Григор Димитров стартира с успех в Бризбейн

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-startira-s-uspeh-v-brizbejn-672157.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира ударно на турнира по двойки в Бризбейн, Австралия. Българинът и американския му партньор Райън Харисън сразиха в първи кръг представителите на домакините от Лейтън Хюит (бивш №1 в света) и Джордан Томпсън в два сета и шампионски тайбрек- 6:3, 1:6, 10:5.

Следващите съперници на Димитров и Харисън са Ник Кирьос и Мат Рийд, които отстраниха дуета Инглот/Даниел с 4:6, 6:3 10-7.

Димитров е миналогодишен шампион на сингъл и е поставен под №1 в индивидуалната схема и очаква Джон Милман (Авл) или преминалия квалификациите Питър Полански (Кан), които ще играят днес около обяд.

Междувременно Григор направи поредната равносметка на отминалата година, която беше най-успешната в кариерата му, като завърши под номер 3 в световната ранглиста.

“Годината бе дълга и самият факт, че успях да завърша сезона по такъв начин, е нещо, което оценявам изключително високо.
Всички от нашия отбор се убедихме, че сме способни да правим големи неща, но аз искам да стигна до личните си граници, защото мога много повече. Чувствам се отлично тук.

Участвам в този турнир няколко пъти и за мен наистина бе мечта да го спечеля през миналата година. А този успех превърна целия ми сезон в изключителен. Винаги разчиташ да се представиш добре на старта. Много е важно. Няма смисъл да гледаш още от началото прекалено позитивно или прекалено негативно, но... Чакам първия си мач”, коментира Димитров.

Планински спасители помогнаха на турист в прединфарктно състояние в Рила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640586

Планински спасители помогнаха на турист в прединфарктно състояние в РилаОказана е помощ на турист в прединфарктно състояние в района на хижа „Македония“ в Рила. Това съобщиха за „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК). Акцията е проведена по обяд на 1 януари. На туриста му е прилошало, оказана му е помощ от планинските спасители и е транспортиран в лечебно заведение.

Бившият кмет на Стрелча, осъден за изнасилване на 16-годишна, може да излезе предсрочно още този месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6639939

Бившият кмет на Стрелча, осъден за изнасилване на 16-годишна, може да излезе предсрочно още този месец- Иван Евстатиев не се радвал на намаленото наказание от 6 на 4 г., иска да бъде оправдан - сексът с ученичката бил доброволен - Задържаният се покая, извини се на момичето и родителите, казва адвокатът на жертвата Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев не се радва, че Пловдивският окръжен съд преди дни е намалил наказанието му от 6

Отговорите на Нено Димов за Банско. И нечутите въпроси (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62413-otgovorite_na_neno_dimov_za_bansko_i_nechutite_vyprosi_video

На територията на Национален план "Пирин" ще могат да се строят само спортни съоръжения - лифтове, влекове и писти, в определените за това ски зони Банско и Добринище. Те заемат съответно 2% и 0,6% от територията на парка. В 45% от територията му ще бъде разрешено строителство само и единствено на съоръжения за водохващане за питейни нужди. А всяко инвестиционно намерение в рамките на тези разрешени видове строителство ще преминава през екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда.

Това повтори няколко пъти министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на видео чат във фейсбук, в който той отговаряше на въпроси от потребители в рамките на 1 час. За целта имаше и помощници - експерт от Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров, още един експерт, а незнайно защо модераторът, който подбираше и задаваше въпросите от страницата, бе Аркади Шарков от Българското либертарианско общество. Сам себе си той представи като икономист и модератор.

Министър Димов отрече отговорите му днес да са закъснели, защото решението на Министерския съвет за промяна в Плана на управление на Пирин, с който се разрешава инвестиционно намерение за нови спортни съоръжения от 28 декември 2017 г., е предхождано от обществени обсъждания и процедури от 2013 г. насам.

От думите на Димов се разбра още, че ако се стигне до подаване на инвестиционно намерение, то отговаря на екоизискванията, бъде взето решение от държавата за допускането му и в крайна сметка се появи втори лифт в Банско, следващата стъпка трябва да е забрана за придвижване с автомобили в рамките на ски зоната. По думите на министъра извозването на туристи с коли и микробуси в момента уврежда природата в Пирин в пъти повече, отколкото наличието на лифтове.

Не бе пропуснато и името на природозащитника Тома Белев, който бе обявен за автор на действащи режими за управление на парк "Пирин", което се виждало на стр. 2 от Плана за управление, приет през 2004 г. (и изменен сега - б.р.). Това бе вметнато от експерта Калугеров, макар и да не се разбра в каква връзка. Пак той обясни, че според Закона за защитените територии, приет още през 2000 г. (тоест преди концесионния договор с "Юлен"), не се забранява строежа на писти, лифтове и влекове. Това се потвърждавало и от практиката на Върховния административен съд. 

А самият Димов направи уговорка защо изобщо отговаря на въпросите днес:

"Отговарям на въпросите за тези, които наистина искат да ги чуят, а не за тези, които ги знаят, но ги използват за манипулации..."

Ето в резюме основните акценти от въпроси и отговори на екоминистъра Нено Димов:

Къде и какво ще се строи в Пирин?

Промяната в Плана за управление на Национален парк "Пирин" предвижда разрешение за строеж само на съоръжения за водохващане (според текста на плана) за питейни нужди (според текста на закона, който липсва в текста на плана) на 45% от територията му. До момента в плана такава опция не е имало, въпреки че е позволена по закон.

В ски зона Банско, която заема 2% от площта на парка, ще бъде позволено строителството само на спортни съоръжения - лифтове, влекове и писти. Същото е положението и в ски зона Добринище -0,6% от площта. Няма да бъде разрешено строителство на хотели, спа, ресторанти и прочие. 

Защо се пристъпва към промяна на плана, щом новият е готов и е в съда?

Причината досега да не е била приета промяна в плана за управление на парка е изчакването на нов такъв план. Иначе министърът на околната среда още през 2013 г. е одобрил сегашния вариант (описан горе), но тогава се е преценило да се изчака. В началото на 2017 г. новият план е влязъл в съдебна фаза, която не е ясно колко дълго ще продължи. Кметът на Банско Георги Икономов е настоял пред Нено Димов да се завърши процедурата от 2013 г. и това е направено с решението на МС от 28 декември 2017 г.

Има ли инвестиционно предложение за втори лифт на Банско?

До момента в Министерството на околната среда и водите такова инвестиционно предложение няма (въпреки че от концесионера "Юлен" представиха проект преди дни - б.р.).

 
До момента, ако е било постъпило такова предложение, Министерството на околната среда е щяло да го отхвърли, защото Планът за управление на Пирин не позволявал инвестиции в спортни съоръжения. 

Ще има ли екооценки, ако се появи намерение за инвестиция?

Да, всяко инвестиционно намерение ще подлежи на екологична оценка и на оценка за въздействието на околната среда - защото това се изисква и от закона у нас, и от правилата на Европейската комисия. Ще има и задължителни обществени обсъждания и публичен достъп до документите за всяко инвестиционно намерение.

Уловката - изработването на оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) е задължение на инвеститора. На въпрос как така инвеститорът сам ще оценява ефекта от проекта си, Димов обясни, че екоминистерството може да я приеме, да не я приеме, да я върне за преработване или доработване - това са опциите пред институциите за решение. Одобрението или не на ОВОС подлежи на съдебен контрол след това и това според министъра са достатъчно гаранции, както и обществените обсъждания.

Само преди няколко месеца властта предложи, а парламентът прие промени в съдебния контрол за екооценки за обекти от национално значение. И промяната гласи, че съдебният контрол вече ще е само на една съдебна инстанция. Президентът Румен Радев наложи вето, но то бе преодоляно. 

Какво се случва с концесионния договор на "Юлен"?

Концесионният договор не е променен, възнаграждението е на база приходите на концесионера от дейността и се изчисляват по формула. Договорът обаче трябва да бъде подложен на правен анализ, за да се види дали кореспондира с новия закон за концесиите, смята министър Нено Димов. 

Има ли нарушения от страна на "Юлен" по концесията досега?

Отговорът според Министерството на околната среда е "не".

"Като цяло знам, че са правени проверки и от прокуратурата, и от ДНСК и не съм информиран да са установили закононарушение. Министерството води съдебно дело срещу концесионера за размера на дължима концесионна такса, делото е в съдебна фаза и ще защитим интереса на държавата", заяви Нено Димов.

По думите му дали трасето за нов лифт, влек или писта застрашава вековни дървета и друго ще е ясно от бъдеща екооценка и ОВОС, ако инвестиционно предложение постъпи. Тогава ще се реши и дали, ако има засегнати дървета например, каква трябва да е компенсацията.

Калугеров на свой ред обясни на конкретен въпрос дали "Юлен" са надвишили с 65% разрешеното им според концесионния договор, че през 2012 г. МОСВ представи на страницата си справка, в която е отразено, че няколко от обектите в рамките на концесията – 4-5 – са изградени без ОВОС. Не можело да се говори обаче, че това се е случило с всички обекти, въпреки че е имало дела в съда.

"Това не прави обектите незаконни, защото Законът за устройство на територията не е изисквал такъв документ. Това е потвърдено от ДНСК и прокуратурата. От всички проверки става ясно, че незаконно строителство в Националния парк няма."


Можете да видите отговорите му тук:

Модераторът Аркади Шарков, чието присъствие предизвика недоволство в социалната мрежа, пропусна да зададе въпроси от типа "Кой е концесионерът на Банско", "Къде е Георгиус" и т.н. Нено Димов обаче съобщи, че още утре вероятно ще проведе среща с представители на концесионера.

Новата "разяснителна кампания" дойде ден преди насрочения пореден екопротест - за 4 януари. Природозащитници излизат на улиците почти всяка вечер от приемането от кабинета на частичното изменение в плана за управление на парк "Пирин" на 28 декември м.г. С него се дава зелена светлина за разширяването на ски зоната в Банско, в това число и за строителство.

Нено Димов отговаря на въпроси за Пирин (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62413-neno_dimov_otgovarq_na_vyprosi_za_pirin_video

Министърът на околната среда и водите Нено Димов избра поредна форма за разясняване на позицията си по оспорваната тема за развитието на ски зоната над Банско и опазването на Националния парк "Пирин". След няколко телевизионни интервюта, Димов се изправи във видео чат на живо в социалната мрежа фейсбук. Можете да следите отговорите му тук:

 

 

Новата "разяснителна кампания" идва ден преди насрочения пореден екопротест - за 4 януари. Природозащитници излизат на улиците почти всяка вечер от приемането от кабинета на частичното изменение в плана за управление на парк "Пирин" на 28 декември м.г. С него се дава зелена светлина за разширяването на ски зоната в Банско, в това число и за строителство.

Управляващите настояват, че няма да се излиза извън т.нар. буферна зона, която съставлява малко над 2 на сто от територията на целия парк, както и че няма да се изграждат хотели, ресторанти и пр., а само ски съоражения и съпътстваща инфраструктура. Еколозите обаче се позовават на текст от приетото изменение, с който, според тях, се открехва вратата за мащабно строителство в 48% от парка. Допълват и че според Закона за защитените територии всякакво строителство в националните паркове е забранено. Те се заканиха да обжалват в съда решението на правителството и да сезират Европейската комисия.

Междувременно концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД обяви инвестиционно намерение за втори лифт - 10-местна въжена линия с капацитет от 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км, която ще стига до местността Шилигарника.

Нено Димов отговаря на въпроси за Пирин (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/62413-neno_dimov_otgovarq_na_vyprosi_za_pirin_na_jivo

Министърът на околната среда и водите Нено Димов избра поредна форма за разясняване на позицията си по оспорваната тема за развитието на ски зоната над Банско и опазването на Националния парк "Пирин". След няколко телевизионни интервюта, Димов се изправи във видео чат на живо в социалната мрежа фейсбук.Можете да следите отговорите му тук:

Новата "разяснителна кампания" идва ден преди насрочения пореден екопротест - за 4 януари. Природозащитници излизат на улиците почти всяка вечер от приемането от кабинета на частичното изменение в плана за управление на парк "Пирин" на 28 декември м.г. С него се дава зелена светлина за разширяването на ски зоната в Банско, в това число и за строителство.

Управляващите настояват, че няма да се излиза извън т.нар. буферна зона, която съставлява малко над 2 на сто от територията на целия парк, както и че няма да се изграждат хотели, ресторанти и пр., а само ски съоражения и съпътстваща инфраструктура. Еколозите обаче се позовават на текст от приетото изменение, с който, според тях, се открехва вратата за мащабно строителство в 48% от парка. Допълват и че според Закона за защитените територии всякакво строителство в националните паркове е забранено. Те се заканиха да обжалват в съда решението на правителството и да сезират Европейската комисия.

Междувременно концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД обяви инвестиционно намерение за втори лифт - 10-местна въжена линия с капацитет от 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км, която ще стига до местността Шилигарника.

Ето какъв е отвътре единственият частен Boeing 787-8 Dreamliner (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6640573

Ето какъв е отвътре
единственият частен
Boeing 787-8 Dreamliner (ВИДЕО)Наемът е $74 000 на час Собственик на самолета от базираната в Хонконг Deer Jet, дъщерна на China Hainan Airlines Group. След преустройството той предлага комфорт за до 39 души, като наемът за час е $74 000, а максималната продължителност на полета не трябва да превишава 17 часа. Интериорът е на екипа на френския дизайнер Jacques Plerrejean.

Павлова: Няма да повдигаме въпроса за санкциите срещу Русия

https://www.actualno.com/politics/pavlova-njama-da-povdigame-vyprosa-za-sankciite-sreshtu-rusija-news_652101.html

Министърът за Европредседателството Лиляна Павлова опроверга оповестено вчера (1 януари) нейно интервю за агенция ТАСС, според което България ще включи в дневния ред на Евросъюза въпроса за санкциите срещу Русия. Тя изрази учудването си от интерпретацията на руската държавна агенция ТАСС, според която по време на председателството България ще постави въпроса за премахването на санкциите. Министърът уточни, че през ноември 2017 г. е имала среща с всички акредитирани в България чуждестранни журна

Доларът се насочва към тримесечно дъно спрямо основните световни валути

http://econ.bg/Новини/Доларът-се-насочва-към-тримесечно-дъно-спрямо-основните-световни-валути_l.a_i.755620_at.1.html

Доларът отслабва и доближава тримесечно дъно спрямо кошницата от основни валути в сутрешната търговия, докато азиатските валути начело с китайския...

2017 г. - годината на Huawei

https://www.investor.bg/harduer/459/a/2017-g-godinata-na-huawei-252854/

Концернът направи сериозна крачка към завладяването на лидерското място при смартфоните с чипа си с изкуствен интелект Kirin 970

Лиляна Павлова: Българското председателство няма да поставя въпроса със санкциите срещу Русия

https://offnews.bg//politika/liliana-pavlova-balgarskoto-predsedatelstvo-niama-da-postavia-vaprosa-672166.html

България няма да повдига темата за отпадане на евросанкциите срещу Русия по време на председателството си на ЕС, коментира министър Лиляна Павлова в студиото на БНТ тази сутрин. Думите ѝ са по повод нейно интервю пред руската агенция ТАСС, в което бе цитирана да казва, че България смята за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати в Европейския съюз на въпроса за санкциите срещу Русия като един от приоритетните.

Пред БНТ Павлова коментира, че е учудена от интерпретацията на руската агенция. Материалът излязъл след среща на министъра с чуждестранни журналисти през ноември 2017 г. Тогава, в отговор на въпрос, тя пояснила, че по време на българското председателство отговарящата за евросанкциите срещу Москва група ще продължи работата си, а лидерите на ЕС ще вземат решение до 30 юли.

Павлова добави, че по време на председателството ни се очакват сериозни, тежки дебати по мигрантската тема - укрепването на мерките за прием на мигранти, релокацията и реадмисията им (връщането) в страните на произход.

Ще се работи и по енергийния пакет, а третият голям пакет е темата за Брекзит. Предстои през януари на Съвета на общи въпроси да се гласуват постигнатите решения по етап едно и да се даде мандат на главния преговарящ Мишел Барние да води преговорите по етап 2 от Брекзит, а той е най-важен, защото това са търговските отношения, каза министърът.

Главорези се биха в бразилски затвор: 106 избягаха, 9 бяха убити. Една от жертвите е обезглавена

https://offnews.bg//sviat/glavorezi-se-biha-v-brazilski-zatvor-106-izbiagaha-9-biaha-ubiti-ed-672162.html

Бунт избухна в бразилски затвор.

Въоръжени затворници разбили решетките и нахлули в крило, контролирано от враждебна банда и така започнало всичко. 9 души са били убити, а една от жертвите е обезглавена, пише Би Би Си.

14 души са ранени при престрелката, а 106 успели да избягат от затвора, намиращ се в покрайнините столицата на щата Гояс - Гояния.

Полицията успяла да овладее ситуацията два часа след началото на бунта, започнал в следобедните часове в понеделник.

29 от избягалите са били заловени и върнати, но все още десетки престъпници са на свобода.

На ранените е била оказана медицинска помощ, след което те отново са пратени зад решетките.

Бунтовете са нещо обичайно за бразилските затвори, които обикновено са претъпкани и разполагат с недостатъчно персонал.

Заради бунта пред затвора се събраха близки на затворниците и останаха пред вратите му с часове. "Брат ми е вътре, нямам никаква информация за него", споделя Луана Кристина пред местен вестник. "Никой не ни казва нищо. Никой не ни казва кой е мъртъв, кой е жив, кой е прострелян", добавя тя.

Бразилските журналисти пишат, че когато е станал бунтът, на работа са били само петима служители на затвора. Те отговарят за около 900 осъдени за престъпления.

Затворите в страната са контролирани в голяма степен от силни престъпни фракции, които осигуряват на затворниците достъп до наркотици, мобилни телефони и оръжия.

25 години специалност "Изящни изкуства" при НУИ "Добри Христов" Варна е представена в изложба

http://www.moreto.net/novini.php?n=366368

В Градската художествена галерия на Варна е подредена изложба, посветена на важен за училището юбилей - 25 години специалност "Изящни изкуства", научи Moreto.net. Изложбата показва развитието на специалността през годините.

Роклята на Мелания Тръмп за Нова година предизвика противоречиви реакции (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/rokliata-na-melaniia-trymp-za-nova-godina-predizvika-protivorechivi-reakcii-snimki-2070073

Първата дама на САЩ никога не оставя след себе си безразличие. Мелания Тръмп отпразнува Нова година в компанията на семейството си в частна резиденция във Флорида.

Около 50 хил. лв. ще са необходими за възстановяване на приюта на отец Иван

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/02/3105852_okolo_50_hil_lv_shte_sa_neobhodimi_za_vuzstanoviavane/?ref=rss


По първоначални сметки за възстановяването на изгорялата част от приюта на отец Иван ще са необходими около 50 000 лева. Организирана е дарителска кампания, съобщи БНТ.<br /><br />След пожара в новогодишната нощ в приюта на отец Иван в Нови хан продължава изчисляването на щетите. Доброволци помагат за разчистването на изгорелите отломки.<br /><br />Дарителските сметки на приюта:<br /><br />Дом за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица",...

И Мъри се отказа от турнира в Бризбейн

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/02/3105834_i_muri_se_otkaza_ot_turnira_v_brizbein/?ref=rss


Анди Мъри е поредният тенисист, който се отказа от участие на турнира в Бризбейн. Бившият №1 в света последва Рафаел Надал, който преди няколко дни обясни, че не е готов за началото на новия сезон.<br /><br />Мъри има проблеми с кръста, заради които предпочита да не играе в надпреварата, а да се готви за Australian Open. 30-годишният британец лекуваше контузия в бедрото през миналата година, а през ноември обясни, че ще се върне само ако е готов на 100%. В края на 2017 г. той се...

Петър Курумбашев: Европредседателството не е застраховка за управляващите

http://www.cross.bg/novakov-kyrymbashev-bulgariya-1564561.html

/КРОСС/ Не са минали и 24 часа, откакто България пое председателството на Съвета на Европейския съюз и вече някои хора заговориха, че то се е провалило. Какво очакваме да пишат и да говорят другите, ако ние самите говорим така, коментира по бТВ евродепутатът Андрей Новаков в дебат с колегата си Петър Курумбашев. За заглавията от западната преса, че България е потънала в корупция Корумбашев посочи: „Това не е организирана атака от западните медии, просто фокусът на внимание се измества към страната по естествен начин, тъй като става европредседател и това усещане, което винаги е имало за нашата държава като една от най-бедните и най-корумпираните, попада под по-голямо европейско внимание в момента". „Нека не създаваме илюзии, че с българското председателство всички наши проблеми ще бъдат решени, но трябва да кажем, че за пръв път от десетилетие България излезе от аварийната лента на Европа и имаме шанс да трупаме точки, каквито никога не сме могли да направим. И ми се ще да се фокусираме повече върху това, а не, когато попадаме под прожекторите, да си си вадим кирливите ризи (...) Мисля, че сме готови и тепърва ще го показваме по ключови проблеми за Европейския съюз", каза Новаков. „Трябва да сме внимателни в тази превъзбуда, която цари, че като председателстващи ЕС едва ли не изведнъж ще определим приоритетите му - каза Курумбашев

Две земетресения разлюляха района на Кукуш в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640571

Две земетресения разлюляха района на Кукуш в МакедонияДве земетресения с интензивност 4 и 4.7 по Рихтер са били регистрирани в района на Килкис (Кукуш), предава македонското електронното издание "Локално", като се позовава на информация на Атинския геофизически институт. Първото земетресение със сила от 4 по Рихтер е регистрирано 13 минути след полунощ с епицентър 28 км северозападно от Кукуш.

Експерт споделя техники за по-щастлива 2018 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ekspert-spodelia-tehniki-za-po-shtastliva-2018-g-6077761

Британският автор Пол Маккена сподели техники, които да ви направят по-щастливи през 2018 г

Южна Корея иска преговори на високо ниво с КНДР

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-ychastie-1564560.html

/КРОСС/ Южна Корея предложи преговори на високо ниво със Северна Корея. Двете страни трябва да договорят евентуалното участие на севернокорейски атлети на олимпийските игри в Пьон-чан. В новогодишната си реч лидера на комунистическата страна Ким Чен Ун отправи редица заплахи, но каза още, че замразените отношения с Южна Корея трябва да се подобрят. На свой ред президентът на Южна Корея Мун Дже-ин нарече Олимпиадата, която започва след малко повече от месец "рядък шанс за доближаване към мира". Севернокорейските атлети добили право да се състезават на Олимпиадата са само двама. Те вече са изпуснали сроковете да заявят участие, но Международният олимпийски комитет е правил подобни изключения и преди.  

Курумбашев: Не трябва да се изживяваме като изключителни шефове на ЕС

https://frognews.bg/politika/kurumbashev-partiite-predsedatelstvoto.html

Не трябва да очакваме чудеса, нито да се изживяваме като изключителни ръководители на ЕС, тъй като очевидно приоритетите ще се определят от големите държави членки.Това заяви евродепутатът Петър Курумбашев.

Курумбашев: Не трябва да се изживяваме като изключителни шефове на ЕС

https://frognews.bg/novini/kurumbashev-partiite-predsedatelstvoto.html

Не трябва да очакваме чудеса, нито да се изживяваме като изключителни ръководители на ЕС, тъй като очевидно приоритетите ще се определят от големите държави членки.Това заяви евродепутатът Петър Курумбашев.

Румен Радев наложи вето на антикорупциония закон (МОТИВИ)

http://clubz.bg/62412-rumen_radev_naloji_veto_na_antikorupcioniq_zakon_motivi

Президентът Румен Радев наложи вето на новия антикорупционен закон, като го оспорва по принцип и в неговата цялост. Това съобщиха от пресцентъра на президентството. В мотивите си Радев посочва много аргументи за ветото. Според държавния глава производствата, свързани с конфликта на интереси и с отнемането на незаконно придобитото имущество, имат много малко общо като предмет, основания за образуване, доказателствени средства, срокове, съдържание на крайни административни актове и последици от влизането им в сила. Той изразява резерви към обединяването на двете материи.

Президентът смята, че решението за единен антикорупционен орган не е взето въз основа на правната логика - съобразно предмета на регулиране. Според него натрупването на толкова много и разнопосочни функции, необходимостта от време за организационно преструктуриране и за приемане на подзаконовите актове, създават риск да бъдат влошени постигнатите досега резултати от дейността на "окрупняваните" органи и структури.

"Считам за неподходящо заместник-председателят и членовете на Комисията да се избират по предложение на нейния председател, тъй като по този начин целият състав ще бъде доминиран от мнозинството в парламента, а не от цялото народно представителство.

Освен това отсъствието на конкретика каква точно информация може да се иска от членовете на Комисията при явяването им в Народното събрание, създава опасност от намеса на народните представители в текущи проверки на Комисията. Така се увеличава възможността от политическо влияние в дейността на Комисията, която законът по никакъв начин не прегражда."

Това се казва в мотивите за ветото. Според президента липсата на съдебен контрол не е оправдана за решенията, с които Комисията отказва да образува производство за отнемане на незаконно придобито имущество.

"Стремежът към намаляване на отговорността на Комисията за мен е недопустим. Не може нарушенията, извършени при упражняване правомощията на органите по ЗПКОНПИ, да бъдат заплащани от българските данъкоплатци, а не от виновните длъжностни лица", смята държавният глава.

Той критикува и възможността органът да използва СРС, без законът да конкретизира в какви случаи те ще се прилагат, което поставя въпроса за съразмерността при тяхната употреба.

"Не е изключена изрично възможността специални разузнавателни средства да се експлоатират и за нарушения, които не са тежки престъпления. Необходимо е да се отчита, че при използването на специалните разузнавателни средства временно се ограничават неприкосновеността на личния живот и жилището, както и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения", казва президентът.

Според него в някои от разпоредбите не се съдържат достатъчно гаранции за обективното и безпристрастното им прилагане, което в производството по отнемане на незаконно придобито имущество е особено важно с оглед сериозното засягане на конституционно защитено право, каквото е правото на собственост.

 

МОТИВИ

за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от 44-то Народно събрание на 20 декември 2017 г.

Уважаеми народни представители,

Корупцията е негативно явление с многостранни измерения. Чрез нейните проявни форми се овладяват основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт от частни икономически интереси, които оказват сериозно влияние върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние. Корупцията ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията. Поради тази сложност на корупцията като социално явление с различни проявни форми в преамбюла на Конвенцията на Организацията на обединените нации срещу корупцията изрично се подчертава, че, за да бъде ефективно предотвратяването и борбата с корупцията, е необходимо прилагането на всеобхватен и мултидисциплинарен подход. Затова многократно съм призовавал за предприемането на широкомащабни законодателни мерки, в които акцентът да е върху разкриването, пресичането и разследването на корупционните схеми.

С всеки един закон народните представители дават нормативен отговор на съществуващите в обществото проблеми. Това се отнася и за приетия на 20 декември 2017 г. Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), от който се очаква да е подходящо правно средство за по-ефективно противодействие на корупцията. Положително оценявам, че при подготовката на този закон бяха изпълнени процедурите за обществено обсъждане съгласно Закона за нормативните актове. Въпреки това считам, че приетият закон не само не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но дори ще затруднява борбата с нея. Мотивите ми за това са следните:

Амбицията на закона да бъде кодифициращ акт в материята за противодействието на корупцията, посочвайки изчерпателно в чл. 1, т. 1 „мерките за противодействие на корупцията“, не е реализирана чрез неговите разпоредби. Видно от чл. 3, ал. 2 противодействието на корупцията е сведено само до мерките, посочени в този закон и осъществявани единствено от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (Комисията). Извън обхвата на закона остават редица органи и звена с функции в областта на противодействието на корупцията. Такива са например: инспекторатите по Закона за администрацията, които по силата на § 1, т. 6 от Допълнителните разпоредби на същия закон осъществяват административен контрол с цел предотвратяване на корупцията, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който е ангажиран с проверките за почтеност и конфликт на интереси (чл. 132а, ал. 6 от Конституцията), Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция. Същият подход за ограничаване на предметния обхват и на ангажираните органи и звена е приложен и по отношение на превенцията (чл. 30-33). По този начин законът създава още по-голямо фрагментиране и неяснота за цялостната институционална рамка и прави непостижима прогласената в чл. 2, т. 1 цел  – ефективно противодействие на корупцията.

Намирам за уместно обединяването на функциите на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) и на звеното в Сметната палата, ангажирано с отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Обединяването само на тези институции в нов единен независим антикорупционен орган е заложено в Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г.

Що се отнася до законовото решение за приобщаване и на функциите по отнемане на незаконно придобитото имущество, то е спорно, тъй като обществените отношения по установяване на конфликт на интереси и по гражданската конфискация са разнородни по характер. Тази разнородност намира израз в различното приложно поле спрямо лицата – глави пета, осма и девета се прилагат за заемащите висши публични длъжности, докато разпоредбите за отнемане на незаконно придобитото имущество са приложими за много широк кръг лица, включително за привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 108, ал. 1. Производствата, свързани с конфликта на интереси и с отнемането на незаконно придобитото имущество, имат много малко общо като предмет, основания за образуване, доказателствени средства, срокове, съдържание на крайните административни актове и последици от влизането им в сила. Принципно различният им характер е виден и от съдопроизводствените правила - за съдебните производства относно конфликта на интереси се прилага Административнопроцесуалният кодекс, а за тези относно отнемането на незаконно придобито имущество – Гражданският процесуален кодекс.

Аргументът, че обединяването на двете материи е оправдано, тъй като се поставя акцент върху отнемането на незаконно придобито имущество, чийто произход е свързан с корупция, не намира подкрепа в чл. 108, ал. 1. Там преобладават престъпления, свързани с организирана престъпна дейност, убийства, отвличания, трафик на хора, проституция, разпространение на наркотици и само малка част са корупционни престъпления. Това означава, че за други корупционни престъпления, непосочени в чл. 108, ал. 1, производството по отнемане на имущество няма да се прилага. Например няма да бъде отнемано имущество по този закон за същински корупционни престъпления – издаване на сведения от значение за стопанството с цел получаване на дар или имотна облага (чл. 224 от Наказателния кодекс), получаване на неследваща се имотна облага (чл. 225б от НК), както и за такива с вероятен корупционен мотив – разпореждане с бюджетни средства не по предназначение (чл. 254а от НК), осуетяване на наказателно преследване (чл. 288 от НК), непривеждане в изпълнение на присъда (чл. 295 от НК). Необяснимо е защо сред изброените в чл. 108, ал. 1 престъпления не са включени укривателството на вещи, поставени под специален режим (чл. 215, ал. 2, т. 2 от НК), квалифицираната кражба от длъжностно лице, което се е възползвало от служебното си положение (чл. 195, ал. 1, т. 6 от НК) и най-вече кражбата в големи размери по чл. 195, ал. 2 от Наказателния кодекс. Налага се изводът, че при изброяването на съставите по чл. 108, ал. 1 от ЗПКОНПИ са еклектично приложени множество критерии, които не са съобразени с целите на приетия закон и с връзката между особеностите на отделните престъпни състави и предмета на регулиране на този нормативен акт. Всичко това показва, че механичното обединяване на разнородни по своя характер материи, освен че е правно неиздържано и необосновано, може да доведе до неефективност в борбата с корупцията.

Законът е изграден върху постановката, че проблемът за неефективното противодействие на корупцията може да се реши с институционални мерки чрез създаване на „единен антикорупционен орган“. Това е задача поначало неизпълнима предвид правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет по чл. 132а, ал. 6 от Конституцията, но и с оглед на множеството органи с правомощия по установяване на конфликт на интереси, които се създават с § 2, ал. 8 от приетия закон. По никакъв начин не поставям под съмнение конституционно обусловеното правомощие на Народното събрание да създава държавни органи със закон. Смятам, обаче, че законодателното решение органът да е един, не е взето въз основа на правната логика – съобразно предмета на регулиране. Освен това натрупването на толкова много и разнопосочни функции, необходимостта от време за организационно преструктуриране и за приемане на подзаконовите  актове, създават риск да бъдат влошени постигнатите досега резултати от дейността на „окрупняваните“ органи и структури.

Положително следва да се оцени подходът на законодателя да създаде публична процедура по определяне на председателя, заместник-председателя и членовете на Комисията. Въпреки това намирам за спорни някои положения в Глава втора от ЗПКОНПИ.

В чл. 8, ал. 3 и 4 не се съдържат достатъчно гаранции за професионална компетентност на заместник-председателя и членовете на Комисията. Изискуемият 5- годишен професионален стаж е по-малък от стажа, изискван за главния секретар и директорите на дирекции в администрацията на досегашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Освен това за членовете на Комисията в чл. 8, ал. 4 не е предвидено професионалното направление на магистърската им степен, което би позволило избирането на лица без познания в сферите на компетентност на Комисията. Това поражда основателно съмнение, че изборът ще бъде повече политически, отколкото въз основа на критерия „високи професионални качества“. Прецизната уредба е от изключително значение предвид разнородния характер на материите, по които ще се произнася Комисията, и обстоятелството, че предвид чл. 13, ал. 2 мнозинството при вземане на решения ще се формира именно от тези членове. Озадачаващо е, че законът не предвижда за членовете на Комисията проверка за почтеност, каквато има за служителите в администрацията й, нито посочва нейното неуспешно преминаване като основание за освобождаване на член на Комисията. По този начин изискуемите по чл. 8, ал. 2 - 4 високи нравствени качества остават само с декларативен характер, защото липсва механизъм за установяването им.

Считам за неподходящо заместник-председателят и членовете на Комисията да се избират по предложение на нейния председател, тъй като по този начин целият състав ще бъде доминиран от мнозинството в парламента, а не от цялото народно представителство. Освен това отсъствието на конкретика в чл. 17, ал. 2 от приетия закон – каква точно информация може да се иска от членовете на Комисията при явяването им в Народното събрание, създава опасност от намеса на народните представители в текущи проверки на Комисията. Така се увеличава възможността от политическо влияние в дейността на Комисията, която законът по никакъв начин не прегражда.

С чл. 13, ал. 5 се изключват от обжалване някои от решенията на Комисията. Считам, че липсата на съдебен контрол не е оправдана за решенията, с които Комисията отказва да образува производство за отнемане на незаконно придобито имущество. Ако такива решения са незаконосъобразни, тяхната необжалваемост препятства изпълнението на правомощието на прокуратурата по чл. 127, т. 5 от Конституцията да следи за спазване на законността, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове. В този смисъл уредбата не предоставя необходимите гаранции за спазване на законността в дейността на Комисията и за обществения интерес, чиято защита несъмнено е легитимна цел.

Поради спецификата на производството по отнемане на незаконно придобитото имущество е резонно да се очаква засегнатите лица да сезират Европейския съд по правата на човека. Това поставя с изключителна острота въпроса за регресната отговорност, когато Република България е осъдена да заплати вредите, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на органи и на длъжностни лица. С чл. 20 от приетия закон отговорността на членовете на Комисията и органите по чл. 16, ал. 1 и 2 е намалена и обхваща само вредите, настъпили в резултат на престъпление от общ характер. За сравнение отговорността им по чл. 9, ал. 2 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, която остава непроменена, е в пълен размер за действия или бездействия, признати за престъпление по съдебен ред. Стремежът към намаляване на отговорността на Комисията за мен е недопустим. Не може нарушенията, извършени при упражняване правомощията на органите по ЗПКОНПИ, да бъдат заплащани от българските данъкоплатци, а не от виновните длъжностни лица.

Поради всичко това намирам, че уредбата относно конституирането на Комисията и статута на нейните членове не дава убедителни гаранции за независимост, безпристрастност и отговорност. Една такава гаранция досега беше балансът между няколко конституционно предвидени органа при определяне на персоналния й състав.

Не може да има успешно противодействие на корупцията без участието на гражданското общество, което включва и подаването на сигнали. Уредбата в Глава шеста от приетия закон предвижда, че сигнали за корупция или за конфликт на интереси на лице, заемащо висша публична длъжност, се подават до Комисията.

Същевременно  не е променена разпоредбата на чл. 46а, ал. 2, т. 5 от Закона за администрацията, която посочва, че Главният инспекторат на Министерския съвет  разглежда постъпили сигнали за корупция на органи на изпълнителната власт. Те несъмнено са лица, заемащи висши публични длъжности по чл. 6, ал. 1 от ЗПКОНПИ, и затова е налице неяснота кой всъщност е компетентен да разглежда сигналите за корупция и конфликт на интереси. Подаването на сигнал винаги крие риск от обратна репресивна реакция и затова защитата на лицата, които подават сигнали, е от особена важност. Приетият закон не прегражда възможността за предприемане на неблагоприятни действия спрямо подалия сигнала. В чл. 51 се предвижда правото на подалия сигнал да претендира обезщетение за претърпените вреди, след като е бил уволнен, преследван или подложен на психически или физически тормоз заради това, че е подал сигнал. По този начин България се отдалечава от поетите ангажименти като страна по Гражданската конвенция за корупцията (Съвет на Европа). По силата на чл. 9 от тази конвенция държавите са длъжни да предвидят във вътрешното си законодателство „подходяща защита срещу всякакви неоправдани санкции спрямо служители, които имат достатъчно основания да подозират извършването на акт на корупция и добросъвестно уведомяват за това компетентните лица или власти“.

В материята за конфликта на интереси стъпка в правилната посока е направеното в чл. 74, ал. 2 от приетия закон обединяване на процедурата по установяване и по санкциониране. Независимо от това обаче съществен недостатък на уредбата е въвеждането на децентрализирано установяване на конфликт на интереси. Вместо на един орган - Комисията, § 2, ал. 8 от Допълнителните разпоредби на приетия закон възлага това на многобройна група органи. Като следствие органи, формирани изцяло на политически принцип, каквито са общинските съвети и министрите, ще установяват конфликт на интереси за лицата по § 2, ал. 1, което създава условия за политически натиск върху тях или за тяхното покровителстване. Децентрализираният модел за установяване на конфликт на интереси не гарантира политически неутралитет и безпристрастност на установяващите конфликт на интереси и е в явно противоречие с принципите по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 9 от ЗПКОНПИ. Необходимостта от специални обучения, за да могат служителите по § 2, ал. 5 да изпълняват функции по установяване на конфликт на интереси, неминуемо ще доведе до продължителен „нулев“ период в прилагането на този изключително важен способ за противодействие на корупцията. Заслужава да се припомни, че децентрализираното установяване на конфликт на интереси вече беше „изпробвано“ и само за две години - от 1 януари 2009 г. до 1 януари 2011 г., показа своята неефективност, което наложи създаването на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси като централизиран орган. Причините за неефективността на този отречен законодателен подход са обвързаностите между лицата, които установяват конфликт на интереси и лицата, които са в ситуация на конфликт на интереси, невъзможността във всички администрации да се осигури компетентно и законосъобразно прилагане на производствата, различната практика по идентични казуси както в административната, така и в съдебната фаза на производството. Всичко това ще се повтори и сега при прилагането на разпоредбите за конфликта на интереси, включени в ЗПКОНПИ.

Подходът с § 2, ал. 1 уредбата за декларирането, конфликта на интереси и за административнонаказателната отговорност да се „прилага съответно“ и за лицата, които не заемат висши публични длъжности, поражда сериозни проблеми. Преди всичко дефиницията за конфликт на интереси по чл. 52 от ЗПКОНПИ оставя впечатление, че ако едно лице не заема висша публична длъжност, но има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на задълженията му по служба, това не е конфликт на интереси. Смятам, че предвид широко разпространените практики на конфликт на интереси, предвиденото в чл. 67 от ЗПКОНПИ ограничение лица, за които е установен конфликт на интереси, да не могат да заемат висша публична длъжност в продължение само на една година, няма да постигне възпиращ ефект. Това се отнася и за едногодишния срок по чл. 38, ал. 1, т. 4 относно подаване на декларация за имущество и интереси след освобождаване от висша публична длъжност.

Предвид всичко това считам, че уредбата няма да подобри, а ще затрудни дейността по установяване на конфликт на интереси.

Глава девета „Противодействие на корупцията чрез разкриване на прояви на лица, заемащи висши публични длъжности“ е един от примерите за концептуалния дефицит на приетия закон. Несъответно на наименованието й повечето от разпоредбите в тази глава са посветени не на осъществяваната дейност по същество, а на статута на служителите. Въпреки че според чл. 15, ал. 3 техният статут се определя в този закон, уредбата на съществени негови елементи е на подзаконово ниво - и то не в един, а в два подзаконови акта на Комисията – правилника по чл. 23 и наредбата по чл. 85, ал. 2. Проблем съществува и с начина, по който органите по чл. 16, ал. 2 са определени като служба за сигурност по смисъла на § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за защита на класифицираната информация. Като такива са обявени директорът и инспекторите в дирекцията, а не самата дирекция като структура. Това означава, че адресат на правомощието по чл. 11, ал. 1, т. 1 от Закона за защита на класифицираната информация са директорът и инспекторите, т.е. те ще бъдат проучващ орган сами за себе си. Тази непрецизност е пренесена и по отношение на уредбата за дейността по Глава девета. Разпоредбите изобилстват от понятия с неясно съдържание – „прояви на корупция“ (чл. 82, ал. 1), „нарушения и престъпления, свързани с прояви на корупция“ (чл. 102, ал. 1, т. 1), „действия или бездействия, които разкриват прояви на корупция“ (чл. 102, ал.1, т. 2),“заплаха за корупция“ (чл. 103, т. 2). Без съмнение прогласеният в чл. 4, ал. 1 от Конституцията принцип на правовата държава включва изискването правните понятия  да са съдържателно добре определени, за да има законоустановеност на правомощията на компетентните органи. Липсата на яснота за съдържанието на използваните в Глава девета понятия дава възможности за различни тълкувания и предприемане на репресивни мерки, като създава риск от използването им за оказване на натиск върху широк кръг лица, включително и на ключови длъжности в държавното управление.

Предвидената възможност в чл. 104, ал. 3 за използване на специални разузнавателни средства, без да се конкретизира в какви случаи те ще се прилагат, поставя въпроса за съразмерността при тяхната употреба. Не е изключена изрично възможността специални разузнавателни средства да се експлоатират и за нарушения, които не са тежки престъпления. Необходимо е да се отчита, че при използването на специалните разузнавателни средства временно се ограничават неприкосновеността на личния живот и жилището, както и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения. Това са основни права, гарантирани с чл. 32, 33 и 34 от Конституцията на Република България и с чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. За да бъде намесата в тези права пропорционална, в съответствие с чл. 8, пар. 2 от Конвенцията конкретните ограничения следва да бъдат гарантирани от съгласувано и предвидимо законодателство. С оглед правната сигурност и защитата на правата на лицата, които нито са подсъдими, нито дори привлечени като обвиняеми, е притеснителен фактът, че съществени въпроси относно методите, средствата и способите за осъществяване на оперативно-издирвателната дейност не са предмет на уредба на законово ниво, а на подзаконово – с наредба и инструкция, приети от Комисията (чл. 102, ал. 2 и чл. 104, ал. 2).

Не поставям под съмнение определената в чл. 2, т. 3 от приетия закон цел да се защитят интересите на обществото чрез предотвратяване на възможностите за незаконно придобиване на имущество, защото това явление е особено вредно за демократичните общества, националните икономики и правовия ред. Същевременно в някои от разпоредбите на ЗПКОНПИ не се съдържат достатъчно гаранции за обективното и безпристрастното им прилагане, което в производството по отнемане на незаконно придобито имущество е особено важно с оглед сериозното засягане на конституционно защитено право, каквото е правото на собственост. Една от двете предпоставки за започване на съдебните производства по налагане на обезпечителни мерки и отнемане на незаконно придобито имущество е установяването на значително несъответствие в имуществото. Като се има предвид, че имуществото включва разнородни компоненти (§ 1, т. 4) и че от правилното определяне на неговата стойност зависи прилагането или не на производството по отнемане, на законово ниво трябва да има яснота за използваните методи за определяне на пазарната стойност на имуществото, каквито примери има в законодателството. Това ще бъде достатъчна гаранция, че във всички случаи Комисията ще прилага едни и същи методи за определяне стойността на имуществото, като се ползва съществуващият в други закони подход. 

Форма на възстановяване на нарушената социална справедливост е отнетото незаконно придобито имущество да се използва в обществен интерес или за социални цели. Това изисква имуществото да бъде управлявано адекватно, за да не се губи от икономическата му стойност. В приетия закон няма съществени промени в сравнение със съществуващия сега модел на управление на отнетото имущество. Управлението на отнетото имущество е в правомощията на междуведомствен съвет, който като колегиален орган трудно би бил в състояние да постигне бързина и оперативност в дейността си. Съществен пропуск е липсата на уредба как се управлява отнето имущество в някои специфични хипотези, например при търговско предприятие, чиято стойност може да бъде съществено намалена при лошо управление, както и при отнемане на ценни книжа. Необходимо е да се отбележи, че правилото най-малко 30 на сто от стойността на отнетото имущество да се използва за социални цели, съществуваше от 2016 г. и в досегашната уредба, преди да бъде отменено с последните промени в Закона за публичните финанси (ДВ, бр. 91 от 2017 г.). Сега в чл. 168, ал. 5 е включено аналогично правило, което показва неустойчивия законодателен подход към тази материя.

Противодействието на корупцията не може да се ограничи само до дейности по деклариране на имущество и интереси, проверка на имущественото състояние, установяване на конфликт на интереси и отнемане на имущество. Тези мерки са важни и са се прилагали досега, но не са достатъчни. Още повече че преобладаващата част от новата уредба на тези институти възпроизвежда съществуващите правила, а § 7, ал. 4 и 5 дава възможност в новата Комисия да бъдат включени лица, които са били в съставите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Очакванията на българското общество са за бързи и ефективни резултати в борбата с корупцията. Най-силното доказателство за успеха на усилията в борбата с корупцията ще се изразява в това престъпленията да бъдат разкривани своевременно и по отношение на извършителите да се осъществява ефективно наказателно преследване.

Уважаеми народни представители,

Като се ръководя от гореизложените мотиви за съществено несъответствие с поставената от закона цел – ефективно противодействие на корупцията, с основни начала на Конституцията и на международни договори, по които Република България е страна, на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България връщам за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно  придобитото имущество, приет от 44-то Народно събрание на 20 декември 2017 г., като го оспорвам по принцип и в неговата цялост.

Президентът наложи вето на антикорупциония закон (МОТИВИ)

http://clubz.bg/62412-prezidentyt_naloji_veto_na_antikorupcioniq_zakon_motivi

Президентът Румен Радев наложи вето на новия антикорупционен закон, като го оспорва по принцип и в неговата цялост. Това съобщиха от пресцентъра на президентството. В мотивите си Радев посочва много аргументи за ветото. Според държавния глава производствата, свързани с конфликта на интереси и с отнемането на незаконно придобитото имущество, имат много малко общо като предмет, основания за образуване, доказателствени средства, срокове, съдържание на крайни административни актове и последици от влизането им в сила. Той изразява резерви към обединяването на двете материи.

Президентът смята, че решението за единен антикорупционен орган не е взето въз основа на правната логика - съобразно предмета на регулиране. Според него натрупването на толкова много и разнопосочни функции, необходимостта от време за организационно преструктуриране и за приемане на подзаконовите актове, създават риск да бъдат влошени постигнатите досега резултати от дейността на "окрупняваните" органи и структури.

"Считам за неподходящо заместник-председателят и членовете на Комисията да се избират по предложение на нейния председател, тъй като по този начин целият състав ще бъде доминиран от мнозинството в парламента, а не от цялото народно представителство.

Освен това отсъствието на конкретика каква точно информация може да се иска от членовете на Комисията при явяването им в Народното събрание, създава опасност от намеса на народните представители в текущи проверки на Комисията. Така се увеличава възможността от политическо влияние в дейността на Комисията, която законът по никакъв начин не прегражда."

Това се казва в мотивите за ветото. Според президента липсата на съдебен контрол не е оправдана за решенията, с които Комисията отказва да образува производство за отнемане на незаконно придобито имущество.

"Стремежът към намаляване на отговорността на Комисията за мен е недопустим. Не може нарушенията, извършени при упражняване правомощията на органите по ЗПКОНПИ, да бъдат заплащани от българските данъкоплатци, а не от виновните длъжностни лица", смята държавният глава.

Той критикува и възможността органът да използва СРС, без законът да конкретизира в какви случаи те ще се прилагат, което поставя въпроса за съразмерността при тяхната употреба.

"Не е изключена изрично възможността специални разузнавателни средства да се експлоатират и за нарушения, които не са тежки престъпления. Необходимо е да се отчита, че при използването на специалните разузнавателни средства временно се ограничават неприкосновеността на личния живот и жилището, както и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения", казва президентът.

Според него в някои от разпоредбите не се съдържат достатъчно гаранции за обективното и безпристрастното им прилагане, което в производството по отнемане на незаконно придобито имущество е особено важно с оглед сериозното засягане на конституционно защитено право, каквото е правото на собственост.

Целите за електромобилите са преувеличени

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/celite-za-elektromobilite-sa-preuvelicheni-6077765

Електромобилите набират скорост, но обемите продажби, които си поставят компаниите, са силно преувеличени. Това твърди подробен анализ на експерти, цитиран от Forbes.

Ограничава се движението около Народния театър на 10-12 януари

https://offnews.bg//politika/ogranichava-se-dvizhenieto-okolo-narodnia-teatar-na-10-12-ianuari-672165.html

Движението в района на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде ограничено от 10 до 12 януари заради официалната церемония по откриването на българското европредседателство, планирана за 11 януари. На 12-и движението ще бъде възстановено в обичайния график.

За събитието на 11 януари ограничението ще е на ул. "Бенковски", "Иван Вазов", "Славянска", ще бъдат ограничени паркоместата за 2 дни, ще могат да се ползват алтернативните места, които са около тази зона, обяви зам.-кметът по транспорта на столицата Евгени Крусев. За срещите в НДК, според графика им, ще бъдат затворени паркингът откъм вход А3 и откъм ул. "Шандор Петьофи". При преминаване на определени делегации ще се спира частично движението по преценка на МВР от летището до определените хотели.

Всички спирки около НДК ще функционират нормално, единствено спирката под Моста на влюбените в посока "Пирогов" ще бъде изместена, добави Крусев, който гостува в сутрешния блок на БНТ.

Земетресението от тази сутрин е било усетено и в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640572

Земетресението от тази сутрин е било усетено и в ПазарджикЖители на Пазарджик са усетили земетресението от тази сутрин по високите етажи на сградите, предаде „Фокус“ . Слабото разлюляване е било към 06.30 часа, което е продължило около 20 секунди. Земетресението не е предизвикало паника, не са регистрирани и материални щети. Припомняме ви, че земетресение с магнитуд 5,

Пикът на грипа се очаква в края на януари

http://dnes.dir.bg/news/grip-pik-angel-kunev-atanas-mangarov-kraja-januari-26742005

Започнало е повишението на грипните заболявания в Европа, пикът ще е в края на януари и началото на февруари.

2017 е била най-безопасната за въздушния транспорт, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/02/3105829_2017_e_bila_nai-bezopasnata_za_vuzdushniia_transport/?ref=rss


2017 година е била най-безопасната за въздушния транспорт от 1946 година, откакто се води статистика за самолетните катастрофи, по данни на холандската организация Мрежа за авиационна безопасност (Aviation Safety Network), цитирано от "Франс прес".<br /><br />Според проучването през 2017 година са станали десет катастрофи с пътнически самолети, при които са загинали 44 души. През 2016 година жертвите са били 303, а катастрофите - 16.<br /><br />Организацията е...

Слънце и топло време прогнозират за януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366366

Защо е толкова топла тази зима и идва ли студ през януари? Прогноза за целия месец за „Здравей, България” даде метеорологът от БАН Анастасия Кирилова. През първото десетдневие се очаква сравнително топло време със смуения около 2 и 4 януари.

Хулигани линчуваха полицайка във Франция

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/huligani-linchuvaha-policajka-vyv-franciia-6077764

Около 300 души започнали да се бунтуват в парижко предградие, след като не били допуснати на частно парти

Петролът поскъпва рязко в началото на новата година

http://econ.bg/Новини/Петролът-поскъпва-рязко-в-началото-на-новата-година_l.a_i.755617_at.1.html

Цените на петрола отбелязаха най-силния си дневен ръст от 2014 г. насам, което се дължи най-вече на антиправителствените протести в Иран, като цените...

Сидеров: Не сме във властта, за да се занимаваме с плажове и лифтове

http://www.mediapool.bg/siderov-ne-sme-vav-vlastta-za-da-se-zanimavame-s-plazhove-i-liftove-news273708.html

Не сме влезли във властта, да се занимаваме с плажове и лифтове. Това заяви пред бТВ лидерът на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Плажовете и втория лифт в Банско бяха основна тема за вицепремиера и партньор на Сидеров в Обединени патриоти Валери Симеонов през последните дни на миналата година. "Хората ме питата защо става така - затова ли влязохте", каза Сидеров. И допълни, че не знае защо цялата държава се занимава с някакъв лифт в продължение на месец. "Влязохме в тази коалиция не за лифтове, плажове, пързалки, а за нещо по-сериозно - да вдигаме доходите на хората, да направим страната сигурна откъм битова престъпност, да се стимулира българският бизнес. В последния ден МС се занимаваше с лифта на Банско, вместо с цената на водата, която се вдига от 1 януари", изтъкна Сидеров. По повод напрежението между Симеонов и премиера Бойко Борисов, което бе именно по повод втория лифт на Банско, той заяви: "Ако обичат, да се разберат - те са на един етаж, през 50 м са им вратите." Той посочи, че много по-голям проблем за разрешаване е цената на водата и действията на КЕВР. "КЕВР е една вредна комисия, където може би трябва да се започне разговор за корупция. Начело на нея стои един отявлен костовист, който трябва незабавно да си подаде оставката", каза Сидеров. По думите му комисията трябва да бъде овладяна, защото тя се избира от парламента, но не се отчита пред него. "Няма да се примиря с това да се вдига цената на водата, тока и парното, след което хората да сочат с пръст нас и да казват "вижте какво направихте", допълни още лидерът на "Атака". "В България няма само 6 млн. скиори", коментира още Сидеров. След това лидерът на Атака обяви, че той е идеологът на националистическата коалиция. "Аз съм идеологът на тройната коалиция "Обединени патриоти". Подходих джентълменски. Дежнтълменството се приема като слабост или глупост. Важно е да прецени човек кога да спре да бъде джентълмен. През 2018 г. Волен Сидеров ще напомня на своите коалиционни партньори е, че смисълът на властта е да прави живота на българите по-добър, не само на една група, тази фирма и онази фирма", каза Сидеров. Националистът изтъкна, че "Атака" е с най-малко депутати, при положение че е можела да влезе самостоятелно в парламента. Той отказа да дава оценка за работата на правителството и на вицепремиерите Симеонов и Красимир Каракачанов. Според него това може да стане след поне половин мандат. Изминалите 6 месеца обаче били достатъчен период "да си кажем ясно какво точно е нашият приоритет, за да не правим грешки и да не ни замерват с камъни". Той обаче се зачуди на въпроса - защо всички обсъждат корупцията. "Никой не знае какво е, не може да го очертае, не може да го дефинира." "Ако говорим за корупция така, както я разбираме, в тези държави, които ни критикуват, има по-голяма корупция. Ако обичат, да си гледат тяхната корупция”, коментира още Сидеров.  Според него новият антикорупционен закон е спорен и в него има опасни моменти. Той отбеляза това, че новата агенция ще може да следи, което трябва да е специфично само за ДАНС. Според Сидеров използването на СРС не може да бъде играчка за всяка една агенция. Той смята, че законът се е приел твърде бързо. Според Сидеров вотът на недоверие няма да мине, но е повод за равносметка. Той смята, че поне 2/3 от българите не искат предсрочни избори и в този смисъл почетният председател на ДПС Ахмед Доган (който каза, че правителството няма алтернатива) не казва нещо по-различно от повечето българи. Лидерът на "Атака" смята, че ако ДПС иска "демонтаж" на патриотите от управлението, "от този демонтаж може да рухне цялата държава". По повод коментарите в западни медии, че България поема председателството на Европейския съвет в "облак от корупция", Сидеров заяви, че в повечето европейски държави има много по-сериозна корупция и "те си го знаят". "Това е начин да се цапа имиджът на България. Ако обичат, да си гледат тяхната корупция", каза още Сидеров. 

Лош старт за биткойн в 2018 година

http://clubz.bg/62411-losh_start_za_bitkojn_v_2018_godina

Биткойн започна зле новата 2018 година. За първи път от 2015 г. криптовалутата регистрира спад след рекордните й нива от $19 511, достигнати на 18 декември м.г., съобщи Блумбърг.

Виртуалната валута се срина до 13 624.56 долара в Ню Йорк на 1 януари, понижение с 4.8% спрямо три дни по-рано. Това е спад и от достигнатото в неделя ниво от 14 156 долара, обявено от сайта coinmarketcap.com, който следи дневните цени.

Биткойн започна миналата година със силен старт - с отскок от 3.6%, достигайки 998 долара, приключвайки годината с над 1300% нарастване. Това доведе до сключване на множество договори за фючърси на Уолстрийт през целия минал декември. Фючърсите са едно от видовете споразумения за търговия на определен актив при определена цена и доставка на конкретна дата.

Точно преди месец американската Комисия по търговия със стокови фючърси даде зелена светлина за договорите с биткойн фючърси, което раздвижи инвеститорите. Контрактите позволяват да се залага на цената на биткойн, без да е необходимо да се закупува криптовалута.

Някои банкери и анализатори вече предупредиха, че биткойнът е спекулативен инструмент и рискът от инвестиране в него е твърде голям.

Продават се, мамо... китайските небостъргачи

http://clubz.bg/62410-prodavat_se_mamo_kitajskite_nebostyrgachi

Имате нужда от небостъргач? Китайски съд предлага от днес на търг в интернет 39-етажна сграда при начална цена 553 милиона юана (71 милиона евро), пише БТА. 

156-метровото здание с обща площ от 76 000 квадратни метра се намира в град Тайюан, в северната провинция Шанси.

Строежът е започнал през 2006 година, но е спрян през 2010 година поради липса на средства след края на грубото строителство. Хотелът, който трябвало да се помещава в сградата, така и не отворил врати, посочва върховният съд в Шанси, цитиран от агенция Синхуа.

Затова съдът обявява търг за небостъргача и терена в основния китайски сайт за онлайн търговия Таобао (Taobao), водеща платформа на местния лидер в електронната търговия Алибаба (Alibaba), наричан понякога китайския иБей (eBay).

Съдът разпространи снимки на слабо осветените подземни паркинги и прашни етажи с купища строителни материали.

В усилията си за прозрачност при продажбите на конфискувани активи повечето китайски съдилища са открили акаунти в платформата за съдебни търгове на Таобао, отбелязва Синхуа.

В този сайт могат да се купят всякакви конфискувани неща - жилищни сгради, коли, бижута, мобилни телефони.

През ноември 28-етажна сграда беше обявена за продажба на търг за 218 милиона юана от съд в източната провинция Чжъцзян, но никой не направи оферта.

Иззеха 220 къса цигари без бандерол в Бургаско

https://www.24chasa.bg/region/article/6640566

Иззеха 220 къса цигари без бандерол в БургаскоПолицията иззе 220 къса цигари без акцизен бандерол. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас. Вчера около 16.00 часа в Камено за проверка е спрян лек автомобил „Фолксваген Пасат“, с бургаска регистрация, управляван от 22-годишния с инициали И.Х. от Камено (криминално проявен), като са намерени и иззети близо 220 къса цигари от

Близнаци се родиха в два различни месеца на две различни години

https://www.actualno.com/curious/bliznaci-se-rodiha-v-dva-razlichni-meseca-na-dve-razlichni-godini-news_652086.html

В Калифорния близнаци се родиха в различни месеци и различни години. Макар и с разлика само от 20 минути, жена роди близнаци,чиито рождени дати са напълно различни – в две различни години и два различни месеца. Хоакин и Аитанаде Хесус Отиверос е трябвало да се появят на бял свят на 27.2.2017г., но раждането се забавило. Майката е постъпила в болницата Delano Regional Medical Center в навечерието на самата Нова година. В 23.58 местно време на 31 декември тя ражда момченцето Хоакин. Сес

Южна Корея иска преговори на високо ниво с КНДР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640557

Южна Корея иска преговори на високо ниво с КНДРЮжна Корея днес предложи на северната си съседка преговори на високо равнище на 9 януари, за да подобрят отношенията си, съобщиха световните агенции. Предложението бе отправено ден след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви в новогодишното си обръщение, че е готов за диалог със Сеул и може да изпрати севернокорейска делегация на

Прогноза за времето за януари 2018 г.

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-za-januari-2018-g-news_652090.html

Времето през първия месец на 2018 година ще бъде по-топло от обичайното. През първото десетдневие се очаква сравнително топло време. Ще е предимно облачно и ще има превалявания от дъжд и сняг в Западна България. Това прогнозира метеорологът от БАН Анастасия Кирилова за Нова телевизия. Облачното и дъждовно време остава в сила и през първата половина от второто десетдневие. Отново температурите ще са над нормата, въпреки че ще са относително по-ниски. Не се очаква образуването на съществена снеж

Специален новогодишен корупционен подарък: 1 212 млн. лв.

http://www.eurochicago.com/2018/01/belene/

За пореден път през последните няколко години, поставям отново на вниманието един огромен корупционен проблем. В 24:00 часа на 31 декември 2017 г. изтече крайният срок за доставка на втория атомен реактор по проекта „Белене”, за който Русия ни осъди на 620 милиона евро (1 милиард 212 милиона лв.). Реакторът обаче го няма. За пореден път! Пореден реактор, за който сме си платили и след който България пие една студена вода. Първият беше производство на заводите „Шкода” в тогавашна Чехословия и доставен през 1986 г. Престоя 16 години на брега на Дунава, след което беше закупен на безценица от Русия, която го монтира на Калининската АЕЦ. Вторият и третият пореден са реакторите за „Белене”.

Сидеров: Не сме във властта, за да се занимаваме с лифтове

http://dnes.dir.bg/news/volen-siderov-liftove-kabinet-borisov-3-26741905

Ние не сме влезли във властта, за да се занимаваме с плажове и лифтове, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, опонирайки на вицепремиера Валери Симеонов.

Павлова срещу ТАСС: Темата за санкциите засега е затворена

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-rusia-liljana-pavlova-evropredsedatelstvoto-2018-26741945

Министърът по председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова опроверга информацията на агенция ТАСС, че България ще обсъди отпадане на санкциите срещу Русия.

Смях: Баща облече трико и се впусна в щур, „дамски“ танц с дъщерите си (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/smiah-bashta-obleche-triko-i-se-vpusna-v-shtur-damski-tanc-s-dyshterite-si-video-2070068

Баща стана интернет сензация, след като се впусна в щур танц с двете си дъщери. Стив Хаддад от Мичиган показа, че освен всеотдаен родител, има качества на комик с невероятното си чувство за хумор.

Пролет през януари: Необичайно топло време в следващите дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prolet-prez-ianuari-neobichajno-toplo-vreme-v-sledvashtite-dni-2070070

Зимата е изключително благосклонна към нас - посрещнахме Новата година с необичайно топло и сухо време, а през следващите дни ще имаме ноември през януари. Чакат ни 10-15 дни, в които вероятно няма да има сняг, но ще има повишаване на температурите. Това сочи средн

Последен шанс ако сте решили да се включите в търга за кометата в Апарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=366365

Легендарната Комета, която от години се рушеше, закотвена на брега до Аспаруховия парк във Варна, е обявена за продан чрез търг с тайно наддаване, припомня Moreto.net. Първоначалната цена за покупката на плавателния съд е в размер на 9 500 лева.

Германия - новият кошмар на социалните мрежи

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/germaniia-noviiat-koshmar-na-socialnite-mreji-253043/

Влезе в сила законът за наказване на социалните платформи, които не се борят с речта на омразата

Преглед на икономическите теми в печата, 2 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-2-януари_l.a_i.755616_at.1.html

"Kaĸвo дa oчaĸвaмe пpeз 2018 г." Ha фoнa нa пocлeднитe интeнзивни oтĸъм пoлитичecĸи избopи гoдини 2018 г. ce oчepтaвa нeoбичaйнo cпoĸoйнa....

30 спасени за година на пътя, а можем повече

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6639991

30 спасени за година на пътя, а можем повечеЗагиналите на пътя през 2017 г. в България са с 30 по-малко от предишната 2016-а. На тази новина може да се погледне от добрата страна, защото са спасени 30 души. Според математиката обаче това са само 4% подобрение в сигурността на пътя. А можем да направим много повече. Защото само по Коледа загинаха 17 души,

Сидеров: Не сме влезли във властта, за да се занимаваме с плажове и лифтове

https://www.actualno.com/politics/siderov-ne-sme-vlezli-vyv-vlastta-za-da-se-zanimavame-s-plajove-i-liftove-news_652094.html

"Ние не сме влезли във властта, за да се занимаваме с плажове и лифтове." Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в коментар за решението на правителството да разреши строежа на нов лифт в Банско. "Не знам защо цялата държава се занимава с някакъв лифт. Вероятно става дума за пари. Ние не се съгласихме да участваме в тази коалиция заради лифтове, плажове или пързалки, а заради нещо по-сериозно и съществено – да вдигаме доходите на хората, да се борим с пр

КЗК отхвърли жалбата на украинската фирма за ремонта на МиГ-овете

https://frognews.bg/novini/ukraina-stopira-dogovora-mig-29-rusiia.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбата на украинската компания ”Украинмаш” за спирането на обществената поръчка за ремонта на българските изтребители МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия.

Няма данни за щети на територията на Петрич след земетресението

https://www.actualno.com/blagoevgrad/njama-danni-za-shteti-na-teritorijata-na-petrich-sled-zemetresenieto-news_652098.html

Няма никакви сигнали за щети след земетресението тази сутрин, регистрирано край Дойранското езеро. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Петрич Димитър Бръчков. Според него най-важното е, че вследствие на земетресението няма данни за човешки жертви, нито за материални щети. По думите му от поредицата трусове най-силен е бил този от сутринта. "В непрекъснат контакт съм с институциите и кметовете на населени места", каза Бръчков. На въпрос дали хората в Петри

Неймар е бразилец номер 1 в Европа

https://offnews.bg//futbol/nejmar-e-braziletc-nomer-1-v-evropa-672161.html

Бразилската звезда на Пари Сен Жермен Неймар спечели наградата "Златна самба", която се връчва на най-добре представящият се представител на страната на кафето в Европа.

Нападателят на парижани получи 27,71 процента от гласовете, като изпревари значително Филипе Коутиньо от Ливърпул, събрал 16,64 на сто и Марсело от Реал Мадрид с 14,43%.

Неймар печели престижната награда за трети път в кариерата си след 2014 и 2015 година и се изравни по брой отличия със съотборника си Тиаго Силва, който я грабна в три поредни години между 2011 и 2013 година.

През лятото Неймар стана най-скъпият футболист в историята, след като ПСЖ плати откупната му клауза в размер на 222 милиона евро на Барселона.

Да си признаем греховете от старата година, за да си трупаме спокойно през новата

https://offnews.bg//mama-nindzha/da-si-priznaem-grehovete-ot-starata-godina-za-da-si-trupame-spokojno-672163.html

Автор: Анелия Икономова - Здравейте, казвам се Анелия и съм кофти майка! - Здравей, Анелия! Ще ни разкажеш ли повече за това? Помня ясно, че на невръстната възраст от 7 години, се кълнях във всичко свято, че някога, когато дойде моят ред да имам наследници, ще бъда най-прекрасната майка на света. Е, дойде ми редът... и се кълна във всичко свято, че аз прекрасна майка не съм, не мога, не искам и никога няма да бъда! Скъпите ми наследници явно не са слушкали, папкали и спинкали в миналите си животи и в този са застигнати от много кофти карма, под…

Ракия, фалшиви таксита и „тутманици”: Съвети за еврочиновниците у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=366354

Комбинация от сатира, туристически гид, политически коментар и продуктово позициониране предлага онлайн изданието „Политико” в своя наръчник за оцеляване на еврочиновници, изпратени да работят в България заради европредседателството.

Верижна катастрофа с четири коли в Кюстендил

https://www.24chasa.bg/region/article/6640551

Верижна катастрофа с четири коли в КюстендилПътно произшествие с четири автомобила е станало на булевард „Дондуков” в Кюстендил, предаде „Фокус”. Инцидентът е станал в близост до Железния мост в града. На място има патрул на „Пътна полиция”, изясняват се причините за инцидента. По първоначална информация единият от леките автомобили е блъснал други три автомобила,

Няма щети и пострадали от земетресението, в Петричко чули бучене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640549

Няма щети и пострадали от земетресението, в Петричко чули бученеНяма данни за нанесени щети или пострадали хора в Благоевградска област от земетресението тази сутрин, съобщи областният управител Бисер Михайлов. Трусът бе в 6 ч и 24 мин, с епицентър край Дойранското езеро, а силата му бе около 5,2 степен по Рихтер. Само един сигнал е постъпил за напукана стена на гараж в Сандански,

Първите часове при грип - какво да правим. Вирусите атакуват в топлото

https://www.vesti.bg/bulgaria/pyrvite-chasove-pri-grip-kakvo-da-pravim.-virusite-atakuvat-v-toploto-6077760

Първите 4-5-6 часа, когато се получава видима дихателна недостатъчност, трябва да се отиде в болница

Лакомство уби двама души в Япония

https://www.actualno.com/asia/lakomstvo-ubi-dvama-dushi-v-japonija-news_652087.html

Най-малко петнайсет човека са пострадали в Токио, а двама са починали, като са яли традиционните за Нова година оризови топки, наречени „моти“. Това съобщи японската противопожарна служба, която изпълнява и функциите на служба за извънредни ситуации. Според агенция “Киодо“ седем от пострадалите са били в критично състояние, когато са били докарани в болницата. Лекарите не са успели да спасят двама възрастни японци. Подобни нещастни случаи стават често в Я

9 убити тази нощ при размириците в Иран

http://dnes.dir.bg/news/protest-teheran-razmiritzi-26741909

Девет души са били убити тази нощ по време на протести и размирици в Иран, съобщи днес държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Хулигани пребиха полицаи в новогодишната нощ във Франция

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-politzai-huligani-26741907

Френската полиция задържа в Новогодишната нощ трима хулигани, които са били част от голяма група, нападнала и линчувала полицейски патрул.

Ако обичат, да си гледат тяхната корупция

https://www.actualno.com/cite/ako-obichat-da-si-gledat-tjahnata-korupcija-news_652095.html

"Това е начин да се цапа имиджът на България. Ако обичат, да си гледат тяхната корупция." Това заяви в интервю за bTV лидерът на Атака Волен Сидеров по повод коментарите в западни медии, че България поема председателството на Европейския съвет в „облак от корупция”. Той допълни, че в повечето европейски държави има много по-сериозна корупция и „те си го знаят”.

Вигенин: Ще поискаме справка за средствата, похарчени за Европредседателството

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-evropeiiskite-bulgariya-1564558.html

/КРОСС/ "В рамките на тези шест месеца, ние ще имаме шест важни събития в парламента, които са фокусирани върху приоритетите на Българското председателство и се надяваме чрез тях от една страна да постигнем по-голяма видимост, а от друга страна да подчертаем и ролята на парламентите като пряко избрани, легитимни представителите на европейските граждани, защото в България ще се съберат представители от парламентите от различни комисии на целия ЕС и това е повод и възможност заедно с тях да насочим вниманието точно по тези теми". Това каза в интервю за предаването „Преди всички" председателят на Комисията по европейските въпроси Кристиан Вигенин. По думите му, българският парламент ще има задачата да следи и да коригира, когато е необходимо, начина, по който се води Европредсетелството ни: "Пред този период министрите ще информират ресорните комисии и съответно парламента за напредъка по изпълнението на Българското председателство, а съответно да бъде информирано Народното събрание за заседанията на Европейския съвет. Това е начинът парламентът да контролира изпълнението на приоритетите. Ресорните комисии и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове ще следи този процес, както от гледна точка на ангажимента към ЕС, така и какво се случва в България

Още 9 убити при протести в Иран тази нощ, жертвите вече са общо 22

https://offnews.bg//sviat/oshte-9-ubiti-pri-protesti-v-iran-tazi-nosht-zhertvite-veche-sa-obsht-672160.html

Девет души са били убити тази нощ по време на протести и размирици в Иран, когато демонстранти са се опитали да нахлуят в полицейско управление, съобщи днес държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

От избухването на протестите в четвъртък броят на загиналите достигна 22. При протести в предишните дни бяха убити 13 души. 

Шестима са били убити, когато са се опитвали да вземат оръжия от полицейския участък в град Кадариджан.

Единайсет годишно момче и 20-годишен мъж били убити в град Хомейншахр, а член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция бил убит в град Наджафабад, съобщи телевизията. И тримата били застреляни с ловни пушки.

Демонстрациите започнаха с икономически искания но те прераснаха в политически - за оттеглянето на върховния лидер - аятолах Али Хаменей.

Протестите са най-големите в Иран от 2009 г. насам.

9 убити при протести в Иран тази нощ, според държавната телевизия

https://offnews.bg//sviat/9-ubiti-pri-protesti-v-iran-tazi-nosht-spored-darzhavnata-televizia-672160.html

Девет души са били убити тази нощ по време на протести и размирици в Иран, съобщи днес държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

От избухването на протестите в четвъртък броят на загиналите достигна 20, по данни на телевизията.

Шестима протестиращи са били били при нападение срещу полицейски участък в град Кадариджан. Сблъсъците избухнали след като размирници се опитали да откраднат оръжия от участъка.

Единайсет годишно момче и 20-годишен мъж били убити в град Хомейншахр, а член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция бил убит в град Наджафабад, съобщи телевизията. И тримата били застреляни с ловни пушки.

При протести в предишните дни бяха убити 13 души. 

Демонстрациите започнаха с икономически искания но те прераснаха в политически - за оттеглянето на върховния лидер - аятолах Али Хаменей.

Протестите са най-големите в Иран от 2009 г. насам.

Волен Сидеров: Тези, които критикуват България за корупция, да се погледнат в огледалото

http://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/02/3105827_volen_siderov_tezi_koito_kritikuvat_bulgariia_za/?ref=rss


Лидерът на Атака" Волен Сидеров заяви, че в повечето европейски държави, които критикуват България за корупцията, тя е много по-сериозна корупция, и "те си го знаят". "Това е начин да се цапа имиджът на България. Тези държави, които ни критикуват, да се погледнат в огледалото, при тях има много по-голяма корупция. Няма такъв рай, от който някой да ни посочва да си гледаме корупцията", каза Сидеров в интервю за Би Ти Ви.<br /><br />Според него...

Какво се случи с актрисата Миша Бартън

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kakvo-se-sluchi-s-aktrisata-misha-bartyn-6077657

Миша Бартън бе на върха на славата през 2004-2006 г. Участваше в хитови филмови продукции, беше чест гост по различни светски събития, а папараците я преследваха неуморно

Хиляда души са преминали през 'Пирогов" в първото денонощие на новата година

http://econ.bg/Новини/Хиляда-души-са-преминали-през-Пирогов-в-първото-денонощие-на-новата-година_l.a_i.755614_at.1.html

Около 1000 души са преминали през спешното отделение на "Пирогов" в първото денонощие на 2018 година. Общо за празничните дни са прегледани 4600...

Празничната програма във Висшата лига е кошмарна за футболистите, смята Гуардиола

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/02/3105824_praznichnata_programa_vuv_visshata_liga_e_koshmarna_za/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола се радва на прекрасен втори сезон начело на "гражданите". Тимът му води убедително във Висшата лига, представя се силно и в Шампионската лига и подобрява поредица от рекорди. Въпреки това, испанският специалист има поводи и за недоволство. Според Гуардиола това е натовареният график във Висшата лига по празниците.<br /><br />Във вторник вечерта "гражданите" ще изиграят своя четвърти мач в рамките на 11 дни....

Тълпа преби полицайка и подпали патрулка във Франция (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640544

Тълпа преби полицайка и подпали патрулка във Франция (Видео)Побой над полицаи възмути Франция. Младежи заснели как няколко от тях ритат паднала на земята полицайка. Колегата й също е бит. След това тълпата преобърнала патрулния автомобил и го подпалила, предаде Нова телевизия.  Двамата служители на реда са със сътресение на мозъка и други, по-леки наранявания. Състоянието им не е тежко.

България няма да повдига въпроса за санкциите срещу Русия по време на председателството

http://www.mediapool.bg/bulgaria-nyama-da-povdiga-vaprosa-za-sanktsiite-sreshtu-rusiya-po-vreme-na-predsedatelstvoto-news273707.html

Темата за отпадането на санкциите срещу Русия няма да бъде повдигана по време на българското председателство на ЕС, защото вече е решено те да бъдат удължени до края на юли 2018 г, заяви пред БНТ българският министър за европредседателството Лиляна Павлова.   Тя коментира, че е "учудена от интерпретацията" на руската информационна агенция ТАСС, която преди ден я цитира, че "България смята за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати в Европейския съюз на въпроса за санкциите срещу Русия".   Лиляна Павлова посочи, че през ноември 2017 г. е имала среща с всички акредитирани в България чуждестранни журналисти и тогава е разяснила в отговор на въпрос, че по време на българското председателство работната група, която анализира ефекта от санкциите, ще продължи да работи, така че европейските лидери да могат да вземат решение по темата през юли.   "Имаме решение на мнозинството, приело санкциите. През декември вече беше гласувано удължаване до 30 юли. Тази тема е затворена и по време на нашето председателство няма да се повдига, но работната група ще продължи да работи и Европейският съвет и ръководителите на държавите ще вземат решение през юли", коментира Павлова.   Българското правителство е изключително предпазливо по въпроса за вдигането на санкциите срещу Русия. Премиерът Бойко Борисов се опитва да заеме неутрална позиция по темата, като през декември заяви, че "ние като председатели на ЕС трябва да се опитаме да не заемаме крайна позиция". По думите му някои държави като Унгария и Гърция са категорично срещу санкциите, докато други като Полша, например, държат те да останат.    Един от политиците в Европа, които периодично повдигат въпроса за падане на санкциите, е президентът Румен Радев. Неговата позиция обаче не се споделя от правителството.   Санкциите бяха наложени заради незаконната анексия на Крим от Русия и ролята на Москва в Източна Украйна. Според официалната европейска позиция те могат да бъдат преразгледани едва, след като Москва изпълни договорките от Минск за нормализиране на ситуацията в Донбас.   Най-тежкото изпитание ще бъдат мигрантите   Тя коментира, че очаква най-тежката тема по време на българското председателство да бъде за мигрантската криза. По думите й позициите на страните-членки са "твърде разнопосочни" и няма разбирателство.   Европейската комисия представи по-рано през декември предложение за постигане на всеобхватно споразумение до юни догодина за устойчива политика в областта на миграцията, но все още няма консенсус по темата сред страните членки. Комисията предлага задължителните квоти за разселване на мигранти да бъдат прилагани при "сериозни кризи", докато в останалото време тези действия да бъдат на доброволна основа.   Унгария Полша и Чехия отказват да изпълнят задълженията си по квотния прием на бежанци. Това предизвика Италия, Гърция и Германия да ги обвинят в липса на солидарност и да ги заплашат с прекратяване на финансирането от фондовете на ЕС за развитие.   Лиляна Павлова коментира още, че България не дава фалшиви обещания на страните от Западните Балкани за разширяване на ЕС и за дата за членство за някои от тях.    Целта била темата да бъде зададена и тя вече е част от програмата на лидерите за следващите 18 месеца.   България поема 120 досиета от Естония   Тя съобщи, че България поема от Естония общо 120 досиета - различни законодателни инициативи, регламенти във всички сектори, по които трябва да продължим работа.    Най-трудните пакети, по които ще се работи по време на българското председателство, са енергетиката и Брезкит.   Очакваме 25 хиляди души като гости и делегати по време на председателството. Това е уникален шанс да покажем култура, история, природа, България като туристическа дестинация и дестинация за инвестиции. Ще направим това по всички директни и индиректни канали и начини, каза Лиляна Павлова.

Павлова: България няма да повдига въпроса за санкциите срещу Русия по време на председателството

http://www.mediapool.bg/pavlova-bulgaria-nyama-da-povdiga-vaprosa-za-sanktsiite-sreshtu-rusiya-po-vreme-na-predsedatelstvoto-news273707.html

Темата за отпадането на санкциите срещу Русия няма да бъде повдигана по време на българското председателство на ЕС, защото вече е решено те да бъдат удължени до края на юли 2018 г. Това заяви пред БНТ българският министър за европредседателството Лиляна Павлова, с което опроверга твърдението на руската държавна агенция ТАСС. Според медията по време на председателството България ще постави въпроса за премахването на санкциите. Павлова изрази изненадата си от интерпретацията на руската държавна агенция. Министърът уточни, че през ноември 2017 г. е имала среща с всички акредитирани в България чуждестранни журналисти и тогава е разяснила в отговор на въпрос, че по време на българското председателство работната група, която анализира ефекта от санкциите, ще продължи да работи, така че европейските лидери да могат да вземат решение по темата през юли. "Имаме решение на мнозинството, приело санкциите. През декември вече беше гласувано удължаване до 30 юли. Тази тема е затворена и по време на нашето председателство няма да се повдига, но работната група ще продължи да работи и Европейският съвет и ръководителите на държавите ще вземат решение през юли", коментира Павлова. Тя каза, че България не дава фалшиви обещания на страните от Западните Балкани за разширяване на ЕС и за дата за членство за някои от тях. Искаме да зададем тона и темата за интеграцията да е винаги високо в дневния ред на ЕК, продължи павлова като подчерта, че тя вече е част от програмата на лидерите за следващите 18 месеца. С поемането на председателството на Съвета на ЕС на ротационен принцип от 1 януари 2018 г., България получи от Естония 120 досиета - законодателни пакети в различни сектори, които да придвижи към приемането им, съобщи Павлова. Сред тях тя открои енергетиката, транспорта, социален пакет и двата най-важни и тежки - сигурността и миграцията и Брекзит. Вчера се е състояло формалното приемо-предаване на председателството, официално е активен само българският уеб сайт. В сряда ще бъде представен и 4-минутен видеоклип с представянето на красотите на България.

Израел нанесе ответен въздушен удар срещу лагер на ХАМАС в Ивицата Газа

https://www.actualno.com/asia/izrael-nanese-otveten-vyzdushen-udar-sreshtu-lager-na-hamas-v-ivicata-gaza-news_652085.html

Израел нанесе удар срещу лагер на ХАМАС в сектора Газа в отговор на изстреляна от Ивицата Газа ракета срещу израелска територия. Това бе съобщено в комюнике на израелската армия. „В отговор на изстреляна срещу Израел ракета, самолет на ВВС на Израел нанесе удар по военен лагер, принадлежащ на терористичната организация ХАМАС, намиращ се в южната част на Ивицата Газа. Армията на Израел счита движението ХАМАС за отговорно за всички събития, които се случват в сектора“, се казв

ЧАЛГАТА НЯМА ПОЧИВЕН ДЕН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284183_%D0%A7%D0%90%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%AF%D0%9C%D0%90+%D0%9F%D0%9E%D0%A7%D0%98%D0%92%D0%95%D0%9D+%D0%94%D0%95%D0%9D

 Коледа е. Всички са се върнали по родните си краища, събрали са се у дома, около трапезата или просто отегчено гледат как Маколи Кълкин върти дупе в коледни ритми.

Нощта е тиха, някак по-тиха от обичайното. Ще си призная, че и аз гледам „Сам вкъщи“  (колкото й епично да звучи) и леко притварям очи. Когато във филма се стигна до момента на залавянето на крадците, аз вече бях някъде между втория и третия сън. Уви, неприятният звук от месинджър прекъсна романтичния ми момент със Зак Ефрон. Помислих си, че това ще е поредното пожелание за весели празници, но останах изненадана. „are w 33?”- благозвучно, кратко и ясно. Та нима клубовете работят днес? Нима някой би прекарал Коледа в дискотеката?
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com

Германия въведе строг закон срещу онлайн реч на омразата

https://www.vesti.bg/tehnologii/germaniia-vyvede-strog-zakon-sreshtu-onlajn-rech-na-omrazata-6077759

Социалните мрежи ще имат 24 часа да махат такива публикации или ще бъдат глобявани сериозно

Партиите в Германия си размениха остри реплики преди началото на преговорите за коалиция

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/02/3105825_partiite_v_germaniia_si_razmeniha_ostri_repliki_predi/?ref=rss


Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия си размениха остри реплики за миграцията и данъчните намаления. Все повече стават съмненията дали могат да постигнат разбирателство за нова "голяма коалиция", пише "Ройтерс".<br /><br />Утре партийните ръководства ще се съберат на предварителни разговори преди проучвателните преговори, които трябва да се проведат между 7 и 12 януари. Расте обаче броят на политиците, които сега...

Набират средства за ремонт на покрива на Катедралата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366364

Кампания за набиране на дарителски средства за възстановяване на покрива на катедралния храм "Свето Успение Богородично" е стартирал Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, научи Moreto.net. През миналата година се наложиха спешни ремонтни и реставрационни дейности.

Срив в системата на някои летища в САЩ предизвика забавяне на полети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640541

Срив в системата на някои летища в САЩ предизвика забавяне на полетиКомпютрите на американските имиграционни власти на различни летища на територията на САЩ излязоха извън строя за около два часа, съобщи американската Агенция за граничен и митнически контрол. Това предизвика забавяния в обслужването на пътниците на междунаордни полети, предаде Ройтерс. Сривът започна тази нощ някъде около 2 ч българско време и

Опашка от футболни агенти се извила пред "Герена"

https://offnews.bg//futbol/opashka-ot-futbolni-agenti-se-izvila-pred-gerena-672159.html

Над 50 потенциални нови попълнения са били предложени на гранда Левски от футболни агенти, но огромната част от тях са били отхвърлени още на ранен етап.

"През зимата трудно може да се намерят свободни или евтини класни играчи. Повечето от тези, с които ни заливат агентите, не стават за нищо", коментираха от "Герена" пред изданието "Меридиан Мач".

От "Герена" все пак са набелязали няколко души, но не се водят преговори с никого. Причината е, че треньорът Делио Роси е в Италия за празниците и все още не е дал тежката си дума за всеки един от тях.

Междувременно стана ясно, че ръководството все още не успява да приключи успешно мисията с подновяването на договорите на карето асове Божидар Митрев, Роман Прохазка, Васил Панайотов и Димитър Пиргов.

Футболистите ще бъдат свободни да си търсят нови отбори още сега и през лятото ще могат да си тръгнат от Левски без пари.

БНБ продава от днес сребърната монета за българското председателство

https://offnews.bg//ikonomika/bnb-prodava-ot-dnes-srebarnata-moneta-za-balgarskoto-predsedatelstvo-672158.html

Българската народна банка пуска днес в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.".

Тя ще се продава на касите на БНБ и "Дружество за касови услуги" в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив за 66 лв.

БНБ пуска днес в обращение и разменна монета с номинална стойност 2 лв. на същата тема.

Без вода в част от центъра на столицата

https://www.actualno.com/society/bez-voda-v-chast-ot-centyra-na-stolicata-news_652084.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от центъра на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Сан Стефано“ , Център , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Сан Стефано“ от ул. „Шипка“ до ул. „Шейново&ldquo

Дъщерята на Мадона скандализира социалните мрежи със снимка. Вижте я

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6640532

Дъщерята на Мадона скандализира социалните мрежи със снимка. Вижте яМадона винаги е била скандална. Оказа се, че това качество се предава по наследство. Красивата дъщеря на поп певицата предизвика вълна от противоречиви емоции в социалните мрежи, след като публикува своя снимка, на която се вижда как тя е с буйни косми под мишниците. В кадъра е и майка й, която като млада също беше известна с решението си да не се

Победно начало на годината за Григор Димитров (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62409-pobedno_nachalo_na_godinata_za_grigor_dimitrov_video

Григор Димитров започна 2018-а с победа на двойки. Първата ни ракета и Райън Харисън (САЩ) спечелиха с 6:3, 1:6, 10:5 срещу австралийците Лейтън Хюит и Джордан Томпсън на турнира в Бризбейн.

 

 

Любопитно е, че местното величие Хюит, бивш №1 в света, се бе отказал от спорта, но се завърна за този сезон.

А вниманието към Григор в Бризбън все пак е върху участието му на сингъл, тъй като той е първенец от миналата година и №3 на планетата.

По-късно днес ще стане известен първият му съперник - измежду тръгналия от квалификациите Питър Полански и Джон Милман. Мачът от втория кръг на Гришо в индивидуалната надпревара ще е в четвъртък, 4 януари.

Междувременно още едно голямо име - след Кей Нишикори и Рафаел Надал, се отказа от Бризбън. Това е Анди Мъри, който дори участва в жребия и имаше съперник. Шотландецът все още изпитва болки в хълбока и не иска да рискува по-тежка травма преди Откритото първенство на Австралия.

Мъри не е играл от "Уимбълдън" насам. В Бризбейн той беше в другата част на схемата и можеше да се изправи срещу Димитров само на финал.

Разследват сексуални посегателства на новогодишното парти в Берлин

http://clubz.bg/62408-razsledvat_seksualni_posegatelstva_na_novogodishnoto_parti_v_berlin

Поне 13 случая на сексуално насилие в новогодишната вечер са регистрирани в Берлин, съобщават местни медии. Седем души са арестувани, съобщава "Фокс нюз".

След масовите посегателства над жени в няколко германски града при посрещането на 2016 г., властите в германската столица организираха защитено пространство за жени близо до Бранденбургскатата врата, където те могат да намерят помощ при проблеми. Това обаче не е попречило на нападателите.

Малко преди полунощ на 31 декември берлинската полиция обяви в туитър, че са получени оплаквания за сексуални посегателства. Властите отказаха да обявят повече информация за самоличността на нападателите. Според тях националността им е без значение за разрешаване на случаите.

Нападателите от преди две години бяха идентифиирани като мигранти от Северна Африка и Близкия изток. Това предизвика напрежение в германското общество и призиви за затваряне на границите за мигранти.

Защитените зони са създадени с помощта на германския Червен кръст за пръв път при посрещането на 2018 г. Там жените могат да потърсят закрила и да подадат жалба при сексуално посегателство в новогодишната нощ.

Инициативата е част от мерките за предотвратяване на масови нападения като тези преди две години, когато бяха подадени 1170 жалби, 492 от тях за сексуални посегателства, три за изнасилвания, останалите за кражби и грабежи. Заподозрените над 150 души са главно от Алжир и Мароко, обявиха тогава властите в Кьолн, където бяха подадени най-много оплаквания.

Около 1000 души са преминали през Пирогов за 24 часа

http://www.mediapool.bg/okolo-1000-dushi-sa-preminali-prez-pirogov-za-24-chasa-news273706.html

Около 1000 души са преминали през спешното отделение на “Пирогов” в първото денонощие на новата 2018 година. Общо за празничните дни са прегледани 4600 пациента, от които 800 са останали за лечение в болницата. “В сравнение с предишните празници беше по-спокойно, но броя на тези, които останаха за лечение, беше по-голям процентно в сравнение с другите празнични дни”, поясни д-р Асен Балтов, директор на болницата, цитиран от БТВ. Най-тежките случаи от последните дни са били хора, пострадали от пиратки в новогодишната нощ, като на трима души са ампутирани пръсти.

Бойко Борисов се чувства доста по-уверен след подкрепата, която получи от Доган

http://pogled.info/european-parliament/boiko-borisov-se-chuvstva-dosta-po-uveren-sled-podkrepata-koyato-poluchi-ot-dogan.91639

/Поглед.инфо/ “Решението за втори кабинков лифт в Банско очевидно е израз и на противоречията в правителството. Преди 20 дни Валери Симеонов беше много разстроен от решението на Министерски съвет за същата концесия и не искаше да вижда Бойко Борисов, сега пък иска да го вижда.

Пакистан привика посланика на САЩ

http://www.cross.bg/islamabad-trump-pakistan-1564556.html

/КРОСС/ Пакистан привика посланика на САЩ, съобщи говорител на американското посолство в азиатската страна, информира АФП. Това е рядък ход от страна на Исламабад, който е в отговор на коментар на американския президент Доналд Тръмп. Вчера държавният глава на САЩ използва "Туитър", за да атакува Исламабад. Тръмп предупреди, че Вашингтон може да спре финансовата помощ за държавата, тъй като "лъже", че се бори с терористите. Посланик Дейвид Хейл е бил привикан във външното министерство в пакистанската столица в понеделник вечерта, след като Исламабад отговорил гневно на обвиненията на Тръмп, че правителството подкрепя терористите. Говорител на посолството потвърди, че Хейл се е срещнал с пакистанските власти, но добави, че не може да разкрие съдържанието на проведените разговори. Пакистан отвърна на Тръмп, че е направил много за САЩ, помагайки в "покосяването" на "Ал Кайда", но в същото време американските министри обиждали и изразявали недоверие към Исламабад.    

Разногласия между германските консерватори и социалдемократи още преди преговорите

http://www.cross.bg/sotzialdemokratite-pravitelstvo-merkel-1564555.html

/КРОСС/ Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите с разногласия по някои въпроси на фона на трупащите се неразрешени въпроси дали те могат да постигнат съгласие за подновяване на коалицията, която управлява страната през последните четири години, информира Ройтерс. Двете водещи германски партии имат разногласия по въпроси като миграцията и орязване на данъците. Германските партии все още не могат да сформират правителство близо 4 месеца след парламентарните избори. Лидерите на двете основни партии ще започнат предварителни разговори на 3 януари, а от 7 до 12 януари са запланувани проучвателни преговори. Но все повече политици вярват, че Меркел може да управлява правителство на малцинството или държавата отива към предсрочни избори. Заместник-председателят на Германската социалдемократическа партия Торстен Шефер-Гюмбел заяви, че последните коментари на някои консервативни политици са "контрапродуктивни за всяка форма на правителствена формация" и подчерта, че те хвърлят съмнение върху волята на консерваторите за общо управление. Гюмбел поясни, че изобщо не е сигурно дали ще бъде сформирана нова коалиция, а също така дали преговорите могат да покажат, че двете партии си имат достатъчно доверие. "Остава вариантът за правителство на малцинството, въпреки че канцлерът Ангела Меркел призна, че не иска", каза той в интервю за вестник Passauer Neue Presse

Експерт: Няма да станем по-богати през 2018 година

https://www.actualno.com/business/ekspert-njama-da-stanem-po-bogati-prez-2018-godina-news_652089.html

Не съм сигурна, че ще имаме усещане за по-богати, защото нищо съществено няма да се промени в 2018 г. от това, което беше в 2017 г., по простата причина, че реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции. Това коментира икономистът Мика Зайкова в коментар коментирайки темата дали българите ще станат по-богати през новата 2018 г. Само от потребление няма как да направим голямо богатство. Износът върви, да, но стоките, които продаваме, са с ниска добавена стойност, допъл

Спорт по тв днес: 2 мача от Англия, тенис и баскетбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6640056

Спорт по тв днес: 2 мача от Англия, тенис и баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Израел нанесе ракетен удар по Хамас

http://dnes.dir.bg/news/izrael-palestina-hamas-26741821

Израел нанесе удар тази нощ по база на Хамас в ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел от вчера, съобщи израелската армия.

КЗК отхвърли жалбата на украинската фирма за ремонта на МиГ-овете

http://www.cross.bg/remonta-firma-ministerstvoto-1564554.html

/КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбата на украинската компания "Украинмаш" за спирането на обществената поръчка за ремонта на българските изтребители МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия, съобщава БНР. Решението на КЗК дава възможност на Министерството на отбраната да продължи преговорите с единствената избрана от него фирма - руската РСК МиГ. Украинската фирма обаче може да обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд. Министерството на отбраната отдели около 82 млн. лв. за ремонта на миговете в Русия. Докато чакаше произнасянето на КЗК обаче, в края на 2017 г. правителството преразпредели 53,4 млн. лв. от тях за проекти за поддръжка на военните летища и ремонти на сгради на военните училища. Военният министър Красимир Каракачанов определи обжалването на процедурата като "саботаж". В тази връзка той поиска и промяна в Закона за обществените поръчки, която да ограничи възможността фирми без интерес да обжалват сделки за националната сигурност.  

Евродепутати: Трябва сами да намерим решение за лифта в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640518

Евродепутати: Трябва сами да намерим решение за лифта в БанскоНе мисля, че в момента има основание да кажем, че има голям проблем с проекта за лифт на ниво Европейска комисия, смята евродепутатът Андрей Новаков. Според него решението за лифта е в резултат на години обсъждания.  За мен ще бъде много интересно как ще се изкаже ЕС ако бъде сезирана за въпроса с лифта.

България няма да повдига въпроса за санкциите срещу Русия по време на председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/02/3105812_bulgariia_niama_da_povdiga_vuprosa_za_sankciite/?ref=rss


Темата за отпадането на санкциите срещу Русия няма да бъде повдигана по време на българското председателство на ЕС, защото вече е решено те да бъдат удължени до края на юли 2018 г. Това заяви пред БНТ българският министър за европредседателството Лиляна Павлова.<br /><br />Тя изрази учудването си от интерпретацията на руската държавна агенция ТАСС, според която по време на председателството България ще постави въпроса за премахването на санкциите. Министърът уточни, че през ноември...

Мика Зайкова: Сивата икономика гони инвестициите от България

http://www.cross.bg/zaiikova-posochi-zashtoto-1564553.html

/КРОСС/ "Не съм сигурна, че ще имаме усещане за по-богати, защото нищо съществено няма да се промени в 2018 г. от това, което беше в 2017 г., по простата причина, че реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции". Това коментира икономистът Мика Зайкова по bTV, коментирайки темата дали българите ще станат по-богати през новата година. "Само от потребление няма как да направим голямо богатство. Износът върви, да, но стоките, които продаваме, са с ниска добавена стойност", каза тя. Според колегата ѝ Илия Лингорски за доходите в бюджетната сфера вече е ясно какво ще се случва, защото Бюджет 2018 вече е приет. Тенденцията в последните години е, че там, където доходите растат, те растат по-бързо от инфлацията. Но има много места, където те не могат да растат толкова. На въпрос дали и работодателите ще развържат кесиите Зайкова посочи, че „това са мечти". „Те и сега възразяват срещу минималната работна заплата. Не забравяйте, че 37% от излизащите от гимназиите са функционално неграмотни, т.е. очаква се да попълнят редиците на нископлатените работници и работещите бедни". „Борбата за по-висока минимална работна заплата си е борба на Министерството на финансите, тя не трябва да е на профсъюзите, защото това не е мярка за вдигане на доходите, а за събиране на повече в хазната - каза Лонгорски

Мика Зайкова: България е с най висок % сива икономика, затова няма инвестиции

https://frognews.bg/politika/mika-zaikova-balgariia-nai-visok-procenta-siva-ikonomika-zatova-niama-investitsii.html

Не съм сигурна, че ще имаме усещане за по-богати, защото нищо съществено няма да се промени в 2018 г. от това, което беше в 2017 г., по простата причина, че реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции.

Мика Зайкова: България е с най висок % сива икономика, затова няма инвестиции

https://frognews.bg/novini/mika-zaikova-balgariia-nai-visok-procenta-siva-ikonomika-zatova-niama-investitsii.html

Не съм сигурна, че ще имаме усещане за по-богати, защото нищо съществено няма да се промени в 2018 г. от това, което беше в 2017 г., по простата причина, че реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции.

Младежи ритат паднала на земята полицайка във Франция - ядосани, че не ги пуснали на парти

https://offnews.bg//sviat/mladezhi-ritat-padnala-na-zemiata-politcajka-vav-frantcia-iadosani-672155.html

Младежи удряха и ритаха паднала на земята полицайка и шефа ѝ в югоизточно предградие на френската столица Париж, заснеха стореното и публикуваха видеото онлайн, предаде АФП. След нападението те преобръщат и скачат върху патрулния им автомобил.

Двамата служители на реда са със сътресение на мозъка и други, по-леки наранявания. Състоянието им не е тежко.

Причината за яростта им се оказа недопускането им до частно парти. Нападението е станало в новогодишната нощ в предградие на Париж. Около 300 души започнали да се бунтуват, след като не били допуснати на партито и организаторите му извикали полиция.

По повод случилото се президентът Еманюел Макрон направи гневно обръщение, в което нарече нападението "линч" и се закани извършителите да бъдат заловени и наказани. 

Тази Нова година Франция отчете сериозен ръст на подпалените и разбитите автомобили в предградията. От 935 преди година броят им достигна 1 031 на 31 декември срещу 1 януари 2018, отчете вътрешното министерство на страната в понеделник.

Това стана на фона на 140 000 служители по сигурността, които дежуряха по улиците на Франция в новогодишната нощ.

OFFNews предупреждава, че кадрите съдържат насилие и са неподходящи за излъчване пред деца и младежи.

Асад назначи нови министри на отбраната, промишлеността и информацията

https://www.actualno.com/asia/asad-naznachi-novi-ministri-na-otbranata-promishlenostta-i-informacijata-news_652081.html

Президентът на Сирия Башар Асад подписа указ за назначение на нов министър на отбраната, на промишлеността и на информацията, съобщи държавната телевизия. Според информацията министър на отбраната става началникът на Генералния щаб на сирийската армия Али Айюб. Той смени на този пост Фахд Джасем ал Фрейдж, който в продължение на пет години оглавяваше отбранителното ведомство, предаде БГНЕС. За министър на промишлеността бе назначен Мохамед Мазен Али Юсеф. По-рано той оглавяваше централния конт

1 загинал и 12 ранени при катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640525

1 загинал и 12 ранени при катастрофи в страната за денонощиеЕдин човек е загинал, а 12 души са ранени при 9 катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В столицата са станали 27 леки пътнотранспортни произшествия и едно тежко, като вследствие на инцидента е пострадал един

Волен Сидеров: Не сме влезли във властта за плажове, пързалки и лифтове

https://frognews.bg/novini/volen-siderov-sme-vlezli-vav-vlastta-plajove-parzalki-liftove.html

Волен Сидеров директно поиска главата на шефа на КЕВР: ”Тази комисия може да свали правителството. Уж се отчита пред парламента, ама е независима. Трябва да се регулира цената на водата. Настоявам на първото си заседание Министерският съвет да се занимае с това и със златните концесии, а не да се занимават с пързалки, шейнички и лифтове”.

Санкциите срещу Русия - сред темите на председателството

http://www.cross.bg/pavlova-temite-rysiya-1564552.html

/КРОСС/ Санкциите срещу Русия са една от темите, по които ще работи българското европредседателство. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова по БНТ. "Има създадена работна група и за нас е важно работата по нея да продължи", коментира министърът. Тя посочи, че работната група трябва да анализира позицията на останалите държави в ЕС по отношение на санкциите срещу Русия. Павлова припомни, че през декември 2017 г. санкциите са удължени до 31 юли 2018 г. "Така че тази тема остава затворена, но ще продължи работата на екипа между държавите. Европейският съвет и европейските лидери са тези, които ще трябва оттук нататък да вземат решението", допълни Лиляна Павлова. "Поехме от Естония 120 досиета. Това е един законодателен пакет във всички сектори, различни досиета, законодателни инициативи и документи. Минимум 18 месеца са необходими за едно досие да намери своя завършек, когато има консенсус по него", каза Павлова. "Доста са темите, по които ще работим. Най-тежката тема, по която няма консенсус и разбирателство, това е темата за сигурността и миграцията", допълни тя.    

Какво може да се обърка през 2018 г. - подводните камъни по пътя към Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/02/3099472_kakvo_moje_da_se_oburka_prez_2018_g_-_podvodnite/?ref=rss


На последния Европейски съвет в средата на декември лидерите на ЕС дадоха зелена светлина за преминаване към следващата фаза в преговорите за Брекзит, след като аплодираха усилията на британския премиер Тереза Мей да определи условията за излизането на Великобритания през март 2019 г.<br /><br />Въпреки вълната оптимизъм, че през следващата година ще бъде прокарана гладка пътека към пакта за свободна търговия на фона на безоблачен преходен период, 2018 г. е осеяна с подводни камъни,...

Израел нанесе удар по база на "Хамас" в Ивицата Газа

http://www.mediapool.bg/izrael-nanese-udar-po-baza-na-hamas-v-ivitsata-gaza-news273705.html

Израел нанесе удар тази нощ по база на “Хамас” в Ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел от понеделник, съобщи израелската армия. В съобщението се казва още, че “Хамас” носи отговорност за всички събития на територията на Ивицата Газа. Снощи от там беше изстреляна най-малко една ракета към Израел. Няма данни за пострадали. Обстрелите срещу израелската страна бяха възобновени след почти тримесечно прекъсване, след като на 6 декември американският президент Доналд Тръмп нареди американското посолство да бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим и призна Ерусалим за израелска столица.

10 години БНУ „Св. вмчк Георги Зограф“ – Солун. Юбилейно коледно тържество

http://www.eurochicago.com/2018/01/zograf/

Благословията и думите на схиархимандрит Амвросий, че Зографската Света обител винаги ще ни подкрепя и закриля, ни вдъхна увереност, че пътят, по който вървим, е правилният. Връщайки се назад във времето, си спомнихме за началото, за мечтите, амбициите и очакванията на хората, които вдъхновиха и реализираха идеята за създаване на Неделно училище с изучаване на български език тук, в гр. Солун.

Очакваме грипа в края на януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366363

Започнало е повишението на грипните заболявания в Европа, пикът ще е в края на януари и началото на февруари. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. "Има голям микс от грипни вируси в началото на епидемията, сега има отделни случаи на грип от категория А и близък до свинския грип", добави той.

Последващи трусове след земетресението от тази сутрин в Гърция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/posledvashti-trusove-sled-zemetresenieto-ot-tazi-sutrin-v-gyrciia-2070024

Има последващи трусове след силното земетресение от тази сутрин в 06:24 ч. в Гърция, което стресна и хората в голяма част от България. Най-малко десетина са трусовете с магнитуд към 4, каза проф. Емил Ботев - директор на департамента "Сеизмология" в Националния инс

Започва данъчната кампания

http://www.mediapool.bg/zapochva-danachnata-kampaniya-news273704.html

От 2 януари започва данъчната кампания, припомня бТВ. Декларации подават хората, които имат да обявяват доходи от хонорари и наеми, както и тези, които искат да ползват данъчни облекчения. Тази година за пръв път може да се ползва 1% отстъпка от данъците до 500 лева, ако 80% от доходите от заплата са похарчени по банков път. За целта е необходима единствено декларация, без банкови извлечения. За да се ползва 5% отстъпка, задълженията към хазната трябва да се платят до 31 януари. Това, което родителите, ползващи данъчни облекчения, трябва да знаят, е, че ако имат дори 1 – 2 лева стари задължения, губят цялата си отстъпка.  Крайният срок за деклариране и издължаване към хазната изтича на 30 април.

Франс прес: България, най-бедната страна-членка, пое председателството на Съюза

http://www.cross.bg/bulgariya-brekzit-sofiya-1564550.html

/КРОСС/ България, най-бедната страна-членка, пое 6-месечното председателство на Съюза с продължаващата мигрантска криза и Брекзит като основни задачи в дневния ред, пише Франс Прес в кореспонденция от София. Агенцията цитира думите на премиера Борисов във Фейсбук, че за първи път България ще проеме европредседателството в ключов на Съюза момент. И допълва, че поемайки председателството от Естония, България ще трябва да управлява до юни - краен срок за лидерите на ЕС да постигнат съгласие по новите правила за търсещите убежище, които да заменят Дъблинския регламент. За да разреши кризата с бежанците, се очаква София да настоява за нормализиране на връзките с Турция, с която България има 260-километрова граница. Дипломатически тест за София ще бъде и възобновяването на преговорите през март за Брекзит. Очаква се също София да използва Брекзит като възможност за по-тесни връзки с ЕС на Западаните Балкани, допълва Франс прес. Македонската информационна агенция "МАКФАКС" извежда като акцент посланието, че Силата е в единството, а също и приоритета да се привлече вниманието към страните от Западните Балкани. Френското издание "Журнал дьо Диманш" излиза с анализ, че българското правителство е предприело камара от мерки, но корупцията все още стряска Брюксел и нарежда страната ни сред най-корумпираните в Евросъюза

Генерал от армията на САЩ: Потисническата идеология на ИДИЛ остава въпреки загубата на територии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640526

Генерал от армията на САЩ: Потисническата идеология на ИДИЛ остава въпреки загубата на територииСпоред командващия международната коалиция, бореща се срещу „Ислямска държава“ , генерал-лейтенант Пол Функ от САЩ, въпреки че по-голямата част от територията, окупирана от ислямистите, вече да е освободена, нейната идеология на омразата остава глобална заплаха, пише The Hill. Генералът заяви, че силите на коалицията са освободили близо 170 хил.

Приказка за 4 милиона лева и 6 престарели маймуни

http://clubz.bg/62407-prikazka_za_4_miliona_leva_i_6_prestareli_majmuni

Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. започна с определянето на 20 млн. лв. от държавния бюджет за инфраструктурни обекти. Първите 4 милиона вече са похарчени, но срещу тях данъкоплатците не получиха площади, сцени или зали, а недовършен зоопарк с шест стари маймуни.

На 23 май 2015 г. Пловдив е обхванат от невиждана празнична еуфория. Хиляди изпълват главната улица, за да се включат в общоградските тържества. Поводът е забележителен – с решение на Съвета на министрите на Европейската комисия Пловдив e обявен за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Ода на радостта“ звучи на Главната. С блясък в очите хората си честитят престижната титла, спечелена с концепцията „Пловдив заедно“ в тежка надпревара със София, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново. 2019 пъстроцветни балона политат в безоблачното небе.

БЕЗОБЛАЧНОТО БЪДЕЩЕ

Тогава подготовката на Културната столица изглежда безоблачна на фона на 76 млн. лв. определен бюджет и с оптимистичните уверения на пловдивския кмет Иван Тотев, че градът достойно ще защити името на България, като изведе страната „на преден план на културната карта на Европа“.

„Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си“, тържествено обещава кметът.

Подготовката за Европейска столица на културата започва още през 2011 г., когато е учредена общинската фондация „Пловдив 2019“ със задачата да напише концепция, успешно да я представи в Брюксел и да я реализира съвместно с община Пловдив. Каузите, заложени в нея са впечатляващи – обединение на хората от различните поколения, етноси и вероизповедания, интегриране на историческите пластове в съвременната визия за развитието на града, съживяване на публичните пространства – пловдивските тепета, река Марица, парковете, улиците, площадите, изоставените сгради. Международното жури харесва концепцията, защото благородните намерения напълно съответстват на главните цели на конкурса за Европейска столица на културата. А те са сближаване на европейските народи и възможност за обновяване и развитие на градовете.

ГРАНДИОЗНИТЕ ПЛАНОВЕ

Концепцията „Пловдив заедно“ набелязва „Тютюнев град“, „Кино Космос“, „Махалата“, „Остров Адата“ като центрове на културните събития по подобие на артквартал „Капана“ не само през 2019 г., но и за в бъде- ще. Колкото и странно да звучи, в програмата на Културната столица попада и изграждането на нов зоопарк на Гребния канал. По това време никой не подозира, че именно зоопаркът ще се окаже в центъра на събитията. Но за това малко по-късно.

Тогава пловдивчани са окрилени и заживяват с надеждата, че през 2019 г. ще имат нов централен площад с реставрирания археологически комплекс „Римски форум на Филипопол“, нови художествени галерии, зали и зони за отдих, атракции. Зоопаркът се рекламира в аванс като най-модерен в страната.

За осъществяването на тези грандиозни планове трябват пари. Финансирането на подготовката за Европейската столица на културата е одобрено с две правителствени постановления. Средствата са в размер на 76.4 млн. лв. и са определени по правилата, приети в Брюксел за периода 2015–2019 г. От тази сума община Пловдив трябва да осигури 46.4 млн. лв. и да намери още 10 млн. лв. от спонсори. Държавата поема ангажимент за 20 млн. лв. целеви субсидии за инфраструктурни проекти, свързани с Европейска столица на културата и посочени от Пловдив. Точно тези целеви субсидии за инфраструктура са интересни в случая.

Година преди събитието няма и следа от безоблачна- та еуфория, с която стартира подготовката. Фондация „Пловдив 2019“ е раздирана от противоречия и оставки. Подадените до този момент идеи за арт прояви не вдъхват надежди за мащабен културен форум. Няма нито един завършен инфраструктурен обект от утвърдения списък – зоопарк, пл. „Централен“ с археологическия комплекс „Римски форум“, кино „Космос“, художествени галерии, Тютюневият град, остров „Адата“, нови зали.

В навечерието на Европейската столица в община Пловдив липсват дори идейни, да не говорим за инвестиционни проекти за културната инфраструктура. Все по-очевидно става, включително и за управляващите, че тя няма как да се изпълни до 2019 г.

ДА ЗАПОЧНЕМ СЪС ЗООПАРКА

Първите 4 млн. лв. от държавната субсидия за култура- та вече са похарчени. Е, не точно за културата. Парите са преведени на община Пловдив през 2015 г. за строеж на новия зоопарк, в който днес върху 40 дка площ и 22 хабитата за животни и птици се отглеждат само шест маймуни. Те са останали от стария зоокът, затворен през 2008 г. Други животни след това не са доставяни.

Не шестте маймуни обаче са проблемът на зоопарка – да са ни живи и здрави маймуните. Проблемите са поне два – защо първите пари за подготовка за Европейска столица на културата трябва да отидат точно за зоопарк и дали за него не бяха похарчени повече пари от необходимите. И още – зоопаркът не е завършен. Днес никой не може да даде отговор на въпроса кога този обект, в който са налети над 4 млн. лв., ще бъде въведен в експлоатация.

Строителството на зоологическата градина е спряно през есента на 2016 г., а срещу кмета е повдигнато обвинение за престъпление по служба и неправомерно разходване на публични средства. С обвинителни актове за зоопарка се сдобиват заместник-кметът по строителство в община Пловдив Димитър Кацарски и кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

Според държавното обвинение при възлагане на обществената поръчка за реконструкция и модернизация на зоокъта тримата общинари в съучастие са нарушили закона и са нанесли на бюджета значителни вреди в раз- мер на 689 869 лева. В обвинителния акт, съставен от специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска- та градска прокуратура, случаят е квалифициран като „особено тежък“.

КАКВО НЕ Е НАРЕД

Обществената поръчка за строителство на зоопарка е обявена като открита процедура на 30 април 2014 г. под № 00267-2014-0048. Възложител е кметът Иван Тотев. От бъдещия изпълнител се изисква да разшири стария зоокът върху четири пъти по-голяма площ – 40 850 кв. метра в парк „Отдих и култура“ до Гребния канал. По- сочената максимална стойност на обекта е 3 258 333 лв. без ДДС.

На търга се явяват три фирми – „Запрянови-03“ ООД, „Интегрирани пътни системи“ АД и „Протектор БГ“ ЕООД. Три месеца по-късно община Пловдив прекратява поръчката. В мотивите, се изтъква, че тримата кандидати са допуснали пропуски в документацията, и им е даден срок да я попълнят. Условието е изпълнено само от „Запрянови-03“ ООД . В резултат на това тази компания е единствен участник в конкурса. Но офертата на „Запрянови-03“ е с много по-висока цена, отколкото е „таванът“, посочен в тръжните условия на поръчката. Кандидатът предлага да построи зоопарка за 4.9 млн. лв. С тази оферта обектът се оскъпява с близо 1 млн. лв. Комисията решава, че процедурата трябва да бъде прекратена.

ПРЕЗ ПРОСОТО И СРЕЩУ ПРАВИЛАТА

Всяка администрация, която спазва правилата и работи в интерес на своите граждани, би обявила в този случай нова поръчка. Кметът обаче внася в Общинския съвет предложение за преговори със същата фирма – „Запрянови-03“, като дори иска допълнителни пари от градския бюджет. Неговият аргумент е, че в проекта не е включено изграждане на външните връзки за водопровод и канализация. Управляващото мнозинство разрешава на кмета да преговаря в рамките до 4.6 млн. лв. Местната опозиция протестира, предупреждавайки, че се нарушава Законът за обществените поръчки.

Обвиненията срещу кмета, че открито лобира за една конкретна фирма, не звучат съвсем неоснователно – през последните години асеновградската фирма „Запрянови-03“ печели в община Пловдив едни от най-крупните поръчки за изпълнение на обекти – за периода 2007–2015 г. те са на стойност над 20 млн. лв. Компанията изпълнява поръчки и в по-малки общини като Асеновград, Велин- град, Смолян и Панагюрище. В Пловдив е позната като фирмата, на която общината възлага строителството на детски ясли, ремонта на Цар-Симеоновата градина, изграждането на нов парк.

Протестите на опозицията в Общинския съвет остават глас в пустиня и… керванът си върви. Решението за промяна на тръжните условия е прието и на 30 септември 2014 г. община Пловдив обявява нова обществена поръчка с пряко договаряне под № 00267-2014-0098. Поканата за преговори е изпратена до единствения кандидат „Запрянови-03“, но вече при друга цена, увеличена с почти 700 000 лв. Скоро след това, на 17 ноември 2014 г., между общината и търговското дружество е сключен договор за 4 599 868 лв. с ДДС.

Строителството на зоологическата градина започва през лятото на 2015 г. след няколко неуспешни опита заради протести на природозащитници. В жалбите си до прокуратурата и съда те твърдят, че липсва оценка за въздействие върху околната среда, която е задължителна, тъй като разширението на зоологическата градина засяга зелена площ. Но и това не спира строителството. Символичната копка, наречена от кмета „историческа“, се прави почти веднага, след като Пловдив получава домакинството за Европейска столица на културата.

ЗАЛОЖНИЦИ НА ЗООПАРКА

Веднага след първата копка към пловдивската Окръжна прокуратура потегля сигнал за нарушения на Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията при реконструкцията на зоопарка. Той е подаден от Десислава Желязкова, бивш кмет на район „Западен“, на чиято територия е зоологическата градина. Акцията придобива политически оттенък, защо- то Желязкова е изключена от ГЕРБ по настояване на кмета Тотев, който е и местен лидер на партията. Тя е подкрепена и от общинските съветници от Патриотичен фронт от екипа на бившия кмет на Пловдив, сега председател на парламентарната комисия за младежта и спорта Славчо Атанасов. По това време около екипа кмета вече витаят съмнения и за разходите при строителството на спортна зала „Колодрума“, която поскъпва от 12 до близо 60 млн. лв.

Окръжната прокуратура отказва да образува досъдебно производство за зоопарка. Сезирана с повторен сигнал, Върховната касационна прокуратура и лично главният прокурор Сотир Цацаров нареждат през ноември преписката да бъде предоставена за разследване на Софийската градска прокуратура. Разследването за зоологическата градина се поема от спецзвено „Антикорупция“ и в началото на 2017 г. на Иван Тотев е предявено обвинение за престъпление по служба за вреди в размер на 1 млн. лв., нанесени в период между 30 април и 17 ноември 2014 г. в качеството му на възложител на обществената поръчка за изграждане на зоопарка. Месец по-късно обвинителен акт е връчен на заместник-кмета Димитър Кацарски в качеството му на председател на тръжната комисия, а също така и на кмета на район „Западен“ Димитър Колев, който е обявил поръчка за избор на надзорна фирма за обекта, без да е страна по договора за реконструкция с фирма „Запрянови-03“.

В обвинителния акт се посочва, че процедурата за пряко договаряне е проведена в нарушение на Закона за обществените поръчки и без да е одобрен инвестиционен проект и количествено-стойностна сметка. По искане на Софийската градска прокуратура Окръжен съд – Пловдив отстранява Иван Тотев от длъжност, но след няколко дни Апелативен съд го връща на поста с мотив, че е съдействал на разследването и няма опасност да по- влияе на подчинените служители при даване на показания по случая. Разследването приключва след половин година и на 5 юли 2017 г. звено „Антикорупция“ внася обвинителния акт в Окръжен съд – Пловдив. До насрочване на делото обаче не се стига, защото съдът намира пропуски и връща преписката за отстраняването им в Софийската градска прокуратура. Обвинените в престъпление по служба поемат глътка въздух. Но тя е временна. С промени в НПК случаят „Пловдивският зоопарк“ подлежи на разглеждане в новосъздадения специализиран съд, който поема делата за корупция по етажите на властта.

А КУЛТУРАТА?

Зоопаркът не е завършен, но какво става с другите проекти за Европейска столица на културата? Oтговорът e – почти нищо. Според постановлението на Министерския съвет от 31 май 2017 г. община Пловдив, на която преди две години са преведени първите 4 млн. лв. за зоопарка, следва да получи още 16 млн. лв. държавна субсидия за инфраструктурата. Вторият транш от 7 млн. лв. потегля за Културната столица през юни 2017 г. Третият в размер на 9 млн. лв. е планиран за 2018 г.

В края на 2017 г. все още няма одобрени проекти, а съответно и количествено-стойностни сметки за раз- ходи. В същото време прогнозните суми за обектите, включени в програмата за Европейска столица на културата, стремглаво нарастват, ако се слушат изявления- та на местната управа.

За възстановяване на археологическия паметник „Раннохристиянска базилика“ вече се споменава сумата от 15 млн. лв. вместо досегашните 10 млн. лв. Според споразумението между община Пловдив и фондация „Америка за България“, с чиято финансова подкрепа се реставрира националният паметник на културата, разходите се поделят поравно. Тоест, от градския бюджет вместо първоначалните 5 млн. лв. трябва да се приготвят 7.5 милиона. За Тютюневия град вместо 1 млн. лв., опре- делен с държавната субсидия, се планират 3.5 млн. лв., без да има проект. Все още остава загадка как ще изглежда новият арт център в уличките до изгорелите и разрушени тютюневи складове – всички до един частна собственост.

Предварително изчислената стойност на реконструкцията на централния площад надхвърля 10 млн. лева, като тепърва ще се провежда процедура за инженеринг – проектиране и изпълнение на строително-монтажните дейности по смяна на настилката, ремонт на подлеза под площада и реставрация на археологическия комплекс „Римския форум на Филипопол“. На всички, включително и на кмета, е ясно, че няма как „трите милиона туристи“ да се разхождат по обновения площад през 2019 г., защото е утопия той да бъде проектиран и завършен за една година.

Прогнозна цена от 3.5 млн. лева, но не и точна количествено-стойностна сметка, е посочена и в обявлението за обществената поръчка за инженеринг – събаряне на съществуващата художествена галерия на ул. „Гладстон“, проектиране на нова сграда и строителство. В най-добрия случай строителство може да започне в средата на 2018 г., т.е. отново няма как да бъде завършено до 2019 г.

Така стоят нещата в града, който ще е домакин на Европейска столица на културата. Липса на планове, липса на точни разчети, неспазване на правилата и безотговорно отношение към парите на данъкоплатците. На фона на задаващия се строителен щурм в последната година преди събитието случаят с недовършения зоопарк може да се окаже невинна детска приказка. Приказка за 4 милиона и 6 маймуни.

...

Текстът е от "Черна книга на правителственото разхищение 2017", издадена от фондация "Фридрих Науман".

Приказка за 4 милиона и 6 маймуни

http://clubz.bg/62407-prikazka_za_4_miliona_i_6_majmuni

Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. започна с определянето на 20 млн. лв. от държавния бюджет за инфраструктурни обекти. Първите 4 милиона вече са похарчени, но срещу тях данъкоплатците не получиха площади, сцени или зали, а недовършен зоопарк с шест стари маймуни.

На 23 май 2015 г. Пловдив е обхванат от невиждана празнична еуфория. Хиляди изпълват главната улица, за да се включат в общоградските тържества. Поводът е забележителен – с решение на Съвета на министрите на Европейската комисия Пловдив e обявен за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Ода на радостта“ звучи на Главната. С блясък в очите хората си честитят престижната титла, спечелена с концепцията „Пловдив заедно“ в тежка надпревара със София, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново. 2019 пъстроцветни балона политат в безоблачното небе.

БЕЗОБЛАЧНОТО БЪДЕЩЕ

Тогава подготовката на Културната столица изглежда безоблачна на фона на 76 млн. лв. определен бюджет и с оптимистичните уверения на пловдивския кмет Иван Тотев, че градът достойно ще защити името на България, като изведе страната „на преден план на културната карта на Европа“.

„Осъзнаваме отговорността, която се крие зад това признание, но сме готови и мотивирани да дадем всичко от себе си“, тържествено обещава кметът.

Подготовката за Европейска столица на културата започва още през 2011 г., когато е учредена общинската фондация „Пловдив 2019“ със задачата да напише концепция, успешно да я представи в Брюксел и да я реализира съвместно с община Пловдив. Каузите, заложени в нея са впечатляващи – обединение на хората от различните поколения, етноси и вероизповедания, интегриране на историческите пластове в съвременната визия за развитието на града, съживяване на публичните пространства – пловдивските тепета, река Марица, парковете, улиците, площадите, изоставените сгради. Международното жури харесва концепцията, защото благородните намерения напълно съответстват на главните цели на конкурса за Европейска столица на културата. А те са сближаване на европейските народи и възможност за обновяване и развитие на градовете.

ГРАНДИОЗНИТЕ ПЛАНОВЕ

Концепцията „Пловдив заедно“ набелязва „Тютюнев град“, „Кино Космос“, „Махалата“, „Остров Адата“ като центрове на културните събития по подобие на артквартал „Капана“ не само през 2019 г., но и за в бъде- ще. Колкото и странно да звучи, в програмата на Културната столица попада и изграждането на нов зоопарк на Гребния канал. По това време никой не подозира, че именно зоопаркът ще се окаже в центъра на събитията. Но за това малко по-късно.

Тогава пловдивчани са окрилени и заживяват с надеждата, че през 2019 г. ще имат нов централен площад с реставрирания археологически комплекс „Римски форум на Филипопол“, нови художествени галерии, зали и зони за отдих, атракции. Зоопаркът се рекламира в аванс като най-модерен в страната.

За осъществяването на тези грандиозни планове трябват пари. Финансирането на подготовката за Европейската столица на културата е одобрено с две правителствени постановления. Средствата са в размер на 76.4 млн. лв. и са определени по правилата, приети в Брюксел за периода 2015–2019 г. От тази сума община Пловдив трябва да осигури 46.4 млн. лв. и да намери още 10 млн. лв. от спонсори. Държавата поема ангажимент за 20 млн. лв. целеви субсидии за инфраструктурни проекти, свързани с Европейска столица на културата и посочени от Пловдив. Точно тези целеви субсидии за инфраструктура са интересни в случая.

Година преди събитието няма и следа от безоблачна- та еуфория, с която стартира подготовката. Фондация „Пловдив 2019“ е раздирана от противоречия и оставки. Подадените до този момент идеи за арт прояви не вдъхват надежди за мащабен културен форум. Няма нито един завършен инфраструктурен обект от утвърдения списък – зоопарк, пл. „Централен“ с археологическия комплекс „Римски форум“, кино „Космос“, художествени галерии, Тютюневият град, остров „Адата“, нови зали.

В навечерието на Европейската столица в община Пловдив липсват дори идейни, да не говорим за инвестиционни проекти за културната инфраструктура. Все по-очевидно става, включително и за управляващите, че тя няма как да се изпълни до 2019 г.

ДА ЗАПОЧНЕМ СЪС ЗООПАРКА

Първите 4 млн. лв. от държавната субсидия за култура- та вече са похарчени. Е, не точно за културата. Парите са преведени на община Пловдив през 2015 г. за строеж на новия зоопарк, в който днес върху 40 дка площ и 22 хабитата за животни и птици се отглеждат само шест маймуни. Те са останали от стария зоокът, затворен през 2008 г. Други животни след това не са доставяни.

Не шестте маймуни обаче са проблемът на зоопарка – да са ни живи и здрави маймуните. Проблемите са поне два – защо първите пари за подготовка за Европейска столица на културата трябва да отидат точно за зоопарк и дали за него не бяха похарчени повече пари от необходимите. И още – зоопаркът не е завършен. Днес никой не може да даде отговор на въпроса кога този обект, в който са налети над 4 млн. лв., ще бъде въведен в експлоатация.

Строителството на зоологическата градина е спряно през есента на 2016 г., а срещу кмета е повдигнато обвинение за престъпление по служба и неправомерно разходване на публични средства. С обвинителни актове за зоопарка се сдобиват заместник-кметът по строителство в община Пловдив Димитър Кацарски и кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

Според държавното обвинение при възлагане на обществената поръчка за реконструкция и модернизация на зоокъта тримата общинари в съучастие са нарушили закона и са нанесли на бюджета значителни вреди в раз- мер на 689 869 лева. В обвинителния акт, съставен от специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска- та градска прокуратура, случаят е квалифициран като „особено тежък“.

КАКВО НЕ Е НАРЕД

Обществената поръчка за строителство на зоопарка е обявена като открита процедура на 30 април 2014 г. под № 00267-2014-0048. Възложител е кметът Иван Тотев. От бъдещия изпълнител се изисква да разшири стария зоокът върху четири пъти по-голяма площ – 40 850 кв. метра в парк „Отдих и култура“ до Гребния канал. По- сочената максимална стойност на обекта е 3 258 333 лв. без ДДС.

На търга се явяват три фирми – „Запрянови-03“ ООД, „Интегрирани пътни системи“ АД и „Протектор БГ“ ЕООД. Три месеца по-късно община Пловдив прекратява поръчката. В мотивите, се изтъква, че тримата кандидати са допуснали пропуски в документацията, и им е даден срок да я попълнят. Условието е изпълнено само от „Запрянови-03“ ООД . В резултат на това тази компания е единствен участник в конкурса. Но офертата на „Запрянови-03“ е с много по-висока цена, отколкото е „таванът“, посочен в тръжните условия на поръчката. Кандидатът предлага да построи зоопарка за 4.9 млн. лв. С тази оферта обектът се оскъпява с близо 1 млн. лв. Комисията решава, че процедурата трябва да бъде прекратена.

ПРЕЗ ПРОСОТО И СРЕЩУ ПРАВИЛАТА

Всяка администрация, която спазва правилата и работи в интерес на своите граждани, би обявила в този случай нова поръчка. Кметът обаче внася в Общинския съвет предложение за преговори със същата фирма – „Запрянови-03“, като дори иска допълнителни пари от градския бюджет. Неговият аргумент е, че в проекта не е включено изграждане на външните връзки за водопровод и канализация. Управляващото мнозинство разрешава на кмета да преговаря в рамките до 4.6 млн. лв. Местната опозиция протестира, предупреждавайки, че се нарушава Законът за обществените поръчки.

Обвиненията срещу кмета, че открито лобира за една конкретна фирма, не звучат съвсем неоснователно – през последните години асеновградската фирма „Запрянови-03“ печели в община Пловдив едни от най-крупните поръчки за изпълнение на обекти – за периода 2007–2015 г. те са на стойност над 20 млн. лв. Компанията изпълнява поръчки и в по-малки общини като Асеновград, Велин- град, Смолян и Панагюрище. В Пловдив е позната като фирмата, на която общината възлага строителството на детски ясли, ремонта на Цар-Симеоновата градина, изграждането на нов парк.

Протестите на опозицията в Общинския съвет остават глас в пустиня и… керванът си върви. Решението за промяна на тръжните условия е прието и на 30 септември 2014 г. община Пловдив обявява нова обществена поръчка с пряко договаряне под № 00267-2014-0098. Поканата за преговори е изпратена до единствения кандидат „Запрянови-03“, но вече при друга цена, увеличена с почти 700 000 лв. Скоро след това, на 17 ноември 2014 г., между общината и търговското дружество е сключен договор за 4 599 868 лв. с ДДС.

Строителството на зоологическата градина започва през лятото на 2015 г. след няколко неуспешни опита заради протести на природозащитници. В жалбите си до прокуратурата и съда те твърдят, че липсва оценка за въздействие върху околната среда, която е задължителна, тъй като разширението на зоологическата градина засяга зелена площ. Но и това не спира строителството. Символичната копка, наречена от кмета „историческа“, се прави почти веднага, след като Пловдив получава домакинството за Европейска столица на културата.

ЗАЛОЖНИЦИ НА ЗООПАРКА

Веднага след първата копка към пловдивската Окръжна прокуратура потегля сигнал за нарушения на Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията при реконструкцията на зоопарка. Той е подаден от Десислава Желязкова, бивш кмет на район „Западен“, на чиято територия е зоологическата градина. Акцията придобива политически оттенък, защо- то Желязкова е изключена от ГЕРБ по настояване на кмета Тотев, който е и местен лидер на партията. Тя е подкрепена и от общинските съветници от Патриотичен фронт от екипа на бившия кмет на Пловдив, сега председател на парламентарната комисия за младежта и спорта Славчо Атанасов. По това време около екипа кмета вече витаят съмнения и за разходите при строителството на спортна зала „Колодрума“, която поскъпва от 12 до близо 60 млн. лв.

Окръжната прокуратура отказва да образува досъдебно производство за зоопарка. Сезирана с повторен сигнал, Върховната касационна прокуратура и лично главният прокурор Сотир Цацаров нареждат през ноември преписката да бъде предоставена за разследване на Софийската градска прокуратура. Разследването за зоологическата градина се поема от спецзвено „Антикорупция“ и в началото на 2017 г. на Иван Тотев е предявено обвинение за престъпление по служба за вреди в размер на 1 млн. лв., нанесени в период между 30 април и 17 ноември 2014 г. в качеството му на възложител на обществената поръчка за изграждане на зоопарка. Месец по-късно обвинителен акт е връчен на заместник-кмета Димитър Кацарски в качеството му на председател на тръжната комисия, а също така и на кмета на район „Западен“ Димитър Колев, който е обявил поръчка за избор на надзорна фирма за обекта, без да е страна по договора за реконструкция с фирма „Запрянови-03“.

В обвинителния акт се посочва, че процедурата за пряко договаряне е проведена в нарушение на Закона за обществените поръчки и без да е одобрен инвестиционен проект и количествено-стойностна сметка. По искане на Софийската градска прокуратура Окръжен съд – Пловдив отстранява Иван Тотев от длъжност, но след няколко дни Апелативен съд го връща на поста с мотив, че е съдействал на разследването и няма опасност да по- влияе на подчинените служители при даване на показания по случая. Разследването приключва след половин година и на 5 юли 2017 г. звено „Антикорупция“ внася обвинителния акт в Окръжен съд – Пловдив. До насрочване на делото обаче не се стига, защото съдът намира пропуски и връща преписката за отстраняването им в Софийската градска прокуратура. Обвинените в престъпление по служба поемат глътка въздух. Но тя е временна. С промени в НПК случаят „Пловдивският зоопарк“ подлежи на разглеждане в новосъздадения специализиран съд, който поема делата за корупция по етажите на властта.

А КУЛТУРАТА?

Зоопаркът не е завършен, но какво става с другите проекти за Европейска столица на културата? Oтговорът e – почти нищо. Според постановлението на Министерския съвет от 31 май 2017 г. община Пловдив, на която преди две години са преведени първите 4 млн. лв. за зоопарка, следва да получи още 16 млн. лв. държавна субсидия за инфраструктурата. Вторият транш от 7 млн. лв. потегля за Културната столица през юни 2017 г. Третият в размер на 9 млн. лв. е планиран за 2018 г.

В края на 2017 г. все още няма одобрени проекти, а съответно и количествено-стойностни сметки за раз- ходи. В същото време прогнозните суми за обектите, включени в програмата за Европейска столица на културата, стремглаво нарастват, ако се слушат изявления- та на местната управа.

За възстановяване на археологическия паметник „Раннохристиянска базилика“ вече се споменава сумата от 15 млн. лв. вместо досегашните 10 млн. лв. Според споразумението между община Пловдив и фондация „Америка за България“, с чиято финансова подкрепа се реставрира националният паметник на културата, разходите се поделят поравно. Тоест, от градския бюджет вместо първоначалните 5 млн. лв. трябва да се приготвят 7.5 милиона. За Тютюневия град вместо 1 млн. лв., опре- делен с държавната субсидия, се планират 3.5 млн. лв., без да има проект. Все още остава загадка как ще изглежда новият арт център в уличките до изгорелите и разрушени тютюневи складове – всички до един частна собственост.

Предварително изчислената стойност на реконструкцията на централния площад надхвърля 10 млн. лева, като тепърва ще се провежда процедура за инженеринг – проектиране и изпълнение на строително-монтажните дейности по смяна на настилката, ремонт на подлеза под площада и реставрация на археологическия комплекс „Римския форум на Филипопол“. На всички, включително и на кмета, е ясно, че няма как „трите милиона туристи“ да се разхождат по обновения площад през 2019 г., защото е утопия той да бъде проектиран и завършен за една година.

Прогнозна цена от 3.5 млн. лева, но не и точна количествено-стойностна сметка, е посочена и в обявлението за обществената поръчка за инженеринг – събаряне на съществуващата художествена галерия на ул. „Гладстон“, проектиране на нова сграда и строителство. В най-добрия случай строителство може да започне в средата на 2018 г., т.е. отново няма как да бъде завършено до 2019 г.

Така стоят нещата в града, който ще е домакин на Европейска столица на културата. Липса на планове, липса на точни разчети, неспазване на правилата и безотговорно отношение към парите на данъкоплатците. На фона на задаващия се строителен щурм в последната година преди събитието случаят с недовършения зоопарк може да се окаже невинна детска приказка. Приказка за 4 милиона и 6 маймуни.

...

Текстът е от "Черна книга на правителственото разхищение 2017", издадена от фондация "Фридрих Науман".

На 2 януари стартира данъчната кампания

https://www.actualno.com/business/na-2-januari-startira-danychnata-kampanija-news_652080.html

На 2 януари стартира данъчната кампания. Декларации подават хората, които имат да обявяват доходи от хонорари и наеми, както и тези, които искат да ползват данъчни облекчения. Тази година за пръв път може да се ползва 1% отстъпка от данъците до 500 лева, ако 80% от доходите от заплата са похарчени по банков път. За целта е необходима единствено декларация, без банкови извлечения. За да ползвате 5% отстъпка трябва да платите задълженията си към хазната до 31 януари, припомня bTV. Крайният срок

"Кристъл палас" ще инвестира 100 милиона паунда в ремонта на стадиона си

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/02/3105814_kristul_palas_shte_investira_100_miliona_paunda_v/?ref=rss


"Кристъл палас" е поредният английски клуб, който ще увеличи капацитета на своя стадион, в търсене на по-големи приходи от билети. "Орлите" започват да се стабилизират на терена след слабото начало на сезона, а в последния ден от 2017 г., дори спряха победната серия на "Манчестър сити", но работят здраво и извън игрището.<br /><br />Президентът на "Палас" Стив Периш обясни, че увеличението на капацитета на "Селхърст парк" ще струва...

В СССР човекът го уважаваха не за сумата в негова сметка, а за постиженията му

http://pogled.info/svetoven/russia/v-sssr-chovekat-go-uvazhavaha-ne-za-sumata-v-negova-smetka-a-za-postizheniyata-mu.91638

/Поглед.инфо/ Всяка година става все по-очевидно, че разпадането на Съветския съюз не беше не само обективна реалност, но, разбира се, нямаше нужда от това.

Земетресение в Северна Гърция се усети и в България

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-v-severna-gartsiya-se-useti-i-v-bulgaria-news273703.html

Трус с магнитуд между 5,2 и 5,5 по скалата на Рихтер е регистрирано в Северна Гърция , близо до границата с България и Македония. Земетресението е било усетено най-силно в Югозападна България. Епицентърът е на около 30 км от града. Земетресението беше усетено и на много места у нас, включително и в София по високите етажи. Според Европейския сеизмологичен институт трусът е бил на дълбочина от 10 км.

Пикът на грипа тази година ще бъде в края на януари

http://www.mediapool.bg/pikat-na-gripa-tazi-godina-shte-bade-v-kraya-na-yanuari-news273702.html

Пикът на грипа се очаква да бъде в края на януари – началото на февруари, каза пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. "Това заболяване прави усложнения, които са в две групи. Едните са много редки, но много тежки за здравето. Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. Трябва обезателно да се търси болнична помощ, защото това рядко състояние трябва да се лекува и то с командно дишане. Това е животоспасяващо”, обясни той по повод случая с 3 годишно дете, които почина от грип. Няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложненията от грипа. Най-честите са бактериалните пневмонии, които също трябва да се лекуват в болница”, поясни още Кантарджиев. "Когато носът само тече и няма температура, това не е грип. Когато има суха, непродуктивна кашлица и нищо друго - това също не е грип, а сезонни вирусни инфекции. Отличаващото за грипа е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, има болки в гърлото, кашлица и тежест в гърдите. На пушачите пък не им се пуши", поясни проф. Тодор Кантарджиев.

Хасан Рохани за напрежението в Иран: Хората искат повече свобода

http://www.cross.bg/iran-svoboda-poveche-1564548.html

/КРОСС/ Светът продължава да следи с безпокойство ситуацията в Иран, седмица след началото на протести, белязани с насилие. 13 души до момента са загинали в сблъсъци между демонстранти и полиция, обобщава БНТ. Антиправителствените протести в Иран, започнали миналия четвъртък, са най-мащабната вълна на недоволство след 2009 година. Тогава протестът бе срещу преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад и в сблъсъци загинаха 36 души, според официалните данни, а според опозицията - двойно повече. Днес причините за вълненията са икономически. 13 са жертвите досега, сред които един полицай. След няколко дни мълчание иранския президент Хасан Рохани направи телевизионно изявление. "Проблемите не са само икономически. Хората не излязоха по улиците само за да кажат, че искат пари, хляб и вода. Те имат и други искания. Едно от тях е повече свобода", коментира президентът. Според Рохани Иран е постигнал пред света голям политически триумф. По думите му американците са се опитали да се противопоставят на иранската нация, налагайки санкции и обявявайки се против ядрената сделка със страната, но са се провалили в този свой опит. Американският президент Доналд Тръмп, на свой ред, заяви, че е дошло "време за промяна" в Иран. "Иран се проваля на всяко равнище, въпреки ужасната сделка, сключена с тях от правителството на Обама. Великият ирански народ е репресиран от много години. Те са гладни за храна и свобода

Испански министър: Кризата в Каталуня струва на страната ни 1 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640515

Испански министър: Кризата в Каталуня струва на страната ни 1 млрд. евроИспанският министър на икономиката Луис де Гиндос заяви, че кризата в Каталуня е струвала на страната му един милиард евро и че последвалите събития забавят икономическото развитие на региона, както и на държавата като цяло, пише The Local в испанската си редакция. „Каталуня отбелязваше ръст, по-висок от средния за Испания.

​Бурята "Кармен" настъпва към Югоизточна Франция

http://www.cross.bg/vetrove-frantziya-nastupva-1564547.html

/КРОСС/ Бурята "Кармен" настъпва към Югоизточна Франция и днес се очаква да достигне Корсика. Заради силните ветрове вчера без електричество останаха 65 000 домакинства. В три френски департамента е обявен оранжев код за опасност. Засега се съобщава за една жертва - мъж, който е бил затиснат от дърво в колата си. Силните ветрове са нанесли щети на някои покриви на къщи по френското крайбрежие. От декември насам това е третата зимна стихия, след Ана и Бруно, която връхлита Атлантическия бряг на страната.  

Няколко варненски села без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=366362

Няколко села във Варненска област ще останат без електрозахранване днес, съобщиха от Енерго про за Moreto.net Причините са неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 08:30 ч. до 16:30 ч.- в района на: с.

Десетина труса след по-големия край Дойранското езеро

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-doyranskoto-ezero-26741716

Има и последващи трусове след земетресението от тази сутрин в 6.24 часа в Гърция, като най-малко десетина са трусовете с магнитуд към 4.

Хиляди бездомни кучета в София са с неизвестна съдба

https://www.actualno.com/society/hiljadi-bezdomni-kucheta-v-sofija-sa-s-neizvestna-sydba-news_652070.html

Не е ясно какво се е случило с 5000 бездомни кучета в София през последните години. Няма и разчети колко излиза на данъкоплатеца издръжката на бездомно куче, а за четириногите се харчат милиони. През последните 4 години все още няма данни за това колко кучета в приюта са починали. Отчетен е броят на кучетата, заловени от улицата, върнатите обратно там и осиновените. Но графата за умрели остава празна. Според справките на „Екоравновесие” сборът на всички кучета, оставащи в п

Израел нанесе удар по база на „Хамас“ в Ивицата Газа

https://frognews.bg/svqt/izrael-nanese-udar-baza-hamas-ivitsata-gaza.html

Израел нанесе удар тази нощ по база на „Хамас” в Ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел от вчера, съобщи израелската армия.

Израел нанесе удар по база на „Хамас“ в Ивицата Газа

https://frognews.bg/novini/izrael-nanese-udar-baza-hamas-ivitsata-gaza.html

Израел нанесе удар тази нощ по база на „Хамас” в Ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел от вчера, съобщи израелската армия.

Топло време ни очаква на Йордановден

http://www.cross.bg/toplo-rachev-malko-1564546.html

/КРОСС/ 10-15 градуса ни очакват на Иванов и Йордановден, каза климатологът Георги Рачев. В Западна България ще има малко сняг следващата седмица, иначе новата година започва с топло и влажно време, очаква се до края на януари да е и сухо и топло, което е малко неочаквано, добави той. Няма да има отрицателни температури до 10-12 януари. На Балканския полуостров температурите ще са по-високи с 2 градуса от нормалното, каза още Рачев.  

Павлова: Санкциите срещу Русия са една от темите, по които ще работи българското европредседателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6640517

Павлова: Санкциите срещу Русия са една от темите, по които ще работи българското европредседателствоСанкциите срещу Русия са една от темите, по които ще работи българското европредседателство. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова в „Денят започва“ по БНТ. "Има създадена работна група и за нас е важно работата по нея да продължи", коментира министърът.

Грипът иде с пълна сила

http://www.cross.bg/epidemiyata-nachaloto-kynchev-1564545.html

/КРОСС/ Започнало е повишението на грипните заболявания в Европа, пикът ще е в края на януари и началото на февруари. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. "Има голям микс от грипни вируси в началото на епидемията, сега има отделни случаи на грип от категория А и близък до свинския грип", добави той. "Ако има циркулация на последния, може да има и повече усложнения, но не се знае дали ще е основен причинител на епидемията", обясни Кунчев. Той препоръча помещенията да се проветряват и да се спазва сериозни лична хигиена, за да се предпазим от разболяване.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване