Министерски съвет, оттам имаме и преплитане на функции на министрите. Имаме заложен грешно Министерски съвет, не е ясно кой за какво отговаря. Получава се така, защото премиерът не може да и подреди един ясно структуриран Министерски съвет". Това каза бившият кмет на София и Стефан Софиянски в интервю за предаването „Тази сутрин" по БТВ. По думите му, не личат ясните приоритети, не се вижда в каква посока се движи България. „Не се вижда нишката на управлението". „За капак сега се занимаваме с "Цанков камък". По-логично е да видим, как ще използваме това съоръжение, а на втори план да са проверките. Проектът е започнат през 2003 г. Това са 14 г., от тях 7 г. Бойко Борисов е премиер. Получава се също, като с Калиакра. Какво е правено през тези 10 г., след като се е влизало в конфликт на интереси?", попита Софиянски. „Нали частната собственост е неприкосновена. Единствената трайна тенденция е увеличаването на задлъжнялостта на България". Бившият кмет на София призна, че има и плюсове в политиката на правителството. „Увеличаването на учителските заплати. Учителите и лекарите са най-недооценявани в страната. Изключително положителна стъпка е изясняването на отношенията ни с Македония", призна той. „В случая е намерено правилното решение

Журналист: ”Пиленцата” срещу Доган наесен ще станат на яхния

http://dnes.dir.bg/news/razdorat-dps-ahmed-dogan-arest-26240149

Информацията за подготвян арест на Ахмед Доган е фалишива новина, коментира известният журналист от Кърджали Илхан Андай.

Пълно разминаване: Бизнесът иска Слънчев бряг да е парти-дестинация, Симеонов -точно обратното

http://frognews.bg/news_140273/Palno-razminavane-Biznesat-iska-Slanchev-briag-da-e-parti-destinatsiia-Simeonov--tochno-obratnoto/

Отмяната на музикалния фестивал „Солар Съмър” в Слънчев бряг беше най-отговорното решение. Това каза в студиото на Би Ти Ви Климент Йончев, организатор на събитието. Проверки, оглавени от вицепремиера Валери Симеонов, спряха шумни партита, конфискуваха техника и апаратура.

Млад мъж с кану се удави на къмпинг ”Корал”

http://dnes.dir.bg/news/burgas-mvr-udavnik-26240116

31-годишен мъж от Ямбол се удави на къмпинг "Корал" край Лозенец, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Манолова: Не трябва вицепремиера да прави проверки, а нивата под него да си изпълнят ангажиментите

http://www.cross.bg/manolova-institytziite-rabotata-1552227.html

/КРОСС/ „Проблемите на хората не намаляват през лятото. Засипани сме от конкретни случаи и трябва да реагираме, затова омбудсманът не може да си позволи дълга почивка". Това каза Мая Манолова в интервю за предаването „Тази сутрин" по БТВ. „Правилата трябва да се спазват, такива каквито са, безпрекословно", категорична беше Манолова, по отношение на проверките в курорта Слънчев бряг. „В същото време, когато с контрола се ангажира вицепремиерът остава впечатлението, че останалите институции отсъстват и не са си свършили работата. Според мен, би било по-добре, ако той накара нивата под него да си изпълнят ангажиментите. Аз също имам жалба от собствениците на вили и сгради от несекващия шум. Санкциите за нарушителите никак не са малки и би следвало кметът да упражнява по-голям контрол", подчерта Манолова". По думите й, несвършената работа в Слънчев бряг е назад във времето. „Трудно се съчетават интересите на групите туристи - почиващи и търсещи забавление. Това е предизвикателството. Има правила, които трябва да се спазват. Тук възниква въпросът кой контролира контролиращите". Омбудсманът определи казуса с такса „празен стол" като безобразие. „По отношение на този случай като че ли всички контролни органи се насочиха натам. Това бе една негативна реклама за заведението. Когато има достатъчно воля, желание и ангажимент институциите могат да си свършат работата

Заповядайте на Деня на България в Чикаго!

http://www.eurochicago.com/2017/08/denya-na-balgariya-v-tchikago/

За поредна година ще покажем пред американската публика красотата на българската култура и традиции, многообразието на българската общност в Чикаго, талантът на българските деца, на танцовите и певческите изпълнители. За доброто настроение ще се грижат танцовите ансамбли „Верея” и „Хоро” от Чикаго, а специално за празника ще пристигне от Детройт и танцовият ансамбъл „Приятели на българския танц” с художествен ръководител Николай Алишев. Българските деца от БУЦ „Знание”, Малко българско училище, Малка детска академия, "Малката Верея", Ново българско училище в Нейпървил, Училище „Нов живот” и детски ансамбъл за народни танци „Хорце” ще ни представят своите таланти. Ще завършим празника с прекрасни български песни, изпълнени от дует „Минкови”.

За първи път Ахмед Доган реагира на новина от медиите, това е необичайно. Нещо става в държавата

http://frognews.bg/news_140272/Za-parvi-pat-Ahmed-Dogan-reagira-na-novina-ot-mediite-tova-e-neobichaino-Neshto-stava-v-darjavata/

Информациите за евентуален арест на Ахмед Доган във връзка с проекта ”Цанков камък” излиза в гладния за новини месец август. Прилича на политически хорър от типа ”Знам какво направи миналото лято”.

Българинът харчи средно по 320 лв. за почивка

http://www.cross.bg/evro-sredno-pochivka-1552226.html

/КРОСС/ Българинът харчи средно по 160 евро или по около 320 лева на човек за почивка или ваканция, показват данни от анализ на Евростат за средните харчове на европейците по време на отпуски или почивки през 2015 г. Средно за ЕС показателят за ваканционните харчове е 320 евро на човек. Според данни на НСИ пътуванията на българите през 2015 г. са били концентрирани изключително в страната - около 80%. Около 15% от сънародниците ни са пътували в чужбина, а близо 5% са предприели смесени пътувания - в страната и в чужбина. Преобладаващата възрастова група българи, която пътува, е била на възраст 25-44 години. По-голямата част от лицата на възраст над 15 г., които са пътували в страната или в чужбина (над 70%) - са посочили като цел "почивка или екскурзия". Средният разход на едно лице при пътуване в България, е бил около 320 лева, а за пътуване в чужбина са били необходими около 500 лв. средно на човек, показват данните на НСИ. Същевременно, пак според данни на НСИ, през 2015 г. около 60% от сънародниците ни не са били в състояние да си позволят едноседмична почивка извън дома. В подобна ситуация са се намирали близо 4 млн. българи, според родната статистика. Най-много за ваканция и почивка средно на човек харчат жителите на Люксембург - средно по 740 евро. Следват жителите на Австрия - 610 евро и Малта - 590 евро. Според европейската статистика най-малко пари за ваканционни разходи се отделят в Румъния и Латвия - средно по 116 евро на човек

Мария Шарапова получи уайлд кард за US Open

http://clubz.bg/57298-mariq_sharapova_poluchi_uajld_kard_za_us_open

Руската тенисистка Мария Шарапова ще участва на Откритото първенство на САЩ - тя получи уайлд кард от организаторите и ще започне от основната схема.

Маша се завърна на корта през април, когато изтърпя наказание за употреба на забраненото вещество мелдоний. Дори участва на турнир.

След това организаторите на "Ролан Гарос" отказаха да я допуснат на френската надпревара. Шарапова планираше да започне от квалификациите на "Уимбълдън", но я спря контузия.

Сега рускинята е възстановена и най-вероятно ще се появи в Ню Йорк. Последният голям турнир, в който бившата №1 в света участва, бе "Аустрелиън оупън" през миналата година. 

Именно след това състезание гръмна скандалът с положителната допинг проба на Шарапова.

Трилърът "Анабел 2: Сътворение" е най-гледаният у нас

http://www.cross.bg/leva-zriteli-ekranite-1552225.html

/КРОСС/ Продължението на печелившата в световен мащаб поредица "Заклинанието" - "Анабел 2: Сътворение" е най-гледаният филм у нас след миналия уикенд, сочат обобщените данни от киносалоните. За първите три дни от премиерата му у нас филмът по сценарий на Гари Доберман е гледан от 6 809 зрители и има 54 126 лева от билетите им. На втора позиция е "Тъмната кула", създаден по книгите на Стивън Кинг. След десетте дни от премиерата му у нас филмът за стрелеца Роланд и малкия Джейк, които трябва да надвият Човека в черно е гледан от 20 392 души и има 180 399 лева приходи. Трети поред сред най-гледаните филми у нас е "Аз, проклетникът 3". Анимацията с познатите герои - Гру, миньоните, които се изправят срещу злодей от 80-те на миналия век, е вече почти два месеца на екраните у нас и за това време е гледана от 162 414 зрители и има 1 407 312 лева приходи. Четвърта позиция в топ 10 е за втората премиера от миналия уикенд - екшънът "Атомна блондинка", създаден по комиксите на Антъни Джонстън и Сам Харт. Историята с Шарлийз Терон, Джеймс Макавой, Джон Гудман за времето малко преди края на Студената война е гледана от 3 882 зрители и има 38 538 лева от билетите им. На пето място е филмът на Люк Бесон - "Валериан и градът на хилядите планети". Грандиозната фантастика, която е определена като най-скъпата във френската киноиндустрия, е гледана вече от 34 757 зрители и има 345 514 лева от билетите им за месец на екраните у нас

Днес отварят офертите за тол ситемата

http://www.cross.bg/dnes-otvaryat-ofertite-za-tol-sitemata-1552224.html

/КРОСС/ Офертите за изграждане на ТОЛ системата у нас ще бъдат отворени днес следобед в Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се изграждането й да струва до 200 млн лева. То беше спъвано близо 2 години заради обжалвания на процедурата. Документи в обществената поръчка са подали 6 компании. Държавата има резервен вариант - да направи свое дружество, което да създаде и поддържа ТОЛ системата. Иначе тя трябва да обхване около 55% от пътищата в страната и ще важи само за тежкотаварните автомобили. За автомобилите пък винетките ще станат електронни без да поскъпват.  

Хотелиери в Приморско очакват подкрепа от Валери Симеонов

http://www.barometar.net/89327/

Хотелиери в Приморско недоволстват от силния шум в града и се надяват на подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов, до когото вече са изпратили сигнал, съобщи БНТ. Оказва се, че Слънчев бряг не е единственият шумен курорт по нашето Черноморие, от 5 години хотелиери се оплакват от системен тормоз с висока музика на някои от култовите […]

Цачева: Комисията за борба с корупция ще се избира от Народното събрание

http://www.cross.bg/izbira-tzacheva-zakon-1552223.html

/КРОСС/ "Oт дебата, който върви през последните дни, относно Антикорупционния закон, виждам че става дума за различната визия, по отношение на това, как трябва да изглежда един единен антикорупционен орган. Финалното обсъждане ще бъде в парламента, на 1 септември, от 11 часа". Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева, по повод споровете около Антикорупционния закон, в интервю за предаването „Денят започва" по БНТ. „Предвиждаме в законопроекта, Комисията по превенция и противодействие на корупция да се избира от Народното събрание. Председателят ще се избира по предложение на различните парламентарни групи", каза министърът. „При наличие на разлика до 5 000 лв. в имуществено състояние, такова каквото то е декларирано, се подава в НАП, за данъчна проверка. Когато разликата е над 20 000 лв., се започва проверка от страна на комисията", обясни още Цецка Цачева.  

Търсят се над 3000 учители преди началото на учебната година

http://www.cross.bg/ychiteli-takeva-ychitelite-1552222.html

/КРОСС/ Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, по информатика, по чужди езици, начални учители и учители за целодневната организация на обучение, както и учители за предучилищното образование. Това каза председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева. Тя съобщи, че сега учителите и приравнените към длъжността "учител" са общо 93 000, а се търсят над 3000 учители, защото 3160 учители работят в училищата, въпреки че са навършили пенсионна възраст и са се пенсионирали. Тези педагози преподават в училище, тъй като на техните места "няма млади учители", обясни Такева. Много е важно и трябва да се знае, че вече учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до приключване на учебната година - например до 30 май, до 15 или 30 юни, а ще бъдат назначавани от "15 септември до 15 септември", обясни Такева. Тя отбеляза, че това е изискване по Кодекса на труда и за него има и писмо на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което той категорично предупреждава, че "директорите трябва да спазват Кодекса на труда". "Досега училищни директори нарушаваха Кодекса на труда и нито един министър не обърна внимание на това, а 8000 учители работят на срочни договори и не могат да ползват услугите на бюрата по труда, защото нямат девет месеца, в които да са работили през годината", обясни Такева

Нова платформа за културни събития

https://pressbulgaria.com/m/XZTP45QG.html

Информация за културните събития в София вече е достъпна в нова платформа. Платформата обединява разнообразни културни мероприятия, както и описание на ключови за града културни центрове. Тя е с отворен достъп и всеки заинтересован да популяризира своята дейност може да се включи напълно безплатно. Дейността е част от проект „Културна пейка“. Проектът е насочен към популяризиране на градски пространства, обогатяване на културния живот в столицата и повишаване на информираността на младежите, жителите и посетителите на града относно културния живот и емблематични културни пространства. Други дейности по проекта са: -разработване на културна карта; -създаване на иновативна арт инсталация „Културна пейка“. Проект „Културна пейка“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от Сдружение „Талантс“. За повече информация посетете: www.kulturnapeika.eu

Северна Корея сама може да произвежда ракетни двигатели

http://dnes.dir.bg/news/raketni-dvigateli-severna-koreja-26239967

Северна Корея вероятно е в състояние да произвежда собствени ракетни двигатели, без да разчита на внос, твърдят американски представители на разузнаването.

Двама загинали при експлозия в мексикански завод за пиротехника

http://www.cross.bg/dyshi-tyltepek-pirotehnika-1552221.html

/КРОСС/ Двама души са загинали при силна експлозия, избухнала в завод за пиротехника в предградията на мексиканската столица, предава Reuters. Взривът е разтърсил град Тултепек, разположен на около 30 км северно от столицата. Досега не са потвърдени данни за пострадали, уточниха от Държавната комисия за обществена безопасност. Производството на фойерверки е ключов икономически двигател на Тултепек, но индустрията често се оказва смъртоносна. Повече от три дузина души бяха убити през декември след верижни експлозии на популярен пазар в района, припомня агенцията.  

Тръмп обвини за насилието в Шарлътсвил и двете спорещи страни

http://frognews.bg/news_140271/Tramp-obvini-za-nasilieto-v-SHarlatsvil-i-dvete-sporeshti-strani/

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини за размириците в Шарлътсвил и двете страни, участващи в конфликта, предаде CNN. Изявлението беше направено на пресконференция в ”Тръмп тауър”.

Ще обичам внучката дори да се казва Алирия или Марипоза

http://clubz.bg/57296-shte_obicham_vnuchkata_dori_da_se_kazva_aliriq_ili_maripoza

Някой ден ще имам внучка и тя няма да се казва Мария.

Снаха ми ще избере името. Снаха ми е прекрасно момиче, умно, добро, емоционално и красиво младо същество. Всеки път, когато се усмихне на Теди, виждам себе си в нея. И я разбирам. Не иска нечия съдба, нечия чужда карма да се влее в живота на бебето чрез името на толкова близък човек. Не иска малкото човече да се роди с несвое име и да сбъдва несвои очаквания. С майка й, която също носи хубаво българско име, се шегуваме по този повод и измисляме заедно имена, съдържащи и двете ни буквички. Бъдещата майка се усмихва отегчено. Нейно право е и тя ще реши името. Вярвам в това.

9 месеца носиш едно дете под сърцето си и му предоставяш цялото си тяло, което то обитава и променя според нуждите си. После години наред инвестираш всичките си усилия и любов в него с ясното съзнание, че един ден то ще порасне и ще ти заяви неумолимо: Това е моят живот и ти нямаш право да решаваш вместо мен. Знам, че снаха ми ще чуе тези думи, както съм ги чувала и аз. Няколко пъти. Затова и вярвам, че поне името на детето е избор на майката и на никого другиго. Тя не може да реши дали детето ще е момче или момиче, дали очите му ще са тъмни или светли, дали ще обича математиката или футбола. Заслужава поне името да бъде неин избор.

Не искам снаха ми да кръсти детето Мария само за да ме направи щастлива или да зарадва сина ми. Аз я обичам и без това. И детето ще обичам, дори да се казва Алирия (Теди го измисли), макар че ми звучи като Алергия или Марипоза (Пеперуда на испански – с това име се шегувахме със сватята Петя, че съдържа М и П). Ще я обичам тази внучка някой ден и ако името е производно на Мария като кръшното Мариела, силното Мариета, нежното Миа, звучното Мариана. Ще я обичам, ако е някоя изискана Ана-Мария или нещо съвсем различно – Лилия, Бианка, Лола, Мадлена, Кремена, Ния и всичко, което съм чувала децата да споменават – кога на шега, кога сериозно.

Моята баба, майка на баща ми, се казваше Мария. Мама е искала да ме кръсти Миглена заради дългите ми мигли или Десислава, на баба Славка, която много обичаше. Но е избрала Мария заради традицията. Но не защото нося името й, най-много бих искала да приличам на баба Миче. Нищо че съдбата й беше тежка. Разказвала съм ви за нея в "Баба Миче и Кафка".

Исках да приличам на нея, защото беше силна и духовна жена, която пред нищо не се предава и никога не се оплаква. Но приличам на нея само донякъде – в обичта към малките деца, в търпението и разбирането, в умението да разказва семейните истории бавно и сладкодумно, докато ръцете й неуморно наплитат поредното топло елече за поредното внуче или съседско детенце.

А иначе от дядо, нейния развейпрах съпруг, когото рано погреба и почти не помня освен от семейните легенди, съм взела сините очи и широката усмивка, както и склонността да приема живота малко лековато, сякаш е голяма шега.

От другата ми баба по майчина линия, кипра и нагиздена жена, зеленоока, с извити вежди и нацупени устенца, на всичкото отгоре и изкусна домакиня, съм наследила старомодната женственост, това демодирано умение да си нежна и привидно слаба и да очароваш един мъж дотолкова, че да не вижда друга освен теб (ех, опасна жена беше баба – само като направи онези ми ти пеперуди с миглите и като изтъни гласеца „Ангеле“ и дядо се разтапяше. До последно я носеше на ръце и имаше очи само за нея. Представете си колко си е личало, щом малко момиченце като мен се е впечатлило).

А от другия дядо какво ли съм наследила? Не и търговския нюх. Но май чувството за хумор е от него, той много обичаше да се шегува и все си правеше майтап с нас, сюрията внучета. Тежък търговец, лежал в затвора след Девети, на стари години, беше запазил самочувствието и усмивката, че дори и трудолюбието си. Все нещичко съм грабнала и оттам. Никой не взе името му, а беше хубаво, добро и благо име - Ангел. Но с име или без, от всекиго съм изтеглила по някоя пъстра нишка от спомени, черти и качества и съм ги оплела в нова шевица и нова съдба. Дали е по-добра, по-красива, по-весела или по-тъжна от техните? Не знам, но си е моя. И името си нося като свое, аз съм Мария, различна от баба Мария, за добро или зло.

А малкото човече, което ще се появи един ден…

Тя няма да се казва Мария и ще има своя съдба.

Но със сигурност ще вземе от мен много повече от едно име. Може да е усмивката, може да са очите, може да е любовта към историите или дарбата за езици, може да са просто малките нежни пръстчета на краката или здравите зъби.

А може и нищо да не вземе. Тогава ще й дам само обич. И това ми стига.

---

Бел. ред.: Материала, публикуван под заглавие "Тя няма да се казва Мария", препечатваме от mamaninja.bg. Автор е Мария Пеева. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Съдът гледа мярката на майката, изоставила бебето си в столичния „Западен парк”

http://www.cross.bg/beshe-vasileva-godini-1552220.html

/КРОСС/ Съдът трябва да гледа мярката за неотклонение на майката, изоставила бебето си в столичния „Западен парк". Преди 3 дни 18-годишната Юлия Василева беше привлечена като обвиняема и задържана за срок до 72 часа, а Софийска районна прокуратура започна разследване на случая. Майката е обвинена, че е оставила детето си без надзор и по този начин е създала опасност за него. Детето беше забелязано от случайни минувачи. Предвиденото от закона наказание е до 3 години затвор. Василева има още едно дете на 2 години.  

Македония с шамар към Русия

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/makedoniia-s-shamar-kym-rusiia-6072703

Страната се противопостави на руското външно министерство, което изрази недоволство след интервю на македонски министър

Стефан Софиянски: В управлението на държавата цари пълен хаос

http://frognews.bg/news_140270/Stefan-Sofiianski-V-upravlenieto-na-darjavata-tsari-palen-haos/

Има един безспорен хаос в управлението, липса на ясни отговорности, на ясни пълномощия, оттам идват всички проблеми. Неясна е структурата на МС, не е ясно кой за какво отговаря и оттам има едно преплитане на функции. Това каза в студиото на Би Ти Ви Стефан Софиянски.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/purva-stranitza-tema-1552219.html

/КРОСС/ Средният доход на човек е нарастнал с девет на сто към юни, информира "Капитал дейли". Все още основният доход идва от работната заплата. Нарастването, в номинално изражение, е със 116 лева на човек, показват статистическите данни, според които всеки член на средностатистическо семейство е вземал, през юни 1 355 лева. "Труд" допълва информацията със заглавие, че разходите ни растат повече от доходите през второто тримесечие на годината. Сметките за обзавеждане, ток, вода и отопление са се увеличили с десет на сто. Увеличават се и разходите за транспорт и здравеопазване. През юни българинът е намалил консумацията на хляб и месо, отчита още статистиката. Според "Стандарт", една трета от доходите ни отива за храна. Потреблението се е увеличило с 11 на сто за периода април-юни. "Телеграф" избира за тема на броя напливът от просяци. Водещото заглавие е "Просяци ни атакуват през 40 метра". До хиляда лева на ден е приходът на просяците по Черноморието, в София те печелят по три хиляди, установява проверка на изданието.Някои от тях посещават Гърция, където имат приходи по 300 евро на ден. Просяците се мръщят на храна и искат подаяние в брой. "Монитор" продължава своя тема от предишни дни - "По сто майки на година захвърлят децата си", пише на първа страница. Крадат красиви малчугани, за да ги пращат като просяци в чужбина

НАП: Оборотите по морето скочиха с над 100 млн. лв.

http://clubz.bg/57295-nap_oborotite_po_moreto_skochiha_s_nad_100_mln_lv

Средната заплата у нас за март почти достига 500 евро. Снимка БГНЕС

С над 100 млн. лв. са се увеличили оборотите на търговските обекти по цялото Черноморие през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г. Това показват данните от дистанционната връзка на Националната агенция за приходите (НАП) с касовите апарати.

Сред местата с най-голям ръст на регистрираните приходи е Обзор – 149% повече спрямо юли 2016 г. 

В по-големите курорти също има повишаване на оборотите - в Албена ръстът е 62% спрямо юли 2016 г., в Слънчев бряг - 10%, а в Златни пясъци - 22 на сто. 

От началото на летния сезон до сега по цялото Черноморие са извършени общо 24 000 проверки. Най-много санкции са наложени заради неиздаване на касови бележки, разлика между сумата в касата и отчетените обороти, липса на фискални устройства и други.

За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект освен обичайната глоба.

Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. Досега са затворени 113 обекта.

Под постоянно наблюдение са подложени и борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на звеното за фискален контрол в НАП.

Освен че извършват контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки, фискалните агенти следят и за издаването на касови бележки и отчитането на обороти от търговците по морето.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.

Отварят офертите за ТОЛ системата

http://dnes.dir.bg/news/patishta-vinetki-oferti-tol-sistema-26239781

В 17:00 часа в АПИ ще бъдат отворени шестте оферти за ТОЛ системата за автомобили над 3.5 тона, каза по БНТ регионалният министър Николай Нанков.

Русия става селскостопанска свръхсила

http://www.cross.bg/rysiya-selskostopanska-tolstoii-1552218.html

/КРОСС/ Със 123 милиона хектара обработваема земя (която е третата по мащаби в света земеделска територия след тази на Индия и САЩ), Русия има потенциала да се превърне в селскостопанска свръхсила. Според официалните данни в страната има 36 400 селскостопански предприятия, 174 600 земеделски производители (фермери). И въпреки че част от икономиката на страната през последните две години остава в клещите на рецесията, продукцията от селското стопанство в Русия се е увеличило от 4,3 трилиона рубли в 2014 г. на 5,6 трилиона през миналата година. Част от това увеличение се дължи на ембаргото върху вноса на храни от Запада, наложено от Москва преди три години в отговор на санкциите на ЕС и САЩ. Статията в авторитетното британско издание Financial Times разказва историята на потомък на граф Лев Толстой, който, следвайки завета на знаменития си предшественик, се връща към земята на Русия, за да развива фермерство. Това е пра-правнукът Даниил Толстой. Той е шведски гражданин, говори с ясен британски акцент и трудно се изразява на руски език. Но получил икономическо образование в London School of Economics, той основава фондацията "Заветът на Лев Толстой" (Tolstoy Heritage), купува 5800 хектара ниви, което е 20 пъти повече от обичайния размер на земеделските стопанства в Европейския съюз и започва селскостопанска дейност в Русия.  

Два вулкана едновременно изхвърлиха пепел в Камчатка

http://www.cross.bg/pepel-shivelych-kamchatka-1552217.html

/КРОСС/ Вулканите Ключевски и Шивелуч в Камчатка изхвърлиха едновременно пепел. Възможно е пепел да се появи над населени места на областта Уст-Камчатск, предаде ТАСС. Височината на изхвърлянето на пепел от Ключевски е 6 километра над морското равнище. Пепелната следа също се разпростира в северозападна посока вече на 100 км. "Височината на изхвърлянето на пепел от Шивелуч е 3,5 км над морското равнище, дължината на следата е достигнала 55 км", съобщават от Камчатската група за реагиране на вулканични изригвания (KVERT) от Института по вулканология и сеизмология на Далекоизточния филиал на Руската академия на науките. Ако вятърът смени посоката си е възможно две селища в рядко населената зона да се окажат под пепелопада. Вулканът Шивелуч е висок 3283 метра. Последният му активен период продължава с кратки времена на затишие от 2010 година. Лавовият му купол постоянно нараства, изхвърля пара и газове, понякога се сриват разтопени лавини. На 14 юни Шивелуч изхвърли пепел като вулканичните частици се разпространиха на 1000 км и покриха шест селища в Камчатка. Възрастта на вулкана е около 70 хиляди години. Той е най-северният вулкан на полуостров Камчатка в руския Далечен изток. Силните изригвания на Шивелуч се наблюдават повече от 2 века и той обикновено е под наблюдението на вулканолози, а в последно време го посещават и много любители на "вулканския" туризъм

Археолози откриха нови гробници в Египет

http://www.cross.bg/grobnitzite-ostanki-chast-1552216.html

/КРОСС/ В южната част на Египет учени откриха саркофази с човешки останки в три гробници, датиращи отпреди около 2000 години, предава Би Би Си. Те се намират в района Ал Камил Сахарави в провинция Ел Миниа, южно от Кайро. В една от гробниците археолозите са открили четири каменни саркофага с изобразени върху тях човешки лица. Те са успели да влязат вътре през издълбан в скалата отвор. В друга гробница са намерени шест погребални ниши, едната от които е била предназначена за дете. Намерени са и глинени фрагменти, въз основа на които учените датират гробниците в периода между 27-ата династия, основана през 525 г. пр. Хр., и гръко-римския период, продължил от 332 г. пр. Хр. до IV век. Водачът на експедицията Али Бакри съобщи, че в гробниците има останки на мъже, жени и деца на различна възраст. "Тези погребения са част от голямо гробище в голям град, а не във военен гарнизон, както някои предполагаха поначало." - Разкопките продължават. Първите изследвания в този район започнаха през 2015 г.  

Статистика: 60% от българите нямат пари за лятна почивка

http://frognews.bg/news_140269/Statistika-60procenta-ot-balgarite-niamat-pari-za-liatna-pochivka/

Българинът харчи средно по 160 евро или по около 320 лева на човек за почивка или ваканция, показват данни на Евростат за средните харчове на европейците по време на отпуски и почивки през 2015 година.

Времето е слънчево, но се очакват валежи

http://www.cross.bg/gradysa-slunchevo-vyatur-1552215.html

/КРОСС/ Днес ще е слънчево, но след обяд се очаква облачност и възможност за превалявания. Максималните температури ще са между 28 и 33 градуса, а в София около 27 градуса. На места над Черноморието се очаква да превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще са между 26 и 30 градуса. Температурата на морската вода е от 25 до 27 градуса. Ще духа умерен, временно силен север-североизточен вятър. Вълнението на морето ще е между 3-4 бала. Над планините ще е предимно слънчево, като след обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа силен североизточен вятър. Максималната температура на 2000 метра е около 15 градуса.  

В САЩ излезе сборник с текстовете на Тръмп в Twitter

http://www.cross.bg/trump-suobshteniya-tyitur-1552214.html

/КРОСС/ Сборник със съобщения на президента на САЩ Доналд Тръмп в Туитър, илюстриран от карикатуриста Шанън Уилър, е вече по книжарниците в страната. В анотацията към сборника под заглавие Sh*t My President Says: The Illustrated Tweets of Donald J. Trump пише, че 32-рият президент на САЩ Франклин Рузвелт е имал радио, 35-тият Джон Кенеди е имал телевизия, а Тръмп има Туитър. Авторът на сборника смята, че туитовете на Тръмп дават възможност да се разберат особеностите на характера му, възприеман от мнозина като непредсказуем. Карикатуристът изобразява Тръмп не като чудовище от приказките, а като капризно, неразбрано и самодоволно разглезено дете. Книгата с твърди корици е на цена от 9,16 долара и може да бъде поръчана в интернет. След встъпването си в длъжност Тръмп започна много активно да използва официалния президентски акаунт в Туитър, но успоредно продължи и да публикува съобщения на личната си страница в социалната мрежа. Тръмп е казвал, че ако не беше имал възможността да общува пряко с привържениците си чрез социалните мрежи, никога нямаше да стане президент. Профилът на Тръмп, създаден през март 2009, има 35 млн. последователи, а в него са публикувани над 35 000 съобщения. Тръмп обича да изтъква, че тази платформа му позволява да се свързва с американците без посредничеството на бюрократите и водещите медии.  

На 39 години почина синът на Натали Коул-Робърт Янси

http://frognews.bg/news_140268/Na-39-godini-pochina-sinat-na-Natali-Koul-Robart-IAnsi/

Синът на американската певица Натали Коул - Робърт Янси, нейно единствено дете - почина на 39 години в Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес.

Инженер на Uber: Мъск говори глупости за автономните коли

https://www.vesti.bg/tehnologii/inzhener-na-uber-mysk-govori-gluposti-za-avtonomnite-koli-6072702

Делото между Uber и Waymo разкрива интересни детайли за поведението на топ служителите на компанията

Трети ден продължава огнената стихия в Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-ostrov-pozharnikari-1552213.html

/КРОСС/ В Гърция трети ден се борят с огнената стихия. Хълмовете северно от гръцката столица продължаваха да пламтят, когато нощта падна. На остров Каламос бе обявено извънредно положение заради пожарите, избухнали в неделя, които засегнаха десетки къщи и хиляди хектари борова гора. Пожарите не са потушени и в Португалия. Инцидент с паднало вековно дърво взе жертви там. Три самолета и четири хеликоптера действат в подкрепа на 210 пожарникари и около 100 военни в район на 45 километра североизточно от Атина. Пресеченият терен и пръснатите малки населени места правят гасенето трудно. В цяла Гърция огнеборците се бориха с 55 горски пожара. Тринадесет души загинаха, а най-малко 50 бяха ранени при рухването на огромен 200-годишен дъб на португалския остров Мадейра. Дървото паднало в момент, когато много хора отбелязвали празника Успение Богородично. Регионалните власти разследват причините за инцидента. Същевременно Португалия продължава да се бори с горските пожари в централната част на страната. Испания вече изпрати пожарникари и техника на съседката си, а Европейската комисия обяви за приоритет оказването на подкрепа за Лисабон.    

Тройно самоубийствено нападение в Нигерия

http://www.cross.bg/nigeriya-napadenie-samoybiiistveno-1552212.html

/КРОСС/ Най-малко 30 бяха убити, над 80 ранени при тройно самоубийствено нападение в североизточна Нигерия, предава Франс прес. Нападението е извършено от жени в град Мандарари. Терористките са задействали пояси с експлозиви на входа на бежански лагер, каза член на граждански милиции, които се борят срещу джихадистката групировка "Боко харам".  

България не е засегната от кризата със заразените яйца

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-fipronil-zarazeni-yaytza-26239770

България не е сред страните-членки на Европейския съюз, в засегнати от кризата със заразените яйца.

Пчелният мед поскъпва драстично, пчелите измират масово

http://frognews.bg/news_140267/Pchelniiat-med-poskapva-drastichno-pchelite-izmirat-masovo/

През последните месеци цената на меда в България се е увеличила с около 20% заради високата смъртност при пчелите. Тази година тя достигала между 60 и 100 процента, съобщи председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов по БНТ.

Правителството ще одобри сумата за разходите по провеждане на европредседателството

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-razhodi-godina-1552211.html

/КРОСС/ Правителството ще одобри, на редовното си заседание днес, сумата за разходите по провеждане на българското председателство на Съвета на Европейският съюз през 2018 та година. Предвижда се да се осигурят допълнителни разходи за тази година. Допълнителни разходи по бюджета си ще получи Министерството на младежта и спорта. Правителството ще отпусне средства и за ремонта на Троянския манастир. Министрите трябва да определят концесионерите на пристанището Видин-Юг и на Интермодален терминал-Пловдив. Ще бъде променена наредбата с единните държавни изисквания за специалността "Право" и професионална квалификация "Юрист".  

Стрийтбол и скейтарена са спортните акценти в младежкия фестивал FUNCITY+

http://www.barometar.net/89325/

Младежкият фестивал FUNCITY + наближава, а акцентите в програмата му стават все по-атрактивни! Освен музика, работилници и семинари, организаторите на фестивала са включили в програмата му много спортни състезания. Фестивалната зона ще бъде обособена на пристанището във Варна от 30 август до 3 септември 2017. Там започва изграждането на специална скейт арена, която ще е […]

И ония, които разбират само неплатоничната любов, напразно...

http://www.cross.bg/lyubov-drama-takava-1552198.html

/КРОСС/ "И ония, които разбират само неплатоничната любов, напразно говорят за драма. При такава любов не може да има никаква драма. "Покорно ви благодаря за удоволствието, довиждане" - ето ти цялата драма. А при платоничната любов не може да има драма, защото при такава любов всичко е ясно и чисто..."Лев Толстой

Blu-Ray плейърите от серията DMP-UB300/UB400 на Panasonic спечелиха награда EISA 2017

http://www.cross.bg/blu-ray-panasonic-ultra-1552210.html

/КРОСС/ Panasonic има удоволствието да съобщи, че серията Blu-Ray DiscTM плейъри DMP-UB300/UB400 беше отличена с престижната награда на Европейската асоциация за образ и звук (EISA) „Най-добра покупка на Ultra HD Blu-Ray плейър 2017-2018" („EISA Best Buy Ultra HD Blu-Ray Player 2017-2018"). Основана през 1982 г., Европейската асоциация за образ и звук EISA (European Imaging Sound Association) е мултимедийна организация, която тества продукти в сферата на потребителската електроника. С членството на 55 аудио, мобилни, видео и фото списания от 20 eвропейски страни, включително САЩ и Австралия, наградите на EISA се смятат за едни от най-престижните потребителски препоръки, които може да получи един продукт, както и ключов индикатор за най-добрите решения за покупка. EISA Най-добра покупка на Ultra HD Blu-Ray плейър 2017-2018: Серия Blu-Ray плейъри Panasonic DMP-UB300/UB400 Отличавайки серията Blu-Ray плейъри DMP-UB300/UB400 на Panasonic с наградата „Най-добра покупка на Ultra HD Blu-Ray плейър 2017-2018", журито на EISA утвърждава качествата на продуктите, "завладяващи потребителите". Коментирайки мощта на процесора на Panasonic „4K HCX (Hollywood Cinema Experience) Processor for Ultra HD Blu-ray", журито отбеляза, че неговите изключителни възможности за обработка на картината осигуряват на потребителите "качество, съответстващо на характеристиките на техните 4K телевизори

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1552209.html

/КРОСС/ Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор Росен Барчовски, треньор по баскетбол Теодор Слапаров, волейболист Красимира Стоянова, оперна превица Ст. комисар Мариета Иванова, директор на ОДМВР-София Иван Тиков, управител на грандхотел „Хебър", Пазарджик  

Мелбърн е най-добрият град за живеене в света, София е на 86-то място

http://frognews.bg/news_140266/Melbarn-e-nai-dobriiat-grad-za-jiveene-v-sveta-Sofiia-e-na-86-to-miasto/

За седми пореден път австралийският град Мелбърн оглави класацията на Economist Intelligence Unit за най-добър град за живеене в света, съобщи CNN.

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zhivo-1552208.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Павета или асфалт по столичния булевард "Прага"? Какви са опасенията на гражданските организации и какво ще е решението на общината? На живо, от ремонта на булеварда. Тема: Как да се предпазим от домови кражби в разгара на летния сезон? Съветите, пряко включване от Благоевград. Тема: 140 години Шипченска епопея. Разговор с областния управител на Габрово Невена Петкова за героичните боеве на върха и честванията на годишнината. Тема: Ще има ли България специален закон срещу корупцията? Отговаря министърът на правосъдието Цецка Цачева, от студиото във Варна. Тема: Едни от най-големите поп изпълнители на България се събират за благотворителен концерт в подкрепа на варненски музикант Димитър Димитров. Подробности за инициативата. Тема: Как се става ветроходец и има ли условия за практикуването на екстремния спорт? Тема: В рубриката на БНТ "Пътуване в миналото", за загадъчните открития на археолозите край вила „Рустика" до Кермен. БТВ, "Тази сутрин" Тема: На живо: Ще има ли протест на собствениците на заведения в Слънчев бряг, след нощните акции на вицепремиера Валери Симеонов и защо отменят най-големия Фестивал за електронна музика? Тема: Кога в България ще купуваме храни с европейско качество и цена?Гост: Мая Манолова, омбудсман Тема: Две нападения върху лекари, само за ден, в сливенска болница

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1552197.html

/КРОСС/ *** София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София.От 17.00 часа в АПИ ще бъдат отворени шестте оферти за изграждане на ТОЛ системата. ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Иван Г., Чавдар Г., Павел Б. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Иван Г. - производство за определяне на общо наказание по чл. 23-27 НК (кумулации - чл. 306, ал. 1, т. 1 НПК). ***София.От 13.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Мартин К., Николай З. и Петър З. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.В 11.00 часа от хижа Мусала до връх Мусала ще се проведе вторият кръг от състезанието по планинско бягане за купа „Бороспорт". ***Бургас.От 16-ти до 20-ти август в Експо център „Флора Бургас" талантливи творци от цяла България ще покажат последните колекции на своите авторски бижута, дрехи, аксесоари и много други изделия. ***Враца.От 10.00 часа в градинката зад паметника на Христо Ботев ще бъдат представени „Приказни пътечки" от програмата „Лято в библиотеката 2017". ***Добрич.В 11.00 часа в УВЦ „Юрий Гагарин" в СОК Камчия ще бъде открит вторият национален детски диабетен лагер „Докосни дъгата". ***Добрич

Замислено депо за ядрени отпадъци ”взриви” френски град

http://dnes.dir.bg/news/protest-radioaktivni-otpadatzi-jadreni-26239678

Сблъсъци избухнаха тази нощ при протести в град Бюр, Североизточна Франция, срещу проект за депониране на ядрени отпадъци в района

Пренасяне на светия Убрус. Св. мчк Диомид

http://www.cross.bg/avgar-obraz-pismo-1552195.html

/КРОСС/ Пренасяне на светия Убрус. Св. мчк Диомид. Преп. Йоаким Осоговски. Преп. Херимон Египетски. Прпмчк Никодим Метеорски Пренасяне неръкотворния образ Господен от Едеса в Цариград. Евсевий, епископ на Кесария палестинска, един от първите историци на древната християнска църква, разказва: "Божествеността на нашия Господ и Спасител Иисус Христос заради своята чудотворна сила, прославяна между всички, привличала към Него с надежда за изцеряване от болести и различни страдания безбройно множество люде, дори и чуждестранници, които живеели далече от Юдея. По тая причина и цар Авгар, който с голяма слава управлявал народите, които живеели зад река Ефрат, но пострадал от тежка болест, неизличима с човешки средства, щом чул за името и чудесата на Иисус, едногласно от всички потвърждавани, веднага Му пратил писмо, с което Го молел да го изцери. Макар Спасителят тогава и да не отишъл пре Авгар, Той обаче го удостоил със собствено писмо, в което обещал да му прати едного от Своите ученици, за да го изцери от болестта и да спаси както него, така и всички близки нему люде. Не много след това обещанието било изпълнено." "Ще представя и писмено свидетелство за това - казва Евсевий, - взето из архивата на Едеса, която тогава била царствен град. В книжата на тази архива, в които е записано както старото, така и всичко, извършено при Авгар, се съхранява и това свидетелство. Да изслушаме самите писма, които извлякохме из архивата и буквално преведохме от сирийски език

Търсят се учители по математика, информатика, чужди езици

http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-uchilishte-uchiteli-26239658

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, по информатика, по чужди езици.

Тръмп ядоса света след Шарлотсвил: И едните, и другите бяха много агресивни

http://clubz.bg/57293-trymp_qdosa_sveta_sled_sharlotsvil_i_ednite_i_drugite_bqha_mnogo_agresivni

Тръмп доволно поздравява делегатите на конгреса в Кливлънд. Снимка БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп защити първоначалната си доста спорна реакция от събота на насилието в град Шарлотсвил, като отбеляза, че вина за него имат "и двете страни", предаде Франс прес.

В напрегнат разговор с журналисти от "Тръмп тауър" в Ню Йорк снощи президентът обясни първоначалните си коментари с липсата на достатъчно информация.

СNN подбра някои "шокиращи" изказвания от пресконференцията му.

На въпрос защо чака 2 дни, за да осъди расистките изстъпления, той отвърна:

"Исках да се уверя, за разлика от повечето политици, че това, което казвам, е правилно, а не да направя прибързани изявления. Изявлението, което направих в събота, първото изявление, беше добро. Знаете, отнема малко време, за да получите фактите, а аз исках да ги знам."

Държавният глава на САЩ беше подложен на остри критики, защото не осъди действията на крайнодесните бели активисти. В пресконференцията си той заяви, че вина имат и антирасистките демонстранти, наричани от него "крайнолеви":

"Ами крайнолевите, които дойдоха да ги осъдят? Извинете ме. Какво да кажем за крайнолевите, които дойдоха да осъдят - както вие ги наричате - крайнодесните? Имат ли те някаква вина?... Те дойдоха с бухалки в ръцете си, размахващи бухалки? Имат ли те проблем? Мисля, че имат."

В това видео се вижда как защитава т. нар. alt-right (крайнодесни, б.р.).

"Гледах много внимателно, много по-внимателно от повечето хора. От едната страна имаше група много агресивни хора, но и хората от другата страна бяха много агресивни. Никой не желае да каже това", заяви Тръмп. 

Той припомни, че в първоначалната демонстрация са участвали хора, които просто искали да протестират срещу премахването на статуя на генерала от армията на Конфедерацията при Гражданската война Робърт Е. Лий, а не привърженици на идеята за превъзходството на белите.

"Джордж Вашингтон е бил робовладелец. Бил ли е той робовладелец? Ще загуби ли сега той своя статус? Ще махнем ли статуите на Джордж Вашингтон? Ще махнем ли статуята на Джеферсън? Защото той е бил голям робовладелец. Сега ще махнем ли паметника му?

Знаете ли - всичко е наред. Променяте историята. Променяте културата. Но има хора, не говоря за неонацистите и белите националисти, защото те трябва да бъдат категорично осъдени... Но има много хора в тази група, които не са неонацисти или бели националисти."

"Те тръгнаха едни към други с тояги, беше страшно, ужасяващо. Осъдих неонацистите, но не всички сред тях бяха неонацисти или бели расисти", добави президентът.

 

"Шофьорът на колата е убиец, а това, което направи, беше ужасно, ужасно и непростимо нещо", категоричен бе Тръмп. 

Според информация на "Вашингтон пост" 20-годишният Джеймс Алекс Филдс-младши, който в събота се вряза в антирасистката демонстрация и уби жена с колата си в град Шарлотсвил, цял живот е симпатизирал на неонацистите, а час преди трагедията е участвал в демонстрация на крайнодесни.

Американският президент защити и своя главен стратег Стив Банън, който е главният редактор на ултрадясната онлайн платформа Breitbart News

"Обичам г-н Банън, той е мой приятел. Той е добър човек. Не е расист, мога да ви го кажа. Той е свестен човек и всъщност получава много несправедлив натиск в това отношение."

После подчерта, че е дошъл късно в екипа му и остави във въздуха да се носят съмнения за бъдещето му.

"Ще видим какво ще стане с Банън", добави той.

В. "Ню Йорк таймс" писа вчера, че медийният магнат Рупърт Мърдок наскоро посъветвал Тръмп да уволни Банън, който се е превърнал в изразител на т. нар. американска алтернативна десница.

Банън подкрепи Тръмп в предизборната кампания и успя да привлече гласове за настоящия президент сред привържениците на Breitbart News.

Докато президентът говореше от Тръмп Тауър, отвън се събраха неколкостотин демонстранти против расизма.

 

Речта на Тръмп бе приветствана от бившия лидер на нелегалната расистка организация Ку-клукс-клан Дейвид Дюк:

"Благодарим ви, господин Тръмп, за вашата честност и кураж да кажете истината за #Шарлотсвил и да осъдите левите терористи от Антифа (крайно леви протестиращи - б. р.)!"

Сенаторът демократ от Ню Йорк Чък Шумър коментира:

"Тръмп казва, че не взема страна, но очевидно точно това прави. Когато Дейвид Дюк и бели расисти приветстват думите ти, казваш нещо много, много грешно."

Коментарът на бившия президент Барак Обама за насилието в Шарлотсвил стана най-харесваната публикация в туитър изобщо:

"Никой не е роден, за да мрази друг човек заради цвета на кожата му, неговото минало или религия", написа Обама, цитирайки първия демократично избран президент на Южна Африка Нелсън Мандела.

В неделя трима души загинаха и над 30 бяха ранени в американския град Шарлотсвил, щата Вирджиния, където избухнаха ожесточени сблъсъци между ултрадесни националисти и антирасисти. Кола се вряза с 90 км в час в групата контрадемонстранти в центъра на Шарлотсвил и уби жена. 20-годишният Джеймс Алекс Филдс-младши получи три обвинения за убийство, умишлено причиняване на телесни повреди и за бягство от местопрестъплението.

Трима изпълнителни директори на големи американски компании напуснаха Съвета на производителите към президента заради закъснялата реакция на Тръмп срещу расисткото убийство в Шарлотсвил.

Обяздваме Ford Mustang Cabriolet 5.0 V8 (тест драйв)

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/obiazdvame-ford-mustang-cabriolet-5.0-v8-test-drajv-6072692

Единственото нещо, което те въздържа да тестваш максималните възможности на този красавец, е собственото ти чувство за страх и самосъхранение. Това е старата школа, има много косури, но е визуална и сетивна атракция.

16 август в историята

http://www.cross.bg/dyshi-svobodno-vreme-1552194.html

/КРОСС/ 1658 г. - По идея на френския министър - кардинал Мазарини във Франкфурт на Майн е създадена Рейнската лига (1658 - 1667 г.).1861 г. - По време на Гражданската война между Севера и Юга в САЩ (1861 - 1865 г.), президентът на САЩ Линкълн забранява търговията с щатите на Конфедерацията.1865 г. - Доминиканската република става независима от Испания държава след 5-годишно въстание.1868 г. - Мощно земетресение, последвано от цунами, става причина за смъртта на около 70 000 души в Перу и Чили, от които 25 000 в град Арика.1896 г. - В един от притоците на река Клондайк в Канада е открито злато, което поставя начало на златна треска.1936 г. - Закрити са Летните олимпийски игри в Берлин (Германия).1947 г. - Лидерът на опозиционния блок и БЗНС Никола Петков е осъден на смърт чрез обесване.1960 г. - Кипър придобива независимост от Великобритания.1960 г. - Американецът Джоузеф Китингър скача с парашут от балон, намиращ се на височина 31 330 м, установявайки три рекорда - за най-голяма височина на парашутен скок, за най-продължително свободно падане и за най-висока скорост на свободно падане.1979 г. - В София е открита първата международна детска асамблея Знаме на мира (16-25 август), заедно с това е открит комплекса Камбаните в едноименната местност край София.1987 г. - Самолет Макдонал Дъглас катастрофира след излитанене от летището в Детройт, загиват 155 души и като по чудо се спасява 4-годишно момиче.2006 г

Българинът харчи за почивка 320 лв., европеецът - €320

http://dnes.dir.bg/news/pochivka-evrostat-evropeyski-parlament-vakantzia-26239628

Българинът харчи средно по 160 евро или по около 320 лева на човек за почивка или ваканция.

Нова платформа за културни събития в София

http://www.eurochicago.com/2017/08/nova-platforma/

Информация за културните събития в София вече е достъпна в нова платформа. Платформата обединява разнообразни културни събития, както и описание на ключови за българската столица културни центрове. Тя е с отворен достъп и всеки заинтересован да популяризира своята дейност може да се включи напълно безплатно в нея. Платформата е част от проекта „КУЛТУРНА ПЕЙКА“.

Виладжии край Слънчев бряг се жалили на омбудсмана от шума

http://clubz.bg/57291-viladjii_kraj_slynchev_brqg_se_jalili_na_ombudsmana_ot_shuma

Мая Манолова. Снимка Веселин Боришев

Жалби на собственици на вили и сгради в Слънчев бряг срещу тероризиращия ги шум са получени и при омбудмана Мая Манолова, заяви тя по бТВ.

Според нея обаче не е работа на вицепремиера да прави проверките.

„Когато с контрола върху спазването на правилата и прилагането на закона се ангажира вицепремиер или министър, у гражданите остава впечатлението, че тези, които са под нивото „вицепремиер”, просто не си вършат работата”, допълни тя.

 

"В община Несебър има наредба, която казва, че от 23 ч. до 7 ч. трябва да се спазват определени правила, свързани с шума. Санкциите за  нарушения никак не са малки. Предвидена е глоба до 50 000 лева на юридическо лице, а при повторно нарушение – отнемане на разрешението за извършване на определена дейност", обясни Манолова.

За шума ангажиментите са на кмета на община Несебър и би следвало той да си е свършил работата, категорична беше тя.

Таксата „празен стол” в заведение в Созопол Мая Манолова определи като безобразие.

Междувременно стана ясно, че собствениците и персоналът на заведения в Слънчев бряг готвят протест срещу показните според тях проверки, които вредят на бизнеса.

Как един мъж спасява дивата Африка

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/kak-edin-myzh-spasiava-divata-afrika-6072573

Кениецът Патрик Малуа всеки ден прави по 3 курса до Националния природен парк, за да спаси дивите животни в него

Viber запазва данните при смяна на мобилния номер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281451_Viber+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B

 Популярната платформа за разговори Viber представи съществен ъпдейт на приложението, който ще помогне на потребителите по света да съхранят данните си в него при смяна на мобилния номер – включително цялата чат история, свалените стикер пакети и своя Viber Out кредит. 

Viber вече идентифицира поставянето на нова SIM карта в устройството и изисква синхронизиране на контактите. Само в няколко бързи стъпки потребителят може да прехвърли всички данни към новия си номер.

При едновременна смяна на мобилния номер и на устройството с такова, което работи със същата операционна система, трябва първо всички контакти от старата карта и устройство да бъдат копирани в новото, а след това да се постави новата SIM и да се активира Viber.

„Смяната на мобилния номер е обичайна, дори честа практика в някои държави, а ние искаме да осигурим на потребителите си пълна защита на чат историята им и сваленото съдържание, когато решат да направят тази промяна“, споделя Джамел Агауа, глобален изпълнителен директор на Rakuten Viber, цитиран в прессъобщение на компанията.

При смяна на номера Viber изпраща съобщения към всички контакти на потребителя, за да могат те да си запишат новия мобилен номер в списъка с контакти.
 
Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Как да постигнат щастие различните зодии

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-da-postignat-shtastie-razlichnite-zodii-6072673

Всяка една зодия има определени потребности и залага на точни неща, които я карат да се чувства себе си

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване