И "Пирин" изрева от реферите: Измислената дузпа предреши мача с "Левски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6591141

И "Пирин" изрева от реферите: Измислената дузпа предреши мача с "Левски"Ръководството на "Пирин" Благоевград излезе с официална декларация по повод съдийството на рефера Валентин Железов на мача с "Левски", спечелен с 3:0 от "сините". "Орлетата" са възмутени от отсъжданията в срещата на "Герена" и дадената дузпа в полза на домакините. Публикуваме декларацията без редакторска намеса.

Българката, родила насред ада в Бали: Нямаше паника

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarkata-rodila-nasred-ada-v-bali-niamashe-panika-6076840

Дъщеричката на Петя носи името Аурора. Във вените на малкото момиче тече не само българска кръв

Манолова тича с раница в подкрепа на протеста срещу тежките ученически чанти

http://pogled.info/bulgarski/manolova-ticha-s-ranitsa-v-podkrepa-na-protesta-sreshtu-tezhkite-uchenicheski-chanti.91105

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова сложи на гърба си ученическа раница, тежаща малко над 6 кг., толкова, колкото обичайно носи един шестокласник всеки ден и пробяга с нея няколко десетки метра в Южния парк в столицата днес.

Бус с осем българи катастрофира в Северна Италия

https://offnews.bg//sviat/bus-s-osem-balgari-katastrofira-v-severna-italia-670493.html

Бус с осем българи е катастрофирал на магистралата А4 до Пескиера, Северна Италия.

Инцидентът е станал в събота сутринта, съобщи местното издание на в. ”Кориере дела сера”, цитирано от "24 часа".

Бусът е пътувал от София за Милано. 

Предполага се, че причината за инцидента е, че шофьорът на буса е заспал зад волана. Така бусът се блъснал в ТИР. 

49-годишният шофьор на ТИР-а е сръбски гражданин. Той не е пострадал. 

Българите са откарани в болници в Пескиера, Дезенцано и Бреша. След като им била оказана медицинска помощ, те били изписани.

Нинова: Важни са правата на българите във Великобритания при преговорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591135

Нинова: Важни са правата на българите във Великобритания при преговорите"В рамките на заседанието на Съвета на ПЕС разговаряхме за това, че България поема председстелството в сложен момент, когато се водят съществените преговори за излизането на Великобритания от ЕС." Това написа в своя Фейсбук профил лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Радвам се, че се срещнах с Джереми Корбин-председател на лейбъристите.

САЩ излизат от глобалния договор за миграция

http://www.moreto.net/novini.php?n=364694

САЩ няма да се присъединят към глобалния договор за миграция, който трябва да се приеме през 2018 година, защото не отговаря на интересите на страната. Това обяви постоянното представителство на САЩ в Ню Йорк. Там напомниха, че предишната администрация на Барак Обама се присъедини към Ню-йоркската декларация, приета на 19 септември 2016 година.

Корнелия Нинова: Важни са правата на българите във Великобритания при преговори за излизането й от ЕС

http://www.cross.bg/radvam-vazhni-korneliya-1562309.html

/КРОСС/ "В рамките на заседанието на Съвета на ПЕС разговаряхме за това, че България поема председстелството в сложен момент, когато се водят съществените преговори за излизането на Великобритания от ЕС." Това написа в своя Фейсбук профил лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Радвам се, че се срещнах с Джереми Корбин-председател на лейбъристите. В този процес за нас са важни последиците за общата европейска политика, но също толкова важни са придобитите вече права на българските граждани на Острова и тяхното бъдеще. Това подчертах и при двустранните ми срещи с левите лидери от Европа. Радвам се, че за това имаме подкрепата от нашето политически семейство", добави още тя.  

Петима принцове, които все още търсят своята принцеса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6587630

Петима принцове, които все още търсят своята принцесаПрестолонаследниците на Белгия, Люксембург и Дубай още нямат брачни халки Списъкът на принцове ергени намаля преди няколко дни, когато своето име от него задраска принц Хари. Той обяви годежа си с актрисата Меган Маркъл в понеделник. Годежен пръстен обаче ѝ дава няколко седмици преди това, в началото на месец ноември.

Хиляди възмутени пускат SMS-и на Каракачанов, заради гаврата с майката на Шарков

http://frognews.bg/news_146661/Hiliadi-vazmuteni-puskat-SMS-i-na-Karakachanov-zaradi-gavrata-s-maikata-na-SHarkov/

Хиляди възмутени граждани пуснаха SMS-и на военния министър Красимир Каракачанов, заради гаврата с майката на убития командос Емил Шарков - Ваня Рибчева. Преди една седмица почернената жена получи ултиматум да напусне светкавично ведомственото си жилище, което е ползвала от десетилетия.

Хиляди пускат възмутителни SMS-и на Каракачанов, заради гаврата с майката на Шарков

http://frognews.bg/news_146661/Hiliadi-puskat-vazmutitelni-SMS-i-na-Karakachanov-zaradi-gavrata-s-maikata-na-SHarkov/

Хиляди хора пуснаха възмутителни SMS-и на военния министър Красимир Каракачанов, заради гаврата с майката на убития командос Емил Шарков - Ваня Рибчева. Преди една седмица почернената жена получи ултиматум да напусне светкавично ведомственото си жилище, което е ползвала от десетилетия.

НАТО провежда широкомощабна PR кампания #WeAre NATO

http://dnes.dir.bg/news/nato-provezhda-shirokomoshtabna-pr-kampania-weare-nato-26652744

Кампанията WeAre NATO /Ние сме НАТО/ има за цел да обясни по какъв начин единството и солидарността на съюзниците допринася за защитата на мира и сигурността.

Нова четиристранна балканска среща ще има в Белград

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-sreshta-lideri-26652719

Лидерите на Гърция, България, Румъния и Сърбия ще се срещнат в петък, 8 декември, в Белград, два месеца след срещата на върха във Варна.

България става все по-добро място за живот, се похвали ГЕРБ за рождения си ден

https://offnews.bg//politika/balgaria-stava-vse-po-dobro-miasto-za-zhivot-se-pohvali-gerb-za-rozhd-670490.html

"България става все по-добро място за живот, където децата ще имат по-добър живот от този на родителите си!", обяви ръководството на ГЕРБ в писмо, с което поздрави членовете на партията за 11-ата годишнина от създаването на формацията. 

Писмото е подписано от лидера на партията Бойко Борисов и заместниците му Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

"Основавайки партията на 3 декември 2006 година, си поставихме за цел да сложим край на безпринципното управление на България. Към онзи ден коалицията, която макар и фактически да присъедини България към Европейския съюз, реално отдалечаваше страната ни от стандартите и ценностите на Европа. За нас европейското семейство не е формалност и участието в него е на първо място основано на правила и доверие. А по онова време доверието към българската държава липсваше – както от страна на европейските ни партньори, така и най-вече от българските граждани. Затова от ГЕРБ поехме отговорността да обединим гражданите в стремежа ни за европейското развитие на България", се посочва в писмото. 

От ГЕРБ обявяват, че заради своята "принципност, откритост и отговорност, успявахме да спечелим почти всички избори през последните 11 години. За този период допуснахме само една сериозна загуба, но тя ни отрезви и ни направи по-силни". 

"При ГЕРБ развитието е видимо. Признавахме си грешките винаги, прочиствахме се и продължавахме напред. Благодарение на това ставаме все по-добри в работата си и това се вижда ясно от все по-ускоряващите се темпове на растеж, който е доказателство за добре свършената ни работа", допълват още от партията.

В писмото се изреждат икономически успехи на страната, заслуги за които има ГЕРБ, защото коалициите на БСП са оставили дългове и спрени еврофондове. 

Напомнят се строежа на метрото, ремонти на пътища, пречиствателни станции. Като успех се посочва още устойчивият ръст на минималната заплата и пенсиите и отделените средства за здравеопазване и образование. 

"Разбира се, всичко това би останало само статистика, ако не беше използвано за повишаване на качеството на живот на хората", пише още в писмото на ГЕРБ. 

"Колкото и невероятно да изглежда, близо 11 години след присъединяването ни към Европейския съюз, в България има сили, които искат отново да ни тласнат в други посоки и по други пътища. През последното десетилетие ГЕРБ е единственият гарант, че бъдещето на децата ни ще бъде европейско. И ние ще продължаваме да го отстояваме, независимо какво ще ни струва това. Въпреки всички конспирации и саботажи от страна на опонентите ни, правителството ни ще запази стабилността в държавата. Ще го правим не заради председателството на ЕС, а заради българите. Защото ние обичаме 100% от българския народ и работим за доброто на всички", се допълва в писмото.

В писмото се дава и заръка членовете на ГЕРБ да се пазят "от всичко порочно, защото грешките няма да се толерират", но ги уверяват, че усилията на всеки се виждат и оценяват.

"България става все по-добро място за живот, където децата ще имат по-добър живот от този на родителите си", завършва писмото. 

ГЕРБ на рождения си ден: България става все по-добро място за живот

https://www.actualno.com/politics/gerb-na-rojdenija-si-den-bylgarija-stava-vse-po-dobro-mjasto-za-jivot-news_647493.html

Ръководството на ГЕРБ честити на структурите и членовете на партията 11-та годишнина от създаването ѝ, като описва поредица от успехи на управлението и уверява, че България става все по-добро място за живот. Писмото, разпространено от пресцентъра на управляващата партия, е

Сдружение „Български художници зад граница“ отпразнува своята 10-годишнина

http://www.eurochicago.com/2017/12/hudojnitzi/

На 2 декември 2017 г., от 18.30 часа, в Център „Българика“ се откри изложбата-базар на Групата на „Български художници зад граница“ – Чикаго. Коледното тържество включваше изпълнение на „Twin Violas“, както и специален документален филм "The fifth season", с посланията на 14-те творци - членове на групата. Чрез това събитие „Български художници зад граница“ отбелязаха 10-годишнината от основаването си.

Йеменските бунтовници хуси изстреляха ракета по ядрена централа в строеж в ОАЕ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591130

Йеменските бунтовници хуси изстреляха ракета по ядрена централа в строеж в ОАЕ Йеменските бунтовници хуси изстреляха крилата ракета по атомна електроцентрала в Абу Даби, Обединените арабски емирства, съобщи на сайта си поддържащата бунтовниците телевизия "Ал Масирах", без да приведе доказателства, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА. "Ракетните сили съобщиха за изстрелването на крилата ракета срещу ядрения реактор

ГЕРБ: България става все по-добро място за живот

http://www.mediapool.bg/gerb-bulgaria-stava-vse-po-dobro-myasto-za-zhivot-news272617.html

България става все по-добро място за живот, където децата ще имат по-добър живот от този на родителите си, заявява партия ГЕРБ в поздравителен адрес по случай 11-годишнината от основаването си. "Основавайки партията на 3 декември 2006 година, си поставихме за цел да сложим край на безпринципното управление на България", декларира партията и допълва, че успешно изпълнила целта си да обедини гражданите и възстанови доверието им в държавата, както и доверието на ЕС към България. "Тогава взехме решение, което се оказа изключително правилно и ни помага и до днес – да се явяваме самостоятелно на всички избори и винаги да се стремим да управляваме сами. А ако гласовете на гражданите са такива, че се налага да участваме в коалиционно управление, да го правим единствено с партии в център-дясно и след подробно разписано коалиционно споразумение. Това укрепи доверието към нас и хората знаят, че когато управлява ГЕРБ е ясно кой носи отговорността за България", се казва в поздравителния адрес, подписан от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, както и от неговите партийни заместници Йорданка Фандъкова – кмет на София, Димитър Николов – кмет на Бургас , Цветан Цветанов – зам.-председател на ГЕРБ. "Заради нашата принципност, откритост и отговорност, успявахме да спечелим почти всички избори през последните 11 години. За този период допуснахме само една сериозна загуба, но тя ни отрезви и ни направи по-силни", посочват от ГЕРБ. Партията отчита, че спрямо годината на учредяването й Брутният вътрешен продукт на България вече се удвои: "Основната заслуга за това е на ГЕРБ, защото двете тройни коалиции, доминирани от БСП, ни оставяха кризи, растящи дефицити, задълбочаващи се дългове, изхарчен резерв, спрени еврофондове, намалени кредитни рейтинги, икономически спад и международна изолация. Обратно – и при трите си правителства, ГЕРБ носи на България стабилност, балансирани бюджети, намаляване на дълга, увеличаване на фискалния резерв, работещи еврофондове, повишаване на кредитните рейтинги, икономически растеж и уважение сред международните партньори". Всичко това е използвано за "повишаване на качеството на живот на хората", изтъкват от ГЕРБ и изброяват строителството на магистрали, пътища, жп-линии, пречиствателни станции, водни съоръжения, канализации и депа за отпадъци. По-нататък управляващата партия отчита: "Във външнополитически план ГЕРБ изгради доверие сред нашите съюзници, въз основа на което България се превърна както в лидер и крепител на стабилността на Балканите, така и във важен фактор при взимането на решения за бъдещето на Европа в Брюксел." "Днес, 11 години след началото, продължаваме борбата за европейското развитие на България. Колкото и невероятно да изглежда, близо 11 години след присъединяването ни към Европейския съюз, в България има сили, които искат отново да ни тласнат в други посоки и по други пътища. През последното десетилетие ГЕРБ е единственият гарант, че бъдещето на децата ни ще бъде европейско. И ние ще продължаваме да го отстояваме, независимо какво ще ни струва това. Въпреки всички конспирации и саботажи от страна на опонентите ни, правителството ни ще запази стабилността в държавата. Ще го правим не заради председателството на ЕС, а заради българите. Защото ние обичаме 100% от българския народ и работим за доброто на всички", завява ГЕРБ в поздравителния си адрес, който продължава с думите: "Помнете, че критериите към нас са по-високи. И обществото, и медиите, и чуждестранните ни партньори очакват от нас да бъдем еталон за морал и професионализъм. Това е високата летва, която сами си поставихме и ще поддържаме и занапред. Така че не се отпускайте и се пазете от всичко порочно, защото грешките няма да се толерират."

Дрехите на Кейт Мидълтън по време на бременност

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/drehite-na-kejt-midyltyn-po-vreme-na-bremennost-6076512

Кейт Мидълтън, която е бременна за трети път, е една от най-популярните модни икони в света. Вижте в галерията как изглежда по време на бременност

Осем българи ранени при пътен инцидент до Верона заради заспиване на волана

http://www.cross.bg/bulgari-peskiera-subota-1562307.html

/КРОСС/ Бус с осем българи е катастрофирал на магистралата А4 до Пескиера, Северна Италия, в събота в 5 часа сутринта, съобщи местното издание на в. "Кориере дела сера". Превозното средство пътувало от София за Милано. Предполага се, че заради внезапно заспиване на волана бусът е блъснал тир с 49-годишен сръбски шофьор, който не бил ранен. На мястото на инцидента пристигнала веднага пътната полиция от Верона, която затворила участъка от магистралата на това място. Заради ранния час в събота обаче не е имало трафик. Осмината българи били откарани в болници в Пескиера, Дезенцано и Бреша След като им била оказана медицинска помощ, те били изписани.  

Лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия се срещат в петък в Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591125

Лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия се срещат в петък в Белград Лидерите на Гърция, България, Румъния и Сърбия ще се срещнат в петък, 8 декември, в Белград, два месеца след срещата на върха във Варна, на разговори за икономическото сътрудничество, регионалната стабилност и евроинтеграцията на Сърбия, съобщи МИА, цитирана от БТА. След срещата във Варна президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде домакин на

"Граница" на Капка Касабова стана книга на годината в Шотландия

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/03/3090131_granica_na_kapka_kasabova_stana_kniga_na_godinata_v/?ref=rss


"Граница" на българската писателка Капка Касабова стана книга на годината в Шотландия. Пътеписът беше отличен на наградите за литература "Saltire", съобщава изданието "The scotsman".<br /><br />"Ако някога е написана книга за нашето време, това е "Граница", която влиза надълбоко в историите за това как границите върху картата се затягат още веднъж след отварянето си в края на Студената война. Тя е актуална, но и ще остане във времето...

ДБГ иска Борисов да каже подкрепя ли строежа на АЕЦ "Белене" от Русия

https://www.actualno.com/politics/dbg-iska-borisov-da-kaje-podkrepja-li-stroeja-na-aec-belene-ot-rusija-news_647494.html

Като лидер на ГЕРБ Борисов агитираше на референдум срещу построяването на атомна централа, сега негови министри ни убеждават в обратното. Крайно време е премиерът да каже подкрепя ли изграждането на АЕЦ "Белене" от руснаци с пари от нашите данъци. Това заяви при откриванет

Благотворителна акция в Чикаго събра над 10 хиляди долара

http://www.eurochicago.com/2017/12/chicago/

В съботната вечер на 2 декември, в залата към Българската православна църква "Св. София", на благотворителна вечер в подкрепа на Евелина Канева и нейното семейство, се стекоха стотици сънародници. Евелина, съпруга и майка на три дъщери, е болна от рак. Паркингът пред храма "Св. София" не успя да побере желаещите да подкрепят благородната мисия, а залата преизпълни капацитета си от 300 души.

Обстановката в Смолян продължава да е критична

http://dnes.dir.bg/news/smoljan-potopat-26652683

Обстановката в община Смолян продължава да е критична вследствие на проливните дъждове вече трето денонощие.

Комисията за защита от дискриминация започва кампания "Достъпна България"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591066

Комисията за защита от дискриминация
започва кампания "Достъпна България" Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ започва кампания "Достъпна България", чиято цел е да се осигури масова достъпна среда за хората с увреждания. Това обяви на пресконференция в националния пресклуб на БТА председателят на антидискриминационния орган д-р Ана Джумалиева в Деня на хората с увреждания - 3 декември.

Bloomberg: Създаването на европейски дубльор на НАТО ще бъде удобно само за Путин

http://pogled.info/svetoven/evropa/Bloomberg-sazdavaneto-na-evropeiski-dublor-na-nato-shte-bade-udobno-samo-za-putin.91104

/Поглед.инфо/ Пред лицето на “руската заплаха” в Европейския съюз предлагат да се създаде отделна от НАТО организация за Постоянно стратегическо сътрудничество, пише Bloomberg. Обаче, според агенцията, подобен орган ще стане конкурент на НАТО, което задължително ще бъде удобно на Владимир Путин.

Двама души са блокирани в планината заради затрупване на път

http://www.cross.bg/zaradi-zatrypvane-dvama-1562306.html

/КРОСС/ Двама души са изолирани в планината заради затрупване на път в близост до Кюстендилското село Сажденик. В област Благоевград е залят второстепенния път, който свързва селата Сатовча и Вълкосел. Остава в сила частичното бедствено положение, обявено вчера в кюстендилското село Гърляно заради пороите. Обстановката в селото се нормализира.  

Рапорт даден: Готови сме за европредседателството!

http://frognews.bg/news_146660/Raport-daden-Gotovi-sme-za-evropredsedatelstvoto!/

Напълно сме готови за европредседателството. Това заяви ресорният министър Лиляна Павлова пред БНР.

Намериха японската дъщеря на Наим

//dariknews.bg/novini/sviat/nameriha-iaponskata-dyshteria-na-naim-2064697

Първородното дете на великия щангист иска да се запознае със семейството на баща си

Сириец е организаторът на схемата за износ на лекарства

//dariknews.bg/novini/bylgariia/siriec-e-organizatoryt-na-shemata-za-iznos-na-lekarstva-2064698

Сириец е организатор на схемата за незаконен износ на лекарства за чужбина, съобщи БНР. Той е единият от задържаните при операцията на ГДБОП вчера.
 

Аварийните екипи в София се отзовали на 22 сигнала за завирявания и паднали дървета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591049

Аварийните екипи в София се отзовали на 22 сигнала за завирявания и паднали дърветаПрез днешния ден екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на 22 сигнала за завирявания на пътни участъци и паднали дървета и клони. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, цитирани от "Фокус". Почиства се от паднали камъни по велоалеята в Панчарево. Екипите проверяват и проходимостта на шахтите по Южната дъга, бул.

Двама души са блокирани в планината след затрупване на път в Кюстендилско

https://offnews.bg//112/dvama-dushi-sa-blokirani-v-planinata-sled-zatrupvane-na-pat-v-kiustend-670491.html

Двама души са блокирани в планината след затрупване на път близо до кюстендилското село Сажденик, съобщи БНТ. 

В област Благоевград е залят второстепенният път, който свързва селата Сатовча и Вълкосел.

Остава в сила частичното бедствено положение, обявено вчера в кюстендилското село Гърляно заради пороите, но обстановката започва да се нормализира. 

Вследствие на наводнение, предизвикано от повишаване нивото на река Бистрица в района на с. Гърляно и с. Долно село, са работили пожарни екипи, 2 багера, 3 камиона и кран. Прочистено е речното корито и светлите отвори на два моста в двете села. Насипана е едра скална маса на проблемните участъци от речното корито.

Превантивно стопаните на къщите, които са в близост до реката в с. Гърляно, са изтеглени на по-безопасно място и след понижаване нивото на реката те се завърнаха по домовете си, съобщиха от МВР.

"Хенри IV" на варненска сцена и тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=364688

Екстравагантната режисьорка Лилия Абаджиева представя и тази вечер на варненска сцена постановката си "Хенри IV", припомня Moreto.net. Тoва е втората постановка във Варненския драматичен театър на изтъкнатата режисьорка Лилия Абаджиева след забележителната й сценична версия на „Фауст“ от Гьоте през 2011 г.

Тази вечер ще може да се види последната Супер Луна за годината

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/03/3090127_tazi_vecher_shte_moje_da_se_vidi_poslednata_super_luna/?ref=rss


Тази вечер ще може да се наблюдава първата и последната Супер Луна за годината. Спътникът ще изглежда със седем процента по-голям и с 16 процента по-ярък от обичайното.<br /><br />Феноменът Супер Луна се проявява, когато пълнолунието съвпадне с перигея - момента, в който спътникът е най-близо до Земята. Това се случва около веднъж на 14 месеца. Разстоянието от Луната до Земята варира, защото орбитата ѝ е овална, а не кръгла.<br /><br />Позицията на Луната, която е...

Противоречия около крайнодесните в Германия

http://www.cross.bg/germaniya-kraiinodesnite-godini-1562305.html

/КРОСС/ Крайнодесните в Германия си избраха нови лидери, част от които са още по-противоречиви. На конгрес в Хановер, антиимигрантската и евроскептична партия „Алтернатива за Германия" издигна Александър Гауланд за свой заместник-председател. Партията на Меркел бележи най-ниския си рейтинг от 6 години Той се прочу с това, че иска историята да бъде пренаписана и нацистка Германия да не бъде определяна за главния виновник за Втората световна война. Конгресът на крайнодесните предизвика протести в града. Едно от шествията премина в безредици, при които имаше няколко пострадали и арестувани. На последните избори "Алтернатива за Германия" взе над 12% от вота и стана трета политическа сила. Така в парламента има крайнодясна партия за първи път от над 60 години.  

ГЕРБ: Вече 11 г. продължаваме борбата за европейското развитие на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591041

ГЕРБ: Вече 11 г. продължаваме борбата за европейското развитие на България11 години след началото продължаваме борбата за европейското развитие на България. Това се посочва в поздравителния адрес на председателя на партията Бойко Борисов и неговите заместници Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов повод годишнината от основаването на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Обстановката в Смолян заради пороите е критична, но не и трагична

http://www.mediapool.bg/obstanovkata-v-smolyan-zaradi-poroite-e-kritichna-no-ne-i-tragichna-news272616.html

Предупредителният оранжев код за проливни дъждове остава и в неделя за областите Смолян, Кърджали и Хасково. Ситуацията в първите две общини е критична, но бедстващи хора няма. От събота вечерта в община Смолян е обявено бедствено положение заради рязкото покачване нивото на реките Черна и Бяла и прелелите дерета. Все още има опасност на места река Черна да излезе от коритото си, потвърдиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", предаде БНР. След потопа в Бургаско в края на октомври, който взе четири жертви и нанесе сериозни щети, сега властите са предприели превантивни мерки, най-вече ако се наложи да бъдат евакуирани хора в Смолянско. Обстановката не е толкова трагична Свлачища от поройните дъждове в Смолян и региона откъснаха три села. В неделя по обед без достъп са Киселчово, Мугла и девинското Водни пад. На брифинг, в който участваха областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и директорите на полицията и пожарната в областния град, заместник- министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов заяви: "Обстановката не е толкова трагична. Агенция "Пътна инфраструктура" почиства своевременно получилите се свлачища и срутища по района. Слава Богу, реките се бяха повишили снощи до критично ниво, но в момента те не са в такова, тъй като тука водосборът е твърде голям при силен валеж, но така или иначе пък оттокът надолу е също е добър и голям и в момента обстановката е спокойна". "Ние се събираме постоянно, оценяваме ситуацията и там, където е нужно, изпращаме повече екипи, наши патрули да наблюдават застрашените места с една-единствена цел - да изведем хора, ако се наложи, да помогнем на отдалечените села, за да се спасят човешки животи. Такава опасност засега няма, подчертавам. Не бива да се създава паника в населението, защото очакват се 30-40 литра на квадрат в следобедните часове, което не е чак толкова много и не би могло да доведе до преливане на язовири и реки", каза още зам.-министър Балабанов. 72.5 литра на квадратен метър е отчетеното количество дъжд през последното денонощие в района на стамболовското село Долно Ботево - най-много за цялата Хасковска област. Въпреки това, по данни на областната администрация, обстановката в региона е спокойна и няма сигнали за проблеми, свързани с дъжда. В Благоевградско пътят Гоце Делчев-Сатовча-Доспат е сериозно подкопан от проливните дъждове. Двата опасни участъка са в отсечката за Вълкосел и в момента се ограничават със сигнални ленти, каза пред БНР кметът на общината Aрбен Мименов. По трасето на пътя са се образували и огромни локви от обилните дъждове. Силно се е активизирало свлачището в село Плетена, за чието укрепване от две години се чака финансиране. Има пряка опасност за най-близката къща, в която живее семейство пенсионирани учители. Очаква се решение дали хората ще бъдат евакуирани. Като цяло в област Благоевград ситуацията се нормализира. Слаби валежи има само на отделни места, предимно в планинските райони. По данни на МВР към неделя по обед обстановката в страната е нормална, осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци.

ГЕРБ се похвали за рождения си ден: България става все по-добро място за живот

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/03/3090107_gerb_se_pohvali_za_rojdeniia_si_den_bulgariia_stava/?ref=rss


В писмо до структурите и членовете на ГЕРБ ръководството на партията честити 11-та годишнина от създаването на формацията си, описва поредица от успехи на управлението и уверява, че България става все по-добро място за живот.<br /><br />Писмото, разпространено от пресцентъра на управляващата партия, е подписано от лидера и премиер Бойко Борисов и заместниците му Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.<br /><br />Започвайки с основаването на ГЕРБ на 3...

Каракачанов: Царските имоти са държавни, Симеон само да ги ползва

http://clubz.bg/61426-karakachanov_carskite_imoti_sa_dyrjavni_simeon_samo_da_gi_polzva

ВМРО ще иска свикване на съвета на управляващата коалиция по казуса с т. нар. царски имоти. Това заяви пред БНР вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО. Според него едно от възможните решеня за този казус е царското семейство да ползва имотите, но те да останат държавна собственост. Така бил решен този казус в Гърция и Сърбия.

"До 1944-та Симеон е бил цар и на днешната Република Македония. Това са историческите факти. Така че докато той е жив, мисля, че това обръщение "Ваше Величество" е въпрос на възпитание и отношение. Но, оттук нататък това не означава, че ние можем да говорим за престолонаследници и някакви други неща, свързани с някакво наследство, дължащо се при институция, наречена монархия. Ние сме република. Това е факт и то безспорен факт и той не подлежи на какъвто и да е коментар и на каквото и да е съмнение", заяви Каракачанов.

Той припомни, че в момента има мораториум върху разпореждането с имотите. Каракачанов изтъкна, че за три от тях има решения на съда на три инстанции, че те са държавна собственост.

"Имаше имоти, които безспорно бяха върнати, тъй като са частна собственост още от времето на неговия дядо - цар Фердинанд. Аз съм убеден, че националният интерес ще бъде защитен, но този въпрос първо трябва да бъде коментиран, преди да се предприемат действия в една или друга посока. Ако този въпрос не бъде обсъден на коалиционен съвет, аз мога да кажа, че няма да подкрепим такъв закон", каза още Каракачанов.

Темата за царските имоти се актуализира, след като се разбра, че регионалното министерство е предложило отлагане на две дела - за "Врана" и за "Царска Бистрица", с цел постигане на споразумение. По първия казус все още няма произнасяне на първа инстанция, но по втория държавата е спечелила делото на втора инстанция. Един от вариантите за решаване на въпроса е изготвяне на специален закон за царските имоти. Появиха се и опасения, че Симеон ще осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Делото там обаче е заради морататориума, наложен върху царските имоти по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

Досега държавата е спечелила на три инстанции делото за "Кричим". Това бе единственият дворец, чието връщане бе отказано на Симеон Сакскобургготски. На три инстанции са спечелени и делата за "Ситняково" и "Саръгьол". На две инстанции, освен делото за "Царска Бистрица", е спечелено и делото за бившето стопанство на УБО край Врана.

Каракачанов коментира и присъствието на Симеон в делегацията начело с премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия.

"Саудитска Арабия е монархия и те уважават биши или настоящи монарси, с които могат да се срещнат. Симеон Сакскобургготски беше гост на делегацията при посещението в Риад. Всеки един фактор, който може да допринесе, без значение дали е бивш монарх, бивш министър, бивш президент или пък човек с контакти някъде, не трябва да се пропуска. В края на краищата, за добро или за лошо, в тази част на света тези традиции имат своето значение", обясни Каракачанов.

Той отрече твърденията, че ролята на Сакскобургготски в политическия живот се засилва.

Каракачанов заяви, че няма причина да се бави ратифицирането на договора с Македония от Народното събрание и това предстои.

Осем българи ранени при пътен инцидент до Верона заради заспиване на волана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591022

Осем българи ранени при пътен инцидент до Верона заради заспиване на воланаБус с осем българи е катастрофирал на магистралата А4 до Пескиера, Северна Италия, в събота в 5 часа сутринта, съобщи местното издание на в. ”Кориере дела сера”. Превозното средство пътувало от София за Милано. Предполага се, че заради внезапно заспиване на волана бусът е блъснал тир с 49-годишен сръбски шофьор, който не бил ранен.

Докладът на БАН за АЕЦ „Белене“ преди да бъде манипулиран по настояване на правителството

https://bivol.bg/bas-belene-npp-report.html

В платформата за анонимно споделяне Balkanleaks се получи интегралният текст на междинна версия на доклада, изготвен от БАН по договор с БЕХ с предмет: „Изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)”. Тази версия на доклада е била предадена на БЕХ и Министерството на енергетиката в края на септември 2017. Някои от […]

Ананиев да отнеме правото за практика на арестуваните лекари, поиска шефът на Фармацевтични съюз

https://offnews.bg//zdrave/ananiev-da-otneme-pravoto-za-praktika-na-arestuvanite-lekari-poiska-s-670488.html

Здравният министър да отнеме правото да упражняват професията си на лекарите, заловени при акция срещу престъпна схема за реекспорт на онколекарства, поиска председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред bTV. 

В събота ГДБОП арестува 7 души във връзка с разбитата престъпна група. Според разследването Здравната каса е ощетена със стотици милиони левове, защото е платила лекарствата, които са били изнесени в Европа. 

От години знаем, а от 2014 г. сигнализираме институциите за паралелния износ на скъпи лекарства. От средата на юли седи нов вариант на Закон за лекарствените средства в хуманната медицина, с който може да бъде спрян износът, каза Гетов.

Той призова депутатите да дебатират по промените бързо и след 23-часови дебати, каквито имаше за бюджета, да приемат промените.

По думите му при организацията на фармацевтичната система в България не е трудно да се създаде престъпна схема за износ.

Основата е огромната разликата в цените. В България те са най-ниски. Ако за инсулин у нас се плаща 39 лева, в Германия той е 93 евро. Ако лекарство за болестта на Крон у нас струва 50 лв., в Германия е 60 евро. Това е проблем и на всички Източноевропейските страни. Ние захранваме пазара на скъпи лекарства в ЕС, посочи той. 

Родители се надбягваха с ученически раници под дъжда

http://dnes.dir.bg/news/nadbjagvane-ranitzi-26652604

Под мотото "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко", родители организираха надбягване с ученически раници, .

Взривиха хотел "Астория" на Златни пясъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591020

Взривиха хотел "Астория" на Златни пясъциЕдин от най-известните, емблематични хотели на първа линия на Затни пясъци - "Астория", вече е минало. Контролиран взрив го сравни със земята за по-малко от 4 секунди, за да бъде построен нов на същото място. Повече от 55 години "Астория" бе един от символите на курортния комплекс. Сантиментален символ на соц-лукса,

Стена от кипариси ще спира снягонавяванията на АМ "Тракия" край Карнобат

http://www.cross.bg/kiparisi-stena-karnobat-1562304.html

/КРОСС/ Готова е оградата от кипариси, която трябва да спира снега на АМ „Тракия" край Карнобат. До залесяването на 350 метра от аутобана се стигна, след като миналата зима стотици коли останаха блокирани там близо денонощие, припомня бТВ. Бурният вятър в района превръща всеки снеговалеж в препятствие. Сега на пътя му се изправя стена от кипариси. Очаква се в първата година кипарисите да спрат навяванията с около 60%. Според лесовъда Владимир Димитров обаче поддръжката на зелената стена е трудна, а ефектът - спорен. „По-ефективният начин щеше да бъде, ако поясът беше по-широк, който все пак да пропуска част от вятъра, но в него да може да се задържи снега", казва той. За да не ги чупи вятърът, дръвчетата ще бъдат привързани на три места.    

Пучдемон призова за превръщане на каталунските избори във втори тур на референдума

http://www.moreto.net/novini.php?n=364692

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон прикани днес извънредните регионални избори на 21 декември да бъдат възприети като втори тур на референдума за независимост на областта, съобщи в. "Паис", цитиран от ТАСС. "Духът на 1 октомври (когато се състоя плебисцитът за отцепване на региона от Испания) е дух, който може да надвие авторитаризма", заяви избягалият в Белгия Пучдемон.

Тръмп в 6:30 в неделя: Не съм искал от Коми да спре разследването за Русия

http://clubz.bg/61425-trymp_v_630_v_nedelq_ne_sym_iskal_ot_komi_da_spre_razsledvaneto_za_rusiq

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа туит рано сутринта в неделя, за да каже, че никога не е искал от бившия шеф на ФБР Джеймс Коми да спре да разследва бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Флин е първият представител на администрацията на Тръмп, който се е признал за виновен по обвиненията, повдигнати от специалния прокурор Робърт Мълър. Той разследва опитите на Русия да повлияе на изборите на президент на САЩ през 2016 г.

Доналд Тръмп уволни изненадващо Коми през май месец 2017 г. - само четири месеца след встъпването в длъжност на новата администрация.

Никога не съм искал от Коми да спре да разследва Флин. Поредната фалшива новина за прикриване на поредната лъжа на Коми!“, написа президентът.

Интересно е, че коментарът на президента в туитър е написан в 6:30 сутринта местно време в неделя.

Джеймс Коми бе уволнен едва след 4 години от общо 10-годишния си мандат начело на ФБР. В отговор на изненадващото действие на Тръмп, Коми огласи съдържанието на записките от разговорите му с Тръмп. Сред тях е и разговор, в който уволненият шеф на ФБР твърди, че президентът е искал от него да прекрати федералното разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

В петък Майкъл Флин призна, че е лъжесвидетелствал пред ФБР за срещата си с тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк. Той стана обвиняем по разследването за руската намеса, наред с бившия шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт и негов помощник.

Пред ФБР Флин е заявил, че на 29 декември 2016 г. не е говорил с Кисляк относно наложените санкции от страна на САЩ. Той съзнателно е лъжесвидетелствал пред властите.

През февруари Флин беше принуден да подаде оставка след като бе уличен в нерегламентирани контакти с посланика.

След признанието на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин в аферата за предполагаемите връзки с Русия, зетят на американския президент Джаред Къшнър попада под силен натиск.

Според информации в медиите, Къшнър е наредил на Флин да установи контакти с официални руски представители. Телевизия NBC се позовава на две доверени лица, чийто имена не се съобщават. "Вашингтон поуст" и сайтът BuzzFeed също сочат Къшнър за човека от преходния екип на Тръмп, който е подтикнал Флин да установи контакти с тогавашния руски посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. 

Къшнър е един от най–доверените хора на Доналд Тръмп. Ако наистина се докаже, че именно той е наредил на Флин да разговаря с Москва, т.нар. „руска афера” ще се озове вече в непосредственото обкръжение на президента.

Най-сложна е обстановката в Смолян

https://www.actualno.com/smolyan/naj-slojna-e-obstanovkata-v-smoljan-news_647474.html

Най-напрегнато миналата нощ беше положението в община Смолян, но бедстващи хора няма. Рязко са се покачили нивата н реките Черна и Арда. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” пред БНТ. Хора

Търновска дванайсетокласничка се върна с първо място от националната олимпиада по маркетинг

https://www.24chasa.bg/region/article/6590995

Търновска дванайсетокласничка се върна с първо място от националната олимпиада по маркетингДванадесетокласничката Ванеса Симеонска от Стапопрестолна професионална гимназия по икономика в Търново, специалност „Банково дело“, беше класирана на първо място с 96% успеваемост в Националната университетска олимпиада – направление “Маркетинг“, съобщиха от ръководството на търновското училище. Олимпиадата е организирана от Икономически

Николай Николов: Няма бедстващи хора

http://frognews.bg/news_146659/Nikolai-Nikolov-Niama-bedstvashti-hora/

Няма бедстващи хора след вчерашните проливни дъждове. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

"168 часа": На 75 години Стефан Данаилов е още по-прям, защото няма какво да губи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6586290

"168 часа": На 75 години Стефан Данаилов е още по-прям, защото няма какво да губиНай-обичаният български актьор Стефан Данаилов става на 75 години на 9 декември. Юбилеят му ще бъде отбелязан с поредица от събития в негова чест, чрез които празника на големия артист ще споделят и неговите неизброими почитатели. Черешката в програмата несъмнено ще е официалното представяне на 9-и в Народния театър “Иван Вазов” на

Проучване разкрива характеристиките на "жребеца" в леглото

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prouchvane-razkriva-harakteristikite-na-zhrebeca-v-legloto-2064694

Ако сте представител на силния пол и смятате, че завидният размер на пениса директно ви поставя в графата "жребец" в леглото, се лъжете. Резултатите от проучване показват, че според жените добрият любовник далече не се характеризира със своята надареност, пише в. "

Борисов благодари на членовете и симпатизантите за ЧРД на ГЕРБ

https://www.actualno.com/politics/borisov-blagodari-na-chlenovete-i-simpatizantite-za-chrd-na-gerb-news_647488.html

Благодаря на всички членове и симпатизанти на политическа партия ГЕРБ за усилията, които вече 11 години полагате, за да може страната ни да се променя към по-добро. Това написа премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook по повод 11-ата годишнина от създаването на партията. "Пожелавам Ви да сте живи и здрави, за да може заедно да продължим да градим европейското бъдеще на България", пише още Борисов.

Земна маса на пътя Мизия - Оряхово наложи нова организация на движението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591012

Земна маса на пътя Мизия - Оряхово наложи нова организация на движениетоВременно движението по път II-15 Мизия - Оряхово се извършва двупосочно в една лента поради наличие на земна маса на пътното платно. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна

Таджикски граничар беше убит при сблъсък с наркотрафиканти

https://www.actualno.com/asia/tadjikski-granichar-beshe-ubit-pri-sblysyk-s-narkotrafikanti-news_647473.html

Таджикски граничен полицай беше убит, а четирима негови колеги са ранени след сблъсъци с въоръжени трафиканти на дрога, които се опитали да преминат от Афганистан в Таджикистан, съобщиха властите в Душанбе. Граничарите се опитали да спрат „група афганистанци контрабан

Родители се състезаваха с ученически раници във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364701

Десетки родители се включиха в инициативата „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко“ във Варна, предаде репортер на Moreto.net. Малко след 11 часа бе даден първият старт на надбягването, в което възрастни се състезаваха натоварени с пълните чанти за училище на децата им.

Според науката, не бива никога, ама никога да спорим във фейсбук

http://clubz.bg/61424-spored_naukata_ne_biva_nikoga_ama_nikoga_da_sporim_vyv_fejsbuk

Виждали сте това да се случва десетки, ако не и стотици пъти. Публикувате мнение, несъгласие или линк във Фейсбук. Някой добавя (не)одобрителен коментар за мнението ви, за Вас или и за двете. Други се намесват в спора с техните гледни точки. Страстите се нажежават. Използват се груби думи. Скоро вие и някои от вашите приятели сте въвлечени във виртуална схватка, хвърчат обиди – често пъти между хора, които никога не са се срещали.

Оказва се, че има една проста причина да се случва така – ние реагираме много различно на това, което виждаме написано и това, което чуваме казано – дори тези неща да са съвсем същите. Това сочи резултат от интересен нов експеримент, проведен от изследователи от калифорнийския университет Бъркли и от Чикагския университет, пише „Вашингтон поуст“.

В проучването 300 участници са чели, гледали и слушали спорове по горещи теми като войната, абортите и кънтри музиката срещу рапа. След това участниците са били интервюирани за реакциите им по отношение на мненията, с които не могат да се съгласят.

Общият им отговор вероятно е много познат на всеки, който някога е водил политически спорове: широкото схващане е, че хората, които не са съгласни с нас, са или твърде глупави, или недостатъчно информирани, за да знаят по-добре. Но изследването е показало и още нещо – ясната разлика между онези, които са гледали или слушали някого – и другите, които са чели същите аргументи като текст.

Този резултат не бил изненада за поне един от изследователите, който се вдъхновил за експеримента след подобно свое собствено преживяване.

„Един от нас прочел във вестник думи на политик, с които не можел да се съгласи – обяснява изследователката Джулиана Шрьодер пред „Вашингтон поуст“. – Следващата седмица той чул точно същите думи от същия политик, но произнесени по радиото. И бил шокиран от това колко различна е реакцията му към чутите думи, в сравнение с времето, когато ги видял във вестника. Прочетен, коментарът му изглеждал скандален, но произнесен на глас му се видял разумен.“

Използваме погрешната медия

Изследването сочи, че най-добрият начин хора с несъгласия да изгладят различията си или да ги приемат с разбиране, като направят компромиси, се практикува от векове на граждански събрания или на масата за обяд. Но сега, когато толкова голяма част от нашите взаимодействия се развиват в социалните мрежи, чрез чатове, текстови съобщения и имейли, истинските разговори или дискусии стават все по-необичайни.

Вероятно не е случайно, че политическото несъгласие и общата язвителност никога не са били по-големи. Руснаците се възползваха от дисхармонията между живото слово и написания текст, като създадоха профили във Фейсбук и Туитър, които увеличиха допълнително вече съществуващата сред американците ожесточеност. Не е чудно, че постигнаха такива успехи.

Какво може да се направи? Първо, ако искате вашето политическо мнение или предложение за действие да бъде по-убедително, добре е да направите кратък видеоклип (или да поставите линк към друг такъв), вместо да напишете онова, което трябва да кажете. В същото време всеки път, когато четете нещо написано, което ви изглежда чуждо, си припомняйте, че когато го четете като текст може би това е част от проблема. Ако за вас е много важно да бъдете обективни, опитайте да го прочетете на глас или помолете някой друг да ви го прочете.

Накрая, ако вече сте по средата на спор във Фейсбук (или Туитър, или Инстаграм, по имейл), а от другата страна е някой, на когото държите, не продължавайте с коментарите на отговорите и отговорите на коментарите. Вместо това се вижте някъде на кафе и поговорете очи в очи. Или поне се чуйте по телефона.

Площад Славейков.

Искат президентът да наложи вето на забраната за нови лекарства

http://www.cross.bg/lekarstva-komentira-nzok-1562303.html

/КРОСС/ През изминалата седмица депутатите приеха бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина. В закона бяха записани специални текстове, с които се забранява на НЗОК да заплаща за лекарствени продукти "с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г". "Политиците решиха, че вместо да хванат крадците, ще накажат болните хора, като със закон въвеждат забрана да се купуват нови лекарства. Смятам, че това е огромна грешка", коментира пред Нова телевизия д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация. "През следващата седмица ще сезираме президента с молба да наложи частично вето върху тези текстове в закона. Молим президента за вето и молим депутатите да преразгледат този отвратителен и циничен текст, който ще забрани на българските граждани да имат достъп до нови терапии", изтъкна д-р Хасърджиев. "Така нареченият "мораториум" според мен е абсолютно измислено раздута тема в момента", коментира от своя страна бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. "През 2000 г. на пазара се появи прекрасно ново лекарство. Казваше се "Виокс"

Откриха японската дъщеря на Наим Сюлейманоглу, организират пътуването ѝ до Турция

https://offnews.bg//sviat/otkriha-iaponskata-dashteria-na-naim-siulejmanoglu-organizirat-patuva-670489.html

Откриха японската дъщеря на Наим Сюлейманоглу.

След смъртта на тежкоатлета стана ясно, че близките му търсят първородната му дъщеря, за да се запознаят с нея. 

Посланикът на Турция в Токио се задействал и успял да открие момичето. Наоми Секай Мори е посетила посолството на Анкара заедно с майка си, съобщават турски медии. 

Момичето казало, че много иска да посети Турция и да се запознае с близките на баща си, който почина на 18 ноември. 

В момента се организира нейното посещение. 

"Прочетох историята си в Filmin и заради това реших да дойда в посолството. Мама много ми е разказвала за татко", казва момичето.

Наоми е завършила спортната академия. За да замине за Турция, тя трябва да получи отпуск от фирмата, в която работи. 

Наоми е първородното дете на Сюлейманоглу. На олимпийските игри в Сеул през 1988 г., където Наим стана олимпийски шампион, млада японска журналистка - Киоко Мори, прави обширно интервю с легендарния щангист. Двамата не останали безразлични един към друг, а спортистът предложил на журналистката да дойде с него в Турция и тя се съгласила.

Двамата живеят в Анкара известно време. Ражда им се дъщеря, но тъй като не са женени, детето носи фамилията на майка си. 

Когато Наоми била на 2 или 3 години, двете с майка ѝ се върнали в Япония. 

Наим има още три дъщери - Нилай, Есин и Сезин, които присъстваха на погребението на баща си заедно с майката Хатидже. 

13 загинаха при удар на рибарски кораб в танкер край бреговете на Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6591005

13 загинаха при удар на рибарски кораб в танкер край бреговете на Южна КореяТринайсет души загинаха, а двама се водят изчезнали, след като южнокорейско рибарско корабче се сблъска с 366-тонен танкер край западния бряг на Южна Корея, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки бреговата охрана. На борда на 9,8-тонния рибарски съд, който се е преобърнал, е имало 22 души - двама души екипаж и 20 души, излезли на риболов.

Отговорът за Сакскобургготски в Рияд, който никой не иска да чуе

https://www.vesti.bg/bulgaria/otgovoryt-za-sakskoburggotski-v-riiad-kojto-nikoj-ne-iska-da-chue-6076837

Мнозина се чудеха какво прави бившият премиер в Саудитска Арабия по време на историческото посещение

Защо Сакскобургготски беше с Борисов в Рияд

https://www.vesti.bg/bulgaria/zashto-sakskoburggotski-beshe-s-borisov-v-riiad-6076837

Мнозина се чудеха какво прави бившият премиер в Саудитска Арабия по време на историческото посещение

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_146658/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 4 декември 2017 г. (понеделник), във връзка с подмяна на спирателни кранове на бул. „Христо Ботев“, Център се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Лиляна Павлова декларира пълна готовност за европредседателството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/03/3090105_liliana_pavlova_deklarira_pulna_gotovnost_za/?ref=rss


Организационно и логистично България е 100% готова за председателството, декларира министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. Лиляна Павлова.<br /><br />"Напълно готови сме и то не само с организационно-логистичната част. Много е важно, че сме готови с политическите ангажименти и е много важно да кажем, че сме готови с експертно-аналитичната част. Тя е много съществен елемент от подготовката, която проведохме", заяви Павлова в интервю...

Пациентски организации искат вето върху мораториума за нови лекарства

https://www.actualno.com/healthy/pacientski-organizacii-iskat-veto-vyrhu-moratoriuma-za-novi-lekarstva-news_647478.html

Пациентски организации ще сезират президента Румен Радев и ще поискат той да наложи вето върху бюджета на Здравната каса за 2018 г. заради забраната за нови лекарства. Текстове в него забраняват на НЗОК да заплаща плаща нови лекарства, няма да сключва договори с нови болн

Мъж обвини директор в Метрополитън опера в сексуален тормоз

http://www.cross.bg/godini-livaiin-iiork-1562301.html

/КРОСС/ Ръководството на Метрополитън опера в Ню Йорк извършва проверка на почетния й музикален директор Джеймс Ливайн, обвинен в сексуални посегателства, съобщи вестник "Ню Йорк таймс". Вътрешното разследване започнало след обнародването на полицейски отчет в медиите, в който се казва, че неназован мъж обвинил Ливайн в посегателства. По думите на потърпевшия, който живее в щата Илинойс, директорът го задявал през 1985 г. Тогава Ливайн е бил на 42 години, а обвинителят - на 15 години. Мъжът твърди, че сексуалния тормоз продължавал години наред.  

Наблюдават нивото на язовир "Суходол" и на реките в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590997

Наблюдават нивото на язовир "Суходол" и на реките в СофияЕкипи на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община са реагирали на 6 сигнала за завирявания в район "Витоша", съобщиха от общината, цитирани от БТА. По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършва постоянно наблюдение на нивата на язовирите и критичните участъци на реките.

CNN: САЩ рискуват да загубят надпреварата във въоръжаването от роботите на Русия и Китай

http://pogled.info/svetoven/CNN-sasht-riskuvat-da-zagubyat-nadprevarata-vav-vaorazhavaneto-ot-robotite-na-rusiya-i-kitai.91103

/Поглед.инфо/ На американските военни им предстои да решат: “да оглавят ли предстоящата революция” в сферата на изкуствения интелект или “да станат нейна жертва” на фона на новите предизвикателства от страна на Китай и Русия, предупреждават експертите в неотдавна публикувания докад. Според тях, на Вашингтон му е време да постави на първо място въпроса за отделяне на средства за развитие на изкуствения интелект, за да не загуби новата надпревара във въоръжаването, съобщава CNN.

Марио и Виктория: X Factor е незабравимо изпитание

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/mario-i-viktoriia-x-factor-e-nezabravimo-izpitanie-6076836

Какъв трябва да бъде X Factor-ът на България и какво е посланието, което искат да предадат с музиката си, разберете от интервюто с Марио и Виктория за Vesti.bg

Китай няма да затвори вратите си за глобалния интернет

https://www.investor.bg/web/456/a/kitai-niama-da-zatvori-vratite-si-za-globalniia-internet-251409/

Въпреки това кибернетичният суверенитет остава ключов в позицията на страната за развитието на интернет, се казва в обръщение на китайския президент Си Дзинпин

ИПИ: Мораториумите в здравеопазването не свиват разходи и не решават проблеми

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ipi-moratoriumite-v-zdraveopazvaneto-ne-svivat-razhodi-i-ne-reshavat-problemi-251407/

Реформите в здравноосигурителната система у нас от последните години са насочени единствено към централизираното управление на системата, пише Калоян Стайков

Павлова: Целта ни е България да бъде медиатор, инициатор и балансьор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590991

Павлова: Целта ни е България да бъде медиатор, инициатор и балансьорНапълно готови сме за европредседателството – целта ни е България да бъде медиатор, инициатор и балансьор. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова в предаването „Неделя 150“ по БНР. „Напълно готови сме и то не само с организационно-логистичната част, много е важно,

На 11-години Меган Маркъл променила сексистка реклама с писмо до фирмата

https://offnews.bg//zvezdi/na-11-godini-megan-markal-promenila-seksistka-reklama-s-pismo-do-firma-670487.html

Откакто принц Хари официално обяви годежа си с американската актриса Меган Маркъл, светът се опитва да разбере нещо повече за нея. Но се оказва, че бъдещата кралска особа привлича интереса към себе си още от дете.

Едва 11-годишна, Меган успяла да промени сексистка реклама за препарат за миене на съдове, като написала писмо до производителя. 

Направил ѝ впечатление слоганът на рекламата „Жените в цяла Америка се борят с мазни чинии и тигани” и понеже посланието не ѝ харесало, написала писма до производителя, до адвоката по граждански права Глория Алред, до Хилъри Клинтън, която тогава е Първата дама на САЩ, и до водещата на детската новинарска програма на Nick News Линда Елебри.

В писмата си тя говори за специфичния език, който е използван в рекламата и който е насочен изцяло към жените.

Елибри отговорила на писмото, като изпратила екип, който да интервюира младата Меган.

„Не мисля, че е правилно децата да растат с мисълта, че майката върши всичко”, казва Маркъл пред камерите.

В резултат на нейното писмо фирмата променя рекламата, замествайки „жените” с „хората”.

След този случай Меган става посланик на ООН и дори споменава тази история по време на речта си за Международния ден на жената през 2015 г.

„Едва единайсетгодишна разбрах, че ако наистина искам някой да ме чуе, трябва да напиша писмо до Първата дама. Писах и на моя източник на информация по това време, Линда Елирби, която беше водеща на детска новинарска програма, а след това и до адвоката Глория Алред, защото дори на единайсет исках да направя всичко по силите си”, разказва Меган.

„Накрая писах на производителя на препарата. Минаха няколко седмици и за моя изненада получих насърчителни писма от Хилъри Клинтън, от Линда Елирби и от Глория Алред. Беше невероятно. Детските новини показаха, че са изпратили екип в дома ми, за да разкажат историята. Само месец след това производителят промени рекламата. Точно в този момент разбрах колко сериозни са били моите действия. На единайсетгодишна възраст постигнах малкото си въздействие, като се изправих пред неравенството”, завърши Маркъл речта си.

Обвинение в сексуален тормоз застигна и Джефри Ръш

https://www.actualno.com/cinema/obvinenie-v-seksualen-tormoz-zastigna-i-djefri-rysh-news_647472.html

Носителят на „Оскар” актьор Джефри Ръш се оттегли от поста президент на Австралийската академия за екранна индустрия след обвинение за „непристойно поведение” срещу него, пише британският в. „Индипендънт”. 66-годишният ветеран на театъра и киното отрича о

Обстановката в страната е нормална, следят се опасните места

http://dnes.dir.bg/news/valezhi-potopat-26652472

На този етап обстановката в страната е нормална; осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Ямболският музей и баскетболният отбор с обща инициатива

http://www.cross.bg/basketbolen-myzeii-zala-1562298.html

/КРОСС/ Ямболският музей и местният баскетболен отбор започват обща инициатива, която има за цел да се популяризират емблематични за региона исторически обекти, а също и да се засилва интересът към баскетболната игра. Кампанията се казва "Историята е движение" и за начало са отпечатани 400 календара за 2018-та година. На страниците са заснети спортистите от баскетболен клуб "Тунджа"-Ямбол сред разкопки в археологическия резерват "Кабиле". Календарите ще се продават по 7 лева, а със събраните средства ще бъде оборудвана зала за деца в музея, разказва пред БНР директорът Стефан Бакърджиев: "Нашата идея е сградата да има някакъв интерактивен тип, тоест там децата чрез съответни игри, загадки и забавления да могат да научават историята." Календарът може да бъде купен преди всеки баскетболен мач в зала "Диана", както и в Регионалния исторически музей.  

Си Цзинпин: Китай няма да затвори вратите си за глобалния интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590972

Си Цзинпин: Китай няма да затвори
вратите си за глобалния интернет Китай няма да затвори вратите си за глобалния интернет, но кибернетичният суверенитет заема ключово място в позицията на страната за развитието на интернета. Това се казва в обръщение на китайския президент Си Цзинпин към участниците в Световна конференция по управление на интернет, открита днес в китайския град Учжън,

Благотворителен базар на Международния женски клуб (СНИМКИ)

http://clubz.bg/61423-blagotvoritelen_bazar_na_mejdunarodniq_jenski_klub_snimki

Най-мащабното събитие на Международен женски клуб–София – годишният Благотворителен базар – се провежда днес в Интер Експо Център. Благотворителният базар е едно от най-популярните събития в София, което повече от 20 години събира средства и ги дарява за различни каузи в България.

Базарът обединява усилията на повече от 50 държави и техните култури, чиято цел е набирането на средства за множество български каузи – здравни, образователни, социални. Участници от десетки страни представят пред посетителите на Базара своите традиции, ръчно изработени сувенири, изкуство, музика и култура и автентичната си национална кухня.

Благотворителният базар се реализира с подкрепата на представители на международната общност в България – посланици, представители на дипломатически мисии и техните семейства, компании, както и благодарение на многобройни сърцати доброволци. Стандартните билети са на стойност 4 лв., а тези за студенти и пенсионери – 2 лв. Предлага се и специален дарителски билет (VIP пропуск) на цена от 20 лв., който предоставя достъп до церемонията за откриване на Базара с всички официални гости, както и специални подаръци от Международен женски клуб – София. Както всяка година, така и тази, всички приходи от Базара ще бъдат предоставени за благотворителните инициативи и проекти, които Международният женски клуб – София подкрепя.

 

5 вида козметични продукти, които ще направят кожата ви млада и сияйна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6583426

5 вида козметични продукти, които ще направят кожата ви млада и сияйнаГрижата за кожата трябва да е част от ежедневието на всеки човек и най-вече на всяка дама. Освен основните правила – да се пазим от вредните слънчеви лъчи, да не злоупотребяваме с цигари и алкохол, да си даваме достатъчно време за почивка, да консумираме нужното количество вода – има и редица професионални продукти,

Марешки се почувства реабилитиран от разбитата схема за реекспорт на лекарства

http://www.barometar.net/90000/

От партията на Веселин Марешки – „Воля“, излязоха с позиция във връзка с разбитата престъпна група (както твърдят МВР, ГДБОП и прокуратурата) за реекспорт на животоспасяващи лекарства, информира news.bg „Месеци наред във водещи медии, включително в обществената телевизия, се наслагваше тенденциозно фалшивата новина, че схемите на реекспорт на скъпоструващи лекарства, с които се източва Националната […]

Обстановката в Смолянска община е усложнена заради свлачища (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obstanovkata-v-smolianska-obshtina-e-uslozhnena-zaradi-svlachishta-snimki-2064683

Обстановката в Смолянска община продължава да е критична заради активизирали се свлачища в следствие на проливните дъждове, които вече трето денонощие се не спират над района.
 

Каква риба да купуваме за Никулден?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakva-riba-da-kupuvame-za-nikulden-2064679

Потреблението на риба се увеличило двойно през последните години

20 000 израелци протестираха срещу опитите за съдебна недосегаемост на премиера

https://www.actualno.com/asia/20-000-izraelci-protestiraha-sreshtu-opitite-za-sydebna-nedosegaemost-na-premiera-news_647448.html

Около 20 000 израелци протестираха вчера по улиците на Тел Авив срещу законодателните инициативи, които според тях целят премиерът Бенямин Нетаняху да бъде имунизиран от корупционни разследвания. Една от тези инициативи предвижда на полицията да се забрани публикуването н

ПБЗН: Обстановката след валежите в страната е нормална

http://www.cross.bg/ychastutzi-ekipi-pbzn-1562299.html

/КРОСС/ Осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци Справка за извършени спасителни действия от 00.00 ч. на 02 декември до 06.00 часа днес. Кюстендил: Получени са общо 19 сигнала за усложнена обстановка в областта - обявено е частично бедствено положение за общ. Кюстендил и е въведен план за защита при бедствия в част „Наводнение". В следствие на наводнение, предизвикано от повишаване нивото на река Бистрица в района на с. Гърляно и с. Долно село, освен екипи на ПБЗН е привлечена техника за НАВР от строителна фирма Рила - 2 багера, 3 камиона и кран. Прочистено е речното корито и светлите отвори на два моста в двете села. Насипана е едра скална маса на проблемните участъци от речното корито. Превантивно стопаните на къщите, които са в близост до реката в с. Гърляно са изтеглени на по-безопасно място и след понижаване нивото на реката те се завърнаха по домовете си. - с техника на общ. Невестино е направено прочистване на речното корито на река Елешница в с. Ваксево. - в Дупница на ул. Васил Расолков в непосредствена близост до река Отовица е паднала подпорна стена на двор на къща. Къщата се намира на три метра от реката и поради опасност от подкопаване на основите й двамата жители са евакуирани при роднини.През цялото денонощие в критичните участъци на водоемите е организирано наблюдение.В момента няма действащи екипи на ПБЗН на терен, обстановката се нормализира

11 години първи!

http://pogled.info/bulgarski/11-godini-parvi.91102

/Поглед.инфо/ Позволете ми да ви предам своите най-сърдечни поздравления за юбилея на нашата скъпа и родна партия!

Президентът Радев заминава за Париж. Много любопитна е 3-дневната програма

http://frognews.bg/news_146657/Prezidentat-Radev-zaminava-za-Parij-Mnogo-liubopitna-e-3-dnevnata-programa/

Президентът Румен Радев заминава на работно посещение във Франция по покана на колегата си Еманюел Макрон, съобщават от пресцентъра на президентството.

Радев заминава на визита при Макрон

http://frognews.bg/news_146657/Radev-zaminava-na-vizita-pri-Makron/

Президентът Румен Радев заминава на работно посещение във Франция по покана на колегата си Еманюел Макрон, съобщават от пресцентъра на президентството.

Лекарствата у нас са най-добрите в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=364696

Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа. Това каза здравният министър Кирил Ананиев във връзка с разбитата престъпна група за паралелен износ на животоспасяващи лекарства.

В България се роди първото бебе след емболизация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590964

В България се роди първото бебе след емболизацияНа 29.11.2017 г. в русенска частна болница се роди първото у нас бебе, след направена емболизация на миоматозен възел на матката на майката. Информацията е от медицинското заведение. Процедурата е била последният шанс за младата жена да се сдобие с най-желаното – свое собствено дете. Търновчанката Й. Г.

Дора Янкова: С бюджет 2018 ГЕРБ остави развитието на здравеопазването във фризера

http://www.cross.bg/yankova-dora-komentira-1562300.html

/КРОСС/ Нужен е фонд, в който общините да имат средства за почистване на реките „Не може да се подменя волята на народа, чрез депутатите, и да се нарушава Конституцията." Това заяви по БНР народният представител от ПГ на „БСП за България" Дора Янкова по повод заявлението на парламентарната група, че ще даде на КС процедурата по приемането на държавния бюджет за 2018 г. За средствата, предвидени в бюджета за здравеопазване, Дора Янкова коментира, че ГЕРБ отново са заложили на статуквото, а всичко, свързано с иновации в сектора и модерно здравеопазване, е замразено. „Проблемите си останаха, както и 500 милиона лева задължения на многопрофилните и държавните болници", добави народният представител. На въпрос, свързан с вота на недоверие, заявен от страна на левицата, Дора Янкова коментира, че във вторник на заседание на парламентарната група „БСП за България" ще бъде обсъждан именно този въпрос. Във връзка с исканите промени на Конституцията от страна на ГЕРБ заради приватизацията, Дора Янкова заяви, че БСП категорично е на позиция - да се сложи на масата всичко за прехода. „Ние нямаме никакви притеснения да започнем дебат по тази тема

Кулинарен фестивал "Да споделим Никулден" във Варна

http://www.cross.bg/festival-kylinaren-varna-1562297.html

/КРОСС/ Кулинарен фестивал под надслов "Да споделим Никулден" ще се проведе за седма поредна година в Двореца на културата и спорта във Варна. В състезанието ще се включат готвачи от известни ресторанти, отбори на учебни заведения, читалища и индивидуални участници, предава БНР. Приготвените ястия ще бъдат продадени на благотворителен базар и средствата ще бъдат дарени на Дома за възрастни хора "Гергана".  

ЦРУ към Иран: Не засягайте интересите ни в Ирак

http://dnes.dir.bg/news/iran-irak-tzru-26652418

Директорът на ЦРУ Майк Помпейо предупреждава иранските генерали да внимават да не засегнат американските интереси в Ирак.

Първо в "24 часа": Откриха японската дъщеря на Наим

https://www.24chasa.bg/sport/article/6590946

Първо в "24 часа": Откриха японската дъщеря на НаимЯпонската дъщеря на Наим Сюлейманоглу е посетила посолството на Турция в Токио, съобщиха медиите в южната ни съседка. Тя била с майка си. Посланик Мерчан почерпил двете с баклава. Наоми Секай Мори заявила, че много иска да посети Турция и да се запознае със семейството на починалата легенда в щангите.

Кое е възвишението от "Възвишение" и още няколко места, на които е сниман филма

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/12/03/3089522_koe_e_vuzvishenieto_ot_vuzvishenie_i_oshte_niakolko/?ref=rss


Близо 95 хиляди души са гледали "Възвишение" - екранизацията по романа на Милен Русков, от премиерата му на 10 ноември, сочи боксофисът към 26 ноември на сайта на Националния филмов център. Само за три седмици филмът на Виктор Божинов почти застигна най-гледаното българско заглавие за годината - "Бензин" на Асен Блатечки (99 хил. зрители към 26.11) и със сигурност ще се нареди сред най-гледаните филми на новото българско кино.<br /><br />И заслужено -...

Д-р Йоткер - благодетелят на домакините

http://clubz.bg/61422-d_r_jotker_blagodetelqt_na_domakinite

Пивоварни, луксозни хотели и дори собствена флотилия – това притежава фамилията Йоткер днес, 125 години след забъркването на вълшебната смес, прославила д-р Аугуст Йоткер. Концернът включва над 400 фирми и има 25 хиляди служители по цял свят, но щабът и до днес е в Билефелд – случайно избраният за слагането на началото град във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Д-р Аугуст Йоткер е фармацевт по образование и изпълнен с амбицията да постигне нещо голямо – да отвори собствена аптека и да продава в нея продукти, които да му донесат известност и богатство. Първоначалният капитал се набавя покрай сполучливата женитба на пекарския син със заможната Каролине. И започват да търсят аптека за продан – първо в Берлин, където живеят, а когато това се оказва невъзможно, решават да вземат първата попаднала им. Така стигат до Билефелд и главата на семейството се впуска в експериментите си.

Всичко започва с малките пакетчета вълшебна смес за печене – бакпулвер. Снимка Уикипедия

Нито балсамът срещу лунички, нито тинктурата за брадавици или лепилото за порцелан не водят до жадувания пробив на пазара, докато Йоткер не се заема с разработката на смес, която да гарантира добрия вид и вкус на печивата. Бакпулверът междувременно вече е хит отвъд океана, но той съставя своя версия, която за съвсем кратко време превзема сърцата на германските домакини и печалбата още от самото начало е отлична. Йоткер много добре знае с какво се е захванал и целенасочено популяризира стоката си – по пакетчетата са отпечатани рецепти, за реализацията на които има нужда и от други негови продукти. 

Бакпулверът е първи, но изобщо не е последен – подготвяните във фирмата смеси последователно печелят доверието на потребителите. И как не, щом, както гласи рекламата – позволяват на домакините да се справят бляскаво и с най-неочаквано пристигналите гости. Основателят Аугуст Йоткер крои и не по-малко амбициозни планове за бъдещето, което вижда поверено на сина си Рудолф. Но младежът загива по време на Първата световна война във Вердюн, оставяйки бременна съпруга и невръстна дъщеричка. Бащата не успява да се съвземе от удара, две години по-късно умира и той, и на вдовицата му Каролине неизбежно й се налага тя да поеме бизнеса. 

Следвоенните времена не са най-благоприятните за тази цел – световна икономическа криза и голяма безработица, но г-жа Йоткер не се отказва, нещо повече – полага значителни грижи за персонала и когато, например, разбира, че новата опаковъчна машина би довела до съкращаването на 20 работни места, се отказва от нея.

Името Йоткер е живо – на основателите им се ражда внук Рудолф-Аугуст, но докато стане на възраст да се нагърби с фирмените дела, има немалко време. За съпругата и децата на геройски загиналия на фронта грижата има – в съответствие с поетия ангажимент – неговият приятел Рихард Казеловски. И точно той се оказва възлова, макар и съвсем не еднозначна фигура в следващите години: първо се жени за вдовицата, след това постъпва и във фирмата, от която му предоставят дял. Казеловски прави много за развитието на бизнеса, разработва нови идеи за рецепти и купува издателство, чрез което укрепва още повече фирмените позиции. Разполага и с отлични връзки с новите управляващи – не само е член на национал-социалистическата партия, но е и сред приближените на Хитлер. При това не по конюнктурни причини, а по най-дълбоки убеждения. Горд е, че по време на войната има възможността да снабдява армията с прахчетата си и производството продължава да се разраства, не без ангажирането и на военнопленници.

Седалището на концерна Д-р Йоткер в Билефелд. Снимка Уикипедия

Рудолф-Аугуст пък е настанен на спокойно място в щаба на нацистите в Берлин, но по своя воля се записва в армията – предполага, че един ден само офицери ще имат правото да са индустриални босове, а единственият начин да се сдобие с нашивки е този. Към края на войната обаче бляскавите хоризонти пред фирмата са силно покмръкнали - семейство Казеловски и две от трите им деца загиват  при съюзническа бомбардировка на Билефелд през септември 1944, а Рудолф-Аугуст е интерниран заради нацисткото си минало. Все пак само за осем месеца.

Завръщането му отваря нова страница в историята на предприятието – фабриката е изцяло обновена, докарани са нови машини за смесване и пълнене, започва и изграждането на втори завод.

„Настъпилите времена му подхождат, както и той на тях“, обобщава стечението на обстоятелствата правнукът на основателя Аугуст Йоткер. Годините на оскъдица са отминали и населението е склонно да харчи все повече и повече. В олицетворение на тогавашната модерна домакиня, за която без продуктите на Д-р Йоткер животът изглежда немислим, се превръща рекламното лица госпожа Ренате – симпатична, чевръста и експедитивна, истински модел за останалите. Свидетелството за нейната популярност е не на последно място и в това, че към фабриката е отворен специален офис, в който се събира пощата за г-жа Ренате – десетки писма всеки ден.

През това време босът Рудолф-Аугуст купува ли, купува нови и нови фирми, с които разширява концерна. Бакпулверът отдавна е само един от многото продукти, палитрата се разширява с производството на шампанско, бира и други спиртни напитки, а транспортирането се поема от собствена логистика – семейството влиза във владението на 40 товарни кораба. Рудолф-Август купува и банка, а самият той е пример за спестовност, както разказват очевидци. Пушел лула, но понякога посягал и към пурите, чиито отрязани крайчета методично събирал, за да използва след това тютюна за лулата си. „Различните хора предпочитат да харчат за различни неща. Мен ако питате за какво ми харесва да харча – нещата са много малко и дрехите, например, изобщо не са сред тях“, посочва милионерът в едно телевизионно интервю.

Все пак имал зимно и лятно порше – купе и кабриолет. А и резиденция в Лонг Айлънд, в която семейството можело да се наслаждава на благосъстоянието си далеч от хорските очи, в обществото на също такива богаташи. Рудолф-Аугуст държи всичко под контрол – включително общо осемте си деца от три брака, и никак не е очарован, когато най-големият му син Аугуст си избира съпруга, която не отговаря на изискванията на свекъра. Престолонаследникът е отлъчен и започва работа като банкер на Уолстрийт, но само за година – баща му има нужда от него и го привиква на свой ред да се заеме с управлението на концерна. Така настъпва ерата на замразените пици, които са най-голямото нововъведение под негово ръководство до степен Д-р Йоткер да заеме водещо място на пазара и в тази сфера.

Паралелно броят на фирмите, обхванати от империята, е редуциран – извършва се концентрация в няколко основни сфери. А след Аугуст идва ред на брат му Рихард да оглави бизнеса – човекът, пострадал най-много от принадлежността си към клана Йоткер. Милионерските синове, както е известно, са примамлива плячка за похитителите и с Рихард през 1976 се случва точно това – отвлечен е като студент в Бавария. Освободен е срещу 21 милиона германски марки – тежко ранен, но жив. Година по-късно похитителят е заловен, след като платил с банкнота от откупа, а травмите в крайна сметка не възпират Рихард да се ангажира с делата на фирмата. Днес оборотът на групата Йоткер е над 12 милиарда евро.

Свлачища откъснаха села в Смолянско, реките все още са пълноводни (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590948

Свлачища откъснаха села в Смолянско, реките все още са пълноводни (Снимки)Свлачища от поройните дъждове в Смолян и региона са откъснали три села от света. Без достъп към момента са селата Киселчово, Мугла и Водни пад, обявиха на съвместен брифинг зам. министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, областният управител Недялко Славов, кмета Николай Мелемов и шефовете на полицията и пожарната.

Държавният секретар на САЩ отрече да напуска поста си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/03/3090103_durjavniiat_sekretar_na_sasht_otreche_da_napuska_posta/?ref=rss


Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отрече твърденията, че ще напусне поста си и ще бъде заместен от настоящия директор на ЦРУ Майк Помпео, предаде агенция "Ройтерс".<br /><br />По-рано през седмицата водещи американски медии съобщиха, че Белият дом обсъжда план за промени в екипа по национална сигурност, който включва смяна на Рекс Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо. Според разпространената информация, позоваваща се на високопоставени източници от...

Атина постигна предварителна договорка с кредиторите си

http://www.cross.bg/atina-pazar-krediti-1562296.html

/КРОСС/ Гърция е постигнала предварителна договорка с международните си партньори, съобщи агенция Франс прес. Постигнахме споразумение на ниво служители по всички въпроси, разкри пред журналисти гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос, като добави че е доволен от направените договорки. Ключов елемент от преговорите беше отварянето на гръцкия пазар за газ и електричество, който досега беше доминиран от държавата. В отделно становище екипът от преговарящи от страна на международните кредитори също потвърди тази информация. Споразумението, включва серия от чувствителни политически мерки - във фискалната политика енергетиката, трудовия пазар, лошите кредити и приватизацията. То обаче може да открие пътя към нови кредити и да придвижи Гърция напред до връщането й към пълно пазарно финансиране. Споразумението трябва да бъде одобрено от финансовите министри на страните от еврозоната, на заседание, насрочено за утре. Финалният вариант на споразумението се очаква да бъде изготвен и ратифициран на 22-ри януари. Заемът трябва да бъде изплащан до август 2018-та, когато Атина се надява да успее да стабилизира икономиката си.  

Пожарникари вадиха шофьор, забил колата си в метален стълб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590820

Пожарникари вадиха шофьор, забил колата си в метален стълбПожарникари от Велико Търново са валиди в нощта срещу неделя 27-годишен ранен водач от смачкан автомобил. Катастрофата станала около 2 ч. на главния път Варна-Велико Търново. Шофьорът от Горна Оряховица е загубил управление, вероятно заради несъобразена с пътните условия скорост, и забил колата си в метален стълб.

Северна Корея отпразнува с пищни тържества изстрелването на ракета

https://offnews.bg//sviat/severna-koreia-otpraznuva-s-pishtni-tarzhestva-izstrelvaneto-na-raketa-670486.html

Северна Корея отпразнува с пищни тържества изстрелването на балистична ракета, съобщи Франс прес.

Успешното изпитание на междуконтиненталната ракета беше отпразнувано с фойерверки и хореографски изпълнения на градските площади.

Всекидневникът на Корейската трудова партия "Нодон синмун" помести на първата си страница снимки на пхенянския площад "Ким Ир-сен", претъпкан с бурно ръкопляскащи войници и цивилни.

На един от транспарантите се вижда надпис "Празнуваме с жар успешното изстрелване на "Хвасон-15", което демонстрира властната мощ на Северна Корея пред останалия свят".

Северна Корея изстреля вчера междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-15". Пхенян обяви, че ракетата може да носи ядрена бойна глава и да достига цялата континентална територия на САЩ.

Пхенян обвини Вашингтон, че си проси ядрена война. Напрежението между двете страни са засили в последните месеци и се очаква да продължи да нараства през следващата седмица, тъй като Южна Корея и САЩ планират военновъздушни учения с участието на близо 230 бойни самолета.

Хитрино писа четворка на Спартак

http://www.moreto.net/novini.php?n=364690

Хитрино победи Спартак 1918 с 4:0 в домакински мач от първенството на Североизточната трета лига, научи Moreto.net. Домакините загатнаха какво ще се случи още от началото на срещата, когато откриха резултата в 12 минута. Другите попадения дойдоха в 22, 31 и 35 минута, а гостите имаха претенции, че гол на Димитър Кулов не е зачетен заради засада.

Американски самолет-разузнавач е прелетят снощи край Кримския полуостров

http://www.cross.bg/izvurshil-kraii-krimskiya-1562295.html

/КРОСС/ Самолет, за който се смята, че е от американския флот, е извършил разузнавателна мисия късно в събота край бреговете на Кримския полуостров.Това съобщи руската агенция Интерфакс, като се позова на данни от западни системи за авиационен мониторинг. Машината е излетяла от остров Сицилия и няколко часа е летяла в район, който се намира на югозапад от град Севастопол. Маршрутът му към Черно море е преминал през въздушните пространства на Италия, Гърция и България. Агенцията припомня, че по-рано, на 30-ти ноември, безпилотен летателен апарат на Военновъздушните сили на Съединените щати е извършил безпрецедентен 12-часов полет в района около границата между ленинградска и псковска област.  

Лявата визия за Европа

https://offnews.bg//politika/liavata-vizia-za-evropa-670467.html

"Имаме визия. Имаме амбицията да я прокараме. Имаме силите да го направим" - така председателят на ПЕС Сергей Станишев обобщи провелия в петък и събота Съвет на Партията на европейските социалисти в Лисабон.

Ключовата дума във визията е "Да върнем доверието в Европа", но за да се разбере посланието може би по-напред трябва да се разкаже, защо тя трябваше да бъде казана именно от Лисабон.

Премиер на Португалия е Антонио Коща, лидер на социалистическата партия. Преди 2 години дори не успява да спечели изборите - десните са първи, но нямат мнозинство. Коща обединява около себе си всички останали партии и си осигурява мнозинство в парламента. Става премиер. За 2 години икономиката изригва. Открити са 240 000 нови работни места. За пръв път от години дефицитът намалява и доскоро закъсалата Португалия изпълнява и надминава бюджетните изисквания на ЕС. За пръв път от 1994 г. насам разликата между най-бедните и най-богатите намалява. На състоялите се наскоро местни избори социалистическата партия на Коща печели помитаща победа, каквато доскоро никой не би могъл да си представи.

Помня, преди 2 години, когато дойдох за изборите в Португалия, разказа Сергей Станишев от трибуната на форума. Навсякъде цареше отчаяние. Хората живееха в депресия. Сега Португалия разцъфтява. Виждаме чудеса, които не са даденост от Бога, а са направени от хората. Благодаря ти, Антонио, че ни върна надеждата!

Според социологическите проучвания, ако сега в Португалия има избори, социалистическата партия ще спечели разгромяваща победа. И това на фона на всички страни в Европа, където социалистите драматично губят.

Коща не е от политиците, които избират да се брандират като леви или десни, в зависимост кое им е по-изгодно в момента. Той е откровено ляв, много по-ляв, отколкото в България можем да си представим. Макар и силно проевропейски, предизборната му програма е основно срещу европейската политика на остеритет. Коща твърди, че затягането на коланите разбива устоите на обществото, защото унищожава солидарността между хората. Твърди, че за да се задвижи икономиката, трябва богатството да се разпределя по-справедливо. И само за 2 години преобразява страната.

Основният застъпник на новата лява визия е председателят на ПЕС Сергей Станишев. Но добрият пример, че тя е възможна, е Антонио Коща. В Лисабон двамата умело си подаваха топката, а начинът, по който за финал надъхаха съпартийците си, беше като в най-добрите традиции на соца.

Доверието

Да, факт е, че икономиката в Европа расте нагоре. Но в същото време социалните придобивки намаляват, неравенството се задълбочава. Не можем да оставим визията за развитието на Европа на консерваторите. Ако искаме да я спасим трябва да върнем доверието в нея, каза Станишев. Доверието, че Европа дава, а не взима. Доверието в нашето собствено социално общество е единственият начин да се реконструира Европа, е визията на Станишев.

Планът

Според Станишев има три ключови битки, които трябва да се проведат, за да се случи това. 

Първата е да се приложи на практика екшън-планът за изграждане на социален стълб в Европа. Той включва по-високи доходи, намаляване на неравенствата и всички благопожелания, които сме свикнали да слушаме от социалистите.

По-интересна е втората битка. Според Станишев Еврозоната трябва да се реформира и да се върви към икономическа и социална конвергенция (сближаване) и към социална реформа. На пръв поглед това могат да изглеждат общи думи, но имат съвсем различно звучене в португалски контекст. Един от кандидатите за шеф на Еврогрупата, от която в огромна степен зависи финансовата политика на Европа и приемането ни в Еврозоната е финансовият министър на Португалия Марио Сентено. Наричат го "Финансовия Роналдо" и е спорно дали на Коща или на него се дължи португалското чудо.

Лично от Станишев, а и от целия форум на ПЕС, Сентено получи огромна подкрепа. В кулоарите се говори, че това дали България ще бъде приета в Еврозоната или Европа ще продължи на две скорости в огромна степен зависи от това дали Сентено ще стане шеф на Еврогрупата.

Третата битка е още по-интересна. Тя е за това дали в следващия бюджет на ЕС да се намалят земеделските субсидии и фондовете за сближаване (от които идват повечето от европарите в България). Някои от големите държави (основно Франция) настояват за това с аргумента, че са се появили нови разходи - най-вече заради бежанците и заради сигурността. Отговорът на социалистите обаче е доста интересен - те твърдят, че няма проблем порасналите разходи да се посрещнат, ако се направят две неща - да се обложат с данък финансовите транзакции и което е още по-дръзко - да се затворят вратичките за избягване на данъци пред Гугъл, Фейсбук и останалите транснационални (а всъщност предимно американски) интернет компании. Данъците трябва да се плащат там, където компаниите изкарват печалбата си, подчертаха в речите си и Станишев, и Коща.

Какви са шансовете

Шансовете на социалистите да наложат своята визия за Европа не изглеждат реалистични на фона на поредицата им от изборни загуби. На тях на практика не им остана нито една голяма европейска страна, която да управляват. Голямата им звезда - британският лейбърист Джеръми Корбин, който само с появата си в Лисабон предизвика вълнение като при рок-звезда, дори вече е извън Обединена Европа. Надеждата сега е у германските социалисти. Ако влязат в коалиция с Меркел, те биха имали силата да прокарат на европейско ниво визията на ПЕС.

Шансовете да се обложат с данъци Гугъл, Фейсбук и останалите интернет гиганти, също не изглеждат за подценяване. Тази битка е много повече между Европа и Америка, отколкото между леви и десни, а и едните, и другите биха предпочели да имат повече пари в бюджета.

Сърцевината на промените - реконструкцията на Европа върху социална, а не финансова основа, обаче изглежда илюзорна, ако левите не си печелят изборите в собствените държави и така си осигурят мнозинство в европейските институции.

Речта на Коща

Речта, която Антонио Коща направи в Лисабон, е като за златния фонд в този жанр. Нисък, мургав и неугледен, не говорещ английски, Коща (за разлика от Корбин) не е човек, който те грабва с харизмата си. Дарбата му на оратор обаче е невероятна, а най-невероятното е, че това, което при предишните му речи е изглеждало фантазия, вече е реалност.

Коща говори за ценности. Казва, че битката сега е дали хората са по-важни или финансовите пазари. Вярва, че ако хората са добре, икономиката ще върви все по-добре и дава примери как се е доказало това в Португалия. Казва, че на популизма можем да отговорим, само ако се върнем сред гражданите. Давам си сметка, че целия форум със всичките му ВИП персони се пази от двама полицаи, а след него Коща си тръгва без охрана.

Говори за дигитална икономика със съзнанието, че няма друга освен нея. И някак си естествено и съвсем логично казва, че на Европа е нужна по-добра данъчна политика в дигиталната икономика. Американските технологични компании правят данъчен дъмпинг. Печалбата трябва да се облага там, където е изкарана.

За бежанците казва: Аз съм първият премиер в Европа, който има индийски произход. (Майка му е португалка, но коренеите на баща му са от Франция и от Гоа, португалска колония в Индия). След мен ще има и втори. Когато 2 континента са толкова близо, а имат толкова небалансирани общества и толкова небалансирани икономики, естествено е да има бежанци. И отговорът на проблемът е в подпомагането и умиротворяването на районите, от които идват бежанците.

Макар и непрекъснато критикуващ Брюксел, говори за Европа като нещо безалтернативно. Нуждаем се от Европа, защото само Обединена Европа би ни позволила да отговорим на предизвикателствата. Подробно обяснява как сближаването на стандарта между държавите ще подпомогне икономиката. Настоява еврото да е обединяващ, а не разделящ фактор, разгромява двойнствения стандарт за качеството на храните.

Когато завършва речта си, цялата зала е на крака. Последните му думи са я взривили:

Спомням си, че през 1960 г. амбицията на хората беше да стигнат до Луната. А за какво се борим сега? За нещо много по-просто - да намерим щастието си на земята.

Проливен дъжд и гъста мъгла на "Хемус" затруднява движението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590931

Проливен дъжд и гъста мъгла на "Хемус" затруднява движениетоПроливен дъжд и гъста мъгла на "Хемус" малко преди тунелите затруднява автомобилния трафик. Образували са се колони и в двете посоки, но няма задръстване. Очаквайте

САЩ излизат от глобалния договор за миграцията

https://www.actualno.com/america/sasht-izlizat-ot-globalnija-dogovor-za-migracijata-news_647457.html

САЩ няма да се присъединят към глобалния договор за миграция, който трябва да се приеме през 2018 година, защото не отговаря на интересите на страната. Това обяви постоянното представителство на САЩ в Ню Йорк. Там напомниха, че предишната администрация на Барак Обама се прис

След жребия за световното Русия запя: Де-Спа-си-бо!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6590904

След жребия за световното Русия запя: Де-Спа-си-бо!В група “А” се паднаха най-слабите отбори от 1-а и 4-а урна, както и предпоследните от 2-а и 3-а На пресконференцията преди жребия за световното в Русия, на която се говореше много за допинг и съвсем малко за футбол, президентът на ФИФА Джани Инфантино предложи на всеки желаещ да пипне топките с имената на отборите.

Тома Томов: Саудитска Арабия няма да строи хотели у нас

http://frognews.bg/news_146656/Toma-Tomov-Sauditska-Arabiia-niama-da-stroi-hoteli-u-nas/

Представители на Саудитска Арабия няма да дойдат в България да строят петзвездни хотели. Това заяви депутатът от БСП Тома Томов пред БТВ.

ГЕРБ с писмо до ГЕРБ: Ставаме все по-добри в работата си (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/61421-gerb_s_pismo_do_gerb_stavame_vse_po_dobri_v_rabotata_si_pylen_tekst

Ръководството на ГЕРБ поздрави структурите на партията по случай 11-ия рожден ден на ГЕРБ. Специалният поздравителен адрес е подписан от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и от тримата заместник-председатели на партията Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Ето и пълния текст на поздравителния адрес:

ДО

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПП ГЕРБ

ОБЛАСТНИТЕ КООРДИНАТОРИ НА ПП ГЕРБ

ОБЩИНСКИТЕ РЪКОВОДСТВА НА ПП ГЕРБ

КМЕТОВЕТЕ ОТ ПП ГЕРБ

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ПП ГЕРБ

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ

ПГ НА ПП ГЕРБ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Днес ГЕРБ навършва 11 години! Основавайки партията на 3 декември 2006 година, си поставихме за цел да сложим край на безпринципното управление на България. Към онзи ден коалицията, която макар и фактически да присъедини България към Европейския съюз, реално отдалечаваше страната ни от стандартите и ценностите на Европа. За нас европейското семейство не е формалност и участието в него е на първо място основано на правила и доверие. А по онова време доверието към българската държава липсваше – както от страна на европейските ни партньори, така и най-вече от българските граждани.

Затова от ГЕРБ поехме отговорността да обединим гражданите в стремежа ни за европейското развитие на България. Тогава взехме решение, което се оказа изключително правилно и ни помага и до днес – да се явяваме самостоятелно на всички избори и винаги да се стремим да управляваме сами. А ако гласовете на гражданите са такива, че се налага да участваме в коалиционно управление, да го правим единствено с партии в център-дясно и след подробно разписано коалиционно споразумение. Това укрепи доверието към нас и хората знаят, че когато управлява ГЕРБ е ясно кой носи отговорността за България.

Заради нашата принципност, откритост и отговорност, успявахме да спечелим почти всички избори през последните 11 години. За този период допуснахме само една сериозна загуба, но тя ни отрезви и ни направи по-силни. Освен това ни показа ясно, че тези, заради които влязохме в политиката, не са се променили ни най-малко за последното десетилетие. При ГЕРБ обаче развитието е видимо. Признавахме си грешките винаги, прочиствахме се и продължавахме напред. Благодарение на това ставаме все по-добри в работата си и това се вижда ясно от все по-ускоряващите се темпове на растеж, който е доказателство за добре свършената ни работа.

Спрямо годината на учредяването на ГЕРБ, Брутният вътрешен продукт на България вече се удвои. Основната заслуга за това е на ГЕРБ, защото двете тройни коалиции, доминирани от БСП, ни оставяха кризи, растящи дефицити, задълбочаващи се дългове, изхарчен резерв, спрени еврофондове, намалени кредитни рейтинги, икономически спад и международна изолация. Обратно – и при трите си правителства, ГЕРБ носи на България стабилност, балансирани бюджети, намаляване на дълга, увеличаване на фискалния резерв, работещи еврофондове, повишаване на кредитните рейтинги, икономически растеж и уважение сред международните партньори. Откакто гражданите ни повериха управлението на страната, България неизменно е сред лидерите по макроикономически показатели и растеж в Европейския съюз, което ни доближава с бързи темпове към средните стандарти в Европа.

Разбира се, всичко това би останало само статистика, ако не беше използвано за повишаване на качеството на живот на хората. Построихме и рехабилитирахме хиляди километри магистрали, пътища и жп-линии. Изградихме стотици пречиствателни станции, водни съоръжения, канализации и депа за отпадъци. Обновихме обществената среда във всички български общини, а столичното метро се превърна в един от най-успешните инфраструктурни проекти в цяла Европа. Подкрепяме бизнеса да създава стотици хиляди работни места. Не се поддадохме нито за момент на изкушението да увеличим данъците. Намалихме в пъти контрабандата и организираната престъпност. Увеличихме многократно инвестициите в здравеопазването и образованието. Утвърдихме устойчив ръст на пенсиите и минималната работна заплата.

Във външнополитически план ГЕРБ изгради доверие сред нашите съюзници, въз основа на което България се превърна както в лидер и крепител на стабилността на Балканите, така и във важен фактор при взимането на решения за бъдещето на Европа в Брюксел.

Днес, 11 години след началото, продължаваме борбата за европейското развитие на България. Колкото и невероятно да изглежда, близо 11 години след присъединяването ни към Европейския съюз, в България има сили, които искат отново да ни тласнат в други посоки и по други пътища. През последното десетилетие ГЕРБ е единственият гарант, че бъдещето на децата ни ще бъде европейско. И ние ще продължаваме да го отстояваме, независимо какво ще ни струва това. Въпреки всички конспирации и саботажи от страна на опонентите ни, правителството ни ще запази стабилността в държавата. Ще го правим не заради председателството на ЕС, а заради българите. Защото ние обичаме 100% от българския народ и работим за доброто на всички.

На всички Вас, които работите активно за каузата на ГЕРБ, пожелаваме търпение, разум и вяра. Помнете, че критериите към нас са по-високи. И обществото, и медиите, и чуждестранните ни партньори очакват от нас да бъдем еталон за морал и професионализъм. Това е високата летва, която сами си поставихме и ще поддържаме и занапред. Така че не се отпускайте и се пазете от всичко порочно, защото грешките няма да се толерират.

Бъдете отворени към младите, образованите и трудолюбивите! ГЕРБ е семейство, в което има място за всички, които са добронамерени и работливи. Усилията на всеки се виждат и оценяват.

В личен план бъдете здрави и спокойни. България става все по-добро място за живот, където децата ще имат по-добър живот от този на родителите си!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

03.12.2017 г.

Гр. София

Бойко Борисов

Председател на ПП ГЕРБ

Цветан Цветанов
Зам.-председател на ПП ГЕРБ

Йорданка Фандъкова
Зам.-председател на ПП ГЕРБ

Димитър Николов
Зам.-председател на ПП ГЕРБ

ГЕРБ за ГЕРБ: Ставаме все по-добри в работата си (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/61421-gerb_za_gerb_stavame_vse_po_dobri_v_rabotata_si_pylen_tekst

Ръководството на ГЕРБ поздрави структурите на партията по случай 11-ия рожден ден на ГЕРБ. Специалният поздравителен адрес е подписан от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и от тримата заместник-председатели на партията Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Ето и пълния текст на поздравителния адрес:

ДО

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПП ГЕРБ

ОБЛАСТНИТЕ КООРДИНАТОРИ НА ПП ГЕРБ

ОБЩИНСКИТЕ РЪКОВОДСТВА НА ПП ГЕРБ

КМЕТОВЕТЕ ОТ ПП ГЕРБ

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ПП ГЕРБ

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ

ПГ НА ПП ГЕРБ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Днес ГЕРБ навършва 11 години! Основавайки партията на 3 декември 2006 година, си поставихме за цел да сложим край на безпринципното управление на България. Към онзи ден коалицията, която макар и фактически да присъедини България към Европейския съюз, реално отдалечаваше страната ни от стандартите и ценностите на Европа. За нас европейското семейство не е формалност и участието в него е на първо място основано на правила и доверие. А по онова време доверието към българската държава липсваше – както от страна на европейските ни партньори, така и най-вече от българските граждани.

Затова от ГЕРБ поехме отговорността да обединим гражданите в стремежа ни за европейското развитие на България. Тогава взехме решение, което се оказа изключително правилно и ни помага и до днес – да се явяваме самостоятелно на всички избори и винаги да се стремим да управляваме сами. А ако гласовете на гражданите са такива, че се налага да участваме в коалиционно управление, да го правим единствено с партии в център-дясно и след подробно разписано коалиционно споразумение. Това укрепи доверието към нас и хората знаят, че когато управлява ГЕРБ е ясно кой носи отговорността за България.

Заради нашата принципност, откритост и отговорност, успявахме да спечелим почти всички избори през последните 11 години. За този период допуснахме само една сериозна загуба, но тя ни отрезви и ни направи по-силни. Освен това ни показа ясно, че тези, заради които влязохме в политиката, не са се променили ни най-малко за последното десетилетие. При ГЕРБ обаче развитието е видимо. Признавахме си грешките винаги, прочиствахме се и продължавахме напред. Благодарение на това ставаме все по-добри в работата си и това се вижда ясно от все по-ускоряващите се темпове на растеж, който е доказателство за добре свършената ни работа.

Спрямо годината на учредяването на ГЕРБ, Брутният вътрешен продукт на България вече се удвои. Основната заслуга за това е на ГЕРБ, защото двете тройни коалиции, доминирани от БСП, ни оставяха кризи, растящи дефицити, задълбочаващи се дългове, изхарчен резерв, спрени еврофондове, намалени кредитни рейтинги, икономически спад и международна изолация. Обратно – и при трите си правителства, ГЕРБ носи на България стабилност, балансирани бюджети, намаляване на дълга, увеличаване на фискалния резерв, работещи еврофондове, повишаване на кредитните рейтинги, икономически растеж и уважение сред международните партньори. Откакто гражданите ни повериха управлението на страната, България неизменно е сред лидерите по макроикономически показатели и растеж в Европейския съюз, което ни доближава с бързи темпове към средните стандарти в Европа.

Разбира се, всичко това би останало само статистика, ако не беше използвано за повишаване на качеството на живот на хората. Построихме и рехабилитирахме хиляди километри магистрали, пътища и жп-линии. Изградихме стотици пречиствателни станции, водни съоръжения, канализации и депа за отпадъци. Обновихме обществената среда във всички български общини, а столичното метро се превърна в един от най-успешните инфраструктурни проекти в цяла Европа. Подкрепяме бизнеса да създава стотици хиляди работни места. Не се поддадохме нито за момент на изкушението да увеличим данъците. Намалихме в пъти контрабандата и организираната престъпност. Увеличихме многократно инвестициите в здравеопазването и образованието. Утвърдихме устойчив ръст на пенсиите и минималната работна заплата.

Във външнополитически план ГЕРБ изгради доверие сред нашите съюзници, въз основа на което България се превърна както в лидер и крепител на стабилността на Балканите, така и във важен фактор при взимането на решения за бъдещето на Европа в Брюксел.

Днес, 11 години след началото, продължаваме борбата за европейското развитие на България. Колкото и невероятно да изглежда, близо 11 години след присъединяването ни към Европейския съюз, в България има сили, които искат отново да ни тласнат в други посоки и по други пътища. През последното десетилетие ГЕРБ е единственият гарант, че бъдещето на децата ни ще бъде европейско. И ние ще продължаваме да го отстояваме, независимо какво ще ни струва това. Въпреки всички конспирации и саботажи от страна на опонентите ни, правителството ни ще запази стабилността в държавата. Ще го правим не заради председателството на ЕС, а заради българите. Защото ние обичаме 100% от българския народ и работим за доброто на всички.

На всички Вас, които работите активно за каузата на ГЕРБ, пожелаваме търпение, разум и вяра. Помнете, че критериите към нас са по-високи. И обществото, и медиите, и чуждестранните ни партньори очакват от нас да бъдем еталон за морал и професионализъм. Това е високата летва, която сами си поставихме и ще поддържаме и занапред. Така че не се отпускайте и се пазете от всичко порочно, защото грешките няма да се толерират.

Бъдете отворени към младите, образованите и трудолюбивите! ГЕРБ е семейство, в което има място за всички, които са добронамерени и работливи. Усилията на всеки се виждат и оценяват.

В личен план бъдете здрави и спокойни. България става все по-добро място за живот, където децата ще имат по-добър живот от този на родителите си!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

03.12.2017 г.

Гр. София

Бойко Борисов

Председател на ПП ГЕРБ

Цветан Цветанов
Зам.-председател на ПП ГЕРБ

Йорданка Фандъкова
Зам.-председател на ПП ГЕРБ

Димитър Николов
Зам.-председател на ПП ГЕРБ

Мутко обеща топло посрещане на хомосексуалните и цветнокожите на световното първенство в Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/03/3090095_mutko_obeshta_toplo_posreshtane_na_homoseksualnite_i/?ref=rss


Руският вицепремиер Виталий Мутко увери, че в страната няма да има проблеми със сигурността на предстоящото световно първенство по футбол. Жребият за Мондиал 2018 беше изтеглен в петък, а именно сигурността е сред най-коментираните теми в последните месеци. Мутко даде пресконференция, на която гарантира, че всички необходими мерки са взети.<br /><br />"Мисля, че ни представят в много лоша светлина, като страна, в която върлува хомофобия и расизъм, но това не е вярно. Преди...

Преди второ четене на антикорупционния закон: ДПС иска да отпадне проверката на сигнали срещу политици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/03/3089907_predi_vtoro_chetene_na_antikorupcionniia_zakon_dps/?ref=rss


ДПС иска текстовете, които уреждат разследването на корупцията по високите етажи на властта да отпаднат, а заедно с "Обединените патриоти" те предлагат парламентът да избира не само председателят, но и екипа на бъдещия антикорупционен орган.<br /><br />Това са част от идеите, внесени от депутатите между първо и второ четене на проекта. Той ще бъде разгледан от правната комисия на парламента тази седмица на второ четене. Проектът на управляващите беше гласуван в края на...

Мутко обеща топло посрещане на хомосексуалистите и цветнокожите на световното първенство в Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/03/3090095_mutko_obeshta_toplo_posreshtane_na_homoseksualistite_i/?ref=rss


Руският вицепремиер Виталий Мутко увери, че в страната няма да има проблеми със сигурността на предстоящото световно първенство по футбол. Жребият за Мондиал 2018 беше изтеглен в петък, а именно сигурността е сред най-коментираните теми в последните месеци. Мутко даде пресконференция, на която гарантира, че всички необходими мерки са взети.<br /><br />"Мисля, че ни представят в много лоша светлина, като страна, в която върлува хомофобия и расизъм, но това не е вярно. Преди...

Тръмп призна защо е уволнил Майкъл Флин

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-prizna-zashto-e-uvolnil-majkyl-flin-6076835

Доскорошният съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност призна в петък, че е излъгал ФБР за разговорите, които е водил с бившия руски посланик в САЩ

Как да се предпазим от хакерски атаки?

//dariknews.bg/novini/tehnologii/kak-da-se-predpazim-ot-hakerski-ataki-2064634

Хакерските атаки зачестят както в България, така и по цял свят. С този проблем не могат да се справят дори и страни, които разполагат с големи ресурси и с най-добрите софтуерни инженери.

Как да се предпазим от хакерски атаки и да изградим по-добра защита за нашия компютър и пароли, п

Германия търси 4000 машинисти

http://econ.bg/Новини/Германия-търси-4000-машинисти_l.a_i.754112_at.1.html

Германия изпитва остър недостиг на локомотивни машинисти, пише "Саарбрюкер Цайтунг". "Общо в държавата се търсят между 3500 и 4000 машинисти",...

Двама щастливци си поделят рекордния джакпот във Финландия

https://www.actualno.com/europe/dvama-shtastlivci-si-podeljat-rekordnija-djakpot-vyv-finlandija-news_647456.html

Двама жители на Финландия спечелиха рекорден джакпот от националната лотария, съобщи държавната компания "Вейккаус". „Рекордният джакпот във Финландия от 14,4 млн. евро ще си поделят двама души. Печелившите числа станаха 3, 4, 17, 28, 31, 37, 39", казва се в съобщението. Имената им н

Пациентски организации: Радев да наложи вето заради забраната за нови лекарства (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590887

Пациентски организации: Радев да наложи вето заради забраната за нови лекарства (Видео) Пациентски организации ще сезират президента Румен Радев и ще поискат той да наложи вето върху бюджета на Здравната каса за 2018 г. заради забраната за нови лекарства. Текстове в него забраняват на НЗОК да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния

Десетки хиляди на протест в Израел срещу корупцията и премиера Бенямин Нетанаяху

http://www.cross.bg/premiera-netanayahy-hilyadi-1562294.html

/КРОСС/ Десетки хиляди протестираха в Тел Авив срещу корупцията и премиера Бенямин Нетанаяху. Срещу него се води разследване за злоупотреба с власт, които обвинения той категорично отрича. Според медиите в демонстрацията са участвали около 20 хиляди души и това е бил най-масовият протест отначалото на разследването срещу премиера. Израелците изразиха недоволството си срещу законопрект, който предстои да бъде гледан в парламента. В него е залегнала забрана за публикуването на резултатите от разследването срещу Нетанаяху.  

САЩ се оттеглят от Глобалното споразумение за миграцията

https://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-se-ottegliat-ot-globalnoto-sporazumenie-za-migraciiata-251406/

Според Вашингтон документът е в противоречие с американската политика по въпросите за мигрантите и бежанците

В Смолян е обявено бедствено положение заради дъждовете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/03/3090098_v_smolian_e_obiaveno_bedstveno_polojenie_zaradi/?ref=rss


Бедствено положение на територията на цялата община Смолян обяви през нощта на събота срещу неделя кметът Николай Мелемов. Причината са проливните валежи в района, в резултат на което реките Черна и Бяла преливат, съобщава БНР. Дъждът продължава да е проливен, но през нощта не е имало сериозни инциденти.<br />Две къщи са евакуирани, не се налага евакуация на други хора, съобщи тази сутрин областният управител на Смолян Недялко Славов, цитиран от агенция "Фокус". Той уточни, че...

Станишев на Съвета на ПЕС: Ще се борим за Социална Европа

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-evropeyski-parlament-pes-26652300

Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства, заяви Станишев на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон.

Тази вечер ще видим първата и последна Супер Луна за годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590868

Тази вечер ще видим първата и последна Супер Луна за годинатаТази вечер любителите на звездите по света ще могат да наблюдават първата и последна Супер Луна за годината. Нашият спътник ще бъде сравнително близо до Земята и ще изглежда със седем процента по-голям и с 16 процента по-ярък от обичайното, съобщи БТР. "Това е моментът, в който по време на пълнолуние луната е максимално близко до Земята, Явление,

Китай разкритикува опозицията на САЩ за пазарния му статут

http://econ.bg/Новини/Китай-разкритикува-опозицията-на-САЩ-за-пазарния-му-статут_l.a_i.754111_at.1.html

Министерството на търговията изрази остро недоволство от нежеланието на САЩ страната да получи статут на пазарна икономика в Световната търговска...

Седем души загинаха при сблъсък на рибарски кораб с танкер

https://www.actualno.com/asia/sedem-dushi-zaginaha-pri-sblysyk-na-ribarski-korab-s-tanker-news_647455.html

Седем души загинаха при сблъсък между рибарски кораб, плаващ под флага на Южна Корея и танкер в Жълто море. Още двама от борда на шхуната се водят за безследно изчезнали. На плавателния съд е имало общо 22 души. Шестимата пострадали се намират в тежко състояние. В спасителната операция са задействани 4 вертолета и 14 плавателни съда.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване