"Анонимните" от София: С дипломатически полети Балканите транспортират оръжие

http://pogled.info/svetoven/balkani/anonimnite-ot-sofiya-s-diplomaticheski-poleti-balkanite-transportirat-orazhie.88634

/Поглед.инфо/ Само през месеците май и юни от Сърбия е продадено оръжие на Саудитска Арабия с помощта на 15 самолетни полета. Продаденото оръжие е 1700 тона, включващо боеприпаси и различни оръдия. Всички пратки са били описани като "дипломатическа поща".

Пеевски, Борисов, Доган - Започнала е война. За много пари и много власт. Война вътре в мафията

http://pogled.info/bulgarski/shte-se-otarvat-li-ot-peevski-borisov-i-dogan.88635

/Поглед.инфо/ Всеки слух става истина в мига, в който бъде официално опроверган. Казал го е Стив Джобс. Сещам се поне за няколко примера от последните седмици, доказващи мисълта на създателя на Apple. Премиерът Борисов заяви: Пришиват ми Делян Пеевски, а не е вярно. След опровержението вече е!

България с най-скъпото шефство на Евросъюза

http://frognews.bg/news_140695/Balgariia-s-nai-skapoto-shefstvo-na-Evrosaiuza/

Предварителните разчети отреждат на България първо място в ЕС по разходи за европредседателството, което ще поемем от 2018 г.. Смятаните досега за първенци по харчове са Франция (171 млн. евро), Холандия (150 млн. евро), Полша (115 млн. евро) и Испания (100 млн. евро), българските пари са близо 77 млн. евро.

Днес ще е предимно слънчево с максимални температури между 24° и 29°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6404595

Днес ще е предимно слънчево с максимални температури между 24° и 29°Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е малко по-високо от средното за месеца. Днес ще е предимно слънчево. На места, главно в северните и планиниските райони с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 24° и 29°, за София – около 24°.

Куртово Конаре – меката на вкусната домашна лютеница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281587_%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5+%E2%80%93+%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D

 

Розовият домат е вече в Световната съкровищница на вкусовете, кандидатства и за вписване в Европейския регистър на защитените наименования

„От лютеницата на баба Нели по-вкусна няма”. Така възкликвал всеки път, щом намаже поредната филия с домашна лютеница, внукът на Нели Кръстева от пловдивското село Куртово Конаре. Тя и София Манчева в две поредни години са грабвали приза „Царица на лютеницата” на традиционния Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти, който се провежда през втората седмица на септември.

Тази година е неговото девето издание и освен Нели и София, в него участват още 11 дами от селото. Всички те възраждат и популяризират вкуса на куртовската домашна лютеница, която се приготвя с традиционните за селото куртовски розов домат и червена капия. Съотношението им е едно към едно, а най-важното е всички съставки в крайния продукт да са натурални. „Най-важно е лютеницата ни да е естествена. Да няма в нея брашно, нишесте, тикви, ябълки, каквито някои слагат. При нас всичко е чисто и натурално”, казва София Манчева. Двете с Нели от няколко дни са в трескава подготовка, за да са готови навреме за фестивала, а и за да направят достатъчно количество бурканчета, които да стигнат и за тях самите, и за семействата им.

 

Двете майсторки отделят много време за подготовка – всички домати са от тяхната градина и преди да се варят, се измиват изключително добре
Двете майсторки отделят много време за подготовка – всички домати са от тяхната градина и преди да се варят, се измиват изключително добре

 

А на въпрос каква е тайната им, че лютеницата им да е толкова вкусна, двете жени се смеят. И казват, че дори да разкрият тайната, то за приготвянето на домашна лютеница, се иска много време, труд, усилия и опит. София и Нели правят лютеници буквално от детските си години. Първо са наблюдавали бабите и майките си, от които са взели технологията. Двете имат голяма 150-литрова тава, от която излизат над 150 бурканчета с лютеница. За една доза от традиционната лютеница, както те се изразяват, са необходими поне 2-3 дни. Работата е буквално денонощна, а продуктите, които влагат, са изцяло домашно производство. „Ето го двора отзад, пълен е с домати и чушки”, казват жените.

Нели и София приготвят и фината традиционна, и едросмляната лютеници, като последната се правела с печени капии. „Децата обичат повече фино смляната, която е всъщност е по традиционна рецепта от нашите баби. Това е истинската лютеница. И да не се подлъжете да правите онази лютеница на фурна. Нищо общо няма тя с истинската лютеница”, казват двете жени. За да отделят семките и люспите от доматите за фината те използват машина, която са си направили за улеснение в работата миналата година. Традиционната лютеница се прави първо като се варят всички продукти. Чушките не са печени. И чак след това всичко се омесва и се пържат и бъркат на огъня. Поне 6-7 часа общо трябвало за варенето и пърженето. „Като почнем в 6 часа сутринта и работим до 22 часа вечерта. Защото доматите първо се бъркат, за да се сварят и след това, като се смесят всички продукти, пак се бърка над огъня. А и подготовката отнема много време – всички продукти задължително се измиват изключително добре”, казват жените.

 

Нели и София с машината, в която смилат доматите и която отделя люспите и семките, за да стане доматеният сок за лютеницата
Нели и София с машината, в която смилат доматите и която отделя люспите и семките, за да стане доматеният сок за лютеницата

 

Задължителната съставка в лютеницата е куртовският розов домат. Той е по-воднист и затова по-дълго се изварява, но дава сладост, обясняват майсторките. За едросмляната само доматите се варят, а червената капия се опича. Двата продукта се смесват и в тях се слагат подправките, разкриват Нели и София. Малката тайна е, че печената капия трябвало да се смели на едри късове и това ставало с машинка за мелене на месо.

„Но вкусът на розовия домат е много по-различен от този на червения домат”, обяснява Нели. Тя и София не слагат мед в своите лютеници, каквито похвати имали други майстори. Според тях сладостта на розовия куртовски домат е достатъчна и ако в лютеницата се слага захар, то е съвсем малко количество. За вкус на 110 килограма продукт – чушки и домати в равни количества, се слагали и 3-4 кг. моркови, както и малко патладжан. В своите лютеници двете не прекаляват и с олиото. За тях е достатъчен един литър олио на около 110 килограма продукти. Иначе другите подправки са сол, кимион и черен пипер на вкус. „Ние много опитваме. Не спираме да опитваме през цялото време, докато я правим, за да бъде лютеницата ни наистина вкусна. Мазнината сме я намалили до минимум”, казва София.

Тя и Нели правят и друга вкуснотия, която могат да оценят само любителите на лютото. Тяхно дело е апетитната и яко люта разядка, която правят с много и с най-лютите чушки. „Разядката е наистина много люта. Слагаме много люти чушлета, печена куртовска червена капия, чесън, оцет, захар, олио, чубрица и много магданоз. Прави се подобно на обикновената лютеница”, разкриват рецептата майсторките.

Те и останалите жени от селото работят с движението „Slow Food”, чиято мисия у нас е да се съхранят кулинарните традиции и култура на местните общности и да се популяризират като част от националното културно наследство. Миналата година розовият куртовски домат станал слоган на сдружението „Президиум”, учредено от дамите, които правят в Куртово Конаре домашна лютеница. Другите признати родни продукти са зеленото сирене на Черни Вит, нафпавок от село Горно Драглище, каракачанската овца и смилянският боб, обяснява Здравка Уайлдгуус. По думите й „след като през 2014 г. куртовският розов домат влезе в Световната съкровищница на вкусовете, сега сме в процес на кандидатстване пред Министерство на земеделието за вписване в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания”.

 

Нели Кръстева и София Манчева правят и разядка, която е много люта
Нели Кръстева и София Манчева правят и разядка, която е много люта

 

Кулминацията на феста е конкурсът „Царица на лютеницата”

Кулминацията на Куртово Конаре фест е конкурсът „Царица на лютеницата”. Участничките предават в местното читалище „Любен Каравелов” бурканчета със своя продукция, които са без имената им. Получават само номерчета, за да не знае независимото жури чия лютеница опитва, разказва Здравка Уайлдгуус от читалището. Така изборът наистина е независим и дегустаторите избират най-вкусната лютеница да се окичи с приза. От миналата година правилата на конкурса били променени. Ако допреди това се допускали за участие различни видове лютеница, то вече могат да кандидатстват само производителки на така наречената „традиционна фина лютеница”. Тя се прави с варени предварително продукти и без печена капия.

 

Здравка Уайлдгуус от читалище „Любен Каравелов” в село Куртово Конаре
Здравка Уайлдгуус от читалище „Любен Каравелов” в село Куртово Конаре

 

Всяка година посетителите на феста се увеличават

Около 2-3000 били посетителите на миналогодишния Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти в село Куртово Конаре. Участниците били общо над 500. За участие в пленерите се канят художници и фотографи от цялата страна. Модератор бил художникът от Пазарджик Константин Анастасов. На сцената на фестивала се изявявали рок, джаз и блус изпълнители. В миналогодишния фестивал взел участие и Васко Кръпката, казва Здравка. Вторият ден от фестивала е за фолклорни изпълнители – самодейци и читалищни групи от цялата страна пеят и танцуват на фестивалната сцена. Вечерта била отделена за изпълненията на фолклорната танцова формация „Елика” от Пловдив. Миналогодишните царици на лютеницата били две жени – Керана Благоева и Йовка Шивикова. По традиция в дните на фестивала двете приготвят „на живо” лютеница и доматена супа. Те се раздават безплатно на гостите на фестивала, а и всеки посетител може да отиде в къщата им, за да види кое как се прави. Те също дали бурканче на журито със своята „селска лютеница” и спечелили приза заслужено.

 

Идват чужденци, които свирят БГ фолклор

В тазгодишния Куртово Конаре Фест се чака група чужденци от Швеция, Великобритания, Австрия, Нова Зеландия и др. държави. Всички те се събирали за уърк шоп в Рила, но в последния ден, в който са в България, са решили да посетят Куртово Конаре. Чужденците изучават българския фолклор и изпълняват етно музика, смесвайки българския фолклор с този на други държави. 

Терористите са щели да взривят базиликата "Саграда фамилия" в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6404586

Терористите са щели да взривят базиликата "Саграда фамилия" в БарселонаЕдиният от четиримата заподозрени терористи, арестувани за атентатите миналата седмица в Испания, е признал, че терористичната клетка се е готвела да взриви бомба в прочутата базилика "Саграда Фамилия" в Барселона, предаде ДПА, като се позова на медийни съобщения. 21-годишният Мохамед Хули Шемлал казал,

Работим поне 4 часа за кило свински пържоли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281586_%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5+4+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%BE%D0

 Българинът трябва да работи 4,40 часа за да си купи кило свински пържоли. Това показва индексът Meat Price Index 2017, който изчислява относителните ценови нива на месни стоки и труд, съобщи Investor.bg.

Според компанията Caterwings, подготвила класацията, разходите за телешко, риба, пилешко, свинско и агнешко месо в най-големите градове на всяка една от 52-те изследвани страни се сравняват с минималното заплащане. След това изчисленията се ползват, за да се прецени доколко продуктите са достъпни. В страните, където няма минимално заплащане долен праг на надниците, е било ползвано средното възнаграждение на неквалифицираната работа ръка.

За закупуването на бяла риба у нас пък трябва да се трудим 5,80 часа на база минимална работна заплата. За сънародниците ни са нужни 5,50 часа, за да купят килограм телешки бут, но пък едва 2,50 часа за същото количество пилешко месо. Най-дълго трябва да работим, за да хапнем със семейството кило агнешко - 8,20 часа.

В началото на класацията се нарежда Швейцария, тъй като кило телешки бут там струва 49,68 долара, но пък на един на един неквалифициран работник му трябват само 3,1 часа, за да си го сложи на трапезата.

В Индонезия хората трябва да работят 23,6 часа, за да закупят килограм телешко, макар че цената му там е само 9,01 долара. За да купят пък килограм пилешко в Индонезия индонезийците се трудят 7,3 часа.

При бялата риба най-трудно е за хората в Египет, които трябва да работят 44,2 часа, за да си я позволят. За сравнение, в Швеция е нужно по-малко от час въпреки по-високата цена.

23 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-germaniya-1552841.html

/КРОСС/ 1244 г. - Турската армия превзема Йерусалим.1305 г. - Екзекутиран е шотландския национален герой Уилям Уолъс.1328 г. - Състои се коронацията на Филип VI.1382 г. - Руската войска използва за първи път артилерия при отбраната на Москва от татарите.1514 г. - Османските войски побеждават сефевидите в Битката при Чалдиран и придобиват контрол над източна Мала Азия и северен Ирак.1572 г. - Късно вечерта в Париж започва масов погром на хугеноти, известен като Вартоломеевата нощ.1770 г. - Джеймс Кук обявява Австралия за колония на Англия.1799 г. - Наполеон напуска Египет и се завръща във Франция.1839 г. - Обединеното кралство анексира Хонконг.1866 г. - Австро-пруската война приключва с подписването на Пражки договор, съгласно който Венеция е предадена на Италия.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Води се най-тежкият бой по време на Шипченската битка (11 август стар стил).1914 г. - Първата световна война: Япония обявява война на Германия и бомбардира Циндао в Китай.1921 г. - Файсал I е коронован за крал на Ирак.1924 г. - Разстоянието между Земята и Марс е най-малко - за последен път е било такова през 10 век.1927 г. - Никола Сако и Бартоломео Ванцети са екзекутирани на електрически стол в Масачузетс.1935 г. - На кулите на Кремъл са поставени рубинови петолъчки.1939 г. - Втора световна война: Нацистка Германия и СССР подписват Пакт за ненападение в Москва. В секретно допълнение Балтийските страни, Финландия и Полша са поделени между двете държави.1940 г

Предстоящо на 23 август

http://www.cross.bg/chasa-deloto-plovdiv-1552859.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 часа 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Румен С., Младен П. и др., на които са повдигнати обвинения за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа в зала „Сердика" на София Хотел Балкан българските първокурсници във Великобритания се събират на първа среща и ориентация преди да отпътуват за Острова. Ориентация се организира от международния проект „Световно образование". ***София. От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА, Виктор Серов, председател на Съвета на директорите на „Ви - Веста холдинг" АД, ще даде пресконференция на тема „Защо бе отнет лицензът на ЗК „Надежда" - една просперираща застрахователна компания?". ***София. От 19.00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина ще се състои Концерт от цикъла „Остров на музиката". ***Батак. Деветото издание на фестивала „Беглика фест" ще се проведе от 23 до 27 август в района на язовир Голям Беглик в Родопите под мотото „Пресътворение". ***Благоевград. В 12.00 часа в РСПБЗН-Благоевград ще се състои официална церемония за откриването на санираната сграда на пожарната по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение". ***Велико Търново./ с. Килифарево. От 10

ФИФА осъди публикуването на хакнатите медицински данни на футболисти

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/23/3028994_fifa_osudi_publikuvaneto_na_haknatite_medicinski_danni/?ref=rss


ФИФА разкритикува публикуването на информацията от медицинските данни за футболисти, получена след хакерска атака от Fancy Bears. Преди ден онлайн активистите представиха поредния списък с данни на Световната антидопингова агенция (WADA).<br /><br />От него става ясно, че аржентинецът Карлос Тевес и още 24-ма футболисти, участвали на световното първенство в Южна Африка през 2010 г., са имали разрешение за терапевтична употреба на забранени вещества (TUE).<br /><br...

Изборите в Ангола слагат край на десетилетното управление на Душ Сантуш

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/23/3028891_izborite_v_angola_slagat_krai_na_desetiletnoto/?ref=rss


Ангола гласува днес на общи избори, които бележат края на 38-годишното царуване на президента Жозе Едуарду душ Сантуш. Ако мине без истински големи изненади, вотът ще продължи всевластието на партията му в страната, затънала в икономическа криза.<br /><br />Народното движение за освобождение на Ангола (МПЛА), управляващо в бившата португалска колония, откакто е станала независима през 1975 г., изглежда пак ще спечели и ще настани в креслото на държавния глава своя кандидат, бившия...

Ким заповяда: Повече двигатели за ракети

http://clubz.bg/57517-kim_zapovqda_poveche_dvigateli_za_raketi

Снимка БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заповяда производството на повече двигатели за ракети с твърдо гориво и ракетни бойни глави, предаде Ройтерс.

Това стана при посещението му в Института за химически материали към Академията за отбранителни науки, за което съобщи официалната агенция КЦТА. Знаменателното е, че този път вождът не отправи заплахи срещу САЩ, отбелязва Ройтерс.

Ким бил информиран за процеса на производство на бойни глави за междуконтинентални балистични ракети и ракетни двигатели. И тогава дал нареждането за увеличаване на продукцията.

Пхенян извърши две ядрени и десетки ракетни изпитания от началото на 2016 г. Това силно покачи напрежението на Корейския полуостров. Двете изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети през юли доведоха до нови и по-строги санкции срещу сталинисткия режим.

При последното изпитание на 28 юли се оказа заплашена континенталната част на САЩ. Това предизвика размяна на остри нападки и страх от нов конфликт в региона.

САЩ наложиха вчера нови санкции срещу китайски и руски физически и юридически лица заради подкрепата им за оръжейната програма на Северна Корея, предаде Ройтерс.

Наказани са 6 китайски, една руска, една севернокорейска компания и две, базирани в Сингапур. Сред тях е филиалът в Намибия на китайска фирма, и севернокорейска компания, работеща в африканската страна.

Санкциите засягат и шестима души - четирима руснаци, един китаец и един севернокореец.

Китай реагира гневно. Руското посолство във Вашингтон засега пази мълчание.

Тръмп: Ще градим граничната стена на всяка цена

http://dnes.dir.bg/news/USA-miting-finix-sasht-izbori-2016-26274771

Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената на границата с Мексико, заяви американският президент Тръмп на митинг във Финикс, щата Аризона.

Тръмп: Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената

https://www.24chasa.bg/novini/article/6404584

Тръмп: Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стенатаАко трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената (на границата с Мексико), заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на митинг в конгресния център във Финикс, в щата Аризона, предаде Ройтерс. Той отново се нахвърли срещу медиите с думите: "Време е да изобличим лъжите на мошеническите медии" и да разкрием ролята им в подбуждането на

Св. свещеномъченик и апостол Евтих

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-i-apostol-evtih-news_629256.html

Св. свещеномъченик Евтих, родом от гр. Севастопол (Палестина), бил ученик на св. Йоан Богослов. Той обходил много страни и градове като апостол и епископ. Бил гонен, изтезаван и държан в окови. Завършил мъченически своя живот – посечен бил с меч. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).  

Средната заплата стига за наем и половина в центъра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281585_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B

 

Офертите за евтините квартири се броят на пръсти

Средната заплата, получавана в столицата, според държавната статистика, от 1411 лв. би ни стигнала да наемем обзаведен двустаен в центъра само за месец и половина, сочи проверка на „Монитор“.

Средното офертно ниво на наемите за апартамент с площ от 45 до 80 квадрата в момента е 850 лв., сочи статистиката на имотните сайтове. Предложенията на собствениците варират от 430 лв. за квартира на ул. „Козлодуй“ до 1100 евро за луксозно обзаведено жилище в кв. „Докторски паметник“. Заплатата би и стигнала за малко повече от 3 наема на първия имот, но за втория ще трябва да намерим още над 730 лв. на месец, за да не изхвърли хазяинът.

Евтините оферти около 500 лв. за центъра на София са голяма рядкост и често са фалшиви, предупреждават имотни брокери. За хора само на една средна заплата ще е най-добре да си наемат квартира в периферните квартали, съветват те. Така ще им останат пари за останалите консумативи и за други най-належащи харчове.

В най-големия панелен комплекс в София - „Люлин“ обявите също не са много. Според справка в imot.bg те са около 80. Най-ниската от 350 лв. е за полуобзаведен двустаен в „Люлин-5“, който е най-непрестижната част на мегакомплекса. За това жилище средната столична заплата би стигнала на мераклията да го вземе за цели 4 месеца да си плаща наема. В „Люлин“ около половината от обявите са за двустайни квартири до 500 лв. Най-скъпо в района - за 450 евро се предлага двустаен в нова кооперация близо до метростанция в осми микрорайон на комплекса. Според обявата имотът е новопостроен и тепърва предстои да се обзаведе с нови мебели.

В други панелни джунгли, намиращи се в северозападната част на столицата – комплексите „Обеля“, ”Връбница”, „Надежда”, „Свобода” и „Толстой” предлагането също е малко - едва около 40 оферти.

Под 400 лв. е само една от тях. За 350 кинта се предлага полуобзаведена панелка на втори етаж в ж. к. „Свобода”. Три четвърти от офертите са над 500 лв., като най-високата от 700 лв. е за луксозно обзаведен маломерен двустаен от 55 кв. м близо до метростанция „Хан Кубрат”.

На другия край на София в „Младост” и „Дружба” и прилежащите по-нови квартали броят на обявите за обзаведени двустайни е малко по-голям - общо около 250. Преобладаващата част от тях, около 200 се падат на петте части на „Младост”, където офертите варират от 224 евро за преустроена на двустаен панелна гарсониера в „Младост-4”, до 690 евро за напълно обзаведен просторен апартамент от 76 кв. м в нова кооперация с охрана в същата част на комплекса.

Броим поне 1600 лева за екскурзия до Божи гроб

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281584_%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%BC+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5+1600+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B

 

Плащаме 40 евро допълнително, за да разгледаме музеите във Ватикана

Поне 1600 лева трябват за екскурзия до Божи гроб, установи проверка на „Монитор. В тази цена са включени самолетен билет от София до Тел Авив и обратно, 5 нощувки със закуски, екскурзовод на български език в Израел и Йордания, входни такси за обектите по програмата, както и медицинска застраховка. Разбира се, ще трябва да си платим отделно допълнителните лични разходи.

Програмата най-често включва посещение в град. Мадаба известен с многото си християнски църкви. Една от тях е църквата „Свети Георги“, станала популярна с уникалната мозайка представяща подробна цветна карта на светите земи от византийската епоха. След това туристите се отправят към планината Небо - прекрасна гледка към Израел и част от долината на река Йордан. Според Библията това е мястото, където Моисей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя.

В пакета е включена и пешеходна обиколка на Ерусалим, разглеждане на Божи гроб и Стената на плача, както и посещение на рожденото място на Исус Христос и построената в чест на това събитие базилика „Рождество Христово“ във Витлеем.

В края на тура пък ще можем да видим и църквата с гроба на свети Георги в Лод, както и да се насладим на панорамна обиколка на Тел Авив.

Поклоннически преход в Атон пък ще ни струва 495 лева в началото на октомври. Срещу тази сума ще можем да пренощуваме една вечер в гръцкия град Урануполис и 3 вечери в манастирите на острова. По време на престоя ще можем да разгледаме манастирите Свети Павел, Свети Григорий, Свети Панталеймон, Великата лавра, Кутлумуш, Констамонит и Ватопед. Няма да пропуснем обаче и Зографския манастир, където се съхранява „История славянобългарская“. В цената влиза и транспорт, но ще трябва да се бръкнем допълнително за виза за Атон - 25 евро, както и за допълнителни лични разходи. Не трябва да забравяме обаче, че на Атон се допускат само мъже.

Пътуване до Рим и Ватикана би ни излязло 895 лева. В цената влизат самолетните билети, летищни такси, 6 нощувки със закуски и застраховка. Отделно ще трябва да заплатим входните такси в посещаваните обекти. По време на пътешествието имаме възможност да разгледаме градове като Любляна, Венеция, Верона, Флоренция, Рим и, разбира се, Ватикана - най-малката независима държава в света. Ще разгледаме музеите на папската държавица, за които обаче е нужна предварителна резервация, както и базиликата „Св. Петър“ - най-голямата християнска църква. За музеите обаче ще трябва да се бръкнем с още 40 евро, за да влезем в тях. За учениците входът е с 10 евро по-евтин.

 

Гърците най-многобройните чужди посетители в манастирите ни

Търсим нови възможности да привлечем повече руснаци на поклоннически туризъм

Гърците са най-голямата група чужденци, идващи на поклоннически туризъм у нас, а освен страните, с които България има обща граница, основните пазари в сегмента за България са Италия, Испания, Израел и Русия. Това каза за „Монитор” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

„Южните ни съседи идват основно по големите християнски празници Великден и Коледа главно в манастирите и големите храмове в южната част на страната. Същото се отнася и за сърбите и гражданите на Република Македония”, поясни експертът.

По думите му непрекъснато се увеличава броят и на хората, идващи у нас за поклонение от Италия и Испания. „В тези страни има много религиозни сдружения, които търсят свети места, свързани с християнството, и те ги откриват в нашата страна. Испанците и италианците ходят основно по манастирите - Рилския и Бачковския. По аналогична причина често до България пътуват и гражданите на Израел. Те посещават еврейската синагога в София и гробищата на техни предци в столицата и на други места в страната. За руснаците най-святото място е гробът на св. Серафим в руската църква „Николай Чудотворец” в София. Руснаците посещават в София и храм-паметника „Св. Александър Невски” и всички други църкви и паметници в страната, свързани с руско-турската освободителна война, като например храмът в гр. Шипка. Много интересни за тях са и манастирите около Велико Търново.

ДКСИ остави Георги Гатев без достъп до класифицирана информация

http://frognews.bg/news_140694/DKSI-ostavi-Georgi-Gatev-bez-dostap-do-klasifitsirana-informatsiia/

Държавната комисия по сигурността на информацията отхвърли жалбата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на СРС Георги Гатев, който беше лишен от достъп до класифицирана информация. Решението е било взето на редовно заседание на комисията.

Православен календар за 23 август

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6404580

Православен календар за 23 августСв. мчк Луп. Св. Ириней, еп. Лионски Ириней от дете бил посветен в учението на Исус. Когато го ръкоположили за презвитер, заминал за Галия и заедно със свети Потин проповядвали божието слово. Двамата светии станали основатели на църкви в Лион и Виена, но били подложени на гонения. Свети Ириней бил избран за епископ на Лион и написал книга,

Дизел и 9-степенен автоматик за Civic

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/dizel-i-9-stepenen-avtomatik-za-civic-6072868

От средата на 2018 г. Civic ще се сдобие с усъвършенствана версия на 1,6-литровия i-DTEC; по същото време ще се предложи и 9-степенна автоматична трансмисия, като така за първи път тя ще е налична и за автомобил с предно предаване.

Гърция очаква щедри подаръци от Макрон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/23/3028928_gurciia_ochakva_shtedri_podaruci_ot_makron/?ref=rss


Управляващата в Гърция коалиция храни големи надежди от предстоящата визита на френския президент Еманюел Макрон, планирана за 7 и 8 септември. Правителствени източници в Атина очакват мощни френски предприемачи и бизнесмени да съпровождат френския държавен глава при посещението му в гръцката столица, за да подпишат важни споразумения, пише гръцкото икономическо издание "Нафтемборики".<br /><br />Подготовката на тази визита е започнала отдавна и е сигурно, че тя ще бъде...

Заведение в Харманли въведе такса "нищо - 1 час"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281583_%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0+%22%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE+-+

 Заведение в Харманли въведе такса за клиенти, които не си поръчват нищо. В Министерството на туризма получили сигнал, че е издадена сметка на стойност 5 лв. за престой без консумация. "Услугата" е въведена като "нищо - 1 час". Разпоредих проверка за категоризацията на заведение в гр. Харманли, за което клиент твърди, че получил сметка за престой без консумация, сподели във Фейсбук Николина Ангелкова за поредната странна такса, с която набъбват сметките на клентите в заведенията.

Фрогоко: Ислямисти превземат Европа без мечове и пушки

http://frognews.bg/news_140691/Frogoko-Isliamisti-prevzemat-Evropa-bez-mechove-i-pushki/

Кому е нужен „меракът за заличаване на протоевропейската идентичност”, щом новите технологии премахват повече работни места, отколкото създават? Как ще се включат в евроадаптацията си „кандидат-европейците” с килийно образование, освен тези с джихадистко, при дефицита на трудова култура и навици?

Студентска работа доведе до откриването на близо 100 вулкана в Антарктида

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/23/3028887_studentska_rabota_dovede_do_otkrivaneto_na_blizo_100/?ref=rss


Най-големият вулканичен регион в света най-вероятно се намира в Антарктида. Това е резултатът от ново откритие на гигантска вулканична верига под Западна Антарктика. Огромният лед там крие близо 100 неизвестни досега вулкана.<br /><br />Откритието беше огласено по-рано тази седмица. Екип от изследователи попада на десетки вулкани по протежението на 2 200 километра от замръзналия континент.<br /><br />Идеята за научното изследване тръгва от студента по геология Макс ван...

Рекорд - 450 млн. лв. български инвестиции през тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6404046

Рекорд - 450 млн. лв. български инвестиции през тази година450 милиона лева ще инвестират в България наши фирми. Те са поискали да получат сертификат за инвестиция клас А или Б. До средата на тази година 7 от общо 16 компании, получили сертификат, са изцяло български. За сравнение за цялата минала година те са били 7, а общият брой на проектите е бил 24. За тази година общата стойност на инвестициите

Студентска работа доведе до откритието на близо 100 вулкана в Антарктида

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/23/3028887_studentska_rabota_dovede_do_otkritieto_na_blizo_100/?ref=rss


Най-големият вулканичен регион в света най-вероятно се намира в Антарктида. Това стана ясно след ново откритие на гигантска вулканична верига под Западна Антарктика. Огромният лед там крие близо 100 новооткрити вулкана.<br /><br />Откритието беше огласено по-рано тази седмица. Екип от изследователи попада на десетки вулкани по протежението на 2 200 километра от замръзналия континент.<br /><br />Идеята за научното изследване тръгва от студента по геология Макс ван Уик де...

Студена сутрин, но градусите пак нагоре

https://www.vesti.bg/bulgaria/studena-sutrin-no-gradusite-pak-nagore-6072950

Максималните градуси днес ще са между 24 и 29, от утре слънцето трайно се завръща

От днес пак топло, градусите нагоре

https://www.vesti.bg/bulgaria/ot-dnes-pak-toplo-gradusite-nagore-6072950

Максималните градуси днес ще са между 24 и 29, от утре слънцето трайно се завръща

И щерката на банкера-беглец жали ареста си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281582_%D0%98+%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D1%86+%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D1%

 След като забегналия зад граница банкер Цветан Василев и жена му Антоанета се пробваха да финтират родното правосъдие като жалят предварително заповедта за арест, с която се издирват зад граница, подобна врътка сега пробва и дъщеря им Радосвета.

Тя е подала искане до съда на Агнешките главички, както стана известен управлявания от протежето на олигархията Калоян Топалов Софийски градски съд, за отмяна на прокурорското постановление за задържането й до 72 часа, което беше издадено миналата седмица. Радосвета Василева е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15 август е издадена Европейска заповед за арест. Това означава, че ако живее в Лондон, както се твърди, британските власти трябва да я задържат, а съдът да прецени дали да я екстрадира.

Тя е обвинена задочно за изпирането на 2.645 милиона лева, съобщи в миналата сряда Софийската градска прокуратура.

3 министерства ровят далаверите на „зелените“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281581_3+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D

 Експерти от три министерствата ще ровят далаверите на „зелените“, определили границите на НАТУРА в района на Калиакра.

В края на миналата седмица експерти от Министерствата на екологията, на земеделието и на регионалното развитие започнаха проверка на границите на НАТУРА. Инспекцията им идва дни след като Върховната административна прокуратура установи, че границите на защитената територия са били умишлено напомпани. Екоминистърът Нено Димов също изрази съмнение в границите на защитените територии.

„Границите на „Натура“ вече са определени и трябва да останат такива, каквито са. Но има много интересни примери, при които границите на „Натура“ вървят по тези на кадастър и не е нормално една природна граница са съвпада с една административно начертана граница“, заяви Димов. По думите му в случаите, в които има доказано съвпадение на двете граници, собствениците на имоти, чиито дейности се ограничават от НАТУРА, трябва да бъдат компенсирани.

Днес Димов представи приоритетите в сферата на екологията, заложени в управленската програма на правителството за 2017-2021 г. До края на годината се предвижда да бъдат закрити 113 общински депа, които не отговарят на европейските стандарти. „При всички случаи те ще бъдат затворени. Министерството на околната среда и водите ще направи график на извозване на отпадъците до съседни общини", заяви зам.- министърът на екологията Николай Кънчев. По данни на ведомството към момента са изградени 49 от планираните 55 модерни регионални системи за управление на отпадъци. Десетки други проекти са на етап изграждане, като в някои общини има забавяне, най-често заради обжалване на Оценката за въздействие върху околната среда. „В общините Пазарджик и Златица системите ще бъдат завършени. Проблемни остават системите в Провадия, Бяла, Дупница и Благоевград“, заяви още Кънчев. По думите му, ако старите сметища не бъдат закрити, Европейската комисия може да ни глоби. Такива санкции вече са налагани на Италия, която еднократно е била глобена с 40 млн. евро, заедно с наказание в размер на няколкостотин евро за всеки ден до изпълнението на изискванията.

Борбата с мръсния въздух е сред спешните задачи, с които се заема МОСВ. До края на септември работна група трябва да предложи законодателни промени, с които да се ограничи отоплението с твърдо гориво. Данните на ведомството показват, че в 21 от 25 градове с мръсен въздух причината е печките на дърва и въглища. Екоминистерството предвижда изграждане на онлайн информационна система за подаване в реално време на данни за качеството на атмосферния въздух. Отделно на общините с мръсен въздух ще бъдат раздадени 3 млн. лв. за борба със запрашаването.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров: За фалита на КТБ е виновен само Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281580_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D

 Когато човек е уверен в своите доказателства и тези, той не бяга в Белград, където може да се скрие от правосъдието, а идва тук и доказва тезите си с документи. Това коментира депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров в отговор на въпрос дали ГЕРБ е виновен за фалита на КТБ. По думите му единствено бившият шеф на КТБ Цветан Василев е виновен за състоянието на банката, тъй като той е бил мажоритарен собственик и лично е подписвал всяко разрешение за кредит. „Ще видите, че не Цацаров, а само един човек е виновен за банката“, каза депутатът. ГЕРБ ще фокусира вниманието си върху това в този управленски мандат да няма банкова криза, подобна на КТБ., изтъкна от своя страна пък зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов и изтъкна, че ако те са били на власт тогава нямало да допуснат фалит на КТБ. От партията нямат нищо против и биха подкрепили соцлидерът Корнелия Нинова в искането й да се разкрият имената на политиците, финансирани от КТБ.

ГЕРБ даде пресконференция в отговор на изявленията на Нинова, че ще съди премиера Бойко Борисов и депутатите от ГЕРБ, които са свързали името й с проекта „Цанков камък“. Тя дори размаха като доказателство, че това не е така писмо от прокуратурата, в което се казва, че тя няма нищо общо с проекта. От ГЕРБ от своя страна отвърнаха, че изобщо не се притесняват от това дали Нинова ще ги даде на съд. От партията уточниха, че никога не са коментирали дали тя е виновна за „Цанков камък“, а просто са изпълнили конституционното си право да сезират прокуратурата за един проект, който смятат за нерентабилен. Герберите недоумяват защо тя се припознава. Цветанов дори изтъкна, че писмото, показно от Нинова, всъщност не е подписано от главния прокурор, противно на това, което тя твърди. Антон Тодоров пък определи поведението на Нинова като „демостративно безсрамие“.

НАП проверява и Черния лебед на Лозан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281579_%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD

 

Ровят имането на двойката за 5 години назад

Съпругата на скандалния шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета също се проверява от НАП заради неподадената от мъжа й имотна декларация. По закон като председател на върховния съд известният като пипало на олигархията в Темида магистрат е длъжен да декларира пред властите както своето така и имането на жена си. Така Бети Панова, наричана още Черния лебед от проваления правосъден министър и сламен лидер на олигархичния ГМО проект „Да(й), България“ Христо Иванов в стенограмите „АРГОгейт“ също попада в обхвата на данъчната проверка, която НАП стартира срещу съпруга й по сигнал на Сметната палата.

„Ние в този спор не сме част, не го коментираме, не преценяваме трябва или не. Проверките са възложени. Когато приключат ще бъдат обявени публично. Политически разговор в нашата работа не може да има“. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред bTV по повод проверката на Панов.

"Сметната палата изпраща списък с хора, всички 148 души са в процес на проверка. Сред тях има най-различни хора, които заемат най-различни длъжности. Когато резултатите станат ясни в пълната съвкупност ние ще обявим тази информация публично," каза още Бъчваров. По закон проверката, която данъчните правят на шефа на ВКС и жена му в меонта се води първична и тя обхваща последните 5 години. Инспекторите ще направят т.нар финансов поток на и двойката и ще сравнят декларираните официално от тях приходи с направените разходи, включително и харчове за имоти, коли и тузарски пътувания зад граница. Ако се установят разминавания между получените от Панови пари и тези, които двойката е похарчила, трябва да бъде назначена и ревизия на семейното имане.

До данъчната проверка се стигна след като от Сметната палата подадоха до НАП информация, че Панов не е подал пред органа имуществената си декларация за миналата година. Сметната палата преди ден поясни, че Панов е даден за проверка на ДАНС и данъчните, защото не е подал декларация за имуществото си. Процедурата била стандартна и описана в закона. Тя се налагала на всеки, който не спази срока на публичния регистър. По този ред на ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП) са дадени още 47 души на висши длъжности в държавата. Лозан Панов е подал декларация, само че в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), където от началото на тази година бяха прехвърлени регистрите за магистратите с промени в Закона за съдебната власт. От Сметната палата обаче посочват, че Панов, главният прокурор и председателят на Върховния административен съд (ВАС) са длъжни да декларират имущество и пред тях, понеже са членове на Висшия съдебен съвет. Така изисква Законът за публичността на имуществото на лица, заемащи висши висши държавни и други длъжности.

Човешките останки, открити в датски води, са на изчезналата шведска журналистка

//dariknews.bg/novini/sviat/choveshkite-ostanki-otkriti-v-datski-vodi-sa-na-izcheznalata-shvedska-zhurnalistka-2043906

Датската полиция потвърди, че тялото на жена, открито в понеделник в морето край о. Амагер, принадлежи на изчезналата на 10 август шведска журналистка Ким Вал. Според съобщението на силите за сигурност взетите ДНК проби от тялото съвпадат с тези на Вал.

24 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=358044

Събития 79 г. – Изригва вулканът Везувий; градовете Помпей, Херкулан и Стабий са погребани под вулканична пепел и хиляди хора загиват. (някои учени смятат, че това става на 24 октомври) 410 г. – Аларих I крал на вестготи превзема и ограбва три дена Рим.

Тайфун принуди Хонконг да вземе извънредни мерки

https://www.actualno.com/asia/tajfun-prinudi-honkong-da-vzeme-izvynredni-merki-news_629276.html

В сряда сутринта (23 август) тайфунът "Хато" се приближи плътно до Хонконг, където парализира нормалния живот и транспортните връзки в мегаполиса. Местната обсерватория обяви предпосдледната 9 степен за опасност от бурята, предаде БГНЕС. Затворени са училищата, държавните с

23 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=357981

Събития 1244 г. – Турската армия превзема Йерусалим. 1305 г. – Екзекутиран е шотландския национален герой Уилям Уолъс. 1328 г. – Състои се коронацията на Филип VI. 1382 г. – Руската войска използва за първи път артилерия при отбраната на Москва от татарите.

Нинова ще съди Борисов за клеветите за "Цанков камък"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281578_%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%22%D0%A6%

 Корнелия Нинова ще изпълни заканата си да съди всеки, свързал името й с фалшиви твърдения покрай проекта "Цанков камък". Вчера тя представи пред журналисти отговора, който е получила от прокуратурата. "Главният прокурор ме уведоми, че нямам общо с проекта "Цанков камък". Всички, позволили си да свържат името ми с проекта и с корупция, отиват на съд", закани се отново лидерът на БСП. Според нея обвиненията за връзка между БСП и "Цанков камък" целят да омаловажат усилията на партията за справяне с паралелната държава.
ДУМА припомня, че на 15 август Нинова изпрати писмо до главния прокурор, с което попита дали в направените по казуса "Цанков камък" проверки, досъдебни производства, експертизи и разпити на свидетели е споменато името й. Нинова обяви, че от отговора става ясно, че тя няма нищо общо с "Цанков камък". Затова пристъпвам към второто действие, сега всички, които си позволиха да свържат моето име с корупция и "Цанкъв камък", отиват на съд - от министър-председателя Бойко Борисов до подгряващата група говорители, заяви Нинова. Тя мотивира предстоящото дело с необходимостта политиците в България да се научат, че когато кажеш нещо, направиш нещо и вземеш решение, ще носиш отговорност и за думите си, и за действията си.
Нинова добави, че не може в политиката, за да отклоняваш вниманието от себе си, за да омаловажаваш политическия опонент, да хвърляш димки, а след това по някакви причини да мълчиш. "Защо мълчат сега? Надявам се министър-председателят сега да отговаря на въпроси - какво и кого имаше предвид, когато говореше за корупция в "Цанков камък", попита лидерът на БСП. Според нея политика на прехода и стила "да излизаш и да хвърляш нещо за корупция и после никакъв резултат", е довело до чувството за несправедливост у всеки български гражданин. Ние искаме да променим този стил и да започнем от "Цанков камък", искаме цялата истина, подчерта тя.
Лидерът на БСП припомни и за писмото, което изпрати до австрийския посланик у нас. В отговора си той уточнява, че следствените дейности по съдебно-наказателни деяния в Австрия се извършват от прокуратурата по компетентност и по следващо коректно правораздаване. Той добавя, че е информирал по въпроса австрийските служби.
Думите на Нинова провокираха извънредна пресконференция на ГЕРБ, в която Цветан Цветанов опита да замаже ситуацията. Той дори се заяде чий е подписът в писмото от прокуратурата.

Михаил Хазин: За проблемите на политическия либерализъм

http://pogled.info/svetoven/mihail-kazan-za-problemite-na-politicheskiya-liberalizam.88633

/Поглед.инфо/ Разрушаване на паметници, първо в Украйна и в Полша, а сега и в Съединените щати. Агресивна реторика, изградена върху ожесточена омраза и много често - без да има специална причина. Категоричен отказ да се признае алтернативно мнение - въпреки факта, че признаването на това самото мнение е почти основата на съвременната либерална идеология. Като цяло - очевидно е нещо странно. Но защо?

Мазохизъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281577_%D0%9C%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D1%85%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

 Когато човек чете исторически романи, с ужас прелиства страниците, разказващи за жестоките нрави в далечни времена. В Средновековието мъченията и екзекуциите дори са били сред любимите зрелища на тълпата. Коронованите глави също с удоволствие са съзерцавали чудовищната за съвременния човек гледка. В това няма нищо чудно. Такова е било равнището на европейската цивилизация.
Някои с облекчение ще въздъхнат: Слава богу, че не сме живели тогава. Рано е да се радваме. Няма ли връщане към онези нрави? Само, че днес те са рафинирани. Наситени с лицемерието, просмукало цялото модерно общество, превърнало се в канава на съвременната цивилизация, която европеецът натрапва на целия свят. За днешните зрелища няма нужда от клади и ешафоди, към които да се стичат тълпите. За целта има телевизия и интернет. Те показват унищожаването на цели градове и държави заедно със стотиците им жители. За разлика от Средновековието, жертвите са невинни. "Вината" им е в това, че не искат да възприемат правилата на натрапената им отвън цивилизация и пазят богатствата, скрити в недрата на земята, на която те живеят. На тяхната земя.
Някогашният колониализъм не е признат за престъпление. И наистина не е. Просто е етап в развитието на бялата, т.е. европейската цивилизация. Работата е там, че като мироглед и политически механизъм за постигане на благоденствие същата тази високомерна цивилизация не го е забравила и не се е отказала от него. Просто повече не го използва като термин. Срамува се от него, но не и от присъщите му практики - префинени, но не по-малко жестоки. Днес няма колонизатори и робовладелци. За това пък има мултинационални компании и наднационални финансови институции. Има фондации с благородни названия, които подкупват и разпалват огъня отвътре, за да влязат отвън чуждата култура и правила. В краен случай, ако целият този инструментариум не постигне целта, в действие влизат многонационални военни алианси и коалиции.
И тук технологиите на модерната цивилизация удариха на камък. Объркаха сметките на белия елит. Бумерангът от собствените му действия се завърна. За да удари по градената с векове цивилизация. А елитът - политически, финансов, медиен, корпоративен - наблюдава събитията с извратена мазохистична наслада. Не предприема нищо. Не му пука дори от собствените граждани. Воден от безсилие и най-елементарен мозъчен дефицит, с престъпна самонадеяност продължава да прави колкото комични, толкова и опасни движения. Фабрикува нови технологии - мултикултурализъм, политкоректност, толерантност към всичко, което буди естественото негодувание на нормалния човек, бунтува съвестта и разяжда морала му. Тази трагикомична карикатура на политика белият, т.е. евроатлантическият елит нарича "модерна демокрация".
Резултатите са налице. Беше колониализъм, робство, фашизъм, за да стигнем днес до тероризъм - нека не забравяме, че всички тези "-изми" са плод на "най-прогресивната и напреднала" цивилизация, чиито апетити да владее света не отслабват. Нейната управляваща класа е на път да я унищожи - така, както с всеки изминал ден унищожава демокрацията. Вместо "свободни и демократични избори" с помощта на технологии и външна намеса на власт идват особи с невзрачни способности и съмнителни цели. Вместо интересите на нацията, те предпочитат интересите на различни малцинствени, често извратени и агресивни групи.
След като породиха ислямския тероризъм, вместо сега да осъзнаят престъпните си грешки, да търсят и отсекат корена му, те го поканиха в европейския дом и с лицемерната си политкоректност му разчистват пътя. Без да броим стотиците вече жертви от атентатите в Париж, Лондон, Брюксел, Ница, Берлин, Барселона, е достатъчно да споменем, че само през юли в различни европейски градове ислямисти единаци извършиха най-малко осем (!) нападения с ножове. Да напомним, че само в злочестата Барселона в компанията на величествения храм "Саграда Фамилия" се издигат минаретата на 264 (!) джамии. Броени дни преди атентата в Испания за едно денонощие от Северна Африка са влезли около 600 неканени гости и са били посрещнати толерантно. А в Италия през последните четири години са акостирали 600 хиляди.
Оградите и стените работа няма да свършат. Имигрантите, подгонени от ужаса, сътворен от евроатлантическия елит, ще настъпват и никакви стени няма да ги спрат. Ще прииждат така, както тревата преодолява асфалта. Социалните помощи няма да ги залъжат и няма да ги накарат да възприемат правилата на днешната евроцивилизация. Защото си имат тяхна, а тя е друга. Ако не иска напълно да загроби Европа, крайно време е класата на властта да спре да си играе на демокрация, а да се върне към нейното елементарно правило: да чуе гласа на народа. Той казва друго: проучване на британския аналитичен център "Чатъм хаус" в 10 страни от ЕС сочи, че над 55 на сто от гражданите искат пълна забрана за приемането на нови имигранти от ислямския свят.

ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО ПОМИРЕНИЕ НА ДВА СЛАВЯНСКИ НАРОДА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281576_%D0%97%D0%90+%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%A7%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%9F%D0%9E%D0%9C%D0%98%D0%A0%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%94%D0%92%D0%90+%D0%A1%D0%9B%D0%90%D0%92%D0%AF

 Краят на Студeната война бе ознаменуван с падането на Берлинската стена. Зад това пропагандно клише обаче се крие една сурова и опасна истина – ревизирани бяха резултатите от Втората световна война: ГДР бе „погълната” от Федералната република и Германия отново стана господстващата държава в европейския континент.

Разпадна се СССР, а две славянски страни — Югославия и Чехословакияи бяха разчленени на съставните им части.

Накратко: победителите във Втората световна война от Източна Европа бяха победени в Студената война и с това започна пренаписването на писаната история. Това съживи стари омрази, една от които с отдавнашен произход — на Полша към Русия.

Вече почти три десетилетия тази омраза се подклажда в полското общество. Последният неин израз е решението на управляващата в Полша националистическа десница за унищожение на всички паметници на Съветската армия със специален закон. Но дали с това полският народ ще реши проблемите на политическото си настоящ и още повече – на политическото си бъдеще?

Безспорно обаче, е друго – че това деяние ще има дълбоко отражение върху цялата политика на европейския континент. Нас – българите, като славянски народ, не може да не ни интересува ще се състои ли все пак някога историческото помирение между толкова близките два големи славянски народа – руския и полския .

За да се отговори на този въпрос трябва да се видят нещата в тяхната историческа дълбочина — поне с едновековна давност, т.е. откакто съществува възстановената полска държава.

Първата световна война бе последвана от краха на трите европейски империи — Руската, Немската и Австро-Унгарската. На тяхно място се появяват нови – вече национални държави, но със спорни граници, с големи маси етнически чуждо население в тях, надъхани със съответния агресивен национализъм.

Особено конфликтно в това отношение е положението с Полша. Това не е случайно. Полша е страна с велико минало, но от началото на 18 век до 1918 г. тя е лишена от собствен държавен суверенитет. Полският народ съществува разпръснат заради своята многобройност нашироко сред други национални общности – немци, украинци, белоруси, литовци като само 40% от него живее в компактна маса.

Съвременна Полша се ражда в огъня на войната ѝ със Съветска Русия през 19191920 г., което дава отражение върху отношенията между тях и в периода между двете световни войни. Естествен резултат от тези отношения е т.нар. „Пакт Рибентроп-Молотов” от август 1939 г.

Полско-съветските отношения остават изключително сложни и в целия ход на Втората световна война. Тогава, създаденото в Лондон полско емигрантско правителство, се държи крайно враждебно към СССР. То създава своя армия в окупирана Полша – Армия крайова. Но левите, приятелски настроени към Съветския съюз сили създават друга, своя национално-освободителна армия –Армия людова.

В състава на британската армия воюват десетки хиляди поляци, а в състава на Червената действат две полски дивизии.

Както винаги и сега Полша е раздвоена в своето отношение към Русия. Съвсем не е вярно, че русофобията е тази, която обединява полския народ. Напротив – тя го разединява. Просто полската русофобия е по-истерична от другите. Полският народ го обединява могъщата традиция на католицизма, постоянно превръщан от консервативните обществени сили на Полша в истински религиозен фундаментализъм. През 1943 г. тези сили веднага приеха гьобелсовата версия за убийството на 20 хил. полски офицери в Катинската гора край Смоленск и страстно я поддържат и до днес, въпреки нейната доказана и от международен съд несъстоятелност. На съвестта на десните националистически сили лежи и авантюрата с Варшавското антихитлеристко въстание, вдигнато без съгласуване с Червена армия, спряла настъплението си на Висла след изтощителни боеве. Когато след броени месеци Червената армия започва мащабна, добре подготвена настъпателна операция Полша е освободена. За освобождението на изстрадалия братски народ Червената армия заплаща с живота на 600 хил. жертви. Днес, крайно дясното правителство на Полша ще руши паметниците точно на тези жертви…

Изключително напрегнатите през цялата война отношенията между полското емигрантско правителство в Лондон и СССР, както и безспорната голяма значимост на Полша в Европа са причина „полският въпрос” да стои неизменно в центъра на вниманието при срещите на лидерите на САЩСССР и Великобритания . Така, ако на конференцията на “тримата големи” в Техеран (28.11– 1.12.1843 г.) на „ полския въпрос” е било отделено едно заседание, то на срещата в Ялта (411.02.1945 г.) той вече се е разглеждал на всичките осем заседания.

Този „въпрос” не слиза от дневния ред и на Потсдамската конференция.

Войната завърши победоносно както за западните съюзници , така и за Съветския съюз и Полша .Тази война бе трагична за всички европейски народи. Особено разрушителна и кръвопролитна бе тя за народите на СССР и Полша. СССР даде в нея 26 млн. жертви, Полша — 3,6 милиона.

Позицията на СССР за Полша, изразявана и на трите срещи на “тримата големи” бе ясна и категорична – Москва е заинтересована следвоенна Полша да бъде силна, териториално уголемена и да събере в новите си граници възможно най-голяма част от полския народ.

На Ялтенската конференция Й. Сталин заявява, че с това „Русия се разплаща с полския народ за вековните страдания, причинени му от царизма”.

Въпреки съпротивата на западните му съюзници СССР налага 12 и половин милиона немци да бъдат изселени от Силезия и Западна Прусия, за да се освободи “жизнено пространство” за полския народ и държава.

Самата Прусия престана окончателно да съществува като историческо държавно образувание и дори като немска провинция.

Парадоксално“ е, но е факт — истинският архитект на съвременна Полша – горда членка на НАТО и Европейския съюз е не друг, а Й.В. Сталин!

Факт е, че докато той настояваше за създаването на“могъща и голяма Полша”, У. Чърчил заявяваше, че “няма особено високо мнение за поляците”, а Фр. Д. Рузвелт, както подобава на американски президент — че повече отколкото границите на Полша го интересуват “6-те милиона поляци, живеещи в САЩ и представляващи негови перспективни избиратели”…

А в какво е парадоксът? Това, че след войната – през 1947 г. тогавашното полско правителство предлага на Й.В. Сталин Полша да влезе в състава на СССР, а днес благодарна Полша възхвалява своите западни съюзници и хули „злия тиранин Сталин“. И така, премахването на паметниците на Червената армия в Полша, при това със специален закон, дълго ще събужда в Полша духовете на омраза към всичко руско.

Това обаче не е омраза на полския народ към славянсните им братя на изток. Това е омразата, която изпитва към Русия десен националистически елит на Полша. Този т.нар. елит, със своя светоглед и манталитет, по нищо не се отличава от онзи, който ръководеше страната между двете световни войни и доведе Полша до катастрофата от 1939 година..

Никога през последните тридесет години ръководителите на тази държава не се и опитаха да подобрят отношенията с могъщия си източен съсед. Не показаха никакъв стремеж към разкриване на истината и за положителните моменти от взаимотношенията на двата славянски народа от недалечното минало, които безспорно съществуват.

И все пак – няма ли никакъв шанс да се стигне до историческо помирение между двата братски по произход народа?

Имаше такъв шанс! Помирението бе започнало по времето на социализма и се приемаше от все по-големи части от полския народ. Но от тридесет години насам се прави точно обратното. Затова, докато там властват тези сили някакво помирение между Полша и Русия няма да има.

И ве пак – помирение може и да има!

Но кога и как?

Когато обединена и могъща Германия поиска да ѝ бъдат върнати онези територии, които ѝ бяха отнети от победилите я във войната съюзници и бяха подарени на благодарна Полша от „кървавия тиранин Й.В. Сталин”. ..

Някой ще каже: „Това е невъзможно” !

Че на малко ли „невъзможни” неща станахме свидетели през последните трийсет години?

Прогноза за времето - 23 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357989

По Черноморието ще има променлива облачност, в южните райони до предимно слънчево. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 25-27°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Леонид Кравчук разкри защо има конфликт между Русия и Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281575_%D0%9B%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B4+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%87%D1%83%D0%BA+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82

 Първият президент на Украйна Леонид Кравчук заяви, че конфликтът между Москва и Киев, според него, е свързан с желанието на Русия да контролира своя съсед, пише руското издание „Взгляд“.

„Русия воюва 150 години. Тя създаде интелигенция на война и натиск. Тя не знае друго. Русия обичаше Украйна, до тогава, докато Киев лежеше под Москва. Откакто Украйна си стъпи на краката и каза, че тръгва в друга посока, Русия започна да мисли как да ни задуши“, заяви Кравчук.
Той е уверен, че Русия се е възмутила от желанието на Украйна „да отиде в Европа“. Освен това, според неговите думи, някои държави откровено се страхуват от Русия и не искат да си развалят отношенията с нея.
Кравчук определи руските политици като „еднакви –някои са малко по-добри, други са малко по-лоши“
„Те смятат, че Украйна трябва да бъде с Русия, не искат да ни пуснат, искат да ни задушат в обятията си“, добави той.
Превод и редакция: Иван Христов

Слънцето се връща, градусите стигат 29

https://offnews.bg//na-tozi-den/slantceto-se-vrashta-gradusite-stigat-29-663415.html

След няколкото хладни дни слънцето се завръща днес. Денят ще започне с облаци - главно в северните и планинските райони, но постепенно те ще се разсеят. Няма да вали, показва прогнозата на НИМХ-БАН.

Вятърът ще утихне, а по-ниските сутрешни температури ще се повишат и през деня максималните ще достигнат 24-29 градуса. В София живакът ще спре на 24, в Сандански ще е близо 30.

Над планините ще е слънчево, с духа умерен, по билата – до силен северозападен вятър. Температурата на 1200 метра ще достигне 17°, а на 2000 – 9°.

По Черноморието ще има променлива облачност, в южните райони до предимно слънчево. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 25-27°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Новата стратегия за сдържане на САЩ, включва създаването на източник на проблеми в Средна Азия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281574_+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9%2C+%D0%B2%D0%BA%D0%BB%

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп обнародва своята нова стратегия по отношение на Афганистан. Доколкото можем да съдим по информацията, която се публикува, целите на САЩ на афганистанското направление, се заключват в това, да се опитат да изпълнят, отново, стратегията за сдържане, пише руското издание “Правда“.
Първото, което трябва да се има предвид, анализирайки афганистанската стратегия на Вашингтон, при всеки президент, това е пълното остъствие, на каквато и да била заинтересованост към съдбата на Афганистан и неговия народ. Дали там ще има война, или ще се възцари мир, ще бъде ли Афганистан източник на терористични и нарко-заплахи – всичко това, само по себе си, не занимава американските стратези. За тях е важно да използват Афганистан за достигането на по-мащабни цели.
Принципиално важен стратегически проблем на САЩ, в момента, се явяват взаимоотношенията с Китай. Именно от тази гледна точка трябва да бъде разглеждана новата афганска стратегия на Вашингтон.
Вече е достатъчно очевидно, че Съединените щати предприемат маневри за стратегическо обкръжение на Китай: около него се формира кръг от конфликти. На Корейския полуостров, Южнокитайско море, ислямистите на Филипините, сложностите с Хонгконг, Бирма, съперничеството с Индия в Индийския океан и в Хималаите, вътрешните проблеми на Пакистан, периодичните изостряния на ситуацията в Синцзянския автономен регион – всички тези конфликти са разположени по периметъра на китаййските граници и на Афганистан, в тази поредица, най-вероятно се отделя важно място.

Превод и редакция: Иван Христов

Робърт де Ниро: Тръмп е „откровен и крещящ расист“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281573_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%82+%D0%B4%D0%B5+%D0%9D%D0%B8%D1%80%D0%BE%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B5+%E2%80%9E%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%

 Робърт де Ниро, в свое интервю, нарече президента на САЩ Доналд Тръмп „откровен и крещящ расист“, предаде The Hill.
“Ако беше умен, щеше да е още по-опасен. Но той е опасен и както си е“, заяви той пред холивудската новинарска медия Deadline.
„Отвратителен е и е откровен и крещящ расист и се опитва да се възползва от това и е добре, че го прави, защото така ще се потопи сам.“
Актьорът е известен критик на президента Тръмп, като миналата година публикува видео, в което заяви, че „ще го удари в лицето“ и предупреди абсолвентите в университета Браун, през месец май, че се дипломират по време на една „трагична, тъпанарска комедия.“
Де Ниро заяви пред Deadline, че и други звезди от шоу-бизнеса трябва да се обявят срещу президента, включително на церемонията по връчването на „Наградите Еми“ следващия месец.
„Дори и на „Еми“ това трябва да бъде вмъкнато като тема по някакъв начин, но вие знаете колко са балансирани те и няма да го направим на въпрос“, каза де Ниро.
„На този етап сме в криза, в тази страна, с този глупак, който изобщо не трябваше да стига до позицията, на която се намира.“, завърши прословутият актьор.
Превод и редакция: Иван Христов

Пъдпъдъци в патладжан

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6403811

Пъдпъдъци в патладжанВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Куче изкопа близо половин килограм хероин в двора на стопаните си (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kuche-izkopa-blizo-polovin-kilogram-heroin-v-dvora-na-stopanite-si-snimka-2043905

В американския град Макминвил в щата Орегон куче от породата „Голдън ретривър” изкопа от двора пакет с хероин, съобщи KATU News. Стопаните на кучето помислили, че кучето е намерило под земята капсула с послание към потомците. Те извадили от ямата пакета и заснели на видео момента н

Френски медии: Макрон ще засегне деликатен въпрос при посещението си в България

//dariknews.bg/novini/sviat/frenski-medii-makron-shte-zasegne-delikaten-vypros-pri-poseshtenieto-si-v-bylgariia-2043902

При посещението си в Австрия, Румъния и България френският президент Еманюел Макрон има конкретна цел - да създаде климат на доверие по деликатния въпрос за командированите работници, пише френският в. "Кроа".

Ангела Меркел разкри каква бюджетна политика ще следва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281572_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB

 Канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърли определението за Християн-Демократическия Съюз (ХДС), че е партия обсебена от дълга и заяви на няколко хиляди души, събрали се на предизборен митинг, в Мюнстер, че бюджетите са резултат на „поколенско правосъдие“, предаде Bloomberg.
Германският лидер е посочила финансовия си министър, Волфганг Шойбле, като човека, който поема основната част от ударите, за политиката на „затягане на коланите“ на ХДС. Освен това, тя похвали бюджетните планове, които Шойбле е направил.
На митинг, на който се събраха около 5000 души, в западния германски град Мюнстер,до Меркел беше Заместник-финансовия министър Йенс Шпан, който е съюзник на Шойбле в дясното крило на партията, което има разминавания с по-центристките позиции на Меркел.
„Йенс Шпан знае, колко много е осмиван Волфган Шойбле, за това, че е „човек, който може да мисли само за балансиран бюджет“, заяви Меркел и добави, че дългът е тежест за бъдещите поколения, което е нейна стандартна позиция.
„Ще бъде много несправедливо, ако оставим голяма дългова планина след нас, така че е вярно, че сме се обвързали да не генерираме повече задължения през следващите четири години“, заяви Меркел.
Дори и след критиките, които понесе Канцлерът из Южна Европа, по време на дълговата криза, заради нейната твърдост относно политиката на „остеритет“, фискалната дисциплина е дълбоко заложена в нейната партия ХДС и електората ѝ. Само пет седмици преди изборите на 24 септември, това е въпрос, по който са разделени ХДС и коалиционния му партньор – Германската социал-демократическа партия (ГСДП), която призовава за повече инвестиции в инфрастуктурата и не дава приоритет на спазването на финансова дисциплина.
На митинг в Бремен, Конкурентът на Меркел, от ГСДП – Мартин Шулц отбеляза увеличените данъчни постъпления и поиска да бъдат отделени повече средства за образование, инфраструктура и иновации.
В Мюнстер, 300-хиляден град, Меркел говори пред относително тиха тълпа, за разлика от няколко събития миналата седмица, когато протестиращи от дясната анти-имигрантска Алтернатива за Германия я освиркаха и ѝ подвикваха.

Превод и редакция: Иван Христов

Рекс Тилърсън: Русия въоръжава талибаните

http://clubz.bg/57516-reks_tilyrsyn_rusiq_vyoryjava_talibanite

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че Русия нарушава международните норми, като въоръжава талибаните в Афганистан.

Това стана на редовния му брифинг. Само ден по-рано президентът Доналд Тръмп заяви, че скоро ще изпрати допълнителни 4000 военнослужещи в Афганистан, за да помогне на правителството в Кабул да се справи с надигналите се отново ислямистки бунтовници.

Журналист попита Тилърсън защо Тръмп не е споменал, че Русия въоръжава талибаните, за което съвсем открито е говорил генерал Джон Никълсън - командващият войските на САЩ в Афганистан. Именно неговото уволнение предложи наскоро президентът с мотива, че е недоволен от развоя на войната.

"По отношение на коментара за Русия в смисъл, че Русия доставя оръжие на талибаните, това очевидно е нарушение на международните норми и е нарушение на нормите на Съвета за сигурност на ООН. Ние наистина ще се противопоставим на това и ще призовем Русия да обърне внимание. Ако някой доставя оръжия, това трябва да става чрез афганистанското правителство", отговори дипломат номер 1 на Вашингтон.

Преди месец Си Ен Ен също обвини Москва, че въоръжава талибаните. Бунтовници предоставиха на програмата видеоклипове, на които твърдяха, че се виждат автомати "Калашников", снайпери и тежки картечници. Според експерти по оръжията обаче няма знаци, доказващи произхода им.

Николас Мадуро разчита на Русия за защитата на суверенитета на Венецуела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281571_+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%

 Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че ще развива военното сътрудничество с Русия, за да защити суверенитета на страната, предаде AFP.
Тези изказвания на венецуелския държавен глава дойдоха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ не отхвърлят варианта за военна интервенция в южноамериканската страна, заради политическата криза, която ескалира в последно време.
Мадуро посочи като много важен съюза си с Русия, която определи заплахите на Тръмп за интервенция, като „неприемливи“
Той заяви, че иска „да продължи да заздравява военното сътрудничество“ между двете страни, за да „защити суверенитета на Венецуела.“
Скоро Русия продаде изтребители и зенитни оръжия на Венецуела.
„Венецуела има пълна и абсолютна подкрепа от Русия“, заяви Мадуро и разкри, че скоро ще пътува до Москва, за да се срещне с президента Владимир Путин.



Превод и редакция: Иван Христов

Лирой Торнхил от Prodigy идва в "Маймунарника"

http://clubz.bg/57515-liroj_tornhil_ot_prodigy_idva_v_majmunarnika

Prodigy легендата и един от най-добрите рейв танцьори на всички времена Лирой Торнхил (Leeroy Thornhill) идва за една нощ в "Маймунарника", съобщават организаторите.

"Силно вдъхновени от тежките електронни бийтове, old school семпли, хип-хоп и рок от средата на 90-те години, сетовете, които ще чуем, носят атмосферата на добрите стари времена от апогея на The Prodigy с разнообразни електро миксове и танцувални влияния", става ясно още от събитието във фейсбук.

Към всичко това добавяме и HARRY KASH DJ set
BASSMAFIA (EMIL PRIZE & MC HEMA).

Билети могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim на адрес:

http://www.eventim.bg/bg/bileti/leeroy-thornhill-the-prodigy-sofi-klub-mamunarnika-470764/event.html,

на място в "Маймунарника" и в MY TAPAS BAR.

Първите 50 броя ще бъдат на цена от 5 лв., а останалите на цена 10 лв.

Стоилов след 4:3 срещу "Селтик": Бяхме близо до чудо

http://clubz.bg/57514-stoilov_sled_43_sreshtu_seltik_bqhme_blizo_do_chudo

Казахстанският "Астана", воден от Станимир Стоилов, победи "Селтик" с 4:3 в реванша от плейофите за групите на Шампионската лига, но отпадна заради 0:5 в първия мач в Глазгоу.

"Селтик" влиза в основната фаза на най-комерсиалния турнир, а "Астана" ще играе в груповата фаза на Лига Европа.

На почивката резултата бе 1:1, а за 19 минути след почивката казахстанците вкараха три попадения е дръпнаха с 4:1. Трябваха им още толкова, за да елиминират "Селтик". 

Гостите обаче стъпиха на краката си и на свой ред забиха две попадения - в 80-ата и 90-ата минута. Така се стигна до 4:3, поне почетна победа за "Астана".

Отборът а Стоилов сложи край на серия на "Селтик" от 42 мача без загуба. За последно "детелините" загубиха в официална среща през ноември миналата година от "Барселона". "Астана" пък няма поражение у дома в евротурнирите вече в 15 мача - 11 в Шампионската лига и 4 в Лига Европа.

"Моите играчи показаха футбол, който би трябвало да се е харесал на запалянковците, коментира Станимир Стоилов. - Ако при 4:1 бяхме вкарали още веднъж, щяхме да имаме шанс дори да отстраним "Селтик". Радвам се, че поне спечелихме. Ако не бяха грешките от първия мач, можехме и да попаднем в групите на Шампионската лига. Отборът ще продължи да се развива, но в този момент Лига Европа е добро постижение за нас. "Селтик" игра добре, но не очакваше, че през второто полувреме ще покажем такова добро движение. През първата част нашите нападатели не пресираха добре, затова играта ни не се получаваше. През второто полувреме сменихме тактиката, добавихме агресия в пресата и това доведе до резултат. Победата над "Селтик" е огромно постижение за нас. Надявам се, че футболистите разбират, че от нас се чакат победи. Всички отбори в Лига Европа са силни, така че не е толкова важно кои ще са съперниците ни в групата. Предстоят трудни двубои за нас и трябва да сме готови."

В друг плейоф словенският "Марибор" поднесе може би най-голямата изненада, като отстрани "Апоел" (Беер Шева) след 1:0 (1:2 в първия мач). Вилер реализира единствения гол в 15-ата минута.

В предишната фаза "Апоел" елиминира "Лудогорец". Любопитно е, че през миналата година словенците отстраниха "Левски" в елиминациите на Лига Европа.

Други резултати: "Риека" (Хърватия) - "Олимпиакос" (Атина) 0:1 (1:2 в първия мач), "Ница" - "Наполи" 0:2 (0:2), "Севиля" - "Башакшехир" 2:2 (2:1).

Победителите влизат в групите на Шампионската лига, а отпадналите - в тези на Лига Европа. Тази вечер има нова порция плейофи.

Тръмп: Армията на САЩ повече няма "да налага демокрация" в други страни

http://pogled.info/svetoven/tramp-armiyata-na-sasht-poveche-nyama-da-nalaga-demokratsiya-v-drugi-strani.88632

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп заяви, че САЩ вече няма да използват армията си за налагане на демокрация в света.

Великобритания няма да бъде под юрисдикцията на Съда на Европейския съюз след Брекзит, но Тереза Мей понася критики

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281570_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D1%8E%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%B4%D0%B8%D0%BA

 Тереза Мей беше обвинена, че е направила обратен завой, по въпроса за суверенитета на съдилищата във Великобритания, само няколко часа, след като правителството публикува нов документ относно преговорите по Брекзит, който, според The Guardian, оставя възможността, Съдът на Европйеския съюз да влияе на законите на Обединеното Кралство, дори след Брекзит.
Последните документи, които бяха публикувани днес, затвърдяват настояването на правителството, че „директната юрисдикция“ на базирания в Люксембург Съд на ЕС, трябва да се прекрати, след като Велибритания напусне общността, през март 2019 година.
Въпреки тези твърдения, според последния документ, остават доста варианти за разрешаването на споровете между Великобритания и ЕС – например, за правилата на новата търговска сделка – някои, от които предвиждат намесата на европейски съдии, или прилагането на европейски закони.
Говорител на правителството заяви, че „Е в интерес на всички, когато възникнат спорове между Великобритания и ЕС, за прилагането или интерпретацията на задълженията, които поемат страните, те да могат да бъдат решени качествено и ефективно.“
Юридическата независимост е от изключителна важност за привържениците на Брекзит и Тереза Мей искаше да ги успокои, чрез речта си в “Ланкастърската къща“, през януари, когато заяви, че тя би „взела обратно контрола над законите и би сложила край на юрисдикцията на Съда на Европйеския съюз във Великобритания“.

Превод и редакция: Иван Христов

Европа почита жертвите на Хитлер и Сталин

https://offnews.bg//obshtestvo/evropa-pochita-zhertvite-na-hitler-i-stalin-663381.html

Европа почита днес паметта на жертвите на нацисткия и комунистическите тоталитарни режими. 

На този ден преди 78 години Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони. На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война. 

За първи път датата 23 август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е предложено през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизмът” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация. 

В документа, подписан от Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага денят на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими. 

През септември 2008 г. Европейският парламент прие декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. В декларацията се посочва, че Пактът Молотов-Рибентроп е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи. Членовете на Европейския парламент подчертават, че в Европа е слабо известно влиянието и значението на съветския режим и окупация върху гражданите на посткомунистическите държави.

На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание прие решение в подкрепа на Пражката декларация. 

На 27 ноември 2009 г. по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев 41-то Народно събрание прие решение, с което обяви 23 август за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. На 23 август 2010 г. този ден е честван в България за първи път. 

Любим виц на Венци Мартинов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6403881

Любим виц на Венци Мартинов Баща и син си говорят: - Татко, как съм се родил? - Щъркелът те донесе. - А, татко, как се е родил братовчед ми? - Ами и него щъркелът го донесе. - Абе, тате, и мама, и леля какви хубави жени са, а вие с щъркели

Късмет е да се обвържеш с тези три зодии

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kysmet-e-da-se-obvyrzhesh-s-tezi-tri-zodii-6072925

За всички романтични, мечтателни и емоционални хора Девите са истинско съкровище

Мислех, че ще ми позволят да съм истински журналист в "Спутник". Грешах

http://clubz.bg/57513-misleh_che_shte_mi_pozvolqt_da_sym_istinski_jurnalist_v_sputnik_greshah

Какво ще направите, ако ви помолим да напишете нещо, което не е вярно?

Седях в конферентна зала на 10-ия етаж в офисите на "РИА Глобъл", известни още като бюрото на руската новинарска агенция "Спутник" във Вашингтон, където бях дошъл на интервю за работа. Беше в средата на декември, малко повече от месец след изненадващата победа на Доналд Тръмп на изборите, и кандидатствах в компанията, за да избягам от това, което наричах "фрийлансърски ад" - период в моя живот, в който никога не знаех кога ще дойде следващият хонорар или дали ще бъде достатъчен, за да се издържам.

Въпросът ме изненада. Разбира се, знаех, че "Спутник" е държавен и има репутация, че понякога работи бързо и свободно с фактите, но дали интервюиращият проверява моята готовност да излъжа, или иска да разбере дали притежавам етиката, която се цени в повечето информационни агенции?

- Бих напуснал - отговорих аз. 

Тогава обясних, че няма да имам проблем да работя за една спонсорирана от държавата организация за новини - дори и за руска - стига да имам редакционната независимост, която бих имал във всяка журналистическа организация. Има много спонсорирани от държавата новинарски организации, включително Би Би Си, "Гласът на Америка", АФП и "Ал Джазира", които вършат отлична работа.

Моят събеседник, висок мъж с плътен акцент на име Пьотр Мартиничев, отговори, че "Спутник" не се различава от тези агенции и, сякаш удовлетворен от отговора ми, по-късно ми каза, че съм нает да бъда първият кореспондент на "Спутник" в Белия дом.

Но когато излизах от кантората пет месеца по-късно - със заповед за напускане в ръка - се сетих за този момент и за моя отговор, се зачудих - защо въобще ме беше наел?

***

Още от първия ден, когато се настаних в нюзруума на "Спутник" през януари, нещо изглеждаше не както трябва. За място, което се представяше като голяма международна телеграфна и информационна агенция, видно нямаше много опитни хора на върха.

Повечето хора асоциират "Спутник" с уебсайта SputnikNews.com, който е достатъчно подстрекателски и възмутителен, че Foreign Policy му даде псевдонима "Buzzfeed на пропагандата". Но по-голямата част от собственото репортерство на "Спутник" се извършва от репортерите на Sputnik Newswires - клон на компанията, която има своите корени в някогашната добре позната агенция РИА Новости. Нейното съдържание е скрито за платен платформа, достъпна за неизвестен брой абонати, но когато един материал е достатъчно важен, в крайна сметка стига и до SputnikNews.com

Като един от тези репортери, аз докладвах на триумвират от редактори: Мартиничев (който ме интервюираше и ме нае), Анастасия Шевелева и Златко Ковач. Мартинечев и Шевелева бяха руснаци и никой не изглеждаше по-възрастен от моите (тогава) 34 години. Двамата не знаеха много за това как журналистиката работи в САЩ, тъй като считаха обичайни практики - като това да пазя в тайна имената на моите източници дори от тях, както и да ползвам фирмени ресурси за храна и напитки, когато се срещам с тези източници - за скандални.

Ковач, който е родом от Македония, но и натурализиран гражданин на САЩ, дори не е журналист, е прекарал кариерата си в "Дженеръл Дайнамик", преди да бъде натоварен да ръководи Southeast European Times - многоезичен уебсайт, насочен срещу пропагандните усилия от страна на Русия към Балканите. След като финансирането за тази програма изтича, Ковач - който твърди, че говори с лекота шест езика - минава от другата страна на пропагандната война.

И докато други колеги (включително един или двама американци) често редактираха репортажите ми, руснаците (и Ковач) бяха тези, които безспорно бяха шефовете и които имаха собствена политика, която не винаги включваше цялата истина.

Това стана очевидно, след като за пръв път започнах да бъда посочван за въпрос от шефа на пресцентъра в Белия дом Шон Спайсър. Един от първите пъти, когато зададох въпроса пред камера, беше в петък, началото на март 2017 г., когато попитах защо Тръмп отказва да използва финансирането, одобрено от Конгреса, за да изпрати оръжия на Украйна, с които да съдейства в борбата на тази страна срещу руската агресия.

Тогава не знаех, но наруших едно от най-големите неписани правила за това как се правят нещата в "Спутник".

На практика мисията на "Спутник" - "Разказване на неразказаното" - означава, че съдържанието трябва да отразява руската страна на всяка новинарска история, независимо дали тя има нещо общо с реалността или не. Когато става въпрос за Крим например (който е окупиран от руски войници от 2014 г. насам) никога не можеше да пишем по този въпрос, без да включим бележката, че 90% от жителите на полуострова гласуваха да се присъединят отново към Русия в референдум. Разбира се, когато включа подробности за танковете и въоръжените мъже, които обхождаха улиците, докато народът на Крим гласува в този референдум, това биваше изтривано от репортажа, преди той да бъде публикуван
Когато питах за Украйна, аз базирах моя въпрос на реалността. Обратният натиск беше мигновен.

В понеделник - на следващия ден в офиса - получих имейл от Мартинечев, който ми поръча да изясня бъдещите въпроси, които възнамерявах да задам в Белия дом с моите редактори, "така че всеки да е наясно". Това е, инструктира ме той, в случай, че редакторите ми нямат конкретен въпрос, който да задада.  Моите въпроси "никога не трябва да бъдат изненада", писа ми той. "Ние също се нуждаем от спешни въпроси, в случай че [някой] зададе същото преди нас."

Така че всяка сутрин изпращах въпросите си по имейл, а неговият отговор почти винаги ги отхвърляше в полза на собствените му въпроси по други теми, без значение доколко са свързани с реалността или не.

Например, около две седмици след атаката на Асад със зарин в провинция Идлиб в Сирия и една седмица след като Тръмп реагира, като бомбардира сирийско летище, аз изпратих на Мартиничев два въпроса, свързани със сирийските мирни преговори и правителствената политика за Икономическия форум в Санкт Петербург. В отговор той ми спомена за статия на уебсайта на RT, руския канал за новини, който, подобно на Sputnik, се контролира от руското правителство. Статията разказва за професор по имиграция в Масачузетския технологичен институт, който въз основа на някои снимки, които бе видял, някак си е измислил идеята, че нападението е извършено от сирийски бунтовници, а не от правителството на сирийския диктатор Башар Асад. (В този момент правителството на САЩ не само бе преценило, че режимът на Асад е бил отговорен за атаката, но и че сирийският режим и Русия са се опитали да прикрият този факт). Мартиничев също така посочи доклад, според който Ислямска държава е взривила стара бомба край Мосул, което изглеждаше в противоречие с тезата на САЩ, че никой освен режима на Асад няма технологията да извърши газовата атака. (Разбира се, докладът пренебрегваше факта, че ипритената бомба е вероятно по-стара от мен и не би довела до каквито и да е жертви, докато високоефективният зарин е бил пуснат от самолет).

На редовния тв брифинг в Белия дом ми беше заповядано да попитам Спайсър дали Белият дом или американското разузнаване планират да разгледат "алтернативните версии и новите данни" за атаката в отговор на констатациите на професора и атаката на "Ислямска държава".

Историята ще отбележи, че не съм вдигал ръката си много високо за някои от тези въпроси. Но потърсих лично Сара Хъкаби Сандърс, като смутено започнах въпроса с "Моят редактор не се отказва от това…"

Когато се върнах в офиса, Мартиничев изрази разочарованието си, че не бях задал въпроса пред камерата (сякаш имах контрол над това кой ще бъде посочен от Шон Спайкър) и обясни, че Москва иска от мен да питам Спайсър защо химическата атака на ИДИЛ не е накарала американското правителство да изпрати ракети в Ирак по начина, по който са бомбардирали Сирия, след като Асад е обгазил собствения си народ.

Но целта на въпроса не беше да се получи отговор, а да се използва платформата на телевизионния брифинг, за да се представи правителството на САЩ като лицемерно, тъй като не реагира на използването на стара ипритена бомба от страна на Ислямската държава по същия начин, по който реагира на употребата на зарин срещу цивилни.

Започнах да осъзнавам, че мисията на Спутник всъщност не е да съобщава новините, а по-скоро да пробута история, която или да създаде съмнение за ситуации, които не бяха ласкателни за Русия и нейните съюзници, или да навреди на репутацията на САЩ и техните съюзници. Например когато бюджетът на Тръмп предлагаше огромни съкращения на чуждестранната помощ, която пращаме на Украйна. Макар че те бяха в резултат на масово намаляване на средствата на Държавния департамент и други агенции, ми беше казано да питам дали това не е свързано с неуточнена "корупция" в правителството на Украйна. Вместо да се унижавам, като задавам подобен глупав въпрос пред камерата, аз изпратих имейл на говорител на Белия дом. Като се имаше предвид колко смешен е въпросът, не бях изненадан, когато не получих отговор.

Като се има предвид заключението на правителството на САЩ, че руското правителство се е намесило в изборите през 2016 г., използвайки фалшиви новинарски материали и пристрастно съдържание в новинарски сайтове като "Спутник", за да навреди на кандидатурата на Хилъри Клинтън и да укрепи Тръмп, може да се предположи, че ми е заповядано да пиша истории в полза на Тръмп. Никога обаче не съм го правил. Вместо това репортажите, които ми бяха възлагани постоянно, могат да се използват, за да се прокара тезата, че правителството на САЩ е лицемерно, корумпирано и няма моралната позиция да се изправи срещу диктатурата на Путин по отношение на правата на човека или друг подобен въпрос. Една изтъкната журналистка, която пишеше в подкрепа на Тръмп и работеше по време на изборите в "Спутник", ми каза, че никога не е била карана да пише репортажи в негова подкреп, но често го е правила по собствена инициатива. Друг бивш репортер на "Спутник" заяви, че е притискан да използва контактите си, за да получи хакерските имейли, принадлежащи на бившия директор на ЦРУ Джон Бренан, и е уволнен, след като отказва да пренася крадени данни.

Възможно е Белият дом също да е вярвал, че "Спутник" ще бъде приятелски настроен, тъй като първоначалното ми приемане от пресслужбата в Белия дом беше топло и приветливо, поне докато не започнах да задавам въпроси - например защо Тръмп няма да изпрати оръжие в Украйна. И защо Джаред Кушнер е пропуснал срещи с руснаците от формулярите си за разрешение за сигурност - това показа, че възнамерявам да върша работата си като всеки друг репортер. След това достъпът ми до Белия дом стана почти несъществуващ. Както много други репортери там трудно получавах отговор на въпросите си и отговор на имейлите си.

Бях редовно критикуван в социалните медии за разпространяване на пропаганда; Някои хора дори ме обвиниха в предателство. Винаги съм защитавал себе си и моите колеги. Поне в началото го виждах така -  просто си върша работата по начина, по който бих свършил всяка друга и не разпространявах дезинформация. Но в края на краищата всички малки детайли, които бях забелязал за работата ми в "Спутник", която съвсем не беше като всяка друга информационна агенция, започнаха да се съчетават и станах все по-неспокоен. Осъзнах, че няма значение колко много съм работил или колко агресивно съм се борил с тезите, които моите шефове ми налагаха - докато работех в "Спутник", щях да допринеса за разпространението на дезинформация и пропаганда, дори ако не аз бях този, който я пишеше.

Започнах да се оглеждам за работа и да питам по-опитните колеги извън "Спутник" за съвет как най-добре да се измъкна.

***

Ако през първите месеци в "Спутник" започвах да се безпокоя, че нещата няма да са така, както ми бе обещано, последната седмица премахна всякакво съмнение за това.

На 22 май Белият дом проведе брифинг с бюджетния директор Мик Мулваню по време на който попитах какъв е смисълът в предложението семействата с родители, които са нелегални имигранти, да не получат данъчно облекчение за децата си, дори когато децата са американски граждани. Един журналист от "Вашингтон пост" отбеляза въпроса ми, идентифицирайки ме като репортер на "Спутник" в Белия дом, и написа: "Бюджетът на Тръмп е толкова жесток, че дори инструментт на руската пропаганда го критикува"

Това не направи шефовете ми щастливи. Характерна особеност на "Спутник" е, че имената на репортерите рядко придружават историите, които пишат. Макар че успях да се преборя с тази практика в няколко случая, никога не ми бе дадена конкретна причина защо "Спутник" иска репортажите да са анонимни. Мога да предположа, че те искаха никой да не може да бъде подведен под отговорност за грешки, лъжи или полуистини в някой репортаж. Когато "Вашингтон пост" ме посочи като репортер на "Спутник" в Белия дом, шефовете ми посочиха, че не са доволни и че фирмената политика е да не сe подписват репортажите.

Борих се и срещу най-нелепите въпроси, които искаха да задам в Белия дом, така че със сигурност те знаеха и за моите колебания. В деня, след като един редактор ми се скара за статията в "Пост", донесох куфар в офиса, уж за да пренеса резервен костюм, който държах там. Но всъщност се подготвях да събера нещата от бюрото си и да предам предизвестието си.

Така и нямах тази възможност. На 26 май - няколко дни след като статията в "Пост" разби анонимността ми - бях привикан на среща с Мартиничев и друг човек, който никога не бях срещал. Той бе много по-възрастен и говореше със силен руски акцент. Представи се като Михаил Сафронов, началник на бюрото на "Спутник" във Вашингтон - макар че никога не го бях виждал в офиса.
- Когато президентът се върне от Европа, бихме искали да го питаш за случая със Сет Рич - каза Мартиничев.

Сет Рич беше служител на Националния комитет на демократите, убит в дома си близо до Вашингтон. Местната полиция обяви случая за грабеж, завършил фатално. Но мнозина в периферията на американската политика пробутваха идеята, че убийството му е отмъщение за това, че е изпратил хиляди имейли на Националния комитет към Уикилийкс по време на изборите през 2016 г. По-рано този месец Fox News разказа история, в която се твърди, че частен детектив е намерил информация, свързваща убийството на Рич с кражбата и изтичането на тези хиляди имейли, а десните медии избухнаха с тезата за потулване на случая от страна на семейство Клинтън, Демократичния национален комитет и консултанта по комуникации на демократите, който помагаше на семейството на Рич в справянето със ситуацията.

Чудех се - това тест ли е? Нямаше начин Мартиничев или Сафронов да мислят, че това е сериозна история, след като "Фокс Нюз" я изтегли няколко дни по-рано.

Отговорих, че не ми е приятно да задавам въпроси или да пиша за подобно нещо, което не е базирано на каквито и да е факти. Но тази история имаше някаква цел и "Спутник" нямаше да се откаже. Ако читателите биха могли да повярват, че Рич е пуснал имейлите, това щеше да отхвърли вината от руските хакери, които са отговорни за теча на данни според САЩ.

Това е последната капка, казах си аз, и си отворих устата, за да го кажа. Но преди да мога да обясня, че не мога да продължа да работя там при тези условия, Мартиничев ме пресече.

"В такъв случай незабавно прекратяваме договора ти", каза той, като отвори папка, за да ми представи заповед за уволнение.

Попитах дали ме уволняват, защото отказвам да съобщавам лъжи или по някаква друга причина, но нито той, нито Сафронов ми дадоха обяснение. Вместо това казаха, че бюрото във Вашингтон може да ме уволни по всяко време, без да ми даде обяснение за това. Месеци по-късно, когато Yahoo News публикува историята за напускането ми, говорител на "Спутник" заяви, че съм уволнен поради "проблеми, свързани с производителността" ми. 

Ако Мартиничев или другите ми редактори са имали проблем с работата ми, не са ми го казали. Редовно пристигах преди работното време, за да се подготвя за деня, и често оставах след работното време. Никога не ми е казвано, че има проблем с производителността ми, който да доведе до уволнение.

Извадих куфара си, прибрах си нещата и усетих, че тежестта на толкова много месеци от нетърпими условия се вдига от раменете ми. Излязох от офисите на "Спутник" за последен път, и написах в Туитър: "Вече не работя За @SputnikInt - с удоволствие ще ви разкажа защо. Моля, не се колебайте да се свържете с мен. "

От първия си ден в "Спутник" наистина вярвах, че дори и в руска държавна служба за новини мога да върша добра работа, стига да поддържам собствените си етични стандарти. Дори вярвах, че декларираната от "Спутник" мисия - да "разкаже неразказаното" - е важна и си струва усилията. Другите държавни новинарски служби имат за цел да съобщават новини, игнорирани от частните медии и да предоставят различна ггледна точка. Много от тях вършат чудесна работа.

Но когато "неразказаното" не е разказано, защото не е вярно, а "алтернативната перспектива" е начин да прокарате дневния ред на враждебното правителство, като разрушите репутацията на другите държави, цялата етика в света не може да ви помогне. Мислех, че "Спутник" ме искаше за моите умения като журналист, но това, което искаха, беше да използват опаковката на журналистиката, за да прокарат своите цели. Няма да направя грешката да повярвам на някой като Мартиничев отново.

Бел. Ред. : Мартиничев отрича да е задавал подобен въпрос в интервюто с Файнберг. И твърди, че обстоятелствата около уволнението му не са така, както той ги съобщава.

"Твърдението, че Сет Рич е бил споменавам в последната среща е пълна фабрикация. Тази история няма нищо общо с причините за уволнението на г-н Файнберг"

Освен това Мартиничев добавя:

"Твърдението, че задаването на въпроси пред камера в Белия дом е с цел промотиране на конспиративни теории е безумно. Всички въпроси са зададени, за да разберем каква е позицията на администрацията по различни теми."

В отговор на обвиненията на Файнберг, главният редактор на "Спутник" отговаря така:

"Тъй като списание "Политико" вярва толкова много на твърденията на г-н Файнбърг, би било ужасно лицемерно от ваша страна, ако не го наемете, за да докажете какъв прекрасен журналист е той. Ще се радвам, ако докажете, че грешим. Моля, информирайте ме, ако смятате да наемете г-н Файнбърг. С удоволствие ще ви предоставя препоръка."

Препечатваме статията от списание "Политико". Андрю Файнбърг е американски журналист, базиран във Вашингтон.

Майката на обвиненият в убийство Иван: Синът ми е невинен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/majkata-na-obvineniiat-v-ubijstvo-ivan-sinyt-mi-e-nevinen-2043896

„Иван не е агресивен. Не може да борави с нож. Не мога да си го обясня. Детето е играло пред блока. Не ходи на други места, страх го е”, сподели пред

На 23 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6403827

На 23 август рожден ден иматБорис Станимиров, бивш депутат Георги Чиликов, футболист и треньор Димитър Байрактаров, бивш депутат Д-р Емил Кръстев, началник на Клиника по неврохирургия в УМБАЛ “Софиямед” Иванка Вълкова, главен счетоводител на УМБАЛ “ЗДРАВЕ”, Пазарджик Илия Троянов, писател Арх. Албена Владимирова- Андреева, дизайнер Димитър Манолов,

Нощ без вода в части от столицата, 12 часа на сухо в други

https://offnews.bg//na-tozi-den/nosht-bez-voda-v-chasti-ot-stolitcata-12-chasa-na-suho-v-drugi-663379.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.

Подмяна на спирателни кранове в кв. „Карпузица“ на ул. „Войводина могила“ и ул. „Дамяница“, и в кв. „Горна баня“, ул. "Бойчо Бойчев" и ул. 643, налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на:

жк „Бъкстон“ – ул. „Ген.Александър Суворов“, бул. „Никола Петков“, бул. „Цар Борис III“, ул. „Ветрушка“, ул. „Голям братан“ и ул. „Вихрен“ 
кв. „Княжево“ – бул. „Никола Петков“, ул. „Витошко лале“, ул. „Габровица“, ул. „Симеон Радев“, ул. „Александър С. Пушкин“, ул. „Маринковица“, ул. „Карамфил“, ул. „Преки път“, ул. „Велики прелом“, ул. „Ген. Михаил Кутузов“, ул. „Планинец“, ул. „Радин дол“, ул. „Морени“, ул. „Меча поляна“, бул. Цар Борис III“, ул. „Люлински път“, ул. „Войводина могила“, ул. „Звездица“, ул. „Кореняците“, ул. „Княжевска“, ул. „Върба“, ул. „Миле Попйорданов“, ул. „Кореняците“, ул. „Букет“
кв. „Овча купел“ – ул. „Бойчо Бойчев“, ул. „Акад.Константин Пешев“, ул. „Монтевидео“, ул. „Маестро Кънев“, ул. „Иван Радоев“, ул. „Проф.Михайло Паразчук“, ул. „Народен герой“ и ул. „Букет“
кв. „Горна баня“ – бул. „Никола Петков“, ул. „Инж.Борислав Огойски“, ул. „Бойчо Бойчев“ и м. „Подлозище“
Община Красна поляна - районът между ул. „Суходолска“, ул. „Сали Яшар“ и ул. „Стубела"
жк „Люлин“ 4, жк „Люлин“ 5, жк „Люлин“ 3 (бл.368, бл.369, бл.370 и бл.371)
кв. „Филиповци“ – от 12:30 на 23 август до 00:30 на 24 август.

Изпълнение на строително-монтажни работи на ул. „Ген.Ковачев“ №12 във в.з. „Драгалевци“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 20:30 часа на ул. „Ген.Ковачев“ от №16 до №14 , ул. „Акад.Сандерс„ №2, №4, №15 и ул.„321“.

Във връзка с изпълнение на строително-монтажни работи в м. „Гърдова глава“ в „Бояна“, се налага спиране на водоподаването от 00:00 до 6:00 часа на:

м. „Гърдова глава“, ул. „Иваница Данчев“, ул. „Панорамен път“, ул. „Васил Чекеларов“ , ул. „Балканска война“, ул. „Панорамен път“, ул. „Меча поляна“, ул. „Войнягово“, ул. „Морени“, ул. „Радин дол“, ул. „Прохлада“, ул. „Маринковица“, бул. „А. С. Пушкин“
кв. „Княжево“ - ул. „Проф. Державин“, ул. „Елша“, ул. „Явор“, ул. „Горска теменуга“, ул. „Витошки бор“, бул. „Цар Борис III“, ул. „Преслав“
в.з. „Килиите“ - ул. „Витошки бор“, ул. „Акад. Михаил Арнаудов“, ул. „Полско цвете“, ул. „Синята скала“, ул. „Акад. Михаил Арнаудов“, ул. „721“, ул. 722, ул. 601, ул. „10-ти километър“, бул. „Цар Борис III“
в.з. „Мала кория“ - бул. „Цар Борис III“, бензиностанция OMV, жп линия София-Перник, ул. „Пол. Стойно Бачийски“, ул.„Войводина могила“
кв. „Карпузица“ – ул. „Владайска река“, ул. „Войводина могила“, ул. „Поточе“, жп линия София-Перник, ул. „Дъбрава“, ул. „Дивна“, ул. „Княжевска“, ул. „Стефан Пешев“, ул. „Доброволец“, ул.„Лазарополе“, ул. „Полк. Стойно Бачийски“, ул. „Боженци“, ул. „Комините“, ул. „Люлински път“, бул. „Цар Борис III“, ул. „Буря“ от ул. „Дъбрава“ до ул. „Гербер“, ул. „Войводина могила“ от ул. „Люлински път“ до ул. „Звездица“
кв. „Горна баня“ - ул. „Ехо“, ул. „Извора“, ул. „Топло изворче“, ул. „Вечерница“, бул. „Никола Петков“, ул. „Георги Богровски“, ул. „Планиница“, ул. „Урал“, ул. „Градище“, ул. „Перуника“, ул. „Лотос“, ул. „Гръстниче“, ул. „Синьото езеро“, ул. „Дон“, ул. „Лозище“, ул. „Подлозище“, местност „Подлозище“

Подмяна на водопроводно отклонение на ул. „Селимица“ №14 в кв. „Васил Левски“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на ул. „Лепенец“ от ул. „Рилска Обител“ до ул. „ Поп Грую“. 

Държавата сменя подслушвач № 1

http://clubz.bg/57512-dyrjavata_smenq_podslushvach_%E2%84%96_1

Кабинетът сменя шефа на Държавната агенция "Технически операции", която отговаря за подслушване, следене, трафик на данни и т.н.

На заседанието си днес Министерският съвет ще предложи на президента с указ да назначи нов председател на ДАТО на мястото на сегашния Цветан Китов.

Китов ръководи подслушванията от октомври 2013  г., като зае поста по времето на кабинета Орешарски.

Китов бе възлов свидетел по т. нар. казус "Червеи". Делото завърши с осъдителна условна присъда само за подписвалата разрешения над срока бивша шефка на СГС Владимира Янева, но не донесе никакви последствия до всички от изпълнителната власт, осъществявали операцията.

По делото, по което се явяваха като свидетели бившият министър Цветлин Йовчев, ексшефът на ДАНС Владимир Писанчев и мн. др., Китов засвидетелства, че някой си е подал устен сигнал (от който няма останали писмени следи, б.р.) и на базата на него ДАНС се е задействала да се включи към тайния МВР масив - Централен полицейски регистър.

Основната версия на ръководството на МВР и спецслужбите от времето на кабинета на Орешарски веднага след неуспешния опит Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС - е, че от операцията нищо не е излязло. Според други обаче източените данни от целия Централен полицейски регистър на МВР просто ги няма в ДАНС.

Шефът на Вътрешна сигурност от онова време - Тодор Костадинов, получи само административно наказание глоба.

Иран охлажда турски желания по кюрдския проблем

http://pogled.info/svetoven/iran-ohlazhda-turski-zhelaniya-po-kyurdskiya-problem.88629

/Поглед.инфо/ Иранската революциона гвардия отхвърли във вторник твърденията на Турция, че двете страни планирали съвместна операция срещу кюрдските бунтовници в Ирак, предаде АФП.

Възможна е среща на върха на нормандската четворка за Украйна

http://pogled.info/svetoven/evropa/vazmozhna-e-sreshta-na-varha-na-normandskata-chetvorka-za-ukraina.88630

/Поглед.инфо/ Лидерите на страните от "нормандската четворка" (Русия, Германия, Франция, Украйна) подкрепиха очакваното решение на Контактната група за прекратяване на огъня в сепаратистката източна част на Украйна.

Шулц се обяви срещу американското ядрено оръжие в Германия

http://pogled.info/svetoven/evropa/shults-se-obyavi-sreshtu-amerikanskoto-yadreno-orazhie-v-germaniya.88631

/Поглед.инфо/ Кандидатът за канцлер на Германия от Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц поиска от територията на страната да бъде изнесено американското ядрено оръжие. Това заявление той направи във вторник по време на предизборна среща в град Трир.

"Барселона" съди Неймар за 8,5 милиона евро, футболистът отвръща на удара

//dariknews.bg/novini/sviat/barselona-sydi-nejmar-za-85-miliona-evro-futbolistyt-otvryshta-na-udara-2043892

Адвокатите на нападателя на Пари Сен Жермен Неймар съобщиха, че бразилецът е останал удивен от решението на бившия му клуб Барселона да го даде на съд заради неизпълнение на задължения по контракта му с каталунците.

Тайната на младостта се крие в зелен зеленчук

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tajnata-na-mladostta-se-krie-v-zelen-zelenchuk-2043833

Тайната на младостта може да се крие в броколито, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Зеленчукът от семейство кръстоцветни е богат на химикали, наречен

Лекари се сблъскват със заплахи с ножове, пистолети и мачете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekari-se-sblyskvat-sys-zaplahi-s-nozhove-pistoleti-i-machete-2043894

Заплахи с ножове, огнестрелни оръжия и дори мачете – такива са разказите на спешната медицинска помощ в София. „Става въпрос за ежедневна агресия”, заяви д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП – София, цитиран от

Сменят шефа на Агенцията за подслушванията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/smeniat-shefa-na-agenciiata-za-podslushvaniiata-2043893

Председателят на Агенцията за подслушванията Цветан Китов се очаква да бъде сменен на днешното заседание на Министерски съвет. Вносител на точката  в дневния ред на правителството е премиерът Бойко Борисов, който отговаря за работата на  Държавна агенция "Техническ

Седморката на Корольов: СССР създава първата балистична междуконтинентална ракета

http://pogled.info/svetoven/sedmorkata-na-korolov-sssr-sazdava-parvata-balistichna-mezhdukontinentalna-raketa.88624

/Поглед.инфо/ Преди 60 години, на 21 август 1957 г. от космодрума "Байконур" успешно е изстреляна първата в света междуконтинентална балистична ракета (МБР) Р-7. Това отроче на Сергей Корольов (ОКБ-1) е в основата на цяло семейство съветски ракети-носители, които нарекоха "седморката на Корольов". Появата на Р-7 позволи на СССР да разработи оръжия за възпиране на САЩ и да пусне първия изкуствен спътник на Земята.

Le Temps/Швейцария: Ох, тази руска заплаха!

http://pogled.info/svetoven/Le-Temps-shveitsariya-oh-tazi-ruska-zaplaha.88625

/Поглед.инфо/ Да се приписват на Путин завоевателни планове е съвършено несериозно. Всичко това служи само за поддържане на бойкота и икономическите санкции, които противоречат на интересите на Европа като цяло и на Швейцария в частност. Почти целият антураж на Тръмп имаше връзки с Русия преди президентските избори. Днес последствията от тези разговори създават атмосфера, която не облегчава налагането на нови санкции. Америка се стреми да привлече Европа в своя кръстоносен поход срещу Москва, макар че това изобщо не е в интерес на Брюксел.

Александър Роджерс: «Патриотите» и истерията на западната преса

http://pogled.info/svetoven/aleksandar-rodzhers-patriotite-i-isteriyata-na-zapadnata-presa.88626

/Поглед.инфо/ Има един стар брадат анекдот за евреина, който чете антисемитска преса. - Хайм, защо четеш антисемитски вестници? Полудя ли? - Не. Когато чета нашите израелски вестници, там пишат, че правителството краде, парите не стигат и всичко е лошо. А когато чета антисемитските – всички пари са у нас и ние сме завладели целия свят. И настроението ми веднага се подобрява.

Ели Юрукова: Белград направи скандал, за да прикрие следите си от драмата в македонския парламент

http://pogled.info/svetoven/balkani/eli-yurukova-belgrad-napravi-skandal-za-da-prikrie-sledite-si-ot-dramata-v-makedonskiya-parlament.88627

/Поглед.инфо/ Дипломатически инцидент, политически гаф, игра с огъня или хвърляне на ръкавицата на предизвикателството със сръбски сценарий – не знам как още може да се нарече скандалният жест на Белград към Скопие с отзоваването на сръбския дипломатически персонал от Македония.

Уволняват командващия на Седми американски флот?

http://pogled.info/svetoven/uvolnyavat-komandvashtiya-na-sedmi-amerikanski-flot.88628

/Поглед.инфо/ Военноморските сили на САЩ имат намерение да отстранят от изпълнение на служебните задължения командващия Седми флот на САЩ, съобщи във вторник в електронната си версия "Уолстрийт джърнъл".

Тръмп: Ще построим стената по границата с Мексико

http://clubz.bg/57511-trymp_shte_postroim_stenata_po_granicata_s_meksiko

"Ако трябва, ще закрием правителството, но ще построим стената (на границата с Мексико - б.р.)", заяви американският президент Тръмп на митинг във Финикс, щата Аризона.

Той произнесе 80-минутна реч пред свои привърженици, предаде Би Би Си. Събитието се състоя в конгресния център във Финикс.

Тръмп отново се нахвърли срещу медиите:

"Време е да изобличим лъжите на мошеническите медии и да разкрием ролята им в подбуждането към насилие. Единствените, които дават платформа на групите, всяващи омраза, са самите медии и фалшивите новини."

Поводът бяха нападките срещу него заради изказванията му по повод расисткото убийство в Шарлотсвил, Вирджиния, на 12 август.

"Те не съобщават фактите, те не искат да съобщят, че аз се изказах твърдо против неонацистите, белите расисти и Кей Кей Кей (Ку Клукс Клан - б.р.)". Онова, което се случи в Шарлотсвил, удари в сърцевината на Америка и тази вечер цялата тази арена единодушно осъжда негодниците, които всяха омраза и извършиха насилие“, каза Тръмп.

В това време привържениците на Тръмп скандираха:

"Вдигни стената!"

А протестиращи срещу президента отговаряха:

"Срам, срам, срам" и "Не на Тръмп, не на Кей Кей Кей, не на фашистки Съединени щати."

Митингът се състоя въпреки молбата на кмета на Финикс Грег Стантън Тръмп да го отложи, за да даде време за помирение след събитията в Шарлотсвил. 

В конгресния център не отиде никой от двамата сенатори от Аризона - Джон Маккейн и Джеф Флейк.

Същевременно Тръмп обеща, че ще се опита да помилва скандалния бивш шериф на Аризона Джо Арпайо. Пазителят на реда се прочу с безкомпромисността си срещу нелегалните имигранти. Арпайо бе признат за виновен, че е нарушил съдебна заповед от 2001 г., която му забранява да задържа имигранти, които не са заподозрени в извършване на щатско престъпление. Помилването обаче нямало да стане сега, тъй като щяло да доведе до разногласия.

Президентът се изказа и по международни въпроси. За пореден път той обеща да прати в историята НАФТА - Северноамериканското споразумение за свободна търговия, в което членуват САЩ, Канада и Мексико.

Тръмп говори и за Северна Корея, като изрази надеждата за намаляване на напрежението около ядрената и ракетната програма на Пхенян. За лидера на КНДР Ким Чен Ун президентът заяви:

"Уважавам факта, че той започна да ни уважава. И може би не, но може би нещо положително може да се случи."

Майката на обвинения за убийството на 11-годишна: Той не знае да използва нож и вилица

http://clubz.bg/57510-majkata_na_obvineniq_za_ubijstvoto_na_11_godishna_toj_ne_znae_da_izpolzva_noj_i_vilica

"Той не знае дори да реже с нож – вилица да използва, или лъжица..."

Така защити сина си майката на 15-годишния Иван, който е обвинен, че е убил с удар с нож във врата 11-годишната Никол Йончева в Бургас.

Според Донка Петрова синът ѝ е невинен, бил много страхлив и дори излезли хора от квартала да го защитяват.

Тя чула само, че "убило някакво 11-годишно момиче – това което въбще не е за вярване", каза жената.

"Той въобще не е нито агресивен, нито пуши, нито с нож може да борави", каза жената пред Нова тв.

"То, детето си беше тука – той си играеше отвънка. Той не ходи никъде, страх го е", каза още тя.

Тя вижда изхода в това - да подадат жалба и да търсят "друг адвокат", за да се установи истината.

Жената си представя, че "извършителят, който е, го е познавал и да го е набедил".

Според нея разследващите са излъгали, че са иззели от тях някакви веществени доказателства, макар да не отрича, че е имало обиск.

Според жената имало свидетели, които да кажат, „че това дете си е играло – не е бил той.“

"Детето ми е без вина в ареста. Искам да се намери истинският убиец, не да натопяват. И да го ударят, той ще си обърне и другата страна", описва сина си тя.

Адвокат Камен Кънев хвърли частично светлина върху обвиняемия младеж:

"Личността на обвиняемия е такава и начинът му на мислене и разсъждание, че често на поставени въпроси отговаря „Не знам“.

Вчера бургаският съд остави в ареста за постоянно непълнолетния Иван. 

Разкриха как изглеждат най-желаните партньори за мъжете и жените

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-kak-izglezhdat-naj-zhelanite-partniori-za-myzhete-i-zhenite-2043830

Британците се придържат към определени стереотипи, съдейки по резултатите от проучване за предпочитанията към противоположния пол, пише в. "Дейли експрес".

Допитване сред 4000 потребители на новото приложение за запознанства Тайп е установило, че мъжете си "падат" по

Собствениците на заведението с такса "нищо": Това е шега

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sobstvenicite-na-zavedenieto-s-taksa-nishto-tova-e-shega-2043891

От министерството на туризма публикуваха вчера касов бон, от който се вижда, че вечерта на 15 август кафе-сладкарница в града е издала касов бон на стойност 5 лева за "нищо - 1 час". От ведомството започнаха проверка за категоризацията на заведение

Шефът на службата за подслушвания- преназначен

http://clubz.bg/57508-shefyt_na_slujbata_za_podslushvaniq_prenaznachen

Председателят на Държавна агенция “Технически операции” Цветан Китов ще бъде преназначен. Това става ясно от дневния ред за днешното заседание на Министерския съвет.

Вносител на точката е министър-председателят Бойко Борисов, който пряко отговаря за работата на агенцията за реализиране на специалните разузнавателни средства.

Правителството ще предложи повторното назначаване на Китов заради промяна в Закона за СРС от 2015 г., която прехвърля това правомощие на президента.

За да се осъществи назначаване на председателя на ДАТО, е нужен указ на държавния глава, като правителството прави предложението за това. на практика две години Китов е ръководил ДАТО без докрай да е изпълнен законът.

Цветан Китов е дългогодишен служител на МВР, работил е в “Оперативно-техническа информация” и в Национална служба сигурност. Постъпва в ДАНС при нейното създаване през 2013 г. От август 2013 г. е заместник-председател на ДАТО, а от октомври 2013 г. е назначен и за председател на ДАТО.

Преназначаването на Китов се извършва в контекста на отнетия допуск за достъп до класифицирана информация на заместник-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев и твърденията на председателя на Бюрото за допуснати нарушения от службите при приложение на системите за проследяване на съобщения и телефонни разговори.

Китов (в средата) в добра компания: Борислав Сарафов и бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, назначен след неколкочасовото пребиваване на Пеевски на поста. Снимка БГНЕС

Самият Китов бе възлов свидетел по т. нар. казус "Червеи". Делото завърши с осъдителна условна присъда само за подписвалата разрешения над срока бивша шефка на СГС Владимира Янева, но не донесе никакви последствия до всички от изпълнителната власт, осъществявали операцията.

По делото, по което се явяваха като свидетели бившият министър Цветлин Йовчев, ексшефът на ДАНС Владимир Писанчев и мн. др., Китов засвидетелства, че някой си е подал устен сигнал (от който няма останали писмени следи, б.р.) и на базата на него ДАНС се е задействала да се включи към тайния МВР масив - Централен полицейски регистър.

Основната версия на ръководството на МВР и спецслужбите от времето на кабинета на Орешарски веднага след неуспешния опит Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС е, че от операцията нищо не е излязло. Според други обаче източените данни от целия Централен полицейски регистър на МВР просто ги няма в ДАНС.

Шефът на Вътрешна сигурност от онова време - Тодор Костадинов, получи само административно наказание глоба.

Правителството сменя шефа на службата за подслушвания

http://clubz.bg/57508-pravitelstvoto_smenq_shefa_na_slujbata_za_podslushvaniq

Снимка БГНЕС

Председателят на Държавна агенция “Технически операции” Цветан Китов ще бъде сменен. Това се очаква от дневния ред за утрешното заседание на Министерския съвет.

Вносител на точката е министър-председателят Бойко Борисов, който пряко отговаря за работата на агенцията за реализиране на специалните разузнавателни средства.

Цветан Китов е дългогодишен служител на МВР, работил е “Оперативно-техническа информация” и в Национална служба сигурност. Постъпва в ДАНС при нейното създаване през 2013 г. От август 2013 г. е заместник-председател на ДАТО, а от октомври 2013 г. е назначен и за председател на ДАТО.

За да се осъществя смяна на председателя на ДАТО, е нужен указ на президента, като правителството прави предложението за това, напомня бТВ.

Все още не е известно името на наследника на Китов, който ще бъде предложен от правителството на държавния глава за издаване на указ. Заместник-председател на ДАТО от 2014 г. е Бисер Борисов, дългогодишен служител на контраразузнаването.

Смяната на Китов се извършва в контекста на отнетия допуск за достъп до класифицирана информация на заместник-председателя на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Георги Гатев и твърденията на председателя на Бюрото за допуснати нарушения от службите при приложение на системите за проследяване на съобщение и телефонни разговори.

Михаил Велер: Какво, още ли не вярвате, че това е краят?

http://pogled.info/svetoven/mihail-veler-kakvo-oshte-li-ne-vyarvate-che-tova-e-krayat.88621

/Поглед.инфо/ Болезненото неравнодушие на руснаците към мигрантското нашествие в Европа е живо доказателство за нашата европейска самоидентификация. Може да проклинаме Европа, да я коригираме и презираме – можем да завиждаме и страдаме, не съумявайки да се впишем в нейното благоденствие. "Гласове" публикува отново коментарът на Михаил Велер, който преди година събуди голям интерес сред читателите ни и продължава да бъде актуален.

Съвсем лесно е да си български президент

http://pogled.info/bulgarski/savsem-lesno-e-da-si-balgarski-prezident.88622

/Поглед.инфо/ Този портрет е правен в продължение на няколко години – от края на 2011-а, когато по един одиозен начин почти напълно анонимният Плевнелиев стана български президент. И по този начин Случайното в българската политика, а и изобщо в Българския Живот, достигна кулминацията си.

Večernji list/Хърватия: Балканите се нуждаят от Русия

http://pogled.info/svetoven/balkani/Ve%C4%8Dernji-list-harvatiya-balkanite-se-nuzhdayat-ot-rusiya.88623

/Поглед.инфо/ „Русия има добра репутация на Балканите”, счита извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Хърватия Анвар Азимов. Той твърди, че Русия е заинтересована от подобряване на хърватско-сръбските отношения и прави всичко възможно в тази насока.

Западът умира със свалени гащи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6404016

Западът умира със свалени гащиКолко хора трябва да умрат, за да погледнем фактите в очите? И след касапницата в Барселона западната ни цивилизация ще продължи безметежно да си оглупява. Възможно ли е общество, което насърчава хирургическата смяна на пола, да спре нахлуването на напористия и готов на всичко ислям? Абсурд. Само преди 6 месеца 160 хиляди жители на Барселона

Смели индийски крави прогониха лъвoве (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/smeli-indijski-kravi-progoniha-lyvove-video-2043884

Охранителни камери в индийско селце заснеха как няколко смели индийски крави прогониха лъвски прайд, който безславно им отстъпи, пише агенция ЮПИ.

Коя е най-ниската кр

Елиф Шафак: Национализмът е разрушителен

//dariknews.bg/novini/sviat/elif-shafak-nacionalizmyt-e-razrushitelen-2043880

Турската писателка Елиф Шафак предупреди за заплахата от национализма по света, настоявайки, че никъде и в нито една ситуация на него не може да се гледа по различен начин, освен като на нещо негативно.

Френски министър: 1/3 от терористите са психично болни

//dariknews.bg/novini/sviat/frenski-ministyr-13-ot-teroristite-sa-psihichno-bolni-2043883

Близо 1/3 от терористите страдат от психични разстройства, заяви френският вътрешен министър Жерар Коломб. Изявлението му идва ден, след като предполагаемо ментално увреден мъж се вряза в две различни автобусни спирки с краден ван в Марсилия. При т

Българинът предпочита киното пред театъра и концертите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgarinyt-predpochita-kinoto-pred-teatyra-i-koncertite-2043890

Българинът е предпочитал повече посещения на кино, отколкото на пърформънси /концерти, изпълнения, прояви на живо/, показват данни от анализ на Евростат за някои от културните предпочитания на европейците през миналата година.

Над 5,5 милиона българи са гледа

Лекар: Абсолютна заблуда е, че наргилето е безвредно

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/lekar-absoliutna-zabluda-e-che-nargileto-e-bezvredno-2043879

Употребата на наргиле се превръща в тенденция сред младежите, които са убедени, че то е почти безвредно, а контролът в заведенията и магазини за наргиле е слаб и често там се допускат непълнолетни, въпреки че собствениците отричат.

Става ясен новият генерален директор на БНТ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stava-iasen-noviiat-generalen-direktor-na-bnt-2043881

Съветът за електронни медии ще определи с решение днес кандидата, избран за генерален директор на БНТ. Документи за конкурса подадоха деветима души, от тях СЕМ допусна до втората фаза шестима, чиито изслушвания бяха проведени в два поредни дни – това са Сашо Йовков

Държавата превъзпитава 20 000 деца престъпници, около 10 "лежат" за убийство

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/dyrzhavata-prevyzpitava-20-000-deca-prestypnici-okolo-10-lezhat-za-ubijstvo-2043867

20 000 деца на възраст между 8 и 17 години, които са прекрачили закона, се превъзпитават от държавата с различни мерки. Някои са настанявани в специализирани заведения, други са задължавани да участват в различни курсове, трети са принуждавани да се извинят на пострадалото лице, съ

САЩ изстрелват първия залп в предстоящата търговска война с Китай

http://pogled.info/svetoven/sasht-izstrelvat-parviya-zalp-v-predstoyashtata-targovska-voina-s-kitai.88617

/Поглед.инфо/ Докато общественото внимание в световен мащаб е пленено от ядрената програма на Северна Корея и тестовото ѝ изстрелване на ракети, на път е да пламне друга война. На 14 август американският президент Тръмп изстреля първия залп, като даде разрешение за разследване на предполагаема кражба на интелектуална собственост от страна на Пекин по силата на раздел 301 от Търговския закон от 1974 г. Това е първата директна търговска мярка на неговата администрация срещу Китай.

Лоранс Дациано: Европа и Русия трябва да се обединят срещу натиска на САЩ*

http://pogled.info/svetoven/lorans-datsiano-evropa-i-rusiya-tryabva-da-se-obedinyat-sreshtu-natiska-na-sasht.88619

/Поглед.инфо/ Руско-европейските отношения могат да бъдат разширени и задълбочени с провеждането на нова Конференция за сигурност и сътрудничество в Европа като онази, която през далечната 1975 послужи за основа на "разведряването" и "преустройството". Тази конференция, също както и първата, би могла отново да се проведе в Хелзинки и да постави на преден план въпроса за свободната търговия между ЕС и Русия, както и сътрудничеството между тях в сферата на сигурността.

Тръмп като огледало на американската революция

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-kato-ogledalo-na-amerikanskata-revolyutsiya.88620

/Поглед.инфо/ За фигурата на Доналд Тръмп ще се спори още дълги години. Каква е неговата роля в историята на Америка? Кой е той? Американски герой – супермен, борещ се един срещу всички за обикновените американци от най-затънтените места в Щатите против „вашингтонското бюрократично блато“? Новият Джордж Вашингтон, зарязал любимата си плантация, за да оглави войната за освобождаване от робството на глобалните елити (тогава – британският крал Джордж III). Самовлюбен ексцентрик, решил да добави към своите риалити шоута ролята на президент на САЩ? А може би неординерността на личността на Тръмп отразява безпрецедентността на разгръщащата революция в Америка?

Газовата сделка на Литва със САЩ ще намали зависимостта на Европа от Русия

http://clubz.bg/57501-gazovata_sdelka_na_litva_sys_sasht_shte_namali_zavisimostta_na_evropa_ot_rusiq

Литва стана първата бивша съветска република, която внесе втечнен природен газ от САЩ. Първата партида бе доставена в понеделник, 21 август, на фона на обещанията на Вашингтон да намали зависимостта на Европа от доставките на природен газ от Русия.

Тази партида втечнен природен газ на борда на танкера "Клийн оушън" има огромно символично значение, тъй като Литва се стреми да укрепи връзките си със САЩ и да си гарантира подкрепата на Вашингтон след анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

Увеличаване на обема на доставките на американски природен газ, предизвикан от шистовата революция в САЩ, все по-често се наблюдава в тези региони, които руската държавна газова компания "Газпром" дълго време смяташе за свой "заден двор".

Литва вече внася втечнен природен газ от Норвегия от момента, в който през 2014 г. откри своя първи терминал за втечнен газ, и тя се стреми да покаже на Москва, че има редица варианти за получаване на това гориво, включително от най-голямата в света икономическа и военна сила.

Литва внася втечнен природен газ от Норвегия на терминала в Клайпеда. Снимка Уикипедия

"Тази партида втечнен природен газ от САЩ има историческо и символично значение, тъй като Русия смята Литва за свой "заден двор" и един от традиционните пазари за монопола на "Газпром", отбеляза Агния Григас - научен сътрудник от Атлантическия съвет и автор на книгата "Новата геополитика на природния газ".

"Това се превърна и в сигнал от страна на американската индустрия за втечнен природен газ, че те могат да дойдат в който и да било регион и да отправят предизвикателство към "Газпром". Между другото Литва се надява да укрепи търговските си връзки със САЩ, за да си гарантира подкрепата на Вашингтон."

"Газпром" смята, че нейният газ може да конкурира американския втечнен природен газ по цена, а Москва разкритикува САЩ за стремежа им да налагат санкции, насочени срещу проекти за изграждане на газопроводи.

В понеделник, 21 август, литовският министър на енергетиката Жигимантас Вайчюнас заяви, че доставките на газ от терминала за износ "Шениър енерджи", разположен на северното крайбрежие на Мексиканския залив, на плаващия терминал в литовския град Клайпеда е била осъществена по цена, която напълно може да се конкурира с цената на руския газ, доставен по тръбопровода.

"Щастливи сме, че достигнахме такъв етап, на който вносът на американски газ стана не само политически желателен, но и търговски целесъобразен", отбеляза Вайчюнас.

Ако не се брои Аляска, "Шениър" стана първата американска компания, изнасяща втечнен природен газ от континенталната част и която изпрати вече над 160 партиди от мига на започване на работа през февруари 2016 г. По-голямата част от тези пратки бяха изпратени в рамките на действието на дългосрочни договори, макар тази компания да продава част от газа на спот пазара чрез своето лондонско търговско подразделение.

По-голямата част от товарите на "Шениър" отплава за Латинска Америка и Азия, но нейният газ от време на време идваше и в европейски страни - през последните 18 месеца тази компания изпрати свой газ в Испания, Италия, Великобритания, Холандия и Полша.

В речта си, която Доналд Тръмп произнесе в Полша през юли, той отбеляза, че обемите на доставките на американски природен газ за Европа ще се увеличат, тъй като американският природен газ е бил особено топло посрещнат от пронатовските политици в Централна Европа и балтийските страни.

И двете страни говорят за увеличаване на обемите на доставките. В понеделник, 21 август, президентът на "Шениър" Джак Фаско заяви, че компанията му с нетърпение "очаква продължение на тези отношения" с Литва.

Очаква се доставките на втечнен природен газ да се увеличат почти с 50 на сто от 2015 до 2020 г. и газът да бъде доставян в други страни по света от САЩ, Австралия и други източници.

Това позволява да бъдат изградени връзки в рамките на регионалните пазари за природен газ и, както се очаква, в дългосрочна перспектива ще направи търговията с втечнен газ по-приличаща на търговията с петрол - цените ще се определят чрез сделки с наличния товар, а търговците ще получат по-значителен дял на пазара.

-------

* Авторът е редактор по въпросите на енергийните пазари на в. "Файненшъл таймс", където е публикувана статията.

14-годишно момче арестувано в Саудитска Арабия заради "Макарена"

http://clubz.bg/57506-14_godishno_momche_arestuvano_v_sauditska_arabiq_zaradi_makarena

14-годишно момче се прочу в туитър с клип, в който танцува "Макарена" на оживена улица в Джеда, Саудитска Арабия. И след това беше арестувано от властите в петролното кралство, съобщава Би Би Си.

Тийнейджърът е бил разпитван, след като е бил обвинен в "неприлично поведение на обществено място", се казва в официално съобщение.

Не е ясно каква е националността на младежа.

В 45-секундния клип се вижда как момчето танцува на хита от 90-те години като смущава уличното движение. Видеото вероятно е сложено в туитър още през юли 2016 г.

В Саудитска Арабия няма кодифицирано право, затова съдиите и властите имат големи права за арест и наказание на деца.

Видеото се посреща по различен начин в социалните медии като някои потребители дори наричат младежа "герой." Според други той е постъпил "неморално".

Никой не дава имота си в призрачното село Жерка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6403712

Никой не дава имота си в призрачното село ЖеркаХората масово го напуснали през 70-те, когато дошли геолози да търсят уран Никой от бившите жители на изселилото се преди 40 г. село Жерка не е продал имот. “Мераклии да купят старите къщи има. Допреди 10-15 години софиянци даваха луди пари за имотите тук, но до сделка не се стигна”, казва познавачът на община Кирково, където се намира селото,

Антъни преди световното в САЩ: Пожелайте ни късмет!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6404345

Антъни преди световното в САЩ: Пожелайте ни късмет!Пожелайте ни късмет! Това написа към няколко снимки от Индианаполис явлението в българското плуване Антъни Иванов. Той е в американския град за участие в световното първенство за юноши и девойки. Освен него родината ни на форума ще представят Диана Петкова, Йордан Янчев, Любомир Епитропов и Петър Божилов.

Любимите тийнкниги - опияняващо фентъзи и обратно към реалността

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6403928

Любимите тийнкниги - опияняващо фентъзи и обратно към реалносттаКои са любимите книги на младите българи, които са на прага на пълнолетието? “24 часа” и VIVACOM представиха през май мащабно проучване за любимите книги на 18-годишните. В проучва- нето са около 1400 любими заглавия с около 3500 посочвания. Поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг е номер 1 в списъка на любимите книги на 18-годишните младежи у

Днес рожден ден има Пламена Томева

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6404490

Днес рожден ден има Пламена ТомеваМладата Лъвица се наложи бързо като основен играч в международния отдел на в. „24 часа”. С много чар, хъс, познания по редки езици и новинарски нюх отразява отлично събитията на световната сцена. И колкото по-трудна е задачата, толкова по-добре се справя. Да си жива и здрава, все така издържлива в забавленията, както и в работата, и много щастлива!

Във Вартоломеевата нощ са избити хиляди хугеноти

https://www.actualno.com/chronicles/vyv-vartolomeevata-nosht-sa-izbiti-hiljadi-hugenoti-news_628985.html

На днешната дата през 1572 година е извършено едно от най-ужасяващите престъпления на верска основа в човешката история – Вартоломеевата нощ. Вартоломеевата нощ е масовото избиване на хугеноти, организирано от католиците в Париж по време на празника на Св. Вартоломей. И

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване