VMware готви съкращения на служители

https://news.bg/management/vmware-gotvi-sakrashteniya-na-sluzhiteli.html

Все още не е ясно колко точно души ще бъдат засегнати и от кои офиси на компанията

Това е последният човек, говорил с убития Петър Христов

https://www.vesti.bg/bulgaria/tova-e-posledniiat-chovek-govoril-s-ubitiia-petyr-hristov-6078040

Яков Джераси изключва възможността бизнесменът да е бил убит заради неуредени бизнес отношения

Мъж изгоря в барака в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655289

Мъж изгоря в барака в БургасНа 9 януари т. г. около 23.30 ч. във Второ Районно управление - Бургас е получено съобщение за пожар, възникнал в близост до жп линиите зад сградата на таксиметрова компания в Северната промишлена зона. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас. Огънят е потушен, като е констатирано, че пожара възникнал в постройка,

Спецсъдът оправда Крокодила, пуснаха го на свобода

http://dnes.dir.bg/news/sad-emil-milev-opravda-krokodila-26768967

Специализираният съд оправда на първа инстанция известния Емил Милев-Крокодила и бандата му по обвиненията за грабежи, отвличания и опит за убийство на полицай.

Верижна катастрофа затруднява движението в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655279

Верижна катастрофа затруднява движението в ПловдивЧетири автомобила са се ударили на северната страна на моста на Герджика, съобщава Marica.bg Инцидентът е станал около 8,15 часа тази сутрин. На мястото има две патрулки, а движението в участъка е затруднено. Няма данни за пострадали от верижната катастрофа в мъглата, съобщиха от

Намесиха и НАТО в атаките срещу руските бази в Сирия

http://clubz.bg/62721-namesiha_i_nato_v_atakite_sreshtu_ruskite_bazi_v_siriq

Не само САЩ, но и цялата НАТО носи вина за атаката с дронове срещу две руски военни бази в Сирия на 5 януари, предаде Нюз.Ру.

Обвиненията бяха отправени днес на първата за годината сесия на Думата. При това депутатът Змитрий Саблин заяви, че атаките срещу базите "Хмеймим" и "Тартус" били извършени не с 13 дрона, както се твърдеше досега, а с 31.

Летателните апарати бяха свалени и никой не пострада.

Вчера от Министерството на отбраната в Москва заявиха, че по време на атаките в небето над източната частна Средиземно море дежурил американски разузнавателен самолет "Посейдон П-8". Той летял над пристанищата Латакия и Тартус. От ведомството окачествиха като твърде странно съвпадението.

Още в понеделник от министерството намекнаха, че "инженерните решения, използвани от терористите, биха могли да бъдат получени само от една от страните, притежаваща високи технологични възможности". Макар страната да не бе назована поименно, бе ясно, че става дума за САЩ.

Представител на Пентагона пък заяви, че използваната технология е лесно достъпна на пазара.

Днес обаче бе намесена и НАТО. На сесията на Думата бе заявено, че американският "Посейдон" излетял от британска военна база в Кипър.

Тези данни позволяват да се смята, че за изстрелването на дроновете от зоната за деескалация "Идлиб" са помогнали не само САЩ, но и други страни от НАТО, заяви пред РИА Новости Владимир Коровин - експерт от Центъра за военно-политически изследвания към Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

В Кипър има две британски военни бази - "Акротири" край Лимасол и "Декелия" край Ларнака. Двемте образуват отвъдморска територия на Обединеното кралство и са под негов суверенитет, но не са част от него. Базите са създадени още преди Първата световна война.

Дженифър Лорънс се появи с половин гримирано лице

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/dzhenifyr-loryns-se-poiavi-s-polovin-grimirano-lice-6078034

Актрисата за пореден път доказа, че естественото поведение и доброто чувство за хумор могат да бъдат по-привлекателни и от най-красивия тоалет на червения килим

Кратки новини: Работници от "Терем - Флотски арсенал" излязоха на протест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3109748_kratki_novini_rabotnici_ot_terem_-_flotski_arsenal/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Работници от "Терем - Флотски арсенал" излязоха на протест<br /><br />Те блокираха пътя от Варна за Белослав като изразиха недоволството си срещу политиката, водена от новия управител на дружеството. С плакати те поискаха хляб и сигурност за семействата си. Според тях дружеството...

САЩ създават нова ядрена бойна глава за ракетите ”Трайдънт”

http://dnes.dir.bg/news/USA-sasht-izbori-2016-jadrena-boyna-glava-26768966

САЩ възнамеряват да създадат нова ядрена бойна глава за възпиране на Русия. Някои американски експерти са на мнение обаче, че това е неадекватна мярка.

Пиян британец вилня в павликенско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655231

Пиян британец вилня в павликенско селоДосъдебно производство за хулиганство е започнато в Районното управление в Павликени срещу 54-годишен британски поданик, живущ в с. Дъскот, съобщиха от. В понеделник вечерта в явно нетрезво състояние  А. Д. отправял обидни думи към хора от селото, ритнал в областта на крака един от тях и счупил стъкло на хранителен магазин и поставка за механичен

Кратки новини: Най-малко 13 души загинаха при свлачища в Калифорния

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3109748_kratki_novini_nai-malko_13_dushi_zaginaha_pri/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Свлачища отнеха живота на поне 13 души в Калифорния<br /><br />Наводнения и кални свлачища отнесоха къщи и прекъснаха важна магистрала в Южна Калифорния, след като силна буря връхлетя вчера окръг Санта Барбара по Тихоокеанския бряг, предаде Ройтерс. Хиляди хора са получили предупреждение...

Цените на петрола продължават да растат

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-растат_l.a_i.756013_at.1.html

Цeнaтa нa пeтpoлa в cpядa oбнoви мaĸcимaлнaтa cи cтoйнocт oт 2014 г. нacaм зa cмeтĸa нa ycтoйчивo нapacнaлo тъpceнe нa cypoвинaтa и изпълнeниeтo нa...

Чавушоглу: Отношенията ни със САЩ ще се влошат, ако те не поправят грешките си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655264

Чавушоглу: Отношенията ни със САЩ ще се влошат, ако те не поправят грешките сиМинистърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в сряда, че отношенията със САЩ се влошават заради отказа на Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Фетулах Гюлен и военната помощ за сирийските кюрди, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. В изказването си пред местна агенция, Чавушоглу заяви,

Лекари от Пирогов и ВМА спасиха 4-месечно момиченце с тумор

https://frognews.bg/novini/lekari-pirogov-vma-spasiha-4-mesechno-momichentse-tumor.html

4-месечно момиченце живее благодарение на детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ ”Н. И. Пирогов” и проф. Никола Владов от Военномедицинска академия (ВМА).

Всички решения и протоколи на Общински съвет – Варна от 1991 г. до днес вече са в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=366861

Всички налични решения и протоколи на Общински съвет – Варна от 1991 г. до днес вече са достъпни в интернет, научи Moreto.net. Над 30 500 страници архивни документи от предходните шест управленски мандата са публикувани на сайта на институцията – https://varnacouncil.

Апарат за лесно намиране на детски вени получи УМБАЛ Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wjyzcd94Lpw/

Веноскоп – апарат за лесно и безболезнено откриване на вени при бебета и малки деца получи като дарение УМБАЛ Бургас. Веноскопът бе доставен днес в болницата и веднага бе пуснат в употреба. Вените при бебетата се виждат и намират трудно, веноскопът ще спести ненужно многократно бодене на кожата за поставяне на абокат. С помощта на светлината апаратът локализира вените и помага на медицинските сестри и лекарите да намерят точното място за абоката.

 „Лекуваме тежко болни деца на възраст 0 дни до 3-годишна възраст. В тази възраст венозното приложение на антибиотици и други медикаменти е единственият правилен начин на лечение. Веноскопът ще ни бъде от голяма помощ и ще спести психотравмата на децата и майките”, коментира д-р Борис Ангелов, началник на Първо детско отделение на УМБАЛ Бургас.

Отделението получи и 10 инхалатора, които ще подобрят условията на лечение. Досега то е разполагало само с 5 инхалатора на 25 легла. „Имаме деца, при които се налагат инхалации 6-8 пъти в денонощието. С тази бройка ще можем да оставяме инхалаторите при леглата на децата за индивидуална употреба”, обясни д-р Ангелов.

Веноскопът, както и 10 инхалатора, са дарение от фондация „Арусяк Чакърян”. Фондацията подпомага обществената педиатрия в България, а седалището й е в Кьолн, Германия. Стойността на дарението е около 4000 лева.

Апаратурата ще намери изключително приложение в УМБАЛ Бургас, тъй като в последните години има трайна тенденция тежко болните деца и децата с неуточнена диагноза да бъдат изпращани тук, въпреки наличието на още 3 детски отделения в града. Годишно през Първо детско отделение на УМБАЛ Бургас минават около 2000 пациенти.

Путин е най-популярният чуждестранен политик в Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/putin-e-naj-populjarnijat-chujdestranen-politik-v-syrbija-news_653483.html

Руският президент Владимир Путин остава най-популярният чуждестранен политик в Сърбия. Според проучване но общественото мнение, проведено от „Галъп“, 80% от анкетираните сърби изпитвали симпатия към руския лидер, съобщи вестник "Вечерне новости", цитиран от БГНЕС. Според изданието, на второ място по популярност след Путин 61% от сърбите поставят китайския държавен глава Си Цзинпин. На трето място е германският канцлер Ангела Меркел, но нейният резултат е доста по-

Протестът на природозащитниците не е срещу втората кабинка и ски туризма, а срещу политиците на концесия

http://www.cross.bg/bansko-lift-protiv-1565129.html

/КРОСС/ Банско вероятно има нужда от втори кабинков лифт, а ски спортът трябва да се развива. Причината хиляди хора да протестират срещу решенията на правителството в тази посока е недоверието в политическата класа и усещането, че тя не отстоява публичния интерес, а е „на концесия". Това е общото мнение на икономиста Петър Ганев и музиканта и еко активист Васил Гюров. В студиото на „Тази сутрин" по БТВ икономистът представи данните от два доклада на Института за пазарна икономика, които са пряко свързани с темата. Според единия между 2008 г. и 2015 г. има удвояване на туристите в Банско, като в силен месец през зимния курорт минават между 20 и 30 000 чужди туристи и още 10 000 българи. „Няма как да бъдат извозени, мисля че е обосновано да има втори лифт, но виждам и всички фундаменти за протест", коментира той. Именно в тази посока е и другото изследване на ИПИ - докладът „Отстъплението на демокрацията в България". В него се посочва, че от 2013 г. насам имаме разрастване на корупцията по високите етажи, т.нар „захваната държава", „кални медии", много икономически и политически популизъм и, като цяло, политическа корупция.По думите на Ганев при решения като това на правителството от 28 декември за Банско се очаква държавата да гарантира, че ще бъдат спазвани разпоредбите, но това не работи, когато гражданите смятат, че властта е корумпирана

Гърция опроверга албански информации за името на Македония

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-oproverga-albanski-informacii-za-imeto-na-makedonija-news_653482.html

Гръцкото министерство на външните работи разпространи официално опровержение на информацията в албански сайт, че е постигнато съгласие за името на Македония. Интернет сайт на албански съобщи, че "е получил достоверна информация за новото име на страната - "Нова република Македония". В съобщението се казва, че "неизвестен сайт и това не е първият случай, когато албански сайтове, се занимават с различни сценарии около името на Македония", предаде БГНЕС. Тази "н

Крисчън Грей и пее в последния филм от поредицата "50 нюанса сиво"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6655256

Крисчън Грей и пее в последния филм от поредицата "50 нюанса сиво"Актьорът Джейми Дорнан записа кавър на Maybe I'm Amazed ("Може би съм удивен"), който ще бъде включен в саундтрака на последния филм от любовно-еротичната поредица "50 нюанса сиво" - "Освободени", предаде БГНЕС. Според официалният траклист, публикуван в "Инстаграм" профила на франчайза, Дорнан, който изпълнява ролята на мистериозния богаташ

Във Франция ще отнемат книжката за разговор по телефон зад волана

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/10/3109750_vuv_franciia_shte_otnemat_knijkata_za_razgovor_po/?ref=rss


Във Франция шофьорите, които бъдат хванати да пишат съобщения или да говорят по мобилните си телефони, докато карат, ще бъдат временно лишени от разрешителното си за управление на превозно средство, предаде "Ройтерс". Мярката е част от нови правила за пътната безопасност в страната.<br /><br />През 2016 г. във всеки десети инцидент по пътищата е "бил замесен" мобилен телефон, уточни премиерът Едуар Филип.<br /><br />В Европа забраната за използване...

Учени посочиха нов фактор, който увеличава риска от рак при жените

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-posochiha-nov-faktor-kojto-uvelichava-riska-ot-rak-pri-zhenite-2071601

Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на гърдата, на стомашния-чревния тракт и на кожата за жените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Пожар взе жертви в село Камен

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/pozhar-vze-zhertvi-v-selo-kamen-2071594

Трима души са загинали при пожар в село Камен. Сигнал за тежкия инцидент е получен тази сутрин в 05,45 ч. На адреса незабавно са изпратени два пожарни автомобила с петима огнеборци от Пожарната служба в Стражица.

Каракачанов: Престъпно е, че е изтекла информация за Христов и Наглите

https://offnews.bg//politika/karakachanov-prestapno-e-che-e-iztekla-informatcia-za-hristov-i-nagl-672623.html

Не е случайно, че бизнесменът Петър Христов е убит точно в началото на българското председателство на ЕС. Най-логичната версия за убийството е отмъщение от престъпния свят. Но е престъпно, че е изтекла информация за негово участие. 

Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов по Нова тв. Престъпният контингент има интерес да дискредитира държавата точно, когато фокусът на внимание е към България, смята той. 

Навсякъде, където има организирана престъпност, това може да се случи. Но най-страшно е изтичането на информация, категоричен бе Каракачанов. 

По думите му всеки очаква правителството да кляка, когато в страната има чужди медии. Аз мисля, че не трябва да кляка”, подчерта Каракачанов. 

Световната банка прогнозира 3.1% растеж за икономиката през 2018 г.

http://clubz.bg/62720-svetovnata_banka_prognozira_31_rastej_za_ikonomikata_prez_2018_g

Световната банка прогнозира глобален икономически растеж от 3.1% през 2018 година, след много по-силна от очакваното 2017, тъй като възстановяването на инвестициите, производството и търговията продължава, а развиващите се икономики, които са експортно ориентирани, извличат полза от стабилизирането на цените на суровините.

Това обаче до голяма степен се разглежда като краткосрочен възход. В по-дългосрочен план експертите на международната финансова институция прогнозират забавянето на растежа, което излага на риск повишаването на жизнения стандарт и намаляване на бедността по света. От Световната банка напомня, че именно растежът е мярката, която показва колко бързо може да се разраства икономиката, когато човешките ресурси и капиталите, с които разполагат държавите, се използват пълноценно.

Растежът в развитите икономики се очаква да намалее леко до 2.2% през 2018 г., тъй като централните банки постепенно премахнаха въведените след кризата промени в монетарната си политика и инвестиционните нива се възстановяват. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече обяви, че започва да прекратява масивната подкрепа, която предостави на 19-те члена на еврозоната в помощ след кризите през последните години. Растежът на развиващите се пазари и развиващите се икономики като цяло се очаква да се повиши до 4.5% през 2018 г., тъй като активността на износителите на стоки продължава да се възстановява.

"Възстановяване на глобалния растеж в един по-широк обхват не е окуражаващо, но това не е време за самодоволство", каза председателят на Групата на Световната банка Джим Йон Ким.

Това е чудесна възможност да се инвестира в човешки капитал и активи, свързани с условията на труд. Ако политиците по целия свят се съсредоточат върху тези ключови инвестиции, те могат да увеличат производителността на своите страни, да увеличат участието на работната сила и да се доближат до целите за прекратяване на крайната бедност и за насърчаване на споделен просперитет.

2018 е на път да бъде първата година след финансовата криза 2007-2009, в която световната икономика ще работи на или близо до пълния си капацитет. След като този ефект се изчерпи обаче, политиците ще трябва да погледнат отвъд инструментите на паричната и фискалната политика, за да стимулират краткосрочния растеж и да обмислят инициативи, които по-скоро ще стимулират дългосрочния потенциал за растеж. Забавянето на потенциалния растеж е резултат от годините на омекотяване на ръста на производителността, слабите инвестиции и застаряването на работната сила в световен план. Това засяга икономиките, които представляват над 65% от световния БВП. Без усилията за съживяване на потенциала на растежа спадът може да продължи през следващото десетилетие и може да забави средния глобален ръст с четвърт процентен пункт и средния растеж на развиващите се пазари и развиващите се икономики с половин процент през този период.

"Анализът на движещите сили, които забавят потенциала на растежа, показва, че ние не сме безпомощни пред тях", казва Шантанаян Деваражан от Световната банка.

Реформите, които насърчават качественото образование и здраве, както и подобряването на инфраструктурните услуги, могат значително да укрепят потенциалния растеж, особено между нововъзникващите пазари и развиващите се икономики. Някои от тези реформи вероятно ще бъдат възпрепятствани от политически силни групи, поради което е толкова важно информацията за ползите от тях да е прозрачна и обществено достъпна.

Рисковете пред перспективите за растежа са сериозни. Внезапно затягане на условията за глобално финансиране може да ограничи обхвата му. Ескалирането на търговските ограничения - санкции и др., и нарастващото геополитическо напрежение може да попречи на доверието и активността. От друга страна, по-силен от очаквания растеж може да се осъществи и в няколко големи икономики, като по-нататъшно разширяване на глобалния възход.

"Тъй като нивата на безработица се връщат към нивата отпреди кризата и икономическата картина е по-благоприятна в развитите икономики и в развиващия се свят, политиците ще трябва да разгледат нови подходи за поддържане на темпа на растеж", каза директорът на Световната банка Айхан Косе. "По-конкретно, реформите за повишаване на производителността вече са назрели, тъй като натискът върху потенциала за растеж от застаряващото население се засилва".

В доклада си експертите на Световната банка разглеждат перспективите за потенциален растеж във всеки от шестте глобални региона; уроците от колапса на цените на петрола в периода 2014-2016 г.; и връзката между по-високи нива на умения и образование и по-ниски равнища на неравенство в развиващите се пазари и развиващите се икономики.

За региона Европа и Централна Азия, която включва и Русия и Турция, прогнозата е за спад на растежа до 2.9% през 2018 г. от около 3.7% през 2017 г. Възстановяването се очаква да продължи в източната част на региона, движено от икономиките, изнасящи суровини, което се компенсира от постепенното забавяне в западната част като резултат от умерената икономическа активност в еврозоната. Повишената политическа несигурност и възобновяването на спада в цените на петрола представляват риск от по-нисък от очаквания растеж. Очаква се растежът в Русия да е 1.7% през 2018 г., колкото беше и миналата година. През тази година икономиката на Турция се очаква да се забави до 3.5% ръст спрямо 6.7% през 2017 г.

Публикувани снощи данни на европейската статистика показват, че за първи път от 10 години безработицата в ЕС най-ниска - през ноември в целия ЕС тя е била 7.3% - най-ниска от октомври 2008 г.

В свой доклад от миналата година СБ констатира, че през 2017 г. общият брой на бедните се е увеличил с 2.5 милиона (от 766 на 768.5 милиона), оставяйки дела на световното население, който попада в тази категория непроменен - 10.7%. Установената линия на бедност е 1.9 долара на ден. Линията на бедност в България ще е 321 лева през 2018 г. - около 197 долара, което прави около 6.5 долара на ден. Въпреки това страната ни продължава да е най-бедната в ЕС, с най-голям дял хора, застрашени от социално изключване и най-висока смъртност.

57-годишният Хю Грант ще става баща за пети път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6655255

57-годишният Хю Грант ще става баща за пети пътБританският актьор Хю Грант и партньорката му, шведската телевизионна водеща Ана Ебърстийн, отново ще стават родители, съобщи Контактмюзик. Бебето ще бъде трето за двойката и пето за 57-годишния актьор. Хю Грант и Ана Ебърстийн, които изключително ревниво пазят личния си живот от медийното внимание, не са потвърдили радостната вест, предаде БТА.

Кристиан Вигенин: По време на европредседателството са нужни позиции на България

http://www.cross.bg/vigenin-politika-tazi-1565128.html

/КРОСС/ "Има теми от националната политика, по които е много важно и опозиция, и управляващи да работят заедно. Външната политика и европейските въпроси, макар и преплетени, са едни от тях. По тях не са нужни просто позиции на правителството, но и позиции на България. И колкото по-единни сме по тези въпроси, толкова по-големи ще са възможностите страната ни да влияе върху процесите." Това каза по БНТ Кристиан Вигенин, депутат от ПГ на „БСП за България" и председател на парламентарната Комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. „Според наследените от Естония досиета за цифровия пазар, можем да финализираме тази тема по време на нашето председателство. Въпреки амбицията на Естония да приключи пакета от мерки в тази сфера, тя не успя, но те са в много голяма степен на готовност", каза Вигенин. Като втора наследена тема, която той посочи, бе Западните Балкани. Депутатът изрази надежда, че ще бъдат постигнати важни стъпки в тази насока. „Темата за Западните Балкани и бъдещето им за ЕС се обсъжда сериозно. При среща на върха през май в София е добре да приемем декларация, която да е съпътствана от пътна карта, с конкретни мерки за свързването на Западните Балкани със страните от ЕС, преди формално да станат страни членки", категоричен бе той. Вигенин добави, че изпълването със съдържание на Социалния стълб е особено важен за БСП

Uber сключи извънсъдебно споразумение с шофьори в Ню Йорк

https://www.investor.bg/web/456/a/uber-skliuchi-izvynsydebno-sporazumenie-s-shofiori-v-niu-iork-253543/

Над 2 400 шофьори обвиняват компанията в подвеждащи реклами и в това, че е изисквалата прекалено високи такси от тях

Катрин Деньов: Мъжете имат право да ухажват настойчиво

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/katrin-deniov-myzhete-imat-pravo-da-uhazhvat-nastojchivo-6078037

Легендарната актриса е сред 100-те французойки, подписали отворено писмо, в което предупреждават за нов „пуританизъм“

Билбордът на полицаите свален от управителя на Метрополис заради нарушен договор

https://offnews.bg//ikonomika/bilbordat-na-politcaite-svalen-ot-upravitelia-na-metropolis-zaradi-nar-672621.html

Билбордът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е свален от фирмата собственик, която отдава рекламно място под наем, от съображения за политически спекулации. 

Пред OFFNews управителят на "Метрополис" Тихомир Младенов коментира, че е взел решението за свалянето на плаката на базата на договора за наем, който е сключил с фирма "Аргент".

Както стана ясно по-рано днес билбордът на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" на синдикатите, с който те планират да посрещнат евроделегатите у нас, е бил свален тази нощ, въпреки че е бил платен за две седмици.

Младенов обясни, че е взел решението за свалянето на билборда единствено на базата на договора си с другата фирма и в случая не е имал политически съображения:

В случая ние сме подведени и сме въвлечени в явно търсен политически скандал, защото аз имам договор с една голяма агенция, която се казва "Аргент", които наемат билборда и според договора е уточнено, че това ще бъде "визия на събитие". Тъй като след монтаж на тази визия ние констатираме, че не става въпрос за събитие, а става въпрос за послание, което е с политически отенък - синдикално, ние го сваляме на базата търговски отношения между двете компании.

От компанията са категорични, че решението им е взето единствено на базата на търговските отношения с друга фирма и не е търсен политически ефект. 

Младенов обясни, че той е констатирал несъответствието в договора и за това преценил, че билбордът трябва да бъде свален, "докато не се изясним между двете фирми". От чисто търговските отношения обаче "Метрополис" са въвлечени в "буря, която изобщо не е търсена".

Ние подкрепяме полицаите. Ние също искаме те да имат повече пари, но не е това начинът да се прави по този чисто саботажен метод. Защото за мен това е саботаж - нарушението на един чисто търговски договор между два юридически субекта, които са търговски дружества.

Младенов съобщи, че от фирмата ще разпространят прессъобщение, в което ще бъде прикрепен договорът за отдаване под наем. 

По-рано днес председателят на СФСМВР Валентин Попов обясни пред OFFNews, че няма представа защо е свален този билборд. Това обаче бил единственият плакат, който е свален. Той обясни, че не е изтекъл периодът, за който билбордът е платен.

От федерацията се заканиха да увеличат броя на билбордовете в София.

Пред OFFNews от правителствената пресслужба обясниха, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил един от билбордовете, който е платен от правителството във връзка с европредседателството, да бъде преотстъпен на синдикатите. 

Метрополис свалили билборда на полицаите заради политически спекулации

https://offnews.bg//ikonomika/metropolis-svalili-bilborda-na-politcaite-zaradi-politicheski-spekulat-672621.html

Билбордът от на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е свален от фирмата собственик, която отдава рекламно място под наем, от съображения за политически спекулации. 

Пред OFFNews управителят на "Метрополис" Тихомир Младенов коментира, че е взел решението за свалянето на плаката на базата на договора за наем, който е сключил с фирма "Аргент".

Както стана ясно по-рано днес билбордът на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" на синдикатите, с който те планират да посрещнат евроделегатите у нас, е бил свален тази нощ, въпреки че е бил платен за две седмици.

Младенов обясни, че е взел решението за свалянето на билборда единствено на базата на договора си с другата фирма и в случая не е имал политически съображения:

В случая ние сме подведени и сме въвлечени в явно търсен политически скандал, защото аз имам договор с една голяма агенция, която се казва "Аргент", които наемат билборда и според договора е уточнено, че това ще бъде "визия на събитие". Тъй като след монтаж на тази визия ние констатираме, че не става въпрос за събитие, а става въпрос за послание, което е с политически отенък - синдикално, ние го сваляме на базата търговски отношения между двете компании.

От компанията са категорични, че решението им е взето единствено на базата на търговските отношения с друга фирма и не е търсен политически ефект.

Благодаря за вниманието. Ние подкрепяме полицаите. Ние също искаме те да имат повече пари, но не е това начинът да се прави по този чисто саботажен метод. Защото за мен това е саботаж - нарушението на един чисто търговски договор между два юридически субекта, които са търговски дружества.

Младенов съобщи, че от фирмата ще разпространят прессъобщение, в което ще бъде прикрепен договорът за отдаване под наем. 

По-рано днес председателят на СФСМВР Валентин Попов обясни пред OFFNews, че няма представа защо е свален този билборд. Това обаче бил единственият плакат, който е свален. Той обясни, че не е изтекъл периодът, за който билбордът е платен.

От федерацията се заканиха да увеличат броя на билбордовете в София.

Пред OFFNews от правителствената пресслужба обясниха, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил един от билбордовете, който е платен от правителството във връзка с европредседателството, да бъде преотстъпен на синдикатите. 

Ген Атанасов: По БНТ Кошлуков интервюирал Харизанов, т.е. Пеевски взел интервю на Борисов

https://frognews.bg/politika/gen-atanasov-bnt-koshlukov-interviuiral-harizanov-peevski-vzel-interviu-borisov.html

Ген. Атанас Атанасов коментира скандалите от последното денонощие: Властта смъкнала билбордовете, с които се съобщава на Европа, че нашите полицаи получават много ниски заплати. Снощи по обществената телевизия Кошлуков интервюирал Харизанов по актуални политически теми, т.е. Пеевски взел интервю на Борисов, пише лидерът на ДСБ във фейсбук.

Ген Атанасов: По БНТ Кошлуков интервюирал Харизанов , т.е. Пеевски взел интервю на Борисов

https://frognews.bg/novini/gen-atanasov-bnt-koshlukov-interviuiral-harizanov-peevski-vzel-interviu-borisov.html

Ген. Атанас Атанасов коментира скандалите от последното денонощие: Властта смъкнала билбордовете, с които се съобщава на Европа, че нашите полицаи получават много ниски заплати. Снощи по обществената телевизия Кошлуков интервюирал Харизанов по актуални политически теми, т.е. Пеевски взел интервю на Борисов, пише лидерът на ДСБ във фейсбук.

Китай купува 184 самолета „Еърбъс А320“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655239

Китай купува 184 самолета „Еърбъс А320“Китай е направил поръчка за 184 самолета „Еърбъс А320“, съобщиха френски служебни лица в сряда, като уточниха, че сделката е сключена по време на държавното посещение на президента на Франция Еманюел Макрон в Пекин, предава AFP. Не се разкриват параметрите на сделката, но средната стойност на един самолет от този модел е 99 милиона долара,

След бурята: кални свлачища отнеха живота на 13 души в САЩ

http://clubz.bg/62719-sled_burqta_kalni_svlachishta_otneha_jivota_na_13_dushi_v_sasht

Наводнения и кални свлачища доведоха до смъртта на поне 13 души в Калифорния, съобщават американски медии. Отнесени са къщи и е прекъсната ключова магистрала в южната част на щата след силна буря с проливни дъждове.

Над 160 души са приети в болници, четирима от тях са в критично състояние.

Най-много жертви има в град Монтесито, където калта по улиците стига до колене.

Бурята връхлетя вчера призори, след като хиляди жители на окръг Санта Барбара по Тихоокеанския бряг северно от Лос Анджелис получиха нареждане да се евакуират. Само 10-15 процента обаче изпълниха заповедите на властите, заяви Амбър Андерсън, говорителка на местната пожарна служба.

Наводнения прекъснаха ключови пътища.

Телата на загиналите са намерени в калта и разрушените сгради по време на спасителни операции, в които са използвани специално обучени кучета и хеликоптери, съобщава пожарната служба. Повечето от жертвите са в град Монтесито, северозападно от Лос Анджелис, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Свлачищата отнесоха коли от жилищни компекси в Монтесито.

Пожарната служба на Санта Барбара публикува в туитър няколко снимки, показващи цели квартали, залети от кал, на места достигаща до кръста, съборени къщи и пътища, станали непроходими поради калта и падналите дървета.

Кални свлачища затвориха магистрала.

Повечето от районите, засегнати от калните потоци, бяха опустошени през декември от пожара "Томас", най-унищожителния в историята на Калифорния.

Властите организираха разчистване на отломките.

 

Дори в по-слабо засегнатите региони колите са блокирани от калта.

 

Каракачанов убеден, че еколозите откровено лъжат за Банско

http://www.moreto.net/novini.php?n=366860

„Част от хората, които аргументираха зелената версия за парк "Пирин", откровено лъжат. Няма възможност да се застроява нещо друго, освен втората кабинка над Банско”, заяви в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Кандидатът за президент на БФС Ивайло Дражев предупреди Кралев за 136 нередовни клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/10/3109749_kandidatut_za_prezident_na_bfs_ivailo_drajev/?ref=rss


Подготвящият се да участва в президентските избори в Българския футболен съюз (БФС) Ивайло Дражев видя "опит да се проведе нелегитимно общо събрание (конгрес)". Бившият президент на "Черноморец" (Бургас) се обърна към министъра на спорта Красен Кралев с настояване да бъде направена проверка.<br /><br />Според Дражев има 136 клуба, които не отговарят на изискванията и са нередовни членове на БФС с право на глас в предстоящия на 16 февруари конгрес.<br...

Черният пипер намалява вредния ефект от мазнините и холестерола

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6655240

Черният пипер намалява вредния ефект от мазнините и холестеролаБритански учени неведнъж са препоръчвали да се прибягва до екзотични методи за коригиране на телесното тегло, като строгите диети "се смекчат" чрез използване на подправки, включващи голямо количество черен пипер, съобщи Лайф. Анализирайки резултатите от изследванията им, индийски учени потвърдиха уникалните свойства на черния пипер.

Един почина, 800 бяха ранени в религиозна процесия във Филипините

https://offnews.bg//sviat/edin-pochina-800-biaha-raneni-v-religiozna-protcesia-vav-filipinite-672618.html

Един поклонник почина, а повече от 800 души бяха ранени по време на религиозна процесия в столицата на Филипините Манила, предаде AFP. 

Починалият е бивш охранител в затвор. Той получил инфаркт.

Всяка година християните се събират на парада в чест на голямата дървена статуя на Исус Христос, който носи кръст.

Този вторник годишният католически фестивал "Черният Назарянин" - един от най-големите в света, привлече 3.5 милиона боси поклонници. Събитието бе определено от полицията като "спокойно като цяло" въпреки блъскащата се и биеща се тълпа от хора, опитващи се до докоснат статуята.

Хората рискуват живота си в опит да се изкачат и целунат или докоснат иконата, вярвайки, че тя е чудотворна.

През 2016 г. на парада починаха двама души.

Процесията започва преди изгрев във вторник и приключва след полунощ, около 22 часа по-късно.

По време на парада полицията заглушава сигналите на мобилните телефони в много зони на Манила, за да предотврати евентуални терористични атаки срещу шествието.

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6655232

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Мъгливо и облачно е в планините. В най-високите части духа умерен вятър. Лифтовите съоръжения в курортите работят. През изминалото денонощие не са регистрирани инциденти с туристи. Информация за обстановката в планините може да

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366859

Няколко района във Варна остават без вода днес, съобщиха за Moreto.net от ВиК - Варна. С нарушено водоподаване са: - местност "Ракитника" до около 16.00 часа. - поради реконструкция на водопровод по ул. "Студентска" от фирма "Инжстрой", на 11 януари до около 21.

Захариева: Ердоган винаги е добре дошъл в България

http://www.cross.bg/zaharieva-data-erdogan-1565127.html

/КРОСС/ „Със сигурност президентът Ердоган е добре дошъл в България". Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин" по БТВ по повод възможността за визита на турския президент по време на европредседателството ни. „Още по-хубаво ще стане, за да покажем толерантност на религиите. В Турция проведохме много конструктивни и полезни срещи. Трябва да нормализираме ситуацията. Премиерът Бойко Борисов проведе много позитивна среща с Реджеп Ердоган. Нашият премиер постави въпроса за по-бързото решаване на проблема с журналистите, които се намират в затвори в Турция. Там трябва да има нормални и справедливи процеси. Това е мнението и на Европейския съюз. По време на българското председателство няма дата за посещение на президента на Ердоган. Той е добре дошъл винаги. Не сме водили разговори по тази тема, както и по темата за джамиите. По време на европредседателството няма дата и за посещение и на президента Владимир Путин. Има разговори по темата, но не и конкретна дата за това. Получил е покана от българския президент, но няма дата. Поканата е за тази година", заяви Захариева. Като вицепремиер с ресор правосъдие тя коментира и тежките криминални случаи от началото на годината, а именно шесторното убийство в Нови Искър и разстрела на бизнесмена Петър Христов

Юнкер: Бъдещото разширяване на ЕС е в ръцете на Словения и Хърватия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655223

Юнкер: Бъдещото разширяване на ЕС е в ръцете на Словения и ХърватияРазширяването на Европейския съюз е в ръцете на Словения и Хърватия. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като предупреди, че граничният спор между двете държави засяга целия Блок, пише британският вестник The Daily Express. Говорейки в рамките на пресконференция със словенския президент Борут Пахор,

Кой вкара на Деян "доза адреналинова" - Нинова? (ПЕСНОПОЙКА)

http://clubz.bg/62718-koj_vkara_na_deqn_doza_adrenalinova_ninova_pesnopojka

Животрепти ли Корнелия Нинова да се запознае с Деян Неделчев, известен и като Икебаната по името на една стара своя песен?... И под влияние на какво трябва да си, за да римуваш името ѝ с "адреналинова".

Това са две от енигмите, които намират закономерно намират своя частичен ответ в новата песен на самобитния творец, титулуван в последно време Деян Ангелов.

От думите на Неделчев във фейсбук излиза, че е имало уговорка с червената лидерка и той е изпълнил своята част, презентирайки чисто новия си хитов трак "Минавам на червено".

"АКО ПОЛИТИЦИТЕ СИ ИЗПЪЛНЯВАХА ОБЕЩАНИЯТА КАТО МЕН ДЪРЖАВАТА ЩЕШЕ ОТДАВНА ДА Е РАЗЦЪФНАЛА.А КОРНЕЛИЯ ПОИСКА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ С МЕН,НО НЕ И СТИСКА.АЗ СИ ИЗПЪЛНИХ ДУМАТА.НАПРАВИХ ХИТА" (правописът е в оригинал, б.р.)

Не става ясно многопластовият рефрен дали е намек за цвета на партията столетница, дали на лирическия герой просто много му се пие вино (по популярния сленг) или е... чисто и просто безвкусна шега със соцлидерката, която претърпя няколко катастрофи съвсем наскоро. 

Песнопойка:

Деян Неделчев „Минавам на червено“

Припев: Дали е забранено -
минавам на червено.
Оооо

Нещо откачено, 
ще мина на червено

Ооо

Ууу... Иии

Аз винаги оставам яка сензация
при социализъм или демокрация.
Вкараха ми доза адреналинова - 
поздрави на Корнелия Нинова!

Всичко е кинти – зависи от сумата,
аз съм си луд в добрия смисъл на думата.
Синьото вдясно, червеното вляво - 
когато ги смеся, става лилаво.

Хора гласуват – избират си класа,
политиката бистрят с ракия на маса.
А журналисти ми правят реклама –
че приличам на червената дама.

А в парламента голям й е празника, 
червен или син - кажете има ли разлика?
На политиците мирише им славата.
На червено останах – егати дължавата.

Уаааааа..... Йуууууу......Йууухуууииииааааа 

 

От "скромната" визитка в YouTube става ясно, че автор е  DJ DA KISS (Емил Дамянов), а изпълнителят е: BULGARIA POP STAR,COMPOSER AND SHOWMAN.

Че славата на въпросния попстар компоузър и шоумен поотшумява, може да се заключи от скромния брой - едва над 800 гледания, несравними с минали хитове като "Икебаната", "Съчки събирам" и пр.

Импийчмънт на мъжа на "Първата дама"!

https://www.actualno.com/viewpoint/impijchmynt-na-myja-na-pyrvata-dama-news_653111.html

Само след десетина дни ще се навърши една година откакто Румен Радев стана - о, Боже! - президент на ПРБ (Парламентарната Република България), и, както се оказва, само една година след този печален факт ние, останалите българи, вече трябва да спасяваме ПРБ (Парламентарната Република България) от неистовите усилия на държавния ѝ глава да я превърне - пак в ПРБ, но в Президентска Република България! За една година този бивш летец, генерал-майор от запаса, не пожали сили, за да омаловажи конституци

Гуинет Полтроу потвърди, че е сгодена

https://www.actualno.com/showbusiness/guinet-poltrou-potvyrdi-che-e-sgodena-news_653475.html

Гуинет Полтроу потвърди, че е сгодена за приятеля си Брад Фалчък. Актрисата и телевизионният продуцент вчера публикуваха общо изявление в Good Morning America. "Чувстваме се невероятни късметлии, че достигнахме заедно този момент в нашия живот, в който колективните ни успехи и провали могат да служат за изграждането на една здрава и щастлива връзка", се казва в писмото. Двамата официално дебютираха като двойка в новия брой на сп. GOOP, чийто създател е Гуинет.

Чавушоглу: Иран и Русия да изпълняват задълженията си за примирието в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655224

Чавушоглу: Иран и Русия да изпълняват задълженията си за примирието в Сирия
Русия и Иран трябва да направят всичко необходимо, за да предотвратят нарушаването на режима на прекратяване на огъня в Сирия, в частност в провинция Идлиб, от страна на правителствените сили. Това заяви днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от световните агенции. Иран и Русия трябва да изпълняват своите задължения на

Преглед на икономическите теми в печата, 10 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-10-януари_l.a_i.756009_at.1.html

"Дъpжaвaтa пaĸ oгpaничaвa нacлeдявaнeтo нa втopaтa пeнcия"  Xopaтa, ĸoитo peдoвнo ca ce ocигypявaли въpxy виcoĸи cyми, нямa дa мoгaт...

САЩ одобриха продажба на антибалистични ракети за Япония заради заплахата от Северна Корея

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/10/3109715_sasht_odobriha_prodajba_na_antibalistichni_raketi_za/?ref=rss


Правителството на САЩ одобри продажбата на антибалистични ракети на Япония, за да се защитава тя срещу нарастващата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея, предаде "Ройтерс", като се позова на представител на американския Държавен департамент.<br /><br />Новината за одобрената продажба идва след като Северна Корея и Южна Корея проведоха първите разговори помежду си за повече от две години в опит да разрешат кризата на Корейския полуостров, породена от...

До 15 януари издават пенсионерски карти за градския транспорт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366858

До 15-ти януари ще се издават абонаментни карти на граждани над 65 години, съобщават от „Градски транспорт“ ЕАД - Варна. Възможност да се възползват от преференциалните цени имат всички граждани, в това число и чужденци, с постоянен адрес на територията на Община Варна, научи Moreto.

Турция: Извънредно положение за шести път

https://www.actualno.com/features/turcija-izvynredno-polojenie-za-shesti-pyt-news_653473.html

От опита за преврат, извършен през 2016, Турция е в извънредно положение. То позволява на Eрдоган да управлява с декрети и да ограничава основните права. Нищо чудно, че сега правителството иска да го удължи за шести път. Турското правителство възнамерява да удължи за шести път извънредното положение в страната, което бе въведено след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 година. Решението на турското правителство трябва да бъде одобрено от парламента в Анкара, където упр

Правителството предлага на полицаите билборд, за да протестират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655220

Правителството предлага на полицаите билборд, за да протестиратПравителството е предложило на полицейските синдикати да им даде билборд от наетите за председателството, за да поставят протестните си искания за увеличение на заплатите. Това научи "24 часа" от полицейските синдикати. Полицаите поставиха билборд с исканията си вчера и обявиха, че ще посрещат на Орлов мост идващите утре делегации.

Банън напусна ръководството на "Брайтбарт" след скандала с Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/10/3109717_banun_napusna_rukovodstvoto_na_braitbart_sled_skandala/?ref=rss


Бившият главен стратег на Белия дом Стивън Банън напуска ръководството на десния уебсайт "Брайтбарт нюз" (Breitbart News) след публикуването на критични изказвания за президента на САЩ Доналд Тръмп и антуража му в книгата "Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп" на Майкъл Улф, съобщиха световните агенции.<br /><br />Генералният директор на "Брайтбарт нюз" Лари Солов обяви оттеглянето на Банън от поста на изпълнителен председател на съвета на директорите, в...

Огнян Златев: Страната ни е изключително подготвена за председателството

https://www.actualno.com/politics/ognjan-zlatev-stranata-ni-e-izkluchitelno-podgotvena-za-predsedatelstvoto-news_653469.html

От доста време изказвам мнението, че страната ни е изключително подготвена за европредседателството. Това каза Огнян Златев, ръководител на Представителство на Европейската комисия в България в ефира на БНТ. Златев коментира, че българските политици в такъв момент са достатъчно отговорни да забравят политическите си пристрастия и да си дадат сметка, че председателството е голям шанс за страна ни. На въпрос има ли значение, че на прага българското председателство станахме свидетели на тежки кри

Започва ли облекчаване на ограниченията на жилищния пазар в Китай?

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/zapochva-li-oblekchavane-na-ogranicheniiata-na-jilishtniia-pazar-v-kitai-253515/

Един провинциален център смекчи някои рестрикции вероятно с цел по-бързо усвояване на натрупаните запаси, очаква се и други градове да последват примера

Във Франция намалиха разрешената скорост по второстепенни пътища на 80 км/ч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655214

Във Франция намалиха разрешената скорост по второстепенни пътища на 80 км/чНепопулярна, но необходима мярка - така френското правителство аргументира решението, взето от него вчера вечерта, за намаляване на разрешената скорост по второстепенните двупосочни пътища в страната от 90 километра в час на 80 километра в час, предаде Франс прес. Целта на мярката е да се намалят инцидентите по пътищата.

Захариева: Убийството на Петър Христов е странно

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-ubijstvoto-na-petyr-hristov-e-stranno-news_653462.html

"Когато и да се случи едно убийство то е едно изключително неприятно събитие и за близките. Без да сме привърженици на теория на конспирацията е меко казано – странно, но имам доверие на институциите. Надявам се да се разкрие толкова бързо, както шесторното." Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV. Министърът допълни, че "Петър Христов е помагал на много хора. Не е проблем, че е помагал на ГЕРБ. Проблем е, че е извършено такова убийство. Н

Правата на сексуалните малцинства и безправието на бедните мнозинства

http://pogled.info/bulgarski/pravata-na-seksualnite-maltsinstva-i-bezpravieto-na-bednite-mnozinstva.91796

/Поглед.инфо/ Какви са причините за лансирането на третия пол, нестандартното сексуално поведение, лова на сексуални „вещери“ в Холивуд? Защо тази безумна конструкция от идеи придобива такива мащаби точно в този исторически момент? Защо се правят опити тя да бъде налагана на страни, в които няма никаква обществена чувствителност към подобна проблематика или тази чувствителност е изцяло отрицателна?

Да се изгубиш в опозиционността

http://pogled.info/bulgarski/da-se-izgubish-v-opozitsionnostta.91797

/Поглед.инфо/ През есента на миналата година изглеждаше, че БСП е намерила слабото място на управлението. Тя успя да раздуха максимално фактите около братовчедските назначения в Хасково, оградата на турската граница, като кулминацията бе наложената оставка на Димитър Главчев.

Путин все още не е отговорил дали ще посети България, а Ердоган е добре дошъл, обяви Захариева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3109704_putin_vse_oshte_ne_e_otgovoril_dali_shte_poseti/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин все още не е отговорил на българския си колега Румен Радев дали ще дойде на посещение през тази година. Министърът на външните работи Екатерина Захариева уточни пред Би Ти Ви, че в момента Русия се намира в предизборна обстановка заради предстоящия вот за държавен глава и най-вероятно това е причината да няма потвърждение за подобна визита.<br /><br />Тя каза още, че няма и уговорена дата за посещение на турския президент Реджеп Ердоган по време на...

Рекордно замърсяване на въздуха в Скопие, градският транспорт остава безплатен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655208

Рекордно замърсяване на въздуха в Скопие, градският транспорт остава безплатенОгромното замърсяване на въздуха в Скопие чупи рекорди, съобщават македонските медии. Замърсяването достигна 313 микрограма на кубичен метър в община Лисиче, а и в останалите скопски общини. Мръсен въздух дишат и гражданите на Тетово и Битоля. Гражданите са разтревожени, защото мръсният въздух влияе на здравето им.

Магия пратила Лукаку от Евертън в Челси

https://offnews.bg//futbol/magia-pratila-lukaku-ot-evertan-v-chelsi-672620.html

Магия пратила нападателя Ромелу Лукаку от Евертън в Челси преди няколко години, сподели собственикът на "карамелите" Фарад Мохири в интервю пред британските медии.

"Две години се опитвах да го задържа. Едно лято прекарах три месеца в разговори с агента му, него самия и майка му, за да ги убедя да остане още една година. След това се опитвахме да го убедим за още една, като му предложихме по-изгоден договор, отколкото Челси, но той сякаш не искаше да остане.

Ако кажа какви условия предлагахме, няма да ми повярвате и ще ме помислите за луд. В крайна сметка бихме офертата на Челси и вече бяхме в заседателната зала, за да подпишем договор.

Там бях аз, нашия изпълнителен директор, представители на медиите, самия Лукаку. Изведнъж звънна телефонът му. Беше майка му, която му каза, че е ходила до Африка, където й направили предсказание, че той трябва да отиде в Челси. Светът е несправедлив. Претърпяхме зауби. Сега Ромелу струва 135 милиона евро.

Нищо не можехме да направим обаче, защото той в мислите си вече ни беше напуснал. Сър Алекс Фъргюсън успя да задържи за още една година Роналдо, но той въпреки това си тръгна. Луис Суарес трябваше да нахапе няколко играчи, за да го пусне Ливърпул", казва още Мохири пред "Гардиън".

В момента Лукаку е част от Манчестър Юнайтед, където премина след края на сезон 2016/2017 година за 85 милиона евро.

Захариева: Само едно убийство от 2017 г. още не е разкрито

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-ecaterina-zaharieva-kabinet-borisov-3-26768753

За миналата година има почти 100-процентова разкриваемост на убийства, от всичките 95 са разкрити 94, обяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Полша иска диалог с ЕС, но държи на съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/10/3109702_polsha_iska_dialog_s_es_no_durji_na_sudebnata_reforma/?ref=rss


Полският премиер Матеуш Моравецки заяви вчера след среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че Варшава е готова за сътрудничество с европейските институции в различни сфери, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />Полша и Европейската комисия имат общи интереси, посочи Моравецки след продължилата близо три часа среща. "Ние ще се стараем да взаимодействаме в различни области, ще се стараем да стигаме до компромис", заяви той.<br...

Мъгла ограничава видимостта до 50 м в планинските проходи и по АМ "Хемус"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6655210

Мъгла ограничава видимостта до 50 м в планинските проходи и по АМ "Хемус"Видимостта е ограничена до 50 м поради мъгла в района на Котленския проход, прохода "Шипка", Прохода на Републиката, Борован /област Враца/, Самуил /област Разград/, Сливен, автомагистрала "Хемус" - от 41-ви до 54-и км /област София/, Омуртаг /област Търговище/, съобщава пресцентърът на МВР. До 100 м е ограничена видимостта заради мъгла в района

Мощен трус край Хондурас – 7.6 по Рихтер

http://www.moreto.net/novini.php?n=366857

Земетресение с магнитуд 7.6 е регистрирано в Карибско море между Хондурас и Каймановите острови, предаде CBS с позоваване на Геологическата служба на САЩ USGS. Има опасност от цунами. Тихоокеанският център за предупреждение от цунами PTWC съобщи, че за застрашени зоните в радиус от 1000 километра около епицентъра на труса.

Велков: Ако престъпници целят да дестабилизират властта, може да ударят точно по време на откриването на председателството

http://www.cross.bg/velkov-vnimanie-trite-1565126.html

/КРОСС/ Ако организирани престъпници искат да дестабилизират властта и да покажат слабостта ѝ по време на председателството, ще ударят пак. Такава теза разви в предаването „Здравей, България" по „Нова телевизия" експертът по сигурност и депутат от „БСП за България" Славчо Велков. Той анализира ситуацията след трите показни стрелби - по данъчния в края на годината, шесторното убийство в Нови Искър и убийството на бизнесмена Петър Христов. „И трите случая са различни. Случват се приблизително по едно и също време. Престъпленията са от различен характер. Задава се въпросът дали и трите случая внушават чувство на несигурност, на нестабилност, при положение че последният е обект на особено внимание и на определени европейски медии и се случва точно сега, когато започва българското европредседателство. Дали някой иска да създаде политическа дестабилност, това ще проличи. Ако това е организирана престъпна група, чиято цел е и дестабилизиране, тя ще извърши подобен акт, може би утре, когато всички ще бъдем в Народния театър за тържественото откриване на председателството", коментира Велков. Славчо Велков изтъкна, че в декларацията от КСНС е било обърнато сериозно внимание, че е нужно усъвършенстване на процеса на противодействието на престъпността, защото има определени слабости. „Това показва, че след като не успяхме да създадем Национална стратегия за сигурност през 2017 г

Велков: Ако престъпници целят да дестабилизират властта, може да ударят точно по време на откриването на председателството

http://www.cross.bg/predsedatelstvoto-vreme-trite-1565126.html

/КРОСС/ Ако организирани престъпници искат да дестабилизират властта и да покажат слабостта ѝ по време на председателството, ще ударят пак. Такава теза разви в предаването „Здравей, България" по „Нова телевизия" експертът по сигурност и депутат от „БСП за България" Славчо Велков. Той анализира ситуацията след трите показни стрелби - по данъчния в края на годината, шесторното убийство в Нови Искър и убийството на бизнесмена Петър Христов. „И трите случая са различни. Случват се приблизително по едно и също време. Престъпленията са от различен характер. Задава се въпросът дали и трите случая внушават чувство на несигурност, на нестабилност, при положение че последният е обект на особено внимание и на определени европейски медии и се случва точно сега, когато започва българското европредседателство. Дали някой иска да създаде политическа дестабилност, това ще проличи. Ако това е организирана престъпна група, чиято цел е и дестабилизиране, тя ще извърши подобен акт, може би утре, когато всички ще бъдем в Народния театър за тържественото откриване на председателството", коментира Велков.  

Cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa ce вpъщa ĸъм пpeдĸpизиcнитe нивa пpeз 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Cвeтoвнaтa-и-oнoми-a-ce-вpъщa-ъм-пpeд-pизиcнитe-нивa-пpeз-2018-г-_l.a_i.756008_at.1.html

Глoбaлният pacтeж щe ce зaбъpзa пpeз тaзи гoдинa cлeд пo-дoбpaтa oт oчaĸвaнoтo 2017 гoдинa, пpoгнoзиpaт oт Cвeтoвнaтa бaнĸa. Eĸcпepтитe oт...

Каракачанов де факто призна, че природозащитният протест не е срещу втори лифт в Банско

https://www.actualno.com/blagoevgrad/karakachanov-de-fakto-prizna-che-prirodozashtitnijat-protest-ne-e-sreshtu-vtori-lift-v-bansko-news_653461.html

Хората от жълтите павета години наред изнудват властта и на хората от Банско им писна. Защо хората от жълтите павета не отидат в Банско и Разлог и не им кажат "айде още малко да постоите с ниски доходи". Тази теза изказа министърът на отбраната Красимир Каракачанов относно поредният протест срещу решението на правителството от 28 декември, 2017 година, с което бяха направени промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Военният министър беше категоричен, че прир

Да изчезнеш за 8 г. и на кварталния да му е все тая!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6654773

Да изчезнеш за  8 г. и  на  кварталния да му е все тая!Сега българите ще се удивляват още няколко дни от абсурдите с тайния живот на Росен Ангелов, но истината е, че при полицаите има не просто дефицит на хора, а дефицит на желание да си вършат работата Откакто настъпи демокрацията и 30 години “реогранизират” МВР, всеки българин може да изчезне за колкото години си иска. Без да е престъпник.

Съветът за сигурност наложи нови санкции срещу Северна Корея

http://www.cross.bg/sigyrnost-suvetut-prodykti-1565125.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН единодушно прие налагането на нови санкции за Северна Корея заради ядрените и ракетни изпитания на Пхенян, предава БНТ. Доставките на петролни продукти като бензин и дизелово гориво са допълнително ограничени. Резолюцията включва също така забрана за износ на храни и селскостопански продукти, машини, електрически съоръжения, дървесина и кораби, а също за продажба на машини, желязо и други метали. Наложена е забрана за пътуване срещу 16 лица.  

Марешки: Ние сме пацифисти, против сме да се харчат пари за въоръжаване

http://www.cross.bg/mareshki-armiyata-pari-1565124.html

/КРОСС/ В нашата партия сме пацифисти и сме против да се харчат пари за въоръжаване. Това обяви в предаването „Тази сутрин" по БТВ лидерът на „Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки по повод вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, но който се обсъждаше общата политика за сигурност в Европейския съюз и съответно отпускане на повече пари за армията. „Парите за армията са за сметка на учителите и лекарите, ако дойде една ракета от Северна Корея армията не помага", уточни Марешки. Лидерът на „Воля" каза, че е познавал убития в София бизнесмен Петър Христов. Според него убийството е политическо и е атака срещу правителството. По думите на Марешки неговата партия няма да подкрепи вота на недоверие, защото нямало алтернатива. Неговите думи по време на консултациите около вота после повторил почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

"Гардиън": САЩ смятат да създадат ново ядрено оръжие за възпиране на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655205

"Гардиън": САЩ смятат да създадат ново ядрено оръжие за възпиране на РусияПравителството на президента Тръмп възнамерява да отслаби съществуващите ограничения за използването на ядрено оръжие и да създаде нова ядрена бойна глава със заряд с малка мощност за ракетите "Трайдънт". Това съобщи вестник "Гардиън", цитиран от БТА, като се позова на бившия специален съветник на президента Барак Обама по въпросите на контрола

Спасиха 4-месечно бебе с тумор като детска глава

http://dnes.dir.bg/news/zhivot-pirogov-vma-bebe-26768694

4-месечно момиченце живее втори живот благодарение на детския хирург д-р Цветко Георгиев от „Пирогов” и проф. Никола Владов от ВМА.

Обвиниха двама журналисти в нарушаване на закона за държавната тайна в Мианма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655197

Обвиниха двама журналисти в нарушаване на закона за държавната тайна в МианмаДвама журналисти на агенция Ройтерс бяха обвинени днес в Мианма за нарушаване на закона за държавните тайни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Трийсет и една годишният Ва Лон и 27-годишният Куав Сое О бяха арестувани на 12 декември. Двамата отразяваха за Ройтерс кризата в западния щат Ракхайн,

Новото приключение на Малкия Ото ще е с Менделсон

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/10/3109633_novoto_prikljuchenie_na_malkiia_oto_shte_e_s_mendelson/?ref=rss


<br /><br />На 21 януари от 11.30 часа малки и големи могат да станат свидетели на новото приключение на Малкия Ото - с Менделсон. Концертът "Приказка за Менделсон и Малкия Ото" е третият от тазгодишния сезон на поредицата "Фортисимо Фамилия", който цели да привлече децата към класическата музика и инструменти.<br /><br />На сцената в зала "България" ще излязат оркестърът на Софийската филхармония под диригентството на Инна Диловска....

Представят книга с малко известни факти за културния живот на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366856

Премиера на книгата „Варна-връщане назад към миналото и поглед към бъдещето“ ще се състои в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна на 12-ти януари от 18.00 часа. Представянето ще бъде в Читални зали, научи Moreto.net. Авторският колектив – специалисти краеведи и историци от варненските музеи ще представи малко известни факти и събития, свързани с миналото и настоящето на културния живот в морската столица.

Красимир Каракачанов: Не е съвпадение, че убийството на Петър Христов е точно преди председателството

http://www.cross.bg/karakachanov-ybiiistvoto-krasimir-1565123.html

/КРОСС/ „Най-логичната версия за убийството на Петър Христов е отмъщение от престъпния свят". Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред „Нова телевизия" по повод на показния разстрел на бизнесмена в столицата. Според него е престъпно, че е изтекла информация за неговото участие за залавянето на бандата на „Наглите". „Полицията работи и по други версии. Организираната престъпност трябва да се мачка докрай. Навсякъде където има организирана престъпност това може да се случи. Но най-страшно е изтичането на информация", допълни вицепремиерът. Относно познанството между зам.-председателя на ГЕРБ и бивши вътрешен министър Цветан Цветанов с Петър Христов, Красимир Каракачанов коментира: „Най-нормалното е, човекът, който е съдействал да се разкрият тези престъпни групи да познава министъра на вътрешните работи, който тогава е бил Цветан Цветанов". Според Каракачанов не е съвпадение, че убийството е точно преди началото на европредседателството. „Това се прави заради чуждите медии. И всеки очаква правителството да кляка", обяви Каракачанов и се аргументира с факта, че в един от заводите на "Терем" имало политически искания точно заради европредседателството. Относно протестите на полицаите той смята, че те са последователни в своите искания от няколко правителства насам. „Всичко в системата за сигурност е свързано

Правителството на САЩ одобри продажбата на антибалистични ракети на Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655189

Правителството на САЩ одобри продажбата на антибалистични ракети на ЯпонияПравителството на САЩ одобри продажбата на антибалистични ракети на Япония, за да се защитава тя срещу нарастващата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея, предаде Ройтерс, като се позова на представител на американския Държавен департамент. Новината за одобрената продажба идва след като Северна Корея и Южна Корея проведоха първите

"Сапунен" обрат: Борисов дава всички билбордове за председателството на полицаите, те не ги искат

http://www.mediapool.bg/sapunen-obrat-borisov-dava-vsichki-bilbordove-za-predsedatelstvoto-na-politsaite-te-ne-gi-iskat-news274073.html

Казусът със сваления протестен билборд на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), който трябваше да осведомява пристигащите за европредседателството чужди делегации и журналисти колко са малки заплатите на униформените у нас, доби характеристиките на сапунена опера. След като в сряда сутринта се оказа, че винилът изненадващо е премахнат от фирмата, стопанисваща рекламното съоръжение, въпреки че предплатеният срок не е изтекъл, лично премиерът Бойко Борисов се зае с възстановяване на справедливостта. "Истински възмутен съм от това, което е направила една частна фирма и са свалили билборда за протеста на полицаите", обяви той по време на редовното заседание на кабинета, което тренировъчно бе проведено в обновената специално за председателството зала 3 на НДК. От думите на министър-председателя стана ясно, че е разпоредил на ресорния министър Лиляна Павлова да осигури на протестиращите полицаи "колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството", "защото не ни пречат". "Председателството е на България, нито е мое, нито е на правителството. Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки, каквото иска да сложи. Предоставете им ги, за да знаем, че максимум добре ще се покажем. В края на краищата ще покажем това, което сме", демонстрира благоволението си на справедлив държавник Борисов в опит да внуши, че няма никакви притеснения от критики пред европейските дипломати. От думите му стана ясно още, че точно в четвъртък, когато България официално ще приеме председателството на Съвета на ЕС, премиерът най-накрая ще се срещна с представители на протестиращите полицаи, за да обсъдят исканията им. Въпросното пано бе поставено на ъгъла на кръстовището пред Националния стадион "Васил Левски" преди няколко дни и информираше, че "служителите в МВР са по-ниско платени в сравнение с техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата е само 340 евро". Той бе част от стратегията на СФСМВР за натиск над правителството, докато не склони да увеличи всички възнаграждения в силовото ведомство с поне 15% и не приеме нов Закон за МВР. "Ние в момента ще започнем да разглеждаме бюджета на ЕС за следващия период и когато защитаваме, особено кохезионната политика, искам да знаят колко са заплатите и пенсиите в България. Така че не само, че не сме в колизия с техния протест, 55 млн. изплатихме повече на МВР, 100 млн. повече за армията, двойно увеличение на учителските заплати, 15 млн. допълнително за БАН, 10 млн. и сграда за СУ. Това са обществени пари и мисля, че с колегите се опитваме да ги слагаме на най-правилните места. Безспорно искаме да увеличим на всички доходите, но увеличихме и пенсиите", заяви по този повод премиерът. Той припомни и че заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано преди ден от президента Румен Радев, е било посветено на исканията на военните – "от 3 млрд. лв. нагоре, най-вероятно ще излязат 4-5 млрд. накрая". Полицаите оцениха "изключително високо" жеста на премиера Последва светкавична реакция от най-големия полицейски синдикат, който благодари за предложението на Борисов, но любезно го отклони в името на това диалогът за социалния статус на униформените да продължи конструктивно. "От Федерацията оценяват изключително високо този жест на правителството за възстановяване на една несправедливост, но заявяват че няма да се възползват от това предложение. Те смятат, че в момента е много по-важно да бъде решен проблемът с ниските възнаграждения на служителите в МВР, които водят до сериозна демотивация на работещите в системата, правят професиите "полицай", "пожарникар" и "спасител" неатрактивни и занижават качеството на услугата "сигурност", която доставя МВР", гласи позицията на синдикалистите под пагон. Те добавят, че вместо да усвояват нови билбордове, предпочитат на предстоящата среща с премиера "да бъдат решени устойчиво проблемите с ниското заплащане на работещите и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030". "От Федерацията отдават много по-голямо значение на това, отколкото на един билборд", завършва съобщението, с което протестиращите явно се стремят да бъдат в синхрон с тона на Борисов. Междувременно от фирмата за външна реклама "Метрополис", стопанисваща билбордът, който предизвика цялата драма, уточниха, че са свалили винила на СФСМВР не от желание да го цензурират, а защото са били подведени за неговото съдържание. По думите на изпълнителния директор на компанията Тихомир Младенов паното е било платено от агенция "Аргент", която обаче заблудила "Метрополис", че с него ще бъде промотирано събитие, а не синдикални искания. "Метрополис груп" АД е търговско дружество с комерсиални цели и никога не сме предоставяли медийния канал, с който оперираме, като трибуна за подобен тип изяви", се казваше още в съобщение на фирмата по казуса.

Протестен билборд на полицаите в София бе свален

http://www.mediapool.bg/protesten-bilbord-na-politsaite-v-sofiya-be-svalen-news274073.html

Билбордът на английски език, с който служителите на МВР смятаха да посрещнат представителите на евриопейските институции в София, беше свален в сряда през нощта, съобщи бТВ. Билбордът се намираше на кръстовището на ул. "Гурко" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". С рекламното пано полицаите се оплакваха от ниските си заплати. От полицейския синдикат коментираха, че нямат представа каква е причината за свалянето на билборда, тъй като той е бил платен за най-малко две седмици. Подобни пана са поставени и на булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе". В четвъртък, когато официално ще бъде даден старт на българското европредседателство, част от полицаите ще излязат на  протест с искане за 15-процентно увеличение на заплатите. Протестиращите обявиха, че няма да пречат на своите колеги при охраната на събитията в София.

Яков Джераси: Петър Христов бе приятел на военния министър на Израел

https://offnews.bg//112/iakov-dzherasi-petar-hristov-be-priatel-na-voennia-ministar-na-izrael-672616.html

Бизнесменът Петър Христов не е убит заради неуредени бизнес отношения. 

Това твърди неговият приятел Яков Джераси, който е говорил с Христов минути преди да бъде разстрелян пред офиса си на столичната улица "Ралевица". 

Аз съм горд, че съм негов приятел. Той ми се обади най-напред да ми честити за Новата година, защото той точно се върна със семейството от ваканция. Причината за разговора ни беше едно събитие на 30 януари, което той води по случай 80-годишнината на професор Михаил Бар Зоар, защото той писа книгата „Хватката на Хитлер”. Тази книга отвори България пред света”, разказва Яков Джераси по Нова тв. 

Той е човек, който обича да работи. Прозрачен е. Там няма скришни неща! Петър Христов много ще липсва и в Израел. Той е пръв приятел на министъра на отбраната на Израел, беше мост, когато нещата не вървяха, каза още Яков Джераси. Джераси разказа още, че Христов трябвало да пътува с кметовете на Видин, Свищов, Никопол, Рудозем, Благоевград, Неделино, Горна Оряховица и др. - общо 12 градоначалника, за Израел за обмяна на опит. 

Думите на Джераси се потвърждават и от фирмените регистри - в списъка със свързани с убития Христов лица на "Дакси" фигурират десетки имена на израелски граждани.

Николай Кокинов се съмнява, че убиецът на Петър Христов ще бъде разкрит

https://www.actualno.com/crime/nikolaj-kokinov-se-symnjava-che-ubiecyt-na-petyr-hristov-shte-byde-razkrit-news_653459.html

Изпитвам леки съмнения, че "Наглите" е движещия мотив за убийството на Петър Христов. Смятам, че генезисът се корени в нещо по-прясно. Не може да бъде изключван и личният мотив. В момента гадаем. Това каза в ефира на БНТ бившият градски прокурор Николай Кокинов. "Обществена тайна е, че много от затворниците използват нерегламентирана комуникация, мобилни телефони и прочие, които не би трябвало да ползват. Очевидно, че някой трябва да направи нещо в тази администрация. Не смятам,

Макрон не иска да дава публично уроци на Китай за правата на човека

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/10/3109697_makron_ne_iska_da_dava_publichno_uroci_na_kitai_za/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон каза, че не иска да се произнася публично и да дава уроци на Китай по въпроса за правата на човека, защото това е напълно неефикасно, предаде "Франс прес". Това изявление Макрон направи по време на официалната си визита в Пекин, която приключва днес.<br /><br />"Има различия между нас, които са свързани с нашата история, с нашите дълбоки философии, с характера на нашите общества. Мога да си направя удоволствието да давам поуки на...

Пожар в село Камен унищожи дома на семейство

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/pozhar-v-selo-kamen-unishtozhi-doma-na-semejstvo-2071594

Пожар унищожи изцяло двуетажна къща в село Камен.

Предполага се, че в къщата са били 76-годишният стопанин и 74-годишната му съпруга. Заедно с тях вероятно е била и 54-годишната им дъщеря.

Протестът за Банско - срещу политиците ”на концесия”

http://dnes.dir.bg/news/bansko-pirin-protest-26768641

Банско вероятно има нужда от втори кабинков лифт, а ски спортът трябва да се развива. Причината хиляди хора да протестират е недоверието в политическата класа

Един загинал при катастрофа в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6655187

Един загинал при катастрофа в страната през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал при автомобилна катастрофа през изминалото денонощие, тежките пътни инциденти в страната са 12, с 14 ранени, съобщава пресцентърът на МВР. В София са станали 45 леки пътни произшествия и две тежки с двама

Съдия блокира решението на Тръмп да отмени защитата на деца имигранти

http://clubz.bg/62717-sydiq_blokira_reshenieto_na_trymp_da_otmeni_zashtitata_na_deca_imigranti

Съдия от Сан Франциско блокира решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени прилагането на програма за защита на имигранти, влезли в САЩ като деца.

Съдия Уилям Алсъп разпореди администрацията да възобнови прилагането на програмата, след като през септември американският президент обяви, че тя е въведена незаконно от бившия държавен глава Барак Обама. Действието ѝ беше спряно, докато Конгресът вземе решение дали да я отмени окончателно.

Над десет американски щата заведоха иск в съда срещу това решение. Решението на съдията от Сан Франциско е взето в отговор на този иск. Според него програмата остава в сила, докато Конгресът се произнесе. Властите трябва да възобновят обработването на молби за закрила по програмата.

Програмата "Отложено действие за пристигналите в детството" (DACA) е създадена от Барак Обама през 2012 г. и обхваща около 800 000 души, чиито родители са ги довели в Америка преди да навършат 16 години. Те трябва да не са осъждани за нито едно сериозно престъпление или за не повече от три дребни и да са завършили гимназия.

След като преминат проверка на Федералното бюро за разследване (ФБР), те имат право да работят законно, а правителството отлага действия по миграционния им статут за срок от две години, след което те имат право да подадат молба отново. Тази програма не позволява на участниците да получат гражданство, нито им дава право на социални помощи.

От Белия дом не са коментирали решението на Алсъп.

Брюксел иска ново разширяване на ЕС до 2025 г.

http://econ.bg/Новини/Брюксел-иска-ново-разширяване-на-ЕС-до-2025-г-_l.a_i.756006_at.1.html

Разширяването на Европейския съюз е в ръцете на Словения и Хърватия. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като...

Стив Банън напусна и сайта “Брейтбарт нюз“

http://www.mediapool.bg/stiv-banan-napusna-i-saita-breitbart-nyuz-news274072.html

Бившият главен съветник на Доналд Тръмп - Стив Банън напусна ръководството на известния с пропагандирането на крайнодесни възгледи и конспирации сайт "Брейтбарт нюз" (Breitbart News). През лятото той се върна като изпълнителен директор на медиата, след като напусна Белия дом заради обвинения за расизъм и сексизъм. Сайтът е много популярен в САЩ, особено сред привържениците на Тръмп. Медията изигра важна роля в подкрепата на Тръмп по време на президентските избори. В съобщението на медията не се посочват причините за напускането на Банън. През миналата седмица той разреши появяването на публикация, свързана с книгата на Майкъл Уолф "Огън и гняв". Медията публикува и цитат, в който Банън окачествява срещата на президентския син Доналд Тръмп-младши с руснаци по време на президентската кампания като "непатриотична" и "предателска". Тръмп вече коментира извадките от книгата, като обясни, че Банън си е "загубил ума", след като загуби позицията си в Белия дом. Преди два дни Банън се разкая за казаното за Тръмп.

Пекин купува от Франция 184 самолета "Еърбъс" за 18 млрд. долара

http://clubz.bg/62716-pekin_kupuva_ot_franciq_184_samoleta_eyrbys_za_18_mlrd_dolara

Европа се нуждае от единен подход в опазването на стратегическите си активи от чуждо превземане, ако иска да бъде уважавана от Китай.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс. Той говори днес на среща с френската общност в Пекин в края на официалното си посещение в страната.

Макрон призова лидерите на другите страни от ЕС да бъдат по-внимателни към активите, които позволяват да бъда превзети.

"Европа често се показва разделена по отношение на Китай. А Китай няма да уважава континент, сила, когато някои държави членки оставят вратите си широко отворени", каза френският президент пред свои сънародници.

Макрон настоява чуждите инвестиции в стратегически сектори в региона да бъдат внимателно проверявани на ниво ЕС. Много по-бедни страни членки на Съюза, които разчитат на китайски инвестиции, обаче се опитват да налагат по-слаб контрол.

"Китай, който е велика сила, не уважава една страна, която продава жизнено важните си инфраструктури на кандидата, който дава най-малко", каза Макрон.

ЕС се надява преговорите му за договор за инвестиции с Китай да достигнат решителен етап тази година, каза посланикът на Съюза в Пекин. Той говори също днес. Дипломатът призова Китай да спази обещанието си да отвори своята икономика към света.

Пекин купува 184 самолета "Еърбъс" за $ 18 млрд.

Договорът между Франция и Китай за закупуването на 184 самолета "Еърбъс А-320" ще бъде скоро финализиран, заяви Макрон. Той допълни, че страната му има амбицията да продаде на Пекин през идните седмици или месеци "Еърбъс" от типа А-350 и А-380.

Потенциалната поръчка за А-320, която не бе предварително обявена, ще бъде на стойност над 18 милиарда долара. Машините ще пристигнат в Китай през 2019 и 2020 г., допълни представител на френското президентство, пожелал анонимност.

Преди посещението на Макрон запознати източници споделиха пред Ройтерс, че "Еърбъс" води преговори за доставка на 100 или повече самолета.

Президентът на Франция също така увери, че е получил уверенията на Китай, че ще бъде спазен равният пазарен дял между "Еърбъс" и "Боинг".

Пекин редовно прави големи поръчки в Европа и САЩ, да да се справи с нарастващия въздушен трафик н собственото си небе. Миналата година при визитата на американския президент Доналд Тръмп бе обявено закупуването на 300 самолета "Боинг". След това обаче при визитата на китайския президент Си Цзинпин в Германия бяха поръчани 140 машини "Еърбъс".

Човешките права - без публичност

Макрон не иска да се произнася публично и да дава уроци на Китай по въпроса за правата на човека, защото това е напълно неефикасно, предаде АФП.

"Има различия между нас, които са свързани с нашата история, с нашите дълбоки философии, с характера на нашите общества. Мога да си направя удоволствието да давам поуки на Китай, правейки изказвания за френската преса. Това се е правело много в миналото, но не даде никакъв резултат", каза френският президент пред журналисти по време на посещение на галерия на изкуствата в Пекин.

От Елисейския дворец бяха уверили, че въпросът за правата на човека ще бъде засегнат от Макрон в частни разговори по време на посещението му в Китай. "Хюман райтс уоч" го призова да поиска публично от Си Цзинпин подобрения на ситуацията. От правозащитната организация споменаха най-вече случая с Лю Ся - вдовицата на починалия нобелов лауреат за мир Лю Сяобо. Тя е под домашен арест, без да са й повдигнати каквито и да е официални обвинения.

Шофьор на линейка загина при удар с автобус

https://frognews.bg/novini/shofjor-lineika-zagina-pri-udar-avtobus.html

Шофьор на ведомствена линейка е загинал на място при челен удар с автобус с пътници. Заради сблъсъка пътят София-Варна бе затворен за часове. Сигналът за катастрофата, която е станала на около 2 километра от разклона за село Камбурово, е подаден около 3.50 часа тази сутрин.

Американски съдия блокира решението на Белия дом за „мечтателите“

https://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanski-sydiia-blokira-reshenieto-na-beliia-dom-za-mechtatelite-253545/

Администрацията трябва да възобнови прилагането на програмата, защитава от депортиране близо 800 000 души

Марешки: Само българите може да спечелят от това, че сме в парламента

https://www.actualno.com/politics/mareshki-samo-bylgarite-moje-da-specheljat-ot-tova-che-sme-v-parlamenta-news_653457.html

"Само българите може да спечелят от това, че сме в парламента, в личен план аз губя..." Това каза в интервю за bTV лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки. По думите му Консултативният съвет е преминал конструктивно, но за съжаление е бил един от най-пасивните: "На него се говореше само за увеличение на парите за въоръжаване. Ние в нашата партия сме пацифисти и не искаме да говорим за война. За нас много по-важно е да се отделят средства за вътрешна сигурност, а не з

Виц на деня: Въздухът на София

https://offnews.bg//offtopic/vitc-na-denia-vazduhat-na-sofia-672617.html

Мръсният въздух в столицата роди десетки колажи и развихри хумора в социалните мрежи.

Родиха се десетки остроумни статуси като следващото предупреждение, което доскоро бе познато само на пушачите от кутиите с цигари:

Дишането сериозно вреди на вас и на другите около вас!

Кармену Вела: Замърсяването на въздуха е глобален проблем

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/karmenu-vela-zamyrsiavaneto-na-vyzduha-e-globalen-problem-253544/

Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха, заяви еврокомисарят

Българи създават соларен самолет на бъдещето

http://www.moreto.net/novini.php?n=366855

Българи създават самолет на бъдещето, който ще се захранва от соларни батерии. С изобретението си те ще участват в конкурс на "Боинг". Twin Ray е първият по рода си соларен самолет, вдъхновен от рибата Скат. Twin идва от английското близнаци, защото изобретателите – IT специалистите Добромир и Явор – са като братя.

Германия смъмри Иран за аинтиизраелски шпионаж на нейна територия

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/10/3109693_germaniia_smumri_iran_za_aintiizraelski_shpionaj_na/?ref=rss


Германия съобщи вчера, че е извикала за разговор посланика на Иран, за да порицае Техеран, че е шпионирал свързани с Израел хора и организации, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Министерството на външните работи е извикало иранския посланик, който е бил остро смъмрен. Това е станало на 22 декември, но информацията се съобщава чак сега. "Шпионирането на хора и институции със специални връзки с държавата Израел на германска територия е изключително...

За 5 г. убитият Петър Христов има договори с държавата за 50 млн. лв., виж империята му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6654862

За 5 г. убитият Петър Христов има договори с  държавата за 50 млн. лв., виж империята му“Политрейд кънстръкшън” на Петър Христов е работила по договори с държавата и общините за над 50 млн. лв. в последните 5 г., показа проверка на “24 часа” в Агенцията за обществени поръчки. Депото за отпадъци във Велико Търново, открито през 2016 г., е най-мащабният проект, в който дружеството на Христов е участвало.

Отменена бе тревогата за цунами след силния трус в Хондурас

http://www.mediapool.bg/otmenena-be-trevogata-za-tsunami-sled-silniya-trus-v-honduras-news274071.html

Отменено беше предупреждението за цунами след силното земетресение в Хондурас, издадено от Тихоокеанския център за предупреждения за цунами, предадоха световните агенции.   Засега няма данни за жертви и материални щети от труса.   Земетресение с магнитуд 7,6 стана тази нощ в Карибско море северно от Хондурас, съобщи Ройтерс, като се позовава на Геофизичния институт на САЩ. Обявена бе опасност от цунами в района на труса, за който първоначално беше съобщено, че е с магнитуд 7,8.   Епицентър на земетресението на дълбочина 10 км бил на 202 км североизточно от град Пара Патука в Хондурас и на 307 км от Джорджтаун на Каймановите острови. Трусът ударил в 02.51 минути по Гринуич.   Трусът бил усетен в хондураската столица Тегусигалпа, разположена на 519 км източно от епицентъра му, както и в мексиканския щат Кинтана Роо северно от Хондурас.

Има риск от цунами след земетресение от 7.6 по Рихтер в Карибско море

http://www.mediapool.bg/ima-risk-ot-tsunami-sled-zemetresenie-ot-76-po-rihter-v-karibsko-more-news274071.html

Земетресение с магнитуд от 7.6 по скалата на Рихтер разтърси Централна Америка в сряда сутринта българско време. Епицентърът на труса е в близост до принадлежащи на Хондурас острови в Карибско море. Природното бедствие е усетено и по карибското крайбрежие на Мексико. Трусът е бил на много малка дълбочина - едва 10 км. Има предупреждение за опасност от цунами на територията на Мексико, Куба, Белиз, Коста Рика, Панама, Никарагуа, Гватемала, Ямайка и Каймановите острови. Засега няма информация за жертви и материални щети.

Филип Попов: Не виждам истинско желание за борба с корупцията през антикорупционния закон

http://www.cross.bg/koryptziyata-zakon-borba-1565122.html

/КРОСС/ „Не виждам истинско желание за борба с корупцията през антикорупционния закон. Рискуваме България да тръгне в това европредседателство така, да изпусне този златен шанс заради ината и може би някакви други цели на управляващите". Това коментира в предаването „Преди всички" по БНР Филип Попов от БСП, който е и зам.-председател на правната комисия в парламента. Според него това е прах в очите на българските граждани: „Цялата философия на този закон е сбъркана. С такъв тип закон няма как да се бори корупцията. Тя се бори от органите, които следва да правоприлагат, но когато изначално материята, която следва да се бори срещу корупцията, е некачествен (самият законопроект), тогава няма как и тези органи да си свършат работата. Затова президентът е наложил вето върху целия законопроект, защото той в своята философия е сбъркан. Не може да се променят един или два текста, защото самите текстове са свързани". „Очевидно законът ще бъде прегласуван", каза още Попов и добави: „Лошото е, че България стартира Европредседателството от тази неизгодна позиция. Трябва да има нов законопроект, заедно изработен от всички народни представители, който да отговаря в максимална степен на изискването на европейските институции, на тази висша цел борба с корупцията".  

Очаква се до края на 2019 г. да има 12 км нови метролинии в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655191

Очаква се до края на 2019 г. да има 12 км нови метролинии в столицатаОчаква се до края на 2019 година да разполагаме с 12 километра нови метролинии в столицата. Това каза за „Фокус“ заместник-кметът по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ в Столична община Евгени Крусев. По думите му първият сред новите влакове, които ще се движат по третата линия на метрото, вече е произведен,

Марешки: Пацифисти сме, ако дойде ракета, армията не помага

http://dnes.dir.bg/news/veselin-mareshki-26768538

В нашата партия сме пацифисти и сме против да се харчат пари за въоръжаване, заяви лидерът на „Воля” Веселин Марешки и зам.-председател на парламента.

Прав(о) или не: Неизбежната самоотбрана (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/pravo-ili-ne-neizbejnata-samootbrana-video-news_653183.html

Ако някой ме нападне с нож, мога ли да го застрелям в самозащита или ще бъда осъден за убийство? Ами ако е проникнал в дома ми и се опитва да открадне телевизора – оправдано ли е да го гръмна? Неизбежната отбрана е сред най-интересните, но и най-зле разбираните институти на наказателното право, главно заради разноспосочните медийни тълкувания, които ни заливат от некомпетентни репортажи и интервюта. Възможността на отделния гражданин да се противопостави на престъпността е ключово

САЩ отказаха виза на началника на Генералния щаб на сръбската армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655186

САЩ отказаха виза на началника на Генералния щаб на сръбската армияСъединените щати отказаха да издадат виза на началника на Генералния щаб на сръбската армия генерал Любиша Дикович, научава белградският вестник "Данас". Според източници на вестника, близки до държавното ръководство, американците поканили Дикович да изнесе военни лекции в САЩ, но след това отказали да му издадат виза,

Центърът на София под блокада в първите дни на европредседателството

http://www.mediapool.bg/tsentarat-na-sofiya-pod-blokada-v-parvite-dni-na-evropredsedatelstvoto-news274070.html

Центърът на София ще бъде блокиран заради началото на българското председателството на Съвета на ЕС, което официално започва в четвъртък. В центъра на града ограниченията ще бъдат в две основни зони, където няма да бъдат допускани частни автомобили. От 17.30 часа в сряда (10 януари) се затваря за движение и паркиране зоната пред Народния театър “Иван Вазов”. Няма да е възможен престоят и паркирането в Синята зона на площад “Александър Първи” и на паркинга на бившия Партиен дом. Затворени ще са улиците в карето на ул. „Ген. Гурко”, „Георги С. Раковски”, „Княз Александър Първи” и бул. „Цар Освободител”. От четвъртък (11 януари) ще бъде затворен и паркингът при НДК. Затворени остават улица “Доспат” и площад “Баба Неделя”. На тези улици няма да може да се паркира до 12 януари.

Блокада в центъра на София

http://www.cross.bg/parkira-kareto-parkinga-1565121.html

/КРОСС/ Центърът на София ще бъде блокиран за автомобили заради започващото европредседателство, чието официално откриване е утре (11 януари). От 17.30 часа днес (10 януари) до отпътуването на чуждите делегации на 12 януари няма да може да се паркира в карето около Народния театър. Затворени ще бъдат всички улици в карето на „Ген. Гурко", „Георги Сава Раковски", „Княз Александър Първи" и бул. „Цар Освободител". Няма да може да се паркира и на синята зона на площад „Батенберг", както и на паркинга до бившия партиен дом. От съображения за сигурност се забранява и транзитното преминаване в района на градската градина.Ограничения ще има и край НДК. Затворени ще бъдат двата паркинга около Националния дворец, при вход А3 и малкия до бул. „Витоша".  

Свалиха билборд за протеста на полицаите

http://dnes.dir.bg/news/protest-politzai-bilbord-evropredsedatelstvoto-2018-26768539

Билборд на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас, беше свален.

Лондон се оплака, че ЕС се подготвя за евентуална липса на сделка за Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/10/3109690_london_se_oplaka_che_es_se_podgotvia_za_eventualna/?ref=rss


Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис критикува Европейския съюз, че се подготвя за сценарий, при който може между Великобритания и ЕС да не бъде договорено споразумение за отношенията им след излизането на страната от съюза през март 2019 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />Критиките на Дейвис се съдържат в писмо, публикувано вчера от британския в. "Файненшъл таймс". Писмото е било написано през декември миналата година и е адресирано до...

Блокада в центъра на София заради старта на председателството

http://www.cross.bg/parkinga-yanyari-kareto-1565121.html

/КРОСС/ Центърът на София ще бъде блокиран за автомобили заради започващото европредседателство, чието официално откриване е утре (11 януари). От 17.30 часа днес (10 януари) до отпътуването на чуждите делегации на 12 януари няма да може да се паркира в карето около Народния театър. Затворени ще бъдат всички улици в карето на „Ген. Гурко", „Георги Сава Раковски", „Княз Александър Първи" и бул. „Цар Освободител". Няма да може да се паркира и на синята зона на площад „Батенберг", както и на паркинга до бившия партиен дом. От съображения за сигурност се забранява и транзитното преминаване в района на градската градина.Ограничения ще има и край НДК. Затворени ще бъдат двата паркинга около Националния дворец, при вход А3 и малкия до бул. „Витоша".  

Каракачанов видя опит на престъпния контингент да дискредитира държавата преди европредседателството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3109696_karakachanov_vidia_opit_na_prestupniia_kontingent_da/?ref=rss


Не е съвпадение, че убийството на бизнесмена Петър Христов е извършено преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС – това мнение изрази вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти"/ВМРО) пред "Нова телевизия". Той разказа, че една от основните версии на разследващите е отмъщение, затова че бизнесменът е съдействал за разкриването на организирана престъпна група.<br /><br />Каракачанов заяви, че информация за...

Захариева ката Кума Лиса: Хем се хвали, хем убийствата били неприятни преди председателството

https://frognews.bg/novini/zaharieva-kata-kuma-lisa.html

Разбира се, че последните криминални инциденти са неприятни. Виждате обаче как органите на реда си вършат работата. Това каза в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Съдия блокира решение на Тръмп за спиране на програма за защита на млади имигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655177

Съдия блокира решение на Тръмп за спиране на програма за защита на млади имигрантиАмерикански съдия блокира решението на администрацията на президента Доналд Тръмп за спиране на програмата, която предоставя правен статут на младите имигранти, влезли незаконно в САЩ преди навършването на 16-та си годишнина, предава AFP. Съдията от Сан Франциско Уилям Олсъп издаде решението си във вторник вечерта (местно време),

Правната комисия ще разгледа президентското вето на антикорупционния закон

http://econ.bg/Новини/Правната-комисия-ще-разгледа-президентското-вето-на-антикорупционния-закон_l.a_i.756005_at.1.html

Правната комисия в парламента ще разгледа на днешното си заседание ветото, което президентът Румен Радев наложи, на Закона за противодействие на...

Властта видя последните знакови убийства като опит да се клати държавата

https://www.actualno.com/politics/vlastta-vidja-poslednite-znakovi-ubijstva-kato-opit-da-se-klati-dyrjavata-news_653458.html

Убийство като отмъщение от престъпния свят – това ми изглежда много сериозна версия и е най-логичната версия, по която да се работи. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в коментар за убийството на бизнесмена Петър Христов. Каракачанов визира информацията, че Христов е помогнал решаващо за разбиване на групата на "Наглите", като е осигурил ключов свидетел – Валентин Михайлов-Ихтиманския, който е бил затворник по времето, когато бизнесменът е ходатайств

Протестният билборд на полицаите беше свален ден преди откриването на европредседателството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3109691_protestniiat_bilbord_na_policaite_beshe_svalen_den/?ref=rss


Ден преди официалното откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз протестният билборд на синдикалната федерация на МВР пред Националния стадион "Васил Левски" беше свален. Това обявиха представители на синдикатите пред Би Ти Ви.<br /><br />Билбордът беше на английски език и се намираше на кръстовището на улица "Гурко" и булевард "Евлоги Георгиев". На него пишеше, че служителите на МВР са по-ниско платени в сравнение с техните...

Куфарът като куче

http://www.dnevnik.bg/na_put/2018/01/10/3109560_kufarut_kato_kuche/?ref=rss


Постоянното безпокойство куфарът ти да не изчезне на летището може би скоро ще бъде забравено. Учени разработиха нов модел, който ще следва собственика си както куче.<br />На изложението за потребителска електроника в Лас Вегас тази седмица технологичната компания ForwardX Robotics представи най-новата си разработка: CX-1. Тя изглежда като обикновен куфар, но съдържанието я превръща в нещо различно.<br />UberGizmo разказва, че куфарът CX-1 съдържа сензори, които следят къде отива...

Един загинал при тежка катастрофа между автобус и линейка край Омуртаг

http://www.mediapool.bg/edin-zaginal-pri-tezhka-katastrofa-mezhdu-avtobus-i-lineika-krai-omurtag-news274069.html

Един човек е загинал при тежка катастрофа между автобус, превозващ 40 пътници и линейка край Омуртаг в сряда сутринта. Пътят Варна – София бе затворен цяла нощ. При инцидента е загинал водачът на линейката. Към момента няма данни за сериозно пострадали пътници в автобуса. Сигналът за инцидента е подаден малко след 3.50 тази сутрин. Движението по главния път е възстановено близо четири часа по-късно - около 8 часа сутринта. Образувано е досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава.

Трима души от Варна са лекувани от трихинелоза в УМБАЛ „Света Марина“

http://www.moreto.net/novini.php?n=366854

Трима души от Варна са лекувани от трихинелоза в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Света Марина“. Това каза д-р Мая Томова, началник отдел ”Медицинска Паразитология” към Регионалната здравна инспекция във Варна. Д-р Томова уточни, че не става въпрос за установен случай на трихинелоза във Варна.

Бившият главен стратег на Тръмп напуска сайта Брайтбарт след критики към президента

https://offnews.bg//sviat/bivshiat-glaven-strateg-na-tramp-napuska-sajta-brajtbart-sled-kritiki-672613.html

Бившият главен стратег на Белия дом Стивън Банън напуска ръководството на десния уебсайт "Брайтбарт нюз" след публикуването на критични изказвания за президента на САЩ Доналд Тръмп и антуража му в книгата "Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп" на Майкъл Улф, съобщиха световните агенции.

Генералният директор на "Брайтбарт нюз" Лари Солов обяви оттеглянето на Банън от поста на изпълнителен председател на съвета на директорите, в съобщение на сайта.

"Стив е ценна част от нашето наследство и ние винаги ще сме благодарни за неговия принос и за това, което ни помогна да постигнем", се казва в съобщението, цитирано от ДПА.

Банън, който напусна поста си в Белия дом през август, заяви, че е горд от това, което "екипът на "Брайтбарт" е постигнал в толкова кратък период в изграждането на новинарска платформа от световна класа".

В книгата Банън е цитиран да казва, че смята за "предателска" и "непатриотична" скандалната среща на Доналд Тръмп-младши - Джаред Къшнър, и Пол Манафорд с руснаци, предлагащи злепоставяща информация за Хилари Клинтън, през юни 2016 г. в "Тръмп тауър". Доналд Тръмп реагира гневно, заявявайки, че Банън си е "загубил ума".

Макрон: Не искам да давам публично уроци за правата на човека на Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655175

Макрон: Не искам да давам публично уроци за правата на човека на КитайФренският президент Еманюел Макрон каза, че не иска да се произнася публично и да дава уроци на Китай по въпроса за правата на човека, защото това е напълно неефикасно, предаде Франс прес. Това изявление Макрон направи по време на официалната си визита в Пекин, която приключва днес. "Има различия между нас, които са свързани с нашата история,

Кокинов: Голата истина е, че държавата няма успехи при разкриването на поръчковите разстрели

http://www.cross.bg/kokinov-ybiiistvoto-nyama-1565120.html

/КРОСС/ "Изпитвам леки съмнения, че "Наглите" е движещия мотив за убийството на Петър Христов. Смятам, че генезисът се корени в нещо по-прясно. Не може да бъде изключван и личният мотив. В момента гадаем". Това каза в "Денят започва" бившият градски прокурор на София Николай Кокинов по повод убийството на бизнесмена Петър Христов, като заяви още, че според него няма връзка между стрелбата срещу данъчен служител и това убийство. „Обществена тайна е, че много от затворниците използват нерегламентирана комуникация, мобилни телефони и прочие, които не би трябвало да ползват. Очевидно, че някой трябва да направи нещо в тази администрация. Не смятам, че прокуратурата трябва да бъде натоварена с всички очаквания на обществото", коментира Кокинов. Бившият градски прокурор коментира, че не вижда връзка между стрелбата срещу данъчния служител през декември и убийството на Петър Христов. „По-скоро символиката е "Виждате ли, чувствам безнаказаност." По този тип престъпления държавата няма почти никакви успехи. Това е голата истина. Дълбоко се съмнявам, че извършителят на последното убийство ще бъде разкрит или ако бъде разкрит, ще бъде намерен мъртъв най-вероятно. Дано не съм лош пророк, но опитът ме води до този извод. Това е класическо поръчково убийство, в което няма пряка връзка между изпълнителя на деянието и жертвата

Кокинов: Голата истина е, че държавата няма почти никакви успехи при разкриването на поръчковите разстрели

http://www.cross.bg/ybiiistvoto-kokinov-nyama-1565120.html

/КРОСС/ "Изпитвам леки съмнения, че "Наглите" е движещия мотив за убийството на Петър Христов. Смятам, че генезисът се корени в нещо по-прясно. Не може да бъде изключван и личният мотив. В момента гадаем". Това каза в "Денят започва" бившият градски прокурор на София Николай Кокинов по повод убийството на бизнесмена Петър Христов, като заяви още, че според него няма връзка между стрелбата срещу данъчен служител и това убийство. „Обществена тайна е, че много от затворниците използват нерегламентирана комуникация, мобилни телефони и прочие, които не би трябвало да ползват. Очевидно, че някой трябва да направи нещо в тази администрация. Не смятам, че прокуратурата трябва да бъде натоварена с всички очаквания на обществото", коментира Кокинов. Бившият градски прокурор коментира, че не вижда връзка между стрелбата срещу данъчния служител през декември и убийството на Петър Христов. „По-скоро символиката е "Виждате ли, чувствам безнаказаност." По този тип престъпления държавата няма почти никакви успехи. Това е голата истина. Дълбоко се съмнявам, че извършителят на последното убийство ще бъде разкрит или ако бъде разкрит, ще бъде намерен мъртъв най-вероятно. Дано не съм лош пророк, но опитът ме води до този извод. Това е класическо поръчково убийство, в което няма пряка връзка между изпълнителя на деянието и жертвата

Българско участие в честването на 200 години от създаването на Илинойс

http://www.eurochicago.com/2018/01/200-godini/

Г-н Чой отговаря за връзките с обществените организации, в т.ч. и чуждите дипломатически представителства. Срещата беше по инициатива на ГК - Чикаго и имаше за цел задълбочаване на двустранното сътрудничество с Офиса на губернатора на Илинойс, и представяне на някои от по-значимите инициативи, планирани от генералното консулство през 2018 г. И двете страни изразиха единно мнение, че българската общност е видима и много важна част от обществения живот на щата. Беше постигната договореност конкретни български събития да намерят място в календара по отбелязването на 200-годишнината от създаването на щата Илинойс.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване