Мелания Тръмп тласна напред туризма в Словения

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/12/20/3100593_melaniia_trump_tlasna_napred_turizma_v_sloveniia/?ref=rss


Словения, родината на американската първа дама Мелания Тръмп, очаква приходите ѝ от чуждестранни туристи да скочат с 9% през 2017 г и с поне 5% през 2018 г. Това съобщи икономическия министър Здравко Почивалсек, цитиран от агенция "Ройтерс".<br /><br />2017 г. ще бъде четвъртата поред рекордна година за словенския бизнес. Приходите от идващи от чужбина почиващи достигнаха 2.3 млрд. евро миналата година. Причините са възхода в туристическия бизнес в цяла Европа и успешното...

Всички партии "за" отпадането на мораториума

https://www.vesti.bg/bulgaria/vsichki-partii-za-otpadaneto-na-moratoriuma-6077427

Проектът вече е внесен и днес ще мине през задължителното одобрение на парламентарните комисии

Всички партии съгласни да падне мораториумът върху нови лекарства

https://www.vesti.bg/bulgaria/vsichki-partii-syglasni-da-padne-moratoriumyt-vyrhu-novi-lekarstva-6077427

Проектът вече е внесен и днес ще мине през задължителното одобрение на парламентарните комисии

Сметките на община Кюстендил са запорирани заради непоискан и неплатен ремонт

http://econ.bg/Новини/Сметките-на-община-Кюстендил-са-запорирани-заради-непоискан-и-неплатен-ремонт_l.a_i.755084_at.1.html

Сметките на община Кюстендил са запорирани заради иск на фирма, изпълнила ремонта в сградата на местната администрация след наводнение през 2009 г....

Отложени покупката на патрулни кораби и ремонтът на МиГ-29

http://dnes.dir.bg/news/korabi-delfin-krasimir-karakachanov-kabinet-borisov-3-26708314

Преговорите с фирма "Делфин", която е трябвало да построи два многофункционални патрулни кораба, са се провалили.

Фирмата се отказа за бойните кораби, отлагат ремонта на МиГ

http://dnes.dir.bg/news/korabi-delfin-krasimir-karakachanov-26708314

Преговорите с фирма "Делфин", която е трябвало да построи два многофункционални патрулни кораба, са се провалили.

4-те зодии с любовни проблеми през 2018

https://www.actualno.com/curious/4-te-zodii-s-lubovni-problemi-prez-2018-news_650572.html

С любовта шега не бива! В живота голямата любов ни носи най-много емоции и трудности. Има една специална обич, за която трябва да се борим и по която често страдаме... Разположението на планетите създава специфични енергии, които се отразяват на живота ни. През следващата година има 4 зодии, които ще се сблъскат с трудности в любовен план. Ето кои са те: Дева Предстоят ви доста препятствия в интимен и личен план. Като цяло годината ще бъде успешна в любовта за вас, но няма да ви бъде лесно.

Знаков кмет на БСП в Златица гази закона за обществени поръчки (Документи)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6605210

Знаков кмет на БСП в Златица гази закона за обществени поръчки (Документи) Доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) регистрира цял куп нарушения на инж. Магдалена Иванова Кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова от БСП е дала на фирма над 2 млн. лв. без договор за обществена поръчка, средствата са платени изцяло без да е издаден акт 15, протоколите,

Увеличава се броят на финансираните от Центъра за асистирана репродукция процедури

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tvFEu8BM8bY/

От три на четири се увеличава броят на процедурите, които финансира Центърът за асистирана репродукция (ЦАР). Това става по силата на промени в постановлението за създаване на Центъра. Предвидени са и четири ембриотрансфера на замразени ембриони – дейност, която до сега не е финансирана от ЦАР. На практика по този начин ще бъде удвоен броят на опитите (ембриотрансферите) и ще се увеличи шансът за забременяване на жените.

По силата на приетия документ се оптимизира и съставът на Комисията към ЦАР чрез включване на специалист с опит в областта на образната диагностика.

Създава се възможност за упражняване на по-ефективен контрол от страна на ЦАР. Предвидена е възможност Центърът да осъществява самостоятелни проверки на лечебните заведения – договорни партньори, а директорът на ЦАР вече ще може, освен да прекратява договор с лечебно заведение, и да налага финансови санкции при констатирано нарушение, предават от правителствената пресслужба.

Болница даде единствената си линейка под наем на таксиметрова компания

http://www.mediapool.bg/bolnitsa-dade-edinstvenata-si-lineika-pod-naem-na-taksimetrova-kompaniya-news273291.html

Единствената линейка на болницата в Разград е отдадена под наем на таксиметрова фирма, а поне още един специализиран автомобил е продаден от предишното ръководство на лечебното заведение. Това обяви новият изпълнителен директор на болницата д-р Гечо Жеков, цитиран от БНР. По думите му, 15 лева струва в момента превоза на пациент в двора на болницата, а извън лечебното заведение се ползват срещу заплащане линейки от Спешния център. "Линейките са дадени на фирма за таксита. Едната е продадена, а другата е дадена под наем. Тоест, ние нямаме линейка. Когато имаме нужда, се обаждаме на тях и те ни начисляват 15 лева. Аз не знам в България да има друга болница, която да си е дала линейката под наем за такси", коментира д-р Жеков. От документацията става ясно, че договорът за наем на болничната линейка е сключен на 1 юни 2015 г. за срок от 18 месеца, който при липса на възражение на страните става за неопределено време. Съгласно клаузите на документа, болницата наемодател получава по 100 лв. на месец от таксиметровата фирма наемател, която пък се задължава да ползва специализирания автомобил по предназначение за превоз на болнични пациенти. Понастоящем линейката - такси стои паркирана в двора на лечебното заведение.

Нели Петрова поздрави жителите на село Невша с предстоящите празници

http://www.barometar.net/90127/

Народният представител от ГЕРБ Нели Петрова поздрави жителите на с. Невша, община Ветрино по повод предстоящите празници. Тя откликна на поканата на самодейците от Народно читалище „Нива – 1901“ да присъства на организираното от тях коледно тържество. Събитието уважиха също кметът на община Ветрино д-р Димитър Димитров и кметът на с. Невша Зоя Атанасова. Сред […]

Нови 1,4 млн. лв. от правителството на общините Бургас и Камено за преодоляване на последиците от наводненията

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VsC35jF-25o/

Допълнителни 1,4 млн. лв. отпуска правителството на общините Бургас и Камено за преодоляване на последиците от наводненията. Предложението е на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, като средствата ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на България за 2017 година.

По бюджета на община Бургас ще бъдат преведени 800 000 лв., а за Камено са 600 000 лв. Средствата са предназначени за частично разплащане на извършените дейности по възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти, разчистване на пътна мрежа, речни легла и дерета от наноси, както и други неотложни разходи, възникнали в следствие на интензивните валежи на 25 октомври 2017 г.

50 млн. инвестиция и 3 хил. работни места промениха закона за наркотиците

https://offnews.bg//politika/50-mln-investitcia-i-3-hil-rabotni-mesta-promeniha-zakona-za-narkoti-671543.html

На второ четене оконателно бяха приети промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества. Повод за ремонт на закона е инвестиционен интерес на предприятие за кабелно оборудване за автомобили, който използва химични смеси за производство от забранените списъци на здравното министерство.

Мотивите на вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти са, че с предложения законопроект се създава законова делегация чрез подзаконов акт химически смеси за промишлеността да могат да бъдат използвани, когато наркотичното вещество не надвишава определено количество и не може да бъде използвано директно и извлечено с лесно достъпни или икономически изгодни средства.

Разрешителни за работа с подобни химични смеси ще издава министърът на икономиката или упълномощено лице, приеха днес депутатите. 

Народните представители не одобриха предложението глобите за нарушение на новите разпоредби да бъдат прекалено солени, както искаше социалистът Георги Михайлов. Неговото предложение бе те да са до 150 хил. лева. Ресорната комисия отхвърли тази идея и санкциите ще са до 15 хил. лева.

Пример за подобна индустриална полза от наркотично вещество е производството на полимерни изделия за промишлеността. За тях се ползват химически смеси, които в малък процент съдържат веществата 1,4 Бутанидол и/или Гама-бутиролактон (GBL). Получен краен продукт от ползването на тези вещества е полиуретан, който служи за направата на уплътненията, наречени громети.

Промените в Закона стават заради стартиращата скоро дейност на предприятие за кабелно оборудване за автомобили.

То ще създаде 3150 работни места в Плевенско, а инвестицията е за 45,5 млн. лева.

Планирана е и друга подобна инвестиция от чуждестранен инвеститор на стойност от 100 млн. лева. Обещанието е за 2000 работни места.

Минималната работна заплата става 510 лева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eySTR8REkew/

Минималната работна заплата ще стане 510 лв. от 1 януари 2018 г. Размерът й ще се повиши с 10,9% в сравнение с настоящата година, реши правителството.

По-високият размер на минималната заплата ще мотивира търсещите работа и ще допринесе за намаляване на риска от бедност сред работещите. Увеличението й отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта на живот.

За повишаването на минималната работна заплата на 510 лв. способстват икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличаването на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната.

От 1 януари 2018 г. минималната работна часова заплата ще бъде 3,07 лв.

Фандъкова връчва наградите на Столичната библиотека за читател и писател на 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621847

Фандъкова връчва наградите на Столичната библиотека за читател и писател на 2017 г.Кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи наградите на Столичната библиотека за читател на 2017 година и писател на 2017 година, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Церемонията ще се състои на 20 декември от 12.00 ч. в Американския център на Столична библиотека. Наградите се връчват за четвърта поредна година.

Старец загина при пожар в дома си

http://www.cross.bg/doma-pozhar-zagina-1563746.html

/КРОСС/ 83-годишен пенсионер загина при пожар в дома си във варненското село Засмяно. Инццидентът станал във вторник вечерта. Сигнал на тел. 112 е подаден около 22.20 часа от съседи, които видели пламъците. На мястото незаавно били изпратени противопожарни и спасителни екипи. Огънят бил овладян, но мъжът бил намерен мъртъв. Изясняват се причините за възникването на пожара. По случая има образувано досъдебно производство. Предполага се, че става въпрос за нещастен  

Всички парламентарни групи подкрепиха идеята да отпадне мораториумът върху лекарства

http://www.moreto.net/novini.php?n=365801

На заседание на Председателски съвет в Народното събрание всички парламентарни групи се обединиха около идеята да отпадне мораториумът върху иновативните лекарства. Утре промяната ще влезе в пленарната зала и ще бъде гласувана на две четения, така че да влезе в сила преди началото на 2018 г.

До края на януари стопаните доказват добиви, за да получат субсидии

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/20/3100602_do_kraia_na_ianuari_stopanite_dokazvat_dobivi_za_da/?ref=rss


От 2 до 31 януари 2018 година земеделските стопани, кандидатствали по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и за зеленчуци - оранжерийно производство, трябва да докажат минимални добиви и реализация на произведената продукция.<br /><br />За целта те трябва да подадат декларация по образец и да предоставят документи в Държавен фонд "Земеделие", съобщават оттам. Утвърденият електронен опис е достъпен за изтегляне от сайта на институцията. Към приложения файл...

Сега законът пази от СРС избягалия от правосъдието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6620981

Сега законът пази от СРС избягалия от  правосъдиетоКазусът с близките на осъдения от “Соло”, които осъдиха полицията за незаконно подслушване Родителите на Илиян Тодоров, осъден до живот заради убийството на двама младежи, осъдиха полицията за незаконно подслушване. Основанието – съгласно Закона за специалните разузнавателни средства те могат да се използват само за предотвратяване и разкриване

Вино на "Домейн Бойар" е сред 100-те най-изгодни и качествени вина в САЩ

https://www.actualno.com/business/vino-na-domejn-bojar-e-sred-100-te-naj-izgodni-i-kachestveni-vina-v-sasht-news_650300.html

Невероятен успех завоюва едно от вината на водещия български производител "Домейн Бойар". Авторитетната американска медия WINE ENTHUSIAST включи DOMAINE BOYAR SELECTION TRAMINER 2016 в ТОП 100 на най-изгодните покупки на вино на пазара в САЩ. Класацията подрежда вината с най-добро съотношение между цена и качество, а продуктът на "Домейн Бойар" е оценен с цели 89 точки, което е изключително постижение. Това е поредно признание за марката, която наскоро отново бе обявена з

Депутат от ГЕРБ напусна НС след месеци “насила“ в парламента

http://www.mediapool.bg/deputat-ot-gerb-napusna-ns-sled-mesetsi-nasila-v-parlamenta-news273290.html

Народният представител от ГЕРБ Ивайло Константинов напуска Народното събрание по собствено желание. Оставката му бе приета от колегите му в парламента в сряда сутринта. Константинов, който е собственик на транспортната фирма "Юнион Ивкони и е член на транспортната комисия в парламента, даде интервю за "Дарик радио" преди ден, в което заявява, че решението му не е емоционално, а обмислено. "Много насила изкарах тези няколко месеца в Народното събрание. Нито за ден не се зарадвах на тази работа. Направих това, което трябваше за района, но по душа съм бизнесмен. Днес беше трудно, но успях да убедя ръководството на партията", заяви кюстендилският депутат. "Още в началото си беше казал, че е временно и иска да се занимава с бизнеса си. Тук не е неговата среда", коментираха негови колеги. Около бизнеса на Константинов се разшумя покрай случая с обърналия се на автомагистрала "Тракия" автобус на "Юнион Ивкони" в края на октомври. Тогава пострадаха 17 души и впоследствие бе обвинен 49-годишният шофьор, който е нарушил правилата за движение и е загубил контрол над автобуса. Депутатът държи 24.5% от транспортната фирма, а при влизането си в парламента излязъл от управата ѝ. Междувременно сегашният областен управител на Кюстендил Виктор Янев, който е трети в листата на ГЕРБ за региона, каза пред БНР, че е подготвил декларация, с която отказва да става депутат. При това положение народен представител ще бъде заместник областният управител Радослава Чеканска, която е от Дупница и е съгражданка на Ивайло Константинов. 

Депутат от ГЕРБ напусна парламента

http://dnes.dir.bg/news/gerb-deputat-kabinet-borisov-3-26708310

Парламентът прие оставката на депутата от групата на ГЕРБ Ивайло Константинов със 156 гласа "за", 6 "против" и 11 "въздържал се".

Водач с отнета книжка опита да избяга от полицейска проверка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621822

Водач с отнета книжка опита да избяга от полицейска проверкаВодач с временно отнета правоспособност опита да осуети полицейска проверка. В понеделник в 22,00 ч. в с. Мусина, община Павликени, служители на полицейското управление в Павликени предприели проверка на лек автомобил «БМВ», чийто водач – 25-годишния В. А. от с. Никюп направил опит да избяга, качил се в автомобила и потеглил преди да е приключила

Коледари от ДГ “Теменуга” гр. Ахелой са първите гости в Община Поморие на Игнажден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/goqCNdMSYyQ/

На 20 декември отбелязваме Игнажден и според народните вярвания коледните празници започват точно от днес. Поверията за този ден гласят, че по това кой ще влезе пръв в дома ни, се гадае каква ще бъде следващата година. Ако се случи първият гост (полазник) да е добър и щедър, то и годината ще е щедра и плодородна. Малките коледари от ДГ “Теменуга” гр. Ахелой бяха първите гости в Община Поморие днес. “Благодаря на вас и вашите учители, че сте се подготвили така добре за този ценен обичай. Вашето гостуване, наричане и песни наистина предвещават една успешна 2018 година за всички нас, жителите на община Поморие”, каза кметът Иван Алексиев и лично поднесе подарък на всеки малчуган, съобщиха от Община Поморие. Коледуването започна още в началото на седмицата, когато първите дружини коледари от ДГ “Детелина” и ДГ “Веселушко” гр. Поморие се представиха пред институциите с богат репертоар и усмивки.

koledar4eta

koledar4eta1

Единственият кандидат да прави военни кораби се отказа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621875

Единственият кандидат да прави военни кораби се отказаЕдинственият кандидат да построи два нови патрулни кораба за военноморските сили се е отказал от поръчката. Това е станало след месец преговори, научи "24 часа". Българската корабостроителница "Делфин" бе единственият подал оферта в поръчката на Министерството на отбраната на стойност 820 млн. лв. Българският завод участваше в консорциум с редица

Камион се запали в движение на Цариградско шосе

https://offnews.bg//112/kamion-se-zapali-v-dvizhenie-na-tcarigradsko-shose-671540.html

Товарен камион се е запалил в движение на бул. "Цариградско шосе" в София.

От МВР съобщиха за OFFNews, че сигналът за инцидента е постъпил в 10.16 часа. На излизане от София на разклона за кв. "Горубляне" при ул. "Павел Красов" от камиона започнал да излиза дим.

На място са пратени екипи на пожарната и Пътна полиция. Няма пострадали. 

Трафикът в района е затруднен, а пътни полицаи подпомагат преминаването през мястото. 

След постоянно наблюдение астрономи установиха, че космическият обект Омуму е покрит с богата на въглерод кора

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/12/20/3100608_sled_postoianno_nabljudenie_astronomi_ustanoviha_che/?ref=rss


Загадъчният космически обект Омуму, който има форма на пура, бе поставен под постоянно наблюдение от редица астрономи. След изследване на събраните материали учени от университета "Куинс" в Белфаст са установили, че той е покрит с богата на въглерод кора, като обвивката му достига около половин метър.<br /><br />Все още обаче остава загадка дали Омуму е комета или астероид. При откриването на обекта на 19 октомври беше потвърдено, че той идва от друга звездна система....

Ето как ощетените от фалита на 'София тур и Холидей' да получат парите си обратно

https://offnews.bg//obshtestvo/eto-kak-oshtetenite-ot-falita-na-sofia-tur-i-holidej-da-poluchat-par-671538.html

Засегнатите потребители от прекратяването на дейността на „София тур и Холидей” ЕООД ще получат парите си за неосъществените пътувания от застраховката професионална отговорност на туроператора. Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред bTV тази сутрин.

"В България единственият способ, по който това се случва, е застраховката професионална отговорност на туроператора. Такава застраховка има. Тя, съгласно закона, е определена в зависимост от оборота на туроператора в предходни периоди”, добави Маргаритов.

За да си получат парите, хората трябва да представят на застрахователя всички необходими документи – договор за организирано пътуване, касови бонове за извършените плащания, копие от полицата "Туроператорска отговорност" и други налични.

Председателят на КЗП засегна и темата за нелоялните търговци в предпразничните оферти.

Данните показват, че се увеличава броят на забраняваните от контролния орган нелоялни практики.

"Да кажем, че пазарът е стерилен, няма да бъдем откровени. Естествено, че има нелоялни търговски практики. Особено сега, при най-активното пазаруване по празниците, има опити на търговците да ги измамят с фалшиви намаления, изкуствени промоции, с подарък към това, което искат да си купят, но цената му се оказва по-висока, е подарък липсва. Или с кампания за коледни елхички, при която се оказва, че те не са налични и вие да си купите нещо друго на по-висока цена”, даде примери Маргаритов.

Подобни прийоми се срещат и при онлайн пазаруването. Измамата става, когато в период на активно пазаруване търговецът рязко вдига цената на определена група търсени стоки и след това обявява "намаление". Например по време на "Черен петък" е имало 30-40 сигнала за подобни нарушения.

Има и опити на търговци да ограничават отговорността си по отношение на рекламация на дефектните стоки или възможността за връщане на онлайн покупка при продажби от намаления, но това е незаконно.

Почина американският кардинал Бърнард Ло, пострадал в скандал с педофилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621848

Почина американският кардинал Бърнард Ло, пострадал в скандал с педофилияАмериканският кардинал Бърнард Ло, който пострада в скандала със свещеници педофили в САЩ, почина тази сутрин на 88 години след дълго боледуване, предаде Франс прес, като се позова на Ватикана. Скандалът избухна в началото на 2002 г., когато кардинал Ло, по онова време архиепископ на Бостън, призна,

Капиталовите пазари от двете страни на Атлантика приключиха сесията със спад

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-от-двете-страни-на-Атлантика-приключиха-сесията-със-спад_l.a_i.755083_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията на 19 декември с понижения, пише "Блумбърг". Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи...

Русия ще наказва с до 10 години затвор за фалшиви сигнали за бомба

https://offnews.bg//sviat/rusia-shte-nakazva-s-do-10-godini-zatvor-za-falshivi-signali-za-bomba-671539.html

Русия ще наказва с до 10 години за подаване на фалшив сигнал за бомба. 

Държавната дума прие на трето, последно, четене законопроект, който увеличава максималното наказание за "телефонен тероризъм" от 5 на 10 години затвор, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Депутатите одобриха поправки в наказателния кодекс, които предвиждат 3 до 5 години затвор за "умишлено фалшиво съобщение" за подготвян атентат срещу обекти от социалната инфраструктура - училища, здравни заведения и др., или ако то е причинило големи щети (за над 1 милион рубли).

За лъжливи сигнали, целящи "да дестабилизират дейността на органи на властта", присъдите ще са до 6 или 8 години лишаване от свобода.

Законът въвежда максимални наказания за случаите, когато фалшиви сигнали за атентати са довели до смъртта на хора или други тежки последици. В тези случаи са предвидени наказания от 8 до 10 години затвор, а не до 5 години, както досега.

През последните месеци Русия беше залята от стотици анонимни сигнали за бомба. 

Само през периода от 11 до 25 септември в Русия бяха евакуирани около 450 хил. души след близо 1000 анонимни сигнала за бомба, а щетите са най-малко 1 милиард рубли. 

След четири години извън корта Марион Бартоли се завръща в тениса

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/20/3100606_sled_chetiri_godini_izvun_korta_marion_bartoli_se/?ref=rss


Шампионката от "Уимбълдън" през 2013 г. Марион Бартоли заяви, че се завръща в професионалния тенис. Информацията за решението ѝ идва също толкова изненадващо, колкото беше и оттеглянето ѝ преди повече от четири години.<br /><br />"Щастлива съм да обявя завръщането си в професионалния тенис следващата година. Очаквам да ви видя отново на мачовете си и да споделя невероятни емоции с вас", заяви Бартоли в обръщение към почитателите си.<br /><br />През...

Заради Дамла в Момчилград отмениха градското тържество за Нова година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621853

Заради Дамла в Момчилград отмениха градското тържество за Нова годинаОбщина Момчилград отмени общоградското тържество за посрещане на Нова година, което традиционно се провежда на 31 декември на централния площад, съобщиха от общинска администрация. По този начин се показва съпричастност с трагедията на близки и познати убитата преди дни 7-годишна Дамла. Все още няма информация за резултатите от следствения

Gogol Bordello с първи концерт в България

https://www.actualno.com/music/gogol-bordello-s-pyrvi-koncert-v-bylgarija-news_650568.html

Провокативни, ексцентрични, музикални, артистични – това са Gogol Bordello. Догодина, на 30 май 2018 година, най-после ще имаме щастието да гледаме за пръв път на живо известната формация. Концертът ще се състои в зала 4 на Интер Експо Център и е с начало 20 часа. Билетите за шоуто на Gogol Bordello в София влизат в продажба от днес, 20 декември, в мрежата на Eventim и партньорите им в цялата страна - магазинитe Office 1 Superstore, OMV, Български пощи, The Mall, ниво 0, Технополис.

Поръчката от 820 млн. лв. за нови бойни кораби потъна

http://www.transmedia.bg/2017/12/20/%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-820-%d0%bc%d0%bb%d0%bd-%d0%bb%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b0/

Единствената фирма, която се яви в конкурса за построяване на два многофункционално патрулни кораба за нуждите на армията е депозирала писмо в Министерството на отбраната, с което се отказва от преговори за подписване на договор. Това съобщи днес министърът на отбраната Красимир Карачанов. Варненската “ МТГ Делфин“ беше одобрена през ноември от междуведомствена работна група, в която влизаха представители на министерствата на отбраната, икономиката и финансите.

Отказът идва в деня, в който правителството щеше да гласува да се сключи договор за изпълението на поръчката. За целите на проекта предишният парламент отпусна до 820 млн. лв., които целево трябва да бъдат похарчени в рамките на 5 години.

Въпреки огромния размер на сумата проектът за модернизация на флота можеше да не минава за повторно разглеждане в парламента. За разлика от процедурата по придобиването на новите бойни самолети тук не става дума за междуправителствено споразумение, което се нуждае от ратифициране.

Така военното министерство можеше да се възползва от факта, че проектът за инвестиционен разход за флота е одобрен от миналото народно събрание, а парите са заделени от финансовото министерство в настоящия бюджет.

Историята с военните кораби е доста интересна, най-вече с липсата на публичност около нея. Почти веднага след одобрението на проекта от предишното Народно събрание той замря. Или поне такъв вид даваше.  И така в края на миналия месец се оказа, когато се оказа, че поръчката си се придвижва, а всичко около е с гриф за секретност, включително и… имената на осемте фирми, които са били поканени. Сред тях е имало седем чужди корабостраоителници и българската „МТГ Делфин“.

Всичките чуждестранни корабостроителници са имали около месец да се запознаят с документацията, която е била над 400 страници и е била само на български.

Това в значителна степен е затруднило участието им и в крайна сметка оферта е била подадена единствено от българската компания.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза пред министрите днес, че за тази година ще бъдат съкратени разходите и по друг армейски проект – ремонта и поддръжката на 15-те самолета Миг-29, с който България разполага. Причината е обжалване на поръчката от украинска фирма.

„Става дума за 82 млн. лв. 19 бяха гласувани на миналото заседание, за което благодаря на Министерски съвет, за днес бяха предвидени още 22 млн. лв., които отпадат. Така че сумата, която може да бъде изразходена, като броим тези 19, е 50 млн. лв., които ще пусна на съгласуване с подпис за постановление на Министерски съвет“, коментира министърът.

Татяна Дончева: КОНПИ рекетира, трябва да се закрие

https://offnews.bg//politika/tatiana-doncheva-konpi-reketira-triabva-da-se-zakrie-671534.html

„Държавата не може да се управлява по мутренски – каквото е казал главатарят – това”, коментира лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева в сутрешния блок на бТВ.

„Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) е орган, който незабавно трябва да бъде закрит, както и Специализираният съд. А (лидерът на БСП Корнелия – б.ред) Нинова – защо няма да каже нищо за КОНПИ, за да не я нагази и нея ли? Начинът, по който се третира държавата, е ужасен”, добави Дончева.

Тя посочи, че "когато ви управляват хора, които се държат от чужбина с всевъзможни факти от тяхната близка и далечна биография, това означава, че решенията в държавата се вземат в чужд интерес”.

„Не може да има държавен орган, който беззаконничи (…) Може ли нещо да мине три пъти на съд и после да се появява КОНПИ и казва: какво ни интересува съдът? Това е измислен орган, на който на първо време трябва да бъде забранено да блокира стотици пъти по-големи суми, отколкото ще претендира. Ако претендират 5000 лв., да не правят запори за 500 000 лв. – иначе е рекетиране на противниците”, коментира Дончева ситуацията около КОНПИ и издателя на „Дневник” и „Капитал” Иво Прокопиев.

Тя упрекна лидера на БСП Корнелия Нинова, че мълчи по този скандал.

„Нинова трябва да взема категорична позиция. Не ме интересува дали има проблеми с вътрешната си опозиция, или не. Като лидер на опозицията, трябва да демонстрира политически възгледи и дейност, която съответства на тези възгледи. Когато хвана политици, които нямат възгледи и които се интересуват единство от това на кой стол седят и докога ще седят, това ме изпълва с тъга (…)”, каза още Дончева.

Според нея Нинова е не просто участник в приватизацията, а е участник в разбойническо-ментраджийска приватизация на няколко външнотърговски дружества.

„Помня депутатите на СДС, които искаха да вземат една автогара – на София окръг, и ги удариха през ръцете с наказателно дело, защото тя не била отредена за тях. Помня как казаха, че Надежда Михайлова – външен министър, не може да вземе гаража на ЦК за мъжа си, защото това не е за нея… Е как тогава една следователчица от едно софийско районно управление и нейният мъж могат да вземат три външнотърговски дружества… Как, че не се сещам? Освен като изключително доверени хора, ама не само на СДС, а на Първо главно управление и на някои други, които бяха намесени в тази работа”, добави Дончева.

Енрике Иглесиас и Анна Курникова станаха родители на близнаци

http://www.cross.bg/enrike-anna-kyrnikova-1563745.html

/КРОСС/ Руската тенисистка и фотомодел Ана Курникова е родила близнаци от дългогодишния си партньор Енрике Иглесиас. Бебетата са момченце и момиченце. По данни на таблоида "TMZ" първородните деца на двойката са се родили тази събота в Маями и носят имената Николас и Луси. За голяма част от почитателите на Енрике, а и на двамата, новината е абсолютна изненада. Бременността на двукратната победителка на двойки от Australian Open е била пазена в абсолютна тайна, уточнява изданието. Припомняме, че Енрике и Анна се запознаха през 2001 година по време на снимките за клипа към песента Escape на Енрике. От тогава са заедно, макар и още да не са сключили брак.  

Съдът на ЕС реши, че Uber е транспортна услуга

https://www.investor.bg/web/456/a/sydyt-na-es-reshi-che-uber-e-transportna-usluga-252513/

Това представлява тежък удар за американската компания, която ще попадне под регламентите за таксиметровите услуги

Русия е изгубила 116 млрд. рубли заради хакерски атаки тази година

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/20/3100604_rusiia_e_izgubila_116_mlrd_rubli_zaradi_hakerski_ataki/?ref=rss


През 2017 г. руските компании са изгубили от кибератаки близо 116 милиарда рубли (1.6 млрд. евро), пише РБК, като цитира данни на Националната агенция за финансови изследвания (НАФИ). Почти всяка пета фирма в Русия признава, че хакери са ѝ нанесли щети. Бизнесът обаче все още подценява тази заплаха, посочват експерти.<br /><br />Атакуван е бил главно едрият бизнес в Русия – 62% от запитаните. Използвани са били най-вече вируси, с каквито са били заразявани работните компютри на...

Ева Лонгория очаква първото си дете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6621834

Ева Лонгория очаква първото си детеАмериканската актриса Ева Лонгория, известна с ролята си в сериала "Отчаяни съпруги", очаква дете от съпруга си, мексиканския медиен магнат Хосе "Пепе" Бастон, съобщи ЮПИ. Бебето ще е първо за 42-годишната актриса, която от предишните си бракове няма деца. Лонгория беше омъжена за актьора Тайлър Кристофър и баскетболиста Тони Паркър, предаде БТА.

Роуз Макгоуън нападна Мерил Стрийп заради Уайнстийн

http://clubz.bg/62057-rouz_makgouyn_napadna_meril_strijp_zaradi_uajnstijn

Американската актриса Роуз Макгоуън нападна Мерил Стрийп в Туитър, след като узнала, че тя ще бъде сред онези, които ще отидат на церемонията по връчването на наградите „Златен глобус“ в черно, в знак на протест срещу сексуалния тормоз.

Актриси като Мерил Стрийп, които радостно работеха със „свинското чудовище“ ще се облекат в черно на „Златния глобус“ в знак на мълчалив протест. Именно вашето мълчание е проблемът. Вие ще приемете фалшива награда със затаен дъх и реално нищо няма да промените. Аз презирам вашето лицемерие. Може би, всяка от вас трябва да си облече по една рокля Marchesa“, написа Макгоуън.

Marchesa е марката на модната дизайнерка Джорджина Чапман – бившата жена на холивудския продуцент Харви Уайнстийн, която напусна мъжа си след вълната от обвинения в сексуален тормоз по негов адрес от десетки холивудски актриси.

Впоследствие Макгоуан, която обвинява Уайнстийн в изнасилване, се извини и изтри туита.

„Беше несправедливо да споменавам роклята Marchesa и се извинявам за това. Но когато видях снимката на Алиса Милано с GC (инициалите на Джорджина Чапман), нещо в мен се разпали и даже не знам как да го формулирам“, написа тя.

През октомври Роуз Макгоуън бе сред първите жени, обвинили известния холивудски продуцент Харви Уайнстийн в изнасилване и сексуален тормоз.

В своя защита Мерил Стрийп заяви, че когато е работила с Харви Уайнстийн, не е знаела за обвиненията срещу него. Самият той отрича всички обвинения в секс без взаимно съгласие.

В публикувано в „Хъфингтън Поуст“ изявление Мерил Стрийп, носителка на три награди „Оскар“, отбелязва, че ѝ е много обидно да слуша обвиненията от страна на Роуз Макгоуън.

„Аз никога не съм била канена в неговата хотелска стая – добавя Стрийп. – Той се нуждаеше от мен много повече, отколкото аз от него, и е направил всичко, за да не знам нищо“.

„Роуз направи невярно предположение за мен и го разтръби, но аз бих искала тя да знае истината“, написа Стрийп и добави, че е предала чрез свои приятели телефонния си номер на Макгоуън, когато е видяла туита ѝ.

„Цял ден чаках да се обади – продължава актрисата. – Надявах се, че ще ме изслуша. Не се обади, но сега се надявам, че ще прочете тези редове. На мен наистина ми е мъчно, че тя ме смята за враг, защото ние и двете – заедно с всички жени в нашия бизнес – имаме един и същ заклет враг“, завършва Стрийп.

Мерил Стрийп е работила с Уайнстийн по филми като „Желязната лейди“ и „У дома през август“, и дори го нарече на шега „бог“ по време на церемонията на връчването на оскарите през 2012 година.

Това не е първото изказване на Мерил Стрийп по повод най-гръмкия скандал в Холивуд през последните години. Когато през октомври се появиха първите обвинения срещу Уайнстийн, тя обяви, че иска да е ясно: съвсем не на всички е било известно за подозренията относно продуцента, в това число лично тя не е знаела нищо.

"Площад Славейков"

Кола помете 10-годишно дете

https://frognews.bg/novini/kola-pomete-10-godishno-dete.html

Кола помете 10-годишно в пловдивското село Първенец. Детето е било с майка си по време на инцидента и е загинало на място.

Още един орган ще иска подслушване

http://clubz.bg/62056-oshte_edin_organ_shte_iska_podslushvane

Снимка БГНЕС

Вече официално - управляващите разшириха кръга от институции, които ще боравят със специални разузнавателни средства (СРС) като дадоха такива правомощия и на бъдещия мегаорган за борба с корупцията. 

Това беше и един от най-спорните текстове в законопроекта, който депутатите дебатират вече трети ден от миналата седмица. Залегнал е в прословутата глава девета, където са записани оперативно-издирвателните функции на бъдещата Комисия, съчетание от сегашните комисия за конфискация, за конфликт на интереси и ресорната дирекция в ДАНС.

Както бяха дали заявка нееднократно досега, от ДПС поискаха цялата глава да отпадне, но разбира се, това не бе възприето при гласуването днес в зала. И така на мегаоргана (Комисия) бяха дадени още по-големи правомощия, освен оперативно-издирвателната дейност, присъща на силовите органи. Но най-важното - чрез СРС-тата се открехва вратата за спорно от законова гледна точка подслушване - по реда на АПК и на гражданския процес, не на НПК (за тежки умишлени престъпления).

На текста възразиха само от левицата с мотива, че СРС-та няма как да се ползват в съда за разкриване на корупционни престъпления, защото ще са събрани извън процесуалния ред. 

Още при обсъждането на този текст в комисият адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до обществена информация" обясни, че "този закон противоречи на българската конституция и Европейската конвенция за защита правата на човека. Проблемът е в липсата на пропорционалност в намесата и резултатите от тази намеса. Ще се събира чувствителна информация за гражданите, ще се намесваме в личния им живот, без да е ясно защо точно".

"Даваме възможност на една комисия да събира информация, която по закон не може да използва. Ами като не може да я използва по закон, ще я използва извън закона", посочи Крум Зарков от БСП, визирайки изискването веществените доказателствени средства (ВДС), събрани от Комисията, да бъдат предавани към органите на съдебната власт.

Възрази председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ):

"Не желая да взимам становище. Той (Зарков) отново спекулира, за да създаде нагласа в публиката относно  използването на СРС. Знаете, че след подслушване се изготвя стенограма, която всъщност е ВДС. Създаването на ВДС е присъща последица от прилагането на СРС. Защо да не може да се използва СРС-то в една наказателна процедура?"

От левицата обаче не се дадоха и пак попитаха на какво основание директорът на специалната дирекция в Комисията ще поиска от съдията разрешаване на СРС. Ако в комисията "Антикорупция" има такива данни, те трябва да сигнализират прокуратурата, тя трябва да го възложи на разследващ орган, посочи Зарков.

"Този орган не се занимава с разкриване на престъпления, а нямайки общо с наказателното преследване, няма на какво основание да иска СРС. Ще се стигне до граждански процес. А когато гражданинът иска да види на какво основание му конфискуват имущество например и иска да види защо, ще се окаже, че ще е на базата на СРС. А каква работа имат СРС-тата в гражданския процес?!", каза още Зарков и заключи:

"Оперативно-издирвателна дейност е кръпката в този закон!"

Македония продава скъпия "Мерцедес" на Груевски

https://www.actualno.com/balkani/makedonija-prodava-skypija-mercedes-na-gruevski-news_650567.html

Луксозният „Мерцедес“, който беше закупен за обслужването на бившия премиер Никола Груевски, ще бъде продаден, реши македонското правителство. Лимузината, която струва около 600 000 евро, беше на разпореждане на вътрешното министерство при предишния кабинет, но се използваше от общи услуги. Според съобщение от правителствената пресслужба средствата от продажбата на лимузината вероятно ще бъдат изразходвани за закупуване на оборудване за болници, предаде БГНЕС. &bd

Иран: Нямаме никакви оръжейни отношения с Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621829

Иран: Нямаме никакви оръжейни отношения с ЙеменИран категорично отрича обвиненията на САЩ и Саудитска Арабия, че доставя оръжия на бунтовниците хуси в Йемен, заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми, цитиран от агенция ИСНА, предаде Франс прес. "Нямаме никакви оръжейни отношения с Йемен. Отхвърляме обвинението, че Иран доставя оръжия на различни групировки (в Близкия

Голямата реформа на Тръмп мина през Сената

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/goliamata-reforma-na-trymp-mina-prez-senata-6077429

Вечерта във вторник се изясни, че са били допуснати грешки при съставянето на закона

Вижте къде спират водата в столицата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6621824

Вижте къде спират водата в столицата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 21 декември 2017 г. (четвъртък). Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Давян Груев“, Център се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска

Очакванията за намаляване на данъците в САЩ подкрепят долара

http://econ.bg/Новини/Очакванията-за-намаляване-на-данъците-в-САЩ-подкрепят-долара_l.a_i.755082_at.1.html

Kypcът нa aмepиĸaнcĸия дoлap пpи тъpгoвиятa в cpядa e нa пpaĸтиĸa бeз динaмиĸa ĸъм ĸoшницaтa oт ocнoвнитe cвeтoвни вaлyти, ĸoитo cъщo пpoявявaт...

Русия е тренирала "шокова кампания" срещу страните от Западна Европа и НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621809

Русия е тренирала "шокова кампания" срещу страните от Западна Европа и НАТО
За разлика от официалните твърдения на Москва, проведените по-рано тази година военни учения „Запад 2017“ не са имали чисто отбранителен характер. Медийно разследване показва, че военнослужещите на Русия са отработили т.нар. шокова кампания срещу страните от Западна Европа и НАТО, пише германското издание Focus, цитирано от "Фокус".

Проф. Гарабед Минасян: Има еуфория около ръста на БВП

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/prof-garabed-minasian-ima-euforiia-okolo-rysta-na-bvp-252509/

България продължава да изостава от ЕС заради управлението на икономиката на макрониво, посочи икономистът

Ботьо Ботев: Обвинението срещу майката е тактически ход

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mika-obvinenie-botyo-botev-amla-26708042

Всяко едно убийство е знаково. Всяко едно тежко престъпление с убийство е айсбергът на криминалната работа.

20 хитри начина да се правиш, че работиш

https://www.actualno.com/curious/20-hitri-nachina-da-se-pravish-che-rabotish-news_650566.html

Ако днес не се чувстваш много работоспособен/работоспособна, имаме няколко забавни предложения за това как да не се напрягаш много, но да накараш останалите да мислят, че си затрупан/а от работа: 1. Веднъж дневно разчиствай бюрото си. Прави се, че преглеждай всяка хартийка, сортирай кое ще ти трябва и кое не. Вдигай и лек шум, така че всички да ви забележат. 2. Отвори една голяма папка с документи и започвай да преглеждаш. Прави се, че си водиш и записки, маркирай някакви неща с разделител. По

Барометър България: Четири партии в парламента, ако изборите бяха днес

http://www.cross.bg/anketiranite-dekemvri-rabotata-1563744.html

/КРОСС/ През декември 43% от анкетираните изразяват одобрение към работата на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти, като пред август одобрението към работата на МС е било 42%. Показателите се запазват устойчиви с лека тенденция за повишение. Това показват резултатите от регулярното телефонно експресно проучване на агенция „Барометър България" в периода 14-18 декември 2017. Въпросът, зададен на анкетираните, е „Одобрявате ли работата на правителството през шестте месеца на управлението му?". 45% от запитаните през декември изказват неодобрение, като през август процентът на неодобрение е бил 48%. 12% са без мнение през декември, при 10% при проучването от месец август. Като цяло, доверието в работата на българското правителство леко се повишава. Неодобрението към него намалява са сметка на избирателите, които не изразяват мнение дали одобряват или не работата на кабинета.През декември министър-председателят и заместниците му запазват нивата на одобрение спрямо август почти без промяна. Министър-председателят Бойко Борисов запазва позицията си с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета с устойчив процент на одобрение 35%. Като втора рейтингова политическа фигура традиционно се откроява вицепремиерът Красимир Каракачанов. Доверието към него нараства с 2%, а към вицепремиера Екатерина Захариева - с 1%. 32% от анкетираните имат доверие в работата на Каракачанов, а 26% - в Захариева

Римското коледно дърво гасне, ватиканското блести

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6621810

Римското коледно дърво гасне, ватиканското блестиКоледното дърво в центъра на Рим стана повод за море от полемики и ирония, но също и за оплакване пред Сметната палата на Асоциацията на потребителите. Причина за това е фактът, че борът, който трябваше да символизира Коледа на площад „Венеция”, окапа много преди празниците, превръщайки се в жалка гледка за римляни и туристи.

Косай, който беше пребит в училището си във Варна, се страхува и не иска да се върне в клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=365793

Косай – сирийският ученик, който беше пребит от младежи с качулки в двора на училището си във Варна, се страхува и не иска да се върне в клас. Това разказа пред bTV майка му Бадия Мараши. Момчето беше нападнато от двама младежи на 14 декември, докато гледало как ученици играят футбол.

Красьо Черния ”амнистиран” по делото за укрити данъци

http://dnes.dir.bg/news/krasio-chernia-neplateni-danatzi-26708212

Секретното дело за укриване на данъци срещу нашумелия преди години "брокер" в съдебната власт Красимир Георгиев (Красьо Черния) е прекратено от прокуратурата.

Меркел може да жертва финансовото министерство, за да привлече Шулц

https://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-moje-da-jertva-finansovoto-ministerstvo-za-da-privleche-shulc-252510/

Играта на сила може да убеди неохотно настроените членове на SPD да подкрепят завръщане в правителството

Барометър: Одобрението в правителството остава устойчиво

http://dnes.dir.bg/news/pravitelstvo-odobrenie-barometar-ustoyivo-26708211

През декември 43% от анкетираните изразяват одобрение към работата на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Безработните жени са намалели с 25 769 през 2016 г.

http://www.barometar.net/90122/

Правителството прие Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2016 г. Документът отразява резултатите от изпълнението на политиките за повишаване на участието на жените на пазара на труда, намаляването на разликите в заплащането между половете и насърчаването на равенството в процесите на вземане на решения. Сред приоритетните области в доклада са също […]

Бургас създава гимназия по програмиране и изкуствен интелект

https://offnews.bg//obshtestvo/burgas-sazdava-gimnazia-po-programirane-i-izkustven-intelekt-671536.html

Професионална гимназия по програмиране и изкуствен интелект ще приема ученици в Бургас от следващата учебна година (2018/2019). 

Решението бе гласувано с единодушие от Общинския съвет по предложение на кмета Димитър Николов.

Училището ще бъде настанено в Техническата гимназия в "Меден рудник". Възпитаниците му ще изучават интензивно английски и немски език и програмиране в специалностите "Програмно осигуряване" и "Приложен програмист". Курсът на обучение е 5 години след завършен седми клас.

В настоятелството на училището са поканени представители на най-големите IT компании в България, част от които вече са приели.

Общинарите са писали и до световни гиганти като Аmazon, Google, Microsoft, Apple, Samsung с молба за методична и технологична подкрепа.

Комисията за конкуренция глоби "Мтел" за телевизионна услуга на "Близу"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/20/3100599_komisiiata_za_konkurenciia_globi_mtel_za_televizionna/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на "Мобилтел" ЕАД от 87 277 лв., които са 0.1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за 2016 г. Санкцията за компанията е в качеството й на правоприемник на "Близу медиа енд броудбенд" ЕАД. През 2015 г. мобилният оператор придоби кабелния.<br /><br />Производството в комисията е образувано по повод влязло в сила съдебно решение на Върховния административен съд. С него се отменя решение на...

Сметките на община Кюстендил са запорирани заради непоискан и неплатен ремонт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100598_smetkite_na_obshtina_kjustendil_sa_zaporirani_zaradi/?ref=rss


Сметките на община Кюстендил са запорирани заради иск на фирма, изпълнила ремонта в сградата на местната администрация след наводнение през 2009 г. По думите на кмета Петър Паунов обаче част от извършените ремонтни дейности не са били искани и затова общината не е платила.<br /><br />Според кмета до ситуацията се е стигнало, след като фирмата сама решила да удължи работите, а общината не е платила и са последвали дело и запор. Паунов разказа, че фирмата изпълнител претендира, че...

Минималната работна заплата става 510 лева

http://www.barometar.net/90120/

Минималната работна заплата ще стане 510 лв. от 1 януари 2018 г. Размерът й ще се повиши с 10,9% в сравнение с настоящата година, реши правителството. По-високият размер на минималната заплата ще мотивира търсещите работа и ще допринесе за намаляване на риска от бедност сред работещите. Увеличението й отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво […]

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2017-12-20.html

На 21 декември 2017 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Давян Груев“, Център се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Разлог посреща Нова година с уникалния спектакъл "Старчевата"

https://www.actualno.com/blagoevgrad/razlog-posreshta-nova-godina-s-unikalnija-spektakyl-starchevata-news_650565.html

Всяка година, на първи януари, Разлог се събужда от "звонци и тумбелци", зурни и тъпани. Старчевата е. Цял град и хиляди се готвят за този уникален празник, заради когото Разлог заслужено получи награда като град – пазител на традициите. Чаушето са подготвили костюмите, за да свети слънцето във всеки косъм. Грижливо са подбрали звонците – да изгонят злите сили от Разлог. Направили са „репетиция” с младите, които всяка година се присъединяват къ

Битият диджей: Полицаите ме ритаха по лицето

https://www.vesti.bg/bulgaria/bitiiat-didzhej-policaite-me-ritaha-po-liceto-6077425

Теди Джорджо отишъл в полицията да види негови познати, които били задържани, когато му казали да дава показания и последвало това

Членска карта на официалния фен клуб на "Челси" в България получи Красен Кралев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621788

Членска карта на официалния фен клуб на "Челси" в България получи Красен КралевМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев получи пожизнена членска карта на официалния фен клуб на „Челси“ в България от неговия председател Димитър Попов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.  Членовете на фенклуба бяха обещали на министър Кралев членска карта, когато той им връчи купата на 8-ия благотворителен

Люба Кулезич: Цветан Василев искаше да свали Борисов заради нетърпим рекет

https://www.actualno.com/politics/luba-kulezich-cvetan-vasilev-iskashe-da-svali-borisov-zaradi-netyrpim-reket-news_650489.html

Цветан Василев искаше да свали първото правителство на Бойко Борисов, защото положението от гледна точка "рекет” беше нетърпимо. Това каза телевизионната водеща и известен български журналист Люба Кулезич в интервю за Actualno.com, визирайки думи на банкера и неговата версия. "Олигарсите в България са политиците – всеки голям предприемач има такава политическа фигура, за да го пази”, каза още Василев, когато го интервюирах в Белград, спомни си Люба Кулезич

„Домейн Бойар“ отново бе избрана за Superbrand на виното

https://www.actualno.com/business/domejn-bojar-otnovo-be-izbrana-za-superbrand-na-vinoto-news_649849.html

За втора поредна година марката „Домейн Бойар“ бе избрана за Superbrand на виното. Престижното отличие бе връчено на тържествена церемония в Sofia Event Center. В България глобалната организация Superbrands раздава своите награди за брандинг за шести път. На събитието беше представено и шестото официално издание, описващо пътя към успеха и съвременните достижения на 37 от най-силните брандове в страната, както и значимостта на техните социално отговорни каузи. Присъдени бяха

Депутат от ГЕРБ напусна Народното събрание

https://www.actualno.com/politics/deputat-ot-gerb-napusna-narodnoto-sybranie-news_650564.html

Депутатът от ГЕРБ Ивайло Константинов напусна Народното събрание. Оставката му беше гласувана в началото на заседанието днес (20 декември). Решението на собственика на транспортната компания "Юнион Ивкони" беше анонсирано в писмена позиция, озаглавена "Изповедта на един бивш депутат", в която той обяснява мотивите си да се оттегли от парламента. "Повече от 20 години съм предприемач, обичам тази работа. Разбирам я. Искам да печеля, да губя, да поощрявам да наказвам, да

Гласът на волейбола се оплака от полицейско насилие

https://offnews.bg//volejbol/glasat-na-volejbola-se-oplaka-ot-politcejsko-nasilie-671537.html

Официалният водещ на мачовете на националния отбор по волейбол, председател на Общинския съвет в Дряново и президент на местния футболен Локомотив Тодор Георгиев, известен като диджей Теди Джорджо, се оплака, че е станал жертва на полицейско насилие.

Прокуратурата в Добрич образува досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда. Разследването тръгна, след като Тодор Георгиев се оплака публично, че е бит в местно полицейско управление. Според медицинските свидетелства, той е с комоцио и множество наранявания по тялото, включително счупени ребра, предаде NOVA.

Теди Джорджо отива в полицията в Добрич в неделя около 04:00 сутринта, за да се информира за свои познати, задържани при сбиване в заведение, където той е бил водещ. Твърди, че малко по-късно той също е задържан насила от полицаите и то пред свидетели. Твърди също, че е бит с бухалка.

Диджеят е настанен в болница „Света Анна” във Варна. От прокуратурата в Добрич са образували досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда от длъжностно лице. Привлечени обвиняеми засега няма.

Теди Джорджо си е направил изследване за наличие на алкохол и наркотични вещества, които според него ще покажат отрицателен резултат.

За втори път “Спортист на годината” стана Григор Димитров

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eazkGcU5MRY/

Тенисистът ГригорДимитров бе избран за “Спортист на годината” на България за 2017 година. Димитров не присъства на церемонията, тъй като се подготвя за наближаващия нов сезон в Маями, САЩ, но изпрати видео обръщение:  “Здравей, България. Исках да съм си вкъщи, за да си получа наградата, но в момента имам много тежки тренировки и се готвя с всички сили за новата годината. За мен означава много да бъда избран за втори път за “Спортист на годината” и се надявам да нямам контузии, за да мога да продължа да ви радвам.”

Отличието му получи неговата майка Мария. Тя също така прие от негово име и “Спортен Икар”. Димитров остави зад себе си сноубордиста Радослав Янков и гимнастичката Невяна Владинова. Тенисистът печели за втори път най-престижната класация за спорт в България след 2014 година.

За “Треньор на годината” беше отличена Весела Димитрова, която води националния ансамбъл по художествена гимнастика, а самият ансамбъл взе отличието за “Отбор на годината”.
“Спортист на България с увреждания” е Ружди Ружди (лека атлетика).

Топ 10 за “Спортист на годината” за 2017 година:

  1. Григор Димитров (тенис)
  2. Радослав Янков (сноуборд)
  3. Невяна Владинова (художествена гимнастика)
  4. Антъни Иванов (плуване)
  5. Даниел Асенов (бокс)
  6. Александър Везенков (баскетбол)
  7. Владимир Илиев (биатлон)
  8. Боян Петров (алпинизъм)
  9. Владимир Далаклиев (таекуондо)
  10. Тихомир Иванов (лека атлетика)

КЗК глоби „Мобилтел“ заради нелоялна конкуренция на „Близу“ *

https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/kzk-globi-mobiltel-zaradi-neloialna-konkurenciia-na-blizu--252506/

Кабелният оператор е предлагал бонус пакет със спортни програми за 12 или 18 месеца, но 6 месеца след промоцията пакетът е спрян

КЗК глоби „Мобилтел“ заради нелоялна конкуренция на „Близу“

https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/kzk-globi-mobiltel-zaradi-neloialna-konkurenciia-na-blizu-252506/

Кабелният оператор е предлагал бонус пакет със спортни програми за 12 или 18 месеца, но 6 месеца след промоцията пакетът е спрян

Старец загина при пожар в дома си във Варненско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621787

Старец загина при пожар в дома си във Варненско83-годишен старец загина при пожар в дома си във варненското село Засмяно. Инццидентът станал във вторник вечерта. Сигнал на тел. 112 е подаден около 22.20 часа от съседи, които видели пламъците. На мястото незаавно били изпратени противопожарни и спасителни екипи. Огънят бил овладян, но мъжът бил намерен мъртъв.

Косъм заковава Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621759

Косъм заковава Йоан Матев за убийството в Борисовата градинаКосъм заковава Йоан Матев като убиеца на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. Ножът на убийството бе захвърлен в шахта и престоя там над година преди братът на заподозрения - Марсел да разкрие къде е еуликата, пише "България днес" Въпреки че той бил изцяло в засъхнала кал, експерти откриил косъм от Георги по хладното оръжие.

Facebook затяга качването на лични снимки без позволение

http://www.moreto.net/novini.php?n=365800

Един от проблемите на Facebook е широката употреба на чужди снимки за създаването на фалшиви профили, както и качването на лични снимки на определени хора от техни недоброжелатели. Facebook иска да помогне на потребителите да имат по-добър контрол на своята онлайн идентичност чрез нова технология за лицево разпознаване.

Джип уби 10-годишно дете в пловдивското село Първенец

https://offnews.bg//112/dzhip-ubi-10-godishno-dete-v-plovdivskoto-selo-parvenetc-671535.html

При пътен инцидент тази сутрин в пловдивското село Първенец е загинало 10-годишно момиченце, съобщиха от пресцентъра на полицията в Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 8.00 часа.

По първоначални данни джип е блъснал 10-годишно момиченце с майка му. На място е загинало детето. 31-годишната майка е откарана в болница за медицинска помощ.

Роднини на семейството са реагирали и са нанесли побой на 56-годишният шофьор на колата. 

На място са екипи на Първо РУ, Специализирани полицейски сили и Пътна полиция.

Напрежението е овладяно, установен е единият от участниците в побоя. Местопроизшествието е запазено, причините и обстоятелствата около катастрофата се изясняват.

Разградската болница дала под наем единствената си линейка на таксиметрова фирма

https://www.actualno.com/razgrad/razgradskata-bolnica-dala-pod-naem-edinstvenata-si-linejka-na-taksimetrova-firma-news_650563.html

Единствената линейка, с която МБАЛ “Св. Иван Рилски“-Разград е разполагала, е била отдадена под наем на таксиметрова фирма от предишното ръководство. Така болницата сега плаща по 15 лв. наем за транспортиране на болни от едно отделение в друго на територията на болницата. Таксиметровата фирма пък й плаща 100 лв. месечен наем за линейката, като е задължена да я ползва само за превоз на пациенти. За превоз до други лечебни заведения се ползвали линейки на Центъра за спеш

Партиите се разбраха: Отменят мораториума върху новите лекарства за онкоболни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/partiite-se-razbraha-otmeniat-moratoriuma-vyrhu-novite-lekarstva-za-onkobolni-2068238

Следващата година Здравната каса да плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, подписан от всички парламентарни групи, е внесено в парламента.

Месеците от 2017 без декември на 3-то място сред най-топлите

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6621764

Месеците от 2017 без декември на 3-то място сред най-топлитеПериодът от януари до ноември тази година попадна в тройката на най-топлите месеци, откакто се водят наблюдения за времето и климата, съобщиха световните агенции. Те се позоваха на доклад на Световната метеорологична организация /СМО/ към ООН със седалище в Женева. "Първите 11 месеца на 2017-а са били трети в класацията на най-топлите,

Страхил Делийски: Отмяната на мораториума е точка за опозицията

http://www.cross.bg/deliiiski-strahil-tochka-1563743.html

/КРОСС/ Решението за лекарствата е "точка" за опозицията смята политолога Страхил Делийски. Той посочи, че не е сигурен дали ГЕРБ е отменил мораториума върху иновативните лекарства. "Ние знаем кой взима решенията, но не знаем как се взимат те и е много трудно да преценим къде е източникът на това решение", каза Делийски в предаването "Още от деня" по БНТ. "Когато диалогът в политиката е сведен до ниво да говорим на кого какво се е случило на близките, да има обвинения за загуба на човешкия облик, тогава няма как да няма такъв тип реакция. Това, което ясно наблюдаваме в третия мандат на Борисов е, че след всеки такъв конфликт имаме много бързо разрешаване с отказ съответно и стъпка назад по отношение на някаква ситуация", отбеляза социолога Евелина Славкова, която също бе гост в студиото. Страхил Делийски подкрепи мнението на Славкова, че стилът с отстъпването е начин на мислене за това как се прави политика. "В такива случаи това донякъде изглежда оправдано, но този принцип е проблематичен и може да създаде проблем в междуинституционалните отношения."  

Апарат за детска реанимация получи УМБАЛ Бургас от „Българската Коледа“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rEvD_IOKeJM/

Нов апарат, който помага на лекарите да проследяват насищането на органите и тъканите с кислород, а оттам и да сведат до минимум риска от увреждания при новородени в реанимация,  получи Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Мониторът за церебрална и соматична оксиметрия е дарение от благотворителната инициатива на президента „Българската Коледа“. Към момента в региона няма друга подобна апаратура. Освен монитора, от изданието на кампанията 2016/2017, Отделението по неонатология получи и инфузионна помпа. Стойността на двата апарата е около 33 000 лв.

„Българската Коледа“ нееднократно е подпомагала детските отделения на Бургаската болница. Благодарение на кампанията лекарите работят с последно поколение медицинска апаратура за изследвания и интензивно лечение. Миналата година пристигна и мобилен рентген, за да не се транспортират бебета в кувьози по етажите, а да се подлагат на изследването на място в интензивния сектор на отделението по неонатология.

Инициативата „Българската Коледа“ за тази година вече стартира.  Всеки, който иска да дари, може да го направи чрез SMS на номер 1117, чрез обаждане на 09001117 за фиксирани мрежи или чрез сайта – https://www.bgkoleda.bg.

Крайната десница стана незаобиколим фактор в Европа

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/20/3100578_krainata_desnica_stana_nezaobikolim_faktor_v_evropa/?ref=rss


Крайнодесните печелят терен в Европа още от първото десетилетие на века. Редица ключови избори потвърдиха през 2017 г. тази тенденция във Франция, Германия, Австрия и Холандия. Успехите на популистки, евроскептични и антиимигрантски партии ускоряват пренареждането на политическия пейзаж, но пораждат и търкания в самите тези формации.<br /><br />Шок след шок<br /><br />Крайнодесните партии постигнаха редица рекордни резултати, при все че не успяха да запишат нито една...

Окончателно: Отпада издаването на свидетелство за съдимост

https://offnews.bg//politika/okonchatelno-otpada-izdavaneto-na-svidetelstvo-za-sadimost-671533.html

С ремонт на над 60 закона отпадна издаването на свидетелството за съдимост на хартия. Целта е да се установи принципът на служебно събиране на информация за съдебния статус на физическото лице.

Това стана с промените в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, които минаха днес на второ четене в Народното събрание. 

Свидетелството за съдимост вече ще се издава по служебен път, с което се предвижда гражданите да дават 3,8 милиона лева по-малко годишно на държавната администрация. 

Отпадането на свидетелството за съдимост е една от мерките за намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите, което е сред основните приоритети в програмата за управление на правителството. 

Арестуваха певица от "Пуси Райът" за плакат срещу ФСБ

http://clubz.bg/62054-arestuvaha_pevica_ot_pusi_rajyt_za_plakat_sreshtu_fsb

Руската полиция арестува днес Мария Альохина от пънк групата "Пуси Райът", съобщиха медиите в Москва.

Певицата била задържана пред сградата на Федералната служба за сигурност (ФСБ), където разпънала плакат с надписа "Честит рожден ден, палачи".

Днес ведомството, добило печална слава в съветската епоха под името КГБ, чества 100 години от създаването си. На 20 декември 1918 г. е учредена Извънредната комисия (ЧК), оглавена от Феликс Едмундович Дзержински.

Служителите на ФСБ и днес с гордост наричатг себе си "чекисти". Такъв е бил и президентът Владимир Путин.

Заедно с Марина Альохина била активистката Олга Борисова. Тя успяла да се отдръпне. Альохина закрепила плаката към една от колоните на сградата. Тя била задържана заедно с двама фотографи.

Мария Альохина бе задържанапрез март 2012 г. заедно с още две певици от "Пуси Райът" - Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич. Трите бяха обвинени в хулиганство в московския храм "Христос Спасител" по време на организиран от тях пънк молебен.

Певиците се молиха на Исус Христос да освободи Русия и тях от Путин. Те обаче бяха обвинени в оскърбление на религиозните чувства. Трите бяха осъдени на по 2 г. в колония с общ режим. По-късно присъдата на Самуцевич бе заменена с условна.

“Eлектроразпределение Юг” с готовност за реакция по време на предстоящите празници

http://www.cross.bg/elektrorazpredelenie-vreme--1563742.html

/КРОСС/ Общо 75 дежурни екипа на „Eлектроразпределение Юг" (част от EVN България) са в готовност да реагират при необходимост от отстраняване на евентуални аварии по време на предстоящите коледни и новогодишни празнични дни. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника при извънредни ситуации, както и да активира специален кризисен щаб. „Eлектроразпределение Юг" ще отдели внимание също и на местата, където по празниците се събират повече хора - зимни курорти, туристически центрове, вилни зони и др. Както всяка година, дружеството няма да извършва планови ремонти дейности по време на официалните почивни дни. Такива ще бъдат извършвани само в случай на спешна необходимост с цел гарантиране сигурността на доставките. Като част от текущата подготовка за работа през зимата дружеството е доставило по места техника, инструменти и материали с оглед осигуряване на авариен резерв. В това число влиза и доставка на специализирана механизация - високопроходими автомобили, автовишки, моторни шейни, както и АТВ за труднодостъпните райони. Дежурните екипи поддържат връзка с денонощно функциониращите два специализирани диспечерски центъра на „Eлектроразпределение Юг" за управление на електроразпределителната мрежа. В случай на прекъсване на снабдяването клиентите могат да ни сигнализират на специализираната денонощна линия за повреди 0700 1 0007. При избиране на тел

Цените на петрола продължават да растат, макар и слабо

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-растат-макар-и-слабо_l.a_i.755079_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa пpoдължaвaт дa pacтaт и в cpядa нa фoнa нa cпpeния пopaди peмoнт тpъбoпpoвoд Fоrtіеѕ и нaмaлявaнeтo нa зaпacитe oт cypoвинaтa в...

Нинова за мораториума: Една голяма грешка ще бъде поправена

https://www.actualno.com/politics/ninova-za-moratoriuma-edna-goljama-greshka-shte-byde-popravena-news_650555.html

Не е важно дали БСП или ГЕРБ са предложили отпадане на мораториума върху лекарствата, най-важен е резултатът, който удовлетворява болните. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след Председателски съвет на Народното събрание, където бе обсъдено включването в дневния ред предложението за отпадане на мораториума върху лекарствата за онкоболните. Тя поясни, че точката ще бъде включена като първа в утрешната програма за работа на Народното събрание. „Предложението, което вкарахме вчер

Гуардиола предупреди феновете, че "Сити" няма да спечели четири купи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/20/3100591_guardiola_predupredi_fenovete_che_siti_niama_da/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър сити" Хосеп Гуардиола заяви, че привържениците на отбора не бива да имат очаквания за спечелване на четири купи през сезона. Думите му дойдоха след класирането за полуфиналите в Купата на лигата.<br /><br />"Гражданите" се наложиха с дузпи срещу "Лестър", като важна роля имаше вратарят Клаудио Браво.<br /><br />"Забравете. Това няма да се случи", каза Гуардиола на въпрос дали "Манчестър сити" може...

Мъж загина при пожар във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=365797

Възрастен мъж е загинал при пожар в дома си в село Засмяно, съобщиха от варненската полиция за Moreto.net. Сигнал за лумналия огън в частна къща е подаден около 22 ч. снощи. На място пристигнали огнеборци, които потушили пламъците.

Партиите се разбраха за отпадане на мораториума за лекарствата

https://frognews.bg/novini/partiite-razbraha-otpadane-moratoriuma-lekarstvata.html

Парламентарните партии се разбраха за отпадане на мораториума върху новите лекарства. Това стана след извънреден председателски съвет в парламента. Още утре на две четения, поправката ще бъде коригирана.

Цветанов: Успокоихме онкоболните - няма да допуснем да не бъдат лекувани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621757

Цветанов: Успокоихме онкоболните - няма да допуснем да не бъдат лекуваниВажно е, че успокоихме онкоболните - по-добре да направим компромис и да се върнем назад, когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти след Председателски съвет на Народното събрание, предаде  „Фокус“.

Лондонско кафе сервира "Селфичино"

http://www.cross.bg/londonsko-pravi-kafe-1563741.html

/КРОСС/ Лондонско кафе прави селфита върху капучино. Специална машина взима снимка на клиента и прави нейна проекция върху пяната на напитката. Дори са измислили дума за новия деликатес - селфичино. Чрез специално приложение клиентът може да прати снимката си предварително, за да го чака селфичиното, когато стигне в заведението. Снимката се изобразява с безвредна боя за храни и спокойно може да бъде консумирана, казват от кафенето. Цената на селфчиното е около 13 лева, което е сравнително скъпа напитка дори за високия стандарт на Лондон.  

Ето кои са най-лошите пароли за 2017 г.

https://www.vesti.bg/tehnologii/eto-koi-sa-naj-loshite-paroli-za-2017-g-6077419

Твърде много хора използват тези пароли, които са елементарно препятствие за повечето хакери

Годишен хороскоп за 2018 година - Овен

https://www.actualno.com/curious/godishen-horoskop-za-2018-godina-oven-news_650507.html

Новата 2018 година ще донесе съществени промени за представителите на знака Овен. Още в самото начало на периода ви очакват съществена промяна в жизнените обстоятелства, любовни изненади и промяна в служебното положение с положителен знак. Достатъчно е само да бъдете изпълнени с правилното отношение и съответните действия, които да го подкрепят, за да се случат нещата по най-добрия за вас начин. Периодът до средата на февруари ще бъде белязан от сравнително спокойствие. Довършете ако е останало

Полицейските протести продължават предколедно по границите

http://www.moreto.net/novini.php?n=365771

Исканията на синдикалните организации в МВР не са изпълнени и те ще продължат с демонстрациите, стана ясно днес, след като по-рано през деня ръководството на силовото ведомство се разбраха за увеличение на заплатите в размер на около 60 лв.

Преглед на икономическите теми в печата, 20 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-20-декември_l.a_i.755078_at.1.html

"Kaĸвo щe cпeчeлим oт влизaнeтo в eвpoзoнaтa" Дpyгa тeмa, ĸoятo пpoтивницитe нa пpиcъeдинявaнeтo ĸъм Eвpoзoнaтa изтъĸвaт, e имeннo във вpъзĸa c...

Не бързайте с антибиотика при ангина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6620379

Не бързайте с антибиотика при ангинаТой е наложителен само при доказана бактериална инфекция в гърлото Проф. д-р Румен Бенчев е специалист по оториноларингология с повече от 20-годишен стаж. Председател е на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия. Проф. Бенчев, през есенно-зимния сезон едно от най-честите заболявания са ангините.

Експерт: Крайно време е да се въведе единен стандарт за размера на жилищата

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/ekspert-kraino-vreme-e-da-se-vyvede-edinen-standart-za-razmera-na-jilishtata-252499/

Българското законодателство не регламентира какво е завършен апартамент, коментира д-р Кристиян Вълчев от Икономическия университет във Варна

Дете загина, прегазено от джип в пловдивско село

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100587_dete_zagina_pregazeno_ot_djip_v_plovdivsko_selo/?ref=rss


Дете на 10 години е загинало, след като е било прегазено в пловдивското село Първенец, съобщи агенция "Фокус.<br /><br />Инцидентът е станал към 8 часа тази сутрин. Според първоначалната информажия джип е блъснал 10-годишното момиче и майка му. Детето е загинало на мясот, а майката е откарана в болница.<br /><br />Непосредствено след произшествието роднини на загиналото дете са нападнали и били шофьора на джипа – мъж на 56 години. Наложило се е освен екип на...

Засегнатите от фалиралия туроператор ще получат парите си от застраховка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621746

Засегнатите от фалиралия туроператор ще получат парите си от застраховка Наличието на застраховка професионална отговорност на обявилия прекратяване на дейността си туроператор "София тур и Холидей" ЕООД ще даде възможност на засегнатите потребители да получат обратно парите си за неосъществените пътувания. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на

Държавата не може да се управлява по мутренски – каквото е казал главатарят – това

http://www.transmedia.bg/2017/12/20/%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d1%83/

„Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) е орган, който незабавно трябва да бъде закрит, както и Специализираният съд“, това коментира лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева в студиото на Би Ти Ви.

„Когато ви управляват хора, които се държат от чужбина с всевъзможни факти от тяхната близка и далечна биография, това означава, че решенията в държавата се вземат в чужд интерес”, продължи Дончева.

По думите й държавата не може да се управлява по мутренски – каквото е казал главатарят – това.

А Нинова (лидерът на БСП Корнелия Нинова – бел.ред) защо няма да каже нищо за КОНПИ, за да не я нагази и нея ли? Начинът, по който се третира държавата, е ужасен”, добави Дончева.

„Нинова трябва да взема категорична позиция. Не ме интересува дали има проблеми с вътрешната си опозиция, или не. Като лидер на опозицията, трябва да демонстрира политически възгледи и дейност, която съответства на тези възгледи. Когато хвана политици, които нямат възгледи и които се интересуват единство от това на кой стол седят и докога ще седят, това ме изпълва с тъга (…)”, каза още Дончева.

„За БСП е драма въпросната приватизация, защото тя (Нинова – бел.ред.) е не просто участник в приватизацията, а е участник в разбойническо-ментраджийска приватизация на няколко външнотърговски дружества”, смята Дончева.

„Помня депутатите на СДС, които искаха да вземат една автогара – на София окръг, и ги удариха през ръцете с наказателно дело, защото тя не била отредена за тях. Помня как казаха, че Надежда Михайлова – външен министър, не може да вземе гаража на ЦК за мъжа си, защото това не е за нея… Е как тогава една следователчица от едно софийско районно управление и нейният мъж могат да вземат три външнотърговски дружества… Как, че не се сещам? Освен като изключително доверени хора, ама не само на СДС, а на Първо главно управление и на някои други, които бяха намесени в тази работа”, добави Дончева.

„Не може да има държавен орган, който беззаконничи. Може ли нещо да мине три пъти на съд и после да се появява КОНПИ и казва: какво ни интересува съдът? Това е измислен орган, на който на първо време трябва да бъде забранено да блокира стотици пъти по-големи суми, отколкото ще претендира. Ако претендират 5000 лв., да не правят запори за 500 000 лв. – иначе е рекетиране на противниците”, коментира Дончева ситуацията около КОНПИ и издателя на „Дневник” и „Капитал” Иво Прокопиев.

 

Дончева  коментира и отпадането на мораториума за скъпите нови лекарства за онкоболни. По думите й цялата тази история е показателна за дилетанския начин, по който се вземат решенията у нас.

„Никоя здравна система не може да покрива единствено парите на тежко болните, това е въпрос на пари, а не на права. Всеки от нас има близки хора, болни от рак. Но има още много болести, които трябва да бъдат лекувани. Има хиляди пъти повече хора, които в дълбоката провинция си умират вкъщи, без дори да могат да стъпят в болницата – имаме 10 – 15 болници в областни градове, които са за закриване.

Решението за отпадането на мораториума е доминация на пиара над здравия разум”, коментира Дончева.

 

Татяна Дончева: КОНПИ и Специализираният съд трябва да бъдат закрити

http://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-konpi-i-spetsializiraniyat-sad-tryabva-da-badat-zakriti-news273289.html

”Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) и Специализираният съд незабавно трябва да бъде закрити", коментира лидерът на ”Движение” 21 Татяна Дончева.   ”Не може да има държавен орган, който беззаконничи (…) Може ли нещо да мине три пъти на съд и после да се появява КОНПИ и казва: какво ни интересува съдът? Това е измислен орган, на който на първо време трябва да бъде забранено да блокира стотици пъти по-големи суми, отколкото ще претендира. Ако претендират 5000 лв., да не правят запори за 500 000 лв. – иначе е рекетиране на противниците”, коментира Дончева ситуацията около КОНПИ и съиздателя на ”Дневник” и ”Капитал” Иво Прокопиев.   Миналата седмица Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) съобщи, че е поискала и получила от Бургаския окръжен съд запор над имущество на Прокопиев на базата на становището си, че сключената през 1999 г. сделка за приватизацията на дружеството "Каолин" е незаконна.    Тя добави, че ”държавата не може да се управлява по мутренски – каквото е казал главатарят”.   ”Когато ви управляват хора, които се държат от чужбина с всевъзможни факти от тяхната близка и далечна биография, се вземат решения в чужд интерес”, посочи Дончева пред бТВ.    Татяна Дончева каза още, че лидерката на БСП Корнелия Нинова трябва да взима категорични позиции.   ” Не ме интересува дали има проблеми с вътрешната си опозиция, или не. Като лидер на опозицията, трябва да демонстрира политически възгледи и действия (…)”, добави тя.   ”Нинова е участник в разбойническо-ментраджийска приватизация”, смята Дончева.   Във връзка с отпадането на мораториума за скъпите нови лекарства, Дончева смята, че е показателен за дилетанския начин, по който се вземат решенията у нас.   ”Никоя здравна система не може да покрива парите на тежко болните, това е въпрос на пари, а не на права (…) Всеки от нас има близки хора, болни от рак. Но има още много болести, които трябва да бъдат лекувани. Има хиляди пъти повече хора, които в дълбоката провинция си умират вкъщи, без дори да могат да стъпят в болницата – имаме  15 болници в областни градове, които са за закриване”, каза тя.   ”Един месец говорят за тоя мораториум и никой не обяснява в какво се състои проблемът – а проблемът е да не вземат хронично и онкоболните 2/3 от тази сума, а хиляди хора да умират в дома си… Решението за отпадането на мораториума е доминация на пиара над здравия разум", коментира Дончева.

В тресавището на глупостта: забранява ли Европа кръщенетата?

http://clubz.bg/62053-v_tresavishteto_na_glupostta_zabranqva_li_evropa_kryshtenetata

България дава повече на ЕС, отколкото получава

Брюксел ни отнема розовите домати

ЕК забранява детските приказки

Европейският съд погва кръщаването на деца

ЕС забранява снежните човеци - били расизъм

 

Европейският парламент припомни в българския си профил в туитър някои от най-популярните митове и откровени лъжи по адрес на институцията през 2017 г.

"Краят на годината е време за обобщения и класации. Тази година решихме да в този период да припомним най-популярните ни видеа за 2017 г. Едно от тях е за митове за ЕС и членството на България, с които продължаваме да се сблъскваме", пишат от ЕП.

 

 

А отговорите на горните 5 са ясни: България е получила 13,5 млрд евро, а е внесла 3,5 млрд. Брюксел е разгледал и отхвърлил проект за сертифициране на различни видове домати. ЕП и ЕК никога дори не са обсъждали детски приказки или книги или снежни човеци. ЕСПЧ никога не е имал решение по повод кръщенета.

"Проверявайте източниците на информация, внимавайте какво четете и НЕ вярвайте на фалшиви новини", завършват от ЕП.

Данъчната реформа на Тръмп е на косъм да бъде приета

https://www.investor.bg/sasht/337/a/danychnata-reforma-na-trymp-e-na-kosym-da-byde-prieta-252504/

Сенатът одобри данъчната реформа с крехко мнозинство, но законопроектът трябва да бъде гласуван още веднъж в Камарата на представителите

Франция спира добива на петрол и газ от 2040 г.

http://www.cross.bg/frantziya-goriva-petrol-1563740.html

/КРОСС/ Френският парламент окончателно прие закон за прекратяване на добива на петрол и природен газ в страната от 2040 г., предаде "Франс прес". За да конкретизира обещанието на президента Еманюел Макрон "да извади Франция от изкопаемите горива" (петрол, газ, въглища), законът предвижда повече да не се издават разрешителни за експлоатиране на петрол и газ, а съществуващите концесии за добив няма да се подновят след 2040 г. "Пише се краят на изкопаемите горива, а парламентът пише първата му страница", изрази задоволство министърът на екологичния преход Никола Юло след гласуването. Той добави, че текстът трябва да бъде придружен от заложени цели за намаляване на потреблението на изкопаеми горива. Недоволство у неправителствените организации предизвика приемането на две изключения в закона. Първо, производството ще може да продължи и след 2040 г., ако компанията, притежаваща разрешително, не е покрила разходите си по предварителни проучвания. Второ, ще може да продължи добивът на сяра в Лак, Югозападна Франция.  

Учени: Хиперактивността на мозъчни зони е свързана със заекването

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6621741

Учени: Хиперактивността на мозъчни зони е свързана със заекванетоУчени от института за когнитивни изследвания и невронауки "Макс Планк" в Лайпциг и Медицинския институт към университета в Гьотинген установиха, че дефекти в говора са предизвикани от десинхронизираното функциониране на някои рецептори в двете полукълба на мозъка, съобщи Лайф. При това едното полукълбо на мозъка у хората,

Над 2/3 от чехите и словаците все още не одобряват разпадането на Чехословакия

https://www.actualno.com/europe/nad-23-ot-chehite-i-slovacite-vse-oshte-ne-odobrjavat-razpadaneto-na-chehoslovakija-news_650549.html

В навечерието на 25-та годишнина от обявяването на отделянето на Словакия от Чехословакия (1 януари 1993 г.), голяма част от словаците смятат, че през бурната 1992 г. е трябвало да бъде взето предвид мнението им за разпадането на Чехословакия – чрез организирането на референдум. Това пише вестник The Slovak Spectator. Настроенията в съседната Чешка република не са по-различни. Проучване на общественото мнение от месец октомври показва, че по-голямата част от хората в двете страни се

Утвърден е проектозакон за ратифициране на Договора за приятелство и добросъседство на Македония с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621740

Утвърден е проектозакон за ратифициране
на Договора за приятелство и добросъседство на Македония с България Македонският вестник "Вечер" съобщава, че е утвърден проектозакон за ратифициране на Договора за приятелство и добросъседство с България и той ще бъде внесен днес в парламента. Това е съобщил вчера говорителят на правителството Миле Бошняковски в профила си в Туитър. Договорът бе подписан на 1 август в Скопие от премиерите на двете държави Зоран

Парламентът ще отмени мораториума върху новите лекарства за онкоболни

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/20/3100570_parlamentut_shte_otmeni_moratoriuma_vurhu_novite/?ref=rss


От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, ще бъде отменен със спешна актуализация на бюджета на касата в парламента утре. Около това решение се обединиха всички политически партии по време на заседанието на председателския съвет на Народното събрание тази сутрин.<br /><br />До отмяната на параграф 6, с който се въвеждаше забраната...

Партиите се разбраха за отпадане на лекарствения мораториум

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-moratorium-26708006

Предложението за отпадане на мораториума върху плащането на иновативни лекарства за онкоболни ще бъде разгледано на утрешното заседание на Народното събрание.

Нинова: По Коледа стават чудеса – всички групи ни подкрепиха за бюджета на НЗОК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621739

Нинова: По Коледа стават чудеса – всички групи ни подкрепиха за бюджета на НЗОК„Много сме щастливи заради пациентите, че нашето предложение за актуализация на бюджета на НЗОК и отпадането на мораториума върху лекарствата, бе подкрепено от всички парламентарни групи и ще бъде подписано от всички председатели на парламентарни групи. Една огромна грешка ще бъде поправена и хората ще получат възможност за лечение и надежда за

40 години от подвига на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта

http://www.moreto.net/novini.php?n=365794

Днес се навършват 40 години от първото околостветско пътешествие с яхта на българин, припомня Moreto.net. Героят е капитан Георги Георгиев, на когото днес е кръстена крайбрежната алея в морската столица. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград.

Мораториумът върху лекарствата отпада

http://www.cross.bg/moratoriyma-nzok-byudzheta-1563755.html

/КРОСС/ След извънреден председателски съвет партиите се обединиха и единодушно решиха мораториумът за новите лекарства да отпадне. Още утре на две четения, "грешката" разбунила духовете на пациентите, ще бъде коригирана. От ДПС припомниха, че нееднократно са предлагали спорния параграф 6 да отпадне. БСП пък изразиха задоволство, че най-накрая е постигнато съгласие. Герберите изтъкнаха, че с отпадането на параграф 6 от бюджета на НЗОК, правителството е нямало да допусне нито един пациент да остане без лечение, предава news.bg. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че на съвета е благодарил на колегите си от останалите партии, че са променили решението си за мораториума. Седем пъти, по думите му, формациите е гласували против предложението на партията му да няма такава забрана за финансиране на нови медикаменти. Още на 15 ноември ДПС са настоявали да няма такъв мораториум. Иначе по мнението му днешната власт работи по формулата "проби-грешки". Консенсус имало само по поправката на грешките, а иначе се управлявало с диктат. Соцлидерът Корнелия Нинова е доволна за тази победа на пациентите. Още утре промяната ще е факт, отчете тя. Има резерви в бюджета на НЗОК, категорична е Нинова. Радвам се, че има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена, изтъкна червеният водач. Цветан Цветанов също е доволен, че партиите единни са решили да отпадне мораториума

Прекратиха пълномощията на депутата от ГЕРБ Ивайло Константинов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621736

Прекратиха пълномощията на депутата от ГЕРБ Ивайло КонстантиновПарламентът прекрати пълномощията на народния представител Ивайло Константинов по негово желание. Той беше депутат от Кюстендил, избран с листата на ПП ГЕРБ, предаде

Корнелия Нинова: Всички групи подкрепиха предложението ни

http://www.cross.bg/grypi-ninova-vsichki-1563739.html

/КРОСС/ „Много сме щастливи заради пациентите, че нашето предложение за актуализация на бюджета на НЗОК и отпадането на мораториума върху лекарствата, бе подкрепено от всички парламентарни групи и ще бъде подписано от всички председатели на парламентарни групи. Една огромна грешка ще бъде поправена и хората ще получат възможност за лечение и надежда за живот. Внесохме това предложение от името на „БСП за България" още вчера. Няма нужда от спор кой пръв и кой втори. Тук важното е здравето на българите и сме щастливи, че с тази поправка ще го гарантираме", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след председателски съвет в парламента.

Grand Mall изпраща една успешна година и посреща Новата 2018 с големи планове

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/grand-mall-izprashta-edna-uspeshna-godina-i-posreshta-novata-2018-s-golemi-planove-252474/

Най-големият търговски център във Варна обогатява своя бизнес профил с офис сграда по стандартите на международен клас А+ и с бизнес хотел

КЗП: Засегнатите от фалита на "София тур и Холидей" ще бъдат обезщетени

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kzp-zasegnatite-ot-falita-na-sofiia-tur-i-holidei-shte-bydat-obezshteteni-252503/

Има нелоялни търговски практики при най-активното пазаруване по празниците, предупреди Димитър Маргаритов

Дар за гостите на европредседателството: Книга с истории за БГ корупцията

https://offnews.bg//obshtestvo/dar-za-gostite-na-evropredsedatelstvoto-kniga-s-istorii-za-bg-koruptc-671526.html

Избрани статии от трите издания на "Черната книга на правителственото разхищение в България", издавана от Фондация за свободата "Фридрих Науман", ще бъдат преведени на английски език. Целта е историите за българската корупция да достигнат до повече от еврочиновниците, идващи у нас за председателството на ЕС между януари и юни догодина.

Това заявява директорът за Югоизточна Европа на фондацията Даниел Кадик в предговора на новото издание на книгата, чиято премиера бе снощи.

"Организациите, стоящи зад тази инициатива, ще продължат да представят на публичното внимание истории за пропилени средства на българските данъкоплатци и няма да спрат да питат: "Как е възможно това?", пише Кадик в експозето на книгата, в която са включени поредица от фрапантни случаи.   

В "Черна книга на правителственото разхищение в България 2017" са събрани статии за неуважение към данъкоплатците. В някои от случаите става дума за обикновено прахосничество - харчене на значителни средства, без това да е необходимо. В други сме свидетели на безотговорност от страна на чиновници, която води до некачествено изпълнение и протакане. Има и истории, които оставят усещането за умишлено прахосничество в интерес на определени лица.

Целта на изданието е повече хора да започнат активно да следят как общините и държавата изразходват техните пари.

Водещата история в "Черна книга 2017" е "Как си построихме (електронна) бюрокрация за 200 милиона" на журналиста от dnevnik.bg Георги Ангелов. Историята е за похарчените до момента пари за електронно управление, които са сред най-ярките доказателства за поговорката, че когато не знаеш къде отиваш, със сигурност стигаш другаде.

Лилия Цачева от Клуб Z е автор на статията "Национален дворец на разхищението". В нея се описва как ремонтът на НДК се превърна в символ на безотговорното и непрозрачно харчене на парите на данъкоплатците.

Историята "Приказка за 4 милиона и 6 маймуни" е за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Там първите 4 милиона вече бяха похарчени, но срещу тях данъкоплатците не получиха площади, сцени или зали, а недовършен зоопарк с шест стари маймуни.

"Безплатно" саниране. Я пак?!" е история на Мариета Димитрова за града първенец по лепенето на топлоизолации - Благоевград. Оказва се, че ремонтът на някои от сградите излиза двойно по-скъп, отколкото на други, има оплаквания за лошо качество, гарнирани с обвързаност на фирмите изпълнители с местната власт.

С цели три истории в новата книга участва журналистът от кореспондентското бюро на dnevnik.bg във Варна Спас Спасов. Те са "Как 1 милион изчезна в кофи за боклук", "Евтини апартаменти? Има, но не за вас" и "Изпараването на стадионите във Варна", в която се описва как по една и съща схема общината в морската столица остава без стадионите "Юрий Гагарин" и "Спартак"- печелят частни компании, а данъкоплатците се разделят със собствеността си.

"Калиакра" - щета за стотици милиони" е история на Атанас Чобанов от "Биволъ" за една все по-набъбваща сметка за плащане. България бе осъдена от ЕС за това, че е допуснала незаконно изграждане на шест ветропарка, които пък получават щедри субсидии като производители на зелена енергия. 

"Досетливите роднини на кмета" на Вилхелма Дурева е една голяма история от малка община. Оказва се, че близка на кмета на Септември си купува много евтино парче земя, което по-късно продава на общината. Само че 115 пъти по-скъпо. Вилхелма Дурева е автор и на още една история от книгата "Джаджите" за зелена зона. Малки, но двойно по-скъпи", която е за прахосничество на Столичния общински съвет.

Статията "Ремонтът на "Дондуков". Как не се прави" разказва една сага с 9-годишна давност, резултатът от която никак не впечатлява столичани. Тя обяснява в детайли неспособността на Столична община да управлява уличните ремонти в интерес на гражданите и събира в основните проблеми на едно място - фаворизиране на определени фирми, некачествено изпълнение, неспазване на срокове.

"Разораната нива на Русе" е друга история от дългия списък с безобразия със стадиони в страната. Ремонтът е извършен, парите похарчени, само да не завали! В "Черната книга" има и още една русенска история - "За милион и половина". Толкова пари на европейските данъкоплатци похарчи Асоциацията на дунавските общини, за да се подготви някой ден да изработи карта на разпространението на комарите. Поръчката е спечелена по доста съмнителен начин, а парите - хвърлени на вятъра.

Историята на журналиста от Нова телевизия Марин Николов "Евросубсидии: За мама, за татко, а защо не и за дъщерята" е за роднинско разпределение на земеделските евросубсидии - класическа далавера.

"Системата БДЖ: Едни ще унищожим, други ще позлатим" е статия на журналиста от OFFNews Светослав Метанов. В нея се разказва как държавните регулатори се намесват грубо на жп пазара - подкрепят една компания и разчистват всичките ѝ конкуренти. Така парите на данъкоплатците, с които БДЖ плаща обществените си поръчки, няма къде да отидат и отиват точно при този, при когото трябва.

В новата "Черна книга" има и една история с продължение "Ще се откаже ли държавата от контрола си върху медиите" на журналиста от "Капитал" Весислава Антонова. В нея се разказва как парите от европейските програми за медии всъщност се използват за подчиняването им на принципа "Слушкаш - папкаш, не слушкаш - не папкаш".

Дар за гостите на европредсетателството: Книга с истории за БГ корупцията

https://offnews.bg//obshtestvo/dar-za-gostite-na-evropredsetatelstvoto-kniga-s-istorii-za-bg-koruptc-671526.html

Избрани статии от трите издания на "Черната книга на правителственото разхищение в България", издавана от Фондация за свободата "Фридрих Науман", ще бъдат преведени на английски език. Целта е историите за българската корупция да достигнат до повече от еврочиновниците, идващи у нас за председателството на ЕС между януари и юни догодина.

Това заявява директорът за Югоизточна Европа на фондацията Даниел Кадик в предговора на новото издание на книгата, чиято премиера бе снощи.

"Организациите, стоящи зад тази инициатива, ще продължат да представят на публичното внимание истории за пропилени средства на българските данъкоплатци и няма да спрат да питат: "Как е възможно това?", пише Кадик в експозето на книгата, в която са включени поредица от фрапантни случаи.   

В "Черна книга на правителственото разхищение в България 2017" са събрани статии за неуважение към данъкоплатците. В някои от случаите става дума за обикновено прахосничество - харчене на значителни средства, без това да е необходимо. В други сме свидетели на безотговорност от страна на чиновници, която води до некачествено изпълнение и протакане. Има и истории, които оставят усещането за умишлено прахосничество в интерес на определени лица.

Целта на изданието е повече хора да започнат активно да следят как общините и държавата изразходват техните пари.

Водещата история в "Черна книга 2017" е "Как си построихме (електронна) бюрокрация за 200 милиона" на журналиста от dnevnik.bg Георги Ангелов. Историята е за похарчените до момента пари за електронно управление, които са сред най-ярките доказателства за поговорката, че когато не знаеш къде отиваш, със сигурност стигаш другаде.

Лилия Цачева от Клуб Z е автор на статията "Национален дворец на разхищението". В нея се описва как ремонтът на НДК се превърна в символ на безотговорното и непрозрачно харчене на парите на данъкоплатците.

Историята "Приказка за 4 милиона и 6 маймуни" е за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Там първите 4 милиона вече бяха похарчени, но срещу тях данъкоплатците не получиха площади, сцени или зали, а недовършен зоопарк с шест стари маймуни.

"Безплатно" саниране. Я пак?!" е история на Мариета Димитрова за града първенец по лепенето на топлоизолации - Благоевград. Оказва се, че ремонтът на някои от сградите излиза двойно по-скъп, отколкото на други, има оплаквания за лошо качество, гарнирани с обвързаност на фирмите изпълнители с местната власт.

С цели три истории в новата книга участва журналистът от кореспондентското бюро на dnevnik.bg във Варна Спас Спасов. Те са "Как 1 милион изчезна в кофи за боклук", "Евтини апартаменти? Има, но не за вас" и "Изпараването на стадионите във Варна", в която се описва как по една и съща схема общината в морската столица остава без стадионите "Юрий Гагарин" и "Спартак"- печелят частни компании, а данъкоплатците се разделят със собствеността си.

"Калиакра" - щета за стотици милиони" е история на Атанас Чобанов от "Биволъ" за една все по-набъбваща сметка за плащане. България бе осъдена от ЕС за това, че е допуснала незаконно изграждане на шест ветропарка, които пък получават щедри субсидии като производители на зелена енергия. 

"Досетливите роднини на кмета" на Вилхелма Дурева е една голяма история от малка община. Оказва се, че близка на кмета на Септември си купува много евтино парче земя, което по-късно продава на общината. Само че 115 пъти по-скъпо. Вилхелма Дурева е автор и на още една история от книгата "Джаджите" за зелена зона. Малки, но двойно по-скъпи", която е за прахосничество на Столичния общински съвет.

Статията "Ремонтът на "Дондуков". Как не се прави" разказва една сага с 9-годишна давност, резултатът от която никак не впечатлява столичани. Тя обяснява в детайли неспособността на Столична община да управлява уличните ремонти в интерес на гражданите и събира в основните проблеми на едно място - фаворизиране на определени фирми, некачествено изпълнение, неспазване на срокове.

"Разораната нива на Русе" е друга история от дългия списък с безобразия със стадиони в страната. Ремонтът е извършен, парите похарчени, само да не завали! В "Черната книга" има и още една русенска история - "За милион и половина". Толкова пари на европейските данъкоплатци похарчи Асоциацията на дунавските общини, за да се подготви някой ден да изработи карта на разпространението на комарите. Поръчката е спечелена по доста съмнителен начин, а парите - хвърлени на вятъра.

Историята на журналиста от Нова телевизия Марин Николов "Евросубсидии: За мама, за татко, а защо не и за дъщерята" е за роднинско разпределение на земеделските евросубсидии - класическа далавера.

"Системата БДЖ: Едни ще унищожим, други ще позлатим" е статия на журналиста от OFFNews Светослав Метанов. В нея се разказва как държавните регулатори се намесват грубо на жп пазара - подкрепят една компания и разчистват всичките ѝ конкуренти. Така парите на данъкоплатците, с които БДЖ плаща обществените си поръчки, няма къде да отидат и отиват точно при този, при когото трябва.

В новата "Черна книга" има и една история с продължение "Ще се откаже ли държавата от контрола си върху медиите" на журналиста от "Капитал" Весислава Антонова. В нея се разказва как парите от европейските програми за медии всъщност се използват за подчиняването им на принципа "Слушкаш - папкаш, не слушкаш - не папкаш".

Дончева: КОНПИ и Специализирания съд трябва да бъдат закрити

https://frognews.bg/politika/doncheva-konpi-spetsializiraniia-sad-triabva-badat-zakriti.html

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) и Специализираният съд трябва да бъдат незабавно закрити. Не може да има държавен орган, който беззаконничи. Това заяви лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева.

Дончева: КОНПИ и Специализирания съд трябва да бъдат закрити

https://frognews.bg/novini/doncheva-konpi-spetsializiraniia-sad-triabva-badat-zakriti.html

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) и Специализираният съд трябва да бъдат незабавно закрити. Не може да има държавен орган, който беззаконничи. Това заяви лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева.

Де да бяха депутатите маймуни

https://www.actualno.com/viewpoint/de-da-bjaha-deputatite-majmuni-news_650437.html

Президентът Румен Радев оприличил депутатите на маймуни заради това, че им казал, че са загубили човешкия си облик като отхвърлиха ветото му върху мораториума за нови лекарства и иновативни терапии. Това написа моят колега Валентин Стоев в своя гледна точка. "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш" - това е основният принцип, от който се води Actualno.com при публикуването на коментарни материали. Тъй като, обаче, и аз имам право д

Джип уби 10-годишно дете, роднините нападнаха шофьора

https://www.actualno.com/crime/djip-ubi-10-godishno-dete-rodninite-napadnaha-shofiora-news_650547.html

Шофьор на джип е прегазил и убил 10-годишно момиченце тази сутрин в пловдивското село Първенец. Роднини на детето са го пребили. Инцидентът е станал около 8 часа в ромската махала на селото, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив. Момиченцето е било с майка си, когато е пометено от джипа, управляван от 56-годишен мъж от село Брестовица. То е загинало на място. Майката е изпаднала в шок и е откарана от екип на Спешна помощ в болница. Близки на семейството на прегазеното дете са преби

12 жертви при катастрофа на туристически автобус в Мексико

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mexiko-26707888

Дванайсет души загинаха и 18 бяха ранени вчера в мексиканския щат Кинтана Роо, когато туристически автобус излезе от пътя и се преобърна.

Конгресът на САЩ гласува мащабна данъчна реформа

http://econ.bg/Новини/Конгресът-на-САЩ-гласува-мащабна-данъчна-реформа_l.a_i.755077_at.1.html

Данъчни облекчения за супербогатите, корпорациите и малкия бизнес гласува Конгресът на Съединените щати. Това е най-мащабната данъчна реформа в...

Юнкер заяви, че няма предразсъдъци към новото австрийско правителство

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/20/3100566_junker_zaiavi_che_niama_predrazsuduci_kum_novoto/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че няма предразсъдъци към новото австрийско правителство на канцлера консерватор Себастиан Курц, който ще управлява с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />"Изобщо не ми е цел да правя какъвто и да е коментар за току-що сформираното правителство. . . Аз съм против всякакви предразсъдъци", заяви Юнкер след среща в Брюксел с Курц....

Един с опасност за живота и 29 ранени при катастрофи за денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621730

Един с опасност за живота и 29 ранени при катастрофи за денонощие в странатаПрез изминалото денонощие в страната са станали 24 пътни произшествия. Един човек е с опасност за живота, а 29 са ранени, информира МВР. В София са станали 247 леки и четири тежки пътни произшествия, а четирима души са

Инж. Симеон Славчев: Искането за повишаване на тарифата на такситата в София е необосновано

http://www.cross.bg/tarifa-taksimetrovata-sofiya-1563738.html

/КРОСС/ Таксиметровите шофьори имаха девет години така наречената данъчна ваканция и не плащаха абсолютно никакъв данък. След въвеждането на патентния данък по-голяма част от нелегалните таксита отпаднаха. Това коментира пред Нова телевизия общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев във връзка с предстоящия протест на таксиметровите шофьори в София. 20% от такситата са блокирани заради бюрокрация, твърдят от бранша. Жълтите автомобили ще протестират на 21 декември т. г. Тяхното искане е Столична община да въведе минимална тарифа от 1 лв. на километър. В момента големите компании возят на 0,79 лв. за дневна и на 0,90 лв. за нощна тарифа. "Таксиметровите компани и в момента не са ограничени да си вдигнат тарифата, ако преценят, тъй като Столичната община е определила само горната граница на таксиметровата тарифа и тя е 1.60 лв. Таксиметровите шофьори настояват да се въведе минимална тарифа и тя да бъде 1 лв. дневната и 1,14 лв. нощната", припомни инж. Славчев, който е член на постоянната комисия по транспорт и туризъм. "Смятам, че искането им за минимална тарифа от 1 лв. не е обосновано, защото всяка фирма и сега може да си сложи цена, каквато иска, стига да не надвишава горната граница, пък хората сами ще решат, дали да се качат и возят на такси за 1 лв. или за 0,79 лв. на километър. Твърдението, че като се повиши цената на таксиметровата услуга ще има повече таксита не е вярно, защото пазарът определя цената

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване