Дебили, мърша, идиоти...

http://clubz.bg/61411-debili_myrsha_idioti

Журналистът и депутат от БСП Тома Томов сравни своя колега и приятел Иво Христов с Петко Славейков и Христо Ботев. Томов, който е и най-възрастният депутат в парламента, припомни стихове на Славейков и Ботев, които според него са сравними с изказването на Христов, че 80% от българите са "дебилни".

"Петко Рачев Славейков казва "Не народ, а мърша". Ботев - "Вий сте идиоти". Ти може да си гневен".

Така Томов коментира изказването на Христов. Въпросните цитати са от стихотворението на Славейков "Не сме народ" и от стихотворението на Ботев "В механата".

Все пак Томов изтъкна, че никога не би говорил така. Според него обаче всеки човек, "дори най-лошият, дори най-малкият има душа, има мисъл".

"Ние всички сме едно, всички сме българи. Една птица има ляво крило и дясно крило. Политиката е начин да се общува, да се намери среден път", коментира Томов.

Според него езикът в парламента е твърде остър.

"Вероятно така се прави, аз лично не го приемам", коментира Томов.

Според него няма как България да е в ЕС и 3 млн. души да живеят отвратително.

"Посещението на премиера Бойко Борисов в Саудитска арабия е все едно да отидеш на гости на Сталин в Москва през 1937 г.", каза още Томов.

Той сравни чистката на принцове в Саудитска Арабия с чистките на Сталин, които той провежда над политическите си противници. Томов припомни, че Саудитска Арабия е една от реакционните и най-ужасните страни. Според него инвестиции от тази страна в България няма да има, защото сме малка държава. 

Томов коментира и присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията на Борисов.

"Това е един аристократ, в неговите вени тече кръвата на Краля-слънце. Отдавна бълагрската държава трябваше да намери пост на този човек, неговите връзки са огромни. Трябва да ползваме неговите качества, това е много хубаво, че той беше там", смята Томов.

Поредната луда идея на Мъск - да изпрати Tesla Roadster на Марс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283757_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D1%8A%D1%81%D0%BA+-+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+Tesla+Ro

 Американската компания Space X ще изстреля свръхтежката ракета Falcon Heavy през януари 2018 г. Това ще стане от космодрума Кейп Канаверал, съобщи изпълнителният директор на фирмата Илон Мъск в профила си в Twitter.

 

На борда на ракетата ще бъде поставена новата Tesla Roadster, като през цялото време ще звучи парчето на Дейвид Бауи – „Space Oddity”. Мъск разкри, че изстрелването ще бъде впечатляващо, като космическият кораб ще бъде насочен към орбита на Марс.

„Ракетата ще прекара милиарди години в космоса, стига да не се взриви още на старта”, обеща бизнесменът. Шефът на Space X и Tesla Motors обаче не даде други подробности за полета.

 

Самата Falcon Heavy е създадена на базата на ракетите от клас Falcon 9. Те са основна част от плановете на Мъск за завладяване на Марс. Предполага се, че тя ще може да доставя в околоземната орбита над 54 тона, а на Марс – около 13 тона.

Първият старт на тежката ракета бе отлаган много пъти. Тя трябваше да излети още през 2013 г., но това не стана. За последно през това лято Мъск обяви нова дата – ноември, но сега стартът е пренасрочен за януари.

По статията работи: Automedia.bg

Пътна обстановка в страната - 3 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364668

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения.

Учени разсеяха едно от големите опасения за електрическите коли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283756_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%B5%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 Електрическите коли се считат за автомобилите на бъдещето, за екологичната алтернатива на двигателите с вътрешно горене. 

Въпреки това обаче има все повече и повече критици, които се съмняват в екологосъобразността на електрически задвижваните превозни средства. Техният аргумент е ясен: емисиите на въглероден диоксид, които се отделят при производството на електрическа кола, са значително по-високи от отделяните от бензиновите или дизеловите автомобили газове.

Според тях това се дължи на енергоемкото производство на литиево-йонните батерии, които задвижват е-автомобилите. Шведско проучване наскоро показа, че около 150 до 200 килограма въглероден диоксид се произвеждат при производството на капацитет от 1 киловатчас.

Сега германското икономическо списание Manager Magazin поръча проучване от Масачузетския технологичен институт (MIT), за да разбере дали електрическите автомобили са всъщност по-мръсни от бензиновите и дизеловите. За тази цел учените са изследвали всички емисии - от тези при производството до тези, които възникват при карането на колите. Забележителният резултат: дори една много голяма кола, като джипа на Tesla Model X P100D, е по-чиста от малката, задвижвана с бензин Ford Fiesta SFE.

Наистина близо 13 тона въглероден диоксид, които са нужни за производството на Model X, са доста повече от петте тона при Ford, но след 175 хил. километра експлоатация Tesla изпреварва в теста германската кола заради много по-ниските емсиии по време на движение. При малката кола в движение се отделят доста емисии, но от друга - по време на производството на бензина също има доста сериозно отделяне на диоксид. Емисиите на въглероден диоксид, генерирани при шофиране на Tesla, идват непряко от производството на електроенергия.

Като цяло в движение Model X P100D на Tesla отделя 35 тона емисии на CO2 при 175 хил. километра, докато Ford Fiesta излива четири тона повече - 39 тона.

Разбира се, изчисленията зависят и от общия енергиен микс на даден регион. Например делът на енергията, добивана от въглищата в някои страни, като Швеция, е значително по-нисък от този в САЩ. За изчисленията в изследването учените са взели като основа германския електрически микс. Според доклад на вестник Die Zeit в Германия средностатистически за киловатчас електроенергия се произвеждат 601 грама въглероден диоксид. Но в регион с по-голям дял на възобновяеми енергийни източници Tesla ще се справи още по-добре.

“Основната причина за това е по-ефективното преобразуване на енергията в електрически задвижващия блок", коментира професорът от MIT Джесика Транчик.

Според американското Министерство на енергетиката електрическият автомобил превръща между 59 и 62 на сто от електрическата енергия в задвижваща мощ, докато конвенционалните двигатели с вътрешно горене могат да конвертират между 17 и 21 на сто.

Най-екологичният автомобил според индекса на MIT Carboncounter, който сравнява различни типове и марки автомобили по отношение на ефективността на разходите и климатичния ефект, е BMW i3, при който се отделят по-малко от 200 грама въглероден диоксид на миля. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Кирилова

Православен календар за 3 декември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6583351

Православен календар за 3 декемвриСв. прор. Софония. Св. свщмчк Теодор, архиеп. Александрийски Св. пророк Софоний живял в VII в. преди Христа. Той бил съвременник на пророк Йеремия и пророчествал в дните на цар Йосий. Софоний предсказал бедствията, които трябвало да постигнат Юдея и околните страни и предвещал на юдейския народ светли времена,

Солените стаи на Брайтън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283755_%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%82%D1%8A%D0%BD

 

Курортът на брега на Ламанша е като футуристичната културна проекция на Слънчев бряг, за която мечтаем, но никога няма да имаме

 

„Когато започнат горещите вълни тук – разбирай температури до 22 градуса, на плажа не можеш да си намериш място да застанеш и на един крак. Виждаш, че няма пясък и растителност, не е като в испанска картичка, но въпреки това този бряг е иконичен и привлича хора от цялата страна“, казва ми Каролин. Часът е 8.15 и само топлата усмивка на управителя на хотела (превъзходен мъж, която жените безвъзвратно са загубили като партия за флирт) ми помага да не усещам четирите градуса като сибирски бич. Намираме се в Брайтън и докато чакаме таксито, което

ще ни отведе към снимачната площадка на How The Hacks Works,

най-новото шоу за изобретатели

и полезни джаджи от клипове тип „Направи си сам“ на Viasat Explore, се взираме в сивата шир на Ламанша. С шепа журналисти от Източна Европа сме настанени в Кемп Таун, на метри от крайбрежния булевард, и ветровете те събуждат по-добре от двойно еспресо и юнашкото потупване по рамото от колега, мощен хърватин. Каролин е локалният координатор на медийната група и кореняк лондончанка, която често бяга от истеричния водовъртеж на столицата в Брайтън с двете си деца. Курортът й харесва дотолкова, че вече е проверила наемите – едно от най-скъпите места за живеене в Англия е, но все пак обитаването на прилична къща с двор е с една трета по-евтино удоволствие от аналогична оферта в периферен квартал на Лондон като Елтъм, например. Иронията е, че пак ще пътува два часа в едната посока от врата до врата, а влаковете до Брайтън за разлика от метрото са значително по-скъпи (по 60 паунда на калпак). Харесах Брайтън. Има космополитен дух и същевременно носи онова безметежно спокойствие, което само провинциалното градче може да ти даде. По-малко лудница (на всеки ъгъл чуваш чужда реч, но ги няма истерично жужащите тълпи с азиатски туристи, например) и повече удоволствия, концентрирани на квадратен метър. За редовия българин образователният център на графство Съсекс може и да прилича на британския еквивалент на Слънчев бряг. Бих се съгласила със сравнението, но само ако вкараме уточнението „футуристична културна проекция на курорта, който никога няма да имаме“.

 

 

Напускаме центъра с прословутия кей с минипроекция на „Дисни ленд“ и виенско колело на него и потегляме към Devils Dyke Farm, в чиито хангари Маркъс и Марк, водещите на How The Hacks Works, си умират да взривяват разни неща. Подскоците върху изключително неудобната сгъваема задна седалка на таксито и 20-минутното забавяне заради трафика не помрачиха удоволствието от гледката – на излизане от Брайтън, след низа от италиански ресторантчета, кокетни пекарни, лъскави бутици и евтинджос магазини от типа на TK Max, минаваш покрай детски градини в бели къщички ала вила „Вилекула“. Тухлени бизнес сгради на не повече от четири етажа, в които панорамните прозорци може и да карат служителите да се чувстват като в аквариум, но

за страничния наблюдател създават симпатичен академичен уют

Керамичните джуджета и свободно разхождащи се кучета са по-често срещани по моравите пред домовете от скъпите коли, въпреки че крайният квартал е нещо като холивудския „Ориндж Каунти“. Това, което ме грабва на 100% в Брайтън обаче, е съвършено различната Англия, която виждаш на крачка извън табелата му. Провинция като в роман на Джейн Остин, в която хълмовете остават суперзелени дори в средата на ноември, хълмовете са осеяни с пасящ добитък, гостилниците са по една на пътя в радуис от 70 км и червендалестата, но добродушна собственичка сервира джинджифил само под формата на бира дори в навечерието на Коледа.

 

 

Но да се върнем към града. Какво можеш да направиш за два дни в Брайтън? Два работни, подчертавам, дни, защото това в моя случай значеше две вечери и една свободна сутрин. Отговорът е простичък – да дишаш и да живееш. Настаняването в Кемп Таун ви спестява разходите за автобус, защото на практика сте в центъра и за 30 минути пеша имате достъп до основните улички за шопинг, барове, в които кандидат-наследници на Ед Шийрън не пускат китарата дори в понеделник вечер, и колоритни места за хапване. Първата вечер по традиция потърсих италиански ресторант наблизо. Попаднах на VIP (Very Italian Pizza), в който обслужването беше перфектно, а храната божествена (още не знам дали да се депресирам от факта, че по брит стандарт чашата ми с вино винаги е от „средна“ нагоре). На финала за разкошна пица с авокадо с размер на летяща чиния и две чаши вино платих под 20 паунда, което е доста разумна цена за заведение на топлокация. Единственият минус в цялата случка бе липсата на пространство – нещо, с което не мога да свикна и в пъбовете в центъра на Лондон. Масите са като в пъзел за сляп дейтинг и на практика се храните рамо до рамо с напълно непознати, гърбът ви опира във врата на съседа, а ако двойка влюбени си подаде пилешко крилце, бъдете сигурни, че част от соса ще ви опръска веждите.

 

 

 

Цялата медийна група получи и вечеря в The Salt Room („Солената стая“), един от най-добрите рибни ресторанти на Брайтън. Разположен е на крайбрежния булевард, на метри от „Хилтън“, и

впечатлява с гениалния минимализъм в интериора си –

дърво, стъкло и метал

които при липса на дизайнерски талант биха могли да родят подобие на индустриална барака, но в случая говорим за елегантност от класа. Признавам, не видях цените, но около нас бе пълно с млади двойки, гукащи се над свещ и чаша вино, което ме навежда на мисълта, че за веднъж месечно и по специален повод и редови студент може да си позволи посещение в Солената стая. Групата заложи на дегустационно меню, в което брускети и различни видове хайвер се редуваха със скариди, основно със сьомга и телешко, което лично аз върнах, за да ми го доизпекат (сосът на цвеклото в гарнитурата и кръвта от алангле месото не ме очароваха). Персоналът бе толкова бърз и ненатрапчив, че в един момент имах чувството, че за всеки от нас имаше личен сервитьор, готов да изпълзи от дискретния ню джаз полумрак на салона, за да ти долее чашата.

Естествено, след като овършах няколко книжарници и магазини за плочи, седнах на каменистия бряг, окъпан от вълните на Ламанша. Споделих един мъфин с няколко чайки. На предвидливо разстояние от мен хора на възраст от 15 до 70 довършваха обяда си и пийваха кафе, загледани в хоризонта. Не бях виждала такива нюанси на сивото в морската вода, както и такова кобалтово синьо в небето. За необръгналия българин плажът може и да изглежда като чакълеста алея в парка, но да постоиш дори само 20 минути на него действа презареждащо за сетивата. Опитайте го. Вятърът буквално ще издуха всичко, което ви тежи на душата в този момент.

Ако сте от типа туристи, чиято първа работа е да си вземат магнит за хладилника, а не душ и питие след полета, то задължителните спирки за вас са три – Sea Life, кулата British Airways 360 и дворецът Royal Pavilion. Аквариумът в Брайтън е на кръстовището по пътя за кея и е наистина приказен. Залите са с дворцова архитектура от викторианския период и са достатъчно големи, за да не ви създадат усещане за клаустрофобия при ударен наплив от посетители в дъждовен ден. Създаден през 1872 г., аквариумът е най-старият в света и приютява над 3500 обитатели на водния свят, сред които скатове, пингвини, костенурки и акули.

 

На 15 минути пеша от аквариума е кулата British Airways 360. Както подсказва цифрата в името й, футуристичната сфера от основата й се издига плавно към върха, предлагайки на обитателите й спираща дъха панорамна гледка към южното крайбрежие на Англия. Създателите на най-високата кула за наблюдение в света са Marks Barfield Architects, проектантите на Окото на Лондон. За да изпиете по чаша шампанско по залез и на над 60 метра над земята, ще трябва да броите по 16 паунда за билет.

В търговската част на Брайтън, между църквичките, уютните зелени площадчета с пейки за отдих, наглите чайки и грациозните, къпещи се във фонтаните лебеди, се намира Royal Pavilion.

Кулите му се забелязват от далеч

и привличат с индийската си архитектура

От вътре бившата лятна резиденция на Джордж IV е проектирана по китайски тертип. Това място трябва да се види, думите не стигат, за да бъде описано. Селфито от стаята за чай, чийто балкон гледа към прекрасните градини, е задължително. Цената за билет е повече от прилична - 13 паунда. 

Четворно блюдо с ряпа и целина

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6587563

Четворно блюдо с ряпа и целина Вдъхновено от индийската кухня Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Хороскоп за 3 декември, неделя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283754_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+3+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F

 Овен 21 март – 20 април

На всички нива този ден носи опити за натиск и манипулация. Лесно се влиза в конфликти. Сдържайте емоции и апетити, не позволявайте да ви вкарват в игра засягаща други двама. За всичко, което получите днес ще трябва в бъдеще двойно да плащате и да се стараете. Не си позволявайте да влизате в зависимости. Конфликтите от този ден трудно ще се преодолеят. Дистанциите ще се увеличат, а след това сближаването ще бъде особено трудно. Сънищата показват проблемите, които не търпят отлагане.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Телец 21 април – 20 май

Пълнолунието превъзбужда, отваря зверски апетити не само по отношение на храната, но и в общуванията. Трудно ще удържите страста и желанието да имате нещо на всяка цена. Съветът е да не посягате към забранения плод и към това, което сами сте определили като вредно, ненужно и опасно за вас, връзките и здравето ви. Спазвайте диета, не се срещайте с хора, които биха ви предизвикали и провокирали да направите грешен избор. Не си позволявайте изневери. Обърнете повече внимание на партньора. И той е изкушен.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Тенденцията е никой да не отстъпва. Ще се оказва масиран натиск и атака спрямо интересите на другите. Скандалите трудно ще се избегнат. Бъдете внимателни в отношенията. Дайте се сметка кой и какво е важно за вас и не отсъствайте от местата на личните си приоритети. Проблемът е, че имате много такива и доста сте се разпилели. Вероятно е да прекалите в едно и да предозирате друго. Като резултат може да загубите важно приятелство и да излезете от играта. Конкурентите ви се обединяват и действат като юмрук.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Увеличете самоконтрола, не позволявайте да ви провокират и предизвикват и не отивайте в крайности. В момент на афект може да кажете и направите нещо, за което да съжалявате. Пълнолунието превъзбужда, провокира ви да искате максималното в момент когато и другите са отворили голямата уста. Ако се скарате с някого може да развалите отошения градени с години. Очертават се наравностойни връзки, в които доминират търговските закони, а не чувствата.

В този ден всичко е за продан.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

Днес се активизира вътрешният змей на желанията във всеки човек. Амбицията да имате нещо на всяка цена ви подтиква да нарушите предписанията. Ще бъдете санкционирани от закона или притиснати от тези, които са напипали слабите ви места. Ограничете контактите. Добре ще ви се отрази малко повече дистанцираност особено от хора, които ви провокират да нарушавате и собствените си обещания. Вървите към изневери, но не само по отношение на партньора, а и на личните си разбирания за това кое е редно и кое не.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден на опасни връзки и опити за въздействие. Там, където отивате с любов и желание ще налетите на грубо сметкаджийство. За всичко ще се плаща и то с лихвите. Очертават се изблици на гняв и сърдене, ако нещата не стават както го искате или някой е недоволен. Не давайте в ръцете на друг козове против вас и семейството ви. Сложете край на разболяващи връзки. Днес и утре губите в играта на котка и мишка и с дейтвията си вредите на здравето. В хороскопа ви действа кръст на планетни сили. Не отивайте в крайности.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-3

 

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Пълнолунието покачва адреналина, подтиква ви към екстремни преживявания и връзки. Може да изживеете вълнуващи моменти и да удовлетворите една страст, но във всеки момент нека ви свети знака за внимание. Лесно се отива в крайности и в положения, за които дълго може да се плаща. Не правете нищо на всяка цена, за да не платите висока такава. Имате шанс да си прекарете добре. Бъдете внимателни и всичко ще е наред. Вечерта настава успокоение, емоциите се овладяват и така нужното ви равновесие е установено.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Днес всички искат много повече отколкото могат да дадат и предложат на другия. И при вас апетитите се изострят, очите шарят на всички страни в търсене на повече емоции, печалби и любов. Очертават се неравностойни връзки и положения, в които всеки гони различни цели, дори и да е в интимна близост с другия. Лесно може да възникнат скандали и да се направи крачка към необмислен избор. Нищо не избирайте и не променяйте. Точно днес не делете неделимото. Контролирайте се максимално и всичко ще е наред.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Пълнолунието противопоставя четири планети от вашия знак на Луната от Близнаци. Ще ви е трудно да контролирате положението, както у дома, така и в партньорските връзки, особено ако се изправите срещу колективните интереси. Може да се провали пътуване, пратенциите към вас се увеличават. Лесно се стига до душевна и физическа експлозия. Контролирайте чувства и амбиции. От една накриво казана дума може да пламнат свещени войни. Смирете апетитите, постарайте се да се напаснете на изискванията на близките и партньора.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Козирог 22 декември - 20 януари

Днес всичко прелива и превтасва. Отношенията излизат от рамките на добрия тон и лесно се прави крачка в непозволена посока. И строгият привидно Козирог ще бъде изкушен и съблазнен. Днес не е препоръчително да оставате сами и да страдате от липсата на внимание, но и прекалената емоция е вредна. Постарайте се да контролирате случващото се, да осмирявате емоциите на близките и децата, а за себе си да извлечете повече радост от всеки контакт. В храната наблегнете на бобовите култури, не яжте ябълки-подът на изкушенията.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

 

Водолей 21 януари - 19 февруари

Силен ден, в който не бива да превръщаш силата си в насилие и възможностите си в мото за другите. Стремете се да отпускате парата, да използвате натрупания потенциал градивно с мисъл за себе си и другите. Увеличете физическото натоварване, намерете приятни занимания за себе си и децата. Всяко отиване в крайности е опасно. Не превръщайте състезанията в открита интрига. Днес всеки иска да е пръв, а това създава хаос във връзките и блъсканица там, където се намират мечтаните екстри. Вечерта ще бъде тиха и приятна.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Искате едно, а става друго. В отношенията ви се промъква трети. Ще ви движат скрити мотиви. Не позволявайте на претенциите да вземат връх над здравия разум. Конфликтите от този ден трудно ще се преодолеят. Може да се стигне до раздели и рискови случайности. Дайте си точна сметка за нещата които правите и за целта, която гоните. Ден на плътски изкушеня и астрални битки. Лесно ставаме пионки в ръцете на чуждия интерес в желанието да постигнем нещо мечтано. На сън ще видите правилния път към целта.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Честит Рожден Ден!

Излизате от лична година осмица, която ви е дала вазможност за нова работа и повишение. Не пропускайте възможноста за подписване на нови договори, дори и в последните дни на годината. 2018 г. ще изисква преустрояване на редиците, приключване на определн етап от живота и лична инвентаризация. Дипломирайте се, сложете в ред връзки и отношения. На всички нива ще вървите към финала и дано там ви чакат с овации.

Родените днес идват на този свят с огромни апетити и страсти. Съветът е да не ги прахранвате. Научете ги да се контролират. Имат потенцил за велики дела, но може да станат и велики подлеци живеещи за чужда сметка. Пълнолунието дава пълнота в живота им, ако са обичани и желани.

Критичен ден за зачатие. Любов и омраза ще разпъват тези деца на кръст. Ще водят вечна битка със злото в тях и в околния свят. Може да станат велики учители или велики подлеци. Символ на живота им е гълъб, превръщащ се в орел.

Овен 21 март – 20 април

На всички нива този ден носи опити за натиск и манипулация. Лесно се влиза в конфликти. Сдържайте емоции и апетити, не позволявайте да ви вкарват в игра засягаща други двама. За всичко, което получите днес ще трябва в бъдеще двойно да плащате и да се стараете. Не си позволявайте да влизате в зависимости. Конфликтите от този ден трудно ще се преодолеят. Дистанциите ще се увеличат, а след това сближаването ще бъде особено трудно. Сънищата показват проблемите, които не търпят отлагане.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Телец 21 април – 20 май

Пълнолунието превъзбужда, отваря зверски апетити не само по отношение на храната, но и в общуванията. Трудно ще удържите страста и желанието да имате нещо на всяка цена. Съветът е да не посягате към забранения плод и към това, което сами сте определили като вредно, ненужно и опасно за вас, връзките и здравето ви. Спазвайте диета, не се срещайте с хора, които биха ви предизвикали и провокирали да направите грешен избор. Не си позволявайте изневери. Обърнете повече внимание на партньора. И той е изкушен.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Тенденцията е никой да не отстъпва. Ще се оказва масиран натиск и атака спрямо интересите на другите. Скандалите трудно ще се избегнат. Бъдете внимателни в отношенията. Дайте се сметка кой и какво е важно за вас и не отсъствайте от местата на личните си приоритети. Проблемът е, че имате много такива и доста сте се разпилели. Вероятно е да прекалите в едно и да предозирате друго. Като резултат може да загубите важно приятелство и да излезете от играта. Конкурентите ви се обединяват и действат като юмрук.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Увеличете самоконтрола, не позволявайте да ви провокират и предизвикват и не отивайте в крайности. В момент на афект може да кажете и направите нещо, за което да съжалявате. Пълнолунието превъзбужда, провокира ви да искате максималното в момент когато и другите са отворили голямата уста. Ако се скарате с някого може да развалите отошения градени с години. Очертават се наравностойни връзки, в които доминират търговските закони, а не чувствата.

В този ден всичко е за продан.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

Днес се активизира вътрешният змей на желанията във всеки човек. Амбицията да имате нещо на всяка цена ви подтиква да нарушите предписанията. Ще бъдете санкционирани от закона или притиснати от тези, които са напипали слабите ви места. Ограничете контактите. Добре ще ви се отрази малко повече дистанцираност особено от хора, които ви провокират да нарушавате и собствените си обещания. Вървите към изневери, но не само по отношение на партньора, а и на личните си разбирания за това кое е редно и кое не.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден на опасни връзки и опити за въздействие. Там, където отивате с любов и желание ще налетите на грубо сметкаджийство. За всичко ще се плаща и то с лихвите. Очертават се изблици на гняв и сърдене, ако нещата не стават както го искате или някой е недоволен. Не давайте в ръцете на друг козове против вас и семейството ви. Сложете край на разболяващи връзки. Днес и утре губите в играта на котка и мишка и с дейтвията си вредите на здравето. В хороскопа ви действа кръст на планетни сили. Не отивайте в крайности.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-3

 

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Пълнолунието покачва адреналина, подтиква ви към екстремни преживявания и връзки. Може да изживеете вълнуващи моменти и да удовлетворите една страст, но във всеки момент нека ви свети знака за внимание. Лесно се отива в крайности и в положения, за които дълго може да се плаща. Не правете нищо на всяка цена, за да не платите висока такава. Имате шанс да си прекарете добре. Бъдете внимателни и всичко ще е наред. Вечерта настава успокоение, емоциите се овладяват и така нужното ви равновесие е установено.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Днес всички искат много повече отколкото могат да дадат и предложат на другия. И при вас апетитите се изострят, очите шарят на всички страни в търсене на повече емоции, печалби и любов. Очертават се неравностойни връзки и положения, в които всеки гони различни цели, дори и да е в интимна близост с другия. Лесно може да възникнат скандали и да се направи крачка към необмислен избор. Нищо не избирайте и не променяйте. Точно днес не делете неделимото. Контролирайте се максимално и всичко ще е наред.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Пълнолунието противопоставя четири планети от вашия знак на Луната от Близнаци. Ще ви е трудно да контролирате положението, както у дома, така и в партньорските връзки, особено ако се изправите срещу колективните интереси. Може да се провали пътуване, пратенциите към вас се увеличават. Лесно се стига до душевна и физическа експлозия. Контролирайте чувства и амбиции. От една накриво казана дума може да пламнат свещени войни. Смирете апетитите, постарайте се да се напаснете на изискванията на близките и партньора.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Козирог 22 декември - 20 януари

Днес всичко прелива и превтасва. Отношенията излизат от рамките на добрия тон и лесно се прави крачка в непозволена посока. И строгият привидно Козирог ще бъде изкушен и съблазнен. Днес не е препоръчително да оставате сами и да страдате от липсата на внимание, но и прекалената емоция е вредна. Постарайте се да контролирате случващото се, да осмирявате емоциите на близките и децата, а за себе си да извлечете повече радост от всеки контакт. В храната наблегнете на бобовите култури, не яжте ябълки-подът на изкушенията.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Лекарствата у нас са най-добрите в Европа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarstvata-u-nas-sa-naj-dobrite-v-evropa-2064621

Мнението е на здравният министър сред разбиването на схемата за износ за милиони

Премазаният от свлачище мъж се пенсионирал преди дни, работил като шофьор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/premazaniiat-ot-svlachishte-myzh-se-pensioniral-predi-dni-rabotil-kato-shofior-2064644

Загиналият при нелепия инцидент в ловната хижа край златоградското село Долен Красимир Боюклиев се е пенсионирал наскоро, като близо десет години работил като шофьор в градския транспорт в София. Жителите на цялото родопско село са потресени от случилото се.

Nissan Qashqai стана агресивен отвън и изтънчен отвътре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283753_Nissan+Qashqai+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D0%BD+%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1

 

Най-успешният модел на японската марка получи множество подобрения

От лансирането на Nissan Qashqai през 2007 година са продадени над 2,3 милиона автомобила. Въпреки че от появата му на пазара са навлезли над дузина достойни конкуренти, днес Qashqai е най-продаваният кросоувър в Европа с пазарен дял над 10,3%. Освен това Qashqai е най-успешният модел в 83-годишната история на Nissan Европа.

Моделът спечели над 80 награди, включително 19 титли „Автомобил на годината”. По случай 10-годишното лидерство в сегмента на кросоувърите, Nissan Qashqai получи всеобхватни подобрения, които се базират на задълбочената обратна връзка от клиентите. Те са направени с цел утвърждаване на позицията му на най-продаван кросоувър в Европа.

 

 

С обновения кросоувър Nissan Qashqai, японците въвеждат съществени подобрения в характера на автомобила. Новостите се изразяват в модерния екстериорен дизайн, по-високото качество в интериора и подобрените динамични параметри. Сега Qashqai е оборудван с пълен набор от първокласни функции, като са добавени и нови интелигентни технологии за безопасност за водача. От началото на 2018 г. за Qashqai ще се предлага технологията за автономно управление ProPilot, която контролира завиването, ускорението и спирането при движение в една лента на магистралата. Това ще даде на клиентите по-голяма сигурност, подобрен контрол и по-голяма свобода по време на голямо задръстване.

 

 

Външният вид на Nissan Qashqai е значително обновен, като общата визия, която създава, е за по-спортен и изискан динамичен стил. Цветовата палитра на Nissan Qashqai е разширена с два нови ярки цвята – ярко синьо (на снимките) и кестеняво бронзово. Отпред изпъква променената V-образна радиаторна решетка с по-голямо логото на Nissan. Бронята и предният капак са по-агресивни, фаровете са ревизирани, а новите LED светлини са получили формата на бумеранг. Светлините за мъгла вече не са кръгли, а правоъгълни. Адаптивните фарове повишават безопасността през нощта. Светлините отзад също са с мотив във формата на бумеранг.

 

 

Подобренията в интериора на обновения Qashqai се изразяват в нова конфигурация на таблото и централната конзола, нови материали с по-високо качество и модерни интелигентни технологии. Новото най-високо ниво на оборудване Tekna+ разполага със седалки, тапицирани с висококачествена кожа Nappa с луксозна триизмерна обработка за централните панели. Новият D-образен мултифункционален волан е с хромирана декорация. На него е монтиран 4-посочен контролер за дисплея на водача, за по-интуитивно ползване. Навигационната система със 7-инчов цветен сензорен дисплей сега предлага интелигентен потребителски интерфейс. Като опция има нова премиум аудиосистемата BOSE със 7 високоговорителя в автомобила.

 

 

Обновеният Nissan Qashqai се предлага с ефективни двигатели, като всеки мотор използва турбокомпресор, за да се намали работния обем, вредните емисии и разхода на гориво, като едновременно с това запазва отлична динамика с водещи в класа емисии CO2. Двигателната гама се състои от два бензинови и два дизелови агрегата, с възможност за избор между две или четири задвижващи колела. Най-малкият бензинов двигател е 1.2 Turbo със 115 к.с., а по-мощният е 1.6 Turbo със 163 к.с. И двата турбомотора се комбинират само с предно предаване и 6-степенна ръчна скоростна кутия, като за по-малкия се предлага и новата безстепенна автоматична трансмисия X-tronic CVT.

Турбодизеловите мотори са 1.5 dCi със 110 к.с. и 1.6 dCi със 130 к.с. Клиентите могат да избират между 6-степенна механична скоростна кутия или автоматична трансмисия X-tronic CVT, като само вариантът с механична кутия се комбинира със задвижване на всички колела 4х4.

 

 

Най-динамичен е турбодизеловият агрегат 1.6 dCi 130, който се предлага и със задвижване 4х4. Този двигател е с максимална мощност 130 к.с. и максимален въртящ момент 320 Нм постига перфектен баланс между висока динамика и изключителна икономия на гориво. Спринтът от място до 100 км/ч отнема малко над 10 секунди, а ускорението от 80 до 120 км/ч изисква не повече от 8 секунди. Темпераментният характер на двигателя се усеща най-добре при старта от място, при изкачване на баир и при изпреварване с ограничена видимост. Във версията с 6-степенна механична кутия и двойно предаване 4х4, средният разход е едва 4,9 л/100 км.

 

 

Фейслифтът на Nissan Qashqai е получил редица подобрения, които са допринесли за  превъзходните пътни характеристики. Автомобилът вози стегнато и комфортно, независимо от пътната настилка. Кормилната система е напълно преработена и е настроена така, че осигурява по-естествено усещане при шофиране. Това е довело до по-пряка обратна връзка от завиващите колела. Пътното поведение е по-рафинирано, благодарение на модификациите по окачването, амортисьорите и системите за завиване. Внедрените в купето абсорбиращи материали и увеличената дебелина на стъклата са довели до намаляване на шума от колелата, двигателя и вятъра. Новият Qashqai отново се предлага със система за задвижване на четирите колела All Mode 4x4-i, която осигурява сцепление при всякакви условия, особено през зимата.

 

 

Обновеният Nissan Qashqai вече се предлага в България и отново ще се бори за короната в сегмента на кросоувърите, не на последно място и с приемливата си цена, започваща от 33 290 лева за бензиновия модел с предно предаване и 48 990 лева за дизеловия вариант на кросоувъра със задвижване 4х4, комбинирани с 6-степенна ръчна скоростна кутия.

 

 

Nissan Qashqai 1.6 dCi 4x4 N-Connecta

1,6-литров 4-цилиндров турбодизел

6-степенна механична скоростна кутия

130 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин

320 Нм въртящ момент при 1750 об/мин

10,5 секунди ускорение от 0-100 км/ч

190 км/ч максимална скорост

4,9 л/100 км среден разход на дизел

129 г/км емисии на СО2

54 140 лева цена на модела

Български роми в Германия помагат на бедни деца от Видин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283752_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B

 Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си. Верни на този библейски принцип, няколко български роми от Кобленц стартират преди броени седмици една забележителна инициатива: от Германия и други части на Европа те събират коледни дарения за бедните деца от родния им град Видин, придобил печална слава като най-бедния регион в Европейския съюз.

"Чрез тази акция искаме да съберем парични средства и зимни дрехи, с които да облечем бедни деца от Видин", казва в разговор с Дойче веле Русин Коцев, един от инициаторите на доброволческата акция. "Имаме хора, които ще отговарят за събирането на дарения в германските градове Кобленц, Кьолн, Хамбург, Франкфурт и Касел, но дарения ще се събират и в Мадрид и София", обяснява той.

Роми помагат на бедни деца

"Ние сме имали възможност да напуснем страната и да заживеем по-добре навън, но други нямат такава възможност. Много от тези, които са останали във Видин, а и в други части на страната, се борят със сурови условия - особено през зимата. Затова и решихме да помогнем от разстояние - кой с каквото може", казва Русин. Той подчертава, че даренията не са предназначени само за ромите във Видин. "Още при стартирането на кампанията уточнихме, че става въпрос за видински деца - без значение от какъв етнос. Даренията са предвидени за деца в неравностойно положение между 4 и 14 години. За нас няма значение къде живее детето или от какъв етнос е", казва Русин.

Колкото повече хора направят дарение, толкова повече видински деца в неравностойно положение ще получат зимни дрехи и играчки. Даренията се координират основно през Фейсбук. А който желае да се включи, може да даде своя принос до 17 декември. Събират се главно нови или употребявани играчки и детски зимни дрехи (пуловери, блузи, якета, панталони, шапки, шалове). Който желае, може да дари и пари.

Идеята зад "Ангалутне"

Тази коледна акция далеч не е първата инициатива, организирана от Русин и неговите съмишленици. През лятото на 2017 те (става дума за десетина роми от Видин, повечето от които днес живеят в Кобленц) основават групата "Ангалутне", която е активна на две места - в Кобленц и във Видин. Оттогава насам те се опитват с положителни примери да се борят срещу наложеното "негативно ромско присъствие в медиите".

"Заедно с мои приятели и съмишленици създадохме "Ангалутне" в края на юли, като първата ни проява бе мирно шествие в град Видин", разказва Русин. Следват акции за 15-ти септември: във Видин групата изработила моливници, които раздала на първокласниците в ромския квартал с идеята да им вдъхне кураж и да ги мотивира за успехи в училище; а групата в Кобленц успяла да заснеме кратък филм за няколко български деца и за това как се справят в германското училище. На 26-ти октомври пък, духовния празник на Видин, ромските деца в Кобленц раздали на съучениците си картички със забележителностите на родния им град и изработили плакати с интересна информация за Видин.

Русин обяснява, че основната цел на групата "Ангалутне" във Видин е да се бори за подобряване условията на живот и повишаване на чувствителността към истинските проблеми в ромския квартал, в града и страната. А в Кобленц основните цели гласят: създаване на класна стая (училище) за преподаване на български език, отбелязване на български и ромски празници, включване в гражданския живот на Германия чрез участие в различни регионални празници и концерти, създаване на уебсайт в подкрепа на новодошлите с информация за града (правна помощ, медицинска помощ, майстори, организации), организиране на Ден на българската култура.

Хората от "Ангалутне" силно се надяват, че с положителния пример, който дават, ще спомогнат за промяна на нагласите в обществото. А именно: да не се етнизира престъпността и да не се лепят етикети на цял един етнос. "Хората трябва да разберат, че всички етноси трябва да се борят заедно срещу най-големите проблеми на България - а именно корупцията и неработещата съдебна система", подчертава Русин.

В момента в 113-хилядния град Кобленц живеят 1000 българи. Повечето от тях са от ромския квартал на град Видин.

На „Виктория“ ще се протестира, няма да се пазарува (СНИМКИ)

http://clubz.bg/61410-na_%E2%80%9Eviktoriq%E2%80%9C_shte_se_protestira_nqma_da_se_pazaruva_snimki

Под натиска на дясно-центристката опозиция кметицата на румънската столица Габриела Фиря бе принудена да отмени решението си за организирането на коледен базар на площад „Виктория“, където обикновено се провеждат антиправителствените демонстрации. Както съобщи агенция Аджерпрес, няколко десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията на пощада, където столичните власти подготвяха откриването на коледния базар, предаде БГНЕС.

Манифестантите се опитаха да сринат загражденията, но бяха спрени от служители на жандармерията. Според техен представител на площада е имало само 20-30 протестиращи с флагове и високоговорители.

Опозицията вече обвини кметицата, която е от управляващата Социалдемократическа партия, че с решението си за изграждане на базара се стреми да блокира протестите на площада, където се намира Министерският съвет.

Самият премиер Михай Тудосе, който е съпартиец на Габриела Фиря, също не одобри решението й – той каза, че избраното място за базара „не е най-добрата идея“. В резултат Фиря обяви, че след инцидента ще премести базара на друго място, но предупреди, че кметството ще заведе иск срещу лицата, повредили общинско имущество и нарушили провеждането на законно мероприятие.

В последните два месеца на площада се състояха масови протести срещу законодателните опити на управляващите да променят съдебната система и да облекчат съдбата на осъдени или заподозрени в корупция лица.

 

3 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=364667

Събития 1557 г. – В Единбург (Шотландия) е подписана Конгрегация на Бог, с което се узаконява Реформацията и създаването на презвитарианска църква. 1586 г. – В Англия са пренесени от Колумбия картофите като земеделска култура.

"Най-лошото е, че и българи експлоатират българи"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283751_%22%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%

 "В момента най-тежка е ситуацията в сектора на куриерските услуги", изтъква Надя Клуге в самото начало на разговора ни. "Там просто е ужасяващо. Хората работят между 12 и 16 часа на ден, а им се плаща само за осем часа", казва юристката. Тя има предвид лицата, наети от подизпълнители при фирми като "Амазон" и "Хермес". Става дума най-вече за българи, които не говорят немски, дошли са току-що в Германия и спешно се нуждаят от някаква работа. Надя Клуге обяснява, че те получават по 0,50 евро на доставен колет. "Работят на 48-часов договор за шест дни в седмицата срещу 8,84 евро на час, колкото е минималната заплата в Германия. Тези куриери обаче трябва да доставят между 150 и 180 пакета на ден. Това просто няма как да стане за 8 часа - в такъв случай един пакет трябва да се доставя за 2 или най-много 3 минути", възмущава се Надя Клуге. Тя признава, че най-много се дразни от факта, че и българи, които някога са работили при същите лоши условия, днес стават подизпълнители и назначават други българи, на които или плащат твърде малко, или пък понякога въобще не плащат.

Подобни проблеми има и в сектора на почистването, казва юристката. Там практиката е следната: казва се, че за час трябва да бъдат изчистени три стаи, но това е невъзможно. И така и в този бранш хората са принудени да работят много повече, отколкото е записано в трудовия им договор. "В гастрономията положението също е тежко. Там работниците масово се водят на четиричасов работен ден, а от самото начало е предвидено те да работят на пълен график", посочва Надя Клуге. Един от големите проблеми в този бранш са болничните и отпуските - работниците получават само половината от това, което действително им се полага, тъй като договорът им е за половин работен ден, обяснява консултантката.

"Тук вече има специализирани фирми, които се занимават едва ли не само с издирването на подобни работници. Дори се пускат обяви в България - в различни интернет-форуми, или пък информацията се предава през познати", казва тя.

Те търпят твърде много

Надя Клуге посочва, че българите се обръщат за помощ към нея едва когато вече са на ръба на изтощението или когато не са получили заплатата си. Някои от засегнатите са попадали на недобронамерени работодатели в продължение на години и са рухнали психически. "Те търпят дълго, защото се нуждаят от работа и от пари", казва тя и добавя: "На месец при нас идват поне по 30 българи. Говорим само за Мюнхен. Това е огромна цифра", подчертава Клуге и добавя, че със сигурност има и много други хора, които въобще не знаят, че в Германия се извършват безплатни правни консултации на български език, или пък не се осмеляват да потърсят правата си, защото се страхуват, че ще загубят работата си.

Надя Клуге съветва българите - особено тези, които работят в изредените сектори - да записват абсолютно всичко, за да могат някой ден евентуално да докажат неправомерно отношение на работодателя. "Хората буквално трябва да си записват за всеки един час какво и къде са работили. Защото иначе няма как да докажат пред съда, че са били ощетени", казва тя.

"Всъщност, специално в куриерските услуги всички тези случаи на трудова експлоатация биха могли да бъдат доказани много лесно - защото в системата на фирмите се записва в колко часа е доставен всеки един колет. Само че никой не контролира това. Според статистиката на германските митници, трудовите условия се контролират едва в около 1% от предприятията", посочва българката.

Тя смята, че през последните 10-15 години отношението към работниците се е променило. "Едно време работодателят полагаше повече грижи за работниците си. Всички бяха като едно голямо семейство, работодателят сякаш бе по-отговорен. А днес той очаква 120% работа за 70%-80% заплащане. Този натиск го има и при самите работодатели. И самите подизпълнители, примерно при "Хермес", работят под подобен натиск. Сигурна съм, че и подизпълнителите имат лоши договори с фирмите", казва юристката.

"Ходете с високо вдигната глава!"

А как българите могат да се предпазят от евентуална експлоатация? "Няма конкретен отговор на този въпрос. Но има някои неща, които биха могли да им помогнат по пътя им в Германия. Първото от тях е да започнат да учат немски още в България. Ако говорят езика, имат много по-голям шанс да си намерят по-хубава работа. Важно е да се знае, че германският работодател признава и издадените в България сертификати за познания по немски език на ниво В2 - това е стандартното ниво за започване на работа. Т.е. не е нужно чак в Германия да започват такъв курс. Освен това нека още в България да се информират за разликите в законите между България и Германия. Ние от "Faire Mobilität" имаме уебстраница на български език с подобна информация: http://www.fair-arbeiten.eu/bg/, където българите могат да се информират подробно за условията за работа в Германия", посочва Надя Клуге.

Тя дава и още един ценен съвет. "Имайте самочувствие! Ако сте свенливи и несигурни, по подобен начин ще се отнасят и хората към вас. Влизайте на работното място с високо вдигната глава", казва тя и си спомня за своето начало в Германия: "В България съм завършила за медицинска сестра. Започнах работа в една болница в Мюнхен и паралелно следвах тук право. Бях много свита. От неудобство чак не се представих на всички колеги. Така бях свикнала от България. По едно време се появи една стажантка и ми разказа как пред нея коментирали, че съм била много неучтива."

Днес Надя Клуге се смее, разказвайки за миналото, и признава, че много от българските работници просто нямат самочувствие. "Със самочувствието човек определя отношението към себе си. Но ние така сме израснали, така сме възпитани. На нас все са ни казвали - не прави това, не прави онова."

Сред българите в Германия има много висшисти

Юристката е щастлива от факта, че в Мюнхен, а и в цяла Германия има и много успели българи - висшисти и други квалифицирани кадри. Тя цитира данни от една статистика на германската фондация "Фридрих Еберт" от 2015 година, според която процентът на висшистите сред българите и румънците, живеещи в Германия, е по-висок, отколкото сред самите германци. За съжаление обаче някои от тях са принудени да извършват дейност за по-ниско квалифицирани кадри - в повечето случаи защото не говорят добре немски или защото образованието им не се признава.

В тази връзка Надя Клуге посочва, че има някои професии, при които Германия изпитва остър недостиг на кадри и за които дори не се изисква признаване на дипломата, стига кандидатът да има познания по немски на ниво В2. Това важи например за медицинските сестри, стига те да са завършили образованието си след януари 2007, както и за хората, завършили предучилищна педагогика - в Германия те директно могат да започнат работа като възпитатели в детска градина.

"Малко по-сложна е ситуацията с техническите професии", казва консултантката и обяснява: "В Германия са малко резервирани към хората с подобни квалификации от чужбина, защото не са сигурни какво точно знаят и могат." Най-добре е всеки един, който се интересува от информация за признаване на професията му в Германия, да се обърне към съответната германска община или местен парламент, съветва Надя Клуге.

Запитана какъв е бил последният случай, по който е работила, юристката отговаря: "Заплетена история в сектора на куриерските услуги. Човек, който дълго време не е получавал заплата." След това добавя: "А в момента пред вратата ме чака една жена, която се е разболяла, и тъй като не е била способна да работи, е била увлонена." 

Понякога благодарни клиенти носят на Надя Клуге кутии шоколадови бонбони. "Аз не ги отварям", споделя тя. "Оставям ги в офиса и когато дойдат бедни българи и ми кажат, че вкъщи нямат нищо за ядене, им ги подарявам."

 

Масовата корупция - главна форма на употреба на властта

http://clubz.bg/61409-masovata_korupciq_glavna_forma_na_upotreba_na_vlastta

Снимка Архив  Клуб Z

Проблемът на България вече не е (само и единствено) в това, че се случват лоши, деструктивни, разрушителни и пошли неща. Ние с тях привикнахме. Знаем, че те се случват, че това ни е ежедневието:

- некомпетентна администрация:

- масова корупция;

- необективно правосъдие;

- изкористяване на различни дейности в икономиката, финансите, културата, екологията, образованието, здравеопазването, спорта;

- снижаване на културата в говоренето на властта, в медиите, в отношенията между хората и отношенията между поколенията вътре в семейството (родАта, рода, общността).

Никой не се изненадва от тези факти, те са - да го кажа пак и отново - нашето ежедневие; ние наистина привикнахме и свикнахме непрекъснато да се натъкваме на тях. 

Тогава в какво е и какъв е проблемът на България?

Според мен проблемът е, че всичките тези лоши, деструктивни, разрушителни и пошли неща, които се случват практически ежедневно и са другото име, другото лице на обществото ни, отбелязват катастрофална тенденция на примитивизиране, опорнографяване, оскотяване и опростачване. И без това ниското им ниво, става още по-низко, те се вършат все по-брутално, все по-нагло, все по-безскрупулно и все по-откровено. 

С други думи проблемът не е (само и единствено), че те се случват. Ние със случването им се смирихме. Проблемът е в тенденцията - да се случват, както казах, все по-брутално, все по-нагло, все по-безскрупулно и все по-откровено. 

Тази тенденция на тяхното случването е с пъти по-страшна от самото им случване. Защото количествените промени минават в качествени, сиреч в злокачествени, в патологични, в непоправими, в нелечими:

- некомпетентността на администрацията се изражда в некадърност;

- масовата корупция се изражда в главна и основна форма на употреба (злоупотреба) с властовото, административното, служебното, управленското положение и преминава в масово състезание не кой ще използва корупцията, а кой ще извлече повече от нея;

- необективното правосъдие се изражда в тотален отказ от правосъдие, в демонстративен отказ от всякакво, от каквото и да било правосъдие и у нас започва да царуват всепозволеността и безнаказаността;

- изкористяването на различни дейности в икономиката, финансите, културата, екологията, образованието, здравеопазването и спорта се изражда в абсолютно и абсурдно разрушаване на всяка нормалност, на всяка конкуренция, на всяка логика, на всяка способност и креативност в тях - победителите се назначават, победите се присъждат, конкурентите се отстраняват, създаденото от тях им се отнема.

То е като пълната порнография в порнографията, наричана български футбол - и преди са бутани отбори, но е правено някак по-фино, с повече финес - днес то се прави до потрес гадно, безпардонно, цинично, мръснишки и цяла футболна България знае, че Цар Футбол е гол, но нищо! Нищо! Няма морал, няма законност, няма съвест, няма разум. А футболът е само огледало на цялата ни действителност.

Същите процеси, както казах, протичат и в икономиката, във финансите, в културата, в екологията, в образованието, в здравеопазването. Има назначени победители и останалото е миманс, подробности от пейзажа, дребна риба, подлежаща на изяждане, никому ненужна сволоч, на която може всичко да се отнеме, на която може да се стовари цялата репресия на съд, контролни органи, данъчни институции, служби за сигурност и волнонаемни улични бригади за бързо укротяване на опърничавите;

- снижаването на културата в говоренето на властта, в медиите, в отношенията между хората и отношенията между поколенията вътре в семейството (родАта, рода, общността) се изражда в най-безпросветна и най-невъзпитана простотия и простащина, в циничен език и нецензурен речник и расте поколение, което не знае друг език, не познава друг речник, а си мисли, че то така си се говори, то такива са си изразните средства - и през "оптиката" на това говорене, през "призмата" на тези изразни средства това поколение осмисля начина си на живот, обяснява си действителността, мотивира се за поведение в нея, и е убедено, че такъв и само такъв може да бъде жизненият му хоризонт.

Ето именно тази тенденция в случването на лошите, деструктивните, разрушителните и пошлите неща у нас според мен е главният проблем на България. Не толкова самото случване на тези неща, колкото тенденцията в случването им, рязкото падане на нивото, все по-ниско сведената летва, все по-бездарното съдържание на ежедневието ни, все по-безчовечната същност на социалните ни отношения, все по-безсърдечният смисъл на властта - на властта като форма на използване на държавата за нейното, на държавата, деструктуриране и разпадане.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Николай Слатински.

 

Вече има две Българии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283750_%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B8

 Коментар от Иван Бедров:

Средната заплата в София е над два пъти по-висока от средната заплата във Видин. Няма новина в това изречение - отдавна знаем, че Северозападна България изостава. Но т.нар. Регионални профили на развитието, публикувани през седмицата, показват съвсем еднозначно, че бездната между по-богатите и бедните региони в страната е огромна. Институтът за пазарна икономика (ИПИ), който е автор на изследването, дори предупреди, че очакваният растеж на националната икономика в следващите години ще направи бездната още по-дълбока.

Миграцията към първите няколко града по развитие вече е факт. Младите напускат изоставащите региони, а това прави тези места още по-непривлекателни за инвестиции - просто защото няма кой да работи. Така София, Пловдив, Варна, Русе и още няколко града вървят напред, а останалата част на България продължава да затъва. Явлението не е непознато, но перспективата стряска: България е на път да се превърне в страна с няколко жизнеспособни агломерации, заобиколени от огромни гетоизирани и умиращи територии.

Оптимисти на власт

Цитираното изследване бе публикувано в седмицата, когато Народното събрание приема бюджета за следващата година. В средносрочната прогноза на правителството България ще продължи да отбелязва положителен ръст на брутния вътрешен продукт - през 2016 година бяха отчетени 4%, а за 2017 и следващите няколко години се очакват 3,9%. Безработицата намалява до 6,5%, а в следващите години се очаква да спадне до 5,6%. Статистиката показва постоянно нарастване на доходите, а оттам и на потреблението. Средната работна заплата в частния сектор отбелязва ръст с 10% спрямо миналата година. Числата са факт - и дават основание на управляващите да демонстрират самочувствие и да отхвърлят всяка критика към действията им.

Има обаче два детайла, които засенчват тази слънчева картина. България все още е най-бедната страна в ЕС и има нужда от много по-бързи темпове на растеж, за да може в обозримо бъдеще да настигне средноевропейските доходи. Докато икономиката в България расте с 3,9%, в съседна Румъния ръстът на БВП е два пъти по-висок. Съответно и доходите там нарастват по-бързо. Вторият „облак“ е раздалечаването между напредващите и изоставащите региони. Вторите скоро ще се откъснат по естествен път от „локомотивите“, а това ще намали възможностите на цялата страна за бързо развитие.

Иван Бедров

Иван Бедров

Колко дълбока е бездната?

Ако в София относителният дял на бедните хора е 8%, то във Видин бедни са почти половината жители. В областите Кърджали, Пазарджик и Сливен бедни са около 40% от населението. Безработицата в София е под 4%, в Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора е около 6-7 на сто. В Шуменска област обаче тя е три пъти по-висока. Ако трябва да се търси някаква закономерност, ето я: напред дърпат регионите, в които има повече инвестиции; повече инвестиции има там, където има по-добри условия, а сред задължителните условия е квалифицираната работна ръка; там, където хората са по-слабо образовани, а повечето млади заминават, няма достатъчно инвестиции, няма повече нови работни места, няма осезаемо повишаване на доходите.

„Голямото отваряне на ножицата при благосъстоянието между най-богатата и най-бедната област е в периода на икономически бум до кризата. Предвид това може да се очаква, че с ускоряването на растежа разликата най-вероятно пак ще започне да расте“ - прогнозата е на ИПИ. Политическата коректност прикрива друга зависимост - най-изоставащи са областите с най-ниско образовано население, а най-ниско образовано население има в т.нар. смесени региони - големите ромски общности в Пазарджик и Сливен, големите турски общности в Кърджали и Търговище.

Тази бомба със закъснител не изглежда да тревожи някого. България се разделя на две и скоро едната България няма да има какво да си каже с другата. Едната ще забогатява, другата ще обеднява. Това ще поражда напрежение, ще създава потенциал за конфликти, а всичко заедно ще отслабва цяла България. На власт обаче са оптимисти - те не виждат проблема.

Честит рожден ден на Любо Илков

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6587687

Честит рожден ден на Любо ИлковКореспондентът на в. “24 часа” в Пазарджик Любо Илков днес празнува рожден ден. За него няма тайни в областта, с хъс се впуска в разплитането и на най-сложните казуси. Честито и

Поканете Дядо Коледа у дома

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6ApxI3g-cek/

За една специална и запомняща се Коледа на малкото ви съкровище, поканете белобрадия старец във вашия дом. Той лично ще  раздаде красиво опакованите подаръци, с много настроение, артистизъм и забавление. Гарантираме пълна изненада и щастливи преживявания за вашето дете.  За справки и записвания – НЧ”Светлина 1939” гр. Поморие; тел: 0596/335 93. Заявки се приемат до 22.12.2017 г. до 17.30 ч., може и  на място.

Последното убежище на некомпетентния

http://clubz.bg/61408-poslednoto_ubejishte_na_nekompetentniq

Казват, че насилието е последното убежище на некомпетентния. Тази фраза изглежда като много точна аналогия на наложения мораториум върху финансирането на нови лекарства и нови медицински дейности от НЗОК през 2018 г. Причината за ограниченията е неспособността на управляващите да ограничат стръмното увеличение на здравноосигурителните разходи през последните години. Въпреки че предходното правителство разполагаше с около две години, а настоящото с близо цяла година, ако не да се справи, то поне да положи първите стъпки за разрешаване на проблема, напредък не се наблюдава. Вместо това се прибягва до крайни мерки, които противоречат на логиката, нормативната уредба и не дават резултат, защото винаги се намира възможност за заобикаляне на ограничението.

През 2015 г. за първи път влиза в сила забрана за сключване на нови договори на НЗОК за извършване на нови медицински дейности. Година по-късно, в допълнение на бюджетните лимити за болниците се въвеждат и лимити за дейностите, които могат да извършват, а междувременно текат редица технически ограничения, взимани с решения на надзорния съвет на НЗОК. Ефектът от всичко това е, че през 2015 г. разходите за болнична помощ са с над 240 млн. лв. над гласуваните със закона за бюджета на НЗОК, което е увеличение от 16,5%. Въпреки че разходите през 2015 г. са около 1,5 млрд. лв., бюджетът за 2016 г. предвижда болничната помощ да получи около 1,35 млрд. лв. или със 150 млн. лв. по-малко от реално изразходените през предходната година. Разходите за болнична помощ през 2016 г. са над 1,6 млрд. лв., което е с около 17,5% над гласуваното в закона за бюджета.

Средствата от резерва за непредвидени разходи на НЗОК формира над 80% от допълнителните разходи и през двете години, т.е. още с приемането на бюджета на касата е ясно, че преразходите са неизбежни. Останалата част обаче се отпускат по усмотрение на надзорния съвет на НЗОК в резултат на вътрешнокомпенсирани разходи или по-висока събираемост на приходите. Т.е. освен че в началото на годината е ясно, че заделените средства за болнична помощ са твърде малко, поради което се предвиждат средства за уж непредвидени разходи, в течение на годината НЗОК отпуска допълнителни средства. Казано по друг начин – от една страна се приемат мерки за ограничаване на ръста на разходите за болнична помощ, а от друга те растат през годината по сравнително непрозрачен начин.

Същият ефект може да се очаква и от мораториуима върху финансирането на нови лекарства. Той засяга 17 лекарства и се очаква да доведе до спестявания в размер на около 25-30 млн. лв., което е пренебрежимо малко на фона на предвиден бюджет за лекарства в размер на 1 млрд. лв. От здравната комисия в парламента защитиха решението като временна мярка, докато се приемат промени в нормативната уредба, с които да се позволи финансирането на терапевтичен резултат, а не за отделни лекарства. Това обаче е странно оправдание, като се има предвид, че през последните три години бяха въведени редица ограничения пред фармацевтичния сектор, като изискването за най-ниска цена на ниво производител в Европейския съюз, ценово рефериране за лекарства, заплащани от НЗОК, с най-ниските цени в други страни от ЕС, задължителна отстъпка от 10% от цената на лекарствата без аналог и под патентна защита, които се плащат от НЗОК, оценка на здравните технологии и др.

Всичко това показва, че законодателната власт по-скоро се лута сред редица възможни решения, но все не успява да намери правилната сплав от нормативни изменения. Постоянните оправдания за необходимост от още време и налагане на временни мерки вече звучат банално, тъй като все не дават желания резултат, напротив – разходите продължават да растат, а потребителите продължават да са недоволни от здравните услуги.

Едно обаче е сигурно – реформите в здравноосигурителната система в България от последните години са насочени единствено към централизираното управление на системата без грижа за потребителите на здравни услуги. Всичко това се случва на фона на:

  • опита на редица страни, които са трансформирали здравните си системи от постсоциалистически тип;

  • купища международни доклади за добри практики в управлението на здравеопазването;

  • стотици хиляди левове, изхарчени за консултантски услуги за оценка на състоянието и изготвяне на планове за реформа на здравната система в България.

Проблемите, както в този, така и в редица други публични сектори, са известни от години. Необходима е само малко политическа воля, за да започне разрешаването им. То няма да се случи в рамките на една или две години, но все от някъде трябва да започне. Това обаче няма да стане с налагането на мораториуми и ограничения пред здравните грижи, защото те единствено показват неспособността на управляващи да се справят с проблемите по същия начин, по който щраусите си заравят главите в пясъка.

...

Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Прогноза за времето - 3 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364662

По Черноморието ще е предимно облачно с превалявания от дъжд над северната част. Ще духа умерен, временно и силен южен вятър. Максималните температури ще са 14° - 19°. Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето ще бъде е 2-3 бала.

Любим виц на Део

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6587695

Любим виц на Део Скъпи Дядо Коледа, пиша ти по-рано, за да не стане пак някоя грешка. Искам дебел портфейл и тънко тяло. И, моля те, гледай да не ги объркаш пак като миналата

Учени изясниха ползата от закуската

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-iziasniha-polzata-ot-zakuskata-2064580

Учени от университета в Тел Авив констатираха, че пропускането на закуската може да предизвика затлъстяване, диабет тип 2, хипертония и сърдечносъдови болести, съобщи Лента.
 
Изследването обхванало 18 души с наднормено тегло, засегна

Родители организират надбягване с ученически раници

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/roditeli-organizirat-nadbiagvane-s-uchenicheski-ranici-2064635

Родители организират надбягване с ученически раници на няколко места в страната в неделя. Събитието, което минава под мотото "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко", е с начало 11.00 ч. и към него ще се присъединят участници от Пловдив, Варна, Бургас и Видин.
 

Кучетата са по-умни от котките

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kuchetata-sa-po-umni-ot-kotkite-2064629

Американски учени разрешиха вечния спор между собствениците на котки и на кучета, като установиха, че невроните в мозъка на шаровците са много повече, съобщи Лайф.

Експерти развенчават митове за оралния секс

//dariknews.bg/novini/liubopitno/eksperti-razvenchavat-mitove-za-oralniia-seks-2064627

Когато се заговори за фелацио или кунилингус, в публичното пространство битуват доста митове. И докато хората вече не се правят на "света вода ненапита" в сексуално отношение, някои теми все още им причиняват неудобство. Оралният секс е една от тях

От понеделник идва ново застудяване

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ot-ponedelnik-idva-novo-zastudiavane-2064586

Днес валежите най-после ще започнат постепенно да спират, обещават синоптиците. Времето ще остане меко, температурите - без съществена промяна. Още в понеделник обаче ще започне застудяване.

Оранжев код за обилни валежи от дъжд е обя

#ПодариКнигаЗаКоледа

http://clubz.bg/61407-podariknigazakoleda

Всяка година по това време от 2007. Десета година. Защото нямаме друго освен личните си съпротиви.

П о д а р и к н и г а з а К о л е д а

Влизаме в декември. В дъното на месеца хипнотизиращо свети Коледа. Всеки момент ще се отприщи предпразничната лудост. Кротките довчера граждани ще се превърнат в бесни купувачи. Търговците вече пресмятат печалбите и търкат доволно ръце. Коледата все повече заприличва на огромен мол, на коледен базар в НДК, на претъпкани от хора "Метро", "Била"… Коледата като браншови празник на работещите в търговията. Ден на промоцията.

Затова бързам още в началото на този месец да обявя своята малка лична кампания. Тя не е под нечий патронаж и зад нея не стои никоя институция. Не е свързана с пращане на SMS-и. Всеки десети не печели лек автомобил или екскурзия за двама до турски курорт. Не е част от промоционален пакет.

Нека я наречем просто "Подари книга за Коледа".

Защото подаряването на книга е хубав жест. В това има вкус и една особена естетика. Има екология на духа. Не знам как да го обясня. Не е като да подариш дезодорант или лек автомобил.

Защото книгата е много личен подарък. Защото подаряваш думи, подаряваш история. И казваш нещо през нея на този, комуто я подаряваш.

Защото книгата е бавен подарък, подарък, който трае. Не го изхарчваш, изпиваш, изпръскваш и не изхвърляш празната му опаковка. (То също е част от екологията.) А това да подариш книга на Коледа е нещо съвсем специално. В него има стил, ретро.

Защото Коледите са направени от книгите, които сме чели, от историите, които са ни разказвали. Спомням си много ясно "Малката кибритопродавачка", която получих като дете, и скришната сълза, през която я препрочитах. Как би изглеждала Коледата без тази история. Или без "Даровете на влъхвите" на О'Хенри. Или без Дикенс, в който можеш да потъваш до безкрай. Или без "Коледната история на Оги Рен" от Пол Остър.

Подарявам тази малка лична кампания на тези, които вече се чудят как да не подарят същия парфюм, шал, бижу от миналата година. Надявам се да я прочетат и тези, които разгръщат предимно икономическите страници, управителите на банки, шефовете на фирми. Изненадайте вашите служители за Коледа, подарете им книга. Или прибавете книга към всички офис джунджурии, които ще раздадете покрай празника.

Когато едно общество е в дълга и тежка криза, то първо изхвърля онова, което му се струва излишно и ненужно. Книгите, и изобщо културата, бяха лесно припознати като излишния харч. Като нещо, което не е стока от първа необходимост. Струва ми се, че бавно започваме да осъзнаваме обратното. Книгите и културата са стока от първа необходимост за всяко нормално общество.

Вярвам, че ако повече хора си подарят книги за Коледа, това ще намали малко разомагьосването на празника. Ще редуцира общото количество кич, ще приглуши с един тон истерията. Ще разграничи празнуващия от пазаруващия човек.

Защото Коледата не е промоция, а дар и чудо. А без чудеса не се живее. Особено днес, особено тук.

2007 г.

...

Текстът е от фейсбук страницата на Георги Господинов.

Е-4, етап 5: Славянка - планината оса и краят на Пътя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6586079

Е-4, етап 5: Славянка - планината оса и краят на ПътяДенят, в който ме пуснаха да стъпя на върха Тази нощ в хижата не мога да спя. Ще ми се да кажа, че правя равносметка - за изминатия път, за нещата, които се случиха, за живота, вселената и всичко останало. Всъщност не мога да заспя от умора. Седмицата беше ужасна. До края можеше да ме засилят към Брюксел. И се вълнувам, де.

Радио Sputnik във Вашингтон - сега в обхвата AM

http://pogled.info/svetoven/amerika/radio-Sputnik-vav-vashington-sega-v-obhvata-AM.91098

/Поглед.инфо/ Радиостанция, финансирана от руснаците, излъчваща от сграда на няколко пресечки от Белия дом, намери втори дом с партньор - радиокомпания във Вирджиния, регистрирана в Министерството на правосъдието като чуждестранен агент.

Александър Роджерс: «Кралят на нефта» Путин и руският световен ред

http://pogled.info/svetoven/aleksandar-rodzhers-kralyat-na-nefta-putin-i-ruskiyat-svetoven-red.91097

/Поглед.инфо/ Меката сила, изразяваща се в добра воля и сътрудничество, работи по-добре от заплахи, натиск и интриги. Преди няколко дни в един от моите блогове казах, че противно на прогнозите на някои "фалшиви икономисти", цените на петрола се покачват и като цяло Русия все повече контролира световните цени за "черно злато".

Neue Zürcher Zeitung: Разкол между Източна и Западна Европа

http://pogled.info/svetoven/evropa/Neue-Z%C3%BCrcher-Zeitung-razkol-mezhdu-iztochna-i-zapadna-evropa.91096

/Поглед.инфо/ Новото напрежение между Източна и Западна Европа няма нищо общо с геополитиката, то е свързано с въпросите на обществения ред и с манталитета. В много източноевропейски държави на власт дойдоха личности, която преди това бяха в периферията на политическия живот. Героите от годините на прехода бяха елитите, ориентирани към Запада. Те знаеха как да убедят водещите американски и европейски политици да приемат собствените им страни в системата на западните институции.

Свърши ли се най-накрая със семейство Клинтън?

http://pogled.info/svetoven/svarshi-li-se-nai-nakraya-sas-semeistvo-klintan.91093

/Поглед.инфо/ „Поне не е Хилъри Клинтън!” – това е репликата, с която много хора посрещат дори най-ексцентричните, нарцистични и „непрезидентски” прояви и маневри на Доналд Тръмп, и то една година след шокиращата му победа срещу съпругата на Бил Клинтън на президентските избори в САЩ. Една от оптимистичните теории за The Donald е, че той собственоръчно успя да съкруши две изключително влиятелни, но в крайна сметка съмнителни, семейни династии в политическия пейзаж на Америка – Буш и Клинтън – и заслужава поздравления и кредит на доверие за този свой славен, неочакван, но необходим на републиката подвиг.

Левицата внася вота на недоверие преди Коледните празници

http://pogled.info/bulgarski/levitsata-vnasya-vota-na-nedoverie-predi-kolednite-praznitsi.91094

/Поглед.инфо/ "Ние се надявахме с приемането на бюджета да бъдат приети част или повечето от нашите предложения, даващи алтернативата за развитие на България, друга визия, друга посока на развитие на държавата и на живот в България". Това каза в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик радио зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Вечно живият Лев Яшин

http://pogled.info/sporten/vechno-zhiviyat-lev-yashin.91095

/Поглед.инфо/ На официалния плакат на шампионата за Световната купа по футбол, домакин на който през тази година е Русия, се извисява фигурата на Лев Яшин, който в своето време бе най-популярният руснак след Юрий Гагарин. Той участва в четири световни шампионата, „сражава” се в мача на световния отбор срещу отбора на Англия в Уембли и стана единственият вратар, удостоен със "Златната топка" - наградата за най-добрия играч в Европа.

Дръжте коледната звезда в кашон в гардероба, за да цъфне

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6585990

Дръжте коледната звезда в кашон в гардероба, за да цъфнеНе бързайте да изхвърляте цветето след празниците, може да му се радвате дълги години Аромат на мандарини, бодли от елха по килима и мъждукащи светлинки по прозорците са само част от представата ни за Коледа. Когато заговорим за цветя обаче се сещаме първо за коледната звезда. Свикнали сме да я виждаме с големи червени цветове,

Организационният и идеен колапс на американската външна политика при Тръмп

http://pogled.info/svetoven/organizatsionniyat-i-ideen-kolaps-na-amerikanskata-vanshna-politika-pri-tramp.91091

/Поглед.инфо/ Когато преди три години прогнозирах „края на американския мир“, не подозирах колко бързо ще се развият нещата в Държавния департамент на САЩ.

Дронът преди 100 години - изобретения от Първата световна война

http://pogled.info/svetoven/dronat-predi-100-godini-izobreteniya-ot-parvata-svetovna-voina.91092

/Поглед.инфо/ По време на Първата световна война воюващите страни демонстрират модерно въоръжение и огнева мощ от безпрецедентен мащаб. Антантата и Централните сили разработват и много нови защитни средства като отговор на напредъка на технологиите. Следващите снимки се пазят в Имперския военен музей и показват уникални нововъведения, използвани по врме на Голямата война.

Вицове за риба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6585943

Вицове за рибаКъм келнера: - Келнер, тази риба прясна ли е? - Не мога да ви отговоря, работя тук само от месец. *** Стои си рибар на брега и лови риба. По едно време от водата се показва един крокодил: - Как е, кълве ли? - Не. - Ами що не влезеш да се изкъпеш тогава? *** Минава лекарят на визитация в псхиатрията.

Свиндал спечели рекордна четвърта победа в спускането в Бийвър Крийк

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/03/3089992_svindal_specheli_rekordna_chetvurta_pobeda_v/?ref=rss


Норвежецът Аксел Лунд Свиндал спечели 33-а победа за Световната купа по ски алпийски дисциплини, трумфирайки в спускането в Бийвър Крийкм, САЩ. Ветеранът беше най-бърз по склоновете в Колорадо и изпревари само с 15 стотни Беат Фойц от Швейцария.<br /><br />Заради топлото време и рисковете пистата да поддаде за задните номера, фаворитите избраха да стартират още в началото на състезанието. Така Свиндал потегли с първи номер, но това не му попречи да бъде най-добър. Той беше агресивен...

Свиндал спечели рекордна четвърта победа на спускането в Бийвър Крийк

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/03/3089992_svindal_specheli_rekordna_chetvurta_pobeda_na/?ref=rss


Норвежецът Аксел Лунд Свиндал спечели 33-а победа за Световната купа по ски алпийски дисциплини, трумфирайки в спускането в Бийвър Крийкм, САЩ. Ветеранът беше най-бърз по склоновете в Колорадо и изпревари само с 15 стотни Беат Фойц от Швейцария.<br /><br />Заради топлото време и рисковете пистата да поддаде за задните номера, фаворитите избраха да стартират още в началото на състезанието. Така Свиндал потегли с първи номер, но това не му попречи да бъде най-добър. Той беше агресивен...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване