DJ Теди Джорджо: Полицаите ме удряха с бухалка

http://www.moreto.net/novini.php?n=365791

Тодор Василев, известен като DJ Теди Джорджо, се оплака от полицейско насилие. Според медицинските свидетелства той е с комоцио и множество наранявания по тялото. Екип на „Здравей, България” разговаря с Тодор Василев във варненската болница „Света Анна”, където е настанен за лечение.

Действията на Турция за Йерусалим удължават кризата с американските визи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621728

Действията на Турция за Йерусалим удължават кризата с американските визиЗаради действията на Турция за Йерусалим се удължава кризата, свързана с издаването на американски визи за турските граждани, пише днес в. "Тюркие". Американското посолство в Турция обяви вчера, че ще приема желаещи за събеседване за получаване на неимиграционни визи от януари 2019 година. Посолството уточни,

Кадафи отново може да управлява Либия

http://dnes.dir.bg/news/prezident-libia-kadafi-26707776

Сеиф ал-Ислам Кадафи, син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, ще издигне кандидатурата си за поста президент на страната.

Откъс от "Роман за името" на Людмила Миндова

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/20/3099797_otkus_ot_roman_za_imeto_na_ljudmila_mindova/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" представя откъс от "Роман за името" на Людмила Миндова, предоставен от издателство "Изток- Запад". Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук.<br /><br />Людмила Миндова е родена в Русе. Завършва гимназия в родния си град, а специалност "Славянска филология" в Софийския...

Холивудската красавица Ева Лонгория очаква първото си дете

//dariknews.bg/novini/liubopitno/holivudskata-krasavica-eva-longoriia-ochakva-pyrvoto-si-dete-2068231

Американската актриса Ева Лонгория, известна с ролята си в сериала "Отчаяни съпруги", очаква дете от съпруга си, мексиканския медиен магнат Хосе "Пепе" Бастон, съобщи ЮПИ.

Всички партии подкрепиха идеята да отпадне мораториумът върху лекарства

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vsichki-partii-podkrepiha-ideiata-da-otpadne-moratoriumyt-vyrhu-lekarstva-2068238

Следващата година Здравната каса да плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, подписан от всички парламентарни групи, е внесено в парламента.
 
Ще бъде разгледано като първа точка в утрешното пленарно заседание, като

Тир се запали на „Цариградско шосе“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tir-se-zapali-na-carigradsko-shose-snimki-2068239

Тир се запали в движение на столичния булевард „Цариградско шосе“ при разклона за "Горубляне", в посока изход от София. Движението в района е затруднено.
 
При инцидента няма пострадали. img wide]32784387[/img]

Концерт на млади български виртуози в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2017/12/chicago-kontzert/

Концерт по класическа китара събра на 17 декември 2017 г., в български културен център “Магура“ в Чикаго, млади виртуози от школата на Живко Николов „6VibeZ“. Поздравления за усърдието на всички деца, както и за успеха на Живко Николов – основател и музикален ръководител на „6VibeZ“.

Фиктивни технически прегледи във фиктивна държава

https://www.actualno.com/actualno/fiktivni-tehnicheski-pregledi-vyv-fiktivna-dyrjava-news_650355.html

Поредното журналистическо разследване със скрита камера разкри как се правят масово технически прегледи на автомобили у нас. Проформа. Заради пропуск в системата за годни се обявяват коли без платен данък, без документи и дори с технически повреди. И това не прави впечатление на никоя институция. Трябва медия да прояви самоинициатива или някой да я "светне" - наш човек или обикновен зрител, да осветли поредната порочна практика, за да започнат хрантутниците чантаджии, които издържаме,

Съдът в Люксембург: Uber ще плаща данъци като таксиметрова компания

http://clubz.bg/62052-sydyt_v_lyuksemburg_uber_shte_plashta_danyci_kato_taksimetrova_kompaniq

Uber е транспортна компания и ще плаща същите данъци като таксиметровите фирми, отсъди Съдът на Европейския съюз в Люксембург.

"Услугата, предоставена от Uber - връзка между хората и шофьори, които не са професионалисти, се отнася към транспортните услуги", се казва в решението но Съда на ЕС. "Затова страните членки могат да налагат регулации като на компаниите, предоставящи такива услуги."

Сега компанията ще трябва да кандидатства пред националните власти на страните членки на Евросъюза, за да може да извършва транспортни услуги. Според Uber решението няма да повлияе значително на бизнеса на компанията в Европа, защото в много страни услугите ѝ вече се регулират както тези на таксиметровите фирми. 

Спорът стига до Съда не ЕС след като съдия в Барселона поиска през 2015 година той да се произнесе по дело заведено при него срещу услугата на Uber от местната асоциация на таксиметровите шофьори. Въпросът беше дали платформата за споделено пътуване ще бъде определена като транспортна услуга или като онлайн платформа. На практика това се отразява върху данъците, които компанията ще плаща на националните власти.

От Uber многократно заявяват, че не бягат от регулации, били те национални или европейски, но възразяват те да бъдат същите като за заварената услуга, на която компанията предлага алтернатива. Тезата е, че тя не се конкурира на таксиметровия пазар, а предлага друга услуга, различна от традиционните таксита.

Uber предлага на потребителите си два вида услуги. Собственик на лек автомобил, който иска да сподели свободните места в колата си с други хора по даден маршрут, става откриваем за потенциалните пътници. Потенциалният потребител може да открие къде и кога има коли на Uber, които може да ползва по даден маршрут.

Компанията не наема шофьорите, те не са нейни служители, нямат работно време и работят когато и колкото искат. Трябва обаче да имат чисто съдебно минало, да са правоспособни, колите им да отговарят на определени технически стандарти. Плащанията са изцяло безкасови и приходите се делят между фирмата и шофьорите.

Повечето европейски държави не са отворени към платформи като Uber, включително и България. Комисията за защита на конкуренцията обвини Uber в нелоялна конкуренция. ВАС потвърди решението за спиране на услугата и компанията преустанови дейността си у нас. Последно властите в Лондон отказаха да подновят лиценза на компанията.

Болница даде линейка под наем на такси компания

http://dnes.dir.bg/news/razgrad-bolnitza-taximetrova-firma-26707909

Линейка на разградската болница е отдадена под наем на таксиметрова фирма, съобщи новият директор на лечебното заведение д-р Гечо Жеков.

Утре депутатите ще гласуват отпадане на лекарствения мораториум

https://www.actualno.com/healthy/utre-deputatite-shte-glasuvat-otpadane-na-lekarstvenija-moratorium-news_650545.html

Народното събрание ще гласува утре (21 декември) отпадане на мораториума върху новите лекарства, заложен в бюджета на здравната каса за догодина. Това стана ясно след председателския съвет на парламента, който се проведе в сряда сутрин. Спешната поправка идва седмица след като парламентът отхвърли президентското вето върху мораториума и на фона на недоволство от страна на пациенти. До развръзката се стигна преди ден след разговор между премира Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова, коя

Порожанов: Очаква се цените на храните да бъдат стабилни в следващите 6 месеца

http://www.cross.bg/porozhanov-hranite-tzenite-1563737.html

/КРОСС/ Вчера са получени 73 млн. за акцизна ставка на горивото, компенсирана е с 40 стотинки, а останалите 11 милиона ще бъдат платени през януари, февруари 2018 година от гл. т. на бюджетни лимити. Днес предстои оторизация на директните плащания. Очакванията са около 550 милиона лева да бъдат обработени от фонд "Земеделие" и да бъдат предоставени по сметките на земеделските производители. Това каза в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите. Всеки земеделски производител може да види своите парцели, които е заявил и там, където са недопустими, да даде мотивирана жалба, която да бъде разгледана, добави той. Субсидиите за животновъдство са 8 схеми за обвързано производство с бюджет около 120 млн., 105 са изплатени. Останалите ще бъдат изплатени след това. Между 700-750 млн. лева ще влязат в сектора само през декември, каза още Румен Порожанов. Относно темата за двойния стандарт при храните земеделският министър каза, че дебатът е дълъг и ще продължи поне още година и уточни, че в момента се изработва единна методология, финансирана от ЕС, по която да се изследват храните. За да се реши принципно и окончателно въпросът мнението на страни-членки,потърпевши, е, че трябва да има европейско законодателство, което да реши този въпрос. Това ще бъде една тема, която заедно с омбудсмана ще бъде поне една от темите, която ще бъде разгледана по времето на европредседателството

Антитубулини в терапията на сърдечносъдови болести: Българският принос

http://www.eurochicago.com/2017/12/prinos/

Медицинската история на есенния минзухар (Colchicum autumnale) е описвана от преди хиляди години като лекарство, облекчаващо силните болки от остър артрит при хора с подагра. Напредъкът в познанията за (i) цитоскелетните микротубули (МТ) и (ii) клетъчните ефекти на колхицина откри нови терапевтични приложения на това много старо лекарство. Тук представям накратко българския принос към възможния потенциал на разграждащи МТ химически вещества (антитубулини), като колхицин, за терапията на сърдечносъдови болести – остри коронарни синдроми, периферна атеросклероза, предсърдно мъждене, перикардит, системен некротизиращ васкулит, сърдечна недостатъчност, свързана с миокардна хипертрофия, и исхемичен инсулт.

Прокуратурата e прекратила разследването срещу Красьо Черния

http://www.transmedia.bg/2017/12/20/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-e-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0/

Секретното дело за укриване на данъци срещу нашумелия преди години като лобист в съдебната власт Красимир Георгиев – Красьо Черния, е прекратено от прокуратурата тази пролет „поради липса на престъпно деяние“, съобщи Mediapool. Информацията е потвърдена от адвоката на Георгиев – Христо Ботев.

Красьо Черния се прочу, след като на 18 юни 2009 г. Иван Колев от тогавашния Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че „някакъв Красо от Плевен“ обикаля из България и „носи един списък“ с имената на между 8 и 13 членове на ВСС, с чиито гласове разполага. Участник в изборите за шефове в съдебната власт разказал на Колев, че гласовете на хората във ВСС вървят за около 200 000 евро. Прокуратурата започна проверка, но изказването на Иван Колев е прекратило възможността за засичане на разговорите с Красьо.

После се разбра, че в тефтерчето на Георгиев има 1040 телефонни номера, сред които на десетки магистрати, политици, полицаи, както и много собственици на фирми в цялата страна. Това даде повод на тогавашния правосъден министър Маргарита Попова да говори за „брокерство“ в съдебната система. От прокуратурата обявиха, че общо 35 магистрати са засечени с контакти с Красьо или фигурират в неговото „тефтерче“. Към онзи момент общо 14 от тях са кандидати за шефове в съдебната система, а петима са действащи шефове.

Заради контактите с Георгиев оставки от ВСС подават двама негови членове, които впоследствие бяха уволнени от съдебната система.

Mediapool припомня, че държавното обвинение засече контакти на Красьо с трима тогавашни депутати от ДПС – зам.-председателите на ДПС Касим Дал и Лютви Местан, както и Ердоган Ахмедов. Кирил Добрев от БСП също бе в списъка с два входящи SMS-и.

Красьо се познава с бившия финансов министър Милен Велчев (НДСВ), а по-късно се разбира, че дори помага в предизборната кампания на НДСВ в Плевен през 2005 г., когато Велчев води листата на партията. Държавното обвинение така и не успя да установи (или поне публично не съобщи) за какво са си говорили с Красьо всички тези влиятелни хора.

Двамата –  Красьо Черния и Милен Велчев бяха засичани заедно и през 2016 г. по време на тенис турнир в София. По това време Велчев, вече част от сложната акционерна структира на Българската телекомуникационна компания (БТК) водеше редица съдебни дела в опит да впише промени по партидата на дружеството-майка „Вива Телеком България“.

В съда срещу Георгиев бяха внесени две дела. Първото е за лъжесвидетелстване. То се основава на твърдението на Красимир Георгиев пред прокурор Първолета Никова, че „няма познанства с лица от съдебната система“. Прокуратурата обаче смята, че има предостатъчно доказателства, че обвиняемият познава магистрати. Този процес приключи с оправдателна присъда.

Второто дело е за укриване на данъци в размер на 94 492 лв. Делото обаче е засекретено от Софийския градски съд. На първа инстанция той е оправдан. После Софийският апелативен съд отменя оправдателната присъда и връща делото на прокуратурата заради процесуални нарушения. През 2013 г. то пак е внесено в градския съд, който пак го връща на прокуратурата. Аргументът е, че прокуратурата не е изпълнила указанията на апелацията. След това делото не е внесено повече. По думите на адвокат Ботев делото е било прекратено от прокуратурата през пролетта на тази година – близо осем години след началото му.

„Това делото беше образувано, защото и дума не можеше да става за търговия с влияние и се чудеха какво да направят и възложиха на данъчните да направят една проверка. Те направиха ревизията под контрола на прокуратурата. Установиха едно несъответствие, дадоха го на прокуратурата. По това делото той беше оправдан на една инстанция, а втората инстанция каза,
че не може да бъде оправдан и не може да бъде осъден, т.е. нищо не може да стане въз основа на негоден обвинителен акт. Не може да се произнася съдът, защото самият акт е дефектен“, коментира Ботев пред Mediapool.

Междувременно Красимир Георгиев осъди прокуратурата за 4000 лева обезщетение заради воденото срещу него дело за лъжесвидетелстване.

Ден за размисъл в Каталуния и последен призив на Пучдемон

http://dnes.dir.bg/news/izbori-evropeyski-parlament-katalunia-26707886

20 декември е ден за размисъл в Каталуния след предизборната кампания за предсрочните избори в испанската област.

Дончева: КОНПИ да бъде закрита, управляват ни мутренски

http://dnes.dir.bg/news/tatjana-doncheva-26707885

Държавата не може да се управлява по мутренски – каквото е казал главатарят – това, заяви лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

Георги Йорданов: Продължаваме борбата в защита на онкоболните

http://www.cross.bg/iiordanov-georgi-chakat-1563736.html

/КРОСС/ „Днес получаваме още една възможност да премахнем мораториума върху новите лекарства. Няма да се откажем от борбата за защита на правата на окноболните. Правим го заради тях, които всяка сутрин ни чакат на входа на НС, и ни молят да направим нужните промени, за да имат те лъч надежда и шанс за живот". Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПГ на „БСП за България" д-р Георги Йорданов. Той обясни, че в разговор на Корнелия Нинова с пациентски организации на онкоболните и болните с редки болести, те са изявили желание, ако техният прблем не намери разрешение- да застанат пред МС докато получат своите права. Заради болните Нинова се обадила и говорила с премиера Борисов за решение на проблема. В следствие на този разговор и ПГ на ГЕРБ приема да се преразгледа мораториума. „Очакваме това да стане днес", подчерта д-р Йорданов. Той допълни, че от страна на Цветанов са били поставени няколко условия сред които, всички парламентарни групи да са съгласни. Георги Йорданов опроверга твърденията, че новите медикаменти ще бъдат изпробвани върху българските пациенти. „Лекарставата които се внасят у нас и чакат да бъдат включени в списъка за реимбурсиране, се внасят от 2015г. Това са изпитани медикаменти и са 2-ри или 3-ти избор за лечение на определени заболявания", заключи д-р Георги Йорданов.  

Данъчната реформа на Тръмп мина през Сената

https://www.actualno.com/america/danychnata-reforma-na-trymp-mina-prez-senata-news_650543.html

Сенатът на американския Конгрес одобри законопроекта за най-голямата данъчна реформа през последните 30 години, която бе обещана от президента Доналд Тръмп. По-рано във вторник проектът бе гласуван и в Камарата на представителите. Но вечерта се изясни, че са били допуснати някои грешки при съставянето на документа. Гласувалият вече Сенатът трябваше бързо да внесе поправките, което и стана, а по-късно днес поправеният законопроект ще бъде гласуван повторно и в Камарата на представи

Трус с магнитуд 4.8 разлюля Крит

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-ostrov-krit-26707864

Земетресение с магнитуд 4.8 по скалата на Рихтер разлюля тази сутрин остров Крит.

Кабинетът определя новата минимална работна заплата

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-определя-новата-минимална-работна-заплата_l.a_i.755074_at.1.html

Увеличаването на минималната работна заплата с 50 лева от началото на следващата година ще бъде одобрено на днешното заседание на правителството. ...

Хубав жест преди Коледа - отмениха мораториума

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6620991

Хубав жест преди Коледа - отмениха мораториумаМораториумът върху иновативните лекарства, който предизвика немалко негативни реакции сред българите, ще бъде отменен. Този хубав жест точно преди Коледа е резултат от политически разговори между ГЕРБ и БСП. (Виж 4-а стр.) Има и условие - това решение да бъде подкрепено от всички парламентарни групи.

ЕК вече работи по общия стандарт за изследване на качеството на храните

https://www.actualno.com/business/ek-veche-raboti-po-obshtija-standart-za-izsledvane-na-kachestvoto-na-hranite-news_650533.html

В момента се работи по единната методология, по която да се изследват храните, която е финансирана от Европейската комисия. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов в ефира на БНТ по темата със стандарта в качеството на храните в Европейския съюз. Мнението на страните членки от Източна Европа, които сме потърпевши, е, че трябва да има единно законодателство, с което да се реши този въпрос, поясни Порожанов. Секторът "Земеделие и храни" винаги е тежък. Помните как над милион и

ООН: Русия е окупатор

http://www.moreto.net/novini.php?n=365788

Генералната асамблея на ООН прие резолюция, в която осъжда нарушаването на човешките права и анексирането на Крим, предадоха информационните агенции. В документа Русия е определена като окупираща държава. Осъжда се "временната окупация от Руската федерация на част от територията на Украйна - Автономна република Крим и град Севастопол".

Легендарната сграда на "Раковски" 134 става централа на НФСБ

https://www.actualno.com/politics/legendarnata-sgrada-na-rakovski-134-stava-centrala-na-nfsb-news_650541.html

Легендарната за СДС сграда на ул. "Раковски" 134 вече ще има нов наемател - Националния фронт за спасение на България на Валери Симеонов, съобщава "24 часа". Очаква се Министерски съвет да разреши отдаването на два от етажите за ползване от коалиционния партньор на ГЕРБ, участник в "Обединени патриоти". Досега НФСБ използваше офис на бул. "Васил Левски" 94. Според закона за политическите партии, държавата и общините предоставят под наем помещения за пар

Путин: Русия трябва да стане лидер в знанията, интелекта, социалното и културното развитие

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-grypa-1563735.html

/КРОСС/ Владимир Путин ще бъде издигнат за кандидат-президент във вторник, 26 декември, на сбирка на инициативна група в Москва, информира "РБК". Вестникът се позовава на Александър Шохин, оглавяващ Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Решението бе взето вчера от оргкомитета за създаване на инициативната група. На срещата присъстваха 30 души, "които имат моралното право да започнат процеса (за издигане на кандидатурата), защото са се засичали с Владимир Владимирович и в лично качество", разказва Шохин. Сред инициаторите изданието посочва депутати от Държавната дума, певеца Николай Расторгуев, известен като вокалист на рокгрупата "Любе" и шахматиста Сергей Карякин. Предвижда се те да се включат в инициативната група, която ще наброява близо 600 души. Предстоящата сбирка на групата ще бъде подкрепена според Шохин от властовата партия "Единна Русия", пропутинското обществено движение "Общоруски народен фронт" (ОНФ), патриотичното движение "Доброволци на Победата", Обществената палата на Русия и други организации. Датата 26 декември е избрана специално след конгреса на "Единна Русия" от 22 до 24 т. м., когато партията се очаква да определи ролята си в издигането на Путин за кандидат в президентските избори през март. Според източник, близък до оргкомитета, самият държавен глава най-вероятно няма да присъства на сбирката на инициативната група

Таксиджии искат минимална тарифа от лев. Съветник: Не е обосновано

https://offnews.bg//obshtestvo/taksidzhii-iskat-minimalna-tarifa-ot-lev-savetnik-ne-e-obosnovano-671531.html

Таксиметровите шофьори имаха девет години така наречената данъчна ваканция и не плащаха абсолютно никакъв данък. След въвеждането на патентния данък по-голяма част от нелегалните таксита отпаднаха.

Това коментира пред Нова телевизия общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев във връзка с предстоящия протест на таксиметровите шофьори в София.

20% от такситата са блокирани заради бюрокрация, твърдят от бранша. Жълтите автомобили ще протестират на 21 декември т. г. Тяхното искане е Столична община да въведе минимална тарифа от 1 лв. на километър. В момента големите компании возят на 0,79 лв. за дневна и на 0,90 лв. за нощна тарифа.

"Таксиметровите компании и в момента не са ограничени да си вдигнат тарифата, ако преценят, тъй като Столичната община е определила само горната граница на таксиметровата тарифа и тя е 1.60 лв. Таксиметровите шофьори настояват да се въведе минимална тарифа и тя да бъде 1 лв. дневната и 1,14 лв. нощната", припомни инж. Славчев, който е член на постоянната комисия по транспорт и туризъм.

"Смятам, че искането им за минимална тарифа от 1 лв. не е обосновано, защото всяка фирма и сега може да си сложи цена, каквато иска, стига да не надвишава горната граница, пък хората сами ще решат, дали да се качат и возят на такси за 1 лв. или за 0,79 лв. на километър. Твърдението, че като се повиши цената на таксиметровата услуга ще има повече таксита не е вярно, защото пазарът определя цената. Ако се качи цената, според мен по-малко хора ще ползват таксиметровата услуга, което би довело до загуба на таксиметровите компании", категоричен е инж. Славчев.

"Не мога да приема и аргумента, че патентният данък на такситата в София, който е в размер на 850 лв. на година, е висок. В София има 6000 таксита и ако разделим данъка на дните в годината ще се получи, че всяко такси плаща по 2,30 лв. на ден. Това е напълно поносимо. Още повече, че събраните средства от патентния данък отиват целево за изграждане на таксиметровата инфраструктура в София, като например таксиметровите колонки. Тоест дори и патентният данък се връща под тази форма и обслужва бранша.", допълни още инж. Симеон Славчев.

Шофьор на джип прегази дете, роднини го пребиха

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-mvr-shofyor-parvenetz-26707831

Шофьор на джип е прегазил и убил 10-годишно момиченце тази сутрин в пловдивското село Първенец. Роднини на детето са го пребили.

Френският парламент окончателно прие закон за спиране на добива на петрол и газ от 2040 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/20/3100560_frenskiiat_parlament_okonchatelno_prie_zakon_za/?ref=rss


Френският парламент окончателно прие закон за прекратяване на добива на петрол и природен газ в страната от 2040 г., предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />За да конкретизира обещанието на президента Еманюел Макрон "да извади Франция от изкопаемите горива" (петрол, газ, въглища), законът предвижда повече да не се издават разрешителни за експлоатиране на петрол и газ, а съществуващите концесии за добив няма да се подновят след 2040 г.<br /><br...

Ужас в Първенец! Джип уби 10-годишна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621717

Ужас в Първенец! Джип уби 10-годишнаТрагедия се разигра тази сутрин в пловдивското село Първенец, където джип блъсна и уби на място 10-годишно момиченце. Момиченцето е вървяло заедно с майка си, когато колата го е ударила. Майката е откарана в болница, тъй като е в шок. От полицията уточниха, че трагедията се е разиграла около 8 часа.

Еволюцията прави мъжете по-едри и по-глупави, а жените - по-ниски

https://www.actualno.com/interest/evolucijata-pravi-myjete-po-edri-i-po-glupavi-a-jenite-po-niski-news_650540.html

Еволюционният хода на човешкия род сочи, че мъжете с по-голяма телесна маса имат повече деца, по-високите жени раждат по-малко деца. Еволюцията на човечеството не е спряла, тя насочва мъжете към увеличаване на телесната маса и влошаване на образователните възможности, а жените - към „средния“ ръст и ранно настъпване на полова зрелост. „Открихме очевидна връзка между броя на потомците и облика на мъжете и жените. Например, мъжете с висок индекс на телесната

Гласуват отпадането на мораториума върху нови лекарства

http://www.cross.bg/gerb-kontrol-zakona-1563734.html

/КРОСС/ Очаква се от ГЕРБ да предложат на председателския съвет на парламента да гласува за отпадане на мораториума върху новите лекарства, заложен в бюджета на здравната каса за догодина. Парламентът ще разгледа и оставката на депутата от ГЕРБ Ивайло Константинов. Народният представител от ГЕРБ е депозирал своята оставка в деловодството на парламента на 19 декември 2017 г. Константинов бе втори в листата на ПП ГЕРБ в 10-ти Многомандатен избирателен район - Кюстендил. Очаква се депутатите да продължат работа и по второто четене на Антикорупционния закон. На вниманието им се поставят още промените в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и тези в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, които ще бъдат подложени на второ гласуване.    

Гласуват отпадането на мораториума върху нови лекарства

http://www.cross.bg/gerb-konstantinov-ochakva-1563734.html

/КРОСС/ Очаква от ГЕРБ да предложат на председателския съвет на парламента да гласува за отпадане на мораториума върху новите лекарства, заложен в бюджета на здравната каса за догодина. Парламентът ще разгледа и оставката на депутата от ГЕРБ Ивайло Константинов. Народният представител от ГЕРБ Ивайло Константинов е депозирал своята оставка в деловодството на парламента на 19 декември 2017 г. Константинов бе втори в листата на ПП ГЕРБ в 10-ти Многомандатен избирателен район - Кюстендил. Очаква се депутатите да продължат работа и по второто четене на Антикорупционния закон. На вниманието им се поставят още промените в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и тези в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, които ще бъдат подложени на второ гласуване.    

Община Кюстендил е със запорирани сметки след скандален иск

https://www.actualno.com/kustendil/obshtina-kustendil-e-sys-zaporirani-smetki-sled-skandalen-isk-news_650528.html

Сметките на Община Кюстендил вече са запорирани. Причината – претенции на фирма, която е извършвала ремонти от 2009 година заради преливане на река Бистрица и, според Община Кюстендил, е разширила обхвата и предмета на ремонта, без общинските власти да са били съгласни и да са подписвали. Абсолютен прецедент и за съжаление се стигна до крайности – на нечия трапеза да се отзоват половин милион лева, оплака се кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той изрази надежда да има междуве

Партията на Симеонов се мести в сградата на СДС

http://dnes.dir.bg/news/sds-sgrada-aleri-imeonov-26707801

Партията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ, ще се премести в нова централа - в емблематичната за СДС сграда на ул. "Раковски 134" в София.

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6621702

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. Във високите части на планините е слънчево и тихо, на места има преминаваща мъгла. сутрешните температури са от -12 до - 8 градуса. Туристите трябва да обърнат внимание, че снежната покривка на места достига до 40 см.

Дъщерите на Брус Уилис и Деми Мур с гола снимка в банята (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dyshterite-na-brus-uilis-i-demi-mur-s-gola-snimka-v-baniata-snimka-2068213

Дъщерите на Брус Уилис и Деми Мур провокираха с нова снимка в Instagram. Румър, Талула и Скаут позират за кадъра голи във вана.

Линейка на разградската болница - отдадена под наем на таксиметрова фирма

//dariknews.bg/novini/bylgariia/linejka-na-razgradskata-bolnica-otdadena-pod-naem-na-taksimetrova-firma-2068209

Линейка на разградската болница е отдадена под наем на таксиметрова фирма. Това съобщи новият изпълнителен директор на лечебното заведение д-р Гечо Жеков. Той обясни, че договорът за наем на автомобила е сключен на първи юни 2015 година от предишното ръководство на

Цитат на деня: Комисията за конфискация незабавно трябва да се закрие

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/12/20/3100565_citat_na_denia_komisiiata_za_konfiskaciia_nezabavno/?ref=rss


"Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) е орган, който незабавно трябва да бъде закрит, както и спецсъдът." Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в сутрешния блок на Би Ти Ви.<br /><br />"Не може да има държавен орган, който беззаконничи", добави Дончева, според която "начинът, по който се третира в момета в държавата е ужасен".<br /><br />"Това е абсолютно измислен орган, на който на...

Австрия обеща да се допита до Италия за плана си да раздава паспорти в Южен Тирол

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/20/3100558_avstriia_obeshta_da_se_dopita_do_italiia_za_plana_si/?ref=rss


Новото коалиционно правителство на Австрия продължава плановете си за даване на гражданство на немскоезичното малцинство в Италия, но обещава да се допита до Рим по този проект, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Планът за двойно гражданство за северния италиански регион Алто Адидже бе включен в обявеното през уикенда коалиционно споразумение между консервативната Народна партия на канцлера Себастиан Курц и крайнодясната Партия на свободата.<br /><br...

Тръмп започва война на два фронта: Китай и Русия

http://pogled.info/svetoven/tramp-zapochva-voina-na-dva-fronta-kitai-i-rusiya.91418

/Поглед.инфо/ В САЩ най-накрая беше публикувана новата концепция за национална сигурност и аз казвам “най-накрая”, защото мина повече от година след избирането на Тръмп и е добре, че администрацията на американския президент най-накрая изработи ясен и разбираем документ, който отразява тяхната гледна точка за мястото на САЩ в света и за това, как администрацията на Тръмп се кани да защитава това място.

Ние, тъпунгерите питаме?

http://pogled.info/bulgarski/nie-tapungerite-pitame.91419

/Поглед.инфо/ Слушам, чета и гледам в предколедните дни различни политически коментари. И от тях свързвам две крайни и позиции, два коментара, засягащи БСП. Единият на проф. Р. Гечев с достойната и аргументирана защита на социалистическата партия от нападките на един от най-тесния екип ръководители на самата тази партия. Това което ме впечатли бе не апломба на речта, не жарта в защитата на БСП, не силните слова, а аргументацията. Аргументация, подплатена с много силни факти (с документи), оборващи с недостойните внушения срещу социалистическата партия. Това бе рано сутринта.

Деца с нарушено зрение организират коледен базар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365786

Днес в сградата на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна се открива Коледен базар на картички и играчки, изработени от учениците, припомня Moreto.net. От 10.00 часа ще започне Коледният спектакъл и посрещането на Дядо Коледа.

Биячите питали сирийчето: Ти арабин ли си?

http://dnes.dir.bg/news/varna-poboy-siriyche-26707712

Петокласникът от сирийски произход Косай, който беше пребит от маскирани в училищен двор във Варна, се страхува и не иска да се върне в клас.

Пожарът „Томас“ вече е вторият най-голям в историята на Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621696

Пожарът „Томас“ вече е вторият най-голям в историята на КалифорнияПожарът „Томас“ продължава да се разпространява и вече е втори по големина в историята на щата Калифорния, пише местното издание Los Angeles Times. Пожарът, който избухна на четвърти декември в близост до Санта Паула е обхванал над 110 хил. хектара във вторник вечерта (местно време). Според пожарникарите, пожарът е овладян наполовина,

Азотните оксиди вече не са част от замърсителите на въздуха

https://www.actualno.com/politics/azotnite-oksidi-veche-ne-sa-chast-ot-zamyrsitelite-na-vyzduha-news_650531.html

Реално в населените места няма проблем с азотните оксиди, но продължава да го има проблема с фините прахови частици. 16 страни членки са в наказателна процедура заради мръсния въздух. Това стана ясно от думите на председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева. Ние сме готови да разгледаме максимално бързо законодателните промени, за да могат те да влязат в сила по отношение на подобряването на качеството на въздуха. Много беше направено в

ООН поиска Русия да освободи всички задържани украинци в Крим

http://clubz.bg/62051-oon_poiska_rusiq_da_osvobodi_vsichki_zadyrjani_ukrainci_v_krim

Снимки 2 На тази дата оон 2

Общото събрание на ООН прие резолюция, според която Русия е окупатор на Крим. Организацията остро осъжда "нарушаването на човешките права" в анексирания от Москва полуостров, съобщава радио "Свободна Европа".

Резолюцията е внесена от Украйна и още 30 страни и е подкрепена от 70 държави. Тя бе подкрепена от САЩ и всички членки на ЕС.

Против са 26, включително Беларус, Казахстан, Иран, Китай, Сърбия и, разбира се, самата Русия. 76 делегации отсъстват от гласуването.

Резолцията е "най-твърдата" от незаконното анексиране на Крим през 2014 г., казва украинският външен министър Павло Климкин.

"Увеличава се международният натиск върху Русия", коментира Климкин в туитър.

ООН и преди приема подобни резолюции, но те нямат реално отражение върху ситуацията в региона, коментират наблюдатели.

Президентът на Украйна Петро Порошенко благодари на подкрепилите резолюцията и ги нарече "истински приятели на Украинския Крим" в публикация в туитър.

Резолюцията осъжда задължителната натурализация на украинските граждани по време на руската окупация и призовава за незабавно освобождаване на всички задържани украинци. Документът изисква спиране на всички нарушения на човешките права, включително "неправомерно задържане, мъчения и нечовешко отношение", съобщава "Свободна Европа". Иска се Москва да изпълни решението на Международния наказателен съд и да възстанови правата и свободите на украинците на полуострова.

ООН иска също руското министерство на правосъдието да преразгледа решението си, с което обявява местният парламент на кримските татари за екстремистка организация и на практика забранява дейността му. Освен това Русия не дава достъп до мисии на ООН до полуострова, се изтъква в документа.

DJ Теди Джорджо обвини полицаи в побой

http://dnes.dir.bg/news/poboy-politzai-tedi-jorjo-26707713

Тодор Василев, известен като DJ Теди Джорджо, се оплака от полицейско насилие.

UPS ще купи 125 броя от камионите на Tesla

https://www.investor.bg/harduer/459/a/ups-shte-kupi-125-broia-ot-kamionite-na-tesla-252500/

По-голямата част от тях ще бъдат ползвани по маршрути в САЩ, пояснява логистичната компания

Йоана Буковска: Бременна съм с нови проекти, затова Виолета си отиде

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6621701

Йоана Буковска: Бременна съм с нови проекти, затова Виолета си отидеМного плаках, когато прочетох сценария за края на Виолета Захариева във финалните серии на Откраднат живот, каза изпълнителката на ролята Йоана Буковска по Нова тв. После си казах: "А сега се стегни! И го изиграй!", сподели актриста. Виолета Захариева от екранен образ се превърна в социален. Показа,

Прокуратурата нямала информация за срещите на главния прокурор

http://www.transmedia.bg/2017/12/20/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d1%81/

Прокуратурата на България няма налична информация, нито регистър за срещите на главния прокурор. Това се разбира от протокола по дело, заведено по Закона за достъп до обществена информация от журналиста Лъчезар Лисицов от бургаския сайт „Флагман“, цитирано от „Дневник“.

Лисицов е поискал от прокуратурата информация дали се записват датите, часът и мястото на официалните срещи на главния прокурор, дали има регистър, дали се създават докладни записки или други документи от тези срещи, дали бъдещите срещи се вписват в работния график на главния прокурор и дали този график се съхранява и под каква форма.

От прокуратурата не отговарят на това заявление, което е мълчалив отказ. Той е обжалван пред Административен съд София град, който се произнася с решение на 14 ноември. С нето отказът се отменя, а държавното обвинение е задължено да се произнесе мотивирано по искането.

Протоколът от заседанието пред Административния съд обаче дава доста отговори на самото запитване. Според тезата на юрисконсултът, който представлява заместник-главния прокурор в прокуратурата не съществува архив или информация за срещите на главния прокурор.

„В заявлението се иска информация за срещи на главния прокурор и тяхното провеждане, за което в прокуратурата няма регламент, тоест информация не съществува като налична такава, а следва да се създаде. Заявителят иска да се отговаря на зададени от него въпроси, а не достъп до информация, която може да се предостави чрез някоя от формите, които предвижда закона по чл. 26 от ЗДОИ. Считаме, че не е налице задължение за произнасяне на държавния орган, поради което не е налице и акт, подлежащ на обжалване“, твърди още юристконсултът.

Пред „Флагман“ адвокатът по делото Александър Кашъмов от програма „Достъп до обществена информация“ казва:

„Беше отменен мълчаливият отказ на зам.-главния прокурор да даде отговор по ЗДОИ за това дали се записват срещите на главния прокурор, къде се записват и се съхранят записите, къде се регистрират. Това смятам, че беше много важно дело и важно решение на съда, тъй като говорим за борба с корупцията. България се готви да приеме и закон…“

Кашъмов напомня и за опитите на държавата да убеди Европейската комисия, че се полагат усилия за борба с корупцията. Но в действителност точно в тези детайли се крият важните изводи за това дали в България са налице реални усилия за предотвратяване и борба с това негативно явление.

Решението по административното дело очевидно се е видяло проблемно за българската прокуратура. В края на ноември решението за отмяна на мълчаливия отказ е обжалвано пред Върховния административен съд.

Поисканата информация за срещите на главния прокурор е във връзка със скандалната среща между Сотир Цацаров, собственикът на „Овъргаз“ и издател на вестник „Сега“ Сашо Дончев и бизнесменът и бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов. След тази среща, известна като „ЦУМгейт“ Сашо Дончев коментира, че е получавал скандални намеци от главния прокурор да не се занимава с издателска дейност.

 

Криза с тока. 50 000 фирми изпищяха от поскъпването му

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6621009

Криза с тока. 50 000 фирми изпищяха от поскъпването  муНа свободния пазар се търгуват към 2500 мегавата за 2 млрд. лв.  Скандали, тежки думи и обвинения за поскъпването на тока за свободния пазар с 30% се развихриха през последните седмици. Защо изненадващо търговци на ток променят цените си на пазар, на който по сметки на експерти се върти търговия с електроенергия за 2 млрд. лв.?

Официално предупреждение в Гърция за отровени храни по магазините

https://www.actualno.com/balkani/oficialno-preduprejdenie-v-gyrcija-za-otroveni-hrani-po-magazinite-news_650532.html

Гръцката агенция за защита на храните отправи официално предупреждение да не купуват определени хранителни продукти, след като в анархистки уебсайт се появи заплаха, че е слагана солна киселина в някои хранителни продукти. Такива заплахи имаше миналата година, както и през 2013 година, припомня електронната версия на Kathimerini. Анархистите твърдят, че между 20-ти и 24-ти декември щели да слагат отровени продукти в магазини в гръцката столица Атина, както и в Солун. Съгласно предупреждението

Къде избягаха джихадистите от Сирия и Ирак?

https://www.actualno.com/analysis/kyde-izbjagaha-djihadistite-ot-sirija-i-irak-news_650535.html

След като Сирия и Ирак обявиха победа над ИД, много от бойците на терористичната организация избягаха в чужбина. Само че никой не знае къде точно се намират те. В Европа се опасяват от завръщане на джихадистите. "Няма значение къде се намират в момента. Британските джихадисти никога не бива да се завръщат в родината си. И ние трябва да сторим всичко възможно, за да предотвратим завръщането им", каза преди няколко дни британският министър на отбраната Гевин Уиля

Фирма направила непоискан ремонт, съд запорира сметките на община Кюстендил

https://offnews.bg//temida/firma-napravila-nepoiskan-remont-sad-zaporira-smetkite-na-obshtina-ki-671530.html

600 души може да останат без заплати по коледните празници заради запора на сметките на Община Кюстендил. Много от тях са на минимална работна заплата.

Това заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов по бТВ. Причина за запора на общинските сметки е иск на фирма, ремонтирала сградата на кметството след наводнение през 2009 г. Фирмата удължила ремонта и общината отказала да плати, заради което последвало дело и запор. 

Правителството и ВСС вече са уведомени, очакваме подкрепа по най-бързия начин, каза още Паунов. И предупреди "всички колеги кметове, местната власт, националната власт, законодателна и изпълнителна власт – днес тези камъни са изсипани в градината на Община Кюстендил, утре може да бъде във вашата градина“.

Ако не бъде променен законът, всеки, който влезе във вашия дом, може да извърши каквито и да било ремонтни дейности и след това да ви осъди за тях, коментира кметът. 

По думите му фирмата твърди, че е надработила за 500 хил. лв., а излиза, че Общината се е облагодетелствала, макар да няма положен подпис и договорни отношения. 

Общината е осъдена не на договорно основание, а за неоснователно обогатяване – прецедент, от който може да пострада всеки, посочи той.

"Ханделсблат": Още много работа чака Алексис Ципрас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621679

"Ханделсблат": Още много работа чака Алексис Ципрас "2018-а за Гърция ще е година, която ще предопредели нейното бъдеще. През август страната ще трябва да се отърси от кредитната помощ и да се самофинансира от пазарите. По-бързо и с по-малко пречки, отколкото се очакваше, Атина финализира в началото на декември третия преглед на текущата спасителната програма.

Трето гласуване за коледния данъчен подарък на Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/danatzite-sasht-izbori-2016-danachna-reforma-26707716

Сенатът на САЩ, контролиран от републиканците, одобри най-всеобхватната данъчна реформа от над три десетилетия и я изпрати в Камарата на представителите.

Търговата цена за Соларпро е повишена с 2,6% до 0,78 лв. за акция

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/tyrgovata-cena-za-solarpro-e-povishena-s-26-do-078-lv-za-akciia-252495/

Книжата на дружеството поскъпват с 66% за последните 12 месеца до 0,63 лв. за акция и 29,5 млн. лв. пазарна капитализация

Европа подготвя нови мерки за регулация на биткойна

http://econ.bg/Новини/Европа-подготвя-нови-мерки-за-регулация-на-биткойна_l.a_i.755072_at.1.html

Европа се готви да въведе още мерки за регулация на биткойна, включително и забрана на анонимната борсова търговия с криптовалутата. Френският...

Полазница в "Етъра"

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/12/20/3099376_polaznica_v_etura/?ref=rss


Етнографският музей на открито "Етър" кани днес за празнуване на Игнажден. Празникът, наричан също Полазница или Полазовден бележи началото на народната Нова година.<br /><br />Преди обед група момчета от Училището за коледари ще представи своите умения. Днешният ден е избран, защото според народната традиция именно на Игнажден коледарите се събират за пръв път да разучават обредните песни. Около 11:30 часа, облечени в народни носии, те ще направят генерална репетиция...

Спорт по тв днес: мачове на "Манчестър Ю", "Реал", ПСЖ и "Челси", ски и баскетбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6620840

Спорт по тв днес: мачове на "Манчестър Ю", "Реал", ПСЖ и "Челси", ски и баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Дончева иска закриване на КОНПИ, не се съгласи с маневрата на ГЕРБ за лекарствата

https://www.actualno.com/politics/doncheva-iska-zakrivane-na-konpi-ne-se-syglasi-s-manevrata-na-gerb-za-lekarstvata-news_650530.html

КОНПИ е орган, който трябва да бъде закрит. Защо Корнелия Нинова няма да каже нищо – да не те нагази КОНПИ и теб ли? Ти си лидер на опозицията, трябва да кажеш. Това заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева в коментар за запорираните активи на Иво Прокопиев и явната атака срещу "Икономедиа". Не може да има държавен орган, който беззаконничи. Не може да се блокират активи, които нямат нищо общо с даден случай и не може да се блокират стотици пъти по-големи активи от това,

Как да сбъднем новогодишните си планове

https://offnews.bg//mama-nindzha/kak-da-sbadnem-novogodishnite-si-planove-671529.html

Новата година е време за планиране. Всеки мечтае в предстоящите месеци да му се случи нещо, което отдавна му се е изплъзвало или решава, че времето за промяна е настъпило. Някои са по-скромни в очакванията си, други имат дързост за големи проекти. Как да направим така, че намеренията ни да се осъществят? Има начин да предизвикаме успеха, ако наистина много го желаем. Почти 45% от хората по света планират следващата си година. Някои се заричат да спрат пушенето, да използват по-ефективно времето си или да започнат най-сетне да спортуват. Но изследванията доказват, че само 8% постигат успех, а 24 %…

Болница даде единствената си линейка под наем на такси компания

http://clubz.bg/62050-bolnica_dade_edinstvenata_si_linejka_pod_naem_na_taksi_kompaniq

Илюстрация Веселин Боришев

Предишното ръководство на МБАЛ "Св. Иван Рилски"-Разград е отдало под наем на таксиметрова фирма единствената линейка, с която лечебното заведение разполага. Така болницата сега получава по 100 лв. рента на месец, но... плаща по 15 лв. наем за транспортиране на всеки пациент от едно отделение в друго на територията си.

Това съобщава новият изпълнителен директор д-р Гечо Жеков, който описва какво е заварил в лечебницата при встъпването си в длъжност.

Таксиметровата фирма, която плаща въпросния наем от 100 лв. месечно, пък се задължила да ползва МПС-то само само за превоз на пациенти (има си хас!). За превоз до други лечебни заведения се ползвали линейки на Центъра за спешна помощ.

Рокадата на върха на болницата беше съпроводена с протести в защита на старото ръководство, но постепенно нещата се успокоиха, припомня агенцията.

Задълженията през юли са били 1 549 000 лв., от тях просрочени - 1 219 000 лв. Към днешна дата сумите са съответно 1 254 000 лева и 895 000 лева, пояснява Дарик радио.

Д-р Жеков обяви още, че болницата дължи пари за новозакупения от предшествениците му скенер и лапароскоп, за които държавата осигурила само част от необходимите средства, а не целите суми.

На два пъти сметките на болницата са запорирани заради задължения към различни фирми за общо 100 000 лева, но ситуациите са преодолени, увери д-р Жеков.

Той е категоричен, че няма текучество на специалисти от болницата, при новото ръководство били напуснали само трима от докторите, заплатите се плащали редовно и били увеличени с общо 100 000 лева. За пациентите пък имало осигурена храна сутрин и вечер, като предстояло провеждане на нова процедура за избор на фирма, която да доставя храна за болните.

Кабинетът определя новата минимална работна заплата

http://www.moreto.net/novini.php?n=365789

Увеличаването на минималната работна заплата с 50 лева от началото на следващата година ще бъде одобрено на днешното заседание на правителството. Според проекта на постановлението, от 1-ви януари минималното възнаграждение ще стане 510 лева.

Facebook отвърна на затегнатите германски регулации с маркетингова кампания

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-otvyrna-na-zategnatite-germanski-regulacii-s-marketingova-kampaniia-252501/

Близо 41% от германците имат профил във Facebook, което е значително по-малко от 66% в САЩ, 64% във Великобриатния и 56% във Франция

Най-голямото намаляване на данъци в САЩ за последните 30 години

http://clubz.bg/62049-naj_golqmoto_namalqvane_na_danyci_v_sasht_za_poslednite_30_godini

Контролираната от републиканците Камара на представителите окончателно одобри най-голямото намаляване на данъците в САЩ за последните 30 години, предаде Ройтерс.

Законът, предвиждащ намаляване на налозите с общо 1,5 трилиона долара, веднага ще бъде изпратен за подпис на президента Доналд Тръмп. Документът обаче няма да бъде парафиран незабавно, но това ще се случи съвсем скоро. Още повече, самият Тръмп бе инициаторът на данъчната реформа, която окачестви като историческа.

Днешното гласуване е най-голямата му победа от идването му на власт на 20 януари т. г.

Очакваше се реформата да бъде одобрена вчера. Тогава обаче републиканците се препънаха в последния момент. 

Камарата на представителите гласува намаляването на данъците късно снощи. То бе изпратена в Сената, където също управляват републиканците. Двама сенатори обаче установиха, три поправки в проектозакона не съответстват с общите правила на горната камара на Конгреса.

Рано тази сутрин българско време сенаторите премахнаха тези поправки и одобриха променения вариант. Така проектозаконът бе върнат обратно в Камарата на представителите. За да се стигне до окончателното му одобряване тази вечер.

След което ще бъде необходим само подписът на Тръмп, за да стане закон.

Демократите обаче видяха в случилото се поредното според тях доказателство за набързо и тайно разработения пакет.

"Прегласуването в Камарата на представителите е поредното доказателство колко калпаво е написана тази данъчна измама на републиканците", коментира Нанси Пелоси - лидерката на демократите в долната камара.

Най-важните точки на проектозакона включват значителни данъчни облекчения за корпорациите и богатите данъкоплатци, промяна на облагането на многонационалните компании и нови намаления за собствениците на т. нар. промеждутъчен бизнес. Последното понятие варира от малки семейни предприятия до големи финансови фирми и компании за търговия с недвижими имоти.

Проектозаконът предлага временни намаления на данъците за някои лица и семейства.

При първото гласуване Камарата на представителите прие проектозакона с 227 срещу 203 гласа. Така бе надвита обединената опозиция в лицето на демократите, според които това е реверанс към корпорациите и богатите.

Републиканците изтъкват, че пакетът ще стимулира икономиката и увеличаването на работните места. Те смятат мярката за ключова за запазване на мнозинството, което имат и в двете камари, на междинните избори за Конгрес през ноември 2018 г.

12 републиканци обаче гласуваха "против". 11 от тях бяха от Ню Йорк, Калифорния и Ню Джърси - все щати с високи данъци. Богатите собственици на жилища там могат да бъдат засегнати от новите ограничения за намаляване на щатските и местните налози.

Другото опасение е, че новият закон ще увеличи още повече държавния дълг на САЩ, който е 20 трилиона долара.

Снощи обаче само един републиканец се изказа против проектозакона. Уолтър Джоунс от Северна Каролина не го подкрепи именно по горепосочената причина.

Пакетът отменя част от "Обамакеър" и позволява сондирането за петрол в Арктическото национално убежище за диви животни в Аляска. Тези две точки бяха добавени с цел събиране на по-голяма подкрепа.

За последно Конгресът намали значително данъците през 1986 г. при президента републиканец Роналд Рейгън. Процесът отне години. Данъчната реформа на Рейгън бе дело и на двете партии. Законът бе изработен след десетки слушания и многомесечни открити дебати.

Сегашният пакет бе написан при закрити врати от шестима републиканци от администрацията на Тръмп, които са и сред лидерите на Конгреса. Демократите нямаха никакво участие.

Данъците за домакинствата със средни доходи ще намалеят с 900 долара догодина. А най-богатият 1 процент от американците ще спестят от налози 51 000 долара, показват проучвания на Центъра за данъчна политика - непартиен мозъчен тръст във Вашингтон.

"Днес ние връщаме обратно парите на хората в тази страна", заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън.

Той бе прекъсван на два пъти от протестиращи.

"Вие лъжете", изкрещя към него една жена.

По-късно Пол Райън разпространи специално изявление:

"На 1 януари американците ще се събудят с нов закон за данъците. През февруари те ще видят как им се удържат по-малко пари, а заплатите им стават по-високи. А 15 април ще бъде последният ден, в който те трябва да се подчиняват на старата, лоша система. Това е добър ден за Америка."

Одобряването на проектозакона слабо се отрази на борсите. От месец насам те бележат добри резултати заради перспективата от намаляването на корпоративния данък.

Тръмп не пропусна да коментира гласуването в туитър.

"Сенатът на САЩ току-що одобри най-голямото в историята намаляване на данъците и проектозакона за реформата. Ужасното лично задължение ("Обамакеър") е отменено. Отива за гласуване в Конгреса. Ако бъде одобрено, ще има пресконференция в Белия дом", написа той.

 

 

Най-важните промени

• Необлагаемият минимум за един човек се увеличава до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара.

• Данъчната система се опростява така, че вместо 7, както е сега, остават 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%.

Тези промени засягат федералните данъци. Американците плащат още местни и щатски данъци. В тези случаи обаче федералните власти не могат да влияят.

• Корпоративният данък се намалява от 35 на 21 на сто.

• Отменя се данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.

 

Реформата през погледа на един българин

Д-р Методи Милушев

"Реформата ще стимулира икономиката, реинвестирането в нея, а също така завръщането в Америка на много производства, които бяха "избягали" заради високите коппоративни данъци - едни от най-високите в света."

Така коментира промените специално за Клуб Z българинът Методи Милушев (55 г.) Той живее в Денвър, Колорадо, където има малка медицинска клиника. Според американските закони се води собственик на малка, или S-корпорация.

"Намалението е значително - примерно от 28 на 22 на сто. А някъде прочетох, че в моя случай, т.е. при S-корпорациите, става дума за 20 процента", допълни докторът.

Според него данъчното облагане в САЩ в момента е "адски сложно", а сега се върви към голямо опростяване.

"Къде отиват парите на данъкоплатците, зависи от този, който управлява. Обикновено демократите, които са лява партия, увеличават разходите, а оттам и данъците. Те обикновено раздуват правителството, измислят разни регулационни агенции, на които трябва да се плаща. Раздават помощи на кило на бедни и безработни, за да им купят гласовете, вместо да ги накарат да работят. Аз искам моите данъци да отиват за по-добра инфраструктура - пътища, училища, полиция и армия да ни пазят", каза още д-р Милушев.

Приеха окончателно данъчната реформа на Тръмп

http://clubz.bg/62049-prieha_okonchatelno_danychnata_reforma_na_trymp

Контролираната от републиканците Камара на представителите окончателно одобри най-голямото намаляване на данъците в САЩ за последните 30 години, предаде Ройтерс.

Законът, предвиждащ намаляване на налозите с общо 1,5 трилиона долара, веднага ще бъде изпратен за подпис на президента Доналд Тръмп. Документът обаче няма да бъде парафиран незабавно, но това ще се случи съвсем скоро. Още повече, самият Тръмп бе инициаторът на данъчната реформа, която окачестви като историческа.

Днешното гласуване е най-голямата му победа от идването му на власт на 20 януари т.г.

Очакваше се реформата да бъде одобрена вчера. Тогава обаче републиканците се препънаха в последния момент. 

Камарата на представителите гласува намаляването на данъците късно снощи. То бе изпратена в Сената, където също управляват републиканците. Двама сенатори обаче установиха, три поправки в проектозакона не съответстват с общите правила на горната камара на Конгреса.

Рано тази сутрин българско време сенаторите премахнаха тези поправки и одобриха променения вариант. Така проектозаконът бе върнат обратно в Камарата на представителите. За да се стигне до окончателното му одобряване тази вечер.

След което ще бъде необходим само подписът на Тръмп, за да стане закон.

Демократите обаче видяха в случилото се поредното според тях доказателство за набързо и тайно разработения пакет.

"Прегласуването в Камарата на представителите е поредното доказателство колко калпаво е написана тази данъчна измама на републиканците", коментира Нанси Пелоси - лидерката на демократите в долната камара.

Най-важните точки на проектозакона включват значителни данъчни облекчения за корпорациите и богатите данъкоплатци, промяна на облагането на многонационалните компании и нови намаления за собствениците на т. нар. промеждутъчен бизнес. Последното понятие варира от малки семейни предприятия до големи финансови фирми и компании за търговия с недвижими имоти.

Проектозаконът предлага временни намаления на данъците за някои лица и семейства.

При първото гласуване Камарата на представителите прие проектозакона с 227 срещу 203 гласа. Така бе надвита обединената опозиция в лицето на демократите, според които това е реверанс към корпорациите и богатите.

Републиканците изтъкват, че пакетът ще стимулира икономиката и увеличаването на работните места. Те смятат мярката за ключова за запазване на мнозинството, което имат и в двете камари, на междинните избори за Конгрес през ноември 2018 г.

12 републиканци обаче гласуваха "против". 11 от тях бяха от Ню Йорк, Калифорния и Ню Джърси - все щати с високи данъци. Богатите собственици на жилища там могат да бъдат засегнати от новите ограничения за намаляване на щатските и местните налози.

Другото опасение е, че новият закон ще увеличи още повече държавния дълг на САЩ, който е 20 трилиона долара.

Снощи обаче само един републиканец се изказа против проектозакона. Уолтър Джоунс от Северна Каролина не го подкрепи именно по горепосочената причина.

Пакетът отменя част от "Обамакеър" и позволява сондирането за петрол в Арктическото национално убежище за диви животни в Аляска. Тези две точки бяха добавени с цел събиране на по-голяма подкрепа.

За последно Конгресът намали значително данъците през 1986 г. при президента републиканец Роналд Рейгън. Процесът отне години. Данъчната реформа на Рейгън бе дело и на двете партии. Законът бе изработен след десетки слушания и многомесечни открити дебати.

Сегашният пакет бе написан при закрити врати ог шестима републиканци от администрацията на Тръмп, които са и сред лидерите на Конгреса. Демократите нямаха никакво участие.

Данъците за домакинствата със средни доходи ще намалеят с 900 долара догодина. А най-богатият 1 процент от американците ще спестят от налози 51 000 долара, показват проучвания на Центъра за данъчна политика - непартиен мозъчен тръст във Вашингтон.

"Днес ние връщаме обратно парите на хората в тази страна", заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън.

Той бе прекъсван на два пъти от протестиращи.

"Вие лъжете", изкрещя към него една жена.

По-късно Пол Райън разпространи специално изявление:

"На 1 януари американците ще се събудят с нов закон за данъците. През февруари те ще видят как им се удържат по-малко пари, а заплатите им стават по-високи. А 15 април ще бъде последният ден, в който те трябва да се подчиняват на старата, лоша система. Това е добър ден за Америка."

Одобряването на проектозакона слабо се отрази на борсите. От месец насам те бележат добри резултати заради перспективата от намаляването на корпоративния данък.

Тръмп не пропусна да коментира гласуването в туитър.

"Сенатът на САЩ току-що одобри най-голямото в историята намаляване на данъците и проектозакона за реформата. Ужасното лично задължение ("Обамакеър") е отменено. Отива за гласуване в Конгреса. Ако бъде одобрено, ще има пресконференция в Белия дом", написа той.

 

 

Най-важните промени

• Необлагаемият минимум за един човек се увеличава до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара.

• Данъчната система се опростява така, че вместо 7, както е сега, остават 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%.

Тези промени засягат федералните данъци. Американците плащат още местни и щатски данъци. В тези случаи обаче федералните власти не могат да влияят.

• Корпоративният данък се намалява от 35 на 21 на сто.

• Отменя се данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.

 

Реформата през погледа на един българин

Д-р Методи Милушев

"Реформата ще стимулира икономиката, реинвестирането в нея, а също така завръщането в Америка на много производства, които бяха "избягали" заради високите коппоративни данъци - едни от най-високите в света."

Така коментира промените специално за Клуб Z българинът Методи Милушев (55 г.) Той живее в Денвър, Колорадо, където има малка медицинска клиника. Според американските закони се води собственик на малка, или S-корпорация.

"Намалението е значително - примерно от 28 на 22 на сто. А някъде прочетох, че в моя случай, т.е. при S-корпорациите, става дума за 20 процента", допълни докторът.

Според него данъчното облагане в САЩ в момента е "адски сложно", а сега се върви към голямо опростяване.

"Къде отиват парите на данъкоплатците, зависи от този, който управлява. Обикновено демократите, които са лява партия, увеличават разходите, а оттам и данъците. Те обикновено раздуват правителството, измислят разни регулационни агенции на които трябва да се плаща. Раздават помощи на кило на бедни и безработни, за да им купят гласовете, вместо да ги накарат да работят. Аз искам мойте данъци да отиват за по-добра инфраструктура - пътища, училища, полиция и армия да ни пазят", када още д-р Милушев.

Данъчната реформа на Тръмп стигна до финала

http://clubz.bg/62049-danychnata_reforma_na_trymp_stigna_do_finala

Републиканците се препънаха в последния момент в опита си да приемат най-голямото намаляване на данъците в САЩ през последните 30 години.

Но то може да бъде преодоляно още днес и така те да постигнат най-големия си успех от идването на власт на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Контролираната от републиканците Камара на представителите одобри данъчната реформа късно снощи. Тя бе изпратена в Сената, където също управляват републиканците. Един от служителите на горната камара обаче постанови, че три поправки в проектозакона не съответстват с общите правила на Сената.

Рано тази сутрин българско време сенаторите премахнаха тези поправки и одобриха променения вариант. Така проектозаконът бе върнат обратно в Камарата на представителте. Почти със сигурност по-късно днес той ще бъде окончателно одобрен.

След което ще бъде необходим само подписът на Тръмп, за да стане закон.

Демократите обаче видяха в случилото се поредното според тях доказателство за набързо и тайно разработения пакет.

"Прегласуването в Камарата на представителите е поредното доказателство колко калпаво е написана тази данъчна измама на републиканците", коментира Нанси Пелоси - лидерката на демократите в долната камара.

Проблематичните поправки засягат използването на спестени пари от образование за домашно обучение и дарения от частни университети. Парламентарният секретар на Сената ги анулира на процедурни основания, като по този начин попречи вчерашният ден да се превърне в празник за републиканците и Тръмп.

Най-важните точки на проектозакона включват значителни данъчни облекчения за корпорациите и богатите данъкоплатци, промяна на облагането на многонационалните компании и нови намаления за собствениците на т. нар. промеждутъчен бизнес. Последното понятие варира от малки семейни предприятия до големи финансови фирми и компании за търговия с недвижими имоти.

Проектозаконът предлага временни намаления на данъците за някои лица и семейства.

При първото гласуване Камарата на представителите прие проектозакона с 227 срещу 203 гласа. Така бе надвита обединената опозиция в лицето на демократите, според които това е реверанс към корпорациите и богатите.

Републиканците изтъкват, че пакетът ще стимулира икономиката и увеличаването на работните места. Те смятат мярката за ключова за запазване на мнозинството, което имат и в двете камари, на междинните избори за Конгрес през ноември 2018 г.

12 републиканци обаче гласуваха "против". 11 от тях бяха от Ню Йорк, Калифорния и Ню Джърси - все щати с високи данъци. Богатите собственици на жилища там могат да бъдат засегнати от новите ограничения за намаляване на щатските и местните налози.

Другото опасение е, че новият закон ще увеличи още повече държавния дълг на САЩ, който е 20 трилиона долара.

Снощи обаче само един републиканец се изказа против проектозакона. Уолтър Джоунс от Северна Каролина не го подкрепи именно по горепосочената причина.

Пакетът отменя част от "Обамакеър" и позволява сондирането за петрол в Арктическото национално убежище за диви животни в Аляска. Тези две точки бяха добавени с цел събиране на по-голяма подкрепа.

За последно Конгресът намали значително данъците през 1986 г. при президента републиканец Роналд Рейгън. Процесът отне години. Данъчната реформа на Рейгън бе дело и на двете партии. Законът бе изработен след десетки слушания и многомесечни открити дебати.

Сегашният пакет бе написан при закрити врати ог шестима републиканци от администрацията на Тръмп, които са и сред лидерите на Конгреса. Демократите нямаха никакво участие.

Данъците за домакинствата със средни доходи ще намалеят с 900 долара догодина. А най-богатият 1 процент от американците ще спестят от налози 51 000 долара, показват проучвания на Центъра за данъчна политика - непартиен мозъчен тръст във Вашингтон.

"Днес ние връщаме обратно парите на хората в тази страна", заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън.

Той бе прекъсван на два пъти от протестиращи.

"Вие лъжете", изкрещя към него една жена.

По-късно Пол Райън разпространи специално изявление:

"На 1 януари американците ще се събудят с нов закон за данъците. През февруари те ще видят как им се удържат по-малко пари, а заплатите им стават по-високи. А 15 април ще бъде последният ден, в който те трябва да се подчиняват на старата, лоша система. Това е добър ден за Америка."

Одобряването на проектозакона слабо се отрази на борсите. От месец насам те бележат добри резултати заради перспективата от намаляването на корпоративния данък.

Тръмп не пропусна да коментира гласуването в туитър.

"Сенатът на САЩ току-що одобри най-голямото в историята намаляване на данъците и проектозакона за реформата. Ужасното лично задължение ("Обамакеър") е отменено. Отива за гласуване в Конгреса. Ако бъде одобрено, ще има пресконференция в Белия дом", написа той.

 

 

Нови антидъмпингови правила влизат в сила от днес в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/20/3100556_novi_antidumpingovi_pravila_vlizat_v_sila_ot_dnes_v_es/?ref=rss


От днес в Европейския съюз влизат нови антидъмпингови правила, съобщи ДПА. Те целят да защитят производителите в блока на 28-те от евтин внос от страни като Китай.<br /><br />Китай е най-големият доставчик на стоки в ЕС, но блокът смята, че някои от изнасяните от азиатската страна стоки незаконно подбиват европейските цени. За да се справи с този проблем, Брюксел наложи антидъмпингови мита на различни китайски продукти, включително в стоманодобивния сектор.<br /><br...

Руският печат за предизборната кампания на Владимир Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621673

Руският печат за предизборната кампания
на Владимир Путин Владимир Путин ще бъде издигнат за кандидат-президент във вторник, 26 декември, на сбирка на инициативна група в Москва, информира "РБК". Вестникът се позовава на Александър Шохин, оглавяващ Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Решението бе взето вчера от оргкомитета за създаване на инициативната група.

Договорът за добросъседство влиза в македонския парламент

https://www.actualno.com/balkani/dogovoryt-za-dobrosysedstvo-vliza-v-makedonskija-parlament-news_650527.html

Македонското правителство одобри Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Македония, който беше подписан от двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев на 1-ви август тази година, предаде БГНЕС. Още днес, 20 декември, договорът ще бъде изпратен в македонския парламент за ратификация, съобщи говорителят на правителството Миле Бошняковски след приключването на редовното заседание на македонското правителство в Скопие. "По време на днешното 43-то заседание на кабин

Две трети от автомобилите у нас не отговарят на съвременните екологични изисквания

http://www.cross.bg/vasileva-vuzdyha-avtomobilite-1563733.html

/КРОСС/ Замърсеният въздух в София предизвика столичани от пет квартала да излязат на протест. Недоволни от въздуха, който дишат, са още от Пловдив, Благоевград, Видин, Русе и други населени места. Проблемът е особено сериозен през зимата когато освен ниска слоеста облачност, която задържа въздушните маси ниско над повърхността, фините прахови частици рязко се повишават и заради отоплението на твърдо гориво, а изгорелите газове от автомобилите се задържат в атмосферата. Това е дългогодишна битка, тя изисква много усилия, изисква и сериозен ангажимент на всички, за да се справим с проблема, каза в студиото на БНТ "Денят започва" председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева. Тя обясни, че в годините се променят показателите по отношение на замърсителите на въздуха. В България в населените места вече няма проблем с други замърсители като азотни оксиди. Но проблемът с фините прахови частици продължава да бъде на дневен ред е валиден за 29 големи града у нас. Столична община предлага няколко законодателни инициативи. Едната е да се определят стандарти за продаваното твърдо гориво. Оказва се, че и богатите в "Бояна" си купуват мокри дърва за огрев, и бедните във Видин имат същия проблем. Още септември месец е направено съвместно заседание на Комисията по околна среда и Комисията по здравеопазване за чистотата на въздуха. Те са убедени, че трябва да се работи за усъвършенстване на административната уредба

Сериозни инциденти и ранени при сблъсъци в бежански лагер на остров Лесбос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621668

Сериозни инциденти и ранени при сблъсъци в бежански лагер на остров Лесбос 
Сериозни инциденти са станали снощи в бежанския лагер Мория на остров Лесбос, съобщава Нюз.ин. Сблъсъците са се разразили между мигранти - араби, афганистанци и иракчани. Някои от размирниците са подпалили палатки и друго оборудване, като не са позволили на пожарникари да влязат в лагера, за да загасят огъня и са хвърляли камъни по тях,

Готви ли се Европа да регулира биткойна?

http://clubz.bg/62048-gotvi_li_se_evropa_da_regulira_bitkojna

Европа се готви да регулира биткойна. Сред предложените мерки са забраната за анонимна борсова търговия с криптовалутата. Френският министър на финансите Бруно льо Мер обеща, че ще призове колегите си от страните от Г-20 заедно да регулират биткойн оборота, съобщава „Блумбърг“.

Италианските власти са готови да подкрепят неговата инициатива, заяви пред агенцията източник от правителството в Рим. Британските власти са съгласни, че криптовалутите могат да бъдат използвани от киберпрестъпниците, а управлението за финансов надзор на Германия вече предупреди своите граждани за рисковете от използването на криптовалути, подчертавайки, че локалните превантивни мерки са недостатъчни. Биткойнът създаде грижи на европейските чиновници, след като парламентаристите от Евросъюза се договориха за ограничаването на неговия оборот.

Те забраниха на ЕС анонимните операции с криптопари на търговските платформи в интернет, а също така и плащанията по дебитни карти. Сега платформите, на които се търгуват биткойните, трябва да идентифицират потребителите – след година и половина тази норма трябва да бъде въведена от всички страни в ЕС. По-рано Европейското управление за надзор на пазара на ценни книжа (ESMA)/ вече предупреди емитентите и инвеститорите за големите рискове от ICO (Initial Coin Offering – първично емитиране на криптовалути).

Инвеститорите рискуват, участвайки в ICO, защото повечето от емитиранията не се регулират от законодателството, а цената на криптопарите е изключително волатилна, уточниха от ведомството. То предупреди емитентите на криптовалути, че законни са само тези ICO, които са оформени като ценни книжа.

За момента продавачите и купувачите на криптовалути живот си живеят в Европа. В повечето страни техният оборот не се регулира, а продажбата им не се облага с ДДС, става ясно от доклад на KPMG.

В Германия от 2013 г. националният финансов регулатор разглежда биткойните като частни пари, които могат да се облагат с данък върху капитала.

В Русия централната банка и Росфинмониторинг многократно са квалифицирали операциите с криптовалути като съмнителни, позовавайки се на законодателството за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, напомня KPMG. Централната банка работа върху поръчението на президента за регулиране на криптовалутите, съобщава „Ведомости“. Отдавна е настъпило времето криптовалутите да се регулират по аналогия с останалите валути, смята партньорът по юридическите въпроси на платформата Bankex Станислав Сушко. Когато регулаторите точно определят правилата на глобалния пазар на криптовалути, ще се появят повече официални играчи – банки, които сега се страхуват да рискуват репутацията си и да се въвличат в авантюри, убеден е той.

Как се регулират криптовалутите в различните страни?

ЕС

Европейската централна банка класифицира криптовалутата (по-конкретно, биткойна) като конвертируема децентрализирана виртуална валута. Пряко регулиране отсъства и през юли 2014 г. ЕЦБ препоръча на европейските банки да не осъществяват операции с виртуалните валути, докато не бъде установен режим на регулация. През 2017 г. в Директивата на ЕС за борба с прането на пари бяха внесени промени, насочени към намаляването на рисковете при използването на виртуални валути за прането на престъпни доходи. Провайдърите на криптовалутни сървъри и „платформите за виртуални валути“ трябва да следват същите изисквания за идентифицирането на клиенти и проследяването на подозрителни операции, каквито и банките, и останалите кредитни и финансови организации.

Русия

Правителството и централната банка работят върху създаването на базов нормативно-правен акт, регулиращ юридическия статут и ред за обращение на криптовалутите.

САЩ

В САЩ съществува ограничено правно регулиране на криптовалутите. Данъчната служба реши през 2014 г., че за целите на федералното данъчно облагане виртуалната валута се разглежда като имущество. Към отделните видове дейности, свързани с използването на криптовалути (например тяхната продажба и обмяна), се прилагат изискванията на законодателството за банковата тайна. Операциите по емитирането на криптовалути могат в отделните случаи да бъдат класифицирани като емитиране на ценни книжа, в такива случаи към процедурата по тяхното издаване се прилагат същите изисквания, както към емитирането на традиционните ценни книжа. 

Информацията е на БГНЕС.

600 души без заплати заради запор на Община Кюстендил

https://frognews.bg/novini/600-dushi-bez-zaplati-zaradi-zapor-obshtina-kiustendil.html

600 души могат да останат без заплати за празниците заради запора на сметките на Община Кюстендил. Това предупреди кмета Петър Паунов.

Вътрешният министър се увърта около доклада за "Булгартабак" като мома около юнак

https://www.actualno.com/cite/vytreshnijat-ministyr-se-uvyrta-okolo-doklada-za-bulgartabak-kato-moma-okolo-unak-news_650495.html

Това каза в специален разговор с Actualno.com журналистът Люба Кулезич коментира темата "Булгартабак" и нежеланието на Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров да се занимават с доклада на турските служби за контрабанда на продукти на цигарения холдинг в Турция. Нейният колега Николай Стайков пък уточни, че няма как да има контрабандата, без да бъде документално улеснена. Примката се затяга - някак тези хора успяха да ни внушат, че нищо не ги засяга, добави телевизионната вод

Сенатът в САЩ прие данъчната реформа на Тръмп

https://frognews.bg/novini/senatat-sasht-prie-danachnata-reforma-tramp.html

Американският сенат одобри данъчната реформа на президента Доналд Тръмп. Това се случи, след като вчера Конгреса прие най-мащабният данъчен законопроект от повече от три десетилетия.

Курц: Новият кабинет запазва проевропейската ориентация на Австрия

http://www.cross.bg/kyrtz-partiya-kabinet-1563732.html

/КРОСС/ Австрийският канцлер Себастиан Курц увери, че новият кабинет на страната ще запази проевропейската си линия. Той каза това на съвместна пресконференция с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Юнкер заяви, че ще работи с новия кабинет по възможно най-добрия начин: Това правителство има ясно изразена проевропейска насоченост. За мен това е важно. И ние ще работим с всички австрийски министри по възможно най-добрия начин, така както работя с крайнодесните коалиционни партньори на Ципрас, както съм работил с крайнодясната партия в България, Словения. Защо така се вторачваме в Австрия, а се правим на полуслепи, когато става въпрос за другите? Австрийският канцлер подчерта от своя страна, че коалиционният партньор не променя ориентацията на кабинета: За мен най-важното е, че страната ни е проевропейска, както и правителството ни. Както и в други страни, ние сме в ситуация, при която трябва да правим коалиция. Социалдемократите решиха, че няма да се коалират с нас. Но аз съм напълно ясен за моята позиция - австрийската народна партия е част от европейската народна партия. заяви Себастиан Курц След продължителни преговори, правителството на Австрия бе сформирано с коалиционен партньор крайнодясната „Партия на свободата".    

Над 100 милиарда рубли са изгубили руски фирми от хакери през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621667

Над 100 милиарда рубли са изгубили руски фирми от хакери през 2017 г.През 2017 г. руските компании са изгубили от кибератаки близо 116 милиарда рубли, пише "РБК", като цитира данни на Националната агенция за финансови изследвания (НАФИ). Почти всяка пета фирма в Русия признава, че хакери са й нанесли щети. Бизнесът обаче все още подценява тази заплаха, посочват експерти.

Путин вкарва Сърбия в ”Турски поток”, връзва я с Евразия

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-sarbia-turski-potok-rusia-putin-evrazia-26707684

Президентите на Русия и Сърбия обсъдиха доставките на руски газ за Сърбия и евентуалното й включване в проекта "Турски поток".

Автобусите до "Виница" с възстановен маршрут

http://www.moreto.net/novini.php?n=365790

От днес линии 31 и 31 А се движат по утвърдените си маршрути, припомня Moreto.net. Възстановява се и обслужването на линия 29 от и до Аладжа манастир. Автобусът тръгва в 08:00 и 15:45 ч. от ЖП гарата, и в 08:50 и 16:35 ч. от Аладжа манастир.

Макрон с рейтинг над 50 процента

http://www.cross.bg/makron-protzenta-prezident-1563731.html

/КРОСС/ Рейтингът на популярност на френския президент Еманюел Макрон отново надхвърли 50 процента, показва публикувано днес социологическо проучване, цитирано от Ройтерс. Той спадна рязко, след като Макрон разби дългогодишната двупартийна система във Франция и спечели президентските избори през май. Въпреки че бившият инвестиционен банкер изпитва трудности да се отърси от клеймото "президент на богатите", което му лепнаха противници заради политики като орязването на жилищните субсидии, усилията на Макрон за защитаване на френските интереси в чужбина му помогнаха да си повиши рейтинга, отбеляза Ройтерс. Неговата популярност достигна в началото на декември над 50 процента за пръв път от избирането му за президент, а новото социологическо проучване, проведено в понеделник и вторник, показва, че президентът има 52 процента рейтинг на одобрение. Това е шестпроцентов скок за Макрон от ноември според сондажа на консултантската компания Бе Ве А, направен за финансовия вестник "Трибюн" и публикуван в навечерието на 40-ия рожден ден на Макрон. Запитаните подчертават, че президентът си изпълнява предизборните обещания, макар и да критикуват някои политики като трудовата реформа, която дава по-голяма свобода на работодателите да уволняват и назначават служители.  

Сметката за лекарствата от падащия мораториум набъбна до 50 млн. лева

http://www.mediapool.bg/smetkata-za-lekarstvata-ot-padashtiya-moratorium-nababna-do-50-mln-leva-news273288.html

От 40 млн. на 50 млн. лева нарасна само за седмица очакваният разход за лекарствата, които попадат под забраната за плащане от здравната каса догодина. Това става ясно от проекта за промени в Закона за бюджета на здравната каса за отпадане на лекарствения мораториум, подписан консенсусно от представители на всички парламентарно представени групи. Очаква се мораториумът да бъде отменен от депутатите в четвъртък като първа точка от дневния ред. Само преди седмица при обсъждането в парламента на президентското вето върху мораториума, бяха представени официални разчети по данни на НЗОК, че забраната засяга 32 иновативни медикамента за 8 599 пациента на прогнозна стойност 39.5 млн. лева. В седмиците преди това беше известно, че забраната засяга 17 лекарства за 25 млн.-30 млн. лева, но се оказа, че докато се обсъжда бюджетът броят на медикаментите и очакваните разходи за тях е нараснал. Отново спешни мерки за контрол на разходите Сега в официално внесения проект за отмяна на мораториума прогнозният разход за терапиите е вече 50 млн. лева, като се посочва, че единственият механизъм този недостиг да се компенсира без да се отрази на останалите пера в бюджета е да се приложат в спешен план мерки за контрол, наблюдение и въвеждане на ефективни механизми за проследяване на разходите. В последните поне три години здравната каса е в състояние на постоянно въвеждане на подобни спешни мерки за ограничаване на разходите за лекарства, които обаче не дават нужния резултат. И тази година преразходът в бюджета на НЗОК за лекарства ще надхвърли 100 млн. лева. Именно това бе причината и за предлагането на отчаяния ход с мораториума върху иновативните терапии. Падането на мораториума може да създаде сериозен дисбаланс в бюджета на здравната каса, който догодина за първи път е с изключително оскъдния резерв от 3% или 114 млн. лева, вместо досегашните 10% от бюджета. При големи преразходи не е ясно и дали ще бъдат осъществени предварително заявените намерения за увеличение в цени на клинични пътеки в болничната помощ. Пълен консенсус в НС за отмяна на мораториума Предложението за отмяна на мораториума е подписано от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов, на БСП Корнелия Нинова, на ДПС Мустафа Карадайь, на Обединените патриоти Волен Сидеров и от депутата от “Воля“ Албена Найденова. В мотивите към предложението се посочва, че то цели да гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще плати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през 2018 година. “Предложението има за цел да въведе спокойствие сред обществеността от гледна точка на създалата се несигурност и коментари в публичното пространство относно това дали хората ще могат да получат лечение с лекарствени продукти. Многократно в хода на дебатите при приемането на закона се подчертаваше, че тази временна мярка ще има единствено дисциплиниращ ефект за производители и търговци на лекарствени продукти, а не и за пациентите“, се казва още в мотивите към проекта. По-рано в сряда сутринта на председателския съвет в парламента беше постигнато единодушно решение за отмяна на мораториума по време на утрешното пленарно заседание. До развръзката се стигна преди ден след разговор между премира Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова, която му предложи да излязат от ситуацията с ескалиращото обществено недоволство от мораториума чрез актуализация на току що приетия бюджет на касата. След като размисли няколко часа той разпореди на ГЕРБ да отмени мораториума, след като преди това в продължение на два месеца управляващата партия бранеше ограничителната мярка с аргументи за борба с лобистките интереси и кражбите в здравеопазването. Ще се спазват европейските алгоритми за предписване на терапиите В сряда следобед с премиера се срещнаха пациентски организации, които изразиха удовлетворението си от падащия мораториум и предложиха мерки за подобряване на лекарствената политика. “Лекарствата, които попадаха под временната възбрана, която, както стана ясно, отпада, ще бъдат подсигурявани чрез здравната каса, но ще бъдат подсигурявани при спазване на всички европейски алгоритми за предписване на тези лекарства, за да е сигурно, че няма някакви местни други интереси, чрез които да се стимулира предписването на едно или на друго лекарство. Преговорите с фармацевтичните производители са другото важно нещо, което трябва да направи в момента НЗОК и държавата“, заяви председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. Организацията е предложила краткосрочни и дългосрочни мерки за излизане от създалата се ситуация с лекарствата. Краткосрочните мерки включват бързи преговори на Министерството на здравеопазването и НЗОК с представители на фармацевтичната индустрия за доставката на необходимите лекарства на приемливи цени, а също така мерки срещу лобизма, за да могат българските пациенти да се лекуват по правилата в Европейския съюз. Дългосрочните мерки включват ясно разписана концепция за лекарствата в България, която все още не съществува, а също така национална здравна стратегия. “Време е да се спрат течовете в здравната система. Спекулантите и тези, които си позволяват да си играят с нашите пари и на наш гръб да печелят и след това да няма пари за лекарства на пациентите, трябва да бъдат спрени. Ще подкрепим всяко усилие на българското правителство и институции, които целят това“, заяви Хасърджиев.

Парламентът ще гласува утре отпадането на лекарствения мораториум

http://www.mediapool.bg/parlamentat-shte-glasuva-utre-otpadaneto-na-lekarstveniya-moratorium-news273288.html

Народното събрание ще гласува в четвъртък отпадането на мораториума върху новите лекарства, заложен в бюджета на здравната каса за догодина.Това стана ясно в сряда след председателския съвет в парламента. Отпадането на мораториума ще бъде първа точка в дневния ред на Народното събрание в четвъртък.  Предложението ще бъде подписано като консенсусно от всички парламентарни групи. "Важно е, че успокоихме онкоболните - по-добре да направим компромис и да се върнем назад, когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Все пак той уточни, че мораториумът и подготвяната организация от здравното министерство за отпускане на иновативни медикаменти, попадащи под забраната, на нуждаещи се пациенти, са щели да проработят във времето. "В никакъв случай нямаше да се допусне да има онкоболен да не бъде лекуван“, заяви Цветанов. Според него тази норма е щяла да ограничи източването на средства. „Не бих искал да говоря дали е грешка или не, защото смятам, че ще се върнем в дебата през миналата седмица. За мен е важно, че днес на председателски съвет всички единодушно се подписахме за отпадане на мораториума", каза Цветанов. "Не е важно дали БСП или ГЕРБ са предложили отпадане на мораториума върху лекарствата, най-важен е резултатът, който удовлетворява болните", коментира след председателския съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова. Предложението, което вкарахме вчера за отпадане на параграф 6-ти се подкрепя от всички парламентарни групи. Сега ще го подпишем като консенсусно такова“, каза Нинова. По думите ѝ правителството уверява, че не е въпрос на средства. "Радвам се, че има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена“, заяви Нинова.  До развръзката се стигна преди ден след разговор между премира Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова, която му предложи да излязат от ситуацията с актуализация на току що приетия бюджет на касата. След това от ГЕРБ заявиха, че предлагат отпадането на мораториума, за да се спрат спекулациите, че онкоболни пациенти ще останат без лечение. Преди това управляващите до последно защитаваха крайната и спорна мярка с всевъзможни аргументи за противодействие на лобистки интереси и кражби в системата. Мораториумът засяга 32 иновативни медикамента, които се очаква да формират около 40 млн. лева допълнителен разход в бюджета на НЗОК догодина. Според здравното министерство 28 от тези нови терапии вече имат модерни алтернативи, които се поемат от касата и едва четири нямат. Потенциално от тези 32 медикамента биха се ползвали около 8000 души догодина, ако наличните терапии при тях не работят. При падането на мораториума НЗОК ще трябва да разчита за покриването на иновативните терапии на и без друго изтънелия си резерв от 114 млн. лева, който за първа година е 3% от бюджета й при 10% досега.  

Парламентът гласува отпадането на лекарствения мораториум

http://www.mediapool.bg/parlamentat-glasuva-otpadaneto-na-lekarstveniya-moratorium-news273288.html

Народното събрание ще гласува отпадане на мораториума върху новите лекарства, заложен в бюджета на здравната каса за догодина.Това ще предложат от ГЕРБ на председателския съвет на парламента в сряда сутрин. Спешната поправка идва седмица след като парламентът отхвърли президентското вето върху мораториума и на фона на недоволство от страна на пациенти. До развръзката се стигна преди ден след разговор между премира Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова, която му предложи да излязат от ситуацията с актуализация на току що приетия бюджет на касата. След това от ГЕРБ заявиха, че предлагат отпадането на мораториума, за да се спрат спекулациите, че онкоболни пациенти ще останат без лечение. Преди това управляващите до последно защитаваха крайната и спорна мярка с всевъзможни аргументи за противодействие на лобистки интереси и кражби в системата. Мораториумът засяга 32 иновативни медикамента, които се очаква да формират около 40 млн. лева допълнителен разход в бюджета на НЗОК догодина. Според здравното министерство 28 от тези нови терапии вече имат модерни алтернативи, които се поемат от касата и едва четири нямат. Потенциално от тези 32 медикамента биха се ползвали около 8000 души догодина, ако наличните терапии при тях не работят. При падането на мораториума НЗОК ще трябва да разчита за покриването на иновативните терапии на и без друго изтънелия си резерв от 114 млн. лева, който за първа година е 3% от бюджета й при 10% досега.  

Рекордна подкрепа за Путин според социологическо проучване

https://www.actualno.com/europe/rekordna-podkrepa-za-putin-spored-sociologichesko-prouchvane-news_650523.html

Ако изборите за президент на Русия бяха следващата неделя, за сегашния държавен глава на Руската федерация Владимир Путин биха гласували 83,8% от руснаците, които ще отидат до урните. Това сочат социологически данни, цитирани от ТАСС. Данните са на социологическата агенция ВЦИОМ. Логично рейтингът на останалите кандидати, които до този момент са обявили кандидатурите си, е значително по-нисък. Сред тях се открояват националистът Владимир Жириновски - 4,1%, председателят на ЦК на Руската комунис

Колко „мръсни” са биткойните

https://www.vesti.bg/sviat/kolko-mrysni-sa-bitkojnite-6077418

Единици използват биткойните при плащания, но всички плащаме за тяхното създаване

Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер край гръцкия остров Гавдос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621665

Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер край 
гръцкия остров ГавдосЗеметресение с магнитуд 4,7 по Рихтер е регистрирано рано тази сутрин югоизточно от остров Гавдос, съобщава гръцкото издание "Нафтемборики". Епицентърът на труса е бил в морето на 103 километра югозападно от острова. Няма данни за пострадали и разрушения, предава

Бивш ръководител на Facebook: Социалните мрежи унищожават обществото

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/bivsh-rykovoditel-na-facebook-socialnite-mreji-unishtojavat-obshtestvoto-252008/

Според Чамат Палихапития употребата на социални мрежи е програмирала хората, разрушавайки основите на отношенията между тях

Републиканците прокараха данъчна реформа в САЩ

http://www.cross.bg/predstavitelite-reforma-reformata-1563730.html

/КРОСС/ Американският Сенат одобри реформата в данъчното законодателство рано тази сутрин и изпраща пакета за намаляване на данъците обратно в Камарата на представителите за окончателен вот по-късно през деня. Първоначално законодателите се надяваха да приемат законопроекта вчера, но процедурна спънка отложи финалното гласуване за днес. Нагласите бяха тази сутрин американците да се събудят с първите промени в данъчния кодекс от повече от три десетилетия насам. Републиканците имаха нужните гласове да приемат промените и да ги изпратят за обнародване на бюрото на президента Доналд Тръмп. Планът за данъчна реформа бе гласуван в Камарата на представителите, но парламентьор от Сената откри постановки, които нарушават правилата. За приемане на закона е необходимо Сенатът и Камарата на представителите да гласуват една и съща версия.Откритите три постановки са незначителни. Една от тях е свързана с облекчения за родители на деца, които се обучават у дома.Данъчната реформа, която президентът Доналд Тръмп описва като „коледен подарък" за страната, предвижда големи намаления в данъците за бизнеса и по-богатите и не толкова сериозни облекчения за средната класа и тези с по-ниски доходи. По изчисления на безпартийна комисия реформата ще добави около 1.5 трилиона долара към националния дълг в следващите десет години. Прокарването на промените би било първата законодателна победа за президента Тръмп

Кметът на Кюстендил: 600 служители ще останат без заплати заради запор на сметките

https://www.24chasa.bg/region/article/6621659

Кметът на Кюстендил: 600 служители ще останат без заплати заради запор на сметките600 души ще останат без заплати заради запора на сметките на общината. Това каза кметът на Кюстендил Петър Паунов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви. От предаването припомнят, че през 2009 г. фирма прави ремонт на сградата на общината заради наводнение, сама решава да удължи ремонтните дейности и съответно натоварва с доста пари

Дебатът за двойните стандарти при храните ще продължи поне още година, прогнозира земеделският министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/20/3100555_debatut_za_dvoinite_standarti_pri_hranite_shte/?ref=rss


Дебатът за двойните стандарти в храните върви от повече от година и ще продължи поне още толкова, каза днес по БНТ министърът на земеделието на горите Румен Порожанов. Той допълни, че по темата в ЕС са се провели два съвета на министрите и специален форум в Прага, като в момента се работи по единна методология за изследване на храните.<br /><br />Страните-членки на ЕС от Източна Европа искат въпросът да се уреди със закони, като тяхната позиция вече се подкрепяла и от прибалтийските...

Рейтингът на популярност на Макрон надхвърли 50%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621660

Рейтингът на популярност на Макрон надхвърли 50%
Рейтингът на популярност на френския президент Еманюел Макрон отново надхвърли 50 процента, показва публикувано днес социологическо проучване, цитирано от Ройтерс. Той спадна рязко, след като Макрон разби дългогодишната двупартийна система във Франция и спечели президентските избори през май, предава БТА.

80% от чуждите инвестиции в България са фирмени заеми

https://www.actualno.com/business/80-ot-chujdite-investicii-v-bylgarija-sa-firmeni-zaemi-news_650502.html

Голямото изоставане в привличането на чужди инвестиции през тази година започва да се наваксва, но ръстът идва основно от поемането на дълг от българските предприятия. Това показват данните на БНБ към 1 ноември. Според тях чуждите инвестиции в българската икономика през първите десет месеца на годината са 855.5 млн. евро. Това е със 7%, или с 57.3 млн. евро, по-малко в сравнение със същия период на миналата година. В средата на годината сривът беше повече от 50%. Остава обаче в сила тенденцията

Днес и утре във Фестивален и конгресен център ще прожектират безплатно френски анимационни филми

http://www.moreto.net/novini.php?n=365765

Днес и утре, 20-ти и 21-ви декември, във Фестивален и конгресен център Варна ще бъдат излъчени два пълнометражни детски филма - "Кирику и вещицата" и "Котката на равина", научи Moreto.net. Прожекциите са с вход свободен, а филмите са с френско аудио и български субтитри.

Ромарио гледа към президентския пост в бразилския футбол, за да се бори с корупцията

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/20/3100550_romario_gleda_kum_prezidentskiia_post_v_brazilskiia/?ref=rss


Бившият нападател на бразилския национален отбор по футбол Ромарио планира да се кандидатира за президент на местната федерация. В основата на идеите му заляга намерение да се пребори с корупционните скандали в организацията.<br /><br />Ромарио, който е сенатор в родината си, обяви плановете си четири дни след отстраняването за 90 дни на президента на бразилската федерация Марко Поло дел Неро. Последният е разследван в Бразилия за неетични действия. Заедно с предшествениците си на...

Майката на пребития Косай: Питали са го: "Ти арабин ли си?"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621654

Майката на пребития Косай: Питали са го: "Ти арабин ли си?""Защо се правиш така на важен, арабин ли си?, питали момчетата с качулки, които пребиха 13-годишният Косай в четвъртък в двора на училище "Никола Вапцаров". Това разказа майка му пред Би Ти Ви. "Синът ми дойде и каза: "Имаше две момчета, не ги познавам. Извикаха ме, биха ме и избягаха", допълни тя. Косай още е в болницата със счупен нос.

Европейският съд решава дали "Юбер" е приложение или таксиметрова услуга

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/20/3100420_evropeiskiiat_sud_reshava_dali_juber_e_prilojenie_ili/?ref=rss


Какво е Uber - приложение за мобилни устройства или таксиметрова услуга? А може би е хибрид между двете? Отговор на този въпрос трябва да даде в сряда Съдът на Европейския съюз (ECJ).<br /><br />Ако бъде призната за такси компания, това ще е лоша новина за собственици и акционери, тъй като ръководството твърди, че са само дигитален посредник между шофьори и клиенти. Uber вече работи в няколко страни от ЕС с лиценз за такси превозвач и само в Словакия и Румъния (и донякъде в Полша и...

"МЕТРО" отвори нов логистичен център за 4 милиона лева

https://news.bg/investments/metro-otvori-nov-logistichen-tsentar-za-4-miliona-leva.html

Той ще снабдява хотели и ресторанти, ще има важна роля по време на европредседателството

Осмият "Междузвездни войни" с рекордни приходи у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6621649

Осмият "Междузвездни войни" с рекордни приходи у насПървите четири дни на осмия поред филм от поредицата "Междузвездни войни: последните джедаи" отбелязват значителен зрителски и финансов рекорд у нас, сочат обобщените данни от киносалоните. Триизмерният филм на Райън Джонсън, който се разпространява със субтитри и дублаж, е гледан от 77 729 зрители и е събрал 890 551 лева приходи.

Валери Симеонов влиза в кабинета на лидера на СДС, партията му се нанася на Раковски 134

https://offnews.bg//politika/valeri-simeonov-vliza-v-kabineta-na-lidera-na-sds-partiata-mu-se-nana-671528.html

Националният фронт за спасение на България на вицепремиера Валери Симеонов става съквартирант на СДС. Партийната централа на НФСБ ще е на два етажа на "Раковски" 134. 

Правителството ще гласува днес "проект за решение за предоставяне под наем на част от имот - частна държавна собственост, за административните нужди на централното ръководство на политическа партия "Национален фронт за спасение на България". Предложението е на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

Ако НФСБ се нанесе на горните етажи, Симеонов ще получи кабинета, който винаги е бил на лидера на СДС. 

Сините не влязоха в парламента, като част от Реформаторския блок и загубиха правото си да ползват с нисък наем държавен или общински имот. СДС обаче все пак ще запази два етажа в легендарната сграда на демокрацията. 

Ботьо Ботев: Убийството на Дамла е елементарно, ареста на майката печели време

https://frognews.bg/novini/botjo-botev-obvinenieto-sreshtu-maikata-damla-moje-pecheli-vreme.html

Обвинението срещу майката на убитото в Момчилград момиче може да е тактически ход за печелене на време, за да се изяснят някои факти. Имам известни съмнения по отношение на някои работи, но не смятам да ги разкривам. По принцип подобни битови убийства се считат за елементарни за разкриване. Това заяви криминалистът Ботьо Ботев пред бТВ.

Френската социалистическа партия продава централата си, за да свърже двата края

http://www.mediapool.bg/frenskata-sotsialisticheska-partiya-prodava-tsentralata-si-za-da-svarzhe-dvata-kraya-news273287.html

Френската социалистическа партия (ФСП) обяви вчера, че е сключила сделка за продажбата на централата си в Париж за 45.5 милиона евро, след като закъса за пари заради тежките поражения на тазгодишните президентски и парламентарни избори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.   Сградата на най-старата френска политическа организация се намира в шикозен район на Париж - на улица "Солферино", близо до музея "Орсе" и централата на Ордена на почетния легион. На отсрещния бряг на р. Сена са разположени градините "Тюйлери" и Лувърът.   Зданието, където е разположена щабквартирата на социалистите от победата на Франсоа Митеран на президентските избори през 1981 г., ще бъде продадена на компанията "Апсис", която купува недвижими имоти, ремонтира ги и ги препродава.    ФСП загуби голяма част от държавните си субсидии, след като взе едва 29 депутатски кресла на тазгодишните парламентарни избори през юни. Преди това имаше 280 места в 577-местната долна камара. Нейният кандидат за президент отпадна на първи тур на президентските избори през април, след като остана на пето място с едва 6 процента от гласовете.   Според ковчежника на ФСП Жан-Франсоа Дьоба годишният бюджет на партията ще бъде намален от 28 на 8 милиона евро, което значи, че до следващите избори социалистите ще разполагат със 100 милиона по-малко, отколкото по време на 5-годишния мандат на Франсоа Оланд.   В началото на следващата година най-голямата дясна опозиционна партия "Републиканците" също ще реши съдбата на централата си. Партията има дългове в размер на 55 милиона евро и някои нейни членове настояват сградата да бъде продадена, за да се покрият част от тях.

Саакашвили поиска от Порошенко да подаде оставка

https://www.actualno.com/europe/saakashvili-poiska-ot-poroshenko-da-podade-ostavka-news_650522.html

Бившият президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили публикува в нощта срещу сряда открито писмо до президента на Украйна Петро Порошенко. Лидерът на опозиционното "Движение на новите сили" поиска в писмото, публикувано във Facebook, Порошенко да подаде оставка доброволно. "Признайте пред себе си и пред народа, че вие и вашите съратници не сте способни и не искате да промените Украйна към по-добро. Вашата доброволна оставка е почти последен шанс да бъд

Очаква се ДНК експертизата по делото за убийството на Дамла

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-momchilgrad-damla-musa-26707614

Днес се очаква да бъде готова ДНК експертизата по случая с тежкото убийство на 7-годишната Дамла Муса в Момчилград.

Деца таланти и общински съветници в Търново правят концерт да проходи Петър Иванов

https://www.24chasa.bg/region/article/6621621

Деца таланти и общински съветници в Търново правят концерт да проходи Петър ИвановДецата от Вокално студио "Таланти" и музикантите от група "Спейс" - проф. Минко Хаджийски, Деян Хаджийски, Нейко Генчев и Иван Стефанов, решиха да посветят коледния си концерт на Петър Иванов. Преди 11 години, след тежка катастрофа той остава инвалид. След инцидента мъжът губи брат си и майка си, а баща му живее в чужбина.

Гръцкият парламент одобри нови икономии

http://www.mediapool.bg/gratskiyat-parlament-odobri-novi-ikonomii-news273286.html

Гръцкият парламент одобри вчера бюджета за 2018 г., включващ нови мерки за икономии, които ще продължат да се прилагат и след официалния край на третия международен спасителен план през лятото, съобщи Асошиейтед прес.   Всички 153 депутати от предвожданата от левицата управляваща коалиция подкрепиха бюджетните мерки в окончателното гласуване, а 144-те опозиционни депутати в пленарната зала ги отхвърлиха. Трима отсъстваха по време на гласуването.   Бюджетът обещава на международните кредитори на Гърция продължаване на мерките за затягане на коланите и високи първични бюджетни излишъци. Той залага на първичен бюджетен излишък от 3.82 процента и растеж на икономиката в рамките на 2.5 на сто.    Гръцкият национален дълг се очаква да остане малко под 180 процента от брутния вътрешен продукт. Ще има увеличение на данъците и намаляване на пенсиите през следващите две години.   Според главната опозиционна партия "Нова демокрация" мерките за икономии в бюджета са на стойност 1.9 милиарда евро.   Премиерът Алексис Ципрас обещава страната да излезе без сътресения от осемгодишната криза, при която икономиката се сви с една четвърт, а безработицата достигна нива, които никога не са били виждани в мирно време.

Порожанов: Земеделците ще получат директни субсидии преди Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621645

Порожанов: Земеделците ще получат директни субсидии преди КоледаДебатът за храните и двойния стандарт е дълъг, той продължава почти година, за съжаление, ще продължи поне още една. В момента се разработва единна методология за изследване на храните, защото досега всяка страна го правеше по собствен начин. Това заяви министърът на замеделието, храните и горите Румен Порожанов пред БНТ.

Facebook с нова защитна функция, касаеща снимките

https://www.actualno.com/sciencelogy/facebook-s-nova-zashtitna-funkcija-kasaeshta-snimkite-news_650521.html

Благодарение на разпознаване на лицето, Facebook ще уведомява притежателите на профили в социалната мрежа, когато там се появи тяхна снимка, дори да не са били посочени поименно (тагнати). Това съобщи компанията на Марк Зукърбърг. Правим това, за да попречим на използване на снимки на други хора например за създаване на фалшив профил, съобщават от Facebook, предаде БГНЕС. Разпознаването на лицето се използва и сега, но функцията е опция, която води до информиране на посочения, но само когато и

Данъчната реформа в САЩ ще трябва да бъде гласувана за трети път

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/20/3100543_danuchnata_reforma_v_sasht_shte_triabva_da_bude/?ref=rss


Камарата на представителите на САЩ трябва да гласува утре на трето четене окончателното приемане данъчната реформа, предаде БТА. До това се стигна, след като се разбра, че три разпоредби от законопроекта нарушават правилата на горната камара на американския Конгрес.<br /><br />Проблемът бе открит от независимия сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и демократа от Орегън Рон Уайдън.<br /><br />Камарата на представителите прие законопроекта вчера, но се налага да бъде гласуван...

Пучдемон с последен призив да се гласува за "честта" на Каталуня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621643

Пучдемон с последен призив да се гласува за "честта" на КаталуняБившият каталунски премиер Карлес Пучдемон отправи от Брюксел последен призив към каталунците да гласуват за неговата листа "Заедно за Каталуния" на утрешните регионални избори, съобщи Франс прес. Пучдемон, който замина за Брюксел, преди Испания да издаде заповед за арест срещу него по обвинение в бунт и подривна противодържавна дейност,

Обстановката в Донбас ескалира

http://www.cross.bg/ykraiina-strana-ryskata-1563729.html

/КРОСС/ Руската федерация обяви, че изведе своята група офицери от съвместния център за контрол и координация по причина некоректно отношение от страна на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) към представителите на Руската федерация (РФ), като им се възпрепятства да изпълняват своите служебни задължения и създаването на нечовешки условия на труд. Това съобщават от щаба на батальон със специално предназначение „Патриот". Украйна не предостави на представителите на РФ от координационния център транспорт, както и безопасен коридор. Впоследствие офицерите на Руската федерация бяха принудени със свои сили да пресекат разграничителната линия между Украйна и Донецката народна република (ДНР). Украинските медии изострят и нагнетяват обстановката, като съобщават за настъпателни действия от страна на ДНР и ЛНР, което не отговаря на действителността. През последното денонощие зачестиха масови обстрели от страна на ВСУ. В нощта на 18 срещу 19 декември на масиран артилерийски обстрел бяха подложени градовете Горловка, Докучаевск, Донецк, Луганск, Стаханов. Във връзка със събитията, произтекли на 18 декември 2017 година искам да ви уведомя за последствията, които бихме могли да очакваме в близките дни, а именно: - разрив на минските споразумения от страна на Украйна, последвано от пълномащабна военна операция от страна на Въоръжените сили на Украйна. Video: https://www.youtube.com/watchv=5gu_Ptcttu8  

Четири зодии ще срещнат сродната си душа през 2018-та година (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/chetiri-zodii-shte-sreshtnat-srodnata-si-dusha-prez-2018-ta-godina-video-2068179

Да намериш истинската и голяма любов винаги е била и ще бъде една от главните човешки цели. Всеки търси своята половинка, своята сродна душа, която го прави по-добър.

Новата година ще донесе именно това за няколко зодии - шанс да срещнат своя човек и да останат с нег

Мъж опита да удави момиче в река в Берлин, но самият той за малко да загине

//dariknews.bg/novini/sviat/myzh-opita-da-udavi-momiche-v-reka-v-berlin-no-samiiat-toj-za-malko-da-zagine-2068196

19-годишен мъж е направил неуспешен опит да удави вчера 17-годишно момиче в река Хафел в берлинския квартал Шпандау, но в крайна сметка самият той едва не загинал, съобщи германската полиция, цитирана от ДПА.

Мъжът, който според берлинския вестник "Т

Какви мерки ще се вземат срещу мръсния въздух в София?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-merki-shte-se-vzemat-sreshtu-mrysniia-vyzduh-v-sofiia-2068178

Масов протест срещу мръсния въздух. Снощи стотици жители на няколко столични квартала излязоха по улиците на града и поискаха спешни мерки срещу замърсяването. Хората поканиха кмета на града Йорданка Фандъкова и екоминистър Нено Димов да им дойдат на гости. Протест

DJ Теди Джорджо се оплака от полицейско насилие (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dj-tedi-dzhordzho-se-oplaka-ot-policejsko-nasilie-video-2068188

Тодор Василев, известен като DJ Теди Джорджо, се оплака от полицейско насилие. Според медицинските свидетелства той е с комоцио и множество наранявания по тялото. В момента е настанен за лечение във варненската болница „Света Анна”.
 

Кола блъсна и уби дете в село Първенец

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kola-blysna-i-ubi-dete-v-selo-pyrvenec-2068193

Кола прегази и уби 10-годишно момиченце тази сутрин в пловдивското село Първенец. Детето е било с майка му, която е ранена и е откарана в болница, съобщиха за Дарик от полицията в града под тепетата. Жената е на 31 години и е в шок.
 
Сигналът за тежк

Григор Димитров е спортист на годината в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=365787

Григор Димитров спечели приза "Спортист на годината" за 2017 г., научи Moreto.net. Негови подгласници са звездата ни в сноуборда Радослав Янков и гимнастичката Невяна Владинова. Десетката допълват: 4. Антъни Иванов (плуване) 5.

Пл. Бачев: Инвеститорите в хотели реагираха навреме за председателството на ЕС

https://www.investor.bg/imoti/109/a/pl-bachev-investitorite-v-hoteli-reagiraha-navreme-za-predsedatelstvoto-na-es-251740/

Расте разпознаваемостта на София като туристическа дестинация и това се отразява положително на сектора, коментира експерт

Агенцията по безопасност на храните предупреди да се следи цвета на месото

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-po-bezopasnost-na-hranite-predupredi-da-se-sledi-tsveta-na-mesoto-news273285.html

Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки по повод празниците. Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, съобщи Дарик.   Инспекторите ще следят за произхода, сроковете, условията на съхранение и правилното етикетиране на храните, както и регистрацията на обектите и съответствието на сградов фонд и оборудване.    Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.   Д-р Галя Викьова от Агенцията по безопасност на храните посъветва потребителите да обръщат специално внимание на цвета на месото:   "Прясното месо е с розово-червен цвят. При телешкото е малко по-червено. Също така видимите мазнини са светли, бели до кремави. При по-възрастните животни са малко по-кремави. При натискане с пръст върху съответното парче месо много бързо се възстановява тръпчинката, която се получава", обясни Викьова.   Гергана Илиева от години работи в магазина, който беше част от обектите за проверка на инспекторите:   "Предимно се търсят повече пържоли, врат, котлет. Основно сме на свинско месо, телешкото по-малко се консумира. До 100 лева хората отделят и пазаруват", допълни тя.   По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Мъж опита да удави момиче в река в Берлин, самият той едва не загина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621637

Мъж опита да удави момиче в река в Берлин, самият той едва не загина Деветнайсетгодишен мъж е направил неуспешен опит да удави вчера 17-годишно момиче в река Хафел в берлинския квартал Шпандау, но в крайна сметка самият той едва не загинал, съобщи германската полиция, цитирана от ДПА. Мъжът, който според берлинския вестник "Тагесшпигел" е кандидат за убежище от Афганистан, е блъснал младата жена, германка,

Проверки за фалшиви промоции по празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621639

Проверки за фалшиви промоции по празницитеПред коледните и новогодишните празници ще има опити да ви измамят с фалшиви промоции. Може да ви привлекат с евтини елхички, които като отидете вече ще са се свършили, и вие ще си купите нещо друго, каза преди Би Ти Ви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Там получили между 30 и 40 сигнала за нелоялни

САЩ искат нови транспортни забрани от ООН заради Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/sasht-iskat-novi-transportni-zabrani-ot-oon-zaradi-severna-koreja-news_650520.html

САЩ поискаха от ООН да забрани на пристанищата в цял свят да приемат десет кораба, които са заподозрени, че превозват севернокорейски стоки, попадащи под санкционна забрана, предаде БГНЕС. Списъкът на корабите включва танкера Lighthouse Winmore, плаващ под флага на Хонконг, танкера Billions No. 18 (Палау), товарния Xin Sheng Hai (Белиз), няколко севернокорейски кораба, един китайски и един под панамски флаг. В началото на октомври бяха установени вече 4 кораба, които превозват забранени за Сев

Акценти в пресата днес

http://www.cross.bg/moratoriyma-borisov-partiyata-1563728.html

/КРОСС/ "В последния момент ГЕРБ се отказа от мораториума за новите лекарства", пише "Сега" на първа страница. "Спираме спекулациите, че онкоболни ще останат без лечение", обяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. Според вестника, ако през оставащите три работни дни депутатите не променят бюджета, то догодина ще трябва да гласуват актуализация, за да отменят мораториума. В "24 часа" "Политиците да са поединни в името на здравето". "ГЕРБ в отстъпление за новите лекарства" е водещото заглавие на вестник "Дума". "Земя" допълва "БСП чака до утре отговора на Борисов за мораториума". "Днес правителството решава партията на Валери Симеонов да се нанесе в централата на СДС на улица "Раковски", информира "24 часа" на първа страница. Синята партия все още е на първи и втори етаж, НФСБ вероятно ще заеме трети и четвърти. Валери Симеонов иска партията му да е в емблематичната за най-новата ни история сграда още от 2013 година, припомня вестникът. Според "Труд", до часове ще бъде разкрито убийството на седемгодишното момиченце в Момчилград. "Стягат примката около удушвача на Дамла, е водещото заглавие на днешния брой. ДНК анализ ще посочи кой е извършителят. "Стесняват кръга заподозрени за дамла", пише "Стандарт". Следствието изключва убийството да е извършено от психопат

Протестите срещу лошия въздух в София блокираха за кратко улици

http://www.mediapool.bg/protestite-sreshtu-loshiya-vazduh-v-sofiya-blokiraha-za-kratko-ulitsi-news273284.html

Десетки жители на столичните квартали ”Красна поляна”, ”Овча купел”, ”Западен парк”, ”Оборище”, ”Младост” и ”Дружба” излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха и за кратко блокираха улици.   ”Ако не бъдат взети мерки, това няма да бъде последният протест. Това е болезнена тема за цяла София”, коментира пред бТВ един от гражданите в ”Овча купел”, където за кратко затвориха бул. "Монтевидео".    В ”Красна поляна” се стигна до блокиране на бул. "Никола Мушанов", като там дойдоха и недоволните от "Западен парк".    Протестиращите настояват за засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и поставянето на постоянни измервателни станции.   При норма от 50 микрограма и препоръка да не се излиза навън при над 300, хората в квартала живеят при 450-500 микрограма, а има случаи и с по 1500, обясняват протестиращите.   Те  са недоволни, че Столична община, която трябва да следи за чистота на въздуха, не взима никакви мерки.  

Автобус с туристи се обърна в Мексико, жертви и ранени

https://offnews.bg//sviat/avtobus-s-turisti-se-obarna-v-meksiko-zhertvi-i-raneni-671527.html

12 души загинаха, 18 са ранени, след като автобус с туристи се преобърна в мексиканския щат Кинтана Роо. Сред пътниците има граждани на САЩ, Бразилия и Швеция.

Автобусът е излязъл от пътя, уточняват местните власти. В него са пътували 31 души към археологическия комплекс Чакчобен, където има останки от древен град на маите. 

Кинтана Роо е един от трите щата на полуостров Юкатан, там се намират най-известните забележителности в страната.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване