През 2069 г. НАСА изпраща първата междузвездна експедиция за търсене на извънземен живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623194

През 2069 г. НАСА изпраща първата междузвездна експедиция за търсене на извънземен животНАСА разглежда възможността през 2069 г. да организира първата в историята междузвездна космическа експедиция до звездната система Алфа Кентавър за търсене на живот там, предаде ТАСС,, като цитира сп. "Ню сайънтист". Замислено е мисията да съвпадне със 100-годишнината от кацането на човек на Луната.

Интер задържа най-голямата си звезда

https://offnews.bg//futbol/inter-zadarzha-naj-goliamata-si-zvezda-671595.html

Италианският гранд Интер ще преговаря за нов договор с голямата си звезда Мауро Икарди в края на януари, съобщава “Гадзета дело Спорт”.

Според авторитетното италианско издание “нерадзурите” ще предложат на машината си за голове контракт със срок до 2023 година и освобождаваща клауза на стойност 130 милиона евро.

Икарди подписа нов договор с Интер през октомври 2016 година, като освобождаващата клауза в него е за 110 милиона евро, но тя изглежда недостатъчно висока за съвременните стандарти на трансферния пазар и желанието на “нерадзурите” е тя бъде коригирана.

Годишната заплата на капитана на Интер също ще бъде увеличена - от 4,5 милиона евро на 7 милиона евро. Ще има промяна и в срока на контракта, който ще бъде удължен с два сезона. Настоящият договор на “деветката” с клуба от Милано изтича през 2021 година.

Икарди има 17 попадения в 17 мача в Серия "А" от началото на сезона и оглавява подреждането при голмайсторите в италианското първенство.

Междувременно половинката и агент на капитана на Интер Мауро Икарди Уанда Нара показа освен прелестите си и лоялност към клуба на коледното парти на "нерадзурите", което тази година премина в отлично настроение заради доброто представяне на отбора.

Аржентинската сексбомба се появи на тържеството в синя рокля с дълбоко деколте, а отгоре си беше сложила черно яке на "Филип Плейн". Ефектът беше постигнат - Нара не остана незабелязана на фона на останалите половинки на играчите, които бяха заложили на черното вечерно облекло.

In vino veritas

https://offnews.bg//mama-nindzha/in-vino-veritas-671596.html

Автор: Анелия Икономова In vino veritas, както е казал Веселин Маринов! Прибираме се с Тервел, след адски изнервящ ден в работа, детска градина, кой където отбива служба. Прекарахме един час в заведение от „питеен“ тип, да се видим с дядо му. Там дивото ми зверче се огледа, набеляза потенциални жертви, почуди се малко и се почна – „Искам сок, вода, картофи, супа, катми, свобода за Палестина, а даааааа... и да ви пъхам клечки за зъби под ноктите!“ Смела жена съм, винаги съм била и никога повече няма да бъда... 1 час и 28 минути издържахме там, което си е личен…

Еволюцията на човека увеличава масата на мъжа и прави жената средна на ръст

http://www.moreto.net/novini.php?n=365810

Учените изясниха накъде сочат генетичните промени на човешкия род. Според изследванията мъжете с по-голяма телесна маса имат повече наследници, по-високите жени раждат по-малко деца. Еволюцията на човечеството не е спряла, тя насочва мъжете към увеличаване на телесната маса и влошаване на образователните възможности, а жените - към „средния“ ръст и ранно настъпване на полова зрелост.

Христо Крушарски отрече, че ще продава "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/20/3100956_hristo_krusharski_otreche_che_shte_prodava_lokomotiv/?ref=rss


Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски отрече твърденията, че ще продава клуба на италианеца Бенедето Манчини. Крушарски, който пое черно-белите през октомври 2015 г., а преди това беше само в ролята на спонсор, излезе с официално обръщение.<br /><br />"По повод на тиражираните в медийното пространство твърдения, че "Локомотив" ще смени своя собственик и че г-н Бенедето Манчини ще придобие основния пакет акции на клуба, бихме искали да заявим...

Прокуратурата в Кърджали: Разпитват Мехмед в съда, майката не е освободена (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623142

Прокуратурата в Кърджали: Разпитват Мехмед в съда, майката не е освободена (Видео)След като арестуваха 25-годишния Мехмед, който е първи братовчед на Дамла,   прокуратурата в Кърджали дава пресконференция след малко. "24 часа" ще предава на живо пресконференцията на страницата си във фейсбук. 7-годишната Дамла беше намерена убита в неделя сутринта в Момчилград. На зловещата находка се натъкнала майката,

Рискът от загуба на съдебни дела е свалил цената на Общинска банка с 18%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/20/3100828_riskut_ot_zaguba_na_sudebni_dela_e_svalil_cenata_na/?ref=rss


Възможността Столичната община да загуби двете дела, които по-малките дружества с акции в "Общинска банка" водят срещу нея във Върховния административен съд от 2012 г., е свалила цената на банката с 18%.<br /><br />Това се разбра на днешното заседание на комисията по икономика и собственост към Столичния общински съвет. Утре съветът ще гласува дали одобрява единствената подадена оферта за продажбата на мажоритарния дял от 67.66% на общината в банката.<br /><br...

НАСА планира междузвездна експедиция през 2069 г.

http://dnes.dir.bg/news/nasa-mejduzvezdna-expedicia-26710690

НАСА планира през 2069 г. да изпрати първата междузвездна експедиция за търсене на извънземен живот.

Шофьор не спря на стоп във Варна и предизвика катастрофа

http://www.moreto.net/novini.php?n=365843

Шофьор предизвика катастрофа във Варна, след като не спря на знак стоп, съобщиха от МВР за Moreto.net. Вчера по обед, на кръстовището на аспаруховските улици "Злетово" и "Народни будители", 30-годишният водач на ауди решил да се включи в движението без да се съобразява със забранителния стоп.

Момиченце се роди от замразен преди четвърт век ембрион (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/momichence-se-rodi-ot-zamrazen-predi-chetvyrt-vek-embrion-snimkivideo-2068401

Двойка от Тенеси, САЩ, се е сдобила със здраво момиченце, родено от ембрион, който е бил замразен 24 години, предаде ДПА, позовавайки се на американски медии.

EС обвини Китай, че компартията деформира икономиката

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/20/3100943_es_obvini_kitai_che_kompartiiata_deformira_ikonomikata/?ref=rss


Европейският съюз въведе в сряда нови правила за защита от изключително евтин внос и изрично посочи Китай като обект на специално внимание, тъй като държавата изкривява икономиката на страната.<br /><br />Заключението се съдържа в доклад от почти 500 страници, в които думата "деформация" се използва 92 пъти, а "интервенция" - 95. В него се казва, че политическата власт в Пекин оказва решаващо влияние върху разпределянето на ресурси, включително терени и капитал,...

ЕК е готова да преговаря с Лондон за преходен период до 31 декември 2020 г.

http://www.mediapool.bg/ek-e-gotova-da-pregovarya-s-london-za-prehoden-period-do-31-dekemvri-2020-g-news273336.html

Европейската комисия прие в сряда насоките на Европейския съвет за продължаване на преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС.   Главният европейски преговарящ Мишел Барние съобщи, цитиран от БТА, че се предвижда договарянето на преходен период, който ще приключи на 31 декември 2020 година. Дотогава Великобритания ще трябва да прилага законодателството на ЕС, без да участва в неговото приемане.   Барние отбеляза, че според насоките на Европейския съвет ЕС е открит бъдещите отношения с Лондон, освен търговията и икономиката, да обхващат също борбата с тероризма и международната престъпност, както и сигурността, отбраната и външната политика.   Той уточни, че повечето от бъдещите споразумения ще подлежат на ратификация от националните парламенти в ЕС. По неговите думи темата за икономиката ще бъде "само глава" в бъдещото споразумение.   Главният европейски преговарящ не отхвърли възможността Великобритания да преговаря по двустранни договори в преходния период. Той изрази очакване преговорите за бъдещите отношения Великобритания-ЕС да започнат в края на март догодина.

Майката на обвинения в убийството на Дамла: Синът ми не е способен на това

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623166

Майката на обвинения в убийството на Дамла: Синът ми не е способен на товаНе вярвам синът ми да е извършил такова нещо. Той не е способен на това, заяви Фатме Салих, майка на обвинения в убийството на 7-годишната Дамла от Момчилград Мехмед Хасан. Според жената в нощта на убийството синът й си е бил вкъщи. Прибрал се към 01,30 часа и си легнал. В 19 часа се очаква прокуратурата да даде пресконференция по случая.

Ангелкова: Останалите без почивки заради фалирал оператор туристи ще получат обезщетения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623143

Ангелкова: Останалите без почивки заради фалирал оператор туристи ще получат обезщетенияЩе получат обезщетения туристите на „София тур и Холидей“, които не успяха да реализират почивките си, след като на 19 декември туроператорът обяви в сайта си, че прекратява дейността си. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с изпълнителните директори на двете застрахователни дружества „Алианц България“ и „Групама“,

Започват преговорите между Лекарския съюз и здравната каса за рамковия договор

http://www.mediapool.bg/zapochvat-pregovorite-mezhdu-lekarskiya-sayuz-i-zdravnata-kasa-za-ramkoviya-dogovor-news273335.html

Започват преговорите между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Лекарския съюз за Националния рамков договор за 2018 година. С договора се определят цените и обемите на медицинската дейност, която следващата година ще бъде плащана от здравноосигурителния фонд. Началото на преговорите в сряда идва само ден след като съсловната лекарска организация изрази опасения, че те се бавят и това поставя под въпрос сключването на договора зарази краткото време, в което трябва да бъдат оформени и прецизирани голям обем текстове. С решение на Надзорня съвет на касата е съгласуван и одобрен състав на експертни работни групи в частта извънболнична медицинска помощ, които да изготвят проект на НРД 2018 и да проведат преговори с Лекарския съюз. Работните групи изготвят графици за преговорите след 3 януари 2018 г., по специалности, които ще бъдат предоставени на Лекарския съюз до петък, 22 декември.

Историята на Ерусалим: от 1000 г. пр. Хр. до днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=365809

Ерусалим е един от най-древните градове в света. И до днес за него кипи ожесточена битка. Вижте най-важните моменти от хилядолетната история на Ерусалим: Градът на цар Давид Според Стария завет, цар Давид завладява Ерусалим около 1000 г.

Задържаха двама осмокласници, запалили голям пожар в Овча могила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623117

Задържаха двама осмокласници, запалили голям пожар в Овча могилаОгънят предизвикал евакуация на хора с деменция Задържани са две 15-годишни момчета, които в сряда след обяд умишлено са подпалили сградата на здравната служба в свищовското село Овча могила. Деветокласниците решили да се позабавляват, промъкнали се в помещенията, които се използват като складове и подпалили струпаните там стари дървени дограми и

Какво ще се случи след Brexit в сферата на сигурността в ЕС?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kakvo-shte-se-sluchi-sled-brexit-v-sferata-na-sigurnostta-v-es-252576/

Великобритания е сред страните, които предоставят най-много разузнавателни данни, включително и за терористични заплахи, коментират от Европол

Институциите обявиха акция срещу горенето на боклуци

http://www.mediapool.bg/institutsiite-obyaviha-aktsiya-sreshtu-goreneto-na-boklutsi-news273334.html

Съвместни екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите в София, Столичната община и Столичната дирекция на вътрешните работи започват засилен контрол върху горенето на отпадъчни материали, които замърсяват въздуха в София. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите след среща между екоминистъра Нено Димов, кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и главния секретар на МВР Младен Маринов. В междуинституционалния екип ще бъдат включени и представители на столичната пожарна, които заедно със Столичния инспекторат имат правомощия да проверяват горенето на открити площи. До срещата се стигна, след като граждани на няколко столични квартала поискаха решаване на проблема с изгарянето на отпадъци за отопление. Най-сериозен е проблемът в "Красна поляна", тъй като сигналите за обгазяване идват от близкия кв. "Факултета". Във вторник недоволни от мръсни въздух в града граждани протестираха в "Красна поляна", "Западен парк", "Овча купел", "Оборище" и "Младост". От общината обясниха, че не могат да направят много по въпроса с изгарянето на боклуци, тъй като няма как да влязат в домовете на хората и да видят какво са хвърлили в печките си. Единственият полезен ход бил организирането на акции за събиране на стари гуми по кварталите. На срещата в сряда институциите са се договорили да правят съвместни проверки на сервизите за ремонт на автомобили, за използване на отработени масла за отопление, както и предаването на излезлите от употреба гуми на оторизирани за оползотворяването им фирми. Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на излезли от употреба гуми. До момента са събрани над 2500 гуми. Столичната община засили и честотата на събиране на едрогабаритни отпадъци от домакинствата. Целта и на двете мерки е да се предотврати нерегламентираното им изгаряне.

Ислямският "бърз развод" не е законен в ЕС, реши Европейският съд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/20/3100837_isliamskiiat_burz_razvod_ne_e_zakonen_v_es_reshi/?ref=rss


Съдът на Европейския съюз (ECJ) отсъди, че страните членки не са длъжни да признават за законен развод, който не е бил даден от нито един държавен съд в страна членка.<br /><br />Делото започна заради практиката на така наречения троен талак - процедура на незабавен развод, включваща изричането на намерението ("развеждам се") три пъти. Много мюсюлмански държави вече забраниха "бързия развод", а и не всички изповядващи исляма го одобряват - формално той дори не е...

Бинали Йълдъръм: Убийството на рохинги в Мианмар е геноцид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623118

Бинали Йълдъръм: Убийството на рохинги в Мианмар е геноцидТурският премиер определи днес като "геноцид" убийството на мюсюлмани рохинги в Минамар от силите за сигурност в тази страна и призова международната общност да осигури безопасното им връщане у дома, предаде Ройтерс. Турският премиер Бинали Йълдъръм се срещна с рохинги, избягали от военните репресии в Минамар,

Застрахователите събират данни за ощетените клиенти на "София тур и холидей"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/20/3100936_zastrahovatelite_subirat_danni_za_oshtetenite_klienti/?ref=rss


Обявилата вчера неплатежоспособност туроператорска компания "София тур и холидей" не е представила на Министерството на туризма и на застрахователите данни за сключените от нея договори, за да може изплащането на обезщетенията да започне веднага. Застрахователите първо ще събират информация за всички пострадали и дължимите им суми и ако парите не стигнат, ще ги обезщетят пропорционално. Това се разбира от съобщение на Министерството на туризма след срещата на министър Николина...

Мехмед, обвинен в убийството на Дамла, бил много близък с майката, работели в един завод

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623126

Мехмед, обвинен в убийството на Дамла, бил много близък с майката, работели в един завод25-годишният Мехмед, който беше обвинен в убийството на 7-годишната Дамла от Момчилград е бил много близък с майката Садет Муса. Освен че притежавал ключ за жилището младият мъж често излизал на разходка с жената и момиченцето. Често ги превозвал и с личния си автомобил. В Момчилград описват Мехмед като странен.

Турция поиска 4 години затвор за звезда от НБА заради обида към Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/20/3100913_turciia_poiska_4_godini_zatvor_za_zvezda_ot_nba_zaradi/?ref=rss


Турски прокурор поиска четири години затвор за местната баскетболна звезда Енес Кантер. 25-годишният играч на "Ню Йорк никс" е обвинен в обида към президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи агенция "Анадолу".<br /><br />В обвинението е посочено, че Кантер е използвал "Туитър", за да "оклевети и осмее" Ердоган. Баскетболистът е един от отявлените критици на турския президент, като го обяви за "диктатор" и "Хитлер на новото...

Варненската полиция съветва как да се опазим от крадци по празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=365847

Варненската полиция даде съвети как да опазим домовете си, а също и себе си по време на празничните дни покрай Коледа и Нова година, научи Moreto.net. Ето и съветите: Сигурността на дома: - Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.

Сърбия строи "автомагистралата на мира" от следващата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623115

Сърбия строи "автомагистралата на мира"
от следващата година Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович съобщи днес, че Сърбия ще започне следващата година изграждането на първия участък от така наречената "автомагистрала на мира", която ще свързва Ниш с косовската столица Прищина и оттам - с албанското пристанище Дуръс, предаде Танюг.

Доверието между службите на България и Великобритания трябва да се запази, призова Борисов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/20/3100919_doverieto_mejdu_slujbite_na_bulgariia_i/?ref=rss


Изграденото доверие между службите за сигурност на България и Великобритания трябва да се запази. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на публична дискусия, озаглавена "Отвъд Брекзит - бъдещето сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и Европейския съюз", информира "Фокус".<br /><br />Борисов заяви, че по тази тема ще направи всичко възможно, тъй като според него в сферата на сигурността не можем да си позволим разединение. Премиерът Борисов...

Азия ли е начело на манията по биткойн?

https://news.bg/finance/aziya-li-e-nachelo-na-maniyata-po-bitkoyn.html

Живеещите там печелят, спестяват или просто се забавляват чрез криптовалутата

Българският лекарски съюз застава зад персонала на ловешката болница

https://www.24chasa.bg/region/article/6623103

Българският лекарски съюз застава зад персонала на ловешката болницаБългарският лекарски съюз подкрепя напълно персонала на болницата в Ловеч в намерението му, ако до петък не бъдат осигурени средства за животоспасяващи медикаменти, консумативи и заплати за м. септември, да подаде колективна оставка. Това стана ясно на среща на ръководството на здравното заведение и лекари с председателя на съюза д-р Венцислав

Главният прокурор няма да назначава никого на мястото на Сарафов

http://www.mediapool.bg/glavniyat-prokuror-nyama-da-naznachava-nikogo-na-myastoto-na-sarafov-news273333.html

Гавният прокурор Сотир Цацаров остава само с двама заместници при Върховната касационна прокуратура – Пенка Богданова и Мария Шишкова.   Третият му досегашен заместник – Борислав Сарафов, в понеделник встъпи в длъжност като шеф на Националната следствена служба.   Така, по предложение на Цацаров Прокурорската колегия на ВСС реши в сряда да трансформира за постоянно бройката на заместниците му във ВКП от трима на двама. Решението ще влезе в сила на 4 януари, пише специализираният сайт "Дефакто".   Всъщност Сарафов остава заместник на главния прокурор, но като директор на националното следствие, който е зам. главен прокурор по разследването. Четвъртият заместник на Цацаров е Ася Петрова, която оглавява Върховната административна прокуратура.

Правителството с план за намаляване на енергийното потребление

https://www.investor.bg/novini/122/a/pravitelstvoto-s-plan-za-namaliavane-na-energiinoto-potreblenie-252547/

Ще бъдат подобрени енергийните характеристики на държавни имоти в опит за намаляване на енергийния интензитет с 41% спрямо нивото от 2005 г.

НЗОК отпуска по-рано полагащи се лекарства заради празници

http://www.moreto.net/novini.php?n=365807

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица, по-рано от регламентирания 30-дневен срок, научи Moreto.

Доналд Туск: Да спасим репутацията на Полша

http://dnes.dir.bg/news/polsha-evropeyski-parlament-donald-tusk-26710526

Важно е да спре разрушаването на репутацията на Варшава, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

МВФ очаква 1.6% ръст за икономиката на Великобритания

http://econ.bg/Новини/МВФ-очаква-1-6-ръст-за-икономиката-на-Великобритания_l.a_i.755116_at.1.html

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиката на Великобритания ще нарасне с 1,6% през настоящата година, преди растежът да се забави...

Вижте коледните украси по света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6622674

Вижте коледните украси по светаДнес ви показваме различни коледни украси в различни градове по света, снимани от

МОК разреши изписването на Русия на униформите

http://www.cross.bg/rysiya-olimpiiiski-olimpiiiski-1563799.html

/КРОСС/ Международният олимпийски комитет (МОК) разреши Русия да бъде изписвана на униформите на спортистите от страната, които ще получат право да се състезават на зимните игри в Пьончан. Те ще бъдат около 200 и ще участват като "Олимпийски атлети от Русия", ако преди това обаче докажат, че са абсолютно чисти от забранени стимуланти. МОК публикува правилата за участие на руснаци в сряда. Според тях, на състезателните униформи може да бъде изписано името на страната, но като част от по-дългото "Олимпийски атлет от Русия". Шрифтът на думата "Русия" не може да бъде по-голям или различен от този на "Олимпийски атлет от". Цялото наименование трябва да бъде оградено в кръг. Решението Руският олимпийски комитет да бъде наказан беше предизвикано от грандиозния допинг скандал покрай зимните игри в Сочи.  

Румъния засили контрола над близо 100 държавни компании

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/20/3100845_rumuniia_zasili_kontrola_nad_blizo_100_durjavni/?ref=rss


Румънският парламент постави близо 100 държавни предприятия под правителствен контрол, като замени конкурсната селекция с пряко назначаване на ръководствата им, съобщава ДПА.<br /><br />Според новия регламент, прокаран от управляващата левоцентристка коалиция, изпълнителните директори на 94 компании ще може да бъдат назначавани, без да преминават през селекция измежду няколко кандидати.<br />Вносителите на проекта изтъкват сред мотивите си "тромавите" процедури при...

Campari „поглъща“ южноафрикански производител на коняк

https://www.investor.bg/evropa/334/a/campari-poglyshta-iujnoafrikanski-proizvoditel-na-koniak-252568/

Италианската компания купува марката висококачествен коняк Bisquit за сумата от 52,2 млн. евро

Съдебният съвет получи от правителството сграда на Софийския университет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100911_sudebniiat_suvet_poluchi_ot_pravitelstvoto_sgrada_na/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) получи от правителството правото да стопанисва сграда на Софийския университет, която се намира на столичния бул. "Александър Стамболийски" 82. Това е сградата, в която се е помещавала Софийската техническа гимназия до закриването ѝ през 2010 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.<br /><br />Заедно с масивната сграда ВСС получава и терена от 8 дка, върху който се намира тя. Мястото е точно на кръстовището на булевардите "Ал....

Китайска компания за млечни продукти подписа договор с ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/20/3100910_kitaiska_kompaniia_za_mlechni_produkti_podpisa_dogovor/?ref=rss


Втората най-голяма компания за млечни продукти в Китай подписа договор с ФИФА и ще бъде официален доставчик на прясно и кисело мляко на Световната футболна асоциация. Това обявиха двете страни след подписването на договора между тях в сряда. China Mengniu Dairy Co. е четвъртатата китайска компания, която става партньор на ФИФА. Преди време това направиха Dalian Wanda, Hisense и Vivo.<br /><br />Китайски компании все по-често подкрепят глобални спортни събития, особено във футбола, с...

Заловиха албанец на унгарско-сръбската граница с половин тон марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623061

Заловиха албанец на унгарско-сръбската граница с половин тон марихуанаУнгарските власти са заловили на границата със Сърбия около половин тон марихуана, чиято цена на черния пазар възлиза на 3,2 милиона евро, предаде Танюг. Унгарската агенция МТИ съобщи, че товарът бил скрит в камион, управляван от албански гражданин. В понеделник сутринта той се опитал да влезе от Сърбия в Унгария през граничния пункт Рьоске.

Русия - от ЧК до управляема демокрация

http://clubz.bg/62078-rusiq_ot_chk_do_upravlqema_demokraciq

На 20 декември Русия отбелязва Деня на сътрудниците в службите за сигурност (накратко – Деня на чекиста – б. р.). Става дума за деня през 1917 г., когато Съветът на народните комисари, създаден само седмици след съставянето на съветското правителство под председателството на Владимир Илич Ленин, взима решение за създаването на така наречената Извънредна комисия за борба срещу контрареволюцията и саботаж, съкратено от руски Че Ка или само ЧК.

Три месеца по-късно ЧК има 600 сътрудници, в края на 1918 г. Те са вече 12 000 и през 1921 г., в края на избухналата през 1918 г. гражданска война - почти 300 000 души, включително подчинените ѝ спецзвена.

Ръководената от страховития професионален революционер Феликс Дзержински (Железния Феликс) служба значително допринася за победата на болшевиките в гражданската война над техните националистически, монархически и анархистки противници, и то също и точно поради избиването на предполагаеми и действителни “класови врагове”, в повечето случаи без съд и присъда.

История и традиция

От 1922 г. Държавна сигурност непрестанно се преименува и реорганизира. През 1934 г. вече е Народен комисариат (сиреч министерство) по вътрешни работи. След поредица други реформи през 1954 г. възниква Комитетът за държавна сигурност (КГБ), от който след разпада на Съветски съюз през 1991 г. в постсъветска Русия се раждат различни служби, включително външното разузнаване — СВР.

В началото на 1992 г. в Русия е съсдадено Министерство по сигурността, година по-късно то е включено във Федералната служба за контрашпионаж – ФСК. През 1995 г. е преименувано на Федерална служба за сигурност – ФСБ.

ФСБ строго следва традицията на съветските тайни служби. Всички официални публикации за нейната история започват с основаването на ЧК точно преди 100 години. И до днес е запазено наименованието "чекисти" за сътрудниците на отговорните за Държавна сигурност служби.

По време на провалилия се през август 1991 г. опит за преврат на закоравелите комунисти начело с шефа на КГБ Владимир Крючков  внушителният паметник на Джержински на площад "Лубянка" в центъра на Москва беше демонтиран и преместен в парк към Централния дом по изкуствата. Непрестанно припламват дебати паметникът да се върне на старото му място. Това би било в унисон с политиката по отношение на историята на президента Владимир Путин с акцент за една "мощна държава".

ФСБ, която е на пряко подчинение на президента на Русия, е един от най-важните елементи на наложилата се при Путин (офицер от КГБ и през 1998-1999 г. шеф на ФСБ) "управляема демокрация". Нейните най-важни белези са военизиране па политическите елити, избори (в повечето случаи) с предопределен изход, командвани медии, изпразване от съдържание на автономията на регионите, както и прокарван на държавно ниво национализъм и патритизъм. Още от началото на властването си през 1999 г. Путин маргинализира демократичната опозиция.

Подсигуряване на режима

Основна задача на ФСБ, която тя изпълнява много добросъвестно,  е подсигуряването на настоящия режим срещу сваляне или загуба на избори.

ФСБ не иска да загърби традицията на цар Иван IV от XVI век – дълг непрестанно да се разкриват заговори, които съществуват предимно в представите на службите (или на техните ръководители). Този манталитет имаше жестоки последствия по времето на Сталин, когато милиони паднаха жертва.

При Путин (и то в никакъв случай единствено сред опозицията) се появи понятието "руски православен чекист", отнасяйки се до някогашни сътрудници на съветски и постсъветски тайни служби, които след 1991 г. се отвърнаха от марксизма-ленинизма и се обърнаха с лице към руската православна църква.

В служба на Бога и на КГБ

При комунистически времена доносници на КГБ заемаха ключови постове в църковната йерархия. Според руски медии и двамата досегашни постсъветски патриарси -  Алексий II (1990-2008 г.) и Кирил (от 2009 г.) са сътрудничили тясно на КГБ, което в постсъветски времена не им е навредило видимо.

В началото на 2015 г. германската специалистка по източноевропейска история Ана Вероника Вендланд стигна толкова далеч в оценките си, че окачестви сегашните и предишни руски патриарси като активни сътрудници на тайните служби.

Във всички случаи не е учудващо, че църквата съвместно с ФСБ (и с други органи за сигурност) се числи към най-важните опори на системата «Путин». Те имат общи приятели (Китай, Иран, Сирия на Асад и т. н.) и врагове (НАТО, САЩ, Западът като цяло).

Путин може да продължава да се надсмива над западните партньори, които често дори и не го забелязват. Така той в интервю с американския режисьор Оливър Стоун изрази мнение, че руските тайни служби, за разлика от американските, винаги стриктно се придържат към закона.

------

* Авторът е известен австрийски политолог, публицист и икономист, следвал във Виена и Москва. Изследователската му дейност се фокусира върху постсъветския период. Препечатваме с незначителни съкращения публикацията му в австрийския в. "Ди Пресе". Преводът е на Клуб Z.

Хайде на новите винетки

http://clubz.bg/62077-hajde_na_novite_vinetki

От петък – 22 декември, стартира продажбата на винетките за 2018 г., съобщи на брифинг днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В разпространителската мрежа ще бъдат пуснати над 2,1 млн. стикера, от които 900 хил. бр. са годишни за леки автомобили. Поетапно до края на януари по разпространителските пунктове ще бъдат пуснати общо около 4,8 млн. винетки.

За първи път годишните винетки ще важат от датата на купуването им. Така например, ако шофьор си вземе стикер на 2 март 2018 г. или на 5 май 2018 г., когато тръгва на път за празниците, то той ще важи до 1 март 2019 г. или до 4 май 2019 г. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена, напомнят от регионалното министерство.

Цените на всички винетки за леки автомобили остават без промяна. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. Това ще е последната година, в която се ползват хартиени стикери. С изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. ще се премине изцяло към електронно таксуване.

За първи път от 2018 г. ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв.

Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността – цената да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това означава, че колкото по-дълъг е периодът на валидност на винетката, толкова цената й е по-изгодна за потребителя. Например при закупуването на годишна винетка от 97 лв. ползването на републиканската мрежа за месец струва 8 лв., а на тримесечната от 54 лв. – 18 лева за месец, което е над два пъти повече.

При винетките за камиони над 3,5 тона единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента.

Измененията са свързани с европейските изисквания в областта на пътното таксуване и Директива 1999/62/ЕО, според която дневната такса е еднаква за всички категории превозни средства. Очаква се увеличението от 2 лв. на дневния стикер да доведе до повишаване на приходите с близо 2,8 млн. лв. Всички тези средства ще бъдат вложени в подобряване на пътната инфраструктура.

Както всяка година с цел по-висока защита и блокиране на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на винетките за 2018 г. Всички стикери имат двойна номерация – пореден и случаен номер, като комбинацията от двата номера също е вид защита.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г.

Николай Нанков съобщи и че ремонтите по републиканската пътна мрежа приключват на 21 декември, така че да се осигури нормалното преминаване по всички пътни артерии.

Отново над 3000 снегопочистващи машини ще бъдат в готовност при необходимост да се включат в пътното почистване, каза още министърът и напомни, че информация за състоянието на пътищата се подава предварително от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Цените на винетните такси през 2018 г. са:

 

 

Категория 1

Категория 2

Категория 3

 

 

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

 

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

 

Цени на винетна такса в левове

 

Дневна

23

23

23

23

0

Седмична

87

67

53

40

15

Месечна

174

134

105

80

30

Тримесечна

0

0

0

0

54

Годишна

1 743

1 340

1 050

808

97

 

В категория 3 са леките автомобили и превозните средства до 3,5 т, а в категория 1 и 2 са тежкотоварните камиони и автобусите.

Министерство търси през Брюксел решение за пазара на ток на борсата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/20/3100893_ministerstvo_tursi_prez_brjuksel_reshenie_za_pazara_na/?ref=rss


Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще разговаря с Европейската комисия за евентуална промяна в ангажиментите на държавните енергийни дружества да предоставят енергия за търговия на платформата "ден напред" на Българската независима енергийна борса. Това съобщиха от Министерството на енергетиката след проведена среща във ведомството.<br /><br />Тя бе поискана от няколко организации, след като те обявиха, че не разбират очакваното поскъпване на тока за индустриалните...

НФСБ: Никога не сме ползвали държавни имоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623067

НФСБ: Никога не сме ползвали държавни имотиВъв връзка с разпространени твърдения в медиите, Национален Фронт за Спасение на България категорично заявява, че партията никога не е ползвала държавни имоти. Спекулациите за обратното и по-специално за ползван имот на ул. „Цар Калоян“ са фалшиви новини. Централата на НФСБ понастоящем се намира на адрес бул.

Сделката за Общинска банка скоростно одобрена от КЗК

http://www.mediapool.bg/sdelkata-za-obshtinska-banka-skorostno-odobrena-ot-kzk-news273332.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка. Кандидат за 67.646% от капитала на трезора, които сега се държат от Столичната община, е регистрираният в Лихтенщайн фонд "Новито опортюнитис" с оферта от 46 млн. лева. Сделката е одобрена от регулатора с решение от 15 декември, публикувано в сряда, 20 декември. На КЗК са ѝ били нужни само 8 дни, за да установи, че сделката не е в противоречие със Закона за защита на конкуренцията. Решението на комисията може да се обжалва, но в същото време регулаторът е постановил незабавното му изпълнение, което означава, че евентуална жалба няма да спре придобиването. Неясен собственик За да стане факт приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка, приватизацията трябва да бъде одобрена от Столичния общински съвет и от Българската народна банка. Заседанието на общинарите по въпроса е в четвъртък, 21 декември. Докладът за разрешаване на сделката вече беше одобрен от комисиите в съвета. От него става ясно, че кандидат-купувачът реално е избегнал изискването да разкрие крайните си собственици. Според документите "Новито опортюнитис" е собственост на дружеството за управление на инвестиционни фондове "КАИАК Фонд Мениджмънт", което също е регистрирано в Лихтенщайн. Като крайни собственици са посочени трима австрийски граждани, които са част от ръководството на "КАИАК Фонд Мениджмънт". Доказателствата за крайните собственици, посочени в доклада, обаче са от 27 октомври. "Новито опортюнитис" вече е набрал финансирането, нужно за придобиването на дела в Общинска банка на 28 ноември 2017 г., показва информация в интернет страницата на Асоциацията на инвестиционните фондове в Лихтенщайн, цитирана от "Капитал". Кои са инвеститорите не е ясно. Гласове против Заради неясния кандидат-купувач и наличието само на една оферта още две партии поискаха спирането на сделката за Общинска банка. Това са Демократи за силна България (ДСБ) и движение "Да, България". Мотивите им са, че за 67.646% от капитала на трезора беше подадена една единствена оферта и то не от стратегически инвеститор, а от купувач, който може да се окаже фиктивен, а истинският нов собственик да остане скрит. Срещу процедурата вече се обявиха съветници от БСП, а мотивите им са подобни на тези на десните партии. В позицията на ДСБ и "Да, България" се казва, че приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка изглежда икономически оправдано, "но същевременно определени важни обстоятелства около сделката са силно обезпокоителни". "Очакванията за закупуването на банката от стратегически инвеститор, с опит и репутация в банковия сектор, не се оправдаха. Очевидна е липсата на състезателното начало и конкуренция, при сделка, която има само един единствен кандидат. Липсата на такова състезание не позволява да се постигне благоприятна пазарна цена и съответно интересите на българските данъкоплатци не са защитени", смятат от двете партии. Според тях се налага убеждението, че истинският кандидат-купувач на Общинска банка остава скрит. "При положение, че единственият кандидат купувач е компания, създадена преди около година, имаме дълбоки и основателни съмнения, както за наличието на адекватен опит в управлението на банкови институции, така и за действителните мотиви за закупуването на банката – дали той се стреми реално да я управлява и развива, или просто е посредник на скрития кандидат", пише в позицията на ДСБ и "Да, България". Според тях е важно собственикът да е ясен, тъй като "една банка, попаднала в ръцете на недобросъвестни притежатели, би могла да създаде риск за финансовата стабилност в страната". Освен това бюджетът на най-голямата община - Столичната, минава през тази банка, "поради което отново се налага необходимостта, тя да бъде управлявана от ясен собственик, с прозрачни намерения". "Имайки предвид всички тези обстоятелства, настояваме мнозинството общински съветници, доминирано от ГЕРБ, да спрат тази твърде спорна сделка за продажбата на Общинска банка", пише в позицията. ДСБ има свои представители в Столичния общински съвет, които са част от групата на Реформаторския блок. Сред вносителите на предложението за продажба на мажоритарния дял в Общинска банка на "Новито опортюнитис" са общинари от групата, но от другите партии в нея - Съюза на демократичните сили и Движение България на гражданите. Предложението за започване на процедурата за продажба беше на Трайчо Трайков, който е също е част от групата на Реформаторския блок.

Валентин Радев: Между службите трябва да има доверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623050

Валентин Радев: Между службите трябва да има довериеМежду службите трябва да има доверие, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев днес по време на публична дискусия "Отвъд Брекзит - бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и Европейския съюз", организирана от Британското посолство и ПанЕвропа - България. Радев отбеляза,

Обвинен за наркотици се споразумя с варненската прокуратура

http://www.moreto.net/novini.php?n=365828

На съдебно заседание днес Окръжен съд – Варна одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и подсъдимия Димитър Д., с което той се признава за виновен, в това, че през периода 18.05.2016 г. – 28.04.2017 г. във Варна, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – марихуана и метамфетамини.

Евросъюзът иска Великобритания да приключи прехода след Брекзит през 2020 г.

http://econ.bg/Новини/Евросъюзът-иска-Великобритания-да-приключи-прехода-след-Брекзит-през-2020-г-_l.a_i.755115_at.1.html

Европейският съюз не би искал преходният период в отношенията с Великобритания, след като тя напусне блока, да продължи след края на 2020 г.,...

Общината към софиянци: Засадете живите си елхи между блоковете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623053

Общината към софиянци: Засадете живите си елхи между блоковетеГражданите, които са избрали да украсят дома си с жива елха в саксия за Коледа, след празниците да засадят дръвчетата в междублоковите си пространства, призовават от Столична община, цитирани от БТА. За максимално прихващане на дръвчетата, препоръчително е да се запази целостта на кореновата бала при изваждането й от контейнера и пренасянето й в

Подаряваме тефтерчето на Левски на гостите на председателството

https://offnews.bg//kultura/podariavame-teftercheto-na-levski-na-gostite-na-predsedatelstvoto-671592.html

Министерството на културата ще подарява на министри от държавите членки на ЕС, посланици и официални гости по време на българското председателство на Съвета на ЕС дигиталния вариант на тефтерчето на Васил Левски.

Това съобщи по време на заключително събитие на Националния инициативен комитет за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски директорът на дирекция „Международни и регионални дейности“ в МК доц. д-р Венцислав Велев.

Министърът на културата Боил Банов е председател на комитета. В събитието днес взеха участие зам.-министърът на културата Румен Димитров, заместник-председателите на комитета – председателят на Изпълнителното бюро на Общобългарски комитет „Васил Левски” Васил Василев и кметовете на Ловеч и Карлово - Корнелия Маринова и д-р Емил Кабаиванов.

Василев съобщи, че подготвена от комитета изложба за живота и делото на Дякона ще бъде предоставена на всички български училища в чужбина.

Доц. Велев уточни, че Министерството на културата организира отбелязването на още два юбилея през 2018 г. – 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев и 140 години от Освобождението на България.

Цацаров реши да няма заместник на мястото на Сарафов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100856_cacarov_reshi_da_niama_zamestnik_na_miastoto_na_sarafov/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров остава само с двама заместници при Върховната касационна прокуратура - Пенка Богданова и Мария Шишкова. На мястото, заемано допреди дни от Борислав Сарафов, няма да бъде назначен трети зам. главен прокурор при ВКП.<br /><br />Бройката ще бъде трансформирана в редова, за обвинител във върховната прокуратура. Това предложи Цацаров и бе подкрепен от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) днес.<br /><br />Трансформацията влиза в...

Съдът на ЕС реши: Юбер е транспортна компания, а не дигитална услуга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623044

Съдът на ЕС реши: Юбер е транспортна компания, а не дигитална услугаПлатформата за споделено пътуване Юбер е транспортна компания, а не дигитална услуга - това реши съдът на Европейския съюз в Люксембург. Решението означава, че компанията попада под други регулации и ще трябва да отговаря на различни изисквания, като например шофьорите да имат лиценз. Това може да повлияе и върху други он лайн услуги, предаде БНТ.

Туит разпали спор между Ердоган и ОАЕ

https://www.investor.bg/drugi/338/a/tuit-razpali-spor-mejdu-erdogan-i-oae-252562/

Турският пълководец Факри Паша стана причина за обтягане на отношенията между страните

Тома Белев управлява незаконно Асоциация на парковете

https://www.actualno.com/society/toma-belev-upravljava-nezakonno-asociacija-na-parkovete-news_650690.html

Със свое решение Софийският апелативен съд потвърждава решение на СГС, по смисъла на което Тома Белев управлява незаконно Сдружение Асоциация на парковете. Той е имал това право като директор на ПП "Витоша", но след проведен конкурс е освободен от длъжността и автоматично му се отнема правото да представлява Асоциацията. Делото в Софийски градски съд е по жалба на сегашното ръководство на ПП "Витоша" и решението на СГС е потвърдено от Софийски апелативен съд. Асоциацията у

Кризата във Врачанската болница продължава

http://www.cross.bg/krizata-vuv-vrachanskata-bolnitza-produlzhava-1563798.html

/КРОСС/ Продължава кризата в болницата във Враца. Срокът, който медиците дадоха на държавата за намеса изтича на 20 декември. Този следобед един от кредиторите на врачанската болница обяви, че няма да налага запор върху средствата на лечебното заведение. Плащане на оставащата част от заплатите за октомври се очаква в четвъртък, а в петък хората трябва да получат и възнаграждението си за ноември. Лекарите и сестрите във Врачанската болница коментираха, че липсата на консумативи поставя пациентите им в риск.  

Успехите на Григор Димитров повишиха продажбата на билети за турнира в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/20/3100802_uspehite_na_grigor_dimitrov_povishiha_prodajbata_na/?ref=rss


Страхотният край на сезона за Григор Димитров повиши продажбата на билети за тенис турнира от категория АТП 250 в София. Mесец и половина преди началото на третото и по договор последно издание на надпреварата голяма част от пропуските за финала вече са изчерпани.<br /><br />Турнирът в София ще се проведе от 4 до 11 февруари, а Димитров ще защитава титлата си от 2017 г. За финалния двубой са останали по-малко от 20 билета от най-високата ценова категория - 100 лева.<br...

Задържан за убийството на малкото момиче в Момчилград е братовчед ѝ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100875_zadurjan_za_ubiistvoto_na_malkoto_momiche_v/?ref=rss


Окръжната прокуратура - Кърджали, е привлякла като обвиняем М.Г.Х за убийството на 7-годишното момиче в Момчилград, съобщиха от държавното обвинение.<br /><br />Задържаният е братовчед на момичето, а обвинението му е за убийство, извършено по особено мъчителен начин за жертвата. Според съобщението на прокуратурата той е имал ключ от жилището, в което е влязъл на 17 декември, когато и момичето беше открито. Според прокуратурата задържаният е направил самопризнания.<br /><br...

6 дни бой и тормоз на 20-годишна пловдивчанка заради фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622965

6 дни бой и тормоз на 20-годишна пловдивчанка заради фейсбук20-годишна от Пловдив е прекарала 6 дни заключена в квартирата на гаджето си в Германия, където е била жестоко пребивана от него. Причината е, че приела мъж за приятел във фейсбук. Това съобщиха от неправителствена организация за защита на жертви на насилие в града на тепетата, където пострадалата е потърсила помощ след връщането си от чужбина.

Държавата най-после поема допълнителния четвърти ин витро опит от 2018 година

http://www.mediapool.bg/darzhavata-nai-posle-poema-dopalnitelniya-chetvarti-in-vitro-opit-ot-2018-godina-news273331.html

Допълнителният четвърти ин витро опит за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде достъпен от началото на 2018 година. В четвъртък Министерският съвет прие промени в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), с които се увеличат възможностите за подкрепа на раждаемостта чрез увеличаване броя на процедурите по асистирана репродукция. С промените броят на процедурите се увеличава от 3 на 4. Освен това, фондът ще финансира допълнително 4 трансфера на размразени ембриони – дейност, която до момента не е заплащана от държавата. По този начин ще се удвои броя на опитите и ще се увеличи шансът за забременяване на жените. За целта бюджетът на Фонд инвитро от 2018 г. ще бъде увеличен с 9 млн. лева. Обещанието да се финансират неограничен брой процедури ин витро беше дадено от премиера Бойко Борисов още през май, като в последствие се оказа, че се отпуска един допълнителен опит и 4 трансфера на замразени ембриони. Приемането на необходимите промени пък се проточи и не беше спазено обещанието това да стане още тази година. С промените е факт и дългоочакваната промяна по отношение на онкоболни жени с репродуктивни проблеми. Жени с онкологични заболявания, на възраст до 35 години, ще могат да съхраняват свой генетичен материал, което ще им позволи на следващ етап да станат родители.  Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта и перспективите на заболяването, а критериите за включване в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка една от пациентките. Двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация вече ще получават шанс да имат здраво дете чрез инвитро процедури. По този начин ще бъде намален рискът от раждане на деца с генетични проблеми, ще се намали рискът от загуба на бременност, както и ще се скъси времето за постигане на бременност. Сроковете за получаване на заповедите за одобрение на кандидатстващите двойки се съкращават от досегашните 10-12 месеца, на 2-3 месеца. Освен това данни за успеваемостта на лечебните заведения, както и на времето за чакане за включване в процедурите, ще бъдат публикувани на страницата на ЦАР. Ще бъдат засилени и механизмите за контрол от страна на ЦАР. Занапред  освен възможността да бъде прекратен договор с лечебно заведение при установено нарушение, директорът на центъра ще може да налага и финансови санкции. Дава се възможност освен в рамките на съвместни проверки с Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), ЦАР да осъществява и самостоятелни проверки.  

Борисов ограмотен за биткойните, ще работи с Европол

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-evropol-bitkoyni-kabinet-borisov-3-26710417

България ще си сътрудничи с Европол по темата с биткойн, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Павлова: България е напълно готова за председателството

https://www.actualno.com/politics/pavlova-bylgarija-e-napylno-gotova-za-predsedatelstvoto-news_650691.html

България е напълно готова за председателството - и политически, и организационно. Това каза пред журналисти министърът за Българското председателство Лиляна Павлова след заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. „Готови сме и с това да поемем и новите предизвикателства, които очакваме в общия европейски дневен ред“, заяви тя. „Надявам се, че ще извървим спокойно и успешно пътя през шестте месеца. Предстоят нелеки

Изискано сиво-синьо в 42 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6623028

Изискано сиво-синьо в 42 кв. мСтилът на интериора в тази квартира с площ само 42 кв. м е много близък до скандинавския, защото преоблават сивото и синьото. В същото време обаче се усеща нотката изисканост, която прави жилището различно. За нея допринасят наглед малки елементи, като например снимките, разположени на стената над спалнята, както и над малкия диван в кухнята.

МОК представи логото на руснаците за Пьончан

https://offnews.bg//zimni/mok-predstavi-logoto-na-rusnatcite-za-pionchan-671593.html

Международният олимпийски комитет (МОК) разреши името на Русия да бъде изписвано на униформите на спортистите от страната, които ще получат право да се състезават на зимните игри в Пьончан.

Те ще бъдат около 200 и ще участват като "Олимпийски атлети от Русия", ако преди това обаче докажат, че са абсолютно чисти от забранени стимуланти.

Процесът на проверката им тече в момента, като от Русия са изпратили списък с проектоотбор в централата на международния олимпийски комитет.

МОК публикува правилата за участие на руснаци в сряда. Според тях, на състезателните униформи може да бъде изписано името на страната, но като част от по-дългото "Олимпийски атлет от Русия".

Шрифтът на думата "Русия" не може да бъде по-голям или различен от този на "Олимпийски атлет от". Цялото наименование трябва да бъде оградено в кръг.

Решението Руският олимпийски комитет да бъде наказан беше предизвикано от грандиозния допинг скандал покрай зимните игри в Сочи. Място в Пьончан няма да намерят и треньорите и лекарите на отбори, които са били замесени в допинг аферата.

Отменят договора за бойните кораби

http://www.moreto.net/novini.php?n=365805

Военният министър Красимир Каракачанов оттегли на заседанието на Министерски съвет точката за сключване на договор с фирма "Делфин" за изграждане на двата многофункционални патрулни кораба. Преговорите с фирмата са продължили като са добавени още 170 млн.

Китай стартира търговия с фючърси върху петрола в юани

http://econ.bg/Новини/Китай-стартира-търговия-с-фючърси-върху-петрола-в-юани_l.a_i.755114_at.1.html

Китай смята да започне на Шанхайската фондова борса търговия с фючърсни договори за петрол номинирани в юани, съобщава MarketWatch, цитиран от...

ДСБ и "Да, България" поискаха спиране спиране на приватизацията на Общинска банка

https://www.actualno.com/politics/dsb-i-da-bylgarija-poiskaha-spirane-spirane-na-privatizacijata-na-obshtinska-banka-news_650689.html

Спиране на приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка поискаха от Демократи за силна България (ДСБ) и движение "Да България". Според двете партии за 67.646% от капитала на трезора, притежавани от общината, беше подадена една единствена оферта и то не от стратегически инвеститор, а от купувач, който може да се окаже фиктивен, а истинският нов собственик да остане скрит. В позицията на ДСБ и "Да България" се казва, че приватизацията на мажоритарния дял в Общинска ба

Депутати от БСП станаха Дядо Коледа и джудже на червен купон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6622921

Депутати от БСП станаха Дядо Коледа и джудже на червен купонДепутатът от БСП Славчо Велков влезе в ролята на Дядо Коледа и раздаде подаръци под формата на награди на колегите си от парламентарната група по време на празничния й купон. Червените се събраха във вторник вечер в известен комплекс в един от крайните квартали на София. Тържеството било във формат парламентарна група и Изпълнително бюро.

Десподов лично прати своята фланелка на детенцето, което я поиска от Дядо Коледа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6623023

Десподов лично прати своята фланелка на детенцето, което я поиска от Дядо КоледаФутболистът на ЦСКА Кирил Десподов лично изпрати своя фланелка на детето, което писа прочувствено послание на Дядо Коледа. Малкият Алекс Атанасов е от Англия и трогна социалните мрежи с писмото си. То бе публикувано във фейсбук страница от червените: "Здравей, Дядо Коледа. Аз наистина искам фланелка на футболиста Десподов,

ЕК предложи Полша да няма право на глас в ЕС

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/ek-predlozhi-polsha-da-niama-pravo-na-glas-v-es-6077448

Предложението се налага заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС

Дневен хороскоп за 21 декември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-21-dekemvri-news_650657.html

Овен Някой ще се опита да ви даде съвет, а вие съвсем не обичате това. Следвайте своите убеждения, но може би следва да помислите и малко в друга посока? Телец Очаква ви много интересен ден. Всички ви планове ще претърпят пълно фиаско и точно тук се крият всички приятни изненади. Близнаци Ваш близък ще направи деня ви специален. Бъдете сигурни, че всичко е истина и не се колебайте да се насладите на момента, както вие си знаете. Рак Една лека или не толкова лека промяна във външния ви вид

Роб Уейнрайт: Европа е изправена пред най-голямата терористична заплаха от поколение насам

http://www.cross.bg/evropa-yeiinraiit-sigyrnostta-1563797.html

/КРОСС/ Европа е изправена пред най-голямата терористична заплаха от може би поколение насам, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт на конференция в София, посветена на сигурността и сътрудничеството между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит. Уейнрайт изрази увереност, че Обединеното кралство ще продължи да играе ключова роля в сигурността на Европа, независимо че в момента се урежда законовият начин, по който това да се случи. Ето как Уейнрайт определи изминалата година: "Тази година видяхме 25 терористични атаки в Европа, извършени от хора, които са само част от десетките радикализирани." Уейнрайт подчерта, че радикалните идеи се разпространяват масово по интернет. Също така киберсигурността се очертава като едно от големите предизвикателства пред Европа.    

Арестуван в съдебна зала прокурор ще бъде съден заедно с банда за рекет

http://www.mediapool.bg/arestuvan-v-sadebna-zala-prokuror-shte-bade-saden-zaedno-s-banda-za-reket-news273330.html

Сециализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу прокурора Димитър Захариев и останалите членове от бандата на Камен Балбузанов-Куката, съобщи в четвъртък пресцентърът на държавното обвинение.   Обвинението е за участие в група за рекет, а обвинените са осем. Захариев бе задържан по време на заседание по друго дело след телевизионно разследване, уличаващо го за участие във въпросната банда за рекет.   За участие в групата бе задържан и обвинен и служителят в Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието Мирослав Минков.   Ръководителят на групата и четирима от участниците бяха задържани още през април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и спецпрокуратурата. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група и за изнудване чрез заплахи и принуда.   Съдът определи постоянен арест на Камен Балбузанов и Ивайло Бировски и парични гаранции на Валентин Георгиев, Илиан Михайлов и Иван Стойчев. Захариев пък бе освободен под домашен арест заради влошено здраве.   "Събрани бяха доказателства, че действащият по онова време прокурор е разпореждал на Минков да заплашва свидетели, които биха говорили срещу Балбузанов и другите задържани", аргументира се прокуратурата.

Вдовицата на върнатия от 2 болници пациент, който почина: Оставам тъжна и ядосана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622991

Вдовицата на върнатия от 2 болници пациент, който почина: Оставам тъжна и ядосанаТри месеца! Не знам бързо или бавно минава времето. Знам, че минава безрадостно, сиво и тъжно. Не, отсъствието ти не е тъга, болка е, не е болка, рана е. Съзнанието ми отказва да приеме, че ще живея така до края на дните си. Бързам да се прибера вкъщи, сякаш ти си там - ще ме „усмихнеш”, ако съм тъжна, ще ме успокоиш, ако съм ядосана,

Гърция забранява наливния зехтин по ресторантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623004

Гърция забранява наливния зехтин по ресторантитеОт 1 януари 2018 г. се забранява сервирането на наливен зехтин в ресторантите в Гърция. На нарушителите ще бъде налагана административна глоба в размер на 500 евро, съобщава Нюз.ин.Преди четири години Европейската комисия направи опит да забрани използването на наливен зехтин в заведенията за обществено хранене, тъй като измамите са масови.

Във Варна харчат над 162 млн. лева за инфраструктурни проекти през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=365854

Рекорден е проектобюджетът на Община Варна за разходите за функция „Благоустройство и комунално стопанство“, в която влиза и инженерната инфраструктура. Според плановете предстои да бъдат похарчени над 162.3 млн. лева, научи Moreto.

Комисията за конкуренция разследва "Булгартрансгаз" за злоупотреба с монопол

http://econ.bg/Новини/Комисията-за-конкуренция-разследва-Булгартрансгаз-за-злоупотреба-с-монопол_l.a_i.755113_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията е започнала производство срещу държавната компания "Булгартрансгаз". Това се вижда от интернет страницата на...

На какво мирише космосът?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/na-kakvo-mirishe-kosmosyt-2068397

Руският космонавт Сергей Рязанскиx заяви по време на пресконференция вчера, че откритият космос мирише на метална заварка, предава агенция РИА.

Излъганите клиенти на фалиралия туроператор ще получат обезщетения

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izlyganite-klienti-na-faliraliia-turoperator-shte-poluchat-obezshteteniia-2068396

Хората, които са платили за екскурзия на прекратилия дейност туроператор "София тур и Холидей", ще получат обезщетение, но все още не се знае какъв ще бъде неговият размер.
 
Това стана ясно след днешната среща на министъра на туризма Николина Ангелко

Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защото сме дисциплинирани

https://www.actualno.com/interview/kmetyt-na-svilengrad-nikoga-ne-sme-imali-finansovi-problemi-zashtoto-sme-disciplinirani-news_650686.html

Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година. С пълно отличие и златен медал завършва средното си образование. Висшето си образование - специалност “Промишлено и жилищно строителство” във ВИАС – София, също завършва с отличие. Работил е като технически ръководител, зам.-директор на СМК - поделение Свиленград. Управлявал е валутен магазин. В зората на демокрацията създава успешен собствен бизнес за търговия и производство на строителни материали.&nb

Унгария ще наложи вето на решението на ЕК срещу Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622967

Унгария ще наложи вето на решението на ЕК 
срещу ПолшаПредприетите действия от Европейската комисия срещу Полша заради съдебната реформа нарушават полския суверенитет и Унгария ще наложи вето, заяви унгарският вицепремиер Жолт Шемен, цитиран Ройтерс. Шемен говори пред унгарската информационна агенция МТИ. Той посочи, че е неприемливо Брюксел да упражнява натиск върху суверенна държава членка,

НЗОК гарантира, че болниците ще получат парите си за отчетена дейност за ноември

https://www.actualno.com/healthy/nzok-garantira-che-bolnicite-shte-poluchat-parite-si-za-otchetena-dejnost-za-noemvri-news_650684.html

Средствата за извършена и отчетена дейност през месец ноември ще бъдат изплатени на лечебните заведения за болнична медицинска помощ. Това реши на свое редовно заседание на 19 декември 2017 г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК), съобщиха от пресцентъра на касата. Парите ще бъдат преведени до 22 декември 2017 г. на всички болници. Това включва и болниците в Ловеч и във Враца.

Патриотите пак пробват да осигурят безкрайно застрояване на земеделска земя

https://www.actualno.com/business/patriotite-pak-probvat-da-osigurjat-bezkrajno-zastrojavane-na-zemedelska-zemja-news_650663.html

Народното събрание се готви да отвори широка законова врата за застрояване на земеделски земи. Това стана по доста странен начин - с приемане на текстове в Закона за посевния и посадъчен материал. Текстът е бил приет на миналото заседание на земеделската комисия в парламента с 10 гласа "за" (БСП и "Обединени патриоти") и 9 "против". Депутатите от ГЕРБ са гласували "въздържал се". Предложението касае отмяна на ал. 3 от параграф 27 на Преходните и заключит

Унгарско вето на решението на ЕС за Полша

http://dnes.dir.bg/news/es-polsha-ungaria-26710308

Предприетите действия от Европейската комисия срещу Полша заради съдебната реформа нарушават полския суверенитет и Унгария ще наложи вето.

Борисов "утеши" Валери Симеонов с два етажа на "Раковски" 134

http://www.mediapool.bg/borisov-uteshi-valeri-simeonov-s-dva-etazha-na-rakovski-134-news273329.html

Министерският съвет утеши "изработения" от министър-председателя вицепремиер по икономическата политика Валери Симеонов с два етажа от сградата символ на демокрацията и емблематична централа на СДС на "Раковски" 134 в столицата. Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Партията на Симеонов Национален фронт за спасение на България (НФСБ) получава третия и четвъртия етаж и ще съжителства заедно със СДС на Божидар Лукарски, за която остават три етажа. Правителственото решение идва в деня, в който Валери Сименов се оплака във Фейсбук, че пак е изигран от ГЕРБ и ДПС, този път за концесиите на плажовете. Преди седмица той беше "изработен" по негови думи от премиера за ски концесията на Банско и обяви, че повече не иска да вижда Борисов. Предложението НФСБ да получи два етажа на "Раковски" 134 е внесено от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Дават се третия и четвъртия етаж на сградата, защото през последните години те не са се ползвали, обясниха запознати пред Mediapool. Всеки един от етажите, които получава Валери Симеонов, е със площ от 285 кв.м. На четвъртия етаж по времето, когато СДС беше в управлението на страната, са се намирали кабинетите на зам.-председателите на партията, обясниха от СДС.  По техни думи на първия етаж над партера се намира счетоводството на СДС, на предпоследния етаж е кабинетът на лидера на партията Божидар Лукарски и организационния отдел, а на последния етаж е заседателната зала. НФСБ в момента ползва помещения на ул. "Цар Калоян" в центъра на София. Валери Симеонов отдавна беше харесал централата на СДС и настоява за нея още от лятото на 2013 г. Тогава обаче не стана, защото ГЕРБ управляваше заедно с Реформаторския блок, в който беше СДС, докато Патриотичният фронт (ВМРО и НФСБ) официално се водеха в опозиция. На последните парламентарни избори обаче Реформаторският блок, в който влизаше СДС, не успя да мине 4% бариера и остана извън парламента, което по закон я лишава от правото да ползва държавен имот за партийни цели. Въпреки това партията на Лукарски остава в сградата, макар и върху по-малка площ.

ESMA въвежда 6 месеца гратисен период за LEI кодовете

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/esma-vyvejda-6-meseca-gratisen-period-za-lei-kodovete-252564/

Идентификационният код е важен, тъй като позволява на фирмите да продължат да търгуват след влизането в сила на MiFID на 3 януари

Европа е изправена пред най-голямата терористична заплаха

http://dnes.dir.bg/news/sigurnost-teror-evropol-rob-ueynrit-26710267

Европа е изправена пред най-голямата терористична заплаха от може би поколение насам, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт на конференция в София.

Над 9000 цивилни са убити при освобождаването на Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622939

Над 9000 цивилни са убити при освобождаването на МосулПри освобождаването на иракския град Мосул от групировката "Ислямска държава" след девет месеца битка са били убити между 9000 и 11 000 цивилни - близо 10 пъти повече от официално изнесените данни, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни жители. Агенцията отбелязва, че тази бройка не е официално призната от водената от САЩ коалиция,

Задържаният братовчед е признал за убийството в Момчилград

http://www.cross.bg/ymishleno-tzatzarov-kurdzhali-1563796.html

/КРОСС/ Племенник на майката на убитото дете в Момчилград е привлечен като обвиняем за умишлено убийство, съобщи на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров. Мъжът е на 25 години и е обвинен в умишлено убийство на малолетно дете, извършено по особено мъчителен начин. „В момента продължават действията по разследването. След привличането е осъществен разпит. На разпита е направено пълно признание по информация на колегите. Разбира се, признанието е свързано със съответствие с други доказателства, открити в периода на интензивната работа от вчера до настоящия момент. Около 16.30 ч. в Кърджали би трябвало да е започнал разпитът от съдия от Окръжен съд. Веднага след разпита ще следва следствен експеримент", заяви Цацаров. Той благодари на всички от Главна дирекция "Национална полиция" и на хората от ОДМВР - Кърджали и местната прокуратура.  

Производител на електромобили проучва България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/20/3100824_proizvoditel_na_elektromobili_prouchva_bulgariia/?ref=rss


Една от най-иновативните компании в света в производството на електромобили OSVehicle проявява интерес към България, съобщиха от Министерството на икономиката.<br /><br />По покана на LauncHub Ventures на посещение в страната Юки Лиу, съосновател на компанията, която се срещна със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Двамата са обсъдили плановете на предприятието за разкриване на ново производство в Европа, като са представени възможностите за инвестиции в...

Арестуваха братовчед на убитото в Момчилград момиченце

https://www.actualno.com/crime/arestuvaha-bratovched-na-ubitoto-v-momchilgrad-momichence-news_650685.html

25-годишен мъж е задържан и обвинен за убийството на малката Дамла в Момчилград, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Мъжът е братовчед на детето, което беше открито удушено от майка си. Обвиняемият е имал ключ от жилището. Той не е правил опит да се укрие, но е изграждал алиби за фаталната нощ. След ареста си е направил самопризнания. По думите на главния прокурор мъжът е съзнавал какво прави и може да отговаря за действията си. Мотивите му към момента не са ясни. За престъплението му се

Симеонов бесен: ГЕРБ и ДПС ни извъртяха

https://www.vesti.bg/bulgaria/simeonov-besen-gerb-i-dps-ni-izvyrtiaha-6077447

С една година беше отложен новият режим за концесии на плажовете, който ще влезе в сила от 1 януари 2019 г., което според вицепремиера значи, че ще се сключват непрозрачно договорите

Шефът на Стария Пловдив поема "Жилфонд", мина през пощите и зам.-кметски пост

https://www.24chasa.bg/region/article/6622941

Шефът на Стария Пловдив поема "Жилфонд",  мина през пощите и зам.-кметски постДосегашният директор на институт "Старинен Пловдив" Минко Кафтански поема общинското предприятие "Жилфонд", което се занимава с поддръжката на ведомствените жилища и събирането на наемите от тях. Трансформацията ще стане факт в началото на 2018 г., обяви кметът Иван Тотев. Рокадата се налага, тъй като Кафтански не може да остане начело на

НДК е най-сигурната сграда, в него е инвестиран ролс-ройсът на техниката, твърди шефът му

http://clubz.bg/62076-ndk_e_naj_sigurnata_sgrada_v_nego_e_investiran_rols_rojsyt_na_tehnikata_tvyrdi_shefyt_mu

"В момента НДК е най-сигурната публична сграда, която би могла да съществува за този тип конгресен конферентен център в България", увери по бТВ председателят на Съвета на директорите на двореца Борислав Велков.

Нито той, нито екипът, занимаващ се със сигурността на НДК, имат притеснения за двореца и бъдещите му гости по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това, което е инвестирано в НДК от гледна точка на материали и устройства, е ролс-ройсът на техниката. И конвенционалната сигурност, и киберзащитата били на добро ниво.

Екипът за сигурност е създаден специално заради европредседателството. В него има чудесни специалисти, твърди Велков.

"Няма европейска сграда от такъв тип, в която да не се е инвестирало. Но в НДК това отдавна не се е случвало", отбеляза той.

Велков уточни, че достъпът до НДК няма да бъде ограничен, но от 1 януари 2018 г. в него ще се извършват значително по-задълбочени проверки при влизане. Ще има скенери, ще се прави проверка за оръжие, за остри предмети и за забранени предмети.

„За делегатите има определен вход – А4, там ще бъде и акредитационната система. ВИП гостите ще минават през вход А6, това е частта към "Витоша", каза Велков.

Достъпът до НДК обаче няма да бъде постоянно ограничен. Така ще бъде само когато има събития на най-високо ниво, но те не са толкова много.

"Хората нека да не се притесняват", призова шефът на двореца.

Ще има временни ограничения само за част от събитията, но животът няма да спре. Зоната около НДК няма да бъде санитарен кордон 6 месеца, категоричен беше Велков.

Това според него е добре, защото НДК ще даде пример на всички останали зали и културни центрове в България, че сигурността е важна, а европредседателството в това отношение ще повиши нивото.

"НДК е стабилизиран към момента, имахме криза, минахме през трудни периоди", каза Борислав Велков.

Към настоящия момент дворецът успява да покрива основните си режийни разходи – Фонд „Работна заплата” и летището.

„В цял свят конгресната, културната индустрия винаги е била в ръст, дори когато имаше икономическа криза. Трябва да се замислим защо НДК е бил на загуба. Въпрос на управление, на визия е как трябва да се управляват тези неща. Ако се управляват добре, могат да не бъдат на загуба. В процес сме на нов бизнес план, така че да хванем цялата тенденция на развитие и да се опитаме да повишим приходите си", допълни директорът.

Той заяви също, че се опитва да разбере каква е връзката между сигурността и изкуството. Стигнал до извода, че изкуството ще спаси света. Сигурността винаги разделя, а изкуството ни прави свободни.

Последва въпрос дали е имал предвид телевизионния екран, който се оказа монтиран върху стенопис на Йоан Левиев в НДК.

"Това беше за временни технически тестове. Беше предвидено да бъде свален. И той беше свален. Повреда няма", каза Велков.

Накрая той бе попитан докъде са стигнали проверките за дейността на предшественика му Мирослав Боршош. На което отговори със съвет да не се връщаме в миналото. Важното било какво предстои сега за НДК.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=365857

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 21 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в два района на Варна, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 13:00 ч., гр. Варна - ул.

И след втори конкурс Пловдив остава без главен архитект, май

https://www.24chasa.bg/region/article/6622930

И след втори конкурс Пловдив остава без главен архитект, майНито един от тримата претенденти за главен архитект на Пловдив не е харесала конкурсната комисия в общината. Соченият за фаворит арх. Цветелин Цоневски, който е и съветник от "Кауза Пловдив", не се е представил блестящо, научи "24 часа". Освен него до защита на концепциите си бяха допуснати арх. Илко Николов,

СТЕМО внедри SAP ERP в швейцарската фармацевтична компания Xantis Pharma AG

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622932

СТЕМО внедри SAP ERP в швейцарската фармацевтична компания Xantis Pharma AGXantis Pharma е мултинационална фармацевтична компания за продажби и маркетинг с главен офис в Цуг, Швейцария и търговско присъствие чрез собствени търговски и маркетингови организации в Русия, Украйна, Казахстан, Чехия, Словакия, Румъния. СТЕМО изпълни проекта по утвърдената методология за внедряване на SAP ERP системи - ASAP в изцяло

Актрисата Ева Лонгория очаква дете

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/20/3100840_aktrisata_eva_longoriia_ochakva_dete/?ref=rss


Ева Лонгория очаква момиченце, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />Това е първо дете за американската актриса, станала популярна със сериала "Отчаяни съпруги", и четвърто за настоящия й съпруг - мексиканския медиен магнат Хосе "Пепе" Бастон. По информация на Ей Би Си то се очаква през пролетта.<br /><br />Лонгория и Бастон се ожениха в Мексико миналата година. Преди Бастон 42-годишната Лонгория бе омъжена за баскетболиста Тони...

Екзакта: 1/3 от хората не биха гласували нито за ГЕРБ, нито за БСП

http://www.mediapool.bg/ekzakta-13-ot-horata-ne-biha-glasuvali-nito-za-gerb-nito-za-bsp-news273328.html

Ако парламентарните избори се провеждаха в края на 2017 г., ГЕРБ биха получили около 28%, а БСП – 21% от вота. Обединените патриоти, които са партньори на ГЕРБ в управлението, пък ще бъдат трета политическа сила с малко над 6%, а ДПС - четвърти също с около 6%. Кой би бил трети или четвърти обаче е трудно да се предвиди в извънизборна ситуация, сочи изследване на "Екзакта рисърч". Ако хипотетичният избор на вот бъде сведен само между БСП и ГЕРБ 1/3 от гражданите няма да гласуват за никого, смятат от агенцията.  Нейното проучване е проведено в периода 7-13 декември 2017 г. сред 1000 пълнолетни българи в в 92 населени места. Информацията е набрана чрез пряко полустандартизирано интервю по домовете. Според изследователите, ако изборите се провеждат през настоящия месец, в парламента биха попаднали само 4 формации – ГЕРБ, БСП, ОП и ДПС. Засега партия "Воля" остава под 4%, което не й позволява да прескочи бариерата. Ситуацията вдясно не изглежда особено перспективна, защото обединенията се извършват около две ядра. С висока степен на достоверност може да се твърди, че поотделно тези две ядра нямат особени шансове да попаднат в следващ парламент, смятат от "Екзакта". При нови избори ГЕРБ може да разчита на вота на 89% от избирателите си от март 2017г., а БСП – на 91%. Това са двата най-мобилизирани партийни електората, отчитат социолозите.  Непосредствено след тях се нареждат избирателите на ДПС – 84% от които биха повторили своя вот. Над две трети от бившите избиратели на ОП биха подкрепили отново тази патриотична формация. "Воля" би запазила около 60% от избирателите си от март 2017 г. като една трета от бившите им избиратели днес са разочаровани. Анализаторите са опитали да преценят как биха се позиционирали двете първи партии при установяване на двуполюсен модел и са задали хипотетичен въпрос: "Да допуснем, че на следващи парламентарни избори се явят само ГЕРБ и БСП. За кого бихте гласували?". 41% отговарят, че биха гласували за ГЕРБ, а 29% – за БСП. 1/3 от българите отказват да гласуват за която и да е от тези две партии. Показателно е, че при подобна ситуация близо половината от избирателите на ДПС биха подкрепили БСП, а едва 14% – ГЕРБ. Ако десните все пак решат да гласуват, вотът им по-скоро би бил в полза на ГЕРБ. Половината от избирателите на ОП биха гласували за ГЕРБ, а едва 12% за БСП. Това показва сближаване между избирателите на партиите от управляващата коалиция. Политически апатичните българи са по-склонни да подкрепят ГЕРБ, а вотът на сегашните избиратели на "Воля" би се насочил в равна степен към ГЕРБ и БСП. Против предсрочни избори са 62% Изследването показва още, че 62% се обявяват против предсрочни парламентарни избори с аргумента, че те са ненужни на страната. 22% подкрепят евентуалното провеждане на предсрочен вот. Половината от симпатизантите на левицата искат предсрочни парламентарни избори. Противници на предсрочните избори са най-често хората на възраст между 50 и 60 години, високообразованите и заможните респонденти, както и жителите на градовете извън столицата. 92% от избирателите на ГЕРБ и 83% от тези на ОП се обявяват против провеждането на предсрочни парламентарни избори. Социолозите твърдят, че е показателно, че близо половината от недоволните от кабинета не виждат в предсрочните избори решение на проблемите. Един от основните аргументи на българите, които не желаят предсрочен вот е, че не виждат кой би могъл да управлява страната. Едва 24% от интервюираните преценяват, че сегашното управление има управленска алтернатива като 16% от тях я виждат в лицето на БСП. 63% от избирателите на БСП вярват, че могат да управляват страната по-добре от ГЕРБ. Най-харесвани са Дончев, Каракачанов, Кралев и Павлова Според данните на "Екзакта" Томислав Дончев, Красимир Каракачанов, Красен Кралев и Лиляна Павлова са най-одобряваните министри от кабинета през декември. Трима от тях: Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Красен Кралев имат положителен рейтинг – добрите оценки за работата им имат превес над негативните. Най-изразителен е ръстът на одобрение (от по 8%) към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и към министъра на икономиката Емил Караниколов. С по 7% повишават одобрението за работата си министрите Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Красимир Вълчев, Николай Нанков и Нено Димов. През изминалите месеци заедно с одобрението, расте и неодобрението към Нено Димов, Емил Караниколов, Бисер Петков и Валентин Радев. Очевидно работата на тези министри ги вади от анонимност, но и поляризира обществените оценки за тях. С по 6% нараства одобрението към работата на Владислав Горанов, както и към Теменужка Петкова. Порожанов, Боил Банов и Нено Димов са най-неодобрявани С нисък рейтинг на одобрение са министрите Румен Порожанов, Боил Банов и Нено Димов. Това се дължи и на все още ниската им разпознаваемост, твърдят от "Екзакта рисърч". Топ 10 на най-одобряваните български политици през декември включва: Мая Манолова със 71% одобрение; Румен Радев със 70% одобрение; Йорданка Фандъкова с 62% одобрение; Томислав Дончев с 47% одобрение; Бойко Борисов с 45% одобрение; Красимир Каракачанов с 44% одобрение; Красен Кралев с 38% одобрение; Лиляна Павлова с 37% одобрение; Георги Първанов с 35% одобрение; Владислав Горанов с 34% одобрение.

Повдигнаха обвинение на братовчед на убитото момиче в Момчилград

https://offnews.bg//temida/povdignaha-obvinenie-na-bratovched-na-ubitoto-momiche-v-momchilgrad-671591.html

Племенникът на майката на убитото 7-годишно момиче в Момчилград е обвинен за убийството. 

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус". 

Братовчедът на убитата Дамла е обвинен в предумишлено убийство по особено мъчителен начин. 

Мъжът е на 25 години. Той е разпитан и по време на разпита е направил пълни самопризнания, обясни Цацаров. 

Детето е починало след задушаване, причинено не от душене, а от притискане. След това главата му е омотана в тиксо или скоч, обясни вчера главният прокурор. 

Започнал е разпитът от съдия от Окръжен съд, а веднага след това ще започне следствен експеримент. 

След убийството беше задържана и майката на момичето. Тя беше обвинена в това, че е оставила детето само. 

Смъкват таксата на 5000 деца в подготвителните групи в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6622923

Смъкват таксата на 5000 деца в подготвителните групи в ПловдивНаселението на Пловдив расте с 1700 на година, строят още детски градини По-ниска такса ще плащат догодина родителите на деца в подготвителни групи в Пловдив. "В момента изчисляваме с колко ще я намалим, но дори и с 5 лева да е това е жест", обясни кметът Иван Тотев. Причина за смъкването е, че държавата поема разходите по обучението на

Шефът, водил корумпирани колеги в затвора, да стане началник на ДАИ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6622414

Шефът, водил корумпирани колеги в затвора, да стане началник на ДАИКитайците имат древна традиция от време на време да ходят на гробищата, без да са в траур или пък заради годишнина от смъртта на близък човек. Не го правят и защото цените на гробовете в Китай се увеличават с по 30 процента всяка година и там реално е много по-скъпо да умреш, отколкото да живееш. Китайците ходят на гробищата,

Братовчед на Дамла признал за убийството й

http://www.mediapool.bg/bratovched-na-damla-priznal-za-ubiystvoto-y-news273327.html

Братовчед на 7-годишната Дамла от Момчилград е обвинен за убийството ѝ, съобщи прокуратурата в сряда, уточнявайки, че задържаният 25-годишен мъж е направил пълни самопризнания. Мотивите за деянието му не са известни засега. Мъжът не е правил опит да се укрие, но е изграждал алибито си за фаталната нощ. Той е съзнавал какво прави и може да отговаря за действията си, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.. Според разследващите братовчедът е имал ключ от жилището и така влязъл в ранните часове на 17 декември и умишлено е убил детето. Ако вината му бъде доказана в съда, обвиняемият може да лежи в затвора от 15 до 20 години, както и да получи доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. "Все още не са изготвени заключенията на назначените от прокуратурата експертизи: комплексна ДНК, дактилоскопна и физикохимична експертиза на веществени доказателства и съдебно- техническа експертиза на приобщени по делото средства за мобилна комуникация", добавят от държавното обвинение. Както е известно, по случая за 72 часа бе задържана и майката на Дамла, която получи обвинение за това, че е оставила детето си без надзор, с което е създала опасност за здравето и душевното му развитие.

Още две партии поискаха спиране на приватизацията на Общинска банка

http://www.mediapool.bg/oshte-dve-partii-poiskaha-spirane-na-privatizatsiyata-na-obshtinska-banka-news273327.html

Спиране на приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка поискаха от Демократи за силна България (ДСБ) и движение "Да България". Мотивите им са, че за 67.646% от капитала на трезора, притежавани от общината, беше подадена една единствена оферта и то не от стратегически инвеститор, а от купувач, който може да се окаже фиктивен, а истинският нов собственик да остане скрит. Срещу процедурата вече се обявиха съветници от БСП, а мотивите им са подобни на тези на десните партии. Решението за продажбата на мажоритарния дял в Общинска банка трябва да бъде гласувано в четвъртък на последното заседание на Столичния общински съвет. Предлага се той да бъде купен от регистрирания в Лихтенщайн фонд "Новито опортюнитис". Той предложи 46 млн. лева за акциите, което е само с 350 000 лева над минималната цена. Собственик на фонда по документи е дружеството за създаване и управление на инвестиционни фондове "КАИАК Фонд Мениджмънт", което също е регистрирано в Лихтенщайн. Реално зад "Новито опортюнитис" могат да стоят други лица, а регистрацията в Лихтенщайн дава право на ползването на преференциалния данъчен режим там, но избягва забраната офшорни компании да притежават банки, тъй като тя не важи за територии, които са част от Европейското икономическо пространство. В позицията на ДСБ и "Да България" се казва, че приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка изглежда икономически оправдано, "но същевременно определени важни обстоятелства около сделката са силно обезпокоителни". "Очакванията за закупуването на банката от стратегически инвеститор, с опит и репутация в банковия сектор, не се оправдаха. Очевидна е липсата на състезателното начало и конкуренция, при сделка, която има само един единствен кандидат. Липсата на такова състезание не позволява да се постигне благоприятна пазарна цена и съответно интересите на българските данъкоплатци не са защитени", смятат от двете партии. Според тях се налага убеждението, че истинският кандидат-купувач на Общинска банка остава скрит. "При положение, че единственият кандидат купувач е компания, създадена преди около година, имаме дълбоки и основателни съмнения, както за наличието на адекватен опит в управлението на банкови институции, така и за действителните мотиви за закупуването на банката – дали той се стреми реално да я управлява и развива, или просто е посредник на скрития кандидат", пише в позицията на ДСБ и "Да България". Според тях е важно собственикът да е ясен, тъй като "една банка, попаднала в ръцете на недобросъвестни притежатели, би могла да създаде риск за финансовата стабилност в страната". Освен това бюджетът на най-голямата община - Столичната, минава през тази банка, "поради което отново се налага необходимостта, тя да бъде управлявана от ясен собственик, с прозрачни намерения". "Имайки предвид всички тези обстоятелства, настояваме мнозинството общински съветници, доминирано от ГЕРБ, да спрат тази твърде спорна сделка за продажбата на Общинска банка", пише в позицията. ДСБ има свои представители в Столичния общински съвет, които са част от групата на Реформаторския блок. Сред вносителите на предложението за продажба на мажоритарния дял в Общинска банка на "Новито опортюнитис" са общинари от групата, но от другите партии в нея - Съюза на демократичните сили и Движение България на гражданите. Предложението за започване на процедурата за продажба пък беше на Трайчо Трайков, който е също е част от групата на Реформаторския блок.

КЕВР клекна пред Манолова - свали новите високи цени на водата

https://www.actualno.com/business/kevr-klekna-pred-manolova-svali-novite-visoki-ceni-na-vodata-news_650682.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали цената на водата след многократно призоваване от страна на омбудсмана Мая Манолова регулаторът да я преизчисли, според коректния период на инфлацията. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана. В становището си до председателя на комисията Иван Иванов от 11 декември 2017 г., както и в редица свои медийни изявления, омбудсманът бе категорична, че КЕВР манипулативно използва числата в интерес на ВиК операторите, което доведе до драстичното

25-годишният Мехмед, първи братовчед на Дамла, обвинен за убийството й, признал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622912

25-годишният Мехмед, първи братовчед на Дамла, обвинен за убийството й, призналДнес, 20.12.2017 г. Окръжна прокуратура – Кърджали привлече като обвиняем и задържа до 72 часа М. Г. Х. за убийството на 7 годишната Д.М., която бе намерена мъртва сутринта на 17.12.2017 г. в дома си в гр. Момчилград. М.Г.Х. е обвинен в това, че на 17.12.2017 г. умишлено е умъртвил малолетната Д.М.,

Братовчед на 8-годишната Дамла е обвинен за убийството й

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ubiystvo-obvinenie-momchilgrad-sotir-tzatzarov-26710249

Племенникът на майката на 8-годишната Дамла Муса, която бе убита в Момчилград, е привлечен като обвиняем за умишлено убийство.

Влакче тръгна по най-стръмната линия в света (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6622911

Влакче тръгна по най-стръмната
линия в света (ВИДЕО)Най-стръмната в света релсова линия с въжена тяга бе пусната в експлоатация в Швейцария, пише inhabitat.com. Фуникулерът се движи по трасе с дължина 1720 м, за да свърже село Стоос, което се намира на 1300 м надморска височина, с Швиц. Най-силният наклон достига 110% или 47,7 градуса и изглеждащите футуристично кабинки вървят по него 743 м.

Превърхана в сцена кметството на район "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6622910

Превърхана в сцена кметството на район "Тракия"Ученици от СУ "Димитър Матевски" в пловдивския район "Тракия" поздравиха кмета Костадин Димитров и служителите на администрацията с Игнажден. Децата превърнаха сцена фоайето на кметството, където пременени в пъстри народни носии и като снежинки, изпълниха танци, песни и рецитал и за предстоящите Коледни празници.

Картата на “24 часа”: В Благоевград “Пиринско пиво” успява 50 г., шивачки работят в завода за телефонни централи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621025

Картата на “24 часа”: В Благоевград “Пиринско пиво” успява 50 г., шивачки работят в завода за телефонни централи“Обърканият преход в заглавия” - така “24 часа” разказва от седмици с факсимилета на заглавия от стари вестници за раздържавяването през последните години. Държавната агенция за национална сигурност от 1 декември 2016 г. проверява най-спорните сделки и като краен продукт главният прокурор Сотир Цацаров обяви в парламента 28 проблемни приватизации.

Предсрочни избори в Каталуния

//dariknews.bg/novini/sviat/predsrochni-izbori-v-kataluniia-2068395

Каталунците ще гласуват за местен парламент в четвъртък. Предсрочните избори бяха свикани от испанския премиер Мариано Рахой, който пое директен контрол над областта. До безпрецедентното решение се стигна, след кат

Въвеждат „зелена зона“ заради туристите в Бургас

https://offnews.bg//obshtestvo/vavezhdat-zelena-zona-zaradi-turistite-v-burgas-671590.html

Нова зона за платено паркиране ще бъде въведена около Морската градина на Бургас за следващия летен сезон. Общинските съветници в града не само одобриха предложението на администрацията, но го и разшириха.

Зоната ще обхваща район в комплекс „Лазур“ от Пантеона до паркинга на Северния плаж, познат като паркинга на капаните, включително и улицата към него. Този участък беше използван активно през летния сезон, освен от бургазлии, но и от гостите на града, които предпочитат да почиват на най-голямата ивица в Бургас, а паркирането беше безплатно. Това пък затруднява живеещите наоколо, които не могат да си намерят места в активния сезон.

Въвеждането на платеното паркиране предизвика разпалена дискусия на последната сесия на общинския съвет.

Ангел Божидаров коментира, че разбира нуждата на живеещите до Морската градина, но зелената зона няма да им осигури повече паркоместа:

Не само гостите на града, но и от „Славейков“, „Изгрев“, „Меден рудник“, хората, като си вземат семейството, къде да ги нарамят? В автобуса ли – дюшеци, хавлии… Ще си отиде с колата, естествено. Вие много добре знаете какво ще се получи. Част от хората няма да си платят стикера, ще се прехвърлят на съседните улици, ония ще изреват, ще дойде моят приятел Андрей Рунчев (управителят на ОП „Транспорт“ – б.а.) ухилен и ще каже, че и другите искат зелена зона. Как няма да иска, като няма къде да паркира човекът. Битката за нови паркоместа се превръща в битката за Берлин“, коментира Божидаров.

Юлиан Станков от ГЕРБ посочи, че има възможност да се обособят нови места по улицата, която води към паркинга на Северния плаж. Близо 70 коли допълнително ще могат да спират там.

Живко Табаков от Реформаторския блок контрира, че това е директен удар срещу туризма:

Бургаският плаж (Северният – б.а.) за първи път от много години ще има цена 1 ст. за шезлонг и за чадър. Това е нещо, с което ние трябва да се рекламираме, че Бургас е привлекателно място, а не да го обграждаме със зелени и сини зони. Тази зелена зона ще отблъсне повече хората, които могат да дойдат в Бургас за крайноседмичен туризъм“, каза Табаков и подчерта, че така почивката на плажа ще излиза между 6 и 8 лв.

Според Диан Димов от ГЕРБ има достатъчно места за безплатно паркиране. До Морската гара има паркинг с над 400 места, през следващата година ще бъдат осигурени още 150. Безплатно може да се спира и до плажа в близост до Солниците.

В крайна сметка, предложението бе одобрено и от следващото лято, спирането до Северния плаж на Бургас няма да е безплатно. То ще струва по лев на час, а зелената зона ще работи всеки ден, включително и през уикенда. Тя ще функционира от 1 май до 30 септември, в часовете между 11 и 20.

Умните решения за пречистване и охлаждане на въздуха от LG използват сензор за прах

http://www.cross.bg/puricare-doma-vuzdyha-1563794.html

/КРОСС/ Потребителите могат да се насладят на по-чиста и удобна обстановка в дома си благодарение на LG PuriCare и колонния инверторен климатик DUALCOOL ThinQTM LG Electronics ще впечатли участниците на изложението за потребителска електроника CES 2018 с най-новите си умни решения за управление на въздуха в дома. Пречиствателят за въздух LG PuriCare със своя сензор за фин прах и колонният инверторен климатик DUALCOOL ThinQTM с опция за гласово разпознаване и DeepThinQ технология улесняват потребителите повече от всякога да създават по-чист въздух в домовете си. Високотехнологично и умно премахване на финия прахПроучванията показват, че домашният полен и прах имат голям ефект върху качеството на живот на семействата по цял свят. Използвайки чувствителен сензор за мониторинг на въздуха, LG PuriCare автоматично премахва фините частици прах, когато установи понижение в качеството и нивото на комфорт на околния въздух. Оценката на въздуха се извършва дори и когато PuriCare е изключен, като уредът се включва само при необходимост. PuriCare има отличителен цилиндричен дизайн и предлага най-модерната технология за пречистване на въздуха на пазара благодарение на системата на LG 360° Total Care Filter System. Функцията Clean Booster помага на LG PuriCare да генерира чист въздух на разстояние 7,5 метра, което позволява да се обхванат дори големи зали. При основата си уредът генерира по-лек поток от въздух, което го прави идеален за семейства с малки деца и домашни любимци

За Полша решението на ЕС за наказателната процедура е политическо

https://www.actualno.com/europe/za-polsha-reshenieto-na-es-za-nakazatelnata-procedura-e-politichesko-news_650680.html

Според Полша решението на ЕС за започване на безпрецедентно дисциплинарно производство срещу нея по оспорваните от Брюксел съдебни реформи е политическо. Според Еврокомисията с действията си управляващите в Полша нарушават върховенството на закона. "Полша осъжда започването от страна на Европейската комисия на процедурата, предвидена в член 7, което по същество е политическо, а не правно" по природа, се казва в изявление на външно министерство, добавяйки, че с действията си Ев

Община Варна ще харчи над 116 млн. лева за образование през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=365853

През следващата година Община Варна ще разполага с над 116 млн. лева в сектор образование. Това показват разчетите в проектобюджета за 2018-та, научи Moreto.net. От всички средства 5.6 млн. лева ще отидат за капиталови разходи. От тях 900 хил.

Пазарът на музикален стрийминг се ускорява преди IPO-то на Spotify

https://www.investor.bg/zoom/355/a/pazaryt-na-muzikalen-striiming-se-uskoriava-predi-ipo-to-na-spotify-252556/

Откриването на най-добрия бизнес модел за музикалната индустрия все още е сложна задача за големите играчи

Проектите за познавателни книжки бяха внесени в министерството на образованието

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/20/3100834_proektite_za_poznavatelni_knijki_biaha_vneseni_v/?ref=rss


Общо 126 проекта на познавателни книжки за децата в детските градини и в училищата, в които се осъществява задължително предучилищно образование, бяха внесени в Министерството на образованието и науката (МОН) днес, съобщиха от пресцентъра му. Те са на 13 издателства, а от тях 62 проекта са за трета, а останалите 64 – за четвърта подготвителна възрастова група. <br /><br />Документите за участие в процедурата трябваше да бъдат подадени на 18 и 19 декември 2017 г., като издателствата...

Борисов обсъди с шефа на Европол заплахите пред сигурността в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622887

Борисов обсъди с шефа на Европол заплахите пред сигурността в ЕвропаМинистър-председателят Бойко Борисов и изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт обсъдиха рисковете и заплахите пред европейската сигурност, както и ролята на Европол и на националните правителства за преодоляването им. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. В срещата участваха главният прокурор Сотир Цацаров и посланикът на

Гайди срещу наркотици излязоха в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6622905

Гайди срещу наркотици излязоха в ПловдивОркестър от гайдари и гайдарки огласи главната улица на Пловдив и даде началото на събитието "Зона, свободна от наркотици". То беше подкрепено от кмета на район "Централен" Георги Стаменов. По същото време в район "Триадица" в София се проведе аналогично мероприятие. Точно в 12,10 ч в двата града се събраха музиканти, артисти и минувачи,

Правителството предоставя още над 1 млрд. лева за различни разходи

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/pravitelstvoto-predostavia-oshte-nad-1-mlrd-leva-za-razlichni-razhodi-252555/

Министрите отпуснаха на регионалното министерство още 1 млрд. лева за саниране, дават пари и за инвестиции, наука и др.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване