ДСБ: Властта ще прави нов съд за обслужване на мафията

https://offnews.bg//politika/dsb-vlastta-shte-pravi-nov-sad-za-obsluzhvane-na-mafiata-672664.html

ДСБ и Националният юридически клуб към партията излязоха с позиция срещу нови промени в Административнопроцесуалния кодекс, както и в Преходните и заключителни разпоредби към него, в които се променя и Закона за съдебната власт.

Става въпрос за създаването на нов съд - Централен административен.

За ДСБ и НЮК промените са съмнителни и не защитават обществения интерес.

Партията на ген. Атанасов пита риторично "Нов съд на властта или съд на мафията?".

Цялата позиция на ДСБ и Националния юридически клуб към ПП ДСБ:

Последните дни на изминалата година Данаил Кирилов (ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси) и Христиан Митев (ОП), внесоха в Народното събрание проект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс, като в Преходните и заключителни разпоредби се променя и Закона за съдебната власт.

По същество става дума за създаване на нов – Централен административен съд. Това е пореден законопроект, внесен набързо и непрозрачно, без обществен дебат - практика, която беше осъдена и в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Предлаганите промени са съмнителни и не защитават обществен интерес. Очевидно е желанието на управляващите да си създадат “послушен” съд, който да защитава интереса на властта.

Особено тревожно е, че бъдещият ЦАС ще бъде и последна, касационна инстанция по дела от огромен обществен интерес - срещу актове на държавните регулаторни органи, чиято дейност е от съществено значение за всички граждани и юридически лица – КЗК, КРС, КФН, КЕВР, БНБ и т.н. Този нов съд, следователно, ще се произнася като крайна инстанция по дела за монополи, обществени поръчки, енергетика, пенсионно осигуряване, телекомуникации, спестявания - засягащи всяко семейство и всяка фирма.

И за неюристи е ясна важността на тези дела. А от така направеното предложение от представителите на управляващите е видно, че те са изключително важни и за тях. Наблюдатели вече наричат този съд Съда на властта и това не е случайно.

Като основен мотив за създаването на съда е посочена натовареността на Върховния административен съд към настоящия момент. Не става ясно обаче, защо вносителите са спрели именно на решението създаване на нов съд, вместо да се обмислят варианти, при които за част от делата съответните административни съдилища да са компетентни, а проблемът с натовареността, който би възникнал тогава (особено за Административен съд София-град) да бъде решен с назначаване на още съдии. Не може да се подкрепи решение, което насочва към увеличаване на институциите, а не към тяхната ефективност. Създаването на сложна и нефункционираща съдебна система не може да бъде гарант за правото. Особено неоправдано е възлагането на новия съд на касационни производства.

Дали предложението на ГЕРБ и ОП обслужва мафията или властта засега не е ясно. И няма особено значение. Първо, защото те са неразличими. И второ, защото е ясно, че новият Централен административен съд няма да изпълнява функциите си - да защитава гражданите от произвола на държавата и монополите.

Ние, от Националния юридически клуб към ПП ДСБ, сме категорично против подобен “специален” съд, който да обслужва властта и свързаните с нея монополисти и олигарси. Предишният опит със Специализирания наказателен съд бе провал в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Националния юридически клуб към ПП ДСБ, призоваваме вносителите на законопроекта да го оттеглят, а ако не го направят, народните представители да не го подкрепят. Ако подобен проект бъде одобрен, ще призовем Президента да наложи вето и ще търсим широко съгласие за сезиране на КС по установения в Конституцията ред.

Шокови мерки изкараха гърците на улицата

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-protesti-pobedata-siriza-26769861

Шокови мерки за орязване на доходите в Гърция изкараха хиляди хора на улицата. Днес мерките трябва да бъдат гласувани в гръцкия парламент.

Намериха и трите тела в пепелището на къща в Стражишко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656169

Намериха и трите тела в
пепелището на къща в СтражишкоНамерени са телата и на другите двама, за които се предполагаше, че са били в изгорялата къща в с.Камен, съобщиха от ОД МВР Велико Търново. По случая е започнато досъдебно производство. Както "24 часа" съобщи възрастно семейство и дъщеря им загинаха в огнен ад тази сутрин в къщата им в Стражишко. Сигнал за огнената стихия бил подаден  в 5.45 ч.

Пучдемон: Гласът на Каталуния не може да бъде заглушен

https://www.investor.bg/evropa/334/a/puchdemon-glasyt-na-kataluniia-ne-moje-da-byde-zaglushen-253591/

Мадрид трябва да разбере, че е нужен диалог, преговори и договорка за бъдещите отношения, които каталунците искат с Испания, пише бившият лидер на региона

Осъдиха чистачка, преджобила 11 деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656195

Осъдиха чистачка, преджобила 11 децаВарненският районен съд осъди условно 62-годишна чистачка от елитна варненска гимназия, обрала парите от якетата на 11 ученици. Престъпленията били извършени в периода от началото на учебната 2015-а, до 9 ноември същата година. Тъй като чистачката имала ключове за класните стаи, тя се възползвала от часовете по физическо,

Официално: Росен Ангелов се е самоубил с изстрел в главата

http://dnes.dir.bg/news/mvr-rosen-angelov-shestorno-ubiystvo-26769856

56-годишният Росен Ангелов е убил шестимата в Нови Искър, след което се е самоубил. В това няма съмнения от събраните доказателства.

Юнкер: Буквата "Б" е символ не само на България, но и на бъдещето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6656200

Юнкер: Буквата "Б" е символ не само на България, но и на бъдещетоПознавам България много добре. По време на люксембургското председателство лично аз - като премиер на Люксембург - подпечатах приемането ѝ в ЕС. Оттогава България постигна огромен напредък, каза Жан-Клод Юнкер пред "Дойче веле" Господин Юнкер, Вие сте уверен, че България ще се справи добре с европредседателството.

Скандинавската тайна

http://clubz.bg/62747-skandinavskata_tajna

Имате ли мечта – да, точно за мечта става дума – някой да напише книга на важна за вас тема, да влезете в книжарница и да я видите на щанда? Аз имах такава мечта – някой много умен и още повече остроумен автор да напише книга за тайната на скандинавските държави. За мен те са нещо като, да речем, кутия, която обикалям с любопитството на муха и с клетъчното виждане на това животинче зървам отделни части: скандинавците живеят на най-неприветливото място и плащат най-високите данъци, а заемат първите места в световните класации за щастие, имат непостижима за другите държави социална политика, справили са се с корупцията, финландците удивляват света с образованието си, голяма част от най-новите технологии се раждат там, ооо – безжичната технология блутут била кръстена на  викингски крал от Х век, защото е сътворена в Дания… Голямата тайна обаче остава недостъпна, тя е вътре в кутията. Няма ли да се намери някой, който да я открие, разбере, опише…

Майкъл Бут

Намери се. Казва се Майкъл Бут, англичанин, съпругата му е от Дания и той е живял там десет години. Ако си мислите, че за десет години му е станало ясно какви са скандинавците – не, не му станало ясно, само са се изострили още повече любопитството и желанието му да разбере мит ли е скандинавската утопия и какво има зад нея. Затова предприема пътуване в останалите скандинавски страни – Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия, както и в самата Дания. Но не за да пише пътепис, а да търси професионалисти, които да му обяснят успеха на тези страни, какво мислят те за самите себе си и за съседите си, т.е. влязъл в кутията.

Книгата се казва „Почти перфектните хора“ и когато я видях в книжарницата, бях благодарна на Майкъл Бут, на преводачката и на издателството, че са изпълнили мечтата ми. Сега съм по-малко благодарна на издателството, защото правописните и граматическите грешки, както и загадъчната пунктуация, отнемат от удоволствието на четенето. А за това, че Финландия била разделяла географски „християнския от православния свят“, като че ли православието не е християнство, не знам на кого да се ядосвам. На редактора вероятно. Не съм дребнава, имам две много важни причини да спомена недостатъците. Колкото и да са бедни издателствата, трябва да намират пари за коректори – защото иначе дори добрите книги започват да приличат на сложна хирургическа операция, направена от хирурзи с мръсни ръце. Втората ми причина е нещо като извинение, че препоръчвам книга, която е страхотна по съдържание, но е дразнеща за четене заради небрежна издателска работа.

Имам чувството, че всички, които като Майкъл Бут са влезли в кутията, т.е. обикаляли са скандинавските страни, интервюирали са икономисти, народопсихолози, социолози и политици, проучвали са история и география, накрая са намирали на дъното на кутията една бележка, а на бележката пише: „Законът на Янте.“ Може да го пише на датски (Janteloven), може да шведски (Jantelagen), може на норвежки…, тъй като Аксел Нийлсен е от всичко по малко. Роден е в Дания, живял в Норвегия, по-късно се озовал в Швеция. Писателският му псевдоним е Аксел Сандемусе. През 1933 година написал книга, в която заменил името на родното си градче Нюкьобинг с Янте. Там един човек донася списък с правила, наречени Закона на Янте. Според Майкъл Бут и почти всички изследователи на съвременна Скандинавия тези правила са нещо като 10-те Божи заповеди. „Те са социалните норми – пише Бут, – с които трябва да се запознае всеки, който реши да се премести на Север.“ Ето какво гласят:

Не трябва да се мислите за нещо повече.

Не трябва да мислите, че сте добри колкото нас.

Не трябва да се мислите за по-мъдри.

Не трябва да проявявате самоувереност и да мислите, че ни превъзхождате.

Не си мислете, че знаете повече от нас.

Не трябва да се мислите за по-важни от нас.

Не трябва да си мислите, че можете да впечатлите някого.

Не ни се подигравайте.

Не си мислете, че някой се интересува от вас.

Не мислете, че можете да ни научите на нещо.

Тези правила всъщност могат да се поберат в едно: „Не си мисли, че си специален, ти си като всички останали, като нас.“ Сега, когато вече човек е прочел Закона на Янте, не изглежда толкова странно, че датският премиер ходи на работа с велосипед, а принцесата води децата си на детска градина със същия велосипед с кош отпред, с какъвто всички останали датски майки. „Не си мисли, че си специален, ти са като всички останали, като нас.“

Ако някой се чуди защо държавите на социалното равенство бяха създадени на Север, а не там, където идеологията обещаваше, то е пак отчасти заради Закона на Янте. Когато равенството, уважението, равнопоставеността са част от манталитета, а не от пропагандните брошури, може да се направи социална държава. Как се поддържа такъв манталитет ли? Много лесно и просто: доверието на обществото отива там, където е дължимо, идеята, че добрата работа винаги се възнаграждава, е големият мотивиращ фактор за спазването на принципа на скромността. Точно това в държавите в обратната южна посока е най-трудно и сложно.

Датчаните имат своята хюга, а финландците своята sisu. У нас вече се появиха книги за хюга, този толкова специфичен датски уют и начин за прекарване на времето, че никоя чуждестранна дума не успя да го изрази и се наложи светът да научи датската. Дори е възможно да си доставим малко хюга в домовете си, доста предмети на уюта вече се продават с такъв етикет. С финландското sisu е малко по-трудно, то не може да се докосне, сложно е дори да се обясни. Майкъл Бут го обяснява така: sisu е онова нещо, което кара мъжете, когато се развали автобусът, да слязат от него и да започнат да го бутат, без да се оплачат дори с дума. Да, sisu е по-трудно за набавяне. Него или го има, или го няма.

Нито Законът на Янте е цялата тайна на скандинавците, нито представата, че там всичко е наред, че няма никакви черни краски в снежнобелия пейзаж, е вярно. Но какви са те (освен всеизвестния алкохолизъм) ще разберете, ако прочетете книгата на Майкъл Бут за тези перфектни хора. Е, почти перфектни.

-----

* Този материал е публикуван в новия брой на списание "Клуб Z", който вече можете прочетете ТУК.

Ще подкрепим Полша при обжалване решението на ЕК за емисионните нива от ТЕЦ-овете

http://econ.bg/Новини/Ще-подкрепим-Полша-при-обжалване-решението-на-ЕК-за-емисионните-нива-от-ТЕЦ-овете_l.a_i.756044_at.1.html

България ще подкрепи Полша в искането й за отмяна решението на Европейската комисия от 31-ви юли 2017 г. за най-добри налични техники за големите...

БСП иска изслушване на Бойко Борисов в парламента

http://www.cross.bg/dobrev-kiril-kakuv-1565172.html

/КРОСС/ „Европредседателството започна, обвиняват ни, че ние саботираме този процес и искаме да изложим страната пред чужденците. Смятам, че всичко онова, което се случва в последните месеци и дни, няма как да не изложи управляващите". Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията. Той бе категоричен: "Има нещо по-важно от европредседателството - това е сигурността на българските граждани и гостите, които ще дойдат от чужбина. " „Всичко започна от едно отвличане от преди месеци, всички ни успокоиха, че бандите с отвличанията не са се върнали и това е случайно действие. Никой тогава не разбра защо това момче е отвлечено и какъв откуп е платен, а той е 7-цифрена сума", припомни Добрев. Той отбеляза и опита за убийство на данъчен инспектор в центъра на София и как никой не е разбрал защо е извършено това покушение. „Всички казаха, че това е опит за покушение срещу държавата. За шесторното убийство се твърди, че е от битов характер, но в цялата тази битова драма има нещо, което е много притеснително. Осем години, човек с влязла в сила присъда, не може да влезе там, където му е мястото", каза още Кирил Добрев. Той попита какъв облик дава информацията, че такива случаи са около 500-600 в цялата страна.  „Не мога да кажа дали наглото и демонстративно убийство на Петър Христов е политическо или бизнес

В черния списък на САЩ има 37 албанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656183

В черния списък на САЩ има 37 албанци
В списъка на нежелани лица, на които е забранено да влизат в САЩ, има 37 етнически албанци - 33 от Косово, 3 от Македония и 1 от Албания, предаде агенция МИА. Това съобщава косовският в. "Бота сот" в статия "Черният списък: това са политиците от Косово, които не могат да пътуват в Америка". Материалът започва с факта,

Франция намалява разрешената скорост по второкласните пътища

http://www.moreto.net/novini.php?n=366897

Френското правителство обяви, че се разработват мерки, насочени към намаляване на пътните произшествия. След продължително обсъждане бе решено да се намали максималната скорост по второкласните пътища в страната от 90 на 80 километра в час.

Разрушиха църква в Германия, за да разширят въгледобивна мина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656173

Разрушиха църква в Германия, за да разширят въгледобивна минаЦърква в западната част на Германия бе разрушена тази седмица, за да се разшири огромна въглищна мина въпреки протестите на местни жители и екологични активисти, съобщиха местни вестници, цитирани от Франс прес. Разрушаването на църквата в селцето Имерат - символично заредена сграда в този селски район между Рур и Холандия,

Любо Пенев обявява екип и програма в битката за БФС

http://clubz.bg/62746-lyubo_penev_obqvqva_ekip_i_programa_v_bitkata_za_bfs

Снимка БГНЕС

Любослав Пенев ще даде в четвъртък, 11 януари, пресконференция, на която се очаква да представи екипа си и платформа за изборния конгрес на БФС на 16 февруари.

Пенев-младши е кандидат за президент на централата и ще влезе в битка с настоящия №1 Борислав Михайлов. Има и трети претендент - колоритният бургазлия Ивайло Дражев.

Брифингът на Любо Пенев е заявен под надслов: "Любо, лидерът, Пенев - Програма за промяна, прозрачност и просперитет (4-те П-та)."

Бившият №9 заяви апетити да оглави БФС на знаковата за родния футбол дата 17 ноември. Малко след това беше уволнен от "Валенсия", където тренираше втория отбор на клуба.

Пенев даде няколко интервюта, но в тях основно констатира проблемите на най-популярната игра в България. Като на истински избори ликът му грее на билбордове по магистралите из страната.

Сега се очаква Любо да каже конкретно какво смята да промени, ако бъде избран и да представи екип. Говори се, че един от хората там ще е Пламен Марков, който сега заема директорски пост в ЦСКА-София. Също така не е ясно още кои от големите клубове застават зад Пенев.

Към момента отбори и футболни знаменитости открито афишират подкрепа единствено към Борислав Михайлов.

След Asimo е ред на Honda 3E Robotics

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/sled-asimo-e-red-na-honda-3e-robotics-6078068

Концепцията 3E Robotics демонстрира виждането на Honda за общество, в което роботиката и изкуственият интелект ще помагат на хората и ще разширят потенциала си

Бургас посреща Европа с атрактивни 3D макети на потънали кораби

https://www.24chasa.bg/region/article/6656158

Бургас посреща Европа с атрактивни 3D макети на потънали корабиПреобразяват изложбена зала заради експозицията "Скритите тайни на Черно море" Впечатляваща изложба от 3D макети на потънали кораби, интерактивна карта на черноморското дъно с изчезнали обекти и интерактивни игри за деца-изследователи са съпътстващите прояви, които Бургас ще представи по време на европредседателството ни.

Официалният старт на Българското председателство ще бъде даден утре в Народния театър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p-TKwcAwrcY/

bgeu-logoОфициалният старт на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 ще бъде даден утре, 11 януари, с тържествена церемония в Народния театър.

Преди официалното откриване премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на срещата ще бъдат българските приоритети, част от програмата на триото Естония – България – Австрия. Това са перспективата пред Западните Балкани, продължаването на кохезията, сигурността и стабилността на ЕС, цифровата икономика, както и бъдещето на Европа и младите хора в Общността.

Председателят на Европейския съвет пристига в България за откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което ще стане с откриващ концерт в Народния театър. Освен него, официални гости на церемонията ще са президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости ще разгледат интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи.

От 12 януари достъпът до НДК се ограничава частично за 6 месеца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3110124_ot_12_ianuari_dostuput_do_ndk_se_ogranichava/?ref=rss


На 12 януари (петък) достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен. Промяната е във връзка с първото събитие на високо ниво от календара на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщават от НДК.<br /><br />Затворени за посетители ще бъдат Литературен клуб "Перото" и Билетен център на НДК. Подобни ограничения ще бъдат в сила до юли 2018 г. за всички събития от клас А (ниво министри) и С (парламентарно ниво) по време на председателството.<br /><br...

"Мутренските времена не са си отивали, тези момчета влязоха в политиката"

http://clubz.bg/62745-mutrenskite_vremena_ne_sa_si_otivali_tezi_momcheta_vlqzoha_v_politikata

"Мутренските времена никога не са си отивали, просто тези момчета влязоха в политиката и почувстваха държавата като бащиния".

Това заяви пред телевизия BiT Христо Иванов. Така той коментира показното убийство на Петър Христов.

"Когато се споменаваше името на Петър Христов във Велико Търново, това се случваше с понижаване на гласа и страх. Този човек имаше мутренски бизнес и неговите политически връзки са съмнителни. Това е удар по властта, която разчита на познанства, която разчита на братовчеди и суджуци. Тук идват въпроси защо хората се страхуват и до къде стига неговата връзка с властта", коментира Иванов.

Той допълни, че не трябва да чакаме материали в чужди медии, за да говорим за корупцията в България.

"Корупцията е факт, нейната сянка виждаме в покушението на Петър Христов и ситуацията в Пирин. Става дума за една корупционна екосистема, която трови държавата и не трябва да чакаме чуждестранните медии да ни го кажат", заяви Иванов.

Според него политиците не смеят да направят реална реформа срещу корупцията по високите етажи на властта.

"Този закон не е средство за борба с корупцията, а средство за маскиране на борбата с корупцията, това ще се превърне в бухалка. Органът, който се бори с корупцията е прокуратурата и тя трябва да бъде реформирана, но понеже нито БСП, нито ГЕРБ смеят да говорят за реформи в прокуратурата, измислиха този нов закон. Получава се един хибрид, подобни институции са опасни за демокрацията в България, защото се използват като бухалка срещу свободата на словото и бизнеса у нас", каза Иванов в коментар за антикорупционния закон.

Според него БСП не е опозиция, а подготвеният вот на недоверие само ще стабилизира управляващото мнозинство.

Кабинетът отпусна 300 000 евро за ремонт на Българския културен дом в Будапеща

https://offnews.bg//politika/kabinetat-otpusna-300-000-evro-za-remont-na-balgarskia-kulturen-dom-v-672663.html

Правителството отпусна 300 000 евро за обновяване и разширяване на Българския културен дом в Будапеща, Унгария.

Средствата ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на външните работи за 2018 г. в полза на Българското републиканско самоуправление в Будапеща.

Българският културен дом в Будапеща е открит през 1957 г. и е построен с дарения на семействата на българските градинари в Унгария, домът се е превърнал в най-важният духовен и културен център на общността. В него се отбелязват всички български национални и традиционни празници.

В сегашното си състояние Българският културен дом не отговаря на изискванията за многофункционално културно средище и има нужда от ремонт.

По тази причина Българското републиканско самоуправление и Дружеството на българите в Унгария планират неговото обновяване и разширяване, като вече са готови проучвателните и макетните проекти за реконструкцията, се казва в решението на Министерския съвет.

Проверка потвърдила ефективността на управлението на стареенето на АЕЦ "Козлодуй"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656170

Проверка потвърдила ефективността на управлението на стареенето на АЕЦ "Козлодуй"Потвърждава се ефективността на управление на стареенето на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресслужбата на кабинета. Това става известно от доклад на Агенцията за ядрено регулиране от партньорска проверка, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет. Националният доклад е разработен в изпълнение на изискванията на директиви на Европейския

Затвориха бензиностанция с ”черна кутия” за измами

http://dnes.dir.bg/news/cherna-kutia-benzinostantzia-26769855

Устройство с дистанционно управление и черна кутия са открити при проверка на бензиностанция в София.

След заплахата с протести държавата даде 10 млн. лв. и нова сграда на Софийския университет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3110122_sled_zaplahata_s_protesti_durjavata_dade_10_mln_lv_i/?ref=rss


Кабинетът отпусна допълнителни 10 млн. лв. на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2018 г. и му прехвърли сграда в столичния кв. "Лозенец".<br /><br />За отпускането на допълнителните средства се разбра преди дни, след като университетът постави ултиматум за решаване на финансовия проблем и за намиране на компенсация за отнетата му от правителството сграда за нуждите на Висшия съдебен съвет. В противен случай университетът заплаши с протести.<br...

Българите пътуват в 156 страни без визи

http://www.mediapool.bg/balgarite-patuvat-v-156-strani-bez-vizi-news274089.html

Българите могат да пътуват свободно без визи в 156 страни. По този показател страната се нарежда на престижното 20-то място в света, задминавайки повечето от нашите съседи, съобщи БГНЕС.   Класацията на Хенли паспорт индекс за 2018 г. за свободното предвижване се оглавява от Германия, чиито граждани могат безвизово да пътуват в 177 държави. На второ място е Сингапур /176 страни/, а третото се поделя от Дания, Финландия, Франция, Италия, Япония, Норвегия, Швеция и Великобритания, чиито поданици могат свободно да пътуват в 175 държави.   Американците са пети. На тях не им трябва виза в 173 страни.   В дъното на класацията са Ирак и Сирия, техните граждани могат да посетят безвизово само 27 и 28 страни съответно.   На Балканите пред България са само Гърция и Словения, които заемат съответно 7 и 11 място. Гърците и словенците пътуват безвизово в 171 и 167 държави. В същото време България изпреварва с цели 21 позиции Сърбия /41 място/. Нейните граждани могат да пътуват свободно в 119 държави. Република Македония е на 46 място /112 страни/, Черна гора е 48 /110 страни/, Босна и Херцеговина е 51 /105 страни/, Албания е 52 /100 страни/

Затварят НДК в петък за среща на високо ниво

https://offnews.bg//obshtestvo/zatvariat-ndk-v-petak-za-sreshta-na-visoko-nivo-672661.html

На 12 януари (петък) достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен. Промяната е във връзка с първото събитие на високо ниво от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Затворени за посетители ще бъдат литературен клуб „Перото“ и билетния център. 

За улеснение на почитателите на културните събития НДК разкрива целодневна билетна каса в кино „Люмиер Лидл“, която ще работи в дните, в които достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен.

На разположение остава и системата за онлайн резервация на билети.

Успоредно със събитията от програмата на Председателството НДК ще продължи да функционира като културен и конгресен център – ще се провеждат изложби, изложения, концерти в зала 1, спектакли в театър "Азарян", ДНК, прожекции в кино „Люмиер Лидл” и събития в Литературен клуб „Перото” и зала 42.

Промени настъпват и в движението в центъра на София и около НДК. От 17:30 часа на 11 януари (четвъртък) до приключване на мероприятията на 12 януари (петък), се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, превозващи участниците в събитията, на улиците „Доспат” между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”, ул. „Баба Неделя” и ул. „Д-р Христо Стамболски”.

НАП запечата бензиностанция в София заради "черна кутия"

https://www.actualno.com/society/nap-zapechata-benzinostancija-v-sofija-zaradi-cherna-kutija-news_653584.html

При проверка на бензиностанция в София са открити устройство с дистанционно управление и черна кутия. Обикновено чрез такива устройства се манипулират данните за продажби, подавани към Национална агенция за приходите, като по този начин се избягва плащането на ДДС. Инспекторите от отдел „Оперативни проверки“ на ТД на НАП София са установили и отрицателни стойности при отчитането на броячите на колонките, което значи, че продаденото гориво е в пъти по-малко от отчетено

Прокурори: Няма съмнения! Росен Ангелов е убил шестимата, самоубил се е (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656119

Прокурори: Няма съмнения! Росен Ангелов е убил шестимата, самоубил се е (На живо)Министърът на вътрешните работи Валентин Радев дава брифинг за убийството на шестима души в Нови Искър, заедно с главния секретар на МВР и други експерти. Този брифинг ще сложи край на спекулациите, че самоубилият се Росен Англеов е извършителят на деянието, закани се вчера МВР-шефът. Гледай на живо

Съдят бивш руски полицай за още 59 убийства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656157

Съдят бивш руски полицай за още 59 убийстваБивш руски полицай, осъден за убийството на 22 жени, застана пред съда по обвинения в убийството на още 59, съобщи АФП. Ако бъде доказана вината на Михаил Попков (53 г.), той ще се превърне в най-големия масов убиец в Русия, изпреварвайки печално известния Андрей Чикатило, който има 52 доказани убийства по времето на СССР, предава БНР.

Правителството подкрепя Полша и също се изправя срещу Брюксел заради високите изисквания за вредни емисии

http://www.cross.bg/vredni-polsha-bulgariya-1565171.html

/КРОСС/ България ще подкрепи Полша в искането ѝ за отмяна решението на Европейската комисия от 31-ви юли 2017 г. за най-добри налични техники за големите горивни инсталации. Министерският съвет одобри на днешното заседание позицията на страната ни по дело Т-699/17, образувано по жалба на Република Полша срещу ЕК пред Общия съд на Европейския съюз. В позицията на страната ни се отбелязва, че приетите стойности за нива на вредни емисии са амбициозни и нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации, съобщават от пресслужбата на правителството след днешнто му заседание. С приетото от Комисията тази година решение се завишават в значителна степен изискванията към топлоелектрическите централи по отношение на емисионните нива на вредни вещества в атмосферата. Прилагането му у нас би наложило инвестирането на значителни финансови средства от топлоелектрическите централи, които произвеждат над 40% от електроенергията в България.    

Бразилия отчете най-слабата си инфлация от 1998 г.

https://www.investor.bg/novini/130/a/braziliia-otchete-nai-slabata-si-inflaciia-ot-1998-g-253596/

Въпреки това в последния месец на годината индексът на потребителските цени нарасна повече от очакваното

Собственик на цех за дограма простреля мъж с въздушна пушка

//dariknews.bg/regioni/burgas/sobstvenik-na-ceh-za-dograma-prostrelia-myzh-s-vyzdushna-pushka-2071736

Собственик на цех за дограма и стъклопакети в бургаския квартал „Победа“ е прострелял мъж от ромски произход с въздушна пушка, научи „Дарик“. Пострадалият е 23-годишният Рачо Г. - бивш служигел във фирма "Сателит глас". Към 16.00 часа днес между него и управителя на фирмата Стойчо П. (на 42 г.) изб

Кирил Добрев: Петър Христов уредил ли е среща на Цветан Цветанов с престъпник?

https://frognews.bg/novini/kiril-dobrev-petar-hristov-uredil-sreshta-tsvetan-tsvetanov-prestapnik.html

„Европредседателството започна, обвиняват ни, че ние саботираме този процес и искаме да изложим страната пред чужденците. Смятам, че всичко онова, което се случва в последните месеци и дни, няма как да не изложи управляващите”. Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.

Убиецът от Нови Искър искал да ограби домовете, в които Кети Кюхова чисти

https://offnews.bg//temida/ubietcat-ot-novi-iskar-iskal-da-ograbi-domovete-v-koito-keti-kiuhova-672662.html

Шесторното убийство и последвалото самоубийство на Росен Ангелов в Нови Искър, защото за нас то не подлежи на съмнение, се разглеждат в едно цяло, заяви шефът на следствието и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов на брифинг в Съдебната салата. 

С едно и също оръжие са убити Кети Кюхова и останалите жертви, с него се е самоубил и Росен Ангелов, подчерта Сарафов. ДНК доказала, че по дрехите на Ангелов, намерени в постройката на самоубийството му, са открити следи от Кюхова и убития й съпруг Неделчо Юнаков. 

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е ясно, че смъртта на Ангелов е настъпила бързо, била е неизбежна и е резултат от един изстрел, заяви Наталия Николова, окръжен прокурор на София. Той се е самоубил на 5-ти януари, показала още експертизата. Последното влизане в таблета на Ангелов е в порно сайтове, определени от Сарафов като "гнусни", е от 4 януари, уточни шефът на следствието.

Експертизата е категорична, че няма никакви данни за наличие на каквато и да е била борба по тялото на Ангелов. Не се доказва наличие на етилов алкохол, барбиторати, метанол и наркотици, каза още Николова. 

Сарафов допълни, че Ангелов си е направил заглушител за пистолета от маслен филтър, като се е научил как се прави това от интернет. 

Мотивът за убийството е освен на отхвърления любовник, и финансов. Причината за разрива в отношенията му с Кети Кюхова е, че той е искал от нея да му даде кодовете за алармата и ключове в някои от апартаментите на богати хора, които тя е почиствала, а той искал да ограби, разкри Сарафов. 

Очаквайте подробности!

ДСБ: Новият административен съд ще е съд на властта и мафията

https://www.actualno.com/politics/dsb-novijat-administrativen-syd-shte-e-syd-na-vlastta-i-mafijata-news_653585.html

Съд на властта или съд на мафията - този въпрос задава Националният юридически клуб към ДСБ във връзка с предложението на депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси) и Христиан Митев (ОП) за де факто създаване на нов административен съд чрез изменение на Административнопроцесуалния кодекс, като в преходните и заключителни разпоредби се променя и Закона за съдебната власт. По същество става дума за създаване Централен административен съд (ЦАС). "Това е поре

Основно един „паяк“ вдигал коли във Варна през 2017-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=366917

Репатрирането на неправилно паркирани или излезли от употреба автомобили във Варна през миналата година е ставало основно с един „паяк“. В 90 % от времето на разположение е било само едно от двете общински репатриращи средства. Причината е, че техниката вече е силно амортизирана.

Русия приветства споразуменията между Северна и Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656151

Русия приветства споразуменията между 
Северна и Южна КореяРусия приветства споразуменията, постигнати в разговорите между представители на Северна и Южна Корея, заяви в декларация днес руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА. "Ние се надяваме, че тяхното изпълнение ще помогне за деескалация на напрежението на Корейския полуостров и ще допринесе за повече стабилност в този регион",

ОФК Поморие с първа тренировка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Oso0cq-toTg/

p1150864Отборът на ОФК „Поморие“ започна подготовката си за пролетния полусезон на Втора професионална лига от първенството на 2017/18 г. На първата тренировка традиционно присъства и кметът Иван Алексиев. В 14:15 часа старши треньорът Веселин Бранимиров и неговите помощници Боян Андонов и Стайко Стайков изведоха на стадион Поморие 22-ма състезатели.

В морския тим започнаха 5 нови футболисти: Мартин Теменлиев -вратар, юношите на клуба – Калоян Стоянджов, Исмаил Исмаилов, Алеко Христов (който се завърна от Германия) и дошлият на проби защитник от „Пирин“ – Гоце Делчев – Александър Георгиев.

От клуба уточниха, че подготовката на отбора ще премине изцяло при домашни условия.

p1150871

Анкара към ЕС: Чакаме 50 г. и вече губим търпение

http://dnes.dir.bg/news/metezhat-turtzia-26769850

Турция вече губи търпение заради застоя в преговорите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Софийският университет след одита на МОН: Пропуските ни са по-малко от 1/100 от 1%

https://offnews.bg//obshtestvo/sofijskiat-universitet-sled-odita-na-mon-propuskite-ni-sa-po-malko-ot-672649.html

"Установените пропуски и грешки при изплащането на допълнителни възнаграждения представляват по-малко от 1/100 от 1% от изплатените възнаграждения." Това пишат дословно от Софийския университет в публикувана днес позиция повод одита на Министерството на образованието и науката за изплатените допълнителни възнаграждения в централната университетска администрация. Резултатите от одита бяха оповестени от МОН първо пред OFFNews след наше запитване.

Отидът установи, че десетки хиляди левове са били платени неправомерно на база неясни текстове във вътрешните правила за работната заплата. Служителите на МОН установиха например, че са плащани пари, без да има възлагане и съответно отчет за извършена допълнителна работа, че работещи в Ректората са получавали допълнително пари за дейност, която трябва да вършат по договор.

Кореспонденцията между министъра на образованието Красимир Вълчев и ректора на СУ проф. Анастас Герджиков във връзка с резултатите от одита е протекла през декември 2017 г., а OFFNews получи резюме на доклада от МОН на 8 януари.

Министерството е категорично: СУ следва да промени вътрешните си правила за работната заплата, като те бъдат конкретизирани и допълнени.

От СУ днес уверяват, че Университетът "предприема действия за актуализиране на Вътрешните правила за работна заплата и длъжностните характеристики, в съответствие с препоръките на МОН, които да съдържат обективни критерии за оценка на изпълнението на работата и да позволят ясно да се разграничат допълнително възложените задачи извън обема на длъжностната характеристика".

Добивът на въглища в Украйна се свива с почти 15% през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Добивът-на-въглища-в-Украйна-се-свива-с-почти-15-през-2017-г-_l.a_i.756043_at.1.html

Предприятията за добив на въглища в Украйна през 2017 г. са свили добива на въглища с 14,6 % или с 5,947 млн. тона – до 34,916 млн. тона в сравнение...

5 г. блок ползва парно и топла вода на аванта

http://dnes.dir.bg/news/parno-pernik-topla-voda-26769853

Незаконно присъединен блок към топлопреносната мрежа е открит при рутинна проверка на "Топлофикация" - Перник, съобщи директорът Любомир Спасов.

Достъпът до сградата на НДК ще бъде ограничен на 12 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656138

Достъпът до сградата на НДК ще бъде ограничен на 12 януариБилетен център и „Перото” няма да работят, ще е отворена билетна каса в кино „Люмиер Лидл“, събитията от културната програма на НДК, от януари до юли, ще се провеждат в нормален ритъм при засилени мерки за сигурност На 12 януари (петък) достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен. Промяната е във връзка с първото събитие на високо ниво

Брекзит отваря дупка от 12-15 млрд. евро годишно в бюджета на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/10/3110109_brekzit_otvaria_dupka_ot_12-15_mlrd_evro_godishno_v/?ref=rss


Напускането на Великобритания създава недостиг в бюджета на Европейския съюз, който се оценява на 12-15 милиарда евро годишно, съобщи днес еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.<br /><br />Той добави, че комисията предлага значително повишение на националните вноски в общностния бюджет след 2020 г. и чувствително съкращаване на структурните фондове.<br /><br />По неговите думи, едновременно с британското оттегляне, бюджетът на ЕС е...

5 години цял блок в Перник не плаща за парно и топла вода

https://offnews.bg//obshtestvo/5-godini-tcial-blok-v-pernik-ne-plashta-za-parno-i-topla-voda-672660.html

Незаконно присъединен жилищен блок към топлопреносната мрежа е установила при рутинна проверка "Топлофикация" - Перник, съобщи директорът на дружеството Любомир Спасов.

Живущите в новопостроения блок номер 14 на ул."Найчо Цанов" в центъра на града в продължение на около пет години не са плащали парно и топла вода.

Блокът е предаден за експлоатация през 2012 г., разказаха от "Топлофикация". Сградата е била присъединена към топлопреносната мрежа от друго дружество, не от "Топлофикация", заради това блокът не е воден като наш абонат, обясни Спасов, цитиран от БТА.

Собствениците на 12-те апартамента и търговските помещения в сградата не открили партиди и не сключили договори с "Топлофикация" за обслужване на абонатната станция и доставка на топлоенергия. През целия период обаче ползвали парно и топла вода, без да ги заплащат.

За случая е информирана полицията в Перник, топлоподаването към сградата е прекъснато. Живущите вече са заявили желание да сключат договори за доставка на топлоенергия, от "Топлофикация" обаче искат обезщетение за времето, през което неправомерно обитателите на сградата са ползвали парно и топла вода.

България ще си сътрудничи с Катар в областта на спорта

http://www.cross.bg/sporta-mladezhta-oblastta-1565170.html

/КРОСС/ България и Катар ще си сътрудничат в областта на младежта и спорта, съобщават от пресслужбата на правителството след днешното му заседание. Министерският съвет одобри Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на младежта и спорта между двете правителства, като основа за водене на преговори. Двете страни ще насърчават двустранното приятелство и ще укрепват сътрудничеството, в областта на младежта и спорта, чрез обмяна на информация и мнения по въпроси, касаещи младежта и спорта, размяна на покани за участие в срещи и други форуми, както и насърчаване на обмен на делегации, треньори, младежи, специалисти и ръководители в областта на младежта и спорта. Сферите на сътрудничество обхващат спорта за всички, спорта за хора с увреждания, спорта за високи постижения, спортната медицина, антидопинговата дейност, младежките политики, разработването и изпълнението на проекти в сферата на младежта, спортни лагери, управление и поддръжка на спортни съоръжения и др. Предвижда се учредяването на смесена комисия, която да работи за изпълнението на клаузите в Меморандума. Тази комисия ще се събира веднъж годишно и ще проследява организацията и координирането на програмите.    

Маскиран атакува аптека в Троян за 20 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656124

Маскиран атакува аптека в Троян за 20 лева
Солидна подготовка направил бандит, решавайки да обере аптека в Троян. Вероятно заимствайки атрибути от криминалните филми той влетял във фармацевтичния обект на ул. "Ген.Карцов" във вторник вечерта. На лицето му имало маска, нахлузил бил и ръкавици. Изкарал акъла на 59-годишната служителка като й отправил заплахи с нож,

Неофициално: Името е "Нова Македония", а езикът - "съвременен македонски"?

https://www.actualno.com/balkani/neoficialno-imeto-e-nova-makedonija-a-ezikyt-syvremenen-makedonski-news_653580.html

На фона на посещението на македонския вицепремиер по европейските въпроси от албански произход Буяр Османи в Атина за разговори с представителите на Министерството на външните работи на Гърция, се появи информация от албанския информационен портал www.infoshqip.com, в която се съдържат детайли за предстоящото споразумение между Атина и Скопие за името на бившата югославска република Македония. Албанците цитират „достоверен гръцки източник“, пише гръцкото издание Protothema.

Полската PGNiG записва рекорден износ на газ към Украйна

https://www.investor.bg/evropa/334/a/polskata-pgnig-zapisva-rekorden-iznos-na-gaz-kym-ukraina-253593/

От 2015 година Украйна не е купувала природен газ директно от Русия, а през 2017 г. транзитът през страната расте с 14%

Посланикът ни с Москва представи приоритетите за председателството ни

https://frognews.bg/novini/poslanikat-moskva-predstavi-prioritetite-predsedatelstvoto.html

Посланикът ни в Москва Бойко Коцев представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС пред Кремъл. Това е станало пред първия зам.-министър на Русия Владимир Титов.

Адв. Иво Найденов за Фрог: В делото „Килърите” го няма името на Петър Хистов

https://frognews.bg/novini/adv-ivo-naidenov-frog-deloto-kilarite-niama-imeto-petar-histov.html

За убития бизнесмен Петър Христов в делото „Килъри” изобщо не става дума, категоричен е пред Фрог нюз адв. Иво Найденов, който е защитник на Петър Стоянов – Сумиста.

Сърбия ще отбелязва 24 май като държавен празник

http://www.moreto.net/novini.php?n=366904

От тази година 24 май в Сърбия ще бъде държавен празник, когато ще се отбелязва "Денят на Св. Кирил и Методий". Предложението е внесено в правителството от страна на Министерството труда, но инициативата е на министерството на културата и информацията, съобщава в.

Американски доклад предупреждава за растяща руска намеса в цяла Европа

https://offnews.bg//sviat/amerikanski-doklad-preduprezhdava-za-rastiashta-ruska-namesa-v-tciala-672656.html

За растяща руска намеса из цяла Европа предупреждава доклад на американски конгресмени демократи. 

Дори след като някои западни демокрации са реагирали с агресивни контрамерки, американският президент Доналд Тръмп не е предложил стратегия за опазване на САЩ от системната намеса на Кремъл, се казва в доклада, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. 

Това е първият доклад от Конгреса на САЩ, в който подробно се описват руските усилия за подкопаване на демокрации от президентските избори в САЩ през 2016 г. досега. В него Тръмп е лично критикуван от авторите на доклада, че не е успял да реагира на засилващите се дестабилизиращи дейности на Русия в САЩ и по света. 

В доклада, с който АП разполага преди официалното му публикуване по-късно днес, че "никога досега президент на САЩ не е пренебрегвал толкова явно такава тежка и засилваща се заплаха за националната сигурност".

Докладът, който се състои от 200 страници, е изготвен по инициатива на сенатор Бен Кардин от щата Мериленд, най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за външните работи, но не е подкрепен от републиканците в комисията.

В него се описват руски операции в 19 европейски страни още преди да е излязъл докладът на двупартийното разследване на сенатската комисия за разузнаването за ролята на Русия в президентските избори в САЩ от 2016 г.

В изявление Кардин обясни, че е поръчал доклада, за да видят американците "истинските измерения и обхват" на усилията на руския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света.

"Докато президентът Тръмп на практика бездейства, Путин продължава да усъвършенства асиметричния си арсенал и търси нови възможности да затруднява държавни управления и да подкопава подкрепата за демократичните и международни институции, които САЩ и Европа са изградили през последните 70 години", каза Кардин.

Той обвинява Путин за "неуморните му атаки за подриване на демокрацията и върховенството на закона в Европа и САЩ" и призовава за изслушвания в комисии и други усилия в помощ на европейските страни да се противопоставят на руската агресия.

В доклада също така се настоява правителството да финансира и използва в пълна степен Центъра за глобална ангажираност на Държавния департамент, който според авторите е затруднен от "липса на усещане, че е нужна спешна реакция и от самоналожени ограничения" под ръководството на държавния секретар Рекс Тилърсън.

Този център бе създаден през 2016 г. за борба с терористичната пропаганда, а впоследствие правомощията му обхванаха и борба с руската пропаганда съгласно нормативен акт, изготвен от сенатори републиканци и демократи.

В доклада се говори за продължаващи от години кибератаки, дезинформация, прикрити операции в социалните медии, финансиране на маргинални политически групи, корупция и в най-крайните случаи опити за убийство и военни операции, които са дестабилизирали крехките демократични правителства на Украйна и Грузия. Документът се опира в голяма степен на открити източници на информация, както и на разговори с европейски дипломати и други правителствени служители.

Според доклада изборите във Великобритания, Франция и Германия са били компрометирани от организирани от Москва кибератаки, платени публикации в онлайн форуми и финансиране на радикални политически групи. Тези държави и други по-малки европейски страни като Финландия и Естония са похвалени за бързата им и често ефикасна реакция.

Тръмп е приканен да създаде междуведомствена група за борба с руската намеса по модела на Националния антитерористичен център, който бе създаден след нападенията от 11 септември 2001 г. в САЩ.

Блок в Перник ползвал пет години безплатно парно и топла вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656123

Блок в Перник ползвал пет години безплатно парно и топла водаНезаконно присъединен жилищен блок към топлопреносната мрежа е установила при рутинна проверка "Топлофикация" - Перник, съобщи директорът на дружеството Любомир Спасов. Живущите в новопостроения блок номер 14 на ул."Найчо Цанов" в центъра на града в продължение на около пет години не са плащали парно и топла вода, предава БТА.

Статистическият институт ще изследва насилието, основано на пола

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3110086_statisticheskiiat_institut_shte_izsledva_nasilieto/?ref=rss


През тази година за пръв път Националният статистически институт ще изследва насилието, основано на пола. Това се разбира от съобщение на правителствената пресслужба за приетата днес от министрите годишна програма за работата на статистиците.<br /><br />Досега данни за явлението се събираха предимно от неправителствени организации и социалогически агенции. Покрай разгорялата се в последните дни дискусия за това дали България трябва да ратифицира Истанбулската конвенция срещу...

НСИ осъществи 257 статистически изследвания и дейности за 2017-а

http://www.cross.bg/statisticheski-izsledvaniya-deiinosti-1565169.html

/КРОСС/ Правителството прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт (НСИ) през 2017 година и програма за 2018 година, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет след днешното заседание. През изминалата година НСИ осъществи общо 257 статистически изследвания и дейности като съкрати сроковете за производство и разпространение на данните до крайните потребители. Въведе електронни въпросници и специално разработени уеббазирани приложения за статистически изследвания в различни области, което значително повиши качеството и усъвършенства споделянето на информацията. За първи път бяха представени „Макроикономическа статистика - Финансова статистика и нефинансови национални сметки", уеббазирано приложение „Лечебни и здравни заведения", данни за цените на природния газ и електроенергията за битови и крайни небитови клиенти, тримесечни индекси на цените на „Юридически и счетоводни дейности; консултантски дейности в областта на управлението" и други. Включени са нови изследвания и дейности за 2018 г„ сред които пилотно изследване за насилието, базирано на полов признак, анонимизирани данни за научни и изследователски цели, разработване на система от статистически индикатори „Цели за устойчиво развитие 2030", Статистика на цените. Показатели за недвижимите имоти.    

В Русе взимат мерки за намаляване на шума

https://www.actualno.com/ruse/v-ruse-vzimat-merki-za-namaljavane-na-shuma-news_653578.html

Днес, в Пленарна зала на Община Русе, се проведе обществено обсъждане на План за действие с цел управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда на агломерация Русе. На събитието присъстваха заместник-кметът по комунални дейности в Община Русе Наталия Кръстева, управителят на „Спектри“ ЕООД инж. Борис Михайлов и мениджърът проекти инж. Ана Пискова. „Община Русе е първата агломерация в Република България с актуализирана стратегическа карта и план за

БСП вика Борисов в парламента утре заради убийствата

https://offnews.bg//politika/bsp-vika-borisov-v-parlamenta-utre-zaradi-ubijstvata-672658.html

Европредседателството започна, обвиняват ни, че ние саботираме този процес и искаме да изложим страната пред чужденците. Смятам, че всичко онова, което се случва в последните месеци и дни, няма как да не изложи управляващите. 

Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията. Той бе категоричен: "Има нещо по-важно от европредседателството - това е сигурността на българските граждани и гостите, които ще дойдат от чужбина. "

Всичко започна от едно отвличане от преди месеци, всички ни успокоиха, че бандите с отвличанията не са се върнали и това е случайно действие. Никой тогава не разбра защо това момче е отвлечено и какъв откуп е платен, а той е 7 цифрена сума”, припомни Добрев. Той отбеляза и опита за убийство на данъчен инспектор в центъра на София и как никой не е разбрал защо е извършено това покушение. „Всички казаха, че това е опит за покушение срещу държавата. За шесторното убийство се твърди, че е от битов характер, но в цялата тази битова драма има нещо, което е много притеснително. 8 години, човек с влязла в сила присъда, не може да влезе там, където му е мястото”, каза още Кирил Добрев. Той попита какъв облик дава информацията, че такива случаи са около 500-600 в цялата страна.

Не мога да кажа дали наглото и демонстративно убийство на Петър Христов е политическо или бизнес. В последно време границата между бизнеса и политиката е размита. Ако приемем тезата на управляващите, че г-н Христов е честен и почтен човек, то тогава всички честни и почтени българи трябва да бъдат много притеснени, че може някой да им отнеме живота и то не къде е, а на правителственото трасе.

Страхувам се, че истината е друга и че Велико Търново е поредното феодално владение, подобно на Добрич, където някой се вихреше със суджуци, подобно на Хасково, където милиони по европроекти се разпределяха между братовчеди, коментира зам.-председателят на левицата.

Кирил Добрев попита още в качеството си на какъв г-н Христов е уредил среща на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов с един престъпник, къде е извършена срещата и била ли е обезпечена. „Вярно ли е, че същият човек, който е защитен свидетел, лично е екзекутирал няколко от жертвите?”, пита още той.

Кирил Добрев бе категоричен, че основният въпрос е могат ли институциите да гарантират сигурността на гражданите. Зам.-председседателят на НС на БСП обяви, че утре ще бъде поискано изслушването на премиера в НС за ситуацията в страната.

Икономическият растеж на България ще достигне 3,9%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656093

Икономическият растеж на България ще достигне 3,9%Икономическият растеж на България през 2018 и 2019 г. ще достигне съответно 3,9% и 4%. Това се казва в прогнозата на Световната банка (СБ) за световните икономически перспективи, предава Нова тв. Данните на банката показват, че българската икономика постепенно набира обороти и плавно увеличава своя ръст от 2015 г. насам.

Изтече ли времето на Арсен Венгер в "Арсенал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/10/3109777_izteche_li_vremeto_na_arsen_venger_v_arsenal/?ref=rss


Този сезон е последният на Арсен Венгер начело на "Арсенал". Вероятно всяка година по няколко пъти това изречение се прокрадва в коментарите на медиите и запалянковците. Тази година обаче повече от всякога изглежда, че слухът ще се превърне в действителност и французинът ще се раздели с клуба.<br /><br />Това е поредният сезон, в който "артилеристите" са далеч от борбата за титлата, но по-лошото - отборът е пред угрозата да не издържи на конкуренцията и да остане...

Издатели: Свободната журналистика в България е като плуване в сярна киселина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3109914_izdateli_svobodnata_jurnalistika_v_bulgariia_e_kato/?ref=rss


Точка на пречупване за медийната среда в България - така може да се обобщи състоянието й, представено днес от Съюза на издателите (СИБ). Затова освен от силна реакция на обществото тук, за да бъде съхранена и малкото останала свобода на словото, има нужда и от външна намеса и подкрепа от европейски институции.<br /><br />Към тях издателите представиха няколко препоръки, сред които да бъде направено международно разследване на концентрацията на собственост в медиите и...

Петър Христов помагал за разкриване на редица престъпления

http://clubz.bg/62744-petyr_hristov_pomagal_za_razkrivane_na_redica_prestypleniq

Показно убитият бизнесмен Петър Христов е помагал на мВР за разкриването на редица престъпления, не само по случая "Наглите", който е единственият потвърден до момента. Това стана ясно от думите на бившия вътрешен министър, сега зам.-шеф на ГЕРБ ишеф на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов в "Лице в лице" по бТВ. 

По думите на Цветанов по "Наглите" Христов е помогнал на полицията като е уредил среща между "млад човек" и Цветанов. "Младежът" не бил част от групата за отвличания.

"2009-2013 винаги се е отчитал като един от най-успешните периоди в борбата с престъпността и корупцията. Като министър на вътрешните работи, както и всеки един гражданин, който има някаква информация..., когато този човек поиска среща, аз съм споделил с професионалното ръководство, беше му докладвано, срещата се случи в стая в министерството. След това задържахме цялата група", коментира Цветанов.

"Защо не разкриха убийствата и отвличанията, които станаха в техния период. Да припомня, че "Килърите" вече имат доживотни присъди. Няма да коментирам нищо повече по този случай", обърна се бившият министър и към критикуващата го левица. 

Петър Христов помогнал за разкриване престъпления, каза още Цветанов, но отказа да посочи за какви други престъпления става въпрос (засега има непотвърдени информации и за делото "Килърите").

"Ако днес трябва да взема решение, пак бих направил тази среща. Когато БСП управляваше, нямаше кой да инвестира в България. Нямаше сигурност, нямаше доверие. 2008 година, преди ГЕРБ да дойде на власт, имаше 18 отвличания."

Той определи покойника като "достоен човек, който ще остане в паметта на всеки, който го е познавал". Цветанов се запознал с него когато тръгнал да прави партийно строителство, от периода в който влязъл в политиката. И като представител от Великотърновския избирателен район познавал местния бизнес. Христов бил десен човек.

"В момента, в който се появи ГЕРБ, заяви, че симпатизира на партията. Аз контактувам с много хора - ми какво да направя, да отида да кажа не снимайте никой друг и само мен", ядоса се заместникът на Бойко Боросов в партията на публикациите, които свързват Христов с ГЕРБ повече отколкото е връзката между партия и симпатизант.

Цветанов отказа да коментира версиите за убийството на бизнесмена. "От комуникация с граждани знам, че е бил коректен бизнесмен. Единственото притеснение, което той е изразявал пред мен, е това, което се направи по "Наглите", затвърди той думите си от предходните дни.

"Много са тези, които могат да се изказват по всяка една тема, но това, което казват професионалистите и експертизите, все пак България е правова държава и прокуратурата е тази, която може да представи доказателства, а съдът - да реши", опита се да приключи и темата с въпросителните около шесторното убийство в Нови Искър Цветанов.

В края на предаването обаче той коментира участието от разследващия журналист Катя Илиева в предаването във вторник, когато тя обяви, че има заплахи срещу зам.-главния прокурор Ася Петрова, към онзи момент наблюдаващ делото "Киплърите", както и че тези атентати се готвят от затвора, а  участниците в групата на "Килърите" готвят бягство. Цветанов посочи тези твърдения като звучащи "достоверно". 

"Има някой път обръщения, които под една или друга форма можем да ги приемем като знак за приятелства - "шефе"", пък коментира той информациите, че Христов със сигурност е бил много близък с бившия антимафиот № 1 на Велико Търново - Орлин Тодоров, свързан с 2 от делата срещу самия Цветанов, по които той пък получи оправдателни присъди. Твърди се, че Тодоров се обръщал към Христов с "шефе".

2018 г. ще е поредната слаба година за долара, прогнозира Goldman Sachs

http://econ.bg/Новини/2018-г-ще-е-поредната-слаба-година-за-долара-прогнозира-Goldman-Sachs_l.a_i.756041_at.1.html

2018 година ще се окаже поредната слаба за американския долар, въпреки очакванията Федералният резерв (Фед) да направи няколко повишения на лихвените...

Прогнозата на БАН за въздуха изчислява само потенциала за замърсяване, а не кой какво гори

http://www.cross.bg/atmosferata-zamursyavane-nyama-1565168.html

/КРОСС/ Системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха на Българската академия на науките измерва само потенциала на атмосферата да се замърси и не изчислява кой какво гори в града. Това уточни проф. д-р Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, по повод разминаването между прогнозата и реалното замърсяване на въздуха вчера (9 януари). „Системата бърка, защото не знаем всичко за атмосферата", каза той. По думите му за 9 януари прогнозата е била, че София ще се изчисти, но това е станало чак следобед. „Моделът изпревари реалното време. Това са средно денонощни стойности. Вчера прогнозата не беше вярна. Това е прогностична система за времето и замърсяването. Дори прогнозата на времето няма 100% сбъдваемост. Няма субективен фактор - тук няма човешка намеса", уточни Брънзов. Експертът обясни, че силното замърсяване се дължи на температурната инверсия. „Температурата ниско долу е по-малка отколкото високо в атмосферата и няма конвекция в града, което води до натрупване на замърсяването", каза той. За това допринася и фактът, че софийското поле е котловинно -заградено с планини и наподобява чаша. „Когато има студен въздух и няма вертикални движения в атмосферата студеният въздух се задържа

Върнаха за ново разглеждане решението за дарение на двете малки лъвчета от Разград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656094

Върнаха за ново разглеждане решението за дарение на двете малки лъвчета от РазградОбластният управител Гюнай Хюсмен върна за ново обсъждане решението на Общинския съвет в Разград за прехвърляне чрез дарение на община Пазарджик на двете малки лъвчета, родени в началото на септември 2017 г. Това съобщиха от областната администрация. Според областния управител решението на общинския съвет е незаконосъобразно,

Жени на възраст 30+ най-често абортират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366916

Жени на възраст над 30 години най-често са правили аборти във Варна през изминалата година. Това сочи справка на Националния център по обществено здраве и анализи за първите девет месеца на 2017-та, научи Moreto.net. От януари до септември, 957 жени в морската столица са избрали да не родят или пък им се е наложило да махнат плода по медицински причини.

С днешните медии България нямаше как да влезе в ЕС

http://www.mediapool.bg/s-dneshnite-medii-bulgaria-nyamashe-kak-da-vleze-v-es-news274088.html

Ако България не беше член на Европейския съюз, към днешна дата нямаше как да се присъедини към блока заради отчайващото състояние на демокрацията и свободата на словото. Това заяви Паулин Адес-Мевел от "Репортери без граници" по време на дебат в София за представянето на т. нар. "Бяла книга за свободата на словото" ден преди посещението на евролидерите в София. Събитието бе организирано от "Съюза на издателите в България", а в него участваха международни неправителствени организации и чужди дипломати. Поводът бе драматичният спад на позицията на България в ежегодната класация "Индекс на свободата на словото в света" на "Репортери без граници" за последните 10 години. От 36-а позиция в годините около присъединяването, България вече е на 109-о място през 2017 г. "Това се дължи на среда, доминирана от корупция и съглашателство между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски – бивш шеф на основната разузнавателна агенция в България и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печатните медии", сочи анализът на организацията. От лошо към по-лошо "България не беше в това състояние преди 10 години, когато се присъединяваше към ЕС. Проблемът е по-голям от концентрацията на медийна собственост – такава има и в други държави. В България журналистите не могат да си вършат работата, медиите имат други функции. Ситуацията става все по-лоша и по-лоша", добави Адес. Тя припомни доклада на "Репортери без граници" от 2016 г. "Медийните олигарси отиват на пазар", където на случая "Пеевски" е обърнато сериозно внимание, а той е изброен редом с олигарси като Силвио Берлускони в Италия и Константин Малофеев в Русия. Освен "Репортери без граници" съдействие за разгласяване на проблема обеща и Валдо Лехари, вицепрезидент на Европейската асоциация на издателите на вестници. "Само 17% от населението на света има свобода на медиите. 83% нямат. Имаме нужда от функционираща свобода на словото. Когато има добра журналистика, няма пропаганда", заяви Лехари. България няма да може да се справи сама "Като човек, който е участвал в подготовката на присъединяването на България към ЕС, мога да потвърдя, че ако страната не беше член на съюза, днес нямаше да бъде приета", коментира и посланик Стефан Тафров по време на дебата. Пред чуждите дипломати той подчерта, че споделя отчаянието на "Съюза на издателите" от тежката ситуация с привидния плурализъм и смята, че без помощ от евроинституциите и чуждите неправителствени организации България няма да може да се справи сама. Тафров подчерта, че независимо от проблемите в Унгария и Полша, той се надява и България да стане приоритетна държава във фокуса на "Репортери без граници" и всички останали организации, защото "ситуацията в страната е такава, че не може да се отлага". Канадският посланик Кевин Хамилтън заяви, че Канада има активен интерес към медийната свобода във всички държави, включително в България, и ще продължи да следи процеса и да подкрепя свободата на словото. От посолството на Белгия пък се оплакаха, че са направили опит да издирят имената на чуждите журналисти от 27-те държави от ЕС, които от днес са на посещение в София по повод поемането на европредседателството. Дипломатите са искали да сигнализират на чуждите медии за протестите за Пирин и проблемите на страната с корупцията, за да получат те гласност в чуждите медии, но българските власти са отказали достъп до списъка с имената на журналистите "от съображения за сигурност". Засега плуваме успешно в сярна киселина Съиздателят на "Икономедия" Иво Прокопиев коментира, че той и колегите му, присъстващи на дебата – издателите на в. "Сега" Сашо Дончев и на онлайн портала "Клуб Z” Огнян Донев, не са дошли да се оплакват. "Ние ще удържим, ние не сме тук да се оплакваме. За момента плуваме успешно в сярна киселина. Ние искаме да издържим, но не знам дали е възможно", заяви Прокопиев. По думите му "свободата на медиите в България съществува само заради персоналните усилия на една шепа хора – 20-30 души, повечето от които са в тази зала". По негово мнение ситуацията към момента е критична. Издателят на в. "Сега" Сашо Дончев заяви, че това, което обединява него и присъстващите му колеги, е общото им желание да финансират свободни медии, които могат да информират обществото по един честен и справедлив начин. "Аз страдам от тежко наследствено заболяване – свободолюбие. Но не ми е достатъчно само аз да съм свободен. Не съм съгласен в мое присъствие да бъде неуважена свободата на когото и да било", заяви Дончев. Той подчерта, че съществен проблем е отказът на властите у нас да предоставят достъп до информация на журналистите. "Журналистите са приравнени до обикновените граждани по отношение на достъпа до информация", каза той. "Човек е длъжен да направи нещо в обществото. Способствал съм в България да се създадат условия за пълна свобода на журналисти, които да упражняват своята професия добре, но това води до някои "ефекти", посочи издателят на "Клуб Z” Огнян Донев. Води се война между медиите, които произвеждат журналистика, и другите Адв. Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация" потвърди, че ситуацията в България е много тревожна. "Медийният плурализъм се замества от война на световете между медиите, които произвеждат журналистика, и другите", каза Кашъмов. По думите му новите форми на държавна цензура се реализират чрез прокуратурата, чрез конфискацията на имущество и т. н. Според Кашъмов, който е и председател на Комисията за журналистическа етика, част от медиите вече са стигнали "невероятно ниско етично равнище" и "висока степен на безскрупулност". "Причината за атаката към истинските медии е, че те са стожери на демокрацията", посочи Кашъмов. Изказванията на журналистите от "Прас прес" и от "Бивол" се фокусираха върху различните методи, чрез които властите ги притискат, за да заглушат гласа им – от блокиране на разпространението до завеждане на съдебни дела и опити за убийство.

Евакуират туристи от Цермат заради опасност от лавини

http://dnes.dir.bg/news/turisti-lavina-tzermat-26769849

Туристите в швейцарския алпийски ски курорт Цермат са евакуирани с хеликоптер, след като тежък сняг затвори пътя и причини прекъсване на електрозахранването.

Скандал в Германия: Разрушиха църква заради мина

http://dnes.dir.bg/news/Germania-tzarkva-mina-26769847

Църква в западната част на Германия бе разрушена тази седмица, за да се разшири огромна въглищна мина въпреки протестите на местни жители и екологични активисти

Турция се ядоса на Русия и Иран заради сирийската офанзива в Идлиб

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/10/3110065_turciia_se_iadosa_na_rusiia_i_iran_zaradi_siriiskata/?ref=rss


Напрежението между Турция, Русия и Иран нарасна, след като сирийските власти засилиха офанзивата си в северозападната провинция Идлиб, предадоха руски и турски медии и "Ройтерс". Армията на президента Башар Асад напредна в последната голяма провинция, контролирана от бунтовниците, въпреки че там се намира една от "деескалационните зони", договорени между трите държави.<br /><br />Смята се, че близо три милиона души все още са в района на Идлиб (провинцията,...

Гръцкият Синод се разграничи от властта - не е съгласен на име "Македония"

https://www.actualno.com/balkani/gryckijat-sinod-se-razgranichi-ot-vlastta-ne-e-syglasen-na-ime-makedonija-news_653576.html

Светият Синод на Гръцката православна църква взе решение „да не се примирява“ с използването на думата „Македония“ в спора за името между Атина и Скопие. Това сочи информация, получена от гръцкото издание Kathimerini. В коментари, направени в сряда, Архиепископ Йероним заяви, че Църквата следи развитието на въпроса „с нетърпение и емоции“. Той добави, че въпросът не е само от национално и политическо измерение, но и от еклесиастично.

Сигнал от Лондон за отвлечен в Бургас вдигна полицията на крак, оказа се шега

https://www.24chasa.bg/region/article/6656017

Сигнал от Лондон за отвлечен в Бургас вдигна полицията на крак, оказа се шегаСигнал за отвлечен мъж в Бургас, подаден в полицията от българин, който живее в Лондон, вдигна полицията на крак на 10 януари сутринта. В крайна сметка обаче всичко се оказало нелепа шега, пусната от "похитения", разкриха от ОД МВР Бургас. Рано сутринта днес в полицията получили сигнал от българин, който живеел в Лондон.

Дизайнерката Невена: Да създам тоалет за представител на България е кауза

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6656020

Дизайнерката Невена: Да създам тоалет за представител на България е кауза„Започнах пробите тук, после ги продължих по скайп от Лондон. До последно се занимавах с мострата на декорацията“, сподели дизайнерката Невена Николова пред БНТ. Българската дизайнерка, която облече Десислава Радева за посещението във Виена, разказа, че за нея да създаде тоалет на представител на България е кауза.

Кабинетът отпусна 300 хил. евро за ремонт на културния дом в Будапеща

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/10/3110083_kabinetut_otpusna_300_hil_evro_za_remont_na_kulturniia/?ref=rss


Правителството отпусна 300 хил. евро за обновяване и разширяване на Българския културен дом в Будапеща, Унгария. Средствата ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на външните работи за 2018 г. в полза на Българското републиканско самоуправление в Будапеща, което заедно с Дружеството на българите в Унгария активно подпомагат отличните исторически и културни връзки между България и унгарската страна, се посочва в съобщението до медиите. <br /><br />Българският културен дом в...

Вижте решенията на Министерския съвет от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656021

Вижте решенията на Министерския съвет от днес Партньорска проверка потвърждава ефективността на управлението на стареенето на АЕЦ „Козлодуй“ Потвърждава се ефективността на управление на стареенето на АЕЦ „Козлодуй“. Това става ясно от доклад на Агенцията за ядрено регулиране от партньорска проверка, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет.

Правителството отпусна 10 млн. лв. на Софийския университет

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/pravitelstvoto-otpusna-10-mln-lv-na-sofiiskiia-universitet-253584/

Висшето училище ще получи и нова сграда, която ще се използва за обучението на студентите от Медицинския факултет

Община Ивайловград с публично обсъждане на бюджета

https://www.actualno.com/haskovo/obshtina-ivajlovgrad-s-publichno-obsyjdane-na-budjeta-news_653574.html

  Кметът на Община Ивайловград Диана Овчарова кани жителите на общината, представителите на бизнеса, НПО, второстепенните разпоредители с бюджет, директорите на училища и детски градини, читалищните настоятелства и цялата общественост на Публично обсъждане на бюджет 2018 г. Обсъждането е насрочено за 15 януари /понеделник/ от 17.30 часа в залата на Общински съвет. В отправената покана кметът Овчарова подчертава, че бюджетът е основният финансов план на общината, свързан с поставенит

Военен издъхна пред заведение в Карлово

https://www.24chasa.bg/region/article/6656056

Военен издъхна пред заведение в КарловоВоенослужещ в Карлово е починал днес пред заведение в града, съобщиха от пловдивската полицията. В 11,30 часа от Спешния медицински център са подали сигнал до районното управление в Карлово, че пред кафене лежи проснат мъж в униформа. На място е изяснена самоличността му - починалият е на 49 г. Няма данни за насилие.

Няма бомба на Летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655999

Няма бомба на Летище СофияПроверката на МВР заради сигналите за бомби на Летище София приключи. Взрив не е открит. Терминал 1 и Терминал 2 на аерогарата работят нормално от 14,20, казаха от Гранична полиция за "24 часа".  Пътниците бяха изведени от двата терминала по обяд след получен сигнал, че има бомби. Оказва се, че това е поредната фалшива тревога.

Световната банка прогнозира 3,9 процента растеж на българската икономика тази година

http://www.cross.bg/tazi-godina-ikonomika-1565165.html

/КРОСС/ Икономическият растеж на България през 2018 и 2019 г. ще достигне съответно 3,9% и 4%. Това се казва в прогнозата на Световната банка за световните икономически перспективи, цитирана от БГНЕС. Данните на банката показват, че българската икономика постепенно набира обороти и плавно увеличава своя ръст от 2015 г. насам. В сравнение с останалите балкански държави България има стабилни позиции. Нашата западна съседка Сърбия, която е страна със сходни размери на територията и населението, се представя значително по-зле. За нея банката предвижда ръст от 3 и 3,5% съответно за 2018 и 2019 г. Република Македония демонстрира сходен на България растеж от 3,9 и 4%, но това е прогнозата за тях през 2019 и 2020 г., като за тази Световната банка прогнозира 3,2%. Най-силната икономика в нашия балкански регион, турската, също ще се радва на много високи икономически темпове. Страната, която намира място в топ 20 на световните икономики, ще нарасне с 3,5 и 4% през тази и следващата година. Световната икономика през тази година ще отбележи ръст от 3,1%, сочи още прогнозата на СБ. През тази година растежът на икономиката в развитите страни, както се очаква, ще достигне 2,2%, в развиващите се страни и страните с формиращите се пазари - 4,5%. Прогнозата за растежа на американската икономика през 2018 и 2019 г. е повишена от СБ до 2,5 и 2,2% съответно

Работници от 'Терем' излязоха на протест

https://offnews.bg//protesti/rabotnitci-ot-terem-izliazoha-na-protest-672647.html

100-ина работници от кораборемонтния завод "Терем-Флотски арсенал" блокираха за 10 минути пътя Варна-Белослав.

Те протестират, защото се се опасяват от източване на предприятието и съкращения при сливането на "Терем - Флотски арсенал" и "Терем - Овеч" в Провадия, уточнява БНТ. "Овеч" е на загуба от 2 милиона лева и това дава основание на протестиращите да смятат, че дружеството умишлено се води към фалит.

Те се бунтуват и срещу новоназначения втори управител Данко Момчилов, който предупреди, че ще сключва нови договори.

Работниците недоумяват защо е необходим втори управител, искат да работят само със сегашния директор Георги Стойков, който в момента е в отпуск по болест.

Момчилов обаче отрече слуховете за съсръщения:

"Аз се чувствам изключително добре тук. Дружеството трябва малко да се преструктурира. Не бих казал, че ще има съкращения. Не. Няма да има много съкращения, става въпрос за тези места, които са излишни и които не са уплътнени. В момента са 15 човека", заяви той пред БНР.

Откакто е дошъл, Момчилов е подписал договори за ремонта на четири кораба.

На място пристигна и изпълнителният директор на "Терем" Иван Досков, но отказа изявления за медиите, които пък не се допускат до сградата на дружеството по разпореждане на директора.

Любо Пенев обявява как и с кого ще сваля Боби от власт

https://offnews.bg//futbol/liubo-penev-obiaviava-kak-i-s-kogo-shte-svalia-bobi-ot-vlast-672655.html

На 11 януари, четвъртък, от 13.00 часа Любослав Пенев и част от екипа му ще дадат пресконференция. Тя ще е на тема: “Предстоящият конгрес за избор на президент и изпълком на БФС на 16 февруари 2018 г.".

Пресконференцията ще е под надслов: "Любо - Лидерът, Пенев - Програма за Промяна, Прозрачност и Просперитет (4-те П-та)".

Както е известно, бившият национален селекционер е един от двамата кандидати за поста на настоящия президент Борислав Михайлов, които са обявили официално кандидатурата си. Другият е Ивайло Дражев. Самият Михайлов пък е подкрепян от статуквото във футболния ни съюз.

Междувременно стана ясно, че легендата на Левски Николай Илиев застава зад Пенев в предстоящите избори. Бившият бранител на националния отбор е сред яростните критици на настоящото ръководство.

Той в прав текст заяви, че в БФС е пълно с търтеи, а президентът Михайлов е пионка в ръцете на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев.

Авангардно решение: МВР ще разчита на цивилни за охраната на председателството

https://offnews.bg//politika/avangardno-reshenie-mvr-shte-razchita-na-tcivilni-za-ohranata-na-pred-672643.html

Освен на полицаи за охраната на европредседателството МВР ще разчита и на цивилни служители, наети по трудови правоотношения.

Авангардното решение на ръководството на МВР идва на фона на крещящия недостиг на полицаи и трудностите, с които ведомството се сблъсква при намирането на годни за служба кадри.

С влезлите в сила промени в Закона за МВР тази пречка вече може да бъде заобиколена. Тя развързва ръцете на професионалното ръководство да назначава тези, които вече веднъж са се провалили при кандидатстване за работа в МВР и на тестовете за интелигентност

До този момент МВР в прав текст не е признавало, че ще разчита на цивилни за охраната на председателството, но от поредица изказвания този факт се доказва недвусмислено.

На последното изслушване на министъра на вътрешните работи Валентин Радев в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред от 13 декември 2017 г. стана ясно, че вече са назначени част от хората, които ще заместват полицаи, така че да не се "оголва" вътрешността на страната, като се командироват служители в столицата. 

Министърът се позовава на правителствената програма и идеята за "полицай във всяко село" и заявява, че има новоназначени близо 1000 души, които "да работят и с полицейски правомощия": 

По онова изречение, което го имаше в предизборната Ви програма и в правителствената – да има полицаи във всяко населено място, идеята е тези 1000 полицаи да работят и с полицейски правомощия, по-точно там не са само полицаи, да работят така наречените „мобилни групи“.

От изявлението му става ясно, че част от тези "неполицаи" освен във вътрешността на страната ще бъдат използвани и за охраната на мероприятия в София, но преди това трябва да преминат съответното обучение:

Обясниха ми, че не може без това и някои от тях трябва да минат шест месеца на обучение, които не са бивши полицаи, защото има и такива, които са кандидатствали, но голямата част ще ни разтоварят и включително в София, така че няма да се случва онова, което се е случвало винаги – да взимаме хора от провинцията, и да оголваме, както се изрази господин Цветанов, да оголваме места, където има нужда от полицаи.

Този коментар е направен от Радев във връзка с въпрос на шефа на вътрешната комисия Цветан Цветанов, който изразява надежда "този ресурс" допълнително да "подпомогне охраната за председателството".

В отговори на запитвания на OFFNews по този въпрос от МВР дават уклончиви отговори за охраната на председателството и участието на работещи по трудови правоотношения лица или т.нар. ЛРТП.

МВР подробно защитава възможностите, които законът позволява цивилните да работят в условията на полицейски правомощия. Според новоприетите текстове тези лица могат да "осъществяват охрана и/или пропускателен режим в района на охраняван от МВР обект". 

Предвидената щатна численост за ЛРТП, които между другото получават едно от най-високите увеличения на заплащането в системата на МВР, е 770 души. Към края на ноември са били назначени 420. 

В друг отговор от МВР загатват за възможността цивилни да се включат в охранителните мероприятия на европредседателството, тъй като "няма предвидени длъжности за тези лица, които да са предназначени единствено за охрана на българското председателство на Съвета на ЕС".

Първоначално подозренията за "цивилни полица" по време на европредседателството се появиха още през септември отново на заседание на вътрешната комисия в парламента от 13 септември 2017 година. Тогава заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Тодор Гребенаров пояснява, че част от силите на МВР от провинцията ще бъдат командировани в София за председателството. С този факт той обяснява и необходимостта от промени в Закона за МВР:

Идеята беше следната – от там тръгнаха и тези промени, част от ресурса, който трябва да бъде зает с осигуряване на полицейска охрана – говоря за около 18 хотела, НДК, обекти, тъй като това е голям ресурс, който трябва да използваме, идеята беше вместо служители с полицейски правомощия, да бъдат сложени на определени места, където е по-ниска сигурността като защита, такива лица, които работят по трудово-правни взаимоотношения. 

Той обаче веднага е поправен от зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, който го прекъсва и пояснява, че идеята всъщност е цивилните да заместват полицаите в провинцията. "Идеята е лицата по трудово правоотношение да поемат обектите на МВР, а ние да насочим служители с полицейски функции към дейност по осигуряване сигурността на председателството", заявява тогава той.

На запитване на OFFNews от МВР не успяват категорично да обяснят на какво основание цивилните ще получават полицейски правомощия, тъй като в Закона за МВР е уточнено кои са полицейските органи и назначените по реда на Кодекса на труда служители не са сред тях. 

Новите промени в ЗМВР обаче заобикалят това ограничение и дават специални правомощия на тези лица. Освен задържането на нарушители на пропускателния режим на охранявани обекти на МВР (по същество това са включително и полицейските участъци), "цивилните полицаи" ще имат право да приемат граждани и да регистрират техните сигнали и жалби, ще връчват призовки и съобщения, ще могат да придобиват "информация от явни източници за подготвяни или вече извършени правонарушения", като ще имат задължението "своевременно" да докладват, без да е уточнено на кого.

Наетите служители също така ще могат да изготвят анализи и доклади "по проблеми, свързани със сигурността на местно ниво, и предложения за тяхното решаване".

Освен права по охрана на държавната граница, каквито имаха до момента, наетите на трудов договор в МВР вече ще имат и задължения да извършват "дейности по териториално обслужване на населението", без в закона да е уточнено какво включват те.

Правната комисия очаквано отхвърли ветото на президента

http://clubz.bg/62743-pravnata_komisiq_ochakvano_othvyrli_vetoto_na_prezidenta

Парламентарната правна комисия отхвърли с 10 гласа "за" и 7 "против" ветото на президента Радев върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество след двучасово заседание днес.

ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС дружно отхвърлиха мотивите на държавния глава, който използва правото си да върне за ново обсъждане приетия миналата година закон не заради отделни членове, а в цялост. В мотивите си Радев изтъкна, че бъдещият антикорупционен орган има твърде много разнопосочни функции, а фактът, че не се уточнява какво точно могат да искат депутатите от членовете на органа при привикване в Народното събрание създава опасност от намеса в работата му. Държавният глава критикува и възможността органът да използва СРС, без закона да конкретизира в какви случаи те ще се прилагат. Според него в някои от разпоредбите не се съдържат достатъчно гаранции за обективното и безпристрастното им прилагане, което е особено важно в случаите на отнемане на имущество.

Дебат по същество по мотивите на президента в правна комисия на практика не се проведе. Филип Попов от БСП коментира в началото на заседанието, че то нарушава правилника на Народното събрание, тъй като ветото официално трябва да бъде обявено от председателя на парламента и на правна комисия да бъде възложено да се произнесе по него. Това няма как да е станало, тъй като първото заседание на парламента е утре, а днешното заседание на комисията е извънредно.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че тъй като ветото е наложено между двете парламентарни сесии и цялото общество е подробно информирано за него, както и за мотивите на президента, не вижда проблем указът да бъде обсъден сега.

В заседанието участваха както юристите от екипа на президенството, така и представители на Министерство на правосъдието. Проф. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на Радев, подчерта, че мотивите за ветото са били подготвени с "внимание, отговорност, проучване..." и че преди всичко ветото е "добронамерено". После се впусна в историческа справка за това колко пъти са налагали вето предишните президенти по време на своите мандати. В крайна сметка обобщи урока, като отбеляза, че ветото е важен инструмент на проверките и балансите в разделението на властите.

Когато дойде ред на депутатите да коментират ветото, те влязоха във вече познат дебат - практически идентичен с този, който проведоха при приемането на закона на второ четене. Крум Зарков от БСП отбеляза:

"Новият единен антикорупционен орган не е нов, защото 95%, да не кажа 99% от разпоредбите в него съществуват и досега. Няма нищо ново в този закон."

Той повтори тезата си, че органът, който се създава от закона, няма как да се бори с корупцията, защото не е разследващ орган. И допълни, че списъкът с престъпления в закона е твърде широк.

"Този орган няма да се занимава с предотвратяване или разкриване но каквито и да е престъпления", отбеляза той.

Данаил Кирилов също отбеляза, че Зарков повтаря изказванията си от дебата на второ четене, като се опитва да ги подсили с аргументацията на президента.

"Списъкът с корупционни престъпления - това се появи във ветото, не в дебата. Питах Зарков дали ще направи ли предложение за промяна или допълнение на тези членове, той не направи. Въобще не е необходимо този списък да бъде изчерпателен."

След още час претупване на стари аргументи депутатите в крайна сметка отхвърлиха ветото за минута. Депутатите от ДПС бяха обявили подкрепата си за законопроекта предварително и не присъстваха, нямаше и народни представители от групата на Марешки.

Азиатските индекси приключиха сесията без ясна посока

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-сесията-без-ясна-посока_l.a_i.756040_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в сряда, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 затвори търговията със спад от 0,26% до...

Катрин Деньов защити правото на мъжете да свалят жените

https://offnews.bg//kultura/katrin-deniov-zashtiti-pravoto-na-mazhete-da-svaliat-zhenite-672654.html

Легендарната френска актриса Катрин Деньов защити правото на мъжете да могат да свалят жени. В разгара на кампанията в защита на жените жертва на сексуален тормоз на работното си място, Деньов обяви, че зародилото се движение Me too (и аз също) e израз на мъжемразство.

Думите на Деньов бяха подкрепени от още 99 френски актриси, писателки и предстсвителки на академичните среди. Те излязоха с отворено писмо, в което предупредиха за зараждащ се нов вид пуританство.

Вълната от сигнали за сексуален тормоз се надигна в края на миналата година, след като в това бе обвинен холувидският шпродуцент Харви Уайнстийн.

Феминистки във Франция веднага заклеймиха отвореното писмо на стоте дами, подписали писмото, като го обвиниха, че неглижират проблема.

Солеността на Черно море може да освободи огромно количество метан в атмосферата

http://www.moreto.net/novini.php?n=366872

Метановите хидрати в Черно море са на път да се дестабилизират поради увеличаването на солеността на този водоем, който някога e бил сладководно езеро, а това може да предизвика подводни свличания, сочат резултатите от изследване, цитирани от „Франс прес”.

Бургас чества европредседателството с бели гълъби

https://www.actualno.com/burgas/burgas-chestva-evropredsedatelstvoto-s-beli-gylybi-news_653573.html

28 бели гълъба ще полетят в небето на Бургас утре, 11 януари, в 11:0000 часа от площад "Тройката", съобщава Община Бургас. Инициатива е по повод официалното откриване на първото ни ротационно европредседателство на страните членки на Европейския съюз в България. Инициатор е на гълъбовъдно дружество "Мир" в Бургас. От "Мир" призовават всички гълъбовъдни дружества в страната и всички развъдчици на тези птици да подкрепят инициативата в този ден и в небето на Българи

София планира кръстовище на две нива на бул. "Черни връх"

http://www.mediapool.bg/sofiya-planira-krastovishte-na-dve-niva-na-bul-cherni-vrah-news274087.html

Строителството на високи сгради в софийския кв. "Лозенец" е накарало общината да търси нови варианти за организация на движението в района. Администрацията обсъжда проект за изграждане на кръстовище на две нива между булевардите "Черни връх" и "Джеймс Баучер". Кръстовището ще прилича на това при Телевизионната кула - с кръгово кръстовище между двата булеварда и второ ниво с директно преминаване по бул. "Черни връх". Към момента става въпрос само за проект, който предстои да бъде обсъден от Експертния съвет по устройство на територията в петък. Мотивът за изгръждане на кръстовището на две нива е възможността за високо строителство в "Лозенец". Вече се строи 34-етажна сграда на ул. "Златен рог", която предизвика протести на жители на "Лозенец". Те се притесняват, че улиците в квартала не могат да поемат трафика след построяването на небостъргача. Според документите, които ще се обсъждат от Експертния съвет по устройство на територията, най-удачен вариант за решаването на транспортните проблеми в района е изграждането на кръстовище на две нива. Предлагат се и промени в организацията на движението по по-малките улици, като например ул. "Трепетлика" да стане двупосочна, както и участък от ул. "Кораб планина". Ще се прави и ново кръстовище на ул. "Златен рог" с бул. "Джеймс Баучер". Кръстовището между сегашното трасе на бул. "Джеймс Баучер", бул."Черни връх" и "Златен рог" ще остане, но ще се ползва само за вливане и отливане по бул. "Черни връх". Светофарът ще се използва, когато през него минава трамваят и ще се включва от ватмана. Ще се променя и трасето на трамвая, което минава в района. То ще се запази, както и сега до улицата пред сградата на "Енергопроект". След това минава през съществуващата зелена площ и се влива в сегашния релсов път. В тази връзка е уширен участък от ул. "Кораб планина", за да се осигури една лента за еднопосочно автомобилно движение.

Офшорни зони от черния списък на ЕС започват реформи

http://clubz.bg/62742-ofshorni_zoni_ot_cherniq_spisyk_na_es_zapochvat_reformi

След близо една година дебати, на 5 декември 2017 г. Европейският съюз прие черен списък на данъчните убежища.

Той включва 17 страни, които не отговарят на европейските стандарти за прозрачност. За тях се предвиждат санкции, включително лишаване от европейско финансиране. Какви ще са другите мерки и до днес не е ясно.

Някои държави от черния списък обаче започнаха реформи.

От началото на 2018 г. в Обединените Арабски емирства въведоха данък добавена стойност (ДДС) в размер на 5%. Досега такъв данък там нямаше и това е причината там да се регистрират много фирми (включително и Intrust Ltd, собственост на Делян Пеевски).

Реформата очевидно не може да бъде проведена за един ден. Още миналата година ОАЕ провеждат необходимите законодателни промени и създават инфраструктурата за събиране на ДДС. Реформата се подготвя след като става ясно намерението на Евросъюзът да въведе черен списък на данъчните убежища, тоест още след разкритията на “Досиетата Панама“. Дали обаче въвеждането на ДДС е свързано пряко с мерките на ЕС, не е официално потвърдено.

Повечето юрисдикции от черния списък на ЕС имат минимално или никакво данъчно облагане. По-голям проблем за Брюксел обаче се оказва липсата на единни регистри на фирмите в тези страни и отказа да се споделя информация с европейските страни. ОАЕ например нямат единен регистър. Това се оказва проблем в някои ситуации. Когато в края на миналата година депутатът Делян Пеевски обяви, че в декларацията му за конфликт на интереси от тази година е допусната "техническа грешка" и той е придобил не 10 000 дяла, а 20 000 дяла от компанията Intrust Ltd, се оказа, че това не може да се провери.

Същото се отнася и за Панама – при изтичането на данни през 2015 г., станало известно като “Досиетата Панама“, публичен стана само регистърът на фирмата “Мосак Фонсека“.

Споделянето на информация с властите на 28-те е разковничето, коментират европейски наблюдатели.

Територии на Британия и Британската общност също са данъчни убежища, но не са включени в черния списък - например Британските Вирджински острови, о. Джърси, о. Ман и Бахамите.

Това предизвика забавяне на приемането на списъка, защото трябва да има задължително единодушие между страните членки, а Великобритания логично се противопоставя на включването им. При изтичането на “Досиетата Парадайз“ стана ясно, че политици крият и там парите си. Тези територии обаче имат сключени споразумения с Великобритания, членка на ЕС (поне засега), за предоставяне на данни при поискване. Това е достатъчен аргумент, за да приеме Брюксел, че те спазват изискванията за споделяне на данни.

Целта на черния списък на ЕС е да осигури прозрачност и лесно проследяване на информация за фирми и техните собственици. Потенциалните санкции обаче не изглежда да плашат повечето застрашени страни, които разчитат главно на други приходи в бюджетите си.

Уреждат мач на Кобрата срещу Тайсън Фюри

https://www.actualno.com/moresport/urejdat-mach-na-kobrata-sreshtu-tajsyn-furi-news_653572.html

Пътят на Кубрат Пулев и Тайсън Фюри към Антъни Джошуа по всяка вероятност ще доведе до битка на ринга между двамата претенденти. До това заключените стига Джон Хуулан от "BoxingInsider", според когото мач срещу Кобрата е един от най-лесните начини за бившия световен шампион да достигне до двубой срещу своя непобеден съотборник. "Кубрат Пулев е извън прожекторите, след като се отказа от битката си с Антъни Джошуа заради контузия. Но има много сериозна вероятност именно той да е п

Впечатляваме гостите от Европа с 3D макети на потънали кораби

https://www.actualno.com/burgas/vpechatljavame-gostite-ot-evropa-s-3d-maketi-na-potynali-korabi-news_653571.html

Впечатляваща изложба от 3D макети на потънали кораби, интерактивна карта на черноморското дъно с изчезнали обекти и интерактивни игри за деца-изследователи са съпътстващите прояви, които Бургас ще представи пред гостите от Европа по време на домакинството си от програмата на европредседателството. Причината е, че основните събития, които ще се проведат в морския град, са посветени на Черно море и региона - "Европейският морски ден" на 31 май - 01 юни и Заседание на Генералните директо

БСП питат Борисов: Могат ли институциите да отговарят за сигурността на гражданите?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656023

БСП питат Борисов: Могат ли институциите да отговарят за сигурността на гражданите?

"Могат ли институциите да отговарят за сигурността на гражданите?". На този въпрос ще поискат отговор социалистите от премиерът Бойко Борисов на пленарното заседание утре. Това обяви председателят на областната Софийска организация на БСП Кирил Добрев пред журналисти в централата на червените по-рано днес. "Европредседателството започва.

Контузия в гърба сложи край на дебюта на Андре Вилаш-Боаш в "Дакар"

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/10/3110069_kontuziia_v_gurba_sloji_krai_na_debjuta_na_andre/?ref=rss


<br /><br />Бившият мениджър на "Челси" и "Тотнъм" Андре Вилаш-Боаш приключи дебютното си участие в рали "Дакар". Португалският футболен треньор се оттегли заради контузия в гърба, която получи във вчерашния четвърти етап на най-тежката автомобилна надпревара.<br /><br />Вилаш-Боаш заемаше 41-ото място в генералното класиране след третия етап, като изоставаше с 6 часа и 10 минути от лидера Стефан Петерханзел. В четвъртия етап португалецът и...

Година и половина по-късно - двойка, обезобразила лице на жена със счупена бутилка, отива на съд

https://www.actualno.com/crime/godina-i-polovina-po-kysno-dvojka-obezobrazila-lice-na-jena-sys-schupena-butilka-otiva-na-syd-news_653569.html

40-годишен мъж и настоящата му приятелка ще бъдат изправени пред съда, тъй като са нападнали и обезобразили лицето на бившата приятелка на мъжа, съобщава Районната прокуратура във Варна. Мъжът, на име Михаил, и настоящата му приятелка Анелия използвали счупена бутилка, за да обезобразят лицето на бившата приятелка на Михаил - Кремена. Заради това Михаил и Анелия са обвинени в причиняване на средна телесна повреда (чл. 129, ал. 2 от Наказателния кодекс), като могат да влязат в затвора за срок от

Хю Грант чака пето дете

http://www.cross.bg/hyu-grant-chaka-peto-dete-1565164.html

/КРОСС/ Хю Грант ще става татко за пети път. Детето ще е от половинката на британския актьор - шведската телевизионна водеща Ана Еберстайн, съобщава „Контактмюзик". Новината бе потвърдена от самите тях. За двойката това ще е трето дете, като до момента те имат 5-годишно момченце и 2-гдишно момиченце. Грант, който вече е на 57 години, има и 2 деца от предишната си партньорка Тигнглан Хонг.

Росен 3 дни се мотал, легнал и се застрелял. Разбрали го след 2 дни

http://clubz.bg/62741-rosen_3_dni_se_motal_legnal_i_se_zastrelql_razbrali_go_sled_2_dni

Всички експертизи са категорични: Росен Ангелов е легнал и се е самоубил в незаконно бунгало в Луково на 5 януари. Това става, докато около него тече истинска интифада от военни, полиция, спецчасти и журналисти, които го търсят от ранната утрин на 4-ти.

Не е ясно какво (и къде) е правил от първи януари до 3-ти, когато името му вече става известно на органите на реда.

Той е и единственият извършител на 6-орното убийство на Кети Кюхова и нейните близки в Нови Искър - доказват го единственото оръжие, с което после е отнел живота си, барутни натривки, ДНК-то на жената и спътника в живота й Неделчо Юнаков, както и мотивите.

Освен че е имал връзка с Кети, Ангелов е имал и план - тя да му съдейства, давайки му достъп до жилищата на богати столичани, които фирмата ѝ чисти.  

Информацията за намерения труп от 7-ми януари пък не е бавена нарочно, за да не "затисне" медийно посещението на премиера Бойко Борисов в Турция - всичко е просто съвпадение. 

Всички тези факти станаха ясни на съвместен брифинг на директора на НСлС Борислав Сарафов, шефове от прокуратурата и МВР, който трябваше финално да осветли обществеността за случая със 7-те трупа в крайсофийските райони.

"Колкото повече чета, накои от тези анализи и коментари, повече ме забавляват“, каза днес Сарафов по повод появилите се всевъзможни теории.

Оказа се, че не сме само журналистите и гражданите - той изпадна в откровение, че дори собствената му жена е привърженик на "теории на конспирацията". Напротив - в немалката практика на зам. главния прокурор Сарафов малко са били делата, по които доказателствата са толкова еднозначни и ясни.

След 19:30 ч. в новогодишната вечер първа е умъртвена Кети Кюхова - в района на къщата в Нови Искър. Тя, както бе изнесено в медиите, е била на разходка с кучето.

Мотива Борислав Сарафов окачестви като "смесен".

"Мотивът е смесен: той очевидно е отхъврленият любовник, но има и финансов. Кети се е занимавал с почистване на домове. Тези домове очевидно са били на заможни българи и някои от тези домове Росен е искал да ограби.

Всъщност причината за разрива в техните емоционални отношения е именно този. Че Росен Ангелов е искал да му предостави достъп до домовете, които чисти, като му предостави ключовете и код за алармената система. За да може той да ограби тези жилища.

Очевидно в този момент Кети е разбрала, че любовта му може би не е била съвсем безкористна, съвсем искрена и съвсем сърдечна."

Това станало и една от причините рецидивистът „да иска да я затрие от лицето на земята“ (по оригиналния израз на Сарафов, б.а.).

Тъй като за тази връзка са знаели "всички нейни роднини", това е и причината той да отиде в дома им.

В следващите няколко часа роднините ѝ вероятно са се притеснявали и излезли да я търсят, стана ясно от словесната "възстановка" на Сарафов и областната прокурорка на София Наталия Николова.

Тук има една "дупка" от няколко часа, тъй като доказано 5-имата в дома са били избити след 23 ч и преди 0:05 ч.

Смята се, че след това Ангелов е качил трупа в семейния БМВ Х 5 (нищо че някои от тези коли не е проста работа да бъдат запалени, ако не си собственикът, б.а.). Тялото на Кети Кюхова е преседяло няколко часа, преди да бъде изхвърлено във въпросния стар кладенец на километри от местопрестъплението.

На въпроса за странната последователност в действията му: например защо е оставил трупа на Кети до къщата и след часове е убил другите и тепърва е запалил джипа да я кара в гората - зам. главният прокурор отговори, че ние (присъстващите на пресконференцията) сме нормални и разсъждаваме логично, а той е...

"... Извършител на убийство, тежък социопат – не бихме могли да вникнем в неговото съзание, за да разберем какви са били всъщност неговите разумни и емоционални мотиви да извърши още едно 5-орно убийство (след това на Кети, б.а.)."

Допреди обаче да свърши със себе си, той дори имал време да влезе в интернет и да разглежда сайтове...

"Изключително гнусни сайтове с детско порно е посещавал този персонаж", обобщи Сарафов.

Прокуратурата не може да отговори и как така години наред издирван човек без лични документи е успявал да поддържа интернет, да има симкарта за телефон и "бисквитка" от мобилен оператор

Самият Росен е открит на 7 януари. От заключението на съдебно-медицинската експертиза е ясно, че смъртта му се дължи на огнестрелно нараняване, причинено с един изстрел. При аутопсията е установена входна рана на главата в слепоочната област. 

"По ръцете на Росен Ангелов има натривки от барутни частици. Същите барутни частици се намират и в проектила, който е изваден от неговото тяло.

Със същото оръжие от 6-те жертви е умъртвен и Росен Ангелов. Смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна", добави прокурор Николова.

И още нещо: според аутопсията няма никакви кръвонасядания или охлузвания по кожата на горните крайници на рецидивиста, т.е. - никакви намеци за борба или съпротива от някоя от жертвите му. Ангелов е имал една рана на крака, но стара на около 10-15 дни.

В тялото не са намерени следи от алкохол, няма морфин, кокаин амфетамин, метаамфетамин, бензодиазепинови, барбитурати, метадон, т.е. - не се доказват никакви упойващи вещества, никакви лекарства или алкохол.

Просто легнал и се е самоубил.

Използвал саморъчно направен заглушител - направен от маслен филтър на кола по схема, която самият той видял в интернет.

"Да, някои от цифрите в това уравнение може би ще останат незивестни за нас докрая. Всички, които са били там, са починали – както 6-те жертви, така и Росен Ангелов", призна Сарафов.

Той отговори и как така две денонощия термокамери, кучета и др. не са могли да открият човека, който бил само на 500 м:

"Явно единственият извод е, че следовите кучета не са ни дали местонахождението му. Ако искате, можете да ги запитате."

Добрев: Като какъв Христов е свързал Цветанов с престъпник

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-kiril-dobrev-petar-hristov-26769845

В качеството на какъв Петър Христов е свързал в среща бившия министър на вътрешните работи Цветанов с някакъв престъпник?

И албанците в Македония оптимистични за спора за името

https://www.actualno.com/balkani/i-albancite-v-makedonija-optimistichni-za-spora-za-imeto-news_653568.html

Стигнали сме до края на проблема, съществува общо приемливо решение на спора за името. Това казва в интервю за гръцката телевизия "Антена" вицепремиерът по европейските въпроси на Македония Буяр Османи. "Мисля, че идва краят на този спор. Отне ни 25 години и сега е време да го затворим без вреди, като се има предвид чувствителността на този въпрос и за двете страни. Съществува решение общо приемливо, без да се засегнат най-чувствителните неща на двете страни", казва Османи.

Съдът в Добрич допусна разкриването на тайна на осиновяването

https://www.actualno.com/dobrich/sydyt-v-dobrich-dopusna-razkrivaneto-na-tajna-na-osinovjavaneto-news_653581.html

Окръжен съд - Добрич е допуснал да бъде разкрита тайната на произхода на осиновено лице, потърсило информация за биологичните си родители по здравословни причини - наличието на хронично заболяване, лечението на което изисква текущо проследяване и информираност за фамилната обремененост. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Добрич. Семейният кодекс дава възможност на навършилите 16 години осиновени да поискат информация за биологичния си произход по съдебен път, „когато важни о

Варненски експерт: Хлябът ще поскъпне

http://www.moreto.net/novini.php?n=366902

Варненските хлебопроизводители все още не знаят дали увеличението на цената на тока за бизнеса ще бъде от началото на февруари или със задна дата от 1 януари, това съобщи Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на браншовата организация.

Пазят кресло с името на Петър Христов на стадион "Локомотив" в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655950

Пазят кресло с името на Петър Христов
на стадион "Локомотив" в Горна ОряховицаВъв ВИП ложата на стадион „Локомотив“ в Горна Оряховица ще бъде запазено кресло с името на застреляния Петър Христов, съобщава regnews.net, позовавайки се на съболезнователно съобщение от клуба. Ръководството на ОФК „Локомотив“ го разпростани по повод кончината на Петър Христов - първият президент в професионалната история на горнооряховския клуб.

Съюзът на издателите: Свободните медии в България може да изчезнат напълно

http://www.mediapool.bg/sayuzat-na-izdatelite-svobodnite-medii-v-bulgaria-mozhe-da-izcheznat-napalno-news274086.html

Медийната свобода да бъде между основните критерии, според които Европейският съюз и Европейската комисия определят политиката си към държавите членки. А от Брюксел да бъдат изпратени независими наблюдатели - международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България. Такива препоръки са записани в Бяла книга за свободата на медиите в България, която бе представена по време на дискусия за медийната независимост у нас, организирана от Съюза на издателите. Независимите медии и журналисти в България са подложени на безпрецедентен натиск и множество обективни трудности да съществуват. Ако различните групи проблеми, показани в тази Бяла книга, не бъдат адресирани своевременно, свободните медии в България ще изчезнат напълно, се казва в документа. Съюзът на издателите отбелязва, че свободата на словото, разнообразието на мнения в обществото е основна човешка и европейска ценност. Ето защо "би следвало медийната свобода да бъде между основните критерии, според които ЕС и ЕК определят политиката си към държавите членки". Държави и правителства, които насилствено ограничават свободата на словото и това се потвърждава ясно от международните индекси и класации за медийна свобода, не би трябвало да имат достъп до никакви европейски фондове, смятат още издателите. Те констатират, че "журналистите и издателите все по-трудно могат да разчитат на правосъдие и справедлив процес, особено в досъдебната фаза, където действията на прокуратурата не подлежат на съдебен контрол". Ето защо издателският съюз настоява от ЕС да бъдат изпратени независими наблюдатели - международни прокурори, които да проследят в детайли всички обвинения и предварителни разследвания срещу журналисти и издатели в България. Препоръката на СИБ към ЕК е да изиска повече прозрачност и да повиши контрола за начина, по който се харчат комуникационните бюджети по европрограми в България. Според оценки на СИБ на годишна база парите по тези програми значително надвишават рекламните приходи на всички издатели, взети заедно. Препоръката си издателите отправят заради тенденциите в медийния бизнес и рекламата по света, които ясно показват, че особено на малки пазари като България медиите нямат обективна възможност за постигане на устойчив бизнес модел. В тази среда финансовата подкрепа от страна на правителството само за лоялни на властта медии играе все по-ключова роля. Както е отбелязано и в последния доклад на "Репортери без граници", концентрирайки комуникационните бюджети по европейските програми само към контролирани от властта медии, правителството си купува спокойствие. "Разпределянето на суми от еврофондовете към определени медии е съпроводено с пълна липса на прозрачност. Така се гарантира благосклонното отразяване на дейността на правителството и прикриването на скандали", отбелязват от организацията. Друг много съществен елемент на подкрепа за зависимите медии е допускането на концентрация в собствеността на медиите и особено в разпространението на печатни издания. Въпреки многобройните сигнали и практики на нелоялна конкуренция засега правителството и антимонополният регулатор - Комисията за защита на конкуренцията, не са предприели никакви действия срещу медийния монопол. Препоръката на СИБ е ЕК да започне международно разследване за концентрация и нелоялна конкуренция на медийния пазар в България. Бяла книга за свободата на медиите в България.pdf

Пияна варненка и непълнолетна предизвикаха тежки катастрофи в морската столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6656006

Пияна варненка и непълнолетна предизвикаха тежки катастрофи в морската столица

Обилно пияна варненка, на 44 години и непълнолетно момиче предизвикаха две тежки катастрофи. При инцидентите няма загинали, но няколко души са вкарани в болница. 44-годишната дама била зад волана микробус опел и пътувала към местността Ален мак край Варна. Около 20 часа вечерта, поради неспазване на достатъчна дистанция,

Катрин Деньов оглави движение против истерията "сексуален тормоз"

https://www.actualno.com/showbusiness/katrin-deniov-oglavi-dvijenie-protiv-isterijata-seksualen-tormoz-news_653566.html

В Холивуд се зароди ново движение, което отрича придобилата известност кампания срещу сексуалното насилие #MeToo. Начело на новоучреденото движение е френската актриса Катрин Деньов, която заедно с 99 други жени от Франция публикуваха отворено писмо, отхвърлящо феминизма. Според тях той и по-конкретно кампанията #me too изразява "омраза към мъжете и е нов вид пуританство и отрича тяхната сексуална енергия", а "флиртът не е равен на изнасилване. Писмото, което е публикувано във ф

За първи път: През 2018 Сърбия ще чества 24 май

https://frognews.bg/novini/parvi-pat-prez-2018-sarbiia-shte-praznuva-24-mai.html

Денят на Кирил и Методий – 24 май, от тази година ще се чества и ще бъде държавен празник в Сърбия.

Любовен триъгълник приключва в съда във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6655992

Любовен триъгълник приключва в съда във Варна
Влюбена двойка от Варна отива на съд, след като обезобразили бившата приятелка на мъжа. Районна прокуратура в морската столица обвини в средна телесна повреда 40-годишния Михаил Г. и живеещата с него на семейни начала 45-годишна Анелия В. Двамата причинили средна телесна повреда на бившата приятелка на подсъдимия,

АДФИ проверила обществени поръчки за 550 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/АДФИ-проверила-обществени-поръчки-за-550-млн-лв-_l.a_i.756039_at.1.html

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключи 125 финансови инспекции през четвъртото тримесечие на 2017 г., съобщават от...

Димо Гяуров: Петър Христов командваше като бос МВР, версията за убийството му е корупционна

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/dimo-giaurov-petar-hristov-komandvashe-kato-bos-mvr-versiiata-ubiistvoto-koruptsionna.html

Никак не съм привърженик на героичната версия за убийството на Петър Христов, а именно, че е съдействал за разбиването на „Наглите“. Много по-вероятно са останалите версии – да речем корупционните. Този човек командваше администрациите, МВР, участваше в обществените поръчки в цялата Великотърновска област.

Димо Гяуров: Петър Христов командваше като бос МВР, версията за убийството му е корупционна

https://frognews.bg/novini/dimo-giaurov-petar-hristov-komandvashe-kato-bos-mvr-versiiata-ubiistvoto-koruptsionna.html

Никак не съм привърженик на героичната версия за убийството на Петър Христов, а именно, че е съдействал за разбиването на „Наглите“. Много по-вероятно са останалите версии – да речем корупционните. Този човек командваше администрациите, МВР, участваше в обществените поръчки в цялата Великотърновска област.

Подпалиха синагога в Тунис при протестите, обхванали няколко града

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655997

Подпалиха синагога в Тунис при протестите, обхванали няколко градаСинагога бе подпалена в Тунис при протестите, обхванали няколко града, предадоха световните агенции. В туниския остров Джерба протести не е имало, но неизвестни лица използвали, че полицията била изпратена да охранява протестите в други градове. Те хвърлили два коктейла "Молотов" по синагогата, към която имало и еврейско училище.

Разследващите разбиват конспиративните теории за шесторното убийство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razsledvashtite-razbivat-konspirativnite-teorii-za-shestornoto-ubijstvo-2071709

За разследващите няма никакво съмнение, че Росен Ангелов е извършителят на шесторното убийство в Нови Искър в новогодишната нощ. Това стана ясно от думите на заместника на главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов на нарочен бри

Пламен Каменов: В страната витае отвратителен страх от Борисов и Пеевски

https://frognews.bg/inteviu/samo-pred-frog-plamen-kamenov-stranata-vitae-otvratitelen-strah-borisov-peevski-2018-01-10.html

В последните 10 години Борисов и Пеевски решиха, че ги устройва да си имат вместо качествени медии послушна сюрия кучета. И си ги създадоха, твърди пред Фрог нюз създателят и главен редактор на „Нощен Труд” Пламен Каменов.

Предложение: В Закона за движение по пътищата да се въведе понятието "системен нарушител"

https://www.actualno.com/varna/predlojenie-v-zakona-za-dvijenie-po-pytishtata-da-se-vyvede-ponjatieto-sistemen-narushitel-news_653564.html

В Закона за движение по пътищата трябва да се въведе понятието „системен нарушител“. Това каза на пресконференция във Варна Анелия Танева, представител на Института за пътна безопасност за Варна , предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Това е едно от предложенията на организацията, разработено в рамките на месец от нейното създаване. "Анализът на нормативната основа показва, че е необходимо да се сложи ред в хаоса на законодателството,

Марк Жирардели: Г-н премиер, взехте правилното решение за Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655996

Марк Жирардели: Г-н премиер, взехте правилното решение за БанскоПетркратният носител на световната купа по ски Марк Жирардели изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което го поздравява за решението на правителството за Банско. Ето и пълният текст: Скъпи министър-председателю Борисов, Скъпи Бойко, Моля да приемеш моите искренни поздравления за взетото единствено правилно решение за развитието на скизоната в

Проф. Хр. Кафтанджиев за Фрог: В клипа за председателството бяга компетентността на правителството

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/prof-kaftandjiev-frog-klipa-predsedatelstvoto-lichi-kompetentnostta-pravitelstvoto.html

В някои аспекти този клип е много добър или даже отличен по отношение на България като туристическа дестинация. Вероятно от Министерството на туризма му се радват много. Това коментира пред Фрог нюз проф. дфн Христо Кафтанджиев от Факултета по журналистика и масови комуникации, Софийски университет.

Учени посочиха нов фактор, който увеличава риска от рак при жените

http://www.moreto.net/novini.php?n=366893

Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на гърдата, на стомашния-чревния тракт и на кожата за жените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Били анализирани резултатите от 61 проучвания, обхванали 114 628 случая на рак и 3,9 милиона участнички в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия.

Полският премиер изрази готовност за сътрудничество с европейските институции

http://www.mediapool.bg/polskiyat-premier-izrazi-gotovnost-za-satrudnichestvo-s-evropeiskite-institutsii-news274085.html

След среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във вторник вечер в Брюксел новият полски премиер Матеуш Моравецки заяви, че Варшава е готова за сътрудничество с европейските институции в различни сфери. Полша и Европейската комисия имат общи интереси, посочи Моравецки след продължилата близо три часа среща. "Ние ще се стараем да взаимодействаме в различни области, ще се стараем да стигаме до компромис", заяви той. Моравецки се срещна с Юнкер часове след като бяха обявени промени на някои ох ключовите постове в полското правителство. Сменени бяха емблематичните за досегашната политика на управляващата консервативна националистическа партия „Право и справедливост“. Моравецки отбеляза, че в началото на срещата с Юнкер е говорил за върховенството на закона в Полша - спорен въпрос в отношенията между страните. "Ние представихме същността на нашата съдебна реформа", каза полският премиер. "Нашето намерение е да направим тази система по-ефективна, по-справедлива, по-обективна", увери Моравецки, цитиран от Ройтерс. На 20 декември Европейската комисия за първи път в историята на ЕС задейства наказателна процедура по отношение на Полша за нарушаване на фундаменталния принцип за независимост на съдебната система. Процедурата може да доведе до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на ЕС. В общо изявление след вчерашната среща беше посочено, че Моравецки и Юнкер са имали приятелски разговор, включващ подробно обсъждане на въпроса за върховенството на закона в Полша. Двамата са се договорили, че ще се срещнат отново, за да продължат дискусията с цел постигане на напредък по въпроса до края на февруари. Промяна във Варшава? От вчера анализатори и медии на Запад се питат какво означават предприетите във Варшава кадрови промени, както и съвпадението им с посещението на новия премиер в Брюксел. Полският премиер уволни министри, за да поправи отношенията с ЕС, пише британският "Гардиън". Изданието отбелязва, че министрите са били сменени, след като Брюксел е обвинил Варшава в подкопаване на демократичните ценности. "Гардиън" посочва също, че управляващата партия "Право и справедливост" се ползва със значителна подкрепа сред полското население според социологическите проучвания, но остава под натиск от Европейската комисия и няколко държави членки на ЕС заради неотдавнашното си решение да постави под контрол съдебната система. Поляците са в шок, премиерът предприе сериозни рокади преди сблъсък с ЕС, пише "Дейли телеграф". Изданието отбелязва, че размахът на правителствените промени е изненадал поляците, както и че те са били извършени само часове преди срещата на премиера Матеуш Муравецки с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Евроскептичната песен на Полша изведнъж зазвуча на по-нисък тон, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Рокадите предизвикаха вълнение в Полша - най-значимите критици на ЕС в правителството трябваше да си тръгнат. Зад това вероятно се крие някаква сделка между президента Анджей Дуда и лидера на управляващата партия Ярослав Качински. В. "Файненшъл таймс" коментира, че е малко вероятно промените да доведат до подобрение на отношенията с ЕС. В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че самото противопоставяне между Полша и ЕС е в деликатен момент за Юнкер и европейските лидери, които не само че се борят с предизвикателства на изток, но и се опитват да овладеят последствията от излизането на Великобритания и кризата с каталунското сепаратистко движение в Испания. В. "Индипендънт" посочва, че подкрепата в Полша за членството в ЕС е достигнала рекордно високо равнище въпреки конфликта с Брюксел. Изданието цитира проучване на полския Център за изследване на общественото мнение, според което 92 процента от полското население иска да остане в съюза. Това е с 3 процента повече в сравнение с предишната анкета на същия център. Какво точно става в Полша? Какво означават изненадващите промени в полското правителство? Отказ от досегашния неотстъпчив курс на Варшава или просто пиар трик за хвърляне на прах в очите, се пита в анализа си за Дойче веле Бартош Дудек. И припомня казаното вчера от Моравецки: "Не искаме да сме догматично или доктринерско правителство, нито пък правителство на крайностите. Искаме да съставим правителство, което да обединява интересите на икономиката с тези на обществото, а така също и европейската перспектива с нашата полска, национална гледна точка". На церемонията присъстваше и президентът Анджей Дуда, по чието настояване преди това бяха освободени осем министри. Без съмнение ремонтът на кабинета е лична политическа победа за Дуда. Симптоматично бе отсъствието на човека, който всъщност дирижира властта в Полша – става дума за лидера на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински, отбелязва германската медия. Според автора най-голямата изненада безспорно е свързана с освобождаването на досегашния военен министър Антони Мачеревич. Дълго време той беше вторият човек във властта след партийния лидер Качински и поради тази причина бе смятан за недосегаем. А голямата му страст - да издирва и изкарва наяве стари обвързаности от комунистическо време, склонността му да вижда навсякъде заговорнически теории и близостта му до крайно консервативното "Радио Мария" го бяха превърнали в галионна фигура на национално-католическите среди в страната. В тлеещия от месеци конфликт между него и младия държавен глава, който е и главнокомандващ на въоръжените сили, Мачеревич очевидно беше надценил своите сили. Не е изключено неговото уволнение, както и изненадващата смяна на премиерката Беата Шидло през декември, да са резултат от една по-голяма сделка между Дуда и Качински: нов премиер, ремонт на кабинета и връщане от крайнодясното към центъра - срещу президентски подпис под оспорваните закони, свързани със съдебната реформа. Дуда, който дълго време беше осмиван като марионетка на Качински, показа с това, че владее и изкуството на политическите сделки, посочва Дойче веле. Медията отбелязва, че новите лица в правителството на Моравецки не са идеолози, а уважавани експерти в своите области: външният министър Яцек Чапутович, финансовата министърка Тереса Червинска или новият министър на инвестициите и развитието Йежи Квечински. А с назначаването на най-верните си съпартийци и сподвижници на два ключови поста - Йоахим Бруджински става вътрешен министър, а Мариуш Блашчак - министър на отбраната, Качински явно се е погрижил и за това младият полски премиер да бъде държан под око. Твърде неудобна роля изглежда е получила доскорошната министър-председателка Беата Шидло, която се радва на висока популярност в провинцията: в новата си функция на вицепремиер тя не само ще трябва да следи отблизо Моравецки, но и да се профилира като потенциална конкурентка на Дуда за следващите президентски избори – като вид предупреждение и дисциплинираща мярка за сегашния президент. Най-важният въпрос обаче е дали срещата Моравецки-Юнкер е била замислена просто като пиар-трик от страна на Варшава, или наистина се очертава сериозна корекция на досегашния полски курс. Едно нещо обаче е ясно още сега: тандемът Дуда-Моравецки обединява двама политици, които застъпват умерено консервативни и прагматични позиции едновременно. Те са новото, младо лице на национално-консервативните сили в Полша, което поражда известна надежда за бъдещето на тази политически разединена страна. Брюксел няма да сбърка, ако вместо да заплашва, се възползва от шансовете за ново начало, завършва анализът на Дойче веле. <script type="text/javascript"> <!-- //DW Tracking start var xttitel = encodeURIComponent (document.title); // Pagetitel var partnername = encodeURIComponent('mediapool.bg') ; // Partner var sprache = '11'; // Language var xtmaca = 'bul-VEU-Volltexte-JavaScript-' + partnername + '-dwde'; //maca Parameter var xturl = encodeURIComponent (document.URL); // URL var xtref = encodeURIComponent (document.referrer); // referrer var base = 'http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&s2=' + sprache + '&p=' + partnername + '::Volltexte::'; // First request part var ext = '&x1=1&x2=' + sprache + '&x5=' + xttitel + '&x6=1&x7=' + xturl + '&x8=' + xtmaca + '&x10=' + partnername + '::Volltexte&ref=' + xtref; //second request part var track = base + xttitel + ext; // Request var xtImg=document.createElement("img"); xtImg.setAttribute('src', track); xtImg.setAttribute('alt', 'na'); xtImg.setAttribute('height', '1px'); xtImg.setAttribute('width', '1px'); document.body.appendChild(xtImg); //DW Tracking end --> </script><noscript> <img width="1" height="1" alt="" src="http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&s2=11&p=mediapool.bg::Volltexte::mediapool.bg_Volltexte_JS&di=&an=&ac=&x1=1&x2=11&x5=mediapool.bg_Volltexte_JS&x6=1&x8=bul-VEU-Volltexte-JavaScript-mediapool.bg-dwde&x10=mediapool.bg::Volltexte" > </noscript>

Група "Рейдиохед" отрече да е завеждала дело срещу Лана Дел Рей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6655968

Група "Рейдиохед" отрече да е завеждала дело срещу Лана Дел РейГрупа "Рейдиохед" отрече да е завела дело срещу певицата Лана Дел Рей заради прилики на песента й "Get Free" и техния хит "Creep", съобщи Контактмюзик. Изпълнителката на песента "Born to Die" увери, че бандата, чийто фронтмен е Том Йорк, настоявала да получи 100 процента от приходите от хита й "Get Free" поради сходствата му с тяхната песен

Песков: Провокациите на руско-украинската граница продължават

http://www.cross.bg/deiinost-krim-peskov-1565159.html

/КРОСС/ Провокационната дейност на руско-украинската граница в района на Крим продължава, във връзка с това Русия предприема мерки по обезпечаването на сигурността на своята територия. Това заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки съобщенията за разместване на системи С-400 на полуострова, предава ТАСС, цитирана от Фокус. „Знаем, че провокационната дейност край руско-украинската граница в района на Крим продължава, както и диверсионната дейност", заяви Песков, напомняйки разкритите факти за подобна дейност. „Затова приетите от руската страна всички необходими мерки по обезпечаването на своята сигурност не трябва да се възприемат като заплаха, за който и да е, а трябва да се възприемат именно като мерки по обезпечаването на собствената сигурност, за което, естествено, Русия е в пълното си суверенно право", заключи говорителят на Путин. Както съобщи в края на декември м.г. командващият на 4-а армия на ВВС и ПВО генерал-лейтенант Виктор Севостянов, два дивизиона зенитни-ракетни системи С-400 трябва да застъпят на бойно дежурство в Крим в началото на 2018 година.  

Стотици души бяха арестувани по време на протести в Тунис

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/10/3110041_stotici_dushi_biaha_arestuvani_po_vreme_na_protesti_v/?ref=rss


Над 200 души бяха арестувани и десетки хора бяха ранени по време на сблъсъци между протестиращи и полицията в няколко градове на Тунис, съобщи тунизийското министерство на вътрешните работи, предаде агенция "Франс прес".<br /><br />За втора поредна нощ хора излязоха по улиците на редица градове, за да протестират срещу мерките за строги икономии, планирани от правителството. Протестите стават седем години след революцията в Тунис, довела до смяна на властта.<br...

Южна Корея: Тръмп има огромна заслуга за разговорите ни със Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655962

Южна Корея: Тръмп има огромна заслуга за разговорите ни със Северна КореяПрезидентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че американския му колега Доналд Тръмп има огромна заслуга за провеждането на първите междукорейски разговори от повече от две години и предупреди Пхенян, че ако продължи с провокациите ще получи още по-тежки санкции, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. Разговорите се проведоха във вторник от

Двойно повече писма са пуснати в кутията на Дядо Коледа в Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/dvojno-poveche-pisma-sa-pusnati-v-kutijata-na-djado-koleda-v-blagoevgrad-news_653561.html

Двойно повече писма в сравнение с миналата година са пуснати в Кутията на Дядо Коледа в Благоевград. Това стана ясно, след като те бяха извадени и подготвени за разглеждане от специално сформирана Комисия, съобщиха от пресцентъра на Общината. Инициативата се провежда за поредна година и е по идея на кмета д-р Атанас Камбитов. Журито в състав Соня Кацарска - ръководител на школата по „Литературно творчество“ към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевгра

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване