Горя домът за сираци на отец Иван

https://www.24chasa.bg/novini/article/6641311

Горя домът за сираци на отец ИванОгромен пожар горя в дома за сираци “Св. Николай” на отец Иван в Нови хан в новогодишната нощ. Няма пострадали – децата и живеещите там са били евакуирани навреме, но е унищожена част от покрива, обгорели са и стаи. “Голяма част от сградата е изпепелена”, написаха в социалната мрежа. Децата са били настанени на различни места при близки на отец

Заловиха крадци с плячката край Вършец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6641012

Заловиха крадци с плячката край Вършец
На 31 декември дежурен автопатрул при РУ-Вършец спира за проверка „Опел Кадет” с монтанска регистрация. Зад волана бил 47- годишният С.В. от курорта, с когото пътувал съгражданинът му И.И. На 28 години. В багажника на автомобила са намерени инструменти - електрически трион , храсторез , ръчен циркуляр , бормашини, зеге и ъглошлайф „Einhell”,

Лиляна Павлова: Няма да повдигаме темата за санкциите срещу Русия по време на председателството

http://www.moreto.net/novini.php?n=366380

„България няма да повдига темата за отпадане на евросанкциите срещу Русия по време на председателството си на Съвета на Европа, коментира министър Лилян Павлова по националната телевизия. Изказването на Павлова идва след като руската агенция ТАСС припомни нейно интервю, в което бе цитирана да казва, че България смята за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати въпроса за санкциите срещу Русия.

Израел прие закон, забраняващ разделянето на Йерусалим

http://clubz.bg/62428-izrael_prie_zakon_zabranqvasht_razdelqneto_na_jerusalim

Израелският парламент прие закон, забраняващ на правителството да отстъпва суверенитета на страната над която и да било част от Йерусалим без одобрението на поне 80 от 120-те депутати (2/3, б.р.) предаде Ройтерс.

Самият закон обаче може да бъде отменен с обикновено мнозинство, което го прави до голяма степен символичен.

Кнесетът прие законодателния акт на фона на силното напрежение след признаването от президента на САЩ Доналд Тръмп на Йерусалим за столица на Израел. Този ход на американския президент вбеси палестинците. Те искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата си държава.

По-голямата част от международната общност не признава израелския суверенитет над Източен Йерусалим, завладян от израелците по време на Шестдневната война през 1967 г.

128 страни от ООН, сред които България, подкрепиха наскоро резолюция на Съвета за сигурност, осъждаща решението на Тръмп.

"Горещият телефон“ на НЗОК е първият безплатен телефон за граждани в страната

https://www.actualno.com/healthy/goreshtijat-telefon-na-nzok-e-pyrvijat-bezplaten-telefon-za-grajdani-v-stranata-news_652168.html

Преди 15 години, през януари 2003 година, в сътрудничество с Американската агенция за международно развитие (USAID), по проект „Подкрепа в здравния сектор” Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) надгради отдел „Права на пациентите”, като създаде своя Здравно-информационен център. Оттогава действа Национален телефон за консултации на гражданите („Горещ телефон”): 0800 14 800, припомнят от НЗОК. От създаването до началото на 2014 г

Д. Дейвис: ЕС не може да избира тенденциозно елементите от сделката след Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/d-deivis-es-ne-moje-da-izbira-tendenciozno-elementite-ot-sdelkata-sled-brexit-253062/

Британският министър за Brexit ясно заявява, че финансовите услуги трябва да останат част от търговските отношения между ЕС и Лондон

Стъкло, надуто в дърво

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6641017

Стъкло, надуто в дърво
Прегръдката между дървото и стъклото не е нова дизайнерска идея, но реализирана по този начин, я виждаме за първи път, пише his.ua. Става дума за серията вази Wood & Glass на Скот Слагерман и Джим Фишман. Те използват парчета дърво, в които изрязват кухини, а после ги запълват със стъкло, като то се духа директно в процепа.

Нинова: Президентът дава златен шанс да надделее разума

http://dnes.dir.bg/news/prezident-shans-razum-kornelia-ninova-prezidentat-radev-26743089

С ветото си президентът дава златен шанс да надделее здравият разум. Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един проблем.

КЗК не уважи искането на украинската фирма за МиГ-овете

https://www.actualno.com/society/kzk-ne-uvaji-iskaneto-na-ukrainskata-firma-za-mig-ovete-news_652160.html

Искането на външнотърговска и инвестиционна фирма „Украинмаш“ за налагане на временна мярка „спиране на процедурата” за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 – рамково споразумение“ беше оставено без уважение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това става ясно от сайта на комисия. Определението на Комисията за защита на конкуренцията е от 29.12.2017г.

Белгия и Холандия си размениха територии

http://dnes.dir.bg/news/holandia-belgia-evropeyski-parlament-teritoria-26743090

Холандия получи два полуостровa с размери на 23 футболни игрища, след като влезе в сила споразумение за размяна на територия с Белгия.

Купонджия скъсал пагон на полицай на Нова година

https://offnews.bg//112/kupondzhia-skasal-pagon-na-politcaj-na-nova-godina-672183.html

Купонджия завършил новогодишната нощ с акт за хулиганство, след като скъсал пагон на полицай.

Инцидентът е станал в първите часове на новата година в Пазарджик след сигнал за скандал в дискотека. На място отишли два полицейски екипа. Когато поискали документ за самоличност на един от празнуващите, 51-годишен мъж, той демонстративно отказал и започнал да се държи агресивно. Наложило се да го отведат в полицейското управление, където продължил в същия дух и дори направил опит за саморазправа, като нападнал един полицай и скъсал пагона му.

Срещу мъжа е образувано полицейско производство за хулиганство.

133 млн. вътрешни туристи са пътували в Китай през почивните дни

http://econ.bg/Новини/133-млн-вътрешни-туристи-са-пътували-в-Китай-през-почивните-дни-_l.a_i.755635_at.1.html

Според данни на Китайското национално туристическо бюро, през почивните дни за Нова година в Китай са пътували 133 милиона вътрешни туристи, което е...

32-годишен шофьор загина на място, след като се блъсна в дърво в Разградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640980

32-годишен шофьор загина на място, след като се блъсна в дърво в Разградско32-годишен мъж от кубратското село Сеслав е загинал при пътно-транспортно произшествие. Това съобщиха от ОДМВР-Разград. Тежката катастрофа е станала около 02.05 часа на 30 декември по пътя Кубрат – Беловец. Неправоспособният Т.С. е шофирал силистренско БМВ. На мокър участък е изгубил контрол над автомобила и се е блъснал в крайпътно дърво,

Севернокорейски хакери "отвличат" компютри, за да копаят криптовалути

https://www.investor.bg/aziia/336/a/severnokoreiski-hakeri-otvlichat-kompiutri-za-da-kopaiat-kriptovaluti-253059/

Заради все по-строгите международни финансови ограничения режимът в Пхенян търси нови начини за получаване на средства

Пророчества за 2018: От същото по много

http://www.transmedia.bg/2018/01/02/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%80%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-2018-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%8a%d1%89%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be/

 

Хубава традиция стана в края на старата и началото на новата година вещери, вещерки и вещеруги (за третия пол) да представят своите прогнози. Те естествено са катастрофични, фантасмагорични и брутални (в първичния смисъл на думата).  Някои медиуми в духа на Коледа и Нова година за пореден път предсказват края на света. Те са и най-глупавите в гилдията, защото ако краят на света не настъпи, ще е лошо за репутацията им, а ако се случи – няма да има никакво значение за имиджа им. Явно разчитат на моментна слава и лоша памет, също като политиците.

Романтичните времена на гадателството отдавна отминаха, професията се глобализира и зае големи територии от националните телевизии, от нишата на социолозите и раздумките на артистичния елит.

Според едни социолози от 99 анализа на предсказанията на Ванга 43 са били адекватни, 43 – алтернативни (нееднозначни), и 12 – неадекватни. От което според тях следвало, че „телепатичното ясновидство на българската пророчица е с вероятност 68,3% и излизало извън границите на теорията на вероятностите.“

Няма да спорим, макар да е очевидно, че такъв извод изобщо не следва, ако погледнем по-внимателно какво ни съобщават вторите 43 анализа. Само се чудим защо социолози, които използват божем научен инстументариум за прогнозите си, ще се занимават с някакви си медиуми, които отгоре на всичкото са им конкуренция.

Това ни кара да направим друг извод – тези „социолози“ са част от пропагандна машина, която с други средства внушава онова, което най-общо наричаме хибридна война. Битката се води с всички средства – фалшиви новини, слухове, песни-предсказания, камънье и дърве, екстрасенси и каквото се намери под ръка. Целта е да се нагнетява страх пред неведомите космически ужасии, та земните явления като корупция и унищожаване на демокрацията да изглеждат едва ли не нормални.

Много популярната в Русия още от времената на Съветския съюз наша пророчица Ванга в последните години измести дори Нострадамус в предсказването на световни политически събития с определени цели вече от отвъдното.

След 1989 най-ревностните почитатели на петричката врачка кой знае защо се оказаха хора от художествено-творческия номенклатурен елит. Те същите влязоха и в църквите да се молят с по два метра свещи.

Дали Държавна сигурност е подслушвала Ванга и после е ползвала записи от изповедта на хората, не е ясно. Като знаем обаче как е действала, логично е да предположим, че би било много странно да не се е възползвала от такава златна възможност.

Според племенницата на Ванга – Красимира, Людмила Живкова е съхранявала архива на пророчицата с откровения, които били записани на лента. Но той тайнствено изчезнал след смъртта й. Спецслужбите го иззели и изпратили в Русия. Има и версия, че архивът бил скрит.

Най-лесният начин обаче да проверим достоверността на пророчествата е да ги погледнем непредубедено след края на годината, за която е предсказано събитието. Оставяме настрани тези предсказания, които в едно изречение съдържат в мъглив вид всички възможни варианти.

Една от прогнозите на Ванга още с встъпването на Барак Обама като президент на САЩ бе, че той ще бъде последният американски президент, разпространено в медии от цял свят.

С Нострадамус е горе-долу същото, защото неговите четиристишия предполагат тълкуване, досущ като речите на Доган, а там предпочитанията, политическата принадлежност и психическото състояние на тълкувателя са от голямо значение. Но има и по-конкретни прогнози, като описаното в алманаха от 1565г., където той говори за смъртоносна война между Иран и Турция през 2017 г.

Ако се махнат излишните украси и финтифлюшки от пророчеството, се вижда една съвсем ясна картина – не се случи война между Турция и Иран. Вярата в Нострадамус обаче остава непомрачена.

Един от изследователите на трудовете на Нострадамус М. Чейс казва, че в едно от стихотворните четиристишия е скрито предсказание за нахлуването на извънземни на Земята, което ще се случи през 2017 г. За същата 2017 е дешифрираното пророчество, че извънземна цивилизация ще започне мащабна инвазия на планетата.

Славата на Тибуртинската сибила от времето на Римската империя е не по-малка от тази на императора. Тя постоянно ходела с книга в ръка, а пророчествата й директно били докладвани в Сената.

Тибуртинската сибила сънувала упадъка и апокалиптичния край на света. Сънят ѝ бил толкова шокиращ, че в продължение на векове държал вярващите в страх. Краят на света щял да настъпи, след като на небето се появят 9 слънца, всяко по-грозно и кърваво от предишното. Съновиденията й се отнасят за 9 поколения, които отдавна са станали на прах, но това е дребна пречка и тя продължава да се свързва със съвременни събития.

Но най-много прогнозисти се състезават какво ще стане с руския президент Владимир Путин в съдбовната 2018 година, когато през март ще се проведат президентските избори.

От средите на опозицията на Зоран Заев пускат не само предсказания (те са лесни), но и какво ще се случи след това. В Youtube вече се върти песен-предсказание за Путин с текст на Александър Цеповски.

„Песента на Цеповски вече има над 100 000 прегледа. За нея пишат всички македонски медии, а в България вече се сърдят, че народната песен, която е послужила за основа на песента за Путин, била българска в стила на вечния македонско-български конфликт“, пише изданието МКД.

Заглавието на политическата елегия е „Заплакала Македония за Путин“. Цитираме части от нея на македонски заради своеобразния колорит. Авторът на текста пита Путин:

„Кај си сега Путин Владимир, сега да дојдеш, од ЕУ, НАТО да нè куртулиш, од САД да нè куртулиш…“.

А Путин отговаря:

„…сега ќе свршам јас во Сирија и во Турција, и идам за во Македонија…, јас ќе ве спасам од ѓавол амерички“.

Руските държавни медии коментират песента с възторг и че Путин трябва да се притече на помощ на Македония, а Цеповски дал интервю за една руска телевизия.

А сега пророчествата (само конкретните) на популярния британски пророк Крейг Хамилтън-Паркър, за да го проверим в края на 2018, живот и здраве.

Изригване на вулкана Везувий

В САЩ и Австралия ще избухнат множество пожари

Китай и Индия ще станат жертви на страшни наводнения

Земята ще се тресе толкова силно, че ще го усетят и там, където никога не е имало земетресения

На ледения шелф на Антарктида ще се образува гигантски разлом, което ще бъде старт на тоталното му разрушение

Опит за сваляне на Доналд Тръмп, неуспешен

Северна Корея ще успее да свали своя диктатор Ким Чен Ун

Пандемия от страшен грип, най-вероятно заради използване на биологично оръжие

Терористите ще направят опит да използват химическо оръжие в страни от Западна Европа с помощта на безпилотни самолети

Русия и Китай ще създадат мощен икономически и военен съюз срещу САЩ, заради който последните ще загубят търговията с Изтока, което ще предизвика икономическия крах на великата държава

Можем да пренебрегнем природните катаклизми, които са нормални явления и се случват всяка година. Но другите ще проверим.

 

Новата 2018 година донесе първото яйце на двойка брадати лешояди

https://www.actualno.com/goodnews/novata-2018-godina-donese-pyrvoto-jajce-na-dvojka-bradati-leshojadi-news_652165.html

Новата 2018 година донесе първото яйце на двойка брадати лешояди, съобщиха от Зелени Балкани. От началото на размножителната активност на двете птици през 2016 година до сега всяка година женската птица снася две яйца. От екипа на Зелени Балкани се надяват, че и тази година това ще се повтори. Видът е изчезнал от природата на България преди повече от 60 години и това е единствената размножаваща се двойка у нас. Две години подред птиците имат гнездови успех, като първата година успешно излюпи

Авария остави няколко квартала в Сливен без вода

https://www.24chasa.bg/region/article/6640979

Авария остави няколко квартала в Сливен без водаАвария остави няколко квартала в Сливен без вода, съобщиха от ВиК - Сливен. Поради авариен ремонт до 16.30 часа ще бъде прекъснато водоподаването кв."Ново село", кв. "Българка", кв."Сини камъни" и част от вилна зона. При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано, като след това може да се повиши мътността на водата.

Неизвестен блъсна непълнолетно момче от Варна и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=366391

На първи януари, около 19:00 часа, в гр. Варна, на кръстовището на бул. «Трети март» и ул. «Блян», е възникнало ПТП, съобщиха за Moreto.net от ОД на МВР - Варна. Водачът на неустановено до момента МПС, не пропуска и блъска пешеходец – непълнолетно момче от Варна, пресичащо платното за движение на сигнализирана пешеходна пътека.

Протест в ромската махала на село Първенец

http://www.cross.bg/purvenetz-protest-shofyora-1564572.html

/КРОСС/ Протест в пловдивското село Първенец. Десетки жители на ромската махала се събраха на мястото, където миналата година преди Коледа беше прегазено 11 годишно момиче. Те не са съгласни с решението на прокуратурата, да не протестира мярката за неотклонение на шофьора. Така 56-годишният Димитър Йовчев напусна ареста срещу подписка. Хората в Първенец поставиха три искания - арест за шофьора, максимална присъда и изграждане на легнали полицаи и тротоари в селото. Жителите на махалата се заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени са в готовност да затворят главни пътища в Пловдивска област с жива верига.  

"Лукойл" влиза в "Левски 2014"

http://clubz.bg/62427-lukojl_vliza_v_levski_2014

Валентин Златев получава наградата си от Стефка Костадинова. Снимка БОК

Баскетболният "Левски 2014" се сдоби с мощен спонсор - "Лукойл".

Според договора името на петролната компания ще присъства в наименованието на клуба, на залата, ще стои на екипите на отбора и на други рекламни позиции и продукти, гласи официалното съобщение.

Президент на клуба ще е един от най-успешните ни баскетболисти в последните години - Тодор Стойков. А старши треньор остава Константин Папазов-Тити.

"Лукойл" ще продължи да подкрепя досегашния си отбор "Академик", но без името ѝ да бъде в названието. Фирмата ще подпомага детско-юношеската школа и представителния тим на "студентите".

Повече подробности ще бъдат дадени на пресконференция, денят, часът и мястото на която още не са уточнени.

Момичето на татко: дъщерята на Еминем

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/momicheto-na-tatko-dyshteriata-na-eminem-6077767

Красавицата, която отпразнува рождения си ден с пищно парти, сподели снимка в социалната мрежа Инстаграм

Аятолах Хаменей: Враговете на Иран предизвикват безредици в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640969

Аятолах Хаменей: Враговете на Иран предизвикват безредици в странатаИранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обвини днес враговете на Ислямската република в предизвикване на безредици в страната, където продължават започналите миналата седмица антиправителствени протести, предаде Ройтерс. През последните дни враговете на Иран използват различни инструменти, включително пари, оръжия, политики и разузнаване,

Удареният от жена си с чиния умрял от инфаркт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640939

Удареният от жена си с чиния умрял от инфаркт54-годишният Стоян Ненчев от пловдивското село Черноземен е починал най-вероятно от инфаркт, а не вследствие на удара с чиния по главата, нанесен от съпругата му. Мъжът е имал сърдечно заболяване и атрофирал от алкохол черен дроб, съобщиха съдебни медици от Пловдив.  На Нова година отново бил почерпен и съпругата му Димитринка му вдигнала скандал.

Преяждането и цигарите не са най-вредните навици

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6640967

Преяждането и цигарите не са най-вредните навициСмятайки, че преяждането, липсата на достатъчна физическа активност и цигарите са най-нездравословните навици, повечето хора свързват новогодишните си решения именно с тях. Авторите на ново американско проучване обаче са установили, че на първо място сред неблагоприятните за здравето привички е използването на телефони преди лягане, пише в.

Нова година - нов шедьовър

http://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/02/3105947_nova_godina_-_nov_shedyovur/?ref=rss


"Шедьовър" - така е озаглавен първият за новата година концерт от поредицата за камерна музика "Мотив".<br /><br />Ценителите на класиката ще имат възможност да чуят на една сцена френската цигуларка Шарлот Макле, виолончелиста Стефан Хаджиев, бароковата виолистката Елица Богданова и пианистката Венета Нейнска. Ще звучат произведения, които изискват високо ниво на майсторство от инструменталистите, но разкриват красотата на музикалното изкуство:...

Мъри се отказа от турнира в Бризбейн и отвори вратата за нова титла на Григор Димитров

https://offnews.bg//tenis/mari-se-otkaza-ot-turnira-v-brizbejn-i-otvori-vratata-za-nova-titla-na-672181.html

Бившият номер 1 в световния тенис и №2 в схемата на турнира в Бризбейн се оттегли от надпреварата и така увеличи сериозно шансовете на Григор Димитров да повтори миналогодишния си успех и отново да спечели титлата в австралийския град.

Шотландецът беше втори в основната схема на турнира, след Григор, който бе поставен под №1 след отказа от участие на настоящия номер 1 в света - Рафаел Надал. 

При пристигането си в Австралия Мъри каза, че вече се чувства в отлична форма след контузията в бедрото, която го извади от тениса на четвъртфинала на "Уимбълдън" през 2017-а. В неделя той увери, че е уверен, че ще участва в Бризбейн, но във вторник 30-годишният шотландец публикува съобщение, в което известява оттеглянето си от турнира. Той не казва дали ще бъде в състояние да играе на първия турнир от Големия шлем за годината - Откритото първенство на Австралия.

Много съм разочарован да се оттегля от Brisbane International, добавя той и се извинява на организаторите, че толкова късно съобщава решението си, и на зрителите, които са се надявали да го видят на корта.

Направих всичко, което лекарите препоръчаха и работих изключително здраво, за да се опитам да се върна на корта - пише Мъри. Но докато тренирах с някои топ играчи тук, в Бризбейн, за съжаление установих, че все още не съм на нивото, на което бих искал. Очевидно един от вариантите е да продължа рехабилитацията и да отделя повече време за възстановяването на бедрото си. Операцията също е възможност, но шансовете за успешен резултат не са толкова високи, колкото бих искал и затова това е вторият вариант, който се надявам да избегна.

Следващите няколко дни Мъри ще остане в Австралия, за да прецени дали състоянието на бедрото ще се влоши - това ще покаже дали може да остане или е принуден да отлети обратно у дома.

Буруджиева: Вече започна да няма значение, какво правят в парламента

https://frognews.bg/novini/burudjieva-veche-zapochna-niama-znachenie-kakvo-praviat-parlamenta.html

Според мен проблемът в тези шест месеца и година ще идва от партиите, не толкова от институциите. В първата една-две години на едно управление институциите са тези, които раждат проблеми, скандали, напрежения. Това заяви социоложката Татяна Буруджиева.

Избягал затворник се завърна сам в килията си в Берлин

http://www.mediapool.bg/izbyagal-zatvornik-se-zavarna-sam-v-kiliyata-si-v-berlin-news273718.html

Затворник, който избяга от берлинския затвор Пльотцензее, се предаде пет дни след като избягал заедно с трима други затворници, съобщи в Туитър берлинският сенатор юрист от партията на Зелените Дирк Беренд, цитиран от ДПА.   Предалият се затворник е бил прехвърлен в по-строго охраняван затвор.   През последните дни от затвора Пльотцензее избягаха общо седем души, петима от които още не са заловени.   Четиримата избягали в четвъртък са на възраст между 27 и 38 години. Те успели да се измъкнат през стена с помощта на подръчни инструменти.   На следващия ден бе съобщено, че още един затворник не се е върнал след еднодневен домашен отпуск. Още двама затворници не се върнаха след такъв отпуск в понеделник, но един от тях се завърна със закъснение по-късно същия ден вечерта.

Още двама души избягаха от берлински затвор

http://www.mediapool.bg/oshte-dvama-dushi-izbyagaha-ot-berlinski-zatvor-news273718.html

Нови двама обитатели на берлинския затвор "Пльоцензе" успяха да избягат от него и по този начин броят на бегълците само за седмица достигна пет души, предаде ДПА.   Двамата нови бегълци избягали вчера сутринта, съобщи управата на затвора, без да дава повече подробности.   Това отново поставя този затвор в неудобно положение, тъй като в четвъртък оттам избягаха двама негови обитатели, а в петък се разбра, че предишната вечер един от лишените от свобода не се е върнал от градска отпуска.   Избягалите миналата седмица двама затворници, които излежавали присъди за престъпления, сред които кражби и нанасяне на тежка телесна повреда, успели да избягат през котелното помещение на затвора с помощта на чук и флекс. Все още не са открити.   Затворът се намира северозападно от центъра на града. Има капацитет за около 360 затворници и датира от времето на нацизма.

Закриват паркинги и ограничават движението заради Председателството

https://frognews.bg/novini/zakrivat-parkingi-ogranichavat-dvijenieto-zaradi-predsedatelstvoto.html

От днес в София се закриват два паркинга в непосредствена близост до НДК заради председателството на Съвета на Европейския съюз.

В НДК ще има временно полицейско управление за европредседателството

http://www.mediapool.bg/v-ndk-shte-ima-vremenno-politseisko-upravlenie-za-evropredsedatelstvoto-news273717.html

МВР разкрива временно полицейско управление в НДК, което ще работи в рамките на шестмесечния период, в който страната ни ще председателства Съвета на Европейския съюз (ЕС), научи Mediapool. Именно в двореца ще се провеждат основните събития покрай европредседателството, което е и основната причина вътрешното ведомство да разположи в него цяло управление. По този начин ще се улесни организацията по охраната на десетките планирани събития, като служителите от временното РПУ ще бъдат заети само със задачи по тази линия, обясниха от министерството. Оттам обаче отказват повече конкретна информация за допълнителните мерки за сигурност, които ще ограничават придвижването на гражданите около НДК в следващата половин година, тъй като такива ще бъдат обявявани непосредствено преди всяко отделно събитие. Отсега е ясно, че до края на юни се закриват двата паркинга до двореца. Ограничения в предвижването ще бъдат обявявани и по маршрути от летище София до различни хотели, в които ще бъдат настанявани чужди делегации. Основната част от тях ще бъдат настанени в хотел "Маринела", който спечели обществената поръчка, обявена от ведомството на Лиляна Павлова. Във връзка с охраната на европейските дипломати, МВР е организирало и специални стратегически екипи от полицаи, въоръжени с автомати, които да реагират при евентуална заплаха от нападение. "Полицейски служители, които са обучени от специализираните полицейски сили във връзка и с председателството ни срещу активен стрелец", обясни шефът на "Охранителна полиция" в СДВР Борислав Муеров пред БНР. По думите му ограниченията, които ще бъдат въвеждани по маршрутите на делегациите от летището до НДК и различните хотели, ще действат само в определени часови диапазони, като основната цел е блокирането на трафика да бъде максимално кратко. Първите ограничения ще бъдат задействани на 10 и 11 януари в района около Народния театър "Иван Вазов", където ще бъде церемонията по приемането на европредседателството от Естония. През двата дни ще бъде забранено паркирането в синята зона по улиците "Бенковски", "Славянска" и "Иван Вазов" в района около театъра. Влизането на коли вероятно също ще бъде забранено. За събитията в НДК ще бъдат затворени паркингите откъм вход А3 и откъм ул. "Шандор Петьофи". Решението за това беше взето от Столичния общински съвет. Движението по бул. "Витоша" в района на НДК ще бъде ограничавано по преценка на полицията. Всички спирки в района на НДК ще функционират нормално. Единствено автобусната спирка под Моста на влюбените в посока към "Пирогов" ще бъде измествана в определени интервали от време преди кръстовището, уточни във вторник заместник-кметът на София, отговарящ за транспорта, Евгени Крусев.

МВР разкрива временно полицейско управление в НДК за европредседателството

http://www.mediapool.bg/mvr-razkriva-vremenno-politseisko-upravlenie-v-ndk-za-evropredsedatelstvoto-news273717.html

МВР разкрива временно полицейско управление в НДК, което ще работи в рамките на шестмесечния период, в който страната ни ще председателства Съвета на Европейския съюз (ЕС), научи Mediapool. Именно в двореца ще се провеждат основните събития покрай европредседателството, което е и основната причина вътрешното ведомство да разположи в него цяло управление. По този начин ще се улесни организацията по охраната на десетките планирани събития, като служителите от временното РПУ ще бъдат заети само със задачи по тази линия, обясниха от министерството. Оттам обаче отказват повече конкретна информация за допълнителните мерки за сигурност, които ще ограничават придвижването на гражданите около НДК в следващата половин година, тъй като такива ще бъдат обявявани непосредствено преди всяко отделно събитие. Отсега е ясно, че до края на юни се закриват двата паркинга до двореца. Ограничения в предвижването ще бъдат обявявани и по маршрути от летище София до различни хотели, в които ще бъдат настанявани чужди делегации. Основната част от тях ще бъдат настанени в хотел "Маринела", който спечели обществената поръчка, обявена от ведомството на Лиляна Павлова. Във връзка с охраната на европейските дипломати, МВР е организирало и специални стратегически екипи от полицаи, въоръжени с автомати, които да реагират при евентуална заплаха от нападение. "Полицейски служители, които са обучени от специализираните полицейски сили във връзка и с председателството ни срещу активен стрелец", обясни шефът на "Охранителна полиция" в СДВР Борислав Муеров пред БНР. По думите му ограниченията, които ще бъдат въвеждани по маршрутите на делегациите от летището до НДК и различните хотели, ще действат само в определени часови диапазони, като основната цел е блокирането на трафика да бъде максимално кратко. Първите ограничения ще бъдат задействани на 10 и 11 януари в района около Народния театър "Иван Вазов", където ще бъде церемонията по приемането на европредседателството от Естония. През двата дни ще бъде забранено паркирането в синята зона по улиците "Бенковски", "Славянска" и "Иван Вазов" в района около театъра. Влизането на коли вероятно също ще бъде забранено. За събитията в НДК ще бъдат затворени паркингите откъм вход А3 и откъм ул. "Шандор Петьофи". Решението за това беше взето от Столичния общински съвет. Движението по бул. "Витоша" в района на НДК ще бъде ограничавано по преценка на полицията. Всички спирки в района на НДК ще функционират нормално. Единствено автобусната спирка под Моста на влюбените в посока към "Пирогов" ще бъде измествана в определени интервали от време преди кръстовището, уточни във вторник заместник-кметът на София, отговарящ за транспорта, Евгени Крусев.

Ограниченията на движението в София заради председателството започват на 10 януари

http://www.mediapool.bg/ogranicheniyata-na-dvizhenieto-v-sofiya-zaradi-predsedatelstvoto-zapochvat-na-10-yanuari-news273717.html

Ограниченията в придвижването в София заради събитията от българското председателство на Съвета на ЕС започват от 10 януари. тогава мерките ще засегнат зоната около Народния театър "Иван Вазов", където на 11 януари ще бъде официалното откриване на българското председателство. Нормалното движение ще бъде възстановено на 12 януари. Това каза зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев пред БНТ. Заради откриването ще бъде забранено паркирането в синята зона по улиците "Бенковски", "Славянска" и "Иван Вазов" в района около театъра. Влизането на коли вероятно също ще бъде забранено. За събитията в НДК ще бъдат затворени паркингите откъм вход А3 и откъм улица "Шандор Петьофи". Решението за това беше взето от Столичния общински съвет. Движението по бул. "Витоша" в района на НДК ще бъде ограничавано по преценка на полицията. Всички спирки в района на НДК ще функционират нормално. Единствено автобусната спирка под Моста на влюбените в посока към "Пирогов" ще бъде измествана в определени интервали от време преди кръстовището, уточни заместник-кметът на София.

Арестуваните в Иран протестиращи може да получат смъртни присъди

http://www.mediapool.bg/arestuvanite-v-iran-protestirashti-mozhe-da-poluchat-smartni-prisadi-news273716.html

Ръководителят на Революционния съд в Техеран предупреди, че на арестуваните протестиращи в Иран може да бъдат наложени смъртни присъди, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенция Тасним.   Муса Газанфарабади каза, че "очевидно едно от обвиненията може да бъде "водене на война срещу Бог".   В Иран това е престъпление, за което се налага смъртно наказание, отбелязва АП.   Газанфарабади каза, че някои протестиращи ще бъдат изправени скоро пред съда по обвинения, че са действали срещу националната сигурност и нанасяне на щети на обществена собственост. Участието в митинги, които не са разрешени от вътрешното министерство, е незаконно, подчерта той.   Иранският Революционен съд разглежда дела по обвинения за сваляне на правителството, посочва АП.

2018 г.: има много неща за правене от активните, щедрите и великодушните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6639983

2018 г.: има много неща за правене от активните, щедрите и великодушнитеС читателите “24 часа” ще търси каузите, които обединяват. Очаквайте и още много нови и интересни страници през новата година По източния хороскоп новата година е на Жълтото куче. Под този знак, казват, съдбата възнаграждава активните хора, щедрите и великодушни жестове, честната позиция, дружелюбието, упоритото преследване на целта.

Президентът Радев наложи вето на антикорупционния закон

http://econ.bg/Новини/Президентът-Радев-наложи-вето-на-антикорупционния-закон_l.a_i.755634_at.1.html

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото...

„Еврофутбол“: Челси с леко предимство пред Арсенал

http://www.cross.bg/leva-live-singul-1564571.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" определя леко предимство за Челси срещу Арсенал в предстоящата битка между двата гранда в мач от Висшата лига на Англия, който ще се играе утре, 03.01.2018 г. - това сочат коефициентите за крайния изход на двубоя: 2.40 за „артилеристите" срещу 2.21 за съперниците им и 3.00 за равенство. Повече информация може да намерите тук.   Ето още от акцнетите в програмата на букмейкърската къща от идните дни:   04.01. 2018 г.,Тотнъм - Уест Хям, тук                          Сингъл, Live, ТОП „1"-1.18 „Х"-4.52 „2"-7.80 05.01.2018 г., Ливърпул - Евертън, тук                                   Сингъл, Live, ТОП „1"-1.33 „Х"-3.78 „2"-5.50 06.01.2018 г

5% отстъпка от данъка колата при плащане до 30 април

https://www.actualno.com/society/5-otstypka-ot-danyka-kolata-pri-plashtane-do-30-april-news_652161.html

Софиянци могат да плащат годишния си данък за моторни превозни средства в някой от 22-та районни отдели на дирекция "Общински приходи" от днес, 2 януари 2018 г. За удобство на гражданите, всички каси на данъчните служби разполагат с ПОС терминали, съобщиха от Столична община. Онлайн плащания на данък МПС през електронната страница на Столична община могат да се правят още от 1 януари. Задълженията могат да бъдат внесени и през банка или друга финансова институция. Срокът за пол

Нанася ли вреда на морското дъно уловът на бяла мида?

http://www.moreto.net/novini.php?n=366378

Една от най-скъпите и търсени миди в Европа се добива основно у нас благодарение на вратичка в българския закон. Уловът на бялата мида обаче може да нанася щети върху морското дъно, става ясно от репортаж на БиТиВи. В Италия, Испания и Гърция не си представят паелята или соса за спагети без тези миди.

Полиция и жандармерия издирват изчезнала жена в курорт над Пещера, тя се прибрала в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640924

Полиция и жандармерия издирват изчезнала жена в курорт над Пещера, тя се прибрала в София55-годишна жена от София вдигна на крак полицията и жандармерията в Пещера, след като приятелите й съобщават, че е тръгнала да се разхожда в курорта Св. Константин над града и е изчезнала. Случката се е разиграла в първия ден на новата година, съобщи за "24 часа" говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Около 10 ч.

В. Николов: Хората ще плащат по-скъпата вода до произнасянето на съда

https://frognews.bg/novini/nikolov-horata-shte-plashtat-skapata-voda-proiznasianeto-administrativniia-sad.html

Цените на водата по принцип трябва да влязат от 1 януари. Те вече са оспорени от прокуратурата взаимно с омбудсмана, така че очакваме да видим дали е спазена процедурата чисто законово.

Прокуратурата разследва пожара в приюта на отец Иван

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-razsledva-pozhara-v-priiuta-na-otec-ivan-2070131

Районната прокуратура в Елин Пелин разследва пожара в дома за сираци на отец Иван в Нови хан. Това съобщиха от държавното обвинение.

Тандем: Цветанов и Веско Маринов изпълниха в дует вечен хит (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/tandem-cvetanov-i-vesko-marinov-izpylniha-v-duet-vechen-hit-video-2070133

Дуетно изпълнение на лидера на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов и любимия му певец Веско Маринов жъне успех в социалните мрежи. В едва първите дни на новата година хиляди се насладиха на хита „За теб, Българийо”, изпят от дясната ръка на Борисов и

Близнаци се родиха в два различни месеца и две различни години в Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640915

Близнаци се родиха в два различни месеца и две различни години в КалифорнияБлизнаци се появиха на бял свят при любопитни обстоятелства в Калифорния. Макар и с разлика само от 20 минути, жена роди момче и момиче, чиито рождени дати са напълно различни – в две различни години и два различни месеца, съобщава БГНЕС. Хоакин и Аитанаде Хесус Отиверос е трябвало да проплачат на 27.12.2017 г., но раждането се забавило.

ДПА: Гърция никога не е била толкова близо до края на икономическата криза

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/02/3105964_dpa_gurciia_nikoga_ne_e_bila_tolkova_blizo_do_kraia_na/?ref=rss


Краят на икономическата криза в Гърция никога не е бил толкова близо, а последните реформи в страната са болезнени, пише ДПА.<br /><br />"Ципрас, който дойде на власт през 2015 г. като противник на рестрикциите и бе на път да доведе еврозоната до прага на колапса, сега може да се окаже онзи, който ще изведе страната и валутния съюз от икономическата криза", се казва в дописката на германската агенция, цитирана от гръцкото издание "Нюз.ин".<br /><br...

Радев наложи вето, Нинова го подкрепи

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/radev-nalozhi-veto-ninova-go-podkrepi-6077776

Държавният глава посочва, че корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон

Радев наложи вето върху антикорупционния закон

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/radev-nalozhi-veto-vyrhu-antikorupcionniia-zakon-6077776

Държавният глава посочва, че корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон

Нова технология разкрива тайните на обикновения човек в Древен Египет

http://clubz.bg/62426-nova_tehnologiq_razkriva_tajnite_na_obiknoveniq_chovek_v_dreven_egipet

Нова технология за сканиране ще позволи на учените да надникнат в живота на обикновените хора в Древен Египет. Египтолозите в University College в Лондон са открили начин да четат надписите върху папируса, с който древните обвивали мумията преди да бъде погребана, разказва Би Би Си.

Досега единственият начин учените да разберат какво пише на папирусите е бил да унищожат обвивките на мумиите заедно с рисунките върху тях.

"Ужасявам се от мисълта тези ценни произведения на изкуството да бъдат унищожени, за да се стигне до текста. Това е престъпление", коментира египтологът Катрин Пикет.

Учените са решили да сканират обвивките, съставени от папируси и масла, които ги слепват, с различни светлинни спектри. Мастилото, с което е писано върху папируса започва да свети при определена честота на вълните и позволява на египтолозите да прочетат текста.

Новата техника ще помогне за по-пълното описание на живота на обикновените хора, защото използваните папируси често съдържат информация за данъците, заемите и сделките на египтяните. Такива документи рядко се запазват, но използването им при погребения на знатни хора позволява съхранението им.

"Отпадъчния папирус е използван за изработката на ценни вещи и това е причината да се запази над 2000 години", казва ръководителят на проекта проф. Адам Гибсън от University College. "Те представляват една от най-богатите библиотеки от папируси, които иначе щяха да бъдат унищожени."

При определена честота на вълните мастилото свети.

 

Подписан е договор за първата клетка на новото депо за отпадъци в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6640918

Подписан е договор за първата клетка на новото депо за отпадъци в ПазарджикОбщина Пазарджик подписа договор с оператор за първата клетка на новото регионално депо, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик заместник-кметът на Община Пазарджик Петър Петров. Той обясни, че сметоизвозващите автомобили, които притежават необходимите документи, вече се приемат там. „Дори при това положение обаче срокът на обявеното частично бедствено

Търговските обекти, запечатани от данъчните, вече са в интернет

http://www.mediapool.bg/targovskite-obekti-zapechatani-ot-danachnite-veche-sa-v-internet-news273715.html

От началото на годината в интернет страницата на НАП са достъпни списъците на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. Това се случва след промени в закона, които са в сила от 1 януари.  Мярката е срещу заобикалянето на закона В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в който органите по приходи на НАП са установили данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка "запечатване на обект". Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни, независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции. През 2017 г. бяха отчетени опити на търговци да заобикалят запечатването на обект като административна мярка. Това ставаше чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати, преподписване на договори с наемодатели и доставчици. С последните промени в ЗДДС бе прието, че подлежащият на запечатване обект ще бъде затворен независимо от евентуална промяна в субекта, който го стопанисва, което значително ще намали опитите за заобикаляне на закона, допълват от НАП. Условието за това е към момента на запечатване на обекта, който се стопанисва от трето лице, то да знае, че той ще бъде запечатан. Обявяването на подлежащите на запечатване обекти в сайта на НАП води до презумпцията, че всяко трето лице знае факта на предстоящото запечатване. До същата презумпция води и поставянето на трайно закрепено съобщение на търговския обект, подлежащ на запечатване. Без данъчни облекчения, ако имаме стари задължения Междувременно, от Нова година започна данъчната кампания за 2018 г. Декларации подават хората, които имат да обявяват доходи от хонорари и наеми, както и тези, които искат да ползват данъчни облекчения. Тази година за пръв път може да се ползва 1% отстъпка от данъците до 500 лева, ако 80% от доходите от заплата са похарчени по банков път. За целта е необходима единствено декларация, без банкови извлечения. За да се ползва 5% отстъпка за онлайн деклариране, задълженията към хазната трябва да се обявят и платят до 31 януари. Данъчните облекчения за деца и другите отстъпки обаче няма да могат да се ползват, ако родителите имат дори 1-2 лв. стари неплатени задължения към фиска. Крайният срок за деклариране и издължаване към хазната изтича на 30 април.

5 % ще е отстъпката за данък автомобил от днес до 30 април 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640916

5 % ще е отстъпката за данък автомобил от днес до 30 април 2018 г.
5 % ще е отстъпката за данък автомобил от днес до 30 април 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От днес софиянци могат да плащат годишния си данък за моторни превозни средства в някой от 22-та районни отдели на дирекция "Общински приходи". За удобство на гражданите, всички каси на данъчните служби разполагат с ПОС терминали.

Бедствено положение заради боклука в Пазарджик, извозват го на новото депо

https://www.actualno.com/pazardjik/bedstveno-polojenie-zaradi-bokluka-v-pazardjik-izvozvat-go-na-novoto-depo-news_652159.html

Предварително обявено бедствено положение спаси населените места на община Пазарджик от криза с боклука. То бе оповестено в края на последния работен ден от миналата година – точно, когато изтече срокът за ползване на старото сметище. Това даде възможност на местната администрация да прибегне към сключване на договор с оператор чрез пряко договаряне. Общината има избран чрез открита обществена поръчка на оператор за експлоатация, мониторинг и поддръжка на новото регионално сметище. То

Мохамед Салах и Садио Мане ще летят до Африка 24 часа преди мача с "Евертън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/02/3105957_mohamed_salah_i_sadio_mane_shte_letiat_do_afrika_24/?ref=rss


Звездите на "Ливърпул" Мохамед Салах и Садио Мане ще пътуват до Гана за церемонията Футболист №1 на Африка едва 24 часа преди дербито с "Евертън". Двамата получиха разрешение от клуба си да летят до Африка, след като се очаква да са сред призьорите за 2017 г.<br /><br />Наградата за най-добър играч на континента ще бъде връчена в четвъртък вечерта в столицата на Гана Акра а 24 часа по-късно червените се изправят срещу градския си съперник "Евертън"....

Семерджиев: Войната БСП - ГЕРБ ще даде персонални жертви

http://dnes.dir.bg/news/bsp-zhertvi-gerb-personalni-voynata-ilko-semerjiev-26742918

В началото на мандата си премиерът Бойко Борисов предложи на лидера на БСП Корнелия Нинова председателството на парламента.

Марихуана и амфетамини иззеха по празниците варненските полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=366390

На 29 декември, около 18:00 часа, в гр. Варна, на ул. «Радост», при извършване на полицейска проверка на мъж на 31 г. от Варна, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си метална кутийка и пакетче, съдържащи суха тревиста маса, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

НАП вече пусна публичен списък с обектите, които ще запечата

https://frognews.bg/novini/nap-veche-pusna-publichen-spisak-obektite-koito-shte-zapechata.html

От началото на годината в интернет страницата на НАП са достъпни списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение, съобщиха от приходната администрация.

"Приключенията на мотовете" на Радостина Николова излиза в Китай в общ тираж от над 25 000

https://www.actualno.com/books/prikluchenijata-na-motovete-na-radostina-nikolova-izliza-v-kitaj-v-obsht-tiraj-ot-nad-25-000-news_652162.html

Малките пухкави мотове - герои от книгите на детската писателка Радостина Николова, скоро ще достигнат до децата в Китай. Международната издателска къща “Аврора” (Aurora Publishing) е закупила правата за цялата поредица “Приключенията на мотовете” и вече работи по превода на трите части. Очаква се книжките да бъдат на пазара в азиатската страна през пролетта на 2018 г. в общ тираж от 25 000 екземпляра. Мотовете са необикновени същества, които обитават гар

Опашки пред БНБ заради нови монети за европредседателството

http://www.mediapool.bg/opashki-pred-bnb-zaradi-novi-moneti-za-evropredsedatelstvoto-news273714.html

Опашки се извиха пред сградата на Българската народна банка (БНБ) в София в първия работен ден на новата година. Причина за струпването на хора са двете монети, посветени на българското председателство на Съвета на ЕС, които се пускат в обращение. Някои от хората, дошли да се сдобият с тях още в 5 часа сутринта. Монетите са възпоменателна и разменна. Възпоменателната е сребърна с частично позлатяване и номинал от 10 лева. Тя е с нумизматична стойност и се продава на касите на БНБ и "Дружеството за касови услуги" в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив. Разменната монета е с номинал от два лева. На обратната ѝ страна вместо образ на Паисий Хилендарски е изобразено логото на българското европредседателство.

Гневни реплики между водещите германски партии в навечерието на коалиционните преговори

http://www.mediapool.bg/gnevni-repliki-mezhdu-vodeshtite-germanski-partii-v-navecherieto-na-koalitsionnite-pregovori-news273713.html

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия си размениха остри реплики за миграцията и данъчните намаления. Все повече стават съмненията дали могат да постигнат разбирателство за нова "голяма коалиция", предаде Ройтерс в понеделник.   Утре партийните ръководства ще се съберат на предварителни разговори преди проучвателните преговори, които трябва да се проведат между 7 и 12 януари. Расте обаче броят на политиците, които сега казват, че Меркел може да се наложи да управлява с правителство на малцинството или да отиде на нови избори.   Заместник-председателят на ГСДП Торстен Шефер-Гюмбел заяви, че последните изказвания от лагера на консерваторите са "контрапродуктивни за съставянето на каквото и да било правителство", както и че те са предизвикали съмнения за това доколко консерваторите имат воля за съвместно управление.   По думите му сключването на споразумение за нова коалиция далеч не е сигурно и не е ясно дали на преговорите ще може да бъде създадено достатъчно доверие.   "Правителството на малцинството си остава вариант, дори канцлерът Ангела Меркел да не иска да го признае", каза той в публикувано днес интервю за вестник "Пасауер нойе пресе".   Шефер-Гюмбел изтъкна различията с консерваторите по редица въпроси и окачестви като "смехотворни" предложенията на някои кръгове в консервативния блок да се намаляват данъци за лица с високи доходи.   Между консерваторите и социалдемократите има напрежение и по въпросите здравеопазване, имиграция, Европа, трудови регулации и пенсии.   Шефер-Гюмбел заяви, че подкрепя призивите на председателя на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес за по-високи данъци за най-богатите и поиска нови мерки с цел да не се допусне големите компании да избягват данъци.   Ройтерс: Съюзниците на Меркел готвят ново предизвикателство към ГСДП Баварските консерватори искат да бъдат намалени корпоративният данък и социалните помощи за кандидатите за убежище. Това може да усложни още повече преговорите между консервативния блок ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия за ново правителство, предаде Ройтерс. Документи, подготвени за предстоящ партиен форум на Християнсоциалния съюз загатват за предстоящи трудни преговори - при положение че канцлерът и други призовават за бърза работа, за да се състави правителство, добавя агенцията.   Изтекъл по-рано документ показа, че партията иска разходите за отбрана да бъдат увеличени до заложената от НАТО цел от 2 процента от брутния вътрешен продукт. Освен това в документите се настоява за твърда позиция за имиграцията и се отхвърля засилването на европейската интеграция, което създаде предпоставки за конфронтация с ГСДП. Сега от нови проектодокументи става ясно, че след предстоящия тази седмица партиен форум на ХСС може да се заформи нов конфликт.   В един от документите, който беше публикуван от списание "Фокус", се посочва, че баварските консерватори искат да бъде намален корпоративният данък с оглед на данъчните намаления в САЩ и сходните мерки във Великобритания и Франция.   "Ако Германия не действа, в близко бъдеще тя ще е с едно от най-високите равнища на корпоративния данък в световен мащаб", се казва в документа. В друг документ на ХСС се иска да бъдат намалени помощите за кандидатите за убежище с цел така да бъдат разубедени повече мигранти от намерението си да дойдат в Германия, съобщи вестник "Аугсбургер алгемайне". Предложението е вместо след 15-ия месец помощите да нарастват - както е сега, кандидатите за убежище да продължат да получават по-ниския основен размер на помощите в продължение на 36 месеца.   "Искаме да намалим социалните помощи за кандидати за убежище така, че Германия да не остава и за в бъдеще основният притегателен център за бежанци от целия свят", заяви пред вестника Александър Добринт, министър на транспорта на Германия и висш функционер на ХСС.   В събота бившият министър на финансите, а сега председател на долната камара на парламента Волфганг Шойбле, заяви, че не би могъл да изключи варианта управление на малцинството, ако не се постигне споразумение.   Друга възможност биха били нови избори, но според политическите експерти тогава може да се засилят позициите на крайната десница, партия "Алтернатива за Германия". През септември тя успя за пръв път в историята си да влезе в парламента поради страховете от миграцията, припомня Ройтерс.   Влиятелният икономически съвет на партията на Меркел, Християндемократоческия съюз, заяви, че ще призове ръководството на ХСС да настоява за правителство на малцинството, когато се срещнат тази седмица. Според съвета Германия ще понесе "огромно финансово бреме за поколения напред", ако ГСДП прокара плановете си за публични разходи в рамките на възможна коалиция.   "Голямата коалиция ще бъде по-скъпа в дългосрочен план, отколкото правителство на малцинството", заяви пред вестник "Аугсбургер алгемайне" Волфганг Щайгер, генерален секретар на съвета.   Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман заяви за изданията от медийната група "Функе", че партията му ще настоява за ограничаване равнището на имиграцията. Тя иска да бъде продължена и временната забрана за събиранията на семейства на мигранти, получили "субсидиарна закрила", статут на убежище за хора, които не са официално признати за бежанци.   По думите му ХСС има демократична отговорност да преговаря за нова коалиция, ако бъде възможно политическите различия да бъдат преодолени.   "Надявам се социалдемократите да имат същото чувство за отговорност", каза той. "Имаме спешна нужда от действия на законодателния фронт. Спешно се нуждаем от ясни мнозинства в парламента, нуждаем се от надеждни коалиции."   Заместник-председателят на парламентарната група на Свободната демократическа партия Александър Ламбсдорф заяви пред вестник "Хайлбронер щиме", че голямата коалиция остава възможност за бъдещето.   По думите му обаче той не изключва и възможността за нови избори или правителство на малцинството. "Това няма да е много приятно, но така същевременно няма да се стигне до конституционна криза", каза Ламбсдорф.

Опашка пред БНБ. Заради две монети

http://clubz.bg/62425-opashka_pred_bnb_zaradi_dve_moneti

Пред сградата на БНБ днес се изви опашка заради пуснатите в обращение две монети, посветени на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Пред бТВ някои от чакащите признаха, че са дошли още в 5 ч. сутринта. Според тях забавянето е заради лошата организация.

Пуснатите днес в обращение монети са две възпоменателна и разменна. Възпоменателната е сребърна с частично позлатяване и нумизматична стойност. 

Тя ще се продава на касите на БНБ ограничено – по една бройка на клиент, за да няма спекула.

Обменната е с номинал от 2 лева, но на гърба ѝ, вместо образа на Паисий Хилендарски, е изобразено логото на българското председателство. Тя влиза в обращение на 2 януари. Изсечени са 500 хил. бройки от този вид, но досегашните метални и хартиените двулевки също продължават да важат.

 

Лесно ли се прави изкуство у нас

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/lesno-li-se-pravi-izkustvo-u-nas-253055/

Пловдив се превърна в джаз столица на България, смята певицата Мирослава Кацарова

Бандероли бол, а цигарите ги няма!

http://www.dnes.bg/crime/2018/01/02/banderoli-bol-a-cigarite-gi-niama.363837

Над 2 млн. акцизни бандероли от Беларус са иззети на Капитан Андреево

Огромна опашка пред БНБ за монетата, посветена на председателството (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640888

Огромна опашка пред БНБ за монетата, посветена на председателството (Снимки)Огромна опашка от хора се изви пред БНБ заради пуснатите от днес в обращение две монети.  Едната монета е с номинална стойност от 2 лева и е посветена на българското председателство на Съвета на ЕС. Другата монета е възпоменателна и е сребърна с частично

Включват 30 000 безработни в програми за обучение и намиране на работа

https://www.actualno.com/business/vkluchvat-30-000-bezrabotni-v-programi-za-obuchenie-i-namirane-na-rabota-news_652157.html

Около 30 000 безработни ще бъдат включени в програми за обучение и намиране на работа. Това е заложено в Националния план за действие по заетостта за 2018 г., съобщиха от социалното министерство. И тази година бюджетът за субсидирана заетост, предвиден от държавата, остава 73 милиона лева. Със средствата приоритетно подкрепа за намиране на работа ще получават младежите до 29-годишна възраст, трайно безработните, хората с увреждания, безработните над 50-годишна възраст и тези, които нямат образ

Турция очаква 36 милиона туристи през 2018-а

http://clubz.bg/62424-turciq_ochakva_36_miliona_turisti_prez_2018_a

През 2018 година Турция очаква 36 милиона туристи - толкова са били през най-силната й 2014-а и турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш смята, че това е напълно възможно. За сравнение България е посрещнала 8.5 милиона чуждестранни туристи за 2017 г.

В интервю пред Hurriyet Daily News Куртулмуш отбелязва четирите големи предизвикателства, довели до спад на туристите в Турция през последните 3 години: кризата с Русия, изборите в няколко европейски страни, "където ислямофобията и расизмът са придобили форм на враждебност спрямо Турция",  сериозните терористични заплахи в страната и чужбина и неуспелият опит за преврат в Турция. По думите на министъра това са сериозни предизвикателства, които е трябвало да се преодолеят за кратък период от време.

Броят на туристите, посетили Турция през 2016 г., спадна до 26 милиона, но се увеличи на 30.7 милиона за единайсетте месеца на 2017 г., посочва Нуман Куртулмуш. Прогнозите са да достигнат 32 милиона за цялата изминала година, което показва бързото възстановяване на сектора, смята министърът на културата и туризма. Той акцентира върху мерките по справяне с изброените от него предизвикателства, довели до тези резултати. Отношенията между Турция и Русия се възстановиха и резултатът от това е инициативата за мирните преговори за Сирия в Астана, с участието и на Иран, казва той, като добавя и руския принос в борбата с терористите в провинция Идлиб в Сирия. Куртулмуш подчертава и предприетите от Анкара мерки срещу обявения за враг на турската държава ислямски проповедник Феттуллах Гюлен и неговата организация.

"И накрая изборите в Европа показаха, че когато европейските политици говорят срещу Турция, това не се отразява задължително на резултата в урните... Езикът на политика е различен от езика на туризма. Ако съдим по реториката на германските политици, нито един германски турист не трябваше да дойде в Турция. Но туризмът си има свои собствени правила и близо 3.5 милиона германски туристи посетиха Турция през 2017 година", казва Нуман Куртулмуш.

По думите му един от големите британски туроператори - ABTA, е показал 66% ръст в ранните записвания, а има основания да се очаква ръст в притока на туристи от страни от Далечния изток - Китай на първо място, Япония, Южна Корея, Малайзия и Индонезия. Новата администрация придава голямо значение на инициативата "Един пояс, един път" и  Китай вижда ключовата роля на Турция в западната част на Азия и в Източна Европа, като я разглежда и като врата към европейските пазари.

"Виждаме  сериозни стъпки в транспорта, енергетиката, икономическата инфраструктура и културата. Ще видим подобна тенденция и в туризма", убеден е Куртулмуш. 

Турция предприе стъпки в подкрепа на туризма, който формира 12.5% от брутния вътрешен продукт по данни на турската статистика за 2016 г. През миналата година турското правителство одобри девет мерки, които включваха безвъзмездно отпускане на 255 милиона лири (78.6 млн. евро), както и схема, която помогна на туристическите компании да преструктурират задълженията си. 

Македонската ”Свободна Европа” цитира Борисов за Балканите

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-balkani-evropredsedatelstvoto-2018-evropeizatzia-balkanizatzia-makedonska-svobodna-evropa-26742873

Македонското електронно издание Радио "Свободна Европа" цитира премиерът Бойко Борисов: "С европеизацията на Балканите ще спре балканизацията.

Григор Димитров стартира с успех в Бризбейн

http://www.moreto.net/novini.php?n=366377

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира ударно на турнира по двойки в Бризбейн, Австралия. Българинът и американския му партньор Райън Харисън сразиха в първи кръг представителите на домакините от Лейтън Хюит (бивш №1 в света) и Джордан Томпсън в два сета и шампионски тайбрек- 6:3, 1:6, 10:5.

Данъкът за колата с 5% отстъпка от днес до 30 април

https://offnews.bg//obshtestvo/danakat-za-kolata-s-5-otstapka-ot-dnes-do-30-april-672180.html

Данък автомобил се плаща от днес до 30 април с 5 на сто отстъпка, съобщи Столична община. 

Софиянци могат да плащат годишния си данък за моторни превозни средства в някой от 22-та районни отдели на Дирекция "Общински приходи". Всички каси на данъчните служби разполагат с ПОС терминали.

Онлайн плащания на данък МПС през електронната страница на Столична община могат да се правят още от 1 януари.

Задълженията могат да бъдат внесени и през банка или друга финансова институция.

Срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка е 30 април 2018 г. , ако собствениците на МПС платят дължимата сума наведнъж. Ако изберат плащане на вноски, сроковете са 30 юни за първа вноска и 31 октомври за втора вноска.

Кампанията по плащане на местния данък недвижими имоти и такса смет ще започне в първите дни на февруари. 

Пак война по спора със Скопие за името на Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gartzia-26742821

Постигането на споразумение по въпроса за името на Македония не е лесна задача, въпреки ангажимента на двете страни, че ще положат всички възможни усилия.

Маскирани нахлуха с пистолет в бензиностанция във Видин

https://www.24chasa.bg/region/article/6640879

Маскирани нахлуха с пистолет в бензиностанция във ВидинНа 31 декември в 04.45 часа на тел. 112 бил получен сигнал за въоръжен грабеж. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Видин. Две неизвестни лица с маски на главите влезли в търговски обект – бензиностанция, намираща се на изхода на областния град, до ТЕЦ-Видин и след като единия от тях е заплашил с пистолет служителката,

Астрологична прогноза за 2018 година (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/astrologichna-prognoza-za-2018-godina-video-2070040

Няколко са по-важните промени за 2018 г.

Ето какво ни предстои през следващите 12 месеца:

Първо, преминаването на Сатурн в Козирог, което се случи в края на 2017 година, ще продължи в рамките на следващите две и половина години, тъй ка

Сеул предложи на Пхенян преговори на високо равнище

http://www.mediapool.bg/seul-predlozhi-na-phenyan-pregovori-na-visoko-ravnishte-news273712.html

Южна Корея предложи на северната си съседка преговори на високо равнище на 9 януари, за да подобрят отношенията си, съобщиха световните агенции в понеделник.   Предложението бе отправено ден след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви в новогодишното си обръщение, че е готов за диалог със Сеул и може да изпрати севернокорейска делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея, като част от усилията за намаляване на военното напрежение на Корейския полуостров.   Часове след речта на Ким, канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин приветства предложението на Пхенян по начин, който може да засили още повече напрежението със САЩ. Изявлението наблягаше на ролята на двете корейски страни в решаването на ядрената криза - противно на подхода на президента на САЩ Доналд Тръмп, според който не може да се започват преки преговори, преди да има признаци, че КНДР се отказва от ядрените и ракетни изпитания, както и без съгласие, че крайната цел на всички преговори е пълно премахване на севернокорейските ядрени сили.   Последва изявление на южнокорейският президент, че подобряването на междукорейските отношения е свързано с уреждането на въпроса със севернокорейската ядрена програма. Във встъпителните си думи на понеделнишкото редовно правителствено заседание Мун поиска министерствата на националното обединение и на спорта бързо да излязат с мерки, за да се подпомогне участието на Северна Корея в Зимната олимпиада в Пьончан.   По-късно в понеделник южнокорейският министър на националното обединение Чхо Мьон-кьон заяви на пресконференция в Сеул, че страната му предлага представители на двете Кореи да се срещнат на 9 януари в граничното селище Панминчжон, за да обсъдят участието на Севера в Олимпийските игри, както и други въпроси от взаимен интерес за подобряване на двустранните отношения.   Ким Чен-ун се опитва да раздели САЩ и Южна Корея Новогодишното изявление на севернокорейския лидер за масово производство на ядрени оръжия и междуконтинентални ракети през новата година крие хитра нова стратегия за започване на преки преговори с Южна Корея, с надеждата да раздели Вашингтон и Сеул, които са съюзници от седем десетилетия. Може би Ким усещаше напрежението между президента на САЩ Доналд Тръмп и южнокорейския му колега Мун Дже-ин, когато призова за спешен диалог между двете корейски страни преди откриването на зимните олимпийски игри в Южна Корея, планирано за следващия месец, коментира вестник „Ню Йорк таймс“. Напрегнатите отношения между съюзниците се влошават от месеци. Президентът Мун е либерал, който иска икономическо и дипломатическо откриване към Северна Корея (КНДР), докато Тръмп работи упорито, за да притисне Пхенян с все по-тежки санкции. През последните месеци Мун вбеси американския президент и съветниците му и със заявлението си, че има право на вето над всякакви превантивни военни действия на САЩ срещу севернокорейската ядрена програма, припомня изданието.   Досега Ким като цяло пренебрегваше Мун - представян от севернокорейски медии като безгръбначен лакей на САЩ - но рязката промяна на тона и политиката към двустранни преговори между Северна Корея и южната й съседка показват, че Ким вижда възможност да задълбочи разделението между Сеул и Вашингтон. Пхенян залага на това, че САЩ няма да могат да окажат по-голям натиск над КНДР, ако нямат съгласието на южнокорейските си съюзници.   Този гамбит може да проработи, продължава „Ню Йорк таймс“. Ким може да е мотивиран донякъде и от нуждата от отслабване на международните санкции, които са започнали да оказват влияние, според достъпната информация.   Южнокорейският президент пък залага, че е много по-малко вероятно КНДР да смути зимната олимпиада, ако в тях участват севернокорейски състезатели. Освен това намекът на администрацията на САЩ за възможен превантивен удар и разгорещените изявления на Тръмп и Ким разтърсиха Южна Корея, която би се оказала на фронтовата линия на евентуални военни действия.   Големият въпрос е дали подходът на Ким Чен-ун ще даде резултат. Поддръжниците на твърдата линия в Сеул и Вашингтон се опасяват, че евентуално намаляване на напрежението на Корейския полуостров може да доведе до отслабване на прилагането на санкциите. Мун се надява на пауза в ядреното противопоставяне по време на зимните олимпийски игри и смята да използва инерцията за започване на преговори с КНДР, в които по-късно може да се включат САЩ, Китай и Русия. Но точно тук разделението между Южна Корея и САЩ може да се превърне в пропаст - защото това може да доведе до запазване на едно статукво, което Тръмп вече обяви за неприемливо, коментира американският всекидневник.

Президентът наложи вето върху Антикорупционния закон

http://www.cross.bg/interesi-koryptziyata-imyshtestvo-1564570.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като го оспорва по принцип и в неговата цялост. Корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нея се овладяват основни лостове на държавното управление от частни икономически интереси, които оказват въздействие върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние. Корупцията ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията. Според държавния глава противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото. В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел - ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които Република България е страна. *** МОТИВИ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от 44-то Народно събрание на 20 декември 2017 г

Трамваите по Графа спряха за половин час

https://offnews.bg//obshtestvo/tramvaite-po-grafa-spriaha-za-polovin-chas-672178.html

Трамваите по ул. "Граф Игнатиев" спряха тази сутрин, повредена мотриса затрудни движението на три линии, съобщи читател на OFFNews. По думите му електронните табла не са информирали за чакащите в дъжда хора за повредата. 

Трамваите с номера 10, 12 и 18 спряха да се движат в посока центъра. 

От Центъра за градска мобилност уточниха по-късно, че аварията е отстранена и движението е възстановено за около половин час. 

Въпреки обещанията на кмета, в село Приселци потече мръсна вода

http://www.barometar.net/90170/

Вода с жълто-кафяв цвят потече от чешмите на жителите на село Приселци на 1 януари, сигнализираха те до редакцията на www.barometar.net Това не се случва за пръв път, през лятото е имало няколко случая, когато е текла подобна вода. През 2014 г. община Аврен печели проект за близо 4 млн.лв. и в селото е извършена цялостна […]

Нинова към Борисов: Защо мълчите за обвиненията в корупция отвън?

http://clubz.bg/62423-ninova_kym_borisov_zashto_mylchite_za_obvineniqta_v_korupciq_otvyn

"Защо мълчите, г-н Борисов. Вие имате огромно влияние в европейските столици. Отговорете на обвиненията към страната ни за корупция. Сигурно няма да го направите и причината е описана в "Ди Цайт": "корумпирани, но послушни".

С тези думи лидерката на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера Бойко Борисов по повод няколкото публикации в европейски вестници като "Ди Цайт", "Гардиън" и "Журнал дю Диманш", посветени на това, че най-корумпираната страна в ЕС поема председателството на съюза.

Според Корнелия Нинова корупцията у нас струва на бългаската икономика 10 млрд. лева годишно и това е основна причина за бедността и липсата са справедливост у нас. Тя цитира и думи от анализа на френския "Журнал дю Диманш", с който започна 2018 г. В статията за страната ни там пише:  "Корупцията в България е ендемична. Корупцията е навсякъде."

„Този път оценките не са от "лошата" БСП, която иска да ни изложи пред Европа. Те са от сърцето на Европа, от най-големите в ЕС - Германия, Франция, Великобритания", казва още Нинова и добавя, че корупцията е челото на класацията на най-тежките проблеми в държавата не само според външни наблюдатели, а и според гражданите на страната. 

По думите й приетият в последния пленарен ден на 2017 г. антикорупционен закон е определен от авторитетно френско издание така: "направо може да ви разсмее." 

„Така започва българското председателство, за съжаление. Но още не е късно да се вземат мерки. Президентът Румен Радев дава златен шанс на правителството и мнозинството в НС с ветото върху антикорупционния закон. Здравият разум и истинското желание за борба с корупцията да надделее“, заявява Нинова.

По-рано днес държавният глава наложи очаквано вето на закона.

„Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един от другите проблеми - бедност, здравеопазване, образование, демография. Или всички осъзнаваме това и променяме нещата, или правителството на Борисов ще ни тегли все по-надолу“, твърди още лидерката на БСП. 

Още при анонса за вето от Радев от ГЕРБ го обвиниха, че избързва. Очакванията са по-скоро Народното събрание да приеме антикорупционния закон в сегашния му вид. Според правилнита на парламента депутатите имат 15 дни да преразгледат закона отново, след като указът за вето постъпи в Народното събрание. Депутатите са във ваканция още седмица, така че поредното вето ще бъде едно от първите неща, с които ще се занимаят народните представители в първите работни дни от новата година. 

Нинова към Борисов: Защо мълчите на обвиненията в корупция отвън?

http://clubz.bg/62423-ninova_kym_borisov_zashto_mylchite_na_obvineniqta_v_korupciq_otvyn

"Защо мълчите, г-н Борисов. Вие имате огромно влияние в европейските столици. Отговорете на обвиненията към страната ни за корупция. Сигурно няма да го направите и причината е описана в "Ди Цайт": "корумпирани, но послушни".

С тези думи лидерката на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера Бойко Борисов по повод няколкото публикации в европейски вестници като "Ди Цайт", "Гардиън" и "Журнал дю Диманш", посветени на това, че най-корумпираната страна в ЕС поема председателството на съюза.

Според Корнелия Нинова корупцията у нас струва на бългаската икономика 10 млрд. лева годишно и това е основна причина за бедността и липсата са справедливост у нас. Тя цитира и думи от анализа на френския "Журнал дю Диманш", с който започна 2018 г. В статията за страната ни там пише:  "Корупцията в България е ендемична. Корупцията е навсякъде."

„Този път оценките не са от "лошата" БСП, която иска да ни изложи пред Европа. Те са от сърцето на Европа, от най-големите в ЕС - Германия, Франция, Великобритания", казва още Нинова и добавя, че корупцията е челото на класацията на най-тежките проблеми в държавата не само според външни наблюдатели, а и според гражданите на страната. 

По думите й приетият в последния пленарен ден на 2017 г. антикорупционен закон е определен от авторитетно френско издание така: "направо може да ви разсмее." 

„Така започва българското председателство, за съжаление. Но още не е късно да се вземат мерки. Президентът Румен Радев дава златен шанс на правителството и мнозинството в НС с ветото върху антикорупционния закон. Здравият разум и истинското желание за борба с корупцията да надделее“, заявява Нинова.

По-рано днес държавният глава наложи очаквано вето на закона.

„Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един от другите проблеми - бедност, здравеопазване, образование, демография. Или всички осъзнаваме това и променяме нещата, или правителството на Борисов ще ни тегли все по-надолу“, твърди още лидерката на БСП. 

Още при анонса за вето от Радев от ГЕРБ го обвиниха, че избързва. Очакванията са по-скоро Народното събрание да приеме антикорупционния закон в сегашния му вид. Според правилнита на парламента депутатите имат 15 дни да преразгледат закона отново, след като указът за вето постъпи в Народното събрание. Депутатите са във ваканция още седмица, така че поредното вето ще бъде едно от първите неща, с които ще се занимаят народните представители в първите работни дни от новата година. 

Властите в Гърция нащрек след сутрешните земетресения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640836

Властите в Гърция нащрек след сутрешните земетресения Тревога цари сред жителите на северногръцкия град Килкис, а сеизмолозите са резервирани по отношение на регистрираните призори два труса със сила 4 и 4,7 по Рихтер и не могат да кажат дали най-силният от тях е бил основен, съобщава Нюз.ин. Пред гръцката агенция АНА-МПА кметът на град Килкис Димитрис Сисманидис казал,

Крадат над 100 коли месечно в София

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/kradat-nad-100-koli-mesechno-sofiia.html

Над 100 автомобила се крадат месечно в София, показват данни на КАТ и МВР. Общият брой на откраднатите коли към 1 декември е 1177 броя. Според полицаи, най-много се задигат коли среден клас, които се разфасоват за части и така се продават по автоморги и магазини.

Крадат над 100 коли месечно в София

https://frognews.bg/novini/kradat-nad-100-koli-mesechno-sofiia.html

Над 100 автомобила се крадат месечно в София, показват данни на КАТ и МВР. Общият брой на откраднатите коли към 1 декември е 1177 броя. Според полицаи, най-много се задигат коли среден клас, които се разфасоват за части и така се продават по автоморги и магазини.

България очаква въздържане от насилие в Иран

http://clubz.bg/62422-bylgariq_ochakva_vyzdyrjane_ot_nasilie_v_iran

"Наблюдаваме със загриженост последните развития в Иран, довели до загубата на човешки живот. Oтчитаме изявлението на президента Рохани, че гражданите имат право на мирни протести и очакваме всички страни да се въздържат от насилие в дух на толерантност и уважаване на правото на събиране и изразяване на иранските граждани."

Това се казва в изявление на българското външно министерство. То е първото официално изявление на ведомството, откакто страната ни пое председателството на Съвета на ЕС.

От 28 декември насам в Иран всеки ден се провеждат антиправителствени протести. Стигна се до кървави сблъсъци. До този момент са убити 22-ма души, а стотици са арестувани.

Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Джон Болтън призова президента Доналд Тръмп да подкрепи антиправителствените протести в Иран, предаде "Фокс нюз".

Според дипломата тези протести са различни от разтърсилите през 2009 г. Ислямската република демонстрации. Те трябва да доведат до промяна на режима.

"От тези протести зависи дали режимът ще оцелее и ги прави значително по-застрашителни за аятоласите, значително по-опасни за тях, като вдигнат съществено залозите", заяви Болтън.

Той допълни, че подкрепата на Тръмп към протестиращите дава сигнал за огромна и позитивна промяна на политиката, водена от предишния президент Барак Обама.

Джон Болтън призова Тръмп да излезе от ядреното споразумение за Иран, да възобнови всички предишни санкции и да наложи икономически натиск върху режима в Техеран, да предостави материална и финансова помощ за опозицията и да си сътрудничи с разузнавателните служби на другите страни.

Варна чака 7 млн. лева от Европа за ремонт на сцена "Филиал"

http://www.moreto.net/novini.php?n=366386

Малко над 7,1 млн. лева би струвало модернизирането на сградата и сцената на Филиала на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна. За мащабната реконструкция е изготвен проект, с който от кметската администрация се надяват през тази година да получат еврофинансиране, научи Moreto.

НАП вече пусна публичен списък с обектите, които ще запечата

http://econ.bg/Новини/НАП-вече-пусна-публичен-списък-с-обектите-които-ще-запечата_l.a_i.755632_at.1.html

От началото на годината в интернет страницата на НАП са достъпни списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение,...

Над 2 млн. акцизни бандероли откриха в тайници на камион

http://dnes.dir.bg/news/kamion-banderoli-tinitzi-aktzizni-26742789

2 190 000 броя акцизни бандероли за тютюневи изделия с надписи на Беларус иззеха митническите и гранични служители на ГКПП "Капитан Андреево".

Екоминистерството дава на общините 12 минерални извора

http://www.dnevnik.bg/zelen/2018/01/02/3105946_ekoministerstvoto_dava_na_obshtinite_12_mineralni/?ref=rss


Министърът на околната среда и водите Нено Димов одобри списък на находищата на минерални води, които могат да се предоставят за управление от съответните общини за срок 25 години, съобщиха от министерството.<br /><br />В списъка тази година са предложени за включване 12 находища на минерална вода - изключителна държавна собственост: "Брацигово", община Брацигово, "Варвара", община Септември, "Китен", община Приморско, "Нареченски минерални...

Броят на жертвите и арестите при протестите в Иран расте

http://www.mediapool.bg/broyat-na-zhertvite-i-arestite-pri-protestite-v-iran-raste-news273711.html

Девет души са били убити тази нощ по време на протести и размирици в Иран, съобщи държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес. От избухването на протестите в четвъртък броят на загиналите достигна 20, по данни на телевизията.   Шестима протестиращи са били убити при нападение срещу полицейски участък в град Кадариджан. Сблъсъците избухнали след като размирници се опитали да откраднат оръжия от участъка. Единайсет годишно момче и 20-годишен мъж били убити в град Хомейншахр, а член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция бил убит в град Наджафабад, съобщи телевизията. И тримата били застреляни с ловни пушки.   Близо 450 души са били арестувани от събота в иранската столица Техеран, засегната по-слабо в сравнение с малки градове от сегашното протестно движение в страната срещу икономическите трудности и срещу властта, предаде Франс прес.   "Двеста души бяха арестувани в събота, 150 в неделя и около 100 - в понеделник", съобщи заместник-префектът на Техеран Али-Асгар Насербахт пред агенция ИРНА.   Едва няколкостотин човека се опитаха през последните три дни да демонстрират в столицата, но в много градове в провинцията избухна насилие от началото на протестите, които започнаха в четвъртък във втория по големина ирански град, Машхад.   Ситуацията в Техеран е по-спокойна от предишните дни, посочи Насербахт. Той отбеляза, че базата "Сарола" на елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция, отговарящ за сигурността на столицата при размирици, не е била потърсена за намеса и в момента в иранската столица действат само силите на реда.   "Няма да позволим по никакъв начин Техеран да няма сигурност и занапред", подчерта генерал Есмаил Косари, заместник-командващ базата "Сарола", цитиран от държавната телевизия. Той предупреди, че "ако нещата продължат по същия начин, управляващите ще вземат решения, за да се сложи край на това."   Кои са водачите на протестите? Вълната от протести в Иран не отслабва, пише френският в. "Монд". Онлайн записи показаха нападения срещу правителствени и религиозни сгради, банки и централи на проправителствени милиции. Подобни демонстрации не са виждани в страната от 2009 г. насам.   Протестите бяха поведени от консервативните протестиращи от град Машхад в североизточната провинция Хорасан-е Разави, които подкрепят духовника Ебрахим Раиси, отбелязва в. "Монд". Те са противници на президента Хасан Рохани. Към тях обаче са се присъединили и протестиращи с други политически убеждения, които отправиха националистически и икономически искания.   Изпитващите икономически затруднения иранци са недоволни от голямата финансова помощ, която режимът в Техеран оказва на чуждестранни структури като ливанското движение Хизбула. Лидерът на Хизбула Хасан Насралла се хвали с построените с ирански пари болници, пътища и училища в Ливан, отбелязва френското издание.   В зависимост от това, кои източници ползвате, протестиращите искат всичко, от по-ниски цени и по-добра икономика до падане на религиозното правителство. Светът може да е изправен пред всичко - от разнородни прояви на недоволство до предстоящ "площад Тахрир", пише британският в. "Гардиън".   В Ислямска република Иран откритите прояви на несъгласие не са такава рядкост, за каквато биват представяни - жени протестират срещу налаганите им ограничения, обикновени граждани протестират заради неплатени заплати и загубени влогове. Но уличните протести са рядкост и за тях нервното правителство обвинява чужди сили, регионални съперници разпространяват слухове, а активисти се опитват да използват исканията за по-голяма отчетност и по-малко неравенство и корупция за своите идеологии.   В кюрдския регион Керманшах, хората са недоволни от инфлацията, безработицата и пренебрегването от държавата на техния регион, който е още по-засегнат от тези проблеми, отбелязва британското издание.   От своя страна властите са наясно, че е опасно да пренебрегват тези искания. Доклад на вътрешното министерство показва, че недоволството засилва привлекателността на салафистки джихадистки групи в северозападния граничен регион и посочва начини за справяне с проблем.   Но протестите, които се отнасят до местните проблеми, започнаха от Машхад, който е политическа база на противници на Рохани, подчертава в. "Гардиън". Медии, поддържащи твърдия курс, показват симпатия към протестиращите и вече има признаци, че фракции, противопоставящи се на Рохани, подтикват към размирици, като се опитват да провалят политическите планове на президента и може би дори да му попречат да се кандидатира за Върховен лидер на страната, когато постът бъде освободен.   Президентът беше избран през май миналата година с платформа, обещаваща икономическо възстановяване, но среща спънки на всяка стъпка. Ефектът от облекчаването на западните санкции в замяна на подписването на ядреното споразумение все още не се вижда, а плановете му за реформа на банковата система се сблъскаха със съпротивата на влиятелни кръгове в страната. Президентът беше принуден да прибегне до по-скромни мерки, като повишаването на износните мита, вместо до структурни промени.   Иранците разбират проблемите, пред които е изправена страната им, и чакат подобряване на икономиката с различна степен на търпение. Голяма част от тях са настроени по-националистически от всякога и антиарабската ксенофобия се засилва.

Десерт, който убива: оризов сладкиш задуши двама японци, няколко души са в критично състояние

https://offnews.bg//sviat/desert-kojto-ubiva-orizov-sladkish-zadushi-dvama-iapontci-niakolko-672176.html

Двама души починаха в Япония, а няколко са в критично състояние, след като се задушили с традиционен оризов десерт - част от традиционното новогодишно меню, пише Би Би Си.

Малките сладки може би изглеждат безобидни, но всяка година трудната за ядене храна отнема по няколко живота и принуждава властите да отправят предупреждения към хората.

Какво е мочи?

Мочи е японски десерт от оризово тесто с различни плънкa. Обикновено в Япония сладките топчици се правят на специална церемония "мочитцуки". Първо оризът се задушава на пара, след което се размачква до получаването на лепкава маса. След оформянето на сладките, те се пекат или варят.

Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година.

Как мочи убива?

Десертът е труден за дъвчене и лепкав. В същото време топчетата са много по-големи например от таблетка и трябва старателно да се сдъвчат, преди да се глътнат. Но ако някой не ги сдъвче добре - например деца или по-възрастни хора - ще открие колко е трудно да се яде мочи.

Ако не се сдъвчат, а просто се погълнат, лепкавите мочи се залепят за гърлото, а това може да доведе до задушаване.

Според японска медия, цитирана от Би Би Си, 90% от тези, които търсят помощта на болниците заради новогодишните мочи са хора над 65-годишна възраст.

Как е безопасно да се ядат?

Дъвчете, дъвчете и пак дъвчете. Ако не е възможно, просто нарежете оризовия сладкиш на по-малки парчета.

Всяка година властите отправят предупреждение към хората, особено към много младите и по-възрастните, да консумират мочи, след като първо са го нарязали на по-малки хапки. Но въпреки предупреждението всяка година има смъртни случаи, свързани с ястието.

В новогодишната нощ на 2014 и 2015 година например броят на жертвите достигна 9 души. През 2016 г. беше една, а през 2017-а - две.

Всяка година все повече и повече хора постъпват в критично състояние в болниците в страната заради сладкия оризов десерт.

Британски учени: Супербактерии могат да унищожат всички растения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640831

Британски учени: Супербактерии могат да унищожат всички растенияУчени се опасяват, че агресивни бактерии могат да погубят до 350 вида растения в целия свят, съобщи Лайф. Британски експерти смятат, че бактерията Ксилела фастидиоза (Xylella fastidiosa) може да унищожи повечето от най-разпространените растения. На тази мисъл ги навело загиването на няколко маслинови дървета в Италия, предаде БТА.

Израел нанесе удар по база на „Хамас“ в Ивицата Газа

http://www.moreto.net/novini.php?n=366374

Израел нанесе удар тази нощ по база на „Хамас“ в Ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел от вчера, съобщи израелската армия. В съобщението се казва още, че „Хамас“ носи отговорност за всички събития на територията на Ивицата Газа.

НАП вече пусна публичен списък с обектите, които ще запечата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/02/3105926_nap_veche_pusna_publichen_spisuk_s_obektite_koito_shte/?ref=rss


От началото на годината в интернет страницата на НАП са достъпни списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение, съобщиха от приходната администрация.<br /><br />В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в който органите по приходи на НАП са установили данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка "Запечатване на обект". Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо...

Дебютант развали приказното сбогуване на Фил Тейлър и спечели световната корона в дартса

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/02/3105928_debjutant_razvali_prikaznoto_sboguvane_na_fil_teilur_i/?ref=rss


Дебютантът Роб Крос спечели световното първенство на Професионалната дартс корпорация (PDC). 27-годишният англичанин, който стана професионалист преди едва 11 месеца, триумфира след блестяща победа със 7:2 срещу легендарния Фил Тейлър.<br /><br />Крос развали мечтаното оттегляне на Тейлър, който в навечерието на шампионата обяви, че това ще е последният турнир в забележителната му кариера. 57-годишният англичанин записа серия от впечатляващи победи, за да достигне до 19-ия си финал...

Джесика Алба роди момченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6640832

Джесика Алба роди момченцеАктрисата Джесика Алба роди момче в новогодишната нощ, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Хейс Алба Уорън е третото дете на звездата и съпруга й Кеш Уорън. Щастливата майка сподели новината в Инстаграм. Тя написа, че дъщерите й 9-годишната Онър и 5-годишната Хевън вече са обсебени от бебето. Малкият Хейс се роди с кестенява коса.

Радев не е политикът, който ще разруши статуквото

http://www.transmedia.bg/2018/01/02/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%82%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%80%d1%83%d1%88%d0%b8-%d1%81/

Под прожекторите на европейските медии българите имат по-голям шанс гласът им да бъде чут

 

 

Доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

 

 

Доц. Инджов, какво според Вас се промени в българското политическо пространство през 2017 г.?

За съжаление, промяната не беше в положителна посока. В известна степен беше възстановен двуполюсният модел от 90-е години, когато  войните между сини и червени диктуваха дневния ред на обществото. Сблъсъците между управляващата партия ГЕРБ и опозиционната БСП стават все по-шумни. За съжаление скандалите, които са добре дошли за медиите и дават обилна храна за дискуии в социалните мрежи, не са резултат от сблъсък между политически алтернативи.

ГЕРБ се опитва да бетонира статуквото –доходите остават ниски на фона на някаква финансова макростабилност; пак се върти старият шлагер за магистралите, докато райони като Северозападна България продължават да са с транспортна инфраструктура, характерна за  африканска страна; правят се кампании за влизане в Шенген дори на куц крак (първо само по въздух и море), а корупцията е пробила системата… Сега на въоръжение е взета ревизията на  приватизацията, макар че според международните правни норми за извършените престъпления в този гихантски процес на раздържавяване важи правилото за давност. В същото време Борисов се опитва да гради образа на политик от европейскф значение, придворните медии дори го титулуват „геополитик“, но продължава да диктува политиката на ГЕРБ. Последна  справка – завъртането на 180% на позицията на партията по въпроса за иновативните лекарства и терапии за онкоболните. Хората на Борисов яростно аргументираха налагането на мораториума въпреки протестите на опозицията и президентското вето, но в крайна сметка й „нареди“ отмяната му след мощната вълна от негодувание на обикновени граждани във Фейсбук и на различни структури на гражданското общество. Въпреки че по Конституция парламентът е водещата политическа институция, България все повече заприличва на премиерска република. Макар че в началото на мандата на Радев заради голямата му популярност се спекулираше с опасността от засилване към президентски режим.

На този фон наблюдаваме и публично ритане по кокалчетата, но  оставаме с усещането за задкулисни договорки между двата малки полюса в политиката – съуправляващите Обединени патриоти и опозиционното ДПС. Движението даде ясна заявка, че иска да ги демонтира от властта, за да… заеме тяхното място. Затова и поредната новогодишна, очаквана като „месианска“ реч на почетния председател Ахмед Доган обърка политическите анализатори в частта й за вота на недоверие. Доган не отхвърли участието на ДПС в него, но подчерта червената линия, която хората му не трябва  да пристъпват – да се бута ГЕРБ от властта. В същото време националистите добре се справят с консумирането й, включително с обслужването на олигархични интереси – най-пресният пример е прокараното под техен натиск решение за изграждане на втория лифт в Банско, което според еколозите ще отключи възможността за строежи на 48% от територията на Пирин.

Интересна е ролята на президента Радев при нареждането на политическия пъзел. На този етап, след като наложи вето върху някои скандални закони, той се очертава като предвидим коректив на ГЕРБ. Казвам „предвидим“, защото не успя да капитализира огромната електорална подкрепа, с която беше натоварен като не-политик, катапултиран в президентското кресло. Радев и обкръжението му най-вероятно ще се опитат да създадат нов властови център около президентската институция успоредно с ерозирането на влиянието на ГЕРБ. Дали по-нататък ще се върви към  „президентска“ партия, е още рано да се каже. А и не е ясно как Радев ще продължи да си партнира с БСП – по антикорупционния закон например при тях имаше единомислие, но пък с нзначаването на служебното правителство президентът отнесе и критики от БСП. Според скромното ми мнение Радев не е политикът, който ще разруши статуквото – все пак става въпрос за човек, който по природа не е бунтар, за бивш военен, който е свикнал на дисциплина и ред, за натовски генерал, който не спира да демонстрира верността си към изпразващия се от съдържание пакт.

 

Как се представи БСП в ролята на основна опозиционна сила?

Вдъхновени от победата на „своя“ президент Радев, под ръководството на Корнелия Нинова социалистите се върнаха в играта, макар че изтърваха победата на парламентарните избори. Те успяха да нанесат няколко силни крошета на парията на премиера Борисов („Кумгейт“ в Хасково, разкритията на Елена Йончева за сериозните проблеми с оградата на границата с Турция)  предизвикаха оставката на парламентарния шеф Главчев. Но БСП като че ли достигна лимита на своите опозиционни възможности. Тя не може да генерира допълнителна подкрепа вляво, от най-онепраданите от прехода, от остатъците от работническата класа, от прекариата – хората живеещи в крайно несигурни трудови и социални условия, защото вместо да вземе левия завой, започнат при Михаил Миков, отново  прави опит да се придвижи към центъра. Само че свилата се в условията на криза средна класа, средният бизнес, добре образованите млади и други мобилни и активни слоеве на обществото не я припознават като изразител на техните интереси. Помежу им има дълбоки социокултурни различия. БСП продължава да бъде партия, която се намира в силна криза на идентичността. Самият факт, че начело на партията се намира човек, който е приватизирал, а думата „приватизация“ е мръсна за голяма част от обществото, показва един от основните проблеми на БСП. Все пак партията на Нинова има късмет, че поне засега вляво от нея няма сериозни движения за създаване на нов, радикален ляв субект, който да стане политически изразител на легитимни социални интереси в обществото.

Разбира се, БСП има сериозни политически различия с ГЕРБ, но и учудващи съвпадения. Да вземем например подкрепата й на практика за плоския данък, който облагодетелства богатите и е в ущърб на бедните. БСП дори не подкрепи гражданска инициатива, събрала 30 000 подписа с искания за въвеждане на необлагаем минимум и диференцирани ставки ДДС, които щяха да облекчат поне малко хората с ниски доходи. Изборът на парламентарната квота на ВСС остави горчивото усещане за съучастието на социалистите в разпределянето на баницата – впрочем БСП е далеч от всякакви идеи за по-радикална съдебна реформа. Партията на Нинова се държи колаборационистки и по отношение на „необходимостта“ да се повишат разходите за отбрана до 2% от БВП като се модернизират в спешен порядък въоръжените сили – начинание, което надали ще повиши защитеността на България от най-сериозните външни предизвикателства пред нея, например тероризма. Не съм чул нито един сериозен глас на социалист, който да оспори тези планове, прокарвани от управляващите и подкрепяни от президента Радев.

 

Има ли тенденция към формиране на нов десен политически субект – направени са вече такива заявки?

Заявки има, но както казва един от героите във филма „Мъжки времена“, направен по разказа на Хайтов, „едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.“ Ако иска отново да се върне в играта, градската десница трябва да разбере, че има живот и отвъд съдебната реформа, колкото и важна да е тя за бъдещето на България. Трябва да си избере и нови лидери – в насипното й състояние в момента, водач на една от основните формации е – генерал, бивш шеф на контраразузнаването; друг е отявлен колаборационист с ГЕРБ и т.н. Какво й е гражданското на такава десница?  А иначе, безспорно, България има голяма нужда от такъв политически субект в парламента.

 

Може ли да се прогнозира резултатът от евентуалния вот на недоверие, който БСП обеща да внесе заедно с ДПС?

Според мен вот ще има и в него БСП ще бъде подкрепена от ДПС. Но тъй като от самото начало двете партии преследват различни цели, ефектът от него ще бъде само пропаганден. БСП и ДПС ще се поупражняват в критики на управляващите, без да има реална възможност на промяна на управленската конфигурация, камо ли за предизвикване на предсрочни избори по време на Европредседателството.

 

Последните проучвания на нагласите сочат, че при евентуални нови избори разпределението на силите ще е почти същото. Вие как мислите, така ли е?

Да, като анализирам различните проучвания, стигам до този извод. БСП като че ли леко подобрява резултата си в сравнение с парламентарните избори, но ГЕРБ продължава да бъде доминиращата партия. Към този момент нито има ясно изразена обществена воля за промяна, нито са налице конкретни кризисни обстоятелства, които да доведат до пренареждане на съществуващата конфигурация.

 

Какво очаквате от българското председателство на Съвета на Европейския съюз?

Ресорните министри и чиновници да не сътворят някой голям гаф… Това го казвам, защото значението на председателстването на Съвета на ЕС не трябва да се надценява, каквито опити се заблязват от проправителствените медии и анализатори. Гласът на България трябва да се чуе в дебатите за бъдещето на ЕС и акцентът „Западни Балкани“ е подходящ. Разбира се, тези шест месеца са добър период думата да вземат и гражданите. Затова планираният екопротест в защита на природата на Пирин в съответствие с евроценностите на 4 януари си е напълно на мястото. Аз вече призовах във Фейсбук хората да протестират – под светлината на прожекторите на европейските медии шансът гласът им да бъде чут по различни проблеми е много по-голям.

 

През цялата 2017 г. бяхме свидетели на различни промени в медиите. Какъв е Вашият прочит на тези промени?

През последните няколко години водещ беше опитът за опитомяване на медиите чрез икономически диктат и примамки. През тази година преобладава тенденцията за пряко политическо сплашване дори на журналисти и медии, които си плуват удобно в мейнстрийма. Икономическият момент обаче остава водещ за съществуването на медиите. Спирането на по-специфични, но качествени вестници  като „Капитал Daily“ и „Култура“ (предстоящо) показва, че издръжката на медии от „правилни“ олигарси – като мажоритарни собственици, респ. спонсори, е рисковано начинание. Особено накрая, когато трябва да се плаща сметката.

Въпросите зададе: Евелина Гечева

Снимка: Архив

Окупираха БНБ за новите монети

http://dnes.dir.bg/news/bnb-opashka-moneti-evropredsedatelstvoto-2018-26742971

Стотици любители на нумизматиката чакат на опашка пред БНБ, за да се сдобият с безценната монета от 10 лева, пусната в чест на Българското европредседателство.

Стрелби, мелета и саморазправи във Видинско

https://www.24chasa.bg/region/article/6640794

Стрелби, мелета и саморазправи във ВидинскоНа 30 декември в 19.55 часа на тел. 112 бил получен сигнал от жителка на град Брегово, че лица умишлено се опитват да се ударят с автомобила си в нейния автомобил. Последвало умишлено причинена катастрофа от Опел Астра, шофирана от П.Т. /43 г./ и пътници двамата му синове – А.Г. /26 г./ и К.Г. /24 г.

С нов закон парламентът в Израел усложни евентуалното разделяне на Ерусалим

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/02/3105925_s_nov_zakon_parlamentut_v_izrael_uslojni_eventualnoto/?ref=rss


Израелският парламент прие закон, който забранява на правителството да отстъпва израелския суверенитет над която и да било част от Ерусалим, без одобрението на поне 80 от 120-те депутати, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Досегашният праг беше обикновено мнозинство от 61 депутати.<br /><br />Самият закон обаче може да бъде отменен с такова мнозинство, което го прави до голяма степен символичен. Кнесетът прие законодателния акт на фона на силното напрежение след...

Президентът наложи вето върху антикорупционния закон

http://www.mediapool.bg/prezidentat-nalozhi-veto-varhu-antikoruptsionniya-zakon-news273710.html

Президентът Румен Радев наложи във вторник вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Той се беше заканил да направи това още преди да бъде приет закона, а сега уточни, че го оспорва по принцип и в неговата цялост.   Според държавния глава противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото, посочват от президентството.    В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна.   Президентът обяви още при подготвянето на новия антикорупционен закон на ГЕРБ, че той няма да свърши работа, тъй като комисията "Антикорупция" няма да има разследващи функции, за каквито настояваше БСП. В проектозакона на БСП, който бе отхвърлен, се предвиждаше също председателят на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, а не от парламента, както приеха управляващите.   Очаквайте подробности.

Опашка пред БНБ заради специална монета от 10 лева

http://www.cross.bg/leva-moneta-evropredsedatelstvo-1564569.html

/КРОСС/ Стотици любители на нумизматиката чакат на опашка пред БНБ, за да се сдобият безценната монета от 10 лева, пусната в чест на Българското европредседателство, предаде БГНЕС. Банката отвори своите каси в 8:30 ч. В нея се пускат малки групи от хора от по десетина души, за да не се създава стълпотворение в огромния банков салон. 45 минути след отварянето на касите, първите щастливци, сдобили се с монетата, излязоха и бяха бурно приветствани от присъстващите. Те обясниха, че причината за забавянето е била техническа, но вече е отстранена. Българската народна банка от днес пуска в обращение две монети, посветени на българското европредседателство на Съвета на Европейския съюз. Едната е възпоменателна, а другата - обменна. Възпоменателната монета е с номинална стойност 10 лева. Тя е изработена от чисто сребро, с частично позлатяване. Тиражът й е ограничен - едва 3000 броя. Именно затова всеки ще може да си закупи само по една. Монетата вече се продава на касите на Българската народна банка в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лева. Разменната монета от 2 лева е с тираж 500 000 броя. На гърба й е логото на българското европредседателство. От БНБ подчертават, че и другите емисии двулевки също остават законно платежно средство. 50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от Министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат използвани като подаръци за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас

Съд в Китай продава недовършен небостъргач на търг

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/syd-v-kitai-prodava-nedovyrshen-nebostyrgach-na-tyrg-253064/

Строежът е започнал през 2006 г., но е спрян през 2010 г. поради липса на средства след края на грубото строителство

Румен Радев върна на Народното събрание Антикорупционния закон

https://frognews.bg/novini/rumen-radev-varna-narodnoto-sabranie-antikoruptsionniia-zakon.html

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като го оспорва по принцип и в неговата цялост.

Напредват ремонтите на основни пътни артерии във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366384

Ремонтите на основни пътни артерии във Варна продължават и напредват. С това се похвали кметът Иван Портних с поредица от публикации във Фейсбук. На финалната права е работата по рехабилитацията на ул. "Цар Борис III" във Виница.

Температурите падат, утре ще са между 0 и 10 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6640818

Температурите падат, утре ще са между 0 и 10 градусаПрез следващото денонощие над страната ще има значителна облачност, но само на отделни места ще превали слаб дъжд, в планинските райони - сняг. Още преди обяд облачността ще започне да се разкъсва и намалява, след обяд над много райони - временно до слънчево, но вечерта от запад ще започне ново заоблачаване.

Жена разби чиния в главата на пиян съпруг, той умря

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640821

Жена разби чиния в главата на пиян съпруг, той умря54-годишен е бил намерен мъртъв на 1 януари в дома си в село Черноземен, съобщиха от пловдивската полиция. В новогодишната нощ Стоян Ненчев се прибрал почерпен, а съпругата му Димитринка му вдигнала луд скандал. Вбесената жена го ударила с чиния по главата. Ненчев получил рана на слепоочието, но линейка така и не била повикана.

КЗК отвори вратата на РСК "МиГ" за изтребителите, чака се съдът

http://clubz.bg/62420-kzk_otvori_vratata_na_rsk_mig_za_iztrebitelite_chaka_se_sydyt

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да спре обществената поръчка на Министерството на отбраната за ремонт и поддръжка на 15-те съветски изтребителя МиГ-29, обявена с предизвестен изпълнител - руската компания РСК "МиГ". Това става ясно от решение на КЗК, публикувано в сайта й, по жалбата на фирмата "Украинмаш"

Украинската държавна компания настоя търгът с пряко договаряне, чиято стойност е до 81 млн. лв. за срок от 2 години, да бъде спрян заради дискриминиране на други потенциални участници. От фирмата твърдят още, че настояването на военното министерство само руският производител на изтребителите да се грижи за тях, нарушава европейските санкции срещу Русия в областта на въоръжението и стоките с възможна двойна употреба. Става дума за решение № 512 от 2014 г. на Съвета на ЕС.

Според Министерството на отбрана обаче това твърдение не е вярно, защото "съгласно чл. 2, т. 4 от решението се въвежда изключение от наложената забрана, когато се касае за предоставянето на резервни части и услуги, които са необходими за поддръжката и безопасността на наличния капацитет в рамките на Съюза" - става ясно от решението на КЗК, което можете да видите тук.

"Украинмаш" може да обжалва решението на КЗК в тридневен срок пред Върховния административен съд. От военното министерство допускат, че компанията ще отнесе въпроса към съда, а надеждите са той да се произнесе бързо. Ако се стигне до съдебен акт и решението е в полза на Министерството на отбраната обаче, има готовност договорът за ремонт и поддръжка на МиГ-29, които са на въоръжение във военновъздушните ни сили, да бъде подписан още до края на януари. Това съобщиха за Клуб Z от военното министерство. 

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов още в края на годината обяви, че жалбата е довела до това: не само договорът с руската държавна компания РСК "МиГ" да не бъде подписан, а и да бъдат загубени парите, предвидени за ремонт на съветската авиотехника през 2017 г. Министерският съвет отпусна веднъж 19 млн. лв., а на 28 октомври трябваше да отпусне и още пари. Заради несключването на договор с руснаците до края на 2017 г. обаче (самата обществена поръчка за до 81 млн. лв. бе обявена на 7 декември - б.р.) средствата бяха върнати в държавния бюджет.

В новия бюджет на военното ведомство за 2018 г. има средства за ремонт на съветските изтребители. Според Каракачанов се очаква да бъдат намерени и още пари, тъй като летателният живот на част от самолетите изтича в средата на 2018 г. и това поставя под въпрос изпълнението на задълженията на военновъздушните ни сили Air Policing.

Клуб Z научи още, че двигателите, доставени за МиГ-29, които бяха пристигнали без нужните документи и затова министерството отказа да ги приеме, вече са окомплектовани и могат да бъда използвани.

 

 

Съдбата на САЩ изглежда е решена: те ще се разпаднат

http://pogled.info/svetoven/sadbata-na-sasht-izglezhda-e-reshena-te-shte-se-razpadnat.91642

/Поглед.инфо/ През януари 2000 г. списание Oгонек даде прогноза за това какъв ще бъде светът и САЩ през първата половина на 21-ви век. Руските футуристи описаха как Америка ще се разпадне. Тя ще бъде разделена на две части: западната конфедерация ще стане "леко расистка" и ще бъде управлявана от бели, Източна - под властта на чернокожите. В тях държавите ще получат полунезависимост. Доларът ще се срине, американската икономика ще се срине. САЩ ще останат вторична страна. Вечното очакване на руските патриоти за разпадането на Америка.

Кървавите протести в Иран взеха още жертви

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/kyrvavite-protesti-v-iran-vzeha-oshte-zhertvi-6077773

Само за пет дни на протести и размирици жертвите в ислямската република са вече общо 21

Григор Димитров започна годината с победа на двойки

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-zapochna-godinata-s-pobeda-na-dvoiki-news273709.html

Изкачилият се до трето място в световната ранглиста български тенисист Григор Димитров започна новата година с победа на двойки на турнира в Бризбейн, Австралия.   Заедно с партньора му Райън Харисън от САЩ двамата победиха двойката на домакините Лейтън Хюит и Джордан Топмсън 6:3, 1:6, 10:5.   В следващия кръг Димитров и Харисън ще срещнат други двама австралийци - Ник Кириос и Мат Рийд.   По-късно в понеделник ще стане известен първият противник на Димитров в индивидуалната надпревара при мъжете. Това ще е победителят от двубоя между Джон Милман (Австралия) и Питър Полански (Канада).   Миналата година Димитров спечели титлата в Бризбейн. Това е и една от четирите титли, точките от които той ще трябва да защитава през тази година.

Незаконният добив на дървесина се засилил по празниците

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/02/3105913_nezakonniiat_dobiv_na_durvesina_se_zasilil_po/?ref=rss


Рекорден брой от 370 хил. проверки са извършени в горските територии през 2017 г., обявяват от Министерството на земеделието, храните и горите. Над 200 хил. от тях са проверките на мобилните екипи и стражарите на 6-те държавни предприятия и близо 170 хил. – на инспекторите от 16-те регионални дирекции на Изпълнителна агенция по горите. С това общият брой надвишава проверките в горските територии за 2016 г. с над 80 хил.<br /><br />Близо 18 хил. са издадените актове от проверяващите...

Тир падна в канавка по пътя Бургас-Средец, шофьорът ранен

https://www.24chasa.bg/region/article/6640774

Тир падна в канавка по пътя Бургас-Средец,  шофьорът ранен Тир, превозващ железни профили, познати като кнюпели, се преобърна в канавка по пътя Бургас-Средец тази сутрин, ранен е 60-годишният шофьор, съобщиха от полицията. От там уточнявт, че пътната отсечка не е затворена, но в момента се извършва оглед на местопроизшествието. Катастрофата е станала малко преди разклона за село Черни връх , на 4-5 км.

Роналдо иска нов триумф в Шампионската лига и титла от световното първенство

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/02/3105919_ronaldo_iska_nov_triumf_v_shampionskata_liga_i_titla/?ref=rss


Кристиано Роналдо изпрати много успешна 2017 година, като спечели редица трофеи с клуба си "Реал" (Мадрид). Португалският нападател завоюва и много индивидуални призове, а с петата си "Златна топка" се изравни с Лионел Меси. Роналдо се върна в родния си град Фуншал, където взе участие в специална фотосесия за вестник "Ас", позирайки с част от най-значимите си трофеи по улиците, където е започнал да играе футбол.<br /><br />"Тази година беше...

Две монети в чест на председателството

http://www.transmedia.bg/2018/01/02/%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b2-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82/

Българската народна банка пусна в обращение днес две монети, свързани с председателството от България на Съвета на ЕС.

Едната е с номинал 10 лв. Тя е сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване.

Втората монета е разменна и е с номинална стойност 2 лева.

МВР променя сметките за плащане на глоби

http://dnes.dir.bg/news/mvr-globi-smetki-26742629

От днес МВР променя някои от сметките за плащане на глоби, съобщиха от ведомството.

Здравословните храни, които не са добри за нас

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zdravoslovnite-hrani-koito-ne-sa-dobri-za-nas-6077771

Пиете бадемово мляко и ядете само белтъците на яйцата? Тогава трябва да прочетете това

Президентът наложи вето на закона за борба с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640795

Президентът наложи вето на закона за борба с корупциятаПрезидентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като го оспорва по принцип и в неговата цялост. Това съобщиха от Прессекретариата на президента. Корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нея се овладяват основни

Исландия първа в света узакони равенството в заплащането на жените и мъжете

http://www.moreto.net/novini.php?n=366373

В Исландия влезе в сила нов закон, който прави незаконно мъжете да получават по-високи заплати от жените, съобщават агенции. Законодателната промяна влезе в сила от 1 януари 2018 г. Така Исландия се превръща в първата страна в света, която узаконява равенството в заплащането на жените и мъжете.

Саудитска Арабия и Обединените арабски Емирства въвеждат ДДС

http://econ.bg/Новини/Саудитска-Арабия-и-Обединените-арабски-Емирства-въвеждат-ДДС_l.a_i.755629_at.1.html

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще въведат ДДС, съобщи Росбалт. Данъкът ще е в размер на 5% от цената на обложената стока. Идеята е с...

Саудитска Арабия и ОАЕ въвеждат ДДС

http://econ.bg/Новини/Саудитска-Арабия-и-ОАЕ-въвеждат-ДДС_l.a_i.755629_at.1.html

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще въведат ДДС, съобщи Росбалт. Данъкът ще е в размер на 5% от цената на обложената стока. Идеята е с...

В първия работен ден Радев наложи вето на антикорупционния закон

https://offnews.bg//politika/v-parvia-raboten-den-radev-nalozhi-veto-na-antikoruptcionnia-zakon-672177.html

Очаквано, в първия работен ден за годината президентът Румен Радев наложи вето на антикорупционния закон, съобщи пресслужбата на държавния глава.

Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като го оспорва по принцип и в неговата цялост.

Според държавния глава противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото.

В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които Република България е страна.

Президентът наложи вето на антикорупционния закон

http://www.transmedia.bg/2018/01/02/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bf/

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Радев оспорва закона по принцип и в неговата цялост, съобщиха от президентството.

Още преди да бъде гласуван окончателно, държавният глава обяви, че ще наложи вето на законопроекта.

Сред мотивите, с които президентът налага вето за, че противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон, защото не са достатъчно ефективни.

„Корупцията е негативно явление с многостранни измерения и чрез нея се овладяват основни лостове на държавното управление от частни икономически интереси, които оказват въздействие върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние. Корупцията ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията“, се казва съобщението на държавния глава.

Президентът Радев наложи вето на антикорупционния закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/02/3105915_prezidentut_radev_naloji_veto_na_antikorupcionniia/?ref=rss


Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като го оспорва по принцип и в неговата цялост, съобщиха от президенството.<br /><br />Още преди да бъде гласуван окончателно, държавният глава обяви, че ще наложи вето на законопроекта.<br /><br />Към съобщението за върнатите текстове има и подробни мотиви. Според Радев противодействието на корупцията не може да...

450 арестувани в Техеран за три дни на протести

https://www.actualno.com/asia/450-arestuvani-v-teheran-za-tri-dni-na-protesti-news_652138.html

Близо 450 бяха арестувани в иранската столица Техеран по време на протестите през последните три дни, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. В събота бяха арестувани 200 души, в неделя 150, а в понеделник около 100, уточни Али Насербахт, зам-кмет на столицата. За разлика от други градове и райони на страната, протестите в Техеран са по-слаби, а власите оценяват обстановката в столицата като спокойна. Али Насербахт добави, че засега не е искана намесата на елитната Революционна гвардия в града. &

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване