Словакия и Австрия искат алтернативи на европейските квоти за бежанците

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/10/3109688_slovakiia_i_avstriia_iskat_alternativi_na_evropeiskite/?ref=rss


Европейският съюз се нуждае от по-комплексни решения от сега обсъжданите, за да може да уреди въпроса с бежанците. Това заяви в Словакия австрийският министър на външните работи Карин Кнайсъл, цитирана от ДПА.<br /><br />С оглед на огромните демографски промени в страните на произход на бежанците съюзът се нуждае "от общи решения, които не може просто да бъдат сведени до квоти", заяви Кнайсъл. Тя е на първото си задгранично посещение като първи дипломат на новата...

Кокинов: Ако бъде разкрит, убиецът на Петър Христов ще е мъртъв

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/kokinov.html

При такъв тип убийства, като на Петър Христов, изчезват изпълнителите. Това е класическо поръчково убийство. И Шерлок Холмс не може да го разкрие. Навярно и този убиец ще бъде намерен мъртъв. това заяви Николай Кокинов.

Кокинов : Ако бъде разкрит, убиецът на Петър Христов ще е мъртъв

https://frognews.bg/novini/kokinov.html

При такъв тип убийства, като на Петър Христов, изчезват изпълнителите. Това е класическо поръчково убийство. И Шерлок Холмс не може да го разкрие. Навярно и този убиец ще бъде намерен мъртъв. това заяви Николай Кокинов.

Отмениха тревогата за цунами след силния трус край Хондурас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655169

Отмениха тревогата за цунами след силния трус край ХондурасОтменено беше предупреждението за цунами след силното земетресение край Хондурас, издадено от Тихоокеанския център за предупреждения за цунами, предадоха световните агенции. Засега няма данни за жертви и материални щети от труса с магнитуд 7,6, станал в 2,51 ч. по Гринуич на 44 километра източно от слабо населените острови Сантиниля или Лебедови

Каракачанов: Хора от МВР и бивши служители застрашават живота на тези, които им помагат

https://frognews.bg/novini/karakachanov-pak.html

Една от версиите по които се работи е убийство като отмъщение от престъпния свят, за това че той е имал решаващо участие за залавянето на тези хора. Информацията изтече от бивш служител и едва ли е случайно. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в коментар за поръчковото убийство на бизнесмена Петър Христов.

САЩ се готви да създаде нова ядрена бойна глава заради Русия

https://www.actualno.com/america/sasht-se-gotvi-da-syzdade-nova-jadrena-bojna-glava-zaradi-rusija-news_653452.html

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да отслаби съществуващите ограничения за използване на ядрено оръжие и да създаде нова ядрена бойна глава с маломощен заряд за ракетите Trident. Това съобщава британският вестник The Guardian, като се позовава на информация от бившия старши директор на Съвета за национална сигурност на САЩ по контрола върху оръжията и неразпространението им Джон Улфстал. Според него новата ядрена доктрина, подготвена от Пентагона, предвижда снабдяването

Вещаят титла за Григор от Шлема

https://offnews.bg//tenis/veshtaiat-titla-za-grigor-ot-shlema-672615.html

Авторитетното американско спортно издание Sports Illustrated засипа с похвали първата ракета на България Григор Димитров в навечерието на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото на Австралия в Мелбърн.

Димитров е поставен на първата позиция в топ 5 на тенисистите от новото поколение, които имат най-сериозни шансове да стигнат до титла от Големия шлем. Освен него там са още Милош Раонич, Ник Кирьос, Давид Гофен и Александър Зверев.

"Изминалата година бе най-успешната за Григор Димитров в тура. Той не успя да спечели титла от Големия шлем, но път триумфира на финалите на АТР, а освен това спечели първия си Мастърс 1000. Завърши годината като №3 в света. Звездната му година започна с титлата в Бризбейн и полуфинал на Australian Open. Той за втори път достига до тази фаза на турнир от Шлема.

Какво се промени за Димитров през 2017 година? Имаше и външни фактори като контузиите на някои от лидерите. В същото време обаче и играта на Григор бележеше подобрение. Вижда се прогрес в играта му при точки за пробив. Може би Зверев има повече фенове, но пък предимството на Димитров е неговият опит в турнирите от Шлема. Той бе много близо до победа над Надал миналата година на 1/2-финал.

След триумфа в Лондон и при контузии на някои от конкурентите му, може би идва моментът на Григор Димитров за титла от Големия шлем", пише в коментара на журналиста Стенли Кей.

Междувременно се заговори упорито за проблеми около тенис турнир в София, който трябва да се състои в началото на февруари. Те са станали повод за сериозни съмнения около неговото провеждане през последните месеци.

През декември бе обявено, че турската компания "Гаранти Коза" се оттегля като генерален спонсор - нещо, което се е случило фактически далеч по-рано. Беше обявен нов организатор, който гарантира, че всичко ще е наред.

Казусът с независимостта на Каталуния отново е на дневен ред

http://www.moreto.net/novini.php?n=366840

Парламентът на Каталуния обжалва пред испанския Конституционен съд решението на правителство в Мадрид да приложи през миналата година чл. 155 от конституцията, с което бе ограничено самоуправлението на автономната област, предаде ТАСС.

САЩ приветстваха разговорите между Северна и Южна Корея за Олимпийските игри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655162

САЩ приветстваха разговорите между Северна и Южна Корея за Олимпийските игриСАЩ приветстваха разговорите между Северна Корея и Южна Корея относно участието на Пхенян в зимните Олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Държавния департамент. Дипломатическото ведомство на САЩ обаче предупреди, че американски представители ще работят със Сеул,

Депутатите се връщат на работа

http://www.cross.bg/koryptziyata-obsuzhdane-nego-1565119.html

/КРОСС/ От днес "започва" новата година за народните представители в парламента. Работата ще започне със заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите от комисията ще обсъдят наложеното от президента вето върху закона срещу корупцията. На 2 януари Румен Радев върна за ново обсъждане Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от Народното събрание на 20 декември 2017 г. Ветото на държавния глава не е върху отделни текстове, а върху целия закон. В мотивите за връщане се посочва същественото несъответствие на закона с поставената в него цел - ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна, уточнява БНТ. Втората точка от работата на народните представители от правната комисия ще е обсъждане на законопроект за изменение на Закона за собствеността.  

Сега е европредседателството, време е за джангър

https://www.actualno.com/cite/sega-e-evropredsedatelstvoto-vreme-e-za-djangyr-news_653456.html

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по въпроса дали има опити да се разклати държавата преди европредседателството. Военният министър заяви, че думите били изречени в "един завод", без да уточнява кой точно ги е казал. Той добави, че изглежда има опит да бъде разклатено правителството, като смята, че опитите са повече от един и не са само дело на престъпни кръгове.

Южнокорейският президент готов за среща със Ким Чен Ун заради ядрения проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655151

Южнокорейският президент готов за среща със Ким Чен Ун заради ядрения проблемЮжнокорейският президент Мун Дже-ин изрази готовност за среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, при условие че това ще помогне за решаването на проблема с ядрената програма на Пхенян, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА. "При подходящи условия аз мога да участвам по всяко време в среща на върха",

НАП представя новостите при плащането на данъците

http://www.cross.bg/danuka-detza-otstupka-1565118.html

/КРОСС/ Новостите при плащането на данъците за тази година ще бъдат представени от Националната агенция за приходите. Сред най-важните е съкращаването на срока за плащане на данък върху доходите с 5% отстъпка,  съобщава БНР. Ако искаме 5% отстъпка от данъка за довнасяне, трябва да декларираме задълженията си към хазната онлайн и да ги платим до края на януари. Освен това не трябва да имаме стари задължения, подлежащи на публично изпълнение. Остават в сила облекченията за деца. Единият от родителите може да намали данъка си с 20 лева за едно дете и с 40 лева за две деца. Също така младите семейства могат да се възползват от намаляване на данъка с размера на платените лихви по ипотеката, ако жилището им е единствено и поне единият от съпрузите е до 35-годишна възраст.  

И гей автомобил на годината е…

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/i-gej-avtomobil-na-godinata-e-6078032

Миналогодишният победител си беше съвсем резонен, но E-Class изглежда доста странен избор. Но гласуването си е гласуване.

Съвместен действия на "Пирогов" и ВМА спасиха 4-месечно бебе с уникално голям тумор

http://www.cross.bg/pirogov-georgiev-deteto-1565117.html

/КРОСС/ Момиченце на 4 месеца с тежка диагноза беше спасено със съвместните усилия на две от най-големите болници у нас - „Пирогов" и Военномедицинска академия. Туморът с размер на детска главичка е обхващал едната половина на черния дроб и цялата коремна кухина. Той бил открит случайно и семейството веднага било пренасочено към лекар в София, който пък го препратил към детския хирург д-р Цвятко Георгиев от „Пирогов". Направените изследвания показали, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо. Д-р Георгиев се свързвал с проф. Никола Владов от ВМА и в първите дни на годината детето е оперирано успешно. То вече е изведено от детската реанимация и вече е в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов". Прогнозите на лекарите са, че момичето ще води нормален начин на живот.Според специалистите, не е новост, че детето се е родило с тумор. Толкова голям, обаче се среща рядко. Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка - тя ще води нормален начин на живот.  

Красимир Каракачанов: "Зелените" откровено лъжат за Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655148

Красимир Каракачанов: "Зелените" откровено лъжат за БанскоТ. нар. екологични организации откровено лъжат за Банско, категоричен бе вицепремиерът Красимир Каракачанов по Нова телевизия. Според него проблемът с лифтовете и плажовете е свързан неотменно с българския туризъм и влизането на повече пари в държавата. "На хората в Банско им писна някой да говори от тяхно име и заради това идват в София на

Човек загина в катастрофа между линейка и автобус на пътя София-Варна

http://www.dnevnik.bg/regioni/2018/01/10/3109686_chovek_zagina_v_katastrofa_mejdu_lineika_i_avtobus_na/?ref=rss


Един човек загина в катастрофа между линейка и автобус на пътя София - Варна. Произшествието е станало около 3.50 ч. тази сутрин в района на село Камбурово.<br /><br />МВР съобщи, че загиналият е шофьорът на линейката.<br /><br />В автобуса, който е пътувал по линията Варна – София, са пътували 40 души. Няма информация за сериозно пострадали. Заради катастрофата пътят бе временно затворен, като към 8 ч. движението отново бе възстановено.<br /><br />Причините...

Франция с нови мерки, за да спре жертвите на пътя

https://www.actualno.com/cars/francija-s-novi-merki-za-da-spre-jertvite-na-pytja-news_653450.html

Френското правителство обяви, че в сила ще влязат мерки, насочени към намаляване на пътните произшествия, предаде БГНЕС. След продължително обсъждане, беше решено да се намали максималната скорост по второкласните пътища в страната от 90 на 80 километра в час. "Това ще даде възможност да спасим 350-400 живота годишно", посочва вътрешният министър Едуард Филип. Както посочват експерти, през 2016 година 55% от случаите на ПТП със смъртоносен изход (над 1,5 хиляди) са регистрирани именн

Петър Христов бил добре познат в Израел

http://dnes.dir.bg/news/izrael-petar-hristov-jakov-gerasi-26768536

Минути преди да бъде убит Петър Христов е говорил със своя близък приятел Яков Джераси. Бил щастлив, по нищо не личало какво ще му се случи.

13 заглавия в афиша на Драматичния театър във Варна през януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366853

На 11 януари ще стартира театралната 2018-а в ДТ „Стоян Бъчваров“ във Варна. Първото представление за новата година ще е комедията „Бащи, лъжи и още нещо“ по Рей Куни, режисьор Костадин Бандутов. Публиката може да го види на сцена „Филиал“, а началният час е 19.

Защо прогнозата на БАН за замърсяването на въздуха не познава

http://www.transmedia.bg/2018/01/10/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%81%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5/

Моделът, който използват в Националният институт по метеорология и хидрология включва само прогнози за атмосферния въздух, но не и за битовите замърсявания в града. Това е причината за разминаването в прогнозата на учените от Българската академия на науките и реалните данни за замърсяването на въздуха от последните дни. „Численият модел на времето не отчита антропогенното замърсяване – той смята само мъглата в атмосферата”.Това уточни проф. д-р Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН, по повод разминаването между прогнозата и реалното замърсяване на въздуха вчера.

Системата бърка, защото не знаем всичко за атмосферата, каза той в интервю за Би ти Ви. По думите му за 9 януари прогнозата е била, че София ще се изчисти, но това е станало чак следобед. „Моделът изпревари реалното време. Това са средно денонощни стойности. Вчера прогнозата не беше вярна. Това е прогностична система за времето и замърсяването. Дори прогнозата на времето няма 100% сбъдваемост. Няма субективен фактор – тук няма човешка намеса”, уточни Брънзов.

Експертът обясни, че силното замърсяване се дължи на температурна инверсия. „Температурата ниско долу е по-малка отколкото високо в атмосферата и няма конвекция в града, което води до натрупване на замърсяването”, каза той.

За това допринася и фактът, че софийското поле е котловинно –заградено с планини и наподобява чаша. „Когато има студен въздух и няма вертикални движения в атмосферата студеният въздух се задържа. Задържайки се долу и липсата на конвекция води до това, че всичко което този град генерира като замърсяване остава и не може да се вдигне във високите слоеве на атмосферата”, посочи още експертът.

Инверсията се е разрушила вчера около 15 часа с идването на вятъра. Моделът за прогнозиране на БАН е изчислил, че инверсията ще се разруши по-рано., каза Брънзов.

Вчера данни от европейската карта за замърсяването показваха, че въздухът в София е „много лош“ (very poor), което е най-високата степен в скалата от пет нива. В редица други точки, където се измерва въздухът в страната, данните са за замърсяване с една степен по-ниско до „лош“ въздух (poor). Мъглата и безветрието допринасят за влошаването на ситуацията. Европейският индекс за качество на въздуха показва високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчита замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. Според ИАОС причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Свалиха билборд на полицаите с послание към евроделегатите

http://www.cross.bg/svaliha-bilbord-na-politzaite-s-poslanie-kum-evrodelegatite-1565116.html

/КРОСС/ Билборд на английски език, с който служителите на МВР смятаха да посрещнат евроделегатите у нас, беше свален във вторник вечер, съобщава БТВ. Той се намираше на кръстовището на улица "Ген. Гурко" и булевард "Евлоги и Христо Георгиеви".На него пишеше: „Служителите на в МВР са по-ниско платени в сравнение с техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата е само 340 евро". От полицейския синдикат заявиха, че нямат представа каква е причината, тъй като поставянето е било платено за най-малко 2 седмици. Плакати са поставени и на булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе". В деня на официалното откриване на европредседателството, полицаите излизат на протест с искане за 15-процентно увеличение на заплатите.  

Захариева: Усещането за корупция намалява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655146

Захариева: Усещането за корупция намалява
Имам доверие в българските институции и се надявам убийството на Петър Христов да бъде бързо разкрито, каза пред Би Ти Ви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Няма как гражданите да имат доверие в институциите, ако показваме само негативни неща. Не е приятно, че убийствата се случват няколко дни преди българското председателство,

Скандално свалиха протестен билборд на полицаите с послание към евроделегатите

https://frognews.bg/novini/skandalno-svaliha-protesten-bilbord-politsaite-poslanie-kam-evrodelegatite.html

Билборд на английски език, с който служителите на МВР смятаха да посрещнат евроделегатите у нас, беше свален вчера. Той се намираше на кръстовището на улица ”Гурко” и булевард ”Евлоги Георгиев” в столицата.

Как ехото заглъхва

http://pogled.info/bulgarski/kak-ehoto-zaglahva.91795

/Поглед.инфо/ Гръм порази бизнесмена Петър Христов, а ехото продължава да дрънчи като тенекия на вятър. Дрънчи, но моделирано от гербаджийските медии, на които беше дадена светкавична заповед: убитият да бъде представен като невероятен благодетел и самарянин, като човек с висока гражданска съвест.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vestnik-pishe-zaplati-1565115.html

/КРОСС/ "Скъп ток удря работници и заплати", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието обяснява, че много компании, които са на свободния пазар на електроенергия, вече са получили предизвестия от доставчиците си, че вдигат цената от 30 до 60%. Според бизнеса токът формира над 30 на сто от себестойността на продукта и поскъпването ще доведе до ръст на цените на стоките и услугите, съкращаване на работници и намаляване на заплати. "Труд" отбелязва още, че утре бизнес организациите решават дали да започват протести. Държавата пак ограничава наследяването на втората пенсия, пише вестник "Сега". Родените след 1959 г. ще имат избор между три варианта за изплащане на втора пенсия, но всички те не зависят изцяло от волята на осигурения, а от размера на натрупаното. Правото на наследяване на парите в индивидуалните партиди ще съществува само в определени случаи. На практика хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват, коментира изданието. Три протеста посрещат европредседателството, съобщава вестник "Дума". Делегатите от ЕС, пристигащи у нас за церемонията, ще бъдат посрещнати от скандиращи полицаи. На 11 януари пред парламента ще се проведе демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция

Пуснаха движението по пътя София - Варна, катастрофата е между линейка и автобус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655137

Пуснаха движението по пътя София - Варна, катастрофата е между линейка и автобусСпециализиран автомобил за Спешна помощ и автобус са участниците в катастрофата на пътя София-Варна в района на с. Камбурово. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за пътния инцидент е подаден малко след 3.50 тази сутрин. По първоначални данни, на главен път София – Варна, в района на село Камбурово,

Европа гледа все по-строго към мръсния въздух в България

https://www.actualno.com/healthy/evropa-gleda-vse-po-strogo-kym-mrysnija-vyzduh-v-bylgarija-news_653454.html

Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха. Това каза еврокомисарят по въпросите на околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела. Във връзка с това дали замърсяването на въздуха е най-големият екологичен проблем за България и за целия ЕС, Кармену Вела обясни: "Замърсяването на въздуха е глобален проблем – не само за България и Европа, но и за целия свят. Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради л

Филип Аврамов е руснак, който крие самоличността си, в “Скъпи наследници”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6654601

Филип Аврамов е руснак, който крие самоличността си, в “Скъпи наследници”Актьорът ще е една от звездите, които имат централни роли в новия сериал на Би Ти Ви. Той влиза в образа на руснак, който обича живота, изкуството и приятелите си и участва активно в социалния живот в Бели Вит - селото, в което се развива действието. “Ролята ми е на човек, който измисля много истории с една цел - да скрие своята самоличност”,

В Бургас мъж изгоря в барака

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3j33KMsfslQ/

На 09.01.т.г. около 23.30 ч. във Второ Районно управление – Бургас е получено съобщение за пожар, възникнал в близост до ж.п. линиите зад сградата на таксиметрова компания «Индикар» в Северната промишлена зона. Огънят е потушен, като е констатирано, че пожара възникнал в постройка, изградена от подръчни средства / парчета ламарина и дървени греди/, обитавана от 59 годишния Г.Н. от Сливен. При извършения оглед на местопроизшествието е открито тялото на Г.Н. със следи от изгаряния по кожата, на места покрита с пепел и обгорели парчета дървени греди и ламарина. По данни на сина на Г.Н. непосредствено преди инцидента баща му вечерял с него и жена му в съседната барака, след което отишъл да си ляга. Бил в нетрезво състояние, като най-вероятно пожара възникнал от цигара, тъй като в обитавана от Г.Н. постройка нямало печка. Тялото на 59 годишния мъж от Сливен е откарано за аутопсия в отделение «Съдебна медицина» при УМБАЛ – Бургас. Работата по случая продължава от служители на Второ Районно управление – Бургас.

Една различна семейна история

https://offnews.bg//mama-nindzha/edna-razlichna-semejna-istoria-672614.html

Автор: Ина Зарева Из ъглите на отминалите празници наизскочиха прашни, весели, сочни, сърбящи или откровено болезнени семейни истории. Затъркаляха се по пътищата си, размесиха се едни с други, а четящите ги се чудиха защо плачат, когато е смешно и се смеят, когато е тъжно. Обаче има едни други истории, които се замесват не на празници, а само в делниците. Те са от многоцветно, многолистно, много-много-много всякакво тесто и разказват за един друг вид семейства – тези, които се раждат там, където работим. Защото там, където работим, изтича толкова много време от живота ни, колкото не можем и да си мечтаем…

Еврокомисар: Всяка година 400 000 в Европа умират внезапно заради мръсен въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655132

Еврокомисар: Всяка година 400 000 в Европа умират внезапно заради мръсен въздухВсяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха. Това каза в интервю за БНТ еврокомисарят за околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела. Във връзка с това дали замърсяването на въздуха е най-големият екологичен проблем за България и за целия ЕС,

Безработицата в Еврозоната - най-ниска от 9 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=366824

Безработицата в Еврозоната е най-ниска от януари 2009 г. През ноември в целия Евросъюз тя е била 7,3% - най-ниска от октомври 2008 г., съобщиха от Евростат. Положителните данни идват, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че започва да прекратява масивната подкрепа, която предостави на 19-те члена на Еврозоната в помощ след кризите през последните години.

Каква е причината за токсичната мъгла в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/kakva-e-prichinata-za-toksichnata-mygla-v-sofiia-6078033

Синоптик: Над столицата се образува дълбока атмосферна инверсия, която възпрепятства естественото очистване на въздуха

Kodak пуска криптовалута за фотографи

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/kodak-puska-kriptovaluta-za-fotografi-253541/

Платформата в основата на проекта - KODAKOne, ще има за цел създаването на регистър за цифровите носители на авторски права

Мощно земетресение удари Карибите

http://www.cross.bg/hondyras-ostrovi-tzynami-1565114.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер удари карибския басейн в Централна Америка. Епицентърът е в Карибско море между Хондурас и Каймановите острови, съобщава Геологическата служба на САЩ USGS на дълбочина от 10 км. Издадено е предупреждение за опасност от цунами. Тихоокеанският център за предупреждение от цунами PTWC съобщи, че са застрашени зоните в радиус от 1000 километра около епицентъра на труса. В рисковия район попадат Каймановите острови, Ямайка, Мексико, Куба, Хондурас, Белиз, остров Сан Андрес, Коста Рика, Панама, Никарагуа и Гватемала. Не се съобщава за сериозни щети.

Красимир Каракачанов: Не е случайно, че Петър Христов бе убит преди европредседателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655133

Красимир Каракачанов: Не е случайно, че Петър Христов бе убит преди европредседателствотоНай-логичната версия за убийството на Петър Христов е отмъщение от престъпния свят, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов по Нова тв. Според него е престъпно, че е изтекла информация за неговото участие. Полицията работи и по други версии. Организираната престъпност трябва да се мачка докрай, категоричен бе той.

САЩ и Япония няма да се откажат от натиска срещу КНДР

https://www.actualno.com/asia/sasht-i-japonija-njama-da-se-otkajat-ot-natiska-sreshtu-kndr-news_653449.html

САЩ и Япония ще оказват максимално възможния натиск върху Северна Корея тъй като не виждат отслабване на заплахата от нейната ракетно-ядрена програма, въпреки обявеното от Пхенян участие на Зимната олимпиада. Това обявиха японският министър на отбраната Ицунори Онодера и началникът на Тихоокеанското командване на Въоръжените сили на САЩ адмирал Хари Харис, които се срещнаха в Хонолулу, предаде БГНЕС. Министърът на външните работи на Япония се намира на Хараите, за да се запознае с разположените

Удариха се линейка и автобус, има загинал

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-26768423

Тежка катастрофа затвори пътя София – Варна в района на община Омуртаг – на около 2 км след с. Камбурово.

Проведена специализирана полицейска операция в община Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/02vhmAgKDnY/

За времето от 03.01.т.г. до 09.01.т.г. на територията, обслужвана от Районно управление – Несебър е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места, чрез прилагане на интегриран подход на работа, както и с оглед подобряване на безопасността на движението за недопускане на тежки ПТП вследствие управление на МПС след употреба на алкохол или др. упойващи вещества от страна на водачите им, чрез прилагане на «широкообхватния контрол». Извършени са проверки на общо 225 МПС и 291 лица, съобщиха от пресцентъра на полицията. Съставени са общо 83 акта, от които: 2 акта за шофиране на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила и наркотични вещества, 1 акт за шофиране на МПС след употреба на алкохол под 1,2 промила, 1 акт за установени неправоспособни водачи на МПС, 7 акта за управление на МПС без сключена застраховка «Гражданска отговорност» и 44 акта за други нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения на Закона за българските лични документи са съставени 26 акта. Наложените глоби по фиш са 70.

Световната банка отново повиши оценката си за икономиката на България

https://www.investor.bg/drugi/338/a/svetovnata-banka-otnovo-povishi-ocenkata-si-za-ikonomikata-na-bylgariia-253525/

Според нов доклад на банката обаче в дългосрочен план има риск от забавяне на глобалния икономически растеж

Най-малко 13 загинаха в кални свлачища заради дъждовете в Калифорния (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655123

Най-малко 13 загинаха в кални свлачища заради дъждовете в Калифорния (Видео, снимки)Най-малко 13 души са загинали в резултат на наводнения и кални свлачища, отнесли къщи и прекъснали важна магистрала в Южна Калифорния след силна буря с проливни дъждове, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местни медии. Бурята връхлетя вчера призори, след като хиляди жители на окръг Санта Барбара по Тихоокеанския бряг северно от Лос Анджелис

Световната банка рязко повиши оценката си за икономиката на България

https://www.investor.bg/drugi/338/a/svetovnata-banka-riazko-povishi-ocenkata-si-za-ikonomikata-na-bylgariia-253525/

Според нов доклад на банката обаче в дългосрочен план има риск от забавяне на глобалния икономически растеж

Шеф Манчев представя книгата си във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366852

Майсторът в кухнята шеф Иван Манчев ще представи автобиографичната си книга „Meчти и кoшмapи“ във Варна, припомня Moreto.net. Манчев е включил в книгата си освен спомени, и изпитани рецепти за вкусни ястия. Шеф Манчев ще представи книгата си пред туристическия бранш, ученици и студенти на 10 януари от 18 ч.

Д-р Гълъбова: Психопатите не са болни, пълно е с такива

http://dnes.dir.bg/news/psihopati-psihiatar-tzveteslava-galabova-26765933

Психопатите не са болни хора, защото психопатията не е болест, а личностно разстройство. Около нас е пълно с психопати.

САЩ възпират Русия с нова ядрена бойна глава

http://clubz.bg/62715-sasht_vyzpirat_rusiq_s_nova_qdrena_bojna_glava

Администрацията на Доналд Тръмп смята да отслаби ограниченията върху използването на ядрените оръжия и да разработи нова ядрена бойна глава със слаба разрушителна сила за ракетите "Трайдънт", пише в. "Гардиън".

Това твърди бивш официален представител, запознат с последния проект за преглед на американската политика.

Джон Улфстал - специален помощник на президента Барак Обама за контрол върху оръжията и неразпространението им, заяви, че новият преглед на ядрената политика, изготвен от Пентагона, предвижда модифицирана версия на изстрелваните от подводници ракети "Трайдънт Д5" само с една част от нормалните им бойни глави. Целта е Русия да бъде възпряна от използването на тактически бойни глави при конфликт в Източна Европа.

Новата ядрена политика е значително "по-ястребова", отколкото тази при администрацията на Обама, когато се правеха опити за намаляване на ролята на ядрените оръжия в отбраната на САЩ.

Привържениците на контрола върху оръжията изразили тревога от новото предложение да се правят по-"приложими" ядрени оръжия. Според тях това прави ядрената война по-вероятна, най-вече предвид избухливостта и готовността на Тръмп да плаши с американския арсенал при противостоене с враговете на страната.

Документът на Пентагона увеличава и обстоятелствата, при които Вашингтон може да използва ядрения си арсенал. Предвижда се дори отговор на неядрена атака, причинила много смъртни случаи или насочена срещу важна инфраструктура или центрове за ядрени контрол и команда.

Прегледът -- първи за последните 8 години, се очаква да бъде публикуван след речта "За състоянието на нацията" на Тръмп в края на месеца.

Улфстал е видял това, което смята за окончателен проект на документа. Според него там се заявява, че САЩ ще започнат да действат за връщането на изстрелвани от морето ядрени крилати ракети като контрамярка срещу новата крилата ракета с наземно базиране. САЩ обвиняват Русия, че я разработва в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г.

Предишните варианти на прегледа били още по-крайни, твърди Улфстал. Окончателният документ не съдържа предложения за разработване на ядрено хиперуправляемо оръжие и за премахване на гаранциите към неядрените държави, че САЩ няма да използват арсенала си срещу тях.

Джон Улфстал

"Моят прочит е, че това е отстъпка от варианта с крайностите. Той не съдържа толкова страшни неща, колкото имаше в началото, - каза Уфстал. - Но той продължава да е лош.

Това, което ми казаха хората, написали това нещо, е, че те са се опитали да изпратят ясно възпиращо послание до руснаците, севернокорейците и китайците. С много добър, умерен, но твърд тон е дадено а се разбере, че всеки опит на Русия или Северна Корея да използват ядрено оръжие ще доведе до масови последици за тях. И мисля, че сега това е умерено, неутрално и мероятно много необходимо.

Те прекаляват там, където казват, че за гарантиране на всичко това САЩ трябва да разработят два нови вида ядрени оръжия", допълва той.

Според Улфстал модифицираната бойна глава на "Трайдънт" само с първата, ударна степен на термоядрената й бойна глава, е "напълно излишна", тъй като САЩ вече имат оръжия със слаба разрушителна сила. Това са гравитационните бомби Б-61 и изстрелваните от въздуха крилати ракети.

Той изтъква, че е "твърде глупаво" поставянето на "тактическо" оръжие със слаба разрушителна сила в планираните подводници клас "Колумбия" за балистични ракети, тъй като изстрелването им ще издаде местонахождението на бойния съд.

"Харчим 5 милиарда долара за подводница, за да я направим невидима, а слагаме множество бойни глави на всяка подводница. С една ракета, една малка бойна глава върху нея и изстрелването й правят подводницата уязвима за руска атака, - продължава Улфстал. - Шокира ме несъстоятелността на това от военноморска гледна точка."

Разработването на бойна глава със слаба разрушителна сила а изстрелвани от морето балистични ракети се основава на убеждението, че при всеки конфликт с Русия на източния фланг на НАТО руснаците ще използват на ранен етап тактическо ядрено оръжие, за да компенсират относителната си слабост откъм конвенционални оръжия. Аргументът е, че руснаците ще разчитат на нежеланието на САЩ да използват многобройните бойни глави на съществуващите техни оръжия, което ще накара Вашингтон да се оттегли.

Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени заяви, че оправданието за разработването на новите оръжия е несъстоятелно.

"То предполага, че разузнавателната общност е стигнала до заключението, че един от няколкото противници залага на това, че САЩ сами ще се възпрат от използването на балистична ракета с ядрена бойна глава, защото те имат по-голяма разрушителна сила. Изобщо не става дума за това. Не сме чули никога никой да казва, че е така", изтъкна Кристенсен.

"Не смятам, че който и да било противник - със сигурност не и Русия - ще заложи на това, че ако те направят нещо с оръжие със слаба разрушителна сила, ние няма да отговорим. Това е напълно абсурдно, - допълни той. - Смятам, че става дума за това да работим нещо по бойните глави в лабораториите и да проучваме възможностите. Не го виждам като истинска мисия."

Дарил Кимбъл - шеф на Асоциацията за оръжеен контрол, заяви, че разработването на нови оръжия за американския ядрен арсенал е "опасно мислене от епохата на Студената война".

Над 13 души са загинали при свлачищата в Калифорния

https://frognews.bg/novini/nad-13-dushi-zaginali-pri-svlachishtata-kaliforniia.html

Най-малко 13 души са загинали в резултат на наводнения и кални свлачища, отнесли къщи и прекъснали важна магистрала в Южна Калифорния след силна буря с проливни дъждове, съобщиха световните агенции.

Лекари от Пирогов и ВМА спасиха 4-месечно момиченце с тумор колкото детска главичка

https://offnews.bg//zdrave/lekari-ot-pirogov-i-vma-spasiha-4-mesechno-momichentce-s-tumor-kolkoto-672611.html

Животът на 4-месечно момиченце беше спасен от лекари от болниците "Пирогов" и ВМА.

Детският хирург д-р Цветко Георгиев ("Пирогов") и проф. Никола Владов (ВМА) са извършили резекция на черния дроб заради голям тумор, с размер на детска главичка, обхващащ едната половина на дроба и изпълващ цялата коремна кухина.

Изследванията в спешната болница показали, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо.

Д-р Георгиев се свързал с проф. Никола Владов и двамата обединили усилията си за спасяването на детето. 

Седмица след операцията детето вече е изведено от детската реанимация. Сега младата госпожица е настанена в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов", тя е под наблюдение на д-р Цветко Георгиев и екипа му.

Според лекарите не е новост, че детето се е родило с тумор, но толкова голям се среща рядко.

Лекарите дават положителни прогнози за момиченцето – тя ще води нормален начин на живот, смятат те.

Шофьорите на изпит след 4 неправилни изпреварвания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shofiorite-na-izpit-sled-4-nepravilni-izprevarvaniia-2071571

Всеки шофьор може да се раздели с книжката си, ако направи четири неправилни изпреварвания. Всяко едно нарушение ще ни коства 10 точки, с което ще се изчерпат наличните 39 в талона и ще трябва да се явим на изпит за възстановяване на точките. Досега за такова нарушение

Епидемията от грип идва в края на януари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/epidemiiata-ot-grip-idva-v-kraia-na-ianuari-2071574

Стотици души преминаха през грипния кабинет на Военномедицинска академия, но лекарите очакват епидемия в края на месеца. Близо 200 души са преминали от 29 декември 2017 г. досега през открития специално за сезона грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни болести на

Свалиха протестния билборд на полицаите за Председателството

http://www.transmedia.bg/2018/01/10/%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0/

Билбордът на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас, е свален късно снощи, предава Би Ти Ви. На него служителите на МВР в България обясняваха, че взимат по-ниски заплати от колегите си в Европа и че основното заплащане е равно на 340 евро.

От полицейския синдикат заявиха, че нямат представа каква е причината, тъй като поставянето е било платено за най-малко 2 седмици. Уведомени са от собственика на съоръжението, че плакатът ще бъде свален.

Синдикатът има договор за три билборда – до Националния стадион „Васил Левски”, на ул. „Фритьоф Нансен” и бул. „Цариградско шосе”. Платили са около 200 евро на билборд.

Той се намираше на кръстовището на улица „Гурко“ и булевард „Евлоги Георгиев“.

На 11 януари – в деня на официалното откриване на европредседателството, полицаите излизат на протест с искане за 15-процентно увеличение на заплатите.

Те не са съгласни с увеличението, което е в сила от вчера. По думите на синдикалистите става въпрос за ръст от 55 лв. на заплатите на служителите на ВМР със средно образование и 30 лв. – за висшистите.

Основните искания на униформените са свързани с по-добро заплащане и по-добро оборудване и униформи.

Според министъра на вътрешните работи Валентин Радев отпуснатите за тази година 55 млн. лв., предназначени за по-високи заплати, са достатъчни. Работещите в МВР обаче не са съгласни и продължават да настояват за 15% увеличение на заплатите.

Радев напомни и, че МВР е изплатило 17 милиона лева за дрехи на служителите си, но от Синдикалната федерация на МВР обясниха, че в момента има проблем с доставката на кубинки.

 

Бащите гейове с пет деца - лукс и пари

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/bashtite-gejove-s-pet-deca-luks-i-pari-6077960

Двамата бащи са първите във Великобритания, които имат деца от сурогатна майка - близнаците Шафран и Аспен. В момента те имат още три деца

Бащите гейове с пет деца - лукс и пари

https://www.vesti.bg/bulgaria/bashtite-gejove-s-pet-deca-luks-i-pari-6077960

Двамата бащи са първите във Великобритания, които имат деца от сурогатна майка - близнаците Шафран и Аспен. В момента те имат още три деца

Тайната на Руми – или истинската история на поета на любовта

https://www.actualno.com/books/tajnata-na-rumi-ili-istinskata-istorija-na-poeta-na-lubovta-news_653435.html

Историята и животът на популярния персийски поет от Средновековието Руми е обект на изследване в книгата „Тайната на Руми” (ИК „Сиела”). Освен текстът на английския изследовател Брад Гууч, изданието включва още нови преводи на някои от най-значимите стихове на персийския мистик, който преди повече от осем века променя представите на хората за Бог, религията и любовта. Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми (1207), по-известен като Руми, е един от най-харесва

Свалиха билборд на служителите на МВР, с който щяха да посрещнат еврочиновниците

https://www.actualno.com/society/svaliha-bilbord-na-slujitelite-na-mvr-s-kojto-shtjaha-da-posreshtnat-evrochinovnicite-news_653455.html

Билборд, с който служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР) планираха да посрещнат делегатите за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, беше свален снощи (9 януари). Билбордът на английски език се намираше на кръстовището на улица "Гурко" и булевард "Евлоги Георгиев" в София. Такива плакати са разположени също и на булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе". На сваления билборд бе изписано "Служителите на МВР са по

Ето каква е пътната обстановка на 10 януари

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1565112.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 10.01.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 4° до + 8°.Времето над цялата страна е облачно.Слаб до умерен вятър духа в областите: Добрич, Монтана, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Шумен.Слаб дъжд вали в областите Бургас, Враца, Монтана,Пловдив и Шумен, както и в района на проход „Шипка", Котел /обл. Сливен/, Костенец и АМ „Тракия от км 15 до км 55 /обл. София/.Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на местата с валежи - мокри, а по усойните и планински райони - частично заледени и обработени.Намалена видимост поради мъгла: - до 50 м в района „Котленски проход", проход „Шипка", Прохода на Републиката, Борован /обл. Враца/, Самуил /обл. Разград/, гр. Сливен /обл. Сливен/, АМ „Хемус" от км 41 до км 54 /обл. София/, Омуртаг /обл. Търговище/;- до 100 м в района на Белоградчик, Димово, Ружинци и Кула /обл. Видин/, гр. Мездра /обл. Враца/, Любеново и Люляк /обл. Плевен/, Ихтиман /обл. София/;- до 150 м в област Пазарджик, както и в района на гр. Враца /обл. Враца/, Ловеч, Луковит, Ябланица /обл. Ловеч/

Огнян Златев: Смятам, че страната ни е абсолютно готова за председателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655124

Огнян Златев: Смятам, че страната ни е абсолютно готова за председателството"Смятам, че страната ни е абсолютно готова за председателството", заяви ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев пред БНТ. "Страдаме от ниско самочувствие, все нещо не ни е наред. Трагични неща се случиха, но те стават навсякъде. Аз не виждам обаче те да имат някаква връзка с председателството.

Световната банка очаква 3.1% ръст на глобалната икономика тази година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/10/3109673_svetovnata_banka_ochakva_31_rust_na_globalnata/?ref=rss


Световната банка прогнозира растеж на глобалната икономика с 3.1% през 2018 г., показва публикувания вчера януарски доклад на банката, предаде БТА. Това е най-добрият ѝ резултат от седем години. <br /><br />Банката е повишила с 0.3 процентни пункта направената през юни прогноза за прираста на световната икономика тази година. "Световният растеж е по-силен, отколкото бяхме предвидили", заяви пред Франс прес Айхан Косе, икономист в Световната банка.<br /><br...

Автобус и линейка се сблъскаха край Омуртаг, има загинал

https://offnews.bg//112/avtobus-i-linejka-se-sblaskaha-kraj-omurtag-ima-zaginal-672610.html

Автобус с пътници и линейка са се ударили в района на община Омуртаг – на около 2 км след село Камбурово, съобщиха от ОДМВР-Търговище.

По първоначална информация е загинал водачът на специализирания автомобил за спешна помощ.

Тежката катастрофа затвори пътя София – Варна в района на община Омуртаг.

Обходният маршрут в посока София е през селата Камбурово и Изворово, а в посока Варна – през Изворово и Камбурово.

На място има полицейски екипи, които регулират движението.

Минути след 8 часа от МВР съобщиха, че движението по пътя София-Варна, в района на село Камбурово, вече е възстановено.

Сигналът за пътния инцидент е подаден малко след 3.50 тази нощ. 

Автобусът, участвал в катастрофата, е изпълнявал курс по линията Варна – София. В него са пътували 40 души, няма данни за сериозно пострадали. Образувано е досъдебно производство.

Работата по установяване на причините за инцидента продължава.

Русия ще използва дронове за борба с хулиганите по време на световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/10/3109445_rusiia_shte_izpolzva_dronove_za_borba_s_huliganite_po/?ref=rss


Русия ще използва видеодронове като част от мерките за борба с футболното хулиганство по време на световното първенство през лятото. Домакините ще разчитат по този начин по-лесно да бъдат разпознавани агресивните привърженици, заяви заместник-директорът на Националната гвардия Сергей Меликов.<br /><br />"Обръщаме специално внимание за подготвянето на мерки, които могат да предотвратят, разкрият и да се борят срещу нарушаването на закона от страна на агресивните фенове",...

Марешки: Вотът на недоверие е един безмислен пиар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655121

Марешки: Вотът на недоверие е един безмислен пиарКолкото и пари да отделим за въоръжаване, трябва да ги вземем от учителите и лекарите, каза пред Би Ти Ви Веселин Марешки, зам.-председател на парламента и лидер на "Воля". Обединихме се около идеята за обща европейска сигурност на консултативния съвет при президента, каза още той. Единни сме около идеята,

Жените умират от инфаркт по-често от мъжете

http://www.moreto.net/novini.php?n=366821

Жените умират по-често от мъжете в резултат на инфаркт, тъй като са лекувани по-неефективно. До такъв извод са стигнали учени от Университета в Лийдс, Великобритания, и Кралския институт в Швеция. Те са анализирали данните за повече от 180 000 шведски пациенти, преживели сърдечен удар.

Световната банка прогнозира десетилетие на икономически трудности

https://www.actualno.com/europe/svetovnata-banka-prognozira-desetiletie-na-ikonomicheski-trudnosti-news_653448.html

Темпът на нарастване на световната икономика през 2018 година ще се увеличи до 3,1%, но потенциалът на по-нататъшен ръст предизвиква безпокойство, се казва в доклад на Световната банка. За еврозоната, предвиденият растеж през тази година е 2,2%, за САЩ - 2,5%, а за Великобритания - само 1,4%. Икономическият локомотив е Азия - 6,9% растеж в Югоизточна Азия и 6,2% в Източна Азия и Тихоокеанския регион. Докладът е публикуван под името "Перспективи на световната икономика". Този път към

Свалиха протестен билборд на полицаите за посрещането на евроделегатите

https://offnews.bg//politika/svaliha-protesten-bilbord-na-politcaite-za-posreshtaneto-na-evrodelega-672609.html

Билборд на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас, е бил свален тази нощ, въпреки че е бил платен за две седмици, съобщи bTV. Полицейският синдикат няма представа кой и защо е направил това.

Билбордът на кръстовището на улица "Гурко" и булевард "Евлоги Георгиев" гласеше: "Служители в Министерството на вътрешните работи са платени по-зле от колегите си в ЕС. Основната им заплата е само 340 евро".

Плакати има също на булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе".

В деня на официалното откриване на европредседателството, полицаите излизат на улицата, с искане за 15% увеличение на заплатите.

Журналистиката е принизена в служба на "меката диктатура" (ВИДЕО, СНИМКИ)

http://clubz.bg/62714-jurnalistikata_e_prinizena_v_slujba_na_mekata_diktatura_video_snimki

Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всякакви приемливи граници, журналистиката е принизена в служба на една "мека диктатура" и служи като инструмент за влияние и обслужване на политически интереси. А инакомислещите медии са потискани от кръг, контролиран от една определена медийна група, живееща в симбиоза със силните на деня. В резултат страната ни е изпаднала до едно от последните места в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото. 

Около това се обединиха издателите на "Капитал", "Дневник", "Клуб Z", "Сега" и "Медиапул" - Теодор Захов и Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева, които участваха в дискусия при представянето на "Бяла книга за свободата на медиите в България". Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания.

От ляво на дясно: Иво Прокопиев - издател на "Капитал" и "Дневник", Сашо Дончев - издател на "Сега", Полин Адес-Мевел, която ръководи бюрото на "Репортери без граници" на Балканите, Иван Бедров - зам. главен редактор на "Клуб Z", Теодор Захов - председател на Съюза на издателите в България, Валдо Лехари - председател на Европейската асоциация на издателите на вестници, Огнян Донев - издател на списание "Клуб Z" и сайта www.clubz.bg.

Теодор Захов, "Дневник", "Капитал", председател на Съюза на издателите в България:

Като "много тъжен документ" определи Захов Бялата книга.

"В България процесите толкова се усложниха, толкова е суфистицирана машината за натиск, че нещата, които сега говорим, изглеждат абсолютно невероятни навън", посочи той. И цитира класацията на "Репортери без граници", според която при българската журналистика има "пропадане" спрямо 2006 г. - от 36-о до 113-о през 2016 г. и 109-о през 2017 г. От 113-о към 109-о е резултат от влошаване в други държави, уточни Захов.

През 2006 г. със съюзяването на Делян Пеевски и Цветан Василев се образува медиен конгломерат. На практика се даде комфорт на властта срещу осигуряване на позиции и финансиране. Известна е и схемата "КТБ" и до какво доведе тя - до тотална концентрация и холдинг, финансиращ собствените си предприятия. Всички, които написаха за процеса, бяха атакувани. Регулаторът БНБ и КЗК бяха безучастни, посочи още Захов.

Проверките, които държавата приложи спрямо съсобственика на "Икономедиа" Прикопиев, са с цел да се намери нещо, за да се запуши устата на издателя Иво Прокопиев. Има подход към Огнян Донев и Сашо Дончев, допълни Захов.

"Когато си в обсега на тези институции, си виновен до доказване на противното. Всичко това доведе до изтеглянето на големите западни инвеститори. ВАЦ се изтегли от пазара. След което започна атаката към Донев - да продаде "24 часа" и "Труд". Е, това се случи. Днес Огнян Донев е тук с "Клуб Z", каза още той.

Захов припомни, че атаки има и стрещу неудобните регионални медии - като "Зов нюз", чийто собственик бе заплашван с убийство. "Това са медии под натиск, защото са си позволили да разкрият местни схеми", каза Захов. Според него срещу редовите журналисти се осъществяват "атентати".

От ляво на дясно: Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Валдо Лехари (в гръб) и Теодор Захов.

Огнян Донев, "Клуб Z":

"Медиите не са моята област, професионалната ми сфера е друга и в нея нескромно смятам, че съм постигнал всичко, което може да се постигне. В същото време станах инвеститор и се докоснах и до медиите. Човек, като е успешен в една сфера, ако щете като корпоративно-социална отговорност, е длъжен да направи нещо за обществото", заяви и Огнян Донев.

"Смятам, способствал съм да се създадат условия на пълна свобода журналистите да упражняват своята професия по начин, който те считат за добър. За жалост в нашата родина това води до някои дефекти. Никой не допуска, че това е възможно. Има една забранена тема в моите медии - сферата, в която аз се занимавам. Моят принос не е свързан с компанията, която управлявам. Това е мое лично решение и лични финанси", допълни.

"Моето хоби е историята и съм убеден, че в средносрочен план този проблем няма да съществува. С моя принос искам това да се случи по-рано. Като икономист смятам, че добре образованото общество е предпоставка за икономическия растеж", завърши с оптимизъм Донев.

Сашо Дончев, в. "Сега":

"Между нас тримата, като се замисля, има само едно нещо общо, това е желанието да финансираме свободни медии, които да информират обществото по почтен, прозрачен начин. Приех да участвам в това представяне с готовност, защото познавам хората, които са участвали в написването на тази Бяла книга, и се доверявам на тяхната почтеност. Аз има една наследствена болест, имам тежко наследствено заболяване - свободолюбие, не знам дали има медицински термин за него. Обичам и вярвам в свободата. Но не ми е достатъчно само аз да съм свободен. Не ми е приемливо да се посяга на достойнството, свободата и правата на други хора", каза Дончев.

И продължи:

"Спомням си как 1989 г. на площада плаках. Смятах, че е дошъл краят на тиранията, че бързо ще създадем нова България, която да служи на всички. Да, ама не. Финансирам свободна медия, защото искам да обслужа обществения интерес - обществото ежедневно да получава информация как тези, на които е делегирало управлението на държавата, се разпореждат с неговите права и пари.

Журналистите са приравнени на обикновените граждани по отношение на достъпа до информация. Уважаеми гости, помолете вашите политици, без ние да им бъдем съдници с кого се прегръщат, да направят нещо да осигурят на свободните медии нормалния достъп до информация при спазване на европейските и световни стандарти."

Стояна Георгиева, Mediapool:

"В България нещата са преминали отвъд всякакви приемливи граници. Много малка част от медиите могат да се нарекат медии. Огромна част не работят като медийни предприятия, а са откровен инструмент за влияние и обслужване на политически интереси", каза Георгиева.

И продължи: "Манипулации, фалшиви новини, алтернативни факти са понятия, с които напоследък живеем. Води се кампания от медиен кръг, контролиран от една медийна група, извършват се по много извратени прийоми - прийомите на КГБ. Общественото мнение е толкова увредено вече, че в България не би могъл да се проведе смислен разговор по която и да е тема. Държавата, обществото е нефункционално, защото нямаме свободни медии и върховенство на закона и затова не можем да проведем нито смислен политически разговор, нито друг. Информираният гражданин е основният елемент на гражданското общество. В България това е много трудно."

Иво Прокопиев, "Дневник", "Капитал":

"Всички си даваме сметка, че в България проблемът отдавна е надраснал проблема с фалшивите ниовини. Ние сме на етапа на тотално нефункциониране на политическия процес. На ръба сме на една "мека диктатура" (по Даниел Смилов), на напълно фалшифицирана демокрация. Това не е проблем само на издателите и медийната система, а на всички граждани. Всяко едно от тези права се сблъсква с модела на завладяване на държавата. Посланието ни днес е: медиите в свободното пространство ще удържат. Ще продължим да правим това, което правим", каза Прокопиев.

Проф. Ивайло Дичев - преподавател по културна антропология в Софийския университет, и Стефан Тафров - дипломат и политик.

В дискусията проф. Ивайло Дичев заяви, че журналистите би трябвало да се обединяват по теми, по които имат общи интереси.

"Да раздели изявата, колко съм интересен, колко съм оригинален от това кои мои права са нарушени", поясни Дичев.

Той изтъкна, че все повече навлиза безплатния тип информация, а хейтърите също са безкористни.

"Голяма част от дейците, които правят фалшиви новни в Интернет са просто граждани, които искат да бъдат интересни", каза Дичев.

И сподели идеята за учредяване на фонд за стипендии за млади журналисти.

Посланикът на Канада Кевин Хамилтън също взе участие в дискусията.
Издателите на "Прас-прес" (от ляво на дясно) Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и Чавдар Николов.
Адвокат Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация".

Теодор Захов обърна внимание на факта, че някаква част от съдебната система все пак работи. И изтъкна, че много оклеветени от медиите, които трудно могат да се нарекат медии, все пак са успели да осъдят клеветниците си.

"Да завършим оптимистични, положението е толкова зле, че от тук нататък може само да се подобрява", обобщи Иво Прокопиев.

Вижте пълния запис на дискусията при представянето на Бялата книга:

 

Издатели: Малко медии могат да се нарекат медии (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62714-izdateli_malko_medii_mogat_da_se_narekat_medii_video

Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всякакви приемливи граници, журналистиката е принизена в служба на една "мека диктатура" и служи като инструмент за влияние и обслужване на политически интереси. А инакомислещите медии са потискани от кръг, контролиран от една определена медийна група, живееща в симбиоза със силните на деня. В резултат страната ни е изпаднала до едно от последните места в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото. 

Около това се обединиха издателите на "Капитал", "Дневник", "Клуб Z", "Сега" и "Медиапул" - Теодор Захов и Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева, които участваха в дискусия при представянето на "Бяла книга за свободата на медиите в България". Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания.

Теодор Захов, "Дневник", "Капитал", председател на Съюза на издателите в България:

Като "много тъжен документ" определи Захов Бялата книга.

"В България процесите толкова се усложниха, толкова е суфистицирана машината за натиск, че нещата, които сега говорим, изглеждат абсолютно невероятни навън", посочи той. И цитира класацията на "Репортери без граници", според която при българската журналистика има "пропадане" спрямо 2006 г. - от 36-о до 113-о през 2016 г. и 109-о през 2017 г. От 113-о към 109-о е резултат от влошаване в други държави, уточни Захов.

През 2006 г. със съюзяването на Делян Пеевски и Цветан Василев се образува медиен конгломерат. На практика се даде комфорт на властта срещу осигуряване на позиции и финансиране. Известна е и схемата "КТБ" и до какво доведе тя - до тотална концентрация и холдинг, финансиращ собствените си предприятия. Всички, които написаха за процеса, бяха атакувани. Регулаторът БНБ и КЗК бяха безучастни, посочи още Захов.

Проверките, които държавата приложи спрямо съсобственика на "Икономедиа" Прикопиев, са с цел да се намери нещо, за да се запуши устата на издателя Иво Прокопиев. Има подход към Огнян Донев и Сашо Дончев, допълни Захов.

"Когато си в обсега на тези институции, си виновен до доказване на противното. Всичко това доведе до изтеглянето на големите западни инвеститори. ВАЦ се изтегли от пазара. След което започна атаката към Донев - да продаде "24 часа" и "Труд". Е, това се случи. Днес Огнян Донев е тук с "Клуб Z", каза още той.

Захов припомни, че атаки има и стрещу неудобните регионални медии - като "Зов нюз", чийто собственик бе заплашван с убийство. "Това са медии под натиск, защото са си позволили да разкрият местни схеми", каза Захов. Според него срещу редовите журналисти се осъществяват "атентати".

Огнян Донев, "Клуб Z":

"Медиите не са моята област, професионалната ми сфера е друга и в нея нескромно смятам, че съм постигнал всичко, което може да се постигне. В същото време станах инвеститор и се докоснах и до медиите. Човек, като е успешен в една сфера, ако щете като корпоративно-социална отговорност, е длъжен да направи нещо за обществото", заяви и Огнян Донев.

"Смятам, способствал съм да се създадат условия на пълна свобода журналистите да упражняват своята професия по начин, който те считат за добър. За жалост в нашата родина това води до някои дефекти. Никой не допуска, че това е възможно. Има една забранена тема в моите медии - сферата, в която аз се занимавам. Моят принос не е свързан с компанията, която управлявам. Това е мое лично решение и лични финанси", допълни.

"Моето хоби е историята и съм убеден, че в средносрочен план този проблем няма да съществува. С моя принос искам това да се случи по-рано. Като икономист смятам, че добре образованото общество е предпоставка за икономическия растеж", завърши с оптимизъм Донев.

Сашо Дончев, в. "Сега":

"Между нас тримата, като се замисля, има само едно нещо общо, това е желанието да финансираме свободни медии, които да информират обществото по почтен, прозрачен начин. Приех да участвам в това представяне с готовност, защото познавам хората, които са участвали в написването на тази Бяла книга, и се доверявам на тяхната почтеност. Аз има една наследствена болест, имам тежко наследствено заболяване - свободолюбие, не знам дали има медицински термин за него. Обичам и вярвам в свободата. Но не ми е достатъчно само аз да съм свободен. Не ми е приемливо да се посяга на достойнството, свободата и правата на други хора", каза Дончев.

И продължи:

"Спомням си как 1989 г. на площада плаках. Смятах, че е дошъл краят на тиранията, че бързо ще създадем нова България, която да служи на всички. Да, ама не. Финансирам свободна медия, защото искам да обслужа обществения интерес - обществото ежедневно да получава информация как тези, на които е делегирало управлението на държавата, се разпореждат с неговите права и пари.

Журналистите са приравнени на обикновените граждани по отношение на достъпа до информация. Уважаеми гости, помолете вашите политици, без ние да им бъдем съдници с кого се прегръщат, да направят нещо да осигурят на свободните медии нормалния достъп до информация при спазване на европейските и световни стандарти."

Стояна Георгиева, Mediapool:

"В България нещата са преминали отвъд всякакви приемливи граници. Много малка част от медиите могат да се нарекат медии. Огромна част не работят като медийни предприятия, а са откровен инструмент за влияние и обслужване на политически интереси", каза Георгиева.

И продължи: "Манипулации, фалшиви новини, алтернативни факти са понятия, с които напоследък живеем. Води се кампания от медиен кръг, контролиран от една медийна група, извършват се по много извратени прийоми - прийомите на КГБ. Общественото мнение е толкова увредено вече, че в България не би могъл да се проведе смислен разговор по която и да е тема. Държавата, обществото е нефункционално, защото нямаме свободни медии и върховенство на закона и затова не можем да проведем нито смислен политически разговор, нито друг. Информираният гражданин е основният елемент на гражданското общество. В България това е много трудно."

Иво Прокопиев, "Дневник", "Капитал":

"Всички си даваме сметка, че в България проблемът отдавна е надраснал проблема с фалшивите ниовини. Ние сме на етапа на тотално нефункциониране на политическия процес. На ръба сме на една "мека диктатура", на напълно фалшифицирана демокрация. Това не е проблем само на издателите и медийната система, а на всички граждани. Всяко едно от тези права се сблъсква с модела на завладяване на държавата. Посланието ни днес е: медиите в свободното пространство ще удържат. Ще продължим да правим това, което правим", каза Прокопиев.

В дискусията прод. Ивайло Дичев заяви, че журналистите би трябвало да се обединяват по теми, по които имат общи интереси.

"Да раздели изявата, колко съм интересен, колко съм оригинален от това кои мои права са нарушени", поясни Дичев.

Той изтъкна, че все повече навлиза безплатния тип информация, а хейтърите също са безкористни.

"Голяма част от дейците, които правят фалшиви новни в Интернет са просто граждани, които искат да бъдат интересни", каза Дичев.

И сподели идеята за учредяване на фонд за стипендии за млади журналисти.

Теодор Захов обърна внимание на факта, че някаква част от съдебната система все пак работи. И изтъкна, че много оклеветени от медиите, които трудно могат да се нарекат медии, все пак са успели да осъдят клеветниците си.

"Да завършим оптимистични, положението е толкова зле, че от тук нататък може само да се подобрява", обобщи Иво Прокопиев.

Вижте пълния запис на дискусията при представянето на Бялата книга:

 

Издатели: Малко медии могат да се нарекат медии (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/62714-izdateli_malko_medii_mogat_da_se_narekat_medii_na_jivo

Ситуацията на медийния пазар в България е надхвърлила всякакви приемливи граници, журналистиката е принизена в служба на една "мека диктатура" и служи като инструмент за влияние и обслужване на политически интереси. А инакомислещите медии са потискани от кръг, контролиран от една определена медийна група, живееща в симбиоза със силните на деня. В резултат страната ни е изпаднала до едно от последните места в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото. 

Около това се обединиха издателите на "Капитал", "Дневник", "Клуб Z", "Сега" и "Медиапул" - Теодор Захов и Иво Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева, които участват в дискусия при представянето на "Бяла книга за свободата на медиите в България". Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания.

Теодор Захов, "Дневник", "Капитал", председател на Съюза.

Като "много тъжен документ" определи Захов Бялата книга. "В България процесите толкова се усложниха, толкова е суфистицирана машината за натиск, че нещата, които сега говорим, изглеждат абсолютно невероятни навън", посочи той. И цитира класацията на "Репортери без граници", според която при българската журналистика има "пропадане" спрямо 2006 г. - от 36-о до 113-о през 2016 г. и 109-о през 2017 г. От 113-о към 109-о е резултат от влошаване в други държави, уточни Захов.

Прз 2006 г. със съюзяването на Делян Пеевски и Цветан Василев се образува медиен конгломерат. На практика се даде комфорт на властта срещу осигуряване на позиции и финансиране. Известна е и схемата КТБ и до какво доведе тя - до тотална концентрация и холдинг, финансиращ собствените си предприятия. Всички, които написаха за процеса, бяха атакувани. Регулаторът БНБ и КЗК бяха безучастни, посочи още Захов.

Проверките, които държавата приложи спрямо съсобственика на "Икономедиа" Прикопиев, са с цел да се намери нещо, за да се запуши устата на издателя Иво Прокопиев. Има подход към Огнян Донев и Сашо Дончев, допълни Захов.

"Когато си в обсега на тези институции, си виновен до доказване на противното. Всичко това доведе до изтеглянето на големите западни инвеститори. ВАЦ се изтегли от пазара. След което започна атаката към Донев - да продаде "24 часа" и "Труд". Е, това се случи. Днес Огнян Донев е тук с "Клуб Z", каза още той.

Припомни, че атаки има и стрещу неудобните регионални медии - като "Зов нюз", чийто собственик бе заплашван с убийство. "Това са медии под натиск, защото са си позволили да разкрият местни схеми", каза Захов. Според него срещу редовите журналисти се осъществяват "атентати".

Огнян Донев, "Клуб Z":

"Медиите не са моята област, професионалната ми сфера е друга и в нея нескромно смятам, че съм постигнал всичко, което може да се постигне. В същото време станах инвеститор и се докоснах и до медиите. Човек, като е успешен в една сфера, ако щете като корпоративно-социална отговорност, е длъжен да направи нещо за обществото", заяви и Огнян Донев.

"Смятам, способствал съм да се създадат условия на пълна свобода журналистите да упражняват своята професия по начин, който те считат за добър. За жалост в нашата родина това води до някои дефекти. Никой не допуска, че това е възможно. Има една забранена тема в моите медии - сферата, в която аз се занимавам. Моят принос не е свързан с компанията, която управлявам. Това е мое лично решение и лични финанси", допълни.

"Моето хоби е историята и съм убеден, че в средносрочен план този проблем няма да съществува. С моя принос искам това да се случи по-рано. Като икономист смятам, че добре образованото общество е предпоставка за икономическия растеж", завърши с оптимизъм Огнян Донев.

Сашо Дончев, в. "Сега":

"Между нас тримата, като се замисля, има само едно нещо общо, това е желанието да финансираме свободни медии, които да информират обществото по почтен, прозрачен начин. Приех да участвам в това представяне с готовност, защото познавам хората, които са участвали в написването на тази Бяла книга, и се доверявам на тяхната почтеност. Аз има една наследствена болест, имам тежко наследствено заболяване - свободолюбие, не знам дали има медицински термин за него. Обичам и вярвам в свободата. Но не ми е достатъчно само аз да съм свободен. Не ми е приемливо да се посяга на достойнството, свободата и правата на други хора.

Спомням си как 1989 г. на площада плаках. Смятах, че е дошъл краят на тиранията, че бързо ще създадем нова България, която да служи на всички. Да, ама не. Финансирам свободна медия, защото искам да обслужа обществения интерес - обществото ежедневно да получава информация как тези, на които е делегирало управлението на държавата, се разпореждат с неговите права и пари.

Журналистите са приравнени на обикновените граждани по отношение на достъпа до информация. Уважаеми гости, помолете вашите политици, без ние да им бъдем съдници с кого се прегръщат, да направят нещо да осигурят на свободните медии нормалния достъп до информация при спазване на европейските и световни стандарти."

Стояна Георгиева, Mediapool.bg:

"В България нещата са преминали отвъд всякакви приемливи граници. Много малка част от медиите могат да се нарекат медии. Огромна част не работят като медийни предприятия, а са откровен инструмент за влияние и обслужване на политически интереси. Манипулации, фалшиви новини, алтернативни факти са понятия, с които напоследък живеем. Води се кампания от медиен кръг, контролиран от една медийна група, извършват се по много извратени прийоми - прийомите на КГБ. Общественото мнение е толкова увредено вече, че в България не би могъл да се проведе смислен разговор по която и да е тема. Държавата, обществото е нефункционално, защото нямаме свободни медии и върховенство на закона и затова не можем да проведем нито смислен политически разговор, нито друг. Информираният гражданин е основният елемент на гражданското общество. В България това е много трудно."

Иво Прокопиев, "Дневник", "Капитал":

"Всички си даваме сметка, че в България проблемът отдавна е надраснал проблема с фалшивите ниовини. Ние сме на етапа на тотално нефункциониране на политическия процес. На ръба сме на една "мека диктатура", на напълно фалшифицирана демокрация. Това не е проблем само на издателите и медийната система, а на всички граждани. Всяко едно от тези права се сблъсква с модела на завладяване на държавата. Посланието ни днес е: медиите в свободното пространство ще удържат. Ще продължим да правим това, което правим."

Гледайте на ЖИВО:

 

 

Тежка катастрофа между автобус и линейка

http://www.cross.bg/varna-tezhka-danni-1565108.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа затвори временно пътя София - Варна в района на община Омуртаг - на около 2 км след с. Камбурово. Сигналът за пътния инцидент е подаден малко след 3:50 тази сутрин. По първоначални данни са се ударили специализиран автомобил за спешна помощ и автобус, пътуващ по линията Варна - София. Загинал е водачът на специализирания автомобил, съобщават от пресцентъра на МВР. В автобуса са пътували 40 души, като няма данни за сериозно пострадали. Образувано е досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава. Движението бе възстановено малко след 8 часа. Снимка: БТВ

Тежка катастрофа между автобус с 40 пътници и линейка, има загинал

http://www.cross.bg/varna-malko-avtomobil-1565108.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа затвори временно пътя София - Варна в района на община Омуртаг - на около 2 км след с. Камбурово. Сигналът за пътния инцидент е подаден малко след 3:50 тази сутрин. По първоначални данни са се ударили специализиран автомобил за спешна помощ и автобус, пътуващ по линията Варна - София. Загинал е водачът на специализирания автомобил, съобщават от пресцентъра на МВР. В автобуса са пътували 40 души, като няма данни за сериозно пострадали. Образувано е досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава. Движението бе възстановено малко след 8 часа. Снимка: БТВ

Захариева: Българското председателство трябва да върне вярата в европейската идея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655118

Захариева: Българското председателство трябва да върне вярата в европейската идеяНа фона на Брекзит и евроскептицизма, следващите председателства, включително и българското, трябва да върнат вярата в европейската идея, коментира в интервю за БТА вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това може да се случи само чрез истински диалог, който да включва и тези,

Най-малко 13 загинали след порои и свлачища в Калифорния

http://www.cross.bg/kaliforniya-pres-naii-malko-1565113.html

/КРОСС/ Най-малко 13 души са загинали в свлачища, отнесли къщи в Южна Калифорния, след силна буря с проливни дъждове, съобщи местната полиция, цитирана от "Франс прес". Телата са били открити в кал и отломки, по време на спасителни операции в град Монтесито, северозападно от Лос Анджелис. На пресконференция шерифът на окръг Санта Барбара Бил Браун предупреди, че се очаква броят на жертвите да расте. В Туитър Пожарната служба на окръга съобщи, че използва специално обучени кучета, за да търси евентуални жертви в няколко къщи, затрупани от свлачищата, където 20 души са в неизвестност. Повечето от районите, засегнати от калните потоци, бяха опустошени през декември от пожара "Томас", най-унищожителният в историята на Калифорния, отбелязва "Франс прес", цитирана от БНР.  

Земетресение 7.6 край Хондурас

https://offnews.bg//sviat/zemetresenie-7-6-kraj-honduras-672608.html

Земетресение с магнитуд 7,6 стана тази нощ в Карибско море северно от Хондурас, съобщи Ройтерс, като се позовава на Геофизичния институт на САЩ.

Обявена е опасност от цунами в района на труса, за който първоначално беше съобщено, че е с магнитуд 7,8.

Епицентър на земетресението на дълбочина 10 км бил на 202 км североизточно от град Пара Патука в Хондурас и на 307 км от Джорджтаун на Каймановите острови. Трусът ударил в 02.51 минути по Гринуич.

По данни на Тихоокеанския център за предупреждение за цунами са възможни опасни приливни вълни в радиус от хиляда км от епицентъра. 

Няма сведения за жертви и разрушения. Трусът бил усетен в хондураската столица Тегусигалпа, разположена на 519 км източно от епицентъра му, както и в мексиканския щат Кинтана Роо северно от Хондурас.

Рождениците на 10 януари

http://www.cross.bg/bivsh-chlen-ivan-1565111.html

/КРОСС/ Тони Димитрова, певица Владимир Люцканов, актьор и режисьор, директор на Младежкия театър Проф. д-р Иван Стайков, дм, началник на Клиника по неврология в "Аджибадем Сити Клиник Токуда", член на лигата "Лекарите, на които вярваме" Д-р Иван Маджаров, управител на УМБАЛ "Пълмед", Пловдив Тервел Пулев, боксьор, олимпийски медалист Галя Георгиева, съдия от Апелативния специализиран съд, бивш член на ВСС Георги Глушков, президент на Българската федерация по баскетбол Доц. д-р Георги Панев, физик, бивш депутат Доц. д-р Йордан Величков, юрист, политик и дипломат Петя Миладинова, актриса и писателка Камелия, фолкпевица    

Експерт: КСНС не каза каква отбрана е целта ни

http://dnes.dir.bg/news/xns-armia-prezidentat-radev-26768309

Към каква отбрана ще се стреми България, какви военни способности ще изгражда. Това не разбрахме от провелия се вчера КСНС при президента.

Красен Кралев: В България все още броим само медалите, а те не са най-важното

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6654742

Красен Кралев: В България все още броим само медалите, а те не са най-важното- Г-н министър, доближи ли се българският спорт до XXI век? - Доближаваме се. Ще влезем, когато свършим работата си по модернизиране на законодателството, спортната инфраструктура, влизането на науката в спорта, развитието на детско-юношеския спорт. Има доста сериозно изоставане, защото в годините след края на 80-те на миналия век беше направено

Цената на потребителските кредити не пада въпреки ниските лихви

https://www.actualno.com/business/cenata-na-potrebitelskite-krediti-ne-pada-vypreki-niskite-lihvi-news_653437.html

Въпреки спада на лихвите през изминалата година, цената на потребителските кредити не е станала по-ниска. Данните на БНБ показват около 20% среден спад на лихвените нива на различните по вид кредити през 2017 г. Например за потребителските заеми в левове те са паднали от 8.46% на 8.14%, а в евро - от 5.99% на 4.88%. Това обаче не означава, че банките са подобрили значително условията, при които финансират домакинствата. "Не трябва да се гледа само лихвата, а годишният процент на разходите

Дирекция "Спорт" във Варна набира доброволци

http://www.moreto.net/novini.php?n=366845

Дирекция "Спорт" към община Варна набира доброволци, научи Moreto.net. През 2018 година градът ни е домакин на значителен брой национални, европейски и световни първенства в различни видове спорт. За тази цел се търсят млади и мотивирани хора, които да подкрепят организацията на редица спортни събития, заложени в спортния календар на Община Варна.

Яков Джераси: Убийството на Петър Христов е удар и срещу Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655115

Яков Джераси: Убийството на Петър Христов е удар и срещу ИзраелУбийството на Петър Христов е удар и по държавата Израел, заяви Яков Джераси по Нова тв. Убитият бил близък приятел на министъра на отбраната в Тел Авив. С Петър Христов се чули в 9,41 часа или само минути преди убийството, обясни Джераси. Организирали юбилей. На 12-и трябвало да пътуват. Джераси е категоричен,

Лекари от Пирогов и ВМА спасиха 4-месечно момиченце с тумор

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/lekari-ot-pirogov-i-vma-spasiha-4-mesechno-momichence-s-tumor-2071564

4-месечно момиченце живее благодарение на детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и проф. Никола Владов от Военномедицинска академия (ВМА).
 
В първите дни на 2018-а лекарите извършиха резекция на черния дроб по

Физическите упражнения са ключ към здраво сърце

//dariknews.bg/novini/liubopitno/fizicheskite-uprazhneniia-sa-kliuch-kym-zdravo-syrce-2071554

Физическите упражнения помагат за борбата със стареенето на сърдечно-съдовата система и намаляват риска от преждевременна смърт повече от заниманията с йога. До този извод стигнаха кардиолозите от Югозападния медицински център на Тексаския университет

За какво ѝ е на Турция судански остров в Червено море

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/10/3109509_za_kakvo_e_na_turciia_sudanski_ostrov_v_cherveno_more/?ref=rss


От края на декември насам турският президент Реджеп Тайип Ердоган се споменава често в страните, които имат излаз на Червено море, но причината не е само обичайният интерес към политиката на Турция в региона.<br /><br />По време на обиколка в Африка Ердоган посети и Судан и поиска от президента Омар ал Башир дали Турция може да ползва остров Суакин, недалеч от суданския бряг - идея, която Ал Башир прие като част от сделка за 650 милиона долара и която според турските власти ще...

Десетки жертви в Калифорния, този път заради свлачища

https://www.actualno.com/america/desetki-jertvi-v-kalifornija-tozi-pyt-zaradi-svlachishta-news_653446.html

Вече 13 са жертвите на свлачища и наводнения в южната част на Калифорния, САЩ, по официална информация от властите в Санта Барбара. Очаква се в следващите часове броят на откритите тела да се увеличи. От понеделник, 8 януари, в южната част на щата валят поройни дъждове, в няколко района е проведена евакуация на хората. Калните потоци, които отнесоха къщи и прерязаха важен път в южната част на Калифорния, станаха в район, пострадал от декемврийските пожари. Според американски медии пожарникарит

Спорт по тв днес: мач на Бербатов в Индия, футбол и от Англия, Франция и Испания, 3 турнира по тенис, биатлон, баскетбол, рали "Дакар" и NHL

https://www.24chasa.bg/sport/article/6654702

Спорт по тв днес: мач на Бербатов в Индия, футбол и от Англия, Франция и Испания, 3 турнира по тенис, биатлон, баскетбол, рали "Дакар" и NHL                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Двойно повече туристи в Банско за 7 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655111

Двойно повече туристи в Банско за 7 години
От 2008 до 2015 г. туристите в Банско да се удвоили, каза пред Би Ти Ви Петър Ганев от института за пазарна икономика, позовавайки се на доклад на института. Това според него обусловавало необходимостта от втори кабинков лифт. Обществените нагласи, че има политическа корупция в страната обаче карали хората да гледат с недоверие.

Европредседателството блокира центъра на София

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsedatelstvo-na-syveta-na-es/evropredsedatelstvoto-blokira-centyra-na-sofiia-6078030

Центърът на София ще бъде блокиран за автомобили в два района още днес, заради чуждестранните делегации

Правната комисия обсъжда президентското вето върху Антикорупционния закон днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655109

Правната комисия обсъжда президентското вето върху Антикорупционния закон днесКомисията по правни въпроси ще обсъди ветото на президента Румен Радев върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията. Държавният глава върна за ново обсъждане Антикорупционния закон с мотив, че противодействието на корупцията не може да се

Тръмп ще се кандидатира за втори мандат, заяви говорителят му

http://www.moreto.net/novini.php?n=366808

Президентът на САЩ Доналд Тръмп безусловно смята да се кандидатира за втори мандат в Белия дом на изборите през 2020 т., защото постиженията му говорят сами за себе си, каза пред журналисти снощи неговият заместник - говорител Хоган Гидли, цитиран от ДПА.

Кални свлачища убиха 13 души в Калифорния

https://offnews.bg//sviat/kalni-svlachishta-ubiha-13-dushi-v-kalifornia-672607.html

Най-малко 13 души са загинали в резултат на наводнения и кални свлачища, отнесли къщи и прекъснали важна магистрала в Южна Калифорния след силна буря с проливни дъждове, съобщи Ройтерс.

163-ма са откарани в болница. 20 от тях имат наранявания, причинени от бурята, а четирима са в критично състояние.

Цели квартали са залети от кал - на места тя достига до кръста. Съборени са къщи, разрушени са пътища. Непроходими са най-малко 48 км магистрали.

Бурята връхлетя вчера призори, след като хиляди жители на окръг Санта Барбара по Тихоокеанския бряг северно от Лос Анджелис получиха нареждане да се евакуират. Само 10-15 процента обаче изпълниха заповедите на властите, заяви Амбър Андерсън, говорителка на пожарната служба на Санта Барбара.

Повечето от жертвите са в град Монтесито, северозападно от Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес.

В спасителните операции са използвани кучета и хеликоптери.

Спасителите очакват броят на жертвите да се увеличи, защото все още много хора остават в неизвестност.

Повечето от районите, засегнати от калните потоци, бяха опустошени през декември от пожара "Томас", най-унищожителния в историята на Калифорния.

Електромобили ще обслужват делегатите на европредседателството

https://www.actualno.com/politics/elektromobili-shte-obslujvat-delegatite-na-evropredsedatelstvoto-news_653421.html

Електрическите автомобили Renault Zoe, които ще превозват делегатите на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, ще бъдат позиционирани на паркинга на Терминал 2 на Летище София на 10 януари в очакване да бъде даден старт на трансферите. С нулеви СО2 емисии в рамките на шест месеца, колите ще осигуряват ежедневни трансфери на пристигащите за събитията от календара на Българското председателство гости на София от летището до НДК и хотелите, в които са настанени, съобщава БГНЕС. Н

Марешки иска да се разоръжим, въоръжаването е за сметка на учителите и лекарите

https://frognews.bg/novini/mareshki.html

Нашата партия сме пацифисти. Парите за армията са за сметка на учителите и лекарите. Ако дойде една ракета от Северна Корея армията не помага. Това каза Васелин Марешки и определи вчерашния КСНС при президента като пасивен.

Българин разработи брайлов екран за таблети и телефони

http://www.cross.bg/ekran-hora-prof-1565104.html

/КРОСС/ Брайловият екран в помощ на хора със зрителни увреждания вече е патентован. Изобретението ще помага на незрящи чрез създаването на текстови и компютърен интерфейс. Автор на брайловия екран е проф. Димитър Карастоянов от Института по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките и неговият екип. Решението за патента е издадено на 31.01.2017 г., но заявката за изобретението е подадена няколко години по-рано, а разработването на екрана е още по-отдавна. През 2009 година професорът има договор с Фонда за научни изследвания за помощен компютърен интерфейс за хора с увредено зрение, който завършва успешно. „2010 и 2011 година подадохме няколко заявки за патенти за графичен брайлов екран и графичен брайлов дисплей и през 2015,2016 и 2017 те започнаха вече да излизат като признати патенти", разказа проф. Карастоянов пред БНР. Има и още 13 подадени заявки за доразработването на брайловия екран и за други иновации, които все още чакат одобрение. За активната си дейност проф. Димитър Карастоянов е включен в „Златната книга на откривателите и изобретателите в България" към Патентното ведомство и е удостоен с награда през миналата година. „Иновацията при нас е тази, че стремежът е в една по-голяма матрица да показваме не само букви и цифри, т.е

Обикновени мошеници или вселенски смотаняци

http://clubz.bg/62712-obiknoveni_moshenici_ili_vselenski_smotanqci

Най-хубавото на протеста срещу поредното "коледно" решение на властта, свързано със зимния туризъм, е че най-сетне започна сериозен дебат по темата.

Разбира се, предвид населението и стандарта на столицата и броя туристи в София, основата на този дебат не е Банско, а Витоша. Витоша, харизана с едно (пак коледно!) решение на прясното мнозинство на ГЕРБ в Столична община през 2007г. При това - по най-безумния възможен начин - продажба на железата на лифтовете, без уреждане на развитието на самата ски-зона.

И не, планът за управление на ПП Витоша не е виновен (aко не сте го чели, има линк на профилите на Тома Белев и Боян Петров). Разбира се, нов план, след съответни оценки и публичен дебат, може да допусне и нови възможности за ски, или връзки между съществуващите. Но и досегашният дава прекрасни възможности за спорт на всички скиори - от деца и начинаещи, та до професионални и екстремни.

Едно е сигурно - сегашното положение, при което достъпът до планината е почти прекъснат, ски се карат на една (!?) сериозна писта, а практически всички съоръжения са опасни и/или неработещи, е недопустимо. И отговорността е споделена между управляващите непрекъснато, от десет години, с мнозинство и еднопартийна изпълнителна власт ГЕРБ, и "Витоша СКИ", които могат сами да си изберат дали са обикновени мошеници или вселенски смотаняци.

Решението:
- урегулиране на цялостна "Ски зона - Витоша" от Долно Лале през Черни връх до Конярника и Офелиите; 
- възстановяване в кратък срок на ВСИЧКИ съоръжения за достъп до планината и ски; 
- възстановяване на автобусните маршрути - с газови (има) или най-добре електрически превозни средства; 
- оценка, за целите на следващия план, на възможностите за връзки между съществуващите писти и трасиране на нови, без излишна сеч и премахване на морени;

Десет години са много време. Който си мисли, че сегашните собственици на железата (защото те не притежават НИЩО друго) имат воля и капацитет да се заемат с тези задачи, е същият като тях - мошеник или смотаняк. Техните договори трябва да бъдат развалени, за което има десетки юридически основания. А новата ски зона да бъде поставена на здрави юридически основи (независимо от конкретната правна форма, има няколко добри варианта), за да не се повтаря хаосът с Банско.

Текстът е публикуван във фейсбук профила на Радан Кънев. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Турски студенти към Ердоган: Диктатор без диплома

https://offnews.bg//sviat/turski-studenti-kam-erdogan-diktator-bez-diploma-672605.html

Студентите от университета „Боазичи” в Истанбул не закъсняха с отговора си към президента Ердоган, който наскоро разкритикува престижния ВУЗ, че стои далеч от националните ценности на южната съседка, съобщи obzornews.bg като се позова на сайта kronos.news/tr.

По-рано турският президент заяви:

„Трябва да признаем, че все още университета „Боазичи“ е един от най-важните и престижни университети на нашата страна. Заедно с това трябва да изтъкна, че университета „Боазичи“ все още не се е издигнало до желаното от нас ниво. Университетът не успя изцяло да се превърне в световна марка и да постигне своите цели, защото не се осланя на ценностите на тази държава и този народ."

Възпитаниците на ВУЗ-а обаче не подминаха с лека ръка думите на властелина в Анкара. Те разпространиха обръщение със заглавие „Вие не сте Турция”, в което те акцентират на факта, че турският президент няма диплома за завършено висше образование.

„Диктаторът без диплома, който каза, че нашият университет няма успехи заради „западното” разбиране за свобода и отдалечеността от местните и националните ценности, отгоре на всичко ни призовава към дълг”, се казва в посланието на студентите.

Турските студенти изтъкват, че са част от поколението на републиканска Турция, че тяхното поколение на 90-те е изнесло на плещите си съпротивата по време на събитията в парка „Гези”.

Акад. Стефан Воденичаров: Исканията на БАН и учените не бяха постигнати

https://frognews.bg/novini/akad-stefan-vodenicharov-iskaniiata-ban-uchenite-biaha-postignati.html

По думите на академик Стефан Воденичаров исканията на учените не са били постигнати. Макар че заради протестите правителството гласува и отпусна допълнително 15 милиона лева.

Безос стана най-богатият човек в модерната история

https://www.vesti.bg/tehnologii/bezos-stana-naj-bogatiiat-chovek-v-modernata-istoriia-6078029

Състоянието му прехвърли 105 млрд. долара, като вече има очаквания от него да обърне повече внимание на филантропията

Появи се нова криптовалута

https://www.actualno.com/sciencelogy/pojavi-se-nova-kriptovaluta-news_653447.html

Американският производител на фотооборудване Kodak смята да създаде собствена криптовалута, съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация на Bloomberg. Компанията ще пусне съответната блокчейн платформа под името KodakOne в края на месеца. Тя ще бъде насочена на първо място към професионалните фотографи и ще стане своеобразен регистър на авторското право върху образите. Използващите KodakOne ще могат да регистрират творбите си, както и да продават правото да бъдат използвани. Плащането ще става

Земетресение с магнитуд 7,6 в Карибско море край Хондурас, има опасност от цунами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655107

Земетресение с магнитуд 7,6 в Карибско море край Хондурас, има опасност от цунамиЗеметресение с магнитуд 7,6 стана тази нощ в Карибско море северно от Хондурас, съобщи Ройтерс, като се позовава на Геофизичния институт на САЩ. Обявена е опасност от цунами в района на труса, за който първоначално беше съобщено, че е с магнитуд 7,8, предаде БТА. Епицентър на земетресението на дълбочина 10 км бил на 202 км североизточно от град

Двама се блъснаха на оживено варненско кръстовище

http://www.moreto.net/novini.php?n=366843

Два автомобила катастрофира вчера на оживено варненско кръстовище, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал около 7.20 ч. 65-годишен шофьор на сузуки опитал да завие наляво, на кръстовището на бул. "Осми Приморски полк" и ул.

До 9 градуса днес, снегът се връща в петък

https://offnews.bg//obshtestvo/do-9-gradusa-dnes-snegat-se-vrashta-v-petak-672606.html

Днес ще е облачно, а на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър. Максималните температури ще са между 4 и 9 градуса, а в София - около 5°, показва прогнозата на НИМХ-БАН.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава, но ще остане по-високо от средното за януари.

Над планините ще е слънчево, с умерен вятър, а по билата - силен. Температурите ще са около 5 градуса на 1200 метра, а на 2000 м - около 2 градуса.

По морето ще е облачно, преди обяд на места ще е и мъгливо. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 8°-9°, а температурата на морската вода - 10°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Зимата ще напомни за себе си в петък, когато ще завали сняг. Сняг ще вали всеки ден до вторник, а минималните температури ще паднат до минус 6 (в понеделник).

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6655104

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 4° до + 8°. Времето над цялата страна е облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Добрич, Монтана, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Шумен. Слаб дъжд вали в областите Бургас, Враца, Монтана,Пловдив и Шумен, както и в района на проход „Шипка“, Котел /обл.

21 г. от януарския щурм на парламента (архивни кадри)

http://dnes.dir.bg/news/parlament-shturm-januari-26761007

На 10 януари 1997 г. България е на ръба на гражданска война. Хиляди щурмуват парламента, чупят и палят, а депутати се барикадират. Стига се до сблъсъци с ранени

В Стара Загора тестват системите за известяване при бедствия

https://www.actualno.com/starazagora/v-stara-zagora-testvat-sistemite-za-izvestjavane-pri-bedstvija-news_653419.html

На 10 януари в производствената и складова база на „Еко България“ ЕАД - „Депо Стара Загора“ ще бъдат проведени функционални тестове на интеграцията между локалната система за оповестяване и Националната система за ранно предупреждение и оповестяване Това съобщават в писмо до кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при МВР, предаде БГНЕС. Служителите на Районната

Облачно и мъгливо ще бъде днес

http://www.cross.bg/duzhd-oblachno-slab-1565103.html

/КРОСС/ Днес в страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Минималните температури ще бъдат между 0° и 5°, максималните - между 4° и 9°. Над Черноморието ще бъде предимно облачно, преди обяд на места и мъгливо. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 8°-9°. Температурата на морската вода е 10°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините ще преобладава облачно време. Ще духа умерен, по билата и силен вятър от юг-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 5°, на 2000 метра - около 2°. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава, но ще остане по-високо от средното за януари. В четвъртък и петък времето ще се задържи облачно, на много места - с превалявания от дъжд, в планините - от сняг. Почти без валежи ще е в югозападните и крайните североизточни райони от страната. Вятърът ще е слаб от североизток. Дневните температури ще се понижат с още 2-3 градуса. В събота с усилване на вятъра ще нахлува студен въздух. Валежите ще продължат, в по-голямата част от страната ще са от сняг, в Горнотракийската низина и по Черноморието - дъжд, дъжд и сняг.  

Затвориха част от пътя София-Варна заради тежка катастрофа, има данни за загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655101

Затвориха част от пътя София-Варна заради тежка катастрофа, има данни за загиналВъв връзка с настъпило тежко пътно-транспортно произшествие на първокласен път I-4/София-Варна/ в община Омуртаг – на около 2 км след с. Камбурово, община Омуртаг, в посока гр. София, участъкът от пътя е временно затворен за движение на ППС. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Търговище. Създадена е организация за използване на обходен маршрут

Преглед на печата - 10 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366851

Националната и евроатлантическата сигурност са сред водещите теми на вестниците в сряда. "България ще обучава военни от страните от Западните Балкани Президентът и управляващите демонстрираха единство на прага на председателството Добър европейски тон - това демонстрираха управляващите и президентът в навечерието на европредседателство ни.

Наводнения и смъртоносни кални свлачища в Калифорния

http://dnes.dir.bg/news/potopat-26768228

Най-малко 13 души са загинали в резултат на наводнения и кални свлачища, отнесли къщи и прекъснали важна магистрала в Южна Калифорния.

Какво събра Сашо Дончев, Иво Прокопиев и Огнян Донев (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62711-kakvo_sybra_sasho_donchev_ivo_prokopiev_i_ognqn_donev_video

"През последните десет години ситуацията на медийния пазар в България системно се влошава. От една страна, бизнес моделът на медиите е изложен на натиск от вътрешни и външни за пазара фактори, които го правят все по-неатрактивен. От друга страна, но и вследствие на горното, качеството на медийния продукт непрекъснато се влошава. Това може да се измери през неспазването на общовалидните международни журналистически правила и стандарти, лесното възприемане и разпространение на фалшивите новини, все по-ограничената свобода на словото."

Това е основният извод за състоянието на медийния пазар у нас, резюмиран в "Бяла книга за свободата на медиите в България".

Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания. 

На представянето участват Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев.

"Като се замисля, единственото общо между нас тримата е едно - желанието да финансираме свободни медии, които да информират обществото по честен и справедлив начин", така издателят на "Сега" Сашо Дончев обясни присъствието им днес.

"Добре информираните хора, образованото общество - това са предпоставките за икономически растеж", каза Огнян Донев, издател на списание "Клуб Z"  и сайта "Клуб Z".

Гледайте НА ЖИВО:

 

 

Какво събра Сашо Дончев, Иво Прокопиев и Огнян Донев (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/62711-kakvo_sybra_sasho_donchev_ivo_prokopiev_i_ognqn_donev_na_jivo

Снимка Клуб Z

"През последните десет години ситуацията на медийния пазар в България системно се влошава. От една страна, бизнес моделът на медиите е изложен на натиск от вътрешни и външни за пазара фактори, които го правят все по-неатрактивен. От друга страна, но и вследствие на горното, качеството на медийния продукт непрекъснато се влошава. Това може да се измери през неспазването на общовалидните международни журналистически правила и стандарти, лесното възприемане и разпространение на фалшивите новини, все по-ограничената свобода на словото."

Това е основният извод за състоянието на медийния пазар у нас, резюмиран в "Бяла книга на за свободата на медиите в България".

Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания. Представянето на сборника е днес.

Гледайте НА ЖИВО:

 

 

Какво е състоянието на медийния пазар? Представяне на "Бяла книга за свободата на медиите в България" (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/62711-kakvo_e_systoqnieto_na_medijniq_pazar_predstavqne_na_bqla_kniga_za_svobodata_na_mediite_v

Снимка Клуб Z

"През последните десет години ситуацията на медийния пазар в България системно се влошава. От една страна, бизнес моделът на медиите е изложен на натиск от вътрешни и външни за пазара фактори, които го правят все по-неатрактивен. От друга страна, но и вследствие на горното, качеството на медийния продукт непрекъснато се влошава. Това може да се измери през неспазването на общовалидните международни журналистически правила и стандарти, лесното възприемане и разпространение на фалшивите новини, все по-ограничената свобода на словото."

Това е основният извод за състоянието на медийния пазар у нас, резюмиран в "Бяла книга на за свободата на медиите в България".

Изданието е проект на Съюза на издателите, реализиран от журналисти и редактори от членуващите в съюза издания. Представянето на сборника е днес.

Гледайте НА ЖИВО:

 

 

Кокинов: Изпитвам леки съмнения, че "Наглите" стоят зад убийството

http://clubz.bg/62710-kokinov_izpitvam_leki_symneniq_che_naglite_stoqt_zad_ubijstvoto

"Изпитвам леки съмнения, че "Наглите" е движещият мотив за убийството на Петър Христов. Смятам, че генезисът се корени в нещо по-прясно." Това каза тази сутрин пред БНТ Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София.

"Той имаше мечти за бъдещето. Той искаше да влезе в българската политика", заяви пък близкият приятел на разстреляния бизнесмен Яков Джераси.

"Версии много - извършители малко", коментира доста иронично Кокинов по повод произнесената вчера мълниеносно "присъда" от Цветан Цветанов, че сигурно групата за отвличания "Наглите" стои зад убийството на близкия нему бизнесмен.  

"Не може да бъде изключван и личният мотив. В момента гадаем", каза пред "Денят започва" на БНТ бившият градски прокурор, който заяви още, че според него няма връзка между стрелбата срещу данъчен служител и това убийство.

"Обществена тайна е, че много от затворниците използват нерегламентирана комуникация, мобилни телефони и прочие, които не би трябвало да ползват. Очевидно, че някой трябва да направи нещо в тази администрация. Не смятам,че прокуратурата трябва да бъде натоварена с всички очаквания на обществото", коментира още той по повод факта, че "Наглите" все пак са в затвора.

Кокинов видя и чувство на безнаказаност у извършителите и призна, че държавата няма "почти никакви успехи" при тези престъпления.

Клуб Z напомня, че вчера вътрешният министър Валентин Радев бодряшки обяви за пореден път над 90 % разкриваемост при убийствата. Но това е така, защото МВР води в един кюп поръчковите убийства, заедно с тези примерно в селска дискотека, където един намушква с нож друг пред куп свидетели - и то се води разкрито.

"По-скоро символиката е "Виждате ли, чувствам безнаказаност." По този тип престъпления държавата няма почти никакви успехи. Това е голата истина!

Дълбоко се съмнявам, че извършителят на последното убийство ще бъде разкрит, или ако бъде разкрит, ще бъде намерен мъртъв най-вероятно. Дано не съм лош пророк, но опитът ме води до този извод.

Това е класическо поръчково убийство, в което няма пряка връзка между изпълнителя на деянието и жертвата. Обикновено след такъв тип престъпления изпълнителите изчезват, много рядко оцеляват", каза прокурорът, който се "прочу" навремето с репликата към Бойко Борисов по адрес на Сотир Цацаров: "ти си го избра".

По думите на Кокинов властите държат един много сериозен брифинг за убийството в Нови Искър. Според него никой не е издирвал Росен Ангелов през последните години.

"В момента ситуацията с намерения мъртъв - ако той е извършител - е изключително удобна за всички разследващи и ги провокира към някаква ленивост. Важно е да се разбере дали това е истинският извършител, тъй като имаше разлики в твърденията за оръжието и други неща около убийството. Поредица от странности има. Дори е странно мястото на трупът. Странно е толкова време след деянието да не бъде открит този човек.

Пред Нова тв пък говори Яков Джераси - много близък приятел, който се чул с Петър Христов минути преди разстрела. Бизнесменът звучал много щастлив, обсъждали как да оганизират събитие за 80-годишнината на писателя Михаел Бар Зоар.

„Аз съм горд, че съм негов приятел. Той ми се обади най-напред да ми честити за Новата година, защото той точно се върна със семейството от ваканция. Причината за разговора ни беше едно събитие на 30 януари, което той води послучай 80-годишнината на професор Михаил Бар Зоар, защото той писа книгата „Хватката на Хитлер”. Тази книга отвори България пред света”, разказва Яков Джераси, приятел на Петър Христов.

„Той е човек, който обича да работи. Прозрачен е. Там няма скришни неща! Помниш Мануела - той лично я закара до Израел, където израелците го питаха защо вкарва толкова пари. А той им казваше, че това са негови лични средства. Помагаше и на ученици, раздавахме стипендиии заедно. Петър Христов много ще липсва и в Израел. Той е пръв приятел на министъра на отбраната на Израел той беше един мост, когато нещата не вървяха”, казва още Яков Джераси.

За показния разстрел на приятеля си Яков разбира от секретарката си. Джераси обаче изключва възможността Петър Христов да е бил убит заради неуредени бизнес отношения. Казва, че бизнесменът не е имал врагове и всички хора го обичали.

„Никога не се страхуваше, той нямаше бодигардове, имаше шофьор и си вървеше свободно по улиците. Срелецът е бил много добре професионално подготвен, значи е планирано, защото го няма заснет на нито една видеокамера. Искам да знам кой направи поръчката”, каза Яков Джераси.

„Той имаше мечти за бъдещето. Той искаше да влезне в българската политика. Имаше много близки отношения с партия ГЕРБ. На 12-и февруари трябваше да пътуваме с 12 кметове за Израел. Много от тях са му лични приятели, за да видят как се управлява град. Става въпрос за кметовете на Видин, Свищов, Никопол, Рудозем, Благоевград, Неделино, Горна Оряховица и др.”, казва още Яков Джераси.

Предстоящи събития в страната на 10 януари

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1565110.html

/КРОСС/ ***Сoфия.От 16.00 часа в Централен Военен Клуб ще се проведе ежегодната церемония на Международната награда на херцога на Единбург - България. Президентът Румен Радев, патрон на организацията, ще връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи от цялата страна. В събитието специално участие ще вземе и Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания. ***София.От 10.00 часа в зала 3 на НДК ще се проведе редовното правителствено заседание. ***София.От 14:30, в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I" №1, зала 238, Комисията по правни въпроси ще проведе обсъждане на Указ № 274 от 29.12.2017 г. на Президента на Република България за връщане за ново обсъждане на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от Народното събрание на 20 декември 2017 г. и мотивите към указа. ***София.От 13.00 часа, на Терминал 2 на Летище София (до стоянката на такситата на изхода за пристигащи пътници), ще бъдат представени електрическите автомобили Renault Zoe, които ще превозват делегатите на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Начало на партньорството ще дадат министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и генералният мениджър на Рено Нисан България, г-н Рено Пирел. ***София.От 09.30 часа 2 състав на Софийския градски съд ще гледа делото срещу Мирослав М., бивш началник от ДАНС, обвинен в изнасяне на информация (чл. 357-360 НК). ***София.От 10

Блокът на правоимащите, или за бизнеса на "крайно нуждаещите се" във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3109609_blokut_na_pravoimashtite_ili_za_biznesa_na_kraino/?ref=rss


Наематели на общински апартаменти във Варна с "установени жилищни нужди" притежават дялове в действащи търговски дружества или са закрили компаниите си непосредствено преди и след получаването на настанителни заповеди. Това показа проверка на "Дневник" в регистъра, обхващащ само два входа на луксозен жилищен блок, който се намира на централния Бул. "Цар Освободител" № 88 в града.<br /><br />Козметика и компютърни технологии<br /><br...

За прегръдката от снимката и добрия европейски тон

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6654743

За прегръдката от снимката и добрия европейски тонМнозина ще се учудят от снимката, на която Румен Радев и Бойко Борисов се прегръщат по време на Консултативния съвет по национална сигурност, след като преди време между президентството и управляващото мнозинство често прехвърчаха искри. (Виж 1-а стр.) По-важни от снимката, разбира се, са постигнатото съгласие и разбирателство за ролята на

Налагат ограничения на правото за наследяване на втора пенсия

https://www.actualno.com/business/nalagat-ogranichenija-na-pravoto-za-nasledjavane-na-vtora-pensija-news_653425.html

Родените след 1959 г. ще имат избор между три варианта за изплащане на втора пенсия, но всички те не зависят изцяло от волята на осигурения, а от размера на натрупаното. Правото на наследяване на парите в индивидуалните партиди ще съществува само в определени случаи. На практика хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват. Това става ясно от концептуален модел на социалното министерство за регламент

Николай Кокинов за покушението на Христов: Това е класическо поръчково убийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655095

Николай Кокинов за покушението на Христов: Това е класическо поръчково убийство"На този начален етап на разследването колегите би следвало да работят. Лично аз изпитвам леко съмнение, че покушението на Петър Христов е свързано с мотив около Наглите". Това каза бившият градски прокурор на София Николай Кокинов прен БНТ относно разстрела на бизнесмена и съдействието му за залавянето на Наглите преди години.

Най-важното от Варна във вчерашния - 9 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366849

Пускат още една директна самолетна линия Варна-Виена Директна самолетния линия от Варна до Виена пуска нискотарифната авиокомпания Wizz Air, научи Moreto.net. До момента услугата се предлагаше само от Австрийските авиолинии. Приеха проекта за Генералния план за организация на движението във Варна Проектът за Генералния план за организацията на движение на територията на община Варна е приет в края на декември от Експертния съвет по устройство на територията.

Всеки трети българин има кредити

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vseki-treti-bylgarin-ima-krediti-2071555

Всеки трети българин има кредит. Ако не се броят децата и най-възрастните хора, се оказва че от населението в трудоспособна възраст почти всеки втори гражданин има задължения към банка или фирма за бързи кредити.

В края на месец юни 2017 г. в Централния кредитен регистър на Б

Бабини поверия, с които ще привлечете пари и успех (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/babini-poveriia-s-koito-shte-privlechete-pari-i-uspeh-video-2071494

Парите са станали мярка, според която всеки определя своето положение. Още от древността са съществували практики и ритуали за привличане на пари, богатство и късмет. Вижте как да запазите и да умножите наличните си пари, а и да привлечете много повече:

563 лв. събра дарителска кампания на БЧК – Враца

https://www.actualno.com/vraza/563-lv-sybra-daritelska-kampanija-na-bchk-vraca-news_653436.html

563 лева събра дарителска кампания на БЧК – Враца. Кампанията е организирана в полза на деца в неравностойно положение, посещаващи редовно училище. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от БЧК-Враца. В рамките на инициативата през последния месец на миналата година кутия за дарения е била поставена в магазин на търговска верига. Събраната сума ще бъде вложена във финансирана на програма „Топъл обяд“. В област Враца програмата се осъщ

Какъв е въздухът в София днес? Вижте

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6655092

Какъв е въздухът в София днес? ВижтеСистемата за ранно предупреждение за чистотата на въздуха на сайта на столичната община всеки ден показва какво е нивото на замърсяване и предвижда какво ще бъде то за два дни напред. Тя е разработена от екип от БАН. Дава прогноза за предстоящо повишение на нивата на фини прахови частици. Системата ползва данните от четирите станции,

Законът за борба с корупцията - отново в парламента

https://frognews.bg/novini/zakonat-borba-koruptsiiata-otnovo-parlamenta.html

Законът за противодействието на корупцията - отново в Народното събрание. Депутатите от правната комисия ще трябва да преразгледат текстовете или да ги прегласуват, след като президентът Румен Радев наложи вето.

Катастрофа между линейка и автобус със загинал *

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-mejdu-linejka-i-avtobus-sys-zaginal-news_653453.html

Тежка катастрофа е станала на първокласен път I-4 София-Варна в община Омуртаг – на около 2 км след с. Камбурово, община Омуртаг, в посока гр. София. По информация на МВР, са се ударили линейка и автобус, пътуващ от Варна за София. Починал е шофьорът на линейката. В автобуса са пътували 40 души, няма данни за сериозно пострадали. Образувано е досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава. Участъкът от пътя беше временно затворен за движение на

Катастрофа затвори част от пътя София-Варна

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-zatvori-chast-ot-pytja-sofija-varna-news_653453.html

Тежка катастрофа е станала на първокласен път I-4 София-Варна в община Омуртаг – на около 2 км след с. Камбурово, община Омуртаг, в посока гр. София. Участъкът от пътя е временно затворен за движение на ППС. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Търговище. Създадена е организация за използване на обходен маршрут за движение, като за пътуващите в посока София той е през селата Камбурово и Изворово, а за тези в посока Варна – през Изворово и Камбурово, допълва агенция Фокус.

„Уста Славо“ на Сияна Струнчева гостува в Смолян

http://www.eurochicago.com/2018/01/siana/

Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк Илия” в село Славейно, Смолянска област, са архитектурни паметници и характерни символи. Те създават неповторимата атмосфера на родопското село, заедно с величествената природа, славното минало и енергията, която влагат жителите и свързаните родом със селото хора за съхраняване на родовата памет, културата и обичаите. Всичко това вдъхновява Сияна Струнчева и я провокира да работи и подреди изложбата „Уста Славо“. Архитектурното наследство на прочутия майстор в Родопите, Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско Славо Райчевски (1861-1943), родом от Славейно, я вълнува и защото семейството на съпруга й има родствена връзка с него.

13 загинали заради калните свлачища в Калифорния

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/13-zaginali-zaradi-kalnite-svlachishta-v-kaliforniia-6078028

В щата бяха евакуирани над 30 000 човека заради силна буря, стотици са в болница. Има много залети къщи и прекъснати важни пътни артерии

Любящите хора живеят в свят пълен с... , а враждебните - в свят пълен с...

http://www.cross.bg/svyat-pulen-hora-1565102.html

/КРОСС/ Любящите хора живеят в свят пълен с обич. Враждебните хора - в свят пълен с омраза. Същият свят. Уейн Дайер  

Полицаите протестират с билборд, свалят го

http://clubz.bg/62709-policaite_protestirat_s_bilbord_svalqt_go

Билборд на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас, беше свален, съобщи бТВ.

Той се намираше на кръстовището на улица "Гурко" и булевард "Евлоги Георгиев" като на английски език, за да се разбере от гостите покрай европредседателството, бе изписано: "Служителите в Министерство на вътрешните работи са по-ниско платени от колегите им в Европейския съюз. Основното им възнаграждение е едва 340 евро".

Плакати има също на булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе".

От полицейския синдикат казаха, че нямат представа каква е причината, тъй като поставянето е било платено за най-малко 2 седмици. 

В деня на официалното откриване на европредседателството, на 11 януари, полицаите излизат на улицата, с искане за 15% увеличение на заплатите. Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) планира две групи от членове да протестират и отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"В часовия диапазон 16.30 – 17.00 ч протестиращите служители в МВР ще "посрещат" делегациите с винили на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе" (разклона за Аерогарата, б.р.) и на кръстовището на Орлов мост.", обявиха от синдиката.

Протестните действия ще продължат в 18.15 ч в района на Народния театър "Иван Вазов".

Следващата дата, на която ще протестират членовете на СФСМВР, е 25 януари 2018 г., когато ще се поведе и срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в България. Протестът ще започне в 11.00 часа в района на НДК.

Центърът на София - блокиран заради започващото председателство на Съвета на ЕС

https://frognews.bg/novini/tsentarat-sofiia-blokiran-zaradi-zapochvashtoto-evropredsedatelstvo.html

Центърът на София ще бъде блокиран за автомобили заради започващото европредседателство. От 17.30 часа до отпътуването на чуждите делегации на 12 януари няма да може да се паркира в карето около Народния театър.

Правната комисия обсъжда ветото на антикорупционния закон

https://www.actualno.com/politics/pravnata-komisija-obsyjda-vetoto-na-antikorupcionnija-zakon-news_653415.html

Депутатите от парламентарната правна комисия ще обсъдят на заседание в сряда, 10 януари, президентския указ за връщане за ново обсъждане на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В дневния ред на заседанието на комисията предвижда да бъдат обсъдени мотивите на президента, предаде БГНЕС. Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от НС на 20

Затварят улици от днес заради Председателството, промени в зоните за паркиране

https://offnews.bg//obshtestvo/zatvariat-ulitci-ot-dnes-zaradi-predsedatelstvoto-promeni-v-zonite-za-672599.html

Първите ограничения в движението в София във връзка с Председателството ни на Съвета на Европа започват днес. Промените са заради официално посещение на колегиума на комисарите на ЕК, уточнява Столична община.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на колите на участниците в мероприятията:

От 17.30 часа на 10 януари до отпътуване на делегациите на 12 януари на ул. „Ген. Гурко” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Кн. Александър І”. 

От 17.30 часа на 10-и до приключване на мероприятията на 11 януари: на ул. „Кн. Александър І” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”; на ул. „Аксаков” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Г.С.Раковски”; на ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”; на ул. „Кузман Шапкарев” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Ген. Гурко”; на ул. „Славянска” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”; на ул. „Г.Бенковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Иван Вазов”; на ул. „Иван Вазов” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”.

От 06.30 часа до приключване на събитията на 11.01.2018 г.: на площад „Кн. Александър І”, срещу Национална художествена галерия; на пл. „Кн. Александър І” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Московска”.  От 17.30 часа на 11.01.2018 г. са приключване на мероприятията на 12.01.2018 г.: на ул. „Доспат” между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”; на „Баба Неделя”; на ул. „Д-р Христо Стамболски”. 

По преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР ще се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, обслужващи мероприятията, както следва:

От 08.00 часа до приключване на 11.01.2018 г.: по ул. „Ген. Гурко” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Кн. Александър І”; по ул. „Кн. Александър І” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”; по ул. „Аксаков” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Г.С.Раковски”; по ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”; по ул. „Кузман Шапкарев” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Ген. Гурко”; - по ул. „Славянска” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”; по ул. „Г.Бенковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Иван Вазов”;по ул. „Иван Вазов” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”.

От 08.00 часа на 12.01.2018 г. до приключване на мероприятията: по ул. „Доспат” между бул. „Витоша” и „Баба Неделя”; по „Баба Неделя”; по ул. „Д-р Христо Стамболски”.

За времето от 11.00 до 12.00 часа на 12.01.2018 г. се закрива спирка с код 0395 (Бул. Черни връх), под „Моста на влюбените”, след бул. „Черни връх”, посока бул. „България”.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възлови кръстовища за горепосоченото време и места. 

Гражданите, които имат винетни стикери за паркиране по затворените улици от 10 до 12 януари, но не могат да намерят свободно място във въпросните три дни, ще имат право да паркират в съседната подзона, съобщи ЦГМ. По предварителни проучвания става дума за около 100 автомобили, които сега ползват паркоместа в подзона IV. 

Тези водачи могат да оставят колите си на паркоместата в подзона V -  значително по-малко натоварена с коли, които ползват правото на паркинг за живущи в зона. 

Промени при паркирането и престоя на пътни превозни средства от днес до 19 януари ще има и заради снимки на филм. 

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“, както следва:

От 07:00 до 19:30 часа на 10.01.2018 г.:

на ул. „Цар Симеон“ между ул. „Сердика“ и ул. „Веслец“– 6 /шест/ паркоместа;
на ул. „Сердика“ между ул. „Стурма“ и ул. „Екзарх Йосиф“– 4 /четири/ паркоместа;
От 07:00 до 19:00 часа на 12.01.2018 г.:

на ул. „Цар Симеон“ между ул. „Г.С. Раковдски“ и ул. „Г. Бенковски“ – 6 /шест/ паркоместа;
на ул. „Г. Бенковски“ между ул. „Цар Симеон“ и ул. „Св. Св. Кирил и Методий“– 4 /четири/ паркоместа;
От 10:00 до 18:00 часа на 13.01.2018 г., 14.01.2018 г. и 15.01.2018 г.:

на ул. „Цар Симеон “ между ул. „Г.С. Раковски“ и ул. „Г. Бенковски“– 6 /шест/ паркоместа;
на ул. „Г. Бенковски“ между ул. „Цар Симеон“ и ул. „Св. Св. Кирил и Методий“– 4 /четири/ паркоместа;
От 09:00 до 14:00 часа на 14.01.2018 г. на ул. „Съборна“ между пл. „Света Неделя“ и ул. „Цар Калоян“ – 10 /десет/ паркоместа.

От 09:00 до 14:00 часа на 14.01.2018 г.:

на бул. „Витоша“ срещу Съдебната палата – 2 /две/ паркоместа;
на ул. „Позитано“ между бул. „Витоша“ и ул. „Лавеле“– 5 /пет/ паркоместа;

От 08:00 до 19:30 часа на 18.01.2018 г.и 19.01.2018 г.:

на ул. „Цар Симеон“ между ул. „Г.С. Раковски“ и ул. „Г. Бенковски“– 6 /шест/ паркоместа;
на ул. „Г. Бенковски“ между ул. „Цар Симеон“ и ул. „Св.св. Кирил и Методий“ – 4 /четири/ паркоместа;
От 10:00 до 12:00 часа на 14.01.2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства за максимум от 3 /три/ минути за заснемане на кадър:

по ул. „Съборна“ между ул. „Цар Калоян“ и ул. „Леге“;
по ул. „Леге“ между ул. „Алабин“ и ул. „Съборна“;

Център за градска мобилност” ЕАД ще осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили, само по нареждане на отдел „Пътна полиция” при СДВР, за времето и мястото посочени по-горе, съгласно чл.171, т.5 от Закона за движението по пътищата.

Честит рожден ден на Христин Стрижлев!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6654683

Честит рожден ден на Христин Стрижлев!Днес рожден ден има Христин Стрижлев, член на борда на директорите на “Медийна група България”. Като един от водещите специалисти по интелектуална собственост той е най-новото и силно оръжие за защита труда на журналистите от крадците на авторски

Пътна обстановка в страната - 10 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366850

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: Област София: Движението по АМ "Хемус" в тунел "Ечемишка" посока Варна се осъществява в една лента поради планови ремонтни дейности по осветителните уредби в изпреварващата лента.

Душа

http://pogled.info/bulgarski/dusha.91793

/Поглед.инфо/ „Аз умирам и светло се раждам - разнолика нестройна душа...“ Димчо Дебелянов

Сидеров не обелва и дума за сделката „кон за кокошка“ на Борисов и Ердоган

http://pogled.info/bulgarski/siderov-ne-obelva-i-duma-za-sdelkata-kon-za-kokoshka-na-borisov-i-erdogan.91794

/Поглед.инфо/ Втори ден Сидеров не обелва и дума за седянката на Борисов и Ердоган, на която турският президент поиска реципрочност при обгрижване на църквите в Турция и джамиите в България.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване