Зрелостниците писаха по откъс от поемата „Ралица“ на Пенчо Славейков

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zrelostnicite-pisaha-po-otkys-ot-poemata-ralica-na-pencho-slavejkov-2044762

Откъс от поемата „Ралица“ на Пенчо Славейков се падна на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието. Те са включени в 41-ви въпрос, по който зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение. На поправителната сесия през август,

Петролът се търгува при разнопосочни цени

http://econ.bg/Новини/Петролът-се-търгува-при-разнопосочни-цени_l.a_i.748216_at.1.html

Цените на петрола се насочиха в различни посоки, след като ураганът Харви нанесе много щети по американското югоизточно крайбрежие през уикенда, като...

Мъж пострада при масово сбиване пред дискотека в Монтанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412709

Мъж пострада при масово сбиване пред дискотека в МонтанскоМъж е пострадал при масово сбиване пред дискотека във Вършец, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Монтана. В събота срещу неделя вечерта около 02,55 часа в РУ Берковица е получен сигнал за масово сбиване пред дискотека в гр. Вършец. При извършената проверка на място е установен 23-годишният Д.К. от гр.

През юли лихвите по потребителските заеми са се повишили

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/28/3031843_prez_juli_lihvite_po_potrebitelskite_zaemi_sa_se/?ref=rss


През юли се наблюдава повишение на лихвите по потребителските заеми и продължаващ макар и слаб спад на лихвите по депозитите. При заемите за фирми се вижда лек спад. Това показват данните на БНБ, цитирани от "Капитал Daily".<br /><br />След като през юни годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските кредити в левове се покачи, през юли са се увеличили и лихвите по заемите за потребление и в левове, и в евро, както и тези по жилищните кредити в евро. Така през...

Българин спечели 1.8 млн. лева от "Покер старс" в Барселона

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/28/3031765_bulgarin_specheli_18_mln_leva_ot_poker_stars_v/?ref=rss


Българинът Лъчезар Петков спечели 917 347 евро (1.8 млн. лева/1.09 млн. долара) от турнира от сериите Poker Stars Championship (PSC) в Барселона. Той завърши втори в крайното класиране след шведа Себастиан Сьоренсен, който заработи 987 043 евро.<br /><br />Печалбата на Петков е втората най-голяма в историята на българския покер след тази на Димитър Данчев, който в началото на 2013 г. грабна 1 859 000 долара с победата в турнира PokerStars Caribbean Adventure. През март тази година...

Захариева: От Франция получихме подкрепа за „чакалнята” на Еврозоната

http://www.moreto.net/novini.php?n=358322

„От Франция получихме конкретна подкрепа за така наречената „чакалня” - първата стъпка пред пълноправното членство в Еврозоната до края на година”, коментира пред NOVA външният министър Екатерина Захариева. "Френският президент Еманюел Макрон каза" "Не искам да има повече разделение между Западна и Източна Европа, между стари и нови членки на ЕС.

Тръмп може да посегне и на студенските бригади в САЩ

http://clubz.bg/57684-trymp_moje_da_posegne_i_na_studenskite_brigadi_v_sasht

Тръмп прие номинацията за кандидат-президент с емоционална реч. Снимка БГНЕС

Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля значително съкращаване на визите по американските програми за културен обмен, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

В рамките на рестрикциите се споменава и студенстката програма а Work&Travel, както и на „о пер“ (au pair), при които чужденците пристигат в приемно семейство, за което се грижат.

„Уолстрийт джърнъл“ се позовава и на издадената през април президентска заповед да се направи преглед на механизмите, по които чужденци се допускат да пребивават или имигрират в страната.

Програмата Work&Travel (“Работи и пътувай“) дава възможност на студенти да живеят и работят в Америка по време на лятната си ваканция по време на студенстването си. 

От нея могат да се възползват студенти, които са редовно обучение, на възраст между 18 и 28 години, владеещи средно ниво на английски език.

Те най-често работят в заведения, курорти, басейни, увеселителни паркове и т.н.

Засега информацията не е потвърдена официално. Според изданието, което цитира свои източници, американското правителство обмисля „големи съкращения“ за пет от работните визи за културен обмен в програмата Джей-1 (J-1) – това е виза, която обхваща и размяната на научни работници и творци.

По информация на американското посолство в София всяко лято приблизително 6000 студенти се включват в програмата.

Визовата категория J-1 е създадена 1961 г. в разгара на Студената война като схема за обмяна на личен опит и идеи, т.е. има предимно образователна и културна насоченост. Критиците ѝ днес казват, че тя се е превърнала в най-голямата програма за гастарбайтери - през 2010 г. в САЩ чрез нея са влезли около 350 000 души за работа и обучение, включително техните съпруги или съпрузи.

Българин, заподозрян в убийство, е арестуван в Лондон

https://offnews.bg//obshtestvo/balgarin-zapodozrian-v-ubijstvo-e-arestuvan-v-london-663793.html

Българин е бил задържан заради подозрение, че е извършил убийство в британската столица Лондон, съобщиха за OFFNews от МВнР.

Посолството ни в Лондон е било уведомено от местните власти, като от полицията казват, че "всичките му права са спазени".

Полицията в британската столица е уведомила посолството ни там на 21 август.

Според местни британски медии името на задържания българин е Емил Христов, на 39 години.

Убийството е станало на 20-ти август по обяд в лондонския Манор Парк.

Убит е 29-годишния Димитър Петров. Той е открит от полицията в тежко състояние, с прободни рани. Мотив за пр

Миро с акустичен концерт в памет на Ана Мария Тонкова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6412003

Миро с акустичен концерт в памет на Ана Мария Тонкова Той ще изпълни свои любими песни в студиото на БГ радио на 30 август. На този ден преди четири години Ана Мария Тонкова си отиде от този свят. Заедно с Миро на импровизираната сцена ще бъдат музикантите Светлин Къслев, Васил Крумов и Огнян Георгиев. Концертът се прави за четвърти път и в миналите му издания са участвали някои от най-популярните

Не толкова отчаяни съпруги на големци от бившия СССР

http://clubz.bg/57683-ne_tolkova_otchaqni_syprugi_na_golemci_ot_bivshiq_sssr

Много от мъжете в руската местна и държавна власт имат далеч по-богати жени. Това разкрива нова класация на най-богатите съпруги на политици на руското издание на "Форбс". Тя е на базата на подадените от тях декларации за 2016 г.

Тази година изданието представи свой рейтинг за най-богатите във властта. От Forbes Women пък са обърнали внимание на друг феномен - множеството съпруги на властимащи, които притежават солидни компании. Често прехвърлени от мъжете им.

Първа в списъка е Гулсина Минниханова, съпруга на президента на Татарстан. Тя е съсобственик на компания "Лучано", която държи спа-комплекс, хотел, фитнес-клуб и ресторант. Жената е декларирала 2,35 млрд. руски рубли - или 33,6 милиона евро. И тя, и деветгодишният им син притежават къщи, земи и апартаменти, освен декларираните пари. Съпругът й получава 7,5 млн. рубли, или 107 хил. евро годишно.

Раиса Бредний е заработила 27,5 млн. евро, съпругът й - 12,9 милиона. Всъщност и двамата работят за групата от компании "Титан", тя е управляващ директор, той е ръководител на групата, която се занимава с търговия, туризъм, услуги и транспорт. Вадим, както се казва съпругът, освен това е съветник в градския съвет на Улан Уде.

Олга Богомаз, съсобственик на земеделската компания със същото име, производител на картофи, е декларирала 12,3 млн. евро, а губернаторът на Брянската област и неин съпруг - едва 51 хил. евро.

Екатерина Игнатова е изкарала 12,1 милиона от своите 14% акции в търговската банка МФК. Съпругът й Сергей Чемезов пък е генерален директор на държавната фирма за високотехнологична продукция - "Ростех". В нея работят 475 хил. души. Той е изработил "само" 3 млн. евро.

Елена Некрасова, съпруга на депутат от Думата, е съсобственик на компания, част от петербургския строителен холдинг "Лидер Груп". Доходите й възлизат на 9,2 млн. евро. Съпругът й получава 70 хил. евро.

Не е известно името на съпругата на Григорий Чуйко, депутат в местния парламент на Воронежската област. Но тя е заработила 7,6 млн. евро за 2016 г., а съпругът й - едва 8500 евро.

Анонимна е и съпругата на депутат от Бренския градски съвет Алексей Исаев. Той е обявил 167 хил. евро, а тя - 3,8 млн. евро. Депутатът от друг местен парламент Анатолий Жданов е с 45 хил. евро, неизвестната му съпруга - с 3,2 милиона. Людмила Боробьова, собственик на група "Гранд Ленд", която се занимава с недвижими имоти, е изкарала също 3,2 милиона, съпругът и, член на Федеративния съвет, 77 хиляди. Последна е съпругата на депутата от Думата Сергей Петров - тя е акционер в компанията "СВП Груп" с 3,1 млн. евро. Съпругът й е изкарал приличните 682 хиляди.

Кънев: Срещата между Борисов и Макрон не беше много успешна

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-radan-kanev-emanuel-makron-26302146

Срещата между Бойко Борисов и Еманюел Макрон не беше много успешна за нито едната от двете страни. Чухме, че ще влезем в Шенген, но друг път.

Война на два фронта очаква Мей в новия кръг от преговори за Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/voina-na-dva-fronta-ochakva-mei-v-noviia-kryg-ot-pregovori-za-brexit-245601/

Европейските преговарящи притискат британския премиер да разкрие позициите си, а лейбъристите се опитват да примамят критиците ѝ на своя страна

ГЕРБ и БСП започват обсъждания на антикорупционните си закони

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/28/3030933_gerb_i_bsp_zapochvat_obsujdaniia_na_antikorupcionnite/?ref=rss


Срещи и обществени обсъждания на антикорупционните закони на ГЕРБ и БСП предстоят през тази седмица преди началото на политическия сезон. Първото заседание на парламента ще е в петък.<br /><br />БСП ще обсъжда проекта си за антикорупционен закон с експерти. Партийният лидер Корнелия Нинова и депутати ще се срещат с главния прокурор Сотир Цацаров, съдии от Върховния административен съд. Има планиран разговор и с президента Румен Радев, който според БСП трябва да назначава...

Преглед на икономическите теми в печата, 28 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-28-август_l.a_i.748214_at.1.html

"Броят на хората без здравни вноски пак започна да расте" За пръв път в последните години броят на хората без здравни вноски расте, вместо да...

44-годишната Хайди с прозрачна рокля в Ел Ей

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/44-godishnata-hajdi-s-prozrachna-roklia-v-el-ej-6073122

Тоалетът ѝ беше достоен за награди "Оскар". Роклята е дело на дизайнера Питър Дундас

6 пожара следствие на човешка небрежност гасиха в Силистренско през уикенда

https://www.24chasa.bg/region/article/6412697

6 пожара следствие на човешка небрежност гасиха в Силистренско през уикенда
Небрежност при опалване на пещ довела до пожар в частен имот в село Грънчарово. Изгорели около 180 кв.м покривна конструкция и стопански постройки. Пожарникарите са успели да потушат пожара и да спасят къщата и стопанските животни. След сигнал от кайнарджанското село Попрусаново са спасени 20 дка орехови градини.

България е сред държавите в ЕС с най-ниски разходи за образование

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-sred-dyrjavite-v-es-s-nai-niski-razhodi-za-obrazovanie-245594/

Румъния е държавата с най-ниски разходи за образование и като дял от БВП, и на глава от населението, показват данни на Евростат

Конкурсът BAAwards 2017 удължава крайния срок за подаване на заявки

https://www.actualno.com/business/konkursyt-baawards-2017-udyljava-krajnija-srok-za-podavane-na-zajavki-news_630146.html

Конкурсът Наградите на БАР – BAAwards 2017 удължава крайния срок за подаване на кампании. Заявки ще се приемат до 3 септември, неделя. Причина за промяна на срока е големият интерес, заявен от множество компании, както и желанието на организаторите да дадат възможност повече ор

Атентатор взриви военен конвой в Афганистан

http://frognews.bg/news_141034/Atentator-vzrivi-voenen-konvoi-v-Afganistan/

Атентатор самоубиец взриви военен конвой в Афганистан. При нападението са убити най-малко 13 души, а няколко други са ранени. Самоубийствената атака е извършена от боец на талибаните, които водят нестихващи сражения с афганистанските сили за сигурност.

БНТ1 отбелязва годишнината от смъртта на принцеса Даяна с документален филм на BBC

http://www.cross.bg/film-dayana-smurtta-1553325.html

/КРОСС/ Двадесет години след като светът се прости с принцесата на Уелс - Даяна, БНТ1 ще припомни на зрителите как е приета новината за нейната смърт от кралското семейство и британското общество. На 1 септември (петък) от 20:55 часа обществената медия ще излъчи документалния филм на Би Би Си - „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света" (2017). За британците смъртта на Даяна е равнозначна на гибелта на Джон Кенеди за американците. Чрез непопулярни кадри и разкази на близки приятели и сътрудници на „принцесата на народа", както и на обикновени граждани, режисьорът Бен Райдър пресъздава неописуемия шок, който преживява нацията. Новината за смъртта на Даяна се възприема като истински катаклизъм и като необяснима трагедия. Филмът предизвика истински интерес, защото проследява реакциите на кралското семейство в една сложна ситуация за тях. Обществените нагласи, обвиненията, любовта към кралската особа, която след смъртта си се превръща в легенда, а приживе отправя предизвикателство към традициите на монархическата институция - това са част от темите, които изследва документалният филм. Гледайте документалния филм „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света" на 1 септември (петък) от 20:55 часа по БНТ1!    

Внушенията на Нинова!

https://www.actualno.com/viewpoint/vnushenijata-na-ninova-news_630138.html

Виртуоз е тази Нинова, не може да ѝ се отрече. Вижте ѝ тактиката - едновременно и проста, и ефективна! Първо хвърля в пространството някаква лъжа, обявявайки я най-нахално за истина от последна инстанция; лъжата (поради спецификата на левия електорат в България), обявена, какт

Швейцария променя данъчни правила

https://offnews.bg//sviat/shvejtcaria-promenia-danachni-pravila-663791.html

Конфедерация Швейцария променя правилата си в данъчното законодателство, съобщават от посолството на България в Берн до Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Целта е да бъдат запознати българските компании и лица, които имат бизнес отношения с Швейцария. Изменя се начина на изчисляване на гаранционната престиция на данъчно задължените лица, които нямат местоживеене или местоседалище в Швейцария.

До момента тези лица дължаха при вписването си в ДДС регистъра гаранционна престиция, която се заплаща кеш или чрез издаване на банкова гаранция в Швейцария. Гаранцията бе в размер на минимум 5 000 и максимум 250 000 швейцарски франка.

От 1 август 2017 година изчисляването на гаранционната престиция се прави: 3% от очаквания облагаем оборот в страната ( без износа), минимум 2 000 швейцарски франка, максимум 250 000 швейцарски франка. 

От 1 януари 2018 година чуждестранните предприятия са задължени вече да плащат ДДС в Швейцария при реализиран годишен оборот от 100 000 швейцарски франки в световен мащаб, доколкото част от него е направена и в страната. До сега се изискваше оборотът от 100 000 швейцарски франка да бъде реализиран само в Швейцария.

От 1 януари 2019 година и всички, които изпращат от чужбина за конфедерацията т.нар. малки пратки освободени от вносно мито, ще са задължени да плащат ДДС при достигане на сумата от най-малко 100 000 швейцарски франка за година.

"Вашингтон пост": Тръмп планирал да строи небостъргач в Москва

http://clubz.bg/57682-vashington_post_trymp_planiral_da_stroi_nebostyrgach_v_moskva

Компанията за недвижими имоти на американския президент Доналд Търмп е имала план за строеж на "Тръмп Тауър" в Москва, твърди "Ваншингтон пост". Изданието цитира източници, запознати с плановете на фирмата от 2015 и 2016 г., точно преди предизборната кампания за президентските избори в САЩ.

Като част от разговорите по проекта роденият в бившия СССР предприемач Феликс Сатър кани Тръмп да посети Москва и предлага да му осигури подкрепата на руския президент Владимир Путин, твърди още "Вашингтон пост". Въпреки че е подписано намерение за строеж, липсата на терен и необходимите разрешения карат инвеститорите да спрат проекта през януари 2016 г., точно преди началото на предизборната кампания.

Детайлите по проекта обаче разкриват, че Тръмп е имал бизнес интереси в Русия по време на предизборната кампания, когато е в позиция да определя връзките между САЩ и Русия.

Преговорите за строителния проект в Москва приключват преди отношенията на Тръмп с Русия да станат основен проблем в кампанията. Тогава настоящият президент отрича да има бизнес интереси в Русия:

"За сведение, имам НУЛА инвестиции в Русия", написа той в туитър през юли 2016 г.

"Нямам нищо общо с Русия", изтъкна той в пресконференция тогава.

По това време Тръмп публично изразява симпатията си към руския президент Владимир Путин. В края на 2015 г. той също изразява подкрепата си към Тръмп като кандидат за президентския пост в САЩ.

"Той казва, че иска по-близки отношения. Можем ли да не приветстваме това? Разбира се, че го приветстваме", казва Путин повреме на годишната си пресконференция през 2015 г.

Коментарите на Путин се появяват скоро след разговорите на Тръмп със Сатър, но няма конкретни оказателства за пряка намеса на бизнесмена с руски произход, изтъкват американски медии.

Новите разкрития ще бъдат разгледани от комисията в Конгреса, отговорна за разследването на вероятната руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

През последните месеци бяха разкрити контакти на близки до Тръмп и руски предприемачи и държани служители.

Правосъдният министър Джеф Сешънс, тогава сенатор и съветник в предизборния щаб, два пъти се е срещал с бившия руски посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

През юни 2016 г. пък синът на президента, заедно с председателя на предизборната му кампания Пол Манафорт и съветникът му и съпруг на дъщеря му Джаред Къшнър, се е срещнал с руската юриска Наталия Веселницкая, след като му е обещана компрометираща информация за опонента на баща му в президентската надпревара Хилъри Клинтън.

Бизнесменът Бил Браудър, който свидетелства пред комисията в Сената преди седмици, пък твърди, че истинската цел на Веселницкая е била да преговаря за отмяната на закона "Магнитски", който заплашва авоарите на руския президент Владимир Путин.

"Вашингтон пост": Президентът е планирал да построи "Тръмп Тауър" в Москва

http://clubz.bg/57682-vashington_post_prezidentyt_e_planiral_da_postroi_trymp_tauyr_v_moskva

Компанията за недвижими имоти на американския президент Доналд Търмп е имала план за строеж на "Тръмп Тауър" в Москва, твърди "Ваншингтон пост". Изданието цитира източници, запознати с плановете на фирмата от 2015 и 2016 г., точно преди предизборната кампания за президентските избори в САЩ.

Като част от разговорите по проекта роденият в бившия СССР предприемач Феликс Сатър кани Тръмп да посети Москва и предлага да му осигури подкрепата на руския президент Владимир Путин, твърди още "Вашингтон пост". Въпреки че е подписано намерение за строеж, липсата на терен и необходимите разрешения карат инвеститорите да спрат проекта през януари 2016 г., точно преди началото на предизборната кампания.

Детайлите по проекта обаче разкриват, че Тръмп е имал бизнес интереси в Русия по време на предизборната кампания, когато е в позиция да определя връзките между САЩ и Русия.

Преговорите за строителния проект в Москва приключват преди отношенията на Тръмп с Русия да станат основен проблем в кампанията. Тогава настоящият президент отрича да има бизнес интереси в Русия:

"За сведение, имам НУЛА инвестиции в Русия", написа той в туитър през юли 2016 г.

"Нямам нищо общо с Русия", изтъкна той в пресконференция тогава.

По това време Тръмп публично изразява симпатията си към руския президент Владимир Путин. В края на 2015 г. той също изразява подкрепата си към Тръмп като кандидат за президентския пост в САЩ.

"Той казва, че иска по-близки отношения. Можем ли да не приветстваме това? Разбира се, че го приветстваме", казва Путин повреме на годишната си пресконференция през 2015 г.

Коментарите на Путин се появяват скоро след разговорите на Тръмп със Сатър, но няма конкретни оказателства за пряка намеса на бизнесмена с руски произход, изтъкват американски медии.

Новите разкрития ще бъдат разгледани от комисията в Конгреса, отговорна за разследването на вероятната руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

През последните месеци бяха разкрити контакти на близки до Тръмп и руски предприемачи и държани служители.

Правосъдният министър Джеф Сешънс, тогава сенатор и съветник в предизборния щаб, два пъти се е срещал с бившия руски посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

През юни 2016 г. пък синът на президента, заедно с председателя на предизборната му кампания Пол Манафорт и съветникът му и съпруг на дъщеря му Джаред Къшнър, се е срещнал с руската юриска Наталия Веселницкая, след като му е обещана компрометираща информация за опонента на баща му в президентската надпревара Хилъри Клинтън.

Бизнесменът Бил Браудър, който свидетелства пред комисията в Сената преди седмици, пък твърди, че истинската цел на Веселницкая е била да преговаря за отмяната на закона "Магнитски", който заплашва авоарите на руския президент Владимир Путин.

Варненско семейство се жалва от съседски курник и шумни петли

http://www.moreto.net/novini.php?n=358330

Семейство от варненския квартал „Изгрев“ се жалва от съседски курник. С молба за помощ потърпевшите от мръсотията на отглежданите пернати, както и от шумните петли, се обръщат към Регионалната здравна инспекция. Това става ясно от сигнал, качен в публично достъпния форум на РЗИ за въпроси, оплаквания, нарушения, анкети и други.

Камикадзе се взриви край военна колона в Афганистан и уби 13

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412692

Камикадзе се взриви край военна колона в Афганистан и уби 13Най-малко 13 души са загинали, а 20 са били ранени при нападение срещу военна колона в Южен Афганистан, съобщава БГНЕС. Според местни медии терорист самоубиец се взривил в близост до колона на силите за сигурност в провинция Хелманд. Сред загиналите има и мирни граждани. Засега никоя от действащите на територията на страната екстремистки

61-годишна от Силистра почина в болницата след катастрофа в събота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412691

61-годишна от Силистра почина в болницата след катастрофа в събота 
61-годишна жена е починала след пътнотранспортно произшествие, станало в събота, около 13.10 часа по пътя Русе – Силистра, в отсечката между селата Ситово и Сребърна. Тя шофирала лек автомобил „Форд” в посока Силистра, но загубила управлението и навлязла в насрещната лента, удряйки челно лек автомобил „Фолксваген”.

Fly the Flag ще открият концерта на The Rumjacks в София

https://www.actualno.com/music/fly-the-flag-shte-otkrijat-koncerta-na-the-rumjacks-v-sofija-news_630144.html

FLY THE FLAG ще са съпорт групата за концерта на австралийската Celtic / Irish / Folk формация THE RUMJACKS, които идват в София в столичния клуб *Mixtape 5* на 3-ти септември 2017. Fly the Flag са създадени в края на 2013г. Бандата се състои от музиканти свирили в различни любими български групи от ъндъргра

Хотелиери в Слънчев бряг искат среща с премиера

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-hotelieri-26302087

Хотелиери, членове на Съюза на собствениците в Слънчев бряг приканват на спешна работна среща премиера Бойко Борисов и представители на институциите.

Две земетресения бяха усетени в Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412678

Две земетресения бяха усетени в Босна и Херцеговина

Земетресение с магнитуд от четвърта степен по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Босна и Херцеговина в 6.01 часа (местно време) в понеделник, показва справка на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, предаде "Фокус". Епицентърът на труса е бил на 84 км югозападно от столицата Сараево и на седем километра южно от Широки

90 000 българи ще почиват всеки ден през септември

https://www.actualno.com/society/90-000-bylgari-shte-pochivat-vseki-den-prez-septemvri-news_630143.html

90 000 българи ще почиват всеки ден през септември. Само първите 10 дни на последния месец от лятото се очаква близо 900 000 българи да се отдадат на заслужена ваканция. По-голямата част от тях ще изберат да отдъхват у нас на море, планина или вилата, стана ясно от думите на директор

Васил Гюров: За Корал, съвестта и свободата

http://frognews.bg/news_141033/Vasil-Giurov-Za-Koral-savestta-i-svobodata/

„Корал“ е особено място. Често се шегуваме, че тук каквото пожелаеш на минутата се материализира. Силно магнитно поле и особен микроклимат, пропит с толкова обич и грижа през годините, по-силен и по-силен с всяко изминало лято и всеки съмишленик, чието съзнание е докоснал.

Задържаха българин, заклал сънародник в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/balgarin-london-zadarzhaha-zaklal-sanarodnik-26302039

Български гражданин е задържан в Лондон. Лицето е заподозряно в извършване на убийство.

79-годишен рани петтима като навлезе в насрещна лента по пътя Бургас-Ветрен

https://www.24chasa.bg/region/article/6412677

79-годишен рани петтима като навлезе в насрещна лента по пътя Бургас-ВетренПетима души са пострадали при тежка катастрофа по пътя за бургаския кв.Ветрен, съобщават от ОД МВР Бургас. Според информация на Пътна полиция инцидентът  е станал около 9,30 ч., когато  79-годишен водач на форд вместо по детелината навлиза в лентата за насрощно движение, явяваща се ускорителна за пътуващите от Бургас за София.

Юноша на Левски ще рита в Бистрица

https://offnews.bg//futbol/iunosha-na-levski-shte-rita-v-bistritca-663790.html

Отборът на Витоша (Бистрица) привлече в редиците си юношата на Левски Радко Мутафчийски.

Защитникът, който за последно се подготвяше с тима на Славия, прави дебют в професионалния футбол с екипа на Балкан (Ботевград). Впоследствие носи екипите на Чавдар (Етрополе), Академик (София) и Сливнишки герой.

В периода 2013-2015 записва 55 мача и 2 гола с екипа на Хоризонт (Турново), като през първия му сезон само две точки го делят от шампионската титла на Македония.

Записва и три участия в квалификациите на Лига Европа. През втората година пък съотборник му е настоящият голмайстор на Витоша Григор Долапчиев.

След като напуска Хоризонт, Мутафчийски играе в гръцките Айгинайкос и Аполон (Лариса). Бранителят ще бъде на разположение на старши треньора Костадин Ангелов след паузата в шампионата.

По-рано това лято други две рожби на „синята“ школа подсилиха бистричани – крайните защитници Тодор Гочев и Илиан Попов.

Любомир Стойков: Борисов да внимава с мъжките целувки

http://frognews.bg/news_141032/Liubomir-Stoikov-Borisov-da-vnimava-s-majkite-tseluvki/

Мъжките целувки при официалните политически срещи показват прекалена фамилиарност и са нож с две остриета, премиерът Борисов трябва да внимава. Това заяви консултантът проф. Любомир Стойков.

"ЗД Евроинс" АД слиза от борсата

https://news.bg/companies/zd-evroins-ad-sliza-ot-borsata.html

Решението ще бъде взето официално на извънредно събрание на акционерите

Нови учебници за II, VI и VIII клас

http://www.cross.bg/ychebnika-napravim-neshto-1553324.html

/КРОСС/ Тази учебна година учениците от втори, шести и осми клас ще учат по нови учебници, след като новият Закон за предучилищното и училищното образование заложи новите учебни програми да влизат в сила поетапно. По този начин се залага на една нова, съвременна философия на поднасяне на поднасяне на учебния материал в училищата, предава БНР. Това, което сме се опитали да направим, е учебният материал да бъде сведен до нещо, което можем да го определим като жизнен опит на ученика, т.е. да направим учебник, в който не да демонстрираме колко сме умни четиримата, които правихме учебника, а нещо, което да бъде разбираемо и от полза - на учениците и на колегите, каза проф. д-р Стилиян Стоянов - преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски" - един от авторите на учебника по литература за осми клас. Това е един от петте учебника, които бяха одобрени от МОН за учебната програма 2017-2018 година. Структурата на учебника - обясняване на определена културна епоха, на определено произведение и след това отдолу стоят въпросите, предложенията за дискусии, за писане на есета - мисля, че се получи - от една страна, стои нещо като минилекция, а от друга страна, стоят практически неща, които са повод за размисъл. От друга страна, се опитахме да направим учебника интердисциплинарен - да се свърже литературата с изобразителното изкуство, със скулптурата, с музиката, с киното, ако щете и с компютърни игри.  

Китай забрани анонимните коментари в интернет

https://www.vesti.bg/tehnologii/kitaj-zabrani-anonimnite-komentari-v-internet-6073121

Потребителите ще трябва да предоставят истинските си имена, ако искат да публикуват какъвто и да е коментар в мрежата

Вижте къде спират водата в столицата утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412673

Вижте къде спират водата в столицата утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 29 август, съобщиха от компанията. От 10.00 до 22.00 часа без студена вода ще са живеещи в района между: НПЗ "Искър", кв. "Христо Ботев", каре от жк. "Дружба" 1 - бул. "Христофор Колумб", бул. "Асен Йорданов", ул. "Кап. Димитър Списаревски", бул. "Проф.

При спецоперация в Кърджали иззеха апаратура за заглушаване на радиочестоти

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/pri-specoperaciia-v-kyrdzhali-izzeha-aparatura-za-zaglushavane-na-radiochestoti-2044713

При специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност полицаи от Кърджали иззеха апаратура за заглушаване на радиочестоти, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  

На незаконната техника органите на реда се

Хюстън бедства: квартали са под вода, затворени са летища (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/hiustyn-bedstva-kvartali-sa-pod-voda-zatvoreni-sa-letishta-videosnimki-2044756

Тропическата буря Харви се очаква да донесе още дъжд на парализирания от наводнения Хюстън, четвъртия по население град в Съединените щати, предаде Ройтерс. Харви достигна сушата късно в петък и досега отне живота на поне двама души

Борят се за живота на българка след катастрофата в Унгария, при която загинаха родителите ѝ

//dariknews.bg/novini/sviat/boriat-se-za-zhivota-na-bylgarka-sled-katastrofata-v-ungariia-pri-koiato-zaginaha-roditelite--2044757

Остава тежко състоянието на 25-годишната българка, пострадала при катастрофа в Унгария. Предстои да ѝ бъде извършена животоспасяваща операция. Жената е била бременна в осмия месец. Лекарите са предприели раждане на бебето чрез секцио. Новороденото е добре и няма опасност за живота му. Бащата на дет

Уникални електрически стълбове са съхранени в Перник

https://www.24chasa.bg/region/article/6412669

Уникални електрически стълбове са съхранени в ПерникУникални метални стълбове, които са служели за разпределяне на електричество, са съхранени в Перник и датират от 1918 година, съобщи за БТА Силвия Нотева - уредник "Нова и най-нова история" в Регионалния исторически музей /РИМ/. Разположени в центъра на града, съоръженията са се превърнали в част от местния интериор и са любопитна атракция за

Хотелиери от Слънчев бряг искат от премиера трайно решение на проблемите в курорта

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/28/3031827_hotelieri_ot_slunchev_briag_iskat_ot_premiera_traino/?ref=rss


От Съюза на собствениците в Слънчев бряг настояват за решаване проблемите на курорта в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Въпреки протестите наскоро срещу действията на вицепремиера Валери Симеонов за ограничаване на шума в писмото си хотелиерите настояват да се намери решение на този въпрос.<br /><br />В текста се посочва, че организацията в годините много пъти е искала обсъждане на тези проблеми и е участвала в дискусии със свои предложения по темата.<br /><br...

Тази година „Аполония“ ще представи над 70 събития

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3ZBVNdE22X0/

Емблематичният за България Фестивал на изкуствата „Аполония“ беше открит в Созопол с концерт на световноизвестния хор Мистерията на българските гласове с диригент Дора Христова. Фестивалът се провежда от 26 август до 5 септември.

На тазгодишното 33-то издание големият български скулптор Павел Койчев получи наградата „Аполон Токсофорос“. Повече от 50 години творбите на художника са вдъхновени от чувството за свобода. Негови произведения има в колекцията на Юго Вутен в Белгия, във Фондация „Петер Лудвиг“ в Германия и в много други колекции по света. Специалният приз се присъжда от Фондация „Аполония“ за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. 

Тази година Аполония“ ще представи над 70 събития. На сцената на Амфитеатъра в Созопол ще излязат изпълнители като Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Лили Иванова, Камелия Тодорова, Орлин Павлов, Руши Видинлиев, Люси Дяковска и много други.

Както всяка година в читалище „Отец Паисий“ ще има театрални постановки и прожекции на български филми. Премиерата на постановката CLASS, продукция на „Аполония“ и Театър 199 с режисьор Владимир Пенев и талантливите Юлиан Вергов и Мила Люцканова, напълни залата още на първия ден от Фестивала.

В Художествената галерия са изложени картини, фотографии и скулптори на възпитаници и преподаватели на Националната художествена академия, с което „Аполония“ отбелязва 120-годишния юбилей на Академията. Всяка вечер в галерията ще бъдат представяни литературни творби на съвременни български автори, а Археологическият музей става сцена за класически музиканти на световно равнище.

Клуб Аполония/Сцена ОББ ще посрещне публиката с най-добрите джаз изпълнители, известни по цял свят. Зрителите могат да очакват голяма изненада на закриващия концерт на 5 септември.

Обединена българска банка отново е генерален спонсор на „Аполония“ и връчи своята специална награда на любимата на българската публика Лили Иванова.

Имидж консултант: Бих посъветвал политиците да внимават с „мъжките целувки”

http://www.moreto.net/novini.php?n=358329

Господата политици да внимават с мъжките целувки при официалните политически срещи. Прекалената фамилиарност в този вид срещи е нож с две остриета. Така имидж консултантът проф. Любомир Стойков коментира протокола по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон у нас.

Осем души са ранени след земетрение в Иран

https://www.actualno.com/asia/osem-dushi-sa-raneni-sled-zemetrenie-v-iran-news_630145.html

Осем души са пострадали в резултат на земетресение от 4,9 степен, разтърсил в ранните сутрешни часове Северозападен Иран, съобщи агенция IRNA като се позова на местните власти. Трусът е регистриран в 3.44 ч. в провинция Източен Азербайджан, на около 100 км от административния център Тебриз, съобщи БГНЕС. Директорът на антикризисния център на провинцията Халил Саеи съобщи, че много сгради са разрушени, а на място работят спасителни екипи.

Матс Виландер: Григор Димитров може да достигне до финалната фаза на US Open

http://www.cross.bg/dimitrov-evrosport-vilander-1553323.html

/КРОСС/ Българинът трябва да подобри психологическата си нагласа и началния си удар, ако иска да спечели турнир от Големия шлем, съветва бившият номер едно. Легендата на световния тенис и настоящ експерт на Евроспорт Матс Виландер сподели впечатленията си от формата на Григор Димитров и очакванията си за неговото представяне на предстоящия US Open. Феновете на тениса ще могат да проследят последния за годината турнир от Големия шлем по Евроспорт, като програмата на телевизията включва над 250 часа живо предаване от сините кортове. „Григор Димитров демонстрира чудесен тенис първо на „Аустрелиън оупън", а сега и в Синсинати. Предстоящият US Open е чудесна възможност за него. Очевидно е, че играта му се разви много през тази година и сега, в отсъствието на някои от най-големите, той ще има много добри шансове да стигне до финалната фаза на турнира" - прогнозира експертът на Евроспорт и водещ на популярното предаване „Гейм, Шет и Матс". Виландер все пак изрази съмнение, че първата ракета на България ще вдигне трофея от надпреварата, тъй като жребият го изпрати в труден поток. „Не ми се вярва, че Григор Димитров може да победи последователно Надал, Федерер и Зверев". Като причина за това експертът на Евроспорт изтъкна значимостта на психологическата нагласа, която определи като „решаващ компонент за успех на турнир от Големия шлем"

Тръмп помилва бившия шериф Джо Арпайо

http://www.eurochicago.com/2017/08/trump/

Шерифът е известен в САЩ като железен човек, не уважаващ много-много законите. Той беше обвиняван, че задържа латиноамериканци, без преди това да е получил доказателства, че са нелегални имигранти. Виняха го, че в ареста всички нареждания се дават на английски, въпреки че повечето от тези латиноамериканци въобще не го знаят. Обвиниха шерифа и в неуважение към съда миналия месец. Грозяха го шест месеца затвор. Арпайо е работел в полицията, после във ФБР по борбата с наркотиците, а от 1992 г. насам непрекъснато е преизбиран на длъжността шериф (5 пъти досега).

Меркел не съжалява за решението си да отвори границите на Германия за бежанци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/28/3031801_merkel_ne_sujaliava_za_reshenieto_si_da_otvori/?ref=rss


Канцлерът на Германия Ангела Меркел не съжалява за решението си от 2015 г. да приюти стотици хиляди бежанци. Това каза тя в интервю за в. "Велт ам Зонтаг", месец преди парламентарни избори, за които нейната партия има двуцифрена преднина.<br /><br />"Бих взела всички важни от решения от 2015 г. отново", каза Меркел. "Ситуацията беше извънредна и взех решение въз основа на това, което смятам за правилно от политическа и хуманитарна гледна точка".<br...

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_141031/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 29 август 2017 г. (вторник), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Искърско шосе“, НПЗ-Искър се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района между:

Ето кой развя байрака на сепаратистите на Шипка (СНИМКИ)

http://clubz.bg/57681-eto_koj_razvq_bajraka_na_separatistite_na_shipka_snimki

Кой развя на Шипка знамето на сепаратистите в източна Украйна от самообявилата се Донецка народна република? И то точно по време на честванията на 140 години от Шипченската епопея? Събитието предизвика сериозно обществено напрежение, но няколко дни не стана ясно кой точно е донесъл знамето. Единствения кадър от него досега бе от камерата на БНТ.

Оказва се обаче, че зад акта стои не един човек, а цяла организация, наричаща себе си "Движение на русофили "Петко войвода". Нейният председател Иван Милчев Иванов заяви пред Клуб Z, че един от членовете на организацията е донесъл знамето по време на честванията.

"Аз съм председател на движението. Не е регистрирано по закон", обясни Иванов.

Иван Милчев Иванов

И изтъкна, че организацията се различава от "казионните" движения, като Национално движение "Русофили" например. Според Иванов казионните организации се събират по зали и "по никакъв начин не пропагандират идеята".

"На фона на тази информационна война ние сме привърженици на историческата истина. Руснаците не са дошли за съкровището на Вълчан войвода. Руските имперски интереси съвпадат с нашето появяване на картата на света."

С тези думи Иванов обобщи "идеята". Запитан как ще коментира факта, че след 3 март 1878 г. има много случаи, в които руските имперски интереси не съвпадат с българските, той бе лаконичен:

"Не коментираме в момента това".

Иванов обаче е убеден:

"Един българофил, т.е. патриот, той сам по себе си няма как да не бъде русофил"

Позицията на Движение на русофили "Петко войвода" е, че в Донецк няма сепаратисти.

"Както те сега могат да бъдат наречени сепаратисти - хора, които се борят за свободата си - така някога и тези, които са носили Самарското знаме, също могат да бъдат наречени сепаратисти, опълченците. Никакъв проблем за нас няма в това знаме", заяви Иванов.

Мнозина изразиха недоволство, че президентът Румен Радев, който присъства на честванията на Шипка, не се е разграничил от знамето. Иванов също е недоволен от държавния глава, но по друг повод. Той изтъкна, че когато е говорил за руско-турската война, не е допълнил, че тя е освободителна. Според него това е неглижиране.

"Не е вярно, че Русия е против Съединението. Замислете се върху въпроса защо по време на сръбско-българската война нито един турски войник не мръдва", обясни Иванов.

Той не приема твърдението, че в периода 1944-1989 г. се е изпълнила мечтата на Русия България да стане "Задунайска губерния". Аргументът на Иванов е, че през 1948 г. съветските войски напускат България. Според него на 9 септември 1944 г. е имало "революционна смяна на политическата система".

"Русия по какъв начин се меси в Украйна не знам", заяви Иванов.

Но допълни, че САЩ също се месят и каза, че познава доброволци в украинската армия, които са финансирани директно от САЩ.

"Външни сили създадоха Майдана", убеден е Иванов.

Според него влизането на България в ЕС и НАТО е най-голямата грешка на България. Иванов припомни, че има държави в Европа, които не са членове нито на ЕС, нито на НАТО.

"Политико-олигархичната система, която управлява България, води до лоши икономически резултати", констатира Иванов.

На въпроса дали българската олигархия има вързки с Русия той отговори:

"Не знам, олигархията навсякъде е една и съща".

Според Иванов дали в момента Русия се меси във вътрешните работи на България чрез българската олигархия е без значение.

"В различните периоди са се месили различни държави. В тоя момент не се меси. Вие да сте видяли едно училище, една културна институция, която да не е финансирана от "Америка за Бъгария"? Защото аз не съм видял", каза още Иванов.

Той обаче уточни, че е против всякаква намеса, включително руска.

"Аз съм против всякаква намеса. Ние защо не се месим в културните работи на Америка", попита още Иванов.

И допълни, че официалната власт в Русия чрез директни изявления на бившия руски разузнавач Леонид Решетников е дала своето мнение - че иска да види в България един суверенен партньор.

"По времето на СССР може да са жадували да бъдем съветска република. Поради факта, че сме много зле икономически логично е никой да не иска да му бъдем губерния. Ние реално икономика нямаме".

Фейсбук-страницата на Движение на русофили "Петко войвода" има 2800 членове. В краткото описание се казва следното:

"Групата е

-за обичащите България и Русия

- за тези, които не се сртахуват да изкажат мнението си публично и не само във фейса

- за запазване на православния характер на родината ни

- защото истинския български патриоти обича от цялата си душа и сърце братска Русия.

- защото няма да забравим паметта и подвига на легендарния българин и русофил Капитан Петко войвода

- Да живее България

- Слава на Велика Русия

- С нами Бог!"

Бутик в прегръдка от цветя

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6412497

Бутик в прегръдка от цветяТова е новият бутик на Dior в южнокорейската столица Сеул. Намира се в най-модерния квартал “Гангнам”. Сградата е построена по проект на френския архитект Кристиан дьо Портзампарк, а интериорът е на американеца Питър Марино. Бутикът има впечатляваща фасада, обгърната от огромни извити бели структури, напомнящи ефирните венчелистчета на цветя.

Терминално болен се самоуби в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412650

Терминално болен се самоуби в СофияТерминално болен от рак се самоуби снощи в София. Сигналът за инцидента е подаден в 22,35. Мъжът, на около 60 години, се е прострелял в главата, ползвал е законен

Обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг от 18 милиона лева от Община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LDbFT99JSFg/

Кметът на Община Поморие кани местната общност – всички граждани, обществени организации и юридически лица, които имат регистрация, осъществяват дейности и ползват услуги на територията на Община Поморие, на обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг от Община Поморие, при следните условия:

  1. Размер на дълга – до 18 /осемнадесет/ милиона лева.
  2. Цел:

2.1. Рефинансиране на съществуващ дълг в размер на общо  5 606 305,41 лв., съответно по договор за дългосрочен инвестиционен дълг № 168/2012г. – 1 666 712 лв.  и договор за заем овърдрафт №6/30.01.2017г. – 998 793,41 лв. към Уникредит Булбанк АД и по договор за дългосрочен инвестиционен дълг /воден цикъл/ №746/2015г. – 2 540 800 лв. и договор за дългосрочен дълг № 853/10.03.2016г. – 400 000 лв.  към „Фонд за органите за местно самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД;

2.2.  Финансиране на инвестиционни проекти в полза на местната общност:

2.2.1. Детска градина в с. „Гълъбец” – 1 000 000 лв;

2.2.2. Детска градина „Детелина” в гр.Поморие и други обекти от образователна инфраструктура – 1 550 000 лв, в.т.ч.

  • ДГ Детелина – 550 000 лв;
  • Други обекти от Образователна Инфраструктура – 1 000 000 лв.

2.2.3. Детска ясла към Детска градина  град Ахелой – 1 000 000 лв;

2.2.4. Изграждане и основен ремонт на спортна инфраструктура: 1 500 000 лв. в т.ч.

  • Основен ремонт на съществуващи спортни площадки: 500 000 лв.
    • Руски паметник – 100 000 лв
    • Блок 16 в кв. Свобода – 80 000 лв
    • Квартал Север – 80 000
    • Квартал Свети Георги – 80 000 лв
    • Ахелой – 80 000 лв
    • Каблешково – 80 000 лв.
  • Изграждане на нови спортни площадки: 1 000 000 лв.
    • с. Дъбник – 160 000 лв
    • с. Габерово – 160 000 лв
    • с. Бата- 180 000 лв
    • с. Порой – 160 000 лв
    • с. Гълъбец – 180 000 лв
    • с. Горица – 160 000 лв

2.2.5. Здравна инфраструктура – МБАЛ-Поморие – 1 000 000 лв, в т.ч.

  • Основен ремонт /вътрешен/ на помещения, кабинети, стаи и инсталации – 300 000 лв.
  • Закупуване на апаратура – 700 000 лв.

2.2.6. Транспортна инфраструктура – изграждане на Общинска Автогара Поморие – 2 500 000 лв;

2.2.7. Благоустрояване на Градска среда – 1 000 000 лв, в т.ч.

  • Кв. Свобода и ул. Морска.

2.3. Благоустрояване на улици в 17 населени места от община Поморие   – 2 850 000 лв.

  1. Вид на дълга– дългосрочен дълг, поет чрез банков кредит или емисия на общински облигации.
  2. Срок на дълга – 15 години с 2 години гратисен период.
  3. Лихвен процент по дълга– плаващ, формиран като ОЛП на БНБ плюс надбавка не по-висока от 2.5% процентни пункта.
  4. Начин на погасяване на главницата – на годишни вноски след изтичане на гратисния период.
  5. Обезпечение – залог по реда на ЗОЗ върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на Община Поморие, съгласно чл.45, ал.1, т.1, букви от „а” до „ж” от Закона за публичните финанси и общата изравнителна субсидия на Община Поморие съгласно чл.52, ал.1, т.1, б.“б“ от Закона за публичните финанси, постъпващи по бюджетната сметка на Община Поморие.
  6. Други условия – без такси и комисиони по дълга.

Обсъждането ще се проведе на 05.09.2017г. /вторник/ от 16.00 ч. в Зала №2 в сградата на Община Поморие на ул. Солна №5, пише в общинския сайт.

40 лева за олинклузив: Колко евтина е почивката в края на лятото?

http://www.moreto.net/novini.php?n=358323

Докога ще продължи летният туристически сезон и по-евтино ли ще почиваме през последните слънчеви дни? Отговорите на тези въпроси потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”. За много от работещите морската почивка вече приключи, но не малко са и тези, които тепърва ще стягат куфарите и ще имат шанс за плаж през септември.

Няма информация за яйца, заразени с фипронил, на българския пазар

https://www.actualno.com/healthy/njama-informacija-za-jajca-zarazeni-s-fipronil-na-bylgarskija-pazar-news_630137.html

Няма информация за яйца, заразени с фипронил, на българския пазар. Засега имаме нотификация само за една партида яйчен прах, каза пред bTV д-р Камен Николов, директор на Областната дирекция на БАБХ – София-град. „Яйцата са със срок на годност 28 дни, ние вече сме на 40-ия ден

Да почетем в "Рапана" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/57680-da_pochetem_v_rapana_snimki

Уникална библиотека се появи на входа на Морската градина във Варна този уикенд.

Странната конструкция с логичното име "Рапана" е по дизайн на Юзджан Тургаев, Боян Симеонов и Ибрим Асанов. 

Идеята им е уличната библиотека да бъде със свободен достъп, без персонал, пазачи, библиотекари, а самата градина да е зоната за четене.

"Искаме да направим градската среда във Варна с една идея по-яка, да превърнем една идея за библиотека в произведение на изкуството и да провокираме още повече хора да четат. Нищо повече от това", коментира Симеонов пред varna24.bg.

В библиотеката има 900 книги, инициаторите на проекта ще започнат и дарителска кампания за набиране на още. На въпрос дали не се страхуват от вандалщини или кражби, Симеонов отговаря така:

"Надявам се хората да припознаят мястото като свое, защото е реално за тях. А ако някой си открадне книга...здраве да е, даже има нещо поетично в това. По-добре хората да крадат книги, отколкото други неща".

Проектът е основно финансиран от фонд Култура към община Варна с 15 000 лв, но изпълнението му е струвало повече, твърдят авторите. След края на летния сезон ще се търси място на закрито, където инициативата да продължи.

Григор започва като №9 в света на US Open

https://offnews.bg//tenis/grigor-zapochva-kato-9-v-sveta-na-us-open-663787.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров запази деветото място в публикуваната днес нова световна ранглиста преди започващото тази вечер Открито първенство на САЩ, последен за годината турнир от Големия шлем, на кортовете в Ню Йорк.

Димитров не участва в турнири през миналата седмица и остана с актив от 3710 точки, който може да повиши при добро представяне в Ню Йорк.

Българинът ще започне участието си на Откритото първенство на САЩ около полунощ във вторник срещу сряда. Негов първи съперник ще бъде чехът Вацлав Шафранек, който премина през квалификациите.

Двамата ще играят на третия по големите корт Grandstand, като мачът е последен по програма там.

Преди тях на тази арена ще се определят победителите в още три двубоя: Доминик Тийм – Алекс де Минаур, Южени Бушар – Евгения Родина и Светлана Кузнецова – Маркета Вондроусова.

Ако успее да се справи с Вацлав Шафранек, следващото препятствие пред Григор ще е победителят от двубоя между Аляж Бедене и Андрей Рубльов.

До 4 години затвор за китайски моряци, заловени да бракониерстват край Галапагос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412644

До 4 години затвор за китайски моряци, заловени да бракониерстват край ГалапагосМоряците от кораб, плаващ под китайски флаг, спрян във водите край островите Галапагос с близо 300-тонен улов на борда, включващ видове, застрашени от изчезване, бяха осъдени на до 4 години затвор от еквадорски съд, предаде БТА. Корабът "Фу Юан Ю Лен 999" с китайски екипаж, задържан на 13 август, превозвал в трюмовете си 300 тона риба,

Директорът на СМГ няма да подава оставка

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-direktor-smg-antoni-stojanov-26301866

Директорът на СМГ Антони Стоянов няма да подава оставка. Той намекна за натиск от страна на МОН и инспектората да върне на работа учители, които са уволнени.

Задържаха българин за убийство в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412643

Задържаха българин за убийство в ЛондонБългарски гражданин е задържан в Лондон. Лицето е заподозряно в извършване на убийство, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР), цитирано от "Фокус". Българското посолство в Лондон е уведомено. Тече следствие. Очаквайте

С откриването на новия Love Change Music Festival ще изгрее и надписът LOVE 4

http://www.cross.bg/subitieto-music-love-1553322.html

/КРОСС/ В края на тази седмица (на 2 и 3 септември) в Ловеч ще се състои вълнуващо лятно музикално събитие начело с британската трип-хоп сензация Morcheeba! Българската публика ще се срещне с любимците си в оригинален състав на 2 септември на сцената на Love Change Music Festival. Фесттивалът ще се проведе в парка на бившата казарма. Преди тях ще се запознаем с веселата музика на италианците от The Sweet Life Society, свирили вече на фестивала Гластънбъри. Те пристигат у нас в състав от 8 музиканти, с открояваща се брас секция - саксофони и тромпет. В същата вечер ще се забавляваме и с две родни банди водени от две чаровни дами -  Вики и група "Мастило" и Рут Колева с "Ruth Koleva Live Band". С отварянето на фестивалните врати, в 15.00ч ще стартира и LOVE Change bazaar, предлагащ интересни ръчно изработени неща. За малките гости на събитието, организаторите са се подготвили със забавни ретро игри и различни детски работилници. На 3 септември хедлайнерите в Ловеч ще носят определно балканско настроение. Публиката ще е в ръцете на македонския DJ - DJAIKOVSKI с новата му вокалистка - Rachel West, и вече станалите любимци на родната публика - група S.A.R.S. от Сърбия. Преди тях ще се насладим на цял куп добре подбрани и познати БГ групи - Kottarashky & The Rain Dogs, Шкода, Plastic Bo и No Project Band. Концертната програма в този ден ще стартира още в 16.30 ч

Макроуроците от “Евксиноград”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6412130

Макроуроците от “Евксиноград”Макрон показа на българските държавници как агресивно се защитава интерес, те пък демонстрираха, че могат да са заедно за националните каузи и да работят с другите държави от Източна Европа. Най-голямата полза е обещанието на Франция, че иска България да е на първа линия в разговорите за бъдещия ЕС В петък Еманюел Макрон направи първото

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6401439

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Директорът на СМГ: Няма да подавам оставка

https://www.actualno.com/education/direktoryt-na-smg-njama-da-podavam-ostavka-news_630122.html

Не, разбира се, че няма да подавам оставка, защото няма никакви основания за това. Имаше желание да се върна и да разговарям с родителите, но не бях допуснат до работа. Исках да се върна по-рано на работа, но от инспектората не ми се дава възможност да си върша работата по предп

Взривиха банкомат в центъра на кв. „Младост“ в София

https://www.actualno.com/sofia/vzriviha-bankomat-v-centyra-na-kv-mladost-v-sofija-news_630135.html

Взривиха банкомат в Банкомат в столичния кв. „Младост“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Сигналът е получен в 04.00 часа. На място са изпратени екипи, районът е бил отцепен. Огледът е приключил. Работата по случая продължава.

Как изглеждат заснежените дюни на Марс

http://clubz.bg/57679-kak_izglejdat_zasnejenite_dyuni_na_mars

НАСА представи снимка на заснежени дюни на Марс. Кадърът е направен на 21 май 2017-а от апарата HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), който се намира на  орбиталната станция „Марс Риконъсънс Орбитър“ (МРО).

На фотографията се вижда участък от повърхността на Северното полукълбо на Червената планета, покрит със сняг. Снегът на Марс не е като земния, той се състои от замръзнал въглероден диоксид (известен като сух лед).

Снимката е направена в период, аналогичен на земната пролет. По това време в Северното полукълбо на Марс ледовете започват да се топят и пясъците, скрити под тях, се показват на повърхността. Това явление води до формирането на характерен пейзаж, който от космоса напомня на земни дюни.

В момента в орбитата на Марс обикалят шест станции, половината от които са  американски: „Марс Одисий“ (от 2001 г.), МРО (от 2006 г.) и МАВЕН (от 2014 г.). Освен това на повърхността на планетата действат и два американски марсохода — „Опъртюнити“ (от 2004 г.) и „Кюриосити“ (от 2012 г.).

Площад Славейков.

МОСВ започва война с евтините и мръсни брикети

http://www.moreto.net/novini.php?n=358324

Готвят се нормативни промени за по-чист въздух у нас. Екоминистерството работи по проект за ограничаване на употребата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел. В 25 града у нас фините прахови частици във въздуха надвишават нормата повече от месец годишно: Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Здравословно - а дано, ама надали. Как ни манипулират чрез маркетинг и реклама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412220

Здравословно - а дано, ама надали. Как ни манипулират чрез маркетинг и рекламаГиганти на хранителната индустрия манипулират общественото мнение Кое прави един продукт здравословен - рекламата, която го представя като такъв, или съдържанието му? Труден въпрос, защото на мода в момента е да се храниш здравословно, да броиш калории и да ядеш новите суперхрани. И като стана дума за реклама,

Пробив в слединфарктното лечение

http://www.cross.bg/infarkt-rezyltat-kanakinymab-1553321.html

/КРОСС/ Противовъзпалителни инжекции могат да намалят риска от инфаркт и да забавят развитието на рака, показват данните от ново проучване, което изследователите определят като "най-големия пробив след откритието на лекарствата за понижение на холестерола", съобщава "Гардиън". Претърпелите инфаркт, на които е даван лекарственият препарат против възпаления, наречен канакинумаб, са имали по-малко кризи в бъдеще, разкриват учените. Смъртните случаи в резултат на раково заболяване също са спаднали наполовина при третираните с лекарството, което обикновено се използва при редки възпалителни случаи. Четвърт от хората, които са преживели един инфаркт, обикновено претъпяват още един до пет години, въпреки че приемат лекарства за понижение на холестерола редовно. Смята се, че това е така заради възпаление на сърдечните артерии. Изследователския екип в Бостън тествал дали лечението на възпалението със силен антивъзпалителен агент ще осигури повече полза спрямо лекарствата за снижаване на нивата на холестерола Повече от 10 000 пациенти, претъпели инфаркт и с възпаление на артериите, са участвали в проучването в продължение на четири години. В резултат - при 15 процента от получавалите инжекции с канакинумаб имало понижаване на риска от инфаркт и масивен инсулт. Също така нуждата от скъпи процедури, като поставяне на байпас и стендове, е спаднала с повече от 30 на сто

Азиатците луди по българските рапани

https://www.actualno.com/society/aziatcite-ludi-po-bylgarskite-rapani-news_630134.html

Южнокорейци, японци и китайци са сред най-големите ценители на български рапани. В последните години страната ни е сред предпочитаните доставчици на деликатеса, а този бизнес у нас се развива и с помощта на европейско финансиране, отбелязва БНТ. Във ферма за рапани процесъ

Рапърът Кендрик Ламар е големият победител на наградите на MTV

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6412614

Рапърът Кендрик Ламар е големият победител на наградите на MTVРапърът Кендрик Ламар стана големият победител на видео музикалните награди на MTV, като спечели шест отличия от осем номинации на церемонията в зала "Форум" в Ингълуд, Лос Анжелис, предадe БТА. Сред статуетките му е и голямата награда за видео на годината. Певицата Пинк получи приза "Авангард" на името на Майкъл Джексън.

Единната европейска валута поскъпва

http://econ.bg/Новини/Единната-европейска-валута-поскъпва_l.a_i.748210_at.1.html

Eвpoтo дocтигнa нoв вpъx cpeщy дoлapa в пoнeдeлниĸ, cлeд ĸaтo пaзapитe изпитвaт тpeвoгa oт въздeйcтвиeтo нa ypaгaнa "Xapви" нaд иĸoнoмиĸaтa нa CAЩ,...

Министър: Директивата за командировките засяга 14 000 души

http://dnes.dir.bg/news/direktiva-komandirovki-ecaterina-zaharieva-26301845

По директивата за командироването в Европа работят около 14 000 българи, обяви външният министър Екатерина Захариева.

Близо 2 млрд. лв. джобни за Бойко

http://www.eurochicago.com/2017/08/boyko/

Но държавата би могла да направи облекчения за бизнеса и за хората, което пък да стимулира растежа. Например - да намали ДДС - ако не за всички, то поне за книги, вестници и лекарства. Може да форсира европроекти. Да направи дълго отлагани капиталови разходи. Да се предплати дълг, за да намали разходите за лихви. Да замрази временно ръста на осигуровките. Всяка от тези мерки има потенциал да се отплати. С по-високи приходи през следващите години. Което ще позволи и по-големи разходи, и то без създаването на опасни дисбаланси. Но, не би.

Почина легендарната актриса Мирей Дарк

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-legendarnata-aktrisa-mirej-dark-2044746

Френската актриса, сценаристка, режисьорка и бивш модел Мирей Дарк почина на 79-годишна възраст, предаде Франс прес, позовавайки се на радио RTL.

Дарк, звездата на френското кино през 60-те и 70-те години на миналия век, се е снимала

Пациентите вече могат да получат код за достъп до електронните си досиета

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pacientite-veche-mogat-da-poluchat-kod-za-dostyp-do-elektronnite-si-dosieta-2044742

Уникален код за достъп до електронно медицинско досие ще има възможност да получи от днес безплатно всеки, потърсил услуга от районна здравна каса.
 
С въпросния код желаещите ще могат да проверят дали отразените им в

Опасност от пожари в 12 области на страната

http://frognews.bg/news_141030/Opasnost-ot-pojari-v-12-oblasti-na-stranata/

За екстремна опасност от пожари в 12 области на страната предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Проверяват везните на пазарите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qF877hzHRSU/

В сезона на плодовете и зеленчуците, инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартираха масирани проверки в цялата страна на лица, които използват везни при продажбата им на пазари, борси и временни пунктове. В акцията се включиха и служители на районните управления на МВР, а екипите проверяваха дали търговците спазват задълженията им по Закона за измерванията.
Проверени са 392 търговски маси, като използваните на тях 424 везни са инспектирани за наличие на изискуемите знаци от метрологичен контрол и маркировки, които удостоверяват съответствието им с изискванията към тях при употреба за търговски цели, за техническата им изправност, за правилното им използване, както и за наличие на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за регулиране и манипулиране на везните, съобщават от ДАМТН.
За 123 (29 %) от инспектираните везни е установено, че не отговарят на законовите изисквания, като 90 от тези везни не са предназначени за търговски цели, защото не са от одобрен тип или не са с оценено съответствие. Останалите 33 несъответстващи везни са без валидни знаци за последваща проверка на средства за измерване в употреба, тъй като не им е извършена ежегодно изискуемата проверка.
За установените нарушения на Закона за измерванията, по време на проверката, са съставени 111 акта за установяване на административни нарушения, а в процедура за съставяне са още 8 акта. Очаква се наложените санкции в наказателните постановления да надхвърлят 10 хил. лв. Основна част от проверките са следствие на получени сигнали от граждани за дадени пазари и/или сезонни обекти.

Автобус от градския транспорт катастрофира на кръговото в пловдивския район „Тракия“

https://www.24chasa.bg/region/article/6412611

Автобус от градския транспорт катастрофира на кръговото в пловдивския район „Тракия“Автобус от градския транспорт е катастрофирал на едно от кръговите кръстовища в район „Тракия“, предаде „Фокус“. Инцидентът е станал тази сутрин малко след 6.00 часа. Шофьорът на автобуса е изгубил контрол и се ударил в уличен стълб. В автобуса не е имало пътници. На място са пристигнали екипи на бърза помощ и полиция.

Ирландия: Няма да има "твърда граница" със Северна Ирландия

https://www.actualno.com/europe/irlandija-njama-da-ima-tvyrda-granica-sys-severna-irlandija-news_630131.html

Ирландският министър-председател Лео Варадкар отхвърли възможността за „твърда граница“ между страната му и Северна Ирландия и добави, че е убеден, че няма да има необходимост за паспортен контрол между страните след Brexit, пише The Daily Express. Варадкар реагира на загрижен

Почина една от иконите на френското кино - Мирей Дарк

http://clubz.bg/57678-pochina_edna_ot_ikonite_na_frenskoto_kino_mirej_dark

Известната в миналото актриса Мирей Дарк почина на 79 години, соъбщи в. "Монд". Информацията бе потвърдена от съпруга й Паскал Деспре. Той уточни, че Мирей и била в кома през последните три дни. 

Актрисата е родена на 15 май 1938 година в Тулон под името Мирей Егро. По-късно тя си избира псевдонима в почит към Жана д'Арк. През 60-те и 70-те години на миналия век Мирей Дарк бе емблематично лице на френското кино. Снима се в над 50 филма. През 1968 година се запознава с Ален Делон. Двамата живеят заедно в продължение на 15 години. Участват и в няколко филма.

През 80-те години на ХХ век тя претърпява тежка сърдечна операция и задълго излиза от публичния живот. Болестта на сърцето й е още от детските години. После остава три месеца неподвижна след автомобилна катастрофа. Именно тогава я напуска и Ален Делон. През 2013 година се налага втора операция на сърцето й.

В края на миналата година Мирей Дарк получава два последователни мозъчни кръвоизлива и е хоспитализирана. 

От 2002 година е омъжена за архитекта Паскал Деспре.

"Напусна ни една от големите фигури на френското кино. Мирей Дарк беше талантлива актриса и смела жена, съвестно изпълняваща поетите задължения", обяви в туитър френската министърка на културата Франсоаз Нисен.

Пак пожар при саниране на панелки в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6412591

Пак пожар при саниране на панелки в БургасПожар е избухнал в два метални фургона на фирма, която санира панелки в бургаския к-с "Меден рудник", съобщиха от пресцентъра на ОД МВР Бругас. Сигнал за инцидента в района на бл.107 е получен в полицията на 26 август,  около 15.00 ч. Огънят е потушен от два противопожарни автомобила с осем огнеборци.

Тръмп може да ограничи студентската програма Work and Travel

https://offnews.bg//sviat/tramp-mozhe-da-ogranichi-studentskata-programa-work-and-travel-663786.html

Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля намаляване на визите по американските програми за културен обмен, включително "о пер" (au pair) и студентската Work&Travel, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Засега информацията не е потвърдена официално. Според изданието, което цитира свои източници, американското правителство обмисля "големи съкращения" за пет от работните визи за културен обмен в програмата Джей-1 (J-1). Програмата J-1 включва също визи за студенти, но според "Уолстрийт джърнъл" за тях не се обмислят съкращения. 

В J-1 има 15 категории, които осигуряват възможности за около 300 000 чуждестранни граждани годишно да се запознаят от личен опит с американското общество и култура, да учат и работят в САЩ.

Тръмп предприе серия от стъпки за ограничаване на мигрантите. Макар програмата J-1 да не е имигрантска, много от участниците в нея я ползват, за да останат в САЩ.

Според "Уолстрийт джърнал" е възможно някои от вътрешните програми по J-1 да бъдат съкратени или изискванията за прием по тях да бъдат завишени.



Ръст на товарооборота отбелязва Пристанище Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358317

Близо 6,3 млн. тона товари са преминали през „Пристанище Варна" от началото на годината досега. Това съобщиха от дружеството специално за в. "Стандарт". Най-голямото българско пристанище отчита 2,7% ръст на товарооборота спрямо същия период на 2016 г.

5000 младежи на поправителния зрелостен изпит по БЕЛ

http://www.cross.bg/tochki-zrelosten-ministerstvoto-1553320.html

/КРОСС/ Над 5000 младежи ще положат днес държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщават от Министерството на образованието. На сесията през август се явяват зрелостници, които не са успели да вземат успешно изпитите си през май, но също и през минали години. Изпитът започна в 8.00 часа и е с продължителност четири астрономически часа. Той е разделен на модули, като първият се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, те дават 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. След 15:30 ч. на сайта на Министерството на образованието ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Столтенберг: НАТО не иска нова студена война и надпревара във въоръжаването

http://pogled.info/svetoven/stoltenberg-nato-ne-iska-nova-studena-voina-i-nadprevara-vav-vaorazhavaneto.88765

/Поглед.инфо/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявява в интервю за полския в. „Жеч постолита”, че алиансът не се стреми съм повторение на студената война и не желае нова надпревара във въоръжаването.

1 млн. европейски специалисти се готвят да напуснат Великобритания

http://pogled.info/svetoven/evropa/1-mln-evropeiski-spetsialisti-se-gotvyat-da-napusnat-velikobritaniya.88766

/Поглед.инфо/ Близо един милион граждани на страни от ЕС, работещи във Великобритания, много от които с висше образование, планират или да напуснат страната или вече са взели решение да го сторят след Брекзит, сочи проучване по въпроса.

Виетнам изправи пред съда 51 банкери и бизнесмени за банкови измами

http://pogled.info/svetoven/vietnam-izpravi-pred-sada-51-bankeri-i-biznesmeni-za-bankovi-izmami.88767

/Поглед.инфо/ Бивш банков магнат и още 50 души се изправят пред съда във Виетнам по обвинение в измами за милиони долари, свързани с голяма частна банка.

ЕС е зависим от НАТО

http://pogled.info/svetoven/es-e-zavisim-ot-nato.88768

/Поглед.инфо/ От гледна точка на сигурността Евросъюзът е зависим и няма да се справи без НАТО, изтъква пред полския в. „Жеч посполита” генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Пада забраната Сребърният фонд да се ползва преди 2018 година

http://econ.bg/Новини/Пада-забраната-Сребърният-фонд-да-се-ползва-преди-2018-година_l.a_i.748209_at.1.html

Сребърният фонд, в който се съхраняват резервните пари за пенсии, да продължи да бъде обособена част от държавния бюджет, но оперирането със...

Банкомат взривен в кв. Младост, парите хвърчат във въздуха

https://offnews.bg//112/bankomat-vzriven-v-kv-mladost-parite-hvarchat-vav-vazduha-663784.html

Банкомат е бил взривен тази нощ в жилищен блок в софийския кв. "Младост", предава БНР.

Банкоматът се е намирал в блок 25, а от него липсват над 80 000 лева. По информация на радиото банкоматът е взривен с бутилки със сгъстен въздух. При взрива много от банкнотите са се разхвърчали във въздуха.

Няма данни за пострадали. На място са изпратени екипи, районът е бил отцепен. Огледът е приключил.

Работата по случая продължава.

 

Банкомат е бил взривен в блок в кв. Младост

https://offnews.bg//112/bankomat-e-bil-vzriven-v-blok-v-kv-mladost-663784.html

Банкомат е бил взривен тази нощ в жилищен блок в софийския кв. "Младост", предава БНР.

Банкоматът се е намирал в блок 25, а от него липсват над 80 000 лева. По информация на радиото банкоматът е взривен с бутилки със сгъстен въздух. 

Няма данни за пострадали. На място са изпратени екипи, районът е бил отцепен. Огледът е приключил.

Работата по случая продължава.

 

7,5 години затвор получи индонезийка, планирала самоубийствен атентат

https://www.actualno.com/asia/75-godini-zatvor-poluchi-indonezijka-planirala-samoubijstven-atentat-news_630132.html

7,5 години затвор получи индонезийка, планирала самоубийствен атентат, вдъхновен от „Ислямска държава”. Атентът е трябвало да бъде осъществен срещу президентския дворец в Джакарта. Диан Юлия Нови беше арестувана в общежитието си с триколограмова бомба в тенджера под

Експерти: България е сред страните от ЕС с най-ниско доверие в полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412600

Експерти: България е сред страните от ЕС с най-ниско доверие в полициятаМинистерството на вътрешните работи публикува статистиката за регистрираните престъпления и тяхната разкриваемост през 2016 година. Данните показват, че относителният брой на регистрираните престъпления продължава да намалява непрекъснато и стабилно след 2013 г. и вече напълно очертава тенденция към намаление след пика в началото на кризата,

Uber избра новия си главен изпълнителен директор?

http://www.investor.bg/novini/261/a/uber-izbra-noviia-si-glaven-izpylnitelen-direktor-245590/

Той ще има мисията да помогне на компанията да се пребори с редицата скандали, в които се забърка

Крадци взривиха банкомат в София, над 10 000 лв се разпиляха на улицата

http://www.mediapool.bg/kradtsi-vzriviha-bankomat-v-sofiya-nad-10-000-lv-se-razpilyaha-na-ulitsata-news268511.html

Крадци взривиха банкомат в столичния квартал "Младост" в неделя през нощта. По първоначална инфорация липсват над 80 хиляди лева, съобщи БНР. Банкоматът се намира в блок 25 в квартала и е взривен с бутилки със сгъстен въздух. Около 10 000 лева от парите са се разпилели в района. Това е наложило екипите на полицията да оградят по-широк периметър. Извършителите не са заловени.

22-годишна блъсна майка и дъщеря на зебра в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412583

22-годишна блъсна майка и дъщеря на зебра в Бургас22-годишна шофьорка блъсна майка и дъщеря докато пресичали на зебра в Бургас, съобщават от полицията. Инцидентът е станал на кръстовището на ул. "Стефан Стамболов" и "София" около 22,30 ч. в петък . Лек автомобил "Фолксваген Поло"  с бургаска регистрация, управляван от 22- годишната Д.А. от Бургас, отнема предимството и блъска пресичащите по

За поемата „Ралица“ на Пенчо Славейков пишат на поправителния зрелостен изпит по БЕЛ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u0yGCj-4c3c/

Над 5000 младежи полагат днес държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщават от Министерството на образованието. На сесията през август се явяват зрелостници, които не са успели да вземат успешно изпитите си през май, но също и през минали години.

Изпитът започна в 8.00 часа и е с продължителност четири астрономически часа. Той е разделен на модули, като първият се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, те дават 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. Днес зрелостниците работят по откъс от поемата „Ралица“ на Пенчо Славейков

След 15:30 ч. на сайта на Министерството на образованието ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Над 2000 спасени след урагана "Харви"

http://www.cross.bg/hyustun-yragana-harvi-1553319.html

/КРОСС/ Повече от 2 хиляди души бяха спасени от наводненията в и около Хюстън заради урагана "Харви". Основното летище на град Хюстън, в щата Тексас, преустанови работа. Улиците на Хюстън се превърнаха в реки, след като ураганните ветрове бяха последвани от проливни дъждове. Заради наводненията, причинени от урагана Харви, се наложи затварянето на международното летище "Джордж Буш" в Хюстън. Пътищата, свързващи летището с останалата част на района, са прекъснати. Второто летище, обслужващо града - Хоби, също преустанови работа, след като пистите му бяха напълно наводнени. Една от най-големите болници в Хъстюн се евакуира заради наводнение в приземните етажи, прекъснало електричеството. Последиците от урагана Харви са по-лоши от онова, което сме виждали досега, се казва в туит на американската Федерална метеорологична служба. Междувременно, кметът на Хюстън Силвестър Търнър заяви, че не съжалява за решението си да не издава заповед жителите на града да се евакуират преди урагана Харви. Той напомни за горчивия опит от евакуацията преди урагана Рита през 2005 г., когато много хора, бягащи от града, останаха блокирани в задръстванията по местните пътища повече от 20 часа, което доведе до десетки смъртни случаи. Прогнозите, че Рита ще удари Хюстън, не се сбъднаха. Полицията и пожарната на Хюстън са получили почти 6000 повиквания за помощ и са спасили над 2000 души, повечето блокирани на покрива или тавана на къщите си

Електронните лични карти се отлагат за 2019 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=358318

Правителството тихомълком се готви да отложи за пореден път въвеждането на личните документи с електронна идентификация. Новата дата, на която управляващите са се спрели, е 1 януари 2019 г., пише вестник Сега. Предишният кабинет на Бойко Борисов беше обещал документите с чип да станат реалност от началото на 2018 г.

Препоръчваме ви: Смях и благотворителност на 30 август в Комеди Клуб София

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-smiah-i-blagotvoritelnost-na-30-avgust-v-komedi-klub-663783.html

Запазете си датата 30 август, ако искате да се посмеете от сърце и да станете част от благотворителното шоу на Комеди Клуб София и Holiday Heroes. За втора година рожденият ден на комедианта и основател на Клуба Иван Кирков ще се превърне в кауза за помощ на семейства и деца в нужда, а на сцената освен него ще се появяват и най-добрите стендъп артисти у нас.

Началният час на шоуто в Комеди Клуб София е 21. Входът е свободен, като всеки ще може да остави сума по избор за каузата.

Миналата година комедиантите и Holiday Heroes събраха близо 1000 лева от рожденденското шоу, като комедиантите организираха и търг с фен артикули. Тази година също можем да очакваме изненади.

За повече информация за събитието може да следите неговата Фейсбук страница.

Проф. Любомир Стойков: Бих посъветвал политиците да внимават с мъжките целувки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412601

Проф. Любомир Стойков: Бих посъветвал политиците да внимават с мъжките целувкиГосподата политици да внимават с мъжките целувки при официалните политически срещи. Прекалената фамилиарност в този вид срещи е нож с две остриета. Така имидж консултантът проф. Любомир Стойков коментира пред Би Ти Ви протокола по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон у нас. Стойков посочи,

Бащата на Никол със своя версия, оставиха Иван в ареста

https://www.vesti.bg/bulgaria/bashtata-na-nikol-sys-svoia-versiia-ostaviha-ivan-v-aresta-6073120

Любомир Йончев разказва, че Иван я е подмамил. ДНК-то на Иван по ножа и телефона на момичето

Отмъкнаха 50 000 лева от банкомат в столичния "Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6412589

Отмъкнаха 50 000 лева от банкомат в столичния "Младост"Банкомат беше "взривен" в столичния квартал "Младост" в нощта срещу понеделник, съобщи Нова тв. Обирджиите използвали сгъстен въздух, за да вземат парите от машината, разположена в бл. 25. Няколко хиляди лева се разпилели край блока. Отмъкнати са повече от 50 000 лв. Сигналът за престъплението е получен в МВР около 4.00 ч.

Захариева обяснява уж на шега какво е Шенген - самолетът ти не каца най-далеч на летището

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-objasnjava-uj-na-shega-kakvo-e-shengen-samoletyt-ti-ne-kaca-naj-dalech-na-letishteto-news_630121.html

Поискахме много неща, много разговори се водиха. Най-важното е, че получихме конкретна подкрепа от Франция за влизане в ERMII – т.нар. чакалня за влизане в еврозоната, както и за влизане в Шенген. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева. От доста време Европа е на

Откриха телата на американските моряци, загинали при сблъсък край Сингапур

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-telata-na-amerikanskite-moriaci-zaginali-pri-sblysyk-kraj-singapur-2044735

Водолази откриха телата на десетимата американски моряци, които бяха в неизвестност след сблъсъка на ескадрения миноносец Джон С. Маккейн" с петролен танкер край бреговете на Сингапур преди една седмица, предаде Фр

Последно: Булевард „Прага” ще бъде асфалтиран

//dariknews.bg/novini/bylgariia/posledno-bulevard-praga-shte-byde-asfaltiran-2044733

Въпреки гражданското недоволство срещу подмяната на паветата на столичния бул. „Прага”, теренът ще бъде асфалтиран. За полагането на асфалт се е обявил и експертен съвет на Министерството на културата, информира за

Стоянка Мутафова за малко в бургаска болница

//dariknews.bg/regioni/burgas/stoianka-mutafova-za-malko-v-burgaska-bolnica-2044691

Обичната на поколения българи актриса Стоянка Мутафова постъпи за малко в болница „Дева Мария“, докато беше на лятна ваканция в Поморие.

Звездите са звезди, ко

Ново огнище на пожара в Кресненското дефиле

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-ognishte-kresnenskoto-defile-26301678

Големият пожарът край Кресна, който продължава няколко денонощия създаде главоболия отново на огнеборци, военни и доброволци.

МВР евакуира село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/mvr-evakuira-selo-vlahi-zaradi-pozhara-v-kresnenskoto-defile-news268510.html

Жителите на село Влахи в Кресненското дефиле бяха евакуирани в понеделник следобяд заради нестихващия горски пожар в района и силния вятър, усложняващ обстановката. Общо 27 души бяха изведени от селото с помощта на полицията, съобщиха от пресцентъра на МВР. Огънят е достигнал на 3 км от селото. В община Кресна е обявено бедствено положение. На място са стотици пожарникари, военни, горски служители и доброволци. В помощ на местните власти са изпратени екипи на пожарната от цяла Южна България, както и екипи от Монтана и Враца. За ситуацията са информирани премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, както и президентът Румен Радев. "От появилия се силен вятър, огънят се разрасна в посока село Влахи. Това наложи част от екипите да бъдат изтеглени на безопасни места и да се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи", обясниха от МВР, цитирани от БГНЕС. Новото огнище на пожара край Влахи избухна към 19 часа в неделя. Огънят е тръгнал от старо огнище и е обхванал незасегнати части от гората. В сутрешните часове пожарът край Влахи е излязъл извън контрол. Критични точки Най-критично е положението в южната част в района на село Влахи, което налага и евакуацията на хората. Сложна остава обстановката и в района на Сенокос – Ощава, където има огнище, намиращо се на стотина метра дълбочина в дерето. "Ако се вземе решение хеликоптерите да се включат и следобед, там ще им е първата точка", каза шефът на пожарната Николай Николов. В два от секторите - Стара Кресна – Мечкул и Мечкул – Сенокос пожарът е под контрол и е локализиран, каза в понеделник сутринта шефът на пожарната Николай Николов. В потушаването са включени сили от цяла югозападна България – пожарникари, горски работници, армията, полицията и доброволци. Над 530 души участват в гасенето, като всеки момент се очаква на място да пристигнат и жандармеристи с високопроходима техника. Целта е огънят да не навлезе в зоната на Национален парк "Пирин". Окръжната прокуратура в Благоевград е започнала разследване на причините за огнената стихия, която тръгна в четвъртък от симитлийското село Мечкул. До момента са унищожени близо 5200 дка гори. Разследване "Обадих се на главния прокурор Сотир Цацаров да го запозная с последната информация по случая. Прокуратурата вече прави втора проверка съвместно със служители от Областната дирекция на МВР в Благоевград. Образувано е досъдебно производство срещу неустановен до момента извършител на пожара", каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Заради двата прекъснати далекопровода, "кривият" тунел на главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле остава неосветен. По тази причина вътрешният министър напомни на шофьорите да се движат по трасето със съобразена скорост и повишено внимание. Бедствието не е повлияло на качеството на въздуха. "Въздухът не е замърсен, хората не бива да се притесняват", каза Валентин Радев. Хората от евакуираното с. Ошава се завърнаха по домовете си Около 9 часа в понеделник започна контролираното допускане на хората от евакуираното кресненско село Ошава по домовете им. По обяд в понеделник достъпът вече се осъществяваше свободно. Очаква се в скоро време да бъдат пуснати и жителите на село Сенокос, община Симитли, да посетят домовете си за да нахранят животните. От пламъците са спасени стотици къщи. В повечето от тях не са живеели хора. Три постройки са с изпепелени покриви. Те обаче са строени от камък и по-лесно биха могли да се възстановят, каза шефът на пожарната. "Добрата новина е, че въпреки тежките условия, нямаме загинали граждани и наши служители. Хората, които работят тук повече от 36 часа, се сменят поетапно. Получихме подкрепа от Пазарджик, Пловдив, София, Кюстендил, Перник, Ихтиман. С две думи – цяла югозападна България помага на колегите си от Благоевград", каза началникът на пожарникарите. Според него ако всички планирани действия се изпълнят от гасаческите екипи и ако няма непредвидени обстоятелства, към края на деня пожарът може да се контролира вече от три страни, без риск за разрастването му. За понеделник в страната е в сила екстремален индекс за пожароопасност за 12 области. Предупреждението важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Добрич, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

Разгоря се ново огнище на пожара в Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/razgorya-se-novo-ognishte-na-pozhara-v-kresnenskoto-defile-news268510.html

В неделя през нощта отново се е разгоряла гората в района на село Влахи в Кресненското дефиле, съобщи БНР. Огънят се е пренесъл от загасено огнище към здравата част на гората. Екипи и техника са били пренасочени незабавно към него. Засега няма пряка опасност за къщите в селото. В овладяването на огъня в дефилето ще участват 600 души, обясни шефът на пожарната Николай Николов. “През нощта имаше няколко изключително тежки ситуации. Най-тежка беше късно снощи, когато се разгоря едно огнище в посока Влахи. Наложи се да предприемем превантивни мерки за селото, включително и евакуация. Полицията създаде организация без никаква паника да бъде проведена тази евакуация. За радост, усилията, които вложихме през нощта, дадоха резултат и в ранните часове на този ден отменихме опасността и евакуация не се наложи. Въпреки това колегите от полицията са на място във Влахи, наблюдават ситуацията. Гражданите, които живеят там, на място в селото, са предупредени и са готови в случай на сигнал за евакуация, да направят такава евакуация. Към момента няма пряка опасност за населените места“, разказа Николов. Очакванията са днес огнищата да бъдат напълно овладени. Вече е овладян пожарът над главен път Е-79, в района на Османска чешма, близо до големия тунел в Кресненското дефиле. Възстановено е подаването на ток към всички населени места, пострадали от огън – Мечкул, Сенокос, Стара Кресна и Ощава.  Спряно е обаче електрозахранването към къщите, чиито инсталации са изгорели  от огъня, за да не се стигне до къси съединения, съобщават от ЧЕЗ. При пожара са изгорели и 5 къщи в село Влахи, общо 6 къщи са изгорели в село Стара Кресна и Ощава. В неделя властите определиха пожаера като “екологична катастрофа". Ще е нужна най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен.Между 13 и 15 милиона лева са нужно за ново залесяванеи поне 50 години, за да има отново такива дървета, коквито изгоряха в пожара.

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-245592/

Седмицата се очертава спокойна, като основните акценти са в сферата на макроикономиката

Отлични са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6412588

Отлични са условията за туризъм в планинитеОтлични са условията за туризъм в планините, съобщиха за  „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Времето навсякъде е слънчево, ясно и тихо, само по най-високите части на Стара планина се усеща слаб вятър. Работят лифтовете на Пампорово, Банско и Боровец. На туристите се препоръчва да носят със себе си слънцезащитен крем,

Клетка на ”Ислямска държава” е обезвредена в Сибир

http://dnes.dir.bg/news/sibir-isljamisti-rusia-26301677

Сибирският ислям започва да става проводник на близкоизточния тероризъм, твърди източник на вестник "Новая газета".

Евакуират хора от гръцкия остров Закинтос заради пожар

http://www.cross.bg/zhiteli-pozhar-grutzkiya-1553318.html

/КРОСС/ На гръцкия остров Закинтос, където от вчера бушува голям горски пожар, е започнала евакуация на местни жители, тъй като пламъците са стигнали до дворовете на къщите, съобщават гръцките медии. Пожарът непрестанно предизвиква нови огнища, има силни ветрове. Изпепелени са огромни площи с горска растителност. Много жители са отказали да напуснат домовете си. Пилот на хеликоптер, участващ в гасенето на огъня, е забелязал от въздуха двама подпалвачи, които все още не са заловени.  

Срив на раждаемостта във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358314

Много голямо намаление на новородените през първите 7 месеца на тази година сочи регистърът на ражданията на Министерството на здравеопазването. От 1 януари до 31 юли 2017 г. у нас са родени 32 820 деца, докато за същия период на миналата година те са били 35 011, пише вестник Сега.

Чухме, че ще влезем в Шенген, но друг път

https://www.actualno.com/cite/chuhme-che-shte-vlezem-v-shengen-no-drug-pyt-news_630128.html

"Чухме, че ще влезем в Шенген, но друг път." Това каза в коментар за визитата на френския президент Еманюел Макрон у нас зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев пред bTV.

Въвеждането на електронни лични карти пак се отлага с година

http://econ.bg/Новини/Въвеждането-на-електронни-лични-карти-пак-се-отлага-с-година_l.a_i.748208_at.1.html

Въвеждането на електронни лични карти - такива, които да съдържат електронна идентичност се отлага за 2019 година. Това съобщава вестник "Сега" в...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване