До 1-2 седмици грипна епидемия в София, очаква Проф. Кантарджиев

https://www.vesti.bg/bulgaria/do-1-2-sedmici-gripna-epidemiia-v-sofiia-ochakva-prof.-kantardzhiev-6078182

За последните 5 дни са доказани 5 случая на вируса H1N1 - пандемичен грип, отчете директорът на Центъра по заразни и паразитни болести

Проф. Кантарджиев: Доказани случаи на пандемичен грип в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/prof.-kantardzhiev-dokazani-sluchai-na-pandemichen-grip-v-bylgariia-6078182

До 1-2 седмици предпоставки за грипна епидемия в София прогнозира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести

Очертава се балотаж на президентските избори в Чехия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661415

Очертава се балотаж на президентските избори в ЧехияПри обработени 83% от бюлетините на президентските избори в Чешката република, най-голяма подкрепа има действащият държавен глава Милош Земан, за когото са гласували малко над 40% от избирателите. Втори с подкрепа от 25,76% е бившия председател на Чешката академия на науките Иржи Драхош. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на официални данни.

48 000 се разболяха от грип у нас

https://frognews.bg/novini/48-000-razboliaha-grip-nas.html

Заболелите от грип в момента са към 48 000 души в страната, обяви пред ”Фокус” директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Дончев: Не бих позволил да мине решение, застрашаващо Пирин

https://www.actualno.com/politics/donchev-ne-bih-pozvolil-da-mine-reshenie-zastrashavashto-pirin-news_654147.html

Не само обичам планините, но и Пирин. Не бих позволил да мине решение, което го застрашава. Обичам го не по-малко от хората, които бяха на улицата и милея не по-малко за гората и планината от тях. Такъв коментар даде вицепремиерът Томислав Дончев по повод продължаващите протести срещу плановете за строителство в региона. „Всичко трябва да става според закона” и добави, че протестиращите не протестират законодателството. „Взето решение за застрояване на Пирин няма.

БСП не подкрепя Конвенцията в защита на жените

http://dnes.dir.bg/news/bsp-istanbulscata-conventzia-26770325

След 5 часа дебати Националният съвет на БСП възложи на парламентарната група на партията да гласува "против" Конвенцията в защита на жените.

Проф. Кантарджиев: До 1-2 седмици се очаква грипна епидемия и в София

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661384

Проф. Кантарджиев: До 1-2 седмици се очаква грипна епидемия и в СофияВ момента в столицата още не е епидемична обстановката за грип, но очаквам до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки. Това каза в интервю за „Фокус“ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка със зачестилите грипни заболявания. „Симптомите на грипа са описани от Световната здравна организация.

Защо частните учебни заведения не се възползваха от държавното финансиране?

https://www.investor.bg/drugi/128/a/zashto-chastnite-uchebni-zavedeniia-ne-se-vyzpolzvaha-ot-dyrjavnoto-finansirane-253808/

От 216 частни училища и детски градини за държавно финансиране са кандидатствали 14, или малко над 6%, посочва се в анализ на ИПИ

Френската футболна лига се отказва от технологията на голлинията заради системни грешки

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/13/3112106_frenskata_futbolna_liga_se_otkazva_ot_tehnologiiata_na/?ref=rss


Професионалната футболна лига на Франция (LFP) съобщи, че спира от този кръг използването на технологията на голлинията (GoalControl). Тя която определя дали топката е преминала голлинията или не и подава сигнал до часовника на съдията.<br /><br />Причината за хода на френската лига е грешки, които зачестяват в последно врме. Това съобщи генералният директор на лигата Дидие Кийо.<br /><br />През седмицата се получиха грешки в два мача за купата. В двубоя между...

Възможна е грипна епидемия до 1-2 седмици и в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyzmozhna-e-gripna-epidemiia-do-1-2-sedmici-i-v-sofiia-2072306

Това прогнозира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев

"В момента в столицата още не е епидемична обстановката за грип, но очаквам до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки", обясни в интервю за Агенция „Ф

Очаквано: Милош Земан води на президентските избори в Чехия

http://www.cross.bg/zeman-izbori-milosh-1565411.html

/КРОСС/ Действащият чешки президент Милош Земан има преднина на изборите за държавен глава в Чешката република, при около 30% обработени гласове, съобщава AFP. Към момента 73-годишният Земан има общо 42,90% подкрепа от преброените бюлетини. След него се нарежда Иржи Драхош с 24,73%. Традиционно първият тур на чешките президентски избори се провежда в два дни, като при нужда ще бъде организиран балотаж. Първият тур приключи в 15:00 часа българско време.  

БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661401

БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенцияБСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция. Това реши червеният пленум току-що след бурни дебати, продължили над 5 часа. 61 от членовете на Националния съвет са гласували "за" решението да не се подкрепя спорната конвенция. 25 са се обявили против, а 7 са се въздържали при гласуването. Заради конвенцията по-рано днес в остър сблъсък влязоха

ЦРУ твърди, че вирусът NotPetya е дело на руското разузнаване

https://www.actualno.com/america/cru-tvyrdi-che-virusyt-notpetya-e-delo-na-ruskoto-razuznavane-news_654140.html

Централното разузнавателно управление на САЩ смята, че компютърният вирус NotPetya, атакувал преди половин година редица компании и организации в Русия и Украйна, „с висока степен на вероятност” може да е бил създаден в руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), съобщи в. „Вашингтон поуст” като се позова на източници, запознати със секретни доклади на американското разузнаване. Изданието посочва, че от ЦРУ са отказали коментар на тази информация. На

Мълния порази бензиностанция в Анталия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661378

Мълния порази бензиностанция в АнталияМълния порази днес бензиностанция в южния турски окръг Анталия, предаде турската телевизия НТВ. При инцидента в град Каш се е разразил пожар. Пламъците са обхванали и автомобил, зареждан с гориво. По чудо при инцидента няма пострадали. Фактът, че няма ранени се дължи и на реакциите на служителите в бензиностанцията,

Макрон поиска багетата да бъде включена в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО

https://offnews.bg//sviat/makron-poiska-bagetata-da-bade-vkliuchena-v-spisaka-s-kulturno-nasleds-672846.html

Френският президент Еманюел Макрон поиска френската багета да бъде включена в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО, съобщи БГНЕС.

В изказване по телевизия Ер Те Ел Макрон каза, че „багетата е всекидневието на французите, а хлябът – особен случай, всяка сутрин, обяд и вечер на французите”.

За френската багета „завиждат по целия сват, затова има смисъл да бъде включена в списъка на наследството”, смята Макрон.

През декември миналата година в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО беше включена неаполитанската традиция за приготвяне на пица.

НАСА: Озоновата дупка се затваря

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/nasa-ozonovata-dupka-zatvaria.html

Озоновата дупка, открита през 1985 година, е започнала да се затваря, показва изследване на НАСА. Повече от 10 години спътникът ”Аура” наблюдава движението на важния за живота на Земята озонов слой, съобщава Нова тв.

Дебютът на БГ Роналдо в ММА пред провал

https://offnews.bg//bojni/debiutat-na-bg-ronaldo-v-mma-pred-proval-672847.html

Дебютът на футболиста Даниел Златков в смесените бойни изкуства е пред провал часове преди голямата гала вечер в София. Популярният с прозвището БГ Роналдо защитник първоначално трябваше да се бие с тв водещия Атанас Михайлов.

Вчера стана ясно, че той е легнал болен и това наложи да бъде заменен от актьора Ивайло Захариев. Двамата с БГ Роналдо минаха кантар, след което позираха, за да се окаже днес, че Захариев е получил контузия и се оттегля от боя.

"За да няма спекулации:

Като сериозен професионалист трябваше току-що да взема трудно решение. Участието ми в ММА мач не е самоцел. Харесвам ММА и това е мъжки спорт, в който не може да се правят компромиси. След като ме поканиха снощи да заместя Наско, приех с радост и веднага отидох на тренировка, на сутринта пак.

Преди около час се контузих и не мога да си позволя да действам безразсъдно. Като професионалист смятам, че в спорта няма място за излишен риск и безразсъдни действия. Отказването ми от мача е уважение към противника, спорта и професионализма.

Имаше възможност да се договорим, което аз не мога и няма да приема. Ще намеря начин да се насладя на стойностна битка скоро и ще се подготвя за нея подобаващо. Дотогава моето място е в театъра. Предстоят ми представления в страната, Испания и Щатите, за които трябва да се възстановя", написа Захариев на официалната си страница във "Фейсбук".

Седем ранени при взрив в Албания, подозират нападение срещу бизнесмен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661375

Седем ранени при взрив в Албания, подозират нападение срещу бизнесменСедем души са ранени при взрив в албанския град Шкодра, случил се около 10:30 часа сутринта местно време, съобщава Albanian Daily News. Полицията подозира, че експлозията е била опит за убийството на местния бизнесмен Лулзим Кула. Контролни проверки се извършват в целия град, както и по изходите на Шкодра, с цел да се залови извършителят.

РЗИ: По болниците във Варна няма нарушения

http://www.moreto.net/novini.php?n=367066

В болниците във Варна няма нарушения. Това показват данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), научи Moreto.net. 17 проверки са извършили през седмицата служители на отдел "Организация и контрол на медицинските дейности".

Том Круз блокира част от Лондон, докато бяга над Темза

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/tom-kruz-blokira-chast-london-dokato-biaga-nad-temza.html

Холивудският актьор Том Круз блокира част от Централен Лондон, спринтирайки над река Темза за снимките на най-новия филм от поредицата ”Мисията невъзможна”, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БНТ.

Том Круз блокира част от Лондон, докато бяга над Темза

https://frognews.bg/novini/tom-kruz-blokira-chast-london-dokato-biaga-nad-temza.html

Холивудският актьор Том Круз блокира част от Централен Лондон, спринтирайки над река Темза за снимките на най-новия филм от поредицата ”Мисията невъзможна”, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БНТ.

Том Круз блокира част от Лондон, снима нов филм

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tom-kruz-blokira-chast-ot-london-snima-nov-film-2072304

Холивудският актьор Том Круз блокира част от Централен Лондон, спринтирайки над река Темза за снимките на най-новия филм от поредицата "Мисията невъзможна", предаде Асошиейтед прес.

Затвориха пристанище Бургас заради силен вятър

https://www.24chasa.bg/region/article/6661371

Затвориха пристанище Бургас заради силен вятърПристанище Бургас е затворено заради силен вятър. Забранено е маневрирането на плавателни съдове, предава БНР.  Поривите на вятъра достигат до 15 метра в секунда, като скоростта се променя. Вълнението на морето е 4-5 бала. Летището на морския град работи

Макрон предложи багетата да влезе в списъка на ЮНЕСКО

https://www.actualno.com/europe/makron-predloji-bagetata-da-vleze-v-spisyka-na-unesko-news_654139.html

Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи френските хлебчета багета да бъдат включени в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО, информира ТАСС. В изказване по телевизия Ер Те Ел Макрон каза, че „багетата е всекидневието на французите, а хлябът – особен случай, всяка сутрин, обяд и вечер на французите”. Според президента Макрон за френската багета „завиждат по целия сват, затова има смисъл да бъде включена в списъка на наследството”

Земан води на президентските избори в Чехия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zeman-vodi-na-prezidentskite-izbori-v-chehiia-6078181

На второ място е бившият председател на Академията на науките Иржи Драгош

Изясниха загадката на кухината в Хеопсовата пирамида

http://dnes.dir.bg/news/heopsovata-piramida-kuhina-26770320

Учени от Миланския политехнически университет в Италия предполагат, че кухината, открита миналата година във вътрешността на Хеопсовата пирамида, е тронна зала.

Земан не успя да спечели втори мандат на първия тур на президентските избори

http://www.mediapool.bg/zeman-ne-uspya-da-specheli-vtori-mandat-na-parviya-tur-na-prezidentskite-izbori-news274249.html

Чешкият президент Милош Земан не успя да спечели втори президентски мандат на първия тур на изборите, съобщиха световните агенции.   Той се класира за втория тур с голяма преднина пред останалите кандидати.   След две седмици Земан ще се яви на балотаж срещу бившия ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош, сочат данните от преброяването на 95 процента от подадените бюлетини. Земан получава 39 процента от гласовете, а Драхош - 26.3 процента. Трети е бившият дипломат Павел Фишер, който получава около 10 процента. За президентския пост се бореха деветима кандидати.   Вторият тур на изборите ще се проведе на 26 и 27 януари.   Основни теми в предизборната кампания на 73-годишния Земан бяха противопоставяне на миграцията и критики срещу Европейския съюз. Земан е смятан за един от основните проруски гласове в ЕС. Шейсет и осем годишният Иржи Драхош е нов в политиката. Той е с проевропейска нагласа и казва, че иска да намали поляризацията в чешкото общество.   Чехите за втори път избират пряко своя държавен глава. Преди това президентът - до голяма степен церемониален пост - беше избиран от парламента.  

Милош Земан води на първия тур на президентските избори в Чехия

http://www.mediapool.bg/milosh-zeman-vodi-na-parviya-tur-na-prezidentskite-izbori-v-chehiya-news274249.html

Чешкият президент Милош Земан води на първия тур от президентските избори с около 42 процента от гласовете. Това показват първи резултати от преброяването на подадените бюлетини от малко над 50 на сто от изборните секции, съобщиха световните агенции. Втори е Иржи Драхош, прозападен учен, с 25 процента, значително пред останалите седем претенденти за президентския пост. Ако победителят в първия тур не вземе над 50 процента от вота, двамата кандидати с най-много гласове ще премерят сили на балотаж, който също като първия тур ще продължи два дни и е насрочен за 26-27 януари. Основни теми в предизборната кампания на Земан бяха противопоставяне на миграцията и критики срещу Европейския съюз. Мнозина го смятат за проруски. Шестдесет и осем годишният Драхош е нов в политиката. Той казва, че иска да намали поляризацията в чешкото общество. Чехите едва за втори път избират пряко своя държавен глава. Преди това президентът - до голяма степен церемониален пост - беше избиран от парламента. 

Милош Земан води на първия тур от президентските избори в Чехия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661368

Милош Земан води на първия тур от президентските избори в ЧехияЧешкият президент Милош Земан води на първия тур от президентските избори с около 42 процента от гласовете. Това показват първи резултати от преброяването на подадените бюлетини от малко над 50 на сто от изборните секции, съобщиха световните агенции. Втори е Иржи Драхош, прозападен учен, с 25 процента,

Четирима души загинаха при падане на хеликоптер над Арабско море

https://frognews.bg/novini/chetirima-dushi-zaginaha-pri-padane-helikopter-nad-arabsko-more.html

Бреговата охрана на Индия съобщава, че четирима души са загинали при падането на хеликоптер в Арабско море, недалеч от град Мумбай, предава Интерфакс.

Тръмп отрича да е купувал мълчанието на порно актриса

http://www.mediapool.bg/tramp-otricha-da-e-kupuval-malchanieto-na-porno-aktrisa-news274248.html

Адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп е платил през 2016 г. 130 000 долара на бивша порно актриса, за да си мълчи за сексуална връзка с магната на недвижимите имоти през 2006 г., според информация на "Уолстрийт джърнъл", опровергана снощи от Белия дом, съобщи Франс прес. Плащането е било договорено между адвоката Майкъл Коен и Стефани Клифорд месец преди президентските избори, спечелени от Тръмп, уточнява финансовият всекидневник. Клифорд, известна в порнографската индустрия като Сторми Даниълс, е казвала в тесен кръг, че е имала сексуални отношения с Тръмп през юли 2006 г. по време на голф турнир с участието на високопоставени личности. По това време Тръмп вече е бил женен за сегашната си съпруга Мелания. Белият дом категорично опроверга в разпространено снощи комюнике да е имало каквито и да било срещи от сексуално естество между Доналд Тръмп и Сторми Даниълс.

Ева Майдел: От днес онлайн плащанията стават по-евтини и сигурни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661353

Ева Майдел: От днес онлайн плащанията стават по-евтини и сигурни 
„От днес, 13 януари 2018 г., влиза в сила европейската директива за платежните услуги, която прави онлайн плащанията по-евтини, лесни и сигурни. Отпадат всички такси за плащане с дебитни и кредитни карти, въвеждат се строги изисквания за сигурност на данните на платците, както и ясни механизми, по които всеки потребител може да подаде оплакване за

Почина един от лидерите на Ку-клукс-клан

https://www.actualno.com/america/pochina-edin-ot-liderite-na-ku-kluks-klan-news_654138.html

В затвор в американския щат Мисисипи умря 92-годишният Едгар Рей Килън – един от лидерите на организацията Ку-клукс-клан, съобщава местният в. „Клериън леджър”. Не се съобщава причината за смъртта на Килън, но от затвора са информирали, че той е страдал от хронична хипертония, предаде БГНЕС. Един от основателите на Ку-клукс-клан във Филаделфия, свещеникът баптист и работник в дъскорезница Едгар Рей Килън излежаваше 60-годишна присъда за организирането на убийствот

Турция категорична за ЕС – или членство, или нищо

https://www.vesti.bg/sviat/turciia-kategorichna-za-es-ili-chlenstvo-ili-nishto-6078180

„Ако ни предложат привилегировано партньорство, ние няма да се замислим, а просто ще го отхвърлим“, каза Омер Челик

Според ЦРУ вирусът NotPetya е създаден от руското разузнаване

http://www.mediapool.bg/spored-tsru-virusat-notpetya-e-sazdaden-ot-ruskoto-razuznavane-news274247.html

Централното разузнавателно управление на САЩ смята, че компютърният вирус NotPetya, атакувал преди половин година редица компании и организации в Русия и Украйна, ”с висока степен на вероятност” може да е бил създаден в руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), съобщи в. ”Вашингтон поуст” като се позова на източници, запознати със секретни доклади на американското разузнаване. Изданието посочва, че от ЦРУ са отказали коментар на тази информация. На 27 юни 2017 зловреден вирус, който блокира достъпа до данни и изисква превеждане на пари за деблокирането, атакува десетки енергийни, телекомуникационни и финансови компании и организации в Русия и Украйна, а след това се разпространи в целия свят. Експерти от фирмата Group-IB, специализирана в компютърна сигурност и защита от кибер заплахи, посочиха като виновник за атаката вируса Petya, който не позволява зареждането на операционната система, блокира компютрите и изисква откуп от 300 долара в криптовалутата биткойни. По-късно в руската ”Лаборатория Касперски” стигнаха до извод, че светът се е сблъскал с нов зловреден вирус, а компанията го нарече NotPetya. Руските власти многократно заявиха, че нямат отношение към мащабните кибер атаки, станали през последните години. През юли 2017 прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече абсурдни обвиненията срещу Русия, че е замесена в организирането на кибер атаки срещу украински обекти.  

Москва определи като вредни действията на Тръмп за Иран

http://www.moreto.net/novini.php?n=367091

Русия счита коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за ядрената сделка с Иран като "изключително вредни", коментира руският заместник-външен министър Сергей Рябков в изявленията пред държавната информационна агенция на РИА, цитиран от "Ройтерс".

Андрей Ковачев: Истанбулската конвенция не е обвързана със спекулата за третия пол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661340

Андрей Ковачев: Истанбулската конвенция не е обвързана със спекулата за третия полИстанбулската конвенция не е обвързана по никакъв начин със спекулата за третия пол и семейното законодателство. Това каза в интервю за "Фокус" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Той подчерта, че конвенцията касае единствено случаите на домашно насилие и защита на нежния пол. „Фалшивите новини и това,

Леонардо ди Каприо и Куентин Тарантино ще работят заедно по филм за серийния убиец Чарлз Менсън

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/13/3112084_leonardo_di_kaprio_i_kuentin_tarantino_shte_rabotiat/?ref=rss


Актьорът Леонардо ди Каприо и Куентин Тарантино ще работят отново заедно - този път върху новия филм на режисьора, посветен на зловещите убийства на "Семейство Менсън". Ди Каприо, който последно работи с Тарантино през 2012 г. по филма "Джанго без окови", е първото потвърдено участие в продукцията, чието име все още не е известно, информира БНР.<br /><br />По информация на интернет портала за кино новини "Дедлайн", в новия филм звездата ще се превъплъти...

БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-ne-podkrepia-ratifikaciiata-na-istanbulskata-konvenciia-2072295

На днешното си заседание Националният съвет на БСП прие позиция "против" ратификацията на Истанбулската конвенция.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие /известна като Истанбулска конвенция/, съобщи пресцентърът на БСП.
<

Нов руски дивизион със зенитни ракетни системи С-400 започва бойно дежурство в Крим

https://offnews.bg//sviat/nov-ruski-divizion-sas-zenitni-raketni-sistemi-s-400-zapochva-bojno-de-672844.html

Нов руски дивизион, въоръжен със зенитни ракетни системи С-400 "Триумф", започва днес бойно дежурство в Крим на фона на растящото напрежение на полуострова, съобщиха Ройтерс и БТА.

Това е вторият дивизион, въоръжен със зенитни ракетни системи С-400 "Триумф" на полуострова след първия от пролетта на 2017 година близо до пристанищния град Феодосия.

Новото подразделение ще бъде разположено в Севастопол и ще контролира въздушното пространство над границата с Украйна.

С-400 "Триумф" е ултрамодерна система за противовъздушна и противоракетна отбрана с обсег на действие 400 км.

Системата може да премине към режим на бойни действия за по-малко от пет минути, обяви командира от руските въздушни сили Виктор Севостянов.

С-400 "Триумф" е най-новата руска зенитно-ракетна система и е приета на въоръжение през 2007 г. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, може да се използва и срещу наземни обекти.

В Русия отбелязват Нова година по стар стил

http://www.cross.bg/godina-kalendar-nova-1565410.html

/КРОСС/ На 24 януари 1918 г. в съветската Русия Съветът на народните комисари решава, че е време да се изравни с прогресивния свят, да се изостави архаичния Юлиански календар и да се премине към Грегорианския. В същия ден е формулиран и приет указ, а само два дни по-късно - на 26 януари - той е подписан от Ленин. За прехвърляне на Грегорианския календар се говорело още през 1917 година, но така и не се стигнало до избиране на начин как да се случи това. Дискусиите са сведени до 2 проекта. Според първия е планирано преминаването към новия календар за 13 години, като се премахват по 24 часа всяка година. Вторият проект, е подписаният от Ленин - преход в една стъпка. Така в нощта на 13 срещу 14 януари 1919 г. съветските граждани имат допълнителна причина да си кажат "Наздраве", защото вече празнуват Новата година по нов стил, в това време обаче старият все още използван от църквата и не е напълно забравен. По този начин, традицията да се празнува и Старата Нова година, и Новата е на няма и 100 години. В Украйна, Беларус на този ден празнуват Щедра вечер, която включва празненства, тържества и богатство. празнува се и в страните от бивша Югославия - Сърбия, Македония, Косово, Босна и Херцеговина, както и в Черна гора, където църквата използва Юлиянския календар. В Швейцария старата Нова година се нарича "старият ден на св. Силвестър". Този празник се отличава главно от немскоезичното население на швейцарските кантони

Когато ректорите бяха студенти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6660480

Когато ректорите бяха студентиКой какво си спомня от периода на следването Ректори на отличени в седмото издание на рейтинговата система на университетите разказват спомени от студентските си години. Те споделиха с читателите на “24 часа” интересни истории от периода на следването си - един си спомни за сватбата си, друг - за раждането на сина си.

Френският замък, в който е умрял Ричард Лъвското сърце, е обявен за продaн

https://www.actualno.com/curious/frenskijat-zamyk-v-kojto-e-umrjal-richard-lyvskoto-syrce-e-objaven-za-prodan-news_654137.html

Френският замък, в който е умрял английският крал Ричард Лъвското сърце, е обявен за продажба за почти 1 милион евро, съобщава британският в. The Telegraph. По информация на изданието, замъкът Шалю Шаброл в Лимузен е с площ от 600 кв.м. и ще се продава за 996 хиляди и 400 евро. Той има 15 стаи и приземни помещения и е разположен в самия център на село Шалю, откъдето се открива „уникална гледка към целия регион”. Сегашните собственици са трима холандци. Вероятни купувачи са

Нови преговори между Сеул и Пхенян ще има на 15 януари

http://www.mediapool.bg/novi-pregovori-mezhdu-seul-i-phenyan-shte-ima-na-15-yanuari-news274246.html

Южна Корея прие предложението на КНДР за нов кръг от преговори по повод посещението на севернокорейска група артисти на зимната олимпиада в Пьончанг, съобщиха информационните агенции. Работната среща ще се състои на 15 януари в севернокорейската част на пограничното селище Панминчжон. Сеул предлагаше на тази дата да се водят преговори за пристигането на делегация на Пхенян в Южна Корея за зимните олимпийските игри, отбелязва ТАСС. Първи кръг от преговори между двете страни се състоя на 9 януари. Тогава беше договорено Северна Корея да участва със свои състезатели на Олимпиада в Пьончан през февруари. Пхенян се съгласил да изпрати делегация на Зимната Олимпиада, която освен спортисти ще включва високопоставени лица, танцьори, музиканти и демонстрационен отбор по таекундо. На 9 януари бяха първите разговори от две години насам между делегации от Сеул и Пхенян.

Беат Фойц спечели спускането във Венген

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/13/3112097_beat_foic_specheli_spuskaneto_vuv_vengen/?ref=rss


Световният шампион от 2017 г. в дисциплината спускане Беат Фойц спечели състезанието на легендарната писта Лауберхорн в швейцарския курорт Венген. Представителят на домакините беше най-бърз, преминавайки дългото 4270 метра трасе за 2:26.50 минути.<br /><br />Фойц печели за втори път спускането на Лауберхорн след 2012 г. Пистата е считана за една от петте класики на спускането в Световната купа. Другите са Кандахар в Гармиш-Партенкирхен, Хахенам (Щрайф) в Кицбюел, Саслунг във Вал...

48 000 са болните от грип у нас, очакваме грипна епидемия в София до 1-2 седмици

https://offnews.bg//obshtestvo/48-000-sa-bolnite-ot-grip-u-nas-ochakvame-gripna-epidemia-v-sofia-do-672845.html

Заболелите от грип в момента са към 48 000 души в страната, обяви пред "Фокус" директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Вчера в област Перник беше обявена грипна епидемия. 

По думите на проф. Кантарджиев можем да очакваме грипна ваканция и в София до 1-2 седмици.

В някои от областите има значително повишена заболеваемост. Това са: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен, обясни проф. Кантарджиев.

За 5 дни сме изследвали 134 проби, като са доказани пет вируса H1N1 (пандемичен грип), H3N2. Останалите 34 са група B. Той обикновено се явява в началото и в края на епидемията. Засега 34 са група B, а 6 са група А“, подчерта той. 

По думите му засегнати с много положителни проби от група В са: Пазарджик, Сливен, Благоевград, където има група А - H3N2 и H1N1.

„H1N1 е този, който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави впечатление, че наистина е много голям процентът на група В грипни вируси“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

"Симптомите на грипа са описани от Световната здравна организация. Те са внезапно начало и в рамките на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, отпадналост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, често пъти има главоболие, боязън от светлината. Телесната температура е 38 градуса", обясни специалистът.

По думите му различните хора често са поразявани от различните типове грип. Според него А1H1 поразява главно млади хора, пълни хора, бременни жени, всички с хронични заболявания. H3N2 – главно възрастните хора с хронични заболявания. Това не значи, че от него не могат да заболеят и деца.

"Затова трябва да се избягват болните хора. Който е вкъщи трябва да носи маска, за да не зарази и околните. Маската трябва да се сменява на два и половина часа и хората трябва да се консултират с лекар. Тези в големите градове е хубаво да имат
антигрипни лекарства под ръка и при поява на грип в семейството да се обадят на личния лекар, а не да ходят с градския транспорт на прегледи", каза той. 

48 000 са болните от грип у нас

https://offnews.bg//obshtestvo/48-000-sa-bolnite-ot-grip-u-nas-672845.html

Заболелите от грип в момента са към 48 000 души в страната, обяви пред "Фокус" директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Вчера в област Перник беше обявена грипна епидемия. 

В някои от областите има значително повишена заболеваемост. Това са: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен, обясни проф. Кантарджиев.

За 5 дни сме изследвали 134 проби, като са доказани пет вируса H1N1 (пандемичен грип), H3N2. Останалите 34 са група B. Той обикновено се явява в началото и в края на епидемията. Засега 34 са група B, а 6 са група А“, подчерта той. 

По думите му засегнати с много положителни проби от група В са: Пазарджик, Сливен, Благоевград, където има група А - H3N2 и H1N1.

„H1N1 е този, който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави впечатление, че наистина е много голям процентът на група В грипни вируси“, каза още проф. Тодор Кантарджиев

Леонардо ди Каприо ще се снима във филм на Тарантино

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661309

Леонардо ди Каприо ще се снима във филм на ТарантиноХоливудският актьор и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще се снима във филма на Куентин Тарантино, проследяващ убийствата, извършени от последователи на Чарлз Менсън, предаде Ройтерс, позовавайки се на "Варайъти". Ди Каприо няма да се превъплъти в образа на Менсън - един от най-известните американски престъпници на 20-и век.

Skype с ново криптиране на разговорите

http://clubz.bg/62870-skype_s_novo_kriptirane_na_razgovorite

"Скайп" в Русия е сериозно заплашен от блокиране. Снимка БГНЕС

Нова функция въвежда чат програмата Skype - "частни разговори" или "Private Conversations", съобщи Microsoft.

Разговори от този тип вече ще бъдат криптирани "от край до край". Това става с помощта на разработка на компанията Open Whisper Systems и техния софтуер за криптиране Signal.

Новата функция за момента е активна само за бета тестерите в програмата Skype Insiders, но скоро ще е налице и за всички потребители, обясняват от компанията на Бил Гейтс.

За да бъде криптиран разговор с приятел, с когото вече водите такъв, трябва да започнете нов. Криптираните със Signal чатове не могат да се пренасят и между устройства, тоест всеки път, когато оставите телефона и минете на компютъра, ще трябва да отваряте нов. Това е с цел повишаване на сигурността.

Истината е, че Skype за пореден път закъснява с нововъведението - Signal вече се ползва от конкуренцията в лицето на Facebook Messenger, WhatsApp и Google Allo.

В комбинация с нестабилните версии на чат програмата, които са тежки и тромави както за компютър, така и за мобилни устройства, по всичко личи, че някогашният пионер и гигант в софтуера за чат изостава пред множеството нови опции на пазара. Последната подобрена мобилна версия никак не се хареса на потребителите.

Ердоган заговори за военна операция в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/siria-manbij-metezhat-turtzia-afrin-26770318

Турският президент Реджеп Ердоган намекна за възможна военна операция на Турция в Африн и Манбидж, Северна Сирия, "ако терористите не се изтеглят до седмица".

Сеул и Пхенян ще проведат нови разговори на работно равнище на 15 януари

http://www.cross.bg/yanyari-koreya-myzikanti-1565409.html

/КРОСС/ Южнокорейското правителство прие предложението на Северна Корея за преговори на работно равнище на 15 януари, предадоха ТАСС и Ройтерс, позовавайки се на агенция Йонхап. Те обаче ще са във връзка с посещението на севернокорейска група музиканти, танцьори и други на зимната олимпиада в Южна Корея. Първият кръг от диалога за нормализация на отношенията между Република Корея и КНДР се състоя на 9 януари в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, разделяща на две Корейския полуостров. Тогава бе решено Пхенян да изпрати на олимпиадата представителна правителствена делегация, демострационен отбор по таекуондо, танцьори и музиканти. Въпросът за участието на севернокорейски спортисти в олимпийските игри още не е решен. Новите работни преговори на 15 януари ще се водят в павилиона „Тонгил" (обединение), в севернокорейската част от граничното селище Панминчжон. Зимните Олимпийски игри ще се състоят в Пьончан, Южна Корея, от 9 до 25 февруари.  

Как Малта загуби правителството си по време на своето председателство на ЕС

http://www.transmedia.bg/2018/01/13/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d0%be/

Януари 2017 г. Ла Валета. Председателят на Съвета на Европа Доналд Туск държи пламенна реч, а председателят на Европейска комисия прегръща приятелски премиерът на Малта Джоузеф Мускат.

Малта поема председателството на Съвета на Европа за шест месеца. Страната се намира в забележителен икономически подем, брутният вътрешен продукт расте с близо 5% и рекордно ниска безработица.

Сигурно вече сте объркани дали това не е някаква дежавю. В последните два дни историята се повтаря и в България.

У нас заветното Председателство е гарнирано и с неспирното повтаряне  на мантрата как трябва да има стабилност, политиците не бива да спорят, опозицията да си трае, а всеки, който протестира иска да изложи страната пред чужденците.

Стигна се дори до заклинания как ако в страната председател, демек България, се стигне до някаква политическа криза това ще е пагубно за цяла Европа. Защото Брекзит, мигрантските квоти, Турция и т.н. чакат решения.

Темата Брекзит е особено проблемна и по време на малтийското председателство тъй като това е първия ротационен период, в който започва същинската част на подготовката за разделянето на Великобритания и ЕС.

Но какво става с политическата стабилност?

През май 2017 г. министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат свика извънредни избори, година преди мандата му да приключи. Решението на Мускат да се оттегли от поста идва на фона на протести в Малта срещу корупцията. Но не само.

Мускат е изправен пред огромен натиск от Брюксел, където евродепутатите открито призовават за оттеглянето му.

Причината?

Името на съпругата на Мускат Мишел се появява в Панамските досиета като титуляр на сметка на офшорна компания, в която е имало предполагаеми плащания от президента на дъщерята на Азербайджан за над 1 млн. долара.

Преди това Малта се озова в центъра на друг скандал, свързан със схема за купуване на паспорти от богати чужденци, главно руснаци, срещу инвестиции от поне 1 млн. евро.

Председателството на ЕС от Малта е буквално разтърсено от твърдения за изпиране на пари. Основните обвинение са, че страната председателстваща ЕС не е направила нищо, за да разруши репутацията си като убежище за черни пари.

Скандалът с офшорната фирма на съпругата на Мускат избухва, когато блогърът Дафне Каруна Галисия публикува свой текст, базиран на документите от Panama Papers.

През октомври тази година Дафне Каруна беше взривена в колата си, а убиецът й все още не разкрит.

Купувал ли е Тръмп мълчанието на порно актриса?

//dariknews.bg/novini/sviat/kupuval-li-e-trymp-mylchanieto-na-porno-aktrisa-2072299

Адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп е платил през 2016 година 130 000 долара на бивша порно актриса, за да си мълчи за сексуална връзка с магната на недвижимите имоти през 2006 година, според информация на "Уолстрийт джърнъл", опровергана снощи от Бел

Холивудският актьор Том Круз блокира част от Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661293

Холивудският актьор Том Круз блокира част от ЛондонХоливудският актьор Том Круз блокира част от Централен Лондон, спринтирайки над река Темза за снимките на най-новия филм от поредицата "Мисията невъзможна", предаде Асошиейтед прес. Видимо в добра форма, 55-годишният актьор, известен и с това, че сам изпълнява каскадите си, храбро е понесъл мразовития януарски вятър,

Филип Хамънд определи позицията на ЕС за Брекзит като ”параноя”

http://www.mediapool.bg/filip-hamand-opredeli-pozitsiyata-na-es-za-brekzit-kato-paranoya-news274245.html

Британският финансов министър Филип Хамънд критикува позицията на ЕС за Брекзит, сравнявайки я с "параноя". Става въпрос за позиция на Европейския съюз за Брекзит, която заплашва Лондон със загуба на различни преференции след напускане на блока. Критиките на министъра са отправени в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", части от което бяха публикувани в събота на сайта на изданието. Хамънд определя като "параноя" опитите на ЕС да води по-твърда политика с Лондон по Брекзита, за да не се предизвика ефект на доминото и други страни също да поискат да напуснат. Той сравнява ЕС с клуб и казва, че не може да се управлява един клуб като се глобяват членовете, които са решили да напуснат, а трябва да се положат повече усилия, за да бъде привлекателен клубът за нови и настоящи членове. По думите на министъра Лондон вижда, че например САЩ и много други страни искат да сключат с Великобритания нови търговски споразумения, а от Европа не се чуват такива желания. Хамънд заяви, че Лондон е взел окончателно решение да напусне ЕС и не се готви да размисля. Бих посъветвал тези, които ценят близките отношения с Великобритания, да не хранят илюзии, заяви той. През първия етап от преговорите между ЕС и Великобритания по Брекзита се обсъждаха финансовите условия за напускането на Лондон, въпросът за защита на правата на гражданите и бъдещият граничен режим между Великобритания и Ирландия. На срещата на върха през декември в Брюксел лидерите на страните на ЕС одобриха преход към втория етап от преговорите, при който двете страни трябва да се споразумеят за сътрудничеството си в сферите на сигурността и търговията. Консултациите трябва да продължат до ноември 2018 година, след което страните ще имат половин година за ратификация на постигнатите договорености в националните парламенти. Самият Брекзит е насрочен за 29 март 2019 година, след което започва двегодишен преходен период.  

Немско издание коментира "двете лица на България"

https://www.actualno.com/worldcup2014/nemsko-izdanie-komentira-dvete-lica-na-bylgarija-news_654136.html

България е страна, която може да бъде давана за пример както за успеха на източното разширяване на ЕС, така и за неговия провал. Зависи от гледната точка. Двете лица на България Единайсет години след приемането на България в ЕС нейното правосъдие все още не отговаря на стандартите за една страна-членка на ЕС, нейните институции са проядени от корупция, олигарси дърпат задкулисно конците в политиката, а средният доход в страната е най-ниският в целия ЕС - при това значително. Това от една стран

Снегът идва по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=367090

По Черноморието утре - 14 януари ще е облачно, със слаби превалявания, предимно от сняг, научи Moreto.net. Ще духа силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 1°-5°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде около 4 бала.

Нов руски ракетно-зенитен дивизион С-400 в Крим

http://www.mediapool.bg/nov-ruski-raketno-zeniten-divizion-s-400-v-krim-news274244.html

Нов руски дивизион, въоръжен със зенитни ракетни системи С-400 "Триумф", започва бойно дежурство в Крим на фона на растящото напрежение на полуострова. Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година, в резултат на което ЕС и САЩ наложиха икономически санкции на Москва, а в региона се установи напрегната безизходна ситуация. Това е вторият дивизион, въоръжен със зенитни ракетни системи С-400 "Триумф" на полуострова след първия от пролетта на 2017 година близо до пристанищния град Феодосия, съобщиха Ройтерс и руски агенции. Новото подразделение ще бъде разположено в Севастопол и ще контролира въздушното пространство над границата с Украйна, отбелязва Риа новости. С-400 "Триумф" е ултрамодерна система за противовъздушна и противоракетна отбрана с обсег на действие 400 километра. По думите на командира от руските въздушни сили Виктор Севостянов, цитиран от Интерфакс, системата може да премине към режим на бойни действия за по-малко от пет минути. С-400 "Триумф" е най-новата руска зенитно-ракетна система и е приета на въоръжение през 2007 г. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, може да се използва и срещу наземни обекти. 

Ердоган: Ще поемем нещата в свои ръце, докато не останат никакви терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661290

Ердоган: Ще поемем нещата в свои ръце, докато не останат никакви терористиТурският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна днес за възможна военна операция на Турция в Африн и Манбидж, Северна Сирия, "ако терористите не се изтеглят до седмица", съобщава "Хюриет дейли нюз". "В Манбидж, ако не удържат на обещанията си, ще поемем нещата в свои ръце, докато не останат никакви терористи.

Зукърбърг загуби над 3 млрд. долара заради новата промяна във Facebook

https://www.actualno.com/sciencelogy/zukyrbyrg-zagubi-nad-3-mlrd-dolara-zaradi-novata-promjana-vyv-facebook-news_654135.html

Котировката на ценните книжа на компанията Facebook намаля с 4,5%, след като основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг обяви въвеждането на основни промени във формирането на Newsfeed-а. Така Зукърбърг, който притежава 14% от акциите на компанията, намали състоянието си с 3,2 млрд долара само за едно денонощие. За това свидетелстват данните от финансовата борса Nasdaq, цитирани от "РИА Новости". Припомняме, че по-рано създателят и шеф на Facebook съобщи, че планира да въведе осно

Проучване: Мъжете педагози влияят добре върху развитието на децата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661287

Проучване: Мъжете педагози влияят добре върху развитието на децатаМъжете педагози в детските градини оказват положително въздействие върху развитието на децата, предаде ТАСС, позовавайки се на норвежко проучване. Целта на авторите му от Централното статистическо бюро е била да разберат защо някои малчугани, завършили детски градини в столицата Осло, се представят по-успешно в началните класове в училище,

Макрон поиска френската багета да влезе в списъка на ЮНЕСКО

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/13/3112076_makron_poiska_frenskata_bageta_da_vleze_v_spisuka_na/?ref=rss


Скромната багета със златистата си хрупкава коричка е предмет на завист по целия свят, заяви френският президент Еманюел Макрон, призовавайки тестеното изделие да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, предаде ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />През декември неаполитанската пица беше добавена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.<br /><br />Трябва да запазим съвършенството на багетата и умението да я приготвяме и затова...

Вицепрезидентът: Не е уважително да не се разгледат поне мотивите за ветото

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/viceprezidentyt-ne-e-uvajitelno-da-ne-se-razgledat-pone-motivite-za-vetoto-253807/

Илияна Йотова е огорчена от начина, по който е преодоляно ветото за антикорупционния закон от Народното събрание

ВМРО за критиките на френската евродепутатка: Криворазбраната толерантност ражда чудовища

https://offnews.bg//politika/vmro-za-kritikite-na-frenskata-evrodeputatka-krivorazbranata-tolerant-672839.html

От ВМРО обявиха, че са възмутени от позицията на френската евродепутатка Карима Дели, която видя намек за сексуален тормоз във видеото, рекламиращо европредседателството, и поиска оттеглянето на клипа. 

"Крайностите във възприемането на „нормалността“ се изродиха в извратеност! Ние от ВМРО – Българско национално движение сме възмутени от позицията на френския евродепутат Карима Дели, че официалната видео реклама на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде спряна незабавно заради послание, което смята за политически некоректно... За адекватността на самото съдържание, не е мястото и времето да се говори, но сме категорични, че да се търси подтекст за сексуален тормоз е крайно, грозно, нелепо и недопустимо. На това тук по нашенски ние му казваме: „Да търсиш под вола теле“ – нещо, което именно тези неолиберални общности се опитват да реализират и да ни убедят, че е нормално", обявиха от ВМРО в позиция до медиите.

"Това е поредният пример за извратената криворазбрана реалност, в която „Зелените“, чиито представител в ЕП е Дели, живеят и недопустимите стандарти, които крайните либерали в Европа се опитват да насаждат", посочват от партията.

Те използват случая да се обявят и против Истанбулската конвенция, която по думите им "под маската за превенция от насилието над жени прокарва недопустими текстове като „социален пол“, „разчупване на стереотипите за мъж и жена“, официализиране на термина „джендър“, както и въвеждане на трансджендър обучение в детските градини и училищата".

"Ние от ВМРО сме категорични, че в България има вековни ценности, морал и традиции, които ще продължим да отстояваме и браним от новите, извратени „световни тенденции“. Ако днес държавата ни допусне подобна провокация, то утре и „Добър ден!“ ще бъде повод за дела за сексуално насилие", категорични са от ВМРО.

Иззеха близо 300 кг. хероин от автобус в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661284

Иззеха близо 300 кг. хероин от автобус в ТурцияБлизо триста килограма хероин са били заловени от властите в окръг Коджаели, Северозападна Турция, предаде турската частна телевизия НТВ. Във връзка със случая са задържани трима души. Екипи на полицията за борба с наркотрафика са предпрели операция въз основа на сведения, че от Източна Турция ще бъде транспортиран наркотик към Истанбул,

Дигиталната стена на Samsung е модулен microLED телевизор

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/digitalnata-stena-na-samsung-e-modulen-microled-televizor-6078043

Компанията представи нов тип телевизор, който ще предлага значително по-високо качество на картината

"Третият пол" вкарва порно сцени във "Война и мир", притеснени в БСП

http://www.cross.bg/shtyala-ninova-evropeiiskite-1565407.html

/КРОСС/ Червените се скараха за Истанбулската конвенция. Това стана на закрито заседание на Националния съвет на БСП на Позитано 20. Лидерът Корнелия Нинова се опънала на президента на ПЕС Сергей Станишев, информира News.bg. Станишев защитил ратификацията на конвенцията, обяснявайки важността на документа и че ако столетницата й се опъне това ще предизвика внушения, че БСП е антиевропейска партия. Дори намекнал, че това няма да се хареса в Европа и партията щяла да е под угрозата за изключване от семейството на европейските социалисти. Нинова пък му отговорила, че има национални теми, които са над европейските. Освен това му припомнила, че не за първи път партията щяла да е на различна позиция от ПЕС и дала за пример решенията около мигрантските квоти, СЕТА и за санкциите срещу Русия. Съпартийци на Нинова изразили и активни притеснения, че ратификацията щяла да е "лъжицата с катран, която да се вкара в кацата с меда" и дори, че приемането й щяло да е все едно "да се вкарат порно сцени във Война и мир".  

БСП ще гласува срещу Истанбулската конвенция въпреки разнобоя в партията

http://www.mediapool.bg/bsp-shte-glasuva-sreshtu-istanbulskata-konventsiya-vapreki-raznoboya-v-partiyata-news274243.html

Депутатите на БСП ще гласуват против Конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени, реши пленумът на партията след продължил пет часа дебат в събота. На заседанието на Националния съвет на БСП стана ясно, че в партията има разнобой относно документа, добил известност като Истанбулската конвенция като на двата полюса се оказаха позициите на лидера Корнелия Нинова и бившия председател на БСП и лидер на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев. В крайна сметка при гласуването надделя позицията на Нинова и Изпълнителното бюро на партията конвенцията да не бъде подкрепена в парламента. Според позиция на Националния съвет на БСП в конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно. Форумът е решил БСП да внесе в Народното събрание законодателни текстове, с които да гарантира ефективната борба с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенция за защита на жените от всички форми на насилие. Социалистите ще искат промени в наказателното законодателство за най-строго преследване и наказване на насилниците и да се инкриминира "домашното насилие", "насилствените бракове" и "принудителното съжителство на съпружески начала", както и други строги мерки. Още в първите дни на новата година лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция и решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Абсолютно противоположна е е позицията на бившия председател на левицата и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който в събота присъства на пленума и призова Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от парламента. ”Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви. Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените”, коментира Станишев. Той посочи, че само през последната година три жени са били убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие. Статистиката и проучванията говорят ясно, че една четвърт от жените в България под една или друга форма са подлагани на насилие, добави Станишев. Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична, коментира той. Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма. Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той. Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев. И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът й едва ли не да бъде неин собственик, добави той. Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на БСП своята тревога и загриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията. За сериозни дебати в БСП призова депутатът и член на ръководството на партията Филип Попов. ”Една конвенция, един международен акт, който и да е той, след като се ратифицира, той има преимущество над вътрешното законодателство. Същото се касае и по отношение на Конституцията - нито един от законите не трябва да й противоречат, и мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да осигуряват още по-добрата защита на правата и сигурността на жените и на децата”, каза той. Правителство одобри т.нар. Истанбулска конвенция, но предстои тя да бъде гласувана и в парламента. В управляващата коалиция също няма единно мнение по въпроса, тъй като министри и депутати от квотата на ”Патриотите” смятат, че документът ще доведе до узаконяването на т.нар. трети пол.

Разнобой в БСП за ратификацията на Истанбулската конвенция

http://www.mediapool.bg/raznoboi-v-bsp-za-ratifikatsiyata-na-istanbulskata-konventsiya-news274243.html

В БСП има разнобой по въпроса трябва ли да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа против насилието над жени. Това стана ясно от изявления на социалисти преди започналото в София заседание на Националния съвет на БСП, на което се обсъжда документа, добил известност като Истанбулската конвенция. Още в първите дни на новата година лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция и решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Тогава тя съобщи, че Изпълнителното бюро на БСП приело позицията, че партията не подкрепя ратификацията. Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който присъства на съботното заседание, призова Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от парламента. ”Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви. Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените”, коментира Станишев. Той посочи, че само през последната година три жени са били убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие. Статистиката и проучванията говорят ясно, че една четвърт от жените в България под една или друга форма са подлагани на насилие, добави Станишев. Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична, коментира той. Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма. Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той. Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев. И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът й едва ли не да бъде неин собственик, добави той. Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на БСП своята тревога и загриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията. За сериозни дебати в БСП призова депутатът и член на ръководството на партията Филип Попов. ”Една конвенция, един международен акт, който и да е той, след като се ратифицира, той има преимущество над вътрешното законодателство. Същото се касае и по отношение на Конституцията - нито един от законите не трябва да й противоречат, и мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да осигуряват още по-добрата защита на правата и сигурността на жените и на децата”, каза той. Правителство одобри т.нар. Истанбулска конвенция, но предстои тя да бъде гласувана и в парламента. В управляващата коалиция няма единно мнение по въпроса, тъй като министри и депутати от квотата на ”Патриотите” смятат, че документът ще доведе до узаконяването на т.нар. трети пол.  

Откриха още две тела и черната кутия на иранския петролен танкер край Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661278

Откриха още две тела и черната кутия на иранския петролен танкер край КитайКитайските власти са открили черната кутия и още две от телата на изчезналите моряци от екипажа на иранския петролен танкер, съобщава AFP. Иранският танкер „Санчи“ се сблъска с китайски товарен кораб край устието на река Яндзъ на шести януари, като от тогава морският съд, превозващ над 136 хил. тона петрол, е обхванат от пламъци, предаде "Фокус".

Скъпият алкохол в Турция засилва интереса към варенето на ракия в България

https://www.actualno.com/business/skypijat-alkohol-v-turcija-zasilva-interesa-kym-vareneto-na-rakija-v-bylgarija-news_654134.html

Скъпият алкохол в съседна Турция засилва интереса към варенето на ракия в България, споделиха жители на русенски села с преобладаващо население от турския етнос. Хората там разказват, че заради високите цени на твърдия алкохол в южната ни съседка, често им звънят роднини, които искат да им сварят ракия в България и да им я изпратят в Турция, предаде кореспондентът на БГНЕС в крайдунавския град. Най-облагодетелствани са шофьорите на турски ТИР-ове, които използват служебното си преминаване през

"Утре и "Добър ден!" ще бъде повод за дела за сексуално насилие"

http://clubz.bg/62869-utre_i_dobyr_den_shte_byde_povod_za_dela_za_seksualno_nasilie

"Ако днес държавата ни допусне подобна провокация, то утре и "Добър ден!" ще бъде повод за дела за сексуално насилие."

Това се казва в позиция, която ВМРО специално разпространи, за да изрази възмущението си от френската евродепутатка Карима Дели. Тя от своя страна неодобри официалния клип за българското европредседателство, в което се казва, че "не" у нас е "да". "Не" значи "не", каза тя, имайки предвид контекста на кампания за женски права и поиска свалянето на клипа.

"За адекватността на самото съдържание, не е мястото и времето да се говори, но сме категорични, че да се търси подтекст за сексуален тормоз е крайно, грозно, нелепо и недопустимо. На това тук по нашенски ние му казваме: "Да търсиш под вола теле" - нещо, което именно тези неолиберални общности се опитват да реализират и да ни убедят, че е нормално" , твърдят от ВМРО.

В България имало вековни ценности, морал и традиции, които партията ще брани от "новите извратени световни тенденции".

Ето и позицията на ВМРО:

Ние от ВМРО - Българско национално движение сме възмутени от позицията на френския евродепутат Карима Дели, че официалната видео реклама на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде спряна незабавно заради послание, което смята за политически некоректно. Припомняме, че клипчето започва с думите: "България - когато я срещнете за първи път, може да Ви даде даде грешен сигнал. Помнете - тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да Ви обърка, просто Ви кани да я опознаете сами".

За адекватността на самото съдържание, не е мястото и времето да се говори, но сме категорични, че да се търси подтекст за сексуален тормоз е крайно, грозно, нелепо и недопустимо. На това тук по нашенски ние му казваме: "Да търсиш под вола теле" - нещо, което именно тези неолиберални общности се опитват да реализират и да ни убедят, че е нормално.

Ето какво публикува Карима Дели в социалната мрежа "Туитър": "Едно "не" никога не може да означава "да". Това е основно правило за съгласие и зачитане на жените. Искам оттеглянето (на видеоклипа)", добавяйки хаштага на кампанията срещу сексуален тормоз, която взриви Холивуд - #metoo."
Това е поредният пример за извратената криворазбрана реалност, в която "Зелените", чиито представител в ЕП е Дели, живеят и недопустимите стандарти, които крайните либерали в Европа се опитват да насаждат. 

Припомняме, че такъв е и случаят с Истанбулската конвенция, която под маската за превенция от насилието над жени прокарва недопустими текстове като "социален пол", "разчупване на стереотипите за мъж и жена", официализиране на термина "джендър", както и въвеждане на трансджендър обучение в детските градини и училищата.

Ние от ВМРО сме категорични, че в България има вековни ценности, морал и традиции, които ще продължим да отстояваме и браним от новите, извратени "световни тенденции".

Ако днес държавата ни допусне подобна провокация, то утре и "Добър ден!" ще бъде повод за дела за сексуално насилие.

Григор Димитров на корта в Австралия в понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=367092

Григор Димитров ще започне участието си на Откритото първенство на Австралия с мач на "Род Лейвър Арина" в понеделник, научи Moreto.net. Гришо ще се изправя срещу някой от квалификантите, а срещата е трета на централния корт.

Проф. Кантарджиев: Болните от грип в страната са около 48 000

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661272

Проф. Кантарджиев: Болните от грип в страната са около 48 000Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната седмица, са към 48 000 души в страната. Това каза в интервю за  „Фокус“ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка със зачестилите грипни заболявания. „Решението за обявяване на епидемични мерки в дадена област е по предложение на локалното

Половината американци биха гласували за Опра, ако се кандидатира за президент

https://offnews.bg//sviat/polovinata-amerikantci-biha-glasuvali-za-opra-ako-se-kandidatira-za-p-672842.html

Американците не искат телевизионната водеща Опра Уинфри да се кандидатира за президент, но ако тя все пак се кандидатира, 50% от американците биха гласували за нея. 

Това сочи ново допитване до общественото мнение на института "Марист Пол", цитирано от Франс прес и БТА.

В анкетата са участвали 1350 души. Тя е проведена в периода понеделник-сряда.

Според данните от проучването едва 35% от американците искат Опра да се кандидатира за президент през 2020 г.

Ако Опра се кандидатира и се изправи срещу президента Доналд Тръмп, 39% от американците биха гласували за него. 

Допитването показва също, че 64 процента от анкетираните имат като цяло положително мнение за телевизионната водеща.

Спекулациите, че Опра Уинфри може да се кандидатира за президент се засилиха, след като тя произнесе вдъхновяваща реч на церемонията за наградите "Златен глобус".

В речта си при приемането на наградата Опра обяви настъпването на нова ера за жените и момичетата, малтретирани от мъже.

"И когато новият ден най-накрая настъпи, това ще е благодарение на много прекрасни жени, много от които са в залата тази вечер, а и на някои забележителни мъже, които се борят упорито да станат лидери и да ни отведат във времето, когато на никого няма да се налага да казва "аз също" отново", каза Уинфри, имайки предвид движението в социалните мрежи срещу сексуалния тормоз. Тя изтъкна и примера на жени, борили се за гражданските права в САЩ.

Самата Уинфри опроверга след церемонията спекулациите, че може да се кандидатира за президент, но нейният дългогодишен партньор каза, че тя не е изключила категорично тази възможност.

Хеликоптер падна в Арабско море, четирима загинаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661268

Хеликоптер падна в Арабско море, четирима загинахаБреговата охрана на Индия съобщава, че четирима души са загинали при падането на хеликоптер в Арабско море, недалеч от град Мумбай, предава Интерфакс. На борда са се намирали петима сътрудници на индийската петролна и газова компания, както и двама пилоти. Възможно е броят на загиналите да се увеличи в сравнение с първоначално обявения.

ВМРО: Криворазбраната толерантност започна да ражда чудовища

http://dnes.dir.bg/news/vmro-evrodeputat-evropredsedatelstvoto-2018-26770316

Крайностите във възприемането на „нормалността“ се изродиха в извратеност, заявиха от ВМРО – Българско национално движение.

Как се живее с 218 лв. в държава европредседател

http://www.eurochicago.com/2018/01/218-lv/

Най-обича да бистрим политиката, псува всички наред и си има собствена клетва: "Майку им поебем на всички, искам един от тези мазните да дойде и да живее с мене един месец, квото ям аз, това да яде и той, и да го гледам как мре бавно! Тия не са изкарали два лева с работа, а само с крадлък, те затова избегаха децата и останахме сами на стари години, щото държавата ни се управлява от алчни и прости пуноглавци, които дерат народа и мислят само за себе си. А младите не търпят да ги дерат простите и бегат." След няколко години него няма го има и селото няма да го има, и споменът за тях няма да го има. Така живеят и чезнат милиони в тази държава европредседател.

Турция: Няма да приемем ”привилегировано партньорство” с ЕС

https://frognews.bg/novini/turtsiia-niama-priemem-privilegirovano-partnjorstvo.html

Турция няма да приеме ”привилегировано партньорство” с Европейския съюз, заяви министърът за ЕС на Турция Йомер Челик, цитиран от ”Хюриет дейли нюз”.

Столичната община събира стари гуми и днес

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/13/3112058_stolichnata_obshtina_subira_stari_gumi_i_dnes/?ref=rss


Акцията по събиране на стари гуми от домакинствата продължава и днес в районите "Люлин" и "Връбница", информира dariknews.bg. Това е третата поредна съвместна инициатива между Столична община и Столичният инспекторат, която е насочена към намаляване на изхвърлянето на стари гуми до кофите за кмет и минимизиране на възможността да бъдат изгаряни за отопление, съобщиха от общината.<br /><br />В рамките на предходните две акции, проведени в районите...

Третият пол е познат още преди Христа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6660486

Третият пол е познат още преди Христаес разграничаваме над 10 вида сексуалност Трансджендър, интерсексуален, ЛГБТ(И), пансексуален джендъркуиър... Объркахте ли се? Навсякъде и във всички етапи от историята се срещат хора, които излизат или не се вписват изцяло в двуполовата класификация мъж - жена. Днес ги наричаме хора с трансджендър идентичност, трансполови или просто трансхора.

Турция няма да приеме "привилегировано партньорство" с ЕС

https://www.investor.bg/aziia/336/a/turciia-niama-da-prieme-privilegirovano-partniorstvo-s-es-253806/

Никой не може да предложи второкласен статут на Турция в отношенията й с ЕС, каза Йомер Челик

Адвокат отрича Тръмп да е плащал на порнозвезда, за да си трае за похожденията му

https://frognews.bg/novini/advokat-tramp-otricha-plashtal-pornozvezda-malchi-pohojdeniiata.html

Секскандал разтресе Белия дом. Адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп е платил през 2016 година 130 000 долара на бивша порно актриса, за да си мълчи за сексуална връзка с магната на недвижимите имоти през 2006 година, според информация на ”Уолстрийт джърнъл”.

Тя, дъщеря ми

https://offnews.bg//mama-nindzha/tia-dashteria-mi-672841.html

Автор: Лени Рафаилова Тя не носи моето име, нито името на баба си, нито това на другата. Има си нейно, собствено. От азбуката взех най-любимата си буква, добавих още две и много от онова, което носех в мислите си за нея. Избрах й цвят, избрах й глас и песен й избрах. Нарисувах си я много преди да видя личицето й. Нарисувах очите, косите и нослето, крачета, ръчички и тумбаче. Точка, точка, запетая, тире, минус, обиколка. Срещнахме се в една късна пролетна нощ. Знаех, че си има всички пръстчета и не ги преброих. Когато за пръв път ми дадоха да я…

Откраднаха от Клод Льолуш единствения сценарий за следващия му филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661258

Откраднаха от Клод Льолуш единствения сценарий за следващия му филмПрочутият френски режисьор Клод Льолуш е станал жертва на кражба. Сред откраднатите принадлежности е и единственото копие от сценария за следващия му филм, предаде Франс прес, позовавайки се на в. "Паризиен". 80-годишният Льолуш е отправил призив към крадците да му върнат сценария, надявайки се на "чудо", предаде БТА.

Как бързо да отслабна? Отговорът на д-р Лилия Пашова-Стоянова

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661294

Как бързо да отслабна? Отговорът на д-р Лилия Пашова-СтояноваПомогнете, здрава съм и сравнително млада, но неусетно напълнях. Зарекла съм се новата година да отслабвам, как да стане бързо, пита читателка на "24 часа" от София. “24 часа” предоставя в постоянната си съботна рубрика "Сила за живот" мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на ваши въпроси,

В БСП се скараха заради „социалния пол”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-bsp-se-skaraha-zaradi-socialniia-pol-2072295

В БСП се скараха заради „социалния пол”. На закрито заседание на Националния съвет на партията, лидерът й Корнелия Нинова и лидерът на ПЕС Сергей Станишев влязоха в сблъсък заради ратификацията на Истанбулската конвенция. Станишев настоява за приемане на до

Грипна епидемия в Перник: Застрашени ли са други области?

http://www.moreto.net/novini.php?n=367082

След обявената грипна епидемия в област Перник - каква е ситуацията в страната? В Пловдив, София, Варна и Благоевград заболелите се увеличават. Симптомите на пациентите са кашлица, температура и хрема. От Регионалните здравни инспекции във Варна, Пловдив София и Благоевград отчитат увеличение на заболелите през последната седмица.

Младеж спечели 451 милиона долара от лотарията в САЩ

https://frognews.bg/svqt/mladej-specheli-451-miliona-milion-dolara-lotariiata-sasht.html

Млад мъж от щата Флорида, САЩ, е притежателят на печелившия билет за джакпота от 451 милиона долара в лотарията ”Мега милиони”.

Русия разположи още един ракетно-зенитен дивизион С-400 в Крим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661255

Русия разположи още един ракетно-зенитен 
дивизион С-400 в КримНов руски дивизион, въоръжен със зенитни ракетни системи С-400 "Триумф", започва днес бойно дежурство в Крим на фона на растящото напрежение на полуострова, съобщиха Ройтерс и руски агенции, цитирани от БТА. Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година, в резултат на което ЕС и САЩ наложиха икономически санкции на Москва,

Ново обвинение в сексуален тормоз срещу актьора Стивън Сегал

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/13/3112070_novo_obvinenie_v_seksualen_tormoz_sreshtu_aktyora/?ref=rss


Американският актьор и продуцент Стивън Сегал е обвинен в сексуално насилие, извършено през 1993 г., предаде ТАСС, цитиран от БТА. Това е оповестила актрисата Реджина Симънс пред сайа TheWrap.com. По думите ѝ, тя се запознала със Сегал на снимачната площадка на филма "Опасна зона" (1994). Тогава Реджина била на 18 години.<br /><br />По думите на Симънс Сегал я е поканил на парти в дома си. Когато отишла тя видяла, че там няма други хора освен актьора. "Сълзите се...

Дневен хороскоп за 14 януари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-14-januari-news_654010.html

Овен Тази неделя ще ви се наложи да се поизпотите. Отложили сте някои ремонтни дейности, а зимата вече е в разгара си и е крайно време да вземете мерки. Телец Това е ден, в който е добре да помислите за самочувствието си и най-вече за това как то да не наранява останалите. Направете го преди някой друг да ви е обърнал внимание на въпроса. Близнаци Това е ден, в който ще имате шанса да възстановите свои отдавна загубени позиции. Не се колебайте дълго дали да приемете или не. Следваща такава

Почина дългогодишната звукорежисьорка в програма "Хоризонт" Катя Катева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661252

Почина дългогодишната звукорежисьорка в програма "Хоризонт" Катя КатеваСлед дълго боледуване, на 56-годишна възраст почина Катя Катева - дългогодишен звукорежисьор в програма "Хоризонт", предаде БНР.  За тъжната вест съобщи нейното семейство. Ще запомним Катя като усмихнат и добронамерен човек, който си отиде без време, споделят колегите й. Поклон пред паметта

Жертвите на свлачищата в Калифорния станаха 18

https://offnews.bg//sviat/zhertvite-na-svlachishtata-v-kalifornia-stanaha-18-672840.html

Жертвите на калните свлачищата в Калифорния станаха 18. 

Новата потвърдена жертва е 87-годишен мъж, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Шерифът на окръг Санта Барбара Бил Браун съобщи, че още шестима души са в неизвестност, но още преди да приключи пресконференцията, той се върна при микрофона и с радостен тон съобщи, че току-що е имало телефонно обаждане, че един от тях, 53-годишният Джон Кийтинг, е открит.

"Той е в болница извън района и се лекува. Така че в нашия списък с изчезнали хора останаха петима", каза шерифът.

Калните свлачища разрушиха много къщи и прекъснаха пътища.

Природното бедствие бе причинено от проливни валежи в понеделник и вторник в райони, оголени от големия пожар в Калифорния миналия месец.

Хрупкавата багета кандидатства за списъка на ЮНЕСКО

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/hrupkavata-bageta-kandidatstva-spisaka-iunesko.html

Скромната багета със златистата си хрупкава коричка е предмет на завист по целия свят, заяви френският президент Еманюел Макрон, призовавайки тестеното изделие да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, предаде ДПА.

Честата нужда от сън през деня е признак за влошено здраве

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6661246

Честата нужда от сън през деня е признак за влошено здравеХората, които често изпитват потребност да полегнат и поспят през деня, вероятно страдат от влошено здраве, предаде ТАСС, позовавайки се на шведски специалисти. "Когато човек постоянно се нуждае от почивка, въпреки че през нощта си е набавил препоръчителните 7-8 часа сън, това означава, че нещо в организма му не е наред",

А ето какво каза Туск на естонците

http://clubz.bg/62868-a_eto_kakvo_kaza_tusk_na_estoncite

Зарадвахме се на речта на Доналд Туск на български език, възхитихме се на умелостта на човека (или хората), които пишат словата му, поласкахме се от цитирането на стиховете на Иван Вазов (макар че цялата творба не е точно оптимистична), споменаването на бойни знамена, Спартак и т. н. - въобще гъдел по това, което най-обичаме величието ни, минало.

По-наблюдателните слушатели и читатели обаче решиха да направят сравнение с това, което преди шест месеца Туск каза на естонците, от които поехме сега председателството.

"Прочетете я и се притеснете", се чуха призиви в социалните мрежи. Защото в Естония той говори за това, което се случва днес в държавата, за съвременните ѝ постижения.

Ето и самата реч: 

Беше есента на 1980.

Революцията на Солидарност беше току-що започнала в Полша. Спомням си го като днес, когато на един от многото протести някой прочете наелектризиращите новини: в Талин хората излизат на улицата. "Това е началото на края на Съветската империя", каза някой свръх ентусиазирано. Това беше първата ми среща с Естония. Не може да си представите какво означаваше това за нас, поляците, че не сме сами.

Но осем години по-късно за първи път се влюбих в Естония, по време на Пеещата революция. Никога преди това и никога след това аз не съм виждал нещо толкова вълнуващо в обществения живот. Толкова могъщо и толкова мирно в същото време. Силата на солидарността, единството и свободата се разкри в образи, които ме просълзяват до днес. От тогава знам, че хората, държащи се за ръце са по-силни от хората, държащи оръжие. В своя живот аз съм видял много революции и масови вълнения, в някои съм участвал, но трябва да призная, че вашата революция беше тази, която съвършено свърза трите измерения: етичното, естетичното и прагматичното. Направихте това, което трябваше да се направи, честно, красиво и ефективно.

Не спирате да ме удивлявате от тогава. За моята политическа среда, започнала реформите през 90-те, вие станахте пример за несравним кураж, променяйки икономическата и финансова реалност. Имахте амбиция и работихте усилено.

По тази причина дори и днес вие оставате символ на успех в трудния процес на скъсване с комунизма. Вашата визионерска данъчка политика, бюджетната дисциплина, начинът, по който преминахте през кризата през 2010 и приемането на общата валута направиха Естония водещ пример за региона и отвъд него.

Това, което прави точно толкова силно впечатление на останалата част от Европа напоследък е вашата решителност и креативност при реализацията на огромния проект на дигитализацията. Естония стана пример за следване за всички европейци със стремежи. И днес ние с лекота можем да назовем вашата страна лидер в IT революцията в глобален мащаб. Ще се изкусите да попитате – как е възможно за толкова малъкй народ да постигне толкова много?

Европейският съюз не са процедурите и бюрокрацията. Той е най-амбициозният политически проект в историята на Европа. И председателството, което в момента поемате, не е просто организационна задача за властта. Председателството е вашето колективно лидерство в тези трудни, но изпълнени с надежда времена. През годините на тежка работа и жертви вие изградихте своя авторитет и репутация, която ви дава силен мандат за водачество.

Мислейки за Естония, аз мисля за Пол Керес (естонски гросмайстор) и Арво Пярт (класически композитор), Кармен Кас (модел) и Кели Силдару (скиорка, свободен стил), символи на мъдрост, талант, красота и енергия. И нямам съмнения, че точно това ще пресъздаде вашето председателство. И разбирам повече и повече защо пеете своя национален химн с такава гордост:

Mu isamaa, mu õnn ja rõõm,
Kui kaunis oled sa!
(Моя родна земя, моя радост и очарование, колко справедлива си и мъдра)

Преводът е на Асен Генов от фейсбук профила му.

Северна и Южна Корея се споразумяха за преговори на 15 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661240

Северна и Южна Корея се споразумяха за преговори на 15 януариСеверна и Южна Корея са се споразумели да проведат преговори на работно равнище на 15 януари в павилиона „Тонгил“ от северната страната на граничното селище Пханмунджом, предава Reuters, цитиран от "Фокус". По-рано южнокорейското министерство на обединението съобщи, че Северна Корея е предложила да се проведат преговори относно подробностите по

Кои аромати правят жените и мъжете щастливи?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koi-aromati-praviat-zhenite-i-myzhete-shtastlivi-2072292

Проучване, целящо да установи кои аромати правят жените и мъжете щастливи, разкрива, че сред любимите ухания на дамите са тези на кафе и шоколад, а на мъжете - на уиски и бекон, пише в. "Дейли експрес". Допитването по поръчка на Sy

Емил Милев-Крокодила е задържан по дело за кражба от 2009 г.

https://www.actualno.com/crime/emil-milev-krokodila-e-zadyrjan-po-delo-za-krajba-ot-2009-g-news_654127.html

Емил Милев-Крокодила е с мярка „задържане под стража“ от снощи по дело за кражба от 2009 г., предаде репортер на БГНЕС. По искане на Софийска градска прокуратура Софийски градски съд се е произнесъл по дело от 2009 г. „Емил Милев е задържан за грабеж, който е извършил в новогодишната нощ на 2008 срещу 2009 година в магазин „Била“ в София“, уточни за БГНЕС говорителят на СГП Зорница Таскова. Делото е в СГП от момента на грабежа. Припом

Издават абонаментни карти за автобус на варненци над 65 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=367079

До 15 януари - понеделник, ще се издават абонаментни карти на граждани над 65 години, припомня Moreto.net. Възможност да се възползват от преференциалните цени имат всички граждани, в това число и чужденци, с постоянен адрес на територията на Община Варна.

Нов руски ракетно-зенитен дивизион С-400 в Крим

http://dnes.dir.bg/news/krim-nato--rusia-rusia-putin-s400-triumf-26770315

Нов руски дивизион, въоръжен със зенитни ракетни системи С-400 "Триумф", започва бойно дежурство в Крим на фона на растящото напрежение на полуострова.

Въвеждат наркотестове за шофьорите в Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661227

Въвеждат наркотестове за шофьорите в КипърНаркотестове ще бъдат правени на шофьорите в Кипър от 25 януари, съобщи началникът на пътната полиция на островната държава Спирос Спиру, цитиран от "Сайпръс мейл". Мярката има за цел да намали инцидентите и смъртността на пътя, предаде БТА. Полицията вече е напълно обучена как се прилага дрегерът за наркотици и е готова да започне проверките.

Кой бяга от истински дебат за Истанбулската конвенция

http://www.eurochicago.com/2018/01/debat/

„Конвенцията е първият международен договор, съдържащ дефиниция на пола. Така днес се признава, че жените и мъжете са не само биологично разграничени като жени и мъже, но че съществува и социално изградена категория „пол“, която отрежда на жените и на мъжете съответни специфични роли и поведения.“ Предефинирането на пола ще има изключително сериозни последици и опитите за омаловажаването му от защитниците на Конвенцията е груба манипулация! Това е налагане на левичарската идеологическа доктрина за пола като форма на социално самоопределение, която отрича пола като природна даденост и подменя представата за мъж и жена.

Кабинковият лифт "Симеоново - Алеко" няма да работи днес, ситуацията е много тежка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661225

Кабинковият лифт "Симеоново - Алеко" няма да работи днес, ситуацията е много тежкаКабинковият лифт "Симеоново - Алеко" няма да работи днес за граждани, ситуацията е много тежка. Това съобщи за  „Фокус“ изпълнителният директор на „Витоша ски“ Костадин Костадинов, във връзка с затруднено движението на кабинковия лифт "Симеоново - Алеко". „Все още лифтът не е пуснат. Сега се върти въжето. Много лед се е натрупал по него.

В Лапландия построиха леден хотел за феновете на "Игра на тронове"

http://www.mediapool.bg/v-laplandiya-postroiha-leden-hotel-za-fenovete-na-igra-na-tronove-news274242.html

Професионални скулптори от Русия, Украйна, Полша и Латвия изградиха в Лапландия изцяло от лед хотел по мотиви от филма "Игра на тронове", съобщи медийната компания HBO Nordic. Хотелът е разположен на площ от 20 000 кв.м. и има около 30 стаи, оформени по мотиви от популярната телевизионна поредица, включително и известния, но леден трон, и ледена пързалка във формата на дракон”, се казва в съобщението. Всички гости в хотела получават допълнителни одеяла и електрически грейки, защото температурата вътре в хотела е минус 5 градуса. Хотелът разполага с киносалон, леден ресторант и арктически бар. Цената на двойна стая, която включва и ескурзионна обиколка из селото, висококачествени аксесоари за спане, душ, тоалетна, сутрешно събуждане, топъл сок от ягоди, закуска в отоплен ресторант и диплом за прекарана нощ в ледения хотел, е 294 евро. Тези цени са валидни до 8 април, когато хотелът ще бъде затворен по естествени причини, уточнява съобщението.  

20-годишен от Флорида спечели 451 млн. долара от лотарията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661215

20-годишен от Флорида спечели 451 млн. долара от лотариятаМлад мъж от щата Флорида, САЩ, е притежателят на печелившия билет за джакпота от 451 милиона долара в лотарията "Мега милиони", предадоха световните агенции. 20-годишният Шейн Мислър от малкия град Порт Ричи в централната част на щата е избрал да получи сумата накуп. Така той ще "прибере" близо 282 милиона долара.

БСП обсъжда вота на недоверие към правителството и Истанбулската конвенция

https://www.actualno.com/politics/bsp-obsyjda-vota-na-nedoverie-kym-pravitelstvoto-i-istanbulskata-konvencija-news_654124.html

БСП обсъжда на Национален съвет вота на недоверие към правителството, Истанбулската конвенция и отчета за работата на парламентарната група. Депутатът Желю Бойчев коментира пред БНР, че социалистите ще дадат мнението си относно позиция за Истанбулската конвенция и правата на жените. „ В дневния ред на заседанието ще влезе и точка, касаеща бъдещото развитие на планинския туризъм“, уточни той. По инициатива на Изпълнителното бюро на БСП и с единодушно решение на Националния с

Сблъсък Станишев-Нинова за третия пол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661219

Сблъсък Станишев-Нинова за третия полВ остър сблъсък са влезли президентът на ПЕС Сергей Станишев и соцлидерката Корнелия Нинова на заседанието на червения пленум по повод дискусия за позицията на БСП по Истанбулската конвенция. На влизане за заседанието Станишев напомни, че БСП вече е подкрепила конвенцията, като е гласувала в подкрепана резолюция на ПЕС.

Трафикът за камиони на ГКПП "Капитан Андреево" е интензивен

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6661211

Трафикът за камиони на ГКПП "Капитан Андреево" е интензивенКъм 13.30 часа трафикът за товарни автомобили на изхода на ГКПП "Капитан Андреево" е интензивен. Това съобщиха за "Фокус" от ГД "Гранична полиция". Нормален е трафикът на всички контролно- пропускателни пунктове по границите с Румъния, Сърбия, Македония и

Йотова: През следващите месеци трябва да разбием стереотипите за България навън

http://www.cross.bg/iiotova-vsichki-evropredsedatelstvo-1565405.html

/КРОСС/ „Това са шест месеца много важни за страната. Трябва да разбием стереотипите, които България има навън. Това и лека, и нелека задача. Трябва да се впрегнат всички национални усилия". Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в „Седмицата" на Дарик началото на българското европредседателство, като подчерта, че то започва нормално. По думите ѝ е нормално да има и протести, тъй като това е част от демокрацията. „Трябва да ви кажа, че почти нямаше Среща на върха, в която се събират всички министър-председатели и президенти на държавите членни, и Брюксел да не е окупиран от някакъв вид протести. Във всички случаи те бяха основателни. Това е начин, когато се съберат европейските лидери хора, които смятат, че са ощетени, да покажат своето мнение. Не мисля, че това трябва да се преекспонира, а по-скоро държавата трябва да реагира на база национална политика и да намери решение на проблемите", посочи Йотова. По думите на президента няма връзка между извършените криминални престъпления в последните дни и началото на европредседателството. Според нея има чувство на безнаказаност в организираната престъпност и криминалните случаи са резултат от това. „Такива убийства не могат да се извършат в страни, където има закони, а законите се спазват, има сериозна работа по разкриваемост на престъпленията

Любимите ухания на дамите са на кафе и шоколад, а на мъжете - на уиски и бекон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6661201

Любимите ухания на дамите са на кафе и шоколад, а на мъжете - на уиски и беконПроучване, целящо да установи кои аромати правят жените и мъжете щастливи, разкрива, че сред любимите ухания на дамите са тези на кафе и шоколад, а на мъжете - на уиски и бекон, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.  Допитването по поръчка на Sykes Holiday Cottages e обхванало 1500 души. Резултатите показват,

Въздухът в България поскъпва

https://www.vesti.bg/bulgaria/vyzduhyt-v-bylgariia-poskypva-6078178

Завишените нива на фини прахови частици са довели до увеличаване на търсенето на пречиствателни уреди

Кукери от цялата страна се събраха в Симитли

http://www.cross.bg/strana-tzyalata-kykeri-1565404.html

/КРОСС/ Кукери от цялата страна се събраха днес на фестивала в Симитли - "Симитлия - древна земя на кукерите". Над 30 групи от цялата страна и от Македония участват в юбилейното петнадесето издание на традиционният фестивал. Очаква се близо 3000 кукери да дефилират на стадиона в град.  

БСП обсъжда на пленум третия пол

http://www.moreto.net/novini.php?n=367088

Левицата се събра на първия си за годината Национален съвет, в чийто дневен ред влиза Истанбулската конвенция. Болшинството червени са против ратификацията й, но това противоречи на евроценностите. Именно затова от Брюксел си дойде и президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Селски двор

http://www.eurochicago.com/2018/01/georgi/

Не идва никой. И никой не скърби за никого. Дори камбаната отвъд не се обажда… Тук вече никой не умира… И никой не се ражда.

Регистрираха земетресение с магнитуд 5.9 в Тихия океан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6661194

Регистрираха земетресение с магнитуд 5.9 в Тихия океанЗеметресение с магнитуд 5,9 е регистрирано днес на около 158 километра югоизточно от Соломоновите острови в Тихия океан, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс и

„Фейсбук” въвежда радикални промени

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/feisbuk-vavejda-radikalni-promeni.html

Американската социална мрежа ”Фейсбук” обяви, че въвежда големи промени, съобщават световни агенции.

„Фейсбук” въвежда радикални промени

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/feisbuk-vavejda-radikalni-promeni.html

Американската социална мрежа ”Фейсбук” обяви, че въвежда големи промени, съобщават световни агенции.

256 с варицела в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/region/article/6661189

256 с варицела в Пловдивско256 души в Пловдивско са пипнали варицела в периода от 4 до 10 януари, съобщи регионалната здравна инспекция. Болните са със 127 повече в сравнение с последната седмица на декември м.г. Наред с шарката е повишена и заболеваемостта от остри респираторни инфекции и такива, които протичат с ентероколитен синдром.

Тръмп отрича сделка за мълчание с порно актриса

http://dnes.dir.bg/news/sdelka-sasht-izbori-2016-porno-aktrisa-26770314

Белият дом опроверга публикация за сключена сделка с порно актриса за прикриване на връзка на Тръмп с нея преди години.

Илияна Йотова: При всяка среща на върха Брюксел е окупиран от протести

https://offnews.bg//politika/iliana-jotova-pri-vsiaka-sreshta-na-varha-briuksel-e-okupiran-ot-prot-672837.html

Българското европредседателство започва нормално. Това са шест месеца много важни за страната. Трябва да разбием стереотипите, които България има навън. Това и лека, и нелека задача. Трябва да се впрегнат всички национални усилия. 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по Дарик. По думите ѝ е нормално да има протести, тъй като това е част от демокрацията.

Почти нямаше Среща на върха, в която се събират всички министър-председатели и президенти на държавите членки, и Брюксел да не е окупиран от някакъв вид протести. Във всички случаи те бяха основателни. Това е начин, когато се съберат европейските лидери, хора, които смятат, че са ощетени, да покажат своето мнение. Не мисля, че това трябва да се преекспонира, а по-скоро държавата трябва да реагира на база национална политика и да намери решение на проблемите“, посочи Йотова. Според нея няма връзка между убийствата в последните дни и началото на европредседателството. Според нея има чувство на безнаказаност в организираната престъпност и криминалните случаи са резултат от това. 

„Такива убийства не могат да се извършат в страни, където има закони, а законите се спазват, има сериозна работа по разкриваемост на престъпленията. Борбата срещу организираната престъпност у нас получи в последните два доклада на ЕК по-добра оценка, но не съм оптимист как ще изглежда тази оценка в следващия доклад. За нас обаче е по-важно, че българските граждани се чувстват несигурни да ходят по улиците“, коментира тя.

Вицепрезидентът заяви, че е огорчена от начина, по който е било преодоляно ветото за антикорупционния закон. „Това е политическо решение на мнозинството, но някак си не е уважително да не се разгледат поне мотивите за ветото по същество и да има дискусия по тях. Решението, само защото е президента, или е някаква опозиционна партия, и трябва веднага да бъде отметнато, не е сериозно отношение на една управляваща партия, която претендира да бъде европейска“, каза Йотова. 

По повод разгорещените дебати около клипа за българското европредседателство и последвалата реакция на френската евродепутатка от „Зелените“ Карима Дели, която видя в него намек за сексуален тормоз и поиска свалянето му, вицепрезидентът заяви, че отминава тази тема с насмешка. 
„Аз познавам Карима, тя има своите странности. Всеки е свободен да мисли, каквото иска“, допълни Йотова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване