Взимат ни шофьорската книжка за високо кръвно

http://www.moreto.net/novini.php?n=364699

Хипертониците с опасно високи стойности на кръвното налягане, които не се лекуват и могат да получат мозъчен удар нямат да имат право да шофират. На тях, както и на претърпелите инсулт и инфаркт ще се правят основни контролни лекарски прегледи, както техническите на автомобилите, ако искат да карат колите си.

Един от тях вероятно ще седне в стола на Меркел

http://clubz.bg/61420-edin_ot_tqh_veroqtno_shte_sedne_v_stola_na_merkel

Германският канцлер Ангела Меркел е последното доказателство за това, че политиците са непобедими само докато не станат такива. До неотдавна беше възможно да си представим, че тя ще бъде начело на Германия вечно. След почти един месец проучвателни разговори за съставянето на нова четиристранна коалиция с участието на консерваторите от ХДС/ХСС на Меркел, либералите от СвДП и зелените от „Съюз 90/Зелените“ преговорите неочаквано се провалиха в малките часове на 20 ноември.

Това постави фрау канцлерин в неочаквана ситуация и вкара Федералната република в политическа криза. Меркел е най-чевръста при кризите с високи залози - двойно, когато е подценена или застрашена - и вече е убедила християндемократите да се съберат зад нея, докато преследва подновяването на коалицията със социалдемократите, която е водила през последните четири години. Но няма гаранция, че мнозинството социалдемократи е настроено да приеме необходимите компромиси и дори да се стигне до постигане на резултати, една така наречена голяма коалиция едва ли ще се окаже толкова стабилна, колкото предишната.

Коалиционните партньори на Меркел са склонни да бъдат по-бойки, а парламентарната опозиция, която ще бъде оглавена от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АГ), ще бъде много по-разрушителна. Междувременно консерваторите от ХДС, отдавна недоволни от умерения стил на Меркел, са податливи да започнат да се чудят защо трябва да продължат да я следват, ако не може да гарантира изборни победи. Казано накратко сега е по-лесно да си представим Меркел да бъде свалена от власт преди края на нейния следващ четиригодишен мандат.

Но това повдига принципния въпрос: Кой ще поеме ръководството на най-успешната германска политическа партия след нейния залез?

Спасителната отсрочка за Меркел засега е това, че тя избягваше да подготвя в своята партия наследник.

"Простият факт е, че понастоящем никой в ХДС не е определен да наследи Меркел", обяснява Ален Познер от консервативния ежедневник „Велт“. „През годините тя надви и изгони дузина съперници, предимно мъже, които смятаха, че ще бъдат по-добри като канцлери.“

Но фактът, че в момента няма никой с пълномощията или волята да свали Меркел, не означава, че няма амбициозни фигури в ХДС, които биха могли един ден да го направят - а може би дори по-рано, отколкото по-късно. И предвид калпавото състояние на Социалдемократическата партия, който и да замени Меркел като лидер на нейната партия, вероятно ще стане лидер на най-мощната икономически държава в Европейския съюз.

Ето един поглед към петте най-добри кандидати, какво ще означава техният възход както за ХДС, така и за Германия, както и какво да се следи, докато те се надиграват един друг през следващите месеци:

Урсула фон дер Лайен

Първата германка министър на отбраната се оказа много по-твърда от нейните непосредствени предшественици, след като уреди доставки на оръжие за иракските кюрди през 2014 г. и 2016 г., за да им помогне в борбата им срещу „Ислямска държава“ (ИД). Силно дисциплинираната, потомка със синя кръв на богато германско политическо семейство, Фон дер Лайен със сигурност се смята за достойна за канцлерството. На 59-годишна възраст, тя е приемлив избор, за да дойде след Меркел - макар и с предупреждения.

Плюсове: Тя е близък довереник на канцлера, който като министър имаше капацитета да ръководи три министерства – на семейството, на труда и социалните грижи и на отбраната - в кабинетите на Меркел. Министерството на отбраната, без изненада, е изисквало най-много от нея досега и въпреки това тя иска да го задържи. Миналата година Фон дер Лайен предизвика шумен спор в германската армия, когато публично (а може би убедена в правотата си) денонсира неонацистки клики във въоръжените сили. Тази увереност ядоса Бундесвера, традиционалистите в ХДС и по някаква причина и медиите. Но тя преодоля бурята и се придържа към своите убеждения, изправена пред злостен (и до голяма степен несправедлив) удар.

Минуси: При издигането на кандидатура за президент през 2010 г. Меркел предпочете Кристиан Вулф пред Фон Дер Лайен. Фон дер Лейен беше засегната от отношението - един епизод, който предизвика спекулации, че и тя може да слезе от политическата сцена. И все пак запази позициите си. Най-големият й недостатък е, че тя дори е по-либерална от Меркел – гласува за гей бракове и иска квота за жени на висши ръководни длъжности, което не беше прието с овации от консерваторите. Също така, въпреки че ХДС с радост я рекламира сред собствените си привърженици традиционалисти като изключителна супермайка, която може да направи всичко това, много немски жени се противопоставят на този образ. Всъщност анкетите показват, че две трети от германците не могат да си я представят като канцлер (те също така показват, че зелените избиратели я харесват повече от избирателите на ХДС).

Изгледи: Тя би трябвало да бъде в следващия кабинет, ръководен от Меркел, ако има такъв, подсилвайки впечатляващата си автобиография.

Сценарий, който да бъде наблюдаван: Докато продължава да бъде канцлер, Меркел може да се оттегли като шеф на ХДС през 2019 г., за да направи място за нова личност. Партията гласува министерските постове на ХДС, така че това ще се окаже лакмусов тест за мястото, където ще се намира ХДС след Меркел. Само ако либералите твърдо вземат преимущество, това може да даде възможност на Фон дер Лайен.

Йенс Шпан

37-годишният заместник-министър на финансите е твърд консерватор от католическата провинция Райнланд и понастоящем избраник на дясното крило на ХДС. Шпан влиза в ХДС на 15-годишна възраст и е избран в Бундестага само на 22 години, което обяснява процъфтяващото му самочувствие. Налагането на личността му в национален план се засили, когато участието му в дискусии разкри неговата дарба да говори и готовност да заема остра позиция по такива консервативни теми като "ислямизация", забрана на "бурките" и бежанската криза.

Плюсове: Шпан е защитник на бившия финансов министър (и любимец на консерваторите) Волфганг Шойбле и дори враговете казват, че е изключително умен и амбициозен. Хората от дясното крило на ХДС искат отчаяно да заменят Меркел с истински консерватор по отношение на финанси и култура, а Шпан се вписва в този проект. През 2016 г. Шпан извърши мини-въстание срещу Меркел, сплотявайки ХДС за отхвърляне на двойното гражданство на родените в Германия деца на чужденци, което правителството беше одобрило. Това беше шамар, който Меркел очевидно не е забравила, нито е простила.

Минуси: Шпан е твърде млад за партия, която отдавна подчертава йерархията - и е гей в партия, която отдавна проповядва традиционните християнски ценности. Шпан беше разкрит, че е хомосексуалист от журналисти, но след това открито говори, че е гей, което е свидетелство за консерватизма му в западен стил. Но закостенелите, идеологически германски консерватори смятат всяка форма на хомосексуализма за трудна за преглъщане – поради което гласуваха срещу гей бракове тази година, докато Шпан ги подкрепи.

Изгледи: Шпан няма да бъде миропомазан от Меркел за неин наследник. Той играе твърдо и агресивно и ще бъде трън в петата на всеки, който поеме ХДС - ако не е самият Шпан.

Юлия Кльокнер

44-годишната Кльокнер вероятно би била водеща в надпреварата днес, ако ХДС беше спечелил изборите в началото на 2016 г. в провинция Райнланд-Пфалц, което се очакваше да бъде направено под нейното ръководство. Но след като водеше с 10 процента, кампанията й тръгна надолу - резултат, казват някои, от тогавашната бежанска криза. Въпреки парливото поражение, тя остава шеф християндемократическата опозиция в Майнц и висш кадър на ХДС в национален мащаб; тя работи като заместник-министър във федералното министерство на земеделието и защитата на потребителите.

Плюсове: Кльокнер е обаятелен политик, създаден за телевизията, обхващащ идеологическите крила на ХДС, което я прави жизнеспособен компромисен кандидат и е привлекателна за избирателите от всички възрасти. Мнозина смятат, че Меркел ще промотира следващия й мандат - за да изпробва нейната репутация в националната политика.

Минуси: Тя е с марката на губещ. Кльокнер отхвърли гласуването, с което консерваторите смятат, че са обвързали - бежанска криза или не (същото неблагоприятно подозрение съществува и по отношение на Дейвид Макалистър, германец с британски корени, адвокат, роден в Западен Берлин, който беше министър-председател в Долна Саксония в продължение на три години, преди да оглави листата на ХДС през 2013 г., който успя да победи социалдемократите, но загуби гласове и тогава не може да намери подходящ коалиционен партньор. След това Макалистър отиде в Европейския парламент, където е заместник-председател на консервативните партии в Европа).

Изгледи: Ще има ли място за нея в претъпкания кабинет при следващото коалиционно правителство? Ако бъде изтласкана, шансовете й да завземе канцлерството ще намалеят.

Анегрет Крамп-Каренбауер

Неизвестният, но печеливш състезател от Саарланд, е кандидатът, чиято личност е най-вече по калъпа на сегашния канцлер: 55-годишна, изключително сериозна, прагматична, щастливо омъжена - и, за разлика от бездетната Меркел, майка на три деца, която получава допълнителна подкрепа сред традиционалистите от ХДС. Крамп-Каренбауер стопли сърцата на ХДС през март тази година, като разшири простото мнозинство на партията в Саарланд, най-малката федерална провинция с население под един милион души. Наистина, АКК, както я наричат феновете, беше тази, която първа проби цепелина на кандидата на социалдемократите Мартин Шулц, който по това време летеше високо в националните избори. Тя клони наляво по социалните и трудовите въпроси (разбираемо в един от германските райони със западаща индустрия), но вдясно по гей браковете и евтаназията.

Плюсове: Крамп-Каренбауер се представя като интелигентна и безкрайно искрена. Нейната гъвкавост очевидно привлича Меркел, за която се твърди, че много я цени (списание "Цицерон" я нарече "номер 1 на Меркел" още преди победата й през 2017 г.). Тя оглавява първата коалиция „Ямайка“ на републиката и може да управлява с всяка от утвърдените партии. Попадайки някъде между идеологическите лагери в ХДС, тя "е перфектна комбинация за толкова разнообразна партия като ХДС", пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, "която иска да доминира средата на политическия ландшафт на Германия".

Минуси: Нито опитът й, нито нейното име са разпознаваеми извън малката Саарланд.

Изгледи: Ако може да блесне под ярките светлини на голямата сцена, един ден тя би била страховит кандидат за канцлер.

Армин Лашет

Роденият в императорската столица на Карл Велики Аахен на белгийско-холандската граница, 56-годишният адвокат в момента е начело на дясноцентристкото правителство в Северен Рейн-Вестфалия, германската мощна северозападна провинция (население над 17 милиона души). Северен Рейн-Вестфалия дълго е била крепост на социалдемократите, докато Лашет не я превзе, внасяйки своя принос в скандиранията по митингите: няма "зони, забранени за движение", нулева толерантност към престъпниците, експулсиране на чуждестранни престъпници. Безупречните католически препоръки за Лашет включват стаж като главен редактор на KirchenZeitung Aachen и след това директор на управляваното от църквата издателство Einhard Publishing.

Плюсове: Пушачът на пури е доказан победител. Изборната победа беше огромен поврат за ХДС. Той играеше като хардлайнер в кампанията, но е известен като либерал, когато служи като държавен човек за интеграция и стоеше лоялно до Меркел по време на бежанската криза.

Минуси: Лашет е смятан за мек и въпреки победата, не особено харизматичен. "Той е компетентен и стриктно спазва правилата, но не човек, на когото партията гледа като на способен да отключи нова ера в политиката на ХДС след Меркел", се казва в списание „Щерн“. Един близък съюзник на Меркел, Лашет вероятно не е този, който да я свали, ако партията сметне за необходимо. Изгледи: Колегите от ХДС вероятно ще очакват Лашет да изпълни няколко от своите обещания по време на кампанията в Северен Рейн-Вестфалия, преди да го включат в краткия списък за избор. Разбира се, не се казва, че Меркел скоро ще ходи някъде. Топката е в нейната половина. Но е сигурно, че другите около нея скоро ще започнат да се подготвят да се измъкнат от нея. /БГНЕС по публикация в "Политико".

САЩ се оттеглят от споразумението за миграция

http://www.cross.bg/bezhantzite-deklaratziya-misiyata-1562293.html

/КРОСС/ САЩ се оттеглят от участие в преговорите по приемането на глобален договор, която да подобри международните права за мигрантите и бежанците. "Днес мисията на САЩ в ООН уведоми генералния секретар, че САЩ прекратяват участието си в Глобалното споразумение за миграцията", се казва в съобщението на мисията. В документа се напомня, че през септември миналата година Вашингтон е подписал т.нар Нюйоркска декларация, с която всичките 193 страни членки на ООН се съгласяват да одобрят през 2018 г. две глобални споразумения - за управление на миграционните потоци и за мерки спрямо бежанците. "Нюйоркската декларация съдържа множество постановки, които са несъвместими с политиката на САЩ в сферата на миграцията и бежанците", обясниха от американското представителство в международната организация.  

Майката на загинал командос може да остане на улицата

http://clubz.bg/61419-majkata_na_zaginal_komandos_moje_da_ostane_na_ulicata

Ваня Рибчева, майката на загиналия при изпълнение на служебния си дълг командос Емил Шарков, призна пред Нова ТВ, че може да остане на улицата. Рибчева живее във ведомствено жилище на Министерството на отбраната.

"Аз обитавам това жилище без правно основание. Министерството на отбраната са в правото си да поискат да им го предам. На мен не ми харесва да съм извън правилата. Тази ситуация не е резултат от мое решение, а от стечение на обстоятелствата. До пенсионирането си работих в Министерството на отбраната", обясни Рибчева.

От няколко дни тече кампания в нейна подкрепа във Фейсбук.

Тя организирана от Сдружение "Боец". Според инициаторите на кампанията Рибчева е принудена в срок от 30 дни да напусне ведомоственото си жилище.

"Нима държавата и управляващите са опрели до панелката на Ваня в Люлин, за която тя си плаща и наема, и режийните, и ремонтите", питат от "Боец".

От сдружението призовават да се изпращат sms-и с текст "Дом за Ваня" на мобилния телефон на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Вече са внесени официални писма в МО, МВР и Министерски съвет с искане в двуседмичен срок да бъдат уредени документите, с които Рибчева да остане в дома си. В противен случай се подготвят протести пред Министерски съвет.

Нищо не подсказвало, че хижата в Златоградско ще бъде отнесена от свлачище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590851

Нищо не подсказвало, че хижата в Златоградско ще бъде отнесена от свлачище "Калта събори стената и влезе в хижата. Всичко стана за секунди. Стената изведнъж рухна и се оказахме затрупани от кал и камъни". Това разказа 48-годишният Данчо Башев от златоградското село Долен. Той е един от двамата ловци, настанени на лечение в кърджалийската болница след като свлачище затрупа ловна хижа в Златоградско.

Международен ден на хората с увреждания

https://www.actualno.com/society/mejdunaroden-den-na-horata-s-uvrejdanija-news_647454.html

На 3 декември е Международния ден на хората с увреждания. Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на

Марселиньо е номер 1 в Разград

https://offnews.bg//futbol/marselinio-e-nomer-1-v-razgrad-670485.html

Стигналият до националния отбор на България Марселиньо бе избран за Футболист на годината в Лудогорец в анкетата, организирана от фенклубовете "Green Ladies" и "Green Front Т09". Победителите бяха обявени на тържествена церемония снощи в Общинския културен център в Разград. "Благодаря на всички, които са гласували за мен. Благодаря на съотборниците ми, на ръководството на клуба, на треньорите, с които работя. Наградата е не само за мен, но и за всички, защото ние сме едно семейство", каза Марселиньо, след като си получи приза. Той пожела и за себе си, и за клуба да продължава всяка година да е шампион и да играе в евротурнирите. Футболистът получи още един приз - за най-добър полузащитник.

За най-добър вратар на 2017 година на Лудогорец беше избран Ренан дос Сантос. Наградата за най-добър защитник получи Игор Пластун, а за най-добър нападател - Клаудиу Кешерю. Феновете избраха призът за най-голям принос в Лига Европа и Шампионска Лига да бъде връчен на Джоди Лукоки. За най-проспериращ млад талант от школата на Лудогорец бе определен Светослав Ковачев, а наградата за най-добър треньор в ДЮШ бе връчена на Радослав Здравков.

Със специалната награда на организаторите от "Green Ladies" бе удостоен Светослав Дяков - човекът със златно сърце, доказал неведнъж, че заслужава тази награда, човекът, който продължава да води отбора напред. Капитанът на отбора пожела успех на Лудогорец и обеща и занапред да дава най-доброто, което може за отбора. Носител на приза "Зелено сърце", за изключителен принос и развитие на агитката в сектор Моци, връчен от "Green Front Т09" стана Драгомир Павлов.

Братята Кирил и Георги Домусчиеви бяха наградени от "Обединени фен клубове Лудогорец" с почетни плакети. Отличията получи изпълнителният директор Ангел Петричев. От името на двамата той благодари на феновете за подкрепата. "Трудна, но успешна за пореден път година. Благодарим ви за това, че показахте, че "Лудогорец Арена" е непревземаема крепост. Вие сте част от успеха на Лудогорец", каза в приветствието си Петричев. "Обединени фен клубове Лудогорец" връчиха специална награда и на Методи Томанов с благодарност за неговата всеотдайност, професионализъм и любов към работата.

В началото на церемонията приветствие към всички присъстващи в залата отправи президентът на клуба Александър Александров. Той поздрави организаторите за инициативата и благодари също за подкрепата. "Изпращаме още една успешна година, през която за пореден път станахме шампиони, надграждахме и подобрявахме в почти всяко от звената в клуба. Силно вярвам, че това което правим, допринася Разград да става по-добро място за живеене. Благодаря ви за подкрепата, силно вярвам, че най-доброто предстои", посочи Александров.

И тази година инициативата "Футболист на годината 2017 в Лудогорец" имаше благотворителна кауза. Събраните над 2000 лева от билетите, благотворителния базар, на който се продаваха календари, фенартикули, картички и сладки с логото на любимия отбор, дарения и търга за топката и фланелката бяха връчени на завеждащия на отделението по педиатрия към разградската болница д-р Атанас Станчев. След официалната част дошлите на тържеството имаха възможност да се снимат с любимите футболисти и да вземат автограф.

Пациенти искат от президента да наложи вето върху мораториума за нови лекарства

https://offnews.bg//zdrave/patcienti-iskat-ot-prezidenta-da-nalozhi-veto-varhu-moratoriuma-za-nov-670483.html

Национална пациентска организация ще внесе искане до президента Румен Радев да наложи вето върху мораториума за заплащане на нови лекарства от НЗОК през 2018 г., съобщи председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев. 

Текстовете бяха приети в рамките на законопроекта за бюджета за догодина. 

Според приетите текстове Касата няма да плаща нови лекарства, няма да сключва договори с нови болници и договори за нови клинични пътеки и отделения през 2018 г. 

Мораториумът за лекарствата засяга 15 нови медикамента, които се очакваше да бъдат включени през 2018 година за заплащане от Касата. Това ще засегне тежко болни пациенти. 

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд заради мораториума.

"Политиците решиха, че вместо да хванат крадците, ще накажат болните хора като със закон въвеждат забрана да се купуват нови лекарства. Смятам, че това е огромна грешка", коментира Хасърджиев пред Нова телевизия. 

"През следващата седмица ще сезираме президента с молба да наложи частично вето върху тези текстове в закона. Молим президента за вето и молим депутатите да преразгледат този отвратителен и циничен текст, който ще забрани на българските граждани да имат достъп до нови терапии", каза той. 

Хасърджиев поздрави властите за акцията, при която бяха задържани 7 души за злоупотреби с онколекарства. Става въпрос за престъпна група, която се е занимавала с изнасяне в чужбина на лекарства за онкоболни, които са били изписвани на нуждаещи се хора в страната.

Бившият здравен министър Стефан Константинов опонира на Хасърджиев за мораториума за новите лекарства, като посочи, че не бива те да се приемат за спасение на всяка цена. 

В мораториума има два компонента – първият е за срещу нови болници, нови дейности – никой не може да се оплаква, че в София няма да се разкрие 115-а болница, която с нищо няма да допринесе за по-доброто обслужване на пациентите, а за източването на Здравната каса. Проблемът с дейностите в малките градове беше решен в парламента – там, където няма дадена дейност ще може да се разкрие, посочи Константинов.

Темата за лекарствата е малко по-сложна – приемам доводите и на двете страни, но ще напомня една история от 2000 г. Появи се едно ново лекарство за болки, ревматизъм, противовъзпалително и лекарите започнаха да го изписват, защото беше уникално лекарство, преминало всички изпитания. Четири години по-късно се разбра, че лекарството е довело до тежки увреждания на съдовете, много хора загинаха – между 80 000 и 1400 000 души пострадаха и то беше спряно, каза той.

Да не плачем, че лекарство, което е получило тази или миналата година разрешение за употреба не може веднага да се реимбурсира. За сигурността на пациентите е по-добре да има дебат за това какво се случва следващата година, каква трябва да е системата, че да не се налага да се прибягва до такива екстремни мерки, подчерта бившият здравен министър.

Станишев в Лисабон: Ще се борим за Социална Европа на една скорост и без бюджетни ограничения

http://frognews.bg/news_146655/Stanishev-v-Lisabon-SHTe-se-borim-za-Sotsialna-Evropa-na-edna-skorost-i-bez-biudjetni-ogranicheniia/

„Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства.“ Това заяви Сергей Станишев в речта си на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон.

Болницата в Козлодуй протече от дъждовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590843

Болницата в Козлодуй протече от дъждоветеПокривът на болницата „Св. Иван Рилски” в Козлодуй протече заради проливните дъждове от последните дни. Нахлуващата вода започна да руши и стените на първия етаж, където се намират кабинетите на личните лекари, съобщи kozloduy-bg.info. Според местния сайт това не се случва за първи път по време на дъжд, но сега ситуацията е критична,

Гл. комисар Николай Николов: Създадената организация в Смолян е на ниво

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590823

Гл. комисар Николай Николов: Създадената организация в Смолян е на нивоСъздадената организация в Смолян е на ниво. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) гл. комисар Николай Николов в ефира на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ във връзка с бедственото положение в община Смолян. „Тази нощ, надявам се, да е била спокойна за гражданите“, каза той и поясни,

15 загинали и 53-ма ранени при атентат в Нигерия

http://www.cross.bg/atentat-nigeriya-ma-1562292.html

/КРОСС/ Най-малко 15 души са загинали, а 53-ма други са били ранени при атентат в североизточната част на Нигерия. По данни на властите, става въпрос за двоен самоубийствен атентат. Извършен е на пазар. Един от атентаторите е жена. Кървавият акт на насилие е бил извършен в размирния щат Борно. Там действа активно групировката Боко Харам, отговорна за серия атаки и отвличания. Групировката е дала клетва за вярност на "Ислямска държава". Няколко държави в региона се сражават обединено срещу нея.  

Саакашвили: Украинският президент не пие много, но грешките ги допуска на трезва глава

https://www.actualno.com/europe/saakashvili-ukrainskijat-prezident-ne-pie-mnogo-no-greshkite-gi-dopuska-na-trezva-glava-news_647453.html

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който е бивш губернатор на Одеска област в Украйна, разсея мита, че украинският президент Петро Порошенко пиел много. „Той не пие много. Това е легенда. Но всичките си грешки допуска на трезва глава“, сподели Саакашвили в

Д-р Янко Станев: Варна е град на разумното спокойствие

http://www.barometar.net/89998/

Интервю на Д-р Янко Станев, зам.-председател на ОбС, пред Радио Варна: – Вашият колега Йордан Цонев каза, че националният бюджет е добър финансово счетоводен баланс на държавата, но само това. Не личи да е основен инструмент за правене на политика и реформа. Съотнесено към местния бюджет, който актуализирахте вчера как го преценявате? Не съм съгласен […]

Макмастър: Рискът от война с КНДР нараства всеки ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=364695

В момента Северна Корея представлява най-голямата опасност за сигурността на САЩ и опасността от война с тази държава нараства всеки ден. Това заяви президентският помощник по националната сигурност ген. Хърбърт Макмастър в реч в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в щата Калифорния.

Ново откритие за произхода на живота

http://www.cross.bg/gubi-organizmi-ystroenite-1562291.html

/КРОСС/ Изследване на специалисти от университета на Бристол, Великобритания, разрешава най-разгорещения дебат в еволюционната биология. Авторите му са установили, че морфологично просто устроените морски гъби, а не сложните Гребенести, представляват най-древната линия живи организми, предаде АФП, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи". Скорошни геномни анализи не дават окончателен отговор на вълнуващия еволюционните биолози въпрос дали скромните сюнгери или сложно устроените Гребенести организми са най-древните ни предшественици. Настоящото изследване обаче отрежда първенството на морските гъби. За целите му специалистите са прибягнали до статистически методи, за да тестват валидността на модели за еволюцията на организмите. Въпросните техники се използват във филогенетиката за изучаване на еволюцията на първите животни. Изследователите са стигнали до извода, че най-добрите модели фаворизират морските гъби, а не Гребенестите, и им отреждат място в основата на генеалогичното дърво на всички животни на Земята. "Знанието кой от тези два типа организми се е появил първи, е фундаментално за разбирането на собствената ни еволюция", пишат специалистите в сп. "Кърънт байолъджи".  

Как Нова тв и Дядо от Банкя осигуриха сьомга и червен хайвер за народа

http://frognews.bg/news_146654/Kak-Nova-tv-i-Diado-ot-Bankia-osiguriha-sjomga-i-cherven-haiver-za-naroda/

Българският народ живее в охолство и тъне в лукс. Ако не вярвате, пуснете си националните телевизии, които излъчват непрекъснато изявления на джуджетата на Дядо Коледа от Банкя. Едно през друго мъничетата ни убеждават колко сме добре, и колко много подаръци ни дава старецът с шейната – от Банкя. Благодарим, Дядо от Банкя!

Операция “Чисти ръце”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6586492

Операция “Чисти  ръце”Как да се справим с фалшивите новини, Европа и САЩ ОТКАКТО патриотите са в правителството, блага се сипят като златен дъжд над родината ни. Ето например тази седмица вицепремиерът собственоръчно постави България обратно на европейската карта, откривайки чисти и нови тоалетни на вратата към цивилизования свят – ГКПП Калотина.

Откъс от "Майсторът на играчки от Краков" на Рейчъл Ромео

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/03/3086757_otkus_ot_maistorut_na_igrachki_ot_krakov_na_reichul/?ref=rss


Имало някога една малка кукла на име Каролина, която живеела в страна далече, далече от света на хората. До момента, в който кралят и кралицата не са свалени от власт и внезапен вятър не се извисява над кралството. Той магически отнася Каролина в света на хората, в Краков, за да събере пътищата на малката кукла и на Майстора на играчки – човек с необичайна сила и тайнствено минало.<br /><br />Междувременно нахлуването на нацистите в Полша и грозната сянка на Втората световна война...

Аржентинската подводница още е в неизвестност

http://www.cross.bg/obekt-podvodnitzata-aparat-1562290.html

/КРОСС/ Неясното сонарно изображение на обект в дълбините на южния Атлантически океан е потънал риболовен кораб, а не аржентинската военна подводница. Това обяви вчера говорител на ВМС на Аржентина, с което сложи край на надеждите, че е открита подводницата, изчезнала на 15 ноември с 44 души екипаж, съобщи Ройтерс. Спасителните екипи изпратиха дистанционно управляван потопяем апарат да огледа един 60-метров обект, локализиран на дълбочина 477 м под морската повърхност. Подводницата "Сан Хуан" е с приблизително същата дължина (66 м), а сонарната "фотография" се оказа неясна. Затова руският потопяем апарат трябваше са провери "визуално" дали това е подводницата. Говорителят на бойния флот Енрике Балби изрази съжаление, че у роднините на изчезналите моряци и обществото са възникнали неоправдани очаквания.  

Рекс Тилърсън остава на поста си

http://www.cross.bg/tilursun-pompeo-roiiters-1562289.html

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отрече твърденията, че ще напусне поста си и ще бъде заместен от настоящия директор на ЦРУ Майк Помпео, предаде Ройтерс. На въпрос дали има някаква истина в няколкото публикации за него пред седмицата той отговори отрицателно. "Хората трябва да намират по-добри източници", каза Тилърсън в кратко интервю в Държавния департамент преди официална вечеря в чест на удостоените с годишните почетни награди на Центъра "Кенеди". Той добави, че се надява да присъства на същия прием и след една година. В петък президентът Доналд Тръмп написа в Twitter, че работи добре с Тилърсън и че топ дипломатът на САЩ няма никъде да ходи, допълни Ройтерс. ТАСС съобщи, че директорът на ЦРУ Помпео е отказал вчера да коментира дали му е предлагано да оглави Държания департамент. "Съсредоточен съм върху това, което правя сега. Сега имам много работа. Имам честта да заемам тази длъжност от 10 месеца и да работя в най-добрата разузнавателна служба в света", каза той по време на проява в президентската библиотека "Роналд Рейгън" в Калифорния. По-рано тази седмица "Ню Йорк таймс" писа, че в близко бъдеще Тилърсън ще бъде заменен от Помпео, а шеф на ЦРУ ще стане сенаторът републиканец Том Котън. После "Вашингтон пост" допълни, че идеята за персоналните промени била на началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели.

Фармацевтичен шеф: Още утре да отнемат правата на лекарите в схемата за реекспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590811

Фармацевтичен шеф: Още утре да отнемат правата на лекарите в схемата за реекспортМинистърът на здравеопазването още в понеделник трябва да отнеме правото да упражняват професията на лекарите, замесени в престъпната схема за реекспорт на скъпи лекарства. Това каза пред Би Ти Ви проф. Илко Гетов, шеф на Българския фармацевтичен съюз. В събота ГДБОП и прокуратурата съобщиха, че са обискирани аптеки и болници в 4 града и са

САЩ се оттеглят от споразумение за миграцията

http://dnes.dir.bg/news/sporazumenie-sasht-izbori-2016-migratziata-26652188

САЩ обявиха, че се оттеглят от подготвяното в ООН Глобално споразумение за миграцията.

Когато Моцарт и "Металика" се срещнат

http://clubz.bg/61418-kogato_mocart_i_metalika_se_sreshtnat

КУЛТУРА моцарт детеcr

Циниците казват, че музиката е просто математика с други средства. 5+3 винаги ще е 8 (или една октава), а вечната последователност от сол-ре-до ще надживее и хлебарките...

Може би по-вярно е да се каже, че един шедьовър все си е шедьовър - във всеки жанр, стил, темпо и тоналност.

Щурите хървати от 2 Cellos са за трети пореден път у нас утре в Арена "Армеец", а ако случайно има някаква вероятност да не се те чули за тях - славата им се изстреля чак до дует с дрезгавия "Армагедонец" Стивън Тайлър.

Но лесно може да ги гледате и със Стив Вай...

Като заговорихме за чело (и за "Металика"), не може да не отдадем заслуженото на първопроходците "Апоколиптика". И те идваха в България достатъчен брой пъти... А сега си освободете едни 8 мин. за този фантастичен Orion:

Също така музикалните циници биха казали, че кросоувър е нещо, което възниква още през 1960-те.

А помните ли формираните през 1986 г. Urban Dance Squad? Макар и останали с далеч по-скромна слава, те прокарват пътя пред "Ред Хот Чили Пепърс" и "Фейт Ноу Мор".

В "кросоувър" грехове обявяват още Пат Буун. Кросоувър са "Бонд", Ванеса Мей... кросоувър бяха и великите Трима тенори. Кросоувър са Limp Bizkit.

Джаз и метъл - колко му трябва на човек, който обича "Фейт Ноу Мор":

Най-лесно е и да се сетим за цялата вълна от скандинавски банди - готик, симфоник и т.н. новопокръстени стилове, която вълна... ами просто би умряла от глад, ако "преградите" не бяха така лесни за бутане на днешно време.

После вкарвате оперната певица да си напудри носа в гримьорната, добавяте гайда за малко етно с неизяснен точно произход и вижте какво става...

Оттук до Моцарт и метъла е само една стъпка.

А ако ви досадихме с дългокоси киселяци, изплакнете око с Камий и Кенърли:

 

Румен Радев ще бъде на посещение във Франция по покана на Еманюел Макрон

http://econ.bg/Новини/Румен-Радев-ще-бъде-на-посещение-във-Франция-по-покана-на-Еманюел-Макрон-_l.a_i.754108_at.1.html

Държавният глава Румен Радев ще бъде от 4 до 6 декември на работно посещение във Френската република по покана на президента Еманюел Макрон. ...

Михаил Богданов обсъди със сирийския посланик в Москва осмия кръг от преговорите в Женева

http://www.cross.bg/pregovorite-siriya-krug-1562288.html

/КРОСС/ Специалният представител на президента на Руската федерация по въпросите свързани с Близкия изток и Африка и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов е провел разговор с посланика на Сирия в Москва Рияд Хадад. Двамата са обсъдили осмия кръг от преговорите за бъдещето на Сирия, провеждани под егидата на ООН в Женева, предава ТАСС. В официално съобщение на външното министерство, се казва, че в разговорите двамата са „разменили възгледи относно развитието на ситуацията в Сирия, включително и предварителните резултати от осмия кръг на базираните в Женева преговори". Повече информация не е разкрита, но изданието припомня, че срещата в швейцарски град започна на 28 ноември, като в петък преговорите бяха временно преустановени и ще бъдат подновени на 5 декември. Правителствената делегация на Дамаск заяви, че ще се прибере в страната си за почивните дни, където смята да реши дали да поднови участието си в разговорите.  

САЩ: Рискът от война с КНДР нараства всеки ден

https://www.actualno.com/america/sasht-riskyt-ot-vojna-s-kndr-narastva-vseki-den-news_647446.html

В момента Северна Корея представлява най-голямата опасност за сигурността на САЩ и опасността от война с тази държава нараства всеки ден. Това заяви президентският помощник по националната сигурност ген. Хърбърт Макмастър в реч в Президентската библиотека на Роналд Рейг

Станишев в Лисабон: Ще се борим за Социална Европа на една скорост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590807

Станишев в Лисабон: Ще се борим за Социална Европа на една скорост ПЕС очерта лявата визия за бъдещето на ЕС „Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства.“ Това заяви Сергей Станишев в речта си на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон, съобщи stanishev.eu. „След днешните дебати нашето политическо семейство е обединено зад силно послание: Европа може да

Станишев в Лисабон: Ще се борим за Социална Европа на една скорост и без бюджетни ограничения

http://www.cross.bg/evropa-stanishev-ogranicheniya-1562287.html

/КРОСС/ ПЕС очерта лявата визия за бъдещето на ЕС „Искаме Европа да остане обединена - без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства." Това заяви Сергей Станишев в речта си на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон. „След днешните дебати нашето политическо семейство е обединено зад силно послание: Европа може да бъде различна. Партиите-членки на ПЕС предлагат реална алтернатива на настоящата мантра на десницата за затягане на коланите, неравенство и национализъм. Имаме три важни политически битки през следващата година: да превърнем прокламацията от Гьотеборг за Социалния стълб в реални действия - в политика на Комисията и на правителствата. Да се борим за нова реформа на Еврозоната, основана на икономическа и социална конвергенция. Да се противопоставим категорично на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС. Да, разходите нарастват: нужни са средства за миграцията, за отбрана и др., но това не означава да се режат пари от други политики - като кохезионната и земеделската. ЕС се нуждае от собствени ресурси, като данъка върху финансовите транзакции, например." Президентът на ПЕС посочи, че през 2009 г. именно левицата предложи избирането на Общ кандидат на всяка от политическите партии за председател на ЕК. „Тогава другите политически сили ни последваха и дадохме шанс на европейските граждани сами да избират председателя на Комисията

Откриха нова детска площадка в град Бяла черква

https://www.24chasa.bg/region/article/6590776

Откриха нова детска площадка в град Бяла черкваДецата на град Бяла Черква имат нова детска площадка за игра. Тя е изградена по проект „Екологично бъдеще за децата в ДГ „Атанас Неделчев” гр. Бяла Черква, общ. Павликени”, одобрен за финансиране в проведения конкурс в Национална кампания на МОСВ и ПУДООС „Чиста околна среда – 2017 г.”. Общата стойност на проекта е 4 933 лв.

Дo 2030 г. 800 милиoнa paбoтни мecтa мoжe дa изчeзнaт зapaди aвтoмaтизaциятa

http://www.cross.bg/miliona-mecta-pabotni-1562270.html

/КРОСС/ Бъpзaтa eвoлюция нa изĸycтвeния интeлeĸт и poбoтитe мoгaт дa зaĸpият мeждy 400 и 800 милиoнa paбoтни мecтa в цял cвят дo 2030 г., пocoчвa нoвo изcлeдвaнe нa МсКіnѕеу Glоbаl Іnѕtіtutе. Cпopeд изcлeдoвaтeлитe дo 60% oт дeйнocтитe мoгaт дa бъдaт aвтoмaтизиpaни. Дoĸлaдът твъpди, чe зaгyбaтa мoжe дa бъдe ĸoмпeнcиpaнa oт yвeличaвaнe нa пpoдyĸтивнocттa, иĸoнoмичecĸи pacтeжa и дpyги фaĸтopи. Ho вce пaĸ зaпaзвaнeтo нa виcoĸ пpoцeнт зaeти щe бъдe твъpдe тpyднo, тъй ĸaтo иĸoнoмиĸaтa и пaзapът нa тpyдa щe имaт нyждa oт пълнa пpoмянa. Maлĸo пo-бaвeн тeмп нa aвтoмaтизaция щe пocтaви пoд pиcĸ 39 милиoнa paбoтни мecтa в CAЩ, a пo-бъpз - 73 милиoнa. Bъпpeĸи пoтeнциaлнитe зaгyби, oĸoлo 20 милиoнa дyши мoгaт дa бъдaт пpeмecтeни нa пoзиции, в ĸoитo днeвнитe им зaдaчи щe ce paзличaвaт oт дoceгaшнитe, нo нe твъpдe мнoгo. Kaĸъвтo и cцeнapий дa ce paзвиe, пoнe eднa тpeтa oт paбoтнaтa pъĸa в CAЩ тpябвa дa бъдe пpeĸвaлифициpaнa. Зa Япoния тoзи дял e пoлoвинaтa. Πpи cъщия cцeнapий Kитaй и Индия щe зaгyбят 236 и 120 милиoнa paбoтни мecтa cъoтвeтнo. Зa Япoния нaй-лoшият cцeнapий e 30 милиoнa, a зa Гepмaния - 17 милиoнa. Paбoтнитe мecтa, ĸoитo ca нaй-зacтpaшeни oт изчeзвaнe, нaй-чecтo ca cвъpзaни c физичecĸи тpyд или лecнo пpeдвидими дeйcтвия - ĸaтo нaпpимep oпepaтopи нa мaшини или пpoдaвaчи в pecтopaнти зa бъpзo xpaнeнe. Taĸcимeтpoвитe шoфьopи cъщo тpябвa дa oбмиcлят пpeĸвaлифиĸaция, ĸaĸтo и ĸacиepитe

Майката на Емил Шарков: Синът ми загина заради некадърност

http://frognews.bg/news_146653/Maikata-na-Emil-SHarkov-Sinat-mi-zagina-zaradi-nekadarnost/

Беше ми отказано правосъдие и то по възможно най-циничния начин - с писма и обяснения като за най-глупавия човек. Емил не загина заради държавата, а заради некадърността на началника си. Това заяви пред Нова телевизия майката на загиналия командос в Лясковец Емил Шарков Ваня Рипчева.

Реформите в здравеопазването - към централизирано управление, без грижа за потребителите

http://www.cross.bg/nzok-godini-lekarstva-1562286.html

/КРОСС/ Казват, че насилието е последното убежище на некомпетентния. Тази фраза изглежда като много точна аналогия на наложения мораториум върху финансирането на нови лекарства и нови медицински дейности от НЗОК през 2018 г. Причината за ограниченията е неспособността на управляващите да ограничат стръмното увеличение на здравноосигурителните разходи през последните години. Въпреки че предходното правителство разполагаше с около две години, а настоящото с близо цяла година, ако не да се справи, то поне да положи първите стъпки за разрешаване на проблема, напредък не се наблюдава. Вместо това се прибягва до крайни мерки, които противоречат на логиката, нормативната уредба и не дават резултат, защото винаги се намира възможност за заобикаляне на ограничението. През 2015 г. за първи път влиза в сила забрана за сключване на нови договори на НЗОК за извършване на нови медицински дейности. Година по-късно, в допълнение на бюджетните лимити за болниците се въвеждат и лимити за дейностите, които могат да извършват, а междувременно текат редица технически ограничения, взимани с решения на надзорния съвет на НЗОК. Ефектът от всичко това е, че през 2015 г. разходите за болнична помощ са с над 240 млн. лв. над гласуваните със закона за бюджета на НЗОК, което е увеличение от 16,5%. Въпреки че разходите през 2015 г. са около 1,5 млрд. лв., бюджетът за 2016 г. предвижда болничната помощ да получи около 1,35 млрд. лв. или със 150 млн. лв

Георги Милков: Посещението на Борисов в Саудитска Арабия е историческо (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590798

Георги Милков: Посещението на Борисов в Саудитска Арабия е историческо (Видео)Посещението на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия е историческо, защото се случва за първи път в отношенията между двете страни. Това заяви журналистът от в. "24 часа" Георги Милков пред Нова тв. На въпрос защо Симеон Сакскобургготски е бил част от делегацията, Милков обясни: "Причината е много проста и очевидна и това е много добър ход на

Александрина Пендачанска: Политиците ни са абсолютна измет

http://clubz.bg/61417-aleksandrina_pendachanska_politicite_ni_sa_absolyutna_izmet

"Държавата България и градът София се развиват. Някакви неща се случват и се променят, въпреки цялата тази измет, която е българският политически елит".

Това каза пред бТВ оперната прима Алескандрина Пендачанска. Според нея хората, гражданите и избирателите успяват да дърпат държавата и града напред "само благодарение на себе си и въпреки онази измет".

"Абсолютна измет. Защото този "елит" 30 години не успява да осигури първото нещо, което политическата класа е длъжна да осигури на своите избиратели. Това означава справедливост. Ако с нас се случи несправедливост, ние сме оставени сами на себе си. Ние не живеем с чувството, че сме защитени от държавата, в която живеем", обясни Пендачанска.

Според нея има много българи, които са емигрирали, а е щяло да бъде по-хубаво ако са в България.

"България днес е едно много по-хубаво място за живеене, отколкото беше през 73-та година, това го казвам, защото помня. Хайде 73-та не помня, но 78-а помня. Помня как ни пускаха тоалетна хартия, да не говорим за банани и такива неща. Сега България е едно много по-добро място за живеене, но то е благодарение на всеки един от нас, на гражданите на тази страна, които седят и я дърпат и успяват да я случат въпреки нейните политици".

Александрина Пендачанска никога не е крила своята политическа ангажираност. Тя е сред основателите на ДСБ, съпруга на журналиста Найо Тицин.

Тя се се обърна остро към управляващите и при опита им да ограничат гласуването на българите в чужбина.

Александрина Пендачанска ще пее пред софийска публика на 8 и 10 декември в "Тоска".

Томас Пинчън отново на български език - най-голямата американска литературна загадка

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/03/3089789_tomas_pinchun_otnovo_na_bulgarski_ezik_-_nai-goliamata/?ref=rss


Двадесет и седем години след публикуването на първата и единствена засега негова книга на български език - "Обявяването на серия 49" ("Народна култура", прев. Красимир Желязков) Томас Пинчън отново излиза на български език. Романът е "На ръба на света" - последният му от 2013 г., а предизвикателството е поето от писателя и негов преводач Владимир Полеганов и издателство "Колибри". Причината този емблематичен и мистериозен американски постмодернист да...

Кулинарен фестивал "Да споделим Никулден" започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364687

Кулинарен фестивал с благотворителен базар под мотото „Да споделим Никулден“ ще се проведе днес в Двореца на културата и спорта във Варна, припомня Moreto.net. В кулинарното състезание ще участват елитни ресторанти, отбори на учебни заведения, читалища и индивидуални участници.

Ловят безплатно риба на Гребния канал в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6590793

Ловят безплатно риба на Гребния канал в ПловдивСвободен риболов е разрешен днес от северната страна на Гребния канал в Пловдив до 16 ч. Участниците трябва да имат актуален билет и могат да носят не повече от 2 въдици, уточняват от общината. Маломерните рибки се връщат във водата. Общият улов не бива да надхвърля 5 кг. Предприети са мерки за недопускане на автомобили на територията на

„Лада“ работи по нов автомобил на цена под 7 000 лева

http://www.cross.bg/motor-raboti-kwid-1562284.html

/КРОСС/ Руския автомобилен гигант АвтоВАЗ работи върху нов проект, който е базиран на икономичния Kwid. Kwid е разработка на Рено, предназначена за бедния индийски пазар. Това е 0,8-литров бензинов мотор с мощност от 54 коня. Адаптираната Lada ще разполага с друг мотор, както и с различно окачване, но идеята е да бъде запазена същата цена. За целта се предвижда локализирана сборка на възлите и агрегатите, които също ще се правят в Русия. Все още не е ясно кога ще бъде задвижен проектът.    

Делио Роси: И без дузпата щяхме да победим

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/03/3090089_delio_rosi_i_bez_duzpata_shtiahme_da_pobedim/?ref=rss


<br /><br />Треньорът на "Левски" Делио Роси е доволен само от резултата при победата с 3:0 над "Пирин". Италианецът имаше и критики към представянето на своите играчи. "В този мач имаше два мини мача – едно първо полувреме, в което играхме доста бавно и второ, в което се представихме на по-високи обороти и заслужавахме да спечелим. Доволен съм единствено от резултата", каза треньорът на "Левски".<br /><br />Той уточни, че двама...

Изборни безредици в Хондурас, загинаха 7 души

https://www.actualno.com/america/izborni-bezredici-v-honduras-zaginaha-7-dushi-news_647451.html

Седем души загинаха в Хондурас по време на безредиците, пламнали заради протакането при обявяване на резултатите от президентския вот. Според изданието „Мундо“ сред загиналите е 14-годишно момче. Заради изострената обстановка правителството премахна в петък действ

Супер Луна ще наблюдаваме тази нощ

http://frognews.bg/news_146652/Super-Luna-shte-nabliudavame-tazi-nosht/

Първата и последна Супер Луна ще може да се наблюдава тази нощ. Нащият спътник ще бъде сравнително близо до Земята и ще изглежда със седем процента по-голям и с 16 процента по-ярък от обичайното.

Турски "Микроанджело" рисува пейзажи от Истанбул (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/turski-mikroandzhelo-risuva-pejzazhi-ot-istanbul-videosnimki-2064625

Турски художник рисува пейзажи от Истанбул върху миниатюрни предмети и дори върху частици храна, предаде Ройтерс.
 

Turkish 'Microangelo' tells Istanbul's tale on mini

Да се родиш с изригването на вулкан: Историята на българчето Аурора (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/da-se-rodish-s-izrigvaneto-na-vulkan-istoriiata-na-bylgarcheto-aurora-video-2064668

Тази седмица, докато изригваше вулканът Агунг в Бали, българката Петя Белевска, която от години живее на острова, роди здраво момиченце.
 
"Когато бяхме в родилната зала, съобщиха, че е изригнал вулканът. Попитах докторът какво ще правим, а той ми каз

Оцелял в ловната хижа: Нищо не подсказваше за трагедията (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ocelial-v-lovnata-hizha-nishto-ne-podskazvashe-za-tragediiata-video-2064664

В събота следобед свлачище помете ловна хижа край златоградското село Долен, отне живота на един човек.
 
"Калта събори стената и влезе в хижата. Всичко стана за секунди. Стената изведнъж рухна и се оказахме затрупани от кал и камъни", разказа 48-годи

Свлачище и преляло дере прекъснаха пътища в Родопите

http://www.cross.bg/smolyan-snoshti-blizo-1562283.html

/КРОСС/ Свлачище прекъсна пътя за смолянското село Киселчово, а преляло дере е причината и за прекъсване на пътната връзка между девинските села Жребово и Кестен. Пътните артерии са прекъснати от снощи, като проблем в движението на автомобили има и по пътя за Арда, където трафикът се осъществява в едната лента, заради паднала каменна подпорна стена, информира "Дарик". Снощи беше обявено бедствено положение в Смолян. В следствие на обилните валежи от дъжд през нощта и силният вятър има множество сигнали за паднали дървета по пътните платна, както и камъни. "Значително спокойна е ситуацията в областта, въпреки интензивните валежи. Няма бедстващи хора или населени места без електричество. Следим от близо обстановката и днес, като сме на щрек", коментира областният управител на Смолян Недялко Славов. Нови сигнали за проблеми през денонощието не са получавани и в община Смолян, която от снощи обяви бедстващо положение. "Нямаме бедстващи, следим от място всички критични точки в общината, в 8.30 ч. ще проведем заседание на, което ще обсъдим подробно обстановката и мерките , които ще предприемем за деня", коментира кметът на Смолян Николай Мелемов. Цяла нощ доброволци, пожарникари и служители на различни фирми, изграждаха диги по поречието на река Черна в Смолян. Домът на осемчленно семейство в Смилян бе наводнен снощи от реките на река Сивинска. Малко преди полунощ в Смолян е пристигнал и зам

Инспектори откриха опасна коледна играчка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590787

Инспектори откриха опасна коледна играчка Инспектори предупреждават родители да не купуват на децата си опасна играчка Дядо Коледа с бонбони. Тя е произведена в Китай с марка Seet,s Fun и се разпространява в цяла Европа. Тествана е и е доказано, че може да предизвика химичeска реакция, задушаване и задавяне. Започнаха масирани проверки за опасни коледни играчки.

Супергерой удържа обърнал се минибус да не падне от мост

http://www.cross.bg/kolelata-mosta-twitter-1562282.html

/КРОСС/ Британски полицай спаси товарен минибус от падане от мост, държейки го 15 минути за едно от колелата, предава БГНЕС. Произшествието станало недалеч от град Лийдс. Шофьорът на буса не се справил с управлението, колата се преобърнала с колелата нагоре и почти цялата изскочила извън моста. Самият шофьор нямало как да излезе от висящата над водата кабина. Полицаят Мартин Уилис пръв пристигал и като видял как возилото почти цялото виси извън моста, хванал го за едно от колелата, за да го задържи от падане. В такова положение той прекарал 15 минути, докато дойдат спасители. "След като удържах колата, за да престане да се люлее от вятъра, не могат да опиша какво облекчение изпитах, когато дойде пожарно-спасителната служба на Уест Йоркшир", написа полицаят в Twitter, където публикува снимки от местопроизшествието. Спасителите изтеглили фургона от ръба на моста и го обърнали в нормално положение с помощта на специални въжета. 22-годишният шофьор е настанен в болница без опасност за живота. Един от ползвателите на Twitter нарече Уилис "супергерой".  

13 загинали и седем ранени при сблъсък на два кораба край Южна Корея (обновена)

http://www.cross.bg/korab-ohrana-riboloven-1562281.html

/КРОСС/ 13 души загинаха и седем са изчезнали, след като южнокорейски риболовен кораб се сблъска с кораб танкер и се преобърна край пристанището на Инчеон, предаде АФП. Служител от Бреговата охрана каза, че броят на жертвите може да увеличи. По думите му на борда на 9,8-тонния риболовен кораб е имало 22 души. Корабът-цистерна с водоизместимост 336 тона не е понесъл щети. На мястото на корабокрушението оперират десет плавателни съда на Бреговата охрана и търговския флот, както и четири хеликоптера в издирване на изчезналите рибари.

Водно торнадо удари Сан Ремо (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/vodno-tornado-udari-san-remo-video-news_647449.html

Италианският курортен град Сан Ремо пострада от водно торнадо. Вихрушката се образувала в морето недалеч от брега, а после достигнала самия град. Агенция АНСА твърди, че торнадото причинила значителни разрушения на курорта: изпотрошени витрини на магазините, повредени транспортни средства, покриви на постройките, електрически кабели. Пострадали са и трима души, всички те получиха по-леки травми.

Мая Манолова ще тича с раница днес в подкрепа на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590777

Мая Манолова ще тича с раница днес в подкрепа на протестМая Манолова ще участва и ще подкрепи събитието “На чужд гръб и 10 ученически раници са малко”, което ще се проведе днес от 11 часа в Южния парк, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. То се организира от родители и ученици и ще стартира едновременно в пет български града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Видин.

Майката на убития командос Емил Шарков може да остане без жилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590769

Майката на убития командос Емил Шарков може да остане без жилищеМайката на убития командос Емил Шарков при акция в Лясковец през 2014 г. може да остане без жилище, съобщи Нова тв. Ваня Рибчева живее във ведомствено жилище на МВР. Тя обясни, че обитава ведомственото жилище без правно основание и МВР е в правото си да иска да го предаде. Жената е работила в МВР до пенсионирането си.

Стадионите на световното по футбол в Русия (СНИМКИ)

http://clubz.bg/61416-stadionite_na_svetovnoto_po_futbol_v_rusiq_snimki

Мачовете на световното първенство по футбол в Русия ще се играят на 12 стадиона догодина. Някои от тях още се довършват, трябва да са готови най-късно до пролетта на 2018 г.

Както е известно в петък бе теглен жребият за груповата фаза. Готова е и програмата за първата фаза - знае се кой кога и къде ще играе.

Вижте снимки и най-важната информация за 12-те стадиона на руския мондиал. Някои от тях са реални, но други са компютърни визии.

Стадион "Лужники", Москва

Стадионът на който ще се играят мача на откриването Русия - Саудитска Арабия, единия полуфинал и финалът. Капацитетът е 81 000 места. Беше основно реконструиран. Архитектурата му напомня на стария "Лужники", открит още през 1955 г. Арената прие олимпийските игри през 1980 г., финалът на Шампионската лига "Манчестър Юнайтед" - "Челси" през 2008 г., световното по лека атлетика преди 4 г.

Стадион "Спартак", Москва

Известен още като ст. "Откритие" - на името на спонсор. Тук домакинства "Спартак", в който играе Ивелин Попов. Капацитетът е за 45 360 зрители. Беше открит през 2014 г., след като строежът му продължи твърде дълго заради трудности по финансирането и в процеса на изграждане.  Свети в червено отвън, но цветовете могат да се променят, подобно на "Алианц арена" в Мюнхен.

Стадион "Крестовски", Санкт Петербург

Носи името на острова, на който беше издигнат. Идеята е била да прилича на кацнал космически кораб. Всеки сам може да прецени дали е изпълнена. А това, което руснаците крият е, че с днешна дата това е може би най-скъпият стадион в света. Според различни информации цената му е 1,5 милиарда долара. Трябваше да бъде завършен още през 2008 г., но това се случи 9 лета по-късно.

Ще приеме единия полуфинал и мача за 3-4 място. Капацитетът е 64 287 места.

Стадион "Калининград", Калининград

Още не е завършен. Това трябва да стане до няколко седмици. Снимката всъщност е компютърна графика. Тук ще се играе един от най-интересните мачове в първата фаза: Белгия - Англия. Седящите места на арената за световното ще са 35 000. После капацитетът ще бъде намален до 25 000 за двубоите на местния тим "Балтика".

"Казан арена", Казан

Може да побере максимум 45 379 зрители. Отвори врати през 2013 г. Общината в Казан нае архитектите на новия "Уембли" и на арената на "Арсенал" за стадиона. Разполага с най-големия видеоекран в Европа.

Стадион "Нижни Новгород", Нижни Новгород

Още една виртуална илюстрация. Стадионът (за 44 899 зрители) трябваше да бъде завършен в края на тази година, но това ще стане в началото на следващата. Възникнаха проблеми при строителството, а през октомври горя и пожар (долу).

"Космос арена", Самара

И този стадион се довършва. Екстериорът е почти завършен и има фитуристичен вид. Това е една от най-модерните арени за мондиала. Може да побере най-много 44 918 зрители.

"Волгоград арена", Волгоград

Работата по съоръжението не е завършена. Капацитетът е 45 568 седалки. Ще стане дом на местния "Ротор".

"Мордовия арена", Саранск

Снимката е стара, лентата при откриването на стадиона вече бе прерязана. Арената изглежда атрактивно отвътре и отвън. Капацитетът е 44 412 места. След мондиала ще бъде намален до 25 000.

"Ростов арена", Ростов на дон

Трябва да изглежда така, когато бъде завършен в началото на следващата година. На трибуните ще могат да седнат 45 000 запалянковци. 

Олимпийски стадион, Сочи

Беше построен за зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. След това бе пригоден за футбол. Капацитетът му е за 47 659 зрители.

Стадион "Централен", Екатеринбург

Стадионът бе реконструиран в периода 2014-2017 г. Завършен е, остават някои детайли. Нашумя по-рано тази година заради интересно "инженерно хрумване", което предизвика подигравки по цял свят.

Оригинално капацитетът бе 27 000 места, а изискването на ФИФА е за минимум 35 000 за стадион, на който ще се играят мачове на световно. Така бяха прибавени 8000 седалки на сектори зад двете врати. Ще бъдат премахнати след шампионата.

Изглежда, че въпросните сектори са извън стадиона. ФИФА няма проблем с това.

САЩ излизат от глобалния договор за миграция

http://econ.bg/Новини/САЩ-излизат-от-глобалния-договор-за-миграция_l.a_i.754107_at.1.html

САЩ няма да се присъединят към глобалния договор за миграция, който трябва да се приеме през 2018 година, защото не отговаря на интересите на...

В София са подадени 6 сигнала за завиряване от дъждовете

https://www.actualno.com/sofia/v-sofija-sa-podadeni-6-signala-za-zavirjavane-ot-dyjdovete-news_647460.html

Екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на 6 сигнала за завирявания в район „Витоша“. По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършва постоянно наблюдение на нивата на язовирите и критичните участъци на реките, съобщиха от СО. Е

11-те модни правила за небрежния и женствен вид на Меган Маркъл

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/03/3089232_11-te_modni_pravila_za_nebrejniia_i_jenstven_vid_na/?ref=rss


Меган Маркъл бе най-търсената в "Гугъл" жена през 2016 г., след като дворецът Кенсингтън обяви официално връзката ѝ принц Хари. Макар да бе известна с ролята на Рейчъл Зейн от сериала "Костюмари", отношенията ѝ с британския принц я направиха звезда от световна величина – още повече след обявяването на годежа им.<br /><br />Небрежният, но женствен стил на Маркъл направи впечатление на таблоидите и тя получи много похвали за избора си на дрехи на последните...

Бедствено положение, идва нов студ

https://www.vesti.bg/bulgaria/bedstveno-polozhenie-idva-nov-stud-6076834

В областния град река Черна скъса дигите на 4 места и излезе от коритото си

Тръмп оттегли САЩ от преговорите за глобален договор за правата на бежанците

https://offnews.bg//sviat/tramp-ottegli-sasht-ot-pregovorite-za-globalen-dogovor-za-pravata-na-b-670484.html

Президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от преговорите по приемането на глобален договор за подобряване на международните права за мигрантите и бежанците, съобщи постоянното представителство на САЩ в ООН, цитирано от АФП и БТА. 

"Днес мисията на САЩ в ООН уведоми генералния секретар, че САЩ прекратяват участието си в Глобалното споразумение за миграцията", се казва в съобщението на мисията.

В документа се напомня, че през септември миналата година Вашингтон е подписал т.нар Нюйоркска декларация, с която всичките 193 страни членки на ООН се съгласяват да одобрят през 2018 г. две глобални споразумения - за управление на миграционните потоци и за мерки спрямо бежанците.

"Нюйоркската декларация съдържа множество постановки, които са несъвместими с политиката на САЩ в сферата на миграцията и бежанците", обясняват оттам.

Позицията на Тръмп срещу бежанците и мигрантите е последователна от встъпването му на поста. Преди дни, след атентата в Египет, при който загинаха 235 души, той използва момента да потвърди позицията си за това колко са необходими стената на границата с Мексико и забраната за граждани на определени страни да влизат в САЩ.

Още предупредителни кодове заради дъжда

http://www.cross.bg/oblachno-metra-vyatur-1562280.html

/КРОСС/ И днес от НИМХ предупреждават за обилни валежи в страната. Оранжев код е обявен за областите Смолян, Кърджали и Хасково. Жълт код е в сила за областите в Югозападна и Централна България. Днес времето ще се задържи облачно, валежите ще продължат, но ще отслабват. Значителни по количество ще са на отделни места в Родопите. Там са възможни и гръмотевици. Максималните температури ще са в широки граници: от 6°-8° в Северозападна до 14°-17° в Югоизточна България и крайните югозападни райони. В югоизточните райони ще продължи да духа умерен южен вятър. В Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от североизток, а след обяд от север-северозапад. Привечер с него ще започне да нахлува студен въздух и през нощта срещу понеделник дъждът в северозападните планински райони ще премине в сняг. В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг. На места в Родопите валежите ще са значителни, възможни са гръмотевици. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра - около 0°. По Черноморието ще е предимно облачно с превалявания от дъжд над северната част. Ще духа умерен, временно и силен южен вятър. Максималните температури ще са 14° - 19°.  

Иззеха лекарства за милиони

http://www.moreto.net/novini.php?n=364693

Лекарства за милиони левове са иззети при акция на МВР срещу "паралелния износ" на медикаменти. "Сред тях има животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, както и медикаменти за онкоболни и за деца", обясни на извънредна пресконференция ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Как Мъск излъга медиите, че ще праща Tesla до Марс

http://clubz.bg/61415-kak_mysk_izlyga_mediite_che_shte_prashta_tesla_do_mars

Когато си Илон Мъск, светът е склонен да вярва на всяка твоя луда идея.

Има и защо - през 2002 г. той обяви, че смята да създаде комерсиална космическа компания и всички го обявиха за луд. 15 години по-късно SpaceX вече има договор за доставки с Международната космическа станция.

Но Илон Мъск може и да се шегува. В петък той обяви, че ракетата Falcon Heavy ще излети през януари от космическия център "Кенеди" и същата площадка, от която тръгва Аполо 11.

"Товарът ще бъде моя тъмночерешов Tesla Roadster, вътре ще свири Space Oddity (парчето на Дейвид Боуи, бел. ред.). Дестинацията е орбитата на Марс. Ще бъде в дълбокия космос около милиард години, ако не гръмне при излитането", гласеше втори туит.

Той дори уточни, че става въпрос за модел първо поколение. И добави, че праща "червена кола на червена планета". Falcon Heavy по план ще е най-мощната ракета досега, така че товар от един лек автомобил няма да е проблем за нея.

Технологичните сайтове споделиха туитовете с ентусиазъм, като някои дори спекулираха какви са маркетинговите ползи за изпълнителният директор на SpaceX. От The Verge пък спазиха журналистическите стандарти и пратиха имейл на Мъск. В него той потвърждава с думите "толкова е истинско".

Веднага след публикуването на материала обаче геният-бизнесмен признава - "тотално си го измислих".

Фармацевтите искат наказания за замесените в търговията с лекарства

http://econ.bg/Новини/Фармацевтите-искат-наказания-за-замесените-в-търговията-с-лекарства_l.a_i.754106_at.1.html

Основата на паралелната търговия на лекарства е на базата на разликите в цените на лекарства у нас и в Европа. Тук са едни от най-ниските, разликата...

Българката, родила докато изригва вулкан: Нямаше никаква паника (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590766

Българката, родила докато изригва вулкан: Нямаше никаква паника (Видео)„Когато бяхме в родилната зала, съобщиха, че е изригнал вулканът. Попитах докторът какво ще правим, а той ми каза: „Ние с теб стоим тук, защото сега имаме много важна работа. Нямаше абсолютно никаква паника. Това разказа българката Петя Белевска пред Нова тв, която преди дни роди момиченце на остров Бали, докато там изригваше вулкан.

Технологичното късогледство на Тръмп пред Китай

https://www.investor.bg/analizi/262/a/tehnologichnoto-kysogledstvo-na-trymp-pred-kitai-250789/

Големите технологични компании в САЩ все още са световни лидери, но китайските им конкуренти бързо ги настигат, пише Едуард Лус

Най-много дъжд е паднал в Сливен

http://www.cross.bg/padnali-lkv-valezhite-1562279.html

/КРОСС/ През нощта най-много валежи са паднали в Сливен - 26 л/кв. м., информира Агенция „Фокус". Информацията за валежите е на Националния институт по метеорология и хидрология, за последните 9 часа. Големи количества дъжд са отчетени на Рожен и в Шумен. Там са паднали 14 л/кв. м. В Разград са паднали 11 л/кв. м. От НИМХ уточниха, че днес валежите продължават в Източна България и в южните райони около Родопите, като тенденцията е да намаляват.  

Какво ни е донесла демокрацията? Б.Т.Р. (ВИДЕО)

http://clubz.bg/61414-kakvo_ni_e_donesla_demokraciqta_btr_video

Б.Т.Р. са сред най-хубавите неща, които ни е донесла демокрацията. Групата е основана 4 години след промените у нас, и ако преди това рокмузиката в България съществуваше като бунт срещу системата, Б.Т.Р. не излизат вече 25 години от рока по чисто естетически причини. А фактът, че продължават да го правят, би могъл да бъде приет като гаранция, че комунистическият демон си стои затворен в миналото.  

Своя четвърт век на сцената Б.Т.Р. ще празнуват догодина. Ще го направят с нов албум и с концерт на 29 март 2018-а в зала 1 на НДК. Албумът се нарича „Невидими стени“ и вече е известен първият му сингъл: „Моята сила“.

„Това е една от най-дълго записваните ни песни – работим по нея в студио от началото на тази година. Ние винаги си поставяме много високи изисквания към музиката си. От 3-4 мастъра на песента Наско избра това, което е най-близко до нас като звук. Не гоним срокове и решихме, че ще работим по сингъла, докато постигнем желаното звучене“, коментира китаристът на групата Славчо Николов, автор на музиката и текста на „Моята сила“.

Видеото към песента е заснето на покрива на СУ „Св. Климент Охридски“. Горе въздушните течения явно се усещат с друга сила и вокалистът така е развял коси, сякаш ще отлети. Снимките, разбира се, приключват благополучно и Наско, и останалите от групата се приземяват без драскотина.

Не без „драскотини“ и компромиси обаче са изтеклите години за тази толкова обичана група – впрочем, както и за останалите на българския музикален фронт. Срещите на Б.Т.Р. с публиката напоследък по-често са клубни – а концертът на 29 март ще бъде първата им самостоятелна изява на голяма сцена за последните 3 години.

Новият им албумът е 11-ият в дискографията им – с него групата се завръща към твърдия звук.

Билетите за концерта в НДК са вече в продажба, на цени от 20 до 60 лева.

Площад Славейков.

Актуална пътна обстановка в неделя сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1562278.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от +1° до +15°.Времето над страната е облачно.Слаб до силен вятър духа в областите Кърджали, Ямбол,Силистра, Добрич, Смолян, Хасково и Шумен. Дъжд вали в областите Кърджали, Търговище, Сливен, Силистра, Ст.Загора, Благоевград, Кюстендил, В.Търново, Перник, Смолян, София и в районите на Микре, Бели Извор и Ловеч /обл.Ловеч/, Първомай Асеновград, Паничково и Лъки /обл.Пловдив/, Криводол /обл.Враца/, Писанец /обл.Русе/, Прилеп /обл.Бургас/.Пътните настилки в страната са мокри.Ограничена видимост поради мъгла: - до 50 м в районите на Боаза и Антоново /обл.Търговище/, пр. „Шипка", АМ „Хемус" и АМ „Тракия" /обл.София/, пр."Дюлински";- до 100 м в областите Добрич, Враца, Разград и в районите на Микре /обл.Ловеч/, Котел /обл.Сливен/, Елешница, Витиня, Топли дол, Ботевград и Скравена /обл.София/, Телиш, Гривица и Плевен /обл.Плевен/. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден. Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Автомагистралите; • път I-1 с

Google: В България има страхотни стартъпи

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/google-v-bylgariia-ima-strahotni-startypi-251401/

Българите имат невероятни възможности да гледат напред към бъдещето и да се възползват от тях, казва Мат Бритин, президент бизнес операции на Google, EMEA

Ранен при свлачището в Златоград: Скатът помете хижата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590761

Ранен при свлачището в Златоград: Скатът помете хижата„Събрахме се с други ловци във вилата и както си стояхме, скатът помете вилата, заедно с нас. Калната маса влезе със сила вътре и помете всичко, счупи едната стена, масата, другата стена. Започнахме да се спасяваме едни други". Това разказа един от пострадалите, след като в събота свлачище помете хижа край златоградското село Долен пред Нова тв.

Какво спира жалбата на Мартин Петров за източените милиони?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-spira-zhalbata-na-martin-petrov-za-iztochenite-milioni-2064665

Бившият национал Мартин Петров е подал искова молба заради източените от сметките му 3,8 млн. лева. Потвърждение затова дадоха и от Софийския градски съд. Оттам поясниха, че към момента искът е оставен без движение от съдията.
 
"Към

Оцелял в Златоградско: Нищо не подсказваше, че свлачище ще отнесе хижата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ocelial-v-zlatogradsko-nishto-ne-podskazvashe-che-svlachishte-shte-otnese-hizhata-video-2064664

В събота следобед свлачище помете ловна хижа край златоградското село Долен, отне живота на един човек.
 
"Калта събори стената и влезе в хижата. Всичко стана за секунди. Стената изведнъж рухна и се оказахме затрупани от кал и камъни", разказа 48-годи

Ще бъде облачно, валежите ще продължат, но ще отслабват

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6590752

Ще бъде облачно, валежите ще продължат, но ще отслабватДнес времето ще се задържи облачно, валежите ще продължат, но ще отслабват. Значителни по количество ще са на отделни места в Родопите. Там са възможни и гръмотевици. Максималните температури ще са в широки граници: от 6°-8° в Северозападна до 14°-17° в Югоизточна България и крайните югозападни райони.

Леброн Джеймс изведе "Кливланд кавалиърс" до 11-а поредна победа в НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/03/3090085_lebron_djeims_izvede_klivland_kavaliurs_do_11-a/?ref=rss


Победната серия на "Кливланд кавалиърс" се увеличи на 11, след като тимът от Охайо надигра със 116:111 "Мемфис гризлс" в собствената си зала "Куикън лоунс арена". Леброн Джеймс беше най-полезен за "кавалерите" с 34 точки и 12 асистенции. Крилото реализира седем от тях в заключителните 1.22 минути, за да гарантира успеха на тима си.<br /><br />За "гризлитата" пък това е 11-а поредна загуба и трета, откакто Дейвид Физдейл беше уволнен...

Опасно време в някои части от страната, бедствено положение в Смолян

https://www.actualno.com/society/opasno-vreme-v-njakoi-chasti-ot-stranata-bedstveno-polojenie-v-smoljan-news_647450.html

Предупреждение за опасно време е в сила за днес за някои части от страната. Оранжев код за обилни валежи е обявен в областите Смолян, Кърджали и Хасково. Там се очаква да падне дъжд до 40 и повече литра на квадратен метър. Жълд код за сериозно количество валежи е в сила за 14 обл

Молдовските политици се оплакват от "руска пропаганда", но сами я разпространяват

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/03/3089893_moldovskite_politici_se_oplakvat_ot_ruska_propaganda/?ref=rss


"Фалшивите новини са надценени." Това далеч не е най-често срещаното изречение на панел, посветен на медиите и дезинформацията като част от международна конференция. На събитието в София обаче Надине Гогу от молдовския Център за независима журналистика първо изрежда примери с публикации в родината си, разпространяващи неверни твърдения за Запада, бежанците и местни политици, а след това отбелязва, че от фалшивите новини срещу властта (проевропейски и прорумънски настроена) в Кишинев...

Търговията с луксозни стоки по света се възстановява

https://www.investor.bg/analizi/113/a/tyrgoviiata-s-luksozni-stoki-po-sveta-se-vyzstanoviava-250887/

Разходите на китайците за луксозни покупки ще се увеличат през следващата година, активизират се брандовете от категорията достъпен лукс

Родени на 3 декември

http://www.cross.bg/rodeni-na-dekemvri-1562277.html

/КРОСС/ Албена Денкова, двукратна световна шампионка по фигурно пързаляне при танцови двойки Божидар Димитров, историк, дирeктор на НИМ Володя Стоянов, певец Мартин Стоев, треньор по волейбол Проф. Павел Павлов, зам.-ректор на ВСУ "Черноризец Храбър"  

Детелин Нанев и Габриела Нанева спечелиха класик рали "Обиколка на Варна"

http://www.moreto.net/novini.php?n=364685

Детелин Нанев и Габриела Нанева спечелиха 19-то издание на класик рали "Обиколка на Варна", научи Moreto.net. Преди старта Детелин замени автомобила си и се явиха на тура с Мерцедес-Бенц 250D, заменяйки своята СМС Газела.

Виж състоянието на пътищата сутринта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590746

Виж състоянието на пътищата сутринтаИнформация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 03.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от +1° до +15°. Времето над страната е облачно. Слаб до силен вятър духа в областите Кърджали, Ямбол,Силистра, Добрич, Смолян, Хасково и Шумен. Дъжд вали в областите Кърджали, Търговище, Сливен, Силистра, Ст.

Тилърсън остава на поста си

http://frognews.bg/news_146651/Tilarsan-ostava-na-posta-si/

Външният министър на САЩ Рекс Тилърсън отрече спекулациите, че ще напусне поста си. На въпрос дали има някаква истина в няколкото публикации за него пред седмицата, той отговори отрицателно.

Ако поне веднъж през живота си бяхме...

http://www.cross.bg/byahme-vednuzh-pone-1562273.html

/КРОСС/ Ако поне веднъж през живота си бяхме мислили за това "какво ни е необходимо" със същата страст, с която планираме две седмици ваканция, бихме останали смаяни от погрешността на нашите критерии и от безсмислеността, сред която протичат дните ни. Дороти Кенфилд Фишър  

Остава в сила бедственото положение в Смолян, евакуираха 2 къщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590741

Остава в сила бедственото положение в Смолян, евакуираха 2 къщиОстава в сила бедственото положение в Смолян заради проливните дъждове – две къщи са евакуирани, не се налага евакуация на други хора. Това каза за „Фокус“ областният управител на Смолян Недялко Славов. Областният управител обясни, че евакуираните две къщи в селата Арда и Смилян се намират близо до реката и всеки път при обилни валежи там се

Кметицата на Букурещ отмени свое решение под натиска на протестиращата опозиция

https://www.actualno.com/europe/kmeticata-na-bukuresht-otmeni-svoe-reshenie-pod-natiska-na-protestirashtata-opozicija-news_647445.html

Под натиска на дясно-центристката опозиция кметицата на румънската столица Габриела Фиря бе принудена да отмени решението си за организирането на коледен базар на площад „Виктория“, където обикновено се провеждат антиправителствените демонстрации. Припомняме, че

Остава в сила бедственото положение в Смолян заради пороите

https://offnews.bg//112/ostava-v-sila-bedstvenoto-polozhenie-v-smolian-zaradi-poroite-670482.html

В община Смолян беше обявено бедствено положение. Ситуацията започва да се нормализира.

Аварийни екипи следиха цяла нощ нивото на реките, което сериозно се е покачило, съобщи БНТ.

Въпреки проливния дъжд в Смолянско, нивото на реките е спаднало.

Има няколко критични точки по река Черна, която значително е повишила нивото си. Откъснато от свлачище е село Киселчово, подкопан е и пътят между селата Смилян и Могилица.

По думите на областния управител на Смолян Недялко Славов снощи ситуацията е била критична, особено в град Смолян, през нощта е обстановката се е успокоила. 

"За щастие, валежите спират, нямаме нови инциденти през нощта. Няма необходимост от евакуация на хора. Достъп има до всички населени места с изключение на Жребово и Кестен в община Девин, където река Триградска е заляла пътя. В множество участъци от пътната мрежа преминаването е само в едното платно поради срутвания и свлечени земни маси. Ситуация нормална според валежите. Следим внимателно нивата на язовирите и речните корита", каза Славов.

В същото време властите съобщиха, че река Бистрица при село Гърляно се е прибрала в коритото си, но обявеното частично бедствено положение остава в сила.

Всички компрометирани участъци са укрепени. Кметът на село Гърляно, екипи на „Пътна полиция” и на Община Кюстендил ще извършват обходи. В момента се работи по отстраняване на авария на водопровод в населеното място, съобщи "Фокус".

Бедствено положение в Смолян заради пороите

https://offnews.bg//112/bedstveno-polozhenie-v-smolian-zaradi-poroite-670482.html

Тежка е ситуацията в Смолянско заради пороите. В община Смолян беше обявено бедствено положение. 

Аварийни екипи следиха цяла нощ нивото на реките, което сериозно се е покачило, съобщи БНТ.

В Смолян днес е обявен оранжев код за силни валежи. 

Има няколко критични точки по река Черна, която значително е повишила нивото си. Откъснато от свлачище е село Киселчово, подкопан е и пътят между селата Смилян и Могилица.

По думите на областния управител на Смолян Недялко Славов снощи ситуацията е била критична, особено в град Смолян, през нощта е обстановката се е успокоила. 

"За щастие, валежите спират, нямаме нови инциденти през нощта. Няма необходимост от евакуация на хора. Достъп има до всички населени места с изключение на Жребово и Кестен в община Девин, където река Триградска е заляла пътя. В множество участъци от пътната мрежа преминаването е само в едното платно поради срутвания и свлечени земни маси. Ситуация нормална според валежите. Следим внимателно нивата на язовирите и речните корита", каза Славов.

Водно торнадо удари Сан Ремо (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/vodno-tornado-udari-san-remo-video-2064659

Италианският курортен град Сан Ремо пострада от водно торнадо.

Вихрушката се образувала в морето недалеч от брега, а после достигнала самия град.
 

Принц Хари ще подари на британската икономика 60 млн. паунда

//dariknews.bg/novini/sviat/princ-hari-shte-podari-na-britanskata-ikonomika-60-mln.-paunda-2064631

Когато британският принц Хари и американската актриса Меган Маркъл обявиха годежа си в понеделник, фирмите за сувенири на Острова запретнаха ръкави. Кралското семейство е сериозен бизнес във Великобритания, като според експерти сва

САЩ няма да участват в Глобалното споразумение за миграцията

http://clubz.bg/61413-sasht_nqma_da_uchastvat_v_globalnoto_sporazumenie_za_migraciqta

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да оттегли страната от участие в преговорите по приемането на глобален договор, който да подобри международните права за мигрантите и бежанците. Това съобщи снощи постоянното представителство на САЩ в ООН.

"Днес мисията на САЩ в ООН уведоми генералния секретар, че САЩ прекратяват участието си в Глобалното споразумение за миграцията", се казва в съобщението на мисията.

В документа се напомня, че през септември миналата година Вашингтон е подписал т.нар Нюйоркска декларация, с която всичките 193 страни членки на ООН се съгласяват да одобрят през 2018 г. две глобални споразумения - за управление на миграционните потоци и за мерки спрямо бежанците.

"Нюйоркската декларация съдържа множество постановки, които са несъвместими с политиката на САЩ в сферата на миграцията и бежанците", обясниха от американското представителство в международната организация.

В резултат от това, президентът Доналд Тръмп реши, че САЩ трябва да се оттеглят от договора“, се казва в изявлението на американската делегация в ООН.

Станишев в Лисабон: Ще се борим за Социална Европа на една скорост и без бюджетни ограничения

http://pogled.info/svetoven/pes/stanishev-v-lisabon-shte-se-borim-za-sotsialna-evropa-na-edna-skorost-i-bez-byudzhetni-ogranicheniya.91101

/Поглед.инфо/ ПЕС очерта лявата визия за бъдещето на ЕС „Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства.“ Това заяви Сергей Станишев в речта си на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон.

Сватбата на принц Хари и Мегън носи на британската икономика до 500 млн. паунда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6590735

Сватбата на принц Хари и Мегън носи на британската икономика до 500 млн. паундаНасрочената за май 2018 г. сватба на британския принц Хари с годеницата му Мегън Маркъл ще донесе на икономиката на страната доходи до 500 милиона паунда, според мнението на експерти, пише Daily Express, цитиран от "Фокус". Очаква се тълпа от няколко хиляди души да пристигне в параклиса „Св. Георги“ в Уиндзор, където ще бъде церемонията,

Сватбата на принц Хари и Мегън носи на британската икономика до 500 млн. паунда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590735

Сватбата на принц Хари и Мегън носи на британската икономика до 500 млн. паундаНасрочената за май 2018 г. сватба на британския принц Хари с годеницата му Мегън Маркъл ще донесе на икономиката на страната доходи до 500 милиона паунда, според мнението на експерти, пише Daily Express, цитиран от "Фокус". Очаква се тълпа от няколко хиляди души да пристигне в параклиса „Св. Георги“ в Уиндзор, където ще бъде церемонията,

Китай обеща да не затваря изцяло вратите за глобалния интернет

http://clubz.bg/61412-kitaj_obeshta_da_ne_zatvarq_izcqlo_vratite_za_globalniq_internet

СВЯТ дзинпин

Китай няма да затвори вратите си за глобалния интернет, но кибернетичният суверенитет заема ключово място в позицията на страната за развитието на интернета.

Това се казва в обръщение на китайския президент Си Цзинпин към участниците в Световна конференция по управление на интернет, открита днес в китайския град Учжън, в източната провинция Чжъцзян, предаде Ройтерс.

В обръщението, прочетено от Хуан Кунмин, ръководител на Отдела за пропаганда на ЦК на Китайската компартия, се заявява, че киберпространството в Китай се развива с висока скорост и вратите на Китай ще се отварят "все повече и повече". 

Кибернетичен суверенитет означава, че държавата има право да управлява и регулира интернет.

Миналата година Пекин затегна регулацията в компютърната мрежа, като задължи доставчиците да съхраняват данни за клиентите си и да цензурират инструментите, с които потребителите могат да пробиват бариерите в мрежата, припомня Ройтерс. А през юни т.г. в Китай влезе в сила закон, който задължава чуждестранните компании, опериращи в страната, да съхраняват данните за местните си контакти и да ги предоставят на контролните органи.

"Гугъл", "Фейсбук", "Туитър" и повечето големи западни новинарски сайтове са недостъпни в Китай. Въпреки това организаторите на конференцията са поканили за участие шефове от "Епъл", "Гугъл", "Алибаба груп" "Тенсънт" и Байду", отбеляза Ройтерс.

На 3 декември...

http://www.cross.bg/podpisvat-most-voiina-1562271.html

/КРОСС/ 1557 г. - В Единбург (Шотландия) е подписана Конгрегация на Бог, с което се узаконява Реформацията и създаването на презвитарианска църква.1586 г. - В Англия са пренесени от Колумбия картофите като земеделска култура.1621 г. - Галилео Галилей изобретява телескопа.1775 г. - За първи път е издигнат американския флаг.1810 г. - Англия завоюва от Франция остров Мавриций.1818 г. - Илинойс става 21 щат на САЩ1828 г. - Осъществено е обединението на Прусия и за столица на унията е определен Кьонигсберг (дн. Калининград).1866 г. - Петко Славейков основава вестник Македония в Цариград.1891 г. - Народното събрание приема закон за армията, който полага основите на модерната Българска армия.1910 г. - Жорж Клод демонстрира създадената от него неонова лампа на изложение в Париж.1912 г. - Балканската война приключва с подписването на примирие между Османската империя, от една страна, и България, Гърция, Черна гора и Сърбия (Балканският съюз). Тази война трае 2 месеца.1917 г. - Открит е Квебекският мост - най-дългият за своето време мост в света.1938 г. - В Германия е приет закон за национализация на собствеността на евреите.1951 г. - В Турция е въведено смъртно наказание за комунистическа дейност.1955 г. - ООН приема решение за създаване на Международна агенция за атомна енергетика.1959 г. - Първият в света атомен ледоразбивач „Ленин" е пуснат на вода в корабостроителницата в Ленинград (СССР).1960 г

Папата осъди притежаването на ядрено оръжие

http://www.moreto.net/novini.php?n=364691

Папа Франциск осъди притежаването на ядрено оръжие, предаде АП. Той направи това на конференция по ядреното разоръжаване. По думите му, политиката от времето на Студената война в това отношение вече е остаряла. Днес сме на път към законно притежаване на такова оръжие.

Роднини на терористични жертви негодуват срещу Меркел

https://www.actualno.com/europe/rodnini-na-teroristichni-jertvi-negoduvat-sreshtu-merkel-news_647443.html

Роднините на 12-те жертвите на терористичния акт на коледния базар в Берлин миналия декември изпратиха открито писмо до канцлерката Ангела Меркел. Тя изразиха негодуванието си от нейното бездействие в борбата срещу тероризма. Писмото е публикувано в списание „Шпигел&ldqu

Изчезналата Кристина - пианистка, протестърка, пътешественичка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590725

Изчезналата Кристина - пианистка, протестърка, пътешественичкаИзчезналата в Пловдив 28-годишна Кристина е пианистка от София, съобщи TrafficNews.bg. Тя е студентка, а в свободното си време се занимава основно с музика. Често участва в различни политически протести. Страст са й концертите на ново изгряващи рок и пънк банди. Девойката посещавала култовите клубове в столицата, където звучи музика на живо.

Мария Петрова влезе в техническия комитет на европейската гимнастика

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/03/3090067_mariia_petrova_vleze_v_tehnicheskiia_komitet_na/?ref=rss


Вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Петрова беше избрана за член на техническия комитет по художествена гимнастика на Европейския съюз по гимнастика (ЮЕГ). Това се случи на изборния Конгрес на централата в Сплит, Хърватия.<br /><br />Петрова беше единствен кандидат за поста и избрана с огромно мнозинство от 47 гласа. Тя заменя на поста Хайде Брунедер (Австрия). "Много съм щастлива, че голямата ни шампионка Мария Петрова е новият президент...

Атина постигна предварителна договорка с кредиторите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590714

Атина постигна предварителна договорка с кредиторитеГърция е постигнала предварителна договорка с международните си партньори, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БНР. "Постигнахме споразумение на ниво служители по всички въпроси", разкри пред журналисти гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос, като добави че е доволен от направените договорки.

Пропадна още една надежда, че е намерена изчезналата аржентинска подводница

//dariknews.bg/novini/sviat/propadna-oshte-edna-nadezhda-che-e-namerena-izcheznalata-arzhentinska-podvodnica-2064652

Неясното сонарно изображение на обект в дълбините на южния Атлантически океан е потънал риболовен кораб, а не аржентинската военна подводница.

Това обяви вчера говорител на ВМС на Аржентина, с което сложи край на надеждите, че е откр

Най-коментираното в "Дневник": Иван Костов за приватизацията, Майкъл Флин и камионът на "Тесла"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/03/3089958_nai-komentiranoto_v_dnevnik_ivan_kostov_za/?ref=rss


"Дневник" представя традиционната класация на десетте най-коментирани статии за изминаващата седмица. Справката е направена в 19 часа на 2 декември:<br /><br />1.Горд съм с приватизацията, мит е, че е престъпна, обяви Иван Костов - 490 коментара<br /><br />2. Майкъл Флин призна, че е излъгал ФБР за Русия и Турция - 289 коментара <br /><br />3. Камионът на "Тесла" ще се нуждае от ток, колкото за 4000 домакинства, предупредиха експерти - 277...

Св. прор. Софония

http://www.cross.bg/gospod-nyama-tebe-1562272.html

/КРОСС/ Житие на свети пророк Софоний Св. пророк Софоний, живял в VІІ век преди Христа, бил съвременник на св. пророк Йеремия и пророчествувал в дните на цар Йосия. Като предсказал бедствията, които трябвало да постигнат Юдея и околните страни, той предвещал на юдейския народ и светлите новозаветни времена, когато Господ щял да посети Своя народ и си избере люде кротки и смирени, които ще се уповават на името Господне, няма да вършат неправди и няма да говорят лъжа. "Ликувай, дъще Сионова! - се провиква той. - Весели се и се радвай от все сърце, дъще Йерусалимова! Господ отмени присъдата над тебе, изгони врага ти! Господ, цар Израилев, е посред тебе: повече няма да видиш зло... Господ, Бог твой, е посред тебе: Той е силен да те спаси." (Софон. 3:14-17)  

САЩ се оттеглят от споразумението за миграция

http://frognews.bg/news_146650/SASHT-se-ottegliat-ot-sporazumenieto-za-migratsiia/

САЩ се оттеглят от участие в преговорите по приемането на глобален договор, която да подобри международните права за мигрантите и бежанците.

Грешен съм, Господи!

http://pogled.info/bulgarski/greshen-sam-gospodi.91100

/Поглед.инфо/ Грешен съм, Господи! Признавам си – аз, вярващият атеист, признавам,че бях се отчаял до към 1997 година. Съмнение гризяха партийната ми увереност, колебания стряскаха съня ми… Укорявах се: в каква партия съм бил, не може да управлява!

Те си правят една и съща снимка винаги когато се видят

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/te-si-praviat-edna-i-syshta-snimka-vinagi-kogato-se-vidiat-6076732

Когато научите каква е историята на Роб и Джоли, ще разберете защо това не са просто обикновени снимки

Родители се надбягват с ученически раници във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=364689

Родители ще се надбягват с ученически раници във Варна днес, припомня Moreto.net. Събитието е част от инициативата "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко", и цели възрастните да се поставят на мястото на учениците, като пренасят тежките чанти.

Какво е INFJ и как може да разбереш дали и ти си такъв

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kakvo-e-infj-i-kak-mozhe-da-razberesh-dali-i-ti-si-takyv-6076697

INFJ е много специфичен тип интроверт, който съставлява около един процент от общото население

САЩ се оттеглиха от световното споразумение за миграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6590708

САЩ се оттеглиха от световното споразумение за миграциятаСАЩ се оттеглиха в събота (в неделя българско време) от Споразумението за справяне с мигрантските и бежански ситуации. Това предаде Франс прес, като се позовава на официално съобщение от представителите на САЩ в организацията, направено в събота (местно време), съобщи "Фокус". „Днес американската мисия към Организацията на обединените нации

13 души загинаха, след като два кораба се сблъскаха край пристанище в Южна Корея

https://offnews.bg//sviat/13-dushi-zaginaha-sled-kato-dva-koraba-se-sblaskaha-kraj-pristanishte-670481.html

13 души са загинали, а двама са обявени за безследно изчезнали, след като два кораба се сблъскаха край пристанището на Инчеон в Южна Корея. 

Сблъскали са се южнокорейски риболовен кораб и кораб танкер, след което първият кораб се е преобърнал, предаде АП, цитирана от БТА.

На борда на 9,8-тонния риболовен кораб е имало 22 души. 7 души са били ранени. 

Корабът цистерна с водоизместимост 336 тона не е понесъл щети. 

По нареждане на южнокорейския президент Мун Дже-ин е била предприета мащабна издирвателно-спасителна операция с участието на 4 хеликоптера и 14 плавателни съда.

Седем души загинаха, след като два кораба се сблъскаха край пристанище в Южна Корея

https://offnews.bg//sviat/sedem-dushi-zaginaha-sled-kato-dva-koraba-se-sblaskaha-kraj-pristanis-670481.html

Най-малко седем души са загинали, а двама са обявени за безследно изчезнали, след като два кораба се сблъскаха край пристанището на Инчеон в Южна Корея. 

Сблъскали са се южнокорейски риболовен кораб и кораб танкер, след което първият кораб се е преобърнал, предаде АП, цитирана от БТА.

Властите обявиха, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като шестима от 13 спасени са в безсъзнание и в критично състояние.

На борда на 9,8-тонния риболовен кораб е имало 22 души. Корабът цистерна с водоизместимост 336 тона не е понесъл щети. 

На мястото на корабокрушението оперират десет плавателни съда на Бреговата охрана и търговския флот, както и четири хеликоптера в издирване на изчезналите рибари.

Предстоящи събития в страната за 3 декември 2017

http://www.cross.bg/chasa-grad-sofiya-1562276.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 до 20.00 часа в Sofia Ring Mall Експерти на Овергаз ще проведат индивидуални консултации за газификация на дома. ***София. От 10.00 до 19.00 часа в Интер Експо Център ще се проведе 23-тия Благотворителен базар на Международен женски клуб - София. ***София. От 11:00 часа, в Националния пресклуб на БТА, Комисията за защита от дискриминация (КЗД) организира пресконференция, на която ще бъде обявено началото на кампанията „Достъпна България" на КЗД, чиято цел е осигуряване на достъпна архитектурна среда за хората с увреждания в страната, за да живеят пълноценно и достойно. ***София. От 12.30 до 16.30 в ателие „Хранилка за птици" в Bulgaria Mall ще бъде представена кампанията „Зрънце любов" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), организирана за девета година. ***София. От 15.00 часа пред парк „Възраждане" Български вегански съюз организира протест срещу употребата на животни в цирка. ***Варна. От 11.00 часа, в зала Младост Б на Двореца на културата и спорта, Регионален исторически музей - Варна, представен от отдел „Най-нова история", ще вземе участие в Кулинарен фестивал „Да споделим Никулден". ***Варна. От 14.15 часа във Фоайето на Фестивален и конгресен център ще се проведе пресконференция по повод откриването на третия арт фестивал „Сръчко". *** Горна Оряховица. От 10.00 и от 11

Бедствено положение в Смолян

http://frognews.bg/news_146649/Bedstveno-polojenie-v-Smolian/

Бедствено положение е обявено в цялата община Смолян. Причината са щетите сред проливните дъждове.

Кой е най-богатият човек в историята

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/koj-e-naj-bogatiiat-chovek-v-istoriiata-6076719

При посещението си в Кайро Муса I харчи и дарява толкова много пари, че предизвиква инфлация

Прогноза за времето - 3 декември (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-3-dekemvri-nedelja-news_647441.html

Днес времето ще се задържи облачно, валежите ще продължат, но ще отслабват. Значителни по количество ще са на отделни места в Родопите. Там са възможни и гръмотевици. Максималните температури ще са в широки граници: от 6°-8° в Северозападна до 14°-17° в Югоизточна Българи

Спорт по тв днес: Бербатов играе в Индия, мачове на ЦСКА, "Манчестър С" + още 15, ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, шейни, северна комбинация, тото, баскетбол, NBA, NHL, формула Е и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6587761

Спорт по тв днес: Бербатов играе в Индия, мачове на ЦСКА, "Манчестър С" + още 15, ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, шейни, северна комбинация, тото, баскетбол, NBA, NHL, формула Е и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

По телевизиите в неделя

http://www.cross.bg/tema-nedelya-yvrezhdaniya-1562275.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Какво се случи в Саудитска Арабия, извън дипломатическия протокол?Гост: Георги Милков, журналист Тема: На Международен ден на хора с увреждания при Лора Крумова ще гостуват хора с увреждания, които преодоляват болката и показват силата на духа ... Тема: Нели Рангелова, пред Мариян Станков - Мон Дьо, за големите любови в живота, музиката, като път и да станеш майка на 37. Тема: Кошмари и мечти с шеф Манчев. Първа автобиографична книга. Гостува менторът на "Черешката на тортата" и "Кошмари в кухната". Тема: Кой иска да отнеме жилището на майката на загиналия в Лясковец командос Емил Шарков? Тема: Миролюба Бенатова представя: „Един българин в Трибунала в Хага", разкази за генерали и геноцид. Тема: „Къси разкази": „Градинарката на вечния дом". БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Какъв е бонусът от изиграния „танц със саби" в Рияд? Анализ на Тома Томов. Тема: Лично и лирично, с певицата Александрина Пендачанска. Тема: „Знаеш ли кой е умрял?", или защо юристите станаха писатели? Проф. Даниел Вълчев. Тема: В навечерието на Никулден, природозащитници призовават за отговорно потребление на риба. Тема: Пелопонес, красив и непознат, през обектива на фотожурналиста Ладислав Цветков. Тема: Кой е Брус Мисисипи Джонсън? БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: Актуалната обстановка в страната

Оранжев код в три области заради силен дъжд

https://offnews.bg//obshtestvo/oranzhev-kod-v-tri-oblasti-zaradi-silen-dazhd-670480.html

В три области на страната е обявен оранжев код заради обилните валежи - Кърджали, Хасково и Смолян. 

В същото време в 14 области е обявен жълт код. Той е в сила за областите Русе, Силистра, Разград, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил. 

Днес времето ще се задържи облачно, валежите ще продължат, но ще отслабват. Значителни по количество ще са на отделни места в Родопите. Там са възможни и гръмотевици, съобщават от Националния център по метеорология и хидрология към БАН.  

Максималните температури ще са в широки граници: от 6°-8° в Северозападна до 14°-17° в Югоизточна България и крайните югозападни райони.

В югоизточните райони ще продължи да духа умерен южен вятър. В Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от североизток, а след обяд от север-северозапад. Привечер с него ще започне да нахлува студен въздух и през нощта срещу понеделник дъждът в северозападните планински райони ще премине в сняг.

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за декември. След обяд ще се повишава.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг. На места в Родопите валежите ще са значителни, възможни са гръмотевици. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра - около 0°.

По Черноморието ще е предимно облачно с превалявания от дъжд над северната част. Ще духа умерен, временно и силен южен вятър. Максималните температури ще са 14° - 19°. Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето ще бъде е 2-3 бала.

Търсят без успех изчезналата аржентинска подводница

//dariknews.bg/novini/sviat/tyrsiat-bez-uspeh-izcheznalata-arzhentinska-podvodnica-2061755

Седемте сателитни сигнала, които вероятно са излъчени от изчезналата в Южния Атлантик подводница на аржентинските ВМС, не са помогнали да се установи къде е тя, съобщи представител на военноморските сили пред Ройтерс.
 
"Анализирахме

Как да познаем, че детето ни е пристрастено към електронните устройства?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kak-da-poznaem-che-deteto-ni-e-pristrasteno-kym-elektronnite-ustrojstva-2064630

Това е позната гледка в много семейства - малко дете стои наведено над екран с часове, пишейки си с приятели или играе на игри в дигиталния свят.
Това води до естествения за много родители въпрос след колко време стоенето пред екрана става нездравословно.

Международен ден на хората с увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=364684

Днес е Международният ден на хората с увреждания, припомня Moreto.net. Денят е обявен за такъв от ООн през 1992 година. Целта е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Видео: Как ще изглежда новият марсоход

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/12/03/3087368_video_kak_shte_izglejda_noviiat_marsohod/?ref=rss


<br /><br />През 2020 г. новият марсоход на НАСА ще излети към Червената планета, за да започне мисията си по събиране на ключови данни от Марс. Преди няколко седмици учените от американската космическа агенция обявиха, че новият самоходен апарат ще има рекордните 23 камери, с които ще може да прави панорамни снимки, да вижда препятствия пред себе си и дори ще запечата своето кацане на планетата. Сега те показаха как ще изглежда марсохода, като оповестиха и част от техническите му...

Честит рожден ден на Тони Щилиянова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6587677

Честит рожден ден на Тони Щилиянова Днес рожден ден празнува Тони Щилиянова от бургаския екип на в. “24 часа”. Винаги ведра и усмихната, тя с лекота пише и за най-тежките криминални престъпления, и за личните човешки драми. Честито и

Кубрат Пулев: На една нация ако й вземеш идолите, символите, нищо не става от нея (видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6585976

Кубрат Пулев: На една нация ако й вземеш идолите, символите, нищо не става от нея (видео)С Кубрат Пулев имахме уговорка за интервю още по време на подготовката му за мача със световния шампион Антъни Джошуа. Тогава обаче получи травма и явно не му беше до разговори. Чухме се отново около три седмици след като стана ясно, че няма да участва в двубоя. Беше в Германия за мач на своя брат Тервел,

У дома за Коледа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283764_%D0%A3+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0

 В дома беше необичайно тихо. Не се чуваше детски смях, нито стъпки по коридорите. Повечето деца бяха извън дома за празниците, а тези, които оставаха се бяха сгушили под дебели юргани заради студа.

Навън зимата се вихреше в цялата си стихия. Дебела, бяла пелена беше покрила дърветата, гората спеше своя зимен сън сред ледена тишина. Едно момче не спеше. Стоеше нетърпеливо до прозореца, със залепено носле за стъклото, а очите му шареха тревожно из белия полумрак. Най-сетне се чу пърпорене на кола. Лъскава лимузина се появи на пътя и спря точно пред дома. Йоан подскочи радостно, грабна едно малко пликче и се затича навън към колата. Идваха за него. Щеше да изкара коледните празници със семейството на госпожата, която бе пристигнала с лимузината. За своите десет години Йоан никога не бе напускал дома и ужасно се вълнуваше. Отиваше в истински дом, при истинско семейство! Момчето се почувства като герой от зимна приказка. Госпожа Ани – така му каза да я нарича – го прегърна и го погали по главичката, а той зарови лице в дълго косместия й кожух. Досега не беше пипал нещо толкова луксоно. Набързо се сбогува с лелите от дома и скочи в колата. Сърчицето му щеше да се пръсне от вълнение! Плъзна ръка по кожената тапицерия на колата и вдъхна аромата на скъпия парфюм, попил навсякъде. Искаше да запомни всичко и да го запечата като на лента в съзнанието си- допира, уханието, обстановката и най-вече чувствата си... В дома на госпожа Ани го очакваха още двама души- нейният съпруг и син. Момчето беше на неговата възраст, чисто и добре облечено. Вътре беше топло, подредено и много красиво. Йоан си събу скъсаните обувки и потъна в мек персийски килим. Беше попаднал в картина от рая- приглушено осветление, ароматизирани свещи, изящни предмети и плюшени драперии допълваха приказната обстановка. Но това, което най-силно го впечатли беше огромната елха в средата на хола. Кристални топки, звезден прах, шарени гирлянди и мирис на бор го привлякоха като магнит. Йоан затаи дъх пред нея и я гледаше в захлас. За първи път виждаше украсена коледна елха. И нямаше спомени да е съзерцавал нещо толкова съвършено. Докосна клонките на дръвчето, те се залюляха леко и едно еленче падна на килима. Детето силно се смути, но госпожа Ани вдигна играчката, усмихна се и му я подаде:

- Искаш ли ти да я закачиш?

С разтреперени ръце Йоан закачи еленчето отново на елхата и бързо се отдръпна назад, за да не причини пак някоя „авария". Елхата беше невероятно красива! Обеща си, когато порасне и си построи къща, в нея целогодишно да има точно такава елха.

Следващите няколко дни бяха още по-приказни от първия. Изкъпаха го в пенлива вана от ароматни ухания и му купиха нови дрешки, чиято кашмирена мекота го караше да се гушка в тях и да не иска да ги съблече дори за сън. Само че за нощта му бяха приготвили синя пижама на звездички- също като на сина им. Двете момчета деляха обща стая. Леглото на госта беше постлано с чисти и гладки чаршафи, а пухените завивки и възглавнички миришеха като парфюма на госпожата. Йоан спеше на възглавница за първи път. В дома нямаха такива екстри, а одеялата там бяха върди и боцкаха.

На другата сутрин семейството го разходи из града. Заведоха го на сладкарница, на кино, на кънки и на обиколка из магазините за детски играчки. На връщане се отбиха да запалят свещ в църквата. Прибраха се чак за вечеря, но Йоан не хапна почти нищо. Беше преял с най-различни вкусотии и, изтощен от разходката, заспа почти веднага.

В коледната утрин синът на госпожа Ани го събуди рано и го задърпа към елхата. Там бяха наредени лъскави кутии,обвити с панделки. Една огромна кутия беше за него. Йоан я разопакова внимателно, за да не скъса красивата хартия. И ахна от изненада. Вътре беше електрическия влак, на който се възхищаваше предния ден в магазина за играчки. Бяха го купили специално за него! В кутията имаше още топка, конструктор, книжки и всякакви лакомства. Момчето се почувства като в пещерата на съкровищата. Никога досега не беше получавал подаръци. И то толкова прекрасни. Трескаво взе да прехвърля наум всички възможни скривалища в дома, където да си прибере играчките щом се завърнеше. Не искаше другите деца да играят с тях, за да не му ги счупят. Та кой там беше виждал електрически влак, който сам вървеше по релсите, досущ като истински?

В дома на госпожа Ани беше много уютно. Харесваше му как се събираха около масата да похапнат или гледаха телевизия, излегнати върху меките дивани. Често пускаха музика, танцуваха или играеха с момчетата на карти и скрабъл. Но- и тази приказка си имаше своя край. Празниците свършиха, синът трябваше да се връща на училище, а родителите му на работа. Йоан също трябваше да се прибира – в дома. Преди да тръгне се сбогува с всички и им благодари от сърце за чудесните мигове. Обещаха му пак да го поканят за следващата Коледа. Събраха му всички подаръци в един сак, облякоха му новите дрешки и се снимаха за спомен. Дадоха една снимка и на Йоан. После- обратно в лимузината и право към дома. Снегът се беше разтопил в града, но колкото по-нагоре в планината навлизаха, толкова по-плътна ставаше снежната покривка. Пейзажът беше същия, както преди седмица. В гората нищо не се беше променило. Домът за сираци си стоеше сгушен между планинските скатове, покрит с бяла пелена и спеше своя зимен сън. Доста почакаха преди някой да дойде и да им отвори. Накрая дотича готвачката и започна да се извинява, че не ги е чула от кухнята, а другите жени още били по домовете си за празниците. Жената прегърна Йоан и го прибра вътре.

- Как беше? Хубаво ли изкара? Не ти ли домъчня за нас? – разпитваше го и го галеше по косите. Също като госпожа Ани. Момчето се обърна назад да помаха още веднъж, но колата вече дълбаеше обратно през снежните преспи.

В дома беше необичайно тихо. Йоан се прибра в стаята си и седна на леглото. Погали вълненото си одеяло и му се стори, че боцкаше още повече отпреди. Остави раничката с подаръци на земята. После щеше да я разопакова. Извади само снимката и я постави на масата. Така поне можеше да си я гледа и да знае, че не е сънувал всичко това. Че и той е имал семейство за Коледа. А дали някога щеше отново да се върне при тях? Кой да му каже? Извади от джоба си едно малко еленче и се вгледа в него, търсейки отговора. Никой не му подари точно тази коледна играчка. Но той си я беше взел скришом на тръгване с надеждата догодина да се върне при семейството на госпожа Ани и лично да закачи еленчето на елхата. А дотогава щеше да го пази в джоба си и да отброява дните до следващата Коледа. Щом еленчето беше в него, нямаше начин да не дойдат пак да го вземат. Поне така се надяваше Йоан. Застана до прозореца и отново залепи носле за стъклото. Как му се искаше лъскавата кола да се върне обратно за него! Заслуша се. Снежинките падаха безшумно върху следите от колата и постепенно ги заличаваха. Тук-таме някое клонче се поклащаше леко и тихо ръсеше снежен прашец. Домът продължаваше да спи своя зимен сън.

 

http://club50plus.bg

Спомени от соца: Как Тодор Живков интегрира циганите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283763_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B3%D1%80%D

 В ЦК на БКП се създава специален отдел за малцинствата, в който дълги години работи  и някогашния ремсист от Сливен Господин Колев


За да се реши циганският въпрос властта по времето на Тодор Живков предприема редица стъпки. В ЦК на БКП се създава специален отдел за малцинствата, в който дълги години работи  и някогашния ремсист от Сливен Господин Колев. Единственият циганин, допуснат до кулоарите на ЦК. Той е първият и единственият засега циганин, назначен на толкова висок управленски пост в цяла Европа. По негова инициатива е приет закон, забраняващ скитничеството, преди това малцинството не живеело уседнало, пише socbg.com. 

Благодарение на него се приемат мерки за приобщаването им в българското общество. Той прокарва и закони за смесени училища, за задължително средно образование, както и квотен принцип за приема им в университет. Колев настоявал и да се разбият ромските махали, за да могат жителите им да обитават не гета, а нормална среда. Един от най-уважаваните и авторитетни доайени на циганската общност у нас умира през 2011 г., оставяйки след себе си мемоарната си книга “Един циганин в ЦК на БКП”.


Господин Колев

Господин Колев приживе казваше:

Осигурихме работа за всички, жилища. На скитащите катунари давахме по 5 хиляди лева, ако се заселят. На родителите на учениците отпускахме по 20-30 лева помощи, за да ги пращат редовно на училище“, изрежда мерките Колев. И не пропуска студентите. По личната молба на Тодор Живков той бил натоварен да „вкара“ във ВУЗ всички кандидати от цигански произход, които на изпитите са получили оценка над 3. „Така се създаде циганска интелигенция“, казва Колев. Когато през 1980 година ЦК поръчали секретно изследване, се оказало, че 40% от циганите в България вече са интегрирани.

Когато през 1966 година Тодор Живков се среща с президента на Франция Шарл дьо Гол, френските журналисти го попитали как живеят циганите в България, а той отвърнал „Какви цигани, в България няма цигани“, обича често да си спомня Колев.

Самият факт, че имаше отдел за националните малцинства говори, че държавното ръководство признава, че ги е имало, но никъде не се говореше за това, казва Колев. На една от срещите си с Тодор Живков първият човек в държавата му казал: „Другарю Колев, ние не признаваме циганите за малцинство. Те са наши хора.  Циганският въпрос е наш вътрешен въпрос. Докато турският – не е“.
На въпроса „Какво точно правеше този отдел за малцинствата?”, той казва: Проучвахме проблемите, които трябва да бъдат решени от ЦК на партията. Помните, тогава БКП решаваше. Обикалях страната и настоявах да се ликвидира скитническият живот на циганите.

Стана възможно. До голяма степен… А привилегии имаше – тогава не говорехме за интегриране, а за приобщаване на циганското население към българската общност. Имахме за цел да издигнем материалната и духовната култура на циганите до основното население – българите. Затова и излезе решение временно да се приемат нашите младежи във ВУЗ-овете с по-нисък бал. Защото циганските деца имаха равни права с българските, но нямаха равен старт.

А на обвинението, че насилствено са затваряли циганите в гетата той отговаря така:

Това „посегателство“ имаше съвсем друго предназначение, и циганите, които тогава „установихме по места“ с доста труд, и почти, признавам, насилствено, до днес са ни благодарни. И съвсем не в гета ги настанявахме. Бяха им отпускани по 5 хиляди лева, не малко пари за онова време, безлихвени заеми за жилища, строехме къщи, апартаменти, цели квартали, намирахме им работа. Децата се учеха в общи училища с българчетата. Имахме задача да ликвидираме обособените махали и да се избягва съсредоточаването на циганите в един квартал.

Някои получаваха апартаменти и от местоработата си, но като признание за труда им, за това, че са ударници и отлични работници, не за други привилегии. До 1986 г. има 280 цигани, наградени с ордени от Президиума на Народното събрание за високи заслуги за работата им в селското стопанство. Имаме и герои на социалистическия труд. Само в Сливен 29 цигани бяха признати за активни борци. Наши хора имаше неработещи, но не и безработни, това сочи проучването, направено от нашия отдел и ръководено от социолога и секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов. Хората ни работеха главно в селското стопанство, промишлеността, строителството. И всички данни от всички проучвания доказваха, че около 40 на сто от всичките български цигани до 1980 г. вече бяха напълно интегрирани. Което значи, че в материално, културно, интелектуално отношение бяха „рамо до рамо“ със средностатистическия българин тогава.

И отново за интеграцията: През 1981 г. направихме проучване, тогава неработещите цигани бяха 10 процента. Но всъщност и те не бяха в истинския смисъл на думата безработни – бяха хамали, ваксаджии, занимаваха се с общественополезен труд. Така че въпросът с трудовата заетост при циганите беше наистина решен. В Рогозина, Добричко, дори направиха специални жилища за тях. В Русе пък бяха настанени около 500 скитащи цигани, които останаха там цели… 5 години. Не е малко, нали? А и като отидоха другаде, отидоха да работят, не да крадат.

А каква е рецептата за ромската интеграция днес и възможна ли е въобще:

Първо трябва да им се осигури работа. Даже, извинете, и с малко диктат, дори и някои да „ореват орталъка“ за „нарушаване на правата на човека“, трябва да заставим циганите да работят. Има и друго, ще ви го кажа направо – в една част от българското население се появиха необичайни антицигански настроения, бих ги нарекъл дори расистки. Такова нещо преди 10 ноември наистина нямаше. Трябва да сме търпими един към друг. А то какво стана – бедността и безработицата озлобиха хората и те изливат гнева си върху циганите, с които бащите им са живели дълги години, цял живот, заедно. България е точно толкова наша родина, колкото и на българите, хайде да не правим, както се казва, цигански работи в нея!

Кой е Господин Колев ?

Господин Колев е роден на 20 януари 1923 г. в циганската махала в Сливен в семейство на текстилни работници. 17-годишен става член на РМС, през 1942 г. за дейността му в организацията заедно с три други циганчета и много българи е осъден на 5 години затвор, които „излежава“ в Сливен и Варна.



Членува в БКП от пролетта на 1944 г., по-късно е военен, след това – експерт по малцинствените въпроси в ЦК на БКП.  Без притеснения споделял как са го наричали близки и познати – „циганинът от ЦК“. Там работи до 1990 г. – 30 години, и издадената си преди години книга нарича с обич, вероятно и с носталгия, „Един циганин в ЦК на БКП“. Умира на 6 януари 2011 г. в родния си град.

Супергерой удържа обърнал се минибус да не падне от мост (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/supergeroj-udyrzha-obyrnal-se-minibus-da-ne-padne-ot-most-snimki-2064647

Британски полицай спаси товарен минибус от падане от мост, държейки го 15 минути за едно от колелата, съобщи "Дейли мейл".
 
Произшествието станало недалеч от град Лийдс. Шофьорът на буса не се справил с управлението, колата се преобъ

Най-важното от Варна във вчерашния 2 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=364669

Арест за варненски адвокат, внесъл дрога в затвора Адвокат от Варненската колегия с инициали Й.Р. е бил арестуван снощи в опит да внесе наркотици в затвора. Конролиран взрив остави хотел „Астория“ в миналото Легендарният хотел „Астория“ на „Златни пясъци“ вече не съществува.

Годината е към своя край, направете нова крачка в нова посока, вижте езотеричния хороскоп на Алена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283762_%D0%93%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%2C+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%

 Бъдете искрени и покажете отношенията си към хората на които държите, съветва топастрологът



Най-добрият български астролог Светлана Тилкова-Алена подготви специално за читателите на Флагман.бг езотеричен хороскоп за декември. Вижте от какво да се пазите и кои ще са полезните ходове за вас през този месец. Съветите на Алена са безценни!

ОВЕН

Предприемете промени в края на годината. Изчистете съзнанието и живота си от негативните мисли. Време е да осъзнаете, особено ако сте родени на числа на кармично или Съдбовно наказание,  че хората около вас, които имат по-изострено съзнание и интуицията им е засилена, веднага ще разберат, ако им вредите с магия.

ТЕЛЕЦ

Годината е към своя край, а вие искате да направите нова крачка в нова посока. Най-важното изискване към вас, за да живеете в света на Светлината, е да осъзнаете мисията си и да приемете, че естественото поведение и истинската ви същност са вашия шанс да вървите в правилната посока и да не се отклоните неочаквано в грешната.

БЛИЗНАЦИ

Не бива да съсипвате постигнатото през годината. Стремите се да успявате с цената на магии защото някой твърди, че те са за добро, но рискувате да се окажете в изолация, без подкрепата на любимите ви хора и без доверието им, което сте загубили. Сложете на везната щастието и обичта на околните и лесните успехи, но с цената на самота.

РАК

Затънали сте в грижи по ваша вина. Не е било време да сте добротворци, но го осъзнавате в края на годината. Старанието ви да излезете от мрежата на проблемите, в която сте се оказали заради желанието ви да сте полезни на ваши роднини, може да се окаже непосилна задача. Можете да постигнете всичко и без направата на магии.

ЛЪВ

Промени и пътувания са планирани през този месец. Вашите планове за месеца може да включват и енергийно въздействие, чрез което да отдалечите неприятелите си, както са ви убедили свързаните със силите на Мрака. По-добре не споделяйте тяхното мнение.

ДЕВА

Мърморенето и критиката са във ваша вреда. Не правете опити да налагате вашия ред в живота на околните. Те са доволни от вашето приятелство и от подкрепата, която им давате, но не са склонни да ги лишите от правото на свободен избор, така както не бихте лишили и себе си.

ВЕЗНИ

Бъдете искрени и покажете отношенията сим към хората на които държите. Намерете лесния път към сърцата на тези, които обичате. Не търсете начин да ги спечелите чрез направата на бяла магия, защото и тя е така вредна както всички останали.

СКОРПИОН

Не си струва да жилите и да сте агресивни в края на годината. Както сте постлали, по това ще минете в следващата. Ако поработите над егото си, ще успеете да изчистите и недостатъците си без да вините за тях направата на магия върху вас. Вие сте господари на Съдбата си е добре да не забравяте това.

СТРЕЛЕЦ

Бъдете постоянни и не променяйте мнението ви непрекъснато. Както сте готови на всичко, за да спазвате Вселенските закони, така не е изключено заради погрешно разбрани и разчетени Съдбовни знаци, да залитнете в погрешна посока. Бъдете прозорливи и няма да сгрешите.

КОЗИРОГ

В края на годината е важно да се вгледате отново в себе си. Тръгнете по пътя на себепознанието. Осъзнайте недостатъците си, въпреки че не е лесно да го сторите. От вас зависи да сте отговорни най- вече към себе си и да не се проваляте с дадени и не спазени обещания.

ВОДОЛЕЙ

Осъзнаването на нанесени вреди на околните - нарочни или несъзнателни е добре дошло за вас в края на годината. Неочакваните събития около вас са свързани с присъствието на кармични врагове и направата на магии, но сте си ги заслужили заради ваши минали действия. Не бива да се притеснявате. Променете поведението си и ще заслужите уважението на хората.

РИБИ

последният месец и благодатен за вас, преоткриете своите добри качества. Ще се наложи сериозно да поработите върху своята промяна. В противен случай съществуването ви ще е доста трудно, особено ако сте избрали да се родите сред хора, с които сте свързани с негативна карма.

110 години от основаването на Народно читалище „Поука-1907“ с. Горица

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6Tu6Jb9d0nI/

110 години от основаването си отбелязва Народно читалище „Поука-1907“  в с. Горица.  С тържествен концерт ще бъде отбелязана  тази годишнина на 9 декември 2017 г./ събота/ , от 10. 00 ч. в салона на читалището.

23916038_1526085

Отказът от наследство - може ли да ни спаси от кредитори?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283761_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+-+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D

 Кредиторите могат да искат унищожението на отказа в своя полза



Флагман.бг продължава рубриката с юридическите съвети на адвокат Лина Георгиева. Този път тя ще ви обясни как можем да се спасим от нежелани кредити.

Когато едно лице почине, то оставя след себе си наследство. И ако житейски под „наследство“ разбираме някакво имущество – било то движимо или недвижимо, то коректният правен термин за наследството е съвкупност от права и задължения. И тук изниква въпросът – какво да правим, ако наследството се състои предимно от задължения. В този момент за всеки наследник възниква избор – дали да приеме наследството или да се откаже от него.

И ако приемането на наследство може да бъде както изрично заявено пред районния съд, така и чрез фактически действия, които разкриват намерение за приемане (например наследникът започва да употребява наследствените вещи като свои, подава данъчна декларация и пр.), то процедурата по отказ на наследство е само чрез изрично изявление на волята.

Стъпките за това са следните:

1. Необходимо е депозиране на молба пред районния съд - в района, на който е открито наследството. Няма законово изискване отказът да бъде нотариално заверен, но в практиката се е наложило депозиране на нотариално заверени изявления.
2. Отказът касае винаги наследството като цяло. Не може да се откажем от определени задължения, а да приемем вещи или имоти.
3. Отказът трябва да е ясно заявен. Отказ под условие е недействителен. Той е неоттегляем и наследникът губи правата си върху имуществото на наследодателя си.
4. Отказът следва да е придружен от документи – удостоверение за наследници, акт за смърт.
5. Отказът е възможен, само ако наследникът все още не е приел, най-често с фактически действия  откритото наследство. Отказ от наследство, направен след приемането му, е недействителен.
6. Отказът от наследство уголемява дела на наследниците от същия ред, а ако всички наследници от реда са се отказали – преминава към следващия ред наследници. За това, ако например има висящо изпълнително дело, заведено приживе срещу наследодателя, то отказът от наследство на наследник на длъжника няма да доведе до прекратяване на изпълнителното дело. Изпълнителните действия следва да бъдат насочени към останалите наследници, от съответния ред, които приемат наследството, съответно към следващия призован за наследяване ред.

И ако по този начин ние можем да се отървем от кредиторите на наследодателите си, тук е моментът да споменем и нашите лични кредитори.

Съгласно ЗН кредиторите на лице, което се отказало от наследство, могат да искат унищожението на отказа в своя полза, доколкото не могат да се удовлетворят от имуществата на наследника.
Искът може да се предяви в едногодишен срок от узнаването за отказа, но не по-късно от три години след отказа и касае единствено кредиторите, инициирали този иск. По отношение на неучаствали в делото кредитори съдебното решението по делото за унищожаване няма да има действие.

Омбудсманът Мая Манолова ще тича с раница в подкрепа на протеста срещу тежките ученически чанти

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-shte-ticha-s-ranitsa-v-podkrepa-na-protesta-sreshtu-tezhkite-uchenicheski-chanti.91099

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова ще участва и ще подкрепи събитието “На чужд гръб и 10 ученически раници са малко”, което ще се проведе днес, 3 декември, от 11.00 часа в Южния парк /входа от ул.”Витоша”/. То се организира от родители и ученици и ще стартира едновременно в пет български града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Видин.

На 3 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6587672

На 3 декември рожден ден имат Албена Денкова, бивша фигуристка, двукратна световна шампионка при танцови двойки Володя Стоянов, певец Мартин Стоев, треньор по волейбол Проф. Павел Павлов, зам.-ректор на ВСУ “Черноризец Храбър” Проф. Божидар Димитров, историк, бивш дирeктор на

ГЕРБ отряза новите лекарства, щели да изядат парите за магистралите...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283760_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%2C+%D1%89%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D

 Депутатите приеха оконочателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. Въпреки възраженията на пациентски и съсловни организации, както и на опозицията в парламента, в текста остана забраната през следващата година касата да покрива нови медикаменти.

 
 
Като компромис между първо и второ четене, към новата ограничаваща алинея 6 от преходните и заключителни разпоредби беше добавено уточнението, че правилото не важи за генеричните лекарствени продукти, но остава в сила за оригиналните.
 
 
От трибуната депутати от БСП и ДПС отбелязаха, че досега никога не се е позволявало ограничаване на достъпа до иновативни лекарства, защото те нямат генеричен аналог, когато са съвсем нови, а много пациенти се нуждаят от такива. Според Хасан Адемов от ДПС около 20 нови терапии, които вече са преминали процедури по одобрение ще бъдат спрени от новото правило.
 
 
В отговор Данила Дариткова от ГЕРБ увери, че с корекцията за генерични лекарства все пак се открива фронт за нови лекарства, и че мораториумът може да подлежи на изменяне, след като се изпълнят другите финансови приоритети на касата за годината.
 
 
По време на дискусията, в залате се чуха и цинични аргументи, от типа на този, че ако се позволят новите лечения, то за няколко стотин човека, ще трябва да се откажем от всички магистрали. Разбира се, никой не посмя да го изрече от трибуната, но избухнаха скандали между управляващи и опозиция, след този човеконенавистен аргумент.
 
 
В окончателния текст остана и другата нова забрана, срещу която имаше възражения - здравната каса да сключва договори или допълнителни споразумения с болнични лечебни заведения за дейности по нови клинични пътекти, амбулаторни и медицински процедури. Депутатите от управляващата коалиция обаче добавиха и одобриха заобиколен механизъм, който все пак ще позволява нови договори за годината - "с изключение на случаите, когато тези клинични пътеки не са изпълнявани на територията на съответната РЗОК", т.е. ще се допускат само нови дейности за региона.
 
 
Според опозицията това не е достатъчно. "Това е запечатване на частния интерес в здравеопазването и обричане на държавните болници", и освен това няма да отговаря на нуждите на населението, коментира Георги Йорданов от БСП. Георги Михайлов от левицата обави, че заради двете забрани догодина ще е "нулева година за българското здравеопазване".
След дълъг дебат в началото по финансовите параметри на бюджета на здравната каса, единствената промяна в стойностите дойде от ГЕРБ в частта за разпределението на резерва за догодина. Резервът беше намален от 10 на 3 процента за годината, като в окончателния вариант бяха определени гарантирани суми по четирите основни пера. Общият размер на резерва за догодина ще е 114 млн. лв., като от тях по 7 млн. ще са за извънболнична и специализирана извънболнична помощ; 10 млн. за дентална помощ и 3 млн. лв. за медико-диагностична дейност.
Увеличението на бюджета на касата за 2018 г. е с над 400 млн. лв. спрямо 2017 г., но от ДПС коментираха, че реалното увеличение е само около 100 млн. лв. заради намаления резерв и увеличения размер на очакваните здравни вноски.
Източник: Дневник, с редакции

Спазват ли се правата на хората с увреждания наравно с правата на всички останали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WqbujwwjD48/

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания и неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.
Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. Това е европейският модел на политики към и за хората с увреждания, който и България трябва да следва. Нормата на чл. 26 от Хартата за основните права на Европейския съюз признава правото на хората с увреждания да се „възползват от мерки, които осигуряват тяхната автономност, социалната и професионалната им интеграция и  участието им в живота на общността”. Основните изисквания за спазването на човешките права се прилагат и спрямо хората с увреждания. За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности, когато се опитват да реализират правата си. Като общество трябва да осъзнаем, че те се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.
Република България все още не е предприела действия за присъединяване  към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, а това е първият международен договор в сферата на правата на хората с увреждания със задължаващ характер. Документът разглежда проблемите им изцяло в перспективата на човешките права, посочвайки мерките, които държавните и неправителствените структури трябва да предприемат, за да гарантират, че правата на хората с увреждания се спазват наравно с правата на всички останали. Безусловно присъединяването на България към тази конвенция е една амбициозна задача и нейната реализацията ще изисква съвместните усилия на институциите, гражданския сектор и бизнеса. Въпреки че с усилията си държавни и неправителствени организации бавно, но необратимо променят негостоприемната социална среда, обществото ни все още дължи много на хората с увреждания.

Що е то, дето все го кърпят и все стои разпрано? BG магистрала. Дупка на магистрала „Тракия“ спука гумите на десетки автомобили

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283759_%D0%A9%D0%BE+%D0%B5+%D1%82%D0%BE%2C+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE+%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D0%B8+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%

 Дупка на магистрала „Тракия” изложи на риск десетки шофьори вчера, съобщи радио "Дарик". Всички те спукаха гуми на 13-ия километър в посока Пловдив. И се разминаха на косъм от катастрофа.

 Наложи се хората с часове да чакат помощ, а движението в района беше ограничено. Проблемът щял да бъде отстранен днес и да се установи и каква е причината за отворилата се дупка в пътната настилка.
 Агенция „Пътна инфраструктура" поднесе своите извинения на шофьорите на авариралите автомобили. Щетите на автомобилите щели да бъдат възстановени от пътноподдържащото дружество „Автомагистрали”.
 Малко по-късно от АПИ съобщиха, че шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и при 17-ти км. Там временно бе ограничено движението по активната лента за обезопасяване на неравност на пътната настилка.

Източник: Епицентър

S&P и Fitch повишиха кредитния рейтинг на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283758_S%26P+%D0%B8+Fitch+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0

 Международните рейтингови агенции Fitch и S&P Global Ratings повишиха дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута, съобщават от Министерството на финансите.

 
Fitch повиши рейтинга на BBB от BBB-, докато S&P Global Ratings - до BBB-/A-3' от BB+/B.
 
От Fitch посочват, че перспективата и по двата показателя е стабилна, а повишеният рейтинг отразява подобрената оценка на страната по отношение на външните финанси, а представянето на България надхвърля средното по стандартите за категорията BBB.
 
Анализаторите от S&P Global Ratings посочват, че повишението на дългосрочния кредитен рейтинг отразява засилването на външната позиция на страната, благодарение на продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията. Рисковете, които са свързани със значителна и внезапна промяна във финансовите потоци, които идват от чужбина, и в частност преките чужестранни инвестиции, са значително намалели, твърдят от агенцията. От нея посочват още, че публичните финанси също са оценени като стабилни и защитаващи валутния режим.
Според S&P Global Ratings стабилната перспектива показва наличието на баланс на рисковете, които са свързани с оценяването на кредитния рейтинг. Освен това са подобрени очакванията за растежа на икономиката на страната. Фискалната политика пък е оценена като консервативна.
 
Факторите, които могат да помогнат за повишаването на кредитния рейтинг на страната в рамките на предстоящите 2 години, са ускоряването на икономическия растеж, продължаващото намаляване на необслужваните кредити, повишаването на фискалните буфери и присъединяване на лева към Валутен механизъм II. Всичко това би засилило доверието в паричната политика на страната, твърдят от S&P.
 
От Fitch пък посочват, че нарастването на потенциала за растеж на икономиката в средносрочен план и скоряването на нейната конвергенция спрямо нивата на доходите от държавите с по-висок рейтинг, са факторите, които биха могли да помогнат.
 
Негативно биха се отразили наличието на външни дисбаланси, като задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаването на конкурентоспособността. Риск в областта на публичните финанси би било наличието на висок бюджетен дефицит, който ще влоши очакванията за развитието на дълга, както и наличието на съществени задължения по линия на предприятията, които са държавна собственост, твърдят от Fitch.
 
S&P би предприела негативни действия по рейтинга, ако има натиск върху платежния баланс на България, както и при по-ниски очаквания за икономическия растеж и влошаването на публичните финанси.
 
И все пак от Fitch твърдят, че през миналата година България е нетен външен и се очаква позицията да продължи да се подобрява. Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3,4% от БВП, средно за периода от 2017 до 2019 г.. Той е подкрепен от повишаването на конкурентоспосбността и диверсификацията на износа.
 
Вторият фактор с висок принос към оценката на рейтинговата агенция е свързан със засилването на външните буфери на страната. Външните резерви представляват 49,7% от БВП, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г., които осигуряват адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване