МОН започва дисциплинарно наказание за директора на СМГ

http://dnes.dir.bg/news/smg-vanja-kastreva-antoni-stojanov-distziplinarno-nakazanie-26304053

От днес стартира процедурата за дисциплинарно наказание на директора на Столичната математическа гимназия "Паисий Хилендарски" Антони Стоянов.

Скандална некомпетентност в Общински съвет - Видин

https://www.24chasa.bg/region/article/6413304

Скандална некомпетентност в Общински съвет - ВидинПоредно закононарушение извърши кметът на община Видин и управляващото мнозинство в Общински съвет Видин. Това става ясно от официално писмо на заместник-министъра на културата Амелия Гешева. В него подробно се обяснява, че схемата и проекта за поставяне на монументално-декоративния елемент "Скулптура на светлината" трябва да бъдат съгласувани с

Интерпол издирва наследника на империята Red Bull

https://offnews.bg//sviat/interpol-izdirva-naslednika-na-imperiata-red-bull-663825.html

Интерпол издирва с червена бюлетина наследника на империята "Red Bull", която произвежда популярната едноименна енергийка напитка.

Тайландецът Ворают Ювидхия, синът на големия шеф в компанията Калео Ювидхия, се издрива от международните власти заради това, че през 2012-та година убил полицай на пътя в Банкок и избягал.

Ювидхия младши напуснал Тайланд в края на април, малко преди да бъде арестуван заради това, че на няколко пъти не се явил в съда по делото.

Наследникът на "Red Bull" ползвал семейния частен самолет, за да избяга в Сингапур, пише АП.

Червената бюлетина на Интерпол означава, че за издирването на Ворают Ювидхия са уведомени всички 190 държави-членки на организацията, както и граничните власти.

„Галъп”: Две трети от българите одобряват тол системата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/galyp-dve-treti-ot-bylgarite-odobriavat-tol-sistemata-245631/

Общо 73% от участниците в национално представително проучване са готови да подкрепят въвеждане на такси за тирове и извън магистралите

САЩ: Над 30 хил. души ще бъдат настанени във временни подслони

https://www.actualno.com/america/sasht-nad-30-hil-dushi-shte-bydat-nastaneni-vyv-vremenni-podsloni-news_630219.html

Повече от 30 хил. души се очаква да бъдат настанени във временни подслони на фона на продължаващата буря „Харви“, която опустошава тексаският град Хюстън и прилежащите му райони, предава AFP, като се позовава на служител от Федералната агенция по аварийни ситуации (FEMA). &

Огнена стихия до Сопот, 7 екипа гасиха пламъците

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ognena-stihiia-do-sopot-7-ekipa-gasiha-plamycite-2044837

Седем екипа са ангажирани в погасяването на пожар, възникнал следобед край сопотското село Анево. Няма пострадали, към момента няма и данни за застрашени къщи, съобщиха от полицията за Дарик.
 
Сигналът за огнената стихия, обхванала сухи треви

Дянков, Трайков и още четирима отиват на съд заради сделката с ЕВН

//dariknews.bg/novini/bylgariia/diankov-trajkov-i-oshte-chetirima-otivat-na-syd-zaradi-sdelkata-s-evn-2044846

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и бившият икономически министър Трайчо Трайков ще застанат пред Темида. Те ще отговарят за приватизацията на енергодружествата у нас. Внесеният от Софийска градска прокуратура днес обвинителен акт е и срещу

Държавата ще изкупи оръжейното предприятие "Дунарит"

//dariknews.bg/novini/biznes/dyrzhavata-shte-izkupi-oryzhejnoto-predpriiatie-dunarit-2044844

Държавата ще изкупи оръжейното предприятие "Дунарит", обяви на специален брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов.  Той обеща, че оглавяваното от него ведомство гарантира, че ще бъдат запазени работните места в предприятието.

Двама шофьори на автобуси се биха пред пътниците на варненска спирка

http://www.moreto.net/novini.php?n=358356

Бой между двама шофьори на автобуси наблюдаваха пътници и граждани на спирката на Двореца на културата и спорта в събота, съобщиха от полицията за Moreto.net. Всичко станало около 11.50 часа. Тогава водачите на два автобуса, слезли от возилата, започнали да спорят и накрая стигнали до бой.

Рибарите със собствен улов може да кандидатстват за европейско финансиране

http://econ.bg/Новини/Рибарите-със-собствен-улов-може-да-кандидатстват-за-европейско-финансиране_l.a_i.748231_at.1.html

Отворен е приемът за проекти по Програмата за морско дело и рибарство по мярка 1.7 "Добавена стойност, качество на продуктите и използване на...

Почина Мирей Дарк - знаменита актриса и любима на Ален Делон

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/pochina-mirej-dark-znamenita-aktrisa-i-liubima-na-alen-delon-6073134

Дарк, звездата на френското кино през 60-те и 70-те години на миналия век, се е снимала в 50 филма

Привържениците на Тръмп намаляват повече, отколкото на всеки друг президент в модерната история

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413275

Привържениците на Тръмп намаляват повече, отколкото на всеки друг президент в модерната историяВ социологическите проучвания стойностите на подкрепата за президента Доналд Тръмп не са добри и не спират да се влошават. Президентският мандат започна на нестабилна почва - в деня на встъпването му в длъжност само около 45 процента от американците одобряваха работата му. Оттогава стойностите вървят стремително надолу.

Известен турски актьор и водещ - убит от бившата си любовница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413264

Известен турски актьор и водещ - убит от бившата си любовницаЕдин от най-популярните актьори и водещи в Турция - 43-годишният Ватан Шашмаз е бил застрелян от бившата си любовница Филиз Акер - много популярна доскоро манекенка и водеща, която след това се е самоубила със същото оръжие. Драмата се е разиграла снощи в хотел Конрад на брега на Босфора, където според папараците била отседнала бившата любовница.

Соларните електроцентрали ще изместят атомните към 2050 година

http://frognews.bg/news_141054/Solarnite-elektrotsentrali-shte-izmestiat-atomnite-kam-2050-godina/

Напълно реалистична изглежда прогнозата към 2050 година делът на соларната енергия в енергийния микс да надскочи този на ядрената енергия.

Станишев: Посещението на Макрон бе полезно

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-polezno-poseshtenie-makron-26303986

Във всички случаи посещението на Еманюел Макрон беше полезно за България поради няколко причини.

Конфликтът в Софийската математическа гимназия продължава с контрапротест

http://www.mediapool.bg/konfliktat-v-sofiyskata-matematicheska-gimnaziya-prodalzhava-s-kontraprotest-news268543.html

Министерството на образованието задейства процедурата за дисциплинарно наказание на директора на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов. Той продължава да отстоява позицията си и отказва да подаде доброволно оставка. В същото време родители на ученици в гимназията организират контрапротести в защита на Стоянов. До откриването на процедурата за дисциплинарно наказание, която може да приключи и с отстраняване на Стоянов, се стигна след проверка на образователното министерство, която установила нарушения, свързани с организацията на учебния процес в гимназията. Директорът има три дни да даде обяснения. След това те трябва да бъдат разгледани от дисциплинарен съвет към Регионалното управление на образованието в София, който да излезе с решение по казуса, обясни пред БНР директорът му Ваня Кастрева. Конфликт в СМГ, започна след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Според директора тя е уронила престижа на училището, след като е дискриминирала ученици от гимназията на състезанието "Европейско кенгуру". Тодорова била в една от оценителните комисии на надпреварата, а според директора до финалния й етап не били допуснати възпитаници на СМГ. Родители не са съгласни с това обяснение, защото ученик от СМГ от нейния клас е победител в националния кръг на "Европейско кенгуру". Учителката атакува уволнението си в съда, а образователното министерство направи проверка на директора. В петък зам.-министърът на образованието Таня Михайлова нарече мотивите за уволнението на Тодорова "граничещи с абсурда", а поведението на директора "недопустимо". Родители на няколко пъти изразиха подкрепата си за Тодорова с протести пред училището. Те искат връщането на работа и на още няколко преподаватели, които Стоянов освободил. В понеделник директорът на СМГ отново обяви, че няма да подава оставка, нарушенията в работата му били маловажни, а недоволните от него са много по-малко от родителите, които го подкрепят. За вторник е обявен контрапротест в защита на директора. В писмо до медиите организаторите му - също родители на ученици в гимназията, казват, че досега не са се включвали в спора по молба на Стоянов. Според тях скандалът в СМГ е по-скоро медиен, отколкото реален. Зад директора стояли 54 учители и служители на гимназията, както и преподаватели от други училища.

Ивелин Попов: Гостуване в България е кошмар за европейските футболисти

https://offnews.bg//futbol/ivelin-popov-gostuvane-v-balgaria-e-koshmar-za-evropejskite-futbolist-663821.html

Националът Ивален Попов сподели, че много европейски футболисти са му казвали, че изпитват кошмари, когато им се налага да гостуват в България.

Нападателят, който ще е капитан на трикольорите срещу Швеция в отсъствието на Дяков, предупреди всички да не отписват отбора срещу скандинавците, които не сме побеждавали от дълго време.

"По-добре съм. До мача с Швеция всичко ще е наред. От петък до днес не съм имал натоварвания, само процедури. Вечерта ще уточняваме дали да тренирам с отбора", каза Попов по повод травмата си.

"Доста пъти отписвахте този отбор, нямахме дълги години победа над голям съперник, но бихме Холандия. Вътрешно съм уверен, че ще играем, както срещу Холандия. Доста колеги ми казват: “Кошмарно е да гостуваме в България”. Надявам се да им направим тежък мача.

Те са лидери в групата, но трябва да внимават във всички линии. Ние трябва да играем компактно. Атмосферата в отбора винаги е била добра. Извън него може да има усмивки, кафета, а, у, но на терена трябва да е добра, там е важно да е добра.

Феновете са неизменна част от отбора и апелирам ако могат да дойдат и да ни подкрепят", допълни Попов относно предстоящата световна квалификация срещу Швеция, която ще се играе на 31 август от 21.45 часа на националния стадион "Васил Левски".

Кола-бомба уби поне 11 души в Багдад

http://www.cross.bg/dyshi-rezyltat-zaginali-1553356.html

/КРОСС/ Кола-бомба избухна в населен предимно с шиити квартал на иракската столица, в резултат на което са загинали най-малко 11 души, а 26 други са пострадали, предава AFP, като се позовава на данни от медиците и местните власти. Полицейски служител, пожелал анонимност, заяви, че в резултат на атентата „най-малко 11 души са загинали и 26 са ранени". Медиците потвърдиха, че сред жертвите има и представители на иракските сили за сигурност.  

Макрон осинови Немо, кръстоска между лабрадор и грифон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6413243

Макрон осинови Немо, кръстоска между лабрадор и грифонПрезидентът на Франция Еманюел Макрон осинови през уикенда Немо, кръстоска между черен лабрадор и грифон, който беше забелязан от журналисти в новия си дом в Елисейския дворец, съобщава Франс прес, цитирано от БТА. Държавният глава се спрял на името Немо, вдъхновен от героя на романа на Жул Верн "Двадесет хиляди левги под водата" ,

С какви позиции се връщат Лондон и Брюксел на масата за преговорите за Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/28/3032016_s_kakvi_pozicii_se_vrushtat_london_i_brjuksel_na/?ref=rss


Великобритания и Европейският съюз се връщат на масата за преговори тази седмица, за да продължат да обсъждат условията на Брекзит. В началото на втория пълен кръг преговори, откакто бе обявено началото през юни, ЕС иска повече разяснения от властите в Лондон, но не очаква големи успехи.<br /><br />От друга страна, преговарящите от Обединеното кралство призовават евросъюза да покаже повече "гъвкавост и въображение" и да се съгласи да преговаря паралелно за...

Шофьор влиза за пет месеца в затвора за употреба на алкохол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413260

Шофьор влиза за пет месеца в затвора за употреба на алкохол 
Мъж е осъден на пет месеца затвор за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град, предаде БТА. Обвиняемият, който вече има присъда за подобно деяние, се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от съда. Случаят е от 28 юни тази година.

Фестивалът "Усмихни се" ще се проведе и тази есен във варненския Карин дом

http://www.moreto.net/novini.php?n=358344

За трета поредна година в двора на Карин дом във ще се проведе семейния фестивал „Усмихни се", научи Moreto.net. На 16 и 17 септември фестивалът отново ще предложи забавления за цялото семейство – от детски кът и работилници за най-малките, през занаятчийски и фермерски пазар за мама и вкусно барбекю и бира за татко.

ВМЗ-Сопот вдига заплатите с 10%

https://www.actualno.com/business/vmz-sopot-vdiga-zaplatite-s-10-news_630216.html

ВМЗ ЕАД въвежда нова система за допълнително материално стимулиране, която, според определението на ръководството, е по-справедлива и по-мотивираща, освен това обхваща в детайли всяко от звената. Системата се въвежда по разпореждане на министъра на икономиката Емил Кар

Из делниците на един луд (21-25 август)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-21-25-avgust-663823.html

Понеделник, 21 август

В хороскопа ми за неделя в „Монитор“ г-жа Неда Иванова ми е записала: „Следете кръвното, не се напъвайте излишно и не вдигайте тежко!“ Обаче не я послушах. И вдигах доста тежко! В момента на вдигането ми нямаше нищо, дори беше доста приятно. На един теферич, със страхотна скара… Дай, дай, ако нема, донеси… И стана голяма двойна под индиго... После настъпи някакво смесване на жанровете, ако ме разбирате. Защото докторът е последовател на Платон и като него смята, че най-добрите стомаси не са онези, които отказват да приемат всякакво питие... И чак на сутринта усетих, че никак не е леко да се вдига тежко. Ама как само го усетих. Ритало ли ви е магаре в главата. Мен ме е ритало. Същото е. Обаче, ако се бях вслушал в препоръките да пия наноракийки по 25 грама, трябваше да връщам момчето 16 пъти, без да броим последните четири, които бяха за „една на крак за изпроводяк“.

Не ви се оплаквам, нито ви се хваля. Просто такъв е животът. Нали съм ви казвал, че съм чел баре 100 пъти Еклесиаст, за да му търся смисъла. Е нема смисъл! Всичко е суета и гонене на вятъра. А, когато става дума за гонене на вятъра, пийналият има много повече шансове от трезвеника. Помислете и ще видите!

И като че ли на рождения си ден човек най-ясно си дава сметка, че тоя живот е само гонене на Михаля. Такива мисли ни идват, когато прекалим с вдигането на тежко.

Пенсиите, нема да се плашите! Не е важно на колко сте, на 60, на 70… Дето вика Емо Чолаков, 70 обаче се усещат като 40! Това е важното. 70 е новото 40! И от тук нататък започва истинското състезание. По регламент е чрез елиминиране. И знаете ли какво? В това състезание най-тъжно е за победителя. Казвам ви го от опит. Дядо ми беше победител. На 95 каза: Това е най-глупавото състезание, дори и да победиш, няма кой да ти ръкопляска.

Както и да е. Туй навярно са черни мисли, изпълзели от Сатурновата дупка.

Ясновидката Соня Щерева от Горна Оряховица, с която се съветвали известни политици, шоумени, общественици, вика, че след 2020-та България я чака възход. Образованите ни в чужбина сънародници щели да започнат да се завръщат масово и да поемат управлението на страната. И да ни ръководят съгласно националния интерес. „Трябва още няколко години да потърпим само и хубавото ще се усети и у нас!“

Това, дето са образовани, е много добре. Но ме притеснява, че все пак са българи. А българинът е като бакъра. Не е важно само да го излъскаш, а и в каква среда ще го държиш. Сложиш ли го в неподходяща среда, веднага позеленява… Изобщо сам по себе си българинът е хубав човек, но трябва да се пази от българи. Щото в събраните на куп българи има нещо циганско…

И тази седмица ще мине под знака на голямата загадка – кой кого ще преебе накрая. Дали Борисов Пеефски, или Пеефски Борисов. Или пък двамата заедно ще го вдянат на ага Доган. Извинете за речника, но той е съобразен с предмета. (А също и с мястото, но това ще го разберете накрая на текста.) Рефер ще е Цацата. И ако е верно, че един много важен магистрат, не казвам, че е точно той, е вземал по 200 хил. евро на месец от Пеефски, мачът може и да е предрешен. Но може да има и изненади. Нали съм ви казвал за оня монах, дето продавал индулгенции – за минали, за настоящи, че и за бъдещи грехове. И един рицар си купил най-яката индулгенция за бъдещи грехове. След което пребил монаха и го ограбил. Та не бих се изненадал Цацата да се окаже такъв рицар. Всъщност, от притчата излиза, че точно продавачът на индулгенции трябва да изяде боя.

Не знам, ще чакаме и ще видим. Докторът ще продължи да чака на брега на Перловската река, пък каквото дойде.

Кан-чан

Между другото, четох оня ден, че японска фармацевтична компания избрала за фирмен талисман пингвин, който удивително прилича на уред за клизма с извинение. Наричал се Кан-чан, от канчо, което било японската дума за клизма. Препредавам на доверие от агенция ЮПИ. На страницата на компанията в Туитър Кан-чан съобщава: „Планувам да посетя много места в бъдеще…"

И ще посети. Дано да не кара наред…

Вторник, 22 август

Шопите опищяха мрежата, че три дена немало да има топла вода в половината град. Ще кажеш, че се къпят ката ден и това ще им наруши хигиенните навици. Може и да е така, но тогава изниква въпросът откъде се вземат всичките тия некъпаните, дето пълнят рейсовете, трамваите и тролеите? Не може всичките да са от провинцията?

Ама тия от топлото са си виновни, че съобщават. Трайте си, бе, балами! Половината от хората, дето ще им спрете водата, нямаше и да усетят, ако не бяхте съобщили. Другата половина щяха да усетят като я пуснете чак. Но с това съобщение се задействаха едни чисто психологически механизми. Човек, като има топла вода, знае, че може да се изкъпе когато си иска и затова не бърза. А като му я спреш, на него точно тогава му се приисква да се изкъпе. Затова постоянното наличие на топла вода е психологическо, а не физическо условие за комфорта на гражданите. Трябва или винаги да имат, или винаги да нямат. И така няма да им се приисква да се изкъпят.

Мамалигите са се видели в чудо с националния си авиопревоздвач "Таром". От 2007 г. до сега е натрупал 330 млн. евро загуби. Само за първата половина на 2017 г. е вътре с 22.7 млн. евро. Премиерът Михай Тудосе вика: "Това е национална компания, национален символ и няма да бъде закрита или продадена... Необходимо е да започне да печели и да я развиваме…"

Що, бе, продайте я! Така се прави. Ние поне така направихме. Ванчо Костов може да ви даде адреса на един изряден купувач, Гад Заеби май се казваше. И за без пари ще ви я вземе. Е, нема да почне да печели, но поне ще престане да губи.

Сряда, 23 август

„Нито един представител на държавната или местната власт не отбеляза Международния ден за почитане паметта на жертвите от тоталитарните комунистически, фашистки и нацистки режими“, пише Клуб Z. Нямало го дори онзи, дето ката ден ни занимаваше с дедо си, убит от комунистите в царевичака. Ех, гиди лицемерни антикомунисти! Но така е то: антикомунист може да се направи само от комунист, няма от какво друго… Или, както е казал известният учен, журналист и изявен колоездач д-р Филипов, народите с къса памет дълго ги управляват комунистите.

„Тодор Живков е колос в българската история, времето ще го оцени по достойнство, убеден е главният секретар на МВР.“ Бойко Борисов пред в. „Земя“, 2005 г.

Оня ден четох, че затворили кръчмата на Маркс и Енгелс The Red Dragon ("Червеният дракон"). Късно е, чадо! Много късно. Още след „Немска идеология“ трябваше да им спрат пиенето. И друго щеше да разказва историята за последните 150 г.

Колчем си ида в Пазарджик и погледна етажерката с томовете на Марк и Енгелс (46 том, които никой не пожела да закупи, хем ги давах направо за без пари!) и дълбоко се усъмнявам във величието на хер Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг, ама много дълбоко! Книгите са далеч по-опасни от пушките. Книгите са наравно с вирусите!

Проф. Димитър Тадъръков с пламенна защита по телевизора на Доган. Децата, вика, не можаха да изядат Ахмед Доган. (И тоя много е чел!) Всичките напуснали ДПС – Гюнер Тахир, Осман Октай, Касим Дал, Лютви Местан - какво стана с тях? Изчезнаха. Тези хора не могат да изядат Доган.“

Та изводът е, че и Пеефски нямало да може!

И знаете ли защо? Защото Доган също много бил чел: „Един човек, който за 25 г. е прочел 23 000 тома литература от които 2000 тома само на руски език, този човек не може да бъде сломен и унищожен.“

Чел е, чел е едри банкноти... Едно време така са казвали, например Захари Стоянов. Като побегнел Алеко паша пешовете му щели да заемат хоризонтално положение, да четеш на тях едри пари…

23 000 тома! Тоя не се казва Доган, бе, тоя е Киндъл!

25 години по 365 дни равно на 9125 дни. 23 000 тома делено на 9125 дни равно на два и половина тома! Без почивен ден, без празници, без Байрям и Рамазан, без Нова година… И аз си мисля, че много чета с моите 2-3 книги седмично!

Добре де, той като чете толкова, кога пие? Ние например в неделя нищо не четохме, а в понеделник съвсем малко…

Като казах по-горе колоездач, та се сетих. От Генералния секретариат на Съвета на ЕС са изпратили препоръка до всички вътрешни министри на страните от съюза скоростта на булевардите, на които има велоалеи, да бъде ограничена на 30 км/час. Това нас май не ни засяга, ние велоалеи почти нямаме. Зам.-кметът по транспорта на столицата Евгени Крусев наскоро съобщи, че до края на 2019 г. ще има между 150-200 километра. Но сега нямат и 50 км. И, вика още Крусев, „общината има идея да бъдат свързани всички велоалеи в една мрежа“. Сега си са отделни – тук парче, там парче. И водят отникъде за никъде.

Много мозък се изисква да измислиш да свържеш алеите, та че и да го споделиш пред хората като откритие! Как не му стяга черепът с толкова мозък!

Намислил съм да се съберем веложурналистите и да разходим г-н Кесев из алеите, та да види за какво става „на въпрос“.

Посланикът на Русия в Судан Маргаяс Ширински е открит мъртъв в басейна, съобщиха руските медии. От тамошното посолство на Русия обяснили, че се изключвала версията за покушение и вероятно става въпрос за инфаркт.

А, бе, Пеефски прибра ли се от Судан? Нали и той беше получил някакъв сърцетуп след среща от третия вид. Обаче май не беше в Судан. Но със сигурност беше след среща от третия вид. За непосветените ще кажа, че среща от първи вид е кога вземаш едни пари. От втори вид е когато връщаш едни пари. А от трети вид е когато си взел едни пари и не си ги върнал. И тогава идват едни хора, които ти гледат на ръка и ти предсказват бъдещето…

Четвъртък, 24 август

По телевизора разправят: „Маршрутът на президента Макрон се пази в абсолютна тайна, само знаменцата по булевардите показват откъде ще мине.” Лично не сме го чул, съобщи ни го Георги Младенов. Звучи като виц, вика, ама е верно.

„Облизаха Варна за визитата на Макрон“, заиква се „Монитор“. И този път не лъже. Очевидци разправят, че морската ни столица не е била толкова чиста от времето, когато идвал Брежнев в края на 60-те години. Весето Седларска напомни, че тогава така лъснали паметника на Горки, че се видяло, че всъщност е на Лермонтов. Освен да почнем да каним европейските лидери всяка седмица в един град… Щото ние българите много умеем да се покажем пред хората. И точно това ни качество трябва да се използва.

Варна е направо неразпознаваема, цялата окичена със знамената на ЕС, България и Франция. Но имаше нещо сбъркано с френското знаме и никой не можа да ми обясни. Турено е наобратно. Националният флаг на Франция, поне от 1830 г., е в същите цветове, но вертикално. Трябва да има някаква причина, не може да е турено така от невежество. Във Варна има и интелигентни хора все пак.

Нелко Начев твърди, че този лют дипломатически скандал бил забъркан от циганската монтажна бригада, наета да постави знамената по стълбовете из града. И това било отмъщение за изгонването на циганите от Франция през 2010-та. Възможно е. Циганите са отмъстителни. Нали помните как постъпиха с принц Чарлз? През 1998 г., като беше в България, Чарлз посети Столипиново и присъства на сватбата на Живка и Вълчо, които се ожениха специално заради него и кръстиха детето си Даяна. А той им обеща подарък. Обаче забрави да го прати. И те прекръстиха детето. На французите специално имат много поводи да си отмъщават. И за присъдата над царица Костадинка, съпругата на цар Киро, могат да гонят карез. Знаеш ли ги… Изобщо французите не се държат с циганите като нас. Затова ние имаме най-много цигани на глава от населението. Французите, ако и да стара демокрация, ги свалят с шамари от главата на населението. И изобщо из цяла Европа е така.

Е, тук-там и у нас се появяват наченки на европейско отношение. През миналата седмица в Сливен полицейски служители са се отзовавали на 66 сигнала за силна музика, 48 от които са били за проблеми в циганския квартал „Надежда“. Съставени са актове и предупредителни протоколи, иззети са музикални уредби. Но това са по-скоро отблясъци от фойерверките на Валери Симеонов по морето и бързо ще отшумят. Още повече, че Валери със сигурност няма интереси в Сливен. То какви ли интереси да имаш в Сливен…

Изгледах внимателно посрещането на френския президент на летището. Макрон слезе по стълбичката и се провикна: „Бойко, май френд“. А Монолингвистът отговари: „Добре, добре…“ Демек и аз те обичам… И после, когато Макрон се здрависа с Иво Христов, който явно беше извикан, за да го поздрави на сорбонски френси и да покаже че не всичките сме бълбуци, премиерът изтърси: „Казвам, че всички парле ву франсе." И стана малко като оная приказка: Ма моля ви се, позволете и на народната милиция да знае френски.

Не мога да ви го обясня. Отдавна съм стигнал до извода, че простият човек е много сложно нещо.

Обаче не мога да не го поздравя за това как потисна някои геронтологични предразсъдъци и разцелува г-жа Макрон и по двете бузи…

От цялата ситуация ми стана едно Déjà vu… Помните ли Стефан Данаилов и Вероник Жано?

Аз съм от Твърдица, ти си от Париж

но една искрица, блесна в нас и виж…

Коман сава? Комси, комси, комса…

Ще те наричам мон амур, ще съм ти верен пур тужур…

Български не знаеш, с френския съм в мрак

На „Шанел“ ухаеш, аз на „Ален мак“…

Какво ли си е помислил Макрон за нас?! Имайте предвид, че французите робуват на някои предразсъдъци, наложени още от Волтер, който беше написал едни гадости за срещата на принцеса Кюнегонд с българите. И Борисов никак не допринесе за разсейването на тези предразсъдъци.

Деси Радева се беше барнала яко за срещата със сем. Макрон. Но пак не успя да угоди на изисканата българска публика. Тоя път беше сложила сутиен, но пък беше забравила чорапогащника и беше обула сандали на бос крак.

Имам доста бележки към г-жа Радева, но една реплика във ФБ на Иван Стоименов, дългогодишен фотограф от в. „Дума“, ме смълча: „Представям си мъжът на Цецка как разхожда г-жа Макрон в ботаническата градина…“ Те, фотографите, са хора с богато въображение. Аз например не мога да си го представя.

Та, дето се казва, да сме доволни на това което сме получили, щото можеше да получим и това, което заслужаваме. На ръба беше.

Някои хора обаче започват да се осъзнават. На отделни места из родината започват да бият герберите. В Пловдив пребили 79-годишния Георги Димчев, защото носел тениска с лика на Бойко Борисов. В тоя каяфет влязъл в кръчмата. Един от клиентите нападнал политиката на Борисов, но ликоносецът се почувствал длъжен да го защити, поради което бил ударен с пластмасов стол в гърдите, точно където се падало челото на премиера.

Според шефа на МВР в Пловдив комисар Илков пенсията наскоро била преглеждана в психиатричен кабинет. Но не е въдворявана в специализирана клиника. Вероятно е отишла на преглед без фланелката.

Петък, 25 август

Една народна приказка твърди, че жената не мисли за секс само когато минава по мост и я гони куче. Не твърдя, че е истина, но не съм готов и да го опровергая. Още повече, че е описано в класиката ни. Например спомням си за една от „Време разделно“: Беше жена, кажеш ли й: “Добър вечер” – тя ти казва: “Утре вечер”.

Не разбрах какво искаме да намекнем на франсетата с това, дето подарихме тоя роман на г-жа Макрон. Но ще разпитам и ще ви обадя. Трябва да има някакъв дълбок подтекст.

Та на въпроса, де. Една госпожа се похвали във ФБ: „Имам чушка“. Написах: „И аз.“ И тя ми написа: „Простак!“

И защо така ще ми рече?! Та аз имам пет корена рибки на балкона и петте цъфтят и връзват и оня ден видях първата чушка. Е, да, не го споделих във Фейсбук и там ми беше грешката, но нали сме приятели, трябва да си имаме доверие.

Пък друга една ФБ-приятелка се завайкала, че не е пак млада, но със сегашния си акъл. Да пази Господ! Мислил съм какво щеше да стане, ако на 20 години бях със сегашния си акъл. И знаете ли какво щеше да стане? Нищо. Щяхме да си седим и да мислим: Дали да направим това и това? Има някои плюсове, но има и минуси… Дали да направим другото… Третото… И щяхме да си седим и да умуваме, докато другите се налудуват… Не, Господ добре го е измислил. Всяка възраст да си върви с акъла. Младите да бутат напред, старите да дърпат назад…

P.S. Вчера, събота, с Владо Йончев направихме един тур с колела из Пернишко. Извъртяхме 85 км. из баирите. Но не ви го разправям да се хваля, макар че е добре да имате доказателства, когато наричаме доктора изявен колоездач.

Моят приятел Виктор Папазов ми предложи този екип за колоездене. Как мислите, дали ще ми отива? Много е секси. С него ще направя фурор из Пернишко. Може и некой винкел да ми подарят…

Та за друго го разправям. Минахме през село Светля, на 3 км. от Сирищник. Някога селото се е наричало Празноглавци. Може да сте го чували покрай сурвакарската им група, една от най-добрите, разправят. Оказа се, че има празник, събора на селото. В центъра дънеше чалга, естествено, печаха кебапчета. И понеже не е бивало докторът да подмине добра скара, та спряхме за по едно кебапче с три бири. Покрай нас на масите мъже, жени, деца… По едно време се заслушах в музиката. И никога нямаше да повярвам, ако не го бях чул с ушите си. От тонколоните дънеше некой си Влади Марков, простете невежеството ми:

Ой Велико, Велико, меси ми зелнико

направи я баница, дейба твойта мамица

Припев:

Грам *ичка, кило *ур, сто кила *ашаци

айде на рамене леле твоите баджаци…

Има и други подобни акценти в текста, но ще ви ги спестя. Припевът се повтаря поне 20 пъти. „

Та казвам, че съм оптимист за тоя народ, дума да няма. Дето викаше бай Мирон Иванов, „наистина ние сме тръгнали заникъде и сме пристигнали вече.“

Там сме, просто не го знаем още.

Прав е Волтер, освен за българите. „Уви - рече Кандид – оптимизмът е един вид бяс, бесът да поддържаш, че всичко върви добре, когато всичко върви зле.“

To be continued

Кола блъсна 13-годишно момиче на столичния бул. "България"

https://www.actualno.com/crime/kola-blysna-13-godishno-momiche-na-stolichnija-bul-bylgarija-news_630213.html

Кола блъсна 13-годишно момиче на столичния бул. "България", съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден в 13.36 часа. По предварителна информация момичето е пресичало неправилно. Детето е откарано е в УМБАЛСМ „Пирогов“ с политравма, състоянието му е тежко. Момичето

Сега е моментът да започнете профилактика срещу есенните вируси

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6413263

Сега е моментът да започнете профилактика срещу есенните вирусиНеправилният режим на детето също е причина за по-често боледуване Хремата, кашлицата и температурата не са ни врагове, а са важни помощници на организма в битката му с болестта. Затова не трябва да се плашим от тях, казва д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат от София. Преходните сезони, какъвто е есента,

Кола блъсна 13-годишно момиче на бул. „България“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413255

Кола блъсна 13-годишно момиче на бул. „България“

Автомобил блъсна 13-годишно момиче на бул. „България“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР, предаде "Фокус". Сигналът е подаден в 13.36 часа. Момичето е пресичало неправилно. Откарано е в УМБАЛСМ

Мъж простреля 15-годишен в Брегово

https://www.actualno.com/crime/myj-prostrelja-15-godishen-v-bregovo-news_630212.html

50-годишен мъж от Брегово е прострелял в корема с въздушна пушка 15-годишно момче, а друго момче ударил с приклада на оръжието, съобщава МВР. Инцидентът възникнал около 23:30 ч. на 26 август, в близост до кафе-автомат, собственост на стрелеца. За момента не е ясно каква е причината

Представители на АБВ в Пазарджик започват протести срещу продажбата на общинска гора

https://www.24chasa.bg/region/article/6413196

Представители на АБВ в Пазарджик започват протести срещу продажбата на общинска гораОт 4 септември представители на АБВ от Пазарджик и района започват протести срещу решение на местния общински съвет за трансформирането на 380 дка гора над с. Црънча от публична в частна общинска собственост с цел продажба. Това заявиха пред журналисти общинските съветници от АБВ в Пазарджик Атанас Шопов и Ангел Минков.

Откриха iPhone на картина, рисувана през 1937 година

http://frognews.bg/news_141053/Otkriha-iPhone-na-kartina-risuvana-prez-1937-godina/

В картината на италианския художник-абстракционист Умберто Романо, нарисувана в 1937 година неочаквано бе забелязан нарисуван iPhone в ръцете на индианец, съобщи списание Motherboard.

Станишев: Посещението на Макрон беше полезно за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413241

Станишев: Посещението на Макрон беше полезно за БългарияВъв всички случаи посещението на Еманюел Макрон беше полезно за България поради няколко причини. Това е първо посещение на френски президент след 2007 г., което само по себе си е положително, защото дава възможност за интензифициране на отношенията между двете държави. Това каза пред БНР лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

За два дни Районна прокуратура – Горна Оряховица предаде на съд жена, била медицинска сестра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413234

За два дни Районна прокуратура – Горна Оряховица предаде на съд жена, била медицинска сестраПо бързо производство, водено от Районна прокуратура – Горна Оряховица 53-годишна жена е задържана и предадена на съд за хулигански действия в Център за спешна медицинска помощ, съобщиха от държавното обвинение. Прокуратурата привлече Румяна Н. в качеството на обвиняема  за това, че на 27 август в сградата на Спешна помощ - Г.

500 кандидати се борят за 200 места в НАТФИЗ

https://www.actualno.com/education/500-kandidati-se-borjat-za-200-mesta-v-natfiz-news_630209.html

500 кандидат-студенти подадоха документите си в НАТФИЗ. Приетите ще бъдат 200! 22 изпитни комисии с близо 70 преподаватели и 27 изпитни пространства (сцени, ателиета, студиа) в трите сгради на Академията, очакват да видят и оценят представянето на кандидат-студентите. Те ще разпол

Калоян Паргов: Подвигът на опълченците от Шипка показва, че сме достойни за свободата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413238

Калоян Паргов: Подвигът на опълченците от Шипка показва, че сме достойни за свободата си"Наш дълг е да помним героизма на опълченците на Шипка и да го предаваме на поколенията. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Ръководената от него структура на социалистите в София беше съорганизатор на тържественото честване на 140-годишнината от геройството на опълченците на Шипка в

Веганите настояват за тотална забрана на кожодерската индустрия у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=358355

Тотална забрана на кожодерската индустрия в България. Това искане отправи председателят на Българския вегански съюз Никола Донев на пресконференция. Донев допълни, че предстои техен протест на 31 август пред земеделското министерство.

Различията между Великобритания и ЕС за Брекзит

http://dnes.dir.bg/news/es-velikobritania-brekzit-razlichia-26303884

Великобритания и ЕС се връщат на масата за преговори, за да продължат да обсъждат условията на Брекзит. ЕС иска повече разяснения, но не очаква големи успехи.

Делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков влиза в съда

http://clubz.bg/57698-deloto_sreshtu_dqnkov_prokopiev_i_trajkov_vliza_v_syda

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу бившите министри на икономиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков и срещу бизнесмена Иво Прокопиев. Това се разбра от съобщение на Софийския градски съд, че утре делото ще бъде публично разпределено на съдебен състав. Изненадващо този път от самата прокуратура пропуснаха да се похвалят с навлизането на казуса в съдебна фаза. А са случаи като този със суджука, например, главният прокурор Сотир Цацаров лично даде пресконференция...

Делото срещу тримата е внесено в съда и в разгара на съдебната ваканция. 

Бившите министри и Прокопиев са обвиняеми заради приватизацията на миноритарния дял на държавата от „ЕВН България електроразпределение”. Сагата със сделката започва през май 2016 г., когато прокуратурата привлече като обвиняем Радослав Рачев, изпълнителен директор на инвестиционния посредник "Булброкърс" - за злоупотреба с доверие. Тогава се разбра, че разследването е по сигнал на Комисията за финансов надзор от времето на бившия й председател Стоян Мавродиев.

В първите дни на 2017 г. стана ясен вторият обвиняем - бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който бе и кандитат за президент на десницата на последните избори. Неговото обвинение е за умишлена безстопанственост - най-общо заради твърдение на прокуратурата, че пакетът акции от „ЕВН България електроразпределение“ е продаден по-евтино, отколкото трябва. Самата процедура е на Агенцията за приватизация.

Последва и обвинение срещу Дянков - заради нормативна промяна по времето на министерстването му, според която парите от приватизация не отиват в т. нар. Сребърен фонд, а в държавния бюджет. За малко да бъде обявен и за общодържавно издирване. Последният обвиняем е Прокопиев - мажоритарен собственик на "Булброкърс"  за това, че е помагал на Дянков в периода май-юни 2011 г да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

С 34 млн. лв. МВР ще разширява системата за наблюдение на границата с Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/28/3032021_s_34_mln_lv_mvr_shte_razshiriava_sistemata_za/?ref=rss


Министерството на вътрешните работи (МВР) обяви обществената поръчка за разширяване на интегрираната система за наблюдение на българско-турската граница.<br /><br />Търгът е с прогнозна стойност 34.7 млн. лева и обхваща райони на "Гранична полиция" в Елхово, останали непокрити от съществуващите сигнално-охранителни системи. Средствата са по споразумението за безвъзмездна финансова помощ, по което миналата година ЕК отпусна на България 160 млн. евро за справяне с...

София става сцена на международния музикален фестивал “Пиано Екстраваганца”

https://offnews.bg//kultura/sofia-stava-stcena-na-mezhdunarodnia-muzikalen-festival-piano-ekstr-663818.html

Софиянци и гости на столицата ще могат да се насладят на уникални рецитали, камерни концерти и песенни вечери по време на фестивала “Пиано Екстраваганца” през октомври.

Те ще се провеждат на ключови за столицата места, като Централният военен клуб, Националната опера, Аулата на Софийски университет.

Една от "звездите" инструменти на събитието е роял, който служи както за обучение на млади български пианисти, така и за концертите от програмата.

Фестивалът събира над 4000 гости и 25000-на аудитория. По време на “Пиано Екстраваганца” в страната ще пристигнат музиканти от над 10 държави, сред които Инголф Вундер от Австрия, Мелани Местре от Испания, Лана Тротовшек от Словения, Елоиза Кашо от Италия, Пьотр Вилежал от Полша, Вячеслaв Грязнов от Русия и др. От българска страна, освен основателя на фестивала маестро Людмил Ангелов, ще участват и Веселина Кацарова, Евгени Божанов, Милен Кукошаров, Веселин Еко Веселинов и др.

Фестивалът се организира от фондация “Пиано Екстраваганца”. Най-важната ѝ цел е възстановяване на световното музикално наследство посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение в концертите на фестивала. Той е едно от най-значимите музикални фестивални събития в България и Източна Европа. 

Повече информация за фестивала ще намерите на официалния сайт на събитието

Цяла София ще бъде сцена на международния музикален фестивал “Пиано Екстраваганца”

https://offnews.bg//kultura/tciala-sofia-shte-bade-stcena-na-mezhdunarodnia-muzikalen-festival-663818.html

В ключови локации на София, сред които Централният военен клуб, Националната опера, Аулата на Софийски университет, зрителите ще могат да се насладят на уникални рецитали, камерни концерти и песенни вечери по време на фестивала “Пиано Екстраваганца”.

Фокусът, разбира се, е върху пиано музиката, а една от звездите-инструменти на събитието е роял, който ще може да бъде ползван, както за обучение на млади български пианисти, така и за концертите от фестивалната програма.

Фестивалът събира над 4000 гости и 25000-на аудитория. По време на “Пиано Екстраваганца” в страната ще пристигнат големи международни имена, като сред гост-изпълнителите ще видите и чуете музиканти от над 10 държави, сред които: Инголф Вундер от Австрия, Мелани Местре от Испания, Лана Тротовшек от Словения, Елоиза Кашо от Италия, Пьотр Вилежал от Полша, Вячеслaв Грязнов от Русия и др.

От българска страна, освен основателя на фестивала маестро Людмил Ангелов, ще участват и Веселина Кацарова, Евгени Божанов, Милен Кукошаров, Веселин Еко Веселинов и др.

Фестивалът се организира от фондация “Пиано Екстраваганца”. Най-важната цел на фондацията е възстановяване на световното музикално наследство, посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение в концертите на фестивала. Фестивалът е едно от най-значимите музикални фестивални събития в България и Източна Европа. 

Повече информация за фестивала ще намерите на официалния сайт на събитието

Природозащитници отказват да се евакуират от с. Влахи заради пожара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413224

Природозащитници отказват да се евакуират от с. Влахи заради пожараГрупа природозащитници отказват да се евакуират от кресненското с. Влахи, заради огромния пожар, който бушува вече шести ден в Кресненското дефиле. Заради опасност пламъците да навлязат в селото, преди минути бе разпоредена евакуация на 19-те жители. Част от тях отказват да напуснат къщите и имотите си.

„Селското стопанство и всичко за него” в Добрич, с 90 фирми на 25-ото си издание

https://www.24chasa.bg/region/article/6413229

„Селското стопанство и всичко за него” в Добрич, с 90 фирми на 25-ото си издание 
90 фирми ще участват в 25-ото издание на международното изложение „Селското стопанство и всичко за него”, организирано от Добрички панаир” АД, което се открива на 29 август в град Добрич. Директно са потвърдили участието си фирми от Румъния, Турция, Гърция и Италия. Това е сигурен знак, че панаирът доказва, че житницата на България – Добруджа,

Влак прегази жена в хасковско село

http://www.cross.bg/zhena-yabulkovo-selo-1553355.html

/КРОСС/ Влак е прегазил възрастна жена, която е починала на място, в хасковското село Ябълково. Инцидентът е станал тази сутрин при транзитното преминаване на композицията Свиленград - София през гара Ябълково. Машинистът е подал звуков сигнал, след като е видял жената на релсите. Случаят се разследва, допълниха от пресцентъра на полицията.

Kraftland в Kaufland - Фестивал на българското крафт пиво

https://www.actualno.com/business/kraftland-v-kaufland-festival-na-bylgarskoto-kraft-pivo-news_629545.html

В последните години вкусът на различната бира, на пивото, произвеждано от майстори-занаятчии по авторски или наследствени рецепти, обогати неимоверно пазара както на бирата по света, така и в България. Както винаги, обърнати към актуалните теми и интереси на българина, Actualn

Станишев: Посещението на Макрон беше полезно за България

http://frognews.bg/news_141051/Stanishev-Poseshtenieto-na-Makron-beshe-polezno-za-Balgariia/

Посещението на френския президент Еманюел Макрон беше полезно за България по няколко причини. Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в предаването ”12+4” по ”Хоризонт”.

Десетки столични квартали остават без топла вода до 11 септември

//dariknews.bg/regioni/sofiia/desetki-stolichni-kvartali-ostavat-bez-topla-voda-do-11-septemvri-2044843

Десетки столични квартали ще останат без топла вода за седмици. ТЕЦ "София Изток" ще спре работа в периода от 0.00 часа на 30 август до 11 септември, съобщиха от "Топлофикация София" ЕАД.

Без топла вода ще останат клиентите от ж.к. "

Огнена стихия до Сопот, 7 екипа гасят пламъците

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ognena-stihiia-do-sopot-7-ekipa-gasiat-plamycite-2044837

Седем екипа са ангажирани в погасяването на пожар, възникнал следобед край сопотското село Анево. Няма пострадали, към момента няма и данни за застрашени къщи, съобщиха от полицията за Дарик.
 
Сигналът за огнената стихия, обхванала сухи треви

Нападнаха медицинска сестра в болницата в Горна Оряховица

https://www.actualno.com/society/napadnaha-medicinska-sestra-v-bolnicata-v-gorna-orjahovica-news_630208.html

Една жена е нападение над медицинска сестра в болницата В Горна Оряховица. Сигналът за инцидента е подаден в неделя, малко след 10.30 часа. В коридора на отделението за спешна помощ жената започнала да удря в областта на главата и крака дежурна медицинска сестра. Освен това тя отправила и редица обиди и заплахи към всички медицински специалисти в сградата, предаде Нова тв. Жената е криминално проявена. По случая е образувано бързо производство.

Черно море пуска жалба срещу съдийството от мача със Септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=358352

Ръководството на Черно море депозира жалба в БФС до председателя на съдийската комисия, заради тенденциозното съдийство на съдийската бригада в срещата със Септември снощи, съобщиха от клуба за Moreto.net. Основните претенции на варненци са за два незачетени гола през второто полувреме на мача.

Ципрас пристига на посещение в София през септември

http://econ.bg/Новини/Ципрас-пристига-на-посещение-в-София-през-септември-_l.a_i.748229_at.1.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас идва на официално посещение в България през септември. В европейската програма на гръцкия лидер идния месец е...

Забелязаха два кита до хърватски остров в Адриатическо море

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6413220

Забелязаха два кита до хърватски остров в Адриатическо мореДва финвала /Balaenoptera physalus/ бяха забелязани в Адриатическо море западно от хърватския остров Лосин в неделя, съобщи Хина, цитирано от БТА. Китовете, видени на около 3 морски мили западно от залива Мали Лосин, били в добра форма и с дължина около 17-18 метра. Изследователи от Института за морски проучвания и защита "Син свят" наблюдаваха

Снимай Burgas Jam и участвай в създаването на уникално видео за неговото първо издание

http://www.cross.bg/kadri-burgas-festivala-1553354.html

/КРОСС/ За разлика от други музикални събития, където снимането е забранено или контролирано, китарният фест Burgas Jam е свободна територия за ентусиастите зад обектива. Нещо повече - ако направите кадри с добре снимащ телефон или видеокамера по време на събитието, или на финалното изпълнение, когато над 50 китаристи ще излязат заедно на сцената, вие ще станете съавтори на Големия клип на BURGAS JAM. Изпратете ни това, което сте заснели. След подбор, най-добрите кадри ще бъдат включени в специално музикално видео - пъстро и емоционално, което да ни връща по всяко време към фестивала. Разбира се, за операторите ще има приятни изненади и награди. Нямаме съмнение, че прекрасните музиканти и винаги атрактивната бургаска публика ще ви вдъхновят за чудесни кадри. След фестивала изпращайте своите видеа на burgasjam@gmail.com. До първото издание на Burgas Jam остават броени дни - 3 септември, 19.00 часа, до Морска гара. Следете за допълнителна информация и любопитни подробности страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/burgas.jam/ Цена на билета - само 10 лева. Търсете в мрежата на Eventim.bg и на Лятна каса - Часовника.

Евакуират жителите на с. Влахи, огънят прехвърли просеките

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-zhiteli-kresnensko-defile-evakuirat-s-vlahi-26303791

Стартира евакуацията на жителите на село Влахи, огънят прехвърли просеките. Пожарът се разрасна, заради силния вятър.

Две нови дизелови подводници влизат в състава на ВМФ в Средиземно море

http://pogled.info/svetoven/dve-novi-dizelovi-podvodnitsi-vlizat-v-sastava-na-vmf-v-sredizemno-more.88771

/Поглед.инфо/ В състава на руското подразделение на ВМФ, намиращо се в Средиземно море, влизат двете най-нови дизелови подводници на Черноморския флот "Колпино" и "Великий Новгород", съобщи "Комсомолская правда" в понеделник (28 август). В момента те извършват преход от Балтийско море към ЧФ.

Силен вятър разгоря пожара в Кресненското дефиле, започна евакуацията на с. Влахи

https://offnews.bg//112/silen-viatar-razgoria-pozhara-v-kresnenskoto-defile-zapochna-evakuatc-663808.html

Огънят в Кресненското дефиле се е разраснал в посока село Влахи и е започнала спешна евакуация на всички жители на селото, съобщи МВР. 

Част от пожарните екипи са били изтеглени на безопасни места и е започнало тяхното прегрупиране с цел овладяване на огъня към село Влахи, обясни главен инспектор Добри Тонков.

Със заповед на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов е разпоредено да започне евакуация на жителите на село Влахи.

"Евакуацията се налага заради рязкото влошаване на метеоролигичните условия и изключително силния вятър, който насочва пожара и пламъците към селото. За нас приоритет е спасяването на човешките животи и запазването на живота на жителите на селото", заяви Михайлов.

"От вчера сме предприели мерки и превантивни действия, ако се наложи евакуация на селото. Направен е списък на жителите на село Влахи, около 19 души, една част от тях са постоянно живущи, други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни", поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР –Благоевград.

Предприети са бързи действия след издаването на заповедта хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо.

"Предполагам, че ще срещнем съпротива от част от жителите на селото, както беше от изминалите дни в Ощава и Сенокос, но това се прави с цел тяхната безопасност. Знаем, че са привързани към къщите си, към животните си, но най-важното е човешкият живот", каза той. Хаджиев бе категоричен, че ако се наложи, дори и принудително хората ще бъдат изведени и евакуирани, за да са в безопасност.

Дни наред тлеят огнища в Пирин. Равносметката до момента е 15 хил. дка земя, щети за милиони, а за да се възстанови гората ще са нужни десетки години.

10,6 % ръст на туристите отчитат във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6413181

10,6 % ръст на туристите
отчитат във Велико ТърновоТуристите във Велико Търново се увеличават, а отчетеният ръст достига 10,6%. Това сочи статистиката на Регионалния исторически музей за посещенията в обектите през седемте месеца на т.г. спрямо същия период на 2016 г. Въпреки тежката зима и продължителния период с отрицателни температури и обилни снеговалежи, за времето от януари до юли /вкл.

Ана Бърнабич: Сърбия няма да признае Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413177

Ана Бърнабич: Сърбия няма да признае КосовоСръбският премиер Ана Бърнабич заяви за албанската телевизия Оранюз, че Сърбия няма да признае едностранно провъзгласената косовска независимост и добави, че диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина съществува и много скоро той ще бъде възобновен, съобщи Танюг. Не вярвам, че Белград ще признае Косово,

Ястреб, намерил подслон от урагана Харви в такси, кръщават го на него (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413204

Ястреб, намерил подслон от урагана Харви в такси, кръщават го на него (Видео)Шофьор на такси от Хюстън, който отбил возилото от пътя, за да се снабди с провизии, докато в щата Тексас бушувал ураганът Харви, открил при завръщането си необичаен пътник - ястреб, потърсил подслон от природното бедствие в автомобила, съобщи ЮПИ, предаде БТА. Уилям Брусо е качил клип в сайта за видео споделяне Ютюб, който показва хищната птица,

МВР търси някой да го научи да разпознава отрано радикализацията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/28/3031987_mvr_tursi_niakoi_da_go_nauchi_da_razpoznava_otrano/?ref=rss


Вътрешното министерство обяви търг за провеждане на национално експертно изследване за ранно разпознаване на признаци на радикализация с оглед своевременна превенция. Това се вижда на сайта за обществени поръчки и МВР.<br /><br />В решението е записано, че специализираното изследване ще включва няколко етапа - от проучване на изследванията и проявлението в други култури, през актуалните рискове, до съдържанието на явлението и настоящата среда за неговото проявление в България....

Заради пожара бе евакуирано село Влахи (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/28/3032007_zaradi_pojara_be_evakuirano_selo_vlahi_obnovena/?ref=rss


Заради разпространението на горския пожар към пиринското село Влахи, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов разпореди евакуация на жителите му, съобщи МВР.<br /><br />Огънят се е разраснал заради силния вятър. Това наложи част от екипите да бъдат изтеглени на безопасни места и да се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи, поясни главен инспектор Добри Тонков. Готовност за евакуация на селото е имало още от вчера.<br...

Банковите кредити за домакинствата и бизнеса в еврозоната растат през юли

http://econ.bg/Новини/Банковите-кредити-за-домакинствата-и-бизнеса-в-еврозоната-растат-през-юли_l.a_i.748240_at.1.html

През юли банковите кредити за домакинствата в еврозоната нараснаха на годишна база с 2,6% за трети пореден месец, достигайки най-високото ниво от...

VW вдигна завесата около T-Roc R

http://www.dnes.bg/cars/2017/08/28/vw-vdigna-zavesata-okolo-t-roc-r.351690

Спортният кросоувър на немците ще получи турбомотор с 300 к.с.

Николета Лозанова отново пусна разгорещени снимки от поредното й пътуване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6413001

Николета Лозанова отново пусна разгорещени снимки от поредното й пътуванеНиколета Лозанова за пореден път разгорещи социалните мрежи с нови снимки. Този път бившата плеймейтка е в Бодрум, Турция. Преди няколко дни Лозанова съобщи новината, че вече няма да води “Папараци” по Би Ти Ви. Но не защото предаването пада от ефир. Светското неделно издание ще продължи да се излъчва в ефира на телевизията, но с нова водеща.

Заради пожара започва евакуацията на село Влахи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/28/3032007_zaradi_pojara_zapochva_evakuaciiata_na_selo_vlahi/?ref=rss


Заради разпространението на горския пожар към пиринското село Влахи, областният управител е разпоредил евакуация на жителите му, съобщи МВР.<br /><br />Огънят се е разраснал заради силния вятър. Това наложи част от екипите да бъдат изтеглени на безопасни места и да се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи, поясни главен инспектор Добри Тонков.<br /><br />Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов е издал заповед да...

Българите одобряват по-високите тол такси за тировете

http://www.moreto.net/novini.php?n=358351

Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа. Мнозинство от 76% твърдят, че са чували за новата система за таксуване по пътищата. Макар хората да не я намират за особено ясна, те възлагат надежди на нея.

Китай забранява анонимността онлайн

http://clubz.bg/57697-kitaj_zabranqva_anonimnostta_onlajn

Китай забранява публикациите на анонимни потребители в интернет и задължава доставчиците да удостоверяват самоличността на потребителите си, съобщава "Файненшъл таймс". Китайският регулатор на киберпространството ще започне прилагането на новите правила на 1 октомври тази година.

Интернет компаниите ще бъдат отговорни за проверката и съхранението на истинската самоличност на потребителите още при регистрацията им. Те трябва задължително да докладват на властите противозаконни публикации.

"Онлайн коментарите... помагат за разпространението на слухове, циничен език и незаконни послания", коментира говорителят на китайкото правителство, цитиран от "Файненшъл таймс".

Регулаторът на киберпространството определя и какво съдържание няма да може да се публикува онлайн. Определението обаче е толкова широко, че в него може да бъде включена на практика всяка публикация:

  • Противоречащо на основни принципи, определени в Конституцията
  • Застрашаващо националната сигурност
  • Засягащо националната чест и интереси
  • Подтикващо към омраза, етническа дискриминация и подкопаващо единството на нацията
  • Подкопаващо националната религиозна политика и насърчаващо култове
  • Слухове, нарушаващи социалния ред и социалната стабилност
  • Порнография, хазарт, сцени на насилие, убийства, терор или подбуждане към престъпление
  • Обиди и клевети или нарушаване на правата на други граждани
  • Всяко съдържание, което е забранено от закони и административни разпоредби

Противници на новите регулации казват, че целта им е да контролират свободата на изразяване и да не позволяват критични коментари особено в контекста на приближаващия 19-ти национален конгрес на Комунистическата партия в страната, на който трябва да бъде преизбран настоящият президент Си Цзитпин.

Миналия месец беше забранено споделянето на изображения, стикери и дори някои реплики на героя на Алън Милн Мечо Пух, защото често е сравняван с президента Цзинпин.

Китайските власти и преди са искали местните технологични гиганти да потвърждават самоличността на потребителите, но дълго време компаниите заобикалят искането. Новите регулации обаче са въведени към влезлия в сила през юни закон за кибер сигурност, който дава възможност регулаторът да наложи наказание на филмите, които не спазват правилата.

Според действащите в Китай закони всеки, който купува SIM карта трябва да потвърди самоличността си с лични документи, а данните са използвани от властите за проследяване на съобщенията. Телефонните номера пък се използват за регистрации в социалните мрежи. 

Потребителите в социалната мрежа Weibo изразяват различни мнения:

"Връщаме се при управлението на династията Цин", пише потребителят F1023, който сравнява разпоредбите с т.нар. "литературна инквизиция", при която в затвора са пратени писатели и интелектуалци.

"Трябва ли да се регистрираме с истинските си имена, за да отидем до тоалетната?", пита друг потребител.

"Насилието в мрежата може да бъде контролирано в бъдеще. Това е много добре", пък пише потребителят Qianhao.

Гришо може да стигне до полуфинал

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6413205

Гришо може да стигне до полуфиналГригор е поставен под N% 7, което му дава шансове на US оупън. Чак на четвъртия кръг той се среща с друг поставен играч - или Монфис, или Гофен. И двамата са след него в подреждането - 9 и 18, така че чисто статистически би трябвало да спечели. Макар че и двамата биха могли да го отвеят, ако са във форма, а той не съвсем.

Завоят на лейбъристите към "мек" Брекзит създава нови проблеми на Тереза Мей

http://www.mediapool.bg/zavoyat-na-leibaristite-kam-mek-brekzit-sazdava-novi-problemi-na-tereza-mei-news268542.html

Британският премиер Тереза Мей е изправена пред нови проблеми в собствената си Консервативна партия, след като опозиционната Лейбъристка партия обяви промяна в политиката си за Брекзит, която открива възможност Великобритания да остане в единния европейски пазар и митническия съюз, поне по време на транзитния период, като част от "мек" Брекзит. Това ще насърчи проевропейските политици от Консервативната партия да искат от Тереза Мей курс към "мек" Брекзит, пише "Файненшъл таймс" по повод съобщението на лейбъристите от неделя.   Междувременно министър-председателката се готви за дебата следващия месец по законодателството, което ще обезпечи напускането на ЕС.   Сега всичко се обърна към аргументите, които ние поддържахме в продължение на много време, каза Анна Соубри, бивш министър за бизнеса в консервативното правителство и застъпник за оставането в Европейския съюз по време на кампанията за референдума миналата година.   Друг неин съмишленик, който е високопоставен депутат от партията от Мей, коментира: "Колегите ще бъдат предпазливи за гласуване с лейбъристите, но лостовете на влияние на консерваторите привърженици на "мек" Брекзит значително нараснаха. Може да се стигне до промяна на това, което иска правителството". Тереза Мей разполага с мнозинство само от 13 гласа в парламента. Лейбъристите се надяват да я накарат да преговаря с ЕС за сделка, според която Великобритания да съхрани членството си в единния пазар и митническия съюз за няколко години по време на преходния период.   Говорител на партията обяви, че ще предложат същите "основни условия" като сегашните отношения на Великобритания с Европейския съюз да се запазят в течение на преходен период след Брекзита през 2019 г., а след това - всички опции да бъдат отворени. Коментарите му се появиха след публикация в британския в. "Гардиън", в която министърът за Брекзита в правителството в сянка на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър подкрепи "продължаване на членството в единния пазар на ЕС след излизането от ЕС през март 2019 г.", което ще превърне лейбъристите в партията на "мекия Брекзит" и ще осигури по-безболезнени икономически последици. Партията на Джереми Корбин ще "остави отворена също опцията Обединеното кралство да остане член на митническия съюз и на единния пазар за постоянно, и след края на преходния период". Дългосрочно споразумение обаче може да се обмисли само ако едно лейбъристко правителство убеди преди това останалата част от ЕС "да приеме специална сделка за имиграцията и промени в правилата за свободното движение", отбелязва "Гардиън".   Сегашната позиция на консерваторите е против запазване на членството на Великобритания в единния европейски пазар. Тереза Мей настоява транзитният период да приключи преди изборите, но досега не е обявявала точно как трябва да изглежда преходната договореност и дали да възпроизвежда съществуващите договорености на единния пазар.   След няколко месеца неопределеност от страна на лейбъристите, новото предложение създава трамплин за Корбин, от който той може да се възползва на изборите, коментира агенция Блумбърг напомняйки, че след изборите т.г. Мей загуби парламентарното си мнозинство. Ако Лейбъристката партия получи подкрепа, тая може да се бори за поправки в законодателството за Брекзит.   Митническият съюз е зона за свободна търговия между страните членки на ЕС, а единният европейски пазар включва свободно движение на стоки, пари, услуги и хора.   Лейбъристите биха приели да продължат британските плащания към европейския бюджет, свободното движение на хора, както и Великобритания да признава юрисдикцията на Европейския съд в рамките на преходния период, смятайки, че това е цената за плавно излизане от ЕС.   "Даунинг стрийт"10 коментира, че новата позиция на Лейбъристката партия показва, че тя няма идея какво иска от Брекзит.   Обратът в политиката на лейбъристите обаче е добре дошъл за повечето представители на бизнеса, коментира "Файненшъл таймс".   Британският министър по въпросите на Брекзит Девид Дейвис започва в понеделник последен кръг от разговорите в Брюксел относно преговорите за напускане на ЕС. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барие настоява, че не може да има никакви разговори за бъдещите отношения, докато не се постигне "достатъчен напредък" по условията на развода.   Според ЕС каквато и да е договореност за преходния период трябва да е "в интерес на ЕС, но едва ли много страни членки ще се противопоставят на ограничена във времето преходна фаза, при която Великобритания да продължи да изпълнява своите съществуващи задължения, без обаче да има право на глас. Правителството, което твърди, че страната ще напусне единния пазар и митническия съюз от момента на Брекзит, заяви този месец, че ще се опита да договори нови митнически отношения с ЕС по време на преходния период, възпроизвеждащи сегашните. Правителството обаче не се е ангажирало с оставане в единния пазар, тъй като това означава да продължи действието на всички закони на ЕС, на регулаторите, бюджетните вноски, свободното движение и пряка юрисдикция на Европейския съд.  

Пътуванията на българи в чужбина се увеличават с над 15% през юли

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pytuvaniiata-na-bylgari-v-chujbina-se-uvelichavat-s-nad-15-prez-iuli-245624/

Посещенията на чужденци в България надхвърлят 2 млн., което е с 8% повече в сравнение с миналата година, сочат данните на НСИ

Катастрофа блокира главния път за Варна на изхода на Добрич

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-blokira-glavnija-pyt-za-varna-na-izhoda-na-dobrich-news_630202.html

Катастрофа блокира главния път за Варна на изхода на Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Добрич. Около 12:20 часа е възникнал пътен инцидент на главен път Добрич – Варна между две превозни средства, в района на бензиностанция „Лукойл“ на изхода за град Варн

Германски санитар заподозрян в убийството на 84 болни

http://frognews.bg/news_141050/Germanski-sanitar-zapodozrian-v-ubiistvoto-na-84-bolni/

Нилс Хегел, осъден през 2015 година на доживотен затвор за убийство на двама пациенти в немска клиника, отново бе призован на разпит, след като се установи, че има поне още 84 случая на починали болни от същата клиника, чиято смърт е съмнителна.

Катастрофа на изхода на Добрич блокира главния път за Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413198

Катастрофа на изхода на Добрич блокира главния път за ВарнаГлавният път за Варна е блокиран заради катастрофа на изхода на Добрич, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Добрич. Около 12:20 часа е възникнал пътен инцидент на главен път Добрич – Варна между две превозни средства, в района на бензиностанция „Лукойл“ на изхода за град Варна. При инцидента едното превозно средство е останало напречно на пътното

Макрон обсъжда с лидери от Европа и Африка "горещите точки" за мигранти в Либия, Чад и Нигер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/28/3031989_makron_obsujda_s_lideri_ot_evropa_i_afrika_goreshtite/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон е домакин на среща с няколко европейски и африкански държави в опит да ограничи притока на мигранти през Средиземно море, предаде Би Би Си. В преговорите участват лидери от Чад, Нигер и Либия, най-големите транзитни дестинации за мигранти, които рискуват живота си, за да достигнат Европа.<br /><br />Макрон ще приеме в Елисейския дворец гостите, сред които са президентите на Нигер Махамаду Исуфу и на Чад Идрис Деби Итно. Двете държави са южни...

Тол-системата не е съвсем разбираема за 61% от българите, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/28/3032001_tol-sistemata_ne_e_suvsem_razbiraema_za_61_ot/?ref=rss


Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа. Мнозинство от 76% твърдят, че са чували за новата система за таксуване по пътищата - така наречената тол-такса. Макар хората да не я намират за особено ясна, те възлагат надежди на нея. Не липсват и опасения.<br /><br />Това са част от изводите от експресен сондаж, проведен от "Галъп интернешънъл" сред 800 души в цялата страна чрез телефонно...

Изявите на Димитър Бербатов в Индия на живо по спортните канали на Мтел

http://www.cross.bg/berbatov-blasturs-mtel-1553353.html

/КРОСС/ Феновете на Димитър Бербатов ще имат шанса да следят на живо неговите изяви в ефира на спортните канали на Мтел. Най-добрият български футболист за последните 15 години подписа едногодишен договор с тима на индийския Керала Бластърс. Сезонът в Суперлигата на азиатската държава стартира през октомври, а Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2 ще следят в реално време всички двубои на българина. Бербатов ще е вторият най-добре платен футболист в местното първенство със заплата от 1 милион евро, което го нарежда непосредствено след бившия му съотборник в Тотнъм и негов близък приятел - Роби Кийн, част от състава на Атлетико де Колката. В Керала Бластърс Бербатов ще се събере с бившия си наставник във Фулъм - Рене Мюлестийн, както и с Уес Браун, с когото заедно защитаваха цветовете на Манчестър Юнайтед. Керала Бластърс е създаден през 2014 г. и играе домакинските си срещи на 75-хилядния стадион „Джавахарлал Неру" в Кочин. Най-голям дял от акциите на отбора се притежава от бившата звезда на крикета Сачин Тендулкар, като негови партньори са местен предприемач  и лица от индийския шоубизнес. През миналия сезон тимът достига до финала на Супрелигата, където губи след дузпи от Атлетико де Колката.  С мачовете от индийската Суперлига, спортните канали на Мтел разширяват богатото си футболно съдържание, което включва прякото предаване на най-интересните двубои от холандската Ередивизи, руската Премиер лига, украинското и китайското първенство

3.5 пъти по-голяма печалба в ТОП 50 на фирмите

http://dnes.dir.bg/news/klasatzia-firmi-bttp-26303715

Среден ръст от 146 на сто на приходите от продажби през 2016 г. спрямо 2015 г. на първите 100 най-бързо растящи фирми показва класацията на БТПП "ТОП 100".

Юнайтед отново се насочи към Бейл

https://offnews.bg//futbol/iunajted-otnovo-se-nasochi-kam-bejl-663814.html

Манчестър Юнайтед предлага 100 милиона евро на Реал Мадрид за Гарет Бейл, твърдят медиите в Англия. Преди време тимът пак проявяваше интерес към уелсеца, но до трансфер не се стигна.

28-годишният футболист пристигна на "Бернабеу" срещу точно толкова през 2013 г. от Тотнъм, но е на път да се превърне в резерва, след като Кристиано Роналдо се върне в строя. Португалецът е наказан за още два кръга.

Бейл получава все повече критики за представянето си с екипа на испанския шампион, а медии и фенове направо опитват да наложат на треньора Зинедин Зидан да го остави резерва за сметка на Марко Асенсио.

С него в състава си Реал е непобеден във всичките си 12 шампионатни срещи – 10 победи и 2 ремита. 21-годишният талант първо се разписа при успеха с 2:0 над Барселона за Суперкупата, а в неделя вечер вкара два гола за 2:2 срещу Валенсия в Мадрид и даде сериозна заявка за титулярно място.

То ще е за сметка на Бейл и Манчестър Юнайтед опитва да се възползва от ситуацията с примамливо предложение за 28-годишния футболист.

Кендрик Ламар грабна 6 статуетки на годишните награди на MTV

https://offnews.bg//lajfstajl/kendrik-lamar-grabna-6-statuetki-na-godishnite-nagradi-na-mtv-663817.html

Ед Шийрън спечели наградата за изпълнител на годината на След като се проведоха 34-тите годишни награди на MTV. Кендрик Ламар грабна 6 от общо 8 номинации, в които участваше - в категориите за клип на годината, най-добра кинематография, най-добър хип-хоп, най-добра режисура, най-добър арт ръководител и най-добри визуални ефекти за видеото „Humble“.

Пинк беше удостоена с наградата, кръстена в чест на Майкъл Джексън – Авангард. За най-добър млад изпълнител пък бе обявен Халид.

Водещ на церемонията бе Кейти Пери, като самата тя беше сред номинираните за престижните награди.

Сред победителите бяха още Зейн и Тейлър Суифт като дует, а сред наградените групи - „Фифт Хармъни” и „Туенти Уан Пайлътс”.

Познавате ли този мъж? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/poznavate-li-tozi-myzh-snimki-2044831

Столично Пето РУ търси съдействие от граждани за установяване на самоличността на мъж. На страницата на СДВР във Фейсбук са публикувани снимки на мъж със слабо телосложение, кестенява коса и брада. От кадрите се вижда, че лицето носи ръкавици, прониква в офис и тършува в бю

Откриха труп на удавник на плаж "Арабела" в Албена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413180

Откриха труп на удавник на плаж "Арабела" в АлбенаТруп на удавил се мъж е открит на плаж "Арабела" в к.к. "Албена", съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Добрич. Вчера в 15,13 часа на телефон 112 в РУ - Албена е заявено от гражданин, че на плаж "Арабела" в к.к. "Албена" има удавено лице. В 15,50 часа фелдшер при ФСМП - Балчик констатира смъртта на Д.Б., на 73 г, роден в гр.

Галъп: По-високите такси за тировете са справедливи

http://frognews.bg/news_141049/Galap-Po-visokite-taksi-za-tirovete-sa-spravedlivi/

Тежкотоварните превозни средства трябва да плащат значително по-големи такси, за да ползват пътищата. Това сочи социологическо проучване на „Галъп“.

Ихтиолози: Ограничаването на незаконния улов ще намали смъртността при делфините

http://www.moreto.net/novini.php?n=358333

Мъртви делфини са изхвърлени по цялото ни морско крайбрежие, алармират еколози всяко лято. Сега отново - открити са над 70 мъртви делфини. По техните сметки броят им е поне 20 пъти по-голям навътре в морето. И за кой ли път еколозите отново повдигат въпроса - кой е виновен? От сдружение "Да запазим “Корал" дори направиха свое разследване и обявиха, че повтарящата се висока смъртност, и то предимно на делфинчета, идва до голяма степен от нелегалния улов на калкан пред бреговете на България, Румъния, Украйна.

Бърнабич: Сърбия няма да признае Косово

https://www.actualno.com/balkani/byrnabich-syrbija-njama-da-priznae-kosovo-news_630197.html

Сръбската министър-председателка Ана Бърнабич заяви за албанската телевизия „Оранюз”, че Сърбия няма да признае едностранно обявената независимост на Косово и добави, че е в ход диалог за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина и той скоро ще бъде про

Над 84 жертви на сериен убиец - санитар в Германия

http://www.cross.bg/ybiiistva-rabotil-patzienti-1553352.html

/КРОСС/ Германецът Нилс Хьогел, работил като медицински брат и осъден вече за убийството на двама пациенти, е заподозрян за още най-малко 84 убийства, извършени в Германия от 2000 до 2005 г. Това съобщиха следователите, предава Франс прес. "До момента специалната следствена комисия е установила 84 убийства", заяви пред журналисти Йохан Кюме, началник на полицията в северния град Олденбург. Там продължава съдебният процес срещу медика, излежаващ доживотна присъда, посочва ТАСС. През юни 2016 г. следователите установиха, че носи вината за 33 смъртни случая с пациенти на здравни заведения, където е работил. Сега броят на починалите е коригиран на 84, уточнява руската агенция. На процеса обвиняемият заяви, че поставял на пациентите инжекции, в резултат на които те изпадали в критично състояние. След това правел опити да ги стабилизира, мотивиран от желание да демонстрира пред колеги своите умения.  

Документ от времето на Тито: Всички некомунисти в Словения да бъдат избити бързо!

https://offnews.bg//sviat/dokument-ot-vremeto-na-tito-vsichki-nekomunisti-v-slovenia-da-badat-i-663819.html

Документ на службите от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито за избиването на всички некомунисти и техните семейства е открит в Словения. 

В заповедта се дават указания как да се извършва ликвидирането, като се уточнява, че всяко колебание ще се счита за предателство.

"Нападенията на жилищата, където се намират лицата за ликвидиране, трябва да бъдат извършени много бързо, решително и мащабно", пише в текста, цитиран от БГНЕС. Начинът на убийство е систематизиран в 7 точки. 

"Трябва да бъде избита на 100% цялата интелигенция, която не е свързана с Югославската комунистическа партия и не членува в нея. Да бъдат избити всички известни антикомунистически активисти и ръководители, лидерите на националните организации...Всички свещеници, членовете на различните католически организации. Да бъдат
избити всички членове на буржоазията, търговците, едрите земевладелци, средните предприемачи. Разбира се, че трябва да бъдат избити и всички наемодатели, богаташи и индустриалци. В крайна сметка трябва да бъдат ликвидирани и всички малки представители на управляващата класа като офицерите, подофицерите, обикновените войници, полицаите, финансовите чиновници. Трябва да бъдат разстреляни и всички кметове на по-големите градове и техните семейства", се казва в текста. 

Словенската комисия, която разследва извършените престъпления от комунистическия режим до момента е открила 581 масови гроба с останките на над 100 000 жертви в тях. 

Nintendo планира да засили производството на Switch преди Коледа

http://www.investor.bg/novini/261/a/nintendo-planira-da-zasili-proizvodstvoto-na-switch-predi-koleda-245628/

Компанията се готви за пускането на нови заглавия и за очакваното по-голямо търсене на конзолата си

Полицайка изкарвала допълнително пари като проститутка

http://frognews.bg/news_141047/Politsaika-izkarvala-dopalnitelno-pari-kato-prostitutka/

32-годишна жена е била задържава в центъра на Москва от оперативни работници от отдела за борба с аморалните прояви, съобщи ”Ридус”.

Влак прегази жена в село Ябълково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413165

Влак прегази жена в село ЯбълковоВлак е прегазил възрастна жена, която е починала на място, в село Ябълково, община Димитровград. Това съобщиха от ОД на МВР - Хасково. Инцидентът е станал тази сутрин при транзитното преминаване на композицията Свиленград - София през гара Ябълково. Машинистът е подал звуков сигнал след като е видял пешеходката на релсите.

Мащабно честване за хан Тервел в град Тервел

https://www.24chasa.bg/region/article/6413164

Мащабно честване за хан Тервел в град Тервел
През 2018-а се отбелязват 1300 години от победата на хан Тервел над арабските нашественици, с която се спира тяхното нахлуване в Европа. По този повод община Тервел ще отбележи подобаващо историческата дата, като идеята е да се популяризира управлението на един от най-успешните български владетели – казват от кметството.

Защо терористите от Барселона и Турку са все мароканци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/28/3031995_zashto_teroristite_ot_barselona_i_turku_sa_vse/?ref=rss


Мароко е мирна страна с миролюбиво население. Но много често ислямските терористи, извършители на атентати, са мароканци. Пуснал ли е религиозният екстремизъм корени в тази страна, пише Йенс Борхерс за АРД и "Дойче веле".<br /><br />Преди Абу Хафс е бил известен в Мароко млад, радикален, салафитски проповедник. Той вече не използва псевдонима си и отново се нарича Мохамед Рафикви. И иска да помага в борбата срещу радикалния екстремизъм. В чиито редици доскоро е бил.<br...

Мъж нападна с нож кмета на гръцки град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413139

Мъж нападна с нож кмета на гръцки градВъоръжен с нож мъж е нападнал днес кмета на гръцкия град Елевсина Йоргос Цукалос, съобщи ТАСС, позовавайки се на АНА-МПА. Нападението е извършено в 12 часа местно време. Кметът, който бил ранен на две места в бедрото, е откаран в болница. Според лекарите няма риск за живота му. По-късно полицията задържа нападателя,

Евакуират село заради пожара край Кресна

http://www.cross.bg/seloto-pozhara-selo-1553350.html

/КРОСС/ Започна евакуацията на хората от село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле.  „Наложи се заради рязкото влошаване на метеоролигичните условия и изключително силния вятър, който насочва пожара и пламъците към селото", съобщи областният управител  Бисер Михайлов, като стана ясно, че хората се изкарват от домовете им по негова заповед. "За нас приоритет е спасяването на човешките животи и запазването на живота на жителите на селото. Това е първото и най-важното", допълни Михайлов, цитиран от пресслужбата на МВР. "Част от екипите, които гасят, също ще бъдат изтеглени на безопасни места, зада се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи", обясни главен инспектор Добри Тонков. "От вчера сме предприели мерки и превантивни действия, ако се наложи евакуация на селото. Направен е списък на жителите на село Влахи, около 19 души, една част от тях са постоянно живущи, други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни", поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР -Благоевград. "Предприети са бързи действия след издаването на заповедта хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо, за да се запази тяхното здраве и живот, което е най-важно - те да не пострадат. Предполагам, че ще срещнем съпротива от част от жителите на селото, както беше от изминалите дни в Ощава и Сенокос, но това се прави с цел тяхната безопасност

Евакуират село заради пожара край Кресна

http://www.cross.bg/pozhara-seloto-selo-1553350.html

/КРОСС/ Започна евакуацията на хората от село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле.  „Наложи се заради рязкото влошаване на метеоролигичните условия и изключително силния вятър, който насочва пожара и пламъците към селото", съобщи областният управител  Бисер Михайлов, като стана ясно, че хората се изкарват от домовете им по негова заповед. "За нас приоритет е спасяването на човешките животи и запазването на живота на жителите на селото. Това е първото и най-важното", допълни Михайлов, цитиран от пресслужбата на МВР. "Част от екипите, които гасят, също ще бъдат изтеглени на безопасни места, зада се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи", обясни главен инспектор Добри Тонков. "От вчера сме предприели мерки и превантивни действия, ако се наложи евакуация на селото. Направен е списък на жителите на село Влахи, около 19 души, една част от тях са постоянно живущи, други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни", поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР -Благоевград. "Предприети са бързи действия след издаването на заповедта хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо, за да се запази тяхното здраве и живот, което е най-важно - те да не пострадат. Предполагам, че ще срещнем съпротива от част от жителите на селото, както беше от изминалите дни в Ощава и Сенокос, но това се прави с цел тяхната безопасност

Започна евакуация на село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/vlahi-pozhara-seloto-1553350.html

/КРОСС/ Започна евакуацията на хората от село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле.  „Наложи се заради рязкото влошаване на метеоролигичните условия и изключително силния вятър, който насочва пожара и пламъците към селото", съобщи областният управител  Бисер Михайлов, като стана ясно, че хората се изкарват от домовете им по негова заповед. "За нас приоритет е спасяването на човешките животи и запазването на живота на жителите на селото. Това е първото и най-важното", допълни Михайлов, цитиран от пресслужбата на МВР. "Част от екипите, които гасят, също ще бъдат изтеглени на безопасни места, зада се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи", обясни главен инспектор Добри Тонков. "От вчера сме предприели мерки и превантивни действия, ако се наложи евакуация на селото. Направен е списък на жителите на село Влахи, около 19 души, една част от тях са постоянно живущи, други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни", поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР -Благоевград. "Предприети са бързи действия след издаването на заповедта хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо, за да се запази тяхното здраве и живот, което е най-важно - те да не пострадат. Предполагам, че ще срещнем съпротива от част от жителите на селото, както беше от изминалите дни в Ощава и Сенокос, но това се прави с цел тяхната безопасност

Китай предвижда затвор за отклонения при изпълнение на националния химн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413152

Китай предвижда затвор за отклонения при 
изпълнение на националния химнКитайските власти работят по законопроект за начина на изпълнение на националния химн и предвиждат наказание затвор при отклоняване от тези стандарти, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от ДПА. "Нарушителите, включително лица, злонамерено изменящи текста, ще бъдат заплашени от съдебно преследване, както и от до 15 дни под стража",

Ентан подобрява зрението при диабетна ретинопатия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6413160

Ентан подобрява зрението при  диабетна ретинопатияДиабетът е една от водещите причини за слепота и намалено зрение. Два са основните симптома на нарушаване на очното кръвоснабдяване - микросъдова оклузия и микросъдово изтичане. Като резултат се проявяват измененията в ретината, характерни за диабетната ретинопатия - малки кръвоизливи, твърди ексудати, микроаневризми и оток.

Започна евакуация на село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/vlahi-pozhara-selo-1553350.html

/КРОСС/ Започна евакуацията на хората от село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле. Това каза за радио „Фокус" Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград. „Вследствие на рязка промяна в метеорологичните условия и изключително силния вятър на терен, пожарът успя да прескочи изготвената просека и с цел запазването живота и здравето на жителите на село Влахи, започна вече евакуацията им", съобщи областният управител. Огнената стихия гори вече пети дени, а в Община Кресна е обявено бедствено положение. Изгорелите площи са над 15 хиляди декара, предимно гори. Днес на обед властите обявиха, че са потушили основните огнища и че се надяват до вторник да успеят да овладеят пожара. Въпреки това, още сутринта предупредиха, че ситуацията около Влахи е сложна и може да се наложи евакуация, която вече е факт.  

Автобус се удари в уличен стълб в Пловдив

http://www.cross.bg/avtobys-plovdiv-stulb-1553351.html

/КРОСС/ Автобус се удари в уличен стълб тази сутрин на кръгово кръстовище в Пловдив. Инцидентът е станал около шест часа. Няма пострадали хора, съобщава БНТ. За щастие в автобуса все още е нямало пътници. Водачът е изгубил контрол, защото му е прилошало. След удара веднага е повикана линейка и шофьорът е откаран в болница. Движението в района не е затруднено.  

Започва изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413134

Започва изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще даде начало на изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, съобщиха от ведомството. Проектът се реализира от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" със средства от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.

Почна евакуация на село Влахи, огънят прехвърли просеките (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413141

Почна евакуация на село Влахи, огънят прехвърли просеките (СНИМКИ)Всеки момент започва евакуация на жителите на кресненското село Влахи заради огромния пожар, който бушува вече шести ден в района. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов каза, че там духа изключително силен вятър, заради който пламъците са прескочили направените просеки и вече наближават селото.

Болногледач в Германия е убил най-малко 84 души

http://www.mediapool.bg/bolnogledach-v-germaniya-e-ubil-nai-malko-84-dushi-news268541.html

Германецът Нилс Хьогел, работил като медицинско лице, е заподозрян за още най-малко 84 убийства, извършени в Германия от 2000 до 2005 г. "До момента специалната следствена комисия е установила 84 убийства", заяви пред журналисти Йохан Кюме, началник на полицията в северния град Олденбург.  Процесът срещу Хьогел започна тази седмица. Той. е работил в две болници като санитар и болногледач. Бил е задържан още преди девет години по обвинение, че е убивал свои пациенти. Подозрението бе за около 20 души. В продължилото три години полицейско разследване е станало ясно, че жертвите са поне четири пъти повече. Според следователите обаче истинският брой на жертвите вероятно е многократно по-висок, но не може да бъде доказан, тъй като една част от починалите са били кремирани. "Размерът на престъпленията му ни оставят буквално безмълвни и в шок", каза Кюме. Първоначалните обвинения срещу Нилс Хьогел бяха за две убийства и три опита за убийство, както и за нанасяне на тежки телесни повреди в болницата в Делменхорс, в която работи по време на ареста си. За да разкрият истинския брой на престъпленията му, полицаите наредиха ексхумацията на над 100 души през последните три години и прегледаха болничните досиета на хиляди пациенти, предаде кореспондентът на в. "24 часа" в Германия. Ексхумираните тела са изследвани за остатъци от лекарства, които в големи дози убиват. Болногледачът призна вече, че между 2003 и 2005 година е инжектирал смъртоносни дози лекарство на близо 90 свои пациенти, след което реанимирал жертвите си, за да бъде помислен за герой. Реанимацията обаче не се получавала винаги. Хьогел бил заподозрян, когато лекари забелязали, че в неговите смени има твърде често случаи на необяснима смърт. Полицията разследва и отговорните за неговото отделение лекари. Според следователи убийствата са можели да бъдат предотвратени. Смята се, че това е най-голямото серийно убийство в криминалната история на Германия.  

Почина Мирей Дарк - звезда на френското кино

http://frognews.bg/news_141046/Pochina-Mirei-Dark---zvezda-na-frenskoto-kino/

Известната френска актриса Мирей Дарк почина на 79-годишна възраст. През 60-те и 70-те години на миналия век емблематичната актриса се снима в петдесет игрални филма.

Нежелана невеста

http://www.eurochicago.com/2017/08/boyn/

Ала скоро до ушите на Невена стигна клюката, че синът й е залюбил Ирина. Цял ден не можа да си намери място в къщата. Излизаше на двора, шеташе, прибираше се, сядаше, ставаше. Отвътре я ядеше като паразит мисълта, че Димитър се е загледал по някакво си бедно сираче, дето няма никакъв чеиз. Отиде тя при мъжа си и седна до леглото му. Всичко му каза, та да й олекне. - Няма лошо ма, Невено – рече той с немощен глас. - Като се обичат младите, нека се вземат. - А бе ще се вземат! От лежане ти е изтекъл мозъкът! - нахока го тя. - Таквиз пиявици като Ирина ги има под път и над път. Знае тя, гювендията, че Димитър е чорбаджийски син и за това го е омаяла. - Не говори тъй, Невено. Децата може наистина да се обичат. - Знам я аз тъз обич. Заради парите и нивите е всичко туй. Ама няма да я бъде.

Херцеговина е обхваната от пламъци

https://www.actualno.com/balkani/hercegovina-e-obhvanata-ot-plamyci-news_630196.html

Херцеговина е обхваната от пламъци, а най-тежко е положението в община Билеча, до границата с Черна гора, в която бушуват девет горски пожара, предават босненските медии. Mondo съобщава за интензивни пожари, застрашаващи селата Звиерина, Шобадине, Риоца, Тренслава и Коравница

Родителите на Иван, обвинен за убийството на Никол: Не са открити нейни вещи в дома ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413137

Родителите на Иван, обвинен за убийството на Никол: Не са открити нейни вещи в дома ни"Синът ни е невинен, не е вярно, че в дома ни са открити вещи на Никол", каза туко що бащата на 15-годишния Иван Иванов от Бургас, обвинен за зверското убийство на 11-годишната Никол. Димитър Иванов каза още, че по време на свиждането със сина му, момчето на няколко пъти казало, че не е той. Всеки момент в Буграски апелативен съд ще започне делото

Тест на електронно гласуване - за 8000 лв или 22 000 лв?

http://clubz.bg/57696-test_na_elektronno_glasuvane_za_8000_lv_ili_22_000_lv

ПОЛИТИКА Електронно гласуване Cropped

Колко ще струва анализ на "добрите практики" в електронното гласуване, подготвяне на препоръки конкретно за България, разработване на системата и провеждане на три симулации?

Според фирмите, предложили оферта по обществената поръчка на ЦИК, 8000 или 22 000 лв.

Консултантската компания "Ню Ай" АД предлага първата сума, а "Билдинг пропърсид холд" ЕООД - втората. Прогрозната стойност на проекта беше 33 333,33 лв без ДДС.

По закон тази година Централната избирателна комисия трябва да проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване до 15 октомври, което ще рече просто подаване на серия гласове между два компютъра. От 1 януари 2018 г почват реалните тестове по време на национални избори, които няма да се отчитат, до 2019 г, когато, ако всичко е наред, системата би трябвало да влезе в сила.

Не е ясно дали обаче проблемите с електронната идентификация няма да забавят въвеждането на електронно дистанционно гласуване.

"Ню Ай" АД са работили много с държавни институции - клиенти са им били български общини, министерства, Министерски съвет, Световната банка. Собственик е Джон Майкъл Еърст, представител е Силвия Тошкова Тодорова, която е партньор и в Българската Асоциация на Консултантите по Европейски програми.

"Билдинг пропъртис холд" ЕООД е с управител Веселин Тодоров, член на националния съвет на ДБГ, както и управител на "Сиела". Фирмата спечели поръчката за сайта на председателството на ЕС.

1/4 от проверените везни по пазарите не отговарят на изискванията

http://www.moreto.net/novini.php?n=358348

В сезона на плодовете и зеленчуците, инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор стартираха масирани проверки в цялата страна на лица, които използват везни при продажбата им на пазари, борси и временни пунктове, съобщиха от агенцията за Moreto.

Кмет на гръцки град беше нападнат с нож и ранен на две места

https://www.actualno.com/balkani/kmet-na-grycki-grad-beshe-napadnat-s-noj-i-ranen-na-dve-mesta-news_630191.html

Мъж нападна с хладно оръжие кметa на гръцкия град Елевсина Йоргос Цукалос, предаде БГНЕС. Нападението е извършено точно по пладне, в 12:00 часа. Градоначалникът е ранен на две места в бедрото и е откаран в болница, но животът му е вън от опасност. Извършителят е задържан от полицията. Той се оказал наскоро уволнен служител от кметството. Елевсѝна е на полуостров Атика, на 20 километра от Атина, на брега на Сароническия залив. Градът има население от 25 863 души.

Как се различават позициите на Великобритания и ЕС по ключови въпроси на Брекзит

http://www.mediapool.bg/kak-se-razlichavat-pozitsiite-na-velikobritaniya-i-es-po-klyuchovi-vaprosi-na-brekzit-news268540.html

Третият кръг от преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да започне днес. ЕС призовава Великобритания този път да дойде на преговорите подготвена да обсъжда въпросите по същество. ЕС публикува по-рано тази година редица документи, подробно представящи позициите му по различни въпроси, а Великобритания публикува редица документи през последните две седмици. Ето някои от ключовите въпроси, обсъждани досега:   УПРАВЛЕНИЕ И ПРИЛАГАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА РАЗДЯЛАТА Позицията на ЕС:  Би трябвало да се създаде обща комисия, която да гарантира действието на споразумението за напускане и да се занимава с непредвидени ситуации. Ако общата комисия не е в състояние да постигне решение, въпросът може да бъде отнесен до Съда на ЕС. Великобритания: Съдът на ЕС не би трябвало да има пряка роля в уреждането на споровете. Правителството иска механизъм за уреждане на споровете, който "максимално ще повиши сигурността за физическите и юридическите лица" и ще "зачита автономията на правото на ЕС и правната система на Великобритания".   ФИНАНСОВО СПОРАЗУМЕНИЕ Позицията на ЕС: Би трябвало да има единно финансово споразумение с плащане в евро, което да включва финансовите задължения на Великобритания, произтичащи от бюджета на ЕС, прекратяването на членството във всички органи и институции на ЕС и участието на Великобритания в конкретни фондове и инструменти. Документът съдържа само методологията за изчисляване на окончателната сметка, но не и окончателната сума. Великобритания: Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис обещава да работи с ЕС за определяне на "справедливо уреждане на правата и задълженията на Великобритания като напускаща държава членка".   ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ Позицията на ЕС: Съществуващите права на гражданите на 27-те останали държави от ЕС и Великобритания би трябвало да бъдат защитени, включително правото на придобиване на постоянно жителство. Споразумението за напускане трябва да се отнася за гражданите и членовете на Великобритания и останалите 27 държави от ЕС и членовете на семействата, които се намират във Великобритания или останалите 27 държави от ЕС към датата на Брекзит, плюс тези, които са живели там преди тази дата и на които може да са се полагали социалноосигурителни помощи като пенсии. ЕС иска Съдът на общността да има пълна юрисдикция по въпросите, свързани с правата на гражданите. Великобритания: Над 3 милиона граждани на ЕС, които живеят във Великобритания, ще получат защита на своя "уседнал статут" и ще се радват на същото отношение, което получават британските граждани във връзка със здравеопазването и други помощи. След Брекзит обаче те ще бъдат обект само на британското право, а не на юрисдикцията на Съда на ЕС. Членове на семейството, които се присъединяват към "отговарящ на изискванията гражданин на ЕС" преди Брекзит, ще могат да кандидатстват за уседнал статут след пет години. На хората, пристигнали след датата на напускането, ще бъдат дадени две години, за да "регулират своя статут".   ЯДРЕНИ МАТЕРИАЛИ Позицията на ЕС: Брекзит също така означава, че Великобритания ще напусне Европейската общност за атомна енергия (Евратом), чиято цел е да насърчава безопасното използване и разпространение на ядрената енергия в Европа. Великобритания ще трябва да поеме задължение за гаранция, а ЕС иска тя да гарантира, че всички ядрени или свързани материали на нейна територия са управлявани съгласно международните стандарти. Великобритания: Великобритания иска да продължи да работи в тясно сътрудничество с Евратом и да "подготви почвата за бъдещи отношения, които да са от полза за Обединеното кралство и останалите 27 държави членки". Тя обещава да спазва сегашните си задължения към партньорите от ЕС, като същевременно работи за споразумения за ядрено сътрудничество с важни държави извън ЕС, включително САЩ, Канада, Австралия и Япония.   ПРОДЪЛЖАВАЩИ СЪДЕБНИ И АДМИНИСТРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ Позицията на ЕС:  Излизането на Великобритания от ЕС не би трябвало да лишава Съда на ЕС и органите и институциите на общността от възможността да извършват процедури, засягащи Великобритания и британските жители, по въпроси, които не са уредени към датата на Брекзит. Великобритания:  Би трябвало да има ясна позиция за положението на недовършените британски правни дела пред Съда на ЕС, "за да се намали до минимум несигурността и неуредиците за физическите и юридическите лица". Не би трябвало да се позволява на Съда на ЕС да се произнася по каквито и да е британски правни дела, които не са били заведени пред съда към датата на Брекзит, "дори когато фактите по делото са настъпили преди напускането".   ДЕЙСТВИЕ НА ИНСТИТУЦИИТЕ, АГЕНЦИИТЕ И ОРГАНИТЕ НА ЕС Позицията на ЕС: Британските власти би трябвало да гарантират, че всяка институция, агенция или орган на ЕС, които може да продължат да извършват остатъчна дейност във Великобритания след напускането й, ще се ползват със същата степен на защита като преди. Великобритания: Правителството обещава да предостави привилегии и имунитети "за ограничен период след напускането, за да даде на ЕС разумен срок, в който да приключи сегашните си дейности тук".   СТОКИ, ПРЕДЛАГАНИ НА ПАЗАРА СЪГЛАСНО ПРАВОТО НА ЕС ПРЕДИ НАПУСКАНЕТО Позицията на ЕС: Стоките, предлагани на пазара във Великобритания и останалите 27 държави от ЕС преди напускането, могат да продължат да бъдат налични. Този принцип важи само за продуктови правила, а не за митнически процедури. Също така е необходимо двете страни да създадат механизми за наблюдение и канали за комуникация, за да се уведомяват взаимно за стоки, които не са в съответствие с това. Великобритания:  Стоките, които са на пазара преди Брекзит, би трябвало да продължат да се продават без каквито и да е допълнителни изисквания или ограничения, като се избягва всякакво дублиране на разрешителните процеси. Когато стоките се предоставят с услуги, не би трябвало да има ограничение за предоставянето на тези услуги.    По БТА. 

Семейството на Еманюел и Брижит Макрон се увеличи с още един член (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/semejstvoto-na-emaniuel-i-brizhit-makron-se-uvelichi-s-oshte-edin-chlen-snimkivideo-2044819

Първото семейство на Франция се увеличи с още един член. Президентът Еманюел Макрон осинови през уикенда Немо, кръстоска между черен лабрадор и грифон. Той беше забелязан от журналисти в новия си дом в Елисейския дворец, съобщава Франс прес.

Ето отговорите на матурата по Български език и литература

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/eto-otgovorite-na-maturata-po-bylgarski-ezik-i-literatura-2044824

Министерството на образованието и науката публикува на интернет страницата си отговорите от поправителната сесия на матурата по Български език и литература.
 
Ето тук можете да видите теста

Новородено с големина на двумесечно бебе проплака в Стара Загора

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novorodeno-s-golemina-na-dvumesechno-bebe-proplaka-v-stara-zagora-2044822

Момченце с тегло 5,340 кг и ръст цели 60 сантиметра се роди в Акушеро-гинекологичното отделение на Болница „Тракия” в Стара Загора. Това е най-едрото бебе, което се е раждало в болницата от откриването и през 2009 г. досега, каза завеждащият отделение д-р Калина Пи

Мъж стреля по 15-годишно момче и нападна друго

//dariknews.bg/regioni/vraca/myzh-strelia-po-15-godishno-momche-i-napadna-drugo-2044726

15-годишно момче е било простреляно в корема с въздушна пушка в нощта на 26 август, съобщават от Областната дирекция на МВР Видин. Сигналът е подаден от болницата, където момчето постъпило за лечение.
 
Установено било, че инцидентът възникнал на 25 август около 23.30

Гутериш: ООН е на разположение за постигане на споразумение относно Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413140

Гутериш: ООН е на разположение за постигане на споразумение относно Кипър
ООН е на разположение на страните за постигане на споразумение по проблема за Кипър. Това се казва в писмо-отговор на генералния секретар на Световната организация Антониу Гутериш, изпратено по-рано този месец до президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, съобщи кипърският правителствен говорител, цитиран от изданието "Катимерини".

Българите приемат за справедлива новата система за таксуване по пътищата

http://www.cross.bg/sistema-novata-poveche-1553349.html

/КРОСС/ Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа. Мнозинство от 76% твърдят, че са чували за новата система за таксуване по пътищата. Макар хората да не я намират за особено ясна, те възлагат надежди на нея. Не липсват и опасения. Това са част от изводите от експресен сондаж, проведен от „Галъп интернешънъл" сред 800 души в цялата страна чрез телефонно интервю, възложен от Агенция „Пътна инфраструктура". Сондажът ползва иновативна панелна технология, която позволява национална представителност. Подобни сондажи могат да дадат най-вече хипотези за базисната картина на нагласите и за последващо проучване. Три четвърти от българите твърдят, че са чували за новата система за таксуване по пътищата. Закономерно сред тях личат повече хора с високо образование. 61% още не я намират за съвсем ясна. Запознати със спецификата на новата система, която включва по-високи такси за тежкотоварните превози, 63% намират този принцип за справедлив, а 32% - за несправедлив. Останалите се колебаят. В допълнение 83% се съгласяват с твърдението, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат повече, а мнозинството от 73% са готови да подкрепят дори въвеждане на такси за тирове и извън магистралите. Всичко това означава, че тежкотоварният трафик се мисли като сериозен проблем от страна на пълнолетните българи

Германски компании преразглеждат планираните инвестиции във Великобритания

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germanski-kompanii-prerazglejdat-planiranite-investicii-vyv-velikobritaniia-245625/

Германски и британски бизнес организации публикуваха общо изявление, в което призовават преговарящите за Brexit за повече яснота

Причини за използване на видеонаблюдение

https://offnews.bg//tehnologii/prichini-za-izpolzvane-na-videonabliudenie-663822.html

Когато говорим за сигурност, охранителните камери за видеонаблюдение са най-популярното оборудване за тази цел. Ако сте готови да увеличите сигурността около вашите бизнес помещения, наемането на охранители за патрулиране може да не е най-ефективното решение. Охранителите не могат да бъдат навсякъде по едно и също време и могат да ви струват скъпо. Едно лесно решение на проблема е отделянето на скромна сума от бюджета, за инсталирането на охранителни камери около обекта който желаете да охранявате. Това е една еднократна инвестиция, която определено ще ви се отплати във времето. Това е и причината все повече хора да инвестират в системи за видеонаблюдение. Обикновено сме свикнали да ги виждаме в банки, болници, молове офиси и т.н. Но вече все повече хора инсталират видеонаблюдение в производствените помещения или търговски магазини, за да следят не само потока от хора, но и да повишат продуктивността на служителите си.

Причини за използването на охранителни камери

Следват причините за нарастващото търсене и популярност на камерите за видеонаблюдение. Те помагат в предотвратяването на много нежелани сценарии, като осигуряват отлична сигурност. Също така съществува и възможност да се получи нещо положително от използването им. Прочетете още, за да знаете как!

Превенция от вандализъм

Тези случаи, които са масова практика, могат да бъдат възпрени чрез инсталирането на камери за видеонаблюдение на правилните места. Охранителните камери помагат при наблюдението на всякакъв вид външно и вътрешно посегателство или унищожаване на имуществото. С направени записи, могат да бъдат предприети адекватни мерки срещу виновника, а заедно с това и предотвратяване на подобни ситуации.

Мотивация на служителите

Камери за видеонаблюдение се поставят, за да следят движението и дейностите на служителите, както и тяхното поведение. Тук разполагате с два варианта – дали да поставите камери на видно място или да използвате скрити камери за наблюдение. Така служителите, ще знаят за съществуването им, но няма да се чувстват като в Биг Бадър. По този начин залагате на техния комфорт и това би се оценило от тях. Ако служител прави нещо похвално, то в такъв случай то трябва да бъде възнаградено, както и обратно. Това може да бъде силно мотивиращо за всички останали.

Предотвратяване на тормоз

Тормозът на служителите е разпространен в много офиси по целия свят, като по-масовата част никога не говори за това. Камерите за видеонаблюдение записват всичко това, като записите се дават на съответните мениджъри, шефове и дори органи на реда, за вземането на адекватно решение спрямо случая.

Охраната и видеонаблюдението на един дом, офис и дори цяла сграда са въпрос на правилно планиране и точен избор на техника. Трябва да подходите отговорно и да се спрете на най-доброто оборудване спрямо целите и възможностите ви.

Вече не е въпрос на лукс да си има човек система за видеонаблюдение. Времената са такива, че сме принудени, но това не е причина за компромиси с качеството на избраната техника, а даже напротив – трябва да заложим на най-доброто, което можем да си позволим при най-добрите в бранша.

Спас Русев преговаря за трансфер на сръбски футболист в "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/28/3031992_spas_rusev_pregovaria_za_transfer_na_srubski_futbolist/?ref=rss


"Левски" може да се подсили с още нови футболисти до края на трансферния прозорец. Сините, които привлякоха 11 нови играчи през това лято, не спират със селекцията. В момента собственикът на клуба Спас Русев преговаря директно за трансфер на сръбски футболист при сините, научи "Дневник".<br /><br />Става въпрос за крилото Никола Труич, който в момента е свободен агент. Русев се е срещнал с мениджъра на играча, като се очаква развитие да има в близките дни. Труич,...

”Галъп”: 63% одобряват по-високи тол такси за тирове

http://dnes.dir.bg/news/trafik-vinetki-tol-taxi-kabinet-borisov-3-26303470

63% от българите намират за справедливо тежкотоварните автомобили да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа, сочи проучване на "Галъп".

Порно актрисата Миа Калифа получава заплахи от „Ислямска държава”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6413123

Порно актрисата Миа Калифа получава заплахи от „Ислямска държава”Порно актрисата Миа Калифа, която в момента работен като спортен и културен кореспондент, продължава да получава заплахи от „Ислямска държава”, съобщи самата тя по време на интервю. Миа Калифа има кратка кариера в индустрията с филми за възрастни. Тя е от ливанско-американски произход и нейното име е най-търсеното в уебсайтовете за филми за

Подозират медицински брат за убийството на 84 души в Германия

https://offnews.bg//sviat/podozirat-meditcinski-brat-za-ubijstvoto-na-84-dushi-v-germania-663812.html

Осъден за две убийства медицински брат отново ще се изправи пред германската Темида, след като прокурори готвят обвинение за Нилс Хьогел, че е убил още най-малко 84 души.

Следователи разкриха, че престъпленията са извършени в периода 2000-2005 година.

През 2015-та година Хьогел беше осъден за две убийства и два опита за убийство. Още тогава прокурорите смятаха, че той е отговорен за още поне 43 смъртни случая, но явно без доказателства.

"До момента специалната следствена комисия е установила 84 убийства", заяви пред журналисти Йохан Кюме, началник на полицията в северния град Олденбург. Там продължава съдебният процес срещу медика, излежаващ доживотна присъда, посочват ДПА и ТАСС.

На процеса обвиняемият заяви, че правел на пациентите инжекции, в резултат на които те изпадали в критично състояние. След това правел опити да ги стабилизира, мотивиран от желание да демонстрира пред колеги своите умения.

Ще се превърне ли в джудже ядрената енергетика към 2050 г?

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/shte-se-prevyrne-li-v-djudje-iadrenata-energetika-kym-2050-g-245610/

Предизвикателствата пред новите ядрени проекти заради екологични проблеми ще се увеличат, прогнозира Генади Кондарев от сдружение "За земята"

Пенчо Славейков на поправката на матурата по литература (тестът и верните отговори)

https://offnews.bg//obshtestvo/pencho-slavejkov-na-popravkata-na-maturata-po-literatura-testat-i-ver-663785.html

Поемата "Ралица" от Пенчо Славейков се падна на матурата по литература.

Зрелостниците, които се явяват днес на изпит, решават тест с три модула. Първият съдържа 30 затворени въпроса и носи до 30 точки. Вторият е с 10 въпроса със свободен отговор, а верните отговори добавят до 40 точки.

Третият модул (41-ви въпрос) изисква написването на есе или интерпретативно съчинение по падналата се тема върху "Ралица" от Пенчо Славейков и също носи до 30 точки.

Вариантът за теста бе генериран тази сутрин в 6.15 ч. в МОН от журналиста от БНТ Красимир Дамянов. Възможните комбинации на въпросите са 11 718 750. Тестът и верните отговори вижте ТУК.

Пенчо Славейков на поправката на матурата по литература

https://offnews.bg//obshtestvo/pencho-slavejkov-na-popravkata-na-maturata-po-literatura-663785.html

Поемата "Ралица" от Пенчо Славейков се падна на матурата по литература.

Зрелостниците, които се явяват днес на изпит, решават тест с три модула. Първият съдържа 30 затворени въпроса и носи до 30 точки. Вторият е с 10 въпроса със свободен отговор, а верните отговори добавят до 40 точки.

Третият модул (41-ви въпрос) изисква написването на есе или интерпретативно съчинение по падналата се тема върху "Ралица" от Пенчо Славейков и също носи до 30 точки.

Вариантът за теста бе генериран тази сутрин в 6.15 ч. в МОН от журналиста от БНТ Красимир Дамянов. Възможните комбинации на въпросите са 11 718 750. След 15.30 ч. ще бъдат публикувани и самият тест и верните отговори.

Валери Симеонов получи бастунчето на даскал Ботьо Петков

http://clubz.bg/57695-valeri_simeonov_poluchi_bastuncheto_na_daskal_boto_petkov

Вицепремиерът Валери Симеонов получи като подарък бастунчето на даскал Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев. Това стана по времето на посещението на Симеонов в Украйна. За подаръка съобщи посланикът ни в Украйна Красимир Минчев на профила си във Фейсбук.

 

Даскал Ботьо Петков е бил изпратен в Одеса от общината в Калофер, за да учи в тамошната семинария през 1841 г.

По време на посещението Симеонов заяви, че България ще е приятел на Украйна. Той декларира готовността на правителството да развива отношенията между двете страни и да подпомага българската диаспора. Симеонов припомни, че подпомагането на българските общности зад граница е част от програмата на правителството.

По време на срещата си с първия заместник-губернатор на Одеса Александър Титарчук Симеонов изрази благодарността на България за толерантната етническа политика на Украйна. Вицепрмиерът е уверен, че българската диаспора и в бъдеще ще има пълноценна възможност за изучаване на своя език, традиции и обичаи. Той подчерта, че решението за създаване на училище с преподаване на български език в Одеса ще срещне подкрепата на българската общност и на българската държава. Образователното министерство вече е подготвило учебници за изучаване на български език, а също така ще дари средства за оборудване на компютърен езиков кабинет в училището.

Вицепремиерът изрази становището на правителството, че процесът на децентрализация в Украйна ще бъде извършван със зачитане на интересите на българското национално малцинство в Бесарабия.

Борбата с тероризма ще е сред приоритетите на външната политика на ЕС

https://www.actualno.com/europe/borbata-s-terorizma-shte-e-sred-prioritetite-na-vynshnata-politika-na-es-news_630190.html

Противодействието срещу тероризма и отбраната ще бъдат основни приоритети във външната политика на Евросъюза през следващата една година. Това обяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Могерини направи изявлени

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване