Eвропейските търговци на газ ще изгубят $1 млрд. заради Украйна

http://clubz.bg/62753-evropejskite_tyrgovci_na_gaz_shte_izgubqt_1_mlrd_zaradi_ukrajna

След двегодишно прекъсване Украйна отново ще трябва да купува газ от Русия, след като арбитражът в Стокхолм задължи Киев да възстанови вноса на руско синьо гориво. В следствие на това европейски компании като Eni SpA, Uniper SE и др. ще загубят малко над $1 млрд. тази година заради намалените си доставки за Украйна, съобщи Bloomberg.

Компании от Европейския съюз започнаха да снабдяват Украйна с газ от 2013 г. насам, което компенсира намалялото търсене на европазара. Само за миналата година Киев внесе от страните от ЕС 14 милиарда кубически метра, което е сравнимо с годишното потребление на Белгия. Заради европейския внос за Украйна бяха изградени и няколко реверсивни газови връзки, през които се подаваше и руски газ, който страните купуваха директно от "Газпром".

Съгласно решението на Стокхолмския арбитраж, украинската страна трябва да закупува от Русия по 5 млрд. куб. метра за 2018 г. и 2019 г. Годишно това се оценява на $1.2 милиарда. Украинските власти обаче със сигурност са доволни, тъй като това е десетократно по-малко количество от записаните в договора от 2009 г. между "Газпром" и украинската "Нафтогаз" 52 млрд. куб. метра.

Загубата на европейските трейдъри може да бъде смекчена от наблюдаваното възстановяване на "вътрешното" потребление на газовия пазар на Стария континент. 

В края на декември 2017 г. арбитражът в Стокхолм се произнесе по съдебното дело между руската държавна компания "Газпром" и  украинската "Нафтогаз", заведено заради клаузата "вземаш или плащаш" в газовия договор за периода 2009-2017. Украйна няма да връщат $56 млрд. по клаузата "вземаш или плащаш", реши съдът.

Съгласно решението Киев е длъжен да плати на руската страна над 2 милиарда долара за вече доставено гориво. В допълнение, според решението на съда, украинската компания ще трябва да закупи пет милиарда кубически метра газ през 2018 г., преди договорът да изтече през 2019 г.

Мутацията на зеления протест в политически руши както туризма, така и екологията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6656677

Мутацията на зеления протест в политически руши както туризма, така и екологиятаОще от 28 декември беше ясно, че протестите “срещу втори лифт” ще прераснат в политически – две седмици по-късно това е факт. Зелените аргументи за природа, гори, води и опазване на националния парк са почти напълно забравени и заместени с предизборните лозунги на “Да, България”, ДСБ, БЗНС, ДЕОС и Зелените.

Вицепрезидентът Майк Пенс ще води делегацията на САЩ в Пьончан 2018

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/10/3110280_viceprezidentut_maik_pens_shte_vodi_delegaciiata_na/?ref=rss


Американският вицепрезидент Майк Пенс и втората дама Карън Пенс ще водят делегацията на САЩ на олимпийските игри в Пьончан, обявиха от Белия дом. Най-големият спортен форум за годината ще се проведе от 9 до 25 февруари в Южна Корея. САЩ ще бъдат представени от 102-ма спортисти, които до момента си осигуриха квоти.<br /><br />Също така Пенс ще посети Аляска и Япония като част от пътуването си към Пьончан. Вицепрезидентът ще направи и преглед на отбранителните системи, както и...

Радев: Няма политическа воля за ефективна борба с корупцията

https://frognews.bg/novini/radev-niama-politicheska-volia-efektivna-borba-koruptsiiata.html

Според президента Румен Радев отхвърленото от Правната комисия вето показват, че няма политическа воля за реална и ефективна борба с корупцията.

"Кодак" пуска собствена криптовалута

http://www.cross.bg/kodak-kriptovalyta-kraya-1565166.html

/КРОСС/ Американският производител на фотооборудване "Кодак" ( Kodak) смята да създаде собствена криптовалута, съобщава агенция „Блумбърг". Компанията ще пусне съответната блокчейн платформа под името "Кодак уан" (KodakOne) в края на месеца. Тя ще бъде насочена на първо място към професионалните фотографи и ще стане своеобразен регистър на авторското право върху образите. Използващите KodakOne ще могат да регистрират творбите си, както и да продават правото да бъдат използвани. Плащането ще става с криптовалутата "Кодаккойн"(Kodakcoin). След новината стойността на акциите на "Кодак" на Уолстрийт се вдигна с над 120%, като достигна в края на сесията около 6,9 долара за една акция. През 2012 година "Кодак" обяви фалит, но успя да остане на повърхността като продаде повечето права върху своите патенти на други компании, сред които "Епъл" (Apple) и "Майкрософт" (Microsoft). В момента "Кодак" е съсредоточила дейността си в услугите около цифровия печат и продажбата на правата върху фотоматериали. Централата на компанията, основана през 1888 е в американския град Рочестър, щата Ню Йорк. Най-популярната в момента криптовалута е биткоинът, който набра голяма височина и се утвърди в нестабилната общност на криптовалутите като лидер.  

Делян Пеевски: Аз не съм олигарх

https://offnews.bg//politika/delian-peevski-az-ne-sam-oligarh-672673.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски излезе с обръщение до медиите, което е провокирано от "Бялата книга за свободата на медиите", представена от Съюза на издателите в България днес.

Публикуваме изявлението на Пеевски без редакторска намеса и в пълния му вид:

"Днес задкулисието само излезе на светло, за да представи поредния си пасквил, наречен „Бяла книга за медийната свобода в България“. Тези, които години наред узурпираха истината и менторстваха над обществото, за да прикрият истинската си същност, тези – които надменно приемат себе си за „елита“ на нацията, се събраха днес в луксозен хотел, за да се „оплачат“ пред представителите на Европа, че в България вече има мнение, различно от тяхното, че има медии, които ги разобличават. Да има.

Удовлетворен съм от факта, че притежаваните от мен „Телеграф“ и „Монитор“ разказаха на хората за олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, но най- вече, че нашият труд дава своя резултат – тези хора, ограбили страната ни, вече са под светлината на прожектори и това ги е изнервило до краен предел. Няма да ме уплашат жалките им мероприятия, фалшивата пропаганда и несъстоятелни тези.

Защото аз не съм олигарх, не съм приватизирал без пари „Каолин“ или „Софарма“, не притежавам соларни паркове за скъпа електроенергия, не притежавам газопреносни мрежи и не богатея от таксите, плащани от хората, не използвам пенсионните спестявания във фондовете за лично финансиране, не продавам прескъпи лекарства, не укривам данъци, не водя съдебни искове срещу своята Родина и не я клеветя в Брюксел или зад океана, аз, господа олигарси Прокопиев, Донев и Дончев, притежавам само медии, с които да разобличавам такива като вас.

И ще продължа да го правя, защото вярвам в истината, в правото на всеки да изразява мнението си свободно, вярвам в бъдещето на България и не съм част от т.н „Преход“, ограбил страната ни, към който вие всички принадлежите.

Гледам ви събрани заедно – Прокопиев, Донев и Дончев, българските олигарси, приватизирали икономиката на страната, узурпирали националните телевизии и съдебната система, създатели на политически проекти (като ДСБ и „Да, България“) и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск, слезнали от луксозните си лимузини в петзвездния хотел „Балкан“, да обяснявате на придворните си журналисти и зависими грантаджии как трябва да „изглежда“ медийната среда, след като до скоро нямаше друга медия или друго мнение, различно от вашите, неминуемо ви асоциирам с мафиотите от филма „Кръсникът“, събрани на фамилна среща. Липсва само Вашия създател – „Капо ди тути капи“ Иван Костов. Но колкото и романтичен да изглежда днес „Кръстникът“, времената вече са различни, а вашето време исторически изтича".

AFP: Захлупената от смог българска столица е почистена за председателството

https://www.actualno.com/sofia/afp-zahlupenata-ot-smog-bylgarska-stolica-e-pochistena-za-predsedatelstvoto-news_653628.html

Българската столица София беше напълно подновена, за да посрещне официалните лица от ЕС за утрешното откриване на българското председателство от Европейския съвет, но остана захлупена от смог, пише в свой репортаж агенция France Presse, цитирана от БГНЕС. Най-бедната, но и най-евроопитмистичната страна членка на блока завърши скъпо обновяване на Националния дворец на културата, построен през 1981 г. по време на комунистическия период, за да домакинства на срещите по време на 6-месечното ротацио

Патиланско женско царство

https://offnews.bg//mama-nindzha/patilansko-zhensko-tcarstvo-672674.html

(писмо от Анка Патиланка до Сева Смехуранка) Автор: Анелия Икономова Драга Смехуранке, Цяла неделя веч как измина, отиде си бързо старата година, а аз на тебе, сестро, и ред не съм драснала, за стола на офиса съм се сраснала! Додох си днеска, ни жива ни умряла, насред на асансьора бях сладко заспала, присъни ми се чуден сън, блажен, неземен – аз и ти сме, сестро, на остров чуждоземен! И пием си винце, текилка… ма малко, а Мамата Нинджа поглежда ни жално... и вика: - Къде там без мене, плажувате вие и топла водичка ви копитата мие? Без бански, морни тела…

Бербатов се контузи при първата си победа в Индия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6656651

Бербатов се контузи при първата си победа в Индия Единствената българска футболна звезда Димитър Бербатов записа първата си победа в Индия. Навършващият 37 г. в края на месеца нападател, който в “Керала Бластърс” е преквалифициран в халф, излезе титуляр в гостуването на “Делхи Дайнамос”. В 40-ата мин Бербатов бе заменен, след като отново получи контузия.

Стивън Хокинг: Земята ще се превърне в огнен ад

http://dnes.dir.bg/news/zemjata-stivan-hoking-26769896

Известният британски физик-теоретик Стивън Хокинг предупреждава, че Земята я очаква същата съдба на Венера, както и че тя ще се превърне в огнен ад.

Оправданият Крокодила не вкуси свободата, задържан е по друго дело

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656634

Оправданият Крокодила не вкуси свободата, задържан е по друго дело24 ч след като бе оправдан от спецсъда, соченият за магистрален бандит Емил Милев-Крокодила не успя да вкуси свободата, научи "24 часа". Към 17,30 ч той бил откаран във 2-о РУП от Софийския затвор. Запознати обясниха, че най-вероятно ще му бъде повдигнато ново обвинение за въоръжен грабеж. Засега от прокуратурата обаче отказват коментар.

Туск предупреди, че полското правителство може да се опита да извади страната от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=366933

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че дясното правителство на Полша може да се опита да извади страната от ЕС, ако еврофондовете за държавата бъдат спрени, информира АФП. Бившият премиер на Полша предупреди на фона на конфликта на Варшава с ЕС по различни въпроси, включително за спорната съдебна реформа, която принуди Брюксел да предприеме безпрецедентна дисциплинарна процедура срещу централноевропейската страна.

Вижте кои ще бъдат изпълнителите на наградите "Грами"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-koi-shte-bydat-izpylnitelite-na-nagradite-grami-2071764

Певците Бруно Марс и Карди Би, които наскоро направиха съвместното си парче "Finesse", ще пеят заедно на церемонията по връчването на наградите "Грами" този месец, предаде Асошиейтед прес.

Американската Академия за звукозапис, която присъжда наградит

Мъжете имали 5 часа повече свободно време на седмица от жените

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6656636

Мъжете имали 5 часа повече свободно време на седмица от женитеБритански статистики установиха, че средностатистическият британец от мъжки пол разполага седмично с 5 часа повече свободно време, в сравнение с жените, пише в. "Дейли мейл". Изданието цитира проучване на Националния статистически институт на Великобритания. От него става видно, че както и преди, мъжете работят значително по-дълго от британките.

Би Би Си пусна сериал по книга, описваща възхода на Илия Павлов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6654157

Би Би Си пусна сериал по книга, описваща възхода на Илия Павлов“Макмафия” разказва за съдбата на сина на руски олигарх Схемите на подземния свят по света разкрива новият сериал на Би Би Си “Макмафия”. Поредицата е направена по едноименната книга на британския журналист от руски произход Миша Глени. Той работи за Би Би Си и в. “Гардиан”. В книгата си Глени разказва за тъмния свят във всички точки на планетата,

Катрин Деньов защити мъжкото право за секс намеци

http://www.mediapool.bg/katrin-denyov-zashtiti-mazhkoto-pravo-za-seks-nametsi-news274124.html

Френската актриса Катрин Деньов заяви, че мъжете трябва да бъдат свободни да отправят секс намеци към жените, тъй като това е част от съблазняването, дори и то да е по-настоятелно. Тя и още около сто известни французойки, сред които други актриси, писателки и жени от научните среди, публикуваха във вестник "Монд" отворено писмо, в което предупредиха за опасността от ново пуританство след последните секс скандали в Холивуд, предадоха световните агенции в сряда. Вълната от акции срещу секс насилието тръгна след като актриси обвиниха влиятелния филмов продуцент Харви Уайнстийн в изнасилване и посегателство. Той на свой ред отрича да е правил секс с жени без тяхното съгласие, единственото негово признание по случая, бе, че поведението му е причинило "много болка". Обвиненията срещу Уайнстийн повлякоха след себе си и такива срещу актьора Кевин Спейси, който се оказа, че постоянно е правил груби сексуални намеци на млади мъже или предприемал директни действия за секс. Заради тези обвинения Спейси бе уволнен от последния сезон на сериала "Къща от карти", а заснети вече сцени с него от филма "Всички пари на света" на Ридли Скот бяха изрязани и заменени скоростно с участие на Кристофър Плъмър, който дори бе номиниран за "Златен глобус" за тази роля. Именно на филмовите награди "Златен глобус" в миналата неделна нощ кампанията срещу секс насилието, подета от представителки на Холивуд, се разрази с особена сила, когато почти всички участници в церемонията и зрители в залата бяха облечени в черно в знак на протест срещу секс насилниците. Според авторките на сегашното писмо, вълната с обществения съд е излязла извън контрол и всички обстоятелства около повдигнатите обвинения за секс насилие в Холивуд трябва да бъдат изяснени. "Изнасилването е престъпление. Но да се опитваш да съблазниш някого, дори настоятелно и по-грубо – не е. Нито е джентълменска шовинистична атака", пише в писмото. Според подписалите ги жени. "Мъже биват принуждавани да се откажат от своята работа само заради това, че са докоснали нечие коляно или са се опитали да си откраднат целувка, да поговорят за "интимни" неща по време на работна вечеря", пишат известните французойки. "Като жени ние не желаем да сме част от подобен феминизъм, който вместо да осъжда злоупотребата с власт, предизвиква враждебно отношение към мъжа и сексуалността", пишат още французойките. "Подтикът да пратим мъжете на заколение, вместо да помогнем на жените да бъдат по-самостоятелни, помага на враговете на сексуалната свобода", пишат стоте жени Първият отзив на откритото им писмо бе от италианската актриса Азия Ардженто, която обвини Харви Уайнстийн в сексуално домогване. В своя акаунт в Туитър тя написа: "Деньов и останалите жени показаха пред света как тяхното вътрешно женомразство окончателно и безвъзвратно ги е довело до лоботомия".

Катрин Деньов и сто французойки защитиха мъжкото право за секс намеци

http://www.mediapool.bg/katrin-denyov-i-sto-frantsuzoiki-zashtitiha-mazhkoto-pravo-za-seks-nametsi-news274124.html

Френската актриса Катрин Деньов заяви, че мъжете трябва да бъдат свободни да отправят секс намеци към жените, тъй като това е част от съблазняването, дори и то да е по-настоятелно. Тя и още около сто известни французойки, сред които други актриси, писателки и жени от научните среди, публикуваха във вестник "Монд" отворено писмо, в което предупредиха за опасността от ново пуританство след последните секс скандали в Холивуд, предадоха световните агенции в сряда. Вълната от акции срещу секс насилието тръгна след като актриси обвиниха влиятелния филмов продуцент Харви Уайнстийн в изнасилване и посегателство. Той на свой ред отрича да е правил секс с жени без тяхното съгласие, единственото негово признание по случая, бе, че поведението му е причинило "много болка". Обвиненията срещу Уайнстийн повлякоха след себе си и такива срещу актьора Кевин Спейси, който се оказа, че постоянно е правил груби сексуални намеци на млади мъже или предприемал директни действия за секс. Заради тези обвинения Спейси бе уволнен от последния сезон на сериала "Къща от карти", а заснети вече сцени с него от филма "Всички пари на света" на Ридли Скот бяха изрязани и заменени с скоростно с участие на Кристофър Плъмър, който дори бе номиниран за "Златен глобус". Именно на филмовите награди "Златен глобус" в миналата неделна нощ кампанията срещу секс насилието, подета от представителки на Холивуд, се разрази с особена сила, когато почти всички участници в церемонията и зрители в залата бяха облечени в черно в знак на протест срещу секс насилниците. Според авторките на сегашното писмо, вълната с обществения съд е излязла извън контрол и всички обстоятелства около повдигнатите обвинения за секс насилие в Холивуд трябва да бъдат изяснени. "Изнасилването е престъпление. Но да се опитваш да съблазниш някого, дори настоятелно и по-грубо – не е. Нито е джентълменска шовинистична атака", пише в писмото. Според подписалите ги жени. "Мъже биват принуждавани да се откажат от своята работа само заради това, че са докоснали нечие коляно или са се опитали да си откраднат целувка, да поговорят за "интимни" неща по време на работна вечеря", пишат известните французойки. "Като жени ние не желаем да сме част от подобен феминизъм, който вместо да осъжда злоупотребата с власт, предизвиква враждебно отношение към мъжа и сексуалността", пишат още французойките. "Подтикът да пратим мъжете на заколение, вместо да помогнем на жените да бъдат по-автономни, помага на враговете на сексуалната свобода", пишат стоте жени Първият отзив на откритото им писмо бе от италианската актриса Азия Ардженто, която обвини Харви Уайнстийн в сексуално домогване. В своя акаунт в Туитър тя написа: "Деньов и останалите жени показаха пред света как тяхното вътрешно женомразство окончателно и безвъзвратно ги е довело до лоботомия".

Hilton отваря първия си хотел в Албания

https://news.bg/investments/hilton-otvarya-parviya-si-hotel-v-albaniya.html

Той ще е уютен и подходящ както за бизнес посетители, така и за туристи

Взеха ли двете Кореи диалога в свои ръце за сметка на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/10/3110259_vzeha_li_dvete_korei_dialoga_v_svoi_ruce_za_smetka_na/?ref=rss


Северна Корея започва годината с нова дипломатическа инициатива, целяща да спечели благоразположението на Юга преди домакинството му на зимните олимпийски игри следващия месец. Но тази инициатива се придържа и е в тон с рязкото - и познато - послание към президента Доналд Тръмп: не се бъркай и остави корейците сами да си решават проблемите.<br /><br />Откакто в новогодишното си обръщение севернокорейският лидер Ким Чен Ун изненадващо заговори с помирителен тон към Сеул,...

Камион удари дете на пешеходна пътека в Ямбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656628

Камион удари дете на пешеходна пътека в ЯмболКамион удари дете на пешеходна пътека в Ямбол, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът е станал пред училището на 16-годишното момче. Според живеещи в квартала светофарите на оживеното кръстовище създават риск от произшествия. В голямото междучасие деца от училище „Христо Смирненски” отиват за закуска, когато камионът ги връхлетял.

Турция привика американския шарже д'афер заради Сирия

http://dnes.dir.bg/news/USA-turtzia-siria-26769893

Американският шарже д'афер в Анкара е бил повикан в турското министерство на външните работи във връзка с развитието на положението в Сирия.

Държавата даде 1.4 млн. лева за тенис турнира и Световната купа по сноуборд

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/10/3110277_durjavata_dade_14_mln_leva_za_tenis_turnira_i/?ref=rss


Държавата отпусна общо 1.4 милиона лева за първите две големи спортни събития, на които България ще бъде домакин през 2018 г. - Световната купа по сноуборд в Банско и турнира от категория "АТП 250" в София, съобщи Министерството на младежта и спорта (ММС) пред "Дневник".<br /><br />Ски федерацията получава 900 хиляди лева за Световната купа по сноуборд в Банско, която ще се проведе за втора поредна година. Миналата година бяха отпуснати 990 хиляди лева.<br...

Камион блъсна дете на зебра в Ямбол

https://frognews.bg/novini/kamion-blasna-dete-zebra-iambol.html

Камион удари дете на пешеходна пътека в Ямбол. Инцидентът е станал пред училището на 16-годишното момче.

Тръмп казал на президента на Южна Корея, че е готов за разговори с Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656627

Тръмп казал на президента на Южна Корея, че е готов за разговори с Пхенян Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес на южнокорейския си колега Мун Дже-ин, че е готов за разговори със Северна Корея, предаде Ройтерс Агенцията цитира съобщение на канцеларията на южнокорейския президент, оповестено след негов разговор с Тръмп. Ден след първите официални преговори от две години между висши представители на Северна и Южна

Време е Северна Корея да бъде бомбардирана

http://clubz.bg/62740-vreme_e_severna_koreq_da_byde_bombardirana

Северна и Южна Корея възобновиха диалога помежду си, но нима наистина резултатът от него ще бъде по-различен от предишните опити за разговори между Пхенян и Сеул? Както и по-рано, Южна Корея "ще възнагради" скандалното поведение на северния си съсед като му предостави значителни средства, нарушавайки по този начин неотдавна наложените санкции от Съвета за сигурност на ООН. Междувременно Северна Корея ще продължава да преследва целта си за развитие на междуконтинентални балистични ракети, които вече многократно са изпитвали при опити от октомври 2006 г., май 2009 г., февруари 2013 г., януари 2016 г., септември 2016 г. и септември 2017 г.

Всеки ракетен тест би бил отличен повод за САЩ да направят в Северна Корея онова, което Израел извърши в Ирак през 1981 г. и в Сирия през 2007 г., а именно - да използва добре насочени конвенционални оръжия, за да унищожи ядрените и оръжията за масово унищожение на режими, които не би трябвало да притежават такива.

Разбира се, има причини за това Вашингтон да не предприема действия срещу режима в Пхенян. Но най-често цитираните са твърде слабо обосновани.

Един от погрешно използваните аргументи да не се атакува Северна Корея е страхът от отмъщение чрез директни ответни действия. Американските разузнавателни агенции твърдят, че изолираната комунистическа страна вече разполага с балистични ракети с ядрени бойни глави, които могат да достигнат до територията на САЩ. Това обаче, ако не преувеличение, е най-малко бъдеща прогноза, която все още може да бъде пресечена чрез предприемането на бързи действия. Първото севернокорейско ядрено устройство, което би могло да бъде миниатюризирано в бойна глава за балистични ракети с голям обхват, бе тествано на 3 септември 2017 г., докато първата междуконтинентална балистична ракета бе тествана на 28 ноември 2017 г. Ако севернокорейците успеят да завършат мащабното инженерно разработване и първоначалното производство на оперативни балистични ракети с ядрени бойни глави в кратък период от време - при с техния съвсем ограничен бюджет, то тогава тяхната степен на владеене на науката и инженерството би била безпрецедентна и наистина феноменална. Но това обаче едва ли е така.

В действителност Северна Корея би могла да отмъсти за всяка атака, използвайки своята ракетна артилерия срещу столицата на южния си съсед и околностите й, където само на около 35 мили (около 56 километра - б.р.) от разделителната линия живеят близо 20 милиона души. Американските военни изтъкват риска от "море от огън", за да оправдаят бездействието си. Но тази уязвимост не трябва да парализира политиката на САЩ поради една проста причина: в голяма степен тези страхове произтичат от самите тях.

Когато - тогава. Преди 40 г. американският президент Джими Картър реши да изтегли всички военни части от Южна Корея, съветниците по отбраната (сред които и аз), призоваха правителството в Сеул да премести министерствата и администрацията далеч от северната граница, и да предостави стимули това да направят и частни компании. Южна Корея трябваше да помисли за създаването на адекватни убежища, като тези в швейцарския град Цюрих, където всяка новопостроена сграда трябва да разполага със специално помещение за защита на гражданите. (По този начин при евентуална атака броят на цивилните жертви би бил много по-нисък, ако те не напускат домовете си, за да търсят убежище). Освен това, през следващите години, властите в Сеул имаха възможност да закупят противоракетни системи от Израел и САЩ, които биха могли да отбият 95% от севернокорейските ракети, насочени към населени места в страната.

Но през последните четири десетилетия южнокорейските правителства практически не предприеха никакви действия в изброените по-горе насоки. Официално обявените 3257 бомбоубежища в района на Сеул не са нищо повече от подземни търговски центрове, метростанции и хотелски паркинги, в които при това няма нито храна, нито медицински комплекти, нито противогази. Вместо закупуване на система за противоракетна отбрана от Израел южнокорейците предпочетоха да изхарчат парите си за разработването на ново поколение бомбардировач, насочен към Япония.

Дори и сега обаче броят на жертвите може да бъде минимализиран чрез програма за устойчивост при катастрофи. Тя трябва да включва подсилване на приземни етажи на сгради от всякакъв мащаб, за да бъде гарантирана защитата на цивилните при евентуална атака от страна на Северна Корея.

В крайна сметка, не бива да се позволява умишленото бездействие на Южна Корея в продължение на години да парализира САЩ пред лицето на огромната заплаха за собствените им национални интереси, а също и на техните съюзници в други части на света. Северна Корея продава своите балистични ракети - най-вече на Иран, не е трудно да си представим, че продава също и ядрените си оръжия.

Друга често посочвана причина за това САЩ да се въздържат от атака - че ще бъде много трудно тя да бъде извършена бързо и успешно - е дори още по-малко убедителна. Твърди се, че унищожаването на севернокорейските ядрени съоръжения ще изисква хиляди бомбардировки. Но всички ядрени съоръжения на Северна Корея - известни и възможни - не са по-повече от няколко дузини, а повечето от тях са и доста малки. При липса на разумен военен план унищожаването им би могло да изисква десетки хиляди въздушни удари.

За съжаление, не за първи път военното планиране на САЩ може да се окаже необосновано. Американските военновъздушни сили обикновено отхвърлят масираните удари, настоявайки вместо това за общо "потискане на вражеските въздушни защити". Това е особен вид стратегия, при който всеки радар на въздушната отбрана, ракети "земя-въздух" и бойни самолети в дадена страна трябва да бъде бомбардирана отделно с цел предпазване на американските пилоти от излишни рискове. Като се има предвид, че радарните, ракетите и въздухоплавателните средства на Северна Корея са отдавна остарели, с буквално античен електронен механизъм, изискванията на ВВС не са нищо друго освен извинение за бездействие.

Може би единствената добра причина, която би трябвало да ни разколебава за нападение срещу Северна Корея, е Китай. Пекин обаче едва ли ще се намеси с действия срещу САЩ. Идеята за Китай като защитник на Северна Корея е отдавна излязла от употреба. Да, китайците не биха искали Северна Корея да изчезне, а американските войски да се придвижват в близост до границите им.

Причината се корени в друго. Ядрените оръжия гарантират независимост на Северна Корея от китайско влияние. Един от възможните сценарии за ситуацията след възможните американски удари, когато режимът в Пхенян няма да съществува, предвижда доминиращо влияние на Пекин над Южна Корея. А в Сеул вече има политици - като например президент Мун Дже-ин, които биха предпочели китайския вместо американския патронаж над страната им. Корейски полуостров, доминиран от Китай, ще направи Япония по-малко сигурна и ще ограничи влиянието на САЩ в Тихия океан. Това е разковничето.

На теория атака срещу Северна Корея би могла да бъде предотвратена от политическото обединение на полуострова, при което САЩ ще успокоят китайските страхове, като бързо дислоцират своите войски на юг, вместо да ги преместват на север. На практика обаче това ще бъде труден план не само защото правителството на Южна Корея и гражданите й като цяло не желаят да споделят просперитета си с изостаналия Север, както някога направиха западногерманците със своите източногермански сънародници.

Засега изглежда очевидно, че военните власти на САЩ са изключили предполагаема военна възможност за справяне със севернокорейския проблем. Но Вашингтон все още може да отърве света от огромната опасност, произтичаща от Северна Корея, ако предприеме необходимите действия, преди Пхенян да успее да развие ядрени оръжия за поразяване на далечни разстояния.

Вярно е, че Индия, Израел и Пакистан имат такъв арсенал, без до този момент да има катастрофални последици от това. Но всеки от тях е доказал своята надеждност по един или друг начин - нещо, което не може да се каже за Северна Корея. Техните посолства в други страни, например, не продават наркотици и не са замесени с трафик на фалшиви банкноти. Още повече, че тези три страни вече са преминали през тежки кризи и са водили войни, без да използват "ядрения коз", така, както прави Ким Чен Ун.

Северна Корея е различна и политиците в САЩ трябва да признаят реалността, преди да е станало твърде късно.

------

* Авторът е британски политолог от румънски произход. Статията е публикувана в издането "Форин полиси" и препечатана от агенция Фокус.

Делян Пеевски: Не съм олигарх, днес задкулисието излезе на светло

https://www.actualno.com/society/deljan-peevski-ne-sym-oligarh-dnes-zadkulisieto-izleze-na-svetlo-news_653626.html

"Днес задкулисието само излезе на светло, за да представи поредния си пасквил, наречен „Бяла книга за медийната свобода в България“. Това се посочва в обръщение на народния представител от ДПС Делян Пеевски, изпратено до медиите, във връзка с издадената днес (10 януари) от Съюза на издателите в България книга, посветена на медийната свобода и независимост у нас. "Тези, които години наред узурпираха истината и менторстваха над обществото, за да прикрият истинската

Българчета поздравиха китайски учен на родния му език (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656584

Българчета поздравиха китайски учен на родния му език (видео)Обмислят обмен на ученици между двете държави ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА, СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ Осъзнали сме, че Китай е световна сила, световната икономика е съсредоточена там, и искаме да подготвим кадри, които да отговорят на нуждите на взаимоотношенията на Европа с Китай. Това каза директорката на частното средно училище “Евлоги и Христо Георгиеви” в

Румен Радев обвърза случая в Нови Искър с Истанбулската конвенция. Как?

http://clubz.bg/62752-rumen_radev_obvyrza_sluchaq_v_novi_iskyr_s_istanbulskata_konvenciq_kak

„Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“.

Това президентът Румен Радев коментира отхвърленото от парламентарната правна комисия вето на текстове в новия закон за борба с корупцията. Според президента Румен Радев дебатите около антикорупционния закон и отхвърленото от Правната комисия вето показват, че няма политическа воля за реална и ефективна борба с корупцията. Той направи този коментар след като участва в церемония по връчването на Международните награда на херцога на Единбург.

Попитан дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, той отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Относно Истанбулската конвенция, която предизвика много противоречиви коментари, Радев поиска широк публичен дебат преди тя да бъде ратифицирана.И реши да даде пример.Като направи препратка към... Нови Искър.

„Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно“, разясни той.

 Според Радев в България и сега имало закони, които защитават правата на жените и децата в случаи на домашно насилие.

„Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда, тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели“, твърди той. Като на практика се присъедини към позицията на БСП, "патриоти" и СДС против конвенцията.

На въпрос дали се притеснява от очакваните протести в деня на откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, Радев разясни, че протестите не би трябвало да притесняват него.

„Нормално е, България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в законово установените форми“, каза той.

Сезонът на брачните танци е открит във варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=366918

Сезонът на брачните танци е открит за някои от обитателите на варненския зоопарк, научи Moreto.net. Засегнати от стрелите на Амур са пауните и фазаните, които с красивите си и разноцветни пера, ще опитат да впечатлят женските представители на своя вид.

Шесторно убийство или… много тъп филм

http://www.eurochicago.com/2018/01/film/

Росен се фрустрирал, убил Кети, не скрил трупа й, а след 4 часа се сетил да избие и цялото й семейство, което не забелязало 4-часовото отсъствие на Кети на 31 декември (почивен ден и Нова година). После се върнал и хвърлил трупа на Кети в някакъв кладенец или нещо от рода. На 1-ви януари минал да поздрави шефа си, пили по бира и си тръгнал като казал, че отива на погребение на брат си! Прибрал се в съседна на неговата вила и два дни гледал детско порно, което толкова го депресирало, че се самоубил в услуга на българските разследващи органи. Ще кажете - много тъп филм...

Правната комисия в парламента отхвърли ветото върху антикорупционния закон

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pravnata-komisiia-v-parlamenta-othvyrli-vetoto-vyrhu-antikorupcionniia-zakon-253615/

Според някои депутати единен антикорупционен орган не означава всички органи в държавата и трябват критерии за обединяване органите

Ердоган: Дано съюзът с националистите попречи на плановете на онези, които искат да разделят Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656614


Ердоган: Дано съюзът с националистите попречи на плановете на онези, които искат да разделят Турция Турският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква, че съюзът му с националистите ще попречи на планове за разделението на Турция, каквито по думите му имат определени кръгове, съобщава електронното издание "Хюриет дейли нюз". Ердоган каза това, след като проведе днес около половинчасова среща с лидера на Партията на националистическото действие

Саудитски принц бе уволнен за критика срещу ареста на негови роднини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656610


Саудитски принц бе уволнен за критика срещу ареста на негови родниниСаудитски принц, който е оглавявал федерацията по морски спортове на кралството, е бил уволнен и заменен с армейски офицер, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на местни сайтове. Това е станало, след като принцът нарекъл публично обявените причини за неотдавнашния арест на 11 принца "фалшиви" и "нелогични", предава БТА.

Японски астронавт излъгал - пораснал е в космоса с 2, а не с 9 сантиметра

http://www.mediapool.bg/yaponski-astronavt-izlagal---porasnal-e-v-kosmosa-s-2-a-ne-s-9-santimetra-news274123.html

Японският астронавт Норишиге Канаи, който е в екипажа на Международната космическа станция, се извини за невярната информация, че е пораснал с 9 см, откакто е там, и уточни, че разликата с обичайния му ръст е само 2 см, съобщи Ройтерс.   Повечето астронавти порасват през продължителните космически мисии, защото гръбначният им стълб се удължава заради липсата на гравитация. Разликата в ръста обикновено е най-много един-два сантиметра и след завръщането на Земята тя изчезва.   Канаи, който пристигна на Международната космическа станция миналия месец, сам пусна съобщението за промяната в ръста си в Туитър, като допълни, че се притеснява дали ще се побере на седалката на капсулата "Союз".   Съобщението му направи голямо впечатление и беше разпространено от много медии. Ден по-късно обаче той се извини и разказа, че командирът на мисията Антон Шкаплеров го е накарал да се измери отново и се е оказало, че ръстът му е 182 см - с 2 см повече, отколкото на Земята.   "Извинявам се за тази ужасна фалшива новина" - написа Канаи в Туитър, без да обяснява на какво се дължи първоначалната грешка. Той добави, че няма да има проблем да се побере в капсулата "Союз".

Д-р Ст. Темелкова за Фрог: Клипът за председателството е по-подходящ за туризма

https://frognews.bg/novini/stefaniia-temelkova-frog-klipat-predsedatelstvoto-polezen-turizma.html

Клипът за европредседателството „Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед!” не би следвало да бъде разглеждан като самостоятелен, а като първи от серия от три, които имат за цел да представят България като държава.

Петролният цар Игор Сечин е по-страшен от Путин

http://clubz.bg/62751-petrolniqt_car_igor_sechin_e_po_strashen_ot_putin

В Русия не се и опитвайте да вървите срещу петролния и политически титан Игор Сечин. Според някои доста известни бизнесмени и политици Сечин е по-силен от Владимир Путин. Ако някой човек или някоя компания тръгне срещу Сечин, заложете на Сечин.

Изпълнителният директор на "Роснефт" не случайно е познат като руския Дарт Вейдър. Името му се свързва с падението на най-малко двама милиардери. Един от тях е Михаил Ходорковски от ЮКОС, който прекарва цялото си време след напускането на Русия в захранване на западния свят с всякакъв вид пикантна информация за правителството, което го прати в изгнание. Сега е ред да се опари  бившият министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев. (Седмица по-рано бе милиардерът Владимир Евтушенков, основател на частната финансова компания "Система".)

Сечин има списък от хора, които буквално е сложил в чували. В случая с Ходорковски беше истинска война покрай спора между ЮКОС, Кремъл и данъчните власти. "Роснефт" придоби ЮКОС - по онова време най-голямата постсъветска петролна компания в Русия. Това направи Ходорковски милиардер. През последното десетилетие двете страни създаваха постоянно работа на европейските съдилища.

Евтушенков смяташе, че може да се спаси от яростта на Сечин и правителството. "Система" притежаваше петролна компания, наречена "Башнефт", което завърши с поставянето на Евтушенков под домашен арест. Той бе освободен и даде компанията си на правителството с огромно намаление - за 0 долара. Две години след освобождаването му през 2014 г. "Роснефт" придоби "Башнефт", след което заведе дело срещу свалилата гащите "Система" за близо 2 милиарда долара. Това дело означава най-вече, че "Роснефт" купи"Башнефт" на половин цена. Тя плати близо 5 милиарда долара при закупуването на "Башнефт" от федералното правителство през 2016 г.

В края на миналата година Сбербанк разпространи доклад, в който се твърдеше, че Сечин не е много добър изпълнителен директор. Основната теза бе, че "Роснефт" се разраства заради тези придобивки с намаления. Но лошото им управления след това пада върху раменете на Сечин.

Сечин или адвокатите му не харесаха това, което прочетоха. Рускоезичната версия на доклада бе премахната, редактирана и пусната наново за клиентите.

Путин никога не е пречел на битките на Сечин. Той поиска съдилищата да бъдат справедливи към "Система". Той предаде активите на ЮКОС на "Роснефт" на търг през 2007 г. само с още един кандидат, когото "Роснефт" победи за 10 минути.

Той поиска Сечин да свидетелства в делото за корупция срещу Улюкаев, но познайте какво се случи. Сечин не свидетелства. Той игнорира Путин - човека, когото всеки вляво от центъра в САЩ смята за силата, стояща зад президентския трон във Вашингтон.

Путин може да контролира армията, шпионските спътници и хакерите. Но Сечин контролира важна част от икономиката и има приятели в съдебната система. Той бе шеф на администрацията на Путин в началото на управлението му. Той е свръхнационалист, с връзки като тези на Путин дори в силите за сигурност, и е по-силен от руския премиер Дмитрий Медведев.

Да го формулираме така. Алексей Навални организира протести срещу Медведев и по-малко срещу Путин и неговата партия "Единна Русия". През 2016 г. Навални - борец срещу корупцията, стана любимец на американските медии, пробута във в. "Ведомости" статия за нов имот на стойност милиарди рубли в Москва, принадлежащ на Сечин. Адвокатите на Сечин погнаха вестника, но не и Навални. 4 години по-рано Сечин свърза Навални с Бил Браудър - друг прогонен от страната чужденец и бивш мениджър на хедж фондове в Hermitage Capital. Браудър, който днес живее във Великобритания, прекарва значителна част от времето си в лобиране пред политици в Канада и Европа да последват Вашингтон  с техни версии на закона "Магнитски". Законът забранява на някои руснаци да пътуват до САЩ и да притежават влогове в американски банки. Сечин не е в този списък, но в момента е санкциониран от Министерството на финансите.

Преди месец Улюкаев - някога неизменна част от конференции на инвеститорите в Москва и Санкт Петербург, бе признат за виновен в искане на подкупи от Сечин в размер до 2 милиова долара. Той заяви, че е невинен, в последните си думи пред съда. Сечин е виновен за всичко, каза той. Не е ясно за какво точно Сечин иска да накаже Улюкаев.

Думите на Улюкаев:

"По време на процеса обърнах внимание на странностите в разследването срещу мене. Това бе едно наистина изумително разследване, в което предполагаемата жертва - изпълнителният директор на "Роснефт" Игор Сечин - първо се превръща в свидетел, а след това, след като фалшифицира статута си, се превръща в свидетел фантом. След това той изчезва някъде в необятността между Ханти-Мансийск и Рим. Човекът просто се разтваря в прозрачния въздух. Подобно на ефекта за бюджета от закупуването на "Башнефт" от "Роснефт", във въздуха остава само миризмата на сяра. Но кой е този свидетел фантом? Вероятно е нещо като специалист по омаскаряването? В този случай ищецът дори не съобщи за престъплението. Направиха го от името на ищеца, въз основата на разказа на ищеца (направи го неговият подчинен, генералът от ФСБ Олег Феоктистов, тогава шеф на сигурността в  "Роснефт" - б.а.). Човекът, който организира тази операция, изчезва, без да свидетелства. Да не би да съществува само в нашето въображение? Основни материали по делото изчезнаха... Случаят предизвика значителен обществен интерес, не е като при цирк. Възрастен гладиатор в пенсионна възраст се защитава с картонен щит, а хората седят и гледат всичко това щастливи от удобните си столове. Отдавна е казано за кого бие камбаната. Искам да кажа, че сега камбаната може да започне да бие за всеки от вас."

На 15 декември 2017 г. Улюкаев бе осъден на 8 години затвор. Той трябва да плати глоба от 130 милиона рубли, или близо 2,3 милиона долара.

Подкупите и укриването на данъци са "казус бели" на атаките на руското правителство срещу хората след разпадането на СССР. Той елиминира Ходорковски и унищожи ЮКОС. Той разби Hermitage Capital - някога една от най-големите контролирани от чужденци руски инвестиционни компании, и превърна русофила Бил Браудър в отряд от един човек, който се прицелва във всичко в радиус от една миля от обкръжението на Путин. Той може да смачка "Система" - успешен частен инвеститор, даващ начален старт на редица открити акционерни компании, които нямат нищо общо с държавата, като "Мобайл телесистемс", която излезе на нюйоркската фондова борса, и "Детский мир".

А има и политически противник Улюкаев, който, за разлика от гореизброените свободни хора, ще прекара голяма част от живота си като пенсионер в строго охраняван затвор. Може да има шанса да излезе жив оттам.

--------

*  Авторът е специалист по развиващите се пазари. Анализът му е публикуван в електронното издание на сп. "Форбс".

Семейство чака половин година „спешни мерки“ от местната администрация

https://zaistinata.com/%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd/

Шести месец сем. Лидия и Ангел Тодорови от Севлиево чакат отговор от общинската администрация в Севлиево на молба, с която се надяват да запазят от рушене дома си. Молбата, в която най-отдолу се казва: „Молим за спешна реакция от ваша страна!“ е заведена в деловодството на Община Севлиево на 24 юли 2017 г. Справка в […]

Джеймс Франко нарече "неточни" обвиненията за сексуален тормоз срещу него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656612

Джеймс Франко нарече "неточни" обвиненията за сексуален тормоз 
срещу негоАктьорът Джеймс Франко, обвинен в сексуален тормоз от актриса и режисьорка, нарече твърденията на двете жени "неточни", предаде Асошиейтед прес. Изказването на Франко по телевизия Си Би Ес беше направено, след като "Ню Йорк таймс" отмени публично събитие днес, в което режисьорът и звезда от филма "Катастрофалният артист" заедно с партниращия му

Хю Грант ще става баща за пети път

http://www.mediapool.bg/hyu-grant-shte-stava-bashta-za-peti-pat-news274122.html

Британският актьор Хю Грант и партньорката му, шведската телевизионна водеща Ана Ебърстийн, отново ще стават родители, съобщи Контактмюзик, цитирано от БТА.   Бебето ще бъде трето за двойката и пето за 57-годишния актьор.   Хю Грант и Ана Ебърстийн, които изключително ревниво пазят личния си живот от медийното внимание, не са потвърдили радостната вест.   Мълвата, че отново ще стават родители плъзна, след като преди броени дни Грант и Ебърстийн бяха засечени на летището в Ню Йорк. Половинката на актьора беше забелязана с наедряло коремче. Това стана видно и на церемонията за наградите "Златен глобус", въпреки че 39-годишната телевизионна водеща направи опит да прикрие бременността си с широк черен тоалет.   Същевременно шведското издание "Афтонбладет" съобщи, че бебето се очаква "скоро", позовавайки се на майката на Ебърстийн, която не е скрила задоволството си, че отново ще става баба.   Хю Грант и Ана Ебърстийн имат две деца - 5-годишен син, Джон, и 2-годишна дъщеря.   Британският актьор има и две деца от бившата си партньорка Тинглан Хонг - 6-годишната Табита и 4-годишен син на име Феликс, припомня изданието.

Йотова: Антикорупционният закон няма да работи

https://www.actualno.com/politics/jotova-antikorupcionnijat-zakon-njama-da-raboti-news_653624.html

Антикорупционният закон няма да работи. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на bTV, по темата с отхвърленото на ниво правна комисия вето, което президентът Румен Радев наложи върху Законa за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). „Аз наистина не чух нито един сериозен аргумент срещу тезите, които изложи президентът във ветото. Смея да твърдя, че тезите и аргументите бяха работени от един много сериозен екип от юристи с мн

Одобрени са промени в Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=366911

Правителството прие Решение за изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР), съобщиха от правителствената информационна служба. Измененията имат за цел да подобрят управлението и отчитането на резултатите от прилагането на Програмата.

Лошият въздух доразболява още повече пациентите

https://frognews.bg/novini/loshiiat-vazduh-dorazboliava-oshte-poveche-patsientite.html

Броят на пациентите с влошено състояние заради лошия въздух се увеличава. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ по БНР д-р София Ангелова, специалист по белодробни и вътрешни болести.

Готова ли е Италия за плоския данък?

https://news.bg/finance/gotova-li-e-italiya-za-ploskiya-danak.html

Бившият премиер Силвио Берлускони обещава промяна в данъчната система

Официалният старт на председателството ще бъде даден утре в Народния театър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656576

Официалният старт на председателството ще бъде даден утре в Народния театърОфициалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 ще бъде даден утре, 11 януари, с тържествена церемония в Народния театър, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, цитирани от БТА. Преди официалното откриване премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск,

Кой е виновен за популизма

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/10/3109948_koi_e_vinoven_za_populizma/?ref=rss


8Развитите страни страдат от дълбоко безпокойство. За популистите като Тръмп проблемът идва от глобализацията. Технологичната революция обаче играе водеща роля.<br /><br />Добър съвет за 2019 г.: изпращайте своите новогодишни пожелания още през първите часове на 1 януари. Защото след това често е твърде късно. През 2015 г. след масовото убийство в редакцията на вестник "Шарли ебдо" на 7 януари пожеланията за хубава година изглеждаха неуместни.<br /><br />През...

Гонят Джулиан Асанж от посолството на Еквадор в Лондон?

https://frognews.bg/svqt/goniat-djulian-asanj-posolstvoto-ekvador-london.html

Еквадорските власти може да прекратят пребиваването на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж в посолството на страната в Лондон. Причина за това е конфликт между Асанж и еквадорския президент по повод референдума в Каталуния, съобщават английските медии.

И президентът се включи в хора срещу Истанбулската конвенция

http://www.mediapool.bg/i-prezidentat-se-vklyuchi-v-hora-sreshtu-istanbulskata-konventsiya-news274121.html

Президентът Румен Радев се включи в сряда в хора срещу т.н. Истанбулска конвенция за превенция и борба с насилието над жени, като обяви за безотговорен начина, по който тя е приета, и настоя за изчерпателен дебат по темата. Той коментира, че и сега имаме закони, защитаващи и правата на жените, и на децата, и срещу домашното насилие, но явно не можем да ги приложим както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели наистина задълбочен дебат. "Виждате,че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции, на обществото. Това е много сериозно", посочи Радев без да е ясно каква връзка вижда между двете събития. По думите му борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията, от съда - тук и сега. "А ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели", заяви президентът Радев. Цялата му аргументация подсказва категорично, че той не е запознат със самата конвенция, нито с подробните анализи на текста й, публикувани в последните дни. Миналата седмица правителството реши да предложи на Народното събрание да ратифицира с резерви Истанбулската конвенция срещу домашното насилие и насилието срещу жени, превърнала се в обект на разпалени кавги сред българските политици. В последните две седмици предстоящата ратификация на доскоро неизвестната на широката общественост Истанбулска конвенция (Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие) предизвика политически дебати у нас, след като навръх Стефановден ВМРО разпространи позиция, че "под хуманното, защитаващо правата на хората заглавие, конвенцията всъщност цели да налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови бракове и за издаване на бежански статут на травестити от Иран".  Освен "Обединени патриоти", които са част от управлението, срещу ратификацията на документа се обявиха още БСП и СДС, макар и с по-умерени позиции. Истанбулската конвенция срещу насилието над жени бе приета от Съвета на Европа през 2011 г. и е в сила от 2014 г., но България все още не е страна по нея, защото е подписала документа, но не го е ратифицирала. Документът основно е фокусиран върху предоставянето на система от гаранции за защита на жените и мъжете от домашно насилие, разписва задължителна криминализация на определени насилствени деяния, а също и форми на закрила за жертвите. Въвежда се и мониторингов механизъм, който да контролира дали държавите спазват мерките.

Президентът: Лидерите умеят да водят с личен пример

http://dnes.dir.bg/news/liderstvo-znachki-prezidentat-radev-26769891

Най-важният аспект на лидерството е да можеш да водиш с личен пример, заяви президентът Румен Радев на церемония по връчването на значки на младежи.

Радев за отхвърленото му вето: Гражданите и медиите да се борят с корупцията

https://offnews.bg//politika/radev-za-othvarlenoto-mu-veto-grazhdanite-i-mediite-da-se-boriat-s-ko-672672.html

„Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите".

Така Румен Радев коментира отхвърленото от парламентарната правна комисия президентско вето срещу текстове в новия закон за борба с корупцията.

На журналистически въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, държавният глава отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Запитан дали се притеснява от очакваните протести в деня на откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, президентът посочи, че тези протести не би трябвало да притесняват него.

„Нормално е, България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в законово установените форми", допълни той.

Радев заяви, че е необходимо да има широк и изчерпателен дебат по темата с Истанбулската конвенция и ратификацията ѝ.

„Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно", коментира държавният глава.

Румен Радев е категоричен, че в България и сега има закони, които защитават правата на жените и децата в случаи на домашно насилие.

„Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда, тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели", заяви още Радев.

NOVA със специална програма за откриването на българското европредседателство

https://www.vesti.bg/bulgaria/nova-sys-specialna-programa-za-otkrivaneto-na-bylgarskoto-evropredsedatelstvo-6078076

В два поредни дни водещите и репортерите на NOVA проследяват всички важни политически срещи и теми, свързани с ключовото за България събитие

Работници от Флотски арсенал протестираха заради опасения за източване на дружеството

http://www.moreto.net/novini.php?n=366883

Близо 2-метрова ограда застана между протеста на стотината работници от КРЗ „Флотски арсенал“ (Варна) и медиите. В тази обстановка основните притеснения, изказани от колектива, бяха свързани с възможността за източване на дружеството.

Разследващите нямат идея къде се е крил Росен Ангелов, но са убедени, че се е застрелял

http://www.mediapool.bg/razsledvashtite-nyamat-ideya-kade-se-e-kril-rosen-angelov-no-sa-ubedeni-che-se-e-zastrelyal-news274120.html

Прокуратурата и МВР нямат никаква представа къде точно се е крил задочно обвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов от 3 януари, когато бе обявен за издирване, до 5 януари, когато според аутопсията му е умрял след изстрел в слепоочието. Не ясно как заподозреният е успял да избегне стълпотворението от барети, военни, полицаи, които го издирваха в Луково и околността със следови кучета, термокамери, бронетехника и хеликоптер, но е абсолютно доказано, че той е единственият извършител на жестокото престъпление, както и че собственоръчно е сложил край на живота си. Това стана ясно от пресконференцията на зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов, която той даде заедно със свои колеги от разследването в сряда, "за да ви подпомогнем да представите актуална и точна информация". "Любителите на конспиративните теории, междувпрочем моята жена е от тях, вече след това могат да си импровизират и да правят всичко. Междувпрочем има и филм такъв – с Мел Гибсън и Джулия Робъртс, наскоро гледах по телевизията", добави Сарафов, демонстрирайки за пореден опит да бъде ироничен с журналистите, независимо от повода. "В последните дни с нарастващ интерес чета медийни публикации, становища на различни експерти, които се изявяват по темата", започна изложението си заместникът на Сотир Цацаров и добави, че "колкото повече чета някои от тези анализи и коментари, повече ме забавляват". Декларирайки желание "да сложим всички факти на масата", той увери, че"в нас не буди никакво съмнение кой е извършителят на шесторното убийство", както и това, че Росен Ангелов се е самоубил. В подкрепа на тези твърдения бяха представени конкретни доказателства, както и части от съдебно-медицинската експертиза на трупа на заподозрения. Прокуратурата добави "финансов мотив", умишлено крит досега Единственият изцяло нов детайл от разследването, посочен от Сарафов в сряда, бе обстоятелството, че Ангелов имал не само емоционален мотив за убийствата, но и финансов. Освен че не приел решението на Кети Кюхова да прекрати интимните им отношения, той бил подразнен от това, че тя не искала да му помогне да обере някои от нейните клиенти. Тази подробност била известна на разследващите още миналата седмица, но те не я споделили публично, защото не знаели какви действия може да предприеме "склонният на крайности" Ангелов. "Както стана ясно, приживе покойната Кети се е занимавала с почистване на домове. Тези домове очевидно са били на заможни българи, живеещи в София и околностите и някои от тези домове Росен Ангелов е искал да ограби. Всъщност причината за разрива в техните емоционални отношения е именно този – че Росен Ангелов е искал от Кети да му предостави достъп до домовете, които чисти, като даде ключ и код за алармената система на някои от домовете, за да може да ги ограби", обясни шефът на следствието. "Очевидно в този момент Кети е разбрала, че любовта му може би не е била съвсем безкористна, не съвсем искрена и не сърдечна, а той има и други намерения. Това е била причината да настъпи разрив в техните отношения и това, всъщност, е била една от истинските причини той да иска да я затрие от лицето на земята. Междувпрочем, тъй като за връзката ѝ са знаели всички нейни роднини, това е била и причината да бъдат, така да се каже, затрити всички свидетели по делото, да бъдат заличени всички следи към него", продължи Сарафов с анализ на емоционалната ситуация, предшествала трагедията в Нови Искър. Откъде разследващите черпят сведения за толкова категорично възпроизвеждане на тайните взаимоотношения между Ангелов и Кюхова не стана ясно. Прави впечатление обаче, че докато при предишната пресконференция по случая се твърдеше, че за връзката между двамата знаела само майката на Кети, сега вече са уведомени всички нейни роднини. Именно това обстоятелство бе посочено и като обяснение на загадката защо Ангелов е избил цялото семейство на Кюхова, включително кучето ѝ, но не и някого от малкото хора, с които той е споделял, например последният му работодател. "Той е убил семейството на Кети, защото след нейната смърт тези, които биха били заинтересовани от разкриването на убийството, са нейната дъщеря, нейният съпруг, нейният доведен син – нейните близки. Считате ли, че въпросният свидетел, който вие така акуратно разпитахте в гаража, би имал желание, нужда и дори вътрешна потребност да съдейства на разследването и сам да сподели, отивайки в най-близкото поделение на МВР, това, че знае за убийството. Не, той го е знаел, той заявява това нещо, включително свидетелства много обстойно и широко за поведението и преди, и след смъртта на Росен Ангелов, и след деянието, защото той го е видял на 1 януари след нощта на убийството. Но, както виждате, самият той не е пожелал да отиде, както казах, в най-близкото поделение на МВР и да съдейства за разкриване на убийството. Така че тези, които имат мотив да заявят желанието си, да заявят изобщо знанието, че Кети я няма, са само нейните близки – това са свидетели, които той е счел за нужно да заличи", обясни заместникът на Цацаров. Едно и също оръжие, еднакви барутни частици по ръцете и в тялото на Ангелов Като категорично доказателство, че Ангелов е извършителят на шесторното убийство, който впоследствие е сложил край на живота си, бе посочен фактът, че убийствата и самоубийството са извършени с един и същ пистолет. Освен това в тялото на заподозрения и по ръцете му са открити с натривки еднакви барутни частици, което показва, че сам се е застрелял. Това се потвърждавало и от съдебно-медицинската експертиза на трупа, според която положението на тялото и това на ръката на издирвания, както и входната огнестрелна рана на слепоочието му, давали основания да се заключи "с голяма степен на вероятност", че се е самоубил. Друг довод в тази посока е липсата на наранявания, които да свидетелстват за борба непосредствено преди смъртта му, както и фактът, че в тялото му не са открити следи от алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Няма проблем да се направи ДНК изследване за 48 часа, когато е приоритетно Сарафов отдели сериозно внимание и на ДНК изследването, благодарение на което е потвърдена оперативната информация, че именно Ангелов е убиецът на семейството на Неделчо Юнаков. По повод съмненията, че Националният институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР не е в състояние да произведе подобно заключение за едва 48 часа, шефът на следствието заяви, че това е напълно възможно, тъй като се работело приоритетно по случая. "През цялото време, докато течеше разследването, аз самият лично съм поддържал двустранна динамична връзка с шефката на НИКК г-жа Добринка Маркова, с която изключително коректно сме обсъждали, както представени за изследване обекти, така и суров, а впоследствие и в завършен вид експертните заключения", добави Сарафов. Колкото до въпросът откъде разследващите се сдобиха със сравнителен биологичен материал, който би могъл да потвърди, че намерените на местопрестъплението следи са именно от Ангелов, той заяви, че такъв му е бил взет още през 2007 г., когато му е направена криминалистическа регистрация. Не е ясно защо е убита първо Кети, а часове по-късно и останалите в дома ѝ Помолени да представят хронологична възстановка на шесторното убийство, разследващите уточниха, че Кети Кюхова е била застреляна след 19.30 часа на 31 декември. Това е станало, след като тя излязла от къщата, за да разходи кучето си. Между 23.00 и 00.05 часа пък били разстреляни останалите жертви в къщата – съпругът ѝ, дъщерята и нейният приятел, доведеният син и майката. Впоследствие тялото на Кети е закарано със семейния джип до шахтата, в която бе открито от разследващите на 3 януари. На въпроса защо е действал в тази хаотична и трудно обяснима последователност, Сарафов подчерта, че докато присъстващите на пресконференцията били нормални и разсъждавали логично, Ангелов бил "тежък социопат – не бихме могли да вникнем в неговото съзнание, за да разберем какви са били всъщност неговите разумни и емоционални мотиви да извърши още едно петорно убийство" (след това на Кети Кюхова – бел.ред.). По отношение на факта, че в продължение на цели 3 дни заподозреният бе неоткриваем за разследващите въпреки масираното претърсване на цялата околност, градският прокурор на София Емилия Русинова уточни, че районът бил претърсван по квадранти. По думите ѝ къщата, в която бе намерено тялото на Ангелов изглеждала по въздух близка до района, в който бяха съсредоточени силите на МВР и МО, но всъщност ставало въпрос за трудно достъпна пресечена местност. От обясненията на разследващите не стана ясно как е възможно заподозреният да остане незабелязан за тях между 3 и 5 януари, нито как е успял в продължение на цели 8 години да се укрива и въпреки липсата на лични документи, да има доходи, достатъчни за да си закупи телефон, таблет, както и бисквитка за интернет. Обясниха обаче, че незаконната къща, която обитавал в Луково, също толкова незаконно била свързана с електропреносната мрежа. На няколко пъти бе споменато и че последното му влизане в интернет през таблета било регистрирано на 4 януари – в "изключително гнусни" сайтове с детско порно. Както е известно, последната 8-годишна присъда на рецидивиста Ангелов, от която той се укриваше от 2009 г. насам, бе за блудство с 12-годишно момиче отново в Луково.

Илияна Йотова: Не ми харесва тезата, че навсякъде има мръсен въздух и убийства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656556

Илияна Йотова: Не ми харесва тезата, че навсякъде има мръсен въздух и убийстваВицепрезидентът Илияна Йотова определи като много тревожно началото на българското европредседателство заради натрупването на престъпления в последните дни. „Едва ли в такава напрегната ситуация можем да се съсредоточим върху най-силните послания, които отправим към нашите европейски партньори”, каза тя в предаването „Лице в лице” по bTV.

Обръщение от Делян Славчев Пеевски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656549

Обръщение от Делян Славчев ПеевскиДепутатът от ДПС разпрати изявление средствата за масово осведомяване по повод "Бяла книга за медиите", представена днес от Сашо  Днес задкулисието само излезе на светло, за да представи поредния си пасквил, наречен „Бяла книга за медийната свобода в България“. Тези, които години наред узурпираха истината и менторстваха над обществото,

Президентът Радев обяви, че няма политическа воля за борба с корупцията

http://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/10/3110265_prezidentut_radev_obiavi_che_niama_politicheska_volia/?ref=rss


След като мнозинството в правната комисия преодоля ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон, държавният глава обяви, че у нас няма "политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията". Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите, каза Румен Радев.<br /><br />На въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка държавният глава отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна...

Президентът обяви, че у нас няма политическа воля за борба с корупцията

http://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/10/3110265_prezidentut_obiavi_che_u_nas_niama_politicheska_volia/?ref=rss


След като мнозинството в правната комисия преодоля ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон, държавният глава обяви, че у нас няма "политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията". Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите, каза Румен Радев.<br /><br />На въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка държавният глава отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна...

Японският астронавт бил объркал, пораснал е не с 9, а с 2 сантиметра

http://www.cross.bg/kanai-porasnal-dali-1565161.html

/КРОСС/ Японският астронавт Норишиге Канаи бил пораснал само с 2 сантиметра. Самият той се е объркал, че ръстът му вече е с 9 см по-висок, заради което се извини за погрешната информация, която разпространи. Пред ден Канаи пусна шега, че се притеснява дали ще може да се прибере на Земята, тъй като е пораснал с 9 см в Космоса и се съмнява дали ще се побере в руския кораб „Союз", който е предвиден за завръщането на нашата планета. Японецът е част от настоящия екипаж на Международната космическа станция, като това е и първото му излизане в Космоса. Традиционно е астронавтите да порастват при липса на гравитация, но 9 см бе впечатляваща разлика. Японецът се извини, след като разказа, че командирът на мисията Антон Шкаплеров го е накарал да се измери отново и се е оказало, че ръстът му е 182 см - с 2 см повече, отколкото на Земята. "Извинявам се за тази ужасна фалшива новина" - написа Канаи в Тwitter, без да обяснява на какво се дължи първоначалната грешка и добави, че няма да има проблем да се побере в капсулата "Союз".  

Работник от Бургас твърди, че шефът му го прострелял

https://frognews.bg/kriminalno/rabotnik-burgas-tvardi-che-shefat-prostrelial.html

23-годишен работник от комбината „Домостроене” в Бургас твърди, че шефът му го прострелял с пистолет. Инцидентът станал в в цеха за стъклопакети, съобщили от местното управление на МВР пред „Флагман”. Простреляният влязъл в спор с шефа си, който го надупчил със сачми, по неясни причини.

Работник от Бургас твърди, че шефът му го прострелял

https://frognews.bg/novini/rabotnik-burgas-tvardi-che-shefat-prostrelial.html

23-годишен работник от комбината „Домостроене” в Бургас твърди, че шефът му го прострелял с пистолет. Инцидентът станал в в цеха за стъклопакети, съобщили от местното управление на МВР пред „Флагман”. Простреляният влязъл в спор с шефа си, който го надупчил със сачми, по неясни причини.

Издателите искат ЕК да разследва медийния пазар у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izdatelite-iskat-ek-da-razsledva-medijniia-pazar-u-nas-2071763

Европейската комисия да започне международно разследване за концентрация на медийна собственост и нелоялна конкуренция на медийния пазар у нас. За това настояват от Съюза на издателите в България, които представиха „Б

Бивш полицай може да се окаже най-масовият убиец в историята на Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/bivsh-policaj-mozhe-da-se-okazhe-naj-masoviiat-ubiec-v-istoriiata-na-rusiia-2071751

Бившият руски полицай Михаил Попков, който вече излежава присъда за убийството на 22 жени, се яви на съд по обвинение в още 59 убийства, което може да го превърне в най-масовия убиец в съвременната история на Русия, предаде Франс прес.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2018/01/10/3110227_video_drugite_novini/?ref=rss


Другите новини е рубрика за уеб новини на БНТ. Акцентите в емисията днес:<br /><br />"Четирите сезона" на Теодор Ушев превзеха и токийските улици<br /><br />Японският астронавт Норишиге Канаи e пораснал на мисията с 2 сантиметра, а не с 9<br /><br />Условията за туризъм в планините се влошават Автомати за разкази и стихове в градския транспорт във Франция Потайностите на "Болшой" Меган Маркъл закри личните си профили в мрежата<br />

Учени установиха каква е вероятността да станеш закоравял пушач след първата цигара

http://www.mediapool.bg/ucheni-ustanoviha-kakva-e-veroyatnostta-da-stanesh-zakoravyal-pushach-sled-parvata-tsigara-news274119.html

Учени заключиха, че 60-70 на сто от хората стават закоравели пушачи след първата цигара, съобщи Лайф. "Преминаването от първото използване на наркотични вещества към постоянната им всекидневна употреба е сред важните етапи в развитието на зависимост, тъй като това навежда на мисълта, че удоволствието се превръща във физическа необходимост", заяви Питър Хайек от университета "Куин Мери" в Лондон.   Специалистите отбелязват, че тютюнопушенето и свързаните с него болести са смятани за една от главните причини за преждевременна смърт по света. Според данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите, ежегодно вследствие на тютюнопушене и пасивно пушене умират около 6 милиона души.   Някои медици са на мнение, че зависимостта от цигарите има психологически корени. Опонентите им смятат, че съществува физическа зависимост от никотина.   Британските учени анализирали резултатите от допитвания, обхванали над 200 000 души, някои от които пушели постоянно или от време на време. Така било установено какъв процент от хората станали пушачи след първата цигара. Оказало се, че процентът е много висок - 60-70 процента от хората придобиват вредния навик след първата цигара. Този показател е сравним със зависимостта от хероина.   Затова, по мнението на учените, властите в различни страни и експертите в сферата на здравеопазването трябва да си поставят за цел да се предотврати запалването на първата цигара, вместо да концентрират усилията си към отказването от цигарите.

Възстановиха движението през ГКПП "Лесово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656540

Възстановиха движението през ГКПП "Лесово"Възстановено е движението през ГКПП "Лесово" в двете посоки, съобщи пресцентърът на Агенция "Пътна инфреструктура". По-рано днес през пункта не преминаваха автомобили поради технически проблем на съпределния турски пункт

28 гълъба политат в небето от "Тройката" над Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6656530

28 гълъба политат в небето от "Тройката" над Бургас

28 бели гълъба ще полетят в небето над Бургас от пл. "Тройката" утре в 11 ч. в чест на официалното откриване на европредседателството ни. Инициативата е на местното гълъбовъдно дружество "Мир", който решило по този начин символично да отбележи важния ден. От "Мир" призоваха и други гълъбовъдни дружества в страната да ги подкрепят и да пуснат в

Стивън Хокинг: Земята ще се превърне в огнен ад

http://www.moreto.net/novini.php?n=366928

Известният британски физик-теоретик Стивън Хокинг предупреждава, че Земята я очаква същата съдба на Венера, и че тя ще се превърне в огнен ад, съобщава в. "Дейли мейл". По думите на учения климатичните промени ще доведат човечеството до гибел, тъй като на нашата планета ще изчезнат условията за живот.

Радев за третия пол: Знаем ли какво подписваме?

https://frognews.bg/novini/radev-tretiia-pol-znaem-kakvo-podpisvame.html

Необходим е дебат за Истанбулската конвенция – трябва да се знае какво се подписва и ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели. Така президентът Румен Радев коментира казуса със спорния документ.

Красимир Анев се завърна в Световната купа с десето място

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/10/3110262_krasimir_anev_se_zavurna_v_svetovnata_kupa_s_deseto/?ref=rss


Красимир Анев направи отлично завръщане в Световната купа по биатлон, след като заради заболяване пропусна последните три старта. 30-годишният българин се класира десети в индивидуалното състезание на 20 километра в Руполдинг.<br /><br />Анев, за когото това беше едва четвърти старт за сезона, имаше отлични шансове да влезе в топ 6. Той свали всяка една от първите 19 мишени, но пропуск на последната 20-а го изпрати малко по-назад в крайното класиране.<br /><br...

Проблемите пред Европа в контекста на българското председателство обсъди вицепрезидентът с посланика на Италия

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-baldi-iliyana-1565180.html

/КРОСС/ Миграцията, сигурността, развитието на Европейския съюз, както и приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС бяха основни теми на разговор между вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Италианската република у нас Стефано Балди. Срещата се състоя днес на „Дондуков" 2. Илияна Йотова изтъкна, че по време на председателството на Съвета на ЕС България трябва да направи една крачка по-напред от икономическа и инфраструктурна свързаност със страните от Западните Балкани, като акцентира и върху темата за политическото разширяване на съюза. Италианският посланик приветства поставянето на Западните Балкани във външнополитическия фокус на Българското председателство на Съвета на ЕС. Вицепрезидентът и италианският посланик бяха категорични, че за разрешаването на миграционната криза се изисква проява на солидарност от всички европейски страни. Илияна Йотова отбеляза, че реформата на Дъблинския регламент ще бъде във фокуса на Българското председателство. По време на него ще се води и дебатът за бюджета на Европейския съюз след 2020 г., напомни вицепрезидентът и обърна внимание на запазването на кохезионната политика, която за страни като България е изключително важна. Необходимостта от реформи в Европейския съюз също беше обсъдена по време на срещата. Предвид дългогодишния опит на вицепрезидента в Европейския парламент посланик Балди пожела да се запознае с мнението ѝ по темата

Според Доналд Туск само еврофондовете задържат полските консерватори в ЕС

http://www.mediapool.bg/spored-donald-tusk-samo-evrofondovete-zadarzhat-polskite-konservatori-v-es-news274118.html

Управляващите в Полша консерватори националисти биха се опитали да извадят страната си от Европейския съюз веднага щом страната стане нетен вносител в бюджета на ЕС. Това увери председателят на Европейския съвет, бившият полски премиер центрист, Доналд Туск, цитиран от Франс прес. В интервю за полския либерален католически седмичник "Тигодник повшехни" Туск отбелязва, че много от ключовите решения на консервативното правителство във Варшава "отговарят на интересите и очакванията на Москва". Бившият полски премиер е основен съперник на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински. Той направи това изявление на фона на поредицата конфликти с ЕС, в които затъна Полша заради спорните си съдебни реформи, накарали миналия месец Брюксел да задейства безпрецедентни наказателни процедури, отбелязва Франс прес. "За ПиС ползата от членството в ЕС се свежда до финансовата страна, без да се вземат предвид другите предимства като общия пазар, законовия ред, гаранциите за сигурността и т. н." казва Туск. Докато получените европейски средства надхвърлят вноската ни, членството, според тях, си струва. Допускам, че в деня, когато Полша стане част от нетните вносители, полските управляващи ще решат да попитат поляците дали все още искат страната им да остане в ЕС, а после ще се постараят да ги накарат да вярват, че трябва да се сбогуват с Евросъюза, обяснява той своята позиция. Няма известен начин да се прогнозира кога Полша би могла да стане нетен вносител. За момента тя е най-големият бенефициент на европейски фондове със 7,1 милиарда евро през 2016 г., припомня АФП. В интервюто Туск изразява съжаление, че Брюксел е бил принуден да задейства чл. 7 от Европейския договор по отношение на Полша поради опасения, че създава "системна заплаха" за правовата държава. Той казва, че ПиС може да сложи край на кризата, отказвайки се от промените, които въведе в съдебната система. "Поведението към ЕС, опитите за създаване на отделна група на страните преки и непреки съседи на Русия, които все повече се отдалечават от западния център, отношението към либералната демокрация, към неправителствените организации, към независимостта на съдилищата и медиите, към половите малцинства - бих могъл да изброя още много въпроси, по които ПиС и Москва имат общи цели и сходни виждания", подчертава в интервюто Туск. При все това той изтъква, че "Брюксел все още храни огромни надежди (не говоря за доверието, което изчезна много отдавна), че Полша ще остане в ЕС".

Вицепрезидентът Майк Пенс ще оглави делегацията на САЩ на Олимпиадата в Пьончан

http://www.mediapool.bg/vitseprezidentat-maik-pens-shte-oglavi-delegatsiyata-na-sasht-na-olimpiadata-v-pyonchan-news274117.html

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще оглави американската делегация на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан идния месец, съобщи висш представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.   По време на пътуването си Пенс ще посети също Аляска и Япония. Вицепрезидентът на САЩ ще направи преглед на системата за отбрана срещу междуконтинентални балистични ракети (МКБР) и ще потвърди за пореден път пред японските и южнокорейските лидери, че САЩ са изцяло ангажирани със стабилността в региона, посочи цитираният представител на Белия дом. Зимната олимпиада в Пьончан, която се открива на 9 февруари, ще се състои на фона на ескалация на напрежението на Корейския полуостров заради севернокорейските ядрени опити и размяната на остри изказвания между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун, отбелязва Ройтерс.   Северна Корея ще изпрати на Олимпиадата високопоставени представители, атлети и мажоретки, обяви вчера висш южнокорейски служител.   Държавният департамент на САЩ каза, че за момента няма каквито и да било планове за среща на американската делегация с тази на КНДР.   Американският сенатор републиканец Линдзи Греъм заяви, че е против поканата севернокорейска делегация да присъства на игрите.   "Нямам нищо против преговорите със Северна Корея, но наистина съм сериозно обезпокоен от легитимирането на най-варваския лидер на планетата", написа Греъм вчера в Туитър.

Кузманов и шампионът ни с покани за София

https://www.24chasa.bg/sport/article/6656533

Кузманов и шампионът ни с покани за СофияСъстезателят от националния отбор за купа “Дейвис” Димитър Кузманов и новият държавен шампион ще получат уайлд карт за основната схема на турнира DIEMA XTRA Sofia Open в зала “Арена Армеец”. Първенството на България ще се състои от 23 до 28 януари в зала “София”, а интересът към него е много голям. Финалът съвпада с мача за титлата в откритото на

Вицепрезидентът Майк Пенс ще оглави делегацията на САЩ на зимната олимпиада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656524

Вицепрезидентът Майк Пенс ще оглави делегацията на САЩ на зимната олимпиадаВицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще оглави американската делегация на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан идния месец, съобщи висш представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. При пътуването си Пенс ще посети също Аляска и Япония. Вицепрезидентът на САЩ ще направи преглед на системата за отбрана срещу

Юнкер нарече "клишета" критиките към България

https://www.actualno.com/europe/unker-nareche-klisheta-kritikite-kym-bylgarija-news_653616.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече „клишета“ писания в европейски медии, че България е най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС. "Фактите изглеждат другояче... Миналата година българската икономика отбеляза ръст от 3,9%, трудовият пазар се развива положително, а България великолепно държи бюджета си под контрол. Държавният дълг е под 30% - много ниско равнище, включително и в сравнение с държави, които вече са въвели еврото", казва Юнкер

България продава апартамент в Уругвай

http://www.mediapool.bg/bulgaria-prodava-apartament-v-urugvai-news274116.html

България ще продаде апартамент в уругвайската столица Монтевидео за не по-малко от 285 хил. долара. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба. Апартаментът не се използва от закриването на дипломатическото представителство на страната в Уругвай през 1998 г., е посочено в съобщението. В същото време имотът генерира различни разходи – данък смет, за отпадъци и застраховки, аргументира се правителството.

Състояние на пътищата в страната към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6656515

Състояние на пътищата в страната към 17:30 часа Информация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 10.01.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 2° до + 13°. Времето над цялата страна е облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Силистра, Търговище и Шумен.

Работодател стреля по бивш свой служител

https://www.actualno.com/crime/rabotodatel-strelja-po-bivsh-svoj-slujitel-news_653619.html

Около 15.46 часа днес (10 януари) е получено съобщение за инцидент, възникнал в района на цех за дограма и стъклопакети край домостроителния комбинат в Бургас. Подалият сигнала 23-годишен бургазлия е бивш работник във фирмата и по думите му, 42-годишния му бивш работодател го е прострелял. 23-годишният е откаран за преглед в болница в Бургас , където са установени две малки наранявания /едното в долната частна лицето, а второто в тялото/, които е възможно да са получени при прострелване с възду

Франция ще бори войната по пътищата с непопулярни мерки

http://www.cross.bg/kilometra-putishta-putishtata-1565162.html

/КРОСС/ Непопулярна, но необходима мярка - така френското правителство аргументира решението си за намаляване на разрешената скорост по второстепенните двупосочни пътища в страната от 90 км/ч на 80 км/ч, предава „Франс прес", цитирана от БТВ. Целта на мярката е да се намалят инцидентите по пътищата. Според премиера Едуар Филип мярката може да спаси поне един човешки живот на ден. Допитване на агенция „Харис" от вчера показва, че 6 на 10 французи са против нея. От 28-те страни членки на ЕС само в Швеция има по-строго ограничение на скоростта - 70 километра в час. Финландия разрешава скорост от 80 километра в час извън градовете и магистралите. На другите места в съюза остава разрешението за 90 километра в час, дори за 100 километра в час. Ограничението за скоростта по второстепенните пътища във Франция влиза в сила от 1 юли. То засяга второстепенните двупосочни пътища, по средата на които няма мантинела или земен насип. От тази мярка ще са засегнати 400 000 километра пътища в страната. На 1 юли 2020 г. ще бъде направена оценка на мярката. Крайната десница от Национален фронт я разкритикува и обяви петиция срещу нея. Партията каза, че ограничаването на скоростта ще засегне средната класа. Друга мярка, обявена от премиера Едуар Филип, ще бъде временно отнемане на разрешителното за управление на превозно средство, ако шофьорите извършат пътно нарушение, докато са говорели или пишели съобщения по мобилните си телефони. През 2016 г

Правителството предлага промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=366912

Правителството предлага на Народното събрание промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Главната цел на промените в Закона е да бъдат въведени в българското законодателство изискванията на Директива 2014/89/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г.

Йордан Гаврилов: Повечето концесии трябва да бъдат изцяло преразгледани

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iordan-gavrilov-povecheto-koncesii-triabva-da-bydat-izcialo-prerazgledani-253609/

Икономически неоправдани са договори, които са на загуба, твърди председателят на Националното движение на българските граждани

Над 700 млн. лв директни субсидии за фермерите ще бъдат платени до юни

http://econ.bg/Новини/Над-700-млн-лв-директни-субсидии-за-фермерите-ще-бъдат-платени-до-юни_l.a_i.756053_at.1.html

Земеделското министерство планира да изплати над 700 млн. лв. директни субсидии на фермерите от кампания 2017 г. до юни, като най-много плащания ще...

Увеличава се броят на жертвите на калните свлачища в Калифорния (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/uvelichava-se-broiat-na-zhertvite-na-kalnite-svlachishta-v-kaliforniia-snimki-2071762

Най-малко 15 са вече жертвите на калните свлачища в Калифорния след проливните дъждове в югозападния американски щат, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Спасителни екипи с хеликоптери и кучета продължават да претърсват хълмовете окол

Пеевски "блицна": Аз не съм олигарх, няма да ме уплашите

http://clubz.bg/62750-peevski_blicna_az_ne_sym_oligarh_nqma_da_me_uplashite

Парламент Делян Пеевски 27012016 2

Часове след като Съюзът на издателите представи днес Бяла книга за свободата на медиите в България, медийният олигарх и депутат от ДПС Делян Пеевски излезе с отговор, публикуван най-напред в любимия му сайт "Блиц". В изявлението си той нарича Бялата книга "поредния пасквил", а Съюза на издателите - задкулисие.

Тези, които години наред узурпираха истината и менторстваха над обществото, за да прикрият истинската си същност, тези, които надменно приемат себе си за "елита" на нацията, се събраха днес в луксозен хотел, за да се "оплачат“ пред представителите на Европа, че в България вече има мнение, различно от тяхното, че има медии, които ги разобличават. Да, има. Удовлетворен съм от факта, че притежаваните от мен "Телеграф" и "Монитор" разказаха на хората за олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, но най-вече, че нашият труд дава своя резултат - тези хора, ограбили страната ни, вече са под светлината на прожектори и това ги е изнервило до краен предел.

В отговора си Пеевски заявява, че няма да се уплаши от "жалките мероприятия, фалшивата пропаганда и несъстоятелни тези".

"Защото аз не съм олигарх, не съм приватизирал без пари "Каолин" или "Софарма", не притежавам соларни паркове за скъпа електроенергия, не притежавам газопреносни мрежи и не богатея от таксите, плащани от хората, не използвам пенсионните спестявания във фондовете за лично финансиране, не продавам прескъпи лекарства, не укривам данъци, не водя съдебни искове срещу своята Родина и не я клеветя в Брюксел или зад океана", казва Пеевски.

Аз, господа олигарси Прокопиев, Донев и Дончев, притежавам само медии, с които да разобличавам такива като вас. И ще продължа да го правя, защото вярвам в истината, в правото на всеки да изразява мнението си свободно, вярвам в бъдещето на България и не съм част от т. н. "преход", ограбил страната ни, към който вие всички принадлежите.

Силно емоционално Пеевски отправя още традиционните си обвинения към Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев за узурпиране на съдебната система, за създаването на политически проекти като ДСБ и "Да, България" и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск и обявява, че ги асоциира "с мафиотите от филма "Кръстникът", събрани на фамилна среща".

"Липсва само Вашият създател - "Капо ди тути капи" Иван Костов. Но колкото и романтичен да изглежда днес "Кръстникът", времената вече са различни, а вашето време исторически изтича", заявява Пеевски.  

Цветанов: Познавам Христов, откакто реших да се занимавам с политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656464

Цветанов: Познавам Христов, откакто реших да се занимавам с политика"Петър Христов е човекът, подпомогнал не само разкриването на престъпленията на "Наглите", но и на други. И днес бих повторил тогавашните си действия.  Като министър на вътрешните работи, когато някой иска среща във връзка с "Наглите", бях длъжен да се срещна с него. Аналогия с някакви други случаи, смятам, че са несъстоятелни.

България подкрепи Полша в обжалването на строгите норми за серни и азотни оксиди във въздуха

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/10/3110181_bulgariia_podkrepi_polsha_v_objalvaneto_na_strogite/?ref=rss


България ще подкрепи Полша, която обжалва по-строгите изисквания на Европейската комисия към емисиите серен диоксид, азотни оксиди и живак във въздуха. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет, а ресорният министър Теменужка Петкова информира за това представите на бизнеса и синдикатите във въгледобива и производството на енергия.<br /><br />На 31 юли 2017 г. Европейската комисия определи какви нива на емисиите трябва да покрият въглищните централи в ЕС, за да...

Туск: Единствено еврофондовете задържат полските консерватори в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656485

Туск: Единствено еврофондовете задържат полските консерватори в ЕСУправляващите в Полша консерватори националисти биха се опитали да извадят страната си от Европейския съюз веднага щом страната стане нетен вносител в бюджета на ЕС. Това увери председателят на Европейския съвет, бившият полски премиер центрист, Доналд Туск, цитиран от Франс прес и БТА. В интервю за полския либерален католически седмичник

Ветото върху антикорупционния закон бе отхвърлено в правната комисия

http://www.mediapool.bg/vetoto-varhu-antikoruptsionniya-zakon-be-othvarleno-v-pravnata-komisiya-news274115.html

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" в сряда парламентарната правна комисия отхвърли президентското вето върху антикорупционния закон. В подкрепа на ветото гласуваха само депутатите от БСП. Президентът Румен Радев реагира бързо с думите, че мнозинството в парламента е показало, че "няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията". "Това (отхвърлянето на ветото) не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес (сряда) показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и медиите. Това е моята оценка за това, което става днес, за съжаление", каза президентът. Той повтори тезата си, че антикорупционният закон няма да доведе до по-ефективна борба с корупцията. Президентът се закани да наложи вето върху закона преди окончателното му приемане от Народното събрание през декември. Още на 2 януари той изпълни обещанието си с аргумента, че оспорва нормативния акт в цялост. Това е първият цялостен закон, върху който Румен Радев налага вето. Той смята, че има риск от политическо овладяване на антикорупционната комисия, която ще прилага закона. Причината е в това, че целият състав на комисия ще се назначава от Народното събрание, а след това членовете могат да се махат с обикновено мнозинство Освен това той предупреждава за възможни злоупотреби със СРС-та и нарушение на човешки права. Радев се обявява и срещу липсата на защита за авторите на корупционни сигнали и липсата на съдебен контрол върху действията на новата комисия. Още при подготвянето на новия антикорупционен закон на ГЕРБ президентът заяви, че законът няма да свърши работа, тъй като комисията "Антикорупция" няма да има разследващи функции, за каквито настояваше БСП. В проектозакона на БСП, който бе отхвърлен, се предвиждаше също председателят на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, а не от парламента, както приеха управляващите. "Най-силното доказателство за успеха на усилията в борбата с корупцията ще се изразява в това престъпленията да бъдат разкривани своевременно и по отношение на извършителите да се осъществява ефективно наказателно преследване", се казва в аргументите на президента. Дебатът в правна комисия Първа думата взе проф Емилия Друмева, която е шеф на правния съвет на президента. Бившият конституционен съдия обясни на депутатите, че мотивите на президента са подготвени "професионално и най-вече добронамерено". Тя допълни, че във ветото са изложени юридически, а не политически аргументи. Това бе препратка към тезата на Данаил Кирилов (ГЕРБ), който обясни, че ветото на Радев съдържа "замаскирани политически аргументи". Проф. Друмева направи и дълъг анализ на смисъла от съществуването на президентското вето, включително като част от системата от проверки и баланси между властите. Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов отговори на това с тезата, че президентът просто има друга концепция за борба с корупцията. Той напомни за проекта на БСП, който предлагаше създаването на специален антикорупционен разследващ орган. Евгени Стоянов каза, че в България разследващи функции имат прокуратурата и МВР. Той пропусна да отбележи, че преди време такива правомощия имаше и ДАНС. "Корупцията е по-широко понятие от състав на престъпление, както е в Наказателния кодекс. Ние смятаме, че това е едно социално явление", каза Стоянов. Така той мотивира тезата си, че прокуратурата ще се бори с "корупционните" престъпления, а антикорупционната комисия с нейните други непрестъпни прояви – конфликт на интереси, необяснимо обогатяване и други. "Попитайте средностатистическия българин "Що е то корупция" и вижте дали той няма да опише съществуващ престъпен състав. Не е ясно с какво ще се занимава новият антикорупционен орган, но е ясно, че няма да се бори с корупцията", отговори Крум Зарков от БСП. В този момент в дебата се включи и председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който напомни, че корупцията може да се бори и с отнемане на имущество с незаконен произход. Спорът в правната комисия изобилстваше от множество гафове и подвеждащи тези. Димитър Лазаров (ГЕРБ) защити правото на антикорупционната комисия да подслушва, въпреки че не разследва престъпления, с аргумента, че ДАНС също може да подслушва. "От 2013 г. ДАНС няма разследващи правомощия", каза Лазаров. Тезата на депутата е подвеждаща, защото ДАНС се занимава с контраразузнаване и няма как да не използва специални разузнавателни средства. Антикорупционната комисия обаче се бори основно конфликта на интереси, което не е престъпление и води граждански дела за конфискация на имущество. Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че подслушването от комисията ще помогне в борбата с корупцията, защото събраните веществени доказателства ще се предават на прокуратурата. Истината е, че прокуратурата няма как да използва пред съда данните от това подслушване, защото те не са събрани от реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Крум Зарков (БСП) обяви, че новата антикорупционна комисия може да прави проверка на имущество само срещу обвиняемо лице. Това също не е вярно, а законът дава още три други хипотези, при които проверка може да започне. Очаква се ветото на държавния глава да бъде преодоляно сравнително лесно и в пленарната зала на Народното събрание.

Цветанов: Ася Петрова и Цоновски често са получавали заплахи за живота си

https://frognews.bg/novini/tsvetanov-prizna-che-sreshtal-chovek-andargraunda.html

Цветан Цветанов призна, че се е срещал с човек от криминалния контингент, за да получи информация за „Наглите”. Срещата беше във Вътрешното министерство и беше съгласувана с професионалното и политическото ръководство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ в предаването „Лице в лице”.

Късметлия спечели 40 000 лева от играта „Еврошанс“ навръх Ивановден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6656484

Късметлия спечели 40 000 лева от играта „Еврошанс“ навръх ИвановденСъдбата често си прави шеги, a доброто и лошото се редуват! Но няма как да не повярваш в намесата свише, ако се поставиш на мястото на Ивайло Лозанов от град Костинброд. 34-годишният работник в автосервиз в град Божурище се отбива в местния пункт на „Евробет“ с някакво „шесто чуство“. Ивановден е, а Иво е именяк и освен празничното настроение,

Тръмп е сигурен, че ще бие Опра

https://frognews.bg/novini/tramp-siguren-che-shte-bie-opra.html

Американският президент Доналд Тръмп изрази увереност, че ако стигне до сблъсък с Опра Уинфри на следващия президентски вот, ще победи. Коментарът му дойде, ден след като стана ясно, че телевизионната водеща може да се кандидатира за поста през 2020 г.

Над 700 млн. лв директни субсидии за фермерите ще бъдат платени до юни

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2018/01/10/3110248_nad_700_mln_lv_direktni_subsidii_za_fermerite_shte/?ref=rss


Земеделското министерство планира да изплати над 700 млн. лв. директни субсидии на фермерите от кампания 2017 г. до юни, като най-много плащания ще бъдат фокусирани в месеците март и април. Това става ясно от индикативен график за осъществяване на преводите, който ведомството публикува в сряда.<br /><br />До края на 2017 г. по кампанията бяха платени над 785 млн. лв., основната част от които бяха за базово плащане на площ - 636 млн. лв., както и авансови суми по схеми за...

БНП Париба лични финанси, България се трансформира в банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656222

БНП Париба лични финанси, България се трансформира в банкаКомпанията за потребителско кредитиране БНП Париба Лични Финанси, България се преструктурира като банка. Това съобщиха от дружеството. Преобразуването ще се осъществи чрез вливане в БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., клон България. От дружеството уточняват, че преструктурирането е основно свързано с юридическо трансформиране на съществуващите у нас

ЕК ни глоби с 11,9 млн. евро заради ВЕИ и къщите за гости

https://frognews.bg/novini/globi-11-9-mln-evro-zaradi-vei-kashtite-gosti.html

Държавата ни е санкционирана от Европейската комисия с 11.9 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. заради ВЕИ проектите и къщите за гости, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

След Пирин дойде ред и на Северното Черноморие

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sled-pirin-doide-red-i-na-severnoto-chernomorie-253606/

Проект на общ устройствен план на община Шабла предвижда сериозно застрояване, яхтено пристанище и нови "вилни селища"

Късметлия спечели 40 000 лева от играта „Еврошанс“ навръх Ивановден

http://www.cross.bg/chisla-igrata-proveryava-1565186.html

/КРОСС/ Съдбата често си прави шеги, a доброто и лошото се редуват! Но няма как да не повярваш в намесата свише, ако се поставиш на мястото на Ивайло Лозанов от град Костинброд. 34-годишният работник в автосервиз в град Божурище се отбива в местния пункт на „Евробет" с някакво „шесто чуство". Ивановден е, а Иво е именяк и освен празничното настроение, в главата му се върти приятното усещане, че точно днес ще спечели. И логично пробва късмета си с талон в играта „Еврошанс". Залага на 9 числа, които пуска за 5 тегления. Още в първото теглене всички числа излизат и залогът от 1 лев му носи 40 000 лева! Иво буквално „полудява" при вида на печелившите числа и няколко пъти ги проверява в пункта на ул. „Христо Ботев" № 7. За да е напълно сигурен в успеха си, влиза и на eurobet.bg, където отново проверява талона си, а системата изписва 40 000 лева. Няколко часа са му необходими, за да осъзнае какво точно се е случило, след което следва грандиозна почерпка за близки и приятели. Ивайло споделя, че сумата идва в много точен момент, защото е решил да прави ремонт на къщата си.  С „Еврошанс" на всеки 5 минути имате шанса да спечелите 1 МИЛИОН ЛЕВА! УСПЕХ!      

България сезира съда на ЕС за решение на Европейската комисия

http://econ.bg/Новини/България-сезира-съда-на-ЕС-за-решение-на-Европейската-комисия_l.a_i.756052_at.1.html

Правителството прие позиция за сезиране от името на Република България на Общия съд на Европейския съюз. Тя се отнася за изключване от финансиране от...

Иран ще ускори обогатяването на уран, ако ядреното споразумение бъде анулирано

https://www.actualno.com/asia/iran-shte-uskori-obogatjavaneto-na-uran-ako-jadrenoto-sporazumenie-byde-anulirano-news_653611.html

Ако Съвместният всеобхватен план за действие от януари 2016 г., по- известен като Споразумението за иранската ядрена програма, бъде отменен, Техеран ще увеличи дейността си по обогатяване на уран. Това обяви заместник-директорът на иранската агенция за ядрена енергетика Бехруз Камалванди. Според споразумението Иран трябва да ограничи ядрената си дейност в замяна на отменянето на икономическите и финансовите санкции спрямо него, пише Tehran Times. „Иран ще ускори ядрената си дейност

Скоростният път до Калотина ще е готов най-рано през 2021 г.

http://www.mediapool.bg/skorostniyat-pat-do-kalotina-shte-e-gotov-nai-rano-prez-2021-g-news274114.html

Разширението на първокласния път до Калотина ще е готово най-рано през 2021 г., ако бързо бъдат избрани изпълнителите на двете отсечки от 17 и 15 километра и няма обжалване на обществените поръчки. Кандидатите да строят двата участъка на скоростния път от Сливница до Калотина са едни и същи – всички големи български компании в строителния бранш и две чужди фирми. Общо подадените оферти са по 12 са всеки един от лотовете. Това стана ясно при отварянето на предложенията за отсечката между Драгоман и Сливница с дължина от 17 км. Ден по-рано станаха ясни и офертите за изграждането на 15-те километра от граничния пункт "Калотина" до Драгоман. Първокласният път е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, който е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток, е посочено в съобщението на пътната агенция. През 2010 г. премиерът Бойко Борисов беше обещал отсечката да е готова за 1 май 2012 г. и да изпреварим сърбите. С днешна дата магистралата от другата страна на границата вече е почти готова, докато в България вместо магистрала ще се строи скоростен път. Офертите Отворените оферти за избор на изпълнител за изготвянето на технически проект и строителство на пътя между Драгоман и Сливница са 12. Индикативната стойност на отсечката с дължина 17 км е проекта е 117 млн. лв. без ДДС. Финансирането е осигурено от републиканския бюджет. Участниците по реда на отварянето на офертите са: 1. ДЗЗД "Виа Милитарис – Хер", в което участват "Автомагистрали Черно море" АД и "Автомагистрали Хемус" АД 2. "Инжстройинженеринг" ЕООД 3. Консорциум "Страбаг БП" ДЗЗД, в което влизат "Щрабаг" ЕАД и "Страбаг" Сп. з.о.о., Полша 4. "ИСА 2000" ЕООД 5. "Трейс Груп Холд" АД 6. "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД 7. "Хидро-вод строй" ДЗЗД, в което са "Хидрострой" АД и "Водстрой 98" АД 8. Обединение "Евро Калотина", в което участват "Джи Пи Груп" АД, "Контратас Иглесиас" АД и "Трансконсулт-22" ООД 9. Обединение "Геопът Запад", в което са "Пътстрой-92" АД и "Геострой" АД 10. ДЗЗД "АПВ Калотина СОП 2", в което са "Пътища Пловдив" АД, "Агромах" ЕООД и "Водно строителство" – Благоевград АД 11. Сдружение "Калотина II" ДЗЗД, в което участват "ПСТ Груп" ЕАД и "Аква модул" АД 12. Обединение "Калотина - Храбърско 2017", в което влизат "Гранди Лавори Финкосит" СПА и "Х.С.С." ЕООД Проектът Проектът предвижда уширение на съществуващия път до габарит 27 метра, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч. Срокът за изпълнение на обекта е 910 календарни дни. Във вторник бяха отворени офертите и за участъка от граничния пункт "Калотина" до Драгоман с дължина 15 км. Предложенията бяха от същите кандидати. Двете обществени поръчки за избор на изпълнители за модернизацията на 31.5 км от първокласния път до Калотина бяха обявени през септември 2017 г. Срокът за подаване на офертите беше удължен, заради обжалване на процедурите.  Общата им индикативна стойност е 258.6 млн. лв. Част от средствата са от новия механизъм "Свързана Европа", а останалата от държавния бюджет.

Да спасим Витоша от зеления рекет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6655963

Да спасим Витоша от зеления рекетAз по принцип съм еко настроен човек. Пазя чисто и в планината, и под водата. Спрях да ходя на нашето Черноморие заради презастрояването. Имам респект към природата и към животните. Също така презирам олигарсите, както и министрите, чиновниците и обикновените лобисти и журналисти, които раболепно им слугуват за някой и друг лев или срещу ВИП карта

С еврозаповед за арест издирват измамник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656467

С еврозаповед за арест издирват измамникРайонната прокуратура в Козлодуй издаде европейска заповед за арест на Светослав Захариев от врачанското с. Бутан, привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление . Досъдебното производство срещу 27-годишния се води задочно, тъй като се намира извън пределите на България и местоживеенето му е неизвестно. През м. април 2017 г.

Пиян мъж се вихри във варненски магазин

http://www.moreto.net/novini.php?n=366905

Алкохолът се оказа лош съветник за 48-годишен варненец, научи Moreto.net. Около 21 ч. в неделя подпийналият Ц.В. влязъл в магазин за дрехи и започнал да се държи невъзпитано. Заплашвал собственичката и за капак започнал да троши всичко край себе си.

Посланикът ни в Москва обсъди председателството със зам.-външния министър на Русия

http://www.cross.bg/prioritetite-suveta-rysiya-1565160.html

/КРОСС/ Първият заместник-министър на външните работи на Русия Владимир Титов се е срещнал днес с посланика на България в Москва Бойко Коцев, съобщава "Фокус".  Двамата са обсъдили приоритетите на София за председателството в Съвета на Европейския съюз. Както съобщават от руското външно ведомство, срещата се състояла по инициатива на българската страна. „В хода на беседата са обсъдени приоритетите на българското председателство в Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година", информираха от министерството. Освен това, дипломатите са засегнали актуални аспекти от двустранното сътрудничество, включително съвместните мероприятия по празнуването на 3 март т.г. на 140-ата годишнина от освобождението на България в резултат от Руско-турската война от 1877-1878 година.

Бивш руски полицай на съд за 59 убийства, вече излежава присъда за други 22

https://offnews.bg//sviat/bivsh-ruski-politcaj-na-sad-za-59-ubijstva-veche-izlezhava-prisada-za-672670.html

Бившият руски полицай Михаил Попков се изправи пред съда за 59 убийства. Той вече излежава доживотна присъда за убийството на 22 жени, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

53-годишният Попков примамвал в колата си жени в сибирския град Ангарск.

На започналото днес ново дело трябва да се определи дали той е виновен за още 59 убийства.

Ако бъде признат за виновен в общо 81 убийства, Михаил Попков ще се превърне в най-масовия убиец в съвременната история на Русия.

Така той ще подобри печалния рекорд на другите двама най-известни масови убийци в Русия - екзекутираният през 1994 г. Андрей Чикатило, убил 53-ма юноши и деца, и осъденият на доживотен затвор през 2007 г. Александър Пичушкин, убил 48 души.

Майкъл Дъглас предварително отрече да е тормозил сексуално своя служителка служителка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6656454

Майкъл Дъглас предварително отрече да е тормозил сексуално своя служителка
служителкаАктьорът Майкъл Дъглас каза, че не е тормозил сексуално служителка от своята продуцентска компания, без дори да е обвинен в деянието, съобщи сайтът Дедлайн, цитиран от БТА. Носителят на награда "Оскар" сам се обърна към журналистите. "Моят адвокат ми каза, че "Холивуд рипортър" възнамерява да публикува история за служителка,

Разследващите разбиват конспиративните теории за шесторното убийство (ОБЗОР)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razsledvashtite-razbivat-konspirativnite-teorii-za-shestornoto-ubijstvo-obzor-2071709

Росен Ангелов е извършителят на шесторното убийство в Нови Искър в новогодишната нощ. В това бяха категорични разследващите на нарочен брифинг по темата.
 
"В последните дни чета много становища на хора, които тиражират различни версии

Бомбата в Монтана била самоделка

https://frognews.bg/kriminalno/bombata-montana-bila-samodelka.html

Взривената в центъра на Монтана бомба била самоделка и с малък заряд. Това стана ясно от думите на директорът на ОД на МВР в Монтана старши комисар Ивайло Антонов.

Бомбата в Монтана била самоделка

https://frognews.bg/novini/bombata-montana-bila-samodelka.html

Взривената в центъра на Монтана бомба била самоделка и с малък заряд. Това стана ясно от думите на директорът на ОД на МВР в Монтана старши комисар Ивайло Антонов.

23-годишният Рачо от Бургас сам се оплакал в полицията, че е прострелян

https://www.24chasa.bg/region/article/6656428

23-годишният Рачо от Бургас сам се оплакал в полицията, че е прострелян23-годишният ром от Бургас с малко име Рачо сам се е оплакал в полицията, че е бил прострелян от бившия си работодател С.П. на 42 г. Както 24 часа съобщи по-рано, инцидентът е станал в района на цех за дограма, разположен до домостроителния комбинат. Преди минути от пресцентъра на ОД МВР Бургас съобщиха, че сигнал за инцидента е получен  в 15,46,

Спряха движението през "Лесово" заради проблем от турска страна

https://www.actualno.com/society/sprjaha-dvijenieto-prez-lesovo-zaradi-problem-ot-turska-strana-news_653615.html

Движението през ГКПП "Лесово" е преустановено за всички МПС в двете посоки поради технически проблем на съпределния турски пункт "Хамзабейли". Това съобщи говорителят на ГД "Гранична полиция" Лора Любенова. Към момента товарните автомобили на изход са по-малко от километър, леките автомобили са в зоната на пункта. На ГКПП "Капитан Андреево" трафикът е интензивен в двете посоки, чакащите на изход камиони са около 3 км. Днес между 11.00 и 13.40 преминава

Британски министри се молят на германския бизнес да ги подкрепи за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=366924

Британският министър на финансите Филип Хамънд и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис с директен апел към лидерите на германския бизнес да помогнат за сключване на споразумение за Брекзит, което да осигурява бъдещето на финансовия сектор на Обединеното кралство, пише "Гардиън".

В Русия съдят бивш полицай с повече жертви от Чикатило

http://dnes.dir.bg/news/ubiystva-rusia-mihail-popkov-26769881

Бившият руски полицай Михаил Попков, който вече излежава присъда за убийството на 22 жени, се яви днес в съда в Иркутск по обвинение в още 59 убийства.

В Молдова влезе в сила закон срещу дезинформацията от чужбина

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/10/3110216_v_moldova_vleze_v_sila_zakon_sreshtu_dezinformaciiata/?ref=rss


Законодателни промени с цел противодействие срещу "дезинформацията и манипулацията на информация от чужбина" влязоха в сила днес в Молдова, предаде ДПА.<br /><br />Законопроектът бе подписан от председателя на парламента Андриан Канду, след като Конституционният съд бе лишил временно от правомощия проруския президент Игор Додон.<br /><br />Държавният глава отказваше да подпише промените в закона за телевизия и радио, както и да утвърди назначенията на нови...

БСП иска обяснения от Борисов за последните убийства

http://www.mediapool.bg/bsp-iska-obyasneniya-ot-borisov-za-poslednite-ubiystva-news274113.html

Ден преди премиерът Бойко Борисов да поеме звездната си европредседателска роля, БСП поиска той спешно да бъде изслушан в парламента за поредицата тежки криминални престъпления, навяващи тревога за връщане на мутренските времена. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев коментира на пресконференция в сряда, че с последното убийство – това на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов, се разкриват връзки със задкулисието. "Велико Търново е поредното феодално владение. Това е нещо подобно на Добрич, където някой се вихреше със суджуци, подобно на Хасково, където разбрахме, че си разпределят 110 милиона братовчеди и близки са разпределили обществени поръчки. Страхувам се, че Велико Търново е поредното феодално владение, в което някой, за да си позволи да прави бизнес от Дунава до Горна Оряховица, е трябвало да води разговори с този човек", заяви Кирил Добрев, визирайки скандали от последните месеци, свързани с дейци на ГЕРБ. Всички почтени българи могат да са притеснени за живота си Ако приемем тезата на управляващите, че убитият Петър Христов е почтен човек, то тогава всички почтени и честни българи могат да бъдат много притеснени, че някой може да им отнеме живота с няколко куршума, продължи той. Хващайки се за версията, че Христов може да е бил убит заради съдействието си за разкриване на бандата за отвличания "Наглите", Кирил Добрев запита "в качеството си на какъв Петър Христов е срещал вътрешния министър с един престъпник". Срещата на Цветанов била като тази на Румен Петков с братя Галеви "По какви правила е била проведена тази среща? Управляващите да поемат отговорност и да обяснят", настоя Добрев. Според него случаят със застреляния бизнесмен в София напомня срещата на Румен Петков с братя Галеви, след която Румен Петков си отиде. Ще последва ли Цветанов този пример, запита Кирил Добрев. Както стана известно, Христов, който в далечното минало е бил съдружник с разстреляния на остров Аруба Поли Пантев в бизнес с производство на млечни продукти, е помогнал за внезапния пробив в разследването срещу "Наглите", когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Твърди се, че Петър Христов е свързал разследващите с Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жертвите им. Преди да говори пред антимафиотите, обаче, Ихтиманския е имал среща в МВР с тогавашния министър Цветанов. Сигурността на гражданите е по-важна от председателството Зам.-председателят на БСП заяви още, че въпреки изказванията на управляващите, опозицията не се опитва да саботира европредседателството: "С това, което се случва последните месеци и дни няма как да не се изложим максимално. Ние от опозицията сме само бледа сянка в този опит за дискредитиране на България, има нещо по-важно от европредседателството - сигурността на гражданите и гостите от чужбина". "Започваме с отвличане преди месеци и ни успокоиха, че бандите за отливане не са се върнали. Минахме през опит за убийството в центъра на София на данъчен инспектор - никой не разбра защо е извършен този опит. Всички казаха, че това е опит за покушение срещу държавата, но няма резултат и от действията на държавата. Минаваме през шесторното убийство, което се твърди, че е от битов характер! В цялата тази битова драма има нещо притеснително, държавата не може да прибере 8 години човек с влязла в сила присъда! Наглото и демонстративно убийство на Петър Христов дали е политическо или бизнес? Не мога да кажа", заяви зам.-председателят на БСП. Кирил Добрев и размитата граница между бизнеса и политиката Проблемът е, че в последно време границата между бизнеса и политиката е много размита, коментира Кирил Добрев, чиято политическа и бизнес кариера обаче също е ярък пример за размиването на тази граница. Преди 17 г. Кирил Добрев, известен тогава най-вече в качеството си на син на популярния покоен социалист Николай Добрев, бе арестуван заради пренасяне на валута, имаше и съмнения за пране на пари, но делото е смачкано и всичко бе потулено. В следващите години Добрев-младши разви добър бизнес, включително като собственик на ВЕЦ-ове. През 2014 г., когато мистериозно изчезнаха прословутите тефтери на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, Кирил Добрев, тогавашен шеф на парламентарната комисия, проверяваща тефтерите, енергично уверяваше медиите, че инициалите на Делян Пеевски - ДП, не са фигурирали там, въпреки съмненията на експерти, че са преправени на цифрата 10. Добрев дори твърдеше, че медийният магнат и депутат от ДПС "бил сред жертвите" на Златанов. Страстната му защита може да се обясни и с това, че в една от строителните фирми, за които бившият икономически министър Драгомир Стойнев преди три години неволно призна, че са били на Пеевски - "Техноекспортстрой", прокурист е сестрата на Кирил Добрев – Марияна. "Техноекспортстрой" бе една от компаниите, избрани да строят проваления проект "Южен поток". Фирмата бе приватизирана през 2012 г. със заем от фалиралата КТБ и прехвърлена на "Сиболе Сървисиз Инкорпорейтид", зад която пък стои панамска офшорка. Кирил Добрев е и в тесни бизнес отношения с лидера на АБВ и бивш президент Георги Първанов – сестрата на Добрев и единият от синовете на Първанов (Ивайло) преди време придобиха петзвезден спа хотел в Кюстендил за 7.5 млн. лв.

Тръмп: Съдебната система в САЩ е несправедлива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656434

Тръмп: Съдебната система в САЩ е несправедливаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп окачестви днес съдебната система в страната като несправедлива, след като федерален съдия осуети намеренията му да прекрати програмата ДАКА, която защищава непълнолетните мигранти, доведени в Съединените щати незаконно от родителите си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

БСП иска изслушване на Борисов в парламента заради убийствата

https://www.actualno.com/politics/bsp-iska-izslushvane-na-borisov-v-parlamenta-zaradi-ubijstvata-news_653614.html

Искаме утре Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента за ситуацията в страната и дали институциите могат да гарантират сигурността на гражданите. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Кирил Добрев обобщи, ситуацията от началото на годината и даде пример с шесторното убийство в Нови Искър и с убийството на бизнесмена Петър Христов. „Европредседателството започна. Обвиняват ни, че едва ли н

Писатели, преводачи и издатели настояват за промени в Закона за авторското право

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pisateli-prevodachi-i-izdateli-nastoiavat-za-promeni-v-zakona-za-avtorskoto-pravo-253598/

Наказанието за разпространение на чужд авторски труд да се увеличи над пет години, предлага писателят Христо Стоянов

Дневен хороскоп за 11 януари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-11-januari-news_653590.html

Овен През този ден може да ви налегне неочаквана тъга. Това е, защото имате прекалено много работно време. Запълнете часовете си с интересна и съществена дейност. Телец Виждането ви по даден въпрос ще се промени. Не приемайте това, като поражение, а като израстване на личността – каквото е всъщност. Близнаци През този ден може да се сдобиете със сериозна придобивка. Не забравяйте, обаче, за преходността на материалното в живота. Рак Когато постигнем дадена цел в живота си, перио

Бивш руски полицай е съден за 59 убийства

http://www.mediapool.bg/bivsh-ruski-politsai-e-saden-za-59-ubiystva-news274112.html

Бившият руски полицай Михаил Попков, който вече излежава присъда за убийството на 22 жени, се яви в сряда пред съд по обвинение за още 59 убийства, което може да го превърне в най-масовия убиец в съвременната история на Русия, предаде Франс прес.   53-годишният Попков вече излежава доживотна присъда за изнасилване и убийство на 22 жени, които примамвал в колата си в сибирския град Ангарск.   На започналото днес ново дело трябва да се определи дали той е виновен за още 59 убийства.   Ако бъде признат за виновен в общо 81 убийства, Михаил Попков ще подобри печалния рекорд на другите двама най-известни масови убийци в Русия - екзекутираният през 1994 г. Андрей Чикатило, убил 53-ма юноши и деца, и осъденият на доживотен затвор през 2007 г. Александър Пичушкин, убил 48 души.

Комисия в НС отхвърли ветото за антикорупционния закон

https://frognews.bg/novini/komisiia-othvarli-vetoto-antikoruptsionniia-zakon.html

На заседание на правната комисия на Народното събрание днес депутатите отхвърлиха ветото на президента на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и без „въздържали се”.

Радев за Истанбулската конвенция: Знаем ли какво подписваме?

http://dnes.dir.bg/news/prezidentat-radev-istanbulsca-conventzia-26769876

Необходим е дебат за Истанбулската конвенция – трябва да знаем какво се подписва и ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели.

Преустановиха движението през ГКПП Лесово и в двете посоки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656411

Преустановиха движението през ГКПП Лесово и в двете посокиПреустановено е движението през ГКПП Лесово за всички МПС в двете посоки поради технически проблем на съпределния турски пункт Хамзабейли. Към момента товарните автомобили на изход са по-малко от километър, леките автомобили са в зоната на пункт, съобщават от АПИ, цитирани от БТА. На ГКПП Капитан Андреево трафикът е интензивен в двете посоки,

Цветанов, Петър Христов не е жертва на „Килърите“ и „Наглите“, вътрешна работа е

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/tsvetanov-petar-hristov-jertva-kilarite-naglite-vatreshna-rabota.html

Да не се заблуждаваме: Извършителите и поръчителите на екзекуцията на Петър Христов няма да бъдат разкрити. Защото разкриването им ще освети ужасни, дълго прикривани истини. Ако все пак стане напечено за ГЕРБ, ще се изфабрикува удобен труп, опожарена кола и удобна за властта версия. Практика, към която прибягва власт, оплетена с мафията.

Взривената в Монтана бомба била самоделна, с малък заряд

http://dnes.dir.bg/news/montana-bomba-samodelna-26769877

Взривената бомба в центъра на Монтана е била самоделна и с малък заряд. Това съобщи директорът на ОД на МВР в Монтана старши комисар Ивайло Антонов.

Радев: Дебатите показаха, че няма воля за реална борба с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656416

Радев: Дебатите показаха, че няма воля за реална борба с корупцията"Всички дебати покрай антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод отхвърленото днес на правна комисия в парламента вето върху антикорупционния закон.

Армията търси метеоролог и корабен електрозаварчик във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366895

Две вакантни длъжности за цивилни служители във военни формирования с номера 26870 и 54840, са обявени от Министерството на отбраната за Варна, научи Moreto.net. Първата длъжност е в сферата на метеорологията и е за ръководител на звено за изследване и развитие.

Президентът на Иран нареди освобождаване на всички задържани при протестите студенти

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-iran-naredi-osvobozhdavane-na-vsichki-zadarzhani-pri-protestite-studenti-news274111.html

Иранският президент Хасан Рохани е наредил да бъдат освободени всички студенти, задържани миналата седмица при вълната от протести срещу управляващата върхушка в страната, съобщи министърът на науката Мансур Голами, цитиран от ДПА.   "След консултации с вътрешния министър и с шефа на тайните служби, президентът нареди да бъдат освободени всички студенти в рамките на 24 до 48 часа", посочи той след заседание на правителството.   До 3700 демонстранти вероятно са били арестувани след протестите в редица градове в Иран. Не е ясно колко от тях са студенти, но според непотвърдени съобщения са над 100.   Същевременно кметството на Техеран одобри идеята за създаване на специален парк за протести, съобщи агенция Мехр. Това е станало на заседание, посветено на неотдавнашните големи протестни акции в Иран. Новият парк ще бъде открит скоро в един от районите на столицата и там всички желаещи ще могат да се изказват пред публика по всяка вълнуваща ги тема. Очаква се новият техерански парк да бъде нещо като прочутия Хайд парк в Лондон с ъгъла на ораторите.   Протестните акции срещу повишаването на цените започнаха в Иран на 28 декември и обхванаха редица градове. При сблъсъците със силите на реда загинаха 20 души, включително и полицаи.   На 3 януари командващият на влиятелния Корпус на гвардейците на ислямската революция Мохамад Али Джафари обяви, че протестите са приключили с "поражение на метежниците". Според него в тях са участвали не повече от 15 хиляди души в цялата страна.

Индекси на строителната продукция през ноември 2017 година

http://www.cross.bg/danni-noemvri-stroitelstvo-1565140.html

/КРОСС/ По предварителни данни през ноември 2017 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.4% над равнището от предходния месец, съобщават от Националния статистически институт. Календарно изгладените данни показват увеличение от 7.9% на строителната продукция през ноември 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 година. Месечни изменения През ноември 2017 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство нараства с 1.9%, a от гражданското/инженерното строителство - с 0.6%. Годишни изменения На годишна база ръстът на строителната продукция през ноември 2017 г., изчислен от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където увеличението е с 12.2%, а при гражданското/инженерното строителство - с 2.8%.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване