Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още две години

http://www.mediapool.bg/tsenite-na-lekarstvata-bez-retsepta-ostavat-zamrazeni-oshte-dve-godini-news273316.html

Цените на лекарствата без рецепта няма да се увеличават още две години освен с процента на инфлация. Това реши кабинетът на редовното си заседание в сряда с промнеите в Наредбата за регистриране на цените на лекарствата. Замразяването на цените беше въведено като антикризисна мярка от служебното правителство на Марин Райков за една година, но оттогава срокът на мярката постоянно се удължава. Допреди това фирмите регистрираха определена цена на лекарствата без рецепта и след това цените не подлежаха на повече държавна регулация, а се определяха от свободния пазар. В тази група попадат най-широко ползваните от хората лекарства без рецепта като различни противогрипни продукти, обезболяващи, витамини, лекарства за стомашно-чревния тракт, някои успокоителни и много други. Според експерти от бранша мярката е безсмислена, тъй като регистрираните от фирмите цени на лекарствата са пределни (т.е. максималните възможни) и често правят отстъпки от тях, докато с регулацията са по-малко склонни на отстъпки. Освен това мярката не променя факта, че върху тези на практика замразени цени различните аптеки слагат различни надценки. С промените занапред НЗОК ще дава становище за евентуално включване на нови лекарства за лечение на онкологични заболявания в позитивния лекарствен списък.  “Липсата на  изискване за становище оставя голяма група лекарствени продукти с висока реимбурсна стойност без предварително изявено волеизявление от страна на платеца, а допълването на нормата ще гарантира възможността за своевременно участие на заплащащата институция в процеса“, посочват от Министерството на здравеопазването в мотивите към промяната. Друга промяна е свързана с реферирането на цените на лекарствата у нас. Тя бе направена във връзка с това, че някои от държавите членки, референтни за България, и по-конкретно Румъния, не изпълняват в пълен обем задълженията си за своевременно публикуване на цените на медикаментите. Това от своя страна води до невъзможност за обективно проследяване на промените на съответните цени и спазване на законово задължение за прилагане в България на най-ниската цена на производител, открита в референтните за страната европейски държави. В тази връзка с промените в наредбата се прецизира съществуващият режим по ценообразуване на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, като се изяснява начинът на използване на източниците, в които се търси най-ниската цена на производител в държавите, с които България се реферира. Въвежда се и забрана за включване в позитивния списък на комбинирани лекарствени продукти, на които поне една от съставките е с режим на предписване без лекарско предписание. Това се прави, защото, когато един комбиниран лекарствен продукт съдържа активно вещество, което като самостоятелно е на режим „отпускане без лекарско предписание“, се заобикаля волята на законодателя да се реимбурсират само терапии, които са по лекарско предписание, посочват от правителствената пресслужба. 

Чехия отмени избора на полицай от времето на комунизма на ключов пост в парламента

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/20/3100764_chehiia_otmeni_izbora_na_policai_ot_vremeto_na/?ref=rss


Чешкият парламент отмени решението си да повери надзора полицейските сили на страната на бивш член на специално полицейско звено от времето на комунизма, което се опита през 1989 г. да потуши мирните протести, довели до края на комунистическото управление в Чехословакия, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Вчера Зденек Ондрачек, който е депутат от Комунистическата партия на Чехия и Моравия, бе избран за председател на парламентарната комисия за обща инспекция на...

Наградиха даровитите деца на Монтана

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6622518

Наградиха даровитите деца на МонтанаОсем деца от втори до 12-ти клас получиха стипендии за отличителни постижения в науката и техниката, изкуството и спорта. Паричните премии на стойност от 460 до 1400 лв. връчи кметът Златко Живков. Той пожела на даровитите деца нови успехи за прослава на родния град. Най-висока стипенция получи Ивон Владимирова, талантлива певица,

Габровец взе дрехи и алкохол в "Златни пясъци", но не ги плати

http://www.moreto.net/novini.php?n=365840

72 часа ще прекара във варненския арест ще прекара габровец, който реши да краде в курорта "Златни пясъци", съобщиха от полицията за Moreto.net. Р.З. действал на 18 декември. Той си харесал магазин за дрехи в курорта, влязъл и откраднал, каквото му харесало.

Асенoвград ще пести по 17 000 лв годишно без болничен контрольор

https://www.actualno.com/asenovgrad/asenovgrad-shte-pesti-po-17-000-lv-godishno-bez-bolnichen-kontrolior-news_650654.html

Ще се спестят около 17 000 лева за година, ако МБАЛ-Асеновград няма контрольор и с натрупване във времето може да се закупи болнична апаратура. С този мотив Костадин Яков от групата на общинските съветници от ПП ГЕРБ в града се обоснова, относно решението за премахване на длъжността, контролираща финансовите дейности в асеновградското здравно заведение. От трибуната на местния парламент той заяви, че „целта на контрольора е да вгорчи живота на управителя на болницата“. Припо

До 18 часа утре ще стане ясно дали майката на Дамла ще остане в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622547

До 18 часа утре ще стане ясно дали майката на Дамла ще остане в арестаУтре ще стане ясно дали прокуратурата ще поиска от съда да остави за постоянно в ареста Седат Муса - майка на убитата в Момчилград 7-годишна Дамла. Жената е задържана с прокурорско постановление за 72 часа. Те изтичат в 18 часа в четвъртък. "Решението дали ще се поиска от съда налагането на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" ще

Български етнически модел. Оригиналът и версията на Ахмед Доган

http://clubz.bg/62070-bylgarski_etnicheski_model_originalyt_i_versiqta_na_ahmed_dogan

Покрай лютите критики срещу "Обединени патриоти" и особено срещу участието им във властта от ДПС актуализираха и темата за българския етнически модел. Тази тема бе водеща за движението допреди 10-15 години, но сякаш беше позабравена, след като партията започна да присъства активно в управлението.

Сега ДПС обвързва българския етнически модел и с актуалната тема с европейския път на Западните Балкани, която ще е водеща за европредседателстването ни. Според движението именно българският етнически модел с автор Ахмед Доган е пътят, по който западната част на нашия полоустров ще реши проблемите си и ще ускори евроинтеграцията си.

Факт е, че у нас, за разлика от Западните Балкани в годините на прехода нямаше война на етническа и религиозна основа. И ДПС определено има заслуга за това. Да се приписва авторството на българския етнически модел на Ахмед Доган обаче е наглост. А да се твърди, че българският етнически модел в настоящия му вид е най-добрият вариант за съвместно съжителство на хора с различна етническа и религиозна принадлежност, е манипулация.

Съвместното съжителство на различни хора е изначално заложено по нашите земи. В крайна сметка още първата българска държава е създадена от дошлите тук първо славяни, а после и прабългари, към които се е приобщило и завареното тук местно население, най-вече траки.

Българският етнически модел на третата българска държава, в която живеем днес, е заложен през Възраждането.

"Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи"

Това е написано в "Нареда на работниците за освобождение на българския народ", изготвена от Васил Левски.

Тази идея се е реализирала след създаването на на третата българска държава до голяма степен. Малцинствата у нас, включително турците, са имали своето политическо представителство още в Учредителното събрание, както и в парламентите след това. Те са гласували за различни партии, но най-вече в БЗНС.

След 1944 г. БКП също полага специални грижи за това малцинство. Винаги в смесените райони е имало поне по един висш партиен функционер от този етнос. За турците се полагаха специални грижи, като те получаваха образование с предимство и т.н. В резултат на тази политика към 80-те години мнозина от етноса като че ли дори се опитваха да се приобщят изцяло към българите. За тях дори бе леко срамно ако им се наложеше да говорят на турски на публично място.

Защо БКП сама се отказа от тези добри резултати и тръгна да провежда т.нар. Възродителен процес, с което зорлем върна турците на Турция все още е въпрос без еднозначен отговор.

В общи линии това е българският етнически модел в оригинал - истинско приобщаване на малцинствата. Този модел продължава да важи и до днес.

С едно единствено изключение - за турците. И тук стигаме до българския етнически модел във версията на Ахмед Доган. Тази версия прилича на оригинала дотолкова, доколкото и при нея малцинство и мнозинство живеят в мир. По всичко друго обаче тя се различава тотално.

Фактически Доган не създаде българския етнически модел, а изключи турците от него. Разликите между оригиналът и версията на Доган са видими с просто око. В момента турците не са интегрирани в обществото. Напротив - те са капсулирани в рамките на своята общност и на една партия, а именно ДПС. Всеки представител на малцинството, който иска да се развива в една или друга сфера, трябва да бъде член на ДПС. Изключения има, но те са твърде малко и само потвърждават правилото.

Това капсулиране няма как да не генерира обществено напрежение. В последните години обаче българския етнически модел във версията на Доган се модифицира. Избирателите на движението са и един от основните стълбове на олигархията у нас. Във всяка друга партия Делян Пеевски няма никакъв шанс за политическа кариера. За всяка друга партия издигането на Пеевски за депутат би означавало край на съществуването й.

В ДПС обаче корпулентният депутат е дори обичан от електората, ако се вярва на публичните приказки, разбира се. А самата партия процъфтява. Спорно е дали Доган е създал етнически модел. Олигархическият обаче му се получава много добре.

При създаването на ДПС самият Доган беше заявил, че движението ще изчезне до десет години, а електоратът му ще се присъедни към останалите партии според политическите си убеждения. Тази прогноза очевидно не се сбъдна. Но едно е сигурно - в началото на ДПС той очевидно е знаел какво точно представлява българския етнически модел в оригинал. С течение на годините обаче Доган и ДПС разработиха негова версия, удобна за тях самите.

Дали демокрацията напоследък не е започнала да тежи на българина

http://clubz.bg/62069-dali_demokraciqta_naposledyk_ne_e_zapochnala_da_teji_na_bylgarina

Над България се стеле мрак. Опитаха да присвоят военни заводи, изгониха шефа на опозицията от парламента, удрят непокорни издатели, подготвят ретроактивно законодателство, за да насъскат населението срещу богатите, настъпват в Пирин, овладяват медии, брутализират нравите на иначе кротката ни страна. А оптимизмът расте, защото подизпълнителската ни икономика, теглена от ЕС, тръгна нагоре. Голяма работа, че протекъл един НДК току след ремонта…

Демокрацията като тегоба

Чудя се напоследък дали пък демокрацията не е започнала да ни тежи? Да, избираме и имаме право да бъдем избирани. Но тази работа взе да се превръща в тегоба - все трябва да ни агитират, царят искаше томбола да ни организира, десните пък опитват да масовизират вота, воювайки за правото ни да гласуваме по пижама от телефона си. Едни си продават гласа, други наказват политиците с „няма да ИМ гласувам“. Просто не вярват, че гласуването нещо променя. Ето на, гласуваха за антисистемни крайно десни - и какво? Седнаха и те на едни кресла, а партийните пропорции не помръдват. Много от българите очевидно искат да гласуват като в Биг брадър: не да подкрепят политика, на когото вярват, а да елиминират онзи, който ги е раздразнил.

Правото да бъдеш избиран също е в криза. Все по-малко смислени хора се решават да се кандидатират за различни позиции. Конкурсът е преодопределен, за какво ми е да се бутам между шамарите, да си навличам омраза и завист? Състезание с един кандидат, посочен от силните на деня, не противоречи на закона, но няма много общо с демокрацията. Не винаги има задкулисие - но непременно има апатия.

За да се ориентират, гражданите трябва да притежават един минимум компетентност. Но как се придобива тя? Мнозина мислят, че информирането на населението е задача на държавата: във времето на комунизма казваха „пише го във вестника“, сега го пише в „интернет". И понеже в интернет пише различни неща, хората се объркват и отчуждават. Една какофония заменя предишната. След разнобоя по „Белене", сега пак „всички гледни точки“ по приватизацията - криминална или спасителна, вина на БСП или на Костов, тя ли ни потопи или финансовите кризи… Абе няма ли да се разберат най-после и да вземат да ни съобщят - вайка се изтощената публиката.

"Ония там горе"

Демокрацията е отворила възможност да чуваме различни гласове и сами да изработваме позициите си. Но това изисква усилие: гражданинът следва да се ориентира кое издание е компетентно и кое размесва политическата тематика с развлекателни небивалици, следва да сравнява днешните думи на политика с вчерашните му, да помни някакъв минимум факти. Толкова лесно е това в ерата на интернет, където информацията е достъпна мигновено. Но, както казахме, изисква усилие.

Демокрацията не е нещо, което просто консумираме: ние я правим, защото в този тип уредба отговорност за обществото носи всеки от нас. В демократичните страни хората се чувстват длъжни да разобличават лъжата, да протестират, ако щете - да съберат боклука, хвърлен на тротоара. По-лесно е да прехвърлиш отговорността върху „ония там горе" и да псуваш на воля телевизора. Но трябва да си наясно, че „ония там горе" тъкмо това и чакат. Да припомня и скорошната статистика, според която България е на опашката по участие в доброволчески акции и благотворителност. Ами бедни сме, къде време да работим без пари... Да, демокрацията идва на едно определено ниво на общественото развитие.

Според нашенския политически минимализъм, демокрация означава диктат на болшинството над малцинството. С други думи - болшевизъм, какъвто по-старите го помним. На олтара на болшинството тогава се жертваха инакомислещи, бивши хора, битово разложени и паразити; в съвременния вариант тази роля играят малцинства, отродители, бежанци, бизнесмени. Така е било и в дълбоката древност - племето размахва копията и който не иска да скочи на седлото, ордата го стъпква. Модерната демокрация, разбира се, е нещо по-сложно: тя осигурява защита на малцинства, та дори на отделния индивид. Само че тази работа е бавна, досадна, а ние имаме все по-малко търпение „в забързаното ни всекидневие“ (по израза на незнайната журналистка).

Голямото недоразумение

Но може би най-дълбокото недоразумение е свързано с очакванията, които повечето ни съграждани имат към властта. Обичаният господар дава пенсии, строи крепости, спасява болни деца с правителствен самолет, разпределя еврофондове. Ако по изборите раздава кебапчета, а после не дава нищо, чувстваме се излъгани. Но ако даде - всичко е точно. Във времето на комунизма ни учеха, че Западът практикувал формална демокрация - тоест, залагали на равните права, законите, изборите, докато народните демокрации от съветски тип били по-висши, защото работели по същество: давали хляб, работа, жилища. Това схващане продължава да битува в главите на повечето от съгражданите ни. Разбира се, че трябва да изискваме от властта да ни дава някакви неща, но е идиотизъм да забравяме, че преди това тя ги е взела отнякъде. И че гражданите трябва да можем да я контролираме.

Добре де, защо тогава продължаваме да се мъчим с тази проклета демокрация? За да ни признаят отвън? Какво ли ще стане, ако китайци, руснаци, новите алтернативно десни от Америка и Европа започнат да ни одобряват и без театрото? Дали няма да сменим поомръзналите демократични декори?

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

ЕС настоя за ”незабавен напредък” по въпроса с US визите

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-es-USA-vizi-26709663

ЕК отчете, че в последните месеци контактите с Вашингтон са зачестили по въпроса с визовата реципрочност, но настоя за незабавен напредък.

Фандъкова: Цялото общество трябва да се включи в битката срещу мръсния въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622540

Фандъкова: Цялото общество трябва да се включи в битката срещу мръсния въздухБез включването на цялото общество няма как да се справим с битката срещу мръсния въздух. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде „Фокус“. Във връзка с протестите в няколко столични квартала заради мръсния въздух, Фандъкова коментира: „Всички се включваме в усилията и притеснението на хората.

Храмът "Св.Иван Рилски" в Горна Оряховица събра на коледен концерт съкварталци

https://www.24chasa.bg/region/article/6622342

Храмът "Св.Иван Рилски" в Горна Оряховица
събра на коледен концерт съкварталциПо традиция в навечерието на Рождество жителите на кв. „Калтинец“ се събраха в храм „Св. Иван Рилски“ за коледен концерт. В празничната програма участваха Женска певческа група от НЧ „Пробуда – 1904“, деца група „Палечка“ от ДГ „Детски свят“ и коледарска група, ръководена от 80-годишният Петко Николов,

Износът на вино нараснал с близо 13%

http://www.mediapool.bg/iznosat-na-vino-narasnal-s-blizo-13-news273315.html

Износът на български вина е нараснал с близо 13 на сто през първите осем месеца на 2017 г., съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при връчване на наградите "Златна изба". В посочения период са изнесени 17 517 139 тона винена продукция за 17 432 629 млн. евро, сочат данните, обявени от Борисов. По думите му страната ни е символ на качествено вино, което се произвежда в над 260 изби, чийто брой постоянно расте. То посочи още, че признанията от регионални и международни конкурси помагат страната ни да бъде популяризирана на световните пазари като "модерна винена дестинация“, което е от огромно значение за целия винарски бранш. "Добрите резултати на българските производители, които печелят награди от международни конкурси са доказателството, че произвеждаме качествено вино и високоалкохолни напитки на световно равнище“, добави той, цитиран от пресцентъра на икономическото ведомство. Като важна тема той очерта синергията между производството на вино, един традиционен за България сектор, и културният и винен туризъм, който може да създава висока добавена стойност.

Износът на вина нараснал с близо 13%

http://www.mediapool.bg/iznosat-na-vina-narasnal-s-blizo-13-news273315.html

Износът на български вина е нараснал с близо 13 на сто през първите осем месеца на 2017 г., съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при връчване на наградите "Златна изба". В посочения период са изнесени 17 517 139 тона винена продукция за 17 432 629 млн. евро, сочат данните, обявени от Борисов. По думите му страната ни е символ на качествено вино, което се произвежда в над 260 изби, чийто брой постоянно расте. То посочи още, че признанията от регионални и международни конкурси помагат страната ни да бъде популяризирана на световните пазари като "модерна винена дестинация“, което е от огромно значение за целия винарски бранш. "Добрите резултати на българските производители, които печелят награди от международни конкурси са доказателството, че произвеждаме качествено вино и високоалкохолни напитки на световно равнище“, добави той, цитиран от пресцентъра на икономическото ведомство. Като важна тема той очерта синергията между производството на вино, един традиционен за България сектор, и културният и винен туризъм, който може да създава висока добавена стойност.

Комисията за конкуренция разследва "Булгартрансгаз" за злоупотреба с монопол

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/20/3100768_komisiiata_za_konkurenciia_razsledva_bulgartransgaz_za/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията е започнала производство срещу държавната компания "Булгартрансгаз". Това се вижда от интернет страницата на комисията с дата 14 декември.<br /><br />Производството е по жалба на "Овергаз" и е за злоупотреба с монополно или господстващо положение.<br /><br />Тъй като жалбите до комисията не са публични, тяхното съдържание се разбира едва когато комисията се произнесе. По информация на "Капитал" обаче...

Каракачанов: Обжалването на поръчката за ремонта на МиГ-29 е опит за саботаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622529

Каракачанов: Обжалването на поръчката за ремонта на МиГ-29 е опит за саботажТова, което „Укроборонпром“ извърша е опит за саботаж срещу решението на Министерство на отбраната да ремонтира своите самолети директно, с договор за пряко договаряне с „РСК-МиГ”. Това заяви по време на брифинг министърът на отбраната Красимир Каракачанов, във връзка с внесената от украинската държавна компания „Укроборонпром“ от холдинг

Този надут декември!

https://offnews.bg//mama-nindzha/tozi-nadut-dekemvri-671579.html

Автор: Ина Зарева Хайде да не се заблуждаваме повече! Да забравим изкуствения позитивизъм, да приберем напомпаното до пръскане въодушевление, да скрием замръзналите в гримаса усмивки и да оставим левия си клепач да трепти на воля. Декември е най-най-най-ужасният месец от цялата година! Всичко е натъпкано в него до пръсване! До втрисане! До непосилна, за всеки нормален човек, умора! Във всяка фирма работата е като за последно. Все едно от януари няма да има нито едно бюро, нито един пукнат кламер, нито един изписан с велики стратегии лист. През носа ни излизат всички почивки, ваканции, уикенди, дори и подарените или набутаните…

Валери Симеонов с нова яростна атака срещу ГЕРБ: Пак ни извъртяха за концесиите

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-s-nova-jarostna-ataka-sreshtu-gerb-pak-ni-izvyrtjaha-za-koncesiite-news_650650.html

Нов трус във властта. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и съпредседател на „Обединените патриоти“ Валери Симеонов отново яростно възропта срещу решение на коалиционните си партньори от ГЕРБ. "Пак ни извъртяха!", възропта Симеонов. Той написа във Facebook, че депутати от ГЕРБ и ДПС са променили приетия Закон за концесиите „по най-подлия начин“ и така „ще продължи по най-непрозрачен начин“ раздаването на

Цените на лекарствата без рецепта остават замразени до края на 2019 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cenite-na-lekarstvata-bez-recepta-ostavat-zamrazeni-do-kraia-na-2019-g-252541/

НЗОК няма да плаща комбинирани лекарствени продукти, на които поне една от съставките е с режим „без лекарско предписание“

Цацаров пожела, депутатите изпълняват - викат пак Бойко Рашков

http://clubz.bg/62068-cacarov_pojela_deputatite_izpylnqvat_vikat_pak_bojko_rashkov

"Изслушване на Председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за отправените твърдения за тежки нарушения на закона за прилагането и използването на СРС.

Заседанието ще се проведе съвместно с Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред."

От това съобщение на сайта на парламента за утрешното заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност и СРС става ясно, че веднага са взети мерки по писмо, с което Цацаров ги призова за въпросната среща.

Адресатите на посланието бяха председателите на двете комисии Димитър Лазаров и Цветан Цветанов, които явно са намерили време светкавично за съвместно заседание. А поводът - скандалът, който избухна след приемането на годишния отчет на Националното бюро за контрол на СРС на Бойко Рашков (НБКСРС).

Особено впечатление прави фактът, че формулировката на предмета на заседанието съвпада изцяло с тази в писмото на главния прокурор, отбелязва "Съдебни репортажи". В него се казваше, че в медийните изяви на Бойко Рашков “бяха отправени… твърдения за тежки нарушения на закона при прилагането и използването на СРС, за нарушения на прокуратурата и ДАНС, както и множество упреци към ръководството на ПРБ и ДАНС” (виж цитата в началото, б.р.)

В писмото Сотир Цацаров предлагаше на “народните представители тези твърдения да бъдат обсъдени на нарочно заседание на ресорната комисия или на съвместно заседание на двете комисии”.

Засега няма потвърждение дали са се съобразили 100 % с искането на главния прокурор - депутатите да съберат цялото Бюро, а не само председателя му (то се състои от петима души, б.р.).

Най-просто обяснено: Рашков заяви, че има отказ от прокуратурата да съдейства на НБКСРС да си изпълнява функциите и че има безконтролно подслушване. Цацаров отвърна с бланкетните твърдения за политическо говорене от страна на Рашков. Той на свой ред обвини членовете на бюрото, че искат "да четат" какво пише във веществените доказателствени средства, събрани от разследващите. Според прокуратурата това е недопустимо по НПК.

Рашков пък опонира, че ако не видят съдържанието на добитите чрез СРС материали, няма как да преценят самата им обоснованост: примерно целта им е постигната на втория ден, но човекът да е останал "закачен" неправомерно още месеци наред. 

"Медиапул" дори припомни за съвместно съвещание от 2015 г., откогато тлее конфликтът - на него ръководството на прокуратурата в лицето на Цацаров и Борислав Сарафов пряко обвинило Георги Гатев в "нездрав интерес" по делото за източване на КТБ.

След около година Цацаров изпадна в открит конфликт със зам.-председателя Георги Гатев, когото прокуратурата атакува затова, че давал съвети на магистрати как да попълнят типова заявка до НБКСРС. Благодарение на това ДАНС веднага го "опраска", като му отне достъпа до класифицирана информация, което за служител на такава дължност автоматично го оставя без интегритет. Делотот по случая продължава, защото Гатев обжалва отнения достъп но информация.

Засега остават неясни поне 3 неща: дали в комисията ще се съберат и останалите членове на Бюрото, дали заседанието ще е открито за медии, както призоваваше главния прокурор в дух на неподправена прозрачност, и дали... самият Бойко Рашков ще дойде.

Плевенският прокурор Димитър Захариев и още осем души отиват на съд

http://www.cross.bg/prokyror-zahariev-obvinen-1563780.html

/КРОСС/ Спецпрокуратурата прати на съд плевенския прокурор Димитър Захариев и още няколко души по обвинение, че са участвали в престъпна група, занимавала се с рекет. В спецсъда вече е обвинителният акт срещу осмината, съобщиха от прокуратурата. За ръководител на групата е обвинен Камен Балбузанов. През юни като участник в емблематичната група, както и за измама, бе обвинен и плевенският прокурор Димитър Захариев. Ръководителят на групата и четирима от участниците бяха задържани при акция и обвинени за изнудване чрез заплахи и принуда. Тогава съдът остави в ареста Камен Балбузанов и Ивайло Бировски и пусна на свобода срещу парични гаранции Валентин Георгиев, Илиан Михайлов и Иван Стойчев. През юни заедно със Захариев, за участие в групата бе задържан и обвинен и служителят в Главна дирекция "Охрана" Мирослав Минков. Действащият по онова време прокурор е разпореждал на Минков да заплашва свидетели, които биха говорили срещу Балбузанов и другите задържани.  

Еврокомисията: Необходим е незабавен напредък по въпроса с визите за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622516

Еврокомисията: Необходим е незабавен напредък по въпроса с визите за САЩ
Европейската комисия отчете днес, че в последните месеци контактите с Вашингтон са зачестили по въпроса с визовата реципрочност, но настоя за незабавен напредък. САЩ все още изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, предава БТА.  През последните две години и половина броят на случаите, в които липсва реципрочност,

Вандали повредиха отпечатък от стъпало на динозавър на 115 милиона години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622496

Вандали повредиха отпечатък от стъпало на динозавър на 115 милиона години
Вандали са повредили отпечатък от стъпало на динозавър, запазил се 115 милиона години в скалите на парк в щата Виктория, Австралия, съобщават Франс прес и ДПА. Охраната на морския парк Бънъран в Инвърлак - един от малкото "динозавърски" обекти от ледената епоха в света, е установила, че части от отпечатъка са отчупени с помощта на чук, предава БТА.

ЕС: Брекзит трябва да приключи на 31 декември 2020

http://www.moreto.net/novini.php?n=365830

Преходният период на Брекзит, по време на който правилата на Евросъюза ще продължат да се прилагат спрямо Великобритания при напускането й, трябва да продължи от момента, в който тя напусне блока през март 2019 г. до края на 2020 г.

ЕК пак настоя за незабавен напредък по въпроса с визите за САЩ

http://www.mediapool.bg/ek-pak-nastoya-za-nezabaven-napredak-po-vaprosa-s-vizite-za-sasht-news273314.html

Европейската комисия отчете в сряда, че в последните месеци контактите с Вашингтон са зачестили по въпроса с визовата реципрочност, но настоя за незабавен напредък. САЩ все още изискват визи за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.   През последните две години и половина броят на случаите, в които липсва реципрочност, беше намален значително. Наскоро беше постигната пълна визова реципрочност с Канада, след като страната премахна визовите изисквания за румънски и български граждани от 1 декември, отбелязва комисията, цитирана от БТА.   Тя допълва, че вече всички граждани на ЕС пътуват без визи до Австралия, Бруней и Япония. Така САЩ остават единствената държава от списъка на страните с безвизов режим с ЕС, която изисква визи за някои граждани на Общността.   Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос коментира, че постигнатата пълна визова реципрочност с Канада показва, че дипломатическите усилия и трайният ангажимент дават резултат.   Заедно с петте засегнати държави от ЕС ще продължим да действаме по същия начин със САЩ. Решени сме да направим всичко по силите си, за да може всички граждани на ЕС да пътуват без визи. Необходим е незабавен напредък и очакваме от нашите американски партньори да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъде даден тласък на този процес, добави той, цитиран в съобщение на ЕК.   През последните седем месеца контактите със САЩ на политическо и техническо равнище зачестиха. Комисията засега не обмисля да препоръча временното връщане на визовия режим за гражданите на САЩ, "тъй като това би било непродуктивно". Тази позиция може да се преразгледа в зависимост от бъдещото развитие, уточнява ЕК.   Комисията отбелязва, че през юни еврокомисарят Аврамопулос и заместник-министърът по вътрешната сигурност на САЩ Илейн Дюк в съвместно изявление дадоха обещание да увеличат усилията си за постигане на пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ. През септември се състоя среща между ЕК, САЩ и петте засегнати държави за обсъждане на техническите въпроси по отношение на оставащите изисквания за отмяна на визовия режим.   ЕК ще продължи да следва своя дипломатически подход за постигане на пълна визова реципрочност. Срещата на високопоставени служители от службите за правосъдие и вътрешни работи на 27-28 февруари догодина и срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи ЕС-САЩ през май ще осигурят възможност за допълнително ускоряване на напредъка, се посочва в съобщението. До следващата есен ЕК ще докладва на евродепутатите и на Съвета на ЕС за развитието по въпроса.

Дават 500 лв за най-интересната карикатура на тема “Човек за човека е вълк“

https://www.actualno.com/asenovgrad/davat-500-lv-za-naj-interesnata-karikatura-na-tema-chovek-za-choveka-e-vylk-news_650652.html

По 500 лева за първо място в две категории дават от Община Асеновград в Шестия международен конкурс за хумор и сатира „Голямата къща на мъдрите хора”. Темата на творческата надпревара тази година е ”Хомо хомини лупос ест” /“Човек за човека е вълк“/. Спечелилилите второ място ще получат по 300 лева, а класиралите се на трета позиция – по 100 лева. Голямата награда ще имат възможността да грабнат най-интересната и нестандартна

Италианец поиска да прави комплекс за ски северни дисциплини и биатлон в Боровец и Самоков

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/20/3100719_italianec_poiska_da_pravi_kompleks_za_ski_severni/?ref=rss


Италианецът Паоло Бертана е представил пред спортния министър Красен Кралев намерение за изграждането на комплекс за ски северни дисциплини и биатлон в Боровец и Самоков. От министерството (ММС) определиха проекта за "амбициозен" и уточниха, че идеята е да се реновират обекти, собственост на община Самоков и "Национална спортна база" ЕАД.<br /><br />Желанието на Бертана било на мястото на съществуващите шанци за ски скокове, писта за ски бягане и прилежащия...

Ердоган критикува външния министър на ОАЕ за пост в Туитър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622495

Ердоган критикува външния министър 
на ОАЕ за пост в ТуитърТурският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува външния министър на Обединените арабски емирства, който пусна пост в Туитър, в който предците на турските лидери са обвинени в обида към арабите и кражба на ръкописи от свещения град Медина, предаде Асошиейтед прес. Ердоган каза днес на външния министър на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх

Tennis24: Цвети Пиронкова е бременна

http://www.cross.bg/pironkova-tzvetana-sred-1563779.html

/КРОСС/ Цветана Пиронкова няма да играе през сезон 2018 на Женската тенис асоциация. Причината е, че Цвети и съпругът ѝ Михаил ще стават родители догодина, съобщи за Tennis24.bg източник от Пловдив. Пиронкова не е играла в официален двубой от 6 юли тази година, когато отстъпи с 3:6, 4:6 на Каролина Вожняцки на „Уимбълдън". През септември 30-годишната българка обяви края на сезона. Тя не е сред заявените и за турнирите в Австралия през януари. Наскоро Цветана пусна своя снимка в Instagram, която засили слуховете за нейната бременност. На нея е с широк пуловер. Не е ясно дали Пиронкова планира завръщане на корта след това, подобно на редица тенисистки, сред които са Серина Уилямс и Виктория Азаренка.    

Втората съдебна инстанция оправда син на съдия по дело за марихуана, удар и ухапване на полицаи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100731_vtorata_sudebna_instanciia_opravda_sin_na_sudiia_po/?ref=rss


Софийският апелативен съд оправда Марк Стайков по дело за марихуана, удар и ухапване на полицаи. Тричленният съдебен състав с председател Маргаритка Шербанова и членове Александър Желязков и Петър Гунчев отмени 2-годишна условна присъда и парична глоба, наложени на Стайков от Софийския градски съд в началото на годината. Решението не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред Върховния касационен съд (ВКС)<br /><br />Апелативните съдии решиха, че синът на съдията от ВКС...

За откриване на посолство в Абу Даби се отпускат над 578 хил. лв.

http://www.mediapool.bg/za-otkrivane-na-posolstvo-v-abu-dabi-se-otpuskat-nad-578-hil-lv-news273313.html

Правителството е решило да отпусне 578 200 лв. за откриване на посолство на България в Абу Даби, Обединени арабски емирства, каквото решение е било взето още през ноември 2015  г., но не се е случило досега. От пресцентъра на Министерския съвет посочват, че тъй като Абу Даби е ключов световен икономически и търговски център, откриването на българска дипломатическа мисия ще допринесе за развитието на политическите, икономическите, търговските и културните отношения между двете страни.

Нинова: Да печелим политическите битки не заради партията, а заради хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622504

Нинова: Да печелим политическите битки не заради партията, а заради хората„Важно е да печелим политическите битки не само заради партията, а заради всички хора. Последният пример е с мораторима, който управляващите наложиха върху новите лекарства за онкоболни. Предложението ни за актуализация на бюджета на НЗОК е единственото легитимно и бързо решение, с което тази грешка да бъде поправена.

Галъп: 55% от българите вярват, че ще се справим добре с Председателството

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-55-ot-balgarite-viarvat-che-shte-se-spravim-dobre-s-predsedat-671571.html

55% от хората у нас вярват, че страната ще се справи добре с европредседателството. 62 на сто имат доверие в ЕС, а 38% в НАТО. През миналата година доверието в Евросъюза бе спаднало под 50%, а в НАТО не превишаваше 30 на сто. 

Това показват данни на Галъп Интернешънъл в обобщение на отиващата си 2017 г. Те са базирани на ежемесечния „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ – независимото от външно финансиране изследване с десетки индикатори, което тече всеки месец вече повече от четвърт век чрез преки стандартизирани интервюта „лице в лице“ с извадки 1000/800. Данните са от последната вълна на изследване - между 30 ноември и 7 декември 2017 г. с ретроспекция много години назад, съобщават от „Галъп интернешънъл“, които единствени разполагат с подобни данни.  

Новият български еврокомисар Мария Габриел е още сравнително непозната, но има нелоши дялове на доверие -  около 25%, показват още цифрите. 

През 2017 г. доверието в обобщения образ на Европейския съюз в България възстанови своите позиции, след като в предходната 2016 г. беше достигнало по-ниски стойности. През тази година в няколко ключови за Европа избори надделяха проевропейски кандидати в сблъсък с евроскептици - това вероятно допринесе за възстановяването на доверието през 2017 г. Влияние може би оказва и мобилизацията около и след изборите на политически сили, които ползват по-скоро прозападни послания.

Неодобрението за ЕС у нас през 2016 г. достигна най-чувствителната си фаза, поне от началото на века. През 2016 г. подействаха няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на бежанската криза, Брекзит и другите кризи. 

Влияние вероятно оказа и по-общото противоборство между Запада и Русия в този период. Въпреки всичко обаче и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен имидж, макар и не в познатата степен. 

Наред с моментните фактори за разколебаване на авторитета на ЕС, в масовите очи, действат и дълготрайни фактори, например закономерното вглеждане в детайлите на Евросъюза, което постепенно дойде след стремежа за присъединяване; плавното затихване на идеализациите, присъщи за масовото съзнание и почти незабележимо като скорост износване на авторитета на ЕС.

Българският еврокомисар

Данните сочат, че през 2017 г. новият български еврокомисар Мария Габриел е още сравнително малко позната. В края на годината неразпознаваемостта остава значима – повече от една четвърт от пълнолетните българи признават, че не са чували или не са запознати с личността на Мария Габриел. Доверието в нея е 25%, недоверието – 28%. Останалите се колебаят. Това са все пак сравнително благоприятни на фона на политическия процес стойности на доверие. 

НАТО

2016 г. създаде известна опасност и за доверието у нас в НАТО, но 2017 г. не потвърди тази тенденция. По традиция образът на НАТО се възприема с повече противоречия в сравнение с този на ЕС. Това може би се дължи на традиционно високите симпатии към Русия в обществото ни, както и на факта, че става дума за военен съюз. Нарасналите външнополитически амбиции на Русия, която е в период на обтегнати отношения и информационни противоборства със Запада, вероятно също дава известно отражение. 

В годините прави впечатление по-скоро резервираното отношение на привържениците на левицата към НАТО, а дори в известна степен - и към ЕС. Националистите също не показват ентусиазъм по тези теми.

Затова е и възможно положителните сигнали в данните за НАТО и ЕС през 2017 г. да идват и от сериозната следизборна позитивна инерция в нагласите в полза на ГЕРБ.

Председателство

Традиционният негативизъм към българските институции не се пренася към очакванията за председателството. Разбира се, по-оптимистично настроени са привържениците на ГЕРБ, но и привържениците на БСП не споделят сериозен негативизъм. 

Меката диктатура: теория и практика

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/20/3100724_mekata_diktatura_teoriia_i_praktika/?ref=rss


Меката диктатура е полу-демокрация. Този режим представлява изключителен теоретичен, а у нас вече и практически интерес. Демокрацията е модел, в който управляващите се съобразяват с волята на народа, но при едно много важно условие: че съществуват закони, права и свободи, които позволяват на хората свободно да формират тази воля.<br /><br />Меката диктатура се налага тогава, когато властта овладее всички инструменти за формиране на народната воля с изключение на изборите.<br...

Галъп: Възстановява се доверието в ЕС и НАТО

http://dnes.dir.bg/news/es-nato-doverie-vazstanovjavane-galap-26709595

Възстановява се доверието в ЕС и НАТО, отчита в обобщението на годината си "Галъп".

Корнелия Нинова: Важно е да побеждаваме не само заради партията, а заради всички хора

http://www.cross.bg/zaradi-korneliya-ninova-1563778.html

/КРОСС/ „Важно е да печелим политическите битки не само заради партията, а заради всички хора. Последният пример е с мораторима, който управляващите наложиха върху новите лекарства за онкоболни. Предложението ни за актуализация на бюджета на НЗОК е единственото легитимно и бързо решение, с което тази грешка да бъде поправена." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща на Софийската градска организация на левицата, на която бяха коментирани много теми от изминалата година. По време на срещата председателят на БСП Корнелия Нинова е обсъдила с присъстващите и приоритетите на левицата през следващата година, които отново ще включват алтернативни политики- основно в здравеопазването и образованието.    

Оправдаха съдийски син, че ухапал ченге

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622338

Оправдаха съдийски син, че ухапал ченгеСинът на съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Евгений Стайков - Марк е невинен по обвинения, че отглеждал 115 гр коноп и че ухапал ченге. Присъдата е на апелативните съдии в София Маргаритка Шербанова, Александър Желязков и Петър Гунчев. Те отмениха 2-годишното условно наказание и парична глоба от 5 хил. лв.

Проф. Владко Мурдаров обвинен в плагиатство, слиза от ефира на БНТ

https://offnews.bg//kultura/prof-vladko-murdarov-obvinen-v-plagiatstvo-sliza-ot-efira-na-bnt-671575.html

Проф. Владко Мурдаров слиза от екран и няма да работи по авторската си рубрика "Език мой" в БНТ докато не се реши в съда спор, в който езиковедът е обвинен в плагиатство.

В държавната медия е постъпило писмо от Мурдаров, с което той моли да бъдат преустановени участията му в предаването „Денят започва с култура“, докато не изчисти името си.

Мурдаров бе уличен в два случая на плагиатство на чужд преводачески труд, пише "Площад Славейков". Първият бе с произведения на австрийския писател Йозеф Рот – германистката проф. Ана Димова оповести заимстване на нейни преводи на същите творби и след експертиза плагиатството бе потвърдено и от Съюза на преводачите. Преди дни от Съюза съобщиха за нова кражба на Мурдаров.

„Въз основа на доказателствата, представени от германиста д-р Гергана Фъркова-Ангелова, Съюзът на преводачите в България заявява категоричното си становище, че отново е налице пряко заимстване от Владко Мурдаров на чужд труд – на Никола Толчев, Панайот Чинков и Недялка Попова, преводачи на творби на изтъкнатия австрийски писател Артур Шницлер. В случая проф. Мурдаров е преводач и съставител на сборник с разкази и новели на Шницлер „Като насън“, публикуван през 2012 г. от издателство Black Flamingo Publishing“, твърдят от Съюза на преводачите в България в разпространено публично изявление.

В отговор Владко Мурдаров – допреди две години директор на Института по български език в БАН, сега пенсионер – изпрати писмо до БНТ, в което заявява, че въпросът ще бъде решен в съда.

Пълният текст на писмото му:

„Уважаеми господа,

В отговор на публикации от Съюза на преводачите, които уронват престижа ми като преводач и езиковед и вредят на моето име, заявявам, че въпросът ще бъде решен в съда.

До излизане на съдебното решение прекратявам авторската си рубрика „Език мой” на предаването „Денят започва с култура”.

От БНТ съобщават в сайта си, че ще уважат мотивите на езиковеда и спират временно рубриката му.

Минималната заплата става 510 лева от 2018 година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/20/3100760_minimalnata_zaplata_stava_510_leva_ot_2018_godina/?ref=rss


От 1 януари 2018 г. минималната работна заплата ще бъде 510 лв.<br /><br />На заседанието си днес правителството реши размерът на минималното възнаграждение да се увеличи с 10.9% в сравнение с настоящата година. От догодина минималната работна часова заплата ще бъде 3.07 лв.<br /><br />Решението се мотивира с това, че по-високият размер ще мотивира търсещите работа и ще допринесе за намаляване на риска от бедност сред работещите.<br /><br />Наскоро...

Катастрофа край сливенското село Гавраилово, жена е загинала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622484

Катастрофа край сливенското село Гавраилово, жена е загиналаЖена е загинала при катастрофа край сливенското село Гавраилово, съобщи за БТА говорителят на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска. Произшествието е станало днес около 10.30 ч., на път I-6 в посока Сливен, в близост до разклона за селото. Автомобилът се обърнал и се запалил. Загинала е водачката, която пътувала сама.

Кабинетът отпусна допълнителни 5 млн. лв. за борба с птичия грип и чумата по свинете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100758_kabinetut_otpusna_dopulnitelni_5_mln_lv_za_borba_s/?ref=rss


Кабинетът одобри отпускането на допълнителни 5 млн. лв. за борба с птичия грип и африканската чума по свинете. На днешното си редовно заседание Министерският съвет реши да преведе сумата по бюджета на земеделското министерство.<br /><br />Парите ще се използват за ликвидиране на установени огнища на болестта птичи грип, както и за обезщетяване на собствениците на животни. Освен това ще се правят и тестове за диагностика на заболяването африканска чума по свинете, като 200 хил. лева...

Простреляният данъчен все още с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622463

Простреляният данъчен все още с опасност за животаПростреляният преди 2 дни данъчен Иво Стаменов продължава да е с опасност за живота. Мъжът е в тежко състояние, с признаци на стабилизиране, но рискът за него все още не е отминал, съобщиха за "24 часа" от Военномедицинска академия. В понеделник 43-годишният шеф на отдел "Фискален контрол" в НАП бе прострелян на път за работа.

БТР, Берковската музика и Гери-Никол ще забавляват варненци в новогодишната нощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=365836

Традиционният концерт „Заедно в новогодишната нощ" ще започне в 22,30 ч. на площад "Независимост" на 31-ви декември, научи Moreto.net. Водещи на програмата ще бъдат Надежда Петрова, Иван Тишев, Дамян и Миа, а за доброто настроение на празнуващите ще се погрижат БТР, Нели Рангелова, близначките Алекс и Влади, и Гери – Никол.

Какво видях в ислямското училище в Момчилград

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/20/3100745_kakvo_vidiah_v_isliamskoto_uchilishte_v_momchilgrad/?ref=rss


"Ние не обучаваме терористи. Това са деца, които обичат родината си", казва директорът на ислямската гимназия в Момчилград. Репортерката на "Дойче веле" Вилдан Байрямова посети тези дни училището. Ето впечатленията ѝ.<br /><br />В необичайно слънчевия и топъл декемврийски ден звънецът за голямото междучасие отприщва на талази учениците към двора. Ако не знаеш, че си в такова специално училище, няма дори да помислиш, че това са някакви по-различни деца. А те и не...

ЕК: Полша да остане без глас в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622482

ЕК: Полша да остане без глас в ЕС
Европейската комисия предложи днес на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения, предаде БТА. Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс отбеляза, че комисията остава открита за разговор с полските власти, когато преценят за уместно.

Тръгва продажбата на годишната винетка от дата до дата и тримесечната

http://www.mediapool.bg/tragva-prodazhbata-na-godishnata-vinetka-ot-data-do-data-i-trimesechnata-news273312.html

Продажбата на винетките за 2018 г. започва в петък - преди Коледа, като за първи път годишният стикер ще е валиден от датата на купуването, а не както досега за календарната година, независимо кога е платен. За първи път ще се продават и тримесечни винетки, които бяха поискани от мотористите и ползващите автомобилите си за дълго пътуване основно през лятото. За последна година обаче стикерите ще са на хартиен носител и ще се лепят по стъклата на автомобилите, от 2019 г. те стават електронни. Вече ако шофьор си вземе стикер на 2 март 2018 г. или на 5 май 2018 г., когато тръгва на път за празниците, той ще важи до 1 март 2019 г. или до 4 май 2019 г., обясни пред журналисти регионалният министър Николай Нанков, след като правителството одобри запазването на цените на стикерите за леките автомобили за трета поредна година. Годишната винетка за коли остава 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. Цената на новия стикер за три месеца ще е 54 лв. или 28 евро. При определянето й е спазен принципът на пропорционалност, т. е. цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това се налага от правилото колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащаната цена, обясняват от Министерския  съвет.. При винетките за камиони над 3.5 тона единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента. До 31 декември тази година ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г., припомнят от регионалното ведомство. От петък в разпространителската мрежа ще бъдат пуснати над 2.1 млн. стикера, от които 900 хил. брая са годишни за леки автомобили. Поетапно до края на януари по разпространителските пунктове ще бъдат пуснати общо около 4.8 млн. винетки, каза Нанков. По думите ремонтите по републиканската пътна мрежа  ще приключват на 21 декември, така че да се осигури нормалното преминаване на автомобилите за празниците по всички пътни артерии. Отново над 3000 снегопочистващи машини ще бъдат в готовност при необходимост да се включат в пътното почистване, допълва министърът и напомня, че информация за състоянието на пътищата се подава предварително от Агенция "Пътна инфраструктура".

С промени в закона се разширяват правомощията на омбудсмана

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100756_s_promeni_v_zakona_se_razshiriavat_pravomoshtiiata_na/?ref=rss


Омбудсманът ще може да разглежда жалби на гражданите срещу действия и бездействия от страна на частния сектор. Това ще стане след включването на изрична разпоредба в Закона за омбудсмана, в който днес правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени. Това съобщиха от пресцентъра на министерския съвет.<br /><br />В момента правомощията на омбудсмана се разпростират само върху държавните и общинските органи и върху хората, които предоставят обществени...

Българи източили банковите карти на десетки хора в Рим

http://dnes.dir.bg/news/balgari-rim-26709552

Десетки кредитни и дебитни карти на туристи и жители на Рим са източени от банкомат, манипулиран от трима български граждани. Те са арестувани.

Вечната Амбър най-накрая си тръгва от КРС

https://offnews.bg//ikonomika/vechnata-ambar-naj-nakraia-si-tragva-ot-krs-671570.html

Дългогодишният шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, известен и като като Вечната Амбър на телекомуникациите в България, най-накрая си тръгва от ведомството.

От 15 януари догодина КРС ще се ръководи от Росен Желязков, който в момента е шеф на Държавна агенция "Електронно управление".

Веселин Божков бе командирован в регулаторното ведомство още в далечната 2007 г. от тогавашния министър-председател Сергей Станишев. След идването на власт на ГЕРБ ботевградчанинът взе остро завоя и бързо се преориентира. След това именно на Божков бе възложена мисията да организира конкурсите за лицензиране на цифровите мултиплекси.

Шефът на КРС се справи "отлично", стратегическите инвеститори бяха изгонени от състезанието и разрешителните се оказаха в правилните ръце - в подставени компании на банкера Цветан Василев, който по това време бе пръв другар с ДПС депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

В крайна сметка равносметката е, че държавата похарчи десетки милиони левове на данъкоплатците за цифровизацията, а тя пък се провали с гръм и трясък.

За награда Веселин Божков бе дарен с втори мандат от Бойко Борисов. До момента той бе най-дългогодишният сървайвър в държавната администрация. За 10 години на поста в КРС той успя да смени осем правителства.

ЕС: Преходният период по Брекзит да бъде до 31.12.2020 г.

http://dnes.dir.bg/news/ek-velikobritania-brekzit-26709551

Европейската комисия прие насоките на Европейския съвет за продължаване на преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

В края на годината държавата отпусна 1 млрд. лв. за саниране

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/20/3100744_v_kraia_na_godinata_durjavata_otpusna_1_mlrd_lv_za/?ref=rss


На предпоследното си заседание за тази година правителството одобри допълнителни разходи от 1 млрд. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2017 г. Те са за саниране на жилищни сгради.<br /><br />В съобщението от правителствената пресслужба се уточнява, че средствата са до размера на одобрените за изпълнение проекти за финансиране чрез Българската банка за развитие.<br /><br />Припомня се, че "вторият милиард за...

Постоянен арест за словак, мъстил на тъща си с огън в Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/6622406

Постоянен арест за словак, мъстил на тъща си с огън в ТърговищеРайонният съд в Търговище уважи иска на прокуратурата и наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на словак, запалил в събота апартамент и шивашко ателие в града, съобщиха днес от Апелативната прокуратура във Варна. Най-тежката мярка може да се обжалва пред Окръжния съд в Търговище.

ЕК откри безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

https://www.actualno.com/europe/ek-otkri-bezprecedentna-nakazatelna-procedura-sreshtu-polsha-news_650649.html

Безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Полша стартира ЕК заради силно противоречивите съдебни реформи, които според Брюксел застрашават върховенството на закона. Заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс заяви, че 13 закони, приети от Полша в рамките на 2 години, създават ситуация, при която правителството "може систематично да се намесва политически в състава, правомощията, администрацията и функционирането" на съдебните органи. Откритата процедура, на

Цвети Пиронкова чака бебе

https://www.vesti.bg/lyubopitno/cveti-pironkova-chaka-bebe-6077442

Пиронкова не е играла в официален двубой от 6 юли тази година

Проверка на Actualno.com: С какви подаръци да изненадате по Коледа?

https://www.actualno.com/4g/proverka-na-actualnocom-s-kakvi-podaryci-da-iznenadate-po-koleda-news_650594.html

В рамките на кампанията на Actualno и Виваком – "Actualno по стъпките на 4G" – наш екип направи проверка за най-актуалните тенденции в избора на подаръци за Коледно-новогодишните празници. Посетихме един от най-големите търговски центрове в София, за да проверим как пазаруват българите няколко дни преди Коледа, а повече по темата гледайте в следващото видео. Кои са най-актуалните технологични подаръци, какви коледни изненади ви очакват в магазините на Виваком и

ЕК предложи Полша да остане без глас в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/polsha-evropeyski-parlament-pravo-glas-26709530

ЕК предложи днес на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения.

Засилен контрол по пътищата по време на празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=365833

МВР и другите контролни органи засилват контрола по пътищата по време на Коледните и Новогодишните празници, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Валентин Радев. "Ще следим за превишена скорост, най-вече по магистралите, за употреба на алкохол и наркотици и за каране без шофьорска книжка.

Изправят на съд мъж, създал порнографски материали с 14-годишна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622312

Изправят на съд мъж, създал порнографски материали с 14-годишнаРайонна прокуратура – Елена предаде на съд мъж, който чрез мобилен телефон събирал информация за непълнолетно лице с цел създаване на порнографски материали Районната прокуратура в Елена внесе в съда обвинителен акт срещу 35-годишен мъж, който чрез мобилен телефон събирал информация за непълнолетно лице с цел създаване на порнографски материали,

ЕК предложи лишаване на Полша от глас в ЕС, но остава открита за разговор

http://www.mediapool.bg/ek-predlozhi-lishavane-na-polsha-ot-glas-v-es-no-ostava-otkrita-za-razgovor-news273311.html

Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения, предаде БТА от Брюксел.   Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс отбеляза, че комисията остава открита за разговор с полските власти, когато преценят за уместно.   Предложението по думите му се налага заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт. Комисията пояснява, че е в състояние да оттегли предложението си.   На последното си за годината заседание ЕК е решила да предаде Полша на Съда на ЕС заради нарушения за общностното право.   Решението на ЕК да задейства чл.7 срещу Полша е политически мотивирано, заяви пред агенция ПАП говорител на управляващата партия "Право и справедливост", цитиран от Ройтерс.   Очаквайте подробности.

С безпрецедентна процедура срещу Полша Еврокомисията може да я остави без глас в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/20/3100739_s_bezprecedentna_procedura_sreshtu_polsha/?ref=rss


Въпреки продължилите почти две години усилия за започване на конструктивен диалог с полските власти Европейската комисия днес стигна до извода, че има сериозен риск от нарушаване на правовия ред в Полша, предаде пресслужбата на институцията. Затова Еврокомисията предлага на Съвета на ЕС да приеме решение според чл. 7 от Договора за Европейския съюз.<br /><br />Задействането на чл. 7 на практика би замразило членството на страната в ЕС и би я лишило от право на глас в институциите...

Еврокомисията предложи Полша да остане без глас в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/20/3100739_evrokomisiiata_predloji_polsha_da_ostane_bez_glas_v_es/?ref=rss


Въпреки продължилите почти две години усилия за започване на конструктивен диалог с полските власти, Европейската комисия днес стигна до извода, че има сериозен риск от нарушаване на правовия ред в Полша, предаде пресслужбата на институцията. Затова Еврокомисията предлага на Съвета да приеме решение според чл. 7 от Договора за Европейския съюз.<br /><br />Задействането на чл. 7 на практика би замразило членството на страната в ЕС и би я лишило от право на глас в институциите...

Семейство купи къща за $1, сега тя струва $2.4 милиона

http://dnes.dir.bg/news/USA-imot-kashta-florida-26709553

Семейство от САЩ превърна изоставена къща, купена за един долар в разкошен имот, който бе продаден за 2.4 милиона долара.

Евросъюзът иска Великобритания да приключи прехода след Брекзит през 2020 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/20/3100709_evrosujuzut_iska_velikobritaniia_da_prikljuchi_prehoda/?ref=rss


Европейският съюз не би искал преходният период в отношенията с Великобритания, след като тя напусне блока, да продължи след края на 2020 г., показват одобрени в сряда преговорни директиви на Европейската комисия. Целта бе съобщена и от главния преговарящ от името на комисията Мишел Барние.<br /><br />"Преходните договорености трябва да са в сила от датата, в която влиза Споразумението за напускане и да не продължат след 31 декември 2020 г.," показва публикуваният текст....

Карим от Сирия - бебето, което загуби окото си и стана символ на солидарността (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/karim-ot-siriia-bebeto-koeto-zagubi-okoto-si-i-stana-simvol-na-solidarnostta-snimki-2068336

Снимката на сирийско бебе, загубило едното си око след въздушен удар, нанесен от силите на режима, е в центъра на нова кампания за солидарност в социалните мрежи.

Много интернет потребители споделят снимка на самите себе си, в която закриват с ръка едно от оч

Българи обраха десетки туристи с фалшив банкомат в центъра на Рим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622448

Българи обраха десетки туристи с фалшив банкомат в центъра на РимФалшив банкомат, дело на трима българи, изкопира информациите от десетки кредитни и дебитни карти на туристи в центъра на Рим, съобщи в.”Кориере дела сера”. Само за половин ден фалшифицирано с български оригинални части устройство за теглене на пари на филиал на банка Уникредит успяло да изкопира нелегално кодовете на картите на много туристи и

Новата мегаструктура за борба с корупцията ще може да използва СРС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622421

Новата мегаструктура за борба с корупцията ще може да използва СРСКомисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество събира, анализира и проверява сведения при информация за прояви на корупция на лица, заемащи висши публични длъжности. Това записа на второ четене парламентът с приети текстове от антикорупционния закон, предаде БТА.

Създателят на криптовалутата Litecoin продаде всичко

https://news.bg/finance/sazdatelyat-na-kriptovalutata-litecoin-prodade-vsichko.html

Чарли Лий вече не притежава нито един litecoin след 75-кратно повишение на цената

Приета е Национална програма за безопасност и здраве при работа

http://econ.bg/Новини/Приета-е-Национална-програма-за-безопасност-и-здраве-при-работа_l.a_i.755101_at.1.html

Подобряване на здравословните и безопасни условия на труд на всеки работещ и на всяко работно място е стратегическата цел на приетата Национална...

Кабинетът одобри увеличението в броя на процедурите за асистирана репродукция

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/20/3100729_kabinetut_odobri_uvelichenieto_v_broia_na_procedurite/?ref=rss


От три на четири се увеличава броят на процедурите, които осигурява Центърът за асистирана репродукция, и допълнително ще се финансират четири процедури по ембриотрансфер на замразени ембриони, каквито досега не се покриваха от фонда. Промените, които бяха обещани от кабинета през пролетта, вече са записани в постановлението за създаване на центъра и бяха одобрени окончателно днес на заседанието на Министерския съвет.<br /><br />На практика по този начин ще бъде удвоен броят на...

Ветроходът „Роял Хелена“ е задържан заради дължими заплати на екипажа

http://www.moreto.net/novini.php?n=365832

Ветроходът „Роял Хелена“ е задържан в Германия. Причината е неизплатени заплати на членовете на екипажа. Това съобщи специалистът по морско право адвокат Христо Раев. Преди дни собственикът е платил по една заплата, но задълженията са от началото на лятото до сега, уточни Христо Раев.

Британка си имплантира елфски уши специално за сватбата си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6622351

Британка си имплантира елфски уши специално за сватбата сиБританката Сузи Бота похарчи 1000 британски лири, за да й поставят импланти и ушите й да станат заострени като на елф, пише в. "Метро". Ексцентричната дама се подложила на процедурите специално за венчавката си. Първата от тях включвала една особено болезнена инжекция. След това изрязали хрущяла от горната част на ухото й и на това място поставили

Уличените в конфликт на интереси няма да могат да заемат публична длъжност за 1 година

https://www.actualno.com/politics/ulichenite-v-konflikt-na-interesi-njama-da-mogat-da-zaemat-publichna-dlyjnost-za-1-godina-news_650645.html

Лица на публична длъжност няма да могат да заемат подобен пост в продължение на 1 година, ако бъдат уличени в конфликт на интереси. Срокът започва да тече влизането в сила на решението. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от Антикорупционния закон. Подалите сигнал за корупция или за конфликт на интереси за лице на висша публична длъжност няма да носят отговорност и да търпят неблагоприятни последици. Депутатите решиха самоличността на подалите сигнали да не се разкрива, а

Играй и спечели спа уикенд в 5-звезден хотел в Пампорово

https://www.actualno.com/curious/igraj-i-specheli-spa-uikend-v-5-zvezden-hotel-v-pamporovo-news_650646.html

Зимата е най-подходящото време да се отдадем на заслужена почивка в планината, където да сме обградени от красиви снежни гледки. И тъй като ние вече си мечтаем да отидем на някое прекрасно място с любим човек, да сме на топло, да пием вино и да релаксираме в уютна обстановка, ви подаряваме незабравим спа уикенд за двама в 5-звездния хотел "Пампорово". Ние и нашите приятели от Victoria Group ви даваме възможност да зарадвате себе си и ваш близък човек за Коледа и Нова година. НАУЧ

Марк Хамил празнува 39 години брак (галерия)

https://offnews.bg//liubov-i-seks/mark-hamil-praznuva-39-godini-brak-galeria-671545.html

Преди дни светът отпразнува премиерата на „Междузвездни войни: Последният джедай“, но актьорът, изиграл Люк Скайуокър, Марк Хамил имаше още една прекрасна причина да вдигне тост. Той отбеляза 39 години от брака си с Мерилу Йорк. Оказа се, че Силата още е с тях, след толкова години заедно.

Марк се среща с Йорк, когато работи като зъболекар в Уестууд, Лос Анджелис.

„Тя влезе в чакалнята и бе облечена с джинси и бяло палто и изглеждаше доста провокативна. Беше красива като картинка“, разказва Марк за списание People през 1981 година.

„Казах й: Позволяват Ви да се обличате така по време на работа? Тя ме погледна и ми отговори: „Да. Следващият клиент“, казва актьорът.

Хамил казва, че това е било „любов от първия смях“.

Марк и Мерилу се женят на 17 декември 1978 г., когато актьорът е на 26 години, а Йорк е на 23 години. Те имат три деца: Нейтън (роден през 1979 г.), Грифин (1983) и Челси Елизабет (1988).

Актьорът публикува снимки на дваматав социалната мрежа Twitter и написа: "А казваха, че няма да издържим". Причината за неговите думи са честите разводи в Холивуд. 

Франция глоби Johnson & Johnson с 25 млн. евро заради фармацевтичния ѝ отдел

https://www.investor.bg/drugi/338/a/franciia-globi-johnson--johnson-s-25-mln-evro-zaradi-farmacevtichniia--otdel-252538/

Обвиненията са, че компанията целенасочено е забавила пазарния достъп до генерични копия на обезболяващото ѝ лекарство Durogesic

Скандал около полет на френския премиер с частен самолет

http://www.mediapool.bg/skandal-okolo-polet-na-frenskiya-premier-s-chasten-samolet-news273310.html

Френският премиер Едуар Филип заяви, че поема пълната отговорност за ползването на частен полет за 350 000 евро от Токио до Париж на връщане от официално посещение, в отговор на критики, че разхищава държавни средства, предаде Франс прес.   "Напълно разбирам изненадата и въпросите, които си задават французите, но поемам пълната отговорност за това решение", каза Филип по радио Ер Те Ел.   Снощи АФП съобщи, че канцеларията на премиера е наела частен полет за 350 000 евро, за да се прибере той по-бързо от Нова Каледония и да не ползва държавен самолет, който бил сметнат за твърде неудобен.   В нощта на 5 срещу 6 декември при техническа спирка в Токио на самолет А340 на френските ВВС, който го връщал с няколко министри и още около 60 души в Париж, премиерът и голяма част от пътниците се прехвърлили в друг А340 със седалки първа класа. Този самолет кацнал в Париж два часа преди държавния, който пристигнал почти празен.   Новината предизвика остри реакции от някои представители на опозицията. Европейският депутат и бивш заместник-председател на крайнодесния Национален фронт Флориан Филипо написа в Туитър: "350 000 евро, близо 300 минимални работни заплати профукани за полет Токио-Париж, за да се избегне "твърде неудобно" пътуване на премиера Едуар Филип. Човек си мисли, че сънува, обаче не - това е печалната и недопустима действителност!"   Едуар Филип се аргументира, че е трябвало да се върне в Париж навреме за участие в Съвет по въпросите на отбраната и преди президентът Еманюел Макрон да е заминал за Алжир.   "Знаехме, че няма редовен пътнически полет в необходимия час, а трябваше да се върнем преди заминаването на президента в сряда сутринта", се защити Филип.   Според канцеларията на френския премиер по правило в отсъствието на президента той трябва да се намира в Париж, въпреки че има множество изключения, отбелязва АФП.

Майката на Григор: Празнуваме по турнирите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6622390

Майката на Григор: Празнуваме по турниритеПожелавам му да бъде себе си и да продължава да играе така, както го прави в момента. Това каза Мария, майката на Григор Димитров, който за втори път стана спортист на годината на България. Винаги сме вярвали, че той ще постигне тези успехи, защото знаем какъв талант притежава. Най-големият адреналин за мен е по време на негови мачове.

Чавушоглу: Турция смята за полезни преговорите за Сирия, водени в Астана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622362

Чавушоглу: Турция смята за полезни преговорите за Сирия, водени в АстанаТурция смята за полезен водения в Астана процес за разрешаване на сирийския проблем. Това заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция след тристранната среща в Баку с колегите му от Азербайджан и Иран, предаде ТАСС. Процесът в Астана осъществи много важната задача за прекратяването на боевете в Сирия,

Папагал имитира мелодия на айфон в знак на разочарование (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6622366

Папагал имитира мелодия на айфон в знак на разочарование (Видео)Австралийски папагал, имитиращ до съвършенство мелодия на айфон, се превърна в интернет сензация, съобщава сайтът Лента. Порталът разказва за клипче, което се появи в Туитър с птицата от породата корела. Папагалчето се изяви с вокалните си данни и за кратко време си извоюва симпатиите на ползвателите на социалните мрежи, предава БТА.

Тази преоткрита гордост - да си испанец в Каталуня

http://www.mediapool.bg/tazi-preotkrita-gordost---da-si-ispanets-v-katalunya-news273309.html

Не бил гласувал никога досега, нито участвал в демонстрации. Нещата обаче се променили за Франсиско Алфонсо, щом каталунските управници се опитали да го разделят от Испания, събуждайки у него и още мнозина в Каталуня гордостта, че са испанци.   "Преди си траехме, смятахме, че всичко това е несериозно. Но когато станаха тези неща, референдумът, обявяването на независимост, си дадохме сметка, че трябва да надигнем глас", обяснява Франсиско, 37-годишен водопроводчик.   "Ако не бяхме излезли на демонстрация, отивахме право в джунглата. Щяха да ни отрежат от Испания, заводите щяха да си заминат, икономиката да се срути", додава този жител на Санта Колома де Граменет в околностите на Барселона.   Години наред сепаратистите бяха на преден план в региона, организираха гигантски демонстрации. Знамената им висяха от балконите, вееха се дори над местните кметства. След забранения референдум за самоопределение от 1 октомври и провъзгласяването на независимост на 27-и същия месец обаче опонентите им също взеха да слагат по фасадите испански знамена и минаха в масово шествие през Барселона.   "Никога не бях държала испанско знаме у нас", признава 63-годишната Мария Хосе Гонсалес, приятелка на Франсиско.   "След първата демонстрация за единна Испания на 8 октомври обаче реших да си намеря едно и да го закача. През първия ден се страхувах, но на втория се почувствах сякаш освободена", казва тя. Партия "без комплекси" Франсиско, Мария Хосе и нейният мъж Хосе Антонио отишли на митинг, организиран от "Сиудаданос" - партия, привличаща повечето избиратели, настроени срещу отцепването на областта, в навечерието на регионалните избори на 21 декември.   Анкетите предричат масово участие и силна мобилизация на несклонните към сепаратизъм. Основана през 2006 г. с идеята за борба срещу каталунския национализъм, "Сиудаданос" днес е единствената партия, оспорваща челните позиции на сепаратистките листи.   Симпатизантите й гордо се закичват с партийното лого - сърце, образувано от три знамена: испанското, каталунското и европейското.   "Да гласуваш за "Сиудаданос" значи да гласуваш без увъртания, без комплекси - да гласуваш за единство", заявява Инес Аримадас, която е водач на листата.   Родом от Херес де ла Фронтера в южната област Андалусия, Аримадас говори безупречен каталунски и е омъжена за бивш депутат националист. Мнозина виждат в нея олицетворение на пъстрото каталунско общество.   "Тя ме представя най-добре", обяснява 73-годишната Ана Мария Гонсалес, след като се снима с кандидатката, отбила се във Фигерас. "Толкова пренебрежение" Ана Мария е родена в Севиля, но от 20 години живее в тази община от Северна Каталуня. "Разбирах се добре с всички, но последните месеци не бяха леки", споделя тя с насълзени очи.   Припомня си груби подмятания на нейни съграждани, които я упреквали, че не говори каталунски, "или защото носела това", показва тя значката на "Сиудаданос" на палтото си.   "И аз съм каталунка като тях - казва жената. - Работя тук, откакто се помня. Ние също сме градили всичко това. Досега си мълчахме, но вече ни втръсна от нападки и обиди."   Пенсионерката, а и други каталунци в последно време се чувстват изоставени, пренебрегнати от регионалното правителство на Карлес Пучдемон, хвърлило всичките си усилия, за да организира референдум, обявен за противоконституционен.   Говорителят на правителството намекна, че хората, които не гласуват, не са граждани, а "поданици". Бивша председателка на каталунския парламент заръча на Аримадас да си ходи в Андалусия, а един писател нарече "заселници" местните жители, дошли от другаде.   "От толкова пренебрежение наистина боли", заключава Ана Мария.   В центъра на Барселона седемнайсетгодишният Рикардо Брау казва, че го нарекли фашист, защото носел испанско знаме.   "Семейството ми е каталунско, аз съм каталунец, но заедно с това се чувствам испанец и се гордея с това. Писна ми да го крия", добавя той.   Още преди да свърши, го блъска някакъв минувач, на чийто бадж се чете лозунг за освобождаване на задържаните сепаратисти.     "Видяхте ли? Точно това ме вбесява. А после казват, че точно ние не сме били демократи!"   По БТА

Валидността на годишната винетна такса ще се брои от датата на издаване на стикера

http://econ.bg/Новини/Валидността-на-годишната-винетна-такса-ще-се-брои-от-датата-на-издаване-на-стикера_l.a_i.755100_at.1.html

Периодът на валидност на годишната винетна такса, която следва да заплащат всички пътни превозни средства от 01.01.2018 г., независимо от категорията...

Природозащитници: МОСВ лъже ЮНЕСКО за Пирин

https://www.actualno.com/society/prirodozashtitnici-mosv-lyje-unesko-za-pirin-news_650603.html

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е изпратило доклад за състоянието на обекта на световното природно наследство Пирин с невярна информация. За това алармират еколозите от неправителствената организация "За да остане природа в България". Според техни данни в доклада няма нито дума за предложената промяна в сегашния план за управление. Природозащитниците са категорични, че тази липса е съществена предвид ключовата отмяна на забраната за ново строителство в туристическата

След намесата на омбудсмана: КЕВР преизчисли цената на водата

https://offnews.bg//obshtestvo/sled-namesata-na-ombudsmana-kevr-preizchisli-tcenata-na-vodata-671568.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) преизчисли увеличението на цената на водата в 14 области в страната. Въпреки това, то все още остава драстично на места. 

Регулаторът преизчисли увеличението след намеса на омбудсмана Мая Манолова. Според нея КЕВР манипулативно е използвала числата в интерес на ВиК операторите, което е довело до драстичното увеличение на цената на водата. 

Манолова аргументира твърденията си с факта, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7%, регулаторът е взел предвид ставка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9 %.

Омбудсманът посочва също, че инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите, предаде пресцентърът на институцията.

Сега комисията излезе с ново решение, в което е залегнало по-малко увеличение.

На картата може да видите къде увеличението на цената на водата е преизчислено и с колко процента.

От 1 юли догодина сексът в Швеция - най-добре срещу писмено съгласие

http://www.moreto.net/novini.php?n=365822

Швеция обсъжда закон, в който се затягат наказанията и се разширяват хипотезите за сексуалното насилие. Ако бъде приет, от 1 юли 2018 г. като съгласие за доброволен секс там ще се смята само ясно изразено съгласие. В интернет форумите там активно се обсъжда, че за предпочитане да е писмено разрешение.

Макрон празнува 40-ия си рожден ден утре с нараснала популярност

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6622350

Макрон празнува 40-ия си рожден ден
утре с нараснала популярностСлед устремното начало на мандата си френският президент Еманюел Макрон ще празнува утре 40-ия си рожден ден, окуражен от видимо по-голямата подкрепа в допитванията и от укрепналите си международни позиции. Седем месеца след мълниеносното си възход до Елисейския дворец най-младият държавен глава на Франция от Наполеон има пълно право да празнува

След осем години разследването срещу Красьо Черния е прекратено

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100717_sled_osem_godini_razsledvaneto_sreshtu_krasyo_cherniia/?ref=rss


Засекретеното дело за укриване на данъци срещу станалия известен преди години "брокер" в съдебната власт Красимир Георгиев (Красьо Черния) е прекратено от прокуратурата тази пролет "поради липса на престъпно деяние", информира "Медиапул", позовавайки се на своя информация, потвърдена от неговия адвокат Христо Ботев.<br /><br />Красимир Георгиев стана публично известен през 2009 г., когато Иван Колев от тогавашния Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че...

Макрон празнува 40-ия си рожден ден утре с нараснала популярност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622350

Макрон празнува 40-ия си рожден ден
утре с нараснала популярностСлед устремното начало на мандата си френският президент Еманюел Макрон ще празнува утре 40-ия си рожден ден, окуражен от видимо по-голямата подкрепа в допитванията и от укрепналите си международни позиции. Седем месеца след мълниеносното си възход до Елисейския дворец най-младият държавен глава на Франция от Наполеон има пълно право да празнува

Валери Симеонов: Пак ни извъртяха за концесиите!

http://www.cross.bg/kontzesiite-valeri-bratya-1563776.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Валери Симеонов отново избухна в социалните мрежи. поводът - Законът за концесиите. "Пак ни извъртяха! Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност", пише той в профила си във Фейсбук. "Концесиите на плажовете ще се определят от Министъра на туризма, а не по общия ред, определен от Закона за концесиите. Това означава, че ще продължи по най-непрозрачен начин раздаването за по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки. Явно при това ръководство на Министерството, България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм. Това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция", обяснява недоволството си Валери Симеонов. "Благодаря на колегите от Обединени патриоти, които се противопоставиха на предложението в пленарна зала. За съжаление, такива са правилата на демокрацията - ДПС+ГЕРБ - 100 "за" срещу 43 "против", изтъква вицепремиерът и допълва: "И така, равносметката е: Слънчев бряг север - Маджо Слънчев бряг юг - ВИС Несебър юг - ВИС Поморие централен - братя Маргини Бургас север - братя Маргини Созопол Харманите - ВИС Созопол централен - подготвен за братя Маргини и т.н., и т.н

БАКБ Предизвикателство: 13 предприемачи спечелиха участие в акселератора

https://offnews.bg//ikonomika/bakb-predizvikatelstvo-13-predpriemachi-specheliha-uchastie-v-akseler-671580.html

Известни са имената на предприемачите, които ще продължат участието си в конкурсната програма БАКБ Предизвикателство. В конкуренция със „зелени“ стартъпи от цялата страна, 13 души спечелиха участие в акселератора. През януари, февруари и март 2018-та те ще преминат през поредица от обучения и ще работят върху своя бизнес план, а през април ще се борят за голямата награда в размер на 20 000 леваи двете поощрителни награди от по 3 000 и 2 000 лева.

В конкурса участваха предприемачи от общо 21 населени места. Всички проекти бяха предварително оценени от професионалисти в сферата на предприемачеството и зелената икономика, 26 бяха допуснати до онлайн събеседване. Избраните 13 са:

1. Божидар Христов - Streebl - иновативна стойка за велосипеди, заключваща автоматично рамка, предна и задна капла на колелото. Продуктът работи чрез RFID карта и е изключително лесен, бърз и сигурен начин да заключите вашето колело.

2. Галя Георгиева – „Запечатано с любов“ - Съхранение и преработка на био агро продукция - ягоди, малини, череши, домати и пипер.

3. Георги Бобчев - MySpirulina - производство и продажба на прясна паста суперхраната от водораслото от род Спирулина.

4.  Динко Геров - Зелена мобилна автомивка - почистване с пара директно при клиента с икономически, здравни и екологични ползи от намаленото количество използвана вода, липсата на препарати.

5. Мария Александрова - Farmlancers / Оnline market place в сферата на градинските услуги. Ще предлага всякакви услуги от косене на трева до засаждане и поливане на зеленчуци, като идеята е да помогнем на градските хора да изпитат удоволствието от лично произведени свежи био зеленчуци.

6. Мартин Василев - Създаване, менажиране и развиване на ферма за охлюви.

7. Мина Варджийска - Заралийска занаятчийска работилница за млечни продукти - Работилницата ще организира обучения и демонстрационни производства на ръчен кашкавал, бяло сирене в дървен калъп, катък, бутано домашно масло, кисело мляко, алчак.

8. Мина Радунчева - Създаване на еко ранчо за обучение на хора в езда и общуване с американските породи коне Пейнт хорс и Куортър хорс.

9. Павлина Мицева - Precious plastic - Създаване на уъркшоп пространство, оборудвано с четири вида машини за преработка на пластмасови отпадъци, на които да бъде вдъхнат втори живот като строителни материали (тухли и плочки), мебели, аксесоари, декорации, материал за 3D принтиране.

10. Петър Живков - Airlief - иновативна маска за дишане, която има индивидуален дизайн, умен вентилатор, който помага за по-лесно дишане, висококачествени сменяеми филтри и мобилна апликация, която следи данните за замърсяването.

11. Сабина Максимова - ЗЕРА - Снабдяване организаторите на масови събития с чаши за многократна употреба в комбинация с услуга по измиването на тези чаши.

12. Цветан Илиев - Проектиране, производство и продажба на пуш-скутери (пълноразмерни тротинетки с 26-инчово предно и 20-инчово задно колело) с електрическо задвижване за придвижване в градска среда и за развлечение сред природата.

13. Цветан Кръстев - E-business cards - продукт, предлагащ бърза и лесна размяна на контакти. Притежава потенциал да измести наличните хартиени визитки на пазара, като гарантира бързото и лесно използване, както и намаляване на разходи.

Програмата БАКБ Предизвикателство е създадена от Център „Ринкър“ към Фондация BCause,  в партньорство с Българо-американска кредитна банка. Предназначена е за предприемачи с бизнес идея, насочена към положително въздействие върху хората и общностите - със социален или екологичен ефект. Подкрепя стопански инициативи, изградени върху концепцията за природосъобразно и устойчиво развитие.

БАКБ Предизвикателство предоставя възможност на предприемачи в начален етап на развитие да получат подкрепа за своята идея, да изработят жизнен бизнес модел и да създадат своя първи бизнес план. Най-добре представилите се в конкурсната надпревара ще бъдат обучавани по съвременна методика, разработена от лекторите на Ринкър център и доказала своята ефективност във времето.

Пълната информация за БАКБ Предизвикателство можете да намерите на адрес:

https://www.rinkercenter.org/bg/bacb-predizvikatelstvo.html

Забраниха новогодишните празненства на площад "Таксим" в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622322

Забраниха новогодишните празненства на площад "Таксим" в ИстанбулТурските сили за сигурност забраниха днес новогодишните празненства на известния площад "Таксим" в Истанбул, мотивирайки решението си със загриженост за сигурността, предаде Анадолската агенция, цитирана от ДПА. Властите припомниха за миналогодишното нападение от член на "Ислямска държава" на 1 януари в нощния клуб Реина,

ЕНП може да оттегли сигнала срещу правителството в комисията за дискриминация

https://www.actualno.com/healthy/enp-moje-da-ottegli-signala-sreshtu-pravitelstvoto-v-komisijata-za-diskriminacija-news_650643.html

Единна народна партия ще оттегли сигнала срещу правителството в комисията за дискриминация, ако Народното събрание отмени текста за мораториума върху иновативните лекарства. Това заяви зам.-председателят на ЕНП Емил Мечикян, съобщиха от ЕНП. На извънредно заседание Изпълнителният съвет на Единна народна партия взе решение да оттегли сигнала срещу Министерски съвет, който партията подаде в Комисията за защита от дискриминация. Той бе подаден на 14 декември 2017 г. срещу мораториума за ин

Брекзит трябва да приключи до 31 декември 2020 г.

http://www.cross.bg/brekzit-dekemvri-prilagat-1563774.html

/КРОСС/ Европейската комисия заяви, че преходният период на Брекзит, по време на който правилата на ЕС ще продължат да се прилагат към Великобритания при напускането й, трябва да продължи от момента, в който тя напусне блока през март 2019 г. до края на 2020 г. "Преходните разпоредби следва да се прилагат от датата на влизане в сила на споразумението за оттегляне и не трябва да продължават след 31 декември 2020 г.", коментира Комисията в новите насоки за водене на преговори.

Доналд Тръмп ще посети Великобритания през февруари

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-shte-poseti-velikobritaniya-prez-fevruari-news273308.html

Американският президент Доналд Тръмп планира да посети Великобритания през февруари за откриването на новото посолство на САЩ в Лондон, но няма да се среща с кралица Елизабет Втора, пише в. "Дейли мейл", цитиран от Ройтерс.   Планираната визита на Тръмп във Великобритания предизвика спорове, откакто премиерът Тереза Мей го покани на държавно посещение, което включва пищни церемонии и събития под ръководството на кралицата.   Близо 2 милиона души са се подписали под призив президента на САЩ да не бъде канен, защото това "ще постави в неловко положение" кралицата. Очаква се той да бъде посрещнат с протести, отбелязва Ройтерс.   "Дейли мейл" се позовава на източник от британския парламент, според когото Тръмп казал на Мей вчера в телефонен разговор, че планира работно посещение във Великобритания в края на февруари, за да открие новото посолство на стойност един милиард долара край река Темза.   Говорител на британския премиер отказа да коментира новината, но заяви, че официалната позиция за държавната визита на американския президент остава непроменена. Отправена е покана, но не са уточнени дати.   Първоначално Мей покани Тръмп да посети Великобритания до края на тази година.

Светлана Захарова отново на българска сцена

https://www.actualno.com/scene/svetlana-zaharova-otnovo-na-bylgarska-scena-news_650639.html

След бляскавото и предстaвяне, което зрителите имаха възможност да видят за първи път в спектакъла “Жизел”, заедно със солисти на Националната опера и балет, суперзвездата на „Болшой театър“ – Светлана Захарова „ще изгрее“ в авторския спектакъл „Amore”. На 10 май 2018 г. в зала 1 на НДК, ще бъде представена премиерата на новия изключително интересен и оригинален спектакъл, реализиран благодарение на суперз

Министерският съвет одобри календара за българското европредседателство

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/20/3100721_ministerskiiat_suvet_odobri_kalendara_za_bulgarskoto/?ref=rss


Министерският съвет одобри финален календар на събитията на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., които ще се проведат в страната.<br /><br />Актуализацията на календара се налага както заради постъпилите множество предложения за провеждане на допълнителни събития, включително такива на високо ниво, свързани с основните приоритети на председателството, така и поради наличието на събития с неуточнени периоди на провеждане.<br /><br />В...

Нинова: Важно е да печелим политическите битки не само заради партията, а заради всички хора

https://offnews.bg//politika/ninova-vazhno-e-da-pechelim-politicheskite-bitki-ne-samo-zaradi-parti-671578.html

Важно е да печелим политическите битки не само заради партията, а заради всички хора. Последният пример е с мораторима, който управляващите наложиха върху новите лекарства за онкоболни.

Предложението ни за актуализация на бюджета на НЗОК е единственото легитимно и бързо решение, с което тази грешка да бъде поправена. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща на Софийската градска организация на левицата, на която бяха коментирани много теми от изминалата година.

По време на срещата председателят на БСП Корнелия Нинова е обсъдила с присъстващите и приоритетите на левицата през следващата година, които отново ще включват алтернативни политики- основно в здравеопазването и образованието.

Евакуират хиляди в Германия заради обезвреждане на бомба от Втората световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622320

Евакуират хиляди в Германия заради обезвреждане на бомба от Втората световна войнаОколо 12 000 души бяха принудени да напуснат своите домове, работни места и учебни занятия в германския град Ораниенбург, докато специалисти работят по обезвреждането на бомба от Втората световна война, предаде ДПА. Властите отцепиха район в радиус от 900 метра около мястото, където бе намерена 250-килограмовата неизбухнала американска бомба.

3-те зодии, които НЕ обичат промените

https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-koito-ne-obichat-promenite-news_650638.html

Промяната е нещо прекрасно в живота на всеки! Понякога обаче промените могат да бъдат големи и да повлияят върху цялото ни ежедневие и върху вътрешния ни усет за баланс и комфорт. Има хора, които не могат да издържат еднообразието и такива, които трудно приемат новото. Според хороскопа има някои зодии, които възприемат промяната по различен начин от другите и за тях е необходимо повече време да възприемат новото. Ето кои са тези 3 зодии: Зодия Телец По принцип Телците обичат новите вещи, нови

Глобиха мъж, теглил пари от чужда кредитна карта във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365829

На съдебно заседание днес Окръжен съд – Варна одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и подсъдимия Диян Д., с което той се признава за виновен, в това, че на 19.10.2015 г., в гр. Варна, намерил портфейла на Тодор А.

Отпускат втория милиард за санирането

http://www.cross.bg/programata-energiiina-efektivnost-1563773.html

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи от 1 млрд. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2017 г. за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Тези средства са до размера на одобрените за изпълнение на Програмата и са предназначени за изплащане на задълженията по чл. 2, ал. 6 от ПМС 18/2015 г., с което министерството превежда към Българската банка за развитие дължимите суми по изпълнението на Програмата. Вторият милиард за финансиране на Програмата бе одобрен с Решение на 43-ото Народното събрание на 18 януари 2017 г. Чрез изпълнението на Програмата за първи път в България има ясна политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване.  

Дадоха на съд бандата на Куката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622319

Дадоха на съд бандата на КукатаСпециализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу осмината обвинени за участие в групата за рекет на Камен Балбузанов-Куката, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. През юни 2017 г. като участник в емблематичната група, както и за измама, бе привлечен под наказателна отговорност и прокурорът от Окръжна прокуратура в града Димитър

Китай се готви да стартира търговия с фючърси върху петрола в юани

https://www.investor.bg/surovini/365/a/kitai-se-gotvi-da-startira-tyrgoviia-s-fiuchyrsi-vyrhu-petrola-v-iuani-252530/

Така Пекин би могъл да оспори ролята на щатския долар, който в момента е господстваща валута при ценообразуването на стоките

Изписване на нови терапии според европейските ръководства поискаха пациенти

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/izpisvane-na-novi-terapii-spored-evropeiskite-rykovodstva-poiskaha-pacienti-252537/

Пациентски организации настояват НЗОК да въведе механизъм, който да отчита ефективността от прилагането на иновативните лекарства

Прокурор Захариев и групата на Балбузанов отиват на съд

http://dnes.dir.bg/news/obvinenie-procuror-sahariev-grupata-camen-balbuzanov-26709333

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу осмината обвинени за участие в групата за рекет на Камен Балбузанов.

Китай се готви за стартира търговия с фючърси върху петрола в юани

https://www.investor.bg/surovini/365/a/kitai-se-gotvi-za-startira-tyrgoviia-s-fiuchyrsi-vyrhu-petrola-v-iuani-252530/

Така Пекин би могъл да оспори ролята на щатския долар, който в момента е господстваща валута при ценообразуването на стоките

Валери Симеонов бесен на ГЕРБ и ДПС, че "пак ни извъртяха"

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-besen-na-gerb-i-dps-che-pak-ni-izvartyaha-news273307.html

Гласуваното от депутатите от ГЕРБ и ДПС отлагане с една година на срока за отдаване на концесия на плажовете по новия Закон за концесиите постави пред ново изпитание управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" дни преди европредседателството на България. "Пак ни извъртяха!", пусна Фейсбук пост вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов след заседанието на правителството. Този път поводът е вратичка в Закона за концесиите, гласувана в преходните и заключителни разпоредби на друг закон, който няма нищо общо с него. Поправката е в интерес на ВИС, Маргините, Маджо, ДПС, които държат плажни концесии, смята вицепремиерът. Само преди седмица той се разгневи на министър-председателя Бойко Борисов, който го "изработил" за втория лифт в Банско и обяви, че не иска да го вижда повече. На фона създалото се напрежение кабинетът даде два етажа от емблематичната сграда на "Раковски" 134 на Националния фронт за спасение на България. Нейният лидер Симеонов има апетит към нея от лятото на 2013 г., но досега желанието му не беше удовлетворено. Очевидно този акт на правителството обаче не е бил достатъчен и Симеонов отново повдигна в социалните мрежи завесата как вървят пазарлъците в управляващата коалиция. "На печелившите – Весела Коледа и честити нови 20 години концесии" "Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност", съобщи в сряда Валери Симеонов във Фейсбук профила си. "Концесиите на плажовете ще се определят от Министъра на туризма, а не по общия ред, определен от Закона за концесиите. Това означава, че ще продължи по най-непрозрачен начин раздаването за по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки. Явно при това ръководство на Министерството, България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм. Това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция", обяснява недоволството си Валери Симеонов. "Благодаря на колегите от Обединени патриоти, които се противопоставиха на предложението в пленарна зала. За съжаление, такива са правилата на демокрацията - ДПС+ГЕРБ - 100 "за" срещу 43 "против", изтъква вицепремиерът и допълва: "И така, равносметката е: Слънчев бряг север - Маджо Слънчев бряг юг - ВИС Несебър юг - ВИС Поморие централен - братя Маргини Бургас север - братя Маргини Созопол Харманите - ВИС Созопол централен - подготвен за братя Маргини и т.н., и т.н. Сараите на Доган - плаж Отманли - ДПС "На печелившите - Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!", завършва поста си  Симеонов. Промяна чрез преходни и заключителни разпоредби в друг закон Повод за гнева на вицепремиера Симеонов е, че докато течеше правителственото заседание, парламентът гласува промени, според които новият Закон за концесиите няма да се прилага при отдаването на морските плажове през следващата година. Отлагането на действието на закона беше направено по любимия способ на депутатите, когато се правят скандални поправки, - чрез преходните и заключителните разпоредби на друг закон. В случая това стана чрез Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Предложението за това беше направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). По този начин се дава шанс обжалваните в момента в съда концесионни процедури и такива за плажове, чиито наеми изтичат, да се проведат по стария начин от туристическото ведомство, който според Симеонов е непрозрачен. Крум Зарков от БСП смята, че макар действието на новия закон за плажните концесии да се отлага за 1 година, фактически ще е 20 години, защото това е максималният срок в Закона за черноморското крайбрежие, по който ще продължат да се отдават плажовете и през следващата година. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов признава, че това е целта на промяната. "Това е, грубо казано, за да няма скандали по изтичащите концесии, и да може да се открият процедури", коментира Кирилов пред "Дневник". Христиан Митев от "Обединени патриоти", който се обяви против отлагането с една година, смята, че през 2018 г. ще бъдат концесионирани апетитните плажове за максимално разрешения сега срок от 20 години при много по-непрозрачни и леки условия, отколкото са заложени в Закона за концесиите, който влиза в сила от 1 януари. Концесионни процедури за плажовете Концесиите на плажовете са една от конфликтните точки между Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. През лятото между двамата имаше разминаване за конкурса за определянето на концесионер на плажа "Бургас-север". Фирмата "Палм инвест" ЕООД, която е свързана с Маргините по думите на Симеонов, беше избрана за  концесионер на плажа за срок от 20 години. В момента тази процедура се обжалва в съда. Отделно в началото на октомври правителството пусна на концесия четири морски плажа "Слънчев бряг – север", който по думите на Симеонов бил на Маджо, "Несебър – юг", "Росенец – север" - край сараите на Ахмед Доган, и "Св. Влас – болницата", стопанисван от фирма, свързана с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Правителството занижи и минималния размер на концесионните такси, спрямо тези, на които бяха наети. На интернет страницата на Министерството на туризма няма информация за хода на тези процедури и на практика не се знае нищо. http://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/konkursi-za-koncesii-ma-morski-plazhove Другата линия на напрежението между Симеоново и Ангелкова е свързана с незаконните обекти по плажната ивица особено в Слънчев бряг. В края на ноември Министерството на туризма съобщи, че още 50 незаконни постройки са премахнати. Но три незаконни дискотеки на плажа остават, защото за тях има заповед на министър Ангелкова, стана ясно от думите на новия шеф на ДНСК Иван Несторов. Заради действията на Ангелкова, Симеонов поиска концесиите за морските плажове да не се правят от Министерството на туризма по Закона за Черноморското крайбрежие, а това да става по новия Закон за концесиите с публично обявена процедура. С приетата с гласовете на ГЕРБ и ДПС поправка това сега се отлага за една година. Това е вторият случай в рамките само на две седмици, в който Симеонов е бламиран от коалиционните си партньори от ГЕРБ. Първият път беше с отлагането по разпореждане на премиера Бойко Борисов решение на правителството за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско с "Юлен". Тогава в телевизионно интервю Симеонов обяви, че Борисов го е саботирал, и заяви, че "не иска да го вижда". Той отказа да каже какво ще прави, след като смята, че премиерът го бламира, но посочи датата 28 декември като деня, в който ще вземе решение. Тогава се очаква на последното за годината правителствено заседание отново да бъде направен опит за решение по казуса "Банско". Неофициално от ГЕРБ твърдят обаче, че е много вероятно тогава правителстово да вземе решение само за актуализацията на плана за управление на Пирин, а ски концесията пак да се отложи. От ГЕРБ даже възнамерявали да убеждават Симеонов, че промяната в договора с "Юлен" трябва да стане по новия Закон за концесиите най-вече заради европейската директива от 2016 г., според която за такъв вид концесия трябва да се уведоми Европейската комисия. И все пак коалицията оставала стабилна Различното мнение не означава, че коалицията е нестабилна, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов новия задочен сблъсък на Симеонов с Борисов. Повече е емоцията, отколкото да има някакъв проблем, сега ще разговарям и с колегите от "Обединени патриоти", каза Цветанов, който при случая с Банско заяви, че управляващата коалиция е стабилна, но е малко като италианско семейство. Според представителя на ГЕРБ гласуваната изненадващо промяна засяга не повече от 10-15-20 концесии и от гласуването с ДПС не трябвало да се правят погрешни изводи, тъй като много са случаите, в които са гласували еднакво с различни парламентарни групи. "Това беше един от т.нар. законопроекти, в който в общата каша очаквай неочакваното", коментира представителя на Патриотите Борис Ячев. Халил Летифов от ДПС коментира, че пробойна в управляващата коалиция има още откакто е съставена и управляващите сами ще се съборят. Според него да се вменява, че всички концесионери са групировки или мафиоти, е много лошо и порочно. Ако има съмнение, че не е спазен законът, да бъдат дадени на прокуратурата и на институциите, призова той.

"Пак ни извъртяха", разгневи се Валери Симеонов на ГЕРБ и ДПС

http://www.mediapool.bg/pak-ni-izvartyaha-razgnevi-se-valeri-simeonov-na-gerb-i-dps-news273307.html

"Пак ни извъртяха!", разгневи се вицепремиерът Валери Симеонов по адрес на ГЕРБ и ДПС, които "подло" са отворили законова вратичка в интерес на фирми и групировки, които държат плажни концесии. Само преди седмица Симеонов челно атакува премиера Бойко Борисов, който го "изработил" за втория лифт в Банско. "Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност", съобщи в сряда Валери Симеонов в профила си във Фейсбук. "Концесиите на плажовете ще се определят от Министъра на туризма, а не по общия ред, определен от Закона за концесиите. Това означава, че ще продължи по най-непрозрачен начин раздаването за по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки. Явно при това ръководство на Министерството, България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм. Това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция", обяснява недоволството си Валери Симеонов. "Благодаря на колегите от Обединени патриоти, които се противопоставиха на предложението в пленарна зала. За съжаление, такива са правилата на демокрацията - ДПС+ГЕРБ - 100 "за" срещу 43 "против", изтъква вицепремиерът и допълва: "И така, равносметката е: Слънчев бряг север - Маджо Слънчев бряг юг - ВИС Несебър юг - ВИС Поморие централен - братя Маргини Бургас север - братя Маргини Созопол Харманите - ВИС Созопол централен - подготвен за братя Маргини и т.н., и т.н. Сараите на Доган - плаж Отманли - ДПС "На печелившите - Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!", завършва поста си  Симеонов. По-рано през деня парламентът с гласовете на ГЕРБ и ДПС реши, че новият Закон за концесиите няма да се прилага при отдаването на морските плажовете през следващата година. Отлагането на действието на закона беше направено в преходните и заключителните разпоредби при промяна на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Предложението за това е на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Аргументът му за това пред неговите колеги бе, че има пет концесии в съдебна фаза и е редно да се запази старият режим. Според него имало само десетина плажа за концесиониране, което е незначителна част от 300, колкото са всичките плажове. Христиан Митев от "Обединени патриоти", който се обяви против отлагането, смята, че през следващата да бъдат концесионирани апетитните плажове за максимално разрешения сега срок при много по-непрозрачни и леки условия, отколкото са заложени в Закона за концесиите, който влиза в сила от 1 януари. Според него нищо не е пречело новият закон да не важи за процедурите в съдебна фаза.

3 сигнала, че е време е за нова връзка

https://www.actualno.com/curious/3-signala-che-e-vreme-e-za-nova-vryzka-news_650637.html

Ако се чудиш дали е време да започнеш нова връзка или да направиш още няколко опита да запазиш тази, по-добре обмисли нещата добре. Няма да си щастлива ако вземеш прибързано решение и се разделиш с човека до себе си, а след време осъзнаеш, че може би той е бил подходящ за теб. По-разумно е да обмислиш ситуацията добре и да си сигурна в решенията си, отколкото да се връщаш назад – там където вече си била и е имало проблеми. Когато си на кръстопът и не знаеш дали раздялата е вярното реш

Проучвателните преговори за съставяне на коалиция в Германия започват на 7 януари

http://www.mediapool.bg/prouchvatelnite-pregovori-za-sastavyane-na-koalitsiya-v-germaniya-zapochvat-na-7-yanuari-news273306.html

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите ще започнат на 7 януари проучвателни преговори за съставяне на коалиционно правителство.   Това се посочва в съвместно изявление след състоялата се в сряда в Берлин среща на представители на Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия, съобщи Ройтерс.   "На 7 януари ще проведем първия кръг от консултациите, след които ще последват други от 8 до 11 януари, така че до 12 януари 2018 г. да представим резултатите, които ще обсъдят ръководните органи на партиите и парламентарните групи", се казва още в изявлението.   На днешната среща трите партии са съгласували също темите на преговорите: финансите, данъчната политика, икономическото развитие, външната и европейската политика и цифровизацията.   Почти необезпокоени от неуспеха на Ангела Меркел да състави правителство след изборите през септември, много германци приемат спокойно изгледите за още няколко месеца коалиционни преговори, пише в сряда агенция Ройтерс.   Страната е свикнала с продължителни преходи, но този е най-дългият от обединението през 1990 г. От изборите минаха 87 дни, а малцина експерти очакват да бъде съставено правителство преди март.   Лидерите от ЕС се опасяват от забавяне на интеграционните планове в еврозоната, някои от които трябва да подсилят банковата система, а много икономисти предупреждават, че най-голямата икономика в Европа трябва да се реформира и да инвестира в широколентовото предаване на данни и инфраструктурата, за да остане конкурентноспособна.   Но като временен канцлер Меркел гласува на срещите на върха на ЕС, парламентът приема законите, изисквани от международните мандати, местните власти се борят с молбите за убежище, а светлите перспективи в най-голямата икономика в Европа повдигат настроението, отбелязва агенцията. Вътрешното и външното търсене водят до стабилен икономически растеж, а въздействието от ниските кредитни лихви и стимулите на Европейската централна банка съдействат за рекордно високи нива на заетост и повишаване на реалните заплати. Институтът ИФО в Мюнхен повиши своите прогнози миналата седмица и очаква германската икономика да се разрасне с 2,6 процента следващата година - най-високото ниво от 2011 г., но добави, че това може да бъде върховата точка.   Институтът за световна икономика в Кил каза, че забавянето на съставянето на правителство "не представлява икономически риск", но също така отправи предупреждение в по-дългосрочен план. Това, което усещат много германци, противоречи на мрачните предупреждения, отправени от коментатори миналия месец за задаваща се нестабилност и дори нови избори, след като Меркел, отслабена от загубата на гласове за сметка на крайната десница, беше унижена от провала на преговорите за тристранна коалиция.   Сега тя ухажва социалдемократите, които са неохотни партньори, след като избирателите ги наказаха за споделянето на властта с консерваторите на Меркел през последните четири години, пише Ройтерс. Меркел, невъзмутима както винаги, се стреми да успокои избирателите и инвеститорите, че нещата вървят нормално в Германия, където повечето досегашни министри остават във временното правителство.   Дори се наблюдава изумителна липса на усещане за спешност що се отнася до преговорите, отчасти за да не бъдат отблъснати скептичните редови членове на социалдемократите. След като партийните лидери се срещнат днес, за да подготвят приблизителен график, не се очакват други преговори преди януари.   Федералната структура на Германия означава, че голяма част от дейностите, засягащи обикновените хора, включително работата по молбите за убежище, жилищните и учебните въпроси, се вършат както обичайно, независимо от Берлин.   "Дойче бан" пусна дълго забавяна скоростна влакова връзка между Берлин и Мюнхен, което бе съпроводено от обичайните проблеми в началото, а коледните базари бяха открити, макар и със засилени мерки за сигурност след нападението миналата година.   Безизходицата не се отразява особено върху преговорите за Брекзит, защото между основните германски партии има консенсус за позицията на Германия и ЕС към Великобритания.   Плановете за реформа в еврозоната обаче са по-спорни, въпреки че Меркел каза в понеделник, че се надява да постигне напредък по въпроса до март.   "Главният възможен отрицателен ефект е, че импулсът (за реформа) в Европа, който бе желан след гласуването за Брекзит, може да бъде загубен", казва пред Ройтерс преподавателят по политика в Кьолнския университет Томас Йегер.   Социалдемократите, решени да оставят ясно своя отпечатък в евентуално коалиционно споразумение с Меркел, подкрепят по-голяма интеграция от нейните консерватори, но са разделени по въпроса дали да се съгласят на "голяма коалиция" с нея.   Техният лидер Мартин Шулц подкрепя предложенията на френския президент Еманюел Макрон за бюджет и финансов министър на еврозоната и иска "Съединени европейски щати" до 2025 г.

Меркел се опитва да ускори коалиционните преговори

http://www.mediapool.bg/merkel-se-opitva-da-uskori-koalitsionnite-pregovori-news273306.html

Германската канцлерка Ангела Меркел ще направи пореден опит за съставяне на нова коалиция на среща с лидерите на социалдемократите днес в Берлин, предаде ДПА в сряда.   Меркел и екип от социалдемократически лидери начело с председателя на партията Мартин Шулц ще обсъдят график за преговори за евентуално съставяне на нова коалиция, оглавявана от консерваторите на канцлерката.   Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се стреми да печели време в момент, когато сред нейните членове има съпротива срещу повторение на сегашната коалиция с Меркел, а Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлерката и нейните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) настояват социалдемократите да ускорят преговорите, отбелязва ДПА.   Според представители на ХДС-ХСС Меркел се надява, че на срещата ще бъдат обсъдени темите, които може да бъдат част от евентуални коалиционни преговори.   Социалдемократически функционери казват, че съставянето на нова коалиция е възможно да отнеме време до март, а първият кръг от евентуални официални преговори не се очаква преди 7 януари.   След това на среща на ГСДП, планирана за 21 януари, би трябвало да бъде решено дали да се започнат официални коалиционни преговори с консерваторите на Меркел.

Росен Желязков ще оглави на Комисията за регулиране на съобщенията

http://www.cross.bg/komisiyata-rosen-predsedatel-1563771.html

/КРОСС/ Председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков е избран за председател на Комисията за регулиране на съобщенията, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Той ще заеме длъжността на 15 януари 2018 г., когато изтича вторият мандат на поста на досегашния председател на Комисията Веселин Божков.  

Вестник „Билд“: Русия тренира за война срещу НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622325

Вестник „Билд“: Русия тренира за война срещу НАТОВ Черно море и на Крим симулират отговор на реакция от България и Румъния Германският вестник „Билд“ обяви, че Русия тайно тренира за война срещу страните от НАТО в Европа. Вестникът се позовава на двама офицери от пакта, които обаче остават анонимни. Съобщава се само, че те работят в разузнаването.

До 10 години затвор за "телефонните терористи" в Русия

http://www.mediapool.bg/do-10-godini-zatvor-za-telefonnite-teroristi-v-rusiya-news273305.html

Държавната дума прие на трето, последно четене законопроект, увеличаващ максималното наказание за "телефонен тероризъм" от 5 на 10 години лишаване от свобода, предаде ТАСС.   Депутатите одобриха поправки в наказателния кодекс, които предвиждат 3 до 5 години затвор за "умишлено фалшиво съобщение" за подготвян атентат срещу обекти от социалната инфраструктура - училища, здравни заведения и др., или ако то е причинило големи щети (за над 1 милион рубли).   За лъжливи сигнали, целящи "да дестабилизират дейността на органи на властта", присъдите ще са до 6 или 8 години лишаване от свобода.   Законът въвежда максимални наказания за случаите, когато фалшиви сигнали за атентати са довели до смъртта на хора или други тежки последици - при това положение "телефонните терористи" в Русия ще бъдат осъждани на 8 до 10 години затвор, а не до 5 години, както досега.   След 11 септември т. г. вълна от "телефонен тероризъм" заля Русия, цитира ТАСС думи на депутата Павел Крашенинников, един от вносителите на проекта. Той припомни, че в Москва и ред други градове от страната бяха евакуирани училища, болници, молове, хотели, административни сгради и др. Само през периода от 11 до 25 септември в Русия бяха евакуирани около 450 хил. души след близо 1000 анонимни сигнала за "минирани" обекти, а щетите са най-малко 1 милиард рубли, заяви Крашенинников.

Държавата ще финансира по 4 инвитро процедури от 2018 г.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyrzhavata-shte-finansira-po-4-invitro-proceduri-ot-2018-g-2068338

Центърът за асистирана репродукция ще финансира четири инвитро опита, вместо досегашните три, реши правителството.

С промени в постановлението за създаване на центъра се въвежда и нова дейност, която ще се поема от държавата - ембриотрансфер на замразени ембриони,

Издирва се 22-годишно момиче, последно е видяна в Стара Загора

https://www.actualno.com/help/izdirva-se-22-godishno-momiche-posledno-e-vidjana-v-stara-zagora-news_650636.html

Момиче от Смолян е в неизвестност от 3 дни. Близките и приятелите ѝ молят всеки, който има някаква информация или я е видял, да се свърже с тях. Момичето се казва Илияна Петкова и е на 22 години. За последно видяна на 17.12.2017 до автогарата в Стара Загора. Пред Аctualno.com сестрата на момичето разказа, че Илияна живее в София. Тръгва да пътува с приятеля си, но на автогарата в Стара Загора между двамата избухва конфликт и Илияна тръгва в неизвестна посока. Момчето остава на автогарата, за д

В доклад за Пирин пред ЮНЕСКО екоминистерството пропуска важни факти, съобщават еколози

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/20/3100708_v_doklad_za_pirin_pred_junesko_ekoministerstvoto/?ref=rss


Министерството на околната среда пропуска важни факти и дава невярна информация за Пирин пред ЮНЕСКО, това посочват от коалицията на природозащитните организации "За да остане природа в България" в съобщение до медиите, като цитират годишния доклад за състоянието на обекта на световното природно наследство Пирин, изготвен и изпратен от МОСВ през декември 2017 г.<br /><br />От екокоалицията ще уведомят ЮНЕСКО днес за неверните твърдения и пропуските в доклада на МОСВ....

Прецизира се редът за определяне на цените на реимбурсираните лекарства

http://econ.bg/Новини/Прецизира-се-редът-за-определяне-на-цените-на-реимбурсираните-лекарства_l.a_i.755099_at.1.html

Правителството одобри промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. С тях се...

В доклад за Пирин през ЮНЕСКО екоминистерството пропуска важни факти, съобщават еколози

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/20/3100708_v_doklad_za_pirin_prez_junesko_ekoministerstvoto/?ref=rss


Министерството на околната среда пропуска важни факти и дава невярна информация за Пирин пред ЮНЕСКО, това посочват от коалицията на природозащитните организации "За да остане природа в България" в съобщение до медиите, като цитират годишния доклад за състоянието на обекта на световното природно наследство Пирин, изготвен и изпратен от МОСВ през декември 2017 г.<br /><br />От екокоалицията ще уведомят ЮНЕСКО днес за неверните твърдения и пропуските в доклада на МОСВ....

Италианец иска да прави комплекс за ски дисциплини и биатлон на Боровец и Самоков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622314

Италианец иска да прави комплекс за ски дисциплини и биатлон на Боровец и СамоковМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с италианския предприемач Паоло Бертана, който му представи амбициозен проект за изграждането на модерен комплекс за ски северни дисциплини и биатлон в Боровец и Самоков.  Идеята на Бертана, който е съдружник с българина Райчо Тодоров във фирма „Геолайн“ ООД,

Издирва се 22-годишно момиче от Стара Загора

https://www.actualno.com/help/izdirva-se-22-godishno-momiche-ot-stara-zagora-news_650636.html

Момиче от Стара Загора е в неизвестност от 3 дни. Близките и приятелите ѝ молят всеки, който има някаква информация или я е видял, да се свърже с тях. Момичето се казва Илияна Петкова и е на 22 години! За последно видяна на 17.12.2017 в Стара Загора. Ако имате някаква информация сигнализирайте на 112 или на Николина - 0889 805 601. Молим за разпространение!

Кабинетът разреши държавни стипендии и в частните училища от 2018 г.

https://offnews.bg//obshtestvo/kabinetat-razreshi-darzhavni-stipendii-i-v-chastnite-uchilishta-ot-201-671557.html

Правителството разшири кръга от ученици, които имат право да получават стипендии след завършване на основното си образование, като днес одобри проект на постановление, внесено от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Текстовете предвиждат право на държавна стипендия да имат и учениците в частните училища. Сега тя е достъпна само за държавните и общинските.

За стипендия вече ще могат да се борят не само учениците, които учат в дневна и индивидуална форма, както е сега. Това се разрешава и на учещите в комбинирана форма и по дуалната система (обучение чрез работа).

Сега чужденците могат да кандидатстват, ако са граждани на ЕС, Швейцария или имат разрешение за постоянно пребиваване в страната. Проектът дава такова право и на бежанците, и на учениците с право на дългосрочно или продължително пребиваване в България.

Дава се равна възможност и на учениците със специални образователни потребности, завършили VII клас с удостоверение и продължили обучението си в класовете от първия гимназиален етап, да получават стипендии.

Учениците с трайни увреждания и учениците без родители или с един родител, които получават стипендия поради тези обстоятелства, ще имат право да бъдат стимулирани и при постигнати образователни резултати. В случай на класиране за стипендия за постигнати образователни резултати, учениците с трайни увреждания и учениците без родители или с един родител ще имат право да получават и 50% от стойността ѝ.

Сумата на месечната стипендия се разписва от директора, а предложението идва от комисия. Държавата определя горния и долния праг. Досега той беше от 21 до 50 лв., а приетия днес проект предвижда нова горна граница - 60 лв.

Максималният размер на целевите стипендии остава 100 лева.

Видове стипендии

Училището може да предоставя месечни и еднократни стипендии.

Месечните са за:

- успех;

- подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането (класирането е на база месечен доход на член от семейството);

- подпомагане на ученици с трайни увреждания;

- ученици без родители.

Еднократните стипендии са за:

1. преодоляване от ученика на еднократни социални обстоятелства, свързани с достъпа му до образование;

2. постигнати високи резултати от ученика в учебната дейност или в дейности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

За получаването на стипендия комисията може да предложи и различни критерии, освен успех на ученика и доход на семейството, но те трябва да са „обективни и измерими“ и „да подлежат на доказване и контрол“. Те също така трябва да са свързани с достъпа до образование и да не бъдат дискриминационни, пише в проекта на постановлението.

Комисията може да определи и праг за минималния успех на учениците, които кандидатстват за социални стипендии.

Ученическият съвет също може да участва в процеса на вземане на решения за стипендиите. За целта директорът представя на съвета предложенията на комисията, преди да ги утвърди. Предложенията включват разпределението на средствата по видове стипендии, критериите за допускане до класиране и критериите и показателите за класиране на учениците за различните видове стипендии, размера на всеки вид стипендия и периода, за който се отпуска – за учебен срок или за учебна година, конкретните условия и реда за предоставяне на всеки вид стипендия в училището и др.

Проектът на постановление оставя забраната стипендии да се дават на прекъснали, повтарящи годината или наказани от педагогическия съвет на училището (до изтичане на наказанието).

Освен от държавния бюджет, пари за стипендии могат да отпускат допълнително финансиращият орган (ако училището е държавно, това е съответното министерство, ако е общинско – дадената община) или самото училище.

Парите от държавата се разпределят така: най-малко 95% от сумата се дава пропорционално на броя на учениците към 1 януари на текущата година. Оставащите до 5% може да бъдат разпределени между училищата на базата на постигнатите образователни резултати.

Неусвоените средства се прехвърлят за следващата година и се използват за същата цел.

Както и досега, учениците в държавните, общинските и частните училища ще могат да получават стипендии със средства от европейските структурни фондове по време на производствените си практики. Часовата ставка остава 1,25 лв. на час.

Проектопостановлението определя и размера на месечните средства, които се отпускат на учениците в интернати (възпитателни и социално-педагогически) – 33 лева на месец.

Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“, като за учениците от частните училища то ще се прилага от втория срок, а за останалите – със задна дата – от 15 септември 2017.

Съгласно условията на новото постановление ще се отпускат и стипендиите на децата в подготвителните класове по чужди езици.

Трима арестувани в Босна за престъпления против човечеството

http://www.cross.bg/bosna-narezhdane-hertzegovina-1563770.html

/КРОСС/ Трима души бяха арестувани днес в Босна по подозрение в геноцид и престъпления против човечеството, предаде Танюг. По нареждане на прокуратурата на Босна и Херцеговина полицейски служители на Държавната агенция за разследване и защита /СИПА/ са арестували тримата заподозрени тази сутрин в района на Хан Пиесак и Власениц. По нареждане на съда на Босна и Херцеговина полицейски служители от СИПА претърсват обекти, които използват заподозрените лица, с цел намиране и временно отнемане на предмети, които могат да послужат като доказателство в бъдещото съдопроизводство.  

Times: САЩ разширяват авиобазите в Европа, за да съдържат "руската агресия"

http://pogled.info/svetoven/Times-sasht-razshiryavat-aviobazite-v-evropa-za-da-sadarzhat-ruskata-agresiya.91422

/Поглед.инфо/ Пентагонът планира да похарчи повече от 200 милиона долара за разширяване на американските въздушни бази в европейските страни, пише The Times. Според публикацията, решението на Вашингтон е отговор на тревогата на американските командири в региона, които отдавна предупредиха за необходимостта от "сдържане" на Русия.

Светът е загубил $306 млрд. от бедствия и катастрофи

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26709334

Икономическите загуби от природни бедствия и предизвикани от човека катастрофи по света се очаква да достигнат 306 милиарда долара през 2017 година.

Замразиха цените на лекарствата за още две години

https://offnews.bg//zdrave/zamraziha-tcenite-na-lekarstvata-za-oshte-dve-godini-671566.html

Цените на лекарствата без лекарско предписание няма да се вдигат над процента на инфлацията за още две години. 

Промяната беше одобрена в рамките на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, приета от Министерския съвет.

С наредбата се прецизира и начинът на ценообразуване на лекарствата, заплащани с публични средства. Съветът по цени и реимбурсиране проверява цените на лекарствата на официалния сайт на съответната референтна държава и в базата данни по  Споразумението за съвместна дейност EURIPID Collaboration, като съответно се взема предвид откритата цена, независимо от това в кой от източниците е установена. При наличие на цена и в двата източника се избира цената, която е по-благоприятна за заявителя.

Предлага се и забрана за включване в Позитивния лекарствен списък на комбинирани лекарства - на които поне една от съставките е с режим на „без лекарско предписание“, за да не се заобикаля волята на законодателя да се реимбурсират само терапии, които са по лекарско предписание.

Въвежда се и изискването НЗОК да дава становище при включване или изключване на онколекарства в позитивния списък. Това ще важи за лекарства, заплащани в болничната помощ извън извършваните медицински дейности. 

Годишните винетки вече важат от датата на закупуване на стикер

http://www.moreto.net/novini.php?n=365825

Периодът на валидност на годишните винетки вече ще важи за срок от 1 година от датата на издаване на стикера, съобщиха от правителствената информационна служба. Промяната в периода на валидност на годишната винетна такса, която следва да заплащат всички пътни превозни средства от 1 януари 2018 г.

Цвети Пиронкова пропуска сезона, ще става майка?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6622267

Цвети Пиронкова пропуска сезона, ще става майка?Полуфиналистката от "Уимбълдън" Цветана Пиронкова няма да играе през сезон 2018 на Женската тенис асоциация. Причината - Цвети и съпругът ѝ Михаил ще стават родители догодина, съобщи Tennis24.bg, цитирайки "сигурен източник от Пловдив". Наскоро Цветана пусна своя снимка в Инстаграм, която засили слуховете за нейната бременност.

Втори милиард за бум на санирането догодина

http://www.mediapool.bg/vtori-miliard-za-bum-na-saniraneto-dogodina-news273304.html

Един милиард от натрупания бюджетен излишък отива за разплащане на одобрените още преди година проекти за повишаване на енергийната ефективност на панелките като очакваният ефект е бум на санирането през 2018 г. Правителството реши да отпусне на регионалното министерство втория милиард за саниране на панелки. който бе одобрен от парламента в началото на годината, но беше записан под черта в бюджета за 2017 г. и сега реално се предоставят средствата. Парите са от натрупания бюджетен излишък, който до края на ноември бе 2.3 млрд. лв. Финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради с още 1 млрд. лв. стана по същия начин като миналата година, когато бе отпуснат първия милиард, за да може да се разплати ведомството с фирмите, участвали в санирането. Това обаче до известна степен блокира реалните дейности по санирането на одобрените 2022 проекта, тъй като първият милиард стигна само за половината от сградите, допуснати до безвъзмездното финансиране. Общините спряха да приемат нови кандидати, а Българската банка за развитие, която всъщност се разплаща с фирмите-изпълнители, избрани с обществени поръчки от местните власти, спря финансирането. Сега отпуснатите средства са до размера на одобрените за изпълнение на програмата и са предназначени за изплащане на задълженията към Българската банка за развитие по въпросните 2022 проекта. От правителството посочват, че така  изпълняват ясната си политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване. Регионалното министерство пък търси начини как да продължи програмата за саниране на частните жилища, тъй като тези мерки намаляват най-много потреблението на енергия, а България до 2020 г. трябва го да намали с 41 на сто спрямо енергийния си интензитет през 2005 г.. На заседанието си в сряда правителството одобри още н допълнителни разходи от бюджета за тази година. Министерският съвет получи 4.4 млн. лв., основната част от които са за покриване на дължимите но организациите към Министерския съвет общински данъци за сгради и такса битови отпадъци за 2017 г. С 390 000 лв. ще се финансира предварително проучване за конструктивно обследване на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“. Българската национална телевизия ще получи 14.2 млн. лв., за да си плати дължимите такси за цифрово разпространение на програмите й. Общините Съединение, Тервел, Куклен, Димитровград, Симеоновград, Харманли, Симитли, Долни Чифлик, Дългопол, Севлиево, Трявна, Шабла, Стамболийски, Търговище, Доспат, Бяла, Луковит, Брезник, Пазарджик, Кюстендил, Раковски и Дупница получават общо 20.6 млн. лв. за ремонт и рехабилитация на улична и ВиК мрежи, общински пътища и изпълнение на различни обекти от местно значение. Отпуснати са и допълнителни 5 млн. лева за мерки срещу птичи грип и африканска чума по свинете Средствата са за обезщетяване на собствениците на животни, които се е наложило да бъдат умъртвени, както и за тестове за диагностика на заболяването африканска чума по свинете. За компенсация на фермерите с умъртвени животни и повишаване на епизоотична готовност на територията на страната са заделени 4.8 млн. лв. За закупуване на тестове за ранно откриване на вируса на африканска чума по свинете (АЧС) са предвидени 200 хил. лв.

Втори милиард за санирането сви още излишъка

http://www.mediapool.bg/vtori-miliard-za-saniraneto-svi-oshte-izlishaka-news273304.html

Голямото харчене на натрупания бюджетен излишък, започнало миналата седмица с половин милиард за пътища, продължава. Правителството реши да отпусне на регионалното министерство втория милиард за саниране на панелки. който бе одобрен от парламента в началото на годината. Парите са от натрупания бюджетен излишък, който до края на ноември бе 2.3 млрд. лв. Финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради с още 1 млрд. лв. стана по същия начин като миналата година, когато бе отпуснат първия милиард, за да може да се разплати ведомството с фирмите, участвали в санирането. Сега отпуснатите средства са до размера на одобрените за изпълнение на програмата и са предназначени за изплащане на задълженията към Българската банка за развитие, която пък покрива разходите на строително-монтажните фирми, избрани от общините за санирането на панелките. От правителството посочват, че така  изпълняват ясната си политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване. На заседанието си в сряда правителството одобри още н допълнителни разходи от бюджета за тази година. Министерският съвет получи 4.4 млн. лв., основната част от които са за покриване на дължимите но организациите към Министерския съвет общински данъци за сгради и такса битови отпадъци за 2017 г. С 390 000 лв. ще се финансира предварително проучване за конструктивно обследване на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“. Българската национална телевизия ще получи 14.2 млн. лв., за да си плати дължимите такси за цифрово разпространение на програмите й. Общините Съединение, Тервел, Куклен, Димитровград, Симеоновград, Харманли, Симитли, Долни Чифлик, Дългопол, Севлиево, Трявна, Шабла, Стамболийски, Търговище, Доспат, Бяла, Луковит, Брезник, Пазарджик, Кюстендил, Раковски и Дупница получават общо 20.6 млн. лв. за ремонт и рехабилитация на улична и ВиК мрежи, общински пътища и изпълнение на различни обекти от местно значение. Отпуснати са и допълнителни 5 млн. лева за мерки срещу птичи грип и африканска чума по свинете Средствата са за обезщетяване на собствениците на животни, които се е наложило да бъдат умъртвени, както и за тестове за диагностика на заболяването африканска чума по свинете. За компенсация на фермерите с умъртвени животни и повишаване на епизоотична готовност на територията на страната са заделени 4.8 млн. лв. За закупуване на тестове за ранно откриване на вируса на африканска чума по свинете (АЧС) са предвидени 200 хил. лв.

Сенатът на САЩ одобри данъчната реформа и я върна в Камарата на представителите

http://www.mediapool.bg/senatat-na-sasht-odobri-danachnata-reforma-i-ya-varna-v-kamarata-na-predstavitelite-news273303.html

Сенатът на САЩ, контролиран от републиканците, одобри най-всеобхватната данъчна реформа от над три десетилетия и я изпрати в Камарата на представителите за окончателно одобрение по-късно в сряда, предаде Асошиейтед прес.   Сенатът прие законопроекта с 51 срещу 48 гласа през изминалата нощ, като всички републиканци гласуваха "за" и всички демократи гласуваха "против". Камарата на представителите гласува законопроекта по-рано вчера, но се наложи Сенатът да внесе дребни корекции, за да приведе текста в съответствие с бюджетните си правила.   Протестиращи, които скандираха "убийте законопроекта, не нас", прекъснаха вота в Сената.   Посетители в галерията започнаха да скандират малко след началото на гласуването и вицепрезидентът Майк Пенс, който го ръководеше, трябваше да спре и многократно да прикани квесторите да възстановят реда. Заради очакваните протести по време на гласуването имаше засилено присъствие на полицията на Капитолия пред сградата.   Демонстранти прекъснаха дебатите в Камарата на представителите по законопроекта по-рано вчера.

Откъс от "Клубът на изчезналите видове" на Джефри Мур

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/20/3086724_otkus_ot_klubut_na_izcheznalite_vidove_na_djefri_mur/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Клубът на изчезналите видове", с автор Джефри Мур , предоставен от Издателска къща "Жанет 45".<br /><br />Джефри Мур е роден в Монреал и получава образованието си в Университета в Торонто, Сорбоната и Университета в Отава. В момента е преводач на свободна практика и преподавател по превод в Университета в Монреал. Работи за музеи, театри, танцови трупи и филмови фестивали по цял свят.<br...

Макрон затвърждава възхода си в социологическите проучвания

http://www.mediapool.bg/makron-zatvarzhdava-vazhoda-si-v-sotsiologicheskite-prouchvaniya-news273302.html

Рейтингът на популярност на френския президент Еманюел Макрон отново надхвърли 50 процента, показва социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.   Той спадна рязко, след като Макрон разби дългогодишната двупартийна система във Франция и спечели президентските избори през май.   Въпреки че бившият инвестиционен банкер изпитва трудности да се отърси от клеймото "президент на богатите", което му лепнаха противници заради политики като орязването на жилищните субсидии, усилията на Макрон за защитаване на френските интереси в чужбина му помогнаха да си повиши рейтинга, отбеляза Ройтерс.   Неговата популярност достигна в началото на декември над 50 процента за пръв път от избирането му за президент, а новото социологическо проучване, проведено в понеделник и вторник, показва, че президентът има 52 процента рейтинг на одобрение.   Това е шестпроцентов скок за Макрон от ноември според сондажа на консултантската компания Бе Ве А, направен за финансовия вестник "Трибюн" и публикуван в навечерието на 40-ия рожден ден на Макрон.   Запитаните подчертават, че президентът си изпълнява предизборните обещания, макар и да критикуват някои политики като трудовата реформа, която дава по-голяма свобода на работодателите да уволняват и назначават служители.

Правителството отпусна 390 хил. лв. за подготовката за ремонта на "Александър Невски"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100715_pravitelstvoto_otpusna_390_hil_lv_za_podgotovkata_za/?ref=rss


На днешното си редовно заседание Министерският съвет реши да отпусне допълнителни 390 хил. лв., с които ще се финансира предварителното проучване за конструктивното обследване на столичната катедрала "Св. Александър Невски".<br /><br />Ремонтът на храма предизвика скандал по време на гласуването на бюджета за 2018 г. Тогава парламентът отхвърли предложение на БСП да се предвидят пари за реконструкцията на катедралата. След това кабинетът реши да отпусне близо 1 млн. лв. за...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване