Какви са наемите на жилища във Варна преди старта на учебната година

http://www.moreto.net/novini.php?n=358347

Стартът на учебната година наближава, а с това започва да расте и търсенето на квартири от студенти. По традиция най-предпочитани са районите около университетите и в центъра. Обяви обаче има за жилища във всички части на града.

Министерството на културата се поправило за асфалта на столичния бул. "Прага"

http://www.mediapool.bg/ministerstvoto-na-kulturata-se-popravilo-za-asfalta-na-stolichniya-bul-praga-news268539.html

Министерството на културата е подкрепило замяната на паветата на столичния бул. "Прага" с асфалт в последния момент. Общината беше решила да асфалтира булеварда, въпреки че в предишно становище на министерството се искаше той да бъде павиран. В петък културното ведомство е променило решението си и в неделя е започнало полагането на първия пласт асфалт, каза в понеделник зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Сред аргументите на общината за подмяната на паветата с асфалт е фактът, че в близост до бул. "Прага" се намират едни от най-важните болници у нас и придвижването на линейките трябва да е максимално комфортно. Според Крусев полагането на асфалт ще намали шума от преминаването на коли по „Прага” и ще направи по-комфортно пътуването за хората, които ползват тролеите с маршрут през булеварда. Министерството на културата се съгласило с аргументите на общината, след като тя изпратила възражение на първото становище да се оставят паветата. Ремонтът на пътното платно на бул. "Прага" трябва да приключи до края на седмицата, движението на коли ще бъде възстановено и ще продължи работата по тротоарите. Булевардът беше затворен в началото на юли и трябваше да бъде готов до средата на август, но ремонтът се забави. От днес е пуснато движението по моста "Чавдар". От неделя за ремонт е затворен бул. "Тодор Каблешков". Неговата реконструкция ще продължи около четири месеца. Булевардът ще бъде разширен с две ленти в участъка между булевардите "Цар Борис ІІІ" и "Братя Бъкстон". Освен това ще бъде удължен с близо 2 километра и ще бъде изграден нов мост.

Директорът на СМГ няма да подава оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413124

Директорът на СМГ няма да подава оставкаДиректорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов заяви, че няма да подава оставка и нямало основния за такова нещо. Той посочи, че искал да се върне по-рано от отпуска, но не бил пуснат на работа от инспектората, предаде Би Ти Ви. Той намекна за натиск от страна на министерството на образованието и инспектората да върне на работа

Кои спортисти са милиардери?

https://news.bg/wealth/koi-sportisti-sa-miliarderi.html

След боя с МакГрегър Флойд Мейуедър вече е част от елитния клуб

Иззеха 30 стръка канабис при полицейска операция в Софийско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413116

Иззеха 30 стръка канабис при полицейска операция в Софийско
30 стръка канабис са иззети при полицейска операция в землището на село Добърчин. Това съобщиха от ОДМВР - София, предаде "Фокус". На 26 август, при провеждането на полицейска операция, служители на РУ - Своге установили в гориста местност в землището на село Добърчин двама младежи в момент на поливане на нива, засята с канабисови растения.

Караниколов обяви план за одържавяване на военния завод "Дунарит"

http://clubz.bg/57694-karanikolov_obqvi_plan_za_odyrjavqvane_na_voenniq_zavod_dunarit

Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на оръжейното предприятие „Дунарит", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов днес. 

„Към момента на управителният орган на „Дунарит" е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство, което би довело до тежкото състояние на дружеството и на целия военен сектор", изтъкна той. 

 

„За съжаление в момента управителният орган, въпреки че са подали молба за освобождаване, не могат да бъдат освободени, тъй като има молба за обжалване и новите акционери не могат да влязат", обясни Караниколов. 

По думите му при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието. 

„В момента работим за изкупуване на всички кредити на дружеството, за да не се поиска процедура по несъстоятелност или да започне продажба на активи на „Дунарит“, което би довело до сътресение. Основната ни цел е запазване на дружеството и на работниците. Гарантирам пред вас, че това ще се случи", каза още Караниколов.

В момента със синдиците на КТБ се преговаря за погасяването на 67 млн. лв. изискуеми кредити на военния завод. Отделно вече са погасени дългове за около 40 млн. лв.

На срещата си с управителя днес Караниколов е получил уверение, че ще се даде възможност да бъде назначен прокурист с пълни права, което ще спре процедурата по отнемане на лицензиите. 

Караниколов подчерта, че това е извънредна мярка, отнасяща се само до „Дунарит“, а не до целия военно-промишлен комплекс. 

„Дружествата към Министерството на икономиката са финансово обезпечени и те са на печалба, тоест нямаме проблем с финансовата част. „Дунарит“ в момента работи изключително добре и не се налага такава подкрепа в този момент. Проблемът е евентуално, ако започнат делата, които са по кредитите и изпълнителни производства, да започнат да се продават машините и съоръженията. Няма да го допусна“, увери министър Караниколов. 

„Дунарит“ до неотдавна беше част от империята на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.

След фалита на КТБ кредитор №1 на „Дунарит” стана бизнесменът Едоардо Миролио, който беше „обезщетен” с вземанията на КТБ от „Дунарит”. 

В началото на годината оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на завод „Емко”, подаде заявление в Комисията за защита на конкуренцията за покупка на русенския завод. Сделката първоначално беше блокирана, но впоследствие бе дадена зелена светлина. 

Междувременно от документите в Търговския регистър става ясно, че през март т. г. Едоардо Миролио се е оттеглил от „Дунарит”, прехвърляйки вземането си на неизвестната фирма „Виафот инвестмънт България”, която публикации в медиите свързват с Делян Пеевски. 

Миналата седмица се разигра поредният епизод от сагата с военно-промишления комплекс - стотици служители на завода за боеприпаси "Емко" излязоха на протест заради замразения от държавата лиценз за търговия на предприятието.

Според работниците компанията умишлено се води към фалит, а те ще останат без препитание.

В края на юли Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет спря за срок до 6 месеца лиценза за външнотърговската дейност и производство на "Емко". Вносител на предложението отново бе Караниколов. 

Той категорично отрече рестриктивните мерки срещу предприятието да имат нещо общо с войната за овладяването на "Дунарит" и става въпрос за нарушения в съхраняването на боеприпаси. 

Караниколов е предложил с постановление на Министерския съвет да се създаде Съвет за координиране и развитие на дружествата производители и търговци на стратегически изделия и специална продукция. Проектът е публикуван на сайта за обществено обсъждане.

През последните години производството и реализацията на отбранителни продукти бележат рекорден ръст, като достигат годишен оборот от над 1 млрд. евро през 2016 година.

"Тези цифри показват, че българската отбранителна индустрия притежава необходимия производствен и технологичен потенциал, който я прави конкурентоспособен и желан партньор на международния пазар на отбранителни продукти", посочва в доклада си министърът.
 

Днес стана ясно и че в най-голямата ни оръжейница – ВМЗ-Сопот, средната заплата ще бъде увеличена с 10% от септември и ще достигне 1052 лв. на месец. 

Това ще стане чрез нова система за допълнително материално стимулиране (ДМС), която в момента се разработва по разпореждане на министър Караниколов след преговорите
със синдикалните организации в държавното дружество.

За да се реализира новата система за ДМС, още през месец септември фонд „Работна заплата” ще бъде повишен с до 10 на сто. 

Kaufland ще е домакин на фестивал за крафт бира през септември

http://www.cross.bg/kaufland-kraft-septemvri-1553348.html

/КРОСС/ През септември в четири областни града в България хипермаркети Kaufland ще бъдат домакини на първия по рода си в страната фестивал на крафт бирата - Kraftland в Kaufland. Посетителите ще имат възможност да опитат различни видове крафт бири, изложени в специално издигнати за целта фестивални конструкции, разположени на паркингите на съответните филиали. Сред потвърдените участници в различните градове са марките Blek Pine, Диво Пиво, Гларус, Айляк, Веритас, Ах!, Бял щърк, Ромбус, Йегерхов. Целта на събитието е да срещне потребителите с един по-различен свят, който разкрива родното занаятчийско пивоварство. Именно разнообразието и ентусиазмът на пивоварите да експериментират с различни вкусове стоят в основата на крафт пивото. То, от своя страна, позволява игра на въображението при комбиниране на бирата с различни мезета. Затова всеки, който посети Фестивала в един от четирите града - София, Варна, Бургас или Пловдив, ще може да експериментира със съчетанията на крафт бири с разнообразни сирена и месни мезета, предоставени от хипермаркети Kaufland България. Духът на фестивала ще се пренесе и в самите търговски обекти на компанията, където посетителите ще могат да закупят избрани сирена и месни деликатеси на специални цени. Удоволствието от вкуса ще бъде допълнено със споделяне на любопитни факти за процеса по производството на крафт бира и повече информация за съставките, които могат да се съдържат в нея

Иван Тотев: На 1 септември отваряме втория участък от "Коматевско шосе"

https://www.24chasa.bg/region/article/6413122

Иван Тотев: На 1 септември отваряме втория участък от "Коматевско шосе"Вторият участък от "Коматевско шосе" ще бъде асфалтиран и пуснат на 1 септември, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Става въпрос за отсечката от "Филкаб" до ул. "Остромила". По думите му работата върви в бързи темпове. "Надявам се коматевци да се блокират Околовръстното шосе", защото това няма да засили работата, а би я затормозило", каза той.

Хванаха българин с мигранти на границата с Унгария

http://dnes.dir.bg/news/trafik-bezhantzi-migranti-bezhanskiat-natisk-borsh-26303328

Деветима мигранти, сред които трима малолетни, водени от българин, са заловени на румънско-унгарската граница.

Открийте вашето лично число и ще разберете как да забогатеете

https://www.actualno.com/curious/otkrijte-vasheto-lichno-chislo-i-shte-razberete-kak-da-zabogateete-news_630187.html

Способността ни да привличаме пари, а също и начините на печелене, са закодирани в собственото ни име и рожден ден. Отговарящите на името и датата ни на раждане числа показват как най-лесно можем да забогатеем. Числена стойност на буквите: 1- А, Й, Т, Ь 2- Б, К,У,Ю 3- В, Л, Ф, Я 4- Г,

Около 850 километра за участниците в 66-ата Обиколка на България

https://offnews.bg//koloezdene/okolo-850-kilometra-za-uchastnitcite-v-66-ata-obikolka-na-balgaria-663811.html

Общо около 850 километра ще изминат участниците в 66-ата колоездачна Обиколка на България, която стартира на 3 септември в София.

Надпреварата от категория 2.2 на ЮСИ ще премине в нетрадиционен вариант с две части, като във всяка една от тях ще има отделен победител.

Първите три дни и четири етапа с обща дължина 408 километра ще обикалят северната част от България, като на 4 септември ще бъдат пробягани два полуетапа и колоната ще пристигне дунавския град Свищов, което не се е случвало отдавна.

Останалите три етапа с дължина от 440 километра ще бъдат в южната част от страната, а Обиколката ще завърши в Пловдив. Почивния ден ще бъде между двете части на 6 септември в град Елена.

Програма на 66-ата Международна колоездачна обиколка на България:

1 част обиколка на Северна България (общо 408 километра):
I етап - София - Троян - 3 септември - 160 километра
II етап - Троян - Плевен - 4 септември - 66 километра
III етап - Плевен - Свищов - 4 септември - 71 километра
IV етап - Свищов - Елена - 5 септември - 111 километра

6 септември - почивен ден в Елена

2 част обиколка на Южна България (общо 440 километра):
V етап - Елена - Ивайловград - 7 септември - 235 километра
VI етап - Ивайловград - Стара Загора - 8 септември - 147 километра
VII етап - Стара Загора - Пловдив - 9 септември - 58 километра

Приходите на топ 100 фирми у нас нараснали със 146% за година

https://offnews.bg//ikonomika/prihodite-na-top-100-firmi-u-nas-narasnali-sas-146-za-godina-663813.html

Среден ръст от 146% на приходите от продажби през 2016 г. спрямо 2015 г. на първите 100 най-бързо растящи фирми показва класацията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Топ 100.

Данните от проучването на бизнес организацията бяха съобщени днес от председателя ѝ Цветан Симеонов.

БТПП прави изследването вече за 19-а поредна година на база на финансови отчети на включените компании.

В тазгодишната класация участват общо 6400 фирми, които произвеждат 82% от БВП.

Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията - дял от 36% сред първите 100. Други 18 от са от сферата на услугите. От сектора на строителството в класацията попадат 10 компании. В предишното издание на проучването обаче цели 25 фирми бяха от този бранш.

"Като цяло определяме, че темповете на развитие на сектор строителство зависят много от обществените поръчки и ангажираността както на големите, така и на по-малки компании", коментира Симеонов.

В същото време се подобрява представянето на компаниите от сетрор транспорт. Тази година в топ 100 те са 9 при 4 в миналогодишната.

В класирането по изменение на печалбата през 2016-а спрямо 2015-а първите 50 фирми постигат среден ръст от 359%. Средната им печалба за 2016 г. е 3,7 милиона лева като най-ниската е 202 хиляди лева, а най-високата - 36 милиона лева.

Големите икономически различия по региони се запазват. Най-големите 10 фирми от Югозападния район отчетят  7 пъти повече приходи от тези в Северозападния район. 

Рекордни продажби на списание „Ел” с Брижит Макрон на корицата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6413107

Рекордни продажби на списание „Ел” с Брижит Макрон на корицатаФренската първа дама Брижит Макрон стана причината за рекордни продажби на списание „Ел”. Съпругата на Еманюел Макрон е дала първото си интервю след президентските избори именно за женското списание, съобщи Би Ти Ви. Френската първа дама бързо се превърна в еталон за стил и държание, след като светът и медиите се запознаха с нея.

Трябва ли да отпадне регистрацията на златари и бижутери?

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/triabva-li-da-otpadne-registraciiata-na-zlatari-i-bijuteri-245599/

Министерството на финансите трябва да съгласува промяната с бизнеса, предлага Димитър от Алексиев от Съюза на златарите

Индустрията и строителството закъсват заради недостиг на работници

http://www.mediapool.bg/industriyata-i-stroitelstvoto-zakasvat-zaradi-nedostig-na-rabotnitsi-news268538.html

Недостигът на работна ръка у нас се превръща във все по-сериозен проблем за бизнеса. Това започва да личи и в ежемесечните анкети на Националния статистически институт (НСИ) за бизнес климата. През август е засечено влошаване на бизнес климата в промишлеността и по-неблагоприятни очаквания в строителството, като един от основните фактори за това е недостигът на работна ръка. В индустрията показателят за бизнес климата през август намалява с 2.2% в сравнение с юли. Това се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се запазва, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни. Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса. На второ място е факторът "недостиг на работна сила”, чието негативно въздействие се засилва през последния месец, посочват от НСИ. Очакванията са продажните цени да се запазят през следващото тримесечие. В строителството бизнес климатът през август запазва нивото си от юли. Въпреки това обаче очакванията на предприемачите за следващите шест месеца са леко влошени. И в тази сфера през последния месец се засилва неблагоприятното влияние на фактора "недостиг на работна сила”. Относно продажните цени в строителството мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца. Все пак като цяло бизнес климатът у нас се е подобрил през август, сочат още данните на НСИ. Общият показател се е покачил с 0.5 пункта спрямо юли най-вече благодарение на по-благоприятните очаквания в търговията на дребно и сектора на услугите. Бизнес климатът в търговията на дребно нараства с 4.5 пункта спрямо юли, което се дължи на подобрените оценки на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Оптимистични са и прогнозите им по отношение на поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца. Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основните пречки за развитието на дейността. По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците очакват те да останат без промяна през следващите три месеца, посочват от НСИ. През август бизнес климатът в услугите се е увеличил с 1.9 пункта. Въпреки това обаче прогнозите на мениджърите за търсенето на услуги през следващите три месеца са по-неблагоприятни. Най-сериозните затруднения за бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда. Очакванията са цените в сектора да се запазят през следващото тримесечие.  

Швейцария променя данъчните правила за фирмите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shveicariia-promenia-danychnite-pravila-za-firmite--245622/

От 1 август 2017 г. изчисляването на гаранционната престация се прави по нови критерии

Български гражданин е задържан във връзка с извършено убийство в Лондон

http://www.moreto.net/novini.php?n=358346

Български гражданин е задържан в Лондон. Лицето е заподозряно в извършване на убийство. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР). Българското посолство в Лондон е уведомено. Тече следствие.

Срещата на Макрон, Борисов и Радев - къде са "нюансите" и "вратичките"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sreshtata-na-makron-borisov-i-radev-kyde-sa-niuansite-i-vratichkite-245527/

"Търгуването" с позиции и подкрепа противоречи само на наивния прочит на идеята за европейския проект, коментира политолог

Предупреждават за обилни валежи и гръмотевици в шест области

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-za-obilni-valezhi-i-grymotevici-v-shest-oblasti-2044818

През следващото денонощие през страната ще преминава студен атмосферен фронт. През нощта вятърът ще се ориентира от североизток, ще бъде до умерен и с него ще нахлува хладен въздух. На много места, главно в Северна България, ще има валежи.

Утре

Агентите са спечелили 1.5 млрд. паунда от английския футбол за последните 6 години

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/28/3031933_agentite_sa_spechelili_15_mlrd_paunda_ot_angliiskiia/?ref=rss


Футболните агенти са заработили 1.5 милиарда паунда от трансфери на играчите в четирите професионалния нива на английския футбол, съобщава "Дейли мейл". Над 80% от тази сума идват от сделки във Висшата лига.<br /><br />Сумата е изчислена по данни на Английската футболна асоциация (ФА), Висшата лига и Футболната лига. Агентите са получили 730 милиона паунда от комисиони по сделките за периода от октомври 2011 г. до септември 2016 г.<br /><br />Очаква се с...

95-годишна баба оцеля по чудо след взрив на газова бутилка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413056

95-годишна баба оцеля по чудо след взрив на газова бутилка95-годишна баба от Сухиндол оцеля, като се скри в банята на къщата си, след взрив на газова бутилка, причинил голям пожар в жилището. Сигналът за взрив във винарското градче бил получен в 1.24 ч. в неделя в Оперативния център на пожарната. Веднага към мястото се насочили огнеборци от Павликени. Те заварили къщата на самотната старица,

Ангелкова: Валидирането на пощенска марка ни представя като по-добра туристическа дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413094

Ангелкова: Валидирането на пощенска марка ни представя като по-добра туристическа дестинацияВалидирането на пощенска марка ни дава възможност да се представим като по-добра туристическа дестинация, каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на церемонията по валидирането на пощенска марка „2017 – Международната година на устойчивия туризъм за развитие“ предаде „Фокус“. На събитието присъстваха и зам.

НСИ отчита подобрение в бизнес климата в страната

http://www.cross.bg/mesetza-sledvashtite-biznes-1553346.html

/КРОСС/ През август 2017 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.5 пункта спрямо предходния месец в резултат на подобрения бизнес климат в търговията на дребно и сектора на услугите. Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" намалява с 2.2 пункта в сравнение с юли, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се запазва, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни. Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса. На второ място е факторът „недостиг на работна сила", чието негативно въздействие се засилва през последния месец. По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца. Строителство. През август съставният показател „бизнес климат в строителството" запазва приблизително равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира подобрение в оценките на строителните предприемачи относно настоящото бизнес състояние на предприятията, докато очакванията им за следващите шест месеца са леко влошени. Основните фактори, затрудняващи предприятията, остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша

20th Century Fox, Panasonic и Samsung ще си партнират за осигуряване на най-доброто зрително изживяване

http://www.cross.bg/hdr-samsung-panasonic-1553347.html

/КРОСС/ Днес 20th Century Fox, Panasonic Corporation и Samsung Electronics обявиха началото на ново партньорство за създаване на отворена и безвъзмездна динамична платформа за метаданни за HDR (High Dynamic Range) и свързана с тях програма за предоставяне на сертификат и лого, наречена HDR10+. Трите компании заедно ще формират лицензираща организация, която ще започне да лицензира платформата HDR10+ през януари 2018 г. Организацията ще започне да предоставя лицензи в широк мащаб на компаниите, предлагащи съдържание и на производители на Ultra-High Definition телевизори, Blu-ray дискови плейъри/рекордери и цифрови приемници, както и на производителите и доставчиците на системни чипове, безвъзмездно, само срещу номиналната административна такса. „Като лидери в областта на съдържанието и хардуера за домашно развлечение, трите компании са идеалните партньори за пренасянето на HDR10+ в домовете на потребителите", заяви Джонгсук Чу (Jongsuk Chu), старши вицепрезидент на Visual Display Business в Samsung Electronics. „Ние се ангажираме да развиваме и прилагаме най-новите технологии в нашите телевизори, и сме уверени, че HDR10+ ще осигури висококачествено съдържание и ще подобри начина ви на гледане на телевизионни програми и филми у дома." HDR10+ е модерна технология, която е изградена на база на предимствата на HDR телевизорите и предлага възможно най-доброто зрително изживяване при дисплеите от ново поколение

Мъж, извършил убийство в Ябланица, е предаден на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413092

Мъж, извършил убийство в Ябланица, е предаден на съд

Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 48-годишен мъж за извършено убийство, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново, предаде "Фокус". Обвинението срещу Пламен Т. е за това, че на 19 май 2017 г. за времето между 21.00 часа и 22.00 часа в местността „Драгойца” – землище на гр.

Тилърсън и Лавров може да се срещнат през септември

https://www.actualno.com/america/tilyrsyn-i-lavrov-moje-da-se-sreshtnat-prez-septemvri-news_630185.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън и руският министър на външните работи Сергей Лавров вероятно ще се срещнат в кулоарите на Общото събрание на ООН, планирано за 12 септември. Това заяви за радио Эхо Москвы американският посланик в Руската федерация Джон Тефт. Междув

"Харви" удари в сърцето на американската енергийна индустрия

http://econ.bg/Новини/-Харви-удари-в-сърцето-на-американската-енергийна-индустрия_l.a_i.748225_at.1.html

Ураганът "Харви" удари в сърцето на американската енергийна индустрия и се очаква да спре за няколко седмици почти рекордния добив на петрол, пише...

Почина френската актриса Мирей Дарк

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/08/28/3031977_pochina_frenskata_aktrisa_mirei_dark/?ref=rss


Френската актриса, режисьор и бивш модел Мирей Дарк е починала на 79-годишна възраст, предадоха "Франс прес" и RTL, цитирани от БТА. Тя известна с ролите си в киното през 60-те и 70-те години на миналия век и дългогодишна екранна и житейска партньорка на актьора Ален Делон.<br /><br />Снимала се е в над 50 филма с Делон, Луи дьо Фюнес, Пиер Ришар, както и в "Уикенд" на Жан-Люк Годар. Сред известните й роли в киното са филмите "Женихът", "Високият...

Столични пожарникари овладяха пожар, възникнал в хотел в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413097

Столични пожарникари овладяха пожар, възникнал в хотел в СофияНяма пострадали от възникналото задимяване Сигналът за възникнал пожар в столичен хотел бил получен днес към 11.15 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Веднага към адреса били насочени 5 екипа от пожарникари. Те установили задимяване, възникнало в помещение в ремонт в хотела. Благодарение на бързите им действия, задимяването било овладяно.

Петима ранени в катастрофа, причинена от 79-годишен (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-26303282

Петима души са пострадали при катастрофа на пътен възел „Ветрен“ край Бургас.

Пътуваме повече в чужбина през 2017

http://www.cross.bg/grazhdani-drygi-putyvaniyata-1553345.html

/КРОСС/ Пътуванията на български граждани в чужбина през юли 2017 г. са 665.7 хил., или с 15.3% над регистрираните през юли 2016 година. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Италия - с 53.0%, Австрия - с 34.9%, Испания - с 32.4%, Франция - с 29.2%, Обединеното кралство - с 19.5%, Румъния - със 17.0%, Гърция - с 11.9%, Германия - с 11.5%, бившата югославска република Македония - с 10.8%, Сърбия - с 4.9%, Турция - с 3.1%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Руската федерация - с 13.4%, Чешката република - с 9.6%, и други. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през юли 2017 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 42.0%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 40.7%, и пътуванията със служебна цел - 17.3%. В сравнение с юли 2016 г. e регистрирано увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели: с цел почивка и екскурзия - с 26.9%, със служебна цел - с 21.4%, и с други цели - с 4.0%. През юли 2017 г. с други цели са били 67.7% от пътуванията към Румъния, 57.3% - към Турция, и 54.9% - към Сърбия. Пътуванията с цел почивка и екскурзия към Гърция, Испания и Италия са съответно 72.6, 59.6 и 54.8% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни. През юли 2017 г. посещенията на чужденци в България са 2 022.1 хил., или с 8

Как София да стане интелигентен град?

http://www.investor.bg/specialni-predlojeniia/425/a/kak-sofiia-da-stane-inteligenten-grad-245626/

Международни експерти ще споделят опит от Европа в рамките на конференцията „София – град на знанието“ (Sofia Knowledge City) на 28 септември

Прага предлага статут на наблюдатели за страните извън еврозоната

http://pogled.info/svetoven/evropa/praga-predlaga-statut-na-nablyudateli-za-stranite-izvan-evrozonata.88770

/Поглед.инфо/ Според чешкия премиер Бохуслав Суботка страните от ЕС, които не използват еврото като своя валута, трябва да получат статут на наблюдатели в еврозоната, за да се увеличи взаимното доверие в блока.

Голям пожар в Босна и Херцеговина

http://www.cross.bg/pozhar-gorski-hertzegovina-1553344.html

/КРОСС/ Херцеговина е в пламъци, а най-тежко е положението в община Билеча, до границата с Черна гора, в която бушуват девет горски пожара, предават босненските медии, цитирани от "Фокус". Mondo съобщава за интензивни пожари, застрашаващи селата Звиерина, Шобадине, Риоца, Тренслава и Коравница в подножието на планината Видуша. Изданието твърди, че "огнената дъга на Ядовник, по поречието на река Драва, е дълга над 50 км".Според съобщение на противопожарните служби силният вятър разпространява пламъците в две направления - по посока на Буков връх и на Видушкото поле. Електронното издание Вljesak предава, че продължава огромния горски пожар и в района на Руища, на 25 км североизточно от Мостар, където положението продължава да е критично и от три дни с пожара се бори хеликоптер на ВВС на Босна и Херцеговина. Не е изключено да се поиска помощ от Русия за справянето с пожара. Не се съобщава за изгорели къщи и стопанства. Вljesak твърди, че в друг горски пожар в района на Требиня и Гачка, силният вятър застрашава къщите в селата и на помощ са изпратени допълнителен брой пожарникари и доброволци. Dnevni Avaz пише за големия горски пожар в Кресненското дефиле в България и за възможността да се предизвика екологична катастрофа, като същевременно съобщава за горски пожар в района на Томиславград в Югозападна Босна и Херцеговина, при който e пострадал един местен жител

Задържаха 9 мигранти, водени от българин, опитали да преминат нелегално в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413079

Задържаха 9 мигранти, водени от българин, опитали да преминат нелегално в УнгарияДеветима граждани на Ирак и Мароко, сред които трима малолетни, са били заловени от румънската гранична полиция, когато се опитали, водени от български гражданин, да преминат нелегално в Унгария през граничния пункт Борш, предаде Аджерпрес, цитира БТА. Деветимата мигранти, които били поискали убежище в Румъния,

Зрелостниците пишат по "Ралица" на Пенчо Славейков на поправителната матура по БЕЛ

http://www.cross.bg/testa-zrelostnitzite-otgovori-1553343.html

/КРОСС/ Зрелостниците днес пишат по откъс от поемата "Ралица" на Пенчо Славейков.Те трябва да разработят есе или литературно интерпретативно съчинение. Този модул носи общо 30 точки. В теста са включени още 40 въпроса в два модула - първите 30, от които със затворени отговори, а останалите 10 с отворени. Темата беше генерирана от представителят на Българската национална телевизия Красимир Дамянов, тази сутрин към 6:15 часа в МОН. Изпитният вариант за теста за държавния зрелостен изпит по български език и литература за сесията август-септември 2017 г. бе генериран от възможни 11 718 750 комбинации. Днес след 15:30 ч. на интернет страницата на министерството ще бъде публикуван тестът и верните отговори към него.

Мюзикълът "Коса" ще бъде поставен на крепостта "Царевец"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6413065

Мюзикълът "Коса" ще бъде поставен на крепостта "Царевец"Мюзикълът "Коса" ще бъде поставен на крепостта "Царевец" на 5-ти септември от 21.00 часа. Постановката пловдивската опера е поредното заглавие от афиша на летния музикален фестивал "Сцена на вековете", организиран във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на общината. Незабравимите хитове от саундтрака на култовия филм "Коса" на режисьора Милош

Емил Христов е арестуван в Лондон за убийството на Димитър Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413039

Емил Христов е арестуван в Лондон за убийството на Димитър ПетровАрестуваният в Лондон за убийство българин се казва Емил Аспарухов Христов, на 39 години, според "Ню хем рекордър". Той е убил българина Димитър Петров, на 29 години, при нападение в Манор Парк в Лондон. И двамата са от Хасково. Полицията е открила тялото на 29-годишния българин в близост до парка на 20 август и му е оказала първа медицинска помощ.

Приключват летните ремонти в 30 училища и 22 детски градини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358345

Летните ремонти на 30 училища и 22 детски градини на територията на Варна приключват, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности" за Moreto.net. По-мащабните строителни дейности в училищата са извършени в IV Езикова гимназия „Фр.

На този ден: преди 129 г. е родена Дора Габе

https://offnews.bg//istoria/na-tozi-den-predi-129-g-e-rodena-dora-gabe-663803.html

На този ден през 1888 г. в село Харманлък, днес Дъбовик, Добричко, е родена Изидора Пейсах, по-известна с псевдонима си Дора Габе. 

Освен поетеса, Габе е публицист и общественик, част от българския елит след Освобождението. 

От малкото добричко село младата Габе се мести във Варна, където завършва гимназия. По-нататък животът я праща в София, където изучава естествени науки в Софийския университет. Освен в София, поетесата учи и в Женева - френска филология, и Гренобъл. На едва 19 години тя става учител по френски език в Добрич. 

Освен преподавателската дейност, Габе работи и като преводач, а кариерата и я отвежда многократно извън страната, но една от най-силните връзки на поетесата е с Полша. Тя е сред учредителите на Българо-полския комитет, работи и като съветник по културните въпроси в посолството ни във Варшава до средата на миналия век. 

Тя пише за много списания и вестници, сред които „Златорог", „Изкуство и критика“ и „Мисъл“, но те са една малка част от изданията, където са поместени нейни трудове.

Освен с ерудицията си, Габе е известна и със своята красота, която успява да плени някои от най-желаните мъже на тогавашния български елит. Яворов е влюбен в нея, а самата тя твърди, че едно от най-известните му стихотворения - "Две хубави очи" е написано за нея. Йовков също въздиша по нея, както и още десетки мъже.

Габе има дългогодишен брак с един от най-изтъкнатите литературни историци и критици на България от времето - доц. Боян Пенев. Първоначално тя на обръща внимание на изтъкнатия си ухажор, тъй като има връзка с Пейо Яворов, но след раздялата им приема предложението му за брак.

През 1909 г. двамата се женят. Те обаче нямат наследници, тъй като в ранните години от съжителството им Габе прави аборт, подтикната от Пенев. След като се отказва от нероденото си дете, Габе така и не може да забременее отново, въпреки скъпите лечения в чужбина, на които се подлага.

През 1922 г. двамата се разделят без развод, а причина за това са дългогодишните отношения на Пенев с друга жена, която успява да му роди дете.

Несгодите в личен план, неуспешния и брак и множеството романси обаче не успяват да пречупят духа на Габе, която оставя след себе си изключително богато културно наследство.

Нейните любовни и детски стихотворения, повести и романи и довеждат множество награди, сред които награда „Петко Рачов Славейков“ за литературното ѝ творчество, свързано с децата и българското училище, удостоена е с почетния знак на София, I степен, както и множество награди от Народната република. През 1968 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Толбухин“.

На 16 ноември 1983 г. Дора Габе умира на 95 години. 

Санитар убил поне 90 души с лекарство за сърце

http://clubz.bg/57693-sanitar_ubil_pone_90_dushi_s_lekarstvo_za_syrce

Германският санитар Нилс Хьогел (40 г.), който през 2015 г. получи доживотна присъда за умишлено убийство на шестима пациенти, всъщност е ликвидирал общо 90 болни хора. Това сочат резултатите от подновено следствие срещу престъпника.

Те бяха оповестени днес от шефа на полицията в град Олденбург Йохан Кюме.

«Събраните доказателства са стъписващи», оповести Кюме.

Висшият полицай не изключва броят на убийствата да е далеч по-голям. Причината е, че 130 пациенти, починали в болниците в Олденбург и Делменхорст, са били кремирани и така не могат да се намерят доказателства за истинската причина на смъртта им.

Това е най-голямото серийно убийство в Германия след края на Втората световна война.

Нилс Хьогел е работил като санитар в болници в градовете Олденбург и Делменхорст.

Първото убийство е извършено през февруари 2000 г. в болница в Олденбург. Последното е от 24 юни 2005 г. в клиника в Делменхорст.

За пъкления си план Нилс Хьогел е използвал пет различни медикамента за регулиране на сърдечно-съдовата дейност. При завишена доза те са смъртоносни.

Поради над 200 сигнала от близки за съмнителна смърт на техни родственици в болниците в Олденбург и Делменхорст следствието е продължило и след осъждането на Нилс Хьогел. Ексхумрани са били над 100 трупа.

Така се стига до трагичното заключение, че Нилс Хьогел е убил най-малко 90 пациенти.

Осъденият престъпник Нилс Хьогел е бил разпитван общо 30 часа, протоколите са 900 страници. Това съобщи наблюдаващата следствието прокурорка Даниела Ширек-Болман.

По време на процеса през 2015 г. Нилс Хьогел призна, че е инжектирал на тежко болни пациенти медикаменти, които при завишена доза предизвикват сърдечна слабост и срив в кръвообращението. След това пред колеги правел всичко възможно да спаси пациентите, за да го смятат за герой.

Престъпленията започват да се разплитат, след като през 2005 г. колежка на Нилс Хьогел го хваща на местопрестъплението в болница в Олденбург. Той е уволнен и така постъпва на работа като санитар в клиника в  Делменхорст, където продължава престъпната си дейност.

Едва 10 години по-късно става ясен пъкленият му план и така се стига до съд.

Следващият процес срещу масовия убиец се очаква да започне в началото на идната година. Нилс Хьогел няма как да получи по-висока от наложената му присъда доживотен затвор, но поне близките на доказаните нови 84 негови жертви биха получили морално удовлетворение.

Полицията издирва мъжа от снимката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/28/3031978_policiiata_izdirva_muja_ot_snimkata/?ref=rss


Столичното Пето районно управление търси съдействие за установяването на самоличността на мъжа, заснет от камери за външно наблюдение.<br /><br /><br /><br />Гражданите, които имат информация за самоличността му, могат да сигнализират на телефони 112, 02 /982 59 20, 02/ 982 59 21 или на 02/ 944 15 02.<br />

Тренд! През 2016 г. България с най-ниска престъпност от 2000 г. досега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413052

Тренд! През 2016 г. България с най-ниска престъпност от 2000 г. досегаСпоред данните на МВР най-опасно е в София, Северозапада и Черноморието. Най-спокойно е в Смолян През последните 3 г. престъпността в страната непрекъснато намалява, а броят на престъпленията през 2016 г. е най-нисък от 2000 г. досега. Вече напълно се очертава тенденция към намаление след пика в началото на кризата.

Отиде си френската кинозвезда Мирей Дарк

http://www.mediapool.bg/otide-si-frenskata-kinozvezda-mirei-dark-news268537.html

Френската кинозвезда Мирей Дарк почина на 79-годишна възраст в понеделник, съобщиха местните медии. Така още една легенда на френското кино си отиде от тоя свят след смъртта на Жана Моро в края на юли. Причината за смъртта на Дарк не се посочва. Тя дебютира в киното през 1960-те години, а през 1969 година по време на снимките на филма "Джеф" се среща с Ален Делон, с когото споделя 13 години от живота си. През 1983 г. - малко след раздялата й с Делон, пострадва тежко в автомобилна катастрофа. През 1980-те години са й открити и кардиологични проблеми. Снимала се е в над 50 филма с Делон, Луи дьо Фюнес, Пиер Ришар, както и в "Уикенд" на Жан-Люк Годар. Сред известните й роли в киното са филмите "Женихът", "Високият рус мъж с черната обувка" и "Завръщането на високия рус мъж с черната обувка", "Смъртта на един негодник". 13 от филмите, в които се снима, са дело на режисьора Жорж Лотнер. Мирей Дарк е родена на 15 май 1938 г. в Тулон, Франция. Завършва Консерватория по драматични изкуства, след което се мести в Париж, където започва кариерата си като модел. След дните на голямата си слава се насочва към театъра и режисира документално кино. От 2002 г. е омъжена за архитекта Паскал Депре. Дарк е дама на Ордена на Почетния легион във Франция. "Напусна ни една от големите фигури на френското кино. Мирей Дарк беше талантлива актриса и смела жена, съвестно изпълняваща поетите задължения", написа в "Туитър" френският министър на културата Франсоаз Нисен. "Тя беше въплъщение на свободната жена в цялото й великолепие. Истински френски шик", допълни бившият президент на кинофестивала в Кан Жил Жакоб.  

Медицински брат е заподозрян за още 84 убийства

http://www.mediapool.bg/meditsinski-brat-e-zapodozryan-za-oshte-84-ubiystva-news268537.html

Германецът Нилс Хьогел, работил като медицински брат и осъден вече за убийството на двама пациенти, е заподозрян за още най-малко 84 убийства, извършени в Германия от 2000 до 2005 г. Това съобщиха днес следователите, съобщиха световните агенции.   "До момента специалната следствена комисия е установила 84 убийства", заяви пред журналисти Йохан Кюме, началник на полицията в северния град Олденбург.    Там продължава съдебният процес срещу медика, излежаващ доживотна присъда.   През юни 2016 г. следователите установиха, че Хьогел носи вината за 33 смъртни случая с пациенти на здравни заведения, където е работил. Сега броят на починалите е коригиран на 84.    На процеса обвиняемият заяви, че правел на пациентите инжекции, в резултат на които те изпадали в критично състояние. След това правел опити да ги стабилизира, мотивиран от желание да демонстрира пред колеги своите умения. 

Хиляди румънци протестираха срещу новите планове за съдебна реформа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/28/3031981_hiliadi_rumunci_protestiraha_sreshtu_novite_planove_za/?ref=rss


Протести в Букурещ и в други големи градове срещу намерението на правителството на Социалдемократическата партия да подчини правосъдието, пише днес в. "Ромъния либера", като отбелязва, че демонстрантите са поискали оставките на лидерите на двете партии от управляващата коалиция Ливиу Драгня и Калин Попексу Търичану, както и на правосъдния министър Тудорел Тоадер.<br /><br />Протестиращите носеха вувузели, барабани и национални трибагреници и скандираха "СДП - червена...

Ферма на Марк Твен беше обявена за продан за почти 2 милиона долара

http://www.cross.bg/dolara-ferma-zhivyal-1553342.html

/КРОСС/ За по-малко от 2 милиона долара може да станете собственик на историческа ферма, принадлежала на не кой да е, а на Марк Твен. Точната сума е 1,85 млн. долара, а имението се намира в американския щат Кънектикът, съобщва "Ей Би Си". Имотът е с обща площ от 7,2 хектара, а къщата към него е със запазен външен вид от построяването си през 1860 г., но в съчетание с модерен интериор и всички съвременни удобства. Разочарованието за феновете на големия американски писател е, че той всъщност не е живял във въпросната ферма. Авторът на „Том Сойер" я купува за своята най-малка дъщеря Джейн през 1908 г., а самият Самюъъл Клемънс (както е истинското му име) е живял в съседен имот, където умира през 1910-а.

Непълнолетен катастрофира край Кърджали, трима са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413045

Непълнолетен катастрофира край Кърджали, трима са ранени15-годишно момче от село Мост е подкарало лек автомобил Пежо с две деца вътре и е катастрофирало, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в събота през нощта на пътя между селата Горно и Долно Войводино. Неправоспособният шофьори се е движил с несъобразена скорост, загубил е контрол и се е преобърнал, информира "Хасково инфо".

Единствените деца изневеряват повече

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6413038

Единствените деца изневеряват повечеАко подозирате половинката си в склонност към кръшкане, пребройте братята и сестрите й. Ако партньорът или партньорката Ви са израсли като единствени деца в семейството, вероятността да се сдобиете с рога рязко се увеличава, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Висшият адвокатски съвет праща новия НПК в Конституционния съд

http://www.mediapool.bg/visshiyat-advokatski-savet-prashta-noviya-npk-v-konstitutsionniya-sad-news268536.html

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще сезира Конституционния съд (КС) по повод част от последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които управляващите прехвърлиха разглеждането на корупционните дела от Софийския градски съд в спецсъда, пише "Сега". Адвокатурата разкритикува сериозно проектозакона още докато той се разглеждаше в правната комисия, но становището й не бе взето предвид от мнозинството в парламента. Изданието припомня, че ако адвокатският съвет действително атакува новия НПК пред КС, това ще е първият случай, в който той се възползва от правото си на конституционна жалба, което му бе дадено през 2015 г. ВАдС обаче може да сезира Конституционния съд само с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите, затова преди евентуалната жалба да бъде разгледана, КС трябва да се произнесе по допустимостта й. Върховният касационен съд (ВКС) също има право да сезира конституционалистите по казуса, но това трябва да бъде решено от пленума му. На 21 септвмери предстои заседание на Наказателната колегия и се очаква тогава темата да бъде обсъдена, добавя "Сега". Освен прехвърлянето на корупционните дела към спецсъда, депутатите приеха в края на юли и разширяване на кръга от лица, подсъдни по новия ред за над 40 деяния – от подкуп, престъпления по служба и пране на пари, до безстопанственост. В него влизат депутатите, членовете на Министерския съвет и зам.-министрите, шефовете на държавни агенции, комисии и техните заместници, ръководителите на НОИ, НЗОК, НАП, началниците на митници, митнически бюра и пунктове, областните управители и заместниците им, всички магистрати, както и членовете на ВСС и съдебните инспектори към съвета. Сред идеите, предизвикали най-сериозни критики, както от адвокатурата, така и от ВКС, бяха премахването на възможността обвиняемите за тежки престъпления да поискат делото им да бъде прекратено или внесено в съда след 2 години разследване, както и възприемането на задочно повдигнатите обвинения като основание за арест.

Висшият адвокатски съвет праща новия НПК в Конституционни съд

http://www.mediapool.bg/visshiyat-advokatski-savet-prashta-noviya-npk-v-konstitutsionni-sad-news268536.html

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще сезира Конституционния съд (КС) по повод част от последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които управляващите прехвърлиха разглеждането на корупционните дела от Софийския градски съд в спецсъда, пише "Сега". Адвокатурата разкритикува сериозно проектозакона още, докато той се разглеждаше в правната комисия, но становището й не бе взето предвид от мнозинството в парламента. Изданието припомня, че ако адвокатският съвет действително атакува новия НПК пред КС, това ще първият случай, в който той се възползва от правото си на конституционна жалба, което му бе дадено през 2015 г. ВАдС обаче може да сезира Конституционния съд само с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите, затова преди евентуалната жалба да бъде разгледана, КС трябва да се произнесе пои допустимостта й. Върховният касационен съд (ВКС) също има право да сезира конституционалистите по казуса, но това трябва да бъде решено от пленума му. На 21 септвмери предсоти заседание на Наказателната колегия на ВКС и се очаква тогава темата да бъде обсъдена, добавя "Сега". Освен прехвърлянето на корупционните дела към спецсъда, депутатите приеха в края на юли и разширяване на кръга на лица, подсъдни по новия ред за над 40 деяния – от подкуп, престъпления по служба и пране на пари, до безстопанственост. В него влизат депутатите, членовете на Министерския съвет и зам.-министрите, шефовете на държавни агенции, комисии и техните заместници, ръководителите на НОИ, НЗОК, НАП, началниците на митници, митнически бюра и пунктове, областните управители и заместниците им, всички магистрати, както и членовете на ВСС и съдебните инспектори към съвета. Сред идеите, предизвикали най-сериозни критики, както от адвокатурата, така и от ВКС, бяха премахването на възможността обвиняемите за тежки престъпления да поискат делото им да бъде прекратено или внесено в съда след 2 години разследване, както и възприемането на задочно повдигнато обвинение като основание за арест.

5-те най-популярни коктейла за есента (рецепти)

https://offnews.bg//kuhnia/5-te-naj-populiarni-koktejla-za-esenta-retcepti-663792.html

Есента настъпва бавно, но сигурно и посещенията на пъбове отново ще станат част от ежедневието ни. Ето защо ви представяме 5-те най-популярни коктейла за есента и рецептите им.

1. Московско муле 

Съставки:
-1/2 лимон
-50 грама бърбън
-150 мл джинджифилов ейл

Инструкции:
-Изцедете сок от лимона в метална чаша
-Добавете 2 или 3 кубчета лед, след това изсипете бърбъна и напълнете със студена джинджифилова бира
-Сервирайте със сламка и украсете с мента

2. Сазерак 

Съставки:
-1 кубче захар
-85 грама ръжено уиски
-20 грама сода
-10 грама битер лимон
-абсент
-лимонова кора

Инструкции:
-В чаша за уиски разбърквайте захарта с няколко капки вода
-Добавете няколко малки кубчета лед, ръженото уиски, содата и битер лимона
-Изсипете във втора чаша, в която предвапително сте изписали абсента и сте покрили стените на чашата с него
-Гарнирайте с лимоновата кора

3. Коктейл на канцлера

Съставки:
-50 грама уиски
-25 грама порт
-15 грама вермут
-2 части битер лимон

Инструкции:
-Разбъркайте всички продукти с лед
-Изсипете в охладена чаша
-Цветът на коктейла трябва да бъде светло червен с цвят на нар

4. Глазгоу 



Съставки:
-50 грама смесено шотландско уиски
-25 грама вермут
-1 чаена лъжичка абсент
-1 част сода

Инструкции:
-Натрошете лед
-Разбъркайте всички съставки с леда
-Изсипете в охладена чаша

5. Специалитетът на капитана 

Съставки:
-1 кубче захар
-3 части битер лимон
-Газирана вода
-60 грама уиски
-Сухо шампанско
-Абсент

Инструкции:
-В старомодна чаша поставете захарта и изсипете битер лимона
-Разклатете чашата за да се разпредели равномерно
-Добавете лед
-Залейте с алкохола

Защо Danone изпрати 5000 крави в Сибир?

https://news.bg/business/zashto-danone-izprati-5000-kravi-v-sibir.html

Животните пропътуваха 4500 километра от Германия и Холандия до Русия

Проф. Овчаров: Северна Гърция се облагодетелства от културния ни туризъм

http://frognews.bg/news_141044/Prof-Ovcharov-Severna-Gartsiia-se-oblagodetelstva-ot-kulturniia-ni-turizam/

Когато туристите дойдат в Родопите, ще опитаме да ги оставим за седмица там. Дошли са за Перперикон, но те ще останат, за да разгледат другите находки. За Северна Гърция ние сме пример за развитието на туризма. Българските туристи, които са дошли в Родопите, посещават и Северна Гърция. Така излиза, че работим за икономиката на Гърция донякъде. Това заяви пред Фрог нюз археологът проф. Николай Овчаров.

Лъскав "гръбнак" за сядане

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6412760

Лъскав "гръбнак" за сяданеМладият шанхайски дизайнер Джъпън Тан е възпитаник на Китайската академия по изкуствата и обича да създава обекти, близки до формите от живота и природата. 33 steps е колекция от столове, вдъхновена от човешкия гръбначен стълб. Така китаецът е сътворил високия стол за бар, в който една от трите опори е именно отливката с форма на гръбнак.

Опустошителни пожари на гръцкия остров Закинтос

http://www.mediapool.bg/opustoshitelni-pozhari-na-gratskiya-ostrov-zakintos-news268535.html

Жителите на гръцкия остров Закинтос са в готовност за евакуация, след като избухналите в събота горски пожари продължават да опустошават източната част на популярния ваканционен остров, съобщиха информационните агенции.   Огнената стихия бушува вече трети пореден ден.   Гасенето на пожара, който непрестанно предизвиква нови огнища, се затруднява от силни ветрове и е изпепелил огромни площи с горска растителност. Най-силно е засегнато селището Мариес.   Повече от 150 пожарникари с 53 противопожарни превозни средства работят от понеделник, подпомогнати от пет противопожарни самолета и четири хеликоптера.    Въпреки настояването на властите много жители са отказали да напуснат домовете си, като са заявили, че искат да участват в потушаването на пожара.   На острова са изпратени и експерти, които да разследват причините за пожарите.   Местните власти подозират, че те са предизвикани умишлено.   Пилот на хеликоптер, участващ в гасенето на огъня, съобщи, че е забелязал от въздуха двама подпалвачи.    Въпреки предприетите действия за откриването им, те не са заловени.  

Поемата "Ралица" на Пенчо Славейков се падна на матурата по български

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413049

Поемата "Ралица" на Пенчо Славейков се падна на матурата по българскиОт 11 718 750 възможни комбинации беше изтеглен изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас за сесията август-септември, на който зрелостниците работят по откъс от поемата "Ралица" на Пенчо Славейков. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Тестът се състои от три модула.

Индексите на БФБ-София записват загуби от сутринта

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-записват-загуби-от-сутринта_l.a_i.748233_at.1.html

Борсовите измерители на родния капиталов пазар се понижават в първия работен ден от новата седмица. Единствено изключение прави индексът BGTR30,...

Пациентите вече могат да получат код за достъп до електронните си досиета

http://www.cross.bg/kasa-polychi-dosie-1553341.html

/КРОСС/ Уникален код за достъп до електронно медицинско досие ще има възможност да получи от днес безплатно всеки, потърсил услуга от районна здравна каса. С въпросния код желаещите ще могат да проверят дали отразените им в личното досие дейности са действително извършени, съобщиха от прецсентъра на Националната здравноосигурителна каса, цитирани от „Дарик". Така, ако се констатира разминаване в данните в досието, пациентът може да подаде сигнал в касата, а тя от своя страна - да извърши проверка и да информира за резултатите от нея здравноосигуреното лице. От касата допълват, че с това поставят началото на кампания за засилване на обществения контрол върху изразходването на парите за здраве. Кодът може да получи всеки, посетил районна каса за заверка на рецептурна книжка, за подаване на документи или за получаване на протоколи за скъпоструващи лекарства.  

Търговията на дребно и услугите подобриха бизнес климата през август

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tyrgoviiata-na-drebno-i-uslugite-podobriha-biznes-klimata-prez-avgust-245621/

Прогнозите на предприемачите са оптимистични в очакване да се увеличат поръчките през следващите три месеца

Григор на корта в Ню Йорк във вторник срещу сряда

http://www.moreto.net/novini.php?n=358321

Григор Димитров ще излезе за първия си мач от тазгодишното издание на последния за сезона турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ, във вторник (29 август) срещу сряда (30 август). Българинът е поставен под номер 7 в схемата и в първия си мач ще си съперничи с номер 206 в световната ранглиста - чеха Вацлав Шафранек.

Светът се размина с ядрена война

https://www.vesti.bg/sviat/azia/svetyt-se-razmina-s-iadrena-vojna-6073131

Напрежението между двете ядрени сили рязко се повиши и дори се стигна до престрелка на границата

Започват ремонти по Трансбалканския газопровод

http://www.mediapool.bg/zapochvat-remonti-po-transbalkanskiya-gazoprovod-news268533.html

Ремонти по Трансбалканския газопровод започват от вторник – 29 август, и ще продължат до 2 септември. Това ще доведе до промяна в капацитета на газовите доставки на входните и изходните точки на газопреносната ни мрежа, но това няма да създаде проблеми за потребителите, тъй като недостигът ще се компенсира с добив на суровина от газохранилището в Чирен. Това съобщиха от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) в понеделник. Графикът за ремонтните дейности по транзитните газопроводи от балканското направление е съгласуван между "Газпром“, дъщерната му "Газпром експорт“ и операторите на мрежи от балканското направление, сред които и българският "Булгартрансгаз“ ЕАД. Ремонтите ще доведат до изменение на режимите за доставка на природен газ в Украйна, Молдова, Балканския регион и Турция. У нас засегнати ще са следните точки на газопреносната ни мрежа Кулата/Сидирокастро – вход / изход; Кюстендил/Жидилово – изход; Странджа/Малкочлар – изход; Негру Вода 2, 3/ Кардам – вход; Негру Вода 1/ Кардам – вход, посочват от БЕХ. Държавният газов доставчик "Булгаргаз“  е уведомил браншовите организации на клиентите и топлофикационните дружества за извършването на ремонтните дейности. За осигуряване на необходимите количества природен газ за битовите и индустриалните потребители в България, снабдителят е заявил ежедневен добив от 3.4 млн. куб. м от газохранилището в Чирен.

Григор започва в Ню Йорк във вторник срещу сряда

http://clubz.bg/57692-grigor_zapochva_v_nyu_jork_vyv_vtornik_sreshtu_srqda

Григор Димитров ще стартира участието си в Откритото първенство на САЩ по тенис в нощта на вторник срещу сряда наше време. Двубоят на българина срещу тръгналия от квалификациите чех Вацлав Шафранек трябва да започне около полунощ на третия корт в Ню Йорк - "Грандстенд". 

Програмата там включва четири срещи, първата от които е от 18:00 часа.

След отказването на Анди Мъри първата ни ракета е под №6 в схемата - най-високата му позиция за турнир от Големия шлем досега. Поради което първото по-сериозно препятствие ще го чака едва на осминафинал.

Именно тази фаза е най-доброто класиране на Димитров на US Open и то бе записано през миналата година, когато го победи Анди Мъри. 

На четвъртфинал Григор може да срещне един от двамата големи фаворити за титлата в САЩ - Рафаел Надал. Тези дни двамата тренираха заедно на кортовете в квартал "Куинс".

Откриващите мачове на Надал и Роджър Федерер, другият топ претендент, също са утре - на централната арена "Артър Аш".

Георги Георгиев от БОЕЦ: Сезирахме прокуратурата за участието на Станишев във фалита на КТБ

http://frognews.bg/news_141043/Georgi-Georgiev-ot-BOETS-Sezirahme-prokuraturata-za-uchastieto-na-Stanishev-vav-falita-na-KTB/

Гражданско сдружение БОЕЦ сезира прокуратурата за участието на бившия лидер на БСП Сергей Станишев във фалита на КТБ. Това разкри пред Frognews.bg Георги Георгиев от Движението.

Правят резервоарни системи по билото на Кресненското дефиле, за да гасят огъня по въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413040

Правят резервоарни системи по билото на Кресненското дефиле, за да гасят огъня по въздухНад 200 пожарникари, горски и военни изграждат резервоарни системи по билото на Кресненското дефиле, за да се гаси огъня, който бушува вече пети ден, по въздух с хеликоптери. Операцията за изграждане на резевроарите с вода по ръба на дефилето е много трудна, но заради недостъпният терен на хълма, който е с голяма денивелация,

Легенда в тениса: Не вярвам Григор да бие поред Надал, Федерер и Зверев

https://offnews.bg//tenis/legenda-v-tenisa-ne-viarvam-grigor-da-bie-pored-nadal-federer-i-zver-663806.html

Легендата на световния тенис и настоящ експерт на телевизия "Евроспорт" Матс Виландер изрази съмнение, че Григор Димитров ще вдигне трофея от Открито първенство на САЩ, тъй като жребият го изпрати в труден поток, като на четвъртфиналите може да срещне номер 1 в света Рафаел Надал, а след това евентуално Роджър Федерер и Александър Зверев.

Димитров е поставен под номер 7 на турнира от Горлемия шлем в Ню Йорк, като ще стартира в първия кръг срещу чешкия квалификант Вацлав Шафранек.

"Григор Димитров демонстрира чудесен тенис първо на Откритото първенство в Австралия, а сега и в Синсинати. Предстоящият US Open е чудесна възможност за него. Очевидно е, че играта му се разви много през тази година и сега, при отсъствието на някои от най-големите, той ще има много добри шансове да стигне до финалната фаза на турнира.

Не ми се вярва, че Григор Димитров може да победи последователно Надал, Федерер и Зверев. Въпреки огромния си талант, Димитров е известен точно със своята психическа неустойчивост. Това е големият му недостатък, който го проваляше толкова често досега.

Той трябва да намери възможно най-добрата психологическа нагласа, която да сваля напрежението от него, но не дотам, че да го направи разсеян и небрежен. Трудно е, но ако веднъж успее да го постигне, ще стане сериозна заплаха за най-големите.

Началният удар трябва да стане негово оръжие, което ще му позволи да печели повече лесни точки. Нямам предвид задължително да прави асове, а по-скоро да намери начин да печели по-лесно геймовете, в които е на сервис.

Хубавото на мъжкия тенис в момента е, че в мига, в който някой от големите четирима не е на сцената, се появяват по-младите играчи, които веднага са готови да се борят за място на върха. И все пак е тъжно, че никой от тях все още не е печелил турнир от Големия шлем", сподели експертът на Евроспорт и водещ на популярното предаване "Гейм, Сет и Матс".

Огънят над Кресна се разраства, евакуират хора

http://frognews.bg/news_141048/Oganiat-nad-Kresna-se-razrastva-evakuirat-hora/

Започва евакуацията на застрашеното от пожара в Кресненското дефиле село Влахи. Властите разпоредиха хората да напуснат домовете си, тъй като огънят настъпва към селото.

Меркел обеща да увеличи благосъстоянието и сигурността на гражданите

http://www.mediapool.bg/merkel-obeshta-da-uvelichi-blagosastoyanieto-i-sigurnostta-na-grazhdanite-news268532.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в телевизионно интервю, че иска да продължи да управлява Германия, за да съдейства за увеличаване на богатството и сигурността на нейните 82 милиона жители и за насърчаване на солидарността между всички слоеве на обществото, предаде Асошиейтед прес.   В интервю за обществената телевизия Цет Де Еф тя заяви, че също така иска да работи за подобряване на училищата и образованието и за популяризирането на електрическите автомобили.   Меркел се кандидатира за четвърти мандат като канцлер на националните избори на 24 септември.   Главният съперник на Меркел, лидерът на социалдемократите Мартин Шулц в интервю за телевизия А Ер Де, също обеща да инвестира повече пари в образованието като канцлер. В интервюто си Шулц обвини Меркел, че се е откъснала от германското общество.   Шулц, чиято партия изостава от християндемократите на Меркел в социологическите проучвания с 15 процетни пункта, заяви, че поведението й в края на третия й мандат му напомня за начина, по който бившият канцлер Хелмут Кол е загубил контакт с избирателите по време на четвъртия си мандат в края на 90-те.   "Последните четири години от ерата Кол бяха период на застой и политическа агония. Искам да спестя на Германия това да се повтори отново", добави той.   "Все повече и повече хора забелязват колко се е отдалечила тя от тях", каза Шулц. Според него тази дистанцираност на Меркел ще мобилизира неговите избиратели. По думите му стратегията на кампанията на консерваторите е проста: "Ние имаме Ангела Меркел и това е достатъчно за нашето бъдеще". Според него тя изглежда изобщо няма план за справяне с проблема със замърсяващите дизелови емисии, които превишават нормите в няколко градове.   Меркел избегна всякакъв коментар за нападките на Шулц в своето интервю час по-късно и когато беше запитана за думите му, че е положила клетва да служи на всички граждани на Германия. "Наистина правя всичко, което мога, за да изпълня тази клетва. С нетърпение очаквам телевизионния дебат с Мартин Шулц".   Канцлерът и Шулц ще се изправят един срещу друг в телевизионен диспут на 3 септември - единственият за предизборната кампания.   Стратегията на кампанията на Меркел е общо взето да пренебрегва Шулц, отбелязва АП. Платформата на нейния Християндемократически съюз е фокусирана главно върху Меркел като личност. Големи предизборни плакати я показват усмихната на фона на националното знаме и с лозунга: "За Германия, в която ни харесва да живеем и живеем добре".

Измамник убедил мъж, че са приятели, взел му 2000 лв.

https://www.actualno.com/crime/izmamnik-ubedil-myj-che-sa-prijateli-vzel-mu-2000-lv-news_630177.html

83-годишен мъж дал 2000 лева на измамник, който успял да го убеди, че са стари приятели. Извършителят на престъплението е задържан, а случаят е от януари тази година. 57-годишният А. А. от Гоце Делчев спрял потърпевшия пред банков клон на улица „Солунска” в София и го помолил

Почти 1 млн. специалисти, граждани на ЕС, смятат да напуснат Великобритания

https://www.actualno.com/europe/pochti-1-mln-specialisti-grajdani-na-es-smjatat-da-napusnat-velikobritanija-news_630178.html

Почти един милион граждани на страни от Европейския съюз, работещи във Великобритания, много от които с висше образование, смятат да напуснат страната или вече са взели решение да го сторят след Brexit, сочат данни от проучване по въпроса. 50% от хората се чувстват по-малко добр

Асфалт по бул. Прага, пуснаха движението по моста Чавдар

https://offnews.bg//obshtestvo/asfalt-po-bul-praga-pusnaha-dvizhenieto-po-mosta-chavdar-663810.html

Движението по столичния булевард "Прага" ще бъде пуснато до края седмицата, полагането на първия пласт асфалт вече започна. 

След писмо от Столична община до Министерството на културата, експертният съвет е разрешил паветата по "Прага" да бъдат подменени с асфалтова настилка, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Пътната маркировка ще бъде положена до 3 дни след пускането на движението, а работата по тротоарите ще продължи и след това, уточнява Фандъкова. 

След цялостна реконструкция вече е отворен и моста Чавдар, той е с нова бетонова плоча, асфалтова настилка, нови тротоари и улично осветление. 

Дъщерята на Мика Стоичков стана на 11 месеца

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6412911

Дъщерята на Мика Стоичков стана на 11 месецаМика Стоичков пусна стара бебешка снимка на дъщеря й Миа в социалните мрежи, с която честити 11 месеца на своето ангелче.  "Честити 11 месеца на моята любов, моя живот, моя въздух, моята звезда, моето слънце, моята луна, моето всичко!! Гледайки тази снимка аз се чувствам тъжна да видя как времето лети,

България ще бъде домакин на Първата европейска младежка олимпиада по информатика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413022

България ще бъде домакин на Първата европейска младежка олимпиада по информатикаБългария ще бъде домакин на Първата европейска младежка олимпиада по информатика /еJOI/, която ще се състои от 7 до 13 септември. Церемонията по откриването на олимпиадата ще е на 8 септември от 17.00 часа в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи пресцентърът на висшето училище. В олимпиадата ще участват ученици на възраст до 15,

В Китай: Затвор заплашва всеки, сгрешил националния химн

//dariknews.bg/novini/sviat/v-kitaj-zatvor-zaplashva-vseki-sgreshil-nacionalniia-himn-2044810

Китайските власти работят по законопроект за начина на изпълнение на националния химн и предвиждат наказание затвор при отклоняване от тези стандарти, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от ДПА.

Мечки вилнеят в Смолянско, нападат животни и плашат хора

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/mechki-vilneiat-v-smoliansko-napadat-zhivotni-i-plashat-hora-2044807

От началото на август “Групата за бързо реагиране” към РИОСВ – Смолян е проверила тринадесет сигнала за щети от мечки.  В местността „Чаирски езера“  в землище на село Триград са проверени 2 сигнала за нападение над селскостопански животни. Констатирани са щети вър

73-годишен турист се удави край Албена

//dariknews.bg/regioni/dobrich/73-godishen-turist-se-udavi-kraj-albena-2044792

Тяло на удавник е открито на плажа "Арабела" във ваканционно селище Албена. Сигнал за случая е подаден вчера в 15.13 ч. чрез тел. 112.

Морето изхвъ

13-годишно момиче е в тежко състояние, след като бе блъснато от кола

//dariknews.bg/regioni/sofiia/13-godishno-momiche-e-v-tezhko-systoianie-sled-kato-be-blysnato-ot-kola-2044805

Автомобил блъсна 13-годишно момиче на бул. „България“ в София. Сигналът е подаден в 13.36 ч., съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус".  

Пожарът тръгна към кресненското село Влахи, евакуираха хора

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/pozharyt-trygna-kym-kresnenskoto-selo-vlahi-evakuiraha-hora-2044783

Евакуация на жителите на кресненското село Влахи бе проведена заради разразилия се пожар. Заради появилия се силен вятър, огънят се е разраснал и ситуацията е станала критична. Затова областният управител на Пиринс

Откриха ДНК на Иван по ножа и телефона на убитата Никол

//dariknews.bg/regioni/burgas/otkriha-dnk-na-ivan-po-nozha-i-telefona-na-ubitata-nikol-2044803

ДНК следи от 15-годишния Иван Иванов, обвинен за убийството на 11-годишната Никол Йончева са открити по ножа, с който е извършено престъплението. Такива следи има и по мобилния телефон на жертвата.

Външният министър Курц е фаворит за канцлер след изборите в Австрия, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/28/3031951_vunshniiat_ministur_kurc_e_favorit_za_kancler_sled/?ref=rss


Консервативната Австрийска народна партия на министъра на външните работи Себастиан Курц ще спечели 33 процента от гласовете на парламентарните избори на 15 октомври, сочи проучване на общественото мнение на института "Рисърч афеърс" по поръчка на в. "Йостерайх", предадоха БТА и австрийските медии.<br /><br />Проучването показва, че крайнодясната Партия на свободата и Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн са почти изравнени в подкрепата си около...

Германски медик, убил двама, подозиран за още 84 убийства

http://dnes.dir.bg/news/ubiystva-germanski-osaden-medik-26303132

Германецът Нилс Хьогел, работил като медицински брат и осъден вече за убийството на двама пациенти, е заподозрян за още най-малко 84 убийства.

Болногледач убил над 84 пациенти в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413031

Болногледач убил над 84 пациенти в ГерманияГермански болногледач, който бе арестуван по обвинение, че е убивал свои пациенти, е отнел живота на повече от 84 души. Това стана ясно по време на процеса срещу него, който започна тази седмица в Олденбург. Нилс Х. е работил в две болници като санитар и болногледач. Той бе задържан още преди девет години по обвинение, че е убивал свои пациенти.

Хотелиери в Слънчев бряг искат среща с премиера

http://www.moreto.net/novini.php?n=358340

Хотелиери, членове на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, поискаха спешна работна среща премиера Бойко Борисов и представители на всички институции ангажирани с българския туризъм. Това става ясно от писмо до медиите от Съюза на собствениците в курорта.

Хотелиери от Слънчев бряг искат от премиера трайно решение на проблемите в курорта

http://econ.bg/Новини/Хотелиери-от-Слънчев-бряг-искат-от-премиера-трайно-решение-на-проблемите-в-курорта_l.a_i.748224_at.1.html

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг настояват за решаване проблемите на курорта в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Въпреки протестите...

Крум Зарков: Не може да има пълна гаранция срещу злоупотреби от антикорупционната агенция

http://www.mediapool.bg/krum-zarkov-ne-mozhe-da-ima-palna-garantsiya-sreshtu-zloupotrebi-ot-antikoruptsionnata-agentsiya-news268531.html

Антикорупционният закон няма как да поправи всички недъзи на правоприлагащата и правораздавателната ни система, а единствено да подобри разследването на корупцията по високите етажи на властта. Това казва в интервюто си за Mediapool депутатът от БСП Крум Зарков. Той е един от двигателите на алтернативния на ГЕРБ законопроект за борба с корупцията. Крум Зарков признава, че пълна гаранция за защита правата на хората от новата институция не може да има, както и че нейната работа много зависи от личността на председателя й. БСП настоява антикорупционната агенция да има самостоятелни разследващи правомощия, председател с почти еднолична власт, който да се назначава от президента.   Защо БСП реши да поеме инициатива за антикорупционния закон в този парламент? Президентската инициатива ли беше определяща или има нещо друго?   Антикорупционното законодателство беше публикувано за обществено обсъждане в края на юли и щеше да мине доста незабелязано, ако не беше инициативата на БСП, която предложи алтернатива. Това е една причина. Втората е, че имаме по-добри идеи от управляващите. Колкото до президента, не може да се отрече, че той заговори за борбата с корупцията в кампанията си и веднага след нея. Може да се каже, че сме на една линия по този въпрос. Смятаме, че трябва да има институция, която да се захване сериозно с този проблем.   В предишния парламент БСП изказа доста силни думи срещу закона "Кунева", който е доста по-мек от предложените сега варианти. БСП обяви тогава, че се създава "орган за политически репресии". А сега вие предлагате разследващ орган, който дори да може да разследва и подслушва. Защо?   В миналия парламент имаше доста основателни критики на БСП срещу закона "Кунева". Сега имаме такива и срещу новия проект на правителството. Само с критики обаче на БСП й беше лепнат етикет, че тя е против борбата с корупцията като цяло, а не против конкретен законопроект. За да можем да говорим конструктивно и да спомогнем цялостния дебат, направихме следваща стъпка. Да, ние сме против законопроектът на правителството, но имаме наш проект и не сме против борбата с корупцията, а против начина, по който управляващите предлагат да организират тази борба.   Да, но една от критиките ви срещу закона "Кунева" беше съвсем конкретна. БСП беше против анонимните сигнали за корупция, а сега вие самите предлагате разследване по анонимки.   Концепциите са различни. Когато преди това казвахме, че антикорупционният орган може да се използва за политическа репресия, то това беше пряко свързано с въпроса кой ще назначава ръководителя на тази институция. И по-точно как ще се гарантира неговата независимост. Идеята на закона "Кунева" първо бе ръководителят да се предлага от премиера. Ние имаме същите критики и към сегашния проект на правителство. Сега се предлага ръководителят да се избира от парламента. Въпросът за анонимния сигнал е от второстепенно значение. Ние сме го подложили на обсъждане и решението по него предстои. Това, което сме написали изрично е, че когато сигналът е подписан, то подателят ще може да изисква обратна информация от агенция. Като цяло дебатът за анонимния сигнал ми се вижда доста преиначен.   Ще ви кажа и още една голяма разлика между проекта, предложен от министър Кунева и нашия проект, който има отношение и към анонимните сигнали. Онзи проект засягаше практически всички хора, а ние предлагаме тази агенция да работи само по ограничен кръг висши длъжностни лица. Така анонимният сигнал придобива съвсем различно значение или крие по-малка опасност, ако щете. По нашия закон вие не можете да подадете анонимен сигнал срещу комшията, а само срещу някой от изчерпателно изброените потенциални "клиенти" на новия антикорупционен орган.   Комшията няма как да се оплаче точно от "политическа репресия". Каква е голямата разлика във философията на вашия проект и този на ГЕРБ?   Нашият проект е фокусиран само върху корупцията по високите етажи на властта. В него не се говори за конфискация, която върви по граждански ред в съда. Не се говори за установяване на конфликт на интереси, което е административно нарушение. Не се говори за нищо друго, освен за борба с корупцията сред висшите длъжностни лица. Това е основната разлика, от която произтичат много други. Ние не предлагаме сливане с Комисията за конфискация. Нашият проект е фокусиран върху наказателното преследване на корупцията, защото смятаме, че корупцията е престъпление и този орган трябва да я разследва и събира доказателства срещу корумпираните лица. Другите разлики са по отношение на това кой трябва да го прави и как трябва да го прави. Даваме голяма роля на президента, който назначава председателя на тази агенция.   Ако се приеме проектът на ГЕРБ, в най-добрия случай нищо ново няма да се случи. В по-лошия случай ще бъдат закрити институции като Комисията за конфискация и Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси. Към тях може да имаме критики, може би е нужно да бъдат реформирани, но в никакъв случай не бива да бъдат затривани.   Независимо дали ще се приеме вашият законопроект или този на ГЕРБ, една нова институция ще може да подслушва и следи, защото е активирана от поръчкова журналистика или анонимен сигнал.   По нашия законопроект не може да се стигне до подслушване на обикновени граждани. Може да има за 45 категории лица, които сме изписали и които са овластени с държавни правомощия. Това също е основна разлика между нашия и техния проектозакон. По техния всеки може да стане обект на проверка, дали по линия на конфискацията или по линия на нещо друго. В нашия законопроект това не може да стане. Колкото до това колко са институциите, които могат да подслушват – въпросът не е толкова в бройката на органите с такива правомощия, колкото във възможностите за злоупотреба с тях. Със сигурност си заслужава да се помисли допълнително по този въпрос и това без съмнение ще е една от темите, които ще обсъдим по време на дискусиите, които организираме около нашият проект.   ДАНС ще продължава да подслушва и разследва, ГДБОП също ще се бори с корупцията, както и прокурорското спецзвено на главния прокурор. Как ще се гарантира, че хаосът няма да стане още по-голям? Освен това, всички тези изброени институции изглеждат безконтролни.   Ние нямаме амбиция чрез този закон да поправим всички недъзи на правоприлагащата и правораздавателната ни система. Това няма как да стане. Ние правим закон срещу недъзите при разследването на определен вид престъпления, извършени от определен кръг от лица. Прокуратурата многократно е заявявала, че е спъната при разследването на корупцията заради малкото и недобри разследвания. Това е проблемът, който се опитваме да решим с този закон. Колкото до правата на гражданите, аз лично съм чувствителен към аргументите ви. Но пълна гаранция в самия закон не може да има. Спомнете си, че никъде в Закона за предотвратяване на конфликта на интереси не пишеше, че комисията може да се управлява чрез тефтерчета. Но това се случи. Ние теоретично сме пазени от конституцията, в която има цяла харта за правата на човека. Пазени сме от голям брой институции и кодекси. Въпреки това текстът не може сам да се спаси от този, който ще го прилага. В този ред на мисли въпросът за отчетността е много важен, но и страшно щекотлив в този проект. Защо? Отчетност без съмнения е необходима, но също толкова е необходимостта и независимостта на органа. А двата въпроса са свързани. Ако направим органа подотчетен на някоя от политическите власти, които ще бъдат разследвани от него, това само по себе си създава проблем.   Във вашия проект очевидно има политически компромис с тримата заместник-председатели на агенцията, които да се избират с квалифицирано мнозинство от парламента. Така че антикорупционната агенция все пак ще политически подотчетна...   Органът, който предлагаме, е със силен превес на своя председател. За някои това е силната, а за други слабата му страна. Ние смятаме, че ако агенцията се занимава с разследваща дейност, то се изисква сериозна организираност, известна секретност и строга конфиденциалност. Колективен орган, избиран на някакъв квотен принцип, не би могъл да я осигури. Дискретността на проверките е в интерес на разследването по лесно обясними причини, но и на гражданите, обект на проверка, тъй като, въпреки че са публични личности, тяхната репутация и личен живот следва също да бъдат предпазени. Така че агенцията според нашия проект е замислена да се ръководи по-скоро еднолично, докато тази на ГЕРБ е колегиален орган. Тримата заместник-председатели действително са опит за търсене на баланс, за да не се затвори тази институция. Доколко баланс ще бъде намерен, много ще зависи и от личността, от манталитета на председателя.   И от президента, който ще го посочи. Президентът обаче също е обект на проверка.   А от там и нелеката задача на президента, който трябва да го посочи. Веднъж избран, ръководителят ще бъде пазен от своя мандат, включително от органа на своето назначение (президента – бел.ред.), за да бъде независим.   Как изглеждат нещата отстрани? БСП предлага шефът да бъде избиран от президента, защото президентът е ваш, а ГЕРБ предлага да се избира от парламента, защото парламентът е техен.   Това е критика, пред която ние знаехме, че ще бъдем изправени. И тя е до голяма степен критика относно нашата добросъвестност. За съжаление, думите не могат да гарантират тази добросъвестност. Аз твърдя, че това не е така, но разбирам, че това не е достатъчно и само действията ни могат да уверят хората, че сме искрени. Фактът е, че когато се спряхме на това предложение, ние не обсъждахме името на президента, а конституционните му правомощия. Президентът по конституция е изваден над политическите страсти. Ако ние не искаме този орган да зависи от изпълнителната власт или от мнозинството в парламента, което е крепител на тази изпълнителна власт, решението е президентската институция.   Смятате ли, че подобен орган има смисъл без реформа на прокуратурата и намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет? В крайна сметка всички разследвания на тази агенция ще отиват в прокуратурата, а по делата ще решава съдът.   Според БСП огромна част от нещата, които трябва да се случат в съдебната система, са в ръцете на ВСС. Ние, както и по-голямата част от нашите съграждани, не сме доволни от начина, по който работи ВСС. Поради това предложихме шестима кандидати за т.нар. политическа квота в съдебния съвет. Ние сме партията, която предложи най-много кандидати. Това е важен знак, защото се опитваме да създадем условия за състезателност. В концепциите на тези кандидати ние откриваме нашите приоритети – за решаване на проблемите с натовареността, кариерно израстване, дисциплинарната отговорност и т.н. По отношение на прокуратурата ние сме готови да влезем в предстоящия дебат по изпълнението на предложенията от мисията на европейските прокурори в България. Сега обаче говорим за антикорупционния орган. Нямам нищо против да говорим за НПК, за съдебния закон и т.н., но в България публичният дебат често е страдал от едно нещо – понеже не може да оправим всичко наведнъж, то не правим нищо и смесваме сюжетите. В близките дни на дневен ред е антикорупционното законодателство. Да се опитаме да го направим добре. Ако правителството не постави други въпроси, ние ще поемем инициативата и ще ги поставим. В края на миналия сезон дори си направихме известна самокритика, че не сме били достатъчно активни по темата за съдебната реформа. Тогава и заявихме, че ще инициираме голям брой дискусии с всички институции, академичната общност и неправителствените организации по темата.   Имахте ли търкания с ръководството на БСП заради острата ви критика срещу поправките в съдебния закон и Наказателно-процесуалния кодекс?   Не. Ние обсъждаме нашите позиции в парламентарната група. За НПК гласувахме доста шарено по различните текстове, защото този закон обсъжда доста проблеми. В също имаше доста различни въпроси в този законопроект – едно е промяната на подсъдността, друго са мерките за ускоряване на производството и т.н. Използвам въпроса да Ви отбележа, че според мен, оправянето на начина, по който се гради законодателството в България, би ни спестило доста големи главоболия. Аз съм новобранец депутат, но разбирам, че когато се вкарват непрекъснато законопроекти от депутати от мнозинство, без зад тях ясно да застане Министерският съвет, това не е особено нормално. Особено по такива важни теми. Знам, че когато се внася нещо във вторник вечерта, гледа се на комисия в сряда и минава в зала в четвъртък... Все пак НПК и ЗСВ не са някакви животозастрашаващи проблеми, за да минат до края на деня. Липсата на достатъчно широка дискусия, липсата на чуваемост за аргументите на опозицията и извънполитическите лица води непрекъснато до скандали. На тези скандали стават жертви и закони, които сами по себе си биха могли да бъдат оправени. Създава се едно общо усещане на подозрение. Като цяло средата за публичен дебат в България е отровена. При такава среда добър краен политически продукт е просто невъзможен. Няма значение дали един или двама депутати са били "против" или "за". Цялата система е сбъркана.   За което носи вина и БСП.   Вероятно всички носят отговорност. За да функционира достатъчно добре един парламент, той трябва да бъда захранван с достатъчно на брой - и по възможност добри - идеи. Отговорност за това носят всички, но най-вече Министерският съвет. Аз не бягам и от нашата отговорност. Но трябва да напомня, че тези, които пресират законотворческия процес, не са в опозицията. Дори да искат, те не могат да го направят.   Виждаме чудесно разбирателство между премиера и главния прокурор. Виждаме и крайното нежелание на ГЕРБ да инициира реформа на прокуратурата. Виждаме липса на такава инициатива и в БСП. Без да е особено необходимо, главният прокурор издаде две "индулгенции" за лидера на БСП Корнелия Нинова след "ЦУМ-гейт" и след поредното издание на скандала "Цанков камък". В този контекст има ли влияние прокуратурата в БСП?   Не. Не можете да кажете, че главният прокурор е издал "индулгенция" на Корнелия Нинова. Първо, защото индулгенция означава, че тя е виновна и нещо някой й е простил. Тя не е забъркана в "ЦУМ-гейт", нито в "Цанков камък". А и както ви казвам, че главният прокурор не се бърка в БСП, така и БСП не се бърка на главния прокурор. Ние трябва да спазваме някаква елементарна подредба на задълженията и отговорностите.   Прокуратурата подлежи на реформа от парламента.   Това е така, но когато ние решим каква инициатива да поемем, ще я оформим като законопроект и ще я внесем в пленарна зала. Така направихме и с антикорупционното законодателство.

Обиявиха за продан ферма на Марк Твен със съвременни удобства за 1,85 млн. долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6413018

Обиявиха за продан ферма на Марк Твен със съвременни удобства за 1,85 млн. долараФерма в американския щат Кънектикът, принадлежала на американския писател Марк Твен, беше обявена за продажба на цена от 1,85 милиона щатски долара, предаде БТА. Парцелът с площ от 7,2 хектара и къща писателят, чието истинско име е Самюъл Клемънс, купува през 1908 година за своята най-малка дъщеря Джейн.

Евроспорт ще зарадва феновете на тениса с над 200 часа живо предаване от US Open

http://www.cross.bg/open-zaradi-purvata-1553340.html

/КРОСС/ Тазгодишният US Open се очертава да бъде един от най-трудно прогнозируемите в последните години. Обикновено по това време на годината много от топиграчите са вече преуморени или контузени, а това с особена сила важи за предстоящото издание на турнира при мъжете. Джокович и Вавринка отдавна оповестиха своето оттегляне до края на сезона, заради стари травми. После към тях се присъедини и Нишикори, за да стигнем и до вестта за отказването на Раонич и Мъри в самото навечерие на шампионата. Надал и Федерер пък не впечатлиха с играта си на големите турнири преди US Open. Въпреки, че достигна до финала в Монреал, швейцарецът изглеждаше лишен от онзи устрем и импулс, който го отведе до титлата на „Уимбълдън". После стана ясно, че е имал и проблем с болки в гърба. Наскоро Маестрото заяви, че не се вижда с три титли от шлема в един сезон. Федерер рядко казва нещо конкретно в интервю, но тези думи сякаш прозвучаха, като някакъв намек, или ако щете, като предварителна застраховка, че не е изключено да се стигне и до ранно поражение. При това положение мнозина гледат към Александър Зверев и... Григор Димитров. Да, този път първата ни ракета ще бъде в ролята на съвсем явен фаворит. Това обаче означава допълнително напрежение, а и турнирите от шлема са съвсем различна история от тези в Мастърс-1000. Пътят на Гришо до четвъртфиналите изглежда павиран, даже асфалтиран, ако вземем за изходна точка показаното от него в Синсинати. Но изненади винаги са възможни

Началникът на канадския генерален щаб участва в гей парад в Отава

http://www.mediapool.bg/nachalnikat-na-kanadskiya-generalen-shtab-uchastva-v-gei-parad-v-otava-news268530.html

Началникът на канадския генерален щаб ген. Джонатан Ванс участва за първи път в парада Гей Прайд в Отава заедно с група висши офицери, предаде Франс прес.   Ген. Ванс бе обявил, че целта на този жест е да изпрати послание на солидарност с общността LGBT и да покаже на нейните членове, че те са добре дошли в канадските въоръжени сили.   В парада в Отава участва и премиерът Джъстин Трюдо, който заяви, че присъствието на ген. Ванс показва, че Канада е страна, отворена за разнообразието.   Трюдо вече е участвал в гей паради в редица канадски градове, но това е първото му участие в този в столицата като министър-председател, отбелязва Франс прес и припомня, че неотдавна президентът Тръмп обяви забрана за транссексуалните да служат в армията на САЩ.

Тя се появи с друга прическа и без бельо. Едва я познаха

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/tia-se-poiavi-s-druga-pricheska-i-bez-belio.-edva-ia-poznaha-6073128

Амбър Роуз беше заменила русата къса прическа с дълга, кестенява коса, която падаше свободно на раменете ѝ

Убиха трима работници при нападение на бунтовници от ПКК в Югоизточна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412998

Убиха трима работници при нападение на 
бунтовници от ПКК в Югоизточна ТурцияТрима работници са били убити при въоръжено нападение тази сутрин на терористи от Кюрдската работническа партия в района на Улудере, окръг Шърнак, Югоизточна Турция, съобщава в."Миллиет", като се позовава на валийството в Шърнак. Убитите работници са участвали в ремонт на път в района. Предприета е операция за залавяне на нападателите, предаде БТА.

САЩ обмислят съкращаване на визите за културен обмен

http://www.mediapool.bg/sasht-obmislyat-sakrashtavane-na-vizite-za-kulturen-obmen-news268529.html

Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля намаляване на визите по американските програми за културен обмен, включително "о-пер" и сезонни работници, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс.   Според анонимните източници на вестника американското правителство обмисля "големи съкращения" за пет от работните визи за културен обмен в програмата Джей-1.   Програмата Джей-1 включва също визи за студенти, но според "Уолстрийт джърнъл" за тях не се обмислят съкращения.   Според документ на Държавния департамент програмата за визи Джей-1 има 15 категории, които осигуряват възможности за около 300 000 чуждестранни посетители годишно да се запознаят от личен опит с американското общество и култура.

Държавата започна изкупуване на "Дунарит"

http://www.mediapool.bg/darzhavata-zapochna-izkupuvane-na-dunarit-news268528.html

Министерството на икономиката е започнало процедури по изкупуването на активите на русенското оръжейно предприятие  "Дунарит" и чрез "Държавната консолидационна компания" (ДКК) вече са платени негови дългове за над 40 млн. лв. към фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Държавата преговаря и за покриване на изискуеми кредити на военния завод в размер на 67 млн. лв. като крайната цел е да придобие дружеството, но не е изключено все пак то да отиде и в частни ръце. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на извънреден брифинг в понеделник. До решението за изкупуване на оръжейния завод, около чиято собственост се води съдебна битка, се е стигнало заради предприетото от прокуратурата разследване срещу единия претендент за собственик – оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, и срещу тримата членове на борда на предприятието по подозрения за източването му в полза на бившия банкер Цветан Василев. С кредити от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), в която той бе мажоритарен акционер, са извършвани редица сделки около завода. Прокуратурата има ключова роля в развръзката за съдбата на "Дунарит", тъй като заради повдигнатите обвинения срещу ръководството на предприятието, то е застрашено от отнемане на лиценза на производство на военна продукция и продажбата й. Макар тримата шефове да подадоха оставки, тяхното оттегляне и смяната им не може да бъде одобрена от общо събрание на акционерите заради решение на съда, блокиращо вписването на собствеността на "Емко" на Емилиян Гебрев. Спорът за активите на "Дунарит" е между фирма "Емко", която влезе в дружеството чрез увеличението на капитала му и замени свързаната с Цветан Василев "Кемира", и фирмата "Виафолт", свързвана с Деляна Пеевски. Претенцията на "Виафолт" към "Дунарит" е, че има особен залог върху предприятието по силата на придобити нейни вземания от КТБ за 22.176 лн. евро, 1.774 млн. щатски долара и 400 хил. лв., чието погасяване е просрочила. В момента върху акциите е наложен запор.   "При това положение съветът на директорите на "Дунарит" не може да бъде сменен, но има уверение от управителя за назначаване на прокурист с пълни права за управление на предприятието, за да няма проблем с лиценза", каза Караниколов пред журналисти. "Министерството на икономиката започва процедура по изкупуване на активите", посочи той, но не се ангажира с цена на бъдещата сделка. Заяви само, че в момента със синдиците на КТБ се преговаря за погасяването на 67 млн. лв. изискуеми кредити на военния завод. Отделно вече са погасени дългове за около 40 млн. лв., каза Караниколов. От думите му стана ясно, че вероятно цялата сделка ще стане през "Държавната консолидационна компания" (ДКК), чиито предприятия разполагали с достатъчно свободен финансов ресурс, за да платят за заемите на "Дунарит". Засега не се налага участието на държавната Българска банка за развитие, допълни министърът на икономиката, но не изключи и тази опция. Според публикувани в Търговския регистър документи става ясно, че миналия петък – 25 август 2017 г., са били подписани редица договори за уреждане точно на борчовете, които дори наближават 47 млн. лв. Тогава КТБ е сключила договори веднъж с фирмата "Дипи" ЕООД и втори път с ДКК за прехвърляне на вземанията в евро, долари и левове. Така излиза, че държавата в лицето на ДКК притежава част от активите на "Дунарит", но каква точно не става ясно. Плетеницата от цесии От описаната в документите плетеница от цесии с кредитите на "Дунарит" от КТБ става ясно, че първоначално италианецът Едоардо Миролио, които участваше с Пеевски и в бизнеса в "Булгартабак", през октомври 2014 г. е прихванал през "Дунарит" редици свои вземания от фалиралата банка. Тогава фирмата му "Е.Миролио" ЕАД е прехвърлила на оръжейния завод вземания от банката за 23 млн. евро, 2.218 млн. долара и 920 хил. евро. Срещу това е получила особен залог върху предприятието. Отделно на сметката на русенското предприятие са записани вземания на "Интерпред Световен търговски център" от КТБ за 500 хил. лв., както и на люксембургската "Б.Р.Е." АД за 1.3 млн. евро. След това тези вземания се прехвърлят през 2016 г. от Миролио на "Виафолт Инвестмънт  България", свързвана с Пеевски, като през май сумата става предсрочно изискуема. Три месеца по-късно българското дружество "Виафолт" прехвърля цесиите на "Виафолт Лимитед", регистрирано на Британските Вирджински острови. Така се стига до поредната подобна сделка – на "Виафолт" с фирмата "Дипи" в началото на юли 2017 г., а  само преди седмица Пеевски обяви:  "Нямам, никога не съм имал и няма да имам и в бъдеще, нищо общо с дружества от военната индустрия”. Собственик на "Дипи" е Добрин Иванов Иванов. Според финансовия отчет на компанията за миналата година тя е имала 15 000 лв. приходи и също толкова разходи. Фирмата има непокрита загуба от 178 000 лв. За 2016 г. дългосрочните й инвестиции са за 2.64 млн. лв. и са в капиталови ценни книжа, показва справка в Търговския регистър. Добрин Иванов е собственик в още три фирми. Едната от тях - "Трансмобил", се занимава с търговия с въоръжения и боеприпаси, машини и съоръжения за военно производство, военна техника. Другата му фирма "Емона 2000" през миналата година започна да строи на плажа Иракли. Дружеството "Вая дир", в което Иванов е съсобственик, през 2011 г. е получила концесия на плажа "Река Вая" също в местността Иракли.  "Дипи" обаче скоростно прехвърля вземанията от "Дунарит" на КТБ. Договорът е сключен на 25 август, а сделката е изповядана на 28 август. Според документа постигнатата цена е близо 47 млн. лв., от които 40 млн. лв. са дължими в седемдневен срок от подписването на договора, а остатъкът – до една година. КТБ обаче няма да плати пари, а ще прехвърли на "Дипи" свои активи и вземания от длъжници, които са били пускани за публична продажба по програмата за осребряване на активи, но към тях не е бил проявен интерес. Кои са активите ще бъде описано в допълнителен анекс към договора. В публичната информация, предоставена от синдиците на КТБ, последната от която е от февруари 2017 г., не е посочено "Дунарит" да има изискуеми кредити, за които Караниколов каза, че са за 67 млн. лв. В отчета на синдиците е посочено само, че "Дунарит" е имало кредити от банката за 86 млн. лв., които са били погасени с прихващания, но за тези цесии са заведени дела. Те още не са приключили, сочи справка в Софийския градски съд. Още една оръжейна перла в короната на ДКК Ако ДКК придобие "Дунарит", това ще е поредният й актив от военнопромишления комплекс след включените вече оръжейни предприятия  "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ-Сопот), "Кинтекс", "НИТИ", Казналък, и придобитото през май 2017 г. след дълги съдебни спорове "Авионамс". Според източници от оръжейния бизнес, целта на упражнението по одържавяване на "Дунарит" е, политикът от ДПС да получи безпрепятствено от държавата права за продажба на военна продукция на външните пазари. В момента оръжейният бизнес се задъхва от поръчки и печалбите стабилно растат. Караниколов обаче остави отворена врата за влизане и на частни капитали в "Дунарит", обяснявайки, че при процедура за продажбата му са възможни различни варианти. От думите му стана ясно, че връщането на "Дунарит" в лоното на държавните предприятия, където бе до приватизацията му, се одобрява от работещите в завода и синдикатите. Той посочи още, че извън проблемите на дружеството, породени от кредитите му в КТБ, то работи изключително добре и не се налага да му бъде оказвана допълнителна финансова помощ. "Проблемът е евентуално, ако започнат делата, които са по кредитите и изпълнителни производства - да почнат да се продават машини и съоръжения. Няма да го допуснем", заяви Караниколов. По думите му целта е да се избегнат процедура по несъстоятелност на "Дунарит" и сътресения, касаещи целия военно-промишлен комплекс.

Държавата ще изкупи "Дунарит"

http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-izkupi-dunarit-news268528.html

Министерството на икономиката вече преговаря с всички кредитори на русенското оръжейно предприятие  "Дунарит" за погасяване на дълговете и придобиване на активите на дружеството. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг в понеделник. До решението за изкупуване на военния завод, около чиято собственост има съдебна битка, се е стигнало заради воденото от прокуратурата разследване срещу единия претендент за собственик – оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, и срещу тримата членове на борда на предприятието по подозрения за източването му в полза на бившия банкер Цветан Василев. С кредити от фалиралата Корпоративна търговска банка са извършвани редица сделки около завода. Заради повдигнатите обвинения срещу ръководството на предприятието, то е застрашено от отнемане на лиценза и макар тримата шефове да подадоха оставки, тяхното оттегляне и смяната им не може да бъде одобрена от общо събрание на акционерите заради решение на съда, блокиращо вписването на собствеността на "Емко" на Емилиян Гебрев. "При това положение съветът на директорите на "Дунарит" не може да бъде сменен, но има уверение от управителя за назначаване на прокурист с пълни права за управление на предприятието, за да няма проблем с лиценза", каза Караниколов пред журналисти. "Министерството на икономиката започва процедура по изкупуване на активите", посочи той, но не се ангажира с цена на бъдещата сделка. Заяви само, че в момента със синдиците на КТБ се преговаря за погасяването на 67 млн. лв. изискуеми кредити на военния завод. Отделно вече са погасени дългове за около 40 млн. лв. От думите му стана ясно, че вероятно сделката ще стане през "Държавната консолидационна компания" (ДКК), чиито предприятия разполагали с достатъчно свободен финансов ресурс, за да платят за заемите на "Дунарит". Засега не се налага участието на Българската банка за развитие, допълни Караниколов, но не изключи и тази опция. Също така той остави отворена врата за влизане и на частни капитали в предприятието, обяснявайки, че при процедура за продажба на "Дунарит" са възможни различни варианти. Очаквайте подробности

Караниколов иска съвет да координира оръжейния бизнес

http://www.mediapool.bg/karanikolov-iska-savet-da-koordinira-orazheiniya-biznes-news268528.html

Министърът на икономиката Емил Караниколов предлага на Министерския съвет да одобри създаването на Съвет за координиране и развитие на дружествата производители и търговци на стратегически изделия и специална продукция. Проектът на постановлението е публикуван на сайта на ведомството. Целта е тази съвет да оказва на оръжейния бизнес институционална подкрепа за ускоряване на модернизацията на индустрията и увеличаване на външните й пазари и приходите след рекордния им ръст до над 1 млрд. евро през 2016 г. Новото звено беше анонсирано от Караниколов по време на протеста на работещите в русенското предприятие "Дунарит" преди две седмици, които бяха притеснени от опасността да бъде отнет лиценза на военния завод заради разследване срещу собственика Емилиян Гебрев и на директорите на дружеството за източване на сметките му в полза на бившия банкер Цветан Василев.  След оставка на ръководството на завода министърът на икономиката успокои, че няма да се отнеме лиценза на "Дунарит". По-късно в понеделник се очаква той да обяви какви действия е предприела държавата спрямо това предприятие. Миналата седмица обаче стана ясно, че в допълнение към прокурорската офанзива срещу Гербев, чиято сделка за покупката на "Дунарит" фактически е административно блокирана, държавата му отне и лиценза за продажба на боеприпаси на собственото му предприятие "Емко" с аргумента, че така гарантира сигурността на работниците и живеещите в района на Трявна. В допълнение е отнет и лицензът за търговия с боеприпаси за 2 месеца и на държавното дружество "Снабдяване и търговия МО", с което Емилиян Гебрев търгува. В мотивите си за създаването на оръжейния съвет Караниколов посочва, че постигнатите от българската отбранителна технологично-индустриална база резултати показват, че този бизнес има необходимия производствен и технологичен потенциал за растеж, но е необходимо той да се модернизира и адаптира към съвременните изисквания за сигурност и тенденциите в глобалната икономика. Като цел остава заложеното в разработената  съвместно в представителите на отрасъла и приета през май 2012 г. Стратегия за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база.. Става въпрос за повишаване на иновативността на българските отбранителни продукти, развитие на българската отбранителна промишленост като част от Европейската отбранителна индустриална и технологична база, увеличаване на участието в програми и проекти в рамките на НАТО и ЕС, в осъществяване на национални  проекти и реализиране на продукти и услуги за националните въоръжени сили. В проекта за постановлението се посочва, че е необходимо по-високо ниво на координация на национално равнище и обединяване на усилията на държавните институции и бизнеса в процеса на планиране и изграждане на модерни способности на отрасъла. Това и налага създаването на въпросния съвет към Министерския съвет. Предложението е той да се оглавява от  министъра на икономиката, а в състава му да бъдат включени министрите (или техни заместници) на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи, на финансите и на труда и социалната политика, председателят или заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност“, президентите или вицепрезиденти на КНСБ и КТ "Подкрепа“, както и представител на Сдружение "Българска отбранителна индустрия“. Плановете са това звено да се събира най-малко веднъж на три месеца, като на заседанията в зависимост от предмета на обсъжданите теми могат да бъдат канени за участие представители на постоянните комисии към Народното събрание, представители на други държавни институции, както и на други неправителствени организации, които имат отношение към разглежданите въпроси. По проекта на Постановление не се налага да бъде изготвяна справка за съответствие с европейското право, тъй като актът не съдържа разпоредби, въвеждащи в българското законодателство норми на правото на Европейския съюз. Също така няма да има пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, посочват още от икономическото ведомство.

До 23 септември се подават молби за узаконяве на нарушенията на жилища и вили в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412982

До 23 септември се подават молби за узаконяве на нарушенията на жилища и вили в ГърцияХиляди са сградите, които имат промени в строителния план без разрешение от техническите власти. Най-често срещаните са изградени допълнително стаи, остъклени балкони или незаконни постройки в дворната част. Те се узаконяват след плащане на глоба в зависимост от нарушението, което е много по-евтино от глобите, които очакват собствениците след това.

На 79 години почина френската актриса Мирей Дарк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412997

На 79 години почина френската актриса Мирей ДаркФренската актриса, сценаристка, режисьорка и бивш модел Мирей Дарк почина на 79-годишна възраст, предаде Франс прес, позовавайки се на радио RTL. Дарк, звездата на френското кино през 60-те и 70-те години на миналия век, се е снимала в 50 филма. Над 13 от тях актрисата е работила с режисьора и сценарист Жорж Лотнер.

Почина френската актриса Мирей Дарк

https://offnews.bg//zvezdi/pochina-frenskata-aktrisa-mirej-dark-663807.html

Френската актриса и дългогодишна партньорка на Ален Делон Мирей Дарк почина на 79 години, съобщи радио RTL.

Мирей Дарк е участвала в над 50 игрални филма, сред тях "Високият рус мъж с черната обувка", "Смъртта на един негодник" и "За кожата на едно ченге". 

През 2005 г. Мирей Дарк става дама на Почетния легион на Франция. "Напусна ни една от големите фигури на френското кино. Мирей Дарк беше талантлива актриса и смела жена, съвестно изпълняваща поетите задължения", гласи туит на френския министър на културата Франсоаз Нисен.

Мирей Дарк е родена на 15 май 1938 г. в Тулон, Франция, в скромно семейство. Завършва местната Консерватория по драматични изкуства, след което се мести в Париж с надеждата за актьорска кариера. В началото работи като модел, след което получава малки роли. Дебютира в телевизията през 1960 г. 

Почина френската актриса Мирей Дарк

https://offnews.bg//sviat/pochina-frenskata-aktrisa-mirej-dark-663807.html

Френската актриса и дългогодишна партньорка на Ален Делон Мирей Дарк почина на 79 години, съобщи радио RTL.

Мирей Дарк е участвала в над 50 игрални филма, сред тях "Високият рус мъж с черната обувка", "Смъртта на един негодник" и "За кожата на едно ченге". 

През 2005 г. Мирей Дарк става дама на Почетния легион на Франция. "Напусна ни една от големите фигури на френското кино. Мирей Дарк беше талантлива актриса и смела жена, съвестно изпълняваща поетите задължения", гласи туит на френския министър на културата Франсоаз Нисен.

Мирей Дарк е родена на 15 май 1938 г. в Тулон, Франция, в скромно семейство. Завършва местната Консерватория по драматични изкуства, след което се мести в Париж с надеждата за актьорска кариера. В началото работи като модел, след което получава малки роли. Дебютира в телевизията през 1960 г. 

Да излезем - на всяка цена! В един бастион на Брекзита започват да губят търпение

http://www.mediapool.bg/da-izlezem---na-vsyaka-tsena-v-edin-bastion-na-brekzita-zapochvat-da-gubyat-tarpenie-news268527.html

В пристанищния град Тилбъри, на 35 км източно от Лондон, подкрепата за излизане от Европейския съюз остава нерушима като скала и хората настояват за незабавен Брекзит.   "Надявам се, че ще може да напуснем напълно, нали за това гласувахме", изтъква Дейвид Кънингам, 65-годишен пенсионер, без да крие нетърпението си.   "Време е. Колкото повече се бавим, толкова ще е по-трудно да скъсаме", добавя той пред АФП.   За новия кръг от преговори, който започват тази седмица Лондон и Брюксел, този бивш производител на коли заявява, че иска "независима Великобритания, както по времето, когато можеше да търгуваш с цял свят". "Нямам нищо против континента. Но общият пазар не вървеше. Щом нещата не вървят, излизаме", отсича той.    Разположен край устието на Темза, Тилбъри е прочут с пристаните си и крепостта от 17-и век, бранела столицата от морски набези.   Градът с 12 000 жители е сред най-важните контейнерни пристанища в страната.   На референдума от 23 юни 2016 г. местният окръг Търок бе четвърти от общо 382 сред най-масово гласувалите за Брекзит със 72.3 на сто подкрепа за излизане от ЕС.   Общността на нациите е предпочитана пред ЕС   "Трябваше да си останем с Общността на нациите", коментира Дерек Хауард, 77-годишен дърводелец в пенсия, посръбвайки чай.   Той описва града си като "поизтощен", "с много безработица" и твърди, че местните искат парите, харчени сега в Брюксел, да отиват за британските социални служби и здравеопазване.   Нарича "смехотворни" дискусиите ще се наложи ли кралството да плати за Брекзита милиарди лири, но добавя убедено: "Щом такава е цената . . .".   "Тъй или иначе, трябва да излезем", повтаря той.   Докато Лондон обсъжда споразумения за преход, който да трае с години след предвиденото напускане на европейския блок през март 2019 г., анкета на "ЮГав" през месеца показа, че решимостта на избирателите, поддържащи Брекзита, не е намаляла.   Според 61 на сто от тях "значителните щети за британската икономика са цена, която си струва да бъде платена" за излизането от ЕС.   Близо 39 на сто от 2043-мата запитани миналия месец мислят същото за собственото си положение и за възможността член от семейството да изгуби работата си.   Застанал край местен паметник от времето на войната, 42-годишният Дарън разсъждава, че масовата имиграция е била ключов фактор за вота в полза на Брекзита.   Брекзитът като "възможно най-доброто"   "Те вършат нашата работа. Тук работните места са много. Ако си тръгнат повечко от тези хора, ще е по-добре за нас", твърди безработният, който отказва да се представи с фамилно име.   "Според мен страната вече не се справя. Според мен те трябва да си заминат. Тук вече не е страна на британците. Наистина не е", казва той.   В очите му Брекзитът е "възможно най-добрият" изход.   Именно на пристаните в Тилбъри са били стоварени първите мигранти от Карибските острови, докарани през 1948 г. с кораба "Емпайър уиндръш".   "Ще има отрицателен ефект върху доста неща", смята 69-годишната Джеки Валънтайн, работила в държавното здравеопазване. Тя обаче е гласувала за Брекзит в знак на протест срещу "политиците в Брюксел, които ни диктуват какво да правим".   "Медицинските сестри от Европа, които биха могли да потърсят работа тук, вече не кандидатстват. Не идват вече свестни хора, които бихме могли да приемем у нас", казва със съжаление тя. Но "ще оцелеем", убедена е Джеки.   Шейсет и петгодишният Тони Чърч кротко лови риба в устието на реката: "Гласувах да напуснем. Не желая хора, които не са избирани, да ми казват какво да правя".   "Струва ми се, че те са по-добре подготвени да преговарят от нас. А ние сякаш се влачим едвам-едвам", отбелязва той.   И допълва: "Дано не стане така, че просто да се предадем и да се откажем от твърде много неща".     По БТА.

Саудитските семейства се разпадат заради овнешка глава или хващане за ръката

http://www.moreto.net/novini.php?n=358326

Саудитците намират какви ли не поводи за разводи, съобщи местният вестник „Ал Уатан“. Изданието публикува подборка за най-нелепите причини за разводи кралството. Един от поданиците подал молба за развод, след като жена му забравила да сложи главата на овен на масата с гостите.

"Ислямска държава“ е пуснала пипала и в Сибир

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-e-pusnala-pipala-i-v-sibir-news268526.html

Руското федерално следствие смята да съобщи, че в сибирския град Сургут е открита клетка на терористичната организация Ислямска държава, твърди източник на вестник "Новая газета".   По данни на руското опозиционно издание клетката е включвала най-малко петима души, включително 19-годишният Артур Гаджиев. След опит да подпали местен мол на 19 август той рани с нож 7 минувачи в центъра на града и бе убит от полицията. Същия ден отговорност за инцидента пое "Ислямска държава", напомня вестникът.   Според руската служба за финансов мониторинг в момента се издирват 7 души от Сургут, заминали да воюват в Сирия, а за международно издирване са обявени общо към 50 жители на Хантимансийския автономен окръг в Сибир, заподозрени в тероризъм.   В материала се цитира изследване на Московския център "Карнеги", според което броят на мюсюлманите в Уралския федерален окръг на Русия, включващ Хантимансийския, е нараснал през последния четвърт век с близо 100 000.   По различни оценки мюсюлманската общност в Сургут достига близо 10 на сто от населението - около 45 000 души. През последното десетилетие на миналия век и първото на този заедно с мигрантите от Кавказ в региона прониква новата "близкоизточна" ислямска идеология, която започва да изтласква традиционния за тези места суфистки ислям, посочва "Новая газета". Десетки познати на Гаджиев са задържани, срещу четирима вече са повдигнати обвинения в терористичен сговор, пише всекидневникът и се пита къде престъпникът се е заразил с идеята на радикалния ислямизъм.   "Неприятният отговор може би е, че идеята е узряла на място. Сибир все по-често се откроява в контекста на сирийската война - но нито тук, нито другаде в Русия никой не знае как да се бори с това", коментира в заключение "Новая газета".

Компания на Тръмп искала да строи небостъргач в Москва преди президентските избори

http://www.mediapool.bg/kompaniya-na-tramp-iskala-da-stroi-nebostargach-v-moskva-predi-prezidentskite-izbori-news268525.html

Компанията на Доналд Тръмп се е стремила да осъществи план за строеж на небостъргач в Москва по времето, когато той е бил кандидат за президент на САЩ в края на 2015 и началото на 2016 г., съобщава в. "Вашингтон пост".   Според американското издание, които цитира запознати с въпроса източници и проучени от адвокатите на "Тръмп организейшън" документи, роден в Русия строителен предприемач е призовал Тръмп да дойде в Москва, за да рекламира предложението, и е намекнал, че може да накара руския президент Владимир Путин да каже "големи неща" за Тръмп.   Предприемачът Феликс Сатър предсказал в имейл през ноември 2015 г., че той и ръководството на "Тръмп организейшън" скоро ще празнуват един от най-големите жилищни проекти в историята на недвижимите имоти и избирането на Тръмп за президент на САЩ.   Тръмп така и не отишъл в Москва, както предлагал Сатър. Инвеститори и компанията на Тръмп подписали писмо за намерение, но тъй като нямали земя и разрешителни да продължат, проектът бил изоставен през януари 2016 г., малко преди началото на първичните избори за президент в САЩ.   Въпреки това информацията за сделката, която не е била разкривана по-рано, предоставя доказателства, че компанията на Тръмп активно е преследвала значителни търговски интереси в Русия в момент, когато той е водил кандидат-президентска кампания и е бил в позиция да определи отношенията между Вашингтон и Москва. Новите подробности от имейлите, които се предвижда скоро да бъдат предадени на разследванията на Конгреса, също така изтъкват вероятността да е имало допълнителни контакти между свързани с Русия хора и сътрудници на Тръмп по време на кандидат-президентската му кампания.   Преговорите за построяване на "Тръмп тауър" в Москва са приключили преди бизнес връзките на Тръмп с Русия да се превърнат в значим въпрос в кампанията. През юли 2016 г. Тръмп отрече да има каквито и да било бизнес връзки с Русия, като написа в Туитър, че "има НУЛА инвестиции в Русия", а после подчерта на пресконференция, че "няма нищо общо с Русия", отбелязва "Вашингтон пост".

Критичните огнища на пожара в Кресненското дефиле са овладени

http://www.cross.bg/dosta-pozhara-radev-1553339.html

/КРОСС/ "Овладяхме критичните огнища на пожара в Кресненското дефиле, продължаваме да работим по периметъра". Това съобщи пред радио „Фокус" инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. „Продължаваме да работим на терен с тежки машини, но към момента ситуацията е доста по-добра от тази, която беше сутринта", каза още инж. Дамянов. Той добави, че за момента прогнозите за цялостно локализиране на пожара са доста добри, но не се ангажира с точни срокове дали това ще се случи в рамките на днешния ден. Междувременно, за да бъде овладян пожара и да не се разпростира до главния път Е-79 днес в борбата са стихията отново се включиха два хеликоптера на военните. Десетки резервоари с вода са подредени по билото на дефилето и три хеликоптера ще гасят от въздух ще гасят огнището над Е-79. „Там тече една много трудоемка операция. Около 200 човека имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма, около 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които да ни позволят да караме вода, за да сме спокойни и да спрем разпространението на огъня", обясни още сутринта главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". „Както виждате един ден сме оптимисти, на другия се случва нещо - като пожарът край село Влахи и там проблемите нарастват. Според предоставената ми информация пожарът е локализиран

3 хеликоптера гасят пожара в Кресненското дефиле, критичните огнища са овладени

http://www.cross.bg/dosta-radev-pozhara-1553339.html

/КРОСС/ "Овладяхме критичните огнища на пожара в Кресненското дефиле, продължаваме да работим по периметъра". Това съобщи пред радио „Фокус" инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. „Продължаваме да работим на терен с тежки машини, но към момента ситуацията е доста по-добра от тази, която беше сутринта", каза още инж. Дамянов. Той добави, че за момента прогнозите за цялостно локализиране на пожара са доста добри, но не се ангажира с точни срокове дали това ще се случи в рамките на днешния ден. Междувременно, за да бъде овладян пожара и да не се разпростира до главния път Е-79 днес в борбата са стихията вече участват три хеликоптера на военните, а не два, както беше в предишните дни. Десетки резервоари с вода са подредени по билото на дефилето и три хеликоптера ще гасят от въздух ще гасят огнището над Е-79. „Там тече една много трудоемка операция. Около 200 човека имат за задача да изградят по продължението на ръба на хълма, около 500 метра денивелация, няколко резервоарни системи, които да ни позволят да караме вода, за да сме спокойни и да спрем разпространението на огъня", обясни още сутринта главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". „Както виждате един ден сме оптимисти, на другия се случва нещо - като пожарът край село Влахи и там проблемите нарастват. Според предоставената ми информация пожарът е локализиран

Бизнес климатът се подобрява в търговията и услугите

http://econ.bg/Новини/Бизнес-климатът-се-подобрява-в-търговията-и-услугите_l.a_i.748223_at.1.html

През август 2017 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.5 пункта спрямо юли благодарение на подобрената среда в търговията на дребно и...

Рапърът Дрейк изненадващо се появи на фестивал след седемчасов полет (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6412968

Рапърът Дрейк изненадващо се появи на фестивал след седемчасов полет (Видео)Канадският рапър Дрейк изненадващо се появи на музикалния фестивал в Рединг, Великобритания, след седемчасов полет, съобщи Контактмюзик, цитирано от БТА. 30-годишният изпълнител беше изненадващият гост за изявата на британския рапър Гигс в рамките на феста. Представяйки звездния си колега от Канада,

Министерството на културата е разрешило асфалт на бул. "Прага"

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/28/3031952_ministerstvoto_na_kulturata_e_razreshilo_asfalt_na_bul/?ref=rss


Експертен съвет на Министерството на културата в петък е взел решение да се разреши асфалтовата настилка на бул. "Прага" в София. Това съобщи зам.-кметът Евгени Крусев, цитиран от "Фокус".<br /><br />Булевардът е в ремонт от миналия месец, а планът на общината е да замени паважа с асфалтова настилка. Досега министерството беше на мнение, че паветата са част от недвижимото културно наследство. Общината възрази, че булевардът е натоварен, обслужва няколко болници,...

13-годишна подкара мотопед и влезе в болница, пострада и нейна връстничка

https://www.24chasa.bg/region/article/6412942

13-годишна подкара мотопед и влезе в болница, пострада и нейна връстничка13-годишна от пловдивското село Ръжево Конаре е приета в болница, след като вчера е подкарала мотопед и е паднала от него. Нейната спътничка, която е на същата възраст, се е отървала с охлузвания. Инцидентът е станал край селото. Тийнейджърката управлявала нерегистрирано возило и загубила контрол при преминаване през неравен участък от път извън

Румъния очаква да се присъедини към еврозоната през 2022 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rumyniia-ochakva-da-se-prisyedini-kym-evrozonata-prez-2022-g-245616/

Според външния министър на страната по-ранното влизане ще се отрази негативно върху най-бедните ѝ граждани

"Комерсант“: Почти е договорена продажбата на руски ракети за Турция

http://www.mediapool.bg/komersant-pochti-e-dogovorena-prodazhbata-na-ruski-raketi-za-turtsiya-news268524.html

Москва и Анкара почти договориха вече планираните доставки на руски комплекси за противовъздушна отбрана С-400 за Турция. Това заявява пред вестник "Комерсант" шефът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) Дмитрий Шугаев.   "В случая не става дума за доставки на стрелкови оръжия, а за една сериозна система, затова има нюанси. Много се надявам скоро да стигнем до положителен резултат", казва Шугаев.   Той уточнява, че руските системи за ПВО в момента много се търсят. Службата, например, обработва около 10 заявки за комплекси С-400 "Триумф".   Като цяло обаче Русия продава най-много авиационна бойна техника. Географията на доставките не се променя особено през последните години, казва Шугаев.   "Все още се ориентираме към Близкия изток и Азиатско-Тихоокеанския регион, които заемат по около 40 процента в общия износ на продукция с военно предназначение", обяснява той.   Сред страните купувачи, представляващи най-голям интерес за руските търговци на оръжия, Шугаев откроява Саудитска Арабия. Междуправителствени комисии обсъждат сделки и с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Йордания, Мароко, Алжир, Египет, Ливан. "На практика сме обхванали целия този регион", резюмира специалистът.   Износът на руски оръжия и бойна техника е сред основните приходоизточници на държавата, отбелязва "Комерсант", цитиран от Би Би Си. През 2016 г. Русия е продала навън военна продукция за над 15 милиарда долара при едва 3 милиарда през 2000 г.

В Румъния спряха с изстрели трафиканти на мигранти край Тимиш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412983

В Румъния спряха с изстрели трафиканти на мигранти край ТимишРумънски гранични полицаи от западния окръг Тимиш са произвели изстрели, за да спрат два автомобила с нелегални мигранти, водени от сръбски гражданин, които преминали през полицейската бариера, предаде Аджерпрес. Един полицай е бил леко ранен при инцидента. Румънските гранични полицаи се опитали да спрат двата автомобили, за които имало подозрения,

Пловдив ще е домакин на конкурс за спиртни напитки

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/28/3031946_plovdiv_shte_e_domakin_na_konkurs_za_spirtni_napitki/?ref=rss


Пловдив ще бъде домакин на световния конкурс за спиртни напитки през следващата година. Тогава ще се проведе 18-то издание на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, съобщават организаторите. През миналата година в града се проведе престижният конкурс за вина - Concours Mondial de Bruxelles.<br /><br />Решението е било обявено в Чили, където в момента се провежда конкурсът. Там е бил прожектиран и филм за Пловдив, който е обявен за европейска столица на културата през...

Нападателят от Турку се представил с фалшива самоличност

http://www.mediapool.bg/napadatelyat-ot-turku-se-predstavil-s-falshiva-samolichnost-news268523.html

Финландски съд определи самоличността на заподозрения за нападенията с нож в град Турку.   Според материалите по делото мароканският кандидат за убежище, който призна пред съда, че е убил две жени в Турку, е Абдул Рахман Буанан. От документите става ясно също, че мъжът, идентифициран първоначално от властите като 18-годишния Абдул Рахман Мешках, е 22-годишен, предаде Ройтерс.   Финландската полиция заяви, че заподозреният се е представил пред властите с фалшива самоличност, когато през 2016 г. е дошъл във Финландия.   При нападенията с нож в Турку на 18 август бяха ранени осем души.   Заподозреният, който остава под стража, заяви пред съда, че е отговорен за извършването на атаките, но отрече да е действал от терористични подбуди.   През 2016 г. той дошъл във Финландия, живял в приемен център в Турку и преди нападенията му било отказано убежище.

Рекорден брой българи са пътували в чужбина

http://dnes.dir.bg/news/patuvania-balgari-chuzhbina-broy-rekorden-26302993

Броят на пътуванията на български граждани в чужбина и на посещения на чужденци у нас през юли достигнаха рекорди, сочи статистиката на НСИ.

Симеон Славчев отново ще играе под наем в полския "Лехия"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/28/3031948_simeon_slavchev_otnovo_shte_igrae_pod_naem_v_polskiia/?ref=rss


Българският национал Симеон Славчев отново ще играе под наем в полския "Лехия" (Гданск), съобщи "А Бола". 23-годишният халф е собственост на "Спортинг" (Лисабон), но изобщо не попада в плановете на старши треньора на португалския отбор Жорже Жезуш.<br /><br />Славчев играе под наем в "Лехия" и през миналия сезон. Полузащитникът, който тогава беше преотстъпен срещу сумата от 50 хиляди евро, записа 23 мача и три асистенции в полското...

Ангел Кодинов е 8-и в света на 500 метра едноместно кану

http://www.cross.bg/purvenstvo-myasto-metra-1553338.html

/КРОСС/ Спортният талант на „Еврофутбол" Ангел Кодинов е 8-ми в света на 500 м едноместно кану от шампионата на планетата в Рачице, Чехия. Победител стана представителят на домакините Мартин Фукса, а 19-годишният пловдивчанин остана на 3,64 сек след него. В истински гладиатор се превърна 14-годишният Александър Джорджев, който спечели златото в кат. до 57 кг от Световното първенство по таекуондо за кадети в Шарм Ел Шейх, Египет със счупена ръка. Още в първата среща дупничанинът претърпя травма, но това не му попречи да спечели срещата си с 18-4 срещу Абдулах Сабах от Саудитска Арабия. Последва победа над египтянина Али Селим с 24-14. На полуфинала се изправи срещу тайландеца Панаторн Талайвонг и го разгроми с 31-11. На финала отнесе иранеца Седик Рахминя с 27-12. Това е първи златен медал на българското таекуондо на толкова голямо състезание. Диана Петкова се класира на 14-о място на 50 метра свободен стил на Световно първенство по плуване за юноши и девойки в Индианаполис, САЩ. Талантливата ни плувкиня записа 25.94 сек в полуфиналната си серия в неделя. В петък 17-годишната пловдивчанка постигна 1:14.43 мин на 100 м бруст и се нареди 37-ма. Същият ден Петър Божилов зае 17-о място на 800 м св. стил с резултат 8:17.54 мин. Днес Петър ще участва в последния си старт на 1500 м св. стил

Началото на фестивала FUNCITY+ във Варна наближава

http://www.moreto.net/novini.php?n=358343

Остават броени дни до началото на младежки фестивал FUNCITY+, който ще превърне пристанището на Варна в зона за забавления, припомня Moreto.net. Между 31 август и 3 септември ще се обособят няколко сцени и зони за танци, работилници, изкуство, спорт и игри.

Гори нощен клуб в хотел „Маринела“

http://frognews.bg/news_141042/Gori-noshten-klub-v-hotel-Marinela/

Нощен клуб пламна в софийския хотел „Маринела“, бившият ”Кемпински”.

НАП си прибра задължения на заведения в "Слънчев бряг" като иззе оборотите им

http://www.mediapool.bg/nap-si-pribra-zadalzheniya-na-zavedeniya-v-slanchev-bryag-kato-izze-oborotite-im-news268522.html

Заведения в курорта "Слънчев бряг" с просрочени задължения към Националната агенция за приходите /НАП/ се разделиха с оборотите си през уикенда след прилагане на мярката изземване на средства от каси на длъжници. Тези действия се прилагат от НАП и то нееднократно, към лица, които отказват доброволно да погасяват своите просрочени задължения, а същевременно осъществяват търговска дейност, която акумулира приходи, съобщи говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов, цитиран от БТА.   От приходното ведомство в Бургас коментираха, че от тази мярка произтича дисциплиниращ ефект, който се изразява в това, че задължените лица осъществяват контакт с НАП и предлагат начини за поетапно, разсрочено погасяване на натрупаните задължения.   В хода на засиления контрол през последните три дни бяха проверени и търговски обекти в Созопол, от които са иззети компютърни конфигурации с цел проследяване на паричните потоци и установяване на реалните обороти, информира Узунов.   През изминалата нощ са извършени проверки и на всички търговски обекти, намиращи се на Летище- Бургас. Установено е едно нарушение в заведение, което предстои да бъде запечатано.   По Южното Черноморие от началото на юни са извършени повече от 3000 проверки.   Данъчните отбелязват спад на нарушенията в сравнение с миналото лято, ръст на оборотите и значително подобряване на фискалната дисциплина по българското крайбрежие.

Станишев: Посещението на Макрон беше полезно за България

http://pogled.info/svetoven/pes/stanishev-poseshtenieto-na-makron-beshe-polezno-za-balgariya.88769

/Поглед.инфо/ Посещението на Макрон беше полезно за България поради няколко причини. Това е първо посещение на френски президент от 2007 г., което само по себе си е успех, защото дава възможности за интензифициране на двустранните ни отношения.

Локализираха пожар край сръбския град Приеполе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412926

Локализираха пожар край сръбския град ПриеполеПожарът, който вчера обхвана борова гора на хълма над сръбския град Приеполе в Златиборски окръг, е локализирани и е под контрол, съобщи днес началникът на сектора за извънредни ситуации на Златиборски окръг Горан Посъркача, съобщи Танюг, цитирано от БТА. "В момента се довършва гасенето на пожара, няма опасност от разширяването му.

Бункерите - ето кой печели от войната на думи между САЩ и КНДР

http://clubz.bg/57691-bunkerite_eto_koj_pecheli_ot_vojnata_na_dumi_mejdu_sasht_i_kndr

Напрежението между САЩ и Северна Корея и острата размяна на реплики и заплахи за ядрени атаки предизвикаха разнопосочни коментари от световните лидери, но най-вече призиви да не се допуска ситуацията да ескалира.

От заплахите обаче има един сигурен печеливш - строителите на бомбоубежища.

Запитванията и продажбите през последните месеци многократно са се увеличили, върдят няколко американски компании, които строят бункери.

"Търсенето се увеличава насвякъде. Получаваме стотици обаждания", казва Рон Хъбърд, директор на калифорнийската Atlas Survival Shelters пред американското издание "МакКлъчи".

След ограничаването на заплашителната риторика предишната седмица търсенето леко спада, но Хъбърд очаква много силна година. Досега компанията му е продала 1 000 бомбоубежища със средна цена 25 000 долара.

Индустрията на бомбоубежищата прави приходите си от страховете на хората - продажбите рязко скачат по време на кризи и са минимални в периоди на мир и стабилност.

Предупреждението на Тръмп за "огън и ярост" срещу Северна Корея, която заплаши с атака американската военновъздушна база "Андерсън" на остров Гуам в Тихия океан, е изиграла ключова роля за вдигане на продажбите. И то не само в САЩ. Увеличава се търсенето и в Япония, споделя Хъбърд, който отваря филиал на фирмата си в Осака. Предстои откриването на голяма фабрика в Далас, чиито продукти да бъдат изцяло за японския пазар, казва още той.

"Отново сме в 60-те години на XX в.", сравнява той търсенето с това в разгара на Студената война. "От една страна имаме луд мъж, а от другата е Доналд Тръмп."

Гари Линч, мениджър на Rising S Shelters в Тексас, също отчита ръст в търсенето на продуктите си както в САЩ, така и в Япония.

"Всичко е заради това, което става в Северна Корея", казва Линч.

Той е продал 67 бомбоубежища от началото на тази година в сравнение с 9 за цялата 2016 г. Линч разказва, че след избирането на Доналд Тръмп за президент, клиентелата му се променя. Преди това с него често се свързвали хора, които се притесняват, че ако Обама прокара идеите си в Конгреса, оръжията им ще бъдат конфискувани. От началото на годината обаче услугите му се търсят все по-често от хора, които чисто и просто "смятат, че Тръмп ще започне война".

Търсещите семейно бомбоубежище имат много варианти. Най-популярният модел в Rising S Shelters е бункер с размери 46,5 квадратни метра. Той е предназначен за едно семейство и струва 120 000 долара. Той е снабден със система за предпазване от ядрено, билогично и химическо оръжие.

Компанията Atlas предлага 15 вида бомбоубежища. Хъбърд казва, че средната цена е паднала от 100 000 до 25 000 долара за шест години.

Фирмата Vivos пък предлага места в подземни бункери. От компанията казват, че всички места в предназначения за 80 души подземен комплекс в Индиана са продадени, а средната им цена е била 35 000 долара на човек.

Въпреки че предлагат различни продукти и имат различни клиенти, всички производители на бомбоубежища си приличат - всички отлично знаят, че параноята може да бъде маркетингова стратегия, коментира Стюърт Ливънуорт от "МакКлъчи", особено когато доверието във властите е най-ниското от години.

 

Захари Карабашлиев и Момчил Николов гостуват на „Аполония“ 2017

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6412931

Захари Карабашлиев и Момчил Николов гостуват на „Аполония“ 2017Предпремиерата на „Хавра“ – новия роман на Захари Карбашлиев, както и „Последната територия“ – носителят на наградата „13 века България” са изборите на издателство „Сиела“ за 33-тото издание на Празниците на изкуствата. Морето има силата да ни накара да мислим за неща, за които обичаме да мислим. Ето защо офисът на издателство „Сиела“ се мести на

"Стара хартия за нова книга" с пето поредно издание в Бургас

http://www.cross.bg/hartiya-kniga-nova-1553337.html

/КРОСС/ За пета поредна година в пет града от страната ще се проведе националната екокампания "Стара хартия за нова книга". Общините Хасково, София, Русе, Пловдив и Бургас ще бъдат домакини на настоящoто издание на инициативата, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците.  Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от "ЕКОПАК България" АД и Книжен център "Гринуич" напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.  В Бургас кампанията под надслов "Почисти и прочети" ще се проведе на 24 септември от 10,00 до 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона. В събитието ще се включат- Хор "Милка Стоева", Детска вокална група "Морски песъчинки", Танцова формация "Дюн", Детската школа на Клуб за спортни танци "Бургас 1975",  ФА "Радост". Талисман на кампанията "Стара хартия за нова книга" тази година е един от най-обичаните съвременни фентъзи герои - Пърси Джаксън - син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс

Гори заведение в хотел "Маринела"

https://www.actualno.com/crime/gori-zavedenie-v-hotel-marinela-news_630169.html

Заведението "Мегами" в петзвездния софийски хотел "Маринела" гори, съобщи bTV. В момента там тече ремонт и няма клиенти. Работници обаче са забелязани на первазите на прозорците. За момента няма данни за пострадали хора. Сигналът за пожара е подаден малко след 11 часа и към мяс

Мъж простреля 15-годишно момче заради кафе-машина

http://dnes.dir.bg/news/mazh-prostrelja-momche-26302922

Мъж е прострелял 15-годишно момче с въздушна пушка и е ударил с нея друго, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Видин.

Партито на Мейуедър след победата - пари, коли и жени (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/partito-na-mejuedar-sled-pobedata-pari-koli-i-zheni-video-663804.html

Боксовата легенда Флойд Мейуедър отпразнува подобаващо победата над Конър Макгрегър и окончателното си пенсиониране.

Американецът отпупа здраво звездата на ММА и приключи непобеден кариерата си. За боя с ирландеца Мейуедър прибра над 200 милиона долара.

Част от тях отидоха за партито на Флойд след успеха. Той бе повикал десетина стриптизьорки от собствения му клуб в Лас Вегас (в края на видеото).

Мейуедър обаче шашна всички с новата си кола – суперскъпо и модерно червено Бугати. Машината е изработена по специална поръчка и всеки детайл е обсъден лично с боксовата легенда.

"Имам колекция от най-красивите момичета от цял ​​свят. Последният път, когато платих за танц в скута, беше преди 20 години.

Не ми се налага да ходя и да си плащам, защото имам собствен стриптийз клуб", сподели пред събралите се журналисти Мейуедър.

Зрелостници пишат по откъс от поемата ”Ралица”

http://dnes.dir.bg/news/literatura-matura-zrelostnitzi-ralitza-peno-slaveykov-26302920

Откъс от поемата „Ралица“ на Пенчо Славейков се падна на днешния държавния зрелостен изпит по български език и литература за сесията август-септември 2017 г.

През юли българите са увеличили пътуванията до Италия, Австрия и Испания

http://econ.bg/Новини/През-юли-българите-са-увеличили-пътуванията-до-Италия-Австрия-и-Испания_l.a_i.748222_at.1.html

Пътуванията на български граждани в чужбина през юли са общо 665.7 хил., или с 15.3% над регистрираните през юли 2016 година, сочат данните на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване