АПИ предупреждава: Пътните настилки в почти цялата страна са мокри

https://www.actualno.com/society/api-preduprejdava-pytnite-nastilki-v-pochti-cjalata-strana-sa-mokri-news_654104.html

Пътните настилки в почти цялата страна са мокри, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Намалена видимост поради мъгла: до 50 м има в района на Витиня /обл. София/ и до 100 м има в района на проход „Шипка“. Времето над цялата страна е облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Монтана, Пловдив, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Търговище и Шумен. Дъжд вали в областите Бургас, Варна, Видин, Габрово, Ло

Защо в Русия не вярват за сексуалните посегателства

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-sexualni-posegatelstva-aktrisi-rusia-putin-26770235

Бунтът на известни актриси срещу сексуалните посегателства потресе Холивуд и прогърмя по цял свят. В Русия просто повдигнаха рамене, а после вкупом се изсмяха.

Откриха труп до жилищен блок във Варна

http://www.cross.bg/blok-zhilishten-varna-1565396.html

/КРОСС/ Труп на мъж е открит тази сутрин в близост до жилищен блок на ул. „Радецки" във Варна. Това съобщиха за „Фокус" от ОДМВР-Варна. Сигналът за мъж в безпомощно състояние е постъпил малко преди 07.30 часа сутринта. На място се извършват процесуално-следствени действия, за да се установи причината за настъпилата смърт, както и самоличността на мъжа. На този етап от МВР не съобщават дали става въпрос за убийство или друг инцидент.    

Жълт код за валежи от сняг е обявен в 8 области

http://dnes.dir.bg/news/snjag-zhalt-kod-26770304

Предупреждение и жълт код за валежи от сняг е обявен в осем области на страната за днес, 13 януари, сочи справка на сайта на НИМХ.

Обледеняване затруднява движението на кабинковия лифт "Симеоново - Алеко"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6660973

Обледеняване затруднява движението на кабинковия лифт "Симеоново - Алеко"Временно е затруднено движението на кабинковия лифт "Симеоново - Алеко" заради обледеняване. Това съобщиха за  "Фокус" от "Витоша ски" АД. Екипите работят по отстраняване на

БСП обсъжда на Национален съвет вота на недоверие и Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/nedoverie-konventziya-izpulnitelnoto-1565395.html

/КРОСС/ БСП ще обсъди на Национален съвет вота на недоверие към правителството, Истанбулската конвенция и отчета за работата на парламентарната група. Решението за днешния пленум е взето на заседание на Изпълнителното бюро на партията. Депутатът Желю Бойчев коментира пред БНР, че социалистите ще дадат мнението си относно позиция за Истанбулската конвенция и правата на жените: "Изпълнителното бюро отчете всички тези мнения и гледни точки, и включително международния аспект - международниците в партията запознаха членовете на Изпълнителното бюро, председателката на Сдружението на жените-социалистки... Беше направен един сравнителен анализ на законодателството и промените, които трябва да бъдат отчетени, с оглед евентуално ратифициране на тази конвенция, както и политическите действия, които трябва да предприеме Българската социалистическа партия. Отчете се и последователната позиция, която сме имали във времето относно темата за домашното насилие и правата на жените." В дневния ред на заседанието ще влезе и точка, касаеща бъдещото развитие на планинския туризъм. Предстоящият вот на недоверие към правителството също ще е на дневен ред, след като през седмицата лидерът на БСП Корнелия Нинова увери: "На 17-ти януари внасяме вотът на недоверие сами. Темата остава провалът в борбата с корупцията."  

Ивайло Зартов на протест пред Съдебната залата

http://www.eurochicago.com/2018/01/zartov/

Ивайло Зартов излиза на 16 януари на протест пред Съдебната палата в София. Той вече е изпратил уведомление за протеста си до Столична община. "След като спазих всички законови изисквания и след безрезултатната жалба до Главния прокурор, съм принуден да изляза на протест в защита на своето право на свободно придвижване." - казва Зартов. Неговата жалба до Главния прокурор Сотир Цацаров, която е подадена преди повече от месец, може да се види тук.

Президентските избори в Чехия продължават втори ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660967

Президентските избори в Чехия продължават втори денЧехите гласуват днес втори ден на първия тур на президентските избори, на които се очаква да бъде преизбран сегашният държавен глава Милош Земан, предаде ДПА. Предизборната кампания на Земан - 73-годишен ветеран на чешката левица, с проруски и прокитайски виждания - беше основана на критики срещу имиграцията и Европейския съюз.

Видео: Как изглежда центърът на Млечния път

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/01/13/3110522_video_kak_izglejda_centurut_na_mlechniia_put/?ref=rss


Как изглежда центърът на галактиката, в която живеем? В опит да отговорят на този въпроси учени от американската космическа агенция НАСА събраха данните от някои от най-силните телескопи на Земята, с които успяха да създадат визуализация на случващото се в средата на Млечния път.<br /><br />От гледната точка на супермасивната черна дупка Sgr A* (Стрелец А*), която се приема за център на галактиката, могат да се видят много звезди, сред които и 25 бели и мигащи, които не са толкова...

Цветанов: Спекулация е, че Петър Христов е бил близък до властта

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-spekulacija-e-che-petyr-hristov-e-bil-blizyk-do-vlastta-news_654103.html

В момента има много звена, които работят срещу корупцията. Събирането на всички тези звена в един орган ще създаде координация. Не може да се казва, че един орган, когато се използва, той ще бъде използван като бухалка. Това каза пред Нова телевизия Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ в отговор на въпрос кое е наложило да се пише нов закон, при наличие на много органи, които борят корупцията и текстове в НК срещу явлението. За 100-те млн. лв., които премиерът Бойко Борисов обеща на поли

Синът на Софи Маринова: Заради някакви клечки сериалът на майка ми закъсня

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/sinat-sofi-marinova-zaradi-niakakvi-klechki-serialat-maika-zakasnia-iadosah.html

Заради някакви клечки, които са дошли в България, сериалът на майка ми закъсня. Ядосах се и излязох от стаята, защото не знаех какво ще стане. Това коментира по НТ синът на фолк изпълнителката Софи Маринова-Лоренцо, по повод старта на българското европредседателство.

Синът на Софи Маринова: Заради някакви клечки сериалът на майка ми закъсня

https://frognews.bg/novini/sinat-sofi-marinova-zaradi-niakakvi-klechki-serialat-maika-zakasnia-iadosah.html

Заради някакви клечки, които са дошли в България, сериалът на майка ми закъсня. Ядосах се и излязох от стаята, защото не знаех какво ще стане. Това коментира по НТ синът на фолк изпълнителката Софи Маринова-Лоренцо, по повод старта на българското европредседателство.

Подписаха договора за продажбата на Общинска банка, Да, България иска оставки

https://offnews.bg//ikonomika/podpisaha-dogovora-za-prodazhbata-na-obshtinska-banka-da-balgaria-is-672827.html

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции подписа договора за продажбата на 67,64 % от акционерния капитал на „Общинска Банка“ АД с купувача „Новито Опортюнитис Фонд АГмвК“. Подписаният договор не финализира процеса по сделката. Предстои купувачът да плати останалите 80% от цената на акциите и тогава те ще бъдат джиросани, съобщиха от СОАПИ. 

„Новито Опортюнитис“ отправи офертата за дела на Столичната община в Общинска банка в размер на 46 млн. лева. Купувачът се задължава в срок от 5 години след прехвърлянето на пакета от акции да осигури “Общинска банка" АД да запази седалището си на територията на Република България, за неизпълнението на което е предвидена неустойка от 50% от цената по сделката.

За същия период трябва да се гарантира запазването на основния предмет на дейност. При нарушение на това изискване
предвидената неустойка е в размер 100 % от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение. Купувачът се задължава в срок от 5 години да не допуска поставяне на банката под особен надзор или отнемането на банковата лицензия. Предвидената неустойка също е размер на 100 % от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение. „Новито Опортюнитис“ трябва да изпълни и разработените от него стратегии за интегриране и управление, за финансова стабилност и подкрепа, подробен бизнес план за развитието на банката, както и да изпълни Програмата за заетост и План за развитие на отношенията и услугите на Банката със Столичната община. 

Всяко нарушение на заложените предварителни условия е обвързано със санкции, уточняват от СОАПИ. 

Оставка на правителството заради сделката с Общинска банка, поиска партия "Да, България". В писмо до медиите от партията заявяват, че за първи път в новата история на България, след валутния борд, БНБ допуска придобиване на банка от едноличен акционер с неясен опит и с неясни правила за контрол над акционерната структура. 

"За две седмици, от които поне 5 празнични дни, БНБ успя да позволи на анонимен фонд от Лихтенщайн да придобие Общинска банка. Парите в този фонд са дошли от петролния бизнесмен Георги Самуилов – собственик на "Инса ойл". През 90-те години той е съдружник с "Арес холдинг" – структурата в "Мултигруп", създадена от последния началник на VI управление на ДС Димитър Иванов", се казва в писмото на партията на бившия правосъден министър.

Тръмп отмени визитата си във Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=367033

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че отменя планираната си за февруари визита във Великобритания. „Причината, заради която отмених пътуването си до Лондон, е в това, че не подкрепям решението на администрацията (на бившия президент Обама) да продаде за стотинки едно от най-добрите посолства в Лондон, само за да построи ново в отдалечен район за 1,2 млрд.

Полицията разбра кой подава сигналите за бомби, но не го е хванала

http://clubz.bg/62862-policiqta_razbra_koj_podava_signalite_za_bombi_no_ne_go_e_hvanala

Установен е авторът на злоумишлени телефонни сигнали през последните дни.

Това се казва в съобщение до медиите на СДВР.

Около официалното откриване на европредседателството в София имаше серия от сигнали до бомби, които за щастие се оказаха фалшиви - на летище-София, Народното събрание и в петък в НДК. Всички те са били подадени от един номер.

Авторът на сигналите е 45-годишен български гражданине, които се намира в страна от ЕС, обясниха от полицията. Като при това е сериен "подавач" на сигнали за бомби. Установено е, че е подавал множество сигнали освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за ЕК. С партньорските служби се действа за установяване на местонахождението и задържането му.

Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов обясни как се е стигнало до откриването на този човек. От полицията са установили, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и е осъществен контакт с партньорските служби.

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо и по чл.326 от НК и по Закона за ЕЕН112, като по НК е предвидено наказание включително „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи.

Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс, не само от полицията. Само през последните дни подадените злоумишлените обаждания са няколко: за Аерогара – София, за НДК, за НС, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките – от един номер, уточниха от полицията.

Според наличните данни от 2012 г. до днес 45-годишният българин е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол.

Мотивите му предстоят да бъдат изяснени. 

 

Пената за закъснението на Каранга: Може да репетира за карнавала

https://offnews.bg//futbol/penata-za-zakasnenieto-na-karanga-mozhe-da-repetira-za-karnavala-672828.html

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев не остана никак изненадан от закъснението на голмайстора на “червените” Фернандо Каранга. В типичния си стил Пената посочи защо според него бразилецът се бави.

“Не трябва да забравяме, че в ЦСКА винаги е имало закъснения на чужденците. Не е минала подготовка, без някой да се забави дали със седмица, дали с десет дни. Навремето някои пътуваха с камили, други си губеха билетите...

Каранга може да е отишъл в Сао Пауло и оттам до Рио де Жанейро. Нали сега вървят репетициите за карнавала, може пък така да поддържа форма”, пошегува се великият треньор пред “Тема Спорт”.

“Каранга си има договор, а щом се коментира толкова усърдно закъснението му, значи феновете го ценят много. Отговор какво се случва с него, могат да дадат само президентът на клуба и хората около него.

Ние за една година дадохме силен тласък на Каранга, така че, ако се стигне до продажба, сумата трябва да е голяма. Сигурен съм, че началството знае какво да направи при тази ситуация и ще се справи”, допълни още почетният президент на “червените”.

“Още е рано да коментираме. Ще се оправят. Дано няма някой проблем, защото първенството за ЦСКА върви доста добре и ще е лошо, ако се случи някоя непредвидена раздяла. Но не ми се вярва. Ръководството има много опит в подобни ситуации и не вярвам да допусне неприятна изненада”, каза още легендарният защитник и треньор на ЦСКА.

Безплатен вход в къщата-музей на Яворов

http://www.cross.bg/yavorov-kushtata-myzeii-golemiya-1565394.html

/КРОСС/ Безплатен вход в къщата-музей на Пейо Яворов по повод 140-тата годишнина от рождението на големия поет. Годишнината ще бъде отбелязана с поетичен рецитал на студенти от Софийския университет и актьори в двора на къщата му на столичната ул. " Раковски". От 10 сутринта до 5 следобед вратите на къщата-музей на Яворов ще бъдат отворени за всеки, който се желае да се докосне до живота на големия поет. Това е домът, в който Яворов и любимата му Лора са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва в слепоочието и ослепява. Съкрушен от съдебния процес и от мълвата, която го обвинява, че е убиец, година по-късно Яворов се самоубива. Тук са и личните вещи на Яворов и Лора - сватбените им костюми, предсмъртното писмо на поета, както и пистолетът, с който слага край на живота си. В памет на големия поет, в двора на къщата студенти от Софийския университет ще рецитират свои стихове, посветени на твореца. А флаери със стихове на Яворов ще бъдат раздавани на всички посетители на къщата-музей, както и на случайните минувачи по столичната улица Раковски. Тържества по повод 140-тата годишнина от рождението на Яворов ще има и в родния му Чирпан. Честванията започват в 5 следобед, когато ще бъде запален огънят на Яворовата поезия. До 5 следобед вратите на къщата-музей на Яворов ще бъдат отворени за всеки, който се желае да се докосне до живота на големия поет.  

Африканските държави поискаха извинение от Тръмп

http://www.cross.bg/trump-amerikanskiya-izvinenie-1565393.html

/КРОСС/ Африканският съюз поиска извинение от американския президент Доналд Тръмп заради твърдението, че държавите в Африка са "мизерни дупки". Мисията на организацията във Вашингтон изрази възмущение от думите на Тръмп и допълни, че администрацията му явно не разбира африканците. И в швейцарския град Берн ще изразят недоволството си от американския държавен глава, където ще протестират срещу участието му в Световния икономически форум в Давос.    

Сняг вали в областите Пловдив, Велико Търново, Габрово и Благоевград

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6660950

Сняг вали в областите Пловдив, Велико Търново, Габрово и БлагоевградДвижението по всички основни направления в Пловдивска област се осъществява с нормална интензивност и без затруднения, съобщи за  „Фокус“ дежурният в Областно пътно управление. Интензивен е трафикът по участъка на автомагистрала „Тракия“. Пътищата на територията на областта са мокри и хлъзгави, в планински райони – обработени срещу заледяване.

Труп на мъж до жилищен блок във Варна

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/trup-na-myzh-do-zhilishten-blok-vyv-varna-6078175

На този етап от МВР не съобщават дали става въпрос за убийство или друг инцидент

Костова отпадна в квалификациите на Откритото първенство на Австралия

http://www.cross.bg/kostova-alertova-kvalifikatziite-1565392.html

/КРОСС/ Елица Костова загуби във втория кръг на квалификациите на Откритото първенство по тенис на Австралия. Българката записа поражение с 6:7 (5), 2:6 от чехкинята Дениса Алертова. 27-годишната Костова, която заема 217-то място в световната ранглиста, размени по два пробива с Алертова в първия сет, след което се стигна до тайбрек. В него чешката тенисистка постигна обрат, след като българката поведе с 5:2, но загуби с 5:7. Във втората част Алертова направи три пробива срещу само един в полза на хасковлийката, печелейки с 6:2, а мачът продължи близо час и половина. Двубоят между Елица Костова и Дениса Алертова закъсня с един ден часа заради дъжда в Мелбърн. Виктория Томова, която е последната останала българка в квалификациите на Откритото първенство на Австралия, ще се изправи срещу Анна Блинкова (Русия), победила трудно в три сета с 5:7, 6:4, 7:5 германката Антония Лотнер.  

Ясно е вече кой е подал фалшивите сигнали за бомби в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/iasno-e-veche-koj-e-podal-falshivite-signali-za-bombi-v-sofiia-2072283

Установен е подателят на телефоните обаждания за поставени взривни устройства на летище "София", НДК и Народното събрание от последните дни.
 
Той е на 45 години, българин и се намира в страна от ЕС. Това каза пред журналисти директорът на СДВР Ивайло Иванов.

Грипна епидемия е обявена в Перник

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/13/3111991_gripna_epidemiia_e_obiavena_v_pernik/?ref=rss


Здравната инспекция в Перник е обявила грипна епидемия на територията на Пернишка област, която е в сила от днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.<br /><br />Разпоредено е директорите на болниците при необходимост да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения. Първите три дни на следващата седмица ще...

Задача №1 за генпрокурора на Русия Чайка – борба с протестите. А у нас?

https://frognews.bg/novini/zadacha-1-genprokurora-rusiia-chaika--borba-protestite-nas.html

Борбата с народните протести е задача №1 за прокуратурата през 2018 г. Това заяви генералният прокурор на Русия Юрий Чайка. То изнесе цял доклад на тържествено сълрание послучай 296-та годишнина от създаването на държавно олвинение в страната.

Африканските страни в ООН поискаха извинение от Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660946

Африканските страни в ООН поискаха извинение от ТръмпПосланиците от групата на африканските страни в ООН поискаха опровержение и извинение от американския президент Доналд Тръмп заради расистката му реплика относно имигрантите от "мизерни дупки", за която беше съобщено в медиите, предаде Франс прес. След спешно съвещание, продължило четири часа, групата единодушно заяви,

Нова политика на Тръмп може да засили ролята на ядрените оръжия

https://www.investor.bg/drugi/338/a/nova-politika-na-trymp-moje-da-zasili-roliata-na-iadrenite-oryjiia-253802/

Според експерти по контрола над въоръженията проектът за нова ядрена доктрина на САЩ може да повиши рисковете от ядрена война

Никола Вапцаров: На този етап втори кабинков лифт над Банско е излишен

http://www.cross.bg/bansko-vaptzarov-nikola-1565391.html

/КРОСС/ На този етап втори кабинков лифт над Банско е напълно излишен. Това каза в предаването „Тази събота" по bTV Никола Вапцаров, местен хотелиер и потомък на поета и революционер Никола Вапцаров. По думите му опашките могат да се облекчат, като се позволи на хотелиерите да продават ски пасове от рецепцията. Според Никола Вапцаров с организационни мерки човекопотокът може да се подобри поне с 40%. „Едното е да се отворят повече каси, другото е да се комбинира извозване на туристите догоре с бусчета, както и да се увеличи скоростта на лифта. В Банско се говори от всички, че той работи на минимална скорост", отбеляза той. "Не може, когато има например ски олимпиада в Банско, да няма грам опашка, а в моменти, в които градът е почти празен, да стават километрични опашки. По този начин се създава впечатлението, че има проблем, а проблемът се създава от „Юлен". Те действат с подмушване. Сега искат да сложат още една кабинка, след това ще започнат: „Малко ще изсечем, за да има ски, да има спорт, децата да са добре", предположи Никола Вапцаров. Той изтъкна, че не е против развитието на Банско, а напротив, като хотелиер би се облагодетелствал. „Ако има разширение и бум, за нас това ще е добре, но аз не искам да става така

Китай налага нова форма на глобализация от Сенегал до Етиопия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/13/3111695_kitai_nalaga_nova_forma_na_globalizaciia_ot_senegal_do/?ref=rss


Китайското "настъпление" в Африка започва да променя лицето на континента. Според някои оценки вече над един милион китайци са се преселили в Африка по различни причини. На много места те оставят отпечатъка си върху всекидневието, можете да ги срещнете при всеки вътрешноафрикански полет - китайци от всякакви класи и произход, от ръководители на държавни концерни през строителни работници, бизнесдами и туристи до продавачи на химикалки. <br /><br />Често това са хора със...

Тръмп подготвя петролна бомба на Путин

http://econ.bg/Новини/Тръмп-подготвя-петролна-бомба-на-Путин_l.a_i.756213_at.1.html

Русия не се вписва в американската суровинна мечта, се казва в коментар на „Независимая газета“, цитиран и представен от БГНЕС. През тази година...

Приключи първият етап от определянето на тазгодишните кандидати за "Оскар"

https://www.actualno.com/cinema/prikluchi-pyrvijat-etap-ot-opredeljaneto-na-tazgodishnite-kandidati-za-oskar-news_654093.html

Академията за филмови изкуства и науки в САЩ приключи с подбора си на претенденти за наградите "Оскар". Както съобщиха от самата академия, в петък официално изтече времето, в което шестте хиляди академици с право на глас можеха да попълнят и изпратят бюлетините си с имената на кандидатите за бъдещи лауреати. "Гласуването приключа днес, а вие за кого ще викате на 23 януари", запитаха от престижната институция в Twitter акаунта си. Кандидатите за най-престижните награди в све

Сеул: Северна Корея изпрати предложение за преговори на 15 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660942

Сеул: Северна Корея изпрати предложение за преговори на 15 януариМинистерството на обединението в Сеул съобщи днес, че Северна Корея е предложила преговори на работно равнище на 15 януари за изпращането на нейната група от артисти (музиканти, танцьори и др.) на зимната олимпиада в Южна Корея, предаде Ройтерс. Северна Корея изпрати предложение за работни преговори на 15 януари в Павилиона Тонгил (обединение) в

Подсъдимият за магистрални грабежи Емил Милев - Крокодила влиза в ареста по друго обвинение

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3111971_podsudimiiat_za_magistralni_grabeji_emil_milev_-/?ref=rss


Ден след като бе оправдан от първата съдебна инстанция и пуснат от ареста Емил Милев–Крокодила е бил задържан по друго обвинение. Това се разбира от постановена най-тежка мярка за неотклонение от Софийския градски съд (СГС) - "задържане под стража", през късните часове на вчерашния ден. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.<br /><br />Новото му обвинение е за грабеж от 2013 г. Повече подробности за него се очаква да има следващата седмица. <br...

Кутия с пури на Фидел Кастро бе продадена за близо $27 000

http://dnes.dir.bg/news/kastro-prodadoha-fidel-puri-26770144

Кутия с 24 пури на Фидел Кастро бе продадена за почти 27 000 долара на търг на компанията "Ар Ар окшънс", съобщи Асошиейтед прес.

Откриха труп до жилищен блок във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660934

Откриха труп до жилищен блок във ВарнаТруп на мъж е открит тази сутрин в близост до жилищен блок на ул. „Радецки“ във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от ОДМВР-Варна. Сигналът за мъж в безпомощно състояние е постъпил малко преди 07.30 часа сутринта. На място се извършват процесуално-следствени действия, за да се установи причината за настъпилата смърт,

Лидерът на БОЕЦ: Бойко, дай 100 млн. лв. на полицаите от субсидията на ГЕРБ, защото те крепят

https://frognews.bg/novini/liderat-boets-boiko-dai-100-mln-politsaite-subsidiiata-gerb.html

Не се връзвайте на думите ” нека не рушим имиджа на България”! Кой ”имидж”?! Че сме, най-бедната и корумпирана държава в Европа? Че сме на последно място по свобода на словото? Че сме най-болната и нещастна нация? Не се връзвайте на думите ” нека не рушим имиджа на България”! Кой ”имидж”?! Че сме, най-бедната и корумпирана държава в Европа? Че сме на последно място по свобода на словото? Че сме най-болната и нещастна нация?

Хотелиер в Банско: На този етап втори кабинков лифт е излишен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660928

Хотелиер в Банско: На този етап втори кабинков лифт е излишенНа този етап втори кабинков лифт над Банско е напълно излишен. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV Никола Вапцаров, местен хотелиер и потомък на поета и революционер Никола Вапцаров. По думите му опашките могат да се облекчат, като се позволи на хотелиерите да продават ски пасове от рецепцията.

Труп на мъж намериха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367081

Трупът на мъж бе намерен рано тази сутрин във Варна. Сигнал, че мъж лежи в безпомощно състояние на улица "Радецки" е подаден в 7.30 часа, съобщиха от полицията за Moreto.net. На място се извършва оглед, не е ясна самоличността на мъжа, добавиха от МВР.

Отново „задържане под стража“ за Крокодила

http://dnes.dir.bg/news/emil-milev-krokodila-26770303

Съдът наложи на Емил Милев – Крокодила мярка „задържане под стража“ във връзка с разследване на грабеж от 2008 г.

Приходите на Русия от експорт на петрол за януари-ноември 2017 г. са се увеличили с 29%

http://econ.bg/Новини/Приходите-на-Русия-от-експорт-на-петрол-за-януари-ноември-2017-г-са-се-увеличили-с-29-_l.a_i.756212_at.1.html

Приходите на Русия от експорт на петрол през януари-ноември 2017 г. са се увеличили с 29,1 % в сравнение със съответния период на миналата година до...

140 години от повторното Освобождение на Стара Загора

https://www.actualno.com/society/140-godini-ot-povtornoto-osvobojdenie-na-stara-zagora-news_654092.html

Днес се навършват 140 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. По повод паметното събитие от 08.30 ч. в катедрален храм „Свети Димитър“ ще бъде отслужена заупокойна литургия от храмовото свещеничество. По традиция на 13 януари се отслужва литургия в памет на загиналите при превземането, опожаряването и освобождението на Стара Загора български опълченци, руски воини и мирни граждани. От 2008 година, ко

Лифтът на Симеоново се обледи, от общината пуснаха още автобуси

http://clubz.bg/62861-liftyt_na_simeonovo_se_obledi_ot_obshtinata_pusnaha_oshte_avtobusi

ПОЛИТИКА лифт витоша

Заради обледяване е затруднено движението на кабинковия лифт "Симеоново-Алеко" заради обледяване, съобщи акционерът "Витоша ски" АД. От фирмата са уточнили пред агенция "Фокус", че работят по отстраняване на проблема.

Изпълнителният директор на "Витоша ски" Костадин Костадинов обяснява, че замръзването е заради рязката понижаване на температурите.

"Въпреки че е пуснато да се върти, толкова лед се е образувал по него, че въжето се приплъзва и не може да задвижи механизма. В кабинките на лифта няма хора, изтеглени са", каза той.

Според Костадинов подобно нещо се случва много рядко. "Това се случва веднъж на 15 години. Причината е рязката промяна на температурата. Действаме в момента, каквото можем да направим, го правим. Понякога срещу природата не може да се действа", обясни той.

"Допълнителни автобуси вече са пуснати по линия 66 до отстраняване на аварията на Симеоновския лифт", съобщи в туитър кметът на София Йорданка Фандъкова.

Туск е човек на компромиса, който винаги знае какво да каже

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660508

Туск е човек на компромиса, който винаги знае какво да каже- През 2017 г., когато е избран за втори мандат, една държава гласува против - родната му Полша - Той и фамилията Качински са в дълга битка Исторически момент!”, “Респект!” и “Поклон!” - така въодушевена фейбсук прие трогателната реч на председателя на Европейския съвет при откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

Аз съм българче… в Испания

http://www.eurochicago.com/2018/01/bg-sp/

Деца от Първо Българското училище "Св. Иван Рилски" в Мадрид, повечето от които са родени в Испания. Какво мислят и какво знаят за България, и какво им липсва от нея. Репортаж на Любо Миланов.

45-годишен българин плаши с бомби у нас от чужбина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eHR1TEjcYRY/

45-годишен българин, който живее в страна от ЕС, е подал сигналите за бомба на летище София, в Народното събрание и в НДК. Всички сигнали са подадени от един и същи номер.

Мъжът в момента не е на територията на страната, но тъй като все още не е задържан, не мога да кажа в коя страна се намира, разкри директорът на СДВР Ивайло Иванов, цитира Кросс.

По думите му авторът на сигналите има криминални регистрации у нас за шофиране след употреба на алкохол. Той е подавал фалшиви сигнали за бомби и в европейски институции, последният за ЕК, каза още Иванов.

Захариева: България не е троянски кон на Турция в ЕС

https://www.vesti.bg/bulgaria/zaharieva-bylgariia-ne-e-troianski-kon-na-turciia-v-es-6078174

„Целта на реформата не е да отпадне мониторинга”, коментира външният министър законите срещу корупцията

Иран отхвърли исканията на Тръмп за предоговаряне на ядреното споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660923

Иран отхвърли исканията на Тръмп за предоговаряне на ядреното споразумениеИран заяви, че ядреното споразумение от 2015 година не подлежи на предоговаряне, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да оттегли страната си от споразумението, ако не бъдат отстранени "ужасните дефекти" в него, предаде ДПА, позовавайки се на комюнике на иранското министерство на външните работи.

Американците не искат Опра Уинфри за президент

http://www.mediapool.bg/amerikantsite-ne-iskat-opra-uinfri-za-prezident-news274236.html

Американците не искат телевизионната водеща Опра Уинфри да се кандидатира за президент, показва ново допитване до общественото мнение на института "Марист Пол". Анкетата, в която са участвали 1350 души и която е била направена в периода понеделник-сряда, показва, че само 35 процента от американците искат Опра да се кандидатира на изборите през 2020 г. Ако обаче Опра все пак се кандидатира, тогава допитването показва, че 50 процента от американците са готови да гласуват за нея срещу 39 процента, които биха гласували за Доналд Тръмп, в случай че той се бори срещу нея. Останалите анкетирани са без мнение. Допитването показва също, че 64 процента от анкетираните имат като цяло положително мнениеза телевизионната водеща. Спекулациите, че Опра Уинфри може да се кандидатира за президент се засилиха, след като тя произнесе вдъхновяваща реч на церемонията за наградите Златен глобус, в която се застъпи за жените, малтретирани от мъжете.  

Вижте речта на Доналд Туск при откриването на естонското европредседателство

https://frognews.bg/politika/vijte-rechta-donald-tusk-pri-otkrivaneto-estonskoto-evropredsedatelstvo.html

Доналд Туск предизвика вълна от реакции след речта му на български език при откриването на българското европредседателство. Ето какво казва той в Талин при откриването на естонското европредседателство, като оставяме на вас да откриете разликите.

Вижте речта на Доналд Туск при откриването на естонското европредседателство

https://frognews.bg/novini/vijte-rechta-donald-tusk-pri-otkrivaneto-estonskoto-evropredsedatelstvo.html

Доналд Туск предизвика вълна от реакции след речта му на български език при откриването на българското европредседателство. Ето какво казва той в Талин при откриването на естонското европредседателство, като оставяме на вас да откриете разликите.

Психолог за убийствата в Нови Искър: Любовта не води до смърт

//dariknews.bg/novini/bylgariia/psiholog-za-ubijstvata-v-novi-iskyr-liubovta-ne-vodi-do-smyrt-2072280

„Не искам хората да остават с впечатлението, че шесторното убийство в Нови Искър е извършено заради любов. Любовта не води до смърт. Това със сигурност не е любов, това е фатално привличане“. Това каза пред bTV

Освободиха бившия вицепрезидент на Аржентина

https://www.actualno.com/america/osvobodiha-bivshija-viceprezident-na-arjentina-news_654090.html

Бившият аржентински вицепрезидент Амадо Буду, беше освободен днес по решение на съда, след като през ноември той бе задържан по обвинения в незаконно обогатяване и пране на пари. По данни на агенция "Телам", съдът в Аржентина е удовлетворил молбата за освобождаване, подадена от правните защитници на Буду. Разследването срещу него обаче няма да бъде преустановено. БГНЕС припомня, че първоначално Буду беше министър на икономиката в Аржентина между 2009 и 2011, а след това стана и вицеп

Модерното българското винарство се представи пред Европа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6659680

Модерното българското винарство се представи пред ЕвропаЕвроделегатите опитаха уникални вина от сърцето на Тракия Специална селекция от български вина посрещна европейските делегати. На коктейла след концерта в Народния театър те опитаха червено вино от редкия за страната ни сорт Дорнфелдер. Той се отглежда единствено от изба New Bloom Winery в град Съединение.

Криско с двуседмично турне в Северна Америка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6657220

Криско с двуседмично турне в Северна АмерикаКриско обяви датите на турнето си в САЩ и Канада. В дните от 27 януари до 11 февруари рапърът ще има общо седем изяви пред българските общности в зад океана. В Чикаго Криско ще представи творчеството си на 27 януари и на 10 февруари. В Лас Вегас лайфът му е насрочен за последния ден на януари. През февруари датите за концерти са планирани на 3

Откриха две тела на катастрофиралия ирански танкер край Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660919

Откриха две тела на катастрофиралия ирански танкер край КитайКитайски спасителен екип откри днес две тела на катастрофиралия ирански танкер , който гори от една седмица, след като се сблъска с друг кораб в Източно Китайско море, съобщи Ройтерс, позовавайки се на агенция Синхуа. Четиримата спасители донесоха кислородни маски на борда на "Санчи", където бяха намерени двете тела на палубата, предаде БТА.

Цветанов: Познавах Петър Христов, но не бяхме приятели

http://www.moreto.net/novini.php?n=367080

43-годишният директор на отдел "Фискален контрол" в НАП почина в петък - около три седмици, след като беше прострелян в центъра на София. „Предприети са всички мерки да бъдат задържани извършителите. Разкриването на едно такова тежко престъпление не може да стане за един ден.

В. "Монд": В Германия Меркел и Шулц се опитват да направят от старото ново

https://www.investor.bg/evropa/334/a/v-mond-v-germaniia-merkel-i-shulc-se-opitvat-da-napraviat-ot-staroto-novo-253801/

Според изданието макар споразумението да поставя основите на програма за управление през идните четири години, то е преди всичко обстоятелствен компромис

Какво да правим с втората пенсия?

http://dnes.dir.bg/news/pensii-vtori-stalb-26770160

Да има по-голям избор на услуги при втората пенсия, а решението как тя да се изплаща да се взима от осигурения.

Меркел се надява да има правителство до април

https://frognews.bg/novini/merkel-nadiava-ima-pravitelstvo-april.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се надява, че ново правителство ще може да бъде съставено до Великден, предаде ДПА.

Лоши са условията за туризъм в планините за туристите, но добри за скиорите

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6660916

Лоши са условията за туризъм в планините за туристите, но добри за скиоритеУсловията за туризъм в планините са лоши за туристите и добри за скиорите. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Планинските спасители обясниха, че времето не е подходящо за разходки в планината, тъй като е променливо. На места вали слаб сняг,

Медиа агенция "Аргент" с официално становище за сваления билборд на МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660915

Медиа агенция "Аргент" с официално становище за сваления билборд на МВРВъв връзка със сваления билборд с послание от полицейския синдикат до евроделегатите в България, ние от медиа агенция „Аргент“, бихме искали да внесем яснота и да потвърдим, че в конкретния случай, както и при всички наши проекти, сме работили професионално, следвайки установената бизнес практика, отношения и процедури.

Томислав Дончев: Туск каза между редовете – стегнете се, можете повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660909

Томислав Дончев: Туск каза между редовете – стегнете се, можете повечеДобра беше речта на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск при откриване на българското председателство. На първо място, че говори на български и отправи хубави послания за различните аудитории. Ако се прочете между редовете, каза :Стегнете се, можете повече. Това каза пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев.

И няма край "новото" в българската политика

https://www.actualno.com/viewpoint/i-njama-kraj-novoto-v-bylgarskata-politika-news_653336.html

Колко ли нови партийни и (или) коалиционни проекти ще се появят през 2018 година и каква роля ще се опитат да изиграят на публичната сцена? По тази толкова деликатна и едновременно с това трагикомична за политическия ни живот тема трудно би могло да се направи разумна прогноза при неизлечимите и задълбочаващи се абсурди на българската многопартийност. Неслучайно, за един сравнително кратък исторически период от около 30 години след края на комунистическия режим бяха съдебно регистрирани над 400

Меркел: Надявам се да съставим ново правителство до Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660905

Меркел: Надявам се да съставим ново правителство до ВеликденГерманският канцлер Ангела Меркел заяви, че се надява, че ново правителство ще може да бъде съставено до Великден, предаде ДПА. В своя избирателен окръг в Тринвилерсхаген, в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания снощи след маратонските разговори между нения блок ХДС/ХСС и социалдемократите за това дали да влязат в официални

Онлайн плащанията стават по-евтини

http://econ.bg/Новини/Онлайн-плащанията-стават-по-евтини_l.a_i.756222_at.1.html

Онлайн плащанията стават по-евтини и по-сигурни. Това стана ясно от думите на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. "От събота влиза в сила...

Как от миграцията могат да се извлекат ползи

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/13/3111718_kak_ot_migraciiata_mogat_da_se_izvlekat_polzi/?ref=rss


Управлението на миграцията е едно от най-сложните предизвикателства пред международното сътрудничество в наши дни. Тя е източник на икономически ръст, намалява неравенството и свързва разнородни общества.<br /><br />Миграцията обаче е и източник на политическо напрежение и на човешки трагедии. Мнозинството от мигрантите живеят и работят легално. Но едно отчаяно малцинство рискува живота си, за да влезе в страни, където бива посрещано с подозрение и малтретиране.<br /><br...

Тръмп премина първия си медицински преглед, откакто е президент на САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-premina-pyrviia-si-medicinski-pregled-otkakto-e-prezident-na-sasht-2072267

Президентът е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом д-р Рони Джаксън след първия медицински преглед на Доналд Тръмп след встъпването му в длъжност преди почти година, предадоха световните агенции.
 
"Медицинският преглед на президента в национа

Нова политика на Тръмп може да засили ролята на ядрените оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660903

Нова политика на Тръмп може да засили ролята на ядрените оръжияАдминистрацията на президента Доналд Тръмп може да се впусне в разработването на нови ядрени оръжия и изрично да остави открита възможността за ядрен отговор на големи неядрени атаки, ако проектът за нова ядрена доктрина на САЩ, изтекъл в медиите, стане реалност, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Пентагонът отказа да коментира документа Nuclear

Цветанов отрече да е бил приятел с Петър Христов

https://www.vesti.bg/bulgaria/cvetanov-otreche-da-e-bil-priiatel-s-petyr-hristov-6078172

„Симпатизирал е на партията ни и изпълнил е гражданския си дълг”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ

Гара Пионер на търг, данъчната оценка на 20 дка до Борисовата е 500 000 лева

https://offnews.bg//obshtestvo/gara-pioner-na-targ-danachnata-otcenka-na-20-dka-do-borisovata-e-500-672825.html

Управителният съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е взел решение за продажбата на гара Пионер, защото управлението на имота е свързано с големи разходи, които са непосилни за компанията.

Това се казва в отговор на НКЖИ до общинския съветник Стефан Марков. От държавното предприятие допълват, че поради липса на финансови средства не могат да осигурят поддръжката на имота, както и неговата охрана.

Припомняме, че общинският съветник в края на миналата година попита НКЖИ за мотивите на държавното предприятие да продаде имота на гара Пионер, както и дали са водени разговори със Столичната община за предоставяне на терена за изграждане на пространства за отдих и спорт, каквито са плановете на общината, съгласно проекта за план на Борисова градина. Според Стефан Марков мястото, на което се намира гарата, е в един от най-хубавите квартали на София в близост до Борисовата градина, където трябва да е ясно какво ще се случи, и че то ще е в обществена полза. Такива биха били зоните за отдих и спорт, от които да се възползват не само жители на квартала, а на цяла София.

От отговора на държавната компания се разбира, че никой от НКЖИ не е разговарял със Столична община, която да прецени кое е най-целесъобразното решение за имота на гара Пионер.

В отговора на държавната компания се посочва, че данъчната оценка на гарата надхвърля 500 000 лева. От НКЖИ уточниха, че след решението на Министерския съвет гарата ще се продаде след търг с тайно наддаване.

От НКЖИ информираха още, че в момента имотът може да се ползва само за жп гара или спирка, но той не се ползва по предназначение.

Марков допълва, че към момента гара Пионер се използва за продажба на строителни материали и мястото на подобни дейности не е в Борисовата градина, както и че тази зона може да бъде планирана за спортни и детски площадки. Освен това бъдещият собственик на имота, след изготвен ПУП и решение на Главния архитект на Столична община, може да промени предназначението на имота.

"Мястото е важно и най-правилно е да бъде прехвърлено на Столична община, която да прецени какво ще е полезно да се случи там.“, добави Стефан Марков. 

На 6 декември правителството даде съгласието си Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да продаде чрез търг с тайно наддаване недвижим имот в столичния район „Изгрев“. Теренът с площ 20 дка е част от бившата гара „Пионер“ и не се ползва от НКЖИ. Правителственото решение ще позволи извършването на разпоредителна сделка, която да донесе допълнителни приходи за компанията, съобщиха от "Дондуков" 2.

Бившата гара "Пионер" е един от най-апетитните имоти в София, намира се в непосредствена близост до Ловния парк и Борисовата градина. Той е разположен на ул. "Никола Габровски", като до него е и плувният комплекс "Диана". През юли, когато бе представен първият подробен устройствен план за Борисовата градина, стана ясно, че на мястото на старата гара Пионер ще се градят подземни паркинги и спортен комплекс.

Африкански страни поискаха извинение от Тръмп заради репликата му, че били „мизерни дупки“

https://frognews.bg/novini/afrikanski-strani-poiskaha-izvinenie-tramp-zaradi-replikata-che-bili-mizerni-dupki.html

Посланиците от групата на африканските страни в ООН поискаха опровержение и извинение от американския президент Доналд Тръмп заради расистката му реплика относно имигрантите от ”мизерни дупки”, за която беше съобщено в медиите, предаде Франс прес.

Цветанов се отрече от убития Петър Христов, не били приятели

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-se-otreche-ot-ubitia-petar-hristov-ne-bili-priateli-672826.html

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече да е бил приятел с убития бизнесмен Петър Христов. По думите му било политическа спекулация да се твърди, че разстреляният 49-годишен мъж е бил близък до властта. 

Шефът на депутатите от ГЕРБ уточни, че с Христов се познава покрай публични прояви във Велико Търново. Не сме били лични приятели,
познавахме се. Той беше близък до всички, които искаха да се развиват в България, каза още Цветан Цветанов. 

По думите му, давайки информация за „Наглите”, Христов всъщност е изпълнил гражданския си дълг. „Споделена е определена чувствителна информация, която е допринесла за разкриването на тежки престъпления в България. Във времето той е бил един от истинските радетели за синята идея и за това, че СДС и демокрацията винаги са били приоритет за него”, допълни Цветанов. Симпатизирал е на партията ни, каза още Цветанов за спонсора на ГЕРБ във Велико Търново Петър Хрстов. 

Според него Петър Христов не е имал политически амбиции. 

Изследват съмнителни проби за грип от Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6660890

Изследват съмнителни проби за грип от ПловдивСъмнителни проби за грип са били изпратени тази седмица от Пловдив в столицата, научи "24часа". От регионалната здравна инспекция потвърдиха информацията. Резултатите се чакат в понеделник или вторник. Заболяваемостта от вирусни респираторни инфекции под тепетата скочи от началото на януари. Пред кабинетите на джипитата се вият опашки,

Сметната палата да влезе в Министерски съвет, заради харчовете на Борисов, иска Нинова

http://econ.bg/Новини/Сметната-палата-да-влезе-в-Министерски-съвет-заради-харчовете-на-Борисов-иска-Нинова_l.a_i.756204_at.1.html

Другата седмица внасяме искане в парламента Сметната палата да влезе в Министерския съвет и да се произнесе дали е целесъобразно един човек да харчи...

300 руснаци в черния списък на САЩ

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-USA-ruski-oligarsi-rusia-putin-26770154

В следващите дни администрацията на САЩ ще обяви въвеждането на нов пакет санкции срещу Русия.

Отбелязваме Деня на българското кино с безплатни прожекции

https://www.actualno.com/cinema/otbeljazvame-denja-na-bylgarskoto-kino-s-bezplatni-projekcii-news_654091.html

От 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, 13 януари е датата, на която българската филмова общност чества своя професионален празник. Именно на този ден е първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”. След обявяването на София за Творчески град на киното от ЮНЕСКО през 2015 година, нашата столица пое още по-сериозен ангажимент и грижа за развитието на филмовата индустрия, сериозна част от която е най-голямото филмово събитие в Бъл

Ангела Меркел се надява Германия да има ново правителство до април

http://www.cross.bg/problemi-merkel-angela-1565389.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се надява, че ново правителство ще може да бъде съставено до Великден. В своя избирателен окръг в Тринвилерсхаген, в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания снощи след маратонските разговори между нейния блок ХДС/ХСС и социалдемократите за това дали да влязат в официални коалиционни преговори, Меркел ги нарече "първата стъпка в един дълъг процес". По думите й още проблеми ще трябва да бъдат решени на европейско равнище. Много проблеми се нуждаят от международни, европейски решения, добави тя, като посочи като примери отношенията със САЩ и Китай и екологични проблеми.  

България е на средна позиция по практикуващи фармацевти в ЕС

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-na-sredna-poziciia-po-praktikuvashti-farmacevti-v-es-253800/

У нас има официално регистрирани 6104 магистър-фармацевти, които по закон могат да продават лекарства

Полицейски началници в Букурещ с оставки заради педофилски скандал

https://frognews.bg/novini/politseiski-nachalnitsi-bukuresht-ostavki-zaradi-pedofilski-skandal.html

Началникът на полицията в Букурещ Нику Драгош Орландо и негов заместник подадоха оставки след скандала, който избухна по-рано тази седмица, когато полицейски служител беше обвинен в педофилия.

Жертвите на калните свлачища в Калифорния станаха 18

http://www.cross.bg/suobshti-kaliforniya-kalnite-1565388.html

/КРОСС/ 87-годишен мъж стана 18-ата потвърдена жертва на калните свлачища в Калифорния, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Шерифът на окръг Санта Барбара Бил Браун съобщи, че още шестима души са в неизвестност, но още преди да приключи пресконференцията, той се върна при микрофона и съобщи, е току-що е имало телефонно обаждане, че един от тях, 53-годишният Джон Кийтинг, е открит. "Той е в болница извън района и се лекува. Така че в нашия списък с изчезнали хора останаха петима", каза шерифът.    

Билетите за “Исус Христос - суперзвезда” са почти разпродадени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6660421

Билетите за “Исус Христос - суперзвезда” са почти разпродадениСпектакълът ще бъде показан на 5, 6 и 7 април в зала 1 на НДК. Прочутата рок опера идва за първи път в България и интересът към нея е огромен. Датите вече са включени в програмата на трупата и са добавени на официалната им страница. Творбата “Исус Христос суперзвезда” на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър е поставена за първи път през 1971 г.

Качеството на водата във Варна било приемливо за потребителите

http://www.moreto.net/novini.php?n=367068

Основни показатели за качеството на водата във Варна са били в норми, приемливи за потребителите през настоящата седмица, показват данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), научи Moreto.net. Става дума за цветът, мирисът и мътността на питейната вода.

Проучване: Американците не искат Опра да се кандидатира за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660896

Проучване: Американците не искат Опра 
да се кандидатира за президентАмериканците не искат телевизионната водеща Опра Уинфри да се кандидатира за президент, предаде Франс прес, като се позова на ново допитване до общественото мнение на института "Марист Пол". Анкетата, в която са участвали 1350 души и която е била направена в периода понеделник-сряда, показва, че само 35 процента от американците искат Опра да се

Крис и Велин накараха Юнкер и Туск да си тактуват

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6660309

Крис и Велин накараха Юнкер и Туск да си 
тактуват“Нашите имена са достатъчно интересни, за да наречем дуета си “Крис и Велин” - така е по-благозвучно”, заявяват двамата млади мъже, на които се падна честта да закрият със своя дует тържествения концерт за европредседателството в Народния театър в четвъртък. Направиха го с “намигване” според режисьорката Диана Добрева.

Елица Костова изпусна шансовете си и приключи в квалификациите на Australian Open

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/13/3111959_elica_kostova_izpusna_shansovete_si_i_prikljuchi_v/?ref=rss


Елица Костова отпадна в квалификациите на Australian Open. Българската тенисистка загуби с 6:7 (5), 2:6 срещу Дениса Алертова в среща от втория кръг на пресявките.<br /><br />Костова, която е 217-а, в световната ранглиста, изпусна възможностите си и загуби надеждите си да влезе в основната схема на надпреварата.<br /><br />Първият сет беше много оспорван, като българката два пъти върна пробиви, веднага след като е била пробита. Чехкинята включително проби за 5:3 и...

Жълт код за опасно време в 8 области утре

http://www.cross.bg/valezhi-vreme-snyag-1565380.html

/КРОСС/ Задава се застудяване и валежи от сняг. През следващите няколко дни времето ще ни напомни, че се намираме в средата на зимата. За планинските части на 8 области в Централна България в събота е обявен жълт код за опасно време. Очакват се сериозни валежи от сняг. Възможно е в Стара планина и Родопите снежната покривка да нарасне с 10-15 сантиметра, и в съчетание със силен североизточен вятър ще има условия за преспи и навявания. Температурите ще се понижават до понеделник, когато ще е най-студено.  

Жълт код за валежи от сняг е обявен в 8 области

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-valezhi-ot-snyag-e-obyaven-v-8-oblasti-news274235.html

Жълт код за валежи от сняг е обявен в 8 области на страната в събота, съобщава НИМХ към БАН. Предупредителният код е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. В тези области в комбинация с вятъра ще се създават условия за навявания и преспи. При обявен жълт код времето е потенциално опасно. От НИМХ предупреждават хората да бъдат внимателни.

Задържаха Крокодила за грабеж от 2008 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660892

Задържаха Крокодила за грабеж от 2008 г.Снощи, в късните часове, Софийски градски съд уважи нашето искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Емил Милев – Крокодила. Това съобщи за „Фокус“ говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова. „Искането бе внесено във връзка с наше разследване за грабеж от 30 декември 2008 г.

Все повече деца и юноши вдигат кръвно

http://www.cross.bg/detza-yunoshi-anna-1565387.html

/КРОСС/ Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно налягане, а причините за това са свързани както със затлъстяването и заседналия начин на живот, така и с вредните навици на подрастващите. Коментарът направи пред Дарик проф. Анна Кънева, която завежда Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница. "Нараства броят на деца и юноши с повишено артериално налягане и това е свързано до голяма степен със затлъстяването, със заседналия начин на живот, с болестите на съвремието", отбеляза тя. Експертът напомни, че освен прехранването, липсата на адекватна физическа активност води до затлъстяване. "Цялата структура на семейството, така или иначе масово в развития свят сме надебелели и затлъстели. Все повече деца започват да приемат алкохол, вещества, които са неразрешени, тютюнопушене... Всичко това подлага сърдечносъдовата система на стрес и предизвиква артериална хипертония", каза проф. Кръстева. Честотата нараства по света, нараства и у нас и трябва да започнем от много рано да се борим с артериалната хипертония, защото последствията в по-късна възраст са труднолечими, напомни експертът. Проф. Анна Кънева допълни, че в клиниката работи много добър екип от специалисти, но има проблем с липсата на медицински сестри, което поставяло децата в риск от неблагополучия, свързани с недостига на персонал.    

Как дартсът се превърна в глобален спорт за милиони

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/13/3111726_kak_dartsut_se_prevurna_v_globalen_sport_za_milioni/?ref=rss


Когато през 1990 г. става световен шампион за пръв път, бъдещата легенда на дартса Фил Тейлър получава чек от 24 хиляди паунда. В началото на месеца носителят на 16 световни титли прекрати професионалната си кариера с приходи от наградни фондове на стойност 7.3 милиона паунда.<br /><br />57-годишният англичанин беше близо до приказно сбогуване със спорта, след като достигна до 21-ия си финал на световното първенство. Серията му впечатляващи победи беше спряна от 27-годишния дебютант...

Задържаха Емил Милев-Крокодила

http://www.cross.bg/milev-krokodila-emil-milev-1565386.html

/КРОСС/ Соченият за магистрален бандит Емил Милев-Крокодила е бил задържан. Стана ясно, че има доказателства срещу него при грабеж от хипермаркет в края на 2008 година. Емил Милев-Крокодила беше оправдан от Специализирания наказателен съд. Милев и още трима души - Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров, бяха изправени пред Темида за грабежи и отвличания, посочва NOVA. Милев е спряган за автор на редица магистрални грабежи, извършени от ръководена от него „банда на крокодилите". В един момент Крокодила беше обявен и за общодържавно издирване и близо 4 години се укриваше от органите на реда. Той бе арестуван през ноември 2013 година.  

Задържаха магистралния бандит Емил Милев-Крокодила

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-magistralnija-bandit-emil-milev-krokodila-news_654089.html

Задържаха магистралния бандит Крокодила, съобщава Нова телевизия. Емил Милев-Крокодила беше оправдан от Специализирания наказателен съд. Милев и още трима души - Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров, бяха изправени пред Темида за 4 грабежа, отвличания и стрелба над полицай. Милев бе в неизвестност от 2009 година, когато той и бандата му ограбиха чужда гражданин край Вакарел, а един от групата беше убит при акция на полицията. Милев успя да се измъкне от властите, но беше заловен пре

Навършват се 140 години от рождението на Пейо Яворов

https://www.vesti.bg/bulgaria/navyrshvat-se-140-godini-ot-rozhdenieto-na-pejo-iavorov-6078171

от 11.30 до 13.00 часа, в двора на къщата музей „П. К. Яворов“, на ул. „Г. С Раковски“ в столицата, студенти поети от СУ „Св. Климент Охридски” ще представят свои творби, посветени на поета

Корнелия Нинова: Сметната палата да провери законно ли е премиерът да харчи самоволно обществени пари

http://www.cross.bg/ninova-koryptziyata-pari-1565385.html

/КРОСС/ Не можем да отлагаме проблема с корупцията, за да е лъскаво Председателството „Целта на вота на недоверие по тема корупция е да се признае, че има проблем и да търсим решение. Вот на недоверие по време на европредседателство не е антиевропейско поведение. Твърдя, че е проевропейско. Корупцията е проблем на цяла Европа". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Панорама" по БНТ. По думите й да се отлага темата ще бъде лош сигнал както за европейските ни партньори, така и за гражданите. „Какво ще кажем с това - знаем, че корупцията е проблем номер едно в момента, но видите ли, ще го отложим малко, за да е лъскаво европредседателството", каза още лидерът на левицата. Тя подчерта, че въпросите за общото бъдеще на ЕС и достойното място на България в него имат разбирането и усилията на левицата, но по вътрешни въпроси на страната, по открити проблеми - „оставаме такава опозиция, каквато ни познават." На въпрос - защо БСП е внесла мотивите за вота на недоверие без ДПС, Нинова поясни, че става въпрос за принципни съображения и различия. По думите й от ляво имат различно мнение от това, което бе изразено от почетния председател на ДПС Ахмед Доган - че вотът на недоверие изглежда като „стани да седна", че няма готова опозиционна сила, която да поеме управлението и че трябва да се пази стабилността на държавата."Коя стабилност да пазим? Това, че за 2016 г

Захариева: Нормално е да искаш да бъдеш чут, когато не си съгласен с политиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660886

Захариева: Нормално е да искаш да бъдеш чут, когато не си съгласен с политикатаСчитам за нормално, когато не си съгласен с дадена политика, да искаш да бъдеш чут.Не е неочаквано събитие. Това заяви министър Екатерина Захариева по повод последните протести пред NOVA. " Надявам се доста хора да са чули речта на Туск, беше много вълнуващо. Аз не очаквах. Знам, че много често политиците говорят на езика на държавата,

Родени на 13 януари

http://www.cross.bg/rodeni-na-yanyari-1565384.html

/КРОСС/ Мария, фолкпевица Милена Димитрова, журналистка Росен Миланов, диригент Княгиня Мария-Луиза Хробок, сестра на Симеон Сакскобургготски  

Задържаха Крокодила

http://clubz.bg/62860-zadyrjaha_krokodila

Задържаха Емил Милев - Крокодила, съобщава Нова тв. Съвсем скоро той беше оправдан от Специализирания наказателен съд.

Милев и още трима души - Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров, бяха изправени пред Темида за 4 грабежа, отвличания и стрелба над полицай. Милев бе в неизвестност от 2009 година, когато той и бандата му ограбиха чужда гражданин край Вакарел, а един от групата беше убит при акция на полицията.

Милев успя да се измъкне от властите, но беше заловен през 2013 година. 

Късно снощи Софийският градски съд е уважил искането на Софийската градска прокуратура за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Емил Милев – Крокодила. Искането е внесено във връзка с разследване за грабеж от 30 декември 2008 г. в магазин „Била“.

Според разследващите Крокодила е задигнал над 170 хил. лева от търговският обект, който се намира в квартал "Люлин" и това бил целият новогодишен оборот на магазина. Тогава веднага било образувано досъдебно производство и се събирали доказателство срещу извършителя.

По-рано в петък състав на спецсъда с председател Иво Хинов отказа да задържи за постоянно зад решетките Крокодила по друго дело, водено срещу него - Килърите 2.

Заради ареста му, наложен от градския съд, Крокодила не успя да излезе на свобода, въпреки че в началото на седмицата той бе оправдан на първа инстанция по най-голямото му дело за 4 грабежа. Срещу него тече и друг процес в Софийския районен съд за хулиганство, че се обърнал с груби думи към съдийка през 2016 г.

Юнкер: Западните Балкани са приоритет и на Европейската комисия

http://www.moreto.net/novini.php?n=367050

Западните Балкани са приоритет на Европейската комисия, както са приоритет и на България. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер при срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщиха за bTV участници в събитието.

Обявиха жълт код за снеговалежи в 8 области в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6660880

Обявиха жълт код за снеговалежи в 8 области в странатаЖълт код за валежи от сняг е обявен в 8 области на страната днес. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Жълтият код е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. В тези области в комбинация с вятъра ще се създават условия за навявания и преспи. При обявен жълт код времето е потенциално опасно.

Икономика на мръсния въздух в София

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ikonomika-na-mrysniia-vyzduh-v-sofiia-253774/

Държавата трябва да намери решения, които да се прилагат гъвкаво в различните общини, посочва в анализ икономистът Петър Ганев

Как да спечелиш с Менделсон (видео)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/13/3111677_kak_da_spechelish_s_mendelson_video/?ref=rss


Малкият Ото очаква младите почитатели на класическата музика и техните родители на 21 януари от 11.30 ч в зала "България", за да ги запознае с композитора Менделсон.<br /><br />Концертът е третият от тазгодишния сезон на поредицата "Фортисимо Фамилия", който разказва на децата за музиката и инструментите.<br /><br />На сцената ще излязат оркестърът на Софийската филхармония под диригентството на Инна Диловска, а в ролята на джуджето-великан Ото е...

Ново земетресение на границата между Ирак и Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660878

Ново земетресение на границата между Ирак и ИранЗеметресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер е регистрирано в граничния регион между Иран и Ирак, показва справка на интернет-страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC ). Земетресението е регистрирано на дълбочина от 2 км. в 4:03 часа местно време (2:33 часа българско време) на 70 км.

Обявена е грипна епидемия в Перник

http://www.mediapool.bg/obyavena-e-gripna-epidemiya-v-pernik-news274234.html

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Перник обяви грипна епидемия на територията на Пернишка област, която е в сила от събота, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. От РЗИ – Перник са разпоредили на директорите на болниците при необходимост да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения на съответните структури. РЗИ – Перник връчи предписание на началника на Регионално управление на образованието в Перник 15, 16 и 17 януари да бъдат обявени за неучебни дни на територията на областта. Предгрипна епидемия е обявена в област Пловдив. Висока е и заболеваемостта в областите Стара Загора, Пазарджик, Габрово и София – област. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните нива и предприемат незабавни мерки.  

Ким Чен Ун: Ще издържим и 100 години санкции

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-kim-chen-un-100-godini-sanktzii-26770164

Вчера, по време на реч пред държавната академия на науките на КНДР, Ким Чен Ун е заявил, че ако трябва, Северна Корея ще издържи и 100 години санкции.

Испания блокира опита на Пучдемон да стане премиер от разстояние

http://econ.bg/Новини/Испания-блокира-опита-на-Пучдемон-да-стане-премиер-от-разстояние_l.a_i.756203_at.1.html

Испанското правителство обяви, че ще обжалва в съда всеки опит на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон отново да оглави властите в...

Липсващите съставки по пътя към растежа на икономиката

https://news.bg/economics/lipsvashtite-sastavki-po-patya-kam-rastezha-na-ikonomikata.html

Четири задължителни условия за по-висок, устойчив и всеобхватен ръст, който да намали неравенствата

Цветанов се врътна: Не съм се интересувал от дейността на Петър Христов, силно казано е, че сме приятели

https://frognews.bg/novini/tsvetanov-vratna-sam-interesuval-deinostta-petar-hristov-silno-kazano-che-sme-priiateli.html

Не съм се интересувал от дейността на Петър Христов, силно казано е, че сме приятели. Това каза изненадващо Цветан Цветанов по НТВ. За никого не е било тайна, че двамата са имали близки отношения. Цветанов, обаче реши да се дистанцира от убития бизнесмен ден след погребението му.

Близо 30 милиона лв. ще харчи Горна Оряховица през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6660840

Близо 30 милиона лв. ще харчи
Горна Оряховица през 2018 г.29 574 298 лв. е рамката на Бюджет 2018 на Община Горна Оряховица. Проектът на основния финансов документ бе представен на вниманието на обществеността, съобщиха от местната администрация. Общо приходите с държавен характер за 2018 г. са в размер на 17 080 492 лв. Спрямо 2017 г. Общината получава 1 702 862 лв.

Предложение: Безплатно обучение в специалностите, в които липсват кадри

https://www.actualno.com/education/predlojenie-bezplatno-obuchenie-v-specialnostite-v-koito-lipsvat-kadri-news_654088.html

Безплатно обучение в университет срещу недостига на кадри. Идеята е на министерството на образованието. А целта - повишаване на интереса към специалностите, от които ще има най-голяма нужда пазара на труда в бъдеще. „Математика, химически науки, физически науки, религия, материали и материалознание. За тях няма да има ограничения в приема”, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. А държавното финансиране за други 15 неприоритетни специалности могат изцял

Цветанов за Петър Христов: Не сме били лични приятели, познавахме се

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660866

Цветанов за Петър Христов: Не сме били лични приятели, познавахме сеКогато е подаден сигнал, трябва да се предприемат всички мерки, за да не се допусне някакъв проблем. Полагат се максимални усилия. И преди имаше подобна концентрация на злонамерени обаждания, които бяха разкрити. Това Цветан Цветанов коментира пред NOVA сигнали за бомби, подадени през последните от 2 дни в столицата.

Икономика на мръсния въздух в София

http://www.mediapool.bg/ikonomika-na-mrasniya-vazduh-v-sofiya-news274233.html

Едва ли някога досега гражданите на София са били толкова чувствителни на тема „мръсен въздух в столицата”, колкото в началото на тази година. Създалото се напрежение и очакванията за незабавни мерки направиха темата по-скоро политическа, а опитите на различни експерти да говорят обективно за проблема потъна в общото море от недоволство. От икономическа гледна точка има няколко неща, които си струва да се отбележат на първо време и които са свързани с недоволството на хората, наличните данни и възможните политики. Покачващият се интерес на хората към темата не бива да ни изненадва. В икономическата теория има нещо, което се нарича „Крива на Кузнец”. Хипотезата на Нобеловият лауреат за 1971 г. Саймън Кузнец е, че с развитието на икономиката неравенството в обществото първо се покачва, след което започва да спада. Тоест с натрупването на богатството обществата стават един вид „по-справедливи”. Приложението на кривата на Кузнец в околната среда е огромно (след 90-те години на 20 век), като тук аргументът е, че колкото по-богато става едно общество, толкова по-чувствително е то за околната среда и съответно замърсяването ѝ започва да намалява. Съвременният облик на богатите западни градове общо взето категорично потвърждава тази теория. Именно екологичното приложение на кривата на Кузнец обяснява и повишеното внимание по темата за мръсния въздух в София. Икономическият подем, почти нулевата безработица в столицата и създалата се устойчива градска средна класа, вече търси решения на проблеми, които са отвъд чисто икономическите. Заедно с това, развитието на технологиите осветява проблема по начин, който доскоро беше немислим. Хората вече измерват чистотата на въздуха със собствени уреди и използват апликации, които им казват кога е безопасно да тичат навън и кога да не го правят, тъй като въздухът е мръсен. В тази среда мръсният въздух ще бъде все по-важна тема – няма как да се избяга от нея. Изглежда обаче, че има известно разминаване между това, което официално се подава като информация (в норма сме) и това, което кара хората да недоволстват в конкретен ден. Причината е, че големият дебат в столицата не е просто за нивата на замърсяване по принцип (в рамките на годината), а се концентрира в пиковите моменти – периодите с много замърсен въздух. Столицата вече влиза в средногодишните норми за фини прахови частици – 30 микрограма на кубичен метър за ФПЧ2,5 и 40 микрограма на кубичен метър за ФПЧ10. Проблемът обаче са пиковите стойности в рамките на конкретни дни – надвишаване на средноденонощната норма от 50 микрограма на кубичен метър за ФПЧ10. Преди 7-8 години тази норма е била превишавана в близо 1/3 от дните през годината. Сега превишенията са по-малко, но все още извън нормата от 35 пъти годишно. За да се атакува проблемът със замърсения въздух, трябва да се знае и кои са източниците на замърсяване. Тук има известен проблем. През последната седмица например в медиите се разпространяваше информация, че 63% от емисиите на фини прахови частици в столицата идват от транспорта и 27% от битово горене (виж тук). Ако човек се поразрови, ще види, че нов вариант на това деление показва 57% за транспорта и 42% за битовото горене. Тези данни не са точно измерени, а са резултат от прилагането на различни модели за изчисляване замърсяването по източници. Дори и да приемем, че сметката е напълно точна, то това са средногодишните данни. Битовото горене обаче е проблем основно зимата. Ако разгледаме замърсяването с фини прахови частици по месеци, ще видим, че в зимните месеци то може да бъде поне 4-5 пъти по-високо спрямо това през топлите месеци. Причината за това не е в транспорта, който е наличен през цялата година, а в битовото отопление. Ако средно за годината замърсяването в София е грубо в рамките на 60% транспорт и 40% битово гориво, то през зимата тази картина най-вероятно е обърната. Пиковите замърсявания в столицата идват тогава, когато софиянци започнат да се отопляват. На фона на всичко това, възможните решения от страна на Столична община са чувствително ограничени. Решението само по себе си е ясно – по-малко отопление с въглища и дърва и ограничаване на замърсяванията от транспорта. Това обаче не е лесно да се постигне и изисква колкото участието на общината, толкова и на държавата. В транспорта мерките са по-постижими и нормално фокусът на общината попада там. Такива са например евентуалните стимули за ползване на градския транспорт в дните с много мръсен въздух (т. нар. зелен билет и безплатни буферни паркинги), ограничаването на движението в центъра (поскъпване на синята зона и по-скъпи такси за строителни машини и товарни превозни средства), миене и оросяване на улиците, ако температурата не е под нулата и т.н. Всички тези мерки са възможни и подлежат на дебат, но и всяка една от тях е заредена с някакво напрежение и недоволство от страна на засегнатите. Най-видимата икономическа мярка по отношение на транспорта, а именно облагане на замърсителите, зависи от решение на държавата. Данъкът върху автомобилите в момента не стъпва върху екологични норми и тези, които замърсяват повече, не плащат повече. Промяна в тази посока може да се направи, но тя ще удари по бедните домакинства, тоест отново ще предизвика насрещно недоволство. По отношение на битовото отопление възможностите на общината са съвсем ограничени. Домакинствата, които се отопляват на въглища и дърва, едва ли ще се повлияят от призиви за включване на електрически печки в дните с високо замърсяване. Мерките тук са почти изцяло в ръцете на държавата – например въвеждане на стандарти за горивата (да не са мокри дървата, например) или пък помощите за отопление да не се дават за твърди горива. Отново мерки, които биха имали своя икономически ефект върху по-бедните домакинства, но някои от тях - също и върху бюджета. Общината обаче може в по-голяма степен да контролира бизнеса, когато стават дума за горенето на твърди горива. Ако използва твърди горива например, бизнесът потенциално може да бъде стимулиран да има филтър на комина или пък наказван, ако няма. Това трудно би се случило при домакинствата (скъпо е и контролът е невъзможен поради неприкосновеността на дома), но при бизнеса е по-приложимо. Отново обаче имаме противопоставяне на екологични цели и икономическа цена – решението ще е политическо и ще зависи от това къде сме по кривата на Кузнец. Общият поглед показва, че макар възможните мерки да са много на брой (споменахме само някои от тях), повечето от тях в краткосрочен план са фокусирани върху транспорта и ще имат сравнително ограничен ефект върху пиковите замърсявания. По-големите мерки са в ръцете на държавата, която има по-важните лостове. Един от интересните моменти тук е, че евентуални законодателни промени ще засегнат всички, а не само хората в София. Ако например старите автомобили се обложат повече, защото замърсяват, то това ще постигне някакви екологични цели в София, но може да донесе предимно негативи в обезлюдени и бедни региони, където колите и движението са малко и не допринасят чувствително за замърсяването на въздуха. С други думи, и в данъчната, и в социалната политика държавата трябва да намери решения, които да могат да се прилагат гъвкаво в различните общини – едните може да искат да облагат замърсителите, други може да предпочетат друг подход в зависимост от техния профил.  

Истанбулската конвенция и парк Пирин на пленум на БСП

https://offnews.bg//politika/istanbulskata-konventcia-i-park-pirin-na-plenum-na-bsp-672823.html

БСП обсъжда на пленум днес ратификацията на Истанбулската конвенция. Очакват се разгорещени спорове на "Позитано" 20, тъй като в партията са раздвоени по темата. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на 3 януари, че социалистите не подкрепят ратификацията и това е решението на Изпълнителното бюро. БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция. Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", се казва в позицията на БСП преди дни. От партията призоваха правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в Народното събрание.

Партията на Европейските социалисти обаче, начело на която е Сергей Станишев, подкрепя конвенцията. Европейската левици, част от която е и БСП, споделя на сайта си: Призоваваме за ратификация на Истанбулската конвенция от ЕС и всички страни членки, за да бъдат защитени жертвите на насилие и съдени извършителите.

В подкрепа на Истанбулската конвенция вече се произнесе и вицепрезидентът Илияна Йотова, който преди да влезе на "Дондуков" 2 бе евродепутат и водеше българската делегация на социалистите в ЕП. 

Пленумът на БСП ще разгледа общо 5 точки, сред които и строителството в Национален парк "Пирин". Доклад за актуалната политическа обстановка ще изнеси лидерът на партията Корнелия Нинова, ще бъдат изслушани и отчети за работата на парламентарната група и на общинските съветници в СОС. Ще се обсъждат и мерки за подобряване на работата на представителите на БСП в местната власт в страната. 

Има само един начин да избегнеш критиката...

http://www.cross.bg/nishto-kritikata-izbegnesh-1565381.html

/КРОСС/ Има само един начин да избегнеш критиката - не прави нищо, не говори нищо, не бъди нищо. Аристотел  

Касови бележки за 3.3 милиона лв. регистрираха в лотарията на данъчните в Търновско

https://www.24chasa.bg/region/article/6660844

Касови бележки за 3.3 милиона лв. регистрираха в лотарията на данъчните в Търновско234 000 фискални бона на обща стойност 3.3 милиона лв са регистрирани до 12 януари  за участие във втората част на популярната игра на данъчните в област В. Търново, съобщиха от приходната администрация. Близо 10 000 от бележките са от ПОС терминал. Всеки великотърновски участник в Лотарията се е отчел средно с по 163 касови бележки.

Чехите избират президент

http://www.transmedia.bg/2018/01/13/%d1%87%d0%b5%d1%85%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82/

Сред деветима кандидати за президент ще изберат чешките граждани своя нов държавен глава. Първият тур на изборите се провежда на 12 и 13 януари. Мандатът е 5-годишен, като досеганият президент Милош Земан също се кандидатира.

Според наблюдателите той и физикът Иржи Драгош са с най-големи шансове сред кандидатите. Драгош е бивш председател на Чешката академия на науките. Земан е известен с антимюсюлманските си възгледи и е за отмяна на европейските санкции срещу Русия.

Това са вторите поред преки избори за президент след първите през 2013 г. Преди това президентът се избираше от парламента на Чехия.

 

 

Шиндзо Абе: Япония се присъединява към центъра на НАТО за киберотбрана в Талин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660867

Шиндзо Абе: Япония се присъединява към центъра на НАТО за киберотбрана в ТалинЯпонският премиер Шиндзо Абе, който пристигна вчера в Естония, първи етап от обиколката му в шест страни от Централна Европа, започна тази първа визита на японски лидер в трите балтийски страни, България, Сърбия и Румъния, със съобщението, че Токио ще се присъедини центъра на НАТО за киберотбрана в Талин, предаде Франс прес.

България е на средна позиция по практикуващи фармацевти в ЕС

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-na-sredna-pozitsiya-po-praktikuvashti-farmatsevti-v-es-news274232.html

България е на 14-та позиция или точно в средата на европейска класация по брой фармацевти на 100 000 души население, показват данни на Евростат за състоянието на този бранш през 2016 година. У нас по този показател се падат по 84 фармацевти на 100 хиляди жители, което ни поставя наравно със страни като Великобритания и Португалия. От Българския фармацевтичен съюз съобщиха за БТА, че към момента у нас има официално регистрирани 6104 магистър-фармацевти, които по закон могат да продават лекарства, като в този списък не са включени помощник-фармацевтите. Според данните на съюза аптеките у нас са 3996, като една аптека обслужва средно около 1800 българи. Освен това един практикуващ магистър-фармацевт у нас обслужва 1182 българи, показва статистиката на БФС. По вида собственост 99 на сто от аптеките у нас са частни и едва 1% - общински. Също така едва около 1% от всички функциониращи у нас аптеки са денонощни, а останалите работят с нормирано работно време. Фармацевтите в ЕС, които съхраняват, комбинират, разпределят и продават лекарствени продукти - независимо от това къде предоставят тези услуги - са над 430 хиляди, отчита Евростат. Те могат също така да дават съвети относно правилното използване и неблагоприятните ефекти на лекарствата и лекарствата съгласно предписанията на лекари и други здравни специалисти. Според европейската статистика една аптека в ЕС обслужва средно около 4500 души, а около 109 фармацевти се падат средно на 100 000 души в рамките на Евросъюза. Като се има предвид размерът на всяка държава-членка на ЕС от гледна точка на населението, Малта регистрира най-голям брой практикуващи фармацевти на 100 000 жители - 129. Относително висока степен на достъпност до фармацевти има в Белгия - 121, както и в Испания - 119, Италия - 115, Ирландия - 111. По-голямата част от държавите-членки съобщават за средно 60 - 110 фармацевти на 100 000 жители, като Холандия и Дания регистрират най-нисък дял фармацевти на 100 хиляди души - съответно 21 и 51 практикуващи фармацевти.  

Какъв е въздухът в София днес? Вижте

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6660864

Какъв е въздухът в София днес? ВижтеСистемата за ранно предупреждение за чистотата на въздуха на сайта на столичната община всеки ден показва какво е нивото на замърсяване и предвижда какво ще бъде то за два дни напред. Тя е разработена от екип от БАН. Дава прогноза за предстоящо повишение на нивата на фини прахови частици. Системата ползва данните от четирите станции,

САЩ заплашиха Иран с излизане от ядреното споразумение

https://www.actualno.com/america/sasht-zaplashiha-iran-s-izlizane-ot-jadrenoto-sporazumenie-news_654087.html

САЩ обявиха, че ще прекратят участието си в иранското ядрено споразумение, ако в него не бъдат въведени изменения. "Ако този път другите държави не предприемат действия, аз ще прекратя сделката ни с Иран", гласи изявлението на американския президент Доналд Тръмп, разпространено от Белия дом в петък, предаде БГНЕС. В него той настоя още съюзниците на Вашингтон да признаят ливанското шиитско движение "Хизбула" като терористична група и да прекратят финансирането на т.нар. Исл

На много места днес ще вали сняг, температурите ще са между 0° и 5°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6660869

На много места днес ще вали сняг, температурите ще са между 0° и 5°Атмосферното налягане е по-високо от средното за януари и още ще се повишава. Днес времето ще е облачно. С нахлуването на студен въздух, на много места валежът ще е от сняг, в югоизточните райони - дъжд, но и там постепенно ще преминава в сняг. Почти без валежи ще е в югозападните райони на страната, а значителни по количество ще са в планините.

Стотици мюсюлмани в Австрия се покръстват

http://www.moreto.net/novini.php?n=367076

В Австрия кризата с бежанците засили ролята на католическата църква - значителен брой мюсюлмани в страната са приели християнството, предаде Дойче веле с позоваване на виенската архиепископия. Само в австрийската столица са се покръстили 260 души от 15 различни нации.

18 са вече жертвите от свлачище в Калифорния

https://frognews.bg/novini/18-veche-jertvite-svlachishte-kaliforniia.html

87-годишен мъж стана 18-ата потвърдена жертва на калните свлачища в Калифорния, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

18 са вече жертвите на калните свлачища в Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660862

18 са вече жертвите на калните свлачища в Калифорния87-годишен мъж стана 18-ата потвърдена жертва на калните свлачища в Калифорния, съобщиха на пресконференция вчера местните власти, цитирани от Асошиейтед прес. Шерифът на окръг Санта Барбара Бил Браун съобщи, че още шестима души са в неизвестност, но още преди да приключи пресконференцията, той се върна при микрофона и с радостен тон съобщи,

Тръмп премина първия си медицински преглед, откакто е президент

http://www.mediapool.bg/tramp-premina-parviya-si-meditsinski-pregled-otkakto-e-prezident-news274231.html

Президентът Доналд Тръмп премина в петък първия си медицински преглед, откакто е на поста, във военната болница в Бетезда край Вашингтон, след което отпътува за Палм Бийч, Флорида, съобщи ДПА. Тръмп остана три часа в Националния военен медицински център "Уолтър Рийд”. Той помаха на репортерите на отсрещната страна на улицата, но не отговори на въпроси. На излизане от болницата президентът се ръкува и поговори с лекаря на Белия дом Рони Джаксън, който ръководеше прегледа. Джаксън е бил лекар на президентите при три последователни администрации, напомни говорителката на Белия дом Сара Сандърс завчера. Джаксън ще обобщи резултатите от прегледа през уикенда и ще се присъедини към Сандърс в залата за пресконференции във вторник, 16 януари, за да даде подробен доклад и да отговори на въпроси. 71-годишният Тръмп встъпи в длъжност преди година като най-възрастния президент в историята на САЩ, започващ първия си мандат, припомня ДПА. Последните публично известни данни за здравето му бяха публикувани пред септември 2016 г. от личния му лекар д-р Харолд Борнстейн, който заяви, че Тръмп ще бъде "най-здравият индивид, избиран някога". Тръмп избягва спортовете, освен голфа, и според слуховете си пада предимно по фастфуд и диетична сода. Няма семейна история на преждевременни сърдечни болести, а родителите му са доживели до възраст над 80 и 90 години. Медицинският му преглед няма да включва оценка на менталното здраве или яснота на ума, предупреди Белият дом. 

Грипна епидемия в Перник, застрашени ли са и други области?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gripna-epidemiia-v-pernik-zastrasheni-li-sa-i-drugi-oblasti-2072265

Вчера беше обявена грипна епидемия в област Перник. От Регионалните здравни инспекции във Варна, Пловдив София и Благоевград отчитат увеличение на заболелите през последната седмица. Най-засегнати

На 13 януари...

http://www.cross.bg/zagivat-zemetresenie-yanyari-1565379.html

/КРОСС/ 1610 г. - Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Калисто.1822 г. - В Гърция приет дизайна на сегашния национален флаг.1854 г. - Във Филаделфия (САЩ) е патентован акордеона.1864 г. - В Русия започва въвеждането на провинциални (областни) съвети.1878 г. - На 13 януари Стара Загора е освободена повторно, а за окръжен началник е назначен руския офицер Куликовски.1893 г. - В Лондон е учредена Лейбъристката партия на Великобритания.1898 г. - Френският писател Емил Зола публикува отвореното си писмо „Аз обвинявам" - протест срещу скалъпеното дело „Драйфус".1910 г. - От Метрополитън опера в Ню Йорк е осъществено първото радио излъчване - на операта Селска чест.1915 г. - Прожектиран е първият български игрален филм „Българан е галант" на Васил Гендов.1915 г. - Мощно земетресение разтърсва град Авецано в Централна Италия, при което загиват 29 800 души.1916 г. - Поради пробив в дига е наводнена голяма част от територията на Холандия, загиват около 10 000 души.1935 г. - Саарланд гласува на референдум за присъединяването си към Германия.1953 г. - Йосип Броз Тито е избран за президент на Югославия.1964 г. - Първият запис на песента на Бийтълс „Искам да държа ръката ти" става най-бързо продаващият се сингъл.1964 г. - Карол Войтила, бъдещият папа Йоан Павел II, е ръкоположен за архиепископ на Краков.1972 г. - Висшият педагогически институт в Пловдив е преименуван на Пловдивски университет.1974 г

След преглед: Тръмп е в отлично здраве, но без оценка на менталното

https://offnews.bg//sviat/sled-pregled-tramp-e-v-otlichno-zdrave-no-bez-otcenka-na-mentalnoto-672824.html

Президентът Доналд Тръмп е в отлично здраве, първият му медицински преглед след встъпването му в длъжност преди почти година, мина изключително добре. 

Това заяви лекарят на Белия дом д-р Рони Джаксън, цитиран от световните агенции и БТА. Джаксън ще информира за подробности във вторник. 

Президентът Доналд Тръмп премина вчера медицински преглед във военната болница в Бетезда край Вашингтон, след което отпътува за Палм Бийч, Флорида. Тръмп остана три часа в Националния военен медицински център „Уолтър Рийд”. 

71-годишният Тръмп встъпи в длъжност преди година като най-възрастния президент в историята на САЩ, започващ първия си мандат, припомня ДПА.

Последните публично известни данни за здравето му бяха публикувани пред септември 2016 г. от личния му лекар д-р Харолд Борнстейн, който заяви, че Тръмп ще бъде "най-здравият индивид, избиран някога", припомня бТВ.

Няма семейна история на преждевременни сърдечни болести, а родителите му са доживели до възраст над 80 и 90 години. Медицинският му преглед няма да включва оценка на менталното здраве или яснота на ума, предупреди Белият дом.

Евродепутатската заплата на Найджъл Фараж временно е намалена наполовина

http://www.mediapool.bg/evrodeputatskata-zaplata-na-naidzhal-farazh-vremenno-e-namalena-napolovina-news274230.html

Европейският парламент ще си върне 40 000 евро с удръжки от заплатата на британския евроскептичен депутат Найджъл Фараж, защото прецени, че той е получил тази сума неправомерно, съобщи Франс прес. Става дума за суми, с които е плащано на сътрудник на Фараж. Според Европейския парламент този сътрудник не е работел в рамките на европейската парламентарна дейност на депутата. Според в. "Гардиън" ще се възстановят 40 000 евро чрез удръжки от заплатата на Фараж от януари до октомври. Парламентарен източник потвърди новината и уточни, че удръжката ще е около половината от нетното месечно възнаграждение на Фараж, което е около 6700 евро. "Това е кампания на Европейския парламент за тормоз на подбрани евроскептични евродепутати, партии и групи", заяви говорител на парламентарната група на Фараж. През февруари 2017 г. парламентарен източник съобщи, че след проверка е установено, че десетина британски евродепутати от евроскептичната партия ЮКИП (Партия за независимост на Обединеното кралство) трябва да върнат общо над 580 000 евро от заплати на техни сътрудници, които в действителност са работели не за Европейския парламент, а за националните дейности на партията, включително в кампанията в подкрепа на Брекзита.

Мадрид: Беглецът Пучдемон не може да управлява Каталуня от чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660859

Мадрид: Беглецът Пучдемон не може да управлява Каталуня от чужбинаПравителството на Испания категорично отхвърли днес възможността бившият лидер на Каталуня Карлес Пучдемон да управлява региона от чужбина, предаде Ройтерс. На пресконференция правителственият говорител Иниго Мендес де Виго каза, че правителството ще оспори в съда всеки опит за осъществяване на това намерение, предаде БТА.

Икономика на мръсния въздух в София

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/13/3111648_ikonomika_na_mrusniia_vuzduh_v_sofiia/?ref=rss


Едва ли някога досега гражданите на София са били толкова чувствителни на тема "мръсен въздух в столицата", колкото в началото на тази година. Създалото се напрежение и очакванията за незабавни мерки направиха темата по-скоро политическа, а опитите на различни експерти да говорят обективно за проблема потъна в общото море от недоволство. От икономическа гледна точка има няколко неща, които си струва да се отбележат на първо време и които са свързани с недоволството на хората,...

Свв. мъченици Ермил и Стратоник Сингидонски (Белградски)

https://www.actualno.com/celebrate/svv-mychenici-ermil-i-stratonik-singidonski-belgradski-news_654079.html

Зетят на Константин Велики (306-337 г.) император Ликиний (311-324 г.), който водел негова сестра, имал зъдължението да охранява долния Дунав от нашествия на варварите. Този необразован и развратен цар, който подписал Миланския едикт (313 г.) си останал потаен езичник. Подир кървавото му сблъскване с Константин през 314 г., което му струвало илирийските провинции, той открито продължил няколкогодишните жестоки гонения против християните. Още през 315 г. негови жертви станали мъчениците Ермил и С

Тръмп ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран "за последен път"

http://www.mediapool.bg/tramp-shte-udalzhi-zamrazyavaneto-na-sanktsiite-sreshtu-iran-za-posleden-pat-news274229.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран за последен път, за да даде на Вашингтон и европейските му съюзници възможност да поправят "ужасните дефекти" на иранското ядрено споразумение от 2015 г., съобщи Ройтерс. "Това е последна възможност. При липса на подобна договорка САЩ няма отново да отложат санкциите, за да останат страна по иранското ядрено споразумение. А ако в даден момент преценя, че подобна договорка е непостижима, ще се оттегля от споразумението незабавно", се казва в изявление на Тръмп. Следващият срок за замразяване на санкциите е след 120 дни за основните от тях, отбелязва Франс прес. За сметка на това в петък министерството на финансите на САЩ наложи нови санкции на 14 ирански физически или юридически лица за нарушения на човешки права. Обновеният санкционен списък е публикуван на сайта на финансовото министерство на САЩ. В списъка е включен и шефът на иранската съдебна система аятолах Садик Лариджани. Финансовото министерство посочи в изявление, че Лариджани, близък съюзник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, е "отговорен" или е бил "съучастник" в действия, представляващи "сериозни нарушения на правата на човека". Представител на администрацията на Тръмп заяви пред журналисти, че разширяването на санкционния списък се прави в рамките на общата стратегия на Вашингтон за противодействие на "дестабилизиращото поведение на иранския режим". Той уточни, че става дума за нарушения на човешките права по време на масовите антиправителствени протести. Според други представител на американската администрация, цитиран от Франс прес, включването в списъка на Садик Лариджани, който е брат на председателя на иранския парламента Али Лариджани, ще има "сериозни политически последици", защото представлява удар по "върховете на режима". В черния списък фигурират двама граждани на Китай и трима иранци. Деветте санкционирани компании са базирани в Шанхай, Куала Лумпур и Иран.  

Африканските страни искат извинение от Тръмп

http://clubz.bg/62859-afrikanskite_strani_iskat_izvinenie_ot_trymp

ООН

Посланиците от групата на африканските страни в ООН поискаха опровержение и извинение от американския президент Доналд Тръмп заради расистката му реплика относно имигрантите от "мизерни дупки", за която беше съобщено в медиите, предаде Франс прес.

След спешно съвещание, продължило четири часа, групата единодушно заяви, че е дълбоко шокирана и осъжда скандалните расистки и ксенофобски думи на Тръмп, както са съобщени в медиите.

Групата настоява за опровержение и извинение, като изразява също безпокойството си от трайната и засилваща се тенденция в американската администрация, спрямо Африка и лицата от африкански произход, да се оклеветява континента и цветнокожите хора. Изразява се и солидарност с хаитянския народ и с другите народи, които също са оклеветени, както и благодарност към американците от всякакъв произход, които са осъдили тези изявления. 

Поне веднъж сме единни, подчерта един посланик пред АФП. 

Трима загинаха, а 45 са ранени при катастрофа между кола и автобус край Прага

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660855

Трима загинаха, а 45 са ранени при катастрофа между кола и автобус край ПрагаТрима души загинаха и 45-има бяха ранени днес следобед при сблъсък на автобус с лека кола в Хоромержице, северозападно предградие на Прага, съобщи говорителка на чешката полиция, цитирана от Франс прес. Загинали са водачката на леката кола и двама души в автобуса, който се блъснал в дърво, след като излязъл от пътното платно поради неустановена

Първан Симеонов: Туск ни каза много неща с ирония

http://dnes.dir.bg/news/borisov-gerb-simeonov-tusk-donald-parvan-26770239

Първан Симеонов е политолог, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“. Ето как вижда той старта на европредседателството у нас.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване