Иран обеща реакция на санкциите на САЩ

https://frognews.bg/svqt/iran-obeshta-reaktsiia-sanktsiite-sasht.html

Иран заяви, че САЩ ”пресичат червена линия”, като налагат санкции на ръководителя на съдебната система, аятолах Садек Амоли-Лариджани, съобщава БиБиСи.

Хамас няма да участва в заседание на ООП за Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661182

Хамас няма да участва в заседание на ООП за ЙерусалимХамас обяви днес, че е отхвърлило покана за участие в заседание на палестинското ръководство утре и другиден в Рамала, на което трябва да се обсъди какъв отговор да бъде даден на признаването на Йерусалим за столица на Израел от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Решението на ислямисткото движение може да обтегне

Линдзи Вон се завърна на пистата с девето място в Бад Клайнкирхайм

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/13/3112061_lindzi_von_se_zavurna_na_pistata_s_deveto_miasto_v_bad/?ref=rss


След почти един месец извън ски пистите Линдзи Вон записа девето място в супер гигантския слалом в Бад Клайнкирхайм. Четирикратната носителка на Големия кристален глобус не се беше състезавала от 16 декември, когато спечели във Вал д’Изер. Ден по-късно тя се отказа от участие отново във Франция и си постави за цел завръщане точно в стартовете в австрийския зимен център.<br /><br />Победата в Бад Клайнкирхайм отиде в италианката Федерика Бриньоне, която за втори път през сезона...

7 мита за личните финанси

https://news.bg/personal-finance/7-mita-za-lichnite-finansi.html

Кои дългове се изплащат първо - малките или големите?

За какво е признак честата потребност от сън през деня?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/za-kakvo-e-priznak-chestata-potrebnost-ot-syn-prez-denia-2072291

Хората, които често изпитват потребност да полегнат и поспят през деня, вероятно страдат от влошено здраве, предаде ТАСС, позовавайки се на шведски специалисти.

"Когато човек постоянно се нуждае от почивка, въпреки че през нощта си е набавил препоръчителните

Поредно убийство! Откриха труп на мъж в центъра на Варна

https://frognews.bg/novini/poredno-ubiistvo-otkriha-trup-maj-tsentara-varna.html

Поредно убийство! Откриха труп на мъж в центъра на Варна. Сигналът за инцидента е постъпил в 07:20 часа тази сутрин.

Учени предполагат, че в кухината в Хеопсовата пирамида има тронна зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661179

Учени предполагат, че в кухината в Хеопсовата пирамида има тронна залаУчени от Миланския политехнически университет в Италия предполагат, че кухината, открита миналата година във вътрешността на Хеопсовата пирамида, е тронна зала, съобщи Лента. Във въпросната скрита камера може да има създаден от метеоритно желязо трон, който се е използвал в погребалния ритуал и според вярванията е трябвало да помогне на фараона да

Симеоновският лифт замръзна

https://www.actualno.com/sofia/simeonovskijat-lift-zamryzna-news_654123.html

Кабинковият лифт „Симеоново – Алеко“ на Витоша е обледенен и не се движи в съботния ден. Това е станало вследствие на ниските температури, придружени със силен вятър и лекия дъждец, който се ръси от сутринта над столицата, предаде БГНЕС. От Столична община съобщават, че се пуска допълнителен автобус по линия 66 за превозване на хората във връзка с обледеняването на лифта. Няма данни за oстанали пътници в кабинките.

Замръзна въжето на кабинковия лифт на Витоша

https://frognews.bg/novini/zamrazna-vajeto-kabinkoviia-lift-vitosha.html

Замръзна въжето на кабинковия лифт на Витоша, който свързва Симеоново с хижа Алеко.

Николо Коцев - българската икона в рока, в очакване на варненската публика

http://www.moreto.net/novini.php?n=367089

Искрено се надявам да зарадваме нашата вярна публика на концерта „Една нощ в операта” на 14 януари във ФКЦ-Варна. Миналата година бяхме посрещнати грандиозно, с пълна зала и овации на крака. За радост, констатирам, че сме уцелили ниша, която е търсена и интересна, и има огромен потенциал.

Григор Димитров в Мелбърн: Искам да дам най-доброто

https://www.24chasa.bg/sport/article/6661170

Григор Димитров в Мелбърн: Искам да дам най-добротоГригор Димитров не иска да прави прогнози какво го очаква на Откритото първенство на Австралия по тенис. Най-добрият български тенисист достигна до полуфиналите в Мелбърн преди една година, разказа БНТ. "Ако трябва да бъда честен, не искам да имам каквото и да е (шесто) чувство. Очевидно е, че постигнах някои неща,

Сакскобургготски: Най-важният ни приоритет са Западните Балкани

https://offnews.bg//politika/sakskoburggotski-naj-vazhniat-ni-prioritet-sa-zapadnite-balkani-672836.html

Най-важният приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС е този, свързан със Западните Балкани. Ролята ни да помогнем на т.нар. Западни Балкани е много важна и можем наистина да свършим добра работа, заяви Симеон Сакскобургготски по БНР. 

Мисля, че всичко е много важно, значимо, отговорно и всички трябва да положим общи усилия да се оправдаят донякъде всички очаквания и надежди и същевременно да се справим с приоритетите, допълни Сакскобургготски. 

Цар Симеон е един от участниците в Консултативния борд за председателството, който координира изпълнението на приоритетите на Председателството ни. 

Гришо: Да съм под номер три не значи абсолютно нищо

https://frognews.bg/novini/grisho-sam-pod-nomer-tri-znachi-absoliutno-nishto.html

Григор Димитров не иска да прави прогнози какво го очаква на Откритото първенство на Австралия по тенис. Най-добрият български тенисист достигна до полуфиналите в Мелбърн преди една година.

Не протестираме само за пари, обяви полицейски синдикалист

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3112057_ne_protestirame_samo_za_pari_obiavi_policeiski/?ref=rss


"Нашите искания бяха не само и не единствено за пари, нашите искания включваха и други две основни искания, насочени към ремонт на нормативната уредба. Е, при положение, че другата страна и по двете теми прави крачка напред към нас, съвсем редно, съвсем нормално, съвсем закономерно е и ние да направим ответната крачка". <br /><br />Това заяви пред телевизия Би Ай Ти лидерът на най-големия полицейски синдикат Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин...

Такси и кола катастрофираха в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6661166

Такси и кола катастрофираха в ПловдивКатастрофа между лек автомобил и такси е станала на бул. „Шести септември“ в Пловдив, в близост до железопътния прелез, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Таксиметровият автомобил е ударен странично. Няма пострадали при пътнотранспортното произшествие, нанесени са само материални щети. Движението не е затруднено.

БСП обсъжда Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/bsp-obsajda-istanbulskata-konventsiia.html

Социалистите обсъждат на пленум днес позицията на партията по Истанбулската конвенция. Преди десет дни от Изпълнителното бюро на БСП се обявиха против ратификацията на конвенцията.

Довечера посрещат Нова година по Юлианския календар в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661162

Довечера посрещат Нова година по Юлианския календар в МакедонияМного македонски семейства ще посрещнат довечера Нова година по Юлианския календар, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА. По традиция те ще отбележат настъпването на новата година като семеен празник. Както и на Бъдни вечер, на трапезата ще има пита със скрита в нея монета, която според поверието носи късмет на онзи, на когото се падне.

Задържаха втори заподозрян за убийството на Андрей Карлов

http://www.cross.bg/ankara-tehnologii-komynikatzionni-1565402.html

/КРОСС/ Бивш служител на турската Агенция за информационните и комуникационни технологии е задържан във връзка с убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, пише Hurriyet. Дипломатът бе убит по време на изложба в Анкара на 19 декември 2016 г. от 22-годишният турски полицай Мевлют Мерт Алтънташ. „На 12 януари 2018 г. бившият служител на турската Агенцията за информационните и комуникационни технологии бе арестуван", съобщава източник от турските сили за сигурност, останал анонимен, поради наложените ограничения за общуване с медиите. Съдът в Анкара е наредил задържането по обвинение за „връзки с планиране не убийство".  

Ставаме рано в понеделник заради Григор Димитров

https://offnews.bg//tenis/stavame-rano-v-ponedelnik-zaradi-grigor-dimitrov-672835.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще стартира участието си в първия за годината турнир от Големия шлем в понеделник сутринта.

Негов съперник ще е тенисист, преминал през квалификациите. Двубоят на полуфиналиста от миналогодишното издание на надпреварата е трети от програмата на "Род Лейвър Арена".

Мачовете на корта започват от 2 часа сутринта българско време, като преди това ще играят Елена Остапенко срещу Франческа Скиавоне и Винъс Уилямс срещу Белинда Бенчич. Така мачът на

Григор се очертава да стартира около 6 сутринта българско време.
Междувременно Григор Димитров отказа да дава прогнози какво го очаква в Мелбърн тази година.

"Ако трябва да бъда честен, не искам да имам каквото и да е предчувствие. Очевидно е, че постигнах някои неща, които винаги съм искал да постигна. Винаги желаех да бъда тенисист от първата петица на световната ранглиста. Постигнах това. Исках да спечеля турнир от сериите "Мастърс 1000".

Направих и това. Не съм си мечтал, че мога да победя във финалния Мастърс в зала "О2" в Лондон, но постигнах и това", заяви Димитров.

Тръмп отрече да е купувал мълчанието на порно актриса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661156

Тръмп отрече да е купувал мълчанието на порно актрисаАдвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп е платил през 2016 година 130 000 долара на бивша порно актриса, за да си мълчи за сексуална връзка с магната на недвижимите имоти през 2006 година, според информация на "Уолстрийт джърнъл", опровергана снощи от Белия дом, съобщи Франс прес. Плащането е било договорено между адвоката Майкъл Коен и Стефани

Хамънд определи позицията на ЕС по Брекзит като параноя

https://offnews.bg//sviat/hamand-opredeli-pozitciata-na-es-po-brekzit-kato-paranoia-672834.html

Британският министър на финансите Филип Хамънд критикува позицията на Европейския съюз по Брекзит, която заплашва Лондон със загуба на различни преференции след напускане на блока.

Това става ясно от интервю на Хамънд за германския в. "Велт ам зонтаг", части от което днес са публикувани на сайта на изданието, предаде БТА.

Хамънд определя като "параноя" опитите на ЕС да води по-твърда политика с Лондон по Брекзит, за да не се предизвика ефект на доминото и други страни също да поискат да напуснат. Той сравнява ЕС с клуб и казва, че не може да се управлява един клуб като се глобяват членовете, които са решили да напуснат, а трябва да се положат повече усилия, за да бъде привлекателен клубът за нови и
настоящи членове. 


По думите на министъра Лондон вижда, че САЩ и много други страни искат да сключат с Великобритания нови търговски споразумения, а от Европа не се чуват такива желания. Хамънд заяви, че Лондон е взел окончателно решение да напусне ЕС и не се готви да размисля.

Какво каза на естонците Туск 6 месеца по-рано и защо ни погъделичка доста по-различно

http://www.mediapool.bg/kakvo-kaza-na-estontsite-tusk-6-mesetsa-po-rano-i-zashto-ni-pogadelichka-dosta-po-razlichno-news274241.html

Колко малка ще да е България? Зависи – в сравнение с Естония, от която поема щафетата на Председателството, България е направо огромна. И по територия и по население – за историческите корени на българската държавност, да не говорим. Естония е сравнима с България и по своето основно посткомунистическо нещастие да бъдe напусната от около 15-20 на сто населението си – катастрофа, характерна за всички бивши съветски колонии в Европа (световната класация по демографски срив се оглавява именно бившите съветски колонии в Европа), изолирани насилствено от нормалността десетилетия, през които западноевропейските съседи са отишли далеч напред и са превърнали страните си в магнит за изостаналите народи от съветския (конц)лагер. Сравнението между Естония и България обаче звучи особено тъжно за нас с гласа на Доналд Туск, полякът, който държа бурно аплодираната си реч на откриването на българското председателство в Народния театър в София снощи. Текстописецът на тази реч (казват, че бил един ирландец) се беше постарал да погъделичка българската гордост с основателни обобщения, като онова за бойните знамена, гарнирани обаче с нелепости, като оприличаването на балканската политика на един фантастичен телевизионен сериал (защото имало и български актьор в него), както и с примери за подражание, като Стоичков и Борисов (който можел да уплаши всеки тракийски войн). Конкретната “българска” история, вплетена в речта на Туск, беше сведена до Спартак – симпатично, но уви, абсолютно ненаучно твърдение за “роднинство” поради предполагаемото тракийско потекло на бунтаря от Рим, въстанал повече от половин хилядолетие по-рано от възникването на “най-стаpата държава в Европа”. А нещо за продължението на тази стара държавност в наши дни и за днешните ни успехи или за общото ни комунистичско нещастие с Полша в речта на Туск? Нищо – освен благодарностите и похвалите за любителя на европейските потупвания по гърба Бойко Борисов и неговата нова роля на (западно)балкански политик. Нещо повече, с обръщението към Борисов като към някакъв главен бенефициент на заредената с емоции реч я дискредитира в очите на мнозинството българи с критичн поглед към автократичния Борисов. Нищо подобно няма да откриете в една друга реч на Туск по същия повод само 6 месеца по-рано, но в Естония – там полякът също е емоционален, също рецитира на местния език и също отправя добри думи, но от съвсем друго естество. Да сравним гъделичкането на българските комплекси в София с казаното от Туск (включително и на естонски) на 29 юни 2017 г. на церемонията в Талин по откриването на естонското преседателство. Предупреждавам, че четеното на превода на речта на Туск в Талин (за чиято вярност в превода се подписвам), е крайно непатриотично по своя интелектуален (и емоционален) заряд занимание за българите, които иначе се просълзяват от елементарните комплименти на чужденците към нас. Защото в сравнението с един по-малък народ се вижда какво НЕ ни казват нашите европейски приятели и защо се обръщат лично към нашия вожд с комплименти, които да компенсират премълчаването на истини, запазени за критичините публикации в западния печат (до една “платени и поръчани”, според съуправляващия днес България познавач на поръчковостта Волен Сидеров). “Беше есента на 1980. Революцията на “Солидарност” беше току-що започнала в Полша. Помня го като днес, когато на един от многобройните митинги някой прочете наелектризиращата новина: в Талин хората излезнаха по улиците. “Това е началото на края на Съветската империя”, провикна се някой в прилив на свръхоптимизъм. Това беше първото ми запознанство с Естония. Дори не можете да си представите какво означаваше това за нас, поляците, че не сме сами. Но 8 години по-късно наистина се влюбих в Естония по време Пеещата революция. Никога преди или след това не бях виждал толкова вълнуваща публична проява. Толкова мощно и мирно едновременно. Силата на солидарността, единството и свободата се съдържаха в образа, който ме просълзява и до днес. В онзи момент разбрах, че силата на хората , които се държат за ръце е по голяма от силата на хората с оръжия в ръце. През живота си съм виждал много революции и масови бунтове, в някои от които съм участвал, но трябва да призная, че това беше ревлюцията, която съчетаваше трите измерения: етиката, естетиката и прагматизма. Вие постигнахте своето честно, красиво и ефективно. Но вие не спряхте да ме удивявате и след това. От моята политическа гледна точка, свързана с иницитивата за реформи в Полша в началото на 90-те години, вие се превърнахте в пример за безпрецедентна смелост в променянето на икономическите и финансовите реалности. Бяхте амбициозни и изключително трудолюбиви. Ето защо си оставате символ на успеха в трудния процес на раздялата с комунизма. Визионерската ви политика в бюджетната дисциплина, справянето с кризата от 2010 г. и приемането на общата европейска валута ви превърнаха в модел за подражание за региона и не само за него. Това което направи не по-малко впечатление в Европа наскоро, е вашата решимост и творческият ви подход в в огромния проект по дигитализацията. Естония се превърна в образец за всички европейци в това отношение. И днес спокойно можем да ви определим като световен водач в АйТи революцията. Изкушаващо е да се запитаме : как е възможно толкова малко хора да постигнат толкова много? Европейският съюз не означава само процедура и бюрокрация. Това е най-амбициозният политически проект в историята на Европа. И президентството, което току-що поемате, не е просто организационен въпрос, свързан с официални лица. Президентството означава да бъдете лидери в тези трудни, но изпълнени с надежда времена. С принесените от вас жертви и с трудолюбието си вие си изградихте авторитет и репутация, които предващават добър мандат под вашето водачество”. Текстът е от блога на Иво Инджев

Прозаично

http://pogled.info/bulgarski/prozaichno.91853

/Поглед.инфо/ Какво се случи... Оппалянка! Би трябвало да съм щастлив, че вече влязал съм в Читанка.. Но как? Нали съм още жив?

Малките IKEA магазини на бъдещето - без лабиринти и шведски кюфтенца

https://www.investor.bg/zoom/355/a/malkite-ikea-magazini-na-bydeshteto-bez-labirinti-i-shvedski-kiuftenca-253578/

IKEA се бори да остане лидер на пазара за мебели, представяйки по-малки магазини и разширявайки електронната си търговия

Британски министър: Заради Brexit ЕС изпадна в параноя

https://www.actualno.com/europe/britanski-ministyr-zaradi-brexit-es-izpadna-v-paranoja-news_654120.html

Британският министър на финансите Филип Хамънд разкритикува ЕС за твърдата позиция по Brexit, която заплашва Лондон със загуба на различни преференции след напускането на общността. В интервю за утрешния германски в. „Велт ам зонтаг”, извадки от което бяха публикувани на сайта на изданието, Хамънд казва, че в Брюксел се мъчат да се държат колкото се може по-твърдо с Лондон, за да не провокират ефект на доминото и че разбира „тази параноя”. Хамънд сравнява

Разрешиха на жените в Саудитска Арабия да гледат футболен мач (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661146

Разрешиха на жените в Саудитска Арабия да гледат футболен мач (Снимки)Развълнувани и щастливи на входа на стадиона в Джеда стотици жени се възползваха от възможността да гледат любимия си отбор на живо, разказа БНТ. От началото на тази година в спортните съоръжения вече има семейни секции - именно там се настаняват дамите, заедно със съпрузите и децата си. Файсал е баща на момиче и е все по-уверен в светлото бъдеще

Бракониери, убили сърна, са задържани в Панагюрище

https://www.24chasa.bg/region/article/6661140

Бракониери, убили сърна, са задържани в ПанагюрищеТрима бракониери, убили сърна, са задържани от ловна охрана и полицията в Панагюрище, съобщиха от областната полицейска дирекция. В четвъртък, в специализираното звено за ловна охрана бил получен ММS - сигнал от мобилна камера за наблюдение, позиционирана в землището на село Смилец. На кадрите се виждали трима мъже с ловни пушни.

Зукърбърг изгони медиите. Thank you, Mark!

http://clubz.bg/62867-zukyrbyrg_izgoni_mediite_thank_you_mark

Основателят на най-мощната социална мрежа Марк Зукърбърг публикува тази седмица няколко параграфа в профила си, за да ни информира какви промени предвижда за Фейсбук през 2018 г. За добро или за лошо, това е най-важната новина в началото на годината. При над два милиарда потребители и при все по-нарастващото икономическо и политическо влияние на мрежата, няма как това да не е най-важното.

Какво ни съобщи Марк Зукърбърг?

Съобщи ни, че предвижда в най-скоро време да въведе „major change“ в начина, по който функционира Фейсбук. Тази „сериозна промяна“ ще направи така, че ще виждаме по-малко публикации от „бизнеси, търговски марки и медии“. Зукърбърг цитира изследвания, които показвали неудовлетвореност у потребителите заради това, че постовете от „бизнеси, търговски марки и медии“ изблъскват от екрана им споделените моменти на техните близки. А пък Фейсбук била създадена „за да помага на хората да поддържат връзки и да се сближаваме с хората, които имат значение за нас“.

Марк Зукърбърг обяви, че променя основната цел на Фейсбук – от „откриване на релевантно съдържание“ към „по-смислени социални контакти“. Резултатът от всичко това щял да бъде, че хората „ще прекарват по-малко време във Фейсбук, но това време ще бъде по-стойностно“.

До какво ще доведе това?

Не знаем все още детайли, а и Фейсбук никога не е била достатъчно прозрачна компания по отношение на принципите, по които решава какво да ни покаже и какво да скрие от нас. Ключовата дума засега е „по-малко“ - Зукърбърг не ни казва, че ще скрие изцяло постовете от „бизнеси, търговски марки и медии“, а че ще ги виждаме „по-малко“. Вероятно ако някой ваш приятел е споделил публикация от някой сайт, ще има вероятност тя да ви се покаже. Вероятно ако има повече от определен брой коментари под някоя публикация, то също има вероятност да я видите. Кой знае?

Преките последици са очевадни:

- ще виждате повече котенца и лични мнения по всички въпроси – от храносмилането на бебетата до изтребителите и Истанбулската конвенция;

- ще виждате по-малко публикации от медии;

- онлайн медиите ще усетят драстичен спад в посещенията си, значителна част от които сега идват от Фейсбук;

- „бизнеси, търговски марки и медии“ ще трябва да увеличат бюджетите си за реклама във Фейсбук, за да стигат до хората, до които досега са стигали с по-малко или без реклама;

- някои „хора“ рязко ще започнат да ви препоръчват какво ли не от личния си профил – може да са истински, може да са тролове;

- популярните личности в мрежата, т.нар. инфлуенсъри, ще могат да се надяват на оферти от „бизнеси, търговски марки и медии“, за да споделят тяхното съдържание..

- вероятно още много други неща, които ще зависят от това какво, как и кога конкретно промени Фейсбук.

Какво означава това за медиите?

Разбира се, на първо време това ще бъде удар. Издателите в Сърбия, Словакия, Гватемала, Боливия и Камбоджа вече го почувстваха по време на експеримента, който социалната мрежа извърши в тези държави миналата есен. Тогава публикациите от медии бяха отделени в Explore Feed – т.е. трябва специално да потърсиш новините там, а не да ги виждаш в своя News Feed на екрана си. Резултатът бе драстичен спад в трафика.

Това ще бъде удар върху по-малките медии, които не разполагат с големи ресурси и не могат да си позволят да се рекламират. Проправителствените медии по целия свят разполагат с ресурси и ще могат да се рекламират. Независимите и критични медии няма да могат.

Марк Зукърбърг обяснява, че така ще се бори и с фалшивите новини. Бюджетите за реклама, с които определени държави или политически организации разполагат, ще преодолеят това. Съществуващите мрежи от хиляди фалшиви профили също „ще помогнат“. Може обаче и да не съм прав и да успеят да изолират фалшивите новини, кой знае...

Дългосрочно обаче промените във Фейсбук са една много добра новина. В последните десет години медиите в целия свят бяха подчинени от социалната мрежа. Правете атрактивни и скандални заглавия, за да ви споделят – правехме. Публикувайте директно във Фейсбук, за да ви показваме приоритетно (т.нар. Instant articles) – публикувахме. Създавайте профански клипчета, понеже приоритизираме показването им – създавахме. Давайте пари, за да ви закараме до читателите – давахме. Или играеш, или изпадаш от играта.

В това време мнозинството читатели изгубиха отговорността да внимават какво четат и споделят. Нещо им се покаже на стената, звучи интересно – споделят го. Нещо скандално от кафяв сайт, може и да не е вярно, но е забавно – коментират го.

Сега сме напът да се върнем към доверието – за да бъдете информирани, ще трябва сами да потърсите информацията. Ще потърсите Clubz.bg или друг сайт, на който вярвате. Няма да влизате в кафяви сайтове, защото никога не бихте го направили, нищо че сега ги четете и споделяте, ако ви се появят във Фейсбук. Всичко ще зависи от вас. И от нас - да изграждаме доверие, за да търсите новини и мнения при нас.

В началото ще бъде болезнено и трудно. И за двете страни – и за медиите, и за читателите. Дългосрочно обаче освобождението на журналистиката от Фейсбук е добра новина. Благодаря ти, Марк!

 

 

Русия разгръща нови С-400 в Крим

http://www.moreto.net/novini.php?n=367087

Русия разгръща нови ракети земя-въздух С-400 в Крим, съобщават руските информационни агенции, цитирани от "Ройтерс". САЩ заявиха през декември, че планират да подпомогнат Украйна със "засилени отбранителни способности", които според официални представители включват противотанкови ракети Javelin.

Макрон иска да обявят хрупкавата багета за част от културното наследство на ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661141

Макрон иска да обявят хрупкавата багета за част от културното наследство на ЮНЕСКОСкромната багета със златистата си хрупкава коричка е предмет на завист по целия свят, заяви френският президент Еманюел Макрон, призовавайки тестеното изделие да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, предаде ДПА. През декември неаполитанската пица беше добавена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно

Продължават разговорите между Северна и Южна Корея

https://frognews.bg/svqt/prodaljavat-razgovorite-mejdu-severna-iujna-koreia.html

Преговорите между Северна и Южна Корея ще продължат. Министерството на обединението в Сеул съобщи, че Пхенян е предложил на 15 януари да се проведе работна среща между делегациите на двете страни.

БСП е официално против Истанбулската конвенция

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-e-oficialno-protiv-istanbulskata-konvenciia-6078177

„Една четвърт от българките са подлагани на насилие под една или друга форма”, коментира лидерът на ПЕС

След 5 часа дебати, БСП е против правата на жените

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/sled-5-chasa-debati-bsp-e-protiv-pravata-na-zhenite-6078177

„Една четвърт от българките са подлагани на насилие под една или друга форма”, коментира лидерът на ПЕС

Станишев: Само преди месец БСП подкрепи Истанбулската конвенция

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/stanishev-samo-predi-mesec-bsp-podkrepi-istanbulskata-konvenciia-6078177

„Една четвърт от българките са подлагани на насилие под една или друга форма”, коментира лидерът на ПЕС

Захариева: Речта на Туск показа, че България е близка до сърцето му

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-rechta-na-tusk-pokaza-che-bylgarija-e-blizka-do-syrceto-mu-news_654112.html

С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите. Аз лично не очаквах. Той показа отношение към България, което на толкова високо ниво докосва много. Това е по-особен знак – цяла реч на български показва, че страната ни е близка до сърцето му”. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. „Считам за нормално, когато не си съгласен с дадена политика, да искаш да бъдеш чут. Протестите на хората не са неочаквани&rd

Райфъла пак на съд за опит за убийство и палежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661116

Райфъла пак на съд за опит за убийство и палежиНов процес започва в пловдивския окръжен съд срещу Атанас Червенков-Райфъла, след като апелативният отмени наказанието му от 13 г. затвор заради съществени процесуални нарушения. Делото е насрочено за 17, 18 и 19 януари, а по него обвиняеми са бизнесменът и още четирима негови съучастници. Според събраните доказателства Райфъла е поръчал покушение

Миграцията може да е от полза за света. ООН смята да помага

http://dnes.dir.bg/news/migratzia-oon-perspektivi-bezhanskiat-natisk-26770229

Глобалното споразумение за миграцията има за цел да превърне един източник на малтретиране и конфликти в средство за просперитет.

Отбелязваме 140 години от рождението на Яворов

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/otbeliazvame-140-godini-rojdenieto-iavorov.html

Безплатен вход в къщата музей на Пейо Яворов по повод 140-тата годишнина от рождението на големия поет. Годишнината ще бъде отбелязана с поетичен рецитал на студенти от Софийския университет и актьори в двора на къщата му на столичната ул. ”Раковски”.

Мемориалният комплекс ”Христо Ботев” е в лошо състояние дори след ремонт

http://www.cross.bg/osvetlenieto-obshtinata-pametnika-1565401.html

/КРОСС/ Година, след като държавата отпусна 300 хиляди лева за ремонт, мемориалният комплекс "Христо Ботев" в Калофер отново не е в добро състояние. Има разместени гранитни плочи и проблеми с осветлението на паметника. Кметът на града изпрати писмо до премиера, с искане да бъде извършена проверка. Кметът на града посочи, че още в средата на миналата година е уведомил община Карлово за проблемите, които са възникнали след ремонта на комплекса. По думите му обаче до този момент нито от общината, която е осъществила обществената поръчка, нито от фирмата изпълнител са предприети необходимите мерки за отстраняване на нередностите. Освен че осветлението на паметника е недостатъчно, има стълбове, които се клатят, а на тях са поставени осветителни тела. Почти навсякъде фугите между стъпалата са разрушени. От общината посочиха, че осветлението на паметника е изпълнено съгласно одобрен проект, а освен заложените стъпала за демонтаж и възстановяване, не е било предвидено фугиране в проекта и изпълнителя го е извършил допълнително и безвъзмездно. Становището на общината е, че повечето от поставените проблеми не са поради некачествен ремонт, а заради недобра експлоатация на съоръженията в комплекса.  

Благо Джизъса е чист от допинг

https://offnews.bg//futbol/blago-dzhizasa-e-chist-ot-doping-672833.html

Допинг пробата на бившия футболен национал Благой Георгиев, която ФИФА е изиска от руската антидопингова агенция, е чиста, твърдят медиите в Русия.

Преди две седмици световната футболна централа изиска повторното отваряне на допинг проби на различни футболисти, подвизаващи се в Русия.

Първоначално се смяташе, че пробите са около двадесет, но стана ясно, че са 11 и една от тях е именно на халфа, популярен с прозвището Благо Джизъса заради голямата си набожност.

Всички 11 проби, които са взети, се оказали чисти, твърди Руският футболен съюз. Информацията е любопитна предвид факта, че при поискването на пробите, се оказа, че част от тях липсват. Как са намерени и как се оказали чисти не става ясно.

Истанбулската Конвенция или вицът за пернишкото шампанско

http://dnes.dir.bg/news/djavol-vitz-istanbulscata-conventzia-pernishko-shampansko-evangilie-26770312

Медийната истерия, която се разви около Истанбулската конвенция е типичен пример за начина, по който в България често се реагира на общоевропейски инициативи.

Изясниха какво може да има в скритата камера в Хеопсовата пирамида

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iziasniha-kakvo-mozhe-da-ima-v-skritata-kamera-v-heopsovata-piramida-2072290

Учени от Миланския политехнически университет в Италия предполагат, че кухината, открита миналата година във вътрешността на Хеопсовата пирамида, е тронна зала, съобщи Лента.
 
Във въпросната скрита камера може да има създаден от метеоритно желязо трон, който се е изп

Мъртъв мъж намерен на улица във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/myrtyv-myzh-nameren-na-ulica-vyv-varna-2072261

Труп е открит тази сутрин във Варна. Сигналът за човек в безпомощно състояние край жилищен блок на ул. Радецки” е подаден около 7:30 ч., съобщиха за Дарик от полицията.

Пристигналите на място екипи с

Филип Хамънд: Позицията на ЕС по Брекзита е ”параноя”

http://dnes.dir.bg/news/filip-hamand-brekzit-26770311

Британският финансов министър критикува позицията на ЕС по Брекзита, сравнявайки я с "параноя".

А сега вижте какво каза Туск на естонците (видео)

https://www.dnevnik.bg/video/2018/01/13/3111779_a_sega_vijte_kakvo_kaza_tusk_na_estoncite_video/?ref=rss


<br /><br />Словото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в София при официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС бе произнесено изцяло на български и това развълнува мнозина. Цитирането на Иван Вазов, изречението "Никой нищо не ви е дал даром" и дори шегата, че премиерът Бойко Борисов приличал на тракийски воин, допаднаха на мнозина.<br /><br />Но имаше и критични коментари с напомняне какво послания отпави полякът преди...

Състояние на мемориалния комплекс ”Христо Ботев” е лошо дори след ремонт

https://frognews.bg/novini/sastoianie-memorialniia-kompleks-hristo-botev-losho-dori-sled-remont.html

Година, след като държавата отпусна 300 хиляди лева за ремонт, мемориалният комплекс ”Христо Ботев” в Калофер отново не е в добро състояние. Има разместени гранитни плочи и проблеми с осветлението на паметника. Кметът на града изпрати писмо до премиера, с искане да бъде извършена проверка.

Задържаха втори заподозрян за убийството на руския посланик Карлов в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661131

Задържаха втори заподозрян за убийството на руския посланик Карлов в АнкараБивш служител на турската Агенция за информационните и комуникационни технологии е задържан във връзка с убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, пише Hurriyet, цитиран от "Фокус". Дипломатът бе убит по време на изложба в Анкара на 19 декември 2016 г. от 22-годишният турски полицай Мевлют Мерт Алтънташ. „На 12 януари 2018 г.

Не отричайте се един другиго с омраза всеки път, а познайте себе си с любов и състрадание*

http://pogled.info/bulgarski/ne-otrichaite-se-edin-drugigo-s-omraza-vseki-pat-a-poznaite-sebe-si-s-lyubov-i-sastradanie.91851

/Поглед.инфо/ Татко ми казваше, че ме е създал точно тук, защото този народ, който ще станел и мой, българският, бил специален, макар че никога не го е осъзнавал. Подложен бил векове на страдание, а това го карало да мрази себе си, но да почита чуждите, щото едничката му мисъл била заета с това да оцелее. Обичал най-вече родата и децата си, поради което другите както поединично, така и общо, си мислил, че вечно му пречат и непрекъснато ги презирал. Винаги се бил отдавал на заблуждението, че сам и с фамилията си ще може да се оправи в живота, и заради това се самозатварял в себе си, а околните въобще не го интересували. Не мислил за държавата си, защото и тя му пречела, но пък бил готов всеки път да се отдаде на каквато и да е държавна или общинска служба, щото тя му гарантирала онова толкова мечтано лично и семейно-родово оцеляване.

Британският финансов министър сравни позицията на ЕС за Брекзит с "параноя"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661128

Британският финансов министър сравни позицията на ЕС за Брекзит  с "параноя"Британският министър на финансите Филип Хамънд критикува позиция на Европейския съюз по Брекзита, която заплашва Лондон със загуба на различни преференци след напускане на блока, съобщи ТАСС. Критиките на министъра са отправени в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", части от което днес са публикувани на сайта на изданието.

Шефът на спорта във Варна: Основният ни приоритет е да работим с подрастващи

http://www.moreto.net/novini.php?n=367084

Директорът на Дирекция Спорт в Община Варна Кристиян Димитров гостува вчера в предаването „Морски гонг“ по Дарик радио. Той говори за предстоящите спортни събития във Варна през 2018 година, както и по наболели теми свързани със спорта в морската ни столица.

Българин в чужбина е подавал фалшивите сигнали за бомби у нас

https://frognews.bg/novini/balgarin-chujbina-podaval-falshivite-signali-bombi-nas.html

45-годишен български гражданин, който живее в чужбина, е авторът на фалшивите сигнали за бомби в София от последните дни- на летището в София, НДК и парламента.

Григор Димитров: Не искам да променям нищо, сега играта ми се получава

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/13/3112051_grigor_dimitrov_ne_iskam_da_promeniam_nishto_sega/?ref=rss


<br />Григор Димитров е напълно готов за участие си на Australian Open. Това каза българският тенисист на официалната пресконференция преди първата надревара от Големия шлем. "Всичко в тренировките мина добре, готвих се отлично, сега остава да изляза на корта и да се представя успешно", каза българинът.<br /><br />Според него доброто му представяне преди година в Мелбърн му дава доста по-голяма увереност, че може да показва постоянство в рамките на две седмици.<br...

За първи път допуснаха жени на футболен мач в Саудитска Арабия

http://www.cross.bg/zhenite-arabiya-purvi-1565400.html

/КРОСС/ Радикална реформа в Саудитска Арабия. За първи път жените бяха допуснати на стадион, за да гледат на живо футболен мач. В Тwitter местен вестник публикува снимки на първите представители на нежния пол с бели и зелени шалове в подкрепа на своя любим отбор. Двата тийма пък пуснаха специално намаление на тениски за жените поддръжници, присъстващи на петъчната им игра. Около 10 000 места бяха отредени за жените на стадиона в град Джеда. Анализатори смятат, че идеята за либерализиране на кралството е на принц Мохамед бин Салман, който се опитва да отвори страната към света.  

Учени: Не хранете домашните си любимци със сурово месо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661126

Учени: Не хранете домашните си любимци
със сурово месоХоландски учени от университета в Утрехт съветват собствениците на кучета и котки да не ги хранят със сурово месо, тъй като тази диета е вредна за домашните любимци, пише в. "Метро". Мнозина считат, че е добра идея да се дават на четириногите сурови пържоли и кайма, тъй като в природата месоядните животни не консумират термично обработена храна.

Авторът на фалшивите бомбени заплахи е българин, живеещ в чужбина

http://www.mediapool.bg/avtorat-na-falshivite-bombeni-zaplahi-e-balgarin-zhiveesht-v-chuzhbina-news274239.html

Български гражданин, живеещ в чужбина, е автор на сигналите за поставени взривни устройства, подадени в последните дни за НДК и летище София.   Само вчера в столицата са подадени три сигнала за поставени бомби. Два за НДК и един за Народното събрание, обясниха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).    В рамките на разследването е станало ясно, че подател на сигналите е 45-годишен българин, който живее от доста време на територията на държава от Европейския съюз (ЕС).    Към момента от СДВР не съобщават за самоличността на извършителя.   ”За това лице е установено, че назад във времето е подало множество сигнали, освен до обекти на територията на България, и до различни европейски институции. Действаме с партньорските служби по установяване на неговото местонахождение и задържане”,  каза старши комисар Ивайло Иванов – директор на СДВР.     Последният сигнал, който българинът, е подал за институция на територията на Европейския съюз, е за Европейската комисия.   Българските служби действат с колегите си в държавата, в която живее мъжът, за неговото намиране и задържане.   Иванов добави, че авторът се обажда на общодостъпни телефони в интернет.   В България има криминална регистрация за шофиране след употреба на алкохол.   Иванов добави, че за момента е неясна мотивацията му за обажданията и може да е психически неуравновесен.    Според българското законодателство и Наказателния кодекс се предвижда лишаване от свобода за подобни сигнали, а глобата според закона за телефон 112 е между 10 000 и 20 000 лева.

32 години без Фил Лайнът (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62866-32_godini_bez_fil_lajnyt_video

През януари в далечната вече 1986 г. брилянтна плеяда от музиканти се събира в Ричмънд, югозападен Лондон, за да се поклони на Филип Лайнът (у нас все още музикантът е много популярен като "Линът", б.а.). Повечето са от школата на "Тин Лизи" - основната група на Фил, която допреди година-две е на световния рок Олимп.

Целият живот на басиста - певец, композитор, текстописец и поет е доминиран от музиката. Издава последния си сингъл Nineteen едва седмици преди смъртта си.

 
Колкото до "Тин Лизи" - във всевъзможни формации и богато ветрило от поджанрове, винаги е удоволствие да ги наблюдаваш как свирят рок (макар и кавър като в случая).

 

С баща от Британска Гвиана, макар и роден в Уест Бромич, Англия, Лайнът завинаги става емблема на ирландската сцена и твърди, че е дъблинчанин. От острова, дал ни Гери Мур, U2, Шанеъд О Конър, The Cranberries, Боб Гелдоф, Рори Галахър и кой ли още не.

Остров, където войната в онези години буквално е на улиците.

 

Е, няма много каубои, но...

 

Лайнът е емблема на саморазрушителния начин на живот, но и на чувственост, меко казано, не много типична за "класическия" британец. И това личи... 

 

Годините са "шарени" и изпълнени с творчество. Затова в него има и доволно количество пънк. Какво ще кажете за комбинация от музиканта и певец Лайнът с Пол Куук и Стив Джоунс от "Секс Пистълс"?

 

И в крайна сметка - надали има човек, който не знае, но все пак: онази песен за уискито в буркан не е на "Металика" - те я взимат от "Тин Лизи" (иначе е нещо като "стара градска" в Ирландия).

 

А ако в неделния ден разполагате с повече време, позволете си този концерт:

 

Лайнът колабира вследствие на свръхдоза на Коледа 1985 г. и е откаран в болница. Въпреки усилията на лекарите, той умира вследствие пневмония и инфаркт, настъпили поради отравяне на кръвта на 4 януари 1986 г.

Освен безсмъртни хитове, той оставя стихосбирки. През бандата му "Тин Лизи" преминават и се изстрелват невероятни музиканти като Гери Мур, Джон Сайкс, Брайън Робъртсън, Томи Олдридж, Вивиън Кембъл, Скот Травис и много други в по-нови времена. 

Лайнът е от немногото рок музиканти в света, които имат свой паметник. В случая - в любимия му Дъблин, издигнат през 2005 г.

 

Ердоган отново даде на съд лидера на основната опозиционна сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661111

Ердоган отново даде на съд лидера на основната опозиционна силаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган отново даде под съд лидера на основната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу с искане за обезщетение в размер на 150 хиляди турски лири (около 33 хиляди евро), съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Ердоган държи отговорен лидера на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) за забележки,

Българин от чужбина е подавал фалшивите сигнали за бомби от последните дни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3112043_bulgarin_ot_chujbina_e_podaval_falshivite_signali_za/?ref=rss


Български гражданин, който се намира в чужбина, е подавал фалшивите сигнали за бомба в последните дни. Това обяви директорът на Столичната полиция Ивайло Иванов. 45-годишният мъж все още не е задържан, а Столичната полиция работи с партньорските служби по ареста му.<br /><br />По думите на полицейския шеф е имало злонамерени обаждания на тел. 112 за поставени взривни устройства на летището в столицата - три пъти, два сигнала за НДК и един за сградата на Народното събрание. За...

Станишев срещу Нинова за Истанбулската конвенция, соцдепутатите ще гласуват "против"

http://clubz.bg/62865-stanishev_sreshtu_ninova_za_istanbulskata_konvenciq_socdeputatite_shte_glasuvat_protiv

Пленумът на БСП възложи на парламентарната група на партията да гласува "против" Истанбулската конвенция, информира "Фокус". "За" решението са гласували 61 членове на пленума, 25 са били "против" и 7 са се въздържали. Решението беше взето след 5-часови бурни дебати.

Партийните функционери се събраха днес да обсъдят на Национален съвет вота на недоверие към правителството, Истанбулската конвенция и отчета за работата на парламентарната група, както и позиция за строителството на втори лифт на Банско.

Големите словесни сблъсъци се разгоряха около позицията на соцпартията за конвенцията. Според лидерката на партията Корнелия Нинова и официално съобщение от пресцентъра на партията, позоваващо се на решение на Изпълнителното бюро, БСП е "против" още от първите дни на януари. Нинова и екипът ѝ смятат, че ратификацията трябва да бъде оттеглена. Същевременно социалистите евродепутати начело с лидера на ПЕС Сергей Станишев подкрепиха гласуване в европарламента в подкрепа на документа, осъждащ домашното насилие.

По време на днешния пленум на "Позитано" 20 се разгорял и сблъсък очи в очи между Нинова и Станишев. Президентът на ПЕС отправил заплахи, че ако БСП не подкрепи конвенцията, това ще има сериозни последици за партията.

"Няма трети пол в конвенцията, дискусията е изкривена", заявил пред съпартийците си Станишев. И обвинил управляващите, че те са виновни за това, защото не са подложили документа на обширна дискусия.

Каквото и решение сега да вземе БСП, ще има сериозни последици за партията, предупредил още той по повод първоначалната позиция на ИБ на соцпартията срещу конвенцията.

Не искам да плаша никого, просто съм длъжен да предупредя, добавил лидерът на ПЕС. Според запознати той е отправил намеци, че БСП може да бъде изключена от Партията на европейските социалисти.

"Не търпи отлагане въпросът за насилието на жените." Това каза Станишев пред журналисти преди началото на Националния съвет на БСП

„Една четвърт от жените на България под една или друга форма са подлагани на насилие“, каза той. По отношение на позицията на Изпълнителното бюро на БСП против конвенцията, той посочи, че разбира загрижеността на колегите си. „Малко бях учуден от тази спешна реакция, непосредствено след празниците, толкова категорична", коментира той.

На пленума Корнелия Нинова обаче не приела аргументите на Станишев. Тя твърдяла, че не за първи път позицията на БСП се разминава с тази на ПЕС.

"Конституцията на Република България доста е изпреварила Истанбулската конвенция в защитата на правата на жените и децата."

Това обяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по-рано преди началото на пленума. „Мисля, че в Конституцията е залегнала тази защита, освен това БСП винаги е защитавала правата на жените и децата“, твърди Попов. Той поясни, че когато се ратифицира една конвенция, тя има преимущество над вътрешното законодателство. „Мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да осигуряват още по-добрата защита на правата на жените и децата“, заяви Попов.

Според соцдепутата Александър Симов допълни, че ако конвенцията бъде ратифицирана, някои текстове трябва да претърпят промяна.

Не сме съгласни България да приеме Истанбулската конвенция, направо заяви Светлана Шаренкова.

„Ние също сме Европа и имаме друго мнение. Не сме съгласни да приемем тази конвенция“, коментира Шаренкова. Според нея това не са основните проблеми на България. Шаренкова посочи, че след влизането на България в европредседателството има други важни теми.

Конвенцията вече внесе разнобой и между президента Румен Радев и вицето му Илияна Йотова. Бившата евродепутатка е ревностна привърженичка на приемането на документа, осъждащ насилието. Радев се изказа твърде скептично за него, с довода, че в България си имаме достатъчно закони, но трябвало да се прилагат.

Срещу документа гласуваха и осем мъже министри от коалиционния кабинет - и от Обединените патриоти, и от ГЕРБ.
 

Станишев срещу Нинова за Истанбулската конвенция

http://clubz.bg/62865-stanishev_sreshtu_ninova_za_istanbulskata_konvenciq

"Истанбулската конвенция" напът да скара висшия елит на БСП. Партийните функционери се събраха днес да обсъдят на Национален съвет вота на недоверие към правителството, Истанбулската конвенция и отчета за работата на парламентарната група, както и позиция за строителството на втори лифт на Банско.

Големи словесни сблъсъци обаче се разгоряха около поцията на соцпартията за Истанбулската конвенция. Според лидерката на партията Корнелия Нинова и официално съобщение от пресцентъра на партията, позоваващо се на решение на Изпълнителното бюро, БСП е "против" още от първите дни на януари. Нинова и екипът ѝ смятат, че ратификацията трябва да бъде оттеглена. Същевременно социалистите евродепутати начело с лидера на ПЕС Сергей Станишев подкрепиха гласуване в европарламента в подкрепа на документа, осъждащ домашното насилие.

По време на днешния пленум на "Позитано" 20 се разгорял и сблъсък очи в очи между Нинова и Станишев. Президентът на ПЕС отправил заплахи, че ако БСП не подкрепи конвенцията, това ще има сериозни последици за партията.

"Няма трети пол в конвенцията, дискусията е изкривена", заявил пред съпартийците си Станишев. И обвинил управляващите, че те са виновни за това, защото не са подложили документа на обширна дискусия.

Каквото и решение сега да вземе БСП, ще има сериозни последици за партията, предупредил още той по повод първоначалната позиция на ИБ на соцпартията срещу конвенцията.

Не искам да плаша никого, просто съм длъжен да предупредя, добавил лидерът на ПЕС. Според запознати той е отправил намеци, че БСП може да бъде изключена от Партията на европейските социалисти.

"Не търпи отлагане въпросът за насилието на жените." Това каза Станишев пред журналисти преди началото на Националния съвет на БСП

„Една четвърт от жените на България под една или друга форма са подлагани на насилие“, каза той. По отношение на позицията на Изпълнителното бюро на БСП против конвенцията, той посочи, че разбира загрижеността на колегите си. „Малко бях учуден от тази спешна реакция, непосредствено след празниците, толкова категорична", коментира той.

На пленума Корнелия Нинова обаче не приела аргументите на Станишев. Тя твърдяла, че не за първи път позицията на БСП се разминава с тази на ПЕС.

"Конституцията на Република България доста е изпреварила Истанбулската конвенция в защитата на правата на жените и децата."

Това обяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по-рано преди началото на пленума. „Мисля, че в Конституцията е залегнала тази защита, освен това БСП винаги е защитавала правата на жените и децата“, твърди Попов. Той поясни, че когато се ратифицира една конвенция, тя има преимущество над вътрешното законодателство. „Мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да осигуряват още по-добрата защита на правата на жените и децата“, заяви Попов.

Според соцдепутата Александър Симов допълни, че ако конвенцията бъде ратифицирана, някои текстове трябва да претърпят промяна.

Не сме съгласни България да приеме Истанбулската конвенция, направо заяви Светлана Шаренкова.

„Ние също сме Европа и имаме друго мнение. Не сме съгласни да приемем тази конвенция“, коментира Шаренкова. Според нея това не са основните проблеми на България. Шаренкова посочи, че след влизането на България в европредседателството има други важни теми.

Конвенцията вече внесе разнобой и между президента Румен Радев и вицето му Илияна Йотова. Бившата евродепутатка е ревностна привърженичка на приемането на документа, осъждащ насилието. Радев се изказа твърде скептично за него, с довода, че в България си имаме достатъчно закони, но трябвало да се прилагат.

Срещу документа гласуваха и осем мъже министри от коалиционния кабинет - и от Обединените патриоти, и от ГЕРБ.
 

НС на БСП награди проф. Стефан Данаилов и проф. Радослав Гайдарски с Почетния знак на партията

http://www.cross.bg/prof-gaiidarski-danailov-1565399.html

/КРОСС/ По инициатива на Изпълнителното бюро на БСП и с единодушно решения на Националния съвет, проф. Стефан Данаилов и проф. Радослав Гайдарски бяха наградени с Почетния знак на партията. Проф. Гайдарски получи знака по случай своята 80-годишнина, а проф. Данаилов за своята 75-годишнина. Те са удостоени със знака и за своята дългогодишна партийна и политическа дейност.  

Психологът Росен Йорданов за убийствата в Нови Искър: Любовта не води до смърт

http://www.moreto.net/novini.php?n=367085

Не искам хората да остават с впечатлението, че шесторното убийство в Нови Искър е извършено заради любов. Любовта не води до смърт. Това със сигурност не е любов, това е фатално привличане. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV психологът Росен Йорданов.

Утре в по-голямата част от страната валежите спират

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6661101

Утре в по-голямата част от страната валежите спиратПрез следващото денонощие облачността над страната ще е значителна. През нощта превалявания от сняг ще има главно в северозападните и планинските райони, съобщават от НИМХ на БАН. Утре в по-голямата част от страната валежите ще спрат. Слаб сняг ще превалява на места в Западна България и в крайните източни райони.

В неделя валежите спират за малко, в понеделник чакаме повече сняг

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-nedelia-valezhite-spirat-za-malko-v-ponedelnik-chakame-poveche-sniag-2072289

През следващото денонощие облачността над страната ще е значителна. През нощта превалявания от сняг ще има главно в северозападните и планинските райони, съобщават от НИМХ на БАН.
 
Утре (в неделя) в по-голяма

Трупът открит във Варна е на 40-годишен мъж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661096

Трупът открит във Варна е на 40-годишен мъжУстановена е самоличността на мъжа, чието тяло бе открито тази сутрин на ул. „Радецки“ във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Варна. Това е 40-годишен мъж от Варна. Сигналът за мъж в безпомощно състояние близо до жилищен блок на ул. "Радецки" в града е подаден малко преди 7.30 часа. Пристигналите на място екипи са констатирали смъртта

Бургас e на път да развие успешно сватбен туризъм

https://www.actualno.com/burgas/burgas-e-na-pyt-da-razvie-uspeshno-svatben-turizym-news_654113.html

Бургас e на път да развие успешно сватбен туризъм, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморския град. Още в първия работен ден от новата година в бургаския обреден дом резервации за сватби са направили 30 бъдещи семейства. „Двойките започнаха от предходната година да си записват дати, да резервират агенции. Все повече двойки от вътрешността на страната искат да сключат брак на морето”, сподели сватбеният агент Марияна Панчова. Две от двойките ще се бракосъчетаят на един

Станишев за реакцията на БСП за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-istanbulscata-conventzia-26770309

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев подкрепи Истанбулската конвенция и изрази съжаление, че дебатът у нас се е изкривил.

МВР: Продължаваме да работим по случаите на убитите Христов и Стаменов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661079

МВР: Продължаваме да работим по случаите на убитите Христов и СтаменовЗа Петър Христов и Иво Стаменов не мога да коментирам в момента. Там работим. Това каза на брифинг директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, предаде „Фокус“. „Иво Стаменов почина вчера. Продължават нашите действия по разследването. Просто се преквалифицира от опит за убийство на за убийство. Нашите действия са едни и същи.

Кратки новини: Пристанище Бургас е затворено заради силен вятър

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3112002_kratki_novini_pristanishte_burgas_e_zatvoreno_zaradi/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Пристанище Бургас е затворено заради силен вятър<br /><br />Пристанище Бургас е затворено заради силен вятър, съобщи БНР. Забранено е маневрирането на плавателни съдове. Поривите на вятъра достигат до 15 метра в секунда, като скоростта се променя. Вълнението на морето е 4-5 бала. Летището...

Кратки новини: Засилен е трафикът на камиони през "Капитан Андреево"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3112002_kratki_novini_zasilen_e_trafikut_na_kamioni_prez/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Засилен е трафикът на камиони през "Капитан Андреево"<br /><br />Към 13.30 часа трафикът за товарни автомобили на изхода на пропусквателния пункт "Капитан Андреево" е интензивен, съобщи агенция "Фокус", като цитира "Гранична полиция". Нормален е...

Кратки новини: Меркел се надява Германия да има ново правителство до април

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3112002_kratki_novini_merkel_se_nadiava_germaniia_da_ima_novo/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Меркел се надява Германия да има ново правителство до април <br /><br />Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се надява, че ново правителство ще може да бъде съставено до Великден, съобщи БТА като цитира ДПА.<br /><br />В своя избирателен окръг в Тринвилерсхаген, в...

Колко убийства за последните 7 години се водят разкрити от МВР (графика)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3111684_kolko_ubiistva_za_poslednite_7_godini_se_vodiat/?ref=rss


Тази седмица двама управляващи се похвалиха с почти 100 % разкриваемост на умишлените убийства през 2017 г. Пръв бе вътрешният министър Валентин Радев след Консултативния съвет за национална сигурност при президента, а след това бе вицепремиерът по съдебна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в телевизионния ефир. Последва ги и директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски пред депутатите във вътрешната комисия в четвъртък.<br /><br />Това се...

Гуардиола беше избран за мениджър на месеца за рекорден четвърти пореден път

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/13/3112041_guardiola_beshe_izbran_za_menidjur_na_meseca_za/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър сити" Хосеп Гуардиола стана първият в историята на Висшата лига, който печели наградата за №1 в четири поредни месеца. Испанецът беше избран за най-добър за декември, когато тимът му записа шест победи и едно равенство, с голова разлика 17:3.<br /><br />Гуардиола, който спечели през септември, октомври и ноември, изпреварва мениджърът на "Челси" Антонио Конте, който беше избран за най-добър в три поредни месеца през миналия сезон.<br...

Колко убийства за последните 7 година се водят разкрити от МВР (графика)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3111684_kolko_ubiistva_za_poslednite_7_godina_se_vodiat/?ref=rss


Тази седмица двама управляващи се похвалиха с почти 100 % разкриваемост на умишлените убийства през 2017 г. Пръв бе вътрешният министър Валентин Радев след Консултативния съвет за национална сигурност при президента, а след това бе вицепремиерът по съдебна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в телевизионния ефир. Последва ги и директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски пред депутатите във вътрешната комисия в четвъртък.<br /><br />Това се...

Кратки новини: Жълт код за валежи от сняг е обявен в осем области

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3112002_kratki_novini_jult_kod_za_valeji_ot_sniag_e_obiaven_v/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Меркел се надява Германия да има ново правителство до април <br /><br />Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се надява, че ново правителство ще може да бъде съставено до Великден, съобщи БТА като цитира ДПА.<br /><br />В своя избирателен окръг в Тринвилерсхаген, в...

Пеп Гуардиола беше избран за мениджър на месеца за рекорден четвърти пореден път

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/13/3112041_pep_guardiola_beshe_izbran_za_menidjur_na_meseca_za/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола стана първият в историята на Висшата лига, който печели наградата за №1 в четири поредни месеца. Испанецът беше избран за най-добър за декември, когато тимът му записа шест победи и едно равенство, с голова разлика 17:3.<br /><br />Гуардиола, който спечели през септември, октомври и ноември, изпреварва мениджърът на "Челси" Антонио Конте, който беше избран за най-добър в три поредни месеца през миналия сезон.<br...

Богомил Бонев: Що така се врътна, бе Цецоу

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/bogomil-bonev-shto-taka-vratna-tsetsou.html

Що така се врътна̀, бе Цецоу, нали бил достоен човек. Сам го каза. Не бил знаел нищо за бизнеса на човека. А как печелеше обществени поръчки, знаеше ли?!

Богомил Бонев: Що така се врътна, бе Цецоу

https://frognews.bg/novini/bogomil-bonev-shto-taka-vratna-tsetsou.html

Що така се врътна̀, бе Цецоу, нали бил достоен човек. Сам го каза. Не бил знаел нищо за бизнеса на човека. А как печелеше обществени поръчки, знаеше ли?!

Въглеродният двуокис увеличава киселинността на езерата в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661049

Въглеродният двуокис увеличава киселинността на езерата в ГерманияКонцентрациите на въглероден двуокис в германските сладководни езера се увеличават, в резултат на което се повишава киселинността им, съобщи ДПА. Учени от Рурския университет в Бохум отбелязват, че същото явление е характерно и за моретата. Когато въглеродният двуокис се разтвори във водата, стойностите на рН намаляват, предаде БТА.

Въпреки предупрежденията на Тръмп: Иран отхвърли всякакви промени в ядрената сделка

https://www.actualno.com/asia/vypreki-preduprejdenijata-na-trymp-iran-othvyrli-vsjakakvi-promeni-v-jadrenata-sdelka-news_654110.html

Техеран днес отхвърли каквито и да било промени на ядреното споразумение със световните сили след като президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя за нови мерки, за да бъде споразумението действено. Иран „няма да приеме никакви промени в това споразумение, било то днес или в бъдеще, и няма да позволи други въпроси да бъдат обвързани с него”, се казва в изявление на външното министерство, предаде БГНЕС. В петък Тръмп отново замрази свързаните с ядрената програма санкции, както се

БСП награди Ламбо и проф. Гайдарски с почетен знак

https://offnews.bg//politika/bsp-nagradi-lambo-i-prof-gajdarski-s-pocheten-znak-672832.html

По инициатива на Изпълнителното бюро на БСП и с единодушно решения на Националния съвет, проф. Стефан Данаилов и проф. Радослав Гайдарски бяха наградени с Почетния знак на партията.

Проф. Гайдарски получи знака по случай своята 80-годишнина, а проф. Данаилов за своята 75-годишнина.

Те са удостоени със знака и за своята дългогодишна партийна и политическа дейност.

До къде стигна проектът за руска лимузина за Путин (видео)

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/13/3111765_do_kude_stigna_proektut_za_ruska_limuzina_za_putin/?ref=rss


Проектът "Кортеж", който има за цел да стигне до производството на лимузини руско производство за нуждите на държавните служители в Русия, включително на премиера и президента, напредва, като вече е готова платформата на семейството автомобили, съобщи сайтът Sputnik.ru. Проектът започна през 2013 година, а първите модели вече минават тестове.<br /><br />Пред изданието руският министър на индустрията и търговията Денис Мантуров казва, че вече е свършена огромна работа. Той...

Не могат да открият пушачи на закрито във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=367065

Никой не пуши цигари в закритите обществени пространства във Варна, показва справка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), научи Moreto.net. 127 проверки са извършили инспекторите през настоящата седмица, но не са открили нито един нарушител.

Турция: Няма да приемем "привилегировано партньорство" с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661044

Турция: Няма да приемем "привилегировано партньорство" с ЕСТурция няма да приеме "привилегировано партньорство" с Европейския съюз, заяви министърът за ЕС на Турция Йомер Челик, цитиран от "Хюриет дейли нюз". "Ако ни бъде предложено привилегировано партньорство, ние няма дори да го обмислим, а просто ще го отхвърлим", каза Челик пред телевизия Хабертюрк. Германски политици наскоро предложиха

Йотова: Следващите месеци са важни, трябва да разбием стереотипите, които България има навън

//dariknews.bg/novini/bylgariia/iotova-sledvashtite-meseci-sa-vazhni-triabva-da-razbiem-stereotipite-koito-bylgariia-ima-navyn-2072288

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в „Седмицата“ на Дарик началото на българското европредседателство, като подчерта, че то започва нормално.
 
„Това са шест месеца много важни за страната. Трябва да разбием стереотипите, които България и

Разкрит е подавалият сигнали за бомби на летището, НДК и НС

http://dnes.dir.bg/news/mvr-telefonen-terorist-razkrit-26770306

Установен е подателят на телефоните обаждания за поставени взривни устройства на летище "София", НДК и Народното събрание от последните дни.

Олимпиада без Бьорндален е като световно по футбол без Италия

https://offnews.bg//zimni/olimpiada-bez-biorndalen-e-kato-svetovno-po-futbol-bez-italia-672831.html

Ще отиде ли легендата Оле Ейнар Бьорндален на олимпиадата в Пьончан е въпросът на въпросите в биатлона, който си задават всички - от обикновените фенове до организаторите на игрите в Корея. Засега изгледите за това не са големи, тъй като Бьорндален не покри формалните критерии за попадане в отбора на Норвегия, пише в анализ на Евроспорт.

Те бяха прости и подчинени на чисто спортни критерии. За място в Пьончан всеки норвежки участник в световната купа трябваше да изпълни едно от тези две условия:
- Едно класиране в топ 6
- Две класирания в топ 12

Най-доброто от Бьорндален е 18-о място, а в последния си старт в Руполдинг той завърши извън първите 40.
Местата си за Пьончан например братята Йоханес и Таре Бьо си осигуриха още в Йостерсунд. Същото сториха Емил Хегле Свендсен и Ларс Хелге Биркеланд. В следващия старт в Хохфилцен нормативът изпълни и Хенрик Л'Абе-Лунд. Така петицата на Норвегия беше попълнена. Оставаше да се определи шестият участник, който ще е резерва. Фаворит е Ерленд Бьонтегаард, който записа две десети места в преследването и масовия старт в Анеси.

Бьонтегаард няма никакво намерение да прави жестове на Бьорндален и да му отстъпва мястото, което си е завоювал.
"Работата ми е да го накарам да излезе в пенсия. Тези, които трябваше да бъдат след него, вече са тук", заяви 27-годишният норвежец.

Предстои още един старт за Световната купа в Антхолц. По принцип в щаба на Норвегия не гледаха на него като на квалификация за Пьончан, но по всяка вероятност ще направят изключение за Бьорндален. Дори и да покрие норматива, той ще получи мястото на резерва, което само по себе си е унизително за краля на биатлона.

Бьорндален участва за първи път на олимпиада в Нагано през 1998 година. Тогава настоящият доминатор в биатлона Мартен Фуркад и Зимон Шемп са били на по 5, а по-малкият от братята Бьо дори не е навършил годинка. Възможно е всички те да са мечтали да станат биатлонисти именно заради него. В Солт Лейк Сити Бьорндален прави немислимото - печели и четирите старта и става абсолютен олимпийски шампион. На последната олимпиада в Сочи норвежецът печели спринта, а по-късно добавя и златото в смесената щафета. Добрата форма, в която се намира, го кара да преосмисли решението за оттегляне от спорта и той остава на пистата.

С изключение на настоящия сезон, Бьорндален показа, че е бил прав да остане. Той спечели три медала на световното през 2016, а миналата година завърши трети в преследването. Това не са единствените аргументи за това той да бъде предпочетен пред Ерленд Бьонтегаард, макар и да е несправедливо да бъде ограбен четиригодишния труд на по-младия съперник. Биатлонът иска Бьорндален в Пьончан. В самата Норвегия се надигат такива гласове, защото едно 20-о място на Бьонтегаард, няма да донесе същото удовлетворение, отколкото участието на Бьорндален на седма олимпиада. В Пьончан той може да бъде много полезен на щафетата.

В Хохфилцен например той предаде втори пост с изоставане от по-малко от две секунди!
Организаторите в Пьончан също искат той да участва, защото лишаването от звезда от такъв ранг определено няма да повлияе добре на интереса. Отсъствието на Бьорндален от олимпиадата е като некласирането на Италия на световното по футбол. Всичко формално е наред, но остава горчивия вкус.

Затова сега всички са затаили дъх в очакване на решението на треньора на Норвегия Зигфрид Мазе. На неговите плещи реши отговорността да наруши правилата за човека, който го заслужава най-много от всички.

Лифтът над Симеоново спря заради обледяване, пуснати са автобуси до хижа "Алеко"

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/01/13/3112033_liftut_nad_simeonovo_spria_zaradi_oblediavane_pusnati/?ref=rss


Затруднено е движението на кабинковия лифт "Симеоново-Алеко" заради обледяване, информира агнеция "Фокус", позовавайки се на информация от акционера "Витоша ски" АД. От фирмата са съобщили, че работят по отстраняване на проблема.<br /><br />"Допълнителни автобуси вече са пуснати по линия 66 до отстраняване на аварията на Симеоновския лифт", съобщи в социалната мрежа "Туитър" кметът на София Йорданка Фандъкова.<br /><br...

Москва: Излизането на САЩ от ядреното споразумение ще нанесе вреда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661041

Москва: Излизането на САЩ от ядреното споразумение ще нанесе вредаЕвентуалното излизане на САЩ от ядреното споразумение с Иран ще нанесе вреда върху режима на неразпространение на ядреното оръжие, посочи днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. Тръмп заяви снощи, че ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран за последен път,

Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от българин в чужбина

https://www.actualno.com/crime/falshivite-signali-za-bombi-v-sofija-sa-podadeni-ot-bylgarin-v-chujbina-news_654118.html

Българин в чужбина е подал фалшивите сигнали за бомби в София, заяви на брифинг старши комисар Ивайло Иванов. „Работа за установяване на подателя им започна още с първоначално постъпилите сигнали. Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме контакт с партньорските служби. Установен бе авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС. За него е установено, че е подавал множество сигнали освен за обекти

Спортисти от двете Кореи - под общ флаг на олимпиадата?

http://clubz.bg/62864-sportisti_ot_dvete_korei_pod_obsht_flag_na_olimpiadata

Състезатели на Южна и Северна Корея могат да участват в смесени отбори и под общ флаг на зимните олимпийски игри в Пьончан, информират световните агенции.

Това може да стане в мъжката двойка по бобслей и женския хокей на лед. Предложението е отправено от домакините на олимпиадата на срещата в пограничното селище Панминчжон преди броени дни.

Дали това ще се случи, ще стане ясно на 20 януари в Лозана, когато има важно заседание на Международния олимпийски комитет с делегации и от двете страни. Друга важна точка от дневния ред е окончателното изясняване на статута на руските спортисти.

Както е известно, МОК забрани на Русия да участва в Пьончан заради "системна и дирижирана от държавата употреба на допинг", но разреши на чисти от забранени вещества спортисти да стартират на зимния форум.

По-интересни сега са подробностите около двете Кореи, след като още по Нова година севернокорейският лидер Ким Чен Ун допусна възможността да изпрати делегация в Пьончан, а малко по-късно се стигна и до окончателно решение.

Последният случай на участие под един флаг на олимпиада от страна на Корея е през 1936 г. в Берлин. Много след това на три игри двете делегации дефилираха заедно на церемонията по откриването - в Сидни 2000, Атина 2004 и Торино 2006.

С един отбор пък спориха на световното по тенис на маса в Китай през 1991 г.

Вече е почти ясен съставът на делегацията на КНДР за игрите. Тя ще наброява около 400 души, като в нея ще влизат спортисти, официални лица, зрители, журналисти, отбор по таекуондо, който ще участва в демонстрации... И, разбира се, солиден брой хора от службите, които ще следят някой да не избяга, но тази подробност разбираемо се пропуска.

До момента броят на спортистите от КНДР, спечелили право да се състезават на игрите, никак не е голям. Двойката във фигурното пързаляне Рьом Тае Ок и Ким Жу Сик, например, спечели квота през септември, но олимпийският комитет на страната изпусна срока за официална регистрация. В понеделник МОК обяви, че специално за севернокорейските спортисти срокът е удължен.

Повече яснота и по този въпрос ще има след седмица.

На пръв поглед е незначителен въпросът как групата от Северна Корея ще влезе в Южна. Но се оказва, че не е толкова лесно, най-малкото казусът трябва да се разгледа  от много инстанции, като се почне от парламента в Република Корея, пише агенция "Ройтерс".

Президентът на организационния комитет на игрите Лий Хий Бьом допуска, че това може да стане дори през демилитаризираната зона, която е най-охраняваната граница в света. Дълга е 260 км и широка близо 4 км. Смята се, че общият брой на войниците от двете страни е близо 1 милион.

Ако се стигне такова решение, това ще е първият случай в историята спортисти от КНДР да са влезли в Южна Корея по земя. За целта обаче ще трябва да се произнесе парламентът в Сеул.

През 2002 г. Пхенян прати 606 души делегация на Азиатските игри в Бусан и тогава те пътуваха с голям круизен кораб, на който и бяха отседнали за надпреварата.

Година по-късно 528 севернокорейци стигнаха за лятната универсиада в Даегу със самолети.

На този етап не е ясно къде ще отседне делегацията от КНДР - дали в олимпийското градче или другаде край Пьончан. Често Северна Корея избира други места в градовете, домакини на игри. И на спортистите се забранява да излизат дори на разходка с изключение на дните, в които тренират и се състезават.

Нови разкрития за извънземен камък, открит в Египет

http://www.cross.bg/hipatiya-kamukut-doshul-1565398.html

/КРОСС/ Камък, намерен в Египет преди 20 години, се оказа не само извънземен, но и образуван извън Слънчевата система, съобщи в. "Индипендънт". Учени от университета Витватерсранд установиха, че камъкът съдържа екзотични микроминерали, които са по-стари от Слънцето, Земята и всички планети в Слънчевата система. През 2013 г. беше установено, че камъкът Хипатия не е със земен произход. Две години по-късно учените потвърдиха, че не е дошъл на Земята като част от известен метеор или комета. Сега се оказа, че е още по-странен. Вътрешната структура на скалата е като кекс с плодове, който се е напукал и начупил, каза проф. Ян Крамърс. Разглеждайки различните "плодчета" в него, учените се опитват да разберат как се е образувал и откъде е дошъл. Обикновено в такива "пришълци" има малко въглерод и много силиций. Камъкът Хипатия обаче е изграден по точно обратния начин. Освен това съставните материали изглежда са образувани във времето преди появата на Слънцето. "Това, което знаем, е че Хипатия е образуван в студена среда, вероятно при температури под тази на течния азот на Земята (минус 196 градуса целзий). В Слънчевата система това би било по-далече от астероидния пояс между Марс и Юпитер, откъдето идват повечето метеорити. Кометите идват главно от пояса на Койпер, зад орбитата на Нептун. Някои идват и от облака на Оорт, който е още по-далече. Знаем много малко за химичния състав на обектите в този район

Задача №1 за генпрокурора на Русия Чайка – борба с протестите. А у нас?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/zadacha-1-genprokurora-rusiia-chaika--borba-protestite-nas.html

Борбата с народните протести е задача №1 за прокуратурата през 2018 г. Това заяви генералният прокурор на Русия Юрий Чайка. Той изнесе цял доклад на тържествено събрание по случай 296-та годишнина от създаването на държавно обвинение в страната.

Въжето на лифта "Симеоново - Алеко" замръзна заради промяната в температурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661032

Въжето на лифта "Симеоново - Алеко" замръзна заради промяната в температуратаВъжето е замръзнало вследствие на рязката промяна на температурата. Това съобщи за „Фокус“ изпълнителният директор на „Витоша ски“ Костадин Костадинов, във връзка с затруднено движението на кабинковия лифт "Симеоново - Алеко". „Въпреки, че е пуснато да се върти, толкова лед се е образувала по него, че въжето се приплъзва и не може да задвижи

"Американски богове" и през 2018-а?

https://offnews.bg//kultura/amerikanski-bogove-i-prez-2018-a-672675.html

Като преглеждам американски сайтове, почти вярвам, че вторият сезон на ТВ-адаптацията „Американски богове” по романа на Нийл Геймън вероятно ще копира миналогодишната схема на Starz: между април и юни. По-запалените знаят – Фулър и Грийн се махнаха миналия ноември, самият Геймън успокои феновете, че ще се върнат, има втори сезон, няма да я има Джилиън Андерсън, дискутира се даже трето продължение (поне засега)... Изпълнителният директор на Starz Крис Албрехт беше заявил, че "визията и творческата база на Нийл са основополагащите, за екрана Брайън Фулър и Майкъл Грийн са нещо като преводачи на написаното от автора; също, че зависи и от партньорите от Fremantle", но общо-взето екстрасензитивния разказ за битките на старите и новите богове на територията на днешното човечество – може и да продължи дълго…

В началото на годината (и в края на всяка предишна) е пълно с класации и публикации от типа на: Дъ бест на годината, Дъ бест на очакваното за годината. И т.под. Да споменем, че в "Изборът на критиците '17" в раздел "Най-добър драматичен сериал" сред номинираните ТВ-продукции са: "Историята на прислужницата", "Американски богове (American Gods), "Странни неща" (Stranger Things) и дори "Игра на тронове". А понеже разбрахме, че „Троновете” няма да ги гледаме през 2018-а, аз ще подсетя и подхраня очакванията ви за едно друго значимо заглавие.


Онези, които могат да четат – повече от етикети в мола или субтитри с имената на изпълнители на попфолк по видеата – сигурно познават Нийл Геймън извън комиксите му. Вече имаме възможност да се запознаем с трактовката му на скандинавската митология, а по-голямото удоволствие е, че неговите американски богове (появили се в книга през далечната 2001 г.) оживяха в плът и кръв (във физически и свръхестествени тела, като зомбита, духове, леприкони, джинове и др.такива съвсем „естествени” за тях съществувания) в телевизионен сериал. В първия сезон (април-юни 2017 г.) ролите им одухотвориха Рики Уитъл (като Шадоу Муун), Пабло Шрайбър (Лудия Суийни), Иън Макшейн (Уензди-Один), Джилиън Андерсън (Медия), Емили Браунинг (Лора Муун), Криспин Глоувър (господин Уърлд), Джонатън Тъкър (Лайсмит „Тъжния”), Питър Стормеър (славянския Чернобог), Йетиде Бадаки (Билкис, богинята-любовница), Брус Лангли („Technical Boy”), Крис Оби (Анубис), Орландо Джоунс (господин Нанси), Демор Барнс (Ибис), Дейн Кук (Роби Бъртън). Още на следващата година след издаването му, книгата печели в категорията най-добър роман наградите Хюго, Небюла и Брам Стокър. Не е обезателно ТВ-сериалът да получи ЕМИ-та или Глобуси, но – повярвайте, ако не сте го гледали – в него няма по-малко кръв, секс, насилие и магия от „Троновете” по Мартин. Само че е ситуиран в най-западните земи отвъд безбрежното море.

Когато скандинавците слизат на американския бряг (и те, и Колумб не знаят, че това е Америка и там живеят не индийците, а индианците), те довеждат със себе си своя бог Один. Пристъпвайки напред, един от тях е превърнат в Човека-Игленик от долетелите десетки стрели. Сушата не е безлюдна, а червените люде си имат оръжия и местни богове. В друго време през Аляска други племена прекрачват отвъд по несъществуващия сега земен мост. И те водят свои богове. Огненият бизон на местните побеждава отново. Отминават столетия, хилядолетия. Стопанин на всички земи е модерният човек. Анубис и Ибис държат малко погребално бюро. Билкис (проститутка в книгата) ползва сайтове за запознанства за да изяжда случайните си партньори по време на сексуалния акт. Вулкан е индустриален шеф на оръжейни заводи и всеки изстрелян на месо куршум е жертвоприношение в негова чест. Дори славянският Чернобог (не, това не е Тор с чука) е лишен от призванието си да умъртвява говеда в кланицата. Появили са се новите богове. Те са Интернетът, Медиите, Рекламата и пиарът, Технологиите, Дрогата, Световната корпоративна власт. И едните и другите са по-незабележими и доста по-плашещи от Зелените (или Сивите) човечета от техните НЛО. А че на затворника Шадоу мъртвата му съпруга се връща от гроба, за да установи, че като мъртва го обича повече и (макар край нея да кръжат мухи) даже двамата успяват физически да се целунат…, ами това са просто фокусите на боговете. Нали са богове, все пак.

Религиите съществуват. В религиозен дискурс коя е вярната парадигма – че боговете са създали хората, или че човекът е измислил боговете си. Религиите – казва мистър Уензди (Один) – са морализиращи или материалистични. Но еднакво се нуждаят от мъчениците си. Вулкан му отговаря, че Новите не са потисници, те са приливът, гравитацията, а Старите са история, която хората са забравили да разказват (сез.1, еп.6). Уензди ще му отсече главата, а зомбираната жена на Шадоу, Лора Муун, ще обобщи съвременната ситуация: Майната им на задниците! (Лора; пак там).

Книгата е сурова, приказна и стимулираща невронната дейност в човешкия мозък. Дебютният сезон на сериала – също. Е, друго си е да видиш написаното заснето добре. Мрачно, но с доста намигвания и чувство за хумор. Ефектно и емоционално въздействащо. Надграждащо книгата и даващо днешно звучене на действието; политиката не е забравена (има мюсюлмани и куклуксклановци, тъй че може и Тръмп да се появи в следващия сезон). Интелигентна работа по филма, мисля, че в някои отношения е по-лесен за възприемане, книгата идваше някак по-тегава. Страховита и вманиачена в детайли камера. Естествено омайваща актьорска игра, те го правят просто as is и са ти симпатични до един. Почти. Някои са гадно симпатични. Или плашещо смахнати. (Няма да познаете, че действието при гостуването у Зора Вечерная и Чернобог не се развива все едно сме в руска комуналка, заснета в реалити.) Да не пропусна – още интрото (като музика и визуални парафрази на рекламни човешки емблеми) е потресаващо в обещанието си за кръв, страх, митологеми и… добри специални ефекти.

И понеже успях да намеря най-добрия (за мен) коментар в нета от миналата година, ще завърша с цитат от блога на Civis, (http://www.shadowdance.info/magazine/tvshows/), а скромното ми мнение е, че между започващите последни „Досиета Х” и „Троновете” чак догодина, има поне една поредица, която ще чака да я видим.
„Геймън умело играе с идеята за многото Америки, наслоили се една върху друга – неонова Америка на крайпътните закусвални върху земята на индианските духове, гетата на различни етноси и култури, сгушени в сянката на лъскави небостъргачи и офиси, космополитните мегаполиси срещу консервативните малки градчета. Модерно, постмодерно, древно, предисторическо – всичко това вибрира нестабилно къде в открит конфликт, къде в симбиоза. Изниква проблемът за връзката богове-хора. Очевидно е защо са им на боговете хора, но защо са им на хората богове и за кого всъщност трябва да викаме на мача „стари срещу нови“?”
А, да, и аз съм с впечатлението, че онази страна, континента отвъд океана, макар да не съм бил там, няма време за старите богове, феи, елфи. Тук-там орки и тролове. А боговете са новите.

"Ало измамници" прибраха 12 500 лв. с обещание за 50 лв. добавка към пенсията

https://www.actualno.com/crime/alo-izmamnici-pribraha-12-500-lv-s-obeshtanie-za-50-lv-dobavka-kym-pensijata-news_654108.html

Малко над 13 000 лева е дала на телефонни измамници 76-годишна жена от Шумен вчера, след като била уговорена от непознат да съдейства за „задържане на измамници“. При успешна операция й била обещана доживотна седмична добавка към пенсията в размер на 50 лева. Звъннали й първо на домашния телефон и казали, че дъщеря й е пострадала в катастрофа и трябват пари за лечение. Тя разбрала, че е измама. Последвало второ обаждане, съобщават от ОДМВР Шумен. Мъж се представил за поли

Само във Фрог: Прокуратурата се прицели в шефа на НСО, подозират, че подчинени му кроят шапката

https://frognews.bg/politika/samo-vav-frog-prokuraturata-pritseli-shefa-nso-podozirat-che-podchineni-kroiat-shapkata.html

Държавното обвинение се „прицели“ в шефа на НСО Ангел Антонов. От няколко дни военна прокуратура проверява работата на службата. Любопитното е, че това стана преди старта на българското европредседателство. Не е тайна, че подобна ревизия не може да стане без знанието на главния прокурор Сотир Цацаров.

Само във Фрог: Прокуратурата се прицели в шефа на НСО, подозират, че подчинени му кроят шапката

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-prokuraturata-pritseli-shefa-nso-podozirat-che-podchineni-kroiat-shapkata.html

Държавното обвинение се „прицели“ в шефа на НСО Ангел Антонов. От няколко дни военна прокуратура проверява работата на службата. Любопитното е, че това стана преди старта на българското европредседателство. Не е тайна, че подобна ревизия не може да стане без знанието на главния прокурор Сотир Цацаров.

Друг морал ли имат хората в Русия?

http://clubz.bg/62863-drug_moral_li_imat_horata_v_rusiq

Бунтът на известни актриси срещу сексуалните посегателства потресе Холивуд и прогърмя по цял свят. В Русия просто повдигнаха рамене, а после вкупом се изсмяха. Някакъв друг морал ли имат хората там?

В Русия реагираха почти изцяло отрицателно на този бунт, който в западния свят предизвика вълна от оставки на продуценти и политици. По същия начин реагира Русия и на легализирането на еднополовите бракове. Но ако тези бракове се възприеха като белег за моралната деградация на Запада, скандалът около сексуалните посегателства предизвика в Русия по-скоро саркастични усмивки: Нима е възможно да се живее без посегателства?

Отрицателната реакция на кампанията #MeToo, която извади на бял свят масовия характер на сексуалните посегателства, обедини в Русия всички, които никога не са били на едни и същи позиции - поклонници на Путин и опозиционери, консерватори и радикали, комунисти и капиталисти, бизнесмени и прислуга, известни руски актриси и "обикновени хора". Всички те първо повдигнаха рамене, за да изразят недоумение, а после вкупом се разсмяха.Някои журналисти започнаха да разясняват, че ставало дума за американски актриси, които отначало са се възползвали от сексуалния си чар като трамплин, който да ги издигне до върха на славата, а сега просто искат да си устроят добър пиар.

Публицистите, склонни към философски размишления, взеха да говорят, че посегателствата така или иначе са елемент, свързан с човешкото размножаване.Склонните към философски размишления твърдят, че посегателствата така или иначе са елемент, свързан с човешкото размножаване ThinkStock/Getty ImagesВ крайна сметка общественото мнение в Русия стигна до извода, че актрисите по принцип обичат да спят с режисьорите, също както и секретарките – с началниците си, защото това ги издигало в собствените им очи, а и защото светът бил така устроен.

Имаме ли еднакви разбирания за хуманизъм и морал?

Черните рокли на актрисите от Холивуд, с които те изразиха солидарност с жертвите на сексуалните посегателства, предизвикаха в Русия предимно иронични реакции, както и всевъзможни шегички.

А това показва, че ние в Русия изоставаме от западното виждане за съвременен морал. Нещо повече: пътищата ни явно са се разделили, след като на някой кръстопът сме поели в различна посокаМоже би на някой подобен кръстопът в следвоенните си години, Западът е възприел принципите на хуманизма, когато потресен от нацистките престъпления поведе борба с човешката агресивност.


Тази борба, разбира се, не даде веднага резултати, но постепенно утвърди идеите на пацифизма, на толерантността към различното и различните, а с това и на идеите за политическа коректност. По този път бяха допуснати и някои грешки - предприети бяха например опити за цензуриране на книги от миналото. В Канада съм виждал дори опити за да се забрани изобразяването на голи ангелчета и разни други абсурди.

Но идеята за борба срещу агресивността несъмнено е важна. Дори и феминисткото движение, което също не е особено популярно в Русия, в много отношения възникна като реакция на агресивността.
Сегашният холивудски скандал е нов етап в борбата на човека срещу неговата собствена агресия. Най-новата история на западния свят представлява всъщност пример за успешно ограничаване на агресивните инстинкти за сметка на проявите на съпричастие, любов и толерантност.

Култът към грубата сила

Руското общество обаче и до днес издига в култ грубата сила. За него мачизмът си остава положителен идеал, този мачизъм се използва дори за рекламни цели и за прослава на Путин, когото показват как полугол язди кон, пилотира самолет или безстрашно се спуска на морското дъно.Идеалът за мъжа-ловец, колекционер на интимни победи, който е опитен съблазнител и лекомислен женомразец, има постоянно място в съзнанието на руснаците. Оказвайки се в положението на желани сексуални обекти, много руски жени с удоволствие поддържат тези представи, за да утвърдят своето положение в жестокия и дори безпощаден свят на бедността и разбитите морални устои.

Милиони руски жени са страдали и страдат от сексуално насилие, но общественото съзнание предпочита да обявява сексуалното насилие за особеност на човешката природа.



Нима е възможно да се живее без посегателства? – изумено се питат в Русия, а хората на Запад предпочитат вместо това да търсят изход от тази ситуация. Разбира се, тайните на еротичния живот си остават неразгадани и до днес, а мечтите на сексолозите-хуманисти за здравословен секс и досега не са се реализирали напълно.
Защото е наистина трудно да се внесе порядък във влюбеността, да се изличи от лицето на земята похотливостта, а страстите и влеченията да бъдат възпитан. Пък и дали е нужно?
Вън от съмнение е обаче, че е необходимо да се изправим срещу насилието. В това е и същността на сегашния холивудски бунт. Именно с това той е разбираем за мен. Що се отнася до култа към грубата сила - с него е крайно време да се разделим.

Текстът е от Дойче веле. Публикуван на dariknews.bg

 
 

Работник загина при трудова злополука във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661029

Работник загина при трудова злополука във ВрацаРаботник е загинал при трудова злополука вчера в цех на предприятие за обработка на облицовъчни материали във Враца, съобщиха от Областна дирекция /ОД/ на МВР. Злополуката е станала около 11 часа, когато каменна плоча се откъсва от щипка на кран и пада върху 43-годишния работник на фирмата П.П., жител на Враца.

Инфраструктурата е дала демокрация, сигурност и свобода на българите, обяви Захариева

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/13/3112006_infrastrukturata_e_dala_demokraciia_sigurnost_i/?ref=rss


По думите на министъра на външните работи Екатерина Захариева България никога не бива да си помисля да бъде троянски кон на Турция в Европейския съюз, а и не го прави особено в момента.<br /><br />"Българският национален интерес е да имаме силен, стабилен и обединен ЕС. Стереотипът, че България е най-бедната - да де, но само за 10 години, откакто сме член на съюза, брутният вътрешен продукт е с почти 30 % по-висок. Доходите са сигурно с над 100 %. Да не говоря за...

Станишев: Учудва ме позицията на БСП за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661023

Станишев: Учудва ме позицията на БСП за  Истанбулската конвенция"Малко бях учуден от тази спешна реакция, непосредствено след празниците, толкова категорична. Само до преди един месец позицията на Съвета на ПЕС чрез гласуване по резолюцията, където има изречение текст "подкрепяме Истанбулската конвенция", е подкрепена от БСП". Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на заседанието на

45-годишен българин плаши с бомби у нас от чужбина

http://www.cross.bg/nego-bulgariya-podadeni-1565397.html

/КРОСС/ Българин в чужбина е подал фалшивите сигнали за бомби в София, заяви на брифинг старши комисар Ивайло Иванов. "Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме контакт с партньорските служби. Установен бе авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС. За него е установено, че е подавал множество сигнали, освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за Европейската комисия. С партньорските служби действаме за установяване на местонахождението и задържането му", поясни той. В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо, като за него се предвижда глоба от 10 000 до 20 000 лева, включително и затвор. От няколко години 45-годишният мъж не е на територията на България. Той има криминална регистрация за шофиране след употреба на алкохол. Припомняме, че сигнал за бомба на Летище София беше подаден в петък, след като такъв имаше и в четвъртък. След проверка на службите стана ясно, че взривно устройство няма. Пътниците и на двата терминала бяха евакуирани, а полетите отменени. От МВР заподозряха, че сигналите са подадени от един и същ мъж. Сигнал за бомба в НДК бе подаден в петък около 17.00 часа. Сградата бе проверена, а хората не бяха евакуирани.    

45-годишен българин плаши с бомби у нас от чужбина

http://www.cross.bg/-godishen-bombi-signalite-1565397.html

/КРОСС/ 45-годишен българин, който живее в страна от ЕС, е подал сигналите за бомба на летище София, в Народното събрание и в НДК. Всички сигнали са подадени от един и същи номер. Мъжът в момента не е на територията на страната, но тъй като все още не е задържан, не мога да кажа в коя страна се намира, разкри директорът на СДВР Ивайло Иванов. По думите му авторът на сигналите има криминални регистрации у нас за шофиране след употреба на алкохол. Той е подавал фалшиви сигнали за бомби и в европейски институции, последният за ЕК, каза още Иванов.  

Лед по въжето спря лифта на Витоша, няма хора в кабинките

https://offnews.bg//obshtestvo/led-po-vazheto-spria-lifta-na-vitosha-niama-hora-v-kabinkite-672830.html

Въжето на кабинковия лифт "Симеоново-Драгалевци" замръзна, обледяването затрудни движението на лифта, съобщиха от "Витоша ски".

В кабинките няма хора, уточняват от дружеството. Столична община пусна допълнителен автобус № 66 за извозване на хората, съобщиха от Столична община. 

Въжето е замръзнало заради резките промени на температурата, обясни Костадин Костадинов, шеф на Витоша ски, цитиран от Фокус. По думите му въжето е пуснато да се върти, но заради ледът по него се приплъзва и не можа да задвижи механизма.

Това се случва много рядко, но понякога срещу природата не може да се действа, допълни Костадинов. 

Българка разхожда с каишка каракал в Милано, отнеха й го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661016

Българка разхожда с каишка каракал в Милано, отнеха й гоКарабинерите от Милано заведоха дело срещу 36-годишна българка затова, че застрашава сигурността на хората, разхождайки опасни животни. Българката разхождала с каишка в центъра на Милано пустинен рис каракал, съобщиха италианските медии. Това е хищен бозайник от семейството на котките, известен още като червена котка. От 1996 г.

За първи път жените в Саудитска Арабия бяха допуснати до футболен мач

https://www.actualno.com/asia/za-pyrvi-pyt-jenite-v-sauditska-arabija-bjaha-dopusnati-do-futbolen-mach-news_654107.html

В петък жените почитателки на футбола наблюдаваха любимия си спорт на живо от стадиона в саудитския град Джида, превръщайки се в първите представители на нежния пол, получили това право. В Twitter местният вестник "Оказ" дори публикува снимки на фенките, носещи зелени и бели шалове в подкрепа на своя любим отбор. Двата тийма пък пуснаха специално намаление на тениски за жените поддръжници, присъстващи на петъчната им игра. Около 10 000 места бяха отредени за жените и целите семейства

Томислав Дончев: Не бих позволил да мине решение, което да застраши планината

http://www.moreto.net/novini.php?n=367083

Не само обичам планините, но и Пирин. Не бих позволил да мине решение, което го застрашава. Обичам го не по-малко от хората, които бяха на улицата и милея не по-малко за гората и планината от тях. Такъв коментар даде вицепремиерът Томислав Дончев по повод продължаващите протести срещу плановете за строителство в региона.

Лифтът "Симеоново - Алеко" спря работа заради замръзване

http://www.mediapool.bg/liftat-simeonovo---aleko-sprya-rabota-zaradi-zamrazvane-news274238.html

Кабинковият лифт на Витоша спря работа в събота, заради сериозно обледеняване на въжето. Със сигурност днес работата на лифта няма да бъде възстановена, защото замръзването е много голямо. На сайта на "Витоша ски" ще бъде пуснато съобщение кога съоръжението ще заработи отново. "Въжето на лифта "Симеоново - Алеко" е замръзнало заради рязката промяна в температурата, съобщи в събота изпълнителният директор на ”Витоша ски“ Костадин Костадинов, цитиран от ”Фокус”. ”Въпреки че е пуснато да се върти, толкова лед се е образувала по него, че въжето се приплъзва и не може да задвижи механизма. В кабинките на лифта няма хора, изтеглени са“, съобщи Костадинов. По думите му подобно нещо се случва много рядко. ”Това се случва веднъж на 15 години. Причината е рязката промяна на температурата. Действаме в момента, каквото можем да направим, го правим. Понякога срещу природата не може да се действа“, коментира той. От Столична общитна съобщиха, че пускат допълнителен автобус по линия 66 за превозване на хората във връзка със обледеняването на кабинковия лифт "Симеоново – Алеко“.  

Въжето на лифта "Симеоново - Алеко" е замръзнало

http://www.mediapool.bg/vazheto-na-lifta-simeonovo---aleko-e-zamraznalo-news274238.html

Въжето на лифта "Симеоново - Алеко" е замръзнало заради рязката промяна в температурата, съобщи в събота изпълнителният директор на ”Витоша ски“ Костадин Костадинов, цитиран от ”Фокус”. ”Въпреки че е пуснато да се върти, толкова лед се е образувала по него, че въжето се приплъзва и не може да задвижи механизма. В кабинките на лифта няма хора, изтеглени са“, съобщи Костадинов. По думите му подобно нещо се случва много рядко. ”Това се случва веднъж на 15 години. Причината е рязката промяна на температурата. Действаме в момента, каквото можем да направим, го правим. Понякога срещу природата не може да се действа“, коментира той. От Столична общитна съобщиха, че пускат допълнителен автобус по линия 66 за превозване на хората във връзка със обледеняването на кабинковия лифт "Симеоново – Алеко“.  

Тръмп може опасно да засили ролята на ядрените оръжия

http://dnes.dir.bg/news/USA-sasht-izbori-2016-jadrena-doktrina-26770305

Администрацията на президента Доналд Тръмп може да се впусне в разработването на нови ядрени оръжия и опасно да засили тяхната роля.

СДВР: Българин в чужбина е подал фалшивите сигнали за бомби в София (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661005

СДВР: Българин в чужбина е подал фалшивите сигнали за бомби в София (Обновена)Бяха извършени необходимите Проверки. Ние действаме съгласно описани процедури. Всички служби в България проведоха множество оперативно-издирвателни мероприятия. Това заяви старши комисар Ивайло Иванов относно фалшивите сигнали за бомби в столицата.  Беше установено, че обажданията се подават от чужд мобилен оператор.

Расте броят на българските деца и юноши с високо кръвно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661000

Расте броят на българските деца и юноши с високо кръвноНараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно налягане, а причините за това са свързани както със затлъстяването и заседналия начин на живот, така и с вредните навици на подрастващите. Коментарът направи пред Дарик проф. Анна Кънева, която завежда Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

140 години от рождението на Яворов /видео/

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/71ygP_CKWHY/

yavorov1

140 години от рождението на Яворов се навършват днес. Една изключителна привилегия за Поморие е да има честта той да пребивава, да се вдъхновява  и да започне да твори именно  тук, на брега на морето. Преди 118 г. в Анхиало  /Поморие/ идва едва 22 -годишният Пейо Тотев Крачолов. Година по-късно от тук за София си тръгва вече признатият поет Яворов, написал едни от най-добрите стихотворения в българската и световна литература. В знак на признателност към поета и революционер Яворов, на самия бряг на морето в Поморие, стои белокаменна статуя, поставена на 18 октомври 1959 г., в чест на 50 годишнината от пристигането на Пейо Крачолов в Анхиало. Днес на паметника на поета, изваян от скулптора Иван Блажев в Поморие, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. А Стела Николова, Ирен Лимберова, Стефания Кусева, Виктория Димова, Дарина Шивачева и Александра Баласова, възпитаници на литературен клуб „Звъниче“, с преподавател  Мариана Маринова, прочетоха свои есета, по случай годишнината от рождението на Пейо Яворов

Вижте видеото!

140 години от рождението на Яворов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IUTyCjgvVQI/

yavorov1

140 години от рождението на Яворов се навършват днес. Една изключителна привилегия за Поморие е да има честта той да пребивава, да се вдъхновява  и да започне да твори именно  тук, на брега на морето. Преди 118 г. в Анхиало  /Поморие/ идва едва 22 -годишният Пейо Тотев Крачолов. Година по-късно от тук за София си тръгва вече признатият поет Яворов, написал едни от най-добрите стихотворения в българската и световна литература. В знак на признателност към поета и революционер Яворов, на самия бряг на морето в Поморие, стои белокаменна статуя, поставена на 18 октомври 1959 г., в чест на 50 годишнината от пристигането на Пейо Крачолов в Анхиало. Днес паметникът на поета, изваян от скулптора Иван Блажев в Поморие, бе отрупан с венци и цветя в знак на признателност. А Стела Николова, Ирен Лимберова, Стефания Кусева, Виктория Димова, Дарина Шивачева и Александра Баласова, възпитаници на литературен клуб „Звъниче“, с преподавател  Мариана Маринова, прочетоха свои есета, по случай годишнината от рождението на Пейо Яворов.

Росен Йорданов: Премиерът играе перверзна игра със 100-те милиона за МВР

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/rosen-iordanov-mvr-naznacheniiata-praviat-garbove-polititsi.html

Не искам хората да остават с впечатлението, че шесторното убийство в Нови Искър е извършено заради любов. Любовта не води до смърт. Това със сигурност не е любов, това е фатално привличане. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV психологът Росен Йорданов.

Росен Йорданов: Премиерът играе перверзна игра със 100-те милиона за МВР

https://frognews.bg/novini/rosen-iordanov-mvr-naznacheniiata-praviat-garbove-polititsi.html

Не искам хората да остават с впечатлението, че шесторното убийство в Нови Искър е извършено заради любов. Любовта не води до смърт. Това със сигурност не е любов, това е фатално привличане. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV психологът Росен Йорданов.

2 загинали и 30 пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660991

2 загинали и 30 пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощиеДвама души са загинали, а 30 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 25 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 205 леки и 8 тежки катастрофи, при които са пострадали 11

Хилари Клинтън: Тръмп проявява расизъм към всеки, който не е като него

https://www.actualno.com/america/hilari-klintyn-trymp-projavjava-rasizym-kym-vseki-kojto-ne-e-kato-nego-news_654105.html

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп проявява расистки възгледи срещу всеки "който не прилича не самия него". Бившият кандидат за президентът направи съответното изявление в профила си в "Туитър" на фона на некоректното изявление на американския лидер по отношение на Хаити и страните от Африка. БГНЕС припомня, че в четвъртък Тръмп предизвика възмущението на международната общност с обидното си определение към горепосоченит

45-годишен българин плаши с бомби у нас от чужбина

https://offnews.bg//112/45-godishen-balgarin-plashi-s-bombi-u-nas-ot-chuzhbina-672829.html

45-годишен българин, който живее в страна от ЕС, е подал сигналите за бомба на летище София, в Народното събрание и в НДК. Всички сигнали са подадени от един и същи номер. 

Мъжът в момента не е на територията на страната, но тъй като все още не е задържан, не мога да кажа в коя страна се намира, разкри директорът на СДВР Ивайло Иванов.

По думите му авторът на сигналите има криминални регистрации у нас за шофиране след употреба на алкохол. Той е подавал фалшиви сигнали за бомби и в европейски институции, последният за ЕК, каза още Иванов. 

Очаквайте подробности!

Финансовите пазари поеха работата на Марио Драги

https://www.investor.bg/evropa/334/a/finansovite-pazari-poeha-rabotata-na-mario-dragi-253784/

Трейдърите започнаха да затягат паричните условия, преди централната банка да го направи

Защо искат спиране на рекламния клип на България

https://www.vesti.bg/zashto-iskat-spirane-na-reklamniia-klip-na-bylgariia-6078173

Според депутата от „Зелените” Карима Дели видеото толерира сексуалния тормоз над женит

Канят варненски ученици да правят мартиници от гайтан

http://www.moreto.net/novini.php?n=367078

Етнографският музей на открито „Етър" край Габрово обявява Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан". Организаторите са отправили покана и към варненските ученици чрез Районното управление по образованието, припомня Moreto.

Македонският външен министър: Все още няма предложения на масата с имена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660983

Македонският външен министър: Все още няма предложения на масата с именаМакедонският външен министър Никола Димитров заяви, че е оптимист, че позициите на правителствата в Скопие и в Атина относно спора за името се доближават една до друга, предава македонската медия „Локално“. „Все още няма предложения на масата с имена“, заяви Димитров. „Между нас все още има различия и те трябва да бъдат преодолени.

Иран отхвърля исканията на Тръмп за предоговаряне на ядреното споразумение

https://www.investor.bg/drugi/338/a/iran-othvyrlia-iskaniiata-na-trymp-za-predogovariane-na-iadrenoto-sporazumenie--253803/

Иран няма да приеме промени или нови задължения по договора, гласи комюнике на иранското министерство на външните работи

Путин без профил в социалните мрежи като кандидат-президент на Русия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6660978

Путин без профил в социалните мрежи като кандидат-президент на РусияПрессекретарят на предизборния щаб на Владимир Путин Андрей Кондрашов съобщи, че в социалните мрежи няма да има негови официални и лични страници, а единствено официален сайт, предава Интерфакс. „Официални или лични страници и профили кандидатът за президент на Русия Владимир Путин няма да има, а единствено официален сайт на предизборния му щаб“,

Томислав Дончев е обезпокоен от рефлекса ”ще ви изкажа на другарката”

http://www.mediapool.bg/tomislav-donchev-e-obezpokoen-ot-refleksa-shte-vi-izkazha-na-drugarkata-news274237.html

Българското общество има висока протестна култура и го казвам без ирония, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в събота в коментар на екопротестите в защита на Пирин и полицейското недоволство, което беше потушено с допълнителни 100 млн. лева за увеличаване на заплатите в МВР в навечерието на откриването на европредседателството. ”Това, че става по време на една от най-големите срещи, не ми се иска да наричам рекет”, коментира полицейския протест Дончев пред бТВ. По думите му обаче го безпокои рефлекса ”ще ви изкажа на другарката”. ”Ние в ЕС нямаме началници – те не са ни началници, а партньори”, каза Дончев. ”Истина е, че МВР има нужда от пари – и за заплати, и да са мотивирани, съвестни служители. Там има нужда от много реформи, а посоката трябва да е към повече жива сила, повече разследващи полицаи и по-малко администрация”, заяви той. Дончев увери, че правителството не отлага реформи заради европредседателството, но комбинирането на ангажиментите с рутинната работа ще е предизвикателство. По думите му около половината време на министрите ще отиде в работа и ангажименти свързана с председателството, но реформи не могат да бъдат стопирани за 6 месеца. По темата за европредседателството той заяви, че му се иска да има адекватни очаквания за него. ”Огромен проблем за мен са свърхочакванията. Да, случва се нещо специално, но ние влизаме в дежурство по график и ни чака работа”, уточни Дончев. По повод екопротестите той увери, че не би позволил да мине решение, което застрашава Пирин, защото обича планината. ”Обичам го не по-малко от хората, които бяха на улицата и милея не по-малко за гората и планината от тях”, каза Дончев. ”Всичко трябва да става според закона”, каза той и допълни, че протестиращите не протестират законодателството. ”Взето решение за застрояване на Пирин няма. Втора кабинка, водоснабдяване, всяка стъпка подлежи на обжалване и всяка група, която смята, че решението е незаконосъобразно може да го обжалва”, каза Дончев. По думите втора кабинка може би не би навредила, но хората показват, че се притесняват, че зад това се крие нещо друго. Дончев отрече това да е така. Вицепремиерът коментира още, че в България има корупция, но не сме държава, която не може да се бори с такава заплаха. ”Начинът на избиране на комисия ”Антикорупция” предполага да е публичен и избиран от парламента. Ако разчитаме веднъж завинаги да решим проблемите с нов орган е наивно. Наред с новите институции са нужни и други неща – публичност на всяко взето решение и разход”, допълни той. Новите обвинения по ”Кумгейт” Дончев окачестви като липса на идеи и тези от опозицията. Влизането в чакалнята на еврозоната е тема, по която не трябва много да се шуми. ”Многото приказки могат да попречат на идеята. Парите и банките обичат тишината. България вече има и негативен опит с Шенген. Бидейки изрядна и подготвена може да срещне политически спънки”, обясни Дончев. Според него има риск Европа да се раздели на страни, които са и не са в еврозоната. България трябва да е част от ядрото.  

Откриха труп до жилищен блок във Варна (обновена)

http://www.cross.bg/varna-zhilishten-blok-1565396.html

/КРОСС/ Труп на мъж е открит тази сутрин в близост до жилищен блок на ул. „Радецки" във Варна.  Сигналът за мъж в безпомощно състояние е постъпил малко преди 07.30 часа сутринта. На място се извършват процесуално-следствени действия, за да се установи причината за настъпилата смърт, както и самоличността на мъжа. Установено е, че се касае за 40-годишен мъж от Варна.  По първоначални данни не е криминално престъпление.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване