Задържаха шофьор с 3.00 промила алкохол в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412581

Задържаха шофьор с 3.00 промила алкохол в Бургас35-годишен мъж е задържан за шофиране с 3.00 промила алкохол, съобщиха от ОДМВР – Бургас. На 27 август, около 21.55 часа, на ул. „Българка” в кв. „Банево”, служители от Второ Районно управление - Бургас спрели за проверка лек автомобил „Форд Ка”, с бургаска регистрация, управляван от 35-годишен мъж с инициали И. Д.

България е с добри шансове да преживее климатичните промени

http://clubz.bg/57677-bylgariq_e_s_dobri_shansove_da_prejivee_klimatichnite_promeni

България е с шансове над средните да се справи с проблемите, които ще доведат климатичните проблеми в следващите години. Това показват данните от Глобалния индекс за готовност на Университета на Нотр Дам. Инфографиката, базирана на техни данни, е изработена от британския сайт за пестене на енергия ЕcoExperts.

България е 43-та в света от 181 държави, за които има данни и своя позиция в изследването. Тя е оценена с 62,1 точки готовност, пред всички страни на Балканите освен Гърция. 

Глобалният индекс за готовност обобщава това доколко една държава е уязвима към климатичните промени, в добавка с готовността й да реагира и да подобри състоянието си при проблемите, които може да предизвика глобалното затопляне. Целта му е да помогне на бизнеса да преценява как да приоритизира инвестициите си.

Важно е да се отбележи, че способността на една държава да се справи с проблемите не е на обективна основа, а спрямо това как другите биха се справили. Тоест България е на добра позиция спрямо останалата част от света, но нищо не гарантира, че дори шампионът Дания няма да има сериозни проблеми в близките десетилетия.

Друга ключова бележка - много държави са разглеждани като цяло, макар че отделни региони ще бъдат засегнати по-лошо. Пример за това е САЩ, която е в "зелено", но градове като Маями и Ню Йорк, както и много крайбрежни щати ще бъдат засегнати сериозно.

Освен покачване на нивото на световния океан, климатичните промени ще доведат до повече бури, по-трудни за овладяване горски пожари, нови и непознати условия на живот за дивите животни и растения.

Развитите страни са с най-голям шанс да се справят с подобни проблеми. Макар и България да има море, прилично ниво на инфраструктурата позволява хората от крайбрежните градове да бъдат преместени, да бъде създадена нова инфраструктура. Специфичното ни географско положение пък помага резките температурни покачвания да не ни засягат толкова. Добрите новини са дотук - както видяхме наскоро в Кресненското дефиле, горските пожари стават все по-чести и по-трудни за гасене.

Очаквано, държавите с най-добри шансове да се справят с промените са богати, на север, или комбинация от двете. Норвегия, Нова Зеландия, Швеция, Финландия и Дания имат най-добрите шансове да оцеляване, следвани от Австралия, Великобритания, САЩ, Германия и Исландия.

С най-лоши шансове са Чад, Еритрея, Бурунди, Конго, Централната Африканска република, Судан, Нигер, Хаити, Афганистан и Гвинея-Бисау.

Русофили с болшевишки произход

http://clubz.bg/57676-rusofili_s_bolshevishki_proizhod

На официално честване на Шипченската епопея се демонстрира знаме на терористична сепаратистка организация, съставена от криминални елементи. То е въпрос не на идеология и политически пристрастия - въпрос е на държавническа отговорност да не допуснеш това да се случва пред очите ти. Имам предвид както президента Радев, така и всички останали официални лица на празненството. В България подобни безобразия се извиняват с аргументи на "висша държавна мъдрост" - един вид, "трябва да пазим и развиваме отношенията си с Русия, които са от ключово значение за нас, особено в днешната напрегната международна обстановка".

Подобни русофилстващи геополитици от Ганковото кафене не могат да отговорят на един елементарен контра-въпрос - а не трябва ли да пазим и развиваме отношенията си с Украйна - 40 милионен наш съсед през Черно море, с който ни свързват не по-малко исторически връзки и настоящи интереси, отколкото с Русия? Оставям настрана моралното измерение на проблема - публично и официално да игнорираш борбата за свобода и национална независимост на един народ като украинския - с който, повтарям, ни свързват много минали и настоящи събития и интереси.

У българските русофили - особено от болшевишки произход не се наблюдава наличието на орган за морални чувства. Но не мога да оставя настрана прякото жертване на българския национален интерес - потребността от развитие на дългосрочно сътрудничество и уважение между народите и държавите на България и Украйна. Вие как ще се почувствате, ако на официално събитие в Киев, в присъствието на президента на Украйна, бъде развят байрак на - недай си Боже - агресивна сепаратистка организация срещу България? Какви чувства ще изпитате към Украйна и дали ще искате да се сближите с нея?

Моля, спазвайте приличието, господа! Каквито и да са възгледите ви, официалните ви позиции изискват отговорност и придържане към правила. Защото демонстрирате страх и мижитурщина - за подобно безобразие от Москва няма дори да ви потупат по рамото.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Радан Кънев: Визитата на Макрон не бе много успешна

https://offnews.bg//politika/radan-kanev-vizitata-na-makron-ne-be-mnogo-uspeshna-663782.html

Срещата между Бойко Борисов и Еманюел Макрон не беше много успешна за нито едната от двете страни, коментира зам. председателят на ДСБ Радан Кънев в сутрешния блок на bTV. 

"Чухме, че ще влезем в Шенген, но друг път. Що се отнася до присъединяването към еврозоната, въпросът опира основно до Европейската централна банка", каза Кънев.

Макрон искаше да получи подкрепа на промените в директивата за командироване на работници е ЕС и ние имаме интерес българските работници да бъдат командировани във Франция, но трябва да се борим и с измамите в тази сфера, добави той. Според него ако предложенията на Макрон бъдат приети без промени, цялата ни икономика ще пострада и ще престанем да сме конкурентни на европейския пазар. Той оцени позицията на Борисов като по-отговорна, защото била резервирана, и критикува президента Румен Радев, който „кой знае защо даде безрезервна подкрепа”.

Кънев даде оценка и на първите сто дни на кабинета "Борисов 3": "За съжаление нищо не се случи. По отношение на политиката към Македония може би това е единствената сфера, където българското правителство се справи добре. Но не бива да се допуска да се пакетира Македония в съмнителното шаблонно понятие „Западни Балкани".

Ходенето пеша - път към щастието

https://www.actualno.com/health/hodeneto-pesha-pyt-kym-shtastieto-news_630114.html

Ходенето, дори само няколко минути, подобрява настроението, смятат учени от университета на американският щат Айова. Работата е в това, че движението при нас се свързва с търсенето на храна и усещането за възнаграждение, пише Daily Mail. За изследването си учените събрали някол

Взривиха банкомат в "Младост", липсват над 80 000 лева

http://www.cross.bg/leva-lipsvat-mladost-1553317.html

/КРОСС/ Банкомат беше взривен с столичния квартал "Младост" през изминалата нощ. По първоначална инфорация липсват над 80 хиляди лева, предава БНР. Банкоматът се намирал в блок 25 в квартала и е взвривен с бутилки със сгъстен въздух. Около 10 лева от парите са се разпилели в района. Това е наложило екипи на полицията да оградят допълнително мястото. Извършителите се издирват.  

Защо са все мароканци?

https://www.actualno.com/features/zashto-sa-vse-marokanci-news_630126.html

Мароко е мирна страна с миролюбиво население. Но много често ислямските терористи, извършители на атентати, са мароканци. Пуснал ли е религиозният екстремизъм корени в тази страна? Преди Абу Хафс е бил известен в Мароко млад, радикален, салафитски проповедник. Той вече не и

Захариева: Имаме подкрепата на Макрон за чакалнята на Еврозоната

http://frognews.bg/news_141028/Zaharieva-Imame-podkrepata-na-Makron-za-chakalniata-na-Evrozonata/

България получи от Франция конкретна подкрепа за така наречената ”чакалня” - първата стъпка пред пълноправното членство в Еврозоната до края на година. Това заяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Кое е любимото място за пътуване на българите това лято?

http://clubz.bg/57675-koe_e_lyubimoto_mqsto_za_pytuvane_na_bylgarite_tova_lqto

Над 15 на сто е ръстът на пътуванията на български граждани в чужбина през юли 2017 г. Точно 665 000 са регистрираните пътувания година по-рано - през юли 2016 г. 

На почивка са пътували 42 на сто от българите. Същият е делът и на туристите с цел концерти и мачове. 

Най-голям ръст през месеца има при пътуванията до Италия - с 53%, Австрия - с 34.9%, Испания - с 32.4%, Франция - с 29.2%, Обединеното кралство - с 19.5%. 

Двуцифрени ръстове спрямо година по-рано се отчитат и при пътуванията до Румъния - със 17%, Гърция - с 11.9%, Германия - с 11.5%, и Македония - с 10.8%. Спад има при пътуванията към Русия - с 13.4%, и Чехия - с 9.6%.

Най-голям относителен дял формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 42%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 40.7%, и пътуванията със служебна цел - 17.3%.

През месеца чужденците, избрали да пътуват до България, са били с 8% повече спрямо година по-рано, или общо 2.022 млн. Регистрирано е увеличение при всички наблюдавани цели: със служебна цел - с 12.5%, с цел почивка и екскурзия - с 9.6%, и с други цели - с 4.6%.

Формата на лицето издава интересна черта на жената

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/formata-na-liceto-izdava-interesna-cherta-na-zhenata-6073118

С широки лица са известни в цял свят жени като Ангела Меркел, Хилари Клинтън, певицата Софи Елис-Бекстър

Една особеност, която жените с широки лица притежават

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/edna-osobenost-koiato-zhenite-s-shiroki-lica-pritezhavat-6073118

С широки лица са известни в цял свят жени като Ангела Меркел, Хилари Клинтън, певицата Софи Елис-Бекстър

Десет ранени при земетресение с магнитуд 4,9 в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412579

Десет ранени при земетресение с магнитуд 4,9 в ИранДесет човека са били ранени при земетресение с магнитуд 4,9 в Иран днес, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавната телевизия. Трусът е станал преди изгрев слънце на около 600 километра северно от столицата Техеран, цитира БТА. Пострадалите хора са само с леки наранявания. Нанесени са щети на сгради.

Пет човека пострадаха при катастрофа край Ветрен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Tt0e-4Iq2ao/

Петима души пострадаха при катастрофа край пътен възел “Ветрен”, информират от ОДМВР – Бургас. Инцидентът е настъпил днес, около 9:30 часа сутринта. По данни на властите, произшествието е по вина на 79-годишен водач с лек автомобил “Форд”. Вместо по детелината, шофьорът навлязъл в лентата за насрещно движение, която е ускорителна за автомобилите, пътуващи в посока Бургас – София. Там се сблъскал челно с лека кола с марка “Шкода”, със словенска регистрация, управлявана от словенски гражданин. По първоначални данни са пострадали 5 човека.

Поради пътното произшествие, движението по път I-6 кв. “Ветрен”-Бургас, на разклона за кв. “Ветрен”, се извършва в една лента

Тайните на защитата на Мека и свещените места

https://www.vesti.bg/sviat/tajnite-na-zashtitata-na-meka-i-sveshtenite-mesta-6073119

Реално кралството е сред най-желаните цели за джихадистки и радикални групи

Кола премаза пешеходец край Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412567

Кола премаза пешеходец край ЛовечПешеходец е загинал след като е бил блъснат от автомобил на пътя Брестница – Ябланица, съобщиха за „Фокус“ от ОДМВР – Ловеч. Инцидентът е регистриран снощи около 22.00

Радан Кънев: Срещата между Борисов и Макрон не беше никак успешна

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/radan-kynev-sreshtata-mejdu-borisov-i-makron-ne-beshe-nikak-uspeshna-245591/

Ако предложенията на Макрон за командироването бъдат приети без промяна, то българската икономика ще пострада, категоричен е заместник-председателят на ДСБ

Държавният секретар на САЩ: Тръмп говори от свое име за ценности (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/dyrjavnijat-sekretar-na-sasht-trymp-govori-ot-svoe-ime-za-cennosti-video-news_630116.html

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън направи доста странно изказване по време на телевизионно интервю пред Fox News. Темата на интервюто касаеше защитата на правата на човека в САЩ и "американските ценности". Попитан дали президента на САЩ Доналд Тръмп защитава "аме

Двойната покана за Love Change Music Festival отива при...

https://www.actualno.com/games/dvojnata-pokana-za-love-change-music-festival-otiva-pri-news_630123.html

Миналата седмица ви попитахме В кой град на България ще се състои Love Change Music Festival? и, естесвено, верният отговор е Ловеч. Правилният отговор на Eli Vasileva-ivanova ѝ спечели двойна покана за двудневния музикален фестивал. Ще очакваме Eli да изпрати лично съобщение фейсбук страницата

Взривиха банкомат в София, хвърчаха пари

http://dnes.dir.bg/news/pari-bankomat-26301540

Банкомат е бил взривен в столичния квартал "Младост" тази нощ.

Тръмп планувал да строи небостъргач в Москва, докато бил кандидат за президент на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412575

Тръмп планувал да строи небостъргач в Москва, докато бил кандидат за президент на САЩКомпанията на Доналд Тръмп се е стремила да осъществи план за строеж на небостъргач в Москва по времето, когато той е бил кандидат за президент на САЩ в края на 2015 и началото на 2016 г., съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Според американското издание, които цитира запознати с въпроса източници и проучени от адвокатите на "Тръмп

Екокатастрофа след пожара в Кресненското дефиле

http://www.moreto.net/novini.php?n=358315

След четиридневни усилия пожарът в Кресненското дефиле беше овладян. Той обаче причини истинска екокатастрофа в район, за преодоляването на която ще са нужни поне 50 години. Пожарът в Кресненското дефиле е под контрол, с изключение на един скалист участък, каза инж.

Лидерът на Samsung обжалва 5-годишната си присъда

http://www.investor.bg/novini/261/a/lideryt-na-samsung-objalva-5-godishnata-si-prisyda-245588/

Той може да бъде задържан максимум четири месеца, докато съдът разглежда жалбата му

Босът на Славия Венци Стефанов: Левски не е Чепръчане

https://offnews.bg//futbol/bosat-na-slavia-ventci-stefanov-levski-ne-e-cheprachane-663773.html

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов направи коментар на съдийството на мача с Левски в събота, загубен от “белите” на “Герена” с 0:4.

Колоритният бос на Славия призна, че е разстроен от рефера Ивайло Стоянов - Сватбата, който първо даде спорна дузпа за Левски в 31-ата минута, довела до откриване на резултата.

“Не само дузпата, а и голът от засада. Не ме карайте да коментирам много, защото ще кажа лоши неща.

Заболяха ме очите, вече 25 години. Разстроен съм. Когато ти обърнат мача, ако играеш срещу Чепръчане е едно, а когато излизаш срещу Левски на “Герена”, е съвсем друго.

Вина нашите футболисти нямат. Имаме си своите грешки, но те не са повлияли на резултата”, коментира членът на Изпълкома пред “Тема Спорт”.

Стефанов не присъства на "Герена", но срещу него се скандираха обидни реплики, което стана повод от клуба да подадат и жалба срещу публиката.

"Химическа мъгла" изпрати 230 души в болница във Великобритания

https://www.actualno.com/europe/himicheska-mygla-izprati-230-dushi-v-bolnica-vyv-velikobritanija-news_630118.html

Над 200 туристи получиха медицинска помощ, след като плаж на южното британско крайбрежие беше евакуиран заради "химическа мъгла". В болница са постъпили 230 души със затруднено дишане, сълзене на очите и повръщане. Туристите разказали, че са пострадали от изтичане на хлор, съо

Започва третия кръг от преговорите за Брекзит в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412571

Започва третия кръг от преговорите за Брекзит в БрюкселТрети кръг от преговорите между Европейския съюз и Великобритания за Брекзит започват днес в Брюксел. Достъпът до европейските пазари след излизането на британците от Евросъюза е една от основните теми, които ще разискват главният преговарящ Мишел Барние и британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис, предаде БНТ.

Стотици пострадаха от "химическа мъгла" на плаж във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/28/3031762_stotici_postradaha_ot_himicheska_mugla_na_plaj_vuv/?ref=rss


Стотици туристи получиха медицинска помощ в болница вчера, след като плажът на курорта Бърлинг Гап на южното британско крайбрежие беше евакуиран заради "химическа мъгла", предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Болницата в Ийстборн е лекувала 233-ма души със затруднено дишане, сълзене на очите и повръщане, съобщи Би Би Си.<br /><br />Първият сигнал в полицията на Съсекс бил получен малко преди 17.00 ч. местно време в неделя, когато близо 50...

И лейбъристите поискаха "мек Брекзит"

http://clubz.bg/57674-i_lejbyristite_poiskaha_mek_brekzit

Оставане на Великобритания в общия пазар и митническия съюз на Европейския съюз за преходния период след "Брекзит" предложиха британските лейбъристи. Подобно решение би значело свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали и след март 2019 г.

Министърът в сянка по въпросите, свързани с "Брекзит", Кийр Стармър заяви, че преходният период ще бъде "възможно най-кратък, но толкова дълъг, колкото е необходимо":

"Лейбъристите биха поискали преходна сделка, която включва същите условия, на които в момента се радваме в отношенията си с ЕС. Това значи, че бихме искали да останем в митническия съюз и общия пазар на ЕС през този период."

Според Стармър преходният период е необходим, за да се избегнат резки промени за бизнеса. През този период стоките и услугите трябва да могат да се движат свободно докато продължават преговорите за постоянна сделка, смятат лейбъристите.

Предложенията на консервативното правителство за временен митнически съюз в преходния период след излизането от ЕС вероятно няма да бъдат обект на преговорите със Съюза до март 2019 г., смята Страмър.

След преходния период Верикобритания трябва да "запази привилегиите на членството си в митническия съюз и общия пазар", смята секретарят по "Брекзит" в сянка, а как това ще бъде договорено е "второстепенно спрямо крайния резултат".

От офиса на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин обявиха, че предложенията са съгласувани с него и са официална политика на партията.

Страните в митническия съюз на ЕС не налагат помежду си мита и имат единна система за мита върху вноса от страни извън ЕС. Общият пазар пък се основава на свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали.

В своите предложения за отношения с Европейския съюз след март 2019 г. британското консервативно правителство предложи временен митнически съюз, при който търговията с ЕС да продължава свободно, но Великобритания да може да договори отношенията си със страни извън съюза, което не може да направи като член на митническия съюз.

Британският финасов министър Филип Хамънд и търговският министър Лиъм Фокс казват, че Великобритания трябва да бъде "извън общия пазар и извън митническия съюз" през този период.

Днес британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис ще се срещне с главния преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние за началото на третия кръг преговори за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Дейвис ще поиска в дискусиите да бъдат включени търговските въпроси, но Брюксел държи първо да бъде постигнат напредък по правата на европейските граждани във Великобритаия, границата с Ирланидия и цената на развода.

И двете страни изразяват скепитцизъм, че може да бъде постигнат пробив в преговорите.

Парче дърво на над 1000 г. разкрива викингска тайна

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/parche-dyrvo-na-nad-1000-g.-razkriva-vikingska-tajna-6073117

Учените смятат, че са открили отговор на въпроса, кой би могъл да изгради толкова уникална постройка като крепостта Боргринг

Путин обеща да даде урок по джудо на Орбан

http://www.mediapool.bg/putin-obeshta-da-dade-urok-po-dzhudo-na-orban-news268509.html

Руският президент Владимир Путин обеща да даде теоретичен урок по джудо на унгарския премиер Виктор Орбан. Руският президент е в Будапеща по повод откритото по-рано в понеделник там световно първенство по джудо.   "Благодаря за поканата. Това, разбира се, не е футбол, но също е хубав спорт“, пошегува се Путин в началото на разговора си с Орбан.   "Ще се опитам да се науча“, отговори унгарския премиер.   "Ще ви разкажа теорията“, каза на свой ред руският президент, който е почетен председател на Международната федерация по джудо.   Орбан посочи, че в Унгария има издадени книги по джудо, в които е цитиран самият Путин.   Руският лидер от своя страна заяви, че самият той е съавтор на книги по спорта, включително и за деца.   Разширяването на централата в Пакш започва следващата година   Извън разговора за джудо Путин заяви, че работата по разширяването на атомната централа в Пакш може да започне в началото на следващата година.   Той увери Орбан в пълното обезпечаване от руска страна на финансирането за това разширяване. Двамата лидери отбелязаха, че тази година има ръст на търговския обмен между Русия и Унгария, който до края на годината може да достигне 27 процента.   Путин допълни, че руски инвеститори продължават да проявяват интерес към Унгария и обемът на инвестициите възлиза на 1.5 милиарда долара.   Той съобщи, че освен в енергетиката има и други съвместни проекти, в частност в сферата на фармацията. Путин допълни, че има и интерес от унгарски бизнесмени да инвестират в Русия.   Поредна среща   Това е втора визита на Путин в Унгария от началото на годината. Унгарски опозиционни партии протестираха срещу посещението, опасявайки се, че Орбан се сближава прекалено много с руския лидер, отбелязва Асошиейтед прес.   Унгария разчита на внос на петрол и на природен газ от Русия, която строи нови реактори за унгарската ядрена централа в Пакш. Русия отпусна на Унгария заем за 10 милиарда евро (12 милиарда долара) за проекта за развитие на ядрената енергетика.   Путин посети Будапеща през януари тази година, като това бе втората му визита в последните две години. Унгарският премиер три пъти е ходил в Русия от 2013 г. насам.   Двамата се срещат за осми път.   Университетът в Дебрецен ще награди Путин с титлата "Почетен гражданин" заради важната роля на учебното заведение при модернизацията на ядрената централа "Пакш". По силата на междудържавно споразумение университетът обучава специалисти за работа в ядрената електроцентрала.

Путин на второ посещение в Унгария за тази година

http://www.mediapool.bg/putin-na-vtoro-poseshtenie-v-ungariya-za-tazi-godina-news268509.html

Руският президент Владимир Путин отива в Будапеща в понеделник, за да открие световното първенство по джудо. Поканата е дошла от премиера Виктор Орбан, като двамата лидери предвиждат да проведат и работна среща, съобщава ТАСС. Путин е почетен председател на Международната федерация по джудо, която организира състезанието. То ще се проведе между 28 август и 3 септември. Университетът в Дебрецен ще награди руския президент с титлата "Почетен гражданин" заради важната роля на учебното заведение при модернизацията на ядрената централа "Пакш". По силата на междудържавно споразумение университетът обучава специалисти за работа в ядрената електроцентрала. Путин посети Будапеща през януари тази година, като това бе втората му визита в последните две години. Унгарският премиер три пъти е ходил в Русия от 2013 г. насам. Двамата ще се срещнат за осми път.

Компания на Тръмп обмисляла да построи Trump Tower в Москва

http://econ.bg/Новини/Компания-на-Тръмп-обмисляла-да-построи-Trump-Tower-в-Москва_l.a_i.748207_at.1.html

Американският бизнесмен от руски произход Феликс Сатър обсъждал с представители на Доналд Тръмп по време на предизборната кампания в САЩ изграждането...

От пикниците до пишкането: Най-шантавите забрани за туристите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/08/28/3023969_ot_piknicite_do_pishkaneto_nai-shantavite_zabrani_za/?ref=rss


Пикът на туристическия бизнес в последните години доведе до безпрецедентни конфликти между местните жители и техните "гости", а местните власти се надпреварват в опита да регулират двустранните отношения като въвеждат различни по характер забрани за туристите - някои разбираеми, други - не до там. Най-изобретателни са кметовете на средиземноморските градове и курорти, чието население нараства десетки пъти по време на активния сезон, а туристите лесно могат да нарушат закона просто...

Спорт по тв днес: Волейболистите срещу Словения на Евро 2017, стартира US Open, световно по бокс, 2 български мача, тото и универсиада

https://www.24chasa.bg/sport/article/6412230

Спорт по тв днес: Волейболистите срещу Словения на Евро 2017, стартира US Open, световно по бокс, 2 български мача, тото и универсиада                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Какво да правим с децата си?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6411956

Какво да правим с децата си?Новото детство - непозната територия за родители и учители НАРГИЛЕТАТА са на мода сред младежите не само в България, но и в цяла Европа. На пръв поглед изглежда безобиден тренд – не са истински цигари, не е алкохол, нито наркотици, за които знаем, че вредят на здравето и могат да застрашат живота на децата ни.

Защо ти е Дембеле, щом си имаш Гьотце и Шахин?

https://offnews.bg//futbol/zashto-ti-e-dembele-shtom-si-imash-giottce-i-shahin-663781.html

Трансферната сага с Усман Дембеле трябваше да носи негативи за Борусия Дортмунд и да обърка плановете на треньора. Проточването ѝ трябваше да притесни играчите и феновете и да затъмни началото на сезона. Трябваше, но не би.

Оказа се, че BVB играе супер футбол дори и без талантливото си крило и че това, че няма да разчита на Дембеле да направи нещо специално, може да накара други футболисти да играят по-специално и да се чувстват по-специални.

Което работи много добре за отбора. В първия кръг при победата над Волфсбург с 3:0 героят бе Кристиан Пулишич, но две познати фигури свършиха много работа в средата на терена без да блестят толкова много. Срещу Херта, който през миналия сезон даде само точка на Дортмунд обаче, Марио Гьотце и Нури Шахин изпъкнаха както в доброто старо време.

Когато напусна Борусия заради Реал, от Шахин се очакваха чудеса, но той не успя. И завръщането му бе считано повече за сантиментален ход – точно като с Гьотце и неговото прибиране от Мюнхен. Още повече Томас Тухел забрави Шахин. Петер Бос обаче го върна към най-добрите му дни. Турския национал игра силно срещу Волфсбург, но срещу Херта бе извънземен. И не само заради гола и асистенцията. Той бе човекът, който всеки път, когато получеше топката, намираше съотборник с пас напред.

„Стигнеше ли подаване до Шахин, атаките ни ставаха много по-бързи и опасни“, призна и Бос. Шахин заедно с Гьотце и Гонсало Кастро отнеха безброй топки в средата на терена, бяха мачкаща машина за преса и не позволиха на столичани да имат смислена атака до гола за 2:0. Красивото попадение на Шахин бе първо за него от февруари 2015-а насам, а скоростта на удара – 93 километра в час.

„Не знам – аз прочетох 104“, пошегува се той ден по-късно.

Що се отнася до Гьотце, срещу Херта световният шампионпак игра до 60-ата минута, но дотогава бе човекът пробягал най-дълга дистанция от всички на терена. Скоро сигурно ще е готов за пълни 90 минути и тогава ще е още по-сложно за съперниците. Защото и Гьотце, и Шахин носят много скорост в играта на BVB.

Което в съчетание с Пулишич и Обамеянг е кошмар за всеки, който не обича Борусия. При това срещу Херта жълто-черните доминираха от началото до края и то без петима контузени – Ройс, Гереро, Шмелцер, Шюрле и Вайгл все още гледат отстрани.

„Не искам да съм най-добрият или най-важният. Искам да съм част от семейството на BVB“, каза Шахин за Sky след края на двубоя. Всъщност, той винаги ще бъде част от това семейство, но великолепната му форма ще направи преодоляването на продажбата на Дембеле безболезнено.

Другият аспект от трансфера на крилото в Барселона също не е за подценяване. Дортмунд сложи цена на Дембеле и накара Барса да я плати. И ще спечели 70 милиона евро (плюс още евентуални 45 милиона) от футболист, играл само един сезон за клуба. И който далеч не е чак толкова ключова фигура.


Важните неща от кръга:

Холгер Бадщубер вкара гол след 2822 дни. Първият му гол в Бундеслигата бе на 4 декември 2009-а, а с втория донесе победата на Щутгарт над Майнц. Дано да остане здрав по-дълго, защото Щутгарт ще има нужда от него.

Мануел Нойер се завърна в игра. Вратар номер едно в света се възстановяваше от травма почти четири месеца но срещу Вердер демонстрира, че все едно си е почивал само ден – отбраната бе много по-солидна и добре организирана . Все пак той не бе повикан в националния отбор, но обясни, че приема и разбира решението на Йоаким Льов и Андреас Кьопке.

Алфред Финбогасон се разписа 33 секунди след началото. Голът му във вратата на Борусия Мьонхенгладбах е най-бързият в историята на Аугсбург. Исландецът вкара за втори път в кариерата си в първата минута.

Лайпциг включи на скорост. Три полувреме депресия преди биковете да влезат в духа на рекламата на спонсора си и да се сдобият с криле. За нещастие на Фрайбург, който водеше с 1:0 след 45 минути от ранния мач в неделя. Тимо Вернер се разписа на два пъти, като това му се случва за трети път срещу южняците. Орбан добави още един гол, а четвъртото попадение на Брума си заслужава всяко едно повторение.

Юлиан Брандт. На 21 години и 116 дни влезе в историята на Байер Леверкузен като най-младият футболист, записал 100 мача в Бундеслигата.

Сьорен Щаркс. Реферът дебютира в Първа Бундеслига в петък вечер като замени в началото на второто полувреме получилият травма Феликс Брих. Първата му работа беше да покаже червен картон на капитана на Хамбургер Мергим Маврай. Щаркс се справи с лекота с всичко – даде 13 минути продължение и след помощ от видеоасистента даде напълно заслужен жълт картон на Пападопулос за симулация.

Покажете вратата на Денис Дийкмайер. Десният бек на Хамбургер вече държи рекорда за най-много мачове без гол в Бундеслигата – 183. „Получих повече съобщения за рекорда, отколкото поздравления за това, че бяхме на върха на класирането“, каза той. Милият.

Втора Бундеслига:

Фортуна Дюселдорф ще посрещне паузата на върха, след като Роуен Хенингс вкара в добавеното време за 2:1 в Зандхаузен. Със същия брой точки - по 10 - са още Дармщадт и Арминия. Дармщадт победи Дуисбург на Илия Груев с 2:1, като втория гол бе дело на резервата Яник Щарк, който се разписа във втори пореден кръг.

Цитатите:
„Не знам какви качества иска да вижда треньорът. Но моите очевидно съвсем не са му полезни“ - Томас Мюлер след като изкара 70 минути на резервната скамейка срещу Вердер.

„Не мисля, че ще станем шампиони на Германия“ - треньорът на Борусия Мьонхенгладбах Дитер Хекинг след 2:2 с Аугсбург.

„Беше очевидно нарушение. Волфганг Щарк сигурно е заспал в мазето в Кьолн пред телевизора. Ако подобно нещо остава незабелязано, за какво ни е видеоасистентът“ - Руди Фьолер, според когото преди втория изравнителен гол на Хофенхайм има нарушение.

Четирима пребиха поляк и изнасилиха приятелката му на италиански плаж

https://offnews.bg//sviat/chetirima-prebiha-poliak-i-iznasiliha-priatelkata-mu-na-italianski-pla-663780.html

Италианската полиция разследва шокиращ случай на обир и изнасилване на плаж в град Римини, съобщават световните агенции.

Неизвестна група нападатели са пребили по припадък 26-годишен поляк, като след това е бил обран. Инцидентът се развива в ранните часове на миналата събота. 

Нападателите не са спрели до там, като според полицията четирима са изнасилили гаджето на пребития поляк.

И двамата полски граждани са настанени в болница, пише "Индипендънт".

За инцидента съобщили минаващи през плажа хора, които видели безжизнените тела на двойката.

Няма опасност от пожара за селата в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/region/article/6412565

Няма опасност от пожара за селата в Кресненското дефилеКъм момента няма опасност за населените места в района на пожара в Кресненското дефиле. Това каза тази сутрин шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, цитиран от Би Ти Ви. Полицията е създала организация да бъде проведена евакуация, но усилията през нощта са дали резултат, в ранните часове опасността е отменена и евакуация не се е

Директорът на СМГ отказва да подаде оставка

http://frognews.bg/news_141027/Direktorat-na-SMG-otkazva-da-podade-ostavka/

Няма никакви основания да подавам оставка и няма да я подам. Това заяви директорът на Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски Антони Стоянов пред бТВ.

Пенсионер предизвика катастрофа на магистрала „Тракия”

//dariknews.bg/regioni/burgas/pensioner-predizvika-katastrofa-na-magistrala-trakiia-2044699

79-годишен мъж предизвика катастрофа на пътен възел Ветрен“ на автомагистрала Тракия“.

Тези персони да правят бизнес, който не е трофеен и плячкаджийски, почти не умеят

http://www.cross.bg/evropa-krizata-personi-1553316.html

/КРОСС/ Подозирам, че горчивият плач по Европа и „свалените гащи на Запада" на някои много важни персони в българската политика, правосъдие, икономика, финанси, култура, спорт и медии има сред своите причини и искреност, съвсем първосигнална искреност. А тази искреност е свързана с паническото им осъзнаване, че: 1. Реалните големи пари, които те по най-лесен начин получават и най-безотчетно присвояват в своя полза - това са европейските пари. Ако кризата в Европа се засили, несъмнено златният дъжд от европари ще спре, а тези персони да правят бизнес, който не е трофеен и плячкаджийски, паразитен и корупционен, почти или напълно не умеят. 2. Своята властова легитимност те черпят само и единствено защото Европа ги е припознала, водена от разбирането, че те - видите ли - са суверенен избор на българския народ. Ако кризата в Европа се засили, това ще отслаби значително важността на така получената чрез евро-признаване легитимност, а те на практика друга почти нямат, доколкото огромна част от обществото не ги подкрепя, има отрицателно мнение за тях и те получават властови ресурси най-вече чрез гласуването на верни на тях клиентелски малцинства (тяхната социална база), които искат да вземат участие в хранителната верига, наречена власт - поне на някакво ниво, без значение точно къде и в какво именно качество. 3. Действията си в някоя от структурите на някоя от властите, те обясняват с европейски изисквания, с европейски избор, с европейски норми и т.н., и т.п

Бащата на Никол: Убийството й е планирано

http://dnes.dir.bg/news/bashta-nikol-planirano-26301438

Бащата на 11-годишната Никол от Бургас - Любомир Йончев, е убеден, че убийството на дъщеря му е било планирано.

Германия и Египет подписаха споразумение за депортиране на нелегални имигранти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-i-egipet-podpisaha-sporazumenie-za-deportirane-na-nelegalni-imigranti-245587/

Двете страни искат първо да се справят с причините за миграцията към Европа, коментира външният министър на Египет

Азиатски интерес към българските рапани

http://www.moreto.net/novini.php?n=358310

Южнокорейци, японци и китайци са сред най-големите ценители на български рапани. В последните години страната ни е сред предпочитаните доставчици на деликатеса, а този бизнес у нас се развива и с помощта на европейско финансиране, отбелязва БНТ.

Space X изпревари Русия по брой изстреляни ракети

http://dnes.dir.bg/news/kosmos-raketi-space-26301488

Компанията на Илон Мъск изпревари по брой изстреляни ракети в космоса от началото на годината другите компании и държави.

Моторист е с опасност за живота след катастрофа на пътя Бургас - Малко Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6412559

Моторист е с опасност за живота след катастрофа на пътя Бургас - Малко Търново49-годишен моторист е с опасност за живота след катастрофа на пътя Бургас – Малко Търново, между село Крушевец и разклона за село Индже. Това съобщиха от ОДМВР – Бургас. На 27 август, около 13.10 часа, на пътя между село Крушевец и разклона за село Индже войвода (по пътя Бургас – Малко Търново), настъпва пътен инцидент между лек автомобил с немска

Иран очаква скорошна визита от Ердоган

https://www.actualno.com/asia/iran-ochakva-skoroshna-vizita-ot-erdogan-news_630113.html

Техеран очаква в скоро време турския президент Реджеп Ердоган, обяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, предаде БГНЕС. "В най-близко бъдеще следва да се очаква посещение на господин Ердоган в Техеран. Ще обявим това веднага щом бъдат уточнени обст

Гл. комисар Николов: Опитваме се да наложим 100-процентов контрол на пожара в Пирин

http://www.cross.bg/nikolov-komisar-pozhara-1553315.html

/КРОСС/ Продължават усилията за налагане на 100-процентов контрол по цялата периферия на пожара в Пирин, заяви на брифинг гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението". И днес 600 души ще работят на терен. През нощта е имало няколко тежки ситуации. Огнището до село Влахи снощи се е разгоряло и се е наложила евакуацията на хората. За радост усилията дали резултат и в ранните часове опасността е отменена. Ситуацията се наблюдава. Гражданите са предупредени и са готови за евакуация. Към момента няма пряка опасност за населените места, увери гл. комисар Николов. Усилията са насочени към т. нар. "Крив тунел" и Скалата. Ще трябва да се направи голяма полоса за защита на гората. Другият по-опасен сектор е по посока на село Влахи, където се включват булдозери. Направени са повече от 21 км просеки. Гората е в състояние, при което най-малката искра може да предизвика огромен пожар, предупреди гл. комисар Николов. Иначе пожарите, които снощи са възникнали на територията на страната, са погасени успешно. Трите по-големи пожара на територията на Сливен, Шумен, засегнали десетки декари гори, са погасени, включително и този в община Невестино, област Кюстендил. В Кюстендилско изгоряха 7 къщи, необитаеми, с три плевни, добави той.

Радан Кънев: Срещата между Борисов и Макрон не беше много успешна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412557

Радан Кънев: Срещата между Борисов и Макрон не беше много успешнаСрещата между Бойко Борисов и Еманюел Макрон не беше много успешна за нито едната от двете страни. Чухме, че ще влезем в Шенген, но друг път. А за еврозоната въпросът опира основно до Европейската централна банка. Такава оценка на посещението на френския президент у нас даде зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев пред Би Ти Ви.

”Вашингтон пост: Тръмп готвел сделка за небостъргач в Москва

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-pechat-sasht-izbori-2016-26301407

Компанията на Доналд Тръмп се е стремила към сделка за построяване на небостъргач в Москва, докато той е участвал в кандидат-президентската надпревара в САЩ.

Екатерина Захариева: Ние искаме да сме в ядрото на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412554

Екатерина Захариева: Ние искаме да сме в ядрото на ЕСДирективата за командироването засяга 14 000 българи, каза външният министър Ние искаме да сме в ядрото на Европейския съюз, каза външният министър Екатерина Захариева по Нова телевизия, коментирайки посещението у нас на френския президент Еманюел Макрон в края на миналата седмица. По думите й най-важният резултат от визитата била подкрепата на

Бащата на 11-годишната Никол: Убийството й е планирано

http://www.cross.bg/nikol-bashtata-planirano-1553314.html

/КРОСС/ Убийството на дъщеря ми е било планирано. Това заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България" Любомир Йончев - бащата на 11-годишната Никол, която бе намерена мъртва в асансьор в блок в Бургас. Детето беше намушкано с нож, а за смъртта й е обвинен 15-годишният Иван. Според първоначалната версия престъплението било извършено след спор между момчето и момичето за това къде да пушат наргиле. Това е абсурд! Никол е опитвала, като всеки тийнейджър, но не е пушила системно, категоричен беше бащата на убитото момиче. Според него дъщеря му убита след борба в асансьора, при която Иван се е опитвал да я обере. В крайна сметка той успял да вземе раницата и телефона й. За да си осигури някакъв вид алиби, след като намушкал Никол, той позвънил от собствения си телефон на нейния. После бързо отишъл пред блока, в който живее - на около 300 метра от местопрестъплението, разказва Любомир Йончев. И прокуратурата е категорична - убийството е извършено умишлено, тъй като смъртоносната рана е с дълбочина 3 см. Ако питате мен, и доживотен затвор му е малко, споделя още бащата на Никол.  

Банкомат е взривен в блок в софийския кв. "Младост"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/28/3031760_bankomat_e_vzriven_v_blok_v_sofiiskiia_kv_mladost/?ref=rss


Тази нощ в жилищен блок на софийския кв. "Младост" е бил взривен банкомат, съобщи БНР. Няма данни за пострадали.<br /><br />Банкоматът се е намирал в блок 25 в квартала и е взривен с бутилки със сгъстен въздух, информира националното радио<br /><br />По първоначална информация липсват над 80 хиляди лева.<br /><br />Извършителите се издирват.<br />

Сръбски турист се удави край южния плаж в Приморско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412548

Сръбски турист се удави край южния плаж в Приморско79-годишен сръбски турист се е удавил в района на южния плаж в Приморско. Това съобщиха от ОДМВР – Бургас. На 26 август, около 12.40 часа, в Районно управление - Приморско е получено съобщение за инцидент на Южния плаж в Приморско, при който се удавил 79-годишния сръбски турист с инициали П. И., отседнал в Приморско. Тялото на П. И.

Десетки хиляди варненци без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=358313

Десетки хиляди варненци са без вода днес поради авария, съoбщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Засегнати от повредата са абонатите в кв. Виница, местност Евксиновград, както и във вилните и курортни зони над пътя за Златни пясъци Водоподаването е спряно в малките часове на днешния ден и се очаква да бъде възстановено около 15 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Еврото достигна 2,5-годишен максимум срещу долара

http://www.investor.bg/drugi/338/a/evroto-dostigna-25-godishen-maksimum-sreshtu-dolara-245586/

Силното евро не може да е източник на оплаквания за еврозоната, която има голям излишък по текущата сметка, стабилна икономика и не е застрашена от дефлация

28 август - Ден на безсмъртните българи

http://www.moreto.net/novini.php?n=358312

На 28 август фондация „Безсмъртни българи" и сдружение „Общество Път на Мъдростта" организират в цялата страна чествания на Деня на 13-те поименни безсмъртни българи. На днешна дата през 1943 г. умира Цар Борис Трети.

България спечели бронзов медал на състезание по бридж в Лион

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6412005

България спечели бронзов медал на състезание по бридж в ЛионБългарският национален отбор извоюва бронзово отличие на световния отборен бридж шампионат във Франция. Отборът ни в състав: Диана Дамянова - Виктор Аронов, Иван Нанев - Юлиян Стефанов, Владимир Михов - Георги Караколев бе на състезанието в Лион от 12 до 26

Пожарникари спасиха с. Влахи от изпепеляване, евакуираха хората снощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412541

Пожарникари спасиха с. Влахи от изпепеляване, евакуираха хората снощиТежка нощ изкараха огнеборци, военни и горски служители, които гасят вече пети ден големия пожар край Кресненското дефиле. "Продължават усилията ни за налагане на 100% контрол на цялата периферия на пожара. И днес 600 души от Министерство на отбраната, пожарникари, доброволци, най-вече горски служители ще работят на терен.

Броят на хората без здравни вноски расте

https://www.actualno.com/healthy/brojat-na-horata-bez-zdravni-vnoski-raste-news_630092.html

За пръв път в последните години броят на хората без здравни вноски расте, вместо да намалява, сочат данните от отчета за бюджета на здравната каса за 2016 година. "Към 31.12.2016 г. неосигурените лица са общо 18.8% от структурата на лицата, водени като задължително здравно осигурени,

Площадът пред ”Александър Невски” се превръща в паркинг

http://frognews.bg/news_141026/Ploshtadat-pred-Aleksandar-Nevski-se-prevrashta-v-parking/

Площадът пред катедралата ”Александър Невски” в София се превръща в паркинг. За това предупреди Гергин Борисов от гражданската инициатива ”Спаси София” пред Bulgaria ON AIR.

Затруднено е гасенето на пожара на Закинтос заради силни ветрове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412535

Затруднено е гасенето на пожара на Закинтос заради силни ветровеДраматична е ситуацията на гръцкия остров Закинтос, където от вчера бушува голям горски пожар, заради който е започнала евакуация на местни жители, тъй като пламъците са стигнали до дворовете на къщите, съобщават гръцките медии. Гасенето на пожара, който непрестанно предизвиква нови огнища, се затруднява от силни ветрове и е изпепелил огромни

Путин се среща днес с Орбан в Будапеща

http://www.cross.bg/pytin-orban-yngarskata-1553313.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин днес ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща, предаде агенция "Новости". Путин ще присъства на откриването на световното първенство по джудо, в унгарската столица, съобщава пресслужбата на Кремъл. В края на май Путин и Орбан обсъдиха по телефона доставката на два реактора от "Росатом" за унгарската АЕЦ "Пакш", напомня "Новости". Близостта на Орбан с Кремъл породи брожение в унгарското общество. Той е упрекван, че иска да отклони страната от европейския й път в полза на интересите на Русия.  

Отровен химически облак евакуира британски плаж, над 200 са в болница

https://offnews.bg//sviat/otroven-himicheski-oblak-evakuira-britanski-plazh-nad-200-sa-v-bolnit-663779.html

Стотици туристи получиха медицинска помощ в болница вчера, след като плажът на курорта Бърлинг Гап на южното британско крайбрежие беше евакуиран заради "химическа мъгла", предаде Ройтерс.

Болницата в Ийстборн е лекувала 233-ма души със затруднено дишане, сълзене на очите и повръщане, съобщи Би Би си.
Първият сигнал в полицията на Съсекс бил получен малко преди 17,00 ч. местно време, когато близо 50 души се оплакали от дразнене в очите и гърлото. Първоначално шестима постъпили в болница с по-леки симптоми, но до вечерта обработените пациенти вече били 223-ма.

Бреговата охрана, полицията, службите за спешна помощ и пожарникари от Бърлинг Гап, Ийсборн, Бексхил и Нюхейвън се включили в евакуацията. Туристите подозирали, че са пострадали от изтичане на газ хлор.

Очевидец, който бил на плажа със семейството си, разказва пред Би Би Си, че той опустял 10 минути след като хората започнали да се чувстват зле. По думите му изневиделица в ясния слънчев горещ ден се появила мъгла и се усетил силен мирис на хлор. 

Мъглата изглежда е дошла откъм морето, но източникът й не е установен, заяви полицията и отправи предупреждение към жителите на околността да държат прозорците затворени.

Източник: БТА

Българин е арестуван за кражба на 700 кг медни тръби в Испания

http://www.mediapool.bg/balgarin-e-arestuvan-za-krazhba-na-700-kg-medni-trabi-v-ispaniya-news268508.html

Българин се е представил за общински служител и е откраднал над 700 килограма медни тръби от домове в източните испански градове Теулада, Морайра и Бениса, предаде местната медия RTN, цитирана от агенция “Фокус“. Щетите са за 20 хил. евро, а засегнате са 32 къщи. Разследването на полицията е разкрило, че мъжът е успял да измами местните хора, облечен във фалшива униформа на общински служител. Той е проучвал домовете, които по-късно е обрал. Мъжът е рязал медните тръби на газоподаването, без да спре подаването на газ. Това е можело да причини експлозия. Той е задържан, след като е бил сниман от охранителна камера. Местната полиция е успяла да го идентифицира и е поискала съдействие от българските власти, за да бъде заловен. По-късно мъжът е открит в дома си в град Теулада и е задържан.

Той ще е новият изпълнителен директор на Uber

http://clubz.bg/57672-toj_shte_e_noviqt_izpylnitelen_direktor_na_uber

Дара Косровшахи по всяка вероятност ще е новият главен изпълнителен директор на Uber Technologies. В неделя бордът на директорите е избрал човек за поста и според два източника на Ройтерс, това най-вероятно е сегашният директор на туристическата компания Expedia.

Името на избраника не е потвърдено официално от компанията, но Косровшахи е логичен избор - той доведе компанията си до рекорден ръст и сериозни печалби. Точно от това се нуждае Uber, които са в сериозна криза - от една страна им бе забранено да осъществяват дейност в няколко държави, България включително, от друга, появиха се техни копия, но и сериозни конкуренти.

Бордът на директорите отстрани през юни съоснователя Травис Каланик. Освен загубите, скандалите и забраните, той стана известен с това, че е знаел за систематичен сексуален тормоз в компанията и го е игнорирал. Каланик бе известен и като сопнат, строг и груб началник.

Косровшахи, американец от ирански произход, e пример за изряден бизнесмен. Започва работа в Expedia през 2005 г, преди това работи в редица други по-малки туристически компании. От тогава компанията е разширила присъствието си в над 60 държави и е допълнила каталога си с услуги с Hotels.com, Hotwire online, и мрежата от туристически сайтове TripAdvisor. Всичко това в изключително конкурентния туристически бранш. През 2015 г бордът на директорите му дават 90 милиона долара в акции като заплащане за дългосрочен договор - до 2020 г. Дали той ще бъде нарушен, предстои да разберем - Косровшахи не е приел предложението на Uber.

Косровшахи е подходящ за позицията и по друга причина - за разлика от много други CEO-та, той не изпъква като суперзвезда или гений, а като сериозен бизнесмен. Стабилност и сигурност са две ключови неща за разтърсената компания в момента.

Според информация на Ройтерс други кандидати, които бордът на Uber са обсъждали през ежедневните срещи в последните седмици, са билипредседателя на General Electric Джеф Имелт и изпълнителният директор на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман. 

7 къщи изгоряха при пожар край Невестино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412536

7 къщи изгоряха при пожар край НевестиноОвладян е пожарът в община Невестино, Кюстендилска област, каза гл. комисар Николай Николов, директор на ГД "„Пожарна безопасност и защита на населението". При пожара  снощи там са изгорели 7 необитаеми къщи и три плевни. За миналото денонощие огнеборците в страната са гасили 206 пожара. "Погасени са успешно и трита по-големи на територията на

Водолази откриха останките на моряците от катастрофиралия US разрушител

http://www.cross.bg/vodolazi-beshe-singapyr-1553312.html

/КРОСС/ Водолази са открили останките на всички 10 моряци, които изчезнаха, след като американският разрушител "Джон С. Маккейн" се сблъска с петролен танкер край бреговете на Сингапур през миналата седмица, съобщиха от американските военноморски сили. Водолази издирваха моряците в наводнените отделения на разрушителя в продължение на дни, след като повреденият кораб беше откаран в пристанище в Сингапур. При катастрофата беше пробит корпусът на разрушителя, като бяха наводнени каютите на екипажа, както и машинни и комуникационни отделения. Командирът на 7-ми военноморски флот на САЩ, който е базиран в Япония, беше уволнен през миналата седмица, след като поредица от произшествия през тази година повдигнаха въпроси за неговите действия. Отстраняването на вицеадмирал Джоузеф Аукоин е рядко уволнение на високопоставен офицер по оперативни причини. Жертвите са на възраст между 20 и 39 години и са от 8 американски щата.  

Мъж се е самоубил в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/myzh-se-e-samoubil-v-sofiia-2044704

Мъж се е самоубил в столичния квартал „Димитър Миленков“, съобщиха от СДВР.
 
Мъжът се е прострелял в главата.
 
Сигналът е подаден след 23:00 ч. в неделя.

От днес стартират масови проверки за съдържание на фипронил у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412531

От днес стартират масови проверки за съдържание на фипронил у насБългарските потребители могат да бъдат сигурни, че ще бъдат предпазени от замърсени с фипронил храни, увери Татяна Николова - началник отдел Дирекция контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните пред БНТ. Тя препоръча на пазаруващите да бъдат осторожни в това, което купуват от магазина.

21 камери ще охраняват столичната АГ болница "Шейново"

https://www.actualno.com/healthy/21-kameri-shte-ohranjavat-stolichnata-ag-bolnica-shejnovo-news_630090.html

Почти два месеца след нападението над доктор Албена Гагова на най-критичните точки в столичната АГ болница "Шейново" се монтират 21 нови камери, предаде БНТ. Болницата вече има и директна телефонна връзка с прокуратурата и полицията. Местата за разполагане на охранителната

Огнян Минчев: Българската държава трябва да поддържа внимателен баланс в позициите си

http://www.barometar.net/89418/

Политологът Огнян Минчев коментира посещението на френския президент Еманюел Макрон у нас: „Питам се дали „командированите“ и „социалният дъмпинг“ са достатъчно значима тема за да осмисли едно посещение на френския президент в Австрия, Румъния и България? Може би като повод – да. Но зад тази тема стои болезненият въпрос по какъв начин ще гласуват страните […]

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/godina-septemvri-edno-1553311.html

/КРОСС/ Броят на хората без здравни вноски пак започна да расте, информира, на първа страница, вестник "Сега". През миналата година неосигурените в повече са били 74 хиляди души. Данните са от отчета на Здрваната каса за 2016 година. "Сега" пише и че електронните лични карти се отлагат за 2019 година. Правителството тихомълком отлага въвеждането им, като така признава, че няма никакъв напредък по проекта, коментира вестникът. Последният определен краен срок беше началото на 2018-та. "Пети ден игра с огъня в Кресненското дефиле" е водещото заглавие на днешния брой на "Труд". Над 500 души са включени в борбата с невиждана в този район стихия. Няма отговор кой е виновен за бедствието. "Само за последните три месеца пожари погълнаха шест милиона хляба", пише "Телеграф". Огнената стихия изпепели 21 хиляди декара гори. Вестникът подчертава, че причина номер едно за огнищата в страната ни е човешката небрежност. "Екокатастрофа след пожарите в Кресна" е едно от заглавията в днешния брой на вестник "Дума". "Монитор" алармира с водещото си заглавие "Български сайт праща марихуана по домовете". Маскират дрогата, поръчана онлайн, като сувенир и учебни материали. Колетът пристига за 12 работни дни в неразпознаваема опаковка, според рекламата в сайта

Боклуци до плажа: Кой трябва да плаща за отпадъците от свободните зони?

http://www.moreto.net/novini.php?n=358311

Отново възникна напрежение между летуващите на плаж "Корал" и община Царево. Спорът този път е кой трябва да плаща за боклука, събиран през летния сезон там, съобщава NOVA. От години плажът е без концесионер и разходите за извозване на отпадъците са за сметка на местните данъкоплатци.

Консолидираната загуба на Топливо се увеличава с 1 млн. лв. до 3,2 млн. лв.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/konsolidiranata-zaguba-na-toplivo-se-uvelichava-s-1-mln-lv-do-32-mln-lv-245564/

След неконсолидираната печалба от 7,9 млн. лв. Синергон холдинг показва консолидирана загуба от 3,9 млн. лв.

Меркел обеща да увеличи благосъстоянието на Германия през четвъртия си мандат

http://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-obeshta-da-uvelichi-blagosystoianieto-na-germaniia-prez-chetvyrtiia-si-mandat-245589/

Германският канцлер ще работи за подобряване на училищата и образованието и за популяризирането на електрическите автомобили

Избира се изпълнител за електронния дистанционен вот до средата на септември

http://www.cross.bg/izpulnitel-faza-distantzionno-1553310.html

/КРОСС/ Офертите за изпълнител за електронния дистанционен вот ще бъдат отворени днес. Това ще стане в сградата на Държавна агенция „Електронно управление".Откритата процедура за избор на изпълнител по първата фаза от проекта, който се осъществява в партньорство с ЦИК и е финансиран от европейските фондове. В редовния срок на процедурата интерес проявиха двама кандидати, поради което той беше удължен с три дни до 25 август. Изпълнителят трябва да бъде избран до средата на септември, след което да започне проучване на добрите практики в други държави. До 15 октомври трябва да бъдат дадени конкретни препоръки за българската система за дистанционно електронно гласуване. Тази фаза на проекта ще приключи с провеждането на три симулации на дистанционно електронно гласуване, които ще се проведат на публично не по-късно от 15 ноември 2017 година.  

В Асеновград пак протестират срещу ромското насилие

http://dnes.dir.bg/news/protest-asenovgrad-26301318

Протестно шествие блокира за кратко снощи пътя от Асеновград за Смолян, образуваха се колони от автомобили.

Бащата на 11-годишната Никол: Убийството е било планирано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412526

Бащата на 11-годишната Никол: Убийството е било планирано15-годишният Иван е убиеца на моята дъщеря. Всичко е било планирано, каза по Нова телевизия бащата на убитата 11-годишна Никол Любомир Йончев. Според него ученикът заслужава дожовитен затвор. "Дори това му е малко, но няма как да я върна", добави съкрушеният баща. От 4 г. той е разделен с майката на детето.

Започват проверки за съдържание на фипронил у нас

http://www.cross.bg/fipronil-hranite-potrebiteli-1553309.html

/КРОСС/ Българските потребители могат да бъдат сигурни, че ще бъдат предпазени от замърсени с фипронил храни. Това увери в "Денят започва" Татяна Николова - началник отдел Дирекция контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните. Тя препоръча на българските потребители да бъдат осторожни в това, което купуват от пазара. Към момента на нашия пазар няма яйца с фипронил, каза още Николова. Българската агенция по безопасност на храните следи от началото на месец август проблема на европейския пазар и също е предприела допълнителни мерки да изследва всички ферми. Всички ферми, в които се добиват яйца, ще бъдат проверени, ще бъдат обследвани за наличие на фипронил. Ще бъдат проверени и предприятията, които използват яйчни продукти. От днес започват масирани проверки за съдържание на фипронил у нас и ако има опасност, българските потребители ще бъдат информирани, увери Николова.  

Радан Кънев: Посещението на Макрон не беше успешно

http://frognews.bg/news_141025/Radan-Kanev-Poseshtenieto-na-Makron-ne-beshe-uspeshno/

Визитата на френския президент Еманюел Макрон в България не беше успешна по отношение на разговорите за Еврозоната и Шенген. Това заяви зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. По думите му никой от участниците в срещите не е чул това, което е искал.

133 души пострадаха от “химическа мъгла“ в Англия

http://www.mediapool.bg/133-dushi-postradaha-ot-himicheska-magla-v-angliya-news268507.html

Общо 133 души са потърсили лекарска помощ заради “химическа мъгла“ в Източен Съсекс, Англия, съобщи ББС. Хората са се оплаквали от проблеми с дишането, парене в очите и повръщане, когато мъглата се е появила. Източникът на обгазяването все още е неизвестен, но се подозира изтичане на химикали. Мъглата е дошла откъм океана и се подозира някоя от френските фабрики на отсрещния бряг. Обгазяването е започнало в 17 часа местно време и е засегнало веднага над 50 души. Полицията и бреговата охрана веднага са взели мерки и веднага са евакуирали плажовете в района, които по това време са били пълни с хора. Очевидци разказват, че мъглата се е появила сякаш от нищото. Според местните отравянето се дължи на изтичането на хлор, но властите твърдят с голяма вероятност, че не става дума за хлор.

"Химическа мъгла" на британски плаж

http://www.cross.bg/pomosht-dyshi-politziyata-1553308.html

/КРОСС/ Във Великобритания стотици туристи бяха прегледани в болница след като плажът на курорта Бърлинг Гап беше евакуиран заради "химическа мъгла". Повече от 100 души са потърсили медицинска помощ. Първият сигнал в полицията на Съсекс бил получен малко преди 17 ч. местно време, когато близо 50 души се оплакали от дразнене в очите и гърлото. Бреговата охрана, полицията, службите за спешна помощ и пожарникари се включиха в евакуацията. Мъглата вероятно е дошла откъм морето, но източникът ѝ не е установен. Властите предупредиха жителите на околността да държат прозорците затворени.  

С грандиозно спортно шоу Девня отпразнува 48 години от обявяването й за град

http://www.barometar.net/89415/

Девня отбеляза 48 години от обявяването й за град с уникално за Варненска област състезание по автокрос. С него кметът Свилен Шитов, който бе и председател на организационния комитет на „Автокрос Девня – 2017“, възроди старата слава на града като атрактивна дестинация за автомобилни спортове на национално ниво. Арена на двудневното шоу през уикенда бе […]

Високо напрежение в Лудогорец след 1:1 с Пирин в Разград

https://offnews.bg//futbol/visoko-naprezhenie-v-ludogoretc-sled-1-1-s-pirin-v-razgrad-663771.html

Очакванията за разгромна победа на Лудогорец над Пирин в Разград в седмия кръг на се оправдаха. Шампионите завършиха 1:1 и не успяха да се доближат до лидера ЦСКА-София.

Абел Анисе откри за “орлите” в 61-ата минута, но три минути преди края на редовното време Станислав Костов изравни и донесе точката на тима си.

Макар и сдържано, треньорът на Лудогорец Димитър Димитров - Херо изрази недоволството си от поведението на част от звездите на тима, като ги упрекна в липса на дисциплина.

"Резултат, който не би трябвало да се получи с оглед положенията на терена. През второто полувреме изпуснахме много голове. Вината си е абсолютно наша. Направихме груби индивидуални грешки.

След почивката започнахме по-агресивно с подаванията. Надигравахме се и създадохме редица положения. Притесняваме отношението в тактическата дисциплина на определени футболисти. Не си изпълняват задачите и играят само в определени фази в играта.

За Лига Европа изтеглихме тежък жребии. Хофенхайм и Истанбул ББ са трудни отбори.

Предстоящата среща с Левски е мач като мач. Ще има допълнителни емоции, защото съм бил треньор и на Левски, но сега си изпълнявам задълженията в Лудогорец”, коментира Херо. В следващия си мач на 6 септември “орлите” гостуват на вдъхновения тим на Левски на “Герена” в отложен мач.

Решават дали да оставят в ареста 15-годишния Иван, обвинен в убийството на Никол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412521

Решават дали да оставят в ареста 15-годишния Иван, обвинен в убийството на НиколДнес се решава дали да остане за постоянно в ареста 15-годишният Иван, който е обвинен за смъртта на 11-годишната Никол в Бургас. Невръстното момиче бе намерено мъртво преди седмица в асансьор на жилищен блок в бургаския комплекс "Меден Рудник". Прокуратурата е категорична – убийството е извършено умишлено,

Кметът на с. Чавдар: България няма да я има, ако селата изчезнат

https://www.actualno.com/sofia/kmetyt-na-s-chavdar-bylgarija-njama-da-ja-ima-ako-selata-izcheznat-news_630096.html

Колегите кметове на малки населени места да настояват пред ръководството на общината за разработване на проекти,  България няма да я има, ако селата изчезнат. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ кметът на Община Чавдар Пенчо Геров. „Съветвам ги да не се отчайв

Убийството на 11-годишната Никол е планирано, смята баща ѝ

https://offnews.bg//obshtestvo/ubijstvoto-na-11-godishnata-nikol-e-planirano-smiata-bashta-%d1%9d-663778.html

Бащата на 11-годишната Никол, която бе убита при спор за пушене на наргиле в бургаския кв. "Меден Рудник", смята, че убийството на дъщеря му е планирано от 15-годишния Иван. Това каза самият Любомир Йончев пред Нова телевизия.

По негови думи Никол се опитала да натисне бутона за спешна връзка в асансьора, където е била убита, но копчето не е работило.

Според бащата убийството не е станало заради наргиле. Той е убеден в планирането и колко лесно е било престъплението за убиеца, който искал да се "докаже" чрез действията си.

Бащата на Никол иска доживотна присъда и Иван да бъде съден като пълнолетен. "Доживотен дори му е малко", каза Йончев.

Майката на Иван пък е убедена в невинността на своето дете. "Той не е агресивен, не мога да си го обясня. Съжалявам много", каза тя пред Нова.

Румъния на протест заради предложени промени в съдебната система

http://www.cross.bg/sudebnata-sistema-prokyror-1553307.html

/КРОСС/ Протести имаше в няколко румънски града в неделя вечерта против намеренията на министъра на правосъдието за промяна в съдебната система, както и други планове на правителството, сред които съкращаването на втория пенсионен стълб и увеличаването на акциза на горивата, предадоха световните агенции. Около 1000 души бяха протестиращите срещу определеното от тях "политизиране на съдебната система" на площад "Виктория" в Букурещ. Те скандираха "справедливост, не корупция", "крадци, крадци" и "социалдемократическата партия е червената чума". Едно от предложенията на правосъдния министър предвижда президентът вече да не назначава главния прокурор и антикорупционния прокурор. Според протестиращите, това ще забави усилията за изкореняване на корупцията. В отговор на протестите лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че са нужни "сериозни дебати по най-чувствителните теми" за Румъния.  

Броят на хората без здравни вноски пак започна да расте

http://www.moreto.net/novini.php?n=358309

За пръв път в последните години броят на хората без здравни вноски расте, вместо да намалява, пише в. Сега. Това сочат данните от отчета за бюджета на здравната каса за 2016 година. "Към 31.12.2016 г. неосигурените лица са общо 18.

Древен град в Турция удивлява археолози

http://www.cross.bg/aspendos-grad-turgovski-1553306.html

/КРОСС/ При разкопки на древния град Аспендос край турския град Анталия археолози откриха помещения от преди 2000 години, за които се предполага, че са били използвани като складове или магазини, предава Анадолската агенция. Античният Аспендос, чийто театър и други сгради привличат голям брой туристи, всеки ден поднася нови изненади на археолозите. Теренните археологически проучвания в района на антични Аспендос са започнали през 2008 г., а от 2014 г. с решение на правителството се предприемат и разкопки, които продължават до днес. Тази година археолозите са се съсредоточили върху част от града близо до градския площад, където се предполага, че е имало търговски комплекс. При разкопките в този район са открити и големи количества ковани монети от елинистичния и римския период. В едно от помещенията са открити части от стъклени съдове, използвани вероятно за съхраняване на масла или парфюми, както и свещници, токи за колани, накити, пирони, пръстени, скъпоценни камъни за пръстени и много други предмети. Археолозите смятат, че наличието на търговски комплекс, в който има и двуетажни сгради, говори, че градът е бил важен търговски център. Според писмени паметници Аспендос е бел известен с пшеницата си и с отглеждането на коне.  

Крачка към електронно правосъдие ли са готвените промени в АПК?

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/krachka-kym-elektronno-pravosydie-li-sa-gotvenite-promeni-v-apk-245286/

Бурната технологична революция дава възможности, коментира юристът Симеон Хинков от адвокатска кантора „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“

Има готовност за евакуация на село Влахи (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/28/3031753_ima_gotovnost_za_evakuaciia_na_selo_vlahi_dopulnena/?ref=rss


Няма пряка опасност за населените места в района на Кресненското дефиле, където пети ден бушува пожар, но има готовност за евакуация на населението при необходимост. Това съобщи пред Би Ти Ви шефът на пожарната Николай Николов.<br /><br />В момента в района има две огнища - в района на Скалата и при село Влахи.<br /><br />Пожарникарите са направили просеки с обща дължина 21 км, за да пресекат разпространението на пожара в гората. В дейността в района на селото днес ще...

Има готовност за евакуация на село Влахи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/28/3031753_ima_gotovnost_za_evakuaciia_na_selo_vlahi/?ref=rss


Няма пряка опасност за населените места в района на Кресненското дефиле, където пети ден бушува пожар, но има готовност за евакуация на населението при необходимост. Това съобщи пред Би Ти Ви шефът на пожарната Николай Николов.<br /><br />В момента в района има две огнища - в района на Скалата и при село Влахи.<br /><br />Пожарникарите са направили просеки с обща дължина 21 км, за да пресекат разпространението на пожара в гората. В дейността в района на селото днес ще...

Намериха телата на 10-мата американски моряци, загинали при сблъсъка край Сингапур

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412508

Намериха телата на 10-мата американски 
моряци, загинали при сблъсъка край СингапурВодолази откриха телата на десетимата американски моряци, водени в неизвестност след сблъсъка на ескадрения миноносец Джон С. Маккейн" с петролен танкер край бреговете на Сингапур преди една седмица, предаде Франс прес, като се позова на военноморските сили на САЩ. Загиналите матроси са били на възраст между 20 и 39 години, цитира БТА.

Българин е задържан за убийство в Лондон

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarin-e-zadyrzhan-za-ubijstvo-v-london-2044694

Български гражданин е задържан в Лондон. Той е заподозряно в извършване на убийство. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).

Българското посолство в Лондон е уведомено за случая. Тече следствие.

Стаите на хотел "Севастократор" разкриват живописна гледка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412421

Стаите на хотел "Севастократор" разкриват живописна гледкаСилвия Величкова: Трябва да се владееш. И да иска невъзможното, на клиента трябва да се угоди Хотелски комплекс "Севастократор" се намира в архитектурно-историческия резерват Арбанаси, на 3 км от Велико Търново. Двете сгради-близнаци разполагат с 68 стаи и апартаменти. Специалното тук е, че мястото е разположено по-високо и повечето от

Само един ресторант предлага барбекю на открито в Троян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412427

Само един ресторант предлага барбекю на открито в Троян Нели Цолова: На първо място човек трябва да е организиран и да има доброто отношение Хотел “Троян Плаза” се намира на брега на река Бели Осъм в центъра на Троян, в близост до централната търговска улица. Той разполага с около 50 стаи, луксозни апартаменти и един вип апартамент - тип мезонет. За организиране на семинари, конференции,

Ще върнат ли в клас учениците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6411996

Ще върнат ли в клас ученицитеДа се образоват всички български деца, е задача на задачите за България. В противен случай тя все повече ще затъва, защото относителният дял на населението, което е неграмотно и необразовано, ще расте в следващите години. Затова е абсолютно правилно да се спират детските помощи, ако детето не влиза в клас. (Виж 4-а стр.

От началото на годината е отчетен драстичен спад на раждаемостта

https://www.actualno.com/society/ot-nachaloto-na-godinata-e-otcheten-drastichen-spad-na-rajdaemostta-news_630089.html

Драстичен спад на новородените през първите 7 месеца на тази година сочи регистърът на ражданията на Министерството на здравеопазването. От 1 януари до 31 юли 2017 г. у нас са родени 32 820 деца, докато за същия период на миналата година те са били 35 011. Само за седем месеца намалени

Задържаха нашенец в Испания, крадящ медни тръби

http://dnes.dir.bg/news/ispania-medni-trabi-26301225

Българин е арестуван в Испания след като откраднал 700 кг медни тръби от домове в източните испански градове Теулада, Морайра и Бениса.

Азиатски интерес към българските рапани

http://www.cross.bg/rapani-svaryat-rapanite-1553305.html

/КРОСС/ Южнокорейци, японци и китайци са сред най-големите ценители на български рапани. В последните години страната ни е сред предпочитаните доставчици на деликатеса, а този бизнес у нас се развива и с помощта на европейско финансиране, отбелязва БНТ. Във ферма за рапани процесът на преработка на деликатеса от водата до трапезата изисква като начало те да се сварят за 20 минути. След това суровината се охлажда. После морският охлюв се отделя от черупката на ръка. Най-сръчните работници в роден цех могат да почистят до 150 килограма на ден. След като се сварят и се извадят от черупката, от месото се отделят вътрешностите на рапана и след това се сортират. После рапаните се претеглят, за да се опаковат по размер. След дезинфекциране в отделна вана, морските охлюви се потапят в „джакузи за рапани", като процесът на аериране е с цел да се отделят фините частици от пясъка, които може да са попаднали в рапаните по някакъв начин, обясняват във специализираната ферма. След това продукцията се замразява и опакова, за да потегли на изток. Пет тона суровина се преработват в тон готов продукт.  

Днес се провежда матурата по БЕЛ от сесията август - септември 2017 г

https://www.actualno.com/education/dnes-se-provejda-maturata-po-bel-ot-sesijata-avgust-septemvri-2017-g-news_630117.html

Днес ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература за сесията август - септември 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Изпитът по БЕЛ започва в 8.00 часа. Авторът и произведението за 41 въпрос ще бъдат обявени в 12.00 часа. След 15.30 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Унгарски хирурзи спасяват тежко катастрофирала българка

http://www.cross.bg/mladata-zhena-bolnitzata-1553304.html

/КРОСС/ Днес се очаква да бъде извършена животоспасяващата операция на младата българка, която беше ранена тежко при вчерашната катастрофа в Унгария. При сблъсъка на лек автомобил с български граждани и туристически автобус с полска регистрация в района на граничния пункт Райка-Оросва загинаха родителите на младата жена, а съпругът й е настанен в болница с леки наранявания, предава БНР. Лекарският екип в болницата в град Дьор ще вземе решение как да стабилизира 25-годишната жена. Съпругът й е в стабилно състояние. Техни близки вече са пристигнали в болницата. При удара автомобилът е излетял върху тревната площ до магистралата. Обстоятелствата по катастрофата все още се изясняват. Според унгарската полиция българите са пътували за Словакия.  

Башар Рахал на снимка с Брижит Макрон и дъщеря си Клои

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6412502

Башар Рахал на снимка с Брижит Макрон и дъщеря си КлоиАктьорът Башар Рахал е успял да запечата посещението на президента на Франция Еманюел Макрон в България чрез снимка с неговата съпруга Брижит. Това стана ясно от кадъра, който той самият публикува във Фейсбук. На снимката е и неговата 15-годишна дъщеря Клои и съдейки по тоалета на първата дама на Франция,

Грешки и съдии свалиха Черно море от върха

http://www.moreto.net/novini.php?n=358308

„Черно море“ инкасира първа загуба в първенството. Варненци отстъпиха срещу „Септември“ у дома в първия си мач на осветление с 1-4. Две сериозни съдийски грешки белязаха този двубой. И двете бяха в ущърб на домакините, които реализираха два гола при 1-2 чрез Кузма в 71-ата и Минков в 78-ата, но те не бяха зачетени заради засади, за които повторенията показват, че не е имало.

Отварят офертите за електронния дистанционен вот

https://www.actualno.com/politics/otvarjat-ofertite-za-elektronnija-distancionen-vot-news_630081.html

В понеделник (28 август) ще бъдат отворени офертите за проучването на добрите международни практики и провеждането на симулации за електронния дистанционен вот. До средата на септември следва да е ясен изпълнителят по тази фаза от проекта, съобщават от Държавна агенция &bdquo

Огънят край Кресна продължава да гори, засега няма опасност за населението

https://offnews.bg//112/oganiat-kraj-kresna-prodalzhava-da-gori-zasega-niama-opasnost-za-nase-663777.html

Огънят покрай Кресненското дефиле продължава да гори пореден ден. Към момента най-голямото огнище е към село Влахи, каза пред Нова телевизия Тошко Бързилов, началник на оперативния щаб.

Пожарът е наистина мащабен, като от властите казват, че обиколката му е 20 километра. "Не може да няма изненади при такива размери", каза Бързилов.

Път Е-79 е проходим вече, влаковете също се движат по Кресненското дефиле.

Най-голямо е огнището край село Влахи, но няма опасност за населението там.

Равносметката до момента е следната - засегнати са над 15 хил. дка земя, щети за милиони, а за да се възстанови гората ще са нужни десетки години.

Огънят край Кресна продължава да гори, за сега няма опасност за населението

https://offnews.bg//112/oganiat-kraj-kresna-prodalzhava-da-gori-za-sega-niama-opasnost-za-nas-663777.html

Огънят покрай Кресненското дефиле продължава да гори пореден ден. Към момента най-голямото огнище е към село Влахи, каза пред Нова телевизия Тошко Бързилов, началник на оперативния щаб.

Пожарът е наистина мащабен, като от властите казват, че обиколката му е 20 километра. "Не може да няма изненади при такива размери", каза Бързилов.

Път Е-79 е проходим вече, влаковете също се движат по Кресненското дефиле.

Най-голямо е огнището край село Влахи, но няма опасност за населението там.

Равносметката до момента е следната - засегнати са над 15 хил. дка земя, щети за милиони, а за да се възстанови гората ще са нужни десетки години.

Преп. Моисей Мурин

http://www.cross.bg/moiiseii-kazal-zhivot-1553303.html

/КРОСС/ Животът на преподобни Мойсей Мурин (египтянин), който отначало бил разбойник, а после просиял с добродетели в Скитската пустиня (Египет), ни дава висок пример на Божието милосърдие. През ІV в. живял в Египет един разбойник Мойсей, който със своите злодеяния всявал ужас в цялата страна. Родом етиопянин (абисинец), в ранната си младост бил роб при един знатен човек, който го бил изгонил от своя дом заради лошото му поведение. Мойсей не пожелал да си изкарва прехраната с честен труд, а се събрал с група разбойници. Неговият викос ръст, необикновено сила, смелост и безстрашие му спечелили скоро уважението на разбойниците и той им станал главатар. Не знаел ни страх, ни жалост. Бил готов на всичко, за да отмъсти на врага или да извърши замислено злодеяние. Веднъж поискал да отмъсти на един беден овчар, задето кучетата на тоя овчар му попречили на една работа. Като узнал, че овчарят пасе стадото си на другата страна на река Нил, той решил да го убие. По това време Нил бил в пълен разлив, обаче явната опастност не задържала отмъстителния Мойсей. Той се съблякъл, превързал дрехата си на главата, взел ножа си в зъбите и преплувал реката. Овчарят го видял отдалеч и се скрил. Мойсей убил четири от най-добрите му овни и като ги вързал за себе си, преплувал обратно реката. Яли и пили всички разбойници. Дълго Мойсей злодействал и всявал страх в цялата околност. Но Господ, Който не желае гибелта на грешника, в Своята милост му пратил светла минута на покаяние

САЩ не иска замразяване на конфликта в Донбас

http://frognews.bg/news_141024/SASHT-ne-iska-zamraziavane-na-konflikta-v-Donbas/

САЩ не приема замразяването на конфликта в Донбас, каквото е намерението на Русия. Това заяви специалният представител на американското правителство за Украйна Кърт Волкър.

Преглед на печата - 28 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358307

Вестниците в понеделник съобщават за разполагане на термовизионни камери по границата със Сърбия. "МВР ще cпиpа тpафикa на бежанци пpез западната ни гpаница, кaто поcтави теpмовизионни кaмеpи и по бpаздата cъc Съpбия. С тaкива вече cе извъpшва наблюдение по гpаницата c Тypция.

Електронни лични карти от догодина? (Пак) няма да стане

http://clubz.bg/57671-elektronni_lichni_karti_ot_dogodina_pak_nqma_da_stane

Въвеждането на т.нар. "електронна идентификация" чрез личните документи за самоличност ще се отложи с още година. Това става ясно от промени в Закона за българските лични документи, появила се в преходните и заключителните разпоредби на предложен от правителството проект за промени в Закона за МВР. Законопроектът вече е внесен в Народното събрание.

Управляващите отново ползват "любимата си" лоша практика едни закони да се променят чрез други. Не е ясно защо се прави това, при положение, че в системата на правителството за обществени обсъждания е публикуван проект за ремонт на Закона за българските лични документи в вносител МВнР, но въпросната промяна за отлагане на чиповете в личните карти я няма там.

Историята на личните карти с чип е дълга. Според действащия закон личните карти трябва да могат да бъдат снабдени с електронна идентификация от 1 януари 2018 г. Тази възможност бе въведена с промени в закона в края на 2016 г. - по предложение на предишния кабинет "Борисов". 

Правителството обаче към днешна твърди

"В Закона за българските лични документи (ЗБЛД) е създадена правна възможност при желание на заявителя личните карти, паспортите на българските граждани, както и разрешителните за пребиваване на чужденци да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Към 1 януари 2018 г. няма да бъде обезпечено изграждането на техническата инфраструктура, която да направи възможно осъществяването на сигурна електронна идентификация и електронното удостоверяване на автентичност, които да се залагат в българските лични документи. Предвид това законовоопределеният срок се удължава с една година."

Справка с сайта на Агенцията за обществени поръчки показва, че търг за обезпечаване на издаването на нови лични документи няма. МВР обаче през май обяви поръчка на около 13 млн. лв. за "реализация на национална схема за електронна идентификация". Една от целите й е  "осигуряване на удобен механизъм за централизирана електронна идентификация на физически лица в електронния свят, позволяващ лесна и удобна проверка на идентичността на физическите лица, при максимална защита, за реализиране на сигурен електронен документооборот и транзакции".

Въвеждането на лични карти с чип да започне през 2016 г. През февруари 2016 г. МВР търг за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" на стойност над 480 млн. лв. По разпореждане на премиер Бойко Борисов обаче тя бе спряна - официалният мотив беше цената. През май 2016 г. Народното събрание прие Закон за електронната идентификация, разработен от екипа на вицепремиера тогава Румяна Бъчварова. Лично шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов, а оттам и цялата група на ГЕРБ, отрязаха промените на Бъчварова, свързани с личните документи с чип. В резултат поправката бе внесена отново и в крайна сметка приета чак през декември 2016 г. със срок за страрт на постепенното въвеждане на електронни лични документи от началото на 2018 г.

Хората са като книгите: буквите са...

http://www.cross.bg/horata-bykvite-knigite-1553302.html

/КРОСС/ "Хората са като книгите: буквите са едни и същи, но съдържанието е различно."Ги дьо Мопасан

Чуждестранни туристи мамят властите у нас

http://dnes.dir.bg/news/turizam-bulgaria-izmami-26301167

Полицията на Бургас е разкрила опит за измама от страна на чуждестранни туристи, твърдящи, че са обрани.

28 август в историята

http://www.cross.bg/avgyst-v-istoriyata-1553301.html

/КРОСС/ 1521 г. - Османските турци обсаждат Белград.Главната квартира на компанията Тойота днес1619 г. - Фердинанд II става император на Свещената римска империя, опитите му да ликвидират протестантизма разпалват Тридесетгодишната война.1789 г. - Английският астроном Уилям Хершел открива Енцелад - естествен спътник на Сатурн.1849 г. - След едномесечна обсада, Венеция, която се самопровъзгласява за независима, се предава на Австрия.1883 г. - Американецът Джон Дж. Монтгомъри успява да извърши полет с планер, който може да се управлява.1884 г. - Направена е първата известна снимка на торнадо.1886 г. - Съставено е тринадесетото правителство на България, начело с Васил Радославов.1908 г. - САЩ въвеждат на въоръжение дирижабли.1910 г. - Черна гора обявява независимостта си от Турция.1937 г. - Киичиро Тойода учредява в Япония автомобилната компания Тойота.1943 г. -- Умира Цар Борис III.1944 г. - Втората световна война: От германска окупация са освободени Марсилия и Тулон.1961 г. - В София е създадена Селскостопанска академия, преобразувана през 2001 г. на Национален център за аграрни науки.1963 г. - Мартин Лутър Кинг произнася прочутата си реч Имам една мечта пред 250 000 участници в похода за граждански права на чернокожите до Мемориала на Ейбрахъм Линкълн, Вашингтон.1982 г. - В Сан Франсиско се провеждат първите Гей игри.1990 г. - Ирак обявява окупирания Кувейт за 19-а иракска провинция, носеща името на Саддам Хюсеин, а столицата е прекръстена на Кадима.1993 г

Стотици пострадаха от „химическа мъгла“ на британски плаж

//dariknews.bg/novini/sviat/stotici-postradaha-ot-himicheska-mygla-na-britanski-plazh-2044687

Стотици туристи получиха медицинска помощ, след като плажът на курорта Бърлинг Гап на южното британско крайбрежие беше евакуиран заради "химическа мъгла", предаде Ройтерс.

Болницата в Ийстборн е леку

Обир като на филм: Взривиха банкомат в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/obir-kato-na-film-vzriviha-bankomat-v-sofiia-video-2044680

Банкомат е бил взривен в столичния квартал "Младост" в нощта срещу понеделник.

Сигналът за престъплението е получен в МВР около 04:00 ч.

Над 450 души продължават гасенето на пожара в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/region/article/6412493

Над 450 души продължават гасенето на пожара в Кресненското дефилеИмаме горящи огнища на фронта в посока село Влахи, с тежка техника правим полоса, за да не допуснем разрастване на огъня. Това каза инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, цитиран от "Фокус", във връзка с огнената стихия, която вече пети ден бушува в Кресненското дефиле. „От другата страна – посока Симитли,

След седмица и половина Европейският съд ще реши за бежанските квоти

https://www.actualno.com/europe/sled-sedmica-i-polovina-evropejskijat-syd-shte-reshi-za-bejanskite-kvoti-news_630112.html

Европейският съд в Люксембург ще се произнесе на 6 септември по иска на Унгария и Словакия, които настояват да се отменят задължителните квоти за разселването на бежанци в страните от Европейския съюз, предаде унгарската агенция МТИ, цитирана от БГНЕС. Решението ще бъде вз

Екоагенцията прехвърли на общините отговорността за достъпа до данните за смога

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/28/3030943_ekoagenciiata_prehvurli_na_obshtinite_otgovornostta_za/?ref=rss


Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) прехвърли към общините отговорността за публичния достъп до часовите стойности за замърсяване на въздуха, които самата агенция отказа да даде на неправителствена организация през февруари тази година.<br /><br />Това става ясно в отговор на агенцията на запитване на "Дневник" с какъв мотив агенцията отказва почасовите данни за качество на въздуха в столицата за последните четири години, поискани от сдружение "За...

Екоинспекцията прехвърли на общините отговорността за достъпа до данните за смога

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/28/3030943_ekoinspekciiata_prehvurli_na_obshtinite_otgovornostta/?ref=rss


Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) прехвърли към общините отговорността за публичния достъп до часовите стойности за замърсяване на въздуха, които самата агенция отказа да даде на неправителствена организация през февруари тази година.<br /><br />Това става ясно в отговор на агенцията на запитване на "Дневник" с какъв мотив агенцията отказва почасовите данни за качество на въздуха в столицата за последните четири години, поискани от сдружение "За...

Тексас под вода, Хюстън се превърна в езеро, над 2000 спасени

https://www.vesti.bg/sviat/teksas-pod-voda-hiustyn-se-prevyrna-v-ezero-nad-2000-spaseni-6073116

Националната метеорологична служба на САЩ определи климатичните условия като „безпрецедентни”

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-nachalnik-1553300.html

/КРОСС/ Доц. д-р Асен Златев, началник на Клиниката по неспецифични белодробни болести в "Св. София" Георги Кадиев, бивш депутат Гергана Микова, областен управител на Стара Загора Ивайло Балабанов, поет Силвия Лулчева, актриса Кристиян Бояджиев, композитор Никола Манев, художник Нона Караджова, бивш министър на екологията Ген. Константин Попов, депутат в 44-ото НС, председател на комисията по отбрана, бивш началник на отбраната    

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1553299.html

/КРОСС/ *** София. В 06.00 часа в зала 5 на МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант за държавния зрелостния изпит по български език и литература за сесията август-септември 2017 г. Изпитът по БЕЛ ще започне в 09.00 часа. Авторът и произведението за 41 въпрос ще бъдат обявени в 12.00 часа. ***София. От 11.00 часа в училището за кучета водачи „Очи на четири лапи" ще се проведе публична среща на представители на Комисията за защита от дискриминация с ръководството на Фондация „Очи на четири лапи". ***София. От 11.30 часа в Българска търговско-промишлена палата ще се състои пресконференция, на която официално ще бъде представена класацията на БТПП за водещите фирми в България „ТОП 100". ***София. От 13.00 часа в Централния пресклуб на БТА Българският вегански съюз ще даде пресконференция във връзка с поправка на Наредба 2 от 11.2.2009 г. на МЗХ и предстоящият на 31 август протест за тотална забрана на кожодерската индустрия. ***София. В 14.00 часа в сградата на Държавна агенция „Електронно управление" ще бъдат отворени офертите на участниците в откритата процедура за избор на изпълнител по първата фаза от проекта „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване". ***София. От 14.00 часа X състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Людмил Р. - производство по чл. 256 НПК. ***София. От 14

Горещо време ни чака и днес

https://offnews.bg//obshtestvo/goreshto-vreme-ni-chaka-i-dnes-663776.html

Днес максималните температури ще са между 32° и 37°. Атмосферното налягане е около средното за месеца и слабо ще се понижи. Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд и горещо - това е прогнозата за времето за днес на НИМХ към БАН.

Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад и привечер ще се усилва, а от запад ще започне да се развива купеста облачност. Максималните температури ще са между 32° и 37°. През нощта вятърът ще се ориентира от североизток, ще нахлува хладен въздух и на места в Северна България ще превали и прегърми.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Привечер ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 28°-30°. Температурата на морската вода 25°-26°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Привечер облачността ще се увеличи и през нощта на отделни места ще превали и прегърми. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 24°, на 2000 метра – около 18°.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-govori-bashtata-1553298.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Мерки и контрол на агенцията по безопасност на храните за яйчния прах с фипронил и вече вложените количества от него в продукти. Гост в студиото Татяна Николова. Тема: Отзвукът след кратката дипломатическа буря в отношенията между Сърбия и Македония - коментар на журналиста Костадин Филипов и д-р Боби Бобев от Института по балканистика към БАН. Тема: За незаконните къщи в Асеновград и общественото недоволство. И още: преди старта на новия парламентарен сезон. Говори депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди. Тема: Осигуряване и организация за безопасно протичане на протестите в Асеновград. Говори старши комисар Атанас Илков. Тема: Рок музиканти в бели престилки. Какво вдъхновява медици от Пловдив да хванат китарите? Тема: Пътуване в миналото. Седем години след като откриха мощите на Св. Йоан Кръстител в Созопол, учените вече знаят кой ги е донесъл и защо точно там. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Ексклузивно: Какво разказва бащата на зверски убитата 11-годишна Никол от Бургас? Тема: Пирин след пожарите: Как се връщат към нормален живот хората от опожарените села? Тема: Успя ли френският президент да постигне целите, с които дойде в България - коментар на Радан Кънев Тема: Кой как ще запомни знаковата визита на семейство Макрон у нас и имаше ли протоколни гафове? В студиото: Мария Конакчиева и проф

Монако изпрати Мбапе в Париж с освирквания

https://offnews.bg//futbol/monako-izprati-mbape-v-parizh-s-osvirkvania-663775.html

Младата звезда на Монако Килиан Мбапе беше освиркан от зрителите на “Луи II” по време на двубоя от 4-ия кръг с Олимпик Марсилия, след като стана ясно, че ще премине в Пари Сен Жермен.

Треньорът Леонардо Жардим го остави на скамейката и така и не го пусна в игра. В негово отсъствие “монегаските” разкъсаха своя съперник и спечелиха с 6:1, с което показаха, че не са зависими от него.

Според информациите във френската преса той ще премине в Париж под наем до края на сезона с опция за закупуване срещу 180 милиона евро. 18-годишният Мбапе ще пристигне в столицата на Франция днес, за да премине медицинските изследвания и да парафира личния си контракт.

“В Монако най-важeн е отборът. Нямам навик да поставям отделния играч над колектива. Разбира се, винаги е по-добре да се запазват най-добрите, но аз съм свикнал да работя с това, с което разполагам. Килиан е футболист от висока класа, звезда, но Монако спечели немалко мачове и без негово участие в последните шест месеца. Запознат съм отчасти с някои разговори, но не е моя работа да говоря за трансфери. Не съм чул освиркванията към Мбапе.

Разбирам феновете. Всички биха искали да задържим през годините футболисти като Хамес Родригес, Бакайоко, Менди, Бернардо Силва, Марсиал, Конгдобия, Караско и много други, но политиката е друга. Взимаме млади играчи и се опитваме да ги развием.

Монако е отлична витрина за тях и виждате, че във всеки трансферен прозорец се опитват да ги откраднат от нас”, коментира португалският треньор на Монако.

Отново отлагат въвеждането на личните документи с електронна идентификация?

https://www.actualno.com/politics/otnovo-otlagat-vyvejdaneto-na-lichnite-dokumenti-s-elektronna-identifikacija-news_630087.html

Доста вероятно няма да имаме лични документи с електронна идентификация и през 2018 година. След като предишното правителство на Бойко Борисов беше поело ангажимент този вид документи да влязат в употреба от 2018 година, сега изглежда ще има нова дата - 1 януари, 2019 година. Този

Почти 2 месеца след нападението над акушерката от "Шейново" монтират 21 камери там

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412489

Почти 2 месеца след нападението над акушерката от "Шейново" монтират 21 камери тамНова система за видеонаблюдение в столичната болница "Шейново". Почти два месеца след нападението над доктор Албена Гагова на най-критичните точки в лечебното заведение се монтират камери, предаде БНТ. Тогава учен генетик от София с дълго кримидосие преби лекарката, изродила бебето му, защото отказала да му даде плацентата на новороденото.

Най-важното от Варна във вчерашния - 27 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358305

Данъчните запечатаха дискотека край морето В една от четирите дискотеки, проверени през изминалата нощ от звеното „Фискален контрол“ в Бургас са укривали оборот, не са издавали касови бележки и е установена разлика в касовата наличност с отчетеното на фискалните устройства, съобщиха от НАП за Moreto.

Отварят офертите за електронния дистанционен вот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412485

Отварят офертите за електронния дистанционен вотВ понеделник ще бъдат отворени офертите за проучването на добрите международни практики и провеждането на симулации за електронния дистанционен вот. До средата на септември следва да е ясен изпълнителят по тази фаза от проекта, съобщават от Държавна агенция „Електронно управление“ /ДАЕУ/, съобщи БНТ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване