Началникът на полицията в Букурещ подаде оставка след сексскандал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660852

Началникът на полицията в Букурещ подаде оставка след сексскандалНачалникът на полицията в Букурещ Нику Драгош Орландо и негов заместник подадоха оставки след скандала, който избухна по-рано тази седмица, когато полицейски служител беше обвинен в педофилия. Това съобщи Медиафакс. Решението идва, след като столичният полицай Еуджен Стан бе арестуван по обвинения, че е извършил сексуално посегателство срещу две

На въртележката сме всички

https://offnews.bg//nashite-avtori/na-vartelezhkata-sme-vsichki-672733.html

Сега ще ви разкажа приказка. От която няма да помъдреете, нито ще заспите. Това е приказка, от която ще се възмутите, костите ви може би ще изтръпнат и във вас ще заситни истерията на неприемането. Ако това не се случи, значи едно от най-големите режисьорски имена на съвремието ни – това на Уди Алън – е слаб разказвач. Което – да смятаме така – да си го кажем честно, би било проява на лош вкус, предвид големите тиражи и броя прожекции в световен мащаб. Така се оказва.

Това се случва в Кони айлънд през петдесетте години на миналия век. А Кони айлънд е развлекателен център с плаж и увеселителни паркове в Бруклин, Ню Йорк. Нещо като нашия тщеславен Слънчев бряг. И още през 50-те плажовете му били пълни с господа и госпожи с красиви, не толкова изрязани колкото днес, бански костюми, капели и очила против слънце. И там именно заварваме един младеж – сладък, с изразена мускулатура и бронзов тен, който работи като спасител на плажа. И изучава Европейска драматургия, в това време мечтаейки да стане писател.

Няма да навлизам в подробности, но старият Уди си е свършил работата – образът му е немалко трагичен: млад сексапилен спасител с уклон към драматургичното изкуство и с премрежен, свалячески поглед – както са развити и останалите му герои. А те са: влюбена в него четиридесетгодишна семейна жена, която всъщност е бивша актриса, но в момента е принудена да работи като сервитьорка в ресторант за миди; нейният съпруг, който наскоро е отказал алкохола и който поддържа през повечето време празната въртележка с кончета; синът им от нейния първи брак, който е един малък пироман, и хубавата Карълайн – дъщерята на съпруга от предишния му брак, която бяга от мъжа си – гангстер. Всъщност Карълайн бяга от всичко и всички, защото е пропяла на полицията за всички тайни около скриването на трупове след убийствата, които мъжът ѝ и приятелите му извършили.

С две думи приказката звучи така. Връзката на семейната жена и младият спасител пропада, защото той се влюбва в доведената ѝ дъщеря. В това време малкият пироман извършва палеж след палеж, срещу което срещите с психиатър никак не помагат. Двама мафиоти откриват и отвличат – или дори и убиват – Карълайн. А съпругът на бившата актриса се напива – за пръв път от много, много време – и отчаяно я моли, при все нейната мигрена, любовна мъка, умора от работата и нетърпимост към него, да му помогне да преодолее страданието си по загубената си дъщеря, за чието изчезване е виновна всъщност… Точно тя – съпругата му.

Не знам дали се справих добре с нахвърлянето на сюжета на филма „Въртележка“ на Уди Алън. Най-добре е да се гледа. Но аз имам още приказки за разказване, при това не от Кони айлънд през петдесетте, а от България днес и в последните години. Макар че самият живот на Уди Алън е като абсурдистичен разказ за любови и раздели – една безкрайна питателна интелектуална игра със сексуален привкус, пренесена във впечатляващи филмови сюжети.

Приказки, които всички сме прочели и изгледали. Достатъчно е да отворим полицейската хроника, светските клюки или лайфстайл рубриките на активните новинарски медии. А някога по будките можеше да се намери и вестник, в който изобилстваха извратените истории на анонимни читатели.

Това е приказката за проститутката Мери, която работила като готвачка, преди да стане проститутка, но парите не ѝ стигали, за да изхранва двете си малки деца. Нейният бивш приятел налетял на майка ѝ, която държала бутик в "Люлин".

Това е приказката за Васко от дома за деца и юноши, който не се посвенил да признае, че изпитва влечение към други момчета. Приказка, разказвана от моя учител всеки път, щом стане въпрос за свободата да изразиш себе си и изобщо за смелостта.

Това е и приказката за дипломираната в НАТФИЗ актриса, която работи като сервитьорка в бар, за да плаща за квартира, в която живее с приятеля си. Онзи приятел, който ѝ направил бебе и се върнал при бившата си жена.

Това е приказка и за майката, откраднала гаджето на дъщеря си, за да му предлага тялото си за пари. За да прати детето си в университет в столицата.

Американският президент Тръмп свободно се показва в публичното пространство заедно с Мелания и Иванка накуп, които при посещението си в Саудитска Арабия не се свенят да покажат прическите и изящните си лица.

А приказките могат да бъдат много по-зловещи. Дори кървави.

Като тази за майката, която уби тригодишното си дете във ваната. Надявам се, не е забравено.

Или като приказката за незнайно как провъзгласилата се за Мис Свят Анита Мейзер, за която се предполага, че е удушила дванадесет години по-младия си съпруг със свински опашки.

И като историята на всяко едно издирвано – изчезнало, отвлечено или убито момче или момиче, дете или възрастен мъж. С които някой се е отнесъл жестоко. Блудствал е с него, изтезавал го е или го е умъртвил по жесток начин.

Наистина, тънка е границата. Границата между фантазно и реалност; между смелост и поквара; между правилно и неправилно. И имам чувството, че тази граница изтънява все повече и повече. И разгулът, водещ до безумие, и порокът, водещ до крайности, се редуват с позитивни новини. До следващия час и новата черна хроника.

Ако има такава закономерност, то тенденцията е смразяващо лоша. В най-лекия случай семейството отслабва като институция, крепяща обществото. За да отвори път на свободата – или е по-уместно да я нарека слободия… - свободата да следваш дълга към удоволствието, за който Фройд говори. И да рушиш традиции, да беснееш срещу старото, да крещиш яростно по патриархата, нацията и родното гнездо. Въпрос на избор, а?

А сега се сещам и за още една приказка – тази на един приятел. Той беше блестящ фотограф. Наистина – кадрите му бяха толкова вълнуващи, че за малко да ме откаже от четенето. Тоест, тогава си помислих, че бих могла да гледам фотографии, вместо да чета книги – толкова силни кадри. Но после той се запали по хазарта. И се завъртя на въртележката: първо голям кредит, после напускане на работа, след това още дългове, продажба на фотоапарата, заложни къщи… Един талант, който беше пожертван без кауза.

Това е тяхната история, това е твоята история, това са нашите истории. Всички сме на въртележката. Разликата е в няколкото стотин милиона долара, с които е направен филмът на Уди Алън. Както и неговите незабравими поетична трагичност, невротична романтика и сарказъм, заради които си струва гледането.

Очаквам неговият наследник – онзи пишещ и снимащ талант, който ще наследи сатирата му – да създава сценарии за третополови отношения, зачеващи роботи и всякакви еволюционни изменения от бъдещето.

А аз, която се възхищавам на морала и традициите, и на хората, които ги следват, ще продължа да гледам филмите на Уди Алън. Може би това не ни достига – полет на границата – между желаното и приетото за непозволено. Но все пак на границата.

Впрочем моят приятел – фотографът – се върна при родителите си, които го измъкнаха от блатото. Стискам палци всяка зловеща история да свършва щастливо, но за това са необходими вяра, подкрепата на близките и понякога действащо правосъдие.

Предстоящи събития в страната на 13 януари 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-sustoi-1565377.html

/КРОСС/ *** Чирпан. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие тържествата по случай 140 годишни от рождението на Пейо Яворов. Честванията започват в 17.00 часа, когато пред къщата музей на поета ще бъде запален огънят на Яворовата поезия. В 17.30 часа Илияна Йотова ще произнесе приветствено слово. Вицепрезидентът ще присъства на тържествена Яворова вечер във Военния клуб, която започва в 18.00 часа. *** София. От 11.00 часа Националният съвет на БСП ще обсъди Истанбулската конвенция. *** София. В района на хижа „Алеко" на Витоша ще се проведе практически семинар, на който ще бъдат демонстрирани техническите способи по темите, представени по време на лекцията „Безопасност в зимната планина", проведена на 10 януари в БЧК. *** София. От 11.00 часа пред бюст паметника на Алеко Константинов в Борисовата градина ще се проведе тържествено отбелязване на 155 години от рождението на Щастливеца - патрон на Българския туристически съюз. *** София. От 11.00 часа пред х. Алеко София2018 се включва за трети път в отбелязването на Световния ден на снега с организирането на Витоша Зимен Фест. *** София. От 11.30 часа в двора на къщa музей „П. К. Яворов", на ул. „Г. С Раковски" в столицата, студенти-поети от Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще представят свои творби, посветени на П. К. Яворов. Експозицията на къща музей „П. К

Безплатната ледена пързалка във Варна остава до понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=367077

За безплатно ползване до понеделник - 15 януари, е отворена ледената пързалка край сградата на варненска община, припомня Moreto.net. Желаещите да покарат могат да го правят в часовете от 10 до 19, като почивката е от 13.30 до 14.

Шулц не изключва вероятността да бъде министър в правителството на Меркел

https://www.actualno.com/europe/shulc-ne-izkluchva-verojatnostta-da-byde-ministyr-v-pravitelstvoto-na-merkel-news_654086.html

Лидерът на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) Мартин Шулц не изключва вероятността да бъде назначен на министерски пост в бъдещото правителство на Германия. Това съобщи в петък ДПА, позовавайки се на изявление на политика в Берлин, предаде БГНЕС. Запитан дали предишните му твърдения, че няма да бъде част от правителството на Ангела Меркел, все още са релевантни, политикът заяви: "Г-жа Меркел също заяви веднъж, че СДПГ дълго време няма да успеят да сформират правителство"

Повдигнаха ново обвинение в сексуален тормоз срещу Стивън Сегал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6660848

Повдигнаха ново обвинение в сексуален тормоз срещу Стивън СегалСрещу екшън актьора Стивън Сегал е повдигнато ново обвинение за сексуален тормоз, съобщиха от полицията на Лос Анджелис, предаде БНР Говорителка на органите на реда заяви, че е постъпила жалба срещу звездата, която се разглежда от отдела за кражби и убийства. Случаят е от 2005 г. Не е известно обаче кой е предявил обвиненията.

Шеип Панев и най-благородното от всички изкуства

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3097245_sheip_panev_i_nai-blagorodnoto_ot_vsichki_izkustva/?ref=rss


"Винаги съм искал да съм лекар. Още от 7-годишен, когато почина баща ми. Казвал съм на майка си, че ще стана доктор, за да не раснат и други момчета без бащи", разказва студентът от Медицинския университет в София Шеип Панев. Той е част от медицинските екипи на Александровска болница, които от няколко години обикалят по села и градчета, за да преглеждат изоставените от държавата пациенти.<br /><br />В България днес над половин милион българи (по груби изчисления, защото...

Жертвите на калните свлачища в Калифорния станаха 18

//dariknews.bg/novini/sviat/zhertvite-na-kalnite-svlachishta-v-kaliforniia-stanaha-18-2072263

87-годишен мъж стана 18-ата потвърдена жертва на калните свлачища в Калифорния, съобщиха на пресконференция вчера местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Американците не искат Опра Уинфри за президент, сочи допитване

//dariknews.bg/novini/sviat/amerikancite-ne-iskat-opra-uinfri-za-prezident-sochi-dopitvane-2072262

Американците не искат телевизионната водеща Опра Уинфри да се кандидатира за президент, предаде Франс прес, като се позова на ново допитване до общественото мнение на института "Марист Пол".

Лекарят на Белия дом: Тръмп е в отлично здраве

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660845

Лекарят на Белия дом: Тръмп е в отлично здравеПрезидентът е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом д-р Рони Джаксън след първия медицински преглед на Доналд Тръмп след встъпването му в длъжност преди почти година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Медицинският преглед на президента днес в националната военна болница "Уолтър Рийд" премина изключително добре.

Излекувани от… пчели

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/izlekuvani-ot-pcheli-6078164

Екипът на „Без багаж“ по чудо оздравя, след като ядат от свещен мед

Изгубим ли пустиняците, губим всичко!

http://clubz.bg/62858-izgubim_li_pustinqcite_gubim_vsichko

Признавам, че идея за този текст ми даде един друг „31 дни от суверенната република на Северозапада”. Макар че ние сме серьозне ора и не намирам ирон’ята за уместна – поне не и коги авторът е на повече от една ръка разстояние и не моеш да го докачиш (в смисъл не на „обидиш”, а - докопаш, добараш...), да му гръмнеш една пестница.

Независимо какво говорят злите езици, няма по-уфатно и лесно за управление място от Северозапада. Кви парламенти, кви сенати-менати и долни-горни камари?! При назе долна е само Гица комшикята, и то само когато е с някой друг. Иначе си е окей – но това в скоба.

18 ч, град и общински център. Гледка в стил "нема никой, баце". Изключително улеснява 'секакъв вид изневери.

Мечтите тука са простички: например автобус с евроге... пардон – евролиберали, да закъса нощеска у сред село и уличните лампи бъш тогава ‘а са угаснааале. Щото нали миналата година ги троши’ме нарочно, като закина автобусът с гастролиращи футболисти от едно шопско село.

Ако примерно бях политик и стъпех на ясната платформа „Рикия и крътончета за жуленье - крътончета и рикия-прим”, мога да постигна практически всичко. Мога да стана кмет, папа, Мис Криводол или космонавт (стига да имаше космодрум). Мога да издам албум и да го наложат с най-много ротации по радио „Северозапад”. На което, между другото, рекламният му слоган е психосоматичното: „Ритъмът на вашия черен дроб”.

Да казвам ли кои музикални жанрове са застъпени, или...

Да не решите, че се шегувам

Ще мога да управлявам безкрайно.

Ква Румъния, кви 5 лв? Може не само да се отделим, а и да се присъединим като 16-а република към несъществуващия вече СССР – между другото, последото е факт, който тук личи на съвсем малко места и по съвсем малко признаци. Най-често по противните нови формати и сериали, които дават по иначе тогавашния телевизор.

Областният център, гр. Монтана - 2017 г., усеща се като 1987-а.

Като казах за крътончетата, та се зарадвах, щото нали е на мода да мислим позитивно и зат'ва ше се отплесна: практически тука има такава поголовна смъртност и така оредява населението, че като гледам увеличаващите се също толкова главоломно (според тв рекламите) милионери от „Златни пирамиди”, рано или късно във времето ще настъпи точка, при която всеки останал жив от Северозапада ще е милионер от пирамидите. Съвсем сериозно, сигурно може и да се сметне кога ще е. И, няма накъде, ше почнат да завтарят... Не с умирачката, с печеленето!

Ама както и да е.

Идилия от село, второто десетилетие на XXI век

Освен мечтите тук простички са и средствата за придвижване. Например колело „Украйна” от 'иляда девестотин седемдесе и некоя си е предимство в... как да го кажа по-възпитано: в намирането на сексуален партньор. Хеле пък ако е с рамка.

Какво значи, ако например новосформираната северозападна държава обяви мобилизация и реши да привика под знамената всичи кореняци – по акт за раждане (за да няма хън-мън). Преди всичко – непоправим удар по икономиката на Италия, Испания, Англия и други братски и недотам държави.

Второ – в София няма да остане никой. Нивата на фини прахови частици ще паднат, жалко само, че на кореняци-софиянци нема да има кой да има работи... И на 1000-имата!

В „Шоуто на Слави” ще остане цял един вакантен ден, та ще трябва да бистри политиката. Което не съм съвсем положителен дали е добре за българското човечество...

Идилия №2

Формата на управление и държавно устройство може да е уникална в света „плаваща”: от пълна авторитарна диктатура (на който черпи) до първобитно-общинна главатарска мажоритарна система: кой ги прекине на бой!

Стига само Лепа Брена да не фалира някой ден тв Pink, тук практически може да се осъществи дълговечният идеал на сите хуманисти и всички ООН-ета на просветата: да цари вечен мир и спокойствие. Няма да видите северозападните хора да се бунтуват „за”, „против” (или нещо трето) Истанбулската конвенция.

Чешма няма, няма и да има...

Оттук най-вероятно няма да тръгне нито едно солидно въстание. И никога не е тръгвало - не ги вярвайте ония глупости за 1923 г. Дядо - Бог да го прости - разказваше като жив свидетел как на поп Андрей му казали, че който участва във взимането на властта, ше раздават зéмя, Та зат’ва се прекарал, не за друго...

Ако перифразирам Хайтов: Изгубим ли пустиняците, губим всичко!

Хората тук са умерено работливи, свободолюбиви, дистанцирано мъдри и с чувство за хумор. Или синтезирани всички тези черти: ‘Ич ин ги не е! (произхожда от „хич им не е" зор). Прекрасни са. Нека не позволяваме да заодат нанекъде като изоглавени!

Алек Попов, писател: Проблемът на Европа е в лекомислието, че Източният блок ще се оправи от самосебе си

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/01/13/3110042_alek_popov_pisatel_problemut_na_evropa_e_v/?ref=rss

През 2013 г. излезе първата книга за сестрите-партизанки Палавееви, случайно попаднали във вихъра на историческите събития в България през 40-те години на миналия век. Сатиричният роман на един от най-четените и превеждани български писатели Алек Попов получи наградите "Хеликон" за нова българска художествена проза и "Цветето на Хеликон" за най-продавана книга на български автор, беше и поставен от Елена Панайотова в Драматичен театър Пловдив.<br /><br />Четири...

1 млн. питат за речта на Туск

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284334_1+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%81%D0%BA

 РЕЧТА НА ТУСК - ТУК

Над 1 милион българи са гледали уникалната реч на председателя на Европейския съвет Доналд Туск при откриването на българското председателство в Народния театър.


Видеото стана абсолютен хит в социалните мрежи. Наред с хвалебствените коментари всички се питаха кой е посъветвал Туск да спомене най-популярните за българите герои от миналото до съвремието като Спартак, Стоичков и Захари Бахаров, както и да рецитира "Отечество любезно" на Иван Вазов.


Първата хипотеза бе, че това е ирландецът Уго Брейди, който от 3 години отговаря за речите на Туск. Според други обаче основната заслуга е на полския посланик у нас Кшищоф Крайевски. Той говори отличен български, познава в детайли историята ни. От две години по негова инициатива полски дипломати рецитират на 3 март и 24 май стихове на най-големите български поети. Освен това самият Доналд Туск е историк и знае кои са темите и имената, които могат да докоснат сърцето на всеки българин.

 

standartnews.com

Нов прочит на събитията от комунизма ще има в учебника по история за 10 клас

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/13/3111796_nov_prochit_na_subitiiata_ot_komunizma_shte_ima_v/?ref=rss


Нов прочит на събитията от комунизма ще предвижда проектът за нова учебна програма по "История и цивилизация" за 10 клас, който се очаква просветното министерство да публикува за обществено обсъждане следващата седмица.<br /><br />"От гледна точка на съвременното състояние на историографията ще се уточнят основни характеристики на тоталитарната държава, сред които политическият терор", обясни пред "Дневник" проф. Евелина Келбечева от Американския...

Пеевски "сезира Европа за цензурата на Фабриката за фалшиви новини"

http://clubz.bg/62857-peevski_sezira_evropa_za_cenzurata_na_fabrikata_za_falshivi_novini

Въпреки воплите на корпулентния депутат и собственик на вестниците "Телеграф" и "Монитор", че непрекъснато бил клеветен в Брюксел, самият той е решил да "сезира Европа". Медиите му съобщават, че възнамеряват да направят същото. Причината - представената през седмицата "Бяла книга за свободата на медиите в България", изготвена от журналисти от Съюза на издатлите. За представянето й се събраха любимите мишени на Пеевските медии - издателите на "Капитал", "Дневник", Клуб Z, "Сега" и Mediapool - Иво Прокопиев, Теодор Захов, Огнян Донев, Сашо Дончев и Стояна Георгиева.

Основните изводи от Книгата са, че българската журналистика е паднала жертва на олигархията, в т.ч. на Пеевски, обслужва политически интереси, а страната ни е изпаднала през последните години до най-ниските нива в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото.

"Писмо до ръководствата на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) и на "Репортери без граници" изпратиха главните редактори на вестник и информационна агенция "Монитор" Любомира Будакова и вестник "Телеграф" Васил Захариев. Причината е грубото погазване на всички етични и журналистически правила за свобода на словото и достъп до публично събитие от страна на менторите на Фабриката за фалшиви новини – олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев", пише агенцията на Пеевски.

Ето и какви са останалите мотиви за "сезирането на Европа":

"На 10 януари, Съюзът на издателите в България, който всъщност представлява само интересите на въпросните скандални бизнесмени, двама от тях – Прокопиев и Донев, подсъдими, направи полутайна сбирка, на която представи т.нар. "Бяла книга за свободата на медиите в България". На нея подмами представители на ENPA, "Репортери без граници", а също и дипломати, но извън тях покани за присъствие и участие имаха само представители на НПО-та и издания, съставляващи Фабриката за фалшиви новини, с която олигарсите се опитват да манипулират общественото мнение. Опитите на представителите на други медии, в това число "Монитор" и "Телеграф" да влязат на форума, бяха спрени от организаторите, които буквално затръшнаха вратите на конференцията.

В писмата си двете издания подчертават, че това е нарушаване на всички етични и морални правила на професията, в това число и на етичния кодекс, приет от СИБ и задават следните въпроси на ENPA и "Репортери без граници":

1. Толерират ли представляваните от Вас организации грубото нарушение на етичните правила и на морала в журналистиката, че всеки има основното право на свобода на изразяване и достъп до информация, които участниците в срещата категорично погазиха?

2. Бялата книга съдържа преднамерено изопачени и манипулирани факти. Не смятате ли, че с отказа да бъдат допуснати до дискусията представители на останалите основни медии, преднамерено на обществото се поднася неточна и непроверена информация, скриват се и изопачават факти, за които се знае, че са неверни? Не са ли именно това принципите, на които стъпват фалшивите новини – феномен, които Вашите организации категорично осъждат и водят последователна битка с тях?

3. Как се отнасяте към факта, че при изготвянето на Бялата книга не е посочен нито един официален източник и отговаряли това според Вас на наложените в Европа и света журналистически стандарти?

4. Възможно ли е според Вас на среща, посветена на свободата на медиите, да бъдат допуснати само определени медии и чували ли сте за подобен прецедент в друга страна на ЕС?" 

Пробив: ще преговарят за нова широка коалиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284333_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%3A+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D

 Председателите на трите партии - Ангела Меркел /ХДС/, Хорст Зеехофер /ХСС/ и Мартин Шулц /ГСДП/ препоръчаха на партиите си да започнат официални коалиционни преговори. Това научиха журналистите в централата на ГСДП в Берлин в петък сутринта. Резултатите обаче трябва да бъдат одобрени и от трите групи, участващи в сондажните преговори.

ХДС/ХСС и ГСДП решават поотделно

В отделни заседания, председателите на партиите и фракциите представиха на своите делегации в петък сутринта документа за постигнатото споразумение, който обхваща 28 страници. Междувременно стана ясно, че и голямата група от 40 участници в сондажите стои зад решението за започване на преговори. 

Първоначално не беше ясно, как председателят на социалдемократите Мартин Шулц ще аргументира пред партийните органи съгласието си за участие в ново издание на широка коалиция с консерваторите. Това решение след това трябва да бъде одобрено на извънреден партиен конгрес на 21 януари - едно много сериозно изпитание с оглед на провала на партията на парламентарните избори миналата есен.

Таванът на данъците няма да се вдига

Deutschland Sondierungsgespräche Papier (Twitter/Dorotee Bär)

Постигнатото споразумение е дълго 28 страници

До последния момент участниците в сондажните разговори спориха по въпросите на бъдещата финансова политика, здравеопазването и миграцията. Няма да има увеличение на данъците, което се отнася също и за най-високата данъчна ставка, съобщи ДПА. Първоначално социалдемократите настояваха тя да бъде вдигната от 42 на 45 процента.

Здравното осигуряване

По информация на ДПА, лидерите на ХДС/ХСС и ГСДП са се договорили за връщането на равното финансиране в държавните здравноосигурителни каси. Съгласно договорката, здравноосигурителните вноски ще се плащат поравно от работодателите и трудещите се. Понастоящем съществува твърда обща ставка от 14,6 процента, поделяна солидарно между работника и работодателя. Към нея се прибавя една допълнителна вноска, която обаче е за сметка само на здравноосигуреното лице.  

Deutschland SPD-Parteizentrale (Imago/J. Huebner)

Финалните сондажи се водиха в партийната централа на ГСДП в Берлин

Спорове имаше и за пенсиите. Въпреки че новото правителство ще има на разположение 45 милиарда евро, разходите за отделните проекти могат да нараснат двойно. ХДС/ХСС пък настояваха за т.нар. "черна нула" - отказ от поемането на нови задължения в държавния бюджет.

До последно не беше изключено сондажните разговори да се провалят или да бъдат отложени. В четвъртък сутринта, преди началото на последния кръг от преговорите, Ангела Меркел и Мартин Шулц потвърдиха волята си за единение. Но беше ясно и това, че все още съществуват и "големи различия", които трябва да бъдат изчистени. 

Флориан Скала: С новия сериал “Скъпи наследници” ще наложим нов стандарт на тв пазара

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6660158

Флориан Скала: С новия сериал “Скъпи наследници” ще наложим нов стандарт на тв пазараbTV е домът на Слави Трифонов. Уважавам професионализма му и огромния успех на шоуто в продължение на много години През 2017 г. продължихме да заемаме водеща позиция на пазара. Останахме №1, след като подобрихме резултатите си спрямо конкуренцията с дял от аудиторията 44,7% Искаме най-добрите творци и таланти да работят за програмата на bTV   -

Св. мчци Ермил и Стратоник. Св. Преп. Максим Кавсокаливит. Преп. Иринарх Ростовски

http://www.cross.bg/ermil-zapovyadal-stratonik-1565378.html

/КРОСС/ Страдание на светите мъченици Ермил и Стратоник При царуването на нечестивия и ревностен идолопоклонник Ликиний всички християни били застрашени от мъчителна смърт. Търсели ги по всички страни, градове и села. Ако някой откриел християнин, донасял за него и така си спечелвал милост и големи почести. Затова, угаждайки на царя, всички започнали да търсят и преследват християните. Веднъж, когато Ликиний седнал на трона и започнал съд, при него дошъл един воин и казал: - Тук има християнин в дяконски сан на име Ермил. Той отдавна служи на Христа и се присмива над нашите богове и над тебе, царю. Царят веднага заповядал да намерят и хванат Ермил. Когато при светия дошли царските пратеници, той се молел, вдигнал ръце към Господа, своя Бог. Като разбрал, че го водят на съд и мъчение заради Христа, се зарадвал и тръгнал след войниците доброволно, сякаш отивал да приеме почести. Изпълнен с благородно мъжество, той застанал пред царя. Ликиний го запитал: - Кажи ни, наистина ли си християни, както чухме за тебе? - Аз - отвърнал дякон Ермил - не само доброволно признавам, че съм християнин, но заявявам, че съм посветен пред невидимия Бог и Му служа в дяконски сан. - Тогава стани служител и на нашите богове - казал царят. На това предложение мъченикът с презрение отвърнал: - Мисля, царю, че ти или си глух, или си безумен. Казах ти, че служа на невидимия Бог, а не на вашите идоли, които са видими, но не виждат нищо и не разбират какво означава да бъдеш дякон

Прогноза за времето - 13 януари (събота)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-13-januari-sybota-news_654085.html

Днес дъждът в повечето райони ще премине в сняг, най-късно след обяд в Югоизточна България. Значителни по количество ще са снеговалежите в планините, а почти без валежи ще е в югозападните райони на страната. Ще бъде ветровито, с умерен и силен североизточен вятър. По планинските проходи има условия за преспи и навявания. Температурите ще са почти без дневен ход - между 0° и 5°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за

Кои са опасните вулкани през 2018 година? (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/izrigvane-2018-opasni-vulkani-26769938

Кои вулкани представляват най-голяма опасност през предстоящата 2018 година, предвид поведението им през последните месеци.

Преглед на печата - 13 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367075

Европредседателството остава топтемата на всекидневницинте. "Над 1 милион българи са гледали уникалната реч на председателя на Европейския съвет Доналд Туск при откриването на българското председателство в Народния театър. Видеото стана абсолютен хит в социалните мрежи.

За такива хора няма място в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284332_%D0%97%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Пациенти от цял свят идват да се лекуват в Германия, което означава също, че имат доверие в германските лекари и болници. И това е добър атестат за германското здравеопазване. В някои градове, като Висбаден, Мюнхен и Хановер, здравният туризъм дори се е превърнал във важен икономически отрасъл.


Затова и не трябва да се изненадваме, че в една частна клиника в Хановер, ръководена от известен ирански лекар, е постъпил високопоставен представител на режима в Техеран. Пациенти от Саудитска Арабия се лекуват в САЩ. Но иранците нямат такава възможност и идват на лечение в Германия, където досега никога не са имали някакви проблеми.

Случаят с аятолах Махмуд Хашеми Шахруди обаче е различен. От 1999 до 2009 година на него е било подчинено цялото иранско правосъдие. През този период в Иран са екзекутирани над 2 000 души, включително деца и младежи, а аятолахът е обвиняван в тежки нарушения на човешките права. 

В Хановер той се е лекувал от мозъчен тумор. Разбира се, че той също има право на лечение. Но Германия не бива да се превръща в "санаториум" за лица, обвинявани в нарушения на човешките права и с полепнала кръв по ръцете, заяви Фолкер Бек от Зелената партия. Точно такъв е случаят с бившия шеф на иранското правосъдие - човек без капчица милост, одобрявал средновековни методи за наказания, като умъртвяването с камъни или хвърлянето от високо.

Deutschland Hannover - Mahmud Hashemi Shahrudi im Krankenhaus (entekhab)

Аятолах Махмуд Хашеми Шахруди в частната клиника в Хановер

Докато аятолах Шахруди се лекуваше в Германия, десетки хиляди иранци протестираха срещу режима в Ислямската република. В четвъртък германският външен министър Зигмар Габриел разговаря в Брюксел с иранския си колега Зариф. В същото време аятолах Шахруди е чакал на летището в Хамбург да вземе самолета обратно за Техеран.

През последните няколко дни във федералната прокуратура бяха внесени три иска за наказателно преследване срещу Шахруди. Те обаче не успяха да осуетят неговото заминаване. Точно обратното дори - най-вероятно са го ускорили. Изглежда иранското ръководство е разбрало, че не може вече да изпраща всеки един политик за лечение в Германия. И критиците на германската политика спрямо Иран, които обвиняват Берлин, че продължава да подхожда към Иран с разбиране, сега се чувстват напълно прави. 

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Приходите от нощувки в България през ноември надхвърлят 37 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284331_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D1%89%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BD%D0%BE%D0%B

 Нощувките в хотелите, пренощувалите лица и приходите на хотелиерите бележат ръст през ноември, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Приходите от нощувки през есенния месец се увеличават до 37,5 млн. лв., което е с 12,5% повече на годишна база, като увеличението на приходите от български граждани е с 14,7%, а от чужди граждани - с 9,8%.

Броят на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през ноември 2017 г., е 711,3 хил., или с 10,5% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо увеличение на нощувките (със 17,8%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. 

През ноември в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 68,2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 37,4% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 20,9% от нощувките на чужди граждани и 29,1% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 10,9 и 33,5%.

 

На годишна база броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през ноември се увеличава със 7,4% и достига 371,6 хил. души, като е регистрирано увеличение с 9,5% при българите и с 2,1% при чужденците. Българите, нощували в местата за настаняване през ноември, са 270,8 хил. и са реализирали средно по 1,8 нощувки. Чуждите граждани са 100,8 хил., като 68,8% са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно 2,1 нощувки.

През ноември в страната са функционирали 1 787 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 52,3 хил., а на леглата - 106,3 хиляди. На годишна база общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с 1,3%, а на леглата в тях - с 0,6%.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през предпоследния месец е 22,9%, като се увеличава с 2,1 процентни пункта в сравнение с ноември 2016 г. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 30,3%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 21,9%, и с 1 и 2 звезди - 16,6%.


 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Богатството на Марк Зукърбърг се стопи с 3 млрд. долара за часове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284330_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D0%97%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8+%D1%8

 Най-новата промяна на Facebook струва скъпо на Марк Зукърбърг.

Богатството на основателя на най-големия социално-медиен бизнес в света се стопи с 2,9 млрд. долара в петък, след като Зукърбърг обяви планове за пренасочване на новините към семейството и приятелите за сметка на материали от медиите и бизнеса, съобщи Bloomberg.

Акциите на Facebook поевтиняха с 3,9% по обяд в Ню Йорк, стопявайки състоянието на Зукърбърг на 74,4 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index. Ако този спад се задържи до края на търговията, той ще загуби мястото си като четвъртия най-богат човек в света, изпреварен от испанския милиардер Амансио Ортега.

Най-богатите хора в света са спечелили 1 трлн. долара през 2017 г. и още 17 млрд. долара през първите две седмици на 2018 г., според индекса на Bloomberg.

Миналата седмица Зукърбърг обяви, че новогодишното му предизвикателство към самия него е да „поправи“ социалната мрежа, на която е съосновател. Всичко това се случва на фона на множеството критики за силното политическо поляризиране на платформата, за разпространението на фалшиви новини и опасенията, свързани с опазването на личните данни.
 

По статията работи: Веселина Василева

КАТ ще отнема 10 точки за шофиране в насрещното

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/13/3111056_kat_shte_otnema_10_tochki_za_shofirane_v_nasreshtnoto/?ref=rss


Десет точки ще се отнемат на шофьорите, които карат в насрещното движение по автомагистрали и скоростни пътища. Това е една от промените предвидена в проетконаредба за максималния размер на контролните точки, качена за обществено обсъждане на портала за консултации strategy.bg.<br /><br />Ако това нарушение бъде извършено повторно ще се отнемат 12 точки. Променен е и друг текст, свързан с отнемане на контролните точки. В сега действащия нормативен акт е записано, че 10 точки се...

Евентуалната отмяна на Brexit отива в ръцете на Европейския съд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284329_%D0%95%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+Brexit+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%

 Съдии ще трябва да решат дали Великобритания има право да промени мнението си за Brexit и да остане в Европейския съюз, ако евентуално се стигне до такова искане. Това става ясно от доклад на Европейския парламент, цитиран от Bloomberg.

Според текста липсата на уточнения по въпроса в Член 50 от Лисабонския договор означава, че такова решение не може да бъде взето само от Великобритания или само от 27-те държави членки в ЕС.  

„Хипотетичното право за отмяна може да бъде разглеждано и потвърдено или отменено от компетентните по този въпрос европейски институции“, т. е. Европейския съд, посочва Йоанис Папагеоргио от парламентарната комисия за конституционни въпроси.

Докладът, който няма задължаваща сила, противоречи на други правни заключения, направени както в рамките на ЕС, така и във Великобритания. По-рано от Европейската комисия посочиха, че Член 50 „не може да бъде отменен едностранно“, макар че в частни разговори представители на блока посочват, че има възможност Лондон да промени решението си. Те обаче не са единодушни по въпроса дали това ще изисква единодушието на лидерите от 27-те държави членки.

Решаването на подобен въпрос обаче по всяка вероятност ще бъде само теоретично, тъй като британският премиер Тереза Мей и двете основни британски партии вече заявиха, че нямат намерение да променят становището на страната, нито подкрепят провеждането на втори референдум по въпроса. Въпреки това в четвъртък бившият лидер на Британската партия на независимостта (UKIP) Найджъл Фараж заяви, че иска да се състои ново допитване, за да се заглушат призивите за отказ от Brexit.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Веселина Василева

Вносът в Китай от петрол до желязна руда и соя расте през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284328_%D0%92%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB+%D0%B4%D0%BE+%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B0+%D0

 Китай продължава да поглъща световните стоки, поставайки нови рекорди през изминалата година по потребление на всичко - от петрол до соя, пише в свой анализ Bloomberg. В годината на растеж, но и намаляване на производствените мощности заради екологични причини, търсенето на суровини от страна на най-големия потребител в света продължава да нараства, което спомага за втора поредна година цените на стоковите пазари да вървят нагоре.

Възвръщаемостта от инвестициите в суровини през 2017 г. е нараснала с 0,8%, след като през 2016 г. се беше повишила с 11,4%.

„Икономическата експанзия на Китай надмина очакванията през втората половина на миналата година, което доведе до увеличаване на търсенето на всякакви стоки,“, коментира Гуо Чаохуй, анализатор в China International Capital. Според него очакваният икономически растеж и през 2018 г. ще поддържа апетита за внос в Китай.

Петрол
За първи път в историята Китай стана най-големият вносител на петрол в света, изпреварвайки САЩ. Нещо повече, азиатската страна е един от най-големите купувачи на американски суров петрол. Доставките на петрол в Китай от Русия до Саудитска Арабия и Венецуела са скочили с около 10% до средно 8,43 милиона барела на ден, става ясно от данни на Генералната митническа администрация на страната.

Ако се погледнат квотите за внос, предоставени от правителството на независими китайски рефинерии, то безпрецедентният рекорд по отношение на покупките на петрол може да бъде подобрен. Първата партида от квоти е със 75% по-голяма в сравнение с 2017 г.

Чисто синьо небе
Втората най-голяма икономика в света осъзнава, че ключът към спечелването на войната срещу смога, се намира в чужбина. Желязната руда, която много по-малко замърсява околната среда, не се предлага в Китай. Така вносът на руда с цел захранване на стоманодобивната индустрия в страната е нараснал с 5% до 1,07 милиарда тона през 2017 г.

Нарастването на значението на чистия въздух за Китай стимулира търсенето на качествена желязна руда, а това подпомага възстановяването на цените от месец юни миналата година.

Търсенете на стомана в азиатската страна, която отговаря за половината от производството в световен мащаб и купува около две трети от световните морски доставки на желязна руда, изглежда стабилно, тъй като по-голямата част от продукцията се запазва в Китай. Износът е спаднал с 30,5% до 75,43 милиона тона през 2017 г., като е малко вероятно тенденцията да се обърне лесно.

Газ
По-голямото търсене на желязна руда не е единствената тактика на Китай за справяне с мръсния въздух. Страната насърчава използването на природен газ, който замърсява много по-малко от въглищата. Вносът на природен газ нараства с близо 27% до 68,57 милиона тона през 2017 г.

Апетитът на Китай към природен газ предизвика спад в предлагането тази зима. Пекинските компании China International Capital и JLC Network Technology смятат, че потреблението през зимата е скочило с 10%, докато от Sanford C. Bernstein дори прогнозират ръст от 15%.

Храна за фермите
Китай не само се опитва да изчисти въздуха си, но търси и повече храна за все по-разрастващите се свинеферми. Икономическият растеж в последните две десетилетия вдигна жизнения стандарт на живот на населението, а това, от своя страна, стимулира потреблението на месо.

Така както големите ферми се разрастват, така и търсенето на соя с цел изхранване на прасетата се увеличава. Вносът на маслодайни култури в Китай е нараснал с 14% до рекордните 95,54 милиона тона през миналата година. А вносът на соя в страната се очаква да нарасне до безпрецедентните 97 милиона тона през дванадесетте месеца, приключващи през септември 2018 г., според Министерство на земеделието на САЩ.

Мед
Заради разрастващата се икономика се строят повече сгради и фабрики и Китай се нуждае от повече мед за необходимите електрически проводници и тръби, които съпътстват изграждането на всяка инфраструктура.

Вносът на медни руди в Китай е нараснал с 2,3% до рекордните 17,35 милиона тона през 2017 г. Според Джия Джънг, трайдър в Shanghai Minghong Investment Management, търсенето на суровината отвъд океана ще се запази.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Веселина Василева

Как милиони иранци заобикалят интернет цензурата?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284327_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82+

 Новата офанзива на Иран срещу социалните мрежи показва признаци на отмъщение. През последната седмица и половина властите в Техеран насочиха полицейските си дейности в интернет, като част от усилията си да спрат най-големите протести в страната от 2009 г. насам, пише Wall Street Journal.

Но всичко това кара милиони иранци да използват технологични инструменти, които могат да им помогнат да избегнат цензурата, сочат активисти и разработчиците на въпросните инструменти. Някои от опциите привличат три или четири пъти повече уникални потребители на ден, отколкото са били те преди налагането на интернет цензура, което потенциално отслабва усилията на правителството да контролира достъпа до информация онлайн.

“Докато отворят очи, правителството ще е загубило контрола над интернет”, коментира Мехди Яхянеджад, изпълнителен директор на NetFreedom Pineers, базирана в Калифорния неправителствена организация, която е силно фокусирана в Иран и разработва образователни инструменти и такива за свобода на информацията.

Официален представител на мисията на Иран към ООН не е отговорил на запитването за коментар.

В последните дни Иран заяви, че е имало публични демонстрации срещу режима. Протестиращите са използвали социалните мрежи, за да разпространят информацията или да покажат доказателства за протестите, както направиха и хората по време на Зеленото движение през 2009 г.

През въпросната година Иран блокира основните социални мрежи като Twitter и Facebook. Този път криптираното приложение Telegram, което е широко използвано в Иран, се превърна в един от основните информационни инструменти на протестиращите. Иранците използват Telegram, за да споделят информация за демонстрациите и видеа от събитията.

В края на декември Иран блокира Telegram. В резултат на това иранците се насочиха към редица инструменти за заобикаляне на забраните. Свалянията на подобни решения нараснаха след хода на правителството, сочат данни, събрани от ASL19, базирана в Торонто лаборатория, която помага на хората в Иран да получат достъп до информация.

“Когато Telegram беше блокиран, имахме голям тласък”, коментира Майкъл Хул, съосновател на Psiphon, базирана в Торонто фирма, която прави едно от тези приложения. PSiphon твърди, че броят на уникалните потребители дневно в Иран е скочил от около 3 млн. до над 10 млн. на 1 и 2 януари тази година, на фона на протестите, като сега остава около 8 млн.

“Когато правителствата правят подобни неща, те са нашият най-добър маркетингов инструмент”, коментира той.

Приложението Psiphon работи отчасти като пренасочва и скрива потребителския трафикчрез доставчици на облачни услуги.

 

Адам Фиск, основател на Lantern, друго популярно приложение, което се ползва предимно в Китай, тази седмица обяви, че ще премахне всички ограничения за потребителите в Иран. По този начин ще им позволи да влизат в забранени сайтове и да използват забранените услуги без ограничения. Глобалните потребители на приложението са скочили четирикратно, след като Telegram е блокиран, като почти целият ръст се дължи на Иран, посочва Фиск, чиято фирма Brave New Software е базирана в Лос Анджелис.

Инструментите за заобикаляне, някои от които са получили финансиране от правителствени програми на САЩ, датиращи от 2000 г., стават все по-сложни през последните години. Това доведе до надпревара с властите, на фона на репресиите на правителствата в Китай и Турция.

Властите обикновено не са склонни да спрат целия вътрешен достъп до интернет, но властите могат да наредят доставчиците на интернет да прекратят достъпа до някои услуги. Те могат да блокират или ограничават достъпа до определени адреси или да забавят много скоростта на сваляне, така че това прави интернет невъзможен за ползване.
Инструментите за заобикаляне използват различни методи за преодоляване блокирането на конкретни услуги.

И все пак проблемите могат да продължат. На 31 декември потребител на Twitter написа, че интернет връзката е бавна, а Psiphon често губи връзка.

“Достъпът ми до вътрешни уебсайтове обаче не се е променил изобщо”, писа потребителят, който твърди, че се намира в Техеран.

Като цяло новите инструменти дават на потребителите достъп до Telegram, твърдят активисти.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Веселина Василева

Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284326_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%3A+%D0%9C%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B2+%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D0%B2+%D0%B

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди подкрепата си за влизането на България в Шенген и в еврозоната.

„България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ въпреки реалността“, посочи Юнкер след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство. Той уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет.

По думите на Юнкер България е на прав път. „Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък”, посочи той, цитиран от Dnes.bg.

Всички държави членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията, имат това право и задължение“, посочи Юнкер. Той допълни, че няма точна дата и час за членството на България в еврозоната, но България е на добър път. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, каза председателят на Европейската комисия.

Провокиран от журналистите да коментира твърденията в някои световни медии, че България е най-корумпираната страна в ЕС, Юнкер похвали кабинета.

"Българското правителство се бори с корупцията и постига напредък през последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение", каза шефът на ЕК. Той все пак обясни, че у нас има проблеми с корупцията, но те били такива като на "други места". Юнкер каза, че би било твърде опростенческо да се говори, че цяла България е изцяло корумпирана.

Юнкер и Борисов начертаха основните теми, които ще решава Съветът на ЕС под председателството на България.

Сред тях водеща ще бъде свързаността със Западните Балкани и подобряването на отношенията с Турция. "Няма съмнение, че Западните Балкани са свързани като държави повече помежду си, но искаме да ги свържем и с другите страни в Европа", каза Юнкер. Той обясни, че ще очаква да се информира от първа ръка от какво имат нужда страните в региона по време на Срещата на върха на Западните Балкани в София през май.

Юнкер обясни, че в следващия мандат на Комисията и на Европарламента може реално да се започне подготовка по разширяването на ЕС в района. Според него е важно страните тук да имат европерспектива, за да не се повтарят събитията от началото на 90-те.

Газовите доставки в региона също са сред темите, които ЕК и България обсъждат. "Знам, че това е висш политически интерес за България и ние подкрепяме амбициите на българското правителство. Газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи", каза още Юнкер.

Темата за Турция и отношенията ѝ с ЕС също е сред важните за Брюксел и Българското председателство. И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС, тези теми много внимателно трябва да се разглеждат, моето мнение е, че трябва да нормализираме отношенията", каза премиерът Бойко Борисов.

Юнкер повтори, че диалогът с Турция е важен за ЕС, но докато има журналисти в турските затвори, отношенията няма как да се изгладят. "Турция е голям наш съсед", каза Борисов и изрази надежда, че с корекции от страна на Турция и с "нашата политическа воля" ще се постигне най-доброто за региона и ЕС.

Председателят на ЕК и Борисов коментираха и надеждите си за бързо съставяне на кабинет в Германия. "Йотингер каза, че има положителни информации от Германия, дай боже да излезе бял дим от там", каза българският премиер.

„Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата за кохезионните фондове”, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция в НДК, цитиран от bTV.

„Най-безрисковата за ЕС перспектива е да се изгради инфраструктурата на Балканите – жп линии, магистрали, пристанища, пречиствателни станции, европейските коридори (№4, №8, №10), по който да има тази свързаност, каза Борисов. По думите му това не само не носи риск за ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, за повече инвестиции, за повече туризъм, за повече сближаване на културите и познаване на хората в целия съюз.

Преди пресконференцията беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. 

Кредитът на "Хювефарма" е в размер на 100 млн. евро. Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма". 

С този проект България става №3 в плана "Юнкер" като инвестиция на глава на населението. "С подписаните между ЕК и България договори у нас влизат над 350 млн. евро по програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите", обясни българският премиер.

 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Шефка в ЕП скочи срещу клип за БГ председателството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284325_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%9F+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%93+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0

 Френският евродепутат от „Зелените“ Карима Дели поиска сваляне на един от видеоклиповете, които рекламират българското председателство на Съвета за ЕС. Според французойката клипът толерирал сексуалния тормоз.

Причината за възмущението на Дели е началото на видеото, в което актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов се срещат във влак на фона на думите „България - когато я срещнете за първи път, може да ви даде грешен сигнал. Помнете - тук „не“ може да значи „да“. Не че се опитва да ви обърка, просто ви кани да я опознаете сами.“. Французойката, която явно не е запозната с факта, че българите кимат в обратна посока за съгласие или несъгласие, противно на възприетото в Европа, е приела думите като толеранс към сексуалния тормоз над жените. Възмущението си Дели изрази в Туитър. „Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: „не“ никога не значи „да“. Основно правило за съгласие и уважение към жените. Искам свалянето му“, написа в профила си французойката, която оглавява комисията по транспорт и туризъм в Европарламента. Към поста си тя е добавила и хаштага на кампанията срещу сексуален тормоз, която взриви Холивуд - #metoo.

10 г. затвор за таен износ на хапчета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284324_10+%D0%B3.+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D0%BF%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0

 

Въвеждат разрешително за експорт

От 3 до 10 години затвор за нелегален износ на лекарства предвиждат промени в Наказателния кодекс, които бяха приети на първо четене от комисията по контрабанда в парламента. Ще се налага също и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Според новите текстове незаконното изнасяне на хапчета извън страната вече ще се квалифицира като контрабанда. Договори При нелегално производство, съхранение, продажба на едро и дребно на лекарства да има затвор до 6 години. Заедно с промените в Наказателния кодекс ще се направи ремонт на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С тях здравната каса ще бъде длъжна да сключва договори, които да имат клауза, че ще плаща с пари от бюджета само на вносители и дистрибутори, които са съгласни да държат резерв на лекарства, каза шефът на комисията по контрабанда Емил Димитров. За паралелен износ на лекарства пък ще се иска разрешително. В момента режимът е свободен, като само се уведомява Изпълнителната агенция по лекарствата. Реекспорт без разрешение също ще се смята за контрабанда и ще се наказва с лишаване от свобода. Двойно Според пациентски организации спряганият в размер на 400 млн. лева паралелен износ всъщност възлиза на близо 2 млрд. лева. Вносът на лекарства от страни от ЕС за година е в размер на 1 924 014, а износът за тях е 1 131 662. Оказва се също, че 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за експорт на лекарства пред Изпълнителната агенция по лекарствата. Заради паралелния внос пациенти с редки болести периодично остават без лекарства. Затова те настояват у нас да бъде въведен моделът на Испания, в която се практикува двойно договаряне на цени за износ и за вътрешния пазар.

Пленумът на БСП ще обсъди ратификацията на Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/13/3111680_plenumut_na_bsp_shte_obsudi_ratifikaciiata_na/?ref=rss


Националният съвет на БСП ще заседава днес, за да обсъди ратификацията на Истанбулската конвенция, която предстои да се гласува в Народното събрание. Принципната позиция на Изпълнителното бюро на партията е социалистите да не подкрепят такава ратификация.<br /><br />След като правителството реши да предложи на парламента документът да бъде ратифициран, БСП разпространи позиция, в която се казва, че е против насилието над жени и деца, но не подкрепя ратификацията на Истанбулската...

Прокопиев, Трайков и Дянков пред спецсъда в понеделник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284323_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2%2C+%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%94%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D1%81%D1%8A%D0

 

Грозят ги до 10 години решетки за аферата EVN

Енергийният олигарх Иво Прокопиев ще се изправи пред Специализирания наказателен съд заедно с двамата си ортаци – бившия вицепремиер Симеон Дянков и ексминистъра на икономиката Трайчо Трайков, този понеделник. Тримата ще отговарят пред Темида за далаверата с остатъчния държавен дял от ЕВН.

На подсъдимата скамейка за скандалната продажба на 33% от държавния дял в електроразпределителното дружество компания ще им правят и изпълнителният директор на контролираната от Прокопиев "Булброкърс" Радослав Рачев и двама инвестиционни консултанти от същото дружество - Любомир Евстатиев и Петър Василев. Шестимата станаха клиенти на прокуратурата в края на 2016-а и началото на 2017 г. Ако бъдат признати за виновни, те може да отнесат до 10 години решетки. Делото тръгва в спецсъда, след като през октомври миналата година подопечният на олигархията Софийски градски съд върна делото на прокуратурата, а САС отхвърли протеста на държавното обвинение и потвърди решението. Междувременно влязоха в сила промените в закона, според които всички дела за корупция по високите етажи на властта станаха подсъдни на спецсъда. Така папките бяха прехвърлени там. Според държавното обвинение в периода май-юни 2011 г., в съучастие с Иво Прокопиев, Дянков е превишил властта и правата си с цел да набави облага за "Булброкърс" ЕАД в размер на 1 276 618,85 лв., посочват от прокуратурата. Според разследващите от деянието са настъпили 20 829 200 лв. имуществени вреди. На практика Дянков е осигурил облага за близо 1,3 млн. лв. за инвестиционния посредник по приватизацията "Булброкърс" – дружество, контролирано от Прокопиев чрез компанията му „Алфа Финанс Груп“. Това станало, след като в нарушение на нормативните правила Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да възложи на "Булброкърс" изготвяне на оценката на държавния дял в капитала на "ЕВН България". Самото нареждане на Дянков е било подбудено от Прокопиев и така е попречено на шефа на АПСК да избере независим оценител, както е по Закона за приватизацията, а договорът е сключен с олигархичната "Булброкърс". Престъплението на Трайков пък е свързано с продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределително дружество, чийто собственик е ЕВН – Австрия. По въпросната сделка и настъпилата щета за държавата в размер на 20 829 200 лева.

ЕК дават още €169 млн. за реклама на европейските селскостопански изделия в трети страни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284322_%D0%95%D0%9A+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%E2%82%AC169+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D

 Европейската комисия ще предостави допълнително 169 млн. евро за популяризиране на селскостопанските изделия от ЕС по света - с 27 милиона евро повече, в сравнение с миналата година, съобщи пресслужбата на ЕК. Комисията обяви днес поканите за представяне на предложения за програми в тази насока. Програмите може да обхващат широк кръг въпроси.

Две трети от осигурените финансови средства са предвидени за популяризиране на хранителните стоки от ЕС в чужди държави, особено където износът на хранително-вкусовата промишленост от ЕС може да се увеличи, например Канада, Япония, Китай, Мексико и Колумбия. При програмите в рамките на ЕС вниманието следва да е насочено към информиране на потребителите за различните схеми и етикети на ЕС за качество, например за географските означения или за биологичните изделия. Отрасловото финансиране ще бъде за програми, с които се насърчава устойчивото животновъдство, включително на овце и кози. Заделени са средства за кампании за насърчаване на здравословното хранене и яденето на плодове и зеленчуци.
За субсидиите ще могат да кандидатстват например организации на търговци и производители. Така наречените "обикновени" програми може да бъдат представяни от една или повече организации от една и съща държава от ЕС; "многонационалните" програми може да се представят от поне две национални организации от най-малко две държави от ЕС или от една или повече европейски организации. Обикновено кампаниите се осъществяват в рамките на три години.

Нова политика на Тръмп може да засили ролята на ядрените оръжия

//dariknews.bg/novini/sviat/nova-politika-na-trymp-mozhe-da-zasili-roliata-na-iadrenite-oryzhiia-2072254

Администрацията на президента Доналд Тръмп може да се впусне в разработването на нови ядрени оръжия и изрично да остави открита възможността за ядрен отговор на големи неядрени атаки, ако проектът за нова ядрена доктрина на

Защо в Русия се изсмяха на сексуалните посегателства в Холивуд?

//dariknews.bg/novini/komentar/zashto-v-rusiia-se-izsmiaha-na-seksualnite-posegatelstva-v-holivud-2072203

Бунтът на известни актриси срещу сексуалните посегателства потресе Холивуд и прогърмя по цял свят. В Русия просто повдигнаха рамене, а после вкупом се изсмяха. Някакъв друг морал ли имат хората там?

Изпаряването на стадионите във Варна

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/01/13/3111809_izpariavaneto_na_stadionite_vuv_varna/?ref=rss


За трета поредна година "Черната книга на правителственото разхищение в България" описва случаи на недобросъвестно харчене на парите на българския данъкоплатец, резултатите от неефективните мерки от страна на държавната администрация например в изграждането на работещо "електронно управление", както и конфликт на интереси в малки и не чак толкова малки общини, разхищение на еврофондове и др. Тя е резултат от съвместните усилия на Института за пазарна икономика, журналисти и...

Ден на българското кино

http://www.moreto.net/novini.php?n=367067

Днес отбелязваме Деня на българското кино, припомня Moreto.net. Датата е избрана неслучайно. На тази дата преди 103 години е премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" с режисьор Васил Гендов. Същият играе и главната роля в лентата.

Латвия - изчезващата държава

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/13/3110078_latviia_-_izchezvashtata_durjava/?ref=rss


Атис Сиянитис има необичайна задача като посланик. Латвийският дипломат не отговаря за връзките с друга държава, а с диаспората на собствената си страна. Работата на Сиянитис е да намери решение на проблема с бягството на хора, предизвикано от присъединяването на Латвия към Европейския съюз, разказва "Политико". След като влезе в блока близо една пета от населението на страната е напуснала, за да работи в по-богати държави от ЕС – Великобритания, Ирландия, Германия.<br /><br...

Безплатни прожекции в София отбелязват деня на българското кино

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/13/3111691_bezplatni_projekcii_v_sofiia_otbeliazvat_denia_na/?ref=rss


Прожекции на български филми ще отбележат днешния 13 януари - денят, на който преди 103 г. е прожектиран първият български филм "Българан е галант". От 2005 г. датата се чества като Ден на българското кино.<br /><br />Прожекциите са съсредоточени в шест столични киносалона, а филмите - игрални и документални, са общо 13. За 10 от тях входът е свободен, а трите заглавия, които в момента се въртят по кината - "Вездесъщият", "Възвишение" и "Дъвка за...

Бизнес в лабиринта на държавата

https://zaistinata.com/%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b2-%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Всички предприемачи, на които се наложи да прехвърлят дружество във времето между 22 декември м. г. и 8 януари т.г., изпитаха на гърба си липсата на координация между институциите на държавата. Това е история от живота на един български предприемач. Той се занимава с дребен бизнес в Габрово, който сега трябва да бъде затворен защото […]

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-gost-1565383.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Какво се случва, когато София стане Брюксел. Отзвук от първите срещи след Гост: Екатерина Захариева, министър на външните работи Тема: За хронологията на две убийства, един протест и вот на недоверие. Какво завариха европейците в демократична България? Гост: Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ Тема: В деня на киното: За триумфа на българското кино, говори една от най-награждаваните актриси Теодора Духовникова. Тема: „Къси разкази": историята на Детелин Далаклиев, един шампион в пенсия. Тема: Синът на Софи Маринова - Лоренцо също изгрява на сцената. Наследил ли е таланта на майка си и какво се случва когато генът проговори ? БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Ще мине ли новата ски-зона на Банско през Вапцаровите гори? Тема: Защо българските политици не говорят като Доналд Туск? Европредседателството на България, въпроси и отговори на вицепремиера Томислав Дончев. Тема: Равносметка след фаталните изстрели или какво става в МВР?Гост: Росен Йорданов, криминален психолог Тема: За прелестите на изневярата, с Йосиф Сърчаджиев и Явор Борисов. 103 години българско кино. Тема: Приликите между ММА-борбите и фолклорните танци.  

Най-важното от Варна във вчерашния - 12 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367072

Търсят купувач за рушаща се общинска къща във Варна (снимки) Община Варна търси на кого да продаде рушаща се постройка на ул. "Генерал Скобелев" № 56, научи Moreto.net. Община Варна продава ателиета в блока за "нуждаещи" се на бул.

Къща-музей "Яворов" чества 140 години от рождението на поета

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/13/3111841_kushta-muzei_iavorov_chestva_140_godini_ot_rojdenieto/?ref=rss


Днес се навършват 140 години от рождението на големия български поет Пейо Яворов. Годишнината ще бъде отбелязана с поетичен рецитал на студенти от Софийския университет и актьори в двора на неговата къща-музей на ул. "Г. С. Раковски" в София, която цял ден ще приема посетители с отворен вход.<br /><br />Експозицията ще може да бъде разгледана от 10 до 17 ч.<br /><br /><br /><br />оден през 1878 г. в Чирпан като Пейо Тотев Крачолов, той учи в...

Революционерката Мара Бунева - какво се случи преди 90 г.

http://dnes.dir.bg/news/mara-buneva-26770173

На 13 януари 1928 г. революционерката от ВМРО Мара Бунeва прострелва смъртоносно "палача" на българщината Велимир Прелич в Скопие. После насочва дулото към себе

Нови разкрития за извънземен камък, открит в Египет (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/novi-razkritiia-za-izvynzemen-kamyk-otkrit-v-egipet-snimka-2072212

Камък, намерен в Египет преди 20 години, се оказа не само извънземен, но и образуван извън Слънчевата система, съобщи в. "Индипендънт".

Учени от университета Витватерсранд установиха, че камъкът съдържа екзотични

Пътна обстановка в страната - 13 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367073

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Цветанов за убийствата и 100-те млн. лв. за полицаите: Трябва да се гордеем с европредседателството

http://clubz.bg/62856-cvetanov_za_ubijstvata_i_100_te_mln_lv_za_policaite_trqbva_da_se_gordeem_s

Цветан Цветанов, зам.-шеф на ГЕРБ, отлавяващ вътрешната комисия в парламента, председател на ПГ на управляващата партия реши да коментира всички актуални въпроси пред Нова тв, свързани с тежките убийства, антикорупционния закон и внезапно отпуснатите 100 млн. лв. на полицаите, които заплашиха с протести по един начин - "Европредседателството е много важно, то е отговорност, ние трябва да се гордеем. Благодаря ви." 

От участието му по Нова тв в "Събуди се" с водеща Мирослава Иванова се разбра следното:

За убийството на данъчния Иво Стаменов, прострелян в София на 18 декември

"Разкриването на такова тежко престъпление недейте да смятате, че може да стане за един ден", каза Цветанов, три седмици след покушението над данъчния и ден, след като Стаменов почина от тежките си рани във ВМА.

 
За убийството на бизнесмена Петър Христов
 
Цветанов не е бил приятел със застреляния в "Манастирски ливади" в София великотърновски бизнесмен Петър Христов. 
 
"Познавах го от публичните изяви, не сме били лични приятели, познаваме се, беше направена спекулация, политиците не си спестяват да правят спекулации... Не, той не беше близък до властта, а до всички, които искаха да развиват района. Самият факт, че имаше над 3000 души на последното му сбогуване, значи че е бил достоен човек", каза бившият вътрешен министър. Добави все пак, че Христов е симпатизирал на ГЕРБ.
 
"Изпълнил е гражданския си дълг, всеки българин трябва да споделя информация пред компетентните органи", каза още той.

Според него казанато от Радан Кънев, че Петър Христов е бил политическият господар във Велико Търново била "несериозна теза".

"Не, твърди Цветанов - Петър Христов никога не е имал политически амбиции".

Също така стана ясно, че зам.- шефът на ГЕРБ няма никаква информация какви обществени поръчки и фирми е имал Христов. И е слабо запознат с бизнеса му като знае, че става дума за млечни продукти.

"Не съм се интересувал от обществените му поръчки, фирми и обеми на бизнеса. Много са нещата, които могат да бъдат говорени спекулативно, запознанството ни с Петър Христов е от времето, когато влязох в политиката. Той е бил един от радетелите на синята идея и винаги е смятал, че демокрацията е много важна, обясни още той.

За антикорупционния закон и отхвърленото вето на президента

"Това е най-доброто, което може да предложим в момента. Кое е най-лесно да направиш политическо присъствие  - да отречеш всичко направено от българския парламент". Това коментира Цветанов за критиките на президента към антикорупционния закон, след като в петък парламентът отхвърли ветото на Румен Радев.

"В момента има един интегритет и събирането на всички тези звена в един орган ще подобри координацията. Не можем да казваме, че като се създава един орган, то има някаква бухалка", разясни по принцип той след като се опита да препитва водещата за закона.

За 100-те млн. лв., които полицаите получиха, след като заплашиха с протести

Цветанов положи много усилия да не отговори на въпроса за решението на премиера Бойко Борисов правителството да отпусне 100 млн. лв., след среща с представители на протестиращите полицаи, които заплашиха, че ще блокират София не кога да е, а по време на европредседателството. По-рано през седмицата се разигра сюжет със свален билборд на протестиращи полицаи, които на английски се оплакваха от ниското заплащане в МВР. 

"В момента цялата отговорност, която пада върху системата за сигурност, винаги сме се стремели да променяме средата за работа... Има по-добра събираемост... Премиерът беше ясен - правим го за държавата, ако искате си продължете протестите....", каза той.

"Не го направихме под натиск", обяви още Цветанов без да аргументира внезапността на решението.

След което започна да говори за европредседателството:

- Не можем като българи да не дадем заслуженото на председателството. Аз ви благодаря за всички тези въпроси.

- Ще положим максимални усилия да се представим добре.

- Председателството е отговорност, с която трябва да се гордеем...

 

Промени в ГЕРБ предстоят – Борисов няма как да е вечно наоколо

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/13/3102128_promeni_v_gerb_predstoiat_borisov_niama_kak_da_e/?ref=rss


По традиция, след оценките за миналата година, "Дневник" започва 2018 г. с очакванията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички мнения в специалната тема "Годината". <br /><br />Каква година очаквате - безоблачна за властта, с трусове...?<br /><br />- Едва ли ще е безоблачна. Председателството е моментът, който БСП чака, за да скъсва нервите на Борисов. ДПС очевидно иска да консумира повече власт. Традиционната десница и БСП...

Спорт по тв днес: футбол от Англия, Германия, Испания и Франция, тенис от Австралия, купа на България по волейбол за мъже, ски, ски бягане, биатлон, ски полети, баскетбол, NBA, рали "Дакар" и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6660318

Спорт по тв днес: футбол от Англия, Германия, Испания и Франция, тенис от Австралия, купа на България по волейбол за мъже, ски, ски бягане, биатлон, ски полети, баскетбол, NBA, рали "Дакар" и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Как българските евродепутати гласуваха за Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/13/3109908_kak_bulgarskite_evrodeputati_glasuvaha_za/?ref=rss


Одобрението на Истанбулската конвенция от Министерския съвет в началото на януари предизвика остър дебат в българското правителство и сред депутатите. В управляващата коалиция възникнаха спорове за това дали да се ратифицира международния акт, който според опасенията на част от министрите съдържал спорното понятие "трети пол" и улеснявал достъпа на "транссексуални бежанци" в страната.<br /><br />Най-яростно на ратифицирането на документа, който цели да защити...

СГС върна в ареста оправданият от спецсъда Емил Милев - Крокодила

https://offnews.bg//temida/sgs-varna-v-aresta-opravdaniat-ot-spetcsada-emil-milev-krokodila-672822.html

Опасният престъпник Емил Милев - Крокодила, който преди дни бе оправдан от Специализирания наказателен съд за 4 престъпления, се връща в ареста. Решението взе късно снощи Софийски градски съд. 

СГС постанови постоянен арест за Милев, след като Софийската градска прокуратура го привлече като обвиняем по дело за грабеж отпреди 8 години. Магистратите го привлякоха повторно към наказателна отговорност по старото му дело преди два дни. 

Милев и още трима души - Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров, бяха изправени пред Темида за 4 грабежа, отвличания и стрелба над полицай, припомня Нова тв. Милев бе в неизвестност от 2009 година, когато той и бандата му ограбиха чужд гражданин край Вакарел, а един от групата беше убит при акция на полицията. 

Емил Милев-Крокодила всъщност не успя да излезе на свобода, след като във вторник спецсъдът го оправда, защото бе задържан в сряда, преди да си тръгне от затвора по обвинението на СГП. 

Милев успя да се измъкне от властите през 2009 г., но беше заловен през 2013 година.

Съветът на Европа: В Истанбулската конвенция няма трети пол

http://dnes.dir.bg/news/savetat-evropa-treti-pol-istanbulscata-conventzia-26770287

Съветът на Европа разпространи официално опровержение на всички митове и конспирации, които циркулират в България за Истанбулската конвенция.

Мария Габриел: Дадохме срок на всички платформи да изчистят призивите към тероризъм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6660530

Мария Габриел: Дадохме срок на всички платформи да изчистят призивите към тероризъмВ ЕС сме заедно срещу фалшивите новини През 2022 г. ще имаме суперкомпютър С еврокомисаря разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Габриел, речта на Доналд Туск на български език развълнува цялата нация. - Изключително силен старт, който най-напред е признание за свършеното досега. Уважението, което беше показано,

13 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=367071

Събития: 1610 г. – Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Калисто. 1822 г. – В Гърция приет дизайна на сегашния национален флаг. 1854 г. – Във Филаделфия (САЩ) е патентован акордеона. 1864 г. – В Русия започва въвеждането на провинциални (областни) съвети.

Трагедията на жезъла

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6660366

Трагедията на жезълаНай-скъпият символ от Третото българско царство, който Борис III никога не държи в ръцете си 351 скъпоценни камъка - брилянти, рубини, смарагди и перли. Половин килограм злато и още толкова сребро и платина. Всичко събрано в едно невероятно ювелирно произведение. Замислено и изпълнено като секретна военна операция.

Задържаха Емил Милев-Крокодила

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-emil-milev-krokodila-2072251

Соченият за магистрален бандит Емил Милев-Крокодила е бил задържан.

Съдът оправда Крокодила

 
Емил Милев-Крокодила беше оправдан

Икони благославят туристи из Шуменското плато

//dariknews.bg/regioni/shumen/ikoni-blagoslaviat-turisti-iz-shumenskoto-plato-2070647

Богородица, Христос и Св. Иван Рилски посрещат туристите в гората на Шуменското плато. Те греят от няколко скали край пътеките от зоокъта. Иконите са дело на доц. Валентин Кулев.

Преди близо 6 години той погледнал към камък, близо до една от пътеките.

Той се беше търка

Прогноза за времето - 13 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=367070

По Черноморието днес ще е облачно, с валежи от дъжд, научи Moreto.net. Ще духа силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 5°-6°. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 4 бала. Най-късно днес след обяд в Югоизточна България дъждът ще спре.

След медицински преглед: Тръмп е в отлично здраве

http://clubz.bg/62855-sled_medicinski_pregled_trymp_e_v_otlichno_zdrave

Американският президент Доналд Тръмп премина вчера първия си медицински преглед, откакто е на поста, във военната болница в Бетезда край Вашингтон, след което отпътува за Палм Бийч, Флорида, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Тръмп остана три часа в Националния военен медицински център „Уолтър Рийд”. Той помаха на репортерите на отсрещната страна на улицата, но не отговори на въпроси.

На излизане от болницата президентът се ръкува и поговори с лекаря на Белия дом Рони Джаксън, който ръководеше прегледа. Джаксън е бил лекар на президентите при три последователни администрации, напомни говорителката на Белия дом Сара Сандърс завчера.

Джаксън ще обобщи резултатите от прегледа през уикенда и ще се присъедини към Сандърс в залата за пресконференции във вторник, 16 януари, за да даде подробен доклад и да отговори на въпроси. 

Президентът е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом д-р Рони Джаксън след първия медицински преглед на Доналд Тръмп след встъпването му в длъжност преди почти година, предадоха световните агенции. 
"Медицинският преглед на президента днес в националната военна болница "Уолтър Рийд" премина изключително добре. Президентът е в отлично здраве и аз с с нетърпение очаквам да информирам за някои подробности на брифинг във вторник", гласи краткото изявление на д-р Джаксън, разпространено вчера от Белия дом

71-годишният Тръмп встъпи в длъжност преди година като най-възрастния президент в историята на САЩ, започващ първия си мандат, припомня ДПА.

 

Последните публично известни данни за здравето му бяха публикувани пред септември 2016 г. от личния му лекар д-р Харолд Борнстейн, който заяви, че Тръмп ще бъде "най-здравият индивид, избиран някога". 

Тръмп избягва спортовете, освен голфа, и според слуховете си пада предимно по фастфуд и диетична сода.

Няма семейна история на преждевременни сърдечни болести, а родителите му са доживели до възраст над 80 и 90 години. Медицинският му преглед няма да включва оценка на менталното здраве или яснота на ума, предупреди Белият дом

Тръмп на първи преглед. Не на ума

http://clubz.bg/62855-trymp_na_pyrvi_pregled_ne_na_uma

Американският президент Доналд Тръмп премина вчера първия си медицински преглед, откакто е на поста, във военната болница в Бетезда край Вашингтон, след което отпътува за Палм Бийч, Флорида, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Тръмп остана три часа в Националния военен медицински център „Уолтър Рийд”. Той помаха на репортерите на отсрещната страна на улицата, но не отговори на въпроси.

На излизане от болницата президентът се ръкува и поговори с лекаря на Белия дом Рони Джаксън, който ръководеше прегледа. Джаксън е бил лекар на президентите при три последователни администрации, напомни говорителката на Белия дом Сара Сандърс завчера.

Джаксън ще обобщи резултатите от прегледа през уикенда и ще се присъедини към Сандърс в залата за пресконференции във вторник, 16 януари, за да даде подробен доклад и да отговори на въпроси. 

71-годишният Тръмп встъпи в длъжност преди година като най-възрастния президент в историята на САЩ, започващ първия си мандат, припомня ДПА.

 

Последните публично известни данни за здравето му бяха публикувани пред септември 2016 г. от личния му лекар д-р Харолд Борнстейн, който заяви, че Тръмп ще бъде "най-здравият индивид, избиран някога". 

Тръмп избягва спортовете, освен голфа, и според слуховете си пада предимно по фастфуд и диетична сода.

Няма семейна история на преждевременни сърдечни болести, а родителите му са доживели до възраст над 80 и 90 години. Медицинският му преглед няма да включва оценка на менталното здраве или яснота на ума, предупреди Белият дом

Жълт код за сняг в осем области, 4 бала вълни в морето

https://offnews.bg//obshtestvo/zhalt-kod-za-sniag-v-osem-oblasti-4-bala-valni-v-moreto-672821.html

Жълт код за сняг е обявен за днес за осем области в страната - това са Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Кърджалийска. До утре следобяд сняг ще завали и в Югоизточна Българя, според прогнозата на НИМХ. 

Максималните температури ще са от 0 до 5 градуса. 

В планините ще е облачно, с валежи от сняг, на места значителни по количество. Ще духа силен вятър от изток-североизток, който в комбинация със снеговалежите ще води до преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще са около минус 3 градуса, на 2000 метра – около минус 7 градуса.

По Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд. Ще духа силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 5-6 градуса. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 4 бала. 

Утре валежите спират за кратко, но остава студено и ветровито. В нощта срещу понеделник отново ще вали сняг, предимно в Западна Българя, температурите падат още. Затопляне се очаква от вторник. 

Славянството и православието - овчи кожи върху гърба на хитър вълк

http://clubz.bg/62713-slavqnstvoto_i_pravoslavieto_ovchi_koji_vyrhu_gyrba_na_hityr_vylk

Началото на годината е белязано с честването на годишнини от рождението на велики поети и революционери. Преди седмица се навършиха 170 години от рождението на Христо Ботев.

Днес се навършват 140 години от рождението на Пейо Яворов, другият претендент за лавровия венец на най-великия български поет. Яворов е роден на днешния ден (по нов стил) през 1878 г. само два месеца преди създаването на Третата българска държава.

Освен че са гениални поети, Ботев и Яворов си приличат и по други показатели. И двамата са революционери - Ботев се е борил и загинал за освобождението на България, докато голяма част от живота на Яворов е посветена на освобождението на Македония, останала под османска власт след 1878 г. И двамата, също така, освен поети са и публицисти.

Публицистиката на Яворов е по-малко позната дори от тази на Ботев. У публициста Яворов липсва огненият ботевски плам и унищожителна ирония. В неговите статии обаче има трезв и дълбок анализ на международното и вътрешното положение. Основна тема за Яворов е Македония.

В статиите си той изтъква, че всички велики сили, включително Русия, преследват само и единствено своите интереси на Балканите и често са против българските въжделения за единна и свободна България. Яворов гневно критикува сръбските, гръцките и румънските домогвания към български земи. Той е убеден, че ако единственият враг на българите са били турците, то те много лесно и бързо са щели да се освободят от тяхната власт.

Интересен момент в публицистиката на Яворов е, че той говори за автономна Македония. Но изтъква, че това е компромис и обяснява, че борбата за автономна Македония е цел на българските патриоти. Яворов отбелязва, че румънците, сърбите и гърците не могат да проумеят как македонският българин именно като български родолюбец е против разпокъсването на Македония, но и против нейното обединение с Мизия и Тракия.

Ето малко от творчеството на публициста Яворов.

Завоевателните намерения на Русия

Предговор към книгата "Гоце Делчев", 1904 г.

"Делото на Каравелова, Ботева и Левски, освобождението на целокупната българска родина чрез революция, беше осуетено, ако не случайно, поне твърде неочаквано. То се знае, апостолите на българската свобода не мислеха, че петвековния роб ще види боева сполука. Но те имаха предвид сигурен политически успех.

Българското движение, оставено да се развива в еднъж усвоената посока, рано или късно би достигнало целта си. Мизия, Тракия и Македония в неразривно единство стъпка по стъпка напред биха получили самоуправление. Народът, изнесъл на плещите си трудната борба, горд в съзнанието на извършения подвиг, би знаел да цени благото на свободата. И нашето племе, свършило предварителната работа по формирането си като политическа единица, би се предало на тихо културно развитие като достоен член от семейството на културните човешки племена.

Обаче Русия, възползувана от смутовете в европейските турски области през нещастната 76 година, поиска да осъществи или поне в краен случай да приближи осъществяването на своите завоевателни намерения спрямо турското наследство. Тя обяви тъй наречената Освободителна война, която свърши с един съдбоносен за нас резултат — отечеството ни беше разкъсано на три части. И големият български въпрос остана да се развива при най-опаки условия, като се раздроби на сума по-малки въпроси, живи рани върху българския обществен организъм в цялост.

Ний само ще поменем досегашните съсипателни за народа лутаници на Мизия и Тракия, по-напред всяка отделно, а после съединени, и ще поговорим за областта, която биде оставена под непосредствено турско заповедничество.

Македония, онеправдана от европейската дипломация, протестира твърде смело: Джумайско, Малашевско и Разложко почти цели две години бяха в открито въстание, Прилепско и Охридско, макар за по-кратко време, не останаха надире. Но шепа хора не можеха да сломят волята на "седем краля" — мъртвородения 23-и член от берлинските постановления хвърляше прах в очите на цял свят. Най-после те преклониха глава с вяра, че Русия не ще остави делото си наполовина и че "свободните братя" все ще успеят при благоприятен случай да направят нещо. Прочее населението мирно помъкна стария хомот. И страната отново се превърна в театър на църковно-училищни трагикомедии. Разбира се, твърде случайните хайдушки вироглавства не заслужават внимание.

Тъй минаха ред години, десет и повече, в мъчителни очаквания, в празни сънища. През това време руското правителство употреби всички средства да покаже, че славянството и православието са две овчи кожи върху гърба на един хитър вълк. Официална България се луташе по кривите пътеки на дипломацията  - и много естествено, вадеше очи, наместо да изпише вежди"

Берлинско, виенско и петербургско криво хоро на балканска земя

"Ако имахме само един враг", в. "Свобода или смърт" 1903 г.

"Наистина, ако бяхме имали само един враг, ако беше против нас един-едничък турчинът, макар десет погански хомота да бяха на врата ни, досега биха станали на парчета и десеттях.

Ний говорихме по-рано за сметките и домогванията на Германия, Австрия и Русия - държави, които вардят от сгромолясване османското царство и които насърчават Стамбулския кръволок да ни унищожи с огън и меч.

Ни поменахме на същото място Румъния, Сърбия и Гърция - дребосъци, които по наощрение от големите играят на бос крак върху кремениста балканска земя ту берлинско, ту виенско, ту петербургско криво хоро. И колкото по-безчовечна е политиката на Германия, Австрия и Русия, толкова по-жалка е политиката на Румъния, Сърбия и Гърция.

Всеки колко-годе разбран в политиката човек знае, че нашите малки съседи за своя пагуба стават мостове на чужди кола.

Осъществяват ли Германия, Австрия и Русия своите замисли по наследството на Турция - ето пътищата, които ще ги отведат към това наследство: Сърбия - Македония - покрай Гърция; Румъния - Мизия и Тракия.

Румъния, България, Сърбия ще бъдат прегазени, Гърция ще бъде пребита. Ако Румъния, Сърбия и Гърция биха водили една трезва и самостоятелна политика, те биха ударили назад от пътя, в който слепешком днес вървят и който ще ги отведе утре в тинята на вечния позор, а другия ден в пропастта на сигурната гибел.

Път, който ще ги отведе утре в тинята на вечния позор, защото като страни, които до вчера са мъкнали заедно с нас турския хомот, и като страни, в които божем цъфтят свободата и цивилизацията - те просто, за да опазят своето достойнство, би трябало, ако не са кадърни да сторят нещо повече, поне да уважават нашето стремление към свобода и цивилизация.

Път, който ще ги отведе други ден в пропастта на сигурната гибел, защото като страни, бъдещето на които е застрашено еднакво и от едно и също място с нашето - те би трябало да помислят за самосъхранението си и да видят в целокупно самоуправна Македония своя естествена съюзница и следователно, ако не могат ни оказа някаква помощ, поне да не услужват на общите, наши и техни врагове.

Уви, за румънина, за сърбина, за гърка няма нищо по-ненавистно от македонеца, от македонския българин.

Ала рече ли румънинът, рече ли сърбинът, рече ли гъркът, рече ли въобще някой да оправдае тая македоноедщина с румънски, сръбски, гръцки народен интерес, застрашен от някаква великобългарска идея, уж преследвана от наша страна - ний ще отговорим: не съществува краска за слепия; за глухия звук не съществува!

С голямо съжаление ще отбележим, че румънинът, сърбинът и гъркът въпреки столетния си волен живот нямат нужния културен ръст, за да проумеят как тъй македонският българин, даже като български родолюбец, или по-право - именно като български родолюбец, въстава не само против разпокъсването на Македония, но и против нейното обединение с Мизия и Тракия...

В Румъния, в Сърбия и в Гърция македонците са поставени вън от всякакви писани държавни и неписани човешки закони.

В Румъния ний не можем да кажем, че сме македонци,ако не искаме, щом си покажем носът на улицата, да тръгнат подир нас десетина копои за следене всяка наша стъпка, додето намерят случай да ни отведат в участъка, дето ще измъкнат,макар и последния металик, останал в джеба ни за един обед мамалига.

В Сърбия ний не можем да кажем, че сме македонци, ако не искаме след себе си тълпа властни и невластни пройдохи, които ще ни убеждават в "право сръбство" и които, покажем ли упорство, ще ни затласкат и запсуват, както е подадине само на един "прав сърбин", разбира се, когато е дома си, а не при Сливница.

В Гърция пък, не минем ли за елини от потеклото на Темистокла или Аристида, чисто и просто намираме затвора, отдето след месец, два без причина държане православните мегали-идиоти ни хващат за ръка и ни посочват границата си с една решителност, която тъй малко биде проявена при Домокос и фарсала.

Румънските вестници пишат, че мъчно би се намерило на света управление, добро като турското. Сръбските вестници пишат, че в Македония всичко е тръгнало по мед и масло, ами нямало признателни хора. Гръцките вестници пишат, че македонските "дебелоглави варвари" се бунтували, защото не знаели какво правят.

И румънските, и сръбските, и гръцките вестници пишат, че ний сме били чудовища, от които страдали румъни, страдали сърби, страдали гърци...

Турци, румъни, сърби, гърци щели да се борят дружно против нас!

Затова румънският, сръбският и гръцкият посланици в Цариград не изпущат повод за напомняне на турското правителство да усили преследванията си против недоволния македонски българин. Затова румънските, гръцките и сръбските консули в нашата земя правят шпионски услуги на хьокюмата и му съдействуват в неговите безплодни усилия да се разправи с нас".

Турция заприлича на изскубана кокошка

"Врагът ни е вече задъхан" в. "Свобода или смърт" 1903 г.

"Турците, дива и фанатическа орда, преминаха на Балканския полуостров преди повече от петстотин години и благодарение на раздорите, които подяждаха християнските държави, а най-вече България и Византия, успяха да си подчинят тия последните и да впрегнат народите им в железния хомот на черната робия. Като победители и господари, воинствените и съгласни помежду си мохамедани се настаниха най-удобно върху гърба на победените и разкапани от несъгласие "гяури". Господарите господаруваха и си отваряха очите на четири да не изтърват от ръка тлъстия кокал, а робите робуваха и спяха непробудно, уморени от предишни борби и неуредици. Рядко се намираше да изпръхне в планината някой случайно пробуден юнак и да почне отмъстителна борба с тиранина за всекидневно вършени грабежи и безчестия. Така минаха години, век, два, три - докато агата привикна на мързеливо агаларство. И некадърен по-нататък за никаква мъчна работа, разпаса пояс, а робът, научен вече на ум и разум, усети поганския нож чак в сърцето си и размърда утрудена снага. Тогава започна освободйтелното движение между нам съседните народи, които лека-полека, един по един, де с по-голям, де с по-малък труд, измъкнаха врат из ярема и заживяха, както бог дал. Това, тъй да се каже, изскубване най-хубавите пера от крилете на Турция - пера, каквито бяха свободните днес балкански държавици - я направи да заприлича на изскубана кокошка. Нашето положение като раи, единствено върху гърба на които остана да се храни омършавяла Турция, се влоши до чудовищна степен. Какво ни оставаше да правим, ако не да подигнем глас и да поискаме подобрение в една участ, която ни туряше по-доле не само от всяка човещина, ами по-доле от всяко товарно животно? Хвала на тия смели синове на майка Македония, които ни посочиха пътя на спасението, които ни повикаха на геройска борба с нашия безбожен мъчител! Изпъкна революционната ни организация на бял свят, почна своята решителна атака - и Турция, която и без това беше загазила вече до гуша в тинята, се окончателно прекъса. Та не бяхме и сами в разрушителната работа, която пъргаво захванахме: на помощ ни бяха и арменци, и християни, и много други недоволници от азиатската неуправия. Принуден да прави грамадни разноски, за да усмирява всекидневни смутове, турчинът фалиира. Чиновници и офицери не са получили заплата за десет месеца и живеят с рушвети; другите читаци, глупави и лениви, съхнат в гладория; раите високо негопуват и като мразят "хьокюмата", с който се борят, привикват на съгласен живот помежду си; най-после "комити", страшни и неуловими сенки на нощта, бродят по цялата страна и довършват своята опасна мисия...

Обаче Турция има и своите приятели, или поне за очи приятели. И тия нейни приятели са я препили и продължават още да я подкрепят, кой по един, кой по друг начин, съобразно своите сметки. Така например, Германия гледа турците да запазят царството си по-длъжко време, защото им е дала много пари назаем, та да може да ги прибере, а още и затова, че султанът прави на германците в държавата си разни улеснения при търговската им работа и т.н. Русия, Австрия, Италия, Сърбия и Гърция имат око по на едно парче турска земя и понеже сега имат разни домашни бърканици, гледат, щото Турция да остане цяла дотогава, докогато се приготвят, за да откъснат насила от нея онова, което им се иска. Англия, франция стоят настрана и пазят внимателно да не пострадат някои техни интереси".

Българското правителство - сляпо оръдие на руската политика

"Прилагането на "реформите". Писмо". в. "Свобода или смърт" 1903 г.

"Два месеца близо откак султанът прие препоръчаните от Русия и Австрия реформи и откакто целият свят говори за тях. Великите сили веднага благодариха за готовността на султана да се съгласи за реформите. Руското правителство незабавно отправи до България и Сърбия съвети да мируват и да възпрепятствуват на всякакви движения от нихните земи за към Македония. Австрия направи същото, само с по-некомпетентен тон. Българското правителство, сляпо оръдие на руската политика, понеже беше проглушило света, че трябало да се чака много от застъпничеството на Русия по македонския въпрос, излезе да се хвали с големи заслуги. Гърция, която до даването на тия прословути реформи се мъчеше да увери хората, че гърците в Турската империя (като болшинство уж) добруват и живеят братски с турския елемент, заяви, че трябало да се простират тия реформи и върху Тесалия и крайморските брегове, дето тъй също положението не било сносно, както и в Македония. Сърбия побърза да настои за припознаването на сръбската народност в Македония, та ней (на тая народност) и на стара Сърбия да се дадат същите права, които се дават и на другите. Румънците от преко Дунав, и те побързаха да извоюват припознаване на народността им в Македония".

Австрия, тая ненаситна ламя на Балканите

"Нашата народност е обградена от всички страни", в. "Илинден" 1908 г.

"Може би никога нашите македонски работи не са правили на външния наблюдател по-жалко впечатление - никога, като днес. Защото кога други път Македония е преживявала наглед по-безизходно усложнение на положението?

Българското общество всеки ден е изненадвано от по-нови и по-нови вести за съкрушителни катастрофи в братската страна. Те не престават - напротив, те идват с измерена редовност, тия гръмотевични вести - днес от север, утре от юг, за да ги очакваме на третия ден от изток и запад. Нашата народност поради своето нещастие, че се нарича българска, е обсадена в Македония от всички страни. Ние се борехме срещу турци. Нашата бъдеща автономия уплаши гърци и сърби - и те се явиха на помощ за изтребването ни от лицето на земята. Ние се борим срещу три врага. Нашата освободителна кауза поради растящите симпатии на хуманния свят клони към решителен край. Това уплаши и Австрия, тая ненаситна ламя на Балканите. Днес ние вече чуваме за шпионската роля на австрийския консул в Битоля. А утре ще чуем и за албански чети, който австрийското злато ще изпрати да помогнат на турци, гърци и сърби. Това вижда и знае българското общество.

И то - което е целият свободен български народ - с трепетно внимание следи реформения въпрос, Ревелската среща, която може би ще излъже всички надежди, го кара да се оглежда тревожно: кои са ония, които ще водят по-нататък македонското население към самоотбрана и свобода? И тук именно българското общество, което въпреки своята близост си остава външен наблюдател, ще получи едно впечатление - жалко като никога досега"

 

Нашият идеал - автономна Македония

"Нашето нещастие и нашата сила" в. "Илинден" 1908 г.

"Централният, ако не единственият мотив за срещата в Ревел между Едуарда VII и Николая II е безспорно македонският въпрос. След миналогодишната англоруска конвенция върху палящите проблеми в Средна Азия можеше да се предвиди, че двете държави ще разпрострат рано или късно своето съглашение и върху македонския въпрос. Защото причините, които предизвикаха конвенцията между двете страни по персийския, афганистанския и тибетския въпроси са налице и в Македония. От еднана страна, вследствие радикалната промяна в общата международна конюнктура след поражението на Русия в Крайния изток, вековната вражда между двете държави в голяма степен се притъпи, понеже Русия вече не можеше да мисли за агресивна политика в Азия и английските интереси тук не бяха, както преди, заплашени от страна на Русия. От друга страна, двете държави имат жизнен интерес да турят пречка на германското триумфално шествие в Предна Азия.

След внезапно открития от барон Ерентала проeкт в делегациите за железницата Увац-Митровица-Солун Русия и Англия се почувствуваха реално засегнати в Македония. Толкоз повече, че зад гърба на Австрия стои Германия. Мюрцщегското съглашение, от което се възползува само Австрия, трябваше да се скъса.

Англия и Русия, за да препречат пътя на Австрия и Германия в Македония, фатално бяха заставени да прегърнат обща реформена програма за Македония. И така, от една страна, да изпречат бариер на австрийското нахлуване в Македония; от друга - да се тури край на вълненията във вилаетите, вълнения, които дават възможност на Австрия да лови риба в мътна вода, двете сили трябаше да се съгласят и върху нашия въпрос. Най-после общественото мнение, главно в Англия, дето населението е с високо правосъзнание, и отчасти в Русия, бе възмутено дълбоко от дивите изстъпления на турските власти и от тяхното косвено съдействие на чуждите въоръжени пропаганди. Ето главният мотив в общи черти за срещата в Ревел.

Какви ще са сетнините от тая среща?

Решаването на македонския въпрос при днешната международна обстановка и при взаимното съотношение на вътрешните реални революционни и консервативни обществени сили е възможно само посредством редица компромиси. Зла мащеха орисия ни е запратила в един пленителен кът, днес превърнат в юдол на плач, дето се преплитат и взаимно се изключват непримирими интереси. Тук се кръстосват диаметрално противоположните стремежи на разните нации, които живеят в страната. Полетът на българското население в Македония, неговия устрем към свободен политически и културен живот е спъван от другите нации. Турското население в страната днес за днес, па и за близкото бъдеще е и ще е доволно от сегашния режим; то е най-консервативната обществена сила, защото отчасти е гарантирано и главно - защото гние в дълбоко невежество. Гръцкото население под влиянието на атинските шовинисти, които бълнуват за някогашната византийска империя, е върл, непримирим враг на свободна, неприсъединена към Елада Македония. Също изкалъпените с огън и пари сърби под натиска на белградските шовинисти се противопоставят на нашия идеал - автономна Македония"

Православен календар за 13 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653168

Православен календар за 13 януариСв. мчци Ермил и Стратоник. Св. мчк Петър Анийски. Преп. Максим Кавсокалевит Зетят на Константин Велики император Ликиний имал задължението да охранява долния Дунав от нашествия на варварите. Той бил и ревностен идолопоклонник и извършил жестоки гонения против християните. През 315 г. негови жертви станали християнският дякон Ермил и воинът

Кървавица спаси живота на месар

//dariknews.bg/novini/sviat/kyrvavica-spasi-zhivota-na-mesar-2072237

Британски месар, заключил се по случайност в хладилно помещение за дълбоко замразяване, се е спасил с помощта на кървавица, предаде Асошиейтед прес.

За първи път: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/za-pyrvi-pyt-zheni-na-stadiona-v-sauditska-arabiia-snimki-2072244

В петък жените почитателки на футбола наблюдаваха любимия си спорт на живо от стадиона в саудитския град Джеда, превръщайки се в първите представители на нежния пол, получили това право.

Берлускони: Дамите първи ме задирят

//dariknews.bg/novini/sviat/berluskoni-damite-pyrvi-me-zadiriat-2072231

Жените трябва да са поласкани, когато ги ухажват, смята италианският политик

Българчета учат родния език в Мадрид (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bylgarcheta-uchat-rodniia-ezik-v-madrid-video-2072174

За българите Испания е сред най-предпочитаните страни за емиграция. Много от тях са там със семействата и децата си, някои от които са родени там.

Знаем, че любовта към родината е лично чувство за всеки човек - едни я свързват със семейство, приятелите, други с краси

Все повече деца и юноши вдигат кръвно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vse-poveche-deca-i-iunoshi-vdigat-kryvno-2072229

Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно налягане, а причините за това са свързани както със затлъстяването и заседналия начин на живот, така и с вредните навици на подрастващите.
 

Зимата се завръща

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zimata-se-zavryshta-2072228

В събота ще е облачно. На много места ще вали сняг, в Югоизточните райони - дъжд, но и там с нахлуването на студен въздух дъждът ще преминава в сняг. Почти без валежи ще е в югозападните райони на страната, а значителни по

На 13 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6660317

На 13 януари рожден ден иматРосен Миланов, диригент Милена Димитрова, журналистка Мария, фолкпевица                                                                                                                                                                                                                                      

За риба с Цанко: Пада забраната за пъстървата, спират обаче щуката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6659849

За риба с Цанко: Пада забраната за пъстървата, спират обаче щукатаБяла риба няма да се хваща от 15 март до 15 май На 1 февруари ще е празник за преследвачите на пъстървата, защото пада забраната от октомври за ловенето ѝ. Щуката пък ще бъде забранена от 15 февруари до 30 април заради размножаването ѝ. Заповедта на агенцията по рибарство е от 1януари 2016 г. и продължава да действа.

На 27 февруари откриват площад "Борис Немцов" във Вашингтон

http://clubz.bg/62848-na_27_fevruari_otkrivat_ploshtad_boris_nemcov_vyv_vashington

Във Вашингтон скоро ще се появи улица на името на убития руски политик Борис Немцов. Тази седмица градската управа на американската столица одобри на първо четене законопроект №22-539 за преименуване на участък от Уисконсин авеню като Boris Nemtsov Plaza. Мястото се намира точно пред сградата на руското посолство. 

В отделно решение се призовава за ускорено приемане на решението, така че новото име на площада да влезе в сила на 27 февруари, когато се навършват три години от гибелта на Немцов, убит в центъра на Москва. Тогава ще има тържествена церемония на Boris Nemtsov Plaza - първото в света официално увековечаване на паметта му, коментира в блога си Владимир Кара-Мурза, председател на фонда "Борис Немцов".

Въпреки че през ноември 2016 г. Градската дума в Нижни Новгород е взела решение да сложи паметна плоча на сградата, където е живял първият губернатор на областта  - Борис Немцов, до ден днешен решението не е изпълнено. Според Кара-Мурза причината е в това, че властта воюва с Немцов, макар и мъртъв. Това, според него, е причината да се премахват мемориалните знаци от домовете в Москва и Ярославл, където е живял, и на официално ниво се блокират всички инициативи, свързани с паметта на Немцов.

Във Вашингтон има няколко места, свързани с Русия - паметник на Пушкин, недалеко от университета, алея на руските поети в Джорджтаун, площад на името на Андрей Сахаров. Историята на площада, който носи името на един от най-известните дисиденти в бившия СССР е интересна. През 1984 г., когато във Вашингтон решават да дадат името на Сахаров на площада, който тогава е пак пред руското посолство, понастоящем резиденция на руския посланик, Сахаров е бил на заточение. Пред вратата на жилището му денонощно дежурят хора на КГБ, роднините му са подложени на гонения, а в медиите валят писма от колективи - от доячки до кинематографисти, които осъждат гневно "клеветника" на съветската власт.

Шест години по-късно, през 1990 г., площад "Сахаров" вече има и в Москва, а негов бюст поставят и в самата сграда на руското посолство във Вашингтон. 

 
Убиецът на Борис Немцов - чеченецът Заур Дадаев, получи 20 години затвор, реши московски съд през юли 2017 г.

Пърл Харбър 2.0 или каква заплаха САЩ виждат в Русия

http://pogled.info/svetoven/parl-harbar-2-0-ili-kakva-zaplaha-sasht-vizhdat-v-rusiya.91850

/Поглед.инфо/ Светът никога няма да бъде същият. Оказва се, че страната ни, без да обяви война, вероломно е нападнала САЩ и вече представлява заплаха, сравнима с нападението на японската армия на американската база в Пърл Харбър. Аз не съм луд, просто току-що прочетох доклада на Сената на САЩ как руски шпиони, политици, дипломати и медийни хора подкопават американската политическа стабилност и националната сигурност. Тези перли за нападението срещу Съединените щати и за заплахата, сравнима с японското нападение над Пърл Харбър - това не беше моя идея, а именно плод на творческите усилия на специална комисия за разследване на безобразията, които ние с вас сме причинили на САЩ през последните няколко години.

Европейският газов пазар: между шизофренията и реалностите на живота

http://pogled.info/svetoven/evropa/evropeiskiyat-gazov-pazar-mezhdu-shizofreniyata-i-realnostite-na-zhivota.91849

/Поглед.инфо/ Според експерт на Института за енергийни изследвания на Оксфорд Тиери Брос, европейският пазар, въпреки очевидния политически натиск на Брюксел, е избрал руски природен газ.

Наблюдател на Guardian: „Западът, който спечели студената война, вече го няма“

http://pogled.info/svetoven/nablyudatel-na-Guardian-zapadat-koito-specheli-studenata-voina-veche-go-nyama.91847

/Поглед.инфо/ Когато иззад Берлинската стена Западът ловеше „завистливите погледи“ на Източния блок, либералната демокрация показваше пример за процъфтяване и привличаше към себе си хората от целия свят. Но се смени само едно поколение – и ето, в сърцата на главите западни демокрации се заражда национализма, а местните жители с подозрение се отнасят към онези, който някога съжаляваха, пише наблюдателят на The Guardian Рафаел Бер.

Тръмп откровено си играе с огъня

http://pogled.info/svetoven/tramp-otkroveno-si-igrae-s-oganya.91848

/Поглед.инфо/ САЩ имат намерение да създадат нова ядрена бойна глава със заряд с малка мощност. Едновременно администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да отслаби ограниченията за използване на ядрено оръжие. За това в сряда, на 10 януари съобщи вестник The Guardian.

Управляващите си гарантираха каскада от протести

http://pogled.info/bulgarski/upravlyavashtite-si-garantiraha-kaskada-ot-protesti.91844

/Поглед.инфо/ Рязко поскъпналият ток разгневи бизнеса и синдикатите, а неадекватната здравна реформа - лекарите от общински болници

Центърът за стратегически изследвания Бегин-Садат: САЩ и Израел трябва да въоръжат иранските протестиращи

http://pogled.info/svetoven/tsentarat-za-strategicheski-izsledvaniya-begin-sadat-sasht-i-izrael-tryabva-da-vaorazhat-iranskite-protestirashti.91845

/Поглед.инфо/ Протестите в Иран утихнаха, иранските власти възложиха вината за масовите провокации върху екстремистките режими на САЩ, Израел и Саудитска Арабия. Някои могат скептично да се отнасят към заявленията на Иран, виждате ли, това е информационна война, пропаганда и разни такива работи, но проблемът е в това, че например израелските „мислители“ не скриват своите желания-намерения и открито пишат за възможната подкрепа на тероризма в Иран от страна на САЩ и Израел.

Прогноза за 2018-та, през призмата на Русия

http://pogled.info/svetoven/prognoza-za-2018-ta-prez-prizmata-na-rusiya.91846

/Поглед.инфо/ За пореден път представям на Вашето внимание своята прогноза за настъпващата година. Изводите от прогнозата за 2016-та са тук, а прогнозата за 2017-та е тук, препоръчвам да се запознаете с нейния разбор, за да бъде по-ясен хода на мислите за предстоящите събития.

Индийски щрихи

http://www.transmedia.bg/2018/01/13/%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%89%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b8/

Отново контрастите на Индия – от претовареното шестлентово движение, клаксони, миризми, до пълното спокойствие в парка. Ученици от различни възрасти спортуваха или почиваха на зелените площи.

Разглеждаме двореца на махараджата, езерото, цветните градини. И отново медитация, водена от омайващия глас на Меги, там – на поляната в парка. Аз окончателно се отпуснах, реех се като неприсъстваща тук и сега, състояние, близко до преживяване извън тялото, но .. . до време.

Като достоен завъшек на престоя ни в този огромен град, решихме да посетим най-големия пазар на открито в Индия- улицата Чанди чоук. Доста рисково желание! Нашият любим водач Кумар, за когото “всичко е възможно”, се притесни как ще ни опази. Наехме две рикши, за да  слизаме от тях само на определени места, там където искахме да пазаруваме. Не може да се опише това гъмжило от хора, свирки, викове, не може и да се отрази на снимка, трябва само да се преживее! На моменти ми се струваше почти толкова екстремно преживяване колкото рафтинга.

Преди да се приберем минахме през друго малко пазарче, където имаше майстори на рисуване върху кожата с къна, т.н. техника “хенна”.

Рисуването с хенна /естествена индийска къна/ е ритуал, датиращ от преди 5000г. Заел е трайно място в религиозните и културни обреди в Индия. Например няколко  дена преди сватбата приятелки на булката, майсторки на хенна, я подготвят за празненството. С много търпение и сръчност изрисуват дланите и стъпалата на бъдещата булка.Задължителен елемент от сватбената украса на булката е името на жениха, което се добавя умело в шарките и орнаментите на рисунките с къна.

Разбира се, всички се подложихме на тази интересна процедура. Симпатични майсторки на хенна  ни  изрисуваха ръцете и пазейки ги , се прибрахме в хотела. Вечеряме на любимата си тераса…

За съжаление престоят ни в Индия приключва, но белязани с красивите преживявания и орнаменти по ръцете, щяхме да съхраним през границите духа й.

Никой не си тръгва от Индия завинаги!

Стоянка Тодорова – Сту

3 особености при огледа на мястото на убийството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6655521

3 особености при огледа на мястото на убийствотоАко искате да разберете как работят професионалните криминалисти и какви са задължителните стъпки за разследването на едно престъпление, за да установят от какъв характер е то, ви предлагаме откъс от „Криминалистика. Ключови понятия. Доказателства и разследвания” от Ангел Биков. Книгата е безценно учебно помагало за бъдещите и настоящите дознатели

БФС отговори на нападките на Любо Пенев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6660700

БФС отговори на нападките на Любо ПеневВ официалния сайт на българския футболен съюз бе публикуван отговор на обвиненията, отправени към сегашното ръководство от кандидата за президент Любослав Пенев и хора, подкрепящи кандидатурата му. Те бяха отправени на пресконференция в четвъртък. Ето и пълният текст на съобщението на БФС: "В отговор на твърденията,

Арх.-инж. Янаки Шамарджиев, учил в Белгия, строи Желязната църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6658571

Арх.-инж. Янаки Шамарджиев, учил в Белгия, строи Желязната църкваИзвестният архитект-инженер ръководи изграждането на храма “Св. Ал. Невски” и на Княжеския дворец Откриването на обновената българска желязна църква “Свети Стефан” в Истанбул беше с основание в центъра на вниманието на медиите. Но има още интересни факти. Нашият дядо (на брат ми Марко и на мен - Борислав Костурков) по майчина линия арх.-инж.

Роден е Тодор Каблешков

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-todor-kableshkov-news_654048.html

Тодор Лулчов Каблешков е виден български революционер, участник в Априлското въстание. Тодор Каблешков е роден в заможното семейство на хаджи Лулчо Дончов Каблешков в Копривщица на 13 януари 1851 година. Баща му е заможен копривщенец, занимаващ се с бегликчийство и джелепство. Въпреки че принадлежи към чорбаджиите, хаджи Лулчо е патриот и родолюбец, вдъхновен от големия си брат Илия, който е убит от кърсердари в Берковско през 1858 г. През есента на 1875 г. след края на Старозагорско

Хороскоп за 13 – 19 януари

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-13-19-ianuari-671851.html

{"oven":"През следващите дни е редно да контролирате критичността и да не навирате в очите на колеги и познати колко важни дела зависят от вас. Овните разчитат доста на приятелски и роднински връзки, упоритият им труд ще носи успехи, уважение, а и ще накара шефовете да им възлагат все по-високи отговорности. Понеделник и сряда са най-натоварени, на Атанасовден не поемайте излишни ангажименти, имате си и личен живот. Свободните сърца ще срещнат чудесен човек, май се замислят и за брак. Младите дами са по-склонни на компромиси.","telec":"За вас следващите дни са по-напрегнати, в обкръжението ви има спорове и е редно да се държите настрана. Доста Телци ще направят каквото е нужно, за да помогнат на колеги и познати в затруднение, но за своите грижи и особено за финансите няма да чакат чужди съвети. На някои шансът им се усмихва във вторник, други чак в петък ще преодолеят очаквани и неочаквани пречки в работата. Спокойствието ви е завидно, в сряда сте обмислили добре нещата и няма да допуснете припряност. В личен план обаче разногласията са повече.","bliznaci":"И за вас 7-дневието не е леко, но дали планирате точно времето си? Част от Близнаците имат финансови проблеми, не е зле да позатегнат колана. Втори се увличат по нови възможности за изява, но май старите ангажименти са по-сигурни, да преценяват сериозно ситуациите. В понеделник се очертават някои лични и домашни грижи, във вторник смекчете малко тона си. От Антоновден ставате много критични, дали е от полза? По-добре обмислете новите си идеи, търсете съюзници дори и за известно време, ще напредвате стъпка по стъпка.","rak":"През 7-дневието има куп поводи за празнуване, но за вас се очертава работа и е разумно да не пренебрегвате задачите си заради любовни авантюри и заради опити да уредите положението си с помощта на интрига, връзки и пр. Раците да се оглеждат за съмишленици и сътрудници, във вторник и сряда може да открият подходящи хора, а упорството им ще получи и висока оценка от шефове или други влиятелни хора, оценили са професионализма, предаността. Усилията ви да е добре на онези, които обичате, нека не стигат до дребнавост.","luv":"Това 7-дневие ви кара да търсите равностойни съмишленици и помощници за изпълнение на деловите си идеи, перспективни са. Само че група Лъвове да подбират внимателно хората в своя екип, ще възникват интриги, има борба за повече печалби и това може да минира по-ефективната работа. В понеделник няма да ви се ще да говорите надълго за проблемите си, а и за бъдещи планове, вторник ви изкушава да се върнете към стари проекти. Промяната в четвъртък е добра, приходите ви също. В любовта се справяте дискретно с грижите си...","deva":"В следващите дни ви чака доста работа, дано води напред в кариерата. Много Деви се стремят именно към нея, а през уикенда все още не са наясно с цялата делова картина. В понеделник се налага да поемете и от задачите на околните, няма да ви е драго, но стиснете зъби. Във вторник ви чакат пътища, търсене на информация, запознанства. От Антоновден взаимодействието с колеги и познати се оправя, в петък гледайте да не започвате спорове с близките. През цялата седмица им показвате любовта си, бъдете по-взискателни към себе си.","vezni":"Очертава се период, добър и за работата, и за развлеченията. Група Везни може да не говорят в по-широк кръг за свършено и спечелено, но поводи за радост има. В понеделник все още следвате идеите на колеги и шефове, ала зреят възможности за други партньорства. И в петък няма да разкривате още новите си планове, но те са подготвени старателно и сигурно ще окрилите за работа колеги, познати. Във вторник изяснявате и последните детайли, после всяко нещо – с времето си. Когато обичате, справяте се с всякакви спънки... ","scorpion":"Идват дни, които са изпъстрени с празнични поводи, но и работата няма да е малко. Скорпионите да внимават, за да не изоставят важни задачи, в петък няма да наваксат пропуснатото. От понеделник до сряда го удряте на купони, там също ще се мъчите да уредите делови въпроси, дано сте си направили прагматичен план, да сте проучили нещата и да не прибързате. Иначе може да станете слуга на чужди амбиции. Някои от знака се увличат във флиртове и авантюри, дали са попаднали на точния човек... Отговорът да търсят у себе си. ","strelec":"Тези 7 дни ви правят по-приказливи от обичайното, търсите сътрудничество, стремите се да привлечете внимание към приноса си в работата. Стрелците може да тръгнат на път или да се обградят с евентуални клиенти и партньори, обаче да действат по-бдително, за да не се окажат ощетени. В понеделник и вторник грижата ви е към дома и близките, от сряда се стремите да изясните важните за вас делови теми. Не бързайте, за да не потвърдите поговорката: „Език мой, враг мой”. Флиртувате с удоволствие, понякога това носи и ядове.","kozirog":"За вас периодът е хубав, при условие че не се поддавате на емоции и не се заяждате с колеги и познати, ако грешат. Другите са на празнична вълна, а стриктните Козирози се дразнят от неизпълнени ангажименти. Не зарязвайте екипа, а забележките правете от тактично по-тактично. От вторник ви се откриват нови делови шансове, изяснете ги, на Атанасовден ще имате проекти за изява и печалби и в петък можете да привлечете още по-интересни оферти. Ако в любовта не върви, ще дадете пауза, имате си и други радости в живота.","vodolei":"Тези 7 дни са трудни за вас, но вие няма да преувеличавате спънките, нито\r\nпроблемите. На Водолеите най-много им тежи неразбирателството с околните, но няма да направят компромис с принципите си. Някои от знака обаче ще понижат глас, ще замълчат, достатъчно е, че вършат образцово задълженията си и не се включват в далавери на околните. В понеделник следвате идеите на шефове, колеги, познати, във вторник разгръщате сили по своите проекти. Антоновден ви сближава с нови хора, но за флирт и обвързване не е моментът.\r\n","ribi":"Резултатно 7-дневие, но изисква да се съсредоточите в задължения и още в понеделник-вторник да разчистите изостанали задачи, а и да затегнете своя бюджет. Рибите разчитат на разни удари, но щурм в последната минута ще се окаже доста изтощителен и за здравето, и за финансите им, а ако не са сигурни в коректността на партньорите... Антонов- и Атанасовден са по-напрегнати, дозирайте точно работа и купони. Иначе може да поразвалите отношения, да вземете необосновано решение. С любимия определете общите си принципи."}

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване